Page 1

Veilig in Nieuw-West 28|06|12 Inhoud

Meld Misdaad Anoniem

2 Burgernet Geef inbrekers geen kans

■ ■

3 Vraag van de straat Tips om inbraak te voorkomen

Top 600 Om de stad veiliger te maken worden de 600 meest criminele jongeren en jongvolwassenen uit Amsterdam met voorrang aangepakt. De daders moeten van de straat en uit de criminaliteit. In Nieuw-West hebben we 82 jongeren die op deze lijst staan. Hiervan hebben er 74 een regisseur toegewezen gekregen en er ligt een plan van aanpak voor ze klaar. Deze jongeren worden snel en consequent gestraft met een lik op stuk beleid. Aangehouden of veroordeelde daders worden uitgebreid gescreend om te voorkomen dat ze opnieuw de fout in gaan en krijgen hulp om hun leven weer op te pakken. De gezinnen van deze veelplegers worden bezocht om te voorkomen dat broertjes en zusjes ook in de criminaliteit belanden. Ruim dertig organisaties hebben zich aan de Top 600 verbonden en werken nauw om ze van het criminele pad te houden. U leest hier meer over verder in de krant Amsterdam.nl en op www.amsterdam.nl/top600.

Foto Jaap Wals

Mensen die misdrijven niet durven te melden bij de politie – bijvoorbeeld uit angst voor wraak of confrontatie met de dader – kunnen terecht bij het gratis nummer 0800 7000. De anonieme meldlijn van de onafhankelijke Stichting Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) M. is geen onderdeel van de politie. M. helpt de politie door het aanbieden van anonieme tips van burgers. Hiermee helpen zij bij het oplossen, voorkomen en stoppen van misdaad. De meldlijn is zeven dagen per week bereikbaar. Melders blijven anoniem. Voor meer informatie en resultaten, kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl.

4 ■ ■

ROC-leerlingen spelen, in theater De Meervaart, een rechtbank na. Zij krijgen hierbij hulp van een kinderrechter, Officier van Justitie en advocaten.

Veiligheid is van ons allemaal Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen in hun eigen omgeving. Veiligheid brengen wij constant onder de aandacht. We werken als stadsdeel nauw samen met onder andere de politie om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Dat vergt een breed pakket aan maatregelen en vereist soms maatwerk als dat nodig is. Top 600 Een aantal voorbeelden die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid is de Top 600 aanpak, aanpak schoolverzuim, nazorgplan woningovervallen en straatcoaches. Voor ondernemers is het cameratoezicht, de CashLess zones en de DNA-spray een uitkomst om veilig te ondernemen in dit stadsdeel. Daling Uit de meest recente cijfers blijkt dat het beter gaat met de veiligheid in Nieuw-West. Het aantal overvallen is gedaald van 58 in 2010 naar 46 in 2011. Meldingen

over jeugdoverlast zijn gedaald van 1264 in 2010 naar 1019 in 2011. En het aantal straatroven van 213 in 2010 naar 162 in 2011. Een opvallende daling is het aantal aangiften, dit is van 11.638 in 2010 naar 11.112 in 2011 gegaan. Harde cijfers. Maar voelen de bewoners van Nieuw-West dit ook zo? Nee! Want het blijkt dat nog steeds veel bewoners zich onveilig voelen op straat. Veiligheid maken we samen Stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud (veiligheid): ”Een daling is goed. Maar elke overval en elke inbraak is er één teveel, natuurlijk.

De cijferdaling laat zien dat het veiliger is geworden in NieuwWest, maar dat bewoners zich niet veiliger voelen. Dit vind ik een serieus probleem. Werkelijkheid is dat het stadsdeel en de politie veel doen, maar dit niet alleen kunnen. De politie heeft de ogen en oren van bewoners en ondernemers nodig. Zij weten wat er speelt in de wijk. Meld u aan bij Burgernet of maak gebruik van Meld Misdaad Anoniem. Zo kunt u een belangrijk bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid in Nieuw-West. Het is een stokpaardje van mij, maar ik ben ervan overtuigd: veiligheid maak je samen.”

Belangrijke contactgegevens Oplichters aan de deur Direct hulp na woningoverval

Kluis voor €10

Gaat u op vakantie en wilt u uw kostbare sieraden veilig opbergen? Bewoners van Nieuw-West kunnen nu voor de duur van een half jaar, voor tien euro per maand, kostbaarheden veilig opbergen in de kluis van de Stadsbank van Lening, aan het Osdorpplein. Het project ‘niets er in, niets er uit’ is een van de vele maatregelen die stadsdeel Nieuw-West neemt om het aantal woninginbraken en woningovervallen terug te dringen. Deze dienst is alleen voor bewoners van Nieuw-West en geldig in het filiaal aan het Osdorpplein 516-518. Bij succes kijkt het stadsdeel na een half jaar of de service verlengd wordt en eventueel uitgebreid.


2 Burgernet actief in Nieuw-West Vorige maand ging Burgernet van start in Amsterdam. Inmiddels is de tienduizendste deelnemer ingeschreven. In Nieuw-West hebben zich al 1.719 bewoners aangemeld. Doet u ook mee? Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie. Wie eraan meedoet, kan in noodgevallen helpen uitkijken naar vermiste kinderen in de buurt, of naar de dader van een zojuist gepleegd misdrijf. Roeland van Zeijst, manager Burgernet: “Het werkt heel eenvoudig: u wordt gebeld, kijkt uit het raam en als u de gezochte persoon ziet, belt u terug. De politie doet de rest.” Positief Sinds vorige maand is Burgernet actief in de hele regio. Landelijk heeft de helft van alle Burgernet-acties een positief resultaat. In één op de tien zaken komt zelfs de doorslaggevende tip binnen via Burgernet. Van Zeijst: “Nadat u door Burgernet gebeld bent, krijgt u binnen een uurtje te horen wat het resultaat van de actie was. Ook als we nog verder moeten zoeken, levert Burgernet vaak goede informatie op voor de recherche.” Succes De afgelopen weken zijn in Nieuw-West onder andere verdachten van een straatroof opgepakt met Burgernet. Ook hielp het netwerk om sneller vermiste kinderen terug te brengen bij hun ouders. “Dat succes gaat alleen maar groeien. We zijn pas net begonnen” zegt Van Zeijst.

www.nieuwwest.amsterdam.nl 28 juni 2012

Geef inbrekers geen kans! De aanpak en het voorkomen van inbraken en diefstallen uit woningen hebben voor de politie en haar directe partners zoals gemeenten, stadsdelen en woningcorporaties een hoge prioriteit. Maar uiteraard bent u de belangrijkste partij. In het voorjaar en tijdens de zomer laten veel mensen overdag, ‘s avonds en ’s nachts vaak in verband met de warmte de ramen en deuren open of op een kier staan. Dit is begrijpelijk maar het biedt inbrekers en insluipers ook weer extra gelegenheid om in uw woning te komen en hun slag te slaan. Sluit ramen en deuren Daarom vragen wij langs deze weg even extra uw aandacht om dit soort zaken te voorkomen: wees altijd alert en zorg er voor dat dieven niet eenvoudig uw woning kunnen binnenkomen. Sluit altijd ramen en deuren en doe ze op slot; als u gaat slapen maar ook als u even weggaat. Voor meer informatie kijkt u op www.politiekeurmerk.nl of www.politieamsterdam-amstelland.nl. Wij hebben tips voor u op een rijtje gezet om uw woning te beschermen tegen inbraak als u op vakantie of er even tussenuit gaat. De meeste tips zijn eenvoudig zelf toe te passen.

Een acteur laat zien hoe makkelijk je een huis binnen kunt komen.

Vraag van de straat

Aanmelden Doet u al mee? Aanmelden is gratis: ga naar www.burgernet.nl of bel met 020 559 6084.

Tekst en foto’s: Clementine Vrooland

Veiligheid Als lid van Burgernet kunt u – als u dat wilt – ook andere veiligheidsberichten ontvangen. Zoals een sms met tips wanneer er inbraken zijn, of een opsporingsbericht per e-mail. “Het mooie is dat u alleen informatie krijgt die voor uw buurt geldt. En u kunt kiezen hoe Burgernet contact mag opnemen, en wanneer. Sommige mensen ontvangen liever geen e-mails. Anderen willen niet ’s nachts gebeld worden. Dan gebeurt dat ook niet.”

“Zes maanden geleden ben ik in verband met mijn studie vanuit India naar Osdorp verhuisd, vlak bij de Sloterplas. Ik hou erg van joggen en de enige momenten waarop ik mij hier niet veilig voel, is als ik ’s avonds om de plas wil rennen. Misschien zouden kleine bewakingsposten in het park het veiligheidsgevoel kunnen versterken. Mijn huisgenoot houdt meer van de sportschool. Dat vind ik jammer, want met een groepje rennen zou ook al een veiliger gevoel geven. Maar bovenal vind ik het hier gewoon heel prettig.”

“Sinds ik afhankelijk ben van mijn scootmobiel, rijd ik in mijn eentje liever in gebieden waar meer mensen komen en bezoek ik de donkere gedeeltes in het park of op straat liever niet. Er is gelukkig nog nooit iets verkeerd gegaan, maar ik ga het ook niet opzoeken. Het is ook niet zo dat ik bang ben om te vallen; dan helpen de mensen je wel. Het zijn eerder de jongelui waar ik voor oplet. Maar dat heeft met mijn leeftijd te maken. Daar zou ik geen oplossing voor kunnen bedenken.”

Muktti

Meneer Oudt

Vader Rahmi: “Bij ons in de buurt voel ik mij niet heel erg veilig; er wordt heel veel ingebroken, er wordt door jongeren in portieken geplast, bewoners gooien hun huisvuil gewoon op straat en houden weinig rekening met elkaar. Samen met de politie en de gemeente ben ik aan het kijken hoe ik de buurt kan verbeteren en probeer ik buren uit te leggen dat als ze rommel op straat zetten, dat het agressie opwekt. Het zou erg fijn zijn als meer mensen hun best zouden doen, maar om heel eerlijk te zijn ben ik wel echt op zoek naar een nieuw huis in een veiligere, schonere buurt.” Familie Taşdelen


3

www.nieuwwest.amsterdam.nl 28 juni 2012

Tips om inbraak te voorkomen ■

Breng buren/kennissen op de hoogte zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Geef ook aan waar en hoe u te bereiken bent.

Zorg ervoor dat zij in geval van nood uw woning in kunnen (reservesleutel).

Laat uw post achter de deur weghalen en uit het zicht leggen.

Zorg voor een bewoonde indruk. Houd gordijnen open, maar laat ze ’s avonds sluiten als u dit normaal ook doet.

Laat planten op de vensterbank en balkon staan. Net als de tuin verzorgen.

Inbrekers houden niet van verlichting. Zorg voor voldoende buitenverlichting; vaak wordt ingebroken aan de achterzijde. Denk bijvoorbeeld aan een lamp met een schemerschakelaar of een bewegingsmelder.

Gebruik een tijdschakelaar voor de verlichting op iedere verdieping van uw woning.

Houd de boodschap op uw voicemail of antwoordapparaat neutraal. Spreek niet over uw (langdurige) afwezigheid.

Vermeld niet op internet ( twitter, hyves, facebook, blogs) dat u weg bent. Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Internet is een belangrijke informatiebron om te zien wie er met vakantie is.

Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Sluit ramen en deuren altijd af. Vergeet het nachtslot van de voordeur niet, als u gaat slapen of weggaat. Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan.

Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmatten en bloempotten zijn geen ‘geheime plaatsen’.

Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos.

Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft.

Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.

Plaats waardevolle spullen, maar bijvoorbeeld ook uw autosleutels, uit het zicht van voorbijgangers.

Zorg dat er geen klimmiddelen bij uw huis staan. Zet vuilcontainers en ladders weg of zet ze vast tegen de gevel.

Zet uw fiets/brommer altijd op slot. Ook als u deze binnen stalt.

Graveer of markeer uw postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen, of denk aan het gebruik van dna-markering.

Grote dozen van luxe artikelen bij het vuilnis zijn voor inbrekers een prachtige indicatie dat er wat te halen valt. Scheur het karton van deze verpakkingen in kleinere stukken en gooi ze in de papiercontainer.

Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. U kunt hiervoor een registratieformulier voor waardevolle goederen van de politie gebruiken.

Wij gingen de straat op om een aantal bewoners en ondernemers te vragen of zij zich veilig voelen in Nieuw-West en wat er verbeterd kan worden.

“Collega ondernemers van de Shoperade hier op het Osdorpplein zijn twee keer overvallen en sindsdien is er door politie en het stadsdeel veel gedaan aan de veiligheid. Onder andere zijn er flatscreens opgehangen zodat mensen bij binnenkomst er zich bewust van zijn dat ze door een camera gefilmd worden. Wij hadden zelf al een camerasysteem in de winkel hangen. Volgens mij hangen er ook camera’s op het plein, maar dat weet ik niet zeker. Gelukkig heb ik ook niet zo’n last van een onveiligheidsgevoel en bovendien staan we hier altijd met meer mensen te werken in de bakkerij.” Claudia, Bakkerij van Toor

“Het nummer van de politie zit nèt niet in ons snelkeuzemenu, maar we bellen heel vaak met ze. Er wordt bij ons in het blok veel ingebroken en in de speeltuin wordt er flink gedeald. Het is niet normaal meer! Ons huis staat al twee jaar te koop; wij willen écht de stad uit. Wat ik zo erg vind, is dat het een groep Marokkaanse jongens is die hier voor de overlast zorgt en dat terwijl ik mijn kinderen wil leren trots te zijn op hun Marokkaanse èn Nederlandse nationaliteit. Deze jongens zijn gewoon niet ons soort maar geven wel de Marokkanen een slechte naam. Hun ouders aanspreken helpt niet; het probleem verplaatst zich dan alleen een paar meter. Volgens mij is zelfs de politie bang voor ze.” Rachida

“Onveilig gevoel in Nieuw-West? Wat bedoel je daar mee? Ik kan niet zeggen dat ik op straat ergens last van heb. Natuurlijk word ik wel eens nagefloten door jongens en dat is soms niet zo prettig. Maar ik voel me echt super veilig. Weet je, het voelt voor mij niet anders dan in Zuid, waar ik op school zit. Wel zie ik bij ons veel politie, misschien dat dàt helpt. Want ik zie hier in de bomen geen beveiligingscamera’s hangen. De mensen vind ik gewoon superaardig bij ons in de buurt. Volgens mij gaat het gewoon ook om het contact van mens op mens.” Mirjam

“Wij zitten hier nu al dertig jaar en we voelen ons heel veilig. Wat ik wel merk, is dat wanneer de economie niet zo goed gaat, dat de mensen soms gewelddadiger worden. Gelukkig hebben wij vooral veel vaste klanten. Ik zie de kinderen van vroeger groot worden en nu komen ze als volwassenen bij mij eten. De politie doet goed haar best en ik zou niet weten wat ze moesten verbeteren. Wij hebben ook niets speciaals voor onze veiligheid gedaan. Het gaat gewoon goed zo.” Meneer Lee, eigenaar restaurant Lung Tin


4

www.nieuwwest.amsterdam.nl 28 juni 2012

Knip uit en bewaar

Belangrijke telefoonnummers Wanneer u onregelmatigheden in uw buurt ziet en hoort kunt u dat melden. Maar voor welke melding kunt u waar terecht? Alarmnummer Voor spoedeisende hulp. Geen spoed, wel belangrijk? Bel het algemeen nummer van de politie.

0900 8844

Meld misdaad anoniem Meld misdrijven waarvan u anoniem aangifte wilt doen. Telefonisch bereikbaar van ma. t/m vr. 08.00 tot 24.00 uur en op za, zo -en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Meer weten? www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldpunt Openbare Ruimte Last van zwerfvuil, afval of een losliggende stoeptegel? Of andere meldingen over de openbare ruimte? Bel dan het vijfcijferige gemeentelijke servicenummer. Digitaal doorgeven kan ook via het Meldpunt Openbare Ruimte op www.nieuwwest.amsterdam.nl. Meldpunt Zorg en Overlast Bereikbaar van maandag t/m vrijdag. Meer weten? meldpuntzorgenoverlast@nieuwwest.amsterdam.nl. Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam 24 uur per dag bereikbaar (buiten kantooruren alleen voor noodsituaties). Meer weten? www.huiselijkgeweld.amsterdam.nl. Advies en Meldpunt Kindermishandeling Voor meer informatie, advies en melden (van vermoedens) van kindermishandeling kunt u ook terecht op www.amk-amsterdam.nl.

112

0800 7000

14020

Meldpunt Discriminatie Amsterdam Voor gelijke behandeling en is tegen discriminatie. Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag. Meer weten? www.mdra.nl. Storing aan lantaarnpalen en verkeerslichten Geef het door aan de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer.

020 253 8699

020 611 6022

020 638 5551

020 597 2626

Milieu-, stank- of geluidsoverlast van bedrijven Melden bij Dienst Milieu- en Bouwtoezicht. Buiten kantooruren en in het weekend belt u het 020 nummer.

020 551 3456

Ongedierte Heeft u hier last van? Bel dan met de GG&GD.

020 555 5600

14 020

Acute waterproblemen Verstoppingen van een riolering en/of overstroming? Bel met Waternet.

0900 9394

0900 1231230

Parkeeroverlast Bel het algemeen nummer van de politie.

0900 8844

“Dag mevrouw, een pakketje voor u!" Het klinkt aantrekkelijk en vertrouwd, maar is het wel echt een pakketbezorger die voor de deur staat? Met allerlei smoezen of ‘babbeltrucs’ weten oplichters en overvallers iedere keer weer hun slag te slaan. Ze bellen aan en stellen zich voor als pakketbezorger, thuiszorgmedewerker, medewerker van uw ziektekostenverzekeraar, energiebedrijf of bank. Afleiden Eenmaal binnen zorgt de dader dat u wordt afgeleid. Wanneer de oplichters weer weg zijn, ontdekt u dat er waardevolle spullen, zoals bij-

voorbeeld uw handtas of sieraden zijn verdwenen. Maar oplichters passen ook andere methoden toe. Zo kunnen zij zich aan de deur melden met een postpakket, dat u niet heeft besteld, en vragen dat met uw pinpas te betalen. Geloofwaardig Natuurlijk is het niet zo dat alle mensen die aan de deur komen kwaad in de zin hebben. Maar vertegenwoordigers van grote bedrijven kunnen zich altijd legitimeren en komen op afspraak langs. Oplichters hebben er hun beroep van gemaakt om mensen op slinkse wijze te bestelen. Over het algemeen bezit-

ten zij veel overtuigingskracht en komen geloofwaardig over. Dus het is niet zo vreemd dat er slachtoffers worden gemaakt. Laat geen onbekenden binnen Stelregel is: laat niemand binnen die u niet kent. Doe nooit zomaar de deur open, kijk eerst door het raam of de deurspion. Geef nooit geld of uw pinpas en pincode af. Bankmedewerkers komen niet aan de deur en nemen ook nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen. Betaal ook geen kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Bel bij twijfel altijd met de politie: 0900 8844.

Foto: Jaap Wals

Oplichters aan de deur

Direct hulp na woningoverval Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud reikte onlangs het eerste certificaat 'Beveiligde Woning' uit aan een slachtoffer van een woningoverval. Het certificaat is een onderdeel van het nazorgplan woningovervallen. Slachtoffers van een woningoverval krijgen direct hulp van het stadsdeel. Na een woningoverval schakelt de politie het stadsdeel in. Het stadsdeel zorgt daarna samen met Slachtofferhulp en de woningcorporatie voor een aanpak op maat, met onder andere inbraakpreventie aan de woning. De veiligheidsexperts plaatsten een deurcamera, die een foto maakt van elke bezoeker die aanbelt. Ook plaatsen zij nieuwe sloten en dievenklauwen, raambomen en brandpreventiemiddelen in de woning.

special veiligheid internet  

Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen in hun eigen omgeving. Veiligheid brengen wij constant onder de aandacht. We werken...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you