Munor Vårprogram 2021 / Event Calender Spring 2021

Page 1

Musikkselskapet Nordvegen VĂĽrprogram 2021Programoversikt

11. februar

Klassisk musikk: Den perfekte hjernestimulering 25. februar

Franske farger 13. mars

Barnekonsert: Den forslukne kongen 26. mars

Klassisk pĂĽske i Skudeneshavn 14. og 17. april

Musikk og kaffe 29. april

Syngende strenger 12. mai

Virtuelt komponistbesøk med Nils Henrik Asheim 2. juni

Barnekonsert: Alt kan skje... 10. juni

Utsirakveld 23.–27. juni

Podiumfestivalen

s. 8 s. 9 s. 10 s. 11 s. 12 s. 14 s. 16 s. 17 s. 18 s. 19


MUSIKKSELSKAPET NORDVEGEN AS

Musikkselskapet Nordvegen (Munor) sysselsetter og organiserer ­profesjonelle musikere i Nord-Rogaland i tett samarbeid med det ­generelle kulturlivet. Munor er ansvarlig eller delansvarlig for et stort ­antall konserter/forestillinger gjennom året og samarbeider med en rekke musikere og andre kunstnere og utøvere. Munor har som ­visjon Kunstmusikk til alle, og har spesielt sett det som sitt mål å ta vare på ­kulturarven den klassiske musikken representerer. Munor står for musikkglede, utøverglede og lidenskap, ­uforglemmelige opplevelser og nye uttrykk. Munor inspirerer og blir inspirert, er ­inkluderende og berikende for lokalsamfunnet. Musikk er livskvalitet! 4

MUNOR våren 2021


Fire musikere er fast ansatt i Munor og utgjør Munorensemblet. Ensemblet består av Almuth Chylek (fiolin), Bernhard Gismervik (fiolin/ daglig leder) Tobias Tellmann (cello) og Marina Johansson (piano). En eller flere av disse musikerne er med på de aller fleste arrangement Munor er involvert i. Munorensemblet har eksistert siden 1981 da ­gruppa ble opprettet under navnet Fylkesmusikerne i Nord-Rogaland med ­ansettelsesforhold i Rogaland Fylkeskommune.

MUNOR våren 2021

5


Styreleder har ordet Ingvar Frøyland

«Der ord sviktar, talar musikken», har H.C. Andersen sagt. Mitt håp for 2021 er at MUNOR sin musikk får tala til oss og at den får røra ved våre følelsar ofte. Musikk høyrer til ved mange av livet sine viktige milepelar, enten det gjeld glede eller sorg. Sjølv om også dette nye året har starta med koronafokus og isolasjon, håpar eg at 2021 gradvis blir eit normalt år for oss alle og eit gledens år med musikk live i konsertsalar og på ulike scenar rundt på Haugalandet. I 1981 vart Fylkesmusikarane i Nord-Rogaland etablert. Gjennom ­om­organisering i 2007 vart dagens MUNOR Musikkselskapet Nordvegen AS resultatet. 2021 er dermed 40-jubileumsår for musikarordninga. Dette vil særleg bli markert til hausten. Styret vedtok i desember strategi for dei komande åra. Der vidarefører ein visjonen for MUNOR: «Kunstmusikk til alle». Gjennom kammermusikk skal ensemblet skapa noko unikt for oss ved å løfta klassisk musikk frå fortid og nyskapt i vår samtid fram til våre sansar. Gjennom sine dyktige profesjonelle musikarar veit eg at MUNOR vil gi oss dei gode, nyskapande opplevingane som me alle ønskjer oss. Ha forventningar til MUNOR-året 2021, gled deg, møt opp på konsertar, og la musikken tona i deg på vegen heim igjen!

6

MUNOR våren 2021


Daglig leder hilser Bernhard Gismervik

Denne oversikten over Munors aktiviteter våren 2021 har ikke vært enkel å lage. Vi er på ingen måte tom for idéer, men vi kan i skrivende stund ikke vite om det vi planlegger kan la seg gjennomføre. Vi velger likevel å være optimister i nok et annerledesår som også er et jubileumsår for Munor slik styreleder Frøyand nevner. Musikk er viktig som aldri før, og hvis det er mulig: Levende musikk. Vi legger mye arbeid i å presentere konserter og andre arrangement på et så høyt nivå som mulig og attraktivt for dere, kjære publikum. Alt som kan gjennomføres, skal gjennomføres bra og med k ­ ortreiste musikere! I tillegg håper vi på å være både interessante nok, vise ­variasjon og ­bredde og litt uforutsigbarhet. Vi ønsker alle ­velkommen til denne ­sesongen som selvfølgelig skal gjennomføres etter alle ­eksisterende ­retningslinjer. Det skal ikke være noen risiko forbundet med Munors konserter. Få også med deg våre nye hjemmesider som lanseres parallelt med dette programheftet: www.munor.no.

MUNOR våren 2021

7


KLASSISK MUSIKK: DEN PERFEKTE HJERNE­ STIMULERING?

11. februar, kl. 19.30 Festiviteten

I dette programmet skal vi teste ut noen påstander om klassisk musikk og hjernen. Kan klassisk musikk: 1) Gi lavere blodtrykk? 2) Hjelpe til med å utholde smerter? 3) Forbedre hukommelsen? 4) Forbedre allmenntilstanden? 5) Forbedre søvnkvalitet? 6) Forbedre medmenneskelig kommunikasjon? Til å hjelpe oss med å finne ut av dette har vi lege Arne-Christian Mohn. 8

MUNOR våren 2021


FRANSKE FARGER

25. februar, kl. 19.30 Bystyresalen, Haugesund Rådhus

Farger brukes ofte i en verbal beskrivelse av fransk musikk spesielt fra den impresjonistiske perioden. Man kan si at musikken er koloristisk, viser fargepaletter og gir fargeopplevelser, man merker det fargerike. Andre begrep er klangfull, stemningsfull og atmosfæreskapende. Den er også svært ofte opptatt av naturen. Typiske komponister er Debussy og Ravel, disse blir vi aldri ferdige med. Men det finnes også mange andre, ­spennende eksempler.

MUNOR våren 2021

9


BARNEKONSERT: DEN FORSLUKNE KONGEN

13. mars, kl. 14.00 Haugesund folkebibliotek

Siggen Falkeid har skrevet og forteller eventyret om den forslukne ­kongen som alltid er sint og spiser opp alt han er sint på. Han har til og med spist sin egen dronning og alle møblene! Den fattige sko­maker­ sønnen havner også i kongemagen, men der finner han kongens sjel, ei stakkars forfrossen kråke. På sin vennlige måte greier gutten ­faktisk å gjøre kongen snill igjen. Munor har funnet passende musikk til denne veldig spesielle historien.

10

MUNOR våren 2021


KLASSISK PÅSKE I SKUDENESHAVN

26. mars, kl. 19.00 Falnes kirke

Falnes menighet i Skudeneshavn i samarbeid med Det klassiske hjørnet, en egen arrangementskomité og Munor vil markere inngangen til påsken med en klassisk konsert denne fredagen inn i påsken. Dette skulle ­egentlig ha vært starten på en festival, Klassisk påske, men u ­ sikkerheten akkurat nå er for stor. Derfor satser vi foreløpig på bare en konsert. Blir det bedre utsikter, kan dette endres. Musikken blir en blanding av kirkemusikk og verdslig musikk. Repertoarstikkord: Tradisjon, nyskaping, det sakrale og det sekulære. Planene inneholder også en blanding av etablerte profesjonelle musikere på høyt nivå og unge talenter.

MUNOR våren 2021

11


MUSIKK OG KAFFE Med: Carlos Abdo Monclair og Rolf-Erik Nystrøm

12

MUNOR våren 2021


14. april, kl. 20.00 Kopervik kulturhus (Lillelørdag) 17. april, kl. 19.30 Haugesund folkebibliotek

Kaffe og klassisk musikk har en mengde åpenbare likheter: Myke til tider, robuste og rivende til andre tider. Og en mengde kombinasjoner og detaljer kjennere vet å verdsette. Mange kjente komponister har latt seg inspirere av kaffe, og mange av dem drakk også store mengder kaffe selv. Eksempler er Bach, Beethoven, Mozart og utøvere som Glenn Gould. Her lokalt er vi så heldige å ha Carlos Abdo Monclair og hans «hosCarlos». Til denne spesielle konserten med kaffe og Carlos har vi også vært dobbelt heldig å få med oss saksofonist Rolf-Erik Nystrøm som har reist verden rundt og gir oss en musikalsk reiserute de samme veiene ­kaffen har tatt. Det blir kaffesmaking, fortellinger og mye musikk. Det hele ­s tartet med de magiske bønnene fra Etiopia på 5–600tallet…

MUNOR våren 2021

13


SYNGENDE STRENGER

29. april, kl. 19.30 Bystyresalen, Haugesund Rådhus

Mange komponister har brukt sanger som utgangspunkt for sine ­instrumentale komposisjoner. Denne konserter presenterer et knippe slike komponister og viser hvordan komponisten med det sanglige ­utgangspunktet har bearbeidet temaene til store musikkverk. Noen svært kjente, som som Schubert og Rachmaninoff, og noen som ikke er så mye spilt, som Hindemith.

14

MUNOR våren 2021


MUNOR våren 2021

15


VIRTUELT KOMPONISTBESØK MED NILS HENRIK ASHEIM

12. mai, kl. 12.00 Lunsjkonsert, Festiviteten

Nils Henrik Asheim er en norsk komponist og organist, også aktiv som pianist og kurator og bosatt i Stavanger. Han har skrevet en rekke ­kammermusikkverk, orkesterverk, orgel- og korverk. I tillegg har han arbeidet med elektronikk, dramatisk musikk og verk der ­improvisa­sjon er et sentralt element. Asheim har mottatt en rekke priser, bl.a. to ganger Spellemannpris, Nordisk råds musikkpris og Lindemannprisen, samt ­utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Han skrev også fanfare til ­Lillehammer-OL. Vi møter ham på video der han presenterer musikken sin, og vi framfører noe av den og annen musikk han syns passer godt til sin egen. 16

MUNOR våren 2021


ALT KAN SKJE…

2. juni, kl. 18.00 Staalehuset

Barnekonsert i samarbeid med Haugaland kunstverk

Velkommen til en skikkelig overraskelseskonsert for de unge! I samarbeid med Haugaland Kunstverk som holder til på Staalehuset, skal vi finne på noe gøy sammen! Det vi vet er at kunstnerne i Haugaland Kunstverk holder på med billedkunst, dans, film, musikk og teater, og mye annet. Men hva skal vi gjøre? Vent og se – for alt kan skje…

MUNOR våren 2021

17


UTSIRAKVELD

10. juni, kl. 19.00 Sirakompasset

Munorensemblet har satt sammen et spesielt hyggelig program for et ­spesielt hyggelig sted, Sirakompasset på Utsira. Vi presenterer noe av det vi har brukt tidligere på våren og noe nytt. Det blir som en liten ­kavalkade gjennom denne spesielle våren 2021.

18

MUNOR våren 2021


PODIUMFESTIVALEN

23.–27. juni Billedgalleriet i Haugesund

Podiumfestivalen ønsker velkommen til den 14. Podiumfestivalen i Haugesund, 23. til 27. juni 2021. Årets program bugner av musikk som er vakrere, rarere, høyere, ­frekkere, snillere, styggere, mer sprelsk, himmelsk, intens, annerledes, ­overraskende, overraskende groovy og underfundig enn noen gang. Med kritikerroste solister og supermusikere fra fjern og nær, slår Podium i 2021 på stortromma med et program fylt til randen av klanglige godbiter. ­Podiumfestivalen samarbeider med Munor bl.a. ved at Almuth Chylek deltar i programmet. MUNOR våren 2021

19MUNORS VENNER

I 2017 ble Munors venner stiftet, en venneforening som har som ­hovedintensjon å være en støttegruppe for Musikkselskapet Nordvegen (MUNOR). Vi skal være med å promotere selskapets konserter, være ­tilstede på konsertene så ofte det lar seg gjøre, samt å markedsføre ­arrangementene på beste måte. Vi arrangerer også konsertturer og har blant annet knyttet vennskaps­ allianser med Harmoniens Venner i Bergen som vi har møtt på to ­konserter. De utenbys konsertturene har så langt vært i Stavanger og Bergen, men på sikt har vi også ønske om å besøke andre byer der flotte klassiske konserter arrangeres. Vi er i dag ca 40 medlemmer, men ønsker at flere blir med. Er du ­interessert så ta kontakt med Jan Velde via Facebook eller på mobil 906 58 197.

MUNOR våren 2021

21


Takk til alle våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Munor sine eierkommuner og bidragsytere: Karmøy, Haugesund, Tysvær, Bokn, Utsira og Rogaland Fylkeskommune.

HELGELANDS MUSIKK A/S


Forsikring Forsikring Boliglån Boliglån Pensjon Pensjon Sparing Sparing

M MU US S II K KK K II D D II N NE E K KR RO ON NE ER R O OG G Ø ØR RE ER R Som Som kunde Haugesund Sparebank har du mange strenger Som kunde kunde iii Haugesund Haugesund Sparebank Sparebank har har du du mange mange strenger strenger å spille på. Snakk med din rådgiver og få hjelp åå spille til åå finne finne den spille på. på. Snakk Snakk med med din din rådgiver rådgiver og og få få hjelp hjelp til til å finne den den rette rette harmonien din privatøkonomi. rette harmonien harmonien iii din din privatøkonomi. privatøkonomi.

TELEFON TELEFON 52705000 TELEFON 52705000 52705000 HAUGESUND-SPAREBANK.NO HAUGESUND-SPAREBANK.NO HAUGESUND-SPAREBANK.NO


Foto og illustrasjoner: Haakon Nordvik, Kim Edgar Bachel, Line Owren, Siggen Falkeid, Lars Inge Tjøstheim, Marina ­J ohansson, Therese Saltvedt/Alf Wold, Atle Grimsby, Jan V ­ elde, Eloise Beaudry, Ida K. G. Hatleskog Papir produsert av jordbruksavfall. ≥ 47% lavere CO2-avtrykk. ­Ø kologisk. Bærekraftig. Trykket på svanemerket trykkeri.

Munor – Musikkselskapet Nordvegen AS Postboks 136, 5501 Haugesund Skåregaten 119 (Breidablik), 5527 Haugesund +47 909 80 433 | +47 52 74 34 64 munorpost@munor.no Billettsalg: På spillesteder med eget billettsalgssystem, brukes de systemene. Ellers brukes TicketCo og Vipps. Opplysningene og linker legges på Facebook. Følg oss på Instagram (munor_musikk) og Facebook. PS: Det kan være svært få billetter tilgjengelig på enkelte arrangement.

munor.no

537