Nefinancijsko izvješće Croatia Airlinesa za 2022. godinu

Page 1

razvoj odræivost ravnoteæa odgovornost

Nefinancijsko izvješće 2022.
22
2 Š.Lugarov
Uspješnu kompaniju stvaraju uspješni i zadovoljni zaposlenici.
A 3
1. PORUKA PREDSJEDNIKA UPRAVE 5 2. O NEFINANCIJSKOM IZVJEŠĆU 6 2.1. SUBJEKTI UKLJUČENI U KONSOLIDIRANA FINANCIJSKA IZVJEŠĆA 6 3. POSLOVANJE U UVJETIMA PANDEMIJE 7 4. KLJUČNI POKAZATELJI USPJEŠNOSTI 8 5 O ORGANIZACIJI 11 5.1. NAZIV I SJEDIŠTE ORGANIZACIJE 11 5.2. VLASNIŠTVO I PRAVNI OBLIK 11 5.3. NAJVEĆI DIONIČARI 11 5.4. UPRAVLJAČKA STRUKTURA 12 5.5. ZNAČAJNE PROMJENE TIJEKOM IZVJEŠTAJNOG RAZDOBLJA 12 5.6. CROATIA AIRLINES KAO BREND 12 5.7. FLOTA I KAPACITETI 14 5.8. GLAVNE USLUGE I AKTIVNOSTI 16 5.9. DRŽAVE/TRŽIŠTA POSLOVANJA 16 5.10. DESTINACIJE/ZRAČNE LUKE/RUTE 16 5.11. OSTALE USLUGE 17 5.12. INFORMACIJE O ZAPOSLENICIMA 18 5.13. DOBAVLJAČKI LANAC 20 5.14. ČLANSTVA U UDRUŽENJIMA I INTERESNIM ORGANIZACIJAMA 22 5.15. POVIJEST KOMPANIJE 24 6. POSLOVNI MODEL ODRŽIVOSTI 26 6.1. RIZICI POSLOVANJA I PRILIKE 27 6.2. DIONICI 30 6.3. MATERIJALNI ASPEKTI POSLOVANJA KOMPANIJE I NJIHOV UTJECAJ NA ODRŽIVI RAZVOJ 34 6.4. EU TAKSONOMIJA 40 6.5. SIGURNOST I UNAPREĐENJE KAO IMPERATIV POSLOVANJA 45 6.6. ODGOVORNOST PREMA ZAPOSLENICIMA 50 6.7. ETIČNOST U POSLOVANJU 53 6.8. ANTIKORUPCIJSKI PROGRAM 54 6.9. ODGOVORNOST PREMA PUTNICIMA 54 6.10. POMOĆ ZAJEDNICI - UKLJUČIVANJE I RAZVOJNI PROGRAMI 57 6.11. UTJECAJ POSLOVANJA NA OKOLIŠ 59 7. GRI INDEKS 67
Sadržaj
Sadržaj

Vodimo se načelima odgovornosti, etičnosti, transparentnosti i poštivanja dobrih poslovnih običaja.

4 102-14
Š.Lugarov

Poštovane čitateljice, poštovani čitatelji, protekla 2022. godina svima nam je dala razloga za povećani optimizam - u razdoblju koje je iza nas, ali i onom koje je tek pred nama, odnosno u razdobljima u kojima je započeo i nastavit će se oporavak zrakoplovne industrije.

Složene geopolitičke, tržišne i gospodarske okolnosti kojima svjedočimo na nacionalnom, ali i međunarodnom nivou rezultirale su novim izazovima kojima smo, odlučni u ideji daljnjeg unapređenja poslovanja Croatia Airlinesa i povećanja zadovoljstva naših zaposlenih i putnika, svakodnevno odgovarali.

Nakon dvije godine, u kojima je naše, ali i poslovanje ostalih sudionika na zrakoplovnom tržištu, uvelike obilježila pandemija koronavirusa, Croatia Airlines postupno je, prateći potrebe i zahtjeve tržišta, povećavao frekvencije postojećih te uvodio nove rute te tako intenzivirao svoje svakodnevne letačke aktivnosti. Sukladno navedenom,

broj prevezenih putnika povećan je za 84 posto, dok smo značajno smanjili i naš gubitak u odnosu na prethodnu godinu, za čak 52 posto.

Na krilima pozitivnih rezultata i uzlaznih brojki, nastavili smo s implementacijom definirane Post Covid strategije čiji je cilj, podsjetimo, omogućiti održivo poslovanje kompanije, povećati učinkovitost i održati potrebnu konkurentsku prednost u godinama koje su ispred nas.

Dio te strategije jest i postupno povećanje broja destinacija i frekvencija uz optimiziranje proširene mreže opsluživanja, s čime smo započeli već 2022. godine. U ljetnom redu letenja naša je kompanija dodatno proširila mrežu međunarodnih odredišta, uvođenjem pet novih međunarodnih linija iz Zračne luke Split za Amsterdam, Bukurešt, Dublin, Milano i Stockholm, a obnovljeni su i letovi na sezonskoj liniji Split - Prag. Na tragu naše brige za prometnu povezanost svih hrvatskih regija, unapređenje razvoja turističkih i gospodarskih potencijala te napora uloženih u 2021. godini, linija Osijek - München u 2022. godini postala je naša cjelogodišnja linija. Također, intenzivirani su i letovi na drugim linijama u međunarodnom i domaćem prometu. Tijekom zimskog razdoblja 2022./2023. uveli smo nove međunarodne linije Split – Zürich i Pula - Zürich, a produženo je i letenje na pojedinim sezonskim linijama (Rijeka - München, Zagreb - Dublin).

Ono što nam u doslovnom i prenesenom smislu otvara dodatna krila jest u 2022. godini donesena odluka o obnovi naše zrakoplovne flote, temeljem koje će se do 2026. godine svi postojeći avioni Croatia Airlinesa zamijeniti novom unificiranom single - type flotom. Kompanija će ovim korakom u potpunosti prijeći na mlazni pogon aviona, osiguravajući znatno kvalitetnije i ugodnije letove svim putnicima, ali i daleko ekonomičnije i održivije poslovanje uz pojednostavljenje poslovnih procesa. Ne manje važno, s novom flotom Croatia Airlines će postati i ekološki znatno prihvatljiviji zrakoplovni prijevoznik, smanjujući potrošnju goriva i emisiju CO2.

Tijekom 2022. godine zaštita okoliša u Croatia Airlinesu bila je izrazito značajna po pitanju revizije regulatornih obveza, ali i tehničko-tehnoloških inovacija, a ponajprije u odlukama o obnovi flote i njezinoj standardizaciji. Kompanijski stručnjaci sudjelovali su u radnim skupinama Republike Hrvatske i onima institucija EU, u razvoju koncepata budućih uporaba hibridno električnih zrakoplova te mogućnostima uporabe SAF (Sustainable Aviation Fuel) goriva. Potpisnici smo i Deklaracije iz Toulousea o dekarbonizaciji zrakoplovne industrije, čime smo pružili našu podršku održivom zrakoplovstvu.

Članstvo u najvećoj zrakoplovnoj alijansi u svijetu, Star Allianceu, na koje smo već mnogo godina ponosni, za Croatia Airlines, uz mnogo prednosti koje donosi, znači i sudjelovanje u zajedničkim ciljevima po pitanju otpada, primjene održivih goriva, smanjenja emisija (Net zero do 2050.) kao i utjecaju na dobavljački lanac pa u nadolazećim godinama očekujemo uspostavu potrebnih temeljnih vrijednosti uz kontinuirani napredak po navedenim elementima. Sukladno navedenom, u godini koja je iza nas obilježili smo i dvije važne obljetnice – 30. obljetnicu uspješne poslovne suradnje s Lufthansom Technik na području održavanja zrakoplova i 25. obljetnicu osnutka vodećega saveza zračnih prijevoznika Star Alliance čiji smo dugogodišnji član.

Posebno me raduje činjenica da je naš Tehnički sektor postao centar izvrsnosti u kojem se obavljaju najzahtjevniji tehnički radovi ne samo na našoj floti, već i na zrakoplovima drugih prijevoznika te što smo, temeljem naše stručnosti i dugogodišnjih znanja, prepoznati kao pouzdan partner diljem svijeta. Kao članica Star Alliancea, naša kompanija neprekidno sudjeluje u inovacijama tog saveza kojem je cilj putnicima osigurati besprijekorno iskustvo putovanja uz jedinstvene programe vjernosti, stvarajući sjećanja koja se pričaju generacijama.

U svim ovim koracima i dostignućima, odlukama i unapređenjima Croatia Airlines ostaje dosljedan svom primarnom cilju – osiguranju prometne povezanosti Republike Hrvatske sa svijetom tijekom cijele godine. Nastavit ćemo razvijati poslovni model full-service prijevoznika, nudeći našim korisnicima uz osnovne zrakoplovne usluge i neke nove.

Croatia Airlines, nacionalni avioprijevoznik, uvijek će biti i ostati prijatelj i partner svojim putnicima, zaposlenima i zajednici u kojoj djeluje, a koja se otvaranjem granica svakodnevno širi.

Naša uloga u hrvatskom gospodarstvu i turizmu ostaje neosporna, dok s ponosom širimo naša krila, pišući nova poglavlja naše poslovne priče na zadovoljstvo svih naših dionika.

S poštovanjem,

A 5
1
A. Grubelić

2. O NEFINANCIJSKOM IZVJEŠĆU

Godišnji izvještaj o društveno odgovornom poslovanju obuhvaća razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine i objavljuje se jednom godišnje. Izvješće je pripremljeno sukladno Smjernicama za izvješćivanje o održivosti (Global Reporting Initiative - GRI standardi) - odabrana je opcija sržne usklađenosti. Kako su održivost poslovanja i društvena odgovornost u stalnom fokusu Croatia Airlinesa, o ovim se temama redovito izvješćivalo i ranije u izvješćima o poslovanju kompanije.

Izvješće je pripremljeno u PDF formatu i objavljeno na javno dostupnim stranicama kompanije http:// www.croatiaairlines.com/hr

Za sva pitanja ili pojašnjenja kao i prijedloge vezane uz nefinancijsko izvješće Croatia Airlinesa pozivamo vas da se obratite na adresu: ana-marija.jurkovic@croatiaairlines.hr

2.1. Subjekti uključeni u konsolidirana financijska izvješća

Grupu Croatia Airlines čine Croatia Airlines d.d. te ovisna društva: Obzor putovanja d.o.o, koje je u stopostotnom vlasništvu, te Amadeus Croatia d.d., u 95-postotnom vlasništvu.

Agencija Obzor putovanja osnovana je 1993. godine. Poduzeće pruža vrhunsku uslugu organizacije individualnih ili grupnih putovanja u zemlji i inozemstvu, prodaju domaćih i međunarodnih zrakoplovnih karata (IATA licencija), organizaciju smještaja u hotelima u zemlji i inozemstvu, kulturni turizam, organizaciju konferencija itd.

Amadeus Croatia d.d., kao dio zajedničkoga rezervacijskog sustava europskih zrakoplovnih kompanija, nacionalna je marketinška kompanija koja se brine za lokalno tržište, tj. distribuciju, prezentaciju te sve vezano uz Amadeus. Amadeus je zajednički rezervacijski sustav europskih aviokompanija, Air Francea, SAS-a, Iberije i Lufthanse (SAS je poslije izašao, a na njegovo mjesto je došao američki Continental) koji se u početku devedesetih počeo širiti u Europi. Kako bi agencije imale izravnu vezu na sustav, stručnjaci Amadeus Croatia d.d. opslužuju ih potrebnom opremom, uslugama povezivanja, treninga, učenja i ostaloga. Od prve uspostavljene veze Amadeus Croatia d.d. danas radi sa 71 agencijom.

Ukupni prihodi i rashodi ovisnih društava u konsolidiranim prihodima i rashodima sudjeluju s manje od jedan posto, što pokazuje neznatan utjecaj poslovanja ovisnih društava na poslovanje Croatia Airlinesa. Svi podaci predstavljeni u nefinancijskom izvješću odnose se samo na Croatia Airlines d.d. 102-45 102-48 102-49

6
J. Škof 2
102-50 102-51 102-52 102-53 102-54

3. POSLOVANJE U UVJETIMA PANDEMIJE

Od pojave virusa COVID-19 i početka pandemijske krize Croatia Airlines u potpunosti se pridržavao svih uputa, ograničenja i zabrana te drugih mjera koje su objavljivali nacionalni i stožeri drugih država, a utjecale su direktno na mogućnosti putovanja putnika u domaćem i međunarodnom redovitom prometu. Croatia Airlines kontinuirano je prilagođavao ponudu letova na bazi svakodnevnog praćenja epidemiološke situacije i konkretne potražnje na pojedinim tržištima u skladu s čime se provodila i optimizacija reda letenja, i u smislu frekvencija i u smislu kapaciteta zrakoplova. Poslovanje u 2022. godini svjedoči o otpornosti zrakoplovne industrije. Nakon najvećeg šoka u povijesti zrakoplovstva, oporavak je u tijeku i predviđa se da će se nastaviti i u 2023. godini zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja COVID-19 restrikcija. Od sredine 2022. godine postupno su se diljem svijeta ukinula ograničenja putovanja, a sve više ruta ponovno je uvedeno u promet. Croatia Airlines u 2022. godini postupno je intenzivirao letenje povećanjem frekvencija postojećih ruta te uvođenjem novih ruta, a temeljem rasta potražnje za uslugama zračnog prijevoza.

Kao i prethodnih godina tako i tijekom 2022. godine Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima Croatia Airlinesa aktivno je pratio razvoj situacije te kontinuirano planirao i poduzimao sve potrebne korake kako bi se zdravstvena sigurnost putnika, članova posade zrakoplova i svih drugih zaposlenika tvrtke zadržala na najvišoj mogućoj razini. Kontinuirano se provodila dezinfekcija prostora i zrakoplova, provjera filtera u kabini te su se uvodile dodatne mjere zaštite. Na ovaj način štitili smo svoje i zdravlje naših putnika stavljajući javnozdravstveni interes na prvo mjesto. Tijekom 2021. godine kompanija je uvela fleksibilnije oblike rada poput povremenog rada s izdvojenog mjesta rada te organizaciju rada u turnusima za neoperativna radna mjesta kako bismo povećali sigurnost zdravlja naših radnika na radnom mjestu u okolnostima epidemije. Ove mjere provodile su se do travnja 2022. godine nakon čega su se svi djelatnici vratili na rad iz ureda.

A 7 3
Š.Lugarov

4. KLJUČNI POKAZATELJI USPJEŠNOSTI

Nakon dvije godine pod utjecajem COVID-19 pandemije, 2022. godinu obilježio je rast potražnje za uslugama zračnog prijevoza, međutim ostvareni promet i dalje je na nižim razinama u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Croatia Airlines u 2022. godini postupno je intenzivirao letenje povećanjem frekvencija postojećih ruta te uvođenjem novih ruta što je dovelo do rasta naleta za 48 posto u odnosu na 2021. godinu, ali nastavak COVID-19 pandemije, osobito u prvom dijelu godine i dalje je utjecao na ostvarenje prometnih i financijskih učinaka.

U 2022. godini nalet Croatia Airlinesa izražen u broju letova iznosi 23.348 letova te je povećan za 41 posto u odnosu na 2021. godinu. Ako ostvarene pokazatelje za 2022. godinu promatramo u odnosu na 2019. godinu onda kompanija bilježi pad od 18 posto u letovima. U 2022. godini prevezli smo ukupno 1.453.224 putnika, što je 84 posto više u odnosu na 2021. godinu, ali i 33 posto manje od ostvarenja 2019. godine. Sukladno ostvarenim prometnim učincima vidljiv je oporavak poslovanja te normalizacija putničkog prometa. Međutim, ostvareni promet još uvijek nije dostigao razinu rezultata predpandemijske 2019. godine. U nastalim tržišnim okolnostima na kraju promatranog razdoblja ostvaren je operativni gubitak u visini od 98,2 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 137,1 milijun kn. Na rezultat 2022. godine najviše je utjecao rast cijena goriva te ukupni negativni efekt povećanja cijene mlaznog goriva na financijski rezultat u 2022. godini iznosi 207 milijuna kn.

Operativni prihodi veći su za 87 posto u odnosu na 2021. godinu što je rezultat rasta putničkih prihoda. Putnički prihodi više su nego dva puta veći u odnosu na 2021. godinu uz 84 posto više prevezenih putnika. Osim evidentnog rasta ukupne razine prihoda u odnosu na 2021. godinu primjetna je promjena strukture prihoda u smislu rasta putničkih prihoda te smanjenja ostalih prihoda, gdje putnički prihodi čine 80 posto operativnih prihoda (2021. godine 71 posto), ostali prihodi 19 posto (2020. godine 28 posto), dok je udio prihoda od prijevoza tereta ostao na istoj razini.

Ostvareni operativni troškovi veći su za 53 posto u odnosu na ostvarenje 2021. godine, a prvenstveno su rezultat rasta broja letova (+41 posto), velikog povećanja broja putnika (+85 posto) te značajnog povećanja cijena goriva. U strukturi poslovnih rashoda zbog više razine naleta povećan je udio varijabilnih troškova te smanjen udio fiksnih troškova u odnosu na 2021. godinu. Detaljniji podaci o financijskom poslovanju kompanije mogu se pronaći u Godišnjem izvještaju Društva objavljenom na web stanici kompanije: https://www.croatiaairlines.com/hr/O-nama/Financijske-informacije/Izvjesca-o-poslovanju

8
103-3
putnički 80% teret 1% ostalo 19% Troškovi letenja Održavanje Usluge putnicima Usluge u zračnom prometu 35% 14% 5% 21% Promocija i prodaja Opći i administrativni poslovi Amortizacija Ostali rashodi 10% 5% 9% 1%
Poslovni prihodi - struktura Poslovni rashodi - struktura
Prijevoz
Održavanje
3 osnovne djelatnosti
putnika Prijevoz tereta
zrakoplova
More međunarodna oznaka zrakoplova 31.12.2022. milijuna putnika milijuna
zrakoplovna
oznaka leta polijetanja dnevno zaposlenika 31.12.2022. zemalja zračnih luka odredišta 64
909 210 23.348 letova Glavni pokazatelji FINANCIJSKI POKAZATELJI 2022. 2021. 2019. "2022./2021. (%)" "2022./2019.* (%)" Operativni prihodi (000 kn) 1.582.058 848.172 1.728.289 86,5% -8,5% Operatvini rashodi (000 kn) 1.680.303 1.097.853 1.783.673 53,1% -5,8% EBIT (000 kn) -98.245 -249.681 -55.384 -60,7% 77,4% Neto rezultat (000 kn) -137.154 -288.217 -79.359 -52,4% 72,8% Neto margina % -8,7 -34,0 -4,6 -74,5% 88,8% Poslovni prihod po zaposlenom (000 kn) 1.679 900 1.730 86,5% -2,9% RTK/zaposlenom (000) 121.140 60.906 165.615 98,9% -26,9% Vrijednost imovine (000 kn) 1.654.370 1.409.283 1.407.119 17,4% 17,6% Visina kapitala i rezervi (000 kn) 88.119 -71.536 224.890 - -60,8% Investicije (000 kn) 34.346 17.004 64.156 102,0% -46,5% KAPACITETI Broj emitiranih sjedala (u milijunima) 2,5 1,6 3,1 54,7% -20,3% Bruto nosivost flote t 297 293 251 1,2% 18,1% Neto nosivost flote t 159 159 143 0,0% 11,6% PROMETNI UČINCI Prevezeni putnici (000) 1.453 788 2.179 84,4% -33,3% Broj letova 23.348 16.507 28.432 41,4% -17,9% Nalet u km (000) 15.246 10.279 18.934 48,3% -19,5% Prevezeni teret t 1.514 1.320 2.135 14,7% -29,1% PLF % 62,0 49,9 73,6 24,2% -15,8% WLF % 59,7 48,5 70,3 23,1% -15,1% ASK (milijuni) 1.781 1.128 2.277 57,9% -21,8% RPK (milijuni) 1.104 562 1.676 96,4% -34,1% * usporedba s pretpandemijskom godinom
A 9 4 Miles&
EUR prihoda od prodaje program nagrađivanja čestih putnika globalna
udruga
OU 12 CTN 30 18 29 1,45
10 102-1 102-2 102-3 102-4 102-5 102-6 102-8 102-9 102-10 102-13 102-18 401-3 Š.Lugarov

5.1. Naziv i sjedište organizacije

Croatia Airlines d.d.

Sjedište Društva je u Zagrebu, Bani 75 b, Buzin

5.2. Vlasništvo i pravni oblik

Croatia Airlines d.d. dioničko je društvo u većinskom državnom vlasništvu; temeljni kapital uplaćen je u cijelosti.

kapital Društva na dan 31.12.2022. godine iznosi 627.879.530 kn i podijeljen je na 62.787.953 redovnih dionica nominalne vrijednosti 10 kn.

5.3. Najveći dioničari

A 11 5. O ORGANIZACIJI
Temeljni
5 J.Škof dioničar broj dionica temeljnom kapitalu REPUBLIKA HRVATSKA 62.010.821 98,762 ZRAČNA LUKA ZAGREB D.O.O. 477.121 0,760 HPB ZA REPUBLIKU HRVATSKU 173.768 0,277 JANAF DD 22.000 0,035 CROATIA OSIGURANJE D.D. 7.165 0,011 HRVATSKA LUTRIJA D.O.O. 4.000 0,006 ASTRA INTERNATIONAL D.D. U STEČAJU 3.682 0,006 HP D.D. 2.750 0,004 TURISTHOTEL D.D. 2.090 0,003 TANKERKOMERC D.D. 2.090 0,003 OSTALI 82.466 0,131 Ukupno 62.787.953 100,000 % udjela u

5.4. Upravljačka struktura

Dioničari

GLAVNA SKUPŠTINA DIONIČARA - tijelo putem kojega dioničari ostvaruju svoja prava. Nadležnost glavne skupštine propisana je Zakonom o trgovačkim društvima kao i Statutom Društva.

NADZORNI ODBOR - tijelo čiji je glavni zadatak nadziranje Uprave u vođenju poslova Društva. Prema Statutu Nadzorni odbor Društva ima 5 članova, od kojih je jedan član predstavnik radnika. Članovi Nadzornog odbora primaju naknadu sukladno „Odluci o iznosu naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća”. U 2022. godini Nadzorni odbor održao je sedam redovitih sjednica i tri izvanredne (odlučivanje bez održavanja sjednice - elektronskim putem). Tijekom 2022. godine Revizorski odbor održao je četiri sjednice. Svoje zaključke Revizorski odbor usmeno predstavlja Nadzornom odboru u okviru redovnih sjednica.

UPRAVA DRUŠTVA - vodi poslove društva, a nadležnost i uloga Uprave definirana je Zakonom o trgovačkim društvima, Statutom i drugim internim propisima. Tijekom godine nije bilo promjena u sastavu Uprave Društva. Društvo primjenjuje Kodeks korporativnog upravljanja Zagrebačke burze d.d. i Kodeks korporativnog upravljanja trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ima dionice ili udjele te ispunjava sve obveze koje iz njega proizlaze.

5.5. Značajne promjene tijekom izvještajnog razdoblja

Nakon provedenog javnog natječaja, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske u 2022. godini između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Croatia Airlinesa sklopljen je Ugovor o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 4. srpnja 2022. do 28. ožujka 2026. godine na slijedećim linijama: DBV-ZAG-DBV; SPU-ZAG-SPU; ZAG-ZAD-PUY-ZAD-ZAG; ZAG-BWK-ZAG; OSI-DBV-OSI; OSI-SPU-OSI, a u svrhu očuvanja prometne povezanosti regija te gospodarskog razvitka Republike Hrvatske.

Glavna strateška inicijativa Post-Covid strategije Croatia Airlinesa zamjena je postojeće flote novijim, troškovno isplativijim zrakoplovima putem operativnog najma. Odluka o početku procesa obnove flote donesena je početkom listopada 2022. godine te je Croatia Airlines odabrao zrakoplov tipa A220, kapaciteta 149 (serija A220-300) i 127 sjedala (serija A220-100) za isporuke u razdoblju od 2024. do 2026. godine. Kompaniji su u studenome 2022. godine doznačena sredstva od strane vlasnika Vlade Republike Hrvatske na ime dioničarskog zajma u iznosu od 94 milijuna kn te u prosincu temeljem dokapitalizacije u iznosu od 296 milijuna kn, a sukladno „Programu dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19“.

5.6. Croatia Airlines kao brend

Usporedno s osnutkom naše kompanije, prije gotovo 34 godine, počelo je i njezino brendiranje, a razvoj korporacijskog vizualnog identiteta jedno je od najvažnijih obilježja toga procesa. Vizualni identitet nesumnjivo je pridonio prepoznatljivosti Croatia Airlinesa kao hrvatskog brenda. Korporativni dizajn nastoji projicirati imidž zrakoplovne tvrtke ne samo u domovini već Hrvatsku predstaviti i diljem svijeta. Vizualnim identitetom želi se ilustrirati sigurnost, pouzdanost i tehnička preciznost naše kompanije. Imidž Croatia

12
Nadzorni odbor Uprava Glavna skupština Revizorski odbor

Airlinesa nije samo vizualni izraz kompanijske kulture već postaje dijelom nacionalne kulture. Natpis Croatia na zrakoplovima ima iznimnu važnost jer na taj način pridonosi promociji Hrvatske u Europi.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba našim smo putnicima, od 1. prosinca 2021. do 30. travnja 2022. godine, ponudili obroke inspirirane Zagrebom pod nazivom Zagrebački zalogaj. Također, putnici su iz letaka i filmova dobili informacije o Zagrebu, a u zrakoplovima su ih dočekali i ukrasi u obliku srca.

U suradnji s Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije i Hrvatskom turističkom zajednicom, od

1. kolovoza do 30. studenog 2022., u našim su zrakoplovima putnici mogli osjetiti dašak Slavonije i uživati u ukusnom Slavonskom zalogaju.

A od 1. prosinca 2022. do 31. ožujka 2023. godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, našim putnicima ponovno nudimo Zagrebački zalogaj. Putni časopis Croatia ima veliku ulogu u korporacijskom vizualnom identitetu i snažan je promotor Hrvatske. U časopisu se naglasak stavlja na hrvatske prirodne ljepote, baštinu i kulturna događanja. U sklopu suradnje s Hrvatskom turističkom zajednicom te ostalim turističkim zajednicama u časopisu se objavljuju oglasi i članci. U zrakoplovima tipa Airbus prikazuju se promotivni turistički filmovi iz različitih krajeva Hrvatske. Croatia Airlines podupire sport u Hrvatskoj te je i 2022. godine bio službeni zračni prijevoznik Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza te je i na taj način pridonio promociji i vidljivosti Hrvatske diljem svijeta.

Produženjem ugovora s Hrvatskim nogometnim savezom do kraja kolovoza 2024. godine potvrđena je naša uspješna suradnja i povezanost s hrvatskom nogometnom reprezentacijom koju smo prevezli na Svjetsko nogometno prvenstvu u Katru i vratili je u domovinu.

Svoj doprinos razvoju turizma Hrvatske naša kompanija daje i putnim časopisom Croatia koji ima veliku ulogu u korporacijskom vizualnom identitetu i koji je snažan promotor Hrvatske.

Facebook - 160.315 followers

Twitter – 5.370 followers

Instagram – 25.673 followers

LinkedIn – 19.874 followers

YouTube – 1.080 pretplatnika

A 13
5
Š.Lugarov

5.7. Flota i kapaciteti

U 2022. godini Croatia Airlines je raspolagao flotom od 12 zrakoplova: sedam zrakoplova Airbus - jedan tipa A320 i pet zrakoplova tipa A319 od kojih je jedan zrakoplov A319 u operativnom najmu, te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu.

U zadnjem kvartalu 2022. godine ugovoren je dry lease jednog Airbusa A320 koji ima funkciju rezervnog zrakoplova koji će se koristiti prema potrebi odnosno u slučaju poremećaja u prometu zbog tehničkih razloga kao posljedice starosti flote, a prema ugovoru plaćali bi se samo ostvareni sati letenja.

Zrakoplovi Airbus A320-200, Airbus A319-100 i Dash8 - Q400 čine našu foltu.

14 Š.
Lugarov
Specifikacije Airbus A320-200 Airbus A319-100 Dash8 - Q400 Raspon krila (m/ft) 35,8 / 117 35,8 / 117 28,42 / 93,24 Duljina trupa (m/ft) 37,6 / 123 33,84 / 111 32,83 / 107,71 Najveća dopuštena težina u polijetanju (kg) 77.000 64.000 / 75.500 29.257 Najveća visina leta (m/ft) 11.900 / 39.000 11.900 / 39.000 7620 / 25.000 Površina krila (m²/ft²) 122,40 / 1318 122,40 / 1318 63,08 / 679 Najveća letna brzina (km/h) 834 (450 KTS) 834 (450 KTS) 667 (360 KTS) Pogonska grupa motori x 2 CFM 56 motori x 2 CFM 56 motori x 2 PW 150A Broj zrakoplova u floti 1 5* 6 Broj sjedala 174 144/150 76 *četiri zrakoplova imaju 144 sjedala, a jedan zrakoplov ima 150 sjedala
A 15 5
Š. Lugarov Dash8 - Q400 Airbus A320-200 Airbus A319-100

5.8. Glavne usluge i aktivnosti

Croatia Airlines kao nacionalni zračni prijevoznik prepoznaje svoju društvenu odgovornost u osiguranju optimalne zračne povezanosti Republike Hrvatske i svijeta s naglaskom na doprinos razvoju hrvatskog turizma. Croatia Airlines kontinuirano se prilagođava potrebama turističke privrede i turističkog razvoja te u skladu s tim planira svoju mrežu izravnih letova iz Zagreba kao glavnog grada i iz jadranskih odredišta. Isto tako putnicima omogućuje dobru povezanost do krajnjeg odredišta u suradnji sa svojim zrakoplovnim partnerima kao i partnerima u drugim oblicima transporta.

U trideset i četvrtoj godini poslovanja i pružanja usluge prijevoza Croatia Airlines je povezao hrvatske gradove s najvažnijim europskim metropolama, a u suradnji sa zrakoplovnim partnerima i s cijelim svijetom. Croatia Airlines, kao član Star Alliancea, najvećeg svjetskog udruženja zrakoplovnih kompanija, svojim putnicima omogućuje pristup globalnoj mreži letova uz korištenje mnogobrojnih pogodnosti.

5.9. Države/tržišta poslovanja

U 2022. godini hrvatske zračne luke Zagreb, Split, Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka izravno smo povezali mrežom letova u 22 međunarodna odredišta a Hrvatsku sa 17 europskih zemalja.

Naša su odredišta: Amsterdam, Atena, Beč, Berlin, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Düsseldorf, Frankfurt, London Heathrow i Gatwick, Lyon, Milano, München, Pariz, Prag, Rim, Sarajevo, Skoplje, Stockholm i Zürich.

Unutar Hrvatske povezali smo Zagreb s Dubrovnikom, Splitom, Zadrom i Pulom, a tijekom turističke sezone u mrežu domaćih odredišta dodali smo Osijek i Bol na otoku Braču. U redovnom prometu u 2022. godini zabilježili smo 15.246 prihodovnih letova letova a na tržištu smo ponudili 2.461.561 sjedala, 48,4% više nego prethodne godine i prevezli smo 1.453.224 putnika. U suradnji s drugim aviokompanijama imamo dobru povezanost s američkim, kanadskim i drugim dalekim tržištima.

5.10. Destinacije/zračne luke/rute

16
London Amsterdam Brussels Dubrovnik Frankfurt Munich Paris Split Vienna Zurich Copenhagen Dusseldorf Berlin Dublin Lyon Code Share Partners Air Canada Asiana Air France Aust ia Ai line Air India ITA Airways Star Alliance Members Aegean Air Canada Air China Air India Air New Zealand ANA All Ni Ai Eva Air LOT Polish Airlines Lufthansa Scandinavian Airlines Shenzhen Airlines Si Airli Pula Rome Sarajevo Athens Zadar A MAP OF DESTINATIONS Prague Lisbon Istanbul Geneva Hamburg Gdansk Poznan Warsaw Vilnius Gothenburg Stockholm Oslo Stavanger Bergen Helsinki Trondheim linije Croatia Airlinesa / Croatia Airlines' services u suradnji sa stranim zrakoplovnim kompanijama / in cooperation with partner airline Singapore Montreal Toronto Vancouver Calgary Ottawa Barcelona Skopje Osijek Rijeka Bol Zagebr Bucharest Milan

5.11. Ostale usluge

Čarter letovi

Croatia Airlines nudi i mogućnost ugovaranja čarter letova. Za tvrtke i organizacije koje žele personalizirani, pouzdani i komercijalno optimalan zračni prijevoz, nudimo mogućnost organiziranja pojedinačnih letova ili serije letova.

https://www.croatiaairlines.com/hr/ostale-usluge/charter-prijevoz

Prijevoz robe i pošte

Dio usluge Croatia Airlinesa jest i cargo prijevoz. Samostalno i/ili u suradnji s drugim zrakoplovnim tvrtkama Croatia Airlines prevozi lomljivu robu, velike pošiljke, životinje ili brzo pokvarljivu robu poput svježe ribe, dnevnog tiska, cvijeća, lijekova i sl.

https://www.croatiaairlines.com/hr/ostale-usluge/cargo-prijevoz

Usluge supervizije u zračnim lukama u Hrvatskoj

Croatia Airlines nudi i usluge supervizije namijenjene ponajprije zrakoplovnim kompanijama koje nemaju vlastite predstavnike u Hrvatskoj te kompanijama koje s postojećim brojem osoblja ne mogu pokriti sve zahtjeve prometa. Navedene usluge pružamo u zračnim lukama u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Usluge obuhvaćaju nadzor rada handling agenata, podršku u slučaju neregularnosti u prometu i zastupanje zrakoplovnih kompanija na stanici. Dodatne informacije dostupne su na:

https://www.croatiaairlines.com/hr/Dodatne-usluge/Zemaljske-usluge/Usluge-supervizije

Usluge održavanja zrakoplova

Tehnički centar Croatia Airlinesa pruža različite usluge na području baznog i linijskog održavanja, usluge inženjeringa te tehničke i logističke podrške drugim kompanijama. Do danas je obavljeno više stotina velikih radova na vlastitoj i floti drugih kompanija. Sve informacije o uslugama održavanja možete pronaći na web stranici kompanije:

https://www.croatiaairlines.com/services/technical-services

Komercijalna školovanja

Školovanja Croatia Airlinesa temelje se na IATA standardnim programima školovanja, a u Školskom centru ih provode naši instruktori s dugogodišnjim iskustvom. Od 1993. godine organiziramo razna školovanja potrebna putničkim i robnim agencijama za stjecanje licencije IATA-e, školovanja namijenjena zaposlenicima zračnih luka, špediterskih organizacija te zrakoplovnih kompanija.

Prometni školski centar Croatia Airlinesa nudi školovanja za letačko, kabinsko i zemaljsko osoblje. Sva školovanja temelje se na certificiranim programima koji su usklađeni s propisima EASA, a odobrila ih je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Tehnički školski centar Croatia Airlinesa certificirana je organizacija za obuku zrakoplovno-tehničkog osoblja koja nudi široki spektar školovanja za tip zrakoplova te specijalističkih školovanja za zrakoplovne inženjere i tehničare. Školovanja za tip zrakoplova izvode se prema standardu EASA Part 66 / Part 147, a namijenjena su vlasnicima Part 66 dozvole za održavanje zrakoplova kategorija A, B1, B2 ili C, te inženjerima: https://www.croatiaairlines.com/hr/ostale-usluge/skolovanja

A 17
5

5.12. Informacije o zaposlenicima

Prosječna dob zaposlenika: 44 godine

Prosječni staž zaposlenika: 17 godina

94% zaposlenika zaposleno na neodređeno vrijeme

11 radnika koji izvan CA obavljaju poslove za CA

18 5
Struktura
Struktura
zaposlenika 909 do 30 godina 30 - 50 godina iznad 50 godina 0 100 200 300 400 500 30 - 50 godina iznad 50 godina 0 1 2 3 4 5 6 muškarci žene muškarci žene ukupno
po dobi i spolu
menadžera po dobi i spolu
Š. Lugarov

Ukupan broj zaposlenih s obzirom na radno vrijeme

Ukupan broj zaposlenih s obzirom na ugovor o radu (na određeno i neodređeno) u Republici Hrvatskoj i inozemstvu

puno radno vrijeme 904; 99%

nepuno radno vrijeme 5; 1%

zaposleni u RH 880; 97%

zaposleni u inozemstvu 29; 3 %

Svi zaposlenici imaju jednake mogućnosti razvoja i napredovanja neovisno o korištenju rodiljnog dopusta.

U 2022. godini ukupno je 43 zaposlenika koristilo rodiljni dopust. Od tog se broja nakon jedne godine na posao vratilo 29 zaposlenika, dok su ostali produljili svoja roditeljska prava. Svi djelatnici koji su se vratili s rodiljnog dopusta ostali su zaposlenici kompanije.

Iz prikazanih podataka izračunata stopa povratka na posao iznosi 67,44%.

Godina spol Ukupan broj zaposlenika koji su koristili rodiljni dopust

Ukupan broj zaposlenika koji se vratio nakon završetka rodiljnog dopusta

Ukupan broj zaposlenika koji je zadržan 12 mjeseci nakon povratka na posao nakon iskorištenog rodiljnog dopusta

A 19
2022. m 17 14 11 ž 26 15 13
Š. Lugarov

5.13. Dobavljački lanac

Dobavljači u zemlji 39%

Dobavljači iz inozemstva 61%

Croatia Airlines za kvalitetnu realizaciju svojih usluga, a sukladno Planu poslovanja kompanije, koristi složen dobavljački lanac koji je prilagođen specifičnim zahtjevima u zračnom prijevozu. S obzirom na područja nabave, dobavljački se lanac ostvaruje putem većih skupina koje čine nabava roba i usluga, nabava zrakoplovnog goriva, nabava zemaljskih usluga te nabava tehničke opreme i ostalo.

Tijekom 2022. Croatia Airlines poslovao je s ukupno 1.611 dobavljača od kojih se 985 dobavljača ili 61 posto odnosi na inozemne dobavljače. Veći dio prometa ostvaruje se na inozemnom tržištu, pa tako od ukupno ostvarenog iznosa prometa s dobavljačima od 1.560 milijuna kn 912 milijuna otpada na inozemne dobavljače.

S obzirom na regije, najznačajniji opseg prometa u 2022. godini ostvaren je s dobavljačima s područja Europe.

Domaći dobavljači čine oko 39 posto udjela u ukupnom broju dobavljača. U strukturi prometa s domaćim dobavljačima najveći prometi ostvareni su u poslovanju sa zračnim lukama te u segmentu nabave goriva.

Međunarodni promet u najvećem se opsegu ostvaruje u poslovnoj suradnji s dobavljačima s područja

Njemačke, kako prema ukupnom opsegu prometa tako i prema broju dobavljača. S obzirom na vrstu usluge u međunarodnom prometu, najveći prometi ostvareni su u uslugama održavanja flote, preleta zrakoplova i usluga zračnih luka, operativnih najmova i nabave goriva.

Zemlje dobavljača s obzirom na ostvareni promet

Dobavljači zrakoplovnog goriva (gorivo mlaznog petrolejskog tipa)

Za Croatia Airlines 2022. godina bila je posebno izazovna zbog cijene mlaznog goriva koja je kao i cijena nafte izazvana novim okolnostima na tržištu dosegla u povijesti Croatia Airlinesa nove rekordne vrijednosti ali i zbog ograničenih količina na pojedinim zračnim lukama u Europi. Croatia Airlines je usprkos navedenom, uspio osigurati nesmetano odvijanje operacija usko surađujući s dobavljačem u Republici

Hrvatskoj i dobavljačima na međunarodnim zračnim lukama. Zadržana je visoka razina kvalitete usluge punjenja zrakoplova i kvalitete goriva, pri čemu je Croatia Airlines redovno obavljao interne nadzore dobavljača te u sklopu članstva u IFQP-u (IATA FUEL QUALITY POOL) redovne inspekcije kvalitete.

Najveći izazov pred kojim se Croatia Airlines nalazi jest energetska tranzicija Europe i zahtjevi prema

20
Zemlja dobavljača Promet u milijunima kn Udio u ukupnom iznosu prometa Broj dobavljača Udio u ukupnom broju dobavljača Hrvatska 649,7 42% 626 39% Njemačka 179,7 12% 174 11% Irska 142,8 9% 30 2% Belgija 122,7 8% 46 3% Velika Britanija 102,6 7% 117 7% Nizozemska 80,0 5% 40 2% Francuska 77,7 5% 101 6% Kanada 45,4 3% 12 1% Švicarska 28,8 2% 50 3% SAD 27,8 2% 75 5% Ostali 104,6 7% 340 21% Ukupno 1.561,9 100% 1.611 100%
39% 61%

europskim operaterima zrakoplova. Nastavili smo aktivno sudjelovati u radnim skupinama koje definiraju europsku politiku Fit for 55 i izmjenu EU ETS regulative u cilju postizanja održivog poslovanja operatera zrakoplova. Također, započeli smo razgovore s potencijalnim dobavljačima SAF-a (Sustainable Aviation Fuel) na europskim zračnim lukama.

Pružatelji zemaljskih usluga

Zemaljskim uslugama smatraju se usluge prihvata i opsluživanja zrakoplova, putnika, prtljage, robe i pošte, usluge kontrole leta te usluge smještaja putnika.

Navedenim uslugama osigurava se sigurna i redovna realizacija usluge prijevoza putnika i robe kroz zračne luke uz korištenje infrastrukture zračnih luka i usluga prihvatno-otpremnih zastupnika te usluga hotelskog smještaja putnika u slučaju poremećaja u prometu.

Specifičnost zrakoplovnih operacija zimi jest i usluga odleđivanja i zaštite zrakoplova („deicing” i „antiicing”) koji je u sustavu DAQCP (DE/ANTI-ICING QUALITY POOL).

Prihvatno-otpremne zastupnike zemaljskih usluga provjeravaju i odobravaju agencije za civilno zrakoplovstvo i nadležna tijela za izdavanje licencija za pružanje usluga.

Dobavljači zemaljskih usluga za prihvat i otpremu na redovitim odredištima Croatia Airlinesa u sustavu su provjere kvalitete kompanije, a dio njih koji je pod krovnom organizacijom avioprijevoznika IATA certificiran je certifikatom ISAGO (IATA’s Safety Audit for Ground Operations), koji jamči sigurnosne standarde. Tijekom 2022. godine ove usluge pružalo je 40 dobavljača na domaćim stanicama, preko 170 dobavljača na inozemnim redovitim stanicama te preko 90 dobavljača u statusu povremenog pružatelja usluga vezanih uz sezonski i čarter prijevoz.

Dobavljači za posluživanje u zrakoplovu (catering)

Pod dobavljačima usluga i roba za podvorbu putnika u zrakoplovu podrazumijevamo caterere na zračnim lukama, dobavljače pića, tiskovina, potrošnog materijala i posuđa za servis hrane.

Dobavljači hrane i pića dužni su postupati u skladu s odredbama Zakona o hrani te imati implementiran standard HACCP, koji je dio sustava provjere u sklopu kompanijskog sustava osiguranja kvalitete.

Usluga u poslovnom razredu podrazumijeva veliku selekciju pića te unaprijed zapakirane obroke, dok se u ekonomskom razredu putnicima dijeli jedinično pakiranje vode te mali unaprijed zapakirani snack. Od početka pandemije koronavirusa, na ulazu u naše zrakoplove, za sve naše putnike osigurali smo pakirane dezinfekcijske maramice.

Tijekom 2022. godine ostvarili smo suradnju s 35 domaćih i 14 inozemnih dobavljača roba i usluga.

Dobavljači dijelova za zrakoplove i usluga održavanja zrakoplova

S obzirom na to da Croatia Airlines održava zrakoplove svoje flote i zrakoplove drugih prijevoznika prema jednakim međunarodnim standardima i standardima proizvođača, lanac nabave uključuje i nabavu zrakoplovnih dijelova, materijala, alata i opreme te nabavu usluga održavanja komponenti, alata i opreme u cilju osiguranja kontinuirane plovidbenosti vlastitih zrakoplova, kao i osiguranja materijalne osnove za održavanje zrakoplova drugih kompanija. Nabava se odvija na slobodnom tržištu, a omogućuju je prihvatljivi zrakoplovni dobavljači koje odobrava kupac kroz mehanizme osiguranja kvalitete (u Croatia Airlinesu to je lista odobrenih dobavljača koja je sastavni dio priručnika CAME/MOE).

Zbog specifičnosti nabave zrakoplovnih dijelova i materijala reguliranih međunarodnim trgovinskim konvencijama i drugim propisima te zrakoplovnom regulativom, ovaj je postupak izuzet iz odredbi Pravilnika o nabavi.

Agenti za prijevoz i carinske obrade Špediteri i cargo agenti pružaju usluge prijevoza i carinske obrade te uobičajeno uključuju 39 domaćih i 35 međunarodnih agenata za svu robu i poštu na letovima Croatia Airlinesa.

A 21
5

5.14. Članstva u udruženjima i interesnim organizacijama

Croatia Airlines član je stručnih udruga, financijskih organizacija te gospodarskih stručno-poslovnih organizacija u kojima sudjeluje plaćanjem redovitih članskih obveza. Od najveće su važnosti za poslovanje Croatia Airlinesa članstvo i sudjelovanje u radu krovnih industrijskih udruženja, od koji su svakako najvažniji IATA i Star Alliance. IATA (International Air Transport Association) je globalna udruga zrakoplovnih prijevoznika

čiji su poslovni standardi temelj poslovanja svih redovnih prijevoznika u međunarodnom zračnom prijevozu putnika i robe. U komercijalnom i strateškom pogledu od iznimne važnosti za Croatia Airlines jest članstvo u Star Allianceu. Zahvaljujući članstvu u ovoj najvećoj svjetskoj udruzi zrakoplovnih prijevoznika, Croatia Airlines održava tržišnu konkurentnost i položaj vodećeg pružatelja usluga zračnog prijevoza, ne samo na hrvatskom tržištu nego i u regiji.

Od 2017. godine Croatia Airlines član je ERA-e (Europska udruga regionalnih avioprijevoznika), neprofitne udruge čiji je glavni cilj poboljšanje uvjeta poslovanja europskog zračnog sektora, a svojim članstvom pokriva cjelokupnu avioindustriju sa 50 predstavnika zrakoplovnih kompanija i 140 pružatelja usluga u zračnom prometu, uključujući proizvođače zrakoplova i motora, zračne luke, pružatelje usluga i dobavljače iz cijele Europe. Članstvo u ovoj udruzi dodatno podiže međunarodni ugled Croatia Airlinesa te pruža izvrsne mogućnosti da kompanija kvalitetnije odgovori na suvremene poslovne izazove. Predsjednik Uprave kompanije Jasmin Bajić od 2018. godine član je upravnog tijela ove međunarodne organizacije.

ZRAKOPLOVNA UDRUŽENJA

IATA (International Air Transport Association)

Star Alliance

ERA (European Regions Airline Association)

European Aviation Maintenance

PASRA (Passenger Airline Sales Representatives Association)

OSTALE UDRUGE

Hrvatska gospodarska komora

Hrvatska udruga poslodavaca

Hrvatska udruga korporativnih rizničara

Hrvatska udruga za odnose s javnošću

Hrvatski informatički zbor

22
Š. Lugarov
A 23 5 Š. Lugarov

Zagal postaje Croatia Airlines d.d.

1. let u međunarodnom prometu (Zagreb-Frankfurt)

- pristupanje Međunarodnoj udruzi za zračni promet (IATA)

- kupljena 3 Boeinga 737

- otvoreno prvo inozemno predstavništvo u Frankfurtu

dobiven certifikat JAR 145 u skladu s najvišim europskim standardima

- 100 najboljih hrvatskih web stranica i 10 najboljih web stranica u kategoriji Turizam i putovanja (časopis Vidi)

- 19. najuspješnija aviokompanija u svijetu (časopis Airline Business)

regionalno članstvo u globalnoj udruzi Star Alliance

osnovan Zagreb Airlines - Zagal

1993. - 1995. proširenje flote (3 ATR-42 i 2 Boeinga 737)

dobiveni certifikati JAR OPS 1 AOC i ISO 9001:2000

1. nagrada za turistički film u kategoriji Tour Region Film (festival Tourfilm)

modernizacija i proširenje flote ((zamjena zrakoplova Boeing sa zrakoplovima tipa Airbus)

1. let u domaćem prometu (Zagreb-Split)

24 1989 1990 1991 1992 1993 1995 1997 2002 2003 2004

- novi hangar

- zamjena flote ATR42 sa zrakoplovima Dash8-Q400 u razdoblju 2008. - 2010.

2006. najbolje smo ocijenjena regionalna članica Star Alliancea / The best airline company in south east Europe 2006 (Finance Central Europe)

2007. Amadeus e-Travel Airline Conference 2007 Award / priznanje Superbrands

2008. nagrada web 100 u kategoriji E-inovation (časopis Vidi) / priznanje

Superbrands

- punopravno članstvo u Star Allianceu

- telefonska prodaja karata

- obnovljen IOSA certifikat

A 25

- nagrada Rebrand 100TM za redizajn zrakoplova (Rebrand 100TM, Providence SAD)

- Zlatna spiralaGRAND PRIX za kompanijski kalendar (Slobodna Dalmacija)

otvoren 3. hangar u MZLZ

Bijela zastava - za doprinos zaštiti i očuvanju čistoće vodenih površina te za ekološku osviještenost (GUWAA)

2020. najveća kriza civilnog zrakoplovstva u povijesti uzrokovana pandemijom koronavirusa (značajno reduciranje naleta)

2021. nastavak najveće krize civilnog zrakoplovstva u povijesti uzrokovane pandemijom koronavirusa /definirana Post-Covid strategija

2022. donesena odluka o početku procesa obnove flote prihvaćanjem ponude Airbusa za narudžbu šest novih A220 zrakoplova i potpisan Ugovor o nabavi

2010.

- priznanje Superbrands

- nagrada Teslino srebrno jaje

- nagrada u kategoriji web Top100, za najbolji mobilni web (časopis Vidi)

- certifikat IATA-e

2011.

- certifikat Best Buy Award prema GfK istraživanju

- Zahvalnica za doprinos u organizaciji pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

2012.

- 4. smo najbolja zrakoplovna kompanija u istočnoj Europi (Skytrax) / priznanje Superbrands

2014. među najsigurnijim smo svjetskim avioprijevoznicima (AirlineRatings.com)

proširenje mreže odredišta (12 novih linija)

- najbolja smo aviokompanija u svijetu prema kriteriju ispunjavanja prava putnika; u ukupnom poretku 8.mjesto (Air Help)

- nagrada The World Airline Awards, zrakoplovni Oscar, 4. smo najbolja aviokompanija u istočnoj Europi.

- 30. obljetnica osnutka tvrtke

- 40,2 milijuna putnika i više od 614 tisuća letova

2005 2008 2009 2015 2016 2018 2019 2020 2022

6. POSLOVNI MODEL ODRŽIVOSTI

Industrija zračnog prijevoza u 2020. i 2021. godini prolazila je kroz najveću krizu u povijesti, izazvanu globalnom pandemijom koronavirusa. I u prošlosti su različite krize uzrokovale pad zračnog prometa, ali u pravilu bi uslijedio brz oporavak. Poslovanje u 2022. godini svjedoči o otpornosti zrakoplovne industrije. Nakon najvećeg šoka u povijesti zrakoplovstva, oporavak je u tijeku i predviđa se da će se nastaviti i u 2023. godini zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja COVID-19 restrikcija. Od sredine 2022. godine postupno su diljem svijeta ukinuta ograničenja putovanja, a sve više ruta ponovo je uvedeno u promet. Zračni prijevoznici uspjeli su smanjiti svoje gubitke u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu, iako su bili suočeni s rastućim troškovima, nedostatkom radne snage, štrajkovima, operativnim prekidima u mnogim ključnim čvorištima i rastućom gospodarskom neizvjesnošću. Povratak na pretpandemijske razine IATA i dalje očekuje tek u 2024. godini.

Kao važan dio prometne infrastrukture Republike Hrvatske Croatia Airlines je lider na hrvatskom zrakoplovnom tržištu s godišnjim tržišnim udjelom oko 18 posto, dok u zimskoj sezoni udio u prometu iznosi i oko 43 posto. Značaj kompanije u prometnoj povezanosti zemlje osobito je došao do izražaja u uvjetima krize izazvane pandemijom Covid-19 tijekom 2020. i 2021. godine, osobito tijekom zimske sezone, kad se većina zrakoplovnih kompanija povukla s domaćeg tržišta ili znatno smanjila letenje.

Na sjednici Nadzornog odbora Croatia Airlinesa održanoj u kolovozu 2021. godine prihvaćen je prijedlog

Post-Covid strategije Croatia Airlinesa koji je sredinom 2021. godine napravljen zajedno s odabranim konzultantima - Boston Consulting Group (BCG). U 2022. godini provodile su se aktivnosti implementacije definiranih strateških inicijativa koje će trajati tri godine i omogućit će održivo poslovanje kompanije u budućnosti. Uz povećanje učinkovitosti i konkurentske sposobnosti, transformacijom dosadašnjih modela i načina rada, u narednom razdoblju pred kompanijom se nalaze ključni operativni i strukturni izazovi koji uključuju obnovu flote zrakoplova i optimizaciju mreže letova tijekom cijele godine. Obnova flote zrakoplova od 2024. godine predstavlja novi razvojni ciklus kompanije u cilju operiranja u budućnosti samo jednim tipom zrakoplova Airbus A220. Uzimajući u obzir kretanja na visoko konkurentnom hrvatskom zrakoplovnom tržištu, cijene goriva i emisija CO2, kao i ciljeve „zelenih“ politika Europske Unije, definirane strateške inicijative nemaju alternativu, a njihovom implementacijom koriste se mogućnosti koje nude slijedeće dvije godine tijekom kojih se očekuje oporavak zračnog prometa.

Ključni strateški ciljevi u daljnjem razdoblju su osiguravanje profitabilnosti, odgovornost prema dioničarima, povećanje kapitala, obnova i optimizacija flote te provođenje Public Service Obligation (PSO) ugovora za razdoblje 2022.-2026. U cilju ispunjenja spomenutih strateških ciljeva, provodit ćemo ili već provodimo sljedeće mjere definirane Post-Covid strategijom:

- optimiziranje strukture flote zrakoplova - nakon detaljne analize tržišta i ponuda zrakoplova, Croatia Airlines odabrao je zrakoplov tipa A220, kapaciteta 149 (serija A220-300) i 127 sjedala (serija A220-100), za isporuke u razdoblju od 2024. do 2026. godine, a odluka o početku procesa obnove flote donesena je početkom listopada 2022. godine. Za sada je u planu zamjena 12 zrakoplova, uz mogućnost dodavanja još 3 jedinice u 2027. godini, kako to predviđa „Post Covid“ strategija:

- optimiziranje i proširenje mreže opsluživanja (u 2022. godini uvedeno je pet novih međunarodnih linija iz Zračne luke Split za Amsterdam, Bukurešt, Dublin, Milano i Stockholm, a povećavao se nalet i u zimskom razdoblju uvođenjem linija OSI-MUC, SPU-ZRH, PUY-ZRH);

- povećanje putničkih prihoda temeljem porasta broja prevezenih putnika uz povećanje ponuđenih usluga (proizvoda), diversifikaciju cijena usluga te povećanje efikasnosti kroz daljnju digitalizaciju svih komercijalnih aktivnosti u cilju realiziranja prihodovnih potencijala;

- povećanje prihoda koji nisu vezani uz letenje, prvenstveno prihoda od usluga održavanja zrakoplova drugim kompanijama;

- provođenje ugovora za PSO (Public Service Obligation) na domaćim linijama za razdoblje 2022. - 2026.;

- različite inicijative u vidu smanjenja različitih kategorija troškova.

Provođenje definirane Post-Covid strategije, ali i nastavak procesa privatizacije kad se za to steknu uvjeti trebali bi smanjiti rizike uz sposobnost Društva da održivo posluje u budućem razdoblju.

Sukladno misiji i viziji primjenjujemo poslovni model mrežnog operatora u okviru zrakoplovne udruge

Star Alliance, koja u svim ključnim dokumentima poslovanja naglašava nužnost održavanja visoke razine sigurnosti, pouzdanosti, kvalitete i točnosti prometovanja.

26
102-2 102-9 102-11 102-12 102-15 102-16 102-40 102-41 102-42 102-43 102-44 102-46 102-47 103-1 103-2 103-3 201-1 302-1 303-1 303-2 303-3 303-4 303-5 305-1 305-2 305-4 306-1 306-2 307-1 401-1 404-2 406-1 413-1 415-1 416-1 417-1

Članstvo u Star Allianceu omogućuje nam dostupnost na tržištima na kojima fizički ne obavljamo letove te mogućnost povećanja kapaciteta na postojećim rutama. Naš je poslovni model utemeljen na snažnom mrežnom redovitom zračnom prijevozniku. Strategija mrežnog prometovanja ide u smjeru jasnog određenja primarnih, sekundarnih i tercijarnih ruta, odnosno domaćih i regionalnih ruta te istodobnog definiranja specifičnosti pojedine rute i optimizacije broja frekvencija.

Domaći linijski zračni prijevoz, koji je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku obavlja se po PSO (Public Service Obligation) europskom modelu od 2007. godine. Nakon provedenog javnog natječaja, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske u 2022. godini Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa Croatia Airlinesom sklopilo je Ugovor o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 4. srpnja 2022. do 28. ožujka 2026. godine.

MISIJA

Naša je misija ostvarivati dobit pružanjem usluga iz područja zračnog prometa. Prioritet je korisnicima naših usluga, vlastitim i zajedničkim letovima svojih partnera, osigurati optimalnu zračnu povezanost Republike Hrvatske i svijeta te pridonositi razvoju turizma u Republici Hrvatskoj.

VIZIJA Želimo da CROATIA AIRLINES bude prvi odabir svakom putniku s polazištem ili odredištem u Hrvatskoj.

Poslovni model Croatia Airlinesa

mrežni redovni prijevoznik

- domaći promet - po pravilima PSO*

- međunarodni promet - strategija profitabilnog rasta mrežnog prijevoznika

*Public Service Obligation

povećanje produktivnosti

- zrakoplova, rada i goriva

društvena odgovornost i očuvanje okoliša

- odnos prema putnicima, zaposlenicima i okolišu

6.1. Rizici poslovanja i prilike

komercijalne suradnje

- s članicama Star Alliancea i kompanijama

izvan Star Alliancea

modernizacija flote

optimizacija komplementarnih razvojnih strategija

- operativna, financijska strategija te strategija ljudskih potencijala

sigurnost i kvaliteta digitaliziranje poslovnih procesa i komercijalnih aktivnosti

Učinkovito upravljanje rizicima iznimno je važno za održivo poslovanje. Uzimajući u obzir specifične zahtjeve industrije Croatia Airlines kao podlogu za definiranje politike upravljanja rizicima u pravilu koristiti COSO ERM okvir (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission - Enterprise Risk Management) i ISO 9001 normu za upravljanje rizicima. Upravljanje rizicima na svim razinama korporativnog upravljanja zahtjeva zajedničke metode i procese unutar kompanije te transformaciju u formalno i strukturirano upravljanje rizicima.

Velika se pažnja pridaje procjeni, provjeri i upravljanju rizicima kako bi se osiguralo kvalitetno i pravodobno odlučivanje, poslovno planiranje i djelotvorno upravljanje.

Većinom rizika kompanija upravlja unutar redovnih procesa korporativnog upravljanja. Svi procesi kao i aktivnosti tih procesa jednom godišnje provjeravaju se kroz interne audite kvalitete, a određenom dinamikom i kroz vanjske audite kvalitete. Provjerava se sukladnost tih procesa s postojećom zakonskom

A 27 6
28 Š. Lugarov

regulativom i normama po kojima je Croatia Airlines certificiran te internim propisima i procedurama. O nalazima te rješavanju i statusu nalaza jednom godišnje kroz Management Review informira se Kolegij Uprave. Interna revizija sukladno strateškom i godišnjem planu interne revizije provodi interne kontrole pojedinih procesa i organizacijskih jedinica i o svakoj pojedinoj kontroli izvještava direktno Upravu Croatia Airlinesa te daje preporuke za poboljšanja.

Prilikom izrade planova poslovanja kompanije pripremaju se dodatne senzitivne analize vezano uz moguće promjene nekih najrizičnijih kategorija poslovanja, kako bi se pripremili alternativni scenariji. Sve to sadržano je u planskim ciljevima i smjernicama koje su dužne provoditi i usklađivati sve organizacijske jedinice kroz svoje postupke upravljanja rizicima, a praćenje se osigurava kroz sustave internih kontrola te kroz sustav kvalitete i internu reviziju. Na taj način proces procjene rizika odvija se kao sastavni dio definiranja strateških i operativnih ciljeva s cjelovitim pogledom na rizike i mogućnosti.

Odgovornost za upravljanje rizicima kao i nadzor nad sustavom učinkovitosti sustava upravljanja rizicima snosi Uprava Croatia Airlinesa. Kolegij Uprave, koji se sastoji od članova uprave i direktora sektora, analizira izvješća i ključne pokazatelje uspješnosti te u skladu s razinom odstupanja od postavljanih ciljeva inicira konkretne akcije.

Temeljni dokument na kojem počiva proces upravljanja rizicima je ‘’Politika upravljanja rizicima Croatia Airlines

d.d.’’, a oformljen je i Registar strateških rizika kojim je omogućena informiranost o najvažnijim rizicima na nivou kompanije te njihovo kontinuirano praćenje. Pregled najznačajnijih rizika u poslovanju Croatia Airlinesa u tekućoj godini objavljuje se kroz Izvješća poslovodstva o stanju Društva za promatrano razdoblje te u Godišnjem izvješću društva Croatia Airlines d.d. Registar strateških rizika ažurira se po potrebi, a najmanje jednom godišnje. Inicijalna procjena rizika, odgovori na rizik te vrednovanje rizika uz postojeće kontrole/dodatne mjere definirani su na radionicama s direktorima odgovornima za pojedine rizike.

Dosljedna primjena integriranog pristupa upravljanja rizicima u Croatia Airlinesu omogućava shvaćanje prave prirode pojedinih rizika i povećava sposobnost za pravovremene akcije. Sustavnim upravljanjem svim navedenim rizicima unapređuje se stupanj organizacijske učinkovitosti kompanije, u cilju povećanja konkurentnosti. Daljnje širenje svijesti i usvajanje kulture rizika na svim razinama u kompaniji predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika budućeg održivog poslovanja.

Glavni rizici u poslovanju Croatia Airlinesa

Vanjski rizici

Gospodarsko okruženje (HR & odredišta)

Prometne naknade i dozvole za letenje

Konkurencija

Star Alliance i partnerstva

Unutarnji rizici

Kompanijska strategija

Ljudski resursi

Upravljanje kapacitetima

Poremećaji u operaciji

Dobavljači Prodaja i upravljanje prihodima

Gorivo, valute, kamatne stope...

Rizik likvidnosti

Glavni rizici koji su u 2022. godini imali najveći utjecaj na poslovanje zrakoplovnih kompanija su rizik cijene goriva, rizik cijene emisijskih jedinica, rizik utjecaja rata u Ukrajini, rizik pada potražnje za uslugama zračnog prijevoza te posljedično rizik likvidnosti. Uz navedene dugoročne rizike značajan kratkoročni rizik u 2022. godini u zrakoplovnoj industriji u Europi bio je nedostatak radne snage u svim segmentima zračnog prometa. Pregled najznačajnijih rizika u poslovanju Croatia Airlinesa u 2022. godini detaljnije je obrazložen u Godišnjem izvješću društva Croatia Airlines d.d. i Grupe Croatia Airlines za 2022. godinu objavljenom na web stranici kompanije.

Svaki rizik ujedno je i prilika te se utvrđuju područja u kojima je moguće jačati kapacitete i potencijal kompanije kao i uvoditi promjene u poslovanje koje bi omogućile poboljšanja i pridonijele održivosti poslovanja.

A 29 6

6.2. Dionici

Dobra suradnja s našim dionicima ključna je za uspješno i sigurno poslovanje. To je posebice bilo izraženo u krizi izazvanoj Covid pandemijom kad su se zajedničkim snagama nastojala pronaći optimalna rješenja kroz koja bi se osigurala održivost poslovanja uz doprinos svakog dionika u poslovnom lancu. U svojem se poslovanju vodimo načelima odgovornosti, etičnosti, transparentnosti i poštivanja dobrih poslovnih običaja prema svim dionicima našeg poslovnog procesa. S obzirom na djelatnost koju obavljamo, surađujemo s velikim brojem dionika s kojima se provodi kontinuirani dijalog i razmjena informacija putem dobro uhodanih kanala komunikacije. Rezultat ove komunikacije jest i identifikacija ključnih tema i interesa (materijalna područja poslovanja) koji su uključeni u analize i koji u konačnici predstavljaju sadržaj ovog nefinancijskog izvještaja. S obzirom na važnost i utjecaj na poslovanje, prepoznali smo ključne dionike te ih s obzirom na značaj grupirali u tri kategorije: ključni dionici, dionici sa značajnim utjecajem i ostali dionici. Sa svim poslovnim partnerima (domaćim i inozemnim) surađujemo poštujući načela dobroga gospodara te vodeći računa o interesima vlasnika odnosno dioničara. Sa svim se partnerima nastoji ostvariti poslovna suradnja u dobroj vjeri i na uzajamno zadovoljstvo. Posebna pažnja posvećuje se poštivanju specifičnih međunarodnih zrakoplovnih propisa i preporuka te domaće pravne i stručne regulative u cjelokupnom poslovanju.

S dionicima se odvija uzajamna komunikacija čiji je cilj postići željeno pozicioniranje kompanije na tržištu, sustavno informiranje šire javnosti te postojećih i potencijalnih korisnika o kompaniji, njezinim uslugama te novostima vezanima uz njezino poslovanje. Najvažniji je cilj uspostavljanje i njegovanje prepoznatljivog i pozitivnog imidža Croatia Airlinesa u široj javnosti.

Ključni dionici

- putnici

- kupci usluga carga, održavanje zrakoplova i školovanja

- zaposlenici

Croatia Airlines upravljanje

Doinici sa značajnim utjecajem

- dioničari i investitori

- dobavljači

- sindikati

- tijela državne vlasti

- akademska/poslovna/ stručna zajednica

- certifikacijske vlasti i kuće

Ostali doinici

- lokalna zajednica

- financijska javnost

- zrakoplovne udruge

- mediji/javnost

Nacionalni i globalni zakoni i propisi

Komunikacija s dionicima

Identifikacija i prioritizacija materijalnih tema

- Osiguranje održivog poslovanja kompanije

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing

- Ekonomski učinak i doprinos gospodarstvu (turizam)

- Radni odnosi, dostojan rad i sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Razvoj lokalne zajednice

30

DIONICI

Lokalna zajednica

VRSTE KOMUNIKACIJE KLJUČNE TEME I PITANJA

- službena internet stranica

- pozivni centar

- sajmovi i skupovi

- program vjernosti Miles&More

- društvene mreže

- marketinške akcije

- promotivni materijal

- putni časopis CROATIA

- Inflight entertainment

- anketni upitnici o kvaliteti usluge

Kupci usluga (cargo, tehnika, školovanja)

- poslovna pisana komunikacija

- telefonski kontakt

- izravni sastanci

- izvješća o poslovanju

- školovanja vanjskih korisnika

- eventi

Zaposlenici

- intranet

- e-pošta

- internetske platforme Teams, Zoom i sl.

- e-novosti

- interni sastanci

- radničko vijeće

- radnički skupovi

- poslovna izvješća

- obrazovanje i usavršavanje

- pisana obraćanja Uprave

Dioničari i investitori

- redovne i izvanredne skupštine

- pisana komunikacija (pošta; e-mail)

- izvješća o poslovanju

- izravni sastanci

- službena internet stranica

- službene stranice burze; HANFE

- izvješća o provedenom nadzoru poslovanja (kontrole, auditi)

Dobavljači

- poslovna komunikacija (e-mail; pošta; telefon; internetske platforme Teams, Zoom i sl.)

- izravni sastanci

- izvješća o poslovanju

- sajmovi

- internet stranica

Sindikati

- izravna komunikacija - sastanci

- pisana komunikacija (e-mail, intranet; pošta)

Tijela državne vlasti

- pisana komunikacija (pošta; e-mail)

- internetske platforme Teams, Zoom i sl.

- izvješća o poslovanju

- službena internet stranica

- službene stranice burze; HANFE

- izvješća o provedenom nadzoru

- poslovanja (kontrole, auditi)

- članstva

Lokalna zajednica

- donacije i sponzorstva

- službena internet stranica

- izravan kontakt; telefonska komunikacija, e-mail; pošta

- školovanja i stručna praksa

- organizirano razgledavanje hangara i zrakoplova

Ostala udruženja/institucije (financijska javnost, zrakoplovne udruge, mediji/javnost, akademska/poslovna/ stručna zajednica; certifikacijske vlasti i kuće)

- izvješća o poslovanju

- objave u medijima, propćenja

- službena internet stranica

- službene stranice burze; HANFE članstva

- poslovna komunikacija (e-mail; pošta; telefon; internetske platforme Teams, Zoom i sl.)

- konferencije, radni sastanci

- promotivne akcije; reportaže intervjui

- društvene mreže

- incentive putovanja

- znanstveni i stručni radovi

- članstva

- izravni sastanci

- auditi

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom - Razvoj lokalne zajednice

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing

- Radni odnosi, dostojan rad i sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Razvoj lokalne zajednice

- Osiguranje održivosti poslovanja - Sigurnost i kvaliteta sustava - Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma - Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing - Radni odnosi, dostojan rad i sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom - Razvoj lokalne zajednice

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing - Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Razvoj lokalne zajednice

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing

- Radni odnosi, dostojan rad i sloboda udruživanja

i kolektivnog pregovaranja

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing

- Radni odnosi, dostojan rad i sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Razvoj lokalne zajednice

- Sigurnost i kvaliteta sustava

- Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Razvoj lokalne zajednice

- Osiguranje održivosti poslovanja

- Sigurnost i kvaliteta sustava - Ekonomski učinak i doprinos razvoju turizma

- Zadovoljstvo korisnika, odgovornost za proizvod, marketing - Radni odnosi, dostojan rad i sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja - Zaštita okoliša, emisije i energija, upravljanje otpadom

- Razvoj lokalne zajednice

A 31 5

Časopis CROATIA

Kao jedan od oblika komunikacije s našim dionicima, već dugi niz godina izdajemo putni časopis CROATIA četiri puta na godinu s ciljem promicanja hrvatske kulture, baštine, prirodnih ljepota i različitih zanimljivosti iz zemlje te pružanja potpore hrvatskom turizmu. Svojim vizualnim identitetom, kao sastavnim dijelom vizualnog identiteta kompanije. Putni časopis CROATIA uspješno prenosi nacionalna obilježja i tako pridonosi prepoznatljivosti naše zemlje u svijetu. Ljetni broj putnog časopisa zbog izvanredne situacije prvi je put izdan u digitalnom obliku 2020. godine. U svim izdanjima putnog časopisa krizne 2021. godine te u drugim komunikacijskim kanalima objavljene su mjere koje provodimo u našim zrakoplovima kako bismo zaštitili naše putnike i osoblje.

Društvene mreže Croatia Airlinesa

Preko naših društvenih mreža konstantno komuniciramo s korisnicima te objavljujemo različite informacije kao što su objave naših posada s letova, objave vezane uz održavanje zrakoplova, objave u suradnji s HTZ-om i Star Allianceom, objave vezane uz agenciju Obzor putovanja, uz red letenja, promotivne objave, objave vezane uz putni časopis, objavljujemo informacije o prijevozu naših sportaša, o putovanjima za vrijeme koronakrize i razne druge informacije.

Na dan 31. prosinca 2022. imali smo 160.315 fanova na Facebooku.

U nastavku je prikaz broja fanova na ostalim društvenim mrežama:

Facebook - 160.315 followers

Twitter – 5.370 followers

Instagram – 25.673 followers

LinkedIn – 19.874 followers

YouTube – 1.080 pretplatnika

32
Š. Lugarov

Hrvatska turistička zajednica svake godine dodjeljuje nagradu Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine.

Nagrada se dodjeljuje kako bi se podigla kvaliteta usluga i gostoljubivost djelatnika u turizmu i u drugim djelatnostima koje su vezane uz turizam, što izravno utječe na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju, širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma te ukupnog doživljaja Hrvatske kao poželjne turističke destinacije. S ponosom ističemo da je u kategoriji djelatnik godine u prijevozu proglašena Azra Pavlaković, djelatnica našeg Operativnog i hub centra na radnom mjestu operativnog kontrolora prometa. Ova prestižna nagrada joj je uručena na Danima hrvatskog turizma, najvećem skupu turističkih djelatnika u Hrvatskoj, koji je održan u Šibeniku od 6.- 8. listopada 2022. godine.

Tom se prigodom kolegica Pavlaković zahvalila sljedećim riječima:

Dozvolite da vam se zahvalim na priznanju za Djelatnicu godine. Poklonili ste mi povjerenje, veliku radost i čast da predstavljam našu kompaniju na ovoj vrijednoj manifestaciji i to mi je veliko zadovoljstvo.

Ove godine osobito je lijepo jer se osjeća vedrina i ponos, obećavajući oporavak naše kompanije sa značajnim porastom broja putnika u ovim zahtjevnim vremenima, a sve kao uvertira i najava novog uzleta koji će se dogoditi dolaskom naših novih zrakoplova.

Operativni centar Croatia Airlinesa čine moji kolege koji se neprekidno trude da kao posljednji filter osiguraju sigurne i ekonomične realizacije rotacija u skladu s regulativom. U situacijama poremećaja ulažu veliki napor da se promet konsolidira na najbolji mogući način ujedinjujući regulativu, ekonomičnost, zadane rotacije, radno vrijeme posada, tehničko stanje zrakoplova, kašnjenja koja uzrokuju pružatelji usluga kontrole letenja (ATC), itd.

Ponosna sam što ste me izabrali, to podrazumijevam svojim osobnim uspjehom a ujedno i uspjehom svih mojih vrijednih kolega iz Operativnog centra, malog tima koji radi u sinergiji.

Vjerujte da svoj posao obavljam sa srcem i zadovoljstvom i veselim se svakom novom uspjehu.

A 33
Naši zaposlenici
6
Naša nagrađena djelatnica Š. Lugarov

6.3.

Materijalni aspekti poslovanja kompanije i njihov utjecaj na održivi razvoj

Pri postavljanju važnih materijalnih područja pridržavali smo se smjernica GRI zahtjeva i zahtjeva dionika te smo prepoznali materijalna pitanja, odredili i potvrdili njihovu važnost i u konačnici ih prikazali kroz matricu materijalnih pitanja. Kao materijalne aspekte prepoznali smo sve one segmente našeg poslovanja koji mogu imati značajniji ekonomski, okolišni i društveni utjecaj, a koji su u velikoj mjeri usklađeni s našim smjerom i ciljevima poslovanja. Radna skupina za provedbu aktivnosti vezanih uz društveno odgovorno poslovanje, koju čine ključne osobe svakog sektora prepoznatog kao sudionika područja i tema koje pokriva nefinancijsko izvještavanje, procijenila je područja važna za prikaz utjecaja kompanije na društvo, okoliš i gospodarstvo te je potvrdila teme koje mogu utjecati na procjene i odluke dionika. Važnost materijalnih tema kao i njihov utjecaj na poslovanje s dionicima se komunicira kroz sastanke, savjetovanja i ispitivanje mišljenja. Materijalna područja i granice materijalnosti pojedinih tema ostale su nepromijenjene u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje. U idućem razdoblju pristupit ćemo novom razmatranju matrice materijalnosti, a za prethodni izvještajni period korištena je postojeća matrica.

Materijalna područja

Neupitan je značaj Croatia Airlinesa u povezivanju zemlje s inozemstvom kao i održavanju cjelogodišnje linijske povezanosti regija u zemlji. Nakon provedenog javnog natječaja, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Croatia Airlinesa sklopljen je Ugovor o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza za razdoblje od 4. srpnja 2022. do 28. ožujka 2026. godine.

Značaj naše kompanije za gospodarski razvoj zemlje neupitan je te vidljiv kroz izravni doprinos razvoju gospodarstva, razvoju hrvatskog turizma, a značajan smo i izvoznik koji se nekoliko godina prije Covid-19 krize nalazi pri vrhu liste najvećih domaćih izvoznika. Svjesni smo da se poslovna uspješnost ne mjeri samo financijskim rezultatima nego je jednako važno i djelovanje u segmentu društvene odgovornosti i doprinosa održivom razvoju. Neovisno o uslugama koje pružamo, znamo da naš poslovni uspjeh kao i dostojno predstavljanje naše zemlje izravno ovise o povjerenju i zadovoljstvu korisnika naših usluga pa je odgovornost prema putnicima jedan od bitnih aspekata našeg poslovanja. Dužnost nam je razumjeti njihove potrebe i poduzeti sve kako bi njihova očekivanja bila ispunjena. Stoga kontinuirano radimo na novim proizvodima i uslugama koji će putnicima još više olakšati organizaciju putovanja.

Velika pažnja pridaje se i zadovoljstvu zaposlenika jer su visokomotivirani i zadovoljni zaposlenici ključni faktor u ostvarivanju naših ciljeva. Njeguje se atmosfera uvažavanja i suradnje, kao i timski rad. Vrednuju se i primjenjuju najnoviji trendovi upravljanja resursima, a aktivno surađujemo i u usmjeravanju karijera zaposlenih, školovanju i povećanju njihove učinkovitosti. Pružajući konkurentne i kvalitetne uvjete svojim radnicima nastojimo zadržati njihovu vjernost.

Najveći rizici u domeni radne okoline danas nastaju zbog dinamike i otvorenosti tržišta rada te nedostatka i odljeva stručnih licenciranih kadrova. Kako bismo odgovorili na te rizike, stalno nastojimo razvijati poticajnu radnu okolinu te surađujemo s obrazovnim institucijama u vidu znanstveno-nastavne i tehničke suradnje. Tako surađujemo s nekoliko obrazovnih institucija (Fakultet prometnih znanosti, Veleučilište Velika Gorica i Srednja zrakoplovna škola). Razvijena je izvrsna suradnja s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu, na kojemu se školuju budući hrvatski piloti, a kompanija ima uvid u njihovo napredovanje.

Kolektivnim ugovorom osiguran je dugotrajni socijalni mir, što je važna pretpostavka za redovito i stabilno poslovanje kompanije u narednih nekoliko godina i za sve buduće izazove koji stoje pred nama.

103-3

34
6

ZNAČAJ CROATIA AIRLINESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU

Croatia Airlines konstantno doprinosi razvoju hrvatskog turizma i gospodarstva kroz sponzorsko-donacijske aktivnosti te kroz promociju destinacija, kulture, gastronomije, znanosti i sporta.

POVEZANOST

b Kompanija je u 2022. godini izravno povezivala Hrvatsku s 18 država svijeta i 30 odredišta

b Croatia Airlines omogućuje hrvatskim zračnim lukama cjelogodišnju otvorenost, a svim putnicima izvrsnu povezanost tijekom cijele godine

bKompanija pridonosi razvoju turizma općenito, ali i poslovnog / kongresnog turizma koji je poslijednjih godina bio jedan od najbrže rastućih segmenata turizma (po ukupno održanim skupovima Hrvatska je 34. destinacija svijeta i 19. u Europi uz Zagreb, Split, Opatiju i Dubrovnik kao najznačajnije kongresne gradove)

COVID-19 PANDEMIJA I REPATRIJACIJSKI LETOVI

bCroatia Airlinesnije prekinuo prometovanje u izvanrednim okolnostima uslijed Covid-19 pandemije. Tako se nacionalni prijevoznik potvrdio kao strateški dio hrvatske prometne infrastrukture i pridonio održavanju prometne povezanosti, hrvatskom gospodarstvu i građanima što je osobito bilo vidljivo u 2020. godini.

bKompanija je od početka krize bila na raspolaganju Vladi Republike Hrvatske za potrebe organiziranog prijevoza humanitarne pomoći, vraćanje hrvatskih vojnika iz Afganistana te više repatrijacijskih letova iz različitih dijelova Europe.

POMOĆ ZAJEDNICI

bCroatia Airlines nastoji poduprijeti institucije kojima je potrebna humanitarna pomoć i institucije koje organiziraju humanitarne projekte.

bKompanija konstantno pomaže i pruža izravnu pomoć prevozeći bolesnike, djecu ili osobe u potrebi te sudjeluje u dobrotvornim akcijama darivanjem usluge prijevoza.

EKONOMSKI DOPRINOS

bKupnjom roba i usluga od domaćih dobavljača Croatia Airlines podržava još oko 3.000 radnih mjesta.

PROMOCIJA HRVATSKE GASTRONOMIJE, KULTURE, ATRAKCIJA I DESTINACIJA

bPutnicima na letovima prezentira se gastro ponuda

Hrvatske kroz obroke temeljene na autohtonim receptima i namirnicama.

bPutni časopis ima veliku ulogu u korporacijskom vizualnom identitetu i snažan je promotor Hrvatske. Kroz putni časopis promovira se Hrvatska kao brand s naglaskom na prirodne ljepote, povijest i kulturna zbivanja.

bTijekom leta na video ekranima u zrakoplovima Airbus prikazuje se prigodni program i hrvatska odredišta.

bDoprinos funkcioniranju brojnih djelatnosti važnih za život građana naše domovine ostvaruje se redovitim obračunima i plaćanjima poreza, doprinosa te drugih davanja u skladu s važećim propisima.

bNekoliko uzastopnih godina Croatia Airlines nalazi se među najvećim domaćim izvoznicima (Prije Covid 19 pandemije, 2019. godine - 7. mjesto)

bCroatia Airlines podupire sport u Hrvatskoj i službeni je zračni prijevoznik Hrvatskog olimpijskog odbora te na taj način doprinosi promociji i vidljivosti Hrvatske.

A 35

Sa svim partnerima njegujemo dobru poslovnu suradnju temeljenu na dobroj vjeri i na uzajamno zadovoljstvo. Mnogim sponzorstvima i donacijama pomažemo zajednicu u kojoj poslujemo.

Kao jednim od ključnih segmenata društvene odgovornosti naglasak je stavljen na sigurnost i to u svim dijelovima našeg poslovanja. Kako bi se dosegnula visoka razina sigurnosti, ulaže se maksimalno u izobrazbu i stručnost osoblja te jamči visoka razina održavanja zrakoplova u skladu s najvišim svjetskim zrakoplovnim standardima.

Afirmacija moralnih normi i etičnog poslovanja i ponašanja ubrajaju se među najvažnije korporacijske ciljeve Croatia Airlinesa te nam je osobito važna primjena Antikorupcijskog programa.

Velika pažnja pridaje se i utjecaju poslovanja na okoliš. U poslovanju Croatia Airlines nastoji djelovati kao društveno odgovorna kompanija vodeći računa o nusproizvodima poslovanja te njihovu utjecaju na okoliš i društvenu zajednicu. Primjenom suvremenih tehnologija i optimizacijom operacija smanjujemo negativan utjecaj zrakoplovnih operacija na okoliš, čime pridonosimo njegovu očuvanju i unapređenju održivog razvoja, ispunjavajući tako svoju obavezu prema budućim naraštajima.

Poslovne utjecaje kompanije nastojimo pravovremeno prepoznati kako bismo njima mogli na pravi način upravljati te tako pridonositi razvoju hrvatskoga gospodarstva i društva te zaštiti prirodnih bogatstava. Smatramo da je odgovorno upravljanje osnova za dugoročnost i uspješno poslovanje.

MATERIJALNI ASPEKTI

Društveni

Sigurnost

Kvaliteta sustava

Zadovoljstvo korisnika

Odgovornost za proizvod

Obuka i obrazovanje

Radni odnosi i dostojan rad

Marketinška komunikacija

Razvoj lokalne zajednice

Sloboda udruživanja i pregovaranja

Okolišni

Zakonski okviri zaštite okoliša

Emisije i energija

Upravljanje otpadom Ekonomski

Osiguranje održivosti poslovanja

Ekonomski učinak

Doprinos razvoju turizma

Proces i praksa nabave

Ciljevi održivog razvoja

36
MIR, PRAVDA I SNAŽNE INSTITUCIJE

Razvoj lokalne zajednice

Osiguranje održivog poslovanja

Ekonomski učinak

Proces i održivost lanca nabave

Sigurnost

Kvaliteta sustava

Zadovoljstvo korisnika

Odgovornost za proizvod

Obuka i obrazovanje

Radni odnosi i dostojan rad

Zakonski okviri zaštite okoliša

Doprinos razvoju turizma

Marketinške komunikacije

Upravljanje otpadom

Sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja

Emisije i energija

MATERIJALNI ASPEKTI

osiguranje održivog poslovanja

ekonomski učinci i praksa nabave doprinos razvoju turizma proces i praksa nabave

sigurnost

kvaliteta sustava

zadovoljstvo korisnika

odgovornost za proizvod

obuka i obrazovanje

radni odnosi i dostojan rad

marketinška komunikacija

razvoj lokalne zajednice

sloboda udruživanja i pregovaranja

emisije i energija

zakonski okviri zaštite okoliša upravljanje otpadom

granice

unutar grupe granice izvan grupe

svi

subjekti

unutar kompanije svi dionici zaposlenici svi korisnici usluga dobavljači

ekonomska kategorija

državna tijela, društvena, lokalna zajednica, tržišta gdje kompanija obavlja djelatnost

društvena kategorija

okolišna kategorija

A 37
6

Izravna, stvorena i distribuirana ekonomska vrijednost

Cilj kompanije jest pravilnim i pravodobnim odlukama razvijati poslovanje s krajnjim ciljem osiguranja održivog razvoja u budućnosti.

Kao profitna organizacija prepoznajemo sve gospodarske aspekte kao materijalne, pri čemu se posebno naglašava doprinos razvoju hrvatskog turizma i gospodarstva u cjelini, kao i dobrobit pojedinca. S obzirom na tržište na kojemu djelujemo, naš je utjecaj značajan te se odražava na gospodarske prilike na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Budući da održavamo kontinuitet prometnih tokova tijekom cijele godine, pridonosimo razvoju i prometnoj povezanosti pojedinih regija, ponajprije juga naše zemlje. Strateška uloga naše kompanije posebice je došla do izražaja tijekom krize uzrokovane pandemijom Covid 19, kada smo tijekom prvih mjeseci krize bili jedna od rijetkih kompanija koja je zadržala operacije u trenucima kada se velika većina drugih zrakoplovnih kompanija povukla s domaćeg tržišta ili znatno smanjila letenje. Stavili smo se na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske te osigurali povratak tisuća građana u domovinu, osigurali dostavu humanitarne pomoći te obavili i nekoliko repatrijacijskih letova.

Svoj doprinos funkcioniranju brojnih djelatnosti važnih za život građana naše domovine ostvarujemo redovitim obračunima i plaćanjima poreza, doprinosa te drugih davanja u skladu s važećim propisima. Svojom djelatnošću znatno pridonosimo gospodarstvu te smo nekoliko godina prije pandemije uzastopce bili pri vrhu liste najvećih hrvatskih izvoznika. Obavljanjem djelatnosti osiguravamo zaposlenost u našem gospodarskom sektoru, ali i šire.

Detaljan prikaz financijske uspješnosti poslovanja pripremljen je sukladno MSFI-ju te Zakonu o računovodstvu i ostalim važećim zakonskim propisima kao i pravilima industrije, a prikazan je u Revizorskom izvješću te Izvješću poslovodstva o stanju društva za 2022. godinu, gdje su ujedno i obrazložene ključne poslovne promjene u prikazanom razdoblju.

Gospodarskim učinkom u kompaniji upravlja se godišnjim i srednjoročnim planiranjem te redovitim mjesečnim praćenjem ostvarenja planiranih veličina i poduzimanjem pravovremenih akcija u slučaju većih negativnih odstupanja od plana. U procesu godišnjeg planiranja sudjeluje cijela kompanija s obzirom na to da svaki sektor/ služba dostavlja svoje planske okvire za iduću godinu koji se objedinjuju u Sektoru kontrolinga i interne revizije, a definirani plan odobravaju Uprava i Nadzorni odbor.

EKONOMSKI DOPRINOS CROATIA AIRLINESA U 2021. GODINI u

38
milijunima Kn 2022. 2021. Izravno stvorena ekonomska vrijednost (prihodi od prodaje) 1.582,1 848,2 Distribuirana vrijednost: Zaposlenici (bruto primanja, osiguranje, naknade zaposlenicima) 248,2 206,2 Operativni troškovi (bez troškova zaposlenika i ulaganja u zajednicu) 1.430,0 890,0 Davatelji kapitala 9,2 14,6 Plaćanja državi 20,0 11,3 Ulaganja u zajednicu 2,1 1,7 Investicije u materijalnu i nematerijalnu imovinu 34,3 17,0

Proces i praksa nabave

U uvjetima pandemije COVID-19 nabavni procesi u Croatia Airlinesu bili su usmjereni na sprečavanje širenja zaraze i zaštitu zdravlja kako putnika tako i djelatnika. Kontinuirano su se pratile preporuke i odluke Nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa i drugih hrvatskih javnozdravstvenih i regulatornih tijela te međunarodnih zdravstvenih (WHO, ECDC) i regulatornih (IATA, EASA, ICAO) tijela, a u skladu s time definirali su se postupci i predmeti nabave kako bi se domaći i međunarodni promet zrakoplovima Croatia Airlinesa i interni radni proces odvijali na siguran način.

Gospodarski aspekti Croatia Airlinesa utječu na gospodarske prilike dionika i to na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Stalni zadatak nabave roba i usluga jest traženje onih dobavljača koji su u stanju zadovoljiti zahtjeve opskrbe u pogledu kvalitete, količine, cijena i rokova. U tu svrhu primjenjuju se i zakonom propisane te prikladne metode provjere dobavljača inkorporirane u Postupke nabave za letačke i zemaljske operacije, Postupke nabave za potrebe održavanja zrakoplova te Pravilnik o nabavi. Svi interni postupci nabave u najvećoj mjeri inkorporiraju načela i preporuke za provođenje javne nabave.

Sukladno zrakoplovnim propisima i standardima, postupcima i pravilniku o nabavi Croatia Airlines primjenjuje jednaka načela u odabiru postupka nabave u odnosu na sve gospodarske subjekte - načelo tržišnog natjecanja i jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, načela razmjernosti i transparentnosti, načelo učinkovitosti, slobode kretanja robe i kapitala te pružanja usluga. Provođenje postupka nabave u kompaniji decentralizirano je, što znači da ga uz odobrenje Uprave samostalno pokreću i provode organizacijske jedinice. Sam proces nabave, ovisno o vrsti nabave, provodi se u nekoliko različitih oblika nabavnih postupaka. U provođenju postupaka nabave i odabira dobavljača postupa se sukladno Pravilniku o nabavi i relevantnim postupcima, pri čemu priprema konkretnog postupka nabave, odabir dobavljača, ugovaranje i provođenje ugovora o nabavi moraju osigurati kriterije pravovremenosti, sukladnosti sa zahtjevima specifikacija, a sve u cilju omogućavanja učinkovite i efikasne nabave kao i ekonomičnog trošenja sredstava za nabavu. Pravilnik preporučuje primjenu „zelene i održive nabave” kad je to primjenjivo u odnosu na tržišnu situaciju, a u skladu s kompanijskim Priručnikom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Kod nabave strojeva i uređaja s povećanim opasnostima i opasnih radnih tvari obvezno se vodi računa o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. U smislu nabave i korelacije sa zaštitom okoliša, svaka nabava roba i usluga podliježe evaluaciji s aspekta utjecaja na okoliš (ako utjecaja ima) te je preporuka u Pravilniku o nabavi da se, gdje god je to moguće, primjenjuju elementi zelene javne nabave. Dobavljači Croatia Airlinesa upoznati su s certifikatima ISO14001/50001 iz kompanijskog Dopisa dobavljačima pojedinačno te iz sadržaja na kompanijskoj web stranici. Ovim certifikatima Croatia Airlines potvrđuje svoju usmjerenost na očuvanje okoliša i energije te na održivi razvoj. Istovremeno poziva i svoje dobavljače da vlastitim aktivnim i preventivnim djelovanjem, kao i djelovanjem svojih poslovnih partnera, pridonesu zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Politika zaštite okoliša i dopis dobavljačima mogu se pronaći na kompanijskoj web stranici: http://www.croatiaairlines.com/hr/O-nama/Korporativne-vrijednosti/odrzivi-razvoj

Propisani proces nabave svojim se temeljnim zahtjevima integrira u sve ostale potprocese nabave u Croatia Airlinesu.

A 39
6

6.4. EU taksonomija

Donošenjem Europskog zelenog plana 2019. godine, Europska unija (EU) postavila je smjernice za zelene investicije. Kako bi se postiglo klimatski neutralno gospodarstvo, potrebno je potaknuti privatne investicije u održive, odnosno zelene projekte i gospodarske djelatnosti. U svrhu postizanja europskih klimatskih ciljeva i ciljeva Europskog zelenog plana, donesena je Uredba o EU taksonomiji (EU) 2020/852 koja predstavlja klasifikaciju održivih gospodarskih aktivnosti.

Prema članku 8. Uredbe o taksonomiji, društvo Croatia Airlines d.d. je kao subjekt od javnog interesa i obveznik nefinancijskog izvještavanja prema Direktivi o nefinancijskom izvještavanju obvezno za razdoblje od 1.1.2022. do 31.12.2022. izvijestiti o tome kako su i u kojoj mjeri djelatnosti poduzeća povezane s gospodarskim djelatnostima koje se smatraju okolišno održivim u skladu s člancima 3. i 9. Uredbe o Taksonomiji. U 2021. godini bilo je potrebno izvijestiti samo udio taksonomski prihvatljivih i neprihvatljivih djelatnosti u ukupnim prihodima, kapitalnim rashodima i operativnim rashodima kompanije. Od 2022. godine potrebno je izvještavati i udio taksonomski usklađenih djelatnosti. Gospodarska aktivnost je taksonomski prihvatljiva ako je uvrštena u delegirane akte Uredbe o taksonomiji, odnosno ako su za nju raspisani tehnički kriteriji provjere, a taksonomski je usklađena ako zadovoljava spomenute tehničke kriterije provjere.

Kako bi utvrdili smatra li se neka gospodarska djelatnost prihvatljivom, radna skupina za nefinancijsko izvještavanje provela je analizu na dvije razine:

- gospodarska djelatnost provodi se na razini Croatia Airlines d.d.

- gospodarska aktivnost se nalazi u aneksima delegiranih akata Uredbe o EU taksonomiji.

U izvještajnoj 2022. godini gospodarske djelatnosti zrakoplovne industrije još nisu uvrštene u službeno usvojene delegirane akte Uredbe o taksonomiji. Samim time osnovna djelatnost društva Croatia Airlines d.d. zračni prijevoz putnika i tereta smatra se taksonomski neprihvatljivom.

Budući da trenutno dostupna zrakoplovna tehnologija nije prilagođena za letenje s nultim ili niskim emisijama stakleničkih plinova i neće biti dostupna sigurno još jedno desetljeće, svrstavanje avioindustrije na popis taksonomski prihvatljivih djelatnosti od izuzetnog je značaja za privlačenje investicija u ozelenjavanje poslovanja i bržu tranziciju prema ugljičnoj neutralnosti.

Očekuje se da će djelatnosti iz zrakoplovne industrije biti dio sljedećeg delegiranog akta te bi se u narednim razdobljima povećao udio taksonomski prihvatljivih i usklađenih djelatnosti društva Croatia Airlines d.d.

Računovodstvene politike i ključni pokazatelji uspješnosti

Ključni pokazatelji uspješnosti za utvrđene gospodarske djelatnosti izračunati su i objavljeni u skladu s Delegiranom uredbom o objavama (EU) 2021/2178. Budući da zrakoplovstvo još nije jedan od sektora obuhvaćenih delegiranim aktima donesenih u skladu s Člankom 10., stavkom 3. Uredbe (EU) 2020/852 udio taksonomski prihvatljivih ekonomskih djelatnosti u prometu, kapitalnim troškovima i operativnim troškovima bio je 0% u financijskoj 2022. godini.

40

Tablica 1. Udio prihoda od proizvoda ili usluga povezanih s ekonomskim djelatnostima usklađenima s taksonomijom – objava za 2022. godinu

Kriteriji značajnog doprinosa okolišnim ciljevima

da ne štete bitno nijednom okolišnom cilju

• Ukupni prihod definiran je kao prihod od prodaje proizvoda i pružanja usluga u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom (MRS) 1, točka 82. podtočka (a), kako je donesen Uredbom Komisije (EZ) br. 1126/2008 (1)., a prikazan je u financijskim bilješkama 4,5,6, „Konsolidiranih i odvojenih financijskih izvještaja za godinu koja je završila 31. prosinca 2022. zajedno s Izvješćem neovisnog revizora“ koji su sastavni dio „Godišnjeg izvješća društva Croatia Airlines d.d. i Grupe Croatia Airlines za 2022. godinu“.

• Društvo Croatia Airlines d.d. u 2022. nije ostvarilo prihode od proizvoda ili usluga, uključujući nematerijalnu imovinu, povezanih s ekonomskim djelatnostima usklađenima s taksonomijom zbog čega ključni pokazatelj uspješnosti za Taksonomski prihvatljive djelatnosti iznosi 0.

• Računovodstvene politike povezane s izračunom prihoda navedene su u godišnjem financijskom izvještaju na stranici 74.

A 41
PRIHOD % % % % % % % Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne A. Taksonomski prihvatljive djelatnosti A.1. Prihod od taksonomski usklađenih gospodarskih djelatnosti 0 0% / / / / / / / / / / / / A.2. Prihod od neusklađenih prihvatljivih gospodarskih djelatnosti 0 0% Ukupno (A.1. + A.2.) 0 0% B. Taksonomski neprihvatljive djelatnosti Prihod od gospodarskih djelatnosti koje nisu prihvatljive 1.582.058.021 100% Ukupno (B.) 1.582.058.021 100% Ukupno (A.+B.) 1.582.058.021 100% Apsolutni iznos Udio u ukupnom pokazatelju Ublažavanje klimatskih promjena Vodni i morski resursi Kružno gospodarstvo Bioraznolikost i ekosustavi Ublažavanje klimatskih promjena Prilagodba klimatskih promjena Vodni i morski resursi Kružno gospodarstvo Bioraznolikost i ekosustavi Onešišćenje Onešišćenje 6
Kriteriji

Tablica 2.: Udio kapitalnih rashoda za proizvode ili usluge povezane s ekonomskim djelatnostima usklađenima s taksonomijom – objava za 2022. godinu

Kriteriji značajnog doprinosa okolišnim ciljevima

Kriteriji da ne štete bitno nijednom okolišnom cilju

• Kapitalna ulaganja obuhvaćaju povećanja materijalne i nematerijalne imovine tijekom izvještajnog razdoblja (uključujući i imovinu stečenu poslovnim kombinacijama), prije postupka ponovnog vrednovanja (uključujući revalorizacije i umanjenja vrijednosti), troškova amortizacije i isključujući promjene u fer vrijednosti, primjenjujući

MRS 16, točku 73.e), podtočke (i) i (iii), MRS 38 točku 118.e) podtočku (i), MRS 40, točke 76.a) i b) (za fer vrijednost), MRS 40, točku 79.d) podtočke (i) i (ii) (model troška), MRS 41, točka 50 točke b) i e) te MSFI 16, točku 53.h) kako je navedeno u Prilogu I. delegirane uredbe o objavama (EU) 2021/2178 u iznosu 34.346.375 kuna.

Ukupna kapitalna ulaganja CapEx kako je opisano u uredbi o taksonomiji prikazana su u financijskim bilješkama

12 „Nematerijalna imovina“ i 13 „Nekretnine, postrojenja i oprema“

• Kako u 2022. nije bilo taksonomski prihvatljivih djelatnosti, nije bilo niti kapitalnih rashoda usklađenih s taksonomijom. Zbog toga ključni pokazatelj uspješnosti iznosi 0.

• Najmovi koji ne dovode do priznavanja imovine s pravom korištenja nisu obračunati kao kapitalni rashodi.

• Računovodstvene politike povezane s izračunom kapitalnih rashoda navedene su u godišnjem financijskom izvještaju na stranicama 78-80.

42
KAPITALNI RASHODI % % % % % % % Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne
A. Taksonomski prihvatljive djelatnosti
0 0% / / / / / / / / / / / /
gospodarskih djelatnosti 0 0% Ukupno (A.1. + A.2.) 0 0%
Kapitalni
34.346.375
Ukupno (B.) 34.346.375 100% Ukupno (A.+B.) 34.346.375 100% Apsolutni iznos Udio u ukupnom pokazatelju Ublažavanje klimatskih promjena Vodni morski resursi Kružno gospodarstvo Bioraznolikost i ekosustavi Ublažavanje klimatskih promjena Prilagodba klimatskih promjena Vodni morski resursi Kružno gospodarstvo Bioraznolikost ekosustavi Onešišćenje Onešišćenje
A.1. Kapitalni rashodi od taksonomski usklađenih gospodarskih djelatnosti
A.2. Kapitalni rashodi od neusklađenih prihvatljivih
B. Taksonomski neprihvatljive djelatnosti
rashodi od gospodarskih djelatnosti koje nisu prihvatljive
100%

Tablica 3.: Udio operativnih rashoda za proizvode ili usluge povezane s ekonomskim djelatnostima usklađenima s taksonomijom – objava za 2022. godinu Kriteriji značajnog doprinosa okolišnim ciljevima

Onešišćenje

da ne štete bitno nijednom okolišnom cilju

• Prema uredbi o taksonomiji, ukupnim operativnim troškovima se smatraju troškovi održavanja dugotrajne imovine kao i izravni troškovi istraživanja i razvoja te ugovori o kratkoročnom najmu. Za Croatia Airlines d.d. ti troškovi uključuju troškove održavanja motora i dijelova te troškove potrošnog materijala u iznosu od 140.213.041 kuna, objavljeni u bilješci 7 „Troškovi po prirodi“.

• U 2022. godini djelatnosti Croatia Airlines d.d. nisu taksonomski prihvatljive, zbog čega ključni pokazatelj uspješnosti iznosi 0 jer se operativni rashodi ne mogu povezati s taksonomski usklađenim djelatnostima.

• Računovodstvene politike povezane s izračunom operativnih rashoda navedene su u godišnjem financijskom izvještaju.

Društvo Croatia Airlines d.d. primjenjuje Međunarodne standarde financijskog izvještavanja (MSFI). Prilikom izračuna ključnih pokazatelja uspješnosti za potrebe izvještavanja u skladu sa zahtjevima Uredbe o taksonomiji, provedena je detaljna analiza pojedinih elemenata koje je bilo potrebno uključiti u brojnik i nazivnik kako ne bi došlo do pogrešaka zbog moguće različite klasifikacije u zakonskim odredbama i računovodstvenim standardima.

A 43
Kriteriji
OPERATIVNI RASHODI % % % % % % % Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne Da/Ne A. Taksonomski prihvatljive djelatnosti A.1. Operativni rashodi od taksonomski usklađenih gospodarskih djelatnosti 0 0% / / / / / / / / / / / / A.2. Operativni rashodi od neusklađenih prihvatljivih gospodarskih djelatnosti 0 0% Ukupno (A.1. + A.2.) 0 0% B. Taksonomski neprihvatljive djelatnosti Operativni rashodi od gospodarskih djelatnosti koje nisu prihvatljive 140.213.041 100% Ukupno (B.) 140.213.041 100% Ukupno (A.+B.) 140.213.041 100% Apsolutni iznos Udio u ukupnom pokazatelju Ublažavanje klimatskih promjena Vodni i morski resursi Kružno gospodarstvo Bioraznolikost i ekosustavi Ublažavanje klimatskih promjena Prilagodba klimatskih promjena Vodni i morski resursi Kružno gospodarstvo Bioraznolikost i ekosustavi
Onešišćenje
6
44
Š. Lugarov

6.5. Sigurnost i unapređenje kao imperativ poslovanja

U Croatia Airlinesu na prvom je mjestu sigurnost u svim dijelovima korporacijskog poslovanja. Sa sigurnošću nema kompromisa. Kako bi se dosegnula visoka razina sigurnosti, maksimalno se ulaže u izobrazbu letačkog, kabinskog, zemaljskog i tehničkog osoblja te se vodi računa o stručnosti ostalog kadra. Također, jamči se visoka razina održavanja zrakoplova u skladu s najvišim svjetskim zrakoplovnim standardima, poštuju se svi potrebni propisi i standardi te se neprestano ulažu tehnička sredstva da kriteriji sigurnosti budu prvi u svakom segmentu poslovanja.

Sustav kvalitete

U Croatia Airlinesu uveden je integrirani sustav kvalitete baziran na zahtjevima europske, međunarodne i industrijske regulative: Air Operation Regulation, EASA Part 145, EASA Part 147, EASA Part CAMO, Aircrew Regulation, Direktiva 2003/87/EC (EU ETS) i ICAO Annex 16 (CORSIA), ISO 9001, ISO 50001 te ISO 14001. Sustav kvalitete obuhvaća sve organizacijske dijelove Croatia Airlinesa i njihove procese.

SUSTAV KVALITETE CROATIA AIRLINESA

UPRAVLJANJE KVALITETOM ZA NEOPERATIVNE POSLOVE

- Financije i računovodstvo

- Pravni poslovi, upravljanje ljudskim resursima i imovinom

- Upravljanje informacijskim tehnologijama

- Komercijalni poslovi

- Upravljanje mrežom i prihodima

- Kontroling i interna revizija

UPRAVLJANJE KVALITETOM

U PROMETU

Air Operations Regulation

ORA.GEN 200 Management System

- Letačke operacije

- Kabinske operacije

- Zemaljske operacije

- Prometni školski Centar Air Crew Regulation ORA.GEN 200 Management System

1. Air Operation Regulation CR (EU) 965/2012

ISO 9001, 14001, 50001

UPRAVLJANJE KVALITETOM

U TEHNICI

Part CAMO.A.200 i Part 145.A.200

- Održavanje zrakoplova

- Inženjering i tehnička podrška

- Tehnički školski Centar Part 147.A.130(b)

Operatori zrakoplova koji izvode letačke operacije komercijalnog zračnog prijevoza certificiraju se i nadziru prema odredbama Uredbe Komisije (EU) br. 965/2012 o utvrđivanju tehničkih zahtjeva i upravnih postupaka u vezi s letačkim operacijama. Uprava zračnog prometa pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka (danas Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo) izdala je prvi certifikat Croatia Airlinesu 29.4.2003. (Svjedodžba operatora zrakoplova, tzv. Air Operator Certificate - AOC), kojim se potvrđuje da operator ima profesionalnu sposobnost i organizaciju koja omogućuje sigurno izvođenje operacija.

2. Aircrew Regulation CR (EU) 1178/2011

Uredbom Komisije (EU) br. 1178/2011 utvrđuju se tehnički zahtjevi i administrativni postupci vezani za članove posade zrakoplova u civilnom zrakoplovstvu. Croatia Airlinesu izdan je Certifikat odobrene organizacije za osposobljavanje HR.ATO.001. Organizacija je odobrena za provođenje sljedećih osposobljavanja:

• Osposobljavanje za ovlaštenje na tipu - A320/DHC8

• Tečaj osposobljavanja za obnavljanje ovlaštenja - A320/DHC8

• Tečaj osposobljavanja za instruktora na tipu TRI (A) - A320/DHC8

• Tečaj osposobljavanja obnavljanje ovlaštenja za instruktora na tipu TRI (A) - A320/DHC8

• Tečaj osposobljavanja za instruktora na simulatoru - A320/DHC8

• Tečaj osposobljavanja obnavljanje ovlaštenja za instruktora letenja na simulatoru - A320/DHC8

• Letačko osposobljavanje-slijetanja - A320/DHC8

A 45
6

3.

Continuing Airworthiness Management Organization - Part CAMO

Krajem 2007. godine Croatia Airlines ispunio je uvjete, te je našoj kompaniji izdan 9A Part M certifikat s opsegom ovlaštenja pododjeljka G (Subpart G) čime je stekla pravo samostalnog kontroliranja plovidbenosti zrakoplova iz svoje flote. Naknadno počevši od siječnja 2009. godine opseg ovlaštenja je proširen i na pododjeljak I (Subpart I), koji nam dozvoljava potpuno samostalno provođenje plovidbenosti te ovjeru svjedodžbe o plovidbenosti zrakoplova. Stjecanje navednih certifikata bazira se na ‘Pravilniku o kontinuiranoj plovidbenosti’ koji je u potpunosti usuglašen sa zakonima EU. Ulaskom Hrvatske u EU, hrvatsko odobrenje HR.MG.001 postalo je priznato i važeće na prostoru Europske unije.

Posljednjim izmjenama primjenjive EU regulative početkom 2022. g. dolazi do zamjene Croatia Airlines Part M pododjeljka G (Subpart G) odobrenja u novo Part CAMO odobrenje - HR.CAMO.0001.

- Part 145

Croatia Airlines je 2001. godine stekao odobrenje organizacije za održavanje zrakoplova prema tadašnjoj regulativi, JAR 145, a godine 2004. to je odobrenje zamijenjeno odobrenjem EASA Part 145, koje odgovara uvjetima jedinstvenih zrakoplovnih vlasti Europske unije (EASA, European Aviation Safety Agency). Nadzor nad pridržavanjem zahtjeva norme EASA Part 145 svake se godine provodio putem revizije koje su u ime EASA-e provodili stručnjaci LBA-a (Luftfahrt Bundesamt).

Istodobno je održavana i važnost ekvivalentnog certifikata Part 145, koji je izdala Uprava zračnog prometa pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, a koji danas obnavlja Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA). Ulaskom Hrvatske u EU prestalo je važenje odobrenja EASA Part 145 koje je vrijedilo za zemlju nečlanicu EU-a, a hrvatsko odobrenje HR.145.001 postalo je priznato i

46
važeće na prostoru Europske unije. Š. Lugarov

- Part 147

Croatia Airlines je 2005. godine stekao odobrenje organizacije za osposobljavanje osoblja za održavanje zrakoplova prema tadašnjoj regulativi, JAR 147, a 2007. godine to je odobrenje zamijenjeno odobrenjem HR

Part 147 po tadašnjoj regulativi 9A-Part-147 za sve tipove zrakoplova iz svoje flote.

Od 2012. godine Croatia Airlines ima odobrenje organizacije za osposobljavanje osoblja za održavanje zrakoplova za osnovni trening i za nekoliko tipova zrakoplova. Ulaskom Hrvatske u EU hrvatsko odobrenje HR.147.001 postalo je priznato i važeće na prostoru Europske unije.

4. IOSA Operator

Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA) uspostavila je standardiziran i međunarodno priznat i prihvaćen program ocjenjivanja sigurnosti koji se odnosi na sve članove udruge. Prvi IOSA nadzor u Croatia Airlinesu proveden je u prosincu 2003. godine te je potvrdio visoku razinu sigurnosti letenja. Certifikat IOSA obnavlja se svake dvije godine.

5. ISO 9001

Naš pristup upravljanja kvalitetom definiran je u temeljnom dokumentu kompanije - Politici kvalitete. Croatia Airlines uspostavio je i u studenome 2003. godine certificirao sustav upravljanja kvalitetom prema zahtjevima ISO 9001, jedinstvene međunarodne norme za upravljanje sustavima kvalitete u cijelome svijetu.

6. ISO 14001, ISO 50001

Politikom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Croatia Airlines opredijelio se upravljati ciljevima i rizicima svojeg poslovanja uzimajući u obzir skrb o okolišu i poboljšanje energetske učinkovitosti te time ispunjavati svoju obvezu prema budućim naraštajima. U tu svrhu 2016. godine implementiran je sustav upravljanja zaštitom okoliša prema normi ISO 14001 te sustav upravljanja energijom prema normi ISO 50001.

Croatia Airlines osobito ustraje na razvijanju svijesti zaposlenika o razini odgovornosti i značenju poslova te načinu na koji njihovo uspješno obavljanje pridonosi ostvarivanju ciljeva kvalitete.

Upravljanje rizikom umora

Opasnost od rizika umora analizira se i prepoznaje kao potencijalna opasnost za sigurnost zračnih operacija te se osiguravaju mjere za smanjenje rizika na prihvatljivu mjeru.

Specifični radni uvjeti članova posade zrakoplova uključuju: smjenski rad, noćni rad, promjenjivi i nepredvidivi raspored rada te specifičnost radnog mjesta (kokpit i kabina zrakoplova). Navedeno može uzrokovati poremećaje spavanja i cirkadijanog ritma, što može rezultirati umorom, akumuliranim gubitkom sna i smanjenom pažnjom. Kako bi se što bolje upravljalo tim rizicima formirana je Akcijska grupa za upravljanje rizikom

- Fatigue Safety Action Group (FSAG). Zadaci FSAG-a su prikupljanje, analiza i izvještavanje o procjeni rizika umora članova posade zrakoplova, izrada preporuka i mjera za smanjenje rizika umora, suradnja s odjelom za sigurnost na razvoju procesa osiguranja sigurnosti (safety assurance), pružanje edukacijskih smjernica i materijala za obuku posada zrakoplova.

U 2022. godini obrađeno je i analizirano 84 izvještaja, što je porast u odnosu na 2021. godinu, kada su bila 39 izvještaja. Međutim, treba uzeti u obzir da je u 2022. godini ostvareno 41 posto više letova nego 2021. godine zbog povratka prometa nakon COVID-19 pandemije. Prosječan broj izvještaja na 1000 letova iznosio je 3,6 izvještaja. Od 2020. godine koristi se elektronički izvještaj o umoru koji koristi sustav upravljanja kvalitetom Q-Pulse korištenjem mobilne aplikacije, intraneta (Crew portal) ili interneta (web browser), čime je prestala upotreba izvještaja o umoru na papiru.

Projekt C4C

U 2022. godini implementiran je C4C - sustav za upravljanje poslovanjem i odnosima s klijentima (CRM – Customer relationship management) funkcionalnosti potrebne za prodajno osoblje (SAP Sales Cloud) te za rad Službe za korisnike (SAP Cloud for Customer). C4C je sustav koji omogućava prodajnim timovima i timovima za podršku korisnicima efikasniji način upravljanja odnosima s privatnim i korporativnim klijentima (B2C i B2B). Implementacija ovog sustava omogućit će i efikasnije korištenje ljudskih resursa, ali i osigurati mobilnost prodajnih predstavnika koji će moći u realnom vremenu odgovarati na potrebe klijenata budući da će funkcionalnosti sustava biti dostupne korištenjem mobilne aplikacije.

A 47
6

Zajednički centar za putovanja u Zračnoj luci Dubrovnik

Nakon otvaranja zajedničkog centra za putovanja u Zračnoj luci Pula u prosincu 2021. godine, dana 31. svibnja 2022. godine Croatia Airlines, Zračna luka Dubrovnik i putnička agencija Obzor putovanja uspostavili su zajednički centar za putovanja u Zračnoj luci Dubrovnik. Zahvaljujući sinergiji svih sudionika i komplementarnim djelatnostima, u Zračnoj luci Dubrovnik zajednički je osigurano mjesto na kojemu se mogu rezervirati i kupiti zrakoplovne karte za letove nacionalnog zračnog prijevoznika u domaćem i međunarodnom redovitom prometu, a na kojem se istodobno distribuiraju i putnički aranžmani, što sve zajedno predstavlja dodatno unapređenje usluge putnicima Dubrovačko – neretvanske županije.

Produljenje sezone održavanja radova na ljetne mjesece

U 2022. godini Sektor tehničkih poslova, kao i prethodne godine, produljio je sezonu radova i na ljetne mjesece te je odrađen jedan A pregled, osam C pregleda, šest šestogodišnjih i tri dvanaestogodišnja pregleda te jedna zamjena glavnog podvozja i nosne noge na zrakoplovima drugih kompanija. Održavanje se provodi u tri hangara.

Projekt Formiranje profitnog centra Tehnika

Cilj projekta je uvođenje sustava internog fakturiranja između operatera (zračni prijevoz) i sektora održavanja zrakoplova (MRO) s ciljem uspostave boljih internih kontrola i sustava izvještavanja o profitabilnosti profitnog centra Tehnika (MRO). Prva faza projekta obuhvaćala je definiranje vrsta usluga koje će se interno fakturirati i njihovih cijena, dok druga faza projekta obuhvaća pripremu i implementaciju internog fakturiranja u SAP poslovnom sustavu te sukladno tome prilagodbu postojećih procesa u SAP-u. Završni dio druge faze projekta provodio se tijekom prvog polugodišta 2022. godine, a obuhvatio je pripremu izvještaja za mjesečno praćenje rezultata Profitnog centra Tehnike te dodatne prilagodbe procesa.

Zaštita podataka

U IT sektoru kontinuirano se provode implementirane mjere zaštite podataka u infrastrukturnim segmentima informacijskog sustava s ciljem ojačavanja mjera sigurnosti koje utječu na zaštitu osobnih podataka i na zaštitu informacijskog sustava kao cjeline:

• Provode se mjere za unaprjeđenje stanja informacijske sigurnosti, sukladno odredbama EU Direktive 2016/1148 (NIS Directive), Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga te Uredbe o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, kako bi se unaprijedilo stanje informacijske sigurnosti.

• Provode se:

- redovni godišnji postupak procjene informacijskih rizika te su provedene i aktivnosti nadzora nad informacijskim rizicima koji su evidentirani u registru rizika informacijskog sustava

- redovna perimetarska testiranja

- sigurnosno testiranje interne mreže

- pregled ranjivosti informatičke infrastrukture

- provjera mjera kontrole pristupa ključnim sustavima

- redovno skeniranje kompanijskog weba

- kontrola pristupa „Cloud“ infrastrukturi

- redovno održavanje sukladnosti sa PCIDSS standardom

- kontrola statusa EOL i EOS za sve softverske komponente.

• Redovno su praćene sve CSIRT obavijesti o ranjivostima sustava kao i informacije iz Star Alliancea te se svi zaposlenici upoznaju s informacijama.

• Pojačan je program edukacije zaposlenika o prijetnjama socijalnog inženjeringa sukladno Planu provedbe programa osposobljavanja o kibernetičkoj zaštiti.

ERCM - Emergency Response and Crisis Management

Sigurnost je jedna od najvažnijih zadaća Croatia Airlinesa. Unatoč svim mjerama koje se poduzimaju u pogledu zaštite i sigurnosti, kompanija mora računati i na mogućnost neželjenih događaja. Kako bi se osigurala kontinuirana razina spremnosti, Croatia Airlines već dugi niz godina ima uspostavljen sustav za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima.

48

Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima bavi se planiranjem, definiranjem i testiranjem planova i procedura te osposobljavanjem raznih timova koji su ključni za odgovor na kriznu situaciju. Primarna zadaća ureda jest briga o putnicima, njihovim obiteljima, članovima posade te ostalim djelatnicima u slučaju zrakoplovne nesreće, nezgode ili bilo koje druge krizne situacije.

A 49
6
Š. Lugarov

6.6. Odgovornost prema zaposlenicima

Naši putnici za nas su uvijek bili i ostat će

prioritet!

Zaposlenici su najveća vrijednost kompanije i glavni pokretač poslovanja i razvoja. Želja je kompanije da se kroz ulaganje u osoblje u zrakoplovu i na zemlji putnicima pruži puno više od udobna i sigurna leta. Zato se mnogo vremena posvećuje odabiru i školovanju kadrova kako bi se kontinuirano poboljšavala stručnost svih zaposlenika.

Rad u Croatia Airlinesu pruža priliku profesionalnog razvoja u međunarodnom okruženju, što je izazov svim zaposlenicima i pridonosi njihovu zadovoljstvu i motivaciji. U kompaniji se izgrađuje radna kultura koja promiče kooperativnost i timski rad, a spremnost za učenje i daljnji razvoj osobine su koje se očekuju od svakog radnika. Visoko motivirani i zadovoljni zaposlenici ključni su faktor u ostvarivanju kvalitete pa su motivacija i profesionalni interesi bitne odrednice u odabiru i razvoju kadrova.

Različitost zaposlenika u pogledu obrazovne strukture, sposobnosti, osobina ličnosti, interesa i motivacije za rad upućuje na iznimno složen i izazovan proces upravljanja ljudskim resursima u cilju ostvarenja zadanih ciljeva održivog razvoja kompanije.

Usklađivanjem individualnih interesa velikog broja ljudi i zajedničkih interesa organizacije nastoji se rad organizirati tako da svaki pojedinac bude zadovoljan kao osoba i da maksimalno pridonosi kao član organizacije. Zadatak upravljanja ljudskim resursima jest u tome da svi zaposlenici svoje znanje, vještine i iskustvo transformiraju u aktivno stvaranje dodatne vrijednosti za kompaniju tako da se najkompetentnija osoba nalazi na za nju optimalnome radnome mjestu.

Uz odgovornost za kontinuiranim praćenjem zahtjeva industrije i vremena u kojem se poslovanje odvija, potrebnu pažnju posvećujemo i zdravlju naših djelatnika putem sistematskih pregleda koji se odvijaju u ciklusima. Kompanija njeguje lijepu tradiciju obilježavanja dugogodišnje vjernosti djelatnika pa je tako isplatila i jubilarne nagrade za 2022. godinu radnicima koji su u toj godini obilježili 25. godišnjicu rada u kompaniji. Također, kompanija je radi zaštite zdravlja organizirala cijepljenje protiv gripe i virusa COVID-19 za svoje zaposlenike. Tijekom 2022. godine kompanija je organizirala i nekoliko aktivnosti za zaposlenike i njihovu djecu. Zaposlenici su mogli sudjelovati na humanitarnoj utrci Mliječna staza koju organizira Unicef, čija je ovogodišnja tema bila mentalno zdravlje mladih, kao i na humanitarnoj utrci Ekotlon koju organizira 24sata. U prosincu je organizirano i božićno druženje za djecu zaposlenika u igraonici MiniPolis.

Politika zapošljavanja i briga o zaposlenicima

Nova zapošljavanja planiraju se na godišnjoj razini kao i potrebne kompetencije i osposobljavanje za obavljanje svih poslovnih zadataka. Zaposlenicima se redovito omogućuje sudjelovanje u izboru za slobodna radna mjesta unutar kompanije putem internih natječaja te se pored redovitog školovanja nužnoga za odvijanje poslovnog procesa organiziraju edukacije kako bi se proširile vještine i unaprijedila znanja zaposlenika. Ukupna fluktuacija zaposlenih u 2022. godini iznosi 9% (stopa fluktuacije = radnici koji su napustili kompaniju/prosječan broj zaposlenih).

Uslijed COVID krize aktivnosti employer brandinga bile su usmjerene u promociju kompanije kao COVID sigurne kompanije, s visokom razinom prevencije od zaraze. Tijekom 2022. godine pilot projekt implementacije fleksibilnijih oblika rada poput povremenog rada s izdvojenog mjesta rada za neoperativno osoblje te odobravanja rada na nepuno radno vrijeme na zahtjev radnika kako bi na najadekvatniji način odgovorili zahtjevima usklađivanja privatnog i poslovnog života nadogradili smo organizacijom rada u turnusima za neoperativna radna mjesta kako bismo povećali sigurnost zdravlja naših radnika na radnom mjestu u okolnostima epidemije. Klizno radno vrijeme u kompaniji je implementirano puno ranije i znatno olakšava iznošenje poslovnog procesa.

COVID kriza uzrokovala je brojne prilagodbe u iznošenju poslovnog procesa putem različitih internetskih platformi (Teams, Zoom i sl.) na svim područjima i vrstama aktivnosti od sastanaka, selekcije, školovanja. Radilo se na optimizaciji, redizajnu i prilagodbi funkcionalnosti službenog HRIS softvera HR net te na organizaciji obavljanja posla izvan klasičnog ureda radom u smjenskim timovima. Roditeljima maloljetne djece koja su u samoizolaciji omogućen je rad s izdvojenog mjesta rada kako ravnoteža privatnog i poslovnog ne bi bila narušena i kako bi se podržala dugoročna održivost obaju područja.

50

U 2022. godini omogućili smo radnicima slobodan radni dan na dan polaska njihove djece u prvi razred - Dan prvašića.

Sigurnosti na radu i zaštita zdravlja zaposlenika

Croatia Airlines kontinuirano vodi brigu o sigurnosti svih svojih radnika i zaštiti zdravlja na njihovim radnim mjestima te provodi sve propisane mjere zaštite na radu. Radi zaštite zdravlja i sigurnosti svojih radnika Croatia Airlines je još 1991. godine usvojio Pravilnik o zaštiti na radu (koji je sukladno zakonskim propisima u međuvremenu višestruko revidiran), a kojim su sukladno djelatnosti, tehnologiji, poslovima s posebnim uvjetima rada, sredstvima rada, opasnim kemikalijama i broju radnika, a na temelju Procjene rizika radnih mjesta, utvrđeni organizacija provođenja zaštite na radu, pravila zaštite na radu te prava, obveze i odgovornosti ovlaštenika Poslodavca, povjerenika radnika i radnika u dijelu u kojem ta pitanja nisu uređena Zakonom o zaštiti na radu, propisima donesenim na temelju njega i ugovorom o radu. U Sektoru tehničkih poslova većina poslova obavlja se na radnim mjestima s visokim rizikom (rad na visini, s opasnim kemikalijama, s raznim strojevima i uređajima s povećanim opasnostima). Redovito se organizira i provodi osposobljavanje radnika za rad na siguran način te osnovno osposobljavanje radnika za zaštitu od požara za sve novozaposlene radnike, kao i za radnike kojima je potrebna obnova znanja. Specijalistička osposobljavanja za rukovanje strojevima i uređajima s povećanim opasnostima (hidrauličke podizne platforme, strojevi za obradu metala i nemetala, viličari i sl.) organiziraju se prema realnim potrebama Sektora tehničkih poslova, ali zbog epidemije uzrokovane virusom COVID-19 nisu održana u 2022. godini, osim osposobljavanja za stjecanje znanja o zaštiti od opasnih kemikalija koje je održano krajem 2022. Svi radnici koji rade na radnim mjestima s posebnim uvjetima rada obavljaju redovite liječničke preglede.

Za svu radnu opremu (strojeve i uređaje, sredstva za rad, postrojenja i instalacije) u procesu rada, kao i za uređaje i instalacije koje služe za dojavu i gašenje požara, redovito se organiziraju i provode redoviti servisi i povremena ispitivanja. Sav opasan otpad iz procesa rada redovito se i propisno uklanja te zbrinjava, o čemu se vodi evidencija (očevidnici) kao i pravovremeni izvještaji u registru onečišćavanja okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša.

U 2022. godini prijavljeno je ukupno jedanaest ozljeda na radu (šest žena i pet muškaraca). Sve prijavljene ozljede su priznate od strane HZZO-a. Od jedanaest priznatih ozljeda, sedam ih se dogodilo na mjestu obavljanja poslova i radnih zadataka, a četiri pri dolasku na radno mjesto i odlasku s radnog mjesta do mjesta stanovanja. Smrtnih slučajeva u vezi s ozljedama na radu, kao i profesionalnih bolesti, nije bilo.

Obrazovanje i obuka djelatnika

Croatia Airlines kontinuiranim ulaganjem u školovanje razvija i jača ljudske potencijale, prepoznavši od prvog dana svoju djelatnost kao istodobno kapitalno i radno intenzivnu. Zbog iznimne sofisticiranosti tehnologije i zahtjevnosti poslovnih procesa, značajna financijska sredstva svake se godine ulažu u osposobljavanje radnika, a posebno u specijalističko osposobljavanje i održavanje standarda educiranosti letačkoga i kabinskog osoblja, ali i svih ostalih segmenata zaposlenika bez čijeg se doprinosa ne bi mogli odvijati temeljni poslovni procesi kompanije. Proces edukacije zaposlenika Croatia Airlinesa oslanja se u prvom redu na interne resurse koji podrazumijevaju korištenje vlastitih ovlaštenih instruktorskih kadrova. Osim financijskih ušteda koje se tako ostvaruju, njegovanjem vlastitog kapitala znanja postiže se manja ovisnost o vanjskim resursima te promiče kompanijska kultura i poslovna strategija.

Školovanje zaposlenika Croatia Airlinesa odvija se istodobno na tri razine: školovanje zaposlenika operativnih sektora, sektora tehnike i zaposlenika neoperativnih sektora. U 2022. godini realizirana su ukupno

5.321 sat internih školovanja za sve zaposlenike kompanije.

Tehnički školski centar Croatia Airlines jest certificirana organizacija za obuku zrakoplovno-tehničkog osoblja u sklopu odobrenja EASA Part 147. Ponuda Tehničkog školskog centra obuhvaća širok spektar školovanja za tip zrakoplova te specijalističkih školovanja za zrakoplovne inženjere i tehničare. Školovanja za tip zrakoplova izvode se prema standardu EASA Part 66/Part 147, a namijenjena su vlasnicima dozvole

Part 66 za održavanje zrakoplova kategorija A, B1, B2 ili C te inženjerima. Sva ostala školovanja izvode se prema standardu Part 66 kako bi u potpunosti zadovoljila potrebe organizacija za održavanje zrakoplova

Part 145. U 2022. godini Tehnički školski centar Croatia Airlines nastavio je aktivnu suradnju s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo u segmentu izdavanja, odnosno produženja PART-66 dozvola.

A 51
6
SMANJENJE NEJEDNAKOSTI

Budući da se situacija s pandemijom i uvedenim posebnim mjerama zaštite stanovništva znatno promijenila, školovanja su se tijekom 2022. godine ponovo počela odvijati u učionicama na uobičajen način, te bez restrikcija u smislu ograničavanja broja polaznika. No, bez obzira na činjenicu što su se školovanja nastavila redovito provoditi u učionicama, Tehnički školski centar zadržao je, i produžio odobrenje dobiveno od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za školovanje na daljinu (SDL).

U dijelu PART-147 školovanja, održano je 15 „Type Training“ tečajeva, što je od početka rada Tehničkog školskog centra do sada najveći broj „Type Training“ tečajeva održanih u jednoj godini (prosječan broj ove vrste školovanja u jednoj godini je 5). U skladu s tim, ove je godine izdano 153 certifikata EASA PART147 koji služe za upis tipa zrakoplova ili dopune tipa u AML PART-66 dozvolu. Dio polaznika na PART-147 školovanjima bili su komercijalni polaznici.

U dijelu školovanja propisanih PART-145 regulativom, provedena su sva planirana školovanja zaposlenika potrebna za nesmetani rad Sektora Tehnike, inženjera, mehaničara i ostalog osoblja, kao i za produženje internih autorizacija inženjera, mehaničara Part-145 CROATIA AIRLINESA i kooperanata u Part-145 CROATIA AIRLINESA.

Prometni školski centar Croatia Airlinesa nudi široku paletu školovanja namijenjenih letačkom, kabinskom i zemaljskom osoblju. Sva školovanja temelje se na certificiranim programima koji su usklađeni s propisima EASA-e, a odobrila ih je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Školovanja provode instruktori

Croatia Airlinesa s dugogodišnjim iskustvom.

Tijekom 2022. godine sva planirana školovanja Prometnog školskog centra vezana za obavezne obnove znanja kao i potrebne provjere na zrakoplovu, simulatoru i na zemlji, koje omogućuju produljenja ovlaštenja i dozvola za obavljanje poslovnih aktivnosti zaposlenika, nastavljena su pod epidemiološkim mjerama do njihovog ukidanja. Sva školovanja i provjere provedeni su na vrijeme uz manji broj izmjena uzrokovanih epidemiološkim mjerama početkom godine. Ukidanjem epidemioloških mjera PŠC nastavio je sa redovnim radom. Obzirom na relativno malen broj inicijalnih školovanja, tijekom 2022. nešto su intenzivnija bila komercijalna školovanja namijenjena vanjskim korisnicima, prvenstveno Flight traininga za A320. Hrvatska Agencija za civilno zrakoplovstvo provela je nekoliko kontrola i inspekcija u cilju kontinuiranog nadzora aktivnosti Prometnog školskog centra u prostorijama Croatia Airlinesa, na simulatorima, te na redovnim letovima Croatia Airlinesa. Ostvareni rezultati pokazali su zavidnu razinu usklađenosti s propisanim standardima. Obavljene su također inspekcije simulatora te rada instruktora u skladu sa odredbama

OM-D & Quality Inspection Orders sustava kvalitete, radi praćenja podizanja kvalitete rada instruktora. Za većinu specijalističkih školovanja zaposlenika koristi se i Školski centar IATA-e (Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika), ali i drugi, međunarodni specijalizirani edukacijski centri, a ako je potrebno, za određene vrste školovanja angažiraju se vanjski stručnjaci koji provode in-house programe školovanja. Godina je bila obilježena postepenom normalizacijom poslovanja, što je između ostalog, podrazumijevalo i vraćanje konvencionalnim modelima školovanja, kao i sudjelovanja u radu raznih tematskih konferencija, simpozija i radnih skupina, koje su organizirale stručne, vanjske institucije, a u cilju upoznavanja s operativnim i komercijalnim inovacijama u industriji.

Interna školovanja zaposlenika neoperativnih službi koja su se odnosila na postupanja u kriznim situacijama, obnovu znanja auditora, procedure rukovanja opasnim robama, putničke rezervacije, tarife i ispunjavanje prijevoznih dokumenata, nastavila su se organizirati i održavati kao i prethodnih godina, u učionici.

Održana je i serija internih Station Emergency Response Plan SERP školovanja čiji je cilj bio zaposlenicima kompanije na vanjskim stanicama, ali i ostalim involviranim dionicima, ponuditi znanja i vještine potrebne za suočavanje s izvanrednim situacijama. Zamjetno je bilo i jačanje interesa zračnih luka u RH za osposobljavanje njihovih zaposlenika na području izdavanja međunarodnih zrakoplovnih prijevoznih dokumenata. Croatia Airlines, kao nacionalni avioprijevoznik Republike Hrvatske, putem komercijalnog Školskog centra organizira i razna školovanja potrebna putničkim i robnim agencijama za stjecanje licencije IATA-e, školovanja namijenjena zaposlenicima zračnih luka, špediterskih organizacija te zrakoplovnih kompanija. U 2022. održana su školovanja iz putničkih rezervacija, tarifa i ispisivanja prijevoznih dokumenata za vanjske suradnike, zaposlenike IATA putničkih agencija i mlade osobe čiji je cilj pohađanjem takvih školovanja postići što bolju poziciju na tržištu rada.

52

Radničko vijeće

Sukladno propisima iz područja radnih odnosa u kompaniji djeluje i Radničko vijeće od devet članova koje provodi postupke obavještavanja, savjetovanja i suodlučivanja vezane uz pitanja gospodarskih i socijalnih prava radnika. Do dvaput godišnje radničko vijeće u suradnji s poslodavcem organizira skup radnika na kojemu se sveobuhvatno informira o stanju i razvoju društva. Također, Radničko vijeće imenuje i opoziva predstavnika radnika u Nadzorni odbor društva te se tromjesečno izvješćuje o strukturi i stanju zaposlenosti. Sloboda udruživanja i kolektivnog pregovaranja

U društvu djeluju tradicionalno strukovno organizirani sindikati: Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske (SSSAH), Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ). U hrvatskom pravnom okviru reprezentativni sindikati ovlašteni su za kolektivno pregovaranje pa je tijekom 2016. godine formiran novi sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA), u koji su stupili zaposlenici tradicionalno strukovno organizirani u sindikatima pilota, članova kabinske posade i aviomehaničara.

Većina zaposlenika sindikalno je organizirana, ali odredbe kolektivnog ugovora primjenjuju se na sve zaposlenike (100%). Razina prava sadržana u kolektivnom ugovoru uređuje mnoge dodatne pogodnosti zaposlenika radi unaprjeđenja njihova ekonomskog i socijalnog statusa poput, primjerice, broja dana godišnjih odmora, plaćenih dopusta, dodataka na plaću, otpremnina i sl., što je iznad zakonskih minimuma. U slučajevima težih zdravstvenih problema, smrti, rođenja djece, dužeg bolovanja ili sličnih situacija koje zahtijevaju individualan pristup, Društvo pomaže svojim zaposlenicima u najvećoj mogućoj mjeri tako što sudjeluje u troškovima liječenja i nabave potrebnih pomagala te tako štiti njihov socijalni položaj.

Tijekom 2021. godine kompanija se prilagodila okolnostima primjenom mjera u različitim segmentima poslovanja s ciljem ublažavanja posljedica korona krize na poslovanje kompanije. Dio mjera odnosio se i na postizanje ušteda u troškovima rada. Kroz dijalog sa socijalnim partnerima dogovoreno je privremeno smanjenje bruto vrijednosti primanja za 15 posto do kraja 2021. godine, koje se u 2022. godini vratilo na staro, čime su se primanja zaposlenika vratila na razinu ugovorenu kolektivnim ugovorom.

Nediskriminacija i dostojanstvo radnika

Kompanija ima osobu imenovanu za zaštitu dostojanstva radnika te razrađen postupak zaštite dostojanstva u skladu s relevantnim pravnim aktima zaštite od diskriminacije i uznemiravanja. Tijekom 2022. primljena je jedna pritužba, koja je riješena. Također, kompanija redovito donosi i Plan djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova. Diskriminacijsko postupanje nekog od zaposlenika nije utvrđeno. Zastupamo i jednakost spolova, pri čemu je u kompaniji zaposleno 52% muških i 48% ženskih zaposlenika. Struktura rukovodećeg kadra pokazuje da 53% rukovoditelja čine žene, a 47% čine muškarci, pri čemu se podržava jednakost spolova i u primanjima. Nediskriminaciju i promicanje različitosti pokazuje i sve intenzivnije zapošljavanje djelatnika različitih državljanstava.

Posebne pogodnosti za djelatnike

Croatia Airlines brine o svojim djelatnicima i tako ih putem intranetske stranice kompanije informira o suradnji s različitim poslovnim subjektima (kazališta, sportska društva, banke i sl.) te se zaposlenicima omogućuje korištenje usluga po pristupačnijim financijskim uvjetima (zdravstvene i ugostiteljske usluge, karte za kulturna događanja itd.).

Djelatnici imaju i mogućnost korištenja zrakoplovnog prijevoza po pristupačnijim uvjetima za svoja privatna putovanja.

6.7. Etičnost u poslovanju

Croatia Airlines i njegova Uprava smatraju da je ključ za učinkovito suzbijanje korupcije podizanje antikorupcijske i etičke svijesti svih zaposlenika te usvajanje nulte stope tolerancije na korupciju.

A 53
6

Kompanija nastoji promicati etično ponašanje u svim područjima rada: među zaposlenicima, prema korisnicima usluga, poslovnim partnerima, segmentima poslovne javnosti, vlasnicima, dioničarima i svima s kojima surađuje. Croatia Airlines jamči jednakost i istovrsnost postupanja prema svima.

Etičko povjerenstvo

U kompaniji je 2002. osnovano Povjerenstvo za praćenje provedbe Etičkog kodeksa. Povjerenstvo je osnovano sa svrhom praćenja provedbe, primjene i kršenja odredbi Etičkog kodeksa u radu Croatia Airlinesa te je nezavisno tijelo koje svoje nalaze o mogućem kršenju odredbi Etičkog kodeksa priopćuje

Upravi te predlaže način rješavanja problema. Uprava na temelju izvješća odlučuje o konkretnim mjerama mogućeg sankcioniranja nepoštivanja ili kršenja etičkih načela. Glavni zadatak povjerenstva jest afirmacija moralnih normi te etičnog ponašanja i poslovanja. Cilj je ispravljanjem nepravilnosti koje nastaju nepoštivanjem odredbi Etičkog kodeksa promicati etično ponašanje kako bi rad i profesionalni život u Croatia Airlinesu bili što ugodniji i skladniji. U tu je svrhu uspostavljen i sustav prijave nepoštivanja Etičkog kodeksa, putem kojega je moguće prijaviti svako kršenje njegovih odredbi.

Povjerenstvo se sastaje po potrebi kad temeljem vlastitih saznanja ili temeljem prijave radnika Croatia Airlinesa postoji sumnja da su povrijeđene njegove odredbe. Sukladno Etičkom kodeksu Društva, od svih se radnika zahtijeva da u svakodnevnom radu postupaju pažnjom dobrog domaćina, po načelima savjesnosti i poštenja. Društvo posebnu pažnju pridaje odabiru poslovnih partnera te neće poslovati s onima koji su teško prekršili ugovorne obveze i pravila poslovnog morala. U 2022. godini nije bilo podnesenih prijava za nepoštivanje provedbe etičkog kodeksa. Etički kodeks Croatia Airlinesa d.d. objavljen je i na web stranicama Društva te su ga se svi radnici dužni pridržavati.

6.8. Antikorupcijski program

Početkom 2010. godine Croatia Airlines započeo je primjenu Antikorupcijskog programa koji je usvojen u cilju unapređivanja pravnog i institucionalnog okvira za učinkovito i sustavno suzbijanje korupcije te afirmaciju nulte tolerancije na korupciju. Antikorupcijski program prema potrebi se i revidira, zadnji put tijekom 2019. godine, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o donošenju Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje 2019. - 2020. Svako kršenje ili nepostupanje u skladu s Antikorupcijskim programom smatra se povredom etičkih načela i normi.

Prioritetni ciljevi Antikorupcijskog programa Croatia Airlinesa:

- Cilj 1. Jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu

- Cilj 2. Jačanje antikorupcijskih mehanizama.

Antikorupcijski akcijski plan Croatia Airlinesa objavljen je i na web stranicama Društva i svi su ga se radnici dužni pridržavati. Također, na intranetskoj stranici, kojoj mogu pristupiti svi zaposlenici, objavljen je i Etički kodeks, putem kojeg se također zaposlenicima daje uvid u kompanijsko opredjeljenje za nultu stopu tolerancije na korupciju. U 2022. godini nije bilo prijavljenog slučaja vezanog uz bilo koji oblik korupcije.

6.9. Odgovornost prema putnicima

Svojim putnicima želimo osigurati dobru povezanost, pouzdanost i sigurnost pružajući im kvalitetnu uslugu tijekom putovanja. Želimo da putovanje bude jednostavno i ispuni očekivanja naših putnika. Stoga redovito provodimo istraživanja i komuniciramo s našim putnicima kako bismo im pružili uslugu koja ispunjava njihova očekivanja.

Anketiranjem putnika, svakodnevno tijekom cijele godine, mjerimo ukupno zadovoljstvo korisnika pruženom uslugom, Net Promoter Score (NPS) i vjerojatnost ponovnog korištenja usluga Croatia Airlinesa. Uz navedeno pratimo zadovoljstvo putnika pojedinim elementima usluge kao što su točnost leta, ljubaznost kabinskog osoblja te ponuda hrane i pića. Anketiranja se provode online preko QR kôda koji je dostupan u našim zrakoplovima tijekom leta. Temeljem rezultata istraživanja upravljamo proizvodom kroz poboljšanja

ili implementaciju novih proizvoda i usluga.

54

Odnosi s korisnicima prate i usvajaju sva pravila između članica Star Alliancea vezana uz internu komunikaciju i komunikaciju s putnicima. Rok za odgovor putniku je zakonski određenih 30 dana.

Putnici se našoj Službi odnosa s korisnicima mogu javiti pisanim putem koristeći:

• web obrazac na našoj web stranici www.croatiaairlines.com

• slanjem pošte (adresa: Bani 75 b, Buzin, 10 010 Zagreb)

Rješavanje zahtjeva putnika u skladu je sa “Uredbom Europske unije 261/2004/EC” i odredbama “Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu (NN 132/98 i 63/08) u slučaju uskraćenog ukrcaja, otkazanog leta ili duljeg zakašnjenja u zračnom prijevozu”, za otkazane letove, kašnjenje letova ili uskraćenog ukrcaja na let te s Montrealskom konvencijom od 28. svibnja 1999., koja se u Republici Hrvatskoj provodi na temelju Zakona o potvrđivanju Konvencije o ujednačavanju određenih pravila za međunarodni zračni prijevoz i na odredbama Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu (Narodne novine 132/98 i 63/08).

Prilagodba korisnicima

Uslijed novonastalih okolnosti u europskom sustavu zračnog prometa, radi povećane potražnje za putovanjima, ali i nedostatka djelatnika zračnih luka/zastupnika na poslovima prijave i pretovara prtljage, kao posljedice COVID 19 pandemije, 2022. godina i u ovom segmentu bila je izazovna i zahtjevna. Naša kompanija nastojala je sve izazove vezane uz dostavu putničke prtljage svesti na minimum, a putnicima su pružene detaljne informacije i savjeti u vezi pravovremene prijave na let u zračnim lukama zbog velikih gužvi, kako bi njihovo putovanje prošlo ugodno i ležerno. Fleksibilnije se razmatrala izmjena uvjeta putovanja radi zakašnjenja na let uslijed velikih gužvi u zračnim lukama. Tijekom cijele godine, unatoč izazovima još uvijek prisutne epidemiološke krize, omogućavali smo kontinuiranu prometnu povezanost Hrvatske. Tijekom turističke sezone, letovima u domaćem i međunarodnom prometu, dali smo snažnu podršku turističkom sektoru u ostvarenju što boljih rezultata.

Kompanija kontinuirano radi na unaprjeđivanju poslovanja te razvoju usluga koje pruža svojim korisnicima. Implementiran je C4C - sustav za upravljanje poslovanjem i odnosima s klijentima (CRM – Customer relationship management), funkcionalnosti potrebne za prodajno osoblje (SAP Sales Cloud) te za rad Službe za korisnike (SAP Cloud for Customer). C4C je sustav koji omogućuje prodajnim timovima i timovima za podršku korisnicima efikasniji način upravljanja odnosima s privatnim i korporativnim klijentima (B2C i B2B). Implementacija ovog sustava omogućit će i efikasnije korištenje ljudskih resursa ali i osigurati mobilnost prodajnih predstavnika koji će moći u realnom vremenu odgovarati na potrebe klijenata budući da će funkcionalnosti sustava biti dostupne korištenjem mobilne aplikacije.

Našim putnicima, od 16. rujna 2021. godine, na raspolaganju su nove mrežne stranice (www.croatiaairlines.com) koje donose novi dizajn te user-friendly iskustvo pregledavanja sadržaja i aktualnih ponuda nacionalnog zračnog prijevoznika. U 2022. godini završena je 3. faza ovog projekta koja je obuhvaćala razvoj i implementaciju kalendara raspoloživosti, automatski dohvat cijena iz rezervacijskog sustava te njihovu promjenu na stranicama s ponudama, kao i izradu obrasca Službe za korisnike koji je integriran u SAP C4C CRM. Projekt se nastavlja i u 2023. godini sa 4. i 5. fazom koja će obuhvaćati implementaciju B2B portala i korisničkog profila za plaćanje narudžbi putem spremljenog tokena i tokenizacija. Kompanija intenzivno radi na razvoju i implementaciji dodatnih usluga. Intenzivno se radi na implementaciji usluge Time to Think, a projekt je u završnoj fazi. Ova funkcionalnost omogućit će online kupcima da uz naknadu sačuvaju svoju rezervaciju na određeno vrijeme kako bi dobili na vremenu za razmišljanje i planiranje putovanja.

Obroci za putnike

Zadovoljstvo naših putnika pruženom uslugom naša je najvažnija zadaća. Kao nacionalni avioprijevoznik i kompanija koja kontinuirano unaprjeđuje uslugu, putnicima želimo pružiti još ugodniji let te im putem obroka na našim letovima približiti gastronomsko bogatstvo Hrvatske. Svi su obroci i pića u našim zrakoplovima besplatni, a usluga ovisi o duljini leta i dobu dana. Putnicima na letovima u poslovnom razredu omogućujemo posebne obroke u skladu sa zdravstvenim prehrambenim zahtjevima te u skladu s vjerskim prehrambenim zahtjevima. Također nudimo obroke za djecu i ostale posebne obroke.

A 55
6
56 Š. Lugarov

Zdravlje i sigurnost putnika

Sigurnost i zdravlje putnika, posada i zaposlenika na visokom je mjestu prioriteta Croatia Airlinesa što je osigurano kroz integrirani sustav kvalitete i sigurnosti koji obuhvaća sve poslovne procese i organizacijske dijelove Croatia Airlinesa.

Detaljniji opis sustava kvalitete Croatia Airlinesa nalazi se na str. 45 ovog izvješća. Sustav se kontinuirano potvrđuje i unaprjeđuje kroz redoviti interni nadzor i nadzor domaćih i inozemnih relevantnih organizacija. Nadzor uključuje redovite audite i inspekcije hrvatskih civilnih zrakoplovnih vlasti - Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA). Croatia Airlines u potpunosti primjenjuje strukovne IATA standarde vezane uz sigurnost u zračnom prometu.

U cilju zaštite zdravlja korisnika usluga kompanije sva hrana i piće kojom se opskrbljuje zrakoplov mora zadovoljavati određene zdravstvene standarde.

Croatia Airlines redovito provjerava i nadzire rad svih sudionika koji sudjeluju u procesu nabave, skladištenja, pripreme i dostave obroka za putnike u zrakoplovu, a koji su regulirani zakonima u RH i pravilnicima koji iz njih proizlaze. Temeljni zakoni su: Zakon o hrani, Zakon o predmetima opće uporabe, Zakon o veterinarstvu, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o informiranju potrošača o hrani. Provedba zakona i pravilnika u nadležnosti je Sanitarne inspekcije.

Kabinsko osoblje podliježe odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te je obavezno imati sanitarne iskaznice koje se obnavljaju svakih godinu dana, a svakih 5 godina pohađa tečaj iz higijenskog minimuma. Kabinsko osoblje koji dolazi u izravan kontakt s putnicima i zemaljskim osobljem opremljeno je odgovarajućim zaštitnim sredstvima, zrakoplovi se svakodnevno dezinficiraju, prilikom redovitog čišćenja putničke kabine provode se pojačane higijenske mjere, a osoblju su na raspolaganju različita dezinfekcijska sredstva.

Označavanje proizvoda

Za česte putnike Croatia Airlines koristi program prikupljanja milja Miles & More, koji je ujedno najveći frequent flyer program u Europi.

Informacije o ponudama, planiranju i rezervacijama letova, o programu Miles & More te druge informacije o putovanju mogu se pronaći na našoj web stranici www.croatiaairlines.com

Korisnici usluga Croatia Airlinesa dobivaju informacije o uslugama prijevoza i putem promotivnih akcija, medijskih objava, nastupa na sajmovima u zemlji i inozemstvu, distribucije promotivnih materijala, sponzorstava te izravnom komunikacijom s prodajnim osobljem.

Opći uvjeti prijevoza Croatia Airlinesa (General Conditions of Carriage) dostupni su na svim prodajnim mjestima, u poslovnicama i predstavništvima Croatia Airlinesa, a objavljeni su i na našoj web stranici: http://www.croatiaairlines.com/hr/pravne-obavijesti/opci-uvjeti-prijevoza/

6.10. Pomoć zajednici - uključivanje i razvojni programi

Croatia Airlines kontinuirano provodi različite sponzorsko-donacijske aktivnosti na području kulture, znanosti, sporta itd. Također nastojimo poduprijeti institucije kojima je potrebna humanitarna pomoć ili institucije koje organiziraju humanitarne projekte. Naša kompanija konstantno pomaže i pruža izravnu pomoć prevozeći bolesnike, djecu ili osobe u potrebi te sudjeluje u dobrotvornim akcijama darivanjem usluge prijevoza.

Tijekom 2022. godine sponzorirali smo Dubrovačke ljetne igre, Zagrebačku filharmoniju, Svjetsko prvenstvo u reliju, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski paraolimpijski odbor, Fakultet strojarstva i brodogradnje odnosno događanje Dani fakulteta strojarstva i brodogradnje - 103. obljetnica.

Također smo se rado odazvali i omogućili besplatan prijevoz članovima i pratnji iz Udruge za autizam Split i Dječjeg doma Zagreb.

Sukladno internim propisima ne odobravamo nikakva sponzorstva, donacije i priloge političkim strankama i državnim organizacijama te organizacijama koje podupiru rasnu, spolnu, vjersku, manjinsku ili bilo koju drugu diskriminaciju:

http://www.croatiaairlines.com/hr/O-nama/Korporativne-vrijednosti/Sponzorstva-i-donacije

A 57
6
58 I. Biocina

6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš

Tijekom 2022. godine zaštita okoliša u kompaniji bila je izrazito značajna po pitanju revizije regulatornih obveza ali i tehničko-tehnoloških inovacija (ponajprije odlukama o obnovi flote i standardizaciji iste). Kompanijski stručnjaci sudjelovali su u radnim skupinama pri RH i EU institucijama, razvoju koncepata budućih uporaba hibridno električnih zrakoplova (pogonjenih na električnu energiju i/ili vodik) te mogućnostima uporabe SAF (Sustainable Aviation Fuel) goriva. Oporavak indikatora je vidljiv, no još uvijek nije dostignuta željena razina učinkovitosti iz 2019. godine. Podsjetimo, industrijske projekcije govore o 2023. godini kao prvoj godini oporavka industrije nad kojom je još uvijek vidljiva “sjena pandemije”. Svakako, u fokusu kompanije bila je mitigacija loših indikatora (poglavito emisije CO2 po putničkom kilometru) kroz optimizaciju prometa korištenjem zrakoplova prikladnog kapaciteta i potrošnje u svim prigodama. Ako bismo govorili “globalno” te mislili “lokalno” gdje je bilo moguće upotrebom komunikacijskih aplikacija (Teams, Zoom i sl.) smanjivala se i kompanijska potreba za putovanjima a time i potrošnjom energije. Trajno opredjeljenje Croatia Airlinesa jest upravljati ciljevima i rizicima poslovanja, pri čemu su skrb o okolišu i potrošnja energije temeljni dio poslovanja kompanije. Utjecaj Croatia Airlinesa na okoliš vidljiv je kroz djelovanje različitih segmenata kompanije. Tako je Sektor letačkih operacija najintenzivniji po pitanju stakleničkih plinova, Sektor tehničkih poslova po pitanju opasnoga i neopasnog otpada, a ostali sektori znatno manje utječu na okoliš. Kao najznačajniji aspekt utjecaja na okoliš proizašao iz poslovanja Croatia Airlines prepoznaje emisije stakleničkih plinova, na što se usmjerava i najviše pažnje. Zrakoplovi djeluju u višim sferama Zemljine atmosfere te su jedini antropogeni zagađivač koji djeluje na tim visinama s mogućnošću djelovanja na ozonski omotač. Staklenički plinovi, poglavito CO2, po mnogim znanstvenicima odgovorni su za klimatske promjene na Zemlji te su podložni najvećem broju regulatornih obveza Croatia Airlinesa.

Kako bi se ublažio utjecaj na okoliš emisijama stakleničkih plinova, još od početaka rada kompanije uveden je sustav mjerenja i nadzora potrošnje zrakoplovnoga goriva, a zadovoljavaju se i svi regulatorni zahtjevi (domaći i međunarodni). Regulatorni zahtjevi u kontinuiranom su procesu mjesečne evaluacije, čime se osigurava njihovo pravovremeno uvođenje u poslovanje kompanije.

Croatia Airlines prati smjernice svjetske strategije zrakoplovstva u zaštiti okoliša na način da se ulaže u tehnologiju, optimizaciju zračnog prometa i usavršavanje zrakoplovne infrastrukture te povećavanje operativne učinkovitosti. U godinama koje predstoje zasigurno ćemo biti svjedoci trenda u poslovanju kojemu je naglasak upravo na održivom razvoju.

FLOTA

12

Prosječna starost flote: 17,02 godina

ZAGREB SPLIT

A320 od 73 tone - 33 kg CO2 po putniku*

A319 od 70 tona - 38 kg CO2 po putniku*

Dash8 od 30 tona - 30 kg CO2 po putniku*

Prosječno vozilo od 1.5 t - 46 kg of CO2 po putniku* *predpandemijski podaci

BUKA PLIN

ICAO Chapter IV 100%

158

tisuća t CO 2e zrakoplova

10% više u odnosu na 2021. godinu

UGLJIČNI OTISAK CO2

23% manje nego 2019.

59% više nego 2021. (djelomični oporavak prometa)

DISTRIBUCIJA CO 2e

Avioni 99,91%

Ostalo 0,09%

ELEKTRIČNA ENERGIJA

1.7 MWh

1% više u odnosu na 2021.

MOTORNA GORIVA 31t

kao i u 2021. godini

A 59
6

Globalno gledajući, Europska unija najambiciozniji je subjekt u kreiranju i provođenju ciljeva zaštite okoliša, a samim time i Republika Hrvatska kao dio EU-a te Croatia Airlines koji poslovno djeluje na tom prostoru. Članstvo u najvećoj zrakoplovnoj alijansi, Star Allianceu, za Croatia Airlines znači i sudjelovanje u zajedničkim ciljevima po pitanju otpada, primjene održivih goriva, smanjenja emisija (Net zero do 2050.) kao i utjecaju na dobavljački lanac. U nadolazećim godinama očekujemo uspostave temeljnih vrijednosti i kontinuirani napredak po navedenim elementima. Kompanijski stručnjaci su tijekom cijele godine sudjelovali u revizijama postojećih i izradi novih Direktiva EU kroz paket „Fit for 55“.

Croatia Airlines također je sudionik procesa EU ETS od 2010. godine. Od 2018. godine sudionik je švicarskog sustava trgovanja emisijama, a od 1. siječnja 2019. godine postao je dio procesa CORSIA, nakon izrade novih procedura i planova praćenja tijekom 2019. godine. Prihvaćanje sustava CORSIA za Croatia Airlines značilo je potrebu prilagodbe postojećeg sustava EU ETS (Emissions Trading System) kako bi se proširio na veći broj letova. Primjenom ove regulative svi su letovi Croatia Airlinesa u nekom od sustava mjerenja i trgovanja emisijskim dozvolama CO2 (EU ETS, CORSIA, Swiss ETS), čime se kompanija pridružila velikom broju kompanija i zemalja koje ulažu značajne napore i inicijative u globalnom smanjenju emisija stakleničkih plinova. Uslijed Brexita te konačnog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, od 1.1. 2021. nastaje obveza za uspostavom praćenja emisija na području UK-a, što kompanijski stručnjaci prate te izrađuju dodatni plan praćenja emisija koji je tijekom 2021. godine i odobren od strane nadležnih vlasti Ujedinjenog Kraljevstva. Od 2019. godine novi kompanijski sustav praćenja, izvještavanja i trgovanja emisijama nazvan je EOS (Emissions Offseting System), a tijekom 2020. godine doživio je preinake kroz novi i kvalitetniji dokumentacijski oblik koji je uspješno u primjeni tijekom 2021. godine te se očekuje da će takav biti i u narednim godinama. Postupci vezani uz smanjenje emisija stakleničkih plinova izravno su vezani uz ekonomsku bilancu kompanije. Smanjenjem potrošnje goriva u tonama tehničko-operativnim zahvatima smanjuje se trošak goriva. Samim time smanjuju se emisije za koje treba manje izdvajati, tako da svaka inicijativa smanjenja potrošnje goriva ima dvostruki učinak: ekološki i ekonomski. Dodatno, različite naknade za otpad, emisije i buku ujedno su dio cijena usluge opsluživanja svakog odredišta Croatia Airlinesa te time postaju stavke koje izravno utječu na financijsko poslovanje.

Osim ograničavanja emisija stakleničkih plinova kroz sustav EOS, važno je razmotriti i odnos rasta putnika i emisija. Povećanje broja putnika na svakom letu povoljno utječe na pokazatelje emisija po putničkome mjestu na određenoj udaljenosti jer količina emisija ne raste proporcionalno broju putnika. Tako je, primjerice, usporedbom prosjeka punjenja zrakoplova i automobila često moguće vidjeti da putovanje zrakoplovom može biti ekološki povoljnije po pitanju emisija. Pritom treba uzeti u obzir fizičke karakteristike letjelica/vozila te činjenicu da se u vozilima najčešće vozi tek jedan putnik-vozač. Kako automobilska industrija napreduje kroz sve veći broj tehničko-tehnoloških inicijativa i zrakoplovna industrija napreduje kako bi bila konkurentna i s okolišnog aspekta. Kroz strukovne udruge Star Alliance te IATA, Croatia Airlines se također obvezao na dekarbonizaciju svog poslovanja do 2050. godine.

Croatia Airlines sudjeluje u ispunjavanju svih regulatornih zahtjeva te ovisno o mogućnostima unaprjeđuje svoje procese kako bi oni bili što povoljniji u pogledu utjecaja na okoliš. Kroz usvajanje prijedloga ostalih dionika također nastoji poboljšati svoj odnos prema okolišu. U svojem se razvoju Croatia Airlines vodi načelima održivoga razvoja u glavnim područjima: odabiru flote i primjeni odgovarajućih procedura koje smanjuju potrošnju goriva i emisiju CO2 te buku. Utjecaji na okoliš prate se kroz sustav upravljanja zaštitom okoliša i energijom koji je certificiran prema međunarodnim normama ISO14001 i ISO50001 koje su krajem 2019. godine i obnovljene recertifikacijskim auditom. Njime su obuhvaćena sva nastojanja kompanije u zaštiti okoliša i očuvanju energije kroz različite sektore. Kako je obveza navedenih certifikata kontinuirani rad i napredak u segmentu zaštite okoliša, tako je Croatia Airlines tijekom 2020. godine usvojio inačicu ISO50001:2018, koja je u svom opsegu zahtjevnija i preciznija u sagledavanju potrošnje energije i to kroz pažljivije planiranje i uzimanje elemenata „operativnog okoliša” u promatranje, čime se dobiva realnija slika potrošnje energije, a time i kvalitetno upravljanje potrošnjom energije. Nadzorni audit proveden je i u pandemijskim uvjetima 2021. godine koristeći moderne komunikacijske platforme, pri čemu su sudionici bili u realnom vremenu prisutni na nekoliko lokacija u Croatia Airlinesu te u nekoliko županija.

60
2 Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation

Potrošnja zrakoplovnoga goriva najznačajniji je aspekt utjecaja na okoliš i potrošnju energije u Croatia Airlinesu, stoga se upravo u tom segmentu uvijek očekuje najviše poboljšanja. Svakom obnovom tehničkih resursa (u prvom redu zrakoplova) nastoji se poboljšati energetska učinkovitost. U tom su smislu još tijekom 2019. godine stručni timovi proveli evaluaciju primjene održivih goriva u operacijama zrakoplova Croatia Airlinesa. Utvrđeno je da su zrakoplovi kompanije spremni za to, no daljnji koraci ovise o postavljanju infrastrukture dobavljača te ekonomskim aspektima tržišta s obzirom na trenutno višu cijenu takvih goriva i ubrzanu uspostavu infrastrukture za proizvodnju i distribuciju održivih goriva. I 2022. godina svakako je pokazala usmjerenost na sve veće korištenje “zelenih tehnologija” u razdoblju poslije pandemije. Uz već spomenuta održiva goriva (SAF - Sustainable Aviation Fuel), industrija radi i na razvoju tehnologije i tehnike korištenja vodika za što se predviđa 2030. godina.

Tijekom 2022. godine nisu zabilježene nesukladnosti, odnosno kazne po pitanju zaštite okoliša. Tijekom godine, radi zaštite zdravlja i sigurnosti djelatnika, dio zaposlenika radio je od kuće koliko je god to bilo moguće te iz tog razloga planirano mjerenje temeljnih vrijednosti potrošnje resursa kompanije nije provedeno s obzirom na to da uvjeti nisu bili stabilni (što je također uvjet sustava upravljanja očuvanjem okoliša).

Sustavi upravljanja očuvanjem okoliša uspostavljeni su zbog kvalitetnijeg praćenja očuvanja okoliša i bolje koordinacije ulaganja na kompanijskoj razini. Nakon uvođenja sustava omogućen je uvid u pokazatelje te njihovo praćenje i lakše određivanje ciljeva kompanije po svakom pokazatelju. Djelovanjem na pokazatelje kompanija uvodi pozitivne poslovne prakse u procese.

U Croatia Airlinesu postoji nekoliko politika unutar sustava upravljanja. Prva i osnovna je, naravno, Politika sigurnosti, potom Politika kvalitete, Politika kvalitete održavanja zrakoplova, Politika zaštite te Politika zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Uvedeni krajem 2016. godine, sustavi ISO 50001 (Energy Management System) te ISO 14001 (Environmental Management System) uveli su Croatia Airlines u rang malobrojnih svjetskih aviokompanija s uvedenom paletom ISO sustava upravljanja (ISO 9001/14001/50001). Uvođenje sustava i praćenje doveli su do određenih ušteda koje su prikazane u pokazateljima za koje se kao temeljna godina i dalje koristi 2015., no uspostavljena su mjerenja i komparacije s prethodnim godinama kao i odnos planirano/realizirano, što je svakako dinamičniji pristup prikupljanju podataka. Tijekom 2022. godine podaci za sve indikatore prikupljali su se kvartalno kako bi se pratile preciznije mogućnosti oporavka čime se ujedno takozvani „energetski pregled“ radio praktično gledano, kontinuirano.

Kompanija se pridržava svih važećih i pozitivnih propisa o zaštiti okoliša i očuvanju energije na nacionalnoj i globalnoj razini, što uključuje i upravljanje zbrinjavanjem otpada.

Također, nastoje se primjenjivati nove tehnologije i mjere trajnog poboljšanja energetskog učinka, nadzirati i smanjivati emisije stakleničkih plinova te izobrazbom zaposlenika povećati svijest o učinkovitoj zaštiti okoliša i jačanju energetske učinkovitosti. Materijalni aspekti usuglašeni su i s poslovnim partnerima s kojima kompanija koristi zajedničku infrastrukturu, primjerice s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, s kojom Croatia Airlines dijeli infrastrukturu za odvodnju vode.

U primjeni svih načela održivog razvoja postoje i određena ograničenja koja proizlaze iz specifičnosti zračnog prijevoza. Ovo se ponajprije odnosi na Politiku sigurnosti koja je na prvome mjestu i u čijem se okruženju nalaze politike kvalitete te zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Potrošnja energije i resursa unutar Croatia Airlinesa zbog specifičnosti poslovanja promatra se kroz tri prizme: dijela koji se odnosi na letačke operacije, na Sektor tehničkih poslova te dijela kompanije koji se bavi administrativnim poslovima. Letačke operacije najintenzivniji su potrošač energije u Croatia Airlinesu, a propisi i procedure sigurnog odvijanja zračnog prometa imaju apsolutni prioritet. U uvjetima zagušenoga zračnog prostora EU-a prijevoznici su primorani djelovati u koordinaciji s mnogim faktorima zračnog prometa, što ponekad otežava primjenu ekološkog pristupa poslovanju. Tijekom 2022. objavljena je odluka kompanije o unifikaciji flote (single type fleet) i nabavi novih zrakoplova Airbus A220 čime će se energetska bilanca kompanije značajno poboljšati. Za prikupljanja podataka o emisijama CO2 upotrijebljena je standardna metoda EU ETS MRV koja uključuje korištenje emisijskog faktora od 3,15, što znači da jedna tona zrakoplovnog goriva proizvede 3,15 tone CO2.

A 61
6

Croatia Airlines nastoji djelovati kao društveno odgovorna kompanija vodeći računa o nusproizvodima svojeg poslovanja te njihovu utjecaju na okoliš i društvenu zajednicu.

62
Navedeni su učinci prije pandemije koje nastojimo postići i tijekom pandemije te ih poboljšati optimizacijom uporabe flote zrakoplova.
A 63 g.

Podaci o potrošnji energije su dobiveni korištenjem US Energy Information Administration-https://www.eia.gov

Potrošnja zrakoplovnog goriva u tonama smatra se povjerljivim poslovnim podatkom te iz tog razloga nije iskazana u ovom izvješću. Svi sustavi mjerenja (Swiss ETS, UK ETS, CORSIA) komplementarni su navedenoj metodi. Kako je kompanijski cilj tijekom 2021. bio vidjeti naznake oporavka u odnosu na 2019. godinu tako su indikatori prikazani u tablicama postavljeni kao 2021. naspram 2019., 2021. naspram 2020. te 2021. naspram 2015. (baseline).

Potrošnja energije i vode

Na lokaciji Sektora tehničkih poslova potrošeno je 1.410.236 kWh električne energije tijekom raznovrsnih radova održavanja zrakoplova ili 1% manje u odnosu na prethodnu godinu, što je pokazatelj da se i tijekom 2022. godine radilo na održavanju zrakoplova gotovo jednakim intenzitetom kao i u predpandemijskom periodu. Valja napomenuti kako je svaka akcija održavanja zrakoplova usmjerena ponajprije na kvalitetu posla, samim time i na sigurnost, a tek potom na energetsku učinkovitost. U 2022. godini zabilježen je blagi pad potrošnje plina na lokaciji Sektora tehničkih poslova s potrošenih 24.399 m3 u odnosu na 2021. godinu te po pitanju potrošnje vode 1803 m3 tj 10% manje nego u 2021. U Sektoru tehničkih poslova, osim radova na održavanju zrakoplova vlastite flote, obavljaju se i radovi održavanja za potrebe drugih kompanija. Kako su radovi održavanja za druge kompanije u porastu, za očekivati je povećano korištenje resursa kao i povećanje količine opasnog i neopasnog otpada. U obavljenim radovima najveći je porast u segmentu temeljnog održavanja zrakoplova (veliki pregledi).

U administrativnom dijelu organizacije u 2022. godini potrošeno je 6% više električne energije u odnosu na 2021. godinu ili 357.794 kWh pri čemu valja napomenuti veću zastupljenost djelatnika na radnom mjestu naspram rada kod kuće te kontinuiranu obnovu IT opreme čime prosječno računalo u kompaniji sada troši oko 65 W električne energije.

Kao zaključak možemo reći da je u administrativnom dijelu kompanije, u segmentu potrošnje električne energije, došlo do blagog porasta potrošnje, dok je u segmentu potrošnje plina, koji se koristi za sustav grijanja, došlo do pada (11964 m3 tj. -8% u odnosu na 2021.) na što su utjecale mjere uštede-smanjivanja temperature grijanja i veća pažnja oko potrošnje. Prema podacima DHMZ-a, Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj u 2022. godini opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (sjever Hrvatske, šire makarsko područje) i ekstremno toplo (gotovo čitava Hrvatska). Analiza odstupanja količine oborina za 2022. godinu izražena u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborina na većini analiziranih postaja bile niže, a samo na četiri neznatno više od višegodišnjeg prosjeka. U

64
pogledu
Potrošnja energije i vode mjerna jedinica 2022. 2021. 2019. Indeks 2022./2019. Indeks 2022./2021. Električna energija Potrošnja električne energije - ukupno kWh 1.768.030 1.757.568 1.764.760 100 101 Potrošnja električne energije - lokacija Buzin kWh 357.794 337.578 389.578 92 106 Potrošnja el. energije - lokacija sektor tehničkih poslova kWh 1.410.236 1.419.990 1.375.182 103 99 Plin Potrošnja plina - ukupno m3 36.363 40.271 33.246 113 90 Potrošnja plina - lokacija Buzin m3 11.964 13.046 10.885 110 92 Potrošnja plina - lokacija sektor tehničkih poslova m3 24.399 27.225 22 361 109 90 Voda Potrošnja vode - ukupno m3 2.830 2.915 7.655 37 97 Potrošnja vode - lokacija Buzin m3 1.027 916 1.521 68 112 Potrošnja vode - lokacija sektor tehničkih poslova m3 1.803 1.999 6.081 30 90 Motorna goriva Potrošnja Eurosuper 95 litra 20.744 21.582 29.506 70 96 Potrošnja Eurodiesel litra 10.279 9.687 16.065 64 106 Potrošnja Eurosuper 95 l/km 0,104 0,166 0,089 117 63 Potrošnja Eurodiesel l/km 0,092 0,132 0,104 88 70

potrošnje vode na lokaciji Buzin, u 2022. godini potrošnja je iznosila 1027 m3, što je povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu. Kako ne postoji sustav za oporabu vode kao resursa, računa se da je sva potrošena voda ujedno i ispuštena u pripadajuće sustave odvodnje prema ranije navedenim podacima na obje značajne lokacije. Sva električna energija koja se koristi u Croatia Airlinesu ima certifikat HEP ZelEn, što znači da je proizvedena iz obnovljivih izvora energije pri čemu je vrijednost emisija stakleničkih plinova jednaka nuli.

Prosjek starosti voznog parka na kraju 2022. godine jest oko 14 godina, što pridonosi očekivanom povećanju indikatora potrošnje. Specifičnost upotrebe vozila Sektora tehničkih poslova dodatno podliježe strogim sigurnosnim pravilima kretanja po površinama zračnih luka.

Tijekom 2022. godine uslijed i dalje pristunih pandemijskih uvjeta smanjene potražnje nisu korišteni zrakoplovi drugih prijevoznika. U promatranju emisija CO2 po prihodovnom putničkom kilometru (RPK) kao indikatoru potrošnje energije i količina emisija vidljivo je smanjivanje vrijednosti u odnosu na godinu ranije ali ipak još uvijek iznad vrijednosti iz 2019. godine, što je posljedica smanjenog punjenja kabine i smanjenja prometa uslijed pandemije.

Korištena metodologija kalkulacija napravljena je uz pomoć službene statistike prometnih učinaka Croatia Airlinesa te verifciranih podataka iz baze podataka EU ETS za Croatia Airlines te odabranog indikatora CO2/ RPK, koji se najčešće koristi u zrakoplovnoj industriji za prikaz navedenih podataka. Za izračun ukupnog izravnog emisijskog učinka ostalih energenata u upotrebi primijenjen je faktor GHG Protocol Corporate Standard developed by the World Resources Institute (WRI) and the World Business Council on Sustainable Development (WBCSD) u skladu s IPCC 2006 Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories. Ukupno gledajući, emisijski učinak u 2022. godini s obzirom na potrošene energente iznosi 158.912.042 kg CO2, odnosno 59% više u odnosu na godinu prije (2021.). Tijekom 2019. CO2e emisija kompanije bio je 206.516.792 kg CO2. Pritom ako isključimo zrakoplove, emisijski učinak je 142.999 kg CO2e za 2022.g. a tijekom 2021. on je bio 150.662 kg CO2e što upućuje na 5% smanjenje.

Kako je napomenuto ranije, za kompanijske potrebe se koristi HEP ZelEn certifcirana električna energija, emisija stakleničkih plinova za taj segment nema (Scope 2), što se može istaknuti kao vrlo pozitivna i velika stavka u poslovanju kompanije.

HEP Opskrba kupcima kroz proizvod ZelEn prodaje energiju koja je proizvedena u HEP-ovim hidroelektranama koje su upisane u registar jamstva podrijetla električne energije i kupcima dostavlja dokaz o podrijetlu temeljem Metodologije utvrđivanja podrijetla električne energije (NN 133/14). Za izdavanje jamstva podrijetla električne energije te za uspostavu i vođenje registra jamstava podrijetla električne energije odgovoran je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

A 65
Emisije CO2 mjerna jedinica 2022. 2021. 2019. Indeks 2022./2019. Indeks 2022./2021. Ukupne emisije CO2 količine CO2 (zrakoplovi) kg 158.769.311 99.768.986 206.332.154 77 159 količine CO2e (ukupni) kg 158.912.310 99.919.648 206.516.792 77 159 A320/A319 zrakoplovi Količina emisije CO2 unutar RH po RPK kg 0,219 0,304 0,187 117 72 Količina emisije CO2 na međunarodnim letovima po RPK kg 0,132 0,166 0,096 138 80 Q400 zrakoplovi Količina emisije CO2 unutar RH po RPK kg 0,196 0,233 0,167 117 84 Količina emisije CO2 na međunarodnim letovima po RPK kg 0,147 0,161 0,125 118 91 6

Otpad

Sustav zbrinjavanja otpada odgovornim pristupom omogućuje da nijedan element koji može ugroziti okoliš ne dođe u doticaj s njime. Predajom otpada ovlaštenom sakupljaču uz vođenje Očevidnika (primjerice za opasan otpad) prati se tzv. tijek otpada od njegova nastanka do konačnog zbrinjavanja u ovlaštenim poduzećima. Croatia Airlines ima uspostavljen sustav zbrinjavanja otpada, pri čemu se jednaka pažnja posvećuje opasnom i neopasnom otpadu.

U općem dijelu organizacije uspostavljena je mjera racionalnije potrošnje uredske opreme i materijala. Kao temeljna postavka na svim unificiranim pisačima, gdje je to moguće, postavljen je obostrani ispis. Dodatno, djelatnici su upoznati s potrebom racionalnog korištenja ispisa, čime se štede ulazni resursi (papir, toner, energija), ali i izlazni resursi (zbrinjavanje otpada, arhiviranje kao nusproizvodi procesa).

U Sektoru tehničkih poslova, kao najznačajnijem po pitanju otpada, uz prisutan komunalni otpad omogućeno je odvojeno skupljanje opasnog otpada, a njegovim pravilnim zbrinjavanjem eliminira se utjecaj na okoliš i osigurava održivi razvoj tehničkih poslova kompanije. U 2022. godini i dalje su prisutni značajno raspoloživi kapaciteti te precizno razdvajanje otpada. Prema dokumentaciji o otpadu, u Sektoru tehničkih poslova na lokaciji Zagreb u 2022. godini nastalo je ukupno 10.897 kg opasnog otpada kao posljedica kompleksnijih radova na zrakoplovima vlastite flote te zrakoplova drugih kompanija te 11.383 kg neopasnog otpada (uključujući i neopasan otpad s drugih lokacija kako bi se obuhvatilo čim više podataka). Kao opasni otpad, zabilježeno je i 27.110 kg otpadnog kerozina (radi specifičnosti održavanja zrakoplova može značajno varirati te je u tablicama posebno prikazan). Upravo radi smanjivanja otpadnog kerozina i načina njegovog zbrinjavanja-spaljivanja tijekom 2022. godine Croatia Airlines svojim je partnerima u održavanju uputio zamolbu za boljim planiranjem preostaloga goriva na zrakoplovima koji dolaze na održavanje. U administrativnom dijelu kompanije odvoz komunalnog otpada obavlja se sukladno važećim državnim i lokalnim propisima, pri čemu mogućnost odvojenog skupljanja otpada ovisi o mogućnostima koje pruža lokalna zajednica. Pri tome je najznačajnija stavka u ovom dijelu kompanije papir, kojeg je u 2022. godini prikupljeno 5.449 kg na lokacijama MZLZ, Buzin i poslovnici Zrinjevac. Podupiremo sve aktivnosti na unaprjeđenju gospodarenja otpadom te ćemo nastojati u svim svojim prostorima, sukladno mogućnosti lokalne zajednice, sudjelovati u naporima u odvajanju otpada, a time i u smanjenju pritiska na okoliš. Ostalo

Spaljivanje opasnog otpada

12.236 kg - 45% od ukupnog otpada (opasni i neopasni)

Recikliranje (papir i čista plastika) 12.400 kg - 46% od ukupnog otpada (opasni i neopasni)

2.359 kg - 9%

66
Otpad mjerna jedinica 2022. 2021. 2019. Indeks 2022./2019. Indeks 2022./2021. Opasan otpad Otpadni kerozin kg 27.110 2.150 8.240 329 1.261 Ostali opasan otpad kg 10.897 10.086 9.965 109 108 Neopasan otpad Neopasan otpad kg 11.383 14.759 13.470 85 77 Ukupne težine otpada prema vrsti i metodi zbrinjavanja mjerna jedinica 2022. 2021. 2019. Indeks 2022./2021. Indeks 2022./2019. Ponovno korištenje kg - - - -Recikliranje (papir i čista plastika) kg 8.268 12.400 11.223 67 74 Kompostiranje kg - - - -Oporaba, uključujući energetsku oporabu kg - - - -Spaljivanje (opasan otpad bez otpadnog kerozina i onečišćena plastika) kg 10.897 10.086 9.965 108 109 Spaljivanje (otpadni kerozin) kg 27.110 2.150 8.240 1261 329 Duboko injektiranje kg - - - -Odlaganje kg - - - -Odlaganje na lokaciji kg - - - -Ostalo kg 3.115 2.359 2.247 132 139
A 67 102-55 7 . GRI indeks Poglavlje Stranica General disclosure 102-1 Name of the organization 5.1. Naziv sjedište organizacije 11 102-2 Activities, brands, products, and services (fleet) 5.6. 5.7. 5.8. 5.10. 5.11. 5.15. 6.9. Croatia Airlines kao brand Flota i kapaciteti Glavne usluge i aktivnosti Destinacije/zračne luke/rute Ostale usluge Povijest kompanije Odgovornost prema putnicima 12-13 14-15 16 16 17 24-25 54-57 102-3 Location of headquarters 5.1. Naziv sjedište organizacije 11 102-4 Location of operations 5.9. Države/tržišta poslovanja 16 102-5 Ownership and legal form 5.2. 5.3. Vlasništo i pravni oblik Najveći dioničari 11 11 102-6 Markets served 5.9. Države/tržišta poslovanja 16 102-8 Information on employees and other workers 5.12. Informacije o zaposlenicima 18-19 102-9 Supply chain 5.13. 6.3. Dobavljački lanac Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 20-21 34-39 102-10 Significant changes to the organization and its supply chain 5.5. 5.13. Značajne promjene tijekom izvještajnog razdoblja Dobavljački lanac 12 20-21 102-11 Precautionary Principle or approach 6.9. 6.11. Odgovornost prema putnicima Utjecaj poslovanja na okoliš 54-57 59-66 102-12 External initiatives 6.5. Sigurnost unapređenje kao imperativ poslovanja 45-49 102-13 Membership of associations 5.14. Članstva u udruženjima i interesnim organizacijama 22 102-14 Statement from senior decision-maker 1. Poruka Predsjednika Uprave 5 102-15 Key impacts, risks, and opportunities 6.1. Rizici poslovanja prilike 27-29 102-16 Values, principles, standards, and norms of behavior 6.7. 6.8. Etičnost u poslovanju Antikorupcijski program 53-54 54 102-18 Governance structure 5.4. Upravljačka struktura 12 102-40 List of stakeholder groups 6.2. Dionici 30-33 102-41 Collective bargaining agreements 6.6. Odgovornost prema zaposlenicima 50-53 102-42 Identifying and selecting stakeholders 6.2. Dionici 30-33 102-43 Approach to stakeholder engagement 6.2. 6.3. 6.6. 6.9. 6.10. Dionici Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj Odgovornost prema zaposlenicima Odgovornost prema putnicima Pomoć zajednici 30-33 34-39 50-53 54-57 57 102-44 Key topics and concerns raised 6.3. 6.6. 6.9. 6.10. 6.11. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj Odgovornost prema zaposlenicima Odgovornost prema putnicima Pomoć zajednici Utjecaj poslovanja na okoliš 34-39 50-53 54-57 57 59-66 102-45 Entities included in the consolidated financial statements 2.1. Subjekti uključeni u konsolidirana financijska izvješća 6 102-46 Defining report content and topic Boundaries 6.3. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 102-47 List of material topics 6.3. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 102-48 Restatements of information 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-49 Changes in reporting 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-50 Reporting period 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-51 Date of most recent report 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-52 Reporting cycle 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-53 Contact point for questions regarding the report 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-54 Claims of reporting in accordance with the GRI Standards 2. O nefinancijskom izvješću 6 102-55 GRI content index 7. GRI Indeks 67 Economic performance 103-1 Explanation of the material topic and its Boundary 6.3. Materijalni aspekti poslovanja kompanije i njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 103-2 The management approach and its components 6.3. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 103-3 Evaluation of management approach 4. 6.3. Ključni pokazatelji uspješnosti Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 8-9 34-39 201-1 Direct economic value generated and distributed 6.3. Materijalni aspekti poslovanja i njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 Environmental 103-1 Explanation of the material topic and its Boundary 6.3. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 103-2 The management approach and its components 6.3. 6.11. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj Utjecaj poslovanja na okoliš 34-39 59-66 103-2 Evaluation of management approach 6.9. 6.11. Odgovornost prema putnicima - održivost u svim segmentima letova Utjecaj poslovanja na okoliš 54-57 59-66 302-1 Energy consumption within the organization 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 303-1 Water withdrawal by source 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 303-2 Water sources significantly affected by withdrawal of water 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 303-3 Water recycled and reused 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 303-4 Water discharge 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 303-5 Water consumption 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 305-1 Direct (Scope 1) GHG emissions 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 305-2 Energy indirect (Scope 2) GHG emissions 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 305-4 GHG emissions intensity 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 306-1 Water discharge by quality and destination 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 306-2 Waste by type and disposal method 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 307-1 Non-compliance with environmental laws and regulations 6.11. Utjecaj poslovanja na okoliš 59-66 Social 103-1 Explanation of the material topic and its Boundary 6.3. Materijalni aspekti poslovanja kompanije njihov utjecaj na održivi razvoj 34-39 103-2 The management approach and its components 6.5. 6.6. 6.9. 6.10. Sigurnost unapređenje kao imperativ poslovanja Odgovornost prema zaposlenicima Odgovornost prema putnicima Pomoć zajednici 45-49 50-53 54-57 57 103-3 Evaluation of management approach 6.6. 6.7. 6.8. 6.9. 6.10. Odgovornost prema zaposlenicima Etičnost u poslovanju Antikorupcijski program Odgovornost prema putnicima Pomoć zajednici 50-53 53-54 54 54-57 57 401-1 New employee hires and employee turnover 6.6. Odgovornost prema zaposlenicima 50-53 401-3 Parental leave 5.12. Informacije o zaposlenicima 18-19 404-2 Programs for upgrading employee skills and transition assistance programs 6.6. Odgovornost prema zaposlenicima 50-53 406-1 Incidents of discrimination and corrective actions taken 6.6. Odgovornost prema zaposlenicima 50-53 413-1 Operations with local community engagement, impact assessments, and development programs 6.10. Pomoć zajednici 57 415-1 Political contributions 6.10. Pomoć zajednici 57 416-1 Assessment of the health and safety impacts of product and service categories 6.9. Odgovornost prema putnicima 54-57 417-1 Requirements for product and service information and labeling 6.9. Odgovornost prema putnicima 54-57 6

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.