Lund Choral Festival

Page 1

1 LUND CHORAL FESTIVAL 2022 17/10 – 23/10
FOTO: Lisa Love Back man 2 Vokalgruppen Kraja som sjunger på Galakonserten 19/10 samt i Domkyrkan 20/10.
Innehåll Varmt välkomna till lund Choral Festival! sid. 4 Festivalprogram sid. 5–20 Biljettinformation sid. 21 Hitta till festivalen! sid. 22 tack! sid. 23 Festivalen i korthet sid. 24 Grafisk produktion Lovisa Fey Walltin, Musik i Syd 2022 • Tryck: Exakta Creative 3

Välkommen till Lund Choral Festival 2022!

Ett barn sjunger innan det talar, det dansar innan det kan gå. Raderna fastnade i minnet efter en föreläsning tidigare i höst och jag hör inom mig hur det lilla barnets ljud blir till sång, långt innan orden formas.

Rösten och sången är en livslång följeslagare, något som löper som en tråd genom årets festivalprogram. Här möter vi barn och ungdomar som har förmånen att få ha sången som en naturlig del av sin vardag. Vi får njuta av fantastisk musik för såväl dam- som manskör, men naturligtvis också den blandade kören. Vi gästas av stora körer men även små vokalensembler och efter flera års uppehåll kan vi åter samla sångare från hela Skåne i både Galakören och i barnens eget SjungGung.

Passa på att ta del av den stora variationen, från den intima klangen hos vokalkvartetten Kraja till Orphei Drängars storslagna avslutning, upptäck nya genrer och njut av scenisk gestaltning som förhöjer upplevelsen ytterligare.

Lokala storheter möter nationellt och internationellt uppmärksammade körer, men det är kärleken till musiken och körsångens förenande egenskap som för oss till Lund denna oktobervecka.

Varmt välkomna att svepas in i de klanger som bara den mänskliga rösten kan förmedla.

Foto: Kristina Strand Larsson
4

16 oktober, smygöppning!

17.00 Universitetsaulan

PALAESTRA VOKALENSEMBLE

Överjordisk smygöppning av körfestivalen …

Palaestra vokalensemble tar oss in i sa gans värld med musik av kompositörer som inspirerats av sagan, myten och berättelsen. Det blir musik av bland andra Bo Holten och David Lang, och vi får också några smakprov ur vokalensemblens nya CD Natt med aldrig tidigare inspelad svensk musik. Välkomna till en konsert fylld av fantasi och överjordiska historier!

Konserten arrangeras av Odeum Musikcentrum Lunds universitet.

Palaestra Vokalensemble 16 oktober 17.00 FOTO: Ida Blychert
5

måndag 17 oktober

15.00, Domkyrkan, fri entré

LARS-ERIK LARSSON-GYMNASIET & ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER

Toppkörer från Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm och Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund förgyller årets körfestival med ett unikt, musikaliskt möte i en extrakonsert i Domkyrkan måndag eftermiddag. Förutom egna verk, nyskrivna så väl som från den klassiska körlyriken, sjunger båda skolornas körer även några stycken gemensamt, och konserten avslutas med Rachmaninovs stämningsskapande, magnifika Bogoroditse Devo.

12.00, Domkyrkan, fri entré VONO

VoNo är tillbaka! Till Lund Choral Festival kommer den prisade vokalensemblen med sin nya föreställning I am like many, en djupdykning i flockmentalitet, motstånd och förbjuden kärlek. Mångstämmig körmusik, poesi och improvisation skildrar människans vackraste och allra grymmaste sidor med hjälp av musik av bland andra Ann-Sofi Söderqvist, Henrik Dahlgren, Dominick DiOrio och Stuart Beatch, koreografi av Ulf Evrén och färgsprakande scenografi av Fanny Senocq.

Foto: Josef Sjöblom 6

måndag 17 oktober

19.00, dalby kyrka, fri entré COLLEGIUM VOX HUMANA

Collegium Vox Humana är en renässanskör inom ramen för musikverksamheten i Dalby församling och gästar körfestivalen med en temakonsert om renässanskompositören Claudio Monteverdi.

Vi får ta del av berättelsen om hur liv och död, krig och fred, sjukdom, pengar och kändisskap kunde påverka och bära en begåvad pojke, sonen till en fältskär och apotekare, att växa med musiken, och hur detta speglas i åtta av hans kompositioner för kör.

17.00, magle konserthus, fri entré BAOBAB SISTERS (DK)

Köpenhamnsbaserade vokalgruppen Baobab Sisters består av sju professionella sångerskor som specialiserat sig på sydafrikansk vokalmusik. Gruppen sjunger på sydafrikanska språk som Zulu och Xhosa och repertoaren är en blandning av traditionell musik om vardagens sorger och glädjeämnen, historiska sånger som påminner oss om Sydafrikas dramatiska förflutna, moderna mjuka ballader och catchy afropop-hits som väcker lusten att dansa.

Foto: Jakob M. Knudsen
7

tisdag 18 oktober

17.00 Magle Konserthus, fri entré!

DALBY KAMMARKÖR

Fram till i år har åtta av Nobelpristagarna i litteratur varit svenskar. Flera av dem skrev lyrik som inspirerat till tonsättning, bland andra Erik Axel Karlfeldt, Pär Lagerkvist, Harry Martinson och Tomas Tranströmer. Även Dag Hammarskjöld, postum mottagare av Nobels fredspris, var en fin lyriker som kompositörer fastnat för.

Dalby kammarkör har utifrån dessa tonsatta svenska Nobelpristagare komponerat en temakonsert, som de tillsammans med musiker framför under sin ledare och grundare Anita Andersson.

12.00 Domkyrkan, fri entré VOCE CONTINUA

Voce Continua är en vokalensemble vars medlemmar sjungit tillsammans i olika konstellationer i många år. Nu för tiden är de utspridda på olika håll men sammanstrålar då och då för att musicera tillsammans - därav ensemblens namn; Voce Continua kan översättas som ”röst som stannar kvar”.

På konserten gör ensemblen nedslag i brittisk, fransk, ukrainsk, svensk och isländsk sakral körlitteratur med bland annat Brittens underbara A Hymn to the Virgin, Sven-Eric Johansons Snabbt jagar stormen och Duruflés Ubi caritas –musik som inte lämnar lyssnaren likgiltig. Den stannar kvar.

8

onsdag 19 oktober

17.00 Magle konserthus, fri entré!

PETRI SÅNGARE

Den musik och de texter som Petri Sångare valt till sin konsert berör utmaningarna i vår existens: om vår enda jord som vi behöver vörda och värna, om den okuvliga drömmen om fred och om hoppet att det en gång kommer att ljusna, och att det då åter blir ”gott att vara”

Kören har sin hemvist i S:t Petri kyrka Malmö.

Repertoaren sträcker sig från västerländsk konstmusik a cappella till oratorier och andra kyrkomusikaliska verk.

12.15 Allhelgonakyrkan, fri entré! SPETSKÖRER FRÅN LARS-ERIK

LARSSON-GYMNASIET

Ljuv manskörslyrik, stämningsfulla folktoner, rytmisk pop, trosviss spiritual och kärleksfull tillbedjan – allt detta ger spetskörerna vid Lars-Erik Larsson-gymnasiet prov på vid dagens lunchkonsert som äger rum i Allhelgonakyrkan (Obs!).

Välkomna till en musikalisk vernissage med Larssons Frisersalong, Lars-Eriks Manskör och LEL Vocals!

Foto: Kristina Strand Larsson
9

onsdag 19 oktober

19.00 Allhelgonakyrkan

GALAKONSERT

– MISA CRIOLLA OCH NORDISK FOLKMUSIK MED GALAKÖREN OCH VOKALENSEMBLEN KRAJA

Äntligen är det dags för Galakören att återuppstå för en av höjdpunkterna under Lund Choral Festival – Galakonserten!

Folkmusiken står i fokus då vi gästas av den om skrivna och mycket fina vokalgruppen Kraja, som tillsammans med 150 sångare i Galakören kommer att framföra egna arrangemang av folkliga låtar. Konsertens centrala verk är argentinaren Ariel Ramirez’ mycket omtyckta Misa Criolla (Kreolsk mässa). Den bygger på sydamerikanska rytmer och klanger blandade med liturgisk musik. Texterna är på spanska och sångarna ackompanjeras av olika traditionella instrument från Anderna.

Medverkande: Galakören, Kraja, Theodor Uggla & Malte Løvgren, tenorsolister samt Ensemble Mágico Sur. Dirigent: Mats Paulson

Biljetter:

Illustration: Ida Sandborg 10
www.ticketmaster.se eller Visit Lund

torsdag 20 oktober

12.00 Domkyrkan, fri entré KRAJA

Möt Kraja, fyra individuella röster som efter 20 år tillsammans sammansmälter till en unison enhet i ett eget musikaliskt universum – det är meditativt, gripande och poetiskt.

Kraja har trollbundit såväl publik som kritiker och blivit en av de mest framgångsrika svenska folkmusikgrupperna på den internationella musikscenen. Gruppen sjunger svenska traditionella folkvisor, kärleksvisor, skämtvisor, danstrallar, koraler och en hel del egenskrivet material.

17.00 Magle konserthus, fri entré!

REJOICE GOSPEL CHOIR

Rejoice Gospel Choir vill med en blandad repertoar av svängig gospel och lugnare soul, gammalt och nytt förmedla glädje, kraft och mening. Kören har bland annat medverkat i Musikhjälpen, SVT och för Radiohjälpen.

11FOTO: Lisa Love
Backman

torsdag 20 oktober

CAROLINAE DAMKÖR & SVANHOLM SINGERS

Carolinae Damkör och Svanholm Singers, två av Lunds namnkunniga, prisvinnande ensembler inom respektive röstfack, samsas i år om en gemensam konsert. Att behandla teman som berör och väcker frågor är centralt för bägge ensemblerna, vilket också avspeglas i denna konsert.

Svanholm Singers bjuder bland annat på musik av Lundasonen Henrik Dahlgren, estländaren Veljo Tormis, ukrainska sånger samt ett uruppförande av britten Phillip Cooke.

Carolinae Damkör presenterar bl.a. Ulrika Emanuelssons

Den sovande flickan, ett verk som bygger på den sanna och oförklarliga berättelsen om flickan Karolina som låg i en över trettio år lång dvala. Vid framförandet ackompanjeras sopranen Elin Eriksson och kören av slagverk, klarinett samt en recitatör som driver berättelsen vidare.

Konserten avslutas med en Sverigepremiär då körerna tillsammans framför Cookes The World on Fire.

Biljetter: www.ticketmaster.se eller Visit Lund

Denna konsert spelas in av SR P22
19.00 Allhelgonakyrkan
FOTO Lukas Arnsby FOTO Andreas Paulsson
12

fredag 21 oktober

12.00 Domkyrkan, Fri entré

BRATISLAVA BOYS’ CHOIR

Bratislava Boys’ Choir – tillbaka i Lund efter 10 år!

Bratislava Boys Choir är sedan starten 1982 en del av den slovakiska musikscenen. Kören är ofta engagerad i pjäser och operaföreställningar, och repertoaren spänner över ett brett register, såväl sakralt som profant. Efter två års isolering på grund av pandemin har kören under våren äntligen kunnat genomföra en USA-turné, och nu kommer de tillbaka till Lund med ett omväxlande program. Vi som var med 2012 är minst sagt förväntansfulla att åter få lyssna till denna internationellt prisbelönta gosskör!

17.00 Skissernas Museum, fri entré

LUNDS VOKALENSEMBLE & STINA EKBLAD

Liberté - Frihetens sång är rubriken då Lunds Vokal ensemble och skådespelaren Stina Ekblad presenterar musik och lyrik på detta tema, bland annat Arnold

Schönbergs Friede auf Erden och Francis Poulencs stora körverk Figure Humaine.

Lunds Vokalensemble har arbetat med en bred repertoar, från renässansmusik till nyskrivna verk, med tyngdpunkt på a cappellamusik. Stina Ekblad tillhör Dramatens fasta ensemble och är en av sin generations mest hyllade skådespelare.

FOTO: Vlado Skuta 13
FOTO Kristina Strand Larsson,

fredag 21 oktober

Allhelgonakyrkan

DET UNGE VOKALENSEMBLE (DK)

Det Unge VokalEnsemble (DUVE) har sedan bildandet 2009 positionerat sig som en av Danmarks ledande unga kammarkörer. Kören leds av dirigenten Poul Emborg, som har över 30 års erfarenhet som sångare, körledare och pedagog, bland annat i körerna knutna till Danmarks Radio. DUVE:s repertoar är bred; från renässansens vokalpolyfoni till romantik och nykomponerad klassisk musik. Vid konserten i Lund får vi höra körklassiker som Lange-Müllers Tre Madonnasange och Otto Olssons Jag lyfter mina händer, men även nyare musik av Agneta Sköld och Bjørn Hjelmborg.

19.00
14 Biljetter: www.ticketmaster.se eller Visit Lund

lördag 22 oktober

10.00 Domkyrkan, fri entré!

IDE VOKALENSEMBLE

Ide Vokalensemble är en av körerna i Lunds domkyrka och har tagit sitt namn från Fru Ide, en förmögen kvinna under 1300-talets senare hälft, som bland annat skänkte altarskåpet som står i högkoret i Lunds domkyrka. Kören leds av Stefan Ekblad, biträdande domkyrkoorganist i Lunds domkyrka med Ide Vokalensemble som en av sina tre körer.

Ensemblen har en bred sakral repertoar, från tiden för Fru Ides levnad fram till dagens kyrkomusik. Idag blir det ton gångar från 1500-talet som fyller domkyrkovalven; Palestrinas stiliga Missa Brevis.

12.00 Domkyrkan, fri entré

HÄGERSTEN A CAPPELLA

Hägersten A Cappella är en nyfiken kör med bred repertoar med betoning på klassisk sakral musik. Ensemblen har deltagit i flera körtävlingar och vann nyligen Grand Prix i International Baltic Sea Competition.

Dagens stämningsfulla konsert domineras av nutida svensk körmusik, med tonsättningar av Sven-David Sandström, Lars Gullin, Ann-Sofi Söderqvist och

Matthew Peterson, i gott sällskap av lettiska Selga Mence, amerikanen Mason Bates samt schweizaren Frank Martin.

FOTO: Torsten Kälvemark
15

16.00 Folkparken, Rotundan SJUNGGUNG

Så var det dags för barnens egen körgala igen! 250 barn från hela Skåne samlas och sjunger tillsammans på Rotundan i Folkparken i Lund den 22 oktober.

De kommer att uppträda tillsammans med fantastiska Klara Hammarström, som vi bland annat hört i flera melodifestivaler, och Oscar Stembridge – en 13-årig sångare/gitarrist som

Biljetter: www.ticketmaster.se eller Visit Lund

lördag 22 oktober

börjar dyka upp i stora sammanhang runt om i Sverige. Ett stadigt husband kompar det hela och Ida On från SVT:s Sommarlov leder oss genom showen. Som vanligt håller Staffan Paulson ihop det musikaliska.

På programmet finns både välkända hits från artisterna och Dan Bornemarks specialskrivna SjungGunglåt!

16
Bratislava Boys’ Choir från Slovakien kommer till festivalen fredagen 21 oktober. FOTO: Vlado Skuta 17

lördag 22 oktober

19.00 Allhelgonakyrkan

ORPHEI DRÄNGAR

Det 80 man starka Sångsällskapet Orphei Drängar – i folkmun kallat “OD” - firar detta Alfvénska jubelår genom att bjuda på ett dignande smörgåsbord av den allra finaste körlyriken, klassisk som nyskriven, av stort och smått, sakralt och profant.

Konsertens huvudkompositör är förstås tonsättaren Hugo Alfvén, som ledde OD under hela 30 år och med sin känsla för manskören som mångsidigt instrument förnyade och utvecklade hela den repertoaren. Förutom Alfvéns och andra svenskars manskörspärlor finns franskt, engelskt, estniskt och ukrainskt på programmet. Därutöver utlovas en spektakulär surpris med lokal prägel!

Med sig har kören barytonsångaren och tidigare OD:isten Henning von Schulman, pianisten Folke Alin och naturligtvis sin dirigent sedan 2008, Cecilia Rydinger. Presentatör är Nils Bergel.

FOTO Stewen Quigley Cecilia Rydinger, dirigent18
Biljetter: www.ticketmaster.se eller Visit Lund
Orfei Drängar 22 oktober

söndag 23 oktober

Domkyrkan 11–18.30

GOSPEL I GUDSTJÄNSTEN – MER ÄN MUSIK

– En inspirationsdag för kyrkomusiker, präster, körledare och sångare.

Gospelmusiken har vuxit fram och lever i de afroamerikanska kyrkorna med fokus på röster och rytmer, samspel och delaktighet och ett stort engagemang där hela kroppen får vara med. På vilket sätt kan detta och erfarenheten av kamp och glädje berika våra svenska gudstjänster och församlingar?

Ur programmet:

11.00 Högmässa – Jonas Engström & One Nation

13.30 Workshop kring temat ”Gospel i gudstjänsten – mer än musik” Körerna Cinque Cullar, Chicago m.fl.

15.00 Körövning - Cinque Cullar & Lund Gospel Mass Choir

17.00 Gospelmässa (in english) - Cinque Cullar & Lund Gospel Mass Choir

För information och anmälan www.soulfulmusic.se

Arr: Lunds domkyrkoförsamling, Sensus studieförbund, Soulful Music, Svenska Gospelverkstaden, Svenska kyrkan i Lunds stift och Sveriges Kyrkosångsförbund.

20

BILJETTINFORMATION

LUND CHORAL FESTIVAL

Biljetter till Galakonserten, Orphei Drängar, Carolinae Damkör & Svanholm Singers, Det Unge VokalEnsemble och SjungGung går att köpa via Visit Lund eller online på ticketmaster.se.

Rabatterade priser finns för barn upp till 18 år samt studerande.

Eventuellt återstående biljetter säljs i entrén 1 timme före konsert.

Visit Lund nås på telefon, mail och chatt måndag–fredag kl 11-15.

Chatten nås från hemsidan visitlund.se. Kontaktuppgifter Visit Lund: Tel. 046-13 14 15 E-mail: info@visitlund.se

Fria konserter Konserterna i Lunds Domkyrka, Magle konserthus, Dalby kyrka och Skissernas Museum har alla fri entré.

Korallerna i en inspelning från Lund Choral Festival 2020.

Kom

21
närmare musiken! musikisydchannel.se

Hitta till festivalen!

Lund:

”SJUNGANDE KYRKA”

Sedan 2014 har Lundaborna varje dag under festivalveckan kl 9 och 15 kunnat höra körfestivalens egen signatur spelas på Domkyrkans klockspel!

Detta som en daglig påminnelse till stadens befolkning om att festivalen pågår. Det är Henric de Koster, organist, körledare och en av Sveriges verkliga experter på klockspel, som kom ponerat signaturen.

Dalby:

Dalby

FOTO: © Domkyrkan
Allhelgonakyrkan: Bredgatan 34 Domkyrkan: Kyrkogatan 4 Magle Konserthus: Magle Stora kyrkogata 4 Skissernas Museum: Finngatan 2 Universitetsaulan: Paradisgatan 2 Folkets park, Rotundan: Trollebergsvägen
kyrka: Lundavägen 5, Dalby 22

TACK!

Lund Choral Festival arrangeras av Musik i Syd med stöd av Lunds kommun, Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn, Euro Finans AB samt i samarbete med Lunds Allhelgonaförsamling, Lunds Domkyrkoförsamling, Magle Konserthus, Dalby Församling, Skissernas Museum, Sensus Studieförbund samt Odeum Musikcentrum Lunds universitet.

Tack till alla medverkande körer och dirigenter som fyller festivalen med fantastiska upplevelser.

Tack till Allhelgonakyrkan och Domkyrkoförsamlingen vars arenor är avgörande för programmets genomförande.

Tack till Lunds kommun, Sparbanken Skåne och Euro Finans för ert stöd, liksom till det konstnärliga rådet med Ulrika Emanuelsson, Robert Bennesh och Mats Paulson för ovärderligt samarbete.

Tack till Visit Lund AB samt ett

EXTRA STORT tack till alla våra volon tärer, utan vilka ett arrangemang som

detta inte kan genomföras,

Festivalteam:

Producent: Lovisa Duprat

Produktionsassistent: Olle Steimer

Kommunikatör: Lovisa Fey walltin

Skribent programkommentarer: Gerd

Román Hall

Pressansvarig: Ylva Zurowska

Producent SjungGung: Staffan Paulson

Produktionsassistent SjungGung: Sofia Feuer

Volontäransvarig: Per-Ola Bengtsson

Teknisk samordnare: Uli Ruchlinski

för

Musikskola lundsmusiksalong.se

Musik
hela livet! LIMUS

FESTIVALPROGRAMMET

söndag 16 oktober Smygöppning!

17.00, universitetsaulan, fri entré PALAESTRA VOKALENSEMBLE

måndag 17 oktober

12.00, domkyrkan, fri entré VONO

15.00, domkyrkan, fri entré LARS-ERIK LARSSON-GYMNASIET & ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER

17.00, magle konserthus, fri entré BAOBAB SISTERS

19.00, dalby kyrka, fri entré COLLEGIUM VOX HUMANA

tisdag 18 oktober

12.00, Domkyrkan, fri entré VOCE CONTINUA

17.00, Magle Konserthus, fri entré DALBY KAMMARKÖR

onsdag 19 oktober

12.15, Allhelgonakyrkan, fri entré SPETSKÖRER FRÅN

LARS-ERIK LARSSON-GYMNASIET

17.00, Magle KonserthuS, fri entré PETRI SÅNGARE

19.00 AllHElGONAKYRKAN GALAKONSERT MED GALAKÖREN & KRAJA

torsdag 20 oktober

12.00, Domkyrkan, fri entré KRAJA

17.00, Magle Konserthus, fri entré REJOICE GOSPEL CHOIR

19.00, Allhelgonakyrkan CAROLINAE DAMKÖR & SVANHOLM SINGERS

fredag 21 oktober

12.00, Domkyrkan, fri entré BRATISLAVA BOYS’ CHOIR

17.00, skissernas museum, fri entré LUNDS VOKALENSEMBLE & STINA EKBLAD

19.00, Allhelgonakyrkan DET UNGE VOKALENSEMBLE (DK)

lördag 22 oktober

10.00, Domkyrkan, fri entré IDE VOKALENSEMBLE

12.00, domkyrkan, fri entré HÄGERSTEN A CAPPELLA

16.00, folkparken, Rotundan SJUNGGUNG

19.00, allhelgonakyrkan, ORPHEI DRÄNGAR

söndag 23 oktober

11.00-18.30 domkyrkan, GOSPEL I GUDSTJÄNSTEN - MER ÄN MUSIK

24
MER INFO OCH ANMÄ l AN: SOU l FU l MUSIC.SE
I KORTHET Med reservation för ändringar. www.lundchoralfestival.org • biljetter: wwwticketmaster.se & Visit Lund
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.