Page 1

Divendres, 19 d’abril de 2013 núm. 2.275 www.diarimes.com

Metrovacesa construirà el centre comercial a Reus abans del 2015 COMERÇ Ajuntament i empresa arriben a un principi d’acord per desencallar el projecte i aportarà un cànon de 38 MEUR que servirà per reduir el deute municipal AVUI REUS

Els veïns de Mas Iglesias i Mas Pellicer gaudiran d’un accés amb il·luminació pròpia. P12 CAMP DE TARRAGONA

Marçà esdevé el primer municipi de la província en presentar l’IRPF a l’hisenda catalana. P15 ESPORTS

El Catllar serà l’escenari de grans esdeveniments de futbol base durant els propers mesos. P23

MUNICIPAL El projecte rebaixarà l’alçada prevista en el plànols originals, no tindrà bolera ni cinemes, i l’ajuntament gestionarà el pàrquing. P10-11 CRISTINA AGUILAR

Una exhibició aèria per escalfar els motors de la Bicicletada Popular ESPORTS Dues avionetes van realitzar ahir entrenaments per preparar l’esdeveniment de dissabte, a la platja del Miracle; diumenge tocarà pujar a la bicicleta. P23

Dos dels professionals que durant aquests dies sobrevolaran territori tarragoní.

TARRAGONA

Grans projectes de la ciutat s’han quedat en el camí La Façana Marítima, el complex esportiu Sant Jordi, la Ciutat Judicial o el nou camp el Nàstic en són clars exemples. P2-3

CAMP DE TARRAGONA

Granados respon a Mas-Colell amb una nova llicència L’alcalde de Salou reitera que el seu ajuntament no forma part del CRT PortAventura i insta al conseller a no vulnerar la seva autonomia. P14

TARRAGONA

Roba 700 euros a un quiosc i torna al lloc dels fets passats dos mesos P6


2

diarimés 19/04/2013

TARRAGONA

MUNICIPAL

Els projectes estavellats de Tarragona La ciutat té a les seves espatlles una gran quantitat de propostes constructives que no han arribat enlloc i que no sembla que s’hagin de desencallar Laia Díaz

Tarragona: ciutat de projectes inacabats, que s’han quedat en un calaix o que, directament, s’han estavellat. Ara que només es parla de ciutats intel·ligents i de projectes sostenibles, toca mirar enrere i fer un repàs a totes aquelles propostes que durant els darrers anys s’han presentat com els grans futurs projectes de ciutat i que han acabat en no res o s’han quedat a mitges. Una de les més sonades i que fa més anys que es remena és, segurament, el soterrament de la via del tren pel centre de la ciutat i la construcció de la Façana Marítima. Un projecte faraònic digne d’una novel·la futurista del que sempre se’n parla, sobretot durant les campanyes electorals, però que ningú mai ha vist més enllà de les maquetes de fusta que anys enrere es van ensenyar a la Rambla Nova. De moment, la Façana Marítima continua sent únicament un plec de papers, però de projectes faraònics que van anar endavant i que ara són un pou sense fons a Tarragona també en sabem. És el cas del pàrquing Jaume I on s’han enterrat més de 30 milions i on hi ha acumulada la major quantitat de ferralla per metre quadrat de la ciutat. I és que els calaixos de les administracions públiques, sobretot els de l’Ajuntament, són especialistes en guardar propostes que mai arribaran enlloc. Sinó per a mostra... un botó!

ROSER SANS/CRISTINA AGUILAR

Trasllat del Museu Arqueològic a l’antiga Tabacalera

El que estava previst A finals de l’any 2007, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, anunciava oficialment que el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) s’ampliaria i tindria la seva seu central a l’antic edifici de la Tabacalera. L’immoble és de titularitat municipal des de principis del 2008 quan l’empresa Altadis i l’Ajuntament van signar un acord en què s’establia una permuta de terrenys a canvi de l’edifici. El que ha acabat sent Quan es va fer l’anunci es va dir que el trasllat podria fer-se efectiu quatre anys després. N’han passat gairebé sis i res més s’ha sabut d’aquella possibilitat. Mentrestant, el MNAT continua a l’edifici de la plaça del Rei on la falta d’espai és evident i on a l’estiu els turistes es disputen els aparells portàtils d’aire condicionat per poder fer més suportable la calor. A la Tabacalera l’únic que s’hi ha fet de moment és instal·lar-hi la Capsa de Música, l’Arxiu Municipal i la seu del Tarragona Impulsa.

La Façana Marítima

El complex esportiu Sant Jordi

El que estava previst La Façana Marítima és possiblement el projecte més faraònic que s’ha plantejat mai a la ciutat. L’arquitecte Ricardo Bofill va dissenyar ambiciosa remodelació urbanística que havia d’estar enllestida en cinc anys i que preveia, entre altres intervencions, el soterrament de dos quilòmetres de vies de tren i la construcció d’una illa artificial per a ús dels banyistes. En total, s’havien d’alliberar uns 370.000 metres quadrats de terrenys propietat del Ministeri de Foment, que s’havien de cedir a la ciutat. Això sí, es va calcular que el projecte de Bofill tindria un cost mínim de 150 milions d’euros. Fins i tot, es va fer una exposició al bell mig de la Rambla per ensenyar a la ciutadania les maquetes del disseny. El que ha acabat sent Tarragona continua estant separada del mar per la via del tren i res fa pensar que, a curt termini, la fisonomia de la ciutat canviï. Quants anys fa que a Tarragona es parla de la Façana Marítima?

Trasllat de Trànsit a la zona de Joan XXIII El que estava previst La Prefectura Provincial de Trànsit, situada en un edifici de la plaça Imperial Tarraco, havia de traslladar-se a un immoble de nova construcció de cinc nivells d’alçada que s’havia d’aixecar a la zona de l’Hospital Joan XXIII. A banda, també s’hi havien d’instal·lar les dependències d’Estrangeria, Indústria, Comerç, Agricultura, Sanitat i l’Institut Geogràfic amb l’objectiu de centralitzar el màxim els serveis a la ciutat del Govern Central. De fet, a l’indret hi ha uns terrenys que són de titularitat estatal, un dels solars que van servir com a permuta per cedir el Banc d’Espanya a l’Ajuntament de Tarragona. El que ha acabat sent Trànsit continua a la plaça Imperial Tarraco i Estrangeria s’ha traslladat de moment a l’antiga Facultat de Lletres. La resta, continua tot al seu lloc.

El que estava previst El nou complex esportiu havia de suposar una inversió de més de 20 milions d’euros. S’havien de construir 14.000 metres quadrats, bona part dels quals eren subterranis, en els que s’hi havien de situar unes sales de fitness, un spa, un solarium, una pista poliesportiva triple, un complex d’aigua i un aparcament. L’abril de 2012, la Generalitat en va recuperar la titularitat després de la rescissió del contracte amb la societat empresarial que s’havia d’encarregar de la construcció de l’edifici i que no va trobar el finançament necessari per poder tirar endavant aquesta obra faraònica. El que ha acabat sent De moment, és un solar buit, que en més d’una ocasió s’ha hagut de desbrossar, que utilitzen com a aparcament alguns treballadors de la Generalitat. Teòricament, és un dels equipaments esportius que s’han de construir de cara als Jocs Mediterranis del 2017.

La Ciutat Judicial El que estava previst La Generalitat de Catalunya va dissenyar la construcció d’un edifici a la zona de l’Hospital Joan XXIII que havia d’acollir l’edifici judicial i l’Audiència Provincial, per una banda, i el Centre Obert, per una altra. En total, hi havien de cabre 43 òrgans judicials. Després de moltes promeses i fotografies, el Govern de la Generalitat va anunciar que el projecte no es tiraria endavant durant aquesta legislatura. Ara bé, la darrera notícia al respecte saltava a la premsa aquesta setmana quan el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, proposava al conseller de Justícia, Germà Gordó, que es recondueixi el projecte i la Ciutat Judicial s’instal·li a la Tabacalera. I el MNAT? El que ha acabat sent Un projecte en un calaix.


TARRAGONA Remodelació del Camp de Mart El que estava previst El març de 2009 la regidora de Cultura, Sandra Coloma, va presentar un projecte que contemplava convertir el Camp de Mart en un centre cultural on les entitats de la ciutat podrian desenvolupar les seves activitats. S’havia rehabilitar i ampliar l’edifici situat darrera de la carpa del Camp de Mart per donar cabuda a una desena de sales destinades a l’assaig, l’exhibició i a la creació de projectes artístics, com ara creacions audiovisuals i obres escultòriques i plàstiques El que ha acabat sent El projecte havia d’estar enllestit l’any 2011, però la proposta es va haver de quedar en un calaix perquè els Fons Feder el van excloure.

Museïtzació de la Volta del Pallol El que estava previst L’Ajuntament va presentar a la convocatòria dels Fons FEDER un projecte de museïtzació de les restes arqueològiques del Fòrum provincial de la Volta del Pallol i de l’adequació del seu entorn. El pressupost de l’obra estava al voltant del milió d’euros. La idea era fer que el visitant s’endinsés al conjunt de la Volta del Pallol de la mà d’un personatge d’època romana, amb la intencionalitat que el primer s’identifiqués amb el personatge històric i que, a la vegada, pugui veure i viure com ell. El que ha acabat sent Els Fons Feder van excloure el projecte i, de moment, no se n’ha sabut res més.

Connectar la platja i el Balcó amb uns ascensors El que estava previst Aquesta proposta era un dels primers passos que s’havia de seguir abans de començar amb el soterrament de la via del tren i la remodelació de la Façana Marítima. El projecte de Ricardo Bofill contemplava la construcció d’un sofisticat i espectacular sistema d’ascensors que havien de connectar el Balcó del Mediterrani amb la platja del Miracle. El que ha acabat sent Quan es va restaurar tota la barana del Balcó del Mediterrani a finals de l’any 2009, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ja va dir que no es construiria cap ascensor «per preservar l’estètica de l’indret», però sí que va parlar de la possibilitat d’instal·lar unes escales mecàniques camuflades a la pedra per donar pas en paral·lel a la Baixada del Toro.

Un centre d’interpretació al Banc d’Espanya El que estava previst El març de 2010 l’Estat va cedir de manera oficial l’edifici del Banc d’Espanya a l’Ajuntament. L’espai s’havia de convertir en un centre d’interpretació que havia de servir de «porta d’entrada» per a totes aquelles persones que arribessin a Tarragona, així com pels mateixos veïns que volguessin conèixer les activitats que organitza la ciutat. El que ha acabat sent El Banc d’Espanya continua tancat i s’està convertint en un niu de coloms. Durant molt de temps la façana de l’edifici va estar presidida per una gran pancarta on s’hi podia llegir «Ja és nostre», però no s’hi ha fet res més.

El nou camp del Nàstic El que estava previst La temporada 2007-08 el Nàstic de Tarragona ja havia de jugar en un estadi situat en uns terrenys de Campclar i que havia de tenir una capacitat per a més de 16.000 espectadors. La construcció d’aquest nou camp, que es va planificar quan l’equip va pujar a Primera Divisió, havia de tenir un cost aproximat d’entre divuit i vint milions d’euros i els terrenys de la zona de la Budallera s’havien de requalificar. El que ha acabat sent El Nàstic no estrenarà camp. L’únic del que es parla és de la possibilitat de remodelar el Nou Estadi de cara als Jocs Mediterranis del 2017.

El pàrquing Jaume I El que estava previst El Jaume I havia de ser el primer pàrquing intel·ligent de la ciutat de Tarragona, ara bé, després d’anys i anys es va acabar determinant que s’havia de reconvertir en un pàrquing convencional amb menys de la meitat de les places previstes. Això sí, amb el pas del temps, el pressupost inicial que es va establir s’ha triplicat i supera els trenta milions. El crèdit que l’Ajuntament va haver de demanar per fer-hi front s’estàrà pagant durant 35 anys. El que ha acabat sent Possiblement és el forat de la ciutat on s’han enterrat més milions i on hi ha més ferralla desaprofitada. A banda, de moment, continua sense funcionar i encara no se sap a qui s’adjudicarà.

19/04/2013 diarimés

El Mercat del Fòrum El que estava previst El regidor de Promoció i Estratègies de Ciutat, Sergi de los Rios, va anunciar que el Mercat del Fòrum reobriria les seves portes convertit en un espai d’interpretació gastronòmica que havia d’acollir cursos de cuina i d’enologia, demostracions professionals, mostres d’aliments propis del territori i venda de productes autòctons. També es va parlar durant molt de temps de la possibilitat d’instal·lar-hi un supermercat, però les reduïdes dimensions de l’espai –130 metres quadrats repartits en dues plantes– van ser el detonant perquè cap cadena escollís l’espai per ubicar-s’hi. El que ha acabat sent L’espai continua tancat, tot i que de tant en tant acull algun acte cultural.

El preventori de la Savinosa El que estava previst Fa anys que es parla de la possibilitat que l’indret sigui la seu de la Universitat d’Estiu o, fins i tot, que es converteixi en un Parador Nacional, ara bé, ningú ha estat capaç de donar-li un ús. Després de moltes disputes entre Ajuntament i Diputació –l’ens és el propietari de l’immoble–, fa pocs mesos es van posar d’acord per anar de la mà a l’hora de demanar la descatalogiació de l’edifici per poder decidir d’una vegada per totes que s’hi construeix. El que ha acabat sent Aquest emblemàtic edifici que forma part de l’imaginari dels tarragonins, està completament abandonat des de fa 36 anys.

3


4

diarimés 19/04/2013

TARRAGONA GASTRONOMIA

Espectacular posada de llarg del dTapes amb un ‘show cooking’ Joan Bosch, del restaurant Can Bosch de Cambrils, va ser el protagonista de l’esdeveniment CRISTINA AGUILAR

Vicente M. Izquierdo

Fins que ahir el cuiner Joan Bosch no va oferir un espectacular show cooking a la Confraria de Pescadors de Tarragona, ubicada al barri marítim del Serrallo, no es va donar per inaugurada la cinquena edició del Tarragona dTapes. I és que més d’un centenar de persones es van aplegar ahir per veure en acció el cuiner cambrilenc, propietari del restaurant Can Bosch, que té una estrella Michelin. Bosch va preparar diversos plats en directe, elaborats amb peix fresc i productes de la casa. Ell mateix ho explicava: «Ostres, tonyina, seitó, verat, gamba, sípia, escamarlans...», tenim molts productes de qualitat a la nostra terra. Van ser dos snacks, cinc tapes i dos postres els que va elaborar el cuiner durant el matí. Abans, però, el president de la Cambra de Comerç, Albert Abelló, va ironitzar dient que «el dTapes és la cita amb major concentració de colesterol», afegint que «seran 40 establiments

Joan Bosch, a la dreta, supervisant tot el que realitzaven els seus ajudants.

que presentaran 40 tapes de gran qualitat». «L’elecció ha estat molt moguda i hem hagut de ser molt estrictes», manifestava, tot dient que

«s’han quedat fora establiments que porten grans professionals». A tot això, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que també va acudir a l’esdeveni-

ment, va apuntar que «per molt que diguin, el dTapes és la primera iniciativa d’aquest tipus», fent referència a localitats força properes.

JUDICIAL

El jurat popular declara culpable l’acusat de matar la seva mare Els fets van tenir lloc al barri de Campclar el 5 d’abril de l’any passat Esther Valcárcel

El jurat popular va declarar, ahir a la tarda, culpable per unanimitat a l’acusat de matar a la seva mare, de 82 anys, l’abril de l’any passat a Campclar. El tribunal popular va manifestar que quan l’acusat, Pedro Martín, va asfixiar a la seva mare, la qual tenia problemes de mobilitat i

requeria una cadira de rodes per desplaçar-se, aquest va perdre el control per haver consumit alcohol, fet que es va sumar a la seu «baix nivell d’intel·ligència» i al seu «tret narcisista». La gran majoria dels membres del jurat popular també consideren provat que, la nit del 5 d’abril del 2012, l’acusat va ar-

ribar a casa després de treballar i d’haver-se begut dues cerveses. Un cop al domicili, Martín va discutir amb la seva mare perquè aquesta li havia dit que era un «borratxo». De fet, en l’útitima cita judicial, l’acusat va reconèixer aquests fets. «Em va dir que era un borratxo, un perdut i que m’agra-

daven molt els diners i vam començat a discutir. La vaig portar al llit, la vaig asfixiar –al tòrax– amb les mans durant un minut, la vaig estrangular i la vaig asfixiar amb un coixí. Estava molt nerviós i me’n penedeixo del què he fet», va relatar l’acusat. El jurat popular va concloure que Martín és l’autor de la mort de la seva mare i que aquesta, a causa de les seves condicions físiques, no va poder defensar-se. A l’espera de la sentència del jutge, la fiscalia continua sol· licitant una pena de 19 anys de presó. D’altra banda, la defensa també es va sumar ahir a aquesta petició.


PUBLICITAT

19/04/2013 diarimés

5


6

diarimés 19/04/2013

TARRAGONA POLICIAL

Saba bruta Àngels Marzo Pagès Editors XVII Premi de Poesia Màrius Torres, 2012. «Aquest poemari neix de les ganes de trobar una metàfora que em permetés fer les paus amb una etapa de la meva vida en què moltes persones fonamentals ja no hi eren. Necessitava positivar aquest sentiment de pèrdua i crec que me n’he sortit: malgrat que pugui donar la sensació que el poemari és una mica fosc, amaga vitalisme.», explica l’autora.

La maledicció del Groc Armando Vericat Cossetània Edicions Estiu de 1906: el metge vinarossenc Salvador Borràs viatja a Benassal per fer un estudi de les seues afamades aigües. Una vegada allí, però, altres assumptes acaparen la seva atenció: una desconeguda malura mata les noies joves de la població. Alguns ho atribueixen a una antiga maledicció llençada pel Groc del Forcall, guerriller carlí. Ell, home de ciència, s’entestarà a cercar una explicació lògica a l’enigma… Intriga, amor, fantasia, aventures… Història i ficció.

Detenen un toxicòman quan tornava al quiosc on havia robat 700 euros També havia robat en una joieria, el van detenir fa dos dies i ahir va quedar en llibertat amb càrrecs CRISTINA AGUILAR

Esther Valcárcel

El delinqüent sempre torna al lloc dels fets. El passat 23 de febrer, Francisco Gabriel D.R., veí de Constantí de 43 anys, va entrar al quiosc Roslena de la Rambla Lluís Companys --establiment que solia freqüentar-- i, aprofitant que la dependenta estava al magatzem, va obrir la caixa registradora d’on va robar 700 euros. En veure-ho, la dependenta va córrer cap a ell i el va empènyer. Ell, però, s’hi va tornar. «Em va fer caure al terra i em vaig donar un cop al cap», explica al Diari Més la treballadora del quiosc, que afegeix que va ser en aquell moment quan va sortir correns. La dependenta va denunciar els fets però la policia encara no havia localitzat l’autor del robatori. Quan encara no feia dos mesos dels fets, el lladre, que freqüenta aquesta zona de l’hospital Joan XXIII per rebre assistència a causa de la seva addicció a les drogues, va entrar al mateix quiosc. Va ser aquest passat dimecres i la dependenta el va reconèixer rà-

El quiosc Roslena de la Rambla Lluís Companys.

pidament. Va avisar a uns agents de la Policia Nacional que, casualment, es trobaven a la zona i aquest van donar l’avís als Mossos d’Esquadra. Finalment, a dos quarts de dotze del matí d’ahir, els agents de la policia autonò-

mica el van detenir per un delicte de robatori amb violència. Un cop detingut, la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra va observar que l’home era el mateix que figurava en unes imatges gravades per una

càmera de seguretat d’una joieria de Pere Martell. I és que, Francisco Gabriel D.R., el passat 15 de gener, també va entrar en aquest altre establiment de la ciutat. Segons va denunciar el propietari de la joieria, el lladre va forçar la porta i un cop a l’interior del local va sostreure uns 70 euros. En el moment del robatori una de les treballadores restava a les oficines i va poder veure com un noi sortia del establiment. Per tot això, a aquest veí va ser detingut el passat dimecres per un delicte de robatori amb violència –el que va tenir lloc al quiosc Roslena– i per un altre delicte de robatori amb força –el de la joieria–. Ahir mateix, va passar a disposició judicial del jutjat d’instrucció número 4 de Tarragona i va quedar en llibertat amb càrrecs. La dependenta del quiosc no entén per què l’home que la va agredir i va robar 700 euros «pot estar en llibertat». «I si torna a venir? Com em defensaré», manifesta la treballadora de l’establiment, que recorda que el toxicòman la coneix.

SUCCESSOS

Escola Nova, poble lliure Ernest Maragall i Francesc Colomé La Magrana Ernest Maragall, conseller d’Educació en el segon tripartit i el que va ser el seu secretari de polítiques educatives al departament, Francesc Colomé, fan un recorregut pels reptes principals que van haver d’assumir, les reformes que van emprendre, les reticències o les aliances que van trobar. En resulta un llibre que, memòria i anècdota a banda, de fons planteja què es pot fer per millorar la qualitat educativa del nostre sistema, i si és possible plantejar canvis profunds.

Mentiras Michael Grant Molino Tercera part de la saga de la literatura juvenil Olvidados. La trama gira a l’entorn d’una nit quan una nena a la que es va donar per morta camina entre els vius i Zil i la resta del grup incendien Perdido beach. Entre les flames, Sam reconeix la silueta del noi que mes tem, Drake. Però aquest està mort ja que va ser derrotat juntament amb l’Obscuritat, o això creien. Perdido Beach crema i les batalles obertes es tronen més cruels. Orsay creu que l’única sortida és la mort, serà veritat?

Investiguen la mort d’un cadàver en avançat estat de descomposició Van trobar l’esquelet a una casa abandonada, a tocar del riu Gaià Sílvia Jiménez

La policia està investigant la identitat d’un cadàver que va ser trobat –el passat dimecres 10 d’abril, a una casa en runes a la carretera N-340– en avançat estat de descomposició. El cas es troba en mans de la secció segona del jutjat número 3 de Tarragona. Tot apunta que

podria tractar-se d’un sense sostre, conegut a la zona, que la policia hauria anat a buscar després que algú denunciés la seva desaparició. Les investigacions se centren en dues possibles identitats, ambdues pertanyents a dos homes de nacionalitat alemanya: Markus H. i Ludwig J. K.

L’esquelet de l’individu, que possiblement es tractaria d’un sense sostre, va ser trobat a l’interior d’una casa abandonada, que és coneguda com «el molí», en tractar-se precisament d’un antic molí que es troba a tocar de la carretera N-340 i del riu Gaià, al terme municipal de Tarragona.

Tot i que, en un principi, els investigadors van creure que podria tractar-se de Markus H., després d’una inspecció ocular es va creure que podria ser també un segon desaparegut: Ludwig J.K. No el va veure Tot apunta a què els agents de la policia haurien inspeccionat la casa, després que una persona que coneixia al primer individu preguntés per ell en no veure’l pels indrets on es movia habitualment. L’home trobat hauria mort per causes naturals fa més de mig any, segons l’estat que presentava el cadàver.

SUCCESSOS

Més d’una hora de retard en un tren per un atropellament L’Euromed que va sortir ahir a les onze del matí des de Barcelona en direcció a Alacant va patir més d’una hora de tard. La causa va ser un atropellament mortal que va tenir lloc quan faltaven deu minuts per les dotze del migdia a la via número 1 de l’estació de trens de la ciutat de Tarragona. Fonts de Renfe van apuntar al Diari Més que aquest va ser l’únic tren afectat per l’accident, ja que la resta van poder

continuar el recorregut previst per vies alternatives i no van haver de modificar les seves trajectòries. Fins als llocs dels fets s’hi van desplaçar diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat i de la Guàrdia Urbana, entre altres. Segons les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra, tot apunta que la persona atropellada es podria haver llençat a la via. Esther Valcárcel

OLÍVIA MOLET

Fins a l’estació s’hi van desplaçar diversos serveis d’emergències.


PUBLICITAT

19/04/2013 diarimés

7


8

diarimés 19/04/2013

PUBLICITAT

BALANÇ

El Port de Tarragona tanca el 2012 amb un benefici d’11,9 milions i creix un 4,2% en tràfics

CEDIDA

L’objectiu principal del Port és consolidar el moviment de 33 milions de tones anuals El Port de Tarragona preveu consolidar els bons resultats del 2012 en què es van moure 33.070.000 de tones, un 4,2% més que en l’exercici anterior i per sobre de la mitjana de creixement dels ports espanyols. El president del Port de Tarragona, Josep Andreu, va explicar a la Comunitat Portuària i davant dels mitjans de comunicació el balanç de l’any 2012: tant econòmic com de moviment de tràfics i els projectes per al 2013. L’acte es va dur a terme al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port. Segons el president, en un escenari complex on predomina encara la incertesa, l’objectiu és consolidar el moviment de 33 milions de tones anuals i centrar esforços en les 5 línies estratègiques de treball que s’ha marcat el port: creixement, diversificació, infraestructures, medi ambient i creuers. Una aposta ferma per la diversificació El 2012, el Port de Tarragona va obtenir un resultat net de 11,9 milions d’euros, un 3,13% menys que l’any anterior. El Port de Tarragona aposta fermament per la diversificació dels seus tràfics encara que la situació econòmica ho fa més

complicat. Sobretot en el tràfic de contenidors, on més es nota la competència. El president del Port de Tarragona ha assenyalat que la terminal de contenidors, que explota DP World Tarragona és un projecte jove però tots, tant des de la pròpia terminal, els estibadors i l’Autoritat Portuària estem realitzant grans esforços

El Port aposta fermament per la diversificació dels seus tràfics tot i la situació econòmica El Museu del Port va rebre en l’exercici de l’any passat més de 21.476 visitants per donar suport a la terminal fins que es puguin consolidar noves posicions, que passaran per aconseguir que noves navilieres apostin per la ciutat de Tarragona. Altres línies de treball que s’estan desenvolupant tenen com a objectiu portar més trànsit de vehicles, consolidar el tràfic de fruita i convertir Tarra-

gona en un hub per la pasta de paper. A més de ser un port exportador de bestiar viu. L’exportació de bestiar viu va arrencar el juliol de 2012, però aquest any es consolidarà aquesta activitat, que l’any passat va aconseguir exportar més de 18.600 vedells i xais, i aquest 2013 ja porta 5.474 animals amb destinació al Líban i Líbia.

El president del Port, Josep Andreu, va explicar públicament el balanç del 2012.

Més de 92.000 visitants al Moll de Costa durant l’any passat El Moll Costa del Port de Tarragona va rebre al llarg de l’any passat a 92.267 visitants, que es van interessar per les activitats que ofereix el museu, els viatges en golondrina i les exposicions, segons dades de l’activitat del Centre d’Estudis Marítims i Activitats del Port de Tarragona (CEMAPT). En la roda de premsa de balanç de resultats econòmics, el president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha destacat que són dades molt positives ja que reflecteix l’interès de la ciutadania per totes les activitats culturals i cíviques que s’organitzen al Moll de Costa, al Serrallo i al Museu del Port. El Museu del Port va rebre 21.476 visites, i Andreu ha recalcat que «no es tracta d’un museu estàtic», ja que ofereix

moltes activitats, entre les que destaquen visites comentades als escolars i d’aprenentatge. El president del Port de Tarragona també s’ha referit a l’Arxiu del Port que va rebre 1.247 consultes durant l’any passat de

tots els documents històrics i de temàtica variada que es poden trobar a l’Arxiu. El CEMAPT ha contribuït en gran mesura a la projecció del Port potenciant el desenvolupament del Moll Costa com a

espai portuari dirigit a activitats ciutadanes de caràcter sociocultural, i gestiona les exposicions que es realitzen en els Tinglados i refugis del Port, així com les activitats lúdiques i culturals que es realitzen a l’exterior. CEDIDA

L’Autoritat Portuària de Tarragona rep la Certificació de Gestió de Qualitat ISO 9001 L’Autoritat Portuària de Tarragona rep el certificat del Sistema de Gestió de Qualitat segons la norma ISO 9001, que concedeix l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR). L’ISO 9001 és l’eina de gestió de qualitat que promou un sistema enfocat en la gestió per processos que desenvolupa, implanta i millora l’eficàcia d’un sistema de gestió de la qualitat basat en el cicle de millora con-

tínua: planificar, fer, comprovar i actuar. El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu ha rebut de mans de la directora d’AENOR a Catalunya, Eva Subirà, la Certificació de Gestió de Qualitat ISO 9001. També ha assistit a l’acte Clara Padrell, de l’empresa altQualitat, Consultora de Sistemes de Gestió que ha assessorat a l’APT durant tot el procés d’implantació d’aquest

sistema de qualitat. Aquest certificat acredita que l’Autoritat Portuària de Tarragona compleix amb els requisits que estableix la Norma ISO 9001:2008 per a la prestació de servei al vaixell, a la mercaderia i al passatge en la seva escala al Port de Tarragona; així com prestacions de serveis de coordinació i control de les operacions associades als serveis portuaris, comercials i altres activitats.

Josep Andreu va rebre de mans de la directora d’AENOR a Catalunya la certificació.


TARRAGONA PROMOCIÓ

Una vintena d’escriptors presenten les novetats de Sant Jordi a El Corte Inglés Fins a una vintena d’escriptors han confirmat la seva presència a El Corte Inglés per presentar les novetats literàries al Departament de Llibreria, ubicat a la planta baixa del centre comercial i a les carpes que El Corte Inglés té previst situar a la Rambla del President Lluís Companys amb motiu de la Diada de Sant Jordi. El primer dia de firmes arrencarà el demà dissante. A partir de les dotze, Miquel Esteve signarà exemplars del seu nou llibre, Joc de Sade/Juego de Sade; i ho farà acompanyat d’Antonio Martínez Conesa i la seva novel·la ¡Uno, pequeño y libre! i de Jaume Benages i Jaume Fontanet amb Tarragona panoràmica. Diàriament passaran escriptors pel centre comercial. Redacció

Aquest proper dissabte arriba a Tarragona la tercera edició de la Fira d’Art La Rambla Nova acollirà demà dissabte la 3a edició de la Fira d’Art de Tarragona. Aquesta és una iniciativa de dos pintors de la ciutat, Màrius-arts i Jordi Estela, que van pensar en crear un espai a la Rambla, on, durant un dia, l’art fos el protagonista. En el seu tercer any i un cop tancada la convocatòria de participants a la fira, se n’han presentat 52, es pot dir que són la representació de molts punts de Catalunya: venen pintors de Lleida, Barcelona, Jaca, Tortosa, Montblanc, Girona, Santa Cristina d’Aro, Reus, Premià de Mar, Olot, Vic i evidentment Tarragona, entre d’altres. La Fira se celebrarà durant tot el dia en el tram de la Rambla Nova entre els carrers Sant Agustí i Sant Francesc. Redacció

Editen un llibre de paisatges de la Costa Daurada per atraure turisme La Diputació ha actualitzat l’obra escrita l’any 1995 per l’escriptor i polític Joan Maria Pujals olívia molet

Laia Díaz

Atraure turisme, sobretot turisme rus. Aquest és el principal objectiu del llibre de paisatges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que ha publicat la Diputació de Tarragona. En realitat es tracta d’una reedició de l’obra Costa Daurada i Terres de l’Ebre. Paisatges de Tarragona publicada per primera vegada l’any 1995 per l’escriptor i polític Joan Maria Pujals. Els textos s’han revisat i s’han inclòs noves fotografies de Rafael López-Monné i Mariano Cebolla, més de 200, en total. Editat en sis llengües, dues més que l’antiga edició, el volum ja s’ha posat a la venda i es pot trobar en diverses llibreries d’arreu del país, però també en alguns de Sant Petersburg i de Moscou. I és que fa aproximadament un mes, una delegació de la Diputació va viatjar a Rússia per presentar-lo i es va arribar a un acord amb diverses llibreries per vendre’l. El llibre serveix per presentar dos grans territoris de la província: la Costa Daurada, característica per les seves platges, la tradició marinera, la història, la gastronomia i el turisme familiar, i les Terres de l’Ebre, reconeguda per la seva naturalesa, pels espais verges, pel Delta de l’Ebre, el patrimoni arquitectònic o la cultura popular. Segons va explicar ahir el president de la Diputació, Josep Poblet, el volum es vol convertir en un «llibre de referència que mostra l’ànima del territori i que permet estimar-lo encara més». Poblet va presidir ahir al matí la presentació d’aquest llibre durant un esmorzar amb la premsa a Altafulla. Joan Maria Pujals, que va ser alcalde de Vila-seca (1983-1992), president de la Diputació (1988-

Octavi Bono, Marta Vila, Josep Poblet, Joan Maria Pujals i Rafael López-Monné amb el llibre.

El llibre es pot trobar en llibreries d’arreu del país, però també en algunes de Rússia Tot i que està pensat bàsicament pels turistes, també es recomana per a gent del territori 1992), conseller d’Ensenyament i de Cultura (en les legislatures IV i V) i que és l’autor dels textos, assegurava que el principal propòsit de l’obra és «presentar els paisatges a tothom qui tingui un interès pel territori, un indret que concentra en molt poc espai una gran magnificitat de recursos turístics incomparables». Pujals va destacar durant la presentació que en el llibre s’intenten destacar tres grans moments històrics que defineixen

la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre: la Tarraco romana, l’esplendor del gòtic i la ruta dels genis, protagonitzada per la tasca feta per Antoni Gaudí, Joan Miró, Pablo Picasso i Pau Casals. També pels catalans Tot i que la voluntat és que els principals compradors d’aquest llibre siguin els turistes estrangers, sobretot els russos, Pujals també va explicar que el volum també està molt dirigit a la gent de Tarragona i d’arreu de Catalunya. «És un bon document perquè tothom es faci una imatge del territori perquè puguin descobrir paisatges que potser no recordaven o que directament no coneixien. De fet, mentre l’escrivia vaig tornar a descobrir paisatges que creia conèixer». Pujals va destacar que s’havia sorprès gratament amb una de les foto-

grafies del llibre de la Roca de Mont-roig. En la presentació també hi va participar un dels fotògrafs, Rafael López-Monné, que va afirmar que «el llibre serveix per crear nous paisatges». I és que segons va explicar LópezMonné, «resulta paradoxal que durant molts segles el nostre territori era vist com una zona lletja i feréstega, però hi ha hagut un canvi molt important en la mirada de la gent perquè molts artistes han contribuït a crear nous paisatges. I és que, qui s’hauria imaginat fa uns anys que una televisió aniria a filmar imatges al Priorat?». Del llibre se n’ha fet un tiratge de 3.000 exemplars. Ha estat editat per Lunwerg Editors, en col·laboració de la Diputació de Tarragona, i es pot comprar a un preu de 29,50 euros.

19/04/2013 diarimés

9


10

diarimés 19/04/2013

REUS

MUNICIPAL

L’Ajuntament i Metrovacesa arriben a un acord per acabar el centre comercial Si es ratifica, l’empresa avançarà, al juliol, en un import únic els 38 milions d’euros del cànon, que servirà per pagar la Fira i eixugar part del deute Susanna Cases

Reus pot començar a veure la llum al final del túnel. L’Ajuntament i Metrovacesa han arribat a un principi d’acord per desbloquejar i acabar el centre comercial de l’avinguda Sant Jordi, després d’un cúmul d’anades, vingudes i acusacions creuades, amb l’estructura metàl·lica i unes obres abandonades al solar de l’antiga Fira com a testimonis d’un projecte que va hipotecar, des del primer dia, el govern municipal format per CiU i PP. Després d’intenses negociacions en els darrers mesos entre diferents alts càrrecs tècnics del consistori reusenc i l’empresa madrilenya, dimecres al vespre es va arribar a un principi d’acord que s’ha de ratificar en un termini de tres mesos, abans del 19 de juliol. Si es ratifica, Metrovacesa pagarà, de forma avançada i íntegrament, l’import total del cànon: 38 milions d’euros. Un cànon, lligat al pagament de la nova Fira, i que seguirà per pagar de cop la Fira –un dels principals maldecaps del govern–, treure l’aval sobre l’Ajuntament i eixugar pràcticament un 10% de l’endeutament del consistori. «És un acord que anuncia una de les solucions als problemes econòmics, financers i de tresoreria del govern municipal», va assegurar ahir l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. Negociacions Aquest principi d’acord es va començar a gestar a principis d’any, en una estratègia que ahir va explicar l’alcalde. Després que el Ple aprovés, a finals de gener, trencar el contracte amb Metrovacesa per recuperar els terrenys de l’antiga Fira i buscar un nou operador pel projecte, es van

iniciar les negociacions. Després d’un informe dels Serveis Jurídics municipals, determinant, Metrovacesa va demanar, a finals de març, la suspensió del procediment de revocació del contracte fins assolir un acord per la continuitat del projecte. Ara, després de signar dimecres un principi d’acord amb el vist-i-plau del conseller delegat de Metrovacesa, hi ha un termini de tres mesos per acabar de tancar els detalls d’un contracte força beneficiós per Reus. L’alcalde va convocar ahir una reunió extraordinària i urgent de la Junta de Portaveus per informar els grups municipals del principi d’acord, que es debatrà en Ple avui. En aquesta línia, Pellicer ja ha informat al president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, i en els propers dies convocarà als representants de les entitats comercials i econòmiques de la ciutat. Acord beneficiós Un principi d’acord, en aquest sentit, en el què el paper del BBVA ha sigut clau. I és que aquesta entitat financera és una de les propietàries actualment de Metrovacesa i, a més, una de les entitats creditores de la Fira. Així, el primer dels sis punts del principi d’acord és bàsic: Metrovacesa es compromet a avançar, en un pagament únic i com a màxim el 19 de juliol, el total del cànon, fixat en 2,2 milions d’euros anuals. Una quota anual que l’empresa la pagarà íntegrament al comptat. Això seran 38 milions d’euros, que surten després de capitalitzar l’import del cànon al llarg de tot el període de vigència del contracte en condicions de mercat. Així, si s’hagués de pagar per

quotes i sumant els interessos, la quantitat final s’elevaria molt més. «Metrovacesa farà front al contracte i ens pagarà el que ens deu, el centre comercial obrirà, pagarem la Fira i baixarem el deute». Així va resumir ahir Pellicer els beneficis per la ciutat que, si es ratifica, aportarà l’acord amb Metrovacesa, que també estava interessada en recuperar el projecte, evitant el litigi i la pèrdua dels milions invertits. «No hi havia al mercat un operador possible per acabar el projecte amb garanties», va explicar Pellicer. Menys alçada Tot i que l’acord manté les condicions bàsiques del contracte signat al 2008 pel que fa a preu, durada, objecte i superfície, hi haurà canvis significatius. Així, tot i que la superfície es mantindrà, es reduirà l’alçada, sobretot per la banda del carrer Gaudí. Per tant, l’equipament tindrà un menor impacte visual, ja que l’alçada es rebaixarà uns 8 metres. En aquest sentit, el futur centre comercial i d’oci integrat no comptarà ni amb una bolera ni amb els multicinemes previstos. Segons van comentar ahir des de l’equip de govern municipal, hi ha interessats en instal·lar-se al futur centre comercial, que promocionarà Metrovacesa, tot i que amb la col·laboració de l’Ajuntament, que aquests darrers mesos també ha temptejat el mercat a la cerca de negocis interessats en establir-s’hi. Gestió de l’aparcament Per la seva banda, el tercer punt de l’acord preveu canviar els accessos a l’aparcament, per millorar la mobilitat entorn al centre comercial. I, el quart punt, tam-

El futur centre comercial, amb unes obres previstes de dos anys, pot obrir al 2015 bé serà beneficiós per les arques municipals. I és que l’Ajuntament, a través d’Amersam, gestionarà l’aparcament del centre comercial. Així, gestionarà les 1.800 places de l’eix de l’avinguda Sant Jordi, evitant la competència entre les 900 places del futur centre comercial i les de la plaça Llibertat. La Cambra demana cohesió L’Ajuntament, a més, disposarà, al centre comercial, d’un local de 1.280 metres quadrats, des d’on podrà oferir els serveis d’interès públic que consideri. El darrer punt del principi d’acord preveu, per acabar, mantenir la concessió en 50 anys, que començaran a comptar a partir de l’obertura del centre comercial.

Acord Ajuntament/Met rovacesa

1.- Metrovacesa avança rà amb un pagament únic el cànon: 38 mili ons d’euros. 2.- Es reduirà l’alçada del centre comercial, mantenint la superfície . 3.- Es canviaran els ac cessos a l’aparcamen t per millorar la mobili tat de l’entorn. 4.- L’Ajuntament assu mirà la gestió i l’explotació de l’aparc ament. 5.- La concessió es man tindrà en 50 anys, a partir de l’obertura. 6.- L’Ajuntament tindr à dins al centre un loca l d’uns 1.280 metres qu adrats.


REUS

19/04/2013 diarimés

11

OLÍVIA MOLET

Cronologia Maig 2006. Concurs. L’Ajuntament aprova el plec de condicions per la concessió del futur centre comercial. Setembre 2006. Adjudicació. Metrovacesa guanya el concurs. Maig 2008. Contracte. L’Ajuntament i Metrovacesa signen el contracte. Novembre 2008. Inici dels treballs. Comencen els primers moviments de terra a l’avinguda Sant Jordi. Maig 2010. Obres. S’inicien els treballs de construcció del complex. Gener 2011. Pròrroga. Metrovacesa demana una pròrroga de les obres fins al primer semestre de 2013.

A l’esquerra, estat actual del projecte de centre comercial i d’oci integrat, a l’avinguda Sant Jordi. A la dreta, fotos virtuals de l’exterior de l’equipament, que rebaixarà la seva alçada, sobretot pel carrer Gaudí, i de l’interior.

Les reaccions a aquest principi d’acord, en aquest sentit, no s’han fet esperar. Així, la Cambra de Comerç de Reus celebra el gir que ha experimentat la negociació, ja que «Reus no es pot permetre ni un dia més l’impacte que ofereixen unes obres d’aquesta magnitud aturades de FELICITACIONS

Avui aquesta  noia  tan  maca fa   uns   quants anys, quant la   veieu  felicitéu-la. Moltes  felicitats del  teu fill, marit,  i  tota  la família, que  passis un  bon  dia.

Juny 2011. Aturada de les obres. L’obra, amb l’estructura metàl· lica instal·lada, queda paralitzada. fa temps i, a més, hi ha en joc la imatge de la capital comercial del sud del país». En aquest sentit, la corporació recorda que sempre ha insistit en esgotar totes les vies de negociació amb l’empresa, «entenent que era la millor opció». A més, la Cambra de Comerç demana «responsabilitat» a tots els grups polítics «per generar un clima de confiança». «El projecte és prou important per cercar un consens realment ampli, molt necessari en les actuals circumstàncies», argumenten des de la Cambra, que també alerten de la

necessitat de determinar la política comercial a curt, mig i llarg termini de la ciutat, «atenent el nou escenari que planteja el nou centre comercial». Reacció de l’oposició L’acord ha generat dubtes entre l’oposició. Així, el Grup Municipal del PSC va reclamar ahir que «l’alcalde demani perdó perquè ens va acusar de deslleialtat a la ciutat per la nostra actitud en aquest assumpte». «L’Ajuntament ha vist que no té alternativa, que era l’opció més convenient per la ciutat», va afirmar el

portaveu del Grup Municipal del PSC , Andreu Martin, que també va alertar dels dubtes que els genera l’acord. Per la seva banda, el portaveu d’Ara Reus, Jordi Cervera, va assegurar que «un cop més, el govern fa el que diu Ara Reus». «Tot sembla de color de rosa però veurem què passa», va afirmar Cervera, remarcant que «el polític no pot passar per davant del tècnic» –referint-se a la tasca dels tècnics municipals en les negociacions–. El centre comercial pot obrir portes l’any 2015.

Abril i Setembre 2012. Requeriment. L’Ajuntament requereix a l’empresa reprendre les obres. Desembre 2012. Petició de rescissió. Metrovacesa comunica a l’Ajuntament que no podrà finalitzar les obres en el termini fixat i demana rescindir el contracte de mutu acord. Gener 2013. Trencament de contracte. El Ple aprova revocar la concessió del solar de l’antiga Fira a Metrovacesa per recuperar els terrenys i trobar un nou operador.


12

diarimés 19/04/2013

REUS

BARRIS

Mas Iglesias i Mas Pellicer mantindran un ampli accés amb il·luminació pròpia

OLÍVIA MOLET

L’Ajuntament va exposar ahir als veïns el projecte del pas cap a l’Hospital, de sis metres d’amplada, delimitat per una tanca i comunicat amb Bellissens Mónica Pérez

La regidoria d’urbanisme va concretar ahir als veïns de Mas Pellicer i Mas Iglesias el pro· jecte –encara en una primera fase– que mantindrà un dels ac· cessos a l’Hospital al marge del tancament del Campus Bellis· sens. Després que la URV cedís l’ús i la propietat d’una part dels terrenys davant la reivindicació de diverses entitats veïnals i de la pròpia Federació d’Associa· cions de Veïns, l’Ajuntament hi mantindrà un pas d’un ample no inferior a sis metres, amb il· luminació municipal i accessos a Bellisses. El projecte aprofitarà «que el carrer perimetral ja està acondi· cionat per al pas còmode, ja està asfaltat», explica el regidor Mi· quel Domingo, que afegeix que «amb el temps farem un projecte d’urbanització, però no encara». Així les coses, el pas es delimi·

tarà amb una tanca «amb una sèrie de tubs posats de manera que no sembli un espai tancat i que sigui molt més permeable a nivell visual». La tanca, la instal· lació de la qual anirà a càrrec de la pròpia URV, incorporarà tres accessos directets al Campus Bellissens que, aquest cop sí, es mantindran oberts en l’horari

Les entitats veïnals, plenament satisfetes amb la proposta definitiva del consistori que la universitat havia deter· minat inicialment. El tancament d’ubicarà per darrere dels fanals que ja hi són, de tal manera que la il·luminació del pas corres· pondrà a l’Ajuntament i la URV n’instal·larà una altra per al cam· pus, a la mateixa zona però in·

dependent. «Aquest sistema de la tanca que no és amb una dis· tància fica, sinó que va entrant i sortint, permet que tot el sistema d’il·luminació que hi ha al carrer quedi a la part de l’Ajuntament», conclou Domingo. La Guàrdia Urbana ho aprova El pas estarà obert durant les 24 hores. La Guàrdia Urbana ja va donar la seva aprovació al pro· jecte fa alguns dies, tenint en compte que les característiques de l’indret permetran accedir-hi a les patrulles sempre que sigui necessari: al fet que el camí es· tigui asfaltat s’hi afegirà l’empla· çament de dues pilones mòbils i el propi fet que l’amplitud del pas permet el trànsit de vehicles. «Ara, amb tranquil·litat, re· dactarem el projecte», acaba Domingo, que indica que de mo· ment el consistori no ha previst encara la inversió sobre la zona

L’accés aque es mantindrà obert, encara sense la nova tanca.

ni tampoc el projecte definitiu, més detallat encara. La solució satisfà plenament uns veïns que portaven mesos en peu de guerra, lluitant per mantenir uns accesos que con· sideraven vitals en el seu dia a dia i, sobretot, de cara al pas cap a l’Hospital Sant Joan. «Estem contents amb la solució. Malgrat que no es posi encara la tanca, l’accés estarà sempre obert, i el

pas no serà interromput, que era el que demanàvem des del prin· cipi», explica Eduardo Navas, president de l’associació de veïns I de Maig. Per la seva banda, Jordi Balust, al capdavant de l’entitat veïnal de Mas Iglesias, afegeix que «en aquests moments, que moltes vegades ens sentim sols en el moviment associatiu, quan aconsegueixes alguna cosa vols remarcar que és important».

JUDICIAL

Els imputats per la xiulada de Sant Pere declararan dilluns als jutjats de Reus L’Assemblea Popular anuncia concentracions de solidaritat i suport durant el matí Redacció

L’Assemblea Popular de Reus anuncia concentracions davant els jutjats aquest dilluns, mentre tenen lloc les declaracions de trets dels imputats per la xiu· lada de Sant Pere. El col·lectiu denuncia que algunes veus dins el consistori reusenc «i especial·

ment de CiU, han volgut mostrar la seva falsa cara més amable interessant-se per l’estat actual del procès i per les imputacions tot dient que mourien fils per tal de mirar d’aturar el procès abans que arribés al propera Festa Ma· jor de Sant Pere». En la mateixa línia, tot de·

manant que el govern reusenc «es retiri immediatament com a acusació particular», l’Assem· blea Popular va recordar l’estat del cas dels 8 de Reus, arran del ple del 24 de Juliol del 2009 en què un seguit de joves van des· plegar una pancarta denunciant l’opacitat del projecte de la Sede·

ra, amb Lluís Miquel Pérez com a alcalde i aquesta van ser expul· sats de la sala «de forma violenta i desproporcionada». Segons el col·lectiu, el Ministeri Fiscal i l’Ajuntament de Reus acusen als tres imputats –les causes de cinc dels vuit imputats, menors en aquell moment, es van arxi·

FELICITACIONS

Xino, moltes felicitats de tots aquells que t’ estimem.

var– d’un delicte de desordres públics, pels quals demanen una pena de multa de 3.600 eu· ros cadascun. Els acusen també d’un delicte d’atemptat a l’auto· ritat, pel qual demanen un any i sis mesos de presó; d’una falta de lesions, per la què demanen una multa de 720 euros; i recla· men també una indemnització per l’agent de la Guàrdia Urbana «suposadament» lesionat, de 1.450 euros. El col·lectiu de l’Assemblea Popular de Reus denuncia que «aquesta línia política de crimi· nalització i repressió no és un cas aïllat» i exigeix que «CiU dei· xi de mentir».

El cicle ‘Testimonis’ mira a la visió de l’afecció a les drogues a Reus La xerrada ‘Elefants rosa vo· lant. Una crònica de l’afecció a les drogues a Reus de 1977 fins avui’ donarà continuïtat el proper 25 d’abril al cicle ‘Testimonis. Memòria d’un passat recent’, que organit· zen conjuntament Carrutxa i l’Arxiu Municipal de Reus. La conferència anirà a càrrec d’Artur Sardà, treballador del Servei Municipal de Drogode· pendències des de fa més de 20 anys i antiprohibicionista, i se celebrarà a la sala d’actes de l’Arxiu Municipal a dos quarts de vuit L’encarregat de pre· sentar Sardà serà l’antropòleg Toni Llort. Des de la visió de Sardà, l’anomenat «problema de la droga» no existeix com a tal sino que és un conjunt de problemes diversos que s’ex· pressen rere el consum.

L’escriptora Maria Lluïsa Amorós, a la residència d’avis del Passeig Mata Amb motiu de la pròxima di· ada de Sant Jordi, l’escriptora reusenca Maria Lluïsa Amorós participarà avui com a convi· dada a la sessió del club de lec· tura per a avis que es realitza cada divendres a la residència d’avis de l’ICASS, al passeig Mata. A partir de les onze del matí, Amorós comentarà as· pectes del seu llibre ‘Dietari secret’, que s’ha llegit en les darreres setmanes en aquest club de lectura. El club de lec· tura per a avis de la residència de l’ICASS funciona de mane· ra que dues voluntàries de la Biblioteca Central de Reus lle· geixen en veu alta fragments d’un llibre a un grup d’una de· sena d’àvies d’edat força avan· çada que, per diferents motius, ja no poden llegir malgrat ha· ver tingut aquesta afició.

Envia el text i la foto de qui vulguis felicitar a publicitat@mestarragona.com

Avui el meu papa fa 40 anys!!! Moltes felici· tats!!!  T’estimem. Carla, Mar· tina i Meme.

La Laura demà dissabte fa 7 anys. Feliçitats Teresa i Mi· quel. Molts petons.

Mireia, el proper   diumen· ge és el teu   aniversari,   fa· ràs 4 anys, moltes. Felici· tats dels   teus   pares, avis, i tota   la   família, que te esti· mem moltíssim, que passis una  bona  diada.

Aquest divendres 19, l’Ona Torruella Martinez fa 6 anys!!! Moltes felicitats i molts petons a la més maca. De part de l’avi, de la mama, del Nil i dels tiets i tietes.

Avui la Noèlia fa 8 anys, mol· tes felicitats de part dels teus pares.


REUS

19/04/2013 diarimés

13

SOCIETAT

L’obra ‘Adreça desconeguda’ arriba a Reus després del seu èxit a Barcelona El Teatre Bartrina presenta aquest dissabte, a partir de les nou del vespre, l’obra ‘Adreça desconeguda’, de Kathrine Kressmann Taylor, en una ver· sió dirigida per Lluís Homar i interpretada pel mateix Lluís Homar i Eduard Fernández. Amb el rerefons de l’ascens nazi a l’Alemanya dels anys 1930, l’obra descriu l’intercan· vi de missives entre dos ciuta· dans alemanys (un d’ells jueu) que, malgrat tenir inicialment una gran amistat i ser socis d’una galeria d’art a Califòrnia, perceben i jutgen de manera molt diferent l’ascens del na· zisme al seu país. L’obra plan· teja els dilemes i reflexions que molts ciutadans alemanys es van haver de plantejar en el moment que el poder nazi en· vaïa totes les esferes de la vida quotidiana i pública. Un dels principals valors d’aquest text, pel qual té una gran rellevàn· cia dins la història del teatre del segle XX, és el fet que va ser escrita el 1938, abans de la II Guerra Mundial i en plena expansió del nazisme. L’obra arriba a Reus després d’un gran èxit a La Villarroel de Bar· celona.

El Món de Reus premia als que més «enganxen» de la ciutat Una trentena de persones de la societat civil i els mitjans, reconeguts per la seva tasca Redacció

El Món de Reus enganxa. Així va quedar palès ahir al teatre Bravi· um, on una trentena de persones de la societat civil reusenca i els mitjans de comunicació van ser reconegudes per la seva tasca diària, sovint des de l’anonimat, fent ciutat. En la segona edició dels Premis Enganxen, promo· guts pel comunicador reusenc Josep Baiges, l’humor, la ironia i, sobretot, la sorpresa van ser protagonistes, ja que els premi· ats –sortits d’una seixantena de nominats a proposta dels lectors del bloc ‘El Món de Reus’– no sa· bien que rebrien el premi. Entre els premiats va destacar la fotògrafa del diari més, Olívia Molet, reconeguda per la seva trajectòria com a fotoperiodista i per copsar, des de la seva càmera i amb millors bons ulls, l’actu·

alitat diària a la capital del Baix Camp. També van ser premiats blocaires i periodistes com Marc Càmara, Jordi Cartañá, Sara Sans, Núria Valls, Ruth Troyano, Toni Orensanz, Quico Domè· nech, Rosa Baró o Judit Guino· vart. Altres persones que ajuden a tirar endavant la ciutat, com la directora de Mas Pintat, Rosa Martí, també van ser premiades. En un acte que va comptar amb l’acompanyament musical del Duet Salvadó-Mor i on la tas· ca periodística va ser més reivin· dicada que mai, els premiats van rebre un guardó amb una obra original del pintor Josep Maria Baiges (1924-1991), de 1974, amb la imatge de Marià Fortuny ela· borada a partir d’elements carac· terístics de la ciutat i apunts de les seves obres més celebrades, en l’any Internacional Fortuny.

EDUCACIÓ

Més d’un centenar d’alumnes dels centres educatius pugen a l’escenari del Bartrina Més d’un centenar d’alumnes de quatre centres educatius de Reus, que han participat en la XXXII Mostra de teatre, van actuar ahir i el proper 25 d’abril al teatre Bartrina. Una activitat que ha estat organit· zada de forma conjunta per la Regidoria de Formació per la Integració, a través del Pla Educatiu d’Entorn de Reus Educa i Forma, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp i la regidoria de Cultura i Joventut. Les representaci· ons, obertes a les famílies i al públic en general, tindran lloc els dos dies a les sis de la tar· da al Teatre Bartrina. L’Escola Rubió i Ors va representar ahir ‘Mary Poppins’ i el col·legi Ma· ria Rosa Molas, ‘Un Tresor de Pirates’ i el 25 d’abril, el col·legi Maria Cortina representarà ‘La rebel·lió de les joguines’ i l’Ins· titut Roseta Mari, ‘Els misera· bles’. Les entrades es poden adquirir a les taquilles del tea· tre Bartrina a un preu simbòlic de 2 euros. Una altra activitat que s’està realitzant, junta· ment amb la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, és l’Impuls de la lectura entre l’alumnat de primària i les seves famílies.

CEDIDA/OLÍVIA MOLET

Els Premis a la Angeleta Ferrer i Sensat es transformen L’Àrea d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus convoca la dotzena edició dels Premis a la Angeleta Ferrer i Sensat. Després d’onze convo· catòries a la recerca i la innova· ció educatives, aquests premis biennals inicien una nova eta· pa amb l’objectiu de promoure projectes d’excel·lència i em· prenedoria educatives vincu· lats a Reus. Les noves bases preveuen dues línies a premiar. D’una

banda, el reconeixement a l’as· soliment de l’excel·lència dels centres educatius de la ciutat per les bones pràctiques en qualsevol nivell i àmbit. D’al· tra banda, el reconeixement a la creativitat, l’esperit empre· nedor i el valor afegit del seu alumnat mitjançant els treballs de recerca i projectes de final de curs aplicables als reptes i realitats de la societat reusen· ca d’avui. Els treballs es poden presentar fins el 28 de juny.

PROMOCIÓ

FiraReus renova la seva pàgina web per fer-la més accessible FiraReus ha renovat la seva pà· gina web (www.firareus.com) amb la finalitat de potenciar la informació relacionada amb les seves instal·lacions i amb la ciutat i els serveis que s’hi ofe· reixen. D’aquesta manera es pretèn facilitar la feina als or· ganitzadors de congressos, fires i esdeveniments, per tal que disposin d’informació de totes les sales i de les seves capacitats en els diferents formats, donant també informació de l’oferta lú·

dica de Reus i el seu entorn. A més, també s’ha potenciat la informació de cara al públic general que assisteix com a visi· tant a les fires que s’organitzen durant l’any a FiraReus. La nova pàgina web reparteix la informació en els següents apartats: Instal·lacions, Ser· veis, Agenda, Sala de premsa, Clients i Qui som i permet con· sultar l’agenda dels principals actes que es realitzin a les instal· lacions del Tecnoparc.

Olívia Molet, fotògrafa del diari més, i Rosa Martí, de Mas Pintat.

Amakuni organitza un cicle de conferències sobre Japó al Centre de Lectura L’Associació Amakuni, en col· laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), presenta el Cicle de conferències sobre Japó, que se celebrarà del di· vendres 26 al dissabte 27 al Centre de Lectura de Reus. Aquesta activitat té l’objectiu de donar a conèixer a diver· sos actors socials relacionats amb Japó, per afavorir la com· prensió cultural mútua i, a la vegada, funcionar com un intercanvi acadèmic entre in· vestigadors. Així doncs, s’ha preparat una programació on diferents institucions, associ· acions, empreses i universitats vindran a presentar els seus projectes relacionats amb el país del sol naixent. L’assis· tència al Cicle de conferènci· es sobre Japó és gratuïta, i va dirigida a tothom interessat en algun àmbit de la cultura i societat japonesa així com en les seves relacions amb la societat. Són especialment interessants per als joves que volen conèixer programes uni· versitaris relacionats amb Japó i altres temes específics. Cal destacar la presència, dissabte al matí, del Cònsul General de Japó a Barcelona.


14

diarimés 19/04/2013

CAMP DE TARRAGONA

POLÈMICA

Granados atorga una llicència que el CRT va autoritzar el 5 d’abril

OCI CEDIDA

L’alcalde de Salou desobeeix a Mas-Colell i l’insta a no «vulnerar» l’autonomia del seu municipi roser sans/cedida

Silvia Jiménez

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha enrocat en les negociacions pel repartiment amb Vila-seca dels tributs que genera PortAventura i ha fet un pas més per afegir tensió en les negociacions. Granados no només ha respost al conseller i president del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) PortAventura, Mas-Colell, sinó que l’ha desafiat amb una nova llicència que ha atorgat el seu ajuntament a una empresa que s’ha d’ubicar en un solar que pertany a l’àmbit del consorci de la discòrdia. «El Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) PortAventura ja no pot acordar ni debatre temes que afectin al municipi de Salou perquè Salou ja no forma part d’aquest òrgan, i fer-ho suposa envair competències municipals i vulnerar la legalitat vigent», declarava públicament ahir mitjançant un comunicat. D’aquesta manera donava resposta a la carta que ha rebut del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, qui també exerceix les funcions

Pere Granados.

Andreu Mas-Colell.

de president del CRT. En la carta, el conseller instava a Granados a respectar la disposició aprovada al Parlament en la que es dóna continuïtat al CRT i «desatoritzava» els acords plenaris amb els que Salou s’ha desvinculat del consorci i amb els que ha reclamat que PortAventura tributi i demani els permisos que afectin al seu terme municipal directament a l’Ajuntament de la capital de la Costa Daurada. Granados qualificava la missiva del conseller com «impro-

cedent». Anava més enllà i es dirigia a Mas-Colell tot recomanant-li que «el que hauria de fer el president del CRT és abstenirse de prendre acords que afectin a Salou perquè no ens vinculen, i sobretot respectar les decisions plenàries de l’Ajuntament i els actes que se’n deriven, en comptes de posar-los en qüestió». «A més de ser inconstitucional, és injusta i immoral, i no ens vincula perquè és posterior a l’acord de Salou on va aprovar la seva separació del ConsorSOCIETAT

Ja ha arribat la primavera al Centre de dia LLar d’avis REVIURE de Tarragona. Exposició de treballs realitzats pels avis del centre. Moltes felicitats son molt bonics!!!

ci», d’aquesta manera es referia Granados a la disposició vinti-dosena de la Llei 5/2012 que prorrograva la vigència del CRT PortAventura. Salou duplica una llicència Granados, d’altra banda, assegurava ahir haver autoritzat mitjançant un decret, la concessió d’una nova llicència urbanística en terrenys del terme municipal de Salou i dins de l’àmbit del CRT. Es tracta d’unes obres de construcció d’unes pistes de kàrting elèctric i d’un edifici per a ús de bar i de magatzem a la parcel· ña C-3 del Pla parcial Rambla del Parc. Malgrat això, fonts del CRT, asseguren que l’empresa va sol·licitar la llicència al gener d’aquest any al consorci i aquesta va ser signada el 5 d’abril. Així, ajuntament i el CRT PortAventura haurien donat dos permisos per a una mateixa obra. Per la seva part, fonts de l’Ajuntament de Vila-seca, declinaven ahir valorar la carta del conseller i reiteraven la seva voluntat de continuar negociant.

El Costa Caribe obrirà portes el proper 18 de maig.

PortAventura enllesteix el tobogan aquàtic més alt d’Europa Té una alçada equivalent a 12 pisos Redacció

PortAventura ha enllestit la construcció del tobogan aquàtic de caiguda lliure més alt d’Europa. Amb 31 metres d’alçada, l’equivalent a 12 pisos, ofereix als visitants més atrevits la possibilitat de lliscar per un pendent de 55 graus, a una velocitat de sis metres per segon. És la principal aposta del parc temàtic per al seu complex aquàtic, que s’ha ampliat en 14.000 metres quadrats. Obrirà portes el 18 de maig. Amb aquestes obres, que han suposat una inversió de 10 milions d’euros, el Costa Caribe Aquatic Park ocuparà 50.000 metres quadrats,

amb 16 atraccions i àmplies piscines i zones verdes. PortAventura busca així atreure al públic internacional, el principal repte de futur de la companyia. Després d’haver inaugurat Shambhala, la muntanya russa més alta d’Europa, l’any passat, PortAventura continua oferint rècords. Ahir va presentar el tobogan aquàtic de caiguda lliure més elevat del continent. El director de desenvolupament del parc, Luis Valencia, va detallar que l’atracció s’enfila fins als 31,4 metres d’alçada i disposa de 100 metres, una distància que els usuaris recorreran «en un o dos segons».

MUNICIPAL

Campanya per estendre el sistema arbitral de consum a Salou La campanya va adreçada a tots els comerços Redacció

Des de la Regidoria de Comerç, Consum, Mercats i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Salou s’ha iniciat una campanya informativa adreçada als comerços de Salou, per animar-los a adherir-se al Sistema Arbitral de Consum, com a procediment per donar una solució imparcial a les reclamacions que puguin presentar els consumidors. Així, la regidora de consum, Reyes Pino, s’ha reunit amb l’Associació de Comerciants i Empresaris Comerç 365 dies per abordar aquest tema i també s’ha repartit als comerços una nota informati-

va de «Bones pràctiques de comerç a Salou» per tal de recordar quines són les obligacions que el comerciant té. I és que la regidora ha assenyalat que «si tot i actuar correctament, el comerciant es troba davant d’una reclamació de consum, la discussió entre les dues parts no és la millor manera d’encarar la situació i per aquest motiu es recomana atendre la mediació iniciada per l’Oficina Municipal d’informació al Consumidor». En la campanya es proposa que els comerços acceptin un arbitratge per una reclamació concreta o que s’adhereixin a la Junta Arbitral de Consum.


CAMP DE TARRAGONA

PRIORAT

Marçà, el primer de Tarragona que presenta l’IRPF a l’hisenda catalana L’alcalde, Josep Maria Piqué, es va presentar ahir a l’Agència Tributària per ingressar 2.800 euros CRISTINA AGUILAR

ACN

Marçà, un petit poble de poc més de 600 veïns al sud del Priorat, és l’únic municipi de les comarques tarragonines que ha presentat l’IRPF a la hisenda catalana, una iniciativa que fins ara han seguit un onze ajuntaments catalans, incloent el de Marçà. L’alcalde Josep Maria Piqué (ERC) feia ahir una crida a la resta de municipis perquè s’hi sumin. «Això ho ha d’acabar liderant la gent, perquè els polítics no tenen valor», va declarar. Piqué recordava que la Generalitat podria recaptar uns 60 milions d’euros diàriament. L’alcalde es va presentar ahir a la seu de l’Agència Tributària de Catalunya a Tarragona per a l’ingrés de 2.800 euros en concepte d’IRPF del primer trimestre de tres treballadors. Josep M. Piqué es va personar acompanyat d’alguns regidors i coneguts de partit, com ara l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Els set regidors a l’Ajuntament de Marçà són de la formació Miloquera-Acord Muni-

L’alcalde va fer l’ingrés en concepte d’IRPF dels treballadors.

cipal, adherida a Esquerra. «Els polítics no tenen valor, però és legal i si posés en perill els diners del poble no ho faria», va declarar Piqué. «Pagar a la hisenda catalana

TERRES DE L’EBRE

El primer i l’únic A diferència d’altres demarcacions, a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre no hi ha cap més municipi que, ara per ara, hagi efectuat l’ingrés dels seus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. «Som els únics perquè som anàrquics i no respectem regles de partits, no hem de donar explicacions a ningú», va sentenciar l’alcalde. El moviment es va iniciar un any enrere quan empresaris i autònoms van decidir pagar l’IVA a la hisenda catalana. De fet, una parella propietària d’un restaurant a Siurana van ser els primers en declarar-se insubmissos. Després la campanya es va estendre a funcionaris –per l’IRPF– i particulars –a la declaració de la renda–, i, d’un temps ençà, als ajuntaments.

POLÍTICA

Requisen 150 quilos de xanquet de talla petita Agents del Seprona de la Guàrdia Civil Tortosa, en col· laboració amb l’inspector de pesca de la Generalitat, han requisat 150 quilos de xanguet de talla no reglamentària procedents d’una embarcació de petit calat atracada al moll del port pesquer d’Illa de Mar, a la badia de Fangar. El peix va ser interceptat quan era transportat a l’interior d’un furgó, després que els efectius policials detectessin com un tripulant

és el que hauríem de fer tots els catalans, perquè la Generalitat recaptaria 60 milions diaris i ara un 40% es queda a Madrid», va denunciar l’alcalde. «I si tirem per la via de la in-

dependència, necessitarem tenir les butxaques plenes», va afegir. En aquest sentit, l’Ajuntament de Marçà ha encoratjat altres municipis a sumar-se a la iniciativa.

de l’embarcació els hi havia carregat en tres cabassos. Segons l’institut armat, per a la pesca d’aquesta espècie, d’uns 4 centímetres de longitud com a màxim, es requereix l’ús de malles molt reduïdes, que estan prohibides en la modalitat d’arrossegament al litoral tarragoní. Després de localitzar el peix, que es trobava a l’interior de bosses dins dels tres cabassos, els agents van denunciar el propietari del furgó.

El PP demana més seguretat al voltant de l’estació del TAV El PP de Tarragona presentarà davant la mesa del Parlament una proposta de resolució per instar la Generalitat a garantir la seguretat dels vehicles estacionats als voltants de l’estació del TAV al Camp en zones lliures de pagament. El diputat Rafael Luna recordava ahir el «vandalisme» que pateixen els vehicles d’usuaris que no fan servir l’aparcament de pagament i que estacionen al voral de la carretera i a les imme-

diacions de l’estació, «moltes vegades com a conseqüència de l’insuficient espai dins del pàrquing». Aquest vehicles pateixen sovint, va dir, «robatoris i destrosses, sobretot a les nits, fets que es realitzen a causa d’una falta de vigilància efectiva». Luna entén que Perafort i La Secuita són municipis petits sense Policia Local, i aquesta tasca l’han de realitzar els Mossos, i que per raó de servei no poden estar sempre a l’estació.

19/04/2013 diarimés

15


16

diarimés 19/04/2013

CAMP DE TARRAGONA MUNICIPAL

Impulsen un projecte per millorar el tractament contra la fibromiàlgia La Universitat Rovira i Virgili i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa impulsen un projecte per millorar el tractament contra la fibromiàlgia, informa la URV. Un equip de treball integrat per 15 membres, entre ells infermeres, personal docent i investigador del Campus Terres de l’Ebre i del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, estan portant a terme un projecte sobre pacients diagnosticats de fibromiàlgia. El projecte es diu Percepció del malestar i dificultats psicosocials en les persones diagnosticades de fibromiàlgia amb dolor cervical predominant i pretén millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen dolor crònic.

L’Ajuntament de Cunit farà un nou concurs per les places d’auxiliar Reconeix que s’han detectat incidències en les proves en les que 200 aspirants van reclamar S.J.

L’Ajuntament de Cunit assegura que el govern municipal «segueix rigorosament el compliment dels compromisos assolits d’estructurar adientment la plantilla municipal i també promoure les convocatòries públiques preceptives que aquelles places que es considerin necessàries». D’aquesta manera responia a l’allau de queixes rebudes per més de dos-cents aspirants a una plaça d’auxiliar administratiu convocada pel consistori. Segons les queixes dels aspirants que es van presentar a les proves, el concurs havia estat un cúmul d’«incorreccions», des de canvis de data d’exàmens a pre-

guntes enrevessades de matèries que no entraven en la convocatòria». El resultat provisional, segons els aspirants, consultable al web municipal, havia estat de 201 persones no aptes i una única noia aprovada que aquests assenyalaven com una treballadora municipal. Criticaven, d’altra banda, que el problema de fons és que el consistori «no estaria interessat en cobrir les onze places convocades». Per aquest motiu, l’Ajuntament de Cunit responia ahir dient que el tribunal qualificador de les proves ha proposat a tres aspirants a ocupar tres de les onze places convocades. Anunciava també que farà una

nova convocatòria del concursoposició per a la selecció de les places d’auxiliar administratiu que han quedat vacants. El consistori cunitenc emetia ahir una nota de premsa reconeixent que s’havien detectat determinades incidències, «com és el cas de la publicació dels resultats del segon dels exercicis per problemes amb la xarxa informàtica que va impedir la publicació dels resultats a l’hora prevista, endarrerint-se unes tres hores». Tanmateix, en la nota –signada pel primer tinent d’alcalde i regidor de comunicació, Pedro Ruiz, i el regidor de Recursos Humans, Julio Ramón– es donava el total suport al tribunal qualificador

de les proves «que ha demostrat professionalitat dels seus membres, l’objectivitat i la transparència del procés». Allau de queixes Per l’allau de queixes que va rebre l’Ajuntament arran de les incidències en el concurs, els representants municipals asseguren que «es va atendre personalment a cadascuna de les persones que van manifestar disconformitat amb el resultat dels exercicis. Mostra d’això es que es va detectar un error en les correccions, que es va habilitar que dues de les persones aspirants, aprovessin l’exercici i poguessin fer les següents proves.

Més de 40 municipis s’adhereixen a la campanya ‘Els segons compten’ Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat a Catalunya i la gent que els pateix encara triga massa en assistir als centres mèdics. Dels més de 6.500 infarts que es produeixen a Catalunya cada any, només 1 de cada 3 pacients truca al 112. Es calcula que només durant el 2012, unes 200 persones de Tarragona van patir un infart. Per aquest motiu, 45 municipis de la província s’han sumat a la campanya de conscienciació ciutadana «Els segons compten». La iniciativa insta a trucar al 112 en lloc d’anar directament a l’hospital o al Centre d’Atenció Primària ja que és aquest Servei el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats.

CULTURA CEDIDA

‘Teresa Llàcer. La descoberta expressionista del món’ es presenta El llibre va ser presentat a l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, per Josep Poblet Redacció

Teresa Llàcer. La descoberta expressionista del món, el llibre de Joan Martí i Castell dedicat a la pintora de Mont-roig del Camp, va ser presentat aquest dimarts al vespre a la sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona. L’ac-

te el van encapçalar Josep Poblet i Salvador Giner, presidents de la Diputació de Tarragona i de l’IEC, respectivament, amb la presència de l’artista, de l’autor dels textos i d’altres nombroses persones de l’àmbit de les arts, les lletres i les humanitats. La presentació va anar a càrrec de

Francesc Fontbona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut. El llibre és el número 30 de la col·lecció Tamarit, que el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona va impulsar l’any 1993 per tal de difondre l’obra d’artistes vinculats a les comarques de Tarragona.

D’aleshores ençà, s’han publicat volums dedicats a Picasso, Miró, Fortuny, Mir, Gimeno, Bartolozzi, Jassans, Todó, Palau Ferré, Grau-Garriga i Sefa Ferré, entre altres artistes. Josep Poblet, es va referir a Llàcer com «una artista d’una àmplia riquesa temàtica i tècnica».

Josep Poblet (esquerra) a l’Institut d’Estudis Catalans.


CAMP DE TARRAGONA

ALCOVER

S’està portant a terme un curs de reanimació i de primers auxilis CEDIDA

Redacció

Curs de Suport Vital Bàsic Dins el programa comunitari de

17

FORMACIÓ

El municipi celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física El CAP d’Alcover va celebrar ahir a la tarda la caminada Activitat física sense barreres, on els sanitaris van volen sensibilitzar la població sobre els beneficis de l’esport i la conveniència de reunir al dia almenys 30 minuts d’activitat física, independentment de l’edat o les condicions. El Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) és un programa de promoció de la salut per lluitar contra el sedentarisme promovent la pràctica de l’activitat física durant tot l’any. El recorregut de la caminada en aquesta ocasió va anar des del CAP fins a Mas de Forès. El CAP participa dins el programa de salut comunitària A caminar on es proposen sortides conjuntes i activitats de grups, al temps que s’assenyalen rutes i indrets adeqüats per la realització d’activitat física moderada com anar a caminar, estiraments i exercicis per mantenir la tonificació muscular. 19/04/2013 diarimés

L’Escola Internacional del Camp col·labora amb les universitats L’EIC, que participa en projectes de recerca universitaris, ha estat seleccionada com a centre que aposta per una formació innovadora CEDIDA

Redacció

Els experts recomanen 30 minuts diaris d’exercici físic.

salut, durant aquesta setmana i la propera s’estan realitzant dues edicions del Curs de Suport Vital Bàsic i Desfibrilització automàtica per personal no sanitari de la comunitat. Al curs, organitzat per l’Àrea Bàsica de Salut Alt Camp Oest, hi participen 16 alumnes, 8 d’Alcover -vigilància municipal i personal del pavelló, 4 de La Riba i 4 de Vilaverd. Els alumnes són personal amb fàcil accés als desfibriladors localitzats a

l’Àrea Bàsica.

Els cursos tenen per objectiu donar pautes de tractament a accidentats, reconeixement dels símptomes de la parada cardiorespiratòria i d’afeccions coronàries i aplicació de les tècniques de Suport Vital Avançat. El curs realitza pràctiques amb maniquís i simulacions de diferents escenaris possibles d’accidents on s’apliquen els coneixements i habilitats treballades al curs.

L’Escola Internacional del Camp situada a Salou i caracteritzada per oferir un ensenyament trilingües (anglès, català, i castellà + xinès) basat en el mètode educatiu propi Sòcrates Educa, col·labora amb la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de La Rioja en diferents projectes de recerca. En primer lloc, la URV, en el marc del seminari «Working in Knowledge Society» dirigit pel doctor Mario Arias Oliva i la Escola Internacional del Camp han desenvolupat un cas d’estudi sobre l’aprenentatge en la societat del coneixement. Aquest seminari ha permès a alumnes de la URV col·laborar amb alumnes de la Meiji University (Tokio, Japó). L’EIC ha estat seleccionada com a centre que aposta per una formació innovadora que permetrà als futurs alumnes incorporar-se

L’EIC ofereix una formació trilingüe per a tots els alumnes.

a una nova societat global basada en l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Amb el seu model Sòcrates Educa, el centre educatiu aposta per un model innovador on s’integren les noves tecnologies per millorar l’ensenyament i aprenentatge, adaptant-se als temps presents i preparant l’alumnat pel futur, en un entorns molts canviants on la flexibilitat, la in-

novació i la capacitat d’adaptarse seran indispensables. Per altra banda, la EIC també participa en el primer estudi a nivell espanyol sobre l’impacte de les noves tecnologies a les aultes. S’estudia, en concret, l’efecte de les «tablets» com a a eina de treball quotidiana per l’alumne. l’estudi està promogut des de la Universitat de La Rioja i liderat pel Dr. Raúl Santiago Campión.


18

diarimés 19/04/2013

CATALUNYA-ESPANYA-MÓN

ECONOMIA

El PP imposa la seva majoria i aprova la Llei de deutors hipotecaris Tots els grups de l’oposició van donar l’esquena a un text que consideren «insuficient» i que respon al que necessita la societat EFE

ACN

El PP es va quedar sol ahir al Congrés dels Diputats a l’hora d’aprovar la nova Llei de deutors hipotecaris, que finalment, i fruit de les esmenes dels mateixos populars, no recull cap de les principals propostes de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que va comptar amb 1,5 milions de signatures. Tots els grups de l’oposició van anunciar el seu «no» a la votació en comissió perquè consideren que és un text «insuficient» que «no respon a les demandes de la societat». Les formacions de l’oposició van confirmar el seu vot en contra de la Llei al llarg del matí i en paral·lel a l’anunci de la PAH de retirar simbòlicament la ILP un cop constatat que la iniciativa que van registrar havia quedat «desvirtuada». La majoria de les esmenes que havien presentat van acabar rebutjades i només van aconseguir incorporar al text

Desenes de persones, convocades per la PAH, es van manifestar.

algunes modificacions que no toquen els eixos de la proposta del PP. Per contra, el text va incorporar finalment un paquet d’esme-

nes del mateix PP que no contemplen la dació en pagament amb caràcter general, però que estableixen que els jutges podran anular un desnonament si detec-

ten una clàusula abusiva. També augmenten fins a tres mesos el termini d’impagament que pot donar lloc al procés de desnonament i limiten al 2% els interessos per impagament. El text es va aprovar després de superar el tràmit de la ponència, on es va fusionar la ILP de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca amb les mesures que havia aprovat el govern espanyol per a la protecció de deutors hipotecaris. Un cop fusionats els dos textos i aprovada la Llei en comissió, el text passa directament al Senat on, si no hi ha cap altra modificació, quedarà definitivament aprovat. La portaveu del Grup Socialista a la comissió, Leire Iglésias, va denunciar el «procediment trampós» amb què el PP va aprovar la Llei sense fer-la passar pel ple del Congrés i va lamentar les «provocacions» dels populars en aquest debat que va acabar en un «fracàs» del PP i de la mateixa política. Per aquest motiu va as-

segurar que malgrat l’aprovació d’ahir el seu grup «continuarà treballant» per fer realitat la dació en pagament. La portaveu de CiU a la Comissió, Lourdes Ciuró, també va rebutjar la Llei perquè «en cap cas dóna solucions a les persones que no poden pagar els comptes hipotecaris» ni tampoc aporta solucions a les persones que «estan fent equilibris per poder seguir pagant les seves quotes» i, per tant, «no dona resposta a les necessitats i la demanda social». El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, va donar suport a la PAH i va afirmar que la retirada de la ILP va ser un «acte de dignitat». Segons Bosch, «no pot ser» que els ciutadans que perdin la casa «hagin de pagar també una hipoteca la resta de la seva vida» i «si el PP no ho vol entendre no entrarem al seu joc». ICV va apuntar directament a la mobilització a través del seu portaveu, Joan Coscubiela, que va assegurar que el que el PP no

ha fet al Congrés «ho haurem de fer de nou mitjançant la mobilització social i els tribunals». Coscubiela va afirmar que l’Estat «té la dreta més carpetovetònica d’Europa». Pel PP diu és «positiva i bona» Per contra, el portaveu econòmic del PP, Vicente Martínez Pujalte, va assegurar que aquesta és una llei «molt positiva i bona” que «dóna esperança» a moltes famílies que no poden pagar la hipoteca i que veuran «com es paralitza la seva execució hipotecària» i tindran «una segona oportunitat». «Ningú que ho necessiti quedarà desassistit i posarem milers d’habitatges a preus assequibles i es podran anular les clàusules abusives», va dir. Pujalte també es va mostraresperançat que la resta de formacions canviaran de criteri respecte a la Llei quan «se la llegeixin a fons» i va recordar que la normativa presenta un equilibri perquè el mercat hipotecari espanyol «segueixi funcionant». A l’exterior del Congrés, desenes de persones convocades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) es van concentrar a la plaça de Neptuno de Madrid, durant la comissió d’Economia i Competitivitat. La policia va tallar la carrera de San Jerónimo poc abans de les dues de la tarda per evitar aldarulls i va restringir l’accés a la zona.

CATALUNYA

ACN

Mas demana discreció sobre la consulta i fixar-se més «en el que es fa» El president de la Generalitat admet que algunes declaracions sonen «divergents» ACN

El president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar «tranquil·litat, bons aliments i discreció» sobre la consulta després que el conseller de Justícia, Germà Gordó, opinés dilluns que no seria possible convocarla sense haver arribat a un acord

amb l’Estat. En declaracions als periodistes després d’inaugurar la terminal d’hidrocarburs de Tradebe, Mas va reclamar a tothom que es fixi més en el que es fa que en el que es diu, tot reconeixent que algunes declaracions «acaben sonant divergents» quan en rea-

litat el rumb del Govern es manté. «No es pot estar constantment a la llum pública a base de declaracions, de tu has dit això o lo altre i tothom ficant-hi cullerada», va apuntar. Mas ha voler donar per tancada la polèmica sobre la consulta després de les declaracions del

ACTUALITAT

Es faran el proper dimecres 24 d’abril El sindicat Metges de Catalunya (MC) va fer una crida als facultatius a participar a assembles informatives que es realitzaran als vuit hospitals públics de l’Institut Català de la Salut el proper dimecres 24 d’abril.

Mas a la inauguració de la terminal d’hidrocarburs Tradebe.

ESTATS UNITS

Metges de Catalunya convoca assemblees als hospitals de l’ICS ACN

conseller de Justícia. Tot i que el conseller de la Presidència ja ho va dir dimarts, el president de la Generalitat ha volgut sortir públicament per assegurar que el rumb del Govern es manté: «Aquesta consulta s’ha de fer, hi ha un vot majoritari del poble que vol ser consultat», va dir.

En aquestes trobades el sindicat vol «canalitzar el malestar» de les plantilles mèdiques i parlar sobre les possibles conseqüències que tindria una nova retallada en l’àmbit de la salut. Si aquesta s’acaba produïnt, MC va alertar que s’afectaria

«inevitablement» l’activitat assistencial i «empitjorarien» les condicions laborals dels facultatius, que va recordar que en els últims tres anys han acumulat una pèrdua salarial al voltant del 30%. El conseller de Salut, Boi Ruiz, no va concretar cap número ni si hi haurà o no noves retallades. Ruiz es va limitar a dir que el que ja es coneix és que s’haurà de retallar una paga als facultatius o l’equivalent a aquesta paga en el cas dels centres concertats. Les trobades serviran per analitzar les possibles conseqüències que tindria una nova onada de retallades.

Obama avisa els autors dels atemptats de Boston: «Us trobarem» Va participar en un ofici religiós ecumènic EFE

El president nord-americà, Barack Obama, va alertar ahir als responsables dels atemptats de la marató de Boston: «Us trobarem i us enfrontareu a la justícia». En un ofici religiós ecumènic celebrat a la catedral catòlica

de la Santa Creu, el president va assegurar que si els terroristes volien minar els valors dels Estats Units «van triar la ciutat equivocada». «Som aquí per reclamar l’estat de gràcia i l’esperit de la ciutat», va dir el mandatari, en

clara al·lusió al patriotisme, la solidaritat i l’obertura al món que ha simbolitzat sempre Boston des que hi va haver la Revolució Americana. Aquest esperit, segons Obama, va quedar demostrat amb l’organització de la marató de la ciutat, que es va tornar però en tragèdia amb les dues explosions, que van causar 3 morts i més de 170 ferits. «Reunirem la fortalesa que no sabíem que teníem i anem a acabar aquesta carrera», va afirmar el mandatari, a qui van precedir les notes del violoncel de Yo-Yo Ma i les paraules del governador de Massachusetts, Deval Patrick.


CATALUNYA-ESPANYA-MÓN ECONOMIA

19/04/2013 diarimés

TEXAS

L’FMI considera que Espanya necessita suavitzar els ajustos L’objectiu és no agreujar l’actual taxa d’atur

Més de 5 morts i centenars de ferits en explotar una planta de fertilitzants La gran explosió va afectar molts edificis, entre ells una escola i una residència de gent gran ACN

ACN ACN

La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va dir ahir que Espanya necessita suavitzar els ajustos per no agreujar l’elevada taxa d’atur. «Creiem que, tenint en compte la situació del país, els esforços que s’han fet i l’actual taxa d’atur del 25%, està clar que es necessita una consolidació fiscal, però no veiem la necessitat de fer-ho de cop, amb un fort esforç fiscal inicial, com s’havia previst en un primer moment», va declarar en roda de premsa. «Espanya necessita més temps», va agregar. Les declaracions de Lagarde coincideixen en un moment en què la Unió Europea debat si concedirà més temps a l’estat espanyol per reduir el dèficit. De fet, l’FMI va advertir que la crisi financera pot entrar en una nova fase en què els riscos de l’economia global siguin «crònics» si l’economia no aixeca el cap. El conseller financer de

l’FMI, José Viñals, va dir que la millora dels mercats financers que s’ha vist en els darrers sis mesos no perdurarà a menys que s’afrontin «vulnerabilitats clau» que hi ha latents en el sistema econòmic. L’ens monetari va afirmar que si les reformes per salvar els bancs en problemes no es completen, això posarà un perill a l’estabilitat futura, particularment a Europa. Concretament, va alertar que els bancs de països perifèrics com Espanya i Portugal s’han d’enfrontar a un deute excessiu. «La crisi financera mundial podria entrar en una fase més crònica caracteritzada per un deteriorament de les condicions financeres i per episodis recurrents d’inestabilitat financera», alerta l’informe d’estabilitat financera global publicat aquest dimecres. Tot i aquestes previsions, aquesta mateixa setmana, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, expressava el seu optimisme.

ECONOMIA

Catalunya tenia 448.152 habitatges buits l’any 2011 Catalunya tenia 3.863.381 habitatges l’any 2011 i d’aquests l’11,6% estaven buits. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 76,2% eren habitatges principals i el 12,2% eren secundaris. Per comarques, les que tenen més habitatges principals eren el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, amb més del 85% d’aquest tipus de residències. A l’altre cantó hi ha la Cerdanya, la Val d’Aran, l’Al-

ta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Baix Penedès, i l’Alt i el Baix Empordà, on els habitatges secundaris i buits superen el 50% del total. Durant el període 2001-2011, s’ha registrat un increment del 16,6% d’habitatges familiars. Això s’explica per l’augment d’habitatges principals amb 629.088 unitats. Aquesta dada representa un creixement del 27,2% en el transcurs de la dècada. ACN

Entre cinc i quinze persones van morir –segons les últimes informacions policials– i centenars van resultar ferides en l’explosió d’una planta de fertilitzats a prop de Waco, Texas, que va danyar o destruït nombrosos edificis, entre ells una escola i una residència de gent gran. L’explosió va passar el passat dimecres cap a les vuit del vespre en una localitat d’uns 2.700 habitants a uns 130 quilòmetres al sud de Dallas i a 32 quilòmetres al nord de Waco. «Sembla una zona de guerra tota plena de runes», deia un agutzil del comtat de McLennan, Parnell McNamara. Sense informació oficial del que havia passat, els equips d’emergència van començar a atendre a les víctimes. Com una bomba nuclear L’alcalde de West, Tommy Muska assegurava ahir que l’explosió a la planta de fertilitzants ha estat «com una bomba nuclear». «Hi ha moltes persones ferides. Hi ha moltes persones que demà no seran aquí», va dir Muska. Per la seva banda, el sergent William Patrick Swanton, del departament de policia de Waco, a Texas, va assegurar en una roda de premsa que la primera estimació oficial de víctimes mortals a l’explosió d’una planta de fertilitzants del municipi de West és d’entre 5 i 15 persones. Swanton va indicar que el nombre

L’explosió va causar enormes danys materials i alt nombre de víctimes mortals i ferits greus.

No hi ha cap prova que indiqui que l’accident hagi estat conseqüència d’un acte criminal

l’incendi a la planta quan hi ha hagut l’explosió. Swanton va dir que no tenen cap prova que indiqui que l’explosió ha estat conseqüència d’un acte criminal.

de morts i ferits pot augmentar significativament quan es faci de dia i els equips de rescat puguin desenvolupar una tasca més efectiva. El sergent també va assenyalar que hi ha entre tres i cinc bombers desapareguts que estaven treballant en l’extinció de

Més de 160 ferits A la seva compareixença, Swanton va confirmar que més de 160 persones van resultar ferides per l’explosió a West, un poble d’uns 2.700 habitants. Els ferits van ser tractats a diversos hospitals de la zona, la majoria amb contusions i talls

JUDICIAL

Un jutjat de Barcelona prohibeix publicar nous correus d’Urdangarin Es tracta dels que afecten a la seva intimitat

LECTURA

Els catalans llegeixen 4,3 llibres cada any, un més que fa sis anys Els catalans van llegir durant el 2012 una mitjana de 4,3 llibres. Es tracta d’un lleuger increment respecte l’any anterior i un llibre més que fa sis anys, quan se’n llegien 3,4. De fet, la lectura és el segon consum cultural més estès, només per sota d’escoltar musica. El 61% de la població del país llegeix llibres, 3,9 milions de persones. Quant a l’idioma, el castellà continua sent l’opció preeminent (66,6%) i els lli-

19

bres en català superen la quarta part del consum total (27,8%), un 15% més que els darrers sis anys. El sector constata una davallada en la compra de llibres tot i que incrementa el consum a través del préstec a biblioteques, la cessió entre coneguts i la pirateria. A Catalunya, el 37% de la població (2,3 milions) té el català com a llengua inicial, mentre que el 54% té el castellà (3,4 milions). ACN

ACN

El jutjat de primera instància número 46 de Barcelona ha prohibit publicar nous correus que afectin la intimitat del duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i la seva família. Segons han explicat fonts judicials, el magistrat ha acceptat aquesta mesura cautelar, demanada pel mateix Urdangarin, que ara disposarà de 20 dies per presentar una demanda civil contra el seu exsoci, Diego Torres, i diversos mitjans de comunicació. En cas que Urdangarin acabés per no presentar aquesta demanda civil, la mesura cautelar quedaria sense efecte. Durant la inves-

tigació del cas Nóos, Torres ha presentat al jutjat de Palma diversos correus electrònics que presumptament hauria enviat el duc de Palma. El titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma ha demanat a l’Agència Tributària que li faciliti les deu últimes declaracions de la renda d’Iñaki Urdangarín i de Cristina de Borbó. D’altra banda, el magistrat José Castro ha elevat a l’Audiència Provincial els testimonis de particulars sol·licitats pel Ministeri fiscal i les parts personades perquè resolgui sobre el recurs contra l’auto de citació que va dictar de la Infanta.

provocats per l’onada expansiva de l’explosió, però també hi ha algunes persones amb cremades o en situació crítica. Ahir a la tarda, els serveis d’emergència encarana anaven casa per casa per intentar localitzar supervivents. L’explosió va destruir una dotzena d’edificis prop de la planta de fertilitzants, i ha afectat una escola. El portaveu de la policia, però, ha dit que en el moment de la deflagració el centre ja estava tancat i no hi havia menors.


20

diarimés 19/04/2013

ESPORTS

HOQUEI PATINS

Les cinc últimes jornades que han de decidir l’ascens L’Hospitalet

Huracán

Olímpic

Alcoià

Llevant

Gimnàstic

El grup tercer de Segona Divisió B afronta un final de Lliga trepidant Sis equips aspiren a quatre places, de les quals el Nàstic no vol quedar-hi fora, tot i ser sisè actualment Vicente M. Izquierdo

El final del campionat lliguer en el grup tercer de la Segona Divisió B es presenta més que emocionant. Són sis els equips que tenen opcions reals de disputar el play-off d’ascens a Segona Divisió A comptant que el Sant Andreu, setè a deu punts del quart –i amb un partit més–, està pràcticament descartat. A alguns conjunts els resten quatre partits per disputar i, a d’altres, cinc, de forma que el final lliguer es pre-

veu vibrant. El líder, L’Hospitalet, compta amb 69 punts i ha jugat un partit menys, de forma que encara n’ha de disputar cinc. El seu calendari no és precisament complicat, ja que ha de rebre el Sant Andreu, visitar el Llagostera, rebre el Constància, jugar a Ontinyent i rebre l’Olímpic. O sigui, tres partits a casa i dos fora. L’Huracán, segon amb 68 punts, té quatre partits per davant i, per aquest motiu, compta

amb molt desavantatge enfront dels del Llobregat, els quals n’han jugat 35. Els valencians jugaran

de l’intrascendent Badalona. L’Olímpic és el tercer classificat i, igual que l’Huracán, té

Dels sis equips implicats en l’ascens, L’Hospitalet, Olímpic i Alcoià han jugat un partit més

El Nàstic acabarà el curs rebent l’Olímpic, jugant al camp de l’Huracán i acollint la visita de l’Alcoià

diumenge al camp de l’Oriola per, després, rebre l’Espanyol B, el Nàstic i acabar jugant al camp

quatre partits per davant abans que finalitzi el campionat lliguer. El proper rival dels de Xàtiva és

l’Espanyol B, a camp contrari, mentre que, després de descansar, l’Olímpic jugarà a Tarragona, rebrà el Badalona i acabarà el campionat al camp de L’Hospitalet, completant un complicat calendari per un equip que, en les darreres setmanes, ha demostrat que la pressió està podent amb ell. Pel que fa a l’Alcoià, quart classificat i amb 62 punts, aquest equip té, en principi, un calendari plàcid, tot i comptar amb

un duel més que L’Hospitalet, Llevant B i Nàstic. Els alacantins juguen diumenge al camp del Mestalla, després reben l’Oriola, visiten l’Espanyol B, descansen i acaben el campionat al Nou Estadi. El Llevant B, quart amb 59 punts, rebrà el Vila-real, jugarà a Iecla, competirà a casa contra el Prat, visitarà Reus i acabarà a casa, contra el Sant Andreu. Tres partits durs pel Nàstic Finalment, el Nàstic, sisè amb 57 punts i un partit menys que Huracán, Olímpic i Alcoià, té pràcticament a les seves mans finalitzar entre les quatre primeres posicions, ja que després de rebre el Constància i visitar Ontinyent, rebrà la visita del perillós Olímpic, jugarà al camp de l’Huracán i acabarà el campionat rebent l’Alcoià. A priori, els tarragonins tenen el calendari més complicat dels sis equips que lluitaran per quatre places.


ESPORTS FUTBOL

Marc Martínez, Lucas Viale i Arnau Tobella tornen a la titularitat

L’ALINEACIÓ

Gimnàstic (Diumenge, 12.30 h.)

Vicente M. Izquierdo

José Ángel Bueno, durant una acció el passat diumenge.

Vuit punts, sis partits i la Pobla espera un miracle Diumenge visita un Palamós en perill visió B. Tot i això, són vuit punts els que els separen d’aquesta plaça a sis partits de finalitzar el campionat del grup tercer de Segona B. El Palamós és dissetè i suma 32 punts, tres més que el Vic, darrer dels equips que baixaria a Primera Catalana.

Javi Salamero presentarà algunes novetats en l’onze de diumenge contra el Constància (dos quarts d’una del migdia, al Nou Estadi) respecte el que va alinear dissabte en la derrota a Llagostera. Un és obligat i els altres dos perquè tornen després de complir o bé una lesió o una sanció. Marc Martínez tornarà a ser la brúxola al centre del camp deixant a la banqueta, després que el català s’hagi recuperat completament de la seva lesió. Lucas Viale també tornarà a jugar, a l’eix de la defensa, deixant al banc Mairata el qual, fins i tot, pot quedar fora de la convocatòria. El tercer canvi és l’únic al que està obligat Salamero. Aarón Bueno va veure la cinquena targeta

groga de la temporada i haurà de descansar, fet que motiva que el seu substitut, de forma natural, esdevingui Arnau Tobella, futbolista que va quedar fora de la convocatòria pel partit de Llagostera i que, en principi, parteix amb avantatge amb els seus competidors pel lloc. Tampoc seria descartable que Salamero intentés buscar una banda esquerra menys vertical, i més tècnica. En aquest cas el tècnic aragonès podria optar per Eugeni Valderrama, el qual oferiria múltiples possibilitats per la seva qualitat i pel tret a porteria, mentre que Perico tampoc està descartat. L’andalús no està al cent per cent físicament, però un partit partint com a titular seria una bona medicina per començar a alçar el vol.

ATLETISME

CEDIDA

Estand per apuntar-se a la Cursa Nàstic diumenge al Nou Estadi A falta de només deu dies perquè es desenvolupi la segona edició de la Cursa Nàstic, el club gana i l’empresa organitzadora, Athletic Events, muntaran aquest diumenge, 21 d’abril, a la prèvia del partit del primer equip de futbol contra el Constància (es jugarà a partir de dos quarts d’una del migdia) a un estand d’inscripcions al Nou Estadi. D’aquesta manera, l’entitat tarragonina busca facilitar als

socis i aficionats del Nàstic les inscripcions per poder prendre part a l’esdeveniment. Tota la informació es pot trobar a http://www.athleticevents.net/ carrera/?id=1. La setmana vinent també s’instal·larà un punt d’inscripcions per la cursa el dia de Sant Jordi, a la Rambla Nova. Com a afegit, a finals de la propera setmana es realitzarà la presentació de la samarreta oficial.

Redacció

Alguns dels participants de l’edició anterior.

Alberto Benito

Javi Martínez Marc Martínez

De la Espada

Jesús Perera Arnau Tobella

Els dos primers seuran diumenge a De Lerma i a Mairata i el tercer substituirà el sancionat Aarón

El CF Pobla de Mafumet juga aquest diumenge al camp del Palamós (cinc de la tarda), un duel en el que el filial del Nàstic intentarà, a la desesperada, acostar-se a la quarta posició, que donaria dret a disputar el play-off d’ascens a Segona Di-

21

FUTBOL OLÍVIA MOLET

Vicente M. Izquierdo

19/04/2013 diarimés

Juanjo Bezares

Xisco Campos Lucas Viale

Rubén Pérez

Fran Vélez

Constància Juan Vich

Oller Cristian Mateo Ferrer

Bernat

David

Gaspar Rubén

Fullana

La victòria per als tarragonins es presenta més que obligada, ja que una ensopegada significaria dir pràcticament adéu a les seves opcions de finalitzar en posicions de promoció d’ascens. En cas de guanyar, els de Salamero haurien d’esperar les ensopega-

Guasp Esteban

des de l’Alcoià i del Llevant B per assolir la quarta plaça. Els alacantins juguen dissabte al camp del València Mestalla, catorzè classificat, a dos quarts de cinc de la tarda. El filial granota rebrà el Vila-real, vuitè i amb la salvació assegurada.


22

diarimés 19/04/2013

ESPORTS BÀSQUET

FUTBOL

El darrer pas cap a la permanència, al feu d’un Binissalem enfonsat

Partit d’alta volada al Serrallo entre CBT i Opentach Bàsquet Pla

Un CF Reus en quadre visita el cuer a la recerca dels tres punts que assegurin un altre curs a la Segona B

Serà demà, a dos quarts de set de la tarda

Mónica Pérez

Redacció

La permanència virtual per al CF Reus està a només una victòria, tres punts que atresora l’Estadi Miquel Pons, feu del cuer Binissalem. Els mallorquins, a setze punts de la zona segura, reben diumenge un conjunt roig-inegre amb l’esperança d’encadenar la segona jornada puntuant. Gairebé la mateixa que els roig-inegres, que esperen que una segona victòria –després del triomf que va trencar la mala dinàmica davant el líder L’Hospitalet– els emplaci a viure un tram final de temporada més plàcid. Els de la capital del Baix Camp arriben a l’encontre en la mateixa tònica d’una segona volta marcada per les absències en la plantilla. Castillejo arrossega sis jugadors que no podran estar disponibles per al viatge a terres mallorquines i dos més que ho fan apercebuts. No hi serà diumenge Sangrà, encara en procès de recuperació, ni tampoc Marquès ni Duran: el primer va ser expulsat en el darrer encontre i el segon haurà de cumplir sanció en acumular en el mateix partit la cinquena groga. A banda d’això, Prades i Sergio León acudiran amb quatre amonestacions a la cartera. L’anada va caure del costat reusenc, amb un gol providencial rubricat per Jordi Prades al 94’, en una cita convulsa que va acabar amb tres jugadors visitants

L’ALINEACIÓ (Diumenge, 12h)

Binissalem Noceras

Cayo Bisquerra Paco Plata

Salas

Tito

Ricardo Moyà

Calonge

Navarro Rubio

CF Reus Edu Vives

Argilaga

León

Beñat

Nando

Duran

Socías

Ángel

Traver

Masqué

expulsats en deu minuts: el xiulet final va agafar el Binissalem sense Ernesto, Javi Fernández i Camacho. En aquell moment, la victòria trencava la pitjor dinàmica que havia viscut el CF Reus des del retorn a la Segona B i suposava el primer triomf de la segona era de Llastarri a la

Robert

presidència. Llavors, el CF Reus ocupava la dotzena plaça i el Binissalem, amb la meitat de punts que ara, s’havia instal·lat a la penúltima posició, ja en lluita per defugir la zona perillosa abans que acabés la temporada. Els homes de Tomeu Pons venen d’agafar aire en la darrera

jornada amb l’empat al camp del Prat. Un gol de Manu a deu minuts del final els va privar dels tres punts que havia començat assegurar-se Jaume Moyá encara al 19’. Fer del CF Reus la víctima perfecta per el·ludir un descens matemàtic a la Tercera Divisió que cada cop és més proper serà l’objectiu del Binissalem aquest diumenge. Les urgències dels locals Si alguna cosa bona hi ha en aquesta cita, és que el CF Reus ha deixat enrere les urgències de les darreres jornades, que afrontava gairebé obligat a trencar la pitjor dinàmica que ha viscut l’equip en la categoria de bronze: nou jornades sense triomf que llastraven els homes de Castillejo. Ho van saber aturar i, aquest diumenge, l’únic amb urgències serà el Binissalem, que esgota les darreres oportunitats per no tancar la porta a una altra campanya a la Segona B. Les absències de Marquès, Duran, Sangrà, Ferran, Álvaro i Taranilla no comprometen a un equip acostumat a reposar-se de situacions complicades. El CF Reus trepitjarà l’Estadi Miquel Pons des d’una perspectiva ben diferent a la de les darreres jornades: l’equip no lluita ja per allunyar-se de les places de descens, sinó per consolidar una permanència gairebé completament lligada.

És el penúltim partit de lliga regular –falten quatre jornades per concloure el campionat– que el CBT jugarà aquest dissabte al Serrallo. Serà a dos quarts de set de la tarda i enfrontarà els blaus amb el tercer classificat —17 victòries, quatre menys que el conjunt cebetista que és líder—, el Basquet Pla mallorquí, un equip que ja va derrotar als tarragonins a la primera volta (76-73). El conjunt de Berni Alvarez, ja classificat per la fase d’ascens, vol marcar diferències amb els seus rivals i fer un pas decisiu a la competició. Els del Serrallo afronten aquest compromís amb ganes, buscant mantenir la ratxa positiva de victòries com a local, en un pavelló que no coneix la derrota des de fa més d’un any. Els blaus volen continuar com a invictes a la seva pista, i assegurar una jornada més el lideratge —tenen una victòria més que el segon classificat, el Sant Nicolau, que aquesta jornada visita la complicada pista del Cornellà, un altre equip que vol estar en la fase d’ascens—. Per això, el tècnic tarragoní afronta el partit com una final. «És un partit molt motivant. Juguem contra el tercer, i és un rival que ja ens va superar. Ells venen aquí per assegurar-se matemàticament estar en el

play-off. Nosaltres també tenim moltes ganes d’estar cada cop més aprop de l’objectiu de quedar primers. Volem fer-ho bé i dissabte guanyar a un rival complicat com és el Pla», diu Berni Álvarez. Per aquest partit, Álvarez, no podrà comptar Edu Villacampa i no vol excuses per aquest enfrontament, ja que «afrontarem el partit tal com ho hem vingut fent en aquests últims mesos, sense l’Edu». Sobre el rival, l’entrenador afirma que «tenen un bon equip, amb jugadors que estan fent una bona temporada. És un conjunt que sap administrar molt bé les situacions en estàtic i de cinc contra cinc. Alzamora que està agafant molts rebots. A més, la seva línia exterior és poderosa, amb Sergio Rodríguez molt encertat en el llançament de tres, a més de Laerke, un jugador que ha jugat amb l’Osca a LEB Or». «Però, com he dit abans, estem a casa nostra i ho estem fent bé, intentarem seguir aquesta marxa, per emportar-nos una victòria que serà important», continua. La clau per guanyar passa, segons el tècnic blau, «per controlar el rebot i tenir el ritme de partit intentant córrer una mica més del que estem fent aquestes últimes jornades, però això passa per rebotejar bé i fer-ho amb més contundència».


ESPORTS FUTBOL

19/04/2013 diarimés

BICICLETADA POPULAR DE TARRAGONA

Torreforta-Torredembarra, plat fort en el grup segon de Primera Catalana

Els pilots preparen l’exhibició aèria de dissabte a territori tarragoní

Juguen diumenge, a tres quarts de dotze

En el marc de la Bicicletada, està prevista una activitat aèria a la platja del Miracle, aquest migdia

Redacció

Vicente M. Izquierdo

El partit que disputaran el Torreforta i el Torredembarra diumenge, a tres quarts de dotze del migdia i al barri de la ciutat de Tarragona, marcarà la 28a jornada del grup segon de Primera Catalana. Els de José Miguel López són tretzens, amb 28 punts, mentre que els de Gabri Amores són catorzens, amb un menys, aquests darrers marcant la zona de descens. En el cas que el Torreforta guanyés, aquest s’allunyaria una mica de la zona crítica, mentre que si fossin els torrencs els que sumessin els tres punts, superarien els de López i tornarien a treure el cap amb sis jornades encara per disputar-se. Un dia abans, però, el Reddis jugarà a casa contra l’Igualada (cinc de la tarda). A mesura que passen les jornades, el filial del Reus es va acostant perillosament a la zona crítica d’on, actualment, dista a tan sols tres punts, tot i que havia iniciat el

campionat amb aspiracions d’ascens a Tercera Divisió. El rival dels reusencs compta a les seves files amb l’exporter del primer equip del Reus, Yannick Viles, qui tornarà a casa amb una samarreta diferent. Diumenge, a un quart i cinc minuts d’una del migdia, el Valls jugarà a casa contra l’Andorra en un nou duel dramàtic pels de l’Alt Camp ja que, penúltims i amb 26 punts, a dos de la permanència, no es poden permetre una nova ensopegada si volen mantenir-se a Primera Catalana. Per la seva banda, el Morell visita, a les cinc de la tarda, el Tàrrega. L’equip que entrena Joan Antoni Pallarès no vol caure al precipici i, per aquest motiu, únicament té en ment sumar els tres punts que el farien acostar-se a la zona de salvació. Penúltim a la taula, el Morell és, juntament amb el Torredembarra, l’equip que menys victòries ha aconseguit, amb un total de sis.

La grandesa de la Bicicletada Popular de Tarragona no resideix únicament en l’activitat que aquest diumenge arrencarà a les deu del matí davant de Parc Central, sinó que també es podrà comprovar durant l’exhibició aèria de demà, a la platja del Miracle de Tarragona. Demà a la una del migdia i a dos quarts de set de la tarda també realitzaran vols d’entrenament. A partir de dos quarts d’una del migdia, aquesta activitat servirà per començar a escalfar motors i, segons destaca el supervisor de l’exhibició Anselmo Gámez, «l’activitat que farem dissabte és la mateixa que realitzarem aquesta temporada als circuits de velocitat de Moto GP i del Campionat d’Espanya». «En la primera part de la cita volen els dos avions en formació i, en l’altra, per demostrar les característiques de l’avió i el pilot, farem maniobres en solitari. Tot això, amb un sistema de fum en el qual es dibuixaran algunes

FUTBOL

Un torneig juvenil i un de cadet d’alta volada inundaran el Catllar Set cites més de futbol base aplegaran 336 equips al municipal CRISTINA AGUILAR

Vicente M. Izquierdo

El futbol base al CE Catllar ha donat un gir de 180 graus i, des d’ara mateix, pretén convertir-se en un dels seus màxims referents a la província. I és que el club ha contractat els serveis de Raúl Martín, entrenador de l’equip cadet del Prat i extècnic a la Rioja, entre d’altres, del Náxara a Tercera Divisió, per dinamitzar l’esport entre els més petits. En aquest sentit, s’han organitzat diversos esdeveniments, entre els que destaquen, sempre al municipal del Catllar, un torneig entre juvenils de categoria Divisió d’Honor de Nàstic, Sant Andreu, Vila-real, Damm, Cornellà i Saragossa, que es desenvoluparà el 4 de maig. A més, també està previst un torneig entre vuit grans equips cadets, el 8 de juny, en idèntic indret. Aquestes seran dues dates puntuals enmarcades en el gran projecte de Martín i el Catllar, ja que es desenvoluparà, entre els dies 20 d’abril i 1 de juny, un torneig de futbol base, un

23

Raúl Martín, Goretti Gatell i Manel Piñero.

total de set dies amb una mitjana aproximada de 45 equips diaris en les categories baby, prebenjamí, benjamí i aleví. El nombre d’equips participants és de 336, superant els 4.000 jugadors, unes xifres que no s’havien donat en cap esdeveniment d’aquest tipus al territori. Martín destacava durant l’acte de presentació, que va tenir lloc a la Torre d’en Guiu dle Catllar, que «esperem la major afluència

possible. Volem que el Catllar comenci a sonar com un club on es vol practicar el futbol». Per la seva banda, el president del club, Manel Piñeiro, vol comptar amb «equips de totes les categories al futbol base de cara a l’any vinent». La regidora d’Esports, Goretti Gatell, afegia que «l’Ajuntament ha apostat per unes instal·lacions competitives buscant fomentar l’esport entre els més petits».

CRISTINA AGUILAR

Dos dels valents, realitzant ahir un entrenament previ.

figures que es podran veure al cel». Ell, mentrestant, explicarà els detalls des de la megafonia. Per la seva banda, Juan Velarde, un dels dos pilots participants, explica que es tracta

de «figures acrobàtiques molt boniques. Farem creuaments a alta velocitat, a gairebé 400 quilòmetres per hora», tot afegint que «tenim rutines i coreografies molt entrenades, ja que portem

molts anys treballant junts. El que prima és la seguretat i, amb aquesta, busquem la màxima espectacularitat». L’activitat està patrocinada per Repsol, Parc Central i Eroski.


24

diarimés 19/04/2013

ESPORTS PÀDEL

HOQUEI PATINS

El Reus Deportiu busca sentenciar l’eliminatòria demà a casa

CEDIDA

Rep el Porto i, si el derrota, aconseguirà el pas a la Final a Quatre de la Lliga Europea OLÍVIA MOLET

Vicente M. Izquierdo

Poc té a dir ja a l’OK Lliga el Reus Deportiu, de forma que la gran majoria dels seus esforços se centrarà en la Lliga Europea. Els homes que entrena Alejandro Domínguez s’han plantat als quarts de final de la màxima competició d’hoquei patins a nivell nacional, de forma que estan a un sol pas d’assolir l’anhelada Final a Quatre, que era l’objectiu des del principi. Abans, però, caldrà deixar fora de combat un os dur de rosegar, com és el Porto, qui visitarà el pavelló reusenc demà, a partir de dos quarts de deu de la nit. Els portuguesos són un dels màxims favorits per alçar el títol, però el Reus vol aconseguir un bon resultat per no haver de patir massa en el duel de tornada. Tot i això, Alejandro Domínguez, tècnic del conjunt de la capital del Baix Camp, deixa clar que «tots els seus jugadors són de primera talla, juguen amb vuit i els vuit ofereixen un gran nivell». Tot i això, l’argentí recor-

Una imatge dels guanyadors de l’open.

Greco i Ferrini guanyen l’Open El Pirata Durán i Rivas van ser les millors fèmines Redacció

Marc Ollé, conduint la bola en un partit a casa.

da que «amb rivals forts sempre hem donat la talla. L’altre dia davant del Liceo no ho van fer, però

va ser més aviat per un tema físic que hem de solucionar en els propers entrenaments. Nosaltres

defensem molt amunt normalment, però haurem de baixar uns metres».

Pablo Greco i Luis Ferrini van proclamar-se, aquest cap de setmana, vencedors en el desè Open El Pirata de Pàdel, en primera categoria, competició que es va desenvolupar al Complex Esportiu Estival Park. Pel que fa a les fèmines, la millor parella

va ser la formada per Elisabeth Duran i Nuria Rivas. En total, van ser 98 parelles les que van prendre part a la cita, un torneig que pertany al Circuit Català de Pàdel de la Federació Catalana de Pàdel, i que compta amb premis per valor de 1.950 euros.


BELLESA I SALUT

19/04/2013 diarimés

25

SALUT CEDIDA

Un de cada cinc espanyols pateix de restrenyiment i pocs consulten al metge de capçalera Una bona alimentació, una rutina diària i exercici són claus per reduir les molèsties Redacció

El restrenyiment és un problema silenciós i és que són molts els ciutadans que en pateixen les molèsties però són pocs els que van el metge. Segons les dades recents de la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD), un de cada cinc ciutadans espanyols té problemes de restrenyiment, però només un de cada tres consulta al seu metge de capçalera, tal i com recull una enquesta realitzada a més de 2.000 persones feta pel Fòrum de la Regulació Intestinal. Els motius per no visitar al metge quan apareixen episodis de restrenyiment són molts, com per exemple la vergonya a que se sàpiga, la mandra a anar al facultatiu i també, sovint, per manca de temps. Segons els professionals, s’entén per restrenyiment quan una persona fa menys de tres deposicions per setmana, tot

i que també entren en el grup aquelles persones que la seva freqüència és normal, però en compte pateixen alguna que altra molèstia, com dificultat o esforç excessiu, una consistència molt dura dels excrements o la sensació d’evacuació incompleta.

El 20% de les consultes als centres primaris són relacionats amb el restrenyiment Si una persona sent aquestes molèsties més enllà de les 72 hores, alguns facultatius recomanen l’ús de supositoris i si no es minimitzen, ja és el moment de visitar-se amb el metge de capçalera que hi posarà remei a aquestes molèsties. El restrenyiment pot aparèixer perquè la persona en qües-

PROPOSTES

Anne Möller amplia la seva línia Gen-Sensactive amb la primera BB solar per a pells sensibles La nova crema BB d’Anne Möller, de la seva línia GenSensactive, és un fluïd protector que, a més de tractar les vermellós i irritacions, hidrata i dissimules les imperfeccions de la pell, a més d’aportar lluminositat i vitalitat a l’instant. Atorga una tonalitat natural i resulta ideal per utilitzar tot l’any per protegit el màxim el sol.

tió realitza una alimentació poc adequada, hi ha una falta d’exercici i també perquè sovint es reprimeix les ganes d’anar al lavabo. Així mateix, en els darrer temps s’ha afegit un altre factor de risc que afavoreix a l’aparició d’episodis de restrenyiment, aquest és l’estrès. I és que patir estrès comporta, en moltes ocasions, que l’alimentació no sigui l’adequada i que s’ingereixi molt menjar ràpid i poca fibra o fruites. Davant del restrenyiment, la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu ha publicat una sèrie de consells per tal de fer més fàcil la vida d’aquelles persones que el pateixen i /o evitar-ne l’aparició. En primer lloc, cal ingerir hortalisses fresques, fruita i cereals integrals que aporten molta fibra i ajuden a l’activitat intestinal. També aconsellen prendre llegums i fruits secs,

La panxa inflada i el malestar són símptomes inequívocs de restrenyiment i mala digestió.

així com moderar la ingesta de sucres refinats, aliments greixosos, cafè o picants. Pel que fa a la hidratació, cal prendre molta aigua o líquids com infusions o brous que afavoreixen al cos humà i evitar així les begudes refrescants amb

gas. La manera de cuinar els aliments també pot contribuir a no patir les molèsties del restrenyiment. Si hom n’és propens cal cuinar al vapor, al forn o a la planxa també. Tal i com hem nombrat abans, una rutina horària és

important i és que menjar normalment a una hora similar cada dia i no intentar endarrerir massa el sopar són aspectes claus, que afegits a un exercici constant, encara que només sigui caminar cada dia una estona, previndrà el restrenyiment.


26

diarimés 19/04/2013

OPINIÓ

EDITORIAL

Les cartes al Diari Més, poden fer-les arribar a la redacció per correu (carrer Manel de Falla, 12, baixos. 43005 de Tarragona o carrer Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 de Reus), o mitjançant el correu electrònic (redaccio@mestarragona.com o redaccio@mesreus.com). El diari es reserva el dret de publicació de les cartes i de no donar resposta a les mateixes. Les cartes no seran retornades i no han de superar el màxim de vint línies. Les cartes han d’anar signades indicant el número de D.N.I. i el telèfon de contacte.

ALS QUATRE VENTS

Reus celebra el principi d’acord que desencalla el projecte de Metrovacesa L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, anunciava ahir que l’equip de govern i Metrovacesa han arribat a un principi d’acord per desencallar el futur del centre comercial de la ciutat, ubicat a l’avinguda Sant Jordi i aturat des de fa de dos anys. Avui se celebrarà un plenari a l’Ajuntament de Reus per suspendre durant tres mesos l’acord de revocació. La constructora estaria disposada a fer un pagament únic i en efectiu el cànon de 38 MEUR abans del 19 de juliol, fet que reduiria el deute del consistori. El principi d’acord entre consistori i constructora també inclou la cessió d’una superfície de 1.280 metres quadrats dins de l’espai comercial perquè l’Ajuntament pugui destinar-ho a serveis públics. En el moment de signar el nou acord, les obres haurien d’estar enllestides en un termini de dos anys. La ciutat de Reus estava, ahir, de celebració. Aconseguir desencallar aquest projecte significa també rebaixar el deute de les arques municipals i donar oxigen al consistori per tenir més marge de maniobra. No només això, l’execució d’aquest projecte significa també donar continuïtat a la capitalitat comercial que exerceix la ciutat amb una bona dosi d’optismisme i amb la generació de llocs de treball. Les reaccions no s’han fet esperar i no és per menys. + CONFIDENCIAL

Veritat i Bellesa de la fe JAUME PUJOL Arquebisbe de Tarragona

Una cita famosa d’un autor clàssic, Fiódor Dostoievski diu: «La bellesa salvarà el món.» Joseph Ratzinger, quan era cardenal, comentant aquesta sentència, va relacionar la bellesa amb la fe dient: «Per tal que avui la fe pugui créixer hem de portar nosaltres mateixos als homes i dones amb qui ens creuem a entrar en contacte amb la bellesa.» En efecte, la bellesa de certes manifestacions artístiques, com la música gregoriana, les pintures religioses conservades a través dels segles, són testimoni de la veritat d’unes creences i conducte per assolir la fe a través dels sentiments. Però, sobretot, és a través de l’observació de la conducta dels cristians com el món es convencerà en relació amb Crist.

TRIBUNA

El PP es burla del dolor de la gent

La corbata reusenca de Santi Vila El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va visitar dimecres la capital del Baix Camp en el marc dels Dinars Cambra, que la Cambra de Reus organitza periòdicament a l’Hotel Brea’s. Va encertar de ple amb la vestimenta el conseller, que va triar per a la cita una corbata roig-i-negra. També va estar ràpid l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, en fer-li notar a Vila els colors que lluïa a sobre la camisa. Ho explicava, simpàtic, el propi Vila, prèviament al parlament on donaria resposta als comptes pendents del territori en matèria d’insfraestructures: «Sembla que avui he vingut amb una corbata del Reus», va dir, abans d’afegir que «i jo que em pensava que era del Milan, sort que m’ho ha dit l’alcalde. No sé quins àngels hauran triat la corbata aquest matí, però han encertat». La corbata només va esdevenir una picada d’ull unes hores. Poc més tard, el conseller deixaria Reus per encaminar-se a la Canonja, en el lliurament dels Premis Dow. Potser llavors sí que la peça era més del Milan.

Edita: Tamediaxa, S.A. DL: T-1609/2001 issn: 1579-5659

Director General: Carles Abelló Cap de publicitat: Contxi Joan Disseny editorial: Carles Magrané Cap de distribució: Jaume Cañada

Manel de Falla, 12, baixos. 43005 TARRAGONA 977 21 11 54 Fax 977 21 47 21

Directora: Sílvia Jiménez. [redaccio@mestarragona.com]

Redacció: Esther Valcárcel, Laia Díaz, Vicente Izquierdo, Susanna Cases, Mònica Pérez. Especials: Laura Gómez. Tancament: Mario López. Fotografia: Cristina Aguilar, Olívia Molet. Edició de publicitat: Sara Sorando. Distribució: Marta López. Administració: Núria Clos Publicitat: Maria Molleda, Mònica Hernández, Mercè Ripoll, Antònia Turull. [publicitat@mestarragona.com] Imprimeix: Indugraf Offset, S.A. C/Alcalde Joan Bertran, 30. 43202 REUS 977 32 78 43 Fax 977 31 09 41

www.diarimes.com - www.facebook.com/DiariMes Distribució controlada:

Amb la col·laboració de:

Veient, per exemple el testimoniatge dels màrtirs dels primers temps, moltes persones de la societat pagana del món antic es deien: això que prediquen no sols és bell, ha de ser veritat. I quan la gent se sorprenia de la conducta dels primers cristians i es deia: «Mireu com s’estimen!», aquesta admiració era testimoni de la veritat. Actualment hi ha un cert menyspreu de la bellesa, no només de la formal —i aquí cal recordar, en el terreny de la moda, un espot publicitari que deia «l’arruga és bella» (potser és cert, depèn dels gustos)—, sinó en el terreny més profund de la bellesa de la veritat. Es menysprea la veritat mateixa, i hi ha qui pensa que pot ser inabastable o fins i tot perillosa. Un personatge creat per Umberto Eco a El nom de la rosa estaria als antípodes de Dostoievski en exclamar: «L’única veritat consisteix a aprendre a alliberar-se de la passió malaltissa per la veritat.» ¿Buscar la veritat pot ser una passió malaltissa? Ho seria, en tot cas, tractar d’imposar la veritat a altres amb pressions o amb violència, però com renunciar a buscar! Si

no la busquéssim faríem inútils tots els debats i totes les investigacions. No eliminaríem la teologia, sinó la ciència. Certament, per assolir la fe cal conèixer Déu. Ens fiem de les seves obres, de la seva paraula, de la mateixa manera que tenim confiança i fe en una persona si la coneixem i, més encara, si l’estimem. N’hi ha que pensen que tractar de la fe és com ficar-se en un cercle viciós. No és així. Passa com amb l’amor humà: primer es coneix una persona, després se l’estima, i aquest amor ens porta a voler saber-ho tot d’ella, és a dir, el coneixement ens porta a l’amor i aquest amor ens condueix a voler tenir un coneixement més ple. A Déu el coneixem per la bellesa del món creat, i perquè el trobem, encara que en penombra, dins nostre. Ens val per donar-li gràcies i començar-lo a tractar. El tracte condueix a estimar-lo més i conèixer-lo millor. Aquest és el punt d’encontre de la bellesa, de la veritat i de la fe. Comencem amb el Diumenge de Rams la Setmana Santa. Que siguin per a tots nosaltres uns dies sants, plens d’amor, contemplant la passió, mort i resurrecció de nostre Senyor Jesucrist.

Tomasa Molina Vocal de l’executiva de la Federació del PSC del Camp de Tarragona a Reus

«Allà on hi ha dolor, allà hi ha lloc sagrat. Algun dia la humanitat comprendrà el que això significa de veritat». Atenent a aquesta màxima d’Oscar Wilde podem afirmar que no sabem si la humanitat ha après a respectar el dolor humà, el que si que podem afirmar amb contundència és el que el PP encara no ha arribat a aquest estadi. I és que aquesta mateixa setmana la secretaria general del PP s’ha despenjat amb unes sorprenents declaracions en les què afirmava el següent: «Los votantes del PP se ajustan el cinturón pero pagan su hipoteca. Otros, con excusas vagas, no hacen lo mismo.» Què està suggerint la senyora Cospedal amb aquesta al·lucinant afirmació? Que la gent no paga les mensualitats de la seva hipoteca per caprici o per «excusas vagas»? és conscient aquesta senyora que la devastadora crisi econòmica, sumada a les retallades socials del Govern del PP, han provocat que desenes de milers de ciutadans passin un autèntic viacrucis per pagar la seva hipoteca i arribar a final de mes amb un mínim de benestar material? Però com es pot frivolitzar sobre un tema que afecta i preocupa a tantes i tantes persones amb tant de cinisme! Cal recordar, però, en desgreuge de la senyo-

ra Cospedal que es tracta de la mateixa persona que ha definit les mobilitzacions de les associacions d’afectats contra els desnonaments com a «nazismo puro». Per tant, potser caldria interpretar les seves declaracions sobre las «excusas vagas para no pagar la hipoteca» com una manifestació benigne del que el PP entén per «centro liberal» i per sensibilitat social. En fi... Lluny de demanar perdó per aquesta barbaritat, el PP ha continuat enroscat en la seva particular convicció que consisteix a dir que si la gent no paga la seva hipoteca és perquè no vol. Així, el senyor Martínez Pujalte va elevar el to i va reconèixer en declaracions televisives la veracitat de les afirmacions de la senyora Cospedal però ho va justificar afegint que «lo que quería decir es que en España la protección social no puede llevar a que se cambie la cultura de pago.» Demano un moment de reflexió sobre aquesta frase, demano reflexió perquè qui la diu se suposa que és conscient que dóna suport a un executiu que governa un país on hi ha sis milions d’aturats censants, dels quals més de tres milions han esgotat la prestació d’atur. Què vol dir el senyor Martínez Pujalte? Que aquells que no puguin pagar-se una atenció sanitària, per posar un exemple, no han de tenir accés a ella? Potser així seriem fidels a la «cultura de pago» però hauríem fracassat com a societat en donar l’esquena a aquells més necessiten les ajudes per estar en condicions d’especial vulnerabilitat el que, d’entre altre petits detalls, és un dels impulsos humans més dignes segons totes les civilitzacions que mereixen

aquest nom. Però la guinda a reguitzell de despropòsits estava per venir i la va donar un comunicat de premsa del PP que deia (cito textualment): «Defendemos que hay que cuidar del que no tiene nada pero hay que animar a aquel que quiere ganarse la vida dignamente.» Guanyar-se la vida dignament... sí, sí, és clar, però tenint en compte que la frase s’adreça a les persones que estan patint desnonaments, què vol dir això? Que aquestes persones no es guanyen la vida dignament? Ja està bé, per favor! Senyors del Partit Popular: vostès van guanyar les darreres eleccions i disposen d’una amplia majoria al Congrés i al Senat per fer i desfer a la seva voluntat, fins i tot per saltar-se tots i cadascun dels seus solemnes compromisos electorals. Fins aquí res a dir. Ara bé això EN CAP CAS els dóna dret a burlar-se del dolor de la gent i a menysprear a les persones amb afirmacions indignats com aquestes en que s’assenyala que hi ha ciutadans que no paguen la hipoteca perquè no s’esforcen en fer-ho posant «excusas vagas», per afegir-li un plus que resulti encara més humiliants. No hi ha «excusas vagas», senyor meus, el que sí que hi ha és molta desesperació, molt de patiment, i molta angoixa per part de desenes de milers de famílies que han perdut tots els seus ingressos i que estan patint de manera devastadora les conseqüències d’una crisi econòmica que ells no van provocar. Són realment incapaços vostès d’entendre, o com a mínim de respectar, el dolor d’aquells que estan vivint aquesta situació tan dramàtica?

CARTES Una Tarragona acollidora i connectada És una llàstima que, en els temps que corren, amb tots els càrrecs, professionals i polítics que pensen com s’ha de organitzar la ciutat i amb molts altres que volen fer-se fins i tot molt més rics, en uns temps on la necessitat de creació de llocs de treball hauria d’ésser una prioritat, i sobre tot quan molts s’omplen la boca de la creació de la Tarragona del futur, no s’entén com no es fan accions per poder cosir la ciutat, agilitzant la circulació i mobilitat, minimitzant la contaminació de la ciutat i crear al mateix fer-lo un pulmó verd i no una «vorandela» verda com la que tenim. M’explicaré; la N240 a l’entrada a la ciutat, do-

nada la manca d’iniciativa i ganes de treballar d’alguns polítics durant els últims 40 anys, es troba en una situació més digna d’altres temps passats, amb unes barreres arquitectòniques com pot ser l’entrada i sortida de l’autopista, trams sense il·luminació, sense carril bici, etc. El que fa que no puguin connectarse’n els barris de Sant Ramon i Sant Salvador al centre ciutat, doncs no poden tenir aquest tram de via ni voreres per tal de poder arribar caminant des de la ciutat a veure uns dels monuments mundialment més famosos com és el nostre Pont del Diable, doncs a diari molts veiem com els turistes que el visiten, no tenen ni una simple marquesina a la parada d’au-

tobús per resguardar-se’n de la climatologia, «tercer mundista»? i volem una ciutat turística per visitar? Però això sembla ser no preocupa a ningú. Crec, senyors polítics i responsables, que això deurien arranjar-lo doncs hi ha moltes maneres i solucions per poder ferlo, apropant així els barris de la ciutat i unint Tarragona, deixant a la banda esquerra de la N-240 un dels pocs pulmons verds de la ciutat, amb el monument mundial del Pont del Diable. Senyors per fer una Tarragona maca de futur i una ciutat per viure, sols fa falta coratge, ganes i iniciativa. Pedro Sánchez Tarragona


DEFUNCIONS DEFUNCIONS

Reus Ángel Insa Bielsa. Ha mort a l’edat de 83 anys. El seu funeral serà avui a les 10:30h a l’església de Sant Francesc. Teresa Solé Folch. Ha mort a l’edat de 95 anys. El seu funeral serà avui a les 15:30h a l’església de Crist Rei. Cambrils Josefa Martínez Sola-Vera. Ha mort als 87 anys. El seu funeral serà avui a les 10 h. a la parròquia de Santa Maria.

19/04/2013 diarimés

27


diarimés 19/04/2013

28

SERVEIS

L’HORÒSCOP

AVUI FELICITA ALS QUE ES DIUEN: Lleó, Vicenç i Emma.

TELEVISIÓ. Programació

CINEMA. Cartellera

TV3

CANAL SUPER3

ESPORT 3

06:00 Notícies 3/24 08:00 Els Matins 14:00 Telenotícies comarques 14:21 El medi ambient 14:30 Telenotícies migdia 15:35 Cuines 15:43 La Riera 16:30 Divendres 18:04 Joséphine 19:53 Espai Terra 20:13 El Gran Dictat 21:00 Telenotícies vespre 21:53 Zona zàping 22:26 La gran pel·lícula: Tenderness. Un cas d’assassinat 00:15 Pel·lícula: Direct contact 01:38 TR3S C 01:41 Divendres 03:03 Ritmes & Blues a l’estudi

15:19 Bola de Drac Z Kai 16:03 One piece 16:48 Léonard 17:03 mic 3 17:49 Una mà de contes 18:02 Fungi 18:14 L’abella Maia 19:03 L’Spirou petit 19:30 Info k 19:45 Doraemon 20:13 Tom i Jerry 20:55 Bola de drac

21:24 La Riera 22:05 GR Terres del sud 22:56 Cronos 23:46 Catmúsica 01:16 Elizabeth Arden… 02:01 Bon viatge

08:55 Automobilisme 10:33 Tots al tren! 11:26 Invents que van sacsejar el món 12:13 Riu avall 12:41 El Mediterrani des de l’aire 12:55 Automobilisme 14:37 Paradisos de França 15:22 L’Ebre, camins d’aigua 16:15 L’exèrcit dels lleons 17:07 Pròxima parada 18:01 X Games 19:08 KM 0 19:36 Flaix 20:00 Esport Club 20:25 Bàsquet Eurolliga 21:18 Capacitats 21:27 Bàsquet Eurolliga 22:23 Automobilisme 00:05 Tot l’esport

TVE1

TV2

ANTENA 3

CONSTANTÍ. Música: Concert de Vivaldi Òpera, a càrrec de l’Orquestra Camera Musicae i amb la participació de Marta Infante. A El Casino (Carrer Major, 13), a les 21.30 hores.

03:35 TVE es música 05:30 Noticias 24H 06:30 Telediario Matinal 08:30 Los desayunos de TVE 10:05 La mañana de La 1 14:00 Informativo territorial 14:30 Corazón 15:00 Telediario 1 16:00 Informativo territorial 16:15 El tiempo 16:30 Desaparecida 17:10 Amores verdaderos 18:00 Tenemos que hablar 19:00 + Gente 21:00 Telediario 2 22:15 El tiempo 22:30 Cine: Rastro oculto 00:05 Cine: Psycho (Psicosis) 01:40 La noche en 24H 03:15 TVE es música

12:00 Para todos La 2 13:45 Zoom net 14:00 En portada 14:40 Docufilia 15:35 Saber y ganar 16:05 Grandes documentales 17:05 Grandes documentales 17:30 Grandes documentales 18:30 El escarabajo verde 19:00 La Casa Encendida 19:30 Solo moda 20:00 Historia de América Latina 21:00 Igual-es 21:55 La suerte en tus manos 22:15 ¡Cómo nos reímos! 23:15 Con una sonrisa 23:45 ¡Atención Obras! 00:45 Docufilia 01:35 Docufilia 02:30 Sabores del mundo

06:15 Las noticias de la mañana 08:55 Espejo Público 12:20 Karlos Arguiñano en tu cocina 12:50 La ruleta de la suerte 14:00 Los Simpson 14:30 Los Simpson 15:00 Antena 3 Noticias 1 15:45 Deportes 16:00 Tu tiempo 16:30 Amar es para siempre 17:30 El secreto de Puente Viejo 18:45 ¡Ahora caigo! 20:00 Atrapa un millón 21:00 Antena 3 Noticias 2 21:40 Deportes 21:55 El tiempo 22:10 Increíbles 01:00 Increíbles 02:30 Ganing Casino

REUS. Cinema: projecció de Ichimei Harakiri. Al Teatre Bartrina, a les 21.00 hores.

CUATRO

TELECINCO

LA SEXTA

07:00 El zapping de Surferos 08:30 Lo sabe, no lo sabe 09:45 Caso abierto 10:30 Caso abierto 11:30 Caso abierto 12:30 Las mañanas de Cuatro 14:00 Noticias Cuatro 14:50 Deportes Cuatro 15:45 Castle 16:30 Castle 17:40 Money Time 18:30 Te vas a enterar 20:00 Noticias Cuatro 21:00 Hermano mayor 21:30 Hermano mayor 22:30 Hermano mayor 23:45 Callejeros 00:30 Callejeros 01:15 Callejeros 02:00 Cine Cuatro: Manticore

02:15 Premier casino 05:00 Fusión sonora 06:30 Informativos Telecinco matinal 08:55 El programa de Ana Rosa 12:45 Mujeres y hombres y viceversa 14:30 De buena ley 15:00 Informativos Telecinco 16:00 Sálvame diario 20:15 Pasapalabra 21:05 Informativos Telecinco 22:15 Deluxe 02:00 Premier casino 05:00 En concierto 05:15 Fusión sonora 06:45 Gran Hermano Catorce 07:35 El coche fantástico

02:00 Astro TV 06:00 laSexta en concierto 07:45 Al rojo vivo 09:30 Crímenes imperfectos 10:30 Crímenes imperfectos 11:30 Informe criminal 12:30 Al rojo vivo 14:00 laSexta Noticias 15:00 Jugones 15:40 laSexta Meteo 15:45 Así nos va 16:45 Bones 17:45 Más vale tarde 20:00 laSexta Noticias 20:55 laSexta Meteo 21:00 laSexta Deportes 21:30 laSexta Columna 22:30 Equipo de investigación 02:00 Astro TV 06:00 laSexta en concierto

CANAL REUS TV

TAC 12

NITRO

14:00 Notícies. Edició migdia 14:30 10 Comarques. 15:00 Notícies. Edició migdia 15:30 La setmana. 16:00 Notícies. Edició migdia 16:30 Extraradi 17:00 Notícies. Edició migdia 17:30 10 Comarques Redifusió 18:00 Notícies. Edició migdia 18:30 Catsons. 19:00 Notícies. 19:30 Extraradi 20:00 Notícies. Redifusió 20:30 Esports en xarxa 21:00 Notícies. 21:30 Extraradi 22:00 Notícies 22:30 Cupatges TV 23:00 Notícies 23:30 Extraradi.

12:30 Aventura’t 13:00 Gaudeix la Festa 13:30 Auditori 14:00 Notícies 12 14:30 Auditori 15:00 Gaudeix la Festa 15:30 Aventura’t 16:00 Notícies 12 16:30 Reemissió 18:00 Notícies 12 18:30 Auditori 19:00 Gaudeix la Festa 19:30 Esports enXarxa 20:00 Notícies 12 20:30 IdEntitats 21:00 Última Sessió 22:00 Notícies 12 22:30 IdEntitats 23:00 Última Sessió 00:00 Notícies 12

06:45 Impacto Total 07:30 Zoorprendente 08:00 Teletienda 11:15 Impacto Total 11:45 Walker Texas Ranger 13:00 Mundial de Fórmula 1: GP de Bahréin: Libres 2 14:30 El equipo A 15:15 Cine: Y si no, nos enfadamos 17:00 Ley y Orden 18:00 Ley y Orden 18:30 Walker Texas Ranger 20:00 Ley y Orden 21:00 Ley y Orden 22:00 El Mentalista 01:15 Mundial de Fórmula 1: GP de Bahréin: Libres 1 02:30 Mundial de Fórmula 1: GP de Bahréin: Libres 2

ÀRIES

TAURE

BESSONS

CRANC

21/03 al 20/04

21/04 al 21/05

22/05 al 21/06

22/06 al 23/07

A vegades arribeu molt lluny i d’altres us quedeu al mateix lloc. Necessiteu concretar què és allò que us interessa de veritat.

El trànsit de Venus pel signe indica una etapa de molta sensualitat. Es renoven els sentiments i la capacitat per materialitzar-los.

El trànsit de Venus per la casa dotzena indica que podeu viure un amor ocult, una història a la qual no li faríeu publicitat.

La vostra sensibilitat us aplanarà el camí. Podeu trobar algú que satisfaci les vostres expectatives dins del cercle social més proper.

LLEÓ

VERGE

BALANÇA

ESCORPÍ

24/07 al 23/08

24/08 al 23/09

24/09 al 23/10

24/10 al 22/11

En els assumptes de l’amor l’autoestima passarà per molts alts i baixos. Haureu de controlar els canvis d’humor que teniu.

Necessiteu tenir experiències que resultin motivadores i us treguin de la rutina diària. Salut: moment ideal per començar un règim.

Les inquietuds que patiu darrerament desapareixeran. Comptareu amb el suport incondicional de la persona que estimeu.

Tindreu reptes, però també l’habilitat per enfrontar-s’hi amb intel· ligència. Si mireu cap avall i només veieu una panxa la culpa és vostra.

SAGITARI

CAPRICORN

AQUARI

PEIXOS

23/11 al 21/12

22/12 al 20/01

21/01 al 19/02

20/02 al 20/03

En la vida sentimental moltes coses depenen de vosaltres. Venus indica que us prendreu la situació de manera molt diferent.

Us deixareu portar per la inspiració. La vida sentimental passa per un període que estarà subjecte a diverses transformacions.

No és bo que busqueu sempre la perfecció. Els misteris de l’amor són indesxifrables. Esteu en un cicle on millora la forma física.

Posareu de manifest l’amor a viure situacions que impliquen reptes sentimentals. Us sentireu molt vius i amb ganes de fer activitats.

AGENDA TARRAGONA. Teatre: L’Editto Bulgaro, de Joan Lago. A la Sala Trono. Divendres i dissabte a les 21.00 hores.

ESPLUGA DE FRANCOLÍ. Música: Concert Sant Jordi, a càrrec de la Coral Maristes de Montserrat de Lleida. A l’Església Parroquial. El diumenge 21 d’abril, a les 18.00 hores. FARMÀCIES TARRAGONA: - Boronat Poderós, Jorge - Sant Pere, 3 ( Serrallo) 977.24.06.72 (24 hores). - Fuertes Edo, Mª Assumpció - Raval, 56 Zona Oest 977.54.50.90 (Diürn). REUS: - Llevat Brianso, Josep - General Moragues,107 977.31.30.46 (Diürn). - Guillen-Navàs-Sentis-Villanueva - Av. Països Catalans, 116 dreta - 977.32.27.51 (24 Hores). TELÈFONS D’INTERÈS URGÈNCIES Bombers..........................................................................112 Emergències....................................................................112 Urgències (Ambulàncies)...............................................112 CAMBRILS Ajuntament.................................................... 977 79 45 79 Policia local..................................................... 977 79 45 66 Centre d’Assistència Primària (CAP)..............977 36 30 74 SALOU Ajuntament.................................................... 977 30 92 00 Policia local..................................................... 977 30 92 12 VILA-SECA Ajuntament.................................................... 977 30 93 00 Policia local.......................................................902 734 196 Ambulatori...................................................... 977 39 40 27 TORREDEMBARRA Ajuntament.................................................... 977 64 00 25 CAP.................................................................. 977 64 38 09 Policia local..................................................... 977 64 60 05

CANAL 33

TARRAGONA / OCINE TARRAGONA 1 Mon Petit dg:12.15 - 14.00 1 Los últimos días 16.00 - 18.00 1 To the wonder 20.00 - 22.15 - 0-30(dv i ds) 2 The Croods (català) 12.15(dg) - 14.15(dg) 2 On The Road 17.00 - 19.30 - 22.15 - 0.40(dv i ds) 3 El lado bueno de las cosas 12.15(dg) - 16.00 3 Gijoe2 18.15 - 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 4 The Croods 16.00 - 18.00 - 20.00 4 The Host 12.15(dg) - 22.00 - 0.15(dv i ds) 5 Oz, un mundo de fantasía 12.00(dg) - 16.00 5 Lol 18.30 5 Efectos secundarios 20.30 - 22.40 - 0.45 7 Oblivion 12.00(dg) - 14.15(dg) - 17.00 - 19.30 - 22.00 8 Parker 16.15 8 The Croods 12.00(dg) - 14.00(dg) - 18.30 8 Tesis sobre un homicidio 20.30 - 22.40 . 0.45(dv i ds) 9 Evil dead 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.30 - 0.30(dv i ds) 10 Un lugar donde ref. 12.00(dg) - 14.00(dg) - 16.10 - 18.20 - 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 11 La Caza 12.00(dg) - 14.00(dg) - 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 12 Alacrán enamorado 12.00(dg) - 14.00(dg) - 16.00 - 18.00 12 Tipos legales 20.00 - 22.00 - 0.45(dv i ds) 13 Oblivion 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.34 14 Tierra prometida 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 14 Òpera: Madame Buterfly, de Puccini dme: 20.45 14 Espectacle: Cantamúsicos ds : 17.00 - 19.00 / dg: 12.30 - 16.30 - 18.30 15 Lol dl-dv: 16.30 15 Memorias de un zombi adolescente dl-dv: 18.30 - 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 16 Memorias de un zombi adolescente 12.15(dg) - 14.15(dg) 16.00 - 18.00 20.00 - 22.00 - 0.00(dv i ds) VILA-SECA / OCINE VILA-SECA 1 Un lugar donde refugiarse 16.00(dv i ds) - 18.10 - 20.30 - 22.40 - 0.40(dv i ds) 2 Anna Karenina dv-dg: 17.30 - 20.00 2 The Host dv i ds: 22.30 - 0.45 2 Oblivion dl-dj: 18.15 - 20.30 - 22.45 3 Gi Joe: La venganza 18.15 / ds i dg: 16.00 - 18.15 3 Tesis sobre un homicidio 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 4 Oblivion dv: 18.15 - 20.30 - 22.45 / ds i dg: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 / dv i ds: 0.55 5 Evil Dead 16.30(ds i dg) - 18.30 - 20.30 - 22.45(ds i dg) i 0.55(dv i ds) 6 Memorias de un zombie adol. 16.00(ds i dg) - 18.00 - 20.00 - 22.00 - 0.00(dv i ds) 7 Efects secundarios 17.30(dv-dg) 7 Los últimos días 20.00 - 22.30 - 0.50 (dv i ds) 8 For greater glory 18.15 - 20.30 - 22.45(dj-dl) 9 October baby 16.00(ds i dg) - 18.15 9 Un amor entre dos mundos 20.30 - 22.40 - 0.45(dv i ds) 10 Los Croods ds i dg: 16.30 - 18.30 - 20.30 REUS / REUS PALACE 1 Memorias de un zombie adolescente 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 2 amantes pasajeros 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.30 3 The Host 16.00 - 18.20 - 20.40 4 Gi-joe la venganza 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.30 5 Oblivion 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 7 Efectos secundarios 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.30 8 Los croods 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.30 Més informació al telèfon 977 754 978 LAUREN REUS MULTICINES 1 Posesión infernal (Evil Dead) 16.10 - 18.25 - 20.35 - 22.35 2 Efectos secundarios 16.10 - 18.20 - 20.35 - 22.40 3 Los Croods dv-dg: 16.10 - 18.10 3 Un amor entre dos mundos 16.00 - 18.15 - 20.25 - 22.30 4 Anna Karenina 16.35 4 Gi Joe 20.20 - 22.40 5 Un lugar donde refugiarse 16.00 - 18.10 - 20.25 - 22.40 6 Oblivion 16.20 - 19.20 - 22.20 7 Los últimos días 16.10 - 18.20 - 20.30 - 22.30 8 Tesis sobre un homicidio 16.10 - 18.20 - 20.30 - 22.40 9 Memorias d eun zombie adolescente 16.20 - 18.25 - 20.30 - 22.35 Més informació i venda anticipada d’entrades: www.laurencinemas.net EL VENDRELL / OCINE Rompe Ralph 12.10(dg) Tesis sobre un homicidio 16.15 - 18.15 - 20.30 The host 22.40 - 1.00(dv i ds) For greater glory 12.10(dg) - 16.30 - 19.15 - 22.00 - 0.40(dv i ds) The croods 12.05 - 16.00 - 18.00 - 20.00 Por la cara 22.30 -0.45(dv i ds) Gi Joe: La venganza digital 11.55 - 16.00 - 18.15 Posesión infernal 20.30 - 22.30 - 0.30(dv i ds) Grandes esperanzas 11.55 - 15.50 - 18.10 Efectos secundarios 12.05 - 15.50 - 18.10 - 20.30 - 22.40 -0.30(dv i ds) Memorias de un zombie adol. 12.10 - 16.15 - 18.15 - 20.15- 22.15 - 0.30(dv i ds) Oblivion 12.05 - 15.50 - 18.10 - 20.30 - 22.40 -1.00(dv i ds) The Croods 3D 12.05 (dg) Un lugar donde refugiarse 15.50 - 18.00 - 20.30 - 22.40 - 1.00(dv i ds) Òpera: Madame Buterfly, de Puccini dme: 20.45 OCINE: 902 170 831 / 977 660 778 ALTAFULLA / MCB Posesión infernal 16.20(ds i dg) - 18.20 - 20.20 - 22.30 - 0.30(dv i ds) Oblivion 15.45(ds i dg) - 18.00 - 20.15 - 22.30 - 0.45(dv i ds) Un lugar donde refugiarse 16.00(ds i dg) - 18.10 - 20.20 - 22.30 - 0.40 (dv i ds) Efectos secundarios 16.10 (ds i dg) - 18.10 - 20.20 - 22.30 - 0.30 (dv i ds) Un amor entre dos mundos 16.10(dv i ds) - 18.10 Gi Joe: La venganza 20.20 - 22.30 - 0.30(dv i ds) Los Croods 16.15(ds i dg) - 18.10 - 20.20 Por la cara 22.30 - 0.40(dv i ds) Memorias de un zombi adolescente 16.10(ds i dg) - 18.10 - 20.20 - 22.30 - 0.30(dv i ds) VILALLONGA DEL CAMP / Sala de Cinema del Centre Recreatiu El lado bueno de las cosas 17.00 - 19.15 (Diumenge 21 d’abril)


CLASSIFICATS IMMOBILIÀRIA • Venda Tarragona Oportunidad. Piso Sant SAlvador. Lado del CAP y Colegio. Reformado, calef. gas y a/a. 3 hab. terraza amplia, amueblado, electrodomésticos. 89.000 euros. 629.449.076 CALLE MALLORCA. Totalmente reformado. 3 dormitorios, 1 baño, Salón-Comedor, cocina equipada, galería cerrada. Ideal para entrar a vivir. Piso amplio. Buena compra. 139.000€ TEL: 977.25.09.93 Por traslado piso cerca Rovira Virgili, 4 habitaciones, 1 baño completo, a/a, bomba calor, muy soleado, 103.000e. Tel. 667.925.470 Torrenova, piso en venta extraordinaria reforma. 4 dormitorios, 2 baños, sanitarios y grifería de diseño, terraza con toldo, suelo de tarima, parking en la misma finca, gran zona comunitaria con tenis, jardines y piscina. 135.000 euros.Tel. 977 25 09 93 Av. andorra piso de 70m2, muy amplio, 2 dormitorios dobles, 1 baño, salón comedor, cocina y terraza, armarios. 99.000 euros. Tel. 977 25 09 93 Sant Salvador, av. pallaresos, reformado, 70m2, 2 hab. , cocina, baño, hidromasaje, calefacción. 28.000€. TEL: 977.25.09.93 FERRÀN. Casa semi-nova C/ Pau Segú, amb moltes possibilitats. Preu. 265.000e o negociables. Tel. 669.567.287

Altres poblacions PALLARESOS, junto al pueblo casa con jardín de 4 habitaciones, 2 baños, 1 aseo, amplia cocina, lavadero, gran salón comedor, garaje para varios coches con puerta automática, zona comunitaria con piscina, casa de buena calidad y diseño 275.000 euros. 977 25 09 93

REUS. CARRER ARGENTERA. Pis de 100m2 de 3 habitaciona, menjador de 34m2 amb sortida a balcó que dona al carrer. Cuina independent amb galeria, 1 bany complet amb banyera, aseo, ascensor. Molt assolejat. Preu: 85.000€ Telf: 652.960.787

Pisos a Salou a preus sense competència. 3 habitacions, 2 banys, gran terrassa, pàrquing… 109.500 €. Quota mensual de 345 €. Descobreix les propostes de finançament que oferim. Tel. 650. 455.719

Gran casa en Pallaresos pueblo. 2.200m2 terreno, piscina, jardines, pista deportiva, barbacoa. Muy bien situada, buenas calidades. 950m2 construidos, 450m2 de aparcamiento para 6/7 coches y varias dependencias. Casa con 10 habitaciones, 120m2 salón, cocina 35m2, 6 baños, porches y terrazas. 1.300.000 euros negociables. TEL: 609.442.239 REUS. PAïSSOS CATALANS. Pis de 80m2 , 3 habitacions, 1 bany amb banyera. Cuina independent, ascensor, menjador amb sortida a balcó tancat d’allumini. Preu: 75.000€. Telf: 652.960.787

Reus. Passeig Prim. Pis per a reformar de 3 habitacions, menjador, balcó donat a menjador tancat d’allumini amb vistes al passeig . Cuina office i galeria, 1 bany, ascensor. Ideal per inversió-lloguer. Preu: 59.000€. Telf: 652.960.787

Vilafortuny mas d’en bosh, chalet indivudual, en venta, parcela de 450 m2, jardín 300 m2. Metros útiles 178, salón 30m2. Con chimenea, 4 hab. 2 baños, gran cocina office, garaje 2 coches, zona lavadero. Calefacción, radiante, A/A. etc. 299.000€. TEL: 977.25.09.93 VINYOLS. TERRENOS RÚSTICOS desde 20.000€. Tel: 660.953.830 SALOU ZONA ESTIVAL Y PUEBLO. Terrenos urbanizados de 500,600 o 700m2 para construir 1 o 2 casas. Desde 135.000€. TEL:977.25.09.93

VENDO plaza parking Reus, Passeig Prim-Jovellanos, 18.000e. Tel. 619.319.991

• Lloguer Tarragona Llogo apartament moblat, part alta Tarragona. Tel. 659.469.497 Serrallo-Port. Calle Gravina. Piso duplex, tipo loft. Muy bien amueblado, diseño y buen gusto. Electrodomésticos, A/C. 500€ /mes. TEL: 977.25.09.93 Alquiler tarragona. Con muebles. Nueva Tecla, edicificio nuevo, 2 dormitorios, 1 baño, cocina equipada, balcón a la calle, terraza interior privada. A/A., calefacción. 450€ /mes. También en venta: 120.000€. TEL: 977.25.09.93

Se alquila casachalet en Tarragona II, de OBRA NUEVA. 155m2 con patio y jardín privado. Cochera doble y piscina comunitaria. Tambien dispone de terraza solarium y buhardilla. Opción a compra si se desea. Mas información en el 977.214.713

Apodaca, pis reformat de 1 dom., s- menjador, cuina americana, bany complert, moblat, ascensor i com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Locals, Oficines, Naus, Pàrquings, Terrenys

Plaça Prim, Mitja lluna, pis semi nou 1 dorm, s-menjador amb balcó, cuina office amb gleria, 1 bany, ascensor, 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Venta de trasteros y parkings en tarragona centro (2 últimas plazas). Trasteros desde 4.500e + IVA y financiables!!. Varios tamaños. 977.214.713

Ramón i Cajal, pis de 3 dorms., s- menjador amb balcó, cuina indep. 1 bany, moblat, ascensor i com. incl. 480 € mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Autovía de Salou – Reus. Terreno rústico de 17.000m2, vallado con ”Mas Català” de 150m2 en 3 plantas. Piscina, zona de arboleda, 2 naves agrícolas de 700m2. Precio: 165.000€ Telf: 615.620.161

SE ALQUILAN PISOS NUEVOS en Tarragona. Pisos exteriores de 1 y 2 habitaciones en el complejo Royal Tarraco, cercano a la universidad. Gimnasio y piscina. Comunidad incluida. Parkings dese 25€/mes. Descuento para residentes en el gimnasio. Desde 450€/ mes.977214713. royal. promysa.com

Sp i Sp , Bloc Rosselló, pis reformat de 4 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 1 bany, ascensor, exterior. com. incl. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT

19/04/2013 diarimés

29

CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 Apodaca, pis reformat de 2 dom., s- menjador, cuina americana, bany complert, moblat, ascensor i com. incl. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 Vidal i Alcover, pis nou de 3 dorm, s- menjador amb terrassa, cuina indep. amb vitro i electr., 2 banys, a/a, parquet, pk i com. incl. 600 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 Mitja Lluna-Pau del Protectorat.- pis semi-nou , 1 dorm., s- menjador amb balcó, cuina amb galeria, 2 bany, moblat, com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 Sp i Sp- Av. Països Catalans, pis de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office, 2 banys, armaris encastats, exterior, ascensor, calefacció, moblat, amb pk i com. incl. 480 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 SP i SP, Violant d’ Hongria, pis semi nou de 3 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina amb galeria, 2 banys., ascensor, calefacció + a/a . 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Altres poblacions

LA PINEDA. Particular alquila apartamento 1 habitación. Tel. 617.222.126

LA PINEDA. Pisos nuevos Con muebles. Preciosos. Modernos. De calidad. 2 habitaciones, 2 baños. Cocina independiente. Grandísima terraza. Ideal para todo el año. Desde 550 euros con posibilidad de parking. Tel: 609.44.22.39

Reus. A. de Bofarull, pis snou de 1 dorm., s- menjador amb balcó, cuina amb vitro, 1 bany, ascensor, calefacció, moblat, pk i com. incl. 420 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Alforja, pis s/nou de 2 dorm., s- menjador , cuina americana, 1 bany, a/a, ascensor, pk i com. incl. 315 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

REUS LLOGUER PISOS MOLT CÈNTRICS 2 HABITACIONS 375 € /MES

C/ Monterols 8, entresòl Reus

TEL: 977.342.784

Lleó, pis Àtic reformat de 1 dorm. s- menjador amb terrassa 25 m2, cuina americana, bany. Subministres d’alta. 380 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Reus St. Magí Alegre, pis s/ nou d’ un dorm., s- menjador amb balcó, cuina americana amb vitro, 1 bany, calefacció, mobalt, pk inclós. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Rambla Nova , pis de 4 dorm.,s- menjador, cuina office amb vitro, 2 banys, armaris encastats, assoleiat, ascensor , 2 pk i com. inclosa. 800 euros/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Pont d’ Armentera, pis dúplex de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina office, 1 bany, golfes amb terrassa, ascensor i com. incl. 380 euros/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Disponemos de pisos de alquiler con y sin muebles desde 375€ con dos dormitorios. TEL: 977.25.09.93 Torrenova, piso, extraordinaria reforma. 4 dormitorios, 2 baños, sanitarios y grifería de diseño, terraza con toldo, suelo de tarima, parking en la misma finca, gran zona comunitaria con tenis, jardines y piscina. 500e/mes. + comunidad. Tel. 977 25 09 93 Torres Jordi, pis s/ nou de 2 dorm., s- menjador amb terrassa, cuina semi americana, 1 bany, a/a, ascensor, moblat, pk i com. inclosa. 550 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 Bloc St. Maties, SP i SP, pis de 3 dorm., s- menjador, cuina, 1 bany, moblat, com. incl. 400 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 Y96 - 609 309 507

Alcover, xalet reformat de 5 dorm., s- menjador amb llar de foc, cuina officce, 2 banys, armaris encastats, calefacció, terrassa, jardi, piscina, barbacoa . 900€/mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 Montroig, casa amb terreny de 3.500 m2, de 4 dorm., s- menjador, cuina , 2 banys, armaris encastats, exterior, sol, vistes, 500 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507 REUS. PASSEIG PRIM. Pis de 4 habitacions, 2 banys, amb mobles i electrodomèstics. Totalment reformat. Amb ascensor. Lloguer: 450€/ mes comunitat inclosa. Tel.: 652.960.787 Particular alquila piso seminuevo, amueblado, entrada Riudoms, a 5 min. de Reus, junto parking gratuito, para 1 persona, buen precio. Tel. 977.76.81.20-656.52.67.26 noches.

Vila-seca, Castell, pis s/ nou de 1 dorm. s- menjador amb balcó, cuina americana amb vitro, 1 bany, ascensor, moblat, pk i tr opcional. com. incl. 450 €/ mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Lloguer Despatxos, Oficines, Terrenys, Naus, Pàrquings, Locals REUS. Locals - Trasters Guardamobles, i magatzem per autònoms.A partir 60 €. Tel: 666.140.989 Alquilo parking Fray Cardona i Grau-Acueducto- 80e. Tel. 628.092.246

Se alquila despacho-oficina en el vivero empresarial del complejo Royal Tarraco. El vivero dispone de 13 oficinas de distintos tamaños, salita de espera, sala de reuniones, baños y parking. Espacio de coworking para autónomos. Sin costes de alta. Parking incluido. Derechos especiales para el complejo deportivo. Desde 150e/mes. 977.214.713

TARRAGONA. Alquilo parking grande cerca Corte Inglés, 75e. Noches . Tel. 629.824.236 ALQUILO PARQUING zona Joan XXIII. Tel: 646.155.689 Alquiler en Vila-seca Local comercial a 2 calles, 600 m2 total o parcial, muy económico. Tel. 615.458.889 LOCAL COMERCIAL EN TARRAGONA C/CASTELLARNAU. Obra nueva, 100m2 de superfície interior, 135.000 euros. 977.24.08.12 Pol. Francolí. Nau de 700 m2,- 850 euros mes. NOU HÀBITAT CONFORT SL. Tel. 977 22 90 96 - 609 309 507

Traspàs TRASPÀS PERRUQUERIA per jubilació. Cèntrica. Bon preu. Tel: 639.328.311

TREBALL Treballa com a Tècnic Professional en Tanatopràxia-Tanatoestètica i Operari Funerari. Pràctiques en tanatoris i gestió de feina. Tel: 977 27.32.57 Distribuidor Securitas Direct selecciona AZAFATAS COMERCIALES sds.securitas@ gmail.com 691.201.676 URGE CHICO entre 20-35 con carnet B1, para ay.cocina. media jornada. Tarragona. dagg84@hotmail.com TRABAJAR DESDE CASA.www. TrabajarYa.com. Tel. 93-10001-10 Es requereixen muntadors d’alumini i pvc amb experiència demostrable. Enviar cv a contacta@aluria.es SE PRECISA TAPICERO, interesados enviar CV a : carrillo@apartmueble.com o llamar al 615.458.889 SE PRECISA COMERCIAL DEL SECTOR DEL MUEBLE CON EXPERIENCIA, ENVIAR CORRICULUM A gerencia@dontresillo.es “NECESITAMOS VENDEDORES DEL EUROBOLETO”, interesados. Tel: 977 235 812 / 630 851 423

ENSENYAMENT CLASES guitarra, laúd, bandurria, órgano. Tel: 696.646.180


30

diarimés 19/04/2013

CLASSIFICATS

Clases de ruso y francés. Profesora nativa. Tel. 722.745.407

MASSATGES TARRAGONA FERNANDA, desde 60e. Tel. 675.243.223

REFORMES LLAR

EJECUTIVA. Massatges relax. Particular. Tel: 636.172.823

ALBAÑILERIA Realizamos toda clase de trabajos. Presupuestos sin compromiso. Sr. Codina. Tel. 977 54.12.34 /609.240.935 REPARAMOS TODO -ELECTRODOMÉSTICOS. FONTANERÍA. ELECTRICIDAD, CARPINTERIA. Tel: 622.762.048 PINTOR ECONÓMICO. Tel: 669.161.419. www.pinturascobo. com Paleta económico. Tel. 609.169.349

Masajista Terapéutico, 685.254.812 Se vende litera de hierro infantil con escalera. Precio 80e. Tel. 660.604.770

MOTOR ES VEN LAGUNA 2.2 DCI alta gamma, volant fusta, com nou. Preu a convenir. Tel. 646.320.510

ELECTRICIDAD, FONTANERÍA, ANTENAS Y PORTEROS AUTOMÁTICOS. TEL. 977 77.12.23 / 651.029.795

MASAJE CUERPO, MENTE. Terapéutico, sensitivo, 16€. Confirmar. Tel: 647.757.630 (Titulada) Tarragona Masajes en Reus. Chica joven, latina, relajantes y sensitivos. Tel. 625.239.137 CAP SALOU - PINEDA NATALIA y NUEVAS JOVENCITAS. Guapísima, delgada Masaje profesional. Final a tu gusto. Discreto.Salidas. Tel: 628.892.397 ¿¿Buscas discreción?? Sin mentiras. Recibo sóla. Masajista diplomada. 636.449.788

TAROT TAROT AMANDA 806 499 500. Sólo mayores 18 años. Leandro Hernández – Urb/ el Bosque, 363 (46370) Chiva -. Precio max: red fija 1,21- red móbil 1,57 €/min. VISA 960 038 896

masculino: Relajante. Tel.

RELAX COMPRO COCHES FURGONETAS No importa estado Con/Sin embargo, deudas. 698.828.641

CORDOBESA. 722.286.725 Reus

Tel:

Española 25 añitos, belleza, simpatía, sensualidad y elegancia. Todos los servicios. 699.242.637 BellÍsima morena, ex-modelo. 634.097.083

Tarot mariluz te soluciona tus dudas de amor, de pareja, salud, trabajo y dinero. Mayores de 18 años. 806.544.007

Rubia espectacular, pequeñita. 617.148.956

AMISTAT

Tarragona. TRAVESTI CAROLINA. Española, viciosa, Activa-pasiva. Tel: 657.442.584 CLAUDIA jovencita de nuevo en Reus, cariñosa, complaciente, francés natural, económico, 24h. Tel. 660.056.981 PRECISO CHICA chalet Relax. Tel: 653.103.491 BUSCO CHICAS ¿Tienes ganas trabajar? No crisis. Tel: 665.351.193

Buscamos personas provincia Tarragona para formar grupo de 50-65a. Ganas de pasarlo bién. Tel. 626.784.283

COMPRES PRUDIX

COMPRO ORO, JOYAS EN GENERAL, MEJOR PRECIO (SIN ENGAÑOS). PAGAMOS AL INSTANTE. C/ O´Donell nº 25-27 REUS. Tel: 977 32.82.24 Benvingut Socias nº 32 VENDRELL Tel: 977 18.15.15

ALTRES AMISTAT JARDIVERD. Manteniments. Tractaments. Podes. Disseny. Construcció. Joan@ jardiverd.cat – Tel. 625.677.383 CÉDULAS HABITABILIDAD, ITEs, licencias de actividades, al mejor precio. Tel: 660.953.830

COMPRA DE ORO MÁXIMA COTIZACIÓN, RESCATE DE PÓLIZA DE EMPEÑO MONTE DE PIEDAD. MC ORO PLAÇA PASTORETA Nº 2 REUS PARKING GRATUITO . TEL 977.33.33.10

MASAJISTA GUAPÍSIMA. Joven rubia, cuerpo “10”. Masaje. Completo. Tarragona. Tel: 654.459.317

¡¡TARRAGONA 20e servicio completo!! 24 horas. Tel. 670.652.089 Madurita casada, complaciente, cariñosa, discreta. Salou. Tel. 602.891.065 REUS ESPAÑOLA, madurita, pechos grandes. Tel. 654.361.338 LA PINEDA. Particular alquila apartamento 1 habitación. Tel. 617.222.126 Se precisan chicas de 1835a, buenos ingresos. Tel. 609.040.973 La rusa de tu vida OLGA. Vicio sin límites. Tel: 648.726.243

TRAVESTíSIMA TANIA espectacular, superdotada, orgásmica. 24 H. Tel. 680.874.562

¡¡URGENTE!! VENDRELL PRECISO CHICA PISO RELAX. Tel: 671.383.618

!!!MASAJISTAS REUS¡¡¡¡ BELLAS MASAJISTAS UNIFORMADAS medias, ligeros. Copas, discreción, confort desde 30e. 977-331-016. ¡¡alucinarás!!!

MASAJISTA RUSA, guapa, cuerpo seductor. Servicios variados sin límite. Discreción. Sóla. Salou. Tel. 618.164.599

GUAPÍSIMA RUBIA Jovencita, puro vicio. Francés natural. Masaje. Tel: 669.262.608 JOVEN ESPAÑOLA, masajista profesional. Máxima discreción. Dulzura y elegancia. También salidas. Tel: 608.996.179

CASA ANA sus 5 CHICAS. Especial Dúplex “50€” 30 minutos. Reus. Tel: 977.27.72.05 LINA 25a. 651.482.601

Besos

caricias

ALINA italiana. Griego 20 €. 24 h. Tel: 681.126.044 Novedad Tarragona. CAROL 19a . Super mimosa Tel: 698.375.345

TARRAGONA NOVEDAD LILIANA, colombiana, piel canela, cuerpo espectacular. Tel. 685.725.775 Explosiva canaria, 120 pecho, ojos verdes. 688.259.352 15 euros. CUBANA 40a. Tarragona. Tel: 680.907.818

RUSA 26 a. Masajes relajantes, eróticos, estimulantes. Todos servicios, sin tabús y con juguetes. Económico. Sóla. Salou. Tel. 644.494.009 SEGUR MELANI. Travesti activapasiva, 100p. Todos los servicios. Tel. 688.439.086 SILVIA madurita, rellenita, 120p. Tel: 652.026.477

CLAUDIA RUMANA “vicio caliente”. Todos los servicios. 24 h. Tel: 676.680.160

CHICA ARABE. Sexy. Bonita. Atiendo en casa. Salou. Tel: 608.387.770

¡¡Urgente!! SE BUSCAN CHICAS JOVENCITAS para pisos Relax Tarragona. Mucho trabajo. Tel: 692.863.983

FRANCESA con clase. Todo de todo, sin prisas. Tel: 665.351.193

CHICA ÁRABE. Tel:698.472.214

Reus.

TORREFORTA. BELLAS SEÑORITAS. Todos los servicios, francés completo, masaje erótico. Tel. 683.127.568

Tarragona FRANCESCA italiana. Madurita cachonda. Todos los servicios. Tel: 625.192.656

CHICA JOVEN simpàtica, recibo sola. Salou.Tel: 877.068.299

PATRICIA. Joven cariñosa. Todo de todo. Reus. Tel: 603.649.911

MICHELY Brasileña. Todos los servicios. 30€. Reus. Tel: 631.296.386

CLAUDIA madura 30€. Reus. Tel: 619.658.520

REUS MARISA. Francés natural, completito, 20e. Tel. 633.805.896

SALOU. Rubia atractiva. Recibo sola. Pido discreción. 30€. Salidas. Tel: 649.191.271 Tarragona. PAULA colombiana, jovencita, muy viciosa. Todos los servicios. Tel: 672.548.444 LOLITA. Reus Catalana 20a ¡¡Soy tu sueño...!!! Tel: 698.570.558 SEGUR GABI jovencita, latina. Todos los servicios. Tel: 671.334.346 Reus. LAIA catalana. Todos los servicios. Tel: 698.294.198 KAREN 20 añitos. Fiestera total. 24 hrs. Tel: 636.737.720. MACARENA granaina. Tel. 698.419.707 Tarragona Sol rubia, griego. Todos los servicios. Tel: 674.744.720 ALINA morenaza, rumana, cariñosa, discreta. Reus. Tel. 688.338.881 Reus. MÓNICA 120 p. natural. Todos los servicios. Económico. Tel: 648.266.866 Novedad ANA 38 a. 30€. Reus. Tel: 602.676.431

AMELIA, CAROL 20 a. española . 20€.24 h. Tel: 648.132.051 SONIA Española. Todos los servicios. 30€. Tel: 634.073.849 - Reus. SONIA madurita. Todo de todo. 25 completo. Reus. Tel: 688.232.474 SEGUR CAROL, brasileña, sexy, morbosa, completa. Todos los servicios. Tel. 636.545.344 MARISA. Cañera, vicio a tope. 24 hrs. Tel: 638.076.098 CRISTINA fiestera 20 añitos. Córrida sin límites. Tel: 636.737.720 – 24 hrs. Vuelve Montse, madurita, andaluza, Tarragona. Tel. 688.466.445 Tarragona ROSA colombiana, bombón chocolate, espectacular. TEL: 651.045.359 CLAUDIA la rumanita más sexy. Vicio total. 24 hrs.Tel: 676.680.160 ALEX guapo, cariñoso. Apartamento privado. Tel: 660.851.172 DANA búlgara. Partir 20 €. 24 h. Tel: 653.613.385

Busco chicas latina y española. Tel. 698.288.952 KAREN, conejito peludito. Nueva dirección. Tel. 698.207.674 –REUS1ª vez Tarragona. SOFIA latina espectacular, multiorgásmica, fiestera. Tel: 674.744.720 Guapa extremeña, viciosa, 21 años. 698.401.167 EVA jovencita, universitaria, 25 completo. Reus. Tel: 676.740.880

IRIS española. Atractiva, sensual, simpática. Piso privado. VENDRELL. Tel: 647.254.331 GISELA CATALANA, cariñosa, complaciente, 25 completo. Reus. Tel: 659.377.652

PALOMA. Dulce y muy cariñosa. Todos los servicios. Tel: 626.317.701 Travestísima Brigida. Completa 20€. Tel: 698.609.935 MARI completo 20€. 24 hrs. Tel: 638.467.736

LA PINEDA. ESPAÑOLA. Discreto. Tel: 689.948.342

NURIA madureta catalana, dolça, afectuosa. Pis particular Vendrell. Tel: 610.589.727

TRAVESTI “30 € completo”. Sin prisas, sin tabús y a pelo. 697.630.642. Reus

CASA CLEOPATRA Tarragona. “Super novedad”. Espectaculares chicas complacientes, 24 hrs. Céntrico. Fácil aparcamiento. Tel: 977 - 07 99 72

DANIELA 20 € SALOU 602.537.387

ESPAÑOLA PRIVADO. CREIXELL 653.021.726

ESPAÑOLA, morbosa. Francés natural hasta el final. SEGUR-PLAYA 615.252.553

MASAJE CAMILLA 25e 1h masajista diplomada. Cambrils. Atractivas señoritas. 688.426.807

CASADA española, ejecutiva. No profesional. CREIXELL 608.411.781

ESPAÑOLA REUS. Rellenita, cariñosa. Novedad, no profesional. 688.359.145

“LA MURCIANA” SE TRASLADA PARA PRESTAR MEJORES SERVICIOS. Piso grande. Habitaciones de lujo c/baño. 8 ABRIL INAUGURACIÓN Bajada del Roser.

688.390.276 “PALACETE LA SIRENA”. 24 hrs. 6 señoritas y Travesti. Tel: 977 11.20.90

VERO. Buena masajista, completísima, discreta. Ven... Pásatelo bien!!!. Tel: 625.900.243 PEPE. Buen amante para mujeres. Tel. 626.856.386 Rellenita, madurita. Sí a todo… Tel: 693.731.224

TARRAGONA LAIA, catalana, 19a, multiorgásmica. Tel. 603.170.774

SE ALQUILA habitación por horas, para relax, especial parejas y chicas independientes. Tel. 615 383 697. En Reus. SEÑORITA madurita y elegante recibo sóla. Máxima discreción. Tel. 698.390.293 SE PRECISA chica para piso relax entre 20-30 años 635.794.087

Chicas calientes jóvenes y maduritas buscan hombres para relaciones esporádicas. Mayores de 18 años. 803.544.009. DANIELA. Guapísima masajista, “bonitos pechos grandes”, delgadita, masaje californiano (relajante muscular), podal (estimulante), anal testicular (excitante), francés completo, camilla, vibrador de cintura, lencería erótica. 30 euros. Tel: 638.055.329 CORDOBESA MADURITA. Sólo españoles, siempre “con”. Reus. Tel: 622.856.384


CLASSIFICATS

19/04/2013 diarimés

31


32

diarimés 19/04/2013

A L’ÚLTIMA

L’ACUDIT

Irina Obis Sabat De Tarragona a Montrose (Califòrnia)

CEDIDA

Napi

Irina Obis a Venice Beach, una de les àrees més concurregudes de la ciutat de Los Àngeles.

EL TEMPS

16º

Màxima

Patrocinat per:

10º

Estat del cel De matinada possiblement augmentarà ràpidament la nuvolositat d’oest a est fins a quedar molt ennuvolat o cobert arreu fins a primera hora de la tarda. A partir de llavors la nuvolositat minvarà d’oest a est i a partir de mitja tarda quedarà restringida al sector central del litoral i prelitoral i d’altres punts de l’extrem sud. Mínima A la resta de Catalunya quedarà serè en conjunt a partir de mitja tarda.

«Són molt patriòtics. Tenen banderes per tot arreu i com més grans millors!» La tarragonina, de 20 anys, va arribar a aquest municipi proper a Los Àngeles, on treballa com a cangur, l’agost del 2012 Laia Díaz

SUDOKU Completeu el taulell, dividit en nou quadrats, omplint les cel·les buides amb un número de l’1 al 9, sense repetir cap número en una mateixa fila ni en una mateixa columna, ni dins de cada quadrat.

Nivell fàcil

Nivell mitjà

—Com va fer cap a Montrose? —Havia tingut mala sort amb els estudis perquè no tenia gaire clar que volia estudiar. Necessitava temps per pensar i com que m’agrada veure món, vaig decidir marxar per aprendre anglès, conèixer un altre país, treballar i així prendre’m un temps per pensar en el meu futur. —Quina va ser la seva primera impressió del país? —És un país XXL! Tot és lluny i enorme! Els brick de llet són gegants, igual que els cotxes i els camions, i hi ha extensions enormes de terrenys sense habitar. També és un país molt de pel·lícula. Les cases, les escoles i, fins i tot, l’actitud. És increïble que quan tens un accident amb el cotxe que no és greu al cap de no res tens tres cotxes de policia, tres camions de bombers i dues ambulàncies allí amb tu. A banda, són molt patriòtics. Tenen banderes a tot arreu i com més grans millor! I mai tenen un mal dia. Són molt entusiastes i sempre et saluden amb un somriure que a vegades et fa sospitar. —Va ser sorprenent el canvi? —M’imaginava que els principis serien difícils, conèixer gent, la ciutat..., però mai m’havia imaginat que tot fos tan gran i que Los Àngeles tindria tan mal transport públic. M’afecta molt a l’hora de poder tractar amb gent i poder fer més coses i adaptarme! Comptava amb què tot seria

més fàcil i que ho tindria més a l’abast. —S’ha trobat alguna cosa que no s’hagués imaginat mai? —Tenia la sensació que el país es preocupava pel medi ambient, però vaig adonar-me’n de seguida que és tot el contrari. Els trens no són elèctrics sinó que funcionen amb gasoil, sempre et posen dues bosses al supermercat per si un cas, els cotxes com més grans siguin i més gastin millor... —Quines són les principals diferències amb Tarragona? —Els horaris no tenen res a veure amb els nostres. S’aixequen molt d’hora, i a mig matí dinen, vora quarts de dotze i les dotze i sopen a les sis de la tarda. El seu menjar principal és el sopar i acostumen a dinar poca cosa. Menjar tradicional, que jo sàpiga, no en tenen. És una barreja de diferents cultures, però principalment és menjar mexicà o fast food. No vol dir que cada dia es mengi això, però es menja molt sovint. A banda, tothom viu en cases unifamiliars, per això l’extensió de les ciutats és tan gran. És curiós que totes les cases estan fetes de fusta perquè si hi ha un terratrèmol o un huracà és molt més barata la seva reconstrucció (ara bé, no tots els Estats Units pateixen catàstrofes naturals). —Com s’està vivint la crisi als Estats Units? —Acostumada a escoltar cada dia la paraula crisi, en arribar

Aquí no hi ha crisi. El govern no té diners, però les empreses sí, així que no hi ha problemes per trobar feina aquí se’m va fer estrany no sentir-ho. Aquí no hi ha crisi. El govern no té diners, però les empreses sí, així que no hi ha problemes per trobar feina. Tot i això, han patit moltes retallades, sobretot en la salut, serveis socials, defensa i transport. Una de les coses que em va sobtar més és trobar cartells per tot arreu de recerca de treballadors i molts d’ells de feines no gaire normals, com ara recollidor de carros de la compra o ajudant de caixer que posa la compra dins les bosses. —És una bona destinació per trobar feina? —Crec que si, no sé quin tipus de feina però. Per sortir del pas i treballar en un restaurant o en el sector serveis segurament sí, tot i que no sé si és tan senzill trobar feines molt qualificades. —Té alguna anècdota? —Mai hagués imaginat que una poma pogués conservar-se tant de temps! Al pis on visc tenim una poma des de fa set mesos i està intacta! Brilla igual que el primer dia. —Tornarà aviat? —Vindré a veure la família, però tinc intenció de quedar-me una temporada més aquí.

19 d'abril de 2013  

Diari gratuït del Camp de Tarragona Diari gratuito del Camp de Tarragona