4 minute read

De gekste winkel van Terschelling

Al 35 jaar een begrip op het eiland

WIM JONKER RUNT “DE GEKSTE WINKEL VAN TERSCHELLING”

Winkel en fietsverhuur Jonker aan de Willem Barentszkade 45 te West-Terschelling is 35 jaar geleden gestart. Het staat precies op de hoek, dicht bij de jachthaven en tegenover de Betonning. Hoewel het een klein pand is vind je er werkelijk de wereld aan spullen. Alle ruimte is goed benut. Naast de fietsverhuur verkoopt Wim alles op het gebied van watersport, outdoor kleiding en activiteiten, hengelsport en kamperen. “Dit jaar is ons lustrumjaar, het is alweer 35 jaar geleden dat mijn ouders dit pand kochten en de winkel begonnen”, vertelt eigenaar Wim Jonker.

HERSENSPINSEL

“Mijn ouders zijn begonnen met fietsverhuur en de verkoop van een paar watersport- en hengelsportartikelen en vlaggen in een pand in de Torenstraat. Met het idee ‘we gaan wel zien hoe het loopt’, maar dat liep meteen dus meteen goed. Toen dit huidige pand waar ik nu zit te koop kwam, zaten de plannen voor de jachthaven net in de pen. Daarmee was deze plek voor onze handel natuurlijk een uitkomst.” En dat bleek een gouden greep. Korte tijd runde familie Jonker beide winkels, maar na een paar jaar gingen ze alleen verder op de Willem Barentszkade. Wim, nu 60 jaar, zit al vanaf zijn 25e in de zaak: “Ik scharrel hier al 35 jaar om, waarvan de eerste jaren met mijn vader samen. Eigenlijk is deze winkel mijn hersenspinsel geworden. Vroeger hadden we alleen wat watersportartikelen en inmiddels is het assortiment veel groter en veel breder. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het in de winkel liggen. En als het daar niet ligt dan ligt het wel in onze opslagloods waar we het vandaan kunnen halen. Dat vind ik leuk, ik wil graag up to date zijn en de mensen kunnen helpen met de vragen die ze hebben.”

SURF OPA

In de zomer ligt de jachthaven van Terschelling altijd vol met (zeil)boten van eilandgasten die de winkel

‘Ik word altijd blij als de slippers weer binnenkomen, dat is mijn seizoen. Dan kan ik weer leuke spullen voor surfen bestellen en kijk ik naar de nieuwste dingen in de hengelsport’

van Wim inmiddels wel weten te vinden. “Dat is mijn grootste bestaansrecht”, legt Wim uit. “En de fietsverhuur daarbij natuurlijk. Het is een goede combi. Zelf ben ik een fervent windsurfer. Ik surf nog steeds, hoewel ik nu wel meer de ‘surf opa’ ben in de rest van de groep hoor. Mijn vader vond het toentertijd natuurlijk erg handig dat ik bij de zaak inkwam als surfspecialist. Dan konden we ook surfspullen gaan verkopen. Mijn vader zeilde vroeger altijd al graag en vanaf kinds af aan ging ik mee. Dus ik weet ook veel van zeilen af en ik vind het leuk om mensen op dit gebied te helpen en te adviseren.” In zijn winkel voelt Wim zich dan ook als een klein kind voor een snoepkraam. “Mensen kunnen mij alles vragen, ik weet van elk artikel en van ieder boutje of touwtje wat het is. Daarnaast kan ik mensen die in de haven liggen en problemen hebben met hun boot helpen. Soms heb je een nieuwe accu nodig, een gaskabel, toiletonderdelen, pompen, ik heb zelfs een heel nieuw boottoilet voor je als je die nodig hebt. Waar regelmatig vraag naar is heb ik eigenlijk altijd in huis.”

MET DE SEIZOENEN MEE

Naast het brede assortiment op het gebied van zeilen, surfen (golf-, wind- en kitesurfen en suppen), vissen, kamperen en outdoor, kun je bij Jonker ook terecht voor een heel scala aan vlaggen en wimpels, leuke, sportieve mode en functionele kleding voor het buitenleven en boot- werk- en wandelschoenen en -laarzen. Daarnaast verandert de winkel mee met de seizoenen, gaat Wim verder. “In de winter gaat de zomerkleding en de zomercollectie surfspullen eruit en komen de winterartikelen erin. Dan kun je denken aan wintersportkleding en -artikelen, maar ook sleeën, schaatsen, Noorse en wollen truien enzovoort. Dat gaat geleidelijk hoor, we doen steeds een stuk en na een tijdje is bijna de hele inhoud van de winkel weer veranderd.” Het leukste seizoen voor Wim is toch wel de zomer. “Ik word altijd blij als de slippers weer binnenkomen, dat is mijn seizoen. Dan kan ik weer leuke spullen voor surfen bestellen en kijk ik naar de nieuwste dingen in de hengelsport.”

HOBBY

Aldus Wim is zijn winkel de gekste winkel van Terschelling vanwege de grootte van zijn assortiment. “Eigenlijk hebben we gewoon een belachelijk assortiment. Binnen mijn productlijn wil ik graag zoveel mogelijk in huis hebben. Werkelijk alle ruimte wordt dan ook benut en ik weet waar alles ligt. Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘wat haal je om’. Maar het is mijn hobby en ik doe het graag omdat ik mensen wil helpen. Laatst liep ik rond in een hele grote watersportwinkel in Londen en ik kon echt geen enkel artikel vinden dat ik niet in mijn eigen winkel had liggen. Nou, dat zegt genoeg denk ik. Sterker nog, als mijn winkel groter zou zijn zou ik denk hetzelfde assortiment verkopen.”