KORRÖ FOLKMUSIKFESTIVAL 2024 | Programbok

Page 1


Bra att veta!

BILJETTER Hittar du via hemsidan.

Scanna QR­koden!

Förköp gärna så går det fortare att komma in på festivalen. Även biljetter till verkstäder finns här.

BOENDE Ytan på fd Villabasta

Naturcamping fungerar som festivalcamping. För övrigt boende hänvisar vi till Tingsryds Turistbyrå.

MAT På området finns både restaurang, handelsbod, cafe, foodtruck med mera. Närmsta affärer är i Rävemåla och Linneryd.

BUSSAR Du tar dig enkelt till festivalen med buss från Växjö. Bussarna avgår från Växjö station Läge D och du hittar alla tider och rutter på lanstrafikenkron.se och i deras app.

KÖPDINA BILJETTERHÄR!

PARKERING Finns på gångavstånd till festivalen. Tillgänglighetsanpassad parkering finns för dig som behöver.

SJUKVÅRD Finns nedanför Logen.

TOALETTER Toalettvagn finns mellan Logen och Caféet, mitt på grusplanen. Tillgänglighetsanpassad toalett finns inne på restaurangen.

INFORMATION Nedanför Logen finns ett tält för försäljning av skivor och en informationsdisk.

Föreningen

KONTAKT info@korrofestivalen.se

korrofestivalen.se

Alban Faust

Naturaliserad dalslänning som värnar om det folkmusikaliska arvet i väst. Riksspelman och instrumentbyggare som håller en prova­på­kurs för säckpipor samt spelar konsert och dans gärna tillsammans med Ute Faust.

Ahlberg, Ek & Roswall med Ulrika Bodén

En av de mest spännande akterna på den svenska folkmusikscenen kombinerat med en röst som äger både styrka och skirhet. Tillsammans presenterar kvartet ten ny repertoar till sin kommande skiva.

Anders Norudde

En av musikerna som spelade på den första Korröfestivalen, då det fortfarande hette bordunstämma. Det blir skivsläpp med Karin Wallin och en härlig säck pipsnörderikonsert med Jonas Åkerlund. Dessutom en liveintervju och solokonsert.

Anna-Karin Andersson

Musiker och pedagog från Småland som bland annat är kursledare för traditions enliga Ungdomslägret. Häng med på solokonsert – och spel till dans: Norsk folk musik och egna låtar står på spellistan.

Foto: Olle Melkerhed
Foto: Martin Axelsson

artister

Gangar [NO]

Med inspiration från Hoven Droven, Meshuggah och AC/DC tar Gangar ett nytt grepp om den norska folkmusiken. Klassiska låtar i nya moderna arrangemang med hardingfelan som musikalisk motor. Stå still den som kan till detta musikaliska fyrverkeri!

BirkaFolk

Folkmusiklinjen och ett gäng jazzmusiker från Birka Folkhögskola bildar tillsammans BirkaFolk – ett energifyllt partyband som med hejdlöst sväng och sprakande spelglädje bjuder på en varierad mix av nordisk folkmusik genom nya fräsiga arrangemang. BirkaFolk vann 2023 studentspelmanslags VM på Norrköpings Folkmusikfestival.

Falu Spelmanslag

Ett omväxlande program med traditionell dansmusik från nästan hela Dalarna, inklusive angränsande landskap och länder. De kommer också laddade med ett 40 ­tal nya låtar från Falun som gör att det blir svårt att sitta still.

Folke Dahlgren & Bruno Andersen

Duo som spelar folkmusik på svensk säckpipa och vevlira, mestadels musik från Västmanland. När vevlirans smattrande knarr och säckpipans hesa röst möts blir det uppenbart att instrumenten hör ihop.

Foto: Chris Casp

GKN5 [NO/SE]

Kvintetten GKN5 frontas av Guro Kvifte Nesheim på hardingfela. Såväl nyskrivet som traditionellt – tänk karga norska fjordar, finstämda melodier och rytmer som får fötterna att börja röra på sig.

Johan Hedin & Ida Meidell Blylod

Hedin & Meidell utforskar släktskapet mellan folk­ och barockmusik. Med utgångspunkt i svenska spelmansböcker skapar Ida Meidell Blylods barockfiol och Johan Hedins nyckelharpor en skimrande musikalisk värld. På festivalen släpper duon sin senaste skiva Prowinciale, i samarbete med Smålands Musikarkiv.

Jonas Åkerlund

Fiolspelman, sångare och multiinstrumentalist med rötterna i Stockholm och musikalisk hemvist i Dalarna och Småland. Han sätter en stark personlig karaktär på musiken han spelar.

Karin Wallin

Riksspelman av ädlaste metall och känd för ett alldeles unikt sväng när hon spelar. Möjlig att avnjuta både i konsert och spel till dans tillsammans med Anders Norudde.

Lyset i forsen

Mäktiga polskor och svällande pop, skira klanger och opolerad stämsång. Och så lite discoriff på det. Thea Åslund, Emma Lagerberg och Lovisa Risinger på fioler, sång, cittra, mungiga, tamburin och flöjt.

Marine & Roswall

Lyssna till två av svensk folkmusiks främsta utövare på sina respektive instrument. Värmländska Mia Marines fiol möter skånske Niklas Roswalls nyckelharpa.

Foto: Emma Engström
Foto: Håkan Sjöström

Mats Thiger

Riksspelman på smålandslåtar och ett välbekant ansikte på Korrö efter många speltimmar på Logen och många år som kursledare. I år släpper han både skiva och nothäftet Tigerlåtar.

ODE

Olle Linder, Dan Knagg och Emilia Amper bottnar i svensk folkmusik och blandar med toner från latinamerika och mellanöstern.

Orsa Spelmän

En av landets mest kända och välmeriterade grupper med bredd från det traditionella, till det egna, till melodifestival. Avnjutes till både konsert och spel till dans.

Rookie Riot

Vi tar oss över Atlanten med musik som saknar gränser. Svängig bluegrass med välrenommerade Rookie Riot från Göteborg kommer att få scenen att vibrera.

Simon Wascher

Vevlirans mästare från Österrikare är tillbaka ­ Simon Wascher! På festivalen bjuder han på intimkonsert och dansspel. sin vevlira.

Foto: Fredrik Gille
Foto: Kola Productions
Foto: rookieriot.com

Sofia Sandén

En mångbottnad sångerska och folkmusiker från Leksand med framgångar i bland annat folkmusikgruppen Ranarim och turnéer i Japan, USA och Europa på sitt CV.

Spöket i köket

Folkmusik i storbandsformat som både är betryggande vilsamt och vårdslöst skrikigt. Tio musiker spelar på tjugo instrument och sjunger på fyra språk. Ett lounge/rave­folkband – det enda i sitt slag.

Sudan Dudan [NO]

Hyllade duon Sudan Dudan med Anders Erik Røine och Marit Karlberg har ett stillsamt anslag. Sång, fiol, mungiga och langeleik – och en magisk stämning utlovas.

Symbio

Vevlira och dragspel i samspel – ett unikt sound som gjort att Symbio har etablerat sig som en ledande duo på den progressiva folk­ och världsmusikscenen.

Med Johannes Geworkian Hellman och LarsEmil Öjeberget.

artister

Foto: Anne Marte Foer
Foto: Sona Hellman
Foto: Angelica Hvass
Foto: Heléne

Sågskära med gäster

Fattas bara – klart att festivalgrundarna i legendariska Sågskära kommer att spela på jubileumsfesten. På scen tillsammans med en rad inbjudna gäster.

Sångsystrar

Med den flerstämmiga sången i fokus och repertoaren hämtad ur musikarkiven. Sofia Sandén från Leksand och Ulrika Bodén från Helgum hör till två av Sveriges mest välkända folksångerskor och deras karaktäristiska stämsång har hörts både i duo och i populära gruppen Ranarim.

Tarabband

Unikt liveband med influenser från Nordafrika, Mellanöstern och Europa – världsdelar där de också skördat enorma framgångar. Från Malmö och Sverige fortsätter Tarabbands musik att färdas över Europa och världen.

Trio Bestämt

Skånsk­småländsk spelmanstrio som spelar fiol och träskofiol med hög stämning. Med Eva Johansson, Eva Blomquist Bjärnborg, Peter Pedersen.

Tvesôvla

Musik som är både hänsynslöst innerlig och innerligt hänsynslöst. Tvesôvla delar med sig av sin kärlek för både vistradition och låtspel. Med egna kompositioner och traditionsmaterial kommer Tvesôvla att spela dansskorna av er!

Foto: Leif Wikberg

På festivalen spelar följande till dans!

Blekinge Spelmanslag

Blott ett år gammalt har Blekinge Spelmanslag redan besökt Korrö festivalen och gjort en oplanerad konsert (läs öppen repetition) utanför Färgeriet. Nu kommer de tillbaka och spelar till dans.

Nordiska Psalmodikonförbundet

En hyllning till instrumentet med bara en sträng men som låter som många fler. Fyrstämmigt ut lovas. Både konsert och prova på.

artister

Förutom ovanstående dansgrupper så spelar också de flesta av årets artister till dans någon gång! Du hittar tider i spelschemat.

Ill: Britt­Marie Davey

Prova På! & Verkstäder

Prova På!

Prova på dans, spel och sång i olika former. Lär dig dansa vals och schottis, djupdyk i småländska danser, lär dig sånger från Anderna eller låtar från Skottland. Varför inte prova att spela säckpipa?

Prova På! är just vad det låter som, ett utmärkt tillfälle att testa lite helt gratis! Du hittar alla olika Prova På! och lärare i spelschemat.

Verkstäder

I årets verkstäder hittar vi många unika guldkorn inom dans, spel och sång. Passa på att fördjupa dig i något du tycker extra mycket om eller vill lära dig

med fördel på förköp

Eventuellt överblivna biljetter säljs på plats

Låteriet

Passa på att jamma loss vid dessa programsatta allspelstillfällen. Vid varje tidpunkt finns det någon som leder spelet (se spelschemat). Alla kan vara med så kom och ”dra en låt i låteriet”!

Musikaliska tapas

I våra Musikaliska tapas får vi möta tre musikanter helt solo under en stund vardera. Intimt och akustiskt i Kvarnen och på Logen.

Valter Kinbom, Guro Kvifte Nesheim och Jens Comén träffas för en musikalisk delikatess. Tisdag 19.00, Logen

Floris Baumüller, Andreas Baumüller och Erik Pekkari kryddar kvällen med durspel Fredag 21.15, Kvarnen

Dan Knagg, Frida Höfling och Frank Rolland bjuder på små läckerbitar. Lördag 18.00, Kvarnen

Olle Geris, David Adam och Anna Rynefors dukar upp scenen med säckpipor. Lördag 21.30, Kvarnen

Lira med storspelman

Jonas Åkerlund Tisdag 21.00–22.00, Låteriet Anders Löfberg Onsdag 21.00–22.00, Låteriet

Viskonsert

Traditionsenligt med Ulrika Gunnarsson, Marie Länne Persson, Erika Wikström, Dan Knagg och Lyset i forsen. Fredag 23.00, Kvarnen

Öppen anekdotscen

Mycket ska man höra om Korröfestivalens första 40 år innan öronen trillar av. Dela med dig – eller bara lyssna. Med Magnus Gustafsson Marie Länne Persson med flera.

Ladda batterierna inför en hel dags festival. Kom och yoga på Dansbanan fredag och lördag 09.45–10.30. Begränsat antal yogamattor finns till utlåning – ta gärna med något eget att yoga på.

Folkmusikgudstjänst Älmeboda kyrka & Spelmansstämma i Rävemåla Hembygdspark

Medverkar gör Nordiska psalmodikonförbundet , Slaka balladTania Wayra, Bruno Andersen & Folke Dahlgren och lokala

Söndag 11.00

Mer kul under festivalen

Korröfestivalen

40 år!

Exklusiv t­shirt med fonetisk skrift så att även alla utsocknes kan fira vår födelsedag med den rätta dialekten. Observera att det endast finns 201 tröjor –först till kvarn!

Boken om våra första 40 år är ett måste för alla festivalfantaster. 212 sidor med bilder, intervjuer och samtliga affischer sedan starten 1985. Bland mycket annat.

Exklusiv t­shirt och jubileumsbok!

Finns till salu i försäljningstältet.

Gå en kurs på Korröfestivalen

Varje år anordnas kurser för barn och vuxna veckan innan Korröfestivalen. Spel, sång och dans med de allra bästa lärarna. Vill du också vara med nästa år? Läs mer på hemsidan. öppnarAnmälanvåren 2025.

Barnens egen Korrökurs

För dig 8–13 år som gillar att sjunga, dansa och pyssla.

Smålands Folkmusikläger

För dig 9–16 år som spelat minst fyra terminer. Alla instrument är välkomna men undervisningen sker på fiol.

Ungdomslägret

Låtar, inspiration och groove en hel vecka för dig 15–25 år. Alla instrument är välkomna.

Flerdagarskurser

Tre hela dagar fullmatade för dig som vill lära dig mer med ditt instrument, din röst eller dina fötter!

26–27 juli program

barnens egen korröfestival

Konserter • Pyssel • Lek

Hantverkstält • Ansiktsmålning Festivalparad • Prova på instrument Fika • Korv med bröd och mycket mer!

Foto: Sascha Kajic

Barnområdet är en oas för alla barn där de kan få upptäcka Korröfestivalen på sitt eget vis. Kom och lyssna på konserter, slöjda, gå med i festivalparaden, spela, dansa eller bara ta det lugnt en stund! Välkommen till Barnens egen Korröfestival!

Barnområdet har öppet 11.00 – 19.00 fredag & lördag

Det här händer under festivalen!

Den stora hatten

Tider för konserter och aktiviteter hittar du i spelschemat.

Välkomna till trolleriverkstaden där allt kan hända! Håll i kepsen och passa dina skor, annars kanske de försvinner ner i den stora hatten –och kommer upp som något helt annat. Musikerna Frida och Åsa bjuder på liten och stor musikmagi med fiol, durspel och träskofiol. Följ med i en förtrollande föreställning med folkmusik, sång och skratt!

Med Frida Höfling och Åsa Thorsén Mogensen

Världens musik

På en resa genom olika världsdelar och olika tidsepoker utforskar vi sånger och sväng tillsammans, får se hur nyckelharpan, den algeriska mandolen, den persiska Daf­trumman och den turkiska Kopuzeb är byggda och fungerar, får höra svensk folkmusik, kära folktoner på somaliska, arabiska, spanska och farsi och rytmer från jordens alla hörn och veta mer om musiken förr och nu.

Med Emilia Amper och Nadin Al Khalidi

Rek.3 – 9ålder år. Föräldrar ansvarar för sina barn på barnområdet.

Gunga på Korröfestivalen

Två multiinstrumentalister tar sig här an vardagliga berättelser i denna gungiga och svängiga konsert som färgas av brasiliansk musik i sambastuk. I elva specialskrivna låtar tolkar Dan Knagg livet för våra allra yngsta i och bjuder tillsammans med Olle Linder in till en musikalisk fest som ger våra allra minsta en härlig musikalisk upplevelse.

Med Dan Knagg och Olle Linder

Barnens dansparty

Varmt välkommen till Barnens eget dansparty för ett hejdundrande folksvängsgalej med BirkaFolk – ett studentspelmanslag av världsklass. Det blir danslekar till fartfyllda polskor, svängiga schottisar och grooviga hambos.

Med BirkaFolk

Rytm, sång & hålligång

Möt slagverkaren Fernando Massino och sångerskan Tania Wayra i en konsert som förenar rytmens och sångens värld. I denna föreställning får barnen följa med på en trum­ och sångresa till Sydamerika! Under konserten får alla spela på flera spännande instrument från Sydamerika och sjunga tillsammans.

Med Fernando Massino och Tania Wayra

Barnens egen allsång

Kom och sjung med folksångaren och trallaren Anders Larsson! Hela familjen är välkommen att vara med och sjunga kända och okända sånger.

Med Anders Larsson

Jakten på piratskatten

Följ med på ett spännande äventyr på de sju haven fyllt av musik, dramatik och humor där publiken får hjälpa vår stack ars pirat få skutan på rätt köl. På vägen träffar vi på fler pirater, sjöodjur, vulkaner och andra farligheter men tillsammans överkommer vi förstås svårigheterna och hittar rätt till slut.

Med Erik Ask-Upmark

barnens egen korröfestival

Foto: Kennet Ruona
Foto: Kennet Ruona

barnens egen korröfestival

Forntida klang – konsert och instrumentbygge

Inspireras av en konsert med olika forntida musik­ och ljudinstrument: säckpipa, olika flöjter och pipor, mungiga, trumma, lyra, brummare, rebec, Moraharpa, stråkharpa och kantele. Gör sedan dina egna traditionella ljudinstrument – skrappinne, brummare, rönnpipa eller skrammelklyka – och lär dig spela på dem. Spela gärna på ditt nya instrument i festivalparaden.

Med Sabina Henriksson

Hantverkstält

Foto: Anna Sigge

Är du mellan 3–9 år och vill skapa med dina händer? Välkommen att prova slöjd och hantverk på Barnens egen Korröfestival! Tillsammans med våra fantastiska slöjdkonstnärer får alla nyfikna barn möjlighet att upptäcka färg och form och vi arbetar med tyger, papper, pärlor och andra spännande material. (Ta med vuxen om du är 3–6 år).

Med Olle Geris och Agnes Nissen

Prova på instrument

Är du nyfiken på att spela instrument? Nu har du chans att testa några spännande instrument – säckpipa, dragspel och harpa. Våra unga spelmän visar hur man gör och låter dig prova. Observera att denna aktivitet är bara för barn.

NYHET !

UNG SCEN

från 20.00 fre & lör på Barnens område

I år satsar Korröfestivalen på en ung scen för dig som är 15–25 år! Häng, jam, fika och konserter för och av unga. En öppen scen för dig som är sugen på att uppträda, själv eller med dina vänner. Dessutom kommer några av de band som uppträder på festivalen att spela konsert eller till dans speciellt på årets nyhet Ung Scen.

Jempa

En ung och nyfiken kvartett med som möttes på Skurups folkhögskola. Med Julie Berg – flöjter, Pella Wig – fiol och sång, Erik Ramstedt – cittern och Ada Westerlund – slagverk.

ROD og FOD [DK]

ROD og FOD är två danska folkmusikträffar som arrangeras av och för ungdomar 15–30 år. Några av deltagarna tar i år kalaset till Korrö. De bjuder på musik från bland annat Danmark, Frankrike, Skottland, Irland och Bulgarien i festliga arrangemang.

Även Tvesôvla och BirkaFolk spelar på Ung Scen. (Se artist­sidorna.)

Alla tider i spelschemat!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.