MIX 2020-5

Page 1

108e jaargang, 2020-5

BRIGHT IDEAS MADE

Naamloos-5 1

13-08-20 09:15


ONDERNEMER WORDEN BIJ HUBO? Mensen worden steeds drukker, de wereld onpersoonlijker en de digitalisering gaat een steeds grotere rol spelen. Wonen en leven blijven daar altijd een onderdeel van. Onderhoud aan deze woonen leefomgeving is noodzakelijk, maar iets waar menigeen niet warm voor loopt om dit zelf te doen. De huidige consument zoekt een totaaloplossing voor iedere klus, wil geholpen worden, maar wel vertrouwd en eerlijk. Hubo ondernemers zijn in staat deze kans in de markt optimaal te benutten met de combinatie van een fysieke winkel, online ondersteuning, advies en montage aan huis. Ondernemen bij Hubo betekent een dynamische wisselwerking tussen het lokale ondernemerschap enerzijds en het werken binnen een sterke retailformule anderzijds. Omdat meerdere formuleonderdelen geregeld worden bij DGN retail, heb je, als ondernemer, je handen zo veel mogelijk vrij voor het managen van je eigen winkel(s) en natuurlijk voor de consument. Ruud Morien r.morien@euretco.com of bel 033 253 23 80.

Hubo_Aquisitie_Adv_Mix_Augustus_210x297_2020.indd 1 Naamloos-15 1

13-08-2020 09:21 17-08-20 10:24


VO O RWO O R D

Voor het grijpen Pfjioew, wat een tijden beleven we toch. Waar andere sectoren gigantisch inzakt en moeilijk recupereren, beleefden we in DHZ enorme groei. En de omzet blijft nog steeds behoorlijk hoog. Althans, zover als GfK ze in DIY Recap rapporteert (tot en met juli). De hamvraag is of de consument blijft klussen.

We hebben duidelijk een nieuwe groep klussers mogen verwelkomen. Deels zijn dat klanten die noodgedwongen zelf aan de slag gingen omdat opa of papa niet kon komen helpen. Deels ook excuusklussers die hun handjes lieten wapperen om hun (thuis-)relatie te redden (jaja, we hoorden het vanaf de winkelvloer :-)). En zeker ook doehetzelvers die normaal gesproken geen tijd hebben, twijfelden of ze het wel konden en nu wel begonnen te klussen, er in slaagden en het misschien nog wel leuk vonden ook. Keren we nu langzaam terug naar normaal? In ieder geval wel qua openingstijden. Zelf zijn we met onze teams gewend aan de extra maatregelen en kunnen we de extra winkel-uren weer aan. Tegelijk spreiden we hiermee het klantverkeer want afstand houden, blijft noodzakelijk. Over spreiding gesproken. De ‘traffic’ werd de afgelopen maanden sowieso meer en meer verdeeld tussen de winkels en online. Wát een drukte beleefden we in beide kanalen. Reden te meer om eens kritisch te kijken naar de web-prestaties van onze sector. Dat lieten we doen in deze MIX door Arjan Bonsing. Die vergeleek toonaangevende websites in DHZ met online benchmarks en zijn oordeel is bepaald niet mals. En wat een geluk dat we de afgelopen tijd de prijs­ spiraal eindelijk eens konden doorbreken. Want korting hadden we niet meer nodig om de consument te triggeren. Terwijl voordeel normaal gesproken toch dé primaire driver is van DHZ-omzet. Via de folder wel te verstaan.

Maar ook dat medium is nu ineens aan een reset toe. Verschillende steden verplichten een ja-ja-sticker en draaien zo soms driekwart van het folderbereik de nek om. Zouden we dus terug willen naar onze kortingskrantjes, dan moeten we ons afvragen hoe we dat middel straks überhaupt nog onder de aandacht van de potentiële klant krijgen. Terwijl we nu misschien even uitpuffen van de drukke Coronamaanden, is er dus al genoeg te doen. Want terug naar hoe het was, gaan we waarschijnlijk nooit meer. En dat is mooi. Toch? Want als je kritisch kijkt naar je model, zijn er altijd kansen om te verbeteren. Check maar eens de rendementsverbetering die Concepts & Companies bedacht door zijn woonwinkels de mogelijkheid te bieden hun aanbod te verrijken met het meubelconcept CozyHomes. “Die kans lag al die tijd al voor het grijpen. We hadden alles zelf al in huis”, zegt Rob van Prooijen. “We snappen er niets van dat we dat niet eerder gezien hebben.” Wat ons betreft: beter laat dan nooit. Laten we daarom allemaal eens goed kijken welke kansen er in onze business voor het grijpen liggen. Want die liggen er zeker. Wedden? Marc Nelissen Hoofdredactie MIX

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-05_Voorwoord.indd 3

3

25-08-20 15:48


CO LO FO N

Vakblad MIX Is een uitgave van MIXpress BV. Uitgever en hoofdredactie Marc Nelissen Aan deze MIX werkten mee Stephan Bakkum (GfK/conjunctuur) Ad Geerts (column) Frank Heus (wow-factor) Geert Hilferink (algemeen) Arjan van Oosterhout (online) Jeroen Rietvelt (algemeen) Hugo Schrameyer (algemeen) Edwin Timmers (colum) Fotografie Marjolein Ansink (fotografie) shutterstock.com Redactieadres Postbus 11 5258 ZG Berlicum Tel.: 073.503.43.47 E-mail: redactie@mixpress.nl Internet: www.mixonline.nl Advertenties Molijn Sales Support Edgar Molijn en Bert van Woesik Postbus 61, 5258 ZH Berlicum Tel. 073.503.35.44 E-mail: mix@molijnsalessupport.nl

FO R M U L E S

11

FO R M U L E S

13

Meer behoefte aan traffic dan aan extra maatwerk

“Je staat aan het roer van je eigen toekomst”

Maarten Scheffers en Derk Bos sluiten zich met hun bouwmarkt in Eindhoven aan bij Intergamma en toveren de Multimate het komend half jaar om in een Gamma. “Spannend”, vindt Maarten Scheffers. “Het is toch een beetje alsof je in de Champions League gaat spelen.”

Begin juli werd Johan van Grinsven in ‘zijn’ Praxis in Zaltbommel verrast door het managementteam van Praxis. Ze kwamen hem in de bloemetjes zetten met de nieuwe titel ‘Nieuwkomer Winkelmanager van het jaar’.

Close Up Advertorial: semi-redactioneel van onze partners Vormgeving Inpladi, bureau voor idee en creatie Abonnementen Per jaar € 119,95 (excl. BTW) Buitenland € 145,Losse nummers € 19,50 (ex BTW/ porto) Abonnementsvoorwaarden Check www.mixpress.nl/abo Abonnementenadministratie Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest Tel.: 0900 - ABOLAND (0900-226 52 63 - € 0,10 per minuut) Fax: 0251.31.04.05 Internet: www.aboland.nl Stopzetten abonnement Opzeggingen (uitsluitend schriftelijk) dienen 8 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. Algemene voorwaarden Alle advertentieopdrachten en plaatsingsvoorkeuren worden schriftelijk vastgelegd, afgesloten en uitgevoerd conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. Een exemplaar wordt op verzoek toegezonden of zie www.stichtingrota.nl Copyrights Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd op welke wijze dan ook, worden opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN nummer: 0165 - 3059

4

ONLINE

24

VA K T U E E L

28

Hoe maak je e-commerce succesvol?

Opkomst Ja/Ja-sticker wordt serieuze zorg

Consumenten kopen steeds meer online, merken zoeken steeds meer direct contact met die consumenten. Zie daar de dubbele uitdaging voor de retail: hoe houden we het rendement op pijl en hou houden we leveranciers aangelijnd? Toegevoegde waarde is het sleutelbegrip. Anouk Beeren, directeur crosschannel bij Intergamma: “Een aankoop zou een logisch gevolg moeten zijn van een gepersonaliseerd advies.”

In het rijtje steden met een ban op de papieren huis-aan-huis-folder is nu ook gemeente Den Haag om. Op 1 juli is er de Ja/Ja-sticker ingevoerd, hetgeen betekent dat huishoudens alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen met een Ja/Ja-sticker op de brievenbus. Dat deze sticker in steeds meer gemeenten wordt ingevoerd, begint een serieuze zorg te worden van bouwmarkten. Want hoe breng je acties of aanbiedingen onder de aandacht van de bevolkingsgroep in de omgeving?

VA K B L A D M I X N R .5 2020

04-MIX 2020-05_Inhoud.indd 4

25-08-20 15:47


INHOUD

FO R M U L E S

14

“Met meubelen maak je je VBS- en Woonwinkel heel veel effectiever” Colors@Home Musselkanaal opende de eerste Cozy-Homes shop-in-shop met meubelen. Concepts & Companies bedacht dit concept op het snijvlak van de meubelwinkels van Otak en de woninginrichters en VBS’ers van Colors@ Home en Voor verf en Wonen. Commercieel en bedrijfsmatig een ‘no-brainer’ volgens Rob van Prooijen.

B O R E N E N B I TJ E S

40

CO L L EG A’ S

20

VOORWOORD

3

BRANCHEMIX Nieuws en actualiteiten

7

FORMULES “Gamma voelt als Champions League” Johan werd Praxis’ beste jonge manager Cozy-Home maakt VBS-winkels veel rendabeler

14

CONJUNCTUUR GfK’s DIY Recap Omzet-grafieken

16 18

13

“Aandacht voor de klant, daar zijn we sterk in”

COLLEGA’S Jecor geeft aandacht

‘Woon, werk en leef’ staat er met grote letters op de gevel van de winkel. Jecor Vakbouwmarkt in het Gelderse Putten heeft daarvoor een bijzonder combinatie van buiten- en binnenspeelgoed met een uitgebreid assortiment doe-het-zelfproducten, zoals ijzerwaren, verf, elektra, sanitair, inbouwkasten en deuren. “Vaders hoeven maar te zeggen dat ze naar ons gaan en de kinderen zitten al in de auto.”

ONLINE Lering uit online ontwikkelingen 24

ONLINE

58

Particulier slaat nog weinig acht op kwaliteit

“De afstand is alleen maar groter geworden”

Consumenten hebben binnen het assortiment power tools feeling voor merkbeleving. Of althans: er bestaat wel degelijk besef dat kwalitatief betere machines duurder zijn dan budgetmerken. Dat hebben merkfabrikanten in ieder geval niet nagelaten om te benadrukken. Opmerkelijk genoeg geldt dat minder voor bijbehorende accessoires. “Particulieren hebben weinig besef van merkbeleving in het schap met boortjes en bitjes.”

De bouwmarkten hebben niet stilgezeten op het gebied van e-commerce, ziet online-strateeg Arjan Bonsing. Maar de digitale afstand met collegabedrijven in het buitenland is groter geworden, die met andere branches ook en die met de toonaangevende grote e-commerce spelers al helemaal. ‘De verklaring? Een gebrek aan échte concurrentie.’

20

VAKTUEEL Reclamefolders: exit of niet?

28

VERTAZ Voorzitterswissel

33

CLOSE UP Eglo Verlichting Decor Son Calex/Electro Cirkel

34 36 38

THEMA Boren en bitjes

40

CLOSE UP Qlima/PVG International

44

THEMA Isolatiemateriaal

46

COLUMN Edwin Timmers

49

THEMA Lijmen en kitten

50

CLOSE UP Soudal Eurocol

54 56

ONLINE De kloof is alleen maar groter geworden

58

CLOSE UP Alabastine

62

ONLINE Kieskeurig

65

BLOG GS1’s artikeldata

67

WOW-FACTOR Frank Heus spreekt Dave Kroon 68 BRANCHEPAGINA’S Vertaz VWDHZ INretail

VA K B L A D M I X N R . 5 2020

04-MIX 2020-05_Inhoud.indd 5

11

70 73 74

5

26-08-20 11:29


EXTREME BESCHERMING VOOR BUITEN TOT WEL 10 JAAR ONDERHOUDSVRIJ Met jouw vakmanschap en onze Rubbol XD lever je moeiteloos strak schilderwerk onder vele omstandigheden.

AKZO_advertentie.indd 4

12-03-20 14:32


BRANCHEMIX

Bauhaus nog maar nét begonnen Bauhaus is al vijf jaar in Nederland. Toch is de keten met drie vestigingen en een Click & Collect webshop nog maar net begonnen, als je het directeur Herwin Oost vraagt. Nederland. Hij kijkt vooruit: “Met ons nieuwste bouwcentrum in Den Hoorn kunnen we onze succesvolle Bauhaus-formule voor het eerst naar de Randstad brengen. Dan gaan we gestaag toe naar landelijke dekking.” Op 4 september is het 5 jaar geleden dat Bauhaus het Nederlandse retaillandschap betrad met de eerste vestiging van de bouwmarkt, in Groningen. Hengelo en Venlo volgden. Met 3 vestigingen en de webshop voor reserveren en afhalen als basis zijn de ambities groot.

Nieuwe webshop gaat (ook) thuisbezorgen Ook online worden er flinke stappen gezet, geeft Oost aan. “Momenteel werkt een team achter de schermen hard aan de lancering van onze full-commerce webshop, met thuisbezorging.”

Gestaag naar landelijke dekking “Dat we met Bauhaus een succesvolle formule hebben, staat vast. Maar het avontuur begint pas net”, aldus Herwin Oost, algemeen directeur Bauhaus

Op zich wekte het al verbazing dat de webshop van Bauhaus tot op heden alleen aan Click & Collect deed, aangezien de keten met drie vestigingen (nog) niet bepaald landelijke dekking heeft.

Maxeda-omzet stabiel in 2019 Met een vrijwel stabiele omzet en een klein resultaat-plusje sloot Maxeda de boeken over 2019-2020. Met 345 winkels (206 van Maxeda zelf en 139 van franchisenemers) opereert Maxeda op meer dan 1 mln m2 winkeloppervlak. De ketens Brico, Brico Planit en Praxis helpen iedere week meer dan 1,5 mln consumenten in de winkel en online. Daarmee verklaart Maxeda zichzelf de grootste DIY-retailer van de Benelux met een omzet van € 1,39 mld. Zelfde omzet, ietsje meer resultaat Die omzet is ten opzichte van een jaar eerder vrijwel stabiel (€ 1,391 mld naar € 1,390 mld). Het resultaat groeide ietsje (0,6%) naar € 111,4 mln. Voor België rapporteert Maxeda groei van het marktaandeel. Voor Nederland een lichte daling vanwege een kleiner aantal winkels vanuit de integratie van Formido in Praxis. 26% marktaandeel Maxeda citeert GfK als ze voor zichzelf in Nederland een marktaandeel van 26%

rapporteert voor haar 192 Praxis-winkels. De Formido-formule zag een definitieve exit in 2019 nadat er in totaal 15 winkels omgebouwd waren van Formido naar Praxis. Van de 192 winkels zijn er 150 in eigendom van Maxeda, 10 zijn Praxis City en 45 van een franchisenemer. De gemiddelde oppervlakte van alle Praxiswinkels in Nederland is 4.100 m2 (City = 300 m2). Onder kritische loep In de coronamaanden lag Maxeda onder de kritische loep van de financiële markten. Het bedrijf werd afgewaardeerd door kredietbeoordelaar Moodies. Ook stond een rentetermijn van € 14,5 mln op de agenda, te betalen over de uitstaande obligaties van € 475 mln. Daar hoefden we ons geen zorgen over te maken, klonk het uit Amsterdam: “Maxeda DIY Group zal aan haar verplichtingen voldoen en de rente over de obligatielening tijdig betalen van € 14,5 mln.”

HBL Online definitief verkocht Online speler HBL Online - moeder van Gereedschapcentrum en Fixami - is definitief verkocht aan private-equity-partij Foreman Capital. Met deze ‘meedenkend voorman’ koerst het bedrijf af op een omzet van € 70 mln in 2020 en wil het dat bedrag in drie jaar tijd ruim verdubbelen. Foreman Capital B.V. en HBL Online B.V., het moederbedrijf van e-commerce platforms Gereedschapcentrum.nl (www.gereedschapcentrum.nl) en Fixami, maakten gisteren bekend dat Foreman Capital B.V. definitief een meerderheidsbelang in HBL Online B.V. heeft genomen. Gereedschapcentrum is sinds 2009 enorm gegroeid en zet met ruim 160 medewerkers op haar e-commerce platforms in Nederland, België, Frankrijk en Spanje in 2019 € 47 mln om. Het bedrijf verklaart zichzelf daarmee marktleider in Nederland en België. Investeerder als meedenkend voorman Foreman Capital is een onafhankelijke investeringsmaatschappij, gevestigd in Amsterdam. Foreman investeert in groeiende, winstgevende MKB-bedrijven, actief in handel, productie en/of dienstverlening, om deze succesvol verder te professionaliseren en uit te bouwen. Het doel is om mooie bedrijven nog mooier te maken. Foreman treedt op als ‘meedenkend voorman’ en ondersteunt ondernemers en managementteams met expertise, inzet en enthousiasme bij de realisering van hun groeiambities en heeft vertrouwen en integriteit hoog in het vaandel. Bestaande partijen in de ijzerwarenhandel hadden blijkbaar geen interesse in de overname van HBL Online. “Te weinig repeterende klanten” of “Past niet in onze strategie” hoorden we in de wandelgangen als beletsel voor een serieuze participatie.

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Branchemix_3pag.indd 7

7

24-08-20 14:31


WDHZ blijft hameren op maatregelen De bouwmarkten verenigd in de Vereniging van Winkelketens in de doe-het-zelfbranche (VWDHZ) roepen klanten op om de getroffen aanvullende corona-maatregelen in de bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels te blijven hanteren en op te volgen. “Wij zien met elkaar dat het noodzakelijk is om als doe-het-zelfbranche aandacht te blijven vestigen op de getroffen maatregelen in bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels, in verband met de toename van het aantal coronabesmettingen.” Dat zegt Harm Jan Stoter, CEO van Intergamma en voorzitter van de VWDHZ. “Ook roepen we de gemeenten op om eenduidig beleid te voeren zodat er geen onduidelijkheid ontstaat.” Maatregelen blijven hanteren In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus hebben de leden van de VWDHZ in maart jl. vergaande aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. In korte tijd hebben alle winkels de ‘1,5 meter economie’ ingevoerd. Stoter: “We hebben gezien dat mensen die tijd hadden en hebben dat steken in onderhoud en waardevermeerdering van hun huis. Door de aanvullende maatregelen konden en kunnen de bouwmarkten en doe-het-zelf-

winkels verantwoord open blijven. Echter zien we nu dat het aantal personen dat besmet is met het coronavirus deze zomer weer toeneemt. Het is daarom van belang dat de winkels de maatregelen blijven hanteren en de klanten hierop wijzen.” Drukte neemt weer toe De extra maatregelen die de VWDHZ eerder had afgekondigd bestaan onder andere uit: het reguleren van het aantal klanten per bouwmarkt, klanten gebruiken waar mogelijk een winkelwagen, waar nodig is er extra beveiliging of personeel aanwezig en zijn de openingstijden aangepast. Echter de winkels merken dat vooral aan het einde van de middag, vlak voor sluiting, de drukte toeneemt.

Om voor meer spreiding te kunnen zorgen en om werkenden de gelegenheid te kunnen geven in de avond aankopen te doen, bekijken de formules individueel of de openingstijden zullen worden verruimd. Rust opzoeken De branche roept de klant nog steeds op om bouwmarkten zo veel mogelijk te bezoeken op relatief rustige momenten, gericht aankopen te doen en tijdens het bezoek de maatregelen strikt te volgen.

VWDHZ heeft Gamma, Karwei, Praxis, Hornbach Nederland, DGN Retail (Hubo en Multimate) en Bauhaus Nederland als aangesloten leden.

Karwei wil consumenten ráken Met een nieuwe marketingformule positioneert Karwei zich binnenkort nog duidelijker als winkel voor man én vrouw. Als winkel waar je gereedschap kunt kopen voor de klus aan je huis of tuin, maar ook de meubelen, vloeren en verlichting om dat huis in te richten. “Karwei was lange tijd een rationeel merk. Nu willen we mensen inspireren, ze ráken.” In Marketingtribune vertelt Karwei’s Mariëlle Rooswinkel over de nieuwe marketingformule van Karwei. Klussen én inrichten Klussen & inrichten heet die formule. Volgens dat concept gaat Karwei duidelijk maken dat consumenten in de 136 Karwei-winkels terecht kunnen voor gereedschap om te klussen, maar ook voor meubels, vloeren en lampen om je huis mee in te richten. “Karwei moet ‘voor iedereen toegankelijk’ zijn”, zegt Rooswinkel. “Wij willen van Karwei een merk maken waarbij iedereen zich

8

prettig voelt, of je nu een koophuis met grote tuin of flatje met balkon hebt. Met meer emotionele lading. Karwei is lange tijd een rationeel merk geweest en ik wil juist mensen raken, dat je jezelf in het merk herkent en denkt: oeh, dat ben ik. Met als uiteindelijke doel mensen te activeren om te gaan klussen en hun huis mooier te maken.’

‘ie aan het experimenteren en bij ons krijgt hij inspiratie. Wij bieden ook styling en design. Karwei is de enige bouwmarkt die vrouw én man kan bedienen, die het leuk vinden om samen naar een van onze winkels te komen. Dat kom je niet zo gauw tegen.” Om het merk op die manier te laden start er in september een nieuwe campagne. In ‘de huissfeer’ zal de keten consumenten dan voorbereiden op het najaar, naar binnen gaan en daar klussen en inrichten.

Vrouwelijker positie Vergeleken met de concurrentie kiest Karwei daarmee voor een vrouwelijke(r) positie. Rooswinkel: ‘Bij Hornbach is de klusser de expert, bij Gamma en Praxis is

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Branchemix_3pag.indd 8

24-08-20 14:31


BRANCHEMIX

Hornbach: eerder groter dan kleiner In de Nederlandse expansie zoekt Hornbach het eerder in grotere winkels dan in kleinere. Dat blijkt uit uitspraken van Hornbachdirecteur Evert de Goede in een podcast van Retailtrends. Als hij samen met Hans van Bemmel rondkijkt in Europa ziet hij winkels van wel 30.000 m2 en dan denkt De Goede ‘dat kunnen wij ook’. “In onze winkels hebben we nu zo’n 60.000 artikelen op voorraad en we hebben er nog eens zo’n 60.000 online. Ik zeg weleens gekscherend tegen onze inkopers dat dat makkelijk het dubbele kan worden. Zonder branchevreemd te gaan, he?”

Kleiner is extra werk De Goede ziet dus voorlopig niets in het compactere formaat waar Hornbach internationaal mee experimenteert. “Als je naar het kleinere formaat kijkt, is dat allemaal extra werk. Dat vraagt van onze inkopers om extra modules te ontwikkelen, terwijl dat niet nodig is omdat onze grote winkels het gewoon goed doen.”

OP DE VOORPAGINA

Calex: Bright ideas made smart Calex timmert hard aan de weg en heeft inmiddels voor ieder interieur de mooiste lampen! Elk jaar brengt het merk weer nieuwe en indrukwekkende series uit of voegen ze nieuwe modellen toe aan het bestaande assortiment. Vorig jaar is de Smart Home collectie geïntroduceerd met daarin niet alleen de bekende RGB/witte lampen, maar ook mooie filament lampen die gezien mogen worden. Eenvoudige installatie, verbinding via wifi, foolproof bediening via de gratis app voor een betaalbare prijs. Dát is Calex Smart. Dit jaar breidt Calex uit met de eerste XXL Smart lampen. Sfeermakers ten top en nu ook smart! Laat Calex je inspireren Op hun website, www.calex.eu, tref je de leukste blogs, inspirerende fotografie en sinds kort ook ‘how to’-video’s! Ga zeker even kijken en laat je inspireren. Electro Cirkel Retail BV. Rotterdam, 010.298.19.80, info@calex.nl, www.calex.eu

Voor het eerst in zeven jaar verwelkomt Intergamma een nieuwe franchisenemer. Multimate Eindhoven gaat begin 2021 open als Gamma. Maarten Scheffers en Derk Bos sluiten zich met hun bouwmarkt in Eindhoven aan bij Intergamma en toveren de Multimate het komend half jaar om in een Gamma. Zie het artikel verderop in deze MIX over het ‘Champions League-gevoel’ bij Scheffers en Bos.

Het laatste nieuws als eerste MIX publiceert het laatste nieuws als eerste op

www.mixonline.nl

Op naar de 25, misschien wel 30 Hornbach heeft nu 15 winkels in Nederland en mikt op 25. “Maar misschien is er daarna nog wel potentie om naar 30 te gaan”, zegt De Goede. Apeldoorn, Nijmegen, Almelo, Enschede en Rotterdam staan op de rol en verder blijkt het voor Hornbach steeds lastiger om goede grondstukken te bemachtigen.

108e jaargang, 2020-5

+35%

Dat was het groeicijfer voor dhz in Q2, aldus GfK’s DIY Recap.

Nieuwe franchisenemer Gamma

Abonneer je op de nieuwsbrief via www.mixonline.nl/nieuwsbrief of volg ons op Twitter via

BRIG HT IDEA S MAD E Naamloos-5 1

13-08-20 09:15

@vakbladmix

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Branchemix_3pag.indd 9

9

24-08-20 14:31


Het laatste branchenieuws en álle achtergronden Per 1 juni is MIXonline vernieuwd! De website is sneller en overzichtelijker geworden. MIXonline biedt nog steeds het laatste DHZ-retailnieuws als eerste. Daarnaast is de website een bron van marktcijfers, branche-gegevens en achtergrond-info.

nieuwe nieuwsbrief, krijg je drie maanden toegang

Neem je een abonnement op MIX, dan krijg je ook het magazine van MIX op je bureau en bovendien onbeperkte toegang tot het hele platform (inclusief GfK’s DIY Recap). Voor jezelf én voor drie collega’s van hetzelfde bedrijf. Ook kun je via MijnMIX je beheren. Het nieuwe platform van MIXonline vormt nu ook één geheel met dat van MIXpro. Zo kun je ook de bouwgroothandel volgen.

MIXonline: hét platform voor iedere dhz-professional. MIX-abonnement Laatste nieuws

E-mailnieuwsbrief

3 maanden

Onbeperkt

MIX-magazine

Toegang tot álle online achtergronden en marktdata

Detailpagina’s groothandelsketens

MijnMIX

Toegang tot MIXonline (3 collega’s)

✔ € 9,99 per maand

www.mixonline.nl

MIX 2020-4_Thema Binnendeuren_3pag.indd 46 10-AD.indd MIXonline 1/13 ad 2020.indd 1

27-05-20 26-08-20 09:48 27-05-20 12:30 11:52


FO R M U L E S

Meer behoefte aan traffic dan aan extra maatwerk Maarten Scheffers en Derk Bos sluiten zich met hun bouwmarkt in Eindhoven aan bij Intergamma en toveren de Multimate het komend half jaar om in een Gamma. “Spannend”, vindt Maarten Scheffers. “Het is toch een beetje alsof je in de Champions League gaat spelen.” Hun winkel van 3.000 vierkante meter staat in een dichtbevolkt gebied in Eindhoven en heeft ook nog eens alle concurrentie om de hoek. Dus zinden ze al anderhalf jaar op de juiste keuze voor de toekomst van hun winkel. Hij was al eens Plusklus, Handy, Obi en nu dus Multimate. Ook een ombouw naar een Hubo XL was een serieuze overweging. “Aan de andere kant”, zegt Scheffers, “Met Hubo zouden we heel veel moeten groeien in maatwerk en daar deden we al heel veel in. Nóg meer uit die markt halen, zou wel eens pittig kunnen worden.” “Lokaal ondernemerschap is in onze stadse en competitieve omgeving minder van belang. We hebben meer behoefte aan meer traffic dan aan meer maatwerk” voegt Derk Bos daaraan toe. Gamma stond daarbij hoog op het lijstje van de beide ondernemers. “Het assortiment, de naamsbekendheid en het prijsbewustzijn rondom Gamma staat ons aan.”

Open armen bij Intergamma Er zijn reeds twee Gamma’s in Eindhoven, ééntje op de Kanaaldijk en één op Ekkersrijt – eigenlijk Son en Breugel – maar vanuit hun verzorgingsgebied is de winkel van Scheffers en Bos de eerste die je tegenkomt. Dus wilde Intergamma de winkel ook wel aan haar netwerk toevoegen en de beide heren verwelkomen als franchisenemer én aandeelhouder. Lang geleden trouwens dat er een nieuwe franchisenemer toetrad tot Gamma of Karwei. Dat de beide Eindhovense Gamma’s in bezit zijn van Intergamma zélf hielp vast bij het gunnen van dit verzorgingsgebied. Bos: “Was er een andere franchisenemer in het spel geweest, dan zou dit wellicht wat moeilijker zijn geworden.”

Gewoon Leusden bellen? Hoe gaat aantreden bij Intergamma dan in zijn werk? Bel je dan gewoon op naar Leusden? “Ongeveer wel”, zegt Scheffers. “We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we rondkeken en hebben ook met diverse partijen gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld ook met Praxis. Toen we naar Leusden belden, kregen we

contact met expansiemanager Mark Duffhues en dat verliep al snel heel goed.” Toch duurde het ruim anderhalf jaar voor Scheffers en Bos uiteindelijk hun handtekening zetten. “Dat had te maken met allerlei processen, aan onze kant, bij DGN qua ontwikkeling van Hubo en bij Intergamma zelf. Maar het was geen probleem, onze winkel draaide goed. Er was geen noodzaak om het snel te regelen, We wilden het liever goed doen.”

Zelfstandigheid inleveren? Binnen Multimate zijn beide heren de nodige vrijheid gewend. Zelfstandig ondernemerschap dat sowieso diep in de familie Scheffers is geworteld. Dat wordt misschien best even wennen binnen een strakke organisatie als die van Gamma. “De Decoretteshop-in-shop zal sowieso ophouden te bestaan”, zegt Bos. “Dat zal ons misschien wat minder maatwerk opleveren in die categorieën. Aan de andere kant gaan we onder de Gamma-vlag gewoon door met maatwerk in kasten, deuren en vloeren zoals we dat altijd al deden.” Scheffers: “Je ziet Gamma nu ook landelijk campagnes voeren om klussen te laten doen door de organisatie. Dus misschien gaan we in de toekomst ook wel loodgieterswerk uitvoeren voor onze klanten.”

Zéér professioneel Beide heren zijn behoorlijk onder de indruk van de slagkracht van Intergamma. “De manier waarop ze het online verhaal voor elkaar hebben was voor ons een belangrijk argument”, zegt Scheffers. ”Als je ziet wat voor commercieel plan ze op een winkel als die van ons leggen, merk je wel dat ze bij Intergamma héél professioneel zijn.” De komende periode staat voor de mannen in het teken van het maken van de definitieve plannen. “De winkel gaat begin 2021 open en gaat helemaal leeg. Alles moet opnieuw, alles gáát opnieuw en wordt weer helemaal fris. Dat is snel gezegd, maar er is nog heel wat voor nodig.” Hun winkelteam is in ieder geval enthousiast over de overstap en dat is een belangrijke basis voor de ombouw. “Zij zijn al heel wat naamwisselingen gewend en weten dat dat nooit windeieren heeft gelegd.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Formules_Gammas nieuwe franchisenemer.indd 11

11

24-08-20 15:41


Nu tot € 40,-

CashBack bij aankoop van GARDENA snoeigereedschap.

ADV_Mix_Najaar_2020.indd 1 Naamloos-7 1

11-8-2020 20:43:28 24-08-20 17:25


FO R M U L E S

“ Je staat aan het roer van je eigen toekomst” Begin juli werd Johan van Grinsven in ‘zijn’ Praxis in Zaltbommel verrast door het managementteam van Praxis. Ze kwamen hem in de bloemetjes zetten met de nieuwe titel ‘Nieuwkomer Winkel-

rijk. Ik zeg ook altijd tegen de mensen uit mijn team dat ze zelf aan het roer staan van hun carrière. Ze kunnen zelf keuzes maken. Praxis biedt zoveel kansen.”

Tegen de randjes aan

Melithsa Demmers, HR-directeur Praxis: “Bij Praxis zijn onze medewerkers de sleutel tot succes. Wij stimuleren talent en ondersteunen medewerkers met een breed pakket aan opleidingen. Van een uitgebreid en op maat gesneden introductieprogramma tot beroepsopleidingen en managementtrainingen, voor elke functie is een passend opleidingsaanbod beschikbaar. Door te investeren in onze medewerkers zorgen we samen voor groei. Elk talent is bij Praxis welkom. Johan heeft de titel ‘Nieuwkomer Winkelmanager van het Jaar 2019’ gekregen, omdat hij met zijn tomeloze energie zowel zijn team als de prestaties in de winkel naar een hoger niveau tilt, en daarnaast in zichzelf blijft investeren met kennis en kunde. We zijn trots dat zo’n talent onderdeel uitmaakt van onze organisatie.”

Zelf begon hij na een administratieve opleiding aan een kantoorbaan om er snel achter te komen dat dát niets voor hem was. “De hele dag op dezelfde plek, met dezelfde mensen. Toen maakte ik de overstap naar de winkel. Daar is geen dag hetzelfde en kan ik met mensen werken. Met mijn medewerkers en met onze klanten. Heerlijk.” Commercieel bezig zijn, vindt Van Grinsven eigenlijk het mooiste en hij maakt graag gebruik van de ruimte die Praxis hem geeft. “Ik kleur graag tegen de randjes aan”, zegt hij zelf. “Dat zie je terug in de resultaten van deze winkel. We doen procentueel meer dan landelijk en scoren beter op het bonbedrag en items op het ticket. Kijk, op de traffic hebben we geen invloed. Maar als de klant hier binnen is, moet hij iets bij ons kopen. Dáár ben ik mee bezig met mijn mensen. Neem de koppen. Daar moet je geen spullen neerzetten waar je vanaf moet. Maar goede spullen. Zo zie ik steeds kansen en doe ik dingen anders dan anders. Dat enthousiasme heb ik nu eenmaal en ik draag dat graag over aan mijn team.”

Snel gegaan

Team in balans

Van Grinsven zelf is met zijn 35 jaar een heel ervaren winkelman. Hij werkt sinds zijn 27e bij Praxis. Eerst in Nuenen, toen in Helmond, in de Eindhovense Mega en Tuin, daarna in de Bossche Mega Praxis en sinds twee jaar als manager bij Praxis Zaltbommel. “Het is snel gegaan”, zegt hij zelf. “Acht jaar is niet niks, maar er zijn veel mensen bij Praxis die er al veel langer werken. Uit ieder van de zes Praxis-winkels waar hij in acht jaar werkte, nam Johan iets mee. “Ik werk graag aan mijn netwerk. Dat vind ik leuk en het is goed om mensen om je heen te verzamelen waar je beter van kunt worden, waar je mee kunt sparren en goede ideeën mee kunt uitwisselen.”

Over zijn team gesproken. Toen hij in Zaltbommel startte, was het oude-Formido-team er al. “Het is een tamelijk kleine winkel, met een compact team van 15 man. Het was al behoorlijk servicegericht”, zegt Van Grinsven. “Intussen heb ik een medewerker uit Den Bosch toegevoegd en een dame die creatief is op de decoafdeling met moodboards en kleurstalen. Je hebt balans nodig in talenten en kwaliteiten. Want klanten komen naar de fysieke winkel om spullen meteen mee te kunnen nemen. Dus moeten wij zorgen dat die spullen hier ook op voorraad zijn en daarbovenop als team van mensen het verschil maken.”

manager van het jaar’.

Zelf aan het roer De meest wijze les kreeg hij van zijn winkelmanager in Helmond die hem aanraadde om van elke leidinggevende en collega het beste en het slechtste mee te nemen in je eigen ontwikkeling. De winkel­ manager van Den Bosch hamerde steeds op de 80/20-regel. “Zulke dingen neem je mee, maak je je eigen en draag je over op je team.” Van Grinsven investeert sowieso veel in zijn eigen ontwikkeling. “Ik doe een hbo-opleiding ondernemerschap en retail. Dat is best heftig naast mijn 40-urige baan, maar ik vind het leuk en belang-

Niet te snel de winkel uit Hoe zijn toekomst eruitziet? “Ik zit nu bijna twee jaar hier in Zaltbommel en dat is top om te beginnen. Als ik straks mijn hbo-opleiding heb afgerond, maak ik graag een stap naar een grotere winkel. Daarna wil ik zeker niet te vroeg de winkel uit, maar iets als districtsmanager zie ik dan misschien wel zitten.” Met de titel is deze winkelmanager in ieder geval in zijn sas. “Het is een eervolle titel, ik ben er trots op. Sowieso is de toevoeging van de prijs voor de beste nieuwkomer een toevoeging. We doen stiekem best veel, ik denk dat we dat beter naar buiten mogen brengen.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

13-MIX 2020-5_Vaktueel Winkelmanager.indd 13

13

25-08-20 12:20


Auteur Marc Nelissen Fotografie Concepts & Companies

“Met meubelen maak je je VBS- en Woonwinkel heel veel effectiever” Colors@Home Musselkanaal opende de eerste

Vak apart

Cozy-Homes shop-in-shop met meubelen.

Cozy-Homes is een shop-in-shop-concept voor meubelen en woondecoratie en combineert de ervaring en capaciteit van de Otak-formule binnen het franchisehuis van Concepts & Companies met het potentieel voor en de behoefte aan zo’n concept bij de Verf- en woonwinkels van Voor Verf & Wonen en Colors@Home. “Meubelen zijn een vak apart”, zegt Van Prooijen. “Het gaat over sfeer en trends. Het is heel belangrijk dat je met je collectie op de juiste trends zit om goede zaken te doen. Dan heb je qua producten te maken met heel veel verschillende details, combinaties en prijzen. Denk aan een bank van model A met stof B of leder C en pootjes D, maar dan in de maat X in de configuratie Y met bijpassende hocker Z. En dat ook nog allemaal met de juiste prijzen. Dát hebben wij vanuit Otak dus allemaal in de vingers.”

Concepts & Companies bedacht dit concept op het snijvlak van de meubelwinkels van Otak en de woninginrichters en VBS’ers van Colors@Home en Voor verf en Wonen. Commercieel en bedrijfsmatig een ‘no-brainer’ volgens Rob van Prooijen. “Je bouwt zo een 360-graden-wooncarroussel en zonder risico maak je makkelijk €200.000 extra omzet, zonder lastig maatwerk, montage of installatiewerk.” Soms heb je van die ideeën waarbij je je afvraagt waarom je dat niet eerder hebt kunnen bedenken”, lacht Concepts & Companies-directeur Rob van Prooijen als hij het concept Cozy-Homes uitlegt aan MIX. 14

Kleine meubel-concepten Mooi dat de Otak mensen bij Concepts & Companies dat allemaal in de vingers hebben, maar dat was niet vanzelfsprekend de basis van het succes voor die meubelformule. Van Prooijen: “We hebben negen winkels en ondervonden moeilijkheden bij het uitbreiden van dat aantal. In de meubelbranche zie je namelijk een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant heb je de giganten van

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Formules Cozy Home.indd 14

24-08-20 14:53


FO R M U L E S

meer dan 10.000 m2 op de meubelboulevards. En aan de andere kant heb je de gespecialiseerde, zeer persoonlijke en kleinere niche-winkels. Het aantal winkels van rond de 1.000 loopt keihard achteruit en dat is precies het segment waar wij met Otak zitten.”

Combi bestaande winkels Tegelijkertijd zag hij – als hij heel kritisch keek – ruimte binnen de bestaande meters in de winkels van veel van zijn ondernemers in woninginrichting en VBS: dubbel assortiment in diverse productgroepen, nog weer meer stalen. “Toen zag ik ineens de match van onze kennis en ervaring met de behoefte van de consument aan een compact meubelaanbod met precies de goede collectie. En van de ruimte die veel ondernemers kunnen maken in hun winkel gecombineerd met de autoriteit, aantrekkingskracht en traffic die ze op hun bestaande assortiment al hebben.”

Complete sets Vanaf dat moment ging het hard. Het Otak-team pakte de uitdaging op om van de totale Otak-collectie een compacte variant te maken van complete sets met banken, fauteuils, kasten, tafels en stoelen inclusief accessoires, karpetten, salontafels en verlichting. Een stuk of vijftien banken en drie tot vijf sets van tafels met stoelen, wandkasten, roomdividers, verlichting en een rek met kussentjes. Helemaal compleet op 250 m2 winkelruimte. “Zo krijg je een 360-graden wooncarroussel van klanten die binnenkomen voor een rolgordijn of een kleurtje op de muur en geïnspireerd raken door een bank, een karpet of een complete set. Instappen op een gordijn en ook weggaan met een tafel en stoelen. We voegen echt een stuk beleving toe aan de winkel met het assortiment zelf. Het gaat hier niet over duur stellingmateriaal he? De meubel-sets zelf maken de sfeer en vanuit onze ervaring weten wij heel goed wat wij moeten pakken uit het Otak-assortiment.”

No-brainer Ook vanuit bedrijfsmatig perspectief is Cozy-Homes voor Van Prooijen een ‘no-brainer’. “Je ‘boost’ de effectiviteit van je meters en je mensen. Er staan al mooie bedrijven die de kosten dekken. Je hebt geen extra mensen nodig en kunt zonder stilistische ervaring sfeer toevoegen aan je winkel en de aantrekkingskracht op je bestaande klantenkring verhogen.” En de investering is te overzien. “De investering in meubelen kost voor 250 m2 zo’n €30.000 aan inkoop. Dat verdien je altijd terug als je de boel uitverkoopt. Als het wél loopt zet je – met een gemiddelde marge van 2,2 – gemakkelijk €200.000 extra om zonder al te veel extra werk. Meubelen zijn anders dan bewerkelijk en riskant maatwerk en brengen geen montage- of installatiewerk met zich mee. Als je voor €100.000 meer aan vloeren verkoopt, heb je er meteen ook een probleem bij vanwege alle arbeid die dat extra werk vergt. Die heb je bij meubelen niet he? Je laadt ze in je bus, bezorgt ze thuis, pakt ze netjes uit, neemt het karton mee terug en laat een tevreden klant achter met en mooie marge op zak. Easy money.”

Van A tot Z “Bij ons krijg je het complete verhaal. Iedereen die een paar meter overheeft kan een paar bankjes neerzetten. Maar wij verzorgen de website, de collectionering, de inkoop, het winkelbeeld, de artikeldata, de prijzen, het bestelsysteem, de administratie, alles. Cozy-Homes winkels draaien automatisch mee in het centraal betaalsysteem zodat er steeds maar één factuur komt die moet worden betaald” Hoe het dan zit met de collectiewisselingen? “Op zich hebben we een levertijd van 6 tot 8 weken. Maar als je klant vandaag door een bank zakt, kun je natuurlijk meteen een showroommodel verkopen. Liever niet, want dan zit je zo met een lege winkel. Maar normaal gesproken verkoop je ieder model een keer of zes per jaar. Van alle banken die we bij Otak hebben – zo’n 30 stuks – wisselt een derde van de collectie. Wat niet loopt, verkoop je uit en daar komt iets nieuws voor in de plaats. Door bij Cozy-Homes de beste modellen in te zetten, heb je minder van die wisselingen.”

Op naar de 25 Dat het concept werkt zoals beloofd, zal blijken in Musselkanaal. Daar kocht de Colors@Home-ondernemer Frank Westen vorig jaar het pand van de buurman om vervolgens Concepts & Companies om hulp te vragen bij de invulling. “Nog voordat we klaar waren met Cozy-Homes hadden we dus al een pilot-store. Inmiddels spreken we ook met andere Colors@Home-onder­ nemers. Zelf denk ik dat we 15 - 25 winkels in ons eigen bestand hebben waar dit uitstekend zou passen qua concept én qua ruimte.” Het concept staat ook open voor ondernemers buiten de Concepts & Companies-kring. Uiteraard geeft de organisatie ‘zijn eigen ondernemers’ voorrang, maar daarna geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook vanwege het exclusieve verzorgingsgebied. Van Prooijen is zelfverzekerd: “Ik weet vrijwel zeker dat er voor het eind van het jaar nog twee tot vier Cozy-Homes-shops open zijn.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Formules Cozy Home.indd 15

15

24-08-20 14:53


Auteur Stephan Bakkum, GfK

GfK Juni: +29% MIX presenteert de benchmark voor de ontwikkelingen in de dhz-retail. GfK’s DIY Recap is het maandoverzicht van de trends in de bouwmarkten zoals die door de Amstelveense marktonderzoekers in Nederland worden gemeten. Het eerste half jaar hebben we onderhand achter de rug. Waar we vanaf half maart met de corona maatregelen zijn geconfronteerd, kunnen we nu na het tweede kwartaal de balans opmaken. Vanaf half maart lijkt de consument met verbouwingen of tuin werkzaamheden bezig te zijn en wordt maand na maand een sterke omzetgroei gerealiseerd. Het eerste halfjaar sluiten we af met een omzetgroei van 26% t.o.v. het eerste halfjaar 2019. Deze groei komt voor een groot deel voor rekening van het tweede kwartaal (+35%). Met het eerste half jaar verstreken, normaal ook goed voor 50% van de jaaromzet, zitten de bouwmarkten nu al op 64% van de totale jaaromzet van 2019. Daarmee belooft dit bijzondere jaar een heel sterk jaar voor de bouwmarkten te gaan worden.

Verf Waar we in maart al een groei van 80% zagen, werd dit in april nog overtroffen, waarna de groei iets afvlakt, maar nog altijd op +49% uitkomt in juni. Over het eerste halfjaar van 2020 is de omzet 51% hoger dan in 2019, waarmee voor verf al ¾ van de jaaromzet van 2019 is gerealiseerd. Kijken we naar het totaal van houtbescherming (beitsen en vernis) dan zijn we nu 2019 al voorbij qua omzet met een groei van 80% over de eerste 6 maanden. Nu is beits natuurlijk een sterk seizoensgebonden product, dat met name in het voorjaar/zomer goed verkoopt. Een minder seizoensgebonden product, Lakken (+56% eerste halfjaar), liet in april nog een verdubbeling van de omzet zien. Laatstgenoemde noteerde in juni zelfs nog een groei van 49%. Muurverf is wat minder seizoensgebonden, maar ook dit segment groeit met 36% over de eerste 6 maanden van dit jaar.

Tuin Het tuinseizoen is al hard op weg, we zien hier niet de sterke groei van het verfsegment, maar toch ook over de eerste 6 maanden een 32% hogere omzet dan in 2019, waarmee 85% van de jaaromzet van 2019 al is gerealiseerd. Tuinbewatering is hier één van de hoogvliegers, met 53% meer omzet over het eerste halfjaar. In april en mei met groeicijfers net onder de 80%, zien we in juni een iets lagere groei (+17%). In de maand juli hebben we ook een periode met meer neerslag gezien, wat waarschijnlijk ook invloed zal hebben op de omzet van juli. Ook een productgroep als hogedrukreinigers die een enorme boost in omzet liet zien in maart en april, zakt in mei en juni weer terug naar “normalere” groeicijfers.

16

Uiteindelijk zitten we hier nog altijd zo’n 60% boven 2019 en hebben we de jaaromzet van 2019 al ruim verbeterd. Levend goed en elektrisch tuingereedschap laten ook groei zien, maar niet de extreme groeicijfers. Tuinchemie (meststoffen, insecticides en bestrijdingsmiddelen) doet het ook goed, zo’n 25% hogere omzet dan het eerste halfjaar 2019.

Sanitair Een groep die tot nu toe achterbleef bij de enorme groeicijfers was sanitair. Waar we voor maart en april een groei van 11% en 8% konden noteren is daarna dit segment ook omhooggeschoten: mei +18% en juni +28%. Daarmee staat het eerste halfjaar op +14%. Badkamermeubelen blijven hier wel nog bij achter, maar groot sanitair dat t/m mei geen sterke groei liet noteren, schiet in juni ook naar +19%. Ook badkameraccessoires, doucheproducten en kranen zitten nu ruim in de dubbele groeicijfers en juni laat voor deze segmenten een sterke groei zien.

Zijn er ook dalende segmenten? Met al het groeigeweld, zou je denken dat er geen segmenten teruglopen. We zien al een lange periode het segment auto/ motor & fiets sterk terugloopt in omzet en dan met name de fietsverkopen. Ook kleine huishoudelijke apparaten en telecom laat een daling zien. Dit zijn niet de grootste segmenten en heeft mogelijk meer met keuzes van bouwmarkten of acties op de winkelvloer te maken.

Crisis? Segmenten als sanitair en lampen die eerder nog achterbleven qua groei, zien we in de laatste 2 maanden toch sterk groeien. 2020 lijkt nu een topjaar te worden voor de bouwmarkten. Natuurlijk moeten we nog zien hoe het tweede halfjaar zich voltrekt, maar gezien de resultaten tot nog toe mogen we niet klagen. Met 2/3e van de jaaromzet al gerealiseerd zullen de groeicijfers uiteindelijk wel een keer afvlakken. Uiteraard blijft alles afhankelijk van hoe de corona crisis zich verder voltrekt en wat uiteindelijk het gevolg zal zijn voor de markten, werkgelegenheid, etc.

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Conjunctuur.indd 16

24-08-20 14:56


CO N J U N C T U U R

GfK’s DIY Recap Wat moet je weten als je naar deze cijfers kijkt? Op basis van de kassa-aanslag vormt zich een hard cijfer van het totaal aan omzet; GfK rapporteert consumentenwaarde incl. B.T.W. Het dhz-universum van de GfK rapportage omvat de bouwmarkten Bauhaus, Formido (t/m 2019), Gamma, Hornbach, Hubo, Karwei, Kluswijs, Multimate en Praxis.

De grote variëteit van producten in de dhz -retail is op een inzichtelijke manier gegroepeerd in een 7-tal hoofdgroepen en een restgroep. Voor absolute cijfers en diepere inzichten op basis van de retailtracking, ook in uw productgroep, verwijzen we naar GfK. Zie http://www.gfk.com/nl/

DIY Recap nader bekijken?

MIXplus-abonnee’s hebben toegang tot deze GfK-data via www.mixonline.nl/omzetmonitor.

OVER-ALL Tweede kwartaal +35%

Eerste halfjaar +26%

Eerste halfjaar 64% van jaaromzet 2019

TUIN Eerste halfjaar:+32% 85% van jaaromzet 2019

VERF Eerste halfjaar:+51% 75% van jaaromzet 2019

OPVALLENDE GROEIERS EERSTE HALFJAAR

verf

Lakken

Muurverf

Tuinbewatering

Hogedrukreinigers

Tuinchemie

+56%

+36%

+53%

+60%

+25%

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Conjunctuur.indd 17

17

24-08-20 14:56


DIY Recap

Op basis van haar Total Store Report maakt GfK

YTD YTD

MAT MAT Netherlands speciaal voor Vakblad MIX een DIY Recap

55

55

55

55

55

50

50

50

50

50

60

55

60

Jul 19 - Jun 20 60

Jan 20 - Jun 20 60

MAT

60

YTD

Deco

50

60

met de meest actuele groeicijfers. Hier die van juni.

45

45

45

45

40

40

40

40

Deuren, kozijnen, hout&plaat

Tuin

Bouwchemie & Bouwmaterialen

Electra

IJzerwaren en gereedschap

Deco

Sanitair & tegels

Overig

20 15 10 -5 -10

0

1,2

0

0 -5 -10

0 -5 -10

-5 -10

0 TOTAAL

5

10

8,3

5

10

8,3

1,2

0

25

25 20 15 10,3

5

10 5

10 5

10 5

3,2

16,6

14,4

10,3

3,2

16,6

16,2

-5

12,9

20,5

15

15

15

15

12,9

20,5

19,6

-10

17,7

20,2 19,6

20

20

20

20

17,7

14,4

-5

30

30

30

25

25,7

16,2

-10

35

35

35

35

27,5

20,2

18

34,7

31,5

25

27,5

31,9 31,5

30

45 40 35

34,7 31,9

25,7

25

35,8

34,0

30

30

35

35,8 34,0

25

45 40

45,5

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Conjunctuurgrafieken.indd 18

24-08-20 14:55

45,5


KWARTAAL KWARTAAL

CO N J U N C T U U R

maand maand

TOTAAL TOTAAL

Sanitair Sanitair && tegels tegels

Bouwchemie Bouwchemie && Bouwmaterialen Bouwmaterialen

Tuin Tuin

Deco Deco

IJzerwaren IJzerwaren enen gereedschap gereedschap

Deuren, Deuren, kozijnen, kozijnen, hout&plaat hout&plaat

Overig Overig

KWARTAAL Electra Electra

Jun 20 60 60 55 55 50 50

50 50

55 55

60 60

Apr 20 - Jun 20

47,8 47,8 45,5 45,5

45 45

45 45

43,8 43,8

41,841,8

39,9 39,9

41,441,4 38,5 38,5

40 40

40 40

39,739,7 37,537,5

35,135,1

35 35 30 30

28,9 28,9

28,5 28,5 27,127,1

25 25

27,6 27,6

25 25

30 30

35 35

34,7 34,7

5 5

20 20 10 10

10 10

15 15

16,816,8

15 15

16,616,6

4,44,4

5 5

20 20

20,5 20,5

-5 -5 -10 -10

0 0

-5 -5 -10 -10

0 0

1,2 1,2

-11,1-11,1

DIY Recap nader bekijken? MIXplus-abonnee’s hebben toegang tot deze GfK-data via www.mixonline.nl/omzetmonitor.

Grafiek: MIX, Bron: GfK Retail & Technology VA K B L A D M I X N R . 5 2020

MIX 2020-5_Conjunctuurgrafieken.indd 19

19

24-08-20 14:55


Auteur Jeroen Rietvelt Fotograaf Marjolein Ansink

“Aandacht voor de klant, daar zijn we sterk in” 20

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Collegas Jecor_4pag.indd 20

24-08-20 14:25


CO L L EG A’ S

‘Woon, werk en leef’ staat er met grote letters op de gevel van de winkel. Jecor Vakbouwmarkt in het Gelderse Putten heeft daarvoor een bijzonder combinatie van buiten- en binnenspeelgoed met een uitgebreid assortiment doe-het-zelfproducten, zoals ijzerwaren, verf, elektra, sanitair, inbouwkasten en deuren. “Vaders hoeven maar te zeggen dat ze naar ons gaan en de kinderen zitten al in de auto.” “Juist het switchen tussen de verschillende assortimenten maakt het zo leuk”, zegt Aalt Geitenbeek (59). “Ons personeel is allround, waarbij sommigen een specialistische achtergrond hebben.” Zelf vindt hij het belangrijk om te weten en te proberen wat hij verkoopt, zodat hij echt weet hoe het product is. “Ik weet hoe het voelt om op een bepaalde trampoline te springen. Ik heb ze namelijk allemaal getest, ook de merken die ik niet verkoop. Dus als een klant gaat springen, dan kan ik vertellen wat hij of zij voelt. Daardoor kan ik adviseren welke het beste bij de klant past.”

Aanvullingen zoeken in de crisis In 1999 nam Geitenbeek de winkel in Putten over. “De vorige eigenaar had een groothandel en deze bouwmarkt. Ik werkte hier al een paar jaar en toen de winkel in de verkoop ging heb ik deze overgenomen.” In de eerste jaren groeide de omzet met 20% per jaar. ”Elk winkelpad dat ik aanpakte werd een succes. Dat was leuk.” Toen in 2008 de crisis begon, hadden ze geen slechte jaren: de winst was er wel, maar de omzet daalde. Geitenbeek keek om zich heen naar aanvullingen op het dhz-assortiment.

“Ik zag dat bouwmarkten begonnen met het verkopen van witgoed, maar daar ligt mijn interesse niet. Ik ben lang om me heen aan het kijken geweest, totdat we besloten een partij trampolines te kopen.” Dat werd een succes: na zes weken wilden ze nog een partij hebben. “Omdat een collega stopte kregen we het jaar erop het dealerschap van Berg Toys aangeboden. Ze waren kritisch, wilden weten of we wel dealerwaardig waren. Na een jaar kwamen ze naar ons toe met de vraag: ‘Hoe doe je dat?’ Jecor kreeg er andere merken buitenspeelgoed bij en steeds meer klanten vroegen waarom ze binnen geen speelgoed verkochten. “Ik ging op zoek, wilde in eerste instantie geen Lego erbij, want dat heeft iedereen. Ik wilde onderscheidende producten en merken speelgoed die collega’s niet hadden.” Om in te kopen gaat Geitenbeek zelf op pad, bijvoorbeeld naar de jaarlijkse speelgoedbeurs in Nürnberg. “Daar ga ik heen voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de markt. In Duitsland hebben ze ook andere typen en soorten.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Collegas Jecor_4pag.indd 21

21

24-08-20 14:25


Bij dhz verbazen we ons erover van hoever de mensen komen.” Hij geeft het voorbeeld van een klant uit Nunspeet. Daarmee was hij driekwartier bezig voor een paar euro omzet aan losse schroeven. Geitenbeek twijfelde of hij daar wel goed aan deed. “Een paar weken later stapt hij binnen met z’n zoon en ze gaan naar buiten met twee airco’s voor 1.500 euro, waarbij hij mij bedankte dat ik hem de vorige keer zo goed had geholpen.”

Nu is Lego ook te vinden in de winkel: het complete assortiment, aangevuld met bijzondere producten. Hij vindt dat speelgoedketens zich er te veel op richten om de goedkoopste te zijn. “Een winkel als Intertoys heeft bovendien maar een beperkt assortiment, wij gaan veel verder. Terwijl zij met seizoensgebonden hun winkels vullen, hebben wij het hele jaar door alles staan. En hebben we iets niet? Dan kunnen we het bestellen. Je moet niet koste wat kost de goedkoopste willen zijn. Een goed product met een goede dienstverlening is het allerbelangrijkste. De combinatie tussen dhz en speelgoed maakt dat we succesvol zijn. Wat het geheim is? Aandacht geven aan de klant. Een cadeau leuk inpakken, een krullint erom en meer doen dan de rest. Dat vinden mensen heel fijn.”

Aandacht voor de klant Naast aandacht voor de klant is de combinatie dhz met speelgoed een succesvolle formule. Complete gezinnen komen vaak naar Jecor. “Vader hoeft maar te zeggen dat ‘ie hierheen gaat en de kinderen zitten al in auto. Vaak zien we moeders in de avond onze winkel bezoeken.

“Aandacht voor de klant, daar zijn we sterk in. Klanten moeten zich fijn bij ons voelen en ze moeten goed geholpen worden. Je moet een klant zien, goed helpen en advies geven, dat maakt dat je als winkel kunt bestaan. En ja, dat geldt voor ieder product. Vanuit die gedachte moet je een relatie opbouwen. Dat krijgen we ook vaak van onze klanten terug. Waarbij we niet iedere vraag kunnen beantwoorden, maar we kunnen wel oprecht geïnteresseerd zijn. Dat is onze meerwaarde.” Bij Jecor heeft personeel dan ook geen eigen afdeling, iedereen is allround, zelfs de hulpkrachten. “Als een schooljongen een stuk gaas heeft geknipt voor een konijnenhok, dan vraagt hij een week later aan de klant of het gelukt is. Dan kun je niet meer stuk bij de klant en ons personeel vindt het ook leuk om deze interesse te tonen.” Hij hoort duidelijk verschil met de bouwmarkt verderop, een Formido die nu Praxis is. ”De medewerkers daar geven veel minder persoonlijke aandacht en dat merken wij.”

Allround personeel “Ons personeel heeft interesse in producten en ze weten dat kennis macht is. En met macht kun je verkopen. Iedere maand hebben we daarom één of twee trainingen voor alle dertien medewerkers. We vragen dan aan collega’s waar ze meer van willen weten, dat gaat van verf tot trampolines in het voorjaar. Het leuke van trainingen is dat een vertegenwoordiger ook luistert hoe wij reageren en wat we ervan vinden. Die feedback vinden zij waardevol en nuttig, het product wordt daar uiteindelijk beter van.” Zelf houdt hij ook nauwgezet nieuwe productontwikkelingen bij: “Daarvoor lees ik de vakbladen MIX en Speelgoed en Hobby.” “We kijken constant of we nog goed bezig zijn, willen winkelblindheid voorkomen. In het verleden zaten we wel eens met een groep ondernemers bij elkaar, waarbij we de verbeterpunten van ieders winkel bespraken. Erg leerzaam was dat.” Ook vanuit zijn personeel is er continu ruimte voor innovatie in de winkel, waarbij iedereen de ruimte krijgt om ideeën uit te voeren en te ontwikkelen. “Ook bijvoorbeeld door te luisteren naar onze jongere collega’s, om te horen wat zij vinden. Dat houdt ons scherp. Dat kan gaan om processen, de inrichting of bij het maken van online keuzes. Dat is heel waardevol. “

22

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Collegas Jecor_4pag.indd 22

24-08-20 14:25


CO L L EG A’ S

Inkopen en formule Geitenbeek vindt het leuk om in te kopen en te onderhandelen. Hij vertelt trots dat hij van een vertegenwoordiger hoorde dat deze bij Geitenbeek niet kan zien of hij het wel of niet leuk vindt. “Dat laat ik wel zien als ze buiten zijn.” Het inkopen kost hem zo’n acht tot tien uur in de week. “Bij dhz doe ik de inkoop voor 95% zelf, bij speelgoed is dat 30 tot 40%. Vaak kopen we dat in op beurzen.” Jecor is aangesloten bij de Groene Vakzaak Groep. Volgens Geitenbeek is dat handig omdat hij dan niet voor kleinere dingen hoeft te onderhandelen. Aansluiting bij een andere formule heeft hij ooit wel overwogen, maar tot nu toe niet voor gekozen omdat hij het zelf veel te leuk vindt om alles zelf met het team te bedenken en te organiseren. “Dat onderscheidt ons.”

Zoek je online op Jecor Vakbouwmarkt dan verschijnt de tekst: ‘Het complete gamma voor elk karwei’. Een bewust woordgrapje? “Ja, en bovendien goed voor de online vindbaarheid.”

Kijkend naar de ontwikkelingen in dhz-branche ziet Geitenbeek dat klanten steeds meer ontzorgd willen worden. Hij geeft voorbeelden van schuifkasten, deuren en zelfs trampolines die ze ingegraven en geplaatst willen hebben. Hij kijkt waar ze aan kunnen bijdragen en werken daarbij samen met vaste klusbedrijven. Alleen het inmeten doen ze zelf. “Door op deze manier te werken, hebben we ook meer capaciteit. Ik merk ook aan onze vaste partners dat ze het fijn vinden, zij kunnen daarmee weer ander werk binnenhalen.”

Bed neerzetten “Ik heb geen opvolger, heb geen idee wat de toekomst zal brengen”, zegt Geitenbeek eerlijk. “In de retail geldt dat er altijd iets vanzelf op je weg komt. Ik denk er nog niet veel over na, vind het werk veel te leuk. Ik zou zelfs m’n bed hier neer willen zetten. Wat het leuke is? Om met mensen bezig te zijn en om ze tevreden te stellen. Dat ik ze een plezier kan doen om een oplossing te vinden voor hun probleem. Om achteraf te horen dat ze vinden dat het is mooi geworden wat we gemaakt en bedacht hebben. De prijs maakt dan niet uit. Als een consument maar tevreden is, dan is het bedrag niet maatgevend.”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Collegas Jecor_4pag.indd 23

23

24-08-20 14:25


Auteur Arjan van Oosterhout

Als je niet of nauwelijks kunt verdienen aan producten

Hoe maak je e-commerce succesvol? Consumenten kopen steeds meer online, merken

Online groei

zoeken steeds meer direct contact met die consu-

Door de coronacrisis heeft online winkelen een vlucht genomen. Nou was e-commerce in ons land al behoorlijk ingeburgerd, met dank aan de hoge breedbandpenetratie, maar gedwongen door de bewegingsbeperkingen in crisistijd kwamen er toch weer nieuwe webshoppers bij. Mensen die al wel eens online hadden besteld, gingen ook in andere categorieën online shoppen. Zo ontvingen de supermarkten meer bestellingen dan ze aankonden, en verwelkomden bouwmarkten ook veel nieuwe klanten online. Intergamma kreeg plots de helft meer bezoekers over de virtuele vloer, vertelde Anouk Beeren dit voorjaar al eens. In België – de winkels waren daar lange tijd gesloten – heeft Intergamma “drie tot vier jaar overgeslagen” als het om het digitale bereik gaat, aldus Beeren in het webinar van Detailhandel Nederland.

menten. Zie daar de dubbele uitdaging voor de retail: hoe houden we het rendement op pijl en hou houden we leveranciers aangelijnd? Toegevoegde waarde is het sleutelbegrip. Anouk Beeren, directeur cross-channel bij Intergamma: “Een aankoop zou een logisch gevolg moeten zijn van een gepersonaliseerd advies.” Webinars waren al in opkomst, maar in coronacrisistijd gaat er bijna geen dag voorbij zonder een virtuele sessie over, nou ja, welk onderwerp dan ook zou je kunnen zeggen. MIX was op afstand aanwezig bij twee recente webinars over digitalisering en de toekomst van retail. In beide gesprekken gaf Intergamma’s Anouk Beeren acte de présence. Een verslag van wat haar en andere retailkenners verwachten van het post-coronatijdperk. Hierbij zoomen we in op het webinar van Detailhandel Nederland, op donderdag 25 juni jongstleden. Titel: ‘Hoe maak je e-commerce succesvol?’ 24

Daarin benadrukt hoogleraar Marketing & Retailing Kitty Koelemeijer de ‘enorme toename van e-commerce’ binnen de Nederlandse consumentenbestedingen, ook tot uitdrukking gekomen in de detailhandelscijfers van het CBS (zie kader). Koelemeijer, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, wijst ook op een aantal andere verschuivingen in coronacrisistijd. “We zien dat mensen steeds meer lokaal gaan kopen, dat ze de grote winkelstraten en mensenmassa’s mijden, dat is echt een trendbreuk. Ten slotte zien we dat de coronacrisis genadeloos het onderliggend lijden

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Online_Webinar Detailhandel.indd 24

24-08-20 15:23


ONLINE

blootlegt, de veerkracht van retailers komt aan het licht, of het ontbreken daarvan. De zwakkere partijen vallen het eerst om.” Jan-Willem Roest, ook een van de sprekers tijdens het webinar van Detailhandel Nederland, zet de digitale opmars in een perspectief. “We hebben er met zijn allen ongeveer 20 jaar over gedaan om 17% van de totale Nederlandse retail naar online te krijgen. In drie maanden tijd hebben we daar ongeveer 8 procentpunten aan toegevoegd.” Als CEO van Paazl, aanbieder van verzendsoftware voor online verkopers, weet Roest welke organisatorische en logistieke hobbels er daarmee moesten worden genomen. Op zo’n sterk stijgende vraag waren online retailers, toeleveranciers noch verzenders berekend. Anouk Beeren kan erover meepraten. “Het kraakte”, zei ze bij het webinar van Digital Transformers (zie kader) over de plotselinge online vraagtoename bij Gamma en Karwei, “het was moeilijk te managen”. Net als Koelemeijer en bijvoorbeeld Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org en het boegbeeld van e-commerce Nederland, denkt Beeren dat de online vraag hoger zal blijven; dat corona heeft gezorgd voor een versnelde verschuiving van offline naar online in dhz-retail. “Daar zijn ook wel alle plannen op geënt. De centrale vraag is: hoe zorg je voor een goede balans tussen de winkels en online?” Goede afspraken met franchisers zijn volgens Beeren een basisvoorwaarde. “Die waren al gemaakt toen ik hier eind vorig jaar begon, daar ben ik heel blij om.”

DHZ neemt enorme vlucht De Nederlandse consumentenbestedingen aan dhz zijn dit voorjaar sterk gestegen; mensen waren veel thuis en hebben klussen opgepakt die lang waren blijven liggen. Ook zijn allerlei aanschaffen gedaan om het leven in en om het huis plezieriger te maken. In april lagen de bestedingen 26,1% hoger dan in april 2019, in mei kwamen de bestedingen zelfs 29,4% hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is dhz een exponent van de bestedingsgroei in de algehele Nederlandse detailhandel, die uitkwam op 8,2% in mei. Vooral de online omzet groeide sterk, met 49,5% over alle categorieën heen. Opvallend: de online omzet van retailers mét fysieke winkels steeg veel sterker (64,8%) dan die van de primair op internet verkopende webwinkels (38,7%). producten (zoals clouddiensten, red.). Je kunt je richten op de groep met koopjesjagers, die echt wel blijft bestaan, maar je kunt ook een ander segment opzoeken. Service verlenen, voor mensen die bereid zijn daarvoor te betalen.”

“We gaan veel minder geld verdienen met producten.”

Domste businessmodel ter wereld E-commerce neemt dus een grotere hap uit de taart dan eerder voorzien was, het online omzetaandeel zal hoog blijven. Maar: e-commerce is “het domste businessmodel ter wereld”, zei webwinkelpionier Pieter Zwart een paar jaar geleden. Zijn bedrijf Coolblue was dankzij de webverkopen toen al opgestoomd tot een van de grootste elektronicaretailers van Nederland. Volgens Zwart zien webwinkels er eigenlijk altijd hetzelfde uit, met een plaatje, een prijsje en een knopje. Het plaatje is van een product dat je niet zelf bedacht hebt, het knopje moet het gewoon doen, alleen aan de prijs kun je als retailer draaien. Maar daarmee kom je al snel terecht in de race to the bottom, de neerwaartse prijsspiraal waarbij de klant afzakt tot het goedkoopste punt. “Geld verdienen met webwinkels, is bijna onmogelijk”, aldus Zwart. Het is de reden waarom Coolblue zich ging positioneren als een ‘klantreisbureau’, dat weet wat de klant wil en service verleent bovenop dat product. Misschien niet de goedkoopste, wel de gelauwerde partij die barrières wegneemt en mondhoekjes omhoogtrekt. Alles voor een glimlach, mét fysieke winkels. Hoogleraar Koelemeijer verklaart, in lijn met Zwarts analyse: “De toegenomen prijstransparantie heeft tot blijvende margedruk geleid in markten waar veel dezelfde producten worden verkocht. Algoritmes, die de prijzen van concurrenten monitoren en matchen, leggen de bodem in de markt. We kunnen er sowieso vanuit gaan dat er in de toekomst veel minder geld zal worden verdiend met producten, ook doordat er partijen zijn zoals Amazon, die hun geld verdienen met andere dingen dan

Denken in producten of in kanalen noemt de hoogleraar “een doodlopende weg”. Koelemeijer: “De échte grote vraag voor retailers is: in welke behoefte van de klant voorzie ik? Hoe vul ik dat aan? Daarbij kun je onder andere denken aan dienstverlening of bijvoorbeeld aan aanbodverbetering door partnerships te sluiten. Waarde toevoegen in de customer journey, daar draait het om. Het gaat niet alleen om het doorschuiven van producten.” Beeren bemerkt dat er in offline- online- en omnigesprekken “vrij weinig” wordt gesproken over waar het geld wordt verdiend: “Hier bij Intergamma is dat een hele actuele vraag. Zoals in veel andere bedrijven is er ooit een model naast de traditionele retail gezet, met andere spelregels, nu zijn we veel meer bezig met de integratie, vanuit een omnichannel-perspectief. Dat is gewoon een fikse uitdaging. Ons uitgangspunt is dat wij daar gaan waar de klant ons wil hebben, of hij een bestelling nou bijvoorbeeld wil ophalen of laten bezorgen. Maar in de e-fulfilment en logistiek zit een héle grote kostenpost, daar heb je gewoon mee te maken. Soms sturen we daarom wat actiever naar de winkel, daarin zit ook een commerciële kans: je krijgt meer verkeer over de vloer, en je kunt persoonlijk contact met je klanten opbouwen. Persoonlijk contact, dat weten we allemaal, is veel waardevoller dan online contact.’ Klanten zijn volgens Beeren centraal komen te staan bij Intergamma, een weg die al was ingeslagen maar waar door corona sneller meters op worden gemaakt. ‘Klant- en klusgedreven’ heet het, over de kanalen heen. Daarmee is de focus verlegd van producten naar oplossingen, ofwel van prijs naar service. VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Online_Webinar Detailhandel.indd 25

25

24-08-20 15:23


Project2_Opmaak 1 22-10-19 09:43 Pagina 1

muren GLAD MAKEN doe je makkelijk zelf.

Kant-en-klare producten, direct te gebruiken

Handige gereedschappen voor het beste eindresultaat Maak je eigen online klusplan

Naamloos-15 1

17-08-20 10:24


ONLINE

Beeren: ‘Het gaat om de toegevoegde waarde in de klantreis. Een aankoop zou een logisch gevolg moeten zijn van heel goed gedegen gepersonaliseerd advies.’

Merken online Naast de verschuiving van offline naar online speelt er een andere ontwikkeling waar retailers, binnen en buiten dhz, mee te maken hebben: er zijn steeds meer aanbieders. De grenzen in het landschap zijn veranderd, schetst Jan-Willem Roest. “Dropshipping, producten verkopen vanuit andermans voorraad, is sterk in opmars. Feitelijk kan iedereen zijn eigen marketplace beginnen en handeldrijven. Aan de andere kant zoeken merken steeds meer directe verbinding met de eindklant. Als je als fabrikant een bus verf direct verkoopt, kom je dichter bij die klant, verwerf je data waar je mee verder kunt in de ontwikkeling.” “Ik ken en ik snap de beweging”, reageert Beeren op deze opkomst van D2C, wat staat voor direct-to-consumer. “Aan mij de taak om zo’n mooie propositie neer te zetten dat merken daar niet omheen gaan. We investeren veel in onze leveranciersrelaties om die toe­­ gevoegde waarde te blijven bieden. Daarnaast investeren we in onze medewerkers, de productspecialisten op de winkelvloer, dat is echt een speerpunt. Er ligt een nieuw programma voor klaar.”

“Er ligt een nieuw programma klaar voor de winkelmedewerkers.” Ship from store Naast direct-to-consumer is er volgens Roest een andere duidelijke trend in het e-commerce landschap, dat er steeds minder wordt geleverd vanuit centrale voorraden. Waarom zou een klant in Groningen moeten worden beleverd vanuit een groot magazijn in het midden van het land, terwijl het gewenste product in een winkel in de buurt in de schappen ligt? In potentie veel sneller, en veel duurzamer bovendien. Hierbij zijn fysieke retailers, met ship from store en afhaalmogelijkheden, juist in het voordeel. Roest, op dit punt bijgevallen door zowel Beeren als Koelemeijer: “Decentrale magazijnen, daar zien we het nu heel snel naartoe gaan, de voorraad is overal. Bij Paazl geloven we erin dat online kopers straks zelf kiezen wie hun pakje komt bezorgen en hoe lang dat mag duren, carrier-flexibiliteit noemen we dat. Waarbij we zullen zien dat er steeds nieuwe pakketvervoerders bij zullen komen. Neem Deliveroo en Uber, die zijn toch al op weg. Interessant te zien welke rol dit soort partijen gaat spelen.”

Inspiratie en keuzehulp Behalve met service, persoonlijk advies en flexibiliteit in (duurzame) bezorging kunnen retailers ook met inspiratie en keuzehulp het verschil maken online, volgens Koelemeijer: “Er zijn allerlei kanalen bijgekomen waarop retailers zich kunnen manifesteren, zeker als je het over klussen hebt, neem de community Houzz in de Verenigde Staten, maar ook Instagram en Pinterest,

Digitaal vliegwiel aangeslingerd door corona Tijdens DTA Talks ‘The Winners Edition’, uitgezonden door Digital Transformers op woensdag 24 juni, werden de eerste resultaten gedeeld van de Nederlandse Innovatie Monitor 2020 (het rapport verschijnt pas in oktober). Voor het onderzoek werden afgelopen mei ruim duizend respondenten uit het bedrijfsleven ondervraagd. “De wereld wordt nooit meer hetzelfde”, concludeert onderzoeksleider en innovatieprofessor Henk Volberda (UvA) in de virtuele talkshow. “Tweederde van de Nederlandse bedrijven noemt thuiswerken en anders organiseren een blijvertje. Meer dan 60% van de organisaties zegt processen versneld te zullen digitaliseren, 55% is door de crisis aan het experimenteren geslagen met nieuwe businessmodellen.” Op het vlak van duurzaamheid en lokale ketens, ook vaak genoemd in relatie tot corona, ziet de hoogleraar nog wat minder beweging. Manifest echter is de verschuiving van analoog naar digitaal; de crisis zorgt volgens Volberda voor een boost in de digitale transformatie van Nederlandse bedrijven. “Er was heel veel weerstand in data driven business. Nu zijn bedrijven wel gedwongen te digitaliseren.” die opschuiven richting checkout. Kopen wordt gelinkt aan inspiratie en aan content, allemaal bewegingen weg van het product als zodanig. Ik zie daar nog heel veel mogelijkheden, ook bijvoorbeeld voor Intergamma. Hetzelfde geldt op het terrein van decision support, wegwijs bieden in een wereld met steeds meer keuzes. Wat dat betreft zijn we pas net begonnen.” “Concurreren op prijs tegen partijen als Amazon, heeft nog nooit een retailer de winst gebracht, op de langere termijn”, aldus Beeren aan het eind van het webinar van Detailhandel Nederland. Gelukkig zijn er toch andere manieren om e-commerce succesvol annex profijtelijk te maken, al vergt het investeringen. Data, zo zijn alle retailkenners het wel met elkaar eens, zijn cruciaal om meerwaarde te kunnen bieden. Of het nu gaat over producten, om prijsstellingen, om de definitie van klantsegmenten, voorraden of de inzet van al die nieuwe kanalen waar consumenten zich vergapen aan producten. Jan-Willem Roest verwoordt het ten slotte scherp: “Ieder omnichannel-bedrijf moet een tech-bedrijf zijn om überhaupt mee te kunnen doen.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Online_Webinar Detailhandel.indd 27

27

24-08-20 15:23


Auteur Hugo Schrameyer

‘Retailers blijven te gefocust op traditionele media’

Opkomst Ja/Ja-sticker wordt serieuze zorg

In het rijtje steden met een ban op de papieren

adresseerd reclamedrukwerk ontvangen met een

de invoering. Verder zijn er ook gemeenten, zoals Oegstgeest en Maassluis, die de invoering van de Ja/Ja-sticker hebben opgeschoven. Wat verder valt te constateren, is dat uit een inventarisatie van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is vast komen te staan dat 190 van de 260 gemeenten die reageerden interesse hadden voor de invoering van een Ja/Ja-sticker (Nederland telt 355 gemeenten).

Ja/Ja-sticker op de brievenbus. Dat deze sticker in

Omzetstrop

steeds meer gemeenten wordt ingevoerd, begint

Hamvraag is natuurlijk vooral of de invoering van de Ja/Ja-sticker bewijsbaar leidt tot omzetverlies. Bij de invoering in de gemeente Amsterdam werd berekend dat de Ja/Ja-sticker een omzetstrop zou opleveren van 10%. Het is echter de vraag of dat werkelijk zo is. Ongeveer een derde van de pakketten wordt ongelezen weggegooid. Verder geldt dat folders na het openen van het pakket eerst wordt gesorteerd op actuele persoonlijke relevantie; de inschatting bestaat de helft van de folders in enige of meerdere mate bekeken worden. De folders die daarna overblijven, krijgen vervolgens wel alle aandacht met een zeer hoge conversie als resultaat.

huis-aan-huis-folder is nu ook gemeente Den Haag om. Op 1 juli is er de Ja/Ja-sticker ingevoerd, hetgeen betekent dat huishoudens alleen onge-

een serieuze zorg te worden van bouwmarkten. Want hoe breng je acties of aanbiedingen onder de aandacht van de bevolkingsgroep in de omgeving? Amsterdam had de primeur in handen. De Nee/Nee-sticker moest per 1 januari 1998 het veld ruimen voor de Ja/Ja-sticker. Of althans: huishoudens die het folderpakket graag blijvend willen ontvangen, kregen die voortaan alleen in huis met een Ja/Ja-sticker op de brievenbus. Na de hoofdstad volgden de steden Utrecht, Haarlem, Tilburg en nu dus ook Den Haag. Inmiddels vallen 1 miljoen adressen (van de 7,9 miljoen in Nederland) onder het Ja/Ja-sticker regime. Omgerekend komt dat in de betreffende steden neer op circa een halvering van het aantal wekelijks bezorgde folderpakketten. Dat kun je natuurlijk ook andersom uitleggen: er blijft nog altijd een zeer forse groep over (de andere helft) die graag folders ontvangt en leest.

Miljoenenstrop Den Haag sluit de rij dus vooralsnog, terwijl er signalen bestaan dat er meerdere gemeenten volgen. Leiden staat voor de tweede helft van dit jaar op de rol. In Rotterdam loopt een rechtszaak over 28

Margemix Nu de opkomst van online technologie een feit is, maar zeker ook in combinatie met de verdere invoering van de Ja/Ja-sticker, hebben retailers de plicht om te gaan sleutelen aan hun margemix. Dat signaal komt van Aldo Breed, oprichter van Kiesjefolders, een initiatief waar mensen hun eigen folderpakket kunnen samenstellen. Deelnemers bestaan uit huishoudens die geen behoefte hebben aan ongeadresseerd drukwerk, maar het materiaal op naam toegestuurd willen krijgen. “Wat we nu zien, is dat er meer aandacht komt voor slimme op wijk gerichte verspreidingsplannen voor huis-aan-huis-folders. Wij hebben online marketingprogramma’s beschikbaar waaruit je precies kunt destilleren hoe de gezinssamenstelling is per adres en op welke adressen er waarschijnlijk

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Vaktueel_Folders.indd 28

24-08-20 15:20


VA K T U E E L

verhuisplannen bestaan. Daar kun je zeker als dhz-sector interessante folderactiviteiten aan koppelen.” De kracht van ongeadresseerd brievenbusmateriaal is toch ook dat je consumenten confronteert met onverwachte noviteiten of aanbiedingen. Misschien is een folder van een bouwmarkt bij ontvangst niet actueel, maar als een klusplan ontstaat, kan de naam van de retailformule wel een bezoekimpuls stimuleren. “De pakketten die we versturen kennen een A4 als inlegvel. Daarop kunnen we mensen triggeren voor activiteiten. Als huishoudens geen bouwmarktfolder hebben geselecteerd, terwijl er wel een Gamma of Praxis in de buurt zit, kunnen we ook vragen of mensen daarvoor belangstelling hebben. We merken sowieso dat de samenstelling van het pakket in 30% jaarlijks wordt aangepast. Als je een keuken wilt verbouwen, is het logisch dat je belangstelling krijgt voor keukenfolders.”

Fifty-fifty De verhouding tussen de papieren folder en digitale alternatieven zal volgend jaar uitkomen op fifty-fifty, verwacht Maarten van Deurzen, oprichter van het online folderplatform AlleFolders. Zeker tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis zag het platform de belangstelling sterk toenemen: AlleFolders kent nu circa 17 miljoen folderlezingen per maand, terwijl de app is gedownload door circa 1,3 miljoen consumenten. “Als je door corona thuis zit, heb je meer tijd om je te oriënteren op aanbiedingen. Dat zag je zeker ook in de dhz-sector. Als je geen of minder werk hebt, dan ben je sowieso meer geïnteresseerd in koopjes.” Terug naar zijn fifty-fifty-opmerkingen. Van Deurzen vindt dat retailers in hun algemeenheid veel te veel gefocust blijven op traditionele media, zoals papieren folders. Het in grote volumes verspreiden van papieren materiaal, waarvan een fors deel ongelezen wordt weggegooid, wordt maatschappelijk niet meer geaccepteerd. Digitaal biedt uiteindelijk ook meer mogelijkheden en is bovendien veel voordeliger, benadrukt Van Deurzen. AlleFolders kent verder de mogelijkheid om via de app te volgen of iemand daadwerkelijk een winkel bezoek naar aanleiding van het lezen van de digitale folder. Dat is bij het verspreiden van fysiek materiaal vrijwel onmogelijk. Wat er nog niet van is gekomen,

maar waar de community dit jaar mee wil beginnen, is het afstemmen van de digitale folder op het aankoopgedrag van shoppers. Retailers kunnen producten in folders op basis van aankoopdata extra onder de aandacht brengen of juist minder nadruk geven. “Je kunt in ieder geval stellen dat retailers de opdracht hebben om slimmer om te gaan met hun mediamix. Juist door slim gebruik te maken van verschillende on- en offline kanalen kan dat de effectiviteit en dus ook de conversie een duidelijke impuls geven.”

Punt van zorg Nog los van de observatie van Van Deurzen, hoe gaan retailers nu eigenlijk zelf met deze materie om? Hoe kijkt Laurens Miedema, manager Marketing & Communicatie van Gamma, naar deze ontwikkeling? Dat retail steeds minder mogelijkheden krijgt om op een relatief voordelige manier met een grote groep consumenten te communiceren, is best een punt van zorg, reageert hij. Of in ieder geval: een punt van uitdaging. In steden waar de Ja/Ja-sticker zijn entree heeft gemaakt, zijn er aanvullende programma’s ontwikkeld om de lokale bevolking alsnog te bereiken. Zo is er voor de zomer een publiciteitsronde geweest op lokaal niveau met reclameposters in bushokjes. Wat daarbij valt te constateren, is dat Gamma zelfs retailbreed als een soort van rolmodel geldt voor uitnutting van digitale kansen. Anderhalf jaar geleden gaf activatiemanager Ibe Hundling een uitgebreide toelichting op een retailcongres. Hij vertelde toen dat Gamma voor de uitdaging staat om promotionele digitalisering door te vertalen naar verdergaande personalisering. Met data als voedingsbron kun je dat proces veel nauwkeuriger finetunen in vergelijking met een fysieke folder. Bijvoorbeeld als het weer onverwacht omslaat. “Dan kan ik bij wijze van spreken vandaag een actie met tuinmeubelen communiceren. Dat lukt nooit bij een fysieke folder met een distributietijd van minimaal twee weken.”

Omzet Nog even terug naar Miedema, die aanvullend benadrukt dat Gamma inmiddels zo ver is dat digitale communicatie wordt afgestemd op het koopgedrag van shoppers. “In displaycampagnes doen we dat continu.” Praktische vraag: heeft de Ja/Ja-sticker de Gamma-vestigingen in de bewuste steden omzet gekost? “Dat is heel lastig om in te schatten, te meer omdat we nu ook alternatieve middelen inzetten om consumenten te bereiken. Wel is het zo dat folderverspreiding relatief goedkoop is om grote groepen mensen te bereiken. Dat maakt het gebruik van alternatieven soms best lastig”, aldus Miedema, die er nog aan toevoegt dat er steeds meer digitale alternatieven bijkomen dan uitsluitend de digitale folder. Dan heeft die het bijvoorbeeld over de OK-app of over social adds. “We zijn continu aanwezig in het lokale en landelijke domein met onze promo’s, en juist het overgrote deel buiten de digitale folder.”

Verdienmodel Laatste vraag dan: een fysieke folder kun je ook beoordelen als verdienmodel voor retailers. Niet zelden wordt industriepartners VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Vaktueel_Folders.indd 29

29

24-08-20 15:20


Professionele Turbolijm, Turbolijmgel én Repar Reparatiekit in één compact display! Super krachtige Cyaanacrylaatlijm. Geschikt voor: kunststof, glas, porselein, keramiek, hout, steen, leer, rubber en pvc. Samen p(l)akken we iedere uitdaging aan! www.drturbo.nl

Dr. Turbo Amersfoortseweg 24-10 | 3951 LB Maarn | T +31 343 21 44 04

[Business Update Bouwgroothandel] De Bouwgroothandel is volop in beweging. Groot- handels in ijzerwaren, bouwmaterialen en hout en plaatmateriaal nemen elkaar over. Maar ook tussen die verschillende bloedgroepen ontstaan diverse dwarsverbanden. Soms in een samenwerking, in lidmaatschap van een inkoopcombinatie of via een overname. Alle details, dwarsverbanden en wetenswaardigheden vind je in de [Business Update Bouwgroothandel]:

€ 119,THANDE OU

L

MATERIA UW

H

ex btw en verzendkosten Bestel via www.mixpro.nl/update N LE

ERWAREN IJZ

BO

• De[Business Update Bouwgroothandel] is een actuele röntgenfoto van de sector. • Kerngegevensen sleutelfunctionarissen van álle organisaties uit de sector. • Heel veel achtergrond-artikelen. • Dwarsverbanden, nationaal en internationaal. • Trends op macro, meso- en microniveau. • Unieke omzetcijfers van GfK. • Actuele e-commerce-scan.

[Business Update Bouwgroothandel] is een co-productie van MIXpro en Merkvast

30-AD.indd 3

24-08-20 15:55


VA K T U E E L

om een folderbijdrage gevraagd ter promotie van hun producten. Miedema wil daar niet specifiek op ingaan, maar wat hij wel kan zeggen, is dat er natuurlijk overleg is met de industrie om consumenten te bereiken. Dat kan met een folder, maar natuurlijk ook met een gezamenlijke Google Adwords-campagne.

MKB Hans Hortensius, directeur van de KlusWijs-keten, wil in dit verband benadrukken dat de opkomst van de Ja/Ja-sticker vooral nadelig kan uitpakken voor het MKB. “Wij zien een sterke groei in het aantal raadplegingen van online folders. Wij plaatsen elke folder die wij op de mat laten vallen ook op Reclamefolder.nl en Folders.nl en de resultaten zijn hier erg goed. Bovendien zien wij ook veel traffic op onze website op de folderpagina, dus consumenten zoeken de folder actief op om de aanbiedingen te bekijken. Dit laat zien dat de consument nog steeds geïnteresseerd is in aanbiedingen, maar er een verschuiving plaatsvindt in het medium wat ze raadplegen. Er bestaat nog steeds een grote doelgroep die graag papieren folders bekijkt, maar ook een steeds groter wordende groep bekijkt de folders online. Gelukkig is KlusWijs als organisatie in staat om deze digitale variant te bieden en online campagnes te draaien om traffic te genereren naar onze folder. Maar voor kleinschalige retail wordt dat een stuk lastiger. Ik vind deze ontwikkeling ook niet te rijmen met de ambitie van de overheid om juist het MKB te willen ondersteunen.”

Lokaal “Door maatregelen die verspreiding van geprinte folders tegengaan, krijgen huis-aan-huis verspreiders het zwaar in de aankomende tijd. De eerste effecten daarvan zien we al doordat Axender is overgenomen door Spotta. Ook zie ik een uitdaging voor huis-aan-huiskranten voor de toekomst. De keuze voor een Ja/Ja-sticker verschilt sterk per gemeente en is ook afhankelijk van het lokale afvalbeleid. Je ziet dat de gemeentes die hun afvalbeleid goed op orde hebben, niet voor de Ja/Ja-sticker kiezen en juist gemeentes die bepaalde doelstellingen moeten halen binnen het afvalbeleid de Ja/Ja-sticker inzetten om hun doelstellingen te halen.” Er bestaat één KlusWijs-vestiging die direct van doen heeft met de invoering van de Ja/Ja-sticker. Namelijk die in Haarlem. “Deze ondernemer was net omgegaan naar onze formule, dus is het lastig om het effect van de sticker te meten. Wat natuurlijk wel is: als je de marketingmachine uit zet en je communiceert niet meer, dan krijgt dat natuurlijk onherroepelijk effect. Retailers willen blijvend communiceren met hun doelgroep. Echter is het dan aan ons om creatief te zijn in de inzet van je communicatiemiddelen. Zo hebben we bijvoorbeeld borden langs de weg geplaatst, guerrilla marketing-acties ontwik-

Michel Marinus, KlusWijs Haarlem “Als ik zie hoeveel folders wekelijks werden verspreid, daar was eigenlijk geen doorkomen aan. Een fors deel ervan werd ongelezen weggegooid. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo rouwig om het feit dat de gemeente nu de Ja/Ja-sticker heeft ingevoerd. Ik kan me wel vinden in de opmerking dat de papieren folder eigenlijk een verouderd medium is. Mensen oriënteren zich tegenwoordig veel meer online. Digitale communicatie is daarmee meer van deze tijd. Bovendien doen de resultaten daarvan niet onder voor de impact van de papieren folder. Ik kom via social media lovende reacties tegen van mensen die enthousiast reageren op onze winkel of aanbod. Dat is prima reclame.”

keld, terwijl ook social media en online display banneringcampagnes een groot effect sorteren.” Tot slot dan, de folderbijdrage. Kan Hortensius daar iets over zeggen: “De folderbijdrage is geen businessmodel an sich. Er wordt een deelname aan de industrie gevraagd om communicatie mogelijk te maken, maar we zijn daar behoorlijk bescheiden en transparant in.”

Belangrijke trafficdriver Praxis antwoordt bij monde van de afdeling Communicatie dat de folder nog altijd een belangrijke trafficdriver is voor de keten. Nu de Ja/Ja-sticker in steeds meer steden zijn opmars maakt, is de organisatie zich aan oriënteren op de vraag welke onderdelen binnen de communicatiemix slimmer zijn te gebruiken: “Zodat we met minder folders toch extra traffic en omzet kunnen behalen. We zien bijvoorbeeld dat zodra consumenten geen papieren folder meer in de bus ontvangen, ze een alternatief gaan zoeken en zich meer online gaan oriënteren. De digitale folder wordt daarmee een steeds belangrijker oriëntatiekanaal. Verder zijn we op zoek naar alternatieve communicatiekanalen zoals het loyaliteitsprogramma PraxisPlus. Met dit programma kunnen we niet alleen de wekelijkse aanbiedingen communiceren, maar kunnen we de klussers ook persoonlijker en relevanter aanbod doen en daarmee de relatie verstevigen.” De digitale folder, vervolgt Praxis, is een steeds belangrijker oriëntatiekanaal waar je veel data uit kunt halen, zowel over de folder zelf als over de lezer van de folder. “Alle traffic, gelezen folders en aankopen kunnen gemeten worden. Je kunt het zien als een soort permanent lopend marktonderzoek. Hierdoor leren we continu bij, kunnen we beter targetten en bezoekers ook steeds relevantere content aanbieden; door klantprofielen op te bouwen, maar ook door de content en creatieve uitwerking continu af te stemmen op de behaalde resultaten.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

28-MIX 2020-5_Vaktueel_Folders.indd 31

31

26-08-20 11:05


GEVELSCHROEVEN De perfecte match!

DynaplusÂŽ gevelschroeven zijn de ideale schroefoplossing voor het bevestigen van houten planken, het monteren van schuttingplanken of het maken van potdekselwerk.

Kleine cilinderkop voorkomt splijten Zelfborend met speciale diamond-point Verkrijgbaar met zwarte of bronze kop Zeer roestbestendig door AR-coating

adv_Hoenderdaal.indd 3

13-08-20 09:09


VA K T U E E L

“ We worden steeds meer de warme bakker” Met stille trom nam Jacqueline Beer afscheid als ijzerwarenhandelaren. Willem van Meurs volgde

nemers. Dan maar wat kleiner als brancheorganisatie, zonder branchevreemde concurrentie. Dat is een ander beleid dan de inkoopcombinaties voeren en die keuze maakten we heel bewust, samen met onze leden.”

haar op. De Polvo-directeur staat helemaal achter

Gezamenlijke vakkennis

de heldere koers van de vereniging. “We houden de

Op het gebied van samenwerking is er onder voorzitterschap van Jacqueline Beer veel terrein gewonnen in de vakopleiding. Die is gedigitaliseerd, kreeg de vorm van e-learning en zag het aantal cursisten verviervoudigen. “Een mooi voorbeeld van samen­ werking”, zegt ze. “Als je zo’n vakopleiding samen opzet en uitbouwt, kun je daar allemaal profijt van hebben. Tegelijkertijd kan dat ook alleen maar als je het samen doet.” De vakopleiding staat trouwens wel open voor ‘branchevreemde’ buiten Vertaz, al betalen die dan wel een hogere prijs dan de Vertaz-leden.

voorzitter van Vertaz, de branchevereniging van

branche-ontwikkelingen niet tegen, maar kunnen onze leden wel een veilige haven, een klankbord en een vraagbaak bieden voor gelijkgestemde bedrijven in de ijzerwarenhandel.” “Het is jammer dat we door corona geen persoonlijk afscheid hebben kunnen nemen van Jacqueline”, zegt Willem van Meurs. “Ze verdient echt een net en mooi afscheid, want we zijn heel blij en dankbaar dat ze onze vereniging gedurende zeven jaren zo goed heeft voorgezeten.” Jacqueline Beer kijkt met een goed gevoel terug op haar periode bij Vertaz. “Ondanks de toenemende concurrentie zijn er op brancheniveau veel bedrijfsoverstijgende onderwerpen waar je samen over kunt praten, van elkaar over kunt leren en elkaar mee kunt helpen.” Zo merkte ze als voorzitter van Branchevereniging Vertaz.

Ontmoeten, vertrouwen, samenwerken “Om samen te werken, moet je elkaar wel vertrouwen en om elkaar te kunnen vertrouwen moet je elkaar eerst leren kennen. Dus hebben we ons best gedaan om binnen Vertaz zo veel mogelijk gelegenheden te bieden waarin leden elkaar konden ontmoeten.” Ze noemt de jaarlijkse Vertaz-golfdag en de aan­­ geklede Algemene Leden Vergaderingen als voorbeelden en merkt aan het toenemend aantal vragen aan het secretariaat dat de branchevereniging een functie heeft binnen de sector.

‘Warme bakkers’ Dé ‘branche’ is voor Vertaz overigens tamelijk nauw bepaald. “Binnen de branche zie je verschuivingen en overnames. Binnen de ijzerwarenhandel, maar ook tussen de ijzerwarenhandel en de bouwmaterialenhandel. Wij worden als typische ijzerwaren­ handelaren steeds meer een soort warme bakkers. Dat zijn we en we hebben als vereniging bepaald dat we een gespecialiseerde veilige branchevereniging willen zijn van gelijkgestemde onder-

Allerlei lijntjes Via Vertaz lopen er ook verschillende formele lijnen naar buiten om de sector te vertegenwoordigen. Van Meurs is voorzitter van Werkgeversvereniging in de Technische Groothandel WTG en Vertaz heeft een zetel in Ketenstandaard, praat mee met Stabu en werkt samen met VHS en ABHS, het Beveiligingscentrum en het CCV. “Wij houden de brancheontwikkeling niet tegen, maar we kunnen ons daarin als ‘warme bakkers’ wel laten horen”, zegt Van Meurs. “En intern ook de krachten bundelen en een veilige haven zijn voor onze leden.” Dat dat werkt, blijkt wel uit de groei van het aantal leden. De afgelopen 3 jaar kwamen er 16 bij. Jacqueline Beer: “Ard Keller en ik hadden een weddenschap wie er het meeste zou kunnen werven. Die heb ik gewonnen”, lacht ze. “Ik heb een beetje de andere kant op geholpen”, glimlacht Van Meurs met verwijzing naar de overname van ‘zijn’ Polvo door Isero-moeder Grafton.

Ook grote leden “Maar dat hoeft geen beletsel te zijn. De grote organisaties hebben Vertaz niet per se nodig. Andersom heb je als branchevereniging de grote branchegenoten liever wel aan boord. Daarom deed ik vanuit Polvo ook altijd steevast mee met Vertaz.” Aan het eind van het jaar stopt Van Meurs trouwens als directeur van Polvo en heeft hij de handen helemaal vrij voor Vertaz. Jacqueline Beer: “Dat past allemaal mooi in elkaar zo. Als lid en bestuurslid kent hij de club al goed. Hij heeft veel kennis en is een groot voorstander van de lijn die de gekozen hebben. Daarom zijn we allemaal heel blij dat Willem het voorzitterschap wilde overnemen.” VA K B L A D M I X N R .5 2020

33-MIXpro 2020-3_Vaktueel-Vertaz Beer en Van Meurs.indd 33

33

26-08-20 11:07


Eglo Verlichting ziet kansen voor doe-het-zelf

“Investeer in goede presentatie” Met de ‘woon- en verlichtingsmaanden’ september en oktober in aantocht heeft Eglo Verlichting haar showroom in Oosterhout opnieuw ingericht. “Hier etaleren we een belangrijk deel van onze collectie. Ruim 1.700 producten waarvan 400 nieuw. Gepresenteerd in een sfeervolle ambiance waarin we onze klanten graag persoonlijk rondleiden zodat ze goed geïnformeerd, maar vooral geïnspireerd raken door de vele mogelijkheden”, zegt Paul Nagelkerken, Managing Director, enthousiast. Een kans die veel ondernemers in doe-het-zelf volgens hem nog laten liggen. Tijdens de Licht Expo, de jaarlijkse beurs voor klanten, krijgen de klanten een overzichtelijke presentatie van de collectie decoratieve, smart, tuin en functionele verlichting die Eglo biedt. Nagelkerken: “We hebben hier 1.500 vierkante meter tot onze beschikking, waar we verschillende productgroepen goed kunnen presenteren.”

Volgens Nagelkerken wordt die presentatie nog wel eens onderschat. Lamp en armatuur moeten bij elkaar passen, ook – of misschien wel juist – op de winkelvloer. “Een verkeerde lichtbron kan de hele uitstraling van een armatuur onderuithalen. Daarom laten we hier zien hoe je onze producten goed kunt combineren en sfeervol kunt presenteren. Want alleen dan verkoop je ze.”

Adviseren Eglo besteedt mede daarom ook veel aandacht aan de ondersteuning van de klant op winkelvloer niveau. “Die serviceverlening is voor ons enorm belangrijk en voor de klant absoluut een toegevoegde waarde! Wij adviseren onze klanten niet alleen over het juiste assortiment, maar ook als het gaat om presentaties denken we mee en ondersteunen deze op de juiste manier met bijvoorbeeld POS-materialen.” Het draait daarbij om maatwerk, aldus John van Hoogdalem (key accountmanager DHZ). “Zo hebben we displays in diverse afmetingen en materialen, die als ‘stand alone’ in de winkel geplaatst kunnen worden, maar ook kleine compacte displays die ter ondersteuning boven op een schap geplaatst worden. Iedere display is bedacht om tot optimale verkoop te komen. Nieuw is het sfeereiland op basis van een euro pallet. Compact en een mooie uitstraling. De invulling voor het juiste assortiment van dit eiland wordt samen met de ondernemer afgestemd en hiermee creëert hij in een handomdraai een mooie John van Hoogdalem eyecatcher in zijn winkel.

Onderscheidend Met de ruim 8.000 producten tellende collectie richt Eglo Verlichting zich op speciaalzaken, tuincentra, woonwinkels en doe-hetzelf. “Met ook weer voor ieder kanaal een eigen assortiment. En door binnen die kanalen ook weer heel gericht assortimenten samen te stellen en aan te bieden, kunnen we voor onze klanten een eigen Eglo-collectie samenstellen. Die mogelijkheid om onderscheid te bieden, wordt door klanten gewaardeerd. En het maakt ons ook weer onderscheidend in de verlichtingsmarkt.” Die aanpak zorgt ervoor dat Eglo Verlichting ‘groot is geworden door klein te blijven’. “We zijn een grote speler in de markt, maar gedragen ons als maatwerkleverancier. Voor ieder kanaal hebben we andere assortimenten, andere vormen van support en vaak ook eigen contactpersonen. Zij kennen de wereld van de klanten en weten wie er in de bouwmarkt van de klant komt. Door die kennis te koppelen aan onze assortimenten en service kunnen we ons optimaal onderscheiden.”

34

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU_Eglo_2pag.indd 34

24-08-20 14:58


Prijs-kwaliteit Een ander element waarop Eglo zich volgens de managing director onderscheidt van andere fabrikanten is de prijs. “Met onze prijskwaliteitverhouding bieden we niet alleen zekerheid voor onze klanten, we hebben bijvoorbeeld ook gezorgd voor een prijsdoorbraak in smart verlichting. In plaats van vele tientallen euro’s bieden wij smart lichtbronnen aan voor net geen tien euro. Dat heeft de verkoop van deze producten wel een enorme stimulans gegeven.” Door verder vooral open en eerlijk met de klanten te communiceren, levert Eglo de service die klanten mogen verwachten. Nagelkerken: “Dat is niet altijd even makkelijk. Zo moet je wel tegen een klant durven zeggen dat hij misschien een keer afscheid moet nemen van een incourante partij en deze moet verruilen voor nieuwe voorraad die wel verkoopt. Geen makkelijke boodschap, maar als die ondernemer uiteindelijk ziet dat hij daarmee verlichting weer een boost geeft in zijn zaak, stelt hij die eerlijkheid alleen maar op prijs.”

Investeren Hoewel de Licht Expo ieder jaar goed wordt bezocht door klanten, ziet Eglo het aandeel uit de doe-het-zelf achterblijven bij andere kanalen. “Heel jammer en een gemiste kans”, zegt Nagelkerken. “De ondernemer is druk met zijn of haar bedrijf en wat er dagelijks in de bouwmarkt gebeurt. Een bezoek aan onze showroom verdient zich dubbel en dwars terug. Het kost je als ondernemer een uurtje waarin je samen met ons de collectie kunt bekijken in een passende omgeving en sfeer. En dat is heel belangrijk omdat je dan met eigen ogen ziet wat verlichting kan doen. Je gaat geïnspireerd en vol ideeën weer naar je eigen zaak.” Door vervolgens die inspiratie naar de eigen winkelvloer te vertalen, kan de ondernemer de verkoop een impuls geven. “Hij hoeft niet zelf uit te denken hoe hij die sfeer en dat gevoel vertaalt naar zijn bouwmarkt, daar helpen wij graag bij. Een optimale presentatie die leidt tot goede verkopen is immers een wederzijds belang.”

“Een bezoek aan onze showroom verdient zich dubbel en dwars terug.” Zwart blijft Een bezoek aan de showroom leert dat de focus van Eglo op decoratieve verlichting ligt en dat de kleur zwart een blijvertje is. “Zeker in combinatie met verschillende kleuren glas hebben we een mooie collectie. Zwart beperkt zich als trendkleur niet alleen tot verlichting, ook binnen hang- en sluitwerk en sanitair zie je steeds

meer zwarte assortimenten opkomen. Zo hebben wij nu ook zwarte badkamerverlichting en inbouwspots in ons programma.” Maar ook als het gaat om de armaturen is er een hoofdrol weggelegd voor zwart.

Iconen in verlichting De collectie die Eglo Verlichting nu in de showroom laat zien, bestaat voor bijna een kwart uit nieuwe producten. Toch is Eglo niet alleen op zoek naar nieuwe producten die aansluiten bij trends van de seizoenen. Van Hoogdalem: “We hebben ook lichtbronnen en armaturen die al jaren in onze top-10 van bestverkopende producten staan. Zoals de Carlton-serie. Dat zijn iconen binnen verlichting geworden en blijven erg succesvol.” Door deze wel steeds door te ontwikkelen, houdt Eglo de collectie actueel. “En daarmee ook interessant voor onze klanten. Zij hebben behoefte aan een assortiment waar hun klanten naar op zoek zijn. Wij kunnen dat met de ondernemer samenstellen en gezamenlijk zoeken naar de juiste ruimte en vorm van de presentatie in de bouwmarkt.

Smart groeit door Het aandeel smart lampen binnen Eglo Verlichting groeit gestaag door. “Een trend die definitief doorzet en uiteindelijk de standaard zal worden”, zegt Managing Director Paul Nagelkerken. “Zeker omdat ze er steeds beter uit gaan zien. De eerste smart lampen waren functioneel ontwikkeld en er was aan uiterlijk weinig aandacht besteed. Inmiddels zijn ze vaak niet van normale decoratieve lichtbronnen te onderscheiden en worden de mogelijkheden op het gebied van vorm, lichtsterkte en wittinten steeds groter.” Inmiddels telt de smart-collectie van Eglo 22 verschillende lichtbronnen. “Met name lichtbronnen met een decoratieve uitstraling en natuurlijk allemaal dimbaar en programmeerbaar.”, zegt Nagelkerken. “En allemaal met een goede prijskwaliteitverhouding.”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU_Eglo_2pag.indd 35

Eglo Verlichting Nederland BV, Oosterhout, 0162.48.28.30, info-nl@eglo.com, www.eglo.com

C LO S E U P

35

24-08-20 14:59


Vernieuwd Decor Son wil duurzaam waarde toevoegen

Inspireren om zelfstandig leefomgeving te verbeteren

Drie business units met ieder een eigen en heldere missie en strategie. Met die positionering presenteert Decor Son zich vanaf deze zomer binnen de doe-het-zelfsector. “Met de divisies ‘Wall Design’, ‘Home Improvement’ en ‘Garden Elements’ bieden we een veelzijdig en helder assortiment waarbinnen nieuwe concepten centraal staan”, zegt commercial director Judith van Kaathoven, die samen met operational director Elco van Uden trots de herpositionering toelicht.

De officiële herpositionering komt een jaar na de overname van Decor Son door Morssinkhof Groep. Samen met Hugo Kok en Peter Spit van Tuinvisie en Morssinkhof Groep staan Van Kaathoven en Van Uden aan de basis van de transformatie. “Begin juli hebben we, verdeeld over drie dagen, bijna al onze partners en relaties het vernieuwde Decor Son gepresenteerd. Ook onze eigen medewerkers waren daarbij aanwezig. Zonder hen is er immers geen Decor Son en geen succes. Zij waren net zo enthousiast over onze plannen als de externe bezoekers”, zegt Van Kaathoven.

terugval in de vraag, maar al snel zagen we de vraag enorm toenemen. We hebben bijvoorbeeld een output gehad in ons tuinassortiment van maar liefst 1,2 miljoen zakken zand, grind en siergrind in één maand. Dat zijn echt ongekende aantallen.” Dat Decor Son ook aan die stijgende vraag kon blijven voldoen, is volgens Van Kaathoven en Van Uden vooral een verdienste van de medewerkers. “De bereidwilligheid om in diensten van wel twaalf uur te werken en tijdens feestdagen te komen was enorm. Dat tekent het karakter van Decor Son als familiebedrijf. Daar zijn wij echt enorm trots op!”

Bijzondere maanden

Versnelling

De drie ‘relatiedagen’ volgden volgens Elco van Uden op ‘een paar bijzondere maanden’. “We waren volop bezig met de nieuwe plannen en identiteit toen daar ineens het coronavirus was. We moesten snel schakelen, zeker operationeel gezien.” Die uitdaging pakte het team volgens Van Uden erg goed op. “Met een week hadden we het plan klaar en draaiend.” Daarmee heeft Decor Son zich uiteindelijk goed door die periode heen geslagen.

Hoewel het coronavirus ervoor zorgde dat het dagelijks ‘alle hens aan dek’ was, versnelde het gek genoeg ook de groeiambities van Decor Son. “Vooral in logistieke functies en op de marketingafdeling hebben we nieuwe collega’s aan het team toegevoegd. Op het gebied van e-commerce en online verkoop groeide de vraag in die maanden enorm. Wij zijn ervan overtuigd dat die vraag structureel gaat zijn”, zegt Van Kaathoven. Die hogere versnelling waarin Decor Son de afgelopen maanden heeft gewerkt zorgt er volgens Van Uden en Van Kaathoven voor dat het bedrijf, met vestigingen in Son en Den Bosch, nu ‘meer dan klaar is’ voor de uitrol van de herpositionering.

Lage bezetting, hoge vraag Met name wat er op de markt gebeurde, heeft Van Uden wel verrast. “We gingen in eerste instantie uit van een behoorlijke

36

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-05_CU_DecorSon_2pag_MLN.indd 36

25-08-20 16:06


Generalist of specialist Voor Van Kaathoven begon die herpositioneringsoperatie in november 2019. “Decor Son heeft een lange en rijke historie en we hebben vanuit de kern van het bedrijf gekeken naar een herdefiniëring van onze positionering. Willen we generalist zijn of ons meer als specialist presenteren? We zijn sterk in onze drie kerndisciplines en via onze nieuwe en heldere propositie maken we dat duidelijk.” Overkoepelend wil Decor Son mensen ‘inspireren om zelfstandig hun leefomgeving te verbeteren’. “Zowel in als rondom het huis”, zegt Van Kaathoven, die benadrukt dat vooral het inspireren voor en het zelfstandig kunnen uitvoeren van een klus erg belangrijk is. “De concepten en producten die we aanbieden en die onze klanten aan consumenten verkopen, moeten eenvoudig te verwerken en uit te voeren zijn. Daarom durven we de stelling ook aan de we de beste partner, producent en leveranciers van totaaloplossingen zijn.”

producten die aansluiten bij de wensen van consumenten. Daarnaast beschikken we over productexperts die zorgvuldig selecteren en testen, dus onze partners zijn verzekerd van kwaliteit.” De logistieke operatie is de derde prestatie die Decor Son belooft. Van Uden: “Met een warehouse van in totaal 100.000 vierkante meter en een team bijzonder trouwe en gepassioneerde medewerkers kunnen we een breed pakket logistieke diensten bieden. Van export tot complexe vraagstukken, maar ook dropshipment. Daar zijn we goed in. Zo kunnen we de materialen voor complete klussen of concepten bij consumenten aan huis bezorgen zodat onze klant daar geen omkijken meer naar heeft. Die kan bijvoorbeeld een complete tuin verkopen. Wij hebben alle materialen hier staan en kunnen dat pakket bij de consument thuisbezorgen.”

Decor Son, Son, 049.948.33.33, info@decor.nl, www.decor.nl

C LO S E U P

“De toevoeging ‘we deliver’ is een belofte die we graag koppelen aan onze naam.”

Drie divisies Decor Son ‘3.0’ biedt onder de namen ‘Wall Design’, ‘Home Improvement’ en ‘Garden Elements’ drie verschillende divisies. “Voor iedere divisie hebben we een pay-off die direct duidelijk maakt waar het assortiment voor staat. Wall Design maakt muren mooier, Home Improvement maakt verbouwen, verduurzamen en renoveren makkelijk en Garden Elements zijn het fundament van ieder tuin- of groenproject.”

‘We deliver’ Ook Decor Son zelf heeft vanaf nu een pay-off die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. “De toevoeging ‘we deliver’ is een belofte die we graag koppelen aan onze naam. Het is namelijk precies datgene wat we doen”, zegt Van Uden. Wat Decor Son dan levert? “We onderscheiden daarin drie disciplines. Zo leveren we onze partners winst door een compleet assortiment aan te bieden gebaseerd op de behoefte van de klant van onze partners en gekoppeld aan het beste advies. Dat goede advies kunnen we bieden door samen met onze klant goed te analyseren en evalueren”, zegt Van Uden. “Op die manier zorgen we samen met onze klant voor een optimaal rendement op alle onderdelen van de samenwerking”, vult Van Kaathoven aan.

Eigen productie De tweede prestatie die Decor Son levert zijn de producten. Van Uden: “Gemaakt in een van onze eigen productiefaciliteiten, zoals in Den Bosch. Dankzij ons inhouse R&D-team en eigen trendwatchers bieden we

Duurzaam waarde toevoegen De drie prestaties van Decor Son staan voor het uiteindelijke doel dat het Brabantse bedrijf nastreeft. “We willen duurzaam waarde toevoegen. Niet de kwantiteit staat voor ons centraal, maar de kwaliteit. Na de overname door Morssinkhof Groep hebben we ons gericht op de herpositionering. De implementatie daarvan zal in de resterende maanden van 2020 uitgevoerd worden, maar daarmee zijn we er nog niet. We zijn pas begonnen aan onze nieuwe toekomst”, zegt Van Kaathoven.

Focus op support Een van de zaken waar Decor Son zich de komende tijd op gaat richten is het uitbreiden van support aan klanten. “Zo gaan we meer ondersteunen in marketing en trademarketing, data-analyse en communicatie richting de consument”, zegt Van Kaathoven. “In de vorm van training, POS-ondersteuning, maar ook content voor websites en social media zoals sfeerbeelden en how-to video’s.” De eigen vernieuwde website van Decor Son is waarschijnlijk eind september live. “Ook in de verdere data-analyse blijven we investeren”, zegt Van Uden. “Met een platform voor SPOT en MDM. Voor 2021 staat de lancering van onze online shop-in-shop op de agenda.” Bij die doorontwikkeling kan ook gebruik gemaakt worden van de synergievoordelen die de overname door Morssinkhof Groep biedt. “We kunnen elkaar versterken en dat maakt Decor Son nog waardevoller voor de markt.”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-05_CU_DecorSon_2pag_MLN.indd 37

37

25-08-20 16:06


50 jaar Electro Cirkel

“Smart Home belangrijkste groeipilaar voor Calex” Dat de opmars van smart home-toepassingen niet te stuiten is, weten ze bij Electro Cirkel zeker. “Wij zien het binnen ons assortiment Calex Smart verlichting. Op dit moment verkopen we bijna vijf miljoen stuks per jaar in Europa. Dat aantal groeit gestaag, vooral in de foodretail. De doe-het-zelfretail lijkt nog te onderschatten waar het naartoe gaat met domotica en slimme producten in huis. Terwijl nu het moment is om in te haken, want de bouwmarkt is het ideale podium voor domotica.” In de showroom van Electro Cirkel in Rotterdam zitten adviseur Rudolf van Soelen en managing director Will Smits aan een grote tafel. Ze worden omringd door een groot deel van de uitgebreide collectie decoratieve en smart lampen die Calex via verschillende retailkanalen verkoopt. Tijdens het gesprek maken ze herhaaldelijk een verwijzing naar de lampen. “Nu zie je overal de normale LED-filament lampen, maar Calex was de eerste die ermee op de Europese markt kwam”, zegt Rudolf van Soelen, trots wijzend naar een grote XXL decoratieve filament lamp, een eigen innovatie van Calex.

Champions League Van Soelen is, samen met zijn zus, aandeelhouder en eigenaar van Electro Cirkel. Will Smits is sinds begin dit jaar managing director en in 2018 door Van Soelen naar Rotterdam gehaald. “Will was al ruim 25 jaar actief voor gerespecteerde concurrenten van Calex, maar hij was in mijn ogen ook dè man om Calex van de Europa League naar de Champions League te brengen. Met bijna dertig jaar ervaring en een groot internationaal netwerk in de verlichtingsindustrie.” Met die ervaring en internationale contacten kan Calex onder Smits de gewenste groei realiseren. “We hebben tussen 2012 en 2017 de omzet ruim verdubbeld en we hadden de top behaald. Maar om echt kampioen te worden en in de Champions League te

38

spelen – en deze zelfs te kunnen winnen – was nieuw elan nodig. Will brengt die energie binnen.”

Expansie vormgeven De managing director vult aan. “Rudolf belde begin 2017 en dat was precies op het goede moment. Ik werkte toen voor een Aziatische producent van LED-verlichting waarvoor ik de Europese markt moest opzetten. Daarvoor heb ik twintig jaar met veel plezier in Eindhoven bij Philips Lighting gewerkt. Met name in mijn laatste functie heb ik veel en goede contacten opgedaan bij grote retailers in Europa. In doe-het-zelf, maar zeker ook in de foodretail.” Die contacten maakten Smits voor Van Soelen een geschikte kandidaat voor Calex. “Ik ben binnengehaald als commercieel verantwoordelijke om de verdere expansie vorm te geven. Nationaal, maar zeker ook internationaal. Er waren de afgelopen jaren al mooie stappen gezet, met name met het decoratieve assortiment, dus die uitdaging was geweldig.”

Dubbele cijfers Dat Calex internationaal al een sterke marktpositie had, zag Smits ook in de eerste twee jaar na zijn aantreden. “Vooral de continue vernieuwing binnen het decoratieve assortiment heeft in die jaren voor een groei in dubbele cijfers geleid. Dat is een bevestiging van de positie die je als merk hebt bereikt: een van de leidende spelers op de Europese markt.” Overigens haast Smits zich te melden dat die groei ‘zeker niet alleen op zijn persoonlijke conto geschreven mag worden’. “We hebben sinds 2018 geïnvesteerd in meer en nieuwe mensen binnen ons team. Alleen een goede commerciële man kan de gewenste groei niet realiseren, daar heb je een team voor nodig”, aldus Smits.

Sterke spelers Zo werden ook onder andere een extra business developer, product developer, marketing manager en quality development manager aangenomen. “Als je in de Champions League wilt acteren, heb je een volwaardig team nodig met op alle posities sterke spelers. Die investering loont zich tot nu toe zeker, want we lopen voor op de eerder vastgestelde managementagenda.” Van Soelen knikt bevestigend. “Het is mooi die ontwikkeling van een kleine afstand te volgen. Toen ik in 2018 een stapje terug

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU-Calex.indd 38

25-08-20 15:58


deed had ik dit voor ogen. Zelf als adviseur betrokken blijven en meedenken, maar het team de ruimte geven om de markt verder te veroveren en Calex nog groter te maken.”

Grote namen In Europa doet Calex zaken met grote partijen binnen de retail. Zo liggen lampen uit het decoratieve en smart-assortiment in winkels van onder andere Castorama (Kingfisher) en Leroy Merlin in Frankrijk maar ook bij onder andere John Lewis en B&Q (Kingfisher) in het Verenigd Koninkrijk. Smits: “Maar we zien ook een toenemende vraag vanuit de foodretail zoals Carrefour, actief in zes Europese landen en het Britse Tesco. Daar is met name de belangstelling voor onze smart-collectie groot.”

Groeipotentieel Zowel Van Soelen als Smits zijn er dan ook van overtuigd dat met name in het smart-assortiment volop groeipotentieel zit. Smits: “Smart Home is de belangrijkste groeipilaar voor de komende jaren. We zien het in de landen om ons heen gebeuren en ook hier gaat domotica flink terrein winnen.” Het moment voor beiden om richting de doe-het-zelfbranche een kleine waarschuwing af te geven. “Smart home en domotica zijn niet te stuiten. We horen hier vanuit die markt vaak ‘dat het zo’n vaart niet zal lopen’, maar de doe-het-zelfretail moet nu aanhaken. Niet alleen vanwege smart verlichting, maar ook alle andere slimme toepassingen. Consumenten willen steeds meer gemak en huisautomatisering. Een bouwmarkt is een ideale plek om dat geheel aan te bieden, maar als je dat nu onderschat en de foodretail is je voor, wordt het straks lastig die voorsprong in te halen.”

Innovaties In het jaar dat Electro Cirkel 50 jaar bestaat introduceert Calex, zoals ieder jaar, nieuwe decoratieve verlichting. Van Soelen: “Dat zullen we altijd blijven doen. Onze catalogus ligt bij de concurrent op tafel, we hebben een naam hoog te houden.” Smits laat weten dat er binnen het smart-assortiment een nieuw platform wordt gepresenteerd. “Dat gaan we naast ons bestaande Smart Wifi platform voeren zodat retailers en consumenten keuze hebben.” Daarnaast komt Calex met nieuwe smart devices. “Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld camera’s waarmee consumenten hun smart ecosysteem kunnen uitbreiden.”

50 jaar Electro Cirkel Electro Cirkel werd in 1970 opgericht als toeleverancier van elektrotechnische onderdelen van schepen. “Mijn vader en oom zijn het bedrijf begonnen. Zij leverden trafo’s, bedrading, verlichting en ander materiaal voor de grote vaart. Voor de inkoop zaten zij midden jaren ’70 al in Azië, dus als Electro Cirkel, en later ook Calex, kennen wij de weg in Azië zeer goed”, zegt Rudolf van Soelen, die als medeaandeelhouder sinds drie jaar als adviseur actief is. In 1985 werd Calex, fabrikant van speciale navigatieverlichting, overgenomen door Electro Cirkel. “De eigenaar had geen opvolger. Het is toen door mijn vader en oom gekocht en naar Schiedam verhuisd. Daarmee beschikte het bedrijf dus ook over eigen productie.” Naast de productie van navigatieverlichting maakte Calex ook andere lampen. “Begin jaren ’90 – ik zat toen inmiddels ook in de zaak – zijn we eigenlijk voor het eerst actief met verkoop begonnen. De verkoop aan ship-chandlers was standaardwerk, daarvoor hadden we geen buitendienst nodig. Maar omdat we ook andere producten konden leveren, heb ik me op de groothandel gericht.”

Heer en meester Daar merkte Van Soelen al snel dat in die jaren Philips heer en meester was. “Eigenlijk ontstond toen het idee om Calex ook als verlichtingsmerk in de retail te lanceren. Daarbij zijn er enigszins in het zadel geholpen door de concurrent, want een exportmanager uit Eindhoven tipte me over een fabriek in Estland die te koop stond. Toen beschikten we meteen over voldoende productiecapaciteit om te starten.” Nadat Calex in 1996 op de markt verschijnt, gaat het snel. De fabriek in Estland wordt afgestoten en verruild voor twee productiefaciliteiten in Roemenië. “Die capaciteit hadden we al snel nodig.” Aan het begin van deze eeuw verhuist Calex de productie naar China. “Toen kwamen de al aanwezige connecties vanuit Electro Cirkel goed van pas.” Managing director Will Smits haakt in. “In 2020 maakt Calex als sterk Europees retailmerk zijn entree op de Chinese consumentenmarkt. Een stap waar we hier natuurlijk enorm trots op zijn!”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU-Calex.indd 39

Electro Cirkel, Rotterdam, 010.437.99.10, retailsales@electrocirkel.com, www.electrocirkel.com

C LO S E U P

39

25-08-20 15:58


Auteur Hugo Schrameyer

Merkbeleving beperkt relevant in schap met boortjes en bitjes

Particulier slaat nog weinig acht op kwaliteit Consumenten hebben binnen het assortiment power tools feeling voor merkbeleving. Of althans: er bestaat wel degelijk besef dat kwalitatief betere machines duurder zijn dan budgetmerken. Dat hebben merkfabrikanten in ieder geval niet nagelaten om te benadrukken. Opmerkelijk genoeg geldt dat minder voor bijbehorende accessoires. “Particulieren hebben weinig besef van merkbeleving in het schap met boortjes en bitjes.� Beetje open deur, maar toch relevant: de meer ervaren klusser legt andere kwaliteitseisen aan de dag dan de minder ervaren particulier.

40

VA K B L A D M I X N R .5 2020

40-MIX 2020-5-Thema Boren en Bitjes.indd 40

25-08-20 16:17


B O R E N E N B I TJ E S

De Vereniging Importeurs en Fabrikanten Elektrisch Gereedschap, de Vifeg, houdt de marktontwikkeling van power tools nauwlettend in de gaten. En wat dat betreft valt er goed nieuws te melden. Vorig jaar kwam naar buiten dat de omzet van e-gereedschap sinds 2013 bijna is verdubbeld, met dank ook aan de toenemende bouwnijverheid in Nederland. Meer bouwactiviteiten leiden logischerwijs tot extra verkoop van power tools, terwijl tevens een andere factor heeft geleid tot vergroting van de markt. Ook innovatie en nieuwe productontwikkeling hebben de categorie positief beïnvloed. Kwamen er in eerste instantie enkele modellen op de markt, nu zie je dat de groep snoerloze producten almaar meer marktaandeel wint. Dat heeft te maken met betere accutechnologie, kortere laadtijden en brushless product­ introducties. Nu zullen deze ontwikkelingen vooral worden opgepikt door professionals, maar in de slipstream ervan zullen ongetwijfeld ook particulieren lucht krijgen van dergelijke ontwikkelingen.

Marktomvang Tot zover het goede nieuws. Of althans: de andere kant van de medaille heeft niet zozeer van doen met slecht nieuws, maar met het ontbreken ervan. Stijgende verkoop van elektrisch gereedschap doet vermoeden dat ook de verkoop van accessoires in de lift zit, maar dat valt cijfermatig niet hard te maken. Ook navraag bij de Vifeg leert dat de marktomvang van accessoires passend bij elektrisch gereedschap niet centraal in kaart wordt gebracht. Meer power tools in de markt jaagt logischerwijs de vraag naar accessoires aan, maar in welke mate precies wordt niet onderzocht.

De handel En dan de handel. Bouwmarkten en andere verkooppunten die op consumenten gericht zijn, hoe denken die over de verkoopkansen van boortjes en bitjes? Na een flink rondje langs de velden vallen een aantal afrondende conclusies te trekken. Waar je voor moet waken, reageren verschillende retailers, is om consumenten over één kam te scheren. De meer ervaren klusser legt andere kwaliteitseisen aan de dag dan de minder ervaren particulier. Wat je daarbij wel in zijn algemeenheid kunt stellen, is dat de merkbeleving bij boortjes en bitjes nog uitdagingen kent. Dat is eigenlijk een eufemisme voor: de particulier slaat weinig acht op de kwaliteit van boortjes en bitjes.

Merkbeleving Dat wordt ook herkend door Leo Bospoort van de KlusWijs-vestiging in Bennekom. Particuliere klussers kijken niet per se naar de kwaliteit van het materiaal, maar dat betekent evenmin dat ze gaan voor de goedkoopste oplossing of voor een aanbieding. Leidraad is: als het maar past en als het maar geschikt is voor de

klus. Als de klant een boortje zoeken van 1mm of van 10mm, dan wil die vooral bevredigd worden in zijn keuze. “Natuurlijk bestaat er wel degelijk verschil tussen type boortjes en bitjes, maar dat is zeker voor de minder ervaren klusser niet direct een punt van aandacht. Wat de klant wil, is het door hem gezochte item in het schap tegenkomen, waarbij hij zich nauwelijks laat leiden door merkbeleving.” Deze bouwmarkt heeft circa drie meter boortjes en bitjes beschikbaar. De klant komt er genoegzaam aan zijn trekken, oordeelt Bospoort, die verder tevens aangeeft dat het aanbod zowel qua marge als qua doorloopsnelheid zeker interessant is. Accessoires hebben de ‘aangename’ eigenschap dat ze slijten. Dus is er bij tijd en wijle vervanging nodig.

In de particuliere markt kent de merkbeleving bij boortjes en bitjes nog ‘uitdagingen’.

Vorige aankoop Woorden van dezelfde strekking klinken tevens door in de reactie van Koen Korhorn, vestigingsmanager van de Karwei-bouwmarkt in Ter Apel. En tegelijkertijd, zegt hij er eveneens bij, geldt dat niet iedere particulier uit hetzelfde hout is gesneden. De klusser die ervaring heeft opgebouwd, en zich tevreden of juist ontevreden toont over de vorige aankoop, zal bij het volgend winkelbezoek tot dezelfde of juist een andere keuze komen. “De minder ervaren klusser pakt wat die moet hebben. En als die specifiek komt voor een Torxbitje T20, let de klant niet specifiek op de kwaliteit en eigenlijk evenmin op de prijs. Of het bitje nu 3,99 of 4,99 euro kost, daar let die eigenlijk niet op.” De ervaren doe-het-zelver daarentegen, bijgeschoold door eerdere klussen, zal zich laten leiden door opgedane ervaringen. Dan zal die meer bewust zijn van de relatie tussen vraagprijs en kwaliteit. Het assortiment bij deze vestiging wordt hoofdzakelijk gedomineerd door het merk Piranha, hoewel er ook bitjes- en boortjessets beschikbaar zijn van andere merken. De meeste particulieren beperken zich tot enkele boor- en schroefactiviteiten per jaar, maar wanneer dat aantal toeneemt, zal ook het kwaliteitsbewustzijn groeien, signaleert Korhorn. VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5-Thema Boren en Bitjes.indd 41

41

25-08-20 11:25


OOK THUIS COMFORTABEL WERKEN

Het thuiskantoor is snel heerlijk warm met de Alutherm 400XS Wifi of de Mon Soleil 400 DSP Lees meer over thuiswerkkachels

Stil en weinig energieverbruik

Met thermostaat en weektimer

Met afstandsbediening én Smart App

Naamloos-1 1

Staand en hangend te gebruiken

19-08-20 08:58


B O R E N E N B I TJ E S

Vertrouwen Dat de meer ervaren klusser zichzelf bewust weet van kwaliteitsverschillen tussen boortjes en bitjes, wordt eveneens herkend door Chris Tokarczyk van de Praxis-vestiging in Almelo. Bovendien gaat dat hand in hand met de herkenning van de merken waaronder de accessoires worden aangeboden, zoals Stanley, Bosch of Black & Decker. Die merknamen leggen immers een relatie met het productaanbod van power tools, hetgeen ook een vorm van vertrouwen stimuleert bij de aankoop van accessoires. Dat wil overigens niet zeggen dat er onvoldoende belangstelling bestaat voor huismerk Sencys, dat met name in de smaak valt van de particulier die minder klussen heeft uit te voeren. Volgens Tokarczyk is dit deel van het assortiment accessoires prima te scharen onder het kopje interessante handel, te meer omdat er sprake is van een doorloopproduct. De consument die erop uit is een versleten boortje te vervangen, komt niet zozeer terecht bij Action of andere discounter (misschien als meeneemproduct), maar zal toch vooral de bouwmarkt als eerstaangewezen verkoopplek selecteren.

Prijsklasse Wie we niet in dit rijtje willen laten ontbreken, is Daven Baptist van Enorm Baptist in Huissen. De locatie werpt zich op als een echte speciaalzaak. Of dat voor de consument een argument is om juist deze winkel te verkiezen voor de aankoop van boortjes en bitjes, durft Baptist niet

Tijdens de belronde werd ook gevraagd naar de omzetaantrekkelijkheid van bitjes en boortjes ten opzichte van power tools. Zonder betrokkenen direct met naam en toenaam op te voeren, omdat ze zich daarbij toch wat ongemakkelijk voelen, bestaat er gedeelde opinie dat de markt van e-gereedschap zwaar onder druk staat. En eigenlijk meer dood dan levend is. Vanuit dat licht bezien, wordt de markt van bitjes en boortjes juist des te interessanter ervaren. De marges op die doorloopproducten zijn aantoonbaar wel acceptabel.

op voorhand hard te maken. De winkel is er in ieder geval veel aan gelegen om de klant bij zijn klusvraag te ondersteunen, hoewel Baptist eerlijk gezegd zich ook afvraagt wat hij eigenlijk moet met al die type boortjes, merken en bitjes. Zo heeft de winkel het merk Ruko op voorraad, maar ook merken als Alpen en Irwin. Geen boren in de goedkoopste prijsklasse, maar wel modellen die bedoeld zijn voor de meer ervaren klusser en zzp’er. “Van een deel van het assortiment moet ik zeggen: het is zo gegroeid. Vertegenwoordigers kwamen binnen, wisten ons te overtuigen, hetgeen zich heeft vertaald in beschikbaarheid voor klanten. Er bestaat vraag en tevredenheid onder de klanten, hoewel ik het moeilijk vind om te beoordelen of we daarmee echt aanhaken bij de behoefte. Ik wil geen merken saneren, te meer omdat er voor elke merk wel belangstelling is, maar misschien is het ook wel zo dat het logischer is om een assortiment te bouwen op één hoofdmerk”, aldus Baptist. Tegelijkertijd concludeert hij ook dat klanten er niet zo mee zitten. Die vinden het prima. Want het is natuurlijk ook zo, besluit Baptist, dat de klant van de winkel heeft verwacht dat die een voorselectie heeft gemaakt. Merken an sich doen er dan misschien minder toe. Dat de merken een plek hebben in de winkel, is een blijk van selectie die door de formule is gemaakt. VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5-Thema Boren en Bitjes.indd 43

43

25-08-20 11:25


Bindende forecast en planning maken groei mogelijk

Qlima gaat ook in 2021 voor verdubbeling De forecast is ambitieus, maar Jeroen Kramer, durft hem vol vertrouwen aan. “In 2021 gaan we met Qlima onze airco-omzetten verdubbelen. Voortbordurend op de successen van dit jaar en de jaren daarvoor. Koeling en airconditioning worden ook in ons land gemeengoed. Was vroeger een auto met airco een luxe, nu is het standaard. In woningen gaan we dezelfde kant op.” Jeroen Kramer werkt sinds april 2010 bij PVG International, het bedrijf achter het merk Qlima. “Ik begon in april en toen hadden we nog een echte winter. We zaten toen nog volop in onze verwarmingsproducten en de verhouding tussen verwarmen en koelen lag destijds nog op 70-30. Nu ligt die verhouding op 45-55 in het voordeel van koelen. Die kentering gaat de komende jaren verder doorzetten. De winters zijn structureel milder geworden, terwijl we soms in april of mei al zomerse temperaturen hebben.”

Vroeg uitverkocht Een aangenaam binnenklimaat wordt voor veel meer mensen steeds belangrijker, met een toenemende vraag naar airconditioners, mist fans en aircoolers tot gevolg. “Wij hebben het in de

afgelopen jaren zien gebeuren dat wij al zeer vroeg in het seizoen helemaal uitverkocht waren. Mooi, zou je kunnen zeggen, maar dat was het natuurlijk niet. Het betekende dat de markt veel meer potentie had.” Maar met een productie in Azië en een levertijd van elf weken, heeft een bestelling plaatsen in april niet veel zin. “Dan is het seizoen voorbij en blijf je met een deel van de nieuwe voorraad zitten”, zegt Kramer, die op zoek ging naar oplossing die zowel voor Qlima als voor de retailers en etailers werkt.

Commitment De sleutel tot de oplossing van dit ‘voorraadprobleem’ lag in data. “Ik ken van al onze klanten de langjarige gemiddelden als het gaat om inkoop en afzet. Door die cijfers te analyseren kun je een verwachting optekenen en die met de klant bespreken. Door vervolgens duidelijk commitment te vragen van die klant, kun je samen die verwachte groei waarmaken en invullen.” Eigenlijk was de boodschap waarmee Kramer naar de klant ging eenvoudig. “Ik vroeg ze om commitment en als ze dat niet wilden geven, was mijn boodschap ook helder: geen garantie dat je straks niet achter het net vist. De retailers die al eens vroeg door hun voorraad heen waren geweest, begrepen de noodzaak van commitment.”

Lastige gesprekken Toch waren die gesprekken, waarmee Kramer enkele jaren geleden begon, het eerste jaar soms moeizaam. “Dan werd me gevraagd waarom wij de voorraaddruk bij de retailer wilden leggen. Door uit te leggen dat daarvan geen sprake was, maar dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid was, kregen we al veel klanten mee.” Kramer geeft een voorbeeld. “Met een klant heb ik in dat eerste jaar de afspraak gemaakt dat we een container bestellen en leveren en een tweede container bestellen en zelf in voorraad nemen. Was die tweede nodig, was die beschikbaar. Had de klant toch aan een container genoeg, lag het risico voor de tweede bij ons.”

Succesformule Een aanpak die al snel zijn vruchten afwierp. “Het volgende jaar bestelde deze klant twee containers en het daaropvolgende jaar zes. Door die fixed order te koppelen aan een nauwkeurige planning, weet de klant precies wanneer welke voorraad binnenkomt en beschikbaar is voor de verkoop.”

44

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU-Qlima.indd 44

24-08-20 16:01


Daarbij werkt Qlima met drie levermomenten. De eerste twee liggen vast, de derde levering kan flexibel gepland worden. “De enige restrictie daarbij is dat er een uiterste datum is waarop de klant moet laten weten wanneer en of hij de derde levering wil. Hij kan ervan afzien, maar dan hebben wij de mogelijkheid om die levering nog aan andere klanten aan te bieden.”

PVG International BV, Oss, 0412 694 694, info@pvg.eu, www.pvg.eu

C LO S E U P

Noviteiten Sales Manager Benelux Jeroen Kramer maakt in deze periode samen met klanten de plannen voor 2021. Daarbij heeft Kramer ook enkele noviteiten te bieden, waaronder een MonoBloc en twee camping airconditioners.

Groei zet breed door Behalve de piekmomenten voor de mobiele airconditioners, ziet Kramer dat ook de vraag naar split unit airconditioners flink doorzet. “Die leveren we verspreid over het jaar wel, maar de laatste jaren groeit ook die vraag flink, ook buiten de zomerpiek om. Steeds meer consumenten gaan voor een permanent aangenaam binnenklimaat. Tijdens een koude winter, maar vooral ook tijdens de warme zomer.” De afzet van split unit airconditioners is volgens Kramer de laatste vier jaar steeds verdubbeld. “Dat gaan we in 2020 en 2021 ook weer zien. Die ontwikkeling is niet te stoppen. Een woning voorzien van airconditioning is niet langer een luxe die alleen is weggelegd voor het hogere segment, het is bereikbaar voor een breed publiek. En zeker interessant nu veel mensen vanuit huis werken.”

F-gassen vormen nog ‘beperking’ In verband met de aanwezigheid van F-gassen in de split unitairco’s mogen deze alleen door gecertificeerde installateurs geïnstalleerd worden. “Gelukkig hebben wij in Nederland een prima airconditioning installatie- en servicepartner die de split-units bij de klant thuis kan monteren, in gebruik stellen en servicen.” De servicepartner moet alle zeilen bijzetten om het werk aan te kunnen, zoveel vraag is er volgens Kramer. “Wij kunnen die installatie overigens verzorgen zodat de retailer of etailer de klant bij de verkoop ook de installatie kan aanbieden. Daarvoor hebben wij onze landelijke servicepartner, terwijl sommige van onze klanten hun eigen gecertificeerde installateurs in dienst hebben. Dit kom je tegen bij veel vestigingen van electro retailketens (EP, Expert, Electro World, red.) die zich kunnen onderscheiden door zelf deze service aan te bieden.”

“De MonoBloc is een nieuw product dat echt vanuit de marktvraag is ontstaan”, zegt Kramer. “Het uiterlijk heeft veel weg van een radiator. Maar de MonoBloc heeft een dubbelfunctie want behalve koelen kan hij ook verwarmen. Erg handig voor woon- of slaapkamer thuis of op kantoor. Hij heeft geen buiten-unit nodig, is eenvoudig te installeren en combineert het voordeel van een mobiele unit met die van split-unit.” Een andere noviteit is een Mini-airconditioner voor op de camping. Kramer: “Die is ontworpen voor gebruik in een voortent of gewone tent. Vooral bedoeld om net even de ergste hitte eruit te halen. Een leuke toevoeging aan ons assortiment.”

Diep assortiment Qlima maakt haar naam als premium partner in koelen en verwarmen ook waar door continu te innoveren en te investeren in het assortiment. “Met een uitgebreid aanbod hebben we voor ieder wat wils. Ons assortiment is breed en diep georiënteerd en daarin vernieuwen we ook jaarlijks. Met aantrekkelijke instapmodellen, maar ook exclusieve producten waarmee retailers zich kunnen onderscheiden.” In de gesprekken voor 2021 met de klanten die Kramer deze weken heeft, spelen dus niet alleen planning en commitment een rol. “Vanzelfsprekend verwacht de klant ook nieuwe producten en toebehoren en dat is ook terecht. Samen kennen we de markt en kunnen we die optimaal bedienen. Wij laten zowel op product-

Hoewel voor 2021 nog niet beschikbaar, wordt er hard gewerkt aan een milieuneutraal koudemiddel voor airco’s. “Zodra dat beschikbaar is, wordt een split unit een product dat niet meer verplicht door een gecertificeerd koeltechnisch installateur moet worden geïnstalleerd”, zegt Kramer, die verwacht dat dit nieuwe koudemiddel binnen twee à drie jaar op de markt zal komen. niveau als op gebied van logistiek en planning zien dat wij klaar zijn voor ons deel van die samenwerking. De markt vraagt om verdubbeling, wij kunnen het aan!”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU-Qlima.indd 45

45

24-08-20 16:01


Auteur Hugo Schrameyer

Consument blijft vooral georiënteerd op zachte isolatiematerialen

Bouwmarkt geeft ruim baan aan gangbare oplossingen

Knauf Insulation maakt haar glaswol en minerale wolproducten met het bindmiddel Ecose, zodat de gebruiker geen last heeft van jeuk en kriebels tijdens en na de klus.

De particuliere klusser met een isolatieklus blijft zich in de bouwmarkt vooral oriënteren op minerale materialen. Verkooppunten geven aan dat de consument daar de focus op heeft, terwijl dat ook iets heeft van doen met een kip-en-het-ei-vraagstuk: in de schappen vooral glas- en steenwol­ producten, terwijl er nog beperkt aandacht is voor alternatieven als harde isolatieplaten. Er bestaan niettemin ook signalen dat die aandacht groeit. De vraag die zich daarbij opdringt, is natuurlijk ook: wat doet het ertoe als consumenten nog beperkt kennis maken met nieuwe innovaties als isolerende plaatmaterialen? Aanbieders aan beide kanten van het spectrum – die van minerale producten en die van 46

harde plaatmaterialen - hebben daar hun eigen gedachtes over. Wat aanbieders van plaatmaterialen, zoals PIR-platen, benadrukken, is dat bouwprofessionals vaker kiezen voor kant-en-klare-oplossingen, waarbij de isolatie in combinatie met de afwerking wordt aangebracht. Zo is dus ook zonder aanvullende materialen zoals gipslaten snel een mooi afgewerkte ruimte te creëren. Ook de snelheid waarmee deze oplossingen worden aangebracht heeft van invloed op de winstgevendheid van het klusbedrijf of van de aannemer.

Verwerking Daarnaast wordt de verwerking van harde materialen veelal opgeworpen als het op de voordelen aankomt. Harde materialen vallen probleemloos te verzagen, er is minder materiaal nodig om de beoogde isolatiewaarde te behalen, hoewel de pluspunten verschillend zijn uit te leggen wat betreft de verwerking. Plaatmateriaal is qua handling misschien wat handiger in gebruik, hoewel tevens geldt dat het zeer secuur moet worden aangebracht. Zachte materialen hebben het grote voordeel van meer

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Thema-Isolatie.indd 46

24-08-20 15:28


I S O L AT I E

flexibiliteit, hoewel de aanbieders van plaatmateriaal daarbij aantekenen dat er tevens plaatmateriaal bekleed met wol wordt aangeboden. Juist die variant is bedoeld om geen convectie te krijgen als er sprake is van onregelmatig metselwerk of ongelijke wandafmetingen. Bij gladde en netjes afgewerkte wanden speelt dit probleem dus niet. Ander voordeel is het gewicht van het plaatmateriaal. Zeker voor professionals die regelmatig in de weer zijn met isolatie kan dat een duidelijk afweging vormen.

Platte daken Om nog even in de hoek van de harde materialen te blijven: wat nu vaak valt te zien, is dat platte daken bij consumenten steeds voller komen te staan. Met zonnecollectoren bijvoorbeeld. Ook daar komt het voordeel van PIR-isolatieplaten om de hoek kijken. Je kunt er zonder problemen op lopen, hetgeen daarmee betekent dat het dak prima toegankelijk is voor technische installaties.

Andere bril Het zal geen verbazing wekken dat aanbieders van zachte isolatiematerialen met een andere bril naar deze materie kijken. Wat valt op te merken, is dat isolatie met glas- en steenwol lagere verwerkingskosten per vierkante meter telt. Flexibiliteit geldt bovendien als één van de belangrijkste eigenschappen. De risico’s op naden en kieren wordt zodoende zoveel mogelijk voorkomen. Uit berekeningen is vast komen te staan dat een naad van twee millimeter rondom de isolatieplaat de isolerende waarde al met 36 procent vermindert. Een valse luchtspouw van slechts 5 mm tussen de isolatie en het binnenspouwblad heeft een invloed van maar liefst 50% op de Rcwaarde, zegt althans een bron aan de zijde van de glaswolindustrie. De flexibiliteit en vormvastheid van glaswol geeft de gebruiker de zekerheid van een goede isolatieprestatie over een periode van vele decennia. Bovendien wordt een deel van de PIR-dakisloatie aan de buitenkant van de woning aangebracht. Daar draait het bouwbedrijf zijn hand misschien niet voor om, maar de gemiddelde particulier zal zo’n klus niet snel onder handen nemen. Wat verder geldt, is dat Nederlandse daken aan de binnenkant op zeer uiteenlopende manieren zijn geconstrueerd. Dan is het voor particulieren een logischere keuze om een flexibel materiaal te kiezen dan een hard materiaal dat ze exact op maat dienen af te zagen. Ook voor scheidingswanden geldt zacht materiaal als geluiddempende (en brandwerende) oplossing.

Gangbaar Wat een fors rondje bellen onder retailers leert, is dat veruit het gros van de handel ruim baan geeft aan gangbare, zachte isolatiematerialen. Dus steenwol en glaswol. Daar zit geen waardeoordeel aan vast, reageren betrokkenen, dat is nu veelal het uitgangspunt bij het invullen van het schappenplan. Zoals gezegd: het is een beetje een kip-en-het-ei-vraagstuk. Nu consumenten minder vaak harde materialen tegenkomen, is dat evenmin een stimulans om daarmee aan de slag te gaan. En als er geen vraag naar is, blijven bouwmarkten gericht op het traditionele aanbod.

Frank te Poel, voorzitter Mineral Wool Association Benelux (MWA) “Het grote voordeel van minerale wol is onder andere de grote flexibiliteit. Elk dak is op een andere manier gebouwd en voor iedere renovatie is de uitgangssituatie anders. Minerale wol is door de flexibiliteit niet alleen eenvoudiger te gebruiken, maar ook efficiënter.” “Bovendien zijn er duidelijk meer voordelen te benoemen. Neem de akoestische en brandwerende eigenschappen en het duurzame karakter. De grondstoffen die gebruikt worden in de productie van minerale wol zijn in de natuur ruim voorhanden; denk aan kalk, zand, basalt en soda.” “Minerale wol is bovendien ideaal voor de doe-het-zelver. Klussers die zelf willen isoleren, kunnen dat doen door binnenwanden te plaatsen en daken van binnenuit te isoleren. Minerale wol is daar een perfect materiaal voor.”

Dankzij de flexibele structuur van minerale wol sluit de isolatie naadloos aan op de constructie.

Gemakkelijk Ook Léon Lambers van de Praxis-vestiging in Coevorden kan er niet echt een vinger achter krijgen. Dus waarom nieuwe alternatieven als harde isolatieplaten nog beperkt aftrek vinden. “De belangstelling voor nieuwe alternatieven is er weliswaar, maar aan consumentenzijde kan die nog een impuls krijgen. Is er al belangstelling, dan zie je dat vooral aan de kant van professionals. Daar komt ook nog bij dat we ons vooral toeleggen op een aanbod van steen- en glaswol. Als de consument dat hoofdzakelijk tegenkomt, dan is het ook logisch dat daar vaker een keuze voor maakt.” De keuze voor de aankoop is bovendien gedreven door individuele afwegingen, waarbij prijs een rol speelt, maar toch ook de isolatiewaarde van de materialen en veiligheidsaspecten. Dat vindt Lambers een punt om te benoemen: particulieren geven aan dat ze veiligheid een belangrijk issue vinden. Dan heeft die het bijvoorbeeld over brandveiligheid. Daar wordt expliciet naar VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Thema-Isolatie.indd 47

47

24-08-20 15:28


gevraagd. “Klanten hebben behoefte aan aanvullende informatie. Wat ik daarbij gelukkig merk, is dat de industrie steeds beter zijn best doet om de handel te ondersteunen. We krijgen steeds meer aanvullende informatie aangereikt om consumenten goed te kunnen informeren.”

Meer promotie Peter Jeurissen van de Gamma-vestiging in Meerssen zit min of meer op hetzelfde spoor als de voorgaande zegsman van Praxis. Nu de schappen met isolatiematerialen vooral vol liggen met glaswolen steenwol-producten kun je het de consument niet kwalijk nemen dat er onvoldoende aandacht is voor harde plaatmaterialen. Aan de andere kant kun je het de handel evenmin kwalijk nemen dat er willens en wetens afscheid wordt genomen van materiaal dat al jarenlang zijn functionaliteit heeft bewezen. “Natuurlijk is er wat voor te zeggen om consumenten in contact te brengen met isolatieplaten: gemakkelijk te verwerken. Wat je daarbij echter ook in acht hebt te nemen, is het prijsverschil. Afhankelijk van je portemonnee is gewoon goed ook goed genoeg. Voor wie het zich kan veroorloven, zal de isolatiewaarde meer prioriteit krijgen.” Nog wel een punt van aandacht, meent Jeurissen, is de communicatie omtrent isolatiemateriaal. Aanbieders ervan zie je eind­ producten slechts beperkt promoten in consumentenmedia, zoals aanbieders van vloeren en dakramen dat wel overduidelijk doen. “Probleem is natuurlijk ook: door energiebesparing merk je het resultaat weliswaar in je portemonnee, maar je huis wordt er niet per definitie mooier van. Als het tussen de balken is weg­­ gewerkt, dan is dat vooral een verbetering van het comfort. Vooral voor oudere consumenten is dat een lastige afweging: die hebben minder behoefte aan een investering die ze binnen een paar jaar terugverdienen.”

Mooi materiaal Wat je in ieder geval ook over isolerend plaatmateriaal kunt zeggen: ’t ziet er gewoon prachtig uit, zegt Roland Hartkamp van de Hubo-vestiging in Voorthuizen. “Het is mooi hard materiaal waar je ook andere dingen mee kunt doen dan uitsluitend je huis mee isoleren. Knutselen bijvoorbeeld.” Als particulier heeft hij isolatieplaten ook zelf toegepast in de eigen woning, maar net als de andere twee signaleert hij dat de consument zich afwachtend toont om nader kennis te maken met het oppikken van plaatmateriaal.

Leon de Kok, Unilin “Er bestaan grote voordelen van harde isolatieplaten ten opzichte van zachtere isolatiematerialen. Denk aan behoud van isolatiewaarde, dunner materiaal, drukvastheid, tanden groefverbindingen, maatwerk en vezelvrijheid.” De Kok constateert dat de groei van PIR op het platte dak gestaag doorstijgt. Het marktaandeel daarvan is inmiddels 60%. In de spouw valt een marktaandeel van 27% te noteren. Ook dat aandeel groeit (Bron: Bouwkennis 2020). In België is het aandeel van PIR-schuim in de spouw ruim 80%.”

48

De Wall Flex van Unilin is een PIR-isolatieplaat met aan één zijde een laagje minerale wol. Het laagje minerale wol zorgt ervoor dat er binnen de spouw geen convectie ontstaat.

“Er is ongetwijfeld een vraag, misschien wel een groeiende vraag, maar vooralsnog zie je dat de reguliere bouwmarkt nog beperkt daarop inspeelt. Daar zullen ongetwijfeld verschillende factoren bij een rol spelen, zoals de consumentenonbekendheid met het aanbod. Als die vraag er niet is, dan voelt de handel er weinig animo voor om die belangstelling aan te wakkeren.” Ook de verwerking kan een rol spelen. Zeker als het om renovatieklussen gaat, of als er weinig ruimte is bijvoorbeeld, kan het best lastig zijn om een keuze voor plaatmateriaal te maken. Los daarvan: “Ik had de investering in het materiaal binnen twee jaar terugverdiend. Huisisolatie heeft aantoonbaar effect op het comfort van de woning en het energieverbruik. Dat is een positief verhaal, maar als je niet over een voldoende dikke portemonnee beschikt, dan kan die investering toch een hobbel vormen waar je tegenaan hikt”, aldus Hartkamp.

Wel een zetje Tot slot dan, Ger Bijenhof, KlusWijs-ondernemer in Medemblik. Net als de voorgaande zegsmensen merkt ook hij dat consumenten de neiging hebben om te blijven koersen op het traditionele materiaal. En toch. Bijenhof weet zijn klanten wel degelijk te attenderen op de voordelen van plaatmateriaal. “Je moet ze misschien een extra zetje geven met wat aanvullende toelichting, maar dan wordt die boodschap wel degelijk opgepikt. Als ik klanten vertel hoe makkelijk plaatmateriaal valt te verwerken, dan is daar zeker oren naar, hoewel het ook wil voorkomen dat mensen afhaken op het prijsniveau”, stelt deze ondernemer, die vooral benadrukt dat het een simpel rekensommetje betreft. “Het voordeel van plaatmateriaal is dat je het ook op kleinere maat kunt leveren. Rollen of platen glaswol zijn veelal bedoeld voor een groter oppervlakte. Dan is het gewoon een kwestie van een prijsberekening maken per vierkante centimeter om te beoordelen wat het meeste rendement oplevert.”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

46-MIX 2020-5_Thema-Isolatie.indd 48

26-08-20 09:50


CO L U M N

Nieuwe vriendin Met een pneumatische tacker bevestigt ze de latten, die ze even daarvoor op maat zaagde, tegen de balklaag. Ze leidt de verbouwing van haar eigen huis. Een meewerkend voorvrouw. Haar man stuurt ze naar eigen zeggen iedere ochtend met een handkus naar kantoor. Ze kijkt vooruit, want opeens wil ze naar de bouwmarkt voor een rolgordijn. “Is dat niet wat vroeg?” vraag ik. Een terechte vraag gezien de staat van het huis. De slopers vertrokken gisteren. “Vooruitzien is regeren,” herhaalt ze het levensmotto van haar man, die manager bij een grootgrutter is. Omdat ik mijn vlindermachine pas over een paar uur hoef te starten, stel ik voor om even mee te rijden. “Gezellig,” zegt Nina, want zo heet ze. De afmetingen van de roze-oranje bouwmarkt blijven imponeren. De grote klantenschare ook en precies dat dwingt de zaak tot een uitgebreid corona-regiem. We ontsmetten onze handen, nemen met tweeën één winkelkar, volgen de pijlen en verbazen onszelf niet meer over de kuchschermen bij elke klantendesk. “Even kijken bij de potten,” oppert mijn nieuwe vriendin als we de winkelvloer betreden. Ze kijkt steeds verder vooruit.

De tuin is een wildernis, een bloempot van twee bij twee meter vind je er nooit meer in terug. Maar ik zeg niks meer. Ze zet een kunststof pot met roestprint in de kar. “Lekker industrieel,” vindt Nina. “Past goed bij het betonnen terrasvloertje dat jij gaat vlinderen.” Het rolgordijn kost meer kruim. Na enig zoeken vinden we een medewerker met verstand van raamdecoratie. “Echt veel weet ik er niet van hoor,” verontschuldigt de kwieke dame zichzelf. “Over een uur is het hier pas echt druk. Dan komt mijn collega en die is specialist.” Het gaat echter voorspoedig. De klad komt in het keuzeproces als de kleur ter sprake komt. “Wat denk jij?” vraagt Nina. “Wit doen of de houtkleurige?” Dit zijn vragen waarvoor ik doorgaans wegloop. “Wit,” zeg ik aarzelend. “Ja? Zeker weten? Ik voel namelijk meer voor hout,” reageert Nina kortaf. “Wat jij wilt,” besluit ik. De medewerker voelt nattigheid: “Misschien willen mevrouw en meneer nog even samen overleggen.” We volgen de pijlen naar de kassa. De kassamedewerker scant de pot en vraagt of dit alles is. “Ja,” antwoordt Nina bits. “Manlief wilde niet kiezen.” Vervolgens begint ze zichzelf paniekerig te bevoelen. Bankpas vergeten. Ik trek de mijne: “Manlief schiet het wel even voor.“ Edwin Timmers

VA K B L A D M I X N R . 5 2020

48-MIX 2020-5_Column Timmers.indd 49

49

26-08-20 09:50


Auteur Hugo Schrameyer

Lijmen- en kittenshopper soepel door het assortiment loodsen, dat willen bouwmarkten

Specialties blijven belangrijk om aanbod attractief te houden Bij pakweg 70 tot 90% van zijn klussen kan de particulier prima uit de voeten met een generieke lijm of kit. Toch staan er in het schap net zo goed kokers met een specifieke eigenschap. De uitdaging daarbij bestaat om productverkrijgbaarheid en compleetheid in evenwicht te brengen met voldoende doorloopsnelheid. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van category managementoplossingen vanuit de industrie. De juiste koker selecteren in het overweldigende aanbod van het lijmen- en kittenschap geldt voor de minder ervaren klusser als een pittige uitdaging. Naast generieke producten wordt hij tevens geconfronteerd met oplossingen voor specifieke toepassingen. Leveranciers van A-merken hebben afgelopen jaren flink hun best gedaan om de duidelijkheid in het schap verder te stimuleren, onder andere aan een serie tools die de consument zowel pre store als instore kan gebruiken. Bison bijvoorbeeld kent een proefbehangen-app en een Lijm- en Kitwijzer-variant, die de klant via zijn smartphone of tablet in een paar simpele stappen leidt naar het meest ideale product voor zijn lijm- of kitklus. Ook de lijmcomputer aan het schap, die inmiddels een kwart eeuw oud is, blijft een oplossing om de klant op de winkelvloer te ondersteunen.

Trechter Ook Henkel laat zich niet onbetuigd. Als het gaat om schapvisie, om de navigatie van klanten, dan valt te constateren dat het te verlijmen materiaal bovenin de beslisboom van de consument staat. Nadien volgt de toepassingsomgeving, waarbij valt te denken aan factoren als binnen, buiten, temperatuur of vocht. Tot slot volgen de relevante eigenschappen van het product. Dan kun je denken aan factoren als tack, eindsterkte, vullend vermogen of gebruik bij materialen onder spanning. Dat proces kun je zien als een soort trechter. Klanten die voor het schap staan, beginnen op een generiek niveau en dalen vervolgens af naar een specifieke oplossing. Overeenkomstig die trechter wordt ook de schapsigning gevolgd om de klant bij zijn productkeuze te ondersteunen. 50

Bison wil de eindgebruiker onder andere op basis van schappenplannen nuttige tips geven zodat deze zijn klus zo optimaal mogelijk kan uitvoeren.

Rationalisatie Als we het hebben over de handel zelf, dan komen we als eerste te raden bij bouwmarktmanager Patrick Simons, die we aan de lijn krijgen bij de Karwei-vestiging in Bussum. Hij vertelt dat deze locatie enkele jaren terug door rationalisatie is gegaan van het lijmen- en kittenschap. De oorspronkelijke variant van zeven meter werd tot vijf meter ingekort. Sanering van het merkportfolio bleek onvermijdelijk, maar de grote vraag was natuurlijk vooral: wat gaat de omzet doen? “Die bleef op hetzelfde niveau. De oorspronkelijke gedachte was dat een aanbod van minder producten kon leiden tot omzetafname, maar dat was dus niet het geval. Klanten bleken de overzichtelijkheid van de vijf meter te kunnen waarderen. Zodoende konden ze sneller hun weg in het aanbond vinden�, aldus Simons. Als je dat spoor volgt, dan moet je misschien concluderen dat verdere inkrimping nog een extra stimulans oplevert voor duidelijkheid. Of is dat een wat al te wilde gedachte? Een beetje wel, reageert Simons, want er bestaat zoiets als een minimumaanbod om klanten afdoende te kunnen servicen, hoewel je ook moet constateren dat er productoverlappingen bestaan tussen de hardlopers. “Vanuit rationeel oogpunt begrijp ik de gedachtegang om specifieke lijm- en kitproducten met een lage doorloopsnelheid te saneren. Vanuit een commercieel gezichtpunt daarentegen, is het

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Thema Lijmen en Kitten.indd 50

24-08-20 15:31


LIJMEN EN KITTEN

gemis aan dergelijke specialties, zoals tweecomponenten PU-lijm, soms jammer om niet aan specifieke vragen te kunnen voldoen. Misschien dat er veel oud-timmerlieden in deze regio wonen, maar wat me opvalt, is dat we veel vraag krijgen naar houtverbindingen. Die klanten help je dan met een meer generieke alleskunner.”

Zelf ingrijpen Het bestelsysteem is zodanig geautomatiseerd dat de kans op out of stock of afschrijvingen op producten met een verlopen tht-datum tot een minimum is gereduceerd. Wat Simons echter ook doel­ bewust doet, is het handmatig ingrijpen in het bestelsysteem om dat risico iets op te schalen of in te krimpen. Soms wil het gebeuren dat een product binnenkomt met een houdbaarheid van een half jaar, terwijl vier maanden daarvan al zijn verstreken. Oftewel: die vier maanden heeft het product af-fabriek bij de grossier op uitlevering gewacht. “Eén maand is tot daar aan toe, maar vier maanden gemiste verkoopkans is te veel. Wat mij betreft gaat het product dan rechtstreeks weer retour. Daarentegen wil het soms ook gebeuren dat je doelbewust juist extra risico neemt, bijvoorbeeld om te ervaren hoe de klantbelangstelling ligt voor nieuwe introducties.”

Second placement Wie we ook aan de lijn krijgen, is Marjon Franssen van de Praxis-vestiging in Uden. Ze komt met een paar interessante observaties, maar wat ze ook zegt: een kritische houding ten opzichte van second placements van fabrikanten kan soms best nuttig zijn. De vijf meter lijmen en kitten van de vestiging tellen honderden kokers. Voeg je daar nog tientallen kokers aan toe op een display-presentatie, dan groeit ook de kans op het passeren van de tht-datum. Kortom, het is evident dat second placement de verkoopkansen stimuleren, maar het maken van een heldere afweging kan zeker geen kwaad. “Negen van de tien keer kunnen we klanten bij hun klus helpen met een high tack-product. De klussen die particulieren omhanden hebben, zijn veelal niet zo complex als die van een professional. Mocht er inderdaad behoefte zijn aan een specifiek product voor een minder reguliere verlijming, dan hebben we altijd wel een oplossing”, vertelt Franssen, die verder aangeeft dat de vestiging dankbaar gebruik maakt van de categorie-optimalisatie door de industrie. In theorie heeft de klant genoeg handvatten om vloeiend door het aanbod te navigeren. Wat echter tevens geconstateerd mag worden, is dat veel klanten liever steunen op een vlotte reactie van een winkelmedewerker dan de keuze maken voor een eigen beslissing.

Bestelsysteem Jeffrey Jonker van de Gamma in Beilen onderstreept in zijn reactie vooral de pluspunten van een geautomatiseerde bestelstructuur. Het systeem dat Gamma in gebruik heeft, maakt een prognose van drie weken vooruit, blikt drie weken terug en zet dat weg tegen de omzet van dezelfde periode over vorig jaar. Op basis daarvan wordt de minimale voorraad berekend. Zodoende komt de vestiging eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. Lege schappen, maar ook een verlopen tht-datum zijn hoogst uitzonderlijk.

Ook op de winkelvloer kan de klusser deelnemen aan een Bison-experience.

Frank Heus, Director Benelux Bolton Adhesives “Bison heeft een zeer groot assortiment. Dit assortiment is erop gespitst om te zorgen dat voor elke klus een oplossing is. Er zijn producten die generiek zijn zoals Bison PolyMax. Alle producten zijn afgestemd op de eindgebruiker. Wij proberen onze producten in segmenten neer te zetten van lijmen, repareren t/m het afdichten. De communicatie is afhankelijk van de signing van de retailorganisatie. Maar we proberen via social media, internet, maar ook in de winkel zoveel mogelijk de eindgebruiker te helpen d.m.v. schappenplannen vanuit categorie management, lijmcomputer, lijmwijzer en nog veel meer nuttige tips te geven zodat ze hun klus optimaal mogelijk kunnen klaren. Ook ons Bison Informatie Centrum helpt dagelijks mee om te zorgen dat alle vragen die de eindgebruiker stelt of via de winkels binnen komen een passende oplossing en of antwoord te kunnen geven zodat de eindgebruiker geholpen is. Dit geldt ook voor de talloze Bison-video’s die op YouTube terug te vinden zijn om nog extra tekst en uitleg te geven.” “We hebben zes meter staan, dat uiteraard grotendeels is ingevuld met het gangbare aanbod met montagekitten, sanitair- of acrylaatkitten. Als onderdeel van de Intergamma-groep volgen we de assortiments-richtlijnen, terwijl het resultaat daarbij eveneens tot stand VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Thema Lijmen en Kitten.indd 51

51

24-08-20 15:31


100% WATERDICHT AFDICHTEN, BESCHERMEN EN REPAREREN

Niets is vervelender dan een spontane lekkage, helaas komt dit regelmatig voor bij hevige regenval. Met Bison Rubber Seal bescherm je het huis met een 100% waterdichte & duurzame afdichting op basis van rubber. Nu ook verkrijgbaar in koker voor precieze afdichting van (scheuroverbruggende)naden & kieren. • Makkelijk verwerkbaar • UV- en weerbestendig • Blijvend elastisch tot 750% Voor een blijvend elastische, duurzame en waterdichte bescherming van alle ondergronden en materialen binnen –en buitenshuis.

www.bison.nl adv_Bison.indd 3

Ik werk alleen met Bison. 13-08-20 09:09


LIJMEN EN KITTEN

komt in overleg met de industrie. Mooi voorbeeld is de recente introductie van een nieuwe bruislijm. Daar wordt flink aan getrokken, eveneens in combinatie met extra aandacht op de winkelvloer. Zo’n grootschalige introductie is een uitstekend leermoment om de belangstelling in de markt te peilen en kan een opsteker zijn voor meer rotatie in het schap”, reageert Jonker, die niettemin aangeeft dat hij bij klanten behoefte voelt aan goedkopere alternatieven. Zeker een specialty kan fors uitvallen in prijs. Niet iedereen is bereid om meer dan een tientje aan een koker uit te geven.

Overlap De Kluswijs-vestiging in Klundert heeft uit rationalisatie-overwegingen het aantal A-merken in het lijmen- en kitten teruggebracht van twee naar één merk. Daar waar het schap voorheen flink wat overlappingen telde, reageert Frank Hofstede, is dat nu niet meer aan de orde. “Waarom zou je van twee A-merken dezelfde producten voeren met min of meer dezelfde eigenschappen. Dat is dan toch vooral dubbelop en zonde van de schapruimte? Dat we daarnaast nog een huismerk voeren, heeft vooral een referentiedoelstelling, hoewel naar mijn mening ons private label niet onder doet voor het A-merk. Als het huismerk niet naar behoren presteert, moet je het gewoon niet verkopen”, benadrukt Hofstede. Wat betreft navigatie in het schap: hoe goed je dat ook op orde brengt in samenspraak met de industrie, zeker bij een servicebouwmarkt als Kluswijs ligt de verplichting op het bord om de klant afdoende te kunnen ondersteunen. “Negen van de tien keer geeft het advies van personeel de verkoopdoorslag. Als winkel kun je allerlei hulpmiddelen ter beschikking krijgen om het zoekproces te vergemakkelijken. De klant blijft niettemin toch vooral koersen op ondersteuning van medewerkers. Dat heeft met gemak te maken en met een stuk vertrouwen: als klant wil je graag advies van een vakman.”

“Negen van de tien keer geeft het advies van personeel de verkoopdoorslag”

Rudy Breddels, communicatieadviseur Vlot “Een breed uitgevoerd onderzoek bij een 25-tal ijzerwarenspeciaalzaken heeft ons gesterkt in de opvatting dat zowel de bouwprofessionals als de consument zich vooral laat leiden door kwaliteit. Retail heeft weliswaar behoefte aan de herkenbaarheid van een A-merk, maar ziet ook dat de productkwaliteit leidend is ten opzichte van de merknaam. De realiteit is echter dat schappen voor een belangrijk deel gedomineerd worden door merkproducten. Vandaar dat wij dit jaar als Dr. Turbo twee specifieke displayopstellingen hebben ontwikkeld, die op een compact oppervlakte een breed scala aan kwaliteitsproducten tonen. We voeren nu twee dergelijke toonbankdisplays, die je los van elkaar kunt presenteren, maar ook als duo-presentatie kunt tonen. De eerste displayopstelling brengt een diversiteit aan de op Cyanoacrylaat gebaseerde Turbolijm, Turbolijmgel, Reiniger, Primer, Minerale Vulstof en universele reparatiekit. Het tweede display is bedoeld voor de presentatie van borgmiddelen en (schroefdraad-)afdichters. Beide displays samen vormen weer één display. Zo presenteer je op een compact oppervlakte op elkaar aanvullende producten, waarmee je dus ook extra verkoopkansen stimuleert. De displays van Dr. Turbo staan inmiddels o.a. bij Hubo- en Nicovijvestigingen, terwijl een uitgebreidere variant met blisterverpakkingen ook Dr. Turbo heeft twee specifieke geschikt kan zijn displayopstellingen ontwikkeld die op een voor de grotere compact oppervlakte een breed scala een kwaliteitsproducten tonen. bouwmarkten.”

Bewezen kwaliteiten

Cedric Truyens, Senior Brand Manager, Henkel

De laatste die we aan het woord laten, is Maarten Harthoorn, van Enorm Harthoorn in Yerseke. Wat hij signaleert, is dat er inderdaad een proces op gang is gekomen waarbij de vorige generatie montagekitten plaats heeft gemaakt voor de moderne generatie zonder oplosmiddelen of weekmakers. Vanuit milieuoogpunt volkomen begrijpelijk, hoewel Harthoorn het ook jammer vindt dat er afscheid is genomen van kitten en lijmen die kunnen bogen op bewezen kwaliteiten. “We zitten hier in Yerseke, dus aan de Oosterschelde met flink wat plezierjacht. Voor reparaties aan boten heb je speciale producten nodig die zeewater bestendig zijn. Daarnaast is er ook vanuit industriële hoek belangstelling voor lijm- en kit­­ producten, bijvoorbeeld voor het repareren van loop- of transportbanden. Die problemen vragen om specifieke oplossingen, waar ik doelbewust wel een paar producten voor op voorraad heb.”

“In de hoofdtekst spraken we over een soort van trechterproces, waarbij we schapsigining benutten om de klant bij zijn productkeuze te begeleiden. Een recent voorbeeld van deze schapsigning zijn de demobordjes die we ontwikkeld hebben om onze Pattex One For All range te ondersteunen. Via deze bordjes bewijzen we dat je met deze producten de meeste materialen kan verlijmen. Dat laten we praktisch zien met te verlijmen materialen op deze bordjes, zoals hout, metaal, plastic, baksteen en natuursteen. Hiermee overtuigen we de consument dus dat de Pattex One For All de alleskunner is voor de meeste montageprojecten. Hier bovenop tonen we dat deze in verschillende kleuren bestaan en dat de Pattex One For All Crystal 100% transparant is!”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

50-MIX 2020-5_Thema Lijmen en Kitten.indd 53

53

26-08-20 11:09


Consumentendenken drijft innovatie Soudal

‘Samen met retail rotatie verhogen’ Met een ‘consumer oriented

Afgestemd op retailer

approach’ werkt Soudal aan de

De producten die Soudal in de online Kitwijzer aanbiedt verschillen per retailer. “Dat aanbod is altijd afgestemd op het assortiment van de specifieke retailer. Dus als een consument bij Praxis de Kitwijzer raadpleegt, zal er nooit een kit worden geadviseerd die vervolgens niet in het schap te vinden is.” Die afstemming zorgt volgens Van Pol voor gemak voor consument en retailer. “De consument komt beter voorbereid naar de winkel of kan in de winkel heel gericht kijken welk product hij moet hebben. Door de Kitwijzer hoeft de retailer minder tijd in advisering te steken en bovendien hoeft hij ook geen ‘nee’ te verkopen.”

continue optimalisering van het assortiment. Voor welke toepassingen zoekt een consument een lijm, voegkit of isolatieproduct en aan welke eisen moeten product en verpakking daarbij voldoen? Vanuit die consumentengedachte ontwikkelde Soudal recent een nieuwe verpakkingslijn voor de voegkitten en enkele nieuwe producten, met ook voor de retailer bijkomende voordelen. “De voegkitten in mini-uitvoering, onze Blokkenlijm en de Sanitair Premium zijn mooie voorbeelden van productinnovaties waarmee we ons assortiment uitbreiden vanuit die consumentengedachte. Waar ligt hun behoefte en hoe kunnen wij daarin voorzien”, zegt Dorien van Pol, marketing coördinator Nederland. De omslag van ‘productdenken’ naar ‘consumentdenken’ is een aantal jaar geleden ingezet en één van de tastbare resultaten van die koerswijziging is de online Kitwijzer. Van Pol: “Hierin kan de consument snel en eenvoudig het juiste product vinden op basis van maximaal drie vragen. Met dat advies verlaat de klant de winkel dus altijd met de goede kit voor zijn klus.”

Professioneel merk Retailers kunnen door producten van Soudal in hun assortiment op te nemen, een meer ervaren ‘kluspubliek’ trekken. “Van origine is Soudal een merk voor professionals, maar door de jaren heen zijn we ons ook op de doe-het-zelf gaan richten. Wel altijd vanuit de kwaliteit die de prof van ons gewend is. Door onze producten aan te bieden, kunnen retailers een meer ervaren kluspubliek en ook een deel van de (semi-)professionele markt naar hun winkel trekken. En zo dus de rotatie van ons assortiment, maar ook voor andere producten in de winkel verhogen”, zegt Dorien van Pol.

54

Rotatie verhogen Om de winkelpresentatie te versterken werkt Soudal online en via social media aan merk- en productbekendheid. “Onze nieuwe website weet men steeds beter te vinden. De instructievideo’s en uitleg over specifieke toepassingen worden met name goed bezocht. Deze data gebruiken we vervolgens als doorvertaling naar de winkelvloer. Dat doen we bijvoorbeeld door deze toe te passen in onze promo-acties zoals de Soudal Lotto actie, cashback acties of verschillende winacties. Op die manier kunnen we samen met de retail ons assortiment goed promoten.” Soudal was afgelopen voorjaar ook te zien in het populaire tv-programma VT Wonen. Van Pol: “Daarmee hebben we een enorm klus-publiek bereikt. Het programma is met name sterk in het inspireren van mensen en nu weten de kijkers dat men deze projecten onder andere met onze producten kan maken. Dit is dus nog een van onze manieren om klussers, voordat men naar de winkel gaat, aan informatie te helpen. De keuze voor ons merk en een specifiek product wordt zo gemakkelijk gemaakt.”

Training en demo’s Belangrijk binnen het assortiment van Soudal is dat het personeel in de bouwmarkten voldoende kennis heeft om de juiste producten te adviseren. Van Pol: “Goed doorvragen leidt tot een optimaal advies en daarin trainen wij medewerkers van retailers graag.” Ook bezoeken vertegenwoordigers van Soudal daarom graag winkels en open dagen of demodagen van retailers. “Niet alleen helpen dergelijke bijeenkomsten en demonstraties om top of mind te zijn bij de consument en retailer, het persoonlijke contact is bovendien erg waardevol voor onze relatie met de retail en consument.”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

54-MIX 2020-5_CU Soudal.indd 54

24-08-20 15:02


Soudal, Weert, 076.542.49.01, nederland@soudal.com, www.soudal.com

C LO S E U P

Mini-kokers voor de kleine klus Bij veel consumenten liggen ze wel in de kast of gereedschapsschuur: halfvolle kitkokers die na een klus vaak ongebruikt blijven liggen. “Omdat het voegen of afkitten van een bad of douche geen jaarlijks terugkerende klus is, verdwijnt de koker met resterende inhoud uiteindelijk vaak bij het afval. Zonde natuurlijk en belastend voor het milieu bovendien. Daarom hebben we nu mini-kokers met daarin de helft van een normale koker op de markt gebracht”, aldus Van Pol. Met een inhoud van 145 ml in plaats van de reguliere 290 ml of 300 ml is dat vaak voldoende voor een eenmalige klus. “Bovendien past de koker in een gewoon kitpistool en hoeft de consument geen extra uitgaven te doen.”

Mini formaat maximaal resultaat

Schappenplan en second placement Als het gaat om het adviseren van retailers biedt Soudal volgens Van Pol toegevoegde waarde vanuit de opgedane consumentenkennis. “Bij het optimaal inrichten en uitbouwen van schappenplannen adviseren wij heel gericht, onder andere op basis van onze consumentenenquêtes. Zo blijkt dat voor de consument de applicatie belangrijker is dan het merk. Door daar rekening mee te houden in je presentatie, kun je je schappenplan succesvoller inrichten.” Ook op het gebied van second placement denkt Soudal graag mee. “Zo kunnen retailers gebruik maken van onze cross-selling mogelijkheden door bijvoorbeeld voegkitten aan te bieden op sanitair-afdeling. Of door onze Mirror Fix bij spiegels te plaatsen en Bouwlijm bij gipsplaten en isolatiematerialen. Zo maak je het de consument makkelijk en stimuleer je hem om die lijmen of voegkitten meteen mee te nemen.”

Nieuwe look In diezelfde gedachte past ook de vernieuwde look voor de voegkitten van Soudal. “Daarbij hebben we gekozen voor een mix van herkenbaarheid en vereenvoudiging”, zegt Van Pol. Het eigen en kenmerkende Soudal-geel is gebleven, maar veel tekst is

vervangen door pictogrammen. “Ook hebben we de kleurindicatie een prominentere plaats op de kokers gegeven en laat de afbeelding nog beter zien voor welke toepassing de voegkit dient”, aldus Van Pol die de nieuwe look omschrijft als een ‘slimme upgrade van de beloftes op de voor- en achterzijde van de kokers’.

Productinnovaties Enkele nieuwe producten die Soudal dit jaar op de markt brengt komen eveneens direct voort uit het consumentendenken. “Zoals Sanitair Premium, een 100 procent silicone voegkit waarmee sanitair en werkbladen hoogwaardig afgewerkt kunnen worden. Deze kit is extra schimmelwerend en hecht op alle sanitaire ondergronden”, zegt Van Pol. Ook nieuw is de Blokkenlijm. Een alternatief voor de traditionele lijmproducten waarmee (gips)betonblokken verlijmd worden. “Onze Blokkenlijm kan als schuim direct vanuit de bus op de blokken gespoten worden. Het bewerkelijke mixen van de lijm met poeder en water behoort daarmee tot het verleden. Sneller en veel makkelijker voor de verwerker, die bovendien niet met zware zakken hoeft te sjouwen.” Daarnaast presenteert Soudal ook de Multikit 8 in 1. Van Pol: “Een echte alleskunner.”

VA K B L A D M I X N R . 5 2020

54-MIX 2020-5_CU Soudal.indd 55

55

24-08-20 15:02


Gegarandeerde bescherming tegen vochtproblemen Vakmannen en dhz’ers hebben vaak te maken met vochtgevoelige bouwmaterialen in de badkamer. Zonder deugdelijke bescherming van de ondergronden kan schade aan het tegelwerk en aantasting door indringend vocht ontstaan. Om dit tegen te gaan, ontwikkelde Forbo Eurocol het Waterdicht Tegelwerk Systeem, dat inmiddels al zo’n 35 jaar op de markt is. Het systeem is bewezen succesvol, aangepast aan deze tijd en beschikbaar voor zowel de professionele als de incidentele klusser. “De opbouw van het Waterdicht Tegelwerk Systeem vormt een gegarandeerde bescherming van alle soorten ondergronden en rekent voorgoed af met vochtproblemen” zegt Robert van der Laan, Sales Manager Benelux, Product-

groep Tegeltechniek. “Het is bruikbaar op elke ondergrond en voor iedere tegel.”

Vrij van schade door vocht Daarmee kan het Waterdicht Tegelwerk Systeem ondertussen wel een ‘evergreen’ in de bouw genoemd worden. Want aan de opzet is in die afgelopen jaren niet heel veel veranderd, alleen op productniveau

1

2 2 33

1 2

1 31 3

3

1 1 2 2 5 2 2

5

4

6

5 6

5

6

6

3 4

4 5

6 5

4

III

III

III

III

1 2

55 2

“Maar wat je wel ziet veranderen, is dat men vergeten is waarom het systeem destijds op de markt is gebracht”, zegt Dino Brouwer. Hij is Productmanager Tegeltechniek en hij vertelt dat zij destijds de uitvinders waren van het zogenaamde coatband-systeem. “Het systeem zorgt er namelijk voor dat je jarenlang de zekerheid hebt van een badkamer zonder schade door vocht, mits je geen stappen over-

1

55 2 2

zijn enkele aanpassingen gedaan. Zo kunnen bijvoorbeeld de producten al geruime tijd stofarm aangemaakt worden. En het Waterdicht Tegelwerk Systeem van Forbo Eurocol heeft het EC1 PLUS-keurmerk. Dit betekent dat de desbetreffende producten bijdragen aan een gezonder binnenklimaat in de woning.

2 3

3 4

4 5

6 5

V

V

V

V 6

4

6

4

56

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU Eurocol.indd 56

24-08-20 17:41


C LO S E U P

Stap 1: Ondergrond voorbereiden/ afdichten Wil je een optimale hechting van de lijmen en afdichtpasta? Dan is een droge, vuil-, stof- en vetvrije ondergrond noodzakelijk. Met 099 Dispersieprimer strijk je alle vochtabsorberende en enigszins afzandende ondergronden voor. Voor de wand-/vloeraansluiting en de verticale douchehoek(en) gebruik je 685 Eurocoat, waarna de kimband 063 Euroband in de nog natte 685 Eurocoat wordt geplaatst. Het 063 Euroband smeer je hierna dekkend af met 685 Eurocoat. De totale droogtijd? Die bedraagt zo’n twaalf uur. Stap 2: Vochtgevoelige plekken voorbereiden en afdichten Voor het afdichten van kieren – zoals bij de leidingdoorvoeren en een afvoerput – gebruik je 685 Eurocoat. Strijk gipsgebonden ondergronden en hout binnen het sproeibereik (tot 1.10 m uit de douchehoek) voor met 685 Eurocoat. De droogtijd hiervan bedraagt zo’n twee uur. Stap 3: Wandtegels verlijmen Bij het verlijmen van de wandtegels is de

slaat.” Tegelijkertijd constateren ze dat badkamers tegenwoordig ‘halve wellness’ zijn geworden. “De intensiteit is in de afgelopen jaren veranderd en producten moeten daaraan voldoen.”

Overall uniek “Met het Waterdicht Tegelwerk Systeem zijn we overall uniek. Ga maar na: we bieden een uitstekend product, het systeem heeft zich goed bewezen en we bieden kennis aan. Via de chat, met online video’s en op de winkelvloer. Daar zijn we bijzonder in. En wat we zien is dat een dhz-er steeds professioneler wordt. In de afgelopen maanden zijn dan ook veel klussers aan de slag gegaan met hun badkamer. Het is weliswaar een grote klus die zij als dhz-er aanpakken, maar met de juiste voorbereiding en kennis slagen zij daarin. Soms wordt daarbij het leidingwerk

keuze afhankelijk van de wandconstructie en het type tegel. Forbo Eurocol heeft hiervoor verschillende blijvend elastische en vochtbestendige pasta­ tegellijmen in het assortiment. De droogtijd? Die is zo’n 24 uur. Stap 4a: Vloertegels verlijmen De vloertegels verlijm je met 705 Speciaallijm. Daarvoor breng je eerst een gesloten laag aan met bijvoorbeeld een vlakspaan, waarna je nastrijkt met de vertande lijmkam. Stap 4b: Vloertegels in de specie Worden de tegels in de specie geklopt? Voeg dan per 50 kg cement drie kilo 055 Eurodicht aan het aanmaakwater van de specie toe. Voor een goede waterafvoer moet de vloer onder voldoende afschot van 1 cm/m1 aangebracht worden.

Stap 6 en 7: Afkitten Kit de horizontale en verticale in- en uitwendige hoekvoegen, de aansluiting tussen tegelwerk en de naden rond leidingdoorvoeren af met de blijvend elastische, schimmelbestendige 880 Euoseal Silicone. De voegen rondom de afvoerput of drain kit je af met 881 Euroseal PU. De aansluitingen moeten schoon, droog en vrij zijn van voegmateriaal.

Stap 5: Voegen Zowel wand- als vloertegels voeg je met de snelafbindende, waterdichte en flexibele 706 Speciaalvoeg WD of 717 Eurofine WD. Laat bij verlijmde tegels de lijm altijd minimaal 24 uur drogen.

Wanneer je al deze stappen doorloopt, dan ben je ervan verzekerd dat de badkamer of natte ruimte deugdelijk is beschermd tegen schade aan het tegelwerk en waarbij de aantasting door indringend vocht wordt voorkomen.

uitbesteed. En ook professionals weten het Waterdicht Tegelwerk Systeem te vinden. Zij waarderen de voordelen zoals tijds­ besparing, de kwaliteit en de garantie. Het is dan ook heel logisch dat we met dezelfde producten zowel de dhz-er als de professional kunnen bedienen.”

Advies, hulp en bevestiging Daarbij weten zowel klussers als professionals Forbo Eurocol te vinden voor advies of met vragen, vaak via persoonlijk contact. Van der Laan: “Sinds een maand hebben we een chatbox online staan, die enorm veel gebruikt wordt. Op onze website hebben we ook veelgestelde vragen, maar we merken dat klussers toch veel ‘lastminute’ vragen hebben. Via onze chat krijgen ze dan een persoonlijk antwoord of advies. En komen we er echt samen niet uit? Dan sturen we eventueel een vertegen-

woordiger langs, dat gaat overigens altijd in overleg met de dealer. En die ondersteunen we op hun beurt weer met trainingen, schappenplannen en POS-materiaal.” “Het merk Eurocol verkoopt zichzelf goed, we hebben een goede naam en landelijke dekking. Maar vaak zoekt een klant nog de bevestiging van zijn of haar aankoop en die kun je met de juiste kennis makkelijk geven.” Brouwer vult aan: “Met de online video’s kunnen we nu ook heel goed laten zien hoe je het Waterdicht Tegelwerk Systeem moet verwerken. Dat is echt niet ingewikkeld. Bovendien vind je op de verpakkingen ook QR-codes, die naar het stappenplan verwijzen. Een badkamer verander je maar een paar keer in je leven. Dan wil je vooraf wel de zekerheid van waterdichtheid. Dat is namelijk de belangrijkste eigenschap van een badkamer.”

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_CU Eurocol.indd 57

Forbo Eurocol Nederland B.V., Wormerveer, +31 (0)75 627 16 00, www.eurocol.nl, info.eurocol@forbo.com

Stappenplan bij het Waterdicht Tegelwerk Systeem van Forbo Eurocol

57

24-08-20 17:41


Auteur Arjan van Oosterhout

Wat vindt Arjen Bonsing nu?

‘De afstand is alleen maar groter geworden’ Arjen Bonsing drukte de branche in het voorjaar van 2014 hard met de neus op de online feiten; de digitale activiteiten van bouwmarkten bleven achter, terwijl klanten steeds meer online gingen shoppen en webwarenhuizen oprukten. Bonsing miste zo’n beetje ieder besef van urgentie. MIX vroeg de omnichannel retailstrateeg naar de stand van zaken in 2020. De bouwmarkten hebben niet stilgezeten, ziet hij, maar de digitale afstand met collegabedrijven in het buitenland is groter geworden, die met andere branches ook en die met de toonaangevende grote e-commerce spelers al helemaal. ‘De verklaring? Een gebrek aan échte concurrentie.’ ‘Wat jullie doen lijkt nergens op’, was de strekking van het verhaal dat Arjen Bonsing zes jaar geleden hield voor een groep retailondernemers in dhz. Onderwerp: de online activiteiten van de branche. Wie een boormachine wilde kopen, kon zeker zo goed terecht bij bol.com of Coolblue, aldus de retailstrateeg destijds op de MIX Nationale DHZ-Sessie in Maarsen; de toegevoegde waarde van bouwmarkten ontbrak. Bonsing verweet de branche een gebrek aan fundamentele keuzes (zie het eerste stuk van het artikel uit MIX destijds in afbeelding 1). Welke gamechanger zou de boel komen opschudden, de status quo doorbreken?

Het is geen buikgevoel dat Bonsing tot zijn uitspraken brengt, integendeel: hij is bij uitstek datagedreven (zie kader). Voor MIX maakte hij, net als in 2014, een scan van de online dienstverlening van een aantal binnenlandse doe-het-zelf retailers, om die af te zetten tegen branchegenoten in het buitenland en tegen de beste online spelers in de breedte. Wel absolute, maar geen relatieve verbetering De dhz-sites die Bonsing met zijn bedrijf Customer Journey Experts (destijds Shopexperience Consultancy) onder de loep nam, hebben allemaal geïnvesteerd in informatievoorziening. Er is meer productinformatie te vinden, vaak ook reviews en video’s, er zijn meer filtermogelijkheden dan in 2014 en andere opties om tot de juiste keuze te komen. Een absolute verbetering met zes jaar geleden volgens Bonsing: ‘E-commerce is niet statisch en de ontwikkelingen gaan snel, daarom moet je kijken naar de relatieve verbetering. Die zie ik niet. De digitale progressie van Coolblue, bol.com en bijvoorbeeld Albert Heijn is veel groter geweest.’

Koppeling content en commerce Bonsing noemde het online inspiratieniveau van de dhz-retailers in 2014 ‘marginaal’. Hij wees erop dat ze zich te veel richtten op functionaliteit en te weinig op het eindresultaat, te veel op het klussen, te weinig op home improvement. Daarbij, anders dan in het buitenland, te weinig op vrouwen. Ze zouden meer sfeer moeten brengen en geen producten maar verhalen aan de man/ vrouw moeten brengen. Er is wel degelijk wat veranderd, aldus de strateeg: de sites zijn meer content gaan bieden, maar vaak gaat het om content die heel breed online beschikbaar is; het ontbreekt aan differentiatie. Bonsing: ‘Het is wel een leuk marketinginstrument, maar met een instructievideo maak je het verschil niet. Koppelingen tussen eigen content en commerce, zoals Albert Heijn die maakt met Allerhande, zie ik nog maar weinig. Of kijk bijvoorbeeld naar Ikea, dat je meubels virtueel in je kamer laat zetten om ze daarna aan te schaffen. Dan bied je meerwaarde.’

Klusgedreven Volgens Bonsing zijn de Nederlandse ketens wel steeds meer ‘vanuit de klus’ gaan denken, wat ze zelf ook vaak aanhalen: ze maken de beweging van productgedreven naar klusgedreven. Een stap in de goede richting, maar het kan een stuk specifieker. ‘Als je alleen wilt weten wat nou de beste boor is om een veranda 58

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Online-Bonsing.indd 58

25-08-20 14:48


ONLINE

Onder de naam ‘Hubo helpt’ belooft de keten totaaloplossingen op maat.

mee in elkaar te zetten, dan kun je toch nog heel lang zoeken naar een antwoord. Bij de presentatie van die klussen gaat het eigenlijk nog steeds bijna alleen maar over producten. Niet over leasemogelijkheden, niet over financiële dienstverlening, garanties of verzekeringen. Ze bieden wel montagehulp, maar niet de services zoals we ze in het buitenland zien om laagdrempelig iemand in te schakelen voor klushulp. Al maakt Hubo wel een beweging in die richting (zie afbeelding 2, AvO).’ ‘Op de websites van de Nederlandse ketens mis ik ook aandacht voor wie er aan de slag gaat’, vervolgt Bonsing. ‘Coolblue benadert klanten bijvoorbeeld op die manier (zie afbeelding 3, AvO), daar kun je selecteren op het type klusser, waar Home Depot in de VS ook volop mee bezig is.’

gaat het op. Dat Gallisch dorpje uit Asterix & Obelix bood misschien lang weerstand, maar het is uiteindelijk ook door de Romeinen veroverd. Ga maar eens kijken op Amazon.nl, als je daar op “boormachine” zoekt, krijg je nu al meer dan veertigduizend resultaten.’

Platformfocus Wat stellen de buitenlandse ketens daar dan tegenover? Ontzorging vooral. Zo biedt het Britse Kingfisher onder de vlag van B&Q totaaloplossingen aan voor de meest voorkomende klussen. Het Amerikaanse Houzz, een voorloper als het gaat om inspiratie,

Nog niet gedwongen tot actie ‘Basic’ is het digitale niveau van de Nederlandse bouwmarkten anno 2020, constateren Bonsing en zijn team van customer journey experts. Ook in internationaal perspectief. ‘De gevestigde spelers zijn hier gewoon nog niet zo gedwongen tot actie. In food heb je gezien wat er gebeurde toen Picnic de markt op kwam. Pas toen zijn Albert Heijn, Jumbo en andere supermarktketens gas bij gaan geven. In landen als Duitsland en Engeland is het online omzetaandeel in doe-het-zelf een stuk hoger en de concurrentie veel heviger’, verklaart Bonsing. Daar is Amazon al jaren geleden aan de boom gaan schudden. Hier is dat nog niet zo, of lijkt het in ieder geval niet zo. ‘We kunnen ervan uitgaan dat Amazon hier is gekomen (afgelopen maart opende het Amerikaanse bedrijf webwarenhuis Amazon. nl, AvO) om 40 tot 60% online marktaandeel te pakken, want dat doen ze overal. Het kan twee, drie of vijf jaar duren, maar die kant

Bij Coolblue kunnen bezoekers een type klusser kiezen.

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Online-Bonsing.indd 59

59

25-08-20 14:48


W U E I N MAAT

MINI F OR

MAXIM

T A A T L U S E R L A A

Geschikt voor elk kitpistool

Geen verspilling

Voor 12 meter voeg

ADVERT584

12m

Soudal b.v. • Houtstraat 23 • 6001 SJ Weert • T: +31 (0)76-5424901 • nederland@soudal.com • www.soudal.com

adv_Soudal.indd 3

13-08-20 09:10


ONLINE

regelt lokaal mensen die een klus voor je kunnen opknappen, al bemiddelt Amazon met zijn Amazon Services daar ook in. Deze bedrijven hebben wat Bonsing een ‘platformfocus’ noemt: ‘De eenvoudige centrale vraag is: “Waarmee kan ik je helpen?”, vervolgens wordt er toegevoegde waarde geboden.’ ‘Een rol in je leven spelen doen de Nederlandse bouwmarkten nu niet. Daarmee doen ze zichzelf enorm tekort. Waarom zijn ze bijvoorbeeld niet veel eerder begonnen te ontzorgen op het gebied van zonnepanelen, waar Coolblue al lang mee bezig is en wat Praxis nu dan toch ook gaat doen? Waarom kom ik niet in aanraking met oplossingen van bouwmarkten voor thuis­ kantoren? Er zit gewoon geen behoefte of drang achter om de klant centraal te stellen.’

Marge op de schroeven Hier in Nederland ziet Bonsing ‘geen totaaloplossingen, maar halve oplossingen’, zegt hij. ‘Ik las laatst een interview met de Nederlandse directeur van Hornbach, die erkende dat hij de potentie van online “misschien een beetje” had onderschat. Hij had nooit gedacht dat ze ooit gipsplaten zouden bezorgen, wat ze tegenwoordig doen. Logisch trouwens, want waarom kun je wel een wasmachine laten bezorgen, en moet je als klant zelf met gipsplaten lopen zeulen? De directeur haastte zich eraan toe te voegen dat de winkels het belangrijkst zijn en blijven bij Horn­ bach. Die staan centraal, niet de consument. De klant moet eigen­ lijk gewoon maar naar de winkel komen, dat is nog steeds hoe hier wordt gedacht, met nog steeds een grote focus op de producten. Bouwmarkten hebben geen idee van de waarde die een klant vertegenwoordigt, van hoeveel ze dus zouden mogen toeleggen op de levering van een gipsplaat. Terwijl ze zich op die hoofd­ kantoren allemaal wel buigen over de vraag hoe ze twee procent meer marge kunnen maken op de schroeven.’

Distributiestructuur Digitaal opschalen is makkelijker gezegd dan gedaan, erkent Bonsing: ‘De uitdaging is een profijtelijk businessmodel te vinden. Het echte vertrekpunt daarbij kan alleen niet je huidige distribu­ tiestructuur zijn. Kijk naar Inditex, het moederbedrijf van Zara, dat 1.200 winkels gaat sluiten en nadrukkelijk focust op de online ontwikkelingen. Winkelen moet een meer persoonlijke ervaring worden, juist digitaal kan dat goed. Dus geen one size fits all, maar voor jou relevant gemaakt, aangepast op jouw profiel.’ ‘Je ziet dat ook Ikea zich zeer bewust is van het veranderende klantgedrag. Mensen willen gewoon niet altijd naar die grote dozen aan de rand van de stad, dus komt Ikea naar de mensen toe, openen ze kleinere winkels in binnensteden, ook zonder maga­ zijnen. Die producten brengen ze wel naar je huis, daar komt steeds meer technische ontzorging bovenop. Tijden veranderen, consumentenbehoeftes ook.’ Daarmee verandert ook de rol van de retailer, wil Bonsing maar zeggen: ‘Roepen welke blikken verf er deze week weer in de

aanbieding zijn is niet genoeg. Die volumemechaniek is niet meer van deze tijd. Daarbij heeft Amazon toch altijd de laagste prijs. Waarom zou een bouwmarkt altijd maar een bouwmarkt blijven, met al die producten op voorraad? Er wordt nog zo vaak gerede­ neerd vanuit die winkels. Maar misschien heb ik wel behoefte aan een echte kleuradviseur, die bij mij thuis komt. Of aan een vertrouwde expert die mij helpt het beste thuiskantoor te reali­ seren. De tijden dat heel Nederland een Workmate in huis heeft zijn voorbij.’

Fundamentele keuzes De digitale ontwikkeling in de dhz-retail is niet in lijn met die in andere branches, stelt Bonsing vast, doordat de nood nog niet aan de man is, of nog niet tot hem lijkt te zijn doorgedrongen. ‘Dat staat een herdefiniëring in de weg. De coronacrisis (die heeft geleid tot een enorme groei van de online bestedingen in dhz, AvO) maakt de sense of urgency misschien minder, maar de onderliggende ontwikkeling verandert niet. Als de bouwmarkten hun historie, hun winkels en de folder centraal blijven stellen, zullen ze terrein verliezen. Hun vertrekpunt is nu vaak hoe het gisteren was, ze zijn verrast door hoe het vandaag is, en ze hebben geen plan voor wat het morgen moet worden.’ ‘Adapt or die’ was zes jaar geleden de boodschap van Bonsing op die congresmiddag in Maarssen. De bouwmarkten hebben zich sindsdien relatief eenvoudig staande kunnen houden, omdat de echte concurrentie is uitgebleven. Voor scherpe keuzes, zoals Bonsing in 2014 propageerde, is het nog niet te laat. ‘Ik zou de branche willen oproepen om, juist nu ze zowel offline als online grote groei zien, fundamentele keuzes te maken. Goed na te denken over hoe dhzen home improvement eruit zien als je dat baseert op de behoefte en de toegevoegde waarde voor de klant in de wereld van morgen.’

Customer Journey Experts Arjen Bonsing ontleedde meer dan tweeduizend punten op de virtuele reis die webshoppers afleggen bij de aankoop van een product, van het aanmaken van een account tot de informatie­ voorziening tijdens het retourproces. Met zijn Customer Journey Experts legt hij de scores voor bedrijven naast die van concur­ renten in de branche, en/of van best in class e-commerce spelers in andere branches in zowel binnen- als buitenland. Benchmarks van Customer Journey Experts zijn jarenlang gebruikt als input voor de vakprijzen van de Shopping Awards, waar Bonsing alge­ meen juryvoorzitter van is. Op basis van de customer journey analyses heeft hij met zijn collega’s in Barneveld een besturings­ model ontwikkeld, dat aanpassingen en de effecten daarvan in beeld brengt. Daarvoor is een dashboard beschikbaar. Ook bouwde Customer Journey Experts een tool voor ‘journey design’, waarbij de klantreis niet achteraf wordt geanalyseerd, maar bewust vanaf de basis wordt opgebouwd. Meer informatie, onder andere over de quick scans voor dit artikel, is te vinden op www.customerjourneyexperts.com/quickscans-diy. VA K B L A D M I X N R .5 2020

58-MIX 2020-5_Online-Bonsing.indd 61

61

26-08-20 11:10


MuurGlad: eenvoudig een m Met Alabastine MuurGlad kun je zelf eenvoudig een muur

Eenvoudig, strak en snel

glad maken. Vanaf deze zomer biedt de specialist in voor-

Brand Manager Roald Blok legt uit dat alle producten heel gemakkelijk te gebruiken zijn. “MuurGlad is een sneldrogende pasta die direct te gebruiken is. Met de Muurglad roller of spaan breng je het product aan op de muur en met de Muurglad strijker maak je alles eenvoudig glad. Blijft er na drogen een oneffenheid zichtbaar? Dat is geen probleem, dit schuur je heel makkelijk ook weer glad.”

behandelingsklussen een nieuw assortiment gebruiksklare producten hiervoor. Het advies hierbij krijgt een dhz-er met het Alabastine Muurstrakplan; een klusplan op maat. MuurGlad van Alabastine is een bekend concept om muren glad te maken. Het is bijvoorbeeld ideaal om na het afsteken van behang een muur glad te maken of om een structuurmuur weer strak te krijgen. Om in iedere ruimte van het huis MuurGlad toe te kunnen passen heeft Alabastine nu een nieuw assortiment met MuurGlad producten gelanceerd. Vanaf nu zijn vier verschillende producten verkrijgbaar: 1. Rolbaar Geschikt voor lichte beschadigingen en fijne structuurondergronden tot 2 mm, eenvoudig aan te brengen met een roller; 2. Superieur Geschikt voor grovere structuur of beschadigde ondergronden tot 5 mm, zoals bijvoorbeeld granol; 3. Vochtbestendig Geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers. Ook tegels kunnen hiermee glad gemaakt worden; 4. Beton effect. Met deze decoratieve variant creëer je een realistisch beton effect. Verkrijgbaar in vier moderne kleuren.

Compleet concept “We presenteren de vier producten MuurGlad als één concept, waarbij we ons richten op de decoratieve klusser”, vervolgt Blok. “Ofwel: iedere dhz-er die gaat schilderen of behangen gaat voor het beste eindresultaat. Hierbij helpt de juiste voorbehandeling en daarvoor bieden wij de geschikte producten. Naast de vier MuurGlad producten biedt Alabastine ook aanvullende producten, zoals een ontvetter, vulmiddelen en voorstrijk. De handige gereedschapssets maken het concept

“De producten van MuurGlad drogen veel sneller dan regulier stucwerk. Dan moet je vaak meerdere dagen wachten voordat je weer verder kunt met schilderen of behangen. Met onze producten kun je de volgende dag alweer door.”

Eenvoudig zelf jeEenvoudig maken zelf je Eenvoudig zelf jeEenvoudig maken zelf je

maken maken

Beton Effect Vochtbestendig Rolbaar Vochtbestendig Rolbaar Superieur Vochtbestendig Superieur Beton Effect Rolbaar Vochtbestendig Rolbaar Superieur Vochtbestendig Vochtbestendig Superieur Geschikt voor Eenvoudig aanbrengen

GeschiktRealistisch voor Geschikt voor

Realistisch

tot 3 mm Egaaltot maken Gladmaken 5Gladmaken mmtot 2 mm GeschiktRealistisch voor Geschikt voor

Realistisch

VOCHTIGE MET ROLLERRUIMTES

VOCHTIGE RUIMTES MET ROLLER DIKKERE LAGEN

VOCHTIGE BETON EFFECTRUIMTES DIKKERE LAGEN

VOCHTIGE MET ROLLERRUIMTES

VOCHTIGE RUIMTES MET ROLLER DIKKERE LAGEN

VOCHTIGE BETON EFFECTRUIMTES DIKKERE LAGEN

Gladmaken tot 3 mm Gladmaken tot 2 mm Geschikt voor Eenvoudig aanbrengen Gladmaken tot 3 mm Gladmaken tot 2 mm

62

Geschikt voor Eenvoudig Geschikt voor aanbrengen

Gladmaken tot 3Gladmaken mm tot 2 mm Gladmaken tot 5 mm Geschikt voor Eenvoudig Geschikt voor aanbrengen Gladmaken tot 3Gladmaken mm Gladmaken tot 5 mmtot 2 mm

tot 3 mm Egaaltot maken Gladmaken 5Gladmaken mmtot 2 mm

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-_CU Alabastine_2pag.indd 62

25-08-20 16:39


C LO S E U P

Alabastine, Ammerzoden, 073 599 93 05, www.alabastine.nl, info@alabastine.nl

n muur strak maken Bij Alabastine MuurGlad zijn alle producten op elkaar afgestemd om het de klusser zo makkelijk mogelijk te maken: nieuwe heldere verpakkingen inclusief stappenplan, bijbehorende gereedschappen, duidelijke producthandleidingen en handige how-to video’s.

compleet, met herkenbare gereedschappen die door iedere klusser eenvoudig te gebruiken zijn.”

Persoonlijk klusadvies op Muurstrakplan.nl Twijfelt een dhz-er welke toepassing het meest geschikt is om een muur strak te maken? Of weet hij niet hoe hij dit aan moet pakken? Dan biedt het Alabastine Muurstrakplan een persoonlijk klusadvies. “Door drie korte vragen op muurstrakplan.nl te beantwoorden word je stap voor stap geholpen naar een strak eindresultaat. Video’s, afbeeldingen en uitgebreide klusinformatie zorgen ervoor dat je precies de producten selecteert die je voor een klus nodig hebt en hoe je het aanpakt. ”

MuurGlad is inmiddels uitgerold bij de grote ketens. Alabastine ondersteunt de verkoop voornamelijk online, met online banners, nieuwe klusvideo’s en displays in de winkels. “We gaan het complete concept van MuurGlad benadrukken. Onze buitendienst geeft daarvoor de uitleg en kan demonstraties geven op lokaal niveau. Alabastine is het voorbehandelingsmerk voor verf- en behangklussen en daar hoort ook je muur glad maken bij”, sluit Blok af. “Door het strak maken van een muur komt een kleur beter tot z’n recht en is behang strakker. Op een eenvoudige en snelle wijze.”

maken maken Beton Effect Beton Beton Effect Effect Realistisch

BETON EFFECT Egaal Realistisch maken tot 2 mm Realistisch

BETON EFFECT BETON EFFECT Egaal maken tot 2 mm Egaal maken tot 2 mm

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-_CU Alabastine_2pag.indd 63

63

25-08-20 08:27


EPDM op maat van je dak? Altijd een slimme keuze!

EPDM plaatsen gaat snel en eenvoudig. Logisch, want Aquaplan maakt het dak­ membraan in EPDM op maat van jouw dak! Zo zijn er veel minder overlappingen die je waterdicht dient te maken en heb je minder kans op lekkage.

Wat is EPDM? EPDM is een synthetisch rubberen dakbedekking die uiterst geschikt is voor zowel nieuwbouw-als renovatie van bestaande daken. De UV-bestendige folie is bestand tegen extreme weersomstandigheden en blijvend elastisch waardoor het goed bestand is tegen scheuren en barsten. EPDM is bovendien perfect als je regenwater van je plat dak wilt recupereren of een groendak wilt installeren. Een waterdicht resultaat dankzij het FlexiFoil totaalconcept FlexiFoil bundelt vier soorten EPDM-lijm waarmee je altijd zeker weet dat je plat dak klaar is voor minstens 40 jaar waterdicht plezier! Aquaplan heeft het FlexiFoil totaalconcept speciaal voor de doe-het-zelver op de markt gebracht. Zodat iedereen een plat dak tot in de puntjes waterdicht kan afwerken. Met de FlexiFoil oppervlaktelijm verlijm je de EPDM folie aan je dakoppervlak tot 15 cm van de randen. Voordeel van deze lijm is dat je na het aanbrengen van de EPDM-folie nog kan corrigeren tot alles perfect ligt! Met FlexiFoil Opstandenlijm hecht je makkelijk de EPDM-folie aan de opstaande dakrand. Dankzij de handige spuitbus kan je snel en makkelijk werken.

Met FlexiFoil Details & Naden werk je alle dakdetails waterdicht af. Deze lijm hecht het EPDM-membraan zowel op ander materiaal uit EPDM als op alle aluminium dak-accessoires en profielen. Deze nieuwe lijm is ontwikkeld door de R&D-afdeling van het moederbedrijf IKO. Die specialiseert zich in de Hybride Polymeer Technologie. Hiermee zijn meer innovaties in de directe toekomst te verwachten. Als het membraan toch uit meerdere delen bestaat (bv. bij een L-vormig dak), dan gebruik je de FlexiFoil Overlapping, een gebruiksklare zwarte contactlijm voor de overlaps.

Ook voor jouw klanten? Wil je meer weten over ons assortiment? Neem dan contact op met Johan Hamelink - 06 20 62 61 65

Aquaplan helpt je graag Bij Aquaplan zetten we je graag op weg naar een topresultaat. Op www.aquaplan.com vind je dan ook inspiratieblogs, slimme tips en stappenplannen waardoor elke klus eenvoudiger wordt. Deze informatie gaat verder dan louter productinformatie. Ze gidsen je door alles wat je in en om je huis zelf kan doen. Het ideale startpunt om elke klus als een pro aan te pakken.

Aquaplan | Tel.: 00 31 16 846 81 46 | aquaplan.nederland@iko.com | www.aquaplan.com

Ad-EPDM_20200805.indd 1

adv_Aquaplan_Iko.indd 3

5/08/2020 11:29

13-08-20 09:08


ONLINE

Online op zoek naar lijmen en kitten: de cijfers De oriëntatie voor de aanschaf van lijmen en kitten speelt zich niet

Filters binnen lijmpistool

%

alleen in de winkel af, maar ook online. Een van de informatie-

minimale reviewscore

29,0 %

merken

22,1 %

bronnen hiervoor zijn vergelijkingssites. In dit artikel deelt Kies-

sorteeroptie

20,1 %

specifiek zoekwoord

15,7 %

keurig hun data over de online oriëntatie op hun website wanneer

prijs

10,4 %

consumenten op zoek gaan naar gereedschap en zoomen ze in op lijmen en kitten. Op Kieskeurig.nl vergelijken Nederlandse consumenten producten, prijzen en winkels met elkaar. De website telt 170.000 unieke bezoekers per dag, waarvan 92% een aankoopintentie heeft. In deze rubriek deelt Kieskeurig.nl cijfers over de zoek- en koopintentie van de Nederlandse consument. In dit nummer: boormachines.

Bij de merken van lijmpistolen valt op dat Bison voor de meeste kliks zorgt. Merk Lijmpistool

Clickshare Merk 2020

Bison

26,4 %

winkels

2,8 %

Een derde van de geïnteresseerde bezoekers die een filter gebruikt, zoekt een lijmpistool met een minimale gebruikersscore van een 8. Minimale reviewscore

%

8

36,5 %

9

20,6 %

7

19,0 %

6

9,5 %

1

7,9 %

2

1,6 %

3

1,6 %

4

1,6 %

5

1,6 %

Online meest gezocht naar boormachines

Dremel

17,0 %

Steinel

9,9 %

Overig

7,2 %

“De onderstaande clickshare percentages laten zien hoe populair een productgroep was in de afgelopen kwartalen op Kieskeurig.nl”, legt Category Manager Robin Berk uit. “Deze populariteit wordt bepaald aan de hand van het aantal bezoekers die vanaf Kieskeurig.nl doorklikken naar een webshop. Van dit bezoek heeft 92% een aankoopintentie. Een boormachine is duidelijk het gereedschap wat door de Nederlandse consument online het meest wordt gezocht. Lijmpistolen vormen ongeveer één procent van de kliks.”

Bosch

7,2 %

Makita

6,3 %

Zwaluw

3,6 %

Rapid

3,4 %

Merken

%

Pattex

3,1 %

bison

20,0 %

Ferm

3,0 %

bosch

18,2 %

Wanneer er bij de lijmpistolen gefilterd wordt op merk, dan vormen Bison, Bosch en Dremel de top-3.

Wanneer online zoekers binnen de productgroep lijmpistolen verder filteren, dan valt op dat vooral de minimale reviewscore van een lijmpistool als erg belangrijk wordt ervaren. De mening van andere gebruikers wordt daarmee op waarde geschat binnen deze groep.

Productgroepen Klussen

q3 2019

q4 2019

q1 2020

q2 2020

Totaal

Clickshare

Clickshare

Clickshare

Clickshare

Clickshare

boormachine

30,7 %

36,7 %

36,4 %

34,0 %

34,4 %

cirkelzaag

15,2 %

18,2 %

19,0 %

18,2 %

17,6 %

schuurmachine

11,3 %

6,6 %

8,8 %

13,1 %

9,9 %

kettingzaag

4,7 %

4,3 %

4,8 %

2,9 %

4,2 %

multitool

3,8 %

4,2 %

3,8 %

4,5 %

4,1 %

decoupeerzaag

4,0 %

3,5 %

3,1 %

3,1 %

3,4 %

compressor

4,1 %

3,2 %

2,8 %

3,2 %

3,3 %

meet- en ontwerpinstrument

2,8 %

3,5 %

3,0 %

2,7 %

3,0 %

haakse slijper

2,7 %

2,1 %

1,9 %

2,5 %

2,3 %

reciprozaag

1,8 %

1,6 %

1,4 %

1,0 %

1,5 %

lijmpistool

1,1 %

1,8 %

0,9 %

0,6 %

1,1 %

nietpistool

1,1 %

1,0 %

0,9 %

1,1 %

1,0 %

bovenfrees

1,1 %

1,4 %

0,8 %

0,6 %

1,0 %

dremel

16,4 %

steinel

10,9 %

makita

7,3 %

pattex

7,3 %

stanley

5,5 %

rapid

3,6 %

dewalt

1,8 %

einhell

1,8 %

metabo

1,8 %

milwaukee

1,8 %

panasonic

1,8 %

zwaluw

1,8 %

Kieskeurig deelt data In een kennissessie kan Kieskeurig.nl meer inzichten in data delen. Hierbij laten zij verdiepende data zien van oriënterende consumenten op Kieskeurig.nl. U kunt voor zo’n sessie contact opnemen met Kieskeurig.nl.

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Online-Kieskeurig.indd 65

65

24-08-20 15:32


PROFESSIONELE INDUSTRIELIJM EN BORGMIDDELEN!

Professionele Turbolijm, urbolijm, gmiddelen én Reparatiekit atiekit Borgmiddelen in één compact display! Super krachtige borgmiddelen voor het gen of afdichten van hydraulische duurzaam borgen en pneumatische fijn metalen draadverbindingen. Samen p(l)akken we iedere klus op! Dr. Turbo Amersfoortseweg 24-10 | 3951 LB Maarn | T +31 343 21 44 04

www.drturbo.nl

voor online vakinfo met meerwaarde • Het laatste nieuws • Gratis nieuwsbrief • Uitgebreid MIX-archief • Marktdata • Winkelketens Kijk op www.mixonline.nl

66-AD.indd 3

26-08-20 08:43


VA K T U E E L

Zijn de groeiende online verkoopcijfers door COVID-19 blijvend? Data spreken de waarheid. En ja, de COVID-19-crisis heeft invloed op onze online winkelgewoonten. De webwinkels hebben meer kunnen omzetten, maar het is vooral de combinatie van winkel en online verkoop die de sterkste groeicijfers laten zien. Maar de vraag is: is het effect blijvend?

Tijdens de Corona-crisis zochten Nederlanders 52% meer naar dhz-artikelen en dhz-onderwerpen dan voorheen. Ook Harvard Business Review concludeerde in onderzoek dat de lockdown veel effect heeft gehad op online verkopen. Tot slot blijkt uit Forrester onderzoek dat e-commerce het belangrijkste verkoopkanaal is geworden. 50% van de klanten koopt nu online producten die ze nog nooit eerder online hebben gekocht. Met zo’n verschuiving naar online, is een effectieve online commerce strategie essentieel.

Combinatie winkel en online verkopen sterkste groei Consumenten willen het nu thuis comfortabeler en aangenamer maken. In Nederland – waar de winkels openbleven – steeg de omzet in de doe-het-zelfsector met een kwart, wat meteen de grootste groei sinds 2005 was. Over het hele kwartaal was er een groei van 13,6%, berekende het Centraal Bureau voor Statistiek. Het is vooral de combinatie van winkel en online verkoop die de sterkste groeicijfers laten zien. Pure players zagen de omzet in maart 2020 met 24,4% toenemen. De online omzet van de multichannel retailers nam met 35,4% toe (CBS). Kijkend naar de doe-het-zelfsector zien we, daar waar oorspronkelijk ongeveer 85% van elke euro in traditionele retail werd uitgegeven, door de uitbraak van het coronavirus groeiende omzetcijfers in online verkopen. Wie tegenwoordig een product wil verkopen, kan niet meer zonder een online winkel. En vooral, bij het verkopen van je producten zal het straks gaan om wie er het beste in slaagt om de fysieke en digitale wereld met elkaar te verbinden. De meeste van je klanten beginnen hun zoektocht naar producten die ze willen kopen vooral online.

Omarm de mogelijkheden van online verkopen Volgens Wijnand Jongen, CEO van belangenorganisatie Thuiswinkel.org, is de toename van het online shoppen blijvend. “Veel mensen hebben door het thuiszitten het gemak van online shoppen ontdekt en zijn niet meer van plan daarmee te stoppen. Jongen schat dat een kwart van de nieuwe online shoppers blijft. De verwachting is dat een belangrijk deel daarvan behouden blijft. Winkels die de afgelopen periode veel aandacht aan hun webshop hebben besteed, zijn dus de goede weg al ingeslagen.”

Update je customer experience met productinformatie Er is dus een enorme toename is van het totale digitale verkeer. Maar het gaat er natuurlijk om dat je van die ‘kijkers’ kopers maakt. Daar zijn nog veel mogelijkheden voor optimalisatie. Consumenten verwachten nu eenmaal dat je ook in je online winkel een excellente service biedt. Of dat nu gaat over het goed kunnen vinden van je producten, productinformatie van het product goed kunnen bekijken of het bestellen. De fundamentele verandering van winkelen zit in het koopgedrag van consumenten. Winkels zijn ‘the place to be’ om te inspireren, online is er voor de gerichte aanschaf en herhalingsaankopen. We verwachten dat de verschuiving naar online verkopen niet tijdelijk is. Mooi om te zien dat traditionele winkelketens die geïnvesteerd hebben in hun online kanaal nu het meest profiteren. We leven immers in een verbonden wereld. Het gaat nu én in de toekomst vooral om het overbruggen van de fysieke en digitale wereld. Daarom hebben we die GS1 standaarden hard nodig, of dat nu identificatie is of het delen van goede productinformatie. VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Blog-GS1.indd 67

67

24-08-20 15:34


WOW r o t c a F

“Versnippering van budget is zonde”

Kun jij iets vertellen over wie jij bent en wat je bedrijf doet? Iedereen kent de eigenaar van jullie bedrijf maar welke bedrijven zitten er nog meer achter jullie moederbedrijf Talpa Network. Talpa Network is het grootste Nederlandse mediabedrijf dat bestaat uit heel veel verschillende merken op tv, radio, social media, print en zelfs e-commerce. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik gevraagd of we de logo’s van onze merken naast dit interview kunnen weergeven. Zelf ben ik actief binnen Talpa Network Media Solutions; het loket waar je als adverteerder terecht kunt met al je marketing- en communicatievraagstukken. Binnen dit saleshuis zijn alle (media)specialisten vertegenwoordigd zoals client-leads, strategen, creatieven, projectmanagers, etc. Oftewel alles onder één dak om de adverteerdersvraagstukken van A tot Z op te pakken; van haarscherpe definitie van de adverteerdersuitdaging tot een succesvolle creatieve mediaoplossing. Binnen Talpa Network Media Solutions ben ik verantwoordelijk voor alle ‘branded content’-oplossingen die we onze partners bieden. Een goede ‘branded content’-case is voor mij een voor de consument logische integratie van een adverteerder in onze mediamerken, dat kan zowel op tv, radio, print als online.

Kun jij aangeven hoe media hiermee omgaan in deze corona-tijd en merk jij dat er andere creatieve oplossingen worden bedacht?

Voor MIX gaat Frank Heus – op persoonlijke titel – op zoek naar de wow-factor. Naar mensen of bedrijven waar dhz-retail en -industrie echt iets van kan opsteken. Dit keer spreekt hij Dave Kroon van Talpa Media Solutions. Daar spreekt hij over creativiteit in Coronatijden, het bereik van tv-programma’s en het veranderende medialandschap.

68

Net zoals heel veel andere bedrijfstakken hebben wij ook onze manier van werken bijna ‘overnight’ moeten aanpassen aan de gestelde richtlijnen. Zo zijn we geforceerd om met een creatieve blik te kijken hoe we toch onze programma’s kunnen blijven maken. We hebben hierdoor een hele goede programmamix van bekende favorieten en nieuwe programma’s waarvan sommige ook direct inspeelden op de actualiteit van het coronavirus. Vanuit Talpa Network Media Solutions hebben we tijdens de corona crisis proactief onze adverteerders benaderd met een gratis 72-uurs pitch om met creatieve oplossingen voor te sorteren op een relevante plek in de nieuwe 1,5m economie.

Als Talpa Network hebben jullie kennis van radio, tv, online, events en sponsoring van diverse klus- en andere programma’s. Welke positieve effecten kunnen media hebben op je merk, product of bedrijf? Met de reguliere advertentiemogelijkheden die wij bieden zoals printadvertenties, tv-, radio- en digitale commercials helpen wij onze businesspartners hun merken en

VA K B L A D M I X N R .5 2020

68-MIX 2020-5_Wow-factor Frank Heus.indd 68

26-08-20 11:12


WOW- FAC TO R

producten direct onder de aandacht te brengen bij de relevante doelgroepen. Met het ruime portfolio van Talpa Network weten wij iedere doelgroep in Nederland te bereiken. Daarnaast bieden we middels ‘branded content’ de mogelijkheid om je merk onder de aandacht te brengen binnen het Umfeld van onze programma’s. Zo kun je mee liften op de bekendheid van onze merken en gezichten. De verwerking van een merk of product in een programma als VT Wonen heeft geleid tot significante groei van de omzet bij veel van onze partners. Dit blijkt ook uit de langdurige succesvolle samenwerking die we nog steeds met vele van hen hebben rondom dit programma.

John de Mol vertelde in 2019 dat iedereen in Nederland 8,32 uur per dag kijkt of luistert naar social media, TV, Radio, Mobiele telefoon, etc. Hoe zie jij de toekomst op media-gebied? En hoe denk jij dat dit zal zijn voor de merken en fabrikanten tijdens corona en na deze periode? Het coronavirus heeft een enorme economische impact en dat zien wij ook terug in de mediabestedingen van onze businesspartners. Echter weten we ook op basis van tal van studies dat het terugdraaien van de marketingactiviteiten direct leidt tot een daling van de business. Dit maakt de noodzaak om je budget zo efficiënt mogelijk in te zetten. Met andere woorden, aanwezig zijn met je merk op de plek waar ook je doelgroep is. Ondanks dat we een overall daling zien in de mediabestedingen zien we ook dat de daling in de bioscoopreclame en out of home significant groter is dan de daling in bestedingen op radio, tv, print en online. Het consumptiegedrag van tv, radio en online heeft immers helemaal niet of in beperkte mate geleden als gevolg van het coronavirus.

Jij bent zelf een groot klusser en je bent ook zelf regelmatig in de tuin te vinden. Wat vind jij van de gehele dhz-retail in Nederland en wat kunnen de fabrikanten en retailers nog van Talpa Network leren? Zorg dat je opvalt en dat je je onderscheidt ten opzichte van je concurrenten. Kies en claim een positie in de markt. Een extra dosis creativiteit kan hier een grote bijdrage in leveren. Om op te vallen en onderscheidend te zijn komt ook de nodige durf om de hoek kijken. Ik vind Hornbach een goed voorbeeld van een uitgesproken campagne. Daarnaast maken we binnen Talpa Network zoveel mogelijk gebruik van data om onze content zo goed mogelijk af te stemmen op onze doelgroepen. Bij ons heeft ieder merk immers ook zijn eigen doelgroep.

Voor welke markten en doelgroepen is dit interessant? En kun jij eens voorbeelden noemen die de MIX-lezers het wow-gevoel geven? Met ons totale portfolio bereiken we ruim dertien miljoen Nederlanders. In de ochtend via Radio 538 of ‘s avonds op de bank via televisie of online via de mannen van StukTV. Zo is het format VT Wonen een goed voorbeeld waaruit is gebleken dat dit programma een heel goed podium biedt voor partners om hun product of boodschap onder de aandacht te brengen. Dit heeft simpelweg voor Upstairs traprenovatie geleid tot meer verkopen. Om Gamma meer top-of-mind te krijgen bij de doelgroep gelegenheidsklussers hebben wij een succesvolle actie opgezet in de 538-ochtendshow waarin we opriepen je grootste klusblunder te delen. Ik nodig hierbij dan ook iedere lezer uit om zijn of haar uitdaging met ons te delen (briefings@talpanetwork.com) en beloof met een creatieve en spraakmakende oplossing te komen.

Als jij twee maanden in de dhz-retail zou mogen werken, wat zou jij willen veranderen bij de retailers en bij de fabrikanten en waarom? Oei, nu ga ik mij op glad ijs begeven. Het feit dat ik een fervent klusser ben en veel zelf doe in de tuin maakt mij natuurlijk niet per definitie een dhz-specialist. De afgelopen jaren is meer dan ooit gebleken dat stilstand achteruitgang is en dat je allang niet meer krijgt wat je kreeg als je blijft doen wat je deed. Met andere woorden: er moeten dingen veranderen. Met bijvoorbeeld data en inzichten van je klanten moet je opzoek naar nieuwe kansen; onderscheidende proposities, het aanboren van nieuwe markten en het gebruiken van (digitale) technieken. Ik denk dat ik het gedurende mijn 2 maanden verblijf in jullie wereld dus in de hoek van verandering en vernieuwing zou zoeken.

Tenslotte, jij weet wat waar en wanneer het beste scoort. Heb je voor fabrikanten of retailers een tip om voor een leuk bedrag landelijke reclame te kunnen maken? Ik zie nog geregeld zeer versnipperde (lokale) mediabudgetten bij adverteerders. Door deze budgetten samen te voegen hebben we zeer succesvolle multimediaal opvallende campagnes gecreëerd. Op die manier hebben we veel lokale en regionale adverteerders geholpen in groei en landelijke bekendheid. Maar de allerbelangrijkste tip is dat een oriënterend gesprek natuurlijk geheel vrijblijvend is en het bij Talpa Network altijd leuk is. Kom Frank, dan gaan we even kijken in de studio van 538… dat bedoel ik.. leuk!

Wow! Frank Heus heeft een succesvol track-record in dhz-industrie. Wie Heus kent, kent zijn drive en zijn enthousiasme. Voor MIX gaat hij – op strikt persoonlijke titel – op zoek naar de wow-factor.

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX 2020-5_Wow-factor Frank Heus.indd 69

69

24-08-20 15:16


De Malietoren

Postbus 93002 - 2509 AA DEN HAAG

Tel.: 070 - 34 90 749

Willem van Meurs nieuwe voorzitter Vertaz Willem van Meurs (Polvo) is de nieuwe voorzitter van Vertaz. Het daartoe strekkende voorstel van het bestuur van Vertaz werd door de leden unaniem gesteund. Willem van Meurs, in het bestuur van Vertaz sinds 2004 volgt Jacqueline Beer op. Jacqueline Beer maakt deel uit van het bestuur sinds 2007 en is sinds 2013 voorzitter van Vertaz. Jacqueline blijft lid van het Vertaz bestuur. Jacqueline Beer blijft ook voorzitter van de Stichting Covij. Het bestuur van Vertaz ziet er als volgt uit: • Willem van Meurs, voorzitter • Jacqueline Beer • Ard Keller • Mischa Maatkamp, penningmeester • Bas Willemsen • Rien Wisse • Pieter Bram Woltjer De benoeming van Willem van Meurs, de herbenoemingen van de zittende bestuursleden alsmede het aftreden van Jacqueline Beer als voorzitter kregen niet de aandacht die deze in normale jaren gehad zouden hebben. De reden, de Corona-crisis, maakt dit evident maar het doet natuurlijk geen recht aan de waardering voor de inzet van deze mensen, uw collega’s, voor de branche. Voor het belang van de ijzerwaren- en gereedschappengroothandel. Hopelijk komt er weer een tijd dat we dit dunnetjes over kunnen doen!

70

Fax: 070 - 34 90 775

Email: info@vertaz.nl

Vertaz Trendmeter Vanaf Q1 van dit jaar is de rapportage van de Vertaz Trendmeter aanzienlijk verbeterd, deelnemers kregen meer en betere informatie gerapporteerd en hadden meer inzicht in trends, zoals bijvoorbeeld die van de omzet.

Daarnaast is de rapportage over Q2 deels op maandbasis uitgevoerd om in deze bijzondere Corona-periode in detail te kunnen beoordelen hoe bijvoorbeeld de omzet zich ontwikkelt. U kunt tevens in één oogopslag zien hoe de prestatie van uw onderneming zich verhoudt tot die van de markt, uw eigen gegevens worden namelijk aangehouden tegen die van alle deelnemers bij elkaar. Binnen de Vertaz Trendmeter kijken we enerzijds terug naar historische gegevens, daarnaast kijken we ook vooruit en vragen we de verwachtingen binnen onze branche op om die met elkaar te kunnen vergelijken. Uitgangspunt blijft dat u met een zeer geringe inspanning en dat slechts eens per kwartaal toegang krijgt tot uitermate interessante gegevens. Wie wil niet weten hoe zich bijvoorbeeld het omzetverloop, de brutomarge, de loonkosten, de omloopsnelheid van de voorraad zich ontwikkelen? Dat rapporteren we in boeiende ratio’s. Uiteraard wordt alles door Deloitte met een hoge mate van vertrouwelijkheid verwerkt. Kortom, meld u aan en doe mee!

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX_2020-5_Branchepagina_Vertaz.indd 70

24-08-20 15:07


De Malietoren

Postbus 93002 - 2509 AA DEN HAAG

Tel.: 070 - 34 90 749

Fax: 070 - 34 90 775

Email: info@vertaz.nl

PKVW- NIEUWTJES Promotie PKVW Vertaz werkt als het gaat om het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heel nauw samen met het CCV. Jaarlijks doneert Vertaz, net als VHS een bedrag aan het CCV met behulp waarvan het CCV de promotie voor PKVW ter hand neemt. Er vindt met het CCV een intensief overleg en afstemming plaats.

PKVW-Veilig Wonen Dag uitgesteld naar 2021 Het zal u niet zijn ontgaan: de voor dit jaar geplande Veilig Wonen Dag gaat niet door, en wordt uitgesteld naar 2021 (woensdag 21 september 2021). We zullen proberen tijdens deze editie ook een speciale sessie voor de leden van Vertaz te organiseren.

European Focus Day - samen tegen woninginbraak In juni zou net als in 2019 de European Focus Day plaatsgevonden hebben: 1 Europese dag waarop het onderwerp woninginbraken centraal staat. Deze dag is vanwege corona definitief verschoven naar 21 oktober a.s. Deze dag wordt georganiseerd onder leiding van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Gemeenten worden opgeroepen om op die dag iets te organiseren rondom het thema woning­ inbraken. Bijvoorbeeld: een kennismakingsrondje met het buurtpreventieteam, een presentatie door een PKVWbedrijf, een veiligheidsmarkt en ga zo maar door. Er komt ook flyermateriaal en gadgets beschikbaar die op die dag gebruikt kunnen worden. Wellicht een idee om eens te informeren bij úw gemeente wat er die dag, 21 oktober 2020, op het programma staat?

Politiekeurmerk Veilig Wonen 25 jaar Laten we beginnen met het belangrijkste. Het PKVW bestaat dit jaar 25 jaar. Dat is mogelijk gemaakt door de inzet van erkende bedrijven en adviseurs, maar zeker ook door de leden van Vertaz! Natuurlijk zullen we volgend jaar tijdens de Veilig Wonen Dag ook stil staan bij dit jubileum. Wat er nu rondom het 25-jarig jubileum staat te gebeuren: · Er komt een video over PKVW BB over ‘vroeger en nu’ met in de hoofdrol Erik Peters (PKVW-inspecteur bij CB&V) en PKVW-bedrijf Slotenmaker KBS; · Mogelijk lukt het om landelijke bekendheid te genereren.

Malafide slotenmakers De uitzending van 7 april bij Tros Opgelicht?! was speciaal gewijd aan de praktijken van malafide slotenmakers. Door het CCV werd een actieve bijdrage geleverd. Probleem bij dit soort praktijken is dat als een consument eenmaal heeft getekend, erin is getrapt, de politie in feite niet meer kan doen. Er is immers sprake van een overeenkomst. Je recht halen blijkt dan een lastige opgave. Het CCV laat weten dit op een andere wijze te willen aankaarten. Hierover zijn gesprekken gaande met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Natuurlijk hebben zij en ook de landelijke politie aangegeven nog meer te zullen verwijzen naar www.hetccv.nl/vakman, maar de kracht van Google gaan we daar natuurlijk niet mee uit de weg.

Vragen? PKVW is bij CCV in handen van: Susanne Schat, Colin Voetee en Sophie de Clercq Adviseur woninginbraken/Politiekeurmerk Veilig Wonen 06 12061379 Churchilllaan 11, 3527 GV Utrecht Postbus 14069, 3508 SC Utrecht www.hetccv.nl

VA K B L A D M I X N R .5 2020

MIX_2020-5_Branchepagina_Vertaz.indd 71

71

24-08-20 15:07


Effectieve video-skills ĂŠn verstand van DHZ-retail

www.beeldenbouwmarkt.nl EA Beeldenbouwmarkt 1-1_mix.indd 1

27-05-20 12:38


VWDHZ

De VWDHZ behartigt belangen en is spreekbuis van bouwmarkten en dhz-winkels. De leden realiseren jaarlijks een omzet van meer dan € 3 mrd met ruim 18.000 medewerkers. De vereniging volgt de brancheontwikkelingen op de voet.

Handhaven aanvullende maatregelen dhz-branche tegen corona van belang We zien dat het aantal personen dat besmet is met het coronavirus deze zomer weer toeneemt. De persconferentie van Minister-president Rutte en minister de Jonge van 6 augustus jl. wordt vooral gezien als een wake-up call. Er was hoop op een zorgeloze zomer, maar helaas lijkt dit niet helemaal uit te komen. Het virus is volgens de regering namelijk bezig met een gevaarlijke opmars. Het Kabinet geeft aan een tweede lockdown te willen voorkomen. Er zijn op dit moment vier regio’s die reden geven tot zorg: Amsterdam, Rotterdam, Haaglanden en West-Brabant. Daarnaast zijn door de regering een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd en eerdere versoepelingen teruggedraaid. Alhoewel deze maatregelen niet direct van invloed zijn op de dhz-branche, laat het wel zien dat het van groot belang is dat we met zijn alles blijven werken volgens de daarvoor geldende richtlijnen. In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus hebben de leden van de VWDHZ in maart jl. vergaande aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. In korte tijd hebben alle winkels de ‘1,5 meter economie’ ingevoerd. Dit heeft tot gevolg gehad dat, gezien de drukte in de winkels en de omzetcijfers, veel mensen de bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels weten te vinden. We hebben gezien dat mensen die tijd hadden en hebben dat steken in onderhoud en waardevermeerdering van hun huis. Zonder de toegangsmaatregelen zouden de bouwmarkten overspoeld worden. Door de getroffen aanvullende maatregelen konden en kunnen de bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels verantwoord open blijven. Hierdoor blijven producten voor huis

en tuin voor de consument beschikbaar. De bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels leveren producten die, zeker in de huidige situatie waarin een thuis voor elke Nederlander wordt gekoesterd, nodig zijn in onze 1,5 meter maatschappij. Bouwmarkten verkopen essentiële producten die te maken hebben met gas-, water- en lichtvoorzieningen, zoals kranen, leidingen, verlichting, gasslangen etc. Maar verkopen bouwmarkten ook veel hang- en sluitwerk, veiligheidsartikelen zoals CO2-melders, traphekjes, brandblusmaterialen en auto- en fiets­ producten. Onze wens is dan ook om open te blijven zolang de veiligheid het toelaat. Consumenten houden door de getroffen maatregelen toegang tot essentiële producten en tienduizenden arbeidsplaatsen zijn gewaarborgd. Grote waardering gaat uit naar de medewerkers in de winkels. De omzetten waren de afgelopen periode hoger, maar de crisis zal op termijn naar verwachting ook zorgen voor veel minder omzet. De VWDHZ zet zich samen met haar leden in op verantwoord open zijn en continuïteit. Het was en is natuurlijk een megaklus om de hele branche ‘1,5 meter proof’ te maken en te houden. Dit heeft de branche gezamenlijk met vereende krachten opgepakt. De branche roept de klant nog steeds op om niet te komen funshoppen en zich aan de maatregelen te houden. Gezien het toenemend aantal besmettingen blijven deze maatregelen nodig. Als je naar de bouwmarkt of doe-het-zelfwinkel komt, doe dan gericht je aankopen. Koop alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt. Als je niet per se iets nodig hebt, kom op een moment dat het relatief rustig is. Samen klaren wij deze grote klus!

Postbus 182, 2260 AD Leidschendam 070.444.25.87 vwdhz@rndweb.nl www.rndweb.nl

VA K B L A D M I X N R .5 2020

72-MIX 2020-5_Branche-VWDHZ.indd 73

73

26-08-20 11:23


ONDERNEMERSLOKET

De rubriek Ondernemersloket stelt kwesties aan de orde die voor ondernemers van belang zijn. Adviseurs en juristen van INretail geven antwoord en advies. Op vragen en problemen van ondernemers over personeelszaken, juridische kwesties en bedrijfsaangelegenheden. Ook biedt INretail een aantal gespecialiseerde vormen van dienstverlening aan ondernemers, de zogeheten tweede lijn.

NOW II: wijzigingen Sinds 25 juni 2020 is de regeling NOW II gepubli-

Ontslagboete

ceerd. Daarin staan de voorwaarden voor subsidie

De regeling omtrent de ontslagboete is veranderd. Er volgt geen ontslagboete als de werkgever maximaal 19 personen ontslaat. Bedrijven die NOW II ontvangen, krijgen dus geen extra verlaging meer op hun NOW-subsidie als ze werknemers om bedrijfseconomische redenen ontslaan. Wel krijgen werkgevers een correctie als ze werknemers waar ze NOW over ontvangen ontslaan; zie verder. Als een werkgever 20 of meer werknemers wil ontslaan, moet deze daarover afspraken maken met de vakbonden. Als dat niet lukt, krijgt de werkgever wel een ontslagboete van 5%.

uit het tweede noodpakket. Vanaf 6 juli tot en met 31 augustus 2020 kan NOW II worden aangevraagd, ook voor ondernemers die eerder geen NOW I hebben aangevraagd. NOW II lijkt erg op zijn voorganger: werkgevers die te maken hebben met tenminste 20% verwacht omzetverlies, kunnen bij UWV een subsidie voor deze periode aanvragen ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies. UWV verstrekt een voorschot van de subsidie (80% van het bedrag). Achteraf wordt vastgesteld wat het daadwerkelijke omzetverlies is geweest en of sprake is van een daling van de loonsom in de referteperiode. Hieronder wordt ingegaan op de regeling en de wijzigingen ten opzichte van NOW I.

Loonkosten Anders dan onder NOW I ziet de loonkostensubsidie van NOW II op 4 maanden en ziet in principe op de maanden juni, juli, augustus en september. Als refertemaand geldt de maand maart 2020. De vaste (forfaitaire) opslag wordt verhoogd van 30 naar 40 procent.

Omzetdaling Voor de omzetdaling kan worden gekozen voor een van de volgende periodes: • Juni, juli, augustus en september • Juli, augustus, september en oktober • Augustus, september, oktober en november De omzet in de periode wordt vergeleken met de gemiddelde omzet over deze 4 maanden in 2019. De ondernemer die voor de tweede keer een beroep doet op de NOW moet de omzetperiode laten aansluiten op de periode gekozen in het eerste tijdvak NOW I. Voor NOW geldt dat subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis ontvangen als omzet meetellen.

74

Scholingsplicht Een nieuwe voorwaarde is een inspanningsverplichting voor werkgevers om hun werknemers te stimuleren om aan bij- of omscholing te doen. Dit pakket moet nog nader worden uitgewerkt. Het pakket bestaat uit ontwikkeladviezen en online scholing, met een focus op arbeidsmarktrelevante loopbaanstappen.

Geen dividend of bonussen uitkeren aan bestuur en directie of eigen aandelen inkopen Ook een nieuwe voorwaarde is dat een bedrijf of groep bij een beroep op NOW II geen dividend of bonussen mag uitkeren aan bestuur en directie of eigen aandelen mag inkopen over 2020. Dit moet bij aanvang verklaard worden. Deze voorwaarde geldt alleen als de subsidie €125.000 of meer bedraagt of een voorschot van €100.000 of meer wordt ontvangen. De voorwaarde ziet niet op dividend, bonussen en aandelen over 2019. Ook bonussen aan personeel in verband met bijvoorbeeld verkoop (variabele beloning) vallen hier niet onder. Onder bonussen worden zowel winstdelingen als andere bonusbetalingen verstaan. Leden van INretail kunnen bij vragen over dit onderwerp contact opnemen met Ondernemersservice van INretail via 088-9730600 en info@inretail.nl.

Arnhemse Bovenweg 100 3708 AG Zeist 088.973.06.40 info@inretail.nl www.inretail.nl

VA K B L A D M I X N R .5 2020

73-MIX 2020-5_Branche-INretail.indd 74

26-08-20 11:24


Verfgereedschappen Voor alle lakken en muurverven Compleet aanbod in ĂŠĂŠn meter Zeer hoge rotatie Vernieuwde kwaliteit Meer klanttevredenheid

Meer info? sales@orkla.eu Naamloos-7 1 adv_Orkla House-Anza.indd 3

19-05-2020 11:24 13-08-20 09:20


Uw partner in hand-, tuin-, elektrisch gereedschap, machine toebehoren, chemie, schildersbenodigdheden, auto-, fiets accessoires, persoonlijke beschermingsmiddelen...en nog veel meer!

Een totaal leverancier met meer dan 150 merken en 250 jaar ervaring... een kleine greep uit onze merken

VERKOOP@SIEBENTOOLS.NL Naamloos-2 1

T.020 4800 700

WWW.SIEBENTOOLS.NL 11-05-20 10:16