__MAIN_TEXT__

Page 1

IDEA I COMISSARIAT Jordi Serrano Blanquer DISSENY I MUNTATGE Magem Torrella Associats CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA Assessoria lingüística, Ajuntament de Sabadell DOCUMENTS, OBJECTES I FOTOGRAFIES ARCA. Arxiu de Revistes Catalanes Antigues / Biblioteca de Catalunya (arca.bnc.cat), Archivo del Congreso de los Diputados, Arxiu Agustí Serra d’Andreu Castells, Arxiu Comarcal del Ripollès, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), Arxiu Històric de Sabadell (AHS), Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona (AHUB), Arxiu Fotogràfic de Barcelona (Ajuntament de Barcelona), Arxiu Fotogràfic de la Unió Excursionista de Sabadell (AFUES), Institut Amatller d’Art Hispànic / Arxiu Mas, Arxiu Mas, Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Arxiu del Parlament de Catalunya, Biblioteca Nacional de España (hemerotecadigital.bne. es), CRAI - Biblioteca Pavelló de la República / UB (CRAI-BPR), Fons Família Lluís Ventós, Fons Família Rodríguez-Roda Layret, Fundació Antoni de Montpalau, Fundació Josep Irla, Museu d’Art de Sabadell (MAS), Museu d’Història de Sabadell (MHS), Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, La Rellotgeria de Girona i Teatre Sant Vicenç. ÀUDIO “LAYRET ENS PARLA” Veu: Jep Barceló Selecció de textos: Jordi Serrano Enregistrament: Ràdio Sabadell AGRAÏMENTS Raül Aguilar, Laia Altarriba (Editorial Raig Verd), Vidal Aragonès, autor del llibre Francesc Layret. Vida, obra i pensament, Jep Barceló, Montse Barderi (Fundació Maria Mercè Marçal), Soledad Bengoechea, Beth Calsapeu Layret, Josep Casamartina, Jordi Cascales, Cristina Casinos (Museu de Moià), Marc Castells, Rosa Comas, Joan Comasòlivas (AHSMHS), Joan B. Culla, Joan Carles Doval (Picap), Marta Fàbrega (Museu de Moià), Lluís Fernández, Gisela Figueras (AHS), Anna M. Fité, Sergi Garcés (Ràdio Sabadell), Toni Gonzàlez (Ràdio Sabadell), David Gonzàlez (AHS), Montse Mañosa (AHS), Xavier Marcè, Heura Marçal (Fundació Maria Mercè Marçal), Martí Marín, Carme Matamala (Ràdio Sabadell), Patxi Ocio, Daniel Palau, David Pérez, Josep Antoni Pozo, M. Lourdes Prades (CRAI – BPR), Cesc Prat, Ramon Puig, “Werens”, Ràdio Sabadell, Genís Ribé (MHS), Borja de Riquer, Xavi Roca (Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols), Sandra Rodríguez, Oriol Sagrera, Antonio Santamaria, Maria Cruz Santos, Joan Saumoy, Andreu Segura, Josep Serrano Blanquer, pel seu suport entusiasta, Xavi Torrent, Jordi Torruella (AHS), Joan Manuel Tresserras, Josep Vall i Família Lluís Ventós.

Francesc Layret i Foix. Barcelona, ca. 1910. Autor: Fradera (Fons Família Rodríguez-Roda Layret).

COORDINACIÓ I PRODUCCIÓ Museu d’Història de Sabadell (MHS)

Un reconeixement molt especial a la família de Francesc Layret, Rodríguez-Roda Layret, Ignasi, Montse, Ana i Jordi, per les facilitats de tot tipus, en la cessió de documents, fotografies, moble, etc.

Organitza:

Francesc Layret i Foix, ca. 1915-1920. Autor desconegut (Fundació Josep Irla).

Hi col·labora:

Amb el suport de:

Del 30 de desembre de 2020 al 28 de març de 2021


Francesc Layret i Foix patí una paràlisi quan tenia dos anys que l’obligà a caminar sempre amb crosses. Amb tot, el ciutadà Layret va fer front a l’adversitat amb passió, fou un estudiant extraordinari i, ja de ben jove, es convertí en un activista republicà brillant. I maldà tota la vida per reunir en un projecte polític el catalanisme, el republicanisme i l’obrerisme.

L’exposició que commemora el 100 aniversari del seu assassinat es centra en el seu ideari, en l’actuació com a diputat pel districte de Sabadell i, molt especialment, en les darreres trenta-sis hores de la seva vida, vint de les quals van transcórrer a la nostra ciutat. El ciutadà-visitant s’apropa a Layret, directament, sense intermediaris, a través de les seves paraules escrites en articles de premsa o pronunciades en discursos, conferències o mítings. Així mateix s’hi poden descobrir aspectes de la seva mort fins ara desconeguts: qui va ordenar l’assassinat, quant va costar, qui el va finançar, qui el va perpetrar, o on ho van celebrar els assassins. Per primera vegada a Catalunya el públic té accés a fotografies, cartes i altres objectes, una part de les quals cedides pels descendents de la família Layret. A més, els artistes Xavi Torrent i Ramon Puig “Werens” han tingut l’amabilitat de crear dues obres originals especialment per l’ocasió. Tot plegat per mostrar una ciutat i un país convuls i un ciutadà republicà i socialista que ha arribat a la categoria de mite pel seu compromís amb la classe obrera. Sabadell estava en deute amb Layret. Aquesta exposició pretén reparar un oblit i és un homenatge a una persona extraordinària que figura entre el millor i més immortal del passat de la nostra ciutat.

Jordi Serrano Blanquer, comissari de l’exposició

Francesc Layret, primer tinent d’alcalde de Barcelona, votant a les eleccions del 12 de desembre de 1909. Fotografia publicada a La Actualidad, 14 de desembre de 1909. Autor: Franz Walcker (cedida per Jordi Serrano).

Portada del setmanari d’esquerres L’Avenir, del 4 de desembre de 1920, en què es publica la notícia de l’assassinat de Francesc Layret (AHS).

Profile for museuhistoriasabadell

Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme.  

Tríptic de l'exposició Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme, feta al Museu d'Història de Sabadell entre el 30...

Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme.  

Tríptic de l'exposició Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme, feta al Museu d'Història de Sabadell entre el 30...

Advertisement