Page 1

Gratis

POSTER NOURI #34 FOR EVER AJAX COLUMN ‘EEN EEUWIGE BROK IN DE KEEL’

Jaargang 6, nr. 8/2017

JODY BERNAL ‘IK BEN EEN AJACIED IN HART EN NIEREN’

Interviews

MONIC HENDRICKX, CAS JANSEN, MARIA KRAAKMAN, SIGRID TEN NAPEL


Voorwoord

W W W. M O K U M M A G A Z I N E . N L

DE E E N OF DE A N DE R

In tram 9 namen twee jonge moeders plaats, nadat ze eerst hun kinderwagens hadden geparkeerd. ‘Heb je ‘m op de rem?’ vroeg het overbezorgde ecotype. Haar relaxte hipster-vriendin knikte, maar de ik-weet-allesbeter-mama bemoeide zich alweer met een ander kind dat tegen de deur aanleunde. ‘Hallo meisje, doe maar even niet, want dat is héél gevaarlijk’, spande ze al haar gezichtsspieren aan. Op de vraag of ze nog blij kon worden gemaakt met een aantal exemplaren van Ouders van Nu blies ze haar volledige longinhoud uit. ‘Nee joh, aan lezen kom ik écht al héél lang niet meer toe.’ Ik wierp een blik in de kinderwagens. ‘Jij hebt mazzel’, dacht ik bij het kind van de lieve moeder, die ondertussen een gesprek aanknoopte met een dame die hier pas was komen wonen. ‘En jij wordt later toch niet zo’n zeikerd als je ma?’, vroeg ik in gedachten aan de andere baby. Want je moet er toch niet aan denken dat je zo iemand wordt die Mokum Magazine mailt dat je ergens een spelfout hebt gesignaleerd? Of zo’n zanikerd die wekelijks vergadert in een lullig platformpje dat al haar pijlen richt tegen de ‘verpretparkisering’ van Amsterdam? Of zo’n muggenzifter die zich beschikbaar stelt voor een ‘klankbordgroep’ waarin je je mag opwinden over de achteruitgang van het prettige leefklimaat in je woonomgeving? Een kennis van me, die bij de Gemeente Amsterdam werkt en dagelijks met dit soort notoire jengelaars te maken heeft, vertelde me dat de categorie 55+ pas écht op stoom raakt. ‘Die kom ik in buitengewoon verhoogde mate tegen’, formuleerde hij zorgvuldig. ‘En het erge is: ze nemen alle tijd om alles haarfijn uit te pluizen en hun vizier staat niet meer open voor andere meningen. Het is de categorie die altijd overlast en onveiligheid ervaart.’ Ik checkte uit en struikelde bij het verlaten van de tram over de bagage van een toerist. ‘Verdomme, die ellendige klote rolkoffers ook altijd’, wilde ik roepen. Maar de zon scheen volop, het Rembrandtplein zag er opgeruimd uit en ik zag een bejaard echtpaar bij de halte dat elkaar een kusje gaf. Wat wonen we toch in een vermakelijk attractiepark.

Martijn van Stuyvenberg

Hoofdredacteur Mokum Magazine

Check de video’s van Martijn en abonneer je op het YouTube-kanaal van Mokum Magazine.

Jaargang 6, nummer 8 Haarlemmerdijk 73-1 1013 KC Amsterdam 020-7705211 info@mokummagazine.nl HOOFDREDACTIE Martijn van Stuyvenberg Robert Plat ARTDIRECTION EN VORMGEVING Evelyne Dielen MARKETING & SALES Remco Buma remco@mokummagazine.nl MEDEWERKERS Sascha Korzec Robert Leon DRUK Printerface, Leiderdorp OPLAGE 50.000

Copyright © 2017, Woord Vervolgd Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, digitaal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

MokumMagazine 3


Uit

TIPS VOOR DE UITGAANSAGENDA? MAIL NAAR INFO@MOKUMMAGAZINE.NL

Gone ut K A L E N D E R A U G U S T U S 11

16

1 A LX (Miami) Melkweg 2 D ekmantel Festival Meerdere locaties

3M ax Abysmal ALL NIGHT Oosterbar

4 K atharsis 2017 Warehouse Elementenstraat

5 G ay Pride Canal Parade Prinsengracht

6 R oy Ayers Melkweg 7M ovie Night: PROXIMITYCine Mar

8 L ucas Benjamin’s B’Earthday BBQ Westerpark

9 T he Afghan Whigs Paradiso 10 The View Summer Nights Madam

MOKUM MAGAZINE OP SOCIAL MEDIA @mokummagazine /mokummagazine @mokummagazine

17

11 Amelie Lens WesterUnie 12 Loveland Festival Sloterpark 13 Silent Disco Dok Amsterdam 14 Hepcat / Buster Shuffle Melkweg

15 Danny Fontana Melkweg 16 Grachtenfestival - Treeo Hout Supperclub

17 Black Lips Bitterzoet 18 House Your Day I CLUB UP De ClubUp

19 STRAF_WERK Festival Blijburg Aan Zee

20 Dox Family Afternoon 20 Year Anniversary! Vondelpark Openluchttheater

21 Chronixx Paradiso 22 D ITC De Marktkantine

21

23 Jimmy Eat World Melkweg

24 Summer Breeze Latin Night Westergasterras

25 Europafeest 2017 Undercurrent

26 VOLLT Loves Summer Festival NDSM

27 Mayweather vs McGregor Roest

28 Open Westergasterras 29 Techno Tuesday Melkweg

30 Lucinda Williams Paradiso

31 Kikagaku Moyo Bitterzoet

Gone ut De kalender wordt verzorgd door GoneOut. In de app vind je meer informatie over de feesten zoals wie er optreedt, de entreeprijs en andere praktische informatie. De app heeft iedere week meer dan 100 feesten in de agenda voor Amsterdam. Meer info: www.goneout.nl

MokumMagazine 5


locals

O O K O P D E Z E A D R E S S E N V I N D J E E L K E M A A N D E E N G R AT I S E X E M P L A A R V A N M O K U M M A G A Z I N E !

EETCAFÉ CARELS Frans Halsstraat 76 Eetcafé Carels is terug van weggeweest. Geen wit linnen meer op tafel, maar wel een potje poolen of darten met een drankje en een lekker hapje met leuke mensen. Gewone gezelligheid: dat is wat je treft bij Carels. De nieuwe menukaart zal iedereen aanspreken en voor de wijnliefhebbers is er een mooie wijnkaart samengesteld. Maar ook de bierdrinkers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn altijd verschillende bieren op tap en lekkere speciaalbieren op fles. CAFÉ KEYSER Haarlemmerplein 3 De fontein op het Haarlemmerplein doet ‘t nu alweer een tijdje, maar ook bij Café Keyser kun je met een verfrissend drankje lekker afkoelen tijdens je brunch, borrel of diner. Laat die zwoele zomeravonden maar komen, dan schuift de redactie van Mokum Magazine gezellig aan op het prachtige terras voor een extra ingelaste redactievergadering.

VINTAGE JUNGLE Tweede Anjeliersdwarsstraat 15 Maak kennis met Marlot en Imara, twee zussen uit hartje Amsterdam met een voorliefde voor vintage en een goed gevoel voor stijl. Die liefde werd vertaald naar Vintage Jungle, waar ze hun inspiratie en vintage vondsten volop delen. Met oog voor details, materialen en texturen zijn ze altijd op zoek naar unieke en echte vintage kleding, tassen, sieraden en meer.

6 MokumMagazine

CAFÉ PIEPER Prinsengracht 424 Op het hoekje van de Prinsen- en Leidsegracht bevindt dit bekende café zich sinds 1665. Eén van de oudste bruine kroegen van Amsterdam, waar alles en iedereen samenkomt voor een gezellige borrel. Beroemd van het liedje van Rob de Nijs en geroemd om de heerlijke ballen gehakt. Neem plaats op het terras of aan de waterkant voor het café, maar pas wel op voor fietsers.


Definitief ontharen door middel van een nieuwe lasermethode, 100% pijnloos! • Met de lasertechniek die wij gebruiken is het nu mogelijk om iedere haar en huidtype haar vrij en pijnloos te kunnen behandelen. Dus nu ook voor de blonde/grijze haren en de donkere huid is het mogelijk om pijnloos te ontharen. • Wij hanteren betaalbare prijzen die u ook in termijnen kunt afbetalen, hiermee maakt Vinci Laser Clinic definitief ontharen toegankelijk voor iedereen! • Doormiddel van onze pijnloze laser methode is het mogelijk om direct onder de zon te gaan, u hoeft niet meer weken uit de zon te blijven.

Dit komt doordat wij werken met de inmotion methode, op deze manier wordt de energie geleidelijk aangebracht en is uw huid niet beschadigd. • Er word gebruik gemaakt van de meest moderne apparatuur, door specialisten op het gebied van ontharen. Dit zorgt voor een optimaal resultaat. • Bel vandaag nog voor een afspraak, dan bent u voor de zomer af van uw ongewenste haargroei! Vinci Laser Clinic biedt u de mogelijkheid om definitief en pijnloos te ontharen.

www.vincilaserclinic.nl | Amstelveenseweg 81 H | 1075 VW, Amsterdam | T. 020-7725108


DE PRAEL HOUTHAVENS WIJ ZIJN GEOPEND! DE PRAEL HOUTHAVENS is iedere dag geopend van 08:00 tot 22:00 uur en biedt ontbijt, lunch, borrels en diner. Daarnaast heeft De Prael Houthavens een super terras aan het groen en een tal aan eigen gebrouwen bieren! Parkeerplaatsen aanwezig – kinderen zijn welkom – proeverijen mogelijk

Ze ke r Zi jn va

n ee n pl ek ?

RESERVEREN IS MOGELIJk : RE SER V EERH O U T H AV E N S @ DE P R A E L .N L

DE PRAEL HOUTHAVENS NIEUWE HEMWEG 2 1013 BG AMSTERDAM T 020 408 44 69 WWW.DEPRAEL.NL


pa r ty

‘ V O L K O M E N I D I O O T. E N S C H I T T E R E N D ! ’ * * * * * ( H E T P A R O O L )

Zin in een onvergetelijk feestje doordeweeks? Bezoek deze hilarische evenementen! BINGO AGENDA 9 augustus Vlaamse Bingo 16 augustus Pablo’s ‘Plata o Plomo’ Bingo 23 augustus The Love Boat Bingo 30 augustus 1001 Nacht 6 september Braziliaanse Bingo 13 september Scooter Bingo 20 september Oktoberfest Bingo (deel 1) 27 september Oktoberfest Bingo (deel 2)

2

3 1

1 Michael sjeest naar huis op z’n nieuwe VYDZ-fiets.

Locatie: Brouwerij De Prael Adres: Oudezijds Armsteeg 26 Telefoon: 020 - 408 4469 Reserveren: boekingen@deprael.nl

2 Meike wint een D-reizen vakantiecheque t.w.v. € 200,-

3 Op naar Holland Casino voor nóg een heerlijk avondje uit!

4 Girls night out? Kom op woensdag naar

4

De Prael!

ELKE DINSDAG IN BROUWERIJ DE PRAEL HOUTHAVENS! PUBQUIZ AGENDA 8 augustus R obert’s Verjaardag - de presentator is jarig! 15 augustus Reis om de Wereld in 80 Vragen 22 augustus Jongens tegen de Meisjes 29 augustus Ajax Locatie:

B rouwerij De Prael Houthavens Adres: Nieuwe Hemweg 2 Telefoon: 020 - 408 4469 Reserveren: reserveerhouthavens@ deprael.nl


INTERVIEW

Jody Bernal

Zeventien jaar na Que Si, Que No heeft Jody Bernal (35) met La Colegiala opnieuw een zomerhit te pakken. Met dank aan Amsterdam, de stad waarin hij zijn geluk meer dan succesvol heeft beproefd.

J

Interview Martijn van Stuyvenberg

Wat is het verhaal achter La Colegiala, de zomerhit van 2017? ‘Toen ik twaalf jaar oud was, liep ik door De Slegte in Rotterdam - sorry Amsterdammers! Ik was op zoek naar Colombiaanse muziek en kocht een cd waarop dit nummer stond. Ik heb La Colegiala he-le-maal grijsgedraaid. Toen ik jaren later na het succes van Que Si, Que No zelf een album mocht opnemen, wilde ik per se La Colegiala erop hebben. ‘Goed nummer, doen we’, zei m’n platenbaas. Achttien jaar later kwamen de producers The Boy Next Door en Fresh Coast naar me toe met de vraag of ik een Spaanstalige plaat wilde inzingen. Toen ik de titel zag, kreeg ik meteen kippenvel: het was wéér La Colegiala!’ ‘En daar is Jody Bernal weer’, wordt er dan overal geschreven. ‘Ik begrijp waarom ze dat zeggen, maar ik ben eigenlijk nooit weggeweest. In de laatste jaren bouwde ik in Amsterdam mijn DJ-carrière op. Eerst in Club NYX en inmiddels draai ik ook in verschillende clubs en op festivals.’

Als er íemand is die Amsterdam by night moet kennen, ben jij het wel. Wat zijn je nachtelijke aanraders? ‘Van een shoarma’tje bij Ali Baba op de Rozengracht tot een afzakkertje of snack bij Cannibale Royale in de Handboogstraat: ik ken inderdaad alle kroegjes en tenten die tot laat open zijn. Inmiddels heb ik het mezelf een beetje afgeleerd om ’s nachts te gaan snacken. Ik ga liever direct door naar huis en trakteer mezelf dan op de zondagavond op een lekkere maaltijd van New King op de Zeedijk of Thais restaurant Rakang aan de Elandsgracht. En nu we het toch over restaurantjes hebben: ook Pata Negra is en blijft een favorietje.’

‘IK BEN EEN ECHTE AJACIED IN HART EN NIEREN’


Wanneer ben jij in Amsterdam komen wonen? ‘Ruim tien jaar geleden, na eerst heel lang in Delft te hebben gewoond. Ik wilde altijd al in Amsterdam wonen, omdat ik me er direct thuisvoelde. Na een tijdje huren in Osdorp kwam ik op het Borneo-eiland terecht en op deze waanzinnig mooie plek woon ik nog steeds.’ Voel je je inmiddels ook een Amsterdammer? ‘Absoluut! Als ik met mijn bootje over de Amsterdamse grachten vaar, ben ik volmaakt gelukkig. Maar ook als ik met mijn seizoenskaart in de Johan Cruijff Arena zit om als echte Ajacied in hart en nieren het elftal aan te moedigen. En vanochtend was ik op het kinderdagverblijf van mijn dochter, waar ik allemaal verschillende ouders tegen het lijf liep: jong, oud, homo, hetero, mannen in pakken, vrouwen met een bandana of hoofddoek. ‘Wat ben ik er toch trots op dat ik hier woon en mijn dochter hier naartoe mag brengen’, dacht ik.’

JODY OVER AMSTERDAM

‘Amsterdam is een energieke stad waar je je dromen kan waarmaken. Het is de stad waar ik met mijn vrouw kwam wonen, waarin ik mijn DJ-carrière opbouwde en waar mijn dochtertje ter wereld kwam. Oftewel: de stad waarin ik een meer dan geslaagde poging ondernam om mijn geluk te beproeven.’

Wat zijn de grootste verschillen tussen het leven mét een zomerhit en zonder? ‘Zonder zomerhit is het allemaal een stuk relaxter. De laatste tijd zijn er veel boekingen en interviewaanvragen bijgekomen. Als DJ kennen ze me op een heel andere manier dan als zanger. Veel jongeren kennen bijvoorbeeld het nummer Que Si, Que No wel, maar weten niet dat ik daar achter zit. Soms leidt dat tot grappige gesprekken, omdat ze me altijd in een hokje willen stoppen. ‘Ga je nu weer zingen?’ wordt me de laatste tijd vaak gevraagd. ‘Nee, ik draai nog steeds, maar ik blijf ook platen maken’, is dan mijn antwoord.’

K

Hoe stippel jij je toekomstige carrière uit? ‘Ik maak elk jaar een to-do lijstje, maar vaak loopt alles anders dan gepland. Het succes van La Colegiala had ik van tevoren ook niet kunnen bedenken, maar het is me bijvoorbeeld wel gelukt om te tekenen bij Spinnin’ Records en om het feest Sjiek de Friemel by Jody Bernal op nieuwe locaties te lanceren. Het is en blijft altijd moeilijk om je te focussen op je plannen zodra je een onverwachts succes boekt. Om die reden is het voor mij vooral belangrijk om lekker bezig te zijn.’

Wordt Jody Bernal eigenlijk voldoende gewaardeerd in Nederland? ‘Dat is moeilijk om over mezelf te zeggen. Wat me opvalt, is dat mensen soms een heel ander beeld van me hebben, op welke manier dan ook. ‘Ik wist niet dat je zo relaxed en tof was’, zei laatst iemand tegen me. En weer een ander had niet gedacht dat ik zó goed kon draaien. Ze hebben dan kennelijk toch een heel andere voorstelling van me, waarschijnlijk omdat ze nog bij mijn tienertijd en Que Si, Que No zijn blijven hangen. Wat er daarna met me gebeurde, is voor velen onbekend. Misschien kennen ze me niet goed genoeg en ik denk dat het daardoor alleen maar kan meevallen, haha.’

‘A L S I K M E T M I J N B O O T J E OV E R DE A M ST E R DA M SE G R A C H T E N VA A R , B E N I K VOLMAAKT GELUKKIG’


DEZE MAAND BIJ PATHÉ Koop nu je tickets voor prachtige films op www.pathe.nl!

LADIES NIGHT VANAF VANAF04/05 09/08 UNLOCKED THE EMOJI MOVIE (ORIGINELE VERSIE) c

VANAF VANAF04/05 10/08 THE ZOOKEEPER'S ATOMIC BLONDE WIFE wgt gt

VANAF VANAF11/05 10/08 THE CIRCLE CREATION ANNABELLE: xt wga

INCLUSIEF: • WELKOMSTDRANKJE • HAPJE & DRANKJE BIJ DE FILM • LEUKE GOODIEBAG Kijk voor meer informatie op www.pathe.nl/ladiesnight.

www.pathe.nl/ladiesnight

VANAF VANAF11/05 17/08 KING ARTHUR: LEGEND OF EVERYTHING, THE SWORD EVERYTHING qga

VANAF VANAF18/05 17/08 KIDNAP THE HITMAN'S qgat BODYGUARD

VANAF 18/05 VANAF 24/08 ALIEN: COVENANT LOGAN LUCKY

wgt

UNLIMITED ONBEPERKT NAAR PATHÉ TOT 25% KORTING OP HAPJES EN DRANKJES

VANAF

€19,-

PER MAAND*

Kijk voor meer informatie op www.pathe.nl/unlimited.

www.pathe.nl/unlimited VANAF VANAF25/05 24/08 PIRATES OF THE2:CARIBBEAN: TERMINATOR SALAZAR'S JUDGMENTREVENGE DAY (3D) q wgt

VANAF VANAF01/06 24/08 BAYWATCH THE DARK TOWER

VANAF 08/06 VANAF 31/08 THE MUMMY MADE AMERICAN qgt

www.pathe.nl/demunt www.pathe.nl

MokumMagazine 13


GEEF EEN AMSTERDAMMER TE ETEN

DOE JE GIFT OP

WWW.VOEDSELBANK.AMSTERDAM

DE VOEDSELBANK

WORDT GESTEUND DOOR


Mijn Amsterdam 1 DE HORTUS Plantage Middenlaan 2-A

‘Neem een abonnement waarmee je het behoud van één van de oudste botanische tuinen ter wereld stimuleert.’

2 FC HYENA Aambeeldstraat 24

‘Een fantastische bioscoop in Amsterdam-Noord waar je ook lekker kunt eten.’

3 THAI BIRD Zeedijk 72-74

‘Hier uit eten gaan is zeker geen straf.’

4 VINNIES Haarlemmerstraat 46

‘Verse huisbereide producten uit lokale, seizoensgebonden ingrediënten en het hippe designmeubilair is ook te koop.’

5 NOBODY HAS TO KNOW

Keizersgracht 469 ‘Hier koop je dus kleding waarin je je écht fijn voelt.’

6 FRASCATI THEATER Nes 63 ‘Heel leuke plek, zowel om te eten als om voorstellingen te bekijken van mensen die niet het bereik, de middelen of het verhaal hebben om in de Stadsschouwburg te staan.’ 7 HET MARNIX Marnixplein 1

‘Hier aquajog of floatfit ik met de halve Jordaan, vaak 65-plussers.’

8 MANAMANA Eerste Jan Steenstraat 85

‘De Israëlische keuken is heel verfijnd, gevarieerd en vooral: superlekker!’

9 LYPPENS JUWELIER Langebrugsteeg 8 ‘Ik draag graag sieraden van deze juwelier, waar je ook terecht kunt voor prachtige op maat gemaakte accessoires.’ 10 DOPHERT Spaarndammerstraat 49

‘Een geweldig veganistisch restaurant waar je heel lekker kunt ontbijten, lunchen of dineren.’

Sigrid ten Napel

Het vijfde en laatste seizoen van de hitserie Penoza gaat op 27 augustus van start. Dit zijn de crimineel goede adresjes van Sigrid ten Napel (24), die de rol van Nathalie van Walraven speelt. Interview Martijn van Stuyvenberg Foto’s K R O-N C RV


test

DE LE KKE RSTE POKÉ BOWL VAN 02 0

Een

van Winnaar

Poké (spreek uit als pokay) is een traditioneel gerecht uit Hawaï, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. Waar scoor je de lekkerste poké bowl van Amsterdam? Productie Remco Buma, Robert Plat, Martijn van Stuyvenberg

1

1 POKÉ PERFECT

4 STACH

Prinsengracht 502 Prijs: € 11,80 Oordeel: Deze bowl mag je zelf samenstellen, dus nemen we er nog wat zeewier bij. Alle ingrediënten zijn zorgvuldig gesneden, knapperig en uitstekend gemixt. Daar hoort een (poké) perfect rapportcijfer bij. Cijfer: 10

Overtoom 112 Prijs: € 10,95 Oordeel: Deze bowl is oké, maar wat flauwtjes. Puntaftrek voor de overrijpte avocado en de te klamme en plakkerige rijst. Cijfer: 6½

2 TEMAKERY

Ferdinand Bolstraat 128 Prijs: € 11,00 Oordeel: Mooie verpakking, de sojabonen zijn echt een verrijking van dit gerecht en de dressing is heerlijk. Aandachtspuntjes: bevat te weinig zalm en de gastvrijheid laat te wensen over. Cijfer: 9 3 SUSHITO

Eerste van der Helststraat 74 Prijs: € 11,25 Oordeel: Zeer royale poké bowl, waarbij de toppings minder mooi gesneden zijn. Met een overheersende dressing is het vooral een gezellig door elkaar gehusselde ratjetoe. Cijfer: 8

16 MokumMagazine

2

5 BAR SUE

Insulindeweg 1 Prijs: € 14,00 Oordeel: Asian comfort food is easy te bereiden, maar je kan ook makkelijk wat schoonheidsfoutjes maken. Kleurrijke bowl met gesneden rode kool en wortels, maar de zalm is niet te doen. Cijfer: 6

3

4

6 SUSHI LEE

George Gerschwinlaan 534 Prijs: € 14,50 Oordeel: Zo op het eerste oog lijkt dit een zeer origineel vispotje (verschillende soorten sashimi), maar voor iets meer dan 50 cent hadden we die gigantische baal rijst eronder ook zelf kunnen koken. Cijfer: 5

5

6


HET OUD-HOLLANDSCH SNOEPWINKELTJE TWEEDE EGELANTIERSDWARSSTRAAT 2 1015 SC AMSTERDAM WWW.SNOEPWINKELTJE.COM HETOUDHOLLANDSCHSNOEPWINKELTJE


blind date

TWE E AMSTE RDAM M E RS ONTMOETE N E LK AAR BIJ DE PIZZABAKKE RS

ZIJ Naam: Chaar Leeftijd: 30 jaar Beroep: Urban lifestye blogger Favo pizza: Prosciutto

HIJ Naam: Marcus Leeftijd: 41 jaar Beroep: G roothandelaar vintage kleding Favo pizza: Napoletana

Waarom hebben jullie je opgegeven voor een blind date? Chaar: ‘Het leek me in de eerste plaats een leuke ervaring en ten tweede houd ik ervan om iemand face-to-face te zien.’ Marcus: ‘Na een vermoeiende relatie van ruim tien jaar vond ik het tijd om mezelf opnieuw uit te vinden. Ik heb mezelf volledig in de metamorfose gegooid en probeer wat spontaner en avontuurlijker in het leven te staan.’ Wat was je eerste indruk van de ander?

Chaar: ‘Ik was helemaal flabbergasted van

zijn outfit. Je kan zien dat hij uit de mode-industrie komt. Verder heeft hij wel een goede vibe.’ Marcus: ‘Indrukwekkend type. Een tropische verrassing met een flinke dosis humor.’ Liefde op het eerste gezicht?

Chaar: ‘Dat is ook weer overdreven, maar

hij is enthousiast, open en relaxed.’ Marcus: ‘Ze heeft een erg mooie lach en daar heb ik de hele avond van genoten. Van verliefdheid is nog geen sprake, daarvoor moeten we misschien vaker afspreken.’ 18 MokumMagazine

‘IK WAS HELEMAAL FLABBERGASTED VAN ZIJN OUTFIT’

Wat vond je net effe iets minder?

Chaar: ‘Dat vind ik altijd zo lullig om te

zeggen. Ik ben heel positief ingesteld en probeer vooral de leuke dingen in een ander te ontdekken. Bovendien kan ik geen moment opnoemen waarbij ik dacht: hè bah!’ Marcus: ‘Dit komt ongetwijfeld vreemd over, maar ik stond te kijken van haar pizzakeuze. Ik zou zelf bij een eerste date nooit een gerecht met knoflook bestellen. Maar goed, ieder z’n ding.’ Hoe eindigde de avond? Chaar: ‘We hebben een afzakkertje genomen en daarna bracht hij me netjes thuis.’ Marcus: ‘Of we gezoend hebben? Laat ik het netjes houden, maar als iemand een uur eerder een pizza met knoflook heeft gegeten, houd ik het liever bij een kus op de wang.’  


DE PIZZABAKKERS Bij De Pizzabakkers worden de pizza’s gebakken in een Italiaanse houtoven. De bodem is krokant dun en vol van smaak. De pizza’s worden belegd met uitsluitend verse ingrediënten die zo veel mogelijk worden gekocht bij kleine producenten. De worsten en hammen komen van familiebedrijven in Toscane. En vergeet de bubbels niet! In Italië is prosecco een pretentieloos drankje. Proef de frizzante of een spumante of bestel een lekkere cocktail zoals een scroppino Hugo of Apérol Spritz. Meer weten of reserveren? Check depizzabakkers.nl of kom langs op een van onderstaande locaties. 1e Sweelinckstraat 16-HS (020) 752 78 50 Overtoom 501 (020) 618 65 54 Spaarndammerstraat 51 (020) 223 48 24 Haarlemmerdijk 128 (020) 427 41 44 Plantage Kerklaan 2 (020) 625 07 40

PIZZAVAN DE MAAND CINQUE FORMAGGI CON ZUCCHINI:

Pizza Cinque Formaggi con Zucchini

mozzarella, gorgonzola, pecorino, fontina en ricotta met dungesneden courgettes.


SPORT 2 MAANDEN GRATIS


workout

F IT M E T H E A LTH C LU B J O R D A A N

Een sportschool wordt vaak geassocieerd met zwoegen op fitnesstoestellen. Niks is minder waar! Bij Health Club Jordaan kan je veel meer dan trainen in je eentje. Denk bijvoorbeeld aan BodyPump, BBB, Kickboksen en verschillende soorten Yoga en Pilates.

WAT IS HET VOORDEEL VAN SAMEN SPORTEN? ‘Samen sporten is leuk, motiverend en zorgt voor een welkome break vanachter je computer. Bij Health Club Jordaan vind je altijd wel een geschikte les, ongeacht je leeftijd, doel of niveau.’ WELKE GROEPSLESSEN ZIJN ER? ‘De groepslessen bij Health Club Jordaan zijn in te delen in de categorieën flexibiliteit/stabiliteit, kracht, aerobics/step en cardio/conditie. De eerste categorie zijn lessen zoals Pilates, Yoga en BodyBalance. Bij kracht moet je denken aan lessen zoals BodyPump met een stang en gewichten. Aerobics/step is een beetje de old school Jane Fonda-stijl. Geen idee wie Jane is? Check YouTube! De 80’s sport-outfit is natuurlijk optioneel, haha.’ HOE MOET IK KIEZEN? ‘Dat is heel persoonlijk. Wat vind je leuk om te doen en wat is je trainingsdoel? Ons advies is om lessen te kiezen die daar het beste bij aansluiten. Je kunt de groepslessen ook combineren met het trainen op toestellen. Zo krijg je het beste van beide werelden. Bij Health Club Jordaan valt dat allemaal binnen je abonnement, geen bijkomende kosten dus. Perfect, toch?’ ENTHOUSIAST? Op healthclubjordaan.nl vind je het volledige groepslesrooster. Je kunt je hier gelijk aanmelden voor een gratis proefweek. Of loop gewoon eens binnen!

HEALTH CLUB JORDAAN

Eerste Rozendwarsstraat 10, 1016 PC Amsterdam. Telefoon 020 489 7676

MokumMagazine 21


ABDELHAK NOURI


AN P/ ProShots


D -reizen

‘VAN H I P & HAPPE N I NG TOT ONG E RE PT E N ON BE KE N D’

Welkom op de Balearen, de D-reizen vakantiebestemming van deze maand. Persoonlijk reisadviseurs Manon en Janet vertellen.

Waarom de Balearen? ‘Bij de Balearen horen Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera. Ibiza behoeft nauwelijks introductie. Dat is een hip & happening uitgaanseiland, maar ook een prachtige, rustieke en authentieke bestemming. Mallorca staat bekend om haar veelzijdigheid, de mooie baaien en de heerlijke tapas. Menorca wordt ook wel het buggyeiland genoemd, omdat het een ideale plek is voor gezinnen vanwege de lange, langzaam aflopende stranden. Formentera is het kleinste eiland van de Balearen, ongerept en onbekend en nog niet zo massaal opgemerkt. Het heeft geen vliegveld en je vindt er slechts een paar hotels. Hier ga je naartoe voor je rust en de ontzettend mooie natuur. Het is een heerlijk eiland om te genieten van de zon op de poederwitte stranden. Afhankelijk van het seizoen kan je tijdens het snorkelen wel tot 50 meter diepte kijken.’ We want more tips! ‘Voor tips en hotspots ben je bij D-reizen altijd aan het juiste adres. Een heel waardevolle suggestie is 24 MokumMagazine

om van het ene naar het andere eiland te hoppen en hier bijvoorbeeld eens een dagje te genieten van alles om je heen. Vaak duurt deze bootreis nog geen anderhalf uur.’ Wat kunnen reislustige Amsterdammers verwachten bij D-reizen Bijlmerplein? ‘Ons enthousiaste team wil je graag een onbezorgde én onvergetelijke vakantie bezorgen. Kom langs en we regelen werkelijk álles voor je. Voor, tijdens en na je vakantie blijven we met je in contact, want we willen maar één ding: jou volop laten genieten van een zo aangenaam mogelijke vakantie.’ ¡Buen viaje! Goede.reis!

D-REIZEN BIJLMERPLEIN Bijlmerplein 89 1102 DA Amsterdam-Zuidoost 020 200 1697


BALEAREN MENORCA al vanaf

MALLORCA al vanaf

€349*

€249*

IBIZA al vanaf

€389*

*Genoemde prijzen zijn o.b.v. 2 personen geldig bij vertrek in september, exclusief bemiddelingskosten en Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking. Prijzen zijn altijd onder voorbehoud en onderhevig aan veranderingen. Voor actuele prijzen, evt. bijkomende kosten voor bagage en voorwaarden ga naar D-reizen.nl of naar één van onze winkels.


de burgemeester

Monic Hendrickx

Ze woont al jaren onder de rook van Amsterdam, maar als buitenstaander heeft Monic Hendrickx (50) een zeer duidelijke mening over het wel en wee in de hoofdstad.

M

De politie laat deze zomer criminelen lopen vanwege een schreeuwend tekort aan agenten. In Amsterdam worden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl de dader allang in beeld is. ‘Ik pleit allereerst voor meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden voor agenten. Als agent heb je een moeilijke baan met veel verantwoordelijkheid. Daarnaast kan er meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat mensen niet (opnieuw) ontsporen. Hoe? Door zeker niet verder te bezuinigen op onderwijs en begeleiding.’

Het Amsterdamse gerechtshof heeft een signaal afgegeven aan iedereen die vindt dat liquidaties een teken zijn van zelfreinigend vermogen van de onderwereld. Die stelling is volgens het hof een uiting van ultieme machteloosheid en cynisme. ‘Mee eens! Ook criminelen maken soms keuzes in het leven op een moment dat het even niet zo lekker gaat. Ze doen het niet altijd voor hun lol en zonder geweten. Ik keur elke vorm van geweld af, maar ik weet ook dat sommige mensen zich niet in de luxepositie bevinden dat ze kunnen kiezen tussen de boven- en onderwereld. Die grens is veel minder lucide dan wij denken. Er is geen duidelijke scheiding tussen misdadigers en goede mensen. Ik zou ook een boef kunnen worden op het moment dat ik in een moeilijke situatie beland.’

26 MokumMagazine

Ongeveer 45.000 snorscooterrijders zeggen massaal hun vervoermiddel vaarwel als ze begin volgend jaar naar de rijweg moeten. ‘Hoe minder, hoe beter! Ik ben anti-brommers en scooters en dan met name die opgevoerde herriemakers. Ik ben er totaal niet rouwig om als scooterrijders hun voertuig verkopen.’ In Google Maps noemt de zoekmachine de Staalmeestersbrug de ‘Love Lock Bridge’. Mede hierdoor worden aan de lopende band liefdesslotjes aan de brug bevestigd. Wethouder Pieter Litjens (infrastructuur) heeft goede hoop dat de naam snel wordt aangepast: ‘het is gewoon illegaal slotjes te bevestigen aan een brug’, vindt hij. ‘Ach, wat een flauwekul! Kom op zeg, laat die mensen toch hun slotjes aan die brug ophangen. Liefde gaat boven alles, in dit geval zelfs boven de regelgeving.’ Onlangs werd bekend dat Fit For Free in negentien vestigingen in Nederland camera’s ophing om diefstal tegen te gaan in de herenkleedkamers. Deskundigen menen dat dit in strijd is met de privacy van de sporters. ‘Bizar. Dit slaat inderdaad helemaal nergens op. Er was zelfs een camera in de douche opgehangen en wie steelt daar nou een portemonnee? Zelfs iemand als ik die niks te verbergen heeft, vindt het geen prettig idee om overal maar camera’s op te hangen. En wat is er mis met gratis kluisjes?’


‘SCOOTERS? HOE MINDER, HOE BETER!’


TCA

P S S ST! G E H O O R D VA N E E N TC A-C H A U F F E U R…

Dag in, dag uit rijden ze door de stad, sommigen al meer dan 30 jaar. Wie kent Mokum nou beter dan een taxichauffeur? Deze maand: De meest bijzondere verhalen van TCA-chauffeurs in Amsterdam-Zuidoost. Ton: ‘Om elf uur ’s avonds moest ik voorrijden bij het Geerdinkhof. Er komt een vrouw naar beneden met een kinderwagen en een man loopt er achteraan met twee kinderen op zijn armen. Terwijl ik ze help om alle spullen in mijn taxi te krijgen, vraag ik waar ze naartoe willen. ‘Bremen’, antwoordt de man nors. ‘Wat Bremen?’ vraag ik, ‘Bremerstraat, Bremerhof?’ ‘Nee, Bremen, in Duitsland, weet je wel!’ O shit, denk ik. Het was al

laat, ik had al aardig wat uurtjes achter het stuur gezeten en begon een beetje moe te worden. Maar ja, Bremen. ‘Dat is ongeveer €500,-’, zei ik. ‘Prima’, antwoordde de man en ging met zijn vrouw en kinderen achterin zitten. ‘Oké dan, daar gaan we’, dacht ik. Onderweg stopten we een paar keer en ze hadden meteen door dat ik flink wat koffie stond weg te drinken. Eenmaal in Bremen aangekomen nodigden ze me uit om nog even binnen te komen. ‘Volgens mij kun jij wel een paar uurtjes slaap gebruiken’, zei de man en ik mocht op hun bank gaan liggen. Toen ik om half acht ’s ochtends wakker werd, stond de vrouw eieren te bakken en tien minuten later zaten we met z’n allen aan het ontbijt. Helemaal opgeladen begon ik aan mijn terugrit.’

‘TOEN IK WA K K E R WERD, STOND DE VROUW EIEREN TE BAKKEN’


Appie: ‘Ik reed in Zuidoost toen ik een ritje kreeg aangeboden bij een of

andere duistere kroeg in de Bijlmermeer. Ik twijfelde nog of ik ‘m moest aannemen, maar dacht: ‘Ach, ik rijd hier nu toch en ga er maar heen’. Er kwamen drie gigantisch brede kale kerels met leren bodywarmers naar buiten gelopen. ‘Naar de Wenckebachweg’, bromde één van hen. Daar zat toen nog het hoofdkwartier van de Hells Angels. Ik vond het niet zo prettig, maar ja: je zet die gasten er ook niet zomaar uit. Dus ik naar de Wenckebachweg, het hek gaat open en het hek sluit zich weer achter me. Ik begon me steeds minder op mijn gemak te voelen. Toen ik de auto stil zette, stapten de drie mannen uit en liepen zonder te betalen het Hells Angels-hoofdkwartier binnen. Ik wist echt even niet wat ik moest doen. Eigenlijk wilde ik wegrijden en kon dat geld me gestolen worden, maar het hek zat dicht. Ik moest dus naar binnen om op z’n minst te vragen om het hek open te doen. ‘Oké Ap’, sprak ik mezelf moed in, ‘niets aan de hand, je loopt gewoon naar binnen en vraagt rustig of ze het hek open maken.’ Op dat moment komen de drie lachend naar buiten. ‘Bange schijterd!’, riepen ze me toe. ‘Ik b-b-ben niet bang’, stotterde ik. ‘Geintje, man’, zei er één. ‘Je denkt toch zeker niet dat we je niet betalen?’ Hij haalde 50 euro uit zijn portemonnee, terwijl de ander het hek opendeed. Ik lachte schaapachtig met ze mee, maar reed met een bloedgang het terrein af.’

‘IK B-B-BEN NIET BANG’

MokumMagazine 29


Ui t d e p r a k t i j k

M R . C O N C H I TA V A N R O O I J - T O P A D V O C A AT -

Mr. Conchita van Rooij is dé echtscheidingsadvocaat van Amsterdam. Met haar ervaring, deskundige juridische advies en persoonlijke begeleiding is ze de meest geliefde specialist bij een scheiding.

Twee jaar geleden keek Ruud Gullit tevreden terug op het verloop van zijn echtscheiding van Estelle Cruijff. De procedure bij de Amsterdamse rechtbank liep bijna drie jaar. Het was in juni 2012 dat Estelle hem na een huwelijk van twaalf jaar vertelde te willen scheiden. Een van de redenen was haar heimelijke liefde voor kickbokser Badr Hari. Ruud keek met lede ogen toe hoe zijn derde huwelijk mislukte. Naar verluidt deed hij er alles aan om niet voor de derde keer een groot deel van zijn vermogen aan alimentatie te verliezen. Ruud besloot om Estelle via een detective te bespioneren om aan te tonen dat ze al samenwoonde met Badr. Estelle gaf aan dat ze de villa in Amsterdam waarin ze woonde op haar & E S T E L L E naam wilde hebben. Daarbij wilde ze ook een flinke som aan alimentatie voor hun twee kinderen én een gage voor zichzelf. Ze claimde nooit te hebben kunnen werken omdat ze dat opgaf voor Ruuds voetbalcarrière. Eerder werd er met een voorlopige voorziening besloten dat hij maandelijks 21.000 euro naar Estelle moest overmaken. De oud-voetballer was bereid om 2.000 euro per maand bij te dragen voor zijn kinderen. Ruud was van mening dat Estelle maar moest aankloppen bij haar vriendje Badr, die ook een aardig gevulde bankrekening heeft. Vanaf het begin was duidelijk dat Ruud en Estelle niet tot een minnelijke schikking zouden komen. Uiteindelijk zag Estelle haar alimentatie-eisen niet gehonoreerd. Ruud, ook al geconfronteerd met hoogoplopende problemen met de fiscus, zou bij de rechter een willig oor hebben gevonden. Die bepaalde dat hij maar een fractie hoefde te betalen van het bedrag waarop Estelles advocaat had ingezet. De rechtbank zag geen enkele belemmering waarom zij niet in staat was om zélf een inkomen te vergaren.

De case RUUD

30 MokumMagazine


T O P A D V O C A AT

Conchita Van Rooij: Mijn eerste reactie is dat dit een typische vechtscheiding is. Het is niet ongebruikelijk dat partijen over en weer met modder gooien, de ander in een kwaad daglicht stellen en zoveel mogelijk ondernemen om hun standpunten (tegen de ander) met bewijs te staven teneinde het gelijk in rechte te halen. Dat daarbij de grenzen van moraal en fatsoen rijkelijk worden overschreden en het belang van de kinderen jammerlijk op een zijspoor is gezet, wordt dan maar door beiden voor lief genomen. Een detective inhuren is doorgaans niet gebruikelijk, maar is geheel legitiem. Het bewijs dat Estelle samenwonend is als ‘ware zij gehuwd’ met Badr Hari was mogelijk een van de oorzaken dat de vastgestelde alimentatie van 21.000 euro per maand uiteindelijk werd verlaagd in de bodemprocedure. Vermoedelijk dichtte de rechter Estelle een eigen verdiencapaciteit toe, ook omdat de kinderen vanwege hun leeftijd ouder zijn en geen volledige zorg meer behoefden en achtte hij Ruud in verband met zijn bestaande belastingschuld minder draagkrachtig voor het betalen van een zekere hoge alimentatie. Vechtscheidingen kunnen lang duren, zeker als er blijvend procedures over alle topics zoals kinderen, alimentatie en de verdeling worden gevoerd. Een hoger beroep zorgt ook voor vertraging in de zaak. Het is dan ook zeker niet uitzonderlijk of buitensporig dat de vechtscheiding van Estelle en Ruud drie jaar in beslag heeft genomen. Tot slot: het is aangetoond dat vrouwen en mannen evenzoveel vreemdgaan. Mijn ervaring als echtscheidingsadvocaat leert dat mannen bij verliefdheid op een ander wél bij hun eigen vrouw blijven met behoud van de buitenechtelijke relatie en vrouwen hun man eerder verlaten en derhalve dus geen buitenechtelijke relatie onderhouden met hun lovers.

MR. CONCHITA VAN ROOIJ Koninginneweg 56 1075 EB Amsterdam Telefoon 020 528 93 93

MokumMagazine 31


gadgets

KIJ KE N, KI EZE N, KOPE N

OPPOSUITS LANCEERT KIDSCOLLECTIE Pakkenmerk OppoSuits lanceert twee nieuwe collecties voor jongens: pakken voor jongetjes van 2 tot 8 jaar en outfits voor tienerjongens van 10 tot 16 jaar. Beide lijnen zijn nu verkrijgbaar. opposuits.nl | vanaf € 54,95

KOEKJE? Wat mijn mond niet zeggen kan, zegt het lekkerste koekje van Amsterdam! koekje-uit-amsterdam.nl

AFREKENINGEN Misdaadjournalist Paul Vugts over de onderwereldoorlog, met als voorlopig dieptepunt het hoofd van de 23-jarige Nabil Amzieb die op de stoep voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid werd achtergelaten. uitgeverijdekring.nl | € 16,50 32 MokumMagazine

FRISSE LUCHT #MexxCityBreeze voelt aan als een heerlijk zacht briesje op je dakterras. Geïnspireerd door dat gevoel van vrijheid introduceert Mexx: Mexx City Breeze for him & her. Eau de toilettes vanaf € 18,74

CHILLEN OP JE AARDBEI! Check de zomergadgets van Radbag en ga naar Zandvoort met zo’n hilarisch strandlaken. radbag.nl


Zomer 31 juli 2017.


het persbericht

C

VI DEOLAN D PRE M IÈRE

CAS JANSEN IN NIEUWE SERIE

Vaders & Moeder Elke maand selecteert Mokum Magazine een persbericht waarvan we meer willen weten. Cas Jansen (40) is één van de hoofdrol­spelers in de onder meer door Thijs en Nienke Römer geschreven serie Vaders & Moeders, vanaf maandag 7 augustus bij Videoland te zien. Interview Martijn van Stuyvenberg Foto’s RTL/ Nick van Ormondt, Martijn van Gelder

Vaders & Moeders is ‘een lichtvoetige short-form-dramaserie’. Wat houdt dat in? ‘Het zijn 12 afleveringen van zes tot acht minuten. Gemiddeld duurt een aflevering van een comedyserie zo’n half uur. In deze serie valt alle ruis weg. Elke aflevering heeft een duidelijk onderwerp waarbij de vaders en moeders centraal staan. Als jonge vader herkende ik heel veel gebeurtenissen en situaties die je voorbij ziet komen.’ Zoals? ‘Nou, dat je ’s nachts uit je bed wordt gehuild en daarna slaperig richting de koelkast wandelt om een biertje te pakken en dan met een flesje moedermelk in je handen staat, bijvoorbeeld.’ Je speelt de rol van Daan. Wie is hij? ‘Daan is het brave en keurige type, dat volledig onder het juk van zijn vrouw leeft en alles maar als een bak stront over zich heen laat komen. Naar de buitenwereld doet hij alsof hij alles onder contrôle heeft, maar ondertussen staat ‘ie met zijn sokken in de kots en valt zijn boekenkast om.’ Op z’n Amsterdams gezegd een ‘Jan Lul in de pot’? ‘Zo zou je hem inderdaad heel goed kunnen omschrijven. Ook de benaming ‘Lulletje Rozenwater’ is zéér van toepassing.’

34 MokumMagazine

Wat zijn de dilemma’s waar jij je als jonge vader nog altijd doorheen moet worstelen? ‘Ik fiets er redelijk gemakkelijk doorheen. M’n kinderen zijn inmiddels acht en vier jaar oud, dus de ergste storm is achter de rug. Tijd is en blijft mijn grootste vijand. Ik wil met volle teugen van mijn gezin genieten, maar moet ook nog werken, mijn vrienden zien, het nieuws volgen en al mijn plannen uitvoeren. Het is zowel een cliché als een dilemma dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt.’ Over plannen uitvoeren gesproken: hoe staat het ervoor met je Amsterdamse horeca avonturen? ‘Ik ben mede-eigenaar van Venster 33 in de Eerste van der Helststraat en de Taproom aan de Nieuwe Vijzelstraat. In korte tijd zijn we erin geslaagd om met Venster 33 te realiseren wat we voor ogen hadden: een laagdrempelige en tijdloze plek, niet gebonden aan een hype of vibe, waar je op elk moment van de dag iets lekkers kan eten of drinken. De Taproom is een moderne bierbar, die ’s avonds transformeert in een eigentijdse en frisse Amsterdamse kroeg, waar je lekkere lokale biertjes kunt bestellen. Op beide zaken ben ik supertrots!’


rs

STU U R J E PE RSBE RICHTE N NAAR I N FO@MOKU M MAGAZI N E.N L


column

R O B E R T L E O N , D U T C H F E L L O W. W O R D P R E S S . C O M

Ajax

ONS ALLER

‘OUR FAVOURITE SON’

Hij had even daarvoor nog op goal geschoten toen Abdelhak Nouri op zaterdag 8 juli tegen het decor van het Zillertal ineen zeeg naar het Oostenrijkse gras van zijn noodlot. Aan de vooravond van zijn doorbraak en voordat ‘Appie’ in de kracht van zijn leven is, heeft een kortsluiting in zijn machinekamer hem het voetbalzwijgen opgelegd. Wij zijn mensen van het moment. Sta je in het ene ogenblik vol in het oog van de belofte; niet veel later kan er bij leven alleen nog in de verleden tijd over je worden gesproken. Ben je niet maar ‘was’ je een veelbelovend talent. Opeens is het niet langer de verwachting dat je een vaste waarde voor jouw Ajax zal zijn, natuurlijk in Oranje zal schitteren en misschien in de traditie van Xavi en Iniesta bij FC Barcelona naam zal maken. Het toekomstgerichte ‘zal’ wordt onverbiddelijk, Nouri ‘zou’ wel eens een heel grote voetballer kunnen zijn geworden. Het verpletterende nieuws dat we ‘Appie’ niet alleen nooit meer zien fonkelen maar ook dat hij onherstelbare hersenschade aan zijn hartstilstand heeft overgehouden, heeft diepe kraters geslagen in het belang en de beleving van ons voetbal. Hoezo plaatsing voor de Champions League? Waarom filosoferen over transfers? Wanneer begint de competitie? Lekker belangrijk! Na het overlijden van ‘Jopie’ vierden de stadions wereldwijd Nummer 14 en het spelletje. Het ongeluk van Nummer 34 relativeerde het voetbal meer dan ooit tot de bijzaak die het eigenlijk is. Hij zal misschien nooit weten dat het verdriet om hem integrerend dwars door religies, huidskleur en clubliefdes heen brak. In Amsterdam, in heel Nederland. Aan de aanstekelijke Abdelhak Nouri klopt werkelijk alles. Zoals zijn moedervlekje boven de lip harmonieert met zijn ontwapenende glimlach en sprankelende ogen. Hij kust zijn ouders dankbaar op de voorhoofden, toont iedereen vanzelfsprekend vriendelijk respect en was vastbesloten te slagen bij de club waar hij vanaf zijn zevende ronddartelde. Samen met Johan Cruijff (vanaf zijn 6e) is hij letterlijk een kind, méér nog een zoon van de club. Hij ‘was’ net als JC een uitvinder binnen de lijnen, leunde op een hoog technisch vermogen om de bijzondere speloplossingen die hij zag, vliegens- en ‘voetenvlug’ uit te voeren. Het was een kwestie van tijd voordat de Eredivisie het wekelijks van dichtbij kon gaan aanschouwen. Dit ‘zou’ zijn seizoen gaan worden. ‘Appie’ Nouri zal een eeuwige brok in de keel zijn. Een prachtig rolmodel in de maak, in de kiem gesmoord.

36 MokumMagazine


RUIM 30 JAAR ERVARING! • Snelle service: • Stomen 1 dag •R eparatie mogelijk binnen 1 uur • Garantie op stoomwerk •S trijkservice voor overhemden •S tomen & vermaken gordijnen, trouwjurken en trouwpakken STOMERIJ & KLEDING REPARATIE DE ROZENGRACHT Rozengracht 216 1016 NL, Amsterdam Tel: 020 - 627 14 69 Filiaal in De Bijenkorf Dam 1 1012 JS, Amsterdam Tel: 020 - 627 14 69

EEN VERTROUWD GEZICHT AAN DE ROZENGRACHT WAARVANUIT WE EEN GROOT DEEL VAN AMSTERDAM AL JAREN LANG GRAAG BEDIENEN. Openingstijden Rozengracht: Maandag t/m zaterdag 8.30 tot 18.00 uur Zondag gesloten We hebben ook Acorcard service bij Stomerij De Rozengracht Vóór 13.00 uur gebracht is de volgende dag klaar. Broeken vermaken in 1 uur klaar Complexe opdrachten binnen een paar dagen klaar!

info@tailordrycleaningrozengracht.nl

OOK BIJ ONS FILIAAL IN DE BIJENKORF STAAN WIJ MET DEZELFDE PERSOONLIJKE SERVICE VOOR U KLAAR. (eerste verdieping bij heren)

Openingstijden in De Bijenkorf: Maandag t/m zondag van 10.00u tot 20.00u Donderdag en vrijdag koopavond tot 21.00u Verder bij De Bijenkorf: stomerijservice, suède- en leerreiniging, textiel stoppage en vermaken van suède en leren kleding.


intratuin Het is augustus en er staat van alles prachtig in bloei. Maar wat is al die pracht en praal? In eerdere edities hebben we het over eenjarige planten gehad, die zelfs bekend zijn bij de allergrootste tuin nitwits. Ditmaal nemen we vaste planten onder de loep.

VASTE PLANTEN

VASTE PLANTEN

Laten we beginnen met de definitie van vaste planten. Dat zijn plantjes die meer dan één keer bloeien en langer dan twee jaar leven. Verder moet het plantje niet houtachtig zijn, want dan is het een boom of heester. Vaste planten hebben geen dikke stam, maar een dun stengeltje. ‘Overblijvend kruid’ is een synoniem voor vaste planten, want vaste planten zijn kruidachtig.

‘ V E E L VA S T E PLANTEN OVERLEVEN DE VORST NIET!’

LANTANA CAMARA

Veel mensen denken dat vaste planten winterhard zijn. Dat wil zeggen dat ze een Nederlandse winter buiten kunnen overleven. Helaas is dit niet waar. Veel vaste planten overleven de vorst of redelijke sterke vorst niet en moeten in de winter naar binnen worden gehaald. Een voorbeeld van een niet-winterharde vaste plant is een Lantana Camara. Dit is een vaste plant, want hij bloeit meer dan één keer en hij wordt minstens twee jaar oud. Ook deze moet in de winter (met pot en al) naar binnen. 38 MokumMagazine

HEUCHERA

Er zijn ook vaste planten die in de winter boven de grond blijven leven. Een voorbeeld hiervan is de Heuchera. Deze bloeit van juli tot en met september, maar dat is niet de enige reden waarom hij in veel tuinen wordt geplaatst. Veel mensen planten de Heuchera vanwege het prachtige blad dat hij in de winter behoudt. Een echte aanwinst voor iedere tuin.


CYCLAMEN

De meeste vaste planten sterven in de winter boven de grond af, maar leven onder de grond door. Dit doen ze dan in de vorm van bijvoorbeeld een bol. Vaste planten die als een bol de winter doorkomen noemen we bolgewas. Makkelijk te onthouden, toch? Verder zijn er ook vaste planten die als knol overleven. Deze worden - je raadt het al - knolgewas genoemd. Het verschil tussen een bol en een knol is ook makkelijk uit te leggen. Bollen hebben rokken, zoals een ui. Knollen hebben deze niet, denk aan een aardappel. Cyclamen zijn ook een mooi voorbeeld van een knolgewas. Deze sterven ieder jaar bovengronds, maar komen in het voorjaar weer terug. Last but not least kent iedereen natuurlijk de tulpenbollen.

FESTUCA GLAUCA

Ook grassoorten vallen onder de vaste planten. Deze worden in de winter vaak bruin (en lelijk), maar die stengels kunt u in het voorjaar gewoon afknippen en dan komen ze vanzelf weer terug. Een erg populaire grassoort is de Festuca Glauca.

NOBELWEG 10 1097 AR AMSTERDAM TELEFOON 020 462 29 22 WWW.INTRATUIN.NL/WINKELS/INTRATUIN-AMSTERDAM VRAGEN? MAIL NAAR INFO@AMSTERDAM.INTRATUIN.NL

MokumMagazine 39


J a n Ve r s w e y v e l d

films

DE FILMTOPPERS VAN

Maria Kraakman BESTE ACTEUR

Stanley Tucci

FAVORIETE ACTRICE

ACHT FI LMS DI E J E DEZE MAAN D N I ET MAG M ISSE N

Vincent

Rodin

De 17-jarige Vincent is een geboren wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt. De bevlogen tiener overtuigt zijn impulsieve tante Nikki ervan hem mee te nemen naar Frankrijk. Vincent is vastbesloten: hij zal in Parijs een drastische protestactie organiseren. Regie: Christophe van Rompaey Genre: komedie, drama Land: Frankrijk, BelgiĂŤ Lengte: 118 minuten Te zien: vanaf 3 augustus

Parijs, 1880. Beeldhouwer Rodin werkt aan zijn Poorten van de Hel. Hij deelt zijn leven met Rose, maar zijn meest toegewijde leerlinge Camille wordt zijn assistente en geliefde. De weerbarstige relatie belemmert en inspireert. Regie: Jacques Doillon Genre: drama Land: Frankrijk Lengte: 119 minuten Te zien: vanaf 10 augustus

Sandra HĂźller

BESTE REGISSEUR

Michael Haneke

BUITENLANDSE FILM

The Turin Horse

Filmtoppers

ANIMATIE

Spirited Away ACTUELE AANRADER

2001: A Space Odyssey (70mm) KLASSIEKER

Melancholia SOUNDTRACK

La Grande Bellezza BENIEUWD NAAR

Nocturne

Maria is vanaf 14 september te zien in de film In Blue.

40 MokumMagazine

Tulip Fever Weesmeisje Sophia is uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort. Wanneer de talentvolle schilder Jan de Loos opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd. Ze zetten alles op het spel om samen een toekomst op te bouwen. Regie: Justin Chadwick Genre: drama, romantiek Land: Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten Lengte: 105 minuten Te zien: vanaf 31 augustus

Kedi Honderdduizenden katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. Regie: Ceyda Torun Genre: documentaire Land: Turkije Lengte: 79 minuten Te zien: vanaf 24 augustus


Dunkirk (70 mm)

Atomic Blonde

Honderdduizenden Britse en geallieerde troepen worden omringd door de vijand. Ze zitten gevangen op het strand met hun rug naar de zee gekeerd en de vijand heeft hen van alle kanten ingesloten. Als enige in de Benelux vertoont EYE deze 70mm-versie. Regie: Christopher Nolan Genre: actie, thriller Land: Verenigd Koninkrijk Lengte: 105 minuten Te zien: vanaf 16 augustus

Agent Lorraine Broughton is het kroonjuweel onder de Britse geheim agenten in dienst van Hare Majesteit. De superspionne wordt in haar eentje naar het instabiele en onrustige Berlijn gestuurd waar ze een belangrijk dossier moet ophalen. Regie: David Leitch Genre: thriller, actie Land: Verenigde Staten Lengte: 115 minuten Te zien: vanaf 10 augustus

in

020

Zomergasten De VPROzomerklassieker, waarbij inspirerende mensen fragmenten van hun keuze toelichten. Het live tv-programma wordt gepresenteerd door Janine Abbring. Op 6 augustus schuift Glenn Helberg aan, gevolgd door Wim Opbrouck (13 aug), Frans de Waal (20 aug) en Claudia de Breij (27 aug). Regie: Edith Ruyg Genre: talkshow Land: Nederland Lengte: 180 minuten Te zien: elke zondag in augustus om 20.15 uur

The Nile Hilton Incident Tijdens de Arabische lente, een paar weken voor de grote demonstraties op het Tahrirplein in Caïro, onderzoekt rechercheur Noredin de moord op een clubzangeres in het Nile Hilton Hotel in Caïro. Regie: Tarik Saleh Genre: thriller Land: Zweden, Denemarken, Duitsland Lengte: 111 minuten Te zien: vanaf 24 augustus

MokumMagazine 41


puzzel

LOS OP E N WI N!

Los de puzzel op. De letters in de gekleurde vakjes vormen een woord dat met deze maand te maken heeft. Horizontaal 1. Café Tante … (Rembrandtplein 5) 5. Restaurant La … (Nieuwendijk 33) 7. Wellust 10. Dit doe je bij Sunday’s Verticaal 1. Zijn achternaam luidt Shaffy 2. Open Monumentendag 3. … van Galenstraat 4. Hiervan zijn er maar liefst 40 in 020 6. Original Sound Track 8. Openbare Bibliotheek Amsterdam 9. … McEwan schreef het boek Amsterdam

Win WIN MEXX CITY BREEZE FOR HIM & HER

Instagra’dam

Mexx City Breeze for Him & Her is een sprankelende frisse geur die je verkoeling biedt op een warme dag in de stad. We geven vijf van deze heerlijke luchtjes weg. Los de puzzel op, ga naar mokummagazine.nl en laat je antwoord achter.

Bekijk de mooiste foto’s van Amsterdam via @MokumMagazine op Instagram. Gefeatured worden? Tag #MokumMagazine. Onze maandelijkse Instagram bladfeature is gewonnen door @marlenemartien met deze fijne zomerse foto.

42


CASINO SUNSHINE WEEKS MET O.A. KANS OP EEN REIS NAAR MIAMI, MONEYSHOWER EN KREEFTENACTIE.

17 JULI T/M 31 AUGUSTUS AMSTERDAM

Mokum Magazine 08/2017  

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 50.000 exemplaren op meer da...

Mokum Magazine 08/2017  

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 50.000 exemplaren op meer da...

Advertisement