Musik i Syd Magasin 2023

Page 1

LEVANDE MUSIK I SAMVERKAN MED ARRANGÖRER I SKÅNE/KRONOBERG | VÅR 2023 Möt jazzsångerskan Iris Bergcrantz Isabella Lundgren Festival på Nygatan 6 Musikriket Aktuellt på våra scener Helsingborg Guitar Festival Folk & Kultur Vill vara äkta vara Jojje Wadenius ”Jag växte upp i ett socialt vakuum där musiken blev min räddningsplanka.” FOKUS PÅ Blåsmusiken
Innehåll 29 4 8 10 4 Isabella Lundgren – Vill vara äkta vara 7 Simrishamn 900 år – firas med tidstypisk musik 8 Saltstänkt program för Musikriket 9 Festival på Nygatan 6 10 Artistporträtt: Jojje Wadenius 13 Helsingborg Guitar Festival 14 Final för Ung & Lovande 15 Följ med till fadons värld 16 Aktuellt på våra scener 20 Fokus: Blåsmusik 21 Fullt blås för Kostas orkester 22 Blockflöjt – ett missuppfattat instrument 25 Lugn musik i väntrum minskar stress 26 Möt Iris Bergcrantz 28 Lill-lördag på Palladium 28 Musiktävlingen Imagine 29 Stjärnsaxofonisten Marius Neset 30 Folk & Kultur 2023 31 Orkestern spelar för gamla och unga

Kära läsare!

Tid är ett begrepp om vilket det finns mycket att säga och vi relaterar till det på olika sätt. Ibland står tiden stilla, ibland rusar den och många gånger förstår vi inte vart den tar vägen. Det kan då vara välgörande att luta sig mot historiska jubileum för att få perspektiv, där 2023 bjuder på flera sådana, till exempel nationen Sverige 500 år och Simrishamn 900 år. Musiken finns alltid där för att gestalta både det som varit och det som är, och Musik i Syd är redo att musiksätta såväl dåtid som samtid, där vi skapar förutsättningar för klingande upplevelser var du än befinner dig.

Precis som Musikriket, all vår turnerande verksamhet och våra scener tar musiken till dig, nära där du bor, är vår ambition att finnas där hela livet, från förskolans sångstunder till musik i vårdens korridorer, något som vi gestaltar under årets upplaga av Folk och Kultur i Eskilstuna. Är du inte på plats kan du följa oss digitalt under årets stora kulturpolitiska konvent i februari.

Där lyfts också musiklivets utbildningskedja och en viktig kulturpolitisk satsning är den som främjar återväxten av blåsmusiker. När vi i januari korar en ny segrare i Blåsmusikpriset, går startskottet för Musik i Syds fleråriga projekt som vill inspirera, stärka och stimulera unga blåsare i alla genrer.

I årets första Magasin fastnar jag för Isabella Lundgrens ord om vikten av äkthet och jag vill välkomna dig till nära och äkta musikupplevelser utan filter, tillfällen där musiken tillåts komma riktigt nära och fylla vårt liv med mening och gemenskap.

Välkommen till 2023 i sällskap med Musik i Syd!

Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Musik i Syd Magasin ges ut av Musik i Syd och berättar om vår verksamhet.

Produktion

Musik i Syds kommunikationsavdelning

Omslagsfoto

Isabella Lundgren

Foto: Elvira Glänte

Kontakt ida.fredriksson@musikisyd.se

Tryck

Exakta Creative

Om Musik i Syd Musik i Syd är musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser. Genom Musik i Syds olika verksamheter får vuxna och barn i regionen möjlighet till kvalitativa musikupplevelser på platser där man annars inte skulle ha möjlighet att producera och framföra liknande utbud.

Varje år presenterar Musik i Syd, ofta i samarbete med olika lokala arrangörer, drygt 3 000 konserter för mer än 300 000 personer. Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg. musikisyd.se

Foto: Kristina Strand Larsson

Vill vara

äkta vara

4

Hon älskar det gravallvarliga och är nästan besatt av att vara äkta. Tillsammans med Musica Vitae gör hyllade jazzsångerskan Isabella Lundgren tre konserter som andas tydligt av humor och kvickhet.

– Det är i relation till sina motsatser som saker verkligen får färg och form, säger hon.

et startar i Östra Ämtervik vid Frykens strand i Värmland, inte många stenkast från Selma Lagerlöfs Mårbacka. Där växte Isabella Lundgrens mamma upp med jazz på radion och utvecklade en kärlek till musiken. På smått legendariska skivbutiken Knastret i Karlstad handlades varje lördag en kasse CD-skivor som sedan snurrade under veckan.

– Min mamma är nog den största kulturkonnässör jag känner. Hon pratar inte så mycket om det men hon går på allt. Hon drog med mig och lillebror på operan, på konserter – så blev jag ju själv förälskad i musiken. Och började sjunga.

Hon minns tydligt första gången hon sjöng. Framför tv:n och ett VHS-band med Den lilla sjöjungfrun, den scenen där Ariel har bråkat med sin pappa. Spola tillbaka. Sjunga med. Och fascineras över att kunna, att öppna munnen och få ut toner.

– Jag minns hur fantastiskt det var att sjunga, att glädjen fanns i att göra det. Men när andra människor sedan upptäckte att jag kunde sjunga så skiftade fokus från att bara göra det för min egen skull till glädjen i att bli betraktad.

I januari hyllar Isabella Lundgren och Musica Vitae Dorothy Fields (1904–1974), känd för sina många sångtexter och belönad med en Oscar för bästa filmmusik för låten The Way You Look Tonight ur filmen Swing Time.

– Generellt försöker jag att inte haka upp mig på människor utifrån deras yttre kvaliteter och egenskaper: kön, etnicitet och annat som man inte fått möjlighet att välja. Men det är samtidigt ofrånkomligt när man tittar bakåt att dessa yttre faktorer har påverkat människors möjligheter och valfrihet i hög utsträckning. Med tanke på att hon var kvinna i det sammanhanget och har skrivit några av de största pärlorna i den amerikanska sångboken… Då blir det spännande – att hon faktiskt gjorde det.

På Dorothy Fields meritlista kan man hitta örhängen som The Sunny Side of the Street och I’m in the Mood for Love.

5
V

– Texterna sticker verkligen ut. A Fine Romance tycker jag är en av de roligaste texterna i den amerikanska sångboken. Det är humor och kvickhet.

Det blev över 400 låtar för Dorothy Fields. Och med den mängden material kommer också svårigheten att välja:

– Delvis försöker jag ge en bild av hennes otroliga katalog. Delvis vill jag ha med hennes största hits, som man ju gärna vill höra. Och en del ovanliga och obskyra sånger som jag tycker borde spelas mer. Som April Fooled Me och Where am I Going.

Det är första gången som Isabella Lundgren samarbetar med Musica Vitae. Men till genren och de klassiska orkestrarna har hon ett starkt band.

– Operan och konserthuset är som mina kyrkor. Jag går hela tiden och det finns en direkthet, en dramatik och ett berättande i klassisk musik som jag inte tycker mig hitta någon annan stans. Där jazzen lätt kan bli uppfylld av sig själv kommunicerar klassisk musik alltid sitt innehåll. Det gör att jag kan vara mer dynamisk och expressiv.

Isabella Lundgren väger sina ord noga. Räds inte tystnaden utan låter tanken och svaren ta den tid de tar. Hennes meningar är långa – men har en röd tråd och ett tydligt mål. Ofta med en ton av filosofi och andlighet.

Vi återvänder till den där punkten då fokuset skiftade från glädjen i att sjunga till glädjen i att bli betraktad:

– För min del orsakade det väldigt mycket ångest. Den kramade ur glädjen och meningen från att sjunga.

Det är enkelt att bli besatt av bekräftelsen och applåderna. Men vid en punkt handlade det inte alls längre om den ursprungliga meningen utan om att jag skulle bli ”någon”, som det heter. Jag märkte vad den där typen av värdslig strävan gjorde med mig – fåfänga, girighet – och jag tyckte inte om det.

Det kraschade. Om det har hon berättat i ett uppmärksammat Sommarprat 2016. Hon vände sig till teologin och filosofin för att hitta förklaringar och få förståelse. Erfarenheterna bär hon med sig i vardagen.

– Jag tror att jag har ett näst intill besatt behov av att vara äkta. Jag tror också att den besattheten är sprungen ur att jag under så lång tid var så oäkta. Jag var så rädd och kände mig så oduglig att jag hade ett stort behov av att bli älskad och uppskattad. För det där behovet är omättligt. Det spelar ingen roll hur mycket du får, du kommer ändå alltid att vilja ha mer.

Under hösten 2023 är det dags för turné med Musikriket, en konsertserie som åker till de lite mindre orterna. Då som duo tillsammans med pianisten Martin Sjöstedt. Men det programmet får vänta. Klart är i alla fall att det blir något muntrare än när duon spelade tillsammans för några år sedan:

– Då kallade vi oss för deppduon och spelade bara fruktansvärt sorgliga låtar… Det ska vi inte göra den här gången. Men det är roligt med ytterligheter för saker får form och färg i relation till sin motsats. Om något bara är tungt och allvarligt eller å andra sidan bara glättigt blir det inte bra.

V
V 6
» Den kramade ur glädjen och meningen från att sjunga. Det är enkelt att bli besatt av bekräftelsen och applåderna. Men vid en punkt handlade det inte alls längre om den ursprungliga meningen utan om att jag skulle bli ”någon”«

Dulcian och skalmeja

– när Simrishamn fyller 900 år

2023 firar Simrishamn 900 år, i alla fall om man får tro Snorre Sturlasons Kungasagor. 1123 kom nämligen den norske kungen Sigurd Jorsalafar dit och platsen Simrishamn nämns för första gången i skrift. 900­årsfirandet pågår hela året och två programpunkter står Musik i Syd bakom: först en konsert med musikerna som specialiserat sig på tidig musik – Ensemble Mare Balticum, och sedan en familjekonsert med dansk­svenska Pøbel.

Både Ensemble Mare Balticum och Pøbel spelar på tidstrogna instrument och kommer ta med publiken långt tillbaka i tiden. Ensemble Mare Balticum kommer göra nedslag i musikhistorien och visa hur det kunde låta i Simrishamn när staden var nygrundad för 900 år sedan.

– Det blir musik som genljöd i städer, runtomkring borgarna, i kyrkorna eller på gatan, berättar Ute Goedecke som är en av musikerna i gruppen.

Ensemblen kommer även berätta om musiker och musikanter och vilka de spelade för. Och musiken de

framför spelas på forntida instrument som dulcian, sinka, blockflöjt, basun, skalmeja, violin och viola da gamba, samt naturligtvis den mänskliga rösten, ”vox humana”.

Pøbel kommer bjuda på medeltidsmusik för unga öron. Det är ösigt, spännande och unikt. – Vi vill ge en inblick i medeltidens värld från marknaden och festplatsen. Och därför bär vi tidstypiska kläder med hög hatt och fluffiga ärmar och andra tidskorrekta kläder, berättar Thor Ahlgren. Musikerna spelar bland annat säckpipor, flöjt, skalmeja, slagverk och medeltida fiddla. Lägg dessutom till deras dräkter och du kommer få uppleva hur en dansorkester i slutet av 1400-talet kan ha sett ut och låtit.

14 mars kl. 14.00

Skeppet, Marint centrum, Varvsgatan 4, Simrishamn Ensemble Mare Balticum: Ljud och musik – nedslag i musikhistorien

18 april kl. 10.00

Simrishamns bibliotek Pøbel – medeltidsmusik för unga öron ingår i Kulturkullerbyttan för de allra yngsta

V
Foto:
Karl Hedin/Unsplash
7

saltstänkt program för Musikriket

Nu är programmet klart för årets Musikriketturnéer. Först ut är saltstänkt irländsk musik med Quilty och ackordeonstjärnan Minna Weurlander ..

Musikriket är en serie konserter som ska ta kvalitetsmusik även till mindre orter i Skåne och Kronoberg. Och det är en rejäl produktionsapparat: 15 kommuner. 65 konserter. 8 musikakter.

Musik i Syd bokar programmet tillsammans med kommunerna som sedan – ibland med en samarbetspartner – sköter det praktiska på respektive scen. Upplägget är populärt på orterna. Therese Svensson Collin är enhetschef på Östra Göinge kommun, en av kommunerna som deltar:

– Musikriket är ett utmärkt sätt att få musik med bra kvalité att komma till våra mindre orter samtidigt som det ger ett mervärde med workshops för våra musikskoleelever, säger hon.

Första ensemblen drar igång i februari, undantaget en uppskjuten konsert från i fjol som spelas redan i januari i Ljungby. Till Kronoberg kommer Quilty, ett av landets mest välkända band inom irländsk och skotsk folkmusik.

– Det blir sea shanties, traditionella arbetssånger som sjöngs av besättningen för att få arbetet ombord på segel-

fartygen att gå undan, tillsammans med vemodiga ballader om emigration och äventyr till sjöss. Det handlar om svåra farväl av sitt hemland och sina nära för att kanske aldrig ses igen, berättar bandets Dag Westling.

I Skåne är Minna Weurlander premiärartist. Hon är ackordeonist med musikaliskt register från klassiskt till teater, opera och film. Hennes bas hittar vi i den finska ackordeontraditionen men spelar här bland annat filmmusik av Ennio Morricone, Louis Vierne och tango nuevo. Minna Weurlanders musikaliska meritlista är lång – vi vågar lova riktigt spännande konserter.

– Det är fantastiskt roligt att arbeta med landsbygsturnén Musikriket och att få möta en fin publik på orter som Yxnanäs, Harlösa och Fröseke. Vi känner verkligen att vi är mer än välkomna, säger Ulrika Gunnarsson, en av två producenter för Musikriket. musikriket.nu

Här är alla artisterna Quilty | februari (Kronoberg) och september (Skåne) Minna Weurlander | februari (Skåne) och september (Kronoberg)

Sara Zacharias | mars Diana Vilharinho med band | mars Det blev handgemäng | april Marie Bergman som Lasse Englund | april Isabella Lundgren & Martin Sjöstedt | november

Happy Heartaches | Uppskjuten konsert i Ljungby spelas i januari

TEXT MAGNUS KARLSSON FOTO LISALOVE BÄCKMAN
8

3–5 mars

festival på nygatan 6

Pandemin 2020 ställde till det när Nygatan 6 skulle slå upp sina portar – men det är aldrig för sent för ett kalas! I mars bjuder vi in till festival för att fira vårt hus, som på kort tid har blivit en självklar samlingsplats för Växjös musikälskare. Det blir sprudlande dagar med musik som sätter stämningen för helgen.

Ett oskrivet blad

Fredag 3 mars kl. 19.00

Musica Vitae inleder festligheterna starkt med konserten Ett oskrivet blad, där orkestern bland annat tar sig an Arvo Pärts verk Tabula Rasa, som har gett konserten sitt namn. Kanske kan det oskrivna bladet också inspirera till att fritt utforska de spridda genrer som huset har att bjuda på? Under denna festivalhelg finns något för alla – och dessutom chansen att finna nya musikfavoriter.

Familjeföreställning: Land i sikte

Lördag 4 mars kl. 14.00

Aj aj kapten! Båten går från Nygatan 6 och vi seglar ut för en stund – om än i fantasin. Kapten Molly och hennes styrman Jack tar med sig barnen på en resa ut på havet, fylld av spännande äventyr. Från 2 års ålder.

Frifot

Lördag 4 mars kl. 19.00

Festivalhelgen fortsätter med riktig fest – som sig bör på lördagskvällen. Frifot är ett legendariskt band på folkmusikscenen med flera prisade skivor. 1987 bilade Lena Willemark, Ale Möller och Per Gudmundson bandet som nu gör ett unikt stopp på Nygatan 6.

Jazzlunch med Lisa Frangeur Trio Söndag 5 mars kl. 12.15 soppa, 13.00 konsert

Under en livad festivalhelg kan det vara skönt att sätta sig ner, lyssna till ljuv jazz och njuta av en god soppa i lugn och ro. Lisa Frangeur och hennes trio bjuder på Frangeurs egna kompositioner – som lekfullt berättar om det stora i det vardagliga.

Ingmar Nordström Trio Söndag 5 mars kl. 16.00

Festivalhelgen avslutas med flaggan i topp med Ingmar Nordström och hans trio. Den välkände saxofonisten har spelat sig in i många hjärtan, bland annat i dansorkestern Ingmar Nordströms. I denna konsert väljer han att spela sångerna som har betytt extra mycket för honom och vi får lyssna till berättelser från hans händelserika liv. Foto: ingmarnordstrom.se

Foto: Lienbacher
Foto: Nikolaj Lund Foto: Frifot Foto: Peter Karlsson
9

Jojje Wadenius

– om att ha självförtroende men sakna självkänsla

Han är en av våra främsta gitarrister som har spelat med, utan att överdriva, några av de allra största. Ändå är han för svenskarna kanske mest känd för sina barnvisor. Nu kommer Jojje Wadenius till Helsingborg Guitar Festival med sin jazztrio Gejoma.

Att det skulle bli en musiker av Jojje var inte alltid en självklarhet. Livet höll på att ta en annan vändning.

– Min familj ville att jag skulle ha ett ”riktigt jobb” så jag började plugga till läkare. Jag brukar säga att jag gjorde vad jag kunde för patientsäkerheten och blev musiker i stället. Efter tre år på läkarlinjen sa jag att jag skulle ta ett sabbatsår för att känna på musikerlivet. Jag kom aldrig tillbaka.

Var musikintresset från början kom ifrån råder det inga tvivel om.

– Min mor var en duktig pianist som 1945 faktiskt ledde Sveriges första pianojazztrio. För att klara ekonomin satte hon även ihop kammarkvartetter som underhöll på olika teatrar. Så musiken hördes överallt hemma och jag hade alltid tillgång till plattor när jag växte upp i mitten av 50-talet. Det ledde till att jag lyssnade på och tänkte musik redan som liten grabb och redan vid 9-årsålder kunde jag memorera hela symfonier utantill. När jag som trettonåring fick en gitarr blev den som ett intressant

forskningsobjekt. Jag hade all denna musik i huvudet och tänkte – hur får jag till det på en gitarr?

Om Jojjes barndomshem innehöll mycket musik, så saknades det desto mer av det mest grundläggande ett barn behöver, närvarande föräldrar och kärlek.

– Min mor var en duktig pianist men en fullständigt eländig morsa. Hon var ju aldrig hemma liksom. Och jag hade ingen farsa eftersom han drog när jag var ett år. Så jag blev oftast parkerad hos mina morföräldrar. Tyvärr dog min morfar tidigt utan att jag fick veta något om hur det gått till, plötsligt var han bara borta. Till slut hade jag bara min mormor och hon var i ärlighetens namn ingen varm person. Så det gjorde att jag växte upp i ett socialt vakuum där musiken blev min räddningsplanka. Jag tror inte att jag orkat fortsätta leva om jag inte haft musiken, inte under tonåren.

Som tonåring blev det tydligt för Jojje att han saknade många grundläggande sociala koder och han låste allt som oftast in sig på rummet och spelade gitarr.

– Allt som hade med tjejer att göra kändes livsfarligt. Det var som att alla i min ålder visste en massa saker som jag inte hade en susning om, så jag hemföll till att istället sitta på rummet och öva på min gitarr 5-6 timmar om dagen. Så småningom fick jag ett väldigt bra självförtroende när det kom till att spela i alla fall. Ett självförtroende som fick kompensera för väldigt mycket annat.

Kort efter att han hoppat av läkarlinjen skapade han och några kompisar jazzrockbandet ”Made in Sweden” och inom ett år hade han redan hunnit med studioinspelningar med Pugh Rogefeldt, Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund.

ARTISTPORTRÄTT
10

Wadenius

– För den tiden var jag en ganska exceptionell talang faktiskt. Och det gjorde att jag snabbt fick studiouppdrag som basist och gitarrist.

Samma talang ledde honom så småningom till USA där han började spela med Blood, Sweat & Tears. – Det var stort! Jag var 26 år och det jobbet gjorde att jag kunde etablera mig som ett namn i musikkretsar där. Musikaliskt var jag enormt lyhörd och väldigt pådrivande faktiskt. Eftersom jag saknade erfarenheten så funkade det socialt sett inte lika optimalt och jag tror att jag hade kunnat sköta mig betydligt bättre i många situationer.

Under åren med Blood, Sweat & Tears fick Jojje lov att göra det han alltid gjort, sjunga det han spelar. Eller som det heter på musikerspråk, scatsong. – Ända sedan jag gick i Adolf Fredriks musikklasser som barn har jag alltid varit tonsäker och sjungit det jag spelat i huvudet. Jag hade sett både Stevie Winwood och Jimi Hendrix göra scatsong med sina gitarrer så

då tänkte jag – jag sjunger ju i huvudet hela tiden när jag spelar, då kan jag lika gärna sjunga högt. Så jag testade att köra scatsong på ett solo på den första skivan med Blood Sweat & Tears som jag var med och spelade på. Det var i princip inte någon inom jazzvärlden som hade gjort det tidigare, så det blev ganska så uppmärksammat.

En milstolpe under New York-tiden var när han i slutet av 70-talet fick jobbet som gitarrist i husbandet i Saturday Night Live. Där stannade han i sex år och det var ett jobb som öppnade många dörrar.

– Det var toppen; bra betalt, bra musik och bra musiker. Gräddan i New York kan man säga. Och det giget gav mig ovärderliga kontakter som ledde till att jag fick jobba med musiker som Roberta Flack, Luther Vandross, Aretha Franklin, James Brown och Dionne Warwick. Jobb som i sin tur ledde till att jag under 80-talet fick turnera med Simon and Garfunkel som var mina stora förebilder under 60-talet.

”Jag tror inte att jag orkat fortsätta leva om jag inte haft musiken, inte under tonåren.”
11

I New York bodde han i nästan tjugo år. Jojje fortsatte att få erbjudanden om att turnera med några av de allra största men eftersom han hunnit bilda familj och ville bli en bättre förälder än hans egna, så tackade han nej till obekväma arbetstider och långa pass. I stället blev det under en tid mycket reklam- och studiojobb. Och en flytt från ett pulserande New York City till villaliv i en förort.

– De jobben jag gjorde då bidrog till att jag hann träffa mina barn varje dag till frukost och middag. Jag var fast besluten att inte bli som min egen morsa. Jag menar att man alltid har valet att göra bättre, bli en bättre förälder.

Trots samarbeten med världsartister är Jojje, för den svenska publiken, nog allra mest känd för sin barnmusik. 1969 släppte han det omåttligt populära albumet Godá Godá där han tonsatt texter av Barbro Lindgren. Skivan fick året efter en grammis för bästa barnproduktion. Jojje har sedan dess släppt flera barnskivor och även gjort en barnmusikal om hundar med dramatikern och författaren Lotta Olsson.

– Det är en slump att jag kom in på det där med musik för barn. Det var en producent på Sveriges Radio som hade hört att jag skrivit musik till en skolpjäs och undrade om jag inte kunde skriva musik till några av Barbros texter. Texterna var inte tänkta som låtar utan var skrivna mer som poem och det är därför de här låtarna har lite klurig form och ändrar sig från vers till vers i fraseringar och så där. Jag blev så inspirerad av de där texterna så fler av låtarna skrev jag på en dag eller två.

Jag tror det blir bäst när man går på känsla, det gäller att fånga magin som uppstår i nuet.

– Barbro kom in till studion en dag när jag spelade in plattan och sa – oj, vad är det här för något? Hon tyckte det lät helt fantastiskt!

Jag räknar och kommer fram till att alla dessa olika band, samarbeten, artister och barnmusikplattorna sammanfattar en nästan 60 år lång karriär. Det är inget dåligt CV och han verkar samtidigt stolt och ödmjuk inför det han fått vara med om. Och det leder oss återigen in på det där med självförtroendet. Om att ha det, och låta det kompensera för annat.

– Alla resor är ju unika men det fanns nog inga svenska musiker på den tiden som jobbade med så många stora världsnamn som jag gjorde. Det är fantastiskt att jag fått tillfälle att spela med några av mina främsta musikaliska förebilder även om jag inte fattade det då. Självförtroende är en bra grej att ha samtidigt som det kan ta lite för stor plats också, framför allt för mig, som när jag var ung, saknade självkänsla. Då blir det lätt att man sätter sig i en utsatt position som man känner att man hela tiden måste försvara. Det gjorde mig sårbar och om jag hade varit lite öppnare i till sinnet hade jag kanske lärt mig mycket mer och fått ännu bättre möjligheter. Men samtidigt, livet handlar inte bara om det där. Det handlar ju också om att lära sig av sina misstag och komma vidare och det känner jag verkligen att jag gjort!

Jojje Wadenius är aktuell för en spelning med sin jazztrio Gejoma på Helsingborg Guitar Festival den 16 mars. På Dunkers kulturhus hemsida kan du läsa mer om festivalen: dunkerskulturhus.se

Jojje om att:

ha spelat in världshiten Never Too Much med Luther Vandross.

– Det man hör på plattan är i princip en demoinspelning, vi gjorde en eller två tagningar och det satt direkt. Anledningen var att vi musiker hade spelat ihop i Saturday Night Live under flera år och utvecklat stora känslospröt för varandras timing. Och Luther var otroligt proffsig! Det var en väldigt spännande och kul tid musikaliskt.

turnera och spela in skivor med idolerna Steely Dan under 90-talet.

– Det var verkligen både en stor upplevelse och utmaning eftersom de tillhörde en av mina stora musikaliska förebilder på 70 ­talet. Jag minns ett av de första gig jag fick med bandet. Jag höll på att få senhinneinflamma­

tion och skulle just tacka nej till att vara med när några av mina New York­polare fick mig att fatta att det bara var psykiskt alltihop. Så ja, det var nervigt som fan att spela med dem, usch!

spela på Helsingborg Guitar Festival den 16 mars. – Jag kommer med min jazztrio Gejoma. Det blir lågmäld jazz, improvisationer och kul arr på olika låter. Musiken bygger mycket på våra tre personligheter (Jojje Wadenius, gitarr, Jocke Ekberg, trummor och Mattias Svensson, bas reds. anm.) Det ska bli kul att komma ut och spela live!

12

Dags att stränga gitarren

– snart börjar Helsingborg Guitar Festival!

16–19 mars är det dags för Helsingborg Guitar Festival på Dunkers kulturhus. Då kommer några av våra mest folkkära gitarrister och internationella världsartister. För kvällskonserterna står Jojje Wadenius med sin jazztrio Gejoma, den världsledande, klassiska gitarristen Anabel Montesinos, Sofia Karlsson och den hyllade jazzgitarristen Jonathan Kreisberg. Dessutom får du chansen att höra flera konserter med fri entré, ta del av workshops och en gitarruställning.

Några av de artister som kommer till Helsingborg Guitar Festival:

Jojje Wadenius 16 mars

Jojje Wadenius rör sig i landskapet mellan jazz och rock och är en av våra mest folkkära artister. Han har spelat med giganter som Aretha Franklin, Roberta Flack, Simon & Garfunkel, Cornelis Vreeswijk, Luther Vandross, Kent och Steely Dan. Till denna konsert har han med sig Mattias Svensson på bas och Jocke Ekberg på trummor. Tillsammans bildar de jazztrion Gejoma.

Jonathan Kreisberg Quartet 17 mars

Jonathan Kreisberg räknas till en av jazzens bästa jazzgitarrister idag. Med en mix av tidlös me lodik i framåtsträvande linjer och texturer har hans musik attraherat massor av fans och influerat unga gitarrister över hela världen.

ductions

Anabel Montesinos 18 mars

En av Spaniens främsta gitarrister, Anabel Montesino, kommer till festivalen med en konsert som är dedikerad till den latiname

Guitar Stories är gitarrer i överflöd, dubbelsträngat, enkelsträngat och framför allt mycket sväng! Mattias Pérez, Daniel Ek och Sofia Karlssons spelar låtar och sånger från nära och långt borta. Titeln kommer från det kritikerrosade album Sofia släppte 2019.

Helsingborg Guitar Festival arrangeras tillsammans med Dunkers kulturhus som är en del av Helsingborg Stad. dunkerskulturhus.se

naffatS:otoF lB o m b e r g
kramgreB
Foto: Cl a
u
d ai
edaDcM isuMlacissalC:otoF c diV e o Pro
F o t o : oJ nah
13

Unga och lovande laddar för final

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992 och är Sveriges största tävling i kammarmusik. Tävlingen riktar sig till unga musikstuderande på masternivå och segrande ensemble belönas med en landsomfattande turné. Fem tävlande bidrag gör upp i nästa final som äger rum 6–7 maj i Västerås Konserthus.

Utifrån inskickade inspelningar har fem ensembler från landets musikhögskolor nu valts ut av en jury att delta i finalen 2023. Urvalsjuryn har bedömt teknik, musikalisk tolkning och samspel. Val av hur tonsättare och verk kombineras kan också påverka bedömningen.

– Den som vill uppleva framtidens musikaliska stjärnor är välkommen. Det är fri entré, säger Kammarmusikförbundets ordförande Kajsa Wejryd.

Några av de musiker och ensembler som medverkat i biennalen genom åren är Martin Fröst, Malena Ernman, Kungsbacka Piano Trio, Dahlkvistkvartetten och Weberkvartetten. 2021 års vinnare av Ung & Lovande var Duo Julia & Theo.

– Att vi har varit med och vunnit Ung & Lovande känns lite overkligt. Det känns stort. Det är ett väldigt bra pris med en turné. Det är mer än bara pengar, säger saxofonisten Theo Hillborg som tillsammans med pianisten Julia Isaksson gjorde sin vinnarturné på 29 platser, från Storuman i norr till Simrishamn i syd, under hösten 2022.

Ung & Lovande 2023 arrangeras av Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Kulturens Bildningsförbund och Kulturrådet. Läs mer om finalen: kammarmusikforbundet.se

TEXT JÖRGEN WAIDE FOTO JONAS BILBERG
14
Saxofonisten Theo Hillborg och pianisten Julia Isaksson vann Ung & Lovande 2021.

Följmed Diana Vilarinhotill fadons passioneradevärld

Diana Vilarinho är en ung, uppåtgående stjärna på fado­himlen. Med en högst personlig röst tar hon sig an denna intima, melankoliska musikstil som fångar hjärtat och själen hos det portugisiska folket. I mars gästar hon Malmö, Växjö och Bromölla. Följ med på en känslosam resa till Lissabons labyrintlika gator och till fadons passionerade värld!

Tjugofemåriga Diana Vilarinho är en portugisisk sångerska som trots sin ungdom länge väckt uppmärksamhet på fadoscenen – inte minst bland dem som haft förmånen att se henne uppträda live. Redan 2008 vann hon prestigefyllda Grande Noite do Fado och hon har vid tre tillfällen deltagit i Caixa Alfama , Portugals största fadofestival. Hon har stått på alla de stora scenerna men likt alla stora fadistas håller sig Diana Vilarinho gärna även nära verkligheten och huvudstadens intima, inrökta och informella fadohus.

Diana Vilarinhos första album släpptes 2021 av Sony Music Portugal. Det rymmer en utsökt, handplockad repertoar och producerades av fadosångaren Ricardo Ribeiro, som också komponerat ett av skivans spår.

På de aktuella konserterna uppträder Diana med en traditionell fado-trio. Det är intimt, själfullt och känslosamt.

Fado

Fado är en portugisisk, melankolisk  musikstil som tilldelats världsarvsstatus av Unesco. Man tror att ordet fado kommer från det latinska ordet för öde och både män och kvinnor sjunger fado. Fadon inte bara hörs, den känns på djupet. Välkända fado­teman är kärlek, nostalgi, svartsjuka, längtan och saknad.

Turnélista

24 mars 19.00 Palladium Malmö

25 mars 19.00 Nygatan 6, Växjö

26 mars 17.00, Humlescenen, Bromölla

15

aktuellt på våra scener

palladium

10 februari kl. 19.00

En kväll full av vemod, passion och drama, där en skicklig samling artister tolkar tangopärlor av Carlos Gardel, Astor Piazzolla, Osvaldo Pugliese, Kurt Weill och andra mästare från olika epoker. Som en röd tråd genom föreställningen löper skådespelaren och artisten Reuben Sallmanders fängslande sång och texter, färgade av såväl smärta som humor. Vi hör även den hyllade ensemblen Weurlander & Deseo String Quartet, pianisten Tania Naranjo som tillsammans med ackordeonisten och kapellmästaren Minna Weurlander ligger bakom de eleganta arrangemangen.

12 februari kl. 13.00 & 15.00

Allrakäraste Syster är en av Astrid Lindgrens mest älskade barnböcker om längtan att bli sedd och fantasins kraft, som räddar oss från ensamhet. I den här folkmusikaliska visoperan, som tonsatts av Sofia Thelin, blandas visa, folkmusik och nycirkus på ett vackert och fantasifullt sätt.  Stig in i sagans förtrollade värld och upplev en musikaliskt sprakande familjeföreställning!

När Salvador Sobral står på Palladiums scen för andra gången är det med musik från nya, hyllade plattan "BPM", Beats Per Minute, som han komponerat tillsammans med partnern Leo Aldrey. Direkt från Sobrals hjärta flödar de varma, innerliga tonerna och texterna på portugisiska, spanska och engelska in i våra egna blodsystem och gör hans unika, musikaliska livselixir till vårt att njuta av. Salvador Sobral är en av Portugals mest internationella artister. Detta tack vare hans rungande triumf vid Eurovision Song Contest 2017.

19 mars kl. 16.00

En jubileumskväll för att uppmärksamma att svenskbolivianska Khala Uma i hela 35 år berikat Sverige med folkmusik från Anderna och skänkt aymarafoket ett ansikte. Kvällen är även en releasekonsert för plattan Awischa med nyskriven musik i andinsk tradition. I låtarna, som framförs på flöjter, trummor, gitarr, charrango och mandola, ljuder vindar från andinska högplatån ihop med skånska slättens klanger i sången och med stråk av balkanmusik i gitarr­ och mandolaspelet.

19 april kl. 19.00

En dubbel­ duo ­kväll med svensk folkmusik när den är som bäst! Den innovativa fiolduon Vågspel (Kristin Kennemark och Alice Klint) tar sig an de stora känslorna i egenskrivna låtar och traditionella melodier. Därefter nyckelharpisten Johan Hedin och multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius med Duo Hazelius Hedin som i 15 år tjusat publiken med sitt täta samspel och sina innerliga tolkningar av folksånger och danslåtar.

Se fler konserter på palladium.nu
Tango Delirium Salvador Sobral–BPM
Khala Uma
4 mars kl. 19.00 Hazelius Hedin & Vågspel Foto: Caroline Deruas Foto: Annie Anderberg Foto: David Brohede Foto: Siri Wallentén Foto: Mats Bäcker Även på Kulturkvarteret Kristianstad 21/4 16
Allrakäraste Syster
Malmö

Kristianstad kulturkvarteret

4 mars kl. 18.00

Riksspelmansduon Anna Rynefors & Miriam Andersén presenterar KVINNOLÅT – ett projekt med kvinnliga upphovsmän och musikutövare i centrum. Anna och Miriam söker efter sina föregångare: de skånska spelkvinnorna!

8 mars kl. 19.00

Den finlandsfödda ackordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander har ägnat hela sitt liv åt musik. Hennes konstnärliga uttryck och musikaliska bredd gör henne till en helt unik artist som rönt stort intresse hos en internationell publik.

aktuellt på våra scener

24 mars kl. 20.00

Ett av Sveriges bästa liveband och tillika Så Mycket Bättre­aktuella Johnossi dra ut på stor Sverigeturné. Den hyllade Grammis­ och P3 Guld­vinnande rockduon släppte 2022 sitt sjunde album Mad Gone Wild

26 april kl. 19.00

Nu är han tillbaka, en väldigt uppskattad artist med stor närvaro och starka låtar. Musiken rör sig i Bruce Springsteen­land med både lugnare låtar blandat med klassisk, amerikansk rock.

Barokksolistene grundades 2005 och är idag erkänd som en av de mest dynamiska och spännande ensembler inom begreppet tidig musik Till Kristianstad kommer de med The Nordic Sessions – en färgstark show som utforskar kopplingarna mellan musik, berättelser, danser och sånger ur den keltiska och skandinaviska 1700­talsrepertoaren.

Johnossi + Boy Destroy
Se fler konserter på kulturkvarteret.com
Ackordeonvirtuosen Minna Weurlander Foto:
Fredrik Skogkvist Foto: Darin Back
Foto: Matthew Long Helt Klassiskt – Barokksolistene 14 april kl. 19.00 kvinnolåt – på spåren av kvinnorna i musiken! 17
Michael Mcdermott

aktuellt på våra scener

Växjö nygatan 6

Tidsresan

10 februari kl. 19.00

En resa mellan tid och rum – som landar i ett uruppförande. Musica Vitaes musikaliska resa spänner sig här över fem sekler, från 1600 ­talets Henry Purcell till nyskriven symfoni av en av Sveriges samtida tonsättargiganter: Daniel Börtz bidrar med sin Sinfonia nr 14, vilket är ett beställningsverk av orkestern. Den har legat och grott under pandemin – men i februari ska den få spira.

Victor Herrero

15 februari kl. 19.00

Victor Herrero föll för musiken när benediktinermunkarna lärde honom gregorianska och mazarabiska sånger i klostret utanför Madrid, där han växte upp. Efter kyrkokören och psykrockbandet Cicely har den nu vuxne Herrero funnit sin väg i en solokarriär där gitarren och berättandet får ta plats.

22 april kl. 19.00

Sverige, Norge, Island – och nu Iberiska halvön! I projektet Kind of Folk gör Groupa nedslag i folkmusiktraditioner från skilda delar av världen. Denna gång utforskar de området runt Baskien, Galicien, Kastilien och Portugal. Sedan 2007 har gruppen verkat som trio men i denna konsert medverkar även sångaren och slagverkaren Vanesa Muela samt sångaren Sofia Adrianna.

18 mars kl. 13.00 & 15.00

Nygatan 6 egen orkester Musica Vitae välkomnar till en konsert för såväl liten som stor med alfabetet som inspiration. Med lekfullhet tar de sig an författaren Lena Anderssons och tonsättaren Kerstin Andebys älskade verk Majas Alfabetssånger. Med och klurar är programpresentatör Olle Steimer.

20 april kl. 19.00

Att vrida och vända på det bekanta för att söka nya perspektiv är något som Miriam Aïda är van vid – med tolkningar av såväl Visa från Utanmyra som David Bowie. I denna konsert är afromusikens många uttryck i fokus, med sånger av bland annat Beyoncé, Nina Simone, Bob Marley och Bill Withers. Med sig har Miriam Aïda sitt band och tillsammans skapar de ett karaktäristiskt sound.

18
Miriam Aïda Se fler konserter på nygatan6.se
Groupa: Kind of Folk – Iberia Foto: Lina Alriksson
Foto: Peter Lloyd Foto: Nicol Vizioli Foto: David
Foto: Lina Alriksson
Pamph
A
Majas alfabetssånger

Vår digitala scen: musikisydchannel.se

Från 31 mars | ”Leonkoro Quartet har en enorm scennärvaro, brinner för musiken, tar fulla risker och förbluffar med sin förmåga att leva sig in i styckenas respektive klanger.” Så skriver Frankfurter Allgemeine om den prisbelönta gruppen som ger oss musik av Webern, Schulhoff och Beethoven.

Från 27 januari | Brittisk musik från både nu och då med musik av Bridge, Purcell, Britten och uruppförande av Helen Grime ges av kammarorkestern Musica Vitae, violinisten Malin Broman och sopranen Ruby Hughes. Webbexklusivt: Orkesterchef Emily Tatlow intervjuar Helen Grime, Malin Broman och Ruby Hughes.

Från 17 maj | Fyra vänner, fyra gitarrer. Rebell Gitarrkvartett är gruppen som spelar nyskriven, minimalistisk konstmusik – med en twist. De väver samman färgstarka mönster av toner och bjuder in till både en kontemplativ och energisk musik.

Från 14 februari | "... hon har faktiskt lyckats med att, inte bara göra ett av de mest spännande nyskrivna verk jag hört på länge utan också åstadkomma en syntes av hela idén" skriver Sydsvenskan om Hanna Blombergs nyskrivna verk En del av något större för Ensemble Mare Balticum och Musica Vitae. Webbexklusivt: intervju med Hanna Blomberg, Susanne Rydén och Mattias Lundberg.

Från 2 juni | Uppmärksammad fiolduo som tar sig an de stora känslorna i egenskrivna låtar och traditionella melodier. De två barndomsvännerna som växte upp på samma gata och vänskapen dem emellan utgör grunden i det tajta stämspelet. Det här är duon som tar partypolskan till en ny nivå!

Från 28 april | Jonathan Kreisberg räknas som en av jazzens främsta gitarrister idag. Med en mix av tidlös melodik i framåtsträvande linjer och texturer har hans musik attraherat massor av fans och influerat unga gitarrister över hela världen.

19
aktuellt på våra scener
Brittiskt med Musica Vitae, Malin Broman & Ruby Hughes en del av något större – två ensembler i unikt möte Foto: malinbroman.com Foto: blombergmusicart.com Foto: leonkoroquartet.com Foto: vagspel.com Foto: Benjamin Holmqvis
Quartet Vågspel jonathan kreisberg quartet Rebell Gitarrkvartett Foto: Claudia McDade
Leonkoro

Rubrik

fokus Blåsmusik satsningar för att rädda blåsmusiken

Ingress Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

Under flera år har det rapporterats om en bristande återväxt bland blåsmusiker i Sverige. Anledningarna är flera – en försvagad synlighet av orkesterinstrument, men även att kultur­ och musikskolor saknar pedagoger, i synnerhet för blåsinstrument, och har mindre resurser. Men flera satsningar är på gång under 2023 i syfte att rädda blåsmusiken.

mycket populära på den tiden. Schubertiader var privata tillställningar, initierade av Franz Schuberts vänner, där vänner och bekanta samlades för att höra hans senaste kompositioner. Det dracks punsch, reciterades tysk, romantisk litteratur och spelades sällskapsspel. Vill att publiken får uppleva en ”riktig” Schubertiad under festivalen. Ett annat exempel är 1920- talets hemliga speak-easy-bar där vi får höra den »nya« jazzen! att bli en fantastisk upplevelse!

Regeringen har gett Kulturrådet i uppdrag att bidra till främjande verksamhet för blåsmusiken. Och tillsammans med Norrbottensmusiken och Blåsarsymfonikerna i Stockholm har Musik i Syd nyligen fått stöd av Kulturrådet för att i ett gemensamt projekt arbeta med att på olika sätt väcka intresse för fler att spela blåsinstrument, samt skapa inspirerande sammanhang för unga blåsmusiker att mötas och spela tillsammans. Till exempel kommer ”frossor” för olika instrumentgrupper att anordnas, ett koncept som Blåsarsymfonikerna utvecklat med stor framgång.

– När jag programlägger fokuserar jag alltid på publiken. Jag tycker det är spännande att fundera kring hur man kan fånga besökarna, och min erfarenhet är att man även kan presentera ganska svårtillgänglig musik så länge man kommunicerar den väl. Men nu vill jag inte påstå att årets program är särskilt svårlyssnat! Tvärt om, vi har fantastisk musik, men vi jobbar i år utifrån en tematik där musiken får verka i en större kontext och ge publiken en bredare bild av det 20-tal som musiken kommer från. På så sätt hoppas jag att man känner att musiken blir ännu mer spännande att lyssna på!

Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

För Musik i Syds del går startskottet i samband med finalen av Blåsmusikpriset. Kungl. Musikaliska Akademiens Blåsmusikpris är Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument och i år ges finalen på Malmö Live den 20 januari. De tre finalisterna som gör upp om priset är trombonisten Lukas Nordanskog från Linköping, flöjtisten Ebba Wallén från Malmö och slagverkaren Rasmus Jönsson Hansson från Strömstad. De tre tävlar nu om en rad solistuppdrag med professionella blåsorkestrar runt om i Sverige samt – en nyhet för i år – en total prissumma om 100.000 kr.

För första gången i Sverige: European Brass Band Championships

Varje år arrangeras The European Brass Band Championships (EBBC) i ett nytt europeiskt värdland, med ett trettiotal brassband och runt tusen musiker som deltagare. När tävlingarna hålls i maj 2023 står Sverige första gången som värdland och det är i Malmö det händer!

Adisi occullor sequam aspeditas experciumqui nemporiaspis aut elentia conecae nus que si invene deria saniam rem incia consequibus, ad enihic tem aut et quidere rsperae nimagni sitati cone elente acilibus et volore nectatum quas qui ut autem et ut el magnis nimolor roriberi dolesti odia volupta sitiuntio. Itassimagnis aut omnis rernatu rectem volorem idendist omnimi, sum qui consed quam evel ma consed untota imusdae. Xerehende atibus ium untur sitia doloris expla est omnim volorrumque lantur?

Att öka synligheten av blåsmusik är ett annat inslag. Musik i Syd samarbetar kring flera blåsevenemang denna vår och det största blir Brass-EM 2023 som för första gången arrangeras i Sverige och då i MalMellan den 29/4–7/5 samlar mästerskapet ett trettiotal brassband och runt tusen musiker som deltagare.

– Under hela festivalen kommer vi att ställa oss frågor som Hur levde folk på den här tiden? Hur gick man klädd? Vad åt och drack man? Vad tänkte man? Hur förhöll man sig till konsten? etc. Därför har vi också bjudit in David Lindén, historiker och författare, som kan ge oss ett bredare perspektiv.

Ett annat evenemang är Blockflöjtsfest som för andra året samlar hundratalet musikskoleelever i Skåne för workshops och gemensam avslutningskonsert inför vänner och familj.

Hur kommer man mer att märka av tematiken under festivalen?

Dessutom firas Blåsmusikens dag den 27 maj, ett nationellt evenemang för att synliggöra, ena, och utveckla ett rikare blåsmusikliv.

– Ett exempel är tisdagens program då vi bl.a. presenterar en Schubertiad, eftersom dessa tillställningar var

Följ satsningen på Facebook: facebook.com/swedishwindpower

I samband med Europamästerskapet bildas även ett European Youth Brass Band (EYBB), sammansatt av skickliga unga musiker som valts ut i respektive medverkande länder. Orkestern deltar på olika sätt under hela arrangemanget. Tävlingarna och de större konserterna kommer att hållas på Palladium och Malmö Live Konserthus den 3–7 maj.

Läs mer om mästerskapet och alla kringarrangemang på brassmusikskane.se

Quam rectiorat aut alit, quo qui illab il ma nobitate imuscipsam, es ant facepuda dolent utemquassum que nobit laborerro molorias quati rendistiur maione veliqu-

EBBC 2023 arrangeras av föreningen Brassmusik Skåne i nära samarbete med Musik i Syd och Malmö Live Konserthus med stöd av Malmö Stad och Region Skåne.

TEXT NAMN EFTERNAMN FOTO NAMN EFTERNAMN
»Sed quiatis simaximolor sequia volorem reium volupid empostrum haritiore cum.«
20

fullt blås för kostas orkester

Kosta Musikkår har fostrat virtuoser, hobbymusikanter och ministrar.

2023 firar de 150 år med en jubileumskonsert. Så klart med solister fostrade i bruksorten.

– Det är en jäkligt bra orkester, säger dirigenten Michael Pettersson.

Bruket. Kyrkan. Folkets Hus. En treenighet som återkommer när Michael Pettersson beskriver Kosta Musikkår. – Bruket är inte bara viktigt, det är själva hjärtat i orkestern, säger Michael Pettersson.

am eicid eturepu dignimus mos ex ereri quos estius. Quo dolora ea que culparum volupti atiaecatia ellabores adipsunt experna tquam, aruptiatur? Ommodia doluptaecest ute cus que maximus essit voluptibus quam nihil molor autes et quibus eos sit omnimolum qui renis dent autaqui inverum esto blaborum reium verectiis doluptas vendus ea volore nullent, natum aruptatem fuga. Nem velit omnientiust, volorem con corume volupta net laborerepe dit doluptas estis etur sinvenimo odicien imaximus dolupta aut as in consendae offici rem apidipi Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

Han är dirigent och, även om han själv vänder sig mot beskrivningen, en riktig eldsjäl. Uppvuxen i Kosta Musikkår tog han chansen och utbildade sig till professionell musiker och efter många år på stora scener vände han åter till uppväxtorten.

Aspeditas experciumqui nemporiaspis aut elentia conecae nus que si invene deria saniam rem incia consequibus, ad enihic tem aut et quidere rsperae nimagni sitati cone elente acilibus et volore nectatum quas qui ut autem et ut el magnis nimolor roriberi dolesti odia volupta sitiuntio. Itassimagnis aut omnis rernatu rectem volorem idendist omnimi, sum qui consed quam evel ma consed untota imusdae. Xerehende atibus ium untur sitia doloris expla est omnim volorrumque lantur?

Kosta Musikkår har sin naturliga grund i glasbruket. Musikerna är, i många fall, glasblåsare. Bruket sponsrade med instrumenten när det begav sig. Orkesterns repetitionslokal, byggd av musikerna själva, står på brukets mark.

konsertprogram som hedrar arvet av de som gått före, med musik från och av Robert Sjölin. En av solisterna är Gunnar Eneroth, till vardags trombonist på Malmö Opera och son till Bengt Eneroth. Solister är även Jonathan Jonsson, klarinettist med sin bas i Lund och saxofonisten Jörgen Pettersson, Stockholms Saxofonkvartett. Den senare nyligen mottagare av medaljen för Tonkonstens Främjande, Kungl. Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse. Alla tre med bakgrund i musikkåren. Idag består orkestern av 23 personer som gör ungefär lika många spelningar på ett år med 45 övningstillfällen. Spelningarna på hemmascenen i Folkets Hus lockar vanligen en bra bit över 150 besökare och uppåt, med en välbesökt Nyårskonsert där så många som 500 personer kan komma.

Trots att det är en pigg 150-åring finns det moln vid horisonten. Generationsskiften är ett sådant. Att återväxten bland blåsmusiker är hotad är något som många orkestrar vittnar om, att hitta duktiga blåsare till de stora orkestrarna kräver ofta att man tittar utomlands. Men i Kosta söker man egna lösningar.

Faktaruta rubrik

– Nu har jag ett nytt projekt, att vid sidan av ungdomarna också locka in 40-åringarna i orkestern, de som har stabila livssituationer om som inte planerar att flytta.

Pengar är ett annat bekymmer:

Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

– Vi har 15 000 kronor i bidrag från Lessebo kommun. Men att driva repetitionslokalen kostar 35 000 så vi börjar varje år med ett minus på 20 000. Jag vill inte ha en massa välgörenhet men jag vill att politiken i alla fall ska ta oss på allvar, att visa att det tycker vi är viktiga. Se till så att vi åtminstone har en grundtrygghet.

•••

Men det är också en historia om människorna. Två namn återkommer i berättelserna: Robert Sjölin och Bengt Eneroth.

Sed quiatis simaximolor sequia volorem reium volupid vendus ea volore nullent, natum aruptatem fuga. Nem velit omnientiust, volorem con corume volupta net laborerepe dit doluptas estis etur sinvenimo odicien imaximus dolupta aut as in consendae offici rem apidipi.

– Man brukar säga att 99 procent av Sveriges befolkning har en möbel från Ikea. 99,9 procent av landets orkestrar har ett arrangemang av Musikkårens före detta dirigent Robert Sjölin. Och Bengt Eneroth, kantor i kyrkan, var Sveriges bästa musiklärare, säger Michael Pettersson.

150-årsjubileet ska firas den 20 maj. Det blir ett

Och så var det ministrarna då, i och för sig nyblivna före detta: Tomas Eneroth – efternamnet skvallrar om arvet från fadern – och Karl-Petter Thorwaldsson har båda spelat med orkestern.

Kopplingen är kanske inte självklar vid en första anblick. Men Michael Pettersson opponerar.

Adisi occullor sequam aspeditas experciumqui nemporiaspis aut elentia conecae nus que si invene deria saniam rem incia consequibus, ad enihic tem aut et quidere rsperae nimagni sitati cone elente acilibus et volore nectatum quas qui ut autem et ut el magnis nimolor roriberi dolesti odia volupta sitiuntio. Itassimagnis aut omnis rernatu rectem volorem idendist omnimi, sum qui consed quam evel ma consed untota imusdae. Xerehende atibus ium untur sitia doloris expla est omnim volorrumque lantur?

– I orkestern sitter kanske en ung skolelev spelar trumpet intill VD:n för stora företaget, det är en mötesplats där social status inte betyder något. Här fostras inte bara musiker, här fostras också människor.

» Det vi musiker insett i ännu högre grad, är att vi behöver publiken som medskapare till konserterna för att bilda ett flöde mellan scen och publik. «
21

Blockflöjt - kärleken till ett instrument

Rubrik

Ingress Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

För min generation har blockflöjt varit ett instrument som man var tvungen att börja med att spela på musikskolan innan man valde ett huvudinstrument. Men att blockflöjt enbart skulle vara ett nybörjarinstrument är en stor missuppfattning. Blockflöjt passar både som soloinstrument och i ensemble, och många elever väljer att spela blockflöjt under alla sina år på musikskolan. Musik i Syd Magasin har träffat två elever från Kulturskolan i Lund som spelar blockflöjt som huvudinstrument – Siri 10 år och Isak 16 år. Hör vad de har att säga om sitt instrument, hur det är att spela blockflöjt och hur det är att uppträda på konsert.

– När jag programlägger fokuserar jag alltid på publiken. Jag tycker det är spännande att fundera kring hur man kan fånga besökarna, och min erfarenhet är att man även kan presentera ganska svårtillgänglig musik så länge man kommunicerar den väl. Men nu vill jag inte påstå att årets program är särskilt svårlyssnat! Tvärt om, vi har fantastisk musik, men vi jobbar i år utifrån en tematik där musiken får verka i en större kontext och ge publiken en bredare bild av det 20-tal som musiken kommer från. På så sätt hoppas jag att man känner att musiken blir

– Under hela festivalen kommer vi att ställa oss frågor som Hur levde folk på den här tiden? Hur gick man klädd? Vad åt och drack man? Vad tänkte man? Hur förhöll man sig till konsten? etc. Därför har vi också bjudit in David Lindén, historiker och författare, som kan ge

SIRI FLODÉN

Hur kommer man mer att märka av tematiken

Ålder: 10 år, går i fyran Spelat blockflöjt: sedan hon var 6 år. Spelar sololektion och i ensemble Tutti Flauti Övar: ca 5 ­10 minuter varje dag Aktuell: deltar på Blockflöjtsfest för andra gången

– Ett exempel är tisdagens program då vi bl.a. presenterar en Schubertiad, eftersom dessa tillställningar var

Varför började du spela blockflöjt?

– Jag ville spela ett instrument men visste inte vad. Men så har vi en kompis till familjen som jobbar här och han sa att man har väldigt roligt när man spelar blockflöjt och att det är ett bra sätt att lära sig läsa noter. Så jag provade det och det var så roligt och sedan har jag bara spelat blockflöjt.

Vad är roligast med att spela blockflöjt?

– Det är väldigt roligt att lära sig ett nytt instrument, jag blir väldigt glad av att spela blockflöjt och sedan så får man kompisar också och får spela tillsammans med andra, säger Siri.

mycket populära på den tiden. Schubertiader var privata tillställningar, initierade av Franz Schuberts vänner, där vänner och bekanta samlades för att höra hans senaste kompositioner. Det dracks punsch, reciterades tysk, romantisk litteratur och spelades sällskapsspel. Vill att publiken får uppleva en ”riktig” Schubertiad under festivalen. Ett annat exempel är 1920- talets hemliga speak-easy-bar där vi får höra den »nya« jazzen! att bli en fantastisk upplevelse! Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

Tycker du det är svårt att spela blockflöjt?

– Det är oerhört svårt ibland att spela tillsammans, men också väldigt roligt. Ofta när man spelar tillsammans så spelar man olika stämmor och då är det svårt att hålla isär sin egen stämma.

Är det samma flöjt du spelar på nu som när du var 6 år?

Adisi occullor sequam aspeditas experciumqui nemporiaspis aut elentia conecae nus que si invene deria saniam rem incia consequibus, ad enihic tem aut et quidere rsperae nimagni sitati cone elente acilibus et volore nectatum quas qui ut autem et ut el magnis nimolor roriberi dolesti odia volupta sitiuntio. Itassimagnis aut omnis rernatu rectem volorem idendist omnimi, sum qui consed quam evel ma consed untota imusdae. Xerehende atibus ium untur sitia doloris expla est omnim volorrumque lantur?

– Ja och nej, svarar Siri. Jag spelar fortfarande på den flöjt jag hade när jag var sex år men jag har börjat spela två andra flöjter också. Från början spelar man sopranflöjt som är en mellanvariant. Nu spelar jag tenor och alt också.

Hur var det att medverka på Blockflöjtsfesten?

– Det var roligt, vi förberedde oss precis som vi förbereder oss nu inför nästa veckas konsert. Vi övade olika låtar i ensemblen som vi skulle kunna till konserten.

– Vi spelade hela dagen, man äter och fikar där, man behöver inte ta med sig mer än flöjter och noter. Och så spelar man med andra lärare som jag bara spelat med där och andra barn i sin åldersgrupp. Man var där hela

Quam rectiorat aut alit, quo qui illab il ma nobitate imuscipsam, es ant facepuda dolent utemquassum que nobit laborerro molorias quati rendistiur maione veliqu-

TEXT NAMN EFTERNAMN FOTO NAMN EFTERNAMN
»Sed quiatis simaximolor sequia volorem reium volupid empostrum haritiore cum.«
TEXT OCH FOTO IDA FREDRIKSSON
22

dagen som avslutades med en konsert då min bonuspappa kom och tittade.

Även på Blockflöjtsfesten 2023 ska Siri vara med och temat för dagen blir filmmusik. Eleverna har även fått rösta på vilka låtar de ska spela och Siri har även varit med i en reklamfilm inför dagen där hon spelar introt till Star Wars.

Hur känns det att spela på konsert?

– Det är mest väldigt roligt. Men ibland är det nervöst när man ska spela något som man inte riktigt är helt säker på, ibland kan man få black out som min lärare säger, att man inte kommer ihåg någonting.

Tror du att du kommer att fortsätta spela och kanske arbeta med blockflöjt som vuxen?

– Jag har inte tänkt jättemycket på att jobba med det, men kanske att jag vill starta ett spotifykonto för det är väldigt roligt och det finns väldigt mycket man kan göra. Och det känns inte som att så många vet vad en blockflöjt faktiskt är och hela den familjen.

Har du något extra roligt blockflöjtsminne?

– Vi var här på en vanlig lektion och så gjorde min blockflöjtslärare något roligt och så kunde jag inte sluta skratta på hela min lektion. Och då kunde jag inte spela för jag kunde inte sluta skratta.

ISAK SAMUELSSON

Ålder: 16 år, går första året på gymnasiet

Spelat blockflöjt: sedan han var 8 år. Spelar i ensemble Flauto Bel Vento

Aktuell: deltar på Blockflöjtsfest för andra gången

Jag träffar Isak efter skolan, han har ingen blockflöjtslektion utan kommer för intervjuns skull. Han går gymnasiet i Lund, men bor i Sjöbo kommun, men bytte i höstas från Sjöbo musikskola till Kulturskolan i Lund.

Varför började du spela blockflöjt?

– Till en början var det ett bra instrument att börja på, säger Isak. Och jag fastnade verkligen för instrumentet. Det är ett väldigt vackert instrument med resonans och överton som man kan få till med blockflöjt som är så speciellt för det instrumentet. Och hur blockflöjter låter tillsammans, hur de kan gifta ihop sig vackert.

Vad är svårast med att spela blockflöjt?

– Att fingrarna ska jobba tillsammans, säger Isak. Det är svåra grepp till skillnad från kanske piano, där är inte problemet att ta tonen. Det kan däremot vara svårt med blockflöjt, att det är en specifik ton som har ett specifikt grepp.

Hinner du med att spela nu när du går gymnasiet och troligen har mycket skolarbete?

– Blockflöjt är så kul, jag tycker verkligen om att spela det. Det är inte alltid jag har tid att spela men när jag väl spelar är det så skönt, det är avslappning, säger Isak. Vilken musik spelar du?

– Allt möjligt. Jag hade en konsert nyligen som hette från barocken till 2000-talet, där det senare var poplåtar som t.ex. Emmylou av First Aid Kit. Det var kul att spela. Det blir även mycket filmmusik.

Hur var det att medverka på Blockflöjtsfesten?

– Det var första gången jag spelade i en ensemble i ett stort sammanhang. Jag hade spelat lite i Sjöbo med 3-4 andra, men har aldrig varit med när någon står och dirigerar så det var helt nytt. Det var jättecoolt och vi spelade så maffiga stycken. Hon som ledde (Ute Goedecke i Ensemble Mare Balticum, reds anm) var jätteduktig och det här med att finjustera i styckena var helt nytt för mig. Det gjorde verkligen stor skillnad.

23

Några av deltagarna på

Blockflöjtsfesten 2022.

Isak var lite spänd inför dagen eftersom han inte kände någon där, men det visade att en kompis till en klasskompis också var där och sedan hängde de hela dagen.

Brukar du spela på konserter?

int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

– Ja, när det är konserter på kulturskolan. Jag bor i en liten by och där bor även min tidigare blockflöjtslärare så vi har som tradition att spela på midsommardansen.

– Första åren var det nervöst såklart men sedan har jag utökat med att spela fler och fler låtar för varje år, säger Isak.

Vilken blockflöjt spelar du?

– Främst sopran och alt, de har jag spelat under alla år. Sedan har jag börjat med tenor också detta år, det är samma grepp som sopran. Har spelat lite bas också, det gjorde jag på Blockflöjtsfesten för första gången. Har du något speciellt blockflöjtsminne?

– När jag programlägger fokuserar jag alltid på publiken. Jag tycker det är spännande att fundera kring hur man kan fånga besökarna, och min erfarenhet är att man även kan presentera ganska svårtillgänglig musik så länge man kommunicerar den väl. Men nu vill jag inte påstå att årets program är särskilt svårlyssnat! Tvärt om, vi har fantastisk musik, men vi jobbar i år utifrån en tematik där musiken får verka i en större kontext och ge publiken en bredare bild av det 20-tal som musiken kommer från. På så sätt hoppas jag att man känner att musiken blir ännu mer spännande att lyssna på!

– Jag var på Blockflöjtsdagarna i Glimåkra i somras som Blockflöjt Skåne arrangerar. Det var verkligen jätteroligt och jättecoolt för det var så många som var så duktiga där. Det fanns en ensemblekurs som jag var med i och sedan fanns det solokurser för de med mycket erfarenhet och de var så otroligt bra. Det var så proffsiga stycken som jag har aldrig har spelat innan och så spelar man blockflöjt hela dagarna, det var så roligt, säger Isak.

– Under hela festivalen kommer vi att ställa oss frågor som Hur levde folk på den här tiden? Hur gick man klädd? Vad åt och drack man? Vad tänkte man? Hur förhöll man sig till konsten? etc. Därför har vi också bjudit in David Lindén, historiker och författare, som kan ge oss ett bredare perspektiv.

– Flera som jag träffade på Glimåkradagarna hade jag träffat på Blockflöjtsfesten och även några på kulturskolan här som jag hade träffat innan.

Hur kommer man mer att märka av tematiken under festivalen?

– Ett exempel är tisdagens program då vi bl.a. presenterar en Schubertiad, eftersom dessa tillställningar var

Lyssnar du mycket på musik?

– Ja det gör jag. Alla gånger jag gör saker då jag kan lyssna på musik så gör jag det, som när jag pluggar och

på väg till och hem från skolan. Jag lyssnar främst på Spotify och det är väldigt blandat.

kompositioner. Det dracks punsch, reciterades tysk, romantisk litteratur och spelades sällskapsspel. Vill att publiken får uppleva en ”riktig” Schubertiad under festivalen. Ett annat exempel är 1920- talets hemliga speak-easy-bar där vi får höra den »nya« jazzen! att bli en fantastisk upplevelse!

Isak berättar att han tröttnar snabbt på musik så det gör att han lyssnar på väldigt olika slags musik. Huvudgenren är elektronisk musik och akustisk musik, men även klassisk musik och pop.

– Det är inte alltid jag känner för att lyssna på elektronisk musik som är energirik musik men det kan vara väldigt peppande. Lugn musik är väldigt bra när man ska plugga.

Pudis ape aboreru ndiae. Name repre parciisquas a delisci nam, invel int, sum sa volorecerum rerovit que nonemquae volorerum sequo ist labo. Nequiat umquid moluptatia nonsenihil ipsuntiberum hilluptae iur? Busam repro dis mos nonsed qui aut quod quassimus sam sit oditasp erumqua speruntusam qui opta nobis doluptatat quo cum quat.

Tror du att du kommer fortsätta att spela blockflöjt hela livet?

– Jag tror att jag kommer spela mer eller mindre hela livet, men jag ser det som ett intresse och inte framtida jobb. Men man vet aldrig ...

Blockflöjtsfest 2023

Adisi occullor sequam aspeditas experciumqui nemporiaspis aut elentia conecae nus que si invene deria saniam rem incia consequibus, ad enihic tem aut et quidere rsperae nimagni sitati cone elente acilibus et volore nectatum quas qui ut autem et ut el magnis nimolor roriberi dolesti odia volupta sitiuntio. Itassimagnis aut omnis rernatu rectem volorem idendist omnimi, sum qui consed quam evel ma consed untota imusdae. Xerehende atibus ium untur sitia doloris expla est omnim volorrumque lantur?

Även detta år arrangeras en Blockflöjtsfest på Kulturkvarteret Kristianstad. En dag då över 100 elever från Skånes kulturskolor samlas för att spela blockflöjt tillsammans. Eleverna kommer att få möta några av de skickligaste renässansmusikerna vi har i Sverige, Ensemble Mare Balticum, och även spela en konsert med dem som avslutning på dagen.

cum.«

26 mars

Kulturkvarteret Kristianstad

Quam rectiorat aut alit, quo qui illab il ma nobitate imuscipsam, es ant facepuda dolent utemquassum que nobit laborerro molorias quati rendistiur maione veliqu-

Arrangörer: UNGA Musik i Syd, Kulturskolan i Lund, m.fl.

TEXT NAMN EFTERNAMN FOTO NAMN EFTERNAMN
»Sed quiatis simaximolor sequia volorem reium volupid empostrum haritiore
24

Lugn musik i väntrum verkar minska stress hos patienter och personal

Nu är den första utvärderingen klar av pilotprojeket Musik i väntrum – ro för själen, ett konsertprogram som vissats på tv­skärmar på SUS akut­ och röntgenmottagningar samt framöver på Minneskliniken. Syftet med projektet var att genom musik skapa en miljö som upplevs mindre stressframkallande. Vad säger då resultatet? Jodå, lugn musik verkar minska upplevd stress hos många patienter och även hos personal.

Under tiden tv-skärmarna var uppsatta har 75 patienter svarat på en enkät om projekektet. Nästan 80 procent av de svarande kände sig lugnare efter att ha lyssnat på musiken. Nästan lika många tycker det är en bra idé att erbjuda klassisk musik i vårdmiljöer via tv-skärmar eller surfplattor och vill se mer av denna typ av konsertprogram i liknande miljöer. I enkätens öppna frågor svarade en person att det var lugnande jämfört med reklam/annan rörlig information på tv-skärmen och någon kände sig lugn och nästan lite sömnig. En person tyckte att det var speciellt viktigt att ha musik på röntgenmottagningens skärmar, hen var jättetrött och hade mycket oro och då hjälpte musiken hen att glömma detta.

Men det fanns även de som var negativa till skärmarna överlag och inte upplevde sig mindre stressade. Valet av musik passade inte alla där någon menade att annan musik kanske skulle fungerat bättre och en person skrev att det ska vara musik som är passande för alla. Någon upplevde stress av musiken och en menade att instru-

mental musik passar medan musikstycken med sång upplevdes stressande..

Projektet har även utvärderats av personal på mottagningarna. Och en verksamhetschef uttryckte det så här: – Jag var sen och stressad, nästa patient hade fått vänta. Jag skulle bara springa kortaste vägen, genom väntrummet, och när jag kom in där var Musik i väntrum- ro för själen igång. Jag kände direkt hur jag saktade in och blev lugn. Fantastiskt!

Och även om enkätsvaren är för få för att kunna dra statistiskt säkerhetsställda slutsatser är tendensen att de befäster befintlig forskning i området – lugn och behaglig musik minskar stress i våra kroppar.

Musik i väntrum sprids i Skåne och Kronoberg Projektet Musik i väntrum har fått stor medial uppmärksamhet och ett stort antal förfrågningar om utveckling och samverkan. Nu tas erfarenheterna vidare och arbetet med att optimera och utveckla projektet fortsätter. Exempelvis har en digital barnföreställning skapats med Musica Vitae och Harald Leander som ska visas på barnkliniken på Växjö lasarett (läs mer på sid 31).

FAKTA OM PROJEKTET

Musiken på skärmarna framfördes av sångare och musiker från Malmö Opera. Alla medverkande har bidragit med musik de själva lyssnar till i stressade och svåra situationer. Programmet består av 20 verk och innehåller musik av kompositörer som W.A Mozart och Claude Debussy men även mer samtida kompositörer som Tobias Broström och Benny Andersson. Som en röd tråd genom föreställningen medverkar Marianne Mörck med citat om musikens kraft.

25

Möt Iris Bergcrantz

– aktuell för Jazzcafé Landskrona

Den skånska jazzsångerskan pendlar mellan uppväxtorten Malmö och Köpenhamn och har spelat på scener i städer som Berlin, New York och London. Så sent som i somras kunde den svenska tv­publiken dessutom se och höra henne i SVT:s Allsång på Skansen. I vår kommer du kunna se henne på en mycket mindre och intimare scen, nämligen Jazzcafé på Landskrona teater.

Vem är artisten Iris Bergcrantz, har det alltid varit självklart att jobba med musik?

– Jag är en jazz- och folksångare från Malmö som är uppvuxen i en musikerfamilj (föräldrar är musikerna/ kompositörerna Anders Bergcrantz och Anna-Lena Laurin reds. anm.) På ett sätt har det alltid varit ett självklart val, jag var redan som barn inställd på att bli sångerska och har egentligen aldrig kommit på andra tankar. Redan som 4-åring sjöng jag i kör med stort självförtroende, trots att jag hade mycket äldre barn runtomkring mig.

Du verkar röra dig fritt mellan genrer och spelar och sjunger både jazz, folkmusik och mer genreöverskridande musik.

– Jag älskar att lyssna på klassisk musik men spelar det inte själv, mer än att jag arrat för stråkar i några låtar. Jag tror att det handlar en del om att min röst har ”valt” genre åt mig, rösten passar folkmusik även om det inte är musik som jag från början lyssnat så mycket på själv. När jag skriver musik själv blir det ofta genreöverskridande utan att jag reflekterar så mycket över det själv.

Du har släppt tre album och på din senaste skiva ”Trasighet och fransar” har du valt att tolka Olle Adolphsons låtskatt. Hur kom det sig att det blev just hans musik?

– Han skrev fruktansvärt bra texter som genomsyras av en slags vardagsrealism med ett stort djup. Det gör låtarna tacksamma att sjunga med mycket känsla. Men Olle var också enormt begåvad när det kom till kompositioner och harmonier, jag tycker att hans musik är otroligt genomtänkt och vacker.

26
TEXT LOVISA FEY WALLTIN FOTO NADJA HALLSTRÖM

Bergcrantz

Har du någon favoritlåt?

– Nu har jag fått den jag vill ha. De låtar jag framför allt gillar är de som har ett melankoliskt anslag, så de kan man höra på skivan.

Var har varit svårast med att tolka en nationalskald?

FAKTA

Vårens Jazzcafé ­konserter på Landskrona teater är: 15 februari Makross 8 mars Iris Bergcrantz 12 april Mathias Landæus Trio feat. Karl­Martin Almqvist

Biljetter köper du via tickster.com. Dörrarna öppnas kl. 18.00 och konserterna börjar kl. 19.00. I anslutning till konserterna kan man köpa något att äta och dricka från teaterns restaurang.

landskrona.se/teater

– Prestationsångesten och jämförelsen med Monica Zetterlund, som nästan alltid infinner sig när man som svensk jazzsångerska tolkar svenska visklassiker. Och att hans material nästan ses som lite heligt. När sådana tankar dyker upp får jag påminna mig att jag ska göra min egen grej av det och att jag inte ska bry mig så mycket om vad andra säger om min musik.

Lägger du stor vikt vid recensioner?

– Det är jättekul att få fina recensioner men jag försöker att samtidigt inte bryr mig för mycket, för om man skulle få en mindre bra recension vill jag inte bli för påverkad.

För ditt senaste album har du fått väldigt fina omdömen i pressen …

– Ja och det är superkul. Men det gör det samtidigt ännu läskigare att släppa fler album. Hur ska jag toppa min tredje skivan liksom? Det är då jag måste påminna mig om att jag gör musiken för mig och mina lyssnare, det andra är inte lika viktigt.

Vid två tillfällen (senast solo sommaren 2022) har du uppträtt på Allsång på Skansen, hur var det att vara med i ett av Sveriges största, och mest folkliga tv-program?

– Det var så kul! Själva produktionen är otroligt proffsig vilket blir ännu tydligare när man får stå på scen och ta del av den minutiösa planering och timing som ligger bakom. Men ett sådant framträdande innebär också mycket mental och känslomässig press för endast tre minuters prestation. Första gången jag var med red jag på en lyckovåg efteråt. När jag var med i produktionen nu i somras var det som att fördämningen brast, och jag började gråta efteråt. Så det är mycket press, men det är framför allt fruktansvärt kul och jag kan ibland spontant börja tänka på att jag varit med och då känner jag stor tacksamhet.

Nu kommer du och ditt band till Landskronas teater för en Jazzcafé-konsert den 8 mars. Vad kommer publiken att få höra?

– Det blir en del musik av Olle Adolphson men också egenskrivet material. Jag håller för stunden på att skriva lite ny musik, både jazz och folkmusik, och jag hoppas hinna bli klart så att vi kan spela några av de låtarna också.

»De låtar jag framför allt gillar är de som har ett melankoliskt anslag, så de kan man höra på skivan.«
27

Lill-Lördag på Palladium

Afterwork med musik, mat och mingel

Vi bjuder på lätt förtäring och livemusik redan i foajén. Serveringen öppnar kl 17.00, konserten börjar kl 18.00 och är ca 60 min utan paus. palladium.nu

Kom till Palladium Malmö efter jobbet! Ta med vännerna och njut av musik, mat och mingel. Lill-Lördag på Palladium är en helt ny konsertserie som har premiär i vår. Vid tre onsdagar presenteras kammarmusik av högsta klass med Leonkoro Quartet, Rebell gitarrkvartett och en romanskonsert med Emma Sventelius och Matilda Lindholm. Så boka in 8 februari, 15 mars och 12 april!

1. Leonkoro Quartet | Onsdag 8 februari kl. 18.00 Publik­ och kritikerhyllad stråkkvartett från Berlin.

2. Rebell Gitarrkvartett | Onsdag 15 mars kl. 18.00 Fyra unga virtuoser på akustisk gitarr som för närvarande är Ensemble in Residence hos Musik i Syd.

3. Hennes berättelse | Onsdag 12 april kl. 18.00 En romanskonsert med mezzosopranen Emma Sventelius och pianisten Matilda Lindholm.

Imagine Skåne & Kronoberg

Mer än ”bara” en musiktävling

I vår digitala värld blir det allt enklare för ungdomar att påbörja sin karriär som musiker i hemmets lugna vrå. Med plattformar som Tiktok och musikprogram som Logic är det enkelt att skapa och sprida sin musik. Men det kan också bli ensamt bakom upplysta OLED-paneler.

Så välkommen till Imagine Skåne & Kronoberg –mötesplatsen för unga musiker mellan 13 och 21 år. Med aktiviteter under hela året erbjuds workshops och inspirationssamtal med målet att hjälpa deltagarna genom deras framtida karriärer inom musiken.

I höstas anordnades två workshops för våra 38 deltagare. Under första fick deltagarna träffa Håkan Moberg Persson som bjöd på ett inspirerande samtal om hur han gick från artist, producent, låtskrivare och tillslut skivbolagsägare! Den andra workshopen handlade om varumärkesuppbyggnad med Anna More där hon gav sina bästa tips om hur våra musiker ska nå igenom

dagens mediebrus! Som avslutning på årsterminen 2023 anordnas en regionfinal den 2 april på Kulturkvarteret Kristianstad. Så passa på att se våra deltagare framträda innan de blir för stora för Sverige. imaginesweden.se

Foto: NikolajLund Foto: Benjamin Holmqvist Foto: Annika Falkuggla
1 2
Foto: Jovana Soljaga
3
28
Love Berggren är en av deltagarna på Imagine Skåne & Kronoberg.

Marius Neset

Stjärnsaxofonisten

från norska bergen

Marius Neset är en av Europas hetaste saxofonister, men även en spännande och nyskapande kompositör. Med sitt sinne för det oväntade blir hans musik ständigt utmanande och överraskande – från en tät och rytmisk komplexitet till en mjuk och innerlig skönhet.

Efter att Marius Neset uppträtt på BBC Proms 2022 tillsammans med London Sinfonietta var recensionerna lyriska och hyllade konserten som den bästa det året.

Utöver verk för London Sinfonietta har Marius skrivit musik för andra stora ensembler som bland andra Bergens Filharmoniska Orkester och Bergen Big Band, mottagit ett otal prestigefulla priser (speciellt värt att nämna är Spellemannsprisen 2014) och varit nominerad till EDVARD-prisen två år i rad samt till Nordiska Rådets musikpris.

Sedan 2014 har han arbetat med Marius Neset Quintet, men nu är han aktuellt med sin nästa kvintett – NEXT –som spelade in sin debutplatta 2022. Och musikerna har Marius handplockat utifrån att de ska vara både kreativa och spännande men också ha en teknisk och rytmisk skicklighet som matchar hans kompositioner.

Marius Neset (NO) – sax

Elliot Galvin (UK) – keyboard

Magnus Hjorth (SE) – flygel

Conor Chaplin (UK) – elbas

Anton Eger (SE) – trummor

Onsdag 12 april kl. 19.00

Kulturkvarteret Kristianstad

Torsdag 13 april kl. 19.00

Palladium Malmö

TEXT CHRISTOFFER LARSSON FOTO ROAR
29

Musik i Syd syns på Folk och Kultur

Den 8–11 februari är det dags för årets upplaga av Folk och Kultur, Sveriges ledande konvent och mötesplats som fokuserar på konsten och kulturens roll som motor och nav i ett hållbart och inkluderande samhälle. Och bland de mer än 100 programpunkterna medverkar Musik i Syd med tre seminarier.

Tystnar Sverige? Rösträtt – sång på förskolan, ett livsviktigt projekt! Musik i Syds ena seminarium handlar om projektet Rösträtt – sång på förskolan och den viktiga frågan om sången på förskolan som prioriterats bort allt mer senaste åren. Och som lett till att barn sjunger allt mindre i sin vardag. Ett ämne som blivit extra debatterat sista tiden i media då radioinslag om att psalmerna har för höga tonarter väckt starka reaktioner, men där ett svar kan vara att vår ovana att sjunga är en stor anledning. Rösträtt –sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt där 20 av 21 regioner medverkar. Under seminariet Tystnar Sverige hålls två föreläsningar och en efterföljande paneldebatt där man utforskar varför sången är så viktig och varför vi måste börja med de allra minsta barnen. Bland de medverkande finns professor Gunnar Bjursell och kulturutskottets ordförande Amanda Lind (MP).

Musikens plats i vårdens korridorer

Det andra seminariet handlar om musikens plats i vårdens korridorer. Musik i Syd har sedan många år arbetat med konserter till äldrevården och driver inom sitt utvecklingscentrum Musik vård, omsorg, hälsa ett pilotprojekt där man arbetar med musikens positiva effekt på

människors välbefinnande. Under seminariet kommer resultaten från forskningsprojektet Digitala Kulturmöten att presenteras och den utveckling som det genererat inom Musik i Syds verksamhet. Dessutom kommer ett samtal att föras med företrädare för politiken och branschen kring musikens plats i vårdens korridorer. Bland de medverkande finns Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Ungas röst och KulturCrew KulturCrew är en modell för ung delaktighet med avstamp i barnkonventionen som tillsammans med unga skapar nutidens och framtidens kulturliv. Under 2022 har forskaren Adriana Di Lorentzi Tillborg (Musikhögskolan Malmö) följt KulturCrew Osby. Här möter vi det unga crewet, handledaren och forskaren i ett samtal där utmaningar och möjligheter lyfts. Medverkar gör även Maria Larsson och Petra Bergström, samordnare KulturCrew Skåne/Sverige.

Läs mer om seminarierna och Folk och Kultur på: folkochkultur.se

Rösträtt – sång på förskolan
Foto: Rickard Grönqvist
Musik i väntrum
30
Foto: CosaMia

Musica Vitae tar musiken till barnavdelningar och äldreboenden

Stråkorkestern Musica Vitae har som politiskt uppdrag att nå ut till alla i Kronoberg. Kan inte publiken komma till dem, så kommer de till publiken. Att spela på äldreboenden och träffpunkter i regionen är något orkestern gör regelbundet sedan många år. Och denna vår kommer även barn på Växjö lasarett att kunna möta orkestern i en digital föreställning.

Att människor har rätt till kultur är något som FN:s mänskliga rättigheter slår fast. Och sedan våren 2021 har Musik i Syd ett utvecklingscentrum – Musik i vård, omsorg, hälsa – där syftet att utveckla hälsofrämjande metoder och stärka människors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet.

– I detta arbete är det viktigt att hitta argument till varför kultur är viktigt och bedriver därför samarbetsprojekt inom forskning, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger som är projektledare för Musik i vård, omsorg, hälsa.

Ett exempel på forskning är en ny studie från Göteborgs universitet kring digitala kulturmöten som visar att de har stor betydelse för äldre personers existentiella hälsa, livskvalitet och välbefinnande.

– Musik väcker alla sorters känslor och ger upphov till gemenskap i samtalen efteråt. Viktigt är att man också får hjälp och stöd om musiken triggar minnen och tankar kring något jobbigt. Därför är samarbetet med hälso- och sjukvården så otroligt viktigt för oss, säger Ulrika.

Christian Sundewall är biträdande orkesterchef för Musica Vitae och vet av erfarenhet hur betydelsefullt det är att nå ut till människor med musik. Under en av orkesterns konserter på ett äldreboende i höstas sken publi-

ken upp i breda leenden, klappade takten och viskade till varandra. Till Smålandsposten som var på plats berättade Christian:

– Att se en person som kanske tappat talförmågan, lysa upp med sina ögon istället är oslagbart.

Men det är inte bara äldre människor som kan ha svårt att ta sig till en konsertlokal. Barn som vistas på sjukhus är en annan grupp och i ett nytt projekt kommer resultaten från forskningen av digitala kulturmöten att praktiseras. Detta sker genom att en digital föreställning med titeln Lilla A känner musiken som har tagits fram. Föreställningen handlar om hur känslor kan gestaltas i musikalisk form och för musiken står Musica Vitae.

– Föreställningen har gjorts i samarbete med skådespelaren Harald Leander som också står för manus. Den kommer att finnas tillgänglig på barnavdelningarna på Växjö lasarett och barnen kommer att ha möjlighet att se den på en surfplatta i en lugn och rogivande miljö, berättar Christian.

Forskningsresultaten från Digitala kulturmöten har även lett till genomförandet av pilotprojektet Musik i väntrum – ro för själen.

Läs mer om detta på sidan 25.

31
Foto: Christian Sundewall