Page 1

Nieuw-West www.nieuwwest.amsterdam.nl

Jaargang 3 #8 19/09/13 2

Feestelijke dag Rembrandtpark Zondag 29 september staat het Rembrandtpark in het zonnetje. Het Rembrandtpark is één van de vele groene pareltjes van het stadsdeel, gelegen tussen de A10 en stadsdeel West. De hele dag vinden er activiteiten plaats voor jong en oud. U kunt er genieten van onder meer het Tuinstad Theater, een vintage modeshow, circus Olympia, een Chi Kung demonstratie en Big Brassband Branco. Maar er is die dag nog veel meer te doen. Kom kijken en genieten in het Rembrandtpark! Het Rembrandtparkfestival begint om 12:00 uur en duurt tot 17:00 uur. Het vindt plaats aan de noordkant van het park, tussen de kinderboerderij en ‘t Landje.

Woning isoleren?

3

Veiligheidsweek

4-5

Broedplaatsendag 21 september 7

Wijkschilderen

8

Pionieren in Nieuw-West Kom naar de Woonmarkt op 12 oktober! Zelf je nieuwbouwwoning neerzetten of in een bestaand gebouw je persoonlijke woonwensen waarmaken: Nieuw-West biedt de ruimte en de mogelijkheden. Op 12 oktober is hierover een informatiemarkt in De Meervaart. Zelfbouw is in opkomst, ook in Nieuw-West. Aan de Troelstralaan is de eerste rij zelf-nieuwbouwwoningen al een paar jaar bewoond, in de kluswoningen aan de Klarenstraat zijn de nieuwe bewoners bezig de oude portiekflats om te klussen tot ruime appartementen. In Nieuw-West zijn volop bouwkavels beschikbaar en komt de komende periode maatschappelijk vastgoed bij, zoals schoolgebouwen, voor wonen en werken. Zelfbouwen doe je zo! Zelfbouw doe je individueel of met een groep. Wat er kan en mag wordt uitgelegd op de woonmarkt. Hier worden ook vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Zo komt Mostafa El Filali uitleg geven over Podium Amsterdam, een groot zelfbouwproject. El Filali is mede-initiatiefnemer van een plan op één van de twee zelfbouwkavels vlak bij station Lelylaan. De eerste leden van zijn bouwgroep

Loketten gesloten op 27 en 30 september. Meer hierover op pagina 2.

zijn ondernemers uit Nieuw-West die op de begane grond een (les)zwembad en horeca willen realiseren. Daarboven komen zo’n 40 à 44 appartementen waarvan oppervlakte en indeling door de nieuwe bewoners zelf wordt bepaald. El Filali werkt bij het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW), dat zich van oudsher inzet voor betaalbare wooruimte en nu samen met het bureau OntwikkelSamen de initiatiefnemer is van Podium. ASW verzorgt voor dit project onder andere de ledenwerving. OntwikkelSamen gaat de groep begeleiden en waar nodig een rol spelen bij de onderhandeling met de diverse instanties en bedrijven. “Maar wij regelen alleen datgene wat de groep van ons vraagt,” vertelt El Filali. “Misschien hebben ze zelf een architect in huis, of een goede financieel adviseur. De groep heeft de regie, bepaalt welke expertise ze van buiten nodig heeft, hoe veel ze zelf kan doen.”

Lagere grondprijs Zelfbouw biedt volgens Mostafa El Filali grote voordelen: “Je bent geen passieve eindgebruiker, maar hebt zeggenschap over de kwaliteit en de vormgeving van je eigen leefomgeving. Bovendien kun je de kosten beheersbaar houden, wordt de prijs niet opgedreven door allerlei tussenschakels die een graantje moeten meepikken. De grond wordt direct van de gemeente gekocht, ook dat scheelt nogal.” Bouwgroepen bepalen zelf of ze zich laten begeleiden, in welke mate en door wie. Ook stadsdeel Nieuw-West biedt de nodige ondersteuning. Zo organiseert het stadsdeel voorlichtingen en kennismakingsbijeenkomsten en biedt ze ambtelijke hulp bij het zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen van de procedures, zoals het vergunningentraject. “Een van de voordelen van Nieuw-West is dat de grondprijs er lager ligt dan elders in Amsterdam,” zegt Paulus de Wilt, stadsdeelwethouder Wonen en Stedelijke Vernieuwing.

Lees verder op pag. 2

Loketten gesloten

Na het stadsdeelnieuws

Achterin deze krant

Keep it Clean Day 20 & 21 september Op 20 september is de nationale Keep it Clean Day. Ook in stadsdeel Nieuw-West vinden er die dag en op zaterdag 21 september allerlei acties plaats om de buurt schoon te maken en schoon te houden. Zo is er op vrijdag 20 september een schoonmaakestafette, waarbij verschillende diensten van het stadsdeel samen met bewoners en scholen een grote schoonmaak houden van Geuzenveld tot Osdorp. Doet u mee? Ook in uw buurt vinden deze dagen schoonmaakacties plaats. Kijk op onze website voor een actie in uw buurt en doe mee! www.nieuwwest.amsterdam.nl.

Krant niet ontvangen? Bel PostNL op 0900 0990 (10 cent p.m.)

De volgende stadsdeelkrant komt uit op 17 oktober. Kom ook op 12 oktober naar onze woonmarkt!


2 ▼

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 september 2013 Vervolg pag. 1

stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud

“Ik geloof in hard werken. Als jongetje van dertien was mijn eerste baantje kranten bezorgen. Typisch een eerste baan. Wennen aan de werktijden en regelmaat. Natuurlijk een extra zakcentje verdienen en het gevoel hebben dat je aan het thuisfront een bijdrage leverde. Ik betaalde per slot van rekening nu mijn eigen schoenen. Je ontmoet mensen en leert ze kennen. Ze geven je kritiek op het werk en je leert daarmee omgaan. Ik gun mijn jonge bewoners hetzelfde. Vroeg opstaan, of doordeweeks na school aan de slag! Het zijn economisch mindere tijden. Het is mooi dat ik dan toch op dinsdag 27 augustus een nieuwe vestiging van Mc Donalds mocht openen. Aan de rand van het stadsdeel in Osdorp en omringd door bedrijvigheid en mooie woningen. De komst van Mc Donalds trekt veel publiek waardoor de bekendheid van het bedrijventerrein toeneemt. En ik mocht 107 nieuwe arbeidsplaatsen verwelkomen, waarvoor de meeste werknemers al zijn geworven. Dus op woensdag 28 augustus werd er iemand vroeg wakker voor zijn of haar eerste dag. Om aan de slag te gaan, hard te werken, mensen te ontmoeten en een eigen salaris te verdienen. Ze zijn trouwens nog op zoek naar werknemers…”

“Bovendien liggen, anders dan in de rest van de stad, de kavelregels niet bij alle projecten al bij voorbaat vast. Er zijn wel regels voor het bouwvolume, de maximale hoogte, welstandsaspecten en parkeerverplichtingen. Maar in een project aan de Westlandgracht betrekken we bijvoorbeeld geïnteresseerde bouwgroepen vooraf bij het opstellen van de kavelregels. Deze aanpak maakt Nieuw-West tot een van de weinige plekken in Amsterdam waar je nog kunt pionieren.” Pionieren aan de Sloterplas Een plek die pionieren ‘ademt’ is vlak bij café Hotel Buiten aan de Sloterplas, aan de kant van de Noorderhof. Je voelt er de vrijheid van het buiten zijn, zo vlak aan het water, met de wind die door de populieren waait. “Er was hier een zee van distels,” vertelt Jeroen Jonkers, “een groot stuk ongebruikte openbare ruimte.” Jonkers maakt deel uit van een kleine groep mensen die op deze

Zesdaagse van Amsterdam

Enthousiasme en kansen Ook voor de buurt is de huidige werkwijze beter, vindt Jonkers. “Met het hotel willen we straks de internationale toerist zien te trekken, maar we willen net zo graag een plek zijn voor locals. Sterker, we kunnen niet zonder. Deze plek moet leven, mensen moeten er graag willen komen. Ik ben blij verrast met het enthousiasme dat de buurt heeft sinds de opening van het café vorig jaar. We blijven groeien, organiseren steeds meer.

Van 21 t/m 26 oktober 2013 staat Amsterdam Nieuw-West volledig in het teken van de Zesdaagse van Amsterdam. Zes avonden lang strijden topcoureurs met elkaar op de houten wielerbaan en kunnen wielerfans genieten van de sport, sfeer en muziek. Elke avond vanaf 18.00 uur komt tijdens het voorprogramma jong talent aan bod tijdens verschillen-

Besparen met de Buren in Slotermeer activeert bewoners tot eigenhandige energiebesparing door kleine klussen in huis en gedragsverandering. Door buurtbewoners op te leiden tot GroeneKlusser of BespaarCoach, zijn het de bewoners zelf die hun buurtgenoten hiertoe aanzetten.

Woonmarkt Zaterdag 12 oktober De Meervaart, 13.00-17.00 uur www.nieuwwest.amsterdam.nl/ ruimte

Na 30 jaar aan de Jan Tooropstraat krijgt het Ouder- en Kindcentrum (OKC) op 28 oktober een nieuw gebouw in het multifunctioneel centrum 'het Meervoud'. Het nieuwe gebouw staat aan het August Allebéplein 11. partners van het OKC. Op de begane grond is de speel-o-theek gevestigd. Vanaf 28 oktober bent u dus bij Ouder- en Kindcentrum op het August Allebéplein van harte welkom!

Circa vijfhonderd jongerenwoningen aan Allebéplein de wedstrijden. Vanaf 19.00 uur nemen de profs het over om het publiek van een groots spektakel te voorzien in het Velodrôme op Sportpark Sloten. Meer info Kijk voor meer informatie en voor kaartverkoop op www.zesdaagseamsterdam.nl en volg www.facebook.com/NieuwWestTopsportSer ies voor het laatste nieuws.

Besparen met de Buren Op zaterdag 28 september om 12.30 uur vindt de feestelijke aftrap van Besparen met de Buren in Slotermeer plaats in Broedplaats De Vlugt, Burgemeester De Vlugtlaan 125.

Steeds meer mensen weten ons te vinden. Daaraan zie je ook hoe groot in Nieuw-West de behoefte is aan hotspots, aan leuke ontmoetingsplekken. Ik denk dat die alleen nog maar toeneemt. Er liggen hier veel kansen.”

Verhuizing Ouder- en Kindcentrum

Het Ouder- en Kindcentrum is een prachtig gebouw geworden. Op de eerste etage vindt u de balie van het OKC, de jeugdgezondheidszorg, de opvoedadviseur, de diëtist en andere samenwerkings-

Foto: Jaap Wals

Op stap met...

locatie Hotel Buiten ontwikkelt. Het project begon een aantal jaar geleden met de droom van twee creatieve ontwerpers om op een aantal eilandjes in de Sloterplas een ecologisch hotel te bouwen in de vorm van kleine lodges. Stap voor stap verwezenlijken Jonkers en de zijnen hun doel. Nu is Hotel Buiten nog een klein houten gebouw dat een aantal dagen per week open is. Straks moet dit een volwaardig café-restaurant zijn dat tegelijk fungeert als hotelbalie. “Nog niet zo lang geleden, voor de bouwcrisis, hadden wij nooit aan zo’n avontuur kunnen beginnen,” zegt Jonkers, die verantwoordelijk is voor het businessplan. “Voor projecten als het onze deed het stadsdeel alleen zaken met de grote jongens, met corporaties en projectontwikkelaars, en wilde alles vooraf helemaal geregeld en vastgelegd hebben. Daar waren wij nooit tussengekomen, hadden we zeker ook het geld niet voor gehad. Nu mogen we ons plan in stappen uitvoeren, zowel wat betreft de financiering als het bemachtigen van de vergunningen.”

Er worden meer dan 1.200 huishoudens actief betrokken. Het StartFeest geeft het startsein voor ‘Slotermeer op de Koffie!’ waarbij de BespaarCoach tips en weetjes deelt met bewoners over besparen op gas, elektriciteit en water, en ‘Slotermeer Klust!’ waarbij GroeneKlussers kleine energiebesparende klussen uitvoeren bij hun buren. Besparen met de Buren is een concept van Amsterdams Steunpunt Wonen en Twinstone en wordt gefinancierd door stadsdeel Nieuw-West.

Als alles goed gaat, gaat volgend jaar de eerste paal de grond in voor een prachtig wooncomplex op het Augsust Allebéplein. Hier moeten vijfhonderd woningen komen voor werkende jongeren tussen 18 en 30 jaar. Voor deze groep is het lastig om betaalbare woonruimte te vinden. De organisatie Change= ontwikkelde een nieuw woonconcept met een eigen subsidiesysteem en veel aandacht voor duurzaamheid,

sfeer en de combinatie van wonen, werken en leven. Donderdag 5 september ondertekenden wethouder Paulus de Wilt en Ralph Mamadeus van Change= een samenwerkingsovereenkomst voor het eerste Change= gebouw. Change= wil ca. 10.000 woningen bouwen in de vier grote steden in de Randstad. Hier is de vraag naar woningen het grootst, evenals het aanbod van werk.

Loketten gesloten op 27 en 30 september De begane grond van stadsdeelkantoor Osdorpplein 1000 wordt vanaf 27 september verbouwd tot Stadsloket. De loketten van Osdorpplein 1000 verhuizen tijdelijk naar andere locaties. In verband hiermee zijn op 27 en 30 september de loketten Burgerzaken, Vergunningen en Cition op alle drie de locaties (Osdorpplein 1000, Pieter Calandlaan 1 en Plein ‘40- ’45 nr. 1) gesloten. Met uitzondering van een loket voor geboorte- en overlijdensaangiften: daarvoor is een loket open op Plein ‘40 - ’45 nr.1. Per 1 oktober zijn de loketten Burgerzaken, Vergunningen en

Cition van Osdorpplein 1000 tijdelijk te vinden op: Loketten Burgerzaken: stadsdeelkantoren Pieter Calandlaan 1 en Plein ‘40 - ’45 nr.1. Loket Vergunningen: Sociaal Loket, Van Suchtelen van de Haarestraat 14 (nabij het Osdorpplein). Loket Cition: stadsdeelkantoor Pieter Calandlaan 1. Openingstijden loketten: ma, di, woe en vrij 08.30 - 15.00 uur en do 13.00 - 19.00 uur. Afspraak maken kan via www.amsterdam.nl/afspraak of telefonisch via 14 020.


3

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 september 2013

‘Meet en greet' met Belastingdienst

Foto: Edwin van Eis

Het stadsdeel brengt werkzoekenden met een afgeronde opleiding met weinig of geen werkervaring in contact met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft werkmogelijkheden voor jonge professionals als belastinginspecteur, accountant, fiscalist, financieel bedrijfsanalist en system engineers.

Ouderen uit Slotervaart van Marokkaanse komaf tijdens een bijeenkomst over de taallessen.

Nieuw-West spreekt Nederlands: gratis taallessen Half september is de Taalcampagne gestart. De campagne maakt bewoners bewust hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen, schrijven en Nederlands te spreken, en laat weten waar bewoners terecht kunnen voor taallessen. Taal is belangrijk voor iedereen! Voor de opvoeding van de kinderen, voor (beter) werk, maar ook om zelfstandig te kunnen zijn. Er worden veel cursussen aangeboden. En de meeste zijn gratis. Wilt u meer informatie over taallessen? Kom dan langs bij het Sociaal Loket op de Van Suchtelen van de Haarestraat 14 of de Pieter Calandlaan 7. Telefoonnummer: 020 253 8666, dagelijks van 08.30 tot 17.00 uur en op donderdagavond tot 19.00 uur. E-mail: sociaalloket@nieuwwest.amsterdam.nl

Subsidie voor woningisolatie Moet er in uw koophuis nog het nodige gebeuren om de kou buiten de deur te houden? Dan kunt u subsidie van de gemeente Amsterdam voor woningisolatie aanvragen. Er is subsidie voor dak-, vloer- en gevelisolatie en ook voor isolatieglas. Alleen als u zelf investeert, komt u in aanmerking voor subsidie. Het subsidiepercentage is maximaal 15% van de totale investering. Het minimale subsidiebedrag is 500 euro. Het maximale subsidie bedrag per eigenaar bewoner bedraagt 5.000 euro. Ook Vve’s kunnen, gezamenlijk, een aanvraag indienen, wanneer zij hebben besloten te investeren in het eigen complex. Op = op De beschikbare subsidie wordt toegekend op volgorde van binnenkomst van de digitale aanvra-

Het stadsdeel organiseert daarom in samenwerking met de Belastingdienst op woensdag 9 oktober 2013 een informatiebijeenkomst over werken bij de Belastingdienst. In deze bijeenkomst komen alle mogelijkheden aan de orde over werken bij de Belastingdienst. Voor deze bijeenkomst nodigt het stadsdeel werkzoekenden uit Nieuw-West uit met een MBO 4, HBO, HBO+, WO diploma in de richting Management/ Economie/Recht (MER), Fiscale Economie (FE) of Bedrijfseconomie (BE). Aan de bijeenkomst kunnen ongeveer zestig werkzoekenden deelnemen. Geïnteresseerd? Aanmelden kan bij Nikki Weeling, coördinator bij Werkpunt. E-mail: n.weeling@nieuwwest.amsterdam.nl. Van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar via 020 253 8393. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 september.

Kort nieuws Denk online mee over de begroting 2014. U kunt uw input aanleveren op de speciale website www.begrotingwijzer.nl. Doe dit voor 1 oktober!

Vanaf 12 september tot 14 oktober is de expositie het andere verhaal te bezichtigen in de centrale hal van het stadsdeelkantoor aan de Pieter Calandlaan 1. De tentoonstelling vertelt het verhaal van moslims die joden hebben gered tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 1 oktober 2013 heeft het Sociaal Loket geen inloopspreekuur meer in het Tuinstadhuis, Plein ’40-’45 nummer 1. Voor al uw vragen over zorg, welzijn, taal en participatie kunt u terecht op de twee andere locaties, zie de contactinformatie op pagina 8.

Extra aandacht deze weken voor Burgernet. In Nieuw-

gen. Vraag dus zo snel mogelijk subsidie aan, want op = op. De subsidieregeling sluit op 16 december om 17.00 uur. Kijk op

www.amsterdam.nl/woningisolatie hoe u uw aanvraag kunt voorbereiden, indienen en waar deze aan moet voldoen.

Buurt in Beweging Beweeg mee met Buurt in Beweging! Jongeren en vrouwen uit Slotermeer West (Buurt 5) en Osdorp (De Punt en de Reimerswaalbuurt) kunnen voor sportactiviteiten terecht bij Buurt in Beweging. Sport en beweging wordt als middel ingezet om de deelnemers sociaal te activeren. Er is keuze uit fitness, hardlopen, gymnastiek, verdedigingssport, zaalvoetbal en fietsen. Genoeg gesport? Naast de sportieve activiteiten

organiseert Buurt in Beweging voorlichtingsbijeenkomsten over voeding, gezondheid, conversatieles, huiswerkbegeleiding en empowermenttrainingen voor jongeren. Het project Buurt in Beweging heeft als doel om de maatschappelijke participatie van jongeren en vrouwen te versterken. Het streven is dat 20% van de deelnemers binnen een jaar wordt toegeleid naar (vrijwilligers) werk, opleiding of reguliere sportvoorziening.

Wintertijd Challenge Sloterpark

West zijn nu zo’n 3.900 deelne-

In de nacht van 26 op 27 oktober is de Wintertijd Challenge van Stichting Spieren voor Spieren. In deze nacht gaat de wintertijd in. In het extra uur tijdens het teruggaan van de klok wordt op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland 1 uur en 1 seconde gesport om geld in te zamelen voor een nieuw spierziekte expertisecentrum. Doe mee en schrijf vandaag nog in! Het hoofdevenement van deze Wintertijd Challenge vindt plaats in het Sloterpark, in en om het Sloterparkbad.

via www.burgernet.nl.

mers aan Burgernet. Meer oren en ogen in de wijk zijn nog steeds welkom, aanmelden kan

Zaterdag 21 september vindt de Nationale Burendag 2013 plaats. Kijk op www.burendag.nl en zie wat de buren hebben georganiseerd.

Zondag 29 september kunnen alle vrouwen uit Nieuw-West die fietsen een uitdaging vinden meefietsen met wielren-

Kijk op www.wintertijdchallenge.nl en kies voor Amsterdam – Hoofdevenement en kom hardlopen of zwemmen in het Sloterpark(bad).

ster Leontien van Moorsel van stichting Ik Fiets. Deze ‘Ladies Ride’ start om 13.00 uur vanaf ‘het Oude ALOgebouw’ aan de Willinklaan 35. Aanmelden via www.ikfiets.nu.

Met onze nieuwsbrief bent u wekelijks als eerste op de hoogte. Ook een abonnement? www.nieuwwest.amsterdam.nl/ nieuwsbrief


4

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 september 2013

De Veiligheidsweek komt eraan! Van 7 tot en met 13 oktober vindt voor de derde keer de jaarlijkse Veiligheidsweek van stadsdeel Nieuw-West plaats. Hier vindt u een aantal veiligheidsacties die tijdens deze week worden georganiseerd. Er zijn onder meer voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren, de voorstelling ‘De Rechtbank’ en de prijsuitreiking van veiligheidsmaatregelen aan ondernemers. Met de Veiligheidsweek brengt het stadsdeel veiligheid nadrukkelijk onder de aandacht van bewoners. Want veiligheid maken we samen! Het programma vindt u op www.nieuwwest.amsterdam.nl/veiligheidsweeek.

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (Veiligheid), Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en leerlingen van verschillende scholen van het voortgezet onderwijs uit Nieuw-West wonen de voorstelling bij. Ook geïnteresseerde bewoners en ondernemers in NieuwWest kunnen de voorstelling bijwonen. Aanmelden kan via veiligheidsweek@ nieuwwest.amsterdam.nl. Gratis lesmateriaal Het stadsdeel heeft een dvd samengesteld met fragmenten uit een eerdere editie van theatervoorstelling ‘De Rechtbank’. Deze dvd kan als lesmateriaal op school en bij organisaties worden gebruikt. Onderwerpen zoals discriminatie, een rechtbankzitting en het melden van misdrijven komen aan bod. Heeft uw organisatie te maken met jongeren en wilt u dit thema onder de aandacht brengen? De dvd is online te bekijken of gratis te bestellen, kijk hiervoor op: www.nieuwwest.amsterdam.nl/ veiligheid

De meldlijn is zeven dagen per week bereikbaar. Melders blijven anoniem. Voor meer informatie en resultaten, kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Cor Petiet doet tijdens de Veiligheidsweek mee aan de voorstelling ‘De Rechtbank’. Petiet (60) is docent strafrecht aan de Vrije Universiteit en daarnaast rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Amsterdam. Wij vroegen hem hoe hij de voorstelling destijds heeft ervaren.

Foto Jaap Wals

Woensdag 9 oktober vindt in theater De Meervaart de informatieve theatervoorstelling ‘De Rechtbank’ plaats. Een rechtzaak wordt van A tot Z nagebootst, van het delict tot en met de rechtszitting. Het verhaal gaat over een 17-jarige blinde jongen die belaagd wordt door leeftijdsgenoten en een overval op een juwelier. Kinderrechters, advocaten en een Officier van Justitie spelen de rechtszitting na met studenten van het ROC.

Rechter speelt eigen rol in voorstelling Ook in 2011 heeft u - in uw rol als rechter - meegewerkt aan de voorstelling. Hoe heeft u dit ervaren? Petiet: “De voorstelling bestond uit een groep acteurs die een act lieten zien. Een jongen werd meegetrokken in een groepje, raakte betrokken bij een misdrijf en werd opgepakt. Daarna kwam hij voor de rechtbank. De strafzitting met de verdachte werd door een acteur nagespeeld. Er waren veel schoolklassen aanwezig, veel minder 'gewone' burgers. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ook volwassenen inzicht krijgen in het jeugdstrafrecht. Dat men begrijpt waarom gevangenisstraffen bij jeugdigen lichter zijn dan bij volwassenen, maar dat er wel véél meer maatregelen met controle en bijsturing aan te pas komen. Het zou fijn zijn als er ook ouders komen kijken, buurtbewoners, leden van de deelraad, winkeliers en schoolleiding.” Denkt u dat de voorstelling effect heeft gehad op jongeren? Petiet: “Ik denk dat zij voor een deel inzicht hebben gekregen in de procedure die op

Op 9 oktober kunt u de theatervoorstelling 'De Rechtbank' zien in de Meervaart

Vraag van de straat

foto's en tekst: Clementine Vrooland

Voorstelling ‘De Rechtbank’

9 okt 10.00- ober 11.30 Theate uur r De Me ervaar Toega ng: gr t atis

“Mijn leven draait om kinderen. Zowel die van mijzelf als beroepsmatig omdat ik in de kinderopvang werk. Om hun veiligheid te waarborgen, let ik altijd op mijn omgeving: mensen die langslopen, auto's die voorbijrijden of glas dat op de grond ligt. Daarom heb ik mijn ogen en oren altijd aan, zelfs in mijn achterhoofd heb ik ogen! Als ik in het park loop, weet ik dat het daar niet altijd veilig is en op de fiets maak ik mijn tas goed vast. Ik ben waaks van aard, maar dat bedoel ik niet in extreme zin. Ook al hoor ik regelmatig de ambulances rijden en verhalen over nare gebeurtenissen in de buurt, eigenlijk voel ik me vaak gewoon veilig in Nieuw-West.” Bernice Ford

“Na de verbouwing van onze straat was de met klimop begroeide lantaarnpaal achter mijn tuin vervangen door een nieuwe, kale lantaarnpaal. Ik heb toen mijn tuin dicht laten maken met prikkeldraad. Het was te open geworden. Ook sluit ik keurig het huis af, al zou ik willen dat dit niet hoefde. Weet je wat ook belangrijk is voor een veilig gevoel op straat? Je houding en looptempo. Heel lang geleden heb ik wat vervelends meegemaakt op station Lelylaan, maar eigenlijk ben ik gewoon niet zo bang. Ik heb zelfs het gevoel dat het hier steeds veiliger wordt.” Loek Verkerk

“Tijdens mijn studie Fysiotherapie heb ik bijbaantjes in de horeca als barman en uitsmijter. In dit werk kom ik genoeg agressie tegen. Voor mijn veiligheidsgevoel verzamel ik daarom wapens. Nee hoor, grapje, dat is gewoon mijn hobby. Wel doe ik aan vechtsport en kan ik me daardoor verdedigen mocht de situatie zich voordoen. Maar dat doe ik vooral om mijn fysieke gesteldheid op peil te houden. Dat doe ik ook met yoga!” Morry Tafakory


5

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 september 2013

Van 7 tot en met 13 oktober de rechtbank rond een 'jeugdige in het strafproces' wordt gevoerd. Men weet waarom de zwaarste jeugdsanctie (als men niet het volwassenen strafrecht toepast althans), maar twee jaar is. Ik weet niet of de boodschap: 'als je iets merkt van criminaliteit, bel misdaad anoniem' bij iedereen is overgekomen.“ U doet opnieuw tijdens de Veiligheidweek mee aan de voorstelling. Wat heeft u doen besluiten om weer hieraan deel te nemen? Petiet: “Ik vind het belangrijk dat de rechtbank zich zichtbaar maakt. Ik denk dan ook dat dit het doel is. Laten zien hoe het er in 'het echt' aan toe gaat. Laten zien dat het niet écht zo stoer is om met de rechter in aanraking te komen. Dat het ook héle nare consequenties heeft voor je toekomst. Daarnaast wil ik graag overbrengen wat slachtoffers meemaken en ondergaan.” Wat is uw advies aan de jeugd van Nieuw-West? Petiet: “Ik denk dat het belangrijkste is: zorg dat je op tijd afhaakt zodra er met vrienden iets wordt geregeld waarvan je zeker weet ‘dit zit niet goed’. Ik krijg te vaak te horen van jongeren: ‘ik deed eigenlijk niet mee, ik stond er alleen maar bij.’ Voor een rechter betekent dit echter vaak dat je er zodanig bij was, dat je wordt veroordeeld wegens 'medeplegen'. En dát betekent -helaas- dat je ongeveer dezelfde straf krijgt als diegene die het volgens jou allemaal wél gedaan heeft.”

Vierhonderd ondernemers kregen veiligheidsscan Vierhonderd kleine bedrijven in Nieuw-West (45 procent van het totaal) deden mee aan gratis veiligheidsscans in juni en juli.

Informatie: www.nieuwwest.amsterdam.nl/veiligondernemen en www.hoeveiligisuwzaak.nl/vkb.

De beveiligingsadviseurs van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) voerden de veiligheidsscan uit volgens de landelijke regeling Veiligheid Kleine Bedrijven. Deze adviseurs onderzochten de ondernemingen en keken waar de veiligheid verbeterd kon worden. Ondernemers die naar aanleiding van dit advies investeren in de beveiliging van hun zaak, krijgen de helft van hun investering, met een maximum van € 1.000,- vergoed. Maatregelen kunnen zijn: een camerasysteem, een kluis, alarminstallatie, valsgelddetector of een deurbel bij binnenkomst.

Prijsuitreiking Tijdens de Veiligheidsweek geeft minister Opstelten 500 euro voor veiligheidsmaatregelen aan vijf ondernemers die de scan hebben laten uitvoeren. De winnaars zijn: Oefentherapie Mensendieck Sloterplas, Lunchroom Meatingpoint, Baladi Finance, Ferganza leder en A&M Telecommunicatie. De veiligheidsscan is één van de maatregelen waarmee stadsdeel Nieuw-West ondernemers ondersteunt in hun veiligheidsaanpak. In twaalf winkelgebieden loopt ook het traject van Keurmerk Veilig Ondernemen.

Veiligheid in vrijwilligersorganisaties Noteer donderdag 10 oktober 2013 van 13.00 tot 16.00 uur alvast in uw agenda! Preventie van seksueel misbruik is onderwerp tijdens deze middag over veiligheid in vrijwilligersorganisaties. Hoe voorkom je seksueel misbruik binnen het vrijwilligerswerk in een vereniging of

vrijwilligersorganisatie? Besproken worden onder meer een stappenplan om het thema bespreekbaar te maken, het hanteren van omgangsregels, het aanstellingsbeleid en het werken met een Verklaring Omtrent Gedrag. Heeft u vragen of wilt u zich al aanmelden? Bel 020 408 1077 of stuur een e-mail aan: nieuwwest@vca.nu.

Secret Scan Lambertus Zijlplein Het stadsdeel laat binnenkort een ‘Secret Scan’ uitvoeren op het Lambertus Zijlplein. Een ‘Secret Scanner’ van een professioneel bedrijf bezoekt dan het winkelgebied. Deze ‘Secret Scanner’ doet zich voor als gewone klant, en bekijkt in verschillende bedrijven waar het veiliger kan. Na het bezoek informeert de Secret Scanner de bezochte winkeliers. Zij horen op welke manier zij hun bedrijf en goederen nog beter kunnen beveiligen tegen bijvoorbeeld winkeldiefstal of een overval. De Secret Scanner laat zien dat het vergroten van veiligheid in bedrijven vaak ook kosteloos kan. Ondernemers en medewerkers die zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s, kunnen hierop inspelen en deze positief beïnvloeden.

Senioren herkennen babbeltrucs In en rond de Wildemanbuurt, Osdorpplein, Overtoomse Veld en Belgiëplein worden voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren georganiseerd tegen babbeltrucs. Centraal staat het thema: ‘Voor wie doet u de deur open?’ Bij deze bijeenkomsten gaat het erom dat de oudere buurtbewoners zich bewust worden van alle mogelijke babbeltrucs aan de deur. Geregeld worden ouderen in deze buurten hier slachtoffer van. Op de bijeenkomsten geven stadsdeel, woningcorporatie en politie zoveel mogelijk tips hoe babbeltrucs zijn te herkennen. De tips kunt u ook vinden op www.politiekeurmerk.nl.

In de Veiligheidsweek, van 7 tot en met 13 oktober vinden er allerlei activiteiten plaats over veiligheid. Wat doet u zelf om uw eigen veiligheid te vergroten?

“Laatst heb ik met samen mijn hond een engerd in het park weg staan 'blaffen' die twee meisjes lastig viel. Maar dat maak ik gelukkig bijna nooit mee. Verder spreek ik iedereen die ik in mijn buurtje niet ken gewoon aan onder het mom van: 'Kan ik je ergens mee helpen, zoek je iets, waar moet je zijn?'. De meesten die hier niet thuishoren of kwaad in de zin hebben denken dan: 'Die houdt ook alles in de smiezen'. Dat werkt echt!” Myrthea Rozendaal - Lokenberg

“Wij wonen in een hofje en omdat we iedereen hier kennen, betekent dit ook meteen dat we de boel goed in de gaten houden. Wij laten van alles buiten staan. Het komt zelden voor dat er iets gestolen wordt. Maar de avond voordat het grofvuil opgehaald wordt, rijden er hier heel veel van die busjes rond die oud ijzer zoeken. Dan haal ik wel de kinderfietsjes binnen; daar hou ik rekening mee. Ook ben ik geïnteresseerd in een alarmsysteem voor thuis. Tijdens die huis-aan-huis voorlichtingsacties van de politie, is hier niemand aan de deur geweest om te informeren. Dat had ik wel gewild. Toch heb ik het vertrouwen dat wij hier wel veilig wonen.” Pepijn Plus

“Er wordt bij ons heel veel ingebroken dus ik doe de deuren goed op slot. In het verkeer leer ik mijn zoontje goed 'links-rechtslinks-rechts' te kijken. Maar mijn grootste angst is dat mijn kind op straat wordt meegelokt. In de zomer heb ik in de speeltuin vaker mannen gezien die geen kinderen bij zich hadden. Zaten ze daar te gluren. Ik heb zelfs meegemaakt dat ze een camera bij zich hadden. Bah! Teveel ouders laten wat mij betreft hun kinderen zonder zwembroekje rondlopen in het pierebad. Kinderen zijn onschuldig, maar de wereld niet. Dan denk ik wel: 'Kom op he, dat weet je toch'!” Bianca Rosa de Voogd

“Onze huizen zijn eigenlijk één en al onveiligheid wat betreft inbraak: enkele ramen en een benedendeur die de hele dag openstaat. Daardoor is er al meerdere malen op onze trap ingebroken. De buren spreek ik regelmatig aan over het openlaten van de benedendeur. En dan mijn kinderen: natuurlijk doe ik er alles aan om ze niet uit het oog te verliezen op straat of in de winkel. Ik ben hartstikke bang dat ze door iemand meegenomen kunnen worden.” Hanan el Barjiji


6

www.nwopen.nl / twitter: @nwopen / facebook: nwopen

Foto’s: Thomas Lenden

Omgeving Ookmeer & World Fashion Center Op 7 oktober 2012 is 60 jaar geleden Nieuw-West geboren, het stadsdeel dat Cornelis van Eesteren ontwierp als wijk voor de toekomst. Tijdens het programma Nieuw-West Open, 60 jaar toekomst staan we hier op een feestelijke manier bij stil. We kijken samen terug, we kijken vooruit, maar vooral om ons heen. 60 weken lang, van september 2012 tot en met november 2013, reist Nieuw-West Open door het stadsdeel. Iedere maand brengen we een deel van Nieuw-West onder de aandacht. In september en oktober zijn dat Sportpark Ookmeer en de omgeving van het World Fashion Centre.

Sportpark Ookmeer In de jaren ‘50 verdween het zuidpuntje van de Ookmeerpolder onder het zand van Tuinstad Geuzenveld. Vanaf 1956 werd daar Sportpark Ookmeer aangelegd, met 70 hectare Nederlands grootste sportpark. Modern en functioneel volgens de tijdgeest: met goede autotoegankelijkheid, een zwevende tribune bij voetbalvereniging DCG en verdiepte sportvelden. Het zestigerjaren kunstwerk ‘De Poort’ van Cobrakunstenaar Constant Nieuwenhuys getuigt van de naoorlogse vooruitgangsidealen. In de jaren ’70 en ’80 groeide de recreatieve sport in Nederland en ook het sportpark. Tegenwoordig verandert het aanbod: naast voetbal, honkbal, golf en atletiek ook BMX-rijden en survival. De hondenrenbaan maakte in 2005 plaats voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), door van den Oever, Zaaijer & Partners architecten. ‘De oude ALO’

Performances Bij de ‘Poort van Constant’ vinden in september performances ‘Dialoog met een Beeld’ plaats, zie de agenda en het artikel in de stadsdeelkrant van vorige maand.

Op 21 september vertelt Diana Krabbendam – directeur en programmamaker bij The Beach – hoe actieve buurtbewoners samen met ontwerpers vorm geven aan een lokale ‘makers’ com-

munity. Welke projecten er naast Wij Maken Mooi Wildeman uit voortkwamen, wat ze er van geleerd hebben en hoe het verder gaat.

ALO, Sportpark Ookmeer, Willinklaan 1 tot 5. Entree gratis. Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl.

aanmelden voor één van de markten? Kraam, tent of tafel huren?: rembrandtparkfestival@groengras.org.

Zondag 29 september | Ik Fiets, Ladies Ride met Leontine van Moorsel, 10 of 35 kilometer, inschrijfkosten € 5,- (t.b.v. Voedselbank Amsterdam). Inloop 11:00 uur Vrouw en Vaart, President Allendelaan 733. Vertrek 13:00 uur oude ALO, Willinklaan 1-5. Meer info: ikfiets.nu, of bij Vrouw en Vaart.

Vrijdag 4 en zondag 6 oktober | Kleurverkenning #00 Overtoomse Veld. Wandeling over kleur in de openbare ruimte o.l.v. beeldend kunstenaar Mathilde van Beekhuizen. 14:30 - 16:00 uur. Startlocatie: metrohalte Cornelis Lelylaan. Entree gratis. (Data en tijd onder voorbehoud). Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl.

Foto: try out tijdens 24HWest op 7 september.

aan de Willinklaan 1-5 is nu een culturele broedplaats voor dans, sport en beweging.

Nieuw-West in de schijnwerpers Wij maken Mooi Wildeman Is het mogelijk de Wildemanbuurt in Osdorp samen om te toveren tot een van de mooiste wijken van Amsterdam? Uit deze vraag, en de wens van bewoners zelf hun leefomgeving beter te maken, kwam in het voorjaar van 2012 een actieve samenwerking van buurtbewoners en lokale organisaties voort: Wij maken Mooi Wildeman. In Café Mooi Wildeman zijn er wekelijks denk- en doe-sessies met buurtbewoners, ontwerpers en kunstenaars. Ontwerpprojecten worden uitgevoerd om de buurt mooier te maken. En er zijn workshops om vaardigheden te ontwikkelen.

Kenners van de omgeving Het initiatief gaat uit van de kracht van bewoners. Zij zijn de kenners van hun omgeving en hebben vaardigheden en kennis, die ze kunnen inzetten. De ontwerpers van The Beach leren hen hoe ontwerpen en maken kan helpen om oplossingen te bedenken en uitvoeren. Op 28 september laten ze in twee workshops zien hoe leuk en leerzaam zelf iets maken is. In de workshop Media Moves, onder leiding van ontwerper Ricardo Nascimento, leren vrouwen met textiel en media ontwerpen maken die gevoel uitdrukken en reageren op beweging. In de Makersestafette maken teams zelf stoelen onder leiding van professionele ontwerpers. De mooiste en stevigste wint.

Agenda Op verschillende locaties gebeurt er iets. Vaste onderdelen zijn: een reizend terras, verhalen en gesprekken op locatie, bijzondere excursies en spectaculaire kunstprojecten. Meer info: www.nwopen.nl, facebook & twitter:/nwopen. Zaterdag 21 september | Stadexpeditie Pakhuis De Zwijger langs bottom up projecten in Nieuw-West. Rondleiding met lezingen op locatie bij bottom up initiatieven in Osdorp o.l.v. Bart Cosijn (gespreksleider Urban Dialogue). Afsluitend première van een performance bij ‘De Poort van Constant’ van theatermaker Danielle van Vree. Start: De Poort van Constant, Troelstralaan. 14:00 uur. Entree gratis. Aanmelden performance: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl. Info Stadexpeditie: www.dezwijger.nl Zaterdag 21 september | Broedplaatsendag Nieuw-West: 9 culturele broedplaatsen openen de deuren met open ateliers, exposities, performances en rondleidingen. Afsluitend feest in Broedplaats De Vlugt.

12:00 - 03:00 uur. Meer info en programma: www.broedplaatsendagnieuwwest.nl Donderdag 26 t/m zondag 29 september | Dialoog met Constant van theatermaker Danielle van Vree. Doorlopend van 18:00 20:00 uur (duur +/- 30 minuten). Startlocatie: ALO, Sportpark Ookmeer, Willinklaan 1 tot 5. Entree gratis. Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl. Vrijdag 27 september | Hoogbouwexcursie in Osdorp, langs en op torenflats. Bewoners delen ervaringen en uitzicht. Start: Garage Notweg, Notweg 38. 19:30 tot 21:30 uur. Entree gratis. Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl. Zaterdag 28 september | Wij maken Mooi Wildeman op bezoek bij Nieuw-West Open. Workshop Makersestafette: wedstrijd stoelen maken o.l.v. professionele ontwerpers. 12:00 14:00 uur. Workshop Media Moves: met textiel en media kleding maken die reageert op beweging en je gevoel. 14:00 - 16:00 uur. Locatie: Oude

Zondag 29 september | Nieuw-West Open terras op het Rembrandtparkfestival, met tentoonstelling van kinderkunst en workshops door kunstenaar Sjoukje Dijkstra over de elementen i.s.m. BSO Compananny. 12:00 - 17:00 uur. Entree gratis. Zondag 29 september| Rembrandtparkfestival, jaarlijks festival georganiseerd door bewoners. Dit jaar o.a.: theater, vintage modeshow, buurtbandjes, acrobatiek, yoga, kunst, DJ Johnny, streekproducten en rommelmarkt. 12:00 - 17:00 uur. Entree gratis. Gratis

Zaterdag 12 oktober |Dérive (dwaling) omgeving World Fashion Centre, wandel zonder specifieke bestemming om dit gebied anders te ontdekken. O.l.v. kunstenaar en psychogeograaf Wilfried Hou je Bek en fotograaf Noortje Smit. Startlocatie: Ingang World Fashion Centre bij het beeld van Koningin Wilhelmina, 16:00 uur. Entree gratis. Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl.


7

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 september 2013

Broedplaatsendag zaterdag 21 september Tussen De Vlugt en Rijkshemelvaartdienst rijdt de hele dag een pendelbus. Of stap in de Urban Resort Shuttle: een muzikale Chevroletbus pendelt de hele dag tussen ACTA, De Vlugt, HW10 en Heining Ateliers.

Maak tijdens de Broedplaatsendag kennis met de kunstenaars, inspirerende werkplaatsen en verrassende gebouwen in de kunstzinnige broedplaatsen in eigen stadsdeel. Naast open ateliers, zijn er exposities, rondleidingen, performances, filmvertoningen en workshops. Op alle locaties is een tijdelijk cafĂŠ geopend, en er is een afsluitend feest in Broedplaats De Vlugt.

Plastic afval kunt je beter scheiden Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt zo’n 50 tot 60 kilo plastic verpakkingen per jaar. In heel Nieuw-West wordt per jaar gemiddeld 3,6 miljoen kilo aan plastic verpakkingen gebruikt! Als al dat plastic bij het gewone huisvuil terechtkomt, gaat het de gewone vuilverbrandingsovens in. En dat betekent een enorme belasting van het milieu want verbranding van plastic leidt tot een extra grote uitstoot van CO2. Speciale containers Daarom wordt plastic in Nederland gescheiden ingezameld. Ook in Nieuw-West staan speciale containers waar u uw plastic verpakkingsmateriaal kwijt kunt. Nadat de plastic verpakkingen zijn ingezameld, worden ze gesorteerd op type plastic. Er zijn namelijk veel verschillende soorten plastic. Daarna wordt het plastic naar verwerkingsbedrijven gebracht waar het wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe producten zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. Wat mag in de container? Er staan in Nieuw-West inmiddels

19 containers voor plastic afval. Kijk op www.nieuwwest.amsterdam.nl/afval voor de locaties van deze containers. Wat mag er allemaal in deze container? U kunt hier uw plastic verpakkingsmateriaal kwijt zoals plastic tassen en zakken, flessen van frisdrank, zuivel of olie, boterkuipjes, deksels van potten, tubes, flacons van shampoo of wasmiddelen, plantenpotten en folies. Maar let op, niet alles mag in de container. Verpakkingen met inhoud, verpakkingen van chemisch afval (zoals terpentineflessen), piepschuim, chipszakken en doordrukstrips, kartonnen drankverpakkingen moet u met het gewone huisvuil weggooien.

Programma Voor de agenda per locatie, bustijden en fietsroutes zie de website: www.broedplaatsendagnieuwwest.nl

1

Diderot Exposities en open ateliers 13.00-18.00 uur Diderotstraat 13-32

6

CreAmClub 'De Saloon' van het Wilde Nieuwe Westen 16.00-23.30 uur Henk Hienschstraat 38-40

2

De Vlugt Feest met live muziek 15.00-03.00 uur Burgemeester de Vlugtlaan 125

7

Rijkshemelvaartdienst Innovaties voor duurzaam eten en wonen 13.00-00.00 uur Oude Haagseweg 58

3

Garage Notweg Inloopworkshops en hutten bouwen 12.00-18.00 uur Notweg 38

8

VLLA & REMARK Indrukwekkende buurttuin in aanbouw 12.00-03.00 uur Willem Roelofsstraat 7-9

4

HW10 Activiteiten voor het hele gezin 14.00-20.00 uur Hendrik van Wijnstraat 10

9

Heining Ateliers 13.00-03.00 uur: Cultureel festival in het havengebied Heining 149-159

5

ACTA Plaatsing van een kunstwerk op het dak 14.00-20.00 uur Louwesweg 1

Fietsroutes Pendelbus


8

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 september 2013

Wilt u ook iets doen voor uw buurt? Bij het Huis van de Wijk

Voor de buurt

kunt u geld aanvragen voor een bewonersinitiatief. Ideeën die de buurt leuker, schoner of veiliger maken. Net als actieve buurt-

De Aker

bewoner Leo Berger die schildercursussen organiseert.

Schildercursussen Leo Berger: "In 2012 vroeg ik met twee andere cursisten voor het eerst subsidie aan voor het bewonersinitiatief voor vijf schildercursussen. Schilderles voor wie maar wil schilderen. Ik voelde me gelijk verantwoordelijk en doe sindsdien de inkoop van de materialen (olie-, pastel- en aquarelverf, doeken, lijsten, schoonmaakmiddelen, ezels), het voorraadbeheer en ik zorg dat alles reilt en zeilt. We hebben 4500 euro subsidie aangevraagd en gekregen, voor materiaal. Dit is nog geen twee euro per cursist. Zelf betalen de cursisten zeven euro per les. Veel ouderen kunnen dit krap betalen. Daarom ben ik zo dankbaar voor de subsidie." Druk bezocht Leo Berger: "De schilderlessen zijn populair. Het aantal deelne-

mers van de vijf clubs is uitgegroeid van ruim vijftig naar zeventig.” Alle vijf de cursussen - op maandag- en dinsdagochtend, twee lessen op woensdagavond en op donderdagmiddag worden goed bezocht. Leo Berger: "De schildercursus vult echt een behoefte. De lessen zijn een uitje voor de deelnemers. Veel cursisten werken aan een eigen 'opdracht' in olie, acryl, aquarel of krijt en krijgt individuele begeleiding van de leraren, de schilders Bert Ozinga of Stefan Jordanov. Het allerbelangrijkste is wel dat mensen uit hun huis komen. Driekwart van de cursisten zijn ouderen, vijftigplussers. Zij ontplooien hier hun creativiteit. Er zitten echt talenten tussen. Al ruim voor de lessen weer begonnen in september kreeg ik telefoon van een ongeduldige cursist die erg naar de schilderlessen verlangde."

Foto: Rufus de Vries

Leo Berger (78) is in Osdorp bekend als zeer actieve bewoner. "Ik werkte meer dan veertig jaar als vrijwilliger bij het (toenmalige) wijkcentrum. Dit is in 1967 begonnen met het organiseren van festiviteiten, cabaret en kindervoorstellingen. Veertig jaar organiseerde ik de Sinterklaasintocht, veertig jaar lang was ik organisator en adviseur van winkeliersvereniging Osdorp. Dit jaar organiseerde ik voor de 44e keer de plechtigheden van de Dodenherdenking. Voor deze laatste activiteit zoek ik nu wel een opvolger. Ik merk toch dat ik niet meer kan wat ik vroeger kon."

Leo Berger organiseert 5 schildercursussen in Huis van de Wijk De Aker.

Huis van de Wijk De Aker Berger: "We geven de schilderlessen in een prachtig cursuslokaal in Huis van de Wijk De Aker. Het is er licht en het lokaal is van alle gemakken voorzien. En natuurlijk zorgen gastvrouw Sonja Tjinasjou (Impuls) en bewonersondersteunter Youssouf Yaghdi voor een fijne

sfeer. Buurtbewoners komen hier graag en kunnen altijd bij hen terecht met vragen. Echt mijn complimenten voor Impuls. We hebben samen de lesruimte opnieuw ingericht. Er is in De Aker zoveel te doen! Naast de schilderlessen kunnen bewoners hier terecht voor yoga, naailes,

fotoclub, creatieve club, huiswerkbegeleiding, darten, zingen. Noem maar op. Bewoners zitten boordevol Ideeën. We krijgen veel aanvragen binnen voor nieuwe activiteiten.” Informatie: Huis van de Wijk De Aker, Noorderakerweg 2. Telefoon: 020 610 4060, email: huisvandewijk@impuls.nl.

Plesmanlaan Op de Plesmanlaan tussen Johan Huizingalaan en Baden Powellweg wordt een deklaag op de fietspaden aangebracht. Start van het werk: eind september. Duur: ca twee weken. Fietsers worden omgeleid.

Onkruid De komende periode wordt op de parkeerplaatsen het onkruid weggehaald. Wanneer de medewerkers bij u in de buurt aan de slag gaan wordt dit op borden aangekondigd. Bewoners worden ver-

zocht om op de aangekondigde datum de parkeerplaatsen vrij te houden en de auto tijdelijk elders in de buurt te parkeren.

Afval Afvalpunt Seineweg 1 Afvalpunt Henk Sneevlietweg 22 Geopend: ma t/m za 08.00 - 17.00 uur www.nieuwwest.amsterdam.nl/afval

Ouder- en Kindcentra www.amsterdam.nl/okc ■ Regio Osdorp Evertsweertplantsoen 3A T: 020 555 5867 (kies 2) ■ Regio Geuzenveld-Slotermeer Bernhard Loderstraat 47 T: 020 411 7194 ■ Regio Slotervaart Jan Tooropstraat 5 (per 28 oktober nieuwe adres: August Allebéplein 11) T: 020 555 5870

Werk aan de weg Hier vindt u een overzicht van geplande wegwerkzaamheden. Postjesweg In september start het werk aan de Postjesweg tussen Nachtwachtlaan en Ortheliuskade. Er wordt een

nieuwe deklaag aangebracht op de hoofdrijbaan. Het werk duurt vier weken. Doorgaand autoverkeer is dan niet mogelijk. Het verkeer wordt omgeleid. Dit wordt met borden aangegeven.

Contactinformatie Stadsdeel Nieuw-West Let op! Kantoor Osdorpplein is gesloten van 27 september t/m 1 januari 2014 en wordt verbouwd tot 1 Stadsloket. Loketten: ■ Pieter Calandlaan 1 ■ Plein ’40-’45 nr. 1 Vergunningenloket: Van Suchtelen van de Haarestraat 14 Openingstijden loketten: ma di wo vr: 08.30 – 15.00 uur do: 13.00 – 19.00 uur Op afspraak ma di wo vr: 08.30 – 16.00 uur do: 13.00 – 20.00 uur Openingstijden kantoren: ma di wo vr: 08.30 – 17.00 uur do: 08.30 – 20.00 uur Postbus 2003, 1000 CA Amsterdam www.nieuwwest.amsterdam.nl info@nieuwwest.amsterdam.nl

1 telefoonnummer Voor inlichtingen, meldingen en vragen kunt u bellen met: Tel 14 020 (5 cijfers) Bereikbaar: ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur Loket Vergunningen aanvragen, afschrift uit de burgerlijke stand, een verhuizing doorgeven? Dat, en veel meer, kan via het Loket op onze website: www.nieuwwest.amsterdam.nl/loket Wekelijkse nieuwsbrief Het laatste nieuws in uw mailbox? Abonneer u op onze digitale nieuwsbrief via www.nieuwwest.amsterdam.nl/nieuwsbrief Bekendmakingen Bekendmakingen vindt u op onze website en via de nieuwsbrief: www.nieuwwest.amsterdam.nl/bekendmakingen. Op papier ontvangen kan, stuur ons een brief of email met uw naam en adres.

Sociaal Loket T: 020 253 8666 (do. tot 19.00 uur) Email: sociaalloket@nieuwwest.amsterdam.nl www.nieuwwest.amsterdam.nl/sociaalloket ■ Pieter Calandlaan 7 ma-, di-, wo- en vrijdag: 09.00 - 12.00 uur donderdagochtend: gesloten ■ Van Suchtelen van de Haarestraat 14-16 ma-, di-, wo- en vrijdag: 08.30 - 16.00 uur donderdag: 13.00 - 16.00 uur ■ Plein ’40-’45 nr. 1 ma t/m vr: 13.00 – 16.00 uur Meldpunt Zorg en Overlast T: 020 253 8699 ma t/m vr van 09.00 - 17.00 uur www.nieuwwest.amsterdam.nl/ zorgenoverlast

Jongerenservicepunt Slotermeerlaan 81, 1064 HA Amsterdam T: 020 506 12 10 www.nieuwwest.amsterdam.nl/jsp Ondernemershuis ma t/m do van 09.00 tot 17.00 uur WerkPunt ma t/m do van 09.00 tot 15.00 uur Osdorpplein 519-521 T: 020 253 8111 E: ondernemersadviseur@nieuwwwest.amsterdam.nl www.nieuwwest.amsterdam.nl/ondernemershuis

Online Dit nummer en alle eerder verschenen stadsdeelkranten kunt u vinden op www.nieuwwest.amsterdam.nl/stadsdeelkrant. Volg uw stadsdeel ook op Twitter: @NieuwWest of via facebook.com/NieuwWest

Colofon September 2013, uitgave van stadsdeel Nieuw-West, afdeling Communicatie. Eindredactie en redactie: Sami el Ghalbzouri, Janna Koops en Ingrid Breed. Artikel p1-2: Mirjam Pool. P6: NW Open. P4-5: Van de straat: Clementine Vrooland. Email: info@nieuwwest.amsterdam.nl (tav redactie stadsdeelkrant). Basisvormgeving: Fanny Morriën, Amsterdam. Opmaak: Floppy Design. Productie: Movement, Amsterdam. Drukkerij: Vorsselmans. Oplage: 69.000.

Nw 19 september  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you