Skip to main content

Introduction To Behavioral Neuroscience 1St Elizabeth Solutions Manual

Page 1


Solutions Manual for Introduction to Behavioral Neuroscience 1st Edition by Elizabeth, Glenn, Sandstrom, Williams

ISBN: 9781961584624

Multiple Choice

1.1 Building a Nervous System

1.Whichofthefollowingmoleculesdoestheworkincells?

a. DNA

b. mRNA

c. Proteins

d. Golgi

Answer:c

2.Neurons:

a. comeinmanyshapesandsizes.

b. allhaveoneaxonandmanydendrites.

c. allhaveonedendriteandmanyaxons.

d. allhavemultipleaxonsandmultipledendrites.

Answer:a

3.Thepartoftheneuronthatisspecializedforreceivinginformationis:

a. theaxon.

b. thecellbody.

c. thedendrites.

d. theaxonhillock.

Answer:c

4.Whicharetheprimarymyelinatingcellsofthecentralnervoussystem?

a. Astrocytes

b. Microglia

c. Oligodendrocytes

d. Schwanncells

Answer:c

5.Whichcelltypeismostimportantforhelpingtoformtheblood-brainbarrier?

a. Astrocytes

b. Microglia

c. Oligodendrocytes

d. Schwanncells

Answer:a

6.Whichcelltypeismostimportantforhelpingtocleardebrisfrominjuryinthecentral nervoussystem?

a. Astrocytes

b. Microglia

c. Oligodendrocytes

d. Schwanncells

Answer:b

1.2 Organization of the Nervous System

7.Whichfeatureisconsistentacrossallorganismsthathaveanervoussystem?

a. Ganglia

b. Neuralnets

c. Bilateralsymmetry

d. Noneofthese

Answer:d

8.Thepropertyofanervoussystemdescribinganorganizationwhereneuronsare consolidatedintospecificareasofintegrationratherthanjustbeingrandomlyarranged throughoutthebodyiscalledwhat?

a. Cephalization

b. Centralization

c. Symmetry

d. Concentration

Answer:b

9.Whereinthecentralnervoussystemwouldyoufindcerebralspinalfluid?

a. Intheduramater

b. Inthesubarachnoidspace

c. Inthepiamater

d. Inthenerves

Answer:b

10 Cerebralspinalfluid:

a. sloshesbackandforthintheventricularsystem.

b. flowsinonedirectionthroughtheventricles,intotocentralcanalandsubarachnoid space.

c. flowsinonedirectionfromthesubarachnoidspaceintotheventriclesandtheninto tocentralcanal.

d. isstill,likealakeorpool.

Answer:b

11.Thehumanconnectome:

a. iswellunderstood.

b. isrelativelysimple.

c. isstillbeingmappedandincrediblycomplex.

d. isverysimilartothatoftheroundworm C. elegans.

Answer:c

12.Thebrainrequireslargeamountsofbloodtomaintainitsfunctions.Thisbloodderives from2mainarteries.Themoreventralarteryiscalled________whilethemoredorsalartery is________.

a. carotidartery/vertebralartery

b. cerebralarteries/vertebralartery

c. ventralcerebralartery/dorsalcerebralartery

d. vertebralartery/carotidartery

Answer:a

1.3 The Central Nervous System: CNS

13.Mylefthandis________tomyrighthand.

a. medial

b. lateral

c. contralateral

d. ipsilateral

Answer:c

14.Divisionsofthecentralnervoussystem:

a. beginearlyindevelopment.

b. onlyemergeinadulthood.

c. arecomposedonlyofbrainvsspinalcord.

d. aredefinedasneuraltubeandspinalcord.

Answer:a

15.Whichembryonicbrainregionbecomesthecerebralhemispheres?

a. Telencephalon

b. Diencephalon

c. Mesencephalon

d. Metencephalon

Answer:a

16.Sensoryneuronsenterthespinalcordfromthe________side.

a. lateral

b. medial

c. ventral

d. dorsal

Answer:d

17.Whichkindofpathwaysbringinformationfromtheperipherytothebrain?

a. Descending

b. Ascending

c. Peripheral

d. Lateral

Answer:b

1.4 The Brain: Structure and Function

18.Whichlobeofthecortexismostimportantfordecisionmakingandproblemsolving?

a. Frontal

b. Temporal

c. Parietal

d. Occipital

Answer:a

19.Whichlobeofthecortexisimportantforlanguage,memory,andhearing?

a. Frontal

b. Temporal

c. Parietal

d. Occipital

Answer:b

20.The________lobeofthecortexismostimportantforvision.

a. frontal

b. temporal

c. parietal

d. occipital

Answer:d

21.Brainregionsimportantformotorcontrolarefound:

a. inthefrontallobe.

b. inthesubcorticalnuclei.

c. inthebrainstem.

d. inallofthese.

Answer:d

22.Whichbrainfunctionshowsstronglateralization?

a. Memory

b. Sensoryintegration

c. Vision

d. Language

Answer:d

23.Cranialnervescarrywhatkindofinformation?

a. Sensory

b. Motor

c. Sensoryandmotor

d. Neithersensoryormotor

Answer:c

24.Thepartoftheperipheralnervoussystemthathelpsthebodyrelaxanddigestis:

a. thesympatheticnervoussystem.

b. theparasympatheticnervoussystem.

c. thehypothalamus.

d. thesomaticnervoussystem.

Answer:b

Fill in the Blank

1.1 Building a Nervous System

1.Thetwomajorcelltypesofthebrainare________and________. neurons/glia

2.Thefourmajortypesofgliainthenervoussystemare________,________,________,and ________.

astrocytes,microglia,oligodendrocytes,Schwanncells

1.2 Organization of the Nervous System

3.Axonbundlesinthecentralnervoussystemarecalled________andintheperipheral nervoussystemarecalled________.

tracts/nerves

1.3 The Central Nervous System: CNS

4.Thethreeplanesforsectioningthebrainforanatomicalanalysisare________,________,and ________.

coronal/sagittal/horizontal

1.4 The Brain: Structure and Function

5.Thegroupofspecializedbrainareasunderthecerebralcortexthatarepartofthe telencephalonarecalled________.

subcorticalnuclei(orsubcorticalstructures)

6.The________nervesareapartoftheperipheralnervoussystemandemergedirectlyfrom thebrain.

cranial

Thisfileiscopyright2024,RiceUniversity.AllRightsReserved.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Introduction To Behavioral Neuroscience 1St Elizabeth Solutions Manual by mmsharp - Issuu