Page 1

Nieuw-West www.nieuwwest.amsterdam.nl

Jaargang 2 # 4 19/04/12

Foto: Nick van Ormondt

Karin Bloemen en vuurwerk

In Nieuw-West begint het feest al op Koninginneavond. Het stadsdeel en theater De Meervaart organiseren dan speciaal voor bewoners een gratis concert. Dit jaar treedt Karin Bloemen op. Ook lokale talenten van Studio West laten zich van hun beste kant zien. Gratis kaarten U kunt vanaf woensdag 25 april gratis kaarten afhalen bij de kassa van theater De Meervaart.

Koninginnedag en 4 & 5 mei 4-5

Rugby 6

Sloterplasconferentie 7

Erik Holthuis 8

Amsterdam, stad van uitersten? Nieuw-West kampt met grote spanningen tussen ouderen en jongeren en buurten verpauperen. Dit zijn conclusies uit het rapport ‘Samenleven met Verschillen’. Een onderzoek onder honderden bewoners uit Nieuw-West. In Nieuw-West zijn beduidend meer spanningen dan in andere stadsdelen. Eén van de oorzaken die in het rapport genoemd wordt is het uitstel van de stedelijke vernieuwing. Volgens het rapport wachtten veel bewoners op de vernieuwing van hun woonblokken. Nu die kans om hun woon- en leefsituatie te verbeteren voor onbepaalde tijd is uitgesteld voelen deze bewoners zich gefrustreerd. Hun betrokkenheid bij de buurt neemt af. IJburg 2 “Je krijgt een stad van uitersten als we niet ingrijpen” zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud. “Als er geld is in Amsterdam voor de bouw van IJburg 2 dan moet er toch ook geld zijn voor Nieuw-West.” Volgens Baâdoud bevestigt het rapport dat er werk aan de winkel is in NieuwWest. “We hebben een kwart van de 65-plussers van Amsterdam hier in Nieuw-West, én een kwart van de jongeren onder de 19 jaar. En de ouderen worden steeds ouder, de

jongeren steeds jonger. Geen wonder dat dit botst.” Nooit een echt gesprek Mustafa Akka is opgegroeid in Overtoomse Veld en bereikt met zijn stichting Ara Cora honderdtwintig jongeren met voetbal. Hij herkent het beeld uit het onderzoek. “Er is geen onderling contact. Autochtonen en allochtonen praten niet met elkaar. Buren die al twintig jaar bij elkaar in het trapportaal wonen hebben nog nooit een echt gesprek gevoerd. Allochtonen voelen zich wel fijn in de buurt als je het ze vraagt.” De veiligheid op straat is volgens Mustafa de laatste jaren honderd procent verbeterd. “Ouders en bewoners zijn zich meer bewust van hun rol in de wijk en de bijdrage van de politie is groot.” Mustafa plaatst wel een kanttekening. “Iedereen denkt dat het nu goed gaat, maar het kan zo weer misgaan. De focus moet op de wijk

blijven.” Vooral de toename van schulden en de grote schooluitval baart Akka zorgen. Met Ara Cora draagt Akka zijn steentje bij aan de wijk. Want eenmaal aan het voetballen krijgen de jongeren hulp en advies op allerlei terreinen. “Ook ouders komen regelmatig langs met vragen en formulieren.” Groot getto Een gepensioneerde bewoner uit Overtoomse Veld wil niet met zijn naam in de krant. “Vroeger was dit een heerlijke buitenwijk met groen en speelplekken. Nu is het één groot getto. De integratie is mislukt. Ik woon tegenover een woonblok waar bijna niemand Nederlands spreekt. Iedereen leeft er van uitkeringen en subsidies, niemand werkt. De politie is er kind aan huis. Misschien dat ze binnenshuis hun

Lees verder op pag. 2

Vuurwerk op de plas Het vuurwerk wordt dit jaar op de avond van Koninginnedag ontstoken vanaf de Sloterplas, voor theater De Meervaart. De eerste vuurpijlen gaan om 21.45 uur de lucht in. Het vuurwerk wordt dit jaar georganiseerd door het Oranjecomité.

Bel PostNL op 0900 0990 (10 cent p.m.)

Foto: © Draaien & Schieten

Krant niet ontvangen?

Stadspas

2012

Stadspas: Kijk verderop in deze krant.

Open dag Watersportcentrum

Altijd al willen leren zeilen of surfen op de Sloterplas? Kom dan langs op de open dag van het Watersportcentrum op 22 april.

Dicht! De kantoren van het stadsdeel zijn de volgende feestdagen gesloten: ■ maandag 30 april (Koninginnedag) ■ dinsdag 1 mei (Dag van de Arbeid) ■ donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag) ■ maandag 28 mei (Tweede Pinksterdag) Zie onze website voor meer info.

Met alle in fo over Konin rmatie ginnedag

Wijksafari Slotermeer 3

Volgens het rapport Samenleven met Verschillen neemt de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt af door het uitstellen van de vernieuwing van de wijken.

Verhuur Even genieten van de natuur op en rond de Sloterplas? Het Watersportcentrum verhuurt waterfietsen, fluisterbootjes, kano’s, surfplanken, mountainbikes, steps, zeilboten en skates! Meer info: www.watersportcentrumsloterplas.nl

De volgende stadsdeelkrant komt uit op 31 mei.


2 ▼

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

Vervolg pag. 1

Op stap met...

Foto: Jaap Wals

stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud

Donderdag 29 maart opende het WerkPunt Nieuw-West zijn deuren. Bewoners die niet eenvoudig aan een baan of stageplek komen, kunnen bij het WerkPunt terecht. In het WerkPunt zitten ‘makelaars’ die de weg naar werk, stage en werkervaringplekken in Nieuw-West kennen en daarin direct bemiddelen. Het WerkPunt is dan ook geen uitzend- of arbeidsbureau, maar veel meer dan dat. Met begeleiding en advies helpt het loket mensen op weg naar werk, die minder direct een baan kunnen vinden. Doordat zij geen opleiding of werkervaring hebben, of door persoonlijke omstandigheden extra steun nodig hebben, kunnen hier terecht. 'Er zijn veel grote bedrijven in de buurt waarmee we kunnen samenwerken, en dat biedt kansen voor werk en stages. Bedrijven in de haven, op Schiphol en ondernemingen in Nieuw-West; wij hebben handjes, zij hebben werk.' Er zijn al veel partijen aangesloten bij WerkPunt, maar hoe meer partijen zich aansluiten, hoe meer mensen daadwerkelijk naar werk geholpen kunnen worden. Ik roep daarom ondernemers, vrijwilligers en experts op om zich te committeren aan WerkPunt. Daarmee bieden we de werkzoekende een kans van slagen. De stadsdeelvoorzitter vindt u deze maand ook nog bij: ■ Het Bestuur in de Wijk, op dinsdag 24 april in het rugbycentrum op Sportpark de Eendracht. Van 20.00 -22.00 uur.

kinderen opvoeden, maar op straat niet. Een blok verder werken mensen zich drie slagen in de rondte om de hypotheek te kunnen betalen. Dat geeft scheve gezichten.” Veranderd Baâdoud: “Dat zijn terechte ergernissen. Jij pakt elke dag de fiets naar je werk en Adam blijft in bed liggen. Wat mij betreft heeft Adam een werkgever en die heet de Dienst Werk en Inkomen. Er zijn genoeg klussen. Mensen met een rijbewijs kunnen werknemers naar de Haven op en neer te pendelen. Een andere ergernis zijn kinderen die laat op straat zijn zonder ouders. Ouders moeten hun werk doen: opvoeden en verantwoordelijkheid nemen. Voor oudere mensen die

hier al tientallen jaren wonen is de wijk onherkenbaar veranderd.” Lot uit de loterij Bert Cramer beaamt dit. Hij is een van de pioniers van Slotermeer. “Het was een echte Tuinstad met alle charmes die daar bij horen. Een lot uit de loterij als je hier mocht wonen. Een park op loopafstand. Veel buurtwinkels. Eersteklas banketbakkerijen en slagerijen. Die zijn allemaal weg. De winkels van de nieuwe Nederlanders zijn er voor in de plaats gekomen. Turks brood is ook lekker, zei een bestuurder van het stadsdeel ooit tegen mij. Het zal wel, maar ik hoef het niet. De buurtwinkels waren de steunpunten voor de sociale contacten. Dat gemoedelijke is weg. Dat geeft onbehagen.”

Veel beter “Ik ervaar juist veel minder spanningen” zegt Mourad el Otmani (28). Hij woont in Overtoomse Veld. “Ik vind dat het zo veel beter gaat dan een aantal jaar terug. Er is echt vooruitgang geboekt. Het is rustiger op straat en de nieuwe generatie jongeren wordt beter begeleid met schoolwerk en met sport. Vroeger gingen ouders haast niet mee met hun kind naar de sportclub, nu is dat anders. Het gaat met jongeren veel beter dan zeg zeven jaar geleden.” El Otmani zet zich zelf ook in voor andere jongeren. Samen met zijn broer Nourdin is hij actief in de stichting ‘Boks het voor Elkaar’ die juist via sport en dialoog jongeren uit Nieuw-West hun eigen kracht laat vinden.

Kantelpunt Baâdoud: “Vanuit het stadsdeel zetten we in op taal, gedrag en werk om de positie van de bewoners te verbeteren. Maar in deze tijd van bezuinigingen wordt het steeds moeilijker om verbeteringen te blijven boeken. We zitten nu op een kantelpunt. De stad moet een keuze maken: wordt het een stad van uitersten of gaan we nog steeds voor één Amsterdam?”

Het rapport ‘Samenleven met Verschillen’ van het Verwey Jonkerinstituut en de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente kunt u nalezen op de website van het stadsdeel.

Containeradoptanten, bedankt!

Speelplaatsen op de schop!

Stadsdeelwethouder Els Verdonk maakt een rondje langs verschillende containeradoptanten van het stadsdeel. Een containeradoptant is iemand in het stadsdeel, vaak een bewoner, die meehelpt om de omgeving rondom de (ondergrondse) afvalcontainers netjes te houden. Gewapend met een klein presentje bedankt Els Verdonk deze buurthelden voor hun inzet voor een schone buurt.

Stadsdeel Nieuw-West is gestart met het opknappen van ruim 400 speelplaatsen. Soms zijn ze verouderd, soms sluiten ze niet meer aan bij wat kinderen willen of bij de samenstelling van de buurt. Ondanks bezuinigingen vindt het stadsdeel het belangrijk om in speelplekken te investeren. Deze speelplaatsen leveren een grote bijdrage aan bewegen, ontmoeten, ontspannen, uitdagen en ontdekken van jong en oud.

U helpt toch mee? 140 adoptanten klinkt misschien als veel, maar in een stadsdeel ter grootte van Haarlem zijn dit er lang niet genoeg. Ook u kunt een ondergrondse afvalcontainer adopteren. Wanneer er problemen zijn met uw container dan kunt u dit eenvoudig melden door te bellen met een speciaal nummer van het stadsdeel. Uw melding krijgt voorrang bij de afhandeling. Zo is de buurt weer snel schoon en netjes. Ook ontvangt u als containeradoptant alle artikelen die u nodig heeft om zelf de container en omgeving netjes te houden,

Opknappen Voordat we de speelplaatsen opknappen, kijken we eerst naar de manier waarop de speelplek gebruikt wordt, de samenstelling

zoals stoffer en blik, vuilniszakken, handschoenen en een sleutel van de container.

van de buurt en het nieuwe gemeentelijke beleid. Het stadsdeel werkt naast de opknapbeurt ook toe naar nieuw beleid voor alle speelplaatsen.

Waar dump ik m’n koelkast?

Aanmelden? Wilt u een container adopteren? Neem dan contact op met het stadsdeel via telefoon 14 020. Bedankt alvast!

Klussen op de Klarenstraat Zelfbouwen is de nieuwe trend op woongebied! Nieuw-West doet daar volop aan mee. Bijvoorbeeld met het project van de Alliantie in de Klarenstraat in Slotervaart Zuid. In een bestaande portiekflat uit de jaren ’50 kunnen creatieve klussers zelf aan de slag om de flat om te toveren tot een waar paleisje. Bent

u een handige klusser en op zoek naar een nieuwe woning? Kijk dan op www.klarenstraat.nl voor alle informatie, inspiratie, prijzen en spelregels. U zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is. Meer over over zelfbouwen in Amsterdam vindt u op www.amsterdam.nl/zelfbouw.

Het Huis van de Wijk Elk van de negen wijken van NieuwWest heeft een eigen plek voor bewoners: het Huis van de Wijk. Dit is een ontmoetingsplek voor iedereen, van jong tot oud. In het Huis van de Wijk ontmoeten bewoners en professionals elkaar. Elk Huis van de Wijk wordt beheerd door een

professionele organisatie. Deze organisatie helpt actieve bewoners met hun bewonersinitiatieven en maakt bewoners actief voor hun wijk. Wilt u meer weten over het Huis van de Wijk in úw wijk? Kijk dan op: www.nieuwwest.amsterdam.nl/ huisvandewijk.

Nou, een fluitje van een cent om dat uit te zoeken. Met de vernieuwde afvalwebsite van het stadsdeel bent u er zo achter. Snel opzoeken op welke dag grofvuil wordt opgehaald? Met de gemakkelijke aanklikbare kaart ziet u in een oogwenk welke ophaaldagen er gelden voor grofvuil, huisvuilzakken of kliko’s in uw wijk. Kijk op:

www.nieuwwest.amsterdam.nl/afval of scan de QR-code.


3

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

Wi een Win e n iPad iP P d Pad Pak je j camera c of telefoon, te elefoon, maak ma aak een vet filmpje pj over ove er zwerfvuil zwerfvu uil en win één één van de drie d te gekke gekk ke iPads! Alles mag mag!! V Van an a een rap, toneelstukje, t an animatie, imatie, een maf maffe fffe par parodie odie op een comm mercial tot een serieuze s mini-do ocumentaire. Ho oe origineler r, commercial mini-documentaire. Hoe origineler, hoe beter me ei 2012 op Y Youtube. out o tube. beter!! Zet je filmpje uiterlijk 28 mei Kijk voor meer m infor matie e en de voorwaa arden op informatie voorwaarden www .nieuw wwest.amsterdam.nl/schoon o www.nieuwwest.amsterdam.nl/schoon off scan de qr r-code op p deze poster r. qr-code poster.

www.nieuwwest.amsterdam.nl/schoon www w.nie . ieuwwest.am t mster t dam.nl/s d l/schoon h

Scan de code e of ga naar: www .nieuww west.amsterdam.nl/schoon www.nieuwwest.amsterdam.nl/schoon

Woensdagochtend. Het is redelijk weer en rond de klok van half negen arriveren veel kinderen bij basisschool de Mijlpaal. Daan McGrath is verkeersouder en voert vandaag actie voor veilig parkeren. Daan houdt alle auto’s in de gaten en deelt een groene kaart uit aan ouders die netjes parkeren. Een gele kaart gaat naar hen die gevaarlijk parkeren. Veel kinderen komen te voet of op de fiets naar school. Daarom is het belangrijk dat het veilig is rond de school. Het stadsdeel heeft 125.000 euro gereserveerd om in 2012 de verkeerssituatie rondom drie basisscholen in Nieuw-Sloten veiliger te maken. De Mijlpaal met twee locaties, de Vlaamse Reus en de Zeven Sprong. Ronald Mauer, stadsdeelwethouder Verkeer en Parkeren: “Het gaat om ruim 1.400 kinderen die 5 dagen per week naar school gaan. Samen met de politie, Veilig Verkeer Nederland, de verkeersouders en de schooldirecties wil het stadsdeel het zo veilig mogelijk maken. Wij hebben daarbij vooral de ouders nodig. Dit soort acties dragen bij aan hun bewustwording van verkeerd en gevaarlijk parkeergedrag.”

Groene ondernemers opgelet!

Wat is de DAM Prijs?? DAM staat voor Duurzame Amsterdammers in het MKB. In elk stadsdeel en in Amsterdam Westpoort kunnen ondernemers

Digitaal afspraak maken Wilt u een vergunning aanvragen of een bestemmingsplan inzien? Wilt u meer informatie over aangevraagde en verleende vergunningen? Iets nakijken of opzoeken in het bouwarchief? En wilt u daarbij als bewoner of ondernemer goed en snel geholpen worden? Maak dan online een afspraak met het stadsdeel. U bent er dan zeker van dat u aan de beurt bent op het geplande tijdstip. Meer info op www.nieuwwest.amsterdam.nl/loket.

deelnemen aan de prijsvraag. Per stadsdeel bepaalt de stadsdeeljury de winnaar. De stadsdeelwinnaar is automatisch genomineerd voor de stedelijke DAM-Prijs. De acht genomineerden winnen een communicatiecampagne op maat. Amsterdammers kunnen vanaf 19 juni stemmen op hun favoriete groene ondernemer. Op 9 juli kiezen jury en publiek de uiteindelijke winnaar. Hoe kunt u deelnemen? Deelnemen is eenvoudig. Vul hier-

voor de acht vragen in op de website www.amsterdam.nl/damprijs De inschrijvingstermijn loopt tot en met 6 mei 2012. Als deelnemer krijgt u een uitnodiging voor het feestelijke gala op 9 juli.

Elke maand staat een creatief talent in stadsdeel Nieuw-West in de etalage. Dit keer Adelheid Roosen. Adelheid Roosen is theatermaker. Van 2 mei tot en met 9 juni neemt zij bezoekers mee op WijkSafari door Slotermeer. WijkSafari Slotermeer is een vier uur durende theatrale expeditie. Adelheid Roosen en de makers van Zina nemen het publiek mee tot achter vreemde huisdeuren. Waar zij, tijdens een maaltijd, deelgenoot worden van een scène met het levensverhaal van de gastvrouw of -heer. De reis door de wijk wordt vervolgd. Deelnemers nemen plaats achter op de scooter bij Marokkaanse jongens, vrijwilligers van stichting Connect. Zij brengen hen naar een volgende scène van de voorstelling. Roosen: "De jongens zijn schatten en kei-grappig. Niemand hoeft bang te zijn dat ze te hard scheuren of plotseling remmen. Ze zijn juist heel zorgzaam. Ze hebben er veel lol in en laten hun passagier zien waar ze zijn opgegroeid. Waar ze hebben gevoetbald of naar school zijn geweest." Lichtpunt Als voorbereiding hebben de theatermakers bij acht gezinnen in de wijk gewoond en geleefd. Samen

Meer informatie: DAM Prijs 2012 is een samenwerkingsproject van de zeven Amsterdamse stadsdelen. Voor meer informatie mail naar: damprijs@amsterdam.nl of kijk op www.amsterdam.nl/damprijs

Ben jij de meest duurzame ondernemer? Maak kans op de stadsdeelprijs van € 5.000,- en nomineer je voor de DAM Prijs 2012.

www.amsterdam.nl/damprijs

Foto: Jan Versweyveld

Bent u ondernemer in Nieuw-West en heeft u oog voor duurzaamheid? Schrijf u dan in voor de DAM Prijs 2012. U maakt hiermee kans op de stadsdeelprijs van € 5000,-. Vorig jaar werd Het Rijk van de Keizer de groene ondernemer van NieuwWest.

In de etalage

Foto: Bastiaan Heus

Groene en gele kaarten

met hen hebben ze de scènes ontwikkeld. Roosen: "Er valt zoveel te ontdekken in Nieuw-West. Het is zo mooi en ontroerend wat er gebeurt". Bezoekers van de WijkSafari eind vorig jaar waren enthousiast. Roosen: "Twee keer is er iemand aan het einde van de voorstelling opgestaan die zei dat deze reis door Slotermeer een lichtpunt is in deze verwarrende en harde tijden. Dat ze zoveel leuke mensen hebben ontmoet uit wel zestien verschillende culturen. Dan denk ik 'Yo'. Er zit zoveel schoonheid in de wijken, zoveel natuur, architectuur, bijzondere bewoners en middenstand. Ik ben zelf verliefd op supermarkt Tanger. Kijk met andere ogen naar de wijk. Zie de mogelijkheden. Deze WijkSafari zegt: ‘Ik heb je gezien, je hoort erbij, je hoort bij de stad’.” Voorstellingen en kaartverkoop Kijk op www.podiummozaiek.nl. Bewoners van nabij gelegen postcodegebieden betalen € 12,50 in plaats van € 25,-. De WijkSafari Slotermeer is van 2 mei tot en met 9 juni, elke wo t/m za 13.00 - 17.00 uur.


4

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

Koninginnedag én nacht! Volop vrijmarkt Voor de goede koopjes hoef je niet naar de Jordaan: ook in NieuwWest is er volop handel. Er is kindervrijmarkt in het Stadspark Osdorp en op Plein ‘40-‘45. Ook op andere plekken worden zaken gedaan. Zo is er vrijmarkt op Tussen Meer, Burgemeester de Vlugtlaan en het Osdorpplein. Op het Osdoprplein is er Hollands Festival bij Café Fly Inn. Ringsteken in Sloten Ook in Sloten is het volop feest. Met vrijmarkt in de speeltuin en op en rond het Dorpsplein. Bijzonder is het ringsteken op de Sloterweg, dit gaat zowel ter paard als op de fiets.

Gratis Koninginnenachtfeest met Karin Bloemen Op 29 april wordt de traditionele Koninginnenacht van het stadsdeel en De Meervaart gevierd met een afwisselend en kleurrijk programma. Bij binnenkomst laten jonge mensen van Studio West het publiek in de foyer genieten van hun talenten. Om 20:15 uur gaat het programma van start met Renske Taminiau. Deze zangeres en componiste zingt samen met haar band nummers van haar jazzalbum ‘Move me’. Daarna geeft Karin Bloemen haar visie op het grote feest met een spetterende show. De avond wordt gepresenteerd door Arie Cupé, bekend van musicals. Hij speelde in ‘Pietje Bell’, ‘Wat zien ik’, ‘Op hoop van zegen’ en 'La Cage aux Folles'!. Na afloop is er, na de oranjeborrel, een spetterend discofeest in de foyer. Gratis kaarten Gratis kaarten kunt u bij de kassa van De Meervaart ophalen vanaf woensdag 25 april 12.00 uur (maximaal 2 per persoon).

Pleinfestival Plein ‘40-‘45 Op Plein ’40-’45 vindt het Pleinfestival plaats. Met Turkse pop van Grup Delikanli, Nederpop van Spekkoper, funk van Shift, hiphop

van Dtune and the V&F Family en flamenco van Carlos Rivas. Met springkussen, zweefmolen en volop kinderactiviteiten is het feest van 11.00 – 17.00 uur! Vuurwerk op de Sloterplas Koninginnedag eindigt knallend in Nieuw-West met een prachtig vuurwerkspektakel. Het vuurwerk wordt om 21.45 uur ontstoken op de Sloterplas, ter hoogte van de Meervaart. Dit jaar verzorgt het Oranjecomité het vuurwerk.

Houd het leuk! ■ ■ ■ ■

Geen alcohol verkopen Geen vleesproducten verkopen Voor 06.00 uur 's ochtends op 30 april niks uitpakken of verkopen Plekje afbakenen voor de vrijmarkt? Gebruik stoepkrijt! Stoepkrijt en speciale Koninginnedagvuilniszakken zijn gratis af te halen bij de balies van de drie stadsdeelkantoren, tijdens kantooruren. Per persoon 1 vuilniszak en 1 stoepkrijt. Straten rondom het Osdorpplein zijn op Koninginnedag van 05.00 tot middernacht autovrij. Osdorpplein, Tussen Meer en Stadspark Osdorp zijn bereikbaar met tramlijn 17. Buslijn 192 komt niet langs Osdorpplein maar gaat via P. Calandlaan rechtstreeks naar station

Foto’s Jaap Wals

Vraag van de straat

Michel en Luuk “Deze Koninginnedag ga ik eerst naar de binnenstad én eindig weer in Osdorp, want daar woon ik. Meestal ga ik alleen op pad. Dan loop ik lekker langs de kraampjes, al ben ik niet op zoek naar iets speciaals. Wat ik op Tussen Meer wel een beetje jammer vind, is dat er dan ook veel handelaren zitten. Ik mis het toezicht daarop. Veel leuker vind ik het om te kijken naar de spulletjes van de ‘gewone’ mensen. Gelukkig hoeven Luuk en ik de volgende dag de troep niet op te halen, maar doen de collega’s van de reiniging dat. Wij hebben daarna, tussen het groen, niet extra last van zwerfvuil.”

Ben “Op Koninginnedag ga ik lekker klussen. Dan stort ik mij op de waardevermeerdering van mijn woonark. M.M.W.O.P.S.; ‘making money when other people sleep’ is mijn motto. Hier aan de dijk woon ik nu al veertien jaar en het wordt tijd voor een renovatie van de tuin en de ark. Dit jaar is er geen oranjebittertje voor mij bij aan het einde van de dag, want ik ben gestopt met drinken. Ik ben blij dat de massale feesten uit de stad verdwijnen; ‘too many people’ die een grote teringzooi achterlaten. Nee hoor, laat mij hier maar lekker rustig het project op peil houden!”

Sam (9), Ben (6) en Bianca Sam: “Wij wonen nog niet zo heel lang in Osdorp en al heb ik er nog niet echt over nagedacht, denk ik dat we in onze oude buurt waarschijnlijk spulletjes gaan verkopen. Het is heel gezellig om bij oude buren te gaan staan op de Haarlemmerdijk. Daar komen veel mensen en vind ik het erg leuk. Bij ons in de nieuwe buurt mis ik die gezelligheid.” Moeder Bianca: “Eigenlijk heb ik een soort haat-liefde verhouding met die dag. Stiekem zou ik dan ook juist wel even weg willen uit die drukte, lekker naar het strand. Maar ik denk ook dat het dit jaar toch gewoon de Haarlemmerdijk wordt, haha!”

Marjori “Toen mijn tweeling nog jong was, zocht ik de vrijmarkt en drukte in de buurt nog wel op. Maar dan miste ik op het Lambertus Zijlplein wel de gezelligheid van een kindermarkt, terwijl die plek daar perfect voor is. Daar worden ook braderieën gehouden. Heel opmerkelijk. Nu de jongens groot zijn, vermijd ik juist de feestelijkheden. De straat is dan lekker stil. Ik begin ’s ochtends met hardlopen, zit wat in mijn tuin en maak ’s middags nog een mooie wandeling. Ook op andere feestdagen hoor! Dan lopen er mensen in het park die ook houden van de rust van de natuur. Daar kan ik echt naar uitkijken.”

Rosa (14, links) met Hidde, Thiskha, Edessa en Bryan “Meestal heb ik op Koninginnedag eerst een verkoopplan met mijn ouders. Dat doen we dan in de ochtend op de Haarlemmerdijk. Daarna ga ik gezellig met vrienden naar het Centrum en het Vondelpark. Dan kijken we naar spulletjes en eten we lekker samen. Ik hou van de drukte, hier zijn niet zoveel mensen en is de dag mij wat te rustig. Jammer genoeg is de manege die dag niet open. Anders hadden we ook nog wel een soort optocht met versierde paarden kunnen doen. Misschien een leuk idee voor de ideeënbus hier…”


5

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

Herdenken in Nieuw-West Op 4 mei herdenkt Nederland alle oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Dit gebeurt door om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Ook in stadsdeel Nieuw-West kunt u herdenken. Hieronder vindt u een overzicht van de herdenkingen. Het dagelijks bestuur is uitgenodigd bij de herdenking aan de Sloterplas. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud houdt daar voorafgaand aan de twee minuten stilte een toespraak.

den de bezoekers uitgenodigd om een concert van Rabasa bij te wonen in De Meervaart. Rabasa speelt muziek die geworteld is in de Kaapverdische muziektradities.

De herdenkingsplechtigheid vindt plaats op Plein ’40 - ‘45 bij het Vrijheidscarillion. Aanvang 19.30 uur. Leerlingen van het Conservatorium begeleiden de plechtigheid muzikaal. Na de herdenking is er koffie en thee in het Tuinstadhuis.

De herdenkingsplechtigheid vindt plaats ter hoogte van Burg. De Fockstraat bij het Monument Elias, Verkuijl en Verkuijl. Aanvang herdenking 19.45 uur bij het adoptiemonument van basisschool Veerkracht, met de kinderen van de school en met buurtgenoten.

Sloterplas tegenover De Meervaart

Sierplein

Osdorperweg

Op de kade aan de Sloterplas vindt de herdenking plaats bij de Herdenkingssteen. Aanvang 19.25 uur met een concert van muziekvereniging Excelsior. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud houdt hier een toespraak. Na de kranslegging wor-

Deze herdenkingsplechtigheid vindt plaats bij het monument Bevrijde Vogel. Aanvang 19.45 uur met Koraalmuziek door Muziekvereniging Amsterdam. Na de kranslegging worden de bezoekers uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in

De herdenking vindt plaats ter hoogte van Osdorperweg hoek Lutkemeerweg bij het Monument voor Gevallenen. De herdenking is vanaf 19.45 uur. U kunt samen met de Dorpsraad Sloten/Oud Osdorp de slachtoffers herdenken.

nabijgelegen kerkgebouw De Ark. Hier is een bevrijdingsconcert van Muziekvereniging Amsterdam en het koor van de Apostolische Gemeenschap. Haarlemmerweg

Plein ‘40-‘45

Foto’s Jaap Wals

Kijk voor meer Koninginnedaginspiratie en nieuws over 4 & 5 mei verderop in het Amsterdam.nl gedeelte van deze krant.

Bevrijdingsdag met vrijheidsmaaltijd Amsterdam gaat aan tafel op 5 mei. In de hele stad worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Of je nu met vrienden wilt eten, met politici, met muziek, met gedichten of met een stevige discussie, je kunt overal aanschuiven. Waar eet jij op 5 mei? Samia “Met mijn vijf kinderen ga ik die dag lekker op Plein ’40-’45 wandelen en zoeken we speelgoed. Dan is alles natuurlijk veel goedkoper dan normaal. Mijn oudste, Modasir, zoekt dan bijvoorbeeld auto’s en treinen; daar houdt hij van. Mijn man en ik komen uit Soedan. Toen ik voor het eerst Koninginnedag meemaakte, wist ik nog niet precies wat de bedoeling was. Gelukkig vertelden vrienden uit het asielzoekerscentrum hoe het hier op die dag gaat. Mijn kinderen zijn hier allemaal geboren en vinden die dag heel leuk. Wel zouden er wat meer kinderactiviteiten of muziek op het plein mogen zijn en minder handelaren.”

Takayuki (10) en Takaharu (6) Takayuki: “Koninginnedag? Eigenlijk weet ik niet wat dat is. Wij wonen nog maar net in Nederland. We komen uit Japan. Mijn Hollandse oma heeft wel verteld dat we die dag speelgoed kunnen gaan verkopen en spulletjes van papa en mama. Zij neemt dan een kleed mee en wij kijken welke dingen wij niet meer nodig hebben. Ons huis hier is kleiner dan in Japan. Er staan nog veel verhuisdozen met spullen waar misschien geen ruimte meer voor is. Oma zei dat we naar het Sierplein gaan of naar een dorp buiten de stad. Mijn kleine broertje snapt er helemaal nog niets van.”

Stadsplantendiner In Nieuw-West is er een bijzonder Stadsplantendiner in de Rijkshemelvaartsdienst. Een vrijheidsmaaltijd bereid met wilde planten uit de stad en biologische producten. Deze bijzondere locatie is ook overdag geopend. Aanvang maaltijd: 17.30 uur, 10 euro. Adres: Oude Haagseweg 58. Kijk voor meer Vrijheidsmaaltijden op www.4en5meiamsterdam.nl


6

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

Werk aan de weg Hieronder vindt u een overzicht van geplande wegwerkzaamheden. Johan Huizingalaan Vanaf 7 mei zijn er kleine asfalteringswerkzaamheden die lichte verkeershinder kunnen veroorzaken. Op de Johan Huizingalaan, tussen de Louis Bouwmeesterstraat en de Plesmanlaan (brug over de Slotervaart), wordt het asfalt vervangen. Ook bij de bushaltes Sierplein en de Justus Lipsiusstraat wordt gewerkt.

Zondag

Foto: Patricia Wolf Fotografie

Andreas Ensemble Werkzaamheden bij de nieuwbouw van het Andreas Ensemble. Vanaf 1 april wordt gewerkt aan de aanleg van een fiets- en voetpad (ter hoogte van de Saskia van Uijlenburgkade) en de aanleg van twee langzaamverkeersbruggen. Met gele borden worden omleidingen aangegeven.

Remo Roest, tien jaar, woont met zijn ouders en jongere zusje op een woonboot op de Slotervaart. Schilderen is het liefste wat hij doet. Op zondag kun je Remo altijd vinden in zijn atelier. Soms is hij jaren met een schilderij bezig. Soms is het schilderij binnen een uur af. Alleen voor een boterhammetje gaat hij even naar binnen en dan weer aan de slag. In deze rubriek fotografeert fotografe Patricia Wolf maandelijks een kind op zondag in Nieuw-West. Kent u een kind dat ook in de krant wil? Neem dan contact op met de redactie van de stadsdeelkrant.

Postjesweg / Derkinderenstraat Vanaf deze week werkt Nuon aan de aanleg van een warmwaterleiding voor het nieuwbouwproject aan de Piet Mondriaanstraat/Willy Sluiterstraat. Vrijdag 20 april wordt deze nieuwe leiding over het kruispunt Postjesweg/Derkinderenstraat getrokken. Hierdoor is een deel van het kruispunt in het weekend van 20 en 21 april niet bereikbaar voor verkeer. Met gele borden worden omleidingen aangegeven.

Rugby 19 en 20 mei Amsterdam Sevens is het derde toernooi uit de Nieuw-West Topsport Series. Het rugbytoernooi trekt meer dan honderd teams met dertig nationaliteiten. Verspreid over tien velden worden zo’n 350 wedstrijden gespeeld. Landen als ZuidAfrika, AustraliÍ, Canada, USA, Engeland en Frankrijk binden in Amsterdam de strijd met elkaar aan.

21 april Fietsexcursie Bomentaal Van Eesterenmuseum, 14.00 - 16.00 uur. Kosten: 7,50 euro. 21 t/m 28 april Nationale Sportweek Volop sportactiviteiten in NieuwWest. Zie: www.amsterdam.nl/sport

22 april Watersportcentrum Open dag Van 11.00 - 17.00 uur Zaterdag 28 april Rondleiding Kunst in de openbare Ruimte Van Eesterenmuseum, 13.00 uur. Kosten: 5 euro. Zaterdag 28 april Fotografieworkshop volwassenen Foam, fotografeer structuren en patronen.

Bijzonder aan deze 41ste editie is het grote aantal vrouwen landenteams. Onze Nederlandse vrouwen maken veel kans op een plaatsing voor de Olympische spelen in 2016. Info: www.amsterdamsevens.com. Het toernooi wordt mede georganiseerd door AAC Rugby: www.aacrugby.com.

Wat is er te doen?

Mooi Nieuw-West Elke maand een foto van West Side Stories. Het fotografieproject van Foam Fotografiemuseum Amsterdam samen met Ymere en Stadgenoot. Vanuit Confuciusplein nr. 14 zijn er fotografieworkshops, tentoonstellingen en andere activiteiten. Meedoen? Zie: www.foam.org/westsidestories

Dinsdag 5 juni Banenmarkt In De Meervaart: werkgevers, opleidingsorganisaties, workshops. En de budgetmarkt.

Kijk op www.nieuwwest.amsterdam.nl/ watisertedoen voor meer activiteiten. U kunt hier ook een eigen bericht in de agenda aanmaken.

Foto Jaap Wals

Foto: Marleen van Veen

Nieuw-West Topsport Series

Jong & oud in Nieuw-West - West Side Stories zoekt buurtbewoners die het leuk vinden om deel te nemen aan een bijzondere fotografische ontmoeting. In mei gaan zes jongeren (14 tot 18 jaar) op bezoek bij zes oudere buurtgenoten (60+). Onder begeleiding van een museumdocent van Foam worden in drie workshops portretten van elkaar gemaakt. Het project resulteert in een tentoonstelling in de projectlocatie van Foam, West Side Stories. Woon je in Slotermeer of Geuzenveld en wil je deelnemen aan dit project? Geef je dan op en mail naar: westsidestories@foam.org of bel 06-4786 4814.

19 en 20 mei Rugby Sevens Nationaal Rugby Centrum, Sportpark de Eendracht 17 juni NK Triatlon Kade Sloterplas 16 en 17 juni EK Dames Rugby Sevens Nationaal Rugby Centrum, Sportpark de Eendracht 16 t/m 21 oktober WielerZesdaagse van Amsterdam Velodrome, Sportpark Sloten


7

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

Komt er een glijbaan van 100 meter hoog in de Sloterplas? Midden in Nieuw-West ligt de Sloterplas. Een unieke plek voor bewoners en andere Amsterdammers. De Sloterplas ademt rust uit in de stadse drukte van alledag. Iedereen die regelmatig een ‘rondje Sloterplas’ loopt, rent of fietst hoeven wij niet te vertellen dat de plas vele gezichten en onverwachte hoekjes kent. Bent u geen vaste bezoeker van de Sloterplas? Dan is het de moeite waard om de plas te ontdekken! Soms waan je je niet in onze hoofdstad maar ergens buiten. Dan weer voel je de dynamiek en aantrekkingskracht van de stad. Die verscheidenheid is de kracht van de Sloterplas.

Toekomst van de Sloterplas Veel Amsterdammers kennen de Sloterplas (nog) niet. De plek biedt al talloze mogelijkheden. Maar er zijn ook nieuwe kansen voor recreatie, sport, cultuur of ontmoeting. Welke ideeën heeft u voor de Sloterplas? Hoe zouden we de plas nog aangenamer kunnen maken? Mist u iets of heeft u als bewoner,

ondernemer of kunstenaar een leuk of wild idee voor de toekomst? Wij zijn benieuwd! 100 ideeën, 1 Sloterplas Onder het motto ‘100 ideeën, 1 Sloterplas’ zijn we op zoek naar minstens 100 ideeën om de aantrekkingskracht, het gebruik en de le-

vendigheid van de Sloterplas te vergroten. Plannen voor op het water of juist voor op het droge. Kleine verbeteringen of radicale ideeën. Iets eenmaligs. Of misschien iets dat het uitzicht voorgoed verandert. Wij dagen u uit: kom met uw ideeën! Of u nu bewoner, ondernemer, kunstenaar, architect, projectontwikkelaar, natuurliefhebber, watersporter of allemaal bent. Of u uit NieuwWest, Amsterdam of Tytsjerksteradiel komt. U kunt uw ideeën posten op de website www.sloterplasidee.nl. Misschien ontmoet u via de site medestanders voor uw idee. Mensen die uw idee in de toekomst zelfs wel met u verder willen uitwer-

ken! Nodig ook uw familie, vrienden, kennissen of collega’s uit om een goed idee te bedenken en op de website te zetten. Sloterplasconferentie Op vrijdag 1 juni tussen 16.00 en 20.30 uur vindt het ideeën-festijn onder het motto ‘Sloterplasconfe-

Zuidwestoever De Zuidwestoever van de Sloterplas is onderdeel van de vernieuwing van Centrum Nieuw-West. In 2008 vond er inspraak plaats voor een nieuwe inrichting van dit stuk oever. Naar aanleiding daarvan start binnenkort de aanleg van een speeltuin en werkt men nu aan het ontwerp voor een nieuwe inrichting van de openbare ruimte. De inspraak op de eerdere plannen en de eerder genomen besluiten door de deelraad over de Zuidwestoever blijven van kracht. Zie ook www.centrumnieuwwest.nl.

www.sloterplasidee.nl

rentie: 100 ideeën, 1 Sloterplas’ plaats. Wij hopen dat velen van u hun ideeën op beeldende wijze willen presenteren. Met een collage, een maquette, een presentatie. Wie weet wat dit aan onverwachte verbindingen oplevert. Geen prijsvraag ‘100 ideeën, 1 Sloterplas’ is geen prijsvraag of een talentenjacht. Het is een speurtocht naar ideeën en mogelijkheden om de Sloterplas en zijn oevers nog aantrekkelijker te maken voor Amsterdammers en bezoekers. Dit helpt het stadsdeel om te bepalen in welke richting de Sloterplas zich in de toekomst moet gaan ontwikkelen. En wij leren mensen met ideeën kennen die ze later misschien wel willen uitwerken.

Worden er ideeën uitgevoerd? Dat hangt er van af. De resultaten van de ‘Sloterplasconferentie: 100 ideeën, 1 Sloterplas’ worden gebruikt voor de ontwikkelstrategie voor de Sloterplas, de visie op de toekomst. De stadsdeelraad neemt hier eind 2012 een besluit over. Als een idee past in deze strategie is dit in principe geschikt om verder uitgewerkt te worden. Dit betekent niet dat het stadsdeel het idee overneemt en uitvoert. Het blijft uw idee en verantwoordelijkheid het idee verder te ontwikkelen. Het stadsdeel is natuurlijk wel bereid passende ontwikkelingen te faciliteren.

Waarom nu een Sloterplasconferentie? Bij de instelling van de Amsterdamse stadsdelen in 1990 werd de Sloterplas verdeeld over de drie aanliggende stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Osdorp. Sinds 1 mei 2010 ligt de plas in één stadsdeel: Nieuw-West. Dit biedt de mogelijkheid om één visie op de Sloterplas te ontwikkelen.

Sloterplasconferentie: 100 ideeën, 1 Sloterplas Locatie: terras achter café Oostoever Datum: vrijdag 1 juni 2012 Tijdstip: 16.00 – 20.30 uur Kijk voor programma en creatieve activiteiten op weg naar de Sloterplasconferentie op www.sloterplasidee.nl Wilt u meedoen aan een creatieve sessie in aanloop tot de Sloterplasconferentie? Of heeft u vragen en opmerkingen? Mail naar info@sloterplasidee.nl

Foto: Menno Herstel

Er gebeurt van alles op en rond de plas. Er zijn watersporters actief, mensen laten hun hond uit en er zijn festivals. Ook melden zich ondernemers of bewoners met ideeën om nog meer leven op en rond de plas krijgen. Anderen maken zich juist zorgen over de drukte. Hoe gaat het in de toekomst met de Sloterplas?


8

www.nieuwwest.amsterdam.nl 19 april 2012

‘Met Buurttelevisie betrekken we bewoners bij wat er in hun buurt speelt’

wijkaanpak. In de fantasie van mensen gaat dit op aan excursies en buurtbarbecues. Wij brengen samen met Eigenwijks in beeld wat er aan andere zaken zijn: de schoonmaakactie in de Jacob Geelbuurt, de kledingruilbeurs in Overtoomse Veld en de buurtmoestuinen in Slotermeer en Geuzenveld.” Website, You Tube en Salto "Wij zijn bezig om ons te vernieuwen en we kijken hoe we bijvoorbeeld jongeren het beste kunnen bereiken. We zenden elke twee weken uit via Salto. Al onze filmpjes zijn op onze website te zien en via YouTube. We weten nu nog niet goed wie er naar ons kijken. We zijn bezig om dit uit te zoeken." Het succes van Buurttelevisie verspreidt zich. In stadsdeel West is inmiddels ook Buurttelevisie en Holthuis adviseert Utrecht.

Foto:Thomas ThomasHeere Heere Foto

Wat is je favoriete plek in Nieuw-West? “De Osdorperweg in de Tuinen van West. Hier zie je hoe groen NieuwWest is. Als ik naar Zandvoort fiets ga ik altijd via de Osdorperweg. Er is hier veel te zien: nieuwe bedrijfjes, de brouwerij, de kwekerij en tuinderijen en kassen. Het is een ontdekking.”

Portret van Erik Holthuis, hij is hoofdredacteur van Buurttelevisie Nieuw-West. Bij Buurttelevisie maken vijftig bewoners filmpjes over Nieuw-West.

Erik Holthuis is hoofdredacteur van Buurttelevisie Nieuw-West. Buurttelevisie Nieuw-West maakt een tweewekelijks televisieprogramma uit en over Nieuw-West. Ook maakt Buurttelevisie filmproducties in opdracht. Onder meer voor het stadsdeel, voor welzijns- en bewonersorganisaties en voor bedrijven. Voor de buurt Erik Holthuis: "Buurttelevisie is een journalistieke bewonersorganisatie. Alle programmamakers komen uit de buurt. Zij zijn samen de redactie." Als hoofdredacteur is Holthuis eindverantwoordelijk voor de programmering en de opdrachten. Buurttelevisie NieuwWest startte in 2005. Holthuis was bezig met een documentaire over de kloof tussen ambtenaren en bewoners, toen hij Aziz Kwyasse tegenkwam, een zeer actief betrokken bewoner bij stedelijke vernieuwingen in Osdorp. Holthuis en Kwyasse hadden beiden ontdekt dat sommige bewoners moeilijk te bereiken waren. Glossy voorlichtingsfolders verdwenen in de papierbak omdat bewoners

dachten dat het reclamefolders waren. Het idee voor Buurttelevisie was geboren. "Met Buurttelevisie bereiken we mensen die via de politiek niet zijn aan te spreken." In beeld "We hebben de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt van begin af aan in beeld gebracht. Twee jaar lang gaven we samen met De Alliantie vertoningen die goed werden bezocht. We sluiten aan bij wat er al is. In een project over armoede brengen we in beeld waar je tweedehands kleding kunt kopen. Of waar ruilbeurzen zijn." Springplank “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot

een media-organisatie van vijftig bewoners en filmprofessionals. We bekostigen alles door het uitvoeren van betaalde opdrachten. Buurttelevisie is ook een springplank voor filmmakers. Programmamakers die als vrijwilliger zijn begonnen zijn nu aan het werk als zzp-er. Onze doelstelling is bewoners betrekken bij wat er in de buurt speelt. Met jongeren maken we een serie over poëzie in je eigen straat. Wij verbinden eigen expressie met maatschappelijk belang." Meerwaarde “De meerwaarde van televisie is dat mensen zien wat er gebeurt. Bijvoorbeeld met het geld van de

Wat zou je anders willen in Nieuw-West? “Ik zou willen dat mensen meer gaan denken vanuit de sterke kanten van Nieuw-West, het groen, de broedplaatsen. Er is zoveel focus op problemen. Bewoners hebben er last van. Er is hier ongelooflijk veel aan mensen en ruimte en dingen die je kunt leren.” Wat wil je bereikt hebben over vijf jaar? “Buurttelevisie in de vier grote steden. Wat zeg ik, ik wil buurttelevisie op grote schaal verspreiden! In Nederland en in het buitenland. Omdat we een netwerk van bewoners zijn zitten we diep in de buurt. Door onze manier van tv maken zijn we samenbindend. Dat werkt overal.” Buurttelevisie Amsterdam NieuwWest zendt om de week op donderdag uit van 21.00 tot 21.30 uur op Salto 1 en op internet. www.buurttelevisie.nl.

Elke maand is er een portret van een bijzondere bewoner. Kent u zo’n bewoner? Mail dit naar de redactie onder vermelding van ‘stadsdeelkrant’: info@nieuwwest.amsterdam.nl.

Colofon April 2012, uitgave van stadsdeel Nieuw-West, afdeling Communicatie. Eindredactie en redactie: Radoua el Azzouzi, Janna Koops, Ingrid Breed, Ralph Janssen Daalen. Tekst en foto's 'Vraag van de Straat' p. 4 -5: Clementine Vrooland. Email: info@nieuwwest.amsterdam.nl (ter attentie van redactie stadsdeelkrant). Basisvormgeving: Fanny Morriën, Amsterdam. Opmaak: Floppy Design. Productie: Movement, Amsterdam. Drukkerij: Dijkman. Oplage: 69.000.

Stadsdeel Nieuw-West Stadsdeel Nieuw-West heeft 3 kantoren ■ Pieter Calandlaan 1 ■ Osdorpplein 1000 ■ Plein ’40-’45 nr. 1 Openingstijden Burgerzaken en Vergunningen Osdorpplein Inloop ma., di., wo., vr.: 08.30 - 15.00 uur donderdag: 13.00 - 19.00 uur Op afspraak ma., di., wo., vr.: 08.30 - 16.00 uur donderdag: 13.00 - 20.00 uur Openingstijden van de drie kantoren Inloop ma., di., wo., vr.: 08.30 - 17.00 uur donderdag: 08.30 - 20.00 uur Postbus 2003, 1000 CA Amsterdam www.nieuwwest.amsterdam.nl info@nieuwwest.amsterdam.nl 3 locaties, 1 telefoonnummer Voor inlichtingen, meldingen en vragen kunt u bellen met: Tel 14 020 (5 cijfers) Bereikbaar: ma. t/m vr. 08.00 - 18.00 uur Digitaal Loket Vergunningen aanvragen, afschrift uit de burgerlijke stand, een verhuizing doorgeven? Dat, en veel meer, kan via het Digitaal Loket op onze website: www.nieuwwest.amsterdam.nl/loket Digitale nieuwsbrief Ontvangt u graag wekelijks informatie over het stadsdeel? Abonneer u dan op onze digitale nieuwsbrief via www.nieuwwest.amsterdam.nl/ nieuwsbrief Afval Afvalpunt Seineweg 1 Afvalpunt Henk Sneevlietweg 22 Geopend: ma. t/m za. 08.00 - 17.00 uur Loketten Zorg en Samenleven Tel 020 253 8666 (do. tot 19.00 uur) Email: loketzorgensamenleven@nieuwwest.amsterdam.nl ■ Pieter Calandlaan 1 Geopend: ma. t/m do. 13.30 – 16.30 uur ■ Van Suchtelen van de Haarestraat 14-16 Geopend: ma. t/m vr. 09.00 – 12.00 uur ma. t/m vr. 13.00 – 15.00 uur ■ Plein ’40-’45 nr. 1 Geopend: ma., do., vr. 09.00 – 12.00 uur Di. 13.30 – 16.30 uur Meldpunt Zorg en Overlast Tel 020 253 8699 Geopend: ma. t/m vr. van 09.00 - 17.00 uur Krant op internet Dit nummer en alle eerder verschenen nummers, kunt u vinden op www.nieuwwest.amsterdam.nl/ stadsdeelkrant. Volg stadsdeel Nieuw-West ook op Twitter: @NieuwWest of op Facebook.

NW-12-04 internet  

Gratis kaarten U kunt vanaf woensdag 25 april gratis kaarten afhalen bij de kassa van theater De Meervaart. blijven.” Vooral de toename van...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you