__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

LEVANDE MUSIK I SAMVERKAN MED ARRANGÖRER I SKÅNE/KRONOBERG | SOMMAR 2021

Nu öppnar vi sakta upp

Hitta sommarens livemusik! LOUISA LYNE:

”Just detta gig råkade bli min bästa och högst omedvetna, PR-kupp någonsin.”

Folkliga koraler • Cathrine Winnes • Christina Nilssons minnesår • Musik i vård, omsorg, hälsa


Foto Peter Hagström

4

7

8

Artistporträtt Louisa Lyne

A Walk in the Woods

LIVE-musik i sommar

12

14

16

Cathrine Winnes

Familjekonserter i sommar

Folkets psalmer

Foto Christina Sahlén

Innehåll sommaren 2021

Cathrine Winnes om Båstad Kammarmusikfestival s. 12

Foto Sara Ljunggren

Ludde B – kammarmusikens världsmästare s. 18

18

19

19

Ludde B med Ayla Kabaca

3 snabba med Daniel Tengberg

Gårdskonserter i Växjö

20

22

24

Christina Nilssons minnesår

Hoven Droven 30 år!

Musik i Syd Channel

26

28

29

Vård, omsorg och hälsa

Digitala allspelsstugor

Krönika Magnus Karlsson

30

30

31

Opera om AI-grundaren

Pristagare i Imagine

App för sång i förskolan

A Walk in the Woods s. 7

Artistporträtt Louisa Lyne s. 4

30 år med Hoven Droven s. 22

Sofia Karlsson & Musica Vitae på channeln s. 24


Äntligen live! Sommarvärmen och beskedet om minskade restriktioner kom nästan exakt samtidigt. Presenterad är nu en plan som i fem steg ska ta oss tillbaka till en återstart någonstans i höst, en framtid när vi åter kan sitta tätt, när musiken utan fördröjning får skölja över oss och vi får dela upplevelsen med andra i samma salong. Lite overkligt känns det, men helt underbart!

Eva Sjögren

Lika snabbt som Musik i Syd lyckades ställa om i mars 2020, lika redo är vi nu att ta steget vidare in i framtiden. Medvetet skriver jag inte en återgång till det normala eftersom allt det vi upplevt, allt det vi lärt oss kommer att följa med framåt. De nya vägar som öppnats när andra stängts ska fortsatt få bjuda in och pandemins upplevelser kommer under lång tid framöver sätta sin prägel på konsten och alla dess uttryck.

medla musik till människor och därigenom vara en resurs för ett bättre samhälle, präglat av samhörighet och kreativitet. I samband med demokratijubiléet 2021 lyfter vi några av våra satsningar lite extra under året.

Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Produktion Musik i Syds kommunikationsavdelning Omslagsfoto Louisa Lyne, fotograf Sara Ljunggren Musik i Syd Magasin ges ut av Musik i Syd och berättar om vår verksamhet.

Foto:

Det är sommar och vi öppnar sakta upp. Med största säkerhet och omsorg om individen förmedlar vi tillsammans med arrangörer och musiker ett utbud som får oss att sänka axlarna, sluta ögonen eller vidöppet ta in allt kring oss, ett utbud som ger plats för både skratt och tårar, reflektion Varje människa har rätt till och hopp. Vi kommer att finnas såväl utom- som inomhus, kultur. Därför arbetar vi inom digitalt och fysiskt på plats, redo att möta vår publik! Musik i Syd varje dag, med att för-

Kontakt ida.fredriksson@musikisyd.se Tryck Exakta Creative

Om Musik i Syd Musik i Syd är en musikinstitution i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud.

Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 3 000 konserter för mer än 300 000 personer. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg. musikisyd.se

3


ARTISTPORTRÄTT

louisa lyne – Norrländskan som förälskade sig i jiddisch 4


”Alla undrar hur jag hamnade där jag hamnade, en flicka från Härnösand som börjar sjunga på jiddisch. Jag är inte helt säker själv faktiskt …”

Louisa Lyne är tjejen från Härnösand med musikaldrömmar som upptäckte den traditionella folkmusiken på jiddisch och blev fast. Med spelningar i länder som Ecuador, Portugal, och Israel, framträdande i SVT och en vinstpokal från Mexikanska Idol* i bagaget har Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye rönt framgångar världen över. Men det är vid skolkonserter i mötet med barn, som aldrig tidigare upplevt den judiska musiken och kulturen, som Louisa känner att de gör störst skillnad. TEXT  LOVISA FEY WALLTIN  FOTO  SARA LJUNGGREN

DET ÄR MÅNGA som undrar hur det kom sig Louisa Lyne började sjunga på det judiska språket, jiddisch. – Det är the million-dollar question, svarar Louisa med ett skratt. Alla undrar hur jag hamnade där jag hamnade. Jag är inte helt säker själv faktiskt… Det var när hon studerade till musikalartist i Göte­ borg som hon för första gången kom i kontakt med klezmer­musiken. En elev från Musikhögskolan sjöng, under en redovisningskonsert, låtar på jiddisch och upplevelsen gjorde stort intryck på Louisa. När bandet som spelade fick några kaféspelningar och plötsligt saknade sångerska, fick hon frågan om hon ville hoppa in.

– Hur ska det här gå? jag kan ju inte ett ord jiddisch tänkte jag först. Men det kunde å andra sidan inte den förra sångerskan heller. Och jag har aldrig varit särskilt rädd av mig utan alltid kastat mig ut i saker som verkar spännande även om det har känts läskigt ibland. Så jag lärde mig sångerna utantill som ett rinnande vatten och bara körde på med all inlevelse och engagemang som jag hade inom mig. Detta var ungefär samtidigt som jiddisch, ett språk som talas av omkring 3,8 miljoner judar runt om i världen, blev klassat som ett av Sveriges fem minoritetsspråk, vilket bidrog till att det fanns en allt större publik som efterfrågade judisk musik. För Louisas band hade det säkert kunnat sluta där, med ett par kaféspelningar, om det inte var så att de med tiden fick allt fler förfrågningar från judiska communities om att spela på bröllop och privata fester. Det vara bara för bandet att fortsätta spela. – I takt med att förfrågningarna kom in så tänkte jag att jag måste ta reda på vad det är jag står och sjunger egentligen. Jag kunde ju inte bara stå där och ta betalt för att låtsas. Louisa for till England för att ta en sommarkurs i jiddisch och fick inledningsvis en chock. – Jag satt där med panik i bröstet och höll studiematerialet upp och ner för först då insåg jag att språket jag skulle lära mig skrivs med hebreiska tecken. Det var bara att lära sig ett helt nytt alfabet från början. Men när jag väl kom in i det så var det så himla kul att jag åkte tillbaka fem gånger för att delta i kurser även i judisk sång- och danstradition. Det var de melankoliska visorna med en stor dos hjärta och smärta och dramatiska tongångar som Louisa föll för från första början. Faktumet att hon inte förstod vad sångerna handlade om gav henne friheten att måla upp bilder i huvudet, vilket gjorde musiken alltmer mystisk och lockande i hennes öron. – Nu är det inte enbart musiken utan även språket som har fått en stor plats i mitt hjärta. Man refererar ofta till jiddisch som Mamelosh, ”mammans språk”. Till skillnad från hebreiska, ”de lärdes språk”, var jiddisch

* Idol-tävlingen hade inriktningen judisk musik och de vann i kategorin nyskrivet.

5


det man pratade hemma runt matbordet med barnen. Och det är det som gjort att det finns en enorm sångskatt att hämta i språket, fullt av vaggvisor, roliga ordlekar med mera. Det är ett språk som innehåller mycket humor och lekfullhet. LOUISA & DI YIDDISHE KAPELYE fyllde 10 år som band hösten 2020, med det stora firandet kom av sig på grund av pandemin. För den bredare massan blev bandet först kända när de 2017 medverkade i SVT:s Folkets Musik där de framförde en cover av Ola Salos It takes a fool to remain sane för en hänförd publik. Såklart sjöngs även den på jiddisch. – Det blir allt vanligare att bandet omtolkar eller gör helt nyskriven musik, i stället för att enbart göra traditionsenliga versioner av äldre låtar. Många av de traditionella sångerna är vackra men kan samtidigt ha ett lite gammaldags sound, och vår ambition är att modernisera dem en aning, för att bättre matcha dagens sätt att lyssna på musik. Dessutom riskerar vi inte att trampa på några ömma tår genom att bara göra vår grej när vi går så pass långt bortom de traditionella ramarna. Under det gångna året har Louisa knappast tagit det lugnt utan har både hunnit spelat in en konsertfilm med bandet och sätta upp två olika föreställningar för barn och unga. I början av pandemin drog hon dessutom sitt strå till stacken och hjälpte till inom sjukvården. – Vi hade en omfattande turnéplan när corona bröt ut men allt ställdes såklart in. Jag kände då att jag ville bidra till samhället på något sätt och hjälpte, under en period, till med enklare sysslor på BB i Lund. Det var inte en särskilt stor grej för mig egentligen – som frilansande artist är man van vid att kavla upp ärmarna och hoppa in där det behövs. Men just detta gig råkade bli min bästa, och högst omedvetna, PR-kupp någonsin. Kvällstidningarna var plötsligt väldigt intresserade av jiddisch och om situationen på förlossningsvården under pandemin, säger hon och skrattar till. SAMTIDIGT SOM BANDET rönt stor uppmärksamhet både på hemmaplan och på flera platser i världen så verkar och bor de i Malmö – en stad som dessvärre länge haft ett rykte om sig att vara en otrygg plats för judiska grupper på grund av utbredd antisemitism.

6

”Efteråt när de kommer fram och tackar oss för konserten och man märker att vi gjort intryck och nått fram till dem, så kan man stolt sträcka lite på sig.” – Med en stor portion ödmjukhet vill jag ändå säga att jag tror att det har en stor betydelse att vi är från Malmö och att många av våra spelningar sker här i regionen. Många vi träffar när vi spelar utomlands tror att vi kommer från en jättefarlig plats så vi försöker nyansera bilden av Malmö och visa att det också kan vara en fantastisk plats. Livet i en stad är alltid mer komplext än enbart bra eller dåligt. – På hemmaplan ser jag oss mer som en motpol genom att vara det icke-judiska bandet som älskar och spelar judisk musik. Genom att vi är så pass verksamma i regionen, både genom offentliga konserter och spelningar för barn och unga, så tror jag att vi med våra egna, väldigt olika bakgrunder, lättare kan fungera som en brygga till andra kulturer. Men att göra föreställningar som berättar om judisk kultur och historia och som vänder sig till ungdomar är inte alltid den lättaste uppgift man kan ha, vittnar Louisa om. – Men det är så belönande i längden! Jag säger det med kärlek men högstadieungdomar kan vara den svåraste publik man kan ha. En grupp som inte sällan är både stökig och svårflirtad och kommer in till konserten med en hel del förutfattade meningar. Efteråt när de kommer fram och tackar oss för konserten och man märker att vi gjort intryck och nått fram till dem så kan man stolt sträcka lite på sig. Vi vill ju inte att judisk musik enbart ska spelas för den kulturintresserade så kallade ”kulturtanten”. Det är så värdefullt att få komma ut på skolorna och spela för dem som annars aldrig skulle ha kommit i kontakt med språket, kulturen och musiken. Vid de tillfällena känner jag verkligen att vi gör en skillnad! Se Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, live från Palladium Malmö, på musikisydchannel.se.


Reine Jönssons a walk in the woods

Tonsättaren Reine Jönsson har varit besjälad av att komponera musik i mer än 40 år. Han har över 80 opus på sin verklista och har skrivit allt från symfonier och kammarmusik till verk för kakburkar, opera på nonsensspråk och datormusik. Hans senaste verk, A Walk in the Woods, är en pianotrio i 65 delar, placerad i en webbmiljö. Som lyssnare bjuds du in till en digital skogspromenad där bara början och slutet alltid låter likadant. Här kan du göra egna val och prova nya vägar genom skogen. Snart känner du igen buskarna, gläntan, myrstacken, sjön… TEXT  LENA ULVSKOG

Reine började komponera i en tid ”då allt kunde vara ett stycke musik”. John Cage satte gränsen med ett stycke tystnad, Reine komponerade på en enda ton. Men känslan var stark: om man kan göra allt och vad som helst med musik, så tar meningen med musiken stryk. Nyckeln för Reine blev att göra det han själv verkligen tycker om: – Om jag gillar musiken, det jag skriver, är det i alla fall en som gillar den och oändligt många fler än ingen. Eftersom jag är rätt lik andra människor hoppas jag att andra också skall gilla musiken. Undre tre långa och intensiva dagar arbetade musikerna Love Derwinger (piano), Mats Olofsson (cello) och Magnus Holmander (klarinett) i The End Studio utanför Lund med att spela in de 65 delar som i olika sammanfogade varianter bildar A Walk in the Woods. – Varje promenad blir till en delvis ny berättelse, berättar Reine. Man kan också se det som situationer, som får olika förlopp. Lite som att läsa om gamla serietidningar eller ta del av en ritual, som de bibliska berättelserna som återkommer under kyrkoåret. Både berättelser och ritualer finns också i dansmusik, rave och 1800-talets romantiska musik. Jag letar ofta efter någonting mellan det rituella och det berättande.

Flerstämmigheten är en viktig ingrediens, de tre rösterna. De är olika, men tillsammans gör de det både komplext och enkelt att följa. För till sist handlar det om just det, påpekar Reine, att du ska lyssna. Grafiken och det andra är underordnat. A Walk In the Woods är ett samarbete med Musik i Syd och Båstad kammarmusik­ förening, med stöd av Musikverket. Webbyrån DoFi har utvecklat verktyget. Uruppförande av verket skedde via en konsert i SRP2 den 14 april, då ett 20 min långt stycke av A Walk in the Woods framfördes. Webblösningen nås via: musikisyd.se/a-walk-in-the-woods/

7


sommarens #äntligenlive

Det är med glädje vi presenterar en sommar som återigen sjuder av levande musik – om än i det lite mindre, coronaanpassade formatet. Sakta öppnar vi upp och bjuder in vår publik till en klingande, blomstrande, festivalsommar!* * Vi reserverar oss för att ändringar och avbokningar kan ske med kort varsel. Gå in på webben för att hålla er uppdaterade om förändringar.

Foto: Anna Aatola

båstad kammarmusikfestival Årets festival i Båstad hyllar 20-talen!

28 juni – 3 juli • bastadkammarmusikfestival.se Sedan över 30 år tillbaka förgyller Båstad Kammarmusikfestival somrarna i Båstad och på Bjärehalvön av en juniveckas intensivt kammarmusicerande. Den klassiska kammarmusikrepertoaren varvat med moderna och samtida verk och i framförande av de främsta svenska och internationella musiker, har gjort Båstad Kammarmusikfestival till en av Sveriges mest betydande kammarmusikfestivaler. I år återskapas idén om de informella arenorna, från Schubertiaden år 1821, via hemlig Speak Easybar 1920 till rösträtts-salong 1921. Christina Nilsson sjunger Nilsson, Piazzolla fyller 100 år och Beethoven och Satie går emot ”reglerna” – åtminstone i var sitt århundrande. Det hela inleds 1720 med en uppseende­väckande dejt mellan Bach och Couperin! Ett femtiotal musiker och artister fördelade över 22 konserter på en kammarmusikalisk resa genom seklerna, det är Båstad Kammarmusikfestival 2021!

8


s livemusik# musik i äppelriket

Konsert- och naturupplevelser på Österlen 2 – 10 juli • musikiappelriket.se Musik i Äppelriket genomfördes första gången sommaren 2016 och föddes ur en önskan om att låta kultur och natur mötas på ett naturligt men nytänkande sätt. I år föräras Musik i Äppelriket med besök av stjärnor som mezzosopranen Katja Dragojevic med ackompanjemang på piano (fre 2 juli) och violinisten Johan Dalene ackompanjerad av den franske pianisten Julien Quentin (fre 9 juli). Festivalen avslutas med Köpenhamns mesta barockstjärnor i Concerto Copenhagen i ett jovialiskt Mozartprogram den 10 juli! Konserterna genomförs i Södra Mellby kyrka och antalet biljetter anpassas efter rådande restriktioner. Lena Alebo och Ensemble Mare Balticum håller i tonsatta naturvandringar på Stenshuvud (5–6 juli). Under festivalen finns flera familjeaktiviteter både på Kiviks Musteri och naturum Stenshuvud (se sid. 14). Varmt välkomna till en sommarvecka på Österlen som samlar världsmusiker, poeter, naturvårdsguider och biologer för att gemensamt sjunga naturens och kulturens lov mitt i den lummigaste och frodigaste tiden på året!

Mezzosopranen Katija Dragojevic gästar Musik i Äppelriket fredag 2 juli.

Visste du? Nytt för i år är att flera av festivalens artister gästar äldreboenden runtomkring på Österlen. Sammanlagt kommer sex konserter att ges på lika många boenden. För musiken står mezzosopran Katija Dragojevic, Lisa Rydberg, violin med Lisa Långbacka, ackordeon samt Trio Wolski.

9


korrö folkmusikfestival 20–25 juli • korrofestivalen.se

Det blir en Korröfestival i år. Men inte som vanligt. Festivalen lyssnar så klart på Folkhälsomyndigheten och arbetar för att göra en så säker musikfest som möjligt. Det blir en så kallad satellitfestival – på ett dussintal platser med Korrö som centrum blir det konserter för en mindre publik. Platser som Holken i Yxnanäs och Bystugan i Bro får i år stå värd. Artister som Hoven Droven, Musica Vitae feat. Nordic och Breda Gatan är några av de som dyker upp. Bara för att nämna några. Fler ställen och fler artister presenteras efter hand. Boka in 20–25 juli. Biljetterna släpps kring midsommar.

ystad sweden jazz festival 4 – 7 augusti • ystadjazz.se

Jazzfestivalen i Ystad ger sig inte! Programmet utökas dessutom programmet i år! Under fyra dagar bjuds på 22 konserter varav sex med Next Jazz Generation-band, fyra JazzKidz-arrangemang, sex SeniorJazz-konserter, två talkshows samt en cd-release. Bland artisterna finns Andreas Schaerer, Yamandu Costa, Lily Dahab, Emile Parisien Quartet, Jan Lundgren, Caroline Henderson, Georg Riedel och många fler, totalt ca 120 artister! Susanne Rydén, VD på Musik i Syd, håller i två intressanta samtal. Det första med festivalens hedersgäst Georg Riedel som berättar om sitt liv Det andra samtalet blir med legendariske Siggi Loch, grundare till skivbolaget ACT, som ger ut de största svenska och europeiska jazzartisterna.

10

Även jazzfestivalen i Ystad besöker äldreboenden i sommar. De äldre får lyssna på Svenska jazz- och vispärlor samt en och annan vals, framförda av artisterna Anna Persson och Maciej Zcymcsynski.

Lily Dahab kommer till Ystad 7 augusti.


...och några till Konsertdagarna i Ekestad 6–7 augusti • ekestadsparken.se Med musikerna Andreas Brantelid, Bengt Forsberg, Emilia Wareborn Brantelid samt Arildkvartetten.

Skånes orgelveckor 28 juni–26 juli Breda gatan till Korröfestivalen

Klarinettisten Blagoj Lamnoj framför makedonsk folkmusik på Musik på Bosjökloster.

28 juni inleds festivalen och bjuder sedan under juli månad på både livekonserter och digitala konserter från Lund, Malmö, Ystad och Helsingborg.

Ljungby berättarfestival & Musik i sagobygd 13–15 augusti • sagobygden.se Musik i Sagobygd genomförs i år 13–15 augusti tillsammans med Ljungby Berättarfestival. Det blir Bellman, Boye och barnföreställningar men även andra begynnelsebokstäver erbjuds. Ett femtiotal berättar- och musikföreställningar presenteras på scener runtom i Ljungby kommun, i år gör de dessutom nedslag i Alvesta och Älmhult.

Höörs sommaropera 5–8 augusti • sommaropera.se Årets sommaropera Trettondagsafton bygger på Shakespeares komedi med samma namn och med musik av Håkan Carlsson och libretto av Tord Nihlén.

Musik på Bosjökloster 10 juni & 1, 15 och 29 augusti musik-bosjokloster.se

Foto: Moriherrero

Den omtyckta konsertserien ger konserter med titlar som Piazzolla 100 år, Beethoven och Schubert! och Musik ifrån Balkan, med artister som Filip Jers, Emil Ernebro, Blagoj Lamnoj, Juanjo Passo mfl.

Inbetween music festival 30 juli–1 augusti inbetweenmusicfestival.se

En festival utanför Ängelholm som uppmärksammar all fantastisk musik som ligger mellan genrerna.

11


Cathrine Winnes:

» Det klingar 20-tal om Båstad Kammarmusikfestival! » Cathrine Winnes, till vardags dirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna vid Musikaliska i Stockholm, axlar från och med 2021 även rollen som konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival. Temat för årets festival är 20-talet genom olika århundranden. TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO JOHN ANDRESEN

Vad är din vision med årets festival? – När jag programlägger fokuserar jag alltid på publiken. Jag tycker det är spännande att fundera kring hur man kan fånga besökarna, och min erfarenhet är att man även kan presentera ganska svårtillgänglig musik så länge man kommunicerar den väl. Men nu vill jag inte påstå att årets program är särskilt svårlyssnat! Tvärt om, vi har fantastisk musik, men vi jobbar i år utifrån en tematik där musiken får verka i en större kontext och ge publiken en bredare bild av det 20-tal som musiken kommer från. På så sätt hoppas jag att man känner att musiken blir ännu mer spännande att lyssna på! – Under hela festivalen kommer vi att ställa oss frågor som Hur levde folk på den här tiden? Hur gick man klädd? Vad åt och drack man? Vad tänkte man? Hur förhöll man sig till konsten? etc. Därför har vi också bjudit in David Lindén, historiker och författare, som kan ge oss ett bredare perspektiv. Hur kommer man mer att märka av tematiken under festivalen? – Ett exempel är tisdagens program då vi bl.a. presenterar en Schubertiad, eftersom dessa tillställningar var mycket populära på den tiden. Schubertiader var privata tillställningar, initierade av Franz Schuberts vänner, där vänner och bekanta samlades för att höra hans senaste kompositioner. Det dracks punsch, reciterades tysk, romantisk litteratur och spelades sällskapsspel. Vill att publiken får uppleva en ”riktig” Schubertiad under 12

festivalen. Ett annat exempel är 1920- talets hemliga speak-easy-bar där vi får höra den »nya« jazzen! I år firar vi 100 år av allmän rösträtt. Hur uppmärksammar ni det under festivalen? – Det kommer att märkas tydligt. Den allmänna rösträtten var ett så stort steg i demokratins namn, och vi kan ju inte kan titta tillbaka på 20-talen utan att beröra vårt eget jubileumsår. – Den allmänna rösträtten och ett jämställdhetstänk genomsyrar hela festivalen, men utöver det så har vi även tillägnat den allmänna rösträtten en hel dag. Dagen börjar med den allmänna rösträtten i Sverige och sätter den i en större kontext, för att sedan bjuda in till en s.k. Chaminade-klubb. Det rörde sig om en slags kvinnoklubbar i början av 1900-talet där man sågs för att lyssna på kammarmusik, prata om politik eller kanske brodera, och det var kompositören Cécile Chaminade som var inspiration till klubbarna. Hon sågs som en stilikon och förebild och har lånat ut sitt namn till säkert ett 100-tal klubbar i USA, och de förekommer fortfarande. På Chaminade-klubben kommer vi självklart att spela musik av denna berömda fransyska. – Vi kommer även att presentera musik av Alma Mahler, som tvingades att sluta komponera när hon gifte sig med en annan kompositör, Gustav Mahler. Det blir därför musik som hon skrev redan under sin ungdom, men likväl musik av en mycket begåvad kompositör. – Detta blir dessutom inslag av nutida musik med tre uruppföranden av kvinnliga tonsättare, framförda av Norrbotten NEO. Vad skulle du säga gör Båstad Kammarmusikfestival så speciell? – Många pratar om Båstad-stämningen; en kombination av trevliga människor, vacker natur, vegetation och bebyggelse. Addera några av de bästa artister vi har och det intima mötet mellan musiker och publik, så får du en väldigt speciell upplevelse på Båstad Kammarmusikfestival.


Hur tror du pandemin påverkat oss när det gäller vår syn på kulturupplevelser? – Jag tror att vi kommer att känna stor tacksamhet inför att få uppleva kultur, under en lång tid framöver. Både över att få träffas och få höra musik live. Jag är just nu i Göteborg för att dirigera en konsert och en trumpetist kom fram till mig och sa ”Det är helt fantastiskt, jag spelar med levande människor, i verkligheten!” Jag tror att det vi har förlorat under pandemin är just de sakerna som definierar själva livet. Det som är allra viktigast är ju att möta varandra, få kramas och kommunicera med varandra. Och därtill det som ger livet extra färg och wow-känsla, det jag i den allra vidaste bemärkelse skulle kalla konst. På så sätt kom pandemin och raderade en stor del av själva livet, eftersom mycket av det nästan helt försvann från vår vardag. Därför tror jag att vi kommer att möta elektriska, entusiastiska musiker under festivalen. Musiker som värdesätter att få spela för publik och som värdesätter att publiken faktiskt är där. Och vi kommer att värdesätta publiken ännu mer framöver, nu när vi fick känna på hur det kändes att spela konserter utan att ha någon. Det vi musiker kanske insett i ännu högre grad, är att vi behöver publiken som medskapare till konserterna för att bilda ett flöde mellan scen och publik. Så med det sagt så är jag nästan 100% säker på att årets festival kommer att bli en fantastisk upplevelse!

» Det vi musiker insett i ännu högre grad, är att vi behöver publiken som medskapare till konserterna för att bilda ett flöde mellan scen och publik. « 13


FÖR SMÅ L Det blir en härlig sommar av musikupplevelser även för våra små lyssnare. Flera festivaler och sommarscener har familjekonserter på programmet. FOTO JOHAN SUNDELL, JENNY BRANDT GRÖNBERG, FELICIA KORMAN, OLOF SAMUELSON

sommarscen med knattekultur vecka 26 och 27 bibliotek.svedala.se Måndag till fredag under vecka 26 och 27 bjuds det på gratis familjeföreställningar varje dag. Konserterna spelas utomhus och följande görs i samarbete med UNGA Musik i Syd. 28 juni kl. 10.00, Svedala, Stadsparken Vara här 29 juni kl. 10.00, Klågerup, utanför biblioteket När hjärtat svämmar över 1 juli kl. 13.00, Svedala, Stadsparken Moster Gitarrs gobitar 2 juli kl. 10.00 Svedala, Stadsparken  Sjung för livet med Tania 6 juli kl. 10.00, Klågerup, utanför bibl. På röstäventyr med Andrea 9 juli kl. 10.00, Svedala, Stadsparken Rymdrytmik med Karin och Pax

14 14

14

möllegårdens kultur i åkarp 23 – 24 juli • burlov.se/ mollegardenkultur Möllegårdens Kultur satsar på familjekonserter i sommar. Konserterna sker utomhus. 19 juni kl. 14.00 Rymdrytmik med Karin och PAX 7 juli kl. 14.00 Vara här 22 juli kl. 19.00 Swing Tarturo

Rymdrytmik med Karin och PAX

båstad kammarmusikfestival 2 juli kl. 12 & 14 • bastadkammarmusik.se Ludde B – kammarmusikens världsmästare Tillsammans med handdockan Ludde B och två musiker presenterar alla barns SVT-kompis Ayla Kabaca kompositören Ludwig van Beethoven och hans musik.

sommarlund

sommarlund.se

Mer än 200 upplevelser för barn och vuxna i alla åldrar och på olika platser i Lunds kommun. Konserten Greta Get görs i samarbete med UNGA Musik i Syd. Samtliga konserter görs utomhus.


LYSSNARE barnens egen korröfestival FLAX

jazzkidz på ystad sweden jazz festival 6 augusti • ystadjazz.se Årets JazzKidz-program 6 augusti består av konserter på Ystads stadsbibliotek, Per Helsas Gård samt spontana nedslag bland barn runtom i Ystad centrum. JazzKidz ingår i KMAjubileet. Kulturcrew medverkar backstage under hela dagen med alla konserter. Trumattack gör pop-up-konserter på olika platser i Ystad FLAX kl. 10.00 Ystads Stadsbibliotek Cirkeline, Coco och den vilda noshörningen kl. 14.00 Per Helsas gård

23 – 24 juli korrofestivalen.se

Sigrid & Draken

Musik, ballonger, festligt, gnuggisar, allt som hör till Barnens egen Korröfestival blir av 2021. Men precis som upplägget för årets version av Korröfestivalen blir det i formen av en satellitfestival. Familjekonserter med ”extra allt” arrangeras på olika platser runtom Korrö 23– 24 juli.

familjedagar och sagor under musik i äppelriket 3, 5, 6, 7 & 10 juli • musikiappelriket.se Festivalens familjedagar äger rum utomhus på Kiviks Musteri. Här kan barnfamiljer under festivalens båda lördagar besöka musteriets backar, pyssla, lära sig om äppelodling och uppleva någon av de två familjeföreställningarna. 3 juli kl. 11.00 och kl. 13.00 Loopa med Dan 10 juli kl. 11.00 och kl. 13.00 Väx Upp! Sagor under eken, Naturum Stenshuvud

Naturums guider berättar sagor under eken, ackompanjerade av spännande naturljud och Ensemble Mare Balticums historiska instrument. 5 juli kl. 11.00 6 juli kl. 11.00 7 juli kl. 11.00

Greta Get – en sanitär angelägenhet 14, 15, 16 & 17 juni kl. 14.00 18 juni kl. 10.00 och 14.00 19 juni kl. 14.00 3, 4 & 5 augusti kl. 10.00 och kl. 14.00 Greta Get

Väx upp!

15 15


En lovsång till folkets psalmer Folkliga koraler från södra Sverige samlade i nytt praktverk

Det började med en tanke på ett litet, enkelt häfte. Men efter 20 år hade det blivit ett praktverk på nästan 500 sidor. Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson släpper nu sin bok om folkets psalmer. TEXT  MAGNUS KARLSSON ILLUSTRATION PONTUS KARLSSON

Men vi börjar med det filosofiska begreppet ”folk”. Som i folksjäl eller folkmusik. Det som är djupt nedärvt. Muntligt traderat. Och det är det den här boken handlar om. Folkliga koraler är psalmerna som folket sjöng – men som kanske inte hamnade i den senaste psalmboken. Och i ärlighetens namn ska vi rätta det där i ingressen redan nu. Det tog så klart inte 20 år även om det kanske började då: Arbetet har skett i perioder, parallellt med mycket annat och satte egentligen ordentlig fart först när Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson möttes i ett annat, men närbesläktat, projekt om medeltida ballader på Linnéuniversitetet. De båda kompletterade varandra och kunde tillsammans föra projektet i mål. – Jag fick en hel pärm med Magnus handskrivna koraler som jag skulle renskriva. Så jag satte igång med liv och

16

lust och knackade noter och texter, säger Eleonor. Ofta är texterna publicerade, mer sällan noterna. Ibland varken eller. Så då blir det som att lägga ett pussel. Vissa av dem kan nu publiceras för första gången. – Det är en del av spänningen, det som är fascinerande bakom detta. Det finns melodier som vandrat helt vid sidan av kyrkans etablerade versioner och som har levt sina egna liv i flera hundra år, säger Magnus. Författarna har satt funktionen, enkelheten, i centrum. För det här är en bok som är tänkt att användas – av körer, kyrkomusiker eller folkmusikutövare. För sedan 70-talet har kyrkan fått upp ögonen för den här musikskatten, liksom Körsverige och många folkmusiker. Med i boken finns också många foton på upptecknare och de som burit traditionerna. Och här någonstans hamnar Magnus i historieberättarläge. Det blir en berättelse om när Olof Forsén, reporter på Radiotjänst, var på Sverigeresa för att spela in berättelser från riket på lackskiva. Han ledsagades av landsantikvarie Jan Erik Anderbjörk och de båda fick nys om en skomakare August Johansson i Häradsbäck, som var en musikalisk man. Vid deras besök en regnig höstmåndag sjunger August Johansson en variant av I denna ljuva sommartid med en melodi som inte är den vi vanligen hör. På inspelningen avbryter Anderbjörk tre takter in: ”Det här är ju helt fel melodi, Johansson.”


– Det är så typiskt för folkliga koraler, säger Magnus Gustafsson. Han kanske sjöng en äldre melodi till den kända psalmen. Och här bryter Eleonor in och börjar tala om de fyra varianterna på melodin som finns i boken. – Det är spännande – en av dem andas en mer dämpad och begrundande karaktär än vad vi vanligen förknippar med en ljus sommarsång, säger hon och sjunger en vers från boken. Folkliga koraler har traderats av både kvinnor och män. Såväl melodier som texter har präglats av ett givande och tagande mellan olika stilar och genrer. Vissa melodier kan ha färdats från 1400-talets Österrike till 1900-talets Uråsa. De har inspirerats av eller inspirerat till befintliga sånger, danser, lekar… Ofta gick de i tretakt. Och så texterna, då. – Om man jämför med de bearbetade psalmerna idag så är det väldigt stor skillnad. I de folkliga koralerna märks en ganska kärv religiositet, den genomsyrar många av de äldre texterna. Många gånger tilltalar den kärvheten mig mycket mer än de ibland mer mjäkiga moderna psalmerna, säger Magnus. – Ja, det är lite mer rakt på i de här ålderdomliga texterna. Det finns en trosvisshet som både är naiv och kärv, ibland mer kroppsligt nära, säger Eleonor. Boksläpp blir under Korröfestivalen den 20–25 juli. Du kan också hitta den hos välsorterade bokhandlare eller på smalandsmusikarkiv.nu.

Folkliga koraler från södra Sverige Magnus Gustafsson & Eleonor Andersson

Författarnas favoriter Eleonor Andersson: Det var en som jag fastnade för redan i början. Den heter Min vilotimma ljuder och går i tretakt. Det är någonting särskilt med den. Min vilotimma ljuder en gång den sista gång och mig i jorden bjuder en bädd så kall och trång. Dock den mig ej förskräcker, så sött jag sover där, tills Herrens röst mig väcker, då ingen natt mer är. Magnus Gustafsson: Nu vilar hela jorden. En väldigt gammal psalmtext. Melodin är något som man vet komponerades av en öster­ rikisk tonsättare, Heinrich Isaac, på 1400-talet. Den har ingen tryckt förlaga utan har vandrat hela vägen till Uråsa. Nu vilar hela jorden, och luften mörk är vorden, snart världen sover sött. Men dig, min själ, bör vaka att bönens sötma smaka och i din andakt ej bli trött.

Om författarna Magnus Gustafsson, f. 1955, är filosofie doktor i musikvetenskap och riksspelman, och numera Senior Advisor på Musik i Syd, efter att under många år ha axlat rollen som vice vd. Magnus har varit sakkunnig i musikfrågor vid Statens Musikverk, Nordiska Ministerrådet, Nordisk Kulturfond och Statens Kulturråd. Boken Folkliga koraler släpps under Korröfestivalen i slutet av juli.

Det skulle blivit ett litet häfte om folkliga koraler – men det blev en hel bok. Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson har samlat vackra, kärva och muntligt traderade texter och musikstycken. Några av dem publiceras nu kanske för första gången.

Eleonor Andersson, f. 1954, har en bakgrund som kyrkomusiker, folkdansare, körsångare och musikrecensent. Till Linnéuniversitetets och Smålands Musikarkivs samarbetsprojekt ”Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader” var hon knuten som forskningsbiträde. Sedan år 2013 är Eleonor Andersson anställd som produktionsassistent vid Smålands Musikarkiv.

17


ludde b

– kammarmusikens världsmästare TEXT  LOVISA FEY WALLTIN  FOTO PETER HAGSTRÖM

I föreställningen får barn bekanta sig med handdockan Ludde B och Ludwig van Beethovens fantastiska musik. Men hur är det med Ludde B? Han verkar mer eller mindre säker på att det i själva verket är han som är – eller åtminstone borde vara – Ludwig van Beethoven och att det är han som skrivit all den fantastiska musiken. Ayla Kabaca, för barn mest känd från SVT:s Barnkanalen, är konferencier och guidar publiken genom föreställningen. – Föreställningen är en presentation av Beethovens violinsonater och pianosonater och är en vidareutveckling av föreställningen Ludde B som Klas Backman och jag gjorde i samarbete med Kungliga Filharmonikerna. Skillnaden är att Klas (som alltså är dockspelaren i föreställningen) i denna version syns på scenen med Ludde B på armen och musikerna är två till antalet. På detta sätt kommer vi närmare publiken rent fysiskt, och det blir en mer intim känsla. Hur kom ni på idén? – Det närmade sig jubileum för Beethoven (hösten 2020 skulle Beethoven ha fyllt 250 år, reds. anm.) och namnet Ludde B dök upp i Klas huvud. Vi började spinna vidare på vem denne Ludde B kunde vara. Det visade sig att det var en rätt sur och egocentrisk handdocka med mycket stort självförtroende. Självklart ska han få presentera Beethovens musik, tillsammans med mig och orkestern. I och med att Beethoven skrev så mycket fin musik för piano kontaktade vi vår vän pianisten Markus Kvint som vi turnerat med en hel del. Vi visste att han skulle vara rätt person att hantera denne vresige docka. Hur presenterar man klassisk musik så att det blir lättillgängligt och spännande för barn? – Musiken är ofta redan tillgänglig och spännande. Vi brukar tänka att vi lyfter fram kortare avsnitt i varje stycke, höjdpunkterna. På samma sätt som vi skär upp maten till ett barn. Sen gäller det att presentera stycket 18

på ett spännande sätt, ge nycklar till hur barnen kan lyssna. Finns det ett solo? Är något instrument extra framträdande? Finns det en återkommande melodislinga? Eller ger helt enkelt musiken en känsla som vi vill skapa i salongen? Vad har ni fått för reaktioner från publiken när ni spelat tidigare? – Mycket positiva reaktioner. Musiken väcker känslor och många barn känner igen exempelvis Für Elise och Symfoni no 9. Dessutom är Ludde B lite knasig och rolig. ”Det är faktiskt inte han som har skrivit all musik som spelas. Och musiken heter inte Skensåsmaneten. Den heter MÅSKENSSONATEN!” ropar han ibland. För många barn är du ett välkänt ansikte sedan tiden du jobbade på SVT:s Barnkanalen. Vilka erfarenheter från tv tar du med dig när du istället för gröna drakar spelar mot en handdocka, levande musiker och konsertpublik? – På sätt och vis är det lite samma sak. Jag har en publik att underhålla. Skillnaden är ju naturligtvis att jag får direktrespons på konserterna. Jag har ju också både före, efter och under hela min tid på tv frekvent uppträtt för barnpublik i stora och små sammanhang. Se föreställningen 2/7 Båstad Kammarmuskfestival 30/1 2022 Palladium Malmö fr om 4/7, streamat på Musik i Syd Channel Medverkande Ayla Kabaca – presentatör Klas Backman – dockan Ludde B Markus Kvint – piano  Isabelle Bania – violin


3

snabba ...

...med Daniel Tengberg, solocellist i Musica Vitae, orkestern som nyligen genomförde ett 30tal konserter med åtta personer i publiken.

1. Hur var det att äntligen få spela live för publik? – Vi är såå tacksamma att äntligen få uppträda inför publik på plats! Hundra gånger bättre än att spela för en kamera, men ändå ett slags antiklimax att bara få göra det för åtta personer åt gången. 2. Vad fick ni för reaktion från publiken? – Stående ovationer och mycket kärlek. 3. Vad är dina förhoppningar inför sommaren? – Dels att vi som orkester ska kunna spela för en större publik, och på ett personligt plan att få krama mina föräldrar för första gången på över ett år när de blivit färdigvaccinerade.

Schema: Musica Vitae, 3 juni Sousou & Maher Cissoko, 12 juni Trio Wolski, 12 juli Happy Heartaches, 6 augusti läs mer på: vaxjobostader.se

Foto David Möller

Västafrikanska tongångar med Sousou & Maher Cissoko som gör gårdskonserter i sommar.

Foto Alexander Mahmoud

livemusik på en innergård nära dig

Att kringvandrande spelmän musicerade för nedkastade slantar på stadens innergårdar är en nästan bortglömd företeelse. Men i sommar återupplivas traditionen, för andra gången, av Musik i Syd och Växjöbostäder. Under fyra speldagar kommer artister i olika genrer att dyka upp i bostadsområden och bjuda hyresgäster, och andra, på musik. En chans till oväntade möten och spännande samvaro. TEXT MAGNUS KARLSSON

19


från värend till världen Christina Nilsson uppmärksammas med minnesår TEXT MATHIAS BOSTRÖM OCH KAJSA NILSSON

2021 är året då minnet av den världsberömda sångerskan Christina Nilsson uppmärksammas i hennes småländska hemtrakter. En rad arrangörer har gått samman och under sommaren och hösten kan man gå på konserter, filmvisningar och föreställningar, besöka världsstjärnans barndomshem och andra utflyktsmål. Eller djupdyka i någon av alla de digitala resurser som finns med anknytning till operasångerskan. För 100 år sedan – den 22 november 1921 – avled Christina Nilsson på Växjö stadshotell, 78 år gammal. Hon hade då en smått osannolik livsresa bakom sig och än idag finns det ett levande intresse för hennes musikaliska gärning. Hennes karriär inleddes i barndomen med att sjunga och spela fiol på småländska marknader för att bidra till familjens försörjning. Vid marknaden i Ljungby 1857 fick den då 14-åriga flickans liv en avgörande ny riktning, då hon accepterade ett erbjudande om att få en mer formell musikundervisning. Med mecenaters hjälp kunde Christina Nilsson, efter inledande studier i Halmstad, Göteborg samt hos Franz Berwald i Stockholm, 1860 påbörja sin utbildning till operasångerska i Paris.

20

En världsstjärna

Hösten 1864 debuterade Christina Nilsson på Théâtre Lyrique i Paris som Violetta i Verdis La Traviata. Hennes följande roller (bland annat Nattens drottning i Trollflöjten, Margareta i Faust och Ofelia i Hamlet) gjorde henne till en av samtidens mest överdådigt hyllade – och med tiden mest förmögna – sångerskor. Världen över gick hon upp på scenen och trollband publiken med sin sopranröst som hade en alldeles särskild klang. Vid sina konsertframträdanden sjöng hon även ofta svenska folkvisor. Christina Nilsson turnerade i Skandinavien första gången 1876 och gjorde då sitt enda konsertframträdande i Växjö, en välgörenhetskonsert i domkyrkan som sannolikt var den dittills största musikhändelsen i stadens historia. När hon 1885 sjöng för allmänheten från balkongen på Grand Hotel i Stockholm utbröt ett panikartat tumult i publiken vilket resulterade i ett flertal omkomna och många skadade, en händelse som skakade Christina Nilsson på djupet. Hon avslutade sin karriär bara ett par år senare i samband med sitt giftermål med en spansk greve då hon fick titeln grevinna de Casa Miranda.


– Trots att Christina Nilsson levde hela sitt vuxna liv utomlands så behöll hon en stark koppling till sin småländska hembygd och sin tidiga ungdoms musik, berättar Mathias Boström, vice vd på Musik i Syd och chef för Smålands Musikarkiv. Vi kommer under minnesåret att spela in en film om Christina Nilsson och folkmusiken. Bland annat firade hon sin 70-årsdag genom att arrangera en spelmanstävling i Växjö – det ser man inte ofta nu för tiden! Ett levande intresse

Christina Nilsson var tillsammans med Jenny Lind de internationellt mest kända svenskarna i 1800-talets västerländska musikliv. Och flera är de som än idag hyllar och bevarar minnet av operastjärnan. Christina Nilsson har sin egen släktförening (som i år firar 50 år!) och Christina Nilsson-sällskapet värnar hennes minne genom att bland annat dela ut årliga stipendier till unga lovande musiker och de båda föreningarna arrangerar flera konserter under hösten. Under minnesårets sommarmånader bjuds det bland annat på heldagar i både Ljungby och på Möckelsnäs med föreställningar, berättande, film, mat och mycket mer. Allt med fokus på världsstjärnan från Värend. En annan stor satsning är turnén med Stina på backen, en föreställning där spelmannen Jonas Åkerlund och operasångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist leder oss fram genom Christinas unga liv och levandegör den musik hon själv sjöng eller spelade. Drygt 40 spelningar i Kronobergs läns alla kommuner planeras på såväl festivaler som äldreboenden. – Det känns väldrig roligt att det varit så bra respons, tänk att Christina fortfarande är en sådan superstjärna och kioskvältare! säger Björn Kleinhenz, producent på Musik i Syd.

» …tänk att Christina fortfarande är en sådan superstjärna och kioskvältare! »

Minnesåret samordnas av Musik i Syd med stöd av Växjö Kommun. Medverkande arrangörer är Christina Nilssons Släktförening, Christina Nilsson Sällskapet, Gästgivaregården Ljungby, Kultur­ parken Småland, Ljungby kommun, Ljungby museum, Möck­ elsnäs Trädgård och Kultur, Sagobygden, Smålands Musikarkiv, Smålands­operan, Studieförbundet Vuxenskolan m.fl.

Är man fortfarande inte mätt på Christina Nilsson så finns det många fler evenemang att ta del av under året. Läs mer i vår evenemangskalender på .christinanilsson2021.se.

Läs mer om vad som händer under minnesåret: christinanilsson2021.se Foto: Kulturparken Småland

21


» Att spela med

Hoven Droven är ett lyckopiller. «

Det började som ett skämt från producenten. Och blev en discolåt. Hoven Droven firar 30 år i år – och förnyar sig hela tiden. Magasinet har träffat Kjell-Erik Eriksson, som inte ens kan tänka tanken på att göra något annat än att spela. TEXT MAGNUS KARLSSON  FOTO KARIN ALFREDSSON, MARLÉNE NILSÉN

Kjell-Erik Eriksson är musiker. Något annat fanns liksom inte på kartan för den yngling som en gång funderade på sin framtid. Eller kanske kunde han blivit serietecknare: ”Två genrer med väldig bredd.” Men pennan blev stråke och som man brukar säga är resten historia. I år har bandet spelat tillsammans i 32 år. – Vi tycker det är så jäkla kul att lira med varandra. Att spela med Hoven Droven är ett lyckopiller. Att få spela i ett gäng kompisar i över 30 år, det händer något då som är svårt att sätta fingret på. Och här blir det en berättelse om att de känner varandra så väl att om en spelar fel så hänger de andra med och spelar fel automatiskt de också. Att de har upplevt massor tillsammans och blivit som en familj. På resor över hela världen, hemma – och som de senaste året i replokalen och studion. – Corona har påverkat oss som alla andra – alla spelningar har försvunnit. Men vi har utnyttjat tiden väldigt bra. Almanackan var vit, så vi började repa. I en fin, stor lokal och med coronasäkert avstånd. Så vi gjorde en helt ny platta. För inspiration har folkrockarna i Hoven Droven hittat överallt – ett gäng som kallar sig musiknördar ser det lika naturligt att inspireras av spelmannen Simon Simonsson som av AC/DC. Och nu av… disco.

22

– Det var lite på skämt som producenten sade att vi måste ha en discolåt. Så jag åkte hem och började fundera. En snoa kanske man kan få till en discolåt av – och så blev det. På riktigt – det blev en discolåt, alltså? – Jo, vi kan väl säga att det blir lite disco. Vi tyckte det var bra att släppa den nu när sommaren kommer och vaccinationerna har börjat få effekt. För dansen är central. I Hoven Droven, liksom i medlemmarnas sidoprojekt och folkmusiken som stort. Folkmusik, disco, dansband – vad händer med dansen i Sverige? – Jag spelar också i en gammaldansorkester, där alla medlemmar utom en också spelar i Hoven Droven. Och på ett vis kan man ju säga att dansbanden är fortsättningen av den musik som vi håller på med. För dansen utvecklas och förändras, resonerar Kjell-Erik Eriksson. Hambo tog över efter polska, schottis var en frisk fläkt. Foxtrot, ja, det kanske är på väg bort. Och det är så det är. Själv växte han upp med dans varenda helg. – Dansa foxtrot, det var det som gällde. Jag kan bli lite sorgsen när jag känner att den yngre generationen kanske inte får uppleva de där sommarkvällarna i parken.


Kjell-Erik Eriksson Aktuell: Singelsläpp under våren och album med Hoven Droven till hösten. Och på Korröfestivalen med Hoven Droven, Triakel och Breda Gatan. Ska göra i sommar: Stannar hemmakring och donar i stugan. Fiskar och badar med barnen. Lyssnar på: Just nu Jan Johanssons jazz på svenska. Annars mycket Neil Young. Om jag inte var musiker skulle jag vara: Vete fasiken. Jag kan inte ens tänka tanken.

Många musiker står helst på scenen och dansar inte själva. Men du trampar inte på tår utan virvlar vant i vals? – Nja, jag är nog ganska dansant. Om det svänger ordentligt är det roligt att gå upp på dansgolvet.

30 år tillsammans i år – och i sommar kan du se Hoven Droven på Korröfestivalen.

Och i sommar blir det spelningar på Korröfestivalen. – Jag har en varm och fin relation med Korrö. Har ju spelat och haft kurser där i många år. Ett favoritminne av många är nog min solokonsert i konsertladan för några år sedan. Det är otroligt häftigt att få spela kluriga polskor på fiol och berätta anekdoter om gamla spelmän från 1800-talet för så många människor som faktiskt är intresserade. Och en sista fråga: När man läser om folkmusiker i pressmaterial och på egna webbsidor så presenteras alla som ”en av Sveriges främsta fiolspelare” eller ”en av Sveriges främsta folkmusiker.” Hur är det – är du en av Sveriges främsta? – Eh… jag försöker vara ödmjuk här… Jag lever på att spela musik. Jag tror att jag är det. Tillsammans med många andra.

EP Fela Inferno: Omslaget av Björn Höglund och Marlene Nilsén. Illustration Kjell-Erik Eriksson.

De här är Hoven Droven Kjell-Erik Eriksson – fiol Bo Lindberg – gitarr Jens Comén – saxofon Björn Höglund – trummor och slagverk Pedro Blom – bas

23


upplev konserter online på musik i syd channel

Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye

lärkans sång är alls intet lång

Live från Palladium Malmö

Ensemble Mare Balticum på Torups slott – renässansens klanger i sin rätta miljö!

Lagom till Malmöbaserade Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelyes planerade världsturné bröt pandemin ut – och allt blev inställt. Som en form av ersättning producerade Musik i Syd en livekonsertfilm som stämningsfullt vill förmedla känsla, närvaro och stjärnglans. Känd för den breda allmänheten blev orkestern genom tv-programmet Folkets musik, där Louisa Lyne tolkade Ola Salos It Takes a Fool to Remain Sane. Naturligtvis på jiddisch. Samma låt öppnar denna konsert.

Tänk dig ett slott vackert beläget i en grönskande bokskog, med anor från 1500-talet. Föreställ er sedan musiker som trakterar 1500-talets instrumentarium, iklädda tidstypiska dräkter spelandes mjuka klanger på fiddla, dulcian, luta och viola da gamba. Vii hör även trummans dova toner som kontrasteras av virvlande toner på en glad blockflöjt, och det hörs slingor av såväl kärlekssånger som taktfasta dansmelodier.

Naoko SakatA Prisbelönt jazzpianist Naoko Sakata är en internationellt hyllad och prisbelönt pianist som sedan några år bosatt sig i Sverige. Hennes orädda och intuitiva improvisationsstil får musiken att sträcka sig från djupet av lugn poetisk skönhet till intensivt explosivt kaos, där allt sammanfaller i ett kraftfullt uttryck.

24


ng s e ri L an ni 4 ju

emil jonason & musica vitae

sofia karlsson & musica vitae

I denna konsert får vi tillfälle att höra Jonason i en repertoar som sträcker sig över två sekel. Rossinis Tema med variationer komponerades 1809 och bjuder på sprudlande, virtuos musik. Detsamma gäller också Emmy Lindströms klarinettkonsert At the Hills of Hampstead Heath, komponerad drygt tvåhundra år senare. Dessutom spelar orkestern på egen hand musik av tysk-svenske Joseph Martin Kraus, en tonsättare som var samtida med Mozart och ibland benämns ”den svenske Mozart”.

I dessa korta filmer får vi möta Musica Vitae tillsammans med en av landets mest älskade sångerskor, den fyrfaldigt grammisbelönade Sofia Karlsson. Hon fick sitt stora genombrott 2005 med albumet Svarta ballader, som har sålt i 120 000 exemplar, och hennes tolkningar av Dan Anderssons dikter tillhör fortfarande hennes mest älskade gärningar och verkar aldrig gå ur tiden. L anserin

41 924…

14 juni

g

så många besök hade Musik i Syd Channel under 2020. g e r in L a ns i 4 j ul

En ökning med 793 % sedan 2019.

Kammarmusikens världsmästare

ludde b

Tillsammans med handdockan Ludde B och två musiker presenterar alla barns SVT-kompis Ayla Kabaca kompositören Ludwig van Beethoven och hans musik. Men hur är det med Ludde B? Han verkar mer eller mindre säker på att det i själva verket är han som är – eller åtminstone borde vara – Ludwig van Beethoven och att det är han som skrivit all den fantastiska musiken. Rekommenderas för alla från 4 år och uppåt.

25


Nytt utvecklingscentrum för musik i vård, omsorg, hälsa

Med fokus på musikens utvecklande och läkande kraft –

Behovet av kultur i livets alla skeden har varit tydligt under alla år som Musik i Syd arbetat med musik inom vård, omsorg och hälsa. Inte minst under pandemin då musiken visat sig ha en avgörande betydelse för känslan av livskvalitet och gemenskap och även inneha en läkande och utvecklande kraft. I våras tog arbetet ett nytt steg när ett utvecklingscentrum lanserades. Projektledare Ulrika Gudmundsson Schönberger berättar mer om den nya verksamheten. TEXT OCH FOTO EVA SJÖGREN/INGRID PETERSSON

Vad är syftet med ett utvecklingscentrum? – Ett utvecklingscentrum för musik i vård, omsorg och hälsa är som en tankesmedja och verkstad i ett. Det är en plats där vi kan samla och utveckla idéer utifrån när vi och våra musiker upptäcker behov som inte är tillgodosedda hos våra målgrupper. När musiken används som den helande och läkande kraft den är, och inte bara upplevs som underhållning och förströelse, då kan den göra skillnad hos våra målgrupper. Det är det vi vill ta tillvara genom ett utvecklingscentrum. Varför är musik så viktigt för människors hälsa och välbefinnande? – Vi vet att det finns ett minnescentrum för musik i hjärnan som engagerar både vänster och höger hjärnhalva. Även om delar av hjärnan skadas eller blir inaktiv, har musiken en chans att ta sig in i andra delar. Därför är den viktigt för till exempel minne och språkanvändning i vården av människor med demenssjukdomar och strokepatienter. Musik kan även bidra till att sänka stressnivåerna och frigöra våra må-bra hormoner som påverkar vårt välmående.

26

Ulrika Gudmundsson Schönberger, producent och projektledare för Musik vård, omsorg och hälsa på Musik i Syd.

Hur kan vi stärka människor med hjälp av musiken? – Genom att se till att musiken finns överallt! Jag tror inte det finns tillräcklig medvetenhet ännu om hur viktig och hjälpsam den faktiskt är. Vi försöker sprida kunskap om musikens betydelse ur ett vårdperspektiv exempelvis genom personalutbildningar, konferenser och seminarier där vi tar upp dessa frågor. Varför är delaktighet viktigt? – Musik gör som störst nytta när vi inte bara konsumerar utan också deltar i den. Det kan vara så enkelt som att vi är lyhörda för vad som önskas, eller att vi anpassar musiken efter vilken miljö vi befinner oss i. På akuten behövs till exempel musik som är lugn och avstressande.


Inom vilka områden arbetar utvecklingscentrum? – Inom forskning och vetenskap följer och deltar vi i utvecklingen, samtalar och projekterar tillsammans med hälso- och sjukvården och våra lärosäten som t.ex. Betaniastiftelsen och Lunds Universitet. Vi jobbar med kompetensutveckling där vi försöker hitta de bästa verktygen tillsammans med vård- och omsorgspersonal för att de själva ska kunna jobba aktivt med musik i vården. Vi trycker på för att musiken ska finnas med i olika vårdutbildningar, och vi utbildar de musiker vi anlitar för det viktiga jobb de utför.

”Alla har rätt till musik även de som inte kan ta sig till våra konserthus.” – Vi arbetar med digitalisering genom att erbjuda digitala konserter som komplement till de fysiska konserter vi allra helst vill göra. Och slutligen jobbar vi med delaktighet eftersom det helt enkelt är en demokratifråga att ha tillgång till kultur.

Våra ledord är ”hela människan, hela livet”. Alla har rätt till musik även de som inte kan ta sig till våra konserthus såsom äldre, demenssjuka, funktionsnedsatta och frihetsberövade. Kommer allmänheten märka att det startats ett utvecklingscentrum? – Ja det kommer de att göra. Vi har flera pilotprojekt på gång just nu som kommer befinna sig i offentliga miljöer som till exempel akutmottagningar, BUP:s öppenvård och träffpunkter för äldre.

fakta UT VECKLINGSCENT RUM MUSIK I VÅRD, OM SORG , HÄLSA startade våren 2021 med syf te att utveckla hälsofrämj ande metoder och stärka människ ors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet. Sju pilotprojek t är kla ra för att genomföras under 2021. Däribland ett tvärvetenskapli gt projek t, Break the silence, om mu siken som he lande kraft för unga s existentiella hälsa, tv-skärmsföres tällning på akut- och röntgenm ottagningarna på SUS Malmö i sam arbete med Malmö Opera liksom Musik inom rättspsykiatrin i sam arbete med Linnéuniversitetet. Läs mer: musikisyd.s e

Jonas Åkerlund & Mats Sturesson spelar på ett demensboende. . 27


Digitala allspelsstugor ”Kom och spela med oss”

– digitala allspelsstugor ersätter fysiska möten 
 TEXT MAGNUS KARLSSON

En enkel kamera och ett par mikrofoner. Och musiker som brinner för att spela tillsammans. Det är konceptet för att hålla folkmusiken levande även utan fysiska möten. Kom och spela med oss, uppmanar producenten Anders Smedenmark på Korröfestivalens Facebooksida. För folkmusiken frodas i mötet mellan musiker. Så har det alltid varit – ändå tills den där pandemin kom i vägen. Och den blev katalysatorn för att dra igång spelstugorna digitalt. – Tanken ligger egentligen längre tillbaka än pandemin. Det handlar om att ge våra festivalfans något även under vinterhalvåret, säger Anders Smedenmark. Konceptet är interaktivt. Noter läggs ut i förväg och hemma i stugorna kan man spela med. I alla fall nästan: – Jo, de är som ett stöd. Men sitter det fyra folkmusiker på scen så har vi till att börja med troligen fyra olika versioner av samma låt. Och då ska vi komma överens –

28

vi kan inte alltid plocka fram noter på exakt det vi spelar, säger Anders. De digitala stugorna når mellan 1 500 och 2 000 personer per gång, från såväl New York som Ingelstad och Nederländerna. Alla spelar dock inte med hemma framför datorn. I kommentarsfälten delar publiken med sig – och det visar också hur sändningarna används: ”Sååå kul att få spela tillsammans med er.” ”Det är svårt att dansa hambo ensam i ett torp.” ”Tackar för skön taffelmusik. Fast det spritter i både fötter och bestick.” – Det är talande kommentarer. Det finns de som har det som bakgrundsmusik, några dansar och några spelar med. Vissa ser det som en konsert trots att vi bara sätter oss rakt upp och ned och spelar tio låtar. Konceptet är lyckat och arrangörerna hoppas att det kommer att fortsätta även när pandemirestriktionerna lättar. – Vi siktar på en ny spelstuga i juni – vi hoppas på riktigt spännande gästartister, avslutar Anders.


KRÖNIKA:

» När strålkastarna slocknade släcktes rockstjärnedrömmen. » Publiken, till 90 procent bestående av långhåriga och långskäggiga Harley Davidson-entusiaster, stod nedanför scenen och ropade aggressivt i talkör: ”Byt band, byt band.” Då var det min tur att gå upp på scenen. Men vi tar det från början. Jag var 19 år gammal. Inte längre ett barn, ännu inte vuxen. Planer och drömmar hade jag i överflöd och högst upp på alla listor stod musiken. Under tiden det tog att bli framgångsrik skulle jag ägna mig åt nummer två på listan – journalistik. Från Växjö och tryggheten i småstaden kom jag ensam till Stockholm. Jag var liten och tunn, rödhårig och mer än lovligt naiv. Jag skulle följa min rockstjärnedröm och fick kontakt med en superduktig sångare som bjöd med mig till stadens södra förorter och hans band. Jag blev deras pianist och vi hade spelningar i olika konstellationer runt halva stan. Det var, så klart, bara en tidsfråga tills vi blev upptäckta på riktigt och jag hade i drömmen redan bestämt mig för i vilket hus på Bastugatan på Södermalm jag skulle köpa lägenhet. Men tillbaka till historien som jag skulle berätta. Vi fick en spelning på en motorcykelklubb utanför Tumba. Det var, för att uttrycka det så att det lämpar sig i skrift, en ganska udda tillställning. Eftersom spelningen skulle vara i fyra timmar hade vi till och med ett förband för att fördriva tiden. Kvällen kom. Vi släpade instrument och gjorde soundcheck. Det andra bandet slarvade med tiden och hann inte kolla ljudet. De stod inte på scen förrän det var deras tur att öppna föreställningen. Och som de öppnade. Nu är olika varianter av hårdrock inte min expertis men jag gissar att de spelade någon form av death-speeddoom-metal. Growlande röster, svårt distade gitarrer och ett rasande tempo. Oavsett vad – det var inte melodiskt och lättlyssnat. Inte heller dansant. Inte särskilt trevligt. Den där missade sound checken hade inte hjälpt.

Magnus Karlsson …är nyanställd kommunikatör på Musik i Syd. Han har ägnat hela sitt yrkesliv åt det skrivna ordet och kan nu för första gången kombinera sina två passioner.

Det är då som publiken, till 90 procent bestående av långhåriga och långskäggiga Harley Davidsonentusiaster, ställer sig nedanför scenen. De har alla västar med tryck på ryggen och ropar taktfast i talkör: ”Byt band, byt band.” Ung och naiv. Nu också rädd. För mitt eget rödlätta skinn. De avbryter och går av. Vi går upp och drar igång första låten. Jag minns inte vilken det var. Fingrarna skakade. Direkt nedanför oss står en man kvar. Han har armarna i kors, stirrar stint på sångaren och rör inte en min. Första låten tar slut. Vi startar andra. Mannen står kvar. Halvvägs in nickar han lätt och går mot baren. Snart kommer han tillbaka med två backar mellanöl och ställer upp på scenen. Han gör tummen upp och släntrar sedan långsamt ut ur lokalen. Vi i bandet tittar på varandra. Undrar vad som hänt. Tänker att vi nog just blev godkända. Vi spelar vårt set och försöker gå av. Tvingas börja om och köra repris på låtarna. Vi spelar till långt in på morgonkvisten. Till slut ebbar festen ut och vi får packa ihop. Jag har aldrig släppt musiken och spelar fortfarande, såväl hemma som i band inför publik. Men det där blev ändå min sista spelning som drömmande rockstjärna. Och om jag sluter ögonen jag kan fortfarande höra den där talkören för mitt inre.

29


Opera om AI-grundaren på World Pride Alan Turing är datavetenskapsmannen och matematikern som av många anses ligga bakom grunden till artificiell intelligens. Han knäckte även koden till tyskarnas Enigmachiffer under andra världskriget. Som homosexuell i en tid då det inte var tillåtet, fick han dock inget erkännande för sina insatser förrän långt senare. Nu har har blivit en HBTQ-ikon vars liv också blivit opera. ”Alan Turing Opera Project” är ett operasamarbete mellan Malmökompositören Kent Olofsson och den interdisciplinära countertenoren och performern Albert Montañez. Här blandas opera, teater och visuella element för att porträttera Alan Turings sista timme i livet, då han återupplever sitt liv. Han dog av cyanidförgiftning vid 41 års ålder.

Operan, som presenteras av Dansstationen och Musik i Syd, är en del av World Pride och ges på Palladium i Malmö den 18 augusti kl 18.00. Föreställningen, som ingår i serien Stolt Scenkonst, kommer även att streamas. palladium.nu

Silver för Alex Gullberg i Imagine 2021!

Det blev den årtonåriga blockflöjtisten Alex Gullberg från Ystad som kammade hem andraplatsen, med bidraget Ryohei Hirose – Meditation, i musiktävlingen Imagine Swedens Riksfinal 2021. Juryns motivering löd: ”En imponerande skicklighet som griper tag på djupet. Artisten lyckas skapa mystik och atmosfär med små medel i en klanderfri tolkning som är tekniskt fulländad. Luftströmmens kontrollerade toner försätter oss i meditativ trans.” 30


Webbapp ska få barn i förskolan att sjunga mer Det sjungs mindre och mindre i förskolan. Och i förskollärarutbildningen ägnas det ofta lite tid åt sång. Att barn får sjunga på sina egna villkor och i rätt tonläge är viktigt. Förhoppningen är att en webbapp, som tas fram i nationella projektet Rösträtt – sång i förskolan, ska få barn och personal att sjunga mer. Genom sången utvecklar barn sitt språk, lär känna sin röst och skapar självförtroende att våga använda sin röst. Det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan kom till för att långsiktigt arbeta med att stärka sången i förskolan. UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum är samordnare för projektet med Anna-Carin Fogelqvist som nationell projektledare.

finns de i personalen som inte känner sig helt bekväma och önskar stöd i sångstunderna men även de som önskar utöka sin repertoar och få tips. Vårt digitala verktyg ska möta båda behoven, berättar Anna-Carin Fogelqvist. Förhoppningen är att under en 10- årsperiod samla tusentals sånger och pedagogiskt material, helt anpassat efter barns röstläge. Det ska vara möjligt att välja sånger med andra språk än svenska, sånger med tecken som stöd och sånger anpassade efter lek, rörelse och vila. En viktig del i det digitala verktyget kommer vara att utveckla en lekfull Röstbarometer som ska hjälpa pedagoger och barn att se vilket tonläge de befinner sig i. TEXT  KARIN CARLQVIST/IDA FREDRIKSSON

En del i av projektarbetet är att erbjuda kunskapshöjande verktyg i verksamheter som riktar sig till yngre barn. Därför tas en webbapp fram som ska hjälpa barn och förskolepersonal att sjunga mer och i rätt tonläge. Under våren har en prototyp arbetats fram i nära samverkan med förskoleverksamheten och där man lyssnat på personalens behov. – Det har varit en självklarhet att involvera personer med olika nivåer av sångkunskaper i detta arbete. Det

» Förhoppningen är att under en 10-årsperiod samla tusentals sånger och pedagogiskt material, helt anpassat efter barns röstläge « 31


Vi som arbetar med, och älskar musik, vet vilken stor betydelse musiken har i människors liv. Stark i sitt eget värde tar musiken vid där orden slutar. Musik berättar om livet – musik är en väsentlig del av livet.

Läs mer på musikisyd.se

Profile for Musik i Syd

Musik i Syd Magasin sommar 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded