Page 1

REVISTA SETMANAL GRATUÏTA Núm. 815 | 13 - 19 febrer 2018 | OJD | Tel. 93 885 69 29 | www.mesosona.cat

Especial Salut

Carnavals!

De tot i més ! Carnavals, salut, esports... i una entrevista amb l’humorista Jair Domínguez

C/ La Bòbila, 4 08550 Els Hostalets de Balenyà Tel: 93 886 13 08 93 881 07 78 93 580 00 18 comercialvic@sabaternuri.com


El temps (Envieu les vostres fotos a director@mesosona.cat)

Puigmal nevat, es pot veure el castell d’ Orís. Foto: Josep M. Costa

Gel al Salt del Molí de Salgeda. Foto: Josep Soldevila

Cigne a l’estany de Graugés. Foto: Carme Molist

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 2

Xaiet nascut al mig del fang i l’aigua a Vilanova de Sau. Foto: Josep Ayats

El dia7 de febrer “National Geographic (Amèrica Llatina), va escollir novament una foto d’Emili Vilamala com a “Foto del dia” per la seva pàgina del facebook. La imatge capta la sortida de sol del dia 23 d’octubre a la vall de la Riera de Rupit, el vent empenyia la boira i rebotava al fons de la vall, com un riu, un riu de boira.


Editorial

pàg. 3 | www.mesosona.cat

En aquesta edició Notícies .........................................4 Carnaval Torelló ..........................6 Carnaval Sant Julià ................. 12 Carnavals Vic ............................ 14 Tonis Calldetenes .................... 18 El temps ..................................... 2 2 Esports ....................................... 2 4 Agenda ....................................... 3 1 Especial Salut........................41 Entrevista i bústia ................... 6 5 Immobiliària ............................. 6 8 Serveis ........................................ 70 Motor .......................................... 71 Classificats................................. 72 Relax ........................................... 77 Astrologia .................................. 78

Director: Xavier Sardà info@mesosona.cat Cap Comercial: Montse Tarrés comercial@mesosona.cat Comercial: Sandra Tarrés Administració: Laia Laplaza Maquetació: Bet Puigblanqué i Xavier Santaló Redacció: Carles Muñoz

Entrevista Jair Domínguez

Especial Salut

Publiquem una extensa entrevista al guionista, escriptor i músic Jair Domínguez. (Pàgs. 6667)

24 pàgines dedicades al món de la salut, amb articles i propostes per portar una vida més saludable (Pàgs. 41-64)

Carnavals a dojo!

El derbi obre els esports

DISTRIBUÏDA A OSONA, EL LLUÇANÈS, EL RIPOLLÈS LA GARROTXA I EL MOIANÈS

Grup MésOsona S.L. C. Vilabella,9 Hàbitat Catalunya, Edif. Lleida 08500 Vic Tels 93 885 69 29 619 578 822 Membre de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta Publicació controlada OJD Any 2017 24.400 exemplars Dipòsit legal Gi-1258-1989 www.mesosona.cat Queda totalment prohibida la venda o revenda en qualsevol format de la nostra edició per a qualsevol altre destinació que no sigui la lectura.

A les pàgines d’aquesta revista trobareu un extens reportatge de fotos de diversos Carnavals celebrats aquest cap de setmana a la comarca (Pàgs. 6-16)

El derbi osonenc de l’OK Lliga d’hoquei patins entre el Vic i el Voltregà és la notícia que obre una extensa secció d’esports de set pàgines. (Pàgs. 24-30)

Aquest cap de setmana passat el protagonista indiscutible ha estat el Carnaval de Terra Endins de Torelló. Però a part hem volgut fixarnos en quatre altres carnavals més familiars: el de Sant Julià de Vilatorta i el de Vic Barris, el de l’Escola Estel i el del col·legi Santa Caterina. D’altra banda, el de Calldetenes agafa el relleu de les festes dels Tonis que

ho ha maridat amb la Fira de del Vi i formatge i un concert per la llibertat. I ja fora de l’actualitat més lúdica o festiva, us convidem a llegir les 24 pàgines de l’Especial Salut on podreu trobar consells i propostes per aconseguir una vida més saludable, i notícies sobre el món de la salut a la nostra comarca.

COMPREM L A SEVA PEÇA D’OR AMB LES MÉS ALTES GARANTIES DE COTITZACIÓ, SEGURETAT I SERIETAT Disposem de refineria pròpia i treballem sense intermediaris.

DIAMANTS Taxació a càrrec de gemmòlegs professionals. PL ATA La valoració més justa.

Comprem el seu rellotge nou o antic en un entorn còmode i segur Totes les principals marques d’alta rellotgeria i també gamma mitjana

TAXACIONS GRATUÏTES Vic Rambla Davallades, 7 - Tel. 93 883 34 84


Notícies

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 4

La Naturopatia

Germans Homs adquireix l’empresa S3M Iberia

Podem definir la Naturopatia com la ciència que estudia i tracta afeccions, enteses com a estats de no salut, amb i a través de la naturalesa.

El passat 5 de gener, Germans Homs Lloguer de Maquinària va adquirir la Societat S3M Iberia, empresa situada a Abrera i especialitzada en el lloguer de plataformes elevadores.

És per tot això que la Naturopatia ofereix diferents possibilitats segons la persona i la seva evolució, ja que en realitat el que existeix no és una malaltia, sinó el malalt: cada ésser és diferent i per això afronta la patologia d’un mode diferent d’un altre. Per això el naturòpata tracta el malalt i no la malaltia. Amb aquest objectiu, la Naturopatia ofereix un ampli ventall de possibilitats a fi d’aportar i aconseguir que el seu organisme reaccioni i sigui capaç de recuperar-se: nutrició, fitoteràpia, hidroteràpia,

-Alteracions del ronyó, pròstata, incontinència -Alteracions en la menopausa, dismenorrea, amenorrea Al Centre Natura podem -Alteracions en el pH, ajudar a les persones que fongs, paràsits vinguin amb diagnòstic -Problemes de pell, acne, psoriasis mèdic de: -Excés de pes -Fibromiàlgia Consulta’ns! -Depressió -Angoixa i ansietat Les teràpies naturals no sa-Insomni nitàries tenen els seus pro-Al·lèrgies, rinitis, asma -Autoimmunes: hi- pis objectius i fonaments. po-hipertiroïdisme, artritis, Parteixen d’una concepció integral de la persona i no etc. exclouen tractaments mè-Esclerosi múltiple dics o farmacològics con-Migranyes -Problemes digestius, vencionals que es consid’acidesa, llagues d’estó- derin convenients. Consulti als professionals. mac, inflamació de fetge -Diferents tipus d’inflamaNatura. Centre de cions i dolors: muscular, teràpies naturals i artrosi, ciàtica, hèrnia discomplementàries. cal, etc. Tel. 938860270 -Dèficit immunitari i conwww.centrenatura.com seqüències ortomol·lecular, oligoteràpia, reflexologia podal, entre altres tècniques que utilitzem.

del Vallès), Terrassa (dins del centre comercial Bricomart), Vic, Granollers i Cabrera de Mar (seu especialitzada en Bastides). Germans Homs prestarà el servei de lloguer de maquinària a tots els clients de S3M Iberia, oferint els mateixos avantatges que tenien fins ara i donant-los a més la possibilitat de llogar altres tipus de màquines, equipament, mòduls i bastides.

Germans Homs Lloguer de Maquinària amb seu central a Mataró i al voltant de 100 treballadors, és una empresa familiar de capital nacional, amb més de 30 anys d’experiència en el lloguer de maquinària, equips, bastides i mòduls. A la vegada, els clients habituals, disposaran de La seu a Abrera de la soci- més models de plataforetat adquirida se suma a mes elevadores: tisores les vuit localitzacions que dièsel, tisores elèctriques, ja disposa Germans Homs, braços articulats dièsel i donant així una major braços articulats elèctrics, cobertura de lloguer a i altres tipus, com les teCatalunya: Mataró (seu lescòpiques, les de tipus central), Barcelona, Giro- màstil, tipus eruga i les na, Sabadell (Sant Quirze plataformes sobre camió.


Notícies

pàg. 5 | www.mesosona.cat

SMART TV 40”

<40”> <4K UHD HDR>

ABANS 569€

<Smart TV>

539€

<1300 HZ>

Oferta vàlida fins el 28/02/18 o esgotar existències. Transport i posada en marxa no inclosa. Finançament en 12 mesos. T.A.E. 0%. Interessos subvencionats per GRUP CARRERA. Import mínim a finançar 200€ i màxim 1.000€. Finançament ofert, subjecte a estudi i aprovació per part de Santander Consumer Finance, S.A a través de la seva targeta Santander Consumer MasterCard Oro.

CENTRES GRUP CARRERA A OSONA VIC

CARRERA MEGA CENTRE Ctra. Sant Hipòlit 11/13 (Pol. Ind. Sot dels Pradals) Tel. 93 886 91 01

VIC

CARRERA SMART CENTRE Pla de Balenyà 1-3 Tel. 938 890 267

MANLLEU

CARRERA OUTSTOCK CENTRE Plaça Fra Bernadí 7 Tel. 938 510 344

SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ INSTELEC VOLTREGÀ C/St Antoni Mª Claret, nº 17 Tel. 938 502 736

COMPRA ONLINE

www.grupcarrera.com


Carnaval de Torelló

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 6

A Torelló segueixen ‘Grillats’!

GALERIA SENCERA NOU WEB

(Fotos: JI Alsina) Milers de persones es van congregar a Torelló per tornar a convertir el Carnaval de Terra endins en el més multitudinari de les comarques interiors. El podi de les carrosses va ser pels Grillats, Embaukat’s i Un diumenge qualsevol, tots tres habi-

tuals dels primers llocs. A continuació Els Enlletats, Els Picats, D’Mames&Papes, Amics i parents de, Hordes SPT, Purgatori Parade, Els Macus de les Preses, Colla Descolla, Triquinyolis, Etilika, Colla de la Joanot i Colla Caos. La reivindicació també va ser present al carnaval.


pàg. 7 | www.mesosona.cat

Notícies


Carnaval de Torelló

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 8

GALERIA SENCERA NOU WEB


pàg. 9 | www.mesosona.cat

Notícies


Carnaval de Torelló

GALERIA SENCERA NOU WEB

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 10


Notícies

pàg. 11 | www.mesosona.cat

2

ES

NOMÉS FINS AL DISSABTE O E S G O TA R E X I S T È N C I E S

FINS AL

RE BAI XES

70%

DE DTE.

(Descomptes vàlids per productes en stock)

Original 3.985€

VEGAS Sofà de 3 places entapissat en pell flor espesorada amb 1,4 mm de gruix, gran transpiració amb dos mecanismes relax elèctrics que permeten deixar el respatller i pujar el reposapeus deixant-los a l’alçada desitjada de forma automàtica. Model disponible 3 colors diferents. PREUS Els preus fan referència als productes en stock.

PORTS GRATUÏTS Per articles de més de 500€.

REBAIXES

1.195 €

AJUDA AMB EL FINANÇAMENT Finançament a partir de 200€. Quota mínima mensual de 30€.

ENTREGA EN 72H En menys de 3 dies ho tens a casa.

Plaça Mil·lenari, s/núm. al costat dels Mossos d’Esquadra email: vic@galeriasdeltresillo.com galeriasdeltresillo.com

Tel. 938 892 253

647 833 942


Carnaval de Sant Julià de Vilatorta

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 12

Sant Julià es disfressa

GALERIA SENCERA NOU WEB

(Fotos: JM Costa) Sant Julià va celebrar el carnaval el passat dissabte a la tarda


I ET MEREIXES UNS PROGRESSIUS QUE S’ADAPTIN TANT COM TU ULLERES PROGRESSIVES

BASIC

199€ 270€

ULLERES PROGRESSIVES

MEDIUM

*

359€

SELECT

des de

*

des de

amb antireflectant

430€ ***

**

des de

amb antiratllat

ULLERES PROGRESSIVES

des de

amb antireflectant

amb antireflectant

* Muntura Scalpers, Lodi, Roberto Torretta o Forecast amb lents progressives orgàniques amb antireflector Ceres Start 15 HMC, Esf. ±6, Cil. +4. Promoció vàlida a fins 31/03/18. No acumulable a altres ofertes. ** Muntura Scalpers, Lodi, Roberto Torretta o Forecast amb lents progressives orgàniques amb antireflector Ilikia Orma 1.5 Crizal Easy UV. Esf. ±6, Cil. +4. Promoció vàlida a fins 31/03/18. No acumulable a altres ofertes. **** Muntura Scalpers, Lodi, Roberto Torretta o Forecast amb lents progressives orgàniques amb antireflector Ilikia Xtra Orma 1.5 Crizal Easy UV. Esf. ±6, Cil. +4. Promoció vàlida a fins 31/03/18. No acumulable a altres ofertes.

www.federopticsfrancoli.net segueix-nos a

Francolí Pont, 30 · Torelló · Tel. 938 59 19 37


Carnaval de l’Escola Estel

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 14

L’Estel omple el centre de Vic de disfresses

GALERIA SENCERA NOU WEB

(Fotos: JM Costa) El divendres passat l’Escola Estel va celebrar el seu carnaval que va omplir de nens disfressats el centre de la ciutat. Va sortir del Pare Coll i va recórrer diferents carrers de Vic fins a la plaça on els va rebre el rei Carnestoltes.


pàg. 15 | www.mesosona.cat

Notícies


Carnaval Vic Barris

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 16

Els ‘bitxos’ guanyen el Carnaval de Vic

(Fotos: J.M. Costa) El dissabte al matí va ser el torn del Carnaval Vic Barris que va començar al carrer Carrasco Formiguera i va acabar a la Rambla Tarradellas. Coca, xocolata, balls i comparses van ser els ingredients d’aquest carnaval de caire eminentment familiar amb molta presència de ‘bitxos’ que van en-

dur-se el primer i segon premi. Les teranyines de l’AMPA del col·legi Sagrat Cor van guanyar el primer i l’eixam de l’escola de La Guixa el segon. Les associacions de veïns de l’Horta Vermella van guanyar el tercer amb un circ amb carpa inclosa. Enguany Xevi Furriols ha interpretat el paper de Rei Carnestoltes.


pàg. 17 | www.mesosona.cat

Carnaval de l’Escola Santa Caterina

Santa Caterina per TV3

GALERIA SENCERA NOU WEB

(Fotos: JM Costa) El carnaval infantil de l’Escola Santa Caterina de Siena, a la plaça de la Catedral, va ser gravat pel Club Súper 3.


Tonis de Calldetenes

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 18

Calldetenes marida Tonis, vi, formatge i llibertat

(Fotos: JM Costa i EixMedia).- Calldetenes es va omplir aquest diumenge amb motiu de la Festa dels Tonis, la primera edició del mercat del vi i el formatge i el concert de la Coral per la Llibertat. La celebració va començar amb el ja tradicional

esmorzar dels Tonis i va acabar amb el concert per la Llibertat a la plaça 11 de setembre. Durant tot el matí el mercat setmanal (traslladat al polígon) i la Fira del Vi i formatge va atreure molt públic. Els passeigs amb ponis van entusiasmar als més petits.


GALERIA SENCERA NOU WEB


Dijous Llarder

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 20

Porc i truites al Dijous Llarder d’Osona Cuina

GALERIA SENCERA NOU WEB

Prop de 2.000 racions d’entrepans i arròs venudes a la plaça Major de Vic (Fotos: Josep Maria Costa i Food Media).Tot i la neu rodona testimonial de primera hora del matí, el Dijous Llarder que va organitzar el col·lectiu de cuiners

Osona Cuina a la plaça Major de Vic va tornar a ser un èxit de participació popular. Durant tot el dia es van vendre prop de 2.000 racions, entre entrepans de derivats del

porc, el novedós entrepà de caneló i l’arròs de costella de porc Ral i calçots. La màxima concentració de gent es va donar al migdia, aprofitant l’hora de dinar.


Dijous Llarder

GALERIA SENCERA NOU WEB

Foto: Food Media

Foto: Food Media

pàg. 21 | www.mesosona.cat

Victor Martorell guanya el premi a Millor Truita d’Osona (Fotos: Josep Maria Costa).- La gran novetat d’enguany pel Dijous Llarder va ser el concurs per escollir la millor truita de la comarca d’Osona, que en la seva primera edició va aconseguir sumar fins a 26 participants, tots amb propostes de nivell.

borar una truita d’estil paisana, elaborada amb samfaina, pernil i sofregit, que va enamorar el paladar dels 5 jutges, tots ells cuiners del collectiu.

El segon premi va ser per Eli Arroyo, amb una truita de peus de porc i botifarra negra mentre que el tercer premi va El vencedor del concurs recaure en Rosi Linares, va ser Víctor Martorell, amb una truita de paveí de Vic, que va ela- tates i ceba confitada.


Notícies

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 22

Festa Patronal dels jubilats i pensionistes de Tona

Una mirada al Marroc a través de dos fotògrafs osonencs i els seus alumnes

Jordi Cabanas i Xevi Comas inauguren a la UVic ‘El Marroc. Fotografiant sensacions’

El passat diumenge al migdia i amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lurdes, l’Associació de jubilitats i pensionistes de Tona va celebrar la seva 38a Festa Patronal. Com no podia ser d’una altra manera, l’ofici religiós va tenir lloc a l’ermita de Lurdes de Tona. Precisament la imatge que veieu il·lustrant aquesta notícia està feta sortint de la missa, en el moment que el fotògraf Josep Pla està a punt de fer la foto de record de la festa.

Calçotada de la Nota

vigatà Jordi Cabanas juntament amb Prismavic, per donar a conèixer, a través de diferents instantànies captades pels mateixos fotògrafs i els seus alumnes, les diferents cares d’un país geogràficament proper, però que alhora és tan desconegut a nivell social, cultural i afectiu.

Dijous passat a la tarda l’espai Josep Vernis del Campus de Miramarges va acollir l’acte d’inauguracio de l’exposició “El Marroc. Fotografiant sensacions”, obra dels fotògrafs osonencs Jordi Cabanas i Xevi Comas de La mostra es podrá visiPrismaVic. tar en aquest espai expositiu de la UVic fins el Aquesta exposició és el proper 8 de març. (Àlresultat dels diferents bum de fotos de Josep viatges fotogràfics or- M. Costa a mesosona. ganitzats pel fotògraf cat)

Inaugurada una exposició de l’artista osonenc Irim Lux

120 comensals van omplir totes les taules parades a la Canal de Tona per endrapar el dinar organitzat per La Nota. El menú: calçots, botifarra i també una opció per vegans i per anticalçots. El col·lectiu autogestionat la Nota, que es va donar a conèixer organitzant la Festa

Major popular alternativa l’estiu passat, ha celebrat aquesta primera calçotada popular amb la idea de presentar el seu projecte. Després del dinar es va explicar la filosofia de l’entitat i es va convidar a col·laborar als assistents en les activitats que s’organitzen ‘de forma inde-

pendent de les institucions’. El col·lectiu dona màxima importància a l’autogestió i a la transparència i és per això que dins de la presentació també van exposar el balanç econòmic de les activitats dutes a terme fins al moment fent un ‘exercici real de transparència’.

El passat divendres 9 de febrer a les 7 de la tarda es va inaugurar l’exposició Advanced post-nuclear romanticism de l’artista osonenc Irim Lux (sobrenom artístic de Jordi Miralpeix). El mateix autor diu sobre l’exposició: ‘La pintura viu com l’arbre del costat del riu però amb el poder sobrenatural de l’actiu preconscient, tant amagat a la humanitat… d’aquí la seva llum divina i tan nostra. Em dirigeixo cap al prebatec, el meu camí invisible, inimaginable, zona de matèria fosca i motor absolut. M’uneixo i pinto sense intencions representatives, expressives o comunicatives; deixo a l’acte fer… com fàbrica construïda per membrana.’ (Àlbum de fotos de Josep M. Costa a mesosona.cat)


pàg. 23 | www.mesosona.cat

Hospitalitat de Lurdes

Festa grossa de l’Hospitalitat de Lurdes

(Text i fotos: David Argüete) L’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lurdes de Vic ha celebrat aquest diumenge la seva festivitat anual. En el cas de la comarcal d’Osona i Ripollès, la festa s’ha celebrat a Sant Hipòlit de Voltregà on han assistit 150 per-

sones. La trobada s’ha iniciat amb una Eucaristia a la parròquia de la població, presidida per Mossèn Joan Casas, consiliari de l’Hospitalitat. En sortir hi ha hagut una ballada de gegants, i seguidament una rua fins al pavelló que és on s’ha fet

el dinar, servit per tota una colla de voluntaris, la majoria dels quals eren del poble de Sant Hipòlit. En els parlaments que hi ha hagut abans del fi de festa, el sr. Xavier Farrés, president diocesà de l’Hospitalitat de Vic, ha encoratjat a tothom a participar en el 51è Pele-

grinatge a Lurdes que Torelló. També s’ha fet tindrà lloc del 16 al 20 de entrega del premi del IV concurs de fotografia juny de 2018. del Pelegrinatge, conPer la seva banda, el sr. sistint en una inscripció Francesc Luna, delegat gratuïta a la peregrinacomarcal d’Osona i Ripo- ció. La festa ha acabat llès, ha anunciat la pobla- amb un duet de veu i ció de la trobada comar- guitarra que han intercal de l’any vinent, la pretat temes de diversos qual serà a Sant Pere de autors.


pàg. 49 | www.mesosona.cat

Esports

Vic i Voltregà empaten en un derbi intens (2-2) Un gol de Gerard Teixidó, de falta, a nou segons del final suposa l’empat final (Fotos: Alex Liañez).Com ja va passar a la primera volta, Vic i Voltregà van empatar en el derbi osonenc de l’OK Lliga. Aquesta vegada, a l’Olímpic de Vic el conjunt local va aconseguir posar-se per davant en el marcador dues vegades però el Voltregà va aconseguir empatar.

local i la bona actuació del porter del Voltregà no van acabar en més gols.

Inici tàctic amb alternatives

El Voltregà va aconseguir l’empat definitiu a nou segons del final, després de forçar la desena falta del Vic. Una altra vegada Gerard Teixidó posava el definitiu empat a 2 en el marcador. Des del bandol vigatà es van queixar de les decisions arbitrals en aquestes darreres accions mentre que el Voltregà va celebrar l’empat com si fos una victòria vist com van aconseguir-lo, just quan estaven en inferioritat numèrica.

Albert Grau, en el minut 17 de la primera part, avançava el Vic, però cinc minuts després Gerard Teixidó empatava el partit. Va ser una primera part amb alternatives, molt intensa i que va acabar amb un resultat just. Dos minuts després de la represa, un penal transformat per Tirso Gómez tornava a posar per davant el conjunt vigatà. El mateix jugador va desaprofitar un altre penal a deu minuts pel final. Va ser una part del partit amb domini vigatà i diverses ocasions que pel desencert

Els dos minuts finals van ser d’emocions fortes, amb un Voltregà buscant l’u contra u per intentar forçar faltes dels vigatans i el Vic mirant de contemporitzar i aguantar el resultat.

Amb aquest resultat, el Voltregà és vuitè classificat a l’OK Lliga, amb 27 punts i el Vic és tretzè, amb 21 punts. La propera jornada de l’OK Lliga no es disputarà fins el primer cap de setmana de març. Projectes d’Enginyeria Low Cost per l’ Inici de noves Activitats: - Projecte de Comunicació Prèvia Tramitem tota la - Projecte per l’obtenció de la Llicència d’ Obres documentació i - Projecte de seguretat en matèria d’Incendis portem la direcció d’obra i control de - Projecte Elèctric de Baixa Tensió qualitat si s’escau.

REF. 0489

www.osonaenginyers.cat

TOTA CLASSE DE

FEINES DE PALETA Interiors: Banys, cuines, terres... Exteriors: Façanes...

PREU ECONÒMIC

686 66 02 34 JOSEP

IDRES i ANCAMENTS Ivan Segovia

609 74 48 43

Pressupostos sense compromís

C/de Seva 29 Taradell

vidresitancaments@gmail.com

Vols posar un anunci

aquí?

JARDINERIA

Tanques, gespa artificial, reg automàtic...

TALA D’ARBRES NETEGES FORESTALS

Tel. 690 62 46 16

jardinsmolist@gmail.com

C. Enric Prat de la Riba, 13 VIC

Tel. 93 885 57 06

93 885 69 29 619 578 822


Esports

pàg. 25 | www.mesosona.cat

Cinquè lloc de Laia Aguilar a la Vertical d’Allgäu Marc Trasserra va ser sisè de la general i subcampió en categoria sub25 (Fotos: Jordi Aguilar).El passat dissabte es va disputar a Alemanya la vertical internacional per neu anomenada l’Allgäu Vertical amb un recorregut de 3.7 quilòmetres i 590 metres de desnivell. La prova es va disputar amb temperatures gèlides. A la prova, hi van participar dos esportistes osonencs de la Selecció Catalana de raquetes de neu, que van tenir molt bons resultats i van aconseguir pujar al

podi en les seves categories d’edat. En categoria femenina, la folguerolenca Laia Aguilar, del Club Excursionista Calldetenes, es va proclamar campiona de la categoria sub 29, arribant en una destacada cinquena posició a la general absoluta. De la seva banda, Marc Trasserra, del Club Excursionista Voltreganés, va quedar subcampió de la categoria sub25 i sisè de la general.

Venda de consumibles per impressora originals i equivalents. Suport tècnic gratuït. Gestors de residus homologats. info@catim.cat | www.catim.cat C/ Torelló, 65 08500 Vic T. 93 883 58 58

C/ Gurb, 84 08500 Vic T. 93 889 09 83

Rbla. Tarradellas, 4 08500 Vic T. 93 886 87 87

Pg. St Joan, 155 Bis 08560 Manlleu T. 93 850 76 63

Multifunció tinta color WIFI EPSON Expression Home XP245

Pots accedir al carrer de Gurb amb el teu vehicle facilitant-nos la matrícula.

*Equivalent de la mateixa referència. Preus amb IVA.

Multifunció làser monocrom BROTHER MFC-L2710dw


Esports

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 26

El CP Manlleu femení segueix líder guanyant a Vila-sana (1-4)

(Foto: David Pallarols).El CP Manlleu segueix una jornada més com a líder de l’OK Lliga femenina després d’aconseguir una treballada victòria a la pista del CP Vila-sana.

res osonenques va ser contundent i al descans ja guanyaven per 1 a 2. A la segona part van anotar dos gols més.

Laura Barcons, Judit Burgaya i Raquel Bernadas El partit no va ser fàcil tot (2), van ser les autores dels i el resultat de 1 a 4 ja que gols manlleuencs. les locals es van avançar en el marcador al minut Les manlleuenques mandos de la primera part. tenen el liderat tot i estar empatades a punts amb el La reacció de les jugado- Voltregà.

El CP Voltregà no afluixa i s’imposa a Vilanova (2-4)

(Foto: David Pallarols).- El CP Voltregà no afluixa i manté la pressió sobre el CP Manlleu pel liderat de l’OK Lliga femenina. El triomf d’aquesta jornada a la pista del CP Vilanova no va ser gens fàcil i va tocar patir de

valent per endur-se els teixa jugadora feia el punts. tercer del Voltregà però el Vilanova va tenir En un inici vibrant, amb temps d’escurçar distres gols en quatre mi- tàncies abans del desnuts, les locals es van cans (2-3). A la segona avançar però dues dianes part, el Voltregà va pade Berta Tarrida i Adria- tir fins que Anna Rona Gutiérrez van capgi- mero va aconseguir el rar el marcador. La ma- definitiu 2 a 4.

Voltregà - Bigues i Riells i Vilanova-Manlleu, als quarts de final de la Copa de la Reina (Foto: RFEP).- La Casa Olivella de Vilanova i la Geltrú va acollir la setmana passada el sorteig pels quarts de final de la Copa de la Reina d’hoquei patins, una competició que es celebrarà per segona vegada en aquesta localitat del Garraf entre els dies 2 i 4 de març.

emparellaments pels quarts de final van quedar de la següent manera i amb aquests horaris pel divendres 2 de març:

El sorteig presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, la Regidora d’Esports, Blanca Albà, així com representants de la Federació Espanyola i Catalana de Patinatge, va servir per emparellar els equips que es disputaran la tretzena edició d’aquesta competició.

19.30 h.- CP Manlleu – Calmar CP Vilanova

16 h.- CP Voltregà – CHP Bigues i Riells 17.45 h.- Hostelcur Gijón – Generali HC Palau de Plegamans

21.15 h.- Cerdanyola HC – CP Vila-Sana

Les semifinals es jugaran el dissabte 3 de març, a les 18 i les 20 h, i la final es jugarà el diumenge dia 4 de març a les 16 h. El partit serà retransmès en directe per TV3 i en diUn cop fet el sorteig els ferit per Teledeporte. La

resta d’encontres es podran seguir en directe per l’streaming que oferirà FEP-TV.

ta edició de la Copa de la Reina se celebrarà la primera MiniCopa femenina de la història, en la que hi prendran part el Calmar Primera MiniCopa CP Vilanova, el CP Voltrefemenina gà, l’Hostelcur Gijón, i el Generali HC Palau de PleParal·lelament, en aques- gamans.

Dissabte es disputaran les ¡semifinals entre el CP Voltregà – Generali HC Palau Plegamans (11 h), i Hostelcur Gijón – Calmar CP Vilanova (12 h). La final es jugarà el diumenge dia 4 a les 12 del migdia.


Esports

pàg. 27 | www.mesosona.cat

Pas endavant dels equips de Divisió d’Honor i Primera

Tres dies, tres partits i tres victòries pel Girbau Vic TT (Foto: Girbau Vic TT).El Girbau Vic TT de la Superdivisió estatal femenina de tennis taula va completar diumenge un llarg i productiu cap de setmana, en vèncer el tercer partit disputat en 3 dies contra el Tecnigen Linares, per 1-4.

(Foto: Girbau Vic TT).Els equips de la Divisió d’Honor femenina i 1a Divisió estatal masculina, del Girbau Vic TT, van aconseguir senvictòries molt importants pel seu futur a la lliga. El conjunt femení, entrenat per Lluís Peix, va vèncer per 4-2 al Proyem Vitòria Gazteiz i se situa en el quart lloc de la classificació. Noa Muñoz (2) Nerea García (2), van guanyar els dos partits individuals disputats.

El Girbau Vic TT de la 1a Divisió estatal masculina, per la seva banda, es va imposar al CN Helios de Saragossa, per 4-3. L’equip de Tercera Divisió estatal masculina va perdre a casa per 1-5 contra el CTT Olot i el Girbau Vic TT de la 3a Provincial, va guanyar 5-1 al CTT Badalona i porta 14 victòries de 14 partits. Els dos equips veterans del Girbau Vic TT, de 1a provincial i 3a provincial, s’han classificat per la Fase Final.

Una vegada més, Tingting Wang, molt ben acompanyada per les joves Ana Garcia i Clàudia Caymel van superar un difícil rival. Destacar d’aquest partit la gran actuació d’Ana Garcia davant la russa Viktoriia Lebedeva a qui va remuntar un 1-2 advers donant un punt decisiu pel seu equip. Els altres 3 punts els van aconseguir Tingting Wang en els individuals i en el doble fent parella amb Ana Garcia.

El triplet el va iniciar el conjunt vigatà dijous a Vic guanyant al Covicsa de Eivissa per 4-1 i l’endemà es va desplaçar a Priego on es van vèncer per 1-4, el mateix resultat que l’aconseguit a Linares. Amb aquestes 3 victòries el Girbau Vic agafa encara més avantatge al capdavant de la classificació i dóna un pas més en la

seva lluita per intentar d’assolir el títol de lliga. Aquesta haurà estat una molt bona preparació per l’importantíssim partit d’anada dels quarts de final de la competició europea ETTU Cup, que aquest proper diumenge 18 de febrer a les 11h., disputarà el Girbau Vic TT a Vic, contra l’UCAM Cartagena.


Esports

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 28

El CB Vic guanya el Lleida i és líder en solitari (70-67)

(Foto: Twitter Club Bàsquet Vic).- El CB Vic - UVic va aconseguir el passat dissabte al vespre una important victòria a casa davant del seu màxim rival al seu grup de Lliga EBA. Tres punts per sobre del Pardinyes Lleida que fan possible que els vigatans liderin el grup en solitari, amb 13 victòries i tres derrotes en setze partits disputats. El partit al pavelló Castell d’en Planes va ser molt igualat i sempre es va moure en registres molt

ajustats entre els dos equips. Els dos primers quarts els va guanyar el Lleida per un punt de diferència i al descans s’arribava amb un ajustat 32 a 34 a favor dels lleidatans. El tercer quart va marcar les poques diferències que hi va haver en el partit. L’equip vigatà el guanyava per cinc punts de diferència (23-18) i posava les bases d’una victòria que no es va decidir fins els darrers instants. Amb empat a 67, un triple de Marc Rabaseda va ser definitiu.

Treballat triomf del CB Tona davant l’Onyar (85-62)

(Informació i foto: CB Tona).- Treballada victòria del CB Tona davant d’un incòmode CE Onyar. El partit va començar fred i amb molt desencert per part de tots dos equips, tancant el primer parcial 12-9 a favor dels locals. El segon període va seguir amb la igualtat, però els

visitants es van endur aquest període per un punt, arribant al descans 35-33. Poc va canviar el partit a la represa. Els tonencs gairebé sempre manaven al marcador, però els gironins no estaven disposats a cedir ni un centímetre.

Finalment, cap a mitjans del darrer quart el CB Tona va tenir dos minuts d’or en els quals va trencar el partit. L’increment del ritme defensiu els va permetre correr i acabar trobant situacions més clares de tir, per acabar anotant 35 punts en aquest parcial.

El sènior del Femení Osona perd a la pista del GEiEG Girona per un ajustat marcador (43-40) El Vikus’s-Femení Osona es va desplaçar aquest cap de setmana a Girona on va caure en el seu enfrontament davant el GEiEG per un apretat 43-40, en un partit en que cap dels dos equips volia perdre. Tot i el bon començament osonenc, amb una primera part on van anar sempre per davant en el marcador, al descans lleuger avantatge (2225). Malauradament, algunes errades al segon temps van deixar al Femení Osona per sota en el marcador en el tram final de partit on no van poder donar la volta al marcador i van sortir de Girona amb una derrota per tant sols tres punts que fa mantenir a les osonenques en la zona

baixa de la classificació. El proper cap de setmana, el Femení Osona rebrà a casa al líder Snatts-Femení Sant Adriá en un partit que, sobre el paper, es presenta molt difícil. De la resta de la jornada esportiva, només van jugar els equips grans, ja que els de nivell de formació tenien jornada de descans del calendari. El Senior B es va desplaçar a Montcada i Reixac per enfrontar-se al CB Mir i, malgrat un mal començament al primer quart, amb massa facilitats en defensa, es va refer de la situació i augmentant la intensitat va aconseguir una victòria a domicili (39-50) que li permet continuar en la zona mitja-alta de la classificació.

Pel que fa als equips júnior, cara i creu. Per una banda, el Júnior Taronja, en partit emocionant i molt treballat va aconseguir guanyar per la mínima a la pista del CB Vilassar (56-57), mentre que el Júnior Blanc, en partit de rivalitat comarcal, va perdre amb claredat a la pista

del CB Tona (75-39). Finalment, el Cadet Taronja, en categoria Preferent, tot i fer un bon partit, la manca d’encert va deixar-los un resultat més ampli del que es va veure a la pista, tot i la superioritat rival. Les osonenques van perdre (34-56) davant del CB Femení Maresme.

El proper cap de setmana ja tornen tots els equips en competició i la major part jugaran a casa. Tota la jornada s’haurà de disputar en diumenge ja que les instal·lacions també acolliran durant el cap de setmana un campionat de gimnàstica.


Esports

pàg. 29 | www.mesosona.cat

Doblet d’Erik Merino al Duatló de Granollers

El triatleta de Muntanyola, Erik Merino (Club Triatló Granollers) va guanyar per segon any consecutiu la VIII edició del Duatló Ciutat de Granollers - Circuit de Barcelona Catalunya. Als primers 5 quilòmetres de cursa a peu, Merino va imposar un fort ritme i ja va marcar diferències. A la primera transició ja tenia uns vint segons de distància respecte els persegui-

dors. El tram ciclista, de 18 quilòmetres dividit en tres voltes, va servir per ampliar la distància fins els gairebé dos minuts. L’últim tram de cursa a peu va servir per mantenir la distància sobre el segon classificat, Isam Mounir i el tercer, Pol Espinosa. Debut somiat per l’atleta de Muntanyola, que també va obtenir la victòria per equips amb el Club Triatló Granollers.

Nil Riera guanya el trial de La Nucia

era a la categoria Juvenil B. El jove pilot de Gurb de només 10 anys va aconseguir una clara victòria amb una diferència de sis punts sobre el segon classificat, Hugo Barrera. El pilot de l’equip TREntre els resultats dels RES va haver de superar pilots osonencs, desta- zones molt exigents en ca la victòria de Nil Ri- aquesta primera cita del (Foto: David Riera).- El passat cap de setmana es va disputar a la localitat alacantina de La Nucia la primera prova del Campionat d’Espanya de Trial.

campionat estatal. En la mateixa categoria de Nil Riera, Marc Piquer va ser tercer. La segona prova del Campionat d’Espanya de Trial es disputarà el 15 d’abril a la localitat de Sigüenza, a Guadalajara.


Esports

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 30

Ruth Moreta, del Gimnàstic Vic, campiona de C4

(Foto: Gimnàstic Vic).Aquest cap de setmana, es va celebrar al Pavelló Castell d’en Planes de Vic, la primera fase de la Copa Catalana de gimnàstica artística femenina.

L’equip infantil Sub14 de l’AA Tona és tercer al Català de cros

proclamar campiona de la classificació general i als 4 aparells.

Ruth va fer una gran actuació sobretot a l’exercici de barra, terra i salt de poltre, aquesta regularitat i bona Destaquem a Ruth Moreta execució en els 4 aparells la del Club Gimnàstic Vic de va fer guanyadora d’aquesla categoria C4 que es va ta primera fase.

Aquest diumenge es va disputar el Campionat de Catalunya de cros a Mollerussa. El corredor lluçanès Aniol Clavell (Olot Terra de Volcans) va obtenir una desta-

cadíssima 2a posició en dit Aragón, Anna Quero, la categoria sub 14 Mar Casals, Irene Torres masculí. i Bruna Grandio van aconseguir la 3a posició Les infantils sub 14 feme- per equips per darrera ní de l’AA Tona, Rut Cor- del CA Canovelles i del dova, Guinedell Faja, Ju- CA Igualada.

Intens cap de setmana pels equips del Vic Vòlei Callís (Informació i foto facilitades pel Vic Vòlei AEE Jaume Callís).- L’equip sènior del Vic Vòlei Callís va tenir la victòria a tocar però al final aquesta va anar a parar a les mans del CN Sabadell B (1-3). El matx va començar bé amb el primer set que va caure del cantó local però les visitants van ser capaces de revertir la situació i acabar guanyant. Un triomf que va arribar després d’endur-se els dos darrers parcials molt ajustadament i que amb una mica més d’encert i sort haurien pogut decantar-se per les vigatanes. La igualtat va ser la tònica del partit i de cadascun dels sets jugats. El primer se’l va endur el Callís (2523) malgrat la reacció sabadellenca que va retallar diferències perillosament. El segon va ser per les vi-

sitants després d’un increïble parcial de 0-10 (17-25). El tercer i el quart també van ser pel CN Sabadell (24-26 i 23-25) però en tots dos les vigatanes van tenir les seves opcions en els punts decisius que no van poder aprofitar. Després de jugar un bon primer set, el juvenil es desinfla i cedeix la victòria enfront de l’AVAP Girona L’equip juvenil no va poder assolir la victòria davant l’AVAP Girona que va acabar enduent-se el partit amb claredat (0-3). Malgrat tot, el primer set va estar molt a prop de caure del cantó vigatà després de jugar a un bon nivell i disposar del domini del marcador. El problema va raure en què no va saber rematar el parcial quan ho tenia tot

a favor i això va permetre a les contrincants capgirar la situació i endur-se la mànega (23-25). L’equip cadet cau per 0-3 en un partit on va merèixer millor resultat

det va fer un molt bon partit, plantant cara a un AVAP Girona que es va presentar a Vic amb un balanç de 13 partits guanyats i cap de perdut. Derrota de l’infantil Vermell a casa davant de l’AVAP Girona

ze 2 de la 2a. Divisó. Les jugadores locals es van veure superades (0-3) per un equip molt més rodat. L’infantil Blanc cau derrotat a Granollers en un partit competit

Tot i el resultat (3-1), el Tot i la claredat del resultat Callís va competir fins el final (0-3) a favor de Primer partit a casa de l’in- darrer punt i va ser a prop l’equip visitant, l’equip ca- fantil Vermell al grup Bron- de forçar el cinquè set.


Agenda Dimarts 13 de febrer Carnestoltes d’Alpens.- A partir de les 9 del matí, esmorzar amenitzat per ‘Les Veus del Ter’. Durant el matí, atracció inflable per a la mainada, a la Fàbrica Vella. A 2/4 de 3 del migdia, dinar de Carnestoltes al Casino. Havent dinat, Bingo. A partir de 2/4 de 6, ball de tarda amb el Grup Sol de Nit, al Casino. Diverses ubicacions, Alpens 15:30h.Bibliobús. Parada del Bibliobús Tagamanent. Centre del poble, Sant Miquel de Balenyà 16h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Puigdon. Centre del poble, Cantonigròs (L’Esquirol) 17:30h.- Carnaval de la gent gran. Actuació del grup PEP, música, dis-

Teatre, cultura, lleure, festes populars,... Si vols que l’activitat que organitza la teva entitat o associació surti aquí, envia’ns-ho a l’adreça: info@mesosona.cat (fins dilluns al migdia perquè surti dimarts)

fresses i berenar. Esplai 18h.- Hora del Conte per Social de la gent gran, als més petits. SÓC UN Prats de Lluçanès ARTISTA de Marta Altés. A càrrec de Maite Fochs i 17:30h.- Explicada de Noèlia Vallejo, educadocontes. Cafè de les Lletres, res de l’Escola Bressol Els Picarols. Destinat a nens Vic i nenes 2-3 anys. Places 18h.- Aula d’Extensió limitades. Biblioteca MuniUniversitària de la Gent cipal, Manlleu Gran. La Traviata, de Giuseppe Verdi, a càrrec de 18h.- Xerrada ‘Educar Rafel Esteve i Alemany, les emocions en famíprofessor d’Història de la lia’. Els dimarts 13 i 20 música. (cal ser associat de febrer, de les 18 a les per assistir a l’Aula). Casal 20 h, es duran a terme les xerrades del cicle Creixem Francesc Macià, Centelles Plegats “Educar les emo18h.- Taller d’escriptura cions en família”, adrede records. A càrrec de çat a pares i mares amb Miracle Sala del Labora- fills i filles de 3 a 12 anys. tori de Lletres. L’activitat Aquesta formació performa part del projecte metrà als pares ajudar als #Bibliolab i cal inscripció seus fills i filles a apredre prèvia. Com s’explica el a identificar, gestionar i significat d’un moment utilitzar les emovions. Es únic? Com afrontar i por- treballaran les habilitats tar al paper moments ín- socials, les competències tims i gent  estimada? Es per a la vida i el benespoden realment escriure tar, l’empatia i a practicar records mig oblidats o tècniques d’intel.ligència somnis? Biblioteca, Tara- emocional. La sessió del dia 13 va adreçada a padell res i mares, amb servei de monitoratge per als nens i nenes. Podeu obtenir més informació al Consorci del Lluçanès (consorci@llucanes.cat / 938880050) o al web Lluçanès Territori eduacador (www.formacio.llucanes.cat). Escola Terra Nostra, Olost

anar? Ganes de passar-ho bé? Vols descobrir una activitat nova o reciclar-te ballant? Vine a ballar danses folklòriques d’arreu del món (Alsàcia, Bretanya, Sèrbia, Israel, Catalunya,...). En grup o de forma individual. Prova-ho! Tallerista: Maria Rodriguez. Preu: 25 euros. Gimnàs de l’escola, Santa Eugènia de Berga 20h.Conferència. Evolució de l’abastament d’aigua al món. Situació actual. Disposar d’aigua dolça de qualitat per sobreviure ha estat des de sempre una de les primeres necessitats per la humanitat. A càrrec de Rogeli Fletas, Aparellador i Arquitecte Tècnic per la Universitat de Barcelona i Diplomat en Gestió Ambiental per la IDEC de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Gerent d’Aigües de Vic SA durant 40 anys (1972-2012), entre altres. Local de l’Agrupació Astronòmica d’Osona, carrer del Pare Xifré, 3, Vic

21:30h.- Cineclub Vic: El día de la bestia. Sessió Homenatge Terele Pávez: El día de la bestia - Álex de la Iglesia, Espanya, 1995. Aportació: 5 euros. Socis: entrada 18:30h.- Club de lectura gratuïta. Socis VicJove: 4 de novel·la històrica. A euros. Espai ETC, Vic la tertúlia del mes de febrer comentarem el llibre Donde se alzan los tro- Dimecres nos de Ángeles Caso. Els 14 de febrer interessats en participar Jornada de Serveis a la en aquest club de lectura Comunitat.- 9 h: Inaupasseu a recollir el llibre a guració de la jornada la Biblioteca Joan Triadú. a càrrec de l’alcalde de Les sessions són condu- Manlleu, Sr. Àlex Garriïdes per Gemma Gil, his- do, Sr. Ramon Bajona, toriadora i antropòloga. director dels Serveis Espai Romeu – Biblioteca Territorials del departaJoan Triadú, Vic ment d’Ensenyament a la Catalunya central i el 19:30h.- Curs de danses Sr. Lluís Monteis, director folklòriques del món. de l’Institut Antoni Pous Tens ganes de deixar-te i Argila de Manlleu. 9.30

h: Ponència inaugural: Ni m’explico, ni m’entens. Els laberints de la comunicació., a càrrec de Xavier Guix, psicòleg, professor universitari, escriptor, soci fundador d’Espai Sinàptic i Kairós Institut. 10.45 h: Pausa-cafè. 11 h: Xerrades específiques simultànies. 1a- Qué tiene que ver un botijo con el càncer?, a càrrec de Julio Basulto, nutricionista, conferenciant, docent i escriptor de llibres sobre salut. 2a- Els infants i adolescents de CRAES no són extraterrestres (TIS), a càrrec de Joan Sala, mestre, psicòleg, mediador, professor universitari i habilitat cpm a educador social i periodista. 3a- L’escola que somiem (TEI), a càrrec de Marc Peñarroya, director i Judith Torner, cap d’estudis de l’Escola l’Era de Dalt de Tona. Museu del Ter. Passeig del Ter, 2, Manlleu Enterrament de la sardina.- 19.30 h: al hall del Teatre Cirvianum tindrà lloc la Vetlla del difunt rei. 20 h: Rua i seguici del carruatge mortuori acompanyats de l’Orquestra Sensafònica, la Coral Lloriana Jove i la confraria de ploraneres, vídues i ‘querides’. 21 h: a la plaça Vella, incineració i Sardinada Popular. Torelló 8:15h.- Caminada a Santa Coloma de Gramenet. Dins del Cicle de Passejades de la Diputació de Barcelona. Aquestes caminades estan adreçades a persones que ja caminen habitualment entre 7 i 9 quilòmetres. La sortida es fa des del pavelló d’esports de Roda de Ter a les 8.15h del matí i l’arribada és a les 16.30h a Roda de Ter. Les places són limitades i el preu és

Segueix pàg 32


Agenda

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 32

Menú diari: 12€ · Menú 1: 22€ · Menú 2: 33€ · Menú 3: 44€ · Carta · Carn, peix a la brasa i molt més!

Músiriecacte

en d iumenge

d cada

LATITUD 41º52’ 38.06 N LONGUITUD 2º20’ 29.45 E

HOSTAL - RESTAURANT

93 884 85 77 77· HOSTAL LA GUINEU, 13 · URBANITZACIÓ LES GUILLERIES · VILADRAU de 3 euros per persona. Cal inscriure’s a Can Vinyets. Els horaris per inscriure’s són: de dilluns a divendres, de 09h a 14h, i fer el pagament de 3 euros. Amb el preu inclou el viatge amb autocar i l’assegurança corresponent. L’esmorzar i el dinar va a càrrec de cadascú. Per més informació podeu trucar al 938500377 o al 618299237. Sortida des del Pavelló d’esports, Roda de Ter

don. Centre del poble, Tavèrnoles 16h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Tagamanent. Centre del poble, Orís 16h.- Aula d’estudi. Dins la programació del Febrer Jove. Aula de lectura del local del jovent, Santa Eulàlia de Riuprimer

16:45h.- Espai Activa’t. Taller de memòria. Relats Sant Jordi i dia Inter11h.- Bibliobús. Parada nacional de la Dona. L’Esdel Bibliobús Guilleri- plai, Cantonigròs es. Centre del poble, Sant Bartomeu del Grau 16:45h.- Taller de màscares de Carnestoltes 11h.- Bibliobús. Parada per nens i nenes al Local del Bibliobús Tagama- Polivalent. Podeu insnent. Centre del poble, criure-us trucant al Punt Montesquiu Jove. Local Polivalent, Muntanyola 11h.- III Sardinada del Carnaval del Mercat 17h.- Enterrament de la Municipal. Vine a cele- sardina. 38è Carnaval brar el Carnaval amb els de Centelles. Enterracomerciants del Mercat ment de la sardina activiMunicipal de Manlleu! tats infantils i sardinada. Sardines, pa i vi calent. Plaça Major, Centelles Preu: 2 euros. Mercat Municipal de Manlleu. C. 18:30h.- Arqueologia Pintor Guàrdia, 6 d’Osona i des d’Osona. Cicle de conferències del 15:30h.- Bibliobús. Pa- centre d’investigacions rada del Bibliobús Gui- arqueològiques d’Osona lleries. Centre del poble, (CIAO). La necròpolis de Calldetenes la Plaça de la Pietat. Revisió dels treballs i estudi 16h.- Bibliobús. Para- arqueològic i antropolòda del Bibliobús Puig- gic. Sala Josep Romeu C/ Arquebisbe Alemany, 5, Vic 19h.- Cantem! Glosa i cançó improvisada. Des de que l’Ateneu va estrenar el seu local, el taller “Cantem! Glosa i cançó improvisada” s’ha consolidat. Aquesta trobada setmanal és un espai on practicar la glosa, un divertit art consistent en improvisar les lletres de les cançons. Local social

Ateneu. Carrer Enric Dela- caguinarda, 17, Vic ris, 59 bxs, Manlleu 20h.- Dimecres de cen19h.- Presentació del dra: Enterrament de llibre: Mare de llet i de la Sardina. Sardinada mel de Najat El Hachmi. popular. S’oferiran 3 sarEl periodista Jordi Vilarro- dines, pa, vi i aigua, per dà conversarà amb l’auto- 3 euros. Plaça Catalunya, ra. Una novel·la feminista, Sant Julià de Vilatorta que reivindica el lloc i la veu per a les dones. Lli- 20:15h.- Curs d’informàbreria Muntanya de Llibres, tica. Informàtica bàsica, carrer Jacint Verdaguer, 31, d’accés a internet, com Vic navegar, utilització de les apps mòbil,... Porta el teu 19:30h.- Sessió informa- portàtil i resol dubtes! Del tiva POUM. Presentació 14 de febrer al 21 de març. del POUM pels Barris del Tallerista: Jordi Bigas. Més Nord, del carrer Sant Pere, info a: centrecivicseb@ del Sucre i Centre Històric. gmail.com. Preu: 30 euros. Auditori Marià Vila d’Aba- Centre Cívic, Santa Eugènia dal, edifici El Sucre, Vic de Berga 19:45h.Presentació literària. El Grup de Recerca en Educació, Llenguatge i Literatura de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya us convida a la presentació del llibre L’ensenyament del català als territoris de parla catalana. Estat de la qüestió i perspectives de futur, coordinat per N. Camps, M. Casas, L. Comajoan i T. Puntí. El llibre conté una selecció de les ponències i comunicacions del IV Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català celebrat a Vic. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Assumpta Fargas i Teresa Puntí. En el marc de l’acte, la Dra. M. Josep Cuenca, de la Universitat de València i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, pronunciarà la conferència ‘La Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans: les versions Essencial i Bàsica’. Sala Segimon Serrallonga. C. Perot Ro-

Dijous 15 de febrer 10h.- Club de la Feina. El Servei Local d’Ocupació del Voltreganès ofereix com a servei el Club de la Feina. Un espai on podreu fer consultes relacionades amb el món laboral, fer recerca activa de feina per internet, millorar el vostre currículum, aprendre a fer cartes de presentació, etc. Tindreu a la vostra disposició a la dinamitzadora laboral de referència. No cal demanar cita prèvia. Biblioteca Marquès de Remisa, Sant Hipòlit de Voltregà

Lluçanès 16h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Guilleries. Centre del poble, Sant Julià de Vilatorta 16h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Puigdon. Centre del poble, Lluçà 16h.- Club de Lectura. Júlio Llamazares amb el llibre ‘Lluvia amarilla’. Biblioteca, Olost 16:30h.- Cinema i art. Cézanne y yo. L’escriptor Émile Zola i el pintor del postimpressionisme Paul Cézanne comencen la seva amistat en una escola de la Provença en què tots dos estudien. Els seus camins segueixen units a París, on exerceixen la seva tasca professional. Presenta Miquel Pérez, professor de l’UVic i doctor en Història de l’Art. Museu Episcopal, Vic

17h.- Assessoria d’Orientació Acadèmica. Tens ganes de seguir estudiant? Saps què pots estudirar? En aquestes assessories d’orientació acadèmica rebràs tota la informació relacionada amb la formació reglada, la formació ocupacional i quines opcions tens per 10:30h.- Bibliobús. Pa- reciclar-te. El Ganxo, Sant rada del Bibliobús Gui- Hipòlit de Voltregà lleries. Centre del poble, Gurb 17:30h.- TEMPS X VISITAR l’antiga fàbrica de 10:30h.- Oficina del con- Can Llanas. Visita guiasumidor. Visita Oficina da a una de les empreses del Consumidor. Plaça històriques de Manlleu, Monmany, Sant Pere de construïda l’any 1844 i Torelló adquirida per la família Rovira de Manlleu, actual 11h.- Bibliobús. Parada propietària, l’any 2000. del Bibliobús Puigdon. Coneixerem la seva hisCentre del poble, Prats de tòria i les seves instal·la-


Agenda

pàg. 33 | www.mesosona.cat

cions. Activitat gratuïta i oberta a tota la ciutadania. Can Llanas (Mimcord) al passeig del Ter, Manlleu 18h.- Taller de Polseres Candela. Taller solidari obert a tothom. Biblioteca Lluís Millet, Aiguafreda 18h.- Xerrada. ‘L’evolució del tren de vapor a l’AVE’ a càrrec de Joan Cunill. Esplai de la Gent Gran, Sant Quirze de Besora

tura Dones i literatura. A la tertúlia del mes de febrer comentarem Mi recuerdo es más fuerte que tu olvido de Paloma Sánchez-Garnica. Les sessions del club de lectura Dones i literatura són conduïdes per Gemma Gil i Aris, historiadora i antropòloga. Les persones interessades en participar en aquest club de lectura podeu recollir el llibre a la Biblioteca Joan Triadú de Vic. Biblioteca Joan Triadú, Vic

19h.- Presentació literà18:30h.- Club de lec- ria. Presentació del conte ‘La Rita i en Kubala’. Amb Maria Carme Bernal, Jacint Torrents, Isa Basset i Toni Coromina. Des d’aquest dia i fins el 10 de març també es pot visitar una exposició de les aquarel·les originals. Oberta a les escoles. Espai cultural Canigó de la llibreria Muntanya de Llibres, Vic

drà possessió com a Síndic municipal de Greuges a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. L’acte estarà presidit per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i també comptarà amb les intervencions del síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó; el president del Fòrum de Síndics i Síndiques i Defensors i Defensores Locals de Catalunya, Joan Barrera; el regidor de Vic per a tots, Arnau Martí. Sala de la Columna, Ajuntament de Vic 19:30h.- Xerrada ‘Les dones en el món de l’òpera’. Sílvia Fortuny serà l’encarregada d’oferir la xerrada ‘Les dones en el món de l’òpera. L’activitat està organitzada per Som Dones. Biblioteca, Taradell

20h.- Activitats Aula Mercat. Cuina conscient. Esmorzars sans i variats. Cansat d’esmor19h.- Presa de possessió zar sempre el mateix? en del Síndic municipal de Segueix pàg 34 Greuges. Joan Sala pren-

L’aromateràpia, una eina imprescindible per a la terapeuta Susana Sánchez

L’aromaterapia ofereix tint coneixements i exmúltiples beneficis per la periència. salut, el benestar i la bellesa. El primer d’ells és l’aromateràpia bàsica, que es Té un lloc importantís- durà a terme el 24 de sim en les teràpies alter- febrer a Barcelona. natives i també en l’elaboració de productes Al març i abril també cosmètics i terapèutics. ofereix els de psicoaroTambé és clau com a materàpia, aromateràfarmaciola en les llars. pia vibracional i el massatge essencial dels És una eina imprescin- elements. dible per la terapeuta Susana Sánchez des de Susana Sánchez Pastor fa 17 anys i ara ofereix FLOR DE VIDA, Manlleu cursos i tallers comparTel. 690117456

El nou POUM Vic dibuixa la ciutat del futur. Vine a coneixe’l!

Barris del Nord, del carrer Sant Pere, del Sucre i Centre Històric

4

1

2 3 La Guixa i entorn rural

Barris de Caputxins, Sant Llàtzer i Quatre Estacions

Barris de la Calla, Horta Vermella, Santa Anna, l’Estadi, el Remei, Serra-de-senferm i d’Osona

ATENCIÓ PERSONALITZADA

EXPOSICIÓ

SESSIONS INFORMATIVES

L’atenció a les persones interessades a fer consultes o rebre informació detallada del POUM es farà a l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament (casa Masferrer, plaça Dom Miquel de Clariana, 5), amb cita prèvia, en l’horari següent:

Exposició POUM VIC-Aprovació inicial, al vestíbul de la casa Masferrer (plaça Dom Miquel de Clariana, 5).

Es faran 4 sessions informatives per explicar les propostes del POUM als diferents barris de la ciutat:

Del 24 de gener al 3O d’abril de 2O18.

1 Can Pau Raba 6 de febrer a 2/4 de 8 del vespre.

Dilluns De 9 a 11 del matí i de 4 a 6 de la tarda

Dimarts

Dijous

D’11 del matí a 2 del migdia

D’11 del matí a 2 del migdia

La cita prèvia es pot sol•licitar al telèfon 93 886 21 OO o a l’adreça electrònica poum@vic.cat

Horari:

2 Espai ETC 8 de febrer a 2/4 de 8 del vespre.

de dilluns a divendres de 9 del matí a 3 de la tarda i els dilluns de 4 a 7 de la tarda.

3 Centre Cívic La Guixa 12 de febrer a 2/4 de 8 del vespre.

Visita guiada a l’exposició:

dilluns 26 de febrer a les 6 de la tarda.

4

Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre 14 de febrer a 2/4 de 8 del vespre.

Tota la informació a poum.vic.cat


Agenda aquest taller et donarem idees sanes, variades i delicioses. A càrrec d’Eva Serra, assessora en alimentació saludable i professora de cuina vegetariana. Per aprendre a triar, preparar i menjar els aliments de manera sana i equilibrada. Preu: 5 euros. Places limitades. Inscripcions: al web mercatmanlleu.cat, per correu a activitats@mercatmanlleu.cat o bé per WhatsApp al telèfon 616 48 77 62. Mercat Municipal de Manlleu 20h.- Cicle de xerrades i activitats per a les famílies 2018-units x educar ‘El valor de les emocions en l’educació dels nostres fills’. A càrrec de Mònica Tarrés, psicòloga i terapeuta. Institut Escola Marta Mata, Torelló 20h.- Conversa a tres bandes. Dins les activitats que proposa l’Ateneu de Vic, conversa a tres bandes sobre els llibres de poesia Radicals lliures de Vicenç Altaió i Esdeveniments de Ricard Miravete, editats

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 34

per Edicions 3 i 4. L’acte comptarà amb la presència dels dos autors i de l’activista cultural, Biel Barnils. Sala Modernista del Casino, Vic 20h.- Concert del Trio Sonart. Música de prop. Cati Reus, Daniel Oliu i Ana Carro fan Beethoven. Aquesta formació integrada per professors de l’EMVIC està treballant la integral dels Trios per a piano de Beethoven. Tenen previst fer un concert anual fins al 2020, en el 250è aniversari del naixement del compositor. Seran onze trios repartits en quatre concerts. Preu: 7 euros. L’Atlàntida, Vic 21h.- Cicle Gaudí-circuit estable de cinema català. Projecció de ‘La llamada’. Direcció: Javier Calvo i Javier Ambrossi. Intèrprets: Macarena García, Anna Castillo, Belén Cuesta, Gracia Olayo i Richard Collins Moore. Agost 2013. Campament cristià La Brújula. Bernarda, una monja nouvinguda, vol salvar el campament amb la seva cançó, “Viviremos firmes en la fe”. La

Germana Milagros, una jove amb dubtes, recorda com li agradava Presuntos Implicados. I la María i la Susana, dues adolescents castigades, tenen un grup que es diu Suma Latina. Però des que Déu se li apareix a la María una nit, tot està canviant. I és que a Déu li encanta Whitney Houston. ‘La Llamada’ és una epopeia en clau Disney amb actuacions musicals que segueix el desenvolupament d’una comèdia romàntica, però transcendeix i juga amb tots aquests gèneres per acabar sent un cant a la llibertat i al primer amor. Cinema El Casal, Torelló

Divendres 16 de febrer 10h.- Carnaval Infantil. Sortida a les 10.15h de l’escola i rua per diferents carrers del poble on hi participen les escoles del municipi. Diverses ubicacions, Balenyà 11h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Guilleries. Centre del poble. Les Masies de Voltregà 11h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Puigdon. Centre del poble. El Brull 12h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Tagamanent. Centre del poble, Oristà 16h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Guilleries. Centre del poble, Santa Eugènia de Berga

17:15h.- Cinefòrum Jove. Activitat a partir dels 10 anys. Aula de lectura del local del jovent, Santa Eulàlia de Riuprimer 19h.- Febrer conscient al Vicjove. SEXUALITAT CONSCIENT. Tenim pressions sobre com ha de ser el sexe? El gaudim al màxim? A càrrec d’Elena Crespi, psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella. Vicjove, Vic 19:30h.- Conferència sobre els Fets de la Gleva. L’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Voltreganès, organitza la conferència “Els fets de la Gleva i l’incendi de Sant Hipòlit de Voltregà – Repressió i violència al final de la Guerra de Successió”, a càrrec de Joaquim Albareda i Salvadó, historiador i catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, el qual, també, ens presentarà el seu estudi i anàlisi dels fets que van succeir a la Gleva i a Sant Hipòlit de Voltregà. Els Fets de la Gleva es refereixen al combat lliurat entre les tropes catalanes i les tropes borbòniques el 3 de febrer de 1714, i la posterior mort a traïció d’un esquadró de 120 soldats catalans que van morir en mans de les tropes borbòniques en aquest indret osonenc el febrer de 1714 en el marc de la Guerra de Successió. Sant Hipòlit de Voltregà va ser una de les anomenades viles cremades atacades pels borbònics durant la Guerra de Successió. Ateneu, Sant Hipòlit de Voltregà

16h.- Bibliobús. Parada del Bibliobús Puigdon. 20h.- Reunió anual d’enCentre del poble, Viladrau titats. L’Ajuntament convoca a totes les entitats 16h.- Bibliobús. Parada del municipi a fer la reunió del Bibliobús Tagama- anual d’entitats. Ordre del nent. Centre del poble, dia: 1. Exposició i resum de Folgueroles les activitats realitzades el 2017 (a càrrec de cada una 16:30h.- Espai Activa’t. de les entitats). 2. Activitats Espais d’estimulació previstes pel 2018. 3. Torn cognitiva: Campionat de obert de paraules. Preparxís, fitxes de memòria guem confirmació d’assisi jocs de taula. Casal del tència a cultura@lesquirol. Jubilat, L’Esquirol cat o 93 856 8000. Sala

d’actes de l’edifici Sescorts (Ca la Salut), Sant Martí Sescorts 20h.- Baixada de carretons - Carnaval de Roda. Baixada de carretons a les 20:30h. Inscripcions el mateix dia de 20:00 a 20:30 al punt de sortida (C. Strata Francisca). Xocolatada a la Plaça Major un cop finalitzi la baixada de carretons (en cas de pluja l’activitat es suspendrà). Concentració al carrer Strata Francisca, Roda de Ter 21h.- CAMAC 2018. Cicle d’Audiovisuals de Muntanya i Aventura de Calldetenes. ESTIL ALPÍ, L’ÚNICA MANERA D’ENTENDRE L’ALPINISME. Protagonista: Oriol Baró, un dels màxims exponents de l’alpinisme català d’avui. Duració: 50 min. HOMO M O N T S E R R AT I N U S . Direcció: Samuel Colomer. Duració: 73 min. Auditori Teatre, Calldetenes 21h.- Concert homenatge a la música negra. Brodas Bros presenten ‘Blockparty & James Brown Tribute’. Direcció artística: Lluc Fruitós. Brodas Bros: Berta Pons, Clara Pons, Pol Fruitós, Lluc Fruitós i Marc Carrizo. Banda en directe: Nación Funk All-Stars Feat Michel Clavero. Músics: Lalo López, guitarra i veus; Guilliam Sonsflauta, saxo tenor i veus; Roger Martínez, saxo alt; Marc


Agenda

pàg. 35 | www.mesosona.cat

Benaiges, bateria; Adri González i Àlex Badia, teclats; Hèctor Moras, baix. Un espectacle altament participatiu, un concert on els espectadors són lliures d’aixecar-se, ballar i cantar quan els vingui de gust. Un concert homenatge a la música negra; una festa animada per la dansa espectacular dels Brodas Bros, conduïda per la banda Nación Funk All-Stars i capitanejada per Lalo López (Fundación Tony Manero) amb Michel Clavero com a frontman. Els Brodas Bros tornen als orígens del funk dels 80 (James Brown, Aretha Franklin, Kool & The Gang i molts més). Ho fan amb 5 ballarins, 6 músics i 2 cantants que portaran al teatre l’energia del HipHop, nascut gràcies a les festes Block Party que van començar a organitzar DJ de Nova York. Amb èxits com el “Get up Sex Machine” o el

“Think” us faran saltar de la cadira i ballar!Entrades: A taquilla (des d’una hora abans): 16 euros. Anticipada a https://tct.teatrecirvianum.cat: 14 euros. Teatre Cirvianum, Torelló

Dissabte 17 de febrer Carnaval Hostalets de Balenyà.- Activitats infantils i familiars de Carnaval i entrega de premis del concurs d’aparadors. 11h. Esmorzar de coca i xocolata. 11h a 13,30h. vine a jugar i pintar. 13.30h Pregó de Carnaval. 14h Entrega de premis del concurs d’aparadors. Lloc: Pavelló municipal. A partir de les 19h s’engega la Gran Rua que sortirà del pavelló i passarà per molts carrers del poble. El punt final és també al pavelló, lloc on tothom podrà sopar un entrepà de botifarra (cal comprar els tiquets) i gaudir del ball de carnaval i l’entrega de premis. Inscripci-

ons al Flikflak-Puntjove (938820404) i a la papereria Gatzerí. Diverses ubicacions, Balenyà Carnaval de Roda de Ter.- Rua de carnaval a les 17:30h. Concentració, inscripcions i inici del recorregut al polígon del Puig vell. Final de rua a la Plaça Major. Lectura del pregó del rei Carnestoltes i lliurament de premis. Sopar de Carnaval a les 21.30h a la Carpa. Tiquets a Can Manolito i a l’Espai. Ball de Carnestoltes a les 23h a la Carpa. Diverses ubicacions, Roda de Ter

8h.- Proves Agrupació Esportiva Ocellaire. Proves d’hivern 2017/2018. Local social. Carrer Catalunya, 13, Manlleu 8:30h.- 6a First Lego League. La FIRST Lego League és una competició de robòtica d’àmbit internacional en la qual els equips participants han de dissenyar, construir i programar robots construïts amb peces de Lego en base a un tema proposat. A més de la competició, els equips també han de fer l’exposició d’un projecte científic relacionat amb el tema proposat /Hydor Dynamics”. A la tarda, Junior FIRST Lego League, per als més petits. Aula Magna de la UVic, Vic

Vicòmic, Festival del còmic i altres ciències de la ficció.- Consulta les activitats programades a www.vicomic.com. Recinte Firal del Sucre, Vic 10h.- Donació de sang. Acapte de sang. De 10h 8h.- Fira de 2a mà i anti- a 14h i de 17h a 21h. Uniguitats. Més informació tat Mòbil davant de Casa 608.044.896 o xbaule- Comella, Vic nas@gencat.cat. Esplanada de La Canal, Tona 12h.- Presentació literària. Es presentarà el lli-

bre: “L’ofici de cuidar”, a cura de Laura Arenas, Montse Bagaria i Cristina Teixidor. Aquest acte tindrà la participació de Lluís Solà, Monserrat Faro i Montse Ayats. Teatre Molí de l’Esperança (Mas l’Esperança, s/n), Gurb 13:30h.- Calçotada i quina popular. Per més informació a l’Associació de Jubliats. Llar de Jubilats, Taradell

Segueix pàg 36


Agenda

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 36

17h.- Carnestoltes fa- na de Turisme, Vic miliar. Animació familiar amb Jaume Barri. 17:30h.- Carnaval de Sala La Canal, Tona Taradell. Aquest any, la rua de la disbauxa serà el 17h.- Sessió infor- dissabte 17 de febrer i les mativa ‘Aprendre a inscripcions es podran fer cuidar-nos’. Xerrades fins tres dies abans a les orientades per entrenar oficines de l’Ajuntament, l’atenció plena i apren- al Cafè de Can Costa o a dre a cuidar-nos. Inclou través d’un formulari al practiques de meditació web de l’emissora (www. i exercicis físics. La con- radiotaradell.net). Com ciència plena és una ma- és habitual, es premiaran nera de prestar atenció les tres millors carrosses a un mateix permetent i la millor comparsa. Com a cada persona adoptar ja es va fer l’any passat, la actituds més positives concentració de carrosses y a cuidar-nos el nos- serà a dos quarts de 6 de tre cos i ment. 10 sessi- la tarda i es farà a l’avinons setmanals de 1,5h. guda dels Vilademany. Un Dissabtes, de 16.30 a cop acabi la rua, el final de 18.00h a partir del 24 de festa del Carnaval serà a febrer. Inscripcions: El Can Costa. A la sala gran, mateix dia de la xerrada es repartiran entrepans informativa o a la Carnis- per als membres de les seria Imma. La data límit carrosses i comparses, i d’inscripció és: 22 de fe- es lliuraran els premis. brer de 2018. Les places Tot seguit, començarà el són limitades a 12 per- fi de festa a la mateixa sones i s’assignaran per sala, sota l’organització ordre de sol·licitud. Can de l’Ajuntament. Diverses Sià, Viladrau ubicacions, Taradell 17h.- Visita guiada al centre històric de Vic. INformació i inscripcions a l’Oficina de Turisme de Vic. Preu: 5 euros. Ofici-

18h.- Presentació de “A la colònia hidràulica i altres contes”. Sílvia Romero presenta aquest recull de contes que tenen la

mort com a fil conductor. anglès (sic!) a la seva L’Ateneu. C. Enric Delaris, obra. Conjuntament amb 59, Manlleu “El lisiat d’Inishmaan” i “The Banshees of Inishe18h.- Damàris Gelabert er”( aquesta última mai en concert. Un con- editada per no ser prou cert-espectacle inoblida- bona segons McDonagh) ble per gaudir en família. , El “Tinent d’Inishmore” Dàmaris Gelabert torna a forma part de la trioloL’Atlàntida amb un con- gia ambientada a les illes cert ple de ritme perquè d’Aran. Preu: 9 euros. Teatota la família pugui can- tre Municipal, Sant Hipòlit tar els seus temes més po- de Voltregà pulars: Bon dia!, Els dies de la setmana, Qui sóc 21:30h.- Teatre: Salvatjo?, Tu o L’abecedari, entre ge. Cia. El Triquet. Sald’altres. Preu: 14 euros. vatge és una adaptació de l’obra de teatre Un L’Atlàntida, Vic déu salvatge de Yasmi19h.- Inauguració de na Reza. En escena, dues l’exposició Gargot, d’Al- parelles completament bert Cruells. Centre d’art diferents es reuneixen a casa d’una de les dues, el Marçó vell, Centelles per tal de parlar dels seus 20:30h.- Concerts al lo- fills, que s’han barallat al cal social Rock House. parc. Malauradament, la LARRY SMITH AND INFI- diferència d’opinions proNISHED BUSINESS. Blues / voca una discussió que va Rock. Preu: 5 euros i socis in crescendo. L’obra vol entitat gratuït. Local soci- mostrar les debilitats que al Rock House Osona (La s’amaguen darrera de caGrange). Polígon Font de dascun dels personatges Tarrés-La Coromina-Carrer i la dificultat humana per Joan Codina Vives, Man- escoltar, dialogar o mostrar empatia. Espai ETC, lleu Vic 21:30h.- Nadia a l’Auditori Teatre. Nadia 22h.- Carnaval de Vilaés teatre documental. nova de Sau. Una fesL’experiència de Nadia ta amb ball de disfressa Ghulam, una jove afga- inclosa que organitzen nesa que, després de patir l’Associació de festes Els les conseqüències de la Camarrojos amb la col·laguerra civil al seu país, el boració de l’Ajuntament. 2006, va arribar a Barcelo- Hi haurà premis per a les na. Preu entrades: 14-16- disfresses més divertides. 18 euros. Auditori Teatre, Sala Polivalent, Vilanova de Sau Calldetenes 21:30h.Teatre: El Tinent d’Inishmore. La tranquil·litat de l’illa d’Inishmore (Irlanda) es veu alterada quan Davey troba una gat aparentment atropellat. Martin McDonagh aprofita aquest punt de partida per crear un vòrtex de sang i fetge gratuït, però perfectament justificat pels personatges, ambientat a l’Irlanda paramilititzada de l’INLA i l’IRA durant els 90’s. Habitualment comparat amb Tarantino, McDonagh va més enllà del thriller, aportant un toc d’humor

23h.- Concert de Xavier Calvet. Presenta “Firebird”. 12 euros/8 euros (ANTICIPADA). Xavier Calvet és la veu i la guitarra de Bullitt i un apassionat de la música. El seu caràcter inquiet l’ha portat a col·laborar en diversos projectes musicals. Ara mateix segueix tocant amb Bullitt, ha girat per tota la península amb Jaime 4 President i acaba de treure el seu primer disc en solitari ‘Firebird’, que presentarà a La Jazz Cava amb la banda al complet. Jazz Cava, Vic

Diumenge 18 de febrer Carnaval de Tona.- A les 17h, Rua de Carnaval pels carrers de Tona. A les 19h, a la sala La Canal, ball de Carnaval. Concert de versions amb ALBERCOCKS. Per a tots els públics. Diverses ubicacions, Tona Carnestoltes Montesquiu - Sant Quirze de Besora. A les 16.30h, concentració a l’estació de tren de Sant Quirze de Besora i inici de la cercavila fins a Montesquiu. A les 17h, concentració a la plaça ‘Els Tells’, on esperarem els nens i nenes de Sant Quirze de Besora. Tots junts farem una cercavila pels carrers de Montesquiu. I seguidament, animació infantil amb De Parranda, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montesquiu. Hi haurà berenar per a tots els nens i nenes disfressats. Diverses ubicacions a Sant Quirze de Besora i Montesquiu. Vicòmic, Festival del còmic i altres ciències de la ficció.- Consulta les activitats programades a www.vicomic. com. Recinte Firal del Sucre, Vic 9h.- Trobada de Clàssics. La jornada, ubicada a la zona del polígon, arrencarà a les 9h amb un esmorzar popular i s’allargarà fins al migdia. Els preus per a les inscripcions són: cotxe + esmorzar: 6 euros, esmorzar: 3,5 euros. Inscripcions anticipades: elsmarbellats@gmail. com. Tel. 619442260 / 633041264. Zona del Polígon, Calldetenes 10h.- Donació de sang. Acapte de sang. De 10h a 14h. Pavelló Municipal, Sant Vicenç de Torelló 10:30h.- 12è Cros Escolar. Curses de diferents categories. Zona


Agenda

pàg. 37 | www.mesosona.cat

de les Piscines, Folgue- taller de teatre a partir del roles conte ‘El molinet de sal’, en el qual està basada 11h.- Festa de Car- l’obra. A càrrec de la comnestoltes. Festa de panyia. Foyer del Teatre disfresses amb l’ani- Cirvianum, Torelló mació de Jaume Barri. Tindrem premi a la mi- 17:30h.- Tarda de cinellor disfressa individual ma. La tercera sessió de i a la millor disfressa les tardes de cinema proen grup. Música, coca i jectem la pel·liculca “El molta diversió. Pista Po- meu amic gegant”. Es fa liesportiva, Muntanyola una sessió cada diumenge del mes de febrer. 4 11h.- 3r diumenge a la euros entrada més crispevora del Ter: LA COLÒ- tes (12 euros l’abonament NIA TÈXTIL DE BORGO- de 4 dies). Saló Catalunya, NYÀ. Visita guiada de 2 Sant Julià de Vilatorta h 30 minuts. Visitarem la colònia tèxtil Fabra i 18h.- Cicle de teatre Coats, d’origen escocès familiar. Kumulunimbu, i declarada Bé Cultu- (teatre) de la Cia. Ortiga. ral d’Interès Nacional Preu 5 euros, infants a (BCIN). Preu: 5,50 euros i partir d’1 any i acompaClub Súper 3 3,50 euros. nyants. Casal Francesc MaColònia de Borgonyà, cià, Centelles sortida 77 de la C-17 i continuar direcció Borgonyà 18h.- Jo Jet i Maria Riper la ctra. BV-5226 bot presenten “Lliure o descansar”. Jo Jet i 16:30h.- Escola de l’es- Maria Ribot són un duet pectador. ‘El molinet de música petita i comde sal’ d’Engruna Teatre. movedora amb una proConstrucció de titelles i posta cuidada al detall i

el caliu d’un públic fidel cada vegada més nombrós. Actuen a l’Ateneu de Manlleu per presentar «Lliure o descansar» un disc conceptual que planteja la dicotomia d’haver de triar entre dos camins: Allò que ens fa feliços o un camí marcat, més fàcil però que omple menys l’esperit. Aquest segon disc del duet manresà fa un gir de 180 graus respecte al debut. Si a «Viatges i flors» presentaven una faceta primaveral i lluminosa, ara se centren a reflectir la cara nocturna de la vida. Melodies senzilles i vivències pròpies conformen una proposta artísticament honesta i pensada. L’Ateneu. C. Enric Delaris, 59, Manlleu 18h.- Teatre: El Tinent d’Inishmore. La tranquillitat de l’illa d’Inishmore (Irlanda) es veu alterada quan Davey troba una gat aparentment atropellat. Martin McDonagh aprofita aquest punt de par-

tida per crear un vòrtex de sang i fetge gratuït, però perfectament justificat pels personatges, ambientat a l’Irlanda paramilititzada de l’INLA i l’IRA durant els 90’s. Habitualment comparat amb Tarantino, McDonagh va més enllà del thriller, aportant un toc d’humor anglès (sic!) a la seva obra. Conjuntament amb “El lisiat d’Inishmaan” i “The Banshees of Inisheer”( aquesta última mai editada per no ser prou bona segons McDonagh) , El “Tinent d’Inishmore” forma part de la triologia ambientada a les illes d’Aran. Preu: 9 euros. Teatre Municipal, Sant Hipòlit de Voltregà 18h.- Tripula de Cia Farres Brothers. Dos científics il·luminats han descobert una nova manera de viatjar i avui ho exposen a un grup de passatgers. Després de molt treball i esforç, es veuen amb cor de mostrar-nos la seva

gran evolució en els mitjans de transport: el Globus Estàtic. El Globus Estàtic viatja per l’espai, fregant els límits de la realitat, permetent anar a llocs que fins ara ningú sospitava que existissin. El viatge promet ser plàcid i poètic, tot i que pot sorgir més d’un contratemps que obligarà els passatgers a incorporar-se a la tripulació. Preu: 5 euros. Pavelló Municipal d’Esports, Sant Hipòlit de Voltregà 18h.- Titelles per a públic familiar. Engruna Teatre presenta ‘El molinet màgic’. Intèrprets: Ruth Garcia i Mireia Fernàndez. Una versió màgica i molt visual del conte tradicional ‘El molinet de sal’. De vegades, la sort et ve a buscar. D’altres, et toca empaitar-la. Tant en un cas com en l’altre, cal saber estar-ne agraït i no vo-

Segueix pàg 38

PISCINES VALLÈS és la millor garantia per a la seva piscina. Més de 25 anys d’experiència en què hem fet més de 5.000 piscines. Més de 5.000 clients satisfets. REMODELACIONS, NOVA CONSTRUCCIÓ, EQUIPAMENTS...

GRANOLLERS C. Francesc Duran i Reynals, 1 Pol. Ind. Font del Radium · 08403 GRANOLLERS T 93 870 09 86 · 93 879 30 85 F 93 879 29 53 E granollers@piscinesvalles.com www.piscinesvalles.com

TERRASSA Av. Béjar, 46 local 1 08225 TERRASSA T 93 735 91 92 F 93 735 84 19 E terrassa@piscinesvalles.com www.piscinesvalles.com


Agenda

Ball a Can Planoles de Roda de Ter Animades dobles sessions de ball setmanal al Casal Can Planoles de Roda de Ter. Cada dijous a la tarda, a partir de les 17 h, al Casal Can Planoles de Roda de Ter hi trobareu tots els ingredients per passar unes hores d’esbarjo, amb la millor música per ballar. Dijous 15 de febrer, a les 17 h, ball amb Fernando d’Albert Paulo. A més, com cada dijous, berenar i sorteig. I el diumenge a la tarda, a partir de les 17 h, ball amb les millors melodies. Aquest diumenge 18 de febrer, ball, berenar i toia amb les cançons de Sebastià. Teniu una cita amb el millor berenar-ball al Casal Can Planoles de Roda de Ter. ler-ne abusar. ‘El molinet màgic’ parla de tot això: de la sort que tens quan tens sort, i de la mala sort que tens quan en vols tenir massa. Adaptació del conte tradicional ‘El molinet de sal’. Hem jugat amb diversitat d’elements escènics plàstics i poètics (titelles, objectes i projeccions), per tal de potenciar l’imaginari i la creativitat de tots els públics. Perquè

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 38

Balls a La Dolce Vita

Berenar-ball a l’Amapola

Veniu a gaudir a la sala Dolce Vita de Folgueroles. Dijous 15 de febrer, a les 20.30h, curset de salsa amb Jenifer i Albert. Divendres 16 de febrer a les 21h, Sopar Low Cost. A les 22.45h, Ball de Carnestoltes per Singles amb Cotton Club. A la mitja part, sessió Disco amb el nostre DJ Marc amb els millors temes del moment! T’ho deixaràs perdre?!

Ball al Casal Mn. Guiteras

La millor sessió de ball pel proper cap de setmana la trobareu diumenge a la sala climatitzada l’Amapola de Centelles (C. Purgatori del Polígon La Gavarra). La millor manera de passar un cap de setmana animat i en la millor companyia a Centelles.

Com cada setmana, al Casal Mn. Guiteras de Vic (carrer de la Soledat, 13) trobareu un ball molt animat amb teclistes d’elit.

Dissabte 17 de febrer, a les 22h, sopar Low Cost! Sopar per només 5,5 euros! A les 22.30h gran ball Carnestoltes amb Cotton Club. Diumenge 18 de febrer a les 17.30h berenar-ball Carnestoltes amb David Swing. No acceptis imitacions! Dolce Vita! Vine i viu-ho! Sala Dolce Vita (C. Timó, 38 - Pol. Ind.). Reserves al Tel. 620317924. la imaginació i la creativitat no cal aturar-les mai. Entrades: A taquilla (des d’una hora abans): 8 euros. Anticipada a https://tct.teatrecirvianum.cat: 6 euros. Teatre Cirvianum, Torelló 18h.- Canta Gran! De Berlín al Paral·lel. Una nova cantata de gent gran amb cançons de cabaret. Torna la cantata participativa protagonitzada per

El berenar-ball del diumenge 18 de febrer començarà, com sempre, a partir de dos quarts de sis de la tarda, i anirà a càrrec de les melodies d’Emili Continental. A la sala climatitzada l’Amapola de Centelles trobareu el millor ambient de diumenge tarda per ballar. Reserva de taules al Tel. 646171677 corals osonenques de gent gran. Amb l’actriu Mone viatjarem des dels cabarets internacionals fins a les cançons més properes i picants del Paral·lel. Corals: Clau de sol de l’ASVAT, Casal Mossèn Guiteras, Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona, Bella Companyia de Seva-El Brull, Les Veus del Ter de Manlleu, Coral Ges, casal de Torelló. L’Atlàntida, Vic 19h.- Cicle de Cinema d’Hivern. Churchill. Direcció: Jonathan Teplitzky. El 1944 les forces aliades -un milió de soldats reunits a la costa sud anglesa- estan preparades per al desembarcament. 48 hores abans de l’operació, Winston Churchill s’enfronta amb els seus generals i aliats nord-americans per decidir com afrontar el que va esdevenir el punt d’inflexió de la Segona Guerra Mundial. Si la campanya del Dia D fallés, tem ser

Aquest proper dijous, 15 de febrer, a partir de les 17 h de la tarda, ball amb l’actuació de Fernando i les seves millors melodies. Preu entrada: 3 euros. Berenar opcional, amb sorteig d’una panera. El diumenge dia 18 de febrer, a partir de les 17 h de la tarda, gran ball amb l’actuació de Marian. Preu entrada: 5 euros amb sorteig inclòs. Per a més informació poden trucar al bar del Casal, Tel. 691687853. recordat com l’arquitecte d’una carnisseria. Entrada: 7 euros. Cinema Casal de Gràcia. C. Roca, 4-6, Manlleu

Dilluns 19 de febrer Setmana de música a les escoles.- El professorat de l’EMM oferirà sessions de música a tots els centres educatius de Roda de Ter i l’Esquirol, des de les llars d’infants fins a l’Institut. 19, 20 i 22 de febrer. Horari lectiu de l’escola. Escoles de Roda de Ter i l’Esquirol 9:15h.- Formació: nova llei d’autònoms. Durada: Fins les 13.15h. Inscriu-te per email a empresaris@sbg.cat, al telèfon 938889000 o per whatsapp al mòbil 659864044. Biblioteca, Sant Bartomeu del Grau 15:30h.Bibliobús. Parada del Bibliobús Guilleries. Centre del

Sala de Seva Hola amics i amigues de la Sala de Seva, aquest dimecres dia 14 de febrer celebrarem el BALL de CARNAVAL.. Serà a partir de les 17h amb la música del duet SOL de NIT. Disfrutarem com sempre i passarem una tarda molt alegre. A totes les persones que vinguin completament disfressades de dalt a baix, tindran un regal.. Dissabte dia 17 a les 17h tornarem a gaudir de la magnífica Sala de Seva, bona calefacció, bona pista, bona música i com sempre el millor ambient d’amics i coneguts.. Aquest dia ballarem amb el DUET SOL de NIT que ens farà disfrutar de valent amb la seva marxa. Dimecres dia 28 de febrer farem un dinar de calçotada, amb mongetes, costella i botifarra a la brasa i tot el que faci falta per un bon àpat. Informació i reserves al Tel. 650250500

Balls a Les Dames Animació i bon ambient al complex Les Dames de Manlleu (C. Vendrell, 50-52). El dissabte 17 de febrer, a les 21h sopar i a les 23h, ball amb Andreus Duet. I el diumenge 18 de febrer, a partir de les 17h, berenar-ball amb Cotton Club. La Pista - Sant Hipòlit A La Pista, al pavelló municipal de Sant Hipòlit de Voltregà, el diumenge 18 de febrer, a partir de les 17h, ball amb Pep i Maria José. Sala Diagonal - Campdevànol A la Sala Diagonal de Campdevànol, el diumenge 18 de febrer, a les 17.30h, ball amb el Duet Solistes.


Agenda

pàg. 39 | www.mesosona.cat

poble, Sant Vicenç de To- L’activitat forma part relló del projecte #Bibliolab i anirà a càrrec de Míriam 15:30h.- Club de Lec- Pagès. En aquest taller tura. Tertúlia literària al els infants descobriran voltant de la lectura del el món dels contes intellibre El perfeccionista ractius, contes plens de en la cocina, de Julian vida. Viuran històries on Barnes. Biblioteca Bac de podran ser els protagonistes, experimentaran Roda, Roda de Ter moments màgics de 16h.- Bibliobús. Para- descoberta d’emocions da del Bibliobús Puig- i sentiments i els pares don. Centre del poble, veuran quin és el poder Santa Eulàlia de Riupri- educatiu de les APPS jugant en família. Està mer adreçat a nens a partir 16h.- Bibliobús. Para- de 6 anys. Les places són da del Bibliobús Ta- limitades i cal inscripció gamanent. Centre del prèvia. Biblioteca, Taradell poble, Olost 17h.- Donació de sang. Acapte de sang. De 17h a 20.30h. Local Polivalent, Plaça de la Vila, 2, Santa Eulàlia de Riuprimer 17:30h.- Contes interactius amb Míriam Pagès. Taller anomenat ‘Contes Interactius’.

20h.- Taller de creps. Descobreix el secret de fer creps. Faràs el teu propi crep, del gust que més t’agradi! Tallerista: David Fernández. Cuina de l’escola, Santa Eugènia de Berga

Restaurants Recomanats restaurant

AL MIGDIA 10.90€ de dilluns a divendres:

Bufet lliure amb postres i beguda inclosos. Dissabtes 16€ CIÓ AMPLIAFET DE BU

A LA NIT

Sopars per a colles per encàrrec.

Tancat els dimecres EL BRULL - Tel. 93 884 00 63

Al Pol. Mas Galí, a 100 de les discoteques Tel. 93 883 17 71

www.untok.com

CAFETERIA - BAR

Santa

Anna

Obert de dijous a diumenge vespres ARA TAMBÉ migdia dissabtes, diumengesi festius

Av. Montsen y, 20 • TONA Tel. 93 812 43 23

Vols posar

un anunci

Esmorzars de forquilla Entrepans Tapes Variades OBERT DE DIMARTS A DIUMENGE

Av. Països Catalans, 82 · VIC Tel. 93 883 58 75

aquí?

93 885 69 29


bústia

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 40

Un crack!

Més fàcil de dir que de fer és una mostra més que la convivència amb els espanyols és impossible i que la única solució és la proclamació de la república per començar a tornar a construir ponts de bon veïnatge, però com a república independent.

Tot caminant per Gurb! ha els sentiments. Al Pere l’admiro perquè és El passat 28 de gener realment molt bona vaig tenir una trobada persona. casual tot passejant amb la meva amiga Aquest St. Miquel dels “Lola”, la meva gosseta. Sants, és una senzilla em trobo el meu amic capelleta dedicada al Pere Casacuberta. La Sant. Tanmateix, pel seu nostra amistat ve de caràcter públic i simlluny perquè els dos bòlic, és el testimoni som ex atletes, jo un d’una religiositat que petard i ell un campió abans impregnava todel món de cros júnior talment la vida local. “El l’any 1984 a Nova York. poble que perd la història, perd la seva idenEm va dir: Toni hem de titat”. salvar aquest St. Miquel deixat de la mà de Deu. En Pere és d’aquelles persones que estimen el seu poble, amb uns valors que avui costen de trobar... No tot és el vaToni Romero lor material també hi Gurb

Una associació d’hotelers de Múrcia ‘premiarà’ als agents de la policia nacional que van apallissar a la gent innocent als col·legis electorals l’1-O amb estances gratuïtes.

Sé que és molt fàcil dirho i gens fàcil fer-ho. Que ens falta informació. Que tothom, inclosos els polítics responsables tenen dubtes sobre quina és la millor solució per aconseguir caminar cap a la República.

‘El meu fill va dir mama per primer cop Però per descomptat i el Jordi no hi era’ que ara com ara hem d’evitar com sigui que Sense caure en el senti- anem a unes noves elecmentalisme fàcil les do- cions. Jo crec que ara nes i cunyat dels quatre mateix ho té més difícil presos polítics catalans el govern espanyol que van donar un exemple de els sobiranistes. Però fermesa i integritat moral unes noves eleccions, al programa FAQ de TV3 tot i que estic segur que el passat dissabte a la nit. les tornaríem a guanyar, Són persones de pau in- provocarien un escenari nocents, hostatges d’una imprevisible que no ens ofensiva judicial amb què podem permetre. Somel govern espanyol està hi polítics! Arribeu a un traspassant tots els límits acord, ja! de la democràcia i del respecte als drets humans per guanyar el què ha perdut a les urnes de la democràcia.

Tots i totes heu sentit aquesta notícia. Que algú veient imatges com aquesta pugui tenir una iniciativa per ‘premiarlos’ és demencial. Que el ministeri de l’Interior espanyol publiqui a la seva web la informació per obtenir aquests ‘pre- Ni m’imagino que no mis’ és indignant i into- hi hagi una acord lerable. I tot plegat entre JxCat i ERC

Xevi Sardà director@mesosona.cat #llibertatpresospolítcs

Lament i denúncia Vivim uns dies com a país, marcats pel sobresalt i la sorpresa. Des del mes de setembre, l’amenaça vestida d’incertesa i la debilitat amortallada per la temença ens van servint un compendi de plats inconsistents que només alimenten la divisió i la sospita dels uns envers els altres. Quan la sospita acaba sostenint l’edifici de l’autoritat i els obstacles externs priven que s’exerciti com caldria; aleshores la comunitat política se sent desorientada i traïda. Perquè certament: “el sub-

geix lliurement, no poden exercir la seva facultat perquè s’obstaculitza d’alguna manera (des d’on no correspon) l’exercici de la seva tasca. La sobirania del nostre poble rep una ofensiva continuada per part de l’estructura de l’estat que s’ha autoconstituït com a àrbitre que posa constantment pals a la roda perquè la voluntat de la nació catalana expressi plenament la voluntat popular. Això sí, un àrbitre de naturalesa jurídica, que pren una aparença de neutralitat; però és això, aparença. Qui acaba Però de moment aquells i arbitrant són les mateiaquelles que el poble ele- xes estructures de l’estat. jecte de l’autoritat política és el poble, considerat en la seva totalitat com a detentor de la sobirania. El poble, en diverses formes, transfereix l’exercici de la seva sobirania a aquelles que elegeix lliurement com als seus representants, però conserva la facultat de fer-la valer en el control de l’actuació dels governants i també en la seva substitució, si aquests no compleixen de manera satisfactòria les seves funcions” (Compendi doctrina social de l’Església, n.395).

Cada vegada més distant, cada vegada més hostil... Quanta injustícia vestida de presó preventiva! Quanta exigència de submissió absoluta! Quanta imposició impròpia! Quants gestos d’hostilitat envers qualsevol expressió de sobirania! Fem sentir almenys: el lament i la denúncia.

Pere Oliva, prevere de Vic


pàg. 49 | www.mesosona.cat

Especial Salut

24 pàgines de salut! Fent un joc de paraules fàcil, les 24 pàgines de l’Especial Salut són un bon exemple de la bona salut del sector a la nostra comarca. Un gran nivell assistencial, un gran dinamisme acadèmic impulsat per la facultat de medicina, i grans professionals tant a la pública com a la privada, configuren un escenari de gran qualitat del qual en teniu un exemple a les properes pàgines. I entremig us convidem a llegir alguns consells pràctics per tenir cura de la vostra salut i la de la vostra família.

El CHV redueix un 22,6% el temps mitjà d’espera La llista d’espera quirúrgica també es redueix en un 18%

a dos grans objectius: acabar l’any amb menys pacients a la llista d’espera quirúrgica i aconseguir que totes les interven(CHV).- El Consorci cions es realitzessin dins Hospitalari de Vic va del termini establert. aconseguir, al llarg del 2017, reduir el nom- Al mes de maig, el CHV va bre de pacients en iniciar l’aplicació un pla llistes d’espera per in- de xoc que va permetre tervenció quirúrgica, obrir més hores de quiròproves diagnòstiques fans i, per tant, fer més i consultes externes, intervencions. L’activitat gràcies als recursos es va incrementar en 245 econòmics addicio- sessions quirúrgiques , fet nals aportats pel Cat- que va permetre la realitSalut. zació de 897 operacions més de la llista d’espera, Durant l’any 2017, el un 18,9% més respecte CHV va dur a terme l’any anterior. Aquestes una planificació ex- sessions extra, sumat al haustiva de l’activitat fet de ser més eficients quirúrgica, orientada en les sessions ordinàries,

van permetre tancar l’any amb el compliment de la totalitat dels objectius citats prèviament. Amb tot, la llista d’espera quirúrgica s’ha reduït un 18%. A 31 de desembre de 2017 hi havia un total de 3.226 persones en llista d’espera, 709 menys que l’any anterior, ja que el 2016 s’havia tancat

amb 3.935 persones a la llista d’espera. Pel que fa el temps mitjà d’espera dels pacients en llista d’espera ha estat de 130 dies, mentre que l’any 2016 se situava en 168, el que suposa una disminució del 22,6% respecte el 2016. A Catalunya, el temps mitjà va ser de 144 dies

Disposem d’un equip de professionals altament qualificats, especialitzats en cadascuna de les nostres àrees. Finançament fins a 60 mesos i a un any sense interessos. * La prevenció és important - Revisió i pressupost GRATUÏT. Descomptes permanents per a jubilats. Demana hora online a www.ident.cat o per telèfon REG. SANITARI - E08990982


Especial Salut

Deixo de fumar! 1. Proposeu-vos seriosament deixar de fumar. Encara que hi hagi dies en què no tingueu ganes de deixar-ho, intenteu-ho igualment! Prepareu el moment.

tres perquè no heu de fer pauses per anar a fumar, per comprar tabac ni un encenedor.

c) Imagineu que ja no teniu la sensació que us falta la respiració ni tossiu 2. Feu una llista amb els tant. motius pels quals fumeu. d) Doneu exemple als vostres fills, si en teniu. 3. Visualitzeu-vos sense fumar: 4. Escriviu tots els motius pels quals ho voleu deixar. a) Penseu els diners que 5. Feu una llista de maneus estalviareu. res per lluitar contra el desig de fumar. b) Penseu el temps que guanyareu per a vosal- 6. Guardeu la vostra llista

Invertiré els diners per al tabac en altres coses.

on la pugueu veure sovint. Són bons llocs: on guardeu els cigarrets, a la cartera o bossa, de manera que quan agafeu un cigarret trobareu la vostra llista i recordareu per què ho voleu deixar.

Estaré més sa la resta de la meva vida. Reduiré el risc de càncer, les malalties respiratòries o el cor, la pell arrugada.

Tindré les dents més blanques i l’alè més fresc. Tossiré menys i respiraré millor.

Estaré orgullós de mi ma- Si d’altres ho han aconteix. Sentiré que controlo seguit... jo també! més la meva vida. Em senFont: Gencat.cat tiré millor pare.

No faré mal amb el fum perjudicial del tabac als que m’envolten.

Els meus fills estaran més sans (menys infeccions No m’hauré de preocupar d’orelles, tos i atacs d’as- per “quan tornaré a fumar” o “què faig quan Per què ho he ma greus). sóc en un lloc sense de deixar? Faré que els meus com- fum?”. Em sentiré més sa de se- panys, amics, família, fills i guida. Tindré més energia, companys de feina se sen- Tot són beneficis en deixar de fumar! olfacte i gust. tin orgullosos de mi.


Especial Salut

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 44

Vic acollirà el XX congrés Internacional d’Història de la medicina catalana La Facultat de Medicina acollirà el congrés internacional els dies 8, 9 i 10 de juny El president de la FESS i 1r tinent d’Alcalde de Vic, Dr. Josep Arimany, i el president del comitè organitzador del Congrés, el Dr. Miquel Ylla-Català i Genís, van presentar divendres passat a la Facultat de Medicina el que serà el XX Congrés Internacional d’Història de la Medicina, acompanyats del degà de la Facultat de Medicina, Dr. Ramon Pujol, i del president de la Delegació d’Osona del Col.legi de Metges de Barcelona, Dr. Xavier Clos. El certamen reunirà professionals de diferents camps de la salut com poden ser metges, historiadors, farmacèutics, veterinaris, odontòlegs, psicòlegs, fisioterapetues, infermeres, entre altres, per donar a conèixer la història de la medicina a Catalunya i esdevenir un espai de trobada i reflexió per a la millora de la salut i les condicions de vida de la persona. Segons el Dr. Arimany, “és un goig per

la Facultat de Medicina acollir aquest primer congrés convocat per la Real Acadèmia de la Medicina i la Societat Catalana d’Història de la Medicina”. Per la seva banda el Dr. Miquel Ylla- Català preveu que aquest esdeveniment sigui una molt bona aportació a la Història de les Ciències de la Salut i “ens ajudi a estimar els esforços de moltes generacions per millorar la salut i les condicions de vida de la població”. L’acte d’inauguració se celerarà a la mateixa Facultat de Medicina a càrrec del Dr. Miquel Vilardell, mentre que la cloenda la portarà a terme el Dr. Antoni Bayés a l’Ajuntament de Vic. De forma esporàdica s’han programat també actes en diferents indrets, com el Casino o el Museu Episcopal, en un esforç de fa-

cilitar als assistents un millor coneixement de la ciutat i dels seus llocs d’interès. A continuació, el Dr. Ramon Pujol va agrair i transmetre la satisfacció de poder acollir aquest congrés en la recentment estrenada Facultat de Medicina de Vic, que té per objectiu ser un espai de recerca i trobada d’esdeveniments relacionats amb les professions sanitàries, no només de medicina, sinó de totes les professions d’àmbit sanitari. “Esperem que el congrés sigui especial per la ciutat de Vic i valorat per la ciutadania més enllà dels propis professionals del sector”, ha afegit. Per últim, el Dr. Xavier Clos, ha posat el Col.legi de Metges a disposició de l’organització del Congrés. Anna Riba


Especial Salut

pàg. 45 | www.mesosona.cat

Una visió sana, base de la qualitat de vida El nou centre VSK incorpora la tecnologia més avençada i un equip jove amb una llarga experiència mèdica, liderats per l’oftalmòloga Marina Verseckas Aparells d’última generació Les moderníssimes installacions del Centre Oftalmològic VSK compten amb aparells d’última geL’oftalmòlogia Marina neració tant en diagnòsVerseckas, amb una re- tic com tractament de coneguda trajectòria l’ull: curricular és la sòcia fundadora i directora - Campimetria computemèdica d’aquest modern centre d’oftalmo- ritzada logia que ha obert les - Tonometria seves portes a Vic el - Paquimetria passat setembre. Ver- - Tomografia de coherènseckas, que fins ara visitava a diferents centres cia òptica (OCT) de diferents comarques, - Biometria també a Osona, ha cen- - Topogràfic de còrnia tralitzat la seva activitat - Retinografia professional juntament amb un equip altament - Làser argó qualificat especialitzat - Làser yag ionitzat en oftalmologia.

Una revisió anual és imprescindible

puguin fer un diagnòstic integral de l’ull.

Hi ha malaties oculars com el glaucoma que cursen sense simptomatologia, és a dir, que la persona no nota fins que ja és complicat el tractament. Per això és fonamental fer-se revisions anuals en un centre especialitzat on

A Centre Oftalmològic VSK estem especialitzats en totes les patologies oculars: - Cataractes - Cirurgia refractiva - Oculoplàstia, parpelles i vies lacrimals - Oftalmopediatria i estrabisme


Vitaldent informa

Més de 350 clíniques i més de 2.500 odontòlegs Vitaldent posa els millors tractament de salut dental a l’abast de tothom

25 PRESTACIONS GRATUÏTES

ORTODÒNCIA ADULTOS

TOT EL QUE T’OFERIM VAL MOLT

MAI NO ÉS TARD PERQUÈ ET CUIDEM.

Vitaldent neix amb l’objectiu de fer l’odontologia accessible a tothom. I tenir 25 prestacions gratuïtes és només una manera de demostrar-ho, ja que forma part del compromís que adquirim amb la salut bucodental de cada persona que entra a les nostres clíniques.

1. Estar disponibles sempre que ens necessitis.

És molt normal veure nens o adolescents amb els seus bràquets. L’ortodòncia és la solució per corregir dents desviades, corregir la mossegada, millorar la salut dental, i sí, també evitar complexos i sentir-se millor. I aquests problemes també els tenim els adults. Per això a Vitaldent tenim tractaments adaptats a la gent gran, més estètics i igual d’eficaços, com ara els bràquets transparents, els de safir o l’ortodòncia lingual, en què la solució es col•loca a la cara interna de les dents.

truca’ns

truca’ns

900 111 003 Vine, t’estem esperant

10 compromisos Vitaldent

900 111 003

demana cita online

vitaldent.com

Vine, t’estem esperant

LA TEVA SALUT COMENÇA A LA BOCA. LA TEVA SALUT COMENÇA A VITALDENT.

demana cita online

vitaldent.com

LA TEVA SALUT COMENÇA A LA BOCA. LA TEVA SALUT COMENÇA A VITALDENT.

Amb les nostres campanyes de finançament especials pots gaudir dels tractaments més avençats, amb els millors professionals

PRIMERA CONSULTA I TOTES LES REVISIONS GRATUÏTES

SERVEI INTEGRAL

LA SALUT DELS NOSTRES PACIENTS MAI NO ESTÀ D’OFERTA.

LA MILLOR SOLUCIÓ ÉS LA QUE TÉ TOTES LES SOLUCIONS.

A tots ens agrada que ens sorprenguin, que ens donin més del que esperem. Aquesta actitud està darrere de tots els serveis i avantatges que oferim a totes les persones que vénen a les nostres clíniques. Per això, la primera consulta, la radiografia i el diagnòstic són gratuïts. I les revisions i la neteja bucal per sempre tampoc no tenen cap cost.

La salut no pot dividir-se. Tot està relacionat i, en moltes ocasions, la millor solució és la suma de moltes solucions. A més, tot és més ràpid i còmode. Vitaldent garanteix una atenció integral, ja que el nostre equip d’odontòlegs multidisciplinari estan a la mateixa clínica. Perquè si la salut no és total, no és Vitaldent.

truca’ns

truca’ns

900 111 003 Vine, t’estem esperant

demana cita online

vitaldent.com

900 111 003 Vine, t’estem esperant

demana cita online

vitaldent.com

2. Oferir-te sempre el millor tractament i només el que necessites. 3. Atendre en totes les nostres clíniques amb la més avançada tecnologia. 4. Estar formats permanentment en les noves tècniques odontològiques i en els tractaments més moderns, supervisats pel nostre Quality Center. 5. Donar-te tota la informació que necessites sobre el teu tractament i aconsellar-te la opció més adient per a tu. Essent totalment transparents amb tu en la gestió del teu cas. 6. Utilitzar sempre els millors materials, només els de màxima qualitat i sempre de marques líders. 7. Oferir-te tota la nostra ajuda a l’hora de finançar el teu tractament, volem fer-te accessible l’odontologia. 8. Estar sempre al teu costat, per això podem garantir-te el nostre tractament de pròtesis fixes de per vida. 9. Fer-te totes les revisions i neteges dentals per a tu i tota la família... per tota la teva vida i gratis.

LA TEVA SALUT COMENÇA A LA BOCA. LA TEVA SALUT COMENÇA A VITALDENT.

LA TEVA SALUT COMENÇA A LA BOCA. LA TEVA SALUT COMENÇA A VITALDENT.

10. Ens comprometem a posar tota la nostra experiència i coneixement de 25 anys al teu servei... i a fer-te somriure.


pàg. 47 | 13 - 19 febrer | núm. 815

Especial Salut


Especial Salut

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 48

L’alimentació saludable i l’esport, la clau per aprimar-se Si encara ets dels que penses que per aprimar-te hauràs de passar gana, menjant cada dia només verdura i amanida o destinar molts diners en comprar productes que et prometin reduir pes, no deixis de llegir aquest article. Sentir-nos millor amb el nostre cos, rejovenits i més àgils són els principals objectius que busquem en començar a fer una dieta, tot i que moltes vegades tornem als vells costums i la deixem de banda. La clau per aconseguir una reducció de pes saludable i que perduri durant el temps és deixar-nos de fixar en el terme dieta i centrar-nos

més en el concepte de gums, proteïnes d’alta canvi d’hàbits alimentaris qualitat? i d’estil de vida. •Planifica els menús setmanals. El nutricionista et Com pots fer-ho? donarà noves idees i •Observa la teva nevera. t’ajudarà a trobar un No poden faltar-hi les equilibri en els teus àpats. verdures ni les fruites més Aprendràs a distingir fresques que ens aporten quins aliments són millors les vitamines pel nostre pel teu cos i quins no. organisme. •Portes una vida molt se•Obre el teu rebost i dentària? La reducció de pes abandona els productes va estretament lligada a la processats, dolços i snacks realització d’activitat física. que només aporten molt sucre, moltes calories i •Fes activitat física i escull un esport que t’entretingui, pocs nutrients. que et diverteixi i et faci •Deixa de contar calori- sentir bé, has d’associar l’eses, centra’t a observar port com una experiència què és el que menges. positiva. L’entrenador perEstàs consumint ali- sonal t’ajudarà a trobar un ments reals, és a dir esport adequat a les teves fruita i verdura fresca, característiques i a les teves cereals integrals, lle- necessitats.

Per tot això, al Vic-ETB hem creat el Programa Aprima’t. Un projecte personalitzat i adaptat a les necessitats de cada persona, on durant cinc setmanes, tindràs l’assessorament i l’acompanyament d’una nutricionista i d’un entrenador personal que t’aconsellaran per arribar als teus objectius.

mençar amb un nou estil de vida? No t’ho pensis més i vine a informar-te’n.

Aina Rovira - Nutricionista núm. col. CAT001259 Xavier Solà i Jordi Vilà Entrenadors Personals Vic - ETB C/Josep Maria Pallàs, 1 (Pisc. Mpals. Joan Riera Rius) - Vic Estàs preparat per coTel. 938853121


Especial Salut

pàg. 49 | www.mesosona.cat

Massatgistes conscients Ensenyar és un art, un estat de consciència on el mestre practica les seves idees, les posa al servei de l’alumne i alhora aprèn d’aquest compartir. En aquest procés, tant l’alumne com el mestre, estan obrint el seu cor als canvis, que tant personals, físics i emocionals, transformaran la visió i la forma de caminar, de tots dos, pel món.

emocional; Fent servir una pedagogia més propera, més humana e integrativa, on l’alumne aprèn des de la curiositat i la naturalitat. Despertant així els seus valor innats i acompanyant-lo en el seu propi camí d’empoderament personal. El Quiromassatge et prepara com Massatgista Professional i et dóna les eines per conèixer com tocar el cos amb confiança i respecte. Alhora que t’ajuda a conèixer-te a tu mateix i a despertar les capacitats terapèutiques que tots tenim.

Un bon massatge no és únicament una seqüència de bones i precises maniobres; Un bon massatge és aquell que t’ajuda a alliberar o alleujar d’allò que et pertorba, d’allò que et limita per aconseguir que Poder aprendre de forma el teu cos estigui en per- dinàmica i senzilla, des del fecta harmonia. donar i rebre, amb classes experiencials i amenes, I per tant, un bon mas- t’ajuda a integrar una satgista conscient, és qui consciencia superior en la a més de bones i precises teva qualitat com a persoeines, maniobres de mas- na i com a massatgista. satge i coneixements tant d’anatomia i fisiologia, té Amb la Titulació de l’Esun bon coneixement de si cola, pots treballar com mateix, de les seves possi- Massatgista professional bilitats, de la seva capaci- tant per compte propi tat d’acompanyar, d’em- com en diferents centres patitzar amb el receptor, de teràpies, SPA, hotels, d’escoltar més enllà del centres de rehabilitació, que et diu amb les seves club esportius, etc. paraules i poder llavors, tocar el cos des d’una També és una molt bona consciència més oberta, eina de creixement peramb un respecte profund i sonal encara que no tinsense emocions o judicis guis com a objectiu dedique li puguin distreure. car-te professionalment; ja que t’aporta un espai on I és per això que en les transitar el coneixement meves formacions poso propi del teu cos i els beespecial èmfasi en com- neficis del contacte humà, prendre com funcionem ajudant-te a gestionar de les persones, a nivell físic, a manera més efectiva el nivell energètic i a nivell teu ritme de vida personal.

Qualsevol dubte que tinguis, pots preguntar-me amb total confiança, estaré encantat de respondre’t personalment. Amb amor i respecte,

Agustín Reyes Moreno Formador de massatgistes conscients i expert en Acompanyament Sexual Director Escola de Massatge Integratiu Escola de Massatge Integratiu www.masajeintegrativo.es - Tel. 649 57 46 67 Passeig Bisbe Guillamet, 20. 17800 Olot, Girona


Especial Salut

No a la càries! Val més prevenir...

reixen la multiplicació dels bacteris.

La formació de la càries es dona a causa de tres 2. Raspalleu-vos les dents després de cada àpat. factors ben definits: 1. L’excés de dolços 2. La manca d’higiene bucal, que facilita la presència de bacteris. 3. La susceptibilitat de les mateixes dents.

3. Augmenteu la resistència de l’esmalt dental amb glopejos de solucions fluorades, a partir dels sis anys.

4. Visiteu el dentista un Per prevenir l’aparició cop a l’any, com a mínim. de la càries, podeu seSi s’atura la formació de guir 4 consells: càries, s’evitaran: Proble1. Reduïu el consum de mes de masticació i, en dolços de la dieta, parti- conseqüència, de nutricularment entre àpats, ció; dolors i molèsties inatès que aquests afavo- necessàries; pèrdues de

peces que comportaran futures maloclusions dentals (males posicions de les dents), amb els consegüents problemes funcionals i estètics. Un bon raspatllat (raspall convencional) L’objectiu d’aquest hàbit higiènic és eliminar la placa bacteriana i aportar fluor tòpic a les dents. Feu amb pressió suau i durant dos minuts, com a mínim: Raspalleu la cara externa (la que es veu) de totes les

És important que no us deixeu cap superfície sense netejar i feu el raspallat de manera sistemàtica, seguint semRaspalleu la superfície tri- pre el mateix ordre. turadora (que és la que mastega els aliments) mo- És important que els vent el raspall horitzon- raspalls infantils siguin talment, de davant cap petits (per poder arribar als llocs més inaccessienrere i a l’inrevés. bles) i de filaments suSubjecteu el mànec del aus. La pasta ha de confluor, que raspall verticalment i ras- tenir palleu la cara interna (que s’incorpora a l’esmalt de és la que no es veu) de to- la dent i la fa més resistes les dents, sempre des tent a la càries. Pel que de la geniva cap a la dent. fa a la quantitat de Un cop acabat el raspa- dentifrici, és suficient llat, glopegeu amb una una quantitat similar a la mida d’un pèsol. mica d’aigua. dents, tant de les superiors com de les inferiors, sempre des de la geniva cap a la dent.


pàg. 51 | 13 - 19 febrer | núm. 815

Especial Salut

El doctor Carlos Gutiérrez porta a Vic Invisalign, el sistema d’ortodòncia invisible més còmode Fa uns anys, les ortodòncies eren sinònim de molèsties i de problemes estètics per les persones que les portaven, a més de suposar una despesa econòmica molt important.

En primer lloc, és un tractament completament individualitzat on després del diagnòstic se li pot precisar al pacient la durada exacta del tractament. Normalment, excepte en casos molt complicats, estem parlant de 10 a 12 mesos de durada. Depenent de si les dents estan més o menys rotades, cada fèrula es col·loca entre 7 i 10 dies.

Ara, tot això ha canviat. El doctor Carlos Gutiérrez, un reconegut professional amb anys d’experiència en el sector, porta a Vic el revolucionari sistema d’ortodòn- El sistema Invisalign tamcia invisible Invisalign. bé aporta una comoditat innegable, amb la possiUna correcció bilitat de treure i posar senzilla, còmode i l’ortodòncia sempre que amb resultats en sigui necessari. pocs mesos Un preu imbatible El sistema Invisalign per afavorir al permet al pacient gau- pacient dir d’una sèrie d’avantatges molt importants. Com a promoció d’ober-

tura de la consulta del doctor Carlos Gutiérrez a Vic, els preus del sistema Invisalign oscil·len entre els 1.800 euros (tractament curt, anomenat ‘lite’, fins a 7 mesos de durada) i els 2.900 euros (tractament llarg, anomenat ‘full’). Molta gent es pregunta el perquè d’aquesta reducció de preu tan important i el doctor Gutiérrez explica que la clau és poder fer ell mateix tot el procediment, sense intermediaris i, per tant, això repercuteix en el preu final pel client. A més, hi ha la possibilitat de finançar l’import total fins a cinc El doctor Carlos Gutiérrez amb el pilot de motos Oriol Escalé. centre mèdic del carrer Dr. Carlos Gutiérrez Ortín anys. Bisbe Morgades de Vic. C/Bisbe Morgades 19, 3r-3a, Vic El doctor Carlos Gutiér- Demana hora i et faran Cita prèvia: Tel. rez amplia les seves clíni- un diagnòstic sense 629911169 - 938855502 ques i ara també atén al compromís.


al dia

Ac tiv ita t

ts ab on

cti u fís

nu rit

aa

ica

mi me

vid

de rad a

mo

30

de

Fo rça i

eq u

ilib

a és om a ies tman se la

ri

2d

til

I temnacti ps vita ass t i eg ut

i os u-v ue -vos eq Aix oveu ora! m ah cad

Es

Especial Salut

Feu salut! SUMEU minuts al dia!


pàg. 52 | 13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 53

És molt facil La millor opció per a la salut és ser actius de manera habitual, amb un mínim de trenta minuts diaris d’activitat física. Es pot fer exercici al gimnàs o al poliesportiu, però l’activitat física es pot realitzar de mil i una maneres al llarg del dia tal com mostra la piràmide de l’activitat física del canalsalut de gencat.cat:

Aparqueu el cotxe una mica més lluny del que és habitual, o baixar de l’autobús o del metro una o dues parades abans.

Desplaçeu-vos a peu, amb bicicleta o amb patins per anar a la feina, a l’escola o a comprar.

Feu bicicleta estàtica o cinta rodant mentre mireu la televisió.

Sortiu a caminar, feu els encàrrecs a peu.

Feu passejades familiars, aneu a buscar bolets.

Jugueu amb els nens o amb el gos. Feu les feines de casa o petites reparacions, i treballeu a l’hort o al jardí.

Tan fàcil com pujar escales És una activitat que es pot anar acumulant al llarg del dia i contribueix als trenta minuts diaris d’activitat física recomanada (Kerr, 2001).

És accessible. Hi ha escales tant a l’interior com a l’exterior dels edificis i es pot incorporar a la rutina diària. És efectiu (Kahn E, 2002). Pujar escales multiplica per tres o quatre vegades la despesa energètica de caminar en pla (consumeix 9,6 vegades més calories que en repòs). (Teh KC, 2002). Pujant escales es consumeixen 8-11 kcal per minut (Edwards, 1983). Pujar escales set minuts diaris redueix dos terços la incidència de malalties cardiovasculars en homes d’edat mitjana (Yu S, 2003). Pujar més de cinquanta-cinc trams d’escales a la setmana disminueix de manera significativa el risc de morir prematurament (Paffenbarger, 1993). Pujar escales millora la forma física i augmenta la capacitat

aeròbica (Ilmarinen et al, 1978). Enforteix els ossos (Coupland, 1999). Millora el colesterol bo (Wallace, 2000). Augmenta la força dels músculs de les cames i ajuda a reduir el risc de caigudes en la gent gran (Allied Dunbar Survey, 1992). Disminueix el risc de patir un atac de cor. Pujar dos pisos cada dia equival a perdre 2,7 kg de pes a l’any. L’any 1975 es va veure que només cal pujar les escales de manera habitual durant dotze setmanes per aconseguir un augment del 10 % de la capacitat aeròbica màxima. És totalment sostenible. Baix cost. No requereix equipament addicional. És absolutament fàcil.

És pot acumular en la rutina diària: no requereix una despesa addicional de temps. La majoria de persones poden pujar per les escales.

Especial Salut


Especial Salut

Millorem l’esmorzar i el berenar

La majoria de guies alimentàries coincideixen en la conveniència de repartir les ingestes dels infants al llarg del dia Haurien de menjar cinc o sis cops al dia per tal d’evitar que no transcorri gaire temps entre àpats. El repartiment d’aliments al llarg del dia és important per garantir una aportació energètica i nutricional adequada. Per això, en general, se sol recomanar que els infants més grans realitzin ingestes cada 3 o 4 hores, mentre que els més petits han de menjar més sovint (cada 2 o 3 hores). De totes maneres, aquestes indicacions són generals, perquè cal tenir present que la millor manera de cobrir les necessitats energètiques d’un infant és respectar la seva sensació de gana i sacietat. Per això no s’ha de restringir l’accés a aliments saludables, i tampoc no s’ha d’obligar a menjar si no es té gana. Tenint en compte això, al nostre entorn és habitual que es distribueixin els àpats en 3 de principals (esmorzar, dinar i sopar) i 2 refrigeris (mig matí i berenar). No obstant això, hi ha múltiples possibilitats en funció dels gustos personals, la sensació de gana, l’estil de vida, la pràctica d’activitat física en diferents hores del dia, els horaris familiars, etc. És important potenciar els àpats en família amb una actitud respectuosa i amorosa cap als infants, per fer de l’estona del menjar un moment relaxat, agradable i d’inter-

relació i comunicació familiar. A vegades no es dona la importància que té a l’esmorzar L’esmorzar és un àpat important, com també ho són el dinar, el sopar i els refrigeris que es prenguin entre hores. A vegades no es dona importància a aquest primer àpat, ja sigui per desconeixement o a vegades per manca de temps. Un dels beneficis principals que s’atribueixen a aquesta primera ingesta és el fet que contribueix a la distribució adequada de l’energia al llarg de la jornada i ajuda a assolir els requeriments nutricionals. És recomanable esmorzar a primera hora, ja que es ve d’un llarg període de dejú i se sol tenir gana. Si no es té gana en llevar-se, es pot revisar l’hora en què se sopa i el contingut d’aquest àpat, ja que a vegades se sopa massa tard i es mengen grans quantitats i/o aliments molt calòrics. També és aconsellable llevar-se amb prou temps (i, per tant, anar a dormir aviat), i dedicar-se una estona a tasques que activin l’organisme per, així, agafar gana (fer el llit, preparar la motxilla, parar la taula per esmorzar...). Si tot i així no es té gana, es pot fer la ingesta més copiosa a mig matí. Sigui com sigui, la majoria de vegades, l’esmorzar se sol repartir en dues ingestes.

Lactis: llet, iogurt natural (panses, orellanes, prunes seques...), els aliments (sense sucres afegits). proteics (ous, formatge, aliments Fruita fresca de tempora- hummus...), grassos (preferentment da. oli d’oliva verge extra, i També en poden formar també alvocat, crema Farinacis integrals: pa in- part altres tipus d’aliments d’ametlles i altres fruites tegral, torrades, flocs de com, per exemple, la fruita seques...), etc. blat de moro, musli, arròs seca (nous, ametlles, ave(Segueix pàg. 56) llanes, etc.) i dessecada inflat... Si bé no hi ha uns aliments determinats típics i recomanats específicament per a l’esmorzar, en la nostra cultura alimentària s’hi inclouen, habitualment:

Exemples d’esmorzar PRIMERA HORA Llet i torrades amb oli d’oliva verge extra MIG MATÍ Mandarines i un grapat de fruita seca

PRIMERA HORA Macedònia de fruita fresca amb iogurt i musli MIG MATÍ Pa amb xocolata

PRIMERA HORA Bol de iogurt amb daus de poma i musli MIG MATÍ Entrepà de truita

PRIMERA HORA Pa amb tomàquet i formatge tendre MIG MATÍ Una pera i un grapat de fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques...)

PRIMERA HORA Llet amb flocs de blat de moro MIG MATÍ Un plàtan i un grapat de fruita seca

PRIMERA HORA Iogurt natural amb arròs inflat MIG MATÍ Daus de meló i un got de llet

La millor beguda per acompanyar l’esmorzar és l’aigua (els sucs i altres begudes ensucrades, com menys, millor).


pàg. 55 | 13 - 19 febrer | núm. 815

Especial Salut


Especial Salut

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 56

La fruita fresca i seca, el farinacis integrals i els lactis són els aliments més saludables per l’hora de berenar (Ve de la pàg. 54) Alguns aliments habituals en els esmorzars, com el sucre, la mel, la melmelada, la xocolata, el cacau en pols, la mantega, la margarina, el sucs de fruita, els batuts de llet i xocolata, els batuts de llet i suc de fruita, la brioixeria, les galetes, els cereals d’esmorzar, les begudes d’arròs i civada i els embotits i altres carns processades, si es consumeixen, ha de ser de tant en tant.

per fer un petit àpat que complementi les racions alimentàries aportades per l’esmorzar, el dinar i el sopar. L’hora de berenar i la quantitat d’aliments consumits pot ser molt variable, i depèn, sobretot, de l’hora en què s’ha dinat i de la prevista per sopar, així com de l’activitat física que es faci al llarg de la tarda.

Per berenar es poden oferir molts tipus d’aliEl berenar depèn de ments diferents, entre els l’hora que has dinat quals cal prioritzar la i l’hora que soparàs fruita fresca, la fruita seca, els farinacis inteMés o menys a mitja grals i els lactis. També és tarda, entre el dinar i el aconsellable la presència sopar, es pot aprofitar d’aigua en el berenar.

Exemples de berenars Una o dues peces de fruita fresca i bastonets de pa integral. Un grapat de fruites seques crues o torrades (nous, ametlles, avellanes...). Pa amb xocolata, entrepà de formatge, entrepà de truita, etc. Un iogurt o un got de llet amb musli. Macedònia de fruites fresques amb iogurt. La millor beguda pel berenar també és l’aigua (Font: Gencat.cat)

El Feng Shui Feng Shui, és l’art millenari que analitza la quantitat i la qualitat de l’energia que ens envolta.

Identificar les àrees de l’habitatge, identificarà els bloquejos

Tot habitatge, donada la seva ubicació, la seva orientació, la seva forma estructural i la seva decoració, reflecteix, segons el Feng Shui, les nou àrees de la vida: salut, família, fills, estudis, professió, riquesa, recursos... Harmonitzant els nostres habitatges, harmonitzem les nostres vides.

La sensació de confort i relaxació en ordenar el nostre habitatge, aquesta sensació que produeix veure que tot torna a estar al seu lloc, que ara, tot sembla més ampli, més lluminós, aquesta sensació es produeix perquè hem renovat l’energia del nostre habitatge, hem donat vida a objectes que en estar “estancats” pro-

L’habitatge és la nostra L’energia, anomenada millor plataforma de treQI, és l’alè vital que tot ball personal. Si el nostre ho envolta. entorn està ordenat, la nostra ment pensa amb Les nostres llars són un claredat i ens sentim amb reflex de la nostra per- més vitalitat. Per contra, sonalitat, una exteriorit- quan el nostre entorn zació de la nostra mane- està desordenat, sentim ra de ser, fer i sentir. desànim, confusió i estrès.

dueixen una energia densa i pesada. Aquesta renovació d’energia és la base del Feng Shui. El Feng Shui es basa en diferents escoles i filosofies, però el més important és que ens ofereix una nova manera de veure el nostre entorn, ens aporta una nova mirada del nostre habitatge, ens fa prendre consciència de si estem expressant els nostres desitjos, anhels, passions i la forma en què volem viure la vida o per contra, estem dins de la voràgine d’un temps veloç, fred i que ens ha portat a no recordar cap a on corríem. un nou any ple de nous propòsits i voluntats. PrenSi volem nous resul- guem-nos un temps per tats, hem de realitzar establir prioritats i siguem noves accions qui governem les nostres vides. Reactivem els nostres Aprofitem l’empenta que habitatges per reactivar les ens dóna haver entrat en nostres vides.

La vida és un conjunt d’hàbits, revisem els nostres i fem que aquests siguin beneficiosos per al nostre benestar. Feng Shui Integral fengshuiintegral@ hotmail.com


Especial Salut

pàg. 57 | www.mesosona.cat

Les nostres defenses depenen del sistema nerviós Grips, refredats, infeccions i càncers: qui en té la culpa? Un sistema immunològic feble, ineficaç? Unes defenses inadequades? Un sistema nerviós deficient, amb interferències i incapaç de connectar amb la resta del cos? Per tenir una bona salut cal una perfecta comunicació entre cervell/cerebel i la resta del cos a través de la xarxa de nervis del sistema nerviós. Es podria comparar a la vida social d’una persona que té una comunicació òptima amb la família, amics, companys de feina i en general amb tothom. Quan falla aquesta comunicació es creen malentesos dins del cos igual que en la vida social. El nostre organisme necessita posseir uns mecanismes de defensa que el

protegeixin dels agents externs. El sistema immunològic està relacionat amb el sistema nerviós – l’òrgan més precís i important del cos. David Foelten, MD, PhD, professor de Neurobiologia de la Universitat de Rochester School of Medicine (Nova York), va ser el primer a demostrar que hi ha fibres nervioses que uneixen el sistema nerviós amb el sistema immunitari, comprovant així la relació directa entre els dos sistemes. Va descobrir, en efecte, que fibres nervioses del sistema nerviós autònom connectaven amb cèl·lules de diferents òrgans com la medul·la dels ossos, el tiroide, la melsa, etc. Aquests nervis tenen un paper molt important en les respostes del cos sota l’estrès i en les seves conseqüències sobre la Salut.

El Dr. Foelten va ensenyar que aquestes connexions neurològiques poden influir en el començament d’un càncer, malalties infeccioses, infeccions retrovirals, malalties auto immunitàries i baixa d’immunitat a causa de l’envelliment. Quan hi ha una mala collocació de l’atles (la primera vèrtebra cervical) respecte al crani, es crea una interferència pitjor encara sobre el sistema nerviós. Aquest fenomen s’anomena “Subluxació Vertebral”. La subluxació vertebral que crea una desconnexió entre cerebel i cos ha de ser corregida com més aviat millor per prevenir la proliferació de cèl·lules patològiques. Aquestes cèl·lules estan sempre presents en el nostre cos a causa de factors genètics i ambientals, i han de ser controlades i mantingudes a un nivell accep-

table, per no danyar els teixits essencials. L’eliminació d’aquestes cèl·lules “rodamons” és una tasca del sistema immunològic, que les detecta i les elimina al rebre l’alarma per part del sistema nerviós central. La Quiropràctica actua sobre el sistema nerviós que té un control directe sobre el sistema immunològic, i entre altres coses, ajuda a millorar el “sistema de defenses”. De fet, corregint les subluxacions vertebrals per treure interferències nervioses, permet al cos restablir la connexió entre el sistema nerviós (cervell, medul·la espinal i nervis) i els òrgans del sistema immunològic Quins beneficis n’obtenim de les visites quiropràctiques periòdiques? Un cos més fort, capaç d’adaptar-se a un entorn sempre canviant i un sistema nerviós més resistent. La quiropràctica és per a totes

les persones de qualsevol edat que vulguin millorar la seva salut física, mental, emocional i la seva qualitat de vida. CQV Centre Quiropràctic Vic - C/Arquebisbe Alemany, 27. Entl. B - Vic Tel 93 885 40 66 www.quiropracticavic.com


Especial Salut

Renoven la junta comarcal del Col·legi de Metges El doctor Francesc Xavier Clos repeteix com a president comarcal La nova Junta comarcal d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), constituïda la setmana passada, va escollir el doctor Francesc Xavier Clos com a president comarcal, reno- gener, en ser l’única vant així el càrrec que presentada dins del terha ocupat durant els mini establert. darrers quatre anys. El doctor Francesc XaLa constitució de la vier Clos és metge, esnova Junta comarcal és pecialista en Cirurgia conseqüència del resul- ortopèdica i traumatotat de les darreres elec- logia, i actualment trecions per a la renovació balla a Bayés Clínica – dels membres de l’As- Centre mèdic Vic. semblea de Compromissaris i de la Junta de La comarca d’Osona Govern del CoMB. La està representada a candidatura encapçala- l’Assemblea de Comda pel doctor Jaume Pa- promissaris del CoMB drós va resultar-ne gua- amb 5 dels seus 300 denyadora, el passat 13 de legats.

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 58

Tractar cefalees i migranyes amb l’acupuntura Gairebé tothom ha tingut un mal de cap una vegada a la seva vida. Després de la pubertat, les migranyes són molt més comuns en les dones que en els homes i estan relacionades amb un desequilibri en els nivells hormonals. La ciència mostra que gairebé el 60% de les migranyes en dones estan associades al cicle menstrual. També un estudi recent mostra que els analgèsics estan causant més mals de cap, quan s’utilitzen a llarg termini. L’acupuntura s’ha demostrat com una teràpia segura i molt eficaç en el tractament de nombrosos tipus de mals de cap, i també s’utilitza per prevenir mals de cap recurrents en cas de condici-

ons cròniques. Tot i que encara es considera una teràpia complementària, l’acupuntura es posiciona cada vegada més com un tractament tradicional per a determinades condicions, com ara el dolor crònic. L’Organització Mundial de la Salut recolza l’acupuntura per als mals de cap i de migranya. La investigació sobre l’acupuntura mostra que la inserció d’una agulla d’acupuntura en determinats punts del cos provoca l’alliberament de les endorfines (les endorfines són l’anestèsic natural que genera el nostre propi cos). Per tant, l’acupuntura pot tenir el mateix efecte de modulació del dolor que les endorfines, demanera que la gent experimenta gairebé la ma-

joria de vegades un efecte immediat. Un text mèdic xinès clàssic diu “on hi ha dolor, no hi ha flux; quan hi ha flux, no hi ha dolor”. L’èmfasi amb l’acupuntura és assegurar el lliure flux d’energia i sang al cos i, per tant, alliberar bloquejos físics i emocionals que causen dolor. A Salés i Fundació San Qiang sempre intentem ajudar a superar aquests tipus de dolors tan comuns. Jordi Salés Baladas Tel. 607895995 Jordi Salés Parés Tel. 610445995 Centre Sales & Fundació San Qiang C/ Arquebisbe Alemany 31, escala A, despatx 2


Especial Salut

pàg. 59 | www.mesosona.cat

La realitat virtual arriba a Osona com a eina terapèutica aplicada a la psicologia Es tracta d’una nova tecnologia a mig camí entre la consulta del professional i el món real. L’experiència virtual és capaç de generar en la persona les mateixes reaccions i emocions que les que experimenta en una situació similar en el món real. Per exemple, en el cas dels trastorns d’ansietat, les persones senten i expressen el mateix temor i inquietud davant el perill virtual que en el cas del perill real. Després de 20 anys d’investigacions, els estudis han validat l’eficàcia de la realitat virtual (RV) en el tractament de trastorns d’ansietat i fòbies específiques (volar en avió, conduir, altures, insectes, animals, agulles i extraccions

de sang, a la foscor, espais tancats i oberts, parlar en públic, etc.) en TOC (trastorn obsessiu compulsiu), trastorns alimentaris, depressió, estrès, TEPT (Trastorn per estrès posttraumàtic) addiccions, TDAH, i com a distractor del dolor en tractaments mèdics. Quins avantatges podem trobar amb la RV? -Immersió total: Mitjançant unes ulleres de RV s’aconsegueix la sensació de trobar-se físicament present en el món virtual. -Permet interactuar amb el món virtual en temps real. -El món virtual pot controlar-se totalment, ja que està generat per un ordinador que el terapeuta pot controlar.

-El fet que les situacions no siguin “reals” afavoreix que els pacients acceptin millor l’exposició. -Permet repetir la mateixa situació d’exposició els cops que facin falta sense canviar els seus paràmetres. -Permet dissenyar a mida la jerarquia d’exposició i així la persona es pot exposar a pràcticament totes les situacions possibles.

-No és necessari sortir de la consulta per realitzar les exposicions, el que suposa un estalvi important de temps. -Afavoreix la protecció de la intimitat, ja que no és necessari que el pacient manifesti els seus símptomes en llocs públics. -Es poden graduar les situacions segons les necessitats del pacient i sense es-

perar al fet que aquestes succeeixin en la vida real. Amb aquesta iniciativa, des de mhbpsicologia esperem poder ajudar a més persones que pateixen d’aquests trastorns. Maria Hauteville Baños www.mhbpsicologia.com Tel. 626982926 info@mhbpsicologia.com


Hàbits saludables, menys càncer

Seguir uns hàbits saludables evitaria el 50% dels càncers gàstrics i un 37% dels de còlon L’obesitat i el sobrepès augmenten el risc de patir diversos tipus de càncer, com el d’endometri, esòfag, ronyó, còlon o pàncrees No fumar, seguir una dieta rica en fruites i verdures, mantenir un pes normal, fer activitat física de manera regular i no beure alcohol o ferho amb moderació redueixen el risc de patir càncer de còlon un 37%; el de mama, un 26% i el gàstric, fins a un 51%, segons recullen estudis mèdics. A més, el sobrepès il’obesitat augmenten el risc de patir diferents tipus de tumors com el de còlon i recte, esòfag, endometri, pàn-

crees, ronyó, pit o mama durant la postmenopausa, o el de vesícula. El tabac causa el 20% de tots els tumors i l’alcohol l’11% Per a minimitzar el risc de patir càncer, la nutricionista i professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC Laura Esquius explica que cal prioritzar els aliments d’origen vegetal, de manera que s’haurien d’ingerir cada dia almenys cinc racions (com a mínim 400 grams) de vegetals no feculents rics en fibra (verdures i hortalisses) i fruites, i s’hauria d’incrementar el consum de cereals no refinats i llegums, a

banda de limitar els cere- l’OMS associa la ingesta als refinats. d’aquest tipus d’aliments amb un increment del També aconsella limitar risc de càncer colorectal. la ingesta de carn verme- «La ingesta d’aliments lla i evitar el consum de d’origen animal s’hauria carns processades, ja de fer en quantitats moque un estudi avalat per derades», apunta Esquius.

Segons recullen diversos estudis, la carn processada és darrere de 3.800 casos anuals de càncer detectats a l’Estat xifra que representa l’1,8% del total. El tabac és el responsable de 42.000


Especial Salut

pàg. 61 | 13 - 19 febrer | núm. 815

N’hi ha prou amb caminar a pas lleuger 60 minuts al dia o 30 d’exercici vigorós casos de càncer (20% de risc si hi ha obesitat», tots els tumors) i l’alco- afirma Esquius. hol, de 23.000 casos Per a l’experta, l’abando(11%). nament de la dieta mediterrània i l’adopció d’esUna altra de les recomanacions que tils de vida cada cop més fa la nutricionista és sedentaris comporten un augment de la incidència fer activitat física de l’obesitat entre la poNo cal fer grans esfor- blació, una patologia que ços. N’hi ha prou assegura que augmenta amb caminar a pas lleu- el risc no solament de ger trenta minuts al malalties cardiovasculars, dia i, a mesura que mi- sinó també de càncers. llora la capacitat física, augmentar fins a sei- La professora de Ciències xanta minuts a un ritme de la Salut, basant-se més intens o bé fer en estudis de l’Agència trenta minuts al dia Internacional d’Investid’una activitat física gació sobre el Càncer, exmés vigorosa. «Hi ha plica que a Europa són prou indicis per a afir- atribuïbles a l’obesitat el mar que l’activitat física 45,2% de càncers d’endoprotegeix del càncer i metri; el 42,7% dels cànde l’obesitat i, de mane- cers d’esòfag; el 31,1% ra indirecta, dels càn- dels renals; el 27,5% dels cers associats amb més de còlon en homes i el

14,2% en dones, i el 19,3% dels de pàncrees. No hi ha aliments que curin el càncer Per a combatre la malaltia, l’experta deixa clar que «no hi ha aliments miraculosos que curin el càncer», si bé reconeix que l’all, el te verd, les fruites vermelles o la cúrcuma tenen beneficis sobre la salut, i, per tant, recomana incloure’ls en una alimentació variada i equilibrada que inclogui també altres infusions, fruites, espècies o herbes que tenen propietats beneficioses. Més proteïnes durant el tractament Durant el tractament de càncer, Esquius aconsella (Segueix pàg. 62)


Especial Salut

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 62

Combatre els efectes secundaris de la quimioteràpia

(Ve de la pàg 61) seguir una dieta equilibrada que inclogui aliments dels diferents grups. I fa un èmfasi especial en el consum de proteïnes, imprescindible per a afrontar el tractament i reparar els teixits que es poden malmetre durant la quimioteràpia o la radioteràpia. En aquest sentit, recomana afegir al dinar i al sopar qualsevol preparació que contingui peix (blau o blanc), marisc, carn (principalment magra) o ous. La Fundació Alícia i l’Institut Català d’Oncologia exposen en la seva guia de recomanacions generals sobre l’alimentació durant el tractament del càncer que les persones malaltes generalment necessiten con-

sumir més quantitat de proteïnes que una persona sana, ja que un dèficit de proteïnes pot endarrerir la recuperació i augmentar el risc d’infeccions.

el moment del dia amb més gana per a incloure els aliments més energètics o nutritius, com també, per a estimular la gana, caminar abans dels àpats, menjar en un ambient relaxat i tranquil o Com es poden presentar els plats amb combatre els efectes varietat de textures, olors secundaris de la i colors. També és bo tenir quimioteràpia? a la vista aliments fàcils de menjar i saludables L’experta en alimentació i com la fruita i la fruita càncer explica que el seca. tractament de quimioteràpia pot comportar De la por al efectes secundaris, com «jo podré» la pèrdua de gana, nàusees, vòmits, diarrea, cansa- Tan important com cuiment o canvis en els gus- dar la dieta durant el tos, uns símptomes que tractament és vetllar per poden aparèixer al cap de la part emocional i evitar poques hores d’haver co- que sentiments com mençat el tractament, la ràbia, la tristesa, la pèrperò que solen persistir dua d’autoestima o l’anpocs dies. Per a combatre sietat s’apoderin del maaquests símptomes, Es- lalt més temps del quius aconsella aprofitar compte. La psicòloga i

professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia de la UOC Mireia Cabero explica que l’ansietat i la por en més o menys mesura apareixen pràcticament en tots els pacients davant el diagnòstic de la malaltia. No obstant això, després d’aquest primer impacte i un cop es comença el tractament, és bo que els malalts es mostrin esperançats i confiats. «Sentiments vinculats a l’esperança, a la confiança, a la tranquil·litat que tot anirà be, pensar “jo podré o el meu cos podrà” han de prevaldre per sobre de la por, l’ansietat, el neguit i la preocupació, que també existeixen», explica Cabero. Assegura que «ser positiu a l’hora de combatre la malaltia ajuda» i explica que hi

ha diversos estudis científics que reforcen la idea que com més positivitat mental i emocional hi ha, més possibilitat d’enfortir-se té el sistema immunològic, que és el que està més sotmès a l’estrès psicològic i emocional. Vulnerabilitat física i emocional El tractament amb quimioteràpia pot provocar nàusees, vòmits o calfreds que debiliten el cos. «Quan un cos està dèbil, la ment acostuma també a estar dèbil», subratlla Cabero. En aquest sentit, explica que es poden fer, com a complement de la medicació, tractaments d’homeopatia o flors de Bach que ajuden a enfortir el cos.


Especial Salut

pàg. 63 | www.mesosona.cat

La família i els amics tenen un paper molt important: ‘Quan el malalt se sent acompanyat es pot desfogar...’ «Quan el cos se sent fort, és més fàcil que el cervell tingui pensaments de confiança i seguretat en un mateix», afirma l’experta. La família o els amics també tenen un paper important en l’acompanyament del malalt i s’haurien de convertir en els qui sostenen els neguits, els plors, les angoixes i les preocupacions. «Quan la persona se sent acompanyada, es pot desfogar amb atacs de plor, crisis d’ansietat o d’angoixa. Aquests sentiments no són negatius i exterioritzar-los ajuda a no estar amb tanta tensió», explica la professora.

Aplicació d’ajuda mútua Les noves tecnologies han permès posar a l’abast de persones malaltes aplicacions per a compartir informació i experiències. Una d’aquestes aplicacions és Xemio, adreçada a dones amb càncer de mama que tenen necessitat d’informació durant les sessions de quimioteràpia i altres tractaments farmacològics.

Cabero explica que els grups d’ajuda mútua acostumen a funcionar, però per a garantir-ne l’èxit cal que estiguin liderats per persones que estan en una fase més avançada del tractament i que han tingut una experiència positiva. Font: UOC News.

Laura Esquius de la Zarza Professora dels Estudis de Ciències de la Salut Directora acadèmica del Aquesta aplicació permet postgrau de Nutrició, consultar informació fia- Rendiment Esportiu i Sable, registrar efectes ad- lut

versos, escriure comentaris o comparar l’experiència pròpia amb la de persones que han passat pel mateix procés.

Mireia Cabero Jounou Professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació


Especial Salut

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 64

Psicòleg

Consulta de Psicologia Sanitària PSICOLOGIA:

Atenció primerenca (0-6 anys) Infanto-juvenil Adults Parella-família Peritatges psicològics

PSIQUATRIA:

Infanto-juvenil Adults

HORARIS

De dill. a div. de 8 h a 22h · Diss. de 8h a 14h Extraccions de dill.a diss. de 8h a 11h

Gallissà, 19 ENTL. 2A 08500 Vic Tel 93 883 23 04 Fax 93 883 25 54 www.labco.es

MARIA HIDALGO Tractaments a domicili

Depressió, Ansietat, Estrès, Fòbies, Mediació familiar.

696 26 09 83

LOGOPÈDIA:

PSICOPEDAGOGIA:

Rbla. Hospital, 8 desp. 2 - VIC Tel. 93 885 20 94 - 691 409 890 nfo@psicovic.net SEGUEIX-NOS! www.psicovic.net

9-13/15-20h

Vols posar un anunci

Dificultats de lectoescriptura Trastorns del llenguatge i de la parla Reeducacions Tècniques d’estudi

EN BONES MANS

Dra. Marina Verseckas

Cirurgiana. Oftalmòloga. Retina. Cataractes. Miopia… Adults i nens.

Rda. Camprodon 1, 3r A Vic (edifici de Can Maurici) www.centrevsk.com

T. 938 580 908 M. 693 910 962 info@centrevsk.com

aquí?

93 885 69 29 619 578 822

Farmàcies de guàrdia La UVic-UCC ja permet donar

el cos a la ciència

En marxa el laboratori d’anatomia humana

VIC Dimarts 13, Fargas - C. Morgades, 25 Dimecres 14, Arumí - C. Divina Pastora, 5 Dijous 15, Urgell - Rbla. Hospital, 18 Divendres 16, Euras - Tagamanent, 1, J. M. Dissabte 17, Atlàntida - C/ Montserrat, 11 Diumenge 18, Ausa - C/ Pare Huix, 15 Dilluns 19, Pou - Av. Olímpia, 5 MANLLEU (guàrdies diürnes *) Dimarts 13, Assumpta Autet - C. Font, 15 Dimecres 14, Farmàcia Marta - Av. Roma, 100-102 Dijous 15, Montse Espona - Pg. Sant Joan, 115 Divendres 16, De Gràcia - Av. Roma, 200 Dissabte 17, Pius Comellas - Ctra. Olot, 61 Diumenge 18, Pius Comellas - Ctra. Olot, 61 Dilluns 19, Lluïsa Rosell - C. Montseny, 71 TONA (guàrdies diürnes *) Dimarts 13 al diumenge 18, Fabré - C. Barcelona, 2 Dilluns 19, Vilella - C. Seva, 1 TORELLÓ (guàrdies diürnes *) Dimarts 13, Prat - C. del Pont, 17 Dimecres 14, Bardolet - C/ Canigó, 72 Dijous 15, Estudis - C/ A. Clavé, 2 Divendres 16, Aceves - Prat de la Riba, 1 Dissabte 17, Nofre - C/ de Manlleu, 31 Diumenge 18, Nofre - C/ de Manlleu, 31 Dilluns 19, Prat - C. del Pont, 17 (*Horari del servei d’urgència diürn: de 9h a 21h. A partir de les 21h el servei d’urgència es deriva a la farmàcia de guàrdia de Vic)

ACN Vic .- La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat de Catalunya (UVic-UCC) acaba de fer un pas endavant en l’àmbit de la recerca. Es tracta de la posada en marxa del laboratori d’anatomia humana que el centre universitari ja té a punt a la planta baixa de l’edifici de Can Baumann. D’aquesta manera, tots els habitants de la Catalunya Central que ho desitgin, ja es poden inscriure al registre de la universitat perquè quan es morin els seus cossos serveixin per fer avançar la ciència a través de la pràctica i l’experimentació dels futurs metges que estudien a la facultat. La inscripció és gratuïta i es pot fer a la UVic de manera presencial amb l’acompanyament d’un testimoni, o per internet A l’espera que arribin els primers cossos de donants, la UVic-UCC ja ha establert convenis amb

altres universitats catalanes perquè en unes setmanes els puguin cedir els primers cadàvers.

ca, per comprovar que no hi ha cap malaltia contagiosa - com l’hepatitis o la sida -.

Perquè el cos d’un donant arribi finalment al centre, primer cal que un metge certifiqui la defunció i asseguri que el cadàver no requereix d’una autòpsia judicial. A partir d’aquí, ràpidament, per evitar el deteriorament del cos, s’ha d’informar la funerària que el difunt és donant de la facultat i la funerària es posa en contacte amb la UVic per fer-los arribar el cadàver el més aviat possible. Llavors, la universitat fa una analíti-

Seguidament, si el resultat de malalties contagioses és negatiu, el cos passa a un dels deu espais de nevera o congelador del laboratori i, segons les necessitats, es decideix embalsamar-lo o seccionar-lo directament. Ser donant del cos a la ciència i ser donant d’òrgans són dues opcions incompatibles. En canvi, és perfectament compatible amb ser donant de còrnies.


pàg. 65 | www.mesosona.cat

Jair Domínguez, mamífer bípede sense plomes

Jair Domínguez: ‘Cal demostrar als nens que es pot fer humor de tot’ Jair Domínguez, (Figueres, 1980) és guionista, escriptor i músic. Va formar part de la ‘Segona Hora’ de RAC1 durant nou anys i aquesta ha estat la primera temporada en què no hi participa. Ho va deixar per dedicar-se de ple a ‘Està Passant’ de TV3, on apareix cada vespre abans del ‘Telenotícies Vespre’. Anteriorment ha escrit per a ‘52’ (Premi Ondas 2005),’El Rosari de l’Aurora’, ‘ Buenafuente’,’ Polònia’, ‘Crackòvia’ i ‘Minoria absoluta’, entre altres. També ha fet guions per a cinema i publicitat i és un dels coautors de la cançó «Baila el Chiki Chiki», amb què Rodolfo Chikilicuatre va representar Espanya al Festival de la Cançó d’Eurovisió 2008.

Podries definir-te a tu mateix? Què difícil! Sóc una persona. Mamífer. Bípede sense plomes. Intento ser molt honest amb tot el que faig i separar el personatge de la persona. I trobo que això s’ha de tenir en compte amb les persones. Tothom té dues personalitats, com a mínim. I has de saber amb quina parles per arribar a conèixer aquella persona. Esteu fent Està Passant, que és un programa polític diari en un moment en què sembla que hi ha dies en què la realitat supera la ficció. Com és això de fer humor diari en televisió?


Jair Domínguez, mamífer bípede sense plomes

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 66

‘Per què sinó... quina societat d’esclaus mentals estem creant?’ (Ve de la pàg. 66)

Es nota la diferència entre mitjans L’actualitat ens està aju- públics o privats? dant moltíssim. Crec que era el moment oportú Cada cop hi ha menys de fer un programa com diferències entre miaquest. S’hagués pogut tjans públics i privats. fer igual en un panora- Va haver-hi un moment ma més tranquil? Segura- en què estava molt clar ment sí, però com que la que hi havia coses que gent està tensa i la tensió no podies dir, però ara la fa que sempre estiguis a línia s’ha diluït moltíssim. punt de riure o de plo- Per les dues bandes: s’ha rar, ja que tendeixes més ampliat l’espectre hua emocionar-te, doncs morístic per una banda i ens va molt bé. Crec que s’ha limitat per l’altra. És l’explicació de les au- estrany però ha anat així. diències i l’èxit del pro- Crec que ara mateix no hi grama, és evidentment ha diferència entre el que fruit del moment polític, es diu en un mitjà públic però també de que te- o privat, a Catalunya alnim ganes de riure’ns de menys. A Espanya no, a nosaltres mateixos, cosa Espanya és diferent. Però que ens agrada molt als a nosaltres no ens han dit catalans. en cap moment què podem o què no podem dir. Sembla, però, que Ni hem tingut cap altre el programa està a tipus de censura, la qual la corda fluixa amb cosa és molt d’agrair i et el tema dels pressu- diu molt dels temps polípostos de TV3. Com tics que estem vivint. ho esteu vivint? Quins són, per tu, els Hi ha canvis per tots i límits de l’humor? tots sabem que és un moment polític delicat. La meva resposta oficial Però hi ha decisions que és que l’humor no ha de van més enllà del que tenir límits. L’extraoficial està a les nostres mans. és que quan una cosa El que hauria de preo- no fa gràcia o ofèn més cupar-nos són el nivell que no fa gràcia, hi ha... d’audiències, la qualitat no un límit però si una tècnica del programa... La mena de cortina que has resta són decisions políti- de deixar tal i com està. ques i no ens afecten. A A veure, l’humor ha de veure, evidentment que disparar cap a dalt. Ha sí que ens afecten perquè de servir per fotre’ns dels demà podríem ser al ca- polítics, dels milionaris, rrer. Però no podem fer- dels guapos i dels famohi res. Nosaltres intentem sos. En el moment en què que el programa sigui et rius de nens, malalts, millor cada dia. Ni ens pobres, moribunds… a mi preocupa ni ens deixa de no em fa gràcia. preocupar la resta; seguirem fent la nostra feina La línia entre l’humor fins que s’acabi. negre i l’humor negríssim -que és només per Estem bé de saofendre-, no m’agrada lut d’humor en els traspassar-la. I mira que mitjans a Catalunya? a mi m’agrada l’humor

negre, de fet m’encanta. I crec que és saníssim riure’s de tothom. També crec que s’ha de jugar amb els límits de l’humor, i és de les coses que més gràcia em fa. Però aquell punt de riure de malalts, morts, nens petits... no.

l’autocensura ha d’existir per un bé major com és el programa. Ja vam patir-ho amb el Bestiari Il·lustrat: un mal gag es va endur un programa per davant. Per no saber censurar-nos a nosaltres mateixos. I sap molt de greu, perquè no hauria Com definiries tu de ser així. És la societat el terme “llibertat en què ens ha tocat viure. d’expressió”? ExisAra, quan és una cosa en teix actualment? què el responsable sóc jo, com un article, una cançó És la seva pròpia defi- o un monòleg... no hi ha nició: poder dir el que cap tipus de censura. et doni la gana sense que ningú et tanqui a Pel moment que la presó. No hi ha més. estem vivint semI actualment està fatal, bla que la gent ha no n’hi ha. En cap sentit: començat a parlar estàs vigilat, limitat. I la de política pels gent ho sap. No pot ser carrers. Creus que és que jo sopant digui una només una moda? bestiesa, a casa meva, i digui de dir-ho al pro- Està bé perquè han cograma i el meu fill de vuit mençat a parlar de poanys em digui: “No papa, lítica i han deixat de això no ho diguis que et parlar de futbol. L’ideal ficaran a la presó”. Qui li seria que parlessin d’art, ha ficat al cap al meu fill de música, de llibres, això que em poden ficar a la seria fantàstic. Seria un presó per dir una cosa? somni; estic fet un somiador. M’agrada que la S’han carregat l’esperit gent parli de política. Ara màgic d’un nen. Un nen tothom és polític com ho ha de voler dir tot. abans tothom era enSaber que una paraulo- trenador del Barça. Està ta està mal dita però ha molt bé. Jo sóc el primer de voler poder-la dir. Dir a rajar de la política i una bestiesa, “cagar-se” segurament sóc l’última en un polític... Tot això persona que es fotria en ho ha de fer un nen, i ho política; no estic prepahem de fer nosaltres. Els rat. De totes maneres, i hi hem de demostrar als no té gaire a veure amb nens que es pot fer, per- la pregunta, però està què sinó... quina societat naixent una classe polítid’esclaus mentals estem ca a qui els fa por repetir creant? És tristíssim. els pecats dels seus predecessors. I no menteiT’autolimites per xen, no són dolents, no por a represàlies? van amb malícia... i això ho trobo una tonteria. Pel bé dels meus companys, sí. Però de totes Perquè un polític ha de maneres ja sé quins són ser malvat, mentider i els límits a la televisió. milionari, a ser possiSabem el que podem ble. Jo vull que l’alcalde dir i el que no. Però del meu poble sigui un

tio ric i dolent per poder rajar d’ell, per poder cagar-me en ell i per poder insultar-lo i riure’m d’ell. Perquè així són els polítics, gent que només treballa amb la pressió terrible. Quan veig una persona propera, com l’Ada Colau, no la reconec com alcaldessa. Necessito gent malvada, dolenta i corrupta per poder fer aquesta tasca tan terrible com és controlar un país. Jo tendeixo a la destrucció, a l’anarquisme… Però no al comunisme, que és una cosa que no acabo d’entendre –això d’equiparar a tothom per baix-. M’interessaria una equiparació cap a dalt, si de cas. Crec que l’espècie humana és valuosa i intel·ligent. I tinc esperança sobretot en les noves generacions. Els nens són purs i meravellosos, i molt intel·ligents. I han nascut en un temps molt interessant tecnològicament. Podran fer-ho tot. El que veig és que als polítics, que són ancians, rics, dinosaures... l’únic que els mou és la cobdícia. Estan frenant als nostres nens, als nostres brots verds. Per què creus que hi ha tan poques dones que es dediquin a l’humor al mateix nivell que estàs tu? És una desgràcia. Suposo que... perquè els hi fa por. És un món molt tancat i molt mascle. I això és culpa nostra. Ens costa, és un mon molt sectari, de tios que fan riure i fan acudits. I bestieses. Molta gent ho ha vist com un intrusisme: “Les dones no fan humor perquè no fan riure”. Ho trobo absurd.


‘Jo tendeixo a la destrucció, a l’anarquisme...’

És trist que en ple segle XXI haguem de parlar d’aquesta separació per gèneres. Jo crec que les primeres dones van començar fent un humor masculí, sense ser sinceres amb elles mateixes. Parlo de fa uns anys en-

rere. Van agafar un rol de fer acudits, o monòlegs que ja estaven fets, copiant l’humor que feien els homes, però sent dones i posant-hi afegitons femenins, cosa que és absurda perquè l’humor és una cosa totalment

asexual. Ara, sortosament, estic veient gràcies a Internet, un augment d’humoristes dones. Però falten més guionistes dones, necessitem moltes més. Volem que estiguin davant les càmeres i volem paritat. Tot i que no-

principi de tot. En el moment en què tinguem un equip de deu humoristes i cinc, com a mínim, siguin dones, començarem Necessitem que hi hagi a parlar de qui posem paritat. I hi ha d’haver davant. paritat darrere. Per mi és Clack / AMIC molt més important, és el saltres som tres mascles i la pobre Elisenda només vingui un cop per setmana, eh?


NAUS DE LLOGUER 1000m² de planta i 1000m² altell 1847

500m² de planta i 500m² altell

1687

678 406 402

627 989 435

1127

Busco pis o casa per comprar a osona

Tel. 693 948 732

BUSCA PIS O CASA DE LLOGUER. BONES REFERÈNCIES

Tel. 693 948 732

LLOGUERS

TONA Pis 1 habitació amb pàrking i mobles. 425€. VIC Centre Local 60m2 480€. VIC Rnda. Camprodon Local 160m2 600€.

Tel. 649 600 891

AUTOCARAVANES LLoguer d’aparcaments a manLLeu 607942378

Venc 4500m2 de nau industrial a manlleu diVisible a partir de 500-750-1000m2

PARELLA CATALANA

1067.1

1681

626 809 990

OPORTUNITAT

Manlleu Casa en venda a 50m. de la plaça 100.000 € STA. EUGÈNIA DE BERGA. Terreny de 700m2 per construir casa a 4 vents, 220m2 edificables 95.000€ MANLLEU Pis 112 m2 65.000€ OPORTUNITAT

T. 619 780 780

630 893 301

1546

ES VEN CASA + TERRENY EDIFICABLE En total 979m². CASA (3 plantes 99m²/planta (soterrani, garatge i habitatge) Més jardí 472m².

VIC

180.000 €

VENDA

VIC. Camp Agrícola 14.500m2 83.000€ VIC Centre Pis reformat de 3 hab. 120.000€ MANLLEU Pisos obra nova 1ª qualitat, terrassa, pk. Informise’n! Des de 120.000€

649 600 891 1128

POLÍGON MALLOLES

1850

OPORTUNITAT A L’ESQUIROL

des de

LLOGUERS

RODA DE TER Dúplex, 2 hab. + estudi + 2 banys + terrassa 400€. MANLLEU Pisos nous de lloguer, 3 habitacions+terrassa 500€. VIC Centre Pis 2 Habitacions 440 €.

Tel. 649 600 891

COMPRO MASIA O CASA

1495

93 889 43 65

ES VENEN PISOS NOUS A CALLDETENES

90 m2. 3 hab +2 banys +2 pàrquings +menjador +cuina + terrassa de 50m2. o balcó

1129

(URB. SANT MIQUEL XIC VIC –Zona Crta de Roda) casa a tres vents amb una parcel·la de 355.00 m2. Diferents opcions constructives. Pl. baixa, pl primera i/o segona INFORMA´T D´OPCIONS I PREUS

COMPRO PISOS I CASES NO IMPORTA L’ESTAT Tel. 649 600 891

Ref. 1630

PROPERA CONSTRUCCIÓ DE CASA UNIFAMILIAR EN VENDA A VIC

1844

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 68 1547

Ref. 1712

Immobiliària

de camp amb molt de terreny i, a poder ser, habitable. Pagament al comptat.

93 321 22 81


pàg. 69 | www.mesosona.cat

Immobiliària


Serveis

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 70

SERVEIS DE NETEJA A DOMICILI I/O TALLER PROPI EXCAVACIONS DE TOT TIPUS Xavier Oliveras

Tel. 689 76 57 72

SERVEIS TUPI

MANTENIMENT I REPARACIONS D’ESTUFES DE PELLET VENDA ESTUFES I PELLET

Avda. Sant Jordi, 39 Sant Julia de Vilatorta 08504 serveistupi@gmail.com

-Sofàs, catifes, matalassos, Interior cotxes... PREUS ECONÒMICS

0853

C/ St. Antoni Maria Claret, 18 St. Miquel de Balenyà · Seva 670 31 45 75 · 630 15 35 29 juanuix@gmail.com

603 343 801

Amazon obre el primer supermercat sense caixers

T. 602 076 782

Obres i reformes integrals d’habitatges

C/Montseny, 15 A Collsuspina 617 61 81 20 · 618 91 47 63 gileric.sl@gmail.com

PINTOR PROFESSIONAL

20 anys d’experiència FEM TOT TIPUS DE TREBALLS DE PINTURA.

5083

Qualitat, neteja i estalvi.

Ràpids i nets.

Pressupostos sense compromís

Fem tot tipus de treballs de pintura 93 889 21 78 · 695 537 031

Pressupost fet a mida

693 450 728

Neteja i manteniment de pàrquings i naus industrials

Josep Maya

Tel. 676 74 48 79 www.parkingnetosona.com

AMIC.- A finals del mes de gener Amazon va dur a terme el projecte que havia anunciat des de fa temps: la botiga sense empleats. A Seattle està ja oberta al públic l’Amazon Go, una botiga que funciona amb càmeres de seguretat i sensors d’identificació Segons va explicar la mateixa empresa el funcionament de la botiga està basat en una tecnologia anomenada Just Walk Out que és capaç de detectar quan un objecte ha estat retirat d’una prestatgeria o quan ha estat retornat. L’usuari pot sortir de la botiga sense haver de parar-se en les caixes ja esmentades. Quan abandona l’es-

tabliment Amazon li carrega els productes retirats al seu compte corrent. Es tracta d’un establiment de 167 metres quadrats que ofereix productes alimentaris de tota mena. La pregunta que tothom es fa és: no hi ha ni un empleat a la botiga d’Amazon? La veritat és que sí. Hi ha persones que s’encarreguen de reposar els productes i que han estat, segons apunta Reuters, un dels problemes que més ha costat resoldre. Les càmeres i sensors no eren capaços de distingir entre un treballador i un client. Després de més d’un any de proves sembla ser que tots els problemes han estat resolts.


Motor

pàg. 71 | www.mesosona.cat

Com treure el gel del parabrisa quan fa molt fred

AUTODESBALLESTAMENTS

LA COMARCA

Tramitació de baixes Venda de recanvis Compra de tot tipus de cotxes C/ Tramuntana, 8 · Sta Eugènia de Berga Tel. 93 889 74 84 autodesballcomarca@gmail.com

COMPRA I REPARACIÓ DE CARAVANES Compra de Caravanes amb documentació i sense Màxima taxació. Retirada immediata Compra i venda de mobil home · Servei de retirada i neteja de parcel·les Compra de caravanes per “desvallestar” · Professionals en el sector jgirosoler@gmail.com 615 317 710

Aquests dies les temperatures estan arribant a registres molt baixos i és normal que quan vagis a buscar el cotxe aparcat al carrer el trobis completament congelat. Per treure el gel que hi ha al parabrisa i a la resta de vidres del cotxe cal tenir clar el que es pot fer i el que no és una bona solució: - Una galleda d’aigua calenta pot semblar la solució mès fàcil i ràpida en aquests casos, però no és gens aconsellable. El contrast tèrmic podria esquerdar el parabrisa, sobretot si ja té algun petit trencament. - Posa en marxa la calefacció del cotxe i di-

rigeix l’aire calent cap al per retirar el gel. Si no parabrisa, de manera que en tens, una targeta de s’anirà desgelant a poc a crèdit vella et servirà. poc. I recorda, fins que els - També pots optar per vidres no estiguin desmullar el vidre amb líquid congelats i tinguis bona anticongelant i fer servir visibilitat no comencis a una rasqueta de plàstic circular.


Demandes

carnisseria

amb experiència

GRUES GIRALT NECESSITA

ES BUSCA

Vols posar un anunci

aquí?

3849

93 885 69 29 619 578 822

695 452 917 - info@estudiimatge.com

Truques al 807 39 90 10

Deixes gravat l’anunci

(imprescindible deixar el teu núm. de telèfon)

al contestador automàtic (24 hores)

I el dimarts següent a la revista MésOsona

*El preu màxim d’aquesta trucada és de 0,92 €/min. si truques des d’un fixe i de 1,22 €/min. des d’un mòbil, impostos inclosos.

MésOsona

BUSQUEM PERSONA

Tel. 807 39 90 10 PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies. PASTISSERS amb experiència. Tel. 679950010 DONES EMPRENEDORES amb visió de negoci. Urgent. Tel. 646228251 GRUES GIRALT necessita un conductor amb carnet de 1a i el CAP. Mecànic d’Automoció i camions. Tel. 938440703 ES NECESSITA PLANXISTA amb experiència. Tel. 938862230 ES NECESSITA DEPENDENTA per carnisseria, amb experiència. A Vic. Tel. 938860644 EMPRESA LÍDER en el seu sector cerca agents comercials per a Osona i Ripollès. Nivell d’estudis mínim: Batxillerat. Venedors amb dedicació exclusiva. Sense desplaçaments. Possibilitats reals de promoció. Ingressos elevats (finançament més comissions). Tel. 600942868 ES BUSCA AJUDANT per

3852

AJUDANT PER TALLER

MECÀNIC GENERAL POLIVALENT

747 74 14 09

3506

Es nEcEssita cambrEra per bar a torelló

650 875 742

696 45 75 45

3615.2

3605

93 844 07 03

ES NECESSITEN PROFESSORS: D’estètica, ungles artificials, perruqueria, Disseny i patronatge, maquillatge i caracterització, tanatoestètica, micropigmentació, tattoos.

necessita

a Vic

1 CONDUCTOR amb carnet de 1a i el CAP Mecànic d’Automoció i camions

ESCOLA OFICIAL D’IMATGE PROFESSIONAL

centre de perruqueria i estètica. Mitja oficial i oficial de perruqueria a jornada completa, abstenir-se sense experiència

93 886 06 44

Pròxima OBErTUra

mk estilistes

3717

es necessita dependenta per

3854

3603

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 72

es necessita planxista amb experiència

93 886 22 30

Empresa líder en el seu sector cerca

Agents comerciAls per a Osona i Ripollès

* Nivell d’estudis mínims: batxillerat * Venedors amb dedicació exclusiva - Sense desplaçaments * Possibilitats reals de promoció * Ingressos elevats (finançament + comissions)

Interessats truqueu al telèfon 600 94 28 68

taller mecànic general. Polivalent. Tel. 747741409 URGEIX PER PROPERA OBERTURA d’Escola Oficial d’Imatge Professional. Es necessiten professors d’estètica, ungles artificials, perruqueria, disseny de patronatge, maquillatge i caracterització, tanatoestètica, micropigmentació, tattoos. info@ estudiimatge.com. Tel. 695452917 CLÍNICA DENTAL DE VIC seleccionem assessor tècnic comercial. Per assessorar els clients a la nostra clínica. Formació a càrrec de l’empresa. Es valorarà experiència en el sector (no imprescindible). Jornada completa. Interessats/des envieu CV amb foto a comercial@mesosona.cat

OFERTES LABORALS Tel. 807 39 90 10

PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies. S’OFEREIX PINTOR amb empresa pròpia, per a tot

tipus de treballs interiorexterior, façanes, envernissats i estucs. També s’ofereix pel manteniment d’empreses i comunitats. Preus econòmics i a convenir. Tel. 639312394 S’OFEREIX PINTOR autònom, amb molta experiència en tot tipus de pintura industrial, decorativa, estucs, envernissats, esmalts, tractaments de fusta i humitat, manteniment d’escales i empreses. Amb materials de primera qualitat i preus econòmics. Tel. 666446547 CADIRES Arreglo cadires, de fusta i de fòrmica. Tel. 938592420 NOI CATALÀ de 18 anys cerca feina del que li pugui sortir. Tel. 615423873 M’OFEREIXO per cuidar a persones grans a les tardes i nits. Tinc cotxe propi, amb molta experiència. Sóc catalana. Tel. 938500551 CANGUR amb cotxe propi, catalana, responsable. Tel. 636180943 S’OFEREIX PINTOR net i ràpid. Molta experiència. Preu econòmic. De Torelló. Tel. 626674026 SENYORA CATALANA s’ofereix per cuidar a gent gran, amb molta


Classificats

pàg. 73 | www.mesosona.cat

treballar com a interna per cuidar a gent gran, nens, per fer feines de la llar i netejar. Amb experiència i referències. Tel. 677003368 M’OFEREIXO per treballar de neteja, cuidar a gent gran, cuidar nens o ajudant de cuina. Pels matins. Tinc papers en regla, carnet de conduir i cotxe propi. Referències i disponibilitat immediata. Tel. 688375692 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran com a interna. Disponibilitat immediata i flexibilitat horària. Tel. 688459342 S’OFEREIX NOIA JOVE per cuidar a persones grans, cangur o per neteja i neteja d’habitacions d’hotels. Disponibilitat immediata. Tel. 655662380 S’OFEREIX NOIA com a cangur o per cuidar a persones grans. També per fer neteja o d’ajudant en restaurant. Com a interna. Disponibilitat immediata. Tel. 655661861 S’OFEREIX NOIA per cuidar a persones grans o per fer de cangur. Amb experiència. Disponibilitat immediata. Tel. 695286471 DISSENYADOR ofereix el seu servei de consultoria en desenvolupament de

productes, desenvolupament de marca, portar a terme projectes, Rendee, infografies i intervenció en àrees i llocs de treball. Professional amb dos anys d’experiència. Tel. 644790524 NOIA ofereix els seus serveis per realitzar manicures, pedicures i micropigmentació de celles pèl a pèl, excel·lents materials i també a domicili. Tel. 644794557 DISSENYADORA ofereix els seus serveis professionals en publicitat, desenvolupament de producte, interiorisme i empaquetats, programes de disseny (Photoshop, Illustrator, Rhinoceros, entre altres). Professional amb dos anys d’experiència. Tel. 644794557 XÒFER S’OFEREIX per treballar a la comarca, amb furgoneta i cotxe propi. Amb molta experiència en el sector. Tel. 631001359 HOME DE 27 ANYS s’ofereix per treballar per cuidar gent gran, també per feines de pagès, agricultura i ramaderia. Amb experiència. També s’ofereix per treballar a fàbriques i mosso de magatzem. Persona responsable. Disponibilitat immediata. Tel. 698602893

NOIA S’OFEREIX per treballar d’ajudant de cuina, ajudant de gestió administrativa, dependenta, neteja. Amb experiència i cotxe propi. Tel. 632547276 DONA S’OFEREIX per cuidar a gent gran com a interna. Amb experiència i referències. Disponibilitat immediata. Tel. 698569896 SENYORA BUSCA FEINA fent neteja a cases particulars, cuidant a gent gran o nens, per hores, interna o cap de setmana. Amb referències. Disponibilitat immediata. Tel. 698553908 M’OFEREIXO per fer tasques amb ordinador (hores a convenir). Introducció de dades (text, números, disseny, etc.). També edició de fotos, internet i vídeo. Correu: chipirobot@gmail.com. Tel. 696194934 (trucada o whatsapp veu o text) DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran, per fer feines de la llar com a interna. També per netejar. Disponibilitat immediata. Amb experiència i referències. Tel. 698401511 NOIA BOLIVIANA busca feina de neteja, planxa, cuidar nens i cuidar a

www.somrelax.com Ctra. Manlleu, 55 · VIC Tel. 93 886 19 61

VENDA DE LLENYA

A partir de 100€/tona Servei a domicili

Tel. 972 269 976 659 706 908

93 885 37 38 C. Pare Gallissà, 19 · Vic ( Davant l’estació d’autobusos)

Dificultat: Alta

SUDOkU

Solució pàgina 78

8 2 5 4 1 6 7 4 7 9 6 5 comicjonicbo.blogspot.com.es

experiència. Als matins i/o tardes. Per fer d’acompanyant a hospitals i/0 a domicilis. També per fer vetlles a les nits als hospitals. Tel. 654339116 S’OFEREIX NOI per treballar en neteja , en granges, al camp, en la construcció, cuidar persones a l’hospital, etc. Disponibilitat immediata. Experiència i referències. Tel. 698414636 NOIA BUSCA FEINA d’ajudant de cuina, amb experiència i referències. Per neteja, per cuidar a gent gran, amb experiència. Tel. 640610714 NOIA S’OFEREIX per cuidar nens, com a cangur, horari indiferent. Amb experiència i referències. Tel. 615719933 SENYORA BUSCA FEINA per cuidar a persones grans, amb experiència i referències. Horari indiferent, per externa o interna. A la comarca d’Osona o fora. Tel. 698544194 NOIA BOLIVIANA s’ofereix per fer feines de neteja de pisos, escales ,atenció i cuidar a persones grans i nens per hores. Sóc una persona responsable, seriosa i tinc experiència. Tel. 631158505 DONA S’OFEREIX per

1

8

1

3 5 4 6 1 9 4 4 6 9 5

7 6 9 2 5 8 3 1 4 8 2 5 3 1 4 9 7 6


Classificats

Pressupost sense compromís

ref.0455

Pladur Pintura, Guix

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 74

93 812 54 77 629 876 768 Ref. 0840

gent gran. Fixa o interna o per hores. Disponibilitat immediata. Sóc molt responsable. Tel. 612522410 S’OFEREIX NOIA per feines de la casa, cuidar Manteniments i reparació a gent gran. També per fer de cangur. Disponibiitat als matins. De Vic. (també urgències a domicili) Amb experiència i referències. Tel. 604236747 NOIA S’OFEREIX per treballar per cuidar gent gran i fer feines de la · Reparacions a llar com a interna. Amb domicili experiència i referències. · Persianes Disponibilitat immediata. · Armaris Tel. 688462976 · Vidres, etc... NOIA S’OFEREIX per trePressupost sense compromís 689 073 481 · 93 888 91 49 ballar per cuidar a gent gran i fer feines de la llar com a interna. Amb experiència. Disponibilitat immediata. Tel. 698593488 DONA DE 30 ANYS s’ofereix per treballar o cuidar a gent gran, nens, per fer feines de la llar, ajudant de cuina. Amb experiència i referències. Disponibilitat immediata. Tel. 655191882 M’OFEREIXO per neteja, cangur, cuidar gent gran olt o ajudant de cuina. Per preupsemtitius hores o caps de setmacom PARTICULARS · OFICINES, na. Amb experiència i reCOMUNITATS · FINALS OBRA ferències. Tel. 688413356 638 044 459 DAVID BUSCO FEINA de neteja. 606 505 337 PILAR Tinc referències i expeC/ Serreta, 10 · Seva d.neteges.net@gmail.com riència. Tel. 640160149 BUSCO FEINA de neteja. Tinc referències i expeCERCUNS riència. Tel. 640074212 Venda de llenya DONA S’OFEREIX per tred’alzina i roure ballar per cuidar a gent des de gran, fer feines de la 120 llar, cuidar a nens, ne€/t PORTEM A tejar. Amb experiència DOMICILI! i referències. Disponi608 59 21 92 · 659 59 22 03 bilitat immediata. Tel. SANT BARTOMEU DEL GRAU 698229315

Mecànica general d’autoMoció i agrícola

747 74 14 09

FUSTERIA FERRER

BUIDEM

PISOS, CASES, MASIES I PETITES EMPRESES I lOCAlS.

620 86 37 65 - Joan

Tel. 93 812 64 23/646 96 00 04 I FAX 93 812 67 52

NOIA AMB EXPERIÈNCIA Responsable i amb coneixements de català, busca feina per cuidar a gent gran. Interna, amb disponibilitat immediata. Tel. 692097026 DONA S’OFEREIX per treballar, amb titulació d’infermeria colombiana, per cuidar a gent gran, nens, fer feines de la llar. Com a interna i/o externa. Amb experiència. Disponibilitat immediata. Al Ripollès. Tel. 640528204 - 686983089 NOIA MOLT HONRADA amb experiència i bones referències, busca feina per cuidar a gent gran, nens, neteja de cases i locals. Per hores o interna. Disponibilitat horària. Tel. 698649407 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran, a les nits a cases particulars i/o hospitals. Durant el dia per hores. Amb cinc anys d’experiència. Tel. 602115502 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran com a interna/externa. També per cuidar a nens i per fer feines de la llar. Disponibilitat immediata. Tel. 664020484 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran com a interna/externa o per cuidar a nens. També per netejar pisos, cases o oficines. Tel. 688247890 HOME S’OFEREIX per treballar com a peó de la construcció o en magatzem de fruita. Amb carnet de carretó. Amb experiència i disponibilitat immediata. Cotxe propi. Tel. 632753941 S’OFEREIX NOIA per tasques de neteja a particulars, escales, masies, pisos, empreses, oficines... Amb referències demostrables i vehicle propi. Disponibilitat horària. Tel. 671113152

BUSCO FEINA de cambrera, ajudant de cuina, neteja de cases, pisos, escales o cuidar a gent gran. Busco feina en qualsevol cosa. Tinc títol d’ajudant de cuina i cambrera. Accepto fer proves. Tel. 678942735 NOIA BUSCA FEINA per cuidar a persones grans o de neteja, amb temps disponible. Interna o externa. Tel. 698583255 NOI BUSCA FEINA Honrat, responsable, amb referències, per cuidar a gent gran, nens o neteja. Interna o externa. Tel. 666174512 REF. 5083. PINTOR ESPECIALITZAT Més de 20 anys d’experiència i qualitat professional. Ràpid, net i econòmic. Especialistes en tot tipus de treballs i solucions en pintura i decoració, envernissats, esmalts, estucs, tractaments de fusta, humitats (pisos, locals, escales...). Materials de primera qualitat. Pressupostos a mida. Tel. 693450728 693450725 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran com a interna o externa per fer feines de la llar. Amb experiència. Disponibilitat immediata. Tel. 622201663 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran, per fer feines de la llar. Interna i/o externa. Disponibilitat immediata. Amb experiència. Tel. 642890719 S’OFEREIX NOI per treballar per cuidar a avis o per fer tasques de la llar: cuinar, planxar i neteja. Tel. 632375911 ESTUDIANT de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, busca feina a les nits de cambrera. Divendres i dissabte. Tel. 688378561 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar gent gran com a interna, també per fer feines de la llar.

Disponibilitat immediata. Amb experiència i referències. Tel. 698348053 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar nens i/o gent gran. Disponibilitat immediata. Tel. 688243126 - 693367177 SENYORA RESPONSABLE amb bones referències i cotxe propi, s’ofereix per treballar per hores de dilluns a divendres als matins, de neteja de cases, oficines, escales, cuidar persones grans, etc. Tel. 689716209 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran com a interna o per netejar. Disponibilitat immediata. Amb experiència i referències. Tel. 698217548 - 688495366 NOIA BUSCA FEINA d’externa per cuidar a persones grans, cangur o neteja. Responsable i amb experiència. Tel. 698504470 DONA DE 27 ANYS s’ofereix per treballar coma interna o externa per cuidar a persones grans, nens o fer neteja. Disponibilitat immediata. A tot Catalunya. Tel. 634735677 M’OFEREIXO per treballar cuidant a persones grans o nens i en neteja en general, interna o externa. Sóc dona de 35 anys amb disponibilitat immediata. A qualsevol zona de Catalunya. Tel. 687153549 (Erika) SENYORA CATALANA mestressa de casa, s’ofereix per netejar, planxar, cuidar nens i avis. Amb cotxe propi. Tel. 608764616 EM DIC TERESA busco feina el dissabte i diumenge. Visc a Roda de Ter. Tel. 602850848 - 656321405 NOIA ESPAVILADA busca feina per hores o a jornada completa de vuit hores, de dilluns a divendres. Netejant, cuidant a gent gran, cangur o ren-


Classificats

pàg. 75 | www.mesosona.cat

tar plats. Tel. 654841619 NOIA per cuidar gent gran o nens. També per neteja de la llar per hores. Externa o interna. Tel. 688292331 NOIA S’OFEREIX per cuidar a gent gran o nens, els caps de setmana. Per hores, també neteja d’oficines. Disponibilitat de temps les 24 hores. Tel. 698667603 DONA RESPONSABLE i eficient, amb anys d’experiència laboral, busca feina per fer neteges a domicilis i empreses, restaurants, reposadora de supermercats i també com a cuidadora de persones grans (externa). Molta disponibilitat i predisposició pel treball. Tel. 648684648 DONA S’OFEREIX per treballar per cuidar a gent gran els caps de setmana com a interna. Entre setmana, per hores per cuidar a gent gran i netejar. Disponibilitat immediata. Amb experiència i referències. Tel. 618828178 BUSCO FEINA de tot tipus, al sector de la construcció en general. Amb experiència. També fàbriques i neteja. Carnet de carretó, de plataforma. Amb cotxe propi i disponibilitat immediata. Tel. 600034254 NOIA SERIOSA i responsable s’ofereix per treballar en el servei domèstic, de dilluns a divendres a les tardes o d’interna els caps de setmana. Tel. 632700724

ANIMALS

Tel. 807 39 90 10 Per la publicació d’aquests anuncis us preguem que vingueu personalment amb el número de nucli zoològic i el vostre DNI. PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90

Pressupost sense compromís

10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies.

COMPRES

Tel. 807 39 90 10 COMPRO LLIBRES còmics, tebeos, pel·lícules en DVD, compact disc de música, discos de vinil, ampolles de licor: whisky, cava, conyac, tota classe d’eines, àlbums de monedes, bitllets, segells, ferralles, metalls. Desallotjo pisos, locals, tallers, etc. Tel. 688206953 (Miquel) REF. 5335 COMPRO DISCOS DE VINIL Passo a domicili i pago al comptat. Tel. 648138742 COMPRO GASOIL de calefacció, gasolines, oli de motor de cotxe, etc. Passo a recollir a domicili. Tel. 688206953 (Miquel, Vic) FERRALLA I METALLS Rentadores, plom, bateries, aram, alumini, metall, etc. Ferro en general. Tel. 608499206 (Josep) COMPRO FERRALLA I METALLS Ferros, bateries, plom, coure, alumini, etc. Pago bé, passo a domicili. Tel. 688206953 (Miquel, Vic) COMPRO ÀLBUMS de monedes, segells, cromos, medalles, postals antigues en blanc i negre i tot el que sigui col·leccionable. Passo a domicili. Tel. 688206953 (Miquel, Vic) ES COMPREN VEHICLES de tota mena: furgonetes, 4x4, camions... Pago al comptat. Tel. 619789955 COMPRO MONEDES I BITLLETS de tot el món. Tel. 938853074 - 640142989 BUIDEM CASES pisos, recollim ferralla i buidem dipòsits de gasoil. Servei ràpid i seriós. Tel. 631237884 (Josep) i

632195983 (Ramon) COMPRO TOTA CLASSE de rellotges de paret, corda o de piles, de totes les marques (Saico, Festina...). Ràdios antigues, trens elèctrics, joguines antigues de tota classe. Tel. 632195983 (whats) Josep - 631237884 BUIDEM TALLERS locals, cases, pisos i dipòsits de gasoil i calefacció. Compro partides de pneumàtics d’ocasió de totes les marques i motos que estiguin de baixa o no. També bicicletes. Comprem pneumàtics d’ocasió i màquines de muntar i desmuntar pneumàtics i equilibrar rodes. Tel. 632195983 (whats) Josep - 631237884 (whats) Josep COMPRO BICICLETES de segona mà, motos que estiguin donades de baixa o no. Passo a domicili, pago bé. Tel. 632195983 (whats) Josep - 631237884 (whats) Josep REF. 5300 COMPREM TOTA CLASSE DE TRASTOS Llibres, instruments de música, bicicletes, canyes de pescar, etc. També comprem tota classe d’eines: claus, martells, radials, electrodomèstics... Comprem discos de vinil, rellotges de paret, joguines, Playmobil, còmics, tebeos, àlbums de cromos, ràdios antigues, trens, Escalèxtric, licors de tota classe, objectes militars, gasoil de calefacció, restes de botigues...i moltes coses més! Passem a domicili. Tel. 696117427 631135383 COMPRO LLIBRES VELLS i nous, còmics i tebeos i discos de vinil, grans i petits (pop, rock, jazz, blues, etc.). Passo a domicili, pago al comptat. Tel. 632195983 (whats) Josep - 631237884 (whats) Josep NETEGEM LOCALS I GA-

RATGES i comprem tota classe de motos que estiguin de baixa, grans i petites. Material de carnisseria, fusteria i comprem i recollim TV que funcionin o no. Tot tipus de material industrial. Tot tipus de llibres, vinils. Estem cada dissabte a la rambla del Carme, 15 de Vic. Passem a domicili i paguem al comptat. Tel. 632195983 (Ramon) - 631237884 COMPREM tota classe de llibres, discos vinil, tota classe de trastos, electrodomèstics, TV planes “que funcionin o no”, bicicletes, tota classe de motos “incloses donades de baixa”, materials de carnisseria, restes de bars, maquinària de costura, ordinadors, mòbils, restes de botigues, ferralla, metalls... Netegem locals, magatzems, garatges gratuïtament. Passem a domicili. Tel. 631237884 (was) - 632195938 (Ramon) COMPRO DISCOS DE VINIL llibres i antiguitats. Buidem pisos, cases, comprem restes d’estocs. Comprem tota classe de TV plasma. Passo a domicili i pago bé. Tel. 631237884 (whats) 632195983 (whats) Josep COMPRO COTXES avariats de tota classe. Amb papers. Passo a domicii. Osona. Tel. 631623105 (Fini)

DIVERSOS

Tel. 807 39 90 10 PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres

DE DESEMBRE A GENER

15% DTE

EN EL TEU PRESSUPOST!

T. 618 354 705 amilanyy@gmail.com

Maquinària d’hosteleria i d’alimentació Nova i d’ocasió Tel. 652 225 936 C/ Narcís Monturiol, 22 Pol. Ind. Mas Galí · GURB mavilovicmaq@gmail.com Ref. 0845

Tel. 938 505 492

www.3tam.cat

OLOT Crta. De les Tríes, 10 baixos Tel: 872 02 23 45 VIC Crta. Sant Hipòlit, 32 Tel: 93 8863561 GIRONA Crta.Barcelona, 413 Tel: 872 08 05 66

serralleria econòMica Obertures Reparació de persianes Canvi de panys

609 97 81 63

Pressupost sense compromís. 24h/365 dies

0848

Canals Pluvials d’alumini lacat i Coure natural Dipòsits pluvials Sostres d’alumini

dOna de 60 anYs busca senYOr de 61 a 66 anYs.

Que sigui bona persona, educat, visqui sol, estigui jubilat i amb cotxe propi. Per sortir els caps de setmana per conèixer i tenir-hi una bona relació.

630 229 988

LLOGUER D’INFLABLES

GRAN(4 x 4,20)100€ · MITJÀ(3,30 x 4,00)80€ · PETIT(2,20 x 2,20)40€

80€


Classificats oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies. COMPARTIR Es busca persona responsable, que treballi per la zona de Torelló, per compartir casa. Tel. 629806878 ES LLOGA INFLABLE ideal per festes infantils. Preu 40 euros model petit i 80 euros model gran. Tel. 696501127 OPORTUNITAT. Venc Tribuna FCB. Segona graderia. Tel. 680775831 DISSABTES a la plaça del Carbó a Vic. Oferta de llibres, DVD, CD, música, vinils, etc. El preu és de 0,50 euros la unitat. Tel. 688206953 (Miquel, Vic)

ENSENYAMENT

Tel. 807 39 90 10 PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies. PROFESSOR NADIU amb experiència, fa classes particulars d’anglès. Tel. 639855528 ENGLISH CLASSES Classes particulars de reforç escolar d’anglès. Per a nens i joves. Preparació exàmens Universitat de Cambridge. Tots els nivells. Noia titulada amb molta experiència. Tel. 626603160 ANGLÈS Classes de reforç per a estudiants universi-

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 76

taris i adults. Llicenciada en Filologia anglesa. Tel. 938871443 ITALIANO! Professoressa madre lingua impartisce classi private di italiano. Chiamare. Tel. 654406996 PROFESSORA amb experiència, fa classes de francès a particulars i a grups. Tel. 938856650 630575644

INFORMÀTICA

Tel. 807 39 90 10 PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies. RECOLLIM AVARIAT I TORNEM REPARAT Reparació d’aparells electrònics: TV, vídeo, àudio, forns microones, planxes vaporetes, robots de neteja (tipus Roomba) i tota mena de petits electrodomèstics. Recollida i entrega gratis a Osona. Abans de reparar i sense cost, et direm si val la pena i què et valdrà. Només cobrem si reparem. No llencis, repara i recicla! Som un servei tècnic amb més de 25 anys al teu servei. kitservei@mailcat.cat Tel. 938510386 – 671131881 TENS CINTES DE VÍDEO AMB ELS TEUS RECORDS? Digitalitza les teves antigues cintes de vídeo abans no sigui massa tard i gaudeix-les de nou! Cintes VHS i de videocàmera (VHS-C, Video 8, Mi-

HAS VIST EL NOU WEB? ÉS TOT NOU MENYS EL NOM

niDV, etc). Per 8 euros/ cinta te les passem a DVD o a Pendrive. Descompte a partir de 6 cintes. També cintes Beta i Super 8 (consultar preu). Qualitat professional. Total confidencialitat. Recollida i entrega gratis a Osona. kitservei@mailcat. cat. Tel. 938510386 671131881

VENDES

Tel. 807 39 90 10 PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. Moltes gràcies. FUNDA LLISCANT cent per cent tèxtil, per a glaç i neu. Nou per estrenar. Número 58. Preu: 15 euros. Tel. 938511274 PERSIANES D’ALUMINI i plàstic. Noves, de totes les mides i colors. Tel. 938592420 CADIRETA per cotxes, seminova. Preu: 40 euros. Tel. 667073714 LLITERA molt maca, amb dos llits i quatre calaixos. De color blanc. La venc per canvi de domicili. Molt maca i molt bé de preu. Tel. 938570371 ESTORA ORIENTAL feta a mà. De color granat i blau, amb petit serrell blanc. Per estrenar. Mides: 62x93 centímetres. Tel. 615966880 DISFRESSES d’ABBA, pirata, Freddie Mercury, etc. Tel. 938898346 BICICLETA ESTÀTICA mar-

ca Connor. En molt bon estat. Preu: 50 euros negociables. Tel. 680613317 TAULELL FRIGORÍFIC vitrina de iogurts, cambra i motors, cuina industrial i estanteries en molt bon estat. Informeu-vos. Tel. 636180943 TAULA DE MENJADOR i sis cadires per 60 euros. Tel. 938511419 VÀNOVES de llit de matrimoni de diferents colors. També màquina per fer abdominals, pràcticament nova. Tel. 627592940 RADIADOR i humidificador i rentaplats, nous. Preu a convenir. Tel. 635932264 CADIRA DE RODES elèctrica i una grua elèctrica amb rodes, per a gent gran. Tel. 697742457 TUPI ESCAIRADORA model Ekum. Tel. 659103806 BANC DE FUSTER antic amb un trepant (Bosch) i un cargol gros. Preu: 300 euros. Tel. 699239467 REF. 5766 PATATES NOVES Kennebec de primera qualitat. Directe del productor. Preu: 0,50 euros el quilo. Tel. 674709447 DIVERSOS Dos teclats, un blanc i l’altre negre. Tres mòbils marca Samsung i Nokia. Tres routers de Movistar i Jazztel. Una caixa de cintes de vídeo. Una caixa forta per empotrar, nova. Un generador de llum marca Garland 115 a 95 wats, nova. Una caixa de 25 CD-R marca Verbatin. Un casc de moto. Una centraleta de telèfon. Una aixada, un pic i una massa de 5 quilos. Una bomba sub-

mergible sèrie Well CB 50 metres de profunditat de 700m2 a 1000m2. Una taula de màrmol de 30x110 cm. Un tocador de rebedor color roure. Una cuina de càmping gas. Diverses cortines. Una maleta de fusta antiga. Una mola industrial amb cinc discos de diamant. Una estufa de butà amb catalitzador. Un moble ràdiocasset antic (més de 125 anys). Un fax model 931 diverses funcions marca Brothers. Diversos preus. Tel. 636022800 REF. 5851 BICI BTT ELÈCTRICA TREK Molt bon estat. Motor 250W bateria 14.5 amp. Doble suspensió, canvi Shimano XT. Preu nova: 3.500 euros. Preu de venda: 900 euros. Tel. 670847000 OCASIÓ Venda de taulell frigorífic molt gran, amb corba d’acer inoxidable. Tel. 669601266

MOTOR

Tel. 807 39 90 10 PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ truqueu al 807 39 90 10 o veniu a les nostres oficines com a màxim el divendres a les 16h i sortiran el dimarts vinent al MésOsona. COMPREM COTXES també avariats. Tracte seriós i canvi de nom. Ens desplacem al domicili. Tel. 635475893 (Carles) VENC MOTO BMW 650 Trail. És del 2013 amb 23.500 quilòmetres. Porta bagul. Preu: 5.000 euros. Tel. 609931497


Relax

Rebo sola Elegant i atractiva.

648 616 815 640 627 531

1364

666 854 105

NOVETAT PARTICULAR Joveneta 19 anys del país.

622 179 461

TORNA

La teva nòvia Japonesa

Ref. 1289

ref. 1810

BARBY

PARTICULAR ROSSA VOLCÀNICA

Novetat a Vic 24h sortides

CARINYOSA, SIMPÀTICA I PETONERA. PITS GRANS. TRIO AMB PARELLA COPA GRATIS.

698 655 070

TRAVESTI

JENI I CARLA

698 217 711

1019

655 742 671

Sortides 24H

La teva millor amant.

BON SEXE

Particular Sola a casa Molt Carinyosa Petons de núvia, Relax Total.

24 Hores,

com els Bombers Fàcil Aparcament Zona Ambulatori

637 111 040

673 530 833

NOIES I TRAVESTI

MADURETA SOLETA A CASA

622 267 362

643 125 583

631 101 805

EVA Travesti Rossa completa Activa - Passiva Complaent, petonera.

Elisa

Carinyosa, el millor francès, massatge prostàtic. Sexe sense límit i sense presses

632 409 763

1311

2928

Hormonada, dotada amb bon cul i carinyosa. Pis nou i sola discreta

2 amigues mulates, simpàtiques, carinyoses i completes

1224

Per als discrets que passen per Manlleu.

CATALANA

Rossa primeta, petonera, francès natural.

1041

Raquel!

Us espero al mateix lloc de sempre, amb la mateixa sensibilitat i afecte que sempre.

Hitomi

2375

658 069 104

3449

CATALANA, SENSUALITAT I BELLESA ROSSA DE LUXE, Dilluns a divendres 9 a 21h Només homes del país! No agafo números privats

632 479 526

1810

2656

MIREIA BELLA

KARLA

NOVETAT A VIC MOLT CARINYOSA TOTS ELS SERVEIS

93 883 14 41

563

T’ESPERO SOLA A CASA

SUCRE SUCRE

1081

Russa

3208

Ref.763

MARIONA Catalana madureta

1316

pàg. 77 | www.mesosona.cat

Vols posar un anunci

aquí?

93 885 69 29 619 578 822


Astrologia

13 - 19 febrer | núm. 815 | pàg. 78

Horòscop Horòscopper perDHANNA DHANNAASTRÒLOGA ASTRÒLOGA ÀRIES (Foc) (21/3 al 20/4) Entre poc i massa. Darrerament pots passar de l’esgotament per excés d’activitat a l’intent de desconnexió i necessitat d’aïllament. Trobar un terme mitjà seria millor.

TAURE (Terra) (21/4 al 21/5) Necessitat de renovació en l’àmbit laboral, però perquè les coses es moguin tu hauràs de posar-te al dia. Enfoca’t en els teus objectius, que ara poden tenir alguna ajuda.

BESSONS (Aire) (22/5 al 21/6)

Vols posar un anunci

aquí?

93 885 69 29 619 578 822

Pots veure’t fent plans interessants amb la parella o un grup de persones amigues. Viatges, sortides i certa activitat lúdica on es poden donar els afers i les conquestes.

AUTÈNTIC

VIDENT AFRICÀ

Autèntic vident africà Resolc problemes sentimentals, recuperació de parelles, divorcis, impotència sexual, mal d’ull, sort, depressió, treball. 100% garantit en 3 dies

T. 657 218 477

Dificultat: Alta

CRANC (Aigua) (22/6 al 23/7) Ple d’energia però compte amb les presses o l’excés de feina, no cal arribar al límit. És important que asseguris el descans en aquest moment de tanta intensitat física.

BALANÇA (Aire) (24/9 al 23/10) Cansat de fer sempre el mateix, vols renovar el teu temps d’oci. Descobreixes activitats interessants, probablement en companyia de la parella. Sorpreses en l’àmbit sexual.

CAPRICORN (Terra) (22/12 al 20/1) Si has de posar ordre a la teva vida, ara ho faràs sense problemes. Adoptes una actitud més activa i si cal, optaràs per usar la via judicial en algun assumpte personal.

LLEÓ (Foc) (24/7 al 23/8) Tens oportunitat de fer les coses d’una altra manera en tema de parella. Reflexiona sobre què fas i el que evites. De ben segur que t’adonaràs de què cal millorar.

ESCORPÍ (Aigua) (24/10 al 22/11) Si no baixes el ritme mental, el cos pot demanar-te ajut. Descansar i evitar pensaments repetitius, que no porten enlloc serà el millor. No pots amb tot, també ets humà.

AQUARI (Aire) (21/1 al 19/2) Bon moment pel que fa a relacions i vida social en general. Si ho aprofites, aquests contactes donaran el seu fruit, però això sí, t’hauràs de desprendre d’algunes idees.

VERGE (Terra) (24/8 al 23/9) T’ha costat i has trigat temps però finalment ets més conscient del que pots esperar de certes persones. Ara que ho saps, situa’t al teu terreny de joc i gaudeix-ne.

1

8 2 5 4 1 Truques 6 al 7 Deixes gravat l’anunci 807 39 90 10 4 7 9 6 5(imprescindible deixar el teu

núm. de telèfon)

1

SAGITARI (Foc) (23/11 al 21/12) No t’enverinis amb idees tòxiques. Si notes que et poses trist perquè la ment s’omple de problemes inexistents, mou-te i canvia d’activitat. Moment d’especials reflexions.

PEIXOS (Aigua) (20/2 al 20/3) Potser ets conscient que has d’adoptar una vida més activa però no et resulta gaire fàcil canviar d’hàbits. Si t’organitzes, podràs començar a fer coses interessants.

al contestador 4 automàtic 6 (24 hores)

3 5 1 9 4 4 6 9 5

La secció 8 Solució SUDOkU RELAX 7 6 9segueix 2 5 a8la 3 1 4 8 2 5 pàgina 3 1 4 9 7 6 4 1 3 següent 6 9 7 8 5 2 3 6 2 5 1 9

4 5 9 3 7 8

7 8 1 6 2 4

9 7 8 1 4 5

6 4 3 2 8 7

2 1 5 9 3 6

5 2 4 7 6 1

8 3 6 4 9 2

1 9 7 8 5 3

Santi santirs137@gmail.com


79 | www.mesosona.cat

Detingut per vendre marihuana a Vic

(Informació i fotos: calls de paper de plata i a Guàrdia Urbana de Vic) canvi va rebre diners. El presumpte venedor va Durant la tarda del di- tornar a entrar al mateix vendres, 9 de febrer de bar. 2018, es va muntar un dispositiu especial de Els agents que van obserseguretat a la zona dels var l’intercanvi van mohabitatges Montseny bilitzar sengles patrulles integrat per agents uni- uniformades. Una patruformats, de paisà i una lla va interceptar els veunitat canina. El motiu nedors i els va intervenir era que s’havien rebut els embolcalls, mentre queixes reiterades dels que una altra va entrar al veïns de la zona en el bar en la cerca del presentit que s’estaria tra- sumpte venedor, del qual ficant amb substàncies van facilitar la descripció estupefaents de forma física i de vestimenta. La habitual. patrulla, en entrar al bar va observar com aquest Sobre les 17:15 hores individu es trobava al agents de paisà van de- darrera de la barra fent tectar dues persones de cambrer en disposició que es van acostar a la de servir els potencials porta d’un bar de l’avin- client i que va intentar guda Montseny i al cap desfer-se d’una bosseta de molt poc temps va que portava a sobre i que sortir-ne una persona presumptament contenia que es va adreçar a un marihuana. edifici proper, mentre les altres dues persones La patrulla en va procedir l’esperaven. Al cap de a la detenció immediata molt poc temps aquesta de qui va resultar ser un persona va sortir i els va veí de L’Esquirol de 36 lliurar sengles embol- anys d’edat, per la pre-

sumpta comissió d’un de- zarà denúncia al titular licte contra la salut pú- del bar per infracció molt blica (tràfic de drogues). greu a la vigent legislació d’establiments de conA continuació, mitjan- currència pública consisçant la unitat canina es tent en la tolerància amb va poder trobar una bos- el consum il·legal o el seta més amb una subs- tràfic amb substàncies tància presumptament estupefaents, ja que va marihuana amagada a ser el propi cambrer del l’interior del bar, així com bar qui ja no només tranrestes d’una dosi de subs- sigia amb el consum i tàncies ja consumida. Tanmateix, en la inspecció de l’escala del bloc de pisos d’on havia sortit el detingut amb la substància per fer-ne la venda, van trobar més dosis amagades a la zona de comptadors. En total, es van intervenir 27 dosis d’una substància presumptament marihuana preparades per ser venudes i una de haixix. A banda de la instrucció de les diligències al jutjat de guàrdia per la comissió del presumpte delicte contra la salut pública, la Guàrdia Urbana formalit-

tràfic de substàncies sinó que presumptament ell mateix realitzava la venda. En aquest denúncia se sol· licitarà de l’òrgan instructor de la Generalitat de Catalunya l’adopció de mesures cautelars de tancament o precintat de l’establiment.


www.mesosona.cat

815 mesosona  
815 mesosona  
Advertisement