AaB årbog 2018

Page 1

AaB Årbog

2018 AaB Årbog 2018

1


2

AaB Ã…rbog 2018


AaB Årbog

2018 AaB Årbog 2018

3


Udgiver: AaB Af 1885 Redaktion: Per Bach Henrik Sørensen

4

Fotografer: Per Bach Henrik Sørensen aabsport.dk med flere

Tryk og layout: Brønderslev Bogtrykkeri Oplag: 1.500 stk.

AaB Årbog 2018


Indholdsfortegnelse Claus Fallingborgs forord

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Thomas Bælum . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Allan Gaarde . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Superligaen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 Seniorafdelingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 AaB Talent

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30

DM sølv og bronze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Ungdomsafdelingen

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

38

Kvinde / Pigeafdelingen

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

68

Pokaler piger og drenge

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

94

Amerikansk Fodbold . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104 Floorball

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

107

AaB esport . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 Formænd og æresmedlemmer . . . . . . . . . 122 Landsholdsspillere i 2018 . . . . . . . . . . . . . . . 128 Årets leder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 132 Projekter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133 Dameklubben . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137 AaB’s Venner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140 Bestyrelse og personale

AaB Årbog 2018

. . . . . . . . . . . . . . . .

144

5


Af Claus Fallingborg

År 2018 – et år i visionens tegn Bestyrelsen har afholdt rigtigt mange møder for at sikre fokus på økonomi og vores ”Vision 2020.” ”Vision 2020” har som mål at udvide vores klubhus for at skabe et bedre rum til vores aktiviteter. Det er en stor opgave. Selvom det tager tid, så er det lykkedes bestyrelsen at få visionen godkendt hos Aalborg Kommune. Det er første store skridt. Det, som bestyrelsen nu arbejder for, er at skaffe den nødvendige kapital. Samtidigt med det skal vi sikre, at flere i vores klub bliver hørt om deres ønsker. Bestyrelsen vil arbejde videre i den retning. Bestyrelsen har fokus på ”Bevæg dig for livet.” Der skal vi have fokus på flere medlemmer i vores forening. Vi ser, at tingene går ok, men det går ikke godt nok. Vi ser ikke den fremgang, vi ønsker. Derfor vil vi i år 2019 se på dette område. Det er meget vigtigt for klubben, at vi får flere medlemmer, og at vi hele tiden sikrer, at der er plads til alle. Flere medlemmer er nødvendig for at sikre klubbens udvikling. Dette blev også nævnte sidste år. Vi kan ikke skaffe rammerne, hvis vi ikke er flere medlemmer. Derfor skal vi bestræbe os på, at der kommer fokus på bredden - også fra de personer, som er så heldige og dygtige, at de arbejder med eliten.

6

I mange år har man sagt, at ”elite skaber bredde, og bredde skaber elite.” Dele af den sætning er faktisk en myte. Flere og flere undersøgelser beviser nu, at elite skaber IKKE bredde. Senest har Idrættens Analyseinstitut konkluderet, at der ikke er nogen effekt.

AaB Årbog 2018


Så hvis vi ikke flytter os fra den konstante kamp mellem bredde og elite til at forstå, at elite ikke kan overleve uden bredde til at skaffe rammer/tilskuere og dermed penge til videre udvikling, løber vores idræt ind i meget store problemer. Heldigvis mærker jeg en ændring, der indikerer, at alle har forståelse for dette. Vi skal dog forstå, at rammen, vi lever i, nu skal fyldes med liv og laves om til et sted, som er sjovt at være i. Det betyder, at vi sammen skal se nogle ændringer, som giver dette liv. Vi er i bestyrelsen helt enige om, at der i den nuværende ramme sagtens kan laves tiltag, som giver mere liv og glade dage. Samtidig med arbejdet omkring ”Vision 2020” har vi brug for alle de frivillige til at komme med nye ideer, som kan give liv og gode oplevelser til de unge piger og drenge, som allerede er her. Budskabet om mange gode og positive oplevelser i og omkring AaB skal spredes og danne grobund for, at der kommer flere nye medlemmer til klubben og fylder rammerne ud på Hornevej. I forbindelse med vores accept af ”Bevæg dig for livet”- strategien fra DIF, deltager AaB meget aktivt i flere projekter, som giver værdi og respekt for vores klub. ”Foreningssamarbejdet 9220” kører videre og har givet mange oplevelser til de unge i Aalborg Øst Endvidere har vi to personer tilknyttet til vores klub. Vi er utrolige glade for, at de ønsker at være her, og de bidrager positivt til udviklingen. Mette Boelt og Anne fra Beskæftigelsescenter i Aalborg Kommune som har et kontor

AaB Årbog 2018

på 1. sal, hvorfra de spiller en kæmpe rolle i vores Unik-projekt med at få unge i job eller uddannelse. Der er skrevet mere i dybden omkring projektet andetsteds i bogen. Herfra skal lyde en store ros til projektgruppen og især til Aalborg Kommune for det frugtbare samarbejde. Vi har i år 2018 også fået nogle nye investorer ind i klubben. Vi har nemlig oprettet et Kvinde-pigefodbold A/S. Dette selskab skal vi sammen med investorerne sikre, at det kommer godt fra land. Vi har oprettet dette selskab i håbet om at give de optimale indtjeningsmuligheder for kvinde-pige fodbolden. Vi ser dette som et skridt i den rigtige retning for at sikre bedre rammebetingelser for fodbolden. Vi anerkender rejsen er lang, men vi har den tålmodighed, der skal til. Vi vil forsat have fokus på, at der kommer 2.hold i alle rækker. Dette er første skridt. Vi kan se, at vi sidste år fik fokus på de små årgange, og det virker. Dejligt at se afdelingerne kan samarbejde med at få flere børn til at spille fodbold. Tak for den fantastiske indsats, I har ydet i det forgangne år, til alle de frivillige ledere, vi har i klubben. , Jeg glæder mig allerede til en ny og spændende sæson, som starter med vores standerhejsning, der traditionen tro ligger den 3. søndag i januar – altså den 20. januar 2019 kl. 10.00 God jul og godt nytår til alle i og omkring AaB. Claus Fallingborg

7


8

AaB Ã…rbog 2018


Stolt hovedsponsor gennem 13 sĂŚsoner

AaB Ă…rbog 2018

9


Af Thomas Bælum

En ny fortælling 1. august 2018 havde jeg den ære at tiltræde som administrerende direktør i vores klub, og den viste tillid vil jeg gøre alt for at leve op til. Efter nærmest at være vokset op i klubben forlod jeg i december 2003 AaB efter 207 kampe på førsteholdet. Foran mig stod lærerige og oplevelsesrige ophold i Tyskland og Holland, og siden 2011 har jeg gjort karriere i erhvervslivet, hvilket i sidste ende førte mig tilbage til Hornevej.

som vi vil forsøge at efterleve i alle vores handlinger. Et tilbagekig på 2018 indeholder blandt andet etablering af AaB Pubben på Aalborg Portland Park som yderligere et tilbud til gavn for vores sponsorer. Primo maj kunne AaB og Spar Nord fortælle, at parterne forlængede engagementet til juli 2022 – om end det fra 1. juli 2019 vil være i en mere neddroslet form end tidligere.

Jeg er taknemmelig for den modtagelse, jeg har fået, og glæder mig til en masse spændende udfordringer, hvor mine væsentligste opgaver er at bidrage til at øge vores sponsorindtægter – herunder synliggørelse af værdien for vores sponsorer, styrke kampoplevelsen på Aalborg Portland Park før, under og efter kampene samt kigge på hvordan vi kan udnytte de digitale muligheder, og hvordan disse kan skabe endnu større værdi for vores sponsorer.

Spar Nord har været hovedsponsor for AaB siden 1. juli 2005.

Overordnet set er det økonomiske fundament på plads, og nu gælder det om i samlet flok at højne oplevelsen for tilskuere og fans og højne værdien for vores sponsorer, så vi kan fortsætte med et bæredygtigt AaB og derigennem opfylde vores sportslige målsætninger.

For foråret 2018 modtog Foreningen Grønlandske Børn 85.908 kr., og for efteråret 2018 er det Ønskeland i Brovst, der modtager Hele Nordjyllands Håndsrækning.

Sammen med den øvrige ledelse og dygtige og dedikerede medarbejdere arbejder vi hver eneste dag for, at AaB hele tiden bliver dygtigere og stærkere. På vores måde via vores egen særegne model. Strategiarbejdet pågår fremdeles – en proces der også indeholder en ny brandfortælling,

10

Hele Nordjyllands Håndsrækning er AaB’s pris, der siden 2015 er doneret halvårligt og ubeskåret til gode formål i Region Nordjylland, og siden 2017 har Spar Nord Fonden som bekendt valgt at bakke op om initiativet, så parterne sammen donerer to kroner pr. fremmødt tilskuer til Superligahjemmekampe på Aalborg Portland Park.

2018-udgaven af den såkaldte velgørenhedstrøje, hvor hovedsponsor Spar Nord har afgivet pladsen på brystet til Hele Nordjyllands Håndsrækning, sælges til en særpris på 399 kr., og heraf donerer Spar Nord, hummel og AaB i fællesskab 100 kr. pr. solgt trøje til endnu et godt formål i Region Nordjylland. Modtageren af denne særlige donation fra Hele Nordjyllands Håndsrækning er i 2018 AaB Support Club.

AaB Årbog 2018


I bestræbelserne på at styrke vores fokusområder blev Martin Stigaard Skammelsen pr. 1. september ansat som oplevelseschef og Lotte Hedegaard pr. 1. november ansat som salgschef. Begge indgår de i ledergruppen sammen med presse- og kommunikationschef Brian Andersen, sportsdirektør Allan Gaarde og jeg selv. En stor tak skal lyde til alle vores samarbejdspartnere, herunder sponsorer, investorer og aktionærer.

AaB Årbog 2018

Også tak for samarbejdet til AaB af 1885, trænere, ledere, spillere, medarbejdere og frivillige. Jeg glæder mig på egne og AaB’s vegne til at tage hul på 2019, og alle ønskes herfra en glædelig jul og et godt nytår.

Bedste hilsner Thomas Bælum

11


Af Allan Gaarde

Et 2018 på godt og ondt På transfervinduets sidste dag 31. januar kunne vi med stor glæde offentliggøre, at Kasper Kusk efter tre og et halvt års fravær vendte hjem til AaB, og med blot et enkelt

nederlag i forårets tilbageværende syv kampe i Grundspillet kunne vi 18. marts efter 0-0 i den afsluttende runde på udebane mod AGF placere os på en femteplads med 36 point for 26 kampe, hvilket således opfyldte målsætningen med en placering blandt de seks bedste klubber i landet. Dermed stod vi over for dobbelte opgør mod FC Midtjylland, Brøndby I.F., FC Nordsjælland, FC København og AC Horsens, og i de ti kampe i Mesterskabsspillet blev det til ni point, hvilket rakte til en slutplacering i Superligaen som nummer fem – fem point foran AC Horsens, men med hele 13 point op til FC København på fjerdepladsen. Alt i alt en Superligasæson for vores vedkommende der ikke var ubetinget god, men heller ikke dårlig. Forårets store sportslige skuffelse kom imidlertid 11. april, da vi i pokalkvartfinalen på udebane mod FC Fredericia fra 1. division tabte med 3-1 efter en utilfredsstillende indsats. Dermed glippede chancen for at nå frem til det, der kunne have været AaB’s 12. pokalfinale i historien. På mandskabssiden blev aftalen med assistenttræner Jacob Friis forlænget den 28. marts, hvorimod der efter sæsonen var afgang af Martin Langagergaard, der i 12 år havde været tilknyttet AaB i en konsulentrolle som sportspsykologisk rådgiver. Martin Langagergaard er skiftet til FC København i en tilsvarende rolle. Sommeren 2018 var egentlig tiltænkt som et stille transfervindue, men efter blandt andet salg af Edison Flores til mexicanske Club At-

12

AaB Årbog 2018


lético Monarcas Morelia og Jannik Pohl til FC Groningen vurderede vi, at der også skulle tilføres spillere til truppen, og her lykkedes det at sikre tilgang fra Tom van Weert fra FC Groningen, Philipp Ochs fra TSG 1899 Hoffenheim og sidst men ikke mindst Lucas Andersen fra Grasshopper Club Zurich. Allerede som tiårig kom Lucas Andersen til AaB fra partnerklubben Aalborg Freja, og i marts 2011 blev Lucas i en alder af blot 16 år AaB’s yngste debutant nogensinde i Superligaen og den yngste debutant i klubben siden 1922. I august 2012 blev Lucas solgt til Ajax Amsterdam, og i første omgang er han nu lejet – med købsoption – indtil næste sommer. Vores Superligasæson 2018/2019 åbnede resultatmæssigt fremragende med fire sejre i de fem første spillerunder. Desværre kunne vi ikke følge op på den gode indledning, og de efterfølgende 12 spillerunder gav blot en enkelt sejr inklusive en række ikke tilfredsstillende præstationer og resultater hjemme på Aalborg Portland Park. Den generelle sportslige udvikling betød, at vi 26. november valgte at afbryde samarbejdet med cheftræner Morten Wieghorst, og i stedet har Jacob Friis overtaget opgaven i de sidste tre kampe i 2018. I Sydbank Pokalen er vi efter sejre mod AC Horsens og FC Roskilde klar til kvartfinalerne, hvor vi i marts 2019 møder Næstved Boldklub på udebane.

sportsanalyseinstitut, som analyserer på de 31 bedste ligaer i Europa. Over 66 procent af AaB’s spilletid i Superligaen i denne sæson er gået til spillere, der har spillet ungdomsfodbold i AaB. I den danske Superliga er gennemsnittet på 18,5 procent, og i hele Europa er der kun et slovakisk og et tjekkisk hold, der overgår AaB i brugen af egne spillere. Det kan og skal vi være stolte af. I sidste sæson gav vi eksempelvis spilletid i Superligaen til hele 15 spillere af egen avl inklusive Wessam Abou Ali og Anders Bærtelsen, der således begge fik deres debut, mens de stadig reelt var U/19-spillere, og herudover fik 18-årige Lukas Klitten sin debut i en pokalkamp mod Middelfart Boldklub. I indeværende sæson har også Mikkel Kaufmann og Mathias Ross fået debut, selvom de reelt stadig er U/19-spillere. Efter en flot sæson af både spillere, ledere og trænere sikrede AaB sig i juni på fornem vis DM-sølv og DM-bronze i henholdsvis U/19og U/17 Ligaen. Udfordringerne og udviklingen for vores klub er til stadighed mange og spændende, og jeg vil gerne takke alle – ingen nævnt, ingen glemt – for et godt samarbejde i 2018.

Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår. Allan Gaarde

I skrivende stund (5. dec.) består vores Superligatrup af 24 spillere, hvoraf 16 spillere har spillet ungdomsfodbold i AaB, og faktisk er vi på en tredjeplads over klubber i hele Europa, der har brugt flest spillere, som er uddannet i egen klub, viser tal fra CIES, et internationalt

AaB Årbog 2018

13


Superligaen

Bagerste række: Ernst Damborg, Søren Kaalund, Simon Enevoldsen, Lucas Andersen, Rasmus Thellufsen, Kasper Pedersen, Tom van Weert, Frederik Børsting, Poul Buus, Poul Erik Andreasen, Ashley Tootle Midterste række: Kasper Fonseca, Morten Skjoldager, Kristoffer Pallesen, Jakob Ahlmann, Bardhec Bytyqi, Jakob Blåbjerg, Magnus Christensen, Oliver Abildgaard, Marco Ramkilde, Kasper Kusk,

14

AaB Årbog 2018


Thomas Augustinussen, Jacob Friis, Morten Wieghorst Forreste række: Filip Lesniak, Wessam Abou Ali, Kasper Risgård, Jacob Rinne, Rasmus Würtz, Michael Lansing, Jores Okore, Philipp Ochs, Patrick Kristensen

AaB Årbog 2018

15


Af Henrik Lynnerup

Seniorafdelingen 2018 - igen et år med udfordringer Danmarksserien: Optakten til vinterpausen blev brugt på et trænerskifte. Efter en god dialog, der havde stået på et stykke tid, lavede vi en trænerrokade i klubben. Kenneth Cortsen valgte nye udfordringer i AaB’s kvinde/pigeafdeling. Et skifte midt i en kontraktperiode giver altid udfordringer men det var vigtigt for os at få lavet skiftet i vinterpausen fremfor den korte sommerpause. Som erstatning for Cortsen var vi så heldige at lave en aftale med den talentfulde Nikolaj Jonstrup, der efter en årrække som spiller og topscorer i Jammerbugt senest som træner har etableret Gug som et hold der hører hjemme i Jyllandsserien. Da foråret startede, lå holdet på en midterplacering i en meget tæt DS række. Vi havde et stærkt hold der var med til at præge rækken og holdet sluttede som nummer 5. Rækkens vinder blev VB, der dermed rykkede op i 2 division. Vi vidste på forhånd at holdets anfører Niclas Lind skulle hjem til Århus i forbindelse med sin uddannelse. Ligesom det for flere af vore unge talenter var et trækplaster at VB rykkede i 2 division. Men at vi i ugen op til sæsonpremieren nærmest ud af den blå luft mistede 7 mand, således at 10 mand fra forårets startopstilling, var rejst havde ingen af os set komme. Det har derfor været en meget smal og ikke mindst ung trup der har udgjort AaB’s DS hold her i efteråret. Men spillerne rykkede sammen i bussen og viste virkelig hvordan man kæmper og slås og hvad logoet på hjertet af trøjen virkelig betyder.

16

F.eks. blev et meget navnestærkt NFB hold slået på eget græs af DS der udviste et arbejdsraseri der bar frugt i form af 3 point i et meget prestigefyldt lokalopgør. Stort set alle spillere har vist sig flot frem, men holdets anfører Oliver Knudsen har virkelig trådt i karakter og har vist sig som holdets absolutte samlingspunkt. Ved efterårets slutning ligger holdet i midten af rækken men kun lige over den trælse nedrykningsstreg. Der er nu sat en prop i hullet, vi kigger fremad og forsøger at skabe et slagkraftigt hold af spillere der kan bære 1885 førstehold de næste år. Serie 2 At være træner for et serie 2 hold i 2018 er en meget svær størrelse. Man skal være både træner og pædagog for at kunne stille et slagkraftigt hold. Det er træner Casper Fallingborg og det er bestemt ikke hans skyld at holdet endte med at rykke ned i serie 3. Tynde afbud og dårlige undskyldninger gjorde det til en svær mission og desværre måtte holdet en række ned. Heldigvis kom der mere humør og gejst på holdet i efteråret og holdet sluttede i midten af rækken. Træner Casper Fallingborg har valgt at søge nye udfordringer - heldigvis i AaB - og herfra skal lyde en kæmpe tak for indsatsen samt held og lykke fremover, vi ser frem til et fortsat godt samarbejde. Serie 4 Mark Kaastrup har haft meget svære vilkår i

AaB Årbog 2018


2018. Det siger sig selv at det lavest rangerende hold er det sidste hold der stilles, men set over hele sæsonen har det været en tilfredsstillende sæson og holdet sluttede her i efteråret på en flot 3 plads. Serie 6 Vores serie 6 hold havde det meget svært og vi måtte desværre trække holdet til de sidste par kampe her i efteråret. 7 mands senior Holdet styres af Mike Kaastrup og er meget spændende og berigende bekendtskab for klubben. Der er styr på tingene og holdet har et fremragende kammeratskab. Old Boys Igen i år har vi haft 2 Old Boys hold. De ”yngste” styres af Casper Olesen. Holdet vandt det vigtige lokalopgør mod Aalborg KFUM og dermed var sæsonen reddet. De lidt ældre styres af Torben Boye med Kjeld Boye som holdleder. Der er ikke meget tempo over kampene, bolden får lov at gøre arbejdet, men der er gang i snakketøjet og de samme gamle historier bliver bedre og bedre for hver gang de bliver genfortalt. Utrolig vigtigt for klubben at holde sammen på disse personligheder som alle er en vigtig del af klubbens sociale liv. Igen i 2018 har vi haft et aldeles fremragende samarbejde med U19 afdelingen. I foråret var der mange samtræninger som både U19 og seniorafdelingen har haft gavn og glæde af. Hos alle trænerne har man virkelig evnet at se på AaB Af 1885 som en helhed, hvor klubben er vigtigere end det enkelte hold. Rigtig mange U19 spillere har i løbet af året fået debut på seniorholdene og specielt i efteråret har vi på DS set hvor talentfulde mange af vores U19 spillere er. Der er i den grad noget at bygge på og det bliver rigtigt spændende at følge disse spillere de kommende år.

AaB Årbog 2018

Seniorafdelingen anno 2018 Vores seniorafdeling har de seneste år fået en anden form for sammensætning. Den tid hvor spillerne automatisk rykker fra U19 og op til senior er forbi. Vi får ikke længere de spillere op der har en lang årrække i vores ungdomsafdeling, spillere som naturligt udvikler sig til at blive kulturbærere via deres opdragelse i klubben. Det rammer dobbelt, for betydningen af kulturbærere og her mener jeg spillere der går forrest både på banerne og ikke mindst dem der skaber de sociale rammer, har aldrig været større end i denne tid. Skal vi fastholde og tiltrække de unge mennesker, der skal være dem der skal bære vores afdeling, skal vi skabe et klubliv og en kultur der gør det attraktivt at være i AaB. Det gør vi ikke fra dag til dag det er en proces der vil tage tid. Netop derfor er samarbejdet mellem seniorafdelingen og U19 så utrolig vigtigt for hele klubben. Det er noget af det der har højeste prioritet for os allerede og ikke mindst i 2019. Tak for godt samarbejde til trænede og ledere i afdelingen, bestyrelsen, ungdomsudvalget samt øvrige ledere og trænere i klubben. Tak for samarbejdet til de ansatte såvel i AaB af 1885 og i AaB A/S.

17


Af Nickolaj T. H. Jonstrup

Danmarkserien Forår 2018 Min første tid med Danmarksserien i midten af januar var overvældende, da talentmassen og niveauet var enormt højt. Det var engagerede gutter med rigtig meget at byde på, både udenfor og på banen. Jeg kunne også se det tydelige aftryk fra deres mangeårige træner (Kenneth Cortsen) som havde lavet et rigtig flot taktisk solidt stykke arbejde med truppen. Den følgende periode med den lange opstart gjorde det muligt at justere de taktiske dispositioner, som jeg ville implementere i truppen. Det gav dog ikke de store resultater i træningskampene som bar præg af netop de justeringer. Dog fik vi vist i forårets første kamp mod Viby at vi var der, hvor vi skulle være fysisk og spillemæssigt med en overlegen sejr. Derfra var det lidt op og ned med de gode præstationer, som jeg synes, der var for langt imellem, specielt set i det lys at vi havde rigtig mange og rigtig dygtige spillere til rådighed, formåede vi ikke at forløse truppens potentiale. Set i bakspejlet fejlede jeg i den periode som træner, ved ikke at have en mere entydig plan for kampene og i stedet fokuserede på den røde tråd i klubben, som vi mange gange blev straffet for i weekenderne. Jeg vil gerne have haft flere point end vi endte med, men faktum blev en 5. plads og dermed endte vi i den øverste halvdel fra en placering som nr. 7 ved forårets start. Vi gik på sommerpause ved godt mod og velvidende at vi nok måtte undvære et par profiler, herunder den meget vellidte anfører i Nicklas Lind samt Johan Ejsing. Dernæst var der spørgsmålstegn ved de unge U19 Liga drenge som med deres flotte sølvmedaljer i

18

U19 Liga, var ombejlet blandt regionens bedste hold, hvilket var fuldt forståeligt. Efteråret 2018 En lang historie gjort kort, stod Danmarksserien med en afgang på 12 spillere i sommerpausen, hvoraf de 7 skiftede klub mindre end en uge før første turneringskamp og ingen af de 9 U 19 Liga drenge blev i AaB. Knud Erik (assistenttræneren) måtte desværre også stoppe af personlige årsager. Det var naturligvis for mig som træner et kæmpe nederlag og bombede mine ambitioner for holdet i stumper og stykker. Jeg har talt med stort set alle spillere der stoppede og de har alle haft deres grunde til at stoppe i AaB, som vi i 1885 stadig evaluerer på. Nu skal der kigges fremad! Efterårets kampe handlede nu i vid udstrækning om at skrabe så mange point sammen som overhovedet muligt. Men først skulle vi kunne stille et hold og det er løbende blevet med en del Serie 3 spillere, som nu, for fleres vedkommende, er stamspillere på Danmarksserien. Derudover har vi givet debut til intet mindre end 11 nye spillere, hvoraf de fleste er fra U 19 afdelingens 2.hold. Status er at vi fik 15 point for 14 kampe, hvor det blev til 4 sejre, 3 uafgjorte og 7 nederlag. Jeg vil gerne fremhæve at vi kun i et af de 7 nederlag tabte med mere end 2 mål, resten har været et-måls-nederlag, hvilket er et vidnesbyrd om at vi kæmper for sagen og de rød/hvidstribede farver. Jeg vil gerne rose de spillere, der har kæmpet, slås, fightet og villet AaB af 1885’s førstehold. En lang og glorværdig klubhistorie siden 1885 stod i høj grad i deres hænder på

AaB Årbog 2018


banen, og den har de på bedste vis repræsenteret. Truppens faste spillere: Oliver Knudsen, Mads Davidsen, Christian Søndergaard, Søren Støttrup, Christian Høgh, Aske Bundsgaard, Kasper Krogh, Marc Nielsen, Emil Simonsen og Mathias Haraldsen er i mine øjne fantastiske repræsentanter for klubben. Jeg vil gerne række en meget udstrakt arm ud til alle AaB’s venner, frivillige og interesserede i klubben om at komme ud og give en hånd med, hvis I kan. Der er brug for alle der kan hjælpe! Det positive er, at vi nu ser fremad, vi har et klart koncept, som ikke vil ændre sig i foråret. Alle kender sin plads, vores spillestil og den vil blive udviklet hen over de næste 3-5 måneder, inden vi igen kommer til at spille om point i marts 2019. Danmarksserien har udvidet truppens/klubbens setup omkring førsteholdet ved blandt andet at have ansat 3 fysioterapeut-studerende, der kommer hver tirsdag og laver skadesforebyggende træning, ligesom de deltager

ved kampene. Derudover har vi fået Arkadens Fysioterapi som skadesbehandlere, hvorfor vi med stolthed kan sige at vi har en sundhedssektor der matcher klubber i 1. og 2. Division. Vi har ikke haft (7-9-13) en skade siden, de kom på banen – fantastisk arbejde af Mads, Oscar og Anne-Sofie. Vi får ligeledes filmet alle vores kampe og bruger det som en del af vores taktiske forberedelser, hvilket allerede har givet point for holdet. Vi har en fremragende målmandstræner i Thomas Skibsted, som jeg gerne vil takke for et godt samarbejde her i efteråret. Tak til Knud Erik for hjælpen i foråret og i sommeren. Jeg har også haft et rigtig godt samarbejde med Casper Falling, Lars Rise og Lasse Stengaard, der har været med til at bidrage med spillere til Danmarksserien, uden deres hjælp havde det været en umulig opgave. En stor tak til Mads Lynnerup for et solidt arbejde som holdleder. Slutteligt vil jeg takke ledelsen i AaB, Henrik, Allan og Claus for tilliden og arbejdet for vores fælles mission om at få bibeholdt førsteholdets Danmarksserie status.

Bagerst fra venstre: Anne Sofie Raunsbæk, Mads Damgaard, Alek Spasojevic, Jakob Lindblad Carlsen, Søren Støttrup, Mathias Haraldsen, Oliver Knudsen, Ebrima Ceesay, Nickolaj Torp Holtegaard Jonstrup, Mads Lynnerup, Allan Ramonn Olsen Forrest fra venstre: Aziz Omar, Amir Darvishani, Patrick Mathiesen, Rasmus Sonne Nørgaard, Kristian Krogh, Emil Simonsen, Mads Bruun Davidsen, Christian Søndergaard, Aske McKernan

AaB Årbog 2018

19


Af Casper Henrik Lynnerup Fallingborg Hansen

Serie 3 Serie 2 FORÅR 2018 Året startede i Serie 2, hvor vi skulle forsøge at bygge videre på nogle af de ting, der var sat i gang i efteråret 2017. Første træning var til Standerhejsning i januar måned med et stort fremmøde og en lovende opstart i forhold til træningskultur, hvor der var en blandet flok af senior- og U19-spillere. Til sæsonen fik vi ansat Anders Post som ny spillende assistenttræner, så rammerne for at bibeholde træningskulturen var til stede. Derudover holdt vi nogenlunde vores egen trup i forhold til efteråret, mens der var lidt udskiftninger i DS. Vi vidste, at det ville blive en sæson, hvor der skulle ydes maksimalt for at blive i en stærk Serie 2- række. Vi lagde ud med træningskamp den 3. februar mod Nibes Serie 1 hold og vandt med 2-1. Her havde vi en god blanding af U19- og seniorspillere med, og det skulle vise sig, at det var netop den blanding, der skulle bruges i løbet af foråret. Starten på sæsonen gik blandet, hvor vi fik et par

snævre nederlag samtidig med, at vi hev et par flotte sejre over Storvorde og de senere oprykkere fra Aalborg Chang. Efter et par snævre nederlag skulle vi til sidst ud i tre vigtige kampe. Først ude mod NFB, hvor vi med tre point ville sikre overlevelse. Derfor gjorde det ekstra ondt, at vi i en kamp, som vi dominerede fra start til slut, måtte tabe med 1-0 trods et utal af chancer. Det betød, at vi skulle slå NUBI for at blive oppe. Det blev en rodet kamp, hvor vi trods en tidlig 1-0 scoring, så meget nervøse ud og ikke evnede at holde NUBI fra fadet. Derfor var sidste kamp i Tranum en fuldstændig ligegyldig en af slagsen. Sæsonen blev afsluttet med en 5-0 sejr i Tranum, som også rykkede ned i Serie 3. Et hårdt forår, hvor mange nye spillere skulle ind. Dog kan det nævnes, at vi fik sat mange gode ting i søen. Vi begyndte at lave en del samtræninger med U19 og Serieholdene, hvilket betød, at vi var

Bagerst fra venstre: Alexander Kaastrup, Matas Drupas, Christian Røngård Rasmussen, Anders Post Jacobsen, André Bay Christensen, Florent Bytyqi, Mathias Andersen, Casper Fallingborg Hansen, Orla Hansen Forrest fra venstre: Lasse Villadsen, Jonathan Bejlegaard, Anes Ahmetagic, Thomas Charles Thomsen, Frederik Signer, Mohamed Toza, Jacob Søndergaard

20

AaB Årbog 2018


en del til træning. Derudover blev der startet en ny – og forhåbentlig tilbagevendende – tradition i gang med Klubmesterskabet i fodboldgolf. Broen mellem U19 og Seniorafdelingen blev på den måde markant bedre, end den hidtil har været. Serie 3 EFTERÅR 2018 Efter sommerferien skulle vi i gang med en ny tilværelse i Serie 3. Vi mistede én spiller til NUBI, men fik hentet André Christensen tilbage til klubben, så vi stod rigtig godt rustet i forhold til vores ambitioner om at rykke op. Desværre er vi et 2. hold, som er afhængig af, hvad der sker længere oppe i systemet. Fra vores DStrup forsvandt der 15 spillere, og det betød også, at vi måtte aflevere spillere dertil. Personligt synes jeg, at det har været en oplevelse at se en spiller som Mathias Haraldsen, som indtil for få år siden spillede Serie 4, få nærmest fuld tid i alle DS kampe i efteråret og levere så stærkt, som det har været tilfældet. Dog betød dette også, at vi måtte alliere os endnu bedre med Lars Rise og hans U19- hold. Det betød, at vi kunne målrette træningen i endnu højere grad og få skabt relationer på tværs af afdelingerne. Igen startede vi året op med træningskampe mod hold, der på papiret var bedre end os. Dette gav et par nederlag, men også en rigtig god læring i, hvordan der skal stås imod i sådanne kampe. Vi indledte sæsonen som lyn og torden. Vi lagde ud med tre sejre i de første tre kampe og en målscore på + 12. André vendte tilbage og scorede i de kampe syv mål, så han fik for alvor sat sit aftryk samtidig med, at vores defensiv så bedre og bedre ud. Herefter skulle der dog komme syv kampe med kun tre point til følge. Vi var markant det bedste hold i rækken, hvis man skal måle det på spil og boldovertag, men de andre hold læste os godt og fik scoret et hav af mål på indlæg og standardsituationer. Vi var simpelthen ikke fysisk stærke nok til at kunne være med. Vi endte som nummer 5 i rækken med fire point op til 2. pladsen. Dette er selvsagt ikke tilfredsstillende i en klub som AaB, men når man kigger på fakta, findes der dog en del af forklaringen.

AaB Årbog 2018

- Vi brugte i efteråret 2018 39 forskellige spillere i 14 kampe. 20 af dem var seniorspillere og de resterende 19 var U/19 spillere. - Vi havde i løbet af de 14 kampe brugt tre forskellige målmænd. - Vi havde i snit 6,7 udskiftninger i startopstillingen. De tre ovenstående punkter er medvirkende til, at relationerne slet ikke var på plads for os som hold. Uanset hvor dygtige spillere man har til rådighed, er det – som oftest – det bedste HOLD, der rykker op. Der må vi erkende, at der var hold, der var bedre end os. Efter denne sæson stopper jeg som træner for Serie 3 i denne omgang. Det har været en spændende oplevelse at lægge ud med netop dette hold i mit første trænerjob. Der har været en masse udfordringer, der ikke har meget med fodbold at gøre, og jeg har lært sindssygt meget som person af dette. Det nager mig helt vildt, at jeg ikke kan aflevere det med en oprykning, men jeg vil gerne rose drengene for deres engagement langt hen ad vejen. Efter nytår skal jeg være træner for U19, og det er et hold, jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde sammen med. Slutteligt vil jeg gerne takke Nickolaj for et godt samarbejde. Han har gjort det godt i forhold til de vilkår, han arbejder under og har fået point nok til, at vi kan gøre os forhåbninger om, at der også efter sommeren er et DS hold i AaB. Derudover skal Lars Rise takkes for hjælpen. Havde det ikke været for det gode samarbejde med ham, ville vi have svært ved at stille hold i seniorafdelingen. Lars skal efter nytår være assistenttræner for U19 Liga og jeg glæder mig helt vildt til at følge det. Det er sindssygt fortjent! Tak til Mark Kaastrup for at hjælpe til i kampe og til træninger. Mark er årsagen til, at vi socialt i seniorafdelingen har det så godt, som vi har det. Det er så vigtigt for klubben at have en mand som ham. Slutteligt skal Anders Post takkes for at tage turen fra Hobro for at hjælpe os i AaB, André for at vende ”hjem” til AaB og Orla Hansen for at finde bolde, komme med upassende kommentarer og for generelt altid at være der for AaB og Serie 3 holdet.

21


22

AaB Ã…rbog 2018


AaB Ã…rbog 2018

23


Serie 4

Bagerst fra venstre: Niklas Seistrup, Jesper Boelsmand, Benjamin Kaastrup, Mads Pedersen, Casper Klovborg, Baki Basak, holdleder Søren Jensen Forrest fra venstre: Mark Kaastrup, Jeppe Filtenborg, Johan Morgenstjerne, Younis Mizori, Najim Popalzai

24

AaB Ă…rbog 2018


Herre C7

Bagerst fra venstre: Mike Nørskov, Søren Binderup Christiansen, René Poulsen, Klaus Knudsen, Morten Jensen Forrest fra venstre: Mads Søbye, Christian Christensen, Martin Villadsen, Daniel Kaastrup-Lundholm, Tobias Kaastrup Andersen Mangler: Træner Mike Kaastrup

AaB Årbog 2018

25


Af Casper Olesen

Old Boys Flot sæson med afgørende betydning Foråret startede som de øvrige år med pulje med de sædvanlige 4 hold suppleret med Svenstrup og et Skalborg hold, der gav op, inden vi kom i gang. Vi var præget af skader og mange udskiftninger, så der var både gode og mindre gode kampe. Efteråret var noget sjovere, og vi blev her samlet igen med b rækken, så der var igen mange forskellige modstandere, hvilket er bedst for os. Vi indledte med et klart nederlag til Freja i første kamp, men fik så herefter fundet formlen og tabte ikke siden, på vejen blev KFUM slået for 3. gang i træk, og dette betød, at Freja endte

som vinder, trods de selv tabte til KFUM, så vi havde afgørende betydning for rækken. Sejren på 3-1 i krum og 2-1 hjemme mod ærkerivalen Vejgaard er klart de vigtigste i år. Afslutningen blev behørigt fejret med bowling, mad og lidt til ganen til den lyse morgen, vi glæder os alle til opstartshyggen... Indendørs er i gang, og vi bygger formen op til foråret, tak for endnu en hyggelig sæson i jeres selskab, og vi håber, foråret byder på en tur sydpå til en gang bold i Holland/Tyskland.

Bagerst fra venstre: Henrik Isak, Bjerne Pedersen, John Andersen, Allan Frederiksen, Lars Friis, Michael “C” Christensen Forrest fra venstre: Bo Just, Casper Olesen, Lars U Nielsen, Henrik Søvsø, Henrik Madsen Mangler: Simon Sloth, Martin Hav, Michael Andersen, Lars Hoff, Claus Skibsted, Kenneth Jensen, Anders Kjær, Morten Præcius, Karsten Vang

26

AaB Årbog 2018


o r af s n o p s lt o st

AaB

R E D NÅR T R O P S GÅR d n a v a d o s i en god

CMYK RAINBOW + P. 3435 & 100Y LOGO + P. 343

AaB Årbog 2018

27


Af Jesper Boye

Grand Old Boys Kan en gammel førsteholdsspiller, der for længst har rundet et halvt hundrede år stadig udvikle sig? Svaret er klart JA! Vi gik ind til sæsonen 2018 som 4 dobbelt forsvarende mestre i Grand Oldboys rækken ”Oldies but Goddies” +47, en turnering med 10 hold fra Aalborg og omegn – og vi gik selvfølgelig efter 5 mesterskaber på stribe. Truppen var den samme som de seneste år, fyldt med en masse rutine, en masse overblik, teknik og ikke mindst vindermentalitet – men vigtigst at alt en trup med AaB i hjertet gennem hele livet. Sammenhold og fællesskab er grundelementet i vores trup, vi vil hinanden og er der for hinanden – på banen, men allervigtigst også uden for banen. Turneringen blev relativt hurtigt en duel mellem Klarup og AaB, 2 gode hold som spillede 2 kanon flotte kampe mod hinanden, hvor begge kampe vippede til vores fordel, hvilket også betød at vi gik gennem sæsonen uden at miste et eneste point.

28

18 kampe = 18 sejre og maksimum point 54, samt en plus målscore på 149 mål (170 – 21) Som de tidligere år, blev kampen om topscorer titlen et kapløb mellem Søren Larsen, Lars Thomsen og Peter ”Ålen” Enevoldsen – og nøjagtigt lige som de foregående år gik den ære til Søren Larsen, dog først med en afgørelse på sidste spillerunde, men stadig super flot at vinde for 5 år i træk. Årets kammerat blev Morten Nørrelykke, en usleben diamant uden for banen, som gennem tiden har lært at komme til tiden og tilmed så dukkede han op til aflyste kampe i Vaarst som eneste spiller. Den største hæder, nemlig årets spiller 2018 tilfaldt Henrik Madsen, en spiller som altid bidrager med indsats, højt niveau og en legendarisk inderside afslutning som satte holdet godt i gang med scoring i flere kampe gennem sæsonen. Som de andre år, blev kulminationen på en fantastisk sæson fejret hos vores hovedsponsor Café Peace – med et brag af en afslutningsfest, hvor der bestemt ikke manglede det mindste, og da slet ikke underholdning og fællesskab. Så cheftræneren Torben Boyes fokus og udviklingspunkter på banen for 2018 var begrænset, da vi var overlegne som altid, men derimod blev der udviklet på fællesskabet uden for banen, og arrangementer som fællesmøder, receptioner eller lignede blev der bakket godt op om, og senest havde vi en MTB cykeltur arrangeret af hovedsponsor Café Peace / Ole Bach Jensen som blev en kæmpe succes, så når spørgsmålet stilles om vi stadig kan udvikle os på holdet, så er svaret JA, for vi bliver hele tiden stærkere i fællesskabet – og fællesskabet er fundamentet i AaB, og ikke mindst på vores hold.

AaB Årbog 2018


Bagerst fra venstre: Træner Torben Boye, Heini Brøndum, Erik Steffensen, Torben Vandet Kristensen, Søren Larsen, Lars Præsius, Peter Boye, holdleder Kjeld Boye Forrest fra venstre: Holdleder Claus George Christensen, Jesper Korsgaard, Morten Nørrelykke, Henrik Siller Pedersen, Jesper Boye, Steen Ammundsen, Lars Thomsen, Mogens Jørgensen Mangler: Allan Mogensen, Henrik Madsen, Ole Droob, Peter Enevoldsen

AaB Årbog 2018

29


Af Anders Damgaard, AaB Talentchef

Aalborg Talent 2018 2018 har for AaB Talent været et år, hvor vi har forsøgt at ligge endnu flere lag på i en forvejen velfungerende talentudvikling i AaB. Vi er dog ikke i mål endnu med vores målsætninger og drømme. Spørgsmålet er også overhovedet, om vi nogensinde kommer helt i mål, da udviklingen på talentområdet både indenlands og udenlandske går så stærkt, at vores målsætninger – og den vej vi går – måske allerede om et halvt år har ændret sig igen. Desuden investeres der lige pt. mange millioner i talentudvikling både nationalt og internationalt. Men vi synes, vi har et stærkt fundament her i AaB og i Nordjylland, som vi løbende forsøger at sikre og udvikle for fremtiden. Et af de områder, hvor vi har taget et kvantespring, er på årgangene U10-U12 i forbindelse med oprettelsen af FNF (Fælles Nordjysk Fodboldsamarbejde). FNF – Fælles Nordjysk Fodboldsamarbejde: I efteråret 2017 gik de tre nordjyske licensklubber Hjørring IF, Hobro IK og AaB sammen, og dannede et nyt talent- og klubsamarbejde under navnet Fælles Nordjysk Fodboldsamarbejde. Projektet blev skudt i gang i praksis januar 2018. Fundamentet i starten af projektet var de tre tildelte Topcentre fra DBU, og dette blev hurtigt udvidet til et samlet samarbejde om talentudviklingen af nordjyske U10-U12 drengespillere med overdragelse af den tidligere AaB Talentskole til FNF under det nye navn Talent- & Teknikskole. I dag består Fælles Nordjysk Fodbold ikke blot af samarbejdet om talentudviklingen af nordjyske U10-U12 drengespillere men af hele klubsamarbejdet i Nordjylland – det tidligere AaB Klubsamar-

30

bejdet. Det betyder, at Fælles Nordjysk Fodbold hver dag arbejder på at løfte både fodbolden og klubberne i hele Nordjylland - med primært fokus på drengesiden i U8-U12. Hvorfor har tre konkurrerende klubber, som til dagligt konkurrerer om point og tilskuere, valgt at slå sig sammen om et sådant samarbejde? I Fælles Nordjysk Fodboldsamarbejde tror vi på, at vi ved at samarbejde om at løfte fodbolden i Nordjylland hver især kan opnå en større fordel i konkurrencen mod andre regioners licensklubber, end hvis vi også skulle have konkurreret mod hinanden indbyrdes i Nordjylland. Samtidig er det over for omverdenen en understregning af, at vi værner om de nordjyske traditioner, klubber/foreninger og fodboldspillere. Nordjylland er vores region, og her hjælper vi hinanden! Fælles Nordjysk Fodboldsamarbejde har pt. 118 Partnerklubber, som dækker over mere end 29.000 nordjyske fodboldspillere. 165 spillere deltager på vores Topcentre og mere end 500 spillere på vores Talent- & Teknikskoler. Vi har i år uddannet mere end 72 trænere fra vores Partnerklubber med en DBU C1-træneruddannelse, samt har haft deltagelse af mere end 130 trænere og ledere fra vores første udgave af FNF Træner-/Lederdag på Aalborg Portland Park. Alt dette store arbejde bliver udført af mere end 40 ansatte i Fælles Nordjysk Fodboldsamarbejde, herunder trænere, fodboldfaglige og koordinatorer.

AaB Årbog 2018


Fortsat udvikling af AaB Talent - Double Pass og Licens 2.0 2018 var også året, hvor vi igen fik besøg af Double Pass – 2. omgang. Double Pass er et belgisk konsulentfirma, som rådgiver både danske og internationale klubberne omkring talentudvikling. Firmaet er derfor kommet med en række anbefalinger til, hvorledes vi kan styrke vores talentudvikling yderligere. Alt andet lige synes vi, det er sundt, at personer udenfor AaB kigger kritisk på vores arbejde for, at vi fortsat kan udvikle os som talentudviklingsklub. Vi fra AaB har også i 2018 deltaget i diverse møder vedrørende et nyt licenssystem. Til

AaB Årbog 2018

sommer 2019 indføres Licens 2.0 fra DBU’s side. De nuværende A, B og T licenser afløses af et stjernesystem med ni niveauer; fra 1 stjerne til 5 stjerner – dvs. jo flere stjerne, jo større økonomisk støtte fra DBU’s side. Umiddelbart vil vi vurdere, at der pt. ikke er nogle klubber i Danmark, der vil opnå 5 stjerner- heller ikke AaB. Så her er der også mulighed for forbedringer. CIES-undersøgelse: En del af vores forretningsmodel og strategi i AaB er jo, at vi gerne vil have egenudviklet spillere på vores førstehold. Og i sommeren 2018 var det Wessam Abou Ali tur til at gå fra AaB Talent og til SL-truppen. Et interna-

31


tionalt sportsanalyseinstitut, CIES, fører statistik over, hvilke klubber, der spiller mest med egenudviklede spillere. Her er AaB på en tredjeplads over klubber i hele Europa (31 bedste ligaer i Europa), der har brugt flest spillere, som er uddannet i egen klub. 65,72 procent af AaB’s spilletid i Superligaen fra 1.juli 2018 og til 15. november 2018 er gået til spillere, der har spillet ungdomsfodbold i tre år fra 15-21 år i AaB Talent. Set på landsplan er vi nummer 1 foran FC Nordsjælland. En flot bedrift. AaB Talent medaljer og pokaltitler: 2018 var også året, hvor vi i AaB Talent gik fra seks hold til fem hold fra sommeren 2018. Nærmere bestemt valgte vi at nedlægge U16 i AaB af forskellige årsager, således at det blev U13, U14, U15, U17 og U19-holdene,

32

der repræsenterede AaB Talent fra sommeren 2018. Hvorledes det er gået de enkelte hold rent sportsligt, kan man læse andetsteds i denne årbog. Dog vil vi gerne nævne, at det lykkedes både U17 og U19 ligaholdene at opnå medaljer, samt at U14 og U13 begge vandt pokalturneringen. Alle fire hold blev i øvrigt hyldet på Aalborg Portland Park til en SL-kamp. Afslutningsvis vil vi gerne sige tusind tak til trænere og ledere omkring holdene for det fornemme stykke arbejde som laves dagligt – både på og udenfor banerne. Uden jer kunne vi ikke opfylde vores målsætninger og strategi – TAK for 2018. Desuden skal der lyde en stor tak til AaB 1885 for samarbejdet. Vi glæder os allerede til 2019.

AaB Årbog 2018


Vi glæder os til at se dig på Café Peace

· BOOK BORD PÅ 70 70 71 03 · eller på mail: cafe@cafepeace.dk

C AAaB F ÉÅrbog P E2018 A C E · B O U L E V A R D E N 4 · 9 0 0 0 A A L B O33R G


Af Lasse Stensgaard

U19 ligaen sølvmedaljer 2017 - 18 ”Der er en ny!” og de andre børn jublede med: ”Ja der er kommet en ny!” og de klappede i hænderne og dansede rundt; løb efter fader og moder, og der blev kastet brød og kage i vandet, og alle sagde de: ”Den nye er den smukkeste! så ung og så dejlig!” og de gamle svaner nejede for den.

dejligste af alle dejlige fugle; og syrenerne bøjede sig med grenene lige ned i vandet til den, og solen skinnede så varmt og så godt, da bruste dens fjer, den slanke hals hævede sig, og af hjertet jublede den: ”Så megen lykke drømte jeg ikke om, da jeg var den grimme ælling!”

Da følte den sig ganske undselig og stak hovedet om bag vingerne, den vidste ikke selv hvad! den var alt for lykkelig, men slet ikke stolt, thi et godt hjerte bliver aldrig stolt! den tænkte på, hvor den havde været forfulgt og forhånet, og hørte nu alle sige, at den var den

Sådan lyder afslutningen på H.C Andersens fortælling om den grimme ælling. På mange måder er ovenstående symbol på den netop overståede U19 sæson (17/18) med årgang 00/99. Vi startede sæsonen som en yderst grim ælling, da vi forventningsfulde drog til Ungarn for at deltage i Honved-Penta Cup. Turneringen blev på alle måder et wake up call, da det viste sig, at vi langt fra var på U19 niveau. Vi manglede intensitet i vores spil, og havde i den grad svært ved at agere som et team. Handlingerne blev for individuelle og vi spillede udelukkende fodbold MED bolden. Godt et år efter står vi så med sølvmedaljer om halsen, og 3 spillere som allerede har fået debut på AaB’s Superligahold. En fornem bedrift, som på ingen måde lå til højrebenet (det var nærmest urealistisk), da vi sad i flyveren på vej hjem fra Ungarn tilbage i August 2017. Spillerne skal derfor have den allerstørste ros for deres fabelagtige arbejde i denne sæson. De har - SAMMEN - formået at skabe et træningsmiljø, hvor intensiteten er et spejlbillede af de forhold, vi skal navigere under i weekenden.

34

AaB Årbog 2018


Hvis ikke træningen afspejler kampen, så når vi aldrig de højder der skal til for at præstere i hverken U19- eller Superligaen. Ligeledes har træningsmiljøet været en afgørende faktor i forhold til at skubbe til hinandens individuelle udvikling, så ikke bare holdet, men også den enkelte spiller, har flyttet sig i en positiv retning. Mest af alt har spillerne fundet ind til kernen; nemlig at vi er hinandens miljø. Alle mine aktioner påvirker dine, og dermed står vi stærkere sammen. Det kollektive slår altid det individuelle, og det individuelle vil altid være en konsekvens af det kollektive.

AaB Årbog 2018

Fjerner vi fokus fra der præstationsmæssige, så har årgang 00/99 + 3 stk. 98’ere, været en fantastisk gruppe mennesker at arbejde med. De er altid i godt humør, byder på sig selv og behandler hinanden på en unik måde. Dette har medført, at hvert eneste minut i deres selskab har været en udsøgt fornøjelse. Det er meget mere værd end alle medaljer i hele verden.

35


Af David Olsen

Metal Holdet U17 ligatruppen forberedte sig på forårssæsonen, som om det var hvilken som helst forårssæson. Godt nok havde holdet en position i den samlede stilling der var særdeles gunstig for at kunne hente metal hjem til Hornevej men.

36

Spillerne og trænerne havde kun fokus på det langsigtede mål, at gøre spillerne klar til at præstere fra dag 1 efter sommerferien hvor over halvdelen af holdet skulle prøve kræfter med U19 ligaen og kravene der.

AaB Årbog 2018


Spillerne har hele tiden været ydmyge omkring at opretholde og udvikle en sublim trænings kultur. Samt ikke mindst kunne præstere som et hold i weekenden. Spillere og trænere var klar over, hvis holdet præsterede, ville den enkle spillere også præstere samt chancen for at få en god slut placering i ligaen bestemt ville være til stede. Resultaterne var godkendte, 8 sejre ud af 12 kampe var bestemt godkendt, dog kom to af holdets 3 nederlag imod de to største konkurrenter til titlen, AGF og FCK. Undervejs i turneringen formåede holdet at levere nogle virkelig overbevisende sejre. Ikke mindst udviklede holdets spillestil og vindermentalitet sig gradvist, for til sidst at være i topklasse.

AaB Årbog 2018

Lørdag den 16-06-18 på hjemme bane kunne holdet modtage bronzemedaljerne som bevis på at holdet havde leveret en flot præstation i U17 ligaen For at understrege holdets magtfaktor skal det nævnes at hele 4 spillere fra AaB truppen var med i DK’s bruttotrup til U17 EM-slutrunden i England Om vi lykkes med den langsigtede målsætning omkring paratheden til at kunne præstere fra dag 1 som U19, må tiden jo vise.

37


Af Kim Kaastrup

Ungdom 2018 Året 2018 har i ungdomsafdelingen ikke just været et jubelår medlemsmæssigt. Vi kan bestemt mærke, at medlemsskaren er for nedadgående fra U13 til U19, dette opvejes til dels af den store tilgang der er fra U2 til U12 og det er i disse årgange vi fremadrettet kommer til at høste frugten af den målrettede indsats hvilket også vil være til gavn for U13 til U19 senere. Fokus for ungdomsafdelingen har i 2018 ligesom tidligere år ligget meget på at tiltrække nye spillere i de yngste afdelinger. Dette gøres dels for at sikre en fortsat talentudvikling og dels for at kunne skabe et så bredt fundament som muligt. Det er indlysende, at vi skal kreere vores egne talenter, men det er lige så indlysende, at vi skal kunne have så mange spillere, at vi kan stille med flere hold i U13, U14 og U15 end det ene som vi har haft (dog ikke U14), vi satsede dog fra starten med hold i alle 3 rækker, men det glippede, desværre. Sportslige forhold Selvom vi har oplevet en medlemsnedgang i 2018, er det stadig dejligt at være en del af AaB’s ungdomsafdeling. U19 og U17 klarer sig fornemt, ikke bare på eliteniveau, men bredden opnår ligeledes fornemme resultater. Sammen med seniorafdelingen er det lykkedes at holde flere spillere (takket være Lars Rise) i klubben til glæde og gavn for bredden i seniorafdelingen, men også til stor glæde for hele AaB. Vi i ungdomsafdelingen er glade for den mulighed at kunne trække på disse spillere som trænere i vores del af klubben (Casper Plougård Jensen U10-12). De mange udtagelser af vores spillere til diverse landshold vidner om den kvalitet, der ligger i vores træneres fantastiske indsats omkring de enkelte hold.

38

U16 valgte vi fra starten at trække, grundet mangel på spillere. Dem der var, blev koblet sammen med U17 afdelingen, så spillerne trods alt kunne komme ud og spille kampe, ikke optimalt men dog en proces som lykkedes, takket være et stort arbejde af jens Peter Hansen. U13 lider sammen med U15 dog under, at vi ikke har spillere nok til at fremvise mere end ET rent årgangshold, dette har ikke helt været gældende for U14 her har det været muligt at stille et 2/3 hold. For at sikre at kunne stille med mindste 2 rene årgangshold i samtlige afdelinger, skal medlemsskaren kraftigt øges især fra U13 til U19. Vi har derfor i år lavet en skillelinje ved U12 og yngre, og herfra og nedad opererer vi udelukkende med begrebet bredde. Aktiviteter Nørhalne Cup, DBU’s fodboldskole og Efterårs Prof er vores faste aktiviteter. De fungerer fint, og vi føler, det er aktiviteter, vi har det godt med, da det er aktiviteter, vi kender til og har mandskab til. Desuden har vi deltaget og deltager gerne fremadrettet i AaB Dagen sammen med kvinde/pige afdelingen, 89ers, floorball og AaB esport. Vi har sammen med kvinde/pige afdelingen afholdt fælles afslutningsfest, hvilket var en dejlig og vellykket oplevelse som vi gerne gentager næste år. Træner/lederstaben Der stilles stadig større krav til trænerstaben. En ikke uvæsentlig del af en træners arbejdsområde er håndteringen af forældrekrav. Vi oplever, at forældrenes krav ikke helt kan indfries, og dette kan skyldes flere ting. Man er som oftest her fejlfinder. Fejlen kan skyldes mangler på såvel spiller, som på trænerside, hvis man kan tale direkte om fejl!! Fra

AaB Årbog 2018


forældrenes side er det lettest at se det som trænerens fejl. Det kræver modenhed, overskud og ikke mindst diplomati af vores trænere, at håndtere disse forældre. Ambitioner er en glimrende drivkraft, men kan også være en begrænsende faktor i en udviklingsproces. Værst er det dog, at vi i ungdomsafdelingen også skal interagere i stridigheder mellem forældre. Det er en øvelse, der kræver en udstrakt tålmodighed, men er indtil videre lykkedes. Vigtig i disse processer er træneruddannelse. En sådan uddannelse giver vores trænere en tillid til og tro på egne evner, hvilket er vigtigt for at kunne virke overbevisende i konflikthåndteringerne. Uddannelse er således vigtig, men mindst lige så vigtig er trænernes indbyrdes sparring. Elitetrænerne holder møder med talentchef Anders Damgaard og udveksler her trænererfaringer og forædler konceptet omkring talentudviklingen.

I breddeafdelingen (U2–U19) holdes der også møder med de enkelte afdelingsformænd, nogle afdelinger mere end andre, her gives der mulighed for at lære hinandens stærke og svage sider at kende, og spare med hinanden. Af samtlige trænere forlanger vi nemlig, at de sikrer: God forberedelse, formidling, engagement, entusiasme, humør, fasthed, kompetence og selvironi Det er mange ting som man skal forholde sig til, men vi ved I kan håndtere det. Hvad skal vi blive bedre til? Vi skal fortsat blive bedre til at hverve nye spillere og holde på dem. Vores tilbud skal være bedre og mere stabilt end andre klubbers. I AaB taler vi ikke om tilbagetrækningsreformer, men om udviklings- og fastholdelsesreformer, vi er en klub som tror på det koncept vi står for.

Bagerst fra venstre: Niels Ulrik Galberg, Frank Nielsen, Henning Smed Forrest fra venstre: Kim Kaastrup, Hanne Nielsen, Thomas Sieberichs, Ivan Nielsen Mangler: Lene Børsting

AaB Årbog 2018

39


Vores trænere og ledere skal klædes på til at håndtere fremtidens krav, både inden for træning og pres fra omgivelserne. Vi skal fortsætte med at udvise og udvikle: Ansvarlighed, udholdenhed, selvkontrol, empati, integritet samt respekt Ungdomsudvalget Ungdomsudvalget er efterhånden en meget stabil gruppe mennesker, der alle har fokus på at føre AaB frem til det bedste og gerne i toppen af dansk fodbold. Udvalgsmedlemmerne ved, at vores opgave er at sikre, at muligheden for at udvikle vores spillere og folkene omkring de enkelte hold er så optimale som muligt. Vi skal fortsat have vores opmærksomhed rettet på, at økonomien for afdelingerne er på plads og i orden. Ungdomsudvalget vil i 2018/2019 indeholde personer som for De fleste er garvede i gamet, dog med nye poster for enkelte medlemmer da vi har ønsker at foretage nogle ændringer: For Henning Smed i U17 og U19 afdelingen har sæsonen 2018 bestemt været godkendt og ikke mindst Bronze til U17 og sølv til U19 er da bare i orden. Det er dejligt igen at se presset løftet af Smeds skuldre. For Niels Ulrik Galberg i U13 – U15 har sæsonen 2018 været godkendt fodboldmæssigt. Niels Ulrik Galberg har med stor flid, taget sig af stadionboden samt bolddrengene og U21 landskampe, ”ikke altid en let opgave” og han har måttet ty til hjælp fra andre samarbejdsklubber, dejligt det har kunnet lade sig gøre. Stort arbejde du har udført Niels Ulrik Galberg.

DBU’s nye ideer, samt hvilken størrelse AaB er. 2019 Vi ser frem til det kommende år. Vi afholder/deltager i Nørhalne Cup, vi afholder Efterårs Prof i efterårsferien, samt AaB dag med De øvrige sportsgrene i AaB og ikke mindst DBU´s fodboldskole. Vi arbejder videre med en ny forældreguide, trænerguide, samt er inde og se på den røde tråd (lidt tungt skrevet), derudover bliver det jo som altid spændende når turneringerne går i gang. Økonomien ser ikke lysere ud end sidste år ved denne tid, og pengene skal derfor stadig bruges med omtanke, og de penge skabende aktiviteter kan/vil stadig være en stor del af vores hverdag. Det er derfor stadig vigtigt, at samtlige afdelingsledere stadig har fokus på indtjeningsmuligheder og besparelser. Vores samarbejde med talentkoordinator, Anders Damgaard, fungerer udmærket, dog er der stadigvæk plads til forbedring, ikke kun fra Anders side men også fra ungdomsudvalgets side, viljen er der men nogle gange er der for få timer i døgnet til det helt optimale samarbejde. Det er dejligt for alle parter, at der er en vidensdeling omkring de forskellige aktiviteter både i elite som i breddesporet i AaB, ligesom det er vigtigt at kunne sætte ord på forventninger til hinanden. En stor tak: En stor tak Niels Christian Hejlesen for din store indsats i Ungdom, vi har nu givet dig videre til næstformandsposten i 1885, men stor tak for din hjælpsomhed og parathed, den har været uvurderlig og har hjulpet os godt på vej mod de nye tider som kommer fremadrettet i ungdomsudvalget.

I de yngste rækker strømmer nye medlemmer til, og Ivan og Hanne, vores hårdt arbejdende koordinatorer i den afdeling, oplever en blandt forældrene stigende forståelse for

40

AaB Årbog 2018


hummel.net

AaB Ă…rbog 2018

#hummelhive

41


Af Lasse Stensgaard

U19 Ligaen Et positivt efterår lakker med enden

Med blot to træningspas tilbage, inden vi alle tager en fortjent juleferie, er det blevet tid til at gøre status på efterårssæsonen. Holdet indtager i skrivende stund andenpladsen i U19 Ligaen, hvor det er blevet til overvægt af sejre i en ellers tæt og intens række.

42

Foruden deltagelse i årets U19 Liga har efteråret også budt på europæisk debut i den nystartede Baltic Sea Cup, hvor AaB-drengene på fornemste vis endte med at løfte pokalen efter en sikker gruppesejr.

AaB Årbog 2018


Vejen dertil bød på 4 kampe imod henholdsvis Pogon (Polen), Union og Hertha Berlin (Tyskland) samt vores danske kollegaer fra OB. Turneringen har på alle måder været et positivt bekendtskab. Kampe imod U21 hold fra det store udland har været med til at give drengene fornem erfaring, som er yderst vigtig på rejsen imod en kommende seniortilværelse.

Vender vi blikket væk fra årets resultater, så har vi præsteret godt rent spillemæssigt, og holdet har været igennem en positiv udvikling rent spillemæssigt. Desuden vidner 9 landsholdsspillere samt to superligadebutanter om, at vi har et meget kompetent træningsmiljø, hvor spillerne dagligt skubber til hinandens udvikling. Alt i alt en fornem halvsæson, som gør, at vi ser frem til et yderst interessant forår.

Bagerst fra venstre: Thomas Buus, Nicolai Laursen, Oliver Klitten, Malthe Højholt, Emil Rask Colding , Thomas Christiansen, Lukas Klitten, Frederik Psyllos Midterst fra venstre: Per Bach, Brian Christensen, Jonatan Flindt, Mikkel Kaufmann, Anders Bærtelsen Søren Tengstedt, Lars Rise, Lasse Stensgaard Forrest fra venstre: Gabriel Adreano Alves Christensen, Søren Fjordbak , Andreas Fruergaard, Nicolaj Christensen, Patrick Björkman, Jeppe Pedersen, Mikkel Konnerup Mangler: Marcus Bundgaard, Mathias Ross Jensen

AaB Årbog 2018

43


Af Lars Rise

U19 Liga 2 Så er fodboldåret 2018 ved at være ved vejs ende. Et år der for U19.2 har været en pose blandet bolsjer, med et meget svært forår til et efterår, hvor holdet fik rystet posen og i skrivende stund slutter som 2 i gruppen. En forårssæson, hvor det blev til mange lige ved og næsten kampe, men hvor dygtigheden og heldet manglede de sidste procent. Truppen talte 16 spillere, hvor vi lå på et snit på ca. 10-12 spillere til træning. Derfor trænede vi en del med serie 2 (på daværende tidspunkt), for at vi i samarbejde med Fallings tropper kunne bibeholde et så godt træningsmiljø for drengene som muligt og stadig holde fast i vores strategi, der lyder at uddanne U19 spillere til seniorspillere, for at overgangen fra ungdomsbold til seniorbold gerne skulle komme spillerne nemmere. Selvom det blev til beskedne 7 point i foråret, vil jeg anerkende truppen for ikke bare at slå op i banen og lægge sig ned fra kampstart. Når man taber så mange kampe, som vi gjorde i foråret, rammet det også spillerne mentalt og de færdigheder man som spiller normalt har, bliver svære at få i spil mellem de hvide linjer på banen. Igen skal spillerne have stor

44

kredit for deres arbejdsomhed og overskud til at spille for flere hold, idet spillerne allerede hjalp senior afdelingen meget i foråret. Dertil skal der siges, at 3 fra U19.2 allerede var rykket op i DS truppen som faste spillere og en enkelt op i Liga truppen. Jeg evaluerede efterårssæsonen med drengene før sidste spillerunde og for det spillemæssige niveau, gav jeg den overmiddel, idet holdets attitude og stabilitet fik nogle knæk i løbet af sæsonen. Hvilket jeg tænker, at de fleste spillere godt kan nikke genkendende til. Kigger jeg på trup størrelsen, er vi 100% godkendt. Efter 01’erne kom op fra U17.2, har truppen nærmest haft vokseværk lige siden. Truppen tæller nu 26 unge mænd, hvilket har været med til at give konkurrence om pladserne og efter min mening et rigtig fint træningsmiljø, som er blevet suppleret af to træningspas hos enten serie 3 eller DS eller Liga. Også i efteråret har truppen hjulpet til i senior afdelingen, endda i stor stil. Jeg håber at I alle ved, at der sættes enormt stor pris på jer fra klubbens side af. Hvis jeg skal vende tilbage til, hvad jeg mener med stabilitet i forhold til spillet, så har drengene oftest spillet nogle gode kampe mod de bedre hold fra rækken, men når de mødte holdene fra den lavere ende, har det været svært for truppen at sætte sig op til kampene og derved tabt nogle dumme point. På den positive side vil jeg især fremhæve hjemmekampen mod Jammerbugt, et hold jeg skulle bruge 2 år på at slå, hvor vi vinder 2-0 og udekampen mod Hjørring, hvor vi vinder 2-1. I disse kampe rykker drengene sammen som et hold og spiller derefter, med god attitude og taktisk snilde. Mere vil have mere, får jeg lyst til at sige.

AaB Årbog 2018


Jeg vil afrunde mit indlæg med at sige tak for nu, idet dette er min sidste sæson sammen med en flok fantastiske drengerøve. Dette har været en tid, som jeg har været rigtig glad for og lært en masse ved. Jeg ved, at jeg overlader truppen i vanvittige gode hænder, idet klubben har ansat en af de helt store kanoner, hvis ikke den største fra egne rækker, der udover at have en stor fodboldfaglig viden har hjertet på rette sted. Det kan kun blive et godt match. Jeg vil glæde mig til at kigge forbi en gang imellem og råbe lidt ad Rise og rose Signer, bare for at få en reaktion.

Til sidst vil jeg sige tak for samarbejdet til alle omkring U19.2. Til Fus og Morten, jeg håber I forsat vil holde fanen højt for drengene og Falling, jeres hjælp før og efter kampene er uundværlige. Til sidst en stor tak til forældregruppen, der altid bakker op om holdet, stor respekt herfra. God vind fremover

Bagerst fra venstre: Amir Darvishani, Reza Bahramian Ghotbabadi, Casper Klovborg, Frederik Signer, Andreas Moldovan, Jacob Søndergaard, Patrick Mathiesen, Oliver Agutay Midterst fra venstre: Lars Rise, Casper Fallingborg, Jakob Carlsen, Julius Wolder, Christian Røngård, Mathias Andersen, Florent Bytyqi, Alek Spasojevic, Morten Brix, Stefan ”Fus” Guldager Andersen Forrest fra venstre: Nicolai Frederiksen, Anes Ahmetagic, Rasmus Sonne, Matas Drupas, Jonas Mamsoure, Niels Rise

AaB Årbog 2018

45


Af David Olsen

U17 Ligaen

Det nye U17 liga kuld Det er altid spændende at starte op med et næsten nyt hold. Transitionen fra U15 til U17 er for de fleste en stor mundfuld. Udover at spillerne nu skal kunne konkurrere og præstere med to årgange frem for kun en, skal mange spillere også i gang med et skole skifte. Disse udfordringer kan i en periode give spillerne et mentalt overload. Det altover skyggende mål for U17 holdet er at være parat til at kunne præstere som indi-

46

vid og som hold når de overgår til U19. Opgaven på U17 er at gøre spillerne bevidste om de nu optræder i en præstations kultur. Det gælder for den enkle spiller at udvikle sine kompetencer og ikke mindst at kunne agere aktivt i et kollektiv. Spillerne skal nu øve sig i at spille kampe og træne som en senior spiller, at kunne præstere over flere hele kampe og ikke kun i små glimt i løbet af en kamp.

AaB Årbog 2018


Holdet har været udfordret på resultaterne, igennem hele efterårs sæsonen. Holdet har i perioder haft et modent udtryk, men ikke været dygtige nok til at holde koncentrationen/intensiteten i hele kampe. Helt ”lige” kampe er blevet tabt og tit har vi haft fornemmelsen af vi havde fortjent mere end vi fik. I fodbold er der dog ikke noget der hedder fortjent. Holdet har også undervejs levet noget gode og store resultater, disse resultater giver grundbund for et forår hvor holdet kan ud-

vikle sig yderlige imod at levere hele kampe med intensitet og et udtryk der minder om det færdige spil. En stor ros skal der lyde til spillerne, der alle bidrager alt hvad de kan til træningsmiljøet. De er målrettede, ambitiøse og hårdt arbejdende, 3 ingredienser der hører til i en god og sund elite ”gryde” Holdet er nu gået på juleferie og vender stærke tilbage forud for forårssæsonen.

Bagerst fra venstre: Frederik Psyllos, Casper Gedsted, Christoffer Ravn, Zifalino Nsoni, Oliver Henriksen, Mads Serup Hansen, Oliver Overgaard, Jacob Gaardsøe, Malthe Svensson Midterst fra venstre: David Olsen, Thomas Buus, Daniel Mortensen, Marcus Hannesbo, Oliver Børsting, Tobias Buus, Lasse Ørnberg, Magnus Vognsen, Markus Skaarup, Christian Wagner, Carl Aage Jensen, Kasper Kristensen Forrest fra venstre: Mads Strøttrup, Jakob Holdt, Simon Vestergaard, Lasse Holm, Nicolaj Christensen, Mathias Balle, Elvin Sigaard, Mads Fruendlich, Andreas Drejer, Matti Hansen

AaB Årbog 2018

47


Af Jens Peter Hansen

U17 Liga 1 Med tenniscifrene 6 – 1 hjemme over Jammerbugt rundes efteråret af for U17 liga 1. Vi slutter hermed på en 3.–plads og kvalificerer os til forårets bedste række under DBU Jylland efter en spændende efterårssæson. Holdet udgøres af spillere fra U17-ligatruppen og spillere fra aftentruppen, som Morten Melgaard Blok og undertegnede står i spidsen for. Det er i sig selv har været en udfordring, for hvordan er det lige, at man forener spillere, der træner 5 - 7 gange ugentlig med flere morgentræninger, med spillere, der om aftenen træner 2 – 3 gange ugentlig? Den ugentlige kamp mod en fremmed modstander står for alle fodboldspillere som ugens højdepunkt, og det har vi også kunnet mærke på drengene. Vi har spillet en række kampe, hvor vi har vist, at fodbold og talentudvikling er andet og mere end en gang AaB-kegler og plejen af den enkeltes biorytmer. Som træner har jeg altid sat pris på, at mit hold har villet bløde og have græs på knæene. Det har holdet i flere tilfælde levet op til, og sæsonens to sidste kampe har vist, at budskabet er trængt ind. De fleste spillere er 1.-års, og det har givet visse fysiske udfordringer. Der er grund til at lette på hatten for bl.a. sejren i vores første møde med Hobro og Hjørring. Her hev vi knebne sejre hjem i kampe, hvor højde- og drøjdegennemsnittet hos modstanderne var betydeligt højere end hos vore – måske giver den rød-hvidstribede trøje magiske kræfter. Der har dog også været mindre gode præstationer. At tabe 0 – 5 hjemme mod Randers eller at være bagud i Hjørring med 0 – 4 på mindre end et kvarter høster man ikke store roser for. Så må man henvise til Gotha Ander-

48

sens ord fra et børneprogram, ”Flid fedt og snyd” i fjernsynets sort-hvide tid: ”Hvad kan vi så lære af det?” Jo, vi kan bl.a. lære noget om parathed, fokus, ansvar, ydmyghed over for sit talent og betydningen af at være en holdspiller. Man kan dog også tilegne sig den lære på andre måder – til orientering. Drengene på holdet har stillet op med forskellige personlige dagsordener. For spillere fra liga-truppen har det været med ønsket om at komme med på ligaholdet i næste kamp, mens gutterne fra aftentruppen har været optaget af at kunne ”hænge i.” Jeg har aldrig lagt skjul på overfor spillerne, at jeg synes, det er den rigtige tilgang. Det må og skal være målet for ligatrup-spilleren at sidde med i bussen, der kører til København. Betingelserne for at kunne opfylde den personlige målsætning har været klare. Spiller du godt på og for holdet, øger du din chance for personlig succes. Når der står fremmede på den modsatte banehalvdel, skal du vise dig ikke blot som en god fodboldspiller, men som en god fodboldholdspiller. Jeg har personlig nydt det ugentlige møde med nogle drenge fra ligatruppen, som jeg desværre kun kender perifert. Det har været glædeligt, når en spiller via vores hold har gjort sig fortjent til at komme med på ligaholdet. Der har været en stamme af spillere, som jeg vil opfordre til at holde den positive ærgerrige tilgang til spillet, så kommer belønningen. Vi har sammen med vores aftenspillere formået at skabe et kampfællesskab, hvor vi har kunnet rette vores spil til, selvom ”træningen” har været en omgang taktiktavle-fodbold.

AaB Årbog 2018


Tak til svendene for mange gode fodboldtimer og tak for jeres humørfyldte og seriøse måde at være på. Der skal også lyde en stor tak til min med-træner, Morten, som har levet med og været god at dele sorger og glæder med. Vi ses i 2019

Bagerst fra venstre: Morten Melgaard Blok, David Soler Nielsen, Jannik Lägel Johanssen, Mads Støttrup, Lasse Ørnberg, Mads Serup Hansen, Jakob Gaardsøe, Markus Skaarup, Jens Peter Hansen Forrest fra venstre: Kevin Luu, Mads Freundlich, Eduart Gashi, Elvin Sigaard, Matti Hansen, Jonas Koch og Malthe Svensson

AaB Årbog 2018

49


Af Jens Peter Hansen

U17 3 Sammen med Morten Melgaard Blok har jeg i efteråret haft fornøjelsen af at stå i spidsen for dette hold. Det at have et 3.-hold er ikke almindeligt i disse tider, og vi må erkende, at vi har været på noget af en opgave. Vi står i spidsen for en træningsgruppe, som ud over at danne liga 3-holdet, skal levere spillere til U17 liga 1. Vi har i efteråret derfor måttet melde afbud til flere kampe, end har vi kunnet gennemføre, og nogle kampe er spillet som 9-mands kampe. Det har være vigtigt for os at holde nogle unge mennesker i gang med træning 2 til 3 gange ugentlig. Ofte har der ikke været kampe i weekenden, men det har spillerne taget med sindsro. Det har motiveret dem ekstra, når der var en fremmed modstander på modsatte banehalvdel. Resultaterne kan læses på DBU Jyllands hjemmeside, men de har for drengene ikke været af afgørende betydning – og ej heller for trænerne. Det er vigtigt at

få spillet nogle kampe, så ting kan ses i perspektiv. Der skal lyde en stor ros til gutterne for et pænt og stabilt fremmøde. Vi har somme tider haft det meget svært med at sige, at der desværre ikke var kamp i denne uge. De kampe, vi har spillet, har været med et stort spillerengagement. Når vi i dagligdagen ikke har været over 11 til træning har det været svært at give spillerne forståelse for det færdige spil, men individuelle tekniske færdigheder har været vægtet højt. Vi har leveret god hjælp til liga 1-holdet, og det har været en øjenåbner for vores drenge, når de har været forfremmet. Vi ser frem mod 2019 med et helt klart ønske om at øge spillerantallet, så en træningsplanlægning for et fodboldhold vil være med til at give spillerne øgede kompetencer såvel individuelt som relationelt. Tak for mange hyggelige aftener.

Bagerst fra venstre: Jens Peter Hansen, Kevin Luu, Uprahmman Xhaka Tayga, Omar Hilal, Armin Barakovic, Morten Melgaard Blok Forrest fra venstre: Mads Serverinsen, Jannik Jägel Johansson, Jonas Koch, Eduart Gashi, Osman Abdinur, Emad Alfayad

50

AaB Årbog 2018


Af Casper Krogh Madsen

U16 Liga U16 Liga 1 årgang 2002 lukker og slukker U16 Liga 1 årgang 2002 lukker og slukker… Historien om AaB Elite placeret i den bedste U16 række lakker mod enden. Klubben har desværre valgt, at holdet skal lukkes ned efter denne forårssæson, hvilket for mit vedkommende er bedrøveligt. Det positive er, at jeg var med til at starte U16 holdet op i efteråret 2014 og kan være med til at lukke og slukke for denne omgang i 2018. Fire gode sæsoner med oplevelser og udvikling af spillere, som jeg aldrig vil glemme. Den sidste halve sæson var ligesom efterårets turnering præget af få spillere i U16 truppen grundet den nye struktur i AaB Elite. De spillere der var i U16 truppen blev til kampene, ligesom i efteråret, suppleret op med de spillere fra U17 Ligaen, som endnu ikke var klar til U17 fodbold samt spillere fra U15. Ikke en optimal model i forhold til tidligere år, hvor det ofte var svært at stille hold. Vi endte sæsonen på en tredje plads, med 14 spillede kampe hvoraf 8 blev vundet, 3 uafgjorte og 3 tabte. Et godkendt resultat omstændighederne taget i betragtning. En stor tak skal lyde til min assistenttræner Mikkel Bjerregaard, som overtog efter Carsten, desværre stoppede Mikkel før tid grundet rejse til USA. Tak for de mange fodboldsnakke. Også en tak til vores to holdledere Ricky og Lars, som har været helt fantastiske. Der har sgu været styr på alt det praktiske omkring holdet gennem hele sæsonen. Tak for hjælpen. En stor tak skal også lyde til spillerne, der har været med på holdet gennem efterårssæsonen 2017 og denne forårssæson.

AaB Årbog 2018

I er nogle fantastiske drenge og jeg ønsker jer alt mulig held og lykke i fremtiden. Mange af spillerne er forsat i U17 Ligatruppen og det er endda lykkedes for Andreas Drejer at spille sig fra U16 truppen og op i U17 Liga truppen. Hvad har U16 holdet så bidraget med i forhold til talentudvikling i de sidste fire år? Formålet med U16 var at de spillere der endnu ikke var klar til at spille U17 Liga, specielt grundet fysikken og modenhed, kunne spille på et niveau, som var tilpasset dem. De trænede i dagligdagen med de bedste og blev her udfordret maksimalt, mens de i kampene blev udfordret på deres fysiologiske og mentale niveau. Det må man sige, at klubben har haft stor gavn af. Spillere som Mathias Ross, Oliver Klitten og Malthe Højholt har alle været stamspillere på U16 holdet. Spillere som pt. har stor succes, på trods af, at de ikke var Liga klar på daværende tidspunkt. De har haft tiden til at udvikle sig i det rette tempo. Det er gennem de fire år blevet til to jyske mesterskaber og sejre i to pokalfinaler. Nogle vil sige, at modstanden har været for let…. jeg vil sige, at vi i AaB har haft så mange gode spillere og så god en struktur, så vi bare har været bedre end vores modstandere i de afgørende kampe. Om lidt bliver her stille, U16 lukker og slukker og mit eget ”eventyr” slutter også for denne omgang efter 10 sæsoner i AaB’s Drenge Elite afdeling. Det har været spændende og lærerigt med op- og nedture. Jeg glæder mig til at bruge min energi i AaB’s Pige Elite afdeling fra efteråret 2018.

51


Af Nikolaj Hørby Kjeldsen

U15 1 Årgang 2003 skulle følge op på et godkendt efterår, hvor flere af udviklingsmålene blev nået; træningsmiljøet havde fået et løft, drengene havde højnet intensiteten og strukturen var så småt blev bæredygtigt til at spille et fodboldspil, som kunne kontrollere flere faser af en kamp. Opstarten blev brugt på at gøre kamp truppen mere taktisk fleksibel og dynamisk. Taktisk fleksibel, så det var muligt at ændre formation for at ændre kampudtrykket. Dynamisk, så det være levende positioner og flere ”åbne” faser, hvor det kunne betyde flere offensive løb og flere defensive presfaser. I de sure vintermåneder leverede drengene således en arbejdsindsats som ofte bød dampede hoveder og røde kinder, hvilket aftvang beundring fra trænerteamet – drengene arbejdede bundærligt og benhårdt. Årgangen oplevede afgange fra tre spillere, men havde også fået to tilgange fra Thisted FC, hvor AaB tilbød Matti Hansen og Markus Skaarup et klubskifte med henblik på at øge konkurrencen i truppen samt jagte drømmen om en plads i U17 Ligatruppen til sommer: det lykkedes for dem begge. Med de to drenge fra Thisted så truppen mere komplet ud og gjorde det samtidigt muligt at spillere op til U17 Ligatræning og -kampe uden at kvaliteten nødvendigvis led et kæmpe knæk. Derfor fortsatte den fine udviklingskurve også igennem foråret, hvor flere og flere U15-spillere kunne byde sig til U17 Ligatræningen. Dette affødte også træningsperioder, hvor der var flere U15-spillere til U17-træningen end til ”egen” U15-træning. Præcis som det skal være, når kvaliteten berettiger det. Desværre blev træningsindsatsen ikke omsat til forløsning i forårets turnering, hvor holdet ellers startede som lyn og torden og

52

fik beskrivelsen af en kampmodstander som ”puljens bedste fodboldhold”. Set på to nøglestatistikker viste årgang 2003 fremgang ved samlet set at score flere mål pr. kamp og samtidigt indkassere færre mål imod end sammenlignet med efteråret. Desværre kunne denne fremgang ikke visuelt spores i tabellen, hvor målene ikke just fordelte sig optimalt i topkampene. Holdet måtte nemlig ofte se sig slået med et enkelt mål af de andre ”store drenge” i klassen. Det er alligevel med en vis form for stolthed over udviklingen, vi kan tillade os at se tilbage på det ”forsømte” forår. Drengene leverede virkelig nogle højdepunkter i nogle nøglekampe, hvor særligt udekampen imod FC Midtjylland og udekampen imod AGF demonstrerede de store fodboldmæssige kvaliteter, som drengene besidder – upåagtet var en tabel måtte fortælle. Som punktum for U15-foråret honorerede DBU med udtagelse af i alt 7 spillere til den sidste store samling, hvor 4 spillere var i kamp mod Øst og 3 spillere skulle besigtiges i Futureregi. Denne samling sikrede Christoffer Ravns første officielle udtagelse til U16 landsholdet. Igen et testamente af den positive individuelle udvikling, som drengene havde sikret sig. Årgang 2004 overtog officielt U15 titlen og købte med det samme ind på de nye præmisser, som følger med, når nye øjne hviler på sig. Alle måtte bevise sig på ny, alle skulle konkurrere. Ikke for at trykke de andre omkring sig ned, men for i fællesskab at løfte hinandens niveau. Der var således lagt op til et nyt kapitel i årgangens AaB-fortælling. Der havde været lidt trafik omkring truppen i løbet af sommerpausen, hvilket betød farvel til fire spillere. Disse blev erstattet af tre spil-

AaB Årbog 2018


lere fra årgang 2003, som ikke fysisk kunne begå sig på U17 Liga, samt et nyt ansigt i Elias Ovesen fra Sæby. Alle fire spillere har haft et klædeligt aftryk på dette U15 efterår. Igen i år har et U15 nøgleord været intensitet. Alle træninger, øvelser og således alle fodboldaktioner skulle have et tempo-boost for at kunne honorere kravet om at kunne kontrollere fodboldkampene både med og uden bold. Holdet skulle nemlig bygge på en

sund defensiv base, som havde været kendetegnende for U14-tiden, med på et mere offensivt, direkte og aggressivt udtryk. Her kan vi uden bekymring fiske den store, grønne tusch frem fra penalhuset og sætte et flueben udfor denne målsætning. Én af de store fodboldmæssige oplevelser kom i en cupkamp imod tyske Dortmund, som på papiret havde set frygtindgydende ud i egen liga. Alligevel fik AaB-knægtene tilspillet sig et meget fortjent 1-1 resultat, hvor

Bagerst fra venstre: Jonas Nødbak, Casper Johansson, Marco Sørensen, Gustav Dahl, Oliver Ross, Jeppe Røge, Carsten Svendsen Midterst fra venstre: Nikolaj Hørby, Kasper Als, Marcus Bjerg, Elias Ovesen, Marius Jacobsen, Noah Holmstrøm, Magnus Kock, Peter Dahl, Jacob Jacobsen Forrrest fra venstre: Mathias Vægter, Carl Rom, Sulejman El-hajj, Valdemar Lunau, Filip Hartman, Bertram Rosendal Jensen, Jens Justesen

AaB Årbog 2018

53særligt det positive spiludtryk blev en bølge, som kunne rides på resten af efteråret. Hver gang udfordringerne har meldt sig, har drengene steppet op. En fornøjelse. Sagt med en lidt utraditionel og atypisk nordjysk arrogance har årgang 2004 ikke haft svært ved at vinde sine fodboldkampe i dette efterår. Til gengæld har holdet til tider haft svært ved at holde sit fodboldmæssige fokus og til tider ”glemt” at vi først og fremmest skal udvikle fodboldspillet og ikke lade os nøjes med bare at vinde – eller for sin vis glemme måden hvorpå vi gerne vil sikre vores sejre. Derfor har også været nødvendigt at selv en stor 5-1 sejr, som et spillemæssigt nederlag, når vi ikke har ramt det ønskede niveau.

Foråret bliver derfor ét langt maraton mod et fælles holdønske om at dominere flere af fodboldspillets faser i længere perioder. Ses på årgangen med et DBU-perspektiv havde 7 spillere fundet vej til den sidste store U15 samling i kalenderåret 2018. Her var 4 af spillerne at finde i startopstilling på Vest, der uddelte en syngende øretæve på 6-1 til Øst. Det var en stolt U15-træner, der kunne følge denne kamp fra sidelinjen.

Af Søren Koch

U15-2 Foråret for U15-2 blev en udfordring allerede fra starten med at få spillere nok til sæsonen. Men vi blev 10 spillere til holdet og en stor hjælp fra vores U16 piger fik vi det til at lykkes med at få spillet kampene. Det blev til nogle gode og tætte kampe, hvor der blev kæmpet til sidste fløjt. Vi måtte bare indse, at vi var for få spillere på bænken til at kunne følge med helt i mål, efter en flot start i kampene.

Men drengene trøstede sig med, at de ikke blev sidst i puljen og vandt over topholdet på udebane. Med lidt held kunne det have blevet til mere. Der var altid godt humør og gejst til træning også til kamp, hvor de så frem til at teame op med pigerne. Til sidst en stor tak for hjælpen til Martin Ingvorsen og U16 pigerne. Drenge, tak for denne gang

AaB Årbog 2018

55


Af Jonas Westmark

U14 Årgang 2005 startede deres U14-tid med nyt trænerteam Jonas Nødbak Petersen som assistent og Jonas Westmark som cheftræner. Efter kort tid kom Kenneth Hedegaard dog til som assistent, da Jonas Nødbak blev hentet op til U15 som assistent der. Først og fremmest har det været en fantastisk god gruppe at træne - ofte siger trænere, at deres spillere er villige til at træne og forberede sig, men alt er jo relativt, og de her 2005-drenge vil virkelig gerne træne! Udover træningsvilligheden og den store parathed er gruppen kendetegnet ved at have det super godt med hinanden rent socialt. Det betyder alverden, at drengene har det godt sammen, fordi de derigennem skaber et fantastisk miljø, hvor det er det bedste i hele verden at komme til træning. Det vil vi rigtig gerne blive ved med at understøtte også som trænere.

neringen, og ligger nummer 1 her. Endvidere kan vi se, at den enkelte spiller rykker sig, og lægger lag på sit spil både rent fodboldmæssigt og menneskeligt. I forhold til det menneskelige har vi udover det kontinuerlige arbejde med det på træningsbanen startet et forløb med Henrik Madsen, hvor vi dykker ned i AaB’s værdier, og forsøger at få dem mere ind under huden spillere som trænere. Som hold har vi haft gode ture i løbet af efteråret startende med Crowne Plaza i sommers og Gøteborg-turneringen i sidste weekend af oktober. Til begge ture har der været virkelig god opbakning fra forældregruppen, mange tak for det! Begge ture har givet rigtig god matchning, hvilket har været ét af kardinalpunkterne, endvidere har det sociale haft en høj vægtning, hvor vi har haft tid til at lave fine sociale arrangementer sammen.

Generelt har det fungeret rigtig godt med U14-holdet. Vi har haft gode resultater i tur-

Vi glæder os helt vildt meget til fortsættelsen.

56

AaB Årbog 2018


Bagerst fra venstre: Lucas Bislev, Frederik Malle, Jeppe Jørgensen, Filip Jeppesen, Jonas Kühn, Rasmus Jørgensen, Kenneth Hedegaard Midterst fra venstre: Jonas Westmark, Kasper Davidsen, Colin Jensen, Benjamin Damsgaard, Malthe Gyldenløve-Lyebalk, Sebastian Lind, Jacob Buus, Emil Hajder, Kasper Als Forrest fra venstre: Malthe Maagaard, August Harritsø, Tobias Madsen, Theo Sander, Daniel Mads Bomholt, Mathias Harregaard

Bagerst fra venstre: Mads Aksel Nielsen, Aske Aarup-Kristensen, Abdi Karim Mouhoumed, Anas Mouhoumed Hassen, Abobaker Ahadi Midterst fra venstre: Jonas Sleiborg, Bertel Kalstrup, Asger Harrop, Abdalrahman Ayub, Noah B. Kaldsen, Nikolaj Alexander Madsen, Oliver Kielstrup, Casper Friis-Hansen Forrest fra venstre: Aria Yousefzai, Jacob Stensig Frederiksen, Nicklas Albrektsen, Aske Rasmussen, William Fick, Berat Tokat og Sebastain Torp

AaB Årbog 2018

57


Af Theis Larsen

U13

Før sommerferien blev det nye U13-hold samlet fra vores partnerklubber. Holdet mødte spændt ind til første træning d. 19.07.18. Efter en god opstart skulle holdet stå over for den første store test til Crowne Plaza Cup i slutningen af august. Her spillede holdet sig frem til semifinalen, hvor det viste sig, at en sejr over NSA Oslo var nok til at gå videre fra en stærk pulje med Brøndby IF og IFK Göteborg på andenpladsen på bedste målscore. I semifinalen ventede FC Midtjylland, som desværre endte med et nederlag. I bronzekampen ventede B93, der havde spillet 1-1 med FC Midtjylland i puljen. Her tog drengene en flot sejr på 1-0, og tog bronzen med hjem til Hornevej. I DBU-turneringen var vi i første del kommet i pulje med stærke modstandere, som Viborg FF, Silkeborg IF, Randers Freja, AGF,

58

Thisted FC og FC Midtjylland. Her vandt drengene i stor stil alle kampe undtagen en kamp nede i AGF, hvor vi måtte indkassere et lærerigt nederlag efter en 2-1 føring indtil overtiden, hvor vi endte med at tabe kampen 3-2. Da alle holdene slog hinanden lidt på kryds og tværs, skulle vi i sidste kamp mod FC Midtjylland spille om at vinde puljen. Det var en kamp med rigtig høj intensitet og højt niveau, som vi vandt 2-1, og dermed tog puljesejren. Drengene kom i efteråret på deres første udlandstur med AaB til Paderborn i Tyskland, hvor vi deltog i Helst Cup, hvor der var deltagelse af blandt andet Leverkusen, Mainz, Werder Bremen og Hannover. Vi startede her rigtig stærkt ud, og vandt de første to kampe, men tabte desværre puljefinalen om at komme i guldspillet og måtte ud i en

AaB Årbog 2018


playoffkamp om at komme med. Her kendte vi desværre ikke vores besøgstid, da vi fører 2-1, og har brændt 5 store chancer, inden Jugendfussballschule Köln scorede på et meget tvivlsomt frispark lidt uden for feltet med 15 sek. igen, hvilket betød, vi skulle ud i en straffesparkskonkurrence, som vi endte med at tabe. Vi endte med at vinde sølvspillet, hvor vi på vejen til finalen slog Leverkusen i semifinalen efter i ordinær spilletid at have spillet 1-1, og vandt straffesparkskonkurrencen 5-4.

Nu venter det sidste af efterårssæsonen med resten af anden halvdel af DBU-turneringen og kampe mod FC Midtjylland og OB, inden vi går på juleferie. Hvor vi efter vinterpausen overgår til kun at spille 11-mandsfodbold.

Bagerst fra venstre: Kasper Als, Emil Nymann, Noel Atlarsson, Holger Bladt, Frederik Nygaard Kristensen, Emil Borup Midterst fra venstre: Jim Holm Larsen, Theis Larsen, Peter Banasik, Andreas Gaede, Nicolai Ankerstjerne, Malte Kjølbye, Thomas Borup, Brian Schmidt Forrest fra venstre: Thor Thellufsen, Milas Just, Nikolaj Schmidt, Kristian Lynge Mølgaard, Albert Heyde

AaB Årbog 2018

59


Af Jonas Serup

U12 Efterår 2018: Vores U12 årgang har haft en hård sommerpause. Grundet mangel på spillere var der spekulationer om hvordan årgangen ville se ud i efteråret og på længere sigt. Men en kerne af spiller stod fast og har lige siden arbejdet stenhårdt og tårnmodigt for at opretholde en vis kvalitet. Med nye trænere ved roret, samt ved hjælp af samtræninger med U11, har U12 igen fået skabt et rigtig godt træningsmiljø. Det har medført en positiv reaktionen på banen, hvor holdet sluttede i toppen af deres pulje.

været at genopbygge et solidt fundament, som er bæredygtigt på længere sigt. Set ud fra en træners perspektiv, er vi kommet godt fra start og nu handler det bare om at blive ved med at ligge på. Så for det store stykke arbejde, der er blevet lagt indtil nu for både spiller, trænere og forældre, vil jeg gerne sige tak for en vellykket efterårssæson. Lad os forsætte de gode takter ind i den næste sæson.

Det primære arbejde, der har været lagt i årgangen hen over efterårssæsonen, har

Bagerst fra venstre: Alexander Thomasen, Casper Klovborg, Yasir Ali, Laurits Ellegaard, Nicholas Friis, William Nielsen, Ozair Ahadi, Jonas Serup Forrest fra venstre: Arthur Madsbøl, Christian Nielsen, Rasmus Højsby, Nicolas Jenssen, Johan Pedersen, Patrick Høgh.

60

AaB Årbog 2018


Af Jonas Serup

U11 Efterår 2018: Som ny træner fik jeg her hen over sommerferien æren af at træne U11 årgangen. En utrolig spænende årgang med masse af potentiale. Det er fantastisk at komme ud på banerne til hver træning og møde drengenes entusiasme, samt villighed til at lære og blive en bedre fodboldspiller. Vores efterårssæsonen er primært blevet brugt på at gøre den individuelle fodboldspiller bedre, samt ruste drengene til spillet på den store 8-mands bane, frem for den lille 5 mands bane. Derudover er det især værd at fremhæve medlemstilgangen på årgangen. Denne frem-

gang af spiller har været med til at årgangen er gået fra et enkelt 5-mandshold i foråret til tre 8-mandshold hen over efterårssæsonen, som er repræsenteret i henholdsvis C, B og A-rækken. De mange nye spiller har også medført flere trænere, som fra dag ét har tråd ind i trænerteamet, og været med til at skab et godt træningsmiljø, hvor den enkelte spiller kan blive udfordret, uanset niveau. Så stor tak til jer. Lige nu kan vi slet ikke få hænderne ned i U11 afdelingen. Vi kan dermed heller ikke vente med at komme i gang med den nye sæson her i 2019.

Bagerst fra venstre: Trey Mupier, Rasmus Frederiksen, Christoffer Vosegaard, Yasir Ali, Sajed Ayub, Abdulaahi Osman Midterst fra venstre: Alexander Thomasen, Casper Klovborg, Arthur Madsbøl, Oscar Kristensen, Sebastian Klovnhøj, Dayrosh Popalzai, Ali Molavyzada, Andreas Romdrup, Jonas Serup Forrest fra venstre: Daniel Al-Helou, Adrian Gashi, Nicolas Jessen, Hjalti Højgaard, Tarek Jamal, Silas Thenstrup, Johan Pedersen

AaB Årbog 2018

61


62

AaB Ã…rbog 2018


U9

Bagerst fra venstre: Benjamin Tønnes, Tobias Tønnes, Dennis Reszczynska, Alexander Nørgaard Larsen Forrest fra venstre: Pauli Møller Jakobsen, Fillip Møller Jacobsen, Salim Abdullah Ali, Oliver Kuna Kristensen, Emil Gassan Sabeh, Frederik Andersen, Frank Andersen

AaB Årbog 2018

63


U8 Piger

Bagerst fra venstre: Laura, Filippa, Sofie, Inuuna Forrest fra venstre: Karsten, Ellen, Sophia, Sofie, Liva, Amalie, Christian

64

AaB Ă…rbog 2018


U8

Bagerst fra venstre: Mario Jeppesen, Liam Christensen, Lukas Jensen, Jekabs Indzeris, Noah Olesen, Xander Ekfeldt, Alik Ozmanjan, Daris Avdic, Edijon Gashi Forrest fra venstre: Adis Ramulic, Matthias Tomobile, Doruk Genc, Isam Ramulic, Nanu Bech, Lucas Firouz, Jonas Romdrup, Oscar Petersen, Ebbe Hansen, Oliver Andersen, Stefan Christensen Mangler: Harry Jensen, Elias Dresfeldt

AaB Ă…rbog 2018

65


66

AaB Ã…rbog 2018


U7

Bagerst fra venstre: Yosef, Malek, Elias Forrest fra venstre: Heine Chortsen, Noah, Benhamin, Lukas, Sami Høst

AaB Ă…rbog 2018

67


Af Anna Larsen

Kvinde / Pige afdelingen MEGA OPTUR Citater om venskab giver en den sandhed, man har brug for, når det kommer til venner. Om du har få eller mange har ingen betydning. Venskabet skal bare have en betydning. Dine venner skal stå ved din side, når lokummet brænder, og du ved siden af dem. Et godt venskab betyder alt i verden, det er en person, der støtter dig i alt og sætter sig imod, når du ikke kan se sandheden i øjnene. Dette citat lever vi med stolthed op til i AaB’s kvinde-/pigefodbold. Vi har i det forgangene år vist på så mange områder og måder, hvad det betyder, når der er sammenhold langt ud over, hvad man kan forvente. Helt nede fra vores U12 og op til 1. Div. er der skabt venskaber og resultater, hele klubben kan være stolte over. For nuværende er vi 140 medlemmer i afdelingen, hvilket er helt fantastisk, fordelt på

U12, U13, U14, U15, U16, U18 DM, Serie 2, Kvindeserie Vest, 1. Div. og Old Girls. AaB Kvinde Elitefodbold A/S blev i juni måned en realitet. Selskabet varetager interesserne for 1. Div. samt har de kommercielle rettigheder over U18. Det har været en spændende rejse at nå hertil, og vi stopper ikke her. Målet er kvindeligaen, og med oprykning til kvalifikationsspillet er vi godt på vej. Vi leverer desuden stadigvæk rigtig godt til talentmassen ved DBU. Vi har 4 piger repræsenteret på de forskellige U landshold, samt 11 piger med i DBU talenttræning. Vi har ændret på vores struktur i afdelingen, så vi sikrer os både sportsligt men også på økonomi siden. Vi har valgt at dele os op i et forretningsudvalg og et sportsligt udvalg. AaB er EN klub, hvor der er plads til alle – både bredde og elite. Om man er pige, dreng, kvinde eller mand skal vi være den klub, hvor alle føler sig velkomne.

Bagerst fra venstre: Ove Christensen, Morten Klessen, David Juul Nielsen Forrest fra venstre: Lene Ring, Anna Larsen, Pia Nielsen

68

AaB Årbog 2018


Af Kenneth Cortsen

1. Division Fodbold er passion og følelser, som kulminerer omkring glæden ved spillet og positiv udvikling En refleksion over de seneste 8-9 måneders fodboldtilværelse i pige-/kvindeafdelingen i AaB som cheftræner for AaB’s bedste kvindehold i seniorafdelingen er med til at løfte armene langt over hovedet. Det har sgu, ja undskyld min anvendelse af det danske sprog, været en super fed udfordring og en fantastisk oplevelse. Efter et allerede planlagt forskningsophold i USA qua mit civile job vendte jeg ultimo februar i år hjem til Aalborg for at påbegynde en helt ny tilværelse som kvindetræner i AaB efter 4 år som cheftræner for herrerne i danmarksserien. Hjemkomsten til Danmark var en skarp kontrast til Californiens sol, da jeg efter kun en træning med holdet med 6 spillere til rådighed, drog til Thisted for at møde FC Thys nuværende 3F-liga hold. Det endte med et nederlag på hele 5-0 efter en kamp, hvor ’chill’ faktoren koblet med termometerets dom på -10 gjorde, at vi måtte skifte spillere ud, der ikke kunne få varmen. Det gjorde nederlaget endnu tungere, men pigerne viste høj moral ved at spille kampen til ende, selvom vejrguderne ikke havde designet de bedste rammebetingelser til fodboldspil, ligesom Thisteds 1. divisionsherrer forinden havde kortet deres træning af grundet de dårlige vejrforhold. Så var vi ligesom i gang med processen, og pigerne havde udvist en vis karakter…. Efterfølgende har vi ikke set os tilbage. Foråret viste hurtigt, at tilværelsen i toppen af Kvindeserie Vest ville byde på en rivalisering mellem AaB og Kjellerup IF, hvilket med kun en oprykker skærpede presset på vores skuldre med klubbens konkrete ambition om et endegyldigt mål for forårssæsonen i form af oprykning. Med andre ord skulle der leve-

AaB Årbog 2018

res fra klubledelse, trænerstab og øvrige stab omkring holdet samt ikke mindste fra spillerne. Første kamp hjemme mod Vorup FB gav tro på tingene med en storsejr på 7-1 baseret på en sublim eksekvering af nogle af de offensive idéer, som var integreret i holdets 3-5-2 system samt den offensive spilfilosofi og spillestil. Anden kamp var et decideret rivalopgør tidligt i turneringen mod Kjellerup IF på udebane. Det blev en intens kamp, hvor Kjellerup lagde skarpt ud og bragte sig foran 1-0 efter direkte spil i ’de åbne frimærker’, som viser lidt af sårbarheden ved 3-5-2 systemet, hvis presset ikke er fuldt koordineret længere fremme. Et stærkt comeback resulterede i en fortjent 2-1 føring i løbet af de første 5 minutter af anden halvleg, hvor rutinerede Chi-chi Igbo orkestrerede et par gode spilsituationer i vores højre side og smed et par indlæg ind til Pernille Skrydstrup Pedersen og Caroline Klitgaard, der kvitterede i Kjellerups skrøbelige bagrum. En af forårets absolutte profiler Anna Westergaard Fisker havde en kæmpe chance for at cementere sejren 10 minutter før tid, men desværre sparkede hun snert forbi, inden dommeren tog en hovedrolle, da han ’gav’ Kjellerup en friløber kort efter trods den soleklare offside position. 2-2 resultatet var dermed en realitet, og med kampens intensitet in mente var der lagt op til et brag på hjemligt græs på Hornevej i maj. Forårets kamp blev spillet i højt solskin lørdag den 19. maj kl. 15.00 på en velbesøgt og fantastisk flot bane 1 på AaB’s anlæg. Jeg kan huske, at jeg på dette tidspunkt havde haft besøg af en kammerat, som arbejder for Liverpool FC, og vi havde diskuteret og nørdet fodbold og systemer i dagene op

69


til kampen. Derfor havde jeg med udgangspunkt i Kjellerups skarpe angreb centreret om Simone Nørgaard og deres direkte spil i vores defensive frimærker i første kamp valgt at spille et 4-2-3-1 system for at ødelægge såvel frimærker som rum for deres centrale angrebsmuligheder samtidig med, at vi selv skulle søge at være proaktive og sætte vores præg på kampen med boldbesiddelse og vores vanlige dynamiske angrebsspil samt desuden være direkte i omstillingsfasen. 4-0 i vores favør viste kampuret efter slutfløjt på mål af Julie Madsen, Anna Fisker og til sidst 2 mål af Simone Pedersen, der kom ind efter 75 minutter. Det gav fejring på Liverpool-manér med et par pints efter kampen, og skønt det er ligegyldigt nu og vel mest af alt i en fodbolddebat med deres trænerstab vil fungere som en konkurrerende hypotese, så havde vi selvfølgelig vundet større, hvis kampen havde været længere, for Kjellerup var kørt

møre i den velsmurte AaB-maskine. Kampen endte med et kongeresultat, der gav os overhånden i rækkens resterende kampe, selvom presset var mærkbart, da Kjellerup med stor sandsynlighed ville gå ubesejret igennem (med undtagelse af nederlaget til os) rækken. Den profeti holdt stik, men vi gjorde heldigvis arbejdet færdigt, selvom en føring på 2-0 til Lyseng på en svær udebane efter 20 minutter gav kvaler, der heldigvis på mål af Anna Fisker, Pernille Pedersen og Annica Just Schreiber blev visket væk og afløst af 3 point til os. Derfor kunne vi lade os hylde og fejre oprykningen på udebane i næstsidste runde i lokalopgøret mod Aalborg Freja, hvor vi vandt hele 9-0 og virkelig stod for et offensivt fodboldfyrværkeri. Endvidere havde vi i foråret taget hul på et generationsskifte, hvor vi trinvist med god hjælp fra U18-afdelingen anført af deres kompetente cheftræner Finn Christensen (min wingman i diverse

Bagerst fra venstre: Emma Nøddelund, Louise Elkjær, Amina Leto, Caroline Klitgaard, Emilie Thygesen, Sofie Lundgaard, Julie Madsen, Agnete Kiørboe, Anne Kiilerich, Kristian Duncker, Bjarne Pedersen Midterst fra venstre: Laura Knudsen, Kim Brohus, Stine Nørgaard, Stine Naur, Gry Thrysøe, Johanne Klessen,

70

AaB Årbog 2018


helsekostforretninger og på kaffebarer under træningslejre) og som led i ledelsens sportslige strategi havde indsluset unge talenter som Julie Madsen og Gry Boe Thrysøe frem mod de nye udfordringer i 1. division; ja fodbold er et spørgsmål om at forstå at udnytte ’den næste bevægelse i spillet’ til egen fordel med fintfølingen omkring de forskellige udviklingskurver, som altid er i spil relateret til samt på tværs af spillere og trupper. Tak til Finn for stort arbejde med et skærpe spillernes forståelse frem mod tilværelsen hos en hysterisk perfektionistisk cheftræner på seniorniveau. Samarbejdet med Finn, der også har en dejlig nørdet tilgang til trænergerningen, har været både sjovt samt optimal sparring – den slags skal værdsættes. Som ny oprykket 1. divisionshold ventede der store udfordringer for vores unge hold i efterårssæsonen. Væk var mærkbare spillere som topscorer Anna Fisker, rutinerede Chi-

chi Igbo samt Caitlyn Jobanek, og ind kom Alix Roberts, Bethany Gordon samt en stribe unge spillere fra vores talentfulde U18-hold, hvorfra der især var forventninger til ungdomslandsholdsspilleren Sofie Lundgaard Pedersen, der sin unge alder til trods har et uomtvisteligt talent, der forventeligt også kunne skabe en impact på seniorplan, selvom niveauet nu hed 1. division. Udfordringen var først og fremmest at sikre så mange point som muligt for at stå stærkt i forhold til at undgå nedrykning i første sæson, hvorefter vi måtte revurdere målsætningen afhængig af turneringens progression og pointhøsten. 3-3 blev resultatet af første kamp mod Lyseng på hjemmebane efter en kamp, hvor vi havde ført 3-0 ved pausen og spillet dem ud på ’røv og albuer’, men hvor vores unge løvinder måtte sande, at 1. division er mere kynisk, fysisk og indeholder et defensivt element vedrørende standardsituationer, der ikke kan

Stine Riisberg, Marie Olesen, Sophie Nielsen, Alex Roberts, Josephine Barløse, Kenneth Cortsen, René Qvist Forrest fra venstre: Bethany Gordon, Betina Bak, Simone Pedersen, Andrea Hoydal, Tina Korsbæk, Astrid Kitchen, Signe Lundgaard, Pernille Pedersen, Sarah Serup

AaB Årbog 2018

71


sammenlignes med Kvindeserie Vest. Lyseng kom tilbage i kampen og scorede 3 mål efter hjørnespark uden egentlig at have haft en åben chance i kampen, ligesom vi til trods for 3 scoringer ikke kendte vores besøgstid. Skuffet? Ja, for pokker! Fodbold indeholder kun sejre eller læring, hvilket var det mantra, som vi tog med til opgøret mod Kim Kjærs rutinerede tropper fra ASA i Aarhus weekenden efter, hvor vi spillede på vores offensive repertoire og fik en storsejr på hele 7-0, der blev fulgt op i den næste kamp med et 7-1 resultat på udebane i Vejle. Vi havde nu for alvor sat AaB i spil i kvindernes 1. division og positioneret os som et hold, der ikke skulle undervurderes. Prøvelsen kom for alvor i næste kamp mod Fortuna Hjørring, der blev tabt 1-0 på hjemmebane efter endnu et indkasseret mål efter hjørnespark og en kamp med masser af misbrugte tilbud i den anden ende. Ungt hold, manglende erfaring, minimal psykisk modstandskraft og stadig med et minimum af taktisk forandringsparathed på dette niveau var tydelige elementer, der skabte rum for masser af spørgsmål og grublerier fra trænerstaben. Profilen Julie Madsen var blevet skadet efter kamp nummer to, den tidligere U19-landsholdsspiller Annica Just Schreiber havde fået mindre lyst til fodbold på dette niveau i AaB, og forsvarskrumtappen Emma Nøddelund var knæskadet. Heldigvis var modsvaret 3 sejre i streg, hvor 1-0 sejren i Varde endda bød på et dejligt hovedstødsmål fra Emilie Danmark Thygesen ovenpå en længerevarende og dødssyg proces med fokus på selvsamme træningselement i defensiv samt offensiv henseende. Mon Ericsson har ret i meningen om ’10.000 træningstimer’ – who knows? ;-) Udekampen i Lyseng understregede, at vi trods alt havde udviklet os såvel mentalt som taktisk, der sammen med min koncentration om den fysiske parameter forener mit trænermæssige genstandsfelt omkring spilintelligens og vigtigheden af, at spillerne interesser sig for og reflekterer

72

over forståelsen for spillet. Det fordrer krav om mental tilstedeværelse til træning og i kampe med anerkendelse af vigtigheden af det taktiske islæt, der jo i sidste ende koblet med de andre elementer og en social tilfredshed i en harmonisk trup er grobund for at kunne udfolde teknisk kunnen på højere niveau. Nede med 1-0 i Lyseng sadlede vi om til 3-5-2 i pausen med en veloplagt Signe Lundgaard Pedersen som 10er, og trods Lyseng-føring efter 75 minutter scorede vi 4 mål de sidste 15 minutter og tog 3 point med hjem til Aalborg. Det var en god skalp mod et velspillende Lyseng-hold, der var godt forberedte på vores styrker fra første opgør i Aalborg. Spænding i rækkens top fik vi dog hurtigt skabt igen, da den næste hjemmekamp resulterede i et unødvendigt nederlag til ASA, der dog spillede en taktisk kløgtig kamp i Aalborg og kæmpede heroisk. Vi drog til Vildbjerg-kampen derefter for at møde det suveræne tophold, og til trods for skader til vigtige spillere spillede vi en taktisk disciplineret kamp, der gav os et vitalt point efter en 1-1 kamp, der var mere intens end køn. Marie Lynge Olesen agerede redningskvinde et par gange på stregen, Alix løb, løb og løb og assisterede angrebsmakker Simone Pedersen til en flot scoring, mens Johanne Folsach Klessen kunne have skaffet sejren kort før tid på en god omstilling, selvom 1-1 var et velfortjent resultat. Vi var stadig med i ræset om de eftertragtede topplaceringer. Afgørelsens time fandt sted i 3 kampe på 8 dage i slut oktober og primo november, hvor den første kamp gav en forventet, men besværlig sejr over Vejle Boldklub på 2-1 hjemme, hvor Emma Nøddelund var tilbage i startelleveren ovenpå sin knæskade. Der var dermed lagt op til topbrag hjemme mod førerholdet Vildbjerg om onsdagen med nu kun tre point imellem holdene. Julie var klarmeldt igen og startede på bænken, mens der i startopstillingen var fundet plads til den kun 15-årige U17-landsholdsspiller Cornelia Kramer, der havde en 1. divisionskamp på CV’et

AaB Årbog 2018


fra udekampen i Varde. Disse konditioner var essentielle i en kamp, hvor AaB vel leverede sæsonens præstation mod et stærkt og velspillende Vildbjerg-hold og dermed overtog førerpositionen i rækken efter en 3-0 sejr, hvor Cornelia assisterede tre gange til scoringer fra Sofie, Pernille og indskiftede Julie Madsen. Gry Thrysøe og den bosniske Redondo aka Amina Leto styrede midtbanen, og forsvaret og målmand Andrea Hoydal spillede til ’nul’, ligesom hele holdet bare var motiverede og leverede en meget flot præstation med stor sammenhængskraft. Udekampen mod et navnestærkt Fortuna Hjørring hold endte med en sejr på hele 5-1 efter en god afslutning på anden halvleg scoringsmæssigt, hvorefter et uafgjort resultat mellem Lyseng og Aarhus 1900 sendte AaB’erne i drømmeland på en tåget onsdag novemberaften, der resulterede i en plads i forårets kvalifikationsspil til 3F-ligaen to spillerunder før tid. Vi kunne selv have afgjort det i hjemmekampen mod Varde, der endte med 1-0 sejr, mens der i den sidste spillerunde var mulighed for at fokusere på at vinde udekampen mod Aarhus 1900 og sikre førstepladsen i rækken. Det mål blev i den grad indfriet med en knusende sejr på 9-0 som i foråret med Freja, hvilket var en perfekt slutning på en sæson, der har været episk, når der tænkes tilbage på, hvor vi var for ca. 8 måneder siden oppe i Thisted. Vi har kun tabt to turneringskampe i hele 2018, vi har som ungt oprykkerhold med en gennemsnitsalder på 20 år, ja vel i nogle opgør yngre, scoret hele 47 mål i 14 kampe og kun lukket 12 mål ind. Vi har altså spillet god offensiv fodbold, men er alligevel det hold, som har lukket færrest mål ind, hvilket vel også vidner om, at kreativt fodbold vel er nemmest at iscenesætte med en base af god organisation. Herudover har vi i stortalentet Sofie Lundgaard skabt en topscorer i rækken med 17 mål for 13 kampe (hun har været ude pga. landsholdsaktivitet), og det er stærkt, da hun ikke er decideret angriber, men er blevet brugt deroppe, da Julie

AaB Årbog 2018

har været skadet det meste af sæsonen. Vi har givet debut til eller spillet med en masse unge spillere som Sarah Serup Hansen, Astrid Holm Filtenborg Kitchen, Andrea Hoydal, Karoline Bjerg Kristensen, Signe Lundgaard, Stine Naur Hansen og Stine Nørgaard, som sammen med støtter fra foråret i form af Annica, Klitgaard, Johanne, Emilie, Signe Pedersen, Stine Francke Riisberg, Monika Biskopstö, samt tilgange omkring førsteholdstruppen som Emma Nøddelund, Tina Korsbæk Holm, Betina Bak Christensen (ovenpå lang skade) og Amalie Brix Frederiksen alle har bidraget til denne succes sammen med staben og ledelsen i form af assistenttræner René Qvist, målmandstræner Kim Brohus, fysioterapeut Kristian Duncker, fysisk træner Elisabeth Sletten, holdleder Bjarne Pedersen, sportschef Morten Klessen samt Pia Nielsen og Anna Larsen fra klubledelsen samt gode sponsorer som bl.a. Brian, Bjarne og Ole. Vi har skabt et fundament, som vi kan være stolte af. Processen har ikke været nem, men succesen er etableret med en solid grad af organisk vækst, hvilket vi skal være mest stolte af. Personligt er jeg som forventet blevet klogere af at gentænke min ledelsesstil og mit lederskab, da pige- og kvindefodbold på nogle områder adskiller sig fra drenge- og herrefodbold, hvor jeg har haft min daglige gang. Det er altid sundt at blive klogere, og situationsfornemmelse er sammen med kommunikation væsentlige succeskriterier i fodboldledelse, og jeg har især lært, at den største forskel er, at pigerne ofte tror, at de kan mindre, end de kan, mens drengespillere (også pga. pengenes indtog og den sociokulturelle tilgang til spillet) har en tendens til at tro, at de kan mere, end de kan. Ja, jeg tager altså hatten af for de her piger. I det daglige arbejder jeg med sportsmanagement, og det er inspirerende læring at blive bekræftet i, at jeg stadig kan agere som kulturel baseret leder ovenpå 4 år som danmarksserietræner, hvor resultaterne og læringen også har været på fint niveau, men hvor den manglende

73


kontinuitet og muligheden for at rykke op har haft en devaluerende effekt på resultatskabelsen. Det kunne man især se efter vores andenplads i første hele sæson, hvor vi efter sommerferien stod med 8 nye spillere i startopstillingen. Derfor er det ekstra dejligt at stå her sidst i efteråret og sammen med spillerne at have klaret to oprykninger, som giver en spændende forårssæson, hvor den skal have maksimalt gas. Det er desuden vigtigt, at klubben nu på kvindesiden har flyttet andetholdet i seniorafdelingen tilsvarende, så de i foråret spiller i Kvindeserie Vest, hvor førsteholdet var før sommerferien. Det skal vel at mærke bemærkes, at førsteholdet i efteråret 2017 var i nedrykningsfare i relation til jyllandsserien. Alt i alt må jeg bare rose og sende beundrende tanker mod den fantastiske træner- og lederstab, der findes omkring kvindeholdene, da arbejdsmoralen og fællesskabsfølelsen er unik. Tak for det. Uden dette og tiltro til retningen, havde vi ikke skabt samme resultater sammen med spillerne og de fagfaglige sparringspartnere som medtrænere og støttefunktioner. Det er jeg taknemmelig for, hvilket illustrerer betydningen af nære og kompetente samarbejdsrelationer i fodboldens verden, der skal skabe den sammenhængskraft på og udenfor banen, som er så sindssyg nødvendig for succes i en meget kompleks og dynamisk holdsport, hvor omklædningsrummet hurtigt tabes, hvis fingeren blandt folk på og omkring holdet ikke er på pulsen, og hjertet ikke er på rette sted. Jeg ser motiveret frem mod forårets udfordringer.

74

Truppen i Tyrkiet, marts 2018

AaB Årbog 2018


En flok glade spillere og KB venter pĂĽ massage

AaB Ă…rbog 2018

75


Af René Quist

Jyllandsserie Efter en oprykning fra serie 2, var det spændende at se hvilken modstand pigerne ville få i serie 1. Betina Bak Christensen var hentet ind som træner for holdet ovenpå hendes skade, og samtidigt var det vigtigt at finde en som kendte pigerne. Holdet fik en forrygende start, selvom vi var lidt pressede på spillere. Men der blev stillet gode hold hver gang, og det stod hurtigt klart at der ikke var mange af de andre hold der kunne matche os. Den mindste sejr blev på 2-0 på udebane mod Gundersted, et hold vi slog 14-1 på hjemmebane i allersidste runde. Oprykningen blev sikret med en 8-0 sejr ude over Hornum 3 runder før tid. Så en flot og godkendt sæson af vores 2.hold på kvindesiden. Næste skridt er jyllandsserien og det bliver spændende at se om holdet ikke kan komme til at præge rækken. Efter 2 oprykninger i streg, var det et spændende efterår der skulle i gang. Vi var spændte på styrkeforholdet i jyllandsserien. Vi vidste at Holtet havde et godt hold og fra starten så vi dem som en lille favorit i rækken. Første kamp var hjemme mod Støvring IF. Og den kamp blev lidt et målepunkt omkring hvor vi stod. Vi slog dem 8-1 og de var meget heldige med kun at tabe

76

8-1. Og allerede her fik vi nok lidt en indikation på hvordan de fleste hold ville spille mod os. Nemlig pakke sig sammen og forsøge at leve på omstillinger. Næste kamp var mod KFUM som var nedrykker, dem slog vi med 5-0 og da vi i 4 kamp mødte Holtet hjemme og slog dem 3-0 var kursen sat mod en 1 plads i rækken. Efter de første 4 runder havde vi en målscore på 21-1… Igennem hele sæsonen har vi spillet en masse flot fodbold. Det har været med mange forskellige spillere, da vi har samarbejdet godt med 1.division og haft mulighed for at få nye folk i spil løbende, derudover havde vi flere som kom tilbage fra lange skader. Uanset hvem der har spillet, har folk været klar til at spille den plads de er blevet sat ind på. Og med 4 runder før tid kunne holdet så rykke op med en 2-0 sejr over KFUM på deres hjemmebane. Holdet gik ubesejret igennem turneringen med 13 sejre og kun 1 uafgjort og med 11 point ned til nummer 2, og en målscore på 76-5. Det var en sæson, hvor vi skulle rykke op. Og nu står vi med vores 2. hold i KSV. Super flot af pigerne. Dog viste sæsonen også at der skal arbejdes og der ikke er fribilletter på så godt et hold og der bliver endnu mere konkurrence i den nye sæson, som vi glæder os til at følge...

AaB Årbog 2018


Af Rene Quist

Serie 2 Som noget nyt startede vi et 3.hold op i seniorregi, da vi havde en del spillere der var med til at spille 2. holdet i jyllandsserien, men som ikke træner. Da vi samtidigt havde fået en del nye spillere, var dette muligheden for stadigt at kunne mødes og spille fodbold. Lad det være sagt, det var lidt en rodet omgang. Vi måtte selv melde afbud til en kamp, da vi ikke kunne få den flyttet. Derudover var der 3 gange hvor der var hold der meldte afbud til kamp mod os. Vores 2. hold var utroligt stærkt og vandt nogle store sejre og var det bedste hold i puljen. Pigerne vandt alle de kampe de spillede og var de rigtige vindere af kredsen. Da vi så desværre bliver ramt af et afbud til en kamp på vores jyllandsserie hold, betød det så

AaB Årbog 2018

at de spillere som vi fuldt lovligt kunne bruge i en kamp, pludseligt ændrede sig, så en spiller ikke blev spillet fri, på trods af alt var undersøgt hos de rette instanser. Det betød så at nummer 2 i puljen, som vi slog stort 2 gange, nedlagde protest og dermed rykkede op. Det er rigtigt ærgerligt når det ikke er det sportslige der afgør fodboldkampe, men regler der kan skabe problemer for mange klubber fremover, da andre hold rent faktisk kan afgøre hvem der må rykke op, ved at udeblive fra kampe. Det er en flok seje piger, som burde have rykket op. Men de er klar igen til foråret også tager de fat i den oprykning de fortjente.

77Af Lisbeth Ramsing Lund

Old Girls Fra foråret overtog Helene Kyo Johansen (sammen med en række håndlangere) holdledertjansen og afløste dermed undertegnede. Kyo indførte DBU’s app Kampklar – og det har givet en smidig og nem tilmelding til kampene. I sæsonen har vi deltaget i en almindelig turnering for senior – så modstanderne varierer mellem 16 og 80 (flest unge). Vores gennemsnitsalder er steget til godt og vel 40 – så vi kan godt mærke når de unge sætter speed under. Vi har dog klaret os rimeligt og er pladsmæssigt landet i midten.

Der har været mange jævnbyrdige kampe, og vi har spillet i en ”østpulje” og har dermed haft nemt ved at stille hold, da vores spillere bor ”mod øst”. Vi har haft få skader i år, men mange latterkramper. Vi deltog i indendørs LM i Vingsted med to hold og ligeledes i Brande udendørs LM med et hold. Der var stor tilfredshed med 3. halvleg på begge ture. Aldrig har en klub stillet med SÅ mange massører/holdledere/ledere. Vi har været 14-16 deltagere på turene.

Bagerst fra venstre: Pia Nielsen, Dorte Damme, Jonna Bøcher, Susan Møller, Jette Hørstup, Susanne Andersen, Jannie Andersen, Annemarie Esbensen, Lene Jensen, Henriette Gaihede, Pia Christensen, Gitte Høj Forest fra venstre: Lisbeth Ramsing Lund, Helene Kyo, Louise Christensen, Rikke Aastrup, Pia Madsen

AaB Årbog 2018

79


80

AaB Ã…rbog 2018


AaB Ã…rbog 2018

81


Af Finn Christensen

U18 DM Piger

2018 startede igen med en Nytårsappel. Det tegner til at blive en god tradition hvor vi spillere, forældre, trænere og ledere mødes for at ønske hinanden et godt nytår. Vi syntes det er en god måde at starte et nyt fodboldsår på. På mødet snakkede vi om de temaer som spillerne i det kommende år skulle arbejde med og som vi skal arbejde videre med i 2019. Nogle af de temaer som vi blandt andet har haft ekstra opmærksomhed omkring, er ansvar, selvstændighed og en stærkere ”Vi kultur”. Disse temaer skal ses i sammenhæng med det fortsatte arbejde med at kunne og blive endnu bedre til at præstere både på og udenfor banen. Så præstation, robusthed, vilje og mod er og skal fortsat være en del af den måde vi arbejder på. Turneringen 2017/2018 Optakten til 2018 blev i år en rigtig god oplevelse. Vi skulle nemlig på træningslejr til Tyrkiet. Turen blev en kæmpe succes for både spillere og trænere.

82

Jeg vil gerne igen benytte lejligheden til at sige tak, til de personer der planlagde og gjorde det muligt for os at få denne gode oplevelse. Super Hotel, god mad, gode træningsfaciliteter, fysisk træning på stranden, sammenhold og fællesskab. På turen spillede vi 2 træningskampe, begge mod norske seniorhold. Som en lille fodnote blev begge kampe vundet. Holdet spillede i foråret 2018 14 kampe. Tre af dem pokalkampe. Vi har i de 14 kampe benyttet hele 24 spillere. Vi havde 4 spillere der spillede alle 14 kampe. Holdet fik i turneringen en slutplacering som nummer 6. Klart godkendt. Igen i år spillede vi os i pokalfinalen. I 2017 vandt vi. Desværre lykkedes det os ikke denne gang at løfte pokalen. Vi var dog meget tilfredse med at vi igen nåede finalen. Alt i alt syntes vi at holdet i foråret præsterede fornuftigt. Turneringen 2018/2019 Efter en velfortjent vedligeholdelsesperiode.

AaB Årbog 2018


Startede en del af spillerne sæsonen op med at spille Dana Cup i Hjørring. Her blev det til en flot finalesejr.

Vi håber på at vi får sluttet året af med nogle gode præstationer og fortsætter den gode udvikling som vi er inde i.

I skrivende stund mangler U18 stadig at spille 3 turneringskampe samt en udsat pokalkamp. Første halvdel af denne sæson har indtil videre været lidt op ad bakke resultatmæssigt. Udviklingsmæssigt kan vi dog se at truppen og spillerne som helhed er inde i en god udvikling. Vi ved at vi stadig skal arbejde godt og seriøst for at nå de mål vi har sat os. Det er dog vigtigt for os, at alle har en vis tålmodighed i denne fase. I dette efterår har vi indtil videre brugt 20 spillere. En stor del af disse unge spillere er med en minimal erfaring i U18 DM regi. Så det har ind imellem været hårdt at møde modstandere med mere fysik og erfaring. Den modgang vi har mødt resultatmæssigt, kan vi forhåbentlig bruge positivt fremadrettet.

Som sidste år er holdarbejdet og fællesskabet fortsat nøgleord for os. To ting som vi i det kommende år arbejder på at være endnu mere opmærksomme på. Til fælles bedste. Samtidig skal vi blive endnu bedre til at lave gode overgange mellem de enkelte årgange. ”Vi kulturen” skal i højsædet. Vi kan løfte os endnu mere. Igen i år en stor tak til alle der har ydet og yder et godt og stort stykke arbejde for os. Tak for samarbejdet og støtten nedad, opad og til siden omkring vores trup. Alle i AaB ønskes en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. På gensyn i 2019. Det sociale element, den vigtigste byggesten

Bagerst fra venstre: Finn Christensen, Mathilde Jakobsen, Maria Rasmussen, Emma Lind, Julie Laursen, Louise Dupont, Frederikke Hovalt, Nadia Suurballe Midterst fra venstre: Kristian Stavad, Josefine Bundgaard, Camilla Hastrup, Caroline Rafn, Cornelia Kramer, Freja Dollerup, Alberte Grankvist, Frida Nyborg, Kim Brohus Forrest fra venstre: Isabella Vinther, Maria Djurhuus, Laura Nørager, Signe Hovalt, Camilla Rishøj, Josefine Bertelsen

AaB Årbog 2018

83


84

AaB Ã…rbog 2018


AaB Ã…rbog 2018

85


Af Casper Krogh Madsen

U16 Piger Liga 1 Sikke dog nogle fantastiske piger og ledere at være sammen med. Bedre start kunne man ikke have ønsket sig i Pigeafdelingen. Den første halve sæson i U16 Piger Liga 1 er ved at være ved vejs ende og jeg har haft mit første halve år ved pigefodbolden. Jeg må sige, at jeg er blevet utrolig imponeret af pigerne, deres fodboldfaglige niveau og deres indstilling til træning og kamp. Det har været en fornøjelse at være en del af allerede fra dag ét. U15 spillerne (årgang 04) og U16 spillerne (årgang 03) har også i år været en stor træningsgruppe i Pige-afdelingen. Forskellen fra sidste år, er at vi har et U-15 Liga 1 hold i stedet for et U16-2 hold. Vi har haft lige omkring 25 spillere i vores trup gennem efterårssæsonen, som har skulle dække vores U16 Liga 1 hold og vores U15 Liga 1 hold. En del af årgang 03 pigerne i AaB har fra starten af sæsonen været en fast del af U18 DM truppen, og derfor har vi ikke haft særlig mange årgang 03 spillere til vores rådighed på U16 holdet. Det har bevirket at rigtig mange årgang 04 spillere har skulle prøve kræfter med U16 Liga 1 fodbold, hvor mange af de modstandere vi har mødt, har haft rigtig mange 03’er på holdkortet. Pigerne har dog taget denne udfordring med krum hals og har leveret et meget flot stykke arbejde.

som heller ikke er bange for at stille krav til os trænere. Jeg vil gerne sige en stor tak til folkene i trænerteamet. Tak til Søren Koch som har stået i spidsen for U15-holdet og fast træningsmakker på banen. Tak til Kristian Karlsen, vores målmandstræner som altid er der når der er brug for det, og som har været med til samtlige af U16 kampene som assistent- og målmandstræner. En tak skal også lyde til Laura Topholt som gennem hele efterårssæsonen har stået for den fysiske del af træningen. Sidst men ikke mindst en tak til afdelingens forældre. Uden jer var det ikke muligt at skabe et elitært miljø i AaB, vi er dybt afhængige af det. Vi ses til en ny og spændende sæson i 2019.

Turneringen er ikke spillet færdig endnu, men pt. ligger vi på 2. pladsen dog et stykke efter 1. pladsen. Vi har spillet 12 turneringskampe, hvoraf 6 er vundet, 3 er spillet uafgjort og 3 er tabt. Holdet har desuden vundet den første kamp i pokalturneringen og er hermed i kvartfinalen, hvor vi skal møde Lyseng på hjemmebane sidst i november. Vi går en spændende forårssæson i møde. Det er et fedt træningsmiljø vi har med en stor flok af engagerede piger, der hele tiden ønsker at blive dygtigere, og

86

AaB Årbog 2018


Af Søren Koch

U15 Piger Elite Efterår Det blev til en ultra kort og hektisk opstart for pigerne med nye trænere på begge hold U15 og U16 elite piger, samt at alle ikke var kommet hjem fra ferie. Det kunne mærkes til den første kamp, hvor vi desværre måtte afgive spillere op til U16 Elite og de videre til U18 DM. Thy ville ikke flytte kampen så vi blev desværre taberdømt. Første kamp hjemme blev en kamp, hvor Viborg var heldig med at få uafgjort 3-3 ikke fortjent. 3. kamp ude mod Mejrup blev en tæt kamp, hvor der blev kæmpet til sidste fløjt for at få uafgjort 1-1. 4. kamp hjemme mod Salling blev en spændende og tæt kamp. Med spænding til sidst, hvor de lidt uretfærdigt fik scoret til slutresultatet 3-4 til dem. 5. kamp hjemme mod Nibe blev en træls kamp at tabe 1-2. Vi havde alt spillet og masser af chancer, som vi desværre ikke fik omsat til mål. 6. kamp hjemme mod FC THY blev en kamp hvor vi fik spillet til at køre og vi scorede på ca. 20% af de muligheder vi havde. En fortjent sejr og samtidig en forløsning for pigerne med 3 point. 7. Kamp ude mod Viborg blev igen et tæt opgør, og igen havde vi fortjent det ene point. Men tabte desværre 1-0. 8. Kamp hjemme mod Mejrup blev en træls kamp, hvor udeholdet valgte at bruge ufine metoder for at skabe forvirring blandt spillerne, ved at stille op i tøj uden numre på. Det skabte selvfølgelig uro i forsvaret og vi var ikke skarpe nok til at få talt med hinanden. Vi var også uheldig med at måtte skifte ud efter kort tid 2 spiller, så vi blev max presset til sidst i kampen med luft. Vi fik skabt en del muligheder, men bolden ville ikke ind. Vi tabte 0 - 4. 9. kamp ude mod Silkeborg blev en hektisk kamp inden den var i gang, kun 10 spiller, heldigvis kunne vi låne 2 spillere fra U14. Det blev en rigtig tæt kamp, hvor det blev kæmpet intenst om hver bold. Vores bedste kamp med flotte mål og flot

AaB Årbog 2018

spil fra alle piger. Igen tabte vi ufortjent med 4-3. 10. kamp ude mod Salling blev en kamp, hvor vi måtte slås for hver en bold og fighte os til en fortjent sejr på 1-0 som kunne have blevet til mere, men bolden ville ikke ind. 11. kamp hjemme mod Silkeborg blev igen en kamp, hvor det skulle fightes til det sidste. Vi kom bagud efter ca. 10 min, men vi fik hurtig balance i regnskabet og fik fortjent scoret til 1-1. Derefter blev de holdt i kort snor og vi fik fortjent scoret til slutresultatet 2-1. 12. kamp ude mod Nibe spilles 17/11 og når desværre ikke at komme med i denne omgang. Vores Pokalkamp ude mod Dronningborg blev en spøjs kamp, hvor vi ikke kunne få bolden i mål trods stort overtag i spil og chancer blev det til 1-1. Så skulle vi ud i straffespark som blev afviklet på en besynderlig måde af dommerne. Har aldrig set det før. Vi tabte desværre 5-2 Piger det har været en lærerig og dejlig fornøjelse at være jeres træner gennem sæsonen. I er altid glade og i godt humør både til træning og kamp. Piger vi har haft en stor udfordringen gennem sæsonen med at skulle afgive spillere op i systemet, men heldigvis har vi også kunne låne nedefra U14 pigerne, som har gjort det rigtig godt når de har været med. Piger jeg ved at vi vil være med i toppen af tabellen når vi når til sommer 2019. Til sidst en stor tak til U14 Elite pigerne, samt Nicolaj for deres hjælp gennem sæsonen. Ikke mindst til trænerteamet omkring U16 og U15 Elite pigerne for en rigtig spændende og lærerig sæson. Kristian Karlsen, tak for den store hjælp især i opstarten, med af få Casper og mig på plads i teamet. Tak til forældrene for den store opbakning og hjælp omkring holdene.

87


Bagerst fra venstre: Camilla Rishøj Carlsen, Emma Lind Simonsen, Frida Borregaard Eskerod, Sofie Strandgaard, Mathilde Mørch, Laura Alma Dorff Kristensen, Alma Dorff Kristensen, Pernille Lindberg Kristensen, Jette Mølgaard Midterst fra venstre: Casper Krogh Madsen, Søren Koch, Silje Juul, Camilla Hastrup Larsen,

88

AaB Årbog 2018


Natasha Zara Mark Macgregor, Sofie Dahl, Erika Jasmin Kristensen, Louise Petersen, Cecilie Abildgaard, Emma Højsby, Kristian Kristensen, Laura Topholt Forrest fra venstre: Cecilie Fuglsang Thomsen, Marie Lohmann, Julie Kold Mortensen, Signe Manniche Rolighed, Vida Langeland, Cecilie Holst, Elisabeth Skall, Victoria Sommer, Anna Duvier Mehlbye

AaB Ă…rbog 2018

89


Af Rene Quist & Nicolaj Rosengren

U14 Liga 1 Piger Forår Af Rene Quist Efter at have vundet efterårssæsonen suverænt, stod den på futsal hen over vinteren inden den spændende forårssæson skulle sættes i gang. FUTSAL Der var meldt to hold til i futsalturneringen, og vi var heldige at holdene var kommet i hver sin pulje og dermed ikke skulle møde hinanden i de indledende runder. Begge hold vandt deres puljer og gik videre til det nordjyske mesterskab. Her blev de nummer 1 og 2 og skulle dermed spille om det jyske mesterskab i futsal. Begge hold spillede stærkt til stævnet, og da semifinalerne skulle spilles, var vi heldige at de 2 AaB hold ikke skulle møde hinanden. De spillede begge et par stærke semifinaler der sendte 2 AaB-hold fortjent i finalen. Der blev talt godt med pigerne inden i finalen, og uanset hvilket hold der ville vinde og blive jysk mester, så var alle vindere den dag. Og det jeg husker allerbedst fra den dag, er ikke at vi blev nummer 1 og 2, hvilket jo i sig selv var vildt flot. Men at pigerne inden kampen, stillede sig i en stor rundkreds og råbte kampråb, som et stort hold. Og efter finalen, sang alle pigerne sejrssang sammen. Det viser hvor stærkt et sammenhold den årgang har. Udendørs forår Efter at have smadret alt modstand i efteråret, så vi frem til at være kommet i en anden pulje. En pulje som ville blive svær, men som vi også kunne komme til at præge hvis vi fandt frem til vores gode spil fra efteråret, samt styrkede sammenholdet på banen. Vi startede godt med en udebanesejr mod Salling og det gav gode forhåbninger med en sejr på udebane mod en stærk modstander. Herefter fulgte et par kampe, hvor vi famlede efter

90

spillet, og blandt andet hjemme mod Team Viborg, var vi på hælene. Bagud 2-0 efter 20 min og man stod med en følelse at det her kunne blive en lang kamp, men som så ofte før kæmpede de her piger bagdelen ud af bukserne og endte med at vinde kampen 3-2. Måske ikke helt fortjent, men 3 point mere. Weekenden efter skulle vi så spille på udebane mod Vildbjerg. Her kom sæsonens lavpunkt, vi tabte 5-4 i en rodet kamp, hvor intet fungerede, og indstillingen var glemt hjemme, for den var der ikke den dag. Det er den eneste kamp i sæsonen, hvor der blev talt med store bogstaver efter kampen. Efter en god snak til træning og en uge med hård træning, begyndte belønningen at komme. Herfra spillede vi nogle fantastiske kampe, og havde også heldet på vores side i enkelte kampe. Vi fik brugt en bred trup, og pludseligt kunne vi ane muligheden for at vinde en meget stærk kreds og dermed komme i finalen om det jyske mesterskab. Vi vandt rækken med kun det ene nederlag og en uafgjort kamp. En målscore på 49-20 og med en margen på 8 point ned til nummer 2. Så fuldt fortjente vindere. I finalen skulle vi møde Horsens som vi desværre havde tabt til et par gange. En finale til Stensballe Cup 1-0, en semifinale 1-0 i pokalturneringen. Så det var en flok sultne piger der mødte op til finalen der skulle spilles i Dronningborg. Det var rart at ha spillet mod Horsens kort tid forinden, og det var tydeligt at mærke på dem at de følte sig som favoritter, hvilket passede os godt. Vi havde skiftet formation fra en 4-5-1 til en 3-5-2 i finalen. Og det gjorde at vi sad fuldstændigt på Horsens i finalen. En flot spillet finale af pigerne fra AaB. En kamp som blev vundet 1-0, men hvor vi havde de største chancer og blev snydt for 2 straffespark. Det var en finale med den rette vinder og en god afslutning på et år med en af de meget ta-

AaB Årbog 2018


lentfulde årgange i AaB. En årgang der bliver meget spændende at følge fremover. Efterår Af Nicolaj Rosengren Et helt nyt trænerteam stod klar til at overtage et hold, som tidligere har vundet alt, hvad der var at vinde. Holdet havde netop vundet deres række i U13, Dana cup samt det prisfyldte Jyske mesterskab. Presset var derfor maksimalt, men vi var klar på, at sæsonen stod på læring og en tilvænning af ny spillestil. De første to kampe gik over alt forventning. Vi ender ud med at vinde sammenlagt 14-0, og ikke nok med vi vinder, vi spiller også rigtig flot fodbold, som er det ideale for os. Vi vidste på forhånd, at de to hold vi skulle dyste om første pladsen var Fortuna Hjørring og Vildbjerg. I den forrige sæson, mødte spillerne Vildbjerg, derfor var der noget internt på spil, da begge

hold gerne vil vinde. Vi fik muligheden for at vinde den første kamp, i tredje spillerunde. Det ender dog med, at pigerne lider første nederlag, deres første nederlag i langtid. Kampen kunne have gået begge veje, men vi taber til et veloplagt Vildbjerg hold, som har udviklet sig rigtig meget siden sidste sæson. Vi måtte op på hesten igen! De næste par kampe vinder vi uden noget reelt modstand, indtil vi møder et af de andre storhold, vores ærkerivaler fra Fortuna. Kampen bliver et af højdepunkterne for vores nuværende sæson, da vi spiller rigtig godt. Udover at kampen spillet i et ufatteligt højt tempo, så ender det ud til vores fordel til sidst, da vi vinder 2-1. Hvis man i starten kigger på tabellen, så jagter vi Vildbjerg. Vi udviser både en fantastisk vilje og motivation, da vi vinder de næste mange

Bagerst fra venstre: Rikke Taftenberg, Nicolaj rosengren, Sinne Linnerup, Frederikke De Gier, Laura Kjær, Cille Langberg, Trine Højrup Vendelbo, Isabella Søndergaard Weinreich, Signe Sand, Sara Bay , Kristian Karlsen Forrest fra venstre: Katrine Svenningsen, Katrine Klessen, Tilde Bjørnsgaard Grøn, Laura Damhus Knudsen, Julie Brøndberg, Anne Frank, Petra Sigvør Snedker Hoydal

AaB Årbog 2018

91


kampe med meget flot spil. Vildbjerg begynder at tabe point, og det giver os et boost, som gør, at det pludselig er Vildbjerg, som skal jagte os. I løbet af sæsonen tilknyttes Jens, som kommer fra drengesiden i AaB, tidligere assistent for U19 drenge. Dette er vi ekstremt glade for. Udover Jens som det nye mandlige medlem, så møder vi også Støvrings U13 drengehold. Dette er tiltænkt som værende en test til den netop overståede kamp imod Fortuna. Vi vinder 1-0 mod Støvring, hvor vi udviser en fantastisk fysisk overlegenhed og super velspillet fodbold. Kampen imod Fortuna var en hårdt spillet

kamp, som vi efterfølgende lider lidt af, da vi fik nogle skader, bl.a. endte Miriam med en forstuvet fod, og andre fik småskader. På trods af ovenstående kommer vi heldigvis sejrrigt ud af kampen og vinder 4-1, meget overbevisende. Finalekampen imod Vildbjerg den 2. december bliver UTROLIG spændende, da det både kan ende med en første plads eller en anden plads! Vi glæder os til det nye år, hvor der er lidt mere at spille for, da vi møder Lyseng i pokalen og mulig kvalifikation til JM. God jul og godt nytår fra U14 piger!

Af Allan Andersen

U13 Piger Fire flotte guldmedaljer Efter et suverænt efterår hvor holdet gik ubesejret gennem Liga 1 blev vinteren brugt på to til tre ugentlige træningspas. Udendørstræning blev suppleret med indendørs fodbold og futsal. Det blev til masser af lækker og tempofyldt fodbold i diverse haller rundt om i Jylland, hvor både andre pige- og drengehold blev udfordret. Det første store resultat blev leveret i finalen om det Jyske Mesterskab i futsal hvor Vildbjerg blev besejret i finalen efter straffespark. Næste store opgave ventede i marts hvor AaB – Elite Forårscup Q blev afviklet på AaB’s baner. Til turneringen inviteres de fire bedste hold i Danmark hvor man spiller om det uofficielle DM. AaB-pigerne gik ubesejret gennem turneringen bl.a. efter to sejre over BSF som senere på året vandt Liga 1 på Sjælland. I løbet af forårssæsonen får vi vist masser af god fodbold og det bliver til 10 sejre ud af 10

92

mulige og forude venter finalen i Liga 1 mod Vejle B. Der er ingen tvivl om at det er de to bedste hold i Jylland/Fyn der mødes. Fra kampens start får AaB-pigerne hurtigt sat sig på spillet og det bliver aldrig en spændende kamp da AaB er en klasse bedre end Vejle. Fortjent vinder AaB kampen med 4-1 og kan dermed iføre sig JM-trøjerne, få guldmedalje om halsen og løfte trofæet. Det fjerde store triumf blev fejret i sommerferien hvor U13pigerne deltog i Dana Cup. Det blev til mange gode kampe men specielt kvartfinalen mod de russiske mestre (!) står stærkt i erindringen. Pigerne fra Moskva går alle på et fodboldakademi hvor man kan starte allerede som 8-årig. Det bliver en utroligt tæt kamp hvor pigerne fra AaB vinder på et mål scoret i allersidste sekund. I finalen er AaB-pigerne igen suveræne og vinder fortjent 4-0 over Minsk fra Hviderusland. Alt i alt har pigerne leveret noget nær den

AaB Årbog 2018


perfekte sæson. Det har været en fornøjelse at se, hvordan pigerne løbende har udviklet sig individuelt og som hold og allervigtigst arbejdet benhårdt til hver enkelt træning. Hen over sommeren oplevede U12pigerne en forventet tilgang, således at de var spillere nok til at spille Liga 1. Faktisk dukkede der så mange piger op at truppen blev fordoblet således der var 15 piger. Allerede fra første træning var det en flok fokuserede piger som trådte ud på træningsbanerne. Venindesnakken var parkeret i omklædningsrummet og fokus var 100% på fodbolden. Det var tydeligt at det ikke var tilfældigt at netop disse piger vil fortsætte deres fodboldudvikling i AaB-trøjen. Socialt tog pigerne godt imod hinanden og der blev hurtig knyttet bånd på tværs af de tidligere klubber. Pigerne tyvstartede sæson ved at deltage i Dana Cup. I de indledende kampe stod det hurtigt klar at det er et hold med meget stort potentiale. Uden at have spillet sammen i en eneste kamp før Dana Cup, spillede pigerne

sig suverænt i finalen. I finalen ventede et andet stærkt hold fra Minsk i Hviderusland. Desværre blev Minsk en lidt for stor mundfuld for AaB-pigerne som måtte tage til takke med sølvmedaljer. Liga 1 har budt på masser at jævnbyrdige kampe. Der er blevet spillet masser af fin fodbold og det er tydeligt at den seriøse tilgang til træning belønner sig. I sidste runde sikrede AaB-pigerne sig 1. pladsen foran Silkeborg, et hold som ligesom AaB spiller fodbold på et højt teknisk niveau. Allerede nu tager pigerne hul på at spille 11mandsfodbold. For at få mere modstand spilles en række kampe med U13 drengehold. Det er et rigtigt godt match og det gør et stort indtryk på drengene og deres forældre når de ser at pigerne kan spille på samme niveau som drengene. Hen over vinteren vil den udendørstræning blive suppleret med både futsal og indendørsfodbold, således at spillernes tekniske niveau bliver endnu højere.

Bagerst fra venstre: Rebecca Rentzau Damgaard, Anne-Laura Jakobsen, Amalie Fyllgraf, Mille Christensen, Caroline Kent Hundebøl, Signe Albæk Jacobsen. Midterst fra venstre: Rikke Taftenberg, Julie Ringgaard, Line Mumgård, Freya Poulsen, Sara Juul, Frida Binderup, Silje Giversen, Emma Klug, Sofie Mikkelsen, Allan Andersen, Kristian Karlsen Forrest fra venstre: Marie Pedersen, Laura Larsen, Wigga Simonsen, Josefine Raal, Natasha Haldrup

AaB Årbog 2018

93


Sæsonafslutning i pige og drenge ungdom Torsdag aften den 14. juni 2018 afholdt AaB afslutning for alle ungdomsspillere i drengesåvel som pigeafdelingen. Følgende fik pokaler:

U13 Piger: Årets udviklingsspiller: Sara Bay

U12 Piger: Årets spiller: Sofie Mikkelsen

94

U13 Piger: Årets spiller: Katrine Svenningsen

AaB Årbog 2018


U13 Liga 4: Bedste kammerat: Magnus Hurup

U13 Liga 4: Årets udviklingsspiller: Anas Mouhoumed Hassen

U13 Liga 2: Bedste kammerat: Sebastian Møller

U13 Liga 2: Årets udviklingsspiller: Bertil Kalstrup

AaB Årbog 2018

95


U13 Liga 1: Bedste kammerat: Mads Bomholt

U13 Liga 1: Ă…rets spiller: Kasper Davidsen


U14 Piger: Årets 8. mandsspiller: Sofie Dahl

U14 Piger: Årets udviklingsspiller: Laura Dorff

U14 Piger: Årets spiller: Cecilie Abildgård

AaB Årbog 2018

97


98

U14 Liga 1: Fidusen: Marcus Berg

U14 Liga 1: Årets spiller: Suleiman El-hajj

U15 Liga 4: Fidusen: Noah Holmstrøm

U15 Liga 4: Årets spiller: Ayub Gureey

AaB Årbog 2018


U15 Liga 1: Fidusen: Magnus Vognsen

U15 Liga 1: Årets AaB dreng: Christian Wagner

U16 Piger: Årets udviklingsspiller: Maria Rasmussen

U16 Piger: Årets spiller: Emma Eskerod

AaB Årbog 2018

99


U17 Ligaen: Fidusen: Mikkel Kaufmann

U17 Ligaen: Årets spiller: Mathias Ross Jensen

U18 Piger: Årets spiller: Sofie Lundgaard

100

AaB Årbog 2018


U19 Ligaen: Årets fighter (Munken): Jonathan Stæhr Larsen

U19 Ligaen: Årets spiller (Fidusen): Anders Bærtelsen


102

AaB Ã…rbog 2018


AaB Ã…rbog 2018

103


Af Simon Brøsted Nielsen

AaB 89ers Året 2018 var et glimrende år for 89ers, hvor vi både på ungdomssiden og seniorsiden oplevede gode resultater, på trods af få spillere i visse årgange. Vores organisation flytter sig hele tiden med hjælpe fra de mange frivillige trænere og ledere, og hvad der er allervigtigst: Vores alleryngste hold har løbende tilgang af nye spillere. Mange af vores hold formår efterhånden at være selvkørende – og giver dermed rum til at den sportslige del af organisationen har kunne fokusere på yderligere tiltag for at tiltrække nye medlemmer i afdelingen. Vi har i 2018 etableret et kvinde-hold, hvor vi pt. har omkring 10 faste medlemmer, og løbende har flere ude at prøve. Vores forhåbning er at vi kan nærme os det dobbelte i 2019 og være med til at stable en turnering på benene sammen med flere andre klubber

i landet, som også er begyndt at vise interesse for kvinde-football. I 2018 var turneringerne for første gang alle afkortet, så de sluttede ved sommerferien, for alle hold på nær National Ligaen (Senior Elite). Det gav et pakket forårsprogram med begrænsede muligheder for at manøvrere, men til gengæld gav det en øget fleksibilitet i efteråret, hvor vi ofte oplever frafald. Vi har i 2018 deltaget i 10+ stævner med vores U12 og U14 hold, samt deltaget i turneringen for U16, U19, Senior II og Senior NL. I efteråret gav den nye struktur os mulighed for at sammenlægge vores U19 og Senior II hold, således at vi fortsat kunne afvikle kampe for disse spillere. Vi har desuden lanceret gratis ”fredags-flag”, hvor vi mødes indendørs i vintermånederne og spiller flag-football, og hvor alle kan være med. Vi håber meget på at dette vil udmønte sig i et decideret turneringsaktivt flag-hold i 2019! Hos 89ers har vi mange opgave som skal løftes før afdelingen kan køre rundt: Vi har 6-12 mand til afvikling af alle kampe, 8-10 mand i boderne til alle superligakampe, 30+ engagerede trænere, en stor mængde dygtige dommere, der dømmer rundt i hele landet, og mange medlemmer der løbende afholder undervisning på skoler og i DUS’er. Jeg vil gerne takke vores mange frivillige for et stort og flot stykke arbejde. Vi ser frem mod 2019 med en tro på endnu flere medlemmer til afdelingen, et fortsat godt samarbejde med de øvrige afdelinger i AaB, gode resultater og hårde hits!

104

AaB Årbog 2018


Af Jakob Zinck Thellufsen, cheftræner AaB 89ers

AaB 89ers National Liga for første gang i semifinalen 2018 blev året, hvor AaB 89ers’ seniorhold for første gang spillede sig i semifinalen i Nationalligaen, den bedste række i amerikansk fodbold i Danmark. Dette som et resultat af en udviklingsproces der har været over de sidste tre år, hvor vi i 2015 sluttede på en sidste plads i ligaen. Det er den klare ambition, at denne udvikling skal fortsætte, så vi i fremtiden kan vinde den afgørende semifinale, og ende med at stå i finalen – Mermaid Bowl. AaB 89ers samlede fjerde plads i 2018 sæsonen, skal tilskrives et ungt hold, som har været i stor udvikling de sidste tre år. Det har gjort at vi, på trods af at være det eneste hold uden en betalt amerikaner på enten trænerbænken eller banen, har kunnet byde top tre klubberne op til dans på en måde vi ikke har kunnet før, ligesom vi distancerede os bunden med sikre sejre over både Copenhagen Tomahawks og Frederikssund Oaks. 2018 sæsonen startede med et nederlag til Aarhus Tigers. Ved halvleg var stillingen 21-14, og AaB 89ers var godt med, men et par hurtige scoringer til modstanderen medførte desværre et nederlag på 39-14. Ugen efter drog Aalborgs drenge på udebane til Søllerød Gold Diggers, nummer to fra 2017 sæsonen, og et hold vi aldrig før havde slået. Bagud 20-16 med lidt under 1 minut tilbage af kampen, har 89ers defense bragt Søllerød til at punte. Et blokeret punt af Tobias Borregaard og et offensivt spil senere står AaB 89ers med en

AaB Årbog 2018

22-20 føring. Touch down kast fra Alexander Kronborg til Kasper Kaufmann. Føringen forsvares hjem, og AaB 89ers har lavet årets overraskelse. Efterfølgende kamp mod Frederikssund Oaks – årets oprykker – afgøres allerede i første halvleg. 39 point på to quarters, de tre første scoret af et på offense, et på defense og et på special teams, lukker reelt kampen. Oaks pynter på resultatet til sidst. 39-6 bliver slutresultatet. Herefter følger en hjemmekamp mod Copenhagen Tomahawks, hvor et solidt comeback medfører en alligevel sikker 36-26 sejr. Inden sommerpausen skulle der spilles mod både Triangle Razorbacks, Frederikssund Oaks igen og Copenhagen Towers. Det endte i sejr over Oaks, som reelt sikrede slutspil og fjerdepladsen til i grundspillet, men også med nederlag til Triangle Razorbacks og Copenhagen Towers. Razorbacks kampen vidste igen at vi i år kunne være med mod topholdene, og første halvleg er en af de bedste halvlege spillet i 89ers historie. Kampen mod Towers vidste dog også at der var et klart tophold i årets nationalliga og blev desværre tabt 50-9. Efter sommerferien stod den på tre kampe, den første mod Razorbacks, som igen var en tæt kamp indtil midtvejs i anden halvleg, hvor Razorbacks trak fra. Kampen sluttede 48-26. Herefter stod det på en udebane i Tomahawks, og en sikker 42-6 sejr, der samtidig cementere-

105


de fjerdepladsen. Den sidste kamp i den regulære sæson, hjemme mod Towers, var derfor uden betydning. Med fjerdepladsen i hus, stod den på hjemmebane i kvartfinalen, nok engang mod Frederikssund Oaks. De blev lukket totalt ned af et velspillende 89ers forsvar, og med en solid offensiv præstation blev det til en komfortabel 27-0 sejr. Semifinalen stod på en udebanetur mod ligaens ubestridte tophold i Copenhagen Towers. Vi gik derover med en tro på at levere overraskelsen, men gik desværre derfra med et 49-18

106

nederlag. En kamp hvor vi både kunne se, hvor tæt på toppen vi er, men også hvor vi skal forbedre os de næste sæsoner, for forhåbentligt selv at stå på toppen på et tidspunkt. Som træner, har det været en kæmpe fornøjelse både at se udviklingen i truppen i denne sæson, men også over de sidste tre sæsoner. Det er nogle meget talentfulde drenge, som er afsindigt dygtige og passionerede om den sport de dyrker. Det er min klare overbevisning, at vi kan fortsætte den udvikling og at vi skal til at overbevise os selv om, at vi skal være en fast del af toppen i dansk amerikansk fodbold.

AaB Årbog 2018


Af Søren Møller Abildgaard

Floorball: Det går i den rigtige retning Det går i den rigtige retning. Efter nogle hårde sæsoner i perioden 2012 til medio 2017 med faldende medlemstal, nedadgående sportslige resultater, samt hårde økonomiske år, er trenden vendt. Vi har nu oplevet medlemsfremgang, specielt blandt de unge, men også på både dame og herrer siden, samt de sportslige resultater bliver stadig forbedret for hver sæson for alle hold, og samtidig er afdelingen i stærk økonomisk vækst. 2018 begyndte fantastisk da dameliga holdet i januar igen vandt pokalturneringen efter en fantastisk spænende finale med Copenhagen FC. Holdet spillede hele kampen på et højt

AaB Årbog 2018

niveau, men der var spænding i kampen til sidste minut, da AaB’erne blev ramt af en del udvisninger i slutningen af kampen. Men kampen endte trods alt med en 8-6 sejr, og guldet strøg atter til Aalborg. Sæson bragte igen dameligaholdet for 4 gang i træk i finalen om det danske mesterskab. Denne gang blev det dog til et nederlag til Frederikshavn Blackhawks med 5-4, en kamp hvor niveauet ikke helt nåede højderne fra pokalfinalen, og Frederikshavnerne var rigtig skarpe gennem hele kampen. Herreholdet kvalificerede sig til oprykning, men valgte dog en sæson mere i 1 division.

107


Derimod vandt vores reservehold 2 division nord i flot stil. Igen i år er de med helt fremme. Vores ungdomshold har ligeledes været i stor fremgang, både på antal, men resultaterne er imponerende. Man ser ikke andre hold i den aldersgruppe være så gode i sammenspillet, og de unge har virkelig et godt blik for at finde hinanden på banen. I denne sæson har vi så for første gang i flere år et U11 hold. U11 er i år en stor turnering i hele Jylland. Så det bliver til en del rejseaktivitet. Vi har brugt året meget i bestyrelsen på at sætte de nye medlemmer ind i opgaverne, at have en bestyrelse bestående af hele 12 medlemmer er ren luksus, opgaverne bliver langt bedre fordelt ud, således det ikke er for få der må tage hele slæbet. Ud over bestyrelsesstrukturen, har vi styrket afdelingen økonomisk, vi er blevet rigtig gode til at tjene penge. Både via forskellige arrangementer der kræver hårdt arbejde, men også på at forlænge med nuværende sponsorer, samt nye kommer til. Vi er også begyndt at øge medlemstallet, hvilket ligeledes var et mål for året. Det går dog knap så hastigt.

108

Det kommende år, skal bruges til at vokse medlemsmæssigt, hvordan det skal ske, er et godt spørgsmål. Vi håber i bestyrelsen at medlemmerne vil hjælpe med dette, for medlemmerne er om nogen de bedste ambassadører til at gøre reklame for fællesskabet i klubben. Derudover vil vi stadig udbygge vores sponsorportefølje. Og det tror jeg også er muligt. At skaffe sponsorer handler meget om personlige netværk, altså sponsoren kender den man taler med, og her kan medlemmerne også være med til at skabe en forbindelse. Det sidste jeg syntes vi som klub skal arbejde med, er at skabe flere og bedre oplevelser, både på de enkelte hold, men også mellem holdene i fællesskab. Til sidste vil bestyrelsen og undertegnede ønske alle AaB’ere en rigtig glædelig jul, samt et godt og lykkebringende nytår, med tak for alle oplevelserne, indsatserne og det gode humør. Husk sammenhold, loyalitet, kammeratskab, fællesskab gør vi er stærke.

AaB Årbog 2018 2017


Af Søren Møller Abildgaard

Herre 1. Division 1 2017/18 var en sæson var noget nyt skulle bygges op efter nedrykningen fra ligaen. Sæsonen var svingende lige som præstationerne på banen. Top niveauet var højt, men til gengæld var bundniveauet til tider også meget lavt. Holdet kvalificerede sig dog alligevel til oprykning til ligaen, men den samlede spillertrup var enig om at tage en sæson i 1 division. Sæsonen 2018/2019 er stadig med trænerteamet Patrick Bols og Michael Lykke ved roret. Holdet er stadig grundstammen fra sidste sæson, der dog er suppleret over sommeren med flere kvalitetsspillere. Flere af dem er velkendte ansigter som er vendt retur til AaB såsom Sune Reinert, Niklas Knøsen, Rasmus Overgaard, men også Ari Knoph, samt finske Sami Pulkkinen har forstærket holdet væsentligt.

AaB Årbog 2018

Tilgangen har også betydet konkurrencen er skærpet, trods man har sagt farvel til et par af de ældre spillere. Det medførte, at vi under første del af denne halvsæson har eksperimenteret med at køre med 3 hele kæder for at give spilletid til den brede trup. Holdet deltager igen i denne sæson i både Pokalturneringen og 1. Division Vest. Holdet måtte, efter en sikker sejr i første runde på 12-1 over Mørke, se sig slået i anden runde af de forsvarende pokalmestre fra Sunds Seahawks med 4-11. I 1. division indtager holdet i øjeblikket en 2 plads, i en voldsom stærk og tæt division. Det bliver spændende at se om holdet indfrier målsætningen om oprykning til ligaen.

109


Dame 1. Liga Januar 2018 var dagen hvor pokalfinalen skulle spilles. Og denne gang skulle det lykkes at genvinde pokalen som man sidst vandt i 2013. Det var ligeledes den 4. pokalfinale på stribe, og denne gang var det ikke Århus FK dem havde AaB’erne slået ud allerede i 1 runde. Denne gang var det Copenhagen Floorball som man slog tilbage i pokalfinalen i 2013. Og denne gang var AaB’erne skarpe, men på trods af en komfortabel føring da der manglede 5 minutter af kampen blev der alligevel spænding til det sidste. En række udvisninger til AaB gjorde at Københavnerne kunne reducere således AaB kun var foran med et enkelt mål. Men det sidste minut blev disciplinen atter strammet op, og AaB kunne øge føringen og vandt for anden gang pokaltitlen. Pokaltitlen gav ligeledes troen på det danske mesterskab skulle til Aalborg, og den tro blev ikke mindre af at man slog de sidste 3 års danske mestre fra Århus FK ud i semifinalen.

110

Semifinalerne begyndte dog ikke godt, hvor man tabte første kamp hjemme i overtiden, men de næste 2 udekampe spillede pigerne noget af det bedste i sæsonen og vandt komfortabel i begge kampe og vandt derfor serien med 2-1 i kampe. I finalen ventede et klassisk nordjysk opgør mod Frederikshavn Blackhawks, hvor pigerne desværre måtte se sig slået af et Frederikshavnerhold der var bedst på dagen. Sæsonen bar præg af en stor udvikling hos pigerne, hvor især sammenholdet blev styrket, hvilket også var medvirkende til, at pigerne i semifinalen stod sammen og hjalp hinanden da de havde ryggen mod muren og tvunget til at vinde. Sæsonens succes blev også anerkendt da Floorball Danmark kårede årets hold hvor både keeper Sara Lund og Maria Andersen blev ud-

AaB Årbog 2018


taget, samt Michell Knøsen og Niklas Knøsen blev kåret som årets trænerteam. Den nye sæson er i gang. Det bliver dog ikke til en pokalfinale i denne omgang. I første runde mødte AaB pigerne de danske mestre fra Frederikshavn Blackhawks i AaB Hallen, men pigerne måtte se sig slået efter en Frederikshavner udligning i det sidste minut, så kampen måtte i forlænget spilletid og straffeslags konkurrence. Straffeslagene var Frederikshavnerne dog skarpest og kunne derfor drage mod nord til næste runde.

Et stykke inde i sæsonen måtte cheftræner Simon Dalsgaard fratræde som cheftræner, da arbejdet kom i vejen, og de rutinerede kræfter i Michell og Niklas Knøsen tage over. Sæsonens fokus er derfor nu rettet mod mesterskabet. Derfor har trænerteamet indledet en aftale med en fysisk træner til at sikre formkurven mod slutspillet, så trænerteamet udelukkende kan fokusere på at bygge videre på sidste sæsons udvikling på både individ og hold niveau.

Dame motion Dame Motion har igen i år fokus på udvikling i sjove rammer. Der er stor fokus på at få alle på holdet til at forstå og lære floorball fra grunden. Der er startet et samarbejde med Grindsted Hamers dame motions hold, som

AaB Årbog 2018

vi fremadrettet vil lave fælles træning med, og spille træningskampe imod i løbet af året. Der er også rig mulighed for at måle niveauet til at være dame ligaspiller, der ofte supplerer holdet.

111


Herre 2. Division 2 AaB Floorball 2 hører igen i år til i 2. Division Nord med 8 andre hold. Sidste sæsons træner, Peter Houkjær, valgte i år at gå af som spillende træner, og i år nøjes med at være spiller på holdet. I stedet har tidligere træner, Esben Kruhøffer, taget over. Årets spiller i sæsonen 2017/18 blev rutinerede Jesper Brask Pedersen. Holdet træner i år sammen med klubbens 3 hold som spiller med i 3. division Nord. De første måneder har dog været lidt flydende, da der først primo september blev opdelt i en

112

2 divisions og 3 divisions trup. Holdet består af erfarne spillere såvel som unge talenter. Holdet har hidtil spillet 5 kampe, hvoraf alle 5 er vundet. AaB Floorball 2. Division indtager pt. en delt førsteplads med Frederikshavn, som er næste modstander. I år har der været rigtig mange spillere til træning, hvilket har øget konkurrencen og øget niveauet på holdet. AaB Floorball 2 har i år en målsætning om at vinde rækken.

AaB Årbog 2018


Ungdom Ungdommen er I fremgang i AaB. I forrige sæson kørte de nærmest alt modstand over. Spillet på banen tog god form, mange pasninger og flotte opspil til målene. Da spillerne også bliver ældre, har vi i denne sæson tilmeldt et U11 hold. Det betyder så også en del rejseaktivitet i hele Jylland hvor der deltager 10 hold.

vet vanskelige at vinde kampene. Holdet ligger lige nu nr. 5 med 7 point for 5 kampe. Trænerteamet Henrik Frederiksen og Christian Ludvigsen har stadig stor fokus på udvikling af holdet og de enkelte spillere. Hvilket også kan ses i sidste udekamp mod Frederikshavn Blackhawks 1, hvor det blev til et spinkelt nederlag.

Holdet er kommet godt fra start med gode resultater, men må også sande at det er ble-

AaB Årbog 2018

113


Old Boys motion Coach Vestergaard står i spidsen for floorballafdelingens motionshold. Her er plads til alle seniorer der vil hygge sig. Træningsøvelserne er små, men til gengæld er der meget kamp på 2 mål.

Holdet har dog også i denne sæson våget sig ud i turneringskampe i 3 division nord. Her er vi spændte på at se . Mød op og prøv, du vil aldrig fortryde det, først 2 dage efter når benene er ømme.

Der er stadig plads til flere, da der ikke er mødepligt, er stabiliteten svingende men der er som regel altid nok til at spille på 2 mål.

114

AaB Årbog 2018


Af Dan Nimand Gaardbo, formand AaB esport

AaB esport Da vi først officielt trådte ind under AaB den 29. marts 2017. Har dette været det første hele år som en del af AaB af 1885. Det har været et år hvor vi har skulle finde os til rette i vores nye omgivelser og ikke mindst finde os selv. Selvom vi er en forening bestående af ca. 250 medlemmer og 45 frivillige har vi måtte erkende, at vi på nogle punkter stadig har været i en opstartsfase. Vi har haft fokus på at udvikle vores interne struktur og skabe gode vilkår for vores frivillige såvel som vores medlemmer. Dette har også betyder, at vi i stort set hele 2018 har måtte stoppe medlemsindtaget, ganske enkelt fordi vi ikke har haft de ressourcer det har krævet, for at vi har kunne levere den kvalitet som vi ønsker at tilbyde vores medlemmer. 2018 har været et år hvor der er sket rigtig meget og hvor der har været rigtig travlt. Allerede i den første uge i 2018 var vi afsted med ca. 25 mand i Aars. Hvor vi her deltog i laneventet TPNG.

AaB Årbog 2018

Det blev til en nervepirrende semifinale for vores CS:GO hold som måtte ud i flere ganges forlænget spilletid, før de til sidst måtte se sig slået. I LoL turneringer formåede vi at få et hold med i hver semifinale og der var derfor mulighed for en ren AaB finale. Desværre gik det ikke sådan. Det ene hold tabte i semifinalen og det var derfor op til vores førstehold at tage revanche, hvilket desværre ikke lykkedes. Ugen efter var vi til det lokale lan GGW som afholdes i Gigantium. Her var der 100.000 kr. til førstepladsen i CS:GO turneringen og niveauet var derfor noget helt andet. Vi fik derfor mulighed for at spille mod nogle af de bedste i Danmark. Derudover fik vi mulighed for at skabe en stor camp til GGW. Med 55 glade AaB medlemmer var vi svære at undgå. Dette medførte også stor mediedækning hvor flere AaB folk stjal rampelyset.

115


ÅBNING AF LOKALER OG NYT LOGO En af de ting som har fyldt meget i den første halvdel af 2018, har været at få gjort vores lokaler klar. Det har været en lang proces, som også tog længere tid end først antaget. Men efter et utal af fondsansøgninger, samtaler med det lokale erhvervsliv samt frivilligt maler- og tømrerarbejde lykkedes det at få renoveret vores lokaler. Der skal derfor lyde en stor tak til de mange mennesker som har hjulpet os med at gøre det muligt. Vi kunne derfor invitere folk til en officiel indvielse den 19. maj hvor vi her havde fint besøg af blandt andet Thomas Kastrup Larsen, Nuuradiin Hussein samt Claus Fallingborg som alle kom med rosende ord og gode råd. Derudover havde vi også besøg af Jannik Pohl og Marco Ramkilde som kunne indvie vores konsoller med dertilhørende FIFA.

116

I forbindelse med lanceringen af vores lokaler, kunne vi også præsentere et nyt logo udviklet i samarbejde med Konxion. logoet har været en del af den afsluttende overgang fra Aalborg esport til AaB esport. Hvilket vi er utrolig glade for. I forbindelse med det nye logo er der også blevet produceret en masse materiale, her er der blandt andet tale om caps, klistermærker og rollups og snart vil der også komme en ny spillertrøje i samme design. Det forventes at den nye spillertrøje vil være tilgængelig i første kvartal af 2019.

AaB Årbog 2018


AaB esport PÅ TUR 2018 har været året hvor vi virkelig har gjort folk opmærksomme på vores eksistens. Vi startede med Danmark tilbage i maj. Hvor vi den 26. maj deltog i det officielle danmarksmesterskab i Odense. Vi var her både kvalificeret i CS:GO, LoL og FIFA. Ambitionerne var derfor store. Dagen startede heldigvis også godt ud og flere af holdene kom godt fra start og ud på eftermiddagen var vi klar til den første finale. Her mødte vi Nyborg ungdomsskole i FIFA finalen. Finalen var utrolig tæt. I første kamp vandt Malthe ”Mulle” Hillingsø og bragte derved AaB foran. Magnus ”Wulff” Wulff var næste mand i aktion, hvilket desværre endte i et nederlag. Det blev Anders ”Vejrgang” Vejrgangs tur som på sikkervis kunne bringe os foran 2-1. Daniel ”Shoppen” Mogensen fik derfor mulighed for at lukke finalen i den 4. kamp. Desværre kom Daniel skidt fra start. Men var utrolig tæt på et comeback til sidst, desværre lykkedes det ikke. Vi måtte derfor ud i en 5. og sidste kamp for at afgøre finalen. Her var AaB kølige og hev den hjem med 2-0 i sidste og afgørende kamp. Den første DM-titel var i hus!

Stemning var derfor fantastisk i Odense og i særdeleshed i AaB lejren. Vi manglede dog stadig den tredje og sidste finale. Nemlig CS:GO finalen. Her havde vores elitehold kvalificeret sig efter et overbevisende gruppespil. Det var nu kun BES Riptide der kunne forhindre os i at tage ”The Triple”. Drengene kom godt fra start og vandt overbevisende 16-5 og var nu kun ét enkelt map fra at hive DM titlen hjem. Andet map blev dog noget tættere og mere intenst. Men inden det nåede at blive rigtig spændende formåede AaB’s elitehold at lukke andet og afgørende map 16-11. Med de 3 DM-titler har der fulgt en del opmærksomhed og omtale. Men størst af alt, er deltagelsen ved VM i Taiwan.

Vi nåede knap nok at få pulsen ned før LoL finalen skulle i gang. Her skulle AaB’s førstehold møde FKE Vikings som forinden havde slået et andet AaB hold ud i semifinalen. Vi var derfor opsat på revanche. Det viste holdet også hurtigt. I første kamp vinder vi et ”perfekt game” hvor der hverken bliver givet nogle kills eller objekter til modstanderne. Andet game blev derimod mere intenst. Det var nervepirrende fra start til slut og føringen skiftede hele tiden. Men efter en afgørende teamfight, kunne vi afslutte spillet og kalde os danmarksmestre i League of Legends med en 2-0 sejr.

AaB Årbog 2018

117


VM I KAOHSIUNG, TAIWAN Siden vi vandt DM, er der sket udskiftninger på begge hold. Først var det LoL holdet som måtte skifte ud, her var det ”Moxoks”, holdets unge marksman (eller i daglig tale ADC), som blev udskiftet. Senere blev det CS:GO holdets tur til at lave en udskiftning. Her var der tale om ”Frawfact” holdets AWP spiller som valgte at søge andre veje. Trænerne og holdene har derfor haft travlt med at få spillet de nye spillere ind på holdet. Under vores optakt til VM har vi været så heldige at blive inviteret til et større event i Schweiz, nemlig esports eventet ”Zürich Game Show”. Her blev både vores CS- og LoL hold inviteret til at spille en opvisningskamp mod de Schweiziske mestre. Kampene blev spillet foran et live publikum på ca. 1000 mennesker. Hvilket var en uvant oplevelse for vores spillere. Kampene blev

118

utrolig tætte, men endte desværre i Schweizisk favør. Trods nederlagene har holdene givet udtryk for, at det har været en rigtig god og lærerig oplevelse som de bestemt ikke ville være foruden. Vi har foruden eventet i Schweiz også brugt tid på lokalt og nationalt samarbejde. Vi har indgået i et tæt samarbejde med Esport Danmark for at gøre turen til Taiwan mulig, derudover har vi været så heldige, at Shaping New Tomorow har sponsoreret en masse fedt tøj til vores spillere. Således at vi kan rejse til Taiwan med stil. VM afholdes i år i værtsbyen Kaohsiung som er beliggende i den sydlige del af Taiwan. Selve turnering spilles og afvikles fra den 9. til den 11. november men vil forinden indeholde pr dage.

AaB Årbog 2018


AaB esport rejste derfor afsted den 5. november med 15 mand. I CS:GO turneringen blev vi placeret i pulje med Israel, Makedonien og Namibia. Israel var de klare favoritter i puljen og slog os også overbevisende i første kamp. I anden kamp skulle vi møde Namibia og her var det os der hurtigt kunne lukke kampen 16-0. Tredje og sidste kamp blev derfor utrolig spændende. Da vi her skulle møde Makedonien som ligesom os, også havde tabt til Israel, men vundet over Namibia. Det var derfor en kamp om andenpladsen og videre avancement. Desværre kom vi aldrig rigtig i gang og Makedonien viste sig som det bedre hold på dagen.

vi Sydafrika og kom godt fra start. Vi var foran store dele af spillet, men havde problemer med at lukke spillet. Desværre tabte vi en afgørende teamfight som Sydafrika benyttede sig af til at lukke kampen. I anden kamp viste Israelerne fra start at de var favoritter, men vi formåede at bide fra os og holde dem i kort snor de første 20 minutter. Men da Israelerne rigtig satte tempo på, kunne vi desværre ikke gøre meget. LoL holdet måtte derfor se sig slået ude af turneringen. Selvom vi ikke kom langt i turneringen, har vi været rigtig glade for oplevelse. Spillerne har fået en masse erfaring og repræsenteret Danmark på bedste vis. Vi håber derfor på, at dette ikke er sidste gang.

I LoL turneringen blev vi placeret i gruppe med Sydafrika og Israel. I første kamp mødte

Fra venstre: Christian “Nanoon” Lensgaard, Casper “ErikseN” Eriksen, Mikkel “Wadion” Posborg, Rasmus “ValcoNN” Balsner og Jesper “Shockie” Jacob

AaB Årbog 2018

Fra venstre: Philip “MisterStreet” Gade, Jacob “Towershower” Andersen, Frederik “Script Kitty” Bjerrum, Frederik “Kjeldsen” Kjeldsen, Jesper “Holminator” Holmager

119


120

AaB Ã…rbog 2018


EN KLASSIKER VENDER TILBAGE Vi har i 2018 haft rigtig travlt og løbet rigtig stærkt. Det har også betydet at mange af vores frivillige har haft ekstra mange opgaver at se til. Dette har medført at nogle har måtte sige fra og andre er kommet til. Ligeledes har det også betydet, at vi har måtte prioritere nogle ting frem for andre. En af de ting som vi desværre har måtte nedprioritere, har været vores bootcamp/AaB lan. Hvilket selvfølgelig er rigtig ærgerligt, men som desværre har været nødvendigt. Vi har dog arbejdet hårdt på at få dette tilbage og har siden i sommers haft frivillige dedikeret til netop dette. Vi er derfor glade for at kunne fortælle, at fra den første december vil AaB lanet være tilbage – Hvilket vi glæder os rigtig meget til.

INTERN STRUKTUR OG UDVIKLING I forbindelse med de mange arbejdsopgaver hos vores frivillige har vi derfor også haft stor fokus på at skabe bedre vilkår og flere goder for vores frivillige. Vi har sendt folk på kurser og uddannelser for bedre at klæde dem på til de udfordringer de møder i deres daglige virke i AaB. Vi har udviklet og optimeret vores opstartsfase for vores trænere. Der er oprettet en arbejdsgruppe som står for produktion og administration af managementtøj. Der bliver arbejdet på en intern træneruddannelse med fokus på lige netop de vilkår og udfordringer som vi har i AaB esport. Vigtigst af alt, så er de første spadestik til en decideret HR-afdeling taget. Hvilket skal være med til at skabe bedre struktur og overskuelighed for vores mange frivillige.

Vi kan i forbindelse med AaB lanet også informere om, at vi har indgået et samarbejde med Nordisk film og at de derfor også vil være synlige under lanet. Hvad samarbejdet helt indebære, vil blive præsentere på et senere tidspunkt når alle detaljer er på plads.

AaB Årbog 2018

121


Formænd og æresmedlemmer i AaB

11 nuværende guldnålsindehavere i AaB

• Anders Kristensen • John Andersen • Ole Lauritsen • Preben Larsen • Lynge jakobsen • Henning Smed • Jørn Simonsen • Per Bach • Jesper Møller • Kirsten Fallingborg • Per Nielsen

122

Formænd for AaB 1885-1893 Overretssagfører Henrik Margaritus Møldrup, f. 20.04.1848 1893-1899 Grosserer Nicolai Frederik Severin Andersen, f. 01.12.1862 1899-1901 Oberstløjtnant Andreas Karl Ludvig Kornbech, f. 18.04.1850 1901-1902 Kommis Jens Christian Munkholm, f.0 7.12.1879 1902-1905 Forretningsfører Niels Marinus Laurits Anton Nielsen, f. 28.08.1867 1905-1907 Typograf Emanuel Andreas Emil Westphall, f. 08.05.1876 1907-1908 Cand. theol. Carl Henrik August Lassen, f. 27.03.1877 1909-1910 Adjunkt Martin Elisius Pagh, f. 17.11.1865 1910-1912 Repræsentant Berner Nielsen, f. 24.01.1880 1912-1913 Revisor Jens Thorvald Emil Arfelt, f. 07.07.1879 1913-1918 Bogbinder Konrad Sørensen, f. 18.01.1883 1918-1928 Restauratør Mandrup Thorvald Madsen, f. 05.05.1876 1928-1955 Kasserer Hartvig Jensen, f. 03.01.1891 1955-1970 Lektor Andreas Dahl Engelbrechtsen, f. 19.09.1909 1970-1986 Ingeniør Sonny William Griebel Thomsen, f. 05.02.1922 1986-1990 Direktør Anders Kristensen, f. 23.5.1930 1990-1992 Konsulent Mogens-Erik Borup Sørensen, f. 17.04.1949 1992-1994 Direktør Børge Bach Andreasen, f. 27.01.1945 1994-2000 Direktør Anders Kristensen, f. 23.05.1930 2000-2016 Advokat Jesper Møller, f. 09.06.1963 2016- Salgschef Claus Fallingborg, f. 03.02.1973 Æresmedlemmer i AaB 1904 Tømrermester Carl Christian Jensen, f. 15.06.1852 1919 Toldkontrollør Nicolai Esmark Christensen, f. 03.08.1871 1948 Cigarmager Jens Peter Harald Jensen, f. 11.03.1887 1953 Direktør Marius Hansen, f. 19.09.1892 1954 Hovedkasserer Hartvig Jensen, f. 03.01.1891 1954 Cigarmager Niels Madsen, f. 28.08.1886 1961 Direktør Aage Winther Nielsen, f. 26.05.1899 1971 Lektor Andreas Dahl Engelbrechtsen, f. 19.09.1909 1972 Købmand Svend Lauritsen, f. 08.10.1910 1985 Cigarhandler Carl Jensbye, f. 18.10.1919 1986 Ingeniør Sonny William Griebel Thomsen, f. 05.02.1922 1989 Telegrafmester Kaj Holm Jensen, f. 22.11.1923 1994 Maskinassistent Ejvind Thomas Poulsen, f. 03.07.1925 2000 Direktør Anders Kristensen, f. 23.05.1930 2016 Advokat Jesper Møller, f. 09.06.1963

AaB Årbog 2018


Af Henrik Sørensen

AaB Guldnål Per Nielsen På generalforsamlingen den 3. tirsdag i marts 2018 indlemmede AaB Af 1885 endnu et medlem i rækken af guldnålsindehavere. Denne gang var det næstformand Per Nielsen, der skulle modtage hæderen.

AaB Årbog 2018

Per har i en årrække været klubbens næstformand med bl.a. klubhuset som ansvarsområde. En kæmpe opgave at holde så stort hus up to date. Hjerteligt tillykke

123


AaB Sølvnål AaB 89’ers: Simon Brøsted Nielsen og Daniel Lassen AaB Floorball: Lars Jensen, Søren Møller Abildgaard, Helge Overgaard og Peter Houkjær AaB’s kontor: Mette Heide Andersen og Ole Torp AaB’s Dameklub: Else Løkke AaB’s ungdomsafdeling: David Klit Olsen Hjerteligt tillykke

Sølvnål overrækkes til Mette Heide Andersen

Sølvnål overrækkes til Else Løkke

124

AaB Årbog 2018


Sølvnål overrækkes til Simon Brøsted Nielsen

Sølvnål overrækkes til Ole Torp

AaB Årbog 2018

125


Per Nielsen og Jørn Simonsen På Generalforsamlingen den 20. marts blev det sidste gang at hovedkasserer Jørn Simonsen og næstformand Per Nielsen var at finde ved ”højbordet”. Begge har valgt at gå pension efter mange mange års tro tjeneste i AaB. Heldigvis vil de begge være at finde i klubben i andre sammenhænge. På bestyrelsens vegne skal der lyde et meget stort tak for den kæmpe indsats i begge har ydet i mange år. Som ny kasserer valgte generalforsamlingen Jens Kristian Munk og som ny næstformand valgtes NC Hejlesen. Kim Kaastrup indtræder i bestyrelsen som konstitueret ungdomsformand.

Afsked Simme

Afsked Per

126

AaB Årbog 2018


fokus kvalitet lidenskab skaber succes

AaB Ă…rbog 2018 4 | 9330 Dronninglund | Tlf.: 98 82 01 86 | salg@bbtryk.dk | bbtryk.dk 127 Nordre Ringgade


Af Per Bach

Landsholdsspillere 2018

128

Cornelia Kramer U17 landshold

Sofie Lundgaard U17 landshold

Maria Djurhuus, Færøerne U17 landshold

Julia Madsen U19 landshold

Monika Biskopstø, Færøerne A-landshold

Casper Gedsted Hansen U16 - 17 landshold

AaB Årbog 2018


Christoffer Ravn U16 landshold

Magnus Vognsen U16 landshold

Jeppe Pedersen U17 - 18 landshold

Malthe Højholt U17 - 18 landshold

Mathias Ross Jensen U17 - 19 landshold

Mikkel Kaufmann U17 - 18 - 19 landshold

Thomas Christiansen U17 - 18 landshold

Lukas Klitten U18 - 19 landshold

AaB Ă…rbog 2018

129


Anders BĂŚrtelsen U18 - 19 landshold

Oliver Klitten U19 landshold

Mikkel Konnerup U19 landshold

Wessam Abou Ali U19 - 20 landshold

Bardhec Bytyqi, Albanien U21 landshold

U19 Liga landsholdsspillere

130

AaB Ă…rbog 2018


Filip Lesniak, Slovakiet U21 landshold

Jannik Pohl U21 landshold

Magnus Christensen U21 landshold

Oliver Abildgaard U21 landshold

Philipp Ochs, Tyskland U21 landshold

Pavol Safranko, Slovakiet U23 landshold

Edison Flores Perus A-landshold

Jacob Rinne Sveriges A-landshold

AaB Ă…rbog 2018

131


Af Anna Larsen

Årets leder 2018 På årets generalforsamling i marts blev Årets Leder kåret. Valget faldt på Morten Klessen som fungerer som sportschef i Kvinde-/pigeafdelingen. Det der kendetegner Morten er at han er frivillig med kæmpestort F. Morten yder en enorm indsats for at sikre udviklingen i Kvinde-/pigeafdelingen i AaB.

132

Om det er forældre, spillere eller trænere, så er Morten der altid for at give en hjælpende hånd. Morten er vellidt i hele AaB, og det glæder os alle at have sådan en ildsjæl i klubben. STORT TILLYKKE til Morten.

AaB Årbog 2018


Af Projektholdet

AaB - Forløbene... et skridt nærmere målet

”I AaB-forløbet gør vi kun det, der gir’ mening for de unge. I AaB-forløbet gør vi kun det, der giver mening for dig. Sammen laver vi en helhedsorienteret indsats, der kan ændre dit liv, hvis du ønsker det”. Sådan står der i materialet om de 8 uges forløb, der afvikles 4 af om året. Forløbet henvender sig til unge i alderen 18 – 30 år, der ikke er i uddannelse eller job og de unge henvises af Aalborg Kommune, Uddannelseshuset, som vi har et tæt og meningsfuldt samarbejde med. Igen, i 2018, er vi blevet bekræftet i, at AaB-forløbet giver mening i forhold til at hjælpe unge mennesker videre i livet. Målet er at de unge bliver selvforsørgende og kommer i uddannelse eller job. Vi glædes over de positive tilbagemeldinger vi får fra de unge:

• ”Udfordringer og negative ting vendes til noget positivt”. • ”Det er så fedt at jeg møder op hver eneste dag og glæder mig til programmet”. • ”Det er det fedeste forløb jeg har været på. Det har givet mig blod på tanden til at jeg vil noget med mit liv”. • ”AaB-forløbet var starten på min succes – i dag er jeg ansat som portør på Sygehuset”. • ”Det her AaB-forløb var lige hvad jeg havde brug for: det har givet så meget jeg kan bruge fremover. Forløbet fik det bedste frem i mig – jeg er en meget bedre udgave af mig selv”.

• ”Her er der plads til alle – alle blir´ accepteret”.

AaB Årbog 2018

133


• ”AaB-forløbet betyder så meget for os alle. Det har gjort en forskel for os alle og det har gjort en stor forskel i vores liv. AaB-forløbet har ikke kun givet os rammer, det har givet os tro og håb om en lys fremtid, hvor vi gør det vi altid har drømt om”, Holdet juni 2018.

2. De unge skal være i et attraktivt miljø, der giver mening og aktivere deres ressourcer (empowerment). AaB sætter rammen for et sådant miljø. De unge skal hives væk fra deres nuværende miljø og have en håndholdt voksenkontakt. Kun på den måde etablerer vi nye praksisfællesskaber for de unge.

Dagligdagen på AaB-forløbet er en vekselvirkning mellem teori og praksis. Fysisk træning, mental træning, virksomhedsbesøg, gæster i huset og meget andet er med til, at de unge tilegner sig redskaber, der kan bruges når de alle arbejder seriøst mod deres mål – at komme i uddannelse eller job.

3. Fagpersonalet skal komme, hvor de unge er - enten for at få dem væk fra et dårligt miljø, eller for at møde de unge der, hvor de er i aktivitet – i AaB. Kun på den måde kan vi bygge bro og sikre succesfulde overgange.

De unge, der rekrutteres til AaB – forløbet er ikke parat til at gå den lige vej i uddannelse eller job. Vi har erfaring med, at der er en markant større chance for, at de unge lykkes når vi lever op til disse 6 punkter: 1. Der skal være en relation, for at vores udsatte unge kan udvikle sig og opleve progression som følge af indsatsen. Relationen skal være kontinuerlig og, for nogle unge, daglig. Og de unge skal ikke slippes, før vi er sikre på, at de kan fastholdes i job eller uddannelse.

134

4. Der skal være tilgængelighed 24/7, dvs. også efter kl. 16.00 eller i weekenden, hvor de unge skal kunne komme i kontakt med en voksen eller andre aktive unge. Vi sikre de unge “en redningskrans” – i perioder, hvor det kan være svært. 5. Der skal være sammenhæng i indsatsen. Uddannelseshusets virksomhedskonsulenter binder indsatsen sammen.

AaB Årbog 2018


6. Civilsamfund og erhvervsliv skal inddrages aktivt i indsatsen, da de udsatte unge har brug for relationer og kontakt, som ikke er professionelle, og som kan være der, når der er brug for dem. De kan samtidig være med til at udvikle indsatsen (samskabelse). Inden et 8 ugers forløb starter op, for de unge, afholdes startsamtaler, hvor nedenstående fokuspunkter præsenteres. Er de unge indstillet på at gøre sig umage for at leve op til dem, kan vi til gengæld sætte rammen for at de starter på et nyt og bedre kapitel i deres liv: AaB – forløbets 8 fokuspunkter 1. Vi overholder aftaler 2. Vi møder til tiden 3. Vi tager initiativ 4. Vi tager ansvar 5. Vi er fleksible 6. Vi er vedholdende 7. Vi har et positivt fokus 8. Vi hjælper hinanden

AaB Årbog 2018

Gennem det sidste år har vi mærket massiv opbakning fra virksomheder og andre, der ønsker et tæt samarbejde omkring de unge. Sammen er vi stærkere og vi er ydmyge og taknemmelige for den opbakning vi får i AaB-forløbet. “Vores” unge har potentialer og kompetencer, der i løbet af 8 uger for alvor bliver bragt i spil. Vi er sammen om at ville noget med vores liv – så i AaB-forløbene har de unge lyst til at komme, være og blive. Vi er taknemmelige for at kunne gøre en afgørende forskel for de unge. Anne Boelt Cimpu, Mette Andreasen, Søren Jacobsen, Lynge Jakobsen & Mette Andersen

135


Af Mette Andersen

Status på projekter i AaB Vi har i AaB igennem flere år været med til at skabe og deltage i en del projekter og de har alle har til formål at skabe en forskel for mennesker. Jorden drejer og det gør omstændighederne omkring projekterne også. Dette betyder at nogle projekter består og nye er kommet til, men i 2018 har vi også måtte lukke nogle projekter ned. Projektet i samarbejde med Aalborg kommune, som Søren Jacobsen andetsteds i årbogen beskriver, fortsætter. Vores samarbejde med ”Get2sport” fodboldskole i sommerferien fortsætter også, så vi i 2019 igen kan invitere omkring 130 børn og unge på AaB. Gestus Nord var så venlige at sponsorere morgenmad og frokost, så de børn og unge der deltog, fik sund og varierende kost den uge hvor de var på AaB. Vi har i 2018 afsluttet 2 EU-projekter. Sport ”MyWay” hvor vi var så heldige at kunne sende 2 trænere og 4 unge til Zagreb for at være en del af dette projekt. Projektet ”You’re Hope” er også afsluttet og her kunne vi bidrage med at fortælle EU omkring de flygtninge vi har i Aalborg og hvordan vi får dem ind i sport. I 2019 har vi 2 nye EU-projekter – ”Women Field Hockey” og ”Big 4 Sport” og vi glæder os til at være en del af dette. Når vi ved mere omkring dette orienterer vi nærmere. 3F cuppen, indendørs turnering for 3F medlemmer, genopstår i 2019 og vi glæder os igen til i efteråret at have besøg af medlemmer fra 3F. I forbindelse med vores samarbejde med 3F udbygger vi samarbejdet med at vi i foråret også skal hjælpe 3F med at afholde en familie dag, ved 3F sommeren 2019. Vores samarbejde med Himmerland og Center For Samskabelse, har i år bevirket i at vi har været med til at planlægge den jobbus der i september kørte rundt i 9220 og var med til at skabe jobs til lokale beboere.

Ved udgangen af 2018 må vi sige farvel til vores projekt ”Fra sport til job” – dette projekt har i år 10-års jubilæum, og det har gjort en kæmpe forskel for rigtig mange mennesker. Gennem de år projektet har eksisteret, har vi skabt rigtig mange fritidsjob, elevpladser samt ordinære stillinger. Grunden til at det stopper er at konjunkturen igen er opadgående og der ikke længere er behov for så stort fokus på at skabe jobåbninger. ”Foreningssamarbejde 9220” som er et projekt som vi var med til at skabe, der havde til mål at samle alle foreninger i 9220 og få alle børn og unge i denne bydel til at blive en del af mindst en forening. Dette projekt gav mulighed for at ansætte en koordinator med økonomisk støtte fra Spar Nord, Tryg Fonden samt den Obelske Fond. Ved udgangen af 2018 udløber denne projektperiode og der søges lige nu nye midler til at forlænge projektet, da det er unikt at kunne samle så mange foreninger om en fælles opgave, det gør gavn for de mange børn og unge. I hvilken form det bliver fremadrettet, er i skrivende stund usikker. Projektet ”Os i Øst” er et samarbejde med Alabu Bolig, hvor AaB inviterede 9220 beboere i Alabu boliger over på AaB for at dyrke sport et par timer hver tirsdag. Dette har desværre ikke fået den tilslutning som vi ønskede, således at projektet ikke fortsætter i 2019. Vi forventer dog at skabe et andet godt projekt i samarbejde med Alabu Bolig. Tilskud til kontingent er også et projekt som fortsætter, og har man som barn eller ung behov for økonomisk hjælp til kontingent, tøj eller stævner er man altid velkommen til at kontakte Mette Andersen, det være sig både forældre og trænere. Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke alle vores samarbejdspartner for et godt 2018. Lynge Jakobsen og Mette Andersen

136

AaB Årbog 2018


Af Inge Frost Poulsen

AaB’s Dameklub

2018 har igen været et aktivt år med nogle spændende og varierende arrangementer. Der er afholdt følgende møder: Februar: Rundvisning i Børge Bach Huset. Superligaspillerne Marco Ramkilde og Jacob Ahlmann viste rundt og fortalte om alle de fantastiske faciliteter i huset. Aftenen sluttede i AaB´s Klubhus.

Maj: Besøg og guidet bustur i Lille Vildmose. En helt utrolig dygtig guide – formidlingsleder Jakob Konnerup var med i bussen i Høstemark Skov og Portlandmosen, hvor vi var på gyngende grund i højmosen, så elge og kronvildt. Aftenen sluttede med besøg i biografen og museet.

Marts: Kundeaften i Salling, hvor konsulenter fra CLARINS præsenterede produkterne og gav masser af gode råd. Der blev budt på canapeer, vin m.m. April: Rundvisning i Aalborg Lufthavn. Per Geisler gav et fantastisk foredrag ”Bag om Aalborg Lufthavn”, som er den 3. største i Danmark. Herefter rundvisning, hvor vi kunne følge passagernes vej gennem lufthavnen, back stage.

AaB Årbog 2018

137


August: Sommerudflugt via Det Blå Limfjordsland, Løgstør, Glyngøre og FUR. Restaurant Limfjordens Hus i Glyngøre serverede en rigtig dejlig frokost. Derefter gik turen til FUR, hvor den lokale blinde guide, John Brinch Bertelsen stod på bussen. Vi kørte til Fur Bryghus og videre rundt på den spændende ø, hvor vi bl.a. så det fantastiske molerlandskab m.m. John var utrolig vidende og meget underholdende. Vi sluttede med kaffe og rabarberkage på Cafe Herrens Mark.

Oktober: Generalforsamling. Vi startede med spisning. Dameklubben gav mad, vin og kaffe denne aften. Herefter gik vi over til generalforsamlingen, som startede med at vi mindes de afdøde medlemmer. Formandens og kasserens beretning blev godkendt. Der var genvalg til alle som var på valg. November: Foredrag i AaB ved indehaver af Aalborg Smerter- og sportsklinik Michael Møller Nielsen om: Forstå dine smerter – fokus på slidgigt i ryg-hofte og knæsmerter. December: Julefrokost i AaB, hvor Lotte serverede den traditionelle julefrokost, øl og snaps, Der blev sunget julesange, bl.a. en julesang, som Hanne Jønson har forfattet til Dameklubben. Traditionen tro stod Lise Berthelsen for julepynt til bordene. Aftenen sluttede med pakkespil. Fælles møde med AaB´s Venner Der planlægges et fælles arrangement for AaB´s Venner og AaB´s Dameklub i AaB tirsdag den 28. maj 2019. Medlemmer I 2018 er tre medlemmer gået bort: Æresmedlem Tove Sørensen, medlem Tinne Holm Jensen og medlem Vibber Jensen. 3 er udmeldt og 4 nye medlemmer. AaB´s Dameklub har i dag 61 medlemmer.

September: Besøg på Reno Nord i Aalborg Øst. Her fik vi en glimrende beretning om Danmarks mest moderne anlæg til sortering af plast og metal, som modtages fra tre kommuner. Der håndteres affald fra 250.000 nordjyske husstande. Sortering af affald fra private husstande blev også drøftet.

138

Støtteforeningen AaB´s Dameklub blev stiftet den 18. marts 1957 med det formål at opbygge og støtte kammeratskabet mellem AaB´s damer – og specielt blandt de aktive spilleres damer. Vedtægterne er senere ændret således, at enhver med interesse/tilknytning til AaB af 1885, kan optages som medlem. Har du lyst til at blive medlem i AaB´s Dameklub? kan du kontakte formand Inge Frost Poulsen, Mobil 29 468921 eller mail: ifp@ stofanet.dk.

AaB Årbog 2018


Se vores program, formålsparagraf m.m. på: AaBaf1885.dk´s hjemmeside, hvor AaB´s Dameklub findes under støtteforeninger. Vi mødes til forskellige arrangementer den første onsdag i måneden kl. 19.00, bortset fra januar, juni, juli og august. Og nogle af møderne bliver mændene inviteret med. Herudover tager vi på sommerudflugt den sidste onsdag i august måned. Kontingentet er 200,00 kr. årligt.

tak for hyggeligt og inspirerende samvær i 2018. Derudover stor tak til bestyrelsen for det gode samarbejde. Bestyrelsen ønsker jer alle en glædelig jul og godt nytår. På glædeligt gensyn i 2019

Sluttelig vil jeg sige tak til alle medlemmer for den fantastiske opbakning til møderne, samt

AaB Årbog 2018

139


Af Karsten Simensen

AaB’s Venner 2018 har været et godt år for AaB’s Venner. Der er stor tilslutning til vores arrangementer og aktiviteter. Foreningens formål er at støtte Aalborg Boldspilklub af 1885`s aktiviteter, samt at fremme og udbygge kammeratskabet imellem AaB’ere. Tidligere var pudesalg på Stadion en væsentlig indtægtskilde og en vigtig aktivitet, men de senere år har ”Gamle Drenge” og det månedlige Tirsdagstræf været de to hovedaktiviteter. Sidste år kom så opgaven med hjælp med banepleje til. Tirsdagstræf De månedlige tirsdagssammenkomster der finder sted den sidste tirsdag i måneden har fin tilslutning med ca. 30 deltagere, og til de seneste møder har der været flere. Ud over

140

den kloge snak vi får med hinanden, så har vi også haft en række gæstetalere. Til marts mødet var Bjarne Nielsen inviteret og kunne fortælle om oplevelser som journalist på Aalborg Amtstidende og senere Ekstra Bladet i 39 år, hvor fodbold og boksning hovedsagelig var de idrætsgrene han beskæftigede sig med. Han kunne berette om spændende internationale idrætspersonligheder han havde mødt. Bjarne fortalte også om ungdomsårene som fodboldspiller i AaB og de første senior år, inden han rejse til Aarhus for at blive journalist på Ekstra Bladet. Han bor stadig i Aarhus men følger levende med i hvad der foregår i AaB, og er også ofte på Aalborg Stadion.

AaB Årbog 2018


Til april mødet var den nyvalgte formand for AaB A/S Torben Fristrup gæst, og han holdt et fint oplæg om egne og bestyrelsens forventninger til fremtiden. Kunne berette at man har investeret en del penge i forbedring af rammerne og faciliteterne til superligaspillerne og talentudvikling. En af udfordringerne er at forbedre indtægtsgrundlaget og oplevelsen for publikum på stadion. Stadig en vigtig forudsætning at have styr på økonomien. På september mødet var den nye administrerende direktør Thomas Bælum gæst. Han kunne berette, at han var ved at have et godt indtryk af og overblik over den ”forretning” han er sat i spidsen for. Han var i gang med strategiudvikling, og havde fokus på nye indtægtsgivende aktiviteter, og gøre oplevelsen på stadion endnu mere attraktiv. Han efterlod et meget positivt indtryk over for forsamlingen.

AaB Årbog 2018

Anders Damgaard der er talentchef i AaB, kunne på november mødet fortælle om talentarbejdet i AaB. Klubben har jo haft succes med at udvikle egne talenter, og den klub i Danmark med flest superligaspillere, der er kommet fra egen ungdomsafdeling. Han kunne også fortælle om samarbejdet med de 118 nordjyske samarbejdsklubber. Sidste år havde vi Allan Gaarde på besøg, og han kommer også nu og da forbi, når vi holder vores tirsdagstræf. På foranledning af Hans Erik Frost indledes tirsdagsmøderne med 1-2 sange, der udvælges af John Andersen, der har sin guitar med og er forsanger. En god tradition der hermed er blevet skabt. Banehold Efter ønske fra Allan Gaarde lavede vi sidste år aftale om at være behjælpelig med pleje af superligaspillernes træningsbane. Det blev

141


værdsat meget højt af både spillere, trænere og ledere, så det samarbejde har vi fortsat i 2018, og det får vi fortsat stor ros for. Der er 10 mand der udgør ”baneholdet”, og vi stiller med 3 personer en gang om ugen, som bruger ca. en time på at trimme banen. Når arbejdet er færdig afsluttes det med at spise frokost sammen med superligaspillerne, og nu og da også en snak med spillere og ledere. Det er en opgave vi ”banelappere” hygger os med, og en god måde at være med til at støtte vore elitespillere, så de får optimale forhold til at yde deres bedste under træning. Gamle Drenge Det årlige ”Gamle Drenge” arrangement afholdes hvert år den første lørdag i november, som i år var den 3. november kl. 12.00. Det blev en rigtig hyggelig eftermiddag med 82 veloplagte AaB ”drenge”, som mødte glade og forventningsfulde op, og som hele dagen - med godt humør - var med til at skabe en god stemning og den rigtige AaB atmosfære. Helge Sander var inviteret som gæstetaler, og han fortalte på en levende og også morsom måde, hvordan han og Harald Nielsen havde fremprovokeret professionel fodbold i Danmark i 1977 med virkning fra fodboldåret 1978. Han blev ansat som manager i Herning Fremad, der dengang var i 3. division, og kunne berette hvordan han hentede Bobby Moore til klubben. Det var en sensation, der gav genlyd langt uden for landets grænser. Det blev ikke den store succes, men samlede masser af tilskuere både hjemme og ude, og han nævnte at han måtte fyre Bobby Moore efter en kamp mod Aalborg Freja i Frejaparken, som de tabte 5-0. Helge måtte sidste år melde afbud på grund af dødsfald i nærmeste familie, og han sagde straks, at han var parat til at komme i år i stedet. Det er i år 40 år siden, at professionel fodbold blev spillet i Danmark, og derfor passede lejligheden godt, og det var samtidig året hvor AaB rykkede op i 1. division efter et år i 2 division.

142

Derfor var 1978 holdet også inviteret som særlige gæster og jubilarer, og efter et par sidste øjebliks afbud var der 9 der mødte til en markeret af jubilæet, og de nød at være sammen med såvel tidligere holdkammerater som andre gæve AaB’ere. Selv om det er mere end 40 år siden AaB vandt det sidste danske mesterskab i cricket, så var der mødt 12 tidligere spillere fra den tid, og AaB startede som bekendt som cricketklub. Vi markerer også runde fødselsdage fra 70 år og opefter ved denne lejlighed, og i år var der relativt mange fødselarer. Vi mindes også medlemmer der er gået bort i det forløbne år, og siden sidst har vi måttet sige farvel til fire medlemmer; nemlig Jørgen Christensen, Jørgen Elsberg, Poul Hedegaard og John Jensen. Jørgen Christensen spillede i perioden 1963-1970 258 kampe for AaB, var anfører i mange år og nåede også en enkelt A- og B landskamp. Jørgen Elsberg var ungdomsspiller og leder i AaB, men startede virksomhed i en tidlig alder, og blev senere en trofast sponsor i AaB. Poul Hedegaard også kaldet ”Hyb”, har været både spiller og leder i AaB, og søn af en af tredivernes store spillere Werner Hedegaard med 226 kampe for AaB. John Jensen var cricketspiller og leder i cricketafdelingen, men har ikke været så meget i klubben de senere år. De blev mindet med et minuts stilhed. En tradition ved denne lejlighed er også, at AaB’s slagsang synges, og med John Andersen som forsanger stemte alle i, så det kunne høres i det meste af Aalborg Øst. En glæde og fornøjelse for bestyrelsen, at så mange møder op for at være sammen med gamle AaB Venner. Det er muligt på Vennernes hjemmeside at se billeder fra dagen. AaB’s Dameklub Også i år har vi haft et fortrinligt samarbejde med AaB’s Dameklub, og Inge Frost Poulsen og hendes bestyrelseskolleger har et akti-

AaB Årbog 2018


vitetsprogram, som vi også i AaB’s Venner nyder godt af, da nogle af arrangementerne er med ledsager, og dermed også omfavner en del af Vennernes medlemmer. En stor tak skal der lyde til det ”hold” Dameklubben stiller til vores ”Gamle Drenge” træf, der sørger for servicering og forplejning dagen lang. Medlemmer AaB’s Venner har i dag 153 medlemmer. Vi har i årets løb fået en del nye medlemmer, men har også renset ud i nogle restanter, vi ikke har hørt fra i et par år, selv om vi har rykket for indbetaling. Nye initiativer Som vi varslede sidste år har vi i bestyrelsen taget initiativ til et nyt arrangement. Selv om det årlige ”Gamle Drenge” træf er en succes, så savner vi de lidt ”yngre veteraner”, og vi har derfor haft nedsat en arbejdsgruppe, der har givet udtryk for, at de hellere vil deltage i et sådan arrangement en fredag aften. Vi har derfor besluttet, at der fremover vil være to ”Gamle Drenge” arrangementer, nemlig det

traditionelle den første lørdag i november, og så et nyt der fremover vil blive afholdt den første fredag i februar. Det får navnet ”AaB Flæsk”, fordi der serveres stegt flæsk og persillesovs, og holdes første gang fredag den 1. februar 2019. Vi stiller også en person til rådighed, når der kommer nye spillere, for at være behjælpelig med praktiske ting indtil de er integreret. Det er hovedsagelig udenlandske spillere, og dem har der ikke været så mange af i år. Søren Rasmussen har indtil videre påtaget sig denne opgave. Endelig planlægger vi sammen med Dameklubben at holde et fælles grillarrangement i maj måned næste år. Til slut skal der lyde en stor tak til AaB 1885 og AaB A/S for støtte og godt samarbejde i 2018. Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår

AaB venner bestyrelse: Jørgen Rahbek, Karsten Simensen, Mogens Skovborg

AaB Årbog 2018

143


Bestyrelse & personale

AaB Af 1885 personale: Bagerst fra venstre: Lotte Rosbjerg, Dorte Larsen, Thomas Charles Slotved Thomsen, Jakob Sørensen Forrest fra venstre: Mette Andersen, Ole Torp, Nina Smed, Ole Christensen, Thomas Mortensen

AaB A/S Administrationen: Fra venstre: Maiken Andersen, Emil Jean Klastrup, Rasmus Estrup, Kasper Bødker, Bjarne Hansen, Anders Damgaard, Martin Stigaard Skammelsen, Ronni Knudsen, Lars Thomsen, Mette Urth Schjøtt, Thomas Bælum, Birgitte Cassebaum Nielsen, Jens Als Thygesen, Dennis Degner Rise, Thomas Fiele, Brian Andersen, Simon Vangsgaard Jensen Fraværende: Christina Johnsen Jensen og Trine Bruun Olesen

144

AaB Årbog 2018


AaB A/S Bestyrelse: Fra venstre: Finn V. Nielsen, Jakob Møller Knudsen, Henrik Thomsen, Lynge Jacobsen, Claus Fallingborg, Anders Bjørnstrup, Torben Fristrup

AaB Af 1885 bestyrelsen: Bagerst fra venstre Simon B. Nielsen, Henrik Lynnerup, Jens Kristian Munk, Niels Christian Hejlesen Forrest fra venstre: Anna Larsen, Kim Kaastrup, Claus Fallingborg, Henrik Sørensen

AaB Årbog 2018

145


146

AaB Ã…rbog 2018Vi kan ikke skaffe rammerne, hvis vi ikke er flere medlemmer. Derfor skal vi bestræbe os på, at der kommer fokus på bredden – også fra de personer, som er så heldige og dygtige, at de arbejder med eliten. Budskabet om mange gode og positive oplevelser i og omkring AaB skal spredes og danne grobund for, at der kommer flere nye medlemmer til klubben og fylder rammerne ud på Hornevej.

148

AaB Årbog 2018


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.