Page 1

nummer 4 / november 2011

marktoverzicht hakselaars en heggenscharen barbecues nieuws najaarsbeurzen

ADV_stihl_BR 430_COVER Groene Markt_NL_210x215_27_10_2011_IC.indd 1 6 stihl.indd4.indd 36 1 Cover_nr

6/10/11 10:50 13-10-11 16:43 09:10 18-10-11


Aspen 2 Klaar voor de herfst. Met Aspen 2 bent u altijd verzekerd van de beste mengsmering voor uw machine. Bovendien beschermen wij uw gezondheid maximaal. Als grondlegger van alkylaatbenzine gaat Aspen namelijk verder dan de Zweedse standaard SS 155461 voor benzeenarme benzine. En dat doen we voor uw gezondheid en die van uw machine.

Per 1 januari 2010 is het gebruik van alkylaatbenzine in Nederland verplicht door de Arbeidsinspectie conform artikel 4.17 van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

www.aspen-benelux.nl 2 gvg.indd 36

13-10-11 09:08


VOO RWO O R D

3 Voorop

Vakblad voor tuincomfort 17e jaargang nr. 4 november 2011

Inhoud binnen de perken nieuws en wetenswaardigheden

nummer 4 / november 2011

marktoverzicht hakselaars en heggenscharen

uit de branche

barbecues

4

nieuws najaarsbeurzen

markt De drie takken van Knopert

8

Husqvarna: “Kijk naar je category”

9

Voor Palm zijn naam en service belangrijkst 11 ADV_stihl_BR 430_COVER Groene Markt_NL_210x215_27_10_2011_IC.indd 1 6 stihl.indd4.indd Cover_nr 36 1

Nieuw van STIHL: de bladblazers BR 200, BR 350 en BR 430 De nieuwe ruggedragen bladblazers van STIHL zijn pure krachtpatsers. Ze zijn standaard voorzien van een breed rugstuk, brede schouderriemen en het STIHLantivibratiesysteem. Daardoor werken ze een hele dag lang uiterst aangenaam. Dankzij de multifunctionele handgreep bedient u de machine uiterst vlot en met één hand. De STIHLElastoStart tenslotte zorgt ervoor dat u geen tijd verliest met het langdurig starten van de machines, maar dat u er meteen in kunt vliegen. Ontdek deze modellen op stihl.nl of bij uw vakhandelaar

6/10/11 10:50 18-10-11 16:43 13-10-11 09:10

column

10

Product heggenscharen

12

productnieuws heggenscharen

14

hakselaars

20

productnieuws hakselaars

22

barbecues

28

productnieuws barbecues

30

algemeen productnieuws

33

Buitenshuis nabeschouwing Demo-Dagen

31

nabeschouwing Gafa/Spoga

32

tabellen en overzichten heggescharen

16

hakselaars

24

merken- en leveranciersindex

38

colofon

37

Elke vorm van handel die er op deze aardkloot bestaat, is een interactie tussen twee of meer mensen. De ene mens is de aanbieder, de ander de geïnteresseerde. Simpel, al zijn sommige elementen die uiteindelijk tot de transactie leiden, niet meteen menselijk getint. Reclame bijvoorbeeld prikkelt onze interesse in een nieuw of bestaand product. We worden verleid door smakelijke of aantrekkelijke beelden die onze hand naar de portemonnee sturen, bedacht en gemaakt door… mensen. Zelfs onmenselijke praktijken worden door mensen bedacht. De geschiedenis telt legio voorbeelden van gestoorde gedachtenspinsels in diverse gradaties. Maar laten we ons focussen op de positieve zaken. Of zaken die ons leven ingrijpend hebben veranderd. Simpele zaken als de wasmachine, de stofzuiger, het koffiezetapparaat. Ze bieden ons een hoop gemak. Of wat te denken van de pc? Van handige type/rekenmachine met geheugen geëvolueerd tot een ding dat jou weer met mensen in contact kan brengen. Gemak… In onze branche is dat niet veel anders. Lumineuze geesten hebben steeds maar weer innovaties uitgebroed, succes nooit per definitie verzekerd, maar het geeft de handel wel mogelijkheden tot nieuwe impulsen. Het meest recente voorbeeld: de robotmaaier. Ideaal voor mensen die een ongelofelijke hekel hebben aan het maaien van gras en daarnaast graag de (functionele) gadget willen laten zien. Kijk mij eens. Mensen… Wat er ook uitgebroed wordt, de factor ‘mens’ in onze handel is in vergelijking met andere branches bovengemiddeld prominent aanwezig. Gelukkig maar, dat maakt de sector ook zo leuk en aaibaar. Hoe vaak hoor ik het woord ‘gunnen’ niet? Precies, onze handel oogt als een ‘ons-kent-ons’familie, terwijl er achter de schermen ook vaak met het mes op tafel om die klant gestreden wordt. De struggle for life kennen we al eeuwen, al millennia en zal ook in onze handel blijven bestaan. Maar… zonder mensen is het lastig de handel aan de man te brengen en zeker ook in geval van calamiteiten de klant te helpen. Je kunt je maaier moeilijk naar de computer brengen. Dan staat ‘ie er over 1.000 jaar nog. Zonder mensen geen handel. Met verbijstering én bewondering heb ik het voorwoord gelezen van mijn sympathieke collega Patrick Medema in het Papendal-nummer van Tuin- & Park Techniek. Vanuit een andere invalshoek zegt hij hetzelfde en slaat hij een brug naar zijn gezondheid. Op zo’n moment is niets menselijks ons meer vreemd, voor zover het menselijke ons al niet vreemd was. Heel veel sterkte Patrick! Jouw positieve woorden zijn mij in ieder geval ook uit het hart gegrepen!

Mensenwerk

Bert Hoogeland

Groene M a rk t

voorwoord_0,5pag.indd 3

3

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:45


BI NNEN D E P ER K EN

Boom wint speedcarven

IPC GROENE RUIMTE

Opleiding voor boomverzorgers In september is bij opleidingsinstituut IPC Groene Ruimte de European TreeWorker (ETW)-opleiding van start gegaan. Dit is een persoonlijk opleidingstraject: op basis van ervaring, studiemogelijkheden en het beschikbare budget wordt een individueel programma samengesteld, dat qua inhoud, duur en studiebelasting kan variëren. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding komen altijd de nieuwste ontwikkelingen aan bod. Ze is ontwikkeld volgens de eisen van het Europese Leonardo da Vinci-programma om eenheid te creëren binnen het Europese vakgebied van de Boomverzorging. Inmiddels doen hier al vijftien landen aan mee. Na het examen ontvangt de deelnemer het ETW-certificaat, dat is uitgegeven door het European Arboricultural Council. (EAC).

Tijdens het Nederlands kampioenschap sculptuurzagen heeft Dolmar-carver Sander Boom het onderdeel speedcarven gewonnen. Bij het sculptuurzagen pakte bij de tweede plaats. Bij het carven had hij binnen een halfuur uit een naaldhoutstam van zo’n 1,30 meter lang en een doorsnede van 30 cm een beeld van een adelaar gezaagd. Met een gebeeldhouwde ree met een wegvliegende uil (foto) greep hij net naast de hoofdprijs. Naast Boom bestaat het Dolmar-team uit zijn broer Rik Boom en Peter van der Meijs.

DVIZE

Europees distributeur Stanley tuingereedschappen Dvize BV werd in juli aangesteld als master distributor Europe voor de Stanley Tuingereedschappencollectie. Het bedrijf was al distributeur van Stanley Gereedschappen voor de Benelux, Frankrijk, Denemarken en Polen. Naast het algemene distributiemanagement gaat Dvize ook het productmanagement in 30 Europese landen beheren.

HOLDER

Gebr. De Vor nieuwe importeur

Neerlands mooiste tuin in Ritthem Willeke en Ruud Verschuur uit Ritthem, gemeente Vlissingen, hebben de tweede editie van de landelijke wedstrijd ‘De mooiste tuin van Nederland’ gewonnen. Met deze prestatie ontvingen ze een benzinegrasmaaier van Gardena en een gazonverzorgingspakket van Compo. Deze wedstrijd is een initiatief van Bosch en Bloemen & Planten, waarmee ze de passie, gedrevenheid en creativiteit van tuineigenaren willen bekronen.

Sinds september geldt Gebr. De Vor Achterveld als officiële importeur van Holder-tractoren. Volgens algemeen directeur Dick Melessen is dit in lijn met De Vors specialiteit: de verkoop van tractoren. “We hebben de Holder-producten ondergebracht bij onze Tuin- en Parkafdeling om de ingezette distributiestrategie verder te versterken.”

STIHL

Goud voor accumotorzaag De eerste accumotorzaag van Stihl is bekroond met goud. Dat gebeurde tijdens de ‘Neuheitenschau’, de voorstelling van de nieuwigheden in de aanloop naar Demopark. De MSA 160 C-BQ overtuigde met de elektronische motorsturing en de zaagketting Picco Micro 3 (PM3). Daarnaast is deze motorzaag mobiel, geruisloos en krachtigm, zonder kabel en zonder emissies. De beoordelingscommissie bestond uit een consortium van vijf vaktijdschriften.

MOUNTFIELD

Weg van de Nederlandse markt Voor de Gafa-bezoekers was het even verwarrend. GGP toonde een indrukwekkende lijn Alpina-maaiers. Echter, de witte lijn zal niet in Nederland te bewonderen zijn. GGP-Benelux zet in op een tweemerkenstrategie waarbij Stiga en Castelgarden in de schijnwerpers zullen staan, zoals op Papendal al heel duidelijk getoond werd. Daarmee valt het doek voor Mountfield. Een duidelijke keuze, volgens Piet Spannemaker, directeur van GGP-Benelux. “We zetten in op Stiga en Castelgarden en maken er twee aanvullende assortimenten van, en dus niet twee gelijkwaardige. Voor de goede dealers bieden we een interessant en breed pakket. Mountfield en Alpina passen niet in onze merkenstrategie.” Groene M a rk t

Binnen de perken_4 pag.indd 4

4

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:46


BI NNEN D E P ER K EN

AL-KO

MOTOR SNELCO

Online in Duitsland

Investeringen door groei

De Duitse tuinmachinefabrikant Al-Ko heeft in het voorjaar een webshop geopend op de eigen website. De stap maakt deel uit van een mediaoffensief die het imago en de bekendheid van het merk in het moederland moet vergroten. De shop laat het hele gamma zien, waarmee de fabrikant zijn competentie wil versterken. Via een link komt de geïnteresseerde bezoeker bij de dealer of winkel uit. Met de site wil Al-Ko ook voor prijsstabiliteit zorgen omdat alle producten met de brutoadviesprijs aangeboden worden. Volgens de directie is het niet de bedoeling om de handel te beconcurreren. Het merendeel van de klanten oriënteert zich voor een aankoop op het internet en uiteindelijk vertrouwt 97% bij de aankoop op de reguliere handel. Overigens staat de Powerline-serie niet in de webshop en blijft dus exclusief aan de vakhandel voorbehouden.

GGP

Deel productie naar Slowakije Global Garden Products, producent van tuinmachines van merken als Stiga, Castelgarden, Mountfield en Alpina, verplaatst een gedeelte van de productiecapaciteit van Italië naar Slowakije. Daar moeten jaarlijks zo’n 250.000 gazonmaaiers extra van de band rollen, waarmee de jaarproductie over de 1 mln stuks getild wordt. In Italië worden 160 banen geschrapt. In Castelfranco Veneto waar het hoofdkantoor gevestigd is, moeten alle belangrijke, strategische functies versterkt worden: daarbij gaat het om r&d, de internationale verkoop, de financiën, het management en de productieplaatsen. De reden die de directie opvoert, is helder: een reactie op de grootschalige importen uit het Verre Oosten en de VS, evenals concurrentiële nadelen door de sterke euro.

Bij Motor Snelco in Emmeloord, importeur van Briggs & Stratton-motoren en Peerless Gear-aandrijvingen, zit de groei er goed in. Reden voor de directie om te investeren in de opslag en de logistiek. Zo werden in juli van dit jaar twee Kardex Shuttles geplaatst die maar liefst zes meter hoog zijn. Beide kasten kunnen ongeveer 4.000 verschillende artikelnummers herbergen. Inmiddels zijn ze volledig operationeel. Directeur Marcel Gerritsen: “Motor Snelco was sinds de komst van Peerless redelijk uit zijn jasje gegroeid en door de plaatsing van de Kardex Shuttles besparen we enorm veel ruimte in het magazijn. Daarnaast zijn we momenteel nog bezig met een andere verbouwing in het magazijn waardoor we de logistiek verder kunnen optimaliseren.”

KINGCAT WK TIMBERSPORTS

Opnieuw Wynyard, Van Drielen negende Rik van Drielen is als negende geëindigd op het Wereldkampioenschap Stihl Timbersports. Dit jaar vond het WK voor de eerste maal in ons land plaats. De waterrijke zoom van Roermond bood een prachtig decor voor het spektakel. Meer dan 8.000 bezoekers konden twee dagen lang niet alleen genieten van het mooie weer, maar ook van een sportieve strijd tussen de beste sporthouthakkers van de wereld. De Nieuw-Zeelander Jason Wynyard prolongeerde zijn titel van vorig jaar, op de voet gevolgd door Christophe Geissler (Zwitserland) en Martin Komarek (Tsjechië). Vooraf mikt Van Drielen op de achtste plaats, maar die miste hij op een spaander. De Belg David Bergen eindigde 2 punten voor Van Drielen op de achtste plaats. Toch baarde Van Drielen in positieve zin opzien met de ‘Hot Saw’. Voor deze discipline moest hij met een opgevoerde, extreem krachtige motorzaag een horizontaal verankerd houtblok (Ø 46 cm) binnen een stuk van 15 cm, drie volledige cookies zagen. Hij had hier slechts 7 seconden voor nodig! Het Benelux-team (de Nederlanders Rik van Drielen, Martijn Harms en Eelco de Beer, de Luxemburger Marc Hermes en de Belg David Bergen) strandde een dag later in de achtste finale. In deze ronde bleek Polen te sterk voor het thuisland. In totaal namen 22 landen deel aan de tweede competitiedag van het WK Timbersports. Uiteindelijk ging Australië er met de winst vandoor. Dit team versloeg in de finale titelverdediger Nieuw-Zeeland. Volgend jaar strijkt het circus in Noorse Lillehammer neer. Groene M a rk t

Binnen de perken_4 pag.indd 5

5

Via Angenendt Een nieuw merk doet zijn intrede in onze contreien. Hoewel? Een echt blanco naam is Kingcat niet. De fabrikant uit Nieuw-Zeeland timmert zo’n 25 jaar aan de weg en telt momenteel 50 werknemers. De ambitie reikt echter verder dan het mooie eiland op het zuidelijk halfrond. Het toeval wil dat Wilbert Angenendt, zoon van motorist Bert Angenendt in Overasselt, jaren in Nieuw-Zeeland heeft gewoond en het merk van dichtbij leerde kennen. “Het merk is duidelijk anders dan andere. De oprichters van de fabriek wilden een onvergelijkbaar kwaliteitsproduct in de markt zetten. Alles staat in het teken van duurzaamheid. Zo zijn alle draaiende delen zwaar gelagerd en is het messencompartiment uit gietstaal. De mulchprestaties en het maaibeeld zijn perfect. Als je echt goede dingen beter maakt, kun je de hele wereld veroveren”, glimlacht Angenendt. Hij gaat zich o.a. bezighouden met de distributie van Kingcat in Europa. “Daarvoor zoek ik goede, sterke dealers die onze filosofie zien zitten, een duidelijke visie hebben en een flinke stap voorwaarts willen zetten. Aan het product zal het in ieder geval niet liggen. Een Kingcat is nauwelijks stuk te krijgen.”

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:46


BI NNEN D E P ER K EN

DOLMAR

MTD

Fiets cadeau

Duidelijk merkenbeleid

Na afloop van de Demo-Dagen op Papendal heeft Dolmar een bijzondere Lithium-ion vouwfiets overhandigd aan Bart Witte, opzichter bij Staatsbosbeheer op Texel. De bijzondere fiets wordt aangedreven door twee Lithium-ion accu’s, die ook voor het Dolmar tuingereedschap gebruikt worden. De fiets kan met de twee accu’s een afstand van circa 17 kilometer afleggen, zodat de winnaar precies het eiland Texel kan oversteken. Met de fiets, die speciaal werd gemaakt voor de beurs, vestigde Dolmar tijdens de DemoDagen de aandacht op het complete assortiment 36V Lithium-ion tuingereedschap, dat het bedrijf vorig jaar als één van de eerste leveranciers op de markt introduceerde. Witte kreeg heeft de Lithium-ion aangedreven accufiets overhandigd van Arjen Peeters, accountmanager van Dolmar.

In een uitgestorven gedeelte van Koelnmesse ontvouwde de directie van MTD haar plannen voor de toekomst. Niet alleen kondigde de directie aan dat het concern, mits er voldoende andere A-merken gemobiliseerd worden, volgend jaar weer op de Gafa present te willen zijn, maar tevens werd de nieuwe strategie ontvouwd. En die zal in het teken staan van een duidelijk merkenbeleid. Wereldwijd spreken MTD en Cub Cadet het meest tot de verbeelding, waarbij het eerste merk een open distributie kent en Cub Cadet uitsluitend voor de vakhandel gereserveerd is. Het overige merkenportfolio wordt flink ingeklonken. Rover en Troy-Bilt blijven behouden voor resp. Zuid-Amerika en Australië/Oceanië en het spreekt voor zich dat WolfGarten in Europa nog nadrukkelijker in de schijnwerpers komt te staan. “Wolf-Garten is sterk in vier deelgebieden: gazononderhoud, bodem, snoeien en algemeen onderhoud”, legt bestuursvoorzitter Peter Janssen van MTD Products. “Verbind je dat met MTD, dan kun je enorm de breedte in gaan: denk aan kettingzagen, sneeuwfrezen of bladblazers. In ieder geval gaan we flink investeren in de innovatie. Daarbij hanteren we filosofie dat we daar produceren waar we ook verkopen. Zitmaaiers bouwen we in Saarbrücken, precies op het grensgebied tussen onze twee grootste regionale markten. In St. Wendel maken we scharen en handgereedschap en in Hongarije fabriceren we alles wat wielen heeft, maar waarop je niet kunt zitten.” Over het afgelopen seizoen is Janssen ook heel duidelijk. Weliswaar is Midden-Europa een sterke markt, maar de crisis blijft, volgens hem, voelbaar. “Ook was het voorjaar erg droog. De dollarkoers is eigenlijk koren op de molen voor de China-concurrentie die zich hoofdzakelijk op prijs concentreert. En die groeit dus nog steeds. Onze uitdaging is het om steeds daarnaar te kijken, hoe we in die markt competitief kunnen blijven.” De nieuwe policy heeft voor Nederland ‘papieren’ consequenties. Alle merken komen onder de verantwoordelijkheid van Wolf-Garten Nederland te vallen. “Aan de uiteindelijke distributie verandert weinig. Voskamp en Lozeman blijven de aanspreekpunten voor Cub Cadet. Zij hebben gewoon de expertise om dat merk op een goede manier op de juiste plaats in de markt te zetten”, aldus directeur Ad van Boxtel van Wolf Garten Nederland.

Vroege piek voor tuinomzet Nederlanders kochten tot eind april meer tuinartikelen dan in vorige jaren. Het meer dan uitstekende voorjaarsweer was daar debet aan, maar in de daaropvolgende maanden verliep de omzet ronduit stroef in de eerste helft van dit jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van GfK Benelux dat in opdracht van Tuinbranche Nederland een continu marktonderzoek uitvoert onder 10.000 mensen. De totale omzet over het eerste halfjaar lag 3% hoger dan in 2010 en bedraagt € 2,3 mrd. De groei wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door groot onderhoud, de rest blijft relatief constant. Tuincentra blijven het grootste verkoopkanaal. Wel leveren ze 0,4% marktaandeel in ten opzichte van andere kanalen. Internet is inmiddels een serieuze aankoopbron geworden: de virtuele winkels hebben inmiddels al 7% van de totaalomzet. Bij tuinmeubelen en gereedschappen is er een daling in de bestedingen opgetreden, die vooral ten koste is gegaan van de omzet in tuincentra.

DEMO-DAGEN

Pellenc in de prijzen De verwachtingen bij importeur O. de Leeuw waren hooggespannen aan de vooravond van de Demo-Dagen. Immers, de Pellenc Airion behoorde tot één van de genomineerden voor de Demo-Dagen Innovatieprijs. Aan het eind van de eerste beursdag werd de compacte en krachtige accubladblazer inderdaad bekroond. De andere prijswinnaar was de TC-5 van PrograsS: het product zorgt voor een gezonde viltbeheersing in het gras, wat schimmelziektes voorkomt.

Groene M a rk t

Binnen de perken_4 pag.indd 6

6

BRIGGS & STRATTON

Kantoor Europa verhuisd Het Europese hoofdkantoor van Briggs & Stratton is verhuisd naar het Zwitserse Freienbach. De verhuizing van de motorendivisie vanuit het nabijgelegen Altendorf was nodig omdat het team, verantwoordelijk voor de klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, verder groeit. Momenteel zijn in Zwitserland 25 mensen werkzaam bij B&S. Het nieuwe hoofdkantoor is ondergebracht in een bijzonder energie-efficiënt gebouw.

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:46


BI NNEN D E P ER K EN

ISEKI

NATIONALE GAZON DEMODAG

Via Van der Haeghe

Succesvol

Vormec in Steenwijk was jarenlang in ons land verantwoordelijk voor Iseki. Echter, met ingang van 1 november is Hilaire Van der Haeghe het aanspreekpunt. De verhuizing heeft verschillende redenen. Op de eerste plaats gaf fabrikant Iseki de voorkeur aan grotere gebieden per importeur. Aangezien Hiliare Van der Haeghe al de onderdelenvoorziening van Iseki verzorgde voor een groot gedeelte van Europa, lag de keuze van de fabrikant voor de hand. Daarnaast is het marktsegment waarin Iseki opereert, in België aanzienlijk groter dan in ons land. Het merendeel van de Vormec-medewerkers die met Iseki betrokken waren, verhuizen naar de nieuwbakken importeur. Door de ontwikkelingen heeft de directie van Vormec besloten om afscheid te nemen van het tuin- en parksegment. Naast de verhuizing van Iseki wisselde ook Holder van importeur (zie elders). Door het samengaan met het ook in Steenwijk gevestigde Agritech, importeur van o.a. Valtra, gaat het bedrijf met 12 medewerkers verder in het zwaardere segment.

De tweede editie van de Nationale Gazon Demodag die eind september in Biezenmortel op de agenda stond, verwelkomde meer dan 300 hoveniers. De organisatoren Advanta, DCM en John Deere/Staadegaard wijten het succes en de praktische invulling van de dag. Hoveniers willen in toenemende mate zien waarover het gaat. Juist door de praktijkkant te belichten, kunnen ze hun vragen en opmerkingen over gazonsamenstelling, -voeding en –onderhoud direct delen met specialisten. De reacties op het evenement waren zeer positief, zodat er volgend jaar ongetwijfeld een derde editie op de rol staat.

WESTWOOD/COUNTAX

Niet meer in Nederland Aan de veelbewogen geschiedenis van Countax- en Westwood-maaiers komt een eind, in ons land en in België althans. Diverse importeurs passeerden in het verleden de revue, maar doordat Ariens in mei 2010 Countax kocht, worden er serieuze veranderingen doorgevoerd. Door de acquisitie kwamen Countax en Westwood in de portefeuille van Ariensimporteur Helthuis. In overleg met Peter Helthuis werd een duidelijke strategie bepaald voor de lage landen. “Je moet realistisch zijn”, legt Peter Helthuis uit. “In Nederland en België is gewoon geen ruimte voor drie verschillende merken. Wij hebben gekozen voor Ariens.” De Amerikaanse fabrikant legt wel duidelijk zijn oor te luister bij de lokale vertegenwoordigingen. Ze worden in Frankrijk Ariens en Westwoord door twee verschillende importeurs gedistribueerd. Weer anders is het in Engeland. In het voormalige moederland kiest de fabrikant voor Westwood en Countax omdat beide merken een hele sterke naam hebben. In Duitsland blijft het merk Echotrak om die reden bestaan.

Duitse tuingereedschapmarkt deed het goed De markt voor tuingereedschap in Duitsland heeft in 2010 een goed resultaat weten te boeken. Volgens cijfers van GfK steeg de omzet met 6,5%, waarbij met name het ‘watersegment’ het met een plus van 8,3% bijzonder goed deed. Ook de tuinmachines plusten fraai met 6,3%, terwijl handgereedschap met 3,3% ook nog aan de positieve kant van de score zat. Aanzienlijk slechter deden het de hakselaars en de graskantsnijders. Een andere belangrijke conclusie is het feit dat eindgebruikers bereid zijn om meer geld uit te geven aan merkproducten. Die trend geldt ook voor ons land. Qua verkoopkanaal valt op dat de Duitse bouwmarkten een plus halen van 2,5%: die winst halen ze uit de populariteit van de accumachines die bij de grootschaligen ook verkocht worden. Tuincentra moesten omzet inleveren, maar de Duitse motoristen konden het glas heffen. Zij zetten 13,2% meer om, maar bij de overige winnaars horen ook de algemene internetaanbieders. Juist in dat kanaal verwacht GfK in de toekomst veel groei.

KÄRCHER

Toekomstplannen De directie van reinigingsspecialist Kärcher heeft een ambitieus toekomstplan uitgebroed. De realisatie daarvan moet ongeveer 2020 afgerond zijn. Eén van de wezenlijke onderdelen is de realisatie van en nieuw hoofdkantoor dat moet voldoen aan de eisen van de bedrijfsvoering. Het huidige optrekje beantwoordt, volgens de directie, niet aan de dynamiek. “Het hoofdkantoor van Kärcher Benelux blijft in België”, verzekert directeur Kees Wagtmans. “De ruime ervaring die onze medewerkers vertegenwoordigen, willen we maar al graag aan boord houden.” Daarmee geeft hij aan dat alle medewerkers de stap naar de nieuwe locatie meemaken. In 2011 kwamen 11 nieuwe medewerkers in dienst en in de aanloop naar 2020 zullen er meer volgen. Streefdatum voor de ingebruikname van het nieuwe pand is 2014. “Een bestaand gebouw komt, gezien onze specifieke eisen, niet in aanmerking. Waar we precies terecht gaan komen, weten we momenteel nog niet.” In ieder geval krijgt het nieuwe plekje een grote showroom en zal gaan fungeren als een Kärcher Center. Ook een groot trainingscentrum ontbreekt niet. Groene M a rk t

Binnen de perken_4 pag.indd 7

7

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:46


M AR K T

‘Geen kerstboom, maar gewoon drie takken’ Waar grotere dealers bekende A-merken in huis hebben, kiest Handelsonderneming Knopert op maaiergebied voor die groep motoristen die sleutelt én verkoopt en voor een kwaliteitsproduct kiest. “Uiteindelijk geeft de gunfactor dan de doorslag. Wij vertrouwen op het product en weten dat we iets goeds in huis hebben.”

De spreekwoordelijk appel valt soms niet ver van de boom. En soms vallen er meer appels, zoals bij Knopert in Raalte. Sinds mensenheugenis maakte vader Ben deel uit van de tuinmachinebranche, waarvan de laatste 20 jaar geheel zelfstandig. Gepokt en gemazeld in de branche ontpopte hij zich als importeur/groothandel van Westermann- en Limpar-veegmachines, en verkocht hij Solo-producten in zijn regio die destijds door Profitools werden geïmporteerd. Inmiddels heeft Solo plaatsgemaakt voor Jonsered, staat Limpar nog steeds in de showroom en voert de importeur uit Raalte ook het merk Active.

Informeel en gezellig Vorig jaar deed Ben een stapje terug en namen zijn zonen Jeroen en Emiel het bedrijf over. Toch een bijzondere stap in een branche waarin veel levenswerken van oudere hoofdspelers noodgedwongen in het niets oplossen. “Ach, we vinden het allebei een hartstikke leuke handel. Het is net een familie: iedereen kent iedereen. Bovendien hoef je geen pak aan. Je komt bij de mensen in de werkplaats en dat spreekt ons aan. Je praat met kleine en grote dealers. Dat informele, dat gezellige houdt je op de been”, klinkt het in koor. Jeroen stapte een jaar of twaalf geleden in de zaak, Emiel drie jaar later. Beiden zetten het levenswerk van hun vader dus voort. “Veel importeurs hebben kerstbomen, wij hebben drie takken”, lacht Jeroen. “Voor die drie takken, onze merken, zetten wij ons voor de volle 100% in. We realiseren ons ook dat de rek uit de handel is. Het onderhandelen hoort er nu een-

maal bij en uiteindelijk speelt de gunfactor ook nog een hele belangrijke rol. Maar je moet wel altijd waarmaken wat je belooft.”

Italiaanse merk keren weer terug in de Active-maaiers. “Prijstechnisch liggen de machines gunstig en de kwaliteit is méér dan goed. Er zit echter geen enorm marketingverhaal achter en dat heeft een gunstig effect op het prijsniveau. Dan komt de gunfactor. Wij vertrouwen op het product en weten dat we iets goeds in huis hebben”, aldus Jeroen.

Nooit misgrijpen

Prijsniveau en gunfactor Knopert is in ons land mede verantwoordelijk voor het merk Jonsered. Ze zijn er blij mee in Raalte. “Jonsered is geen merk dat je zomaar weggooit. Het is er gewoon en heeft een uitstekende naam. Wij respecteren Husqvarna. Voor ons is het makkelijk om weg te blijven bij hun dealers, in ieder geval met Jonsered. Maar zij voeren geen veegmachines, dus daarmee kunnen wij aanvullend zijn”, vertelt Emiel. Een betrekkelijk jonge tak is Active. Enkele jaren geleden kocht oudHarry-voorman Soldavini aandelen in het bedrijf en zijn hand wordt steeds meer zichtbaar. De oude kwaliteiten van het ter ziele gegane

Active begon 20 jaar geleden met bosmaaiers, maar lanceerde vorig jaar een lijn loopmaaiers. Duidelijk aanvullend, volgens de Knoperts. “We hebben zelf een keuze gemaakt uit het brede aanbod. De voormalige Harry-dealers zien het nog steeds als een A-merkproduct en dat vinden we belangrijk. Het gat dat door het wegvallen van Harry ontstond, is opgevuld door een A-merk.” Met Active bouwt Knopert aan een dealernetwerk. De kleinere dealers die het sleutelen en verkopen combineren en kwaliteit en kwantiteit hoog in het vaandel hebben staan, zijn de belangrijkste doelgroep. Emiel: “Grote jongens laten wel eens steken vallen en die pakken

wij op. De handel is vaak bang om marge aan de inkoopzijde te verliezen. Active ligt niet op elke hoek van de straat, dus is een gezonde marge gegarandeerd. En het merk groeit, doordat er voortdurend nieuwe producten ontwikkeld worden. Zo fabriceert het concern al jaren innovatieve maaikoppen die geld én tijd besparen omdat je de kop niet hoeft open te draaien als de draad op is. Maar ja, de meeste dealers houden vast aan de maaikoppen van hun fabrikanten. Een gemiste kans, want zeker tegenwoordig is tijdwinst toch een actueel thema.” De fabrikant houdt, als één van de weinige, nog behoorlijke voorraden aan. Voor de broers sluit dat naadloos aan op hun filosofie. “Wij willen nooit misgrijpen en daarom houden wij de onderdelenvoorziening ook in eigen beheer. We leveren de machine en willen voor de onderdelen niet afhankelijk zijn van derden. We willen de klant niet in de kou laten staan. Knopert staat daar al jaren voor bekend. We moeten blijven doen wat we gedaan hebben. Als je met je sterke kant in beeld blijft, heb je ook een basis voor de toekomst.”

Emiel en Jeroen Knopert: “Active heeft Harry-gat opgevuld.” Groene M a rk t

8 oktob e r 2 0 11

markt_Knopert_1pag.indd 8

18-10-11 16:47


M AR K T

‘Kijk naar je category’ De afgelopen jaren stonden bij Husqvarna in het teken van de toekomst. Niet alleen de integratie van Gardena en een duidelijke merkenstrategie zijn het tastbare resultaat, ook de dealerondersteuning krijgt een nieuwe insteek. “Het gaat om het overleven van die dealer, niet puur om producten.”

De basismerkenpolitiek van het concern is heel duidelijk. Husqvarna is het merk waarmee de dealer zich kan onderscheiden, Gardena kent een brede distributie. En daar komt nog een serieuze naam bij: McCulloch. “Alle merken die in Europa grootschalig worden gedistribueerd, zie je in Nederland bij een motorist. We positioneren McCulloch onder Husqvarna. Het zijn prima producten met goede specificaties en een gelimiteerde kassa-aanslag”, legt algemeen directeur Kees van Opdorp uit.

Concurrentievermogen De Nederlandse en Belgische markt dwingt een bedrijf als Husqvarna, volgens hem, om breder te gaan. “Gaat dat gebeuren, dan weet je dat er marge uit de keten verdwijnt. Door een puur strategische positionering van McCulloch kun je een groter volume draaien. We hebben het merk daarom geüpgraded. McCulloch is in Frankrijk en Duitsland groot en in België een premiummerk. Met het merk kunnen we twee kanalen bedienen. Voor de motoristenklanten moet het een factor van herkenbaarheid worden. Bouwmarkten doen weinig in benzine. Wél gaan we duidelijk segmenteren. Het is interessant voor de dealer om zijn concurrentievermogen in stand te houden. Met McCulloch kan hij die klant vasthouden.” In het buitenland spelen grootschaligen wél een rol van betekenis in de verkoop van benzine-aangedreven tuinmachines. Dat heeft, volgens Van Opdorp, alles te maken met de lagere winkeldichtheid. “In Nederland houden bouwmarkt en vakhandel elkaar in stand. De klant wil convenience en maximaal 15 tot 20 minuten in de auto zitten voor service en advies. Dus moet je als importeur ook kijken naar de potentie van de dealer.

McCulloch komt vrij voor de totale dealermarkt en ligt eigenlijk dichter bij de Gardena-strategie. Het zijn retailmerken die ook in het dealerkanaal verkrijgbaar zijn. Dealers kunnen er een goede boterham mee verdienen. Kijk naar Gardena: 8 meter schap is 30% van het totale assortiment. Je kunt als dealer natuurlijk gaan voor de exclusievere sproeier of de specifiekere schaar. Bij hem verwacht de klant dat product ook.”

‘Puur tactisch’ noemt Van Opdorp Flymo. Hij omschrijft het assortiment als smal en hoogwaardig, terwijl het merk ook nog een uitstekende naamsbekendheid geniet. “Zie het als ons antwoord op ‘Azië’. We willen in ieder aanbod geen private labels of nonames, maar een opening-priced-brand. Met Flymo kun je voor een scherpe prijs een merk aanbieden mét een goede aftersales. Dat kan een Chinees niet, maar wij wel door het volume. Bovendien behoud je met een merk nog een gezonde marge. Private labels of nonames zijn allemaal hetzelfde, maar met een ander stickertje. Ons advies luidt: stop met brede inkoop en kijk naar je category.”

Tactisch merk

Keuzes maken

Naast de genoemde drie merken beschikt het concern ook nog over Jonsered en Flymo. Het eerste is bijna identiek aan Husqvarna met een stukje onderscheid in de distributie. “Die merken kunnen perfect naast elkaar bestaan. Wel kiezen we voor distributie via O. de Leeuw en Knopert. We leggen onszelf niet de arrogantie op dat we het beter kunnen. Een klant wil misschien liever kopen bij iemand die geen belangen heeft met de moeder.”

Qua dealerondersteuning kiest Husqvarna voor een andere benadering. Stond in het verleden heel veel in het teken van productinnovaties en andere materiegerichte zaken, in de toekomst wordt de dealer nog meer geholpen om het product aan de man te brengen. “Een accountmanager houdt zich niet meer primair bezig met producten, maar met de vraag hoe een dealer kan overleven. Met hulp van een businesscoach leert de

dealer gezonde en verstandige keuzes te maken. Onze branche is professioneel, maar eigenlijk puur vanuit de technische hoek geëvolueerd. Nu er tegenwind opsteekt, vragen de banken om een businessplan en is er behoefte aan ondersteuning. Dat is een andere aanpak, maar de accountmanager van de bank is ook niet meer die persoon van 20 jaar geleden. De computer maakt een analyse en dat is de leidraad. Er is helaas weinig feeling meer met de handel.” Een ander voorbeeld is het workshopconcept. Daarbij wordt gekeken naar de rentabiliteit van de werkplaats. “Dealers zijn vaak teleurgesteld als ze hun eigen cijfers zien. Wij helpen hen om te zoeken naar het lek en zij reageren er enthousiast op. Als A-merk moet je brancheverantwoordelijkheid nemen in dit soort zaken. En we moeten voortdurend naar onszelf blijven kijken. Ook de rentabiliteit in de keten staat onder druk. Kijk alleen maar naar de levenscyclus van een concept. Producten worden complexer en de levensduur van een concept korter. En in een branche waarin vrijwel alles onder druk staat, moet je juist een goed fundament hebben om te kunnen overleven.”

Kees van Opdorp: “Een A-merk moet brancheverantwoordelijkheid nemen.” Groene M a rk t

9 oktob e r 2 0 11

Markt_Husqvarna_1pag.indd 9

18-10-11 16:48


Co lu m n

ONZE NIEUWE KLEINE MOTOR

MAAKT EEN GROOT VERSCHIL

EEN NIEUW TIJDPERK EEN NIEUWE STANDAARD MOTOR SNELCO BV BEDRIJFSWEG 130 8304 AA EMMELOORD NEDERLAND tel: +31 (0)527 615151 fax: +31 (0)527 699121 WWW.MOTORSNELCO.NL WWW.BRIGGSandSTRATTON.COM

Een nieuwe klant binnenhalen? Valt niet mee! Zet daarom de eerste stap naar nieuwe klanten door te adverteren in Groene Markt. Bel 023-5714745 en vraag naar Robert Mondelaars, of mail r.mondelaars@bureauvanvliet.com voor gratis advies over de advertentiemogelijkheden.

Platgetreden paden “Rare tijden”, zei mijn buurman. “Je zou onderhand geen kranten meer lezen. Crisis op crisis op crisis, is het niet net als met het weer, buurman? Niets wordt meer hetzelfde. Nu weer die Grieken, die thuis vakantie blijven vieren en dat van ons geld. Nee, afscheiden die hap of nog beter: afzinken in de bodemloze put. Buurman, ik kijk ook niet meer naar het journaal, ik wil het allemaal niet weten.” Rare vorm van struisvogelgedrag, dacht ik nog. Buurman bleef me bestoken met al het negativisme dat de hedendaagse samenleving voortbrengt en begon zelfs over de vaderlandse voetbalcompetitie, die vergeleken met de Europese gala’s, van Micky Mouse-gehalte was. Nee, dan de gekozen heren in Den Haag, die elkaar een beetje lopen te schofferen van onze centen. Ik besloot me aan te sluiten bij zijn struisvogelgedrag en gewoon door te gaan met waar ik mee bezig was. Hij praatte maar door, alleen was het nu tegen de muren van mijn werkplaats. Nu doe ik graag aan zelfreflectie en in een paar minuten had ik een aardig beeld van de positieve ontwikkelingen, die de crisis mij opleverde: ik had dit jaar veel nieuwe klanten mogen begroeten. Eerst was ik nog wat argwanend geweest, want waarom stonden ze nu wel ongevraagd bij me aan de balie? Betalingsproblemen bij de huidige leverancier, zei mijn vrouw. Klonk inderdaad plausibel, maar ik heb er een gewoonte van gemaakt te vragen, wat mij de eer verschaft. Nieuwe tijden met voortschrijdend inzicht, zo zal ik het maar samenvatten. De huidige economische situatie voorziet ook in nieuwe kansen. Waarde en geld staan meer dan ooit in relatie met elkaar. Wat krijg ik voor wat ik te besteden heb? Mijn assortiment is hierop afgestemd de laatste jaren; ik lever veel voor redelijk geld. Met redelijk geld bedoel ik dan niet dat ik mij zelf tekort doe door marge weg te geven, maar gewoon het geadviseerde prijsniveau dat zich op een fair niveau bevindt. Of ik lever maatwerk op problemen. Met mijn aanbieding doet men meer in dezelfde tijd en dat bespaart tijd, dus geld. Met een glimlach op het gezicht laat ik buurman weer toe in mijn wereld. Hij praat nog steeds, echter nu over de twee nieuwe, elektrische fietsen voor hem en voor haar, die hij vanmiddag bij mijn collegavakhandelaar gaat ophalen. Nee, in Griekenland zien ze hem dit jaar niet meer. In plaats daarvan gaat hij een week fietsen in het Groene Hart van Nederland. De glimlach op mijn gezicht hield nog even aan. Platgetreden paden kennen ineens toch afslagen naar elders. Tom E. Loos

postbus 20 - 2040 AA Zandvoort zandvoort@bureauvanvliet.com www.bureauvanvliet.com

91 x 131 fc groene markt.indd 1

column_Tom E. Loos_0,5pag.indd 15

20-10-2009 10:50:03

19-10-11 08:59


M AR K T

Naam en service zijn belangrijkst maar ze moeten er wel voor open staan.” Het schuiven met de werktijden is handig wanneer er eens wat minder werk is. “Dat is er niet heel vaak, gelukkig”, lacht Palm. “Toch merken we een verschuiving van nieuwe aankopen naar meer reparatie. Maar dat is logisch gezien de economische tijden.”

Contact

Günther Palm: “Je kunt beter iets anders geven dan korting.”

Palm in Groessen bestaat al bijna 115 jaar. In die tijd groeide het bedrijf uit van aanbieder van naaimachines, taxivervoer en elektra- en loodgieterswerk naar de zaak die Günther Palm tegenwoordig leidt: een autogarage en een tuin- en parkmachinezaak. Bij Palm maken ze met liefde werk van beide.

Günther Palm weet eigenlijk niet beter. “Het is eigenlijk sinds ik erbij betrokken ben altijd een bedrijf van auto’s en tuin- en parkmachines geweest.” De ene helft fungeert als compleet verbouwde en uitgebreide garage voor autoreparaties en reparatie van tuin- en parkmachines, de andere als showroom voor laatstgenoemde groep. Een bijzondere combi, geeft Palm toe. “Je ziet het niet vaak, nee. Maar we kunnen er goed van leven. Toch moeten we het vooral hebben van onze goede naam en service.” Want die heeft het bedrijf. Al bijna 115 jaar is Palm een begrip in Groessen en omstreken.

Breed assortiment Ooit begon Palm heel anders, maar altijd hebben auto’s deel uitgemaakt van de firma. “We hadden naaimachines, taxi- en ziekenver-

voer en loodgieterswerk, een autobedrijf en elektra. Mijn vader is op een gegeven moment met frezen begonnen en daar kwamen later gazonmaaiers bij. Nu hebben we van alles: van zitmaaiers tot bladblazers en hakselaars. Ik wil geen diep, maar breed assortiment hebben. Zo stimuleer je de verkoop van verschillende productgroepen: iemand met een zitmaaier heeft misschien ook nog wel een bladblazer nodig.” Na een opknapbeurt voor de showroom in 2001 was onlangs het garagegedeelte aan de beurt. “Dat is met 400 meter uitgebreid. We hebben vier bruggen voor de auto’s en twee voor de tuin- en parkmachines.”

Klanten Palm zelf is een automan, zegt hij. “Ik heb MTS autotechniek gedaan en Bedrijfsmanagement. Tuin en Groene M a rk t

park is er op gegeven moment bijgekomen onder mijn vader. En steeds verder uitgebreid tot wat het nu is. We hebben tegenwoordig ongeveer 600 stuks die we aan onderhoud uitvoeren op een klantenbestand van ongeveer 2.500. Die handelen we met twee monteurs af.” De mensen die machines in onderhoud hebben, komen voornamelijk uit de omgeving, zegt hij. “Ik denk dat je als een bedrijf als het onze een relatief kleine radius moet aanhouden als je klanten werft. Dat is voldoende.”

Flexibel In totaal lopen er zeven mensen rond bij Palm. De helft bij de auto’s, de andere helft bij de tuin- en parkmachines. “Het zijn heel flexibele mensen. Ik kan dus goed met ze schuiven, zowel in tijd als in vakgebied. Want we proberen ze overal wat van bij te brengen; auto’s, tuinmachines, maar ook zaken als verkoop. Er werkt bij ons niemand bij de auto’s die geen verstand heeft van tuin en park, en vice versa ook niet. Dat wil niet zeggen dat ze op beide gebieden aan de slag gaan,

Nieuwe aankoop of reparatie, het gaat erom goed contact te houden met de klant. “Aftersales is bij ons erg belangrijk, net als service. Niet zomaar een factuurtje sturen. Zo lenen we bij reparatie een gelijkwaardige machine uit, zodat de mensen verder kunnen werken.” Dat contact is juist nu belangrijk, zegt Palm. “Het gaat allemaal iets moeizamer. Mensen kopen minder, maar als ze iets kopen is dat meteen een kwaliteitsmachine waarvoor ze best meer willen betalen.” Palm merkt wel dat de zitmaaiers ten opzichte van vorig jaar iets achterblijven. “De automowers en handmaaiers daarentegen doen het even goed als vorig jaar. Gelukkig loopt het met de werkplaats dus goed vanwege een toename in reparaties.”

Korting Wat Palm wel eens jammer vindt, zijn collega’s die stunten met hoge kortingen. “Ik wil zelf altijd graag een goede marge behalen. Gooien met korting heeft dan weinig zin. Je kunt beter iets anders geven dan korting. Tien procent korting is men zo vergeten, maar bijvoorbeeld een gratis zonnebril of gehoorbeschermer blijft beter hangen bij de klant.” Bovendien wil Palm juist betere service geven. “Ik weet dat sommige klanten meer afgaan op korting, maar op de lange termijn heb je er meer aan om je bedrijf, je naam, je service te verkopen in plaats van die machine. Zeker als je zelf je marge al omlaag gooit met allerlei kortingen. Zo zorg je niet voor een langetermijnrelatie met je klant.”

11 oktob e r 2 0 11

markt_Palm Groessen_1pag.indd 11

18-10-11 16:48


h eg g e n s c h a r e n

PRO D U CTEN

Accu en benzine hand in hand Gewicht, geluid, emissie, levensduur, ergonomie. De wereld van de accuheggenschaar staat niet stil en is gevuld met zaken die de accutechnologie naar grote hoogte kunnen brengen. Op allerlei gebieden wordt vooruitgang geboekt; moet de benzineaangedreven motor vrezen voor zijn plek?

Had je in de begindagen van accutechnologie nikkelcadmium en nikkelmetaalhydride, tegenwoordig werken vrijwel alle accuaangedreven heggenscharen (en eigenlijk vrijwel alle tuin- en parkmachines die op accu werken) op LithiumIontechnologie. Die heeft als grote voordelen, ten opzichte van zijn voorgangers, de langere levensduur, het lichte gewicht en het ontbreken van een geheugeneffect zoals dat bij andere accutechnologieën (bijvoorbeeld loodaccu’s) kan voorkomen. Het accuvermogen blijft dus tijdens de ontladingsfase over de hele bedrijfstijd constant. En tot slot: nagenoeg geen zelfontlading. Het voor een langere tijd wegleggen van een Li-Ionaccu is door de bijzonder lage zelfontlading dus geen probleem. De voordelen van Lithium-Ion zijn met andere woorden legio, maar waar zetten de verschillende leveranciers hun grootste stappen?

Drie aspecten De ontwikkelingen in de accuheggenscharen zijn gefocust op drie aspecten: de werktijd verhogen, het gewicht reduceren en de levensduur verlengen (het aantal opladingen). Wil je een accu met een langere werktijd, neemt het gewicht toe, enzovoort. Het is een balans waar je als gebruiker zelf voor kiest. Tip: Let bij de aanschaf dus op wat je precies met de heggenschaar wilt doen. In veel gevallen is de laadtijd korter dan de werktijd en is een zware batterij onnodig.

Ergonomie/gewicht Gewichtsreducering en ergonomie spelen een belangrijke rol in de ontwikkelingen die momenteel in

de heggenscharenwereld spelen. Hugo van Bijsterveldt vertelt dat Husqvarna vooral op dit gebied ontwikkelingen kent. De fabrikant heeft een nieuwe machine ontwikkeld met een nieuwe gewichtsverdeling, zo zegt hij. “Het gewicht van de machine wordt beter verdeeld over de twee armen zodat er een goede balans ontstaat. Bij reguliere heggenscharen wordt meer dan 75% van het gewicht gedragen door het voorste handvat.” En wil je de accu niet op je machine hebben maar ergens anders, dan zijn daar ook oplossingen voor. Zie bijvoorbeeld de accugordels van Stihl. “De accu haal je dan uit de machine en plaats je in de heuptas, waarmee bij een accu van 4,5 Ah zo’n 1,7 kg. aan gewicht van de armen naar een andere plek op het lichaam wordt verplaatst, in dit geval de heup”, aldus Tommy Nagtegaal. Bij Stihl kan men dus kiezen: werken met een accuheupgordel zodat de machine lichter is, of met de losse machine met meer bewegingsvrijheid. Kijken we naar de relatie vermogen/gewicht dan komen we automatisch ook uit bij O. De Leeuw met zijn Pellenc-accu’s. Deze methode bestaat uit een aantal accucellen die gebundeld op de rug worden gedragen. Je loopt dus met een groter gewicht rond (van 3,5 tot 6 kilogram) maar hebt wel meer vermogen en kunt zo de hele dag door blijven werken. Nadeel: je hebt te maken met een snoer tussen het accupack en de machine, waardoor je wat minder mobiel bent. Ook bij Makita/Dolmar is er een ergonomische ontwikkeling, zegt Thijs Hikspoors. “De handgreep van onze machine is in vijf verschillende standen te zetten, zodat je in iedere positie kunt werken.” Groene M a rk t

Werktijd De accu’s worden dus niet alleen uit de machines gehaald en in een heuptas gestopt, maar ze worden ook zwaarder (ze hebben meer cellen). Daardoor gaat een lading langer mee. Bij Stihl heeft men bijvoorbeeld een 3,3 en een 4,5 A-accu ontwikkeld. “Met een 4,5 Aaccu kun je anderhalf uur lang aan één stuk door knippen. Met een snellader is deze voor 80% binnen 35 minuten opgeladen”, licht Nagtegaal toe. Wat werktijd betreft steekt Pellenc er bovenuit met zijn accupack dat een hele dag meegaat. Eim Kleinloog van O. De Leeuw: “De packs hebben meerdere cellen in één batterij, wat nieuw is, en de uitrusting heeft software die de lading en ontlading van de accu zo effectief mogelijk laat verlopen. Ook de elektromotor draagt bij aan de langere werktijd doordat er veel vermogen gegene-

reerd wordt: meer dan 90% rendement.” Bij andere aanbieders kiest men er bewust voor om met meerdere losse accu’s te werken, in combinatie met een snellader. Voordeel: minder gewicht. Nadeel is dan dat je een oplaadpunt moet hebben. Toch zijn ook aanbieders als Stihl en Husqvarna op de achtergrond bezig om een soortgelijk (accupack)systeem als Pellenc op de markt te brengen.

Levensduur Kijken we naar de levensduur, dan is daar vooral bij laadmethoden winst behaald. Hikspoors van Makita/Dolmar vertelt over de nieuwe laadtechnologie van zijn bedrijf om zo optimaal mogelijk de cellen op te laden en de levensduur van de accu te verlengen. “Onze accu’s zijn voorzien van een chip. Deze chip in de accu registreert en

12 oktob e r 2 0 11

producten_heggenscharen_rondvraag_2pag.indd 12

18-10-11 16:49


h eg g e n s c h a r e n

PRO D U CTEN

vastlopen. De totale onderhoudskosten van een accuheggenschaar komen lager uit dan die van een benzine-uitvoering. Het verschil zit dus voornamelijk in de onderhoudskosten van de motor.

Accu vs. benzine

controleert drie waardes: stroom, temperatuur en accuspanning. Tijdens het oplaadproces worden zowel de stroom, de temperatuur als de spanning gecontroleerd en daarop gestuurd. Dat in tegenstelling tot traditionele oplaadmethodes. Bovendien werken we met een speciale luchtkoeling die de accu’s koelt door een geforceerde luchtstroom. Plaats je een te warme accu in de oplader, dan wordt hij eerst gekoeld. Pas als de accu voldoende is afgekoeld zal de oplader de accu met het beste algoritme gaan laden. De chip in de accu en de CPU in de oplader controleren het hele oplaadproces. Door dit geforceerde koelen vóór en tijdens het opladen wordt de levensduur van de accu verlengd.” Ook het weglekken van energie uit volle batterijen die even niet gebruikt worden, wordt tegenwoordig meer en meer opgevangen. Bij Pellenc is daar software voor ont-

wikkeld die er voor zorgt dat een batterij die niet gebruikt wordt, automatisch gaat ontladen. Dat verhoogt namelijk de levensduur, aldus Kleinloog. “De lading komt op een restniveau dat net genoeg is om tijdens het bewaren het moederbord in leven te houden.” Tot slot wordt de levensduur verhoogd doordat accu’s tegenwoordig steeds vaker op te laden zijn. De nieuwste Panasonic-cellen zitten al tussen de 800 en 1.200 keer herladen.

Voordelen Behalve de sprongen die er gemaakt worden op verschillende gebieden, zijn er nog meer argumenten om accuheggenscharen te kopen: ze kennen lage onderhoudskosten en zijn stil, wat betekent dat je als professionele gebruiker eerder kunt beginnen met je werk zonder dat mensen er Groene M a rk t

last van hebben. Dat geldt vooral voor werkplekken als scholen en begraafplaatsen of particuliere tuinen. Bovendien zorgt een accuheggenschaar voor minder trillingen waardoor het comfortabeler werken is. Geen uitlaatgassen, dus geen geurproblemen, en uiteraard geen brandstofverbruik behoren ook tot de voordelen. Want uit verschillende rekenvoorbeelden blijkt dat een accuheggenschaar zich ruimschoots terugverdient als je het stroomverbruik tegen het benzineverbruik afzet.

Onderhoud Het onderhoud van de schaarbladen van een accuheggenschaar is vergelijkbaar met het onderhoud van benzineuitvoeringen. De elektromotoren zijn veelal borstelloos en daarmee onderhoudsvrij. Geen carburateurs die afgesteld moeten worden, geen zuigers die kunnen

Bij de toepassing van heggenscharen kan de accu in vrijwel alle gevallen de benzinemotor vervangen. Een heggenschaar vraagt namelijk in vergelijking met een aantal andere machines relatief weinig vermogen. Alleen bij echt zware hufterproof gewenste toepassingen kan een benzineheggenschaar soms iets meer mans zijn, zo zijn de meeste aanbieders het met elkaar eens. Al die hosanna voor de accu ten spijt, laat O. De Leeuw de benzinemotor dus toch niet geheel links liggen. Kleinloog: “Vooral bij machines waar heel veel vermogen nodig is, zoals heavydutybosmaaiers, motorzagen en bladblazers, zal daar zeker nog behoefte aan blijven bestaan.” Hikspoors ziet het ook wel zitten, kijkend naar de toekomst van accuaangedreven heggenscharen. “Er worden steeds strengere emissie-eisen gesteld, dus de uitstoot moet worden beperkt. Daarnaast worden aspecten als gezondheid en milieu steeds belangrijker. Doordat accumachines minder trillen, lichter zijn en geen uitstoot kennen, zijn ze een stuk ‘gezonder’ voor mens en milieu. De accumachines zullen steeds krachtiger worden en meer capaciteit kennen en langzaam brandstofmachines vervangen.” Van Bijsterveldt denkt dat er nog altijd wel ruimte zal zijn voor benzineaangedreven heggenscharen. “Er zal altijd wel een kleine groep blijven die niet de relatief dure investering wil doen in een accumachine, ook al betaalt die zich na verloop van tijd terug.” Ook bij Stihl ziet men ook nog wel een rol voor benzinemotoren, aldus Nagtegaal: “Als men veel meters moet maken en grof materiaal moet verwerken, adviseren wij nog steeds om een benzinemachine te nemen. Men moet lang doorwerken en zich vrijuit kunnen bewegen, dus zonder kabel en harnas/rugtas.” Stihl zet daarom ook nog stevig in op benzineaangedreven machines.

13 oktob e r 2 0 11

producten_heggenscharen_rondvraag_2pag.indd 13

18-10-11 16:50


H EG G E N S C H A R E N

PRO D U CTEN

Hoger rendement

Laag geluidsniveau

GTN Professional komt met de Elephants Trunk. Deze verlegt het meeste gewicht van de heggenscharen van de armen en schouders naar de heupen. Het ontwerp zorgt ervoor dat de gebruiker dezelfde bewegingsvrijheid heeft als zonder het harnas. De Elephants Trunk zorgt ervoor dat de gebruiker langer en zonder moeite kan werken met een hoger rendement en een beter snoeiresultaat tot gevolg. De Wild, Roosendaal, 0165.53.29.92, www.de-wild.nl

De Husqvarna 122HD45 is een lichtgewicht heggenschaar met een laag geluidsniveau. Hij is voorzien van eenvoudig te gebruiken functies zoals SmartStart, waarmee de machine snel start met een minimum aan inspanning. De weerstand van het startkoord is gereduceerd tot 40%. Daarnaast absorbeert de effectieve anti-vibratiedempers van LowVib-trillingen, zodat de armen en de handen van de gebruiker worden gespaard. Deze heggenschaar weegt 4,6 kilo. Husqvarna Nederland, Almere, 036.521.00.50, www.husqvarna.nl

Laag machinegewicht

Verminderde vibratie Stihl komt met drie nieuwe heggenscharen, die beschikken over een laag machinegewicht: HS46, HS46C-E en HS56C-E (foto). Dit lichte gewicht is te danken aan de opbouw met gedraaide motor, geïntegreerde tank en het ruime gebruik van magnesium. Hierdoor wegen ze nog geen 5 kilo. Dankzij dit lage gewicht sparen ze krachten en schept de snel op toeren komende 2-MIX-motor de ideale voorwaarden om heggen snel en zonder onderbreking te snoeien. Andreas Stihl, Breda, 076.524.48.88, www.stihl.nl

De Worx WG206E is een elektrische heggenschaar, die beschikt over dual actionmessen. Deze verminderen de vibratie en zorgen voor een prettigere werkervaring. Deze schaar werkt op 450 W en snijdt een maximale diameter van 16 mm. Naast een schede voor het zwaard heeft de WG206E ook een veiligheidspal. Het handvat zorgt voor een optimale grip. Positec Benelux, Hoofddorp, 023.562.81.73, www.positectoolgroup.com

Diamantgeslepen

Viertakttechnologie

Bij de HSE V-serie van Wolf-Garten kan het mes in vijf standen worden gedraaid. Hierdoor kan de gebruiker altijd de optimale werkhouding aanhouden, ongeacht de vorm van de heg. De serie bestaat uit de messen 45, 55 en 65 (foto). De laatstgenoemde heeft een snijbreedte van 65 cm, waarbij de diamantgeslepen messen 27 mm van elkaar af staan. De machines wegen nog geen 4 kilo. Wolf-Garten Nederland, Rosmalen, 073.523.58.50, www.wolf-garten.nl

Honda komt met de eerste heggenschaar met viertakttechnologie. De motor is uitzonderlijk klein, krachtig en stil. Hij is uitgerust met een automatische decompressor, zodat hij – ook bij koud weer – moeiteloos start. De mesgeleiding is versterkt, wat een goede weerstand geeft tegen doorbuiging. De messen zijn 2,2 mm dik, de versterkte messenbalk 7 mm dik. In deze serie zijn drie modellen beschikbaar: HHH 25D-60, HHH 25D-75 en HHH 25S-75 (foto). Honda Nederland, Aalsmeer, 020.707.00.00, www.honda-eu.com

Groene M a rk t

14 oktob e r 2 0 11

product_heggenscharen_p.i._2pag.indd 14

18-10-11 16:50


H EG G E N S C H A R E N

PRO D U CTEN

Krachtige lichtgewicht

Krachtig en milieuvriendelijk

De AHS 52 Li is een ergonomisch uitgebalanceerde accuheggenschaar van 2,3 kilo. Hiermee is in iedere gewenste positie te snoeien met minimale inspanningen. Het anti-blockingsysteem zorgt voor permanent snoeien zonder onderbrekingen. De messen zijn 480 tot 520 mm lang, met een onderlinge afstand van 15 mm. De 18 V Lithium-Ionaccu heeft geen zelfontlading en is uitwisselbaar met andere elektrische gereedschappen van Bosch. Robert Bosch, Breda, 076.579.54.54, www.bosch.com

De motorheggenschaar HT-2475 van Dolmar heeft een krachtige en milieuvriendelijke tweetaktmotor. Dankzij de voorwaartse uitstoot hebben gebruikers geen last van uitlaatgassen. Het anti-vibratiesysteem met vier stalen veren zorgt voor een erg laag trillingsniveau. Daarnaast beschikt deze 4,7 kilo zware heggenschaar over een cilinderinhoud van 22,2 cc. De maximale snijcapaciteit is 750 mm. Het geluidsdrukniveau is 94,3 dB. Makita Nederland, Eindhoven, 040.206.40.40, www.dolmar.nl

Uitbreidingslat

Blijven doorgaan Stil, veilig en milieuvriendelijk in gebruik. Dit zijn enkele kenmerken van de BG-EH 3551 T van Einhell. De aan/ uit-veiligheidsschakelaar en het handbeschermingsschild garanderen de veiligheid. Dankzij de uitbreidingslat kunnen ook hoge heggen en ruime beplanting goed worden geknipt. Deze heggenschaar is dan ook aan te passen in verschillende knipposities. Het zwaard is 60 cm met daarbij 8 mm tussen de tanden. Einhell, Breda, 088.598.64.70, www.einhell.nl

De snoerloze heggenscharen CH14DSL en CH18DSL (foto) zijn beschikbaar in 14,4 en 18 V. Deze scharen hebben een bladlengte van 52 cm en snijden tot 15 mm dikte. Bij deze producten worden standaard 2 lithiumIonbatterijen geleverd, zodat de gebruiker niet hoeft te stoppen met zijn werkzaamheden. De modellen zijn licht in gewicht en uitgevoerd met softgripgrepen voor een maximaal comfort. Hitachi Power Tools Netherlands, Nieuwegein, 030.608.40.50, www.hitachi-powertools.nl

Draaibare grip

Snelle lichtgewicht

De MTP 125 van Active heeft een krachtige motor van 1,03 kW ter beschikking die de dubbelsnijdende messen aanstuurt. Het bijzondere aan deze machine is, volgens de importeur, een draaibaar handvat. De gebruiker opent de blokkering, zet het handvat in de gewenste positie en blokkeert hem vervolgens weer. Het gepatenteerd systeem zit ook op sommige deelbare bosmaaiers. H.O. Knopert, Raalte, 0572.35.39.64, www.knopert.nl

De Helion-serie van Pellenc worden door de fabrikant omschreven als de lichtste heggenscharen ter wereld doordat gebruikt gemaakt is van composiet, carbon en magnesium. Het verbetert de werkomstandigheden en vermindert de lichamelijke belasting, mede ook door het exclusieve draagsysteem. Door het QuickSwitch-snelwisselsysteem zijn de schaarbladen eenvoudig te wisselen. O. de Leeuw Groentechniek, Hattem, 038.444.61.60, www.odeleeuwgroentechniek.nl

Groene M a rk t

15 oktob e r 2 0 11

product_heggenscharen_p.i._2pag.indd 15

18-10-11 16:50


) .b tW

.

(i N

N

pr es

M

br ut o

er

ki

ad vi

NG

(k G) ht

W

ic

NG

eN

pi N

G

iJs

J/

/N eM sd

sh aN

il li

M de

cl

p.M N

lJ

eN

W be es

Nt .M

es

600 750 480 480

-

J J J J

J J J J

5.5 5.65 6.2 6.2

Rotofix, altijd in de juiste werkstand Hoogsnoeier, totale lengte 2150 mm

369 419 619 579

E E E E

400 550 600 710

-

-

D D D D

400 520 600 710

3400 3200 3200 3200

J J J J

J J J J

3.2 3.6 4.1 4.5

met veiligheidskabel vario handvat vario handvat

89 99 139 149

A A E E E E E E E E E E E A A A

14.4V 14.4V 420 450 450 450 550 550 550 600 650 700 700 18 V 18 V 36 V

-

-

D D D D D D D D D D D D D D D D

410 520 450 500 550 600 400 480 550 600 650 600 700 480 520 540

2200 2200 3400 3400 3400 3400 2800 2800 2800 2800 2800 3000 3000 2200 2200 2000

J J J J J J J J J J J J J J J J

J J J J J J J J J J J J J J J J

2.5 2.6 2,6 2,7 2,7 2,8 3.9 3.9 4.0 4.2 4.2 4.3 4.5 2.2 2.3 3.5

55 minuten autonomie standaard 2 accu's gelev. - 110 min autonomie krachtige motor, diamantgeslepen kwaliteitsmes krachtige motor, diamantgeslepen kwaliteitsmes krachtige motor, diamantgeslepen kwaliteitsmes standaard met Collecto gelev. uniek toebehoren slipkoppeling 50 Nm, beschermt motor en mes slipkoppeling 50 Nm, beschermt motor en mes slipkoppeling 50 Nm, beschermt motor en mes slipkoppeling 50 Nm, beschermt motor en mes slipkoppeling 50 Nm, beschermt motor en mes slipkoppeling 80 Nm, beschermt motor en mes slipkoppeling 80 Nm, beschermt motor en mes anti-blocking system, LI-ion technologie anti-blocking system, LI-ion technologie anti-blocking system, LI-ion technologie

105 131 65 85 100 110 120 130 150 160 170 200 220 150 160 320

E E E B B B B B B B B B A A

700 670 670 -

29.0 29.0 24.5 24.5 24.5 22.2 22.2 22.2 22.2 -

0.5 0.5 0.6 0.6 0.4 0.4 0.4 0.4 0.4 -

D D D D D D D D D D D D D D

535 550 650 750 500 760 560 535 750 500 600 750 550 650

5600 3000 3000 3900 3900 2365 2365 4100 4390 4270 4270 4270 3600 3600

N J J N N N N N N N N N J J

J N N J J J J J J J J J N N

5.7 4.1 4.2 5.7 5.6 5.4 5.2 6.1 4.7 4.8 5.0 5.2 5.1 5.2

N stokheggenschaar voor snoeiwerkzaamheden op hoogte 3-voudige achterhandgreep voor een grote reikwijdte 3-voudige achterhandgreep voor een grote reikwijdte uitgerust met brandstof opvoerpomp uitgerust met brandstof opvoerpomp enkelzijdig snijblad uitgerust met brandstof opvoerpomp stokheggenschaar voor snoeiwerkzaamheden op hoogte N enkelzijdig snijblad N zeer lichte trillingsarme heggenschaar N zeer lichte trillingsarme heggenschaar N zeer lichte trillingsarme heggenschaar N 36V 2,6Ah Lithium Ion accu heggenschaar N 36V 2,6Ah Lithium Ion accu heggenschaar

449 249 259 599 569 559 499 625 589 569 599 629 945 995

E A B B B B B B B B

700 12 V -

21.2 21.2 21.2 21.2 23.6 23,6 21.2 25.4

0.3 0.3 0.5 0.3 0.5 0,5 0.5 0.5

D E D D D D E D D D

600 750 450 450 623 728 727 973 446 446

-

-

J J J J J J

4.2 3.5 4.9 4.9 5.4 5.6 5.5 5.8 6.5 7.2

met draaibare handgreep 5 posities professioneel model, draaibare handgreep en EasyStart professioneel model, draaibare handgreep en EasyStart professionele heggenschaar voor intensief gebruik pro met langer mes heggenschaar op steel - kort model - tot. lengte 1700mm heggenschaar op steel - tot. lengte 2120mm

189 449 359 389 459 479 569 579 549 599

B B

900 900

25.4 0.6 25.4 0.6

D D

750 600

-

J J

J J

5.5 5.3

RG-EH 6160 3403750 BG-EH 5747 3403740 BG-EH 3551T3403720

E E E

610 570 350

-

-

D D D

600 530 600

3200 J 3200 J 2700 J

-

3.9 3.1 4.6

BG-PH 2652 3403825

B

0,75 kW

26

0.5

D

520

2300 -

-

5.6

E E E E A

420 450 500 600 18V

-

-

D D D D D

420 450 600 600 500

-

-

-

2.8 2.8 3.0 4.2 3.0

E E E

660 660 660

-

-

D D D

550 650 750

3000 J 3000 J 3000 J

J J J

4.3 4.5 4.7

* * *voorzien van verchroomde meervoudig geslepen messen

289 299 309

E E E

400 450 550

-

-

D D D

420 460 480

-

N N N

3.4 3.4 3.8

kabeltrekontlasting kabeltrekontlasting met 90° draaibare messenbalk

65 80 140

tr

ci

op

D D D D

Ge

0.52 0.52 0.5 0.5

do

23 23 24.5 28.5

aa

le N

Gt

de

iN eG

d Jb

Ni

eN

Ge

) (M

M

bb du

la

lke

(l M

0,9 kw 0,9 kw 1,03 kw 1,25 kw

li

ta N

es

ki

ty

Nh

pe

ou

d

ho iN er

Nd

)

ud

) (W eN

oG

ve

rM

ac h

B B B B

M

kr

er

k

tb

ro N

:b

eN zi

(c c)

Ne

el

sN

/a cc u

iJd

/e

eN

d

le k

t.

heGGeNschareN

Active

H 2.3-600 H 2.3-700 MTP 125 MTP 1500 A l ko

HT 440 Basic HT 550 Safety HAT 600 Flexible HAT 700 Flexible Bosch

AHS 41 accu AHS 52 accu AHS 45-16 AHS 50-16 AHS 55-16 AHS 60-16 AHS 400-24 T AHS 480-24 T AHS 550-24 ST AHS 600-24 ST AHS 650-24 ST AHS 6000 PRO-T AHS 7000 PRO-T AHS 48 LI AHS 52 LI AHS 54-20 LI DolmAr

EH-70 HT-5510 HT-6510 HT2975 HT2950 HT2576E HT2556D MH2556 HT-2475 HT-2350D HT-2360D HT-2375D AH-3655LGE AH-3665LGE ec h o

HCR610 DHC30 HC-1500 HCR-1500 HCR-161ES HCR-171ES HC-331ES HC-341ES HCA-235ES HCA-265ES e fc o

TG2750XP TG2750XP

510 430

einhell

snijdikte max. 21mm - tandafstand 25mm snijdikte max. 14mm - tandafstand 18mm - elekt. messenstop tandafst. 8mm-snoeidikte max. 7,9mm - elektr. messenstop - verlengstang (lengte 115cm) met verstelb. Handgr. tandafst. 28mm-snoeidikte max. 19mm brandstofpomp (primer),choke voor snel en gemakkelijk starten - draaibaar handvat +90°/+45°/0°/-45°/-90°

45 150 160

f lymo

EasiCut 420 EasiCut 450 EasiCut 600XT EasiCut 6000XT EasiCut 500CT

55 70 100 130 100

freunD

FHE 655 FHE 665 FHE 675 GArDenA

EasyCut 42 EasyCut 46 ErgoCut 48

J J J

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 16

16

= nieuw

- = nee/niet/geen

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:52


) .b tW

.

(i N

N

pr es ad vi

NG ki

er

br ut o

W

M

ic

ht

(k G)

eN

pi N

G

iJs

J/

/N eM

NG

sd

sh aN

il li

M de

cl

p.M N

lJ

eN

W be es

Nt .M

es

D D

580 480

-

J J

N N

3.8 4.8

EasyCut 50-Li ErgoCut 48-Li HighCut 48-Li

A A A

18V 18V 18V

-

-

D D D

500 480 480

-

J J J

N N N

2.9 3.2 4.3

EasyCut 42 Accu NiMH

A

18V

-

-

D

420

-

-

-

-

met 90° draaibare messenbalk met 90° draaibare messenbalk. Telescopisch: uitschuifbaar tot max. 2 m > reikwijdte ca. 3 m. Li-Ion wisselaccu Li-Ion wisselaccu met 90° draaibare messenbalk Li-Ion wisselaccu met 90° draaibare messenbalk. Telescopisch: tot max. 2 m > reikwijdte ca. 3 m. N NiHM Accu - wisselaccu ook voor trimmer SmallCut 300 Accu inzetbaar.

E E A

300 500 300

-

-

-

230 280 100

2400 J 2700 J 4300 J

N N N

2,7 3,4 1.4

snijdt tot 10 mm snijdt tot 20 mm snijdt tot 5 mm

139 199 109

B

900

24.5 0.33

D

600

3400 N

J

5.5

Japanse schaar met GTE motor

289

B B B B B B B B B

0.74 0.74 0.74 0.74 0.81 0.81 0.92 0.92 0.63

21.1 21.1 21.1 21.1 23.9 23.9 26.9 26.9 21.1

D D D D D E D D D

500 560 550 660 660 780 550 550 550

-

J J J J J J J J J

N N N J J J J J J

4.3 4.5 4.7 5.1 5.3 5.7 6.2 5.2 5.4

Quick twist:verstelb.greep in 5 standen, S-Start Quick twist:verstelb.greep in 5 standen, S-Start Quick twist:verstelb.greep in 5 standen, S-Start Quick twist:verstelb.greep in 5 standen, S-Start Quick twist:verstelb.greep in 5 standen, S-Start, Pure Fire PureFire-motor (schone verbranding) heggensnoeier op steel 2325 mm heggensnoeier op steel 1480 mm heggensnoeier op steel 1790 mm

249 259 289 325 459 575 639 619 559

B B B

810 810 810

25.0 0.4 25.0 0.4 25.0 0.4

D D E

580 720 720

-

J J J

J J J

6.3 6.5 5.8

Draaibare handgreep, anti-vibratieframe, 4-takt technologie Draaibare handgreep, anti-vibratieframe, 4-takt technologie Anti-vibratieframe, 4-takt technologie

649 699 709

B B B B B B B B B B B E E

0.6 0.6 0.6 0.7 0.85 0.7 0.9 0.9 0.9 0.85 0.85 580 700

21.7 21.7 23.6 24.5 23.6 24.5 24.5 24.5 24.5 23.6 23.6 -

0.36 0.36 0.5 0.5 0.5 0.5 0.5 0.5 0.5 0.5 0.5 -

D D D D D D D D D E E D D

450 600 600 600 750 735 650 550 550 750 990 560 600

4050 4050 4100 4695 4100 4695 4184 4184 4184 4110

3600 J 2400 J

J J J J J J J J J J J N N

4.6 4.9 5.7 5.6 5.9 5.9 6.2 6.5 6.6 5.8 6.0 3.3 3.6

, Lowvib, lownoise, smart start , Lowvib, draaibaar gashandvat, lownoise, smart start Lowvib, draaibaar gashandvat X-Torq motor Lowvib, draaibaar gashandvat E-tech Comfort hendel, smart start Lowvib, draaibaar gashandvat X-torq motor Lowvib, draaibaar gashandvat E-tech Comfort hendel, smart start verstelb. hoek van -10 tot +55°, E-tech Comfort hendel, smart start, low weight verstelb. hoek van -45 tot +85°, E-tech II Comfort hendel, Remote adjust, smart start transport stand, verstelb. hoek van -45 tot +85°, E-tech remote adjust, smart start N , X-torq motor, easy star N , X-torq motor, easy star

399 429 579 579 609 609 689 709 729 579 639 169 215

B B

600 600

21.7 0.36 21.7 0.36

D D

450 600

4050 4050 -

J J

4.6 4.9

B B B B

-

20,1 22,5 22,5 22,5

-

D D D D

560 560 580 690

-

N N N N

J J J J

B B B B B B

1000 1000 1000 1000 1200 1200

22.5 22.5 22.5 22.5 26.3 26.3

0.5 0.5 0.5 0.5 0.5 0.5

D D E D D D

589 589 735 727 525 525

7000 7000 7000 7000 7000 7000

J J J J J J

B B B B B B

-

23.0 23.0 23.0 23.0 23.0 27.0

-

D D D D D D

550 600 600 750 750 630

-

B B B B B E E E E E E E

400 400 400 550 550 550 670

22.2 22.2 21.0 24.5 24.0 -

0.4 0.4 0.4 0.6 0.7 -

D D D D D E E E E E E E

500 750 490 560 560 420 480 520 450 550 650 650

4270 4390 4000 3600 4100 3200 3200 3200 3200 3200 3200 3000

Ge

tr

ci

ve

op

-

do

-

aa

le N

Gt

de

iN eG

d Jb

Ni

eN

Ge

) (M

M

bb du

la

lke

(l M

550 550

li

E E

kr

ErgoCut 58 HighCut 48

M

ta N

es

ki

ty

Nh

pe

ou

d

ho iN er

Nd

)

ud

) (W eN

oG rM

ac h

er

k

tb

ro N

:b

eN zi

(c c)

Ne

el

sN

/a cc u

iJd

/e

eN

d

le k

t.

heGGeNschareN

GArDenA

160 210 150 180 260 120

G A r D e n G r o om

Midi Pro Barber Gtm

GTH60 Pro h i tA c h i

CH50EA3(ST) CH62EA3(ST) CH55EB3(ST) CH66EB3(ST) CH66ED2(TP) CH78ED(CP) CH55EPC(S) CH55EPC(SM) CH55EPA(S)

0.35 0.35 0.35 0.35 0.33 0.33 0.67 0.67 0.67

honDA

HHH 25D-60 HHH 25D-75 HHH 25S-75 h u s q vA r n A

122HD45 122HD60 226HD60S 325HD60X 226HD75S 325HD75X 327HDA65X 327HE3 327HE4 226HS75S 226HS99S 580HD56EL 700HD60EL

N N

draaibare achterhandgreep

JonsereD

HT2218 HT2223T

, Spinstar, lownoise , Spinstart, draaibaar gashandvat, lownoise

399 459

5,5 5,5 5,5 6,0

semi-automatische choke semi-automatische choke semi-automatische choke, draaibare handgreep semi-automatische choke, draaibare handgreep

405 452 525 597

J J J J J J

5.6 5.6 5.4 5.8 6.0 6.3

1.3pk vast handvat 1.3pk draaibaar handvat 1.3pk 1.3pk draaibaar handvat 1,6 pk totale lengte 1642 mm. stokheggenschaar 1,6 pk totale lengte 2001 mm. stokheggenschaar

415 470 540 590 535 590

-

J J -

5.7

KAWASAKI TH23DVX motor - draaibare handgreep KAWASAKI TH23DVX motor - draaibare handgreep KAWASAKI TH23DVX motor - draaibare handgreep KAWASAKI TH23DVX motor - draaibare handgreep KAWASAKI TH23DVX motor - draaibare handgreep model op steel, totale lengte 2430 mm

349 399 439 479 499 625

N N N N N J J J J J J J

J J J J N N N N N N N N

4.8 4.7 4.7 5.1 6.1 2.8 2.9 3.0 3.6 3.7 3.8 4.3

zeer lichte trillingsarme heggenschaar zeer lichte trillingsarme heggenschaar 180º draaibare achterhandgreep 2-zijdig dubbelsnijdende messen stokheggenschaar voor snoeiwerkzaamheden op hoogte lichtste elektr. heggenschaar met een max. snijcap.420 mm idem, maar 480 mm snijcapaciteit idem, maar 520 mm snijcapaciteit voorz. van veiligheidsslipkopp. tegen vastslaan, snelstop voorz. van veiligheidsslipkopp. tegen vastslaan, snelstop voorz. van veiligheidsslipkopp. tegen vastslaan, snelstop zware elektr. heggenschaar met mechanische rem

589 465 499 625 99 109 119 159 175 185 249

N N

kAAz

TM2200M TM2200K TM2600K TM3200K kAwAsAki

KHT600S KHT600D KHS750B KHT750D KCS525A KCL525A lAzer

HF550DT HF600DT-Pro HFX600DT deluxe HF750DT-Pro HF750DT deluxe PHT1560/TJ27E m A k i tA

EH5000W EH7500S HTR4901 HTR5600 PTR2500 UH4261 UH4861 UH5261 UH4570 UH5570 UH6570 UH5580

N N

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 17

17

= nieuw

- = nee/niet/geen

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:52


) .b tW

.

(i N

N

pr es ad vi

NG ki

er

br ut o

W

M

ic

ht

(k G)

eN

pi N

G

iJs

J/

/N eM

NG

sd

sh aN

il li

M de

cl

p.M N

lJ

eN

W be es

Nt .M

es

E D D D D

650 535 200 550 650

3000 5600 1250 3600 3600

J N N J J

N N N N N

4.4 5.7 1.2 5.1 5.2

zware elektr. heggenschaar met mechanische rem N stokheggenschaar voor snoeiwerkzaamheden op hoogte N 10.8V 1,3Ah Lithium-ion accu buxusschaar N 36V 2,6Ah Lithium-ion accu heggenschaar N 36V 2,6Ah Lithium-ion accu heggenschaar

255 449 155 945 995

B B B B B B B B B B B B B B B

0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74 0.74

22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5 22.5

0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 0.55 0.55 0.55 0.55 0.55 0.55

D D D D D D D D D D D D D D D

600 600 600 600 600 750 750 750 750 420 420 420 600 600 600

-

N N N N N N N N N N N N N N N

N N N N J N N J N N N N N N N

4.6 5.1 5.2 5.3 5.3 5.3 5.4 5.5 5.4 5.4 5.6 5.7 5.5 5.7 5.8

2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt 2-takt

369 459 489 509 519 519 539 569 419 659 679 699 699 719 739

E E E E E E E E E E A A

450 450 450 550 550 550 660 660 660 660 36 V 36 V

-

-

E E E E E E E E E E E E

450 550 650 450 550 650 550 550 650 750 520 650

3100 3100 3100 3100 3100 3100 2900 2900 2900 2900 2700 2700

J J J J J J J J J J J J

N N N N N N N N N N N N

3.4 3.6 3.8 3.8 3.9 4.0 4.2 4.1 4.2 4.4 3.9 4.1

veiligheidskoppeling veiligheidskoppeling veiligheidskoppeling 50% meer reikwijdte, veiligheidskoppeling idem idem quick snelwisselsysteem messen, 2-traps tandwieloverbr. 50% meer reikwijdte, veiligheidskopp. 2-traps tandwieloverbr. 50% meer reikwijdte, veiligheidskopp. 2-traps tandwieloverbr. 50% meer reikwijdte, veiligheidskopp. 2-traps tandwieloverbr. 1 accu-pack 36 Volt 1,5 Ah Lithium 2 accu-packs 36 Volt 1,5 Ah Lithium

139 159 179 179 189 199 309 285 297 309 355 475

B B B B B B B B

740 740 740 740 880 740 1030 1030

20.1 20.1 20.1 22.6 22.6 20.1 25.6 25.6

0.4 0.4 0.4 0.5 0.5 0.4 0.6 0.6

D D D E D D D D

600 600 600 750 750 750 600 600

3400 3400 3400 2700 3500 3500 3000 3000

N N N N N N N N

J J J J J J J J

5.2 5.2 5.5 5.3 5.4 5.4 6.5 7.0

gasbedieningsveiligheid draaibaar handvat, gasbedieningsveiligheid draaibaar handvat, gasbedieningsveiligheid, extra anti-vibratie gasbedieningsveiligheid draaibaar handvat, gasbedieningsveiligheid draaibaar handvat, gasbedieningsveiligheid, extra anti-vibratie op steel van 188 cm op steel van 157 cm, heggeschaar draaibaar tot 135Âş

399 405 459 525 545 499 649 1200

B B B

900 900 1

25.4 0.6 25.4 0.6 27.0 0.6

D D D

600 750 50

-

J J J

J J J

5.3 5.6 7.5

extra zware professionele uitvoering extra zware professionele uitvoering N heggenschaar op steel,270° kantelbaar

A A A A A A A A A A A A A A

1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200 1200

-

-

D D D D E D D D D D D D D E

270 510 630 750 630 270 510 630 750 270 510 630 750 630

3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800 3800

J J J J J J J J J J J J J J

J J J J J J J J J J J J J J

2.8 3.0 3.0 3.0 3.0 3.6 3.9 3.9 3.9 3.8 4.1 4.1 4.1 4.1

B B B B B B B B B

-

22.5 21.1 22.5 24.5 24.5 22.5 24.5 24.5 22.5

1.1 0.8 1 1.1 1.1 1 1.1 1.1 0.9

D D D D D E E D D

560 560 760 610 760 770 770 560 560

-

-

J J J J J J J J J

6.2 4.7 5.9 5.9 6.1 5.6 5.7 6.3 5.0

heggenschaar op steel

E E

450 500

-

-

D D

450 550

3200 J 3200 J

J J

4.0 4.1

5-voudig draaibaar handgreep 5-voudig draaibaar handgreep

Ge

tr

ci

ve

op

-

do

-

aa

le N

Gt

de

iN eG

d Jb

Ni

eN

Ge

) (M

M

bb du

la

lke

(l M

670 700 -

li

ta N

es

ki

ty

Nh

pe

ou

d

ho iN er

Nd

)

ud

) (W eN

oG rM

ac h

E E A A A

kr

M

er

k

tb

ro N

:b

eN zi

(c c)

Ne

el

sN

/a cc u

iJd

/e

eN

d

le k

t.

heGGeNschareN

m A k i tA

UH6580 UN5400 UH200DW BUH550RDE BUH650RDE m A r uyA m A

HT2350D-RX HT230D HT230D-R HT230DS-R HT236DSV-R HT230DL HT230DL-R HT236DLSV-R HT230P AHT235D-S-42 AHT235D-M-42 AHT235D-L-42 AHT235D-S-60 AHT235D-M-60 AHT235D-L-60 m e tA B o

HS 45 HS 55 HS 65 HS 8745 HS 8755 HS 8765 HS 8855 Quick HS 8855 HS 8865 HS 8875 AHS 36-52 V AHS 36-65 V mitsuBishi

Super 60 Super 60 Pro Super 60 Pro AV Super 75 Super 75 Pro Super 75 Pro AV Super 1020 GTMT26 Multitool o l eo m A c

HC 260 XP HC 275 XP BC280H

-

Pellenc

Helion Universal Helion Universal Helion Universal Helion Universal Helion Universal Helion P180 Helion P180 Helion P180 Helion P180 Helion T150/200 Helion T150/200 Helion T150/200 Helion T150/200 Helion T150/200

N N N N N N N N N N N N N N

815 838 862 886 910 910 934 957 981 1076 1100 1124 1148 1172

verstelbare handgreep verstelbare handgreep verstelbare handgreep verstelbare handgreep verstelbare handgreep met deflector pole pole pole pole telescopisch telescopisch telescopisch telescopisch telescopisch

shinDAiwA

AH230s DH220 DH230 DH 2510 24 DH 2510 30 HT230 30 HT 2510 30 AHS 2510 PH230

569 399 499 499 549 529 549 594 578

verschillende snijlengtes leverbaar C 4 hybride motor C 4 hybride motor C4 hybride motor C4 hybride motor korte steel powerhead met aanbouw heggenschaar * alle machines worden met verchroomde messen uitgevoerd

solo

165 166

169 179

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 18

18

= nieuw

- = nee/niet/geen

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:52


) .b tW

.

(i N

N

pr es ad vi

NG ki

br ut o

er M

W

ic

ht

(k G)

eN

pi N

G

iJs

J/

/N eM

NG

sd

sh aN

il li

M de

cl

p.M N

lJ

eN

W be es

Nt .M

es

650 600 750 540 160

2400 -

J J J N J

J J J J N

4.2 5.7 5.9 7.3 0.6

5-voudig draaibaar handgreep profi, AV-systeem, 7-voudig draaibaar handgreep idem stokheggenschaar, 135 graden zwenkbaar ook met grassnijblad

199 529 559 579 59

B B B B B B B B B B B B A A E E E E E E E E E B B B B E E B B B B B B B B B B

750 750 650 650 650 700 700 700 700 700 700 700 400 430 500 500 600 600 650 650 650 950 950 1050 1050 230 230 800 800 950 950 1050 1050 1400 1400 1400 1400

27.2 27.2 21.4 21.4 21.4 22.7 22.7 22.7 22.7 22.7 22.7 22.7 28.4 28.4 31.4 31.4 27.2 27.2 28.4 28.4 31.4 31.4 36.3 36.3 36.3 36.3

0.23 0.23 0.28 0.28 0.28 0.46 0.46 0.46 0.46 0.46 0.46 0.46 0.53 0.53 0.53 0.53 0.34 0.34 0.53 0.53 0.53 0.53 0.53 0.53 0.53 0.53

D D E E D D D D D D E E D D D E E E E E D D D D D D D D D D D D D D D D D D D

450 600 450 550 600 600 750 500 600 750 750 750 500 620 450 500 500 600 600 700 500 600 700 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500 500

3800 3800 3640 3640 3640 3100 3100 5000 5000 5000 3100 5000 3000 3000 3400 3400 3200 3200 2800 2800 2800 2800 2800 -

-

J J J J J J J J J J J J N N N N N N J J N N N J J J J N N J J J J J J J J J J

4.7 5.0 4.0 4.3 4.5 5.5 5.7 5.0 5.2 5.4 5.5 5.1 4.6 4.8 2.9 3.0 3.9 4.1 4.1 4.2 4.1 4.2 4.4 6.4 6.9 6.4 6.9 5.6 5.9 4.3 4.3 4.5 4.5 4.5 4.5 4.9 4.9 4.9 4.9

lichtste heggenschaar voor beginners lichtste heggenschaar voor beginners N - met een nieuwe bediening met één hendel N - met een nieuwe bediening met één hendel N - met een nieuwe bediening met één hendel lage messnelheid voor krachtige snoeibeweging lage messnelheid voor krachtige snoeibeweging hoge messnelheid voor zuiver snoeiresultaat hoge messnelheid voor zuiver snoeiresultaat hoge messnelheid voor zuiver snoeiresultaat met eenzijdige snijmessen in terugsnoei-uitvoering met mes met één snijkant, versie voor trimafwerking sterke, geruisloze accuheggensch. met krachtige lithiumaccu van 36 V met spec. messen, grote tandafstand voor takken tot 22 mm dik lichte elektr. heggenschaar geruisloos werkende, lichte heggenschaar met krachtige, trillingsarme motor van 550 watt met krachtige, trillingsarme motor van 550 watt krachtige elektr. heggenschaar met trillingsgedemte motor van 600 watt krachtige elektr. heggenschaar met trillingsgedemte motor van 600 watt stevige elektr. heggenschaar met bijz. krachtige motor van 650 watt stevige elektr. heggenschaar met bijz. krachtige motor van 650 watt stevige elektr. heggenschaar met bijz. krachtige motor van 650 watt lange, krachtige heggensnoeier, draaibare mesbalk lange, krachtige heggensnoeier, draaibare mesbalk lange, krachtige heggensnoeier met verstelbare mesbalk lange, krachtige heggensnoeier met verstelbare mesbalk geruislose elektr. heggensnoeier met verstelbare mesbalk geruislose elektr. heggensnoeier met verstelbare mesbalk lichtste STIHL combimotor + heggensnoeier 0° lichtste STIHL combimotor + heggensnoeier 135° lichte en krachtige combimotor + heggensnoeier 0° lichte en krachtige combimotor + heggensnoeier 135° lichte combimotor, hoog vermogen + heggensnoeier 0° lichte combimotor, hoog vermogen + heggensnoeier 135° krachtigste STIHL combimotor voor professioneel gebruik krachtigste STIHL combimotor voor professioneel gebruik krachtigste STIHL combimotor + heggensnoeier 0° krachtigste STIHL combimotor + heggensnoeier 135°

419 445 439 489 539 584 614 564 584 614 674 674 279 299 140 150 197 207 219 239 299 309 329 669 679 719 729 469 479 517 628 657 768 707 818 767 878 757 868

B

-

26.0 -

D

600

-

J

J

5.4

E E E E

500 500 700 24V

-

-

D D D D

450 500 650 500

-

J J J J

-

3.0 3.5 4.2 2.9

vast handvat achteraan draaibaar handvat achteraan draaibaar handvat vooraan accu heggenschaar

109 149 199 249

E E E E A A B

400 500 500 600 18V 18V 0,7 kW

25.5

-

D D D D D D D

400 450 550 650 450 450 550

4200 1800 1800 1200 8900 2800 7500

J J J J J J J

N J J J J J J

3.0 3.7 3.8 3.9 3.5 2.5 5.8

mes 180º draaibaar mes 180º draaibaar mes 180º draaibaar mes 180º draaibaar, incl.Lithium-ionen wisselaccu N incl.Lithium-ionen wisselaccu, messenafstand 22 mm N 2-takt, messen afstand 28 mm

83 185 195 199 239 150 229

E E E A E E E E

400 450 500 18V 450 500 500 600

-

-

D D D D D D D D

460 510 530 520 510 540 600 530

3200 3200 3200 2400 3200 3200 3200 3200

J J J J J J J J

J J J J J J J J

4.3 4.4 4.4 2.3 3.4 3.4 3.8 4.6

mesafstand 20mm, tel.handvat softgrip, mesafstand 20mm, tel.handvat softgrip, mesafstand 24mm, tel.handvat softgrip, 18V, 1,3Ah Li-ion accu mesafstand 15mm, softgrip handvat mesafstand 16mm softgrip handvat mesafstand 17mm softgrip handvat mesafstand 20mm softgrip handvat mesafstand 24mm, tel. handvat softgrip

89 100 120 140 70 80 90 130

tr

ci

ve

op

D D D D D

Ge

0.5 0.5 0.5 -

do

29.0 29.0 29.0 -

aa

le N

Gt

de

iN eG

d Jb

Ni

eN

Ge

) (M

M

bb du

la

lke

(l M

600 1200 1200 1200 -

li

ta N

es

ki

ty

Nh

pe

ou

d

ho iN er

Nd

)

ud

) (W eN

oG rM

ac h

E B B B A

kr

M

er

k

tb

ro N

:b

eN zi

(c c)

Ne

el

sN

/a cc u

iJd

/e

eN

d

le k

t.

heGGeNschareN

solo

167 161-60 161-75 109LG 513 stihl

HS 45 HS 45 HS 46 HS 46 C-E HS 56 C-E HS 81 R HS 81 R HS 81 T HS 81 T HS 81 T HS 86 R HS 86 T HSA 65 HSA 85 HSE 41 HSE 51 HSE 61 HSE 61 HSE 71 HSE 71 HSE 81 HSE 81 HSE 81 HL 95 K (135°) HL 95 (135°) HL 100 K (135°) HL 100 (135°) HLE 71 K (125°) HLE 71 (125°) KM 56 RC E HL (0°) KM 56 RC E HL (135°) KM 90 R HL (0°) KM 90 R HL (135°) KM 100 R HL (0°) KM 100 R HL (135°) KM 130 (0°) KM 130 (135°) KM 130 R HL (0°) KM 130 R HL (135°) texAs

HT260

249

to n i n o l A m B o r G h i n i

HS6050 HS6050D HS6070 AHS6024 LI wolf-GArten

HS 40 E HSE 45 V HSE 55 V HSE 65 V HSA 45 V HTA 700 HSG 55 worx

WX4046HT WG200E WG201E WG251E WG206E WG207E WG208E WG204E

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 19

19

= nieuw

- = nee/niet/geen

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:52


Hakselaars

P RO D U CT

Opmars hakselaar stokt De opmars van de hakselaar gaat in ons land lang niet zo snel meer. Strengere milieueisen (kosten groenafval) en een groeiende tuinierssector hebben de hakselaar niet gebracht wat ervan gehoopt werd. Vooral in Duitsland gaat het beter.

We kennen ze intussen allemaal wel: zo’n twintig jaar geleden verschenen de eerste hakselaars aarzelend aan het firmament. Een handig apparaat, zo was de gedachte: een versnipperaar voor je tuinafval. En dat is het nog steeds, alleen wil de markt in ons land niet echt van de grond komen. In het buitenland, en dan vooral in Duitsland, weet men beter raad met de hakselaar.

Weinig vooruitgang Echte nieuwtjes zijn er niet te melden als het om hakselaars gaat. Er worden wel steeds kleine verbeteringen doorgevoerd op het punt van geluidsreductie, zoals polyester zijkappen om het motorgeluid aanzienlijk te reduceren en een transportband onder de versnipperkamer die het geluid van het versnipperen reduceert. En zie ook de komst van de fluisterhakselaar. Bij de particuliere elektrische hakselaars zijn voorts aangescherpte EU-regels van kracht geworden met betrekking tot de hoogte en de bereikbaarheid van de uitworptrechter.

Snijtechniek Qua snijwerk is het drietal gangbare technieken niet veranderd. Allereerst heb je snijschijven. Dan hebben we het over de ‘echte versnipperaar’, met een schijf met messen erop die werkt als een snijbonenmolen. De diameter van het hout dat erin past, varieert van drie tot wel vijftig centimeter. Op het moment dat het hout met het mes in aanraking komt, wordt het door de messen langzaam naar binnen

getrokken en tot schilfers gesneden. Een ander messensysteem zijn de widiabeitels. De beitels, ofwel widiapuntjes, zijn op een schijf gesoldeerd met ongeveer veertig puntjes per schijf. Deze messen blijven scherp, slijpen is eigenlijk onnodig. Wel moeten ze op tijd vernieuwd worden. Hout dikker dan vijftig centimeter komt meestal in een ander soort machine terecht, een trommelhakker. Deze machine bevat een drietal messen die op hoge snelheid in een trommel het rond draaien en korte metten maken met bijvoorbeeld dikke bomen. Het zijn dus geen echte snijschijven, maar eerder slaan deze messen telkens stukjes van het hout wanneer ze ermee in aanraking komen. Deze machines worden vooral gebruikt wanneer hoge productiesnelheid vereist wordt. Tot slot is er de shredder, ofwel de composteermachine. Die machine bevat scherpe klepels die in de machine ronddraaien, maar ook kunnen wegklappen wanneer ze iets raken. Zo is deze machine geschikt om het wat vuilere hout, of zelfs complete boomwortels met de modder en vuil er nog in, tot Groene M a rk t

schilfers te verwerken. Een combinatie van snijschijven en klepels is tegenwoordig ook mogelijk. Er is namelijk een alternatieve machine verkrijgbaar waar vuile takken in gaan, maar waar via een andere inlaat ook het schone hout versnipperd wordt.

Milieubewust De voordelen van hakselaars zijn bekend. Het lijkt er echter op dat de Nederlander er nog niet echt op zit te wachten. Over de grenzen, en dan vooral bij onze oosterburen, gaat het beter met de vraag. Theo Gootjes van Van der Spek Machines heeft wel een antwoord op de onvermijdelijke ‘waarom’-vraag. Een milieuvriendelijk antwoord zelfs. “Ik ken alleen de situatie in Duitsland, daar komen de hakselaars van Scheppach vandaan. Ik denk dat Duitsland nog milieubewuster is op dat gebied dan de mensen in Nederland.” Die hogere verkoopaantallen in het buitenland vallen dus ook Gootjes op. “In ons land gaat de verkoop van hakselaars ieder jaar omhoog, alleen met hele kleine stapjes. Ik denk niet dat wij dit kunnen beïnvloeden, in

ieder geval zijn onze hakselaars en de rest van ons programma dik in orde dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken. Het is meer een kwestie van ontdekt worden, denk ik.”

Mond vol Kees Westrate van CF Tuintechniek ziet de markt voor hakselaars in Nederland niet als de mooiste

20 oktob e r 2 0 11

product_hakselaars_2pag.indd 20

18-10-11 16:53


Hakselaars

bloem in zijn revers. “De markt hier is eigenlijk niet goed. Er is weinig interesse en weinig handel in hakselaars. In het algemeen, maar ook wijzelf merken dat. We zijn zelf slechts een klein bedrijf. Regionaal draaien we redelijk goed, maar landelijk zou beter kunnen. In het buitenland lijken hakselaars beter aan te slaan dan hier. Ik denk dat de mensen wel de mond vol hebben over groen, duurzaam en milieuvriendelijk, maar zodra het geld gaat kosten wegen de financiële belangen zwaarder. Omdat wij alleen de wat zwaardere machines hebben, zie je dan ook dat de omzet stabiel is, maar klein. Vooral de particulier laat het afweten wat aanschaf van machines betreft. Er valt dus nog een wereld te winnen, maar of dat ooit nog gaat gebeuren daar kan ik niets over zeggen.”

Alternatieven “Volgens onze bevindingen is de hakselaarmarkt de laatste twee jaar niet groeiende. Wij hebben duidelijk minder vraag gehad, zowel van particulieren als van professionele gebruikers. Op de laatste Papendalbeurs hebben we wel weer behoorlijk meer belangstelling gehad voor onze hakselaars. Dus wie weet”, zegt Eim Kleinloog van O. De Leeuw Groentechniek. Wat betreft het grotere succes van hakselaars in het buitenland, sluit Kleinloog zich aan bij de vorige sprekers. “In sommige landen is zowel in de particuliere sector als in de openbare groenvoorziening aanmerkelijk meer snoeiwerk te doen. Afvoeren is bij ons vaak goedkoop of gratis ergens in de buurt mogelijk. Dus waarom dan een hakselaar kopen?” Kleinloog denkt de consument toch op de voordelen van de hakselaar te kunnen wijzen om de markt wat aan te laten trekken. “Samen met onze dealers moeten we de voordelen van gemak en tijdwinst promoten als men gebruik maakt van een hakselaar in plaats van slepen, laden, vervoeren en weer lossen van een groot volume aan takken. In de particuliere sector moeten we dezelfde voordelen promoten en de mogelijkheid van zelf composteren en zo de tuin verbeteren onder de aandacht brengen. Meer een beroep doen op duurzaamheid dus.” In België had men overigens tot juli van

P RO D U CT

dit jaar een speciale subsidieregeling voor de aanschaf van fluisterhakselaars. De koper kreeg dan tien procent van het aankoopbedrag terug. In ons land bestaat een dergelijke regeling niet.

Prijs Johan Teeuwen van Stierman Reesink ziet de markt voor hakselaars zo zwart nog niet als veel van zijn collega’s. “Uiteraard heb ik alleen goed zicht op onze eigen producten. Er zal de komende tijd meer verhuurd gaan worden door onze afnemers. Onze nicheproducten doen in die markt op zich redelijk goed mee.” In het buitenland doet men het echter beter, zo ziet ook Teeuwen. “Dat komt door afvalverwerking en de kosten die daaraan verbonden zijn. De gemiddelde tuingrootte is bij ons kleiner dan in de buurlanden en dit staat in relatie tot de hoeveelheid groenafval die uit onze tuinen komt. Wanneer een hakselaar amper inzetbaar is, bijvoorbeeld 1 uur per jaar, staat de investering van € 6.000 daar niet in verhouding tegenover. Er zijn natuurlijk voor particulieren machines beschikbaar met enige capaciteit zo rond € 1.500. Ook dit is echter een prijsniveau dat op z’n minst aarzeling veroorzaakt bij de potentiële gebruiker.”

voorbeeld voor kachels en ovens. Ook in de eigen tuinen. Dat is anders dan hier, waar je als je een open haard hebt keurig drie keer per jaar een kuub hout gaat halen, en die opstookt. In het buitenland kapt men meer zelf. Dan houd je dus een hoop afval over dat ze gebruiken voor border- of bodembedekking. Opstoken kan ook, maar dan ben je een eeuwigheid bezig. De hakselaar is dan een prima oplossing. En dat vertaalt zich in de verkoopaantallen.”

we dat er steeds meer trommelhakkers gebruikt worden. Ook daar is de tendens dus de wat grotere machines.”

Grote machines Wat de professionele gebruiker betreft, haakt men bij Lozeman vooral in op hakselaars met een kraan en een invoercontainer. “Wij beleveren in dat segment dus vooral de grotere eindgebruikers”, zegt Gerben Lozeman. “Mijn inziens doet de houtversnipperaar het in Nederland goed. Juist omdat er in Nederland minder op hout gestookt wordt dan in het buitenland, wordt het hier eerder versnipperd. In Duitsland ervaren wij juist een iets krimpende markt. Wel zien

Cultuur Bij Wolf-Garten ziet men net als bij Stierman een iets groeiende binnenlandse markt, zegt Ad van Boxtel. “Reden voor die groei zijn onder andere de diftar-regelingen in Nederland, zoals ‘de vervuiler betaalt’. Bovendien moet je in veel gemeentes tegenwoordig ook voor tuinafval betalen.” Qua markt doet Wolf-Garten het aardig, zegt Van Boxtel. “Wij zien de afgelopen jaren duidelijk een groei in fluisterhakselaars.” Toch constateert ook hij dat hakselaars in het buitenland het beter doen dan hier. “Dat heeft verschillende oorzaken. Het heeft onder meer met tuingrootte te maken en met een andere cultuur in het buitenland. In Nederland zijn bomen heilig. We hebben zo weinig bomen dat we er wel zuinig op moeten zijn. In Duitsland gaat men iets anders om met bomen, daar wordt eerder en meer gekapt, bijGroene M a rk t

21 oktob e r 2 0 11

product_hakselaars_2pag.indd 21

18-10-11 16:53


Hakselaars

Producten

Hakbijlhakselaar

Flinke hapcapaciteit

De Major van Eliet werkt volgens een eigen gepatenteerd versnippersysteem, het hakbijlprincipe. Net als bij een bijl hakken de messen volgens de vezelrichting op het hout in, zodat het groenafval door een cyclus van splitten en snijden tot kleine snippers worden herleid. Daardoor krijgen de snippers snelcomposterende eigenschappen. O. de Leeuw Groentechniek, Hattem, 038.444.61.60, www.odeleeuwgroentechniek.nl

De GB 460 van Viking heeft geen stopcontact nodig om zijn werk te doen. De hakselaar hapt maar liefst takken tot 60 mm. De extra grote opening zorgt ervoor dat de machine ook grote hoeveelheden hout kan versnipperen. Het tweekamersysteem zorgt ervoor dat ook zacht materiaal probleemloos verkleind wordt. Luchtbanden maken het transport makkelijk, maar zorgen ook voor een stabiele stand. Andreas Stihl, Breda, 076.524.48.88, www.stihl.nl

Tractor

Oude heggen en doorstruiken

De biohakselaars van Negri versnipperen kreupelhout, gras, bladeren en snoeihout. Zo verkleinen ze het volume hiervan om het tot nuttig compost te vormen. Nieuw is het assortiment zijn de modellen C14, C16 en C19 (foto). De laatstgenoemde is beschikbaar in een versie met dieselmotor en een versie voor een tractor. Hij onderscheidt zich onder meer door de integrale geluidsafscherming, waardoor de machine erg stil is. Machines De Schutter, Andelst, 0488.45.50.60, www.mdsgamo.com

De AXT 24 D-fluisterhak-selaar heeft een capaciteit tot 40 mm en is hiermee ideaal voor fruitbomen, oude heggen en doornstruiken. Het freeswalssnijsysteem knipt en plet in één handeling, zodat er biologisch hoogwaardig hakselmateriaal wordt geproduceerd. De freeswals beschikt over een 2.500 W sterke HighPower-motor, die zorgt voor een materiaaldoorvoer tot maximaal 175 kg/u. Zonder de afneembare trechter is deze hakselaar 67 cm hoog. Robert Bosch, Breda, 076.579.54.54, www.bosch.com

Feed-forwardfunctie

Uitgebalanceerde rotor

De Biostar 3000 van Scheppach is met name geschikt voor grote tuinen. Hij verplettert de knipsels zo snel dat bij het vullen wachten niet nodig is. Dat is mede te danken aan de gepatenteerde feed-forwardfunctie met schroeffeeder. Hij kan takken met een doorsnee van 45 mm aan. De Biostar 3000 heeft de afmetingen 600x410x1.400 mm, is zo’n 51 kilo zwaar en produceert 85 dB aan geluid. Van der Spek, Oud Beijerland, 0186.64.10.00, www.scheppach.nl

De cv-modellen van Rajo zijn voorzien van een 25 kg zware rotor met twee messen die een identiek gewicht hebben. Die constructie beperkt het aantal trillingen tot een minimum. De messen versnipperen het hout via een ondermes dat ook instelbaar is ten opzichte van de rotor. Opvallend is verder de compacte bouw van de machine waardoor hij door vrijwel iedere tuindeur past. Optionele zwenkwielen maken het apparaat makkelijk transporteerbaar. Stierman, Zutphen, 0575.59.99.99, www.stierman.info

Groene M a rk t

22 oktob e r 2 0 11

product_hakselaars_p.i._1,5pag.indd 22

19-10-11 08:55


Hakselaars

Producten

Terugloopmogelijkheid

Twee messen De fluisterhakselaar SDL 2100 heeft een motorvermogen van 2.100 W en 40 tpm. Het messensysteem bestaat uit een messenwals, die snoeihout geleidelijk naar binnen trekt. Hierdoor vindt de versnippering plaats met weinig geluid. Daarnaast beschikt de hakselaar onder meer over een veiligheidsschakelaar, een overbelastingschakelaar, een motorrem en een ergonomische vultrechter. Ook een terugloopmogelijkheid is aanwezig, als een tak mocht blijven steken. Wolf-Garten Nederland, Rosmalen, 073.523.58.50, www.wolf-garten.nl

GTM Professional komt met sterke houtversnipperaars voor professioneel en privégebruik. Het snijmechanisme van deze hakselaars is een trommel, waarop twee messen zijn gemonteerd. Zij vermalen eenvoudig takken tot 8,5 cm. De nieuwe GTS-serie bestaat in vijf verschillende typen, te weten 900m, 900G, 1300M (foto), 1300G en 1300G-e. De afgebeelde hakselaar heeft een tankinhoud van 6 liter en een motorvermogen van 13 pk. De Wild, Roosendaal, 0165.53.29.92, www.de-wild.nl

uw officiële Snapper importeur voor de BeNeLux markt Reeds meer dan 100 jaar is Hilaire Van Der Haeghe actief op de Belgische markt als merkverdeler van machines voor de landbouw, park en tuin en goederenbehandeling.

Wij or zoeken vo de verschillen regio´s vakdealers

Uw alleenvertegenwoordiger in Nederland! Contact: Lex van Rosmalen Tel: 0031 - (0) 6 - 2276 3807

ENXT2346F

product_hakselaars_p.i._1,5pag.indd 23

ESPV21750AL

19-10-11 08:55


fv al 3) /M

.b tW

.(

cl (i N pr es

eN ki

ad vi

NG

(k G)

br ut o

M

ht ic

40 35

t/k/o t/k/o

-

90 90

34 22

220 / 230 V, messet voor kleiner residu 220 / 230 V

379 199

TCS2500

E

2.5

2500

40

t/k

-

-

48

separate takken- en tuinafvaldoorvoer

679

Avantec 2500

E

2.5

2500

45

t/k

-

-

23

separate takken- en tuinafvaldoorvoer

259

Silentec 4000

E

2.5

dubbel snijmechanisme 2x2 messen dubbel snijmechanisme 2x2 messen dubbel snijmechanisme 2x2 messen

2500

40

t/k

-

-

25

separate takken- en tuinafvaldoorvoer

499

E

2.4

krachtige freeswals

-

40

t/k/o

-

93

26.5 verrijdbaar, fluisterstille en onderhoudsvrije inductiemotor

350

E E E E E

2.2 2.0 2.5 2.3 2.5

snijmes snijmes Turbine-Cut Turbine-Cut freeswals

3650 3650 41 41 41

40 35 45 42 40

t t t t t

90 80 230 215 175

103 103 89 89 89

12 11,5 30,5 30,5 31,3

gepat. trechter voor groot vulvolume gepat. trechter voor groot vulvolume gepat. verw. trechter; opvangbak van 53 l gepat. verw. trechter; opvangbak van 53 l gepat. verw. trechter; opvangbak van 53 l

260 240 530 480 400

E E

2.0 2.0

kegelkop 2 messen kegelkop 2 messen

-

3.5 3.5

t t

1 1

-

31 31

230V 400V

569 569

E E E E E B

3.0 3.0 5.5 4.0 6.0 8.0

kk 2 messen kk 2 messen kk 2 messen kk 2 messen vario 2 snelheden kk 2 messen vario 2 snelheden kk 2 messen benzinemotor

-

6.0 6.0 8.0 8.0 7.0 8.0

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o

4 5 8 3/6 3/8 9

-

66 64 78 79 83 91

230V 400V 400V 400V 400V

2475 2575 2850 2950 3550 4750

kk 2 messen spec. voorverkleiner kk 2 messen spec. voorverkleiner kk 2 messen spec. voorverkleiner, vario kk 2 messen spec. voorverkleiner, vario

-

6.0

t/k/o

4

-

70

400V

2635

-

8.0

t/k/o

8

-

83

400V

2870

-

7.0

t/k/o

3/6

-

90

400V

2920

-

8.0

t/k/o

3/8

-

95

400V

3595

-

6.0

t/k/o

4

-

66

230V

2535

-

6.0

t/k/o

5

-

64

400V

2735

-

8.0

t/k/o

9

-

91

op

Ge

W

er

ve Ni ds

2850 2850

ca

Ge

lu i

ijs

b) (d au

aN it :a te

pa ci

)

M

rG

p.u N ke

af

t. ta k

iN tu r Ne

le i /k N

ke

M

ta k

va l

M M (i N

er et M ia

.t ak

te

ax

eN oM

2 messen 2 messen

ve

2.5 2.5

kr

E E

M

sN

W

ke

li

Nd

NG

1) eM te ys

ijs

/o

)

sM Ni ha ec i jM sN eN

) W (k

oG

aN

p.M e(

/a ot or M eN z. ./ b tr le k (e

eN

ro N tb

rM

ac h

k er

.a

.)

ft ak

as

)

haksela ars

A l - Ko

Dynamic 2500 Micro New Tec 2400 R A l - Ko P o w e r l i n e

B l Ac K & D ec K e r

GS2400 Bosch

AXT Rapid 2200 AXT Rapid 2000 AXT 25 TC AXT 23 TC AXT 25 D Benz GArten

CK20E CK20 Benz Profi

PK30EP PP30P PP55P PPV40P PPV60P PPHO80P

Benz AGro-Groente en fruit

PKS40A

E

3.0

PK55A

E

5.5

PKV40A

E

4.0

PKV60A

E

6.0

PP30ER

E

3.0

PP30R

E

3.0

PPHO80R

B

8.0

kk 2 messen spec. voorverkleiner kk 2 messen spec. voorverkleiner kk 2 messen benzinemotor

E

2.3

kneuswals

40

40

t

-

92

35.2 incl. opvangbak

E B E B A E B A A E B A A B A E A B A B A E A B

2.2 3.7 2.2 4.0 7.3 6.6 4.0 6.6 9.5 9.5 14.7 11.0 9.5

1-mes / 6-klepels 1-mes / 6-klepels 1-mes / 27-klepels 1-mes / 27-klepels 1-mes / 27-klepels 2-mes / 6-klepels 2-mes / 6-klepels 2-mes / 6-klepels 2-mes / 6-klepels 1-mes / 28-klepels 1-mes / 28-klepels 1-mes / 28-klepels 1-mes / 28-klepels 1-mes / 28-klepels 1-mes / 28-klepels 3-mes / 24-klepels 3-mes / 24-klepels 1-mes / 36-klepels 1-mes / 36-klepels 3-mes / 24-klepels 3-mes / 24-klepels 24 messen 24 messen 24 messen

3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600

50 50 70 70 70 70 70 70 70 80 80 80 80 90 90 90 90 100 100 90 90 15 15 15

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o k/o k/o k/o

1/2 3 1/3 1/3 1/3 5/6 5/6 5/6 5/6 4/6 4/6 4/6 4/6 3/5 3/5 3/10 3/10 3/6 3/6 7/9 7/9 10 10 10

-

55 80 80 65 150 100 95 95 90 95 90 95 110 150 250 190 350 350 480 460 200 190 250

220 V Honda motor GC160 voor 2-wielige tractor 380 V Honda motor GX270 voor 2-wielige tractor 3-P 380 V Honda motor GX270 voor 2-wielige tractor 3-P Honda motor GX390 3-P Honda motor GX390 3-P Honda motor GX390 en hydr.invoer 3-P hydr.invoer Honda motor GX620 en hydr.invoer 3-P hydr.invoer 380 V 3-P Honda motor GX390

1100 1540 2030 2260 1745 3330 3060 2660 2740 2500 3290 2405 2435 3558 3060 5622 4260 5831 4885 9252 6295 4635 3600 5343

B B E E B B

6.5 6.5 7.5 7.5 6.5 3.7

2 messen + klepels klepels klepels 2 messen + klepels 2 messen + klepels mes + klepels

2500 2500 2500 2500 2500 2500

75 75 75 50

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o

60 60 60 60

98 98 92 92 98 96

130 160 170 170 160 95

combisysteem, vliegwiel en klepelmolen idem idem idem idem idem

2395 3150 3650 4450 3995 1895

Benz rent

4780

Brill

2300 ESK

539

c A r AvA G G i

Bio 50 Bio 55 Bio 80 Bio 80 Bio 80 Bio 90 Bio 90 Bio 90 Bio 90 Bio 100 Bio 100 Bio 100 Bio 100 Bio 150 Bio 150 Bio 190 Bio 190 Bio 200 Bio 200 Bio230 Bio230 TPF 15 TPF 15 TPF 15

220 V

cf

Kompo 90 OHV Kratchip Kratchip 380 Kratchip 380 Kombi Kratchip Kombi Mini Kompo

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 24

24

= nieuw

- = nee/niet/geen

1) = messen (+aantal) / kneuswals / spiraalmes / overige

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:51


fv al 3) /M

.b tW

.(

cl (i N ijs

b)

es

eN ki

ad vi

NG

(k G)

br ut o

M

ht ic W

er

ve Ni ds lu i

pr

(d au

aN it :a te

pa ci

)

M

rG

p.u N ke

af

t. ta k

iN tu r Ne

le i /k N

ke

180 kg / h 104 230 kg / h 110

35 48

749 949

2820

40

t/k/o

270 kg / h 110

50

1049

2820

40

t/k/o

370 kg / h 110

50

1049

2820

40

t/k/o

420 kg / h 110

50

380 V

1349

2820

40

t/k/o

370 kg / h 108

50

geluid gedempt

1349

2820

40

t/k/o

420 kg / h 108

54

380 Volt geluid gedempt

1599

2208 2208 3600 3600

60 60 60 80

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o

580 kg / h 640 kg / h 650 kg / h 830 kg / h

95 95 110 102

75 77 80 173

380 Volt Honda motor Honda motor

1749 1949 2199 4399

12 messen 12 messen 12 messen 6 messen 12 messen 20 messen 20 messen 20 messen 12 messen 12 messen 12 messen 24 messen 24 messen 24 messen 24 messen 24 messen 24 messen

2500 3000 3000 3000 3000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000

30 35 35 35 40 55 55 55 40 40 40 70 70 70 70 70 120

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o

-

94 94 94 100 100 100 100 100 100 100 100 105 105 105 105 105 105

40 43 43 32 50 90 90 65 65 65 221 223 256 225 258 420

$ 3,5pk 220v 2500watt $ 4 pk 220v 3000 watt $ 4,8pk 380v 3500 watt 4 pk Honda gc 135 5,5 pk, B&S Intek ohv pto driepunts ophanging excl.aftakas 9 pk, Honda GX 270 9 pk, B&S Vanguard 5,5 pk, 380 V 6,5 pk, B&S Intek 6,5 pk Honda GX 200 13 pk, Honda GX 390 Op aftakas 13 pk, Honda GX 390, hydro invoer Op aftakas, hydro invoer 13 pk zelfrijdend, Honda GX 390, hydro invoer zelfrijdend 18 pk, B&S Vanguard Twin, hydro invoer/rups

595 695 775 950 1350 2395 2950 2950 1850 1895 1995 4995 3995 6995 5995 8395 18500

11.0 11.0 11.0

24 messen 24 messen 24 messen

2000 2000 2000

120 120 120

t/k/o t/k/o t/k/o

-

105 105 105

330 350 355

18 pk, B&S Vanguard ohv 18 pk, B&S Vanguard anti-bloc motor systeem zelfrijdend 18 pk, B&S Vanguard anti-bloc motor systeem

9995 11850 12995

B B B

16.2 16.2 16.2

24 messen 24 messen 24 messen

-

140 140 140

t/k/o t/k/o t/k/o

-

-

-

18500 19500 16495

D

16.2

24 messen

-

140

t/k/o

-

-

-

D

22.8

24 messen

-

195

t/k/o

-

895

-

zelfrijdend 22 pk, B&S Vanguard ohv zelfrijdend 24pk Honda GX ohv zelfrijdend 24pk Honda GX ohv exclusief afvoerband/ invoerband zelfrijdend 18pk Kubota Diesel exclusief afvoerband/ invoerband zelfrijdend 31 pk diesel Vanguard B&S

E

2.5

-

-

40

t

-

-

34

fluisterstil, safety autostop, opvangbak 62 l.

E E B B B B E B E A A B B A B B B A B B E A B B B B B

3.0 2.2 3.0 4.1 4.1 3.7 3.0 6.7 2.2 5.1 11.0 6.0 9.0 14.0 6.0 9.0 11.0 14.0 9.8 11.0 7.4 15.0 9.8 9.8 11.0 11.0 9.8

1 mes + 8 hamers 1 mes + 8 hamers 1 mes + 8 hamers 1 mes + 8 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 22 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 10 hamers 2 messen + 8 hamers 3 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers 2 messen + 8 hamers

2840 2840 3000 3000 3600 3600 2840 3600 2840 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 3600 2840 540 3600 3600 3600 3600 2520

50 50 50 50 65 65 65 65 65 65 65 80 80 80 80 80 80 80 90 90 90 90 90 90 90 90 90

t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o

3 3 3 3 3 3 3 3/4 3 4 3/4 5/6 5/6 5/6 5/6 5/6 5/6 5/6 7 7 6 7 7 7 7 7 7

-

75 74 72 76 80 78 79 92 79 80 83 220 225 180 240 245 247 200 215 215 215 225 330 330 330 330 425

380 V, 3 fase. Opvangzak en regelbaar rooster 220 V. Opvangzak en regelbaar rooster Honda HP5 Gc160. Opvangzak en regelbaar rooster Honda HP5,5 GX160. Opvangzak en regelbaar rooster Honda HP5,5 GX160 Honda HP5 Gc160 380 V, 3 fase Honda HP9 GX270 220 V, Monofase voor aftakas voor aftakas tweewieler Honda GX270. inv. manueel of hydr. met No-Stress Honda GX390. inv. manueel of hydr. met No-Stress voor aftakas. inv. manueel of hydr. Honda GX270. inv. manueel of hydr. Honda GX390. inv. manueel of hydr. Honda GX440. inv. manueel of hydr. met No-Stress voor aftakas. inv. manueel of hydr. Honda GX390. inv. hydr. Honda GX440. inv. hydr. met No-Stress 380 V, 3 fase. inv. hydr. voor aftakas. inv. hydr. Honda GX390. inv. hydr. Aanhanger 20km/u. Honda GX390. inv. hydr. Aanhanger 80km/u. Honda GX440. inv. hydr. met No-Stress. Aanhanger 20 km/u Honda GX440. inv. hydr. met No-Stress. Aanhanger 80 km/u Honda GX390. inv. hydr.. Rupsaandrijving

Ge

op

t/k/o t/k/o

Ge

30 40

ca

M

ta k

va l

M M (i N

er et M ia

.t ak

te

ax

eN oM

W

ke

li

Nd

NG

1) eM te ys

2820 2820

ve

sN

ijs

/o

)

sM Ni ha ec i jM sN eN

) W (k

oG

aN

p.M e(

/a ot or M eN z. ./ b tr le k (e

eN

ro N tb

rM

ac h

2 hakselmessen 2 versnippermessen 2 hakselmessen 2 versnippermessen 4 hakselmessen 2 versnippermessen 4 hakselmessen 2 versnippermessen 4 hakselmessen 2 versnippermessen 4 hakselmessen 2 versnippermessen 4 hakselmessen 1 mes + 12 klepels 1 mes + 12 klepels 1 mes + 12 klepels 1 mes + 28 klepels

kr

k er M

.a

.)

ft ak

as

)

haksela ars

crAmer

2100 TM 2100 ST

E E

2.1 2.1

2300 ST

E

2.3

KM 2400

E

2.4

KM 3500

E

3.5

KM 2400S

E

2.4

KM 3500 S

E

3.5

Terra Cut TC 2200 Terra Cut TC 3500 Terra Cut TC 4000 Combi Cut 9600

E E B B

2.2 3.5 4.0 9.6

E E E B B A B B E B B B B B B

2.6 2.9 3.5 2.9 4.0 6.6 6.6 4.0 4.8 4.8 9.6 9.6 9.6 11.0

B B B

eliet

Neo Neo2 Neo3 Primo Maestro Major Pro aftakas Major Pro Major Pro Minor Minor Minor Prof IV std Prof IV std op aftakas Prof IV hydro Prof IV hydro op aftakas Prof IV hydro ZR Super Prof 2000 Cross Country Super Prof 2000 std Super Prof 2000 abm Super Prof 2000 ZR + abm Ultra Prof ZR +abm Ultra Prof ZR +abm Ultra Prof naked ZR +abm Ultra Prof naked ZR +abm Mega Prof (diesel)

18495 26500

f lymo

Pac-a-Shredder

400

G A mo By n eG r i

GN01-92 / serie 90 GN01-94 / serie 90 GN01-93 / serie 90 GN01-96 / serie 90 GN01-131 / serie 130 GN01-133 / serie 130 GN01-134 / serie 130 GN01-135 / serie 130 GN01-136 / serie 130 GN01-138 / serie 130 GN01-139 / serie 130 GN01-180 / serie 185 GN01-181 / serie 185 GN01-182 / serie 185 GN01-185 / serie 185 GN01-186 / serie 185 GN01-187 / serie 185 GN01-188 / serie 185 GN01-222 / serie 225 GN01-223 / serie 225 GN01-225 / serie 225 GN01-226 / serie 225 GN01-240 / serie 225 GN01-241 / serie 225 GN01-242 / serie 225 GN01-243 / serie 225 GN01-245 / serie 225

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 25

25

= nieuw

- = nee/niet/geen

1214 1119 1393 1833 2374 2059 1749 3552 1660 1844 2029 3403 3599 3010 5497 5712 7068 5105 6426 8240 5444 5426 7782 8247 9460 9948 14137

1) = messen (+aantal) / kneuswals / spiraalmes / overige

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:51


fv al 3) /M

.b tW

.(

cl (i N pr es

eN

ad vi

NG

br ut o

er M

2 messen + 8 hamers 2 messen + 20 hamers 2 messen + 20 hamers 2 messen + 20 hamers 2 messen + 20 hamers 2 messen + 20 hamers 2 messen + 24 hamers

2520 3600 2840 3600 3000 3000 3600

90 90 100 100 100 100 110

t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o t/kt/o

7 8 10 10 10 10 10/15

-

433 460 480 495 420 420 650

GN01-273 / serie 270

D

19.5

2 messen + 24 hamers

3600

110

t/kt/o

10/15

-

750

GN01-276 / serie 270

D

19.5

2 messen + 24 hamers

3000

110

t/kt/o

10/15

-

750

GN01-330 / serie 330

D

25.9

68 hamers

3150

140

t/kt/o

15/20

-

750

GN01-331 / serie 330

D

26.5

68 hamers

3150

140

t/kt/o

15/20

-

750

GN01-334 / serie 330 GN01-335 / serie 330

A A

29.4 29.4

68 hamers 68 hamers

540 540

140 140

t/kt/o t/kt/o

15/20 15/20

-

630 630

GN01-500 / serie 500

D

58.8

88 hamers

2500

180

t/kt/o

25/40

-

2990

GN01-503 / serie 500 GN01-506 / serie 500 GN01-509 / serie 500 GN01-141 / serie C14 GN01-143 / serie C14 GN01-147 / serie C14 GN01-148 / serie C14 GN01-160 / serie C16

D A E D D A A D

58.8 73.5 57.0 19.5 19.5 22.0 22.0 19.5

2500 540 2500 1800 1800 1800 1800 1450

180 180 180 140 140 140 140 160

t/kt/o t/kt/o t/kt/o t t t t t

25/40 25/40 25/40 2,2ton/u 2,2ton/u 2,2ton/u 2,2ton/u 3ton/u

-

2990 2770 2990 720 720 480 480 1075

GN01-161 / serie C16

D

19.5

1450

160

t

3ton/u

-

1075

GN01-162 / serie C16

D

19.5

1450

160

t

3ton/u

-

1105

GN01-163 / serie C16

D

26.0

1450

160

t

3ton/u

-

1090

GN01-164 / serie C16

D

26.0

1450

160

t

3ton/u

-

1090

GN01-165 / serie C16

D

26.0

1450

160

t

3ton/u

-

1120

GN01-166 / serie C16

A

29.0

1450

160

t

3ton/u

-

990

GN01-167 / serie C16

A

29.0

1450

160

t

3ton/u

-

930

GN01-190 / serie C19

D

25.5

88 hamers 88 hamers 88 hamers 2 messen + 1 tegenmes 2 messen + 1 tegenmes 2 messen + 1 tegenmes 2 messen + 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen+8 hamers+ 1 tegenmes 2 messen

1420

190

t

-

-

1060

GN01-191 / serie C19

D

25.5

2 messen

1420

190

t

-

-

1060

GN01-192 / serie C19

D

25.5

2 messen

1420

190

t

-

-

1080

GN01-193 / serie C19 GN01-194 / serie C19

D D

26.0 26.0

2 messen 2 messen

1420 1420

190 190

t t

-

-

1060 1080

GN01-195 / serie C19

D

26.0

2 messen

1420

190

t

-

-

1080

GN01-196 / serie C19 GN01-197 / serie C19

A A

29.0 29.0

2 messen 2 messen

1420 1420

190 190

t t

-

-

860 920

Honda iGX440 inv. hydr. met No-Stress. Rupsaandrijving Honda IGX440. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Honda GX620. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Lombardini 25LD425. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. aftakas. Gedragen in driepunt. inv. hydr. aftakas. Gedragen in driepunt. inv. hydr. met No-Stress. Honda GX620. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Optie: Rupsaandrijving Lombardini FOCS LDW1003. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Optie: rupsaandrijving Kubota D1105. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Optie: rupsaandrijving Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Optie: Rupsaandrijving Kubota V1505. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Optie: rupsaandrijving Aangedreven door aftakas. Op wielen, gesleept. inv. hydr. Aangedreven door aftakas. Op wielen, gesleept. inv. hydr. met No-Stress. IVECO. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Optie: Rupsaandrijving IVECO. inv. hydr. met No-Stress. Op aanhanger voor 80 km/u. aftakas. Op wielen, gesleept. inv. hydr. met No-Stress. Elektromotor 380V. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Kubota D1105. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. Lombardini. inv. hydr. met No-Stress. Op wielen. aftakas. Gedragen in driepunt. inv. hydr.. aftakas. Gedragen in driepunt. inv. hydr..Me No-Stress Lombardini FOCS LDW1003. inv. hydr. met No-Stress op aanhanger Lombardini FOCS LDW1003. inv. hydr. met No-Stress vaste dissel, aanhanger 80 km. Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress regelb. dissel, aanhanger 80 km Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress op aanhanger Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress vaste dissel, aanhanger 80 km. Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress regelb. dissel, aanhanger 80 km. aftakas. Bevestigd in driepunt, met aanhanger 40km. inv. hydr.. aftakas. Bevestigd in driepunt, met aanhanger 40 km. inv. hydr.. Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress op aanhanger Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress vaste dissel, aanhanger 80 km. Lombardini FOCS LDW1404. inv. hydr. met No-Stress regelb. dissel, aanhanger 80 km Kubota V1505. inv. hydr. met No-Stress op aanhanger Kubota V1505. inv. hydr. met No-Stress vaste dissel, aanhanger 80 km. Kubota V1505. inv. hydr. met No-Stress regelb. dissel, aanhanger 80 km. aftakas. Bevestigd in driepunt, met aanhanger 40km. inv. hydr.. aftakas. Gedragen in driepunt inv. hydr..

2 messen op roterende trommel + 1 tegenmes 2 messen op roterende trommel + 1 tegenmes 2 messen op roterende trommel + 1 tegenmes 2 messen op roterende trommel + 1 tegenmes 2 messen op roterende trommel + 1 tegenmes

3000

85

880 kg/u -

96

165

Mitsubishi GM401

3795

3000

85

880 kg/u -

98

175

GTM GTE390 elekrostart

3295

3000

85

880 kg/u -

98

165

GTM GTE390

2995

3000

80

586 kg/u -

92

125

Mitsubishi GM291

2595

3000

80

586 kg/u -

94

125

GTM GTE270

2295

kan ook opzuigen

ve

op

11.0 11.0 14.7 14.0 11.0 11.0 14.7

Ge

Ge

W

ic

ht

ki

(k G)

ve Ni ds

ca

lu i

ijs

b) (d au

aN it :a te

pa ci

)

M

rG

p.u ke

af

t. ta k

iN tu r Ne

le i /k N

ta k

ke

N

va l

M M (i N

er et M ia

.t ak

te M

ax

eN oM

W

ke

li

Nd

NG

1) eM te ys

B B B D A A B

kr

GN01-246 / serie 225 GN01-251 / serie 255 GN01-253 / serie 255 GN01-255 / serie 255 GN01-257 / serie 255 GN01-259 / serie 255 GN01-270 / serie 270

M

sN

ijs

/o

)

sM Ni ha ec i jM sN eN

) W (k

oG

aN

p.M e(

/a ot or M eN z. ./ b tr le k (e

eN

ro N tb

rM

ac h

k er

.a

.)

ft ak

as

)

haksela ars

G A mo By n eG r i

15648 11269 13506 17195 9258 9936 15351 21777 23562 23919 26775 11781 13447 62118 66521 40454 53133 24276 22015 9758 10829 27072 28798 30583 28262 29988 31773 17612 16933 27715 29381 31178 29869 31535 33308 17314 16600

GtmProfessionAl

GTS1300M

B

13pk

GTS1300GE

B

13pk

GTS1300G

B

13pk

GTS900M

B

8pk

GTS900G

B

9pk

mt D

202B

B

-

2 messen + 12 klepels

-

50

-

-

110

69

463B 465A

B B

-

2 messen + 12 klepels 2 messen + 12 klepels

-

50 75

-

-

113 113

53.5 56

E E

2.1 2.4

messen messen

-

40 40

t/k/o t/k/o

1/2 1/2

-

35 48

A B

9.5

2-mes 2-mes

1000 1000

110 110

t t

3/4 3/4

-

415 415

1595 1045 1245

o l eo - m A c

SH 210E SH 240E

810 1125

N N

P e z z o l Ato

PZ110G PZ110MB

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 26

26

= nieuw

veel opties mogelijk Honda motor / veel opties mogelijk

- = nee/niet/geen

9650 10573

1) = messen (+aantal) / kneuswals / spiraalmes / overige

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:51


fv al 3) /M

.b tW

.(

cl (i N pr es

eN

ad vi

NG ki

(k G)

br ut o

M

ht ic W

er

ve Ni ds

1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000

110 140 140 140 150 150 190 190 210 210 250 250

t t t t t t t t t t t t

3/4 6/8 6/8 6/8 8/10 8/10 12/14 12/14 15/18 15/18 20/25 20/25

-

415 570 660 660 770 730 870 1530 1180 1700 1500 2350

Yanmar-motor / veel opties mogelijk veel opties mogelijk Honda-motor / veel opties mogelijk Lombardini motor / veel opties mogelijk veel opties mogelijk Honda-motor / veel opties mogelijk veel opties mogelijk Lombardini motor / veel opties mogelijk veel opties mogelijk Lombardini motor / veel opties mogelijk veel opties mogelijk Fiat Iveco motor / veel opties mogelijk

A E B T

7.0 5.5 8.0 35.0

27 klepels 27 klepels 27 klepels messenschijf, 2 messen

2400 2400 2400 -

50 50 50 10

t/k/o t/k/o t/k/o t/k

-

-

198 172 192 340

aftakas op 3-puntsframe, aangedreven invoerband aangedreven invoerband aangedreven invoerband aftakas aangedreven, hydraulisch invoer

4456 4456 5307 7806

B B B

10.3 13.2 13.2

hakseltrommel 2 messen hakseltrommel 2 messen hakseltrommel 2 messen

3000 3000 3000

120 130 130

t/k t/k t/k

5 7 7

122 122 122

184 195 196

hakseltrommel = 25 kg hakseltrommel = 25 kg elektrisch start systeem, hakseltrommel = 25 kg

7134 8086 8324

E E E E

1.8 3.0 1.4 2.2

1 mes + wormwiel 2 messen + wormwiel snijrol snijrol

2800 2800 39 39

30 45 40 45

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o

90 120 -

75 85 82 82

25 51 24 25

ook als 400 V leverbaar (3,5 Kw) snijwals met meedraaiende tegenrol snijwals met meedraaiende tegenrol

332 1065 595 689

GE 35 L GE 103

E E

2300 W snijwals 40 1800 W overige / messchijf Multi-Cut 103 2800

35 30

t t/k/o

-

92 102

26 15

GE 105

E

2200 W overige / messchijf Multi-Cut 103 2800

35

t/k/o

-

102

17

GE 150 GE 250 GE 250 S GE 260 GE 260 S GE 355 GE 375 GE 420 GE 450 GB 370 S GB 460 GB 460 C

E E E E E E E E E B B B

2500 W 2500 W 2500 W 2900 W 2900 W 2500 W 3000 W 3000 W 3800 W 3.3 3.3 6.6

2800 2800 2800 2780 2780 2750 2810 2800 2800 3000 3000 2800

35 30 35 35 40 35 40 50 55 45 60 75

t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o t/k/o

-

99 101 97 99 97 98 99 94 96 103 103 102

WBSH403E WBSH5007B

E B

2800 2500

40 45

-

0.5 0.6

WBSH5007H

B

2500

45

-

WBSH8010K

B

2400 W 6.5 2 hakselmessen & 24 omkeerbare hamers 6.5 3 hakselmessen & 24 omkeerbare hamers 9.5 4 hakselmessen & 30 omkeerbare hamers

2500

75

E E E E

2.1 2.5 2.1 2.5

2800 2800 40 40

E

2500W wals

40

Ge

op

2-mes 3-mes 3-mes 3-mes 2-mes 2-mes 2-mes 2-mes 2-mes 2-mes 2-mes 2-mes

Ge

8.0 14.7 20.5 14.7 29.4 29.4 58.8

ca

M

lu i

ijs

b) (d au

aN it :a te

pa ci

)

M

rG

p.u N ke

af

t. ta k

iN tu r Ne

le i /k N

ke

oM

ta k

va l

M M (i N

er et M ia

.t ak

te

ax

eN

sN

W

ke

li

Nd

NG

1) eM te ys

ijs

/o

)

sM Ni ha ec i jM sN eN

) W (k

oG

aN

p.M e(

/a ot or M eN z. ./ b tr le k (e

eN

ro N tb

rM ve

D A B D A B A D A D A D

M

kr

ac h

k er

.a

.)

ft ak

as

)

haksela ars

P e z z o l Ato

PZ110M PZ140G PZ140MB PZ140M PZ150G PZ150MB PZ190G PZ190M PZ210G PZ210M PZ250G PZ250M

12191 11632 17457 22318 13518 19361 19093 38181 21342 40638 30297 59327

Posch

300 K1 300 K1 300 K1 HackBlitz 500 r-Go

CV 14 CV 18 CV 18E s c h e P PA c h

Biostar 2000 Biostar 3000 Lonos 2 Lonos 3 viKinG

overige / messchijf Multi-Cut 150 overige / messchijf Multi-Cut 250 overige / messchijf Multi-Cut 150 overige / messchijf Multi-Cut 250 overige / messchijf Multi-Cut 150 overige / messchijf Multi-Cut 355 overige / messchijf Multi-Cut 355 overige / messchijf Multi-Cut 450 overige / messchijf Multi-Cut 450 overige / messchijf Multi-Cut 370 overige / messchijf Multi-Cut 450 overige / messchijf Multi-Cut 450

25 26 25 26 26 29 29 50 50 45 59 75

onderhoudsarme snijwals + krachtige elektromotor multischeurtandschijf, omkeerbaar versnippermes, vleugelmes en aluminium tegenmes multischeurtandschijf, omkeerbaar versnippermes, vleugelmes en aluminium tegenmes elektromechanische veiligheidsvergrendeling vultrechter met geluidsisolatie + doorzichtig toetsenbord vultrechter met geluidsisolatie + doorzichtig toetsenbord vultrechter met geluidsisolatie + doorzichtig toetsenbord vultrechter met geluidsisolatie + doorzichtig toetsenbord lange, schuine vultrechter met extra groot bovenstuk lange, schuine vultrechter met extra groot bovenstuk uitklapbare invoertrechter voor takken uitklapbare invoertrechter voor takken 2 versnippermessen + goede binnentrekfunctie "one click - one turn" veiligheidsschakelaar "one click - one turn" veiligheidsschakelaar

519 279

399 499 499 559 559 699 749 1169 1319 1149 1749 2049

96 103

58 115

overbrenging rechtstreeks op motoras overbrenging door robuuste centrifugaal koppeling

649 1419

0.6

103

135

overbrenging door robuuste centrifugaal koppeling

1599

-

0.8

103

198

overbrenging door robuuste centrifugaal koppeling

2449

35 40 35 40

t/k/o t/k/o t t

-

92 92 80 80

20 21 26 26

40

t

-

silent 28

299

weiBAnG

wolf-GArten

SDE 2100 SDE 2500 SDL 2100 SDL 2500

2 messen, 2 zijden snijdend 2 messen, 2 zijden snijdend messenwals messenwals

zeer stil, terugloopmogelijkheid, trillingsvrije zelfinvoer, l+r zeer stil, terugloopmogelijkheid, trillingsvrije zelfinvoer, l+r

199 249 249 299

inclusief LED load management interface

330

worX

WG401E

N

Groene M a rk t

tabellen_heggenscharen 2011.indd 27

27

= nieuw

- = nee/niet/geen

1) = messen (+aantal) / kneuswals / spiraalmes / overige

oktob e r 2 0 11

18-10-11 16:51


b a r b ec u e

P RO D U CT

Barbecuetrends: duurzaamheid, variatie en gemak Leveranciers van barbecues zijn al volop bezig met het barbecueseizoen 2012. Groene markt vroeg een aantal van hen wat de nieuwste trends zijn op dit gebied. “Waar men vroeger de barbecue gebruikte voor het grillen van speklapjes en satéstokjes, gaat men nu steeds meer experimenteren.”

Outdoor living begint steeds meer een trend te worden en de tuin wordt het verlengde van de huiskamer, vindt Webers marketingcommunicatiespecialist Annemarie Grijpstra. “Daarom wordt buitenkoken ook steeds belangrijker voor mensen. De markt wordt veeleisender, wil mooie en grote barbecues en buitenkeukens. Service wordt

ook steeds belangrijker. Daarnaast wordt het maken van een hoge diversiteit aan maaltijden op de barbecue gemeengoed.” Weber ondersteunt dat met een groot arsenaal aan accessoires als pizzastenen, speciale spiesen, bakplaten, pannensets, grillspitten, gevogeltestomers, een speciaal gourmetsysteem waarmee je

kunt wokken en nog veel meer. Daarnaast is volgens Grijpstra slow cooking een beginnende trend. Slow cooking is bijvoorbeeld vlees/vis roken op de zogenaamde Smoker. Grijpstra: “Een andere actuele trend: het Winterweberen. Steeds meer mensen komen erachter dat je niet alleen in de zomer met zon en 25 graden hoeft te barbecueën, maar dit ook prima in de winter kunt doen. Onze producten zijn daar zeer geschikt voor.” Volgend jaar komt Weber met barbecues in nieuwe kleuren, waaronder een roze voor vrouwen. “Normaliter is het de man die de barbecue koopt en gebruikt, maar de vrouw begint steeds meer inspraak te krijgen. Verder zijn de elektrische barbecues in opkomst, vooral voor mensen die geen tuin maar een balkon hebben.”

Gezond grillen “Onder invloed van de vele kookprogramma’s op tv merken we dat consumenten met de barbecue willen kunnen variëren, proberen, ontdekken”, vertelt ook Evelien Heeren, communication manager bij Saey Home & Garden. Ze willen hun gasten volgens haar niet telkens opnieuw de traditionele worsten en brochettes voorschotelen. Om die reden lanceert Barbecook voor volgend seizoen een aantal nieuwe accessoires, waaronder de kiphouder (voor beer-can-chicken), groentenwok en pizzaplaat. “Consumenten hechten ook meer en meer belang aan gezond grillen”, meent Heeren. Op deze trend speelt Barbecook in met de PUUUR. “De keramische kuip zorgt voor een erg zuivere en dus gezonde verbranding. Tegelijk ontsnappen alle rookgassen via de lamelstructuur van de reflector, zodat je zeker bent van het gezondste grillresultaat.” Een andere nieuwe trend is de mogelijkheid om je barbecue te personaliseren in een kleur naar wens, die past bij jouw persoonlijkGroene M a rk t

heid, tuin of terras. Die mogelijkheid biedt Barbecook met zijn PUUUR houtskoolbarbecue. Heeren: “Voor 2012 bepaalden we samen met een trendwatcher de trendkleuren: groen, oranje en wit/ beige voor onze houtskoolbarbecues en accessoires, bruintinten voor onze gasbarbecues. Sinds de introductie van onze tafelbarbecue Amica zien we ook bij andere merken varianten op dit model ontstaan. Dit wijst op de toenemende vraag naar kleine modellen, die gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen zijn, die zowel gebruikt kunnen worden voor een barbecue met z’n tweeën als voor gelegenheden waarbij iedereen samen gezellig rond de barbecue zit.” Bij de gewone houtskoolbarbecues merkt Heeren dat vooral de gemiddelde toestellen goed scoren (niet te klein, niet te groot), en dat deze dan eventueel uitgebreid worden met een bijzettafel en een snijtafel om het gemak compleet te maken. “Bij gasbarbecues scoren zowel de kleine als grote modellen. Klein als instapmodel voor jonge gezinnen, en in steden. Groot voor meer gesettelde gezinnen, en in landelijke gebieden.”

Duurzaamheid De wereld is snel en volop in beweging, waardoor er voortdurend vraag naar nieuwe en verbeterde producten ontstaat, vinden ze bij Grandhall. Yvonne Egberink, verantwoordelijk voor marketing: “Ook duurzaamheid, betaalbaarheid en milieubewustzijn zijn maatschappelijke thema’s waaraan de consument steeds meer waarde hecht en die het koopgedrag zeker beïnvloeden. Als wereldwijde leverancier houdt Grandhall deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.” En dus brengt de fabrikant voor 2012 de nieuwe IT- en GTserie op de markt. Ook wordt er een nieuwe brandertechnologie geïntroduceerd onder de naam Integrill. Egberink: “Grandhall anticipeert hiermee op de vraag naar

28 oktob e r 2 0 11

product_barbecuetrends_2pag.indd 28

18-10-11 16:55


P RO D U CT

betaalbare barbecues en buitenkeukens, die er superstrak uitzien, uitgerust zijn met slimme technologieën en waarbij het thema duurzaamheid niet uit het oog wordt verloren.” Sinds afgelopen jaar gebruikt Grand Hall een green label om de consument en de handel te informeren over de duurzaamheid en performance van de Grandhall buitenfornuizen en terrasverwarmers. “We werken continu aan nieuwe technologieën om ervoor te zorgen dat buitenkoken zo min mogelijk het milieu belast. Zo reduceert de Integrill-technologie het gasverbruik en de rookontwikkeling. De barbecues met Crossray infraroodtechnologie zijn 40% efficiënter en minder milieubelastend en ook de elektrische E-grill is een grill die weinig stroom verbruikt maar wel een enorm vermogen heeft.” Het green label zal komend seizoen nog intensiever ingezet en gecommuniceerd worden om het belang van duurzame producten te onderstrepen. Om de goede performance van de branders en de optimale verhitting van de Grand-

hall buitenfornuizen extra te belichten, ontwikkelde Grand Hall daarnaast een performance-logo, zodat handel en consument in één oogopslag kunnen zien wat de prestaties zijn van de grill.

Gemak “Een algemene trend die we zien op het gebied van barbecues is dat de gasbarbecue sterk in opkomst is”, aldus Marleen Siemerink, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij Cadac. Steeds meer mensen hebben een gasbarbecue of buitenkeuken naast of in plaats van een houtskoolbarbecue.” De voordelen van gas zijn natuurlijk legio: de barbecue is direct warm, terwijl een houtskoolbarbecue vaak een half uur nodig heeft om goed warm te worden. Daarbij is koken op gas schoner en is de temperatuur regelbaar. Daarbij kun je de barbecue makkelijk uit- en weer aanzetten en is ‘ie makkelijker schoon te maken. Siemerink: “Nederlanders gaan steeds meer buiten leven. Een tuin wordt meer en meer een verlengde Groene M a rk t

van de woonkamer en vaak uitgebreid met een buitenkeuken. Zo kunnen maaltijden ook buiten bereid worden en als er bezoek is, blijft de kok temidden van het gezelschap.” Waar men vroeger de barbecue gebruikte voor het grillen van speklapjes en satéstokjes, gaat men nu steeds meer experimenteren op een barbecue of buitenkeuken. “Mensen zoeken naar nieuwe manieren van koken op een barbecue. Dit maakt het leuker en veelzijdiger om buiten te koken. De barbecues van Cadac spelen hier op in, door diverse kookoppervlakken te bieden. Zo kun je op één apparaat naast ‘traditioneel barbecueën’ ook bijvoorbeeld een pizza bakken op een pizzasteen, paella bereiden in een paellapan of groenten grillen op een grillplaat. Ook bij campingproducten biedt Cadac deze mogelijkheden”, legt Siemerink uit. Een andere trend, die over lijkt te waaien vanuit Amerika en Zuid-Afrika (in de vorm van ‘Potjiekos’) is het fenomeen slow cooking. Siemerink: “Dit is een manier van koken waarbij het eten op een lage temperatuur gedurende

enkele uren wordt gegaard. Zo behoudt het vlees zijn sappen en droogt het niet uit. De kerntemperatuur van het vlees wordt gemeten met een speciale thermometer, die over een pin beschikt die in het vlees wordt gestoken en de temperatuur van de kern van het vlees meet.” Zeker in de tijden van crisis zijn mensen prijsbewuster. Ze spenderen meer tijd in en rondom huis en zijn daarom bereid meer geld te steken in de aankleding van een tuin. Er wordt daarbij goed gekeken naar prijs-kwaliteit verhouding. Een product moet meerdere jaren meegaan. Modellen met 4 in plaats van 3 branders worden steeds vaker gekocht en de inbouw buitenkeuken is in opkomst. Een barbecue of buitenkeuken is tegenwoordig te verkrijgen in vele verschillende kleuren, maar Nederlanders blijven behoudend in het kiezen van felle kleuren, met name bij buitenkeukens, valt Siemerink op. “Die moet in de tuin of op de patio passen en staat vaak continu in het zicht. Men kiest dan toch vaak voor een veilige kleur, zoals zwart of roestvrijstaal.”

29 oktob e r 2 0 11

product_barbecuetrends_2pag.indd 29

18-10-11 16:55


b a r b ec u e s

P RO D U CT

Smakelijke kleuren

Grillen én braaien

Barbecook introduceerde vorig jaar de Puuur-lijn. De nieuwe bbq’s onderscheiden zich door een innovatieve reflector: deze reflecteert de warmte van de houtskolen terug in de kuip zodat het vlees bovenaan gaart en onderaan grillt. Via de lamelstructuur in de reflector ontsnappen alle rookgassen, zodat de fabrikant met recht kan spreken van een gezond grillresultaat. De Puuur is standaard verkrijgbaar in drie kleuren (wit, grijs en blauw), maar kan op bestelling ook in elke gewenste tint geleverd worden. Barbecook, B-Kortrijk-Heule, www.barbecook.com, 0032.56.35.42.00

Met Safari 4 Chef brengt Cadac een compact, alles-in-één kooktoestel, geschikt voor 4 tot 6 personen. Het apparaat weegt minder dan 3 kg en wordt gekenmerkt door het Cadac modular system. Dit houdt in dat diverse kookoppervlakken gebruikt kunnen worden op één enkel apparaat, zoals een pandrager, een barbecuerooster, een bakplaat en een pan met anti-aanbaklaag, die ook als ovenplaat fungeert in combinatie met het rooster of de bakplaat. Het apparaat werkt op een 300g- of 500g-schroefcartridge. Cadac Europe, Duiven, 026.319.77.40, www.cadaceurope.com

Prominent en Traiteur II

Groot kookoppervlak

De Patton-serie Prominent (foto) is een barbecue met een modern design, die beschikt over een groot kookoppervlak van 610x500 mm. Daarnaast heeft hij een frame van geëmailleerd plaatstaal en gietijzeren roosters. De Traiteur II-serie is volledig uitgevoerd in rvs en beschikt daarbij over windschermen. Het kookoppervlak van deze bbq is 400x485 mm. De Prominent weegt 50 kilo, de Traiteur II 21,5 kilo. Patton, Waddinxveen, 0182.64.48.44, www.patton.eu

Met de Genesco-lijn brengt Campingaz een serie met een groot kookoppervlak, variërend van 2.800 tot 3.540 cm2. De vier modellen hebben genoeg power (14-21 kW) om voor grote gezelschappen te barbecueën. Ze zijn alle voorzien van geëmailleerde grillroosters, hitteindicator, twee zijtafels met haken, elektrische ontsteking, warmhoudrooster en verwijderbare vetopvanglades. Het Deluxe-model heeft bovendien een zijbrander. Coleman Benelux, Breda, 076.572.85.00, www.campingaz.nl

Integrill

Speciaal aroma

Barbecuen en buitenkoken moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dat was de centrale gedachte bij het ontwikkelen van de GT-I-serie. De lijn bestaat uit een drie- en een vierbrandermodel, een inbouwversie en een uitgebreide islandset. Alle modellen zijn uitgerust met het innovatieve Integrill-systeem: een stevige gietijzeren plaat met daaronder een systeem dat er voor zorgt dat smaak en geur behouden blijven en overtollig kookvocht afgevoerd wordt. Prettige bijkomstigheid: warmteverlies wordt voorkomen, dus minder CO2productie en het gasverbruik ligt door deze techniek 15% lager. Grand Hall Europe, Oldenzaal, 0541.53.16.69, www.grandhall.eu

Weber heeft een aantal soorten rookhout in het assortiment dat toegevoegd kan worden aan briketten om een speciale rooksmaak te creëren. Pecan, bijvoorbeeld heeft een licht zoete smaak, terwijl Apple weer wat fruitiger is. Net als Cherry, overigens. Voor een echt, sterkere rooksmaak is Hickory ontwikkeld, die rundvlees, spare-ribs en karbonade juist een bijzondere smaak geeft. Mesquite is speciaal voor gevogelte, vis en groente. Het hout moet voor gebruik in water gelegd worden. Nat hout zorgt namelijk meer smaak en rook. Weber Stephen, St. Nicolaasga, 0513.433.33.22, www.weberbarbecues.nl

Groene M a rk t

30 oktob e r 2 0 11

product_bbq_pi_1pag.indd 30

18-10-11 16:56


BU ITEN SH U IS

‘Papendal’ jaarlijks, maar zonder tuinmachines? Het goede weer vertaalde zich meteen in zonnige gezichten. De Demo-Dagen straalden als vanouds en het gros was tevreden, maar de onzekerheid over de toekomst van het segment ‘tuinmachines’ in het Nederlandse vakbeurzenlandschap hield de gemoederen druk bezig. Papendal of Biddinghuizen? That’s the question!

Veel meer discussie bracht de ongewisse toekomst van het tuinmachinesegment ‘op Papendal’ teweeg. Bij de ingang stond een grote banner met de boodschap dat de Demo-Dagen in 2012 weer op de agenda staat. Een bijzonder mededeling voor een evenement dat sinds enkele jaren, na een kort jaarlijks avontuur, tweejaarlijks op de agenda staat. Bezoekers en exposanten moesten er even aan wennen: het DemoDagen-terrein was bereikbaar via twee ingangen. Een goede zet van de organisatie, want tijdens de vorige editie klaagden de aanbieders van ‘kleinere’ tuinmachines over de slechte routing. Zij bivakkeerden in een uithoek van het beursterrein en misten wel wat aanloop. De nieuwe ingang had zeker het gewenste effect: ook in de achterste contreien schuifelde een levendige stroom bezoekers over het terrein, tot tevredenheid van de exposanten aldaar.

Weer jaarlijks Wat het weer betreft, had niemand te klagen. En ondanks de conjuncturele perikelen was de sfeer absoluut goed te noemen. Het enige smetje betrof het parkeerbeleid, al was de kritiek over wachttijden bij het wegrijden van de parkeerplaats geen gemeengoed. De avondopenstelling leverde ook wisselende reacties op. Voor de één waren het lange minuten, de ander kon juist in alle rust zaken doen.

Meer breedte Volgend jaar dus weer een DemoDagen. Op zich is daar niets mis mee. De segmenten Recreatie, Urban & Groen en Sport zijn in de huidige, vertrouwde constellatie ondervertegenwoordigd en het is logisch dat een organisatie ook deze partijen aan bod wil laten komen. Of het gebruik van dezelfde, overkoepelende naam de juiste keuze is als het evenement dreigt te veranderen, zal moeten blijken. Demo-Dagen staat voor een grotendeels technische invulling waarvan het demonstreren van machines in de buitenlucht een belangrijk deel uitmaakt. Beursmanager Jan Harting is van mening dat onderhoud de afgelopen tijd een té prominente plaats heeft ingenomen en streeft dus bewust de breedte na. “De laatste jaren zijn belangrijke segmenten als sport, recreatie en inrichting buiten de boot gevallen en die horen er echt wel bij. We gaan de vier zones op een goede manier invullen. Misschien dat we dan een kleine verschuiving krijgen in de bezoekersdoelgroepen. En als Groene M a rk t

er bepaalde groepen niet meer massaal exposeren, geeft dat ook de gelegenheid om de plattegrond aan te passen. Maar goed: wat er ook gebeurt, onze deur staat altijd open.”

Eigen initiatief Maar het gonsde ook van de geruchten over de toekomst van het segment Tuin & Park. Wat gaan de tuinmachines in de toekomst doen? De Federatie Agrotechniek afdeling Tuin & Park gaat in 2013 een eigen evenement in Biddinghuizen organiseren, geschoeid op de leest van Agrotechniek Holland. Dit evenement zag vorig jaar het daglicht en staat ook onder auspiciën van de Federatie. Hoe het nieuwe evenement gaat heten, is nog niet bekend. Vast staat wel dat tuinmachines de ruggengraat vormen van het evenement. Branchemanager Theo Vulink: “Natuurlijk, onze leden zijn technisch georiënteerd, maar uiteraard richten wij ons ook op de periferie. Hoe we het concept gaan oppakken, weten we nog niet precies. We moeten eerst eens heel goed gaan kijken, welke ontwikkelingen bij gemeentes en groenvoorzieners plaatsvinden en op welke manier zij hun besluiten nemen. Er is nogal wat veranderd in de afgelopen jaren. Het groenonderhoud wordt meer en meer uitbesteed, waardoor ook verantwoordelijkheden verschuiven.” De Federatie organiseert het evenement in ieder geval onder eigen

regie en gaat voor een tweejaarlijkse cyclus. “Dat is eigenlijk de meest voor de hand liggende optie. De sector heeft een dergelijke cyclus ooit zelf voorgesteld omdat het moeilijk is om jaarlijks innovaties te brengen”, aldus Vulink.

Méér dan machines Van exposantenzijde zijn de ontevreden geluiden over Papendal door de jaren heen nagenoeg verdwenen. In het begin stelde de organisatie zich star en niet flexibel op, maar onder leiding van Harting wordt er, in geval van calamiteiten, snel naar een oplossing gezocht en meegedacht. De inrichting van het terrein verandert jaarlijks. De parkeerlogistiek wordt door sommigen als niet zo geslaagd ervaren, maar dat is bij andere outdoorevenementen ook vaak een bottleneck. Biddinghuizen heeft op dat gebied meer mogelijkheden. Het zou echter jammer zijn als de tuinmachines als afgeperkt geheel gaan verhuizen. Dealers en eindgebruikers met een gerichte interesse rijden ongetwijfeld naar de Flevopolder, maar de charme en het succes van Papendal zat altijd in het onverwachte: bezoekers die niet primair voor de tuinmachines kwamen, maar toch even rondkeken en zich vaak ontpopten als nieuwe klanten. En dat is in onze sector een hele belangrijke factor! En het landschap is uniek. De horizon moet uiteindelijk verder rijken dan machines alleen.

31 oktob e r 2 0 11

buitenshuis_najaarsbeurzen_Demo-Dagen_1pag.indd 31

18-10-11 16:57


BU ITEN SH U IS

Machines weer terug naar Keulen? Na enkele ‘experimentele’ jaren mag het debuut van het hernieuwde jaarlijkse optreden van Spoga+Gafa de organisatie wel tot tevredenheid stemmen. Bezoekers reageren positief, exposanten idem en ook vanuit de hoek van de (gerenommeerde) wegblijvers klinken weer intenties voor deelname. Een renaissance?

Als er één evenement in relatief korte tijd veranderd is, dan is het de Gafa/Spoga wel. A-merkfabrikanten uit de Gafa-hoek vonden een jaarlijkse cyclus teveel van het goede en pleitten voor tweejaarlijks. Die periode vonden zij noodzakelijk om ook daadwerkelijk voor een evenement iets nieuws te kunnen ontwikkelen en op de beurs te tonen en zo het publiek nieuwsgierig te maken.

Regelmatig aangepast Zeker de Duitse fabrikanten wisten altijd veel publiek te trekken. De ‘tweejaarlijks’wens werd weliswaar breed gedeeld, maar ook hier keken onze oosterburen wat bedachtzamer naar de ontwikkelingen. Vroeger gold op de beurs immers het principe ‘opgestaan is plaats vergaan’, dus bleven sommigen, vaak in sterk afgeslankte vorm, op hun plekkie staan. De tweejaarlijkse cyclus leverde toch wat teleurgestelde gezichten op, mede ook doordat de grens tussen de oude Gafa en Spoga voor een buitenstaander moeilijk om aan te wijzen is. De Spoga bleef ook in de niet-Gafa-jaren overeind, maar een vaste omlijning voor het evenement bleef achterwege en werd regelmatig aangepast. Er waren namelijk wel degelijk Gafaexposanten die jaarlijks aanwezig wilden zijn en ook deelnamen op een andere plek óf net buiten het terrein een open dag hielden. Voor de beursorganisatie was dat natuurlijk niet echt een leuke oplossing.

Veel Aziaten De Gafa-jaren stemden ook niet tot unanieme tevredenheid. Integen-

deel, de A-merken die er stonden, voelden zich met name niet op hun gemak door het nieuwe umfeld. De gaten van de wegblijvers werden namelijk gevuld door Aziaten. Het werd zelfs zo erg dat sommige fabrikanten hun stands zodanig construeerden dat je alleen op uitnodiging kon binnenkomen. Openheid van zaken verhoogt het risico dat er over niet al te lange tijd een kopie van je product opduikt. Zonder toestemming welteverstaan. Nu de Gafa weer jaarlijks op de agenda is gezet, is het voor de bezoeker duidelijk dat er een breed tuinassortiment staat. Tuinmeubelen en bbq’s blijven trouw aanwezig en ook het decoratieve segment staat weer in vol ornaat op de beursvloer. Vanuit die hoeken was er ook weinig klagen in het verleden, afgezien van wat strubbelingen over het tijdstip of geruchten over een totale verhuizing naar Frankfurt.

Bezoekersgroei Het nieuwe evenement laat goede cijfers zien. De 1.774 aanbieders uit 57 landen trokken in totaal 36.300 vakbezoekers naar Keulen, een plus van ruim 40% in vergelijking met de combibeurs twee jaar geleden. Hoopvol, omdat de exposanten zeer te spreken waren over de kwaliteit van het bezoek, met name inkopers en beslissers van tuincentra en bouwmarkten. Toch zal de organisatie het concept moeten bewaken. Meer dan de helft van het exposantenlegioen komt uit het Verre Oosten en het thuisland is zeker niet meer de sterkste partij. Het weerspiegelt de marktontwikkeling. Vrijwel iedereen produceert in het Verre Oosten, de kwaliteitslat komt ook daar Groene M a rk t

steeds hoger te liggen en Aziaten kijken nu zelf uit naar aantrekkelijke afzetmarkten. Anderzijds floreert een beurs bij de aanwezigheid van degelijke A-merknamen. Niet voor niets verschijnen in de aanloop van een evenement persberichten waarin bekende fabrikanten hun deelname toezeggen. MTD ontvouwde als niet-exposant zijn toekomstplannen in een ruimte van Koelnmesse aan de pers met de intentie volgend jaar toch weer van de partij te willen zijn. Een bijzondere actie. De intentie valt of staat echter met de deelname van andere partijen, dus voor de beursorganisatie vooralsnog weinig garantie voor de toekomst.

Nostalgie Hoe het ook zij, de beursorganisatie ambieert de sfeer van oude tijden en doet er veel aan om die degelijke namen weer onder haar vleugels te mogen begroeten. Dat zou een goede zaak zijn voor degenen die een internationaal, branchebreed evenement verwachten, maar toch wel wat segmenten missen. Of dat segment ingevuld zien door aanbieders uit het Verre Oos-

ten. In de ‘softere’ hallen zijn ze inmiddels gewend aan de Aziatische buren, in de traditionelere onderhoudshallen proef je nog wantrouwen. Uitgaan van eigen kracht luidt het devies dat al voorbeeldig in praktijk werd gebracht in de tuinmeubelhallen. Exclusieve ontwerpen werden op schitterende wijze en in een stijlvolle entourage geëxposeerd, bewaakt door zgn. photocops. Zij hielden in de gaten dat er niemand ongeoorloofd foto’s kon maken van het intellectueel eigendom van een ontwerper. Een statement dat wellicht ook in andere hallen gemaakt zou kunnen worden, ook al kun je tegenwoordig met méér dan alleen een fototoestel op geraffineerde manier plaatjes schieten.

32 oktob e r 2 0 11

buitenshuis_Gafa-Spoga_1pag.indd 32

18-10-11 16:58


Algemeen

P RO D U CT

Schoonmaken

Heavy duty-maaidek De krachtige 4-wielaangedreven AV98X geldt als uitbreiding op Het Etesia-model Attila AV98. Deze maaier beschikt onder meer over een heavy duty-maaidek van 98 cm breed en een hydrostaat die naar keuze met de hand of met de voet te bedienen is. Dankzij een sperdifferentieel op de achterwielen, stuurbekrachtiging, een hellingspercentage-indicator en een optimale overbrengingsverhouding is deze machine inzetbaar in de moeilijkste maai- en terreinomstandigheden. O. de Leeuw Groentechniek, Hattem, 038.444.61.60, www.odeleeuwgroentechniek.nl

Naast maaien en het bijhouden van tuinen en gazons biedt Wolf-Garten nu ook schoonmaakhulp. Met onder meer een multistar-hoekbezem met een bereik van 5,70 meter en de Mosquito-reiniger, die zijn eigen watertank heeft. Deze reiniger is niet alleen geschikt om spinnen en stof tegen te gaan, maar ook om autoruiten schoon te maken. Met de gevulde watertank kan 35 keer worden gespoten. Wolf-Garten Nederland, Rosmalen, 073.523.58.50, www.wolf-garten.nl

Nooit meer lek

Groen dak

Dankzij het Nooit Meer Lek-wiel van de Fort SMB 100 is deze zogeheten stratenmakerskruiwagen geschikt voor het zwaarste werk. De diepe bak is gemaakt van hoogwaardig, onverwoestbaar en slagvast (HDPE) kunststof en beschikt over versterkingsribben op de bodem. Het ovale frame loopt onder de bak door en bestaat uit 1 stuk. De extra versterkte wielplaten en de beugel aan de achterkant garanderen de stevigheid van de constructie. Stierman, Zutphen, 0575.59.99.99, www.stierman.reesink.nl

FirmusRoof maakt het mogelijk om groene plantdaken te maken. Deze daken zijn duurzaam, energiebesparend en milieuvriendelijk. Daarnaast isoleren ze ’s zomers en ’s winters en zorgen ze het hele jaar door voor schonere lucht. FirmusRoof is een kant-en-klaar cassettesysteem voor een instant en blijvend groen dak. Dat komt door de gekozen beplanting: in 8 verschillende soorten Sedum , waarvan elke soort een andere bloeiperiode heeft. Firmus Products, Geffen, 073.532.66.70, www.firmusproducts.eu

Vijf in 1

Schone emissies

De multifunctionele tuinmachine 122LD kan naar wens veranderd worden in een trimmer, heggenschaar, stokzaag, kantensnijder of bladblazer. Door deze functionaliteit staan of hangen er niet vijf machines in de schuur, maar slechts één. Een stuk veiliger en milieuvriendelijker dus. Aangezien alles met één machine – en de gewenste accessoire – gedaan kan worden, is de totale aanschaf veel lager. Daarnaast is de uitstoot van deze machine 75% lager. Husqvarna Nederland, Almere, 036.521.00.50, www.husqvarna.com

Deze ruggedragen blazer BR 430 levert betrouwbare kracht, die professionals nodig hebben om moeilijke taken te voltooien. De geavanceerde motortechnologie zorgt voor schonere emissies en een lager brandstofgebruik dan de standaard 2-takt motoren,. Daarnaast zorgt de grote brandstoftank voor lange doorlooptijden. Het ergonomische ontwerp minimaliseert de vermoeidheid van de gebruiker. Het geavanceerde anti-vibratiesysteem biedt een comfortabelere bediening. De BR 430 weegt zo’n 10 kilo. Andreas Stihl, Breda, 076.524.48.88, www.stihl.nl

Groene M a rk t

33 oktob e r 2 0 11

product_alg.p.i._4,5pag.indd 33

18-10-11 17:13


Algemeen

P RO D U CT

Groen hout

Altijd een eenvoudige start

De originele tuinmeubelcollectie Forest is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse tuinfabrikant Gelfort en de Belgische designer Axel Enthoven. De toegepaste houtsoorten zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waarin het ecologisch evenwicht maximaal behouden blijft. De Forest-collectie is verkrijgbaar in het FSC-gecertificeerde tropische houtsoort Guariuba en in larikshout, dat uit de Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer komt. De vormgeving van Forest verrast, maar oogt tegelijkertijd heel vertrouwd. Gelfort, BovenLeeuwen, 0487.59.57.72, www.gelfort.nl

De Powerplus POWXG1013 is een robuust benzinekettingzaag. De motor is uitgerust met een Walbro-carburator, een Oregon-zwaard en -ketting. De machine bevat een automatisch kettingsmeersysteem, trillingsdemping en CDI-ontsteking, zodat het toestel in alle omstandigheden eenvoudig start. De ketting stopt automatisch bij het loslaten van de gashendel of bij activatie van de veiligheidsriem. Deze zaag is voorzien van een getande kam, een olietank van 210 ml en een benzinetank van 390 ml. Vic. van Rompuy, De Lier (B), 0032.32.92.92.92, www.varo.com

Winterklare tuin

Natuurlijke uitstraling

ECOstyle helpt de consument om de tuin goed voor te bereiden op de winterperiode, zodat er minder problemen zijn in het voorjaar. Dit gebeurt op natuurvriendelijke wijze, met respect voor alle nuttige insecten, vogels en egels. Zo bevat de Najaars-AZ meststof een hoog kaliumgehalte, waardoor de planten sterk en gezond de winter ingaan. Deze meststof is verkrijgbaar in dozen van 1 en 3,5 kilo. ECOstyle, Appelscha, 0516.43.21.22, www.ecostyle.nl

De lounge- en dinerset Comfort beschikt over een elegante 5 mm halfronde vlecht met een natuurlijke look. De hoge rugleuning zorgt voor een comfortabele zithouding en het stabiele aluminium basisframe zorgt voor een ontspannen wellness-sfeer. Deze serie bestaat uit een dining- en loungestoel, een sofa, een kruk en een tafel. De kleurrijke kussens vormen een perfecte aanvulling. Kettler Benelux, Deurne, 0493.31.03.45, www.kettler.nl

Frontale maaier

Zuigen en blazen

De nieuwe dieseltractoren F 1900E (2 wielaandrijving) en F 1900D (4 wielaandrijving) beschikken over een frontale maaier. Hun lage gewicht voorkomt schade aan de grasmat. De wielbasis van slechts 850 mm zorgt ervoor dat de gebruiker scherpe bochten kan nemen, wat erg interessant is bij het maaien rond hindernissen. De brandstoftank heeft een inhoud van 20 liter, wat samen met zijn zuinigheid een grote autonomie waarborgt. Gebr. De Vor, Achterveld, 0342.45.95.41, www.devor.nl

De bladruimer ALS 25 blaast en zuigt al het tuinafval met gemak weg. Als bladblazer genereert dit apparaat een luchtsnelheid tot 300 km/u en maakt hij zelfs natte bladeren los. Daarnaast beschikt de ALS 25 over een licht gewicht en hebben de handvaten een ergonomisch design met een softgrip-laagje. Hierdoor ligt de blazer comfortabel en veilig in de hand. In een handomdraai wordt dit apparaat omgezet van bladblazer naar -zuiger. Robert Bosch, Breda, 076.579.54.54, www.bosch.com

Groene M a rk t

34 oktob e r 2 0 11

product_alg.p.i._4,5pag.indd 34

18-10-11 17:13


Algemeen

P RO D U CT

High Pressure

Luchtig karakter

Dankzij drie nieuwe startsets kunnen professionals kennismaken met Makita 22 bar High Pressure-gereedschap. Een complete set bestaat uit de compressor AC320H, een beton- (AN250HC) of constructietacker (AN911H) of een schroefautomaat (AR410HR), een haspel met 30 meter lichte en soepele HP-slang en enkele dozen nagels of schroeven. Hiermee worden nagels, brads, pins en niets worden nagenoeg terugslagvrij geschoten en dit gaat vermoeidheid in de pols tegen. Makita, Eindhoven, 040.206.40.40, www.makita.nl

De Bitta-lijn van Dacks is opgebouwd uit aluminium frames, gespannen polyester banden en comfortabele kussens. Het luchtige karakter van deze serie contrasteert met het knusse nestgevoel. De verschillende tafels uit deze serie worden voorzien van geborsteld teak. Alle elementen uit deze collectie zijn uitgevoerd in natuurlijke kleuren. Dacks, Amsterdam, 020.697.52.87, www.dacks.nl

Bulldozerschop

Kampvuurgrill

De RealBarrow combineert twee aspecten: de klassieke kruiwagenvorm met de L-vormige bulldozerschop. De schop gebruikt een metalen schoprand, die de prestaties ten goede komen. Deze combinatie zorgt voor een functionele kruiwagen, waardoor veel tuinklusjes veel eenvoudiger gedaan kunnen worden. Deze kruiwagen heeft een capaciteit van 100 liter en is verkrijgbaar in de kleuren grijs/limoen (foto) en zwart/grijs. Keter Europe Gardening, Rijen, 0161.22.83.01, www.keter.co.il

Een bijzonder gezicht in bbq-land is de zgn. Geos-grill van Landmann. Aan een poedergecoated statief zit een in hoogte verstelbaar rooster dat los boven de bbqunit hangt. De roosterdiameter van 55 cm geeft al aan dat zeker 10 mensen probleemloos mee kunnen smikkelen. En dat kan overal. Door de constructie is de bbq makkelijk en compact op te bergen en door de gebruikte materialen bovendien nog eens makkelijk te reinigen. Landmann, D-Osterholz-Scharmbeck, 0049.47.91.30.80, www.landmann.de

Gediamanteerd

Bijzondere vijververlichting

De nieuwe kettingzaagmachine Renova werkt op het 230 Volt lichtnet en is geschikt voor het zagen in kalkzandsteen, baksteen en beton. De gediamanteerde ketting bereikt moeiteloos een zaagdiepte van 350 mm. De Renova is multiinzetbaar en geldt als probleemoplosser bij renovatiewerkzaamheden. Deze machine beschikt over waterkoeling en heeft een doseerkraan voor de watertoevoer. Van Voorden, Etten-Leur, 076.502.17.50, www.vanvoorden.com

De nieuwe vijververlichting van Heissner omvat een led-waterlicht met een pomp. Hij is uitgerust met een transformator, een slangaansluiting voor de pomp van ž� en een dag- en nachtsensor. Deze nieuwe manier van verlichten zorgt voor een extra mooie waterboog is de vijver, vooral als het donker is. Heissner Benelux, SprangCapelle, 0416.54.47.39, www.heissner.nl

Groene M a rk t

35 oktob e r 2 0 11

product_alg.p.i._4,5pag.indd 35

18-10-11 17:13


Algemeen

P RO D U CT

Geen motorschades meer

Flexibel

De doorslijper Solo 812 en 814 komen in december 2011 op de markt. Ze zijn voorzien van een 81cc 2-takt motor. Het gepatenteerde gescheiden iLube-smeersysteem elimineert motorschades door mengfouten met benzine of vergeten 2-taktolie. Dankzij de digitale ontsteking, die ook de carburateur aanstuurt, is de choke niet meer nodig. Sensoren bepalen het juiste mengsel. De standaard gemonteerde decompressieventiel zorgt ervoor dat het starten licht en eenvoudig gaat. A. Vledder Technische Producten, Huissen, 026.32692.20, www.vledder.nl

De Jonsered CS 2238 is een flexibele zaag, die eenvoudig te hanteren is. Deze 4,6 kilo zware machine beschikt over een gebalanceerd motorvermogen van 38 cc. De Spin Start helpt bij het starten en reduceert de trekweerstand in de starthendel tot 40%. Daarnaast is het mogelijk de ketting op te spannen en het zaagblad en de ketting aan te brengen zonder hierbij gereedschap te gebruiken. O. de Leeuw Groentechniek, Hattem, 038.444.61.60, www.odeleeuwgroentechniek.nl H.O. Knopert, Raalte, 0572.35.39.64, www.knopert.nl

Beregenen in tweevoud

Tegen wind, kou en regen

De nieuwe besproeiingscomputer C 2030 duo plus houdt van variatie en maakt automatisch beregenen eenvoudig. Om flexibel in tweevoud te beregenen heeft de C2030 duo plus twee programmeerbare uitgangen. Iedere uitgang is drie maal daags te activeren en onafhankelijk van elkaar te programmeren. Qua duur, frequentie en waterbehoefte van de planten. De regen- of bodemvochtigheidssensor onderbreekt de besproeiing bij regen of als de aarde vochtig genoeg is. Gardena Nederland, Almere, 036.521.00.00, www.gardena.nl

Met zijn winterterrassen speelt Symo Parasols in op de behoefte om zo vaak mogelijk te genieten van het buitenleven. Deze parasols zijn waterdicht, zodat ze beschermen tegen de regen. Daarnaast zijn ze erg flexibel, omdat ze eenvoudig te verplaatsen en weg te bergen zijn. Ook aan de wind is gedacht: de zijzeilen aan de parasol zorgen namelijk voor comfort. Verder beschermen de buitenverwarmers tegen de kou. Symo BV, Brugge (B), 0032.50.32.07.95, www.symoparasols.com

Bladblazer op accu

Snellere vestiging

De Airionbladblazer is licht, stil, snel, krachtig, reukloos en start probleemloos. De keuzeschakelaar heeft vier versnellingen en de Vario-regeling aan de softtouch-ergonomische handgreep stelt de gebruiker in staat om deze machine aan te passen aan iedere omstandigheid. De Airion produceert een luchtsnelheid van 61 meter per seconde en een geluid van 80 dB. Hij weegt 2,6 kilo en heeft een vermogen van 750 Watt. O. de Leeuw Groentechniek, Hattem, 038.444.61.60, www.odeleeuwgroentechniek.nl

De graszaadcoating Headstart Gold is geoptimaliseerd en vernieuwd. De toevoeging van essentiĂŤle voedingselementen als fosfor, zwavel en koper geeft het gras zowel boven- als ondergronds een belangrijke meerwaarde. Het zorgt namelijk voor een sterkere fotosynthese, een betere kieming en wortelgroei en uiteindelijk een snellere vestiging van zodevorming. De prestatieverhogende coating is volledige biologisch en is daarmee een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor sportvelden en gazons. Limagrain Nederland, Rilland, 0113.55.71.00, www.limagrain.nl

Groene M a rk t

36 oktob e r 2 0 11

product_alg.p.i._4,5pag.indd 36

18-10-11 17:13


ALGEMEEN

P RO D U CT

Geen kale plekken meer

33 cm diameter John Deere voegt twee Zero Turn-maaiers aan zijn assortiment toe. Naast het Z425-model komen nu ook de Z225 en de Z645 op de markt. De Z225 (foto) beschikt over een 1-cilinder motor van 14,6 kW. De elektronische ontsteking zorgt voor een eenvoudige start. Deze maaier beschikt over een zwenkwiel met een diameter van 33 cm. De Z645 geldt als een semiprofessionele oplossing en heeft een maaidek van 122 cm. John Deere Nederland, Horst (L), 077.397.91.00, www.johndeere.com

DCM Riparo Plus zorgt voor een snel herstel van kale plekken in het gazon. Het is een mengsel van graszaad en organische meststof in een handige strooidoos. Dit product activeert de wortels van het gras en geeft een duurzaam resultaat. DCM Nederland, Katwijk (ZH), 071.401.88.44, www.dcm-info.nl

E-Serie De nieuwe E-Serie van Briggs & Stratton geldt als opvolger van de Classic/Sprint-motoren. In 2012 is de verwachting dat van deze nieuwe serie 2 miljoen stuks geproduceerd zullen worden met een groot introductieprogramma. Motor Snelco, Emmeloord, 0527.61.51.51, www.motorsnelco.nl

I N FO R M AT IE

Colofon Groene Markt richt zich op de tuinmachinehandel, tuinspecialisten en tuincentra, doehetzelf- en ijzerwarenzaken met tuinassortiment, hoveniers en groenvoorzieners en is officieel orgaan van de Nimpatum, branche-organisatie voor de tuinmachinehandel. • Uitgever / Redactieadres MIXpress B.V. Postbus 55 5240 AB Rosmalen tel. (073) 503 43 47 fax (073) 503 81 53 redactie@mixpress.nl www.groenemarkt.nl • Redactie Bert Hoogeland (hoofd), Marc Nelissen, Ramona Kezer, Tim van Dorsten, Rianne van der Voort, Alexander Langhout • Omslagfoto Andreas Stihl Breda • Vormgeving Inpladi bv Cuijk • Advertentie-exploitatie Bureau Van Vliet Robert Mondelaars (023) 571 47 45 Postbus 20 2040 AA Zandvoort fax (023) 571 76 80

product_alg.p.i._4,5pag.indd 37

Advertentie-index Abonnementenadministratie Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest, tel. 0900 - ABOLAND (0900 - 226 52 63 - € 0,10 per minuut) fax (0251) 31 04 05, Internet: www.aboland.nl Abonnementen Abonnementen kunnen elke maand ingaan en eindigen na schriftelijke opzegging een maand voor afloopdatum. Jaarabonnement - € 30,- (excl. 6% BTW). - Europa € 43,- Combinatie-abonnement met Vakblad MIX (doehetzelf) € 82,- Losse nummers € 7,50 • Drukwerkverzorging Offset Print, Valkenswaard • Copyrights Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd door middel van boekdruk, foto-offset, fotokopie, microfilm, fax of welke andere methode dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

pagina Eurogarden/Matracom GVG Oliehandel

39 2

Hilaire Van der Haeghe

23

Husqvarna Nederland

40

Motor Snelco

10

Andreas Stihl

1

De in het redactionele deel vermelde gegevens zijn op basis van de door leveranciers verstrekte documentaties verwerkt. De redactie kan niet instaan voor de juistheid daarvan. • ISSN 1381-4826

19-10-11 11:35


M E R K E N - E N L E V E RA N C IE RS INDEX

I N FO R M AT IE

Postbus 14 Postbus 14 Postbus 427 Postbus 90 Postbus 3267 Hogelandseweg 51 Bemmelseweg 64 Postbus 46 Hogelandseweg 51 Postbus 14 Jool Hulstraat 20-22 Industrieweg 33-41 Postbus 1195 Ambachtstraat 8 P v M Gelderland Oranje 2 Bemmelseweg 64 Postbus 20 Postbus 20 Laurens Jzn Costerstraat 3 Verlengde Poolseweg 16 Provinciebaan 79 Postbus 32 Draverslaan 6

8050 AA 8050 AA 2400 AK 4600 AB 4800 DG 6545 AB 6662 PC 4413 ZG 6545 AB 8050 AA 1327 AH 6673 DE 4700 BD 7609 RA 6666 LV 6662 PC 7200 AA 7200 AA 3261 LH 4818 CL B-2235 5240 AA 2132 BS

HATTEM HATTEM ALPHEN A/D RIJN BERGEN OP ZOOM BREDA NIJMEGEN ELST GLD KRABBENDIJKE NIJMEGEN HATTEM ALMERE ANDELST ROOSENDAAL ALMELO HETEREN ELST GLD ZUTPHEN ZUTPHEN OUD-BEIJERLAND BREDA HOUTVENNE ROSMALEN HOOFDDORP

TE LE FO ON

PL AA TS

AD RE S

O. de Leeuw Groentechniek BV O. de Leeuw Groentechniek BV Technisch Handelsburea JEEGEE Black & Decker (Nederland) BV Robert Bosch BV Matracom Int. BV Lozeman Tuinmachines Elst bv CF Motoren Mach. Fabr. Tuintechniek Matracom Int. BV O. de Leeuw Groentechniek BV Husqvarna Nederland Machines De Schutter BV De Wild BV Voskamp Tuinmach. BV Helthuis Tuin & Parkmachines bv Lozeman Tuinmachines Elst bv Stierman Stierman Van der Spek Powertools BV Andreas Stihl N.V. Marcel van Dyck Wolf-Garten Nederland Positec Benelux BV

PO ST CO DE

AL-KO AL-KO POWERLINE BENZ BLACK & DECKER BOSCH BRILL CARAVAGGI CF CRAMER ELIET FLYMO GAMO GTM MTD OLEO-MAC PEZZOLATO POSCH R-GO SCHEPPACH VIKING WEIBANG WOLF-GARTEN WORX

NA AM

M ER K

Hakselaars

038.444.61.60 038.444.61.60 0172.43.28.50 0164.28.30.65 076.579.54.54 024.373.19.90 0481.37.14.23 0113.50.12.55 024.373.19.90 038.444.61.60 036.521.00.50 0488.45.50.60 0165.53.29.92 0546.45.60.00 026.472.34.64 0481.37.14.23 0575.59.99.99 0575.59.99.99 0186.64.10.00 076.524.48.88 0032.166.991.56 073.523.58.50 023.562.81.73

ON FO TE

LE

TS PL

ST

Zompstraat 13

8102 HX

RAALTE

0572.35.39.64

O. de Leeuw Groentechniek BV

Postbus 14

8050 AA

HATTEM

038.444.61.60

BOSCH

Robert Bosch BV

Postbus 3267

4800 DG

BREDA

076.579.54.54

DOLMAR

Makita Nederland BV

Postbus 1489

5602 BL

EINDHOVEN

040.206.40.40

ECHO

Matracom Int. BV

Hogelandseweg 51

6545 AB

NIJMEGEN

024.373.19.90

EFCO

Mechatechniek BV

Swanlaweg 2

2761 BC

ZEVENHUIZEN

0180.32.80.48

EFCO

Kees van der Spek Tuinmachines bv

Postbus 40

2820 AA

STOLWIJK

0182.34.25.90

EFCO

Onrust

Noorderblokken 5

9523 TJ

DROUWENERMOND

0599.65.30.42

EINHELL

Hans Einhell Benelux

Mijkenbroek 16

4824 AB

BREDA

076.598.64.70

FLYMO

Husqvarna Nederland

Jool Hulstraat 20-22

1327 AH

ALMERE

036.521.00.50

FREUND VICTORIA

Frieja VOF

Amsterdamsestraatweg 282

3551 CS

UTRECHT

030.244.13.37

GARDENA

Husqvarna Nederland

Jool Hulstraat 20-22

1327 AH

ALMERE

036.521.00.50

GARDENGROOM

Matracom Int. BV

Hogelandseweg 51

6545 AB

NIJMEGEN

024.373.19.90

GTM

De Wild BV

Postbus 1195

4700 BD

ROOSENDAAL

0165.53.29.92

HITACHI

Hitachi Power Tools Netherlands BV

Postbus 2310

3430 DN

NIEUWEGEIN

030.608.40.40

HONDA

Honda Nederland BV

Postbus 347

1430 AH

AALSMEER

020.707.00.00

HUSQVARNA

Husqvarna Nederland

Jool Hulstraat 20-22

1327 AH

ALMERE

036.521.00.50

JONSERED

O. de Leeuw Groentechniek BV

Postbus 14

8050 AA

HATTEM

038.444.61.60

JONSERED

H.O. Knopert vof

Zompstraat 13

8102 HX

RAALTE

0572.35.39.64

KAAZ

Orinx NV

Haachtsesteenweg 284

B-1910

KAMPENHOUT

KAWASAKI

Technisch Handelsbureau JEEGEE

Postbus 427

2400 AK

ALPHEN a/d RIJN

LAZER

Matracom Int. BV

Hogelandseweg 51

6545 AB

NIJMEGEN

024.373.19.90

MAKITA

Makita Nederland BV

Postbus 1489

5602 BL

EINDHOVEN

040.206.40.40

MARUYAMA

Marcel van Dyck

Provinciebaan 79

B-2235

HOUTVENNE

0032.166.991.56

METABO

Metabo Nederland BV

Postbus 180

3620 AD

BREUKELEN

0346.25.90.60

MITSUBISHI

De Wild BV

Postbus 1195

4700 BD

ROOSENDAAL

0165.53.29.92

OLEO MAC

Helthuis Tuin & Parkmachines BV

P v M Gelderland Oranje 2

6666 LV

HETEREN

026.472.34.64

PELLENC

O. de Leeuw Groentechniek BV

Postbus 14

8050 AA

HATTEM

038.444.61.60

SHINDAIWA

Matracom Int. BV

Hogelandseweg 51

6545 AB

NIJMEGEN

024.373.19.90

SOLO

Vledder

Postbus 75

6850 AB

HUISSEN

026.326.29.11

STIHL

Andreas Stihl NV

Verlengde Poolseweg 16

4818 CL

BREDA

076.524.48.88

TEXAS

Enter-Force BV

Vliegveldweg 194

6199 AD

MAASTRICHT-AIRPORT

TONINO LAMBORGHINI

Intergarden

Brechtsebaan 284

B-2900

SCHOTEN

WOLF-GARTEN

Wolf-Garten Nederland BV

Postbus 32

5240 AA

ROSMALEN

073.523.58.50

WORX

Positec Benelux BV

Draverslaan 6

2132 BS

HOOFDDORP

023.562.81.73

AD

H.O. Knopert vof

ALKO

NA

ACTIVE

M

PO

AA

CO

S RE

AM

ER

K

DE

Heggenscharen

Groe ne M a rk t

merken_en_leveranciersindex_1pag.indd 38

38

0032.16.23.09.00 0172.43.28.50

043.364.90.55 0032.365.202.71

oktob e r 2 0 11

18-10-11 17:14


gm-eurogarden 111012.indd 1 1 eurogarden.indd 36

12-10-2011 13:51:48 13-10-11 09:08


Als dit u al niet heeft overtuigd zorgt AutoTune™ daar zeker voor. De nieuwe Husqvarna 560 XP® is een slanke, fraai vormgegeven motorzaag voorzien van talloze innovatieve voorzieningen. Een daarvan is AutoTune, een functie voor automatische fijnafstelling van de motor voor optimale prestaties onder alle gebruiksomstandigheden. Een andere innovatie is onze unieke X-Torq® motortechnologie die een hoog vermogen en snelle acceleratie koppelt aan een tot 20% lager brandstofverbruik en tot zelfs 75% lagere emissies. Deze machine is ook voorzien van RevBoost™, een nieuwe functie die de snelheid van de zaagketting met intervallen verhoogt voor het eenvoudiger afzagen van zijtakken. Bovendien maken het lage gewicht van deze motorzaag, de lage gyroscopische krachten en de vorm van het handvat deze motorzaag zeer handelbaar en gebruiksvriendelijk. Bezoek onze website om de Husqvarna 560 XP in actie te zien. Copyright © 2010 Husqvarna AB (publ). All rights reserved. Husqvarna and other product and feature marks are trademarks of the Husqvarna Group as displayed at www.international.husqvarna.com

4 husqvarna.indd 36 H_F_560XP_EU_INTRO_Ad12_210x297_NL.indd 1

www.husqvarna.nl

18-10-11 17:16 2011-10-13 14.10

Groene Markt 2011-4  

Groene Markt

Groene Markt 2011-4  

Groene Markt