Musik i Syd Magasin våren 2022

Page 1

LEVANDE MUSIK I SAMVERKAN MED ARRANGÖRER I SKÅNE/KRONOBERG | VÅR 2022

Emily Tatlow är Musica Vitaes nya orkesterchef

JACOB KARLZON

spelar jazz och tänker rock

Anja Storelv

Tar med barnen in i jojkens värld Ny festival Helsingborg Guitar Festival

KVINNOJOURER FÅR MUSIKWORKSHOP

Göran Söllscher En ödmjuk gitarrmästare

Solistpriset  Imagine Aktuellt på våra scener  Musikriket  Smålands musikarkiv


Innehåll

4 7

16 12

18 17

4

14

24

Helsingborg Guitar Festival

Imagine Skåne Kronoberg

Sundets pärla får festival för gitarr­ fantaster.

Unga får hjälp att utvecklas musi­ kaliskt

Musik är för viktigt för att glömmas bort

6

15

26

Solistpriset

Jazzcafé 2022

Tre unga musiker till final

Jazz i stora lass på Landskrona teater

Låtskrivarworkshops på kvinnojourer

7

16

28

Göran Söllscher

Jacob Karlzon

Artistporträtt

En resenär i tid och rum som vill göra musiken till en större upp­ levelse.

Tre snabba… Ensemble in Residence

10 Forna dagars rätter på menyn Musikriketturné med Martin Bagge och Ensemble Mare Balticum

12 Krönikan Ett danssteg utanför komfortzonen

18 Hon tar över rodret för Musica Vitae Möt Emily Tatlow

20 Aktuellt på våra scener

Intervju med Mathias Boström

29 Musik, vetenskap och minoriteter Familjelördagar på Kulturkvarteret Kristianstad

30 Tar med barnen in i jojkens värld Anja Storelv jojkar med förskolebarn.

28 26


ledare

Januari börjar året, februari kommer näst… Den gamla ramsan om årets månader dök upp i minnet när jag satte mig för att skriva inledningen till årets första Magasin. Nya veckor och månader väntar på att fyllas med mening och innehåll och med en annalkande gitarrfestival, med våra sceners och arrangörsföreningars välfyllda säsongsprogram, mängder av verksamhet för barn och unga och meningsfulla pilotprojekt ser jag framtiden an med stor förväntan.

För musik är en viktig del av livet – musik ÄR livet! och i mötet mellan musiker och publik uppstår den magi som vi vill dela med dig: Varmt välkommen till ett nytt år i sällskap med Musik i Syd!

Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Kontakt ida.fredriksson@musikisyd.se

Om Musik i Syd Musik i Syd är musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musik­ upplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud. Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 3 000 konserter för mer än 300 000 personer. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg.

Tryck Exakta Creative

musikisyd.se

Produktion Musik i Syds kommunikations­ avdelning Omslagsfoto Göran Söllscher Foto: Per Martinsson Musik i Syd Magasin ges ut av Musik i Syd och berättar om vår verksamhet.

Foto: Kristina Strand Larsson

Från den 1 januari hälsar vi Emily Tatlow välkommen som ny verksamhetschef för Nygatan 6 och orkesterchef för Musica Vitae, vars säsong inleds med musikdramatik tillsammans med Vokalharmonin och föreställningen Byn, baserad på Sara Lidmans debutroman Tjärdalen. Vidare kommer vi att serveras historiska menyer av Ensemble Mare Balticum för ”Musik är för viktigt för att glömmas bort” som vi kan läsa om i ett reportage om Smålands Musikarkiv, men vi ger också fokus åt nästa generations musiker genom en ny utlysning av Musik i Syds ensembleresidens. Trio Wolski som just avslutat sin tid hos oss skrev att ”Musik i Syd har skapat möjligheter som vi inte hade fått själva” och det är precis så som vi vill att mentorskap och stöd ska fungera. Genom Ensemble in Residence, genom arbetet inom Imagine liksom samarbetet kring Solistpriset där vi kan se fram emot en rafflande final i januari, vill vi bidra till unga talangers möjlighet att satsa på sin musik.


helsingborg guitar festival

Sundets pärla

får

festival för alla

gitarrfantaster Den har, på grund av pandemin, fått vänta länge på sitt premiärdatum men den 18–20 mars 2022 är det äntligen dags för Helsingborg Guitar Festival på Dunkers Kulturhus. Det en liten festival i olika genrer där det strängade instrument står i fokus och publiken kommer få chansen att uppleva jazzgiganten Kurt Rosenwinkel, våra kanske mest folkkära klassiska gitarrister Göran Söllscher och Mats Bergström samt en av landets mest ansedda elgitarrister, Janne Schaffer som firar 50 år på scen. Det blir även lite eldigare tongångar i en flamenco- och viskonsert med Afra Rubino och värmande Bossa Nova med Petra Ahlmark Bossa Nova Quartet. Hur kommer det sig att man startar en festival med enbart gitarrmusik?

– Gitarren har en naturlig plats inom de flesta musikgenrer och rör sig sömlöst – från lägerelden till Royal Albert Hall. I Skåne finns en historia av både framstående gitarrister och bra utbildningar, det vill vi ta fasta på, säger Andreas Baur, producent. Vem riktar sig festivalen till?

– Festivalen vänder sig både till gitarrnörden och nybörjaren – alla som vill uppleva fantastisk livemusik med gitarren i centrum, från rock och klassiskt till jazz och bossanova. För utövande gitarrister finns även möjligheten att fördjupa sig extra genom att delta i en master class med gitarristen Mats Bergström, säger Mats Holtne, producent. Helsingborg Guitar Festival äger rum 18–20 mars 2022 på Dunkers Kulturhus. Biljetter finns att köpa på Ticketmaster. Festivalen är ett samarbete mellan Musik i Syd och Dunkers Kulturhus.

4


Festivalprogrammet i sin helhet Janne Schaffer – My Music Story 18 mars  19.00 Legenden Janne Schaffer med band inleder Helsingborg Guitar Festival 2022 med musik från sina 50 år i musikbranschen. Det blir en kväll med gitarrmusik i mängder och spännande berättelser kring inspelningarna med bland andra ABBA och Ted Gärdestad.

Janne Schaffer

Göran Söllscher & Mats Bergström 19 mars  18.00 Ett möte mellan två mästare i klassisk gitarr. Den här kvällskonserten bjuder på allt från Bach till Birger Sjöberg och The Beatles.

Master Class med Mats Bergström 20 mars  10.30 Mats Bergström delar med sig av sin kunskap och guidar två blivande konsertgitarrister i deras musiceran­ de. För dig som är musikintresserad eller bara nyfiken på hur du finslipar ditt gitarrspel är detta väl värt ett besök.

Afra Rubino 20 mars  13.00  fri entré! En eldig lunchkonsert med latin­ amerikanska rytmer, klassisk flamenco och visor.

Petra Ahlmark Bossa Nova Quartet

Kurt Rosenwinkel Trio 20 mars  18.00

19 mars  13.00  fri entré Petra Ahlmark, en av Sveriges främsta spe­ cialister på Bossa nova, ger tillsammans med sin kvartett en mjukt sväng­ ande konsert.

Afra Rubino

Gitarristen Kurt Rosenwinkel har i många år visat att han i både sina kompositioner och med sitt gitarrspel ständigt är i framkant inom den moderna jazz­musiken, och han anses vara en av världens främsta jazzgitarrister.

5 Petra Ahlmark Foto: Leif Johansson

Mats Bergström Foto: Per Erik Adamsson

Göran Söllscher

Kurt Rosenwinkel Foto: Renato Nunes


Klara Andersson, piano

Daniel Thorell, cello

Alva Holm. violin

De tävlar om landets största konstmusikpris!

Solistpriset

Den 5 februari tävlar tre unga musiker om ett mycket pre­ stigefyllt pris – Solist­priset. Då går nämligen finalen av stapeln i Göteborgs Konsert­hus och de tre finalisterna­kommer, för publik, att framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Du som inte har möjlighet att besöka Göteborg kommer att kunna höra den direktsända finalen i P2 Live eller se den som live­stream på GSO Play. TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO MICKE GRÖNBERG

De tre finalisterna tävlar om en kammarmusikturné, sändningar med Sveriges Radio samt 100 000 kronor i prispott för förstapristagaren. Den personen kommer också att få framträda som solist med flera av landets främsta symfoniorkestrar, bl.a. Göteborgs Symfoniker. 6

– För oss är det livsviktigt med återväxt och det är Solistpriset en garant för. Vi ser med stor spänning fram emot att möta framtidens lysande stjärnor på finalen här i Göteborg, säger Sten Cranner, VD och konstnärlig chef för GSO. Ingen av de tre finalisterna kommer att behöva gå tomhänt från finalen eftersom andrapristagarna får dela på 50.000 kr.

Årets finalister Violinisten Alva Holm debuterade som 16-åring med Göteborgs Symfoniker i Carl Nielsens krävande violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i musiktävlingen Polstjärnepriset. Klara Andersson är verksam som frilansande pianist efter att ha avslutat sitt sjätte och sista år på Kungl. Musikhögskolan/Edsbergs slott. 2020 mottog hon Rosenborg-Gehrmans studiestipendium med motiveringen ”en framtida artist med unika kvaliteter”.

Cellisten Daniel Thorell har vunnit många framstående musiktävlingar och redan haft stor framgång som solist och kammarmusiker. Han debuterade som elvaåring med Sveriges Radios Symfoniorkester i Saint-Saëns cellokonsert i a-moll.

Detta är solistpriset Solistprisfinalen 2022 sker den 5 februari kl. 15.00 i Göteborgs Konserthus, i radio på P2 Live och som livestream på gso.se. Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Ra­ dio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset. .


» Det vi musiker insett i ännu högre grad, är att vi behöver publiken som medskapare till konserterna för att bilda En man som har kallats ettbåde flöde mellan scen och publik. « ”gitarrens Björn Borg” och ”världs­ mästare på gitarr” och nyligen blivit invald i Hall of Fame sam­ tidigt som han är vänlig och öd­ mjuk som få – allt detta är Göran Söllscher! Och efter dryga fyrtio år som Sveriges mest folkkära klas­ siske gitarrist är han fortfarande lika förtjust i sitt instrument, det handlar om en livslång kärleksrelation. TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO JÖRGEN RAGNARSON

ARTISTPORTRÄTT

Göran Söllscher 7


» Jag lyssnar hellre på en bra poplåt än ett tråkigt klassiskt stycke.« Det hela började med Hootenanny Singers, ett band med Björn Ulvaeus som spelades frekvent på den enda radiokanal som fanns när Göran Söllscher var barn. – Jag var sex år och hade hittat en gitarr hemma. Så jag bänkade mig framför radion och försökte imitera bandet genom att klinka på gitarren så gott jag kunde. Att det var just gitarren som blev Görans instrument handlar nog mer om egenskaper än det slumpmässiga i att det var det instrumentet som fanns stående i familjehemmet. – Gitarren passar mitt lynne, som person är jag inte heller så jättebullrig eller utåtriktad. Det är verkligen mitt instrument! Och elgitarr var det ändå inte tal om, de lät så illa på den tiden. Några år efter övandet framför radion kom The Beatles och tog världen med storm, och då tog det fart på riktigt. – Jag minns så väl ögonblicket när jag hörde deras låt Help för första gången 1965, jag föll pladask! Även kärleken till Beatles musik skulle visa sig bli livslång och komma att följa med Göran genom hela hans karriär. I mitten av 90-talet lyckades han övertyga sitt skivbolag Deutsche Grammophon om att ge ut ett album med sina Beatles-tolkningar. Det visade sig vara ett lyckokast. – Musikbranschen var lite mer konservativ på den tiden och skivbolaget var rätt skeptiskt till en början. Men jag tjatade tills de inte orkade höra på mig mer och gav mig tillåtelse att ge ut mitt första Beatles-album. Skivan blev en försäljningssuccé och efter det har skivbolaget gett ut en del liknande konceptalbum. Även om det sedan dess har blivit väldigt många konserter med Görans Beatles-tolkningar, och ännu ett album på temat, har han inte tröttnat på att spela deras musik. – Faktum är att jag fortfarande spelar, för mig, nya Beatleslåtar hela tiden. Jag kan inte låta bli! Det finns så mycket minnen från att växa upp med deras musik, minnen som finns i mig som jag vill överföra till gitarren.

8

Beatles-tolkningarna gjorde Göran omåttligt populär och rent utav folklig. Men här får vi samtidigt backa bandet, för Göran blev ett välkänt namn på svenskarnas läppar mycket tidigare än så.

» Gitarren passar mitt lynne, som person är jag inte heller så jättebullrig eller utåtriktad.« – År 1978 vann jag den tidens största gitarrtävling. Den arrangerade i Paris av fransk radio. Vinsten fick ett enormt genomslag även i svenska medier och nyheten gick ut i varje nyhetssändning några dagar efter. I media började jag kallas för ”gitarrens Björn Borg”, ”den nye Stenmark” och ”världsmästare på gitarr”. Jag tror att det var termer som var tilltalande och begripliga för en större allmänhet, och det tog verkligen snurr. Det var rätt galet med all uppståndelse faktiskt. Den nya uppmärksamheten ledde till att Göran fick göra en massa konserter och tv-framträdanden. Och med det ökade intresset kom en ny publik till Görans konserter. – När jag började turnera i slutet av 70-talet var min publik plötsligt både väldigt ung och blandad, det var folk som hittat dit på grund av allt som skrevs om mig i medierna. På mina konserter satt det alltid ett gäng svartklädda hårdrockare på första raden och diggade och stampade takten, och där satt jag och spelade Bach. Med den oväntade uppmärksamheten kom turnéer världen över, kändisskap och igenkänning på stan. Men det varken besvärade Göran eller steg honom åt huvudet. – Under 80- och 90-talet blev jag igenkänd var jag än befann mig, men jag fokuserade bara på att alltid göra mitt bästa och att alltid vara absolut förberedd inför varje konsert. Det var viktigt för mig att aldrig tumma på kvaliteten eller ta uppdrag som jag inte kunde stå för, och det är fortfarandet lika viktig för mig.


Även om Göran är blygsam när han pratar om popularitet och bekräftelse, medger han att det har betydelse. – Alla artister blir beroende av bekräftelsen tror jag, man vill ju få respons på det man gör. Det blev väldigt tydligt under pandemin, att det fattas något helt plötsligt när man inte längre hade någon fysisk publik. Det levande mötet synliggör också musikens kärna, om jag får lov att vara lite filosofisk. Musikens förmåga att kommunicera mellan människor, det är det allra finaste… Och det är bland annat det som skiljer musiker från andra yrken, förmånen att möta både sina egna och mottagarens känslor. Som den kanske yttersta bekräftelsen är Göran den förste svensken någonsin att bli invald i Hall of Fame för klassiska gitarrister av sällskapet Guitar Foundation of America (GFA). Men något gigantiskt firande blir det inte och den officiella ceremonin är, på grund av pandemin, framskjuten till 2024. Då får Göran åka till Los Angeles för att ta emot utmärkelsen och spela för publik. – Det kom som en total överraskning för mig! Det är en hedersbetygelse och en bekräftelse på att min musik nått ut. De som har hedrats tidigare är giganter som John Williams och Julian Bream så det känns naturligtvis jättestort. Jag gick omkring och var lite extra glad i några veckor efter att ha fått ta emot samtalet, jag är fortfarande glad när jag tänker på det.

» Det satt alltid ett gäng svartklädda hårdrockare på första raden och diggade och stampade takten, och där satt jag och spelade Bach.« Med den utmärkelsen, fler än tjugo utgivna album och turnéer världen över (varav femton enbart i Japan!) i bagaget så undrar jag om Göran har några drömmar och mål kvar. Och svaret jag får är såklart även det lika blygsamt. – Det finns alltid en Bach-svit till! Om Beatles har följt mig genom livet, så har även Bach gjort det. I hans musik finns även den jämnvikt som jag själv eftersträvar; balans, renhet och struktur. När jag spelar Bach upptäcker jag alltid något nytt, något jag kan förfina och göra bättre. Trots att jag passerat sextio så strävar jag fortfarande efter att alltid fördjupa och förbättra mig tekniskt

Lyssna på Göran Söllschers musik på Spotify

Det blir allt tydligare att Görans repertoar genom åren genomsyrats av bredd. Det är inte bara Bach och Beatles som dyker upp, utan även exempelvis popgruppen Den Svenska Björnstammen. Och kanske har vi där hittat ännu en nyckel till Görans popularitet och folkliga framtoning? – Jag har alltid lyssnat på musik i alla möjliga genrer, det finns ingen snobbism där från min sida. Jag lyssnar hellre på en bra poplåt än ett tråkigt klassiskt stycke, och tvärtom såklart. Efter mer än fyrtio år som artist visar Göran inga tecken på att vilja dra ner på takten. – Disciplinen är a och o för mig som gitarrist. Om man ska hänga med så länge som jag gjort, är den nödvändig, och jag hade aldrig kommit så här långt om jag enbart gått på inspiration och känsla. Struktur och hårt arbete är dessutom något jag verkligen tycker om, jag spelar fortfarande hela tiden, när jag inte umgås med familjen eller spelar golf. – Efter alla år tillsammans med gitarren så är det fortfarande så att jag bara längtar efter att få sätta mig och spela när jag vaknar om morgonen. Det är evig kärlek! I vår är Göran Söllscher aktuell för en konsert på Helsingborg Guitar Festival på Dunkers Kulturhus då han spelar tillsammans med Mats Bergström.

9


Forna dagars rätter på menyn Det kommer att handla om mat. Men inte den som går att få som dagens rätt. Snarare forna dagars rätt. Martin Bagge och Ensemble Mare Balticum ger sig ut på Musikriketturné med en föreställning med musik om mat och dryck från Lasse Lucidors tid. TEXT MAGNUS KARLSSON FOTO HÅKAN SJÖSTRÖM, ANDERS FALK

Eller det där med Lasse Lucidors tid. Det var nog ett mest skrivtekniskt ordval. Mer korrekt hade varit att repertoaren sträcker sig över 400 år fram till, i sammanhanget, nymodigheter som Bellman och hans Fredmans Sång n:o 9. Men det är lite för långt för en ingress. Hur som. Martin Bagge svarar på göteborgska. Trådarna och associationerna är många och citaten ur visor och litteratur flödar. Vad som börjar som en fråga om hur samarbetet fungerar med Ensemble Mare Balticum, EMB, utvecklas till en historia om en krog i Tartu, Estland, där de på gemensam turné skulle stanna för en bit mat: – Vi var på väg från Riga och stannade i Dorpat, eller 10

Tartu heter det nu, och EMB:s Tommy Johansson beställde in mat. Och det visade sig vara bäver. Det är väl en rätt exklusiv maträtt. Dock kommer vi inte att sjunga något om bävrar, säger Martin Bagge. Nu är det så äntligen dags för en konsertserie som blivit uppskjuten flera gånger under pandemin. Men låtarna sitter ändå där de ska, lovar Martin Bagge: – Ja, de gör det. Vi hade kommit en bra bit på vägen innan pandemin och vi ska bara fräscha upp det lite nu. Sedan 1984 har Martin Bagge tolkat Bellman. Och kärleken till den svenska visskatten går tillbaka till barndomen. – Jag är uppvuxen med den. Jag brukar skylla på min morsa, som var folkskollärare. Hon satt och sjöng visor till sin gamla Levingitarr hemma. Det kanske inte är helt självklart att ha en mor som är nykterist och som sjunger Bellman, även de mustigare låtarna, men så var det. Intresset kommer också från ett annat håll som jag gärna omhuldar: den kommunala musikskolan. Huruvida dryckesvisor fanns även på de organiserade lektionerna låter vi vara osagt. Klart är i alla fall att musikhistorien är full av visor om alkohol. – Det finns forskning om Bellman på det området. Det lär nämnas över 100 olika drycker i hans texter, den mest exotiska är kanske det kejserliga myrbrännvinet från Fredmans Epistel n:o 22. Det har jag smakat, förresten.


"Nå ödmjukaste tjänare, gunstig herr värd! Klang, en klunk uppå skinkan innan steken blir skärd! Vad den soppan den var delikat – utan flärd – och de frikadellerna, charmanta herr värd! Sillsallaten förträfflig med äpplen och lök! Deliciös den kalkonen i sin flottiga rök! Maken bringa näpplig finns i konungens kök! Råga mer i glasen, och den punschen försök!" Fredmans sång n:o 9 (utdrag)

De hade tillverkat det själva på Skansen, det var helt okej men de hade fuskat med sin myrsyra från Apoteket och inte gjort den själva. Å andra sidan är det musikhistoriska smörgåsbordet inte alls lika stort när det kommer till mat. Om brännvin sjunger vi så fort en snaps kommer fram – men inte lika ofta om bruna bönor. – Nej, man inser att det är så när man gör ett sånt här program. Men vi har hittat lite, säger Martin Bagge och nämner namn som Oswald von Wolkenstein, tysk skald verksam på 1400 talet, nederländaren Orlando Di Lasso och svenske Erik Lindschöld – som förutom flertalet psalmer också skrivit dryckes- och festvisor. Ett 20-tal visor kan vi förvänta oss. Men se det inte bara som underhållning för här finns ett annat perspektiv, som också ligger djupt hos Martin Bagge: Att man också ska bli lite klokare. De senaste åren har han ägnat sig mycket åt Evert Taubes visor och tillsammans med författaren David Anthin åkt på segelturné i Göteborgs skärgård. Där har de bjudit in litteraturvetare och andra på sina föreställningar och det har blivit lite av en bildningsresa. Och då kommer föreställningen om mat och dryck in som ett sätt att förstå sin historia: – Ja, jag tycker det är en bra ingång till historien. Man kommer snabbt in på olika sociala skikt och inser att det har sett olika ut, att man ätit och druckit annorlunda, beroende på vem man var. Under pandemin har det inte blivit så mycket spelningar. Men Martin Bagge har ändå haft att göra. Vid sidan av sitt projekt att lära sig alla verser och strofer i Fredmans alla epistlar – ”jag läste att Johan Ludvig Rune-

berg kunde det” – ligger han också bakom en ny bok. – Det har lite varit min räddning under pandemin. Jag och David Anthin har varit redaktörer för En svensk visbok, med ett urval på hundra svenska visor och 150 sidor kommentarer. Det arbetet har tagit två år och vi har haft mycket god hjälp från kollegor runt landet. Nu har det handlat mycket om historia – men om vi ser framåt. Vad överlever, vad lyssnar de på om 300 år? – Alltså… vi är ju så närblinda, Harry Martinson skrev ju att ”Den närmaste tiden är våldtagen och belagd med alla tänkbara bojor”… Här blir det en sista utvikning för det här samtalet: – Jag hoppas att Lasse Lucidor kommer att klara sig. Och de tre, Bellman, Taube och Sjöberg, talade man om förr, att de skulle överleva. Men kanske att Birger Sjöberg är på väg ned och Olle Adolphsson på väg upp. Och så blir det lite tyst. – Och folkmusiken får man inte glömma. Eller Johan Helmich Roman.

n

a Turnépl

rs   22 ma Klippan 4 april   a g n Örkellju ril lla  5 ap Tomeli l ri p a Broby 6 pril olm  7 a Marieh l ri p  8a Å storp ril rp  9 ap o t rs e P pril a lla  10 Bromö

14 mars Gemla  ars y  15 m Ljungb mars 16   lsnäs Möcke rs   17 ma Alvesta ars m 18   o Les se b ars m rs  19 Timsfo ars m 0 2   d Tingsr y rs a m lt  21  Norrhu u riket .n r: musik L äs me

11


krönikan

ett danssteg utanför komfortzonen Magnus Karlsson …är kommuni­ katör på Musik i Syd. Han har ägnat hela sitt yrkesliv åt det skrivna ordet och kan nu kombinera det med sitt stora intresse för musik.

12

Helt utan förkunskaper. Med knän och ledband söndriga av fotboll och en väl utvecklad, på gränsen till nojig, självmedvetenhet. Musik i Syds kommunikatör Magnus Karlsson bestämmer sig för att prova en av alla dessa danskurser som arbetsgivaren är med och anordnar varje år. Här är hans berättelse. Det är bäst att vara helt öppen med det här redan från start. Jag är ingen dansör. Alls. Jag kan fyra buggturer och på lågstadiet tvingades vi lära oss schottis. På mitt bröllop dansade jag vals. Det är ungefär det jag kan. Genom åren har jag skyllt på att jag alltid har stått på andra sidan, stått för musiken när andra har dansat, så det har liksom aldrig blivit av att jag har lärt mig. Fast i ärlighetens namn. Sanningen är nog närmare det som Frank Zappa sjöng i Dancin’ Fool på skivan Sheik Yerbouti från 1979: ”One of my legs is shorter than the other and both my feet's too long”. Eller. Jag har faktiskt två lika långa ben och bara storlek 41 i skor. Men det Zappa sjunger är i alla fall på pricken hur jag känner mig när jag dansar. Som att det inte riktigt är rätt, att jag är på fel ställe. Och jag tror att alla, precis alla, tittar på just mig. En psykolog skulle säkert ha lite att säga om det. Men hur som. Min arbetsgivare Musik i Syd ordnar med jämna mellanrum danskurser, främst i folkdans. Och jag har väl sneglat lite på de där tillfällena och funderat på om det inte varit dags att utmana mig själv, göra något

som är helt utanför min comfort zone. Så en kväll, helt plötsligt i tv-soffan och utan förekommen anledning, hör jag mig själv säga till min hälft: ”Ska vi gå en folkdanskurs i Malmö nästa helg?” Klart att hon, som älskar att dansa, hade bokat in oss innan jag ens hade avslutat meningen. För att sätta extra press på mig själv att fullfölja så berättar jag för mina kollegor och erbjuder mig att skriva den här betraktelsen. Jag kan inte backa ur. Och så en lördag under festivalen Folkfest Malmö är det dags. Dansduon Agnes & Klara ska leda oss igenom grunderna i polska och vi är ett tjugotal anmälda. Jag har klätt upp mig med mina enda kläder som signalerar det som visar sig vara mina förutfattade meningar om folkdans: Ett par strumpor med Dalahästar som jag impulsköpt i Lund några helger tidigare. Jag har också knäskydd på båda benen. Jag ser mig omkring i salen. Unga, medelålders, lite äldre. Några med stor dansvana, andra med bara stor vilja att lära sig. Någon som gått tangokurs. Några i träningslämpliga kläder, andra i jeans. En amerikansk sjöman med stort intresse för Line Dance. Och så jag och min fru. Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte var lite nervös just här. Men våra instruktörer visar sig vara avslappnade och trygga. De får oss att känna pulsen, räkna takten och sätta fötterna rätt. Ett-två-tre med betoning på ettan och trean. Jag glömmer bort det där med att alla skulle titta på mig. Här är vi alla nybörjare och skrattar med varandra. Efter ett tag blir det tufft för otränade ben men med några justeringar från


krönikan Här hittar du Zappas Dancin’ Fool och annan, dansant musik:

Foto: Magnus Karlsson

instruktörshåll går det lättare. Frank Zappa sjunger fortfarande i mitt huvud men nu med lite mer hoppingivande rader från samma låt: Hoping one day I might get it right. För det går bra. I alla fall till en början. Vi vandrar runt i salen i takt. Tar rygg på varandra och härmar rörelser. Det är rätt enkelt. Men snart ökas svårighetsgraden och när det ska snurras blir min motorik överbelastad. Agnes och Klara visar hur det ska se ut när man kan det – och det känns nästan hopplöst när fötterna liksom inte vill gå dit de ska. Kaffepaus. En stund att reflektera och vila. Och snart går det bättre. Efter någon timme sitter stegen och snurren åtminstone hjälpligt. Självförtroendet börjar komma smygande – jag kan, tänker jag. Vid lunch är det dags att avrunda och siktet ställs in mot kvällens dans ett par våningar ned på Malmö Live. GKN5 ska spela och många danssugna har letat sig ut efter de lättade restriktionerna. Och jodå, jag utmanar mig själv lite till. Även Frank Zappas hjälte lyckas till slut lära sig dansa så jag ska väl inte vara sämre: So smoke your little smoke Drink your little drink While I dance the night away …sjunger jag för mig själv för att bygga upp min självbild. Jag seglar in på dansgolvet… och allt jag har lärt mig är borta. Tittar inte alla på mig? Jag tar mod till mig och följer min fru ut i virvlarna. Jag är ingen kung på dansgolvet. Men jag är ingen dancin’ fool. Kanske är jag någonstans mitt emellan. En amatördansör. Men det första danssteget är taget.

13


IMAGINE SKÅNE KRONOBERG

Unga får hjälp att utvecklas musikaliskt Många unga musiker och musik­ intresserade sitter kanske hemma och skriver låtar, men vet inte hur man ska gå tillväga sedan. För att möta upp detta behov är numera Imagine något annat än bara en musiktävling. I själva verket är tävlingsmomentet numera inte det viktigaste och dessutom fri­ villigt. Man kan vara med i Imagine för att få nya kunskaper och träffa andra musikintresserade unga. TEXT IDA FREDRIKSSON  FOTO CHRISTOFFER LARSSON

I höstas anordnades två workshops på Kulturkvarteret Kristianstad. Den ena handlade om musikskapande och leddes av Ida Adée Olsson. Hon är yrkesverksam musiker, låtskrivare, sångerska och rappare som visade sina bästa tips i musikskapande. Den andra handlade om arrangörskap. Artistbokaren och arrangören Hilma Kekkonen Orrell delade med sig av tips på hur du bokar gig och sköter kontakten med spelställen, vikten av att ha pressfoton och presstexter.

» Om du vill bli artist och utvecklas på scen är det en bra möjlighet. « Hur ser samarbetet ut med de andra regionerna?

– Om du vill bli artist och utvecklas på scen är det en bra möjlighet eftersom du får ta del av workshops och inspirationssamtal.

– Vi har ett pågående samarbete med Imagine Halland, som arrangeras av Musik Hallandia, och vår senaste workshop gjorde vi tillsammans. Det är även givande att utbyta erfarenheter med de som jobbar med Imagine där. Genom att vara med i Imagine kan deltagarna ta små steg i sitt artisteri genom workshoppar, inspirationssamtal. Kanske att personen om något år är sugen på att så på scen och tävla, och då kan man göra det då. De som vill tävla medverkar i regionfinalen som äger rum 23 april. Därifrån går vinnaren vidare till en nationell final med möjlighet att vinna speltillfällen i Sverige och utomlands.

Mer än en musiktävling – vad innebär det?

Hur gör jag om jag vill vara med?

– Vi är tydliga med att om du inte vill tävla kan du vara med ändå, och testa att stå på en scen. Jag tror att nästan hälften av de som sökt vill främst utvecklas och känna på det först. Anmälan för Skåne-Kronoberg öppnade 1 oktober och redan från start togs de sökande omhand och coachades.

– Då anmäler du dig på www.imaginesweden.se Vi behöver egentligen inte mer än ditt namn och telefonnummer. Vill du får du gärna berätta om ditt musikintresse och om du har ett band, men det är inget krav.

Tanken är att Imagine Sweden ska vara Sveriges roligaste och viktigaste mötesplats för unga musiker mellan 13 och 21 år, med aktiviteter under hela året. Jonas Norrman arbetar på Kulturkvarteret Kristianstad och är en av de som genomför Imagine Skåne Kronoberg. Varför ska man vara med i Imagine?

14


krönikan Erik Söderlind  Foto:Lasse Seger

Jazzcafé 2022 Kristin Korb Trio med Hans Ulrik

Erik Söderlind Trio Datum ännu ej klart

9 februari  19.00 Känd för sitt svängiga basspel och gnistrande sång, har amerikan­ skan Kristin Korb etablerat sig som en exceptionell  musiker, som behärs­ kar båda instrumenten med elegans.  I sin mentors anda, den legenda­ riske basisten Ray Brown, för hon inte bara traditionen vidare med sina tolkningar av The Great Ameri­ can Songbook utan bjuder också in oss i sitt senaste projekt med musik plattan What if.  Välrenommerade danska saxo­ fonisten Hans Ulrik gästar trion, vid pianot hör vi Magnus Hjorth och bakom trummorna Snorre Kirk. Trion tolkar  väl utvalda  poplåtar arrangera­ de för just denna konstellation.

”En av mina absolut favoriter bland dagens gitarrister ” har Jojje Wadenius sagt. Att Erik Söderlind är en gitarr­ virtuos är ingen överdrift och 2015 mottog han The Guitar People Pri­ ze of Sweden – ett pris som utses till Sveriges bästa gitarrister. Han är en innovatör med rötter i swing, bebop och blues. Hans musikalis­ ka bredd har även tagit honom ut­ anför jazzens domäner och han har skrivit musik till några av Sveriges populäraste sångerskor som Louise Hoffsten och Lisa Nilsson.  I denna trio ackompanjeras Erik av av basisten Johnny Åman – nyligen hedrad med utmärkelsen Guldnålen av Jazz i Malmö samt trumslagaren Cornelia Nilsson – mottagare av Monica Zetterlunds Minnesfond 2020 samt danska Tivoli

Jazz i stora lass på Landskrona teater i år. Den omtyckta jazzserien Jazzcafé tuffar vidare ännu en säsong. Här är vårens program på Jazzcafé Landskrona!

Jazzpris 2021.

Denward & Hjorth 6 april  19.00 Duon Denward & Hjorths musik är förankrad i en helt egen nisch av improvisation, modern jazz blandad med svensk vistradition. Sånger­ skan Emma Denward och pianisten Magnus Hjorth har en mångårig historia av gemensamt låtskrivande och de har med tiden utvecklat ett nyansrikt och tätt samspel. Emma har en vokal bredd i närvaro, text­ tolkning och sound. Magnus vet både att lämna luft och att fylla fyl­ la musiken med snabba expressiva inpass som lyfter känslan i text och melodi. Emma står för alla texter och musiken är omväxlande skriven av dem båda.

”Kristin Korbs avslappnade personlighet genomstrålar hennes musik – hon får vad som helst att låta coolt!” Kristin Korb trio  Foto: Joshua Gross

Lauren Bush, London News

Denward & Hjorth

15


jacob karlzon

En resenär i tid och rum som vill göra musiken till en större upplevelse TEXT INGRID PETERSSON FOTO MATS BÄCKER

Jacob Karlzon är en av Europas le­ dande jazzpianister. Han spelar jazz, tänker rock och pratar som en filosof genom pianotangenterna – musi­ kaliskt sofistikerad och inbjudande. I vår släpps nya plattan Wanderlust som inte bara är ny musik utan en helt ny och större upplevelse.

16


» Den energin som uppstår tillsammans med en publik, är något som lyfter saker och ting till oanade höjder… « – Wanderlust är inspelad i Atmos, ett nytt system som gjorde inspelningen helt magisk. Musiken har hela tiden varit inom mig när jag skrivit låtarna, men när vi mixade i studion var det plötsligt precis tvärtom – jag var inne i musiken! Vi ses via datorn – Jacob är på en av sina många turnéer, denna gång bara på andra sidan Öresund. Men även genom skärmen går det inte att ta miste på entusiasmen inför att få ge sig ut på scenerna med den nya produktionen. För Jacob skriver inte bara låtar, han vill göra mer än så. – Det skapas en estetik i att bara spela rakt upp och ner, och det har jag gjort sedan jag började spela på min storasysters piano som hon först tjatade till sig och sedan tröttnade på. Men så funderade jag på varför band som U2 och Coldplay åker runt med stora produktioner – varför kan inte de göra allt rakt upp och ner? Är det genren jag finns i som är tilldelad en viss roll?, säger Jacob, som uppenbarligen kom bättre överens med pianot! Upplevelsen av det nya formatet vill nu Jacob lyfta från plattan in på scenerna. Och där kommer ytterligare en nyhet in i bilden – Immersive Sounds Soundscape-system. – Att säga att det är ett surroundsound är fel – det är ett tredimensionellt sound, du befinner dig i en sfär, där musiken kommer från alla håll, försöker Jacob förklara det nya. Enligt honom är det en lika stor och omvälvande förändring att gå från stereo till Atmos, som när en gång stereo ersatte mono. – Här kan du bestämma exakt var i rummet ljudet ska riktas, skapa en känsla av att det kommer direkt från den som står på scenen eller göra en åkning runt omkring dig, över dig eller bakom dig. Att uppleva det i studion var helt makalöst! Videorna som släpps varje månad fram till skivsläppet ger en försmak av vad publiken kan vänta sig. – Jag har alltid tagit intryck från olika genrer och här har vi nu verkligen skapat olika rum för lyssnaren. Tack vare Lasse Nilsson på Nilento i Göteborg, som jag länge samarbetat med, finns här allt från EDM-inspirerade ljudlandskap till kammarmusikaliska sättningar med en

stråkkvartett från Göteborgs Symfoniker tillsammans med Dominic Miller och Mathias Eick. Vid konserten på Palladium ska publiken få uppleva detta live. – Palladium är en fantastisk lokal i sig själv med stora möjligheter och det ville jag utnyttja. Med hjälp av Paul Suchanek, ljuddesigner, kommer en konsert att för första gången i Sverige presenteras i Soundscape-systemet så att publiken på plats ska få samma känsla som på plattan. När det var klart började tankarna på att lägga till ytterligare en dimension, och där kommer Imre Zsibrik, ljusdesigner, som skapar fantastiska ljuslandskap, med i bilden. Och nu funderar jag på nästa steg… Den energin som uppstår tillsammans med en publik, är något som lyfter saker och ting till oanade höjder – det blir något vi skapar tillsammans. Skrivprocessen inför Wanderlust blev ovanligt lång med tanke på läget. – Jag är inspirerad av många olika typer av musik och vill att varje låt ska ha sin egen karaktär och sitt eget sound. Denna gång fick jag möjlighet att djupdyka i mig själv och samtidigt reflektera kring läget, att gilla läget och göra det bästa av det. Samtidigt som jag har en väldigt klar bild av hur jag vill att det ska låta, skriver jag också utifrån vilka som ska vara med, och de sätter sin prägel på musiken. Resultatet blev en platta där den sammansvetsade trion med Morten Ramsbøl på bas och Rasmus Kihlberg på trummor tar oss med på ett musikaliskt sökande som är både elegant och ledigt men samtidigt djupt känslosamt. En resa på många plan, både utåt och inåt. – Jag är väldigt stolt över den här plattan. Det är nog den jag känner mest visar mig som jag är – just nu och just här.

Se Jacob Karlzon live Nygatan 6 Växjö – 23 februari Palladium Malmö – 29 mars (vid denna konsert presenteras Immersive Sounds Soudscape-system) Läs mer på musikisyd.se

17


Emily Tatlow

Musica Vitae konserter vår 2022 Byn januari Sofia Karlsson  januari Violinissimo  februari Önskekonsert  februari Från barock till nutid  mars Torleif Thedéen spelar ryskt  mars Ola Salo  mars Benjamin Schmid spelar Paganini  april Rokoko  april Framtidens tonsättare  maj Läs mer och se alla spelplatser på: musicavitae.com

18

Hon tar över rodret för Musica Vitae


» Utan dirigent måste musikerna vara som ett, det blir starkt och skört på samma gång. « En konsert med Musica Vitae 2019 påverkade henne djupt. När jobbet som orkesterchef blev ledigt var det självklart att söka. Emily Tatlow är från årsskiftet ny orkesterchef för Musica Vitae. TEXT MAGNUS KARLSSON FOTO NADJA SJÖSTRÖM

Emily Tatlow talar snabbt och engagerat. Meningarna vässas med starka ord och uttryck: passioner, privilegium och starkt och skört på samma gång. Ibland, när orden inte verkar komma snabbt nog kastar hon in ett eller ett par på engelska, hennes andra modersmål. Kring Emily Tatlow handlar det mesta om musik i alla former. Uppväxt i ett musikerhem där alla spelade. Alltid musik på under arbetsdagarna – som så klart handlar om musik – och hemma i lägenheten fortsätter lyssnandet. – Men då lyssnar jag gärna på annat, inte bara klassiskt. Jag är ett stort fan av vanlig popmusik. Musikaler älskar jag. Jag kan ha dagar som jag bara lyssnar på Queen eller någon artist som jag har gått upp i just då, säger hon. Emily Tatlow är uppväxt omväxlande i England och i Sverige. Musiken hade och har en stor plats i familjen men själv valde hon bort det egna musicerandet i 20-årsåldern. I stället lockade en karriär bakom scenen. Att det på något sätt skulle handla om musik, eller åtminstone kultur i någon form, var fullständigt självklart: – Jag älskar kultur i alla former. Jag tittar på TV-serier och filmer, läser tidningar och böcker. Lyssnar på poddar. Det är ett enormt privilegium att få jobba med det man brinner för. Jag har haft andra arbeten också men det som inte var kultur… jag blev uttråkad efter två dagar. 2019 kom hon i kontakt med Musica Vitae för första gången.

– Jag var producent för deras konsert på Konserthuset Stockholm. Det var fantastiskt. Jag blev helt tagen och det dröjde kvar långt efteråt. Vilken frihet, vilken glädje. Musica Vitaes föreställning slog an något alldeles särskilt hos Emily Tatlow. – Stråkmusiken är det som jag är uppväxt med. Utan dirigent måste musikerna vara som ett, det blir starkt och skört på samma gång. Så när jag såg att tjänsten som orkesterchef var ledig visste jag direkt att jag måste söka. Att Musica Vitae äntligen har fått en egen scen, en hemadress, var också något som lockade Emily Tatlow. – Möjligheterna med Nygatan 6 är det som gör mig mest excited. Det finns så oändliga möjligheter med huset. The Sky is the Limit. Jag vill vara med och bygga ett levande kulturhus, det är något jag verkligen vill göra tillsammans med Musica Vitae. Nu byter hon huvudstaden mot Småland. – Jag har spenderat några somrar i Småland och trivs. De jag har pratat med om Växjö har uteslutande sagt positiva saker, jag ser fram emot att upptäcka regionen. Tillbaka till det där med ditt eget musicerande. Spelar du något själv alls nu för tiden? – Jag tog upp cellon under pandemin för första gången på åtta år. Det var kul… men lät inte så bra. Vid sidan av musiken – du kommer också till ett något sporttokigt län. Vad säger du om jag säger Östers IF och Växjö Lakers? – Haha. Jag har förstått det där med sporttokigt. Min bror är intresserad och har försökt lära mig mest om brittisk fotboll… Jag säger väl att jag ser fram emot det också.

Emilys favoriter på Spotify Scanna och lyssna på 11 av Emily Tatlows favoritlåtar!

19


aktuellt på våra scener

kulturkvarteret Kristianstad Se fler konserter på kulturkvarteret.com

cennet & cecilia sextett

David Oistrakh string quartet 25 mars 18.00

Cecilia Persson kvintett gjorde sin första spelning på Ystad Sweden Jazz Festival 2021 inför en lyrisk kritikerkår. Den nykomponera­ de musiken spän­ ner från lågmälda intima ballader via fria utflykter till vilt svängande groove­ baserade låtar. In­ spirationen hämtas från såväl klassisk musik, folkmusik som nutida jazz.

David Oistrakh String Quartet är en unik ensemble uppkallad efter den legendariske violinisten David Oistrakh. År 2012 tilldelades kvartetten sitt namn av Oistrakhs familj och sen dess har de med ständig framgång spelat i de största konsert­ husen och scenerna runt om i världen.

Foto: Studio Biblom Hjelte

15 mars kl. 19.00

frida hyvönen 20

12 mars  kl. 19.00 Senast Frida Hyvönen gästade Kulturkvar­ teret spelade hon för fullt hus. Nu ger sig ut på vårturné med det hyllade albumet Dream of Independence. Nöjesguiden beskriver skivans låtar som ”vack­ ra och intima, och rym­ mer vemod och humor på samma gång”.

Foto: Shervin Lainez

Foto: Miki Anagrius

Även på Palladium Malmö 23/3

Brooklyn Rider 5 mars  kl. 16.00 New York-baserade stråkkvartetten Brooklyn Rider turnerade i Sverige 2014. Nu är de tillbaka och du kan förvänta dig en kammarmusikalisk upplevelse av världsklass. Denna gång har de Europapremiär av tonsättaren Osvaldo Golijovs verk Um Día Bom. Dessutom samtida verk av Philip Glass och Caroli­ ne Shaw, samt Franz Schuberts Döden och flickan.

Moonica Mac

Även på Palladium Malmö 18/2

9 april  kl. 20.00 Moonica Mac lämnar ingen oberörd. Sedan debu­ ten 2019 har hon med sin unika utstrålning och egna sound skapat sig en självklar plats på den svenska musikscenen. Nu åker hon ut på Sverige­ turné med Kom till mig tour – en turné fylld av längtan och en önskan om att få vara tillsammans. Med textrader lika träffsäkra som poetiska och en röst som ofta beskrivs som överjordiskt når Moonica Macs toner in på djupet.


Den gyllene rösten från Kap Verde

levande scen mattis 9 februari  kl 19.00

Notes from within

6 april kl 19.00

8 april  kl. 19.00

Lucibela jämförs ofta med den legen­ dariska sångerskan Cesária Évora, med rätta. Lucibelas röst är magnifik, tonerna flyter fram utan an­ strängning över ett brett sångregister. Hon ackompanjeras av ett stabilt band som skulpterar fram det typiska kap­ verdiska soundet, en slags alkemisk formel som resul­ terar i en fulländad blandning mellan glädje och vemod.

Elisabeth Melander är hyllad för sitt innerligt personliga och själfulla uttryck inom jazzen; en sångerska som låter improvisationen leka och som kan tänja på röstens klang och färg. På Notes From Within – Elisabeth Melanders uppfölja­ re till internationellt prisade Reflections Of A Voice – har hon genomfört en dröm sedan länge – en inspelning med pianotrio och stråk­ kvartett.

Foto: Emmalisa Pauly

Artisten och textförfattaren Mattis debuterade 2020 med kritikerrosade albumet Ett tag till, som hyllades av flera recensenter. Med en fot i varje värld förenas ett litterärt språk med en mer var­ daglig ton när Mattis närmar sig lyssnaren på ett både varsamt och direkt sätt. Under 2021 har Mat­ tis släppt singlarna Tiotusen Celsius (ft. Skander) och Colosseum (ft. Ikhana & Embee). Nu kommer han till Palladium med ett liveband i serien Levan­ de Scen – av och med unga musiker.

elisabeth melander

aktuellt på våra scener

lucibela

Se fler konserter på palladium.nu

Foto: Leon Hamnede

palladium Malmö

hur gick det sen?

i paradisets skugga

20 mars  kl. 13.00 & 15.00

18 maj  kl. 19.00

Mumintrollet är på väg hem till sin mamma med en kanna mjölk. Då träffar han Mymlan som är ledsen och gråter, hennes lillasyster My är nämligen för­ svunnen. När de ger sig ut för att hitta henne längs en okänd väg i ett föränderligt landskap behövs både mod, nyfikenhet och vänskap! Mumintrollet, Mymlan och Lilla My är här tre dockor som tillsammans med skådespelaren Åsa Ahlan­ der tar sig hela vägen hem till Muminmamman. Dansarna och musiken ger landskapet liv på den äventyrliga resan med Teater Sagohuset.

En tvådelad föreställning kring provinsens egen diktare Jacques Werup. Först en poetisk och scenisk cabaret-konsert med nyskriven musik av Thomas Lindahl, en resa i Werups poesi från de första dikterna till de sista. Därefter en personlig kommentar till Jacques Werups röst och tankar signerad Mimi Terris och Harald Leander. Det skånska, det franska, det grubblande, det tunga och det lätta; allt kommer samman till en väv där Vindla String Quartet är varpen och där färgerna är många och varierade.

21


Foto: Lienbacher

nygatan 6 Växjö Se fler konserter på nygatan6.se

aktuellt på våra scener

Även på Palladium Malmö 29/3

jacob karlzon trio

benjamin schmid spelar paganini

23 februari  kl. 19.00

8 april  kl. 19.00

Jacob Karlzon räknas till en av Sveriges allra mest namnkunniga jazzmusiker och listan på samar­ beten kan göras lång. Ett axplock skulle kunna vara Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Nils Landgren. Till Växjö kommer han med Wanderlust i bagaget, ett helt färskt album i trioformat. Ordet Wanderlust beskriver Jacobs sätt att betrakta musik­skapandet, själv säger han att det handlar om att gestalta världar där publiken kan tappa bort sig och skapa sig sin alldeles egna mening.

För 200 år sedan förtrollade den italienske violin­ virtuosen Niccolò Paganini publiken med sitt fantastiska spel. Han ansågs som sin tids främste violinist men han var också en begåvad tonsättare och här får vi höra Musica Vitaes konstnärlige led­ are Benjamin Schmid när han tar sig an Paganinis virtuosa och romantiska andra violinkonsert. I den­ na konsert bjuder Musica Vitae och Schmid också på gripande musik av Mozart och Dvořák.

Även på Palladium Malmö 7/4

pappa kapsyl

Melodinosauriefestivalen

Dal:um

10 april  kl. 11.00 & 15.00

4 maj  kl. 19.00

Få artister har lika kärleksfulla och engagerade fans! Pappa Kapsyl har byggt upp ett fantas­ tiskt universum och barnen är lyriska. Här ställs nya dinosaurielåtar mot gamla hits i en fartfylld melodifestival. Och det finns något för alla oavsett om man gillar kadaverschlager eller stillsamma långhalsballader. Men vilken låt är bäst? Det be­ stämmer publiken! Men räkna med köttchock, vegankupp och röstfusk. För hela familjen, m en speciellt fö r dig mella n 22 4 & 8 år!

Seoul-baserade duon Dal:um består av Ha Suyean och Hwang Hyeyoung, två unga musiker som ut­ forskar möjligheterna hos de traditionella korean­ ska stränginstrumenten gayageum och geomun­ go. På ett dynamiskt, lekfullt och innovativt sätt skapar Dal:um ett ljudlandskap du aldrig tidigare besökt. Ett samtal mellan två instrument där, liksom i all annan kommunikation, tystnaden och timingen säger lika mycket som det uttalade.


Jan Lundgren & Georg Riedel Lockrop Georg Riedel har i decennier haft en framstå­ ende plats i svenskt musikliv och 2021 var han hedersgäst på Ystad Sweden Jazz Festival. I denna duokonsert sammanstrålar han med en av Sveriges främsta jazzpianister och festivalens konstnärlige ledare Jan Lundgren. Konserten är en uppföljare till ett tidigare samarbete, albumet Lockrop (2006).

Lamine Cissokho

När en serie snabbkonserter för liten publik inte gick att genomföra p.g.a. pandemin, så spelades de i stället in, i formatet ”En kvart från...”. Dessa åtta korta folk- och världsmusikkonserter är inspelade på Nygatan 6 i Växjö. Under 15 minuter kommer vi både nära artisterna och deras musik. Låt oss presentera: Olov Johansson, Happy Heartaches, La­ mine Cissokho, Bengt och Eva Löfberg, Elin Teilus, Erik Ask-Upmark & Anna Rynefors, Vanja Modigh och Hedin & Meidell.

Release 2/2

Foto: John Andresen

en kvart från nygatan 6

cathrine winnes och Båstad kammarmusikfestival

I detta samtal möter vi dirigenten, musikern och TV-profilen Cathrine Winnes på Båstad kammar­ musikfestival, där hon tillträdde som konstnärlig ledare 2021. I filmen får vi höra henne berätta om sin bakgrund och om hur hon arbetat med festival­ programmet 2021 som hade temat 20-talen genom århundraden med musik från 1720 till 2020.

Dokumentären om Malmös hemligaste klockspel

Scandinavian Jazz Orchestra med gäst Isabella Lundgren Detta nystartade storband, initierat av Emil Fred­ berg, gjorde succé vid premiären på Ystad Sweden Jazz Festival 2021 med gästande artisten Isabella Lundgren. Ensemblen debuterade med projektet Historier som ingen hört som tar avstamp i berät­ telser skrivna av bland annat Babben Larsson och Kalle Lind. Programmet består av purfärsk musik skriven av Jesse Emmoth. Musik i Syd Channel pas­ sade på att komma nära bandet och några av mu­ sikerna för att prata om bl.a. jämställt musicerande. Välkomna att njuta både konsert och reportage!

Release 1/1 kl 12.00

Fyra tonsättare och en kampanil Efter att ha varit bortglömt och tyst i många år renoveras ett av Europas största klockspel i antalet klockor under 2021. Fyra tonsättare i Malmö anlita­ des för att skriva helt ny musik till nyinvigningen. I denna dokumentär får vi ta del av tonsättarnas tankar om att skriva musik för det lite annorlunda instrumentet och höra mer om kampanilens intres­ santa historia.

23

aktuellt på våra scener

musikisydchannel.se

Foto: Lars Grönwall och Noomi Riedel

musik i syd channel


Musik är för viktigt för att glömmas bort Notböcker från 1800-talet, bandprylar med Thorleifs och en hyllningsskiva till Östers IF. Smålands Musikarkiv håller minnet av den lokala musiken levande. – Musik är för viktigt för att glömmas bort, säger Mathias Boström. TEXT OCH FOTO  MAGNUS KARLSSON

Smålands Musikarkiv ligger på Nygatan 6 i Växjö. Numera hem för även Musica Vitae och Musik i Syd men historiskt mest känt i staden som församlingshem. Där kyrkan en gång hade sitt eget arkiv huserar nu sådant som kopplas till musik och dans. Men allt startade med det regionpolitiska uppdraget att ta hand om Kronobergs regementes stora notsamling med blåsmusik. Det kombinerat med ett gediget folkmusikmaterial – i stora delar insamlat av arkivets grundare och första chef Magnus Gustafsson – blev grunden till vad som idag har betydligt fler ben att stå på. – Vi finansieras via Region Kronoberg, men musiken känner inga gränser – våra samlingar är småländska med flera instick i landskapen intill, säger nuvarande arkivchefen Mathias Boström. I arkivet idag finns notsamlingar, skivor och ett och annat musikinstrument. För att nämna något. Samtidigt arbetar fem personer, på totalt drygt tre heltidstjänster,

24

med föredrag, bokutgivning, skivsläpp och mycket annat. – Vi vill bevara minnet av musik. Ett framtida samhälle ska kunna plocka fram det vi sparat och då ska det tala till dem. Det ska vara ledtrådar till vilka vi var och hur vi levde. På ett sådant sätt fungerar de föremål och noter som vi kan plocka fram ur arkivet från förr. En notbok från 1800-talet ger Mathias Boström en rad ledtrådar om tiden den kommer ifrån: Vilken typ av musik man dansade till, och som en följd av det i vilka rum de befann sig och vilka instrument som spelades. Och här finns en naturlig koppling till mer nutida historia. – Vi har bevarat dansbandsskjortor från 70-talet, de illustrerar en tid och ett sammanhang, de ger oss en ingång. En sorts Madeleinekaka för sin tid. Arkivet har genom året breddats från de ursprungliga samlingarna. Nu är social dans en stor del, liksom populär­musik från 1900-talet. – Vår skiv- och bokutgivning är också omfattande. Att ge ut musik på skiva med noter från arkivet är ju ett bra sätt att få våra skatter att nå utanför huset. Ofta internationellt, våra skivor och böcker beställs från Japan, USA och Europa. Mathias Boström hittar i arkivet som i sin egen ficka. Han går mellan bevarat taktegel – väl insorterat i uppmärkt låda och sedan inslaget i en systembolagetkasse – från ett danspalats till notsamlingar och drar ut en singel med de två låtarna Öster, Öster och Heja Öster dirigerat


» Vi vill bevara minnet av musik. Ett framtida samhälle ska kunna plocka fram det vi sparat och då ska det tala till dem. « Mathias Boström, chef för Smålandss Musikarkiv.

av dansbandskungen och, så klart, Österfantasten Ingmar Nordström. Mycket av materialet har kommit som donationer från samlare och dödsbon. Så om jag testamenterar två flyttlådor med CD… – …så kan du behålla dina Weeping Willowsskivor. Vad vi tar emot idag ska ha en berättelse och belysa musikens kulturella värde. Om du däremot har en massa demos, med små lokala band, så är det helt klart intressant. För här finns en lucka i arkivet. – Vi är sämre på den aktuella populärmusiken. Gangster­rap, hårdrock… kulturer som är en del av länets mångkulturella musikliv. Det finns ofta en eftersläpning med flera decennier tid hos det material som kommer in till arkivet. Med begränsade resurser har vi tvingats prioritera vårt arbete och då har vi fokuserat på vissa områden där vi är vassare. Mycket av arbetet går idag ut på att digitalisera samlingarna. Ofta efter önskemål från forskare eller musiker som arbetar med något särskilt projekt. Men att erbjuda allt material på nätet är något som får dröja. – Av den enkla anledningen att upphovsrätten sätter stopp. Vi kan inte publicera det trots att våra användare förväntar sig det. Om du fick önska dig något till arkivet, en donation. Vad skulle det vara? – Kanske något med direkt koppling till Christina Nilsson, det saknar vi. Eller Sven Donats notbok från

1700-talet i original. Arkivet har gett ut den, baserat på avskriften, men tänk att få se originalet. Finns originalet kvar, tror du? – Det kan finnas kvar. Det kanske är en släktklenod som någon sitter och håller på. Eller inte vet vad det är. Man kan i alla fall fantisera om det. Och om det skulle börja brinna i arkivet – vad tar du med dig ut? – Jag tar nog de allra äldsta notböckerna. Det säger inte bara något om noterna i sig, det är sådant som arkivet jobbat så mycket med att det också säger något om arkivets historia. Men vilken otäck tanke…

25


skyddade boenden får låtskrivarworkshop Att musik har en helande kraft vet de flesta av oss, och forskning har flera gånger visat på just detta. Musik kan väcka minnen, påverka hur vi mår och lindra smärta som vi bär på. Musikens läkande egenskaper är något Musik i Vård, omsorg och hälsa vill ta fasta på i ett av sina sju pilotprojekt som kom­ mer att genomföras i vår. Då kommer fem av Skånes kvinnojourer* få besök av artisten och tonsättaren Caroline Leander som kommer ge låtskrivar­ workshops för de boenden som vill vara med. TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO ANDRÉ DE LOISTED

Caroline, kan du berätta lite om detta projekt?

– Vi kommer att kalla det för låtskrivarworkshop men jag vill att det ska vara fritt att delta på det sätt som känns rätt för stunden. Grundtanken är att musiken ska finnas där som en gemensam samtalspartner i mötena som vi får tillsammans. Kanske någon av kvinnorna bara vill sitta med och lyssna, några vill skriva något själ-

*Som ingår i organisationen Unizon

26

va, en låt eller kanske en dikt, eller sitta och måla fritt till mitt improviserade pianospel.Vad tror ni att projektet kan leda till?

– Att på förhand säga vad workshopen ska leda till är omöjligt, det kommer vi se under vägens gång. Musiken kan fungera som en bärare av det vi har inom oss, eventuellt vill uttrycka eller uppleva, och hur det ter sig eller kommer ut skiljer sig mycket mellan människor, och från gång till gång. Min förhoppning är att musiken blir en fristad för de som är med, och på sikt läkning i någon form. Vem kan vara med?

– Vi kommer att besöka fem stycken skyddade boenden, sammanlagt tio gånger för att skapa en känsla av kontinuitet. Förkunskaper är inget krav, utan alla som vill är välkomna att delta! Musiken är ju något som finns inom oss alla eftersom vi har en röst att sjunga och tala med. Alla har någon form av musik inom sig, och det är det jag vill ta fasta på!


Om Caroline Leander Caroline Leander är pianist, sångerska och låtskrivare, och har umgåtts med musi­ ken sedan barnsben. Pianot är hennes äldsta vän, som har fört henne till många skiftande sammanhang inom scenkonsten, som konserter, dans och teater men också pedagogiska och konstnär­ liga projekt där bild och text utgjort viktiga bitar. För hen­ ne har musiken alltid funnits där som en kanal att kunna uttrycka sig genom, en fristad där tankar och känslor får en form.

"Min förhoppning är att musiken blir en fristad för de som är med."

27


3

Varför är du värd på Kulturkvarteret? – Jag jobbade med festivalen Youngstival på Kultur­k varteret och fick då frågan om jag kände några ungdomar som ville jobba på Kulturkvarteret. Jag tycker huset är intressant så jag bestämde mig att själv prova att jobba som värd. Och jobbet är över förväntan.

Vad gör man som värd?

snabba ...

– Som värd ser man till att publiken har det bra. Man vägleder dem till konsertsalarna och ser till att de får en bra upp­levelse och vill komma tillbaka till oss.

... med Eyobel Samson, värd på Kulturkvarteret Kristianstad.

Vad är roligast som värd? – Att man får uppleva så mycket och får nya kontakter och möjligheter. Jag visste till exempel inte att jag var så intresserad av att jobba med servering som jag nu även gör i Kulturkvarterets café och bistro. Och så har man själv möjlighet att gå in i salen och se vad som är på scenen. Allt tycker jag inte är bra, men det mesta.

Bli Musik i Syds nya ensemble! Ensemble in Residence är ett sätt för unga professionella frilansande musiker att få stöd i starten av en profes­ sionell karriär.Snart öppnar vi ansökan inför 2022 och responsen från tidigare ensembler är översvallande: – Det har skapat möjligheter som vi inte hade fått själva, säger Hanna Blomberg för ensemblen Trio Wolski. 2022 öppnar ansökan för professionella frilansande ensembler att söka till Ensemble in Residence, EIR, hos Musik i Syd. För andra gången är det dags att utse en ung sydsvensk ensemble som under 1,5 år får åtnjuta ett residensskap. Musik i Syd bidrar under denna tid med kompetens, nätverk, kunskap och stöd – och skapar därigenom förut­ sättningar för en nationell och internationell etablering. Ansökan är öppen 10 januari 2022 till 31 januari 2022. www.musikisyd.se

28


rteret a v k r u t l u K gar på a d r ö l je il m Fa

Musik, poesi och minoriteter Under våren blir det tre Familje­lördagar på Kultur­k varteret Kristianstad. Både barn och barnbarn, nära och kära är välkomna och det erbjuds en mängd olika aktivi­ teter med pyssel, spännande sagor, bokbytarbord, fika i Café & bistro, prova på verksamhet, föreställningar, workshops, Familjekör och tipsrundor. Här finns något för alla!

Har du ett barn som gillar att sjunga?

Då är du och ditt barn välkomna till Kulturkvarterets Familjekör, som arrangeras av UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum. Här får alla sjunga, stora som små. Vi leker med våra röster och lär oss att sjunga tillsammans med våra sångcoacher. I vår kan du gå på

röstäventyr med Andrea, Jazza med Mimmi och Sjunga ut med Elinor. Kulturkvarterets Café & Bistro håller öppet och har lunch och fika som kan avnjuta mellan aktiviteterna.

29/1: Familjelördag med Ayla och Ludde B. Familjekör med Andrea Tjäder 26/2: Föreläsning om rymden Familjekör med Mimi Terris 26/3: Familjekör med Elinor Fryklund

Foton: Kennet Ruona

Varje familjelördag har ett tema och till våren blir det musik, minoriteter samt poesi som står i fokus. Familjelördagarna är ett

samarbete med Stadsbiblioteket i Kristianstad som bjuder in dig och din familj till sagostunder i Magi i Bokskogen. Med hjälp av ljud och ljus skapas en förtrollande sagostund.

29


Anja Tar med barnen in i jojkens värld Har du jojkat någon gång? Visste du att man kan jojka vinden, renen eller en vän? Det fick förskolebarn i Skåne lära sig när Anja Storelv besökte dem och spelade konserten Jojka med Anja. Anja spelade även in en musikvideo som du kan se i vår app MusikA. TEXT OCH FOTO IDA FREDRIKSSON

I Anjas Storelvs röst ryms generationer av samisk berättartradition. Hon kommer från en samisk bygd i Nord-Norge, men har bott i Sverige i flera år. För Anja har den samiska musiken blivit ett sätt att sprida den samiska kulturen, språket och jojken. Samerna är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och den samiska minoriteten är också Sveriges urfolk. Samiska är erkänt som nationellt minoritetsspråk i Sverige. Med förskolekonserten Rösträtt – Jojka med Anja tar hon med barnen med in i jojkens och sagornas magiska värld. Har ni en fön?

När Anja gästspelade i Skåne följde UNGA Musik i Syd med till sista konserten som framfördes på Lövestads förskola i Sjöbo kommun. Redan 30

när Anja kom in i rummet satt en grupp förväntansfulla barn samlade på mattan. Men innan konserten kunde komma igång, behövde Anja föna sin trumma. Den hade nämligen blivit fuktig och var inte spelbar. Är man från Norrbotten tänker man kanske inte på att skånsk vinter ofta är regn och rusk. Turligt nog hade personalen på Lövestads förskola en fön i garderoben, så efter en kort stund kom konserten igång. Och Anja fångade barnens intresse direkt. – Vi börjar med att väcka rösten. Anja visade olika sångövningar för att värma upp kroppen och rösten. Alla fick sträcka på sig, tvätta munnen med tungan och trumma på kroppen. – Har ni sett mina kläder förut? – Nej, svarar barnen. – Det är en folkdräkt som vi samer har när vi ska vara extra fina, som på fest och bröllop. Eller när jag ska träffa er. Anja har med sig en högtalare där hon spelar upp ljud och ber barnen gissa vilket djur det är. När ett fågelljud hörs berättar hon att denna fågel har lite konstigt läte, att den lever i norra Sverige och är helt vit om vintern. – Glada, ropar ett barn. En naturlig gissning för barn som bor i Skåne. Men rätt svar var ripa. Anja berättar att man kan jojka någon och att jojka är det roligaste hon vet. Om Anja är ensam och lite rädd brukar hon jojka bort rädslan. Hon frågar barnen vad de brukar göra när de är rädda. –Då kryper jag ner i mamma och pappas säng, berättar någon. Innan konserten är slut vill Anja lära barnen ordet hej på samiska. – När man hälsar på någon säger man bures, berättar Anja.


Havet och vinden

Efteråt får vi en pratstund med femåringarna Tage, Hampus och Tilda och en pedagog. Starten på vårt samtal är lite trevande men ganska snart börjar de berätta om vad de varit med om. – Vi jojkade, sjöng, dansade och stretchade, berättar Hampus. – Vi sträckte upp händerna, fyller Tilda i. – Vi målade och tvättade med munnen, säger Tage. – Vi gjorde havet och vinden, säger Tilde. Ni fick gissa djur också. Vilka djur då? – Uggla, säger Tage. – Varg, säger Hampus. Kan man trumma om man inte har en trumma? – Ja, man kan trumma på ryggen, magen, rumpan, knäna och benen, säger Tage. Vilken är din favoritsång? – Igelkott och kaniner, säger Tilde. Pedagogen berättar att det är en låt de brukar sjunga på avdelningen. Vad var roligast? – Att jojka.

Förskolebarnen Tage, Hampus och Tilda fick prova på att jojka.

Jojka med Anja Rösträtt – Jojka med Anja gästspelade hos UNGA Musik i Syd hösten 2021. Anja Storelv är en av Norrbottensmusiken Rösträttscoacher i pro­ jektet Rösträtt – sång på förskolan. Musikvideon som hon spelade in hittar du under knappen SpråkA. Läs mer om det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan: unga.musikisyd.se/ rostratt-nationellt-projekt/

31