Page 1

Amsterdam.nl

Nieuwsmagazine van de Gemeente Amsterdam n jaargang 11 n maart 2010 n www.amsterdam.nl

3

De Giro d’Italia komt eraan! p.4-5 8 Nieuw Amsterdams klimaat

11 Aanbiedingen Stadspas

16 Verkiezingen in 7 stadsdelen


Amsterdam werkt aan de weg EG ENW

Op deze pagina vindt u informatie over werken aan de weg. Dit is geen totaaloverzicht maar een selectie van ME RW EG werkzaamheden op belangrijke doorgaande wegen. Meer informatie vindt u op www.bereikbaar.amsterdam.nl. RWEG TRANSFORMATO van het openbaar vervoer op www.gvb.nl. Kijk voor informatie over omleidingen TASM AN

RE N

STR.

W.H. VLIEGENBOS WESTERPARK

HAARLEMMERWEG

HE

HAARLEMMERWEG

AA

LE

AAT

R. NG SE IN

. ST R

LSTR AAT

BRA PA R N D TK

STR

REM

S AEU

JOHAN HUIZINGALAAN

LIN

AT

AMS IJK TELD ID

M W N

DE

N AA

EG

AMS

SL

IE

TEL

Overtoom

TRA

2

Begin maart start het GVB met het vervangen van de spoorbogen op de kruising van de Stadhouderskade met de Overtoom. Autoverkeer vanaf de Stadhouderskade naar de Overtoom en van de Overtoom naar de Nassaukade rijdt via de Nassaukade,

ERS

Johan Huizingalaan

ESP

1

RS K AD E

JAVAST R.

O G

DE

VR

HU STADIONWEG

BEATRIXPARK

K A A R T: W W W. R O U T E C R A F T. C O M

In Stadsdeel Slotervaart krijgt de Johan Huizingalaan een nieuwe inrichting tussen de Comeniusstraat en de Pieter Calandlaan. De aannemer voert het werk in twee fasen uit. In de eerste fase werkt hij aan de oostzijde. Tijdens die fase is de weghelft aan de westzijde geschikt gemaakt voor tweerichtingen verkeer zodat de winkels, bedrijven en woningen bereikbaar blijven. Ook het busverkeer kan haar normale route blijven rijden. De afrit van de Cornelis Lelylaan naar de Johan Huizingalaan is afgesloten. Autoverkeer rijdt via de Derkinderenstraat, de Johan Jongkindstraat en Comeniusstraat of via de Derkinderenstraat, Schipluidenlaan en Pieter Calandlaan.

NS

WE

ENSEWEG A’VE

. ZEILSTR

TEL

NIN

KO

HA

ZEEBURGERDIJK

AMS

G

WE NE GIN

HOBBEMAKADE

R.

PIETER CALANDLN.

SC

E UD

N

EST ERL

VO

ST AD H O

BA

O

K PA R DEL

O

E UD

DE

AT

RA

ST

SE ID

LE

N VA

OM

TO VER

CORN. LELYLAAN

PLESMANLAAN

E

VEN

TR . IXS

EG POSTJESWEG

AAT STR IJK

T AA

STR

KER KIN

RD

FDW

DE

BIL

HOO

JAN TOOROPSTR

.

C DE

ROKIN

. STR RCQ

RN MA

STR.

EN ERTS

EV JAN

SLOTERPLAS

PR

KA

R. NST ALE

VIJZE

NG JAN VA

NSTRAA T N GALE

KAD

K

.

IJ H A

PR.

SP UI

A JAN V

LSTR

ATR A

RI

OËL

HET IJ

SUM

RK AD E

ND

G. R

RU ITE

HE

RWEG

BUR

DE

NA SSA UK AD E

N

E IJT RU

SLOT ERM EERL AAN

A10

TLAA

DE

LUG

L

G. D EV

J TI

AD M IR

BUR

Kinkerstraat, Bilderdijkstraat en 1e Constantijn Huygensstraat of omgekeerd. Autoverkeer vanaf de Nassaukade richting de Stadhouderskade rijdt via de Overtoom, Van Baerlestraat, Roelof Hartstraat en de Hobbemakade.

kade, de Martelaarsgracht en de Spuistraat. Fietsers voor deze richting rijden via de Paleisstraat en het Singel. Op de website van het GVB vindt u de aangepaste routes van tramlijn 2 en 14.

3

Half maart start het GVB met de spoorvervanging op de kruising van de Molukkenstraat met het Javaplein. Doorgaand autoverkeer tussen de Insulindeweg en de Zeeburgerdijk rijdt via de Insulindeweg en de Flevoweg. Ook de buslijnlijnen 21, 41 en 359 rijden een aangepaste route. Informatie hierover leest u op www.gvb.nl.

Nassaukade

Stadsdeel Westerpark legt een vrijliggend fietspad aan op de Nassaukade tussen het Nassauplein en de 2e Nassauastraat. Door deze werkzaamheden kan het verkeer in één richting op de Nassaukade blijven rijden, van de Stadhouderskade richting het Nassauplein. Auto- en vrachtverkeer vanaf het Nassauplein volgt de gele borden en rijdt via het Haarlemmerplein en de Marnixstraat. In april zijn de werkzaamheden klaar.

4

Nieuwezijds Voorburgwal

De tramsporen en de wissels worden vervangen op de Nieuwezijds Voorburgwal, tussen de Raadhuisstraat en de Paleisstraat. Autoverkeer vanaf het Rokin naar de Raadhuisstraat rijdt via het Damrak, de Prins Hendrik-

5

Javaplein / Molukkenstraat

6

Gooiseweg (niet op kaart)

In Stadsdeel Zuidoost voert de gemeente groot onderhoud uit aan de Gooiseweg tussen de Daalwijkdreef en de Gaasperdammerweg. Automobilisten richting het centrum of de A9 Gaasperdammerweg moeten rekening houden met extra reistijd en worden geadviseerd om via de A9 en A1 of via de A9 en A2 te rijden.

Meer informatie? Kijk iedere dag naar HET VERKEER op AT5. Bezoek ook www.bereikbaar.amsterdam.nl voor actuele verkeersinformatie.

Neem gratis een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief per e-mail. U kunt u aanmelden via: www.bereikbaar.amsterdam.nl

GO

UW


amsterdam.nl • maart 2010 • 3

Wat gaan we doen deze maand? p.7 Op 3 maart gaan we stemmen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te doen. Van 2-7 maart is bijvoorbeeld de HISWA in de RAI en 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Boekenwurmen kunnen van 10-20 maart hun lol op met de boekenweek.

Nieuw Amsterdams klimaat p.8 Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Behalve dat er steeds meer gratis oplaadpunten komen, maakt Amsterdam het nu ook voor ondernemers aantrekkelijker. Basisscholen worden buiten ĂŠn binnen schoner en dus gezonder gemaakt. Dat is ook goed voor de leerprestaties!

Divers aanbod van Stadspas p.11 Ajax-fans kunnen gratis naar het Ajaxmuseum in de Amsterdam ArenA en de inlooptoer doen. Voor operettefans is er korting op twee voorstellingen en voor plantenliefhebbers gratis toegang bij de Hortus. En ook: voordelig naar Amandla! Mandela in de Meervaart.

4 Giro d’Italia n 6 Column BeterBuren n 15 Kraskaart voor 65+-ers n 16 Verkiezingen in 7 stadsdelen n 18 DWI: Blijf aan de bal n 20 Koninginnedag komt eraan! n 21 Maatregelen tegen de crisis n 23 Nieuws voor jongeren met een XXXS-kaart n

Colofon Jaargang 11, nummer 3, maart 2010 • Amsterdam.nl is een uitgave van de directie Communicatie, afdeling Media en Concerncommunicatie • Amstel 1 • Postbus 202 • 1000 AE Amsterdam. • E-mail: magazine@amsterdam.nl. • Internet: www.amsterdam.nl • Telefoon: 14 020 • Hoofdredactie: Mark Plekker • Redactie: Edwin van Eis • Redactioneel coÜrdinator: Djoe Lan Tan • Aan dit nummer werkten mee: Willemijn van der Kolk, Mario Verhoeven, Danielle van Wieringen (Movement) • Vormgeving: Wonderworks, Haarlem • Druk: Dijkman Offset (Diemen) • Productie: Movement (Amsterdam) • Verspreiding: TNT Post • In nieuwsmagazine Amsterdam.nl staan voorlichtingsartikelen en publiekscampagnes van gemeente Amsterdam. Daarnaast kunnen in het magazine advertenties opgenomen zijn van niet aan de gemeente gelieerde partijen. Aan de inhoud van het magazine kunnen geen rechten worden ontleend • Coverbeeld: Cor Vos. • Amsterdam.nl 4 van april wordt van 23 t/m 26 maart huis-aan-huis verspreid door TNT. • Klachten over de bezorging? Bel Antwoord op tel. 14 020 • Advertentieverkoop: Adformix BV • Tel. 0888 777 888 • Peter Hazenberg en Hanneke Toorenent • amsterdam@adformix.com • www.adformix.com

Dit product is gedrukt op FSC-papier.

$

 ! " # !"!#! 

  ### %  # !

Vragen over Stadspas(aanbiedingen)? Bel ma t/m vr 10.00-12.00 uur: tel. 020 251 8251, www.stadspas.nl


4 • amsterdam.nl • maart 2010

Amsterdam maakt zich op voor komst Giro d’Italia Begin mei kleurt Amsterdam roze. De Giro d’Italia komt met de individuele tijdrit over ruim acht kilometer door de stad. Dit spektakel begint op zaterdag 8 mei op het Museumplein en eindigt bij het Olympisch Stadion. En er is meer! Onder de naam ‘Giromania! komt al het goede wat Amsterdam en Italië te bieden hebben samen om de start van de Italiaanse wielerronde in Amsterdam te vieren. Tijdens ‘Giromania!’ komt al het goede samen wat Amsterdam en Italië te bieden hebben. Liefhebbers van sport, cultuur, muziek en gastronomie staat een bijzondere tijd te wachten. Er staat een keur aan (fiets)activiteiten en festiviteiten op het programma. Zo is er bijvoorbeeld een Italiaans muziekfestival in Paradiso, het Bimhuis en op andere podia. AT5 en RTVNH gaan op zoek naar een rondemiss voor de Giro. Sportievelingen kunnen zich opgeven voor de Giro Toertocht Amsterdam die op zondag 9 mei start. De toerrijders rijden over het officiële parcours van de tijdrit en gedeeltelijk over de tweede en derde etappe van de officiële Giro d’Italia. Ook aan de Amsterdamse jeugd is gedacht. Er zijn fietsclinics en dikke banden races in verschillende stadsdelen. Het nieuwe Rijksmuseum toont een bijzondere collectie van schilderijen, met afbeeldingen van Madonna en kind. Wethouder Carolien Gehrels (Sport): “Amsterdam is zowel een fietsstad als

start

Museumplein

finish Olympisch Stadion

De route van de Giro d’Italia op 8 mei

een stad van de topsport en dit komt samen in de Giro d’Italia. Een evenement zoals de Giro moet je één keer in je leven hebben meegemaakt. In Amsterdam hoor ik nog steeds verhalen over de start van de Tour de France in 1954. Topsport inspireert alle Amsterdammers, en het mooie van wielrennen is dat je er heel dichtbij kan komen. De renners rijden bij wijze van spreken over je tenen. En in deze tijden is het belangrijk om toeristen en dagjesmensen naar onze stad te trekken. Bovendien laat Amsterdam hiermee zien dat de stad grote evenementen aan kan. De Olympische ambitie is springlevend.”

Cor Vos

Route Met deze route rijden de wielrenners over een mooi topsportparcours en laat Amsterdam tegelijkertijd zijn grachten en

gevels aan de wereld zien. De gemeente doet er alles aan om de stad zo goed mogelijk bereikbaar te houden en de overlast zoveel mogelijk te beperken. De route die nu is vastgesteld is ideaal voor een spannende tijdrit waar toptijden kunnen worden neergezet.

Giro d’Italia Na de individuele tijdrit op 8 mei start de `corsa rosa’ op 9 mei op het Museumplein en gaat vervolgens naar Utrecht. Op 10 mei wordt de tweede etappe gereden vanaf de Amsterdam Zuidas naar Middelburg. Wat er nog meer te doen is, leest u op de website van www.giromania.nl of Amsterdam.nl/giromania.


amsterdam.nl • maart 2010 • 5


6 • amsterdam.nl • maart 2010

Een likkie verf “Goejenavond, noem mij maar Ome Jaap, dat praat effe makkelijker”, baste de man en plofte met zijn minstens 120 kilo op een stoel. Tegenover hem zat zijn buurvrouw al. Het bemiddelingsgesprek begon. “Vertel eens mevrouw, wat is er aan de hand?” vroegen wij. “Nou, mijn buurman doet allerlei dingen en dan…”. “Ja” riep de buurman enthousiast, “we fleuren de trap een beetje op en daar zorg ik voor, de muren hadden hoog nodig een likkie verf nodig en dan hang ik ook leuke schilderijtjes op!” “Ho, ho”, viel ik hem in de rede, “wij willen graag uw buurvrouw de gelegenheid geven haar zegje te doen”. Mevrouw De Wilde stak haar hoofd voorzichtig uit haar schulp: “wij hebben niet eens inspraak”. Ome Jaap keek verbaasd, “Hoe kom je daar nou bij, het wordt er toch veel mooier van. Straks wordt het lente en dan maak ik een kleurige geveltuin. We lappen allemaal een tientje, ik doe de rest”. “Ja, maar…” begon de buurvrouw en wij knikten haar bemoedigend toe, “we weten wel dat hij het goed meent, maar hij bepaalt alles”. Dankzij onze steun lukte het mevrouw De Wilde om stukje bij beetje te vertellen wat haar dwars zat. En langzamerhand werd het ome Jaap duidelijk dat de buren van hem

Gratis digitaal nieuws op maat Via links wordt u rechtstreeks naar het voor u relevante nieuws geleid. Snel, makkelijk en actueel. Wilt u net als 7.000 andere Amsterdammers bijblijven? Surf naar www.amsterdam.nl, stel uw informatieprofiel op en ontvang nieuws en actuele berichten van en over Amsterdam.

Edwin van Eis

n Gemeentelijk nieuws n Nieuws van de stadsdelen n Nieuws naar onderwerp n Nieuws geselecteerd op straat of stadsdeel n Selectief

COLUMN Jan Visser is medewerker voorlichting van Beterburen, een organisatie voor buurtbemiddeling. Buurtbemiddelaars helpen gratis bij het oplossen van ruzie tussen u en uw buren.

geen kans kregen bij te dragen aan het opvrolijken. En dat hij daarbij ook wel wat overdonderend overkwam. Dat had hij zich niet gerealiseerd. Hij beloofde beterschap. “Kom buuf”, zei hij aan het eind van het gesprek en hij sloeg zijn arm om haar heen, “morgen kom je bij me en dan laat ik je in de catalogus zien welke plantjes ik heb uitgezocht”. “O jee”, riep hij er meteen erachteraan en keek ons schuin aan, “ik bedoel: we gaan overleggen hoe we de geveltuin zullen inrichten”. “Goed gedaan jochie”, riep ik hem achterna.

Heeft u een conflict met de buren? Bel Beterburen, tel. 020 689 1859 Of kijk op www.beterburen.nl

Nieuwsgierige Amsterdammers kunnen zich gratis abonneren op AmsterdamMail. Op basis van uw persoonlijke informatie‑ behoefte krijgt u elke week nieuws van de gemeente op maat gesneden en voor u geselecteerd.

AmsterdamMail is een nieuwsberichtenservice voor iedereen met toegang tot internet. Als u zich abonneert, ontvangt u wekelijks via de mail hoofdpunten uit het nieuws en verwijzingen naar verschillende websites. Het bericht verwijst alleen naar informatie waarin u geïnteresseerd bent, omdat het is samengesteld op basis van uw persoonlijk profiel. Hierin geeft u aan over welke onderwerpen u informatie wilt ontvangen. Uiteraard kunt u uw profiel op ieder moment aanpassen.

AmsterdamMail, maatwerk voor wie bij wil blijven


amsterdam.nl • maart 2010 • 7

Wat gaan we doen deze maand? HISWA

Edwin van Eis

Duizenden accessoires voor op en rond het water. Honderden boten in alle soorten en maten. Spetterende en sensationele activiteiten. Dat staat watersportliefhebbers allemaal te wachten op de HISWA. Van 2 tot en met 7 maart in de RAI!

Boekenweek Aan een verhaal van Nescio uit 1908 werd het motto van de 75e Boekenweek ontleend: Titaantjes - Opgroeien in de letteren. En daarmee staat jong zijn en opgroeien centraal in de Boekenweek van 2010.

Internationale Vrouwendag Internationale Vrouwendag wordt gevierd op 8 maart en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

Boomfeestdag Holi Festival Op 1 maart 2010 vieren hindoes Phagua of het Holi-feest. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. Het is een glorierijk spektakel, een oproer van kleuren - Crimson, rood, roze, oranje, paars, geel en groen.

Het feest van de bomen wordt dit jaar op 17 maart gevierd. Het thema is: “Bomen maken onze buurt”. Bomen zijn belangrijk, want groen zorgt voor ontspanning en voor een betere concentratie in de werkomgeving. Daarbij leven mensen die in een groene omgeving wonen gezonder.

Dag van de Leerplicht In 2010 vindt de Dag van de Leerplicht plaats op donderdag 18 maart. Ook dit jaar staat het thema ‘School? Bekijk ‘t... eens anders!’ centraal. Want naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook heel erg leuk. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Restaurantweek Amsterdam

Kees Hoogeveen

Make a Difference Day In 2009 kwamen naar schatting vijftigduizend mensen in actie voor sociale organisaties tijdens MADD 2009. In 2010 op 19 en 20 maart. Make a Difference Day (MADD) is een jaarlijks terugkerend groot landelijk evenement. MADD zet de schijnwerpers twee dagen op vrijwillige inzet. Daarmee levert MADD een belangrijke bijdrage aan het imago van vrijwilligerswerk; bevordert maatschappelijke inzet en kan het leiden tot een toename van het aantal vrijwilligers.

Edwin van Eis

Tijdens de Restaurantweek kun je voor € 25,- een driegangenmenu nuttigen bij meer dan 165 restaurants. Van 1 tot en met 7 maart 2010.

Evenementen van maart 2010. Zie voor meer informatie www.amsterdam.nl/ evenementen


8 • amsterdam.nl • maart 2010

nieuwamsterdamsklimaat: Amsterdam investeert in een schone stad met gezonde lucht en een beter klimaat. Stad en stadsdelen stimuleren bewoners, ondernemers, organisaties en bezoekers om mee te doen. Door energie te besparen, groene stroom te gebruiken, over te stappen op elektrisch vervoer en andere duurzame oplossingen te bedenken én gebruiken. Zo blijft Amsterdam - nu en in de toekomst - een aantrekkelijke stad.

Elektrisch rijden wordt nog aantrekkelijker U heeft ze vast al zien rijden; elektrische auto’s. Ze zijn schoon,stil en zuinig. En omdat de lucht in Amsterdam schoner moet worden, stimuleert het gemeentebestuur elektrisch vervoer. Bijvoorbeeld door een subsidie voor ondernemers die overstappen op elektrisch rijden.

Netwerk van oplaadpunten Maar zonder oplaadpunten geen elektrisch vervoer. Daarom bouwen we aan een netwerk van honderden oplaadpunten. Op straat, bij P+Rterreinen, in garages en gebouwen. Bij de openbare oplaadpunten op straat kunnen elektrische auto’s gratis opladen en parkeren. Ook zijn er speciale oplaadpunten voor scooters. Uit de oplaadpunten komt groene stroom, zodat de elektrische voertuigen die in Amsterdam rijden ook écht schoon zijn.

Meer weten? n

Informatie over de subsidieregeling voor ondernemers vindt u op

nieuwamsterdamsklimaat

www.amsterdamelektrisch.nl het gebruik van de oplaadpunten op straat kunt u gratis een oplaadpas bij Nuon opvragen via de site www.amsterdamelektrisch.nl > Groen opladen via Nuon. n H ebt u een elektrische auto of scooter en wilt u een oplaadpunt in uw buurt? Stuur dan een e-mail naar luchtkwaliteit@amsterdam.nl nW ilt u ook overstappen op elektrisch vervoer? Kijk dan op www.amsterdamelektrisch.nl bij welke leveranciers u terecht kunt. n V oor

Elektrisch rijden, hoe werkt dat? Elektrische auto’s rijden op een elektromotor met accu in plaats van een verbrandingsmotor. De accu wordt opgeladen met stroom. Dat kan gewoon via het stopcontact met 230 volt. Dat duurt tussen de zes en acht uur. Daarmee kan tussen de 150 km en 250 km worden gereden. Na vier uur laden kan een flinke afstand worden afgelegd.

Janus van der Eijnden

Met de subsidie wil de gemeente Amsterdamse ondernemers een extra stimulans geven om over te stappen op elektrische auto’s. De subsidieregeling vergoedt tot maximaal 50% van de meerkosten voor een elektrische auto (de aanschafprijs van een elektrische auto minus de kosten van een vergelijkbare auto).

Jan Bart Fanoy van communicatiebedrijf V-zine bij een oplaadpunt met zijn elektrische auto. “Elke dag kom ik van Loosdrecht naar Amsterdam. Zowel thuis als hier op kantoor kan ik opladen. Elektrisch vervoer hoort bij een aantrekkelijke stad. Ik zou zeggen: blijf er niet over vergaderen maar stap ook over!”

Projectgroep elektrisch vervoer www.amsterdamelektrisch.nl luchtkwaliteit@amsterdam.nl tel. 020 520 6328


amsterdam.nl • maart 2010 • 9

Energieke Amsterdamse scholen Amsterdam wil kinderen een gezonde toekomst bieden. Dat betekent dat niet alleen aan het klimaat buiten wordt gewerkt, maar ook binnen. Want een gezond binnenklimaat op school zorgt voor betere prestaties. Bovendien zijn leerkrachten en leerlingen minder vaak ziek. De CO2-cijfers omlaag en de schoolcijfers omhoog. Dat is kort gezegd het doel van het ambitieuze verbeterprogramma basisscholen. Het energieverbruik en het binnenklimaat moeten in zo’n 160 basisscholen worden verbeterd; het convenant daarvoor is in elk geval getekend. Hiermee loopt Amsterdam voorop in Nederland. Deze zomer worden de eerste scholen aangepakt, die er het hardst aan toe zijn.

Nederlands grootste project In veel schoolgebouwen kan tot wel 40% energie worden bespaard. Daarom starten het rijk, de gemeente en schoolbesturen samen een grootscheepse renovatie in de stad. Met de ondertekening van het convenant ‘Vernieuwde Amsterdamse scholen voor een Nieuw Amsterdams Klimaat’ is officieel het grootste schoolverbeterprogramma in Nederland begonnen. Waar nodig komt HR++glas en worden gevels geïsoleerd. De verlichting wordt energiezuinig en de verwarming beter afgesteld. De ventilatiesystemen zorgen tegelijkertijd voor gezonde lucht. Zo dalen het energieverbruik en de CO2uitstoot en verbetert het binnenklimaat.

Ervaring Westerparkschool In de voorjaarsvakantie van 2009 zijn in de Westerparkschool de eerste ventilatiesystemen geplaatst. De docenten en leerlingen merkten op maandag meteen het verschil. Dalila en Daan uit groep 8 vertellen.

Zie ook www. nieuwamsterdamsklimaat. nl > energiekescholen

Daan, 11 jaar:

Dalila, 11 jaar:

Het is nu veel te koud om het raam open te zetten in de klas, maar gelukkig hebben we altijd frisse lucht. We hebben namelijk een speciale luchtzuiveringsinstallatie die daarvoor zorgt. Tijdens rekenen kan ik me nu wel beter concentreren. Gelukkig maakt het geen geluid en is het nooit koud op school.

Mijn rapport is nu beter! We hebben ook een jongen in de klas die al drie keer een 10 heeft gehaald. Als het buiten licht is hoeven de lampen natuurlijk niet overal aan. In de klas wordt dat automatisch geregeld zodat we energie besparen. Thuis helpen we ook mee aan het milieu: we brengen oud papier en glas weg en we hebben spaarlampen.

nieuwamsterdamsklimaat


10 • amsterdam.nl • maart 2010

Foto’s: Edwin van Eis

Praat mee op Forum Amsterdam

ZOVEEL AMSTERDAMMERS, ZOVEEL MENINGEN Ga naar www.amsterdam.nl/forum en doe mee aan de lopende discussies of start er zelf een!

3 maart 2010 Gemeenteraadsverkiezingen Stadsdeelraadsverkiezingen

Stem! www.amsterdam.nl/verkiezingen Opleiding Rijbewijzen Rij-instructiebewijzen - Vaarbewijzen

San Verkeersopleidingen/ Verkeersschool Nelen

Amsterdam Tel. 020-6633773 www.sanbv.nl of www.nelen.nl


IdeeNieuws

maart

Lente in de Hortus! De Hortus Botanicus van Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het drukke centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof Mokum de adem even inhoudt. 2010 is het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Met meer dan 4.000 plantensoorten uit de hele wereld, zal ook de Hortus dit jaar uitgebreid stil staan bij dit thema. In maart kunt u tijdens de zondagrondleidingen al kennis maken met enkele bijzondere planten uit de collectie. Voor deelname wel even reserveren!

Matthäus Passion in het Concertgebouw

Stadspasactie: 1 t/m 30 maart. Entree: € 7,50; met de Stadspas € 3,50; met de maartbon gratis. Rondleidingen (€ 1; met de maartbon gratis): zondag 7, 14, 21 en 28 maart om 14.00 uur. Reserveren rondleiding: tel. 625 90 21 Adres: Plantage Middenlaan 2a. Bereikbaar met tram 9 en 14 (halte Mr. Visserplein) en metro (halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen) Meer info: www.dehortus.nl. met de maartbon

gratis

Onder leiding van Bachspecialist dirigent Pieter Jan Leusink wordt de Matthäus Passion van Bach drie maal in het Concertgebouw uitgevoerd. The Bach Orchestra speelt op authentieke barokinstrumenten. Uitvoeringen op 16 en 28 maart door The Bach Choir of the Netherlands met zangers bekend van internationale concertpodia. Op 3 april een uitvoering door Holland Boys Choir, zoals Bach het deed: alléén met jongens- en mannenstemmen. Solisten: Robert Luts (Evangelist), Henk van Heijnsbergen (Christus), Hieke Meppelink (sopraan), Sytse Buwalda (countertenor), Martinus Leusink (tenor), Math Dirks (bas). Op de avond van de uitvoering kunt u bij de CD tafel tevens op vertoon van de Stadspas gratis de CD Matthäus Passion Highlights t.w.v. € 15 ophalen.

Data en aanvang: dinsdag 16 maart, zondag 28 maart en zaterdag 3 april om 19.30 uur. Prijs: € 57,50; met de maartbon € 27,50. Reserveren: tel. 0900 671 83 45 (€ 1 per gesprek). Kaartverkoop: kassa Concertgebouw (dagelijks 10.00 - 19.00 uur). Adres: Concertgebouwplein 2-6. Bereikbaar met tram 3, 12, 24 en bus 170 en 172 (halte Concertgebouw). Meer info: www.concertgebouw.nl.

met de maartbon

€ 27,50


www.stadspas.nl

AT5 teletekst pagina 333 & 334

EDOG speelt Frau Luna De Berlijner Frits Steppke is een dromer. Hij droomt ervan om zijn geluk te zoeken op de maan en bouwt daarom een luchtballon. De kleermaker Paul Lämmermeier en de ambtenaar Pannecke geloven in zijn droom en willen hem daarbij helpen. De Berlijners raken in allerlei gecompliceerde situaties verzeild…totdat iedereen tot de ontdekking komt dat er niets gaat

Data en aanvang: vrijdag 26 en zaterdag 27 maart om 20.00 uur (zaal open om 19.00 uur). Prijs: € 17; met de Stadspas € 15,50; met de maartbon € 10. Reserveren: tel. 695 05 84. Tevens kaartverkoop vóór de voorstelling. Adres: Diemer Operette Theater, Prins Bernhardlaan 2, Diemen. Bereikbaar met tramlijn 9 (halte Nic. Lublinkstraat), bus 44 en 136 (halte Prins Bernhardlaan). Meer info: www.edog.nl.

Ajaxfans opgelet! Altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen van de Amsterdam ArenA en AFC Ajax? Kom dan naar het stadion en beleef het zelf tijdens een World of Ajax Inlooptour. De enthousiaste gidsen nemen u mee op ontdekkingsreis door het stadion. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan de rand van het ‘heilige gras’. Na de rondleiding is het bezoek aan het Ajax Museum bij de prijs inbegrepen. Reserveren is niet mogelijk. Op en rond evenementdagen gelden aangepaste openingstijden en vertrektijden. Check daarom altijd de website voor exacte vertrektijden.

Stadspasactie: 1 t/m 31 maart. Prijs Inlooptour: € 12; met de maartbon gratis. Duur: 1 uur (rondleiding) en ca. 30 minuten (museumbezoek) Tijden: maandag t/m vrijdag en laatste zondag van de maand 11.00, 12.30, 14.30 en 16.30 uur; zaterdag 11.00, 12.15, 13.30, 14.45 en 16.30 uur. Locatie: Amsterdam ArenA, hoofdentree ingang E, Arena Boulevard 1, Zuidoost. Bereikbaar met metro 50 en 54, halte Bijlmer en Strandvliet/Arena en bus 29, 158, 174, 177 en 178. Meer info: tel. 311 13 36 en www.amsterdamarena.nl/worldofajax.

met de maartbon

gratis

boven de nuchtere Berliner Luft! U hoort en ziet het allemaal in de operette Frau Luna van Paul Lincke in de uitvoering van het Eerste Diemer Operette Gezelschap (EDOG). EDOG bouwt als vanouds de sporthal in Diemen om tot een echt operettetheater! Bij de sporthal is ruime parkeergelegenheid.

met de maartbon

€ 10

Chagall en Mondriaan in het Joods Historisch Museum In een tijd waarin de meeste kunstverzamelaars alleen aandacht hadden voor grote namen van de klassieke schilderkunst, hadden drie collectioneurs in de periode vanaf ongeveer 1885 tot de Tweede Wereldoorlog de moed om betrekkelijk onbekende kunstenaars te ondersteunen. De tentoonstelling Gedurfd Verzamelen. Van Chagall tot Mondriaan geeft een beeld van drie visionaire joodse verzamelaars: Andries van Wezel (1856-

1921), Willem Wolff Beffie (1880-1950) en Salomon Slijper (1884-1971). Zij behoorden tot de weinigen die oog hadden voor toen relatief onbekende kunstenaars, zoals Isaac Israels, Marc Chagall, Jan Sluijters, Paul Klee en Piet Mondriaan. Hun geloof in deze kunstenaars heeft bijgedragen aan de inter­nationale waardering van deze schilders. Met uw maartbon kunt u deze prachtige tentoonstelling gratis bezoeken!

Stadspasactie: 1 t/m 31 maart. Openingstijden: dagelijks van 11.00 17.00 uur. Prijs: € 10,50; met de Stadspas € 7,50; met de maartbon gratis. Adres: Nieuwe Amstelstraat 1. Bereikbaar met tram 9 en 14 en metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein). Meer info: www.jhm.nl.

met de maartbon

gratis

Stadspas IdeeNieuws is een uitgave van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling l Redactie: DMO, team Stadspas, Postbus 1650, 1000 BR Amsterdam l Telefoon 251 82 51 (werkdagen 10.00-12.00 uur) l E-mail: info@stadspas.nl


maart

www.stadspas.nl

Meld u aan voor de Stadspas nieuwsbrief!

Wijziging Stadspastarief OBA-lidmaatschap

Actie: elke tiende inzender ontvangt Stadspas boodschappentas, elke vijfentwintigste inzender een USB-stick. Meer info: www.stadspas.nl.

gratis tas of USB-stick

Joris van Bennekom

De gemeenteraad heeft op 17 december 2009 een motie aangenomen, waarmee het gratis lidmaatschap Openbare Bibliotheek Amsterdam voor Stadspashouders tot 65 jaar is veiliggesteld. De OBA krijgt echter geen subsidie meer voor Stadspashouders vanaf 65 jaar en ziet zich daardoor genoodzaakt het tarief voor 65-plussers met een Stadspas vast te stellen op € 10. Dit is nog altijd een korting van € 5 op het normale tarief voor 65-plussers. Stadspas betreurt het dat de OBA het lidmaatschap niet meer gratis kan aanbieden aan alle Stadspashouders, maar is blij dat een grote groep pashouders ook in 2010 nog gratis lid kan worden van de bibliotheek.

Wilt u elke maand de Stadspasaanbiedingen in uw mailbox ontvangen? Geef u dan op voor de Stadspas nieuwsbrief! Aanmelden gaat heel eenvoudig: ga naar www.stadspas. nl, klik op aanmelden nieuwsbrief en vul uw e-mailadres in. U ontvangt dan naast de maandaanbiedingen ook een aantal keer per maand een last-minute nieuwsbrief. Daarin staan exclusieve en aantrekkelijke aanbiedingen met minstens 50% korting. Zo had u de afgelopen maanden met 50% korting een film- en theatervoorstelling in het Tropentheater kunnen bezoeken. Mis al die kortingen dus niet en geef u snel op voor de Stadspas nieuwsbrief. Elke tiende inzender krijgt een vrolijke Stadspas boodschappentas cadeau en elke vijfentwintigste aanmelder ontvangt een uitschuifbare USB-stick van 2Gb!

Amandla! Mandela in de Meervaart Stadspasactie: 1 januari t/m 31 december. Prijs: OBA-lidmaatschap: t/m 18 jaar gratis/ 19 t/m 22 jaar € 15/ 23 t/m 64 jaar € 25,50/ vanaf 65 jaar € 15; met de Stadspas 19 t/m 64 jaar gratis/ vanaf 65 jaar € 10. Meer info: www.oba.nl.

met de Stadspas

gratis/ € 10

Datum en tijd: donderdag 4 maart om 20.00 uur. Prijs: € 39,50; met de maartbon € 19,50. Reserveren: tel. 410 77 77 of kaartverkoop@meervaart.nl. Adres: Meer en Vaart 300, Osdorp. Bereikbaar met o.a. tram 1 (halte Meer en Vaart) en 17 (halte Ruimzicht). Meer info: www.meervaart.nl.

met de maartbon

€ 19,50

Nooit eerder werd er een musical gemaakt over de beroemde anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela. In Amandla! Mandela ziet u met hoeveel kracht Mandela voor zijn idealen vocht en hoe hij een inspiratiebron werd voor miljoenen mensen. Amandla! Mandela is een grootschalige, Nederlands gesproken en gezongen musical met feestelijke en dynamische muziek en dans. U ziet een bont gezelschap van meer dan dertig Nederlandse zangers en acteurs en Zuid-Afrikaanse muzikanten en dansers. Tekst en regie: Koen van Dijk, spel: Kenneth Herdigein, Sophia Wezer, Felix Burleson, Marcel Jonker en vele anderen. Voor aanvang en na afloop van de voorstelling bent u welkom in de African village in de foyer. Garderobe en pauzedrankje zijn inbegrepen.

Wie komt in aanmerking voor de gratis Stadspas? l Cliënten DWI l Cliënten UWV met toeslag volgens de Toeslagenwet l Kwijtschelding Dienst Belastingen l Wajong-gerechtigden l 65-plussers


www.stadspas.nl

AT5 teletekst pagina 333 & 334

Wein, Weib, Gesang en Feest bij Thalia! Opera- en Operettegezelschap Thalia viert dit jaar haar 95-jarig bestaan met een concert vol vrolijke, gekke, met drank overgoten aria’s, duetten en koren van componisten als Donizetti, Verdi, Franz Léhar, Johann Strauss en Offenbach. U hoort selecties uit L’elisir d’amore, i Vespri Siciliani, la Traviata, die Fledermaus, My Fair Lady en nog veel meer. De kwaliteit van koor en solisten is als vanouds erg hoog en de stukken staan in een eenvoudige regie. Dirigent en pianist is Alexander Koeznetsov. U wordt gastvrij ontvangen met een gratis kopje koffie of thee. Mis dit feestelijke concert van Thalia niet!

Zigeunerorkest in Tropentheater Tussen de Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara ligt Thracië, een historisch en cultureel rijk gebied dat vroeger verbonden was met de Balkan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit Ahirkapi, in het Turkse deel van Thracië, het grootste zigeunerorkest van Turkije komt. Het twaalfkoppige Ahirkapi Büyük Roman Orkestrasi, kortweg ABRO, is nog jong, maar heeft toch al op talloze festivals gestaan en samengespeeld met vele grootheden uit de Balkanmuziek. U heeft nu de mogelijkheid om dit geweldige orkest in actie te zien tijdens het Turkey Now!-festival. Na afloop van het concert kunt u zelf in beweging komen tijdens de

Gipsy Dance Party in de Marmeren Hal. Mis dit bijzondere concert niet! Data en tijd: vrijdag 19 maart om 20.30 uur. Prijs: € 23; met de Stadspas € 19; met de maartbon € 8. Reserveren: tel. 568 85 00. Adres: Tropentheater Grote Zaal, Mauritskade 63. Bereikbaar met tram 9 en bus 22 (halte Mauritskade). Meer info: www.tropentheater.nl.

€8

met de maartbon

De meisjes van Mussolini De Nederlandse zusjes Leschan, variété-artiesten, reisden in 1935 met hun moeder naar Turijn en veroverden Italië als het fameuze Trio Lescano. In korte tijd kregen ze honderdzestig hits en speelden in diverse Italiaanse films. Bovendien werden ze ongewild de lievelingetjes van Mussolini. Maar toen bleek dat ze Joods waren, was het in één klap afgelopen met hun sterrenbestaan. Geïnspireerd op het leven en de muziek van het Trio Lescano, laten de makers - met een mix van oorspronkelijke close harmony en nieuw gecomponeerde muziek - de sfeer van het Italië van de jaren dertig herleven. Met o.a. Bodil de la Parra, Wimie

Wilhelm (Baantjer), Elise Schaap (Brideflight), Eva van der Gucht (S1ngle) en Beppe Costa. Data en tijd: vrijdag 19 t/m zondag 21 maart 20.30 uur. Zondag inleiding 19.30 uur. Prijs: rang 1+ € 27,50/ 1e rang € 23,50/ 2e rang € 19,50/ 3e rang € 14; met de maartbon € 17,50/ € 13,50/ € 9,50/ € 4. Geen korting 4e rang. Adres: Stadsschouwburg, Leidseplein 26. Bereikbaar met o.a. tram 1, 2 en 5 (halte Leidseplein). Reserveren: via tel. 624 23 11 o.v.v. Stadspasactie. Meer info: www.ssba.nl.

Data en tijden: zondag 28 maart, 11 en 25 april om 14.00 uur, zaterdag 24 april om 20.00 uur. Prijs: € 13,50; met de Stadspas € 10,50; met de maart- of aprilbon € 5. Adres: Willem de Zwijgerkerk, Olympiaweg 14. Bereikbaar o.a. met tram 24 en bus 15 en 358. Reserveren: tel. (0299) 660 254 of thaliakaartverkoop@tiscali.nl. Meer informatie: www.thalia-amsterdam.nl.

met de maartbon

met de maartof aprilbon

€ 10 korting

€5


amsterdam.nl • maart 2010 • 15

Parkeren met 50% korting Bent u 65+ of heeft u een beperking? Met de kraskaart parkeert uw bezoek voor de helft van het parkeertarief bij u in de buurt. Zo wil de gemeente helpen voorkomen dat ouderen en mensen met een beperking minder bezoek krijgen door de parkeertarieven.

Voor de aanschaf van kraskaarten heeft u wel eerst een kraskaartvergunning nodig. Hier leest u hoe dit werkt.

op het dashboard van de auto. Uw bezoek hoeft dan geen parkeerkaartje meer te kopen. Een kraskaart is twee aaneengesloten uren geldig. Uw bezoek mag maximaal twee kraskaarten (= vier uur parkeren) per bezoek gebruiken. Bij gebruik van twee kraskaarten moet dezelfde begintijd worden weggekrast en moeten beide kaarten duidelijk zichtbaar op het dashboard worden gelegd.

Kraskaartvergunning Voor wie? Voor inwoners van Amsterdam van 65 jaar en ouder en mensen met een beperking.

Voorwaarden Een kraskaartvergunning geeft recht op het kopen van kraskaarten. U komt in aanmerking voor een kraskaartvergunning als u 65 jaar of ouder bent of een verklaring heeft van de huisarts, van Centrum Indicatiestelling Zorg of een andere professionele instantie waaruit blijkt dat u aangewezen bent op vervoer door derden of slechts onder begeleiding kan reizen. Ook volstaat een kopie van een NS-begeleiderskaart of Gehandicaptenparkeerkaart (GPK).

Aanvragen n W oont

u in stadsdeel De Baarsjes of Bos en Lommer? Kijk dan voor het aanvraagformulier op www.parkerenindebaarsjes.nl of www.parkereninbosenlommer.nl. n Woont u in een van de andere Amsterdamse stadsdelen? Kijk dan voor het aanvraagformulier op www.cition.nl/kraskaarten.

Kraskaarten

Kosten

Waar is de kraskaart geldig?

nD e

De kraskaart is geldig in het vergunninggebied waarin u woont. Let op: de kraskaart is niet geldig in 10-centszones of in gebieden met een parkeerduurbeperking.

Kraskaarten bestellen Met de kraskaartvergunning kunt u uw bezoek niet laten parkeren. Daarvoor moet u kraskaarten kopen. De kraskaarten worden verkocht in sets van 12 stuks. Per kwartaal kunt u maximaal 36 kraskaarten bestellen. n K raskaarten voor de stadsdelen De Baarsjes en Bos en Lommer kunt u bestellen bij PCH-Parkeerservices. Zie www.parkerenindebaarsjes.nl en www.parkereninbosenlommer.nl. nKraskaarten voor de overige Amsterdamse stadsdelen kunt bestellen bij Cition. Zie www.cition.nl/kraskaarten.

n De

kraskaartvergunning is gratis. kraskaarten kosten geld. De kosten zijn afhankelijk van de parkeertarieven in het gebied waar u woont. U betaalt de kosten voor de kraskaarten vooraf. Voor ongebruikte (en onbeschadigde) kraskaarten kunt u tot vijf jaar na aankoop het geld terugkrijgen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden, zie de betreffende internetsites met meer informatie. Een kraskaart is geldig tot één jaar na de laatste tariefswijziging.

Alternatief Heeft u geen recht op een kraskaartvergunning? Uw bezoek kan goedkoper parkeren op de P+R terreinen aan de rand van stad. Zie voor meer informatie over P+R: www.bereikbaar.amsterdam.nl.

Meer informatie? www.cition.nl/kraskaarten www.parkerenindebaarsjes.nl n www.parkereninbosenlommer.nl n Antwoord tel. 14 020 n n

Op het aanvraagformulier staat vermeld welke documenten voor uw aanvraag nodig zijn.

Hoe werken kraskaarten? Uw bezoeker krast de datum en de begintijd open en legt de kaart zichtbaar


16 • amsterdam.nl • maart 2010

Verkiezingen voor de gemeenteraad en zeven stadsdelen Amsterdam heeft vanaf 1 mei 2010 geen veertien stadsdelen meer, maar zeven. Dit kunt u al merken op 3 maart, tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad en de stadsdeelraden.

In juni 2009 heeft de gemeenteraad besloten om het ‘bestuurlijk stelsel’ van de gemeente te verbeteren. Een eerste stap is het samenvoegen van elf stadsdelen tot vier. Zo heeft Amsterdam straks in totaal zeven grote en sterke stadsdelen.

Verkiezingen

Als u in een stadsdeel woont dat opgaat in een groter, nieuw stadsdeel, stemt u nu al op een kandidaat van het nieuwe stadsdeel. Zo kunnen de bestuurders vanaf de start van de nieuwe stadsdelen per 1 mei aan de slag. Overigens gaat

Met vragen kunt u terecht bij Antwoord (14 020) en de stadsdelen zelf. Ook vindt u meer informatie over de verkiezingen en de nieuwe stadsdelen op internet. Kijk bijvoorbeeld op www.amsterdam.nl/verkiezingen en www.amsterdam.nl/ naar7stadsdelen.

Edwin van Eis

In de verkiezingskrant, die u vorige week per post heeft ontvangen, heeft u misschien al gezien dat er dit jaar minder kandidatenlijsten zijn. U kiest als inwoner van Amsterdam nog steeds de leden van de gemeenteraad en van uw stadsdeelraad, maar het aantal stadsdeelraden is kleiner geworden. Op 3 maart kiest u het nieuwe bestuur van stadsdeel Centrum, Noord, Zuid, Zuidoost, Oost, West of Nieuw-West. het om minder bestuurders dan voorheen: door de fusie daalt het aantal deelraadsleden van 322 naar 199.

nen om zelf verantwoordelijkheid en initiatief te nemen in hun buurt.

Grotere stadsdelen

In hun uiterlijk gaan de zeven stadsdelen meer op elkaar lijken. Ze worden daardoor makkelijker te herkennen. Elk nieuw stadsdeel krijgt de eerste letter(s) van de naam als symbool mee, in een eigen kleur. De stadsdelen Noord en Centrum werken al met een lettersymbool onder de Amsterdamse kruisen.

De vier nieuwe stadsdelen Oost, Zuid, Nieuw-West en West ontstaan door elf stadsdelen samen te voegen. Drie stadsdelen blijven hetzelfde: Centrum, Noord en Zuidoost. Er komen dus minder, maar grotere stadsdelen. Die zijn beter in staat om ingewikkelde problemen aan te pakken. Om een goed contact met bewoners te houden, investeren de stadsdelen meer in buurtgericht werken en burgerparticipatie. Zij zullen aan de ene kant bewoners meer betrekken bij hun beleid en aan de andere kant inwoners ondersteu-

Meer herkenbaarheid

Van de nieuwe huisstijlen is op dit moment nog maar weinig te merken. Alleen bij berichten over de verkiezingen worden ze al gebruikt. Vanaf 1 mei verschijnen de nieuwe namen op de gevels van de stadsdeelkantoren en


amsterdam.nl • maart 2010 • 17

Westpoort

wordt bijvoorbeeld het briefpapier vervangen. Afgesproken is om zoveel mogelijk oude voorraden eerst op te maken, om kosten te besparen.

Meer duidelijkheid U moet kunnen rekenen op hetzelfde niveau van service in alle stadsdelen. Daarom werkt de gemeente aan een betere en meer vergelijkbare dienstver­ lening. Meer eenheid werkt efficiënter en geeft u meer duidelijkheid. Bovendien wordt de taakverdeling tussen centrale stad en stadsdelen nog eens bekeken. Waar kan een taak nu het beste uitgevoerd worden? Op dit moment wordt dit al onderzocht voor onder meer de jeugdgezondheidszorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), inburgering en re-integratie.

Dienstverlening op peil De samenvoeging van de stadsdelen is een complexe operatie. De medewerkers doen hun uiterste best om de dienstverlening in de overgangsfase rond 1 mei op peil te houden. Overigens is het goed om te weten dat u voor zaken als paspoorten en rijbewijzen bij alle stadsdelen in Amsterdam terecht kunt. Het is de bedoeling om alle bestaande loketten open te houden, ondanks dat fuserende stadsdelen een nieuwe plek krijgen of bij elkaar intrekken. Over eventuele nieuwe adressen, openingstijden, et cetera zal uw eigen (nieuwe) stadsdeel u nog uitgebreid informeren. Doordat de grotere stadsdelen meer slagkracht hebben, zal op termijn de dienstverlening verder verbeteren.

De zeven stadsdelen per 1 mei 2010 Centrum Noord n Zuidoost n Zuid (Oud-Zuid, Zuideramstel) n Oost (Oost-Watergraafsmeer, Zeeburg) n Nieuw-West (Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Slotervaart) n West (Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West, Westerpark) n n


18 • amsterdam.nl • maart 2010

Werkplek over? Blijf aan de bal! Dat is het beste advies dat wij onze klanten kunnen geven. Ga niet thuis zitten, maar werk aan je cv én je toekomst. Om dat ook voor de groep die zo aan de slag kan mogelijk te maken, kunnen DWI-klanten nu tijdelijk aan het werk via de gemeente of non-profitorganisaties. We zoeken nog meer Blijf aan de Bal-banen: hebt u ook een werkplek over?

‘Ik wil graag iets voor de stad terugdoen’ De BAB-baan Op een BAB-baan werken klanten 32 uur per week. Een dag per week komen ze terug naar Vacatureservice Amsterdam (VSA) voor training en sollicitaties. De klant krijgt een stagevergoeding en de werkgever krijgt maandelijks een tegemoetkoming van € 100 in de begeleidingskosten. Een voorwaarde voor een BAB-baan is dat het om additioneel werk gaat. Daarnaast moet het werk een meerwaarde voor de stad

hebben. Een BAB-baan duurt maximaal één jaar. Andere voorwaarden leest u op www.vacatureservice.amsterdam.nl. Wilt u een BAB-baan in uw bedrijf beschikbaar stellen of wilt u meer informatie? Bel dan naar: (0800) 525 2525.

Welcome-team Een voorbeeld van een Blijf aan de bal-baan is het Welcome-team van I amsterdam. Het Welcome-team verwelkomt bezoekers in Amsterdam op drukke locaties in het centrum, wijst hen de weg, geven informatie over het openbaar vervoer en wijst hen op onveilige situaties. De medewerkers die via DWI meewerken, worden intensief begeleid door een jobcoach van VSA. Door een faillissement van zijn laatste werkgever kwam Zara, een klant van DWI, terecht in de WW, gevolgd door een WWB-uitkering. Zara ging bij Welcome aan de slag: “Een fantastische ploeg mensen, waar ik met veel plezier mee heb gewerkt. Als je de hele dag op straat werkt ontmoet je veel verschillende mensen, dat maakt de baan ook zo leuk.”

Nieuwe baan Na 3 weken I amsterdam vond Zara een nieuwe baan op de luchthaven Schiphol, als loodsmedewerker. Zara: “Vanaf 1992 werkte ik via uitzendbureaus en had

Wim Salis

Klanten van Dienst Werk en Inkomen (DWI) vanaf 27 jaar, die dicht bij de arbeidsmarkt staan, maar het niet lukt om direct een baan te vinden, kunnen via een Blijf aan de Bal-baan (BAB-baan) toch aan het werk. De BAB-baan zorgt voor continuïteit in het cv en voorkomt dat mensen onnodig thuiszitten. Daarnaast levert de plek extra werkervaring op. Voor 2010 is het doel om 1.000 tot 1.500 Blijf aan de Bal-banen te realiseren. Daarom worden er de komende tijd plekken geworven binnen de gemeente en non-profitorganisaties in de stad.

bijna altijd banen als loodsmedewerker waar ik van alles deed, van laden en lossen vrachtwagens tot pallets voor vliegtuigen opbouwen en afbreken en klachten behandeling. Gevarieerd werk, en dat past ook bij mij.” Zara heeft het naar zijn zin bij Schiphol: “Maar, ik ben weer aan het solliciteren. Dit keer als trambestuurder bij het GVB. Ik wil graag iets voor de stad terugdoen. Amsterdam is altijd goed voor mij geweest.”


amsterdam.nl • maart 2010 • 19

Persoonlijk gesprek scoort hoog bij klant DWI Klanten van Dienst Werk en Inkomen (DWI) geven de dienst gemiddeld een 6,8 voor de wijze waarop zij geholpen worden.

onderzoeksbureau O+S. In totaal hebben 890 uitkeringsgerechtigden meegewerkt. Wethouder Ossel: ‘Juist voor een organisatie als DWI is de kwaliteit van de dienstverlening van groot belang. Ik ben tevreden met het feit dat de klanten van DWI de dienstverlening weer wat hoger waarderen.’

Dienstverlening Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 6,7 die DWI als rapportcijfer in 2007 kreeg. Landelijk scoren sociale diensten gemiddeld een 6,9 blijkt uit een rapportage van de Inspectie voor Werk en Inkomen. Het klanttevredenheidsonderzoek is in het najaar van 2009 uitgevoerd door

De waardering voor het persoonlijk gesprek met de klantmanager scoort het hoogst. Die waardering steeg van een 7,3 naar een 7,4. Die score wordt vooral bepaald door de kennis van zaken en klantvriendelijkheid. Op alle onderdelen is de dienstverlening er volgens de klanten van DWI op vooruit gegaan of gelijk gebleven.

Trajecten Gemiddeld geven de ondervraagden die de afgelopen 12 maanden hebben deelgenomen aan een re-integratietraject hier een 6,5 voor.

Huisbezoek Ruim driekwart (76%) van de ondervraagden die een huisbezoek heeft gehad, is tevreden over de manier waarop dit huisbezoek is verlopen. In 2007 was dit 70%. Verder is dit jaar 22% ontevreden over het huisbezoek, tegenover een kwart in 2007.

Meer informatie? Lees het hele klanttevredenheidsonderzoek op: www.dwi.amsterdam.nl > persberichten.


20 • amsterdam.nl • maart 2010

Koninginnedag 2010 Amsterdam viert Koninginnedag op vrijdag 30 april en de vooravond op donderdag 29 april. Oranje in de lucht

Spelregels Koninginnedag

Amsterdam heeft de Koninginnedagwebsite al in de lucht: www.amsterdam.nl/koninginnedag.

Ook dit jaar zijn er weer spelregels waar iedereen zich aan moet houden. De spelregels voor Koninginnedag 2010 gelden op 29 april vanaf 15.00 uur tot en met 30 april 2010. De regels voor het geluid op het water zijn van kracht tot 1 mei 04.00 uur. Kijk op de site voor een compleet overzicht.

Naarmate 30 april dichterbij komt, vullen we de site met een link naar alle evenementen en feesten in de stad, de vaarregels op het water en nog veel en veel meer.

Edwin van Eis

Om Koninginnedag het oorspronkelijke karakter te laten behouden is er veel ruimte voor de vrijmarkt van kinderen. Met kinderen wordt hier bedoeld: personen die de leeftijd van zestien jaar nog niet hebben bereikt. Op www.amsterdam.nl/koninginnedag staat een overzicht van de plekken in de stad die zijn aangewezen en worden vrijgehouden voor activiteiten voor en door kinderen onder de zestien.

Edwin van Eis

Kinderen en vrijmarkt

Vergunningtermijn verstreken

Hip op Hyves

U hebt onder meer een vergunning en/of ontheffing nodig voor: n het houden van een evenement en/of het maken van (versterkte) muziek. n het plaatsen van een buitentap met max. 2 kranen (uitsluitend toegestaan aan de Amsterdamse horeca in het bezit van een geldige drankvergunning). n straatverkoop op een aantal punten. Een vergunning of ontheffing kon tot 15 februari worden aangevraagd.

Wie doet wat op Koninginnedag en vooral met wie. Word lid van de enige echte Amsterdamse Koninginnedaghyves op www.koninginnedagennacht. hyves.nl en je blijft volledig op de hoogte. Zet bijvoorbeeld je leukste koninginnedagfoto op Hyves, misschien maken wij er dan wel een e-card van! Of start je eigen polletje!

Kijk voor spelregels, evenementen, looproutes en meer (nieuwe) informatie over te verwachten beperkingen of maatregelen regelmatig op www.amsterdam.nl/koninginnedag of bel Antwoord het informatienummer van de gemeente Amsterdam op telefoonnummer 14 020.


amsterdam.nl • maart 2010 • 21

Gevolgen van de crisis voor de gemeente Amsterdam De gemeente Amsterdam moet als gevolg van de crisis flink bezuinigen de komende jaren. Daarom heeft de gemeente voor 379 miljoen euro aan mogelijke bezuinigingen in kaart gebracht om de tekorten van de stad de komende jaren het hoofd te kunnen bieden en de weg naar herstel in te slaan. Voorop staat, dat Amsterdam een aantrekkelijke en sterke stad blijft. In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe gemeenteraad kan daarna een keuze maken uit de maatregelen. Het college van burgemeester en wethouders rekent erop, dat volgend jaar 90 miljoen euro bezuinigd moet worden. Dat loopt op tot 248 miljoen in 2014. De gemeente moet rekenen op rijksbezuinigingen, oplopende uitgaven, en minder inkomsten door de economische crisis. Ook als het economisch weer beter gaat, blijven de gevolgen van de crisis merkbaar.

Keuzepakket voor het nieuwe gemeentebestuur Op maandag 8 februari heeft het college van burgemeester en wethouders de rapportage ‘Inzet op herstel; heroverwegingen 2010-2014’ aangeboden aan de gemeenteraad. Het rapport is een inventarisatie van mogelijke maatregelen. In het rapport worden voor 379 miljoen euro aan keuzes geboden; een groter pakket dan bezuinigingsopgave. De definitieve keuzes worden gemaakt na de verkiezingen in maart 2010 bij de coalitieonderhandelingen en bij de vaststelling van de begroting 2011. Er is breed gekeken naar mogelijkheden om te bezuinigen. Daarbij

is onderzoek gedaan naar taken die de gemeente kan afstoten of versoberen, mogelijkheden om de inkomsten te verhogen en naar afslanking van het gemeentelijk apparaat.

Een aantrekkelijke stad met een sterke organisatie Amsterdam wil een aantrekkelijke stad blijven en als gemeentelijke organisatie sterk uit de crisis te komen. Een belangrijk uitgangspunt is daarom het behoud van een goede sociale basis, een goede infrastructuur en het beperken van negatieve effecten van de bezuinigingen. Ook moet de gemeente gericht kunnen investeren om de aantrekkingskracht van de stad te behouden.

Een afgeslankte gemeente Er is ook gekeken naar mogelijkheden om de bedrijfsvoering van de gemeente te verbeteren en te versoberen. Een aantal maatregelen wordt nu al in gang gezet. De gemeentelijke organisatie wordt kleiner, uniformer en met minder diensten. Het hoofdkantoor, ofwel de bestuursdienst, gaat hierbij voorop. Er zullen aanzienlijke personele gevolgen zijn voor de gemeente. Schattingen variëren tussen de 500 en 800 banen voor de centrale stad, afhankelijk van welke maatregelen gekozen worden. De gemeente wil dit zo veel mogelijk langs de natuurlijke weg realiseren en heeft daarom inmiddels een selectieve vacaturestop ingesteld.


22 • amsterdam.nl • maart 2010

wie wat waar Stadsdelen

Amsterdam-Noord Buikslotermeerplein 2000 tel. 14 020 www.noord.amsterdam.nl

Bos en Lommer Bos en Lommerplein 250 tel. 14 020 www.bosenlommer.amsterdam.nl

Centrum Amstel 1, tel. 14 020 www.centrum.amsterdam.nl

De Baarsjes Baarsjesweg 224 tel. 14 020 www.baarsjes.amsterdam.nl

Geuzenveld-Slotermeer Plein ’40-’45 nr. 1 tel. 14 020 www.geuzenveld.amsterdam.nl

Oost-Watergraafsmeer Oranje-Vrijstaatplein 2 tel. 14 020 www.oost-watergraafsmeer.nl

Osdorp Osdorpplein 1000 tel. 020 518 0800 www.osdorp.amsterdam.nl

Oud-West Kwakersstraat 3 tel. 020 252 3511 www.oudwest.amsterdam.nl

Oud-Zuid Karel du Jardinstraat 65 en Koninginneweg 1 tel. 14 020 www.oudzuid.amsterdam.nl

Slotervaart Pieter Calandlaan 1 tel. 14 020 www.slotervaart.amsterdam.nl

Westerpark Haarlemmerweg 8-10 tel. 020 581 0311 www.westerpark.amsterdam.nl

Zeeburg Cruquiusweg 5 tel. 020 608 0711 www.zeeburg.nl

Zuideramstel

Dienst Persoons- en Geo-informatie Stadhouderskade 85 tel. 14 020 www.dpg.amsterdam.nl

President Kennedyplantsoen 1-3 tel. 14 020 www.zuideramstel.amsterdam.nl

Informatiecentrum De Zuiderkerk voor Ruimte, Bouwen, Wonen

Zuidoost

Zuiderkerkhof 72 tel. 14 020 www.zuiderkerk.amsterdam.nl

Anton de Komplein 150 tel. 020 252 5000 www.zuidoost.amsterdam.nl

Verkeer en Vervoer Binnenwaterbeheer Amsterdam

De Ruijterkade 6 tel. 14 020 www.bba.amsterdam.nl

Bureau Stadsregie Nieuwe Uilenburgerstraat 59 tel. 020 556 5358 www.werkaandeweg. amster­­­dam.nl

Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer Nieuwe Vaart 5-9 tel. 14 020 www.ivv.amsterdam.nl

Werk

Dienst Werk en Inkomen Weesperstraat 113 tel. 020 346 3636 www.dwi.amsterdam.nl Werkpleinen - Noord: Klaprozenweg 91 - Centrum/Oost: Weesperstraat 117 - Zuid/Oud-West: Cornelis Troostplein 23 2e Hugo de Grootstraat 45b Banstraat 5 - Zuidoost: Flierbosdreef 2-12 -W est: Jan van Galenstraat 323

Wonen

Dienst Wonen Jodenbreestraat 25 tel. 14 020 www.wonen.amsterdam.nl

Waternet Korte Ouderkerkerdijk 7 tel. 0900 9394 (lokaal tarief) www.waternet.nl

Dienst Milieu en Bouwtoezicht tel. 14 020 www.dmb.amsterdam.nl

Bel voor vragen aan de gemeente 14 020 of ga naar www.amsterdam.nl/antwoord

Stadsbank van Lening Oudezijds Voorburgwal 300 tel. 14 020 www.sbl.nl

Economische Zaken Weesperstraat 89 tel. 14 020 www.ez.amsterdam.nl

Zorg en welzijn

Dienst Zorg en Samenleven Weesperstraat 105A tel. 14 020 www.zorgensamenleven. amsterdam.nl

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Weesperstraat 101 tel. 14 020 www.dmo.amsterdam.nl

Geneeskundige en Gezondheidsdienst

Amsterdam.nl

Servicenummer: 0900 8011 www.gvb.nl

Daniël Goedkoopstraat 7-9 tel. 14 020 www.stadstoezicht.amsterdam.nl

Bijlmerplein 395 tel. 14 020 www.gemeentebelastingen. amsterdam.nl

Adverteren in

GVB

Stadstoezicht

Dienst Belastingen

Nieuwe Achtergracht 100 tel. 14 020 www.gezond.amsterdam.nl

Haven Amsterdam De Ruijterkade 7 tel. 020 523 4500 www.portofamsterdam.nl

Geld

Nieuwsmagazine van de Gemeente Amsterdam

Oplage 325.000 exemplaren, frequentie 12 x per jaar, verspreiding gratis h-a-h via TNT post

Amsterdam.nl

Nieuwsmagazine van de Gemeente Amsterdam � jaargang 11 � maart 2010 � www.amsterdam.nl

3

Uitgever

Gemeente Amsterdam • www.amsterdam.nl

Advertentieverkoop Adformix BV Robijnstraat 96 1812 RB Alkmaar De Giro d’Italia komt eraan! p.4-5 Tel. 0888 777 888 Fax 0888 777 800 • amsterdam@adformix.com • www.adformix.com 8 Nieuw Amsterdams klimaat

11 Aanbiedingen Stadspas

16 Verkiezingen in 7 stadsdelen

Redactionele formule

Het informeren van de inwoners en ondernemers in Amsterdam over het wel en wee van hun stad en gemeente. Zowel in algemene zin als over speciale regelgeving.

Voor wie

Alle inwoners en ondernemers in de gemeente Amsterdam.

Verspreiding

h-a-h verspreiding (TNT post), en kan ook afgehaald worden bij de stadsdeelkantoren.


xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx x x xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxx Niet x xxxxxxx x x x x x x x x x x x x x x x x x x xNormaal xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxx x x x x x x x x x x x x Gratis xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx naar dex x x xxx x x x x x x x xKx xxx tarx x x awx x xxxxxx bios? xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx ? xx rnet x x x geen intex x is hu x xOpoverxdezewatxpagina x T x geven we je elke maand info x x x x xdexbix je x nx x k ka x thee je met x je XXXS-kaart kan doen. bliox x x x x In x x x x xXXXS x x x is de jongerenkaart van de gemeente x x x x n. te x x et rn x x te in x is x xxxxxx grat xx voor alle Amsterdammers van x x x x xAmsterdam x x x x x 12x t/mx 18 jaar. De kaart is helemaal gratis. x xxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxx Korting x xxxxxxxxxx x x x x x x x xxxxxxxxxx xxxxxx x bijxFAME x x x x x x x x x xGrx x n? x x x x x x x x x ge an x tv on x ef ri x sb w x eu ni l x ai m ex x is at x x x x xxx x xLx l en jij bent x x x x x x x x x x xn inxopxxxx xs.nx og da xxxxxx xvax n xxxxxx ogte de hox xalx te op eersx alsx tijdx x x xxxxxxxxxx xxxxxxxx XXXS! vanx ste x x‘txbex xxxxxxxxxx x x x x x x x x x xxxxxxxxxx x x x x xGoedkoop x x x xxxxxxxxxx xxxxx x xEerste xxxxxxxxx xPathé! xxxxx x x x x x x xnaar x xrijles xxxxxxxxxx xxxxxxxx x xgratis xxxxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxx x x ers van 12 t/m 18 jaar

XXXS jongerenkaart is een initiatief van de Gemeente Amsterdam, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Amsterdamm feb/mrt ‘10 Pagina voor

Bij XXXS hoort ook een site die wordt gemaakt door Amsterdammers: Neglisa, Donia, Roos, Erwin, Yassien, Lou, Charlotte, Jordi en Kawtar. Joyce en Yassine zijn onze nieuwe redacteurs. Maak kennis met ze op www.xxxs.nl.

Ben jij 17 of 18 jaar en wil je snel je rijbewijs hebben? Begin dan alvast met lessen in een rijsimulator bij Verkeersschool Kennedy! Je krijgt op vertoon van je XXXS-kaart de eerste les gratis! Wel even van tevoren reserveren.

Donia: Heeee mensen! Wij hebben een te gekke actie voor jullie! Elke maand maak jij namelijk kans op twee gratis bioscoopkaartjes! Kom op, wie wil dat nou niet???? Op onze website vind je vaak reportages van één van onze webredacteurs. Beste handig voordat je een film wil kijken toch? Oké, dat is heel leuk allemaal maar hoe kan jij nou die kaartjes winnen? Dat is heel simpel! Reageer op de filmreportage, schrijf je eigen mening over de film en de beste/leukste reactie wint die bioscoopkaartjes.

Charlotte: Ik was samen met Roos naar de Niet Normaal expo in de Beurs van Berlage. Het was echt super vet! De tentoonstelling ging over wat normaal is en wat niet. Is het normaal dat we in ons leven zo’n 20.000 pillen slikken? Is het abnormaal om niet te eten? Is het raar om in een zelfgebouwde hut te wonen? Het was leuk dat het allemaal wel lekker van deze tijd was, geen oubollige dingen. Er was bijvoorbeeld een kunstwerk waar boven stond: Zou jij vrijwillig een ziekte oplopen? En dan kon je op een knopje met bijvoorbeeld swine flu drukken en dan zou je ziek worden, of “baby’s” verpakt alsof je ze kon kopen. Snap je me al niet meer? Ga zelf! Dan snap je me. Het is echt heel leuk, ga! Meer info op xxxs.nl

Met je XXXS-kaart krijg je standaard 10% korting bij FAME Music Store op CD’s en DVD’s. Mooi meegenomen!

Na vijf jaar heeft Pathé de prijs van een bioscoopkaartje een klein beetje verhoogd. Maar je krijgt nog steeds dikke vette XXXS-korting! Met je XXXSkaart kan je elke dag voor maar € 6,50 naar de film bij Pathé! De actie geldt bij films die vóór 20.00 uur beginnen. Elke dag, dus ook in het weekend.

Kaart kwijt of nooit ontvangen? Ga naar xxxs.nl. Vragen of opmerkingen over deze pagina? Mail naar redactie@xxxs.nl


Amsterdam.nl/tv In opdracht van de gemeente maakt AT5 wekelijks een nieuwe aflevering van het programma Amsterdam.nl/tv. Achtergrondreportages, nieuws, de agenda: Amsterdam.nl/tv houdt u op de hoogte van alle gemeentelijke ontwikkelingen.

Uitzendtijden Maandag t/m vrijdag 18.46, 21.06 en 00.16 uur Zondag om 19.47 uur

amsterdam.nl/tv Via dit magazine, de website ĂŠn de tv kunt u het gemeentelijke nieuws volgen.

Amsterdam.nl  
Amsterdam.nl  

Nr. 3, maart 2010