Page 1

voor de totale bouwgroothandel

Ferney-directeur Fred Huurman:

“Nicovij en Ferney, gelijkwaardige samenwerking” Sakol:

“Kracht uit coöperatie” Powertools:

Geen geld voor merkbeleving?

Hibin Branchedag, platform voor de sector

De Jong & Roos: IJzerboeren in deuren

[

Cover_Mixpro 3.indd 1

2e jaargang, nummer 3 - augustus 2011

Houthandel Alblas: Houthandel, maar anders

]

15-08-11 09:43


Het unieke

XR gevoel

• compacte kracht, perfect balans Het unieke XR ingevoel • 1 lader voor alle 10.8V, 14.4V en 18V toepassingen* • compacte kracht, perfect in balans • 3 •jaar garantie 1 lader voor(1+2)* alle 10.8V, 14.4V en 18V

toepassingen*

• 3 jaar garantie (1+2)*

* Enkel op XR Li-Ion range

nieuw • nieuw • nieuw • nieuw • nieuw 4 dewalt.indd 1

16:47 * Enkel op XR08-08-11 Li-Ion range


In tijden van weelde maakte het niet uit of je links voer of rechts koerste. Weet u nog? Maar in tijden waarin het wat minder gaat, komt het op ondernemen aan. Op het maken van keuzes. En da’s moeilijk. Want kiezen is de helft verliezen. En als je het niet zeker weet, hoe kies je dan? Op Hibins Branchedag sprak Daan Kwakernaat over de kathedralenbouwers uit de 12e en 13e eeuw. Die middeleeuwse bouwers hadden Ferney-directeur Fred Huurman: niets, maar begonnen gewoon. En als de nieuwe muren voor “Nicovij en Ferney, gelijkwaardige samenwerking” de derde keer instortten, hielden ze niet op. Nee, dan waren Sakol: “Kracht uit coöperatie” ze pas op de goede weg. En wij…? Als wij tegenwoordig Powertools: Geen geld voor merkbeleving? vooraf niet weten hoe het er uit komt te zien, hoe lang het duurt of hoe veel het gaat kosten, beginnen we er helemaal niet aan. We kunnen alles, maar nemen zó weinig risico. Wist u trouwens dat er maar héél weinig kathedralen zijn die er uit zien als de originele blauwdruk van dé specifieke gothische kathedraal met de zeven torens? Om precies te zijn: niet ééntje. Dat wil zeggen dat die bouwers gaandeweg hun plannen gewoon hebben aangepast. Met een resultaat dat we allemaal prachtig vinden. Ga kathedralen bouwen, moedigde Kwakernaat de verzamelde bouwmaterialenhandel aan. Ga samenwerken en ondernéém. Begin gewoon! En dat is precies wat Ferney en Nicovij deden. De twee inkoop-partijen vonden elkaar, zagen een match in hun grote verschillen en startten gewoon met een samenwerking. Zonder een exact einddoel in het vizier. Een mooi staaltje van ondernemen. Op een persoonlijke klik gebaseerd trouwens. Ander mooi ondernemerschap schotelen we u ook voor in deze MIXpro. Van de gebroeders Botman die met hun ijzerwarenhandel De Jong en Roos een deurentotaal-concept ontwikkelden en zo buiten hun boekje mooie nieuwe business vonden. Ook houthandel Alblas loopt niet alleen op het gebaande pad. Dankzij een uitzonderlijk diverse klantenkring houden zij zich de concurrentie van het lijf, verschaften zij zich een splinternieuw houthandelspand en zien ze de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ook de markt van het elektrisch gereedschap is er één vol uitdagingen: min 30% in 2009. Maar op de terugtocht die die markt nu maakt, heb je een paar partijen die het veel beter doen dan gemiddeld. Dankzij de slimme keuzes die ze maken. Of wat te denken van Stenenmarkt.com, Werkspot.nl, of de nieuwste activiteiten van Marktplaats? Stuk voor stuk activiteiten op onze markt. Waar we last van kunnen krijgen, of juist van kunnen profiteren. Afhankelijk van de keuze die we maken en de kansen die we pakken. Zet ‘m op! voor de totale bouwgroothandel

Hibin Branchedag, platform voor de sector

De Jong & Roos: IJzerboeren in deuren

[

2e jaargang, nummer 3 - augustus 2011

Houthandel Alblas: Houthandel, maar anders

]

Cover_Mixpro 3.indd 1

15-08-11 09:43

Marc Nelissen Uitgever MIXpro PS: Uw tips voor de volgende MIXpro zijn van harte welkom op mixpro@mixpress.nl.

[

Voorwoord_Mixpro3.indd 3

3

MIXpro - augustus 2011

VOORWOORD

[ Ondernemen

]

15-08-11 09:47


COLOFON

FORMULES

[ “We zijn gewoon begonnen” voor de totale bouwgroothandel

Ferney Group besloot samen te gaan werken met NicovijEnorm. Tot verrassing van vele branchekenners.” Wat bezielde de gezonde inkoopcombinatie voor de bouwgroothandel samen te gaan werken met een inkoopcombinatie van consumentgerichte ijzerwarenwinkels. Die ook nog in de hoek zat waar de klappen vielen? Ferney-directeur Fred Huurman: “We zijn er als gelijkwaardige partijen ingestapt en opereren op ‘gleiche Augehöhe’.”

Ferney-directeur Fred Huurman:

“Nicovij en Ferney, gelijkwaardige samenwerking” Sakol:

“Kracht uit coöperatie” Powertools:

Geen geld voor merkbeleving?

Hibin Branchedag, platform voor de sector

De Jong & Roos: IJzerboeren in deuren

[

2e jaargang, nummer 3 - augustus 2011

12

Houthandel Alblas: Houthandel, maar anders

]

Cover_Mixpro 3.indd 1

15-08-11 09:43

MIXpro Vakblad voor de totale bouwgroothandel Hoofdredactie Marc Nelissen Redactie Tim van Dorsten Louis Jongeleen Johan van Leipsig Fotografie Marjolein Ansink Reinier de Vlaam

FORMULES

[ “Kracht uit coöperatie” Zo’n dertig jaar geleden trokken verschillende houthandelaren gezamenlijk naar Azië om daar grote bulkpartijen hout in te kopen. Dat was het begin van Sakol. “Een coöperatieve samenwerking waarvan het totaal meer is dan de som der delen”, aldus directeur Fijnvandraat. “Alle leden hebben invloed op de bewegingen van de combinatie.”

Vormgeving Inpladi bv, Cuijk Redactieadres MIXpress Postbus 55 5240 AB Rosmalen T: 073.503.43.47 F: 073.503.81.53 E: mixpro@mixpress.nl W: www.mixpro.nl

MARKETING

[ Kluswebsites: kansen voor handel? Ze leken de laatste jaren als paddestoelen uit de grond te schieten: websites waarop vakmensen in contact kunnen komen met particulieren met kluswensen; potentiële klanten dus. Casius, Werkspot en sinds kort Marktplaats Klussen houden zich hiermee bezig. Zo creëren zij dus een platform voor de klusbedrijven en zzp’ers: klanten van de groothandel. Maar wat hebben zij eraan? Loont het om de samenwerking te zoeken?

Advertenties Bureau van Vliet Postbus 20, 1910 AA Zandvoort Frank Oudman 023.571.47.45 f.oudman@bureauvanvliet.com Algemene voorwaarden Alle advertentie-opdrachten worden uitgevoerd volgens de AlgemeneLeverings- en Betalingsvoorwaarden van Bureau van Vliet B.V. zoals die gedeponeerd zijn bij de K.v.K. Haarlem onder nr. 34037301 alsmede de Regelen voor het Advertentiewezen. Copyrights Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd op welke wijze dan ook,worden opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

18

KIJKJE IN DE KEUKEN

[ ‘Onze klanten niet voorbijstreven’ Officieel bestaan ze sinds 1845, maar daarvoor stond er al een zaagmolen aan de Gouwe in Waddinxveen. Zaagervaring genoeg dus, bij houthandel Alblas. Het bedrijf zeilde zelfs redelijk ongeschonden door de crisistijd en sinds 2008 staat er een compleet nieuwe hal in Moordrecht. Tijd om eens nader kennis te maken.

[

IInhoud_Mixpro3.indd 4

14

4

MIXpro - augustus 2011

24

]

15-08-11 09:50


[

INHOUD

KIJKJE IN DE KEUKEN

VOORWOORD

[ IJzerwarenhandel scoort met deurenconcept

BRANCHENIEUWS

Een dynamisch duo. Zo zou je de broers Botman van technische groothandel De Jong & Roos uit Schagen kunnen noemen. De ijzerwarenhandelaren bedachten een goed lopend concept, waarin deuren, beslag en afhangen elkaar in volledige harmonie vinden. Gevolg: een onderscheidende dienst voor de broers en winst voor de aannemer.

Branchenieuws

]

3

7

FORMULES Ferney en Nicovij:

26

“We zijn gewoon begonnen.”

12

Sakol: “Kracht uit coöperatie.”

14

VAKTUEEL + MARKETING Verantwoord hout

16

E-GEREEDSCHAP

Digitale Marktplaatsen

[ Langzaam herstel powertools

Webshops van insiders

20

Hibin Branchedag

22

De markt voor powertools zit nog altijd in zwaar weer. In het najaar van 2009 zakte de omzet zo’n 30% weg en op dit moment staat de teller weer voorzichtigjes op +6%. MIXpro vroeg enkele fabrikanten hoe zij de crisis doorleefden en hoe de powertools de bouwgroothandel kunnen helpen en vice versa.

32

VA K T U E E L

[ ‘Traditioneel denkstramien doorbreken’

KIJKJE IN DE KEUKEN Houthandel Alblas timmert aan de weg

24

Jong en Roos: ijzerboeren met deurenconcept

26

CLOSE-UP AGP

29

Martens Kunststoffen

31

E-GEREEDSCHAP

Transparantie en eerlijke prijzen. De kernbegrippen achter de online-inkoop en -verkoop van stenen en dakpannen op Stenenmarkt.com. Vraag en aanbod van dakpannen en stenen komen bij elkaar en ‘valse lucht’ wordt uit het proces geperst. “De traditionele groothandel moet de waarde van zijn producten nu echt verantwoorden.”

Rondvraag: herstel kost tijd

32

Productnieuws

38

CLOSE UP Bosch

40

35

4+ Bouwmaterialen/ TTI-Milwaukee

36

VAKTUEEL Stenenmarkt.com: groothandel

DISCUSSIE

[ Het belang van zzp’ers Een discussie openen op LinkedIn staat garant voor opvallende uitspraken. Vandaar dat MIXpro uitgerekend dit kanaal opzoekt, deze keer met de vraag: ‘Hoe belangrijk zijn zzp’ers werkelijk voor de bouwgroothandel? Zijn ze een lucratieve doelgroep of kan de bouwgroothandel ze missen als kiespijn?’ Hieronder volgt een selectie uit de reacties.

46

[

IInhoud_Mixpro3.indd 5

18

5

MIXpro - augustus 2011

uitgespeeld?

40

PKVW voor gevorderden

48

PRODUCTNIEUWS

44

DISCUSSIE Zzp’ers: lust of last?

46

BRANCHEPAGINA’S VVNH

49

HIBIN

50

]

15-08-11 09:50


Adv MixPro profbadkamer 215x285 14072011_Adv MixPro profbadkamer 14082011 22-07-11 11:11 Pagina 1

Alles voor de prof Voor professionals die hun materialen aanschaffen bij Bouwshops heeft Plieger naast de bekende A-merken ook een breed assortiment Plieger merk artikelen, in op maat gesneden schappenplannen. Of het nu gaat over het, inmiddels goed bekende en hooggewaardeerde, Plieger merk of andere A-merk installatie- of aansluitmaterialen voor sanitair, CV of elektra, Plieger heeft voor u de juiste materialen geselecteerd! Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Plieger voor een afspraak met onze Accountmanager. Dit kan via onze Service Desk op (0418) 682 662 of via retail@plieger.nl.

Alles voor de badkamer en meer! 14 plieger.indd 1

08-08-11 16:57


[ [ Brochure en energieadvies

Xella heeft een nieuwe brochure voor zijn klanten gemaakt over energiezuinig bouwen en renoveren. Aanleiding is de nieuwe Europese regelgeving die de bouwsector verplicht om in 2020 (vrijwel) energieneutraal te bouwen. In de brochure ‘Energiezuinig bouwen en renoveren: nú doen’ zet Xella zijn visie uiteen, bespreekt het de geldende en komende eisen en biedt het vijf praktische toepassingen voor duurzame wandoplossingen. Daarnaast reikt Xella zijn klanten ook anderszins de helpende hand met bijvoorbeeld de Xella Energie Adviseur en de Rcwaardecalculator. De gespecialiseerde adviseurs geven architecten, projectontwikkelaars, aannemers en bewoners advies op het gebied van energiebesparing, minder belastende (bouw)materialen, slimme logistiek en grondstofbesparing. Met de Rc-waardecalculator kunnen architecten en aannemers online eenvoudig de Rc-waarde berekenen van een buitenwandoplossing van Xella.

branchenieuws

]

[ Lagere overdrachtsbelasting levert direct effect

De verlaging van de overdrachtsbelasting is al meteen positief voor de woningmarkt. Volgens VBO Makelaar, brancheorganisatie van makelaars en taxateurs, melden makelaars gemiddeld 25% meer huizenverkoop in juli. Dat zei directeur Hans van der Ploeg begin juli op BNR Nieuwsradio. “Kopers zien het licht aan het eind van de tunnel en wagen de stap. Het is wel nog te vroeg om definitief te bepalen in hoeverre deze maatregel effect heeft op de woningmarkt.” De organisatie ondervroeg honderd aangesloten makelaars. Overigens denkt ING Economisch Bureau dat de verlaging de nieuwbouw van huizen afremt. Op nieuwbouwwoningen wordt namelijk geen overdrachtsbelasting, maar wel omzetbelasting gerekend. De verlaging van zes naar twee procent is namelijk een jaar van kracht – van 1 juli 2011 tot 1 juli 2012 – maar tussen het kopen en de oplevering van een nieuwbouwwoning zit vaak anderhalf jaar. Potentiële kopers zullen hun bestaande woning dus pas over een jaar op de markt willen brengen en dan is deze maatregel niet meer van kracht. Volgens ING blijft nieuwbouw belangrijk voor ons land. De komende tien jaar stijgt het aantal huishoudens met 55.000 per jaar. Daarnaast worden jaarlijks zo’n 15.000 woningen gesloopt. Per jaar zijn er dus minimaal 70.000 nieuwe woningen nodig. ING verwacht dat er dit jaar 60.000 worden gebouwd en volgend jaar dit aantal op 62.000 zal liggen.

[ Wie heeft de grootste? Gerritse IJzerwaren nam Probin Veenendaal over en zet daarmee de volgende stap op weg naar de € 75 mln omzet. Maar wie zijn nu eigenlijk echt de grootste partijen in de ijzerwaren-markt? Gerritse, Destil, Polvo? Of Mastermate?

Sinds Gerritse IJzerwaren mede-eigendom is van H2 Equity Management (2010), heeft het bedrijf een expliciete expansiekoers uit. Zo nam het bedrijf eerder in 2011 al Beukers IJzerhandel uit Hilversum over en opende het ook nieuwe vestigingen in Ridderkerk en Rotterdam. “En in augustus openen we een nieuwe vestiging in Amsterdam”, vertelt algemeen directeur Kees Gerritse.

€ 55 -> € 75 mln Gerritse realiseerde in 2010 een omzet van € 55 mln, maar wil die sterk vergroten. “We mikken op een omzet van € 75 mln”, zegt hij in het Financieele Dagblad. Gerritse denkt dat daar ruimte voor is. “De markt is ongeveer € 1,5 mrd groot en daarvan nemen de grote drie slechts ongeveer 15% voor hun rekening.” Gerritse rekent Polvo, Destil en zijn eigen bedrijf tot de grote drie. Mastermate komt in zijn sommetje niet voor. Qua omzet onterecht, vindt Mastermate-directeur Dibe van Arnhem. Hij meldt dat Mastermate als groep de omzet van € 75 mln al een tijdje gepasseerd is. “Van de andere drie partijen ken ik alleen de omzet van Polvo niet. Maar misschien zijn wij wel de grootste partij in de markt.”

[

Branchenieuws.indd 7

7

Wedstrijdje grootste MIX rekent even mee. Gerritse meldt zelf een omzet van € 55 mln met 26 vestigingen. Destil maakte met de overname van Syntec (eind 2010) al een totaalomzet van € 85 mln bekend (32 vestigingen). En volgens Van Arnhem zet Mastermate met zijn 28 vestigingen (van aangesloten leden) meer om dan Destil. Meer dan € 85 mln dus. Alleen de omzet van Polvo (o.a. Leys, Kruyt, Lekkerkerker, Van der Stad, en Holtgrefe) is dan nog onbekend. Dus vroegen we directeur Willem van Meurs naar de bekende weg. “Ik doe helemaal niet mee aan wedstrijdjes ‘wie is de grootste’.” Al claimt hij, na enige prikkeling, ook meer dan € 75 mln om te zetten. “Voor onze klanten is het helemaal niet relevant of we de grootste zijn of niet. Voor onszelf is het belangrijk dat we de schaal hebben waarop we efficiënt kunnen werken. En die hebben we al een tijdje. En of je daar nu € 20, € 30 of € 40 mln overheen gaat, is voor mij niet zo interessant.” Dat Gerritse Mastermate niet meerekent, snapt Van Meurs wel. “Mastermate is een collectief van individuele bedrijven. Die hebben niet de schaalvoordelen die Destil, Gerritse en wij wel hebben. Ze doen veel samen op gebied van automatisering, maar ze zijn nog ver weg van logistieke integratie of één centrale inkoop-afdeling.”

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 09:55


HECO-UNIX – de voldraadschroef met het Samentrekeffect ®

Gepatenteerde HECO-UNIX -voldraad ®

Samentrekeffect door de voldraad met veranderende schroefdraadspoed De HECO-UNIX combineert de eigenschappen van een deeldraadschroef met de voordelen van een voldraadschroef ®

Gepatenteerde combikop voor montage in beslag en op hout Pasnauwkeurige bevestiging in beslag Freeseffect in hout dankzij freesribben

HECO-Schrauben GmbH & Co.KG Dr.-Kurt-Steim-Straße 28 D-78713 Schramberg Telefoon: +49 (0) 74 22 / 9 89-0 E-mail: info@heco-schrauben.de

Mix-ad1-2.indt 1

Agent Benelux: Jac. Lowie & zoon bv Bramenberg 21, 3755 BW EEMNES Telefoon: +31 (0) 35 / 54 159 58 E-mail: office@lowie.nl

15-08-11 09:57


[

]

branchenieuws

[ Nieuwe vestiging Rijvo

[ Drukte over dieseluitstoot houthandel

FNV Bouw wil dat werknemers van houthandels minder worden blootgesteld aan de uitstoot van dieselmotoren. Volgens de bond worden vooral werknemers van afhaalcentra geconfronteerd met het kankerverwekkende stof. Klanten rijden vaak met hun dieselbusjes de hal in om vervolgens hout en andere bouwmaterialen in te laden. FNV Bouw wil met de houthandel afspraken maken over de inzet van technieken en methoden die de blootstelling kunnen beperken. “Belangrijk is dat werknemers van houthandels niet boven het basisniveau van blootstelling van dieselemissie worden blootgesteld”, zo laat de vakbond weten.

Rijvo Tegelhandel heeft de deuren geopend van een nieuwe vestiging in Haarlem. Deze showroom is als shop-in-shop-concept opgenomen in de vestiging van Plieger en Keur Keukendesign aan de Heringaweg. Dankzij de samenwerking met deze twee bedrijven heeft Rijvo Tegelhandel in Haarlem de beschikking over een showroom van circa 2.000 m2. Naast de hoofdvestiging in Purmerend is het bedrijf sinds eind vorig jaar ook gevestigd in Utrecht. Met de komst van Rijvo Tegelhandel naar Haarlem is de sanitairtoonzaal van Plieger volledig verbouwd. Ook de showroom van Keur Keukendesign wordt aangepast, zodat alle gepresenteerde badkamers en keukens na de zomer zijn voorzien van tegelwerk van Rijvo Tegelhandel.

[ Toename huizenverkoop

Zo’n 15% meer huizen zijn verkocht in de maand juli dan in dezelfde maand afgelopen jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) bekendgemaakt. Vorig jaar juli werden in Nederland zo’n 10.000 huizen verkocht, dit jaar ligt dat aantal op ongeveer 11.500. Volgens de NVM komt dit door de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. De vereniging vermoedt dat de negatieve spiraal nu is doorbroken en verwacht dit kwartaal een stijging van 10 procent.

[ Festool en Protool verhuizen

Tooltechnic Systems, bekend van de elektrisch gereedschapsmerken Festool en Protool, gaat verhuizen. Vanaf eind augustus 2011 zijn zij gevestigd op Coenecoop 2G te Waddinxveen. De aanhoudende groei en de toekomstvisie van de organisatie maakten deze logistieke maatregel noodzakelijk. De keuze voor deze locatie is gemaakt vanwege de goede ligging en het totale vloeroppervlak. TTS heeft straks 2.400 m2 tot haar beschikking. Een aanzienlijk gedeelte hiervan wordt gebruikt voor de demonstratie/ trainingsruimte. “De verhuizing symboliseert de groei en verdere professionalisering van Tooltechnic Systems.” Aldus Frans van Dijk, Hoofd Trainingen en projectleider van deze verhuizingsoperatie.

[ Hibin + VVNH = Bouwtoelevering-NL

De leden van de brancheorganisaties Hibin (bouwmaterialenhandel) en VVNH (Houthandel) stemden eind juni in met het plan om een federatie op te richten met de naam Bouwtoelevering-NL. Die federatie heeft beide verenigingen als lid en bundelt de activiteiten waar beide verenigingen parallelle belangen hebben. Hibin-voorzitter Gert Smit noemde op zijn branchedag een paar van die onderwerpen: “De lobby in Den Haag, de positie in de bouwkolom en het imago op de arbeidsmarkt”. Maar de federatie verschaft Hibin en VVNH ook een sterkere bureau-organisatie en continuïteit en verbreding van de dienstverlening, in combinatie met kostenefficiency.

[

Branchenieuws.indd 9

9

[ Meer duurzaam hout

In 2010 was 71% van het geïmporteerde hout aantoonbaar afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (FSC, PEFC). Dit blijkt uit de jaarlijkse monitoring onder aangesloten houtondernemingen, zo presenteerde de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). Ondanks de moeilijke tijden waarin de hout- en bouwsector verkeert, heeft de VVNH haar duurzame houtimport weten te verhogen. In 2015 moet 85% van de VVNH-houtimport aantoonbaar afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. VVNH-directeur Paul van den Heuvel is blij met het resultaat, maar geeft ook aan dat er nog veel werk aan de winkel is om de ambities voor 2015 te realiseren. “De VVNH werkt hard om het gebruik van verantwoord hout tot norm te maken in Nederland. Dat kunnen we echter niet alleen. Alleen wanneer de vraag naar verantwoord hout toeneemt en de bereidheid om een eventuele meerprijs te betalen stijgt, kunnen we boseigenaren wereldwijd stimuleren hun bossen duurzaam te beheren.”

[ Medewerkers bouw tevreden

Werknemers in de bouw zijn bovengemiddeld tevreden en loyaal. Hun collega’s in de installatiesector zijn relatief iets minder tevreden. Maar werknemers in beide sectoren zijn trots om voor hun werkgever te werken en zouden die in hoge mate aanbevelen bij derden. Plezier in het werk en de aard van het werk zijn daarbij de belangrijkste kernverwachtingen. Dat blijkt uit het onderzoek ’Medewerkerbeleving in Nederland 2011’ van Integron. De tevredenheid van werknemers in een sector wordt bepaald aan de hand van een groot aantal factoren. Daaruit blijkt dat de waardering voor de veiligheid op het werk een hoge score krijgt. Verder valt op dat de waardering voor de directie en de direct leidinggevenden hoger scoort dan een jaar eerder. Over de arbeidsvoorwaarden en regelingen is men iets minder tevreden dan in 2010.

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 09:55


A.S.F. FIS CHER BV uw partner in... SLOTBOUTEN

CARROSSERIERINGEN

TAPBOUTEN

METAALSCHROEVEN

VERBINDINGSMOEREN

DRAADEINDEN

A.S.F. FISCHER BV PARTNER IN FASTENERS Postbus 98 | 8200 AB Lelystad | Tel. (0320) 285610 | info@asf-fischer.nl | www.asf-fischer.nl

mix-my micro 110630.indd 1

08.indd 1

08-08-2011 14:54:05

15-08-11 09:58


[

[ Mastermate Brinkman neemt Straatsma over

De Mastermate brinkman bedrijven Groep heeft per 1 juli straatsma bouw en industrie uit Dokkum overgenomen. het Dokkumer familiebedrijf vierde onlangs haar 75-jarig bestaan. De vestiging in Dokkum wordt de eerste vestiging van Mastermate in Friesland. Door de overname, die past in de groeistrategie van Mastermate in noord-nederland, wordt het geografische werkgebied van Mastermate brinkman bedrijven Groep verder uitgebreid. richard brinkman, directeur brinkman bedrijven Groep: “wij zijn erg trots dat wij met de overname van straatsma bouw en industrie de eerste vestiging van Mastermate in Friesland kunnen realiseren.”

[ Hogere kredietafdekking Atradius

atradius, nederlands grootste kredietverzekeraar, ziet nog geen echt economisch herstel in de bouwsector, maar accepteert sinds augustus 2009 toch steeds meer afdekkingen van kredietrisico’s bij bouwbedrijven. hoewel de risico’s van wanbetaling in de bouwsector onverminderd groot zijn, heeft atradius door een stringent en actief controlebeleid beter zicht op de kredietrisico’s bij bedrijven in de bouw. “wij hebben met veel bedrijven een goed contact. Dat maakt dat wij meer kredietrisico’s kunnen accepteren dan onze collega-kredietverzekeraars”, aldus bert bruning, algemeen directeur van atradius nederland. Onlangs werd bekend dat de bekende, middelgrote bouwbedrijven heddes en Midreth failliet zijn verklaard. Daardoor dreigen honderden arbeidsplaatsen te vervallen en worden toeleveranciers van deze bedrijven geconfronteerd met oninbare vorderingen.

[ Zevij groeit fors

Zevij, inkooporganisatie voor bouw en industrie, heeft in de eerste zes maanden van 2011 een omzetstijging geboekt van 11,5 procent. Directeur Marc de Dobbelaere maakte dit bekend op de jaarlijkse relatiedag van zijn organisatie. De Dobbelaere kon melden dat Zevij in 2010 wederom een groei heeft doorgemaakt. “Zevij heeft niet geleden onder de crisis. Zowel in 2009 als 2010 is er een groei van 5 procent geweest”, aldus de topman. een nieuwe toepassing die tijdens de relatiedag is geïntroduceerd, is het Zevij sharePoint, een platform waar informatie gedeeld kan worden. Zowel leden als leveranciers kunnen er hun actuele omzetgegevens inzien. Leveranciers kunnen verkoopacties tonen en beslissers bij de groothandel worden vervolgens via een alert op de hoogte gebracht.

[

Branchenieuws.indd 11

11

branchenIeuws

]

Fietsen voor goed doel

raab Karcher gaat fietsen voor het goede doel. en wel op 3 en 10 september. Op 3 september staan de vestigingen van raab Karcher in noord- en Oost-nederland in het teken van de sponsorfietstocht. Op 10 september wordt er gefietst in Zuid- en west-nederland. Tijdens beide dagen komen zowel de sportievelingen als de plezierfietsers op de mooiste plekjes in nederland. het bedrag dat bij elkaar wordt gefietst, komt ten goede aan stichting Doe een wens. sinds 2010 ondersteunt raab Karcher Doe een wens, een stichting die zich inzet om alle kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte een wensvervulling te geven. De sponsoring past uitstekend binnen het maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, wat raab Karcher als haar taak ziet en terug laat komen in haar bedrijfsvoering. Zo staat raab Karcher met haar label Greenworks voor duurzaam bouwen.

[ Werkspot zet academie op

samen met vakmannen heeft werkspot.nl de werkspot academie opgezet. Deze academie biedt gratis trainingen, cursussen en workshop aan, die gericht zijn op succesvol ondernemen voor zzp’ers. De academie is bedoeld om iedereen te leren hoe werkspot werkt en hoe je zo succesvol mogelijk kunt worden op deze site.

Grote klantenacties BouwCenter en Imabo

Veris start na de bouwvakantie met twee grote klantenacties voor haar beide formules. bouwcenter trakteert bouwers in de maand september voor het derde jaar achtereen op de succesvolle bouwbingo. een online kansspel voor bouwend nederland met maar liefst 1.000 prijzen. Imabo komt in oktober met ‘samen bouwen samen winnen’. een kansspel met kraskaarten en een website waarmee (potentiële) klanten kans maken op veel bouwprijzen. Verantwoordelijk bij Veris is hiskia westerbeek. De acties worden begeleid door wim bak van Merkvast.

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 09:56


[ “We zijn gewoon begonnen” Ferney Group besloot samen te gaan werken met NicovijEnorm. Tot verrassing van vele branchekenners.” Wat bezielde de gezonde inkoopcombinatie voor de bouwgroothandel samen te gaan werken met een inkoopcombinatie van consumentgerichte ijzerwarenwinkels. Die ook nog in de hoek zat waar de klappen vielen? Ferney-directeur Fred Huurman: “We zijn er als gelijkwaardige partijen ingestapt en opereren op ‘gleiche Augehöhe’.”

Toen Ferney 10 jaar geleden zijn detailhandelsactiviteiten op een heel laag pitje zette, adviseerde Huurman zijn detailhandelsleden zich aan te sluiten bij Nicovij-Enorm. Sindsdien was er echter geen feitelijk contact tussen Heerhugowaard en Deventer. Tot Gertjo Janssen er in 2009 aantrad als directeur en werd geïnterviewd door MIX. Ferney-directeur Fred Huurman las dat artikel en besloot direct kennis te maken. Dat leidde tot een ‘kopje koffie’ en uiteindelijk tot bijzondere samenwerking tussen beide organisaties. Huurman: “Voor iedere samenwerking is het nodig dat mensen elkaar vinden. Dat er een klik is.” En die was er vanaf de eerste slok.

Vertrouwen terugwinnen Ferney had samenwerking als strategische doelstelling bepaald, legt Huurman uit. “We hadden jarenlang vrij precies geformuleerd waar we wel expansie zouden zoeken en waar niet. Vanuit het algemene Ferney-belang besloten we eind 2009 om wat ruimer te kijken naar de expansiemogelijkheden. En inkoopvolume was daarbij belangrijk, maar niet als enige zaligmakend.” Aan de kant van Nicovij was de tijd echter niet zomaar rijp voor een samenwerking. Janssen blikt terug: “In het nieuw geschreven businessplan 2011/2015 is vanzelfsprekend aandacht besteed aan kansen voor strategische samenwerking. De organisatie had echter net een mislukte poging tot samenwerking (met Zevij) achter de rug. Nicovij verloor nadien een aantal grotere leden en miste vertrouwen bij veel van de overige leden. Van alle Nicovij-leden had Enorm nog maar 22 deelnemers. En die vulden het concept ieder op hun eigen manier in. Bovendien kreeg ik meteen 25 proforma opzeggingen voor mijn kiezen. Mijn eerste uitdaging was het terugwinnen van vertrouwen. Intern, bij de leden en bij de leveranciers.” 2010 was dus in theorie niet precies het juiste moment om een nieuwe samenwerking te starten. ‘’Echter, sommige dingen kun je niet plannen maar moet je gewoon doen.”

[

Formules_Nicovij_Ferney.indd 12

12

Strategisch dilemma Janssen maakte de balans op in zijn organisatie en concludeerde dat de commerciële kant sterk was. “Onze ondernemers zijn sterk als lokaal merk. We hebben er eind 2010 vervolgens voor gekozen het Enorm concept daar als een keurmerk overheen te leggen. Net als de Keurslager dat bij individuele slagers ook doet.” Aan de andere kant kampte Nicovij/Enorm met een kleine schaal. De omzet was in een jaar of 3 teruggevallen en bevond zich op een ‘’min of meer’’ break-even punt voor onze organisatie. Tegelijkertijd hadden we een strategisch dilemma op gebied van logistiek. Moet je wel een eigen DC willen runnen als er zulke goede ontwikkelingen zijn in grossiersland? Onze ondernemers zijn kleinschalig – in de goede zin van het woord - en verlangen een lage franco-waarde, hoge leverbetrouwbaarheid en –snelheid en een hoge leverfrequentie. En dat konden we op dat moment met onze schaal zelf maar moeilijk bieden.” Inmiddels is er ook in dit kader een hoop verbeterd. De uitlevergraad van Nicovij’s centrale magazijn ligt bijvoorbeeld al een aantal maanden ruim boven de 98%. En het biedt sinds kort ook de mogelijkheid om meerdere keren per week uit te leveren.

Gelijkwaardige partijen Janssen won in een jaar tijd veel vertrouwen van zijn leden terug. pro-formaopzeggers vertrokken niet of nauwelijks. De Enorm-teller steeg in 2010 tot 60 deelnemers en die van de professionele Profnorm-formule naar circa 20. Tijd

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 10:03


[

F o r m u l es

]

Vette plussen in 2011

Ondanks de crisis in de bouw hebben Ferney als Nicovij allebei de weg omhoog weer gevonden. Nicovij/ Enorm pluste tot en met mei +5,5%, 10% beter dan de -6% die de totale ijzerwarenhandel (consumentgericht) volgens GfK realiseerde in de eerste vijf vierwekelijkse perioden. Bij Ferney staat de cumulatieve teller tot en met juni op +8%, waarbij de private labels meer dan het dubbele plussen.

In die zin hebben we verschillende marktposities, zijn we onvergelijkbaar maar kunnen we elkaar versterken en de markt beter afdekken.”

Twee testprojecten ICT, betalingsverkeer voor de achterban, overlappende leveranciers en een deel van de marketing-communicatie zijn benoemde samenwerkingspunten. Huurman: “Op organisatieniveau vinden we elkaar in technieken, niet in de uitvoering. Zo hebben wij onze foto-albumtechniek waarmee we compleet verschillende Bouwtreffers per ondernemer kunnen samenstellen. Technisch zouden we die kunnen toepassen voor de 60 Enorm-leden die er inmiddels weer zijn.” Intussen zijn er twee testprojecten gestart: collectief verkeer van orders en facturen met twee proefleveranciers via Ferney en een aantal samenkoopacties van Heerhugowaard en Deventer. Aan de andere kant staat het Nicovij-magazijn straks ook open voor de Ferneyleden. Jansssen: “We opereren kostendekkend vanuit onze coöperatie en hanteren geen groothandelsopslag. En met onze specifieke artikelen, stuksleveringen en lage prijzen moeten we dus interessant kunnen zijn.” Zeker belangwekkend voor beiden zijn de wederzijdse inkoopcondities. Al sust Huurman meteen het belang daarvan. “Natuurlijk staat inkoopvoordeel als regel 1 in onze missie. Maar dat gaat verder dan alleen prijs. Leverbetrouwbaarheid, beschikbaarheid, snelheid en gezamenlijke marktkansen zijn minstens even belangrijk. Desalniettemin was het interessant te zien dat Ferney niet vanzelfsprekend en zonder uitzondering beter inkocht dan Nicovij/Enorm.”

Dik, dik, dik double digit om de samenwerking verder uit te werken. Al is het uiteindelijke doel voor allebei nog helemaal open. “We zijn gewoon begonnen en weten niet precies waar we uitkomen”, lachen beiden. Ferney werd als organisatie lid van Nicovij. En Nicovij als organisatie van Ferney. “We zijn er als gelijkwaardige partijen ingestapt”, zegt Huurman. “Enorm mag dan kleiner zijn qua omzet en ledental, we kijken elkaar op hetzelfde niveau in de ogen. Net zoals wij met onze € 200 mln met onze partner EDE met zijn € 5 mrd op gleiche Augenhöhe opereren. Bovendien zijn we steeds uitgegaan van een samenwerking op organisatieniveau en hebben we uitgesloten dat de individuele leden rechtstreeks voordelen kunnen halen.” Janssen: “We hebben 20 Profnorm-leden. Maar de meerderheid van ons ledenbestand is ook grotendeels consumentgericht actief. Nicovij genereert € 35 mln inkoopomzet, circa € 60 mln winkelomzet. Bij Ferney is het inkoopvolume grofweg € 200 mln voor 60 leden. Ondernemers van beide organisaties begeven zich in een andere wereld. Ferneyleden hebben een groter volume, en werken business-to-business, onder meer met projecten met een lagere marge. Terwijl wij juist veel retailomzet hebben met hogere marges.

[

Formules_Nicovij_Ferney.indd 13

13

Ook de private labels Kelfort, Oxloc en Ironside van Ferney bieden kansen in de samenwerking. Janssen: “Natuurlijk hebben we naar de mogelijkheden gekeken. Nicovij is echter een A-merken specialist in het midden tot hogere marktsegment. Of en hoe een private label daar lokaal inpast zullen we onderzoeken. Daarbij kijken we naar modulaire kansen. ” Huurman: “Onze private labels zijn uitgegroeid tot private brands en groeien dik dik dik double digit. Onze leden zijn er dus heel blij mee. Logisch dat sommigen moesten wennen aan het idee dat straks ook Enorm Kelfort, Oxloc en Ironside kunnen voeren. Maar dat is nu eenmaal de consequentie van de strategische keuze voor samenwerking. Bovendien kunnen we voor een goede toekomst van de merken niet achteroverleunen. Ze hebben nu een inkoopvolume van € 25 mln, maar dat moet verder groeien. En dat kan als Nicovij/Enorm het ook opneemt.” Enorm heeft daarbij als speciaalzaak met een oriëntatie op A-merken wel iets uit te leggen aan zijn leveranciers. Janssen: “A-merken blijven onze kern. Maar kijk naar Ferney, 10% van onze inkoopomzet moeten wij ook kunnen doen in private labels. Als ze maar additioneel zijn.” Extra omzet dus en geen kannibaliserend effect. En juist op dat additionele vlak zien Huurman en hij volop samenwerkingskansen. Waar de samenwerking over een jaar staat? “In ieder geval rijker in de dienstverlening naar onze beider leden”, zegt Huurman. Janssen schetst het vertrouwen in het open einde met een citaat uit de formule-1 citaat: “Als je denkt dat je alles onder controle hebt, ga je niet hard genoeg.”

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 10:03


“Wij putten kracht uit coöperatie” [

Formules_Sakol.indd 14

14

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 10:04


[

FORMULES

]

Zo’n dertig jaar geleden trokken verschillende houthandelaren gezamenlijk naar Azië om daar grote bulkpartijen hout in te kopen. Dat was het begin van Sakol. “Een coöperatieve samenwerking waarvan het totaal meer is dan de som der delen”, aldus directeur Fijnvandraat. “Alle leden hebben

Wilfred Fijnvandraat (links) en Ton van Houwelingen:

“Wij willen Champions League spelen en selecteren daar onze medespelers op.”

invloed op de bewegingen van de combinatie.”

Ruim tien jaar zijn Wilfred Fijnvandraat en Ton van Houwelingen betrokken bij Sakol. Fijnvandraat als directeur van deze inkooporganisatie, Van Houwelingen als voorzitter van de leden. Daarnaast geldt laatstgenoemde ook zelf als lid, in zijn hoedanigheid als eigenaar van het hout- en bouwmaterialenbedrijf Van Houwelingen Hout. Naast Van Houwelingen bestaat Sakol uit zeven andere leden, die in totaal over 23 vestigingen beschikken. “Niet de grootste club van het land”, weet Van Houwelingen. “Maar we hebben een geweldig gevoel voor de praktijk van de bouw, zijn zeer ondernemersgericht en opereren krachtig als collectief. Bij ons kan iedere ondernemer evenveel invloed op de besluitvorming van Sakol uitoefenen en zo bundelen we alle individuele krachten tot een sterke combinatie. Vergelijk het maar met de kracht van de Rabobank. Die is ook als enige fier overeind gebleven in de crisis.”

én ook local hero blijven Local hero Sakol wil niet al te groot worden, maar streeft wel naar een landelijke dekking. Daartoe staat ze open voor aansluiting van andere zelfstandige hout- en bouwmaterialenhandelaren. “We kennen elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben”, legt Van Houwelingen uit. “Er gaat dan ook een selectieprocedure aan vooraf, voordat een ondernemer Sakol-lid mag worden. We willen namelijk in de Champions League spelen en selecteren daar onze medespelers bij.” Een belangrijk punt daarbij is dat ieder lid in zijn regio een local hero moet zijn Dat geldt dus ook voor Van Houwelingen zelf. Met zijn vestigingen in Naarden, Zeist en Soest weet hij precies wat zijn klanten willen. “De vestigingen van de Sakol-leden zijn verspreid door het hele land”, vertelt Fijnvandraat. “Uiteraard in bijvoorbeeld Friesland minder dan in de Randstad, maar in deze laatstgenoemde regio is het aantal klanten dan ook groter.”

Dikke portemonnee Volgens beide heren probeert Sakol qua inkoop altijd het onderste uit de kan te krijgen, zonder poespas. “Het principe van lean & mean staat bij ons voorop”, verklaart Van Houwelingen. “Alle leden kijken steeds naar de inhoud van

Formules_Sakol.indd 15

15

Sakol bestaat uit Brentjens Bouwproducten, Bouwplein CarpentierMooren, Houthandel Goedkoop, Van Houwelingen Hout& Bouwmaterialen, Miedema-Hout, Van de Pol Hout & Bouwmaterialen, Sprey Houtimport en Witzand Bouwmaterialen.

hun portemonnee, voordat ze een akkoord sluiten met een leverancier. Daarnaast is de kwaliteit en continuïteit van en met de leverancier belangrijk.” Maar niet alleen de dikte van die portemonnee is belangrijk bij de inkoop van producten bij een fabrikant of leverancier. Uiteindelijk draait alles om de klanten. Daarom vindt iedere maand een ledenvergadering plaats, waarin ieder lid zijn wensen en zijn commentaar kan geven. “Ieder lid heeft evenveel rechten”, vertelt Fijnvandraat. “Hoeveel vestigingen hij ook heeft. De meeste nadruk ligt doorgaans op één aspect: Wat willen mijn klanten, welke vraag heerst in mijn regio?”

Evenwicht behouden

“Collectief inkopen,

[

Krachtige som der delen

Sakol koopt dus collectief in aan de ene kant, maar houdt aan de andere kant wel steeds de aansluiting met de lokale markt. Het is niet eenvoudig om hier het evenwicht in te vinden. Dat is echter wel de taak van het hoofdkantoor, dat daarnaast alle leden zo veel mogelijk ontzorgt. “Daarom worden bijvoorbeeld alle producten vastgelegd in een centraal artikelenbestand”, legt Fijnvandraat uit, die Sakol aanstuurt. “Dit is een universele database. Mochten leden gebruik maken van andere software, dan is dat dus geen enkel probleem.”

Langdurige samenwerking Het liefst bindt Sakol leveranciers aan zich met langdurige contracten. Dat gebeurt door de ondernemers zelf, die per inkoopcommissie leveranciers benaderen. “Zij weten zelf het best, wat in hun eigen afzetmarkten gevraagd wordt. En ook voor toekomstige Sakol-ondernemers liggen hier dus volop mogelijkheden om elkaar wederzijds te helpen”, aldus Van Houwelingen. “Ondernemers vinden direct contact erg prettig, dus zonder een schijf ertussen.” Sakol brengt de producten niet alleen onder de oorspronkelijke merknamen op de markt. De coöperatie beschikt ook over diverse private labels voor een multiplexlijn, mortels en een lijn luxe binnendeuren.

Scherp op de markt De acht verschillende leden gelden op sommige vlakken ook als concurrenten van elkaar. “Helemaal niet erg”, vinden beide heren. “Dat houdt de leden scherp.” Die scherpte vindt Sakol niet alleen belangrijk tussen de leden, maar ook op hoofdkantoorniveau. De organisatie blijft voortdurend scherp op marktveranderingen en kijkt altijd om zich heen naar nieuwe leden. “Er lopen nu geen concrete zaken, maar we schuwen gesprekken met andere inkooporganisaties zeker niet”, vertelt Fijnvandraat. “Op deze manier kunnen we kijken hoe krachtenbundeling in elkaars voordeel zou kunnen gaan werken.”

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 10:04


Directeur FSC Nederland legt duurzaamheidslat hoger

[ “Constructieve dialoog met retail” Nieuwe directeur FSC Nederland Bert van Veldhuizen:

“Stoken tussen keurmerken? Schiet je geen hout mee op!”

De laatste tijd is er weer heel wat te doen rond duurzaam hout. Een mooie aanleiding om opheldering te vragen bij Bert van Veldhuizen. Sinds kort houdt hij zich fulltime bezig met verantwoord hout, als directeur van FSC Nederland.

De zomer begon met een schot voor de boeg van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu. De Haagse rechtbank oordeelde dat de Nederlandse overheid niet zomaar mag doorgaan met het plan om het Maleisische houtcertificatiesysteem MTCS per 1 juli 2011 te accepteren in het kader van haar duurzaam inkoopbeleid. Eerst moet de beroepsprocedure worden afgewacht waarmee maatschappelijke organisaties - waaronder Greenpeace en het Nederlands Centrum Inheemse Volken - bezwaar maken tegen het voornemen van Atsma. Ontwikkelings- en milieuorganisaties vinden dat de Maleisische certificatie van tropisch hardhout niet voldoet aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria. De kwestie wekt verwarring over wat nu met recht duurzaam hout genoemd kan worden en wat niet. De Haagse rechtbank heeft op 20 juni jl. de staatsecretaris Atsma van Milieu op de vingers getikt. Blijkbaar handelde de overheid wat al te voortvarend bij haar plannen om in zee te gaan met de Maleisische houtcertificeerder MTCS. Wat moeten we hiermee? Wat is nou duurzaam en wat niet? Bert van Veldhuizen: “Naar aanleiding van het gedoe rondom het Maleisische hout ontstond nogal wat ophef. Vooral in de media. Zoiets kan men aangrijpen als een welkome gelegenheid om de verschillende certificeringssystemen tegen elkaar op de zetten. Maar daar schiet je natuurlijk geen hout mee op. FSC Nederland houdt zich buiten de discussie rond het Maleisische keurmerk. Wij focussen ons liever op onze eigen doelstellingen. FSC valt binnen de inkoopcriteria van de overheid en heeft daarnaast als enige keurmerk voor hout- en papierproducten

[

Vaktueel Verantwoord hout.indd 16

16

FSC-Nederland heeft sinds 1maart 2011 een nieuwe directeur, Bert van Veldhuizen. Hij beschikt over een brede ervaring in de handelsketen van houtproducten. Hij was o.a. algemeen directeur van een bouwgroothandel Bouwmaat en bestuursvoorzitter van Outdoor Life Group, leverancier van tuinhout. Hout noemt hij “de leukste productgroep’’ en “een levend product in een dynamische markt”. Van Veldhuizen heeft de lat voor FSC Nederland hoog gelegd, zo blijkt uit een van zijn uitspraken. “FSC moet straks een soortnaam zijn, een ander woord voor gecertificeerd hout.”

de steun van alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties en vakbonden. Duurzaamheid volgens FSC is samen te vatten in de drie P’s van People (mens), Planet (natuur) en Profit (economie). Dus rechten van inheemse bevolking dienen te worden gerespecteerd, bossen met grote ecologische waarde moeten worden gespaard en na houtkap moet het bos de kans krijgen zich te herstellen. Verder bieden FSC-gecertificeerde bosbouwbedrijven werkgelegenheid , goede arbeidsvoorwaarden en veilige arbeidsomstandigheden. Die economische kant is ook wezenlijk, want van idealisme alleen kun je niet leven.” Wat zijn nu de belangrijkste obstakels op de weg naar duurzaam beheer van alle bosgebieden in deze wereld? Van Veldhuizen: “Vijf jaar geleden waren het in hoofdzaak de Verenigde Staten en Europa die de vraag naar hout stuurden. Nu gaat heel veel hout naar China, waar de vraag naar FSC-gecertificeerd materiaal veel geringer is. Dat vermindert de stimulans bij bosbeheerders om zich te laten certificeren. Verder is in de EU het ambitieniveau voor het bereiken van duurzame doeleinden niet hoog genoeg. Als wij in EU-verband echt verschil willen maken, zou de Europese Unie steviger maatregelen moeten nemen dan alleen ‘ legaal gekapt’ als eis te stellen voor invoer van hout. In 2013 gaat de EU de import van illegaal hout verbieden. Maar dat is bij lange na niet voldoende. De EU zou moeten zeggen dat voortaan alleen maar hout uit duurzaam beheerde bossen mag worden ingevoerd.” U heeft zelf een uitgebreide ervaring in de bouwgroothandel. Hoe kijkt u naar de Nederlandse markt? Hebben de groothandelaren de duurzame principes al goed tussen de oren zitten? Van Veldhuizen:” De Nederlandse groothandelaren en retailers hadden jarenlang een voortrekkersrol in het streven naar duurzaamheid. Steeds meer bedrijven, waaronder ook grote DHZ- ketens, gingen over op FSC-certificering en verkoop van gecertificeerd hout. Maar inmiddels zijn we die voorsprong kwijt. De Engelsen en de Fransen hebben ons wat dat betreft ingehaald. Daar gaan de retailers voor 100% voor duurzaamheid. Dat is hier niet gebeurd. Intussen is het geen twistpunt meer dat duurzaam bosbeheer een goede zaak is. Maar zelf een keuze maken voor uitsluitend duurzame hout- en papierproducten is nog iets anders. FSC Nederland kan daarbij helpen. Wij gaan een constructieve dialoog aan met de retailsector om te bevorderen dat het ambitieniveau wat betreft duurzaamheid omhoog gaat”.

MIXpro - augustus 2011

]

15-08-11 12:27


16 velux.indd 1

09-08-11 08:50

11100 VELUX Lichtkoepel MixPro.indd 2

1941 - 1950

Tuimelscharnier

1951 - 1960

Zonwering

1961 - 1970

VELUX GGL

Kijk voor meer informatie op www.velux.nl/lichtkoepel.

1971 - 1980

1981 - 1990

VELUX Cabrio

Het unieke HR++ veligheidsglaselement

Elektrische bediening

In 2008 introduceerde VELUX haar innovatieve lichtkoepel. Het was en is nog steeds de enige lichtkoepel op de markt met een HR++ veiligheidsglas element onder de acrylaat of polycarbonaat koepel. Hierdoor dringt er minder geluid binnen van buitenaf, het is veiliger, de koepel heeft de hoogste isolatiewaarden op de markt en hij voldoet aan de weerstandsklasse 2 van de NEN 5096 norm. Naast de vaste variant is de VELUX lichtkoepel ook verkrijgbaar als elektrisch te openen variant, die ook voorzien is van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®.

De innovatieve lichtkoepel

1991 - 2000

Zonne-collectoren

2001 - 2010

Lichtkoepel

2011 - 2020

Wordt vervolgd...

Zomaar een greep uit onze historie.

02-08-11 12:17


[ Kluswebsites: kansen voor handel? Ze leken de laatste jaren als paddestoelen uit de grond te schieten: websites waarop vakmensen in contact kunnen komen met particulieren met kluswensen; potentiële klanten dus. Casius, Werkspot en sinds kort Marktplaats Klussen houden zich hiermee bezig. Zo creëren zij een platform voor de klusbedrijven en zzp’ers: klanten van de groothandel. Maar wat heeft de bouwgroothandel er aan? Loont het om de samenwerking te zoeken?

De achterliggende gedachte is simpel: de particulier aan een klusjesman helpen en de klusjesman aan werk. De klusjesman of het klusbedrijf betaalt een bedrag voor zijn lidmaatschap. Particulieren mogen gratis hun klus omschrijven op de website en worden in contact gebracht met geschikte klusbedrijven. Kluswebsites bedienen dus twee doelgroepen: particuliere opdrachtgevers en de klusbedrijven/zzp’ers. Die laatste groep is ook weer de doelgroep van de bouwmaterialen-, ijzerwaren- en houtvakhandels. MIXpro vroeg aan enkele klusintermediairs of zij al samenwerken met de vakhandel en kwam erachter dat hier nog volop kansen liggen voor de bouwgroothandel.

Diverse biedingen Hoewel de verschillende websites hetzelfde doel hebben, werken ze allemaal op een andere manier. Bij Werkspot bijvoorbeeld, plaatsen particulieren hun opdracht, vakmensen kunnen daar op bieden of de plaatser een persoonlijk bericht sturen. De opdrachtgever vergelijkt de klussers op basis van hun prijsopgave, persoonlijk bericht, profielpagina, projecten, referenties, deelname aan het Werkspot Klusgarantie-programma en manier van communiceren. En

[

Marketing Marktplaatsen 18

18

kiest vervolgens de vakman die volgens hem het best bij de klus past. Na de klus kan de opdrachtgever een referentie plaatsen over de vakman, die nieuwe opdrachtgevers weer kunnen inzien.

Korting Werkspot werkt al op twee gebieden samen met de handel: op bouwmarktniveau, maar ook op groothandelsniveau. Commercieel directeur Pascal Joore: “Aan de Vakmannenkant werken we met een voordeelpas. Vakmensen die ingeschreven staan bij Werkspot, krijgen automatisch de Werkspot Voordeelpas. Daarmee krijgen ze bij verschillende bedrijven kortingen.” Hiervoor wordt onder meer samengewerkt met PontMeyer en Raab Karcher.

Juist geen biedingen Casius is al ruim tien jaar intermediair voor klanten met alle denkbare soorten bouw-, verbouw- en kluswensen en werkt hiervoor samen met een landelijk netwerk van erkende klusbedrijven. Nadat de klus geplaatst is, zoekt Casius maximaal drie erkende klusbedrijven in de regio uit. Die bedrijven maken een afspraak met de opdrachtgever om de kluswensen te bespreken en de situatie te bekijken. Casius doet dus niet aan biedingen. Directeur Ingmar Algera: “Ons netwerk van vakbedrijven voldoet aan strenge criteria. Het zijn niet de goedkoopste bedrijven, maar ze leveren goed werk. Wij sturen hen een samenvatting van de offerteaanvraag en zij reageren als ze tijd of interesse

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:29


[

hebben. Als je puur op prijs een vakman selecteert, gaat het vaak mis.” Casius’ service is gebaseerd op klantervaring en klantbeoordeling. Alleen bedrijven met positieve ervaringen en beoordelingen worden aanbevolen.

Broodje bal en harde cash Casius ziet geen heil in samenwerking met de groothandels. Directeur Ingmar Algera: “De bij ons aangesloten vakbedrijven zijn niet zo loyaal aan hun groothandel. We hebben er wel eens onderzoek naar gedaan of er interesse was voor een voordeelkaart of iets dergelijks. Maar de meeste klussers worden uiteindelijk gelokt met een broodje bal en harde cash aan het eind van het jaar. Bij de groothandels geldt immers de regel: hoe meer je er koopt, hoe meer je terugkrijgt aan het eind van het jaar. Daarbij willen wij onafhankelijk blijven en dan kun je niet een bepaalde groothandel gaan promoten onder je leden. Wij hechten zeer aan onze onafhankelijkheid. Bij een bouwmaterialengroothandel halen de klusbedrijven goede spullen, bij ons goed werk.” Volgens Algera zorgen de meeste opdrachtgevers overigens vaak zelf voor hun materialen. “Toen wij begonnen, was er geen loodgieter die wilde werken als de klant zelf voor zijn spullen zorgt. Dat is nu totaal omgedraaid.”

[

Marketing Marktplaatsen 19

19

M arke t in g

]

Nieuwkomer Marktplaats is een nieuwkomer op dit gebied. Het bedrijf concentreert zich pas enkele maanden ook specifiek op klussen. Via Marktplaats Klussen, een aparte knop op Marktplaats.nl, kunnen opdrachtgevers een passende vakman vinden door een klus te plaatsen, waarop vakmensen tegen betaling kunnen reageren door middel van een bieding of e-mail. Opdrachtgevers vergelijken en kiezen de vakman die het beste bij hen past. Sophie van Rooij, manager Diensten en Vakmensen: “De grootste groep vakmensen op Marktplaats Klussen wordt gevormd door de zzp’ers. De laatste jaren is deze groep in de bouw alleen maar gegroeid en wij verwachten dat dit ook een interessante groep is voor de grote retailers, met name de bouwmarkten en groothandels.” Op dit moment heeft Marktplaats al een aardige groep zzp’ers aan zich gebonden, geeft Van Rooij aan. Zowel via het nieuwe biedingmodel (klussen) als via het adverteren op marktplaats Diensten en Vakmensen. Een mooie doelgroep voor de groothandel, vindt Van Rooij. “De zzp’ers zijn namelijk niet gebonden aan grote inkooporganisaties, zoals de wat grotere bouwbedrijven vaak zijn, maar zullen eerder gaan ‘shoppen’, waarbij de retailers op prijs vaak goed kunnen concurreren met andere organisaties. Als Marktplaats hebben we momenteel nog geen samenwerking met retail of groothandel, maar we voeren hier wel gesprekken over.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:29


[ Gerritse.nl: gewoon een vestiging, maar dan online Gerritse IJzerwaren bestaat al meer dan tachtig jaar. Tegenwoordig heeft Gerritse 23 vestigingen in Nederland. Sinds twee jaar is er de onlinevestiging www.gerritse.nl bijgekomen.

In de digitale ijzerwarenwinkel kan de bezoeker 18.000 producten vinden, verdeeld over 13 productgroepen, van ‘Elektrische gereedschappen’ tot ‘Accugereedschap’ en van ‘Bevestigingsmiddelen’ tot ‘Kantoorbenodigdheden’. Doorklikken op een bepaalde boormachine in de menukeuze ‘Elektrische Gereedschappen’ levert een overzicht op van de verschillende machines die leverbaar zijn met daarbij vermeld de productkenmerken en technisch gegevens zoals vermogen, opname boorkop, merknaam, aantallen op voorraad en maximum toerental. De webwinkel heeft shop-in-shops met de

Insiders online

In de vorige MIXpro beschreven we de internetshops van de outsiders Toolstation en Cool Blue. Maar ook de insiders in ijzerwaren en gereedschappen gaan online. Kijk maar naar Gerritse en de Polvo-groep.

volledige assortimenten van een aantal professionele gereedschapsmerken zoals Bosch, Festool en Carat. Busjes van Gerritse rijden door het hele land om online bestellingen af te leveren bij bedrijven en ook op bouwplaatsen.

Drie redenen voor online Waarom gaat een traditionele ijzerwarenhandel eigenlijk over op online verkoop? Directeur Kees Gerritse geeft drie redenen: “Wij hadden drie overwegingen. Ten eerste is een website een uitstekend medium voor informatie over alle producten die we kunnen leveren. Ten tweede is het ook een effi ciënt bestelmedium en ten slotte biedt een online shop de mogelijkheid voor een betere koppeling van klant en leverancier.” Gerritse ziet de webwinkel als een extra mogelijkheid naast de traditionele verkoop in de winkels. “Vroeger had je net zo goed klanten die niet naar de winkel kwamen. Die gaven hun bestelling via de telefoon door of via e-mail. Nu doen ze dat via de webshop. Tweederde van de bezoekers van onze webwinkel zijn bestaande klanten, een derde is nieuw. Vaklieden die precies weten wat ze nodig hebben bestellen online.”

Uitleg in vestiging Voor uitleg of advies weten Gerritse-klanten de vestigingen et vinden: “Wie meer uitleg over een machine nodig heeft, gaat eerder naar de winkel. En ook als er haast bij is en bezorgen te lang zou duren, rijdt men snel even naar de vestiging. Het blijft een voordeel als er een verkoper is met vakkennis, die je de juiste machine kan verkopen voor het werk dat je wilt doen. Inmiddels is onze online vestiging een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering. De omzet via internet gaat omhoog. Niet alleen voor elektrische machines, maar voor het hele pakket. De mix van verkochte producten is niet veel anders dan die van de fysieke winkels.” Bij Gerritse IJzerwaren bestaan plannen om het aantal vestigingen snel uit te breiden. Ook daarbij kan de online vestiging volgens Kees Gerritse een nuttige rol spelen. “Met www.gerritse.nl hebben we een uitstekend platform dat we gemakkelijk kunnen uitbreiden met allerlei andere online toepassingen. En dat in com binatie met de bekende service, informatie en bestelmogelijkheden van 23 vestigingen...”

[

Marketing Internetshops.indd 20

20

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:42


[

MARKETING

]

[ Toolprof.nl: online met de degelijkheid van de traditionele ijzerwarenvakhandel Drie jaar geleden startte Polvo B.V. – de holding van vijf bekende ijzerwarenhandels (Leys, Kruyt, Lekkerkerker, Holtgrefe, van der Stad) met in totaal 30 vestigingen door heel Nederland – een online shop voor machines, accessoires en overige bouw gerelateerde artikelen met de naam www.toolprof.nl.

Die naam is niet toevallig gekozen, want de ambitie om in alle opzichten te voldoen aan professionele maatstaven spat van het computerscherm. Wie op de homepage klikt op de ‘Machines’ vindt de weg naar 3.500 typen machinale gereedschappen van wel twintig A-merken. Zoeken op een favoriete merknaam kan ook. De online bestelde gereedschappen kunnen worden afgerekend bij de postbode aan de deur, onder rembours (zonder extra kosten), op de site via iDeal of creditcard of bij vooruitbetaling. Voor bezorging rijdt Toolprof met eigen bestelwagens. Op de site wordt de deskundigheid van de helpdesk benadrukt. Waarom had de ‘gewaardeerde’ vakhandel het nodig om een webwinkel te beginnen? Bedrijfsleider Frank Schumacher van www.toolprof.nl noemt als belangrijkste reden een verschuiving van klantengroepen naar andere inkoopkanalen. Schumacher: “Je zag dat er steeds meer klanten, meest zzp-ers, die overdag op het werk waren, in hun vrije tijd achter de com puter kropen om hun gereedschappen te bestellen. Deze klanten nemen genoegen met een lager serviceniveau. Zij weten precies wat ze nodig hebben en zijn gewend om de markt te bepalen. Deze groep is uitstekend te bedienen met de mogelijkheden van een webshop.”

Dubbele groeicijfers Dat wordt volgens de bedrijfsleider bevestigd door de omzetcijfers van www.toolprof.nl. Volgens Schumacher is de groei in de omzet van machinale gereedschappen bij Toolprof de afgelopen drie jaar steeds uitgedrukt in percentages van twee cijfers. Hij tekent daarbij aan dat de groeiende omzet van de webwinkel nauwelijks ten koste gaat van de omzet in de traditionele ijzerwarenvstigingen van de Polvo-holding. “Van kannibalisatie ofwel beconcurreren van de

[

Marketing Internetshops.indd 21

21

eigen winkels is bij ons geen sprake. Ik zie wel een lichte daling van de omzet van de traditionele ijzerwarenhandel. Maar ik wijt dat eerder aan de crisis in de bouw dan aan de opkomst van webwinkels.”

Zolderkamerartiesten Schumacher noemt wel een ander verschijnsel dat volgens hem een bedreiging betekent voor de gehele professionele gereedschappenhandel, zowel voor de ijzerwarenwinkelsl als voor de online shops. Er klinkt verontwaardiging in zijn stem als het daarover gaat. Schumacher: “Zolderkamerartiesten, zijn het. Die hobbyisten die via internet allerlei opgekochte gereedschappen aanbeiden tegen dumpprijzen. Dat is parallelimport van afgekeurde modellen, spullen met brandschade en restpartijen. En dit verschijnsel is niet beperkt tot enkele merken. Deze louche aanbieders doen niet aan aftersales of betrouwbare garantie. Ze bederven de markt door het vertrouwen van de online klanten te ondergraven.” De toekomstplannen bij www.toolprof.nl zijn intussen al klaar. De webshop gaat zijn vleugels uitslaan naar het buitenland en gaat het assortiment uitbreiden onder andere met meer bedrijfskleding, PBM’s, hang- en sluitwerk en innovatieve bevestigingsmaterialen.

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:42


[ ‘Risico’s nemen levert succes op’ “Voor het derde jaar op rij zijn de marktvooruitzichten slecht.” Zo begint Gert Smit, voorzitter van Koninklijke Hibin de branchedag, die afgelopen donderdag 23 juni plaatsvond. Daarom vindt de branchevereniging dat het tijd is voor verandering. “Dat moeten we zelf doen. Van het kabinet hoeven we geen hulp te verwachten.”

Wederom zocht Hibin de mooie, landelijke omgeving van de regio Utrecht op voor de jaarlijkse ledenbijeenkomst. Voor het eerst in samenwerking met managementadviesbureau Berenschot. De verwachtingen van de leden zijn hooggespannen, want nog nooit was het aantal aanmeldingen (ruim 240) zo hoog. Na de ledenvergadering en de lunch zorgt Hibin-voorzitter Gert Smit voor de aftrap in Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. “De bouw hoeft weinig te verwachten van de overheid. Het kabinet geeft namelijk geen prioriteit aan de stimulering van de bouw”, vertelt hij. “Het enige lichtpunt is de verlenging van de 6% btw-regeling tot oktober.” De brancheorganisatie lijkt zich volgens hem echter weinig van deze negatieve berichtgeving aan te trekken. “Deze 106-jarige vereniging groeit: we hebben de afgelopen twee jaar vijftien nieuwe leden bijgeschreven en drie kandidaten moeten afwijzen. Er heeft slechts één faillissement plaatsgevonden.”

Hibin + VVNH Daarnaast speelt Hibin een rol in allerlei overlegorganen. Zo heeft de brancheorganisatie met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houthandelaren (VVNH) ingestemd om de federatie Bouwtoelevering-NL op te richten. Deze federatie bundelt de activiteiten waar beide verenigingen parallelle belangen hebben. “We zijn actief bij lobby’s betrokken en hebben bereikt dat de bouwmaterialengroothandel als serieuze en belangrijke partner in de bouwkolom wordt gezien”, weet Smit. “Daaraan blijven we werken, want de resultaten van ons beleid zijn ook zichtbaar op het gebied van onze andere beleidsspeerpunten: kennis, duurzaamheid, logistiek en ketensamenwerking.” Met voorbeelden als ‘Erkende Fabrikantenopleiding’ en het Branche Innovatie Contract laat hij zien dat de bouw en Hibin zelf moeten zoeken naar nieuwe verdien­ modellen. Daar sluit spreker Daan Quakernaat zich bij aan. Op een humoristische manier weet hij direct de aandacht van de volledige zaal vast te houden. Met als centraal thema: ‘Ga kathedralen bouwen’. “We zijn

[

Vaktueel Hibin Branchedag.indd 22

22

tegenwoordig bang om risico’s te nemen. Vertrouw op elkaar, zodat er ruimte vrijkomt voor mooie dingen.”

Passie Als kathedralenliefhebber neemt hij de bouw van deze immense gebouwen als voorbeeld. “Vroeger hadden de mensen niets en konden ze alles”, vindt hij. “Kijk eens naar de kathedraal van Reims. Hieraan werkten ze zo’n 300 jaar en dat ging natuurlijk niet altijd goed. Volgens algemene bouwtekeningen telt een gothische kathedraal eigenlijk zeven torens, maar deze heeft er slechts twee. Is het project dan wel geslaagd? Ja, want toch vergapen tal van toeristen zich aan dit bouwwerk.” Nu is dat totaal anders, in zijn ogen. “Wij beginnen pas als we weten hoe het er uit gaat zien, wat het gaat kosten en wanneer het klaar is. Denk je dat ze dat bij de bouw van een kathedraal ook allemaal van te voren wisten?” Volgens hem moet het anders. “Maak eens je eigen kathedraal, durf risico’s te nemen. Zonder fouten leer je niets. Durf te dromen en zorg dat het realiteit wordt.” Quakernaat vindt dat succes een combinatie is van techniek en passie. “Om succesvol te zijn, moeten beide factoren goed geregeld zijn.”

Dubbele dip? Na Quakernaat verschijnt Hubert Sturm, senior managing consultant bij Berenschot, op het podium. In zijn lezing richt hij zich op strategie, financiële bedrijfsvoering en herstructurering in de bouw en technische groothandel. Daarbij constateert hij dat de westerse economie stagneert, terwijl de wereldeconomie doorgroeit. “Dat komt met name door de opkomst van emerging economies, zoals Brazilië, China, India en Rusland. Door die landen is er bij ons een kans van twintig procent op een zogeheten dubbele dip.” Volgens Sturm hoeven bouwmaterialenhandels zich niet allemaal op dezelfde

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 16:24


[

Vak t ueel

]

Foto’s: Helga Walinga

zaam bij Galvano, dat onder zijn leiding door de komst van internet een enorme groei heeft doorgemaakt. Lekkerlands general manager Buijze is onder meer in 2009 gekozen tot logistiek manager van het jaar.

Minder faalkosten

markt te richten. “Kijk goed wat de speerpunten van je bedrijf zijn en welke markt hierbij het beste perspectief biedt. De aantrekkelijkste markt hoeft namelijk niet altijd haalbaar te zijn.”

Betere communicatie Even later introduceert Paul Cobben, management consultant bij KPN Getronics, BouwConnect bij de aanwezigen. “Dit samenwerkingsproject van KPN, Getronics en De Twee Snoeken Automatisering biedt een integrale oplossing voor een betere informatievoorziening en communicatie in de bouw.” Zo legt hij uit dat de BouwConnect Bibliotheek ervoor zorgt dat alle partijen individueel sneller en dus goedkoper kunnen werken. “Deze bibliotheek bevat veel informatie van fabrikantgebonden en generieke producten. Iedere bouwpartner krijgt daarvan te zien wat hij nodig heeft: de architect het uiterlijk, de constructeur de rekenwaarden en de installateur de inbouwmaten. Een unieke identificatiecode zorgt dat iedereen met hetzelfde artikel werkt, waardoor de kans op faalkosten sterk vermindert. Deze bibliotheek is BIM-ready.”

Van off- naar online Na zijn presentatie nemen Alexander Bours, Ad Schellens en Duco Buijze plaats achter een tafel. De drie heren zijn succesvol op hun eigen gebied. Zo zorgde managing director Bours voor de overgang van off- naar online van zijn bedrijf Overtoom. Schellens, tegenwoordig e-business director Saint Gobain Building Distribution NL, was tot maart 2011 werk-

[

Vaktueel Hibin Branchedag.indd 23

23

Berenschots senior managing consultant Ruud van Overloop wil onder meer van hen weten waarop ze letten in hun bedrijfsprocessen. Voordat Schellens met zijn uitleg begint, vindt hij dat bouwbedrijven niet te veel moeten besparen op producten. “Door faalkosten te verlagen kunnen we een veel grotere winst behalen. Die bedragen namelijk 10% van de omzet. Haal daarvan maar eens 2% af.” De heren beantwoorden Van Overloops vraag overigens verschillend. Terwijl Bours met name denkt in termen als snelheid en goedkoop, wil Buijze alles vooral simpel doen. “Want in mijn ogen staat simpel voor slim.” Juist dat aspect vindt hij belangrijk. “We willen slimme afspraken maken met onze leveranciers en kijken slim naar onze voorraden. Iedere vrachtwagen moet zo slim mogelijk worden ingepakt en iedere route willen we zo slim mogelijk uitstippelen.” Bours daarentegen stelt alle systemen beschikbaar voor de klanten. “We willen altijd goedkoper en sneller zijn dan onze concurrenten. De grootte van het bedrijf maakt dan niets uit, onze grootste concurrenten kunnen juist kleine bedrijven zijn.”

Social media Berenschots managing consultant Karnoe Dorenbos en Luuk Roovers, managing director bij Vicus e-business solutions vertellen over nieuwe businessmodellen. Hun verhaal draait om de communicatie tussen klant en keten. Volgens hen is dat het eenvoudigst te bewerkstelligen door gebruik te maken van de diverse soorten social media. “Zo gebruikt de jonge generatie massaal Hyves en, in nog grotere mate, Facebook. Dat zijn jullie toekomstige klanten, dus daar moeten jullie ook te vinden zijn”, vindt Roovers. Dat geldt overigens niet alleen voor deze internetplatformen. Als andere manieren om op het web aanwezig te zijn, noemen ze onder meer freemium, cocreatie, crowdsourcing en pay per use. “Bij al deze zaken moet je rekening houden met verschillende stappen”, weet Dorenbosch. “Zorg bijvoorbeeld voor een inventarisatie, richt op basis daarvan een basisplatform in, zorg voor loyaliteit en verbreed je scope. Als dit goed in orde is, dan worden je onlineactiviteiten een succes.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 16:24


‘Onze klanten niet voorbijstreven’ [

Kijkje in de keuken Alblas 24

24

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:43


[

KIJKJE IN DE KEUKEN

]

Officieel bestaan ze sinds 1845, maar daarvoor stond er al een zaagmolen aan de Gouwe in Waddinxveen. Zaagervaring genoeg dus, bij houthandel Alblas. Het bedrijf zeilde zelfs redelijk ongeschonden door de crisistijd en sinds 2008 staat er een compleet nieuwe hal in Moordrecht. Tijd om eens nader kennis te maken.

Wie het enorme afhaalcentrum in het Zuid-Hollandse Moordrecht binnenstapt, zou niet zeggen dat houthandel Alblas in 1742 ooit begon als een kleine zagerij. “We hebben altijd in Waddinxveen gezeten”, zegt commercieel directeur Jaco Hoogendoorn die samen met broer Kees de zaak runt. “Tot aan 2008. Toen werd het echt te klein en hebben we in Moordrecht – zo’n tien kilometer zuidelijker – de nieuwe hal neergezet. Dicht bij de klanten en nabij belangrijke uitvalswegen, zoals de A20. Ook in Rotterdam hebben we overigens nog een vestiging die dienst doet als afhaalcentrum. Op de Ceintuurbouwbaan, naast BouwCenter, ijzerwarenhandel Breur, Mol Verhuur en Sanitairgroothandel Verploegen.”

Breed De tijd van het aanvoeren via motorbootjes en de rivier de Gouwe is voorbij. Geen stammen meer die in het water drijven en de kade worden opgetrokken om daar voor de huizenbouw gezaagd te worden. Tegenwoordig gaat alles via de weg en is het al lang niet meer alleen hout dat de klok slaat, aldus Jaco. “Isolatiemateriaal, plaatmateriaal, projectkeukens, luxe deuren, vloeren, tuinhout, tuinmeubels en blokhutten: we hebben het allemaal. Het enige wat we niet hebben zijn steenachtige producten.” Klanten van Alblas zijn voor tachtig procent afkomstig uit de aannemerij. “Verder hebben we interieurbouwers, hoveniers en doe-het-zelvers die hier komen afhalen.”

Opletten Waar andere houthandels de afgelopen jaren zware tijden hebben gekend, en menigeen zelfs helemaal niet door de crisis is gekomen, heeft de zaak van de broers Hoogendoorn het uitstekend gedaan. “We hebben slechts enkele procenten aan omzet moeten inleveren. Bovendien is er nauwelijks sprake geweest van personele reorganisatie.” Algemeen directeur Kees Hoogendoorn weet wel waardoor dat komt. “Allereerst zijn we meer actief in de renovatiemarkt en minder in de nieuwbouw. Daarnaast hebben we meer dan 2.000 kopende klanten uit heel diverse branches. We zijn dus meer en meer actief in andere sectoren van houtverwerkende bedrijven die geen aannemer zijn, zoals interieurbouwers of meubelzaken en verpakkingsmaterialen. We zetten niet al onze kaarten op de aannemerij. Op die manier hebben we een soort risicospreiding. Je ziet dat juist die takken het beter zijn gaan doen.”

[

Kijkje in de keuken Alblas 25

25

Ook dhz Alblas zet zijn kaarten ook steeds meer op de dhz-branche. “We leveren rechtstreeks aan de dhz’er. Hij kan zijn product hier ophalen of we leveren het ter plekke af. De groei in die markt is er zeker, aangezien mensen meer zelf gaan klussen en minder verhuizen. Maar”, zo ziet Kees, “we moet ervoor waken dat we de dhz’er beleveren en niet de eindgebruiker van onze klanten. Dan bijten we ons in de eigen staart.” Concurreren met de grote bouwmarktjongens wil Alblas niet. “We verkopen kwaliteitsproducten en zijn wellicht even duur of zelfs duurder dan bouwmarkten. Daartegenover staat wel dat de klant deskundig advies krijgt en wij alles exact op maat maken.”

Jaco (l), vader Cornelis (m) en Kees Hoogendoorn (r):

“Niet alle kaarten op de aannemerij.”

Vervlechting Alblas doet echter niet alleen zijn best om de concurrentie achter zich te laten door aanpalende branches te verkennen, maar moet zelf ook het één en ander doen om bijvoorbeeld de bouwmaterialenhandel van het lijf te houden. “Voornamelijk op hout- en plaatmateriaal ondervinden we concurrentie van hen. Het zijn dan wel vaak de hardlopers die zij in hun assortiment hebben. En moet het een keer een andere lengte hebben of vermaakt worden, dan komen wij weer in beeld”, zegt Kees.

Eigen kracht Voorlopig stoomt Alblas dus op volle kracht vooruit met zijn eigen sterke punten: twee grote afhaalcentra, ligging, snelle machinale bewerkingen, sterk kwaliteitsassortiment en het feit dat deskundige mensen in het magazijn lopen die goed advies kunnen geven. “Plus, onze verkopers hebben voor een groot deel de bevoegdheid om zelf een prijs met de klant af te spreken op basis van de inkoopprijs. Wel binnen een bepaalde bandbreedte natuurlijk, maar de vrijheid die ze bij ons hebben, is groter dan bij de meeste collega’s. Op die manier kunnen we scherpe prijzen aanbieden en geven we ons personeel het gevoel een grote mate van zelfstandigheid te bezitten. Dat straalt weer af op de arbeidsvreugde”, aldus Kees. Het feit dat Alblas een middelgrote onderneming is met twee vestigingen, is daarin een bepalende factor. “De lijnen zijn kort, de vrijheid groot en zo behouden wij als leidinggevenden prima het overzicht over wat er allemaal gebeurt.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:43


IJzerwarenhandel scoort met deurenconcept [

Kijkje in de keuken_Jong en Roos 26

26

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:57


[

KIJKJE IN DE KEUKEN

]

Een dynamisch duo. Zo zou je de broers Botman van technische groothandel De Jong & Roos uit Schagen kunnen noemen. De ijzerwarenhandelaren bedachten een goed lopend concept, waarin deuren, beslag en afhangen elkaar in volledige harmonie vinden. Gevolg: een onderscheidende dienst voor de broers en winst voor de aannemer.

Ketensamenwerking in de bouw vindt heel langzaam haar weg naar de groothandels in deze sector. Steeds vaker worden projecten uitbesteed, waarin partijen met elkaar de planning maken en zo tijd en kosten besparen. Met als gevolg een hogere winst voor henzelf en tijdwinst en kostenreductie voor de opdrachtgever. Inzoomend op dit concept is de aanpak van de broers Botman van technische groothandel De Jong & Roos een leuk voorbeeld van hoe dat – ook op kleinere schaal - werkt.

Bouw Jürgen vertelt allereerst kort iets over de historie van het familiebedrijf dat in 1929 startte in het centrum van het NoordHollandse Schagen. “In het begin waren het vooral tuinartikelen, later is de focus meer op ijzerwaren komen te liggen. Tegenwoordig leveren we voor tachtig tot negentig procent aan de bouw. In de jaren negentig verhuisden we naar het huidige pand op industriegebied Witte Paal in Zuid-Schagen en in 2006 is er nog eens een heel stuk verbouwd en bijgebouwd. Zo hebben we bijvoorbeeld een mooi paternostersysteem voor onze voorraad, waardoor we veel ruimte in het magazijn besparen.” Met 45 mensen in dienst en een actieradius van Den Helder tot Amsterdam is De Jong & Roos al met al geen kleine speler op de markt.

Proces Na het verzamelen van enkele partijen in de markt ging het bedrijf aan de slag. Inmiddels zijn de nodige projecten succesvol afgerond. Jürgen Botman schetst het proces. “Allereerst krijgen we het bestek en de tekeningen. Van daaruit werken wij dat in een offerte uit voor de aannemer. Gaat hij akkoord, dan bestellen wij de deuren. Deze laten we kaal maar wel op de juiste maat en in de juiste kleur bij ons bezorgen. Vervolgens meten wij ze zelf digitaal in. Zo ondervangen we het risico dat er achteraf nog iets aan geschaafd moet worden of dat inkrozingen opnieuw gemaakt moeten worden. We laten ze bij de afhanger infrezen en monteren vervolgens het gewenste hang- en sluitwerk. Dit gaat naar de aannemer, die er geen omkijken meer naar heeft. Alles is al op maat, in de goede kleur en voorzien van het juiste beslag.” Het gevolg: soms wel zeven of acht procent minder faalkosten aan de deuren, een compleet pakket, vaak voor minder geld en in een kortere tijd. Bovendien is het risico dat er iets mis gaat en deuren helemaal opnieuw besteld moeten worden, aanzienlijk gereduceerd.

Kosten en tijd Dat blijkt ook wel uit het creatieve brein van de broers Botman, die sinds enkele jaren zelf aan het roer staan. “Ontzorgen en het verminderen van faalkosten waren de twee thema’s van waaruit ons deurenconcept is geboren”, herinnert broer Werner zich. “Dat was in 2008. Op dat moment leverden wij weliswaar beslag, maar met deuren deden we niets. Door deze manier van werken traden nogal eens fouten op, waardoor alles weer aangepast moest worden. Gevolg: stijgende kosten. Wij dachten dat dat beter kon.” En zo geschiedde. De Jong & Roos levert sinds dat moment niet alleen het beslag, maar neemt ook het bestellen van de deuren bij de fabrikant en het afhangen en uitfrezen voor zijn rekening. “We zijn een goede samenwerking gestart met een uitstekende deurenafhanger. Ook met de fabrikant hebben we een prima contact opgebouwd. Want daar gaat het om: je moet vertrouwen in elkaar opbouwen. Niet alleen tegenover deelnemende partijen, maar ook tegenover aannemers.” Inmiddels heeft de aanpak zich bewezen en wordt dit concept in steeds meer bouwprojecten toegepast.

[

Kijkje in de keuken_Jong en Roos 27

27

Werner en Jürgen Botman:

“Ons concept geeft 7 à 8% minder faalkosten aan deuren.”

Aandachtspunten Een valkuil is volgens Werner Botman wel dat de aannemer scherp gehouden moet worden over het moment dat de deuren besteld moeten worden. “Vaak zijn ze daar veel te laat mee, met als gevolg dat de druk op ons groter wordt. Als de deuren gewoon netjes op tijd besteld worden, kunnen wij zorgen voor het beste resultaat.” Jürgen knikt: “En je moet zelf kennis van zaken hebben. Er zijn bijvoorbeeld allerlei soorten maatvoeringen. Als daar al iets fout gaat, krijg je een verkeerde deur. Wij hebben die kennis en ontzorgen daarmee onze klanten, de aannnemers.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:57


A.S.F. FIS CHER BV uw partner in... Geen papieren braampjes! De gepatenteerde dubbele kop vermijdt papieren braampjes rond de kop. Dit resulteert in gladde en vlakke wanden.

Geen splinters! Geen gruis in de dozen, zodat u bij de verwerking geen metaalsplinters in handen en vingers krijgt.

Gratis bit in iedere doos! Scherpe punt! Voor snel en gemakkelijk indraaien.

DE KEUZE VAN PROFESSIONALS GRABBER SNELBOUWSCHROEVEN WORDEN UITSLUITEND GELEVERD VIA DE PROFESSIONELE HANDEL

A.S.F. FISCHER BV PARTNER IN FASTENERS Postbus 98 | 8200 AB Lelystad | Tel. (0320) 285610 | info@asf-fischer.nl | www.asf-fischer.nl

KLINGSPOR Kronenflex: de dunne doorslijpschijven! KLINGSPOR Kronenflex doorslijpschijven onderscheiden zich door hun vele toepassingsmogelijkheden. Het productassortiment omvat schijven voor het bewerken van staal, roestvast staal, alle belangrijke non-ferro metalen, de verschillende soorten gietijzer, natuur- en kunststeen en asfalt. Exact op hun toepassing afgestemde schijftypes garanderen een uitstekend resultaat. KLINGSPOR biedt een assortiment dunne doorslijpschijven voor diverse materialen in drie verschillende diktes:

A 46 TZ

A 46 TZ

A 60 TZ

snijschijf 1,9 mm

snijschijf 1,6 mm

snijschijf 1 mm

voor RVS en staal

voor RVS en staal

voor RVS en non-ferro

Ø 230 mm

Ø 115 - 125 mm

Ø 115 - 125 mm

metalen

Vraag vrijblijvend advies bij één van onze medewerkers. KLINGSPOR B.V. Dr. Nolenslaan 157 6136 GM Sittard Nederland

Trennscheibe_2111.indd 1 10 1

Tel. Fax Internet E-Mail

+31 (0) 464 00 88 27 +31 (0) 464 00 71 62 www.klingspor.nl info@klingspor.nl

21.11.200815-08-11 13:10:3010:01 Uhr


[

Close-Up

]

[ ‘Referentie geeft de doorslag’ Door over te stappen op ERP-software verwacht Groothandel

Software was niet eenvoudig. “Bij zo’n langdurige relatie moet

basale informatie zoals het aantal werknemers en waarvoor we het ERP-systeem willen gebruiken.” De softwareleverancier uit het Brabantse Veghel juicht dit selectietraject van harte toe. “Zo komt het zoekende bedrijf erachter wat het wél en níét wil”, vindt Janssen. Die mening deelt Groot Enzerink. “Het gaat om een grote investering en een langdurige relatie. Dan is het ook belangrijk dat het klikt tussen ons en de softwareleverancier.”

het gevoel goed zijn”, vindt mede-eigenaar Sjoerd Eppinga.

Nachtje slapen

in Bouwmaterialen Sj. Eppinga vooral tijdwinst te behalen. De keuze voor de Brabantse softwareleverancier AGP Business

Die ‘klik’ was er. Toch koos Eppinga in eerste instantie voor een verregaand traject met een ander bedrijf. “Zij zaten er steeds bovenop en stelden zelfs een contract op. Voordat ik dat tekende, wilde ik er eerst een nachtje over slapen.” De volgende dag besloten ze om toch nog AGP uit te nodigen voor een vervolggesprek. “Vooral vanwege die klik wilden we ze nog een kans geven.” En die andere softwareleveranciers? “Tijdens die kennismakingsgesprekken leer je bedrijven snel kennen aan de hand van de vertegenwoordiger”, weet Groot Enzerink. “Het gaat er niet alleen om hoe hij eruit ziet, maar ook wat hij zegt. Zo vind ik dat hij alleen zijn product moet verkopen en niet andermans producten afkraken.” In een week tijd heeft Sj. Eppinga alle vijf bedrijven op bezoek gehad. “Tussen die vertegenwoordigers zaten kleurrijke personen.”

Doorslaggevende factor

In het kleine Friese plaatsje Ureterp beschikt Groothandel in Bouwmaterialen Sj. Eppinga nu nog over twee vestigingen. Begin 2012 betrekt het bedrijf – dat niet alleen handelt in allerlei bouwmaterialen, maar ook een grote speler is in hardhout en kozijnen en zelf importeert – zijn nieuwe pand in het nabijgelegen Drachten. “Het nieuwe pand heeft een oppervlak van 6.250 m2”, vertelt mede-eigenaar Sjoerd Eppinga. “Door het logisch in te richten, kunnen we die oppervlakte optimaal benutten.” Dan wil het Friese familiebedrijf ook over optimale software beschikken. “We vinden ons huidige softwarepakket te traag en de aanvullende licenties erg duur”, verklaart Henk-Willem Groot Enzerink, verantwoordelijk voor planning, in- en verkoop. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuw pakket.”

Online informatie Eppinga’s schoonvader gaf de tip over ERP-software, waarin alle processen kunnen worden ondergebracht. Deze software hanteert hiervoor één database, dus hoeven data slechts eenmaal te worden ingevoerd. Voor meer informatie vroeg Eppinga online een informatiepakket aan. “Zo kwam hij bij ons terecht”, legt AGP’s marketing manager Michelle Janssen uit. “Wij richten ons onder meer op groothandels in bouwmaterialen. Ieder bedrijf dat online aangeeft in die sector te zitten, komt bij ons terecht.” Uiteraard niet alleen bij AGP. Van de vele aangedragen softwareleveranciers koos de Friese groothandel vijf bedrijven voor een kennismakingsgesprek. “Dat ging op basis van korte telefoongesprekken”, vertelt Eppinga. “Namens AGP belde senior account manager Darja Schuurmans om erachter te komen of ons bedrijf geschikt is. Het ging daarbij om

[

Close-Up AGP 29

Die kans greep AGP met beide handen aan. Met een laptop en een beamer toonden Schuurmans en Sales- en Businessconsultant Erik Maas alle mogelijkheden van AGP’s ERP-systeem AGP Trade. De doorslaggevende factor voor Eppinga en Groot Enzerink was de referentie. “Daar weet je zeker dat je een eerlijk antwoord krijgt”, vertelt Eppinga. “Toevallig werkt een goede kennis van ons bij ijzerwarengroothandel Regts uit Sneek ook met AGP.” AGP kent de waarde van de referenties. “Voor ieder bedrijf is een softwarepakket een grote investering”, legt Janssen uit. “Daarom moeten ze ook volledig achter hun keuze staan. Bij de referentie kunnen ze zien hoe de software in de praktijk werkt. Onze klanten zitten in het hele land, dus meestal ook in de buurt van een potentiële klant.”

Sjoerd Eppinga (links) en Henk-Willem Groot Enzerink:

“Grote investering én langdurige relatie.” Direct aanpassingen doorvoeren Dat de uiteindelijke keuze viel op AGP, komt volgens de heren grotendeels op conto van Regts. De extra opties hielpen ook. De nieuwe vestiging beschikt namelijk over een drive through-magazijn. Klanten rijden het magazijn in en via een PDA met scanfunctie worden de artikelen die de klant nodig heeft in het magazijn gescand en in de auto geladen. AGP Trade genereert automatisch een verkooporder. Dit concept wordt volledig geautomatiseerd met de functionaliteit van het systeem. “Het sprak ons erg aan dat AGP dit soort aanpassingen direct doorvoert. En het goede gevoel, uiteraard”, aldus Groot Enzerink De implementatie van het nieuwe softwaresysteem zal plaatsvinden, nadat Eppinga en Groot Enzerink een vierdaagse cursus in Veghel hebben gevolgd. “Voor de verhuizing naar ons nieuwe pand willen we het ERP-systeem onder de knie hebben”, verklaart Eppinga. “Die vier dagen cursus zijn ook écht belangrijk: het hele bedrijf leunt op deze software.”

29 MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:59


Compleet in bouw, doe-het-zelf en tuin Als retailer of professional in bouw, doe-het-zelf of tuin bent u voor uw vakliteratuur bij MIXpress altijd aan het juiste adres. Want met onze uitgebreide titelreeks is er altijd een uitgave die aansluit bij uw dagelijkse praktijk.

MIX

Raam en Deur

Vakblad voor de doe-het-zelf en ijzerwarenhandel

Vakblad voor gevelopeningen, beveiliging, raam- en deurtechniek

bladformule

Met MIX mis je niks, want MIX is actueel, relevant, deskundig en compleet. Dit door haar onafhankelijke journalistiek, de laatste branchenieuwtjes, actuele interviews, het laatste productnieuws en de maandelijkse blik op het brancheklimaat, onder andere door exclusieve omzetstatistieken en consumentenonderzoeken van GfK.

bladformule

Raam en Deur is het enige journalitiek onafhankelijke vakmagazine dat álle vakinformatie op het gebied van ramen en deuren in één blad bundelt. Raam en Deur wordt dwars door de bouwkolom heen gelezen. In alle schakels van de keten bieden we inzicht en overzicht in ontwikkelingen, producten en producenten.

verschijning

MIX verschijnt 11 keer per jaar met in juni een dubbelnummer.

verschijning

Raam en Deur iedere twee maanden (6 x p.j.)

abonnement

Regulier € 65,- per jaar Collectief abonnement op aanvraag*

abonnement

Regulier € 55,- per jaar Collectief abonnement op aanvraag*

raam en deur vakblad voor de doe-het-zelf- en ijzerwarenhandel

Lees de uitgave van uw keuze nu vrijblijvend een half jaar lang voor slechts € 15,-, of Raam en Deur in combinatie met Vakblad MIX voor slecht € 30,- Let op: uw kennismakingsabonnement stopt automatisch. Ja, ik lees graag 6 maanden lang:

99e jaargang, nummer 2 - februari 2011

hpa10002_cover_mix.indd Cover-februari2011.indd adv_PattexHenkel.indd 11 1

17-01-11 13:30 14:55 16-02-11 15-02-11 11:15

Raam en Deur voor slechts € 15,MIX voor slechts € 15,Raam en Deur + Vakblad MIX voor slechts € 30,-

* Voor meer informatie over onze collectieve abonnementen of opgave voor het kennismakingsabonnement bereikt u ons ook via 073 - 503 43 47 of per mail: redactie@mixpress.nl Naam + voorletters

Lees de uitgave van

Naam organisatie

uw keuze nu vrijblijvend

Adres

een half jaar lang voor slechts €

15,-

Stopper_R&D_215x285.indd 1

M/V

Postcode/Plaats Telefoon

Handtekening

E-mail Verstuur dit antwoordformulier naar: MIXpress BV t.a.v. abonnementenadministratie Antwoordnummer 3000 | 5258 ZX ’S-HERTOGENBOSCH

01-03-11 09:45


[

Close-Up

]

[ Duurzaamheid in Martens’ genen Bedrijven gebruiken tegenwoordig steeds vaker termen als maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en duurzaamheid. De Martens Groep zorgt ervoor dat ze de drie bijbehorende P’s – Planet, People en Profit – goed toepast. “We wekken zelf onze stroom op”, aldus Dave Hermans.

Vanaf de A59 zijn ze goed te zien: zes windmolens in het Oosterhoutse industriegebied. Drie hiervan zijn drie jaar geleden geplaatst op het Martens-terrein en beschikken met twee rode driehoeken over het logo van de Martens Groep. “Met de energie die de windmolens opwekken, kunnen zo’n 10.000 huishoudens een jaar lang worden voorzien”, vertelt keyaccountmanager Dave Hermans. “Dit is ongeveer de helft van het aantal huishoudens in Oosterhout. We gebruiken deze energie uiteraard ook zelf. Het overschot gaat terug in het elektriciteitsnet.” Niet alleen met deze windmolens laat de Brabantse onderneming zien de factor Planet hoog in het vaandel te hebben staan. “Met onze warmtekrachtkoppelingsinstallatie wekken we energie en warmte op. Hierop zijn we erg trots. Dit draagt natuurlijk enorm bij aan ons onderscheidend vermogen.”

Creatief ondernemen Ook in het vrachtwagenpark is sprake van maatschappelijk verantwoord ondernemen, want alle vrachtwagens voldoen aan de emissienorm ‘Euro 5’. Mede hierdoor heeft het Oosterhoutse bedrijf in 2008 de allereerste Prijs Creatief Ondernemerschap gewonnen. De Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland reikt deze prijs sindsdien jaarlijks uit aan de

Dave Hermans:

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bij Martens geen loze kreet.”

Werkmaatschappijen Die eigen verantwoordelijkheid geldt niet alleen voor de teams, maar ook voor de werkmaatschappijen. In totaal telt de holding Koninklijke H.H. Martens & Zoon er acht: Martens beton, Martens prefab beton, Martens beton (BE), Martens kunststoffen, Martens dhz, Martens plastics, Teuben en Gypsys. Deze maatschappijen moeten bijvoorbeeld zelf zorgen voor de juiste keur­ merken. Zo beschikt Martens kunststoffen, waarvoor Hermans actief is, onder andere over het Komo-keurmerk. Daarnaast maakt het bedrijf afvoerbuizen van onder meer gerecycled pvc. “Aan de hand van logo’s geven we op ieder product aan, welke keurmerken hierop van toepassing zijn”, vertelt Hermans. “We richten ons op de leidende keurmerken, die gelden voor onze producten. Zo beschikt Martens kunststoffen ook over Belgische, Franse en Duitse keur­ merken. Ons streven is om eerst het keurmerk te hebben en daarna de producten te maken. Jaarlijks worden we hierop gecontroleerd.” Hoewel ze afzonderlijk van elkaar opereren, helpen de werkmaatschappijen elkaar uiteraard wel. “We maken gebruik van elkaars netwerk. Door samen te werken kun je elkaar versterken.”

Winst maken

meest creatieve ondernemer in West-Brabant en Zeeland. “De jury vond dat we een schoolvoorbeeld zijn van een bedrijf dat voorop loopt in de markt”, weet Hermans. “We zijn zo’n 130 jaar zelfstandig in een risicovolle en kapitaalintensieve markt. Bij ons staat de mens centraal en niet het product.” Dit laatste – en daarmee de factor People – geldt al geruime tijd als een belangrijk punt, vertelt hij. “Toen we in 1981 onze koninklijke titel kregen, kwam dat onder meer door ons personeelsbeleid. Onze huidige strategie, Integrale Kwaliteitszorg (IKZ), sluit hierop aan.” Het centrale punt hierbij is

[

Close-Up Martens 31

dat Martens Groep een platte organisatie is, verklaart Hermans. “Alle teams zijn zelfsturend, -regulerend en -verantwoordelijk. Iedere werknemer kan zorgen voor input.”

Uiteraard speelt Profit, winst maken, ook een rol bij de Martens Groep. De Brabanders vinden het belangrijker om mvo en een financieel gezonde huishouding samen te laten gaan. Kwaliteit staat dan ook voorop: niet alleen bij de producten, maar ook in de manier van ondernemen. “Duurzaam ondernemen blijft bij ons niet alleen bij loze kreten. We willen er op verschillende manieren uiting aan geven, onder meer dus met de windmolens.” De keuze voor deze duurzame manier van werken ligt volgens Hermans al geruime tijd diep verankerd in de Martens-cultuur. In deze traditionele markt valt het Oosterhoutse bedrijf hiermee op. “Voor onze klanten is maatschappelijk verantwoord ondernemen nog geen must. Ze onderkennen het wel, maar wij merken nog niet dat deze manier van ondernemen een doorslaggevende factor is. In beginsel is dat ook niet ons doel, maar we hopen hiervan natuurlijk wel profijt krijgen.”

31 MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:58


[ Langzaam herstel powertools De markt voor powertools zit nog altijd in zwaar weer. In het najaar van 2009 zakte de omzet zo’n 30% weg en op dit moment staat de teller weer voorzichtigjes op +6%. MIXpro vroeg enkele fabrikanten hoe zij de crisis doorleefden en hoe de powertools de bouwgroothandel kunnen helpen en vice versa. Voor een kijkje in de keuken bij fabrikanten van powertools is niet iedereen even enthousiast, zo blijkt. Het is een moeilijke markt die nog maar net aan het herstellen is, vandaar dat niet alle grote partijen openheid van zaken willen geven over hun omzetontwikkelingen.

Renovatie Wilfred Steeman van Robert Bosch zit in ons land nog altijd in zwaar weer, wat betreft de verkoop van elektrisch gereedschap. “We hebben sinds 2008 een dal gekend, waarin we op het diepste punt met 30% achteruit zijn gegaan. Nu is dat teruggedrongen tot nog 10% in de min. Qua aantal verkochte gereedschappen zitten we ongeveer 5 tot 10% lager dan in 2008. Het gaat dus langzaam beter. Zeker in België, daar zitten we nu weer op hetzelfde niveau als voor de crisis.” In het buitenland keren de kansen dus, maar ook in Nederland zit de markt in de lift. “Vooral in de renovatiemarkt profiteren we. Nieuwbouw ligt helaas nog achter, dat zie ik op korte termijn ook niet veranderen.” Bosch levert vooral aan ijzerwarengroothandels, vertelt Steeman. “De houthandel is eigenlijk verwaarloosbaar klein voor ons. De bouwmaterialenhandel is wat meer ons speelterrein, maar ook lang niet zo groot als de ijzerwarenhandel.” De verkopers in de laatstgenoemde handel weten meestal wel waarover ze praten, denkt Steeman. “Ze zouden niet bestaan, als ze slecht en niet op maat zouden adviseren en geen kennis zouden hebben van de eindgebruiker of het gereedschap. Maar ze moeten wel blijven werken om hun voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Gamma of Hornbach te blijven behouden. En internet in de gaten houden en innovaties blijven verkopen.”

Kennis verdwijnt “Bij ons is er sprake van een licht herstel wat betreft powertools,” zegt Gert Lamberts van Hitachi. “Natuurlijk hebben ook wij de teruggang ervaren, maar het ging bij ons de afgelopen jaren beter dan gemiddeld. Hitachi probeert te profiteren van het feit dat het merk op veel plaatsen in de groothandel beschikbaar is voor de eindgebruiker. En van de steeds verdere vervaging tussen bijvoorbeeld bouwmaterialenhandels en technische groothandels.” Volgens Lamberts gaat het erom de productgroep zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren en dat aan te vullen met kennis

[

Rondvraag E-gereedschap 32

32

“Advies in de groothandel biedt voorsprong op internetaanbieders.”

van zaken en een goede service. “Ik merk daarbij wel dat er qua kennis uitschieters zijn: naar boven en naar beneden. Je hebt zaken die alleen denken aan omzet op korte termijn. Die zullen veel en snel willen verkopen en dan minder de behoeften van de klant in het achterhoofd houden. Dat onderscheid is vaak zelfs binnen één zaak te maken.” In de ijzerwarenvakhandel vindt de echte gerichte advisering plaats, meent Lamberts. “Het is juist deze functie die de vakhandel een voorsprong geeft op de diverse internetaanbieders. Hoewel ik wel bang ben dat de kennis een beetje afneemt. Dat heeft te maken met de personeelskrimp en het daarmee samenhangende tijdgebrek voor het volgen van producttrainingen. Verkopers hebben simpelweg minder tijd voor een klant.”

Geen merkentrouw Ticco Maagdenberg van Van der Spek Powertools ziet een bescheiden opleving ten opzichte van 2010. ”Dit jaar zitten we al op een plus van 15% ten opzichte van 2010. Van 2008 tot en met vorig jaar hebben we echter te kampen gehad met een ernstige omzetterugval van 41%. Gelukkig zijn de kansen weer positief aan het keren.” Waar ziet Maagdenberg kansen voor de productgroep e-gereedschap in de bouwgroothandel (bouwmaterialen, hout of ijzerwaren)? En andersom: welke kansen/voordelen heeft de groothandel bij de verkoop van powertools? ”Op dit moment hebben juist alle A-merken het erg zwaar. Zij beleven op dit moment het dieptepunt. Goedkopere professionele alternatieven veren op en geven door hun aantrekkelijke prijs openingen in een nog steeds moeilijke markt.” Er is volgens Maagdenberg dus weinig ruimte voor zaken als merk en merkentrouw. ”De vraag die nu uit de markt komt, is naar goedkopere alternatieven die het werk doen. Voor merk, merkbeleving en merkentrouw is op dit moment geen geld. De vraag is ‘Kan ik met dit gereedschap mijn klus doen?’ En verder niets.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:53


[

]

E - gereeds c hap

Kesselring. “Bovendien kunnen andere producten in het assortiment van de handel meeliften op het succes van powertools.” Dit succes is mede te danken aan de verkoopvaardigheden en kennis van het personeel. Daarmee zit het wel goed, denkt Kesselring.

Innovatie en prijs-kwaliteit Het bedrijf Batavia van Henk van Ommen is pas in 2009 gestart en heeft daarom nog geen echte hoogte- of dieptepunten gekend. “Wel is het duidelijk dat er een bepaalde terughoudendheid is binnen retail en de groot- en tussenhandel wat betreft afname van aantallen, welke daarvoor vanuit mijn ervaring normaal waren. Innovatie wordt gevraagd maar niet zomaar beantwoord in de vorm van orders, wederom een bepaalde voorzichtigheid door onder andere economische omstandigheden.” De bouwbranche performance overall dicteert zeer zeker de afname van e-gereedschap, denkt Van Ommen. “Echte kansen liggen daarom voor ons als nieuw bedrijf in nieuw, onderscheidend, speciaal en/of prijs-attractief mits conform markteisen, de verhouding kwaliteit/functionaliteit dus.” De groothandel kan profiteren van de Just In Time-behoefte, zodat de inkoopafdeling efficiënt kan inkopen. Als de informatievoorziening helder en kort is, zou iedere groothandel voldoende kennis moeten hebben van powertools, vindt Van Ommen. “Dit traject mag echter niet te veel tijd vergen voor een groothandel en moet dus zeer effectief plaatsvinden.”

Topsegment

“Toegevoegde waarde bieden, in plaats van laagste prijs.

Onzeker Bij Panasonic is men terughoudend, laat productsalesmanager Joris Hartman weten. “In zijn algemeenheid kunnen we alleen aangeven dat de markt op dit moment moeilijk is en dat de vooruitzichten binnen de bouwbranche nog erg onzeker zijn.” Om te zorgen voor een betere verkoop moet er wel iets veranderen, vindt Hartman. “Dealers hebben een redelijke kennis, maar moeten de toegevoegde waarde beter benutten. Er wordt toch vaak een – lagere - prijsstrategie gehanteerd.”

Hoopvol 2011 “In 2009 kenden wij een daling van 1,2% in aantallen stuks en een terugval van 5,9% in netto-omzet. Terwijl de markt qua omzet in 2009 zo’n 26% kelderde. Dan is ons resultaat prima te noemen,” blikt Niko Kesselring van TTI Techtronic Industries Nederland terug op die periode. “In 2010 zaten wij zowel qua aantallen als netto-omzet alweer ruim boven het niveau van 2008. En de cijfers t/m juni 2011 zijn uiterst hoopvol, vele procenten hoger in vergelijking met diezelfde periode in 2010.” Er gloort dus hoop bij TTI, ook voor de productgroep powertools in de schappen van de diverse soorten groothandel. Kesselring heeft goede hoop op de effecten van de 6% BTW-regeling. “De groothandel heeft door de opkomende vraag naar gereedschap de mogelijkheid om op de behoefte van de klant in te springen. Aan powertools en accessoires kan de handel goed geld verdienen, hetgeen positief is voor het bedrijfsresultaat van de branche”, vindt

[

Rondvraag E-gereedschap 33

33

Jaap Neele van Netim, distributeur van Mafell, kende een slecht 2009. “We draaiden toen een omzetverlies van 10-15%. In 2010 is dat gelukkig gestabiliseerd. 2011 is voor ons zeer positief. Als de lijn zich doorzet, komen we terug op de omzet van 2008.” Volgens Neele ligt de ontwikkeling voor machines in de bovenkant van de markt wat anders dan bij machines voor ‘de massa’. “Je ziet dit ook in de auto-industrie terug.” Het lijkt erop dat in het hogere segment de groei er weet inzit. “Ook in Duitsland, de thuisbasis van Mafell, groeien de omzetten voor Mafell weer naar het oude niveau.” Dealers krijgen dus weer blije gezichten, zo denkt Neele. Maar toch moeten ze scherp blijven. “Wij hebben onze dealers in de ijzerwaren- en de bouwmaterialenbranche. Ze worden alleen dealer als ze bereid en in staat zijn om de klant goed te kunnen adviseren. In scholingen en trainingen krijgen ze kennis van de machines en de toepassingen voor de machines. Op deze manier kunnen ze een duurdere en betere machine verkopen.”

Of heel goedkoop, of topkwaliteit Op het gekende dieptepunt van de markt in het najaar van 2009, zat TTSFestool ook in het dal, alleen veel minder laag dan de totale markt, aldus Salesmanager Leo van der Werf. “We zakten dus minder ver weg. En bij ons heeft het herstel ook al in 2010 ingezet. En ook in 2011 groeien we alweer met dubbele cijfers. Juist doordat wij de eindklant in onze manier van verkopen centraal stellen.” Hij legt uit: “Als de klant eenmaal bij onze dealers binnen is, begint het eigenlijk pas. De presentatie op de verkoopvloer is belangrijk, net als het algehele kennisniveau op punt van verkoop. Praktische voorlichtings- en informatiefilmpjes kunnen daar een onderdeel van zijn. Maar het is minstens zo belangrijk dat de dealerverkopers actief zijn in de binnen- en buitendienst en zo getraind zijn op de toegevoegde waarde van Festool en Protool dat ze de aanschafprijs kunnen vertalen naar meerdere voordelen voor de klant. Met Festool kunnen ze hun klant een gereedschapssysteem bieden waardoor hij sneller en efficiënter kan werken. Hierdoor verdient hij zijn investering sneller terug, door een toename in productiviteit. Dat is een gedachte die overigens in de huidige markt aan terrein wint: men koopt óf een heel goedkoop product en accepteert daar de beperktere levensduur van, of een product van topkwaliteit. Iets daartussenin zit er nauwelijks meer.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:53


MIXpro.nl voor online vakinfo met meerwaarde • Laatste branchenieuws • Dossiers • Links naar Hibin, VVNH en Hibin

MIXpro.nl voor online vakinfo met meerwaarde Tuurlijk, als groothandel in bouwmaterialen, hout en ijzerwaren en gereedschappen lees je de algemene bouwpers. Bladen als Cobouw, Aannemer, Bouwformatie en Klusvisie. Maar die bladen zijn eigenlijk bedoeld voor je klanten. En niet voor jou als groothandelaar. En dat merk je. MIXpro richt zich als enige vakmedium specifiek op de totale bouwgroothandel. Met de focus exact op de problematieken van achter jouw balie of vanaf jouw showroom. Personeel, assortiment, marketing, prijsdruk, klantenbinding, schaalvergroting, online concurrentie, laagconjunctuur. Lees je MIXpro en gebruik je MIXpro.nl dan ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw sector. Want MIXpro.nl is dé website voor de moderne bouwgroothandel. Kijk op www.mixpro.nl

Kijk op www.mixonline.nl EA_Mixpro.indd 40

16-08-11 14:42


[

Close Up

]

[ Krachtig en handig Na zo’n twintig jaar komt Bosch met noviteiten op rechte slijpmachines. Met name aan de ergonomie, kracht en bescherming zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd. “We hebben gebruikers gevraagd wat ze anders wilden. Hun antwoorden hadden betrekking op bovenstaande aspecten”, aldus Henrike Hitzer.

Bosch Nederland mag dan in een groot aantal markten actief zijn, de metaalindustrie is nog altijd erg belangrijk. En dat moet ook zo blijven, vindt regional brandmanager Henrike Hitzer. “In die branche maken de werknemers vaak lange, zware dagen. Wij proberen hen in het werk te ondersteunen.” Zo’n twintig jaar geleden heeft Bosch de rechte slijper voor het laatst voorzien van innovaties. “Daarom hebben we goed navraag gedaan bij gebruikers om te weten te komen wat hun eisen zijn. Mede op basis daarvan zijn we aan de slag gegaan met deze machine.”

Écht nodig Toch is het niet eenvoudig om rechte slijpers te innoveren. “Gebruikers zijn erg merkentrouw, daarom is het voor ons maar goed dat Bosch marktleider op dit gebied is”, vindt Hitzer. “Deze machine wordt alleen nieuw aangeschaft als het echt nodig is, namelijk als de oude defect is. Niet om de nieuwe technische snufjes.” Terwijl die ‘snufjes’ nu wel erg tot de verbeelding spreken. In navolging van zijn haakse broer is namelijk vooral de ergonomie, kracht en bescherming van de rechte slijper verbeterd. “We hebben inderdaad veel innovaties van de haakse variant afgekeken”, geeft ze toe. “Zo vreemd is dat overigens niet. We rekenen ze tot dezelfde familie.” Net als bij veel andere powertools speelt veiligheid ook bij slijpers een belangrijke rol. Daarom heeft Bosch goed uitgezocht welke veiligheidsaspecten nog aan de rechte slijper moesten worden toegevoegd, zegt Hitzer. “Het belangrijkste is de KickBack Stop. Deze innovatie herkent een

Gebruikerservaringen Die laatstgenoemde veiligheidsinnovatie heeft Bosch doorgevoerd op basis van de reacties van gebruikers. “We hebben hen gevraagd wat ze aan de rechte slijper verbeterd willen zien”, vertelt Hitzer. “Naast die zachte aanloop waren dat met name ergonomische aspecten.” Zo is het formaat compacter geworden en liggen de slijpers beter in de hand. “We hebben de ronde vorm vervangen door de ovale vorm. Daarnaast wegen ze lichter. De GGS 28 C/CE is bijvoorbeeld slechts 1,4 kilo. Hierdoor liggen de machines goed in de hand en zijn ze ook bruikbaar voor langdurige werkzaamheden en voor werkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen.” Het nieuwe spansysteem ondersteunt nauwkeurig werken, waarbij de slijpstiften zonder speling bevestigd worden. Dat is vooral belangrijk bij nauwkeurige correctiewerkzaamheden in de matrijsbouw. Daarbij komt dat de ‘Constant Electronic’-technologie voor een gelijkblijvend toerental zorgt, ook bij een hoge belasting.

“De lange levensduur zorgt voor minder servicekosten.”

Kracht en langer leven

Vijf nieuwe rechte slijpers

- GGS 28 C Professional, met een toerental van 28.000 om wentelingen per minuut. - GGS 28 CE Professional, variabel instelbaar toerental van 10.000 tot 28.000 tpm voor veelzijdige toepassingen. - GGS 28 LC Professional, 28.000 tpm - GGS 28 LCE Professional, 10.000-28.000 tpm - GGS 8 CE Professional, 8.000 tpm

[

Close-up Bosch 35

blokkade en schakelt de machine dan direct uit.” Dat is overigens niet de enige veiligheidsinnovatie, waarover de nieuwe rechte slijpmachines beschikken. De zachte aanloop van de motor zorgt bijvoorbeeld voor een snel resultaat.

35

Met de verbeterde kracht zorgen de nieuwe rechte slijpers voor een snellere progressie. Daarnaast gaan ze langer mee. Karakteristiek voor deze slijpers is hun lange levensduur. Door de lange levensduur van de koolborstels ontstaan minder servicekosten. Zelf uitschakelende koolelementen garanderen een hoge bescherming van de motor. De directe koeling maakt hoge overbelastbaarheid mogelijk. Verder minimaliseert de dubbel afgedichte kogellager de stofgevoeligheid. Ideaal voor bouwers in de sloten-, scheeps-, machine of metaalindustrie bij het afbramen van lasnaden en het afschuinen, afronden en slijpen van metalen objecten.

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:30


[ Méér dan win-win Een oud merk, een nieuw jasje en een gedegen, transparante distributiepolitiek. Dat zijn de ingrediënten die het merk AEG weer sterk in de markt moeten maken. Klant BPG reageert enthousiast op de nieuwe strategie die nu al succesvol mag worden genoemd. “Zij helpen ons, wij helpen hen.”

Zelfkritiek is heel moeilijk. Het kan je wel helpen om een degelijk fundament te leggen onder een nieuw beleid. AEG is misschien wel zo’n voorbeeld. Het merk kende vóór 2009 eigenlijk geen vastomlijnde distributiepolitiek, maar mede onder auspiciën van TTI kreeg het weer een frisse wind in de rug. Onderzoek wees uit dat oranje een kleur is, die geliefd is bij gebruikers van gereedschap. “Je kunt het zien aan opvallende organisaties als Orange of Easy Jet. De kleur valt op, de associatie wordt sneller gemaakt. Daarom hebben we voor AEG ook gekozen voor de oranje kleur. Naast de kleurswitch betekent het ook een nieuw imago”, vertelt keyaccountmanager Ger Schreuders.

Krachtige, zelfstandige ondernemers Dat was voor de Nederlandse organisatie in Dordrecht ook meteen de gelegenheid om een duidelijke politiek te bepalen. Op de eerste plaats werd het besluit genomen om niet met centrale condities te werken. “We zijn gaan kijken wat op lokaal niveau de toegevoegde waarde van AEG is”, vervolgt Schreuders. “Zo kwamen we in oktober van 2009 in contact met Van der Wal, een ondernemer die lid is van de 4+ bouwmaterialengroep. Daar hebben we de eerste gesprekken gevoerd over onze visie en vervolgens een presentatie gehouden in Born en Amersfoort over wat wij als merk konden bieden. Compleet met opstelling. Op die manier hebben we samen met twee aspirantleden van BPG een solide basis gelegd voor een samenwerking. En van het één kwam het ander.” Het feit dat AEG toch voor een formule gekozen heeft, heeft volgens Schreuders alles te maken met de identiteit van BPG en de productkeuzes die werden gemaakt. 4+ ontstond zo’n 28 jaar geleden als inkoopcombinatie, toen vier bouwmaterialenhandelaren de handen ineensloegen. De ‘plus’ achter de naam geeft aan dat de organisatie inmiddels al aanzienlijk meer leden telt: 54 om precies te zijn, die samen 59 locaties vertegenwoordigen. Maar inkoop en distributie alleen bleek voor de zelfstandige ondernemers niet voldoende. “We kregen van onze leden de vraag of we naar buiten toe iets collectiefs konden doen”, vertelt formulemanager Ed Golsteijn. “We hebben toen een concept aan alle leden voorgelegd, waarin de volgende kernwaarden terugkwamen: gemak – onestopshopping – , specialist, partner en betrouwbaarheid. Wat we doen, doen we goed en we zijn géén prijsstunters. En we bieden de leden nog genoeg vrijheid. De ene helft vullen wij in, de andere helft doen we samen. Dat is

[

Close-up TTI 36

36

Ed Golsteijn (l.) en Ger Schreuders:

“De mix van het merk bepaalt het succes.” vaak een specialisme van de ondernemer zelf en de lokale behoefte vanuit de markt. De ondernemers hebben het mede daardoor overleefd, dat is juist hun kracht.”

Probleemoplossend handelen Dat het uiteindelijk ook uitmondde in een zakelijk huwelijk tussen BPG en AEG, schrijft Golsteijn toe aan de situatie en, uiteraard, aan de condities. “BPG is een formule in wording, AEG eigenlijk weer nieuw op de markt. Maar eigenlijk is AEG anders dan anderen om zaken mee te doen. Het merk wil zich opnieuw

BPG Wijnen te Maasbree

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:55


[

C l ose U p

]

Wiet en Rob Wijnen:

“AEG past prima bij onze formule.”

positioneren met een transparante distributie.” Schreuders vult aan: “We houden met elkaar contact over de stappen die worden gemaakt. Je hebt elkaar het ‘ja’-woord gegeven, dus we bespreken alles. En als er ruissignalen komen of storingen optreden, lossen we dat meteen op. We zijn een ‘open’ merk en hebben geen geheimen voor onze klanten.” Het is voor de BPG-ondernemers van belang dat klanten kunnen kiezen. Bovendien is het, volgens Golsteijn, nog eens extra aantrekkelijk als het een merk betreft dat niet op elke hoek van de straat wordt verkocht en een aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding heeft. En voor een fabrikant is een afnemer die een aardig volume koopt natuurlijk interessant. Dat leverde in het begin een boeiend gesprek op, omdat BPG zijn leden niets kan verplichten omdat ze zelfstandig zijn. “Met een onderscheidend merk heb je een belangrijk unique-selling-proposal in handen”, meent Golsteijn. “Klanten weten dat wat ze bij onze ondernemers kopen, gewoon goed is. Elke ondernemer heeft zijn lokale kracht. Voeg

Geschiedenis in cijfers 1985 Oprichting TTI door Horst Pudwill en Roy Chi Ping Chung 1990 Partnership met VSgigant Sears 20002004 Overname Ryobi 2000 Partnership met Home Depot 2002 Acquisitie Homelite 2005 Overname Milwaukee, AEG en Drebo

[

Close-up TTI 37

37

daar nog de promotie en trainingen aan toe en de verkopers zijn in staat om het product te verkopen.” “Sterker nog,” vult Schreuders aan, “als verkoper moet je je klanten niet gaan uitleggen hoe goed die machine is, maar bijvoorbeeld het verschil tussen 12V en 24V. Hij moet gerichte vragen stellen en zo erachter komen wat de perfecte machine voor de klant is.” “Helemaal juist”, beaamt ondernemer Wiet Wijnen. “De mensen komen naar de winkel met een probleem. Ze moeten een gat boren, dus moeten wij hen een oplossing bieden. Voor die klus heb je deze machine nodig met die accessoires. Dat verwachten de klanten van ons.”

Ontzorgende formule Wijnen Maasbree is een mooi voorbeeld van een familiebedrijf dat al 80 jaar een trouwe klantenschare trekt en wel heil zag in inkoopvoordeel. Toen 4+ de verkoopformule BPG in de markt zette, besefte hij wel dat het toegevoegde waarde kon hebben. “Natuurlijk is Wijnen een begrip in de regio, maar de BPG-paraplu helpt je bijvoorbeeld ook bij reclame-uitingen. Zelf kun je dat nauwelijks behappen. Een formule ontzorgt en je hebt een klankbord. We hadden weinig gereedschap in de winkel en AEG is een welkome aanvulling. De kleur past zelfs prima bij de formule”, glimlacht hij. De keuze voor Milwaukee als accessoiremerk is ook een logische. Schreuders: “Het e-gereedschapmerk Milwaukee kent een zeer selectieve distributie. Dat ligt bij de toebehoren anders. In het geval van BPG gaat het om neutrale, universele producten die zowel op AEG passen als op andere merken. Voor de distributie heeft dit een positief effect: sterker nog: de distributie is erbij gebaat dat de toebehoren breed in de markt liggen. De link kan later met het paraplumerk worden gelegd, maar Milwaukee-accessoires staan helemaal los van AEG. Achter de schermen biedt het one-stop-shopping voor beide merken natuurlijk voordeel.” Voor de oudere garde is AEG een klinkende naam. Dat kan een pre zijn in een ogenschijnlijk conservatieve markt. Ogenschijnlijk, want alle aanwezigen zijn ervan overtuigd dat de markt wel degelijk evolueert. Wijnen: “Dat is ook nog een extra positieve bijkomstigheid: naast het vertrouwde gevoel van de ouderen staan jongeren open voor nieuwe merken. Als lokale ondernemer heb ik vertrouwen in het merk en blijf ik uit de prijsspiraal. Wat goed is, is goed. Wij dealers kennen de prijs en de marge, maar ook marge alleen is niet zaligmakend. De hele mix van het merk bepaalt uiteindelijk het succes. En het samenspel van ondernemer en leverancier: zij helpen ons, wij helpen hen.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:55


[ Cirkelzaag met precisie

[ In hoogte verstelbaar

[ Kap- en verstekzaag

[ XR: eXtreme Runtime

Met een krachtige 450 Watt-motor zaagt deze handzame XXL Precisiecirkelzaag van het nieuwe merk Batavia alles tot 27mm dik. Het hoge toerental in combinatie met de meegeleverde hartmetalen zaag- en diamantbladen zorgen voor uitstekende resultaten. De machine beschikt over elektronische overbelastingsbescherming, extra zaagkap voor buizenzagen en uitgebreide accessoires. Hiermee is deze zaag een handzame alleskunnner. Maar info: www.batavia.eu

De kap- en verstekzaag GCM 12 GDL Professional van Bosch zet de toon op het vlak van gebruiksgemak en precisie. De zaag kent een innovatief trekmechanisme: de zaag wordt niet met een slede, maar met een glijarm van robuust aluminium persgietwerk geleid. GCM 12 GDL Professional is kogelgelagerd, onderhoudsvrij en zorgt voor een perfect zaagcomfort gedurende de hele levensduur van het toestel. Met ge誰ntegreerde dubbele lijnlaser voor perfect maatwerk. Uitgerust met Top Precision-zaagblad voor hoge zaagkwaliteit. Meer info: www.bosch.nl

De nieuwe mengmachines MXP van Protool zijn ergonomisch en robuust. Dankzij het gepatenteerde ErgoFix-systeem kunnen deze krachtige machines snel en eenvoudig in hoogte worden versteld. Hierdoor staat de gebruiker bij inspannende mengwerkzaamheden altijd rechtop. De mixers beschikken ook over een krachtige motor met constante elektronica, een robuuste coating en toerentalregeling. Deze Protool-mengmachines zijn verkrijgbaar in drie varianten. Meer info: www.protool.nl

DeWalt introduceert een nieuw assortiment accumachines, onder de naam XR Lithium Ion. Hierbij staat XR voor eXtreme Runtime, tekenend voor de modernste technieken die terug te vinden zijn in het assortiment accumachines - Het assortiment omvat 14,4V en 18V schroef/klopboormachines, slagschroevendraaiers, werklamp, reciprozaag en een 18V cirkelzaag - Machines geven langere werktijd, maar tegelijk ook verbeterde prestaties - De XR Li-Ion machines zijn sterk van buiten en tegelijkertijd intelligent van binnen - Constante monitoring van machine en accu zorgt voor maximale prestatie en voorkomt schade door overbelasting en oververhitting - Sterke behuizing met uitstekende balans van de machine in de hand Meer info: www.dewalt.nl

[ Combo Packs Hitachi

De Hitachi Combo Packs zijn complete sets snoerloze producten, met Li-ion batterij, praktisch en smaakvol verpakt in de Hitachi opbergsystemen. Nieuw: de DS10DFL PCS Combo. Een compleet Combo Pack samengesteld met maar liefst vijf 10,8 V producten. Een boor-schroefmachine DS10DFL 22 Nm, een slag-schroevendraaier WH10DCL-EX met ledverlichting, een reciprozaag CR10DL-EX waarvan het zaagblad te verwisselen is zonder gereedschap, een USB adapter BCL-10UA voor het opladen van bijvoorbeeld een mobieltje en een lamp (UB10DL) voor 4,5 uur licht. Deze producten zijn op te bergen in een mooie stevige koffer. Uiteraard worden deze sets geleverd met 2 Li-ion batterijen en oplader. Meer info: www.hitachi.nl

[

E-gereedschap_pi 38

38

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:36


[

PRODUCTNIEUWS

[ Sneller werken met Yanec-accu

[ Complete accuset

[ Bosch komt met doorzetters

[ Warm op de bouwplaats

De nieuwe Yanec YTB290 accu geeft een flinke boost aan de werkzaamheden; niet alleen gaat het werk sneller, maar ook kan het langer doorgaan. 14,4 Volt schuifaccu, voorzien van vier krachtige lithium-ion batterijcellen. Geschikt voor meer dan 100 verschillende Makita machines, zoals de LXT serie boor/schroefmachines. Meer power dan de originele accu: 1650mAh Yanec capaciteit vs. 1300 of 1500mAh van de oorspronkelijke Makita energiebron. Het merk Yanec staat bekend om de lange levensduur van de accu’s. Twee jaar garantie op deze en alle andere gereedschapsaccu’s van Yanec. Meer info: www.makita.nl

Bosch’ accuschroefboormachines van de Dynamic-series zijn echte doorzetters. De GSR 14,4 V-LI Professional (foto) en GSR 18 V-LI Professional zijn hier voorbeelden van. Ze bieden een antwoord op de vraag van de vakman naar lichtere en handigere schroefboormachines met lange acculooptijd. Met een koplengte van slechts 185 mm zijn ze de kortste accuschroefboormachines in hun klasse. Ze zijn met hun gewicht van slechts 1,5/1,6 kg (14,4/18 V) – inclusief de compacte accu - bijzonder licht en liggen door de slanke greepvorm met softgrip perfect in de hand. Daarnaast zijn de toestellen door hun compacte bouwvorm ideaal uitgebalanceerd. Met slechts één acculading (18 V) draaien ze tot 500 schroeven. Meer info: www.bosch.nl

]

Spero komt met een complete accuset met accuschroefboormachine, accuslagschroevendraaier, Spero werklamp met led-verlichting en Multi-Spero. Laatstgenoemde multitool kan zagen, schuren, snijden en steken en wordt geleverd inclusief adapter voor Feinaccessoires. Alles op 10,8 V lithium-Ion. Deze machine wordt geleverd met twee accu’s, een opbergtas en een 30 minuten snellader. Meer info: www.spero.nl

Met de M12 C12 HJ Heated Jack breidt Milwaukee zijn professionele compactserie verder uit. Dit Heated Jack maakt gebruik van de innovatieve M12 Redlithium-Ion accutechniek, waarmee het compatibel is met de volledige M12-serie van Milwaukee. Deze techniek is ‘verborgen’ in een kleine zijzak en levert warmte aan het jack. Dit stimuleert de bloedcirculatie, zodat het lichaam – zelfs in de koudste werkomstandigheden – goed warm wordt gehouden. Meer info: www.milwaukee.nl

[ Varo POWX0475

Varo komt met een nieuwe langnekschuurmachine, ideaal voor het schuren van geschilderde of bepleisterde plafonds of wanden, zoals gipskarton en droogbouwplamuur. Met deze langnekschuurmachine kunnen gebruikers op vrijwel elke plek tot 3 meter hoog schuren zonder een ladder, trap of steiger. Je schuurt 3 tot 4 keer sneller dan met een conventionele schuurmachine. De langnekschuurmachine is licht en eenvoudig hanteerbaar. De draaiende schuurschijf schikt zich aan ieder oppervlakte, waardoor gebruikers grote oppervlakten kunnen schuren zonder de positie te veranderen. Stof wordt tot een minimum gereduceerd door het gebruik van de flexibele slang en aansluiting op een hoge kwaliteit stofzuiger (zoals de POWX311 of POWX315). Inclusief draagtas, 5 schuurschijven, een stofzuigerslang en schroevendraaier. 3 jaar garantie. Meer info: www.varo.com

[

E-gereedschap_pi 39

39

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:36


[ ‘Traditioneel denkstramien doorbreken’

Marco Gort

Transparantie en eerlijke prijzen. De kernbegrippen achter de online-inkoop en -verkoop van stenen en dakpannen op

tussen. Zo zorgen we voor een eerlijke prijs en een duidelijk overzicht.” Niet iedereen is daar uiteraard blij mee. Want dit initiatief zal de functie van de groothandel veranderen.

Stenenmarkt.com. Vraag en aanbod van dakpannen en

Verandering

stenen komen bij elkaar en ‘valse lucht’ wordt uit het proces geperst. “De traditionele groothandel moet de waarde van zijn producten nu echt verantwoorden.”

Met Stenenmarkt.com gooit bedenker Marco Gort de knuppel in het hoenderhok van de stenenhandel. “Internet is in de bouwwereld nog nauwelijks doorgedrongen. Met deze aanpak willen we zorgen voor transparantie bij de koop van dakpannen en stenen. Daarnaast willen we de prijs laten bepalen aan het begin en het eind van de keten. Dus door de fabrikanten en aannemers en niet door de partijen daar-

[

Vaktueel_Stenemarkt.indd 40

40

Cru gezegd zet Gort zijn eigen beroepsgroep in de kou. Van oorsprong is hij namelijk groothandelaar in dakpannen en bakstenen. “En dat al twintig jaar voordat ik met het idee voor Stenenmarkt.com kwam.” Gort vond dat de wereld waarin hij leefde, sterk aan het veranderen was. “Je ziet een groeiende rol van internet. Daarin wilde ik niet achterlopen. Ik ben dus gestopt in mijn oude functie en heb Stenenmarkt.com opgezet. Vooral vanwege het digitale aspect, maar ook om voor marktverandering te zorgen. Want dat was wel nodig.”

Product is prijsbasis Stenenmarkt.com verbindt de uiteinden van de bedrijfskolom aan elkaar. Met andere woorden: de aannemer overlegt rechtstreeks met een fabrikant over de prijs van een product. “Dat gebeurt anoniem”, legt hij uit. “De fabrikant weet niet welke aannemer de vragen stelt, de aannemer op zijn beurt ziet wel voor welke fabrikant hij interesse heeft. Uiteraard wordt wel zichtbaar met wie de fabrikant

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 15:53


[

Eerste grote klant

Vaktuee l

]

Vraag en aanbod

De exclusieve overeenkomst van aannemer VolkerWessels met Stenenmarkt.com om voortaan alle stenen en dakpannen online te bestellen, geldt als belangrijk signaal aan de branche dat de site voor een revolutie kan gaan zorgen. “VolkerWessels is een innovatief bedrijf dat net als wij gelooft dat de wereld gaat veranderen”, vertelt Gort. “Zij ondersteunen ons initiatief van anders denken. Daarom willen wij graag samen met VolkerWessels klaar zijn voor de toekomst. Onze overeenkomst is dus niet zozeer tot stand gekomen door een verkoop-, maar door een sparringgesprek. Op gelijk niveau meningen uitwisselen, zo komen we samen verder.” Bert Horsthuis, verantwoordelijk directeur bij VolkerWessels is het daarmee eens. “Wij kiezen voor Stenenmarkt.com vanwege de transparantie”, zegt hij. “Gedurende het hele aankoopproces, vanaf de oriëntatie tot zelfs ná plaatsing van een order, is elke handeling van elk betrokken bedrijf zichtbaar voor ons. Dat geldt ook voor de tarieven die zij rekenen.”

De portal die Gort heeft opgezet, ziet er vrij simpel uit. “Het systeem werkt eenvoudig. Aannemers kunnen hun vraag naar een partij stenen of dakpannen op de site kwijt en fabrikanten hun aanbod. Zo kan een aannemer op zoek zijn naar een grote partij geglazuurde dakpannen voor een groot project. Hij krijgt dan via het systeem de verschillende prijzen en aanbiedingen van passende leveranciers te zien, maakt zijn keuze en vervolgens gaat het systeem automatisch aan de slag om de deal af te wikkelen.” Er zijn dus vraag- en aanbodadvertenties. Stenenmarkt.com werkt via een online bibliotheek en een interactief vraag- en aanbodmechanisme. De aannemer die een product zoekt, kan via de bibliotheek op de site alle producten en richtprijzen inzien. Hij kan vervolgens vragen wanneer de fabrikant een product kan leveren en wat de uiteindelijke prijs zal zijn. Ook kunnen randvoorwaarden, zoals verpakking, worden aangegeven. Hierop kunnen fabrikanten reageren. Maar andersom kan een fabrikant dus ook producten aanbieden waarop een aannemer reageert. “Een derde mogelijkheid is dat een fabrikant restpartijen aanbiedt die hij snel kwijt wil tegen een aantrekkelijke prijs.”

Doorbraak Volgens hem was het aannemersbedrijf al lange tijd op zoek naar nieuwe instrumenten om betere controle te houden over kwaliteit en transparante prijzen. “Toen wij met Stenenmarkt.com in gesprek raakten, zagen wij onmiddellijk dat zij voor een doorbraak konden zorgen in een van nature conservatieve branche. Internet zorgt overal al voor nieuwe transparantie, dus waarom ook niet in de bouwmarkt?” “VolkerWessels is een innovatief bedrijf”, vertelt Horsthuis. “Wij zijn van mening dat de online werkwijze van Stenenmarkt.com de branche ten goede zal komen. Internet is onze toekomst en daarvan moeten we zo veel mogelijk de vruchten plukken. Daarom geven we graag dit signaal af en hebben we besloten voor al onze bouwbedrijven in het vervolg stenen en dakpannen via deze weg te bestellen.”

de uiteindelijke prijsafspraak heeft gemaakt, alvorens de deal definitief gemaakt wordt. Zonder die wetenschap kan er om meerdere redenen geen zaak tot stand komen. De anonimiteit in het begin van het traject hebben we ingebouwd om de prijsvorming te laten plaatsvinden op basis van het product en niet op basis van allerlei randverschijnselen.”

Marco Gort:

“Alleen concurrentie op basis van het product.”

Rol voor handel Uit dat overleg rolt de basisprijs voor het product inclusief vracht en verpakkingsprijs. “Vervolgens pakken wij de tot stand gekomen deal op en plaatsen hem in de handel. Want er komen uiteraard nog verschillende diensten bij kijken. Zo kan de handel zorgen voor een showroom, productkennis, transport, financiële afwikkeling en begeleiding van garantie. Bouwmaterialenhandelaren kunnen zich inschrijven om zorg te willen dragen voor leveranties en aangeven hoeveel hun geleverde diensten gaan kosten. Zo ontstaat de marktwerking zoals wij die met de site voor ogen hebben.” Daarnaast beschikt Gort over een dealernetwerk, dat showroom en advies ter beschikking stelt op de stenenmarktdenkwijze.

[

Vaktueel_Stenemarkt.indd 41

41

Concurrentie Het doel van Stenenmarkt.com is transparantie en een betere prijs, zegt Gort. “Je roept een nieuwe vorm van concurrentie op. Het lijkt op een inschrijving, maar is het niet echt. Iedere partij doet zijn ding en bepaalt zelfstandig zijn prijs zonder dat ze bij anderen op de site kunnen neuzen. De prijsvorming vindt dus anoniem plaats, vanuit de eigen kracht van aanbieders. Ze zien ook niet of, en hoeveel, iemand anders lager zit dan hun eigen bod.” In dit traject van prijsvorming is de tussenhandel weggevallen. “Voor de groothandel zitten wel degelijk ook voordelige aspecten aan onze aanpak”, relativeert Gort. “Zo kunnen groothandelaren op een concurrerende manier deelnemen aan een enorme markt, die steeds verder open gaat. Kijk maar eens naar

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 15:54


Collectors item of...

origineel relatiegeschenk

LEICA GEOSYSTEMS B. V. is het verkoopkantoor in Nederland van de internationale organisatie Leica Geosystems, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Zwitserland. Het verkoopprogramma bestaat uit landmeetkundige producten zoals: TotalStations, GPS ontvangers, lasers en waterpasinstrumenten. Daarnaast verkopen wij onder andere totaaloplossingen voor kaartvervaardiging, deformatiemetingen, industriële metingen, GNSS netwerken en machinebesturing. Vanuit ons kantoor in Wateringen zijn 21 medewerkers werkzaam. www.leica-geosystems.nl

Graag willen wij ons Sales Team uitbreiden met een:

BENELUX MANAGER VOLUME & RENTAL BUSINESS De functie: n het zelfstandig verder ontwikkelen en versterken van het distributienetwerk in de Benelux via constructie dealers, de ijzerwarengroothandel en (bouw materiaal) verhuurbedrijven, welke zich richten op de verkoop van meetinstrumenten, bouwlasers en aanverwante producten; n het opzetten en implementeren van een marketingplan ter ondersteuning van de te behalen verkoopdoelstellingen; n het beheren van bestaande accounts alsmede het aanstellen van nieuwe distributiepartners voor de ‘Volume & Rental’ markt. Wat wij verwachten: n opleiding op minimaal HBO denk- en werkniveau; n kennis van de producten en/of branche; n ervaring in het opzetten en beheren van een distributie/dealer netwerk; n gemotiveerd en gericht op het behalen van goede resultaten; n goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift; n goede communicatieve eigenschappen; n een commerciële en klantgerichte denkwijze; n bereidheid tot reizen binnen de Benelux en flexibiliteit t.a.v. werktijden n kennis van de Franse taal is een pré; Wat wij bieden: n werken met de nieuwste technologie van een wereldmarktleider in een dynamische omgeving; n een goed samenwerkend team van collega’s die collegialiteit en betrokkenheid hoog in het vaandel hebben staan; n een goed salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden; n een gedegen inwerkperiode en persoonlijk trainingsprogramma

Ben je klaar voor deze uitdaging? Indien je geïnteresseerd bent in deze vacature, verzoeken we je om jouw sollicitatie en curriculum vitae vóór 21 september te richten aan:

De redactie van MIXpro deed een interessante vondst die prachtig in uw collectie past of als bijzonder relatiegeschenk bewondering zal oogsten. 5700 (historische) bouwbegrippen Verklarend woordenboek. Dat betekent voor de liefhebber van - historische - bouwmaterialen, constructies, gereedschappen en beslag zo’n 640 pagina’s smullen. Want de nieuwste druk omvat 5740 bouwkundige begrippen die uitvoerig, vaak ook met tekeningen, worden toegelicht. Dikwijls met historische citaten en bronvermeldingen. Weet u wat een cafcoen is, een vermetguts, een persienne, een slof en een haarstuk, een dagge en en vlagfits? De auteur was dan ook 33 jaar architect bij de Rijksdienst Monumentenzorg. Bijzonder: achterin ruim 100 pagina’s met Franse, Duitse en Engelse vertalingen van al die bouwkundige termen. Ook vanuit de vreemde taal naar het Nederlands. Door dr. E. Haslinghuis en dr. ir. H. Janse.In harde kaft

E57,–

Fax deze bestelbon naar MIXpro: 073.503.81.53 of mail naar mixpro@mix Ja, hiermee bestel ik

(aantal invullen)

Bedrijfsnaam T.a.v. Adres Postcode

Leica Geosystems B. V. t.a.v. Matilde Bruijn-Siklosi, Human Resources Turfschipper 39, 2292 JC Wateringen E-mail: matilde.siklosi@leica-geosystems.com

Plaats

Voor eventuele nadere informatie met betrekking tot deze functie kun je telefonisch contact opnemen met René Worms, Managing Director, onder telefoonnummer: +31 (0)6 53 35 32 68

Datum

Tel.

Handtekening

Prijzen zijn exclusief porti, inclusief btw Levering kan eventueel enkele weken duren

mixpro-leica 110809.indd 1

Vaktueel_Stenemarkt.indd 42

09-08-2011 14:58:18

16-08-11 15:54


[

Uitgaan van eigen kracht Wat vindt de traditionele bouwmaterialenhandel eigenlijk van het initiatief? We kregen gemengde reacties op verschillend niveau: vooralsnog is men overtuigd van de eigen kracht of ziet men Stenenmarkt.com als aanvulling op de eigen activiteiten. “Voor de tussenhandel is Stenenmarkt.com geen concurrent, maar een facilitair bedrijf”, zegt Klaas Angenent, directeur van BouwCenter Wassenaar. “In het aankoopproces speelt de tussenhandel een belangrijke rol. Wij geven een praktische invulling aan de verbindende schakel, die Stenenmarkt.com vormt. Wij hebben een showroom en de productkennis, zorgen voor transport, projectbegeleiding, sturen facturen weg en zorgen voor de garantie. Via de site zijn onze werkzaamheden en onze tarieven voor iedereen duidelijk. Je weet wat je krijgt en wat het kost. Zo kan onze branche functioneren, zoals het hoort.”

Minder transparant aanbieden Ralf Langolu van Geurts van Bergen in Gennep, lid van Bouwmaterialen Groep 4+, ziet het concept niet direct als een bedreiging. “Persoonlijk advies blijft belangrijk. Het is wel vervelend dat de marge door sites als deze onder druk komt te staan. Ongeacht wat in de staart zit – zoals vrachtkosten en dergelijke – geldt de kale steenprijs voor aannemer en consument als prijsreferentie. De enige manier om te zorgen dat de internetprijs niet direct leidend is, is minder transparant offreren. De klant weet dan alleen dat het een steen van ons is, maar niet van welke fabriek deze komt. Het zoeken van een prijs op internet is dan veel lastiger.” Langolu denkt dat het in de toekomst niet alleen bij stenen blijft. “Dit gaat zeker op meer productgroepen gebeuren. We kijken zelf ook naar kansen op dit gebied. De prijs wordt bepaald door zo veel factoren dat genoeg producten moeilijk online zijn te verkopen. Aanbieden is iets anders, dat kun je alles.”

Geen bedreiging Bernard Wessel, commercieel directeur van RaabKarcher ziet het idee van Gort als een interessant concept dat de transparantie in de markt kan vergroten. “Daarbij willen wij de ogen niet sluiten voor de mogelijkheden die internet biedt. Zeker als je daarbij kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce in andere markten. We zien de site niet als een bedreiging, want RaabKarcher is ervan overtuigd dat we onze rol als bouwmaterialenhandelaar in de keten behouden. Dit vanwege onze toegevoegde waarde van onder meer onze showrooms en archihomes, onze specifieke productkennis en onze logistieke oplossingen met ons netwerk van 42 vestigingen.” Wessel wil eerst nog maar eens de kat uit de boom kijken. “Laten we maar afwachten of Stenenmarkt.com

de grote werken, waar echte specialisten zich met de acquisitie bezig hielden en bouwmaterialenhandelaren eigenlijk weinig invloed hadden. Wij bieden hen nu een platform, waarop zij hun beloften kunnen waarmaken en zich in de strijd kunnen mengen. Ook om die grotere opdrachten. Het is vervolgens aan hen om dat ook daadwerkelijk te doen. Voor iedereen een gelijke kans.”

Waar blijft de marge? Menig stenengroothandel zal zich bij het lezen van dit verhaal eens goed achter de oren krabben. Want waar blijft

[

Vaktueel_Stenemarkt.indd 43

43

Vaktuee l

]

succesvol wordt. Op dit moment kennen we geen initiatieven voor andere productgroepen dan dakpannen en stenen. Mochten die er wel komen, dan zien we die ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet.”

Originele invulling Bouwmaat kende de site nog niet, vertelt manager Marketing en Verkoop Martin Suijker. “Op het eerste gezicht is het een interessant initiatief, omdat het anders is dan andere sites. De combinatie van bricks&clicks krijgt hiermee een originele invulling. Kijkend naar de opzet zal deze mogelijk passen bij de grote aannemers om de kosten per jaar terug te verdienen. Het lijkt mij echter nog een grote drempel, voordat de gemiddelde aannemer hiermee in zee gaat. Al zou de site gratis zijn, dan zou deze nog vragen oproepen over lever- en prijsbetrouwbaarheid en met wie je zaken doet. Bouwmaat biedt al jaren transparantie met de catalogus, online en als boekje. De doelgroep van Bouwmaat zoekt meestal naar kleinere hoeveelheden, die zo snel mogelijk beschikbaar moeten zijn. Het gaat meer om service en snelle beschikbaarheid, daarna volgt de prijs. Met 45 vestigingen en onze webshop kan de klant zelf kiezen waar en wanneer hij zijn aankoop wil doen.”

Volop in beweging Ditte Smit van CRH Bouwmaterialenhandel zegt in een centrale reactie: “Het mag duidelijk zijn dat Stenenmarkt.com voorziet in een bepaalde marktbehoefte van dit moment. De tijd zal leren of deze behoefte ook blijvend gedragen wordt door de markt. Een bedreiging is het zeker niet voor onze organisatie; het geeft wel aan dat de bouwketen volop in beweging is en dat elke speler zich bewust moet zijn van zijn rol en continue de meerwaarde van die rol moet duidelijk maken richting de markt. Onze vestigingen vervullen de rol van esthetisch en technisch adviseur. Stenen zijn immers beeldbepalend, waarbij kleur, structuur en verwerking grote invloed hebben de totale uitstraling van een architectonisch ontwerp.” Volgens haar is prijs alleen niet van doorslaggevend belang bij de keuze van de steen. “In onze showrooms kunnen architecten, ontwikkelaars en opdrachtgevers in alle rust, ruimte en licht de vele honderden sorteringen van grote en bekende, maar ook kleine, onbekendere leveranciers bekijken, voelen en visueel vergelijken. Onze adviseurs begeleiden ze hierbij om tot de juiste steenkeuze en -verwerking te komen. Daarnaast regelen ze ook de praktische zaken, zoals bemonstering, mortel-, isolatie- en dilatatieadvies. Zo slaan ze als het ware een brug tussen architect en verwerker.” Of de ontwikkeling van Stenenmarkt.com zich ook gaat doorzetten naar andere productgroepen? Smit denkt van wel. “Enkele websites bieden al andere productgroepen aan. We merken dat persoonlijk contact, goede voorraadpositie, slimme logistiek en verstand van bouwen, juridische consequenties en garanties nog steeds ons bestaansrecht vormen. Niemand kan echter in de toekomst kijken. Duidelijk is dat internet - ook in de bouw - een steeds belangrijkere rol gaat spelen. CRH Bouwmaterialenhandel ziet dat niet als bedreiging, maar als het ontstaan van nieuwe kansen om binnen de bouwkolom samen te werken. Zelfstandig instituten zullen het in de bouwkolom niet redden.”

zijn marge? “Inderdaad ageren nogal wat handelaren tegen onze werkwijze”, zegt Gort. “Maar in mijn ogen zijn hun argumenten niet valide. Wij dwingen handelaren als het ware om de ‘valse lucht’ uit de prijs te persen. De concurrentie vindt alleen nog maar plaats op basis van het product. Handelaren mogen zich goed gaan verantwoorden waarom hun diensten de beste zijn. Dat juich ik alleen maar toe. We halen een beetje macht bij de handel weg”, gaat Gort verder. “En die is daar uiteraard niet blij mee. We sluiten echter niemand uit, dus het komt aan op creativiteit bij het verkopen van een product. Ik geloof dat iedere groothandelaar met een krachtig concept kan overleven. Bovendien denk ik niet dat onze aanpak de hele markt gaat vervangen of veranderen. De traditionele handel zal er altijd blijven.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 15:54


[

productnieuws

[ Vlieringvloerelement

[ Gecertificeerde isolatiedeken

[ C2C Spouwisolatieparels

[  Hout op beton

[ Uitbloeiingsarme metselmortels

[ ‘Protectbag’ Thomsit

Het toepassen van het nieuwe vlieringvloerelement van Fermacell is de efficiëntste manier om energie te besparen. Het vlieringvloerelement kan direct op de ongeïsoleerde planken of betonnen vlieringvloer worden gelegd. Een element bestaat uit een 10 mm dikke Fermacell-gipsvezelplaat met daaronder een polystyreen isolatieplaat met een dikte van 60, 110 of 140 mm. Deze diktes zijn goed voor een isolatiewaarde tot Rd 4,03 m2 K/W bij het dikste element. Het formaat van de vlieringvloerelementen is met 50 x 100 cm handzaam. Meer info: www.fermacell.nl

Termokomfort Nederland lanceert samen met IsoBouw Systems een nieuwe isolatietoepassing voor geschuimde parels in de bouw. Deze parels zijn Cradle-to-Cradle gecertificeerd. De parels (BioFoampearls) hebben dezelfde functionele eigenschappen als het basisproduct voor het ‘gewone’ EPS. Waar eerst fossiele grondstoffen als basis werden gebruikt, is nu het biologische polymeer polymelkzuur toegepast. De BioFoampearls zijn na gebruik recyclebaar en kunnen daarna weer dienst doen via de gebruikelijke recycling en desgewenst zelfs in een industriële installatie gecomposteerd worden. Met BioFoampearls kan ook de CO2uitstoot drastisch worden verminderd. Meer info: www.isobouw.nl

Remix heeft de uitbloeiingsarme mortel doorontwikkeld en brengt nu ook de metselmortel voor de traditionele metselmethode (met navoegen) in uitbloeiingsarme uitvoering op de markt. Bijzonder is de goede hechting tussen de uitbloeiingsarme metselmortel en de uitbloeiingsarme voegmortel. Doordat de metselmortel nu ook uitbloeiingsarm is, is de gebruiker niet meer alleen van de dunne laag voegmortel afhankelijk om kalkuitbloei tegen te gaan. Het product zorgt voor uitbloeiblokkers over de volle steenbreedte. Remix legt hiermee de lat voor de methode van traditioneel metselen weer een stuk hoger. Meer info: www.remix.nl

[

Productnieuws_algemeen 44

44

]

Alkreflex TLX Gold van Meuwissen Bouwprodukten is getest en goedgekeurd door het onafhankelijke testinstituut BDA. Alkreflex TLX Gold is ‘s werelds eerste dampopen, meerlaags isolatiedeken voor daktoepassingen. Het materiaal bestaat uit zeven lagen, waarvan de toplaag hoogwaardig dampopen en waterdicht is. Alkreflex TLX Gold bevat geen stiksels en voorkomt zo lucht- of vochtlekken. Het BDA-Keur geef zekerheid dat de testen onafhankelijk en volgens de normen worden uitgevoerd. Meer info: www. meuwissen.nl

De innovatieve schroefanker Multi-MontiTimberConnect (MMS-TC) combineert een gepatenteerd betonschroefdraad met een houtschroefdraad. Hierdoor kunnen houten onderdelen zonder draaimomentcontrole of uithardingstijden in enkele handelingen betrouwbaar en veilig op beton worden vastgezet. Onafhankelijk van de dikte van het montageonderdeel zijn hogere trek- en dwarslasten mogelijk bij kleine rand- en asafstanden. Door de uniforme diameter van de schroefdraadkern van het schroefanker volstaat één boorgat bij de montage om het anker vast te schroeven. Meer info: www.heco-schrauben.de

Alle Thomsit-egaliseermiddelen bieden voortaan de unieke voordelen van een 100% PE-verpakking. Een speciaal door Thomsit ontwikkelde zak, volledig van plastic. De bescherming is oersterk. Stoten, glijden en vallen: de Thomsit ‘Protectbag’ kan ertegen. Totaal stofdicht. Bij een normaal gebruik kan de verpakking niet scheuren en komt uit de hoeken geen stof vrij. Totaal waterdicht. Er kan geen vocht door de verpakking dringen, zelfs niet bij langdurige blootstelling aan hevige regen. De antislip coating voorkomt wegglijden en geeft een stevige grip. De PE-zakken worden duurzaam geproduceerd, zorgen voor minder afval en zijn beter te recyclen dan de traditionele papier/plastic zakken. Meer info: www.thomsit.nl

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:33


[

De handschoenen van HexArmor bieden extreme bescherming, dankzij de uniek SuperFabric-technologie. Die technologie beschermt onder meer tegen hak- en snijgevaar van messen en glas door gebruik te maken van sterke en harde beschermplaatjes. Daarnaast beschermt SuperFabric tegen perforatie en de meerdere lagen van deze technologie zorgt zelfs voor bescherming tegen naalden. Prestop, Uden, 0413.24.44.88, www.prestopbv.nl

Het Scandinavische bedrijf Wenaas bestaat sinds 1930 en is gespecialiseerd in veiligheidskleding en het verzorgen van veiligheidsoplossingen. Overal ter wereld worden haar beschermende werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt binnen uiteenlopende beroepsgroepen: van de weg- en waterbouw en de olie- en gaswinning tot de metaalverwerkende, petrochemische en foodindustrie. Tijdens haar lancering in juni 2010 maakte Nederland kennis met haar veiligheidsproducten, oplossingen en dienstverlening. Wenaas, Enschede, 053.480.03.60, www.wenaas.nl

[ Oogbescherming

Bescherm de ogen goed tegen splinters, (stof)deeltjes en brokstukken bij klussen als schuren, verven of slopen. 3M heeft daarvoor drie soorten veiligheidsbrillen. De Ruimzicht veiligheidsbril (foto) dekt de ogen goed af en biedt rondom zicht. De Veiligheidsbril met brilpootjes dient over de gewone bril te worden aangebracht. De Luxe veiligheidsbril met pootjes beschikt over verstelbare pootjes voor een optimaal pascomfort. 3M, Leiden, 071.545.06.65, www.3Msafety.nl

[ Goed beschermende broek

Werken onder extreme omstandigheden vraagt om de juiste bescherming. De High Viscollectie van Helly Hansen Workwear maakt dat nu nog beter mogelijk, dankzij de pirate pants. Deze broek zorgt voor een hogere mate van comfort en een goede ventilatie in de zomerse hitte. Dat komt door de combinatie van katoen en polyester, die zorgt voor duurzaamheid en een luchtig gevoel. Daarnaast heeft de broek onder meer kniebeschermers en meerdere opbergzakken. Helly Hansen Benelux, Son, 040.232.35.35, www.hhworkwear.com

[ Meer modellen met Boa

Bata Industrials heeft haar assortiment veiligheidsschoenen uitgebreid met de modellen Traxx 218 en 219. Deze modellen beschikken over het Boa-vetersysteem, net als Trax 212, 213 en 214. Dat systeem is comfortabel, maar valt met name op vanwege het ontwerp en de functionele voordelen. Zo hoeven veters nooit meer te worden gestikt. Beide modellen behoren tot de veiligheidsklasse S3 en zijn uitgerust met een FlexGuard kunststof tussenzool en stalen neus. Bata Industrials, Best, 0499.36.22.62, www.bataindustrials.com

[ Werk-Nikes

Safetowear heeft haar assortiment onlangs uitgebreid met de Airblock-werkschoen. Die schoen beschikt over luchtkamers in de zool, waarmee hij naast het uiterlijk ook het draagcomfort van een moderne sportschoen heeft. De glasfiberneus en een aramide vezelvoetplaat zorgen voor een lichtgewicht schoen. Dankzij de Airflow-ventilatie is de kans op zweetvoeten geringer. De Airblock is beschikbaar in dames- en herenmodellen, in diverse hoge en lage modellen en met verschillende frisse kleurstellingen. Safetowear, Kampen, 038.785.30.56, www.safetowear.nl

De nieuwe lijn van Mascot heet Industry, die zich – hoe toepasselijk – richt op de industrie. De kledingstukken zijn onder meer verkrijgbaar in canvas. De kleding is bijzonder slijtvast, comfortabel om te dragen en geschikt voor industrieel reinigen. Naast kleding beschikt Mascot ook over veiligheidsschoenen. De nieuwste collectie bevat een sportieve look en is geschikt voor onder meer transport en logistiek. Rehamij, Bergambacht, 0182.35.38.41, www.mascot.nl

[

Werkkleding productnieuws.indd 45

]

[ Wenaas heeft de oplossing

[ Extreem beschermende handschoenen

[ Nieuwe Mascot-lijn

WERKKLEDING

45

[ Koele werkkleding

Op zoek naar afkoeling in de hitte? De nieuwe collectie van Fristad bevat een worker, een korte broek, een werkvest en een overall. Het mesh-materiaal zorgt voor de ventilatie in de kleding. Dit netstof is luchtig en sterk, vooral dat laatste aspect is belangrijk voor de veiligheid. De collectie met een worker, een korte broek, een overall en een broek is gemaakt van polyester katoen met Cordura versteviging. Kwintet Workwear, Breda, 076.572.56.25, www. fristads.nl

MIXpro - oktober 2010

]

16-08-11 16:17


[ Het belang van zzp’ers Een discussie openen op LinkedIn staat garant voor opvallende uitspraken. Vandaar dat MIXpro uitgerekend dit kanaal opzoekt, deze keer met de vraag: ‘Hoe belangrijk zijn zzp’ers werkelijk voor de bouwgroothandel? Zijn ze een lucratieve doelgroep of kan de bouwgroothandel ze missen als kiespijn?’ Hieronder volgt een selectie uit de reacties.

Wil Withoos Zzp’er en Eigenaar Verandaservice en Karweiservice Withoos “Gezien het grote aantal zzp’ers denk ik dat ze heel belangrijk zijn. Wellicht is er een mogelijkheid om ‘ons’ te verenigen om zo ‘groter’ en goedkoper in te kunnen kopen.”

Piet Breevaart Salesmanager fischer Benelux “Zzp’ers vormen een belangrijke doelgroep voor de bouwgroothandel. In de toekomst zullen ze zich steeds meer verenigen in belangenbehartigende eenheden en hierdoor eenvoudiger bereikbaar worden voor de bouwgroothandel. Daarnaast zullen ze op basis van schaalvergroting betere condities afdwingen op producten en diensten, waaraan ze behoefte hebben. In mijn visie zal de bouwgroothandel nauw samen moeten werken met A-merk fabrikanten om gezamenlijk deze doelgroep als kopende klant aan hen te binden. Samen de juiste strategie bepalen die effectief is voor deze doelgroep, op basis van de behoefte van de zzp’ers in de bouw. Zolang zzp’ers zich als ‘eenlingen’ in de markt begeven, is het vooral een uitdaging voor marketeers deze ‘eenlingen’ te bereiken en te overtuigen van de toegevoegde waarde van het product, merk of concept.”

Arap-John Tigchelaar Formule- en marketingmanager Probin en Provak bij Transferro “Voor Probin spelen zzp’ers een steeds grotere rol. Liever spreken we echter over ozp’ers, ondernemers zonder personeel. Zij beslissen namelijk zélf wat ze kopen. Dat heeft geleid tot onder andere veel hogere aanschaffen in bedrag per product. Ozp’ers nemen in hun beslissing veelal mee hoeveel tijd hun aanschaf bespaart. Bij inkopers van grotere bedrijven missen we dat nog wel eens. Het aantal ozp’ers neemt toe, ze schaffen meer aan en laten leveren tegen – voor Probin – gezondere marges. De relationele sfeer is hierbij van groot belang. Ondanks hun veeleisendheid is de betrokkenheid en trouw van ozp’ers erg hoog. Ze zijn gebaat bij goede informatievoorziening. Ozp’ers hebben weinig tijd om zich te verdiepen in nieuwe materialen en werken veelal met artikelen die ze ‘gewend’ zijn. Dat doorbreken vereist vertrouwen, creativiteit en soms investeren in het kosteloos laten uitproberen.”

Dirk Heijnekamp Manager Bouwmaat “Het valt me op dat er vooral gezocht wordt naar verschillen tussen deze twee klantgroepen. De ervaring leert dat beiden materiaal, kennis en informatie nodig hebben en dat beide groepen ook behandeld willen worden als een gewaardeerde relatie. Je kunt je afvragen of het zinvol is om dit onderscheid vol te houden.”

Frans Spijkers Marketingmanager Legrand Nederland “De elektrotechnische groothandel heeft goed in de gaten dat ze zzp’ers relevante service en diensten moeten aanbieden. Het meest sprekende voorbeeld vind ik Rexels formule iBozz, waarin naast financieringsmodellen voor bijvoorbeeld gespecialiseerde calculatiepakketten ook inloopmiddagen en andere ondersteunende activiteiten worden ontplooid om zzp’ers te ontzorgen.”

Sander de Kool Verkoopadviseur Hilti “Er zijn in Nederland meer zzp’ers in de bouw dan kleine en middelgrote bouwbedrijven. Je alleen op deze kleinere groep richten, met weliswaar een groter potentieel, kan je de kop kosten. Want als een grote omvalt, kost het je veel meer dan wanneer een kleine omvalt. Goede zzp’ers kunnen juist profiteren naar de stijgende vraag naar kleiner werk. De bouwmaterialengroothandel zou een enorme misser maken door te stellen dat ze deze groep niet nodig hebben. Maar hoe bereik je deze zelfstandige jongens, die altijd onderweg zijn? Hoe kun je ze aan je binden, als iedereen hetzelfde biedt voor ongeveer dezelfde prijzen? De enige manier om zzp’ers te triggeren, is door je te onderscheiden van de massa. Bied iets unieks tegen een goede prijs. Onderscheiden op het gebied van kennis, garantie en service en daarmee op kwaliteit.”

ZZP’ers: belangrijke doelgroep voor de bouwgro [

LinkedIn-discussie 46

46

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:49


[

DISCUSSIE

]

Peer Visser Eigenaar Morgenster Management “Bedrijven en concepten die zich met name op zzp’ers richten – zoals Bouwmaat en Werkspot – zijn uiterst succesvol. Zzp’ers vormen een belangrijke klantgroep, zowel in aantal als in inkoopvolume. Veel traditionele spelers hebben lang geworsteld hoe met deze groep om te gaan en hoe ze te benaderen. Zzp’ers verlangen een andere benaderingswijze en vragen om andere diensten, zoals eenvoudig afhalen, lange openingstijden en onestop-shopping). Het draait dus om keuzes voor klantgroepen. Kies je klant en luister naar wat hij wil. Speel je daar goed op in, dan ben je koning. Dus je kiest zelf als handelaar of je de zzp’er wil missen. En andersom natuurlijk.”

André Verhijde Marketingmanager Forbo Eurocol

René Hersbach Eigenaar Door Training & Coaching

“Vanuit marketing zou ik het willen omdraaien en stellen dat de zzp’er de groothandel kan missen als kiespijn. Want wat heeft de groothandel de zzp’er te bieden, waardoor hij niet naar de bouwmarkt gaat om zijn spullen te halen? Op die vraag zou ik niet zo snel een antwoord weten.”

“Zzp’ers vormen een belangrijke klantengroep voor de bouwmaterialenhandel. Ze bieden de handel de kans om deze als klant aan hen te binden. Hoe? Door zzp’ers kennis aan te reiken om de klus professioneel te klaren. De kunst voor de handel is deze kennis zo over te dragen dat zzp’ers enthousiast en tevreden terugkomen voor ‘handel’. Zo werkt het versterkend als medewerkers van de bouwmaterialenhandel wordt geleerd om de boodschap beter op de zzp’er over te brengen. Tip: beschrijf niet alleen wat het product doet, maar veel meer wat het de gebruiker of de klant oplevert.”

Pascal Temming Internationaal productmanager Ubbink/Centrotherm Group “Je moet elkaar structureel wat te bieden hebben. Daarin onderscheiden zzp’ers in het hoogwaardige segment zich van gelukszoekers, maar idem dito in de bouwmaterialenhandel. In deze fase van de marktontwikkeling ligt de bal bij die handel, die naar bouwbedrijven, producenten en zzp’ers zijn positie verliest omdat ze niet altijd even duidelijk meerwaarde biedt. Kennis, voorraad en kleine leveringen dienen veelal van de klant of leverancier te komen en alleen voor het versturen van een factuur wil niemand de handel betalen. De handel in het algemeen heeft te lang de grote vissen geclaimd en de kleintjes verwaarloosd; degene die de lokale en regionale business koestert, heeft nu minder pijn en schakelt eenvoudiger richting de zzp’er. Als de bouwmaterialenhandel de zzp’er negeert, geeft dit de komende jaren veel pijn. Maar als de markt nog meer aantrekt en wellicht zzp’ers nog meer in samenwerkingsverbanden voor vaste opdrachtgevers gaan werken, zal deze trend weer afzwakken. Het blijft vaak een golfbeweging van volumes vs. kwaliteit.”

Aart van der Schalk Projectmanager Lawaaidemper “Het valt me op dat een aantal bouwgroothandels zelfs het aanbod naar zzp’ers verkleint. Dat maakt het voor de grootschalige dhz eenvoudiger. De groothandel moet zich professioneler opstellen en met een totaalconceptbenadering deze doelgroep durven bedienen.”

Glenn Verhoef Commercieel directeur BouwCenter Filippo “De zzp’er die bij de bouwmaterialenhandel koopt, is een allround vakman. De specialistische zzp’er verhuurt zichzelf op uurtarief en koopt zelf weinig materiaal. Eerstgenoemde zzp’er zoekt informatie met betrekking tot het toepassen van materialen met de daarbij behorende verwerkingsvoorschriften. Daarnaast wil deze zzp’er zich thuis voelen en voor ‘vol’ worden aangezien: herkenning en erkenning.”

Rien Wabeke Eigenaar Wabeke Management & Advies “De zzp’er, allround vakman, is meestal een trouwe klant. Hij wil graag goed en compleet geholpen worden, door medewerkers die hem serieus nemen en hem aanvoelen. De prijs is minder belangrijk. Zzp’ers vormen daarom een interessante groep voor de bouwmaterialenhandel, die service en gemoedelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Het is lastig om deze groep te bereiken. Ze lezen weinig, komen nauwelijks op internet en zijn gefocust op hun werk. De zzp’er die niet aan dit profiel voldoet, is een prijskoper.”

de bouwgroothandel? Of vooral lastige klanten? [

LinkedIn-discussie 47

47

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:49


[

VA K T U E E L

]

[ Extra praktijk voor ervaren adviseurs Opgeleide PKVW-adviseurs moeten iedere twee jaar verplicht een opfriscursus volgen. Op zo’n dag herhaal je de theorie en neem je de wijzigingen in de regels door. Voor ervaren adviseurs is zo’n dag vaak een verplicht nummer zonder echt toegevoegde waarde. Zulke experts kunnen nu een opfriscursus voor gevorderden volgen die extra diepgang biedt

PKVW-update: 2 stromen

op praktijkgebied.

“Met adviseurs die iedere dag in de praktijk bezig zijn met PKVW-adviezen, hoeven we niet een hele dag stil te staan bij de nieuwste regels. Die kennen ze al lang. Daarom gaan we met hen snel de diepte in op praktijkgebied”, zegt Aad Korthout, directeur van IMKO Opleidingen. “Zo kunnen de gevorderde PKVW-adviseurs ervaring opdoen met praktijksituaties die ze misschien niet iedere dag tegenkomen. Op die manier bouwen ze hun expertise uit, staan ze in de praktijk minder vaak voor een verrassing en kunnen ze hun klanten beter van dienst zijn.”

Normale opfrisdag Adviseurs die de eerste keer opfrissen, of degenen die hun PKVW-vaardigheden niet dagelijks in de praktijk brengen , kunnen bij IMKO natuurlijk nog steeds terecht voor hun normale tweejaarlijkse opfriscursus. Gedurende die dag herhalen ze de theorie en maken ze kennis met tussentijdse wijzigingen in de PKVW-regels. Als ze daarna de verplichte kennistoets succesvol afleggen, hebben ze bewezen dat hun PKVW-kennis op peil gebleven is. En gaan ze met een vernieuwd certificaat naar huis.

Opfrisdag voor gevorderden Ervaren adviseurs kunnen de tweejaarlijkse opfrisser gebruiken om hun kennis op een hoger plan te brengen. Zo slaan ze twee vliegen in één klap. Bewijzen dat hun kennis op peil is gebleven en zo een nieuw certificaat verdienen. Maar tegelijkertijd ook de kennis opkrikken en hun expertise uitbouwen. Korthout: “Of je nu vanuit een ijzerwarenhandel je klanten bedient, of vanuit een aannemerij een woningcorporatie van advies moet voorzien, kennis is cruciaal.” We gaan snel en gericht door de theorie heen, maar duiken daarna snel de praktijk in. We bieden echt de ruimte om de diepte in te gaan op vraagstukken waar cursisten in de praktijk tegenaan lopen. Zo werken we zelfs aan een netwerk van praktijkhuizen waar de adviseur dan ‘in het echt’ zijn gang kan gaan. En door kennismaking met al deze speciale situaties wordt de adviseur een nog betere expert. ”

[

Vaktueel IMKO 48

48

De tweejaarlijkse opfrisdag voor PKVW voldoet uitstekend voor de PKVW-adviseurs die de eerste keer opfrissen, of voor degenen die de PKVW-kennis niet iedere dag toepassen. Een theoretische herhaling plus kennistoets houdt de kennis van de adviseurs op peil en leidt ze naar een nieuw certificaat. Voor de meer ervaren adviseurs die iedere dag in de PKVW-praktijk werken en al vaker opfristen is er nu de opfrisdag voor gevorderden. Ook zij herhalen de theorie, maar gerichter en sneller. Om daarna veel in de praktijk te trainen. Zo houden ze hun kennis niet alleen op peil, maar verhogen ze hun niveau aanmerkelijk. Plus extra gerichte praktijkmodule (o.a. lockpicking in 2011), professioneel steeksetje en jaarabonnement op Raam en Deur.

Schadevrij inbreken Maar IMKO gaat verder. De opleider kiest iedere twee jaar een specifiek praktijkonderwerp om de ‘opfrissers’ extra op te trainen. Dit jaar is dat een basismodule ‘openingstechnieken sloten’. “Als je namelijk weet hoe inbrekers zonder sporen inbreken, weet je beter hoe je je klanten kunt beschermen. Bovendien kun je die kennis ook zelf op diverse manieren gebruiken. Als slotenmaker of ijzerwarenhandelaar kun je klanten helpen die zichzelf buitensloten. Of als je bij een woningcorporatie werkt, in voorkomende gevallen woningen openen zonder schade. Er zijn zelfs ijzerwarenhandelaren die voor deurwaarders ingevorderde woningen of bedrijfspanden van failliete debiteuren openmaken en er dan snel nieuwe sloten inzetten.” Wie de opfriscursus van dit jaar volgt, krijgt die kennis en kan zo deze activiteiten aan zijn repertoire toevoegen.

Steeksetje en vakmagazine Als Vakopleider vindt IMKO vakkennis cruciaal. Vandaar de nieuwe opzet van de opfrisdag voor gevorderden. De dosis extra praktijktraining is een belangrijk pluspunt. Maar de cursisten krijgen deze editie bijvoorbeeld ook een professioneel en exclusief steeksetje en een oefencilinder. Als gereedschap om de verse expert-kennis van inbraaktechnieken direct mee in de praktijk te kunnen brengen. Bovendien geeft IMKO deelnemers aan de opfrisdag voor gevorderden ook een jaarabonnement op vakmagazine Raam en Deur cadeau. Korthout: “Een goede PKVW-adviseur is niet alleen op de hoogte van de regels en de inbraakpraktijk, maar kent ook het scala aan oplossingen. Het productenaanbod verandert echter voortdurend. En met een abonnement op Raam en Deur kunnen de experts ook die kennis up to date houden.”

MIXpro - augustus 2011

]

16-08-11 13:32


Meer duurzaam hout op de Nederlandse markt In 2010 was 71% van het geïmporteerde hout aantoonbaar afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (FSC, PEFC). Met trots presenteert de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) de uitkomsten van de jaarlijkse monitoring onder de aangesloten houtondernemingen. Ondanks de moeilijke tijden waarin de hout- en bouwsector verkeert, heeft de VVNH haar duurzame houtimport weten te verhogen. Dit betekent echter niet dat de VVNH het rustig aan gaat doen. De activiteiten om verantwoord hout tot norm te maken, lopen volop door. Belangrijk speerpunt is het sluiten van de handelsketen én het stimuleren van de vraag naar verantwoord hout.

Naar 85% aantoonbaar duurzaam in 2015

Jaarlijks rapporteren alle houtondernemingen, aangesloten bij de brancheorganisatie VVNH, het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout ten opzichte van de totale import. Daarmee wordt inzichtelijk in hoeverre de gestelde ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling in zicht komt. In 2015 moet 85% van de VVNH houtimport aantoonbaar afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. In 2010 was dit 71% en in 2009 63%. De houtondernemingen, aangesloten bij de VVNH, zijn verantwoordelijk voor zo’n 70% van de import van hout in Nederland.

Alle VVNH leden voor 2012 gecertificeerd

De VVNH heeft samen met de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) de afspraak gemaakt dat voor 2012 alle leden zich aansluiten bij een gecertificeerde handelsketen (FSC, PEFC en/of Keurhout). Handelsketencertificering – ook wel Chain of Custody (CoC) certifice‘Vertegenwoordigers van overheid en milieuorganisaties te gast’ ring genoemd - maakt het transparant hoe de handelsstroom van boomkap tot eindproduct loopt. Elke schakel in de keten die gecertificeerd hout verwerkt, bewerkt en doorverkoopt moet zich laten certificeren. Mist er een schakel, dan verliest het hout het keurmerk. Op dit moment zijn er nog enkele houtondernemingen binnen de VVNH zonder CoC certificaat. Op 24 mei jl. organiseerde de VVNH een bijeenkomst om deze leden van alle in’s en out’s te voorzien en te ondersteunen bij het certificeringsproces. De leden waren te gast bij Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen. Naar aanleiding van de bijeenkomst ontvingen de leden een informatiepakket met alle informatie om de certificering te kunnen starten.

Vraag naar verantwoord hout stimuleren

De VVNH werkt er hard aan om het gebruik van verantwoord hout tot norm te maken in Nederland. Maar de VVNH kan dat niet alleen. Voor het vergroten van het aanbod van verantwoord hout is het belangrijk dat de vraag toeneemt, inclusief de bereidheid om een eventuele meerprijs te betalen. Op 14 en 17 juni jl. organiseerde de VVNH samen met de NBvT twee werkbezoeken voor vertegenwoordigers van milieuorganisaties, ministeries en de politiek. Belangrijk gespreksonderwerp was het Duurzaam Inkoopprogramma van de overheid. Inkopers bij de (semi-)overheid spelen een cruciale rol bij het aanjagen van de vraag naar verantwoord hout. Uit recent onderzoek van Milieudefensie blijkt dat de praktijk van het Duurzaam Inkopen van hout nog te wensen overlaat. De VVNH ontwikkelt daarom een brochure voor overheidsinkopers en zoekt daarbij nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Milieu en Milieudefensie. Met eenvoudige tips en praktische informatie helpt de brochure inkopers bij het duurzaam inkopen van hout. Houd de website www.bewustmethout.nl in de gaten. Ook vindt u op de website uitgebreide verslagen van de twee werkbezoeken.

Meer informatie? Bel de helpdesk! Bent u op zoek naar meer informatie over handelsketencertificering of het Duurzaam Inkopen van hout? Neemt u dan contact op met de helpdesk gecertificeerd hout via 036 5329821 of info@centrum-hout.nl.

www.vvnh.nl www.bewustmethout.nl

Koninklijke VVNH | Postbus 1380 | 1300 BJ Almere | 036.532.10.20 |

info@vvnh.nl

B R A N C H E PAG I N A V V N H [

Branchepagina_VVNH 49

49

MIXpro - januari 2011

]

16-08-11 13:44


Koninklijke HIBIN

Bezoekadres: Meander 601, 6825 ME Arnhem | Postadres: Postbus 2161, 6802 CD Arnhem | e-mailadres: info@hibin.nl website: http://www.hibin.nl | Telefoon: 026 - 363 35 55 | Fax: 026 - 363 35 59 | KvK: 40530254 (Koninklijke HIBIN te Arnhem)

Hibins Branchedag 2011 druk bezocht Hibins Branchedag van eind juni was drukbezocht. Ruim 200 gasten uit de totale bouwmaterialensector verzamelden zich om te luisteren naar een keur aan sprekers. En natuurlijk om elkaar te treffen op het platform dat de branche-organisatie bood. Dat de sfeer goed was, blijkt wel uit onderstaande

Hibin branchedag: platform voor de banche

fotocollage. Lees een uitgebreid verslag elders in deze MIXpro.

Meer dan 200 gasten

Nuttig netwerken

Ontspannen verstrooiing

Interessante informatie

Samen bouwen

[

Branchepagina Hibin 50

50

MIXpro - augustus 2011

]

De informatie op deze pagina valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van de MIXpro-redactie.

Hibin-voorzitter Gert Smit

16-08-11 13:47


Remix = Win-Win-Win ook tijdens de recessie

Meer winst per m2:

4 Winst voor u als bouwmaterialenhandel

4 Winst voor de verwerker op de bouwplaats

4 Winst voor ons als fabrikant

Enkele belangrijke USP’s: 4 Uitbloeiingsarme mortels (UA): zichtbaar beter 4 Mortels op maat: hoger stapeltempo 4 Duurzame mortels met Dubokeur 4 Doormetselen bij vorst

Duurzaam bouwen? Neem mortels met

4 Regendichte PE verpakking voor zakgoed 4 4 in 1 mortel 4 etc.

Onder de merknamen Remix en Sakrete bieden wij een doordacht en innovatief leveringsprogramma, met een breed toepassingsbereik en geheel afgestemd op de Nederlandse markt. Meer weten: kijk op www.remix.nl of www.sakrete.nl

handelsmerk

www.remix.nl – www.sakrete.nl

Remix Droge Mortel BV Postbus 3 – 9530 AA Borger Tel. 0599 287 360 – Fax 0599 287 365 MixPro_jul11.indd 1 15 remix.indd 1

01-07-11 11:43 08-08-11 16:58


Duurzaam Ondernemen: leidende pijler binnen Martens Martens Kunststoffen Martens kunststoffen is onderdeel van de Koninklijke Martensgroep, gevestigd te Oosterhout Noord Brabant. Zij produceren al ruim 40 jaar PVC rioleringsbuizen, goten en hulpstukken voorzien van nationale en internationale keurmerken. Koninklijke Martensgroep - 600 medewerkers - familiebedrijf - historie van 130 jaar - 7 werkmaatschappijen - internationaal afzetgebied Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties MVO Allang voordat het begrip ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ zijn intrede deed, waren de begrippen ‘People’, ‘Planet’ en ‘Profit’ leidende pijlers binnen het Martensbeleid. Op dat vlak sleepte Martens al diverse prijzen in de wacht, zoals de Innovatieprijs 2008. Planet PVC hergebruik Martens kunststoffen levert een belangrijke bijdrage aan het recycleren van eigen productie (afval) PVC. Middels speciale inzamelcontainers kunnen ook klanten terecht met hun PVC riolerings-afvalproducten. Warmte-kracht-koppeling WKK Bij deze WKK installatie wordt, zowel de opgewekte stroom als de warmte die bij de opwekking ontstaat, hergebruikt. Op deze manier levert het aardgas binnen Martens een rendement van 90%. Windmolens Groene stroom staat bij Martens hoog in het vaandel. Met maar liefst 3 windmolens voorziet Martens een groot gedeelte van de 640.000m2 tellende nieuwbouw lokatie op Weststad III in het Brabantse Oosterhout. People Of het nu gaat om de verbetering van een product, een efficiëntere werkwijze of een service die net weer een streepje verder gaat, elk idee dat leidt tot verbetering is welkom bij Martens en kan rekenen op ondersteuning. Medewerkers van Martens blijven groeien, zetten al hun kwaliteiten in om verbeteringsprocessen in gang te zetten en voelen zich mede verantwoordelijk voor alles wat er speelt bij klanten en Martens. Profit Hoezeer Martens ook kiest voor duurzaam ondernemen, iedereen die ook met een langetermijnblik tegen deze zaken aankijkt, moet tot de conclusie komen, dat ze niet alleen garant staan voor een goed milieu, maar ook voor een gezond financieel rendement. Naarmate de uitputting van fossiele brandstoffen dichterbij komt, zal de rentabiliteit van deze investeringen zelfs alleen nog maar toenemen. Op deze manier zijn de elementen PEOPLE, PLANET en PROFIT bij Martens in balans.

Martens Kunststoffen, Statendamweg 75-77, 4905 AD Oosterhout tel +31 (0)162 - 422900 www.martensgroep.eu 2011_Martens ADV Mixpro.indd 1 11 martens.indd 1

26-7-2011 15:21:00 08-08-11 16:55

MIXpro 2011-3  

MIXpro, het eerste en enige vakblad, 100% gericht op de bouwgroothandel.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you