a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1


Bosc gegant d’algues A l’oceà Pacífic, tocant la costa americana, més concretament a l’estat de Califòrnia, hi ha aquest increïble Parc Nacional submarí format per un grup de 8 illes que són un tresor de la biodiversitat, fins a tal punt importants per l’ecologia que han estat declarades Reserva Natural de la Biosfera per la Unesco, amb l’objectiu de protegir-les i mantenir-les intactes per a les generacions futures. Doncs en el fons marí d’aquestes illes trobem fins a 30 espècies diferents d’algues gegants, que componen un dels boscos marins més enormes que hi ha al planeta. Aquestes grans algues esdevenen l’hàbitat, l’amagatall, la zona de protecció o fins i tot l’aliment ideal de moltes espècies marines que hi viuen. I, encara que sembli mentida, aquests vegetals no formen part del que anomenem algues verdes, sinó que es coneixen amb el nom de protistes, perquè no tenen en comú amb les algues algunes característiques importants que les defineixen. Aquests espessos boscos marins, tan estranys a l’oceà, són una gran fàbrica d’oxigen que ens serveix per respirar.


b tro a

114

NI MALS

!

A


Oceà àrtic Al nord del Cercle Polar Àrtic trobem l’oceà Àrtic, que també coneixem amb el nom complet d’Oceà Glacial Àrtic, i que és el més petit dels oceans que ocupen la Terra. També és, però, l’oceà més fred que hi ha, i sovint es troba colgat sota enormes masses de gel que suren a la superficie. És ben evident que res no és gaire fàcil en aquest entorn, pel culpa de les temperatures i de les condicions extremes, però alguns animals hi han sabut trobar l’hàbitat perfecte per a viure i desenvolupar-se. Les foques, per exemple, viuen en aquest indret des de fa segles, tot i que malauradament cal dir que el nombre d’aquests animals ha disminuït de forma alarmant durant els darrers anys, degut sobretot a la cacera indiscriminada, però també per l’escalfament global. El mateix passa amb alguns dels animals més enormes i magnífics del planeta, les orques i les balenes, també habitants de l’Àrtic, que pateixen aquest desglaç continu. Aquest petit oceà gelat és la llar d’espècies increïbles com la morsa, la beluga, el narval i el xatrà àrtic.


B TRO A

19

NI MALS

!

A


OceÀ Antàrtic A l’Antàrtida, l’únic continent no poblat del planeta, hi trobem l’oceà Antàrtic. És el segon més petit de la Terra, darrera de l’Àrtic; té només 20 milions de Km2. L’oceà Antàrtic té una importància cabdal per al planeta, degut a alguns motius fonamentals: és la ruta aquàtica de les balenes que viatgen milers de quilòmetres per reproduirse. Però no només és la llar d’aquests enormes cetacis, sinó que també ho és d’una de les poblacions més abundants del mar: el krill antàrtic, un petit crustaci que és la dieta principal d’espècies com la balena geperuda o la balena barbuda, els calamars, els pingüins… Sense el krill alguns d’aquests animals no haurien sobreviscut. Per tal de preservar la riquesa de la fauna i la flora de la zona de la pol·lució i també de l’acció directa de l’home, molts països, entre els quals el nostre, van signar el conegut com Tractat Antàrtic, pel qual es comprometen a tenir cura de l’estat actual de l’Antàrtida de cares a les generacions futures.


B TRO A

3

NI MALS

!

A


·22 ·

Llibres infantils, o no...

Els oceans ocupen el 70% de la superfície de la Terra, i en canvi només coneixem una tercera part de la vida que hi ha sota l’aigua. Aquest llibre et sorprendrà, perquè descobriràs hàbitats i espècies que potser no coneixies, com l’Illa del Coco o els taurons martell, però també t’ajudarà a aprendre moltes coses sobre la vida marina. Què mengen les balenes? Per què el peix globus és tan rodó? Com cacen els taurons? Tenen fred els pingüins? A més a més, aquest llibre és un joc visual divertit: l’il.lustrador ha amagat dotzenes de peixos en cada pàgina. A veure si els trobes tots!

@mosquitobooks mosquitobooksbarcelona.com

Profile for Mosquito Books Barcelona

Oceans  

Oceans  

Advertisement