Page 1

vakblad voor de doe-het-zelf- en ijzerwarenhandel

100e jaargang, nummer 1 - januari 2012

111.136 Cover1 Mix.indd 1 Naamloos-4

21-12-11 18-01-12 10:46 12:17


STRYP IS EEN MERK VAN THR B.V. WWW.THR.NL

Wonderlijk. Een kwast met ergo gel pad technologie. Die zich helemaal vormt naar de hand van de schilder. Met een ultra lange levensduur. Stryp introduceert, als eerste, schildersbenodigdheden die ĂŠcht voldoen aan de norm van de meest veeleisende doe-het-zelver. Stryp. Painting innovation.

Duurzaam - Ergonomie - Resultaat

020_Stryp_goed 3 8 ter hoeven.inddnieuws_Adv_staand_WT3.indd 1

10-01-12 17:08 09:07 12-01-12


INHOUD www.mixonline.nl

Officieel orgaan van Vertaz en de International Federation of Hardware Associations (IHA) waarin tevens opgenomen mededelingen van het Verbond van Nederlandse Tussenpersonen (VNT)

FORMULES

Einde van het poldermodel? Het vertrek van topman Willem Marcelissen bij Praxis begin december kwam als een grote verrassing. De officiële reden was een verschil van inzicht. Tegelijkertijd klinkt in de wandelgangen van de branche het ongenoegen over de werkwijze aan Maxeda’s onderhandelingstafel. Een toevallige samenloop van omstandigheden?

4

BRANCHEMIX Nieuws en actualiteit uit de branche

5

FORMULES Maxeda: voorbeeld moderne dhz? DMG: ‘Ondernemer, ga multichannel’ Stand van Zaken MIX 100 JAAR De geschiedenis van de dhz-formules

13 FORMULES

“Ondernemer, ga multichannel!’ Tijdens de jaarvergadering van de DMGleden presenteerde directeur Frank van der Linden de toekomstvisie van de organisatie. De klant wordt grilliger dus is het belangrijk om hem centraal te stellen en hem serieus te nemen. “Je moet opvallen, dat is onze boodschap. We moeten van productdenken naar conceptdenken toe.”

16

MIX 100 JAAR

VOORWOORD

VAKTUEEL Hans Biesheuvel: ‘Winkelruit verliest vaak van het beeldscherm’ GS1: ‘Verduurzaming niet op het tweede plan’ Branchenieuws Vertaz

16 18

20

24 29 42

COLUMNS Berry van Oosterhout

26

Albert Top

39

CONJUNCTUUR Periode 11: sombere consumenten Omzet detailhandel oktober gekrompen

27

COLLEGA’S Karwei Bodegraven: ‘De formule genereert traffic, ik zorg voor de toegevoegde waarde’

28

30

Doe-het-zelf: struggle for life

MIXTHEMA

Vakblad MIX bestaat dit jaar 100 jaar en dat laten we niet stilletjes voorbijgaan. In elke editie duiken we terug in de tijd, te beginnen met het komen en gaan van formules en samenwerkingsverbanden in dhz. Over opvallende nieuwkomers en opmerkelijke afvallers.

E-GEREEDSCHAP Kracht vs. gemak Productnieuws

34 36

FIETS/AUTOMOTIVE Thuis in de bouwmarkt

38

CLOSE UP Voor Weber liggen er nog genoeg kansen in de markt

41

PRODUCTMIX Nieuw in de schappen

43

COLOFON JAARAGENDA MIXMEMO

48 47 50

20

j a n u a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

Inhoud.indd 3

13

3

18-01-12 11:48


Ketens in Kaart Overzicht van ca. 65 winkelketens, inkoopgroepen en franchise-organisaties in dhz, ijzerwaren/gereedschappen, vbs, tuincentra, bouwmaterialen en perifere dhz. Plus actuele branchecijfers van GfK.

Nu ook als abonnement! Voordeliger actueler

NAW-gegevens Sleutelfunctionarissen Organisatievorm

Inkoopvrijheid Assortiments-samenstelling Landelijke dekking Toetredingsvoorwaarden Vestigingsplaatsen

Fax deze bestelbon naar MIXpress: 073.503.81.53 Ja, ik bestel:

Bedrijfsnaam:

......................................................................

Abonnement*

Naam:

...............................................................................

Nu voordeliger ĂŠn altijd up to date

Straat:

...............................................................................

Basispakket inclusief ordner: e 85,-

Postcode/Woonplaats:

Halfjaarlijkse update: e 48,-

Telefoon:

Los exemplaar: e 118,-

Datum:

Prijzen zijn exclusief BTW en verzendkosten. * Abonnement geldt voor minimaal 1 jaar.

Naamloos-2 36

.........................................................

...........................................................................

..............................................................................

Handtekening:

....................................................................

17-08-11 09:41


V o o r w oord

Nieuwe ronde, nieuwe kansen? Nieuw jaar, alle tellers weer op nul. En ons stinkende best doen om de consument te verleiden zijn geld aan dhz-artikelen te besteden. Zoals u weet ben ik geen voorstander van het botte prijswapen. Inspiratie, verrassing, beleving en slimme samenwerking zijn volgens mij betere instrumenten. Of klantgerichte marketing. albert Heijn gaat nu eindelijk de schat aan consumentendata uit zijn bonuskaart benutten. door klanten specifiek aan te schrijven. Zit daar geen rek in? Of je nu een kleine winkelier bent, of je klanten de kluskaart van je keten aanbiedt. kijk eens naar het potentieel van je ‘kaartenbak’. Samenwerken met leveranciers biedt ook kansen. als vakjournalisten spreken we de industrie heel regelmatig. En van hen horen we vaak dat de bouwmarkten het spel aan de achterzijde (inkoop) heel scherp spelen. Maar aan de voorkant (verkoop) totaal geen idee hebben. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Terwijl de industrie staat te springen om samen de consument te enthousiasmeren, zegt ze zelf. Maar dan moet je als retailer wel eerlijk met ze samenwerken. En niet zoals de angelsaksische ketens als b&Q/Castorama het schijnen te doen. Ik chargeer: ze zien hun winkel als een medium en verkopen hun schapruimte aan de hoogste bieders onder hun leveranciers. Op basis van een plan voorspellen die rotatie, volume en rendement. als ze dat halen, spint de retailer daar garen bij. de fabrikant mag blij zijn met de uitgekauwde condities en het volume dat hij gehaald heeft. Maar als zijn prognose niet uitkomt, is hij de sigaar. dan dient hij de retailer een fikse boete te betalen en soms zelfs nog te compenseren voor gederfd rendement. En krijgt hij onderweg vaak ook nog fikse financial compensations voor van alles en nog wat. Onverbiddelijk af te tikken voor het einde van het boekjaar. deze praktijken lijken ook overgewaaid naar Nederland, zo horen we uit de industrie. Onder invloed van de britse leiding van Maxeda-dIY, vertelt men ons. angstvallig anoniem of uitsluitend off the record. In ons artikel over het britse inkoopmodel richten we de aandacht op deze inkooppraktijken. als u zich als retailer straks afvraagt waarom de concurrerende keten toch al die leuke acties heeft, en u niet? dan weet u waar het aan ligt. En als u als fabrikant denkt, ik zing dit wel uit tot de britten straks weg zijn? dan vergeet u dat daarna misschien wel Fransen komen. Of dat ze in leusden ook niet gek zijn…

Marc Nelissen Reageren? Mail mn@mixpress.nl

branchemix_6pag.indd 5

Branchemix

Feestelijke Formido Franchisedag Medio december 2011 vond de jaarlijkse Formido Franchisedag plaats. “Een goede traditie om aan het eind van het jaar terug te blikken, de klokken gelijk te zetten en de plannen voor komend jaar te presenteren”, vindt Jan van den Ham. de dag begon met de jaarvergadering. “Het is een moeilijk jaar voor dhz geweest. We zijn dan ook erg trots dat de vergelijkbare franchisewinkels voor de meerderheid een omzetplus behaalden. We hebben hard aan de formule gewerkt en het resultaat mag er zijn.” Tijdens de jaarvergadering werden ook de assortimentsplannen toegelicht en bekeken hoe de plannen van vorig jaar hebben uitgepakt. lisette akkerman, manager marketing & communicatie, ontvouwde de communicatiestrategie voor de komende jaren. Zo worden de folders, de communicatietaal en de vormgeving aangepast. Ook is er vanaf januari 2012 een nieuwe payoff: Huis, Thuis, Formido. Formido Uden werd verkozen tot beste Formido deco bouwmarkt van 2011. de jury roemde vooral de klantvriendelijkheid, het vakkundige personeel, de uitstekende service, het uitgebreide assortiment en de extra lokale acties van de Udense vestiging. Trotse eigenaar Wil Clevers ontving naast een trofee en een oorkonde ook een cheque ter waarde van € 2.500. “deze gaan wij besteden aan een leuk uitje samen met onze medewerkers. In een rumoerig jaar konden wij dankzij hen toch sterk blijven presteren”, aldus Clevers. Hans kazan motiveerde de franchisenemers met zijn speech en de dag werd feestelijk afgesloten met het Jaarfeest. de feestgangers werden onder meer verrast door optredens van Meike van der veer, karin bloemen die zelfs een Formidolied had geschreven voor de gelegenheid en als klap op de vuurpijl ‘huis’artiest Jannes. van den Ham kijkt tevreden terug op de Franchisedag. “Het aardige van die feesten is dat Formido dan echt een grote familie is en dat geeft energie.” Enkele weken later koos Formido ook nog de ‘leverancier van het jaar’. dat werd Interfer.

Karwei-klanten naar efteling buddy Strijdonck uit Hoofddorp is 1 van de 129 winnaars van een overnachting in het Efteling Hotel. In samenwerking met de Efteling organiseerde karwei een actie. bij elke bouwmarkt maakten de klanten kans op een overnachting voor twee volwassenen en twee kinderen. buddy Strijdonck ontving de prijs uit handen van bouwmarktmanager Gert klein van karwei Hoofddorp. (bron: dichtbij.nl)

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

5

18-01-12 12:35


Beste van europa Intratuin heeft in Parijs de Graines d’Or Trofee 2011 gewonnen. deze vakprijs voor Europese tuincentra geldt als een erkenning op het gebied van innovatie in het assortiment, winkelconcept en marketing. “In de eerste plaats zijn we trots op onze franchisenemers en medewerkers”, zegt manager operations Peter Huijsmans. “deze prijs bevestigt dat we ook op Europees niveau verschil maken met onze formule.” de Trofee is aangedragen door een professionele jury, bestaande uit onder meer journalisten, leveranciers en bloemenexporteurs. dit jaar werd de prijs voor de 26e keer uitgereikt.

135e deelnemer Uw Groene Vakwinkel

Firma Onrust uit drouwenermond trad onlangs toe tot de Uw Groene vakwinkel-organisatie. deze winkel met een vvo van 3.000 m² is bekend in de wijde regio en heeft onder meer een enorme kledingafdeling. binnenkort wordt er naast tuin & park, ijzerwaren en gereedschappen ook gestart met de verkoop van diervoeders en –accessoires. Het verkoopteam bestaat uit vijf enthousiaste mensen. de keten organiseerde het afgelopen jaar geen huisbeurs, maar wel twee contactavonden voor deelnemers en nieuwkomers. Zo’n 200 UGv-deelnemers brachten een bezoek aan de nieuwe winkel in den Ham en in IJsselstein. beide avonden waren er ook zo’n dertig leveranciers aanwezig. In Wachtum en Slootdorp openen twee nieuwe winkels in februari.

hornbach wint klachtaward Hornbach heeft in 2011 elke klacht die via klacht.nl binnenkwam, opgelost. Met het oplospercentage van 100% won de bouwmarkt de klacht.nl-award voor 2011 in de categorie bouwmarkten. Op klacht.nl kunnen klanten hun klacht of suggestie aan bedrijven doorgeven. deze bedrijven kunnen daar dan weer op reageren. Michel van Slingerland, marketingmanager bij Hornbach, relativeert de prijs. “Natuurlijk is iedere klacht er één te veel. alle klachten die we ontvangen, nemen we serieus. Of deze nu online of via de vestigingen komen. Nu is het zaak ervoor te zorgen dat Hornbach helemaal niet meer terugkomt op klacht.nl.”

Ferney en Veris: schouder aan schouder Ferney Group, bouwCenter en Imabo gaan een strategische samenwerking aan. daartoe tekenden zij onlangs een overeenkomst. de samenwerking is vooral gericht op de versterking van de marktposities van de wederzijds aangesloten leden door concentratie van de inkoopkracht van beide partijen. daarnaast biedt het de bij veris aangesloten Imabo- en bouwCenter-ondernemers de mogelijkheid om te beschikken over de private labels van Ferney Group (kelfort, Oxloc en Ironside). deze samenwerking is een nieuwe stap in de convergentie die gaande is in de bouwgroothandel. bouwmaterialenhandel, houthandel en ijzerwarenhandel vloeien meer en meer in elkaar over of werken op een of andere manier samen. kijk maar naar voorbeelden als Stiho’s bouwplein of Ceintuurbouwbaan. de samenwerking tussen veris en Ferney krijgt niet alleen gestalte op inkoopvlak. Op korte termijn zal binnen enkele vestigingen van Imabo en bouwCenter een nieuw concept ijzerwarenshop worden ingericht; op basis van de opgedane ervaring zal dit concept worden uitgerold over de andere bouwmaterialenhandels van de veris-aandeelhouders. Ferney stelde haar private labels eerder ook al ter beschikking aan de leden van Nicovij. Huurman toen: “Onze private labels zijn uitgegroeid tot private brands en groeien met dubbele cijfers. Onze leden zijn er dus heel blij mee. logisch dat sommigen moesten wennen aan het idee dat straks ook Enorm kelfort, Oxloc en Ironside kan voeren. Maar dat is nu eenmaal de consequentie van de strategische keuze voor samenwerking. bovendien kunnen we voor een goede toekomst van de merken niet achteroverleunen. Ze hebben nu een inkoopvolume van e 25 mln, maar dat moet verder groeien. En dat kan als Nicovij/Enorm het ook opneemt.”

rapport over kleurtrends Sigma Coatings heeft de (kleur)trends voor de komende jaren op een rij gezet. volgens Sigma bepaalt de hang naar het zintuiglijke, traditionele, persoonlijke, duurzame, positieve en ruimtelijke de toekomst. Onlangs kwamen de kleur- en materiaalexperts van moederbedrijf PPG bij elkaar om de trends te analyseren en te vertalen naar kleurpaletten. de bevindingen van de experts zijn weergegeven in een rapport dat een blik in de toekomst en bijpassend kleuradvies moet bieden.

cor Paint en driessen naar Thuisin Per 1 januari 2012 verhuisde Cor Paint uit venray van verf en Wand naar Thuisin. Ook driessen Interieur maakte een overstap van deco Home naar Thuisin. Eerder zette Rob besselink al zijn handtekening onder een Thuisincontract, waarmee hij zijn vertrek bij deco Home bezegelde. Mede door de komst van deze vbs-winkels begint Thuisin 2012 met 21 vestigingen, een stijging van 3 ten opzichte van januari 2011. 6

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

branchemix_6pag.indd 6

18-01-12 12:35


Branchemix

over de grenzen niet alleen in ons landje beweegt de dhz-branche, ook buiten onze landsgrenzen mag je spreken van een levendige sector. daarom blikken we maandelijks over onze ‘eigen’ horizon heen met berichten over de ontwikkelingen elders. reorganisatie Het gaat al een poos niet goed met Praktiker. Terwijl het merendeel van de duitse collega’s met positieve resultaten pronkt, zit Praktiker toch al maanden in de hoek waar de klappen vallen. dus besloot de raad van bestuur tot een ingrijpende herstructurering waarmee de komende drie jaar € 300 mln gemoeid is. de directie wil haar twee formules, Praktiker en Max bahr, versterken. bij Praktiker moet de mondige consument nog beter zelf zijn weg kunnen vinden in een aanbod dat aantrekkelijk geprijsd is. bovendien wordt het huismerk Praktiker nog sterker gepositioneerd als ‘slimme keuze’. Max bahr zal zijn dienstverlening verder gaan uitbreiden. de organisatie wordt ingedikt. daarbij wordt gedacht aan een gemeenschappelijke centrale in Hamburg en een verdere stroomlijning van de vestigingsplaatsen en de buitenlandse expansiepolitiek. vestigingen die niet renderen en waar de toekomstperspectieven ook niet rooskleurig zijn, worden geslo-

ten. Concreet betekent dat dat de directie zo’n 15% van de 236 bouwmarkten serieus onder de loep gaat nemen. In het buitenland staakt Praktiker haar activiteiten in albanië, terwijl in de Oekraïne een drietal winkels in de etalage worden gezet. bestuursvoorzitter Thomas Fox: “Uiteindelijk zullen deze maatregelen ertoe leiden dat Praktiker over twee jaar weer een gezonde onderneming is.” Overigens, ook in de directie zal het mes worden gezet.

Virtuele tevredenheid de directie van Baumarkt direkt, de virtuele bouwmarkt waarmee bezoekers aan de Nationale dHZ-Sessie vorig jaar konden kennismaken, toont zich uitermate tevreden met de resultaten in het lopende boekjaar. bedrijfsleider Stefan Ebert rekent, na het recordboekjaar 2010/2011, met een verdere groei van rond de 5%. “Opvallend succesvol zijn de segmenten Tuinmeubels en verwarming. Hierin zij we marktleider binnen ons soort winkels.” de virtuele winkels hebben bij

onze oosterburen de wind in de zeilen. Onderzoek van Research Now wijst uit dat duitse klanten steeds vaker digitaal shoppen en ook meubels, keukens, apparatuur en woonaccessoires via webshops kopen. In het derde kwartaal explodeerde de omzet in inrichtingsproducten naar € 600 mln. als hoofdreden geven de klanten het aantrekkelijke prijsniveau op. Het gemak van het 24/7-winkelen, een grotere keuze en een snelle levering binnen 48 uur worden in deze volgorde als criteria gewaardeerd. En de eigenlijke winkel voelt de concurrentie aan den lijve. 37% van de ondervraagden gaf aan dat ze zich in de ‘gewone’ winkel lieten adviseren om vervolgens voordeliger via het web te bestellen.

Succesvol derde kwartaal hornbach In de eerste drie kwartalen van 2011 heeft de hornbach-groep

een omzetstijging geboekt van 6,6% tot € 2,58 mrd. In dezelfde periode groeide het bedrijfsresultaat met 12,8% tot € 191,2 mln. de keten heeft deze groei vooral te danken aan de bouwmarkten en tuincentra in duitsland, die met een like-for-like omzetstijging van 6,0% ver voorblijven op de markt. door deze positieve ontwikkeling kon de keten zijn eigen vermogen verbeteren. afgelopen 30 november was dit eigen vermogen voor het deelconcern ‘bouwmarkt’ 47,5% en voor de totale Hornbach-groep 44,8%. “Tot nu toe hebben de slechte berichten over de Europese staatschuldencrisis blijkbaar nog geen invloed gehad op het consumentenvertrouwen van de duitse huizenbouwers, doe-het-zelvers en tuinliefhebbers. Integendeel, de woningbouw- en renovatiemarkt functioneren hier goed”, aldus Hornbach-directievoorzitter albrecht Hornbach.

dmG-formules steunen oxfam novib

wehkamp hoopt op verkoop in 2012

als bedrijvenambassadeur steunen de dMG-formules deco Home en verf & Wand het werk van Oxfam Novib. deze stichting werkt aan een wereld zonder armoede en met gelijke kansen voor iedereen door kansarme mensen toegang te geven tot microkrediet. “Wij vinden het als bedrijf belangrijk om niet alleen goede diensten te leveren, maar ook bij te dragen aan een wereld zonder armoede”, vertelt dMG-directeur Frank van der linden. “Oxfam Novib helpt ons om ons ambassadeurschap en onze maatschappelijke betrokkenheid naar buiten toe uit te dragen.”

de moeder van webwinkel Wehkamp, RFS Holland Holding, wordt dit jaar via een veiling verkocht. Enkele maanden geleden stelden bronnen rond het verkoopproces namelijk nog dat een verkoop nog niet plaats zou vinden, vanwege het slechte economische klimaat. Zakenbank Credit Suisse heeft afgelopen zomer nog verschillende ‘strategische opties’ bekeken, omdat meerdere partijen geïnteresseerd zouden zijn. RFS heeft inmiddels potentiële kopers een informatie memorandum gestuurd, zo meldde een woordvoerder van Wehkamp in het Financieele dagblad. Hiermee kunnen ze een indicatief bod doen, waarna RFS met de bieders in gesprek gaat en ze meer inzicht in de boeken geeft. Welke partijen dit zijn, wilde de woordvoerder niet zeggen. afgelopen jaar boekte RFS Holland met een omzet van € 488 mln een groei van meer dan 10%. volgens topman Paul Nijhof moet deze dubbelcijferige groei aanhouden. j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

branchemix_6pag.indd 7

7

18-01-12 12:35


m e nSe n

Bison adopteert bisons

Op 1 februari zal wilfred Steeman zijn functie als Regional Sales director benelux van bosch neerleggen. Steeman vertrekt naar Singapore, waar hij een andere functie zal gaan bekleden binnen het bedrijf. Stefaan Bourgonjon zal zijn functie overnemen. bourgonjon heeft al vele jaren ervaring met de afdeling powertools van bosch. henk Sterk is de nieuwe algemeen directeur van intratuin holding B.V. In deze functie is Sterk verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing, het verstevigen van de marktpositie en de strategische en formuleontwikkeling van Intratuin. Hij was al op interim basis actief sinds juli 2011, maar is nu officieel benoemd door de Raad van Commissarissen.

TBi holdings B.V. in Rotterdam gaat zijn Raad van bestuur versterken met aarnout Voogel. de 47-jarige voogel zal vanaf 1 februari verantwoordelijk zijn voor de portefeuille Financiën en ICT. Hij vervulde hiervoor uiteenlopende financiële en directiefuncties bij diverse bedrijven. richard Geraerts is de nieuwe voorzitter van Natuvent. de stichting geeft als onderdeel van de vla (vereniging leveranciers luchttechnische apparaten) voorlichting over de juiste toepassing en omgang van natuurlijke ventilatiesystemen in zowel woningen als gebouwen. Gerearts: “als voorzitter en afgevaardigde van Natuvent binnen de vla is het mijn bedoeling om te kijken hoe we met onze stichting een meer dominante positie kunnen gaan bekleden in de ventilatiewereld.” nicovij heeft Godfried Beurskens toegevoegd aan het regiomanagement. beurskens heeft ruime ervaring met het adviseren van ondernemers in het Mkb. Zijn expertise wordt ingezet om de service naar leden toe op een hoger plan te tillen. michel Kalis, commercieel directeur van Velux, is gekozen als nieuw bestuurslid van Stichting Living daylights. de stichting promoot een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. velux is sinds 2004 donateur van living daylights.

Gamma amersfoort vernieuwd de Gamma-bouwmarkt in amersfoort is aangepast naar de nieuwe Gamma-formule waarin beleving, gemak en plezier centraal staan. veertien december opende de vernieuwde bouwmarkt zijn deuren. Speerpunten van de vernieuwing zijn onder andere een verfplein, een ruime sortering wand- en vloertegels en een assortiment kant-en-klare, op maat gemaakte, raamdecoratie. 8

de bisons van diergaarde blijdorp in Rotterdam zijn geadopteerd door de gelijknamige leverancier van oplossingen voor lijmen, afdichten, smeren en solderen. de overeenkomst die op 1 december 2011 getekend werd, is onderdeel van het sponsorprogramma ‘Steek je poot uit voor blijdorp’. Margot Haest van bison International vindt het mooi dat bison kan helpen: “Juist in tijden van een terugtredende overheid moet het bedrijfsleven zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken.”

heco sponsort eK voor timmerlieden van 31 januari tot 3 februari vindt in Stuttgart het Europees kampioenschap voor timmerlieden plaats. Timmerlieden uit heel Europa maken onderling uit wie de beste hoogwaardige houtconstructies bouwt. Schroevenfabrikant Heco ondersteunt deze wedstrijd als gold sponsor. Het Ek is tegerlijkertijd met de beurs dach+Holz International en wordt georganiseerd door de Europese vereniging van de houtbouw.

marcelissen weg bij Praxis Na ruim acht maanden heeft Willem Marcelissen zijn taken als managing director in december plotseling neergelegd. Zowel Marcelissen als Praxis laten weinig los over het hoe en waarom. Marcelissen: “Ik heb ervoor gekozen geen mededelingen te doen. behalve dat er helaas onvoldoende fit met het bedrijf bleek te zijn.” Op de vraag of zijn vertrek te maken heeft met het huidige beleid van Praxis antwoordt hij kort en diplomatiek: “Onvoldoende fit komt natuurlijk neer op een verschil van inzicht. vanuit mijn perspectief bezien is dat een goede beslissing en ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging. Hierover zal ik binnen afzienbare tijd een beslissing nemen.” Manager communicatie in- en externe zaken van Praxis, kim Wijkniet, formuleert kort en bondig. “We doen nooit uitspraken over individuele medewerkers. Het enige dat ik kan zeggen, is dat Willem Marcelissen Praxis zélf verlaten heeft.” Michiel de Haan heeft op 16 januari de taken van Marcelissen overgenomen. de Haan was voorheen onder andere werkzaam als algemeen directeur van dirk van den broek en commercieel directeur van bCC. In een persbericht laat hij weten enthousiast te zijn over de uitdaging: “Praxis is een prachtig bedrijf. de trots en passie van de Praxis-collega’s en de schaal en kennis binnen Maxeda dIY Group geven enorme kansen te bouwen aan een nog mooiere toekomst voor ons bedrijf.” lees ook het Maxeda-artikel verderop in deze MIX.

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

branchemix_6pag.indd 8

18-01-12 12:35


B R A N C H E MIX

bij de voorpagina

Weber is de wereldwijde marktleider op het gebied van barbecues, buitenkeukens en bijbehorende accessoires en viert dit jaar haar zestigste verjaardag. De multinational vindt haar oorsprong in Chicago, Illinois, in de Verenigde Staten, waar zij in 1952 de eerste kogelbarbecue met deksel heeft uitgevonden. Weber-Stephen Holland B.V. is een volle dochter van het familiebedrijf en heeft sinds haar oprichting in 2003 een stormachtige groei gekend dankzij de uitmuntende productkwaliteit, innovatieve concepten en haar sterke service- en dienstverlening. Hierdoor is ook de Weber Grill Academy uitgegroeid tot een internationaal instituut met vier locaties in Nederland. Onder het genot van een hapje en drankje tonen erkende Grill Masters hier tijdens gevarieerde workshops gedurende meer dan vier uur hoe men een compleet driegangen menu voor meerdere personen op de barbecue kan bereiden. Hierbij komen uiteraard de meest gebruikte technieken uitgebreid aan bod en ontvangt de cursist nuttige tips met betrekking tot bijvoorbeeld aansteken, onderhoud en gebruik van praktische accessoires. Weber-Stephen Holland B.V., Tsjûkemarwei 12, 8521 NA Sint Nicolaasga, Tel. 0513-433322, Fax 0513-433323, e-mail: info@weberbarbecues.nl, internet: www.weber. com, www.grillacademy.nl, www.facebook.com/weberbarbecues.nl. vakblad voor de doe-het-zelf- en ijzerwarenhandel

Lees meer op www.mixonline.nl: Weinig onderscheid tussen bouwmarkten’ Oud-voor-nieuw Inspiratie van Hillhout Wera in de prijzen ‘Circle of Architects’ gaat online Husqvarna wint adverteerdersprijs Villeroy & Boch wint awards Greenworks ontwikkelt zich door Restaureren met Ytong Multipor Groen Bevestigingsmaterialen verhuist Franchiseformule voor schilders Tattoos bij Hornbach Wiltec behaalt ISO-certificaten

Michelin in gereedschap Het is op zich niets nieuws: grote merken die licenties aanbieden in andere segmenten om op die manier als merknaam nog beter op de kaart te komen. Toch komt er weer een grote naam bij in dhz-land: Michelin. Het merk, dat een begrip is in de autobandenwereld, de reissector en dat liefhebbers van exclusieve restaurants sterretjes laat zien, stapt ook in de gereedschappen. Matrix, een gereedschappenaanbieder die hoofdzakelijk onder private label levert, heeft de EUlicentie verworven en gaat de markt op met 13 dopsleutelsets. In Nederland behartigt Artrace, het bedrijf van Rob Ullrich (ex-Intertool), de belangen van Matrix. Ullrich: “Michelin is natuurlijk een sterke merknaam die synoniem is voor kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Als een dergelijk merk op zoek gaat naar partners in andere sectoren, staan die eigenschappen hoog in het vaandel. Michelin heeft gezocht naar producten waarmee ze zich verder kunnen onderscheiden en is in de gereedschappensector uitgekomen bij Matrix. Je moet gewoon goede producten leveren, anders krijg je die licentie niet. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn de gereedschappen een groot succes.” De eerste stappen zijn inmiddels gezet in de automotivesector, maar ook de ijzerwaren/gereedschapwinkels en dhz-zaken vormen een serieuze doelgroep. “Je kunt je als zaak met deze producten onderscheiden. Daarom verwachten we er veel van.”

100e jaargang, nummer 1 - januari 2012

111.136 Cover1 Mix.indd 1 Naamloos-4

Robert Bosch bouwt boomhut Scouting Subanhara Liemersgroep is verkozen tot winnaar van de eerste verkiezing ‘De mooiste boomhut van Nederland’. De verkiezing werd georganiseerd door Robert Bosch en Scouting Nederland. Volgens de jury was het ontwerp van de scoutinggroep uit Zevenaar het meest creatief, het origineelst en het meest doordacht. Als beloning gaat Bosch met zijn klusteam een echte boomhut voor de groep bouwen. Deze zal zo veel mogelijk gaan lijken op het winnende ontwerp.

j a n u a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

branchemix_6pag.indd 9

21-12-11 12:17 10:46 18-01-12

9

18-01-12 13:28


Ondertussen in de regio… Europa is groot, maar niet alle ontwikkelingen zijn grenzeloos. Ook regionaal is er volop dhz-nieuws te melden. MIX stroopt maandelijks ook de bospaden af naar wetenswaardigheden. Reconstructie schietpartij Naar aanleiding van een dodelijke schietpartij bij een bouwmarktfiliaal in Den Bosch vond op 11 december 2011 een beperkte reconstructie plaats. Een 22-jarige Bosschenaar wordt in deze zaak verdacht van het neerschieten van een 42-jarige plaatsgenoot. In 2010 werd de man hiervoor veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. De man ging daarop in hoger beroep. De behandeling van deze zaak gaat verder op 7 februari. (Bron: blikopnieuws.nl)

Grotere Praxis in Epe Het bouwmarktencluster dat op bedrijventerrein Kweekweg in Epe moet verrijzen, wordt an-

ders ingedeeld. Na het afhaken van Gamma en Grando Keukens, hoopt het college van B en W het gat te vullen met een grotere Praxis. In de huidige plannen zou Praxis een vloeroppervlak van 3200m² krijgen. Dat moet nu 4250m² worden. Om een grotere Praxis mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. (Bron: De stentor)

Geen bouwmarkt bij Snowbase Er komt geen bouwmarkt in de winkelruimte bij skipiste Snowbase in Terneuzen. De Raad van State heeft een hoger beroep van ING Vastgoed over de invulling van de winkelruimtes ongegrond verklaard. In 2010

Bouwmaat neem kluswebsite over

besloot de provincie Zeeland dat dit soort voorzieningen zo veel mogelijk moeten aansluiten op bestaande winkelgebieden. Daarom is een braakliggend terrein aan de Kennedylaan-West volgens de gemeente een betere locatie. (Bron: PZC)

Sparen bij Karwei Karwei Groningen-West start 30 januari een actie waarbij klanten kunnen sparen voor hun verenigingen. Bij iedere besteding van 25 euro bij de Karwei-vestiging geeft de bouwmarkt zijn bezoekers een clubmunt. Deze munten kunnen worden ingeleverd bij deelnemende verenigingen die daarmee een geldbedrag kunnen sparen. Karwei

Groningen-West stop in totaal € 7.500 in de pot.

Overval op bouwmarkt mislukt Een man probeerde donderdag 22 december een bouwmarkt aan de Maalderij in Nieuwerkerk aan den IJssel te overvallen. Hij liep met een vuurwapen op de eigenaren en een medewerker af toen die de winkel verlieten. De medewerker raakte in gevecht met de overvaller waarna die er met vermoedelijk twee anderen vandoor ging in een auto met gedoofde lichten. (Bron: hartvanholland-online.nl)

Samen bouwen, samen winnen

Kluswebsite.nl gaat sinds 1 januari 2012 door onder een nieuwe eigenaar, Bouwmaat Nederland. Kluswebsite is een platform voor en door de bouw-, verbouw- en tuinsector waar vakman en opdrachtgever elkaar ontmoeten. Bouwmaat richt zich op de professional in de bouw, renovatie en onderhoud en hoopt door deze samenwerking haar klanten te helpen bij het verkrijgen van werk. Kluswebsite zal haar activiteiten continueren als zelfstandig bedrijf.

Mastermate-klant wint Australiëreis Barry Bakker van aannemersbedrijf Putter & Grootjen uit Uitgeest is de gelukkige winnaar van een Australiërondreis. Ningaloo Trading, Mastermate’s leverancier van Steel Blue werkschoenen, bood een compleet verzorgde reis voor twee personen voor één klant die in september of oktober Steel Blue-schoenen kocht bij Mastermate. “Dit komt super uit. Mijn vriendin is voor een jaar in Australië en ik wilde haar graag weer zien.” Bakker kreeg de prijs uit de handen van Flavio de Haas van Ningaloo Trading en Ewald Zwager van Mastermate Beverwijk. 10

De prijzen voor de Samen Bouwen Samen Winnen-actie van Imabo zijn uitgereikt. Altrex doneerde twee Altrex Brenta-trappen aan de gelukkige winnaars. Marc Didden van bouwbedrijf Hendid in Simpelveld en Sjaak Hermans van aannemersbedrijf Hermans in Kerkrade waren de gelukkige winnaars. De actie werd bij alle Imabovestigingen gehouden en deelname was gratis.

KlusWijs breidt verder uit Multimate Sint Oedenrode en Doeland Loosdrecht stappen per 1 januari over naar de KlusWijs-formule. Na oplevering van de pilotstore in Wijhe zullen beide vestigingen worden omgebouwd naar het nieuwe winkelconcept. Deze verbouwing moet in het voorjaar gereed zijn. Met de komst van beide winkels breidt KlusWijs zijn hoeveelheid winkels uit naar zestien.

VA K B L A D M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

branchemix_6pag.indd 10

18-01-12 12:19


BRANCHEMIX

Ten Doeschate laakt berichtgeving

Marktplaats blijft groeien

In de laatste Branchemix van vorig jaar stond een bericht dat het geschil tussen Reesink en voormalig bestuurder Bernard ten Doeschate na tussenkomst van arbitrage was opgelost. Dit was naar aanleiding van een persbericht dat Reesink naar buiten bracht, waarin het liet weten tevreden te zijn met de uitkomst. Hierna ontstond de indruk dat Reesink als winnaar uit de strijd kwam, waarop Ten Doeschate in de pen klom voor een reactie. Volgens hem werd Reesink door de arbiters grotendeels in het ongelijk gesteld. Dit blijkt, volgens de voormalige bestuurder, onder andere uit het feit dat Reesink aan hem tweederde van de kosten van de arbitrageprocedure en zijn advocaatkosten moest betalen. Ook moest Reesink bovenop het restant van de € 2,6 mln, die Ten Doeschate nog zou krijgen voor de afwikkeling van diverse werkzaamheden, bijna twee ton betalen. Gerrit van der Scheer, directeur van Reesink, is kort in zijn commentaar: “Wij denken niet in termen van winst of verlies. De arbiters waren zeer duidelijk in hun uitspraak en wij zijn tevreden. Daarmee is voor ons de kous af.” De hele brief van Bernard ten Doeschate vind je op www.mixonline.nl.

Op Marktplaats.nl zijn in 2011 10% meer advertenties geplaatst dan in 2010, aldus Volkskrant online. Met name de laatste jaren is de groei opvallend groot. In maart 2009 werd de 250 miljoenste advertentie geplaatst en afgelopen zomer de 500 miljoenste. Gemiddeld worden per seconde drie à vier nieuwe advertenties aangemaakt. Maandelijks heeft Marktplaats.nl 6,5 mln unieke bezoekers.

Polvo neemt Dubson over Dubson in Barendrecht is overgenomen door Polvo. Dubson heeft in haar vakgebied een sterke naam opgebouwd en zal dan ook onder haar huidige naam en in dezelfde structuur actief blijven in hun regio. De bedoeling is dat op termijn vooral achter de schermen zo veel mogelijk samengewerkt gaat worden. Dubson is – naast Leys, Kruyt, Lekkerkerker, Holtgrefe en Van der Stad - de zesde ijzerwarenvakhandel die onder de paraplu van Polvo verdergaat.

Omzetstijging en groei Zevij Inkooporganisatie Zevij genereerde in 2011 een omzet van € 235 mln, een groei van 11%. Eind 2010 prognotiseerde de organisatie nog een stabilisatie van de omzet, maar de eerste helft van het jaar stond de teller al flink in de plus. De laatste maanden werden de signalen uit de markt weer onrustig. “Als Zevij zijn we er met elkaar in geslaagd een mooie groei te realiseren”, vertelt algemeen directeur Marc de Dobbelaere. “Van deze groei is 8% autonoom en 3% afkomstig van nieuwe contractanten. Het spreekt voor zich dat we in deze economisch mindere tijd verheugd zijn over dit resultaat. Voor dit jaar verwachten wij een lichte groei van de markt. Dit maakt essentieel dat Zevij zich blijft focussen op het verlagen van de integrale kostprijs van de aangesloten groothandels.” Daarnaast startte de organisatie 2012 met een nieuw lid. Per 1 januari sloot Op den Velde Groep BV zich aan bij Zevij. Op den Velde is gevestigd in de Zaanstreek. Het uit 1921 stammende bedrijf heeft vijf vestigingen, in Zaandam, Amsterdam, Beverwijk, Rotterdam en Hoorn. Het bedrijf bestaat uit de divisies Industrie en Staal en biedt daarmee een totaalpakket technische producten aan klanten in binnen- en buitenland. Voor Op den Velde betekent de samenwerking een versterking van de inkoopkracht.

Titel geprolongeerd Martijn Harms en Thijs Coers hebben in december tijdens het NK Icecarving in Arnhem de eerste plaats behaald. Ze prolongeerden hiermee hun titel. Het NK werd voor het eerst gesponsord door Dolmar. Het team van Dolmar zelf eindigde net naast het podium. Wel maakten Sander Boom en Peter van der Meijs indruk met hun uitgezaagde boomkikker.

Participatie technische groothandels De Jong & Roos heeft een belang genomen in Refij. Eigenaar Martijn Rijnders van Refij: “We werkten al veel samen met De Jong & Roos. Toen onze aandeelhouders ermee stopten zijn we op zoek gegaan naar anderen om te participeren. De Jong & Roos heeft nu een belang van 60 procent in Refij.” Rijnders wil eventuele geruchten over een overname meteen ontzenuwen. “Eigenlijk is het de holding van de Jong & Roos die óók in ons gaat participeren. In feite staan we dus gelijk in de hiërarchie. We blijven geheel zelfstandig. De Jong & Roos zit bij inkoopcombinatie Ferney. Wij hebben er bewust voor gekozen om niet in een inkoopcombinatie te gaan. We zullen dan ook geen lid worden en niet meeliften.”

Vechtweelde wint McCulloch snowblower Tuincentrum Vechtweelde uit Maarssen is de winnaar van de Gardena zomer/winter-actie. Adri Stensen en Douwe Kral ontvingen hun prijs uit handen van Marcel Berkel van Husqvarna Nederland: een McCulloch snowblower SB121. Gardena en McCulloch maken deel uit van Husqvarna Nederland. De afgelopen winters viel er in Nederland behoorlijk wat sneeuw waardoor er een sterk verhoogde vraag was naar Gardena winterproducten. Om uitlevering te garanderen, werd een zomer/ winter-actie gehouden. Dealers maakten bij een vroege bestelling van Gardena winterproducten zoals sneeuwschuivers en ijsschrapers kans op één van de vijf McCulloch snowblowers. j a n u a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

branchemix_6pag.indd 11

11

18-01-12 12:19


mix-nec 120110.indd 1 5 nec.indd 1

12-01-2012 11:26:15 12-01-12 17:06


F ormules

Einde van het poldermodel? Het vertrek van topman Willem Marcelissen bij Praxis begin december kwam als een grote verrassing. De officiële reden was een verschil van inzicht. Tegelijkertijd klinkt in de wandelgangen van de branche het ongenoegen over de werkwijze aan Maxeda’s onderhandelingstafel. Een toevallige samenloop van omstandigheden?

D

at Praxis’ moeder Maxeda sinds de komst van George adams in november 2010 van koers is veranderd, is geen geheim. dit maakte hij zelf wereldkundig tijdens de Global dIY Summit in brussel, zoals we in MIX 8 van 2011 al berichtten. “Toen ik bij Maxeda begon, was de situatie vergelijkbaar met die van b&Q in 1998: te veel leveranciers en voorraadartikelen, een te lage omzetsnelheid en een uitleveringsgraad van 80%.” volgens adams stond de britse dhz-formule b&Q vier jaar later terug op de rails. “Ik wil ook bij Maxeda dIY deze vier punten verbeterd zien. deze organisatie deed in het verleden al goede zaken. Het is aan mij om de business nog beter te maken. Mijn strategisch plan loopt tot eind 2014”, aldus adams.

‘Doel heiligt middelen’ volgens internationaal retailwatcher Thierry Coeman gebeurt dit eveneens aan de hand van het model dat adams toepaste bij de fusie van b&Q met Castorama. “Hierbij heiligt het doel de midde-

reactie Adams Voor publicatie hebben we dit verhaal voorgelegd aan Maxeda-topman George Adams, die destijds ook nog de functie van managing director a.i. voor Praxis invulde. “Wij herkennen ons niet in de door u geschetste weergave van feiten. Onze missie is het helpen en inspireren van mensen bij het creëren van hun droomhuis. afgelopen jaar hebben we de beste leveranciers geselecteerd, zodat wij onze klanten uitstekend kunnen bedienen. de nieuwe en innovatieve productgroepen zijn dit jaar al te zien in onze winkels. de eerste resultaten laten zien dat klanten zeer tevreden zijn met het verbeterde design, de kwaliteit en de producten en dit is waar Praxis en Maxeda dIY Group voor staan. We geloven overtuigend in langetermijnrelaties met onze beste leveranciers. de CEO’s van onze leveranciers laten weten dat zij dit waarderen en uitkijken naar de sterk oplopende stijging in verkoop die zij de komende drie jaar verwachten. Want uiteindelijk is het onze missie onze klanten te inspireren bij het creëren van hun droomhuis.”

Formules van Kingfisher willen dat klanten de beste producten tegen de beste prijzen leveren.

len. En dat doel is: zo hoog mogelijke winsten maken per kwartaal”, legt de belg uit. “bij Praxis en brico, onderdelen van de Maxeda dIY-groep, worden leveranciers met de rug tegen de muur gezet, zodat de dhz-formules ervan kunnen profiteren. In brieven delen deze formules de leveranciers mee dat ze maximaal 7 à 8% van de waarde van de geleverde goederen moeten afdragen vanwege de slechte economische tijd. daarnaast worden de leveranciers pas 180 dagen na de factuurdatum betaald en is er geen recht op retour meer voor het totaalassortiment. dit soort unilaterale eisen moeten de kas van een Venture Capitalist vullen, terwijl de retail eigenlijk tot doel heeft de verwachting van de eindgebruiker in te vullen.” volgens Coeman is dit al in belgië (met brico) gebeurd en is Nederland (met Praxis) nu aan de beurt. bij onze zuiderburen heeft Hubo inmiddels echter “met zo’n 120 winkels ettelijke marktaandeelpunten gewonnen”, vertelt hij. “alles wijst erop dat deze formule binnen 24 maanden brico’s marktleiderschap ernstig zal bedreigen. daarom hanteert Maxeda guerrillatechnieken nu Nederland plat ligt en enkel in belgië nog geld kan worden verdiend.” Tijdens het Global dIY Summit legde adams zijn werkwijze op een andere manier uit. “Ons partnershipprogramma houdt in dat we alleen met leveranciers die ons de beste producten, service en prijs kunnen garanderen een strategische langetermijnrelatie uitbouwen. Het moet ons toelaten, meer dan vroeger, de juiste producten op het juiste moment op de juiste plaats aan te bieden.”

Verdubbeling private labels adams’ gedachtegang verschilt daarmee niet veel van die van kingfisher, waarvoor hij in het verleden in verschillende functies heeft gewerkt. deze britse franchiseorganisatie wil ’s werelds beste dhzorganisatie worden aan de hand van producten die kingfisher omzet en winst opleveren. Om dit te bereiken zoekt ze leveranciers die onder meer zorgen voor goede en stabiele prijzen. In MIX 8 van 2010 zei kingfisher-topman Ian Cheshire al dat private labels hierbij een grotere rol gaan spelen. “We doen nu 10% in private labels, maar willen daar 20% van maken. dat doen we met

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

Britse_inkoopstrategie_2,5pag.indd 13

13

18-01-12 12:14


Gaat Praxis onder Maxeda de kant van onder meer Kingfishers B&Q op?

wereldwijde sourcing, dus niet alleen vanuit China. En om het aandeel te verdubbelen, werken we aan uniforme assortimenten in acht verschillende private labelbrands om de inkoop te kunnen bundelen.”

Consument centraal volgens Coeman zijn dit belangrijke en grote verschillen met de aloude manier van retailen in onder meer Nederland en belgië. “In het model dat we gewend zijn, draait het om de consument”, zo schrijft hij in het artikel ‘love me Tender’ in het belgische vakblad Publimat News van september 2011. “In dit model denken retailers strategisch en filosofisch na over wat de eindgebruikers écht verkiezen om daarnaast hun organisatie eendrachtig te sturen. Hierbij moeten ze er rekening mee houden dat leveranciers in hun beleid een voorkeur hebben om te komen tot een win-win-winrelatie.” volgens hem zijn relaties tussen retailers en leveranciers gebaseerd op basis van vertrouwen en daarom ook langdurig. “Gfk Consumentenpanels bevestigen steeds weer dat de consument – zelfs prominenter in recessietijden – resoluut kiest voor merken tijdens het beslissingsproces. dit komt vooral door de ‘vertrouwensrelatie’ en de zekerheidsfactor.”

Beste product tegen beste prijs de angelsaksische manier van retailen werkt echter op een andere manier. Zo gaat kingfisher het liefst partnershipverbanden aan met leveranciers, die haar klanten de beste producten tegen de beste prijzen leveren om op langere termijn hiermee wederzijdse groei te verwezenlijken. Sinds adams aan het roer van Maxeda zit, werkt ook deze retailorganisatie volgens deze manier: categorymanagement en tendering. Over dit laatste schrijft Coeman in het ‘love me tender’-artikel dat dit alleen maar verliezers oplevert. “de relatie tussen retail en supply zal compleet verzuren. Want waarom wordt lager op de ladder luidkeels ‘Yes sir, I can do it’ geneuried, terwijl het non-verbale gedrag getuigt van een tegenstrijdige mening over de uit te voeren opdrachten?”

14

Financiële ondersteuning Hierbij valt nog een ander aspect op. Zo werkt de Nederlandse dhzbranche doorgaans in de vorm van een soort poldermodel. Retailer en leverancier werken samen en delen succes en mislukkingen. bij kingfisher gelden echter andere regels. Zo dient de leverancier de producten op tijd en foutloos te bezorgen. daarnaast moeten de producten meteen de eerste keer goed zijn, anders dient hij voor ‘financiële ondersteuning’ te zorgen. “Elke retailer is slechts zo goed als de producten die hij koopt bij zijn leveranciers”, zei adams tijdens de Global dIY Summit. “artikelen die niet verkocht worden, zijn als een kwaadaardige tumor in onze business, omdat ze plaats en geld afnemen van producten die wél succesvol zijn.” In deze filosofie is winst te danken aan de retailer, verlies komt op het conto van de leverancier. Hij heeft immers een plan gemaakt. dat dit niet gehaald is, ligt aan hem. Nooit aan de retailer. In beide gevallen lijdt de retailorganisatie dus geen financieel verlies. Overigens staat de eerder genoemde ‘kortingsbrief’ aan de Maxedaleveranciers niet op zichzelf. In 2005 vroeg Tony denunzio uit naam van vendex kbb, Maxeda’s voorganger, haar Praxis-leveranciers al 5% van de waarde van de geleverde goederen te storten in een ‘groeifonds’.

Onvrede Coeman is niet blij dat enkele leveranciers aan Maxeda hebben toegegeven. “Hiermee scheppen ze een precedent met dramatische gevolgen. Tegen die tijd is adams wellicht weer bij een andere retailer aan de slag.” Ondanks de ‘korte win’ is de belg ervan over-

kijk op www.mixonline.nl/britseinkoopstrategie voor de pdf met een overzicht van de denkwijze van kingfisher en kSO (kingfisher Sourcing Organisation) en de twee Publimat Newsartikelen ‘a prisoner’s dilemma?’ en ‘love me tender’ van Thierry Coeman. Publimat News is een belgische tweemaandelijke krant voor onder meer dhz-, ijzerwaren-, hout- en bouwmaterialenhandels.

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Britse_inkoopstrategie_2,5pag.indd 14

18-01-12 12:14


F ormul e s

MIXonline.nl

voor online vakinfo met meerwaarde • Het laatste nieuws • Gratis nieuwsbrief • Uitgebreid MIX-archief • Marktdata • Winkelketens

Coeman: “Voor George Adams heiligt het doel de middelen.”

tuigd dat Maxeda op deze manier marktterrein gaat verliezen. “veel Nederlandse en belgische leveranciers verkiezen ervoor om hun marketingbudget en innovatieproducten eerst aan te bieden bij andere formules.” behalve dat leveranciers hier moeite mee hebben, weten volgens Coeman ook Maxeda-inkopers niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. “Ze zijn gewend om langdurige relaties met fabrikanten en leveranciers te hebben”, legt de belg uit. In het britse plaatje lijkt winst echter te prevaleren boven een goede relatie met de leveranciers. “Ze moeten hun leveranciers onder druk zetten en dat willen ze niet.” Hierom verwacht hij dat meer Maxeda-medewerkers afscheid zullen nemen. In zijn Publimat News-artikel ‘Prisoner’s dilemma’ van oktober 2011, laat Coeman weten meer te zien in een andere manier om aan geld te komen. “dat ligt op straat: door klantenkaarten te koppelen aan kassaregistraties, kunnen ze dankzij datamining onder andere perfect in kaart brengen wat en hoe de consument koopt. de absurditeit wil dat iedereen de waarheid in pacht wil behouden en de stap niet durft te zetten om het categorymanagement-denkpatroon te doorbreken, mits te vertrekken vanuit gezamenlijke analyses om verrassende, consumentgerichte beslissingen te nemen.”

De dhz-branche is een dynamische branche. Bijblijven betekent: publicaties volgen, je vakblad doornemen, onderzoeksrapporten doorspitten, enzovoort. Dit kost veel zoekwerk en vooral veel tijd. Maar het kan nú anders: met MIXonline. nl. Want daar vind je onmiddellijk actuele berichten. Vaak nog eerder dan in MIX zelf. Aangevuld met een schat aan relevante marktgegevens over de structuur van de branche, omzetten, consumentengedrag en andere ontwikkelingen. MIXonline.nl is dé website voor iedere dhz-professional.

Alles voor het doel? behalve Niccolo Machiavelli’s citaat ‘Het doel heiligt de middelen’ is volgens Coeman ook een andere uitspraak van deze Italiaan (1469-1527) van toepassing op de huidige situatie: ‘Ondernemers zijn degenen die begrijpen dat er weinig verschil is tussen een hindernis en een kans. Ze zien namelijk in hoe je beide kan ombuigen in een voordeel.’ dit vertaalt Coeman naar de huidige situatie: “Ondernemen in crisistijden toont het ware, ethische gezicht in partnerships. de verliezers zijn inmiddels bekend, de winnaars kunnen elkaar nog steeds de hand drukken.”

Kijk op www.mixonline.nl j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

Britse_inkoopstrategie_2,5pag.indd 15

15

18-01-12 12:14


“Ondernemer, ga multichannel!’ Tijdens de jaarvergadering van de DMG-leden presenteerde directeur Frank van der Linden de toekomstvisie van de organisatie. De klant wordt grilliger, dus is het belangrijk om hem centraal te stellen en hem serieus te nemen. “Je moet opvallen, dat is onze boodschap. We moeten van productdenken naar conceptdenken toe.”

Frank van der Linden: “We moeten van productdenken naar conceptdenken.”

B

urgers’ Zoo als locatie voor een ledenvergadering kan niet symbolischer: de vbs-sector heeft het lastig, de crisis blaast zand in de tandwielen en alleen diegenen die zich het beste aan kunnen passen blijven in een veranderende retailomgeving over. En om daarin te slagen, moet een organisatie een goed onderbouwde toekomstvisie hebben die haar leden een degelijk fundament moet bieden. “In een crisistijd moet je kansen zien. Het is zaak om degelijke doelstellingen voor de toekomst te formuleren. Je moet je eigen winkel kleur geven, continu aanpassen aan de markt en nog meer traffic genereren. We moeten mensen de winkel intrekken.”, aldus van der linden.

Empathisch vermogen vergroten dat begint, in zijn optiek, al in het oriëntatieproces. Tegenwoordig kan de consument 24 uur per dag informatie inwinnen vanuit de luie stoel. “En je haalt de wereld makkelijk dichtbij dan voorheen. de drempels zijn weg. daarnaast krijgen mensen steeds meer vertrouwen in online. In 2011 werd 3,5% van de dhz-producten via internet gekocht, maar in 2020 zal dat 25% zijn. dus is het zaak dat je als winkel vindbaar bent. de klant van de toekomst haalt op diverse manieren zijn informatie binnen, hij opereert multichannel en dat moeten wij dus ook doen.” Zo hecht hij veel waarde aan reviews op internet. “Natuurlijk, meningen zijn geloofwaardiger dan winkelverkopers. Je moet als winkelverkoper dus nóg beter voorbereid zijn, omdat die klant al heel goed geïnformeerd de winkel in komt. Het vraagt om een groter empathisch vermogen: je moet je dus als winkelverkoper

16

inleven in die klant. Je bent als het ware een psycholoogje: bepaal met vragen waaraan die klant behoefte heeft. die klant heeft minder tijd. Mensen van middelbare leeftijd en senioren houden nog wel een band met de speciaalzaak, maar ook zij gaan meer online. dan is het zaak om de onzekerheid bij de klant te reduceren: zij hebben dat advies nodig: dát moet je als winkelier stimuleren.”

Informatie, inspiratie en interactie Oriëntatie, multichannel, onderscheidend vermogen en de klant centraal stellen, dat zijn de vier fundamenten waarop de deco Home- en verf & Wand-strategie rust. Een ondernemer met passie overleeft. En die kansen zijn er, zo blijkt uit Gfk’s bricks & Clicks Monitor. “Waarom gaan mensen in een ‘gewone’ winkel kopen? Het merendeel zegt dat ze daar vrij kunnen rondlopen en uitzoeken. Ruim een kwart vindt het zien en voelen van de aankoop belangrijk, terwijl een vijfde het op prijs stelt om de aankoop ook meteen mee naar huis te nemen. Het gros van de internetkopers prijst het gemak van het thuis uitzoeken, terwijl in de perceptie de virtuele prijs gunstiger is. dus moet je veel multichannel communiceren. Het web is een verlengstuk van de winkel, maar de winkel is de transactieplaats.” daarvoor heb je legio mogelijkheden. van der linden noemt de sociale media als voorbeeld. voor hem belangrijk, maar niet zaligmakend. Je moet ze gebruiken als je écht iets te melden hebt. Het web moet echter anders worden gebruikt. “dan moet je denken aan

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Formules_DMG_1,5pag.indd 16

18-01-12 12:31


F ormules

een combinatie van informatie, inspiratie en interactie. Maar ook nuttige content, uniciteit, een duidelijke structuur en makkelijke navigatie. En ja, vergeet het belangrijkste aspect niet: je hebt niets aan een website als je niet vindbaar bent via zoekmachines. dus krijgt iedere ondernemer van ons een website. Op deze manier zijn 220 ondernemers gebundeld en schieten we door naar de top 3 op Google.”

Contact opbouwen deco Home en verf & Wand hebben beide een homepage die, volgens van der linden, aan die basiseisen voldoet. Hij merkt nog enkele belangrijke details op: ook zaken als het personeel of winkelactiviteiten moeten een prominente plek krijgen. “Je moet zorgen dat je je mensen laat zien en ook eventuele workshops communiceert, eventueel met filmpjes. dat schept interesse: zo krijgt jouw winkel op het web ook een gezicht. En je moet zorgen dat je internetoptreden interactief is. daarvoor hebben we de interieurconfigurator ontwikkeld, die eenvoudig laat zien hoe een ruimte er uit komt te zien met het gekozen behang of de gekozen verf. koppel daar een boodschappenlijstje aan, dan kun je de klant laten bepalen of hij het via internet bestelt of in jouw winkel gaat ophalen. door te werken met QR-codes kun je bijvoorbeeld laten zien hoe je het betreffende product moet verwerken. Met nieuwsbrieven,

gekoppeld aan de winkel, onderhoud je het contact met je bestaande klanten.”

Belang van onderscheid Ideeën te over, die dMG combineert met de bestaande, traffic genererende activiteiten zoals de Wonendoejezo-krant of in samenwerking met het tv-programma ‘van kavel tot kasteel’. Ook werkt dMG samen met Oxfam/Novib en doneert het maandelijks een bedrag waarmee de organisatie microkredieten kan verstrekken aan collega-ondernemers. “Maar je kunt natuurlijk zélf ook veel doen. bezoek bijvoorbeeld zorgcentra of wees actief in lokale ondernemersnetwerkgroepen.” Het gaat er dus om, zaken anders aan te pakken. van der linden gebruikt zelfs het woord guerrillamarketing om te benadrukken hoe belangrijk onderscheid tegenwoordig is. “Je moet opvallen, dat is onze boodschap. We moeten van productdenken naar conceptdenken toe. Je moet van productverkoper evolueren naar regisseur van de totale klus. En dat ondersteunen wij als organisatie. We hebben onze dMG-university met retailmasterclasses onder leiding van Cor Molenaar. We trainen mensen in het zoeken naar koopbehoeften, bieden workshops aan, kunnen via contractleveranciers producttrainingen verzorgen en organiseren regelmatig bedrijfsbezoeken. Het komt er op neer dat winkelen een feestje moet zijn in alle facetten.”

advertentie

WWW.EISENWARENMESSE.COM

HEAVY METAL EISENWARENMESSE – Internationale IJzerwarenbeurs Keulen 4 t/m 7 maart 2012

RS Vision Expo BV, Excl. Vertegenwoordiging van Koelnmesse in Nederland, Weena 246, 3012 NJ Rotterdam Tel. 00 31 (0) 10 - 2064850, Fax 00 31 (0) 10 - 2019555, tickets@koelnmesse.nl, www.koelnmesse.nl, www.rsvisionexpo.nl

EWM12_215x142-1c_Mix_NL.indd 1

Formules_DMG_1,5pag.indd 17

14.11.11 15:50

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

17

18-01-12 12:31


Winkelketens en hun aantallen: stand van zaken In 2011 was het redelijk rustig, blijkt als we de stand van zaken qua winkelaantallen opnemen. Alleen Doeland is, zoals gepland, voor het grootste deel van de kaart geveegd en Colors@Home en Zevij bleken een flinke groei door te maken. Een overzicht.

Bouwmarkten Tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2012 veranderde er weinig in het aantal bouwmarkten, zo blijkt uit MIX’ tellingen van geketende bouwmarkten. Er verdwenen er drie van de kaart, waar er in 2010 nog negen bijkwamen. Praxis kreeg er een vestiging bij en kwam daarmee op 139. Gamma (163), karwei (129), Fixet Service bouwmarkt (31), Hornbach (9) en IbW (5) hielden de stand gelijk. Multimate heeft één vestiging minder dan vorig jaar (89), Formido leverde drie vestigingen in en kwam daarmee op 82 vestigingen.

Breedpakket Het aantal breedpakketzaken nam het afgelopen jaar flink af. dat lag zeker niet aan kluswijs, dat vijf nieuwe vestigingen opende en het nieuwe jaar inging met 16 stuks. Grootste breedpakketformule bleef Hubo, met 221 vestigingen (+10). die kreeg er vast een aantal

Bouwmarkten

IJzerwaren-gereedschapszaken 163 (+0)

Gamma (Intergamma) Praxis (Vendex/KBB)

139 (+1)

Karwei (Intergamma)

105 (+3)

Nicovij 75 (+4)

Icono BVK

129 (+0)

61 (+7)

Enorm (Nicovij)

89 (–1)

Multimate (Serboucom)

FIXET Tools & Techniek Formido (Vendex/KBB)

22 (+2)

82 (–3)

FIXET Service Bouwmarkt

Profnorm (Nicovij)

31 (+0)

Hornbach

9 (+0)

Profnorm (Transferro)

IBW

5 (+0)

SVIJ Randstad

Breedpakketzaken

17 (+3) 11 (–2)

Nicovij is inclusief Enorms en Profnorms Icono BVK is inclusief Happy Huisdier

9 (+0)

Verf- en behangspeciaalzaken 124 (–1)

Decohome (DMG) 221(+10)

Hubo (HDB)

123 (+27)

Colors@Home (Concept & Companies)

104 (–3)

Profiel V&B (Concepts & Companies) 50 (–4)

FIXET Klusmarkt

84 (–1)

Verf & Wand (DMG)

78 (-5)

Decorette 16 (–34)

Doeland (HDB)

Thuisin

Kluswijs

18

16 (+5)

32 (-3)

Decokay

21 (+3)

Interkleur (DMG)

2 (–4)

Colora

1 (–1)

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Formules_Stand-van-zaken_2pages.indd 18

17-01-12 17:05


F ormules

oud-doelanders bij, want die keten bleek het afgelopen jaar al bijna te verdwijnen. vorig jaar waren er nog 50 doelanden, nu heeft de formule nog 16 vestigingen. Fixet klusmarkt leverde vier vestigingen in en kwam daarmee op 50 stuks.

IJzerwaren/gereedschappen bij de ijzerwarenwinkels nam het aantal toe met 10 vestigingen. 2011 bleek een goed jaar voor Nicovij, dat met drie nieuwe leden de teller op 105 heeft staan. Hiervan zijn er 61 aangesloten bij de Enorm-formule, een +7 vergeleken met vorig jaar. Ook het aantal Profnorms nam toe, met drie stuks (17 totaal). Icono kreeg er vier vestigingen bij en sloot het jaar af met 75 stuks. Fixet Tools & Techniek kreeg er twee verkooppunten bij en heeft er nu 22. Het aantal Provak-vestigingen daalde met twee stuks naar 11. SvIJ hield de stand weer gelijk op 9 stuks.

Verf en behang Het totaal aantal vbs-zaken nam dit jaar toe met 13 winkels. Een forse stijging dus, tegen ieders verwachting in. decoHome is, net als vorig jaar, de grootste formule met 124 stuks (-1). Maar Colors@ Home is bezig met een inhaalrace. die formule groeide wederom explosief met maar liefst 27 nieuwe winkels naar een totaal van 123. daarmee is het opnieuw de grootste groeier van de hele dhz-bran-

Tuincentra 278 (–4) 59 (+1)

Groenrijk (GRS)

44 (–1)

Life & Garden

20 (–1)

Tuincentrum Overvecht

19 (+0)

TuinWereld

8 (+0)

Aveve

6 (+0)

Professionele toelevering

151 (+1)

Transferro

Bouwmaat Imabo Mastermate Probin (Transferro)

Professionele toelevering Het ijzerwaren/gereedschappensegment kreeg er het afgelopen jaar in totaal 24 vestigingen bij. die groei is grotendeels op het conto van Zevij te schrijven. deze keten startte 2012 met 247 vestigingen (+20). Ferney mocht 1 vestiging bij het totaal optellen en heeft er nu 151 in Nederland. Transferro hield de stand gelijk op 85 stuks, evenals Probin (17). bouwcenter nam afscheid van 3 vestigingen (nu 65) en bouwmaat kreeg er juist 3 bij (nu 48). Necomij opende twee vestigingen en heeft er nu 67, terwijl Imabo momenteel 39 vestigingen heeft (-4). Mastermate sloot het jaar positief af met 5 nieuwe vestigingen (31).

Op het gebied van ‘groene dhz’ bleef boerenbond/Welkoop onbetwist de grootste met 232 winkels (+5). Uw Groene vakwinkel opende 8 winkels en komt hiermee op 135 totaal. bij Fixet agri dier & Tuin sloten drie vestigingen (nu 7) en bij Sawin (3) veranderde het aantal verkooppunten niet.

Groene DHZ

247 (+20)

Ferney Group

BouwCenter

de grootste inkoop- en verkoopgroep op tuingebied blijft GRS met 278 tuincentra (-14), waarvan 44 Groenrijk-vestigingen (-1). Intratuin kreeg er één vestiging bij en startte het jaar met 59 vestigingen (waarvan 4 in belgië). life & Garden nam afscheid van één lid en hield er 20 over (waarvan 2 in belgië). Tuincentrum Overvecht (19), Tuinwereld (8) en aveve (6) hielden de stand wederom gelijk.

Cijfers berusten op eigen opgaven van de ketens. Meer informatie over ketens, hun kerngegevens en de marktsamenstelling? MIXpress’ uitgave Ketens in Kaart brengt u twee keer per jaar volledig op de hoogte. Kijk op: www.mixonline.nl/uitgaven.

Zevij

Necomij

Tuincentra

Groene dhz

Garden Retail Services Intratuin

che. Profiel verf & behang nam afscheid van drie winkels en heeft er nu nog 104, terwijl decorette met -5 winkels uitkwam op 78 stuks. bij verf & Wand (-1) staat de teller op 84. decokay gaat 2012 in met drie winkels minder en hield er 32 over. Thuisin groeide behoorlijk, van 18 naar 21 winkels. Interkleur tenslotte, nam afscheid van vier collega’s en bleef met twee vestigingen over.

232 (+5)

Boerenbond/Welkoop (Agri Retail)

85 (+0) 135 (+8)

Uw Groene Vakwinkel

67 (+2) 65 (–3) 48 (+3)

FIXET Agri Dier & Tuin

7 (–3)

Sawin

3 (+0)

39 (–4) 31 (+5) 17 (+0)

Transferro is inclusief Provak en Probin Zevij en Ferney zijn inclusief Belgische verkooppunten

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

Formules_Stand-van-zaken_2pages.indd 19

19

17-01-12 17:05


Doe het zelf: Struggle for life Vakblad MIX bestaat dit jaar 100 jaar en dat laten we niet stilletjes voorbijgaan. In elke editie duiken we terug in de tijd, te beginnen met het komen en gaan van formules en samenwerkingsverbanden in dhz. Over opvallende nieuwkomers en opmerkelijke afvallers.

N

eem je de sector onder de loep, dan zie je de eerste aanzetten voor dhz in Nederland in de jaren ’30. Houthandel Utrecht begon in die tijd ook particulieren te beleveren, maar dat schoot de klanten uit de aannemerij in het verkeerde keelgat. dat noodzaakte eigenaar Heidendahl tot een afsplitsing van zijn consumentgerichte activiteiten.

Succesvolle formules Uiteindelijk duurde het tot 1967 dat de merknaam voor producten van Houthandel Utrecht als formule-uiting werd ingezet. de afkorting voor Houthandel Utrecht bedrijven Organisatie mag de boeken in als eerste, dhz-gerelateerde keten. En het ging meteen crescendo: in 1974 stond de teller al op 203! Houtindustrie Rem, een concurrent van Houthandel Utrecht, zag de ontwikkeling ondertussen met lede ogen aan en wilde met een samenwerkingsverband voor winkeliers zijn eigen leveranties veilig stellen. Samen met Frenckens Fabrieken uit Weert en een aantal winkeliers ontstond in 1969 Houtland u.a. Ook deze samenwerking werd een succes: in 1972 telde de club al 106 leden. door afsplitsingen, o.a. door onvrede over de gebondenheid met leveranciers, vielen er ook weer winkels af. Maar, particuliere houthandels waren nog niet de dhz-zaken die we thans kennen. dat format waaide over uit de vS. In 1970 plande de amerikaanse bouwmarktgigant Wickes de eerste supermarkt voor bouwen en wonen in Europa in Utrecht. Met zijn 2.000 m2 en een assortiment van alles voor bouwen en wonen, voegde deze weidewinkel een nieuwe dimensie toe aan de ontwikkelende doe-het-zelf sector. Een snelle expansie volgde. de gevestigde bouwmaterialenhandel in ons land had in die tijd te kampen met een teruglopende omzet vanwege de stagnerende economie. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden stuitten Struyk en van Neerbos op de tamelijk ongestructureerde doe-het-zelfsector. Samen met enkele collega’s resulteerde dat in de inkoopcombinatie Gamma, die een eerste zaak opende in breda. deze formule expandeerde ook explosief. Heidendahl bleef na de verkoop van Houthandel Utrecht en Hubo ook niet stilzitten. Hij had vier Hubo-zaken, maar besloot al snel om op eigen houtje verder te gaan. Hij richtte karwei op. Zijn vier zaken werden omgedoopt en hij opende direct nog een nieuwe. Ook deze keten bleek levensvatbaar en groeide snel.

Specialisten de opkomst van grootschaligheid zorgde ook voor tegengeluiden. Een aantal speciaalzaken richtte de keurgroep ’70 op. Onder het

20

Knap ’t Op (Reesink), een van de bloedgroepen van Fixet.

motto ‘Samen doen en samen denken’ kochten de leden niet alleen samen in, maar bezochten ze ook elkaars winkels. In diezelfde jaren startte sanitairgroothandel Plieger met directe levering aan consumenten via de eigen aldo-keten (alles doen). Na de eerste (1971) in Hoensbroek werden er nog negen geopend. Tot directeur boy Plieger in 1982 vond dat hij zijn groothandelsklanten niet langer kon beconcurreren met eigen winkels. Ook de verfindustrie liet zich niet onbetuigd. Fabrikant brink/Molyn startte de Handy-keten. In 1973 ging de eerste winkel open en medio 1976 waren er al 13. In dat laatste jaar sprong ook Sigma in dhz. die had als antwoord op de ontstane decorette-formule van Sikkens met deco Home en deco doeShop twee franchiseformules opgetuigd voor verf- en behangspeciaalzaken en breedpakketters.

Breedpakketevolutie de grote jongens, Wickes en Gamma, expandeerden aan de lopende band. bouwmarkten kregen behoorlijk vaste grond onder de voeten en ook Houthandel Utrecht wilde niet achterblijven. dus ging in 1976 de eerste Formido open in een verbouwde oude houtloods in Waddinxveen. Na vijf jaar bestonden er al 19 en tussen 1981 en 1985 volgden er zes of zeven nieuwe per jaar. Tegelijkertijd zette Houthandel Utrecht ook een kweekvijver voor goede ondernemers op onder de naam Woody. dat werd echter geen succes. de doorstroom van Hubo naar Formido werkte wél: medio jaren ’80 stapten tientallen Hubo-ondernemers na een uitbreiding of nieuwbouw over naar Formido. Moederorganisatie William Pont mikte op datzelfde moment met de Ponton-drive-inbouwmarkten op de aannemers met nieuwbouw-, renovatie- of onderhoudscontracten.

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

MIX100_Formulegeschiedenis_3-3,5pag.indd 20

18-01-12 09:42


MIX 100 jaar

Superdoe, winkelketen van V&D, concurrent van Bijenkorfs Praxis.

Warenhuizen zien brood in dhz Halverwege de jaren ’80 bleken de verschillen binnen Houtland zo groot dat sommige grotere leden voor een andere formule kozen. de moederorganisatie koos eieren voor haar geld en startte met big boss. Meteen sloten zich al 12 Houtlanders aan. Precies op tijd, want de concurrentie groeide als kool. Gamma begroette steeds meer franchisenemers uit de bouwmaterialenhoek en karwei deed het ook boven verwachting onder auspiciën van Schuitema. dat bleef ook bij de warenhuisconcerns niet onopgemerkt. koninklijke bijenkorf beheer (kbb) startte in het begin jaren ’80 met het weidewinkelwarenhuisconcept Maxis, met aparte secties voor radio en tv én voor doe-het-zelf! dat laatste segment bloeide zodanig dat het bestuur besloot een zelfstandige bouwmarktorganisatie op te richten: in 1978 zag Praxis het levenslicht. Het warenhuis-dNa was duidelijk zichtbaar, want de zaken onderscheidden zich met hun goede verlichting, heldere lay-out en consumentgerichte, klantvriendelijke uitstraling. vroom & dreesmann volgde uiteraard al snel en zette een jaar later Superdoe in de markt. Een goede prijs/kwaliteitsverhouding, een duidelijke presentatie, goede voorlichting en service waren de speerpunten.

Splintergroeperingen de zoon van Heidendahl was ook door het virus besmet. Hij ontwikkelde eind jaren ’70 in dienst van houthandel Rote Westzaan de eerste bouwvaria. Tussen 1975 en 1985 begon concurrent Fijnhout Houthandel Fijnfix, startte landbouwcoöperatie Cehave de boerenbond, ontwikkelde ex-karwei-directeur Frijlink Jumbouw, richtten ex-Wickesmensen TOP bouwmarkten op en schermden houthandel Fetim en bouwmaterialenhandel braat hun markt af met respectie-

velijk Mixo en Pragma. Ook in het breedpakketsegment kwamen formules op. ahold startte 1974 met Jobby. Geen succes, want na vijf jaar verdween de naam geruisloos van de markt. Een afvallige Hubo-ondernemer begon met zijn zes vestigingen Wando. Een club die het tot 25 zaken bracht, maar na een dreigend faillissement weer uiteenviel.

Stoelendans In een markt die al aardig vol raakt en heel wat namen telt, begint al vrij snel een stoelendans. Handy sluit zich aan bij karwei en karwei begint klusZelf voor de kleinere collega’s. Houtland ziet nog een gat tussen Houtland en bigboss en introduceert het doeland-concept. de groep ging verder als Hdb-groep en sloot de keur-groep in haar armen. Houthandel Utrecht, Houtribo, Hubo en Formido werden door Pont (inmiddels Pontmeyer) verkocht aan Pon Holding. Na een jaar of vier verkocht de auto-importeur Hubo en Formido aan kbb. Praxis was weliswaar een concurrent, maar de formules vulden elkaar goed aan. Na enkele jaren besloot kbb alleen met grootschalige formules door te gaan en werd Hubo, na mislukte onderhandelingen met Reesink, overgedaan aan de Hdb-groep. de Houtland-formule ging kort na het 25-jarig jubileum ook op in Hubo. Handy kwam na omzwervingen via Fynfix en Intergamma-franchisenemer van Neerbos terecht bij de Hdb-Groep en verdween al snel van de kaart.

Mutaties Gamma startte een afhaalcentrum voor aannemers onder de naam bouwmaat, zoals de boo met de bouwboo startte en Jongeneel met Megamat. In 1989 werden de breedpakketzaken van lanser overgenomen: zij zouden een mooie ingang zijn voor een vriendelijk

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

MIX100_Formulegeschiedenis_3-3,5pag.indd 21

21

18-01-12 09:42


Lanser, Intergamma’s poging tot intrede in

PlusKlus (Hadva Koelink), ook een bloedgroep

Marktkauf schopte het tot 10 winkels, daarna

breedpakket.

van Fixet.

verkocht aan Praxis.

concept voor een 50-tal kleinere dhz-winkels. In mei 1991 nam Intergamma echter de karwei-formule over, waarna het vizier weer definitief op grootschalige consumentgerichte bouwmarkten ging. bouwmaat werd verzelfstandigd en lanser afgestoten. Praxis concentreerde zich na het afstoten van Hubo aan de Hdbgroep geheel op grootschalige bouwmarkten en legde de hand op de Superdoe-zaken van vendex. In 2006 verkocht vendex kbb Praxis en Formido aan Maxeda, dat de twee formules in een dIYgroep samenvoegde met het belgische brico. Eind 2010 deed een nieuw format, op belgische leest geschoeid, zijn intrede in het Nederlandse Maxeda-formulelandschap: Plan-It by Praxis.

ketters. In 1992 nam het de snelgroeiende formules Happy Hobby en Plusklus over van collega-groothandel Hadva koelink. In diezelfde tijd werd ook Icono ’91 opgericht als club van ‘vrijheid blijheid’ voor ondernemers die wel wilden profiteren van de voordelen van inkoopbundeling maar verder geen bemoeienis met hun zaak wilden. dat veranderde in de loop der tijd. de pluriforme groep groeide explosief, ging failliet en startte met een klein aantal leden in 2004 door. Een groep winkeliers scheidde zich in de turbulente fase af en richtte eind 2002 Uw Groene vakwinkel op, een club van kleinschalige, ‘groene’ boerenbond-achtige winkels die inmiddels al 135 leden telt.

Mislukte expansie

Roerig vbs-land

In de ons omringende landen had de sector ook niet stil gestaan. Toch hadden de grote spelers uit Engeland en duitsland ons land nog niet veroverd. In 1993 stak Wirichs de grens over en opende een drietal zaken. Het expansietempo lag echter te laag, de schaalvoordelen werden niet gehaald, dus werden de winkels verkocht aan Gamma-franchisenemers. kort na Wirichs’ entree volgde Marktkauf dat 20 vestigingen nastreefde. bij nummer 10 stopten de duitsers ermee en gingen over naar Praxis. Een bijzonder geval, qua naam dan, was Obi. bijzonder, omdat de naam gelijk was aan de grootste duitse bouwmarktketen, maar de Nederlandse variant had daarmee niets te maken. de vijf breedpakketzaken van Gerard Scheffers handhaafden zich enkele jaren prima in het dhz-landschap maar sloten zich uiteindelijk aan bij Multimate.

Ook in het verf- en behangkanaal verschoof de laatste jaren het een en ander. Zo deed de grossierscombinatie achter Interkleur die formule in ’97 over aan de detail Management Groep (ook verf & Wand en deco Home). Tegelijkertijd verkocht kbb haar decoretteformule aan het management, dat op haar beurt de formule weer overdeed aan Euretco Wonen. Collega Herberts Eksklusief ging op in de detail Management Groep. Net als bartels decor dat van detailhandelsgigant Macintosh via Stan Holding bij dMG belandde. Profiel verf & behang werd in ‘99 zelf door de eigenaar-verfgrossiers verkocht. En wel aan Concepts & Companies van Rob van Prooijen (ex-akzo). van Prooijen zette met Colors@Home een zusterformule in de markt voor de trendy woondecoratiezaak. Ruim 5 jaar geleden zagen in deze ogenschijnlijk degelijk georganiseerde sector twee ondernemers ruimte voor een nieuwe en frisse Thuisin-formule. de jongste vbs-telg komt uit belgië. Colora is de franchiseketen van de belgische verfproducent boss Paints die in 2009 de grens overstak. vooralsnog staat de teller op één.

IJzerwarenkanaal In het ijzerwarenkanaal bleven de ontwikkelingen niet achter. Ook daar werd het formuledenken gemeengoed. Inkoopcombinatie Nicovij ontwikkelde de verkoopformule Enorm en ook Transferro kwam met een winkelconcept onder de naam Provak. Groothandel Mennema bleef niet achter en startte de eigen ‘Idee voor vakwerk’formule. Toen het ledental groeide, splitste Interdetail de organisatie op in ijzerwarenzaken (blauw/rood) en breedpakketters (geel/ groen). die breedpakketters voelden zich in het ijzerwarennest niet helemaal thuis en verschillende ondernemers stapten over naar Plus klus (Hadva koelink) en knap ’t Op (Reesink). Reesink startte in 1986 met de vakman voor ijzerwarenzaken en knap ’t Op voor breedpak-

22

Clusteringen en ‘buitenlanders’ Midden jaren ’90 vonden er weer diverse veranderingen plaats. Reesink clusterde Happy Hobby, vakman, Plusklus en knap ’t Op in 1997 tot één grote Fixet-formule met 4 subsegmenten: Service bouwmarkt, klusmarkt, Tools & Techniek en agri, dier en Tuin. Waar geclusterd wordt, zijn ook mensen ontevreden. kort voor de Fixetoperatie richtte andré Wind de Multimate-formule op voor servicebouwmarkten. leden kwamen aanvankelijk uit Plusklus-kringen, maar inmiddels bestaat de club uit een pluriform gezelschap.

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

MIX100_Formulegeschiedenis_3-3,5pag.indd 22

18-01-12 09:42


MIX 100 jaar

Big Boss bouwmarkten weken voor Multimate bij

Doeland: schakel tussen Houtland en Big Boss.

fusie van HDB en Serboucom.

datzelfde 1997 opende Praxis de eerste Mega-Praxis in amsterdam Zuidoost. Een aanbod van 45.000 artikelen op 10.000 m2 was uniek voor ons land tot het grote duitse Hornbach kort daarna zijn eerste Nederlandse bouwmarkt opende in Zaandam. Het streven naar 15 à 20 vestigingen binnen vijf jaar lukte niet, maar de keten is inmiddels een vaste waarde in het Nederlandse dhz-landschap. En eigenaar van de grootste bouwmarkt van Nederland (breda).

onder de dGN-vlag. Wat een lustrum eerder volslagen ondenkbaar was, was werkelijkheid geworden. En ook hier herhaalt de geschiedenis zich: waar formules samengevoegd worden, zijn er ook ontevreden gezichten. dat leidde begin 2011 tot een nieuwe formule in breedpakketland: klusWijs met aan het roer de voormalige roerganger van Idee voor vakwerk, Hans Hortensius.

Witte raven bij elkaar

In een markt die zich behoorlijk uitgekristalliseerd heeft, hebben mutaties vaak een flinke impact. Over het algemeen worden kleinere of zwakkere formules opgeslokt door grotere en bekendere en verdwijnen namen spontaan uit de markt. Of er worden nieuwe wegen behandeld: aart van der Schalk, de man die de introductie van Marktkauf en Hornbach in ons land begeleidde, startte in 2000 zijn internetbouwmarkt domega. dat initiatief was geen lang leven beschoren want een jaar later was de virtuele droom afgelopen. Onlangs nog werd duidelijk dat de handel via internet wel degelijk levensvatbaar is. Wehkamp startte twee jaar geleden met ‘wat gereedschap’, maar ziet dhz inmiddels als een aparte tak. Ook op ‘analoog’ gebied stond de handel niet stil. verschillende ketens kozen voor nieuwe formats, pasten hun concepten aan of kozen voor indirecte samenwerking met andere ketens in winkelcentra. andere ketens ontwikkelen shop-in-shopformules en worden zo aantrekkelijk voor grotere zaken die zich als bouw- en woonparadijzen ontwikkelen. andere ketens richten zich, naast hun consumentgerichte core-business op andere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de zzp’er, of kiezen voor een strategische samenwerking met collega’s die een vergelijkbaar assortiment hebben maar andere doelgroepen bedienen. kijk naar de verloving van Ferney met Nicovij of verliefde blikken tussen de ijzerwaren- en de bouwmaterialenhandel. al met al bewijzen dhz en aanpalende branches niet stil te zitten, zodat er ook de komende jaren nog genoeg te melden valt.

In een landschap dat inmiddels aardig gevuld is, breekt de tijd van eten-en-gegeten-worden aan. Fusies en overnames bepalen het gezicht. Het Franse bricorama nam de Wickes-vestigingen op het Europese vasteland over. de 19 Nederlandse vestigingen werden allemaal omgeturnd tot bricorama: in 2001 sloot de club zich als franchisenemer aan bij Intergamma. In 1998 gingen landwinkels formules Welkoop en boerenbond samen met de agrorama-formules bb voor binnen- en buitenplezier, landlord Country Store en boerenbond. Nog steeds staat de keten van groene dhz-winkels als een huis in de markt: alleen Welkoop en boerenbond zijn als formules overeind gebleven. Zelfstandige grote jongens Nijhof uit baarn, Groenen uit veldhoven, Interchalet uit Horst, boer uit Staphorst en bupro uit alkmaar clusterden rond de millenniumwisseling hun inkoop in de Inkoopcombinatie bouwen en Wonen. later volgt bouwhof in Zoetermeer. de groep blijft een verzameling zelfstandige ‘witte raven’ in onze handel en hun winkels zijn uniek.

Eten en gegeten worden Ook sinds het begin van deze eeuw muteert de handel vrolijk verder. Mennema verkocht in 2004 de ‘Idee voor vakwerk’-formule aan de Hdb-groep. de formule hield op te bestaan en de meeste leden zagen hun winkelnaam veranderen in Hubo. Een branche kent ook sentimenten. Zeker in breedpakket verhinderden dergelijke gevoelens strategische overnames. Het meest voor de hand liggende huwelijk vond in 2007 plaats: Serboucom (Multimate) en Hdb (Hubo, doeland, bigboss) gaven elkaar het ‘ja’woord. de voormalige directeuren (van der Meché en deuster) verlieten het dhz-podium en maakten plaats voor Paul burger. Hij bracht het aantal formules terug tot twee: Multimate en Hubo. Twee jaar geleden volgde een volgende klapper: Reesinks Fixet kwam

Recente ontwikkelingen

Bronnen o.a.: In een handomdraai (Hans Ellenbroek, 1999) ketens in kaart (MIXpress, 1997 t/m 2012) Schakels in de keten (Uitgeverij louis Rogier, 1987) vakblad MIX (1912 t/m 2012)

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

MIX100_Formulegeschiedenis_3-3,5pag.indd 23

23

18-01-12 09:43


‘Winkelruit verliestvaakvan hetbeeldscherm’ “Doe-het-zelf houdt zich veel te veel bezig met de achterkant van de winkel: logistiek, kostenbesparing en het centraliseren van de Foto: Michel Grolle

inkoop. Maar de voorkant wordt vergeten”, vindt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland.

B

iesheuvel is een bekende naam in de dhz-branche. Was hij eerst eigenaar van een aantal technische groothandels, inmiddels investeert hij met zijn Habest Holding actief in mkbondernemingen. Ook is hij directeur-eigenaar van PGZ International in Houten. biesheuvel volgde per 1 juni 2011 loek Hermans op als voorzitter van Mkb Nederland. “Ik kijk positief terug op het afgelopen half jaar. Het is geweldig leuk om te doen en ik heb veel ondernemers en branches leren kennen. Ik ben zelf ondernemer, dus dat spreekt mij heel erg aan. Mijn functie is breed, alle onderwerpen komen voorbij. Het ondernemerschap leeft hier heel erg. Nederland staat er relatief goed voor en dat komt doordat we een ondernemend volk zijn.”

Innovatiefonds de Mkb-voorzitter is er trots op dat er in de miljoenennota heel veel mkb-beleid geregeld is. “dat is een pad dat mijn voorgangers al hadden ingezet. Er zijn bijvoorbeeld 7 kleine belastingen voor ondernemers opgeheven, daar heb ik ook voor gelobbyd. daarnaast trekt het kabinet € 500 mln uit voor het Mkb-Innovatiefonds.” de ondernemersorganisatie constateert al veel langer dat startende, innovatieve en snelgroeiende mkb-bedrijven slechts zeer beperkt toegang hebben tot financiering. banken beschouwen dit soort ondernemingen als risicovol, waardoor financieringsaanvragen vaak niet worden gehonoreerd. Terwijl Nederland juist dit soort bedrijven nodig heeft voor de economische groei. Met het nieuwe fonds krijgen mkb-ondernemers betere toegang tot durfkapitaal en worden zij beter in staat gesteld om te kunnen investeren in nieuwe (duurzame) producten, diensten en processen. Het Mkb-Innovatiefonds is revolverend. dat wil zeggen dat als innovaties succesvol zijn, een deel van de opbrengst moet terugvloeien. daardoor kunnen meer initiatieven worden gefinancierd. Een ander voorbeeld

24

Hans Biesheuvel:

“Retailer moet met leverancier om tafel.” dat biesheuvel noemt, is het borgstellingskrediet. “banken zijn terughoudend met krediet. Met het borgstellingskrediet kunnen ze met minder risico krediet verlenen aan bedrijven.” daarnaast richt Mkb-Nederland zich op het beroepsonderwijs, want daar kiezen volgen de voorzitter veel te weinig mensen voor. “Nederland komt echt in de problemen als we het vMbO niet meer gaan waarderen. In veel technische beroepen is ook veel werk. Wij stimuleren dat jongeren bewuster kiezen voor beroepsonderwijs. dat begint al op de basisschool. kinderen krijgen wel een Citotoets, waarom zou je ze niet testen op technische vaardigheden? bij vMbO-techniek loopt het aantal leerlingen snel terug en technische mensen hebben we wel nodig. Nu hoor je nog veel ‘als havo niet lukt, dan gaan we maar naar het vMbO’. dat is de verkeerde instelling.”

Samenwerking stimuleren Mkb-Nederland heeft een grote achterban in de detailhandel en daar is criminaliteit een groot probleem. “Het kabinet zet in op zwaardere straffen, maar wij willen ook aan preventie doen. bijvoorbeeld door in een wijk of gebied samenwerking tussen ondernemers en politie te stimuleren. veel ondernemers voelen zich hierin alleen staan. Zwaarder straffen schrikt echt wel af, maar er kan nog meer gedaan worden. als werkgeversorganisatie staan wij achter het overheidsbeleid. Het kabinet kiest duidelijk voor Europa en daar zijn wij voor, want het heeft ons veel gebracht. daarnaast geeft de

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Vaktueel_MKB-Biesheuvel_1,5pag.indd 24

18-01-12 12:30


Vaktue e l

Een nieuwe klant politiek ruimte voor ondernemerschap, en daar zijn wij natuurlijk ook voor. Maar er mag allemaal wel een schepje bovenop.” Er is volgens biesheuvel al veel veranderd sinds het regeerakkoord er kwam. “We zitten economisch in zwaar weer, maar ik vind het zelf nog te vroeg om van een crisis te spreken. We eindigden 2011 nog met economische groei. de werkloosheid is relatief laag en economisch staat Nederland er nog wel goed voor. als we goed beleid blijven voeren, denk ik niet dat we in een zware recessie terechtkomen. Er moet wel een oplossing komen voor de eurocrisis.” bij de crisis in de tweede helft van 2008 heeft ons land volgens biesheuvel bewezen dat het goed kan schakelen, want we zijn best goed door de crisis gekomen. “We zullen zeker wel een tik krijgen, maar hebben een uitstekende uitgangspositie om dit te doorstaan. Ik maak me nog het meest zorgen om de bouw en om de non-fooddetailhandel.”

binnenhalen? Valt niet mee! Zet daarom de eerste stap naar nieuwe klanten door te adverteren

Foto: Michel Grolle

Weinig onderscheid Uit de Gfk-cijfers blijkt dat dhz een stuk minder draait. biesheuvel: “volgens mij is de dhz-omzet sinds 2008 13 of 14% gedaald. dat heeft te maken met de stagnerende bouw en de economische crisis van 2009. En je ziet het niet herstellen. Mensen verhuizen niet, dus het aantal verhuisbewegingen is laag.” de doe-het-zelfhandel houdt zich, volgens biesheuvel, veel te veel bezig met de achterkant: logistiek, kostenbesparing en het centraliseren van de inkoop. “Maar de voorkant wordt vergeten. Hoe krijg je mensen in de winkel? ketens zijn weinig onderscheidend. Ik lees die reclamefolders en daar staat allemaal hetzelfde in, vooral veel korting. dat moet anders en dat kan maar op één manier. Zorg ervoor dat mensen bewust voor jouw winkel kiezen. dus investeer meer in imago en toegevoegde waarde, zoals service. Winkels die service bieden en waarvan het personeel betrokken is, daar zit de loop nog in. de branche maakt al 4 jaar lang een omzetdaling door en er is geen teken dat dat komend jaar beter wordt. dan moet je dus iets doen.”

in Mix.

Niet negeren de doe-het-zelfsector moet volgens de Mkb-voorzitter eens goed nadenken over internet. “Er is geen sector die eraan ontkomt. Sterker nog, in veel sectoren verliest de winkelruit het van het beeldscherm. als ondersteunend kanaal hoort internet gewoon bij ondernemen. als is het alleen maar om aan je imago te werken, om te laten zien dat je meegaat met de trend van de tijd. Je kunt het niet negeren, je moet mee in die modernisering.” Het lastige bij doehet-zelf is dat de consument niet altijd weer wat hij wil of wat hij nodig heeft, vindt biesheuvel. “Eén van mijn dochters heeft laatst op ikea.nl haar kamer opnieuw ingericht. daarna kon ze met één druk op de knop haar totale bestelling doorgeven. daar ligt een trigger voor de dhz-wereld. al kun je alleen maar bestellen en afhalen, daar ligt al winst. Je moet meerdere kanalen hebben. Ik geloof absoluut in een winkel, maar je moet er wel voor zorgen dat mensen blijven komen.” biesheuvel vindt het moeilijk te voorspellen hoe de toekomst van dhz eruit ziet. “Ik zie de problemen niet 1-2-3 opgelost. Er zal een heroriëntatie moeten komen. Ik vind persoonlijk dat de retailer met de leverancier om tafel moet gaan zitten. de ‘druk’ van bijvoorbeeld tenders is niet goed voor deze relatie. Er moet beter samengewerkt worden. Ze moeten met elkaar een visie ontwikkelen hoe we de komende jaren doorkomen.”

Bel 023-5714745 en vraag naar Remco Wijnhout, of mail r.wijnhout@bureauvanvliet.com voor gratis advies over de advertentiemogelijkheden.

www.bureauvanvliet.com postbus 20 - 2040 AA Zandvoort zandvoort@bureauvanvliet.com j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

91 x 257 fc mix.indd 1

Vaktueel_MKB-Biesheuvel_1,5pag.indd 25

25

18-01-2012 10:31:06

18-01-12 12:30


Totaal

1

352

1

329

1 306 283 260

327,8

282,1

279,0

290,4

08

09

10

11

Berry van Oosterhout 275

Periodenomzet bouwmarkten in mln euro’s

Periode 08-2011 t/m 11-2011

Bouwmkt

1

235

1 215 195 242,7

204,9

198,1

211,8

08

09

10

11

1

50

Periodenomzet breedpakketzaken in mln euro’s

Ov. DHZ

1

255

175

Periode 10-2010 t/m 13-2010

40

1

30

1 20 10 0

25,9

22,9

23,9

22,8

08

09

10

11

1

50 IJzerw.

Periodenomzet ijzerwarenzaken in mln euro’s

Periode 08-2011 t/m 11-2011

40

1

30

1 20 10 0

21,5

20,5

25,1

26,7

08

09

10

11

1

50

Periodenomzet vbs-zaken in mln euro’s

VBS

Periode 08-2011 t/m 11-2011

Terwijl ik dit schrijf, zijn we bezig met het afsluiten van alweer een bewogen jaar, bij het lezen van deze column zijn we al begonnen aan ‘het halve werk’. Aan een goed begin bedoel ik natuurlijk, want met half werk zullen we er zeker in 2012 niet komen. In november mocht ik op bezoek bij een prijswinnende retailer in de keukenbranche. Een zelfstandige retailer die een goed jaar had gehad en zijn indrukwekkende winkel geheel op de schop ging nemen om in 2012 ook weer goed voor de dag te komen. Investeren in 2012 in de keukenbranche vereist lef. Deze sector heeft ook veel last van de zwakke (ver)huizenmarkt, net als doe-het-zelf. Ook een prijswinnaar van 2011 kan niet op zijn lauweren rusten. Een dag later presenteerden we bij GfK de essentie van het structuuronderzoek Doe-Het-Zelf: een afnemend aantal winkels in de sector. De slechte economische omstandigheden en toegenomen concurrentie eisen hun tol onder de kleinere zelfstandigen in de branche. De kerst onderstreepte de ontwikkelingen die ons bezig houden; de consument is terughoudend, maar geeft toch nog volop geld uit. Voor bruingoed was 2011 een verloren jaar met een terugval van zelfs meer dan 20% in het tweede kwartaal. Aan de andere kant zijn de iPhones, iPads en hun concurrenten niet aan te slepen. Retail had het moeilijk, maar specifieke kanalen en segmenten groeiden. Sint en kerst stonden weer garant voor omzetrecords, maar zeker niet in alle segmenten. Met de ene kerstshow nog groter dan de andere heb ik genoten van tuincentra die omgetoverd waren tot winterwonderland. Ook met kerst was er geen enkele branchegrens meer te bekennen en struikelden we over de kerstbomen, zelfs bij Albert Heijn. Ik heb Albert Heijn hoog staan, maar een berg kerstbomen bij de ingang in een hoek, dat is sfeerloos en jammer. Mijn roots, ik kom uit ‘de parel van het zuiden’, spelen bij tijd en wijlen op. Zo ook met Kerstmis dit jaar. Wij gingen vroeger naar ‘de boer’ een boom uitzoeken en zelf uitsteken op het land. In Leiden heb ik mijn weg daarin nog niet in gevonden, dus internet hielp me op weg. Een uurtje rijden, maar de moeite meer dan waard. Het kopen van de kerstboom was weer een avontuur, de reis was daar een onderdeel van. Met laarzen het land op en, geholpen door mensen die er plezier in hadden, onze boom gekozen. Bij een boer die er moeite voor doet, met een in kerstsfeer aangeklede schuur met koffie en glühwein. Misschien niet voor iedereen de ideale manier, een half uur rijden. En modder en kou. Voor hen is er AH, daar kon de boom mee tussen de soep en de aardappels. Zo hebben we allemaal onze voorkeuren en kiezen we soms voor gemak, en soms voor dat speciale. Dat speciale, wat zeker ook een zelfstandige in huis heeft. Dat speciale, waar we zomaar bereid voor zijn om wat extra’s voor te doen. Als we dat speciale maar weten te vinden… En dat is anno 2012 een ‘eitje’ geworden…!

26

Periodenomzet totale dhz-sector in mln euro’s

C ol um n

375 Periode 08-2011 t/m 11-2011

‘Eengoed beginis hethalve werk…’

40

1

30

1

20 10 0

37,8

33,8

32,0

29,1

08 09 10 11 Grafiek: MIX, Bron: GfK Marketing services Benelux

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Conjunctuur.indd 26

17-01-12 17:07


C ONJUNCT UUR

Periode 11:

90

08

09

10

11

97,4

96,3

95,9

96,8

(index: jaar eerder = 100)

100

Periode 08-2011 t/m 11-2011

110

Omzetgroei totale dhz-sector

120

80

Sombere consumenten Voor de zesde keer presteert de vbs-sector beter dan de bouwmarkten. De branche heeft het echter nog steeds moeilijk, zo blijkt uit GfK’s omzetmonitor op de dhz-branche waaruit MIX maandelijks exclusief publiceert.

96,0

97,1

(index: jaar eerder = 100)

97,3

Periode 08-2011 t/m 11-2011

97,5

(index: jaar eerder = 100)

11

Periode 08-2011 t/m 11-2011

10

(index: jaar eerder = 100)

09

Periode 08-2011 t/m 11-2011

90

08

Omzetgroei bouwmarkten

100

Omzetgroei breedpakketzaken

110

Omzetgroei ijzerwarenzaken

120

80

120 110 100 90

08

09

10

11

94,9

94,5

93,9

95,1

80

120 110 100

08

09

10

11

94,5

94,8

94,7

95,2

90 80

90

08 100,2

80

09

10

11

92,5

97,3

97,3

(index: jaar eerder = 100)

100

Periode 08-2011 t/m 11-2011

110

Omzetgroei vbs-zaken

120

De optimistische kijk op het leven van ondernemers wordt de afgelopen maanden sterk op de proef gesteld. De Nederlandse economie is in een recessie beland, maar groeit op jaarbasis nog wel met 1,4%. Voor 2012 verwacht De Nederlandsche Bank een groei van slechts 0,2%. Consumenten waren volgens het CBS (Conjunctuurbericht 20-1211) niet eerder zo somber. De index van het consumentenvertrouwen nam in december af van -32 naar -37. Verder vonden consumenten de tijd duidelijk ongunstiger voor het doen van grote aankopen. Specifiek voor de huizenmarkt komt daar nog bij dat banken een rem zetten op het verstrekken van hypotheken. Niet bevorderlijk voor een huizenmarkt die al in het slop zit. De dhz-retailbranche vormt helaas geen uitzondering. Over periode 11 rapporteert GfK Retail & Technology voor deze markt een omzetindex van 96,8 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Periode 11 is hiermee wel iets beter dan periode 10 (index 95,9). De totaalomzet in de dhz-wereld in periode 11 bedraagt € 290m ten opzichte van € 300m vorig jaar. De bouwmarkten presteren met een index van 97,1 iets boven het gemiddelde. Voor de zesde keer dit jaar doen de vbs-zaken het beter dan de bouwmarkten (index 97,3). De breedpakketzaken (95,1) en het ijzerwaren dhz-kanaal (95,2) blijven in periode 11 wel achter bij de marktgroei (96,8). Op cumulatief basis laat de totale dhz-branche dit jaar een index zien van 97,6. De bouwmarkten leveren 0,1 procentpunt in ten opzichte van cumulatief periode 10. De cumulatief index in periode 11 bedraagt 98,2. Het vbs-kanaal ziet de cumulatief index eveneens licht dalen naar 98,4 (was 98,5). Voor de ijzerwaren dhz-retailers (94,5) en de breedpakketzaken (94,1) blijft de cumulatief ontwikkeling stabiel. Zijn er ook economische lichtpuntjes waar te nemen? Op lange termijn kan de koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar en de Chinese yuan gunstig zijn voor de Nederlandse export, aldus hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING.

GfK-data als Excel? Op www.mixonline.nl kunt u ze downloaden. Bijvoorbeeld om uw eigen cijfers tegen af te zetten.

j a n u a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

Conjunctuur.indd 27

27

17-01-12 17:07


Marktc ijfe rs overig

Omzet detailhandel in oktober gekrompen In oktober 2011 zette de detailhandel 1,7% minder om dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen waren 2,9% hoger, het volume kromp 4,5%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

D

e omzetontwikkeling werd in oktober negatief beĂŻnvloed door een andere samenstelling van de koopdagen dan in oktober vorig jaar. Na correctie hiervoor komt de omzet op vrijwel hetzelfde niveau uit als een jaar eerder en de krimp van het volume op 3%. Winkels in de non-foodsector realiseerden bijna 5% minder omzet. Winkels in consumentenelektronica, textielsupermarkten, kleding en woninginrichtingartikelen leden de grootste omzetverliezen. Ook doe-het-zelfzaken, winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen zagen de omzet afnemen, maar in mindere mate. Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden evenveel omzet als een

jaar eerder. binnen deze sector nam de omzet van de supermarkten met 1% toe, terwijl de omzet van de speciaalzaken 6% lager uitviel. Tankstations behaalden bijna 6% meer omzet. behalve de winkels en de tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Hun omzet was 2° procent lager.

Omzet detailhandel

15

% warrdemutatie t.o.v. jaar eerder

10 5 0 -5 -10 j f m a mj j a s o n d j f ma mj j a s o n d j f ma mj j a s o n d j f ma mj j a s o

2008

2009

2010

2011

Bron: CBS

Werkloosheid onveranderd De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in november 2011 uit op 455.000 personen. Net als in oktober komt dat overeen met 5,8% van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit de nieuwste

D

e werkloosheid is in november dus niet verder gestegen. In de vier voorafgaande maanden nam de werkloosheid nog toe. Zowel het aantal werkloze mannen als het aantal werkloze vrouwen is in november vrijwel gelijk gebleven. de werkloosheid blijft hiermee op hetzelfde niveau als tijdens de piek in februari 2010.

cijfers van het CBS.

Aantal faillissementen loopt op In november 2011 werden 610 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dit waren er 85 meer dan in oktober, aldus het CBS.

H

et aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen. Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in november uit op 555, tegen 519 in oktober. dit gemiddelde is de afgelopen maanden fors opgelopen, nadat het meer dan een jaar schommelde rond de 500.

28

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) aantal (driemaandsgemiddelde) 700 600 500 400 300 200 j f m a mj j a s o n d j f ma m j j a s o n dj f ma m j j a s o n dj f ma m j j a s o n

Bron: CBS

2008

2009

2010

2011

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

marktcijfers overig_1pag.indd 28

17-01-12 17:09


Vak t ueel

“Verduurzamingniet ophettweedeplan” Wat betreft duurzaamheid loopt de dhz-branche achter ten opzichte van levensmiddelensectorsector. De dhz-wereld is wel druk bezig met een inhaalslag. Volgens Dirk Bergman, algemeen directeur JéwéRet, gebeurt dit zonder overheidsdruk. “Ondanks de lastige tijd is ons doel om in 2015 met alleen gecertificeerd hout te werken.”

Dirk Bergman:

“Goede data belangrijk voor clicks&bricks.”

V

oor de derde keer organiseerde GS 1 Nederland begin december een talkshow, waarin ‘duurzaamheid’ het voornaamste onderwerp was. Naast JéWéRETs bergman kwamen hierbij ook de topmannen van ahold (Sander van der laan), Mars Nederland (Timo Hoogeboom) en Coca Cola (John brands) aan het woord. voor bergman bleek de discussie geen eenvoudige. “Sander is ook covoorzitter van GS1 Nederland, dus ging de aandacht veel naar hem. Maar het had ook te maken met het verschil in branches. kijk, in de foodsector doen consumenten iedere week hun aankopen. die continuïteit kennen wij niet in de dhz-branche. Zeker niet met houtgerelateerde producten, zoals laminaat. Consumenten schaffen deze ongeveer eens in de zeven à tien jaar aan.”

Samenwerking = meerwaarde door dit verschil is de dhz-branche ook gevoeliger voor de recessie dan de levensmiddelenbranche. dat betekent voor bergman echter niet dat verduurzaming op het tweede plan komt. “verduurzaming die efficiencywinst oplevert, is van harte welkom”, vindt hij. “de

dhz-branche heeft het namelijk erg moeilijk: sinds het topjaar 2007 is ze met 20% gekrompen.” In samenwerking met leveranciers en retailers ziet hij dan ook zeker een meerwaarde. “Onze producten zijn namelijk vooral moeilijk vervoerbaar, daarom vindt de logistiek decentraal plaats. als we hierin met samenwerking kosten kunnen besparen door efficiënter te kunnen werken, vinden we dat alleen maar prettig. Om deze reden stimuleert Wehkamp.nl een minimale orderdrop, een minimaal aantal producten per bestelling.” In zijn ogen hoeft de overheid hier geen druk achter te zetten, zoals in de verfindustrie is gebeurd aan de hand van de vOC-richtlijn. “Onze branche is actief bezig met duurzaamheid, momenteel vooral met keurmerken. JéWéRET werkt nu voor zo’n 75% met gecertificeerd hout en dat moet in 2015 100% zijn. Natuurlijk willen we hiermee ook meer verdienen, maar het belangrijkste is het license to operate.”

B&Q als voorbeeld? bergman is er namelijk van overtuigd dat consumenten bij iedere aankoop – in welke branche dan ook – grotendeels dezelfde eisen hebben. “In elke sector draait het voor hen om de kwaliteit en duurzaamheid van de producten. Wij moeten ervoor zorgen dat we dit op het juiste niveau kunnen bieden.” Zo heeft de britse dhz-keten b&Q voor een groener assortiment gezorgd. Hiervoor zijn zo’n 16.000 artikelen vervangen en is een Ecoshop in het leven geroepen. daarnaast heeft b&Q de onlineshop geherintroduceerd; dit alles onder de noemer van het One Planet-programma om duurzaamheid extra onder de aandacht te brengen. “In tegenstelling tot b&Q vinden wij in Nederland het niet nodig om behaalde resultaten over de daken te schreeuwen. Hoewel we minder opportunistisch zijn, hebben we wel initiatieven.”

Uniforme artikelbestanden Een van die initiatieven is GS1 daS, het systeem voor uniforme artikelbestanden. In bergmans ogen speelt dit een belangrijke rol in het duurzaamheidsverhaal. JéWéRET gaat komend voorjaar dan ook aan de slag met GS1 daS, waarbij alle artikelgegevens centraal in één database staan. “Uniforme bestanden zijn belangrijk op twee niveaus die met elkaar samenhangen”, vindt hij. als eerst bij het transport, want ze bevatten de gegevens van onder meer afmetingen, gewicht en verpakkingstarief. door uniforme en juiste artikelgegevens te gebruiken kunnen vrachtwagens efficiënter worden geladen.” Hierbij sluit de onlineverkoop van producten aan. “Met uniforme artikelgegevens is een webshop eenvoudiger en efficiënter op te zetten en in te richten. Zo gaat het een groot aantal retouren tegen. En mede gezien de groeiende rol van internet vinden ook wij de combinatie van clicks&bricks belangrijk”, aldus bergman.

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

Vaktueel_GS1-live_congres_1pag.indd 29

29

17-01-12 17:09


‘De formule genereert traffic, ik zorg voor de toegevoegde waarde’ O Ondanks de opening van Rijnhoek Plaza

service en de extra’s die hij zijn klanten

fficieel bestaat de firma 100 jaar. de opa van Frank burggraaff startte ooit met melkmachines, samen met een oom. van daaruit ontstond een winkeltje in ijzerwaren en gereedschappen dat burggraafs vader en een neef verder uitbreidden. begin jaren ‘80 evolueerde de winkel door naar een breedpakketzaak onder de Plusklus-vlag. “Onze focus lag al vrij vroeg op meubels, kasten, deuren e.d. dat heeft ons bestaansrecht gegeven en die segmenten koesteren we nog steeds. We bieden maatwerk, we meten alles netjes op en we leveren het kant-en-klaar op als het moet.”

biedt. “Als je altijd voor ieder euro omzet

Klantenbinding

draait de Karwei van Frank Burggraaff in Bodegraven meer dan uitstekend. De

ondernemer dankt dat aan de persoonlijke

hebt moeten vechten, ben je anders met die klant bezig.”

30

vorig jaar realiseerde burggraaff de stap van breedpakket naar bouwmarkt. daarbij koos hij voor de karwei-formule. de winkel overtreft omzetmatig de verwachtingen van de jonge ondernemer. En dat ondanks de opening van Rijnhoek Plaza, een winkelcluster met o.a. een Formido en een Welkoop, pal voor zijn bouwmarkt. “Ik heb er wel even wakker van gelegen, maar uiteindelijk ben ik uitgegaan van onze eigen kracht. Wij werken niet met kortingen, maar we moeten het hebben van maatwerk én onze persoonlijke service. Het

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Collegas_Karwei Bodegraven_2pag.indd 30

17-01-12 17:10


Collega’s

De winkel oogt warm en kleurig.

Meteen bij binnenkomst staat de verfbalie.

Het meubelplein oogt nieuw, maar kent een lange traditie…

… net als de deuren- en vloerenafdeling.

contact met de consument is belangrijk. Onze medewerkers begroeten onze klanten met ‘goedemorgen’ en vragen hen, als ze wat onwennig rondlopen, ‘kunt u het vinden?’ de klantenbinding is hier zó belangrijk: we zitten hier in een dorp en dan speelt dit meer.”

vloer staan en kijken wat er speelt. Neem bijvoorbeeld het automatische voorraadsysteem. als een klant een flinke partij laminaat meeneemt, betekent dat niet automatisch dat we morgen weer die hoeveelheid van dat specifiek materiaal verkopen. dat soort factoren moet je als manager heel goed in de gaten hebben.” de deskundigheid van bouwmarktmedewerkers wordt wel eens in twijfel getrokken. burggraaff garandeert dat de 20 mensen in zijn winkel kennis van zaken hebben. “Onze schapverantwoordelijken weten waar ze het over hebben. Ze zijn geschoold. Maar het valt of staat ook met hoe je het personeel aanstuurt. Natuurlijk, wij hebben ook zgn. ‘schappenvullers’, maar als zij het niet weten, lopen ze met die klant mee naar een deskundige collega. We zorgen ook dat er altijd wel iemand centraal op het middenpad aanwezig is.”

Sfeer en actie Ondanks het feit dat burggraaff met zijn bouwmarkt aanhaakte bij een strakke formule, is een lokale positionering noodzaak. Het is zaak om ervoor te zorgen dat die klant naar jouw winkel komt, luidt zijn devies. “Mensen komen hier ook voor de sfeer. We zorgen ervoor dat hier iets te doen is. de kerstmarkt bijvoorbeeld, of ladies Night. Of we bakken oliebollen. als je duidelijk laat zien dat je aandacht besteedt aan de winkel én aan de klant, is de prijs minder belangrijk. En natuurlijk keek ik in het begin nog wel eens vreemd naar de procedure van de organisatie, maar ik ben er wel achter gekomen dat die aanpak voordeel met zich meebrengt. de formule is er om traffic te genereren, voor de toegevoegde waarde zorg ik zelf.” dat de karwei-formule aansluit op de visie van burggraaff, bewijst de switch naar decoratief die de keten jaren geleden maakte. daardoor kwamen er meer vrouwen naar de winkel. “Natuurlijk, de winkel is fleurig, er zit kleur in. karwei is een vernieuwende, trendvolle bouwmarkt. de warmte en de sfeer spreken aan.”

Twee voeten op de winkelvloer In vergelijking met de doorsnee kassa-aanslag bij een karwei, ligt die volgens burggraaff in zijn winkel toch wel iets hoger. “Ik heb altijd voor elke euro omzet moeten vechten. dan ben je anders met een klant bezig. Onze bouwmarkt is geen verzameling schappen. Wij bieden service en dat bindt de klant. bovendien moet ik als bouwmarktmanager niet achter een bureau zitten, maar met twee voeten op de winkel-

Eigen initiatieven Ook zzp’ers zijn welkom bij karwei bodegraven. burggraaf heeft voor hen een debiteurenpas ontwikkeld. “In een dorp is dat makkelijk toepasbaar. Ik heb maar één zaak en sta dicht bij de klanten. daarnaast heb ik ook een nieuwewoningpas in het leven geroepen. als nieuwe bewoners hier hun spullen kopen en contant afrekenen, krijgen ze 10% korting. Zo kun je de klant binnenhouden. Het wordt niet ondersteund vanuit de formule, maar het werkt. Je moet alleen lef hebben om het te doen.” Internet is voor veel mensen een bedreiging, maar burggraaf ervaart het ontbreken van een karwei-webwinkel als een gemis. “Je moet op de eerste plaats een goed assortiment hebben. Gipsplaten koop je niet via het web. Je ziet steeds meer dat mensen hun aankoop op het net voorbereiden. dat kan bij een klus ook. als ze het dan bestellen en wij zorgen ervoor dat het klaarstaat of we leveren het af, werpt dat zijn vruchten af.

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

Collegas_Karwei Bodegraven_2pag.indd 31

31

17-01-12 17:10


Deze deuren kunnen wel

Een Stootje

oplossingen in aluminium

© Jessup 2007

hebben! © Jessup 2007

W U E I N

#Stootplaat A100 van rubbertex® (grijs/zwart)

Met handen én voeten Bij een pendeldeurconstructie is het noodzakelijk om zgn. “stootplaten” toe te passen om beschadigingen aan de deurbladen te voorkomen. Deze beschadigingen ontstaan hier omdat pendeldeuren niet altijd met de hand worden geopend, maar ook vaak (bij “volle” handen) met de voet!

Innovatie Alprokon stootplaten zijn NIET vervaardigd van aluminium of RVS maar van rubbertex®. Rubbertex® is een materiaal met een gerubberiseerd oppervlak, veerkrachtig, slijtvast en “last but not least” zelfklevend, waardoor er na het aanbrengen tussen stootplaat en deurblad een “naadloze” verbinding ontstaat, dit in tegenstelling tot stootplaten van aluminium of RVS, die middels schroeven moeten worden aangebracht.

Aanbrengen van de stootplaat Met behulp van een “zeepachtige” oplossing (bijv. glassex) en met gebruik van een harde behangersrol, is het bijzonder simpel om binnen enkele minuten rubbertex® stootplaten op 1 mm nauwkeurig aan te brengen!

Alprokon Aluminium Development B.V. Bremen 1, 2993 LJ Barendrecht Postbus 1160, 2990 CA Barendrecht www.alprokon.com t (0180) 64 39 50 f (0180) 64 39 65 e info@alprokon.com

Standaard afmeting • 60 x 75 cm, 30 x 90 cm of 60 x 90 cm, afronding R=25 mm (andere maten op aanvraag). Ad Mix_Alprokon_stootplaten 090112.indd 1 1 alprokon.indd 1

www.alprokon.com 11-1-2012 11:58:21 12-01-12 17:00


M IX TH EM A

In elke uitgave van MIX zetten we twee thema’s expliciet in de schijnwerpers. Daarbij gaat het om bepaalde productsegmenten omdat ze innovatief, complex of gewoon belangrijk, maar in ieder geval interessant zijn op de winkelvloer. Algemenere zaken ontbreken evenmin. Bijvoorbeeld belangrijkeen interessante brancheevenementen of voor de bedrijfshuishouding zeer relevante diensten. Bij de concrete invulling komen technieken aan bod, tekenen we meningen op, laten we deskundigen aan het woord, portretteren we interessante leveranciers en bieden we zicht op productinnovaties of trends.

De thema’s in deze editie zijn: - e-gereedschap - fiets/automotive

e-gereedschap

- Kracht vs. gemak - Productnieuws

34

fiets/automotive

- Thuis in de bouwmarkt

38

j a n u a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

Themapagina.indd 33

33

18-01-12 12:20


Kracht versus gemak Er ligt steeds meer snoerloos gereedschap in het schap. Gesnoerd biedt kracht en lage prijs en snoerloos blinkt uit in vrijheid en gemak. Maar blijven deze producten naast elkaar gebruikt worden? Of wordt snoerloos de ‘standaard’ en verdwijnen de stekkers uit het schap?

P

rofessioneel en dhz-accugereedschap neemt een steeds dominantere positie in t.o.v. netstroomgereedschap. Volgens Stef Hendriks van Bosch geldt dat in Nederland zo’n 40% van de totaal verkochte Bosch gereedschappen al accugereedschap is. In hoeverre dit ook voor andere e-toolfabrikanten geldt, is niet te zeggen, maar een goede indicatie is het zeker. Deze productgroep heeft binnen Bosch de afgelopen 5 jaar een zeer snelle groei doorgemaakt, met gauw 4-5% toename per jaar ten nadele van netstroomgereedschap. De groei in aanbod van accugereedschap is niet meer te stuiten. Volgens Metabo’s CEO Horst Garbrecht is het doel van Metabo om van elk elektrisch handgereedschap, waarbij het redelijkerwijs mogelijk is, een accuvariant op de markt te brengen. Volgens Henk Jacobs van Makita zijn zij daar al een heel eind mee op weg.

Terugblik Eén van de baanbrekers in snoerloos gereedschap is de Makitaschroefboormachine van 7,2V geweest. Die kon je begin jaren 90 aanschaffen voor rond de 300 gulden, hetgeen toen een klein vermogen was. Maar wat een wereldding! Die van uw redacteur doet het nog steeds, zelfs na zo’n 25 jaar! Een icoon die het begin van de snoerloze revolutie markeerde. Hulde voor Makita, dat overigens al begin jaren 60 met de eerste accugereedschappen kwam. Vanaf halverwege de 80’er jaren introduceerden alle grote e-toolfabrikanten in toenemend tempo steeds betere schroefboormachines. Snoerloos bleef in de beginjaren namelijk wel min of meer beperkt tot de schroefboormachine. Daar lag een enorme marktvraag en kon men snel geld verdienen. Technisch gezien konden nog maar mondjesmaat andere machines overstappen op accuvoeding. Dat had te maken met de beperkte mogelijkheden van de Nikkel Cadmium (NiCad) en later de Nikkel Metaalhydride (NiMh) accu’s. Het voltage liep weliswaar snel op van 7,2 naar 18,4 Volt en hoger tot in de 30 V, maar de capaciteit en kwaliteit van de accu’s groeiden in mindere mate mee. Er waren serieuze technische problemen zoals het geheugeneffect (capaciteit gaat steeds achteruit door tussentijds bijladen) en zelfontlading (het leeglopen van de accu). Ondanks deze tekortkomingen kenmerkte elke nieuwe generatie accugereedschap zich door

34

meer kracht, hogere toerentallen en beter uithoudingsvermogen. In de laatste jaren van de vorige eeuw kwamen er steeds meer andere accutools bij. Je kunt rustig stellen dat de li-ionaccu revolutie, de huidige glorieuze opmars van serieuze snoerloze machines mogelijk maakte. De opmars van li-ion rond 2007 veroorzaakte ook een waterscheiding: sommige merken verdwenen (tijdelijk) uit de kopgroep, anderen deden hun intrede. Producenten als Panasonic, Makita, Milwaukee en DeWalt wisten de toegenomen accupower als beste om te zetten in netto werkkracht en innovatieve producten. Sommige oudgedienden zoals Bosch, Protool en Festool betraden de li-ion arena pas later, overigens met extra spierballenvertoon. Noem het maar de wet van de remmende voorsprong. In slechts enkele jaren is de li-ion technologie volwassen geworden en zijn de NiCa/NiMh accu’s in de praktijk praktisch geheel verdrongen. Bosch ziet ze binnen afzienbare tijd volledig uit het programma verdwijnen. Binnen de professionele blauwe gereedschappen is dat naar verwachting eind 2012 al het geval. Inmiddels is niet alleen het totale aanbod snoerloze gereedschappen enorm gegroeid. Assortimenten zijn breed en diep. Zelfs machines waar we enkele jaren terug nog van dachten dat een accuversie onmogelijk was, zijn er gekomen. Denk in dat geval aan accuversies van notoire stroomvreters zoals haakse slijpers, handcirkelzagen, frezen, schuurmachines en pneumatische boorhamers. De reciprozagen en afkortzagen van Makita zijn hier een mooi voorbeeld van. Maar ook in de tuin is li-ion populair met o.a. de introductie van accukettingzagen, -heggenscharen en -grasmaaiers. De gebruiksduur van bijvoorbeeld Makita’s 3,0 Ah accu’s voor 36V heggenscharen ligt volgens Henk Jacobs tussen de 30 tot 45 minuten en de accu’s worden opgeladen in 20 tot 22 minuten. Dat betekent dus vrijwel continue doorwerken.

Mechanica Heel veel mensen wijten de succesvolle doorontwikkeling van accugereedschap grotendeels aan verbeterde accutechnologie. Wellicht is er meer aan de hand. Opvallend is dat in enkele jaren tijd de mechanica en elektronica van snoerloos gereedschap enorm is verbeterd. Eén van de belangrijke ontwikkelingen daarin betreft de

VA K B L A D M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

accuvs220V_2pag.indd 34

18-01-12 11:45


E-GEREEDS CHAP

ontwikkeling van krachtige koolborstelloze motoren. kortom, iedereen probeert betere en langere prestaties te bereiken door efficiënter stroomverbruik en tegelijkertijd meer kracht te halen uit lagere voltages. deze ontwikkeling mag je vergelijken met die binnen de autoindustrie. de nieuwste generatie motoren zijn kleiner qua inhoud, maar ontwikkelen meer pk’s met een aanzienlijk lager verbruik. datzelfde geldt voor koolborstelloze motoren. bovendien hebben ze minder onderdelen en zijn ze dus minder storingsgevoelig. Een andere trend betreft de toename van het maximale motortoerental. dat komt goed van pas bij het boren, maar vooral bij zagen, schuren en slijpen, want daar zijn hoge toerentallen vereist. beide ontwikkelingen zijn voor een groot deel het gevolg van ontwikkelingen in de micro-elektronica. de moderne accumachine zit niet voor niets propvol met hightech-regelelektronica.

Accu’s sterker en voller de grote sprong voorwaarts is natuurlijk de introductie van li-ion rond 2007-2008. Gevolg is dat binnen het accusegment de nikkelaccu’s nog maar een aandeel hebben van minder dan 20%. de overige 80% zijn al li-ionaccu’s (bron: bosch). de kinderziektes uit de beginjaren zijn genezen. de problematiek van stabiliteit en temperatuurbestendigheid van li-ioncellen is onderkend en opgelost door de introductie van intelligente regelelektronica, zoals accucelprotectie tegen diepontlading, overbelasting en oververhitting. Ook is een moderne accu voorzien van een batterij ladingstatusindicator met meerdere niveaus zodat de gebruiker een inschatting kan maken hoe vol de ‘tank’ nog is op een bepaald moment. li-ion is aantrekkelijk vanwege z’n energiedichtheid. Je kunt in een li-ioncel gewoon veel meer energie opslaan dan in een vergelijkbare NiCadcel. bovendien heeft een enkelvoudige li-ioncel een voltage van ongeveer 3,6 volt. dat is 3 x hoger dan bij NiCad. daardoor zijn minder cellen nodig (dus compactere en minder zware accu) om het gewenste voltage te bereiken. Een andere positieve eigenschap is het ontbreken van een geheugeneffect zoals dat bestaat bij nikkelaccu’s. daardoor kan je de li-ionaccu op elk willekeurig moment bijladen zonder nadelig effect op de levensduur. de zelfontlading is ook veel lager dan bij NiCad of NiMh. Inmiddels zijn accu’s tot 36 volt geen uitzondering meer. dat maakt accutechniek mogelijk in grasmaaiers, kettingzagen, pneumatische boorhamers, recipro’s en veel ander zwaar belast gereedschap. Een tweede trend is dat de capaciteit van de accu’s (de tankinhoud) de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Tot voor kort was er desalniettemin sprake van een soort magische drempel in opslagcapaciteit. al geruime tijd blijkt 3 ah zo ongeveer het maximum haalbare. dat is voor veel toepassingen meer dan voldoende. Maar voor echte energievreters is dit toch nog steeds wat aan de lage kant, waardoor het noodzakelijk is de batterij relatief vaak tussentijds te wisselen of op te laden. dat vinden vooral professionele gebruikers bezwaarlijk. als eerste doorbreekt Metabo deze magische grens. “de nieuwe Ultra-M-Technology met 4,0 ah is een volgende belangrijke stap om voor accumachines, nieuwe toepassingsgebieden te openen” zegt Horst Garbrecht, CEO van Metabo. “de verlenging van de werktijd met 33% per acculading is ons antwoord op één van de belangrijkste wensen van de professionele gebruikers.” Ook volgens batterijexpert Panasonic is de li-ionaccu op technologisch gebied nog lang niet uitontwikkeld. Product/sales manager Joris Hartman: “de capaciteit van de accu’s gaat nog een stuk ver-

der omhoog. daar Panasonic één van de grootste batterijproducenten ter wereld is, heeft deze ontwikkeling bij ons ook een hoge prioriteit.” volgens bosch worden batterijcellen ook steeds kleiner. Ook experimenteren onderzoekers met toevoegingen van andere chemische substanties aan li-ioncellen. dit zou de levensduur en looptijd ten goede komen. Helaas zijn deze ontwikkelingen kostentechnisch (nog) niet op grote schaal toepasbaar of te belastend voor het milieu (denk aan bijvoorbeeld aan het toevoegen van zilversubstanties).

Accusystemen de groei qua voltage en capaciteit van de li-ionaccu’s tezamen met de steeds geavanceerder geïntegreerde elektronica, maakt deze accu’s steeds kostbaarder. dat heeft als gevolg dat de accu(s) + lader een heel groot deel uitmaakt van de aanschafprijs van het gereedschap. dat maakt de aanschaf hoogdrempelig. antwoord op dit probleem vindt de industrie door de introductie van accuprogramma’s per merk. Je koopt één keer een machine met accu’s en lader en vervolgens schaf je ander gereedschap aan waarin dezelfde accu’s kunnen worden gebruikt. doel is de instapprijs voor accugereedschap te verlagen en tegelijkertijd kopers aan het merk te binden.

Toekomstverwachtingen Professioneel accugereedschap gaat steeds meer marktaandeel veroveren. Grotendeels zal dit ten koste gaan van snoergereedschappen. Zeker in de komende 5-10 jaar zullen gereedschappen met een stekker nooit helemaal verdwijnen. verder kijken is eigenlijk niet mogelijk. arjan Graafland van Festool/Protool:” Het grote voordeel van snoergereedschap is dat je constant ‘full power’ hebt en bijna nooit problemen. bovendien, als je kijkt naar de eisen die worden gesteld door de arbeidsinspectie, dan zie ik daar ook ruimte voor het snoergereedschap. denk maar aan het voorschrift dat iedereen op de bouwplaats een stofzuiger dient te gebruiken. door daar aan te voldoen heb je feitelijk altijd 230v tot je beschikking. Hierdoor is de noodzaak van een accupack in de bouw lager.” bovendien zijn er altijd applicaties waarbij accu gereedschap de investering niet waard is, of niet genoeg kracht/prestatie levert. Met name het heavy duty-gereedschap is voorlopig nog niet in zijn geheel te vervangen door accumachines. denk dan aan machines met een vermogen van 1500 W of meer. daarnaast zijn er tal van toepassingen waarbij een snoer geen hinder geeft en/of continu gewerkt moet worden. Met name in de maakindustrie. daar blijft altijd een behoefte bestaan voor snoergereedschappen. Uitgaande van voorgaande verwacht bosch dat accumachines maximaal tot 65 à 70% marktaandeel gaan krijgen als technologische ontwikkelingen blijven doorgaan. Een fifty/fifty-verdeling ligt voor de komende jaren echter eerder voor de hand. Qua prijs verwachten de meeste a-merk leveranciers geen schokkende verlagingen. Mede door de dure accu’s zijn snoerloze machines nog relatief duur tov de stekker variant. Oudere typen accumachines lopen vrij snel uit het assortiment en worden vervangen door innovatieve nieuwe producten met meer mogelijkheden en prestaties. daardoor wordt het prijspeil redelijk behouden. door de toenemende prestaties komen de prijzen van accugereedschap verhoudingsgewijs wel dichter bij die van concurrerende snoermachines te liggen, wat ze voor veel gebruikers aantrekkelijker maakt.

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

accuvs220V_2pag.indd 35

35

18-01-12 11:45


Fusion spijkermachines

Permanentzuiger

Poppers Senco voltooit zijn Fusion-lijn met de introductie van twee nieuwe machines. Na het succes van de F-15 voor 1,2 mm da-nagels en de F-18 voor 1,2 mm aX-brads volgens nu de F-16a en de F-16S. de F-16a heeft een recht magazijn voor 1,6 mm RX-brads, terwijl de F-16S een schuin magazijn heeft voor 1,6 mm RH-brads. de machines zijn uitgerust met een 18v lithium-ionbatterij, een lader en een koffer. Poppers Senco, Lelystad, 0320.29.55.55, www.poppers-senco.nl

de Starmix Permanent Zuiger ISP aRd-1635 voldoet in combinatie met de TNO/dusttool-afzuigkap aan de praktijkreferentie ‘zwaar gebruik’. TNO heeft een prestatietoets uitgevoerd op een haakse slijper onder de zwaarste testomstandigheden. de compacte éénmotorige zuiger mag per dag voor 4 uur, ofwel 250 meter zagen, worden ingezet zonder extra maatregelen. Equi Nederland, Tiel, 0344.61.11.55, www.starmix.nl

Robuuste mengmachine

XL-freesmachine

de nieuwe mengmachine van Protool kan dankzij het gepanteerde ErgoFix-systeem snel en eenvoudig in hoogte versteld worden. Hierdoor staat de gebruiker bij zijn werkzaamheden altijd rechtop. de mengmachine heeft een krachtige motor met constante elektronica, een robuuste coating en toerentalregeling. de mengmachine MXP is verkrijgbaar in vijf verschillende varianten en geschikt voor het mengen van lichte vloeistoffen tot zeer zwaar materiaal. TTS, Waddinxveen, 0182.62.19.42, www.protool.nl

Festool heeft een nieuwe freesmachine. de domino Xl dF 700 is de grote broer van de kleinere domino dF500. volgens Festool onderscheidt de domino Xl zich in snelheid en eenvoud. Met de Xl moet het mogelijk worden om zeer grote houtverbindingen makkelijk en snel te maken. de freesdiepte en –hoogte kunnen met één handbeweging worden ingesteld. Het geringe gewicht en de mobiliteit van de machine moeten ervoor zorgen dat je de houtverbindingen overal kunt maken. Festool, Waddinxveen, 0182.621.940, www.festool.com

Compacte schuurmachine

Nieuwe slagmoeraanzetters

Met de vario-Giraffe WST 700 vv introduceerde Flex in 2009 een nieuw systeem dat het wisselen tussen een ronde en driehoekige schuurkop zonder gereedschap mogelijk maakt. Nu wordt de Flex Giraffe-familie uitgebreid met een extra schuurmachine met dit wisselkopsysteem. de kleine Handy-Giraffe WSE 7 vario vult de vario-Giraffe aan als het gaat om werken in compacte ruimtes en voor kleinere wand- en plafondoppervlakken. Flex Power Tools, Herentals (B), 0032.14.22.05.69, www.flex-tools.be

Hitachi heeft twee modellen slagmoeraanzetters geïntroduceerd. de WR14dbdl (14,4v) en WR18dbdl (18v)(foto) zijn uitgevoerd met een krachtige koolborstelloze motor en hebben daardoor een lange levensduur en een hoog rendement door minder stroomverbruik. Het toerental is instelbaar in vier standen en met een aandraaimoment van respectievelijk 235 en 250 Nm kunnen er met gemak bouten en moeren worden verwerkt van M10-M16/18. de slagmoeraanzetters worden geleverd met twee batterijen en een oplader. Hitachi Power Tools Netherlands, Nieuwegein, 030.608.40.50, www.hitachi-powertools.nl

36

va k b l a d M I X - j a u n a r i 2 0 1 2

e-gereedschap_producten_1,667pag.indd 36

18-01-12 09:12


E-GEREEDS CHAP

Afkortzaagmachine

Snel vastschroeven

Carat heeft een nieuwe afkortzaagmachine voor gebruik met waterkoeling of stofafzuiging. De Carat EasyCoup 350 heeft een vermogen van 2,5 pk. Met een zaagblad met een diameter van 350 mm kan een zaagdiepte van 10,5 cm gehaald worden. De machine wordt geleverd inclusief rechte en variabele materiaalaanslag. Carat, Breda, 076.542.24.22, www.carat-tools.nl

Voor snel en efficiĂŤnt vastschroeven in de droogbouw brengt Bosch nieuwe diepte-aanslagschroevendraaiers op de markt: de krachtige GSR 6-25 TE, de universele GSR 6-45 TE en de snelle GSR 6-60 TE Professional. De modellen hebben een motor met een vermogen van 701 Watt en onderscheiden zich door hun toerentallen. Vaklui kunnen kiezen tussen een toestel met 2500, 4500 of 6000 rotaties per minuut. Robert Bosch, Breda, 076.579.54.54, www.bosch.com

Perfect rechtdoor zagen

Lichter boren en schroeven

Black & Decker heeft een slimme nieuwe machine op de markt gezet onder de naam Zenit Lijnrechtzaag (KSTR8K). Deze decoupeerzaag heeft een slimme zaagkiel, waardoor het mogelijk is perfect rechtdoor te zagen. Hierdoor kunnen bepaalde taken van de cirkelzaagmachine of afkortzaag worden gedaan met een compactere lijnrechtzaag. Door op het keuzewiel een toepassing te kiezen, kan de kiel in of uitklappen en de juiste snelheid worden geselecteerd. Stanley Black & Decker, Bergen op Zoom, 0164.28.30.65, www.stanleyworks.nl

Makita introduceert compacte (slag)boor-/schroefmachines. De lithium-ionmachines zijn ontwikkeld met de kernwoorden compact, duurzaam, ergonomisch en licht in het achterhoofd. De verbeterde ergonomische vorm van de handgreep moet ervoor zorgen dat het gereedschap beter in de hand ligt en comfortabeler werkt, ook in de kleine hoekjes. Dankzij een geharde stalen tandwielaandrijving zijn de apparaten krachtiger en duurzamer. Ze zijn standaard uitgerust met een beveiliging tegen overbelasting en diepontlading. Makita, Eindhoven, 040.206.40.40, www.makita.nl

Invalcirkelzaagmachine Artrace International levert in Nederland de Matrix PS 1200-55 invalcirkelzaagmachine. De machine heeft een traploos instelbare zaagdiepte en het 24 tands-zaagblad heeft een diameter van 160 mm. De leverancier roemt zijn prijs kwaliteitverhouding. De Matrix PS 1200-55 wordt als actie geleverd met gratis aluminium geleide liniaal van 1,40 m. Artrace International, Arnhem, 0653.44.36.73, www.matrix-direct.net

Advertentie

Permanente zuigkracht met Starmix ISP! Nu ook met een TNO prestatietoets! Starmix ISP PERMANENT zuiger: een gereedschapzuiger voor de professionele gebruiker. Door middel van het Permanent Clean principe is het mogelijk om werkelijk continu te werken zonder onderbreking van de zuigkracht gedurende de filterreiniging. De filterreiniging functioneert automatisch bij werken met elektrisch gereedschap en stofzuigen. Dit zorgt voor een stofvrije arbeidsomgeving op met behoud van zuigkracht tijdens atie form de reinigingscycli en er in e m voor mix.nl 5. bespaart tijd en kosten. Kijk 5 ar .st 111 www l 0344-6 e of b

j a u n a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

e-gereedschap_producten_1,667pag.indd 37

37

18-01-12 09:12


Thuis in bouwmarkt Naast sanitair, laminaat en verf maken bouwmarkten steeds vaker ruimte voor een fiets- en automotiveassortiment. Horen deze producten wel thuis in een dhz-zaak? MIX maakte een rondje. Alles wat je zelf kunt doen, hoort in de doe-het-zelfbranche thuis. Dit is althans de overtuiging van Intergamma’s categorymanager Dennis de Koning. “Het vervangen van artikelen door slijtage of schade bij een fiets of auto komt voor de consument altijd ongelegen”, weet hij. “Dit vraagt om een directe oplossing, die meestal dezelfde dag nog gevonden moet worden. Met de ruime openingstijden van de Gamma-bouwmarkten bieden we deze mogelijkheid.” Gamma beschikt over producten die gericht zijn op kleine reparaties en het basisonderhoud, vertelt De Koning. “Consumenten hoeven dus niet naar de traditionele vakhandel of lokale specialist. Gamma’s basisassortiment auto- en fietsproducten is bedoeld om veilig en onbezorgd te kunnen fietsen en autorijden. Daarnaast hebben we artikelen voor reparaties en onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan motorolie.” Naast de A-merken zijn hiervan in de Gamma-vestigingen ook private labels te vinden.

Vervangingsmarkt De drie DGN-formules Hubo, Fixet en Multimate, richten zich met hun auto- en fietsaccessoires op de vervangingsmarkt. “Denk daarbij aan alles wat kapot kan gaan, maar ook onderhoudsproducten”, legt categorymanager Marco Kroese uit. “Van lampjes tot ruitenwissers. Maar dus geen fietsendragers.” Daarbij presenteert DGN begin jaar nieuwe schappenplannen, die er voor de aangesloten formules grotendeels hetzelfde eruitzien. Volgens Kroese is alleen de grootte afhankelijk van de ruimte in de winkel. “In het verleden volgden we het voorstel van onze leveranciers. Dat doen we nu niet meer. Nu bepalen wij het assortiment samen met onze ondernemers.” Hij vindt overigens dat fiets- en autoaccessoires typische dhz-producten zijn. “We zien de laatste periode zelfs een groei. Dat komt onder meer door de sluiting van kleine fietsenmakers en fietsspeciaalzaken, maar ook door de komst van onbemande benzinepompen waar geen producten te koop zijn. Daar komt bij dat bouwmarkten tegenwoordig ruimere openingstijden hebben. En consumenten verwachten blijkbaar ook dat we deze producten in ons assortiment hebben”, aldus Kroese.

Complete aanbieder Namens THR vertelt manager business development & communicatie Coen van Esser dat zijn bedrijf een compleet assortiment aan autoaccessoires, traileronderdelen, auto-onderhoudsproducten en fietsaccessoires voert. “Naast onze eigen merken zoals Motection voeren we A-merken als Valvoline, Sonax en CarPoint. Hierbij geldt

38

Sonax als nieuw merk voor de dhz-branche, dat THR en Sonax samen introduceren. Het is bijvoorbeeld al te vinden in alle Formido’s.” Van Esser vertelt dat THR als doelstelling heeft een complete aanbieder te zijn van de gehele categorie. “Alleen op basis van die compleetheid vinden we dat we interessant zijn voor de winkel vanuit de one-stop-shop-gedachte. Bovendien maken we ons hiermee rendementsverantwoordelijk voor het hele schap in de winkel.” Hij vindt dat auto- en fietsaccessoires in bouwmarkten thuis horen. “Het zijn ook dhz-producten. Er is nog steeds een enorme autovloot in particuliere handen, die ook grotendeels door de particulier zelf wordt onderhouden.” Volgens Esser speelt het ook mee dat Nederland een echt fietsland is. “Aan een fiets kun je vrij eenvoudig zelf tot op zekere hoogte het onderhoud doen. Voor winkels is het een unieke mogelijkheid om meer traffic te creëren en daarnaast het winkelmandje extra te vullen.”

Binnen en buiten Salesdirector Benelux van Turtle Wax legt Jos van der Leeuw legt uit dat zijn bedrijf zich richt op het totale assortiment van car care-producten. “Voor de binnen- en buitenkant van de auto, van reguliere shampoo tot specialistische producten voor het herstellen en polijsten van de lak. Maar ook koelvloeistof en slotontdooiers, we hebben het allemaal.” Deze producten zijn bij alle bouwmarkten verkrijgbaar, want car care hoort thuis in de dhz-wereld, vindt hij. “Zeker gezien de huidige economische situatie. Consumenten letten meer op hun uitgaven en schaffen minder snel een nieuwe auto aan. Toch willen ze in een mooie wagen rijden, dus zorgen ze ervoor dat hun huidige auto er zo mooi mogelijk bij staat.” Volgens Van der Leeuw kan dat beter met schoonmaakproducten dan in een autowasstraat. “Voor het bedrag dat je je auto goed in zo’n wasstraat schoon laat maken, kun je ook onderhoudsflesjes kopen. En die flesjes gaan ruim een jaar mee.”

VA K B L A D M I X - j a u n a r i 2 0 1 2

Fiets_Automotive_rondvraag_1,5pag.indd 38

18-01-12 12:21


C ol um n

F i e t s / a u t omotive

Crosschannelcommerce:

‘Kampeerders kopen hier hun bandenplaksetjes’

Dhz-formules en leveranciers kunnen allerlei mooie plannen hebben, maar uiteindelijk dienen bouwmarkten dit ook uit te voeren.

albert Roelen is manager van de Formido-vestigingen in de brabantse plaatsen Sint Hubert en Mill. Hij is tevreden over zijn assortiment auto- en fietsaccessoires. “deze producten horen sowieso bij het basisassortiment, maar anders had ik er ook voor gekozen. In deze omgeving zijn een paar campings en voor kampeerders is fietsen een aangename bezigheid. Regelmatig verkopen we hen bandenplaksetjes.” Ook de autoaccessoires komen vaak over de toonbank, vertelt Roelen. “van ruitenwissers en lampjes tot koelvloeistof. Het is wel basisassortiment. de specialistische producten laten we liever over aan fietszaken.”

Vooral fiets

Ook alex lubbers, eigenaar van Hubo lubbers in het drentse Smilde, is tevreden over de verkoop van zijn fiets- en autoaccessoires. “We hebben meer fiets- dan autoartikelen”, vertelt hij. “Ons fietsaccessoireschap is zo’n 2 meter lang en bevat banden, plaksetjes en lampjes. de autoartikelen beperken zich tot lampen. daarnaast kunnen consumenten bij ons terecht voor aanverwante artikelen, zoals lampjes voor de aanhangwagen.” Ook al vormen de fiets- en autoaccessoires voor Hubo lubbers een bijproduct, toch zijn er volgens hem consumenten die alleen voor deze productgroep naar zijn dhz-zaak komen. “Met name voor de fietsspullen.”

Slechte uitlevering

alleen over de uitleveringsgraad van de leveranciers is hij niet te spreken. “Echt een drama”, vindt hij. “als ik honderd orders plaats, ontvang ik er tachtig. dit geldt overigens niet alleen voor de leveranciers van fiets- en autoaccessoires.” klaas Jan van Halm heeft geen idee hoe de verkoop van autoen fietsaccessoires in zijn Praxis in Woerden loopt. “We verkopen het, maar dat komt doordat het hoofdkantoor ons dit opdraagt”, aldus de eigenaar van de Utrechtse Praxis-vestiging.

echt iets voor dhz’ers

Het is vijf uur ’s middags. Je bent net klaar met werken en onderweg naar huis rijd je nog even langs de drive in-balie van je favoriete bouwmarkt. daar staat de cirkelzaag die je vanochtend online hebt bekeken, vergeleken, besteld én betaald al voor je klaar. Even Albert Top, inchecken en meenemen, dat is alles. communicatiedeskundige Toekomstmuziek? absoluut niet! Sterker nog: dit is nog maar één van de vele praktijkvoordelen van crosschannelcommerce – de nieuwe mix van on- én offline vergelijken, informeren en kopen. de retailmarkt experimenteert er al volop mee en de consument blijkt er sowieso allang klaar voor te zijn. Crosschannelcommerce is helemaal hot en geen branche lijkt eraan te kunnen ontsnappen; ook dhz-retailers niet. de grote vraag is: waar komt dit fenomeen ineens vandaan? We waren net gewend aan onlineverkoop via webshops en de handige toepassingen van gerichte apps. En dan verkondigen de retailgoeroes nu alweer het evangelie van crosschannelcommerce? Je zou aan een modegril kunnen denken, maar niets is minder waar. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat dit nieuwe koopdenken stevig doorzet en ook het doorgaans visionaire sectorrapport van abN amro geeft aan dat het een blijvertje is. dat heeft vooral te maken met het feit dat de consument zelf zijn aankoopproces graag op deze wijze wil inrichten. En hij bepaalt zelf hoe en aan wie hij zijn geld wil uitgeven. dus, wat doe je dan als alerte retailer? Precies: reageren! Want de consument is er allang achter dat een fysieke winkel maar gedurende beperkte tijden geopend is en soms ook nog een aardig eindje uit de buurt zit. Terwijl hij in een onlinewebshop juist 24 uur per dag terecht kan en zijn spullen netjes krijgt thuisbezorgd.

Moeten dhz-winkels dan maar afbouwen? Nee, zo is het voorlopig zeker niet. Uit onderzoek blijkt nog iets interessants: dhz’ers oriënteren zich wel uitbundig online, maar ze kopen niet massaal online. Maar liefst driekwart van de websurfers doet zijn uiteindelijke aankoop nog altijd liever in de oude, vertrouwde winkel. daar kun je een product nu eenmaal beter beoordelen, meteen mee naar huis nemen en eenvoudiger ruilen of terugbrengen. de kracht van crosschannelcommerce is dus de combinatie van het beste van twee werelden. Een ontwikkeling die op den duur hooguit leidt tot een aangepaste winkelindeling en een andere kijk op voorraadbeheer. kortom, wat staat u als dhz-retailer te doen? Gewoon aanwezig zijn waar de consument naar informatie zoekt en producten met elkaar vergelijkt: in de winkel, via folders en advertenties, op de website. Of tegenwoordig via apps en de mening van vrienden en bekenden, die u als review online kunt zetten. als u daarbij zorgt voor een goede integratie tussen online- en offlinekanalen, kunt u morgen met een gerust hart uw winkeldeuren weer openen. En belangrijker nog: over een paar jaar nog steeds.

j a u n a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

Fiets_Automotive_rondvraag_1,5pag.indd 39

39

18-01-12 12:38


Optimaal gebruiksgemak en gegarandeerde veiligheid.

• Hoogwaardige kwaliteit • Compleet assortiment • Eenvoudig na te bestellen

Woningbouwcilinders.

nemef.nl 6 nemef.indd 1

ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

12-01-12 17:07


CLOS E UP

‘Er liggen nog genoeg kansen in de markt’ Barbecuen zit nog steeds in de lift. Ondanks (of juist dóór) de crisis ziet directeur Dolf Blomhert van WeberStephen Nederland flinke groeimogelijkheden. “Veel mensen zijn na 7 à 8 jaar aan vervanging toe van een bbq. Denen barbecuen 20 keer per jaar, wij slechts 3 keer. Daar liggen veel kansen.”

I

nmiddels heeft het 60-jarige Weber-Stephen al 8 jaar een eigen verkoopkantoor in Nederland. De doelstelling destijds was om het merk een prominente plaats te geven in de Nederlandse bbq-markt en het segment te laten groeien. Directeur Dolf Blomhert: “Weber-Stephen is een familiebedrijf waarin op een on-Amerikaanse manier naar arbeid wordt gekeken: de cijfers zijn niet zaligmakend en het welzijn van de werknemer is belangrijk. Qua producten staan veiligheid en kwaliteit over de hele linie centraal. Daaraan doet het concern geen concessies. We gaan geen goedkope onderdelen inkopen die de kwaliteit van het eindproduct ondermijnen.”

Merkentrouw Ofschoon Weber-Stephen Nederland sinds haar eigen aanwezigheid op de markt explosief is gegroeid, zit er nog een enorme potentie in de markt. Blomhert vergelijkt de Nederlandse barbecuecultuur met andere landen. “In de VS wordt er op jaarbasis 50 keer gebarbecued, in Denemarken 20 keer, in Duitsland 8 à 9 keer en in ons land slechts 3 keer. Als we dat naar 4 keer kunnen tillen, betekent dat een enorme groei. En er zijn factoren die de ontwikkeling een enorme duw in de rug kunnen geven. De crisis van 2008/2009 heeft geleid tot een impuls. Mensen gaan minder uit eten en maken het thuis gezellig. Als je daar als retailer op inspeelt, groeit de omzet vanzelf. Daarnaast kiezen consumenten in een dergelijke periode meer voor merken. Het geeft hen een gevoel van vertrouwdheid, van geborgenheid. Duurzaamheid mag dan best iets meer kosten.” Zeker in het bbq-segment ziet Blomhert merkentrouw. Volgens hem kiezen Weber-kopers ook bij een vervolgaanschaf voor Weber. “Normaal gesproken bedraagt de levensduur van een Weber 25 jaar. In de praktijk gaan mensen na 7 tot 8 jaar tot vervanging over. Voeg daar nog aan toe dat in Denemarken in het begin ook 3 tot 4 keer per jaar de bbq tevoorschijn gehaald werd, dan zie je dat er voor ons genoeg kansen liggen in de markt.”

Verkoopkanaalgerelateerde concepten Eén van de speerpunten in het beleid van Weber-Stephen is het selectieve distributiebeleid. Weliswaar wordt het merk via bouw-

Dolf Blomhert: “Kennis gaat verder dan de bbq zélf.”

markten, tuincentra en vakhandel verkocht, de fabrikant stelt wel zijn eisen. “Natuurlijk, want we gaan alleen maar in zee met retailers die een A-merk in de markt weten te zetten”, benadrukt Blomhert. Weber onderscheidt verschillende, verkoopkanaalgerelateerde concepten. Weber Point is de meest eenvoudige vorm die je in de bouwmarkten tegenkomt. Noem het de basis. Een stapje uitgebreider is de Weber Shop. Weber Partner en Weber World Partner omvatten het hele assortiment in een aantrekkelijke presentatie én een lijst aanvullende eisen. De onderlinge verschillen zitten dus in zaken als grootte van de presentatie, de opleiding, het assortiment en het aanbieden van demo’s of workshops. “Wij investeren daar ook flink in door onze producten premium op de winkelvloer goed te presenteren, de mensen te trainen en allerlei ondersteuning te bieden zoals de Grill Academy of het inzetten van demo-koks. In 2012 bezoeken mysteryshoppers onze verkooppunten. Ze controleren als het ware de deskundigheid van de verkopers en bekijken de presentatie kritisch. Dat doen ze niet voor niets. De winnaar krijgt namelijk een VIP-trip naar Chicago.”

Langetermijnpartnership Voor bouwmarktmedewerkers organiseert Weber basistrainingen. De leverancier vindt het belangrijk dat de mensen op de winkelvloer weten waar ze het over hebben. Blomhert: “Kennis gaat verder dan de barbecue zelf. We hebben onderzocht dat klanten bij aanschaf van een bbq ook minimaal één accessoire kopen. Echter, hoe meer en hoe beter je informeert, hoe meer accessoires die klant koopt. Dat zijn mooie additionele verkopen die het segment nog eens extra impulsen geven. Trouwens, wist je dat we twee keer zo veel hoezen verkopen als barbecues?” Hoe die informatie bij de mensen komt, maakt niet zo heel veel uit. Weber heeft ervoor gezorgd dat klanten via alle mogelijke kanalen advies kunnen inwinnen. Themabrochures, Facebook, apps of Youtube-filmpjes, mogelijkheden te over. “Dan moet het op de winkelvloer afgemaakt worden. Desgewenst bieden we de ondersteuning van merchandisers. Zij vullen geen voorraden aan, maar zorgen er wel voor dat het schap er gelikt uitziet. Dat is de basis van een langetermijnpartnership. Er is nog zo veel terrein te winnen.”

j a n u a r i 2 0 1 2 - VA K B L A D M I X

Close Up_Weber_1pag.indd 41

41

18-01-12 14:16


De Malietoren

Postbus 93002 - 2509 AA DEN HAAG

Tel.: 070 - 34 90 749

Fax: 070 - 34 90 775

Email: info@vertaz.nl

Vertaz: 100 jaar jong Vertaz, de brancheorganisatie van ijzerwarenhandelaren, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Dus tijd voor een branchefeest. Samen met Evenementenbureau Chapman Events is een feestcommissie op dit moment druk bezig om een programma samen te stellen. En dat mag ook wel, na een eeuw van noeste vlijt in het belang van de leden. Uiteraard zullen de leden van Vertaz

erbij zijn, maar ook veel anderen, onder wie de leveranciers van de ijzerwarenhandel. Want het moet een feest worden voor iedereen, die actief is in de wereld van Vertaz. Op dit moment kunnen we alleen verklappen dat het feest in het najaar van 2012 zal plaatsvinden op een passende locatie. Het zal een feest van herinnering worden, maar meer nog een moment van optimistisch vooruitkijken. De Nederlandse ijzerwarenhandel is in al die jaren innovatief en optimistisch geweest en zal dat altijd blijven. Zodra de feestcommissie meer weet, zullen we u berichten.

Mastermate-vestigingen met KeurTec Als eerste landelijke technische groothandel is Mas-

KeurTec. Met dit keurmerk wil Vertaz de kwaliteit in Van links naar rechts:

de branche een herkenbaar gezicht geven.

Mastermate-directeuren Ewald Zwager, René van

Alle Mastermate-vestigingen zijn geaudit en mogen nu dit kwaliteitskeurmerk voor de technische groothandel voeren. “We zijn trots dat al onze Mastermate-vestigingen KeurTec mogen dragen”, zegt Mastermate-directeur Dibe van Arnhem. “KeurTec is een instrument om te streven naar continue verbeteringen in de processen ten behoeve van onze klanten.” Hij ziet het belang hiervan goed in. “Zeker in deze tijd, waarin de klant streeft naar zo efficiënt mogelijk bouwen met een hevige concurrentie. Deze kwaliteitszorg geeft een impuls om onze bedrijfsprocessen, producten en diensten continu te verbeteren.” Aan de hand van externe en periodieke audits wordt geëvalueerd of de normen en processen goed zijn geïmplementeerd en of bedrijfsoptimalisaties mogelijk zijn. “Dit resulteert in het aanpassen van werkwijzen in de praktijk, het trainen en opleiden van medewerkers en het wijzigen van het kwaliteitssysteem”, aldus Van Arnhem. Aan de basis van KeurTec staan Vertaz, vertegenwoordigd door een normcommissie uit de gehele bedrijfskolom, en Kiwa. Kiwa geldt als een internationale autoriteit op het gebied van kwaliteitszorg en certificatietrajecten.

42

M I X p ro - j a n u a r i 2 0 1 2

Branchepagina_Vertaz_1pag.indd 42

Amsterdam en Wim van Bleiswijk

Wat is KeurTec? Met het kwaliteitskeurmerk KeurTec kunnen groothandels voor bouw en industrie zich onderscheiden van andere én kwaliteit garanderen. Dit certificaat levert voordelen op, want dit staat voor een hoge klanttevredenheid en is daardoor aantrekkelijker voor afnemers. Een KeurTec-bedrijf heeft deskundige medewerkers en zorgt voor voordeel bij offertes en certificatie-eisen van klanten. De continue kwaliteitszorg geeft daarnaast een impuls aan de eigen organisatie, zoals een lager ziekteverzuim en hogere personeelsmotivatie. Bij de toekenning van dit keurmerk is het cruciaal dat bedrijven kunnen aantonen dat hun organisatie in orde is. KeurTec wordt gedragen door Bouwend Nederland, Vereniging van Fabrikanten van IJzerwaren en Gereedschappen en de Algemene Branchevereniging voor Hang- en Sluitwerk. Volgens de eigen site onderscheiden KeurTec-bedrijven zich van bouwmarkten, bouwmaterialenhandels en concurrenten zonder dit keurmerk. Leden van Vertaz krijgen korting op de certificatiekosten.

De informatie op deze pagina valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van de MIXpro-redactie.

termate onderscheiden met het kwaliteitskeurmerk

17-01-12 17:08


P RODUCT MIX

Woningbouwcilinders

Snelwisselhouder met bescherming

Nemef heeft een complete lijn cilinders voor de woningbouw. de series NF1, NF2 en NF3 hebben een conventioneel sleutelprofiel. de NF4serie beschikt over een keersleutelprofiel. Op de sleutel is een registratiecode vermeld voor nabestellingen. Series NF3 en NF4 worden daarnaast geleverd met een Security Card, zodat alleen de eigenaar sleutels kan laten bijmaken. de cilinders worden standaard geleverd in messing mat vernikkelde finish, maar zijn ook in messing finish leverbaar.

douwes International brengt een nieuwe snelwisselhouder mét bescherming op de markt: de apex Quick Change Chuck. de leverancier van schroeven, schroefsystemen, koppelingen en montagegereedschap wil hiermee vooruit lopen op scherpere veiligheidsnormen. Het opzetstuk moet voorkomen dat lichaamsdelen of kledingstukken bekneld raken. de vrij roterende kunststof huls kan worden gestopt, terwijl het gereedschap nog niet helemaal stilstaat. Hierdoor wordt de bron van het gevaar geëlimineerd zonder dat de functionaliteit wordt beïnvloed.

Assa Abloy Nederland, Apeldoorn, 055.312.84.00, www.nemef.nl

Douwes International, Pijnacker, 015.361.52.00, www.douwes.nl

Nauwkeurig zagen en frezen

Snel spanbanden rollen

de nieuwe digitale dieptemeter van Peaktool moet nauwkeurig zagen en frezen makkelijker maken dan met mechanische instrumenten het geval was. Het lcd-display geeft waarden tot op 0,1 mm aan. vooral bij het zagen of frezen van groeven moet de digitale dieptemeter uitkomst bieden. als je de dieptemeter op het hoogste punt van het zaagblad of de frees plaatst, lees je in een oogopslag hoe diep de groef wordt.

de Eessy-strapwinder van loadlok en Eessy moet korte metten maken met losliggende en in de knoop rakende spanbanden. Je steekt de band in de losse hendel en in enkele seconden wordt hij strak opgerold. de strapwinder is nu verkrijgbaar voor 25 mm brede banden met een lengte tot 5 meter. Een versie voor 50 mm brede spanbanden met een lengte tot 10 meter volgt in maart. Loadlok, Oud-Beijerland, 0186.61.71.67, www.loadlok.com

Baptist voor houtbewerkers, Arnhem, 026.445.16.44, www.peaktool.nl

Meer buitenruimte

Ergonomische kuiphouder

Om in te spelen op de behoefte van de consument om meer uit de beschikbare vierkante meters buitenruimte te halen, ontwikkelde Hillhout een tuinhuis dat kan worden uitgebreid met een overkapte aanbouw. Naast opbergruimte krijgt de klant zo ook een overdekte plek om naar eigen wens in te vullen. de aanbouw kan ook dichtgemaakt worden. Hiervoor biedt Hillhout vier verschillende wandelementen. deze zijn makkelijk demonteer- en verplaatsbaar. Hillhout, Zwolle, 038.421.53.69, www.hillhout.com

Om het zware werk van professionele stukadoors en gipsblokkenbouwers op hun werkplek te verlichten, ontwikkelde Matador een nieuw concept kuiphouders. bij deze kuiphouder is het de bedoeling dat gebruikers minder hoeven te bukken en sjouwen. door de grote wielen is hij daarnaast makkelijker te verplaatsen op oneffen vloeren. de houder kan eenvoudig worden ingeklapt voor transport en is geschikt voor de meest gangbare kuipen en emmers. Matador, Helvoirt, 0411.64.13.88, www.matadorbv.nl

Middenvoetsbeentjes beschermd

Daglichtarmaturen

bij veel veiligheidsschoenen worden de tenen beschermd door een verstevigde neus. Steel blue heeft nu een schoen die ook de middenvoetsbeentjes beschermt en komt daarmee tegemoet aan de groeiende vraag van professionals in de bouw- en metaalindustrie. de Metatarsal Guard heeft een extra versteviging aan de bovenkant van elastisch thermoplastic polyurethane (TPU). dat zorgt ervoor dat de schoen comfortabel zit en de drager geen last heeft van de versterking. Ningaloo Trading, Wormerveer, 075.614.60.27, www.steelblue.nl

Op Gevel 2012 in ahoy introduceerde Solatube een nieuwe serie daglichtarmaturen. deze daglichtarmaturen regelen de lichtspreiding en moeten zorgen voor een stijlvolle plafondafwerking. Solatube daglichtsystemen zorgen ervoor dat op iedere plek in het huis of het bedrijf daglicht mogelijk is. Het systeem vangt het buitenlicht met een kleine koepel op en transporteert het via een reflecterende buis naar elke gewenste ruimte. Solatube, Ede, 0318.69.38.20, www.solatube.nl

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

productmix_2,5pag.indd 43

43

18-01-12 09:45


THE

BEST...

Stoere werklaars Met de waterdichte laarzen van buckler ben je klaar voor elk seizoen. de b601 bk is een stoere werklaars met stalen neus en tussenzool. daarnaast beschikt de laars over een lichtgewicht k8-zool die hitte- en oliebestendig is. de Rigger-style laars met buckler’s ruwe, uit een stuk leer gemaakte riem op de achterkant, is gevoerd met Cambrelle en verkrijgbaar in de maten 40 tot en met 47. Buckler, Oisterwijk, 06.50.243.842, www.bucklerbv.nl

Mobiel en stabiel zagen de kSU 250 Mobile van Metabo moet een einde maken aan sjouwen met zware afkort- en verstekzagen. deze machinestandaard kan met de gemonteerde afkort- en verstekzaag worden ingeklapt en voor transport worden vastgezet aan de wand van een bestelbus. Zo kan de kSU 250 Mobile gemakkelijk worden vervoerd naar de bouwplaats waar hij als trolley kan worden voortgetrokken of met behulp van de draaggrepen door twee personen kan worden opgetild. Metabo, Breukelen, 0346.25.90.60, www.metabo.nl

AGGRESSIVE TYROLIT PIONEER – Een nieuwe en unieke schijf die de agressiviteit van het schuren combineert met een groot gebruiksgemak. Een lange levensduur en een draaglichaam gemaakt uit milieuvriendelijke

INNOVATIONS FOR GENERATIONS

Nieuwe diamantzaagbladen Würth heeft een nieuw type diamantzaagbladen. de Omicut-serie diamantzaagbladen is universeel inzetbaar. alle zaagbladen zijn gemaakt van hoogwaardig staal en variëren in diameter van 115 tot en met 350 mm. Nieuw is dat het diamant op de bladen zelf is aangebracht. voorheen werd het diamant uitsluitend in segmenten aangebracht. Het voordeel van de nieuwe manier is dat dit type universeel te gebruiken is en dat er sneller mee gezaagd kan worden. Würth Nederland, ’s-Hertogenbosch, 073.629.19.11, www.wurth.nl

Dekkende spuitlak

Een onderneming van de SWAROVSKI groep www.tyrolit.com

44

Global Paint heeft een speciale oplosmiddelarme en dekkende spuitlak voor binnen en buiten. PU Spray X-tra is speciaal ontwikkeld voor airmix-systemen en kan door middel van spuiten op diverse, op passende wijze voorbehandelde, ondergronden worden aangebracht. PU Spray X-tra is leverbaar in Satin & Gloss, in wit en alle kleuren van het CMS-kleurenmengsysteem van Global Paint Products. Pu Spray is verkrijgbaar in 2,5 liter en 5 liter. Global Paint, Boven-Leeuwen, 0487.59.51.60. www.globalpaint.com

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

productmix_2,5pag.indd 44

18-01-12 09:45


P R O DUC TMIX

Pannen op de barbecue Weber introduceert het Weber Style Cookware System; een brede selectie potten en pannen die moet zorgen voor meer variatie en vernieuwende smaakervaringen tijdens het barbecueën. alle onderdelen kunnen worden voorzien van een universele handgreep die met een duimbeweging op de pan bevestigd en verwijderd kan worden. Hierdoor passen de potten en pannen makkelijk onder het deksel van de barbecue en behoren te hete handgrepen tot het verleden. Weber, Sint Nicolaasga, 0513.43.33.22, www.weberstephen.nl

Woningbouwsloten Mauer presenteert haar tweede generatie woningbouwsloten. de 1135serie is compleet vernieuwd en verkrijgbaar in wit gelakt- en rvs-uitvoering met zwart gelakte slotkast. Het slot is getest op 100.000 bewegingen en leverbaar in vijf verschillende varianten. Ze hebben een doornmaat van 50 mm en worden geleverd met een rechthoekige sluitplaat. Een ronde sluitplaat is op aanvraag leverbaar. Uniek is de variant met haakschoot, speciaal voor schuifdeuren verkrijgbaar in cilinder en bad/WCuitvoering. Mauer Locking Systems, Amersfoort, 033.455.09.00, www.mauerlocks.com

Sneller drogen Relius heeft een nieuwe doorwerktoevoeging die alle oplosmiddelhoudende Relius Profi lakken en Relius Olassy transparante beitsen tot 50 procent sneller laat drogen. Het materiaal is verpakt in schenkblikken van 500 ml en wordt geleverd met gratis maatbekertje. de toevoeging is net als bij andere toevoegingen alleen op de dag zelf te gebruiken en de potlife van het gemengde product is circa 4 uur, maar kan worden verlengd met een speciale verdunning. Relius, Bunschoten, 033.247.15.15, www.relius.nl

COMFORTABLE natuurvezel maken dit tot een volwaardig product en voorloper voor de lancering van meer dan 500 nieuwe coated producten. Een compleet nieuwe schijf in een compleet gamma.

XL-zaagblad de arbortech aS170 heeft een nieuw zaagblad. Met het nieuwe Xl-zaagblad kunnen bakstenen en blokken tot 17 cm diep worden gezaagd. de arbortech is ontwikkeld om fijnstof tegen te gaan en om zo veilig en gezond te kunnen werken. Met dit nieuwe maat zaagblad is het mogelijk in één keer door te dringen in dikke muren en kozijnen. Er is ook een Xl-zaagblad voor het zagen van hout, dak- en isolatieplaten en voor snoeiwerk. Klop Innovations bv, Ochten, 085.902.00.00, www.klopinnovations.com

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

productmix_2,5pag.indd 45

45

18-01-12 09:45


C OLO F ON

Vakblad MIX Is een uitgave van MIXpress bv.

P RODUCT MIX

Advertentie-index

Uitgever Marc Nelissen

Redactie bert Hoogeland (hoofd) Robert dingemans Tim van dorsten Ramona kezer Marc Nelissen Rianne van der voort Verder werkten mee alex langhout (e-gereedschap) berry van Oosterhout (column) albert Top (column) Redactieadres Postbus 55 5240 ab Rosmalen Tel.: 073.503.43.47 Fax: 073.503.81.53 E-mail: redactie@mixpress.nl Internet: www.mixonline.nl Advertenties bureau van vliet Frank Oudman Postbus 20, 2040 aa Zandvoort Tel.: 023.571.47.45 f.oudman@bureauvanvliet.com

alprokon aluminium

32

Equi Nederland

37

koelnMesse

17

Metabo Nederland

51

Nederlandse Export Combinatie

12

Nemef

40

PGZ Nederland

52

Close Up advertorial

Ter Hoeven

Vormgeving Inpladi, bureau voor idee en creatie, Cuijk

Tyrolit

Abonnementen Per jaar e 70,00 (excl. 6% bTW) buitenland e 85,00 losse nummers e 8,00

Ophanghaken pag

Weber Stephan

Qlinq introduceert een nieuw concept ophanghaken die oplossing bieden voor het ophangen van diverse producten in huis, schuur of berging. Het concept bestaat uit 28 haken met een overzichtelijk infobord voor de consument. de haken worden geleverd in grijs geĂŤpoxeerd en aluminium. de diverse haken zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld ladder, fiets, surfplank, tuinslang, winterbanden en tuingereedschap. Er is ook een nieuwe ophanghaak voor kruiwagens. THR, Apeldoorn, 055.844.74.60, www.thr.nl

Stijlvolle technologie Radiatorfabrikant vasco introduceert de nieuwe radiator Flatline. de radiator die geen zichtbare laspunten heeft en een watervoerende vlakke voorplaat, combineert hoogwaardige technologie met een stijlvol uiterlijk. de waterkanalen van de radiator zijn rechtstreeks in de voorplaat verwerkt. dit zorgt volgens de fabrikant voor een optimale warmteafgifte.

2 44, 45 1

Abonnementsvoorwaarden Check www.mixpress.nl/abo Abonnementenadministratie abonnementenland Postbus 20, 1910 aa Uitgeest Tel.: 0900 - abOlaNd (0900-226 52 63 - e 0,10 per minuut) Fax: 0251.31.04.05 Internet: www.aboland.nl Stopzetten abonnement Opzeggingen (uitsluitend schriftelijk) dienen 8 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. Algemene voorwaarden alle advertentie-opdrachten worden uitgevoerd volgens de algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van bureau van vliet b.v. zoals die gedeponeerd zijn bij de k.v.k. Haarlem onder nr. 34037301 alsmede de Regelen voor het advertentiewezen. Copyrights alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd op welke wijze dan ook, worden opgeslagen in een geauto-matiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN nummer: 0165 - 3059

46

Vasco, Dilsen (B), 0032.89.79.04.11, www.vasco.be

Spray Mop voor harde vloeren Na de bona Spray Mop voor de houten vloer brengt bona nu ook een Spray Mop op de markt voor harde vloeren, zoals laminaat- en tegelvloeren. de bona Spray Mop-set voor harde vloeren bestaat naast de mop zelf uit bona Tegel- en laminaat Reiniger in cartridge en een wasbaar bona Reinigingspad van microfiber. de cartridges en reinigingspads zijn ook los verkrijgbaar. Bona, Haarlem, 023.542.18.64, www.bona.com

Kast voor kleinmateriaal voor bouten, schroeven, moeren en toebehoren ontwikkelde Moby speciaal een bakkenkast met kantelbakjes. doel van de kast is een goede organisatie van de aanwezige bouten en moeren. Gebruik van de Mobybakkenkast moet een hoop ergernis voorkomen en daarnaast tijdwinst opleveren. Het systeem maakt in een keer duidelijk welke onderdelen hard lopen en snel aangevuld moeten worden. Toolspecial.com levert deze kast volledig afgevuld met circa 8400 stuks bevestigingsmaterialen. Toolspecial, Utrecht, 030.265.03.21, www.toolspecial.com

vakblad MIX - januari 2012

productmix_2,5pag.indd 46

18-01-12 09:45


Jaaragenda

Wanneer waarheen in 2012? Januari

28 t/m 2 (3) Uzbuild Tashkent (UZ)

bouwvakbeurs www.ite.uzbekistan.uz/vis/uzbuild/eng

29 t/m 2 (3) Kievbuild/Intertool Kiev kiev (Ua)

bouwvakbeurs www.kievbuild.com

29 t/m 3 (3) export Home Porto (P)

dhz/tuinvakbeurs www.exponor.pt

20 t/m 24

Maison & Objet Paris (F)

gebruiksgoederen/trendbeurs www.maison-objet.com

24 t/m 26

Sga Vakdagen venray

vbs/bouwvakbeurs www.evenementenhalvenray.nl

24 t/m 26

Surfaces las vegas (USa)

dhz/bouwvakbeurs www.surfaces.com

24 t/m 27

IPM essen Essen (d)

tuinvakbeurs www.ipm-essen.de

1 t/m 11

24 t/m 27

Budma Poznan (Pl)

bouwvakbeurs www.budma.pl

Batibouw brussel (b)

bouwvakbeurs www.batibouw.com

4 t/m 7

25 t/m 28

Magyar Kert budapest (H)

tuinvakbeurs www.kertkiallitas.hu

Int. eisenwarenmesse köln (d)

ijzerwaren/dhz-vakbeurs www.eisenwaenmesse.com

5 t/m 8

26 t/m 29

Macef Primavera Milano (I)

gebruiksgoederen/trendbeurs www.macef.it

China Int. Build. dec. ex. beijing (RC)

dhz/bouwvakbeurs www.cbd.merebo.com

6 t/m 8

27 t/m 31

Christmasworld Frankfurt a. Main (d)

vakbeurs voor kerstartikelen www.christmasworld.messefrankfurt.com

renovatie 2012 ‘s-Hertogenbosch

renovatievakbeurs www.renovatiebeurs.nl

6 t/m 8

29 t/m 1 (2) Intirio Gent (b)

vakbeurs voor woningtextiel/decoratie www.intirio.be

elektro Vakbeurs venray

elektravakbeurs www.evenementenhalvenray.nl

7 t/m 10

31 t/m 3 (2) dach + Holz International Stuttgart (d)

hout- en bouwvakbeurs www.dach-holz.de

Sanitär-Heizung-Klima Essen (d)

sanitairvakbeurs www.shk-essen.de

12 t/m 15

garden Tool Moskou (RUS)

dhz/tuinvakbeurs www.gardentool.ru/en

13 t/m 15

Interieurbouw, Hout & Kunststof Hardenberg

bouwvakbeurs www.evenementenhalhardenberg.nl

13 t/m 15

China Int. Hardware Fair Shanghai (RC)

ijzerwaren/dhz-vakbeurs www.hardwareshow-china.com

Februari

Maart

13 t/m 16

Totally Secure birmingham (Gb)

ijzerwaren/dhz-vakbeurs www.totallydiy.co.uk

TUnbygg Fredericia (dk)

bouwvakbeurs www.tunbyg.dk

14 t/m 16

5 t/m 8

deCOoh ! brussel (b)

gebruiksgoederen/trendbeurs www.decooh.eu

Kazbuild Spring almaty (kZ)

bouwvakbeurs www.kazbuild.kz

14 t/m 17

5 t/m 9

Spring Fair birmingham (Gb)

gebruiksgoederenbeurs www.springfair.com

Bulgaria Building Week Sofia (bG)

bouwvakbeurs www.planetfair.de

14 t/m 18

6 t/m 10

VSK Utrecht

sanitairvakbeurs www.vsk.nl

Worldbex Manilla (RP)

bouwvakbeurs www.worldbex.com

18 t/m 21

7 t/m 10

Cevisama valencia (E)

sanitairvakbeurs www.ferias.feriavalencia.com/cevisama

Outdoor & Leisure Guangzhou (RC)

tuinvakbeurs www.outdoor.fairwindow.com

20 t/m 22

8 t/m 9

Buildex vancouver (CdN)

bouwvakbeurs www.buildexvancouver.com

Int. aktionsware Messe (IaW) vakbeurs promotionele artikelen köln (d) www.iaw-messe.de

21 t/m 24

9 t/m 12

Bauen + Wohnen Salzburg (a)

dhz/bouwvakbeurs www.bauen-wohnen.co.at

Fensterbau/Frontale Nürnberg (d)

bouwvakbeurs/hang- en sluitwerk www.frontale.de

21 t/m 22

10 t/m 14

ambiente Frankfurt a. Main (d)

gebruiksgoederen/decoratievakbeurs www.ambiente.messefrankfurt.com

Bouw & ICT Utrecht

bouwvakbeurs www.bouw-en-ict.nl

23 t/m 25

12 t/m 15

Home & Interior Nieuwegein

woonvakbeurs www.htc.nl

Spring garden Turku (FIN)

tuinvakbeurs www.kevatpuutarha.fi

24 t/m 26

14 t/m 16

de groene Sector Vakbeurs tuinvakbeurs venray www.evenementenhalvenray.nl

Fastener Fair Taiwan (RC)

vakbeurs voor bevestigingsmiddelen www.fastenertaiwan.com.tw

27 t/m 29

domotex asia/ China Floor Shanghai (RC)

vakbeurs voor vloerbedekking www.domotexasiachinafloor.com

15 t/m 17

Flormart-Miflor Padova (I)

tuinvakbeurs www.flormart.it

27 t/m 31

Feicon Batimat Sao Paolo (bR)

bouwvakbeurs www.feicon.com

21 t/m 25

Bautec berlin (d)

dhz/bouwvakbeurs www.bautec.com

29 t/m 1 (.4) Own Yard Helsinki (FIN)

dhz/tuinvakbeurs www.finnexpo.fi

23 t/m 25

Fensterbau/Frontale bangalore (INd)

vakbeurs voor venstertechniek www.frontale-india.com

29 t/m 1 (.4) Turkeybuild ankara ankara (TR)

bouwvakbeurs www.turkeybuildankara.com

24 t/m 26

Sibex Sosnowiec (Pl)

dhz/bouwvakbeurs www.kolporter.com.pl

29 t/m 1 (.4) Construct expo entrepenor bouwvakbeurs bukarest (RO) www.constructexpo-entreprenor.ro

5 t/m 7

Totally dIY/TotallyTools/

26 t/m 1 (3) euroCis/euroShop düsseldorf (d)

retailvakbeurs www.eurocis.com/www.euroshop.de

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

BEURZEN JAARAGENDA_2012.indd 47

47

18-01-12 09:52


Jaaragenda

April Vakdagen Parket en Woninginrichter Gorinchem

interieurvakbeurs www.evenementenhalgorinchem.nl

2 t/m 5

Mosbuild (wk 1) Moskou (RUS)

bouwvakbeurs www.mosbuild.com

3 t/m 5

Flowers & Hor Tech Ukraine tuinvakbeurs kiev (Ua) www.bto-exhibitions.nl

9 t/m 12

expo build China Shanghai (RC)

bouwvakbeurs www.expobuild.cn

10 t/m 13

Mosbuild (wk 2) Moskou (RUS)

bouwvakbeurs www.mosbuild.com

11 t/m 14

Hortiflorexpo China beijing (RC)

tuinvakbeurs www.beijing.hortiflorexpo.com

11 t/m 14

estbuild Tallinn (EST)

bouwvakbeurs www.fair.ee

15 t/m 20

Light + Building Frankfurt a.Main (d)

verlichtingsvakbeurs www.light-building.messefrankfurt.com

17 t/m 19

ISH/SHK Moscow Moskou (RUS)

18 t/m 21

2 t/m 4

16 t/m 19

Caucasus Build Tbilisi(GE)

22 t/m 23

PLMa World of Private label huismerkenvakbeurs amsterdam www.plmainternational.com

22 t/m 24

Les Journées des Collections dhz/tuinvakbeurs Senlis (F) www.journeesdescollections.com du Jardin & du bricolage

23 t/m 25

astanaBuild astana (kZ)

bouwvakbeurs www.astanabuild.kz

29 t/m 31

China Sourcing Fair dubai (UaE)

sourcingvakbeurs www.chinasourcingfair.com

bouwvakbeurs www.expogeorgia.ge

29 t/m 2 (.6) Batimat expovivienda buenos aires (aR)

bouwvakbeurs www.batev..com.ar

31 t/m 1 (.6) 2nd european Home Improvement Forum Paris (F)

dhz-congres www.fediyma.com

Juni 6

sanitairvakbeurs www.messefrankfurt.ru

MIX’ nationale dHZ-sessie + gouden Spijker-uitreiking Groenekan www.mixonline.nl

6 t/m 8

Interstroyexpo St. Petersburg (RUS)

bouwvakbeurs www.interstroyexpo.com

Carrefour Int. du Bois Nantes (F)

hout/bouwvakbeuirs www.timbershow.com

9 t/m 12

18 t/m 22

Construma budapest (H)

bouwvakbeurs www.construma.hu

International Lighting ex. Guangzhou (RC)

verlichtingsvakbeurs www.light-building.messefrankfurt.com

11 t/m 13

20 t/m 23

China Sourcing Fair Hong kong (RC)

sourcingvakbeurs www.chinasourcingfair.com

CollectionZ & TrendZ venray

tuinvakbeurs www.evenementenhalvenray.nl

18 t/m 19

17 t/m 19

Building Holland amsterdam

bouwvakbeurs www.buildingholland.nl

B3 Benelux Tuinmeubelbeurs Houten

tuinvakbeurs www.brancheverenigingb3.nl

17 t/m 19

Installatie Vakbeurs venray

sanitairvakbeurs www.evenementenhalvenray.nl

21 t/m 25

Interbuild egypt Caïro (ET)

bouwvakbeurs www.interbuildegypt.com

22 t/m 25

Saudi Building & Interiors exhibition Jeddah (kSa)

n.n.b.

dhz/bouwvakbeurs www.acexpos.com

garden Future 2011 s-Hertogenbosch

tuinvakbeurs www.gardenfuture.eu

n.n.b.

23 t/m 26

Securex Poznan (Pl)

beveiligingsvakbeurs www.securex.mtp.pl/pl

garden Trend event duisburg (d)

tuinvakbeurs www.gardentrendevent.eu

24 t/m 26

Fastener Fair Hannover (d)

vakbeurs voor bevestigingsmiddelen www.fastenerfair.co.uk

Juli

24 t/m 28

Mobitex/SHK brno (CZ)

dhz/trendbeurs www.bvv.cz

10 t/m 12

24 t/m 27

Primus: Building Ukraine – Spring kiev (UkR)

China Sourcing Fair Miami (USa)

sourcingvakbeurs www.chinasourcingfair.com

bouwvakbeurs www.theprimus.com

11 t/m 13

Construmat China beijing (RC)

bouwvakbeurs www.construmat.com

26 t/m 29

decorex Cape Town kaapstad (Za)

gebruiksgoederen/decoratiebeurs www.tepg.co.za

17 t/m 19

Interbuild Qd Qingdao (RC)

bouwvakbeurs www.cbe-qd.com

27 t/m 19

gardening & Landscaping Tallinn (EST)

tuinvakbeurs www.fair.ee

Mei 1 t/m 3

national Hardware Show las vegas (USa)

ijzerwaren/dhz-vakbeurs www.nationalhardwareshow.com

2 t/m 6

Turkeybuild Istanbul Istanbul (TR)

bouwvakbeurs www.turkeybuildinstanbul.com

6 t/m 10

Batimatec algiers (dZ)

bouwvakbeurs www.batimatec.algeria.com

11 t/m 15

Buildex damascus (SYR)

bouwvakbeurs www.buildex-exhibition.com

13 t/m 16

Tradexpo/Outdoor expo Paris-le bourget(F)

vakbeurs voor volumegoederen www.tradexpo-paris.com

48

Augustus 8 t/m 12

decorex Joburg Midrand (Za)

gebruiksgoederen/decoratiebeurs www.tepg.co.za

23 t/m 25

Japan dIY Homecenter Show Tokyo (J)

dhz-vakbeurs www.diy-show.jp/e

Tendence Frankfurt a. Main (d)

gebruiksgoederen/decoratievakbeurs www.tendence.messefrankfurt.com

24 t/m 28

30 t/m 2 (.11) Internationale Holzmesse klagenfurt (a)

hout/bouwvakbeuirs www.holzmesse.info

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

BEURZEN JAARAGENDA_2012.indd 48

18-01-12 09:52


Jaaragenda

September

Overige data voor 2012: valentijnsdag Carnaval Zomertijd Pasen koninginnedag bevrijdingsdag Moederdag Hemelvaart Pinksteren vaderdag Wintertijd

14 februari 18 t/m 21 februari 25 maart 8 en 9 april 30 april 5 mei 13 mei 17 mei 27 en 28 mei 17 juni 28 oktober

1

Light Middle east dubai (UaE)

verlichtingsvakbeurs www.lightme.net

2 t/m 4

gafa/Spoga köln (d)

tuinvakbeurs www.spogagafa.de

2 t/m 5

autumn Fair birmingham (Gb)

gebruiksgoederenbeurs www.autumnfair.com

4 t/m 6

Bouwrelatiedagen Gorinchem

bouwvakbeurs www.evenementenhalgorinchem.nl

4 t/m 7

Kazbuild almaty (kZ)

bouwvakbeurs www.kazbuild.kz

6 t/m 8

expo nacional Ferretera Mexico Guadalajara (MEX)

dhz/ijzerwarenvakbeurs www.expoferretera.com.mx

6 t/m 11

nordbau Neumünster (d)

bouwvakbeurs www.nordbau.de

7 t/m 11

Maison & Objet Paris (F)

gebruiksgoederen/trendbeurs www.maison-objet.com

7 t/m 11

Tradexpo/Outdoor expo Paris-le bourget(F)

vakbeurs voor volumegoederen www.tradexpo-paris.com

11 t/m 13

Installatie Vakbeurs Hardenberg

sanitairvakbeurs www.evenementenhalhardenberg.nl

12 t/m 14

Baltic Build St.Petersburg (RUS)

bouwvakbeurs www.balticbuild.ru

12 t/m 15

gaLaBau Nürnberg (d)

tuinvakbeurs www.galabau.info-web.de

n=

13 t/m 15

Flormart-Miflor Padova (I)

tuinvakbeurs www.flormart.it

m = regio midden (Gelderland (m.u.v. een aantal gemeenten), Flevoland; Zeewolde, Utrecht, Z-Holland, N-brabant; Werkendam en Woudrichem)

17 t/m 19

gLee birmingham (Gb)

tuinvakbeurs www.gleebirmingham.com

z=

19 t/m 21

China Int. Hardware Show dhz/bouwvakbeurs Shanghai (RC) www.hardwareshow-china.com

20 t/m 23

Fiaflora expo garden Sao Paolo (bR)

tuinvakbeurs www.expogarden.com.br

23 t/m 25

green-expo Gent (b)

tuinvakbeurs www.green-expo.be

23 t/m 25

europarket-Future Floors kortrijk (b)

vakbeurs voor vloerbedekking www.europarket.com

25 t/m 28

Security Essen (d)

beveiligingsvakbeurs www.security-messe.de

25 t/m 29

Cersaie bologna (I)

sanitairvakbeurs www.cersaie.it

26 t/m 28

domotex russia Moskou (RUS)

vakbeurs voor vloerbedekking www.domotex-russia.com

oktober

Schoolvakanties 2011: vakantie (bo/vo)

regio

data

voorjaar (bo/vo) voorjaar (bo/vo) mei (bo/vo) zomer (bo) zomer (vo) zomer (bo) zomer (vo) zomer (bo) zomer (vo) herfst (bo/vo) herfst (bo/vo) kerst (bo/vo)

m+z n n+m+z z z m m n n m+z n n+m+z

18.02 t/m 26.02 25.02 t/m 04.03 28.04 t/m 06.05 30.06 t/m 12.08 30.06 t/m 19.09 07.07 t/m 19.08 07.07 t/m 26.08 21.07 t/m 02.09 14.07 t/m 02.09 13.10 t/m 21.10 20.10 t/m 28.10 22.12 t/m 06.01.2013

regio noord (Groningen, Friesland, drenthe, Overijssel, N-Holland en Flevoland (m.u.v. aantal gemeenten))

regio zuid (limburg, N-brabant, Zeeland en een groot aantal Gelderse gemeenten; o.a. arnhem en Nijmegen)

bo = basisonderwijs vo = voortgezet onderwijs Hoewel de gegevens uit deze agenda afkomstig zijn uit betrouwbaar geachte bronnen, kan de redactie geen verantwoordelijkheid accepteren voor onjuiste vermelding.

eXPO (former garden & Floral expo) Toronto (CdN)

tuinvakbeurs www.gardenexpo.ca

17 t/m 20

Made expo 2012 Milano (I)

architectuur/designbeurs www.madeexpo.it

17 t/m 20

BakuBuild baku (aZ)

bouwvakbeurs www.bakubuild.az

18 t/m 21

Saie bologna (I)

bouwvakbeurs www.saie.bolognafiere.it

24 t/m 26

gie + expo louisville (USa)

tuinvakbeurs www.gie-expo.com

17 t/m 18

3 t/m 5

demo dagen Papendal

tuinvakbeurs www.demo-dagen.nl

9 t/m 11

Bouwrelatiedagen Hardenberg

bouwvakbeurs www.evenementenhalhardenberg.nl

10 t/m 12

Int. garden & exterior expo Int. Flower expo dhz/tuinvakbeurs Tokyo (J) www.gardex.jp/english

11 t/m 13

Sun Rimini (I)

tuinvakbeurs www.sungiosun.it

11 t/m 13

Taiwan Hardware Show Taipei (RC)

ijzerwaren/dhz-vakbeurs www.hardwareshow.com.tw

11 t/m 14

TurkeyBuild Izmir Izmir (TR)

bouwvakbeurs www.turkeybuildankara.com

december

17 t/m 18

elmia garden Jönköping (S)

tuinvakbeurs www.elmia.se

geen relevante beurzen

november 14 t/m 16

20 t/m 21

Japan Home + Building Show Tokyo (J)

dhz/bouwvakbeurs www.jma.or.jp/jhbs/en/

Fastener Fair Brasil Sao Paolo (bR)

vakbeurs voor bevestigingsmiddelen www.fastenerfair.com

j a n u a r i 2 0 1 2 - va k b l a d M I X

BEURZEN JAARAGENDA_2012.indd 49

49

18-01-12 09:52


mix memo

Jarige IPM vertoont brede glans

de IPM bestaat dertig jaar. de tuinvakbeurs, die traditiegetrouw in Essen plaatsvindt (24 t/m 27 januari), ontpopt zich de laatste jaren steeds meer als een evenement dat aanzienlijk verder gaat dan levend groen. Met name het randassortiment maakt IPM interessanter voor bezoekers die juist voor de breedte gaan. Een formule die aanspreekt, want zo’n 1.500 exposanten uit 40 landen bevolken de hallen van het Gruga-

complex. Ook de belangstelling aan bezoekerszijde bewijst de populariteit van het evenement. vorig jaar schuifelden rond de 60.000 bezoekers langs de kassa, wat neerkomt op een groei van 5%. de beursorganisatie reageert dan ook tevreden aan de vooravond van de 30e editie. “We hebben hard moeten werken om de huidige, mondiale toppositie te bereiken. We hebben echter altijd nauwkeurig en geconcentreerd gekeken naar de tuinbranche en haar eisen. altijd in overleg met branchevereniging en onze belangrijke partners”, aldus Egon Galinnis, bedrijfsleider van Messe Essen. voor meer informatie over IPM kunt u terecht op www.ipmessen.de.

Volle bak voor Ambiente al ruim voordat de deuren open gaan, meldt de organisatie van de gebruiksgoederenbeurs ambiente dat de totale beschikbare ruimte, zo’n 330.000 m2, volgeboekt is. dat betekent concreet dat van 10 t/m 14 februari zo’n 4.500 exposanten in de hallen zullen staan en dat ondanks alle conjuncturele perikelen. Een indrukwekkende schare van ruim 144.000 bezoekers togen in 2011 naar Frankfurt, een plus van maar liefst 10%. voor onze branche is het segment living interessant. Het clustert eigen-

lijk de gebieden wonen, inrichten en decoreren die in onze branche steeds populairder worden. Naast het binnensegment tref je er ook een aardig aanbod aan tuingerelateerde meubels en decoratie aan. die breedte maakt het evenement ook interessant voor inkopers in onze branche. voor meer informatie over het evenement kunt u terecht op www.messefrankfurt.com of bij Messe Frankfurt Nederland (tel. 070.262 9071).

Nieuw concept voor VSK

van 6 t/m 10 februari vindt in de Utrechtse Jaarbeurs de vSk plaats. Naast een nieuwe beursindeling belooft projectmanager Michiel Nijhuis de nodige veranderingen op de beursvloer. “We zetten iets nieuws neer. Een nieuw concept, een fris logo en een nieuwe indeling. Echter, zonder de vertrouwde partijen uit het oog te verliezen. aan de basis staan de vier natuurelementen: aarde, lucht, water en vuur. Zij symboliseren enerzijds de verschillende installatiedisciplines en tegelijkertijd de synergie daartussen. de natuurelementen staan tevens voor duurzaamheid en energiebesparing. belangrijke thema’s die de complete bouwkolom bezig houden.” Concreet vertaalt zich die gedachte in segmentatie op de beurs-

50

vloer. Sanitair en waterbehandeling staat in hal 11 (water), verwarming, cvketels en aanverwante zaken (vuur) in de hallen 7 t/m 9. lucht (hal 2 t/m 4) clustert luchtbehandeling, airco en koudetechniek, gereedschappen en bedrijfswagens terwijl aarde alternatieve energie, geïntegreerde systeemoplossingen, meet- en regeltechniek, informatie, kennisoverdracht en ICT omvat. Meer informatie: www.vsk.nl.

Düsseldorf in het teken van EuroCIS van 28 februari t/m 1 maart staat EuroCis op het programma. Het vakevenement dat zich focust op retailtechnology is inmiddels een vaste waarde. Meer dan 200 exposanten uit 20 landen zullen in düsseldorf hun nieuwste handelsspecifieke oplossingen presenteren. Naar verwachting komen ruim 5.000 bezoekers uit 50 landen naar de duitse beursstad. Het aanbodspectrum reikt van kassasystemen, check-outoplossingen en betalingssystemen tot POStechnologie, weegsystemen en RFId-oplossingen. Het spreekt voor zich dat een dergelijk aanbod ook nauw daarmee verbonden zaken als cashmanagement, goederenbeveiliging en loss-prevention omvat. de laat-

ste tijd staat de multichannelshopper steeds meer in de schijnwerpers. detaillisten moeten het voor elkaar krijgen om alle handelskanalen optimaal met elkaar te verbinden. Het spreekt voor zich dat dit thema op de winkelvloer ook aan bod komt. Op www.eurocis.com treft u meer wetenswaardigheden aan over het evenement, maar u kunt ook bellen met Fairwise, de officiële partner van Messe düsseldorf (070.350.11.00).

va k b l a d M I X - j a n u a r i 2 0 1 2

Mixmemo_1pag.indd 50

18-01-12 09:53


WERELD PRIMEUR:

Dankzij de nieuwe Ultra-M-Technologie geven de 4.0 Ah accu’s 33% langer power. En dat met hetzelfde gewicht en afmetingen als de vertrouwde Metabo accu’s. De nieuwe accu’s zijn er in 14,4 en 18 Volt.

www.go4metabo.com Metabo Mix 215x285.indd 1 4 metabo.pdf 1

29-12-11 16:57 12-01-12 17:02


, E N O D JOB E H T O ON T NEXT

MaxxFast ionele Profess n e v e o r h c s t u Ho

Schroefkop met snijribben • Zuivere verzinking • Geen splinters

markt, e l e n o i s s e f o r p e d Topkwaliteit uitoor uw klanten. nu beschikbaar v

Freesribben

• Sneller inschroeven • Minder kracht nodig • Accu besparend

Wax coating

• Vermindert de wrijving

Maanvormige snijkerf

• Vermijdt splijten • Snelle aanzet

PGZ11-0124_Advertentie 215x285mm NL.indd 1 7 pgz.indd 1

Uw klanten willen hun projecten succesvol afronden en daar voldoening uit halen. U helpt hen om perfect werk af te leveren. Dat vraagt om kennis van zaken, maar ook om materiaal van topkwaliteit. Want alleen het beste is goed genoeg voor uw klanten. Met MaxxFast bent u er zeker van dat u die topkwaliteit in huis heeft!

www.pgz.eu

12-12-11 09:53 12-01-12 17:08

MIX 2012-1  

MIX, vakblad voor doehetzelf en ijzerwaren-detailhandel

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you