3 minute read

AFS Intercultura

GENER 2022

L’experiència d’una família del Maresme acollint estudiants internacionals amb AFS Intercultura

Advertisement

AFS Intercultura és una organització internacional de voluntariat present a 180 països i amb oficines a una quarantena de països que ofereix a joves entre 15 i 18 anys l’oportunitat de viure un intercanvi intercultural. Cada any envien uns 100 joves d’Espanya a destinacions de tot el món. Durant el 2021 diferents famílies espanyoles van acollir uns 70 joves, dels quals una vintena van ser acollits a Catalunya.

El paper de les famílies voluntàries d’acollida és molt important, ja que els i les joves participants són tractats com un fill o filla més. Aquest mes hem convidat a una família del Masnou perquè ens expliqui la seva experiència acollint estudiants internacionals.

Hola, som la família Jovani Vidal i us volem explicar com va començar la nostra experiència amb AFS Intercultura.

El nostre fill Gerard va arribar a casa un bon dia d’estiu i ens va dir que volia marxar a estudiar a l’estranger. Un amic seu estava fent un curs d’alemany perquè al setembre marxava a Alemanya amb AFS Intercultura, anava a cursar 4rt d’ESO o 1er de Batxillerat i que viuria amb una família amb dos fills. Vam mirar la pàgina web de l’associació i com que ens va agradar el principal objectiu que tenen, que no és només aprendre un idioma sinó promoure la interculturalitat, vam demanar informació.

En Gerard no va marxar perquè tenia ja l’edat límit però com que ens havíem engrescat amb la idea de conèixer de prop una altra cultura, vam decidir ser família amfitriona i convertir-nos en pares i germans d’una noia dels EEUU, desprès d’una d’Àustria i desprès d’una de Noruega.

Totes tres, l’Edith, l’Anahita i la Linnea són com els nostres fills, totes diferents, però les estimem moltíssim.

No direm que l’experiència és fàcil, però val la pena. Tothom aprèn, al principi cada dia és un repte, convius no només amb un noi o noia amb plena adolescència sinó que ve d’una altra cultura i a més cadascuna criada d’una forma diferent.

Aquesta vivència trenca de forma positiva amb les dinàmiques habituals, trenca esquemes, te n’adones que coses tan bàsiques com fer el llit o posar la taula es pot fer de moltes maneres, que el menjar que per a nosaltres és tan bo i tradicional per una altra persona és desconegut i costa.

Amb el temps te n’adones que és possible estimar a una persona que no coneixes, si escoltes i deixes de banda tots els prejudicis que tens sobre el país, la cultura i la manera de fer diferent de cadascú, és fàcil, es tracta de ser honest amb un mateix i no pensar que la nostra manera

GENER 2022

de fer no és ni la bona ni la dolenta, sinó que és diferent (diuen que si coneixes l’altra cultura és més fàcil d’entendre i per tant més fàcil d’evitar el conflicte...).

No hem guanyat diners però hem guanyat tres filles. Filles que com és normal trobes a faltar molt al principi però que desprès t’acostumes a no tenir-les a casa però si tot va bé, veus un o dos cops a l’any.

Dir-vos que vam conèixer aquesta associació per casualitat i ara som voluntaris que creuen fermament amb el seu projecte educatiu.

Us animo a mirar la web ( https://www.afs-intercultura.org/familias-anfitrionas) i atrevir-vos a viure aquesta experiència.

Vols ser família d’acollida?

Durant tot l’any a AFS Intercultura necessiten famílies amfitriones. Hi ha dues èpoques clau: • Setembre: per acollir a estudiants anuals i trimestrals (les gestions es fan entre abril i maig) • Gener: per acollir a estudiants semestrals (les gestions es fan entre octubre i novembre)

Ets jove i vols participar en un programa d’enviament?

Les dates d’inscripció són des de setembre al gener-febrer del curs anterior al que es vol marxar. Si vols fer una experiència amb AFS pel curs 2022-2023 afanya’t a fer la inscripció, molts països tanquen la convocatòria a finals de febrer o principis de març!

Xerrades informatives: https://www.afs-intercultura.org/sesiones-informativas-afs/ També pots contactar amb l’oficina central trucant al 91 523 45 95 o contactar amb Natàlia Carrión, voluntària coordinadora de l’estructura local del Maresme: natalia.carrion@afs.cat