Page 1

MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO “Sv. Cirila in Metoda” iz Kranja Vljudno vabljeni v soboto, 7. 12. 2019, ob 18. uri na otvoritev slikarske razstave 7. Likovne kolonije Makedonskega kulturnega društva Kranj. Prireditev bo potekala v prostorih Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj, Tomšičeva ulica 7. V kulturnem programu bo nastopila skupina Ethnusiasm.

PREŠERNOVO ORO 2019 S STEFANOM MARKOVSKIM Makedonsko kulturno društvo Sv. Ciril in Metod iz Kranja in Katedra za makedonski jezik in književnost Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabita na tradicionalno prireditev Prešernovo oro z gostom Stefanom Markovskim, ki vključuje naslednje dogodke: 6. 12. 2019 • ob 11.30 na Filozofski fakulteti (Aškerčeva 2, Ljubljana) v predavalnici 209c: predavanje Stefana Markovskega Македонскиот филм и театар во втората половина на 20 и почетокот на 21 век (преглед) in predstavitev publikacije (Ne)par: dvojezični izbor sveže makedonske literature (založ. MKD Makedonija, Ljubljana, 2019) • ob 18.00 v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana): Slovensko-makedonska naveza • V pogovoru bodo Namita Subiotto, Lara Mihovilović, Stefan Markovski in študentke makedonistike v Ljubljani ter Petra Koršič predstavili publikaciji (Ne)par: dvojezični izbor sveže makedonske literature ter novo številko makedonske literarne revije Sovremenost, ki prinaša izbor današnje slovenske poezije in prevode v makedonščino. Povezuje Petra Koršič. • ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature: Ad hoc (likovna in glasbena improvizacija interpretirata poezijo): Stefan Markovski (poezija), Alenka Jovanovski (poezija), Svetlana Jakimovski Rodić (vizualije), Vasko Atanasovski (glasbena improvizacija). Povezuje Petra Koršič. (Dogodka v THL organizirata LUD Literatura in Trubarjeva hiša literature) 7. 12. 2017 • ob 18.00 v Galeriji Ceneta Avguština, ZVKDS (Tomšičeva ulica 7, Kranj): Literarni večer s Stefanom Markovskim v sodelovanju z dr. Namito Subiotto, FF UL

Je avtor knjig z različnih področij in različnih žanrov, romanov: Enosmerno (2009) in Heretična pisma ali iskanje nebes, ki žarijo rdeče (2018); proznih zbirk: Prodajalec vetra in megle in druge zgodbe (2015) in Smrt prileti nasmejana (2017); pesniških zbirk: Apeiron (2010), O nekaterih spominih tiste nekdanjosti (2010), In Nomine (2016), Sivo sijejo vesolja (2016), Po sledeh belega grifona (2018), Hiperbog (2019). Markovski je glavni in odgovorni urednik najstarejše makedonske literarne revije – Sovremenost in urednik pesniških zbirk znotraj projekta Metrična karavana.

oblikovanje: Domen Dimovski

Stefan Markovski (1990) se je rodil in odraščal v Gevgeliji, kjer je zaključil osnovno in srednjo šolo. Diplomiral je na Katedri za primerjalno književnost na Filološki fakulteti Blaže Koneski in na Inštitutu za filozofijo na Univerzi Sv. Ciril in Metod Skopje. Magistriral je na Fakulteti dramskih umetnosti, smer Filmski in televizijski scenarij.

Profile for mkd zloženke

Plakat - Razstava 8. Likovne kolonije MKD 2019  

Plakat - Razstava 8. Likovne kolonije MKD 2019  

Advertisement