Skifer i hagen - det bærekraftige valget

Page 1

EN KLASSIKER FRA NATUREN

SKIFER I HAGEN

Foto: @champagnehagen

DET BÆREKRAFTIGE MATERIALVALGET


Foto: Audhild Samseth


VÅR! Du åpner vinduene, myser mot sola og ser frem mot en ny sommer med nye gleder. Men samtidig ønsker du at noe skal være som det var. Denne brosjyren handler om det som alltid har vært, og alltid vil være.DET EVIGE MATERIALET I hundrevis av år har nordmenn bygget med skifer. Den motstandsdyktige steinen elsker sol, regn, frost og snø. Hardfør som den er, egner skiferen seg glimrende til hager her oppe i nord i vår barske natur. Den krever nesten ingenting tilbake og vil være like vakker i minst hundre år til.


Foto: Synne Lindgren Helle


SKIFER I HAGEN Unn deg selv en sommerkveld i din egen lune utekrok. En solnedgang blir om mulig mer magisk i omgivelser du har skapt selv. Og som en bonus kan skifer som er lagt, stablet, skrudd eller til og med murt fast gjenbrukes på nytt og på nytt - og på nytt igjen. Skifer gir deg og dine en vakker og varig hage.


HELLER OG UTEFLIS Med heller og fliser av skifer kan du sette ditt helt unike preg på hagen eller terrassen. Ingen skiferhelle lik og kombinasjons­mulighetene er uendelige. Du kan legge dem selv. Du kan legge dem i dag. Og de blir liggende for alltid.EN TIDLØS KLASSIKER Lys Oppdal bruddskifer gir deg en vakker nøytral base i lyse og varme gråsjatteringer som passer sammen med alle farger og stilarter. Hellene er svært enkle å jobbe med da de villig lar seg forme med hammer og meisel. Slik kan du enkelt gi de sin helt unike form - akkurat som du ønsker den.

KONTRASTER FREMHEVER Følelsen av å rusle barfot ut på terrassen over solvarm skifer. Med kaffekoppen i hånda. Den er uslåelig. Kontraster fremhever og løfter, derfor er det ingen grunn til å velge bort kortreist skifer fra et moderne hjem. Det er også et fantastisk samtaleemne når du får spørsmål om den vakre terrassen din fra neste kaffebesøk, og du kan si: “Jo, tusen takk. Du vet, steinen vi står på er 650 millioner år gammel skifer fra Offerdal”.


Foto: Bengtsson Design


1

Finn ønsket plassering.

3

Fyll opp til riktig høyde med sand eller subbus og jevn ut.

2

Fjern torven.

4

Legg hellen på plass og bank den ned i underlaget.HVOR KORT ER KORTREIST? Disse vakre uteflisene fikk knapt 20 minutter reisetid fra skiferbruddet før de landet på denne lekre terrassen. Et topp moderne hus med et kortreist naturmateriale forteller en utrolig historie om Oppdalsfjellet som startet skiferproduksjonen for 750 millioner år siden. En historie du trygt kan sette føttene dine på, i flere hundre år framover.VANNFAST Ikke vær redd for vannet. Det skapte skiferen. For hundrevis av millioner år siden ble sand, leire og grus flyttet på av vind og vann. Lydløst sank det til havets bunn og lot tiden presse omdanne lagene til skiferstein. Derfor kan du trygt ha Offerdalskifer rundt eller i bassenget. Det er en del av skiferens natur.


Foto: Bengtsson Design


NYT SOMMEREN Her i Norden setter vi ekstra stor pris på den varme årstiden med bading og båtliv. Vi må tåle store forskjeller mellom årstidene og derfor settes det store krav til materialer i våre værutsatte områder. Ottaskifer fra Gudbrandsdalen er verdens mest unike skifer. Den inneholder nemlig edelstenen granat og hornblende-krystaller, noe som gir et visuelt uttrykk som både forbløffer og imponerer!Sommer. Å rusle ned til vannkanten på solvarm skiferstein. Kanskje var den også sand på en strand for millioner av år siden? Tenk litt på det. Nyt stunden og tiden som flyter stille forbi.MUR Skifer skaper spill og liv i hagemuren. Med skifer kan du kante inn et bed eller støtte opp en skråning. Brikkene det tok naturen millioner av år å skape, tar det deg en ettermiddag å sette sammen. Og en evighet å bli lei.HØSTET FRA FJELLET Vår murstein er håndplukket i fjellet og har fått lov til å være akkurat slik naturen har skapt de - uten noen form for bearbeiding. Resultatet er naturlig skjønnhet og et minimalt miljøavtrykk.MATEN SMAKER BEST UTE Nyt varmere dager med gode måltid fra et utekjøkken av skifer. Som bonus er skiferen tilnærmet vedlikeholdsfri og tåler direkte berøring av en kokende varm kjele like godt som temperaturer langt under frysepunktet. En vakker oase for lange sommerkvelder.TRAPP En skifertrapp varer livet ut. Den tåler is og kulde, regn og storm, tunge skritt og aktiv lek. År etter år, generasjon etter generasjon. Den binder nede sammen med oppe og fortid sammen med nåtid. For all fremtid.FREMTIDENS GULL Vi har fremtidens gull i våre egne fjell. Skiferen har blitt smidd av jordas indre siden urtiden. Det var akkurat som den visste at dette vil vi få bruk for. En bærekraftig naturressurs på lagring i fjellet - som kan høstes, formes og få tilnærmet evig liv i våre hjem og hager.NATUREN SOM BAKTEPPE På dette landstedet har en familie skapt et fristed med vakker skifer. Et fristed for full fart eller rolige stunder, i all slags vær. Også etter et regnskyll er skiferen med sin naturlige overflate svært sklisikker. Hemmeligheten bak de vakre skifertrinnene? Det er hvordan våre steinhuggere for hånd har bearbeidet de slik at de har en rett, men likevel naturlig kant.Foto: @champagnehagen


9 GODE GRUNNER EVIG Den tar 800 millioner år å skape. Og en evighet å bli lei.

KLASSISK Den har vært en del av norsk byggetradisjon i 400 år. Og er fortsatt den samme.

BÆREKRAFTIG Den er ikke laget av maskiner. Den er høstet av det skandinaviske grunnfjell og foredlet av våre steinhuggere.

VEDLIKEHOLDSFRI Den holder seg like fin år etter år. Helt uten vedlikehold.

NATURLIG Den er en bit av naturen. Slik naturen var for millioner av år siden.

UNIK Den har sitt eget uttrykk. Hver eneste stein er helt unik.

STERK Den tåler alt. Barske vintre og aktive liv. År etter år, generasjon etter generasjon.

DIN Den kommer med en historie. La den bli din.

VAKKER Den bringer naturen inn i livet ditt. Finnes det noe vakrere?


KONTAKT Minera Skifer AS /Sæterfjellvegen 66, 7340 Oppdal Telefon: 72 40 04 00 / e-post: kundehjelp@mineraskifer.no mineraskifer.no

FØLG OSS GJERNE FOR MER INSPIRASJON!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.