Mokum Magazine 03/2024

Page 1

NIEUWE Q&A RUBRIEK! ‘WELKE SOA KOMT HET VAAKST VOOR IN AMSTERDAM?’ TEST HET LEKKERSTE BROODJE BAL VAN 020

EEN BIJZONDERE ONTMOETING MET LOUIS VAN GAAL
Gr atis
3 - 2024
Jaargang
13, nr.

REAL CRAFTSMANSHIP

Creating beauty for centuries

• Oldest diamond polishing factory in the world

• Large collection of diamonds, jewelry and watches

• Visit our new boutique (Paulus Potterstraat 6)

• Free guided tours

• Open 7 days a week from 9 am - 5 pm

ROYALCOSTER.COM

Bril: Dick Moby Amsterdam

Opticien: Ralph Optiek

Hoodie: The Jordaan Collection

Cap: Mokum Made

Nadat ik op een vrijdagmiddag de sleutel in het slot stak en me omdraaide, keek ik in het gezicht van een man die in alle opzichten aan het begrip ‘zwerver’ voldeed. Tot mijn verbazing reed hij op een fatbike. Hij droeg een sjofele bruine jas, een gescheurde spijkerbroek en afgetrapte instappers waar ongetwijfeld ooit een mooi prijskaartje aan hing. Op het moment dat hij zijn verhaal afstak, begon het zachtjes te regenen. In mijn gedachten werd het nummer Raindrops Keep Fallin’ On My Head van B.J. Thomas opgezet, maar het smoezelige heerschap bleef er graag doorheen praten. Eerst stelde hij zich netjes voor als ‘Joost’ en hij vertelde dat ‘ie twee jaar geleden met veel pijn en moeite een jarenlange verslaving had overwonnen. Clean zijn was het beste dat hem ooit was overkomen. ‘Maar de opvang zit vol vandaag en ik kan er dus geen gebruik van maken. En ik ben absoluut niet het type dat om cashgeld vraagt, want ik weet heus wel dat u dan denkt: daar koopt hij waarschijnlijk drank of drugs voor.’ Inderdaad, dat dacht ik. Maar door zijn vele kraaienpootjes en de diepe groeven in zijn gezicht zag hij er nog steeds niet bepaald uit als iemand die van mijn centen linea recta een blikje Chocomel bij de AH Westerstraat zou gaan halen. Opnieuw leek de man over paranormale gaven te beschikken. ‘En nu gaat u waarschijnlijk zeggen dat u geen los geld op zak heeft?’ Ik knikte - en probeerde mij ondertussen uit de voeten te maken, zoals een politicus die geen zin meer heeft in een parlementaire verslaggever. De zwerver fietste met me mee en haalde bij wijze van laatste poging een apparaatje uit zijn binnenzak. ‘U kunt ook bij mij pinnen’, klonk het triomfantelijk naast me. De digitale (r)evolutie heeft kennelijk ook in bedelaarsland plaatsgevonden. Uit zijn binnenzak viste hij een iPhone 15 Plus, die via bluetooth met het pinapparaat was verbonden. Hoofdschuddend wenste ik deze visionair een fijne dag toe en liet hem bedremmeld en contactloos achter. Waar is de tijd gebleven dat je na betaling van een joetje direct kon wegrijden op je nieuwe, gejatte Batavus?

Martijn van Stuyvenberg

Hoofdredacteur Mokum Magazine

Jaargang 13, nummer 3

Driehoekstraat 22 1015 GL Amsterdam 020-7522482

info@mokummagazine.nl

COVERFOTO

Koen van Assema

HOOFDREDACTIE

Martijn van Stuyvenberg

Robert Plat

ARTDIRECTION EN VORMGEVING

Evelyne Dielen

SALES MANAGER

Sabina Erents sabina@mokummagazine.nl

MARKETING & DISTRIBUTIE

Remco Buma

remco@mokummagazine.nl

CHEF REDA CTIE

Boris van Leeuwen

MEDEWERKERS

Koen van Assema

Marjan Berk

Joey van Houten

Robert Leon

DRUK

Drukkerij Hendrix OPLAGE

60.000

GROEN GEDRUKT

Mokum Magazine denkt aan het milieu

Copyright © 2024, Woord Vervolgd Amsterdam.

VOORWOORD I WWW.MOKUMMAGAZINE.NL
Westerstraat 9 1015 LT Amsterdam 020-7370743 info@ralphoptiek.nl AANDACHT DIE JE OGEN VERDIENEN Brillen Contactlenzen

LOUIS VAN GAAL

De gehele wereldpers zou er veel voor overhebben om een afspraak met Louis van Gaal (72) in de agenda te noteren, maar hij koos voor Mokum Magazine. Geniet van deze prachtige en unieke fotoreportage in Grand Hotel Huis ter Duin.

‘DANKBAAR EN TROTS’

MARTIJN VAN STUYVENBERG

Hoofdredacteur

‘Van eendagsvliegen tot wereldsterren: door de jaren heen heb ik veel bekende persoonlijkheden geïnterviewd. De meeste ontmoetingen vergeet je, maar de afspraak met Louis van Gaal zal me van A(loysius) tot Z bijblijven. Ik ben dankbaar en trots dat ‘King Louis’, met een track record van Watergraafsmeer tot Tokyo, tijd heeft vrijgemaakt om aan deze fotoreportage voor Mokum Magazine mee te werken.

FOTOREPORTAGE
Productie Martijn van Stuyvenberg, Boris van Leeuwen, Joey van Houten Foto’s Koen van Assema Met dank aan Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

LOUIS ZINGT VOOR LUCAS

Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven, lang zullen ze leven in de gloria. Uit volle borst vraagt Louis van Gaal aandacht voor de 9-jarige Lucas.

Dit mooie mannetje lijdt aan Duchenne, een ongeneeslijke spierziekte waarbij zijn spieren steeds verder verzwakken. De meest ‘normale’ dingen zoals lopen, kauwen, hoesten of een liedje zingen worden met de tijd alleen maar lastiger. En een spier eenmaal verloren, komt nooit meer terug. Dat geeft dus meteen een hele andere lading aan elke volgende verjaardag.

Louis is ere-ambassadeur van Spieren voor Spieren en zet zich al sinds de oprichting in voor dit goede doel. Deze stichting, ontstaan vanuit de topsport, vond haar 25e verjaardag een aanleiding om uit te pakken. Niet voor zichzelf. Maar om een cadeau te vragen voor al die kinderen met een spierziekte, voor wie elke dag een strijd en een verjaardag allesbehalve vanzelfsprekend is.

Geef wat lucht cadeau

Met de verkoop van virtuele ballonnen wordt geld opgehaald voor de ontwikkeling van ademspiertraining, een soort bodybuilding voor de longen. Op www.geefwatlucht.nl vind je behalve de zingende Louis ook het indrukwekkende filmpje waarin de moeder van Lucas een brief schrijft aan haar jarige kind. Waarschuwing: het ontneemt je je adem.

Vele (ex-)topsporters zetten zich in voor kinderen met een spierziekte. Onder aanvoering van hoofdambassadeur Sven Kramer. Wil jij ook iets doen? Een virtuele ballon kopen op www.geefwatlucht.nl? Of je gezonde spieren inzetten voor zieke spieren? Zelf of met je collega’s, sportmatties of ander clubje? Ga naar www.sportenvoorspieren.nl.

‘GEVAT, RECHT VOOR Z’N RAAP EN HEEL BELANGSTELLEND’

‘Voor een Ajax supporter is een ontmoeting met Van Gaal een grote eer. Opeens stond ik pal voor een van de meest legendarische Ajacieden aller tijden. Wat mij meteen opviel: niks is gespeeld bij hem. De man is zoals we hem kennen: goudeerlijk, gevat, recht voor z’n raap en ook heel belangstellend. Met een euforisch gevoel verliet ik Grand Hotel Huis ter Duin.’

‘WÁT EEN IMPONERENDE PERSOONLIJKHEID!’

KOEN VAN ASSEMA

Fotograaf

‘Een legende fotograferen, iemand die je waarschijnlijk niet een tweede keer voor je lens krijgt, is best angstaanjagend voor een fotograaf. Louis weet precies hoe hij op de foto wil en je gaat hem ook niet anders op de foto krijgen. En dat hoeft ook niet, want het is Louis van Gaal. Tijdens de shoot wilde hij alles van mij weten, onder meer hoe ik op deze jonge leeftijd al fotograaf ben geworden. Ook superaardig en respectvol: na afloop bedankte hij míj en schudde hij mij de hand. Wát een imponerende persoonlijkheid!’

‘VAN GAAL ONTMOETEN IS EEN DROOM DIE UITKOMT’

JOEY VAN HOUTEN

Redacteur

‘In de derde week dat ik bij Mokum Magazine werk Louis van Gaal ontmoeten: dat is toch wel een droom die uitkomt. Als ik deze selfie aan vrienden, familie en bekenden laat zien, merk ik meteen aan hun reactie en de lach op hun gezicht hoe bijzonder en/of belangrijk hij ook voor hen is. Hoe dat komt? Ik denk omdat Van Gaal voor veel voetballiefhebbers voor onvergetelijke momenten heeft gezorgd. Iedereen lijkt hem wel als (levens)coach te willen hebben.’

8 Mokum Magazine

UITGEBREID ASSORTIMENT LAMINAAT BIJ

LAMINAAT IS HET BESTE ALTERNATIEF VOOR EEN HOUTEN OF EEN PARKETVLOER. HET GROTE VOORDEEL VAN

LAMINAAT IS DAT HET NET ZO’N MOOIE EN WARME

UITSTRALING HEEFT ALS EEN HOUTEN VLOER, MAAR VEEL ONDERHOUDSVRIENDELIJKER IS. VLEKKEN VERWIJDERT U EENVOUDIG MET WATER, ZONDER DAT U HIERMEE

HET LAMINAAT BESCHADIGT. DE TOPLAAG VAN ONZE

LAMINAATVLOEREN ZIJN VAN HOOGWAARDIGE KWALITEIT

U vindt bij Laminaat-plaza goedkoop laminaat van Europese topmerken. Onze restpartijen koopt u al vanaf € 2,49 per vierkante meter inclusief btw. Door het inkopen van grote partijen laminaat zijn wij in staat om onze prijzen laag te houden, zonder dat u inlevert op kwaliteit en service. Uiteraard heeft u ook keuze uit een groot en divers aanbod van PVC, parket, ondervloeren en plinten.

HOOGSTE KWALITEIT EN SERVICE BIJ LAMINAATPLAZA

In onze showroom hebben we een groot assortiment met vloeren van de beste kwaliteit voor de laagste prijzen van Nederland, zonder dat u inlevert op kwaliteit en service. Onze medewerkers hebben kennis van zaken en weten u alles te vertellen over de verschillende soorten vloeren. Heeft u uw droomvloer ge-

vonden? Dan bezorgen we deze binnen 24 uur bij u in Nederland of België. Met onze legservice bent u verzekerd van een strak aangelegde laminaat- of PVC vloer die jarenlang meegaat. Zeven dagen per week staat de koffie, thee en frisdrank voor u klaar.

LAMINAATPLAZA

Markerkant 10-25

1316 AB Almere

Mailadres: info@laminaat-plaza.nl

Telefoon: 036-5247579

DE VOORDELEN VAN EEN LAMINAATVLOER

ER ZIJN WEINIG DINGEN NET ZO BEVREDIGEND ALS EEN PISTOLET GEVULD MET EEN BAL GEHAKT EN SATÉSAUS.

MAAR WAAR SCOOR JE HET LEKKERSTE BROODJE BAL VAN AMSTERDAM?

Productie Boris van Leeuwen, Joey van Houten, Koen van Assema, Martijn van Stuyvenberg

1 HERGO

Maasstraat 53

Betaald: €5,40

Oordeel: Meteen bij de eerste hap zijn we verkocht. De dun gesneden plakjes zijn heerlijk gekruid en hebben een fijn krokant randje. Het broodje is vers, warm en knapperig en de saus smaakt écht naar pinda. Hergo ‘De slager met ’n koksmuts’ maakt haar naam en faam volledig waar.

Cijfer: 10

‘HERGO MAAKT HAAR NAAM EN FAAM VOLLEDIG WAAR’

2 SLAGERIJ DE SCHUYT

Johannes Verhulststraat 106

Betaald: €4,95

Oordeel: Een drukke zaak waar ze alle tijd nemen voor hun clientèle. Het vlees is zacht en sappig (inderdaad: ‘dat zei mijn vrouw ook vannacht’). Dit is het balletje zoals je ‘m bij oma at en/of eet. De saus is een tikkeltje aan de zoete kant, maar dit is wel wat je hoopt te krijgen wanneer je een broodje bal bestelt.

Cijfer: 9,5

3 SLAGERIJ MEESTER

Bijlmerplein 87

Betaald: €4,80

Oordeel: We komen op een woensdag binnenwandelen en het is er gigantisch druk. De lange rij wordt echter pijlsnel weggewerkt. Ook deze variant is smeuïg en lekker ‘gehakterig’. De saus speelt een bijrol, maar smaakt prima. Wij snappen wel waarom deze zaak zo populair is.

Cijfer: 9+

4 DE NIEUWE RAI

Europaplein 1

Betaald: €6,40

Oordeel: Deze winkel lijkt op een broodjeszaak uit de vorige eeuw. Er wordt veel saus op het ‘bammetje’ geserveerd en deze heeft een zachte smaak. De gehaktplakken zijn dik gesneden. We proeven fijn gehakte ui, die heerlijk tot uiting komt in de smaak.

Cijfer: 9

Mokum Magazine 11 TEST | HET LEKKERSTE BROODJE BAL (MET SATÉSAUS) VAN AMSTERDAM
1
4
2
3

5 VAN DOBBEN

Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9

Betaald: €5,60

Oordeel: Dit is typisch Van Dobben. Een kleffe witte bol waarvan de simpelheid ervan afspat. En juist dát maakt het zo lekker. Het kadetje blijft authentiek. De saus is licht pittig, iets wat ons bevalt. Droge opmerking van onze kersverse redacteur: ‘dit is gewoon een geil balletje’.

Cijfer: 9-

6 JWO LEKKERNIJEN

Tweede Goudsbloemdwarsstraat 1

Betaald: €4,50

Oordeel: Rond de lunchtijd is deze populaire zaak in de Jordaan altijd propvol. We bijten in een knisperend puntje met warm, zacht vlees en een pikant sausje. Dit exemplaar is een prima tussendoortje.

Cijfer: 8,5

7 KOEMAN’S BELEGDE BROODJES

Amstelveenseweg 284

Betaald: €4,75

Oordeel: Dit is het standaard broodje bal: geen uitschieter, maar ook geen teleurstelling. Twee halve bollen gehakt met daarop een lekkere portie satésaus. Dit is de klassieke bal gehakt zoals we die kennen uit de voetbalkantine.

Cijfer: 8+

8 KOOPMAN

Elandsgracht 100HS

Betaald: €4,25

Oordeel: Terwijl we in de rij staan, spotten wij Goldband-zanger Karel Gerlach. Het broodje bal is hier duidelijk de favoriet van de klanten, ze vliegen over de toonbank. Qua uiterlijk lijkt het op grillworst. Er is weinig saus, waardoor je deze goed proeft. Het vlees zou smeuïger en smaakvoller kunnen.

Cijfer: 8

9 SLAGERIJ BÜHRS

Veemkade 1262

Betaald: €4,95

Oordeel: Ook deze slager heeft het gigantisch druk rond lunchtijd en ook hier is iedereen best vlot ‘aan de beurt’. Het robuuste gehakt is gesneden in dikke plakken. Het vlees is juicy en het heeft een licht zure smaak. Niet denderend, maar wel een nette score.

Cijfer: 7,5

‘VAN DOBBEN MAAKT GEWOON EEN GEIL BALLETJE’ ‘DIT IS DE KLASSIEKE BAL GEHAKT ZOALS WE DIE KENNEN UIT DE VOETBALKANTINE’
Mokum Magazine 13 TEST | HET LEKKERSTE BROODJE BAL (MET SATÉSAUS) VAN AMSTERDAM
7 6 8 9

CADEAU TIP

Het leukste cadeau voor iedere grootouder!

10 BROODJE MOKUM

Rozengracht 26

Betaald: €7,70

Oordeel: Allereerst: die prijs! Ter geruststelling: je krijgt wel iets meer dan bij de concullega’s. Of we er sla bij willen? Nee, bedankt! ‘Jullie weten niet wat je mist’, roept de dame achter de toonbank. Nou, vooruit dan maar. De sla is inderdaad een verfrissende toevoeging en maakt veel goed bij deze wat sompige baguette.

Cijfer: 7+

‘JULLIE WETEN NIET WAT JE MIST’, ROEPT DE DAME ACHTER DE TOONBANK’

11 SLAGERIJ VET

Zeedijk 99

Betaald: €4,95

Oordeel: Op dit broodje zien we een roodkleurige (?) bal. Het bevat weinig saus, maar deze is dusdanig zuur dat het overheerst. Vet heeft andere klassiekers die hoger aangeschreven staan. Nee, hier zijn we niet bepaald ondersteboven van.

Cijfer: 7

12 SLAGERIJ KADDOUR NOORD

Gentiaanstraat 13

Betaald: €4,50

Oordeel: Deze variant is een lust voor het oog, mooi afgewerkt met peterselie en keurig gepresenteerd. Satésaus hebben ze niet. Het vlees is erg kruidig en brengt je in Turkse sferen. Als je eens iets anders wilt dan een klassieke bal, is dit zeker een aanrader.

Cijfer: 7

13 BROODJE VASUM

Tt. Vasumweg 97

Betaald: €5,50

Oordeel: Dit broodje is zoet, dankzij de (positieve) overvloed aan gekarameliseerde ui. Het laat een sterke nasmaak achter in je mond, die je ook niet snel kwijtraakt. Het gehakt heeft een vreemde textuur en is een beetje ‘stuiterballerig’.

Cijfer: 6,5

Oostenburgergracht 183-K Amsterdam www.bloemenhandelrinusenzoon.nl E-mail: rinusbloemenhandel@planet.nl BLOEMENHANDEL RINUS & ZN TEST | HET LEKKERSTE BROODJE BAL (MET SATÉSAUS) VAN AMSTERDAM
12 11 10 13 7

MS de Jordaan

Dé Amsterdamse Feestboot

Op zoek naar een té gek feest?

Kleine en grote groepen v ieren een écht Amsterdams feest op MS de Jordaan, dé Amsterdamse Feestboot!

Wereldberoemd... onze Muziekvaart!

Een 4 uur durend Feest m.m.v. onze Amsterdamse Artiesten Luc Meijer, Eddie en Gillyan, Ivonne van Hattum, Debbie de Witte en Rene Eshuijs, hilarische muziek BINGO, het origineel 3-gangen Hollands Buffet en heel veel meezing- en dansmuziek!

Slechts €94,50 p.p

ALL-IN*

*E

kijk ook naar onze gezellige Bitterballenvaart!

Alle arrangementen te boeken voor én grote groepen! Zie onze website!

*Exclusief €5, 50 overheidsheffingen

xc lus i e f € 5 , 5 0 ov er h ei d s h e f f in g en
of bel 020 8201777
www.msdejordaan.nl

14 COMESTIBLE KINDERS

Westerstraat 189

Betaald: €5,50

Oordeel: Soms eet je een broodje bal met pindasaus waarna je na een paar uur denkt: wat heb ik vanmiddag ook alweer gegeten? Na een kleine oprisping: ‘oh ja, een broodje bal met pindasaus!’ Deze valt in de categorie: je krijgt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken.

Cijfer: 6

15 BROODJE DAAN

Jan van Galenstraat 219

Betaald: €5,05

Oordeel: Kerrie! Dat hadden we nog niet geproefd bij de anderen. Jammer dat deze bal te droog en te kleverig is. Het lijkt erop alsof ‘ie te lang gebraden is. Hier kan je wel een glaasje water naast zetten.

Cijfer: 6-

16 VINCENT TRAITEUR EN SLAGERIJ

Wibautstraat 41

Betaald: €5,50

Oordeel: Deze dikke bal is in kwarten gesneden. Maar al snel valt ons oog op de saus, een merkwaardige drab die ons enigszins verbaast. Hoewel het balletje op zichzelf niet vies is, is de uitdrukking ‘het oog wil ook wat’ niet van toepassing.

Cijfer: 5,5

17 BROODJE LEKKER

Haarlemmerweg 565

Betaald: €5,-

Oordeel: Binnen ruikt het er naar rook en frituurvet. De saus wordt vermengd met heet water, is onwijs donker van kleur en te zout. Het balletje is niet eens zo slecht. Maar door de saus vinden wij dit toch een broodje niet-zo-heel-lekker.

Cijfer: 5

18 SLAGERIJ DE WIT

Wakkerstraat 13

Betaald: €3,-

Oordeel: Een ijskoude en stevige bal gehakt die zo uit de koelkast lijkt te komen. Inclusief muffige nasmaak en klei als satésaus. Wij worden hier niet heel vrolijk van.

Cijfer: 4,5

‘EEN MUFFIGE NASMAAK EN KLEI ALS SATÉSAUS. WIJ WORDEN HIER NIET HEEL VROLIJK VAN’
Mokum Magazine 17 TEST | HET LEKKERSTE BROODJE BAL (MET SATÉSAUS) VAN AMSTERDAM
16 14 15 17 18
WEGENS SUCCES VERLENGD TE ZIEN IN AMSTERDAM | HOSPITADEMUSICAL.NL WEGENS SUCCES VERLENGD TE ZIEN IN AMSTERDAM | HOSPITADEMUSICAL.NL

ANIMAL

SPEELS, ENERGIEK EN ALTIJD VROLIJK: MAAK KENNIS MET EEN AANTAL TROUWE AMSTERDAMSE VIERVOETERS!

Productie Boris van Leeuwen

SAMMY

‘Deze hele lieve Staffie (Staffordshire Bulterriër, red.) vindt de tv vaak spannend.’

Ina

MIO EN WOLFY

‘Beide geadopteerd uit Curaçao via RPC Rescue Paws Curaçao. Wolfy werd vorige maand 2 jaar oud en Mio wordt 1 jaar op 15 juli. Het zijn heerlijke knuffels en mega dankbare schatjes.’

Natasja

BEAU

‘Mijn moppie is al 15 jaar oud, maar nog heerlijk ondeugend.’ Monique

LUCKY EN CHARLIE

‘Dit katje en hondje van 12 en 4 maanden oud vinden het heerlijk om bij elkaar te kroelen.’

Anne-Marie

CRACKERS | HUISDIEREN VAN AMSTERDAMMERS

HEB JE BINNENKORT IETS TE VIEREN, IS HET TIJD VOOR EEN BEDRIJFSUITJE, OF WIL JE JEZELF EN JE VRIENDINNEN ZOMAAR OP EEN ONVERGETELIJKE FEESTAVOND TRAKTEREN? KOM DAN LANGS BIJ HET GEZELLIGSTE (A)MEEZING-FEESTJE VAN NEDERLAND. CHECK DE AGENDA EN RESERVEER VIA DOEMEE@MOKUMMAGAZINE.NL

Foto’s Koen van Assema

GRAND CAFÉ RESTAURANT 1EKLAS (AMSTERDAM)

Zaterdag 2 maart Strippers Bingo

Woensdag 6 maart Guilty Pleasure Bingo

Zaterdag 16 maart Amsterdamse Bingo

Zaterdag 23 maart 80s90s00s Bingo

Woensdag 27 maart Mamma Mia! Bingo

Woensdag 3 april Hazes Bingo

Vrijdag 12 april Guilty Pleasure Bingo

Woensdag 1 mei 80s Bingo

Woensdag 8 mei Guilty Pleasure Bingo

Woensdag 15 mei Amsterdamse Bingo

RESTAURANT DE BEREN MARKTHAL (ROTTERDAM)

Donderdag 7 maart Goed Foute Bingo

Donderdag 4 april 80s90s00s Bingo

Donderdag 9 mei Ik Hou van Holland Bingo

Donderdag 6 juni Viva España Bingo

BROUWERIJ DE PRAEL (DEN HAAG)

Donderdag 21 maart Disco Bingo

Donderdag 11 april 80s90s00s Bingo

Donderdag 2 mei Guilty Pleasure Bingo

Donderdag 23 mei Mamma Mia! Bingo

Donderdag 13 juni 60s70s80s90s Bingo

RESTAURANT DE BEREN (ALMERE)

Donderdag 14 maart Hazes Bingo

Donderdag 18 april Guilty Pleasure Bingo

Donderdag 16 mei Strippers Bingo

Donderdag 20 juni Mamma Mia! Bingo

Reserveren? Mail naar doemee@mokummagazine.nl (kosten deelname €27,50 p.p.)

Wil je een privé (bedrijfs)feestje?

Mail naar boekingen@mokummagazine.nl

Wilt u ons boeken voor een (bedrijfs)feest? Mail naar boekingen@ mokummagazine.nl

BINGO! | HET GEZELLIGSTE FEESTJE VAN AMSTERDAM!
22 Mokum Magazine Ken of ben jij een familiebedrijf? Mail naar info@ mokummagazine.nl SLAGERIJ LOUMAN IN ZO VADER ZO ZOON BELICHTEN WIJ AMSTERDAMSE FAMILIEBEDRIJVEN. DEZE MAAND: FRANS LOUMAN EN ZIJN SCHOONZOON MICHAEL VAN DER VELDEN VAN SLAGERIJ LOUMAN. Interview Boris van Leeuwen Foto Koen van Assema

‘TWEE KAPITEINS OP ÉÉN SCHIP WERKT NIET’

Wat is het verschil tussen Louman nu en pakweg 20 jaar geleden?

Frans: ‘Het assortiment is uitgebreider. Maar het systeem en de manier van werken zijn allemaal nog hetzelfde. We maken nog altijd tongen- en bloedworst. Er wil nog wel eens een nieuw product bijkomen, maar er gaat nooit iets weg. Namen zijn daarnaast ook internationaler geworden. Een staartstuk heet tegenwoordig een picanha.’

Michael: ‘Klanten veranderen ook. Er zijn veel expats bijgekomen. We spreken regelmatig Engels in de winkel. Maar of de klant nou uit Engeland, China, Korea, Nederland of België komt, maakt niets uit. Alles is in huis en je kan ze allemaal bedienen.’

Hoe is het als schoonvader en schoonzoon intensief samenwerken?

Frans: ‘Ik bemoei mij zo min mogelijk met de winkel. Twee kapiteins op één schip werkt niet. Maar als er iets nieuws is, krijg ik dat wel op mijn bord. En dan heb ik daar wel eens commentaar op.’

Michael: ‘Gewoon, zoals dat bij een familiebedrijf gaat: werk- en privéleven loopt dwars door elkaar.’

Lijken jullie op elkaar of zijn jullie totaal verschillend?

Frans: ‘Qua manier van werken ontlopen we elkaar niet zoveel. Ik heb het geluk gehad dat ik hem kon opleiden. Dat is voor ons beide fortuinlijk.’ Michael: ‘We begrijpen elkaar. Dat is het belangrijkst.’

Zou Louman over 100 jaar nog bestaan?

Michael: ‘Geen idee. Als alles door blijft draaien zoals het nu gaat, kunnen we nog heel lang blijven bestaan. Maar als je ziet in wat voor een gekke tijd we leven en kijkt naar de hoeveelheid slagerijen die ermee stoppen, dan zou het geen 100 jaar meer kunnen blijven bestaan. Alles wordt duurder en duurder en de overheid komt met allemaal rare regeltjes.’

Frans: ‘We moeten oppassen dat de overheid niet te ver doordraait. Maar Louman heeft hoe dan ook een toekomst. Dankzij Michael bestaan we nog. Als we hem niet hadden gehad, hadden we het allang te koop gezet.’

‘WERK- EN PRIVÉLEVEN LOOPT DWARS DOOR ELKAAR’
Mokum Magazine 23 ZO VADER, ZO (SCHOON)ZOON | SLAGERIJ LOUMAN

DIT LIJKEN

GEWONE UITJES.

Maar dat zijn ze niet...

Ze zijn handgeschild!

En als u weet met hoeveel zorg onze producten geteeld, geplukt, geselecteerd en ingelegd worden...

Bij ons is niks ‘gewoon’.

FRIS KNAPPERIG PUUR NATUUR LEKKER AMSTERDAMS TAFELZUUR VAN KESBEKE

mo m

IN DEZE RUBRIEK ONDERZOEKT MOKUM MAGAZINE REDACTEUR JOEY VAN HOUTEN LEUKE, GEESTIGE EN/OF INTERESSANTE VRAGEN, DIE WELEENS BIJ AMSTERDAMMERS OPKOMEN. DEZE MAAND ONDER ANDERE: MAG DE BEIAARDIER VAN DE WESTERTOREN ZOMAAR SPELEN WAAR HIJ ZIN IN HEEFT EN WAAROM WORDT VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE EIGENLIJK IN ROTTERDAM GEORGANISEERD?

Tekst Joey van Houten

MAG DE BEIAARDIER VAN DE WESTERTOREN ZOMAAR SPELEN WAAR HIJ ZIN IN HEEFT?

‘Daar ben ik helemaal vrij in, ik mag uitvoeren wat ik wil. Ik doe het voor de mensen van de stad, dus het hoeft niet alleen kerkelijke muziek te zijn. Ook de Engelbewaarder

mag ik spelen als ik daar zin in heb. Als mensen klagen, zoals bij de Westertoren weleens het geval is, zijn ze van harte welkom om mee naar boven te komen. Ik weet zeker dat ze er dan heel anders naar zullen kijken.’

Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier

MAG DE KONING OVERNACHTEN IN HET PALEIS OP DE DAM?

‘Het paleis beschikt over een koninklijk appartement. Als het nodig is verblijft niet alleen de koning, maar ook andere leden van het Koninklijk Huis, een nachtje op de Dam.’ Josine Pelleboer, Communicatie Paleis op de Dam

Mokum Magazine 25 VRAGEN VAN AMSTERDAMMERS
18 BIEREN VAN DE TAP 250 SOORTEN BIER OP FLES! Bierproeflokaal In de Wildeman Kolksteeg 3 1012 PT Amsterdam Telefoon 020-6382348 www.indewildeman.nl BIERPROEFLOKAAL IN DE WILDEMAN

Brasserie De Roode Leeuw

Damrak 93-94 www.brasseriederoodeleeuw.nl

WELKE SOA KOMT HET MEESTE VOOR IN AMSTERDAM?

‘Chlamydia en gonorroe zijn de meest voorkomende soa’s. Vooral in het aantal gonorroe besmettingen zien wij een stijging. Het aantal hiv-besmettingen is flink gedaald, te danken aan nieuwe ontwikkelingen rondom medicatie (PrEP). Veel soa’s komen voor zonder klachten. Mocht je onveilig gevreeën hebben, dan is het verstandig om je te laten testen.’

Dewi Torres, One Day Clinic

mo m

WAT IS DE GROOTSTE PRIJS OOIT DIE BIJ EEN VAN DE AMSTERDAMSE VESTIGINGEN VAN HOLLAND CASINO WERD GEWONNEN?

‘Er vallen wel vaker grote prijzen. Afgelopen maand heeft er bijvoorbeeld iemand twee ton gewonnen met poker. Op speelautomaten, zoals de Mega Millions, won iemand 8 jaar geleden €2.249.826. Dit is de grootste jackpot die ooit in Amsterdam is gevallen. En nee, bij zo’n grote prijs lopen mensen niet met een kruiwagen vol munten de deur uit. Het wordt gewoon op je rekening gezet.’ Fabiénne Artmanni, medewerker Holland Casino

WAAROM IS VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE IN ROTTERDAM?

‘De eerste editie van Vrienden van Amstel Live vond in 1998 plaats in café De Heeren van Aemstel aan het Thorbeckeplein. Eind vorige eeuw (1999) zocht de organisatie een nieuwe locatie. De Ziggo

Meer antwoorden lezen, of de bijbehorende video’s bekijken? Check www.mokummagazine.nl

Dome en AFAS Live bestonden toen nog niet, dus verhuisden we naar Rotterdam Ahoy. Hier kan Vrienden van Amstel zo’n 15.000 mensen herbergen in de setting van een gezellige kroeg. Het is een heel vertrouwde plek geworden en dat wordt gekoesterd.’  Menno van der Vlist, communicatie Heineken

Mokum Magazine 27
VRAGEN VAN AMSTERDAMMERS
Foto Vrienden Amstel Live: Bart Heemskerk

MR. CONCHITA VAN ROOIJ

Koninginneweg 56

1075 EB Amsterdam

Telefoon 020 528 93 93

CHECK CONCHITA VAN ROOIJ

TOPADVOCAAT CONCHITA VAN ROOIJ

HET RUNNEN VAN EEN ADVOCATENKANTOOR IN HARTJE AMSTERDAM-ZUID IS VOOR TOPADVOCATE CONCHITA VAN ROOIJ AL JARENLANG DE ORDE VAN DE DAG. ZIJZELF IS IEMAND DIE BEKEND STAAT OM HAAR GEWELDIGE ADVOCATEN-SKILLS, MAAR ZEKER OOK OM HAAR FANTASTISCHE LOOKS. DEZE MAAND NEEMT ZE JE MEE IN HAAR KANTOORINTERIEUR.

‘IN EEN STIJLVOLLE OMGEVING ZIT JE METEEN LEKKERDER IN JE VEL’

Allereerst iets over de start van jouw kantoor: zat dit altijd al op de Koninginneweg 56 in Amsterdam?

‘Nee, ik ben begonnen op een eigen kantoor aan de Weteringschans. Vervolgens ben ik in 2007 ‘verhuisd’ naar mijn huidige kantoorlocatie aan de Koninginneweg. Vanaf dat moment breidde ik zowel mijn kantoor als mijn team uit. We zijn nu met 8 man en heb ik best wat veranderingen aan de inrichting aangebracht.’

Hoe kwam de inrichting tot stand?

‘Door de jaren heen heb ik iedere keer accenten toegevoegd en vroeg ik aan mijn werknemers wat zij nog misten in de werkomgeving. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat zij zich lekker voelen. Op die manier is het kantoor ingericht, zodat mijn hele team zich er goed bij voelt.’

28 Mokum Magazine
UIT DE PRAKTIJK | CONCHITA VAN ROOIJ

Wat is de huidige look van jouw kantoor?

‘Mijn kantoor heb ik volledig naar mijn eigen stijl ingericht. Het rode tapijt geeft mij een gevoel van warmte en gezelligheid. De kamers zijn verder ingericht met gouden accenten (zoals stoelen, lampjes, pennenbakjes en glazen). Ook houd ik enorm van kleurrijke kunst, daar hangt mijn kantoor dan ook vol mee. Verder vind ik het belangrijk dat iedereen genoeg ruimte heeft, waardoor de kamers grote bureaus hebben waar iedereen rustig aan kan werken, maar ook samen aan kan zitten als dat nodig is. Door de grote ramen is het lekker licht en voelt iedereen zich opgewekt. Perfect om optimaal te functioneren, dus.’

Wat vind jij belangrijk voor de inrichting van jouw kantoor?

‘Voor mij is het belangrijk dat een kantoor stijl uitstraalt. Zodra je je in een stijlvolle omgeving bevindt, zit je ook meteen lekkerder in je vel. Dat heb ik in de afgelopen jaren wel ondervonden. Het komt ten goede aan het werk en aan de sfeer op kantoor. Best logisch ook. Ik ken niemand die in een saaie, kale kamer tot creatieve ideeën komt of wordt gestimuleerd. Nu zul je misschien denken: creatieve ideeën voor het werk van een advocaat is toch niet nodig? Nou, zeker wel! Juist het familierecht is een rechtsgebied waarbij je out of the box moet denken, zodat je jouw cliënten optimaal kunt bijstaan en met ideeën komt waar zij zelf niet op zouden zijn gekomen. Een stijlvol kantoor helpt mij hier zeker bij.’

‘JUIST HET FAMILIERECHT IS EEN RECHTSGEBIED WAARBIJ JE OUT OF THE BOX MOET DENKEN’
Mokum Magazine 29

‘Een deskundige en motiverende personal trainer’

‘Trainen met Robert is een feestje’

‘His energy is contagious’

‘Fitness is mijn nieuwe hobby geworden’

‘He knows how to keep workouts interesting’

Doelgericht Toegewijd Betaalbaar

OM TE
TRAIN OM TE LEVEN!
slowforwardgewichtscoaching.nl
LEEF NIET
TRAINEN... MAAR
Robert leon
WEBSITE

ONS ALLER

AJAX DNA BESTAAT NIET

Hoewel na het eerste vertrek (1973) van Johan Cruijff PSV - na dit seizoen - meer landskampioenschappen (21) dan Ajax (20) bij elkaar heeft gevoetbald, staan de Amsterdammers zich er op voor De Club van Nederland te zijn. Een claim die nog altijd kracht kan worden bijgezet door het aantal Europese bekers dat werd gewonnen en de grote namen die de recordkampioen (36 titels) heeft voortgebracht. De hoofdstedelijke branie wordt gepruimd zolang Ajax presteert. De suggestie dat Ajax zich na de tweede gouden periode ter ere van het 100 jarig clubbestaan (2000) net als Real Madrid ‘Koninklijk’ zou mogen noemen, werd jammerlijk geblokkeerd door het feit dat de Nederlandse voetbalbond al Koninklijk was. Die mislukte eretitel riep aanmerkelijk minder weerstand op dan de rode stropdas met daarop een witte ‘1’, die onderdeel was van het clubkostuum na de titel in 2004. Helemaal toen Ajax vervolgens 6 keer naast de landstitel greep, die het pas weer in 2011 wist te veroveren. Op 15 mei werd op de laatste speeldag de regerend kampioen FC Twente thuis onttroond. André Hazes junior trapte vooraf af met het overweldigende ‘Bloed, zweet en tranen’. Op dat moment toepasselijk met het oog op de geleden titeldroogte en de voortslepende (niet zo) ‘Fluwelen Revolutie’ maar ook al wordt het iedere thuiswedstrijd afgespeeld, niet representatief voor het gebruikelijke voetbal en de ‘Wij zijn Ajax’ kapsones. Ajax bloedt, zweet en huilt zelden.

In Amsterdam vertrouwt men erop dat het allemaal uiteindelijk wel goed komt. Nummer 14 schetste een profiel waarin vooral Ajacieden de club runnen. Oud-spelers die, aangevuld met specialisten en bestuurders, het DNA van Ajax van generatie op generatie doorgeven. In Nederland wordt Feyenoord door zijn Rotterdamse havenachtergrond geassocieerd met hard werken. Het ‘Geen woorden maar daden’ was oorspronkelijk voor de Amsterdammers geschreven en die instelling heeft nooit als DNA naam gemaakt in De Kuip. Refereren aan DNA is blijkbaar iets typisch Amsterdams.

JC dacht met Edwin van der Sar en Marc Overmars zijn eerste apostelen te hebben geïnstalleerd. Marc nam het DNA wellicht iets te letterlijk en Edwin leerde blijkbaar niet door op Johans University. Na de transferzomer van 2022 en met de aanstelling van kwakzalver Mislintat, resulterend in catastrofale aankopen in ’23, raakte de club in een ongekende vrije val. Ajax is onherkenbaar. De John van ’t Schippleister hielp even, maar bevat ook geen erfelijk DNA. De ellende duurt voort en de conclusie is ontluisterend. Er bestaat namelijk geen Ajax DNA. Het prachtige voetbal dat in Amsterdam decennialang is gespeeld is net als het bruisende Totaalvoetbal per toeval geboren. Zet voldoende goede voetballers bij elkaar en laat ze vooral hun instinctieve gang gaan. Het niveau wordt doorontwikkeld en overgedragen op het niets ontziende trainingsveld waar de lat steeds hoger ligt en talenten af- of aanhaken. Cruijff heeft nooit iets anders bedoeld.

Het huidige Ajax is de weg en koers volledig kwijt. In de Amerikaanse basketbalcompetitie zorgt de Miami Heat ervoor dat de ploeg en het publiek in eigen hal voortdurend weet waar het voor staat. In de bucket (de ruimte onder de basket) staat een niet mis te verstaan statement: ‘Hardst werkende, best uitgeruste, meest professionele & onzelfzuchtige, stoerste, gemeenste, smerigste team in de NBA’. De ‘Heat culture’ laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Wellicht een plan voor de JC ArenA. Kalk beide strafschopgebieden vol met: ‘Geboortegrond Totaalvoetbal’, ‘Mannetje voorbij’ en ‘Je moet schieten anders kun je niet scoren’. De letters zijn nogal druk op het veld. De KNVB, UEFA en FIFA schieten ongetwijfeld in de stress. De VAR kan geen lijnen meer trekken en dat nadeel heeft een heerlijk voordeel. Kunnen we dat ouderwetse, irritante buitenspel eindelijk afschaffen.

Mokum Magazine 31 ROBERT LEON, DUTCHFELLOW.WORDPRESS.COM | COLUMN
Ajax

KABBELEND WATER, DRINKENDE EN BADDERENDE VOGELS EN MISSCHIEN ZELFS EEN ZWEMMEND KIKKERTJE. OOK IN EEN KLEINE TUIN OF OP EEN BALKON ZIJN ER GENOEG VIJVER IDEEËN OM TOCH TE KUNNEN GENIETEN VAN DE LEVENDIGHEID DIE EEN MINIATUURVIJVER IN JE TUIN BRENGT.

MINIVIJVER

Een minivijver kan in principe overal. In de tuin, op je terras, op de tuintafel, op je balkon of dakterras. Je wil de kleine vijver natuurlijk op de plek waar je er het meeste plezier aan beleeft, dus waar je hem vaak zal zien. Maar een minivijver bevat niet zoveel water en is niet zo diep, dus is het extra belangrijk om een goede plek te kiezen, omdat minder water sneller uit balans raakt. En je wil niet dat het water te veel opwarmt of dat je vijvertje constant vol zit met algen. Daarentegen zal er wel wat zon moeten schijnen op je minivijver om je waterplanten goed te kunnen laten groeien. Kies bij voorkeur een plek waar je kleine vijver niet op het heetst van de dag in de zon staat, maar wel een uur of 4 zon krijgt.

DE AFMETINGEN

Een mini vijver kun je zo klein houden als je zelf wil. Om echter niet ook de drinkbak van de hond te definiëren als minivijver, zien wij een minivijver als een waterreservoir waarin het water zijn eigen ecosysteem kan ontwikkelen. Het zou dus uit zichzelf (met een klein beetje hulp) schoon en helder moeten blijven. Maak daarom je minivijver minimaal 25 centimeter diep, met een diameter of breedte van ongeveer 50 centimeter.

‘MET EEN BEETJE GELUK TREK JE OOK EEN KIKKERTJE OF WATERSALAMANDER’

WATERPLANTEN

Om je kleine vijver helder te houden, kun je het beste vijversubstraat op de bodem leggen. Vijversubstraat bestaat uit poreuze steentjes waar nuttige bacteriën en micro-organismen hun thuis vinden en zorgen voor een betere waterkwaliteit. Na het substraat kan je de bak vullen met leidingwater. In een

kleine vijver passen geen grote waterplanten. Kijk goed welke je kiest, je wil geen planten die te snel groeien of gaan woekeren. Watersla, kikkerbeet of een hoge plant - zoals de Japanse holpijp - passen goed in een kleine vijver. Uiteraard kun je alleen kiezen uit de planten die een plantingsdiepte hebben die passen bij de diepte van jouw vijver. Is je vijvertje diep en

32 Mokum Magazine INTRATUIN | ALLES OVER MINI(ATUUR)VIJVERS

groot genoeg? Dan kun je diepteverschillen aanbrengen, wat je meer keus geeft. Bij een diepte van 25 centimeter ben je gebonden aan kleine moerasplanten en drijvende waterplanten. De keuze aan waterplanten is enorm, maar de beste keuzes zijn altijd inheemse waterplanten. Zorg dat minimaal 2/3 van het water open blijft voor voldoende licht en zuurstof.

MAAK EEN OPSTAPJE OF LOOPPLANK

Voor vissen is een mini vijver eigenlijk altijd te klein, maar geen vissen betekent geen dode vijver! Libellen en waterkevers komen op water af, vogels komen badderen, bijen en andere insecten komen drinken en met een beetje geluk trek je ook een kikkertje of watersalamander. Zorg dat je hierop voorbereid bent en maak een opstapje of loopplank voor deze amfibieën in én naast je vijver, zodat ze er in en uit kunnen klimmen. Vogels zijn blij met een badplaats van ongeveer 2 centimeter diep.

ADVIES NODIG?

Je kunt het zo klein houden als je wilt en aanpassen aan de ruimte die je hebt. Bij Intratuin Amsterdam vertellen we je graag alles over minivijvers, kleine vijvers en terrasvijvers en natuurlijk hopen we dat je geïnspireerd raakt om zo’n mooi watertuintje voor jezelf te maken.

Is het mogelijk om een permacultuur dakterras aan te leggen in Amsterdam, liefst met eetbare wilde planten, of sla ik dan een beetje door?

Jonathan

‘Ik denk dat er veel meer mogelijk is dan mensen vaak denken. Wat het wel lastig maakt op een dakterras of op een balkon is dat je niet in de volle grond plant, maar in bakken. En de grond in die bakken zul je dus moeten blijven voeden en van water voorzien. Maar dat neemt niet weg dat je, met wat oefenen en uitproberen, voor een heel groot deel van het jaar je eigen groente of eetbare wilde planten kunt verbouwen. Ook op een dakterras.’

NOBELWEG 10

1097 AR AMSTERDAM

TELEFOON 020 462 29 22

VRAGEN? MAIL NAAR

INFO@AMSTERDAM.INTRATUIN.NL

WWW.INTRATUIN.NL/WINKELS/INTRATUIN-AMSTERDAM

Mokum Magazine 33
TUINMAN TIMME

KIELHALEN

Hoe het kwam? Ik zou het niet weten. Maar toen ik wakker werd, woonde ik in een draaitol. Geen prettige sensatie, bovendien hield het draaien niet op. Ik belde de dokter en na enig gesteggel met de assistente, terwijl het draaien niet afnam, was de huisarts doordrongen van het feit dat er iets moest gebeuren. Zij verscheen nu persoonlijk aan mijn bed. Na enig overleg werd er een ambulance gebeld, die mij naar het OLVG West verwees daar Oost - bij mij om de hoek - vol was.

Zo wankelde ik met rollator en al, draaiend als een bromtol, achter twee ambulancebroeders aan. Het rare was dat ik met mijn rollator heel aardig kon voortbewegen achter de twee broeders aan, met enige hulp het trappetje van de auto besteeg en toen op een brancard lekker warm werd ingestopt. Daar voelde ik mij al opknappen. En omdat ik een vrouw ben die graag praat met haar omgeving (‘Oma Praatgraag’), verstond ik mij met de twee broeders al snel op gezelligheidsniveau. De rit naar west was 16 kilometer, in de spits nam dat toch wel enige tijd. Een van de broeders kwam uit Suriname en had zich nu in Friesland gevestigd. ‘Heerlijk ruim woon ik in het Friese land. Ik heb drie kinderen, die daar ook op school zitten. En ik leer nu ook de Friese taal en bovendien is hier voor mij altijd werk. Als je er woont, is het wel beter wanneer je de taal spreekt.’ Na dit unieke emigratieverhaal de andere kant op, vertelde de andere broeder dat hij een geadopteerd kind was, ‘maar ik ben een heel tevreden mens!’

Ik neem met een diepe zwaai mijn pet af voor de broeders die op de ambulance rijden. Zij hebben veel te verduren van onheus gedrag van diverse soorten publiek, die geen idee hebben welke hooggekwalificeerde reddingswerkers zij beschimpen.

Zo kwamen wij aan op de spoedafdeling van het ziekenhuis, waar een neurologe mij liet kennismaken met de methode om ongewenste duizeligheid letterlijk het hoofd te bieden. Mij riep het herinneringen op aan een passage uit een oud jongensboek: ‘kielhalen’. Maar het hielp wel. En ik kreeg een beschrijving van de oefeningen die ik zelf kon doen, zodat ik meteen ijverig aan de slag ging. En ja hoor, het hielp. Met dank aan de afdeling neurologie van de eerste hulppost in het OLVG West.

COLUMN | MARJAN BERK

‘Ook koffie verdient een goede schuimkraag’, aldus kroegbaas Arie van de Velden wanneer we hem vragen naar zijn vaste leveranciers. Waarom wel lokaal bier tappen, maar je melk uit het Oosten halen?

‘Nee hoor; ik ga voor de korte lijntjes: vers schuimend bier en melk uit mijn achtertuin.’ Tja, zoals de waard is, vertrouwt ‘ie zijn koeien. ‘Alles aan mij is Amstel, dus ook mijn melk. Ik tap mijn bier van hier dus haal ook mijn melk lokaal. Dat lijkt mij wel zo logisch, toch?’

Wie tref je verder aan in authentieke bruine kroeg Café de Amstel? Niet alleen de ‘achterbuur’, maar ook de rest van Amsterdam komt graag naar dit café voor een biertje, een goed gesprek en de meest malse biefstuk en saté.

Arie, misschien nog wel een grotere legende dan zijn Café de Amstel, tapt op woensdagochtend nog iets anders. Te weten: de beste Amsterdamse moppen, op Radio538. Wil jij jouw beste koeien-mop daar terug horen? Stuur deze dan in voor 1 april (geen grap) naar hallo@ boerenvanamstel.nl en wie weet win jij een lekker ontbijtje (met vers getapte cappuccino) voor twee bij Café de Amstel.

Boeren van Amstel melk is verkrijgbaar bij Albert Heijn, de groothandel en natuurlijk Café de Amstel (Amstelkade 39).

KRUISWOORDRAADSEL

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1 kleine plaats

4 eenheid van weerstand

7 vruchtendrank 11 op de wijze van 12 roeivaartuig 14 lichtbeeld

15 bezoek 16 aangeboren gave 17 een weinig 18 lofdicht

19 riv. in Italië 22 Schotse stam

24 werkplaats 26 zinken emmer

27 einde v.e. gebed 30 wier

32 soort fee 34 Russische munt 36 weegtoestel

37 elektrisch geladen deeltje

38 vlijtig 40 ankertouw

41 tegen 42 bestuurbare slee

43 windrichting.

Verticaal: 1 bijbelse koning

2 brandstof 3 haardracht

4 Spaanse uitroep 5 hoger onderwijs 6 voorzetsel

8 muziektempel 9 bries

10 straks 12 klungelen

13 volksvertegenwoordiging

20 recht vaarwater

21 ijzerhoudende grond

22 Amerikaanse geheime dienst

23 oppervlaktemaat 25 moeder van Jezus 26 vertegenwoordiger

28 zuiver gewicht 29 afslag

31 inkomen 33 motto 35 boogbal

36 universal serial bus

39 Evangelische Omroep.

KRUISWOORDRAADSEL
123 456 78910 11 12 13 14 16 18 19 20 21 22 23 24 26 27 28 29 31 32 33 35 36 38 39 40 42 43 13 34 23 1 43 10 26 19 38 www.puzzelpro.nl
www.puzzelpro.nl
Maak er iets moois van! HOBBY INSPIRATIE

D

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Ze kunnen elkaar overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

AANDOEN

APPELGEBAK AVOND BIZAR

BRANDEN

BROMPOT

CYSTE

HELPEN

HORDE

HUMUS

INHOUD

INRIT

KLONT

KREKEL

LOBBES

MATTERHORN

MODEKONING ORAKEL

POFFEN

SLANG

SLAOLIE

SNAAR

TIENER

TWAALF

ULAAN

URAAN

VOORN

WEZEN

WORMEN

ZONODIG

WOORDZOEKER
WOORDZOEKER
O H N I T W A A L F R I
U
Z O N O D I G E R A A
R O H R E T T A M V A B
R E M I D F L N O N R H
Z E W T L E F N D O E U
B V I
R N
A A
N E
N I N O K E D O M L R M
K A B E G L E P P A B U
A A B R U I N O E A U R S T L E K A R O T N N R O O V U S L A O L I E S E T S Y C www.puzzelpro.nl © www.puzzelpro.nl
D G
E N
N

ZWEEDSE PUZZEL

voetbalpool ploegsnede

via oproerling lectori salutem

smalle rij tekst golfterm emeritus lichtpaars afgetakeld

afvoerbuis

aap label dwaas peil balsport bestanddeel gegevens geneesmiddel lofzang theaterrang vestibule vereniging editie 6 7 8

Chinees gerecht soort leer huilen ordner eventjes kamhagedis

gram mascotte 4 5

bordspel innig samen 2 3

9 www.puzzelpro.nl

Vul het diagram met de woorden die in de omschrijving bedoeld worden. Deze staan in het diagram, naast of boven de in te vullen vakjes.

mens nikkel maalinrichting riv in 1

noordnoordwest friszuur kennis bazige vrouw kalm en zakelijk rijstgerecht adem halen astatium (afk ) hardnekkig kort ogenblik snelle trein etter www.puzzelpro.nl © 12345678 9

Naties

ZWEEDSE PUZZEL
behoeftig
Rusland aanhanger
opsmuk niet tegen honderd
binnenkort watervlakte benaming boogbal drammer vrouwtjes-
pl in Overijssel zonder zicht riv in Spanje zakken vishaak los
Chinese heerser kreek inkomen verheven welpenleidster Verenigde

VOLG JIJ MOKUM MAGAZINE AL OP SOCIALS?

ONS

VOLG ONS OP INSTAGRAM, TIKTOK EN FACEBOOK EN BOOST JE FEED!

@MOKUMMAGAZINE
VOLG

Deze puzzel bestaat uit 9 blokken van 3x3 vakjes. Je vult de puzzel zó in dat in elk vakje een cijfer van 1 tot en met 9 komt te staan. Maar let op: in elke rij, elke kolom en elk blok komen de cijfers 1 tot en met 9 slecht één keer voor.

Mokum Magazine 43 SUDOKU SUDOKU 4 8 6 2 3 1 4 6 7 1 1 3 2 8 4 6 8 9 4 1 9 8 5 9 3 3 8 2 www.puzzelpro.nl © www.puzzelpro.nl
VAN BANKET TOT CROQUET WWW.PATISSERIEHOLTKAMP.NL WW W. PATISSERIEHOLTKAMP.NL VA N BA NKET

Leg alle woorden op de goede plek in de puzzel. Net als bij een legpuzzel eigenlijk. Eentje is er al klaargelegd.

3 letters AAL DAM LEO ROE

4 letters ATOL AZIE BRIT DRAF PROP SARA SNOR VALS

5 letters GESEL KRAAM STAND ZWAAI

6 letters AFLOOP MUMMIE NAREDE RHODOS SPEECH STRAAT TRALIE TROOST

7 letters BULGAAR maaltijd PLATINA SCOOTER

8 letters EMIGRANT NESTKAST SPECIAAL TRADITIE

9 letters ALLESETER DECIMETER HEUPZWAAI NETELROOS

LEGWOORDPUZZEL
OR www.puzzelpro.nl © 1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8 www.puzzelpro.nl
LEGWOORDPUZZEL SN
Bestel makkelijk en snel via FEBO.NL Bez gs vice Download ook de FEBO Bestel App!

WORD ABONNEE!

EEN ABONNEMENT OP MOKUM MAGAZINE IS ALS EEN WANDELING DOOR DE STAD: JE ONTDEKT STEEDS WEER IETS

NIEUWS, JE GENIET VAN ALLE VERHALEN ÉN JE BENT OP DE HOOGTE WAAR HET ALLEMAAL GEBEURT IN AMSTERDAM.

TRAKTEER JEZELF, OF VERRAS IEMAND ANDERS MET EEN ABONNEMENT! REGEL HET NÚ VIA ABOLAND.NL

TARIEVEN

€60,- PER TWEE JAAR (24 EDITIES)

€36,- PER JAAR (12 EDITIES)

€24,- PER HALF JAAR (6 EDITIES)

€15,- PER KWARTAAL (3 EDITIES)

36,-

PER JAAR!

HET LEKKERSTE CHINEES-INDISCHE RESTAURANT VAN AMSTERDAM!

PLANTAGE MIDDENLAAN 30

1018 DG AMSTERDAM

020 - 624 1525

ONLINE BESTELLEN VIA

VIA WWW.ABOLAND.NL
RESTAURANTHAPPYCORNER.NL

AMSTERDAM CENTRUM

12.00 - 03.00 UUR OPEN

VR 1 MRT

GEZA WEISZ

Live tijdens Holland Casino Night Out

15 T/M 23 MRT WORLD POKER TOUR Reserveer via poker.hc.nl

ELKE VR & ZA LIVE DJ

Begin je weekend goed

AMSTERDAM SLOTERDIJK 24/7 OPEN

VR 1 MRT XANDER DE BUISONJÉ

Live tijdens Holland Casino Night Out

DO 28 MRT GERARD JOLING LIVE Los met z’n allen

ZO 31 MRT & MA 1 APR PAASBINGO

Onder het genot van een heerlijke high-tea

LAAT DE QR-CODE BIJ DE INGANG VAN HET CASINO SCANNEN VOOR GRATIS ENTREE VCM_000500
“Geef mij maar de beste taxi én app van Amsterdam.”

Tomas

de Smidt

Rederij ‘t Smidtje

Geef mij maar...

Boek je volgende rit via de app

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.