Page 1

We ❤Amsterdam Jaargang 5, nr. 5/2016

TEST DE LEKKERSTE HOTDOG VAN 020 9 CONCERTEN DIE JE NIET MAG MISSEN

NEEM GRATIS MEE!

WIN

MONKEY LAMP T.W.V. € 205,-

Willeke Alberti ‘AMSTERDAM WOONT IN MIJN HART’

INTERVIEWS H A N N E K E G R O E N T E M A N , B E R G E T L E W I S , M A A R T E N S P A N J E R


Totdat het moment waarop we tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken, woonde ik in de Geleenstraat. Mijn ouders, geboren en getogen Amsterdammers, waren net als ik een beetje voorzichtige mensen die ongelooflijk tevreden in Amsterdam leefden. Na de oorlog woonden we in de Deurloostraat, in het huis van een oom die in de oorlog was gestorven. We waren allang blij dat er zomaar een woning beschikbaar was, want iedereen woonde in de huizen van mensen die weggegaan waren. De Deurloostraat is weliswaar iets moderner geworden, maar is verder weinig veranderd. Datzelfde geldt voor de Rivierenbuurt, die altijd min of meer hetzelfde is gebleven: rustig, prettig, wijds en verder niet heel spectaculair. Na de lagere school ging ik naar het Spinoza Lyceum, waar daltononderwijs werd gegeven: een verrukkelijk systeem als je niet heel hard wilt werken. In de schoolbanken droomde ik ervan om Audrey Hepburn te worden en verder was ik ongericht over mijn toekomst. Ik ging uiteindelijk Frans studeren met het idee om voor de klas te staan. Tussendoor volgde ik nog een secretaresseopleiding waar ik onder meer blind leerde tikken en daar had ik niet veel later als journaliste bij Het Parool veel profijt van. Van het eerste interview met Johan Cruijff tot aan de Telegraafrellen en het concert van The Beatles: overal zat ik met mijn neus bovenop… Mijn leven is in die zin beperkt dat het zich allemaal in 020 afspeelt. Ik weet nog goed dat mijn ouders het een schande vonden dat ik al op mijn twintigste het ouderlijk huis verliet, want ik had toch een mooie kamer in de Deurloostraat? Maar ja, ik kon voor 40 gulden per maand een kamer krijgen in de Oude Leliestraat. Van de hospita mocht ik geen vriendjes ontvangen, dus die moesten zich regelmatig schuilhouden in de dakgoot. Toen ik een vriend kreeg waarmee ik uiteindelijk ging trouwen, verhuisde ik naar een geweldige plek boven ’t Hooischip aan de Amstel en het Waterlooplein en later woonden we samen op het Rokin, naast Maison de Bonneterie. Kortom, ik heb op heel veel mooie plekken gewoond. En nog altijd wordt deze Amsterdamse dame het gelukkigst als ze na een zware werkdag de stad binnenrijdt. Wat er ook gebeurt of aan de hand is: ik woon gewoon in de mooiste stad die er bestaat. Hanneke Groenteman

Foto Roy Beusk er

Voorwoord

Mokum Magazine Haarlemmerdijk 73-1 1013 KC Amsterdam 020-7705211 info@mokummagazine.nl COVERFOTO

Dennis Brandsma Jaargang 5, nummer 05 HOOFDREDACTIE

Martijn van Stuyvenberg Robert Plat ARTDIRECTION EN VORMGEVING

Evelyne Dielen

MARKETING & SALES

Verdi van der Steege verdi@mokummagazine.nl Remco Buma remco@mokummagazine.nl MEDEWERKERS

Sascha Korzec Robert Leon DRUK

Printerface, Leiderdorp OPLAGE

50.000

Copyright © 2016, Woord Vervolgd Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, digitaal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

KOM ELKE WOENSDAG NAAR DE GEZELLIGE BINGO IN BROUWERIJ DE PRAEL (ZIE PAGINA 7)


Louis Wittenburg OP DEZE ADRESSEN VIND JE ELKE MAAND EEN GRATIS EXEMPLAAR VAN MOKUM MAGAZINE!

LOUIS WITTENBURG Raadhuisstraat 16 Heb je binnenkort een feestje te vieren? Sinds 1901 is dit de gezelligste feestwinkel van Amsterdam met maar liefst 3 verdiepingen. Je kunt er werkelijk alles vinden voor iedere feestelijke aangelegenheid en wordt daarbij vakkundig geadviseerd door de vrolijke Jordy, Francesco en Chantal.

ELSA’S CAFÉ Middenweg 73 Genieten van live jazzoptredens, neerploffen op het verwarmde terras, of genieten van alle Ajax wedstrijden doe je bij Elsa’s Café in Watergraafsmeer. Je kunt er lekker lunchen of dineren en ze schenken 10 verschillende bieren van de tap en bieden een ruim assortiment van bieren op de fles. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om een kopje koffie of iets anders te drinken bij een lekkere borrelhap. Amber en Bo nemen graag je bestelling op.

Elsa’s Café

LOETJE OOST Ruyschstraat 15 Of je de best in town-biefstukken nu aan ‘t IJ eet, bij de locatie Centraal, Oost of in Zuid: na afloop van je lunch of diner kun je vanaf nu altijd een gratis exemplaar van Mokum Magazine in alle Amsterdamse vestigingen van Loetje meenemen. Op de foto zie je Trea en Danny waar je ‘s ochtends om 10.00 uur al terecht kunt voor een kop koffie of een lekker broodje.

Loetje Oost

RIJKHOFF BANKET Bos en Lommerweg 319 Het testteam van Mokum Magazine ging op zoek naar de lekkerste gevulde koek van Amsterdam. En die scoor je bij Rijkhoff Banket, al ruim 50 jaar een begrip in onze prachtige stad voor dagvers gebak, de welbekende karamel- en aardbeiensloffen en de slagroom schnitt. Benieuwd naar de awardwinning rijk(hoff)elijk gevulde koeken? Fleur, Gerard, Jamie Lee, Boris, Lenny en Rosa pakken ze graag voor je in. 4 MokumMagazine

Een

van

Rijkhoff Banket


(advertorial)

EasySlim.nu Amsterdam bestaat 1 jaar!

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Cellulite, slappe huid, striae en overtollig vet en vocht wegwerken zonder je daarvoor in het zweet te werken. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal keer, de een meer dan de ander, met elektrodenpads aangesloten te worden aan een geavanceerd apparaat waardoor je dankzij de unieke combinatie van ultrasound en electrostimulatie plaatselijk per behandeling tussen de 4 en 28 centimeter afslankt, huid en bindweefsel versterkt en spieren opbouwt. De behandelingen vinden plaats bij EasySlim.nu. In Amsterdam zit een vestiging op IJburg, Pampuslaan 31. Het apparaat is een Zwitserse uitvinding en zegt het enige wetenschappelijke bewezen apparaat te zijn voor figuurcorrectie. De kracht is dat het vetcellen afbreekt en tegelijkertijd spieren opbouwt. Dat gebeurt met lichaamseigen trillingen op hoge frequentie. De behandeling staat gelijk aan een lange intensieve work-out. Plus het feit dat het effect van de behandeling nog even doorwerkt. Door haar eigen positieve ervaring besloot Nanda een vestiging van Easyslim.nu te openen in Amsterdam. Door de behandelingen ben ik ondertussen 4 kledingmaten kleiner in een jaar. Ik voel me werkelijk goed en strak in mijn vel zitten en heb weer meer energie. De lage behandelkosten werken mee aan het succes. En gaat er bij de proefbehandeling niet meer dan 4 cm af, dan betaal je niets. Die lage drempel creëren wij bij Easysim.nu bewust, zodat een behandeling voor iedereen betaalbaar is. Om in ‘shape’ te blijven komt er wel een stukje discipline bij kijken. Zo adviseren we na de behandeling veel te drinken en diezelfde dag geen vet en koolhydraten meer te eten. Sowieso is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl hanteert. De behandeling werkt ook mentaal door. Het zichtbare resultaat zorgt ervoor dat je beter op je voeding gaat letten en meer gaat bewegen. Wat dat betreft is het echt geen hocus pocus!

Open dag 14 mei

Easyslim.nu Amsterdam bestaat op 14 mei as 1 jaar. Om dit te vieren is er op 14 mei 2016 van 10:00 tot 16:00 uur een open dag met feestelijke opening en een mooie actie. Nanda begon een jaar geleden in een kleine kamer met 1 afslankapparaat op de IJburglaan, maar door de grote vraag was zij al snel “uit haar jasje gegroeid.” Daarom is zij nu verhuisd naar de Pampuslaan 31 en heeft inmiddels 2 apparaten om de klant nog beter van dienst te zijn Kom langs om kennis te maken en/of een afspraak in te plannen. Voor meer info: www.EasySlim.Nu, Amsterdam, tel. 06-21168480.

VOOR MEER INFO: WWW.EASYSLIM.NU NANDA@EASYSLIM.NU


RESERVEREN VOOR DE BINGO? MAIL NAAR: BOEKINGEN@DEPRAEL.NL

Kom naar De Prael Bingo! Kom elke woensdag naar de Amsterdamse Bingo avond in Brouwerij De Prael (Oudezijds Armsteeg 26) en maak kans op fantastische prijzen!

Presentatrice Viola Holt is het zonnetje in huis, zelfs als het prijzen regent!

Dolle pret met een De Prael bierpakket.

Christiaan kan het nog steeds niet geloven, maar rijdt hier toch echt weg op zijn nieuwe scooter.

Het leukste Amsterdamse feestje kun je elke woensdagavond in Brouwerij De Prael beleven!

OP 11 MEI, 22 JUNI

WIN EEN LA SOURIS SCOOTER! WIN!

Bij La Souris ben je verzekerd van goede kwaliteit tegen de beste prijs. Het merk staat op de achtste plek van de best verkochte scooters in Nederland. Bij La Souris koop je al een goede scooter vanaf ₏ 699,-. Je bepaalt zelf het design, de kleur en de stijlvolle accessoires. De scooters zijn zuinig in gebruik en dus minder belastend voor het milieu. Bovendien is een volledige garantie van maar liefst 3 jaar standaard onderdeel van een uitstekende service. In het ruime assortiment van La Souris vind je Retro Scooters, Vespelini Scooters, City Scooters en modellen van overige merken.

www.lasourisscooters.nl


‘HET GEEFT ME VLEUGELS DAT IK ER NOG BIJHOOR’

Willeke Alberti Het leven van Willeke Alberti is als een lied. Aan de hand van een aantal zeer bekende Amsterdamse coupletten en refreintjes praten we met de 71-jarige zangeres over haar veelbewogen leven. Interview Martijn van Stuyvenberg Foto Roy Beusker, Patricia Steur

Hee Amsterdam, ze zeggen dat je bent veranderd, Hee Amsterdam, je kan geen goed meer doen Maar wie dat zegt, die is geen Amsterdammer Want Amsterdam, je bent nog net als toen Drukwerk - Hee Amsterdam ♥ Is deze tekst nog steeds van toepassing? ‘Helaas kom ik te weinig in Amsterdam, maar het blijft de stad waar mijn hart en roots liggen. Amsterdam veranderd? Ongetwijfeld, maar het is ook kleurrijker geworden en dat is voor een deel toe te schrijven aan onze fantastische burgemeester. Als ik op een boot sta bij de Gay Pride en we langs de Westertoren varen, voel ik mij een trotse Amsterdammer. En zo kan ik nog heel veel speciale momenten en 8 MokumMagazine

gebeurtenissen opnoemen die zich in Amsterdam afspeelden en bij mijn leven horen.’ ♥ Er was eens een muisje in mooi Amsterdam Die zat in een molen heel stiekem verscholen Hij zong elke morgen: wat is het toch fijn Een muis in een molen in Mokum te zijn Rudi Carrell - Een muis in een molen in mooi Amsterdam ♥ Waarom is dat muisje uiteindelijk naar het Gooi gekropen? ‘Toen ik in 1970 werd gevraagd voor een rol in de tv-serie De Kleine Waarheid, reisde ik veel naar Blaricum, waar de opnamen plaatsvonden. In diezelfde periode kreeg ik een gouden plaat uitgereikt in Laren en dacht ik: dit is mijn plek. De

rust sprak me aan, evenals de natuur. Naar Amsterdam verhuizen zit er inmiddels niet meer in, maar mijn geboortestad woont in mijn hart.’ ♥ Al die Amsterdamse mensen Al die lichtjes ‘s avonds laat op ‘t plein Niemand kan zich beter wensen Dan een Amsterdammer te zijn Wim Sonneveld - Aan de Amsterdamse grachten ♥ Wat maakt jou een echte Amsterdamse? ‘Ik ben altijd omringd door echte Amsterdammers. Wat je dan als eerste leert - en nooit verleert, is de tongval en dat unieke gevoel voor humor. Met mijn vader heb ik dikwijls blauw gelegen van het lachen om de stomste dingen. Stond hij bijvoorbeeld in de zomer


een kerstplaat op te nemen waarbij hij steeds met hart en ziel ‘stil-lige nacht, heilige nacht’ zong. Zo zeiden ze dat in de Jordaan. Tot op de dag van vandaag kan ik geen ‘stille nacht, heilige nacht’ zingen zonder daaraan te denken en in de lach te schieten.’ ♥ Ik kan blijven kijken naar jou, Amsterdam Als je pracht zich al ’s ochtends ontvouwt

Elk hoekje, elk plein, iedere straat, elke gracht Alles aan jou is vertrouwd Peter Beense - Ik kan blijven kijken naar jou ♥ Welke Amsterdamse plekjes moet je altijd even bezoeken? ‘Ik kan urenlang staren naar de prachtige Westertoren, ‘de parel van de Jordaan’, waarop het plaquette van mijn vader is aangebracht. Ik word er heel gelukkig van dat er nog

steeds zoveel mensen zijn die daar een foto van maken. Tegelijkertijd blijft het een gigantisch gemis om hem te zien en dat wordt in de loop der jaren alleen maar erger…’ ♥ Amsterdam, Amsterdam De stad waar alles kan Amsterdam, Amsterdam Iedereen die weet ervan Maggie MacNeal - Amsterdam ♥ → MokumMagazine

9


We leven in een tijd waarin sommigen vinden dat de stad ‘verpretparkiseert’ en anderen hun zorgen uiten over terroristische dreigingen. Hoe kijk jij daar tegenaan? ‘Het is een typisch Amsterdamse eigenschap om je zorgen te maken of om te klagen, maar laten we vooral ook niet vergeten om ondanks alles positief te blijven. Wat er gebeurt in de wereld is af en toe verschrikkelijk, maar ik weiger te leven in angst. Het gaat steeds vaker over macht en geld, terwijl ik hoop dat we meer liefde en respect naar elkaar tonen. Het klinkt misschien ontzettend truttig, maar laten we vooral niet vergeten om juist in de stad waar alles kan van de dingen om ons heen te blijven genieten.’ ♥ Ik heb een eigen huis en wagen Dus volop reden trots te zijn Toch reed ik liever op m’n fietsie In ‘t spitsuur op ‘t Rembrandtplein 10 MokumMagazine

Bolle Jan - Heimwee naar Mokum ♥ Waar ben je het meest trots op? ‘Geluk zit niet in succes of een mooie auto, maar in de kleine dingen. Ik stond naast De Toppers in de Arena, mocht meedoen aan het tv-programma De Beste Zangers van Nederland, treed regelmatig op in verzorgingstehuizen en ik heb net een prachtige dvd in Carré uitgebracht. Wat ik daarmee wil aangeven, is dat het me vleugels geeft dat ik er nog bijhoor.’ ♥ Bij Rooie Nelis werd volop gezongen De hit van tante Leen en Johnny Jordaan En eens per jaar de kermis op de Boomgracht Wat is die tijd toch snel voorbij gegaan Koos Alberts - Samen terug naar Mokum ♥ Vind jij dat de tijd snel is gegaan? ‘Afgezien van kleine verdrietjes is het absoluut waar dat als je een leuk leven leidt, de tijd voorbij vliegt. Ik zie mijn leven als een vrolijk lied met een serieus refrein. Als ik terugkijk, denk ik niet dat er veel mensen zijn die zoveel mooie dingen hebben meegemaakt. Mijn ouders gaven me een fantastische jeugd en ik ben gezegend met een geweldige familie.

Soms zou ik nog best eens 18 willen zijn, maar als ik me weer eens flink heb uitgesloofd en stond te dansen, voel ik me ook wel eens 80. Hoe ik naar mijn toekomst kijk? Ik neem graag een voorbeeld aan mijn moeder, die bijna 90 werd en tot op het laatst voor haar familie zorgde. En net als mijn vader hoop ik ook vol passie en discipline te blijven zingen tot het eind.’ ♥ Als eens mijn laatste uur slaat De krachten mij langzaam omvliegt Dan wil ik aan mijn zolder een ruitje Waardoor ik jou, toren kan zien Willy Alberti - O mooie Westertoren ♥ Geldt dit Amsterdamse gevoel ook voor jou? ‘Twee jaar geleden speelde ik in de musical De Jantjes. Die liedjes zijn zó prachtig, dat ik er nog altijd vol van kan schieten. Gelukkig kan ik die herinneringen delen met mensen die dat ook nog hebben meegemaakt. Of er ooit een nieuwe Willy Alberti, Tante Leen of Johnny Jordaan opstaat, zal de tijd leren. Er is veel veranderd, alles gaat sneller en dit waren natuurlijk ook unieke artiesten die optraden in een tijd dat Nederland weer werd opgebouwd. Maar net als bij de Volendamse palingsound is ook het Amsterdamse repertoire tijdloos en is het wachten op de nieuwe lichting.’


25% korting bij de 400+ leukste hotspots! Altijd korting op eten ĂŠn drinken. -25%

25% korting op de gehele rekening

400+ Bij meer dan 400 restaurants

Digitale Kortingspas

Bestel nu met â‚Ź10 cadeau een 1-jarig lidmaatschap. Gebruik promocode TASTYCADEAU op:

start.tastyclub.nl

Verkrijgbaar in de

App Store

Vind het op


MIJN AMSTERDAM

Pia Douwes

Pia Douwes (51) belde ons haar favoriete Amsterdamse adresjes door… Interview Martijn van Stuyvenberg Foto Simone Leonhartsberger

1 HOTEL SEVEN ONE SEVEN

6 DELAMAR THEATER

Prinsengracht 717 ‘Ik heb in heel veel hotels gelogeerd, maar door de persoonlijke aandacht en de inrichting voel ik me hier altijd thuis.’ 2 RIJKSMUSEUM Museumstraat 1 ‘Na de renovatie is het Rijksmuseum een hotspot geworden.’ 3 DOUWES FINE ART Stadhouderskade 40 ‘Als je inspiratie hebt opgedaan in het Rijksmuseum, kun je er pal naast terecht bij mijn broers voor prachtige en betaalbare schilderijen en beelden.’ 4 DE BOERENMARKT Noordermarkt ‘Ik houd van bewust leven en gezond eten. De biologische markt op zaterdag is een aanrader.’ 5 KONINKLIJK THEATER CARRÉ Amstel 115-125 ‘Van buitenlandse producties tot het Wereldkerstcircus: Carré programmeert regelmatig unieke voorstellingen die je nergens anders ziet.’

Marnixstraat 402 ‘Om er te spelen, of om er als bezoeker naartoe te gaan: in dit heerlijke theater kom ik erg graag.’ 7 GREENWOODS Singel 103 ‘Na een tip ben ik hier laatst naartoe gegaan. Wat een vriendelijk personeel en heerlijk eten. Proef het zelfgemaakte brood!’ 8 VONDEL CS Vondelpark 3 ‘Een prachtige plek om vanaf het terras te kijken naar al die voorbijgangers, skaters en loslopende honden.’ 9 AMERICAN HOTEL Leidsekade 97 ‘Na het shoppen in de Leidsestraat is het inmiddels een traditie om hier even bij te komen. Het heeft nog zo’n nostalgische sfeer waarbij ik in gedachten de romanschrijvers om me heen zie opdoemen.’ 10 DE SMOESHAAN Leidsekade 90 ‘Een kletscafé waar ik na een voorstelling met collega’s graag even een biertje of een wijntje drink om weer even los te komen.’


TEST

DE LEKKERSTE

hotdog

VAN 020

Kom je te laat thuis en vind je de hond in de pot? Hier scoor je de lekkerste hotdog van Amsterdam! Productie Remco Buma, Sascha Korzec, Robert Plat, Martijn van Stuyvenberg

1 IKEA

3 HOTDOG KAR

5 THE FAT DOG

Hullenbergweg 2

Weteringlaan (brug)

Ruysdaelkade 251

Prijs: € 0,75 Oordeel: Keurig afgebakken broodje met een stevig worstje en een verrassend lekkere hotdogsaus - en je hoeft het allemaal niet eens zelf in elkaar te zetten! Wel een typisch geval van hap, slik, weg! Cijfer: 7 ½ 2 BULLS AND DOGS

Prijs: € 3,00 Oordeel: ‘Ik eet die rommel al jaren niet meer’, zegt de verkoper als we hem een broodje (kaas) zien eten. En gelijk heeft ‘ie! Cijfer: 6 4 HEMA

Stationsplein 45-A

Bellamyplein 51 (Foodhallen)

Prijs: € 4,50 Oordeel: Hier kun je kiezen uit knapperige Duitse pretzelbroodjes met zelfgedraaide lams-, rund,varkensvlees- en visworstjes, met elk hun eigen unieke sauzen en toppings. Zeer origineel worstenbroodje. Cijfer: 9

Prijs: € 2,25 Oordeel: De befaamde hotdog van de HEMA brings back a lot of memories. Het is en blijft een echte klassieker, met het meest zoute worstje maar ook met die heerlijke hotdogsaus. Cijfer: 8

Prijs: € 4,50 Oordeel: De Roy Donders hotdog bevat geen fancy garnituurtjes, maar is gewoon een broodje met een subtiel gerookte worst. Voor een exemplaar Een met alles erop en eraan kun je beter een andere, 3 euro duurdere hotdog-variant uitkiezen. Cijfer: 9 ½ 6 THRILL GRILL

van

Gerard Doustraat 98

Prijs: € 6,95 Oordeel: Een epische hotdog waarvan het verser dan verse worstje naar hartelust kraakt en spettert, Een Een om nog maar te zwijgen over de geweldige sauzen. Die uienchutney: O-Mmmmm-G! Cijfer: 10van

van

1

2

14 MokumMagazine

3

4

5

WINNAAR!

6


restaurant

Hemelse Modder sinds 1984

Restaurant Hemelse Modder is verbouwd en verfraaid. We hebben onszelf al vaker opnieuw uitgevonden en deze keer is het wederom gelukt. In onze nieuwe keuken bereidt een toegewijd team harmonieuze gerechten. In drie, vier of vijf smaakvolle gangen serveren wij eerlijke en veelzijdige seizoensgerechten. Oude Waal 11 - Amsterdam www.hemelsemodder.nl - 020 624 32 03


BLIND DATE

Twee Amsterdammers ontmoeten elkaar in Restaurant Tavenu en gaan daarna naar The Movies. ZIJ Hoe verloopt de date van Naam: Jolanda Jolanda en Edwin? Leeftijd: 31 Beroep: textielzeefdrukker

Productie Martijn van Stuyvenberg Met dank aan Restaurant Tavenu

HIJ Naam: Edwin Leeftijd: 32 Beroep: privĂŠchauffeur


‘EEN BLIND DATE IS EEN LEUKE UITDAGING OM NIEUWE MENSEN TE LEREN KENNEN’

Hoe hebben jullie je voorbereid op de blind date? Edwin: ‘Het was spannend om mee te maken en ik was erg zenuwachtig. Omdat alles onbekend is, wist ik niet wat ik kon verwachten. Het enige dat ik van tevoren in de hand had, was goed douchen, extra shampoo gebruiken en mijn lekkerste geurtje opdoen.’ Jolanda: ‘Ik was ook een beetje zenuwachtig en vooral bang dat het niet zou klikken. Ik hield mezelf voor dat zo’n blind date een leuke uitdaging is om nieuwe mensen te leren kennen.’ Wat was je eerste indruk van de ander? Edwin: ‘Ze is geen model, maar wel een meisje dat net zo direct en open reageert als ik. Daar houd ik wel van.’ Jolanda: ‘Toen ik hem zag zitten, dacht ik: ja, hij heeft wel een leuke uitstraling. Zijn blauwe ogen vielen me als eerste op.’

Was er genoeg gespreksstof, of vielen er ook stiltes? Jolanda: ‘Stiltes zijn er niet echt gevallen. We hebben de hele avond gekletst en waanzinnig lekker gegeten.’ Edwin: ‘We zaten een beetje om elkaar heen te draaien. Het was niet ongemakkelijk, maar er was wel een zekere afstand die je normaal gesproken met goede vrienden hebt.’

trouwens wel op dat ze best een strenge moeder kan zijn.’ Hoe eindigde de avond? Edwin: ‘We zijn naar The Jungle Book geweest en dat was erg gaaf. Aan het einde van de avond hebben we nummers uitgewisseld en spraken we af dat we misschien nog een keer naar Walibi Holland gaan. Eens kijken of we onder wat extremere omstandig­heden ook met elkaar kunnen lachen…’ Jolanda: ‘En misschien zeggen we na die dag wel: het was toch allemaal niet zo…’

Waarin verschillen jullie van elkaar? Jolanda: ‘Edwin is vrij makkelijk. Hij is het type ‘we zien het allemaal wel’ en zo ben ik zeker niet. Ik heb meteen verteld dat ik twee kinderen heb, omdat ik ze nu eenmaal niet kan wegmoffelen. Ik vond het fijn dat hij daar goed op reageerde.’ ❤  Edwin: ‘Tja, na mijn dertigste Liefde is… afspreken om heb ik me voorgenomen dat samen in de hoogste en snelste ik me daar niet zo druk om achtbaan van de Benelux maak. Prima dus, zolang er te springen. Wil jij ook een maar geen jaloerse exen voor blind date? Mail naar haar deur staan. Het viel me info@mokummagazine.nl

Nieuwe menukaart! Restaurant Tavenu is gevestigd in een zeventiende eeuws pand binnen het bioscoopcomplex The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam. Van fingerfood tot vis, vlees en vegetarische gerechten: je kunt alles delen met je tafelgenoten en het wordt op tafel gezet zodra het klaar is.

Restaurant TAVENU (Haarlemmerdijk 161) Telefonisch reserveren: 020-6386016, of via www.restaurant-tavenu.nl


Maarten Spanjer Een echte Amsterdammer en een vat vol verhalen. In zijn boek Spanjer in Stukken bundelde Maarten Spanjer (63) zijn levensavonturen. Interview Martijn van Stuyvenberg Foto Daan Brand

Het verhaal begint in de Retiefstraat in Amsterdam-Oost. Uit wat voor gezin kom je? ‘Ik was de jongste broer uit een katholiek gezin van acht kinderen. We werden opgevoed met harde hand én schoen! Mijn moeder had reuma en m’n vader was opperwachtmeester der Rijkspolitie, waar hij overigens niet veel over sprak. Pas later hoorde ik dat hij bij de technische recherche zat en foto’s maakte van een plaats delict. Van m’n moeder heb ik achteraf wel eens gehoord dat ze voor deze functie iemand zochten die zijn mond kon houden. Die eigenschap heb ik dus niet van hem meegekregen!’ Wat voor jongetje was die jongste zoon? ‘Toevallig kwam ik laatst een schoolrapport tegen waarop een aantal rake typeringen stond. Zo werd ik als uitermate onhandelbaar omschreven, met als toevoeging: wel welwillend. Zéér gejaagd type, stond er nog bij. Kennelijk 18 MokumMagazine

vonden ze mij te druk. Op dat compleet onhandelbare ben ik erg trots. Ik had het vrij teleurstellend gevonden als ik was omschreven als een braaf jongetje.’ Wat voor carrière had je voor ogen? ‘Ik speelde bij s.v. De Meer, waar ook Louis van Gaal zat. Een carrière in het profvoetbal zat er niet in, dat had ik al snel door. Alles wat er daarna gebeurde, is me overkomen. Op mijn zestiende ging ik het huis uit en kwam ik terecht op een klein zolderkamertje zonder toilet in de Burmanstraat. Ik had een bijbaantje in Café de Doffer in de Runstraat en deed daarnaast wel eens wat figuratiewerk, omdat dat goed verdiende. Ik heb nooit voor ogen gehad dat ik acteur wilde worden, maar ik werd van straat geplukt door een regisseur die dan toevalligerwijs een onbekende jongen nodig had.’ Taxi, Spetters, Soldaat van Oranje en De Kameleon,

‘OP MIJN SCHOOLRAPPORT STOND: COMPLEET ONHANDELBAAR’

tv-commercials en bestsellers schrijven: het staat allemaal op je CV. Waar ben je het meest trots op? ‘Het is leuk om te ontdekken dat je ergens goed in bent en dat was bij het tv-programma Taxi het geval. Dat programma heeft mijn leven voor een groot deel veranderd. Verder ben ik niet zo snel ergens trots op, want dat is geen eigenschap waar je veel mee opschiet. Presenteren of acteren is nooit een noodzaak voor me geweest. Bij schrijven was dat altijd meer het geval. Om de zoveel tijd heb ik er de behoefte aan om dingen die door mijn hoofd spelen op papier te zetten. Ik ben er dan ook heel blij mee dat mijn verhalenbundel Spanjer in Stukken na dertig jaar schrijverschap een soort van levenswerk is geworden.’ Waaruit bestaat het leven van Maarten Spanjer anno 2016? ‘De dag komt in elk geval altijd om. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om een aantal Amsterdamse verhalen tot een scenario te bewerken en ik ga er mijn uiterste best voor doen om daar een producent bij te zoeken. En tot die tijd blijft mijn motto: niet bij de pakken neerzitten, pak een leuning!’


MokumMagazine 19


COLUMN

Ons aller Ajax 15 MEI 2011 Er zijn gebeurtenissen en data die je gewild of ongewild je leven lang meedraagt. Indertijd wist iedereen waar men was toen die hoorde dat John F. Kennedy (1963) was doodgeschoten. Nadat 2 vliegtuigen 2 World Trade Centers (2001) binnenvlogen, zat de hele wereld naar ‘9/11’ te kijken. Aan 7 juli 1974 willen we liever geen woorden meer vuil maken en het recente overlijden van Johan Cruijff is eigenlijk niet te verwerken. Ajacieden herinneren zich met het allergrootste plezier de vele cups en kampioenschappen. De exacte datum waarop ze werden bijgeschreven doet er begrijpelijkerwijs zelden toe. Totdat die vanzelfsprekende verzameling pijnlijk plotseling stokte. In 14 seizoenen Amsterdam ArenA tekende Ajax weliswaar voor 6 KNVB bekers, maar won het slechts 3 landstitels. Een confronterend gemiddelde. Terwijl de Amsterdammers op 29 bleven steken, zette PSV na 2004 eerst een serie van 4 landskampioenschappen neer waarop AZ (2009) en FC Twente (2010) Ajax ook nog eens aftroefden. Een Mokums trauma dat opmerkelijk veel hoongelach buiten de hoofdstad opleverde. Tegen dit droeve decor kreeg Ajax een onvermoede kans om op de laatste speeldag van het seizoen 2010/2011 in eigen huis de regerend kampioen te onttronen. Het werd een datum om nooit te vergeten. Een nerveuze, maar kolkende ArenA was op 15 mei 2011 hoogzwanger van die dertigste landstitel die maar niet het daglicht wilde zien. André Hazes Jr. vertolkte het opzwepende Bloed, Zweet en Tranen en de ploeg van Frank de Boer doorbrak vervolgens ten koste van FC Twente (3-1) deze onkarakteristieke impasse. De gedroomde derde ster kon op het shirt worden bijgezet. 29 april 2007 is een datum die in Amsterdam heel snel is vergeten. Die zondag kwam Ajax 1 doelpunt tekort om kampioen te worden. In Eindhoven dacht men gemakshalve niet meer aan de overtreding van Farfan die middag in blessuretijd, die met een strafschop voor Vitesse had moeten worden bestraft. ‘Unlucky Ajax’. Beide clubs stevenen ook dit jaar af op een afrekening op de allerlaatste dag van de competitie. Wellicht weer op doelsaldo. Ook al heeft 15 mei 2011 zijn eigen lading en bevrijding: 8 mei 2016 kan zomaar een memorabel moment worden in de rijke geschiedenis van de recordkampioen. Robert Leon dutchfellow.wordpress.com

20 MokumMagazine


GADGETS

AAP, LAMP, MIES Met de Monkey Lamp van Seletti ben je nooit in de aap gelogeerd! Verkrijgbaar in hangend, staand, en zittend. In de winkel en online te koop. Vanaf € 205,00 | klevering.nl/home

LITMANEN10 Een openhartig verslag van het leven en de loopbaan van Jari Litmanen. In zijn eigen woorden verteld en zonder voorbehoud. € 19,95 | vi.nl/webshop

MOKUM’S BADASS Met zo’n schitterend kunstwerk aan de muur of om je bovenlijf laat je zien dat je een trotse Mokum’s Badass bent! Vanaf € 24,95 | batartworks.com

LICHTE, DUBBELE OF ZWARE TONGVAL TURN UP THE BASE Designers Kranen/Gille sloegen de handen ineen met het befaamde horlogemerk LEFF amsterdam. Verkrijgbaar in zwart en wit. € 399,00 | leffamsterdam.com

Tongval is een eigenzinnig speciaalbier van Nederlandse bodem van en voor fijnproevers. Verkrijgbaar bij onder meer eetcafé Dwaze zaken (Prins Hendrikkade 50) en bij DEEN Supermarkten.


INTERVIEW

‘IK BEN EEN LAATBLOEIER DIE DOOR SCHADE EN SCHANDE WIJZER IS GEWORDEN’

Berget Lewis Berget Lewis (44) is niet alleen een Lady of Soul, maar ook een echte powervrouw. En een echte Amsterdamse lady, niet te vergeten… Interview Martijn van Stuyvenberg

Lady from Amsterdam ‘Als ik in mijn sas ben, hoor je meteen dat ik een Amsterdamse ben. Dan zie ik de mensen om me heen bijna denken: hoe bestaat het dat deze donkere vrouw zó ontzettend plat praat? Maar ja, ik ben hier geboren en getogen. En het grappige is: ik ben nota bene opgegroeid in de Emmastraat - in het sjieke Amsterdam-Zuid!’ Stylish lady ‘Ondanks mijn voloptueuze figuur durf ik qua kleding veel aan. Overdag loop ik er casual bij, maar als ik de bühne opga, houd ik ervan om uit te pakken. Ik ben heel trots op mijn mooie benen, dus die laat ik graag zien. Voor de rest moet het vrouwelijk en zeker niet ordinair zijn. Ik word wel eens flamboyant genoemd, maar dat ben ik zeker niet. Ik ben gewoon een dame met een plusmaatje die ook niet vies is van een mooie galajurk met een decolleté en een stijlvolle split.’

Young lady ‘Ik word dit jaar 45, maar ik stoei verder niet met mijn leeftijd. Laat ik het zo zeggen: ik voel me nog lang geen veertiger, al ben ik dat natuurlijk allang. Ik heb gemerkt dat ik, naarmate ik ouder en wijzer word, steeds lekkerder in mijn vel zit. Ik leef op wat ik heb meegemaakt, maar sta volop in het leven en blijf jong van geest en hart.’ Independent lady ‘Ik wist al vroeg dat ik artiest wilde worden en niet in de wieg was gelegd voor winkelmadam. Op mijn eenentwintigste zat ik op kantoor en ben ik na de zoveelste lunchpauze de deur uitgelopen. Jongens, ik zie jullie nooit meer, want ik word artiest, riep ik nog. Daarna heb ik alles zelf opgebouwd. Dat was geen vanzelfsprekendheid, maar ik ben er trots op dat ik nu iets doe waar ik het gelukkigst van word.’

Wise lady ‘Ik ben een laatbloeier die door schade en schande wijzer is geworden. Bij de een komt alles aanwaaien en een ander moet knokken voor z’n plekje. Ik behoor tot de laatste categorie en daar ben ik eigenlijk wel blij om. Door alle ervaringen weet ik nu wel hoe ik mijn zaakjes moet regelen en waarop ik moet letten.’ Lady of Soul ‘Soul is bezieling en dat moet je hebben in alles wat je doet in het leven. Als je het daarmee eens bent, is de kans groot dat we soulmates zijn.’

WIN

10X DVD LADIES OF SOUL -Live At The Ziggo Dome 2016 Het grootste soulevenement van de Benelux zat ook dit jaar boordevol muzikale, vocale en visuele hoogstandjes. Volgend jaar vindt de vierde editie plaats, waarvoor de kaartverkoop al is begonnen. Wil je deze dvd winnen via Mokum Magazine? Check mokummagazine.nl


LIVE AT AMSTERDAMSE BOS

9 concerten die je niet mag missen! LIVE AT is een serie openluchtconcerten op zomeravonden, in de prachtige setting van het Amsterdamse Bostheater. Deze 9 optredens mag je absoluut niet overslaan.

CANDI STATON Zondag 5 juni Souldiva Candi Staton heeft grote hits op haar naam staan als Young Hearts Run Free, Nights On Broadway of de hit remix van You Got The Love. Na grote optredens als Glastonbury en North Sea Jazz trad Staton de afgelopen jaren in een kleinere setting op. De intieme locatie van het Amsterdamse Bostheater sluit daar perfect op aan. MAAIKE OUBOTER Zondag 12 juni Kwetsbare en intelligente liedjes van een indrukwekkende zangeres, die in de prachtige natuurlijke omgeving van het Amsterdamse Bostheater zonder twijfel een extra lading zullen krijgen. THE COMMON LINNETS Vrijdag 15 juli The Common Linnets bestaan uit Ilse DeLange, JB Meijers, Jake Etheridge en Matthew Crosby. Intieme, akoesti-


sche songs aangevuld door nummers met een krachtige rocksound. Een briljante combinatie van country en moderne Americana. NEIL FINN Zondag 7 augustus Woordkunstenaar Neil Finn staat bekend om zijn fantastische songwriting. Met zijn band Crowded House scoorde hij wereldhits als Weather With You en Don’t Dream It’s Over. Als solo-artiest deinst hij er niet voor terug om zijn experimentele kant te laten zien. NAHKO AND MEDICINE FOR THE PEOPLE Maandag 8 augustus Geïnspireerd door verhalenvertellers als Bob Dylan en Conor Oberst trekt Nahko Bear al jaren de wereld over met zijn gitaar. Gaandeweg vormde hij de Medicine for the People, een groep muzikanten die zich laat inspireren door de wereld en haar verschillende culturen.

JOEP BEVING INVITES: MAARTEN VOS & MORE Maandag 15 augustus Thuis componeerde pianist Joep Beving 11 bijzondere pianostukken en bundelde deze op zijn debuut Solipsism. De neoklassieke stukken zijn inmiddels goed voor ruim 20.000.000 streams op Spotify.

FRANK TURNER AND THE SLEEPING SOULS Maandag 5 september Met zijn krachtige stem, hoopvolle teksten en enorme charisma wint singer-songwriter Frank Turner met zijn begeleidingsband The Sleeping Souls ieder publiek voor zich. Hij was de afgelopen jaren een graag geziene gast in de Nederlandse clubs, maar veroverde ook de festivalweides van Lowlands en Pinkpop.

SHARON JONES & THE DAP KINGS Zondag 28 augustus De 59-jarige Sharon Jones uit Brooklyn brak pas op late leeftijd door met de eerste release op het inmiddels befaamde soul label Daptone Records. Haar band The Dap-Kings groovet als de betere jaren ‘70 funkbands en bepaalde onder meer het geluid op het album Back To Black van Amy Winehouse.

KOVACS Maandag 12 september Het debuutalbum Shades of Black, met daarop uiteraard de singles My Love en Diggin’, schoot na verschijnen direct naar de eerste plek in de albumlijsten. Met haar rauwe stem en intrigerende muziek doet Kovacs denken aan een mix tussen Lana del Rey, Amy Winehouse en Goldfrapp.

Deze invloeden hoor je terug in hun unieke mix van folkrock, hiphop en wereldmuziek.

VOOR MEER INFO & TICKETS: LIVEATAMSTERDAMSEBOS.NL


@ilonaizabella

@wikaatje

@nielsluigjes

@ iauwhwee

Mokum Magazine heeft een Instagram account @mokum­magazine. Deze maand instagra’dam hebben we 3 prijswinaars van de tag #emptyschpvrtmsm, na een prachtige middag in het lege Scheepvaartmuseum. Hiernaast de winaar van de Museumjaarkaart, geschonken door het Scheepvaartmuseum: @iauwhwee (Iauw Hwee), hieronder Mokum Magazine winnaressen @ilonaizabella en @wikaatje (Willemien Kamps) die gelijk eindigden. Onder de foto's van de Instagram meet in een leeg Tuschinski theater. Linksonder en winnaar van het Pathé abonnement: @nielsluigjes (Niels Luigjes) Rechtsonder en winnaar van de Pathé #emptytuschinski tag @iauwhwee (Iauw Hwee).

@ iauwhwee

INSTAGRA’DAM


HIGH CLASS ESCORT

Te duur?!

Foto Remko Kraaijeveld

Marike van der Velden is eigenaresse van Society Service, het grootste high class escortbureau van Nederland en auteur van het boek Escort Bijbel. Samen met high class escort Laura biedt zij een onthullend inkijkje in de eredivisie van het verleiden. Dagelijks ontvangen we bij Society Service meer dan 500 emails en telefoontjes. Een kwart hiervan gaat over bestaande boekingen. De andere vragen zijn van geïnteresseerden die nog niet eerder bij ons hebben geboekt. Vaak bellen ze omdat de prachtige dames op onze website hen aanspreken. Het is dan zaak om zo snel en beleefd mogelijk het tarief vanaf 700 euro voor 2 uur - duidelijk te maken. De ervaring leert dat dit de belangrijkste reden is waarom een contact niet leidt tot een boeking. De reacties zijn nogal wisselend. De een vindt het geen probleem en had dit al op de website gezien. De ander bedankt vriendelijk, omdat het buiten zijn budget valt. Weer iemand anders is verbaasd over het tarief. De helft vraagt om toelichting, de andere helft scheldt ons uit. We zetten graag uiteen waarom het nou precies zo ‘duur’ is. Laten we uitgaan van het starttarief van 700 euro voor een boeking van 2 uur. Dit is meestal mogelijk binnen een straal van zo’n 85 kilometer vanaf de woonplaats van de escort. Laten we uitgaan van een high class escort in Amsterdam en een boeking op Schiphol. Over het algemeen zullen de reiskosten de helft van een taxirit zijn, dus zo’n 50 euro. Er blijft dan nog 650 euro over. Aangezien we BTW betalen over het volledige bedrag blijft er na aftrek hiervan nog zo’n 530 euro over. Dit moet worden verdeeld tussen de escort en het bureau. Wat de vaste prijsafspraken betreft komt dat vaak neer op 1/3e voor het bureau en 2/3e voor de escort. Dat is dus zo’n 350 euro. Niet slecht betaald, toch? Fout! Ook daarover moeten weer belastingen worden betaald, namelijk bijdrage ZVW en loonbelasting. Van deze 350 euro houdt ze in het beste geval zo’n 310 euro over en in het slechtste geval 235 euro. Dat klinkt als veel geld voor 2 uurtjes, maar bedenk je dat haar reistijd dan niet wordt uitbetaald en haar tijd om zich op te tutten voor haar cliënt ook niet. Begrijp me niet verkeerd: meer dan 50 euro per uur netto is niet slecht betaald voor een spannende avond. Maar sommige avonden zijn niet zo spannend en dan is het toch net effe wat minder lekker betaald… www.societyservice.com ‘1 OP DE 10 BOEKINGEN IS ZÓ LEUK DAT IK BEDENK: WAT HEB IK TOCH EEN FANTASTISCHE BAAN…’


Eva Simons

Auditie doen is net solliciteren: je moet jezelf in een korte tijd zo goed mogelijk presenteren. Hoe doe je dat bij een tv-talentenjacht als Idols? Eva Simons (32) geeft tips. Interview Martijn van Stuyvenberg Foto RTL/William Rutten

Bij twijfel wel of niet meedoen? ‘Als je zelf al twijfelt over je talent, neig ik ernaar om het je niet aan te raden. Maar als muziek iets met je doet en je in staat bent om jezelf kritisch te beoordelen, kun je best eens een poging wagen.’ Hoe bereid ik me voor? ‘Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je geen ervaring hebt, zoals bij de meeste Idols-auditanten het geval is. Ik zou allereerst je omgeving vragen wat ze van je stem vinden. Doe zeker geen artiesten na. Naar een tweede Beyoncé of Justin Bieber zijn we niet op zoek, want die zijn er al!’ Naar wie kan ik van tevoren het beste luisteren? ‘Naar jezelf. Maak opnames en wees voorbereid om je eigen geluid te bekritiseren. Je gaat fragmenten horen die 28 MokumMagazine

niet zo goed zijn. Probeer die stukken te verbeteren en bedenk: ‘wel aardig’ is niet goed genoeg.’ Wat trek ik aan? ‘Zorg dat je er lekker fris uitziet en doe iets aan waarin je je goed voelt. Trek zeker geen leren broek aan als je die normaal ook niet draagt.’ Wat moet ik doen als ik een zwaar Amsterdams accent heb? ‘Ik kom uit de Jordaan, dus als jurylid vind ik het al gauw charmant als ik iemand plat Amsterdams hoor praten. Het zou geen probleem moeten zijn, maar ik kan me voorstellen dat je ook niet meteen in een hokje gestopt wil worden. Dus zit er maar één ding op: knallen! Blaas die jury omver.’ Wat als ik op de dag van mijn auditie snipverkouden ben? ‘Goede juryleden luisteren daar

doorheen. Houd je weerstand op peil en gebruik het zeker niet als smoes. Juist de mensen die heel slecht zijn gebruiken een verkoudheid vaak als excuus.’ Heeft een Nederlands- of Engelstalig nummer meer kans van slagen? ‘Dat maakt niets uit. Kies een nummer waar jij je gevoel het beste in kan leggen.’ Wat doe ik als ik m’n tekst vergeet of een valse noot raak? ‘The show must go on. Zeker bij een tv-programma als Idols is het belangrijk dat je laat zien dat het je niks doet. Ga zeker niet stoppen of opnieuw beginnen, maar tra-la-la je er gewoon doorheen.’ Wat doe ik als de jury begint te lachen? ‘Dat is geen goed teken. Zing maar gewoon door en kijk


‘NAAR EEN TWEEDE JUSTIN BIEBER ZIJN WE NIET OP ZOEK’

naar degene die niet lacht.’ Wat doe ik als ik het niet eens ben met de kritiek van Eva Simons? ‘Uiteindelijk ben je zelf de baas. Je mag het dus met me oneens zijn.’ Wat doe ik na afloop als ik door ben? ‘Het is een wedstrijd die je moet zien te winnen. Check je concurrentie, maar blijf je focussen op je eigen performance.’ En als ik nou ben afgewezen? ‘Vooral doorgaan!’ Oké, bedankt Eva! Heel Nederland lacht me uit omdat ik bij Idols voor lul stond… ‘Blijf positief. Zelfs als je voor lul stond, kun je daarna nog altijd vet scoren.’


De OBA is het kloppend kennishart van Amsterdam. Een ontmoetingsplek voor jong en oud waar ontwikkeling centraal staat en een levendige proeftuin vol kennis, informatie en cultuur. Alle informatie over de OBA vind je op www.oba.nl

TENTOONSTELLING Een avontuur in de wereld van Jheronimus Bosch! - illustraties van Thé Tjong-Khing 13 mei t/m 30 juni, jeugdetage, Centrale OBA Meestertekenaar Thé Tjong-Khing tekende voor Bosch 500 jaar een prentenboek vol fantastische wezens uit het werk van de beroemde schilder Jheronimus Bosch. Kom ook het Bosch jaar vieren op de jeugdetage van de Centrale OBA! En bekijk de tekeningen uit het geweldige boek: Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal.

OBA BIJBLIJVERTJE Volg de OBA op social media @obamsterdam /obamsterdam @obamsterdam

30 MokumMagazine

De OBA is naast een bibliotheek ook een podium, expositievloer, studio, laboratorium, workshopruimte, leslokaal, lees- en studiezaal en meer. De OBA is het grootste platform van Amsterdam voor de uitwisseling van kennis, informatie en cultuur en toegankelijk voor iedereen. De OBA is om bij te blijven. In OBA bijblijvertjes zie je in hele korte filmpjes wat er allemaal in de OBA te beleven valt en bezoekers vertellen over hun leermoment: hun OBA bijblijvertje.


STUDYSHARE: STUDEREN ZONDER AFLEIDING Van dinsdag 3 t/m zaterdag 21 mei vindt in de OBA opnieuw StudyShare plaats, voor iedereen die zonder afleiding wil studeren. StudyShare is de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden. Je studeert met anderen in een lokaal en kunt zelfs je mobieltje in bewaring geven. Voorin zit de Studybob van de OBA, die streng toezicht houdt. Kijk voor alle info op oba.nl/studyshare

BIJ DE OBA OBA Bijlmer OBA Bijlmer heeft een actuele collectie boeken, dvd’s, kranten en tijdschriften, een ruim leescafé en een prachtige binnentuin. In de collectie wordt extra aandacht besteed aan boeken over Suriname en de Antillen. Daarnaast is er een BoekStarthoek met materialen voor baby’s en peuters. In de bibliotheek zijn verder studieplekken (met en zonder computer), een NL-plein met vier oefenpc’s en een vertelmuur. De expositiewand vertoont wisselende tentoonstellingen en in de agenda op oba.nl vind je een overzicht van de verschillende activiteiten in OBA Bijlmer.

50% KORTING OP OBA-ACTIVITEITEN Als lid van de OBA ontvang je 50% korting op de OBA-activiteiten. Dat zijn er zo’n 6.000 per jaar! Ben je nog geen lid, ga dan naar oba.nl/lidworden

MokumMagazine 31


Foto Raul Neijhorst

FILM

DE FILMTOPPERS VAN

Murth Mossel BESTE ACTEUR Sean Penn FAVORIETE ACTRICE Glenn Close BESTE REGISSEUR Quentin Tarantino BUITENLANDSE FILM La Vita è Bella ANIMATIE Aladdin ACTUELE AANRADER Captain America: Civil War KLASSIEKER The Kentucky Fried Movie SOUNDTRACK Super Fly BENIEUWD NAAR Jason Bourne Murth is de stem van Bomb in Angry Birds.

32 MokumMagazine

STRIKE A POSE In 1990 worden 7 jonge dansers door Madonna gecast voor haar spraakmakende Blond Ambition Tour. 25 Jaar later nemen de dansers ons mee terug achter de schermen en onthullen ze de werkelijkheid over hun levens tijdens en na de tour. Regie: Ester Gould, Reijer Zwaan Genre: documentaire Land: Nederland Lengte: 85 minuten Te zien: vanaf 26 mei

TRUMAN Julián is terminaal ziek en accepteert dat sterven deel uitmaakt van het leven. Om die reden organiseert hij zijn laatste afscheid. Zijn grootste zorg: een nieuw thuis vinden voor zijn hond Truman. Regie: Cesc Gay Genre: drama Land: Spanje Lengte: 108 minuten Te zien: vanaf 12 mei

Filmtoppers in 020 THE GODFATHER 2 De jonge Vito Corleone groeide op in Sicilië en weet zich in New York op te werken tot een machtige gangster. Ook vertelt de film het verhaal van zijn zoon Michael, die eind jaren ‘50 probeert de family business uit te breiden. Regie: Francis Ford Coppola Genre: misdaad, drama Land: Verenigde Staten Lengte: 202 minuten Te zien: elke zondag in mei om 21.00 uur

THE IDOL Mohammed wil meedoen aan de tv-talentenjacht Arab Idol, waarvoor hij vanuit de Gazastrook een gevaarlijke reis naar Egypte moet afleggen. Hij weet de grens te passeren en mag zonder uitnodiging meedoen aan de auditie. Regie: Hany Abu-Assad Genre: drama Land: Palestina Lengte: 100 minuten Te zien: vanaf 2 juni


A HEAVY HEART Voormalig bokskampioen Herbert wordt gediagnosticeerd met de ongeneeslijke zenuwziekte ALS. Met nog weinig tijd te leven worstelt Herbert met zichzelf en de muur die hij jarenlang om zich heen heeft gebouwd. Regie: Thomas Stuber Genre: drama Land: Duitsland Lengte: 109 minuten Te zien: vanaf 26 mei

REMEMBER Zev lijdt aan geheugenverlies. Zijn vriend Max schrijft uitgebreide instructies op voor de reis die Zev wil maken. Hij gaat op zoek naar de man die 70 jaar eerder verantwoordelijk was voor de dood van zijn familie in Auschwitz. Regie: Atom Egoyan Genre: drama Land: Canada Lengte: 95 minuten Te zien: vanaf 19 mei

FREEHELD Rechercheur Laurel durft haar liefde voor Stacie pas openbaar te maken wanneer ze ontdekt dat ze terminaal ziek is. Ze heeft als laatste wens dat haar pensioenuitkering wordt uitbetaald aan de vrouw van haar leven, maar dat wordt door het politiekorps geweigerd. Regie: Peter Sollett Genre: drama Land: Verenigde Staten Lengte: 103 minuten Te zien: vanaf 19 mei

MIDNIGHT SPECIAL Roy slaat op de vlucht om zijn zoon Alton te beschermen. Alton is een jongen met mysterieuze gaven die zelfs Roy niet begrijpt. Wat begint als een vlucht voor religieuze extremisten en de lokale politie escaleert al snel tot een landelijke klopjacht. Regie: Jeff Nichols Genre: avontuur, drama, sciencefiction Land: Verenigde Staten Lengte: 112 minuten Te zien: vanaf 12 mei

MokumMagazine 33


MOKUMS PUZZELTJE

Los de puzzel op. De letters in de gekleurde vakjes vormen de achternaam van een Amsterdamse zangeres. Horizontaal 1. Café op het Leidseplein 5. …gracht 7. Kapsalon Basic & … (Middenweg 237) 10. Amsterdams woord voor ‘smoel’ Verticaal 1. Dit beroep is zó ontzettend gegroeid, dat Amsterdam een record heeft ten opzichte van andere steden 2. …plein 3. Ierse voetbalbond 4. Hell’s … 6. Mokums woord voor gevangenis 8. Brandgang 9. I Am … (modellenbureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal)

WIN 2X EEN MONKEY LAMP VAN SELETTI T.W.V. € 410,-

WIN

Een brutale zittende, staande of hangende aap met een ledlamp in zijn hand van het Italiaanse merk Seletti. De aap is van polyresin en er zit een lang (strijkijzer)snoer bij van ruim 4 meter met een schakelaar. We geven 2 exemplaren weg. Los de puzzel op, ga naar mokummagazine.nl en laat je antwoord achter. Je kunt meedoen t/m maandag 6 juni.

34


Wil je een auto rijbewijs halen in Amsterdam

Maak een afspraak voor een proefles

, 6 2 €

en ben je op zoek naar een Verkeersschool of rijschool in Amsterdam die goed rijles geeft? Dan ben je bij Verkeersschool Nelen aan het juiste adres. Dankzij onze deskundige rijinstructeurs, hoef je minder rijlessen te nemen en ben je dus goedkoper uit! H.J.E Wenckebachweg 53a 1096 AK Amsterdam www.nelen.nl E-mail info@nelen.nl Openingstijden: Ma t/m vr: 08:30 – 17:00 Za: 08:30 – 13:00

Bel ons : 020 6633773


(45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

Profile for Mokum Magazine

Mokum Magazine 05/2016  

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 50.000 exemplaren op meer da...

Mokum Magazine 05/2016  

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 50.000 exemplaren op meer da...

Advertisement