Vene 23 ennakkokatsaus Venemestari

Page 1

TIEDOT JA TAIDOT RUNGON SISÄVERHOILU MONIPUOLINEN KAIVOKARI RUOTSINRAUTA ALUKIN C 650 HINTA 14,90 1/2023 TAMMIKUU venemestari.fi MatsPuuveneveistäjä Vuorenjuuri KÄYTETTY MAXI 34 NIMBUS C11 + MUUT MESSUJEN UUTUUSVENEET -ENNAKKOKATSAUS | Mercuryn uudet V10-Veradot Ruiskutuspumpun irrotus, korjaus ja asennus Kaukohallintalaitteen ja -kaapelien vaihto

Vihdoinkin venemessuille!

VENEMESSUJA ON ODOTETTU PITKÄÄN JA VIIMEIN POHJOISEUROOPAN SUURIN VENEILYTAPAHTUMA, VENE 23 BÅT -NÄYTTELY AVAA KOLMEN VUODEN TAUON JÄLKEEN VENEILYKAUDEN HELSINGIN MESSUKESKUKSESSA.

Kansainvälinen Vene 23 Båt -näyttely tuo 10.–19.2.2023 kymmenen päivän ajaksi kesän keskelle helmikuuta, kun Helsingin Messukeskus kokoaa veneilystä, kalastuksesta ja vesiurheilusta kiinnostuneen kansan kohtaamaan tuttuja, tutustumaan uutuuksiin ja tekemään hankintoja.

Luvassa on satoja erikokoisia ja -hintaisia veneitä kajakeista suuriin jahteihin ja klassikkoveneisiin, varusteita ja tarvikkeita sekä tuhdisti tietoa

veneilystä, kalastuksesta, sukelluksesta ja muista vesiharrastuksista. Ohjelmalavat tarjoavat tarinoita, työnäytöksiä ja vinkkejä sekä huippupuhujia.

Vene 23 Båt -näyttely on tänä vuonna keskitetty messukeskuksen alakerran halleihin. Suurissa kuutos- ja seiskahalleissa esitellään kattava valikoima moottori- ja purjeveneitä. Mukana on monia uutuuksia, jotka esitellään tarkemmin tässä lehdessä omassa artikkelissaan.

Ykkös- ja kakkoshallin täyttävät tuttuun tapaan kalastus- ja vesiurheilu-

osastot Aalto-altaineen. Kolmoshalli täydentää messujen tarjontaa varusteja tarvikeosastoillaan.

OHJELMAA JOKAISEEN MAKUUN

Messut tarjoavat päivittäin paljon ohjelmaa veneilijöille, kalastajille, vesiharrastajille sekä muille veneilystä kiinnostuneille vauvasta vaariin. Messualueella on kaikkiaan neljä ohjelmalavaa: Venemestarin Telakka tarjoaa tuttuun tapaan hyödyllisiä työnäytöksiä sekä esittelyitä, Purjehdussata -

50 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
TEKSTI Tuija Soikkeli KUVAT Messukeskus
Vene 23 Båt -näyttely on tänä vuonna keskitetty messukeskuksen alakerran halleihin.

venemessuille!

Moottori- ja purjeveneet esitellään suurissa kuutos- ja seiskahalleissa.

Purjehdussatamassa kuullaan tarinoita maailman meriltä ja lavalle nousee muun muassa Vendée Globe -yksinpurjehdukseen osallistunut Ari Huusela.

massa kuullaan tarinoita maailman meriltä ja Totalveneen Messin ohjelma keskittyy moottoriveneilyyn. Aaltoalueen Tohatsu-lavalla ja altaalla nähdään ja kuullaan kalastus- ja vesiurheiluohjelmaa.

VENEMESTARIN TELAKALLA HUOLLETAAN, KORJATAAN JA KUNNOSTETAAN

Vene 23 Båt -messuilla jatketaan Windy 31 -moottoriveneen päivitystä. Tänä vuonna veneeseen tehdään uutta verhoilua, varusteasennuksia ja huoltotöitä. Työnäytöksissä Windy saa muun muassa ohjaamoon modernin Q Display -monitoiminäytön ja vuoteeseen mukavan Breathair-petauspatjan.

Toisena kohteena Venemestarin Telakalla on Vator O’Day Day Sailer -päiväpurren kunnostus. Vatoriin tehdään hionta-, maalaus- ja kansitöitä, joista messuilla nähdään työnäytökset Flexiteek-keinotiikin ja uuden törmäyslistan asennuksesta sekä kuullaan esitys vanhojen maalipintojen poistosta ja pintojen puhdistuksesta Dry Ice -kuivajääpuhallusmenetelmällä.

Lisäksi Venemestarin Telakalla kuullaan esityksiä ja nähdään työnäytöksiä muun muassa veneiden sähkötekniikasta ja -turvallisuudesta, verhoilutöistä, vauriokorjauksista sekä telakoinnista ja huollosta. Molempina lauantaipäivinä Venemestarin Telakalla järjestetään kyselytunti, jolloin asiantuntijat vastaavat yleisön veneiden telakointiin, huoltoon, korjauksiin, tekniikkaan ja laiteasennuksiin liittyviin kysymyksiin. Venemestarin Telakan tarkemman ohjelman löydät sekä Venemestari-lehden verkkosivulta venemestari.fi että messujen verkkosivuilta venemessut.fi.

PURJEHDUSSATAMASSA TARINOITA MAAILMAN MERILTÄ

Purjehdussatamassa tarinoitaan kertovat muun muassa Tapio Lehtinen, jonka Asteria-vene upposi joulukuun alussa keskellä Intian Valtamerta Ocean Globe Race -kilpailun aikana, Vendée Globe 2020 maailman ympäri yksinpurjehduskilpailuun osallistunut Ari Huusela, Grönlantiin 2022 Bavaria 30 -veneellä purjehtinut Kari ”Ruffe” Nurmi sekä useamman kerran Atlantin ylittänyt Ocean Ladies-naisisto kippari Raija Alapeterin johdolla. Lisäksi Atlantic Challgenge -soutukilpailun voittaneen ”Two Rowing Finns” -tiimi Mar-

51 VENEMESTARI 1|2023

cus Mustelin ja Jolle Blässar tulevat kertomaan kisastaan.

Keskiviikkona 15.2. Purjehdussatamassa on Valtameripurjehtijoiden järjestämä iltapäivä ja torstaina 16.2. Avomeripurjehtijoiden kilpapurjehdusilta.

Ympäristö ja vastuullisuus ovat Purjehdussataman teemana perjantaina 17.2., jolloin tapahtumalavalla järjestään muun muassa Itämeren suojelu -paneeli ja jaetaan Pelasta Itämeri -palkinto. Pidä Saaristo Siistinä kertoo tärkeästä työstään ympäristön hyväksi

ja antaa vinkkejä veneenpohjan puhtaanapitoon ilman myrkkymaaleja.

MOOTTORIVENE- JA VENEILYKOHDETIETOA TOTALVENEEN MESSISSÄ

Totalveneen Messi tarjoaa tietoa moottoriveneistä ja veneilykohteista. Ohjelmapisteessä Totalveneen ja Venemestarin päätoimittaja Jan Sjölund esittelee messujen mielenkiintoisimmat uutuusveneet ja esittelee yleisimmät moottorivenetyypit ja kertoo, mil-

Kalastusosastolla on runsaasti esityksiä, näytöksiä ja muuta ohjelmaa kalastuksesta kiinnostuneille messukävijöille. Tarvikkeet ja varusteet löytyvät nyt alakerran kolmoshallista.

laiseen käyttötarkoitukseen ne sopivat parhaiten. Veneilykohteista esitellään muun muassa Viron pohjoisrannikon satamakohteita.

SUPPAILUA, SUKELLUSTA, KALASTUSTA JA VENEILYTIETOA AALTO-OSASTOLLA

Aalto-osaston altaalla messuvieraat pääsevät katsomaan ja kokeilemaan laitesukellusta, suppailua ja snorklausta. Lauantaina 18.2. altaalla järjestetään SUP Indoor SM-kilpailut.

Mikko ”Peltsi” Peltola isännöi kalastusohjelmistoa, jossa kuullaan kalastusoppaiden vinkkejä, tutustutaan kalastusvarusteisiin, veneisiin ja kisoihin. Esillä on useita kalastustiimien ja kalastusoppaiden veneitä sekä tuttuja kalaoppaita ja urheilukalastajia.

Aalto-alueen Tohatsu-ohjelmalavalla kuullaan esimerkiksi välineiden valinnasta, heittotekniikoista, kalastusmatkailusta ja kalaveneen varustamisesta. Myös ympäristöasiat ja vastuullisen kalastuksen teemat ovat esillä messuilla.

Lauantaina 11.2. Aalto-alueella nähdään Predator Masters 2022 -kalastuskilpailun finaalinäytös ja lauantaina 18.2. Mika ”Haukikoira” Vornanen isännöi Ursuit Challenge -tarkkuusheittokisaa.

Suomen Vapaa-ajankalastajat kertovat messuilla Mimmit kalastaa! -hank-

52 1|2023 VENEMESTARI
VENEET
VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus

keesta ja Kalastajan Kanava toteuttaa yhteistyössä Kansallisen senioriliiton kanssa torstaina 16.2. Seniorit kalaan -päivän.

Kalastustarvike ja -varusteosastojen lisäksi messuilla on käsityöläisten kuja, josta voi ostaa uniikkeja haukijerkkejä, vaappuja ja meritaimenuistimia ja viehekierrätykseen voi tuoda tarpeettomia ja rikkinäisiä lusikkauistimia, vaappuja ja jigejä.

Suomen Purjehdus ja Veneilyn osastolla koko perhe voi tutustua veneilyyn hauskasti, turvallisesti ja toiminnallisesti. Lasten maailmassa perheen pienimmät pääsevät kokeilemaan optimistijollasimulaattoria, testaamaan taitojaan hengauskiikuissa, tutustumaan kilpaveneilyyn ja opettelemaan solmuja. Aalto-alueen lavalla kuullaan myös Sailing Team Finlandin ja kilpapurjehtijoiden kuulumisia.

VENEILYKOULUTUSTA JA

PERUSTIETOA UUSILLE

HARRASTAJILLE

Suomen Purjehdus ja Veneily järjestää kaksipäiväisen veneilyn alkeiskoulutuksen lauantaina 11.2. ja sunnuntaina 12.2. klo 13–17. Koulutuksessa käydään läpi veneilyn perusasioita liittyen muun muassa hyvään merimiestapaan, turvallisuuteen ja navigointiin ja saadaan vinkit veneilyharrastuksen aloittamiseen ja veneen hankintaan. Kurssin hintaan (100 euroa) sisältyy messulippu molemmille päiville sekä Veneilyn perusteet -kirja.

Aloita veneily -aamupäivä sunnuntaina 12.2. kello 10–12 tarjoaa perus-

tiedot veneilyn aloittamiseen koulutusja veneenostovinkkeineen. Aamupäivä antaa tietoa, miten aloittaa veneily, millaisia veneilytaitoja tarvitaan turvalliseen veneilyyn, millaisia varusteita tarvitaan, mitä hyötyä on seuraan liittymisestä ja mitä tulisi ottaa huomioon ensimmäisen veneen hankinnassa. Aamupäivä on veloitukseton, mutta edellyttää messulipun ostoa ja ennakkoilmoittautumista.

VUODEN PARHAAT PALKITAAN

Venemessuilla jaetaan perinteisesti useita eri palkintoja sekä messujen avauspäivänä että pitkin messuviikkoa.

Messujen avajaispäivänä, 10.2. julkistetaan Vuoden 2023 vierasvenesatamat sekä järvi- että merialueilla. Palkinnonsaajat on valittu vierasvenesatamien vieraiden äänestyksellä kesällä 2022.

Vuoden Veneilyteko -tunnustus julkistetaan niin ikään messujen avajaispäivänä. Vuoden veneilyteko on esimerkillinen teko, toiminta tai henkilö, joka on kannustanut kaikkia vesilläliikkujia parempaan veneilykulttuuriin ja sujuvaan yhteispeliin vesillä. Voittajan valitsee Veneilytoimittajat ry:n johtokunta, jonka puheenjohtajana toimii Venemestarin päätoimittaja Jan Sjölund.

Avajaispäivänä palkitaan lisäksi Vuoden kalamies ja Vuoden kalastusopas, palkitsija on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämiskeskus SKES.

Messujen veneet valitaan aiempien vuosien tapaan kolmessa eri moottoriveneluokassa: palkintokategoriat ovat avoveneet, retki- ja/tai yhteysve-

Vene 23 Båt -messut 10.–19.2.2023

Helsingin Messukeskus, Messuaukio 1, 00520 Helsinki pe 10.2. klo 11–19 la–su 11.–12.2. klo 10–18 ma–pe 13.2.–17.2. klo 11–19 la–su 18.–19.2. klo 10–18

PÄÄSYLIPUT TAPAHTUMAN AIKANA:

aikuiset: ovelta 23 €, verkkokaupasta 21 € erikoislippu*: ovelta 15 €, verkkokaupasta 13 € ryhmälippu (väh. 10 hlöä): ovelta 15 €/hlö, verkkokaupasta 13 €/hlö perhelippu**: ovelta 48 €, verkkokaupasta 46 € *Lapset 7–15 v, opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, kriisinhallintaveteraanit, varusmiehet ja siviilipalvelushenkilöt ** Perhelippu: max. 2 aikuista ja max. 3 lasta 7–15 v. Liput voit ostaa ennen tapahtumaa vielä edullisemmin verkkokaupasta. Lisätiedot venemessujen verkkosivuilta vene.messukeskus.com/info/ Alle 7-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi. Alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

SAAPUMINEN MESSUKESKUKSEEN:

Messukeskus sijaitsee Pasilan juna-aseman vieressä ja lisäksi messukeskukseen pääsee kätevästi busseilla sekä raitiovaunuilla.

Messukeskuksen pysäköintitalo Messuparkki sijaitsee aivan Messukeskuksen kyljessä. Pysäköintitalossa ja ulkoalueilla on 4 600 lämmittämätöntä parkkipaikkaa. Pysäköintimaksu 13 € oikeuttaa kertapysäköintiin yhden vuorokauden aikana.

Liput ja lisätiedot: www.venemessut.fi

neet sekä matkaveneet. Esiraadin valitsemat jokaisen luokan kolme finalistia julkistetaan messujen avajaispäivänä. Tuomaristo tutustuu ja arvioi finalistiveneet tarkemmin ja voittajat julkistetaan keskiviikkona 15.2.

Suomen messusäätiön 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinto julkistetaan perjantaina 17.2. Palkinnon saa innovaatio, ajatusmalli tai keino, joka vaikuttaa merien ja vesistöjen ekologisen tilan parantumiseen.

53 VENEMESTARI 1|2023
Venemessuilla jaetaan perinteisesti useita eri palkintoja

SUURELLA INTOHIMOLLA JA RAKKAUDELLA VUODESTA 1968

Vuodesta 1968 mukana on kulkenut tunnistettava dna, ja jokainen valmistettu Nimbus erottuu massasta. WTC-mallisto on suunniteltu taipumaan monenlaisiin aktiviteetteihin ja vaativaankin kulkemiseen vesillä. WTC-mallistosta on julkaistu sarjat 9, 11 sekä uusin sarja 8. Weekender, Commuter sekä Tender-mallistot ovat toimivaa skandinaavista designia; turvallisia ja selkeälinjaisia veneitä, joissa on panostettu yksityiskohtiin.

PALVELEMME KAIKENKOKOISISSA VENEASIOISSA!

Löydät meiltä soutuveneet, kalastusveneet, mökkiveneet, työveneet, yhteysveneet, sekä huviveneet. Kaikkiin venekauppoihin kattavat palvelupaketti- ja rahoitusmahdollisuudet – kysy myyjiltämme!

NIMBUS T8 Hinnat alkaen 109 415 € NIMBUS C8 Hinnat alkaen 135 743 € NIMBUS C9 Hinnat alkaen 193 422 €

AMMATTITASON VENEET AKTIIVISILLE VENEILIJÖILLE

Alukin-veneet tunnetaan turvallisuuden ja merikelpoisuuden lisäksi käytännöllisyydestään. Alukin tuo työveneistä tutut ominaisuudet kaikkien saataville. Aktiivista vapaa-aikaa viettäville tai vaikkapa saaristossa työskenteleville hytillinen alumiininen Alukin mahdollistaa veneilyn aina kun meri on auki. Alukinin suunnittelija, syntyjään suomalainen Peter Nikula on luonut alumiinivenemalliston, jossa ammattilaisten arvostamat työveneominaisuudet taipuvat myös huvi- ja yhteysveneilyyn.

HELSINKI

Veneentekijäntie 5, Helsinki p. 020 7756 534

TAMPERE Keskuojakatu 14, Tampere p. 020 775 7360

TURKU Autoilijankatu 31, Kaarina p. 0207 757 340

bikeworld.fi
Bike & Boat World on osa 117-vuotiasta Otto Brandt -konsernia. UUTUUS! ALUKIN C 650 Hinnat alkaen 97 708 € ALUKIN CW 750 Hinnat alkaen 116 659 € ALUKIN C 750 Hinnat alkaen 107 350 €

Pääosan esittäjät

PARHAIMPINA VUOSINA, ON VENEITÄ ESILLÄ KUITENKIN SATOJA JA UUTUUKSIAKIN KYMMENITTÄIN.

Vene Båt -messut laajentui jo ennen koronavuosia elämykselliseksi veneilytapahtumaksi, joka kattaa veneilyn ja vesiharrasteiden koko kirjon. Perusta on kuitenkin vielä koronavuosien tauolta paluun jälkeenkin ennallaan: messut tarjoaa ainutlaatuisen laajan tilaisuuden tarkastella ja vertailla uusia veneitä, moottoreita ja varusteita, sekä unelmoida, suunnitella ja toteuttaa niiden hankintoja. Pohjimmiltaan venemessut on kauppatapahtuma ja niin sen pitää ollakin. Vaikka ennakkotietojen perusteella messuilla esillä olevien veneiden lu-

kumäärä on edellisiin messukertoihin nähden pienempi, järjestetään Helsingissä yhä Pohjois-Euroopan suurimmat venemessut. Nähtävää siis varmasti riittää.

Venemäärän pieneneminen on monen tekijän summa. Omalla päätöksellä messut väliin jättäviä venemerkkejä on vain muutama, mutta venemäärää karsii myös venevalmistajia vaivaava komponenttipula ja siitä johtuva mallistojen supistaminen. Myös Venäjän käymällä sodalla Ukrainaa vastaa on suora vaikutus venemessujen venemäärään, sillä molempien maiden veneteollisuus on aiem-

Vene Båt -messut on palaamassa vahvana koronavuosien tauolta.

milla kerroilla ollut kappalemääräisesti hyvin edustettuna Helsingin venemessuilla.

Venemessujen mielenkiintoisin anti ovat luonnollisesti uutuusveneet. Mallivuoden 2023 uutuuksia ja ensimmäistä kertaa Suomessa messuilla esiteltäviä malleja messuveneiden joukossa on ennakkotietojen perusteella kolmisenkymmentä. Niiden lisäksi mukana on luonnollisesti monia koronavuosien aikana ensiesteltyjä, ”haalenneita” uutuuksia sekä kestosuosikkeja.

Uutuuksien esirippu on avattu, ja uusi veneilykausi voi alkaa.

56 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Sjölund
Jan
PARIN VUODEN TAUON JÄLKEEN VENEET VALTAAVAT JÄLLEEN HELSINGIN MESSUKESKUKSEN. VAIKKA VENEMÄÄRÄ ON VÄHÄN PIENEMPI KUIN

Beneteau Antares 9 Pätevä perhemalli

BENETEAU Antares 9 ei ole enää varsinainen uutuus, mutta Suomessa se nähdään messuilla nyt ensimmäistä kertaa. Se on täysiverinen perheen matkavene, joka Suomessa varustetaan kahdella 150- tai 200-hevosvoimaisella Yamaha-perämoottorilla.

Veneessä on kaksi erillistä kahden hengen makuukajuuttaa, suihkulla varustettu toiletti

sekä nelihenkisen perheen lomailukäyttöön hyvin riittävä kansisalonki ja kompakti pentteri. Dinetin etusohvan istumasuunta on ajon ajaksi käännettävissä tuulilasia kohti ja yöksi dinetistä saa pedattua lisävuoteen.

Ohjaamossa on näppärä liukuovi suoraan sivukannelle, ja perässä tilava, oleskelukäyttöön kalustettu avotila. Mitat on käytetty kaik-

kiaan tehokkaasti hyväksi. Kutakuinkin samat sanat sopivat toki myös konsernisisar Jeanneau Merry Fisher 895:een. Molemmat löytyvät messuilta, ja tässä onkin yksi ilmeinen vertailupari nykyaikaista perhevenettä hakeville. Isomman Antares 9:n rinnalla esitellään myös pykälää pienempi Antares 8. www.beneteau.com • www.boatstore.fi

Windy 34 Alize Klassikkoainesta

NORJALAISOMISTUKSESSA oleva, mutta Ruotsissa päämajaa pitävä Windy ei tänä vuonna osallistu Düsseldorfin venemessuille, joten Vene 23 Båt -messuilla on alkuvuoden ainoa julkinen tilaisuus nähdä 34 Alize. Se on uusin tulokas Windyn sportcruisers-sarjaan ja 37 Shamalin jälkeen toinen norjalaisdesigneri Espen Øinon piirtämä Windy.

Lopputulos on häpeilemättömän herkullinen avomalli, jonka linjakkuutta eivät ylimääräiset targakaaret tai T-topit riko. Keula-

kannelle kuljetaan tuulilasin läpi, joten avotilaa on koko veneen leveydeltä, koska sivukansia ei tarvita.

Avotilan kalustuksessa painottuu mukava oleskeltavuus, joten sohvia ja loikoilutasoja riittää. Avotilan wetbarin saa lisävarusteena, pääpentteri on kannen alla kajuutassa. Hulppeiden ulkotilojen lisäksi Windy onnistuu monesti yllättämään toimivilla sisätiloilla, ja Alizeenkin on saatu mahtumaan kunnollinen parivuode keulaan, tilavalta vaikutta

keskikajuutta sekä suihkukomerollinen (!) toiletti.

Windylle tyypilliseen tapaan Alize liikahtaa tarvittaessa liukkaasti. Alizen kohdalla ollaan yhä uskollisia sisäperämoottoreille, makeimmat ja ripeimmät vaihtoehdot ovat pari 430-hevosvoimaisia bensakaseja tai 440-hevosvoimaisia dieseleitä. Dieselvalikoimasta löytyy vähän maltillisempiakin vaihtoehtoja.

www.windyboats.com • www.mpyachts.fi

57 VENEMESTARI 1|2023
7e130
Messuosasto
Messuosasto 6f50

ASTRUM VENE SHOWROOM

Kesäinen keidas kaamoksen keskellä !

Astrum Auto- ja Venetalo on rakentanut jälleen talveksi upean venenäyttelyn Salon Meriniittyyn. Showroomissa on näytillä kaikki Astrumin päävenemerkit eli ARRONET, GRANDEZZA ja SARGO. Jokaiselta merkiltä on esillä lähes koko mallisto ja myös kattava valikoima hyviä vaihtoveneitä.

Esillä olevien veneiden valikoima alkaa 16-jalkaisesta Arronetista jatkuen aina yli 30-jalkaiseen saakka. Grandezza-mallisto on näytteillä kokonaisuudessaan alkaen 25 S:stä ja jatkuen 37 CA -malliin. Myös Sargo-malliston esillepano kattaa koko valikoiman 25:sta 36:een.

Ottamalla yhteyttä Astrumin myyjiin ja vene-merkki-vastaaviin asiakas saa sovittua itselleen parhaiten sopivan vene-esittelytilaisuuden juuri siihen aikaan kun asiakkaalle parhaiten sopii.

ILMOITUS

Salon lämpimässä showroomissa kaikki veneet ovat helposti saavutettavissa ja tutustuttavissa tukevien laitureiden ansiosta ja Astrumin asiantuntevat myyjät esittelevät mielellään esillä olevia mallistoja.

Showroomin yhteydessä on myös itsepalvelukahvila, jossa voi

nauttia kupposen lämmintä juomaa veneisiin tutustumisen lomassa.

Ja jos veneiden ohella asiakkaita kiinnostaa myös autot, on Astrum Auto- ja Venetalossa oivallinen tilaisuus tutustua myös niihin, sillä veneiden showroomiin kuljetaan autoliikkeen kautta. Astrum Auton merkkivalikoimaan kuuluvat muun muassa Mercedes-Benz ja Kia sekä laaja valikoima laadukkaita vaihtoautoja.

Keväällä veneiden myynti siiretään Astrumin Koeajokeskukseen, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Saaristomerellä Söljeholmen Marinassa. Koeajokeskus Kemiön saaren eteläisimmässä osassa, Lövön sillan kupeessa, tarjoaa mainiot puitteet uusien veneiden luovutuksille, koeajoille ja esittelyille, jossa veneet on koeajettavissa koko kesän ajan. Koeajokeskukseen on helppo saapua autolla tai veneellä.

Meidän kaikkien odotuksissa on jo hieno veneilykesä 2023. Mikäli sen toteutumisesta puuttuu vielä kulkupeli, niin lähde liikkeelle SALON suuntaan ja tule tutustumaan jo nyt kaamoksen keskellä kesäiseen venekeitaaseemme, ASTRUM VENEEN SHOWROOMIIN.

VENEMYYNTI

Henri Jokinen 040 779 8160

Toimitusjohtaja

Henri vastaa Grandezzaveneiden myynnistä sekä laajasta valikoimasta myynnissä olevista vaihtoveneistä.

Peter Sjöqvist 0400 821606

Venemyyjä

Peter vastaa Arronet- ja vaihtoveneiden myynnistä. Peterin kanssa asioit ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Petteri Lehtonen 044 777 3970

Venemyyjä

Petteri vastaa Grandezza-veneiden ja vaihtoveneiden myynnistä.

Kenneth Forsström 040 733 1771

Venemyyjä

Kenneth vastaa Sargo- ja Arronetveneiden sekä vaihtoveneiden myynnistä. Kennethin kanssa asioit ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

Astrum Vene

Joensuunkatu 15, 24100 Salo, vene@astrum.fi

Lisätietoja: www.astrum.fi

ILMOITUS

Astrum Vene Showroom Joensuunkatu 15, Salo astrum.fi

Arronet got
If
Wheels!
Kenneth Forsström p. 040 733 1771 kenneth@astrum.fi Peter Sjöqvist p. 0400 821 606 peter@astrum.fi

Astrum Vene Showroom Joensuunkatu 15, Salo astrum.fi

Luja, urheilullinen ja turvallinen. Rakenna oma SARGOsi sargo.info Kenneth Forsström p. 040 733 1771 kenneth@astrum.fi Peter Sjöqvist p. 0400 821 606 peter@astrum.fi

Messuosasto 6d48

Finnmaster T9 ST Rättikatto päälle

KORONAN keskellä lanseerattu Finnmaster T9 on jo ehtinyt näyttää hauista isojen daycruiser-mallien markkinoilla. Venemessuilla sen rinnalle esitellään valtavalla kangaskattoluukulla varustettu ST-versio.

Tilat ja tekniikka ovat täysin ennallaan, mutta ST-katto saa T9:n avotilan tuntumaan vielä paljon suuremmalta. Ja mikä tärkeintä, on veneen kattaminen sadepäivän sattuessa sähkötoimisen haitarikattoluukun ja verhomaisten kuomuseinämien ansiosta paljon avomallia nopeampaa.

Kangaskattoluukun etuihin kuuluu laaja aukeamisala, joka T9 ST:ssä on varmasti yksi markkinoiden suurimpia. Painoa ei ole kuitenkaan kertynyt liikaa, joten ajotuntuman ja suorituskyvyn pitäisi vastata avomallia. Moottorivaihtoehtoihin ei ole tarvinnut kajota, joten tarjolla yksi 425-hevosvoimainen tai kaksi 300-hevosvoimaista Yamahaa. www.finnmaster.fi • www.yamaha-motor.fi

Nordkapp Gran Coupe 905 V12 Täysi tusina

putuloksena

www.nordkapp-boats.fi

62 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Messuosasto 6d50 NORDKAPP on ensimmäinen pohjoismainen venemerkki, joka ehti tuoda markkinoille yhdellä Mercuryn 7,6-litraisella ja 600-hevosvoimaisella perämoottorilla varustetun mallin. Asennusalustana toimii Gran Coupe 905, joka ei ole siihen yhtään hullumpi vaihtoehto: lop- on upea pari, josta muodostuu varmasti yksi messujen vetonauloista. Pakettihinta alkaa vajaasta 300 000 eurosta, josta veneen osuus on noin kaksi ja koneen yksi kolmasosa.

AMT 240 DC Uusi lippulaiva

AMT on pidättäytynyt melko tiukasti rajatussa 4–7 metrin kokoluokassa. Malliston uusi lippulaiva, 230 DC:n korvaava 240 DC, kasvattaa koko skaalaa vain maltillisesti, sillä sen pituus yltää 7,3 metriin. Kasvua edeltäjään on tullut 40 senttiä.

Vaikka kokoa ja painoa on tullut lisää, ovat teho ja suoristusarvot tuplapallepohjan ansiosta ennallaan. AMT on päätynyt hinnoittelemaan vain yhden moottorivaihtoehdon, joka on suoraan tehosuositusalueen ja moot-

Messuosasto 7f130

Targa 32 Aft Door Hienovaraisesti uudistettu suosikki

T32 on suosittu ja kenties yksi sopusuhtaisimpia Targa-malleja koskaan, joten suurille muutoksille ei ole tarvetta. Mutta hyvääkin voi aina hioa vieläkin paremmaksi. Pääosin uudistukset on tehty Vene 23 Båt -messuilla esiteltävän takaovellisen Aft Door -version ehdoilla, mutta hytin, katon ja ikkunoiden uudet muodot uudistavat myös ulkonäön. Tosin niin varovaisesti, että täytyy olla todellinen Targaasiantuntija erot huomatakseen.

Hyttiuudistuksen myötä takaovi on saatu entistä luontevammin mukaan niin ulkonäön, tilankäytön kuin tuotantotavan kannalta. Sisällä tilat ovat kutakuinkin ennallaan. Takaovelle johtaa kulkuväylä, jolta astutaan takaseinän ja sohvaryhmän väliin jäävää portaikkoa takakajuuttaan ja toilettiin. Keulaan voi valita vakiomallin syvän etuavotilan

toripartneri Yamahan valikoiman huipulta: vakiokoneena on valkoiseksi maalattu ja sähköisen kaukohallintalaitteen lisäksi myös sähköohjauksella varustettu F300 XSB. Sillä AMT:n huippunopeus nousee 50 solmuun, mutta puolet hitaammalla matkanopeudella kulutus asettuu vain 1,1 litraa meripeninkulmalla.

Tilat ja varustelu on AMT-malleissa ollut perinteisesti kunnossa, eikä 240 DC tee poikkeusta. Vene on käyttökelpoinen päiväretki-

vene jo vakiovarusteilla ja 95 000 euron lähtöhinnalla.

Ulkonäössä on uuden sukupolven AMTmalleille tyypillisiä piirteitä, kuten kulmikas perä ja tasainen keulakansi. Runkoikkunoissa on tehty kuitenkin ilmeinen irtiotto: vallalla oleva isojen ja yhtenäisten runkoikkunoiden trendi on 240 DC:ssä korvattu kolmella erillisellä pystyikkunalla per puoli.

www.amtboats.fi • www.yamaha-motor.fi

ja pienemmän kajuutan tai etuavotilan kustannuksella suuremman ja mukavamman Comfort Fore Cabin -keulakajuutan. Yläoh-

jaamoversiota saadaan odottaa mallivuoteen 2024. www.targa.fi • www.targacenter.fi

63 VENEMESTARI 1|2023
Messuosasto 6d48

Messuosasto 6f50

Saxdor 205 Tavallisesti parempi

SAXDORILLA on venemessuilla Suomen ensiesittelyssä uusi 205. Se on kypsytelty lähinnä keulan tilaratkaisumuutoksilla näppäräksi keskipulpettiveneeksi, jossa on tavanomaisen syvä ja käytännöllinen avotila pulpetin etupuolella. Kuuden metrin kokoluokassa poikkeuksellisesti pulpetin sisään saa optiona toiletin. Taka-avotilaan on tarjolla kolmen, neljän tai uutuutena kuuden hengen kalusteet. Viimeksi mainitussa on neljä pyöriteltävää kuppipenkkiä ja niiden välissä taittopöydät tai lisäpenkit. Perässä uutena vaihtoehtona on läpinäkyvä ja avattava peräpeili.

Pakettihinnat alkavat noin 35 000 eurosta, jolloin 205:n mukana tulee 100-hevosvoimainen Mercury. Seuraavat portaat ovat 115 ja 150 hevosvoimaa, maksimiteho yltää vielä 25 hevosvoimaa ylemmäs. Porraspohjan asteluku perässä on 22,5 astetta. www.saxdoryachts.com • www.vgboats.fi

68 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus

Arronet 23’5 SPT 2 Avovene tosikäyttöön

RUOTSALAINEN Arronet on saavuttanut superhiljaisilla ja robusteilla hyttiveneillä saariston yhteysveneilijöiden vankkumattoman suosion. Mutta mallistosta löytyy paljon muutakin, kuten messuilla esiteltävä uudistettu 23’5 SPT. Jos hakusessa on järeä avovene kovaan käyttöön, se on tässä.

23’5 SPT:ssä on nousulistoiltaan uudistettu runko ja kokonaan uusi pulpetti, jonka katteena on T-top-katos. Katos paitsi suojaa sateelta, mahdollistaa myös esimerkiksi lisävalojen tai tutka-antennin asennuksen.

Pulpetti ja pyyhinparilla varustettu tuulilasi ovat sen verran kookkaat, että ohjaamon viimansuojan voi odottaa olevan muodollista parempaa. Kaasukahvakin on syvällä pulpetin ja sivulasin suojassa. Keskipulpettiratkaisu mahdollistaa kuitenkin sujuvan liikkumisen veneessä, ja myös kuljettajan on tarvittaessa helppoa ja nopeaa liikkua ohjaamosta eri puolille venettä. www.arronet.se • www.astrum.fi

69 VENEMESTARI 1|2023
Messuosasto 7d128
AMT 240 DC Uusi lippulaiva alk. 94 990 € ENSIESITTELYSSÄ VENE 23 BÅT -MESSUILLA + YAMAHA F300XBS SBW valk. AMT 215 PH AMT 175 BR AMT 190 BRf AMT 190 BR AMT 165 BR AMT 165 BRf AMT 150 R AMT 215 PH +YAMAHA F150XCA alk. 68 590 € AMT 210 DC +YAMAHA F150XB alk. 59 990 € AMT 210 BR +YAMAHA F150XB alk. 55 790 € AMT 190 BR +YAMAHA F100LB alk. 39 140 € AMT 190 BRf +YAMAHA F100LB alk. 44 140 € AMT 175 BR +YAMAHA F70AETL alk. 32 160 € AMT 165 BR +YAMAHA F50HETL alk. 25 830 € AMT 165 BRf +YAMAHA F50HETL alk. 29 830 € AMT 150 R +YAMAHA F40FETL alk. 17 190 € AMT 210 DC AMT 210 BR

Vesijetit ovat erinomaisia retkille, hauskanpitoon sekä kilpaurheiluun. Yamaha Waverunner -valikoimasta löytyy vesijetti jokaiseen käyttötarkoitukseen. Jokaisessa mallissamme yhdistyvät voima, erittäin tyylikäs ulkoasu sekä tyypillinen Yamaha-laatu. Onko mieleisesi FX Cruiser SVHO, SuperJet vai JetBlaster?

YAM 310 TAf

Sujuvaan ja huolettomaan vesillä liikkumiseen.

YAM 310 TAf ta erittäin vahva. Vene on helppo vetää vedestä rantaan, joten ran taelämästä pääsee nauttimaan no peasti. Kätevä keulavarasto tarjoaa käytännöllisen säilön ankkurille ja muille tarvikkeille. Tasaisen kannen ansiosta veneeseen nouseminen ja säilytystilojen lisääminen on help poa.

:n runko on kevyt, mutran---

Istuimet voi valita käyttäjän mielty mysten ja tarpeiden mukaan. Valitta vissa on penkki ja kaksi konsolivaih toehtoa, joista toiseen sisältyy lisää säilytystilaa.

WAVERUNNER
VESILLÄ
- KOE VAPAUS

FINNMASTER T9 ST

ENSIESITTELY SUOMESSA VENE 23 BÅT MESSUILLA.

T9 ST veneen suunnittelutyössä olemme kuunnelleet asiakkaitamme. Veneessä on vakiona runsas varustus, erittäin kattava lisävarustelu ja sähköisesti avattava soft top kattorakenne tuovat lisää mukavuutta veneilyyn.

Uusi Finnmaster T9 ST tuo veneiden toiminnallisuuden uudelle tasolle. Olemme yhdistäneet lisää monikäyttöisyyttä ja mukavuutta tuovan soft top kattorakenteen uusimpaan T-sarjan lippulaiva Finnmaster T9 malliin. Huolellisesti harkitut, suunnitellut ratkaisut sekä yksityiskohdat helpottavat veneilyä.

T9 ST on suuri ja vakaa day cruiser, jossa on avara hytti, sähköisesti avautuva ja sulkeutuva suuri katto. Laajat panoraama -ikkunapinnat ovat ilman pystypalkkeja, joten tarjolla on esteetön näkymä ulos veneestä ja isot ikkunat tuovat suojaa sekä matkustus- ja oleskelumukavuutta kaikissa sääolosuhteissa.

Finnmaster T9:n jo tunnettu tyylikäs, urheilullinen muotoilu tuo vapaa-aikaan luksusta, jota ST mallin monen ratkaisut entisestään lisäävät. Muun muassa taka-avotilan kuomu liukuu sujuvasti leveiden kattopalkkien sisään piiloon ja se on helppo asentaa paikoilleen.

T9 ST ON VENE VAUHDIKKAASEEN AJOON

Finnmaster T9 ST on tilava day cruiser, jonka avotilaan mahtuu mukavasti jopa 12 matkustajaa. Finnmaster T9 ST on varustettu Yamahan uusimmilla 300 hevosvoiman moottoreilla ja laitetekniikalla, jotka helpottavat ajamista.

Finnmaster T9:ssä yhdistyvät hienostunut, urheilullinen ulkoasu, sisustus ja loistavat ajo-ominaisuudet.

Olemme myös designissa panostaneet kodikkuuteen ja viihtyisyyteen. Keulahytti ja sisätilat ovat valoisat ja veneeseen on lisätty mm. wifi- ja tv-valmius. Sähkötoiminen kattoluukku on helppo avata ja sulkea.

UUTUUS 2023

HUSKY - ALUMIINIVENEIDEN AATELINEN KALASTAA JA HALKOO AALTOJA KOVEMMASSAKIN KELISSÄ

Husky mallistossa korostuu toimintavarmuus, turvallisuus, monipuolisuus ja tyylikkyys. Husky -mallistomme veneet ovat laadukkaita alumiiniveneitä, jotka ovat sekä reippaan urheilullisia että monikäyttöisiä niin vapaa-aikaan, yhteysveneeksi kuin kalastukseen – viihdyt vesillä sitten yksin, perheen tai ystävien kanssa.

Käyttäjäkokemuksia on kanssamme jakanut mm. Mikko Kuustonen ja Henri Hyppönen, jotka toteavat päätyneensä testailujen jälkeen Husky alumiiniveneeseen Yamahan koneella. Ratkaisussa korostuu loistavat ajo-ominaisuudet toimintavarmuus, turvallisuus, monipuolisuus ja tyylikkyys. Laatu näkyy materiaaleissa ja huolellisessa suunnittelussa:

lepuuttajille ja irtotavaroille löytyy toimivat säilytyspaikat ja käyttömukavuus on hiottu.

Husky veneet on valmistettu selviytymään karuissa ja kovissakin keleissä. Niissä yhdistyvät kahden veneen rakennusmateriaalin parhaat ominaisuudet. Kestävä, vahva, täysin hitsattu alumiinirunko ja lasikuitukansi takaavat erinomaisen käsittelyn ja maksimaalisen matkustusmukavuuden.

www.finnmaster.fi

Wellcraft 355 Minne vain ja koska vain

WELLCRAFT muistetaan yhä ehkä parhaiten 80-luvun muskeliveneistä ja Miami Vice tvsarjasta. Nykyisin Wellcraft on osa ranskalaista Beneteau-konsernia, ja sille on löytymässä uuden 355:n myötä uusi identiteetti. Pitkään siinä menikin.

Uusi alku vaikuttaa lupaavalta, vaikkakaan ihan jokapojan veneestä ei ole kyse. Kolmella 300-hevosvoimaisella Mercurylla Wellcraft 355:n hinnat alkavat puolen miljoonan paikkeilta. Sillä saa nopean seikkailuveneen, jolla

voi suhahtaa Itämeren puitteissa rannalta toiselle mukavasti lähestulkoon kelissä kuin kelissä ja halutessa nopeatempoisestikin. Ulkonäkö on asiaankuuluvalla tavalla meriuskottava ja menohaluja uhkuva.

Vaikka mittaa onkin liki 12 metriä, ei ”Wellua” ole tarkoitettu kovin isolle porukalle. Päiväretkille mahtuu mukaan toki kourallinen vieraita, mutta majoittuviksi on ajateltu lähinnä omistaja/operoijapariskunta, jolle on keulassa mukava parivuoteellinen sviitti ja suihku-

komerollinen toiletti. Kansisalonkiin saa tarvittaessa pedattua vierasvuoteen.

Keulakannella on mukavaa ulko-oleskelutilaa, peräkannelle voi valita vakiosohvan sijaan ulkopentterimoduulin. Pääasiallinen kulkuyhteys perän ja keulan välillä on styyrpuurin puolella, jossa on myös ohjaamoon johtava sivuliukuovi.

www.wellcraft.com www.nauticalpartners.fi

74 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Messuosasto 6b38

Quarken 27 T-Top Onyx Jalompi versio

KOKENEIDEN venealan nimimiesten koronan keskelle perustama Quarken esittelee 27-sarjan Open- ja T-Top-malleihin uuden, takaosaltaan ympärikuljettavan tilaratkaisun, johon kuuluu kolme käännettävää ohjaamon istuinta, pöytä, käännettävällä selkänojalla varustettu takapenkki sekä takimmaisena pentterilipasto. Kokonaisuus toimii sekä matkustamona että oleskelutilana, ja mahdollistaa varsin esteettömän kulun sekä uimatasoille että keulan avotilaan myös oleskelutilan koko istumakapasiteetin ollessa käytössä.

Myös alkuperäinen kahdella ohjaamon erillisistuimella ja perätai kulmasohvalla varustettu tilaratkaisu säilyy saatavilla, joten avotilan kalustusta voi valita Quarkenissa pääkilpailijoita monipuolisemmin.

Onyx-erikoismallissa uusi tilaratkaisuvaihtoehto on kuitenkin ainoa vaihtoehto. Siinä on myös näyttävästi viimeistelty erikoisverhoilu, tummanharmaa runkoteippaus sekä muutenkin kattavampi vakiovarustelu. Onyx-version saa joko T-Topilla tai ilman. www.quarken.com

WINDY - VERTAANSA VAILLA!

tyylikkäitä veneitä, jotka tarjoavat suuren ajonautinnon ja ovat onni omistaa. Teknisesti edistyksellisiä veneitä, joissa ajomukavuus, turvallisuus sekä taloudellisuus ovat suunnittelun lähtökohtana. Veneitä, jotka lisäksi tarjoavat varmasti riittävän suorituskyvyn.

WINDY - VERTAANSA VAILLA!

Windy valmistaa veneitä laadulla ja taidolla. Klassisen tyylikkäitä veneitä, jotka tarjoavat suuren ajonautinnon ja ovat onni omistaa. Teknisesti edistyksellisiä veneitä, joissa ajomukavuus, turvallisuus sekä taloudellisuus ovat suunnittelun lähtökohtana. Veneitä, jotka lisäksi tarjoavat varmasti riittävän suorituskyvyn.

Windy valmistaa veneitä laadulla ja taidolla. Klassisen tyylikkäitä veneitä, jotka tarjoavat suuren ajonautinnon ja ovat onni omistaa. Teknisesti edistyksellisiä veneitä, joissa ajomukavuus, turvallisuus sekä taloudellisuus ovat suunnittelun lähtökohtana. Veneitä, jotka lisäksi tarjoavat varmasti riittävän suorituskyvyn.

MP YACHTS on Windyn maahantuoja ja päämyyjä Suomessa ja Virossa. Helmikuussa VENE BÅT 2023 messuilla esittelemme Windy 34 Alizén, uutuusmallin, joka on ehdolla Power Boat of the Year 2022:ksi.

MP YACHTS on Windyn maahantuoja ja päämyyjä Suomessa ja Virossa. Helmikuussa VENE BÅT 2023 messuilla esittelemme Windy 34 Alizén, uutuusmallin, joka on ehdolla Power Boat of the Year 2022:ksi.

MP YACHTS on Windyn maahantuoja ja päämyyjä Suomessa ja Virossa. Helmikuussa VENE BÅT 2023 messuilla esittelemme Windy 34 Alizén, uutuusmallin, joka on ehdolla Power Boat of the Year 2022:ksi. www.windyboats.com

www.windyboats.com

www.windyboats.com

MP YACHTS OY www.mpyachts.fi mika@mpyachts.fi +358 400339958

MP YACHTS OY www.mpyachts.fi mika@mpyachts.fi +358 400339958

MP YACHTS OY www.mpyachts.fi mika@mpyachts.fi

Messuosasto 6f20

WALTIC-boatcenter, Suomen johtava alumiiniveneiden myyjä, on yhdessä edustamiensa venemerkkien kanssa rakentamassa veneilykaudelle 2023 kokonaan uudenlaista konseptia kalastuskäyttöön tarkoitettujen alumiiniveneiden ja niihin liittyvien tarvikkeiden ympärille.

Uusia kalakavereita Saksasta

Täysin uusi, Saksassa suunniteltu ja Euroopassa valmistettu Seamachine rantautuu Suomeen kaudeksi 2023! Seamachine veneiden suunnittelun perusperiaatteena on käytännöllisyys sekä vanhan muotoilun kyseenalaistaminen ja yleisilmeen nostaminen kokonaan uudelle tasolle.

Veneiden kartoitus ja suunnittelu aloitettiin 2019 ja Seamachine GmbH perustettiin vuonna 2021

Venemalleja on nyt 3 : STEALTH, isoilla kalastustasoilla oleva kahvaohjattava / TILLER-vene. CUDA, kuvassa näkyvä 5.0 metrinen kalastusvene sekä CHALLENGER, kokonaan uudella muotoilulla varusteltu kalastusvene. Kaikki 3 mallia ovat nähtävillä Helsingin venemessuilla. Mallisto kasvaa vuonna 2023 myös Bowrider veneellä sekä CABIN-veneellä. Katso ja kysy meiltä lisää :

WWW.WALTIC.FI boats@waltic.fi

SEAMACHINE CUDA VENE -23 OSASTO : 6m80 ILMOITUS

FINVAL

kalastusveneille uusi maahantuoja!

Ukrainassa valmistettu laadukkaista kalastusveneistä tunnettu FINVAL on saanut uuden maahantuojan WALTIC-boatcenteristä. Aloitamme FINVAL-veneiden myynnin kaudella -23 uuden konseptimme kautta joka erikoistuu ja keskittyy alumiinisiin kalastusveneisiin sekä niihin liittyviin tarvikkeisiin

Olemme erittäin innoissamme FINVAL-brändistä ja haluamme kasvattaa sekä kehittää FINVALperhettä Suomessa suorassa yhteistyössä tehtaan kanssa.

Venemallistosta löytyy veneet alkaen 4,75 metrisestä aina 6,85 metriseen saakka

FINVAL veneiden ennakkomyynti on jo käynnissä! Kysy meiltä lisää : WWW.WALTIC.FI / boats@waltic.fi 020 7558925
OSASTOVENE-23:6m80 ILMOITUS

Messuosasto 6f50

XO DFNDR 8 Suurta seikkailumieltä

UUSI ”Defender” 8 säilyttää jotain vanhaa mutta laittaa muutamia saman nimisen edeltäjän ja isomman DFNDR 9:n perusperiaatteita vallan kokonaan uusiksi.

Ennallaan on jäykkä ja syvä alumiinirunko, jonka pohjakulma on uudessa DFNDR 8:ssa peräti 23 astetta. Rungon päälle on istutettu tuttuun tapaan lujitemuovinen kansirakenne.

Tilaratkaisun perusta on sen sijaan vaihdettu kokonaan, sillä ympärikuljettavien edeltäjän ja isosiskon sijaan DFNDR 8 on läpikuljettava. Hytin saa avoimempana tai enemmän katettuna.

Täysleveä, läpikuljettava tuulilasi ja HT­kate ovat aina mukana kuviossa. Avoimessa ”safarimallissa” on kuomukankaiset sivu­ ja takasei­

Aquador 250 HT Uuden sukupolven Aquador

AQUADORIN uusin mallisukupolvi alkaa hahmottua, ja nyt se näyttää siltä miltä pitääkin. Vene 23 Båt ­messuilla viime syksynä esitellyn 300 HT:n rinnalle saadaan 250 HT. Molemmat uudet HT­mallit näyttäisivät ainakin muotoilullisesti jatkavan hienosti suosituimpien Aquadormallien tarinaa: lopputulos vaikuttaa tyylikkään sopusuhtaiselta, mikä ei varsinkaan pienille HT­sportcruiserille ole lainkaan itsestään selvää.

Kahdeksanmetrisellä 250 HT:lla on kaikki eväät olla kokoaan suurempi vene. Avotilassa on ohjaamon takana näppärältä vaikuttava kulmapentteri ja mallikkaan oloinen kulmasohva, mikä vapauttaa tilaa kolmen hengen komentosillalle. Kajuutasta löytyvät parivuode, pistopunkka ja erillinen toiletti.

nät, joiden vaihtoehtona on kiinteät ja täysikorkuiset sivuikkunat sekä liukuovella varustettu takaseinä. Hytissä on erillinen wc­tila ja keulakannelle saa pedattua aurinkotason, matkustamoon puolestaan parivuoteen. Vaihtoehdoista valitsemalla pitäisi löytyä sopiva niin seikkailulliseen retkiveneilyyn, kalastukseen kuin yhteysajoonkin.

Kahdeksanmetristen perämoottoriveneiden kokoluokan mukaisesti moottorivalikoiman lähtötaso on asetettu 300­hevosvoimaan, jolla hinnat alkavat noin 170 000 euron tasolta. Tehoa saa paljon enemmänkin, sillä valikoiman huipulta löytyy yli 50 solmun kyytejä lupaileva 2 x 225 hv vaihtoehto.

www.xoboats.com • www.vgboats.fi

maihin ja veteen helpoksi. Moottoriksi tarjotaan 250­hevosvoimaista Mercury Veradoa. Suhteellisen kattava vakiovarustus sisältää muun muassa lieden ja kookkaan (85 l) jääkaapin, keulapotkurin, 12­tuumaisen karttaplotterin sekä sähkötoimisen wc:n ja avotilan pöydän. Hinnaksi ilmoitetaan 189 000 euroa.

78 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Messuosasto 6b50
Kookas peräkansi ulottuu tasaisena perämoottorin kolmelle sivulle, mikä tekee liikkumisen www.aquadorboats.fi

Nordkapp Noblesse 830 V10 Kympin veto

NORJALAINEN Nordkapp esittelee venemessuilla uuden Noblesse-mallisarjan lippulaivan, 830:n. Se tulee Suomessakin suosittujen isojen perämoottoridaycruiserien luokkaan, ja haastaa esimerkiksi Yamarin 88 DC:n ja Finnmaster T8:n.

Tilojen puolesta Noblesse 820 sopii etenkin päivä- ja viikonloppuretkeilyyn, miksei myös lomaveneilyynkin. Kannen alta löytyvät makuupaikat neljälle ja erillinen toiletti, pentteri on oleskelutilojen yhteydessä avotilassa,

jonka saa katettua kaksiosaisella ajokuomulla. Muiden Nordkapp-mallien tapaan design on norjalaisen Espen Thorupin käsialaa ja sukunäkö pienempiin Noblesse-malleihin ilmeinen. Tuttuja oivalluksia ovat esimerkiksi ylösnostettavalla selkänojalla varustettu keulakannen aurinkopatja, paapuurin laidalta läpikuljettava tuulilasi sekä uimatasot lepolasseiksi muuttava patjasarja.

Avotilan sohva vaikuttaa erityisen kookkaalta, ulottuen koko paapuurin sivun ja perän

leveydeltä vielä styyrpuurin laidallekin. Kojelaudassa on tilaa kahdelle 12- tuumaiselle näytölle. Hinnat alkavat 300-hevosvoimaiselle Mercurylla varustettuna reilusta 150 000 eurosta. Tärkeimmät lisävarusteet on koottu kolmeen kymppitonnin molemmin puolin hinnoiteltuun varustepakettiin. Messuveneen mielenkiintoa lisää moottori, joka on Mercuryn upouusi 350-hevosvoimainen V10.

www.nordkapp-boats.fi

79 VENEMESTARI 1|2023 Messuosasto 6d50

TARGA SEITSEMÄLLÄ MERELLÄ

”Targa 25 on tuhti työ- tai kalaveneen näköinen alus. Ennenkaikkea se on vene vapaa-ajankäyttöön,muttavarsinaisettarvitsijat löytynevät etelän isoilta vesiltä… Tulevaisuus näyttää myyntilukujen muodossa, mitenisojenvesienäveriääturheilukalastajat luottavat pienten vesien kalaveneenrakennustaitoon.”

Näin kirjoitti Vene-lehden toimittaja Targa 25:stä vuonna 1980. Toimittajan arvion ovat menneet 40 vuotta osoittaneet osin oikeiksi, osin vääriksi.

Oikeassa toimittaja oli siinä, että monet Targat ovat löytäneet tiensä isoille vesille. Mutta ei niinkään etelän kalavesille, vaan paljolti pohjoiseen. Grönlannissa liikkuu kymmeniä Targoja ja tärkein vientimaa on Norja, missä arvostetaan ennen kaikkea käytännöllisyyttä ja turvallisuutta.

Mutta Targa ei ole ainoastaan suurten vesien äveriäiden urheilukalastajien vene, itse

asiassa sitä se on harvemmin. Targa on ennen kaikkea vene, jolla liikutaan paljon. Grönlannissa se on ”paikallisbussi”, Skandinaviassa ja Suomessa matka- ja yhteysvene, Keski-Euroopassa myös viranomaisvene. Aina liikkeessä – turvallisesti.

Merikelpoisuus on Targan olemuksen syvä ydin. Ei olekaan ihme, että Targan voi nähdä ulkomerellä silloinkin, kun muut veneet ovat jo satamassa, aikaisin keväällä, myöhään syksyllä.

Targan kotivesillä Pohjanlahdella on aina suhtauduttu vakavasti turvallisuuteen, ja merikelpoinen vene on turvallinen. Ei olekaan ihme, että niin monet ympäri suuria vesiä, etelässä ja pohjoisessa, luottavat Targaan. Ja tietysti suomalaiset veneilijät luottavat Targaan, onhan se täällä kotivesillään.

Targa on paljon muutakin kuin vain luotettava ja turvallinen. Se on perinteinen, mutta myös moderni. Perinteitä edustaa pohja-

laisten puuseppien vuosikymmenten taidolla rakentama sisustus, nykyaikaa on viimeisin tuotantotekniikka, missä Targa on ollut suomalaisen veneteollisuuden edelläkävijä.

Vaikka jokainen Targa on ensisilmäyksellä tunnistettavissa juuri Targaksi, jokainen Targa on erilainen, yksilö. Valmistajan kyky ja halu rakentaa juuri sellainen vene kuin ostaja tarvitsee, antaa runsaasti mahdollisuuksia yksilöidä vene juuri omien tarpeiden mukaan.

Maailman vesillä on yli 2 500 Targaa ja lisää valmistuu joka viikko.

Targa on suomalaisen moottoriveneteollisuuden suuri menestystarina, jollaiseksi sen ovat tehneet laatu, ajettavuus ja ennen kaikkea merikelpoisuus.

Uuden Targan tilaaja on tottunut toimimaan pitkäjännitteisesti. Nyt myydään aktiivisesti jo mallivuotta 2023 ja tiettyjä malleja myydään pian 2024 toimituksiin. Sanotaan, että tarpeeksi hyvää jaksaa aina hetken odottaa.

ILMOITUS

Pit. 7,66 m. Lev. 2,72 m. Syv. 1,05 m. Paino n. 2 800 kg. Makuusijoja 2. CE/C

Pit. 8,38 m. Lev. 2,88 m. Syv. 1,05 m. Paino 3 400 kg.

Makuusijoja 2. CE/B Lujitemuovinen liukuva 2-kajuuttainen matkavene. Teho 225–380 hv. Nopeus 30–42 kn.

Pit. 9.19 m. Lev. 3,10 m. Syv. 1,05 m. Paino n. 4 000 kg.

Makuusijoja 4. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen liukuva 2-kajuuttainen matkavene. Teho 340–440 hv. Nopeus 34–40 kn.

Pit. 10,08 m. Lev. 3,25 m. Syv. 1,10 m. Paino n. 5 500 kg.

Makuusijoja 5. Kantavuus 10 henkeä. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen liukuva 3-kajuuttainen matkavene. Tho 340–640 hv. Nopeus 31–42 kn.

Pit. 10,78 m. Lev. 3,37 m. Syv. 1,10 m. Paino n. 6 300 kg.

Makuusijoja 5. Kantavuus 12 henkeä. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen liukuva 3-kajuuttainen matkavene. Teho 400–880 hv. Nopeus 31–49 kn.

Pit. 11,85 m. Lev. 3,50 m. Syv. 1,10 m. Paino n. 7 800 kg.

Makuusijoja 5. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen liukuva 3-kajuuttainen matkavene. Teho 640–880 hv. Nopeus 35–44 kn.

Pit. 12,45 m. Lev. 3,50 m. Syv. 1,10 m. Paino n. 8 200 kg.

Makuusijoja 5. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen 3-kajuuttainen matkavene. Teho 640–880 hv. Nopeus 34–42 kn.

Pit. 14,36 m. Lev. 3,95 m. Syv. 1,10 m. Paino n. 10 000 kg. Makuusijoja 6. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen liukuva matkavene. Teho 760–880 hv. Nopeus 34–40 kn.

Pit. 15,11 m. Lev. 3,95 m. Syv. 1,10 m. Paino n. 11 000 kg. Makuusijoja 6-8. CE/B

Lujitemuovi-kerrosrakenteinen liukuva matkavene. Teho 800-1200 hv. Nopeus 36–41 kn

Targa 23.1 alk. 142 500 €
Lujitemuovinen liukuva 2-kajuuttainen matkavene. Teho 230-320 hv. Targa 25.1 alk. 167 900 € Targa 27.2 alk. 238 700
Targa 35+ alk. 519 800 € Targa 32 alk. 357 500 € Targa 30.1 alk. 302 700 € Targa 44 alk. 801 000 € Targa 37+ alk. 549 000 € Targa 46 alk. 860 600 €
ILMOITUS

Nimbus C11 Mukavaa tilaa

NIMBUKSEN 11-sarja saa venemessuilla C11:n muodossa ensiesiintymisensä Suomessa. Upea C11 on nykyaikainen iso yhteys- ja matkavene, jolla pidemmätkin siivut taittuvat kelissä kuin kelissä nopeasti ja mukavasti.

Ulkokannet ja -tilat ovat yhteysvenemäisen selkeät ja helppokulkuiset, mutta lisävarusteena sekä perä- että keulakannelle saa myös ulko-oleskelumukavuuksia. Sisätilat on jaettu kahteen pääkokonaisuuteen. Kolmen oven ohjaushytissä on tilava, oleskelutilaksi muuntuva matkustamo, jossa on istumapaikat jopa yhdeksälle henkilölle katse ajosuuntaan päin. Puoli kerrosta alempaa keulasta löytyvät ovellinen, parivuoteella varustettu keskikajuutta, pentteri, keulan parivuode sekä erillinen, suihkulla varustettu toiletti.

Vakiomoottoreina on kaksi Mercuryn 300-hevosvoimaista V8-bensiiniperämoottoria, mutta vaihtoehtoina ovat myös tehokkaammat 350- tai 400-hevosvoimaiset mallit, kaksi Oxen 300-hevosvoimaista dieselperämoottoria tai kaksi 320-hevosvoimaista Volvo Pentan D4dieselsisäperämoottoria.

Nimbuksen tapauksessa mallinumero vähättelee, sillä tuplaporraspohjalla varustetun C11:n kokonaispituus nousee yli 40 jalkaan eli 12,4 metriin. Nimbus C11 on siis selkeästi kookkaampi ja tiloiltaan asuttavampi kuin äkkiseltään vertailukelpoisilta vaikuttavat Wellcraft 355 tai Axopar 37.

www.nimbus.se • www.boatworld.fi

82 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus

Bennington L Line Tilaa ja vakautta

POLARIS Finland aloittaa Polaris-konsernin veneiden maahantuonnin ja markkinoinnin Bennington-ponttoniveneillä. Messuille saadaan ainakin kolme L-sarjan mallia ja niiden lisäksi kenties yksi RX Sport 27.

Ponttoniveneille tyypilliseen tapaan Benningtonin mallisto on häkellyttävän laaja. Mallisto jakaantuu neljään päämallisarjaan (S, L, R ja Q), joista jokaisesta on kolme malliversiota, joita saa vähintään parissa eri koossa ja useilla kymmenillä eri tilaratkaisuilla. Ja vasta sen jälkeen aloitetaan värien, materiaalien ja varusteiden valitseminen. Esimerkkinä L-sarjaan kuuluvassa L Line -mallistossa on kaikkiaan kuusi eri perustilaratkaisuvaihtoehtoa ja seitsemän kokovaihtoehtoa, joita sekoittelemalla saadaan 59 eri versiota.

Messuille niistä tulevat 23-jalkaiset L23 Swingback, L23 Entertainment (kuvassa) ja L25 Quad Bench, joiden merkittävin ero syntyy paapuurin takaosan kalustuksesta. Ensin mainitussa on kulmasohvan ja aurinkotason yhdistelmä, keskimmäisessä baarikeittiö ja neljän hengen pöytäryhmä ja viimeisenä mainitussa metritolkulla sohvaa.

Kaikissa Benningtoneissa on kolme täyspituista ponttonia, joten ne soveltuvat myös suurille järvien selille ja rannikkomerialueille. L-sarjan messuveneisiin on asennettu 150-hevosvoimaiset Yamaha-perämoottorit. L-sarjalaisten pakettihinnat alkavat noin 100 000 eurosta, messuveneiden hinnat ovat 140–160 000 euron haarukassa.

www.benningtonmarine.com • www.benningtonboats.fi

Fairline on rakentanut ylellisiä ja vertaansa vailla olevia veneitä jo yli puoli vuosisataa ja merkki on yksi arvostetuimpia maailmassa. Venevalikoima ulottuu neljälle mallilinjalle 33-68 jalkaa, joissa yhdistyvät poikkeuksellinen brittiläinen ammattitaito, tyyli ja hienostuneisuus. Mederning designin takana on Italialainen huippusuunnittelija Alberto Mancini, jonka työnjälki on palkittu lukuisilla Yacht Desing-palkinnoiila.

MP YACHTS on Fairlinen maahantuoja ja päämyyjä Suomessa ja Virossa. Helmikuussa VENE BÅT 2023 messuilla esittelemme Fairline Targa 45GT-mallin, joka on ylellinen, Suomen sääolosuhteisiin ja satamiin sopiva matkavene.

Fairline mallit saatavana kaudelle 2023: Targa 45 GT sekä Phantom 65.

www.fairline.com

MP YACHTS OY www.mpyachts.fi mika@mpyachts.fi +358 400339958

Messuosasto 6g60

Kokonaispituus 6,76 m Leveys 2,55 m

Henkilömäärä 8 Paino 1480kg

Moottorin tehoalue 150-250hv Moottorin rikipituus X Polttoainesäiliö 195 l

Suurin nopeus 46 solmua

Rand 22 Source Tyylikäs taskuraketti

BEST OF BOATS Awardin sporttisten veneiden Best for Fun -luokassa voittanut Rand 22 Source on tanskalaisveistämön ensimmäinen malli, jonka merkin uusi maahantuoja Marinepalvelu tuo tuoreeltaan Helsingin venemessuille.

Source on häpeilemättömän tyylikäs päivänpaistatteluvene, jota on hävyttömän hauska ajaa. Matkustajillakaan ei pitäisi olla valittamista, sillä tilaratkaisu vaikuttaa onnistuneelta. Alle seitsemän metrin kokoluokka huomioiden mukavaa oleskelutilaa on hämmästyttävän paljon ilman, että kriittiset kulkuyhteydet perään uimatasolle tai keulaan keskipulpetin

ohi olisivat tukossa.

Rand kulkee vahvasti sähköistymisen eturintamassa, joten kaikki mallit ovat saatavilla myös täyssähköversioina, niin myös 22 Source. Myös polttomoottorivalikoima on harvinaisen monipuolinen, sillä sähköperä- tai sisäperämoottorin lisäksi tarjolla on bensiinitai dieselkäyttöinen sisäperämoottorivaihtoehto ja kolme eri tehoista perämoottorivaihtoehtoa.

Rand 22 Sourcen hinnat alkavat 85 000 eurosta. Messuille vene tulee 200-hevosvoimaisella Mercuryn V6-perämoottorilla varustettuna, jolloin hinta alkaa 99 000 eurosta. Sa-

maan hintaan irtoaa myös edullisin, 250-hevosvomainen, sisäperäversio.

Rauhalliseen nautiskeluun sopivassa sähköversiossa on 50 kilowatin (70 hv) Torqeedo Deep Blue -perämoottori, 40 kilowattitunnin ajoakku ja noin 135 000 euron hintalappu. Lisäksi Randilta löytyy myös ”täysivauhtinen” sähköversio. Sen tekniikkana on 170 kilowatin (230 hv) E-Drive-sisäperämoottori ja 78 kilowattitunnin akku. Vauhdin ja sähkön yhdistelmällä on toki hintansa, joka tässä tapauksessa nousee yli 200 000 euroon.

www.randboats.com • www.marinepalvelu.fi

88 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Messuosasto 7m128

Messuosasto 6b38

Jeanneau Merry Fisher 1095 Fly Kattoterassilla, kiitos!

JEANNAEAUN osastolla huomio kiinnittyy varmasti Suomessa ensimmäistä kertaa nähtävään Merry Fisher 1095:n yläohjaamolla varustettuun versioon. Kolmen makuukajuutan ja kahden perämoottorin risteilijässä on upeasti tilaa isommallekin perheelle tai porukalle sekä sisällä että ulkona.

Messuosasto 6d48

Suvi 46 Fisher Kompakti kalavene

SUVI esittelee venemessuilla 47 Duo ja 47 Duo Fisher -mallien rinnalle samalle rungolle rakentuvan 46 Fisherin. Se on heittokalastukseen ja jigaamiseen soveltuva näppärä mökkivene, johon saa tehdaslisävarusteena keulan heittokalastustason. Keulatason voi taittamalla puolittaa tai tarvittaessa helposti poistaa kokonaan kulkemisen tai kuorman tieltä.

46 Fisherin kojelaudassa on tilaa 9-tuuman näytölle ja keulakannella on asennusvalmius kalastusmoottorille. Vakiovarustukseen kuuluvat muun muassa kölirauta ja laminaattiturkkilevysarja. Pakettihinta 40-hevosvoimaisella Yamahalla varustettuna on 13 790 euroa.

www.suvi-veneet.fi • www.yamaha-motor.fi

Kahdella Mercuryn 300-hevosvoimaisella Veradolla varustettuna kulkupuoli on oletettavasti kunnossa, mutta ajotavalla on varmasti vaikutusta siihen, kuinka sukkelaan 800 litran polttoainetankki tyhjenee. Päälaelleen kääntyneillä polttoaineiden keskinäisillä hinnoilla on kuitenkin tällä hetkellä bensiiniperä-

moottoreita ymmärtävä vaikutus.

Hyvin varustellun messuveneen suositushinta asettuu noin 370 000 euroon, joten nykyiseen hintatasoon suhteutettuna yli 10-metrinen Merry Fisher 1095 tarjoaa varsin paljon venettä rahalle.

www.jeanneau.com • www.nauticalpartners.fi

89 VENEMESTARI 1|2023
Vääntöjäykät, jarrulliset A-runkoiset trailerit isommille veneille AKU BP1800-LB Multiroller EC0570AK • Kokonaispaino 1800 kg • Kantavuus 1373 kg • Omapaino 427 kg • Pituus 703 cm • Leveys 240 cm • Lehtijousi • Renkaat 185 R14C 104N M+S 10.–19.2.2023 Messukeskus Helsinki 6D1 Löydät meidät hallista 6 heti pääsisäänkäynnin vierestä! Osasto Messuilla rajuja tarjouksia ja uutuudet nähtävillä! t ULe os A stoLL eMM e VeneM essUi LL e AKU BP3500-DRB Multiroller EC0572AK • Kokonaispaino 3500 kg • Kantavuus 2626 kg • Omapaino 874 kg • Pituus 809 cm • Leveys 239 cm • 2 x kumivääntöjousi • Renkaat: 185 R14C 104N M+S tAR joU s! 7 890 € Norm. 8 449 € tAR joU s! 5 890 € Norm. 6 310 € tAR joU s! 4 699 € Norm. 5 199 € AKU BP2600-DRB EC0517AK • Kokonaispaino 2600 kg • Kantavuus 1986 kg • Omapaino 614 kg • Pituus 741 cm • Leveys 231 cm • 2 x kumivääntöjousi • Renkaat: 185 R14C 104N M+S

Kokonaispaino 825 kg

Kantavuus 642 kg

Omapaino 183 kg

Pituus 545 cm

Leveys 207 cm • Lehtijousi • Renkaat: 155 R13 84N M+S

Omapaino 157 kg

Pituus 411 cm

Leveys 179 cm

Kantavuus 668 kg • Omapaino 157 kg • Pituus 411 cm • Leveys 179 cm • Lehtijousi • Renkaat: 155 R13 84N M+S • Jarruton

Omapaino 137 kg

Pituus 459 cm

Leveys 159 cm

Kumivääntöjousi

Renkaat 145/80 R13 75N M+S

Kokonaispaino 1400 kg

Kantavuus 1038 kg

Omapaino 362 kg

Pituus 568 cm

Leveys 255 cm

Lastauskorkeus 67 cm

Lehtijousi

Renkaat: 165 R13C 96N

1 7,10 € / kpl
agcosuomi.fi Suomen suurin AKU-jälleenmyyjä. Takuu 2 vuotta AKU JS750-L PRO rullilla SC0533 • Kokonaispaino 825 kg •
kuljetukseen – näissä kaikissa hitsattu, upposinkitty runko
veneesi traileriin turvallisesti vähintään kolmella kuormaliinalla! • 2/4 tonnia • Pituus 0,5 + 9,5 metriä • Leveys 50 mm
Hinnat Venemessujen ajan 10.–19.2.2023 uusiin tilauksiin kaikissa AGCO Suomen toimipisteissä. Varmista toimitusaika ja saatavuus myymälästämme. Hinnat sisältävät alv 24 %. Hintoihin lisätään rekisteröintimaksu. Ei
asennuskuluja ellei toisin
AKU
EC0507AK
Erittäin vahva AKU CP 350-LH PRO SC0169AKBW Erikoisvarusteet: Kelkkavarustus m usta 100 cm kuomu Kipin kaasujousi • työkalulaatikko asennettuna. tARJOUS ! 1 590 € Norm . 1676 € Ensiesi ttely Venemessuilla. tule tutustumaan! tARJOUS ! 1 759 € Norm 1917 € tARJOUS ! 1 459 € Norm 1603 € 2 790 € Norm . 3 676 € •
AKU
EC0556AK •
• Jarruton Kahdelle 3 hengen jetille! tARJOUS ! 3 490 € Norm 3 810 € Saatavana myös jarruton 825 kg versio! Lavan koko 350–150 cm Kokonaispaino 825 kg Kantavuus 509 kg Omapaino 316 kg Laitakorkeus 40 cm Renkaat: 155R13C 91N M+S 4ZPT.50.10
Jarruttomat trailerit vähän pienemmille veneille Vesijettien
• Kokonaispaino 825 kg • Kantavuus 668 kg •
• Lehtijousi • Renkaat : 155 R13 84N M+S • Jarruton Kiinnitä
• Omapaino 160 kg • Pituus 511 cm • Leveys 189 cm
Kumivääntöjousi
Renkaat: 155/80 R13 M+S
sisällä lisävarusteiden
mainita.
BP750-L
JP1400-LB

Muistilista MOOTTORIVENEEN KAUSIHUOLTOON

MUISTA!

Tehtävät talven ja kevään aikana

• Tarkista siipipyörä ja termostaatti

• Vaihda voiteluaineet + öljynsuodatin +vedenerotin + tulpat Osta peräöljypumppu helpottamaan öljynvaihtoa

• Vaihda kuluneet anodit

• Tarkista potkurin kunto

• Tarkista ohjauslaite sekä hallintakaapelit

• Päivitä ajo-ominaisuudet trimmilevyillä

Veneilykelejä odottaessa voi luppoajan käyttää tehokkaasti hyödyksi suorittamalla veneelle talvihuollon ja vaihtamalla kuluneet osat uusiin. US-Parts Marine-valikoimasta löydät mm. Technoseal-anodit, kattavan valikoiman Sierran laadukkaita huolto-osia sekä venekäyttöön kehitetyt Gulf-voiteluaineet. Näiden avulla pidät veneen kunnossa ja varmistat luotettavan toiminnan koko kesän ajan.

Päivitys veneen ominaisuuksiin Aina ei pelkkä huolto riitä täyttämään innokkaan veneilijän odotuksia. Jos haluat hemmotella itseäsi päivittämällä vanhan veneen ajo-ominaisuudet uudelle tasolle, löytyy US-Parts Marine-valikoimista lääkkeitä niin pieneen kuin suurempaan päivitykseen.

Luisi-ohjauspyörä ja SeaStar -hal-

lintalaite päivittävät ohjaamon aivan uudelle tasolle. Solas ja Michigan -potkurivalikoimasta löytyvät vaihtoehdot lähes kaikkiin venemoottorimalleihin. Ajo-ominaisuuksia voi parantaa SeaStar -hydrauliohjauksella tai SeaStar -moottorihissillä ja vaihtamalla teräspotkuriin.

Ja jos anoppi meinasi viime kesänä pudota kyydistä veneen keikkuessa, voit tarjota tulevana kesänä tasaisemmat kyydit varustamalla veneen Bennett-trimmilevyillä.

US-Parts Finn-Am Oy US-Parts Finn-Am Oy tunnetaan laadukkaista merkeistään ja asiantuntevasta palvelustaan. Kaikki nämä tuotteet ja paljon muuta löydät US-Partsin palvelevasta myymälästä, hyvinvarustetuista venealan liikkeistä ympäri Suomen, ja verkkokaupasta osoitteesta www.uspartsmarine.fi

ILMOITUS
US-PARTS FINN-AM OY I www.uspartsmarine.fi

Bennett trimmilevyt

Bennett sähköhydrauliset sekä sähköiset trimmilevyt parantavat suorituskykyä ja tehokkuutta sekä lisäävät turvallisuutta. Lisätiedot asiantuntevilta myyjiltämme.

SeaStar hydrauliohjaukset

SeaStar

Suomen myydyin, ja useimpien venevalmistajien valitsema hydrauliohjaus. SeaStar hydrauliohjaukset tunnetaan ylivertaisesta ajomukavuudestaan ja luotettavuudestaan. Valikoima on erittäin laaja ja tarjoaa ratkaisuja myös vaativiin kohteisiin.

SeaStar mekaaniset ohjaukset

SeaStar

Perinteisiä ja NFB (No-FeedBack) kaapeliohjauslaitteita ja tarvikkeita alan johtavalta valmistajalta. No-feedback- ohjaus estää potkurin aiheuttaman väännön vaikutuksen rattiin. Ohjaus pitää suuntansa vaikka ote ratista irrotetaan.

BayStar hydrauliohjaukset

Uusittu BayStar hydrauliohjaus on juuri sellainen kuin toivot perämoottorisi ohjauksen olevan – erittäin kevyt, kestävä ja luotettava. BayStar on useimpien venevalmistajien valinta ohjausjärjestelmäksi alle 150hv perämoottoreihin.

ohjausjärjestelmäksi alle 150hv perämoottoreihin.

M ichig an Ballistic teräspotkurit

Ballistic on suosittu High Performance potkuri nopeakulkuisiin veneisiin. Erikoinen jättöreuna ja iso kaltevuuskulma tarjoavat hyvän keulanosteen. Saatavana kolme- ja neljälapaisena, Kiinnitys erikseen myytävällä irtokeskiöllä.

SeaStar perämoottorihissit

SeaStarin perämoottorihissit kestävät kovassa käytössä ja ovat suunniteltu myös ulkonäöltään tyylikkäiksi. Perämoottorihissi mahdollistaa suuremmat huippunopeudet, paremman polttoainetalouden ja mahdollistaa liikkumisen myös matalassa vedessä.

Solas potkurit

Solas on yksi maailman tunnetuimmista venepotkureiden valmistajista. Tämän menestyksen taustalla ovat tuotteiden tarkka suunnittelu- ja kehitystyö sekä tietysti valmistuksen korkea laatu. Solas potkuri on luotettava valinta, oli kyseessä sitten pienempi perämoottori tai tehokkaampi sisäperämoottori.

kyseessä sitten pienempi perämoottori tai tehokkaampi sisäperämoottori.

Sierra varaosat

Sierra on valmistanut venemoottoreiden ja voimansiirron osia jo 35 vuoden ajan ja on yksi johtavista varaosien toimittajista. Kaikki Sierra varaosat täyttävät, tai ylittävät, alkuperäisten osien laatutason. Sierra valmistaa myös alkuperäisosat monelle moottori- ja venevalmistajalle.

US-PARTS I Holkkitie 10, 00880 Helsinki • (09) 25 131 880
ILMOITUS

Alutroll 465 Trooper SC/DC Isommille apajille

ALUTROLLIN uusi kalavene puskee isompien apajille. 465 Trooperin saa joko yhdellä (SC) tai kahdella pulpetilla ja erilaisilla säilytystilaratkaisuilla varustettuna. Sivupulpettiversiossa on jopa viisi neliömetriä vapaata turkkitilaa.

Trooper on suunniteltu isommat vedet (ja

saaliit) mielessä alusta alkaen vähän kokoistaan järeämmäksi. Sen pohjan paksuus on 4 ja peräpeilin 5 millimetriä. Pohjakulma on perässä 15 astetta. Vakiomoottorina on 60-hevosvoimainen Tohatsu, jolla huippunopeus nousee yli 30 solmuun. Kone on ripustettu kokoluokassa ainutlaatuisesti runkoon integ-

roituun bracketiin eli perämoottoritelineeseen.

SC-version hinnaksi ilmoitetaan 28 900 euroa, tuplapulpettiversio on tuhat euroa kalliimpi.

www.alutroll.fi • www.tohatsu.fi

Messuosasto 7b100

Max 48 ja Max 68 C Mielikuvitusta monikäyttöisyyteen

RAUMALAISEN Alpo Pro Boatsin Max-huvi- ja hyötyvenemallisto laajenee kahdella uutuudella, kun katamaraanirunkoisten alumiiniveneiden mallisto kasvaa uudella aloituskoolla ja malliston suosituin koko saa ohjaamon ja matkustamon suojaksi kevythytin.

Kevythytillisessä 68:ssa on viiden hengen matkustamon suojana pulpetti, korkea tuulilasi, katto ja takaseinä. Sivut voi sulkea kuomuseinämillä. Koko hyttirakenne on väljästi ympärikuljettava, ja kannelle voi lastata vaikka mitä, sillä kantavuus on puolentoista tonnin luokkaa. Kuorman sijaan kannelle voi asentaa kiinteää- tai irtokalustusta, joten Maxissa vain mielikuvitus on monikäyttöisyyden rajana.

Malliston uusi pienokainen ei ole mitenkään vähäinen sekään. Siinä on suurempien Maxien tavoin muotoillut katamaraanirungot, joiden ansiosta kulkumukavuuden lupaillaan olevan huippuluokkaa myös aallokkoajossa. Max 58 ja 68 -mallien tavoin myös 48:n saa yhdellä tai kahdella perämoottorilla varustettuna. Nopeusalue on moottorivalinnasta riippuen 15–25 solmua. www.maxveneeet.fi

94 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Messuosasto 6m60

Seamachine

Stealth, Cuda 5.0 ja Challenger 5.6 Väkevää muotoilua Saksasta

WALTIC Boatcenter aloittaa kaudelle 2023 saksalaisen Seamachine alumiinivenemerkin maahantuonnin ja myynnin. Vuonna 2019 perustettu Seamachine on alumiinivenemarkkinoille suhteellisen tuore ja ennakkoluuloton tulokas, joka erottuu joukosta väkevällä muotoilulla. Vene 23 Båt -messuilla esitellään kolme mallia, joiden lisäksi mallisto on kasvamassa bowrider- ja cabin-tyyppisillä malleilla.

Seamachine Stealth on matalalinjainen, kahvahallittava kalavene, joka voidaan varustaa joko polttomoottori- tai sähköperämoottorilla. Siinä on suurempi heittokalas-

tustaso keulassa ja pienempi perässä. Molempien kalastustasojen alla on hulppeat säilytystilat.

Stealthin tavoin viisimetrisessä, mutta korkeampilaitaisessa, täysleveällä tuulilasilla, kahdella pulpetilla ja syvemmällä V-rungolla varustetussa Cuda 5.0:ssa on kookkaat kalastustasot molemmissa päissä venettä. Kansi on muotoiltu keulasta leveän tylpäksi, eikä muotoilu ole muutenkaan ainakaan tylsää.

Challenger 5.6 jatkaa samalla linjalla. Siinä on Cudan tavoin ohjaamon erillisistuimien lisäksi perän kalastustasoon piiloutuvat, esiin

taittuvat takaistuimet eli istumapaikkoja yhteensä neljälle. Kantavuus sallii mukaan kaikkiaan kuusi henkilöä. Tehosuositus on 130–175 hevosvoimaa, maksimiteho täydet 200.

Seamachinen lisäksi Waltic Boatcenter täydentää venevalikoimaansa ukrainalaisella Finvalilla, jonka maahantuonti ja myynti siirtyvät Boatman Groupilta Walticille. Finvalin mallistoon kuuluu yhdeksän 5–7 metrin kokoluokkaan sijoittuvaa, ensisijaisesti kalastuskäyttöön suunniteltua alumiinivenettä. www.seamachine.com • www.finvalboats.com www.waltic.fi

95 VENEMESTARI 1|2023
Messuosasto 6m80

Tyylikäs hybrid vauhdikkaisiin purjehduskilpailuihin ja mukavaan perhepurjehdukseen

X-Yachts Finland Oy Ab

Veneentekijäntie 6, 00210 Helsinki, puh. 040 414 2545 robi@x-yachts.fi•www.x-yachts.fi

X40 X43 X46 X49 X56
Olemme mukana Helsingin Venemessuilla
10.–19.2.2023

CREATOR OF BOAT SYSTEMS

Sähköpropulsion pioneeri on palannut! VETUS toi markkinoille EP2000-mallin jo 20 vuotta sitten ja esittelee nyt täysin uuden sähköpropulsiosarjan. Sähköpropulsio saa oman osionsa järjestelmissämme sillä olemmehan “Creator of Boat Systems”. Uuden sähköpropulsiosarjan lähtökohta on ollut se, että sillä operoiminen vastaa mahdollisimman paljon polttomoottoria mutta huolettomammin ja luonnollisesti ilman haittoja kuten melua ja päästöjä. Alla muutama Vetus sähköpropulsion eduista.

Aktiivinen jarrutus E-LINE-moottori ja E-POD-järjestelmä reagoi voimakkaammin ja nopeammin kuin dieselmoottori. Lisäksi sähköpropulsiossa ei tarvita vaihteistoa eikä kytkintä. Tämä tarkoittaa sitä, että peruutettaessa on sähkömoottorin pysähdyttävä ja vaihdettava suuntaa. Vetus on kehittänyt aktiivisen

sähköjarrutuksen E-LINE- ja E-POD-sähkökäyttöjärjestelmille. Sähkömoottorin suurta vääntöä käytetään pyörimissuunnan muuttamiseen nopeasti ja aktiivisesti. Aktiivisella sähköjarrutuksella vene on tarvittaessa mahdollista pysäyttää yhden veneen mitalla.

Akun suojaustoiminto

Vetus-sähkömoottorin akun suojaustoiminto varmistaa myös, että akusto ei vahingoitu tarpeettomasti ja että akkujen käyttöikä pysyy pitkänä. Akun tyhjentyminen alle määritetyn minimijännitteen vahingoittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää. Vetuksen sähköpropulsiojärjestelmien moottoriohjaus seuraa aktiivisesti akun lataustilaa tarkkailemalla jännitettä ja kulutusta.

”Boosted”-lataustoiminto

Toinen VETUS-e-drive-moottoreiden ainutlaatuinen piirre on patentoitu Boosted Battery Charge -toiminto.”Boosted”-lataustoiminnon avulla 24 voltin laturia

voidaan käyttää tarvittavan 48 voltin akuston lataamiseen. 24 V:n latureita on yleisesti saatavilla ja se mahdollistaa esimerkiksi veneeseen 24 V:n järjestelmän.

Ja kuinka kauan voin ajaa? Vaikka koko päivän!

Äänentön ja päästötön päivä vesillä on todellista rauhoittumista

Tehokkaan nestejäähdyksen ansiosta saat maksimitehon moottorista ja parhaimman toimintasäteen akustosta.

Valvontapaneli kertoo jäljellä olevan kapasiteetin ja kulutuksen. Vetuksen sähköpropulsiojärjestelmät ovat kompakteja, täydellisesti varustettuja, tehokkaita, helposti asennettavia ja ne voidaan asentaa sekä uusiin että vanhoihin veneisiin. E-Line-järjestelmät on V-CAN-väyläohjattuja.

Kysy lisää Vetus jälleenmyyjiltä

ILMOITUS
Ja kuinka kauan voin ajaa? Vaikka koko päivän!

BOW PRO

portaattomat keula- ja peräpotkurit

BOW PRO-keula- ja peräpotkurit ovat alansa edistyksellisintä tekniikkaa

BOW PRO-keula- ja peräpotkurit ovat alansa edistyksellisintä tekniikka. Niissä on hiiliharjattomat, huoltovapaat induktiomoottorit jonka ansiosta niissä on rajoittamaton käyttöaika. Moottoria ohjaa Vetuksen VETUS MCV moottoriohjain ja ne ovat täysin portaattomia. Portaattomuus antaa käyttömukavuutta ja lisää turvallisuutta. Niissä on lisäksi lämpösekä alijännitesuojaus.

BOW PRO-sarjan keulapotkureissa on CANBUS-protokolla ja niihin on saatavana kolme portaattomasti toimivaa ohjauspaneelia; perusmalli BPPPA, ‘hold’-toiminnolla varustettu BPPJA sekä DBPPJA jolla voi samanaikaisesti ohjata sekä keula- että peräpotkuria.

BOW PRO keula- ja peräpotkureissa on samat kulmavaihteet ja hiljaiset potkurit kuin tavanomaisissakin Vetuksen keulapotkureissa. Lisäksi vanhan keulapotkurin päivittäminen vanhasta Vetus- ja usein myös muunmerkkisestä keulapotkurista käy varsin helposti samojen tunnelihalkaisijoiden vuoksi.

VETUS E-Line markkinoiden

hiljaisin sähköpropulsio

Erityisesti sähköpropulsio veneisiin on saatavana 48 V:n sarja. BOW PRO-sarja laajenee entisestään ja tuomme markkinoille uusia malleja 12, 24 ja 48 V:n jännitteille.

Faktat

• Tarkka ja portaaton tehonsäätö

• Rajoittamaton käyttöaika. 10 minuutin jälkeen järjestelmä laskee tehoa.

• Huoltovapaa hiiliharjaton moottori

• Sisäänrakennettu lämpö- sekä alijännitesuojaus

• Pidempi elinkaari

• BOW PRO-malleissa on CANBUS-protokolla joten ne voidaan integroida aluksen muihin vastaaviin järjestelmiin ja näyttöihin

Suosittelemme alkuperäisten V-CANkaapeleiden käyttämistä optimaalisen yhteyden varmistamiseksi.

Ole yhteydessä lähimpään jälleenmyyjäämme www.vetus.com

ILMOITUS

Dehler 38 SQ Vauhtia ja laatua

PURJEVENEITÄ Vene 23 Båt -messuille on hatarien ennakkotietojen mukaan tulossa puolenkymmentä. Niistä kenties mielenkiintoisin ja viime vuosina Suomessa vähän harvinaisempi vieras on saksalainen Dehler 38 SQ. Mallivuodelle 2021 esitellyn evoluutiomallin tunnistaa Dehlerille perinteisestä kirjainparista, jotka tulevat otsikon mukaisesti sanoista Speed & Quality.

Dehlerissä on pystyn keulan vastapainona melko perinteisen pyöreälinjainen perä, mut-

ta suorituskykyodotukset ovat silti hyvät. Vene on tarkoitettu sekä kisailuun että mukavaan matkapurjehdukseen. Tilaratkaisuvaihtoehtoja on kaksi, kahden tai kolmen makuukajuutan versiot. 38 SQ:n kohdalla makuukajuuttojen määrällä ei ole vaikutusta muuhun kokoonpanoon, eli esimerkiksi pentterin tai toiletin kokoon.

Purjehdukseen vaikuttavia valintoja onkin sitten enemmän: kölejä on kolme versiota, rikejä kahta ja purjeita kolmea mallia. Kisamal-

lissa köli ui 2,24 metrissä ja hiilikuitumasto heiluu karvan alle 18 metrissä. Lattapääisossa on alaa suurimmillaan 84,6 neliömetriä. Kiinteään pukspröötiin saadaan 112 neliöinen genaakkeri, jonka avulla kisaversiona tasan seitsentonninen vene liikkunee liukkaasti. Matalamman kölin versiot eivät nekään ole painolla pilattuja, painavimmillaan 38 SQ heilauttaa vaa’an vain 7,6 tonniin.

www.dehler.com • www.hansail.fi

100 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus
Messuosasto 7k140

Venetekniikan erikoisliike

Seiskari on turvallinen, taloudellinen ja luotettava perhevene. Seiskareita on useita malleja ja niitä on tehty jo yli 40 vuotta. Seiskarin tunnuslause on: ”Seiskari on hyvä vene”. Facebookissa on oma kerho Seiskari-veneilijöille. Liity mukaan. www.tekno-marine.fi

Solé S.A. on yli 100 vuotta vanha espanjalainen perheyritys. Venemoottoreita Solé on valmistanut vuodesta 1949 lähtien. Solélla on laaja mallisto venedieselmoottoreita (16-270 hv) purjeja moottoriveneisiin. Lisäksi Solélla on merigeneraattoreita.Useimmat mallit perustuvat Mitsubishi perusmoottoreihin. Solélla on vankka asema Suomen markkinoilla vuodesta 1984. www.solediesel.com

Hyundai-SeasAll on suuren autovalmistajan (Hyundai ja Kia) joint-venture tytäryhtiö.Hyundai-SeasAll valmistaa nykyaikaisia tehokkaita ”high-tech” venemoottoreita 200-270 hv huvikäyttöön sekä 300-700 hv ammattikäyttöön. www.hyundai-seasall.com

Bukh on perustettu 1899 eli se on maailman vanhin edelleen toimiva merimoottoreiden valmistaja. Bukh on erikoistunut ”Solas” luokiteltuihin pelastusvenemoottoreihin. Tekno-Marine on Bukhin maahantuoja Suomessa ja Baltian maissa. www.bukh.dk

Alamarin on kotimainen vesisuihkulaitteiden eli jettien valmistaja. Alamarinilla on huomattava asema markkinoilla ympäri maailmaa. Tekno-Marine toimii Alamarinin jälleenmyyjänä ja huoltona. www.alamarinjet.com

Aquamot on itävaltalainen veneiden sähkömoottoreiden valmistaja. Malleja on useita 1,1-30 kW. On perämoottoreita, pod- ja sisämoottoreita. Sähkömoottori sopii tietyin ehdoin purjeveneisiin ja moottoriveneisiin. Vaikka sähkömoottorin käyttö veneissä on uusi asia, niin Tekno-Marinella on jo kokemusta Aquamot moottoreista ja niiden asennuksesta, www.aquamot.com

FNM on italialainen moottorimerkki, joka perustuu Fiat perusmoottoreihin. Tekno-Marinella on osaamista näiden moottoreiden huoltoon ja varaosiin. www.fnm-marine.it

Tohatsu on aito japanilainen perämoottori, joka on suuri tekijä pienten moottoreiden sarjassa. Tohatsut ovat keveitä, nykyaikaisia ja erittäin laadukkaita. Siitä kertoo myös 5 vuoden takuu. Tekno-Marine on Tohatsun jälleenmyyjä Espoon alueella. www.tohatsu.fi

AMC on espanjalainen valmistaja, joka on erikoistunut tärinänvaimentimiin ym. Tekno-Marinella on kokemusta

mista
valintaan
DIESELPARTSVERKKOKAUPPA www.dieselparts.fi Rauno Kurki-Suonio Rauno on Tekno-Marinen insinööri. Häneltä voit kysyä mitä vaan veneisiin ja moottoreihin liittyvää. E-mail: rauno@tekno-marine.fi, Oy TEKNO-MARINE Ab, Marinsatamantie 3, 02320 Espoo 09-819 0770, 040-9000 940 e-mail: info@tekno-marine.fi, www.tekno-marine.fi ”Venetekniikan asiantuntija palvelee” Generaattorit 4 kW - 137 KW Sail-Drive 16-60 hv ’Minun meridiesel’ kirjoittaja Rauno.
ja osaa-
oikeiden kumityynyjen
ja asennukseen. www.mecanocaucho.com

N2000-väylä- ja merikarttauudistus

– uudet ja tarkemmat merikartat

N2000-korkeusjärjestelmä tuo suomalaisten vesilläliikkujien käyttöön entistä tarkemmat merikartat. Uuteen järjestelmään sidotut merikartat ja väylien syvyystiedot otetaan käyttöön vaiheittain. Ensimmäiset N2000-merikartat julkaistiin syksyllä 2021.

Uudistuksessa merikarttojen syvyys- ja väylätietojen vertaustaso muuttuu. Nykyinen teoreettiseen keskivedenkorkeuteen perustuva taso korvataan N2000-korkeusjärjestelmään sidotulla vertaustasolla. Järjestelmien nollakohtien välisestä erosta johtuen merikarttojen syvyyslukemat kartoilla pienenevät keskimäärin 10–20 cm. Käytettävissä oleva vesisyvyys ei kuitenkaan muutu, kun huomioidaan N2000-vedenkorkeus.

Uudistusta toteuttavat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa yhteistyössä Väylävirasto, Ilmatieteenlaitos sekä Suomen ympäristökeskus.

Miksi uudistus tehdään?

• N2000 on osa Itämeren merikartoilla käytettävää yhteistä korkeusjärjestelmää (Baltic Sea Chart Datum 2000 = BSCD 2000).

• Muutoksessa huomioidaan maankohoamisen vaikutus.

• Kaikkien Itämeren maiden merikartat siirtyvät samaan korkeusjärjestelmään.

• Tulevaisuuden navigointimenetelmät ja karttatuotteet edellyttävät ajantasaista syvyystietoa.

• Uudistuksen yhteydessä merikartoille tuodaan uutta merenmittausaineistoa.

• Merenkulun turvallisuutta ja tehokkuutta halutaan parantaa.

Oikea vedenkorkeustieto oikean kartan kanssa

Siirtymävaiheen aikana kannattaa olla tarkkana, että käytät aina oikeaa vedenkorkeustietoa oikean merikartan kanssa. Tunnistat uuden N2000-merikartan BSCD (N2000) -merkinnästä. Muistisääntö on helppo:

Käytä N2000-merikartan kanssa N2000-vedenkorkeutta, keskivesikartan kanssa keskivedenkorkeutta.

Mainos

Uudistus alkoi Perämereltä ja saavuttaa täyden merialueiden kattavuuden vuoden 2026 aikana.

Veneilijä, näin varmistat turvallisen väyläsyvyyden merialueella:

1. Selvitä, mikä on veneesi syväys sen ollessa paikallaan tyynessä vedessä.

2. Varmista ajantasaisesta merikartasta väyläja syvyystietojen vertaustaso: Onko se uusi N2000-järjestelmä vai keskivesijärjestelmä?

3. Selvitä Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta vallitseva vedenkorkeus lähimmältä mittausasemalta käyttämässäsi korkeusjärjestelmässä.

4. Yhdistä merikartalla ilmoitettu väylän mitoitussyväyksen arvo ja vallitseva vedenkorkeus (+ ja – veden huomiointi). Näin saat selville veden-korkeustiedolla korjatun väylän mitoitussyväyksen.

5. Nyt voit turvallisesti veneillä väylillä, joiden näin määritetty, vedenkorkeudella korjattu mitoitussyväys on vähintään yhtä suuri kuin veneesi syväys.

Lue lisää uudistuksesta: traficom.fi/fi/n2000-vaylaja-merikarttauudistus

Traficomin asiantuntijat tapaat Vene 23 Båt -messuilla viranomaisten yhteisellä osastolla 6e60! Tule juttelemaan merikartoista, vesiväylistä, veneilyturvallisuudesta, pätevyyskirjojen ja radiolupien hakemisesta sekä vesikulkuneuvosi rekisteröimisestä.

Muita ensikertalaisia ja Uivaan ehtineitä

Ennen näkemättömien uutuusien lisäksi Vene 23 Båt -messuilla nähdään luonnollisesti myös niitä vuosimallin 2023 uutuuksia, jotka on ehditty esitellä Suomessa jo aiemmin, esimerkiksi viime syksynä Uivassa. Tässä muistutukseksi kimara niistäkin, muutamalla muulla mielenkiintoisella uutuudella höystettynä.

VIIME vuoden loppukesästä julkistettu Aquador 300 HT ehti Aquadorin uuden sukupolven mallitriosta ensimmäisenä julkisuuteen. Tilava ja tyylikäs luomus on norjalaisen Mayer Norchau Design -studion käsialaa, mutta median koeajoihin uutukaista ei vielä viime syksynä saatu. Vene 23 Båt -messuilla nähtävien 250 ja 300 HT -mallien rinnalle julkistetaan myöhemmin tänä vuonna 380 HT. www.aquadorboats.fi • messuosasto 6b50

UUDEN Sting 580 S:n kuva ja julkistus ei ehtinyt tähän ennakkokatsaukseen mukaan, mutta messuilla vene on tarkoitus esitellä. Keskipulpetilla varustettu uutuus tulee mallimerkintänsä mukaisesti hieman alle kuuden metrin kokoluokkaan ja varustetaan kaiketi 115–150-hevosvoimaisella perämoottorilla. www.sting-boats.fi • messuosasto 6d50

SUOMEN myydyin hyttivenemalli TG 5.9 uudistuu mallivuodelle 2023. Uivassa viime syksynä ensiesitelty TG 6.1 erottuu edeltäjästään etenkin hytin muotoilultaan ja modernin ilmeen tuovilla liimalaseillaan. Runko ja tilat ovat hyvinkin ennallaan. Brandt-konsernin omistukseen siirtyneet TG:t myydään nykyisin Hondan perämoottoreilla varustettuina, 6.1:een voi valita joko 60- tai 80-hevosvoimaisen. Hinnat vastaavasti 41 990 tai 43 490 euroa.

www.tgboats.fi • messuosasto 6h48

AXOPAR 25 Cross Bow nähtiin jo viime syksynä Uivassa, mutta se kerännee katseita myös Vene 23 Båt -messuilla. Solakassa, kahdeksanmetrisessä daycruiserissa on kolme vaihtoehtoista avotilan tilaratkaisua ja yllättävänkin tilava keulakajuutta. Pakettihinnat alkavat 220-hevosvoimaisella Mercuryn V6:lla 83 000 eurosta.

www.axopar.fi • www.boatcenter.fi messuosasto 6a90

Candela C-8 edustaa sähköveneteknologian kärkeä.

RUOTSALAINEN Candela C-8 edustaa sähköveneteknologian huippua. Tietokonesäätöisillä kantosiivillä foilaava ja Candelan kehittämällä C-Pod-sähkömoottorilla varustettu C-8 lienee hyötysuhteeltaan maailman tehokkain, yli 20 solmun liukunopeuksiin yltävä vene. Daycruiser-, T-Top- tai Hardtop-versioina

saatavan C-8:n toimintamatka yltää 20 solmun matkanopeudella jopa yli 50 meripeninkulmaan. Huippunopeus on rajoitettu 30 solmuun. Kahdeksanmetrisen C-8:n hinnat alkavat noin 410 000 eurosta. www.candela.com • www.telva.fi messuosasto 6k90

NORJALAINEN Hydrolift X-22 muodostaa hyvän vertailuryhmän esimerkiksi Rand 22 Sourcen ja Axopar 22 Spyderin kanssa. Ne kaikki ovat massan yläpuolelle nousevia, noin seitsemänmetrisiä keskipulpettiveneitä. Hydroliftissa korostuu käytännöllisyyttä ja käytettävyyttä uhraamatta etenkin suorituskyky ja ajettavuus, sitä voi hyvin pitää venemaailman Porschena. 225-hevosvoimaisella moottorilla porraspohjalla varustetun X-22:n huippunopeuden lupaillaan nousevan yli 50 solmuun. www.hydrolift.com • www.vgboats.fi messuosasto 6f50

104 1|2023 VENEMESTARI VENEET VENE 23 BÅT Ennakkokatsaus