Page 1

konsertkalendern ko n s e r t e r i s a m v e r k a n m e d a r r a n g ö r e r i r e g i o n e N

juni | juli | augusti | 2013

Fest

! r a m m o s l a v i o n o b e rg r K h c o e i Sk å n

Kammarmusik | Festivaler Opera | Familjekonserter | Jazz | Konsertserier | Folkmusik…

Välkommen till sommarens musikupplevelser! Framsidan: Opera på Drakamöllan, läs mer på s. 5. konsertkalendern • Musik i Syds Kommunikationsavdelning • Konserthuset, Kanalg. 30 • 291 34 Kristianstad • tel 0709-20 58 94 • fax 044-21 19 25 Kontakt konsertkalendern: lena.ulvskog@musikisyd.se • louise.jennfors@musikisyd.se

1


! r a m m o s d y S i k i s Mu

Så har vi ännu en sommar framför oss med ett fantastiskt och omväxlande utbud. Skåne och Kronoberg formligen sjuder av musik i alla dess former. Många gånger i annorlunda och spännande konsertmiljöer ges vi möjlighet att uppleva allt ifrån kammarmusik och opera till jazz och folk- och världsmusik. Här i södra Sverige har vi under sommaren flera av landets ledande festivaler, till stor glädje för oss som bor här, men också till glädje för alla de som väljer att tillbringa hela eller en del av sommaren i våra landskap. Jag är övertygad om att sommarens konsertutbud bidrar till att förstärka bilden av vår del av landet som en rik och attraktiv kulturregion.                                                                                                            

Martin Martinsson, VD Musik i Syd

I denna konsertkalender för sommaren 2013 presenterar vi en sammanställning av de festivaler och konsertserier som arrangeras av, eller i samverkan med, Musik i Syd. Vid varje presentation finns programmet, utdrag ur det och/eller uppgifter om en hemsida där man kan hitta mer information och detaljerat program.

Varmt välkommen till sommarens musikupplevelser!

Spelmansstämman i Degeberga Spelmansstämman i Degeberga är en av de genuina stämmorna i Sverige som i år anordnas för 33:e gången. Hit åker spelmän för att umgås och dela det de alla har gemensamt – den folkliga musiken. De som besöker stämman kan delta i olika aktiviteter – det anordnas både visstugor och ”prova på”-kurser som kan ses som en inbjudan till genren för alla som blivit nyfikna och kanske vill ta tag i intresset på allvar. Man kan också ”bara” vara publik! På lördagseftermiddagen ges alla spelbarn utrymme. Då samlas undratals folkmusicerande barn/unga till allspel! Melodierna som valts ut finns på nätet så att alla kan förbereda sig.

www.spelodans.org/degeberga.htm

Preliminärt program i urval

14–16 juni

Fredag 14 juni 19.00 Folkmusikkonsert, Degeberga kyrka 21.00 Förstämma med dans i Degeberga Hembygdspark Lördag 15 juni fr. 13.00 Prova-på-kurser/Kortkurser/Workshops 14.00 Barn- och Ungdomsstämma fr. 14.00 Intimkonserter i hembygdsparkens småstugor 15.30 Barnföreställning 17.00 Danskurs för alla med Mats Emanuelsson. 18.00 Konsert med Ulrika Bodén, Niklas Rosvall och Daniel Ek fr. 18.00 Dans på två lövade dansbanor 20.00 Visstuga 24.00 Näckspel i Mörkavadbäcken Söndag 16 juni 04.20 Soluppgång över spelmanscampingen 12.00 Allspelsövning i hembygdsparken 13.00 Spelmansmarsch, allspel med 100-talet spelmän i alla åldrar, folkdansuppvisning och scenframträdanden 16.00 Avslutning

Stugorna i parken är öppna för visning, vagnsmuseum, barnaktiviteter, servering m.m. Arr: Spel och Dansstugan, Gärds Härads Hembygdsförening, Skånes Spelmansförbund, Musik i Syd och Sensus.

2


Båstad Kammarmusikfestival

24–29 juni

FOTO Nancy Horowitz

Somrarna i Båstad och på Bjärehalvön förgylls sedan mer än 20 år av en veckas intensiv kammarmusikfestival. Svenska och internationella artister på högsta konstnärliga nivå bjuder på innovativa och omväxlande konserter. I pauser och mellan konserter bjuds på smakfulla lokala specialiteter i unika och vackra miljöer. Spontana möten sker. Människor samtalar. Det är fest! Årets tema ”Porträtt” innebär musikaliska beskrivningar av personer och olika karaktärer men även av speciellt utvalda stämningar, klanger och natur. Musikens många dimensioner lämnar dessutom, som alltid, stor plats för åhöraren att själv tolka och fantisera. Välkommen att samla minnesvärda upplevelser i Båstad kammarmusikfestival 2013! Karin Dornbusch, Konstnärlig ledare Wiener Klaviertrio

Klas Torstensson, Årets tonsättarprofil Tonsättaren Klas Torstensson, född 1951, var 2009 ”vårens tonsättare” i P2. Hans verk framförs över hela världen och han har mottagit ett flertal priser. För tre år sedan fick han Järnåkerstipendiet just för verket In großer Sehnsucht. Detta verk, In großer Sehnsucht (konsert nr 18), för sopran och pianotrio, kan sägas vara festivalens nyckelverk, och intar därmed en central plats i årets festival. Den holländska sopranen Charlotte Riedijk, som redan framfört verket i flera länder – det är tillägnat just henne – möter här den svenska ensemblen Pärlor för svin. Det är ett fantastiskt verk som engagerar och berör. Tonsättaren har valt att porträttera fem kvinnor med olika, mycket starka personligheter, fem kvinnor som haft betydande roller i historien. De är: Camille Claudel, Frida Kahlo, Drottning Kristina, Rosa Luxemburg och Louise Michel. De musikaliska porträtten baseras på deras egna texter i dagböcker och brev. Carlhåkan Larsén har i Sydsvenskan skrivit: ”Djupt allvar, kompromisslös uttrycksvilja, fyrtio minuters högspänning.”

Klas Torstensson, Årets tonsättarprofil

Boel Adler, presentatör Känd från radio och TV, mest radions P2. Hennes angenäma radioröst har i många år hörts i Opp Amaryllis, Önskekonserten, Aurora, och Klassisk förmiddag samt i cd-revyns recensentpanel. Boel, som i många år sjungit i Radiokören, lyssnar på alla typer av konstmusik och uppskattar både att få känna igen de gamla klassikerna och att bli överraskad av den nya musiken. Hon var vår konsertvärd både 1997 och 2005.

www.bastadkammarmusik.com

Miako Klein

Jakob Koranyi

Boel Adler

Johan Hedin 3


Höör Barockfestival Fullspäckad helg för andra året

14–16 juni

En sommarvacker helg i juni 2012 gick den allra första upplagan av Höör Barockfestival av stapeln. Den 14–16 juni 2013 är det dags igen! Då planeras ännu en helg fullspäckad med fantastisk barockmusik, internationella och nationella artister, husorkestern Magnhilds Magnifika Barockensemble och Höörs kyrkas unika Bach-orgel. Med kända personligheter såsom renässansdansaren Steven Player och P2:s legendariske tidig musik-ankare Vassilis Bolonassos som festivalpresentatör, bjuds publiken på en alldeles speciell resa! Höör Barockfestival genomförs med stöd av Musik i Syd, Statens Kulturråd, Kultur Skåne, Höörs församling och Höörs kommun. Samarbetspartner för konserterna på Kulturhuset Anders är Höörs Musik- och Teatersällskap.

www.hoerbarock.se

Magnhilds Magnifika Barockensemble

Folkrot

19–20 juli Fredagen den 19 juli På stora scenen med konferencier Rebecka Strajnic och Ivar Hedén: Summer Folk Youth Ensemble, Ahlberg, Ek & Roswall, Ale & Filip, Åsbo spelmän – balladdans, Tranotra, Driftwoodcompany, Öppen scen.

Folkrot skiljer sig från andra festivaler. Folkrot prioriterar möten mellan människor och möten mellan musikanter. På Folkrot uppstår musik som inte finns någon annanstans. Här finns plats för alla – barn, unga och gamla. Ett veckoslut i juli varje år bjuder folkmusikfestivalen på artister, band, buskspel, hemslöjd, sagor, trolska bokskogar, islandshästar, barnhörna, fikastånd, camping, dansbana, nattsudd och spelglädje. 4

På Intimlogen med Ambassadörskonferencier Malte Zeberg: Paneldebatt FOLK & RÖTTER med moderator Pär Moberg Musikhögskolan i Malmö, Gunilla Feinberg Musik i Syd, Ale Carr Professionell musiker, Jan Mårtensson Ordförande i Skånes spelmansförbund. Debatt om mångfaldssamhälle, Svenska folkliga traditioner och kulturens föränderliga natur. Lukas Arvidsson & Ninni Carr på harmonium och fiol Christer Lundh Viskonsert. I Cirkustältet med konferencier Elisabeth Jansson: Pelle Forstävling, Gro, Lötgärdet, Tvär. Ung Folkrot: Sagor med Bente Olsen, Jonglering med Hjalmar Risinger, Lajvlekar med Linnea Risinger, Käpphästtillverkning m.m. med Cirkusvagnen, Hästridning.

Lördagen den 20 juli På stora scenen med konferencier Christer Lundh: Kvara Kvartett, Familjen Carr, Skånes Spelmanslag under ledning av Mattias Lundgren, Skånes Folkdanslag – Kadrilj under ledning av Mats Emanuelsson, Blå fålen, Mats Eden – Jonas Bleckman, Adeln, Basco, Öppen scen. På Intimlogen med Ambassadörskonferencier Albin Ekman: Textilverkstad med Kirsten Drejdal, VM i träskofiolspel! Pelle Fors-vinnaren, Buskspelsvinnaren, 232 strängar & flera toner, öppen scen. I Cirkustältet med konferencier Maria Värendh: Pelle Fors-vinnaren, Åkerlund – Gunnarsson, Grus i Dojjan, Lyset i forsen Ung Folkrot, Sagor med Tussa, Jonglering med Hjalmar Risinger, Lajvlekar med Linnea Risinger, Käpphästtillverkning med Cirkusvagnen, Hästridning. Utestallet, Visstuga med Mattias Bengtsson.

www.folkrot.se


Drakamöllan Operafestival Tre dagar i backarna: La Traviata, Kärleksdrycken och Stor Jubileumskonsert med bl. a. Sven-Bertil Taube!

21–23 juni

Sven-Bertil Taube

I år är det 15 år sedan Drakamöllan välkomnade de första gästerna. Det firas genom musik och artister som på olika sätt har kopplingar till Drakamöllans historia.

La Traviata 21 juni

La Traviata, vår första kompletta opera, blev en stor framgång bland publik och kritiker. I år är det 200 år sedan Giuseppe Verdi föddes. Det firas genom att än en gång bjuda på Verdis mest älskade opera i en ny och annorlunda tappning.

Kärleksdrycken 22 juni

I år bjuder vi för första gången på en komisk opera, Kärleksdrycken. Med sin bymiljö och de okonstlade folkviseliknande melodierna har Kärleksdrycken blivit Donizettis största komiska operasuccé.

Jubileumskonsert 23 juni

Under en lång och spännande eftermiddag bjuder en rad kända artister på allt från visor och ballader till opera med höjdpunkter från La Traviata, Bohème, Carmen, Madame Butterfly och Kärleksdrycken, de operaföreställningar som uppförts i backarna sedan 2009.

www.drakamollan.com

Nattväktarens kommentar

23–30 juni

Kulturhistorisk ritual på toppnivå! Nattväktarens kommentar har blivit en kär Lundatradition. Varje kväll är det någon ny känd eller okänd person, vanligen med anknytning till Lund, som iklär sig rollen som nattväktare. Det hela började sommaren 1995. Då intog nattväktarna för första gången Stadshallens entrétak och har sedan dess varje sommar ropat och kommenterat staden från taket genom

spel, sång, dans, berättande eller annat artisteri. I sommar bestiger nattväktarna en helt ny höjd på Stortorget – både förnyelse och tradition, således! Bland årets nattväktare finns KG Hammar (ärkebiskop emeritus), Harald Leander (mångsidig skådespelare), Lisa Löfqvist (operasångerska), Hairihan (traditionell sångare från Inre Mongoliet) och musiker ur Nordiska ungdomsorkestern. För hela listan se www.lund.se/sommarlund. Idé och innehåll, Cajsa S. Lund med stöd av Musik i Syd. Stortorget i Lund, varje kväll klockan 22.00–22.15 den 23–30 juni. Nattväktarens kommentar ingår i Sommarlund, som arrangeras av Lunds kommun. 5


12–13 juli

Backafestivalen En förtrollande god folkfest! Den nionde upplagan av Backafestivalen arrangeras som vanligt vid havet i Baskemölla på natursköna Österlen. Genom åren har tusentals besökare fått ta del av den unika stämning som infinner sig på festivalerna, barn som leker, unga som dansar och vuxna som njuter av musiken. Festivalen hålls på ängen bakom Tjörnedalagården med fyra scener

– Backascenen, Caféscenen, Berättartältet och Danstältet. Berättartältet har utvecklats till en mötesplats för berättare med olika bakgrund och stil, traditionellt sagoberättande blandas med ung estradpoesi. Här hittar du också barnföreställningar.

Skånes orgelveckor Skånes orgelveckor startade som en vecka 1981 – i år pågår orgelfestivalen i fyra veckor med invigningskonsert den 13/7 kl 10.00 i Lunds domkyrka med den unge organisten Hugo von Horn. Finalen blir även den i Lunds domkyrka den 12/8 kl 20.00 med J S Bach: ”Die Kunst der Fuge” med Tomas Willstedt och Janåke Larson. Temat för orgelfestivalen var från början Bach- och Bachrelaterade verk, så även i år – ofta uppmärksammas någon jubilerande tonsättare: i år professor Stig Gustav Schönberg, född 1933, tonsättare och organist, som ger 2 konserter: den 20/7 i Lunds domkyrka kl 10.00 och den 24/7 i Klosterkyrkan i Lund. Konserterna under veckorna innehåller såväl improvisationer som uruppföranden – organisterna väljer fritt de stycken som bäst lämpar sig för respektive orgel. I år är det 100 år sedan dr Albert Schweizer öppnade sitt Leprasjukhus i Lambarene i Gabon. Det uppmärksammas genom två konserter i Malmö Museum i Skovgaardssalen. Det var dr Albert Schweizer som tillsammans med dr Bengt Andreas såg till att 1500-talsorgeln i Genarp flyttades till Malmö Museum. Konserterna där blir kl 14.00 den 14/7 med Cristina García Banegas, Uruguay och den 4/8 med Philip Crozier, Canada. Orgelmusiken kompletteras i år med violin, flöjt, saxofon, slagverk, sång och trombon. Skånes orgelveckor samarbetar över sundet med Helligaandskirken på Ströget i Köpenhamn, med Frederiksborg Slotskirke i Hilleröd, med Mariakyrkan i Helsingör, med Orgelfestivalen i Rönne på Bornholm, samt med många kyrkor inom Lunds stift. Årets artister kommer från England, Canada, Danmark, Italien, Polen, Schweiz, Sverige, Tyskland och Österrike. Mer info och hela programmet på

www.musikisyd.se/festivaler • www.lundsdomkyrka.org • www.sensus.se

6

www.backafestivalen.se


Ystad Sweden Jazz Festival

Ystad Sweden Jazz Festival har på endast några få år blivit en av de viktigaste jazzfestivalerna i Europa och röner stort intresse internationellt. Festivalen fortsätter att skapa intima möten mellan publiken, unga svenska ”rising stars”, svenska legendarer och stora internationella världsartister. Festivalens konstnärlige ledare, pianisten Jan Lundgren, bjuder på 32 konserter under fyra dagar, på sju olika scener den 1–4 augusti 2013. Ystad Sweden Jazz Festival arrangeras av föreningen YAZZ i samarbete med Musik i Syd.

FOTO Brett Rubin FOTO Ron Jones

1–4 augusti

Hugh Masekela

Omar Sosa

Medverkande Bland de internationella artisterna finns bl. a. Hugh Masekela (Syd-Afrika), Omar Sosa (Cuba), Dmitry Baevsky (Ryssland), Tom Harrell (USA), Champian Fulton (USA), Fabrizio Bosso (Italien), Harry Allen (USA), John Parricelli (UK), Tigran (USA), Kenny Barron (USA), Clarence Penn (USA), Elina Duni (Albanien), Ceacilie Norby (DK), Jacob Fischer (DK), Jesper Lundgaard (DK) m.fl. Bland de svenska artisterna presenteras bl. a. Tolvan Big Band, Makross, Lars Danielsson, Hanna Elmqvist, The Quiet Night Orchestra, Håkan Rydin, Tesla, Hacke Björksten, Hans Backenroth, Ronnie Gardiner, Goran Kajfes Subtropic Arkestra, Rigmor Gustavsson, Jacob Karlzon, Amanda Sedgwick, Jan Lundgren och många fler. Årets barnjazz presenteras av Georg Jojje Wadenius med ”Goda, Goda!”.

www.ystadjazz.se

Kung Mattias I – fjolårets succésommaropera i repris Efter det stora gensvar ”Kung Mattias I” fick förra året sätts föreställningen upp igen i år – och denna gång också på Ystads anrika teater. Rollbesättningen är delvis ny. Fyra professionella sångare och 36 unga sångare från 8–20 år medverkar. Josef Zetterberg-Pihl har titelrollen, Max Ivarsson är Felix, Isa Pofeldt Prinsessan Klu-klu. Matts Johansson gestaltar Sorgsne kungen, Charlotte Gustafsson Journalisten, Richard Wieland Kung Runge och Johan Bogren Doktorn. Historien om Kung Mattias är full av dråpligt komiska inslag, men också av tragik och djupt allvar. Det angelägna ämnet, med de många barnen drev Viggo Edén att komponera operan ”Kung Mattias I”. Den har en lång rollista: Kung Mattias själv, hans ministrar, Felix, en

7–11 augusti

företagsam kamrat, den Sorgsne kungen, som spelar fiol, andra kungar och drottningar, där kung Runge är särskilt illasinnad, den förrädiska Journalisten, Doktorn, den käcka prinsessan Kluklu som blir förälskad i Mattias, barn, föräldrar, hovfolk och soldater. Orkestern är stråkkvintett, slagverk, flöjt, trumpet, horn och cembalo. Regissör är Matti Edén, drama- och slagverkslärare på Höörs Musikskola. Leif Persson svarar för scenografi, Dana Lötberg och Emmy Axelsson för ljus, Ann Walton för kostymer. Text och musik: Viggo Edén efter böcker av Janusz Korczak, översättning Mira Teeman. Nypremiär i Höör, kulturhuset Anders 7 augusti • Ystads teater 10–11 augusti.

www.kulturhoor.nu 7


Under fem onsdagar i sommar kan du njuta av härlig jazz på Branteviks idrottsplats. Hit kan du komma som du är, njuta av medhavd picknick eller köpa dig en sillamacka, korv, läsk och kaffe. I år finns dessutom möjlighet att köpa ett pass som ger dig inträde till alla konserter. Musiken börjar klockan 18.00. Information om förköp: www. jazzunderstjarnorna.se.

Rigmor Gustafsson

Foto: SebastianSchmidt

Nils Landgren

3 juli Claes Jansson med Kjell Öhman Organgrinders Förband: Caroline Leander & Band 10 juli Rigmor och Christina Gustafsson Förband: Peter Asplund med Rasmus Kihlberg Trio 17 juli Bengan Janson med band Förband: Isabella Lundgren med Rasmus Kihlberg Trio 24 juli Miriam Aïda med band Förband: High Hill Blues Band 31 juli Nils Landgren Funk Unit Förband: Anna-Lotta Larsson med Andreas Landegren

www.jazzunderstjarnorna.se

Musik på Bosjökloster I Bosjöklosters rustika loge med sin utsökta akustik, presenteras årligen konserter framförda av kända nationella och internationella solister och ensembler. I årets Musik på Bosjökloster möter vi 200-årsjubilarerna Richard Wagner och Giuseppe Verdi – och deras inspirationskälla Ludwig van Beethoven – i olika skepnader.

Ksenija Sidorova

Söndag 18 augusti kl. 16.00 Mozarts och Beethovens Pianokvintetter OBS: Konsertplats Frihetens Kapell, Stiftsgården Åkersberg. Jonathan Small (oboe), Niklas Andersson (klarinett), Åshilld Henriksen (horn), Magnus Nilsson (fagott), Beniko Nakajima (piano) Fredag 30 augusti kl. 19.00/Lördag 31 augusti kl. 16.00 Operagala: Verdi eller Wagner? Belcanto eller Ledmotiv? Katja Lytting (mezzosopran), Mario Malagnini (tenor) Marcello Rota (dirigent) Helsingborgs Symfoniorkester och körer från Höör, Eslöv, Hörby, Ringsjön, Dalby, Viken och Klippan Söndag 8 september kl. 16.00 Dragspel i världsklass: Ksenija Sidorova

www.musik-bosjokloster.se 8

Foto: Phil Tragen

Söndag 11 augusti kl. 16.00 Evviva Verdi! (200 år) Yannos Margaziotis, violin, kammarorkestern Musica Vitae under ledning av Fredrik Burstedt

Musica Vitae

Foto: Alexander Mahmoud

Foto: Andreas Lundberg

Jazz under Stjärnorna


Korrö Folkmusikfestival

25–28 juli

Välkomna till 29:e upplagan av Korrö Folkmusikfestival! Som vanligt firar vi stort och det finns nog få andra ställen som kan erbjuda ett program som vårt. Otaliga akter, otaliga timmar av musik, både på konsert, till dans och så allt jam förstås! Ifjol drog vi igång Barnens Egen Korröfestival, ett eget område för de allra minsta och självklart kommer denna favorit i repris. På samma plats som ifjol står både tält och borg redo att ta emot alla unga, alla barn, alla med barnasinnet kvar och alla nyfikna! Årets upplaga av festivalen bjuder på ett dunderprogram för hela familjen, och vi är övertygade om att du hittar något du gillar – så välkomna till den stora lilla festivalen med närhet till musiken, vännerna, naturen, ja allt det där som bidrar till den härliga atmosfären. Anders Smedenmark, Folk- och världsmusikproducent, Musik i Syd Medverkande April Verch Trio [CAN] | Baxtalo [DK] | Beata Bermuda | Big Basco [DK] | Bingsjöpojkar | Bollnäsbygdens Spelmanslag | David & Rene [UK,DK] | Dun Ard [UK,SE] | Embla [DK] | En folkmusikalisk shåw | Everts Kvintett | Fiona Black [UK] | GUF | HiR | Hoven Droven | Impuls Trio [DK] | Jens Comén solo | Kardemimmit [FIN] | Kjell-Erik Eriksson solo | Kongero | Lily Mountain Band | Lyy | Beja Salomon & Méta [HUN] | Mobila Sektionen | Per Eckerbom Band | SFYE | Siri Karlsson | Skatelövs Spelmanslag | Skenet | Svärdsjö Spelmanslag | Tall Dark Strangers | Tatosh Banda [UKR]| The Erotica Project | trio Dhoore [BE] | Trotto | Vaerla Vaken | Valkyrien Allstars [NO] | Listan fortsätter ... I år finns den fantastiska möjligheten att tjuvstarta årets Korröfestival med att gå på en flerdagarskurs i Linneryds skola. Här finns något för alla som vill fördjupa sina kunskaper inom folkmusiken. Följande fyra erbjuds: Fördjupningskurs i svensk folklig dans med Anna Öberg & Mia Marin | Vokal folkmusik med Lovisa Liljeberg & Lotta Andersson | Instrumental folkmusik med Pelle Björnlert & Hanna Tibell | Cajónspel från Latinamerika till Norden med Valter Kinbom | Mer info på hemsidan. Läs mer om programmet för Barnens Egen Korröfestival på s. 19!

www.korrofestivalen.se 9


Musik i Kullabygden

6–13 juli

Finns det något för alla smaker i programmet? – Mer jazz har vi med vår ”smygpremiär” den 29 juni på Höganäs senaste stolthet; Saluhallen. Det är Monica Borrfors och Gösta Nilssons trio som hyllar Monica Z. Mer kammarmusik blir det med Trio con Brio Copenhagen och klarinettisten Olli Leppäniemi. Bredden i genrer visar vi t. ex. med opera och klezmer; Köpenhamnsoperans ledande sopransolist Gitta Maria Sjöberg och danska klezmergruppen Mames Babegenush. Och när man hört Bengt Hallberg, kan man samma kväll, även i Brunnby kyrka, höra strålande Tenoren Michael Weinius och pianisten Bengt- Åke Lundin.

Musikfrämjandet har i snart 70 år arrangerat en musikvecka med sommarkonserter i Kullabygden. Konserterna ges i år 6–13 juli i bygdens kyrkor samt i Krapperups musikhall. Hur lyckades ni engagera den holländska violinisten JANINE JANSEN till årets festival? – Janine Jansen och hennes make dirigenten Daniel Blendulf hade, genom gemensamma vänner, tillfälle att besöka oss i Arild förra sommaren. Janine blev så förtjust i vackra Kullabygden, att hon på min försiktiga fråga om hon kunde tänka sig att medverka vid vår festival accepterade, under förutsättning att hon fick ta med sig sina föräldrar! Förutom att Janine gärna ville spela Tjajkovkijs violinkonsert med Helsingborgs Symfoniorkester, kunde hon tänka sig att ge en barockkonsert tillsammans med sin far, domkyrkoorganisten i Utrecht Jan Jansen! Vi är otroligt glada över möjligheten att kunna ge vår publik ett unikt tillfälle att höra denna megastjärna. Vilka andra höjdpunkter finns i årets festival? – En annan höjdpunkt i år, är att den på 60- talet så framgångsrika sånggruppen Swingle Singers återkommit till Sverige. Gruppen har 50-årsjubileum i år, så det är en yngre variant, som fortfarande kännetecknas av otroligt virtuosa och samsjungna röster som ger sig i kast med allt i från den för Swingle Singers traditionella ”Bach- repertoaren” till Donizetti, Debussy, Billy Holliday och Beyoncé. Egentligen känns det i år som att alla konserterna är höjdpunkter! Tänk bara på legenden Bengt Hallberg! Han gjorde come back för några år sen; Jan Lundgren tog honom till sin ”Ystad Sweden Jazzfestival” och Jan sa efter hans konsert där, att detta var det bästa pianospel han hört! Chapter Two; Nisse Landgren och Johan Norberg är också snart legender, för inte att tala om Lill Lindfors och Sven- Bertil Taube… 10

Ja, som synes är musik från olika genrer festivalens signum. Jazzkonserter har vi faktiskt haft sedan 70-talet. Vi har drygt 2000 besökare/år och många vittnar om att de, genom att köpa biljetter till flera och ibland alla veckans konserter, fått oväntade upplevelser och breddat sin musiksmak. I de vackra miljöer som våra konsertlokaler utgör, blir det en särskild, intim kontakt mellan artisterna och publiken. Vi vill att alla skall trivas i dessa möten, hela tiden arbetar vi på att med varsam hand utveckla formerna på den musikfestival som varit Kullabygdens stolthet i 69 år! Agneta Weber Sjöholm, ordf. Musikfrämjandet

www.musikikullabygd.se 31 augusti

Kristianstad/ Åhus Jazzfestival Musik med respekt för historien och med hopp för framtiden. New Orleans – BeBop – Free Form – Fusion – Soul – Blues –på Gamlegården Centercourt i Kristianstad.

www.jazzfestivalen.se


Stenbrohults musikvecka – en av Sveriges äldsta musikveckor

23–28 juni

Varje sommar ända sedan 1964 lockar Stenbrohults musikvecka besökare från när och fjärran. I den naturskönt belägna kyrkan i Stenbrohult kan man varje kväll njuta av konserter med såväl lokala, som nationellt och internationellt etablerade musiker, sångare och körer. Musikveckan äger rum 23–28 juni kl. 20.00 varje kväll i Stenbrohults kyrka – med fri entré. Sön 23 juni Festlig inledning med firande av folkdansmässan, TRÄD IN I DANSEN. 70 körsångare, musiker och Virestads folkdanslag. Mån 24 juni PSALMAFTON med förre talmannen i Sveriges riksdag, Thage G Peterson, Mary Chard Petersson, orgel. Tis 25 juni DUO CAMITZ & HESSELBERG Gitarristerna Maria Camitz och Leif Hesselberg, Köpenhamn. Ons 26 juni Benedicte Haid, piano, och Wieska Szymczynska, violin, tillsammans med Vindla stråkkvartett. Tors 27 juni ORGELKONSERT med konsertorganisten Gabriella Sjöström, Stockholm. Fre 28 juni DONKOSACKERNA FRÅN SVARTA HAVET Körsång av 8 manliga sångare från Bulgarien och Ryssland Arr: Stenbrohults församling i samarbete med Musik i Syd, Älmhults kommun och Sensus.

www.almhult.se Donkosackerna

den mest aktuella kalendern på nätet

www.musikisyd.se

18–26 juli

Christina! Musik- och dansföreställning med SummerFolk Youth Ensemble För fjärde året i rad drar SummerFolk Youth Ensemble ut på turné och nu med fler konserter än någonsin tidigare. Förutom Skåne omfattar detta sommarjobbsprojekt även Kronoberg med konserter i båda regionerna. Sommarens musik- och dansföreställning är CHRISTINA!. Här porträtterar SummerFolk Youth Ensemble en av historiens mest kända svenskar – Christina Nilsson; denna fattiga småländska flicka som kom att bli en av operavärldens allra största stjärnor. I 2013 års föreställning CHRISTINA! berättas med musik, dans och dikt om Christina Nilssons hisnande liv, från barndomens Småland till de stora internationella scenerna tillbaka till ålderns höst i Växjö. SummerFolk Youth Ensemble skapar föreställningar som bygger på folkmusik och folkdans med rötter i södra Sverige. Med stor kärlek och respekt används kulturarvet till att skapa humoristiska, tankeväckande och nyskapande föreställningar som huvudsakligen bygger på traditionella melodier och danser där tradition möter nutida. Se hemsidan för hela turnén med platser och tider.

www.skfye.se 11


Musik i Sagobygd

14–18 juni

Ljungby

Berätta en visa med ord, sjung din saga med toner! Musik i Sagobygd startade 1998 för att hylla just den berättande musiken, och sedan 2008 görs gemensam sak med Ljungby Berättarfestival. 2013 bjuder på en frisk blandning av ångermanländska folkliga låtar och Göteborgshumor, nyskrivet och musik från 1500-talet, kvinnligt och manligt, elektroniskt och akustiskt: allt för att du som åhörare skall få med dig känslan av hur ord och ton hänger ihop i sagolikt samspel!

Lördag 15 juni kl. 10.00 Järnvägsparken Berättarfestival • Några av artisterna ger aptitretare från scen, andra kan dyka upp där du minst anar det. kl. 17.30 Sagomuseet, Klockesjö och Skinnesjön Sant om skrymt och sånt i Stavsjö – en sägenresa i Angelstad. kl. 18.00 Angelstad kyrka • Aqua: Ensemble Mare Balticum kl. 19.30 Grand • Känd från YouTube. Den (i Norge) rikskända Kvartetten DEO gästar Ljungby för att sjunga sin (enda) Youtube-hit. Söndag 16 juni kl. 16.00 Grand • Visor från Ångermanland. Ulrika Bodén sjunger tillsammans med två av sina favoritmusiker, Niklas Roswall, nyckelharpa och Daniel Ek, gitarr. kl. 18.00–22.00 Gästgivaregården, Eskilsgården, Ljunggården och Café Märta • Berättarfest: Fyra parallella scener, fyra timmar – en biljett ger dig hela 16 Ulrika Bodén föreställningar och konserter! Måndag 17 juni kl. 09.00 Garvaren Kurs: visor, polskor, rim och ramsor med folksångerskan Ulrika Bodén.

www.musikisyd.se/ musikisagobygd 12

Foto: Joakim Lloyd Raboff

Fredag 14 juni kl. 19.00 Grand De båda festivalerna Musik i Sagobygd och Ljungby Berättarfestival invigs med pompa och ståt. Musik av bl.a. Ulrika Bodén, Niklas Roswall, Daniel Ek och Kvartetten DEO.

1–30 juli

Goodnight Sun Musik till solnedgången alla kvällar 1–30 juli kl. 21.00 Hoppbryggan Västra Hamnen, Malmö Musikern Peter Tegnér med vänner säger återigen godnatt till solen under juli månad på Hoppbryggan i Västra Hamnen. Dessa magiska sommarkvällar med stämmningsfull, spännande musik ackompanjerat av solens dalande i sundet har blivit en tradition och ett mycket populärt och uppskattat sommarinslag i Malmö. Ett urval av artister som uppträder 2013 ser du här. Hela programmet med alla medverkande artister finner du på www. goodnightsun.se. 4 juli Caroline Leander 5 juli David´s Angels 6 juli Lena Måndotter 12 juli Cosmic Washover 14 juli Tina Quartey 18 juli Eddie Nyström´s Brokeland 19 juli Cure-a-Phobia 22 juli Emma Denward 29 juli Helena Röhr

www.goodnightsun.se


Helsingborg Pianofestival

11–14 augusti

Dunkers kulturhus gör sig redo att dra igång Helsingborg Pianofestival 2013, den elfte i raden, med föreläsningar, barnföreställning och pianomusik i världsklass. Festivalen håller på i fyra dagar och bjuder på en internationell pianostjärna om dagen.

Men redan lördag 10 augusti tjuvstartar festivalen med ett utomhusarrangemang: Helsingborgs Dagblads önskekonsert.

www.dunkerskulturhus.se

Konsertdagarna i Ekestad

David Fray

2–3 augusti

Att lyssna på kammarmusikkonsert i Ekestad Folkets park första helgen i augusti har blivit en tradition. Det startade med att en av medlemmarna i Copenhagen Classic, Ingemar Brantelid, som har sommarhus i Ekestad, ville bidra med något till renoveringsarbetet av parken. Han erbjöd sig att dra ihop ett gäng av sina musikkollegor och arrangera konsert. Med hjälp av ideella krafter i byn har konserterna blivit en succé och världskända musiker kommer gärna till Ekestad för den intima stämningen och fantastiska miljön. Världskända artister som spelat är operasångerskan Ann-Sofie von Otter, saxofonisten Christian Hougaard och konsertpianisten Katrine Gislinge. Pianisten Bengt Forsberg är en återkommande gäst liksom cellisten Andreas Brantelid som spelat på alla konserterna. All vinst från konsertdagarna går till att omsorgsfullt renovera den byggnadsminnesmärkta parken. Kammarmusikgruppen Copenhagen Classic med gäster kommer till Ekestad fredagen den 2 augusti kl 19.00 och lördagen den 3 augusti kl 15.00.

Biljetter på Kristianstads bokhandel 044-12 07 25, utebiljetter säljs vid entrén under konsertdagarna.

www.ekestad.com 13

FOTO Paolo Roversi

Söndag 11 augusti inleds med ryskan Olga Kern. Hennes självsäkra och tekniska spel blir en unik upplevelse på årets pianofestival. Per Tengstrand kliver upp på scenen måndag 12 augusti och det skulle inte kännas som Helsingborg Pianofestival utan honom. Tisdag 13 augusti innehåller en Sverigepremiär när den unge franske pianisten David Fray besöker Dunkers kulturhus. Festivalen avslutas med att pianisten, dirigenten och kompositören Francesco Libetta från Lecce i Italien framträder onsdag 14 augusti.


Black Madonna Musica Vitae & Circus Glass Royale Glasblåsning Cirkus Stråkorkester

13–16 juni

I föreställningen Black Madonna gestaltas förloppet i den kreativa processen från designidé  till artefakt. Tematiken kretsar kring det cykliska förloppet födelse och död.  Här möter Musica Vitae glasblåsare och ett  orkestrerat hantverk. Cirkusartister förkroppsligar transformationen från  varmt till kallt glas. De samspelande konstnärliga uttrycken materialiseras i den färdiga glasskulpturen Black Madonna. Föreställningen Black Madonna spelas i Kosta glascenter. Föreställningen är ett samarbete mellan Circus Glass Royale och Musik i Syd/ Musica Vitae. Kosta Glascenter 13 & 14 juni kl 18.00 15 & 16 juni kl 16.00

www.glasriket.se

den mest aktuella kalendern på nätet

www.musikisyd.se 14


I kalenderdelen listas de konserter som inte berättas om i samband med festivaler, konsertserier etc. på övriga sidor.

fredag 14 juni–tisdag 18 juni Musik i Sagobygd Ljungby Arr: Musik i Syd i samarbete med Sagomuseet och Ljungby kommun. Läs mer på s. 12

kalendern

Reservation för ev. ändringar

Offentliga konserter

Juni lördag 8 juni Malmö Kulturskola dansar på Palladium Malmö, Palladium kl. 17.00 Arr: Malmö Kulturskola • www.malmo.se/kultur/malmokulturskola

söndag 9 juni

söndag 16 juni Ensemble Mare Balticum Musik på Hovdala Slott Hässleholm, Hovdala slott, kl.11.00 (Trädhuset), 16.00 (Logen) Arr: Hässleholm konsertförening

Måndag 17 juni DR VokalEnsemblet och dirigent Fredrik Malmberg Dalby kyrka kl. 19.00 Arr: Dalby församling i samarbete med Musik i Syd

fredag 21 juni–söndag 23 juni Opera på Drakamöllan La Traviata, Kärleksdrycken, Jubileumskonsert Maglehem, Drakamöllan

Move It Dansuppvisning Växjö Konserthus kl. 14.00 & 17.00

Arr: Drakamöllan och guidOpera i samarbete med Musik i Syd. Läs mer på s. 5.

Arr: Dansstudion Move It • www.moveitdansstudion.se

fredag 21 juni

tisdag 11 juni

Midsommarlekar med familjen Carr Malmö, Folkets Park kl. 11.00

Blåskraft med Malmö Kulturskola Malmö, Palladium kl. 19.00

Arr: Malmö Stad – Folkets Park Malmö i samarbete med Musik i Syd

Arr: Malmö Kulturskola • www.malmo.se/kultur/malmokulturskola

måndag 24 juni–lördag 29 juni

Onsdag 12 juni

Båstad kammarmusikfestival Båstad

JPP [FIN] Konsert och dans Korrö Loge från kl. 19.00

Arr: Båstad Kammarmusikförening i samarbete med Musik i Syd. Läs mer på s. 3.

Arr: Valshuset och Musik i Syd • www.valshuset.se

torsdag 13 juni Aqua Ensemble Mare Balticum Svedala, Torups slott kl. 19.00 Arr: Torups Natur och kultur AB

fredag 14 juni–söndag 16 juni Höör Barockfestival Höör Arr: Musik i Syd, Statens Kulturråd, Kultur Skåne, Höörs församling, Höörs kommun och Höörs Musik- och Teatersällskap. Läs mer på s. 7.

fredag 14 juni–söndag 16 juni Degeberga spelmansstämma Degeberga hembygdspark Arr: Spel och Dansstugan, Gärds Härads Hembygdsförening, Skånes Spelmansförbund, Musik i Syd och Sensus. Läs mer på s. 2.

15


Juli

torsdag 18 juli

lördag 6 juli–lördag 13 juli

Ahlberg/Ek/Roswall Kverrestads kyrka kl. 19.00

Musik i Kullabygden Krapperups slottsmiljö och Kullabygdens kyrkor

fredag 19 juli

Arr: Musik i Kullabygden i samarbete med Musik i Syd, Höganäs kommun och Svenska kyrkan i Kullabygden. Läs mer på s. 10.

torsdag 11 juli–söndag 28 juli SummerFolk Youth Ensemble • Christina! Skåne och Kronoberg Arr: Musik i Syd i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet. Läs mer på s. 11.

torsdag 11 juli Ahlberg/Ek/Roswall Hammenhög, Glimmingehus kl. 19.00 Arr: Glimmingehus • www.ahlbergekroswall.se

Info: www.ahlbergekroswall.se

Musik i Kärringveckan Paavo 3 Yun Kan 3 Lisa Rydberg solo violin Lina Nyberg band + hemliga gäster Östra Hoby, Kyrkoplan, Folkhemmet kl. 19.00 Arr: Föreningen Viljan/Musik i Syd/Lina Nyberg Music Production

fredag 19 juli–lördag 20 juli Folkrot Hjärnarp, Spelmansgården Arr: Studieförbundet Bilda Syd, Spelmansgården HB, Åsbo spelmän, Ängelholm- och Båstad kommun, Båstad turistbyrå, Engelholms Näringsliv och Musik i Syd. Läs mer på s. 4.

Fredag 12 juli Ahlberg/Ek/Roswall Tomarps kungsgård kl. 19.00 Info: www.ahlbergekroswall.se

torsdag 25 juli–söndag 28 juli Korrö Folkmusikfestival Korrö hantverksby Arr: Musik i Syd. Läs mer på s. 9.

fredag 12 juli–lördag 13 juli Backafestivalen Baskemölla, Tjörnedalagården Arr: Rörums BackaFestival Kulturförening med stöd av Musik i Syd. Läs mer på s. 6.

Lördag 13 juli Ahlberg/Ek/Roswall Smygehuk, Köpmansmagasinet kl. 13.00 Info: www.ahlbergekroswall.se

onsdag 31 juli Klubb Krinolin Malmö, Hedmanska gården kl. 21.00 Arr: Sommarscen Malmö /Klubb Krinolin

Augusti torsdag 1 augusti–söndag 4 augusti

lördag 13 juli–måndag 12 augusti

Ystad Sweden Jazz Festival Ystad

Skånes orgelveckor Skåne

söndag 4 augusti

Arr: Läs mer på s. 6.

söndag 14 juli Ahlberg/Ek/Roswall Svaneholms slott kl. 16.00 Info: www.ahlbergekroswall.se

onsdag 17 juli Ahlberg/Ek/Roswall Boarp, Hembygdsparken kl. 19.00 Info: www.ahlbergekroswall.se

Arr: Föreningen YAZZ i samarbete med Musik i Syd. Läs mer på s. 7.

Aqua Ensemble Mare Balticum Kristianstad, Naturum Vattenriket kl. 15.00 Arr: Naturum Kristianstad • www.vattenriket.kristianstad.se/naturum och Musik i Syd

onsdag 7 augusti Ensemble Mare Balticum Karlskrona, Trefaldighetskyrkan kl. 19.30 Arr: Svenska kyrkan och Musik i Syd

torsdag 8 augusti Ensemble Mare Balticum Eksjö, Gamla stan kl. 11.00 & 12.00

16

Arr: Eksjö kommun • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.


fredag 9 augusti

fredag 16 augusti

Ensemble Mare Balticum Eksjö, Gamla stan kl. 11.00 & 12.00

Rhythm Art Duo Malmö, Palladium kl. 18.30

Arr: Eksjö kommun • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.

Arr: Malmöfestivalen i samarbete med Musik i Syd

Ensemble Mare Balticum Eksjö, Ingatorps kyrka kl. 18.00

lördag 24 augusti

Arr: Eksjö kommun • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.

lördag 10 augusti Stråkforum Konsert med yrkesinriktade elever Växjö, Sankt Sigfrids folkhögskola kl. 15.00 Arr: Stråkforum i samarbete med Musik i Syd

Stråkforum Konsert med yrkesinriktade elever Växjö, Sankt Sigfrids folkhögskola kl. 19.00 Arr: Stråkforum i samarbete med Musik i Syd

Musica Vitae, Fredrik Burstedt – dirigent, Yannis Margaziotis – violin Eksjö kyrka kl. 19.00

Ensemble Mare Balticum Svedala, Torups slott kl. 16.30 Arr: Torups Natur och kultur AB

söndag 25 augusti Maria Stuart Opera av Gaëtano Donizetti Konserthuset Kristianstad, Stora salen kl. 16.00 Arr: Operafabriken • www.operafabriken.se

Bach i Småland Organist: Walter Berggren Växjö domkyrka kl. 19.00 Arr: Musik i Syd, Svenska kyrkan, Sensus

lördag 31 augusti

Arr: Eksjö kommun och Smålands Musik & Teater • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.

Maria Stuart Opera av Gaëtano Donizetti Malmö, Palladium kl. 19.30

Barberaren i Sevilla Malmö, Palladium kl. 19.00

Arr: Operafabriken • www.operafabriken.se i samarbete med Musik i Syd

Arr: Skånska Operan i samarbete med Musik i Syd

söndag 11 augusti Barberaren i Sevilla Malmö, Palladium kl. 16.00

Kristianstad/Åhus Jazzfestival Kristianstad Arr: Föreningen Kristianstad/Åhus Jazzfestival i samarbete med Musik i Syd. Läs mer på s. 10.

Arr: Skånska Operan i samarbete med Musik i Syd

Måndag 12 augusti Helsingborg pianofestival Musica Vitae, Fredrik Burstedt – dirigent, Per Tengstrand – piano Helsingborg, Dunkers kulturhus kl. 19.30 Arr: Dunkers kulturhus • www.dunkers.se

tisdag 13 augusti Barberaren i Sevilla Malmö, Palladium kl. 19.00 Arr: Skånska Operan i samarbete med Musik i Syd

torsdag 15 augusti Ensemble Mare Balticum Klassiska Torup, konserter i skymning Svedala, Torups slott kl. 19.00 Arr: Torups Natur och kultur AB

17


Familjekonserter

Juni

onsdag 17 juli Sjung med Pettsson & Findus Lund, Vattenhallen kl. 16.30 Arr: Sommarlund

fredag 19 juli lördag 15 juni Senaste moves från renässansen Dansmästaren Steven Player lär hela familjen dansa till renässansmusik. Höör, Kulturhuset Anders kl. 15.00 Arr: Ingår i Höör Barockfestival • Läs mer på s. 4. Opsis Helsingborg, Stadsbiblioteket kl. 13.30

Cirkusvagnen Konstverkstad, hästar på hästgården med bl a käppahästar Hjärnarp, Spelmansgården Arr: Spelmansgården HB Hjärnarp. Ingår i festivalen Folkrot • Läs mer på s. 4.

lördag 20 juli

Arr: Stadsbiblioteket i Helsingborg

Cirkusvagnen Konstverkstad, hästar på hästgården med bl a käppahästar Hjärnarp, Spelmansgården

fredag 21 juni

Arr: Spelmansgården HB Hjärnarp. Ingår i festivalen Folkrot • Läs mer på s. 4.

Midsommarlekar med familjen Carr Malmö, Folkets Park kl. 11.00 Arr: Malmö Stad – Folkets Park Malmö

Musik i Kärringveckan • Singalong Baby! – barnklassiker i jazzkostym – ALLSÅNG Östra Hoby, Kyrkoplan, Folkhemmet kl. 11 och kl. 13

lördag 29 juni

Arr: Föreningen Viljan/Musik i Syd/Lina Nyberg Music Production

Minitrams & Lilla Trams Helsingborg, Stadsbiblioteket kl. 13.30 Arr: Stadsbiblioteket Helsingborg

Mellan himmel och ord med Mamma Måd Helsingborg, Stadsbiblioteket kl. 13.30 Arr: Stadsbiblioteket i Helsingborg

Juli

Augusti

fredag 12 juli

torsdag 8 augusti

Cirkus Carr Prova på att spela folkmusik på fiol med Ninni o Laif Baskemölla, Tjörnedalagården

Kompis Ensemble Mare Balticum Eksjö, Stadshotellet kl. 15.00

Arr: Rörums BackaFestival Kulturförening med stöd av Musik i Syd. Ingår i Backafestivalen • Läs mer på s. 6.

Arr: Eksjö kommun • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.

lördag 13 juli

fredag 9 augusti

Gröna praliner Helsingborg, Stadsbiblioteket kl. 13.30

Mera Kompis Ensemble Mare Balticum Eksjö, Stadshotellet kl. 15.00

Arr: Stadsbiblioteket i Helsingborg

Arr: Eksjö kommun • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.

De kommunala Spökvaktmästarna tillsammans med barn från Suzukiföreningen, Simrishamn Baskemölla, Tjörnedalagården

lördag 10 augusti

Arr: Rörums BackaFestival Kulturförening med stöd av Musik i Syd. Ingår i Backafestivalen • Läs mer på s. 6.

Karen Mukupa och Wadudu Baskemölla, Tjörnedalagården Arr: Rörums BackaFestival Kulturförening med stöd av Musik i Syd. Ingår i Backafestivalen • Läs mer på s. 6.

Dra dit pepparn växer Eksjö, Bruzaholms bruksmuseum kl. 14.00 Arr: Eksjö kommun • Ingår i Eksjö kammarmusikfestival.

lördag 17 augusti Familjekonsert på Palladium Trixie Dixie Malmö, Palladium kl 13.00 & 15.00 Arr: Musik i Syd i samarbete med Malmöfestivalen

18


onsdag 26 juni

onsdag 24 juli

Atchooo med Orkester Pop kl. 13.00

Ann og Aberne kl. 13.00

lördag 29 juni

lördag 27 juli

Edith Tamayo & Latincacao kl. 14.00

Dan Bornemark & Trio Trams kl. 14.00

tisdag 2 juli

lördag 10 augusti

Trixie Dixie kl. 13.00

Cirkusvagnen kl. 14.00 Clownfestivalen

onsdag 3 juli

Superdupersommar i Malmö Folkets Park Superdupersommar är Malmö Folkets Parks och Barnens scens årligen återkommande arrangemang där Musik i Syd samarbetar kring många av konserterna. I år görs en särskild satsning på danska familjekonserter i samarbete med DPA (Danske Populär Autorer) med konserterna Rumlerim 21 juli, Steen og Hyggenotterne 23 juli och Ann og aberne 24 juli. Superdupersommar är ett arrangemang av Folkets Park, Barnens Scen, ABF, Musik i Syd och Moriska paviljongen.

Mellan himmel och ord med Mamma Måd kl. 13.00 söndag 14 juli Karen Mukupa och Wadudu kl.14.00 onsdag 17 juli

www.barnensscen.nu www.malmofolketspark.se

Sjung med Pettsson & Findus kl. 13.00 torsdag 18 juli Sjung med Pettsson & Findus kl. 13.00 söndag 21 juli Rumlerim kl. 14.00 tisdag 23 juli Steen og Hyggenotterne & Ann og Aberne kl. 13.00

Barnens Egen Korröfestival 26-27 juli, Korrö, Linneryd

Marhaba Hej

Fredag 26 juli Berättarstunder med Mikael Thomasson De kommunala Spökvaktmästarna Cirkus Carr: prova på att spela folkmusik Låtar och visor så in i Norden Lördag 27 juli Cirkus Carr: prova på att spela folkmusik Marhaba Hej Uti gröna lunden Take a second look Arr: Musik i Syd • Info: www.korrofestivalen.se/barnens-egen-korrofestival

De kommunala Spökvaktmästarna

19


Konsertsommar på Mellby Atelier

Första veckan i juni samlas två mycket framstående stråkkvartetter för att finslipa två konsertprogram, som både kommer att presenteras på plats och via en livesändning i SRP2 över hela Sverige! Säsongen är i övrigt koncentrerad till juli, där vi kan finna att musik av J.S. Bach finns i så gott som varje program. En av världens ledande barockensembler Concerto Copenhagen, eller CoCo, inleder juliperioden då också Hans Pålsson och Göran Söllscher, trogna gäster på Mellby, också framträder. En ny bekantskap är cellisten Stephan Schrader, som framför ett av de mest intensiva kammarmusikverken för ett soloinstrument. Årets jazzprogram blir en händelse – tre av Sveriges bästa jazzmusiker samlas för att ge en ovanlig, men medryckande klangupplevelse.

Vi ser på säsongen som ett stycke musik, med en inledning (juni) genomförande (juli) och en coda (september). När Peter Jablonski kliver upp från flygeln, så har den fått visa vad den går för. Varmt välkomna till årets konserter!

www.mellby-atelier.com

den mest aktuella kalendern på nätet musikisyd.se 20

Linda Pettersson

FOTO Martin Johansson

Kammarmusiken föddes i de borgerliga salongerna. Små grupperingar av musiker, ofta amatörer, träffades och spelade inför glada vänner. Så småningom utkristalliserades bestämda konstellationer som stråkkvartetten, pianotrion m.fl. Begreppet kammarmusik blev nästan synonymt med dessa konstellationer och förknippades med en hög professionell nivå. Men själen i kammarmusiken är också själva kammaren, rummet där den framförs. Mellby Atelier är ett fantastiskt rum som också ligger i en kreativ miljö.

Dahlkvistkvartetten Stephan Schrader

Concerto Copenhagen

Torsdag 6 juni kl. 19.00 & Fredag 7 juni kl. 18.30 Dahlkvistkvartettten – Kroger Kvartetten Söndag 7 juli kl. 19.00 Concerto Copenhagen Lördag 13 juli kl. 19.00 & Söndag 14 juli kl. 19.00 Stephan Schrader, cello, Bachs samtliga cellosviter Söndag 21 juli kl. 19.00 Hans Pålsson, piano – Idel giganter Onsdag 24 juli kl. 19.00 Göran Söllscher, gitarr Söndag 28 juli kl. 19.00 Jonsson, Pettersson & Jönsson – Jazzspråk Lördag 14 sept kl. 15.00 Peter Jablonski, piano

Lördag 28 sept kl. 14.00 Solisten! – Familjekonsert

Följ oss på nätet! Ensemble Mare Balticum Konserthuset Kristianstad Korrö Folkmusikfestival Musica Vitae Musik Direkt Kronoberg

Musik i Syd • Jazz Musik i Syd/Kronoberg Musik i Syd • Kammarmusik Palladium i Malmö

Korröfestivalen Musica Vitae Musik i Syd

Konsertkalender, Musik i Syd  

Musik i Syds Konsertkalender för juni, juli, augusti 2013.

Advertisement