a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

FORMACIÓ PROFESSIONAL els graduaTs

en fp tenen un

atur 4 vegades inferior que la mitjana de joves de catalunya


Què cal saber La Formació Professional (FP) és una opció de qualitat, flexible i innovadora, que permet la formació al llarg de la vida, essent la millor via per adaptar-se a les necessitats actuals i de futur del mercat laboral. Genera oportunitats i evita el risc d’atur.

La Formació Professional és una aposta política en els països més avançats i que menys han patit la crisi socioeconòmica dels darrers anys. Capacita per a l’exercici qualificat de diverses professions i proporciona la formació necessària per adquirir la competència professional i els coneixements propis de cada sector.

Opció de qualitat, flexible i innovadora

Necessària per adquirir competències professionals

S’adapta al mercat laboral

Aporta EL coneixement propi de cada sector

Evita risc d’atur La Formació Professional s’organitza en cicles formatius de grau mitjà (CFGM) i cicles formatius de grau superior (CFGS). Un cop acabada l’ESO, pots cursar un grau mitjà. Quan l’acabis, podràs accedir a un grau superior. Igual que aquells que hagin acabat el batxillerat, podràs accedir a estudis universitaris. També pots accedir a l’FP a través d’una prova d’accés, o bé mitjançant convenis amb empreses.

FPI PROGRAMES DE FORMACIÓ I INSERCIÓ

72

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ

CFGs

102

CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR ESTUDIS UNIVERSITARIS

174 títols d’FP

37 2

CFGM

La Formació Professional permet el retorn al sistema educatiu; ofereix estudis de Programes de Formació i Inserció (PFI) per a l’alumnat que no ha superat l’ESO. També ofereix la modalitat d’FP Dual que combina l’aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica. Pots trobar més informació queestudiar.gencat.cat

conveni ESO prova

adaptacions curriculars

BATXILLERAT *Els itineraris formatius específics (IFE) són ensenyaments professionals adreçats a alumnes amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada. Pots trobar més informació http://queestudiar.gencat.cat/ca/estudis/ife/


sobre l’FP? 24

Situació laboral i formativa, per família professional i ensenyaments

0%

Programes de formació i inserció Arts gràfiques Tèxtil, confecció i pell Activitats físiques i esportives Treballen Informàtica i comunicacions Estudien i treballen Continuen estudiant Imatge i so Busquen feina Edificació i obra civil Imatge personal Ensenyaments d´arts plàstiques i disseny Administració i gestió Comerç i màrqueting Agrària Serveis socioculturals i a la comunitat Transport i manteniment de vehicles Indústries alimentàries Maritimopesquera Hosteleria i turisme Electricitat i electrònica Sanitat Instal·lació i manteniment Química Energia i aigua Fabricació mecànica Indústries extractives

professionals

I si d’entre totes les famílies professionals calgués destacar-ne alguna, aquesta seria la industrial, i especialment els cicles d’indústries extractives, instal·lació i manteniment, fabricació i mecànica i electricitat i electrònica. Es tracten dels cicles amb un major grau d’inserció laboral (per sobre del 70%), però també els que compten amb millors remuneracions econòmiques. Del conjunt de graduats d’FP un 33,08% cobren més de 1.200 euros mensuals només sis mesos després de graduar-se, mentre que en l’àmbit industrial el percentatge s’eleva fins al 57,04%. També es tracta del sector laboral amb major igualtat de gènere salarial, segons l’Estudi d’Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019 de la Generalitat de Catalunya.

20%

40%

60%

80%

100%

Font: Estudi d’inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019. Generalitat de Catalunya.

A Catalunya actualment es pot cursar FP de 24 famílies professionals diferents. Les relacionades en l’àmbit industrial, i en menor mesura el sanitari i el químic, són les que presenten un major grau d’inserció, tant en grau mitjà com superior. Ja són més del 91% les persones graduades en cicles formatius que treballen, estudien, o treballen i estudien alhora. De fet, el nivell d’inserció laboral segueix creixent any rere any en l’FP. Enguany ha millorat en 14 de les 23 famílies professionals. Un nivell d’inserció que queda palès en les dades de desocupació. Tant els graduats superiors (8,88%) com els graduats mitjans (8,13%) compten amb una taxa d’atur quatre vegades inferior a la mitjana juvenil de Catalunya (30,4%).

famílies

3


Coneix les 1

Nataly Silvana

GRAU SUPERIOR DE Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics

Vaig decidir estudiar un grau superior perquè m’oferia múltiples sortides laborals i la possibilitat de realitzar-lo en dos anys. També perquè volia que fos una modalitat relacionada amb la tecnologia. Vaig optar per estudiar a l’Institut FP Sant Cugat, on imparteixen el grau superior de Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics, i on vaig poder complementar el meu aprenentatge amb pràctiques en una empresa. Amb aquest títol puc convalidar crèdits universitaris, ja que el meu propòsit és continuar estudiant una carrera d’enginyeria. Aquest any estic realitzant les pràctiques als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Estan sent bastant entretingudes i diverses, ja que l’àrea de telecomunicacions s’ocupa de la verificació, instal·lació i manteniment de diversos camps, com ara la megafonia, la interfonia i la videovigilància, entre d’altres. Puc dir que aquests dos anys han estat molt enriquidors i gratificants professional i personalment. Espero que la meva experiència pugui servir d’exemple als estudiants que desitgin formar-se en aquest tipus de modalitat tècnica.

2

Carles Rodríguez

Tecnologia “Estic realitzant les pràctiques als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Espero que la meva experiència pugui servir d’exemple als estudiants”

GRAU MITJÀ DE FustERIA i Moble

Vaig cursar batxillerat però quan vaig acabar-lo no sabia què volia fer, no volia anar a la universitat i, per tant, vaig decidir marxar a viatjar. Durant un any vaig estar fent de voluntari a diferents llocs, aprenent diferents coses i oficis i vaig descobrir una passió per la fusta dins meu que desconeixia. Per tant, després d’aquell any sabàtic viatjant vaig decidir començar un grau de Formació Professional de Fusteria i Moble que estic cursant actualment, combinant-lo de tal manera que a les tardes puc treballar a mitja jornada.

Artesania

“La vida no és un enigma que s’ha de resoldre, sinó un misteri que s’ha de viure”

4


experiències FP 3

Antoni Fernández

GRAU MITJÀ D’Atenció a les Persones En Situació de Dependència

Sempre he estat una persona a la que no li ha agradat estudiar. La meva mare em va animar a realitzar un voluntariat en una associació de persones amb discapacitat. I allà, mentre coneixia els usuaris del centre, em vaig adonar de la falta de coneixements que tenia per a poder-los ajudar de manera correcta, així que em vaig animar a estudiar el títol d’FP en Atenció a les Persones en Situació de Dependència (APD). Mentre em formava acadèmicament realitzava respirs familiars amb associacions d’ajuda a la dependència. Actualment treballo a ATENDIS, una associació Pro Disminuïts Psíquics on vaig fer les pràctiques de l’FP.

Cura

“Cada dia faig el que més m’agrada: intentar que la qualitat de les seves vides sigui millor”

4

Houssain Makkoor

PFI Auxiliar de reparació i manteniment de vehicles

Sempre m’ha agradat el món de la mecànica, així que vaig decidir estudiar un PFI de mecànic de bicicletes. El professor em va animar a seguir estudiant ja que se’m donava bé i vaig estudiar un PFI de Reparació i Manteniment de Vehicles i em vaig graduar amb bona nota. Gràcies al PFI he pogut treballar del la meva passió i soc mecànic industrial en una fàbrica.

mecànica “Gràcies al PFI he pogut treballar de la meva passió i soc mecànic industrial en una fàbrica”

5


5

Lidia Molinero

GRAU mitjà de Confecció i Moda grau Superior de Patronatge (cursant)

Tots tenim una passió dins nostre des que naixem. Molts de nosaltres la descobrim al llarg dels anys, uns més aviat que altres. Quan trobem el nostre camí podem realitzar la nostra passió i brillar amb el nostre talent. Des que era petita ja anava deixant senyals del que realment m’agradava: la moda. És per això que quan vaig acabar l’ESO vaig decidir encaminar-me cap al món dels Cicles d’FP, ja que em permetien fer la modalitat que jo somiava aprendre i formar-me des de petita. Gràcies a la connexió laboral del cicle mitjà, vaig tenir l’oportunitat de fer unes primeres pràctiques en una empresa molt petita i innovadora que treballava amb dissenys i teixits sostenibles. A part del gran aprenentatge que em vaig emportar, també vam tenir la sorpresa que la British London Vogue contactés amb l’empresa i l’equip de treball perquè sortíssim a la seva revista. Actualment, després dels dos anys del cicle mitjà de Confecció i Moda, del qual m’emporto molts bons records i experiències, estic cursant el cicle superior de Patronatge. Més endavant tinc pensat anar a estudiar Disseny de Moda i Estilisme a la Universitat. I per què no acabar treballant en alguna empresa del sector internacional? Des de la meva experiència només puc animar a tothom a deixar de banda els estereotips, malauradament molts al voltant dels Cicles d’FP, i acabar dient que el camí que decidim seguir és el que defineix les nostres oportunitats, sí, però és només la nostra actitud marcarà la diferència. Així doncs, sigues diferent i esforça’t per allò que realment vols.

6

Medir Garriga

moda “El camí que decidim seguir és el que defineix les nostres oportunitats, però és només la nostra actitud la que marcarà la diferència”

PFI Auxiliar de Serralleria i Construccions metàl·liques

Grau mitjà de Soldadura i superior de Robòtica Enginyeria electrònica industrial i automàtica Mirant enrere ara començo a entendre i posar nom a tot allò que em passava amb 15 anys. Quan vaig començar l’ESO va ser un canvi per a mi, era nou a l’aula i se’m va estigmatitzar. La situació familiar i la poca comprensió per part del centre educatiu va ser el detonant per plantejar-me abandonar els estudis. Vaig buscar alternatives per compte propi per a poder seguir formant-me en un àmbit més pràctic, amb l’objectiu d’aconseguir una oportunitat laboral. Finalment vaig escollir el PFI, on vaig trobar la motivació que em faltava: proximitat per part del professorat i la manera en què estava orientat; part teòrica que et preparava per a la prova d’accés a grau mitjà i la part pràctica d’aprendre un ofici. Aquell any va ser un punt d’inflexió per a continuar estudiant, cursant CFGM en Soldadura i Caldereria que em va permetre treballar durant 2 anys en el sector. He continuat amb un CFGS d’Automatització i Robòtica industrial que m’ha permès accedir a una estabilitat laboral com a Tècnic d’Operació de Línies Automàtiques a TMB. Actualment compagino la feina amb l’últim any del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a la UPC.

6

industrial

“Ha estat un camí llarg i ple d’obstacles, però sempre vaig saber que tindria recompensa”


7

Jonathan

grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Web, perfil professional Bioinformàtica (cursant)

Ricis Actualment estic treballant de vigilant de seguretat i ja fa nou anys que vaig començar. Tenia clar que volia fer un canvi a la meva vida. Sempre m’havia agradat tot allò relacionat amb la informàtica, i per això vaig començar a buscar què podia estudiar relacionat amb allò que més m’agradava i que tingués sortida al món laboral. És per això que em vaig decidir per la Bioinformàtica. És un grau que té molta sortida i estic molt content d’haver-lo escollit perquè és molt dinàmic i tota la part teòrica es posa en pràctica al moment.

“Estic molt content d’haver escollit el meu grau superior perquè és molt dinàmic i tota la part teòrica es posa en pràctica al moment”

8

anabel Sacristán

Digitalització

GRAU mitjà de Operacions Laboratori

grau superior d’Anàlisi i de control de qualitat Des de petita he tingut clar que volia treballar en un laboratori. Va ser quan vaig acabar 4t d’ESO que vaig emprendre l’aventura d’endinsar-me en aquest món tan meravellós. A l’estar a punt d’acabar 4t d’ESO vaig començar a buscar cicles que estiguessin relacionats amb el laboratori i em vaig trobar amb el CFGM Operacions de Laboratori. A l’acabar el cicle en vaig buscar un altre, ja que volia seguir estudiant això que tant m’agradava i anava descobrint a poc a poc. Vaig pujar un esglaó més amb el CFGS Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat, sent aquest Formació Professional Dual. Vaig fer les pràctiques a l’accelerador de partícules Alba Synchrotron, al laboratori de biologia, on vaig descobrir la investigació en diferents àmbits de la biotecnologia i la bioquímica. Allà vaig descobrir la part que realment m’apassionava del laboratori: la investigació i la ciència. Vaig aprendre moltíssim, tant a nivell teòric com pràctic, aprenent moltes tècniques per dur a terme els experiments que realitzava durant la meva estada de gairebé un any. Al finalitzar aquesta estada i el meu cicle em van oferir una gran oportunitat de quedar-me treballant com a tècnica al mateix laboratori; no vaig dubtar ni un segon en acceptar l’oferta perquè m’encantava la feina que feia. Va ser una gran sorpresa, és una empresa molt difícil d’entrar-hi a treballar. A dia d’avui segueixo aprenent moltíssimes coses més i enriquint les que ja sabia sobre aquest àmbit de la ciència i la investigació, tot col·laborant amb diferents projectes. Estic molt contenta de tot el que he aconseguit a l’arribar fins aquí i de tot el que encara em queda per aconseguir.

Ciència

“Em van oferir una gran oportunitat de quedar-me treballant com a tècnica al mateix laboratori; no vaig dubtar ni un segon en acceptar l’oferta”

7


LA FÓRMULA DE L’FP PER ASSOLIR L’ÈXIT PROFESSIONAL DELS JOVES Un gir de 174 graus

1.ORIENTACIÓ

Per facilitar que totes les persones facin el seu recorregut professional s’han obert diferents itineraris formatius i passarel·les entre ells. I per millorar la informació i assessorament de l’alumne s’han impulsat les xarxes de treball del programa Orienta FP entre els centres educatius.

1 2 2.FIDELITZACIÓ

Ajuda l’alumnat a encarar les dificultats específiques en la transició cap a l’FP i el món professional. Impulsa un aprenentatge professional significatiu i basat en metodologies centrades en l’alumnat, per millorar la motivació, el compromís, la satisfacció, la fidelització, els resultats i la projecció.

Enguany també s’ha posat en marxa un Pla per a la millora de la fidelització i el rendiment acadèmic. Per a la fidelització es contemplen actuacions com: Tutoria grupal

Tutoria individual

Treball per projectes

Pel que fa a la millora del rendiment acadèmic el Pla contempla formació per al professorat referent a: Aprenentatge col·laboratiu basat en projectes

3. IMPLICACIÓ DE L’EMPRESA

Preinscripció curs 2020-2021

Aprenentatge coparticipat amb les empreses en la modalitat dual

Programes d’emprenedoria, innovació i projectes integrals de transferència de coneixement

Un dels reptes és impulsar la implicació dels agents socials i econòmics, especialment de les empreses, per tal que s’acullin a l’opció de cursar l’FP Dual. L’objectiu d’aquesta modalitat és adequar la formació dels treballadors a les necessitats de les companyies. La implicació de l’empresa també es pot realitzar mitjançant el mòdul professional de la Formació en centres de treball (FCT).

Cicles formatius de grau mitjà: de l’11 al 15 de maig de 2020. Cicles formatius de grau superior: del 29 de maig al 5 de juny de 2020. MÉS INFORMACIÓ A: http://queestudiar.gencat.cat/ca/preinscripcio/ Edita: Komunica Kit | redaccion@komunicakit.com | Tel. 93 737 00 33

Profile for Món Editorial

Formació Professional  

Departament d'Ensenyament de la Generalitat

Formació Professional  

Departament d'Ensenyament de la Generalitat

Advertisement