1035 Més!

Page 1

Núm. 1035 I Revista setmanal gratuïta | 20 - 26 setembre 2022 | OJD-PGD | Tel. 93 885 69 29 | www.mesosona.cat

Festa Major de Calldetenes

Pàgines especials

Festa Major de Roda de Ter

Pàgines especials

VIVA!

MÚSICA

Més enllà del mercat professional, i de les propostes més conegudes que actuen als grans escenaris del MMVV, hi ha grups com els osonencs Boys Damm que ja són una tradició al carrer i congreguen a un nombrós públic que els segueix a cada edició. Foto: Josep M. Costa.

BICIS ELÈCTRIQUES

SEGURETAT + ESTALVI

PROMOCIONS

TAR DO R

URBANO 16 VIALE 2.0

WWW.SPINTABIKES.COM - 605 874 252

PATINET SC3

ZONA OUTLET!


2

NOVES OBERTURES

el pastador: pa, coques i brioixeria artesana LA LLAVOR, els infants com a protagonistes Redacció.- La Llavor és un espai de joc lliure i acompanyament en la criança, destinat a infants de 0 a 6 anys. Busca ser un lloc on l’infant pugui ser, fer, crear i descobrir qui és. Sempre a través del joc i l’art. També vol ser un espai d’acompanyament en la criança on les famílies puguin trobar suport, un lloc on compartir les seves inquietuds, alegries... La llavor també és un espai on desconnectar prenent un te i llegint. A més, té wifi per si cal teletreballar.

La Llavor disposa d’un espai pel desenvolupament de la motricitat grossa, d’una petita biblioteca, d’un atelier per desenvolupar la part més artística i creativa i, per últim, d’un espai amb diferents jocs i propostes per jugar lliurement. També hi ha extraescolars com ioga i mindfulness infantil, o kinesiolgia educativa, entre d’altres. Està al c/ De la Fusina, 32, baixos de Vic i a Instagram com a @lallavor.espaidejoci trobada.

Redacció.- El pastador és com s’ha conegut des de sempre l’espai on s’elabora el pa. És a dir, és on es pasta, es dona forma, es fermenta i es cou el pa. A El Pastador fan el pa al pastador, com sempre. Fan pa amb diferents tipus de farines, espelta, espelta petita, sègol, amb panís, civada, llavors, xocolata, olives i sorpreses. Elaboren barres com baguetes tradicionals, pans de coca, barra dels Peps, filomenes i filomenos i filiprims. També ofereixen coques de forner recuites al foc, de vidre, d’ou, de brioix i coques salades; així com croissant de diferents tipus, ulleres de full, ensaïmades i brioixos variats. Tots els productes són fets de manera artesana, amb farines de proximitat i sostenibles, i

sandra moda, nou espai de roba i complements a manlleu

Es tracta d’un projecte que la Sandra i en Rafael engeguen amb molta il·lusió i amb la convicció que el tret diferen-

cial de la botiga és el tracte de tu a tu amb els clients, sempre amb l’alegria que els caracteritza. La botiga se situa al número 43 del Passeig de Sant Joan de Manlleu.

El Pastador es troba a la Rambla Davallades, 11 de Vic i a Instagram com a @elpastadorvic. S’hi pot contactar al correu elpastadorvic@gmail.com.

OBRES UN NEGOCI?

Redacció.- Després de set anys portant el Uissos de Manlleu, la Sandra ha engegat, juntament amb el seu marit Rafael, un nou projecte propi al mateix municipi: Sandra Moda. Des que la Sandra va començar a treballar al Uissos va saber que aquest era el món al qual es volia dedicar, ja que, explica, se sentia com a casa i la feina la feia feliç. En aquesta nova botiga, la Sandra ofereix un ampli ventall de roba i complements per a totes les edats, des de ben petits a adults. També compta amb un espai outlet de roba de grans marques per a dones a preus molt baixos.

amb massa mare de cultiu, per fer un producte saludable i una brioixeria deliciosa.

ET REGALEM UN PUBLIREPORTATGE Ara més que mai, estem al costat dels emprenedors. Truca’ns o envia’ns un correu i publicarem gratuïtament un publireportatge de l’obertura o inauguració!

Tel. 93 885 69 29 A/e: info@mesosona.cat


3

CADA DIMARTS

Festa Major de Calldetenes

Pàgines especials

Festa Major de Roda de Ter

Pàgines especials

la música torna al carrer!

TARDOR

Passejar-se aquest cap de setmana per Vic ha estat un verdader plaer. Veure i viure carrers i places plenes de gent, compartint la música, és una experiència que probablement només ens ofereix el Mercat de Música Viva de Vic. En trobareu un tastet a les primeres pàgines d’aquesta edició.

PATINET SC3

Com també hi trobareu, a més d’altres notícies, 3 blocs especials: els de la Festa Major de Calldetenes i de Roda de Ter, i el d’Ensenyament, que ens acompanya tot el setembre. Finalment, destaquem les 6 pàgines d’esports que van creixent a mesura que tornen a començar les diferents competicions esportives.

Ensenyament

PROMOCIONS

WWW.SPINTABIKES.COM

Gaudiu de la lectura i dimarts vinent...

Pàgines especials

Més!

Màxima taxació PER LES SEVES JOIES

93 883 34 84

Rambla Davallades, 7 VIC www.compremor.com

OR · PLATA · RELLOTGES · DIAMANTS


4

OSONA / MMVV

El Mercat de Música Viva de Vic acaba la 34a edició amb més de 800 professionals

Foto: Josep M. Costa

Unes 120.000 persones han gaudit de la música en viu a Vic, una xifra que iguala l’assistència de les edicions més exitoses. Redacció.- Prop de 850 professionals del sector de la música han participat a la 34a edició del Mercat de Música Viva de Vic, que conclou amb una xifra d’acreditats que supera la dels darrers anys: concretament, han assistit al MMVV un 25% més de professionals que el 2021 –any de restriccions a causa de la pandèmia– i un 10% més que el 2019, en què

Foto: Josep M. Costa

la situació era de completa normalitat.

el sector de la música aposta pel mmvv

El director artístic del MMVV, Marc Lloret, ha destacat en una trobada amb la premsa, que aquest any s’ha constatat la presència de noves empreses i treballadors del sector de la música que no havien assistit amb anterioritat a Vic. Concretament, un centenar d’empreses s’han acreditat per primera vegada al Mercat, de les quals la majoria representada per persones joves, fet que apunta a garantir un relleu generacional en el sector.

L’alt nivell de participació reafirma la confiança que té el sector en el MMVV com a plataforma per promoure la indústria de la música en directe. Aquests dies, a Vic, s’han celebrat un total de 800 reunions ràpides dins l’espai d’speed meetings, i desenes d’altres que s’han donat de manera espontània, 82 presentacions de projectes i empreses (pitchings), i una dotzena de reunions sectorials i de treball amb associacions

Foto: Josep M. Costa

i entitats. En aquests espais d’intercanvi, representants de diferents perfils han pogut trobar-se amb l’objectiu de dinamitzar la indústria de la música en viu. En percentatges, el 76% de la participació professional ha estat catalana, mentre que l’assistència de professionals internacionals s’ha equiparat a la de la resta de comunitats (Segueix a la pàg. 6)


BICICLETES ELÈCTRIQUES Les bicicletes i patinets Spinta t’ofereixen màxima seguretat i estalvi en els teus desplaçaments.

PROMOCIONS

TARDOR STRADA 3.0

PATINET SC3

Bateries i estructura de llarga durada i alta resistència a preus ajustadíssims. VIALE 2.0

URBANO 16 PIAZZA URBANO 20

VISITA LA NOSTRA WEB I MIRA LA NOVA ZONA OUTLET!

WWW.SPINTABIKES.COM WhatsApp 605 874 252


6

OSONA / MMVV

Foto: Josep M. Costa

(Ve de la pàg. 4) autònomes, amb un 12% en ambdós casos. La presència de professionals internacionals ha estat un dels punts destacables d’aquesta edició del Mercat, després de dos anys d’una assistència limitada per les restriccions durant la pandèmia. Enguany el MMVV ha acollit un total de 94 persones de diferents països del món: França ha estat el país amb més parti-

Foto: Josep M. Costa

Foto: Josep M. Costa

cipació, seguit d’Andorra i els Estats Units. Entrant al detall, les comunitats autònomes amb major representació han estat Madrid i la Comunitat Valenciana, sumant entre les dues el 50% dels acreditats estatals (sense comptar Catalunya). També han assistit representants del sector del País Basc, Galícia, les Illes Canàries, Andalusia, Aragó, Extremadura, les Illes Balears, Navarra i

Múrcia. El MMVV Pro Catalan Arts ha comptat amb la implicació de tot el sector, que s’ha vist representat per professionals del management, de festi-

vals, agències de contractació, producció i sales de concerts, entre d’altres, així com d’institucions, ajuntaments, equipaments i serveis públics. (Segueix a la pàg. 8)

ÀLBUM DE FOTOS patrocinat Més fotos a www.mesosona.cat


ai1661339987107_MesOsona_TEMPS SENSE IVA_CAT.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

24/8/22

13:19


8

OSONA / MMVV

Foto: Josep M. Costa

57 concerts en directe en quatre dies

Foto: Josep M. Costa

Redacció.- Durant els quatre dies de Mercat, s’han programat un total de 57 concerts en vuit escenaris diferents, alguns d’ells amb entrades exhaurides entre els quals els de Núria Graham, Ernest Crusats i Lali BeGood. Igual que en les edicions anteriors de més èxit, es calcula que unes 120.000 persones han assistit als concerts del MMVV aquesta setmana, incloent els de divendres i dissabte als escenaris El Sucre Estrella DAMM i Plaça Major Goufone.

Foto: Josep M. Costa

En la 34a edició del MMVV, les estrenes han representat un terç de la programació: Núria Graham va presentar Cyclamen a l’espectacle inaugural, Ernest Crusats va sorprendre amb La font gelada, i les propostes de b1n0, Arnau Obiols, XY, Zb·Yu·Ra, Alba Mo-

Foto: Josep M. Costa

rena, Pere Martínez, Rombo, L’Hereu Escampa, Le Nais, Dani Nel·lo Organ Trio, Miquel Serra, Aiala & Eltornado i Lali BeGood han vist, totes, la llum a Vic per primera vegada. Dissabte a la nit Lal’ba, Pupil·les i Delafé y las Flores Azules van cloure els concerts de la Plaça Major i, per la seva banda, Roba Estesa i 31 Fam ho van fer a l’escenari El Sucre Estrella DAMM. Diego Martez i Gatica van tocar al Casino a la tarda, i la Plaça dels Màrtirs va acollir la semifinal del concurs Sona 9 amb l’actuació dels guanyadors de l’any passat, Dan Peralbo i el Comboi. La cobertura del MMVV s’ha dut a terme per part d’una setantena de mitjans de comunicació que han acreditat un total de 120 periodistes, donant el tret de sortida a la tardor musical de Catalunya.

ESPECIALISTES EN IMPERMEABILITZACIONS REFORMES TREBALLS DE PALETA MANTENIMENT DE COBERTES

TERRASSES I COBERTES

T. 629 072 866

impermeabilitzacions_josep


9

OSONA / MMVV

Foto: Xavi Torrent (MMVV)

Foto: Josep M. Costa

Núria Graham protagonitza el concert inaugural Redacció.- La cantautora vigatana Núria Graham va protagonitzar dimecres passat el concert inaugural de la 34a edició del Mercat de Música Viva de Vic, que va tenir lloc al Teatre de L’Atlàntida acompanyada de Jordi Matas a la guitarra, Magalí Datzira

al contrabaix, Anna Godoy a l’arpa, Marcel·lí Bayer al clarinet i saxo, i Núria Maynou al violoncel. Graham presentava el seu nou treball, Cyclamen, que sortirà a la venda al gener de 2023, en un concert únic a

Catalunya abans d’iniciar una gira pels Estats Units que durarà fins a finals d’any. L’àlbum, “cuinat a foc lent”, segons va dir la pròpia artista, s’allunya de la sonoritat i la instrumentació habituals, i evoca la natura i els viatges

onírics. L’espectacle inaugural ha estat un dels cinc espectacles que enguany ha coproduït el MMVV. Una altra d’aquestes coproduccions ha estat el debut en solitari d’Ernest Crusats.

Cadira Pujaescales

FLOW X Pensada per a un moviment fluid, la cadira pujaescales FlowX ofereix el màxim nivell de comoditat, seguretat i disseny. A més, s’instal·la sobre l’escala, no a la paret, la qual cosa permet una instal·lació ràpida i amb una alteració mínima de la seva llar.

Contacti amb nosaltres i l’assessorarem!

Tel. 93 817 26 81 - 609 314 500 - farre@farre.es - www.farre.es


10

OSONA / MMVV

Ernest Crusats debuta en solitari AMB ‘LA FONT GELADA’

Redacció (Fotos: Josep M. Costa).- Fins al 28 de setembre, el restaurant de l’Atlàntida acull l’exposició ‘MMVV’ de Víctor Castelo. Es pot visitar els dimarts i dimecres de 9.30 a 21h; dijous, divendres i dissabte de 9.30 a 23h; i diumenge de 10 a 21h.

Foto: Xavi Torrent (MMVV)

Redacció.- Ernest Crusats va iniciar oficialment la seva carrera en solitari divendres al Mercat de Música Viva de Vic. Qui va ser líder de La Iaia va presentar, en la tercera jornada del MMVV, La font gelada, un àlbum de folk-pop que comprèn onze cançons

inspirades en l’entorn i la natura i que sortirà a la venda el pròxim 7 d’octubre. Porta oberta, el single que el vigatà va llençar el passat 9 de setembre, va generar expectatives de cara a l’espectacle del Mercat, i Crusats no va decebre en el concert.

31a EDICIÓ

PEDALA-PEDALA

LA CLÀSSICA D’OSONA 25 SETEMBRE 2022

SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER


11

OSONA

trobada singular d’Ànanes

el cor nou de tona porta el seu ‘musical de musicals’ a sant julià de vilatorta (Fotos: Cor Nou).- El Saló Catalunya del Sant Julià es va omplir de gom a gom per escoltar la proposta ‘Musical de Musicals’ del cor tonenc. El concert formava part de la celebració de l’Homenatge a la vellesa que l’Ajuntament de Sant Julià ha organitzat en reconeixement a les persones més grans de 80 anys. Musicals de sempre com ‘Cantant sota la pluja’, ‘El fantasma de l’òpera’, ‘Grease’, ‘El Rei lleó’ o ‘El gran showman’ (totes en català) van fer vibrar i emocionar al públic.

En Guillem Roma i la Mariona Castells han fet un taller de creació de cançons i un concert d’Ànanes per celebrar el 2n aniversari del projecte Ànana Música, que consisteix a fer cançons personalitzades. Al llarg de dos anys han fet més de 230 cançons. Ha sigut gratuït i ha comptat amb una cinquantena de persones que venien d’arreu del territori català. Aquesta trobada musical ha tingut lloc aquest dissabte a Can Grau (Roda de Ter).

El taller ha estat vivencial i didàctic i mitjançant diferents jocs i dinàmiques tots els assistents, infants i adults, han pogut crear col·lectivament la lletra i la música d’una breu cançó. El personatge protagonista de la cançó, a suggeriment d’un dels infants presents, ha estat un esquirol. L’entorn de Can Grau ha contribuït a fer d’aquesta festa una trobada íntima i alegre a la natura.


12

OSONA / MANLLEU Foto: Josep M. Costa

MANLLEU ES CONVERTEIX EN LA CAPITAL DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA Sara Oliver.- Manlleu va celebrar diumenge una nova edició de la Fira AlTERna’t, amb la participació de més d’una vintena d’entitats de la xarxa. El passeig del Ter es va omplir de propostes entorn l’economia social i solidària, amb una gran afluència de públic que, al llarg de tot el matí, s’apropava a aquest model econòmic a través de xerrades, tallers i activitats. Foto: Sara Oliver

Per una banda, a la vora del riu es concentrava la quinzena d’expositors de diferents en-

Foto: Sara Oliver

Foto: Sara Oliver

Foto: Sara Oliver

titats, com Sant Tomàs, Tapís, el Casal Claret, la Fera Ferotge o el Grup de Defensa del Ter. Just davant, petits i grans podien entretenir-se fent un taller de caixes niu de la mà de la Fundació Areté; de cosmètica natural amb La Granera; o de paper artesà i reciclatge de roba amb l’Associació Tapís, entre d’altres. La fira es complementava amb la instal·lació de jocs reciclats de la companyia Katakrak, amb (Segueix a la pàg. 14)14

OSONA / MANLLEU

MÉS FOTOS

mesosona.cat

Foto: Josep M. Costa

(Ve de la pàg. 12) gran èxit entre els més menuts. Finalment, a la una del migdia començava un concert a càrrec de Coloma Bertran i Quim Abramo que, juntament amb el tradicional dinar popular, servien com a tancament de la jornada.

Foto: Sara Oliver

Així, Manlleu va recuperar diumenge la proposta d’AlTERna’t després de dos anys d’aturada per la pandèmia, amb una molt bona acollida com ja és habitual. Les comunitats energètiques, eix central de la fira A banda dels expositors i les

activitats lúdiques, una de les parts més importants de la fira van ser les diferents xerrades i debats, enguany centrats entorn de les comunitats energètiques. L’auditori del Museu del Ter va acollir la ponència inaugural sobre aquest àmbit a càrrec de Joan Herrera, director d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans del

Foto: Sara Oliver

Foto: Sara Oliver

Foto: Sara Oliver

Foto: Josep M. Costa

Prat de Llobregat. A continuació es va celebrar una taula rodona on es van exposar comunitats energètiques referents a escala nacional i estatal. Per altra banda, l’espai exterior de la Fira va conformar un espai de trobada entre les diferents comunitats energètiques de la comarca.


OFERTA PACK MATALÀS VISCO + BASE ENTAPISSADA

ARA

499 €

150 X 190 - 135X190

POTS FER LES TEVES CONSULTES O COMPRES PER WHATSAPP. 681 652 001 Ctra. St. Hipòlit, 17 · Pol. Ind. Sot dels Pradals VIC (costat Casa Tió) · Tel. 93 516 40 69 NOVES BOTIGUES. Esclat de Malla C-17 Km. 55, Malla. - Av. Francesc Macià, 3-7. Granollers. Carrer de Palma de Mallorca, 21. Cornellà de Llobregat


16

OSONA / MALLA

40 anys de serveis mancomunats es va homenatjar l’expresident ferran teixiDó

el sentit de l’ens, l’atenció a les persones com a motor de l’entitat, la preocupació sempre present pel medi ambient, la persona al centre, la innovació com a guia,... Joan Redorta, fundador i primer president de l’ens, va explicar la creació de la Mancomunitat com una suma d’esforços, un “posar el nosaltres per davant del jo” amb vocació de servei.

Redacció. (Fotos: Mancomunitat La Plana).- Aquest dissabte 17 de juny la Mancomunitat La Plana va celebrar dels 40 anys. L’acte, que es va fer a les instal·lacions de la Mancomunitat a Malla, va comptar amb la presència del director de l’Agència de Residus de Catalunya, amb representants polítics que han format part dels òrgans gestors, càrrecs electes dels tretze pobles i treballadors i treballadores de la Mancomunitat. Hi va ser presentla Delegada del Govern a la Catalunya Central Rosa Vestit, els directors de Serveis Territorials Ferran Martínez i Josep Arderiu, de la Diputació de Barcelona amb Marc Verdaguer, Diputat President Delegatde l’Àrea d’innovació

Governs Locals i Cohesió Territorial i del Consell Comarcal, amb el president Joan Carles Rodríguez i els vicepresidents Carles Banús i Margarida Feliu. Tampoc hi van faltar representants d’entitats amb les que col·labora la Mancomunitat com la Fundació Areté, TAC Osona, Creacció, Associació Tapís, ... La jornada va començar a les 10 del matí amb jocs reciclats de Guixot de 8 i esmorzar per al personal de la Mancomunitat i les seves famílies. Cap a les 11 es va rebre el director de l’Agència de Residus de Catalunya Isaac Peraire, que va poder visitar les instal·lacions i signar el llibre d’honor acompanyat pel president, Pere Medina.

A partir de les 12 del migdia s’inicià l’acte institucional amb les paraules de benvinguda de Pere Medina, president de la Mancomunitat, que aprofità per repassar les diverses àrees de serveis a les persones que presta la Mancomunitat cada dia a 35.000 persones i per reivindicar l’excel·lència d’aquets serveis ja que “com a mancomunitat voluntària, si els municipis membres no n’estiguessin contents ja n’haurien marxat”. L’acte va seguir amb una taula rodona amb el president i els ex-presidents Joan Redorta i Lluís Verdaguer i l’ex-presidenta Anna Magem. Quatre vídeos protagonitzats per personal de la Mancomunitat van guiar la conversa que va versar sobre

Lluís Verdaguer va remarcar el sentiment de pertinença i de compromís amb el servei públic de l’equip humà de la Mancomunitat. I recordà que “hem estat i som pioners amb tot: amb els serveis funeraris públics, amb la recollida porta a porta, amb l’àrea bàsica de serveis socials... Anna Magem hi va afegir que la Mancomunitat “és innovadora de mena”, “ja va néixer innovant”, amb una vocació municipalista que s’avançava a la creació dels Consells Comarcals. Per tancar l’acte Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, va esperonar la Mancomunitat a seguir essent un exemple de país. I un cop acabats els parlaments, el dibuixant Toni Ortiz va fer el seu espectacle “Cubiart” dedicat a Ferran Teixidó, un emotiu homenatge al desaparegut president.


17

OSONA / TONA

‘Rutes de lliberat’ es presenta a tona fins a jueus que fugien d’altres països europeus conquerits per Hitler.

Xevi Sardà.- Amb una sala plena, el passat divendres l’espai Muriel Casals de Tona va ser l’escenari de la presentació del nou projecte de la Fundació Reeixida que reivindica el paper dels ‘passadors’ catalans durant la Segona Guerra Mundial. Aquests passadors foren exiliats independentistes coneixedors del territori que van

COMPRA I VENDA DE VEHICLES

organitzar les rutes de fugida a través dels Pirineus. Tots aquests patriotes catalans es van aplegar en l’anomenada ‘Organització’ que més tard esdevindria el Front Nacional de Catalunya. La seva valentia i coratge va permetre salvar milers de persones exiliades que fugien de l’avenç de les tropes nazis: des de membres de la resistència francesa, passant per aviadors caiguts a França

Gregori Font va ser probablement el primer d’aquests passadors que fugint del Camp de refugiats d’Argelers va tornar de França a la Catalunya ocupada pel dictador Francisco Franco. La seva història la va explicar el seu fill, present a l’acte, des del vessant familiar però a l’hora fent èmfasi en el caràcter combatiu del seu pare. Acabada la guerra, Font va tornar de l’exili i va patir tortura i presó sota el règim franquista, però mai va renunciar a les seves conviccions i va continuar militant activament al llarg de tota la seva vida Pel president de l’entitat Oriol Falguera, que va presentar el projecte, ‘és imprescindible el reconeixement de Catalunya a aquests patriotes que en

altres països ja s’hauria fet fa anys. De fet, alguns d’aquests patriotes ja van rebre mostres d’agraïment i reconeixement dels països d’origen dels exiliats als quals van salvar. Falguera va destacar que ‘la recuperació de la memòria històrica ens ha de servir per entendre el passat i afrontar el futur.’ ‘Rutes de llibertat’ inclou la recuperació d’alguns dels itineraris que van seguir aquests passadors i que es poden seguir per wikiloc. Tot el projecte amb biografies i detalls dels protagonistes de les rutes els podeu trobar a www.reeixida. cat. L’acte va cloure la programació de l’Ajuntament de Tona amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, i va ser presentat per la regidora de República Judit Sardà, i per l’alcalde Amadeu Lleopart.

COMPREM EL SEU VEHICLE Demani’ns hora al 670 401 293 per fer la taxació i en 24/48 hores haurem fet els tràmits i el pagament. Consulti el nostre Stock a xjvicmotor.com

C/ Manresa, 17. • Vic (Darrera l’Esclat)

Tracte proper, fàcil i personalitzat!


18

OSONA / TORELLÓ

TORELLÓ CELEBRA L’APLEC DE ROCAPREVERA

Foto: Josep Soldevila

Foto: Centre Excursionista de Torelló

REF. 0489

TOTA CLASSE DE

FEINES DE PALETA Interiors: Banys, cuines, terres...

MASSATGE XINÈS

PREU ECONÒMIC

Horari de 9 a 21h.

686 66 02 34 JOSEP

un 3d6, un 3d6a, un 4d6 i un pd5. La jornada de dissabte es va complementar amb la cercavila de gegants i nans i el concert de la Coral Cervià, entre d’altres.

El tret de sortida de l’aplec va ser dissabte, amb un dels actes amb més participació com és la Cursa Atlètica organitzada pel Centre Excursionista de Torelló.

Diumenge van tornar a sortir els gegants i nans, el mag Nani va omplir Rocaprevera amb el seu espectacle de màgia i la jornada es va tancar amb una audició de Sardanes i el concert d’orquestra.

Amb una cinquantena de participants, Jordi Uró es va endur la primera posició, seguit per Isma Casadesus i Albert Navarro. En categoria femenina, Amàlia Bardolet va ser la primera classificada; Eva Capa, la segona; i Laia Rubio, tercera. El mateix dissabte al matí, els Sagals d’Osona van protagonitzar una taller de castells i van descarregar 2p4,

Foto: Sagals d’Osona

Exteriors: Façanes...

Redacció.- Cultura, poble i tradició. Torelló ha celebrat aquest cap de setmana la Festa Major de Rocaprevera, amb una vintena llarga de propostes.

ORIENTAL MASSAGE

UNA HORA 30 € 30 MINUTS 20 €

Ahir dilluns, dia festiu a Torelló, va tenir lloc la caminada popular, tallers i exhibicions de dansa i música. El punt final a l’aplec es va posar amb l’encesa d’espelmes. I, com no podia ser d’altra manera, al llarg de la Festa Major tampoc hi van faltar dos clàssics: la tómbola i el carrilet.

BUIDEM des DESDEde EL 2007 2007

Carrer Gelada 25 baixos. - VIC Tel. 93 004 94 39 - 688 57 12 17

IDRES i ANCAMENTS Ivan Segovia

609 74 48 43

Pressupostos sense compromís

C/de Seva 29 Taradell

vidresitancaments@gmail.com


19

OSONA / VIC / MANLLEU

Ajuts de fins a 3.000€ per l’obertura de locals comercials en llocs tancats Redacció.- L’Ajuntament de Vic activa uns ajuts econòmics de fins a 3.000 euros per promocionar l’obertura de locals comercials en establiments tancats. Tal com destaca la regidora de Promoció Econòmica, Bet Piella, aquesta subvenció té com objectiu incentivar la obertura de locals comerciants. L’objectiu és aprovar diferents convocatòries, i així ajudar al comerç de proximitat. Els comerciants que poden sol·licitar l’ajut són aquells que tenen el local a: Carrer Nou, Carrer de Sant

Manlleu ESTALVIARÀ 30.000€ ANUALS AMB la substitució de més de 700 llumeneres per led

Antoni, Carrer de Sant Pau, Carrer de Sant Fidel, Carrer de la Fusina, Carrer de la Gelada, Carrer del Trinquet, Carrer de Sant Sebastià, Carrer del Bisbe Casadevall, Carrer de la Misericòrdia i la Plaça dels Sants Màrtirs. Les despeses subvencionables són les relacionades amb l’obertura de l’establiment o les de lloguer del local. Els ajuts econòmics es poden sol·licitar fins al 30, i es poden consultar les bases i convocatòria a la Seu Electrònica. Per a qualsevol dubte sobre els ajuts o la tramitació telemàtica es pot contactar a comerc@vic.cat o trucar al 93 881 21 00.

Redacció.- Un dels cinc objectius de ciutat marcats pel PAM de l’Ajuntament de Manlleu és el d’avançar cap a una ciutat més amable i més sostenible. En els últims mesos s’han realitzat els treballs de substitució de més de 700 punts de llum en diferents zones de Manlleu

i la instal·lació de nou enllumenat en zones fins ara “fosques”. S’han prioritzat les vies principals amb més trànsit i alguns sectors concrets amb demanda ciutadana. Aquesta actuació és una millora de l’eficiència en l’enllumenat que ha de permetre un estalvi de gairebé 30.000€ l’any.


20

OSONA / EL BRULL

La Diputació recupera les visites a la Fortificació Ibèrica del Turó del Montgròs, al Brull Es reprendran aquest octubre, un cap de setmana al mes, després de tres anys de tancament del recinte al públic. Redacció (Fotos: Diputació de Barcelona).- La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va visitar el passat dilluns 12 de setembre, la Fortificació Ibèrica del Turó del Montgròs, al Brull. Marín va iniciar la visita a l'Ajuntament del Brull, on va signar el Llibre d’Honor, i va espressar el condol per l’alcalde Ferran Teixidó, mort aquest estiu. Posteriorment, i acompanyada per representants de la Diputació, va mantenir una reunió amb l'alcalde, Pere Medina, i altres membres de l’equip de govern municipal. Tot seguit, es van desplaçar a la Fortificació per fer una visita guiada, a càrrec del gerent de Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, que va donar a conèixer les intervencions més recents que s’han fet en el recinte i les que es duran a terme pròximament.

Recuperació de les visites La novetat més destacada és que, després de tres anys que el jaciment ha estat tancat al públic, aquest octubre es reprendran les vistes. De moment, tal i com va comentar la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, les visites començaran aquest octubre, un cap de setmana al mes i a partir de la primavera de l’any vinent, ja es podrà visitar tots els caps de setmana. Marín va afirmar que “és important reprendre les visites per l’atractiu turístic de la comarca i del municipi”. I va afegir que “continuarem amb

les obres de millora en aquest espai perquè les visites siguin més completes i circulars. Volem que es conegui aquest espai i fer-ne difusió”. En aquest mateix sentit, l’alcalde del Brull, Pere Medina, va remarcar que “per a nosaltres és un actiu turístic molt important i estem molt satisfets que la Diputació reactivi les visites”. La muralla o Fortificació Ibèrica del Montgròs és el jaciment ibèric més important del Montseny. Descoberta l'any 1974, i propietat de la Diputació de Barcelona des de 1981, ha estat objecte de diverses campanyes de restauració. La Diputació, mitjançant el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), té cura d’aquest conjunt, amb intervencions destinades a excavar-lo completament, restaurar-lo, explotar-lo des del punt de vista científic i cultural, etc., en col·laboració amb l’Ajuntament del Brull i el Parc Natural del Montseny, dins del qual es troba situat el jaciment. Durant la visita, el gerent de

Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, va explicar que actualment està en marxa una actuació important de condicionament del sector ponent del conjunt, amb l’objectiu d’ampliar l’espai de la visita pública. Closa va assegurar que els treballs exteriors de la Muralla estan acabats i que per accedir a la porta d’entrada, s’ha suavitzat l’accés. “La prioritat és la pròpia Muralla, descoberta en un vuitanta per cent però, s’ha d’acabar de consolidar i així podrem fer les visites circulars i no caldrà tornar endarrere per anar al punt de partida”. Des de 2018, la Diputació de Barcelona ha invertit un promig de 64.000 euros anuals en la investigació arqueològica, la consolidació i la restauració del conjunt del Montgròs. La presidenta de la Diputació de Barcelona va finalitzar la visita a la finca el Boix, de propietat privada, i situada en l’entorn del jaciment, on es creu que pot haver-hi altres jaciments importants.


21

OSONA / VIC

Vic aprova el nou Pla Local de Joventut La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va mostrar-se satisfeta amb la diagnosi, però creu que no es proposa res empoderador pel jovent de la ciutat. “És probable que quedi un pla amb bones paraules, però sense avenços significatius. El jovent vol disposar d’un espai on organitzar-se”. Segons Vives, el pla no disposa d’espais autogestionats pel jovent.

Redacció (Foto: Ajuntament de Vic).- El ple va aprovar, amb els vots a favor d’ERC i el PSC i el vot en contra de Capgirem Vic, el Pla Local de Joventut pel període 2022-2025, que s’ha fet amb un procés de participació amb 12 entitats, més de 600 joves i 150 entrevistes. La regidora d’Educació i Joves, Elisabet Franquesa, va detallar

que dins del pla local es desenvoluparan els següents 9 reptes que estan treballats amb objectius, accions i indicadors d’avaluació: Hàbits saludables i benestar emocional (Servei de psicologia + activitats esportives), educació de qualitat (Escola de noves oportunitats i PFI), igualtat de gènere (Projecte interseccionalitat conjuntament amb el departament de

Vic Dones que iniciem enguany amb els centres educatius de la ciutat), inclusió social i reducció de les desigualtats, cultura participativa (Vicsona, Mur), ciutats i polítiques de joventut integral, sostenibilitat, consum responsable i medi ambient, treball digne i eines per la connectivitat Totes les propostes s’han reformulat i vinculat a projectes i propostes existents.

“Ens sorprèn que a la taula dels joves es digui que aquesta problemàtica està solucionada. Això és una demostració que no s’entenen les necessitats dels joves”. També va mostrar-se en desacord amb la proposta sobre la precarietat laboral. “Pensem que l’origen és l’abús que en fan les empreses sobre ells. L’acompanyament no hauria de ser només en la recerca de feina, sinó també en l’assesso rament dels seus drets”.

AMB L'ENERGIA A PREUS DESORBITATS, PREPAREM UN HIVERN SENSE SORPRESES !!! SOM ESPECIALISTES EN BIOMASSA i AEROTÈRMIA INFORMEU-VOS DE LES ÚLTIMES TECNOLOGIES AMB AEROTÈRMIA, TANT PER TERRA RADIANT COM RADIADORS, I AMB UNS RENDIMENTS DE FINS A SCOP 6,48* SOM SERVEI TÈCNIC OFICIAL A CATALUNYA DE

INFORMEU-VOS DELS AJUTS A LES RENOVABLES TÈRMIQUES!

* Per cada kW elèctric consumit entrega de 6,48 kW tèrmics

FINANÇAMENT FINS A 20 MESOS SENSE INTERESSOS

C/ Tarragona, 5 - GURB 938 541 388 - 616 149 341 jpadrisa@instalosona.com www.instalosona.com


22

SOLIDARITAT

l’adfo presenta la nova col·lecció de productes per la campanya de nadal d’enguany el casal claret busca voluntariat!

Redacció.- L’Associació de Diversitat Funcional d’Osona ha presentat la nova col·lecció de productes artesanals de Superpoders per la campanya de Nadal d’aquest 2022. Aquesta col·lecció, inspirada en Henri Matisse, compta amb productes de dissenys vibrants, plens de color i de força, que expressen amb fermesa els valors que caracteritzen l’entitat. Henri Matisse Henri Matisse és un dels pintors que més ha influït en la història de l’art modern. A causa d’una malaltia que el fa estar-se en cadira de rodes, Matisse es reinventa d’una manera transformadora. Substitueix el pinzell per les tisores i es dedica a la creació de collages amb paper retallat. El coratge que empeny Matisse i l’entusiasme amb què encara la seva nova etapa creativa, ha inspirat el taller de Superpoders.

són alguns dels productes que s’inclouen en el catàleg. Les paneres de Nadal L’ADFO també ha presentat els tradicionals lots de Nadal que ofereix any rere any. Fan una àmplia varietat de propostes, que van des dels 23€ de la panera Cuida’t, fins als 66€ de la panera Coratge (amb cabàs) o els 74 € del Superpernil Cor (amb cabàs). A més, les propostes es poden personalitzar contactant amb adfocet@adfo. cat. Sobre ADFOCET

Productes de tota mena

ADFOCET és el centre especial de treball de l’ADFO. El seu compromís social a Osona és que les persones amb diversitat funcional tinguin una vida normalitzada. A ADFOCET donen visibilitat a les competències i capacitats de cada persona, i els combinen per potenciar-los i poder assolir un dels objectius que es proposen: incorporar-se al mercat laboral ordinari.

Una ampolla termo que manté les begudes fredes durant 24 hores i calentes durant 12 hores, una tassa de ceràmica, un calendari de paret, una dessuadora, una bossa i xocolata

Els productes i serveis que ofereixen són fruit de la il·lusió per buscar oportunitats per a tothom i la valentia per transformar la societat i viure en un món millor.

Redacció (Fotos: C. Claret).L’Associació Casal Claret com a entitat sense ànim de lucre que acull i acompanya col·lectius amb risc d’exclusió social, comença un nou curs amb il·lusió i noves propostes per als projectes Escola de la Pau Infants, Adolescents i Joves i Escola de la Pau Dones. Ambdós projectes es porten a terme gràcies a diverses i variades aportacions de persones que creuen en la missió de l’entitat i que posen els seus coneixements al seu servei. Per a totes les persones que formen part del Casal Claret, els projectes representen un espai de trobada intercultural, de convivència i de transformació. Participar en el Casal Claret és formar part d’una xarxa extensa de suport que crea pertinença, aprenent a fer comunitat. Des de l’entitat fan una crida a persones voluntàries que puguin col·laborar una vegada a la setmana.

Per al projecte Escola de la Pau Infants, Adolescents i Joves, calen els perfils: -Reforç de tasques escolars: infants (dimarts i dimecres de 17.30 a 19h); i adolescents (dimarts i dijous de 17.30 a 19h). -Dinamitzar activitats lúdiques: infants (dilluns i dijous de 17.30 a 19h); i adolescents (dimecres). Per al projecte Escola de la Pau Dones, calen els perfils: -Tallerista de català (dimecres de 09.30 a 11h). -Botiguera del Cosidor Pas a Pas (divendres de 16 a 19h). -Tallerista d’activitat corporal (ioga, taitxí, pilates, etc.): una sessió setmanal. Horari a acordar. Si estàs interessat a col·laborar amb el Casal Claret, pots trucar o enviar un WhatsApp al 693 79 26 27 i t’informaran.


23

SOLIDARITAT

La Fundació L’Esguard celebra els més de 10 anys de l’entitat Redacció (Foto: Fundació L’Esguard).- La Fundació L’Esguard va néixer l’any 2009 per atendre a persones de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental amb discapacitat intel·lectual que tinguessin la capacitat modificada judicialment. Va ser fundada per l’Associació Sant Tomàs PARMO de Vic i la Fundació Viver de Bell-lloc de Cardedeu. L’any 2017, davant la demanda creixent de les entitats que ofereixen serveis d’atenció diürna i residencial a persones amb problemes de salut mental i gent gran d’Osona, es va acordar ampliar el col·lectiu d’atenció i assumir propos-

tes de suport a l’exercici de la capacitat jurídica de tots els col·lectius. Es van unir al Patronat de la Fundació les entitats més representatives i que atenen més persones amb problemes de salut mental i gent gran de la comarca d’Osona: Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (Osonament) i Fundació Assistencial d’Osona (FADO) de la Fundació de la Santa Creu de Vic. L’any 2020 es va unir al Patronat la Fundació Vallès Oriental, entitat de referència a la comarca pel que fa a l’assistència de persones amb discapacitat intel·lectual. Actualment, l’Esguard atén a 136 persones.

Dos actes de celebració Enguany, amb motiu dels més de 10 anys de l’entitat, s’han organitzat dos actes. El principal acte i que tindrà lloc el pròxim 2 d’octubre a Calldetenes, serà una diada on es dinarà i hi haurà música en directe. L’objectiu principal és enfortir vincles entre personal tècnic de L’Esguard i persones ateses a la Fundació. La festa acollirà a 200 persones i comptarà, a més a més, amb una trentena de persones voluntàries. L’entitat també aprofita l’avinentesa de l’esdeveniment per obrir en societat el nou projecte de voluntariat que

està agafant forma i que pretén oferir una nova mirada de la col·laboració. “El voluntariat, no només té efectes positius sobre els altres, sinó que també els té sobre un mateix i és una manera magnífica d’implicar-se activament en la societat i, de passada, de fer una activitat gratificant per un mateix”, asseguren des de la Fundació. Al novembre, s’organitzarà una Jornada Formativa oberta a tothom en relació amb la tasca que es fa a la Fundació L’Esguard i els serveis que s’ofereixen. En aquesta xerrada també es parlarà del nou paradigma jurídic de les persones amb discapacitat.

Sant Tomàs imparteix un Itinerari Formatiu Específic Redacció.- L’escola Estel de Sant Tomàs ha començat a impartir el primer itinerari formatiu específic (IFE) de l’entitat. Després de temps de reclamar-lo, el departament d’Ensenyament ha concedit la titulació d’Auxiliar en Vendes i Atenció al Públic (AVAP) a la Fundació Sant Tomàs, que des del passat 7 de setembre l’està impartint al Seminari de Vic.

L’IFE és un estudi postobligatori professionalitzador adreçat a joves amb necessitats educatives especials que vulguin assolir un primer nivell de qualificació professional. Aquesta proposta educativa permet incrementar l’autonomia personal i l’assoliment de competències professionals que facilitin la transició a la vida adulta i la integració social per mitjà del treball. La formació té una durada de 4 anys.

Foto: Sant Tomàs


ESPORTS

Sara Oliver Responsable de la secció d’esports

Envieu les notícies i fotos del vostre club o entitat a: esports@mesosona.cat

“entre totes, tot”: reconeixement a l’esport femení català

Redacció / ACN.- Unes 3.000 persones es van aplegar aquest dissabte al Pavelló d’Esports Catalunya de Tarragona per reivindicar l’esport femení català. L’acte ‘Entre totes, tot’, organitzat per la Generalitat, va reunir en un únic espai i per primera vegada el teixit que forma l’esport femení a Catalunya. “Es tracta d’un dia absolutament emocionant i fantàstic pel conjunt del país i per l’esport femení”, va reivindicar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. “La vostra lluita, és la lluita del Govern i del país”, va continuar Vilagrà. De fet, una mostra del creixement de l’esport femení català és l’augment de les llicències esportives femenines: en la darrera dècada s’han incrementat un 20% arribant a les 163.000 i ja representen un 27% del total. Amb l’objectiu de visualitzar els èxits, el talent i el potencial de l’esport femení català, empoderar totes les dones vinculades al món de l’esport, trencar barreres i estereotips i promoure noves referents, l’acte ha estat una trobada històrica. ‘Entre totes,

tot’ ha estat un reconeixement a les dones que estan vinculades a l’esport, des d’esportistes i entrenadores, segurament la cara més visible de la pràctica esportiva, a àrbitres, directives o periodistes, entre altres. “Som moltes i som aquí” “Si algú es pregunta ‘on són les dones al món de l’esport?’, avui veurà que som moltes i som aquí, en totes les disciplines i categories i ens mereixem visibilitat i reconeixement”, va afirmar la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. “Però també ens mereixem que s’elimini d’una vegada per totes la bretxa salarial, que s’assoleixi la paritat en els espais de presa de decisions, i que s’erradiquin les violències sexuals en l’àmbit esportiu”, va apuntar Verge. Al llarg de la matinal, es va fer un reconeixement als 24 equips femenins que participen en competicions europees; a 14 esportistes pels seus èxits individuals; i a àrbitres, entrenadores i directives, entre altres. Reconeixement del talent femení osonenc

El Girbau Vic TT, el Club Patí Manlleu, el Club Patí Voltregà i el Club Patinatge Artístic Tona van ser quatre dels equips guardonats al llarg de la jornada. A més, la jugadora gironina del Girbau Vic TT, Sofia Zhang, va rebre una distinció individual en el capítol d’entrenadores, ja que en els darrers anys, a part de jugadora del primer equip femení, també col·labora amb l’equip tècnic del Girbau Vic TT i en la direcció de partits. “Entre totes no tenim aturador” El grup de xou del Club Patinatge Artístic de Girona va encetar la cerimònia de reconeixe-

ments amb l’actuació ‘Sinopsi’. Per la seva banda, el tancament de l’acte el va protagonitzar el grup de xou del Club Patinatge Artístic Olot amb la coreografia ‘Escalant’. Les periodistes Danae Boronat, Sònia Gelmà i Marta Carreras van conduir la segona part de la jornada, amb l’entrega dels reconeixements. “Entre totes no tenim aturador. Formeu part d’aquesta fotografia única que avui hem aconseguit, d’aquest gran moment. Gràcies de tot cor per sumar-vos a aquest projecte. Visibilitzem l’esport femení i generem referents”, deia la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula.


25

ESPORTS

EL JÚNIOR FEMENÍ DEL CB TONA s’estrena A PREFERENT

Redacció (Foto: CB Tona).L'equip júnior femení del Club Bàsquet Tona jugarà aquesta temporada a la categoria preferent, la màxima categoria del bàsquet català. Es tracta de l'únic club de tota la comarca d'Osona que tindrà un equip a preferent aquesta temporada, de qualsevol categoria.

bons resultats del nc torelló en la 78a travessia de Banyoles

Aquest dissabte, l'equip va jugar el primer partit de lliga a la pista del Vilabàsquet Viladecans. Malgrat jugar una primera part amb un gran ritme, a la segona les tonenques no van poder mantenir la intensitat. El partit va acabar amb la derrota del CB Tona per 75 a 52.

Redacció.- Aquest diumenge va tenir lloc la 78a Travessia a l’Estany de Banyoles, amb més de 2.000 participants a nivell català. En l’emblemàtica prova, els esportistes del NC Torelló van obtenir bons resultats, que els serveixen com a preparació per la temporada. Toni Ramos va quedar 22è, Paula Bautista 58a, Kilian Rubiejo 102è, Ainhoa Benavente 112a i Anna Mas 336a.

Ja som aquí, Vic! Davant de la comissaria de policia

· DNI · Passaport · Estrangeria

Fotocòpies Impressió de documents oficials

Impressió de fotos fotos fo

C/ del Bisbe Morgades, 9 · VIC galeria35vic@gmail.com · 938 878 708

Fotos Fo c arnet carnet @galeria35vic


26

ESPORTS

SÍLVIA COLL SOLÀ (GIRBAU VIC TT), BRONZE AL CAMPIONAT D’ESPANYA INCLUSIU A GETAFE Redacció.- L’equip format per Sílvia Coll Solà (Girbau Vic TT), Jordi Morales (CETT Esparreguera) i Francisco Javier López (TM Fuente del Maestre de Badajoz) s’han emportat el bronze en el II Campionat d’Espanya Inclusiu de Tennis Taula, celebrat dimarts i dimecres passat a Getafe. L’equip de la jugadora del Vic va vèncer en el partit pel tercer lloc al CR Motril, per 3-0. El campió va ser el AD Collado de Madrid, que va guanyar en semifinals a l’equip de Sílvia Coll i, a la final, al UCAM Cartagena. El mateix equip de Sílvia Coll, Jordi Morales i Francisco Javier López va ser campió de la primera edició d’aquest campionat la temporada passada.

Biel Rodríguez, subcampió de l’Open d’Olot Biel Rodríguez, del Girbau Vic TT, està destacant en aquesta pretemporada. Al triomf a Cassà de finals d’agost, cal afegir-hi el subcampionat a La Bisbal d’Empordà, ara fa una setmana, i el subcampionat de dissabte a l’Open Català, de l’Internacional d’Olot. Rodríguez va superar tots els partits que va disputar per 3-0 i només va perdre ajustadament a la final, contra Joan Barberà del CN Sabadell, per 3-2. En la prova absoluta, el campió va ser el portuguès Diogo Pinho, que es va imposar a la final a Joan Masip. Ambdós jugadors actuen d’espàrrings en el grup de tecnificació del Vic TT.

Biel Rodríguez està destacant aquesta pretemporada. Foto: Girbau Vic TT

DERROTA DEL CB FEMENÍ OSONA A LA COPA BAGES Antoni Muñoz.- Aquest passat cap de setmana es va disputar a Sant Fruitós de Bages la tradicional Copa Bages, que inclou categoria masculina i femenina. En el torneig femení hi participava el club amfitrió ASFE-Sant Fruitós, el JET de Terrassa, el Manresa Club Bàsquet Femení i el CB Femení Osona. En el partit de dissabte, l’equip osonenc s’enfrontava a l’amfitrió i, tot i competir i tenir opcions per la victòria, el partit es va acabar de decantar per l’equip del Bages per un ajustat 56-53. En la jornada de diumenge, el

cap de setmana. El Femení Osona rebrà a casa al CB Vilassar de Mar. A més, coincidirà amb la disputa de la Lliga Challenge, que organitza la Federació Catalana de Bàsquet amb el suport del Femení Osona i que enguany se celebra a Vic.

CB Femení Osona s’enfrontava al JET de Terrassa en un partit molt igualat, però que es vn emportar les de Terrassa en guanyar per dos punts. Aquests dos partits van ser el primer test de temporada pel CB Femení Osona, ja que prèviament només s’havia ju-

gat un partit d’entrenament al torneig de Sant Julià. Es va notar en les osonenques la manca de competitivitat, però en els dos partits van tenir opcions de victòria, fet que va deixar un bon regust de boca de cara al proper inici de campionat de lliga de primera catalana, que començarà aquest

Per la seva part, dos equips més del club van disputar partits amistosos de preparació, també amb resultats desfavorables. D’una banda, el Sènior B de Tercera Catalana va perdre (40-47) davant el CB Vall d’en Bas de la Garrotxa; mentre que el Junior Taronja, en categoria interterritorial, va sortir derrotat (76-61) de la pista del CB Igualada.


Olost s’estrena a la Volta ciclista amb una sortida d’etapa Serà la primera vegada que la Volta tindrà una sortida d’etapa al municipi del Lluçanès. Redacció (Foto: Aj. d’Olost).La Volta Ciclista a Catalunya estrenarà una nova població en el seu historial amb la inclusió d’una sortida d’etapa a Olost, prevista per a la propera 102a edició de la cursa. L’organització de la cursa i l’Ajuntament d’Olost han arribat a un acord per tal de que els millors equips ciclistes del món surtin del municipi en una

de les etapes de la Volta. Un dels espais més emblemàtics i reconeguts d’Olost és la seva església amb dos campanars idèntics i la plaça Major, on està previst realitzar el control de signatures de tots els ciclistes participants. L’arribada de la Volta a Olost permetrà als habitants del municipi i de la zona apropar-se a veure tota la infraestructura que mou una prova UCI World Tour com la Volta, i a interactuar de ben a prop amb algu-

nes de les màximes estrelles del ciclisme mundial.

d’Olost, Josep Mª Freixanet i Mayans.

“La sortida d’una etapa de la Volta és una gran oportunitat per a Olost i Santa Creu, i, també, pel Lluçanès. La constatació que els pobles rurals poden organitzar esdeveniments extraordinaris. Satisfacció, agraïment, compromís i responsabilitat per la consecució d’aquest esdeveniment que és una finestra d’oportunitat i la suma de voluntats d’un municipi compromès amb el ciclisme i l’esport”, indica l’alcalde

“Sempre és una gran notícia que una nova població s’estreni com a sortida o arribada d’etapa. En aquest cas, Olost serà un escenari ideal per tal de fer una gran sortida, i que tothom pugui gaudir de tot l’espectacle associat a la Volta ”, ha manifestat el president de la Volta Catalunya, Rubèn Peris. La 102a edició de la Volta Ciclista a Catalunya es disputarà del 20 al 26 de març de 2023.

DETECTOR DE FUITES D’AIGUA! Ràpid i minimitza l’obra de reparació

Localitzador de la fuita amb nitrogen i detector

REPARACIÓ

El sistema de detecció és efectiu per a fuites en circuits tancats, d’aigua, aire condicionat, calefacció i calderes.

SANTVIC, S.L. CONSTRUCCIONS

C/ Can Pau Raba, 1. 3r. VIC Tel. 616 854 792 - 659 941 983

construccionssantvic


28

ESPORTS

Dues de cada tres noies adolescents no fan l’activitat física recomanada El nivell socioeconòmic, el pes cultural i la promoció de l’esport en l’àmbit familiar són factors determinants en el sedentarisme. Redacció (Font: UOC News / Fotos: Getty Images).- Les adolescents no fan prou activitat física: dues de cada tres noies d’entre dotze i divuit anys no compleixen les recomanacions de pràctica d’activitat física diària indicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). És una de les conclusions principals de la primera onada del projecte DESKcohort, en la qual han participat investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i del Campus Manresa de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). En concret, aquest treball conclou que entorn del 63 % de les menors no compleixen amb l’activitat física recomanada, mentre que en el cas dels nois aquest percentatge se situa en un 40 %. “En la població femenina, l’entorn físic i social té més influència sobre la pràctica d’activitat física”, detallen Marina Bosque i Laura Esquius, ambdues professores i investigadores de la UOC, i Rémi Gontié, investigador de la UVic-UCC.

ma física i evitar problemes de tensió arterial o obesitat, però també millora la salut òssia, els resultats cognitius i els resultats acadèmics, així com la salut mental. A més, fer esport té beneficis d’aprenentatge i socials, com ara aprendre a competir, treballar en equip, etc.”, apunta Esquius. Factors influents en l’activitat física

El projecte DESKcohort és un estudi en què es fa un seguiment al llarg del temps dels adolescents de dotze a divuit anys escolaritzats en centres educatius de la Catalunya Central per analitzar el comportament o altres factors rellevants que poden afectar diferents aspectes socials de la vida, l’educació o la salut d’aquest col·lectiu.

Pel que fa als factors que poden influir en la pràctica d’activitat física en l’adolescència, destaquen aspectes com el nivell socioeconòmic o l’entorn de residència. “Les dades mostren que el municipi o barri en què viu el jovent podria influir sobre el nivell d’activitat física. Que hi hagi equipaments esportius pròxims o que hi hagi transport per arribar a aquests equipaments seria una cosa que en fomentaria la pràctica; en cas contrari, suposaria una barrera”, detalla Bosque.

“En l’adolescència, l’activitat física permet millorar la for-

Així mateix, també s’observa que els adolescents de famí-

lies més desfavorides són els que incompleixen més les recomanacions d’activitat física. Això pot estar relacionat amb diferents barreres d’accés a l’activitat física, com ara la falta de recursos econòmics per fer activitats extraescolars, la dificultat per desplaçar-se fins als centres esportius o aspectes relacionats amb la participació en esports d’equip, com ara el fet de sentir-se rebutjat pel grup. De la mateixa manera, cal tenir en compte que en les famílies amb un nivell socioeconòmic més baix és més freqüent que els progenitors tinguin horaris de treball rotatius, de nit, en caps de setmana o festius. “És una circumstància que provoca que els germans grans s’hagin de fer càrrec dels petits i, per tant, no puguin dedicar el temps lliure a activitats d’oci”, apunta Gontié. Pel que fa a la falta d’activitat física de les noies adolescents, a tots aquests aspectes cal afegir-hi el pes de la tradició

cultural i la promoció esportiva. “Tradicionalment, en la nostra cultura, les joves solen fer activitats més sedentàries que els nois, com ara llegir o estudiar. A més, acostumen a tenir menys suport a casa per dur a terme activitats esportives. Amb l’edat, les noies solen prioritzar altres activitats -com els estudis, les amistats o la família- abans que l’esport”, explica Bosque. Riscos de la falta d’activitat física Segons els experts, fer activitat física és important en totes les etapes de la vida per ajudar el desenvolupament motor, evitar problemes de salut i mantenir una bona forma física. A més, el sedentarisme està directament relacionat amb certes patologies i quadres clínics, com ara l’obesitat, les malalties cardiovasculars, la pressió arterial alta, el colesterol alt, la diabetis tipus 2 i, fins i tot, alguns tipus de càncer. “Els adolescents que no fan


29

ESPORTS

prou activitat física tenen més tendència al sobrepès i més probabilitats de patir malalties no transmissibles en edat adulta, així com més risc de patir trastorns com ara depressió i ansietat”, adverteixen els experts. Segons l’OMS, durant l’adolescència es recomana fer almenys una hora d’activitat física moderada o intensa cada dia de la setmana. D’aquestes hores, tres a la setmana haurien de ser d’activitats vigoroses o d’activitats que reforcin els músculs i els ossos per mantenir un bon estat de salut en aquestes etapes de la vida. “Els menors actius són adults actius. Per aquest motiu, l’activitat física és un comportament que s’hauria d’adquirir des de la infància”, explica Gontié. Alternatives per evitar el sedentarisme La falta d’activitat física en

tothom. No obstant això, l’activitat física no ha de ser una activitat exclusiva de l’escola. Fora de l’horari escolar es poden fer activitats extraescolars, es pot practicar algun esport, caminar en els desplaçaments, pujar escales i, sobretot, convé evitar passar moltes hores assegut davant d’una pantalla.

l’adolescència i l’absència de rutina esportiva donen lloc a joves i adults més sedentaris i amb més probabilitats de patir problemes de salut. Un estudi publicat a la revista científica The Lancet, el 2019, mostra que el 83 % dels adolescents de l’Estat practiquen menys de seixanta minuts d’activitat física al dia.

Per evitar el sedentarisme, els experts assenyalen que l’educació sobre els beneficis de l’activitat física a l’escola i la potenciació de l’esport són factors fonamentals. Això sí, cal tenir els recursos necessaris: no només cal l’espai adequat, sinó també activitats adequades, variades, adaptades, inclusives i satisfactòries per a

“Les persones amb un estil de vida més sedentari són les que, a més, solen tenir hàbits d’alimentació menys saludables i viceversa. Per aquest motiu, és fonamental conscienciar la societat sobre la importància de mantenir hàbits saludables des de la infància”, conclouen els investigadors. El projecte DESKcohort està liderat per la Universitat de Vic, amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Educació. També hi col·laboren altres entitats.


Agenda D’OSONA DEL 20 - 26 setembre

Biel Sardà Responsable de la secció agenda@mesosona.cat

SI VOLS QUE SURTI DIMARTS, ENVIA’NS-HO EL DILLUNS ABANS DE LES 10.00 H

Carta · Carn, peix a la brasa i molt més!

HOSTAL - RESTAURANT

35 3 5€

30€

14€

Beguda inclosa

MENÚ DIARI

MENÚ CAP DE SETMANA

A 15 minuts de Vic!

42€

MENÚ GRUPS

LATITUD 41º52’ 38.06 N LONGITUD 2º20’ 29.45 E

Tel. 93 884 85 77 · HOSTAL LA GUINEU, 13 · URBANITZACIÓ LES GUILLERIES · VILADRAU ESPECIAL FM CALLDETENES. PODEU TROBAR TOTA LA INFORMACIÓ I LA PROGRAMACIÓ A LES PÀGINES 34-40.

ar un hàbit i aconseguir una millor qualitat de vida. Salut física i mental per prevenir malalties, relaxar-se i alliberar tensions emocionals i ESPECIAL FM RODA DE musculars. Plaça Josep TER. PODEU TROBAR Espona, Balenyà. TOTA LA INFORMACIÓ Conferència I PROGRAMACIÓ A LES 20h.AAd’O. ‘L’Stellarium a PÀGINES 41-44. fons (II)’, a càrrec de Pep Pujols, Membre de DIMARTS 20 l’AAd’O. Centre AAd’O, 10h.- Taller vivencial Vic. per a majors de 60 anys. ‘Jo visc en positiu, visc DIMECRES 21 en gran!’. Espai setmanal per a l’autocura, per 11h.- Bibliobús. Horari: conèixer-se i estimar-se. d’11 a 13h. Alpens. Engresca’t en aquest caminar cap al benes- 19h.- Taller de reanitar emocional. A càrrec mació cardiopulmonar d’Esperança Capella, psi- i aparells DEA. El taller coterapeuta. Centre Cul- és totalment gratuït i tural, Folgueroles. limitat a 10 places. Cal inscripció prèvia. Camp 17.30h.- 2a edició de de futbol municipal, Sant l’Hort Urbà Jove. Pati Quirze de Besora. entre l’Espai Jove i el Punt Jove el PIPA, Centelles. 21h.- Conferència fotogràfica. ‘Warcelona, una 18.30h.- Tallers de po- història de violència’, a esia. Guspira poètica. càrrec de Jordi Borràs i Horari: de 18.30 a 20h. Abelló, il·lustrador i foBiblioteca la Cooperati- toperiodista català. Amb motiu dels actes del 40è va, Centelles. aniversari del GFM. Sala 19h.- Cinema. Projecció d’exposicions de Can Pude les pel·lícules feminis- get, Manlleu. tes ‘Al-Sit’, Sudan (2020) de la directora Suzannah DIJOUS 22 Mirghani. ‘Supa Modo’, Kenya (2018) sota la di- 08.30h.- 2a Curs de recció de Likarion Wai- transports d’Osona. naina. Biblioteca Dos Punt d’inici a la plaça de Rius, Torelló. l’Estació de Torelló i final a la plaça Fra Bernadí de 20h.- T’apuntes a cami- Manlleu. Els participants nar? La finalitat es cre- hauran de competir en-

tre ells per veure quin és el mode més ràpid i sostenible per viatjar. Plaça de l’Estació, Manlleu.

13,50€

09h.- Dia sense cotxes. Activitats als centres educatius del municipi entorn la mobilitat sostenible. Centres educatius, Gurb. 17.30h.- Plouen contes. L’hora del conte (+4anys) amb Natàlia Domènech. Biblioteca la Cooperativa, Centelles. 17.30h.- Activitat Bibliobús. ‘Anades i vingudes de l’Amades’, de Rahmon Roma. Local Social Santa Eulàlia de Puig-Oriol, Lluçà.

18,50€

Restaurants Recomanats

de cuina combinant receptes de base mexicana, les seves arrels, i la modernor dels robots de cuina com a estris principals. Preu del taller: 5€. 18h.- Hora del conte. Aula del Mercat MuniciContes per la pau. Ses- pal, Manlleu. sió de contes infantils al voltant de les temàti- 19h.- Presentació del ques de pau, solidaritat i conte. ‘I es va fer la respecte vers els altres. llum’, un conte per comA càrrec de Raig de Sol batre la pobresa energèContes. Per a infants a tica. Acte emmarcat en partir de 4 anys, en fa- la Fira Alterna’t 2022. A mília. Entrada lliure amb càrrec d’Irene Gonzàlez, d’Enginyeria inscripció prèvia. Biblio- membre Sense Fronteres. Biblioteca Dos Rius, Torelló. teca Municipal, Manlleu. 18.30h.- Repensem la Biblioteca. Procés par- 19h.- Conversa virtuticipatiu per conèixer la al. Activitat amb Anna opinió sobre els serveis Freixas, autora del llibre actuals i recollir propos- ‘Yo vieja: apuntes de tes per a la nova Biblio- supervivència para seres teca. Espai Muriel Casals, libres’. Biblioteca Antoni Font i Pladevall, Taradell. Tona.

Al Pol. Mas Galí, a 100 de les discoteques Tel. 93 883 17 71

www.untok.com

una millor qualitat de vida. Salut física i mental per prevenir malalties, relaxar-se i alliberar tensions emocionals i musculars. Plaça Josep Espona, Balenyà. DIVENDRES 23 10h.- Tria el teu temps lliure. Assamblea Inicial de l’Espai Activa’t oberta a la ciutadania. Aula del Casal Font Noguera, Sant Julià de Vilatorta.

12h.- Festa d’Inauguració del nou Edifici de l’IE Carles Cadpevila. Inauguració oficial a càrrec del Conseller d’Educació, l’Alcalde i el director de l’IE. Seguidament hi haurà actuacions de l’alumnat de l’IE. De 16 a 18h tindrà lloc una taula rodona amb Albert Om, 19h.- Taller de cuina me- 20h.- T’apuntes a cami- Toni Soler i Antoni Basxicana amb robot. L’Elsa nar? La finalitat es cre- sas. Moderarà la taula Morató farà una taller ar un hàbit i aconseguir Anna Mas, periodista i


31

OSONA | AGENDA DEL 20 - 26 SETEMBRE

mare de l’escola. Institut bre. ‘La ruta de las once Escola Carles Capdevila, ratas’, de Pako Muñoz. Balenyà. Episodis de la Segona República i la Guerra Ci17h.- Sessió de contes. vil on Tona hi té molta Tarda de contes amb la presència. Sala de Plens Cesca. Horari: de 17 a de l’Ajuntament, Tona. 17.30h. Sala de Lectura Verdaguer, Folgueroles. DISSABTE 24

21.30h.- 32è Cicle de concerts de Manlleu. Trio Fortunuy: Joel Bardolet, violí, Pau Codina, violoncel, Marc Heredia, piano. Preu de l’entrada: 15€. Auditori Fundació Antiga Caixa Manlleu, Manlleu.

19h.- Presentació de l’Orquestra Oberta de Centelles. Projecció del documental ‘Visca el dimecres’, sobre l’Orquestra inclusiva de la UVic. Entrada gratuïta. Casal Francesc Macià, Centelles.

22h.- Monóleg. ‘Bona Gent’, amb Quim Masferrer. Horari: de 22 a 00h. Sala La Canal, Tona.

19h.- Presentació del llibre. Albert Canadell presenta el seu llibre ‘Òxid de ferro’, premi de contes i narracions Sant Carles Borromeu 2021 de la Nit literària Andorrana 2021. Sala Modernista del Casino, Vic. 20h.- Presentació del lli-

09h.- Pedalada ruta de les 4 parròquies de Gurb. Recorregut llarg i curt. Esmorzar i obsequi per tots els participants. Preu: 5€. Inclou: guiatge, avituallament, esmorzar final i obsequi (samarreta). Pavelló Municipal, Gurb.

DIUMENGE 25

00h- Concert amb el grup Manlleuet Jazz Quartet. A mig concert hi haurà una classe ober09h.- Campionat Escacs. ta a tothom per aprendre a ballar Lindy Hop La Polivalent, Seva. a càrrec de la Melanie i 17.30h.Cinefòrum. l’Albert. Sala Polivalent, Projecció del film ‘Nues- Seva. tra hermana pequeña’, d’Hirokazu Koreeda. 07h.- Sortida Ciclista de Moderadora: Mercè carretera. Es sortirà de Voltas. Can Costa Centre Taradell i passarà per Cultural, Taradell. Viladrau, Sant Hilari, Jo-

Fira

anet, Arbúcies i Seva per tornar cap a Taradell. Durant el recorregut es farà una parada per esmorzar a Joanet. La Plaça, Taradell. 08h.- 33a Cursa del Castell de Montesquiu. Tres recorreguts segons l’edat. Inscripció gratuita el mateix dia de la cursa al punt de recollida dels dorsals. Més informació a la pàgina web de l’Ajuntament. Font d’en Nando, Montesquiu. 10h.- Viu el Parc. A partir de les 10.30 i fins les 12.30h hi haurà circuit d’aventura amb rocòdrom i tirolina i diversos tallers com el Taller de contes amb Marta Esmarats i d’altres familiars amb TalleretCraft. A les 12.30h serà el moment de l’espectacle de cloenda El vell i l’ocell a càrrec de Lídia Clua. Font

de l’Hostal del Vilar Exposició de bestiar i maquinària agrícola i ramadera Mostra de l’Escorxador mòbil d’oví i cabrum de la Catalunya Central Tècniques tradicionals de tall i transformació de fusta Mostra d’oficis artesans Parades de productes locals Veíns de Sant Agustí de Lluçanès i Sant Boi de Lluçanès

Ajuntament de Sant Agustí de Lluçanès

Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès

Trobada, Folgueroles. 10h.- Ruta literària Miquel Martí i Pol. El recorregut proposa conèixer els aspectes més rellevants de la biografia de l’autor, els textos més representatius i el context històric de la postguerra i la represa cultural catalana, tot plegat a través d’un diàleg fluid entre el públic assistent i els guies professionals, entre la lectura atenta de textos, la rapsòdia i la reflexió vivencial. Trobada a la plaça Verdaguer, Roda de Ter. 16h.- Homenatge a la Gent Gran. Concert amb la Laura Luceño. Seguidament, berenar i es repartirà l’obsequi per als majors de 65 anys. Es recomana prèvia inscripció a l’Ajuntament. La Cooperativa, Sant Quirze de Besora.

Sant Agustí de Lluçanès 28 de setembre de 2022

11:00 h - 12:30 h Jornada PATT: Reforma de la PAC 23-27 i creació de la Taula de la Pagesia 13 h Tast popular gratuït de les ratafies participants en el 1r Concurs de ratafia al Lluçanès (per més informació a www. santagustidellucanes.cat)

Activitats esportives (tirolina i castell infable)


32

OSONA | AGENDA DEL 20 - 26 SETEMBRE

SALA DE BALL DE SEVA EL DIA 6 D’OCTUBRE! Berenar ball a la Sala a les 17.30 h amb Pep i M. Jose Trio. Berenar + ball : 8,5 € Hi haurà servei de bar. Sala climatitzada Reserves Pep. Tel. 639 72 85 13

PORXADA DE CAN PLANOLES DE RODA DE TER Ens complau dir que el proper diumenge 25 de setembre, fem Ball amb amb el cantant Gabi Cotton a les 17.30h.

BALL A SANT HIPÒLIT Us esperem aquest Diumenge dia 25 de setembre a les 17.30h al Pavelló de Sant Hipòlit de Voltregà. Comptarem amb l’actuació de Javier Ginés & Javi Berdía que ens farà passar una gran tarda de ball. Ball més berenar, entrepà i aigua. Preu: 10€! Reserves: 626 163 314

SALA NOVA

Les Masies de Roda (Al costat de l’Ajuntament)

Amics i amigues ja falta menys per retrobar-nos. Ho farem el diumenge 2 d’octubre dins dels actes de la Festa major. Serà bona ocasió per gaudir d’una gran tarda de ball i fer-la petar amb tots vosaltres, i per començar amb molta empenta ho farem amb el QUARTET SOL de NIT, començarem a les 19 h amb entrada gratuïta.

LES DAMES MANLLEU AQUEST DIUMENGE 25 DE SETEMBRE, a partir de les 17.30h Berenar més ball amb David Swing. Ja tenim la Loteria de Nadal, dècims a 20€. Número 01123 Per reserves: 610 042 503

A partir de la setmana vinent serà com sempre tots els DISSABTES a les 17,30 h.

Amb molta marxa!

Informació i reserves 650 250 500

CASAL DE LA RAMBLA DE VIC

SALA DE BALL

ASSOCIACIÓ SOCIAL DE JUBILATS I PENSIONISTES D’OSONA.

FOLGUEROLES

Presentem, en intercanvi cultural amb l’ESPLAI CULTURAL ARTESENC, l’obra de teatre: “LA VOLTA AL MÓN AMB 80 ANYS” A l’Espai de Teatre i Cinema -ETC-, el diumenge 25 de setembre a les 17.30h. Les entrades són numerades i les podeu comprar al Primer pis del Casal de la Rambla en el següent horari: Dilluns de 17 a 19h. Dimecres de 11 a 13h i de 17 a 19h. Divendres de 11 a 13h. PREU 6 € Us esperem! No tingueu cap dubte que us ho passareu molt bé! Informació al 629 54 06 75 Amb la col·laboració de l’ajuntament de Vic

DOLCE VITA

Dimecres 21 de setembre a les 17:30. Berenar i Ball amb Joan Vilandeny. Divendres 23 de setembre. A les 21h sopar i a les 22.30h. ball amenitzat per Fernando. Buffet lliure de pa amb tomàquet i embotit. Preu 8€ Ball, 12€ sopar i ball. Dissabte 24 de setembre. A les 21h sopar i a les 22h. ball amenitzat per Jordi Bruch. Buffet lliure de pa amb tomàquet i embotit. Preu 8€ Ball, 12€ sopar i ball. Diumenge 25 de setembre a les 17.30h. Berenar i ball amb Josep Sàez. Preu 8,50€. Dimecres 28 de setembre a les 17:30. Berenar i Ball amb Fernando. Normativa COVID-19

Reserves: 634 338 946

Jornada del Grup de treball per la defensa de la llengua a vic El proper diumenge, dia 25 de setembre, el “Grup de treball per la defensa de la llengua” dels Consells Locals per la República d’Alt Ter organitza una Jornada sobre “L’escola catalana i la immersió lingüística, dos puntals de la nostra identitat. Com les defensem?”. A partir de les 11h. del matí, al Centre Cívic de Can Pau Raba de Vic, començaran les sessions de debat i la posterior taula rodona, que comptaran amb els ponents Berta Chandre, advocada i membre de l’Associació d’Advocats d’Osona en Defen-

sa dels Drets Humans, Montserrat Corrons, docent i membre del govern del CxR, Gerard Furest, docent i membre de la Intersindical (Educació), i Marc Guevara, docent i lingüística, membre de Plataforma per la Llengua.

la tarda, a partir de les 16.30h amb l’“Àgora del `Preparem-nos!”. Les conductores de l’acte seran Assumpció Martínez i Marta Torrecillas.

I es comptarà amb la col·laboració dinamitzadora del grup de La trobada continuarà a Lluita No Violenta.


33

OSONA | AGENDA DEL 20 - 26 SETEMBRE

19h.- Cicle de Cinema Gaudí. Projecció del film ‘Escape Room’, del director Héctor Claramunt. La història gira al voltant de dues parelles amb molts secrets que hauran de posar a prova la seva amistat per sortir de l’imprevisible joc on s’han tancat. Preu: 4,5€. Cinema Casal de Gràcia, Manlleu. 19.30h.- Els concerts del Manlleuet. Greites Jits, duet de versions en acústic. Preu de l’entrada: taquilla invertida. Terrassa del Manlleuet, Manlleu. DILLUNS 26 11h.- Bibliobús Puigdon. Horari: d’11 a 13.30h. Més informació a la pàgina web de l’Ajuntament. Zona Esportiva, Vilanova de Sau.

EXPOSICIONS

els pisos de Can García’. lleu. 50 anys de la Penya Fins al 27 de novembre. Barcelonista de ManExposició permanent Museu del Ter, Manlleu. lleu’. Horari: de dimarts a divendres d’11 a 14h i “Una mirada al passat per a un futur més sos- Exposició ‘LXXX Concurs de 17 a 20h, i dissabtes i tenible”. Horari: de di- de pintura Premi Cen- diumenges i festius de 10 marts a diumenge de 10 telles’. Horari: dissabtes a 14h fins al 2 d’octubre. a 17.30h. Monestir de de 18 a 29h i festius de Museu del Ter, Manlleu. Sant Pere de Casserres, 12 a 14h i de 18 a 20h Les Masies de Roda. fins al 12 d’octubre. Cen- Exposició ‘Bisaurat’, ditre d’Art el Marçó Vell, ferents diciplines artístiques. Horari: el del local Exposició permanent Centelles. fins al 25 de setembre. ‘L’esquerda, la fortalesa del Ter’. Horari: de di- Sala de Paleontologia i Cabanya del Parc del marts a divendres de 10 selecció del patrimoni Castell de Montesquiu. a 14h, dimarts de 17 a pictòric. Horari: dissab19h i dissabtes, diumen- tes de 18 a 20h i festius Exposició ‘100 anys canges i festius de 10.30h a de 12 a 14h i de 18 a 20h tant’. Horari: el del local 13.30h. Museu Arqueo- fins al 12 d’octubre. Cen- fins a l’11 de setembre. lògic de l’Esquerda, Roda tre d’Art el Marçó Vell, Casa del Mallol, Sant Hide Ter. Centelles. pòlit de Voltregà. Exposició de fotografies de la Parròquia de Lurdes. Horari: a les sortides de totes les misses i el primer dissabte de cada mes de 18 a 20h. Església de Lurdes, Vic.

Exposició ‘Noves arrels’, amb pintures de Pol Peiró. Horari: de dijous a diumenge de 18 a 20h fins al 25 de setembre. Can Puget, Manlleu.

blioteques de Barcelona produïda per Carles Rodríguez Marín. Horari: el de la biblioteca fins al 23 de setembre. Biblioteca Antoni Pladevall i Font, Taradell. Exposició ‘Natura i Art’, de Lola Hosta fins al 23 de maig de 2023. Mas Bellpuig. Exposició ‘Onsevol’, de Toni García. Horari: de dilluns a diumenge de 17.30 a 20.30h fins al 6 de novembre. El Casino, Vic. VISITES GUIADES GRATUÏTES

Exposició de pintures del Viejo. Horari: el del local fins al 7 de setembre. Casal El Puig, Santa Eulàlia de Riuprimer.

Visita guiada de la fauna urbana i monuments de la ciutat de Vic gratuïtament. Adreçat a cicle superios, instituts o secundaria. Per a concerExposició ‘Espais pen- tar hora poseu-vos en Exposició ‘Fent penya, sants’, exposició itine- contacte amb el telèfon Exposició ‘Reconstruint fent Barça, fent Man- rant de la Xarxa de Bi- 696501127.

Torna el cicle de concerts ‘Música a la Cabanya’ de montesquiu Aquest cicle recull diferents propostes gratuïtes que tenen com a ingredients comuns la música, la poesia i el territori. El cicle Notes a la Cabanya agafa ara el nom Música a la Cabanya. Notes de tardor per donar continuïtat al cicle de concerts de primavera Música a la gespa. Entre setembre i octubre, s’ofereixen concerts en petit format i en diferents escenaris del Grup Trill, Ferran Palau, Itzipa, David Castillo i Xarim Aresté i l’Orchestra Fireluche.

Tots els espectacles són gratuïts si bé tenen un aforament limitat i cal reservar entrades, la informació de cada espectacle es troba a la pàgina web www.territori.gesbisaura.cat. El cicle Música a la Cabanya. Notes de tardor 2022 es va iniciar el dissabte 3 de setembre amb el tradicional aplec de Sant Moí. Tot i els canvis d’ubicació deguts a la meteorologia, el Grup Trill va oferir un bonic concert en un entorn privilegiat a Santa Maria de Besora amb la seva música tradicional dels Països Catalans.

programa Viu el parc de la Xarxa de Parcs Naturals al Parc del Castell de Montesquiu i forma part dels actes programats per la Festa Major de Santa Maria de Besora. Tanca el cicle, el dissabte 15 d’octubre al vespre a la Cabanya del Castell, la proposta de l’Orchestra Fireluche.

El públic que s’hi aplegui podrà gaudir del disc Segona florada, una proposta originària de l’Orchestra Fireluche i Pau Riba en què les noves flors melòdiques es combinen ara amb noves veus fent reviure un espectacle on gaudir de les noves Aquest acte estava em- cançons d’un dels nostres marcat també dins el més grans poetes.


Festa Major de Calldetenes Pàgines especials

la festa major de calldetenes continua amb un programa ple d’activitats Redacció.- Després de dos anys amb mesures preventives davant la Covid-19, la Festa Major recupera la normalitat amb la totalitat dels actes que ja s’havien fet i alguns de nou.

de setembre i el 2 d’octubre, “L’Hostal de la Glòria”, una obra que va interpretar al 1997 i que els veïns i veïnes van escollir a principis d’any en votació popular.

Enguany la Festa Major es dedica a L’Espardenya Teatre Calldetenes, que arriba al seu 25è aniversari. El integrants del grup local de teatre amateur seran els encarregats de donar el tret de sortida oficial amb el pregó aquest dijous 22 al vespre, just abans de la botifarrada i del correfoc. El grup teatral també recupera, el 23

Aquest cap de setmana ja han començat alguns dels actes com la quina, el campionat de petanca o la festa de l’espuma. La Festa Major es tancarà el primer cap de setmana d’octubre amb la celebració de la Fira de la Mercè, la fira del comerç i la bona teca de Calldetenes.

Foto arxiu 2021: Sara Oliver


AGENDA DE LA FESTA MAJOR DE calldetenes

Foto arxiu 2021: Josep M. Costa

DIMARTS 20

18.30h.- Partits de vo- DIMECRES 21 lei. Al parc de les Adobe19h.- III Llegida Popular 18h.Trobada amb ries. de Calldetenes. Vine a l’autora de “Entre dos fills”, Maria Vilanova i 21h.- Cata de vins i mú- llegir 45 minuts i viu la lectura! Porta la cadira Vila-Abadal. Si t’has llesica ambient. Preu: 14€. i el teu llibre. Organitza: git el llibre i vols converReserva i més informació Club de Lectura de Callsar amb l’autora, vine a la trobada! Organitza: Club a les xarxes de la JAC i La detenes. A la pl. Onze de de Lectura de Calldete- Comi, i a www.fmcallde- Setembre. nes i Bibliobús Guilleries. tenes.cat. Al parc de les A la pl. Onze de Setembre. Adoberies. 20h.- Baixada de carre-

tons. Inscripcions 1/2 pat). Sortida de la pl. Onze hora abans. Sortida de la de Setembre. pl. del Padró. 23h.- Concert amb MixDIJOUS 22 tus. En Jordi i en Gil, cantant i teclat de Sixtus, en 20.30h.- Pregó a càrrec format duo ens porten de L’Espardenya Teatre versions de clàssics de i nomenament de pubills pop, rock i de reaggeton i pubilles. Animeu-vos a per a tots els públics. A la votar els pubills i pubilles. carpa del pavelló. No cal que siguin parella! Teniu la butlleta al final DIVENDRES 23 del programa. Voteu a les bústies de Ca la Cinta, 11.30h.- Cercavila de Mercè Moda i Ca la Nena l’Escola Sant Marc. Els fins el dimarts 20. A la pl. capgrossos de l’escola, Onze de Setembre. en Marc i la Mercè, juntament amb els capgrossos Tot seguit.- Botifarra- del poble, la Marilyn, la da. Preu: 5€. Venda de Reina, en Pagès i el Guentiquets a Ca la Cinta i a yo acompanyaran a tot Mercè Moda fins dimarts l’alumnat de l’escola en 20. Servei de barra. A la cercavila fins a la plaça pl. Onze de Setembre. Onze de Setembre. Sortida de l’escola. 22h.- Correfoc amb l’Escamot dels Diables. 17h.- Tallers i jocs amb Recordeu portar vesti- La Serpentina. Minimamenta adequada (roba quillatge, taller de xapes, de cotó, barret i calçat ta- bitlles catalanes, la palla i

NOUS TANCAMENTS 6 CÀMERES! MÉS AÏLLANTS

NOU

PRODUCTE

· 6 CÀMERES + TRIPLE JUNTA · ÒPTIM PER PASSIVE HOUSE · MÉS LLUMINOSES · LÍNIES RECTES

UN COP MÉS T’OFERIM LA TECNOLOGIA MÉS AVANÇADA EN TANCAMENTS TRUCA’NS! · TANCAMENTS D’ALUMINI I PVC · TOT TIPUS DE VIDRES 93 889 50 50 · MIRALLS I MOSQUITERES · MAMPARES DE BANY I DUTXA 619 78 88 87 · MOTORITZEM PERSIANES · TENDALS · I MOLT MÉS! C. Enric Prat de la Riba, 16 - VIC info@aluminisividreslaplana.com


36

ESPECIAL FESTA MAJOR DE CALLDETENES Major: FC Calldetenes. 11.30h Prebenjamí A vs Torelló. 11.30h Benjamí B vs Torelló. 11.30h Benjamí A vs Sant Miquel de Balenyà. 12.45h Aleví Femení vs Sant Julià. 12.45h Aleví A vs Torelló. Organitza: FC Calldetenes. A la zona esportiva.

Foto arxiu 2021: Josep M. Costa

jocs variats d’habilitat. A tenes.cat. A la carpa del DISSABTE 24: LA MERCÈ la pl. Onze de Setembre. pavelló. 9h.- Xocolatada popular i 18h.- 9a Cursa d’orienta- 21h.- Espardenya Tea- activitats amb La Rutlla. ció infantil i juvenil de la tre: L’Hostal de la Acompanya els pubills i República Catalana. Més Glòria. Preu: 9€. Venda pubilles! Jocs variats de informació i inscripcions d’entrades a teatrecallde- 2 a 6 anys, tir amb arc, a www.cecalldetenes. tenes.cat i 1 hora abans a cars de pedals i balances cat. Organitza: Club Ex- taquilla. A l’Auditori Tea- bikes. A la zona esportiva. cursionista Calldetenes. tre. Sortida a la pl. Onze de De 10 a 12h.- Portes Setembre. 23h.- Concert Jove. Punt obertes del nou Pavelló Lila / Punt Intaboo Nit. Municipal El Torrental. 20.30h.- Sopar Jove del Amb els grups: Boikot, Entrada pel c. Països CaParxís. Reserves i infor- Cult of Lion i Sleeping the talans. mació a les xarxes de la Monkey. A la carpa del JAC i a www.fmcallde- pavelló. Matí.- Partits de Festa

16.30h Cafè concert amb Ever Music. Amb els osonencs Maria Amblàs a la veu i Carles Planas al teclat. Nosaltres hi posem els cafès! A la plaça Vella.

18h.- 16è Cercamúsiques. Preu únic: 20€. També inclou samarre12h.- Missa solemne. ta i entrepà. Més info a www.fmcalldetenes.cat i 10.05h.- Repic de cam- a les xarxes socials de la panes. Amb ofrena flo- JAC i La Comi. Sortida de ral i pregària a la Mare la nau de la brigada. de Déu. En acabar, portes obertes al campanar 21h.- Festa teens amb DJ (menors acompanyats). Niki Erra. DJ Niki Erra és Organitza: Parròquia de resident a L’Envelat. Fins Calldetenes. A l’església a les 23h. Amb servei de de la Mercè. barra sense alcohol. A la pista poliesportiva. 13h.- Sardanes amb mitjans mecànics. A la sorti- 23h.- 8a Gran Festa Pada de missa. A la pl. Vella. quitos amb Switch Band i dj’s. Concert de versions Tarda.- Partits de Festa amb Switch Band i més Major: FC Calldetenes. festa amb els dj’s locals. 16h 4a Catalana vs Sant Per majors de 18 anys. A Hilàri. 18h Aficionats. la carpa del pavelló. Organitza: FC Calldetenes. A la zona esportiva. DIUMENGE 25

REPARACIÓ EXPRÉS DE TOTA CLASSE DE MAQUINÀRIA · Electrobombes, bombes submergibles · · Maquinària electroportàtil · Reductors · · Ventiladors · Compressors · etc...

BOBINATS DE MOTORS ELÈCTRICS

Disposem de taller propi amb tota la maquinària necessària per fabricar, reparar tota mena d’equips electromecànics, motors elèctrics, electrobombes, bombes submergibles, tanques mecàniques, reductors, compressors, maquinària electroportàtil, bobinats interals del motor i realitzem tot tipus de soldadura, etc…

- ABB - ABS - AEG - CALPEDA - CEMER - ESPA - ELIAS - GRUNDFOS - ITALMOTOR - LEROY SOMER - LOWARA - MEB - PRINZE - SIEMENS - SULZER - VEM - WA MOTORS - WEG - WILDEN - ETC...

Carrer Dr. Sanmartí, 12. Calldetenes - Oficines 639 85 46 21 - Taller 639 35 02 83 steelsergrp.com - steelser@steelsergrp.com steelser_group

iLovePDF

VWHHOVHU#VWHHOVHUJUS FRP w

ZZZ VWHHOVHUJUS FRP


www.fmcalldetenes.cat

del 17 de setembre al 3 d’octubre

dissabte 1 dissabte 1 d’octubre d’octubre dissabte 1 de 2022 d’octubre de 2022 tot eltot diael dia de 2022 tot el dia

dissabte 1 d’octubre de 2022 tot el dia

dissabte 1 d’octubre de 2022 tot el dia

dissabte 1 d’octubre de 2022 tot el dia

Gastronomia Artesania Botigues al carrer Vine a esmorzar, dinar i sopar a la fresca La Cuineta de la Fira Activitats infantils Showcooking amb Quico Arumí de Can Jubany Exhibicions Cotxes clàssics Sardanes Concursos de Pintura Ràpida, Melmelades i d’Instagram ... i molt més!

www.calldetenes.cat www.calldetenes.cat www.calldetenes.cat Fira de la Mercè de Calldetenes @fira.decalldetenes @FiraCalldetenes www.calldetenes.cat

www.calldetenes.cat Fira de la Mercè de Calldetenes

@fira.decalldetenes

@FiraCalldetenes

Fira de la Mercè de Calldetenes @fira.decalldetenes @FiraCalldetenes Fira de la Mercè de Calldetenes @fira.decalldetenes @FiraCalldetenes

Fira de la Mercè de Calldetenes

www.calldetenes.cat Fira de la Mercè de Calldetenes

@fira.decalldetenes

@FiraCalldetenes

@fira.decalldetenes

@FiraCalldetenes


38

ESPECIAL FESTA MAJOR DE CALLDETENES 10h.- Bitlles catalanes. Organitza: Club Bitlles Calldetenes. A la plaça Onze de Setembre.

18h.- Sardanes amb La Flama de Farners. A la pl. Onze de Setembre. A la nit.- Guateke. Més info a les xarxes socials de La Comi i de la JAC.

De 10 a 12h.- Portes obertes del nou Pavelló Municipal El Torrental. Entrada pel c. Països Catalans.

DIUMENGE 2

16.30h.- Bicicletada familiar. Descobreix el poble tot pedalant. Cal portar la teva bicicleta, casc i ganes de pedalar. Arribada a la cronoescalada per veure els i les valentes de Foto arxiu 2021: Josep M. Costa Le Tour de Calldetenes! Organitza: AFA Escola Sant Marc. Sortida de la inscripcions al Call - carrer dels Diables. Es veurà bé pl. Onze de Setembre. Gran. des de la carpa i des dels peus de Sant Marc! 17.30h.- Le Tour de Call- 19h.- Ball de tornaboda detenes. Pujada amb bici amb La Chatta Trio. Re- DISSABTE 1 al Serrat. Inscripcions 1/2 cuperem el ball de Festa hora abans. Porteu-vos Major! Un repertori muTot el dia.- 10a Fira de la bici, la disfressa (oblisical extens que satisfà al la Mercè, la fira del cogada!), el casc, el gel i les forces! Tindrem nou públic més exigent! A la merç i la bona teca. Gastronomia, botigues al récord de velocitat? Qui carpa del pavelló. carrer, artesania, activis’endurà el maillot a topos? Entrega de premis 21h.- Castell de focs de fi tats infantils, concursos, a l’inici del Ball. Sortida i de festa amb l’Escamot demostracions i tallers,

15% REVISIONS AMB dte. FILTRE D’OLI

PROMOCIÓ DES DE

REVISIÓ HIVERN Prepara el teu vehicle!

80€

9.30h.- Els Terrers. 38a Caminada Popular. Recorreguts de 10 i 20 km. Inscripcions a partir del 15 de setembre. Més informació: www.cecalldetenes.cat. Sortida i arribada l’Institut Les Margues. exhibicions, música... Consulteu el programa detallat a la pàgina 40. A la pl. Onze de Setembre i voltants.

10.30h.- Partides ràpides d’escacs. Organitza: Club Escacs Calldetenes. Al vestíbul de l’Ajuntament.

De 16 a 19.30h.- Pujada al campanar. Pujada lliure. Menors acompanyats. Organitza: Parròquia de Calldetenes. A l’església de la Mercè.

18h.- Espardenya Teatre: L’Hostal de la Glòria. Preu: 9€. Venda d’entrades a teatrecalldetenes.cat i 1 hora abans a taquilla. A l’Auditori Teatre.

25%

ADMISSIONS I SISTEMES D’INJECCIÓ

dte.

DESCARBONITZACIÓ DE MOTOR

PROMOCIÓ FINS A FINALS DE NOVEMBRE

CADA 80.000 Km

Redueix les emissions i el consum del teu motor! Demana’ns informació.

· REVISIONS · RODES · CÀRREGUES D’AIRE · DIAGNOSIS · NETEJA D’ADMISSIÓ I SISTEMES D’INJECCIÓ · REPROGRAMACIONS · REVISIONS PRE-ITV · CLÀSSICS · PERITATGES I SUBSTITUCIÓ DE LLUNES.

Tel. 93 868 99 16 - 682 53 91 21- C.Verges de la Mercè, núm. 17 · CALLDETENES


Presentem:

Després de més de 150 anys d’història com a empresa dedicada a la venda i distribució de vins i productes relacionats, al c/ Gran, 1 de Calldetenes, aquest any presentem moltes novetats, entre elles l’”Espai Cingles”, a la part de darrere de la mateixa botiga, on podreu seure i fer la copa, el vermut o tota la gamma de Cervesa Cingles directe de barril, que aquest any, a més, també estem de celebració amb el desè aniversari de la marca de cerveses artesanes. Estigueu atents a les novetats que vindran aquest proper mes d’octubre, perquè traurem algunes sorpreses per celebrar aquesta fita! Seguiu-nos a instagram a: @celler_calldetenes i @cervesa.cingles I no deixeu de visitar-nos a la botiga i al nou Espai Cingles!! Bona Festa Major a tothom! C/ Gran, 1. Calldetenes T. 665 63 21 77 93 886 31 42


40

ESPECIAL FESTA MAJOR DE CALLDETENES

la fira de la mercè, la fira del comerç i la bona teca, arriba a la seva 10a edició Redacció.- La propera edició de la “Fira de la Mercè, la fira del comerç i la bona teca” se celebrarà el dissabte 1 d'octubre als carrers i places de Calldetenes. Enguany en una edició especial, ja que la proposta arriba al seu 10è aniversari La Fira de la Mercè adaptarà la planificació dels espais al tall del carrer Gran per les obres de remodelació i les parades es distribuiran entorn de la plaça Onze de Setembre, els carrers de l'entorn i l'avinguda Pau Casals. La fira es divideix en la zona gastronòmica (parades i foodtrucks), botigues al carrer i parades d’artesania i estands empresarials a l’avinguda Pau Casals. La Cuineta de la Fira, el concurs de pintura ràpida i l'exposició, les activitats infantils, espectacles, tallers i exhibicions es repartiran pels diversos espais de la fira. En continuació podeu descobir en detall tota l’agenda de la fira.

AGENDA DE LA Fira de la mercè 9 a 14h.- 5è Concurs de Pintura Ràpida. Inscripcions de 9 a 10 h a l’estand de Pakdart. Esmorzar de pintors i pintores. Inscripcions a l’espai d’activitats C. Girona. Tots els espais.

propostes a les 11.30h a la fira. Espai d’activitats. l’escenari. Espai gastronò- C.Girona. mic. Escenari. 18h.- Sardanes amb la co12.45h.- Exhibició de Ju- bla Flama de Farners. Esjutsu tradicional japonès, pai gastronòmic. Pl. Onze arts marcials. Espai de Setembre. d’activitats. C. Girona. 10 a 13h.- Espai de jocs 20h.- Entrega de premi i activitats amb l’Esplai 15 a 18h.- Exposició de del Concurs d’Instagram. Equinocci. Espai gastronò- les obres del 5è Concurs Espai gastronòmic. Escemic. C. Joan Maragall. de Pintura Ràpida. Espai nari. d’activitats. C. Girona. 10.45h.- Inauguració ofi20.15h.- Concert amb Jacial. 10è aniversari. Espai 16 a 18h.- Espai de joc mes White Experience. gastronòmic. Escenari. lliure per a primera infàn- Espai gastronòmic. Escecia amb La Rutlla. Espai nari. 11h.- Ballada de capgros- d’activitats. C. Girona. sos i la mascota la Fira. Espai d’activitats. C. Girona. 16 a 19.30h.- Pujada al Tot el dia.- La Fira sobre campanar. Pl. Vella. Esglé- rodes. Exposició de vehicles clàssics. Espai comersia de la Mercè. 11.30h.Showcooking cial. Av. Pau Casals. amb Quico Arumí, xef de Can Jubany i maridatge 17h.- Entrega de premis de cervesa i producte lo- del 5è Concurs de Pintura Tot el dia.- Concurs #FiraMercal pels guanyadors del Ràpida. Espai gastronò- d’Instagram cèCalldetenes22. Tots els sorteig de l’Associació de mic. Escenari. espais. Comerciants i Serveis de Calldetenes. Espai gas- 17.15h.- Amenització mutronòmic. Escenari. sical amb Dj Guest Music. Tot el dia.- Espai de negoEspai gastronòmic. Esce- ci. Espai gastronòmic. Auditori Teatre. 11.30 a 13.30h.- La cui- nari. nets de la fira. Espai d’activitats. C. Girona. 17 a 20h.- Circuit de trial. Tot el dia.- Exposició de Espai comercial. Av. Pau diorames de Playmobil “Playdetenes”. Aparadors 12.30h.- Entrega de pre- Casals. dels comerços i serveis i Esmis del 8è Concurs de Melmelades. Recollida de 17 a 19h.- La cuineta de pai d’activitats. C. Girona.

Tot boníssim, vine a gaudir de la nostra Cuina casolana! · Esmorzars de forquilla. ES DIMECR · Carta ELLA A P · Menús especials per celebracions particulars o d’empreses. Av. Pau Casals, 22 - T. 93 886 09 01 - Calldetenes

BONA FESTA MAJOR! @barrestaurantelroser


Festa Major de Roda de Ter Pàgines especials

roda de ter també comença la festa!

Redacció (Fotos arxiu 2019: Josep M. Costa).- Roda de Ter ja té a punt els actes per aquesta Festa Major 2022, que serà del 22 al 25 de setembre. La Festa Major de Roda de Ter recupera

la normalitat, després de dos anys marcats per la pandèmia. A les pàgines següents, podeu consultar tot el programa d’actes, ple de propostes pen-

sades per a totes les edats. A partir d’avui dimarts també s’inicia el muntatge de la fira de la Festa Major amb les atraccions. S’instal·larà entre la

plataforma elevada del davant de l’institut Miquel Martí i Pol i l’entrada principal de l’antiga fàbrica de Can Puigneró. La fira es posarà en funcionament aquest dijous dia 22.

ELS COMERÇOS DE L’ARC . COMERÇ DE PROXIMITAT AGROBOTIGA ROMA S.L ANA FRANC ESTETICISTA ASSEGURANÇES MONTSE AMBLÀS AUTO-PLANXISTERIA ÀNGEL ESTRELLA ASSEGURANÇES COLLEL&BOU SL BAR LA MOSSEGADA BAR SANT SEBASTIÀ BELLESA I SALUT HOME-DONA ANNA MONTMANY CAL RABADÀ BAR-CASA DE MENJARS CARNISSERIA CARNÉ CAL SILLER CARNISSERIA DEL TER CARNISSERIA FUSSIMANYA CARNISSERIA I XARCUTERIA DE 3 CARNISSERIA XARCUTERIA DAVID CARNS FABREGÓ CASSANDRA ESTUDI FOTOGRÀFIC CENTRE D’ESTÈTICA MARIA CENTRE PODOLÒGIC RODA DAVÀ ESTILISTA EL TÍVOLI PLATS CUINATS EL RACÓ DE LA FLOR ELECTRODOMÈSTICS SANGLAS ESTANC RAMISA ESTIL-ROBA MODA I COMPLEMENTS FARMÀCIA DEL TER FARMÀCIA TORRENT CARDELÚS FEIXAS AULET FERRETERIA VILALTA

Us desitgem Molt Bona

Festa Major!

FONDA URGELL FONTSERÈ 1888 FORN CAN TEIONA FORN DE PA “CAN QUEL” FORN DEGUSTACIÓ “EL TEU ESPAI” FOTOGRAFIA MIQUEL ROVIRA IMATGE DIGITAL FRUITERIA “LA COLLITA” FRUITES ANA GRÀFIQUES RODA JOIERIA I RELLOTGERIA SERRA KABAS A RODA LA PERRUQUERIA MAIKA ROSANAS LLETERIA-XARCUTERIA-QUE-VIURES Mª D. TORRENT LLIBRERIA-PAPERERIA “CAN MANOLITO” LOTERIA PALLARÈS MARIA PERRUQUERIA NETEGES RODA NÚRIA ESTILISTES PASSTISSERIA PRAT PERRUQUERIA CESCA RESTAURANT BAR CAN PLANOLES ROURA CANSALADERIA – POLLERIA – XARCUTERIA SUPERMERCAT BON PREU THIANA BAR RESTAURANT


AGENDA DE LA FESTA MAJOR DE RODA DE ter DIMECRES 21 17.30h.- Hora del conte. LA VERITAT DE LES PRINCESES, de Boia Teatre. Espectacle de titelles per a públic familiar. Quan finalitzi l’actuació es farà un taller de titelles amb material reciclat. Plaça Major. DIJOUS 22 18h.- Espectacle DISORDER, de la Companyia Pere Hosta. Espectacle de clown familiar.Plaça Major (en cas de pluja es farà a la Porxada de Can Planoles). 20.30h.- PREGÓ DE FESTA MAJOR a càrrec d’ESTER COROMINAS RIERA, mestra de la Llar d’infants municipal la Llavor des de l’any 1983; membre de diverses entitats del poble. Actualment és membre de l’Associació d’Usuàries

de l’Escola Municipal de Música El Faristol i membre del cor d’adults. Jardins de Can Planoles (en cas de pluja es farà a la Porxada de Can Planoles). 21h.- SOPAR POPULAR DE FESTA MAJOR. Organitza: Diables del Pont Vell. Barraques de Festa Major, al marge dret del riu (en cas de pluja es farà a la carpa municipal). 22h.- QUINA DE FESTA MAJOR. Organitza: Diables del Pont Vell. BarraDiumenge se celebrarà una jornada castellera amb els Sagals d’Osona i els Xerrics d’Olot. ques de Festa Major, al Foto arxiu 2019: Josep M. Costa marge dret del riu (en cas de pluja es farà a la carpa municipal). Ter. Zona Festa Major Jove 00.30h.- Concert de PE- ta Major Jove - Jardins de - Jardins de la Blava. LUKASS. Zona Festa Ma- la Blava (en cas de pluja es 22.30h.- PREGÓ FESTA jor Jove - Jardins de la Bla- farà a la carpa municipal). MAJOR JOVE a càrrec de 23h.- Concert de 666 CA- va (en cas de pluja es farà l’AIDA REIG MASRAMON. PILLE SIXTEEN. Barraques a la carpa municipal). DIVENDRES 23 Desprès del pregó es prede Festa Major, al marge sentarà la beguda de la Festa Major Jove, L’AIGUA dret del riu (en cas de plu- 02h.- EFECTE MILLI VANI- 08h.- DESPERTADA GEDEL TER. Organitza: Co- ja es farà a la carpa mu- LLI. Seguidament, desfeta NERAL. Cercavila popular. amb DJ KEYROL. Zona Fes- Organitza: Comissió Jove missió Jove de Roda de nicipal).

LLENYA, PÈL·LET I MOLT MÉS! Seguim apostant per la qualitat i la proximitat

Agrobotiga Roma (el Sindicat), som majorista de pèl·let, amb venda al major i al detall, disposem també de llenya amb sacs de 20 kg, big bags i granel. Oferim servei a domicili de tots els nostres productes.

Com a novetat, disposem de carn de porc ecològica (botifarra, llom etc.) xai, pollastre, conill, ànec... - Pinsos - Bales de Palla, Herba i Alfals - Vins a granel - Alimentació - Planter

També oferim la possibilitat de guardar el palet a la nostra nau i recolliu els sacs en funció de les vostres necessitats. US HI ESPEREM!

C/ De la Muralla, 25. Roda de Ter - Tel. 93 854 00 53

Horari: Dilluns a Divendres de 9 - 13h / 15 - 19h.

agro@romagrup.cat - agrobotigaroma

Dissabtes de 9 - 13h


43

ESPECIAL FESTA MAJOR DE RODA DE TER

de Roda de Ter. Inici a la pluja l’activitat es farà a la Zona de Festa Major Jove Porxada de Can Planoles). i finalitzarà a la Plaça Major. 21.30h.- CORREFOC amb la Colla de Diables del 09h.- XOCOLATADA PO- Pont Vell. El correfoc coPULAR. Activitat gratuïta. mençarà a la Capella del Cal portar got o tassa. Or- Sòl del Pont i finalitzarà a ganitza: Comissió Jove de la Plaça Major, amb l’enRoda de Ter. cesa final.

de trobada i sortida a la nicipal d’esports. Plaça Espanya. 22h.- Obra de Teatre EL 18.30h.- CONCERT de CASAMENT, per Teatre THE PENGUINS – REGGAE Arrels. Preu entrada 10 PER XICS. Concert fami- €, entrades anticipades a liar. Plaça Major (en cas Can Manolito. Teatre Elide pluja es farà a la carpa seu. municipal).

11h.- OFICI DE FESTA MAJOR I OFRENA FLORAL A LA MARE DE DÉU DEL SÒL DEL PONT.

19h.- CONCERT de Festa Major amb l’ORQUESTRA MARAVELLA. Pavelló municipal d’esports.

00h.- CONCERT DE SITXUS (petit format). Barraques de Festa Major, al marge dret del riu (en cas de pluja es farà a la carpa 12h.- CERCAVILA DELS municipal). GEGANTS i CAPGROSSOS de Roda de Ter. La 00h.CONCERT DE cercavila començarà a la SR.OCA. Zona Festa Major Capella del Sòl del Pont i Jove - Jardins de la Blava acabarà a la Plaça Major (en cas de pluja es farà amb la tradicional balla- al pavelló municipal d’esda de gegants. Aquest ports). any es presentarà la renovació del capgròs de la 01.30h.- CONCERT amb Princesa, el qual s’ha fet LA BANDA DEL COCHE nou amb materials menys ROJO. Seguidament, SESpesats. SIÓ DE MÚSICA AMB DJ. Barraques de Festa Major, 16.30h.- CONCERT DE al marge dret del riu (en FESTA MAJOR amb CAFÈ cas de pluja es farà a la TRIO. Jardins de Can Pla- carpa municipal). noles (en cas de pluja es farà a la Porxada de Can 01.30h.- SESSIÓ DE MÚPlanoles). SICA ELECTRÒNICA AMB AMYGDALA, VERDE I 17h.- TARDA URBANA. CROSTATEK. Zona Festa Demostració de GraffiMajor Jove - Jardins de la ti amb SALVIA I SKAPABlava (en cas de pluja es RANOIC. Mostra de rap amb RESILIÈNCIA i AIXÒ’S farà al pavelló municipal LAVA! i sessió ON BASS d’esports). Sound System i SHARIN SKANK. Organitza: Comis- DISSABTE 24 sió Jove de Roda de Ter. Zona Festa Major Jove - 12h.- CORREFOC INFANTIL amb la Colla de DiJardins de la Blava. ables del Pont Vell. El 18h.- QUAN NO TOCÀ- correfoc començarà a la VEM DE PEUS A TERRA, Plaça Major i finalitzarà de CIRC PISTOLET. Circ a la Zona de Barraques per a públic familiar. Pla- de Festa Major. Caldrà fer ça Major (en cas de pluja una inscripció prèvia per l’activitat es traslladarà poder-hi participar (en el al pavelló municipal d’es- mateix lloc on comença l’activitat). ports). 18.30h.- Final V TROFEU DE BILLAR de Festa Major, 3r memorial Ramon Parés Solà. Inici del torneig a les 15:30. Local de l’Entitat Associació de billar de Roda de Ter i les Masies de Roda.

12.30h.- INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT DE PROJECTORS DE CINEMA. Presentació i visita guiada a càrrec de Tomàs Pladevall i l’entitat FAMO. Biblioteca Bac de Roda.

19.30h.- SARDANES AMB 17h.- KINTOBIKE. Preu: LA COBLA GENISENCA. 15€. Organitza: Comissió Plaça Major (en cas de Jove de Roda de Ter. Punt

23.30h.- CONCERT de TER-ORIFICKS BAND, seguidament sessió de música de DJ CÈ LIZANDRA. Barraques de Festa Major. 21h.- BALL de Festa Ma- al marge dret del riu (en jor amb l’ORQUESTRA cas de pluja es farà a la MARAVELLA. Pavelló mu- carpa municipal).

23.30h.- CONCERT JUANXITOS.

de

00.30h.- Concert de BANDA BIRUJI, seguidament sessió de música amb DJ Alegre i PD BP. Zona Festa Major Jove - Jardins de la Blava. DIUMENGE 25 09h.- 2n RAL·LI FOTOGRÀFIC DE FESTA MAJOR. La inscripció es farà directament als Jardins de Can Planoles el mateix dia. Consulteu les bases


44

ESPECIAL FESTA MAJOR DE RODA DE TER

Enguany el concert i el ball de Festa Major anirà a càrrec de l’Orquestra Maravella. Foto arxiu 2021: Josep M. Costa

10.30h.- VIATGE A LA CATALUNYA CAROLÍNGIA. Ajuda al pagès Lleó a conservar les seves terres. Per a públic familiar. Nens a 10h.- Ruta literària MI- partir de 8 anys. Museu de QUEL MARTÍ I POL. Preu: l’Esquerda - Espai immer5€ per persona. Gratuïta siu del Museu. per als Amics de la Fundació Miquel Martí i Pol i per 11h.- OBSERVACIÓ DEL als Amics d’Espais Escrits. SOL. Podrem veure les taActivitat oberta a tothom ques solars amb el telescoamb inscripció prèvia a pi. Activitat gratuïta oberta fundacio@miquelmar- a tothom. En cas de pluja tiipol.cat o trucant al o núvols s’anul.larà. Or938500355. Inici a la plaça ganitza ACTER. Placeta de Verdaguer. l’olivera (Plaça Major). a www.gfrm.cat/ral-li-fotograficroda/. Organitza: Grup Fotogràfic de Roda de Ter i Masies.

Foto arxiu 2021: Josep M. Costa

12h.- JORNADA CASTELLE- 17h.- BINGO DE FESTA RA amb SAGALS D’OSONA MAJOR. Zona Festa Major i els XERRICS D’OLOT. Pla- Jove - Jardins de la Blava. ça Major. 18h.- Espectacle CARRI14h.- DINAR POPULAR DE LLÓ de la Companyia LA FESTA MAJOR a càrrec de TAL. Teatre familiar. Plaça “El Tívoli Plats Cuinats”. Major (en cas de pluja es Preu 12€. Organitza: Co- farà al pavelló municipal missió Jove de Roda de Ter. d’esports). Zona Festa Major Jove (Jardins de la Blava). 18h.- IMPROSHOW. Espectacle d’humor basat en 16.30h.- Partit de Futbol, la improvisació i la particiCE.RODA - CF FOLGUERO- pació del públic. Zona FesLES. Camp de Futbol Muni- ta Major Jove - Jardins de cipal. la Blava.

18.30h.- Obra de Teatre EL CASAMENT, per Teatre Arrels. Preu entrada 10 €, entrades anticipades a Can Manolito. Teatre Eliseu. 20h.- Concert amb PEP POBLET I JOAN TENA. Hi haurà servei de sopar. Barraques de Festa Major, al marge dret del riu (en cas de pluja es farà a la carpa municipal). 21.30h.- Comiat de Festa Major amb el 10è ESPECTACLE DE LLUM I TRO del rodenc Toni Gaja.

REGENERA EL TEU CABELL DESPRÉS DE L’ESTIU Et proposem 2 tractaments

TRACTAMENT PLEX

TRACTAMENT D’ÀCID HIALURÒNIC

Els tractaments Plex aconsegueixen fins a un 95% menys de trencament del cabell ja que uneixen l’estructura interna que es van trencant en cabells sotmesos constantment a eines tèrmiques o a nombrosos tractaments químics. El resultat és un cabell més fort, més suau i més brillant.

La perruqueria Maika Rosanas

El sol i l’aigua poden arribar a malmetre el cabell. Per això pots necessitar un tractament que reverteixi els efectes nocius que causen en el nostre cabell. Per això neix aquest tractament capil·lar regenerador.

Carrer Sant Sebastià, 7. Roda de Ter Tel. 93 854 20 32

De dimarts a divendres de 9 a 19 h. Dissabtes de 8 a 15 h. (no tanquem al migdia)


Més de 40 anys al costat del territori

Inseminació artificial

Medicaments

Distribució integral i genètica porcina

Higiene i desinfecció

Equipament

Alimentació

GEPORK Finca El Macià. Masies de Roda 08510 (BCN) gepork.es / shop.gepork.es / T. 938 500 411 / gepork@gepork.es

VINE A GAUDIR A CAN PLANOLES Esmorzars de forquilla, tapes, guisats, brasa... Dinars i sopars a la fresca LLIGA I CHAMPIONS A CAN PLANOLES!

Concert de DANIEL BOGA 23 Setembre a les 21h RESTAURANT CAN PLANOLES Carrer Ramon Pujols Claveras, 42. Roda de Ter. Tel. 93 850 00 78 - @restcanplanoles


ESPECIAL FESTA MAJOR DE RODA DE TER

46

roda celebra el concurs de pesca de festa major Redacció (Fotos: Josep M. Costa).- La Societat de Pescadors Esportius de Roda de Ter en col·laboració amb l’Ajuntament van organitzar diumenge el Concurs de Pesca de Festa Major. El concurs es va celebrar al riu Ter, als termes municipals de Roda de Ter i les Masies de Roda, i es van atorgar fins a quatre premis: el de més pes, el de la peça més grossa, la primera dona i el primer veterà.


47

ESPECIAL FESTA MAJOR DE RODA DE TER

presentació de toni mas com a alcaldable de roda de Ter

Redacció. (Fotos: ERC Osona).l Museu de l’Esquerda de Roda de Ter va acollir, aquest divendres al vespre, la presentació de Toni Mas com a cap de llista per Esquerra-Roda Republicana a les properes eleccions municipals. Mas, que actualment és regidor d’Acció Social i Esports, va estar acompanyat per Raül

Romeva i per Roger Corominas, alcalde de Roda de Ter. La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, també hi va ser present amb un missatge que es va emetre durant l’acte. En el transcurs de la presentació, Toni Mas i Roger Coromina, van mantenir un diàleg

en què van fer una mirada enrere a l’evolució del projecte d’Esquerra Roda Republicana, van revisar la tasca feta com a equip de govern i van mirar al futur per establir objectius i reptes. Amb l’horitzó de les properes municipals va explicar que “volem i desitgem que les eleccions siguin la continuació d’un gran projecte que avui ja estem duent a terme des de l’equip de govern”, i es va mostrar convençut que, “malgrat hi haurà dificultats i no serà fàcil, arribarem tan lluny com ens proposem si estem al vostre costat, si ens feu costat, perquè és amb la gent, al carrer que la política pren sentit i s’humanitza”. En clau de país, Mas va recordar que la independència és l’objectiu i va dir que ‘els municipis tenim un paper essencial per aconseguir-la, ja que som l’administració més propera al ciutadà’

Toni Mas: “Les eleccions seran la continuació del gran projecte col·lectiu que estem duent a terme com a equip de govern” Raül Romeva: “Roda Republicana i Toni Mas encarnen dos valors essencials per a tot projecte, sobretot republicà: la humanitat i la capacitat de treball” Marta Rovira, en un missatge emès durant l’acte, va destacar “l’encomana d’il·lusió, de visió i de projecte” de l’alcaldable L’alcalde de Roda, Roger Corominas, va passar el relleu a Toni Mas, a qui va definir com una bona persona, un optimista i un treballador incansable

ELECTRICITAT DE VEHICLES CENTRE OFICIAL TACÒGRAF Digital i analògic UDO STONERIDGE ACTIVA VEEDER-ROOT MOTOMETER

CALEFACCIONS WEBASTO EBERSPACHER

AUTO ELÈCTRIC

MOLET

C/ Verdaguer, 23 ·

S.L.

RODA DE TER · Tel. 93 854 00 57 · electricmolet@gmail.com


48

EL RIPOLLÈS | AGENDA DEL 20 - 26 SETEMBRE

millorES del paviment a DIVERSES vies DE RIPOLL Redacció.- L’Ajuntament de Ripoll està millorant aquest mes de setembre l’asfalt del carrer Progrés. Els treballs van començar la nit del 18 al 19 de setembre i acabaran la nit d’aquest dijous a divendres. Es realitzen en horari nocturn per evitar al màxim l’afectació de trànsit en aquesta via, que és molt transitada. En concret, les obres es duen a terme de les 21h del vespre a les 7h del matí. Un cop acabat l’asfaltatge, es faran els treballs de pintura la nit del 22 al 23 de setembre i els dies 23 i 26. L’actuació contempla una millora del paviment des de l’alçada de la Sala Eudald Graells fins a la del carrer dels Ferroviaris. A principis d’agost

Foto: Aj. de Ripoll

DIMARTS 20 15h.- Consultori municipal. Horari: de 15 a 16.30h. C/ Joan Castañer Massegur, 12, Riudaura. 17h.- Exercici físic i salut. Horari: de 17 a 18h i de 18.15 a 19.15h. Local Social Ca la Guapa, Santa Pau. 17.30h.- Contacontes. ‘La veritable història de la fada de les dents’, escrit per l’odontòleg i escriptor Albert Juvany i il·lustrat per Elena Frauca. Biblioteca Marià Vayreda, Olot. DIMECRES 21 11h.- Gimnàsia de manteniment. Local Social, Riudaura. 12h.- Visites guiades a Besalú. ‘Descobreix el Besalú Medieval’. Preu: 5€. Oficina de Turisme, Besalú.

DIJOUS 22

es va adjudicar l’obra a l’empresa Agustí i Masoliver per un import de 162.511,34 €. Per altra banda, també es realitzaran millores al paviment d’altres vies. En concret, seran a l’avinguda del Comte Guifré (al davant de la plaça Catalunya); al vial que connecta el passeig Ragull amb el carrer Josep Maria Pellicer; i al carrer Esteve Bover, situat al polígon industrial Mas d’en Bosc. En aquests punts els treballs d’asfaltatge es faran els dies 26 i 27 en horari diürn i els treballs de pintura els dies 27 i 28. El contracte per aquests carrers es va adjudicar per un import de 40.000 €.

15h.- Taller de memò- especialitzada es farà ja tarda. Horari: de 17 ria. Horari: de 15 a 16h. una sessió de meditació a 19h. Local Social, Riuguiada al cràter. Horari: daura. 12h.- Consultori mu- Local Social, Riudaura. de 12 a 13.30h. Sortida nicipal. Horari: de 12 a 13.30h. C/ Joan Castañer 18h.- Presentació del lli- des de l’oficina de Turis- 17.30h.- Sons per a naMassegur, 12, Riudaura. bre ‘A dos pams del cels’, me, Olot. dons. Taller sensorial de de JC Subirats. Besalú. massatge sonor. ActiviDIUMENGE 25 16.30h.- Taller ‘Com tat gratuïta. Biblioteca acompanyar la sexuali- 19h.- Visita guiada a Marià Vayreda, Olot. l’exposició de Josep Abe18h.Teatre. Representat dels infants’, a càrrec lló Cirera. L’Àmbit Espai tació de l’obra ‘Les Ford’Anna Salvia. Horari: de cada’, d’Albert Capel. 20h.- Classe de Ioga. Ho16.30 a 19.30h. Llar d’In- Art, Olot. Preu de l’entrada: 5€. Els rari: de 20 a 21h. Local fants les Baldufes, Olot. Catòlics, Olot. DISSABTE 24 Social, Riudaura. 17h.- Exercici físic i sa08h.- Sortida de dones 19h.- Festival de mú- EXPOSICIONS lut. Horari: de 17 a 18h i a la maternitat d’Elna. sica de Besalú. Conde 18.15 a 19.15h. Local Més informació a la pàgi- cert ‘Les chemins de Social Ca la Guapa, Santa na web de l’Ajuntament. l’amour’, soprano i pi- Exposició “Anna MaPau. ano. Preu de l’entrada: nel·la (1950-2019). Si Besalú. 10€. Monestir de Sant jo pogués”. Horari: el 18.30h.- Koral. Horari: 09h.- Fira del llibre local Pere, Besalú. del recinte fins al 15 de de 18.30 a 20h. Centre i conscient. Les Preses. gener de 2023. Pati de Cívic, Riudaura. DILLUNS 26 l’Hospici, Olot. 10h.- Taller de tints naDIVENDRES 23 turals. Activitat gratuïta, 12h.- Visites guiades a Exposició ‘Cop de maça. cal reserva prèvia. Can Besalú. ‘Descobreix el La revolta poètica dels 12h.- Visites guiades a Boquica, Olot. Besalú Medieval’. Preu: Besalú. ‘Descobreix el 5€. Oficina de Turisme, drets humans’. Horari: el del local fins al 30 de Besalú Medieval’. Preu: 12h.- Ioga al Montsaco- Besalú setembre. Can Trona, 5€. Oficina de Turisme, pa. Amb l’acompanyament d’una formadora 17h.- El club de la mit- Vall d’en Bas. Besalú.


49

EL RIPOLLÈS / RIPOLL

ripoll es prepara per la fira del formatge Redacció.- El passat divendres es va presentar oficialment l’edició 2022 de la Fira Europea del Formatge, que arriba aquest proper cap de setmana del 24 i 25 de setembre a Ripoll. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, l’associació Producte del Ripollès i l’Associació Ruta Europea del Queso. La ubicació del Mercat del Formatge serà enguany la plaça de l’Ajuntament, amb activitats que es duran a terme en aquest emplaçament i també a l’església de Sant Pere. La regidora de Turisme, Comerç, Fires i Mercats, Manoli Vega, va conduir la presentació de la Fira als mitjans, juntament amb Marina Puigcorbé, en representació dels productors. Van animar a vilatans i visitants a participar d’aquest esdeveniment que arriba a la setena edició amb molta força. Tant dissabte com diumenge, de les 10.30 a les 20h, el Mercat del Formatge s’ubicarà a la plaça de l’Ajuntament, on es comptarà amb l’oportunitat de comprar directament al productor, per poder tastar i descobrir la història de cada formatge. Hi haurà 11 parades de formatgers i 3 de begudes. Tasts de formatges Aquest any hi haurà tres tipus de tasts de formatges. Per una banda, hi haurà un tast popular a la plaça de l’Ajuntament, amb dues ‘rutes’ diferenciades que inclouen sis formatges cadascuna. Es faran el matí de dissabte i diumenge d’11 a 14 h i les tardes de 16 a 20 h. Per aquests, no cal reserva prèvia. A les 12.30 h dels dos dies, a l’església de Sant Pere, es farà el vermut formatger, un tast maridat amb el vermut; mentre que dissabte a les 19.30 h es farà un tast maridat amb vi i diumenge a les 18 h se’n farà un altre maridat amb cervesa. Aquests tenen aforament limitat i es requereix reservar lloc. Es pot fer a www.entrapolis.com/entradas/fira-europea-del-formatge-ripoll-esglesia-de-sant-pere.

FIRA-MERCAT DE SEGONA MÀ SANT JOAN DE LES ABADESSES Diumenge, 25 de setembre de 2022 de 6 a 14 h A la Coromina del Bac

TRIA · REMENA COMPRA · VEN Informació i reserves: 679 748 635 / 972 720 599

www.santjoandelesabadesses.cat


50

LA GARROTXA | AGENDA DEL 20 - 26 SETEMBRE

EL Luèrnia TORNArà A ENCENDRE olot El festival Lluèrnia d’Olot torna al format habitual després de dos anys d’afectacions per la pandèmia. Redacció.- El festival de foc i llum Lluèrnia d’Olot torna al seu format habitual i se celebrarà del 10 al 12 de novembre després de dos anys d’afectacions per la pandèmia. El certamen proposa un itinerari que convertirà el barri de Sant Miquel i el seu entorn en el centre del festival. L’objectiu és posar en valor aquesta zona. Lluèrnia, però, també situarà part de les seves activitats al centre d’Olot, tant amb accions prèvies com amb instal·lacions ubicades a l’Hospici o a la plaça Ma-

jor, punt d’inici del recorregut. L’itinerari finalitzarà a la plaça de Sant Miquel, on es farà l’espectacle final. D’altra banda, la convocatòria artística d’enguany ha rebut més d’una trentena de propostes. La comissió organitzadora en va triar quatre i una, ‘La flama que maig s’apaga’, una instal·lació homenatge a l’arquitecta Maria Danés, es va deixar fora de la selecció per incloure-la directament a la programació d’aquest any. La instal·lació, de fet, marcarà l’inici del recorregut del Lluèrnia, a la plaça Major. Aquests cinc projectes se sumaran a una vintena més que formaran part del circuit proposat pel festival Lluèrnia 2022. El festival d’enguany, a més, comptarà amb la col·laboració

DIMARTS 20

Balneari de Montagut. Horari: d’11 a 13h. Punt 10h.- Trenet turístic de de trobada a davant de la Vall de Camprodon. l’edifici, Campelles. Ruta per Setcases. Cam19h.- Presentació del prodon. llibre. ‘Poemes en el temps’, de Concepció 18h.- Pilates. Molló. Casanova i Danés. Biblioteca Lambert Mata, DIMECRES 21 Ripoll. 10h.- Trenet turístic de la Vall de Camprodon. 21h.- Terra Gollut Film Ruta per Setcases. Cam- Festival 2022. Tota la informació a la pàgina web prodon. www.terragollut.com. Teatre Comtal, Ripoll. 11.30h.- Caminada per l’envelliment actiu a DISSABTE 24 Planoles. Davant de l’escola, Planoles. 08h.- 2a edició del FesDIJOUS 22

tival Hike & Fly. Entrenament i formació. Sant Joan de les Abadesses.

10h.- Trenet turístic de la Vall de Camprodon. 09h.- Fira de l’artesania. Ruta per Setcases. Cam- Plaça Santa Maria, Camprodon. prodon. DIVENDRES 23

09.30h.- Herbàlium, festa del jardí botànic de 11h.- Visita guiada al Gombrèn.

Foto arxiu 2021: Aj. d’Olot

de les escoles i instituts de La Garrotxa, amb propostes que es basaran respectivament en un homenatge a Leonci Quera, i en la construcció d’una seqüència d’un zoòtrop. Pel que fa al teixit associatiu d’Olot, Lluèrnia seguirà amb la iniciativa que va arrencar l’any passat, proposant una temàtica comuna que permeti desenvolupar una sèrie d’instal·lacions

10.30h.- Fira Europea del Formatge de Ripoll 2022. Plaça Abat Oliba, Ripoll.

situades en els carrers transversals entre la Plaça Major i la Plaça Verge del Carme. El Teatre Principal d’Olot també contribuirà en el Lluèrnia 2022 amb la programació d’Orpheus de la companyia catalana Insectotròpics, un espectacle entre la performance, el live art i el concert, que es podrà veure el 10 i 11 de novembre.

18h.- Visita guiada. ‘Camprodon medieval’. Preu de l’activitat: 5€ adults i 3€ menors de 12 anys. Punt de sortida 11h.- Visita guiada al al Monestir de Sant Pere, Balneari de Montagut. Camprodon. Horari: d’11 a 13h. Punt de trobada a davant de DIUMENGE 25 l’edifici, Campelles. 08h.- 2a edició del Fes11.30h.- Visita guiada. tival Hike & Fly. Com‘Sant Joan de les Abades- petició, dinar popular i ses, la joia del romànic’. tirolina. Sant Joan de les Abadesses. Palau de l’Abadia, Sant Joan de les Abadesses. 09h.- Fira de l’artesania. Plaça Santa Maria, Cam12h.- Visita guiada al prodon. Conjunt Monàstic de Santa Maria de Ripoll. 09.30h.- Herbàlium, fes-

2022. Plaça Abat Oliba, Ripoll. 17h.- Parada a Fontalba, un viatge a una vall única. Vall de Núria, Queralbs. EXPOSICIONS Exposició ‘Morell’. Horari: de dilluns a dijous de 16 a 20h i divendres de 10 a 14h i de 16 a 20h fins al 25 de setembre. Espai Cultural Cal Marquès, Camprodon.

Exposició ‘Va de Colors’, del Grup Fotogràfic Abadesses. Horari: el de la sala fins al 2 d’octubre. ta del jardí botànic de Palau de l’Abadia, Sant 17h.- Parada a Fontalba, Gombrèn. Joan de les Abadesses. un viatge a una vall única. Vall de Núria, Que- 10.30h.- 2a. Cursa de la Exposició ‘Paisatge’, ralbs. Dona Ripoll 2022. Cor- obra sobre paper. Horare per vèncer al càncer. ri: de dilluns a dissabte 17h.- Ballada doble per Plaça del Monestir, Ri- de 10 a 14h i de 16 a 19h tancar la calor. Amb les poll. i diumenge de 10 a 14h cobles Vila de la Jonquefins al 25 de setembre. ra i Principal de la Bisbal. 10.30h.- Fira Europea Espai Art l’Abadia, Sant Passeig Ragull, Ripoll. del Formatge de Ripoll Joan de les Abadesses.


51

EL MOIANÈS | AGENDA DEL 20 - 26 SETEMBRE

nova línia de transport a demanda entre Santa Maria d’Oló i Vic Redacció.- Una de les peticions més esperades pels vilatans de Santa Maria d’Oló era poder connectar el municipi amb Vic. La petició ja és una realitat des d’ahir dilluns dia 19 de setembre.

serva fins a les 18h del dia anterior a través de qualsevol dels canals que posa l’operadora a disposició de les persones usuàries.

Aquesta línia (línia 498) és íntegrament a demanda i connecta Santa Maria d’Oló amb Vic.

Canals per fer la reserva

El servei és el s’anomena “Servei a demanda (TAD)”. Aquesta línia només es realitza si els usuaris han fet una re-

DIMARTS 20

Aquest servei funcionarà de dilluns a divendres i dissabtes feiners excepte agost.

Truqueu al 900 13 00 14 (de dilluns a diumenge de 8h a 22h). Descarregant l’app Sagalés on demand www.sagalesondemand.com

11.30h.- Bibliobús. Ho- Salvador, Castellcir. rari: d’11.30 a 13.30h. 10.30h.- Taller de me- Calders. 16.30h.- Espai lectumòria. Horari: de 10.30 ra. Horari: de 16.30 a a 11.30h. Cal Salvador, 11.30h.- Bibliobús Gui- 19.30h. Castellterçol. Castellcir. lleries. Horari: d’11.30 a 13.30h. Plaça Abat Es- 17h.- Pati obert. Horari: 16.30h.- Espai lectu- carré, Castellcir. de 17 a 20h. Espai Jove, ra. Horari: de 16.30 a Castellterçol. 19.30h. Castellterçol. 16h.- Taller de manualitats. Horari: de 16 a 19h.- Entrenament de 18h. Més informació a Tennis Taula. Horari: de DIMECRES 21 la pàgina web de l’Ajun- 19 a 20h. Local, Castell15h.- Sala d’estudi. Ho- tament. Cal Salvador, cir. rari: de 15 a 20h. Cal Castellcir. Salvador, Castellcir. 19.30h.- Entrenament 16h.- Bibliobús Gui- de Pàleo. Horari: de 16.30h.- Espai lectu- lleries. Horari: de 16 a 19.30 a 21h. La Quintara. Horari: de 16.30 a 18.30h. Plaça Prat de la na, Castellcir. Riba, Castellterçol. 19.30h. Castellterçol. DISSABTE 24 16.30h.- Espai de lecDIJOUS 22 tura. Horari: de 16.30 a 18h- Temporada de concerts de Joventuts 08.30h.- Consultori Mu- 19.30h. Castellterçol. Musicals 2022. Esther nicipal. La doctora Farràs i la infermera Laura 17h.- Pati obert. Horari: Lecha, piano. Obres de Alberca passen consul- de 17 a 20h. Espai Jove, Chopin, Beethoven, Scta. Horari: de 08.30 a Castellterçol. humann i Liszt. Preu: 15h. Collsuspina. 5€. Auditori Sant Josep, Moià. DIVENDRES 23 11.30h.- Bibliobús. Horari: d’11.30 a 13.30h. 15h.- Sala d’estudi. Ho- 21h.- Teatre. RepreSant Quirze Safaja. rari: de 15 a 20h. Cal sentació de l’obra ‘Els

ocells’, obra recomana- ria’, amb el seu autor da a partir de 12 anys. Àlvar Valls. Biblioteca de Espai Escènic El Centru, Moià. Castellterçol. 19.30h.- Entrenament DIUMENGE 25 de Pàleo. La Quintana, Castellcir. 08h.- Caminada matinal pel Moianès. Més inforEXPOSICIONS mació a www.gemimoia.cat. Moià. Exposició ‘Niu’, de Ja09h.- XXIX Festa Basto- vier Rubinstein. Horari: cal concretar hora a nera. Moià. través del 646601580. 11h.- Passejades tre- Fins al 26 de setembre. mentinaires per Grane- El Forn del Calç, Calders. ra. Casal, Granera. Exposició ‘Museus i LiDILLUNS 26 ceu: una història compartida’. Accés gratuït 15h.- Sala d’estudi. Ho- i visitable en horari del rari: de 15 a 20h. Cal Museu fins al 30 de deSalvador, Castellcir. sembre. Museu de Moià. 17.30h.- Grup de suport emocional i ajuda mú- RUTES GUIADES tua. Sala Petita, MonisVisita guiada a les pintrol de Calders. tures romàniques de 19.30h.- Tertúlia lite- l’ermita de Santa Cecírària sobre la novel·la lia de Granera. Reserves ‘Entre l’infern i la glò- 639640434. Granera.


Ensenyament Pàgines especials

Cambray destaca que tots els nous alumnes d’fp han pogut cursar els estudis que volien El curs arrenca amb més de vint mil places lliures als cicles de grau mitjà i superior. ACN.- El conseller d’Educació, Josep González Cambray, va destacar dimecres que l’ampliada oferta de Formació Professional ha permès que pràcticament tots els alumnes que han acabat l’ESO puguin estudiar el cicle que han triat. El conseller va assenyalar que encara hi ha més de vint mil places lliures després que més de sis mil ja s’hagin ocupat en el primer període de matrícula. Cambray va inaugurar, junta-

eure’ns! ans! b Vine a v mença a o c s r u c El ça! is la pla No perd

nal a Catalunya. “Aquesta és la legislatura de la Formació Professional”, va insistir. Segons el conseller “l’espectacular” creixement de l’oferta ha garantit que el 98% dels alumnes de 4rt d’ESO hagin pogut cursar el cicle que han triat. “I continuarem millorant el procediment perquè sigui més fàcil per a les famílies”.

Foto: Jordi Marsal / Anna Ferràs (ACN)

ment amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, l’inici del curs a les Escoles Agràries de Catalunya. Ho van fer des del centre de Gandesa on enguany s’estrena la reivindicada formació superior en vitivini-

cultura. Jordà va animar als alumnes trencar els estigmes sobre l’ofici de pagès. González Cambray va desmentir que no hi hagi places vacants per cursar Formació Professio-

Com passa a les escoles agràries, el conseller d’Educació va recordar que hi ha moltes places vacants en estudis de Formació Professional on els alumnes surten amb feina.54

ESPECIAL ENSENYAMENT

Aquest inici de curs començarà a funcionar el Bicibús de Torelló La previsió és que comenci a funcionar l’últim divendres del mes de setembre. Redacció (Foto: Escola Vall del Ges).- Aquest curs 20222023 s’engegarà a Torelló el projecte del Bicibús. En aquesta fase d'arrancada, s'han afegit a la iniciativa les escoles Fortià Solà i Vall del Ges i l'Institut Cirvianum. La previsió és que el Bicibús de Torelló comenci a funcionar l'últim divendres del mes de setembre. El Bicibús consisteix en un grup d'infants que es desplacen a l'escola en bicicleta acompanyats de persones adultes. Com si fos un autobús, disposa d'un recorregut definit i uns horaris de pas.

saludables, ajuda a aprendre a circular i incideix en la pacificació del trànsit i en la sensibilització mediambiental, a banda de l'avantatge de la seguretat, ja que els vehicles respecten més les bicicletes quan van en grup. Tal com explica la regidora d'Educació, Núria Montanyà, el Bicibús facilita la socialització i els infants "arriben a l'escola més motivats i concentrats". Hi participaran les escoles Fortià Solà i Vall del Ges i l’Institut Cirvianum.

És un projecte de base comunitària, que compta amb la implicació dels alumnes, els centres educatius, les AFA's, les famílies i l’Ajuntament. En el cas de Torelló, l'Ajuntament facilita els recursos per a la seva posada en marxa i man-

teniment, amb el suport tècnic de l'empresa Canvis en Cadena. L’organització i coordinació va a càrrec de les famílies, a través de les AFA dels respectius centres educatius. El Bicibús fomenta l'ús de la bicicleta, promou els hàbits

APRENDRE IDIOMES IS FUN! ESCOLARS

CLASSES REDUÏDES Seguiment constant (molt aprofitables)

JOVES I ADULTS

PREPARACIÓ PER A EXÀMENS OFICIALS PER A NENS I ADULTS

LITTLE LONDON languages academy

PROFESSORAT ALTAMENT QUALIFICAT Potenciem la conversa i l’expressió oral

Av. Roma, 206 · Manlleu Tel. 696 76 75 58 [Joseph] 93 515 79 48 littlelondonacademy@gmail.com

www.little-london.es

Al llarg dels propers mesos, la iniciativa es portarà a terme cada divendres i els itineraris es dissenyaran en funció de la demanda. En principi està previst que només hi puguin participar bicicletes i s'han descartat altres mitjans de transport com patinets o skates.

CURSOS SUBVENCIONATS INFORMA’T!

EMPRESES

APRENDRE PASSANT-HO BÉ! Anem a fer el got, a caminar... TECNOLOGIA MULTIMÈDIA

Matrícula i llibres: GRATIS* *Consulta condicions


Et vols formar en Medicina Tradicional Xinesa? T’agradaria especialitzar-te en Acupuntura i Moxibustió?

Escola de Medicina Tradicional Xinesa Liu Jing Formació Acreditada per la S.A.C.-A.A.E.

(Societat d’Acupuntors de Catalunya-Asociación de Acupuntores de España)

Formació impartida i dirigida per Dani Mir - Acupuntor

(examinat a Pequín per la World Federation of Chinese Medicine Societies (WFCMS) número S.A.C-A.A.E: 17126 La S.A.C-A.A.E. acredita que la Formació ha estat analitzada i compleix els estàndards que la nostra organització defensa i que ofereix les garanties de qualitat per l’alumnat.

Matrícula

Formació:

OBERTA

· Curs 1/Nivell 1: Diploma Bàsic d’Acupuntura Oriental · Curs 2/Nivell 2: Diploma d’Acupuntura i Moxibustió · Curs 3/Nivell 3: Diploma d’Acupuntura Clínica General Oriental · Màster: Graduat en Acupuntura i Moxibustió

Inici dels cursos:

SETEMBRE - OCTUBRE

Pràctiques:

Pràctiques des del primer dia, amb pacients reals. També oferim pràctiques obertes a estudiants d’altres escoles i acupuntors que volen millorar o aprendre diferents tècniques. Els alumnes que només fan pràctiques obtindran un Certificat d’hores Pràctiques.

Reserva la teva plaça ara!

Diploma acreditatiu per a cada nivell aprovat

Altres seminaris / mòduls / assignatures i monogràfics:

·Moxibustió · Ventoses · Acupuntura Abdominal, Electro-Acupuntura · Gua Sha · Auriculoteràpia i molts d’altres temes.

Demana més informació!

ESCOLA DE MEDICINA TRADICIONAL XINESA LIU JING Centre de Teràpies Naturals i Formació La Flor del Remei Pg. de la Generalitat, 46 (Vic) Demana més informació: Tel. 699 76 03 21 - info@escuelaliujing.com

www.escuelaliujing.com


56

ESPECIAL ENSENYAMENT

Comença la campanya de participació ciutadana #ValorsTorelló Redacció.- Dins del Projecte Educatiu de Torelló (PEC), la regidoria d'Educació i la Xarxa de Debat Educatiu han iniciat la campanya de participació ciutadana #ValorsTorelló, amb l'objectiu de treballar i definir els valors que es volen impulsar a Torelló. Fins al dia 30 de setembre es pot participar en la campanya responent una breu enquesta telemàtica a enquestavalors.torello.cat. Durant la presentació de la campanya, que es va fer el passat dimarts al matí a la sala d'actes de La Cooperativa, la regidora d'Educació, Núria Montanyà i la consultora i dinamitzadora del PEC de Torelló, Mercè Mauri, van explicaren quin punt es troba el procés d'actualització del Projecte Educatiu del municipi i van detallar les accions que

s'han portat a terme fins ara i els projectes educatius i reptes de futur. Entre aquestes accions de present i futur destaquen el 'Passaport Edunauta', que dona valor a les activitats fora de l’escola amb la participació d'infants de cicle mitjà de tots els centres educatius de Torelló; o el projecte 'Famílies i Escola', per conèixer de més a prop a les famílies i millorar la seva relació i vinculació amb les escoles. Entre les accions per donar resposta a un dels eixos estratègics del PEC de Torelló, ara es posa en marxa la campanya #ValorsTorelló, amb l'objectiu de treballar els valors educatius de Torelló. Laura Ferret, de la Xarxa de Debat Educatiu, va destacar que la campanya es comença a dibuixar en el V

Foto: Aj. de Torelló

Fòrum Educatiu (juny de 2021) i acaba cristal·litzant en una proposta de procés participatiu per conèixer quins són els valors actuals i els valors de futur que caldria reforçar i com es podrien impulsar. Aquest procés sobre valors es treballarà als centres educatius i també es vol obrir a tota la ciutadania, mitjançant una enquesta tele-

TENIM EL CURS QUE BUSQUES Reflexologia Podal. S'estimulen uns punts del peu per donar la informació al cos, que es curi ell mateix. Els cursos de Reflexologia Podal són de 32 hores repartides en 4 mesos, 2 de teòrica i 2 de pràctica.

Emocional amb Flors de Bach. Per entendre'ns, les emocions

són com una motxilla que anem carregant i que sense adonar-nos afecten els nostres comportaments i les nostres convivències. Els cursos de l'Emocional són de 32 hores repartides en 4 mesos, 2 de teòrica i 2 de pràctica.

El Drenatge Limfàtic. És un massatge que serveix per aportar els líquids i grasses cap als ganglis limfàtics per facilitar-ne l'eliminació. Els cursos de Drenatge Limfàtic són de 24 hores en 3 mesos, meitat teòrica i meitat pràctica. La Naturopatia. És un sistema terapèutic clàssic basat en la capacitat auto curativa de la persona que ens connecta amb la Naturalesa. Consta de 3 anys acadèmics. Impartit per Assumpta Tort Canalització. Impartit per Anna Mora

màtica que es pot respondre en aproximadament 7 minuts. Està oberta a tota la ciutadania major de 16 anys a l'adreça enquestavalors.torello.cat, és anònima i es pot respondre fins al 30 de setembre. La informació recollida s'analitzarà i permetrà planificar accions que donin resposta als valors que cal impulsar a Torelló.

MATRÍCULES OBERTES

La formació de Medicina Tradicional Xina especialitzada en Acupuntura i Moxibustió que ofereix la nostra escola, consta de 4 anys de duració, repartida entre 3 cursos i un màster.

Impartida per Dani Mir, Acupuntor i Tècnic de Teràpies Alternatives.Matrícules obertes. Inici dels cursos, setembre i octubre. Més informació: www.escuelaliujing.com

Re connexió amb l'Ànima: A través d'informació i tècniques senzilles, obrirem la nostra consciència i potenciarem les nostres capacitats. Cura el teu nen/a interior: Aprendrem a canviar la

informació que ens limita, transformant així la nostra vida.

Reiki: Consisteix en transmetre energia universal al pacient i realitzar un re equilibri en els seus cossos energètics i Xacres perquè l'energia vital pugui fluir adequadament. Impartit per Moises Galaser www.moisesgalaser.com

Vine i informa’t Ens trobareu al Passeig de la Generalitat núm. 46 de Vic i al Facebook.

Tel. 93 380 42 43 / 679 34 32 21 www.laflordelremei.com - laflordelremei@gmail.com


57

ESPECIAL ENSENYAMENT

L’INSTITUT JAUME CALLÍS DONA BENVINGUDA A LES ALUMNES ITALIANES D’ERASMUS

Redacció (Foto: Institut Jaume Callís).- Durant aquest primer trimestre, cinc alumnes de tres instituts italians -El Liceo Scientifico Amadeo Avogrado de Biella al Piamont, el Liceo Scientifico Giovanni de Castiglione de Castiglion Fiorentino a la Toscana i el Liceo Scienti-

fico Galileo Galilei de Palerm a Sicília- cursaran els seus estudis a l’Institut Jaume Callís de Vic. Les alumnes van arribar el dijous 8 i divendres 9 de setembre, i ja estan integrades als horaris i vida del centre. Totes elles s’allotgen en cases

d’alumnes catalanes. A principi de gener del 2023, les cinc alumnes catalanes viatjaran a Itàlia per poder seguir els seus estudis en un dels tres instituts. Aquests intercanvis formen part del projecte Erasmus+ del centre i estan total-

VOLEU CELEBRAR L'ANIVERSARI EN UN LLOC DIFERENT? El Mas Casablanca us oferim un espai envoltat de natura i animals, perquè hi celebreu la festa d'aniversari dels petits de casa! Podreu triar entre diferents modalitats!

Taradell · Osona

www.mascasablanca.com

621 241 217

TA I S I LA FESTA + V A NJ A LA GRA info@mascasablanca.com

ment finançats amb fons europeus. Des del centre, donen la benvinguda a la Maria Flora, la Giulia, la Marta, L’Amira i la Giovanna, i confien que l’estada al Callís serà una molt bona experiència per a les joves.


58

ESPECIAL ENSENYAMENT

EL PETIT TALLER ARTÍSTIC, ESPAI FAMILIAR D’EXPERIMENTACIÓ

BALENYÀ INAUGURA EL NOU EDIFICI DE L’IE CARLES CAPDEVILA Redacció.- Balenyà inaugura aquest proper divendres dia 23 el nou edifici de l’Institut Escola Carles Capdevila i ho fa amb una gran festa. De 12 a 13h, al pati de l’IE, es farà la inauguració oficial a càrrec del Conseller d’Educació, de l’Alcalde i del director de l’IE. A continuació tindran lloc diverses actuacions de l’alumnat de l’IE i una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Selvatana.

Redacció (Foto: lafarinera.cat).- El proper 2 d’octubre comernçarà el primer bloc de “EL PETIT TALLER ARTÍSTIC”, l’espai familiar d’experimentació i descoberta de La Farinera. Aquesta activitat artística està pensada per infants de 2 a 3 anys acompanyats d’un familiar adult. És un taller organitzat conjuntament amb l’Espai Familiar de Vic i les Escoles

Bressol Municipals, on, a través de propostes creatives, l’infant podrà interactuar i crear a partir de materials que li aportaran experiència i coneixement. Per a més informació i matrícula, es pot consultar el web lafarinera.cat, trucar al 93 886 16 10, enviar un correu a info@ lafarinera.cat o anar presencialment a La Farinera (C/ Bisbe Morgades, 15 de Vic).

De 16h a 18h, a la Sala Polivalent del nou edifici, s’ha organitzat una taula rodona amb Albert Om, Toni Soler i Antoni Bassas. Finalment es visualitzarà el vídeo especial d’inauguració i actuarà Josep M. Puigdomènech La jornada clourà amb un berenar popular i les actuacions de l’Aula de Música.


59

ESPECIAL ENSENYAMENT

Els Premis Literaris de Calldetenes continuen creixent camí del mig segle d’història

La convocatòria del certamen literari ha recollit un total de 401 treballs presentats entre totes les categories. Redacció.- Aquest dissabte ha tingut lloc l’acte de lliurament dels XLIII Premis Literaris de Calldetenes, que inclouen el Premi Armand Quintana de Novel·la, el Premi Jacint Verdaguer de Poesia, el 15è Premi Lluís Solà i Sala de Teatre, el 37è Premis per a Estudiants dels Països Catalans i per a Estudiants de Calldetenes, respectivament, i el 28è Premi Co,

co, còmics! Tal com ha destacat l’alcalde de Calldetenes en l’obertura de la gal·la, els premis gaudeixen de molt bona salut i estan més vius que mai. En l’edició anterior ja es van superar tots els rècords de participació, amb un total de 276 treballs presentats. Aquest any s’ha continuat creixent, arribant a 401 obres en totes les categories i franges d’edat. La conferència d’enguany ha anat a càrrec del Dr. Eduard Es-

tivill, metge del son, científic, músic i autor de més d’un centenar de llibres. El Dr. Estivill ha compartit amb el públic la importància de dormir bé, sobretot per als escriptors i escriptores ja que la gent que dorm bé és més creativa. Primer de tot ha explicat què és el son, definint-lo com un “taller de reparació físic i intel·lectual”, format pels esglaons del son superficial, profund i REM. Aquesta última fase és la de reparació intel·lectual i la fase creativa, i és la que si es dormen poques hores, es perd. Ha tancat la ponència, recordant que dormir és l’activitat més important que fem a la vida, “una persona que viu 90 anys, dormirà 30 anys per poder-ne estar 60 despert”. Premis per a Jordi Ortiz i Montse Assens El Premi Armand Quintana de novel·la a Jordi Ortiz Casas per “El mur” i el premi Jacint Verdaguer de Poesia a Montse Assens per “Temps del verb”; el premi Lluís Solà i Sala s’ha declarat desert. Del poemari guanyador, el jurat

en valora especialment “la conjugació del pas del temps: des d’un present indicatiu es recorda un passat imperfecte, on s’estava atrapat a viure en subjuntiu, mentre ara s’evoca un futur perfecte”. Montse Assens ha explicat que aquest és un poemari dur que parla del maltractament d’aquells que ens haurien d’estimar però també d’esperança; un maltractament que es pot equiparar amb el que pateix el nostre poble per aconseguir la llibertat. De la novel·la “El mur”, el jurat en destaca “la capacitat de construir tot un món d’aventura que és alhora imaginari i tanmateix reflecteix situacions reals. A banda d’estar ben escrit, la seva lectura és amena, fluïda i crea un gran interès per la persona lectora”. L’autor explica que els seus protagonistes també estan lligats al món dels somnis, ja que viuen en un món tenebrós al que han arribat des d’un estat de coma, un món del que poden sortir morint o retornant al nostre món saltant el mur. Jordi Ortiz ha volgut destacar i agrair la importància d’aquests premis d’arreu del territori.


60

BÚSTIA

Venir a la masia El Parés, és més que una visita a pagès! Sent professionals del lleure i l’educació amb experiència en el món de la pagesia, donem importància als valors que ens aporta viure en contacte amb la natura i després dels bons resultats i l’excel·lent evolució de tota la canalla que ha passat pel Parés, volem obrir les portes a escoles i instituts, perquè els infants i adolescents puguin gaudir de l’entorn i les instal·lacions del nostre Mas. El programa granja-escola que us oferim estarà obert des del mes de setembre fins al mes de juny del curs acadèmic 2022-2023. El ventall de recursos educatius, relacionats amb els animals de la granja, el

món de l’agricultura, la flora i la fauna autòctona de la regió i tallers de gestió emocional, conformen només un tastet de la gran diversitat d’activitats disponibles (personalitzables a cada grup!). Us convidem a venir-nos a veure o contactar amb nosaltres per valorar quines activitats us podem oferir en cada cas, sempre en consonància amb els valors, els principis i el model educatiu de la vostra escola, ja que amb ment oberta sentim passió tant per ensenyar com aprendre. Aquí al Parés creiem amb la inclusió de tots i per tant son benvingudes institucions preparades per gent amb tota mena de diversitat funcional.

l’exposició ‘[…] de l’andana estant’ al museu de l’art i de la pell de vic Fotos: Josep M. Costa.“La memòria de Quique Giménez, igual que les andanes i els tallers que ha ocupat, s’ha omplert de personatges, coses, costums i paraules encomanades entre generacions. Retratos dels Xicons, el tio Pepet i l’avi Joan, conviuen amb el record, les olors i el tacte, de les viandes i dels atuells que les dones de la seva família guardaven en el rebost.

deleble d’aquestes empremtes vitals, s’han bastit realitats objectuals que ens permeten observar, frec a frec, el corpus global d’una trajectòria artística forjada a l’empara de les pulsions personals, gestada al marge de l’estètica relacional i entre les demores ocultes que se succeïen a l’interior del taller mentre, a fora, corria el temps.

De l’andana estant, o des del taller, l’artista s’adona que tots els objectes que s’ajup a aplegar tenen un encant dolorós que li trasbalsa els sentits, una bellesa intrínseca que la solitud ha mantingut intacta. Els observa atentament i li desperten emocions Tanmateix, però, acom- genuïnes, tot i que no panyant al conjunt in- sap què, ni per què, ni També conviuen amb verbs d’ús domèstic, com apanyar, apedaçar, guardar, arreglar, aprofitar, lligar, nuar, que descriuen manies i accions carregades de parentiu i que ressonen en la plenitud del buit.

per a què. Sent el dol colpidor que li comportaria perdre’ls en la foscor de l’oblit. Els classifica a partir de sensacions íntimes, de vivències personals i descobreix que una bona part dels volums, pintures, collages i altres materials esparsos que ha guardat, contenen una essència que l’espai limitat i el temps atardat han preservat de qualsevol intent d’ornamentació que la pogués desvirtuar.” Ana M. Palomo. Nova exposició temporal de Quique Giménez, a cura d’Ana M. Palomo. Del 17 de setembre al 23 d’octubre. La inauguració va ser el passat dissabte 17 de setembre, a les 12h.


61

BÚSTIA

“VINT SOPARS DE DURO”, un llibre sobre les bones relacions laborals a l’empresa ten indefectiblement a cruïlles, on cal triar i prendre decisions personals i intransferibles. En aquestes cruïlles es presenten les paradoxes que dificulten la tria, però que ens fan esprémer el millor de nosaltres mateixos per poder progressar.

Toni Carrasco.- Avui més que mai les relacions laborals a les empreses són un repte i una necessitat per millorar la producció i la bona harmonia de les plantilles. Demà dimecres 21 de setembre a les 19h, la Sala Modernista del Casino de Vic acollirà la presentació d’un llibre que parla d’això i de molt més. En català titulat “Vint sopars de duro” i en castellà “20 cuentos chinos”, està escrit per tres amics amb molta experiència en aquest camp com són Joan Cohí, Miquel Bonet i Josep Maria Orduña. Cadascun d’ells ha tingut una llarga trajectòria en recursos humans en empreses multinacionals tan importants com Addeco, Chupa-Chups o

Cola Cao/ Nutrexpa. El llibre pretén ser un “avís per a navegants” amb l’objecte d’estar atents i evitar esculls innecessaris a la vegada que reivindica el dret a triar lliurement. Pot interessar des d’un adolescent que vol triar cap a on orientar els seus estudis, fins als seus pares, als educadors, als emprenedors, empresaris, representants d’organitzacions i també als polítics. El llibre va de la vida, del procés de viure, i més concretament, del desenvolupament de la vida professional i del seu context: les empreses. Com tot procés vital, té un començament i un final, i entremig es consumeixen etapes que por-

Aquesta obra està escrita en un estil que denuncia la voluntat dels autors de recuperar una vella i bella paraula i tradició de casa nostra, la d’enraonar. Tots els temes són presentats d’una manera “situacional” en la que els personatges enraonen amb ànim de voler-se escoltar, posar-se en la pell de l’altre per entendre el que vol dir, preguntar, i fins i tot, debatre per enriquir el context, i finalment – propòsit principal del llibredeixar unes preguntes al lector. Sobre els autors Miquel Bonet i Anglarill és llicenciat en Dret i postgrau en Dret del Treball i de Família, amb mestries en màrqueting i ciències de l’empresa. Professor universitari, mentor i consultor. Durant els últims 25 anys ha estat director executiu a Adia (Adecco) i Select (Randstad). Ha publicat més de 1.500 articles i és autor de “Búscate la Vida” i altres 5 llibres com a

autor i coautor. Joan Cohí i Costa és licenciat en Psicologia de les Organitzacions i MBA pel SPMC d’Anglaterra. Durant més de 35 anys ha exercit com a director corporatiu de Recursos Humans a Seat Volkswagen, Cirsa Corporation, Grup Chupa Chups, i com DGal Grup AdQualis. Josep Maria Orduña i Ponti és Graduat Social, format en Recursos Humans i ADE per ESADE, i per IESE. Durant més de quaranta anys ha fet de Relacions Laborals i Recursos Humans, destacant la Direcció Corporativa RRHH en empreses com Grup Nutrexpa, Grup Zurich Assegurances, i Grup Espona – Pastas Gallo-.


62

FOTOS DE LA SETMANA

Sortida de sol al Pantà de Sau. Foto: Fina Ros

Una colla d’ànecs a Manlleu. Foto: Carme Molist

Vall de Núria. Foto: Lídia Mirandes

El cementiri de Sau totalment al descobert. Foto: Josep M. Costa

L’església sencera al descobert. Foto: Josep Ayats.

Ruc curiós a Tavèrnoles. Foto: Josep M. Franquesa

Sequera a Sant Joan les Fonts (La Garrotxa). Foto: Dani Vidal


63

Podeu enviar les vostres fotos a info@mesosona.cat

Puput a Sant Julià de Vilatorta. Foto: Sílvia Vallès

La Vall D’en Bas tendra i verda. Foto: Josep Soldevila

Cumulonimbus al sud, ahir la tarda a Tona. Foto: Emili Vilamala

Papallones. Foto: Rosa Desplans

Arriben els bolets. Foto: Rita Martinez

El Roure de la Senyora ,Sant Boi de Lluçanès. Foto: Joan Crespiera

La boira s’aixeca al Pantà, sobre Tavertet. Foto: Ramon Vilà

Núvols gegants. Foto: Rosa Vallbona


64

ASTROLOGIA

ÀRIES (Foc) (21/3 al 20/4)

TAURE (Terra) (21/4 al 20/5)

BESSONS (Aire) (21/5 al 21/6)

En l’amor no aconsegueixes el que vols i això t’angoixa, però no forcis res, si no és compartit, és que no pot ser. Un amic et pot proposar un negoci o que treballis per ell.

Ets més conscient que has de fer exercici per equilibrar la salut i t’apuntes al gimnàs o comences a caminar. Pot sorgir una oportunitat laboral a un indret llunyà.

T’agradaria treballar des de casa i mous els fils que pots per assolir-ho. Mercuri retrògrad per la Casa V pot fer-te replantejar tenir descendència l’any vinent.

CRANC (Aigua) (22/6 al 21/7)

LLEÓ (Foc) (22/7 al 23/8)

VERGE (Terra) (24/8 al 23/9)

La Lluna minvant et pot portar a la reflexió, el fet que estiguis més centrat en les emocions. Dies de més desplaçaments, possiblement perquè tens noves ocupacions laborals.

Podries col·laborar econòmicament en alguna causa. Possiblement, facis canvis a la teva dieta i comencis a prescindir d’alguns aliments. Recordes el passat amb enyorança.

Període de canvis interns. Vols treure el millor de tu i apropar-te als que estimes. Podries recuperar uns diners que et deuen o que t’arribi l’aprovació d’un crèdit o ajut.

BALANÇA (Aire) (24/9 al 23/10) Si ets dels que els agrada sortir, ara tens més ganes d’estar a casa i gaudir de la tranquil·litat. Amb la parella parleu d’assumptes pendents i haureu d’arribar a acords.

CAPRICORN (Terra) (22/12 al 20/1) Has decidit prioritzar la salut i prendre’t les coses amb calma. Algú podria fixar-se en els teus talents i donar-te una oportunitat. Creu més en tu i el camí s’obrirà.

ESCORPÍ (Aigua) (24/10 al 22/11)

VIDENT CURANDERO MAESTRO SELUBA.

Resol tota classe de problemes: Recuperar parella · Mal d’ull Negocis · Salut · Feina · Judicis etc. Resultats 100% garantits. Desplaçament possible. Tel. 658 792 327

01332

Horòscop per ROSER BONA - ASTRÒLOGA

VOLS POSAR UN ANUNCI? WHATSAPP 619 578 822 TEL. 93 885 69 29 (9-14h)

SAGITARI (Foc) (23/11 al 21/12)

Fas un exercici de selecció d’entre els teus contactes perquè no vols perdre més temps amb les persones equivocades. Pots rebre el regal d’una persona d’edat avançada.

Una persona del teu passat sentimental t’observa en una xarxa social. T’agradaria canviar de feina, però no saps per on començar i un dels teus contactes et pot ajudar.

AQUARI (Aire) (21/1 al 19/2)

PEIXOS (Aigua) (20/2 al 20/3)

Dies d’atendre algunes obligacions que havies aparcat i ja no poden esperar. Podries trobar l’amor molt a prop de casa, en una reunió d’escala o comprant al supermercat.

Pots viure un moment desagradable amb un veí de caràcter difícil. No afegeixis més llenya al foc. Li agrades a una persona molt diferent de tu i et busca per conèixer-te millor.

VOLS un vídeo amb dron del teu negoci? Pots veure mostres de vídeos amb dron al nostre perfil d’Instagram @mesrauxa. Truca’ns sense cap mena de compromís i te n’informarem. Fem produccions audiovisuals i animacions a preus molt competitius. WHATSAPP 619 578 822 TEL. 93 885 69 29 (9-14h)

Els amics del camí de Sant Jaume “El poble que perd la seva història per la identitat” Una de les accions que té en marxa l’Ajuntament de Gurb, és d’instal·lació d’una escultura al·legòrica del camí de Sant Jaume a la zona del “Beato” portarà per nom “El retorn del pelegrí”. De l’arxiu parroquial, Romeus de Gurb a Compostel·la diu: Amb motiu de les grans mortalitats que planen per tot el món, han constituït un romeu o pelegrí, això és un home que vagi en nom de tots el terme de Gurb a demanar la salut pels Gurbetans.

El XXIII de setembre el 1483 partí el pelegrí per anar a Sant Jaume de Galícia. Gurb va ser dels primers municipis de Catalunya d’enviar un pelegrí a Santiago de Compostel·la. Aquesta iniciativa per part de l’Ajuntament i de tots els col·laboradors amb el projecte es mereix el nostre agraïment. Tots som pelegrins. Foto: Pelegrins de Gurb Bon camí pelegrina-pelegrí. Toni Romero Gurb


J

A

10 A

G R

11 N

R

12 T

E

13 S

U O R

9

D M E A

T

R

E

R

I

E

F

O D

S

A

T

O

U R

I

T

A

C

A

L

F

R R

A

P

L

E

I

A

S

T

U C

PASSATEMPS|FOTOS|HORÒSCOP I

A

Xavier Santaló

Responsable de la secció de passatemps maquetacio@mesosona.cat

LES SOLUCIONS LES TROBARÀS A LES ÚLTIMES PÀGINES

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 11 12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

MOTS ENCREUATS Per Pau Vidal

HORITZONTALS: 1. Petits escamots de mossos emboscats per sorprendre conductors / 2. Torneu convertits en una partícula fonamental. Mecanisme per obrir i tancar portes en horari nocturn / 3. Santíssim prefix. Carrega els metalls i cap a la carretera. De tot una mica / 4. Bala tan petita que només caça pollets de perdiu. Garrot insonor / 5. Ho prohibeixo, vet-ho aquí! Com una xibeca explosiva, aquest compost radical / 6. No és que sigui insòlit, és que no ho hem sentit mai. Estratègia de gol / 7. No gaire atenció. Suplement per mantenir-se al càrrec / 8. Benzina de fotocopiadora. Explicat com un conte de les mil-i-una nits / 9. Ballaruga balear. Reconèixer que no queda sinó inscriure. Al cor del crio / 10. No sabrà com és l’infern. Ornaments judaics a guisa de cossets / 11. Arn per penjar figues al revés. Escalfat a València. El gallec / 12. No ensopegaràs amb cap pedra, en tal talús. Viure sense limitacions / 13. Entre sang i llàgrimes. Sagacitat per enredar l’asturià amb una argúcia. VERTICALS: 1. Entrada de totes les entrades. Viatgers no pas per gust, com els d’abans / 2. Sa cosina serpentina sempre li demana música. Mortal, com una nota baixa / 3. Aquí parada, com la Queta! Imploraran al senyor mirant a les altures / 4. Escassa utilitat. En aquest bosc la Rodoreda s’hauria trobat com a casa. Vibrant sostinguda / 5. Prou eixut per dessecar el polisacàrid. És qüestió de la pell, no pas de la central / 6. De monjos com aquest a França n’hi ha molts. Període que sol acabar cremat / 7. Ara menys sostinguda. Brandant, sacsejant. Dels ulls a la llosa / 8. Desconegut, perdut en el remot. Rarificat segons les lleis físiques / 9. Una llinterna a la panera. Engrapar amb totes les forces per sota. Al cor d’en Llull / 10. Llogater transformat per fer la gara-gara. De l’oïda que escapça el Gòtic / 11. Si no mou muntanyes, almenys s’hi enfila. Cosí del card de bona fusta. Ai, el cor d’en Quim... / 12. Típic saltiró de carro de cavalls. Sortia incomprensiblement la que guanya el paper i perd amb la pedra.

Dificultat: Mitjana

SUDOKU 8 4 6 9

3 6

5 6 9 6 3

8 8 6 3 7 5 1 5 9 7 4 8 1 2 2 4 7 8

8 1 7 4 5 2 6 9 3 4 9 5 1 6 3 2 8 7 RESIDÈNCIA 2 3 6MUNTS 7 8 9 4 1 5 DELS 6sudoku 5 és1un exercici 2 9que 8revitalitza 3 la7ment4 El i prevé del deteriorament cognitiu. 9 4 8 6 3 7 5 2 1 Sant Boi de Lluçanès. Tel. 93 857 80 56 3 7 2 5 4 1 8 6 9 1 8 9 3 2 5 7 4 6 LABERINT 7 6 3A veure8si trobes 1 la sorti 4 da!9 5 2 5 2 4 9 7 6 1 3 8


66

PASSATEMPS

TROBA EL DIBUIX ÚNIC QUE NO TÉ UNA PARELLA IGUAL

COPIA-HO MIRANT ELS QUADRATS

UNEIX ELS PUNTS I PINTA-HO


67

PASSATEMPS

TROBA LES 15 DIFERÈNCIES

ERROR

QUANTS N’HI HA DE CADA

Quin element no té el seu lloc en cada una de les 3 sèries?


68

PASSATEMPS

MATEMÀTIQUES

SOPA DE LLETRES

ESTRIS DE CUINA

CA L U T APSEZS I E HD B S QWT CX L ZQYPRWA S T E N I PAABZKDV HD M X O E WC DM A J MQW K A P A J V RDOER I E I U K V OM U I AOR L J AMT L Y A S S B P A LDDAOPSV ON TONG PNL ABDVV J GT Q Z W N I HMO L NOB B Z A O I R X WE K F N L Y RW R L VWE M BUTD L E TP I I M H I V N ROFQFN J A J J M N B DM SNUBRZ LNR Q L B H H C B AKHMCQXO I N J L Y G RHSM I ABRM K V H B B Q R E T ROMR F M S O CH C A RET E F ACCB P I CAFETERA COLADOR DAVANTAL

dificultad (7)

EMBUT ESPÀTULA FORN

© 2022 olesur.com

MORTER RATLLADOR TOVALLÓ

ZIG ZAG PUZZLE ENGLISH CAFETERA COLADOR DAVANTAL EMBUT ESPATULA FORN MORTER RATLLADOR TOVALLO


69

SALUT

Més de 70 professionals del CHV i la FHSC exerciran com a docents dels futurs sanitaris Redacció (Foto: CHV).- L’inici del curs acadèmic a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya comptarà un any més amb la col·laboració dels centres sanitaris del territori en la formació dels estudiants de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut. Aquest setembre, la primera promoció dels alumnes de Medicina comença la formació de sisè, l’últim curs del grau, el que suposarà la participació de nous professionals sanitaris del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic com a docents de les assignatures que s’imparteixen per primer cop. Aquest curs, més de 70 professionals de les dues institucions formaran estudiants a les facultats. Aquest curs 2022-2023, 30 professionals exerciran com a docents a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, mentre que uns altres 41 ho faran a la Facultat de Medicina. També s’ha mantingut la col·laboració amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, on 2 professionals fan de professor associat. La formació dels estudiants de Medicina, Infermeria i altres disciplines de les Ciències de la Salut (Teràpia Ocupacional, Fisioteràpia...) també es realitza als centres sanitaris, a través de pràctiques curriculars. En l’àmbit dels estudis de Medicina, per primer cop s’incorpora una nova figura, que és el col·laborador docent a l’aula. Aquest perfil correspon a professionals que donen suport a les pràctiques i que s’integren més a la Facultat per donar suport a la part teòrica dels estudis. La coordinació entre les institucions sanitàries i la universitat serà un any més imprescindible per fer possible una formació universitària completa.

Equilibri natural

Acompanyament terapèutic pel benestar emocional www.laurapedroxaus.com C. Nou, 12. Vic - T. 649 923 403 (També Online)

EL TEU TEMPS espai pel cuidador

Suport emocional i pautes psicoeducatives per a cuidadors de familiars amb: Demència - Trastorns conducta

Anna Bartés i Plans Psicòloga clínica i neuropsicòloga col. 8224

Tel. 603 48 30 15 Ctra. Olot, 51 Manlleu annabplans@gmail.com PSI Femenina PSI Famílies PSI Joves

Marta Coma - Psicòloga C. Bellmunt, 1 Bxs. Calldetenes

VOLS POSAR UN ANUNCI? WHATSAPP 619 578 822 TEL. 93 885 69 29 (9-14h)

Rda. Camprodon, 5B – VIC. Tel. 654 498 017 www.psicosalutintegral.com

Psicòleg

MARIA HIDALGO Tractaments a domicili

Depressió, Ansietat, Estrès, Fòbies, Mediació familiar.

696 26 09 83 Mésosona 1X1.indd 1

22/3/21 19:49


70

SALUT

L’UCI de l’Hospital Universitari de Vic s’amplia amb dos boxs i millora els seus espais com saber si tinc estrès

Redacció (Foto: CHV).- La Unitat de Cures Intensives va tornar dimecres al seu emplaçament original, a la planta -1 de l’Hospital Universitari de Vic, una vegada completades les obres d’ampliació i remodelació que s’han realitzat durant els mesos d’estiu. La reforma ha permès passar de 10 a 12 llits, en boxs individuals amb tot l’equip necessari per tractar pacients en situació crítica o que requereixen una assistència i una monitorització continuada. Alhora, s’han introduït millores en el sistema de climatització, l’accés als boxs amb portes automàtiques, s’han redissenyat els controls per fer-los més funcionals i s’han creat uns nous espais de

Farmàcies de guàrdia

*Horari del servei d’urgència diürn: de 9h a 20.30h. A partir de les 20.30h el servei d’urgència es deriva a la farmàcia de guàrdia de Vic.

treball amb despatxos i sala de reunions. Una altra novetat són els plafons d’il·luminació led que s’han incorporat a tots els boxs i que reprodueixen el cicle circadià. Aquesta innovació permet a les persones ingressades tenir la sensació de canvi gradual de llum segons l’hora del dia, la tarda o la nit. Un fet que s’ha demostrat que ajuda a fer més amable la seva estada, doncs els pacients de l’UCI acostumen a passar llargs períodes ingressats, sovint sense poder-se aixecar del llit. Dimecres es va fer el trasllat de pacients des de la unitat 3.1, on ha estat ubicada provisionalment l’UCI aquests mesos.

AMIC (Foto: Istock / AMIC).L'estrès és una resposta natural del nostre organisme davant les situacions que percep com un desafiament, una alarma o un problema. Per fer-li front, intenta adaptar-se a aquestes situacions, i això implica posar en marxa una sèrie de processos fisiològics, cognitius, emocionals i de conducta. L'objectiu és resoldre aquest desafiament. Una vegada resolt, tot torna a la normalitat. El problema sorgeix quan no és possible controlar la situació. En aquests casos, els processos es mantenen actius durant un llarg període i poden tornar-se crònics. Més enllà de les innovacions mèdiques i tecnològiques, hi ha alguns senyals d'estrès que hauríem de tenir en compte:

VIC Dimarts 20, Vilaplana - Pl. Major, 17 Dimecres 21, Atlàntida - Montserrat, 11 Dijous 22, Ausa - Pare Huix, 15 Divendres 23, Pou - Av. Olímpia, 5 Dissabte 24, P. de Queralt - Molí d’en Saborit, 2 Diumenge 25, Ylla-Català - Plaça Paradís, 2 Dilluns 26, Urgell - Rambla Hospital, 18 MANLLEU (guàrdies diürnes*) Dimarts 20, Ferrer Chambó - Pl. Fra Bernadí, 19 Dimecres 21, Assumpta Autet - Font, 15 Dijous 22, Farmàcia Marta - Av. Roma, 100 Divendres 23, Montse Espona - Pg. St. Joan, 115 Dissabte 24, Fcia Gràcia - Av. Roma, 200 Diumenge 25, Fcia Gràcia - Av. Roma, 200 Dilluns 26, Esther Pou - Vilamirosa, 109

Emocions negatives: estats prolongats de desesperança, ansietat, irritabilitat, canvis d'ànim, por... Falta de concentració i mals pensaments: dificultat per a prendre decisions, oblits i distraccions freqüents, excessiva autocrítica... Alteracions físiques: cansament i falta d'energia general, dificultats per a conciliar o mantenir el somni, malestar d'estómac, alteracions en l'apetit, diarrea o restrenyiment, major sudoració, maldecaps, taquicàrdies, respiració agitada, dermatitis... Canvis en la conducta: menjar més (o menys) que abans, dificultats de la parla, estrènyer les mandíbules, plor fàcil o freqüent, impulsivitat, menor rendiment acadèmic o laboral...

TONA (guàrdies diürnes*) De dimarts 20 a diumenge 25, Fabré - Barcelona, 2 Dilluns 26, Vilella - Seva, 1 TORELLÓ (guàrdies diürnes, de 9h a 20.30h) Dimarts 20, Prat - Del Pont, 17 Dimecres 21, Bardolet - Canigó, 72 Dijous 22, Estudis - A. Clavé, 2 Divendres 23, Aceves - Prat de la Riba, 1 Dissabte 24, Nofre - Manlleu, 31 Diumenge 25, Nofre - Manlleu, 31 Dilluns 26, Prat - Del Pont, 17


71

SALUT

Dismòrfia de l’autofoto: quan et compares amb imatges retocades o distorsionades per filtres Redacció (Font: UOC News / Foto: Getty Images).- Segons l’INE, al voltant del 95 % dels menors d’entre 10 a 15 anys ha utilitzat l’ordinador o la tauleta en els últims tres mesos (dades de 2021). Al voltant d’un 70 % disposa de mòbil. Entre els 16 i els 24 anys, segons Statista, utilitzaven algun tipus de xarxa social el 2020. El primer pic del trastorn dismòrfic corporal (o TDC) apareix abans de la majoria d’edat, als 16,4 anys, segons es desprèn de l’estudi sobre TDC elaborat per la Universitat Catòlica de Xile. Són xifres que formen la realitat actual: les xarxes socials, tal com apunten els experts, augmenten i agreugen els casos de TDC. Aquest trastorn, descrit per primera vegada a finals del segle xix i conegut llavors com dismorfofòbia, és una percepció distorsionada de la imatge que es té d’un mateix. Les persones que el pateixen (el 2 % de la població) veuen o creuen veure defectes en el seu físic que els fa desenvolupar comportaments obsessivocompulsius.

midors passius i l’hem arribat a normalitzar”, explica Mireia Cabero Jounou, professora de la UOC. A les xarxes socials es publiquen “les nostres millors fotos en els nostres millors moments”, afegeix, “la qual cosa fa que adoptem una dimensió diferent dels nostres cossos”.

Però en els últims anys els experts adverteixen que les xarxes socials (especialment les més visuals, com TikTok o Instagram) han aguditzat aquest problema. El Boston Medical Center parla d’un nou fenomen conegut com dismòrfia de l’autofoto per referir-se a un nou tipus de pacients que estan acudint cada vegada més a les consultes dels cirurgians plàstics. La seva petició: assemblar-se a les fotos que publiquen d’ells mateixos a les xarxes després de diversos filtres.

Segons l’estudi Core Clinical Features of Body Dysmorphic Disorder, les àrees que més preocupen les dones afectades pel TDC solen ser nas, cuixes, malucs i pell; en els homes, cabells, músculs i genitals. Així mateix, les asimetries presentades en ulls i fosses nasals es converteixen en una obsessió per aquests pacients, que solen estar infradiagnosticats i acaben passant per quiròfan. “Aquest és el risc: que l’operació s’entén com un mitjà per la resolució del problema quan el problema és psicològic”, indica Cabero.

“Les xarxes socials, juntament amb la publicitat, són els mitjans que més afavoreixen l’exposició pública de cossos i la seva categorització. I funciona bé aquesta categorització perquè hem estat els seus consu-

Així afecta homes i dones

Buscar referències irreals Segons els experts, el TDC pot agreujar-se entre els qui el pateixen o pot afectar de

manera especial els adolescents a causa de l’exposició contínua a les xarxes socials, la qual cosa entraria en el concepte d’aquesta dismòrfia de l’autofoto. Aquesta cerca de la perfecció comparant-se amb rostres que no són reals és crítica en l’adolescència. “En aquesta etapa és bàsica la comparació amb els altres. Busques grups d’iguals, el teu lloc. Els referents externs són molt importants. Si en aquesta cerca tens referents que no són reals, estem perduts: et compares amb una cosa que no existeix i el teu nivell d’exigència és increïble”, indica Montserrat Lacalle Sisteré, professora de la UOC. I aquest és un dels grans problemes: la nova publicitat s’esmuny camuflada mitjançant els influenciadors a les xarxes. Són personatges que publiquen fotos retocadíssimes i darrere les quals, sovint, hi ha professionals que els vesteixen, pentinen i maquillen. Lacalle considera que el TDC pot afectar més gent o agreujar els casos ja existents: “Ens mostren com un ideal una cosa que no és perfecta i que no és la realitat. No m’estic comparant

amb la model de cos perfecte, sinó amb un muntatge de Photoshop”. La dismòrfia de l’autofoto fa que els investigadors canviïn el seu focus: han interioritzat l’ideal de primesa i la insatisfacció corporal “que ens afecta tots, però que comença a ser TDC des del moment en el qual modifica les teves conductes”, explica Lacalle. Aquest consum actiu (interacció en xarxes) enfront del passiu de l’era analògica també afecta de manera diferent els usuaris de xarxes. Aquesta proximitat amb els famosos els fa més assolibles, ja que ens comuniquem en un mateix pla, d’igual a igual. Respecte a Instagram, és ben coneguda la polèmica que va envoltar Mark Zuckerberg quan The Wall Street Journal va publicar al setembre de 2021 documents interns que havien alertat el magnat de la toxicitat d’aquesta xarxa social per a les adolescents. Fins i tot sabent que Instagram empitjorava la relació amb el seu cos d’un terç d’aquesta població o que n’elevava els nivells d’ansietat i depressió, Zuckerberg va decidir mantenir-los ocults.


72

SERVEIS

Idees per a preparar la teva casa per a la tardor

7 trucs per a evitar l’estrès en la teva pròxima mudança AMIC (Foto: IStock / AMIC).Segons reflecteixen diversos estudis, una mudança pot causar ansietat, estrès i, fins i tot, depressió. No hi ha cap dubte que suposa un important desequilibri emocional, ja que suposa una ruptura temporal dels hàbits quotidians, i no tothom s’adapta igual de bé a una situació completament nova. Per a evitar sentir-se aclaparat pels sentiments negatius, és important tenir en compte i posar en pràctica una sèrie de consells pràctics. 1. El primer i més important és confeccionar una llista de tasques a realitzar. La planificació és clau, així que convé començar un o dos mesos abans. 2. Has de fer un inventari de la llar. Si en la mudança es trenca o es perd alguna cosa, ho tindràs localitzat. Una vegada a la nova casa, a mesura que vagis traient coses de les caixes, pots anar ratllant-les de l’inventari. 3. També és indispensable establir un pressupost, encara que la mudança sigui petita, per saber el cost de contractar una empresa.

4. Recorda l’important que és la compra d’embalatges i caixes especials, sobretot per als objectes més fràgils. 5. Una de les millors recomanacions dels experts és la d’empaquetar les pertinences per habitacions per a tenir-ho tot perfectament ordenat i controlat. D’aquesta manera, una vegada arribis a la nova casa, et resultarà molt més senzill i còmode organitzar les coses. 6. Si vols deixar-ho tot en mans de professionals i contractes a una empresa de mudances, has de saber que aquest tipus de companyies ofereixen diferents serveis. El més bàsic i econòmic és el del trasllat de mobles i objectes d’un punt a un altre. El servei prèmium és aquell en el qual els tècnics s’encarreguen també del desmuntatge i muntatge de mobles, així com d’embalar i desembalar tots els objectes. 7. I, finalment, és important que aprofitis la mudança per a fer neteja. Has d’aprendre a desprendre’t d’aquelles coses que no fas servir, així la mudança serà més fàcil i còmoda, i guanyaràs espai lliure a la nova llar.

AMIC (Foto: Getty Images).- Quan s’acosta la tardor, és el moment perfecte per a preparar la casa per als nous canvis. L’arribada de temperatures més baixes propícia crear un clima més confortable i càlid a casa.

mantes, catifes per a fer més acollidor i confortable l’ambient.

A la tardor és imprescindible fer una bona neteja general. És el moment adequat per a reorganitzar l’armari, guarda la roba i complements d’estiu i treure roba d’abrigar.

Decanta’t per textures i colors càlids. A la tardor predominen els tons terra, ocres i taronges que són perfectes per a crear un ambient càlid, acollidor i confortable. Vesteix el llit amb mantes o amb un bon nòrdic que convidi a trobar-nos a gust quan baixin les temperatures.

Un bon aïllament a les finestres evitarà que les baixes temperatures es colin a l’interior i contribuirà a estalviar energia. Revisa la caldera i els radiadors per a comprovar el seu correcte funcionament. Fes-ho sempre confiant en professionals com els que et recomanem en aquesta secció de Serveis. Adapta terrasses i balcons per a la tardor. Afegeix coixins amb tons tardorencs, un parell de

Inunda la teva llar amb aromes de tardor per a crear un ambient relaxat i càlid per a aquesta estació de l’any.

Incorpora catifes per a donar major calidesa. Són perfectes per a aïllar la casa tant del fred com del soroll a la tardor. Decora amb plantes de temporada. Existeixen plantes que floreixen a la tardor. T’animes a donar-li un aire més càlid i confortable a la teva llar a la tardor?


73

SERVEIS

REPARACIONS I INSTAL·LACIONS DOMÈSTIQUES ELECTRICITAT - LLAUNERIA CALEFACCIÓ - AIRES CONDICIONATS manu@lampisteriamanu.cat

Tel. 677 09 50 28

PRESSUPOSTOS S ENSE COMPROMÍS

20 anys al teu servei

www.lampisteriamanu.cat

Obres i reformes integrals d’habitatges

Restauració de façanes Pintura en general

C/Montseny, 15 A Collsuspina 617 61 81 20 · 618 91 47 63 gileric.sl@gmail.com

Calldetenes albertsala73@gmail.com

Tel. 621 27 01 03

PINTOR PROFESSIONAL

Neteja i manteniment de pàrquings i naus industrials

20 anys d’experiència

FEM TOT TIPUS DE TREBALLS DE PINTURA. També ignifugats

Qualitat, neteja i estalvi.

Josep Maya

5083

Tel. 676 74 48 79 www.parkingnetosona.com Ràpids i nets.

Pressupostos sense compromís

Fem tot tipus de treballs de pintura 93 889 21 78 · 695 537 031

Pressupost fet a mida

693 450 728

CUNYAT PER HORES Penjar, despenjar, persianes, cortines, endolls, plaques de cocció, focus, forns, electricitat...

TEL. 629 55 01 05

mudances i muntatges

mudances i muntatges 938 123 218 938 123 218 679 896 213 679 896 213

ecomuda.com ecomuda.com

ecomuda ecomuda empreses i particulars

empreses i particulars

C. Bellmunt, 1. Baixos. Calldetenes.

XAVIER DORCA

VOLS POSAR UN ANUNCI? WHATSAPP 619 578 822 TEL. 93 885 69 29 (9-14h)

ref. 0744

L’ESCURA-XEMENEIES QUE XIULA Tel. 610 332 376 · Hostalets de Balenyà (Osona)

Tot tipus de reparacions i muntatges a domicili

639 58 97 48 JORDI Serralleria, panys de seguretat, persianes, manetes, vidres, quadres, llums, aixetes, desaigües, cisternes WC, aplics, etc..

SERVEI URGENT OBRIR PORTES 24H , MÀXIMA RAPIDESA!


74

ANIMALS

els mussols poden nedar i giren el cap 270º Sara Oliver (Fotos: Getty Images).- Famosos per la seva visió, són l’ocell de la nit per excel·lència i sempre han estat envoltats de misteri. Descobreix algunes curiositats sobre els mussols que segur que desconeixes!

graus. És una de les característiques més conegudes d’aquests ocells. La seva capacitat per girar el cap fins a l’esquena és gràcies al fet que tenen 14 vèrtebres cervicals i un flux sanguini molt complex. Es tracta d’una adaptació excepcional 1. Poden girar el cap 270 dins el regne animal.

01448

EN VENDA GATS MAINE COON Nascuts el 15 Agost i 31 Agost. Preu: 350 € També Hàmsters Russos Peixos d’aigua dolça freda i tropicals. Gossos japonesos Spitz d’1 mes. Nº zoològic: G22/00012 Tel. 628 777 242

2. El seu vol és totalment silenciós. Els mussols han desenvolupat un vol tan silenciós que ens podrien passar per sobre i no el sentiríem. L’amplada de les seves ales els permet planejar i reduir l’aleteig, a més de les característiques de les seves plomes, que fan que siguin uns voladors d’allò més silenciosos. Això els permet seguir detectant sorolls mentre volen i atacar més fàcilment a les preses. 3. Poden nedar. Sí, sembla increïble però és cert. Els mussols cornuts -anomenats així per les plomes que sobresurten del seu cap- són capaços de desplaçar-se nedant cap a terra ferma. Tanmateix, no poden defensar-se dins l’aigua, de manera que només neden en casos excepcionals, com quan es mullen accidentalment i no poden volar amb les plomes molles. 4. Utilitzen els nius que han abandonat altres ocells. Els mussols no es construeixen els seus propis nius, sinó que

s’aprofiten dels que han caçadors. deixat altres ocells o de 7. Estan carregats de les cavitats dels arbres. simbolisme. Sovint 5. Els ous desclouen en s’associen a la saviesa moments diferents. Es gràcies a la seva visió tracta d’una caracte- nocturna i, per tant, rística coneguda com a “veure-hi més enllà”. En eclosió asíncrona. Els ous algunes tribus natives s’obren en diferents mo- americanes els mussols ments perquè la femella són, en canvi, un signe de els pon en intervals d’un mort. Tradicionalment, a tres dies. Gràcies a això, també s’han associat hi ha més probabilitats a la bruixeria. Es creia que les cries sobrevisquin que les bruixes podien convertir-se en mussols o si hi ha poc menjar. que aquests eren els seus 6. Són uns grans depre- missatgers. Són creences dadors. Gràcies a les fonamentades en la seva seves urpes i el seu des- activitat nocturna i la caplaçament silenciós, els pacitat extraordinària de mussols són molt bons girar el cap.


75

IMMOBILIÀRIA

MASIES - C RURALS - F.RÚSTIQUES - TORRES - C. POBLE - CASTELLS Per VENDRE pot donar els passos que vulgui, però, de definitius, només hi ha un: Sr Cos. 44 anys venent, tot un referent per a la gent de la ciutat que va al poble o al camp. Truqui i visitarem la seva finca aconsellant-li el millor preu sense cap compromís. Anem al gra i no li farem perdre el temps.

Vols gaudir d’una oficina sense cost? Vols que et reportem clients? Vols compartir honoraris per la venda o lloguer d’immobles? Si has contestat SÍ a les preguntes truca’ns i escolta’ns, t’interessa!

TRUQUI’NS! Tel. 627 09 96 66

Sr. COS - Tel. 93 363 35 00 - Fax 93 321 58 24. París 130 Entl. BCN

www.fincascos.com - info@fincascos.com

ES BUSCA GRANJA EN DESÚS A OSONA

PER COMPRA O LLOGUER

Mínim 200 m². WhatsApp (Toni) 638 666 814 CASA EN VENDA MANLLEU

LOCAL A SANT HIPÒLIT

11455

AGENTS D’ASSEGURANCES/GESTORS

URGEIX COMPRAR MASIA O CASA DE CAMP

11400

1495

COMPRO CASA DE POBLE O A PROP DEL POBLE Amb terreny o pati. 93 430 35 67

11307

JOAN 617 280 850

AL MILLOR PREU

VISITA IMMEDIATA SENSE COMPROMÍS

COM VENDRE UN HABITATGE

COMPRO CASES I PISOS PER REHABILITAR

AL MILLOR PREU

COM VENDRE UN HABITATGE

Amb terreny per a viure o tenir animals (gossos, cavalls, etc.)

T. 93 410 99 59

LOCAL EN VENDA A MANLLEU

SELECCIONEM

COMERCIAL AMB EXPERIÈNCIA EN EL SECTOR

195.000 €

INFORMA’T

INFORMA’T

Ref -269. Casa en venda al barri de Gràcia de Manlleu, molt gran.

Ref -1111. Local en venda a St. Hipòlit de voltregà, te 45 m² apte per començar el teu negoci.

Ref -775. Local en venda al carrer Bisbe Morgades de Manlleu. 30 m² ideal perruqueria, estètica, mans...

NAU EN VENDA A MANLLEU

GARATGE EN VENDA MANLLEU

PIS A MANLLEU

INFORMA’T

16.000€

Ref -568. Nau en venda a Manlleu de 450 m²

Ref- 1005 Garatge en venda a Manlleu, zona avda. Puigmal.

PIS EN VENDA A MANLLEU

110.000 €

130.000€

Ref -609. Pis en venda a Manlleu de 4 hab, 2 banys, garatge individual.

NATImmobiliària GESTIÓ I SERVEIS IMMOBILIARIS

Incorporació inmediata Edat mínima 30 anys Interessats/des podeu trucar al tel. 649 99 67 55 I enviar cv a info@natimmobiliaria.com

Ref -209. Pis en venda a Manlleu. Avda. Puigmal , 3 hab, 2 banys, pàrquing, ascensor.

www.natimmobiliaria.com

Av. de Roma, 204 - MANLLEU - Tel. i Fax: 93 850 65 32 - Mòbil: 649 996 755 - info@natimmobiliaria.com


76

Ref. 31087

600 49744 30 55 93 889 15 06 94 30 T. 93 Es necessita

PERSONA AMB DOTS D’AGENT. FORMACIÓ A CÀRREC DE L’EMPRESA. NIVELL D’ESTUDIS MITJÀ O SUPERIOR A JORNADA COMPLETA ALTS INGRESSOS INTERESSATS TRUCAR AL TELÈFON

Es busca

31447

600 94 30 49

DOCTOR D’ESTÈTICA

per treballar mínim una vegada al mes en un centre de Vic. Interessats trucar al 680 61 50 99 (Montse)

BUSCO FEINA PER POSAR ANUNCIS EN AQUESTA SECCIÓ. Veniu a les nostres oficines de 9 a 14h. Si veniu el dilluns abans de les 12h. sortirà l’endemà dimarts. Moltes gràcies. Noia busca feina per netejar cases, pisos, locals, oficines. Cuidar persones grans i nens. Passejar a mascotes. Disponibilitat immediata. ZONA PRATS DE LLUÇANÈS. Tel. 602 531 136 Dona amb experiència i re-

ferències busca feina per cuidar persones grans. Tel. 622 575 546 Dona de 35 anys responsable busca feina per cuidar persones grans i nens. Interna. També per netejar cases, pisos, escales, locals, masies. Disponibilitat immediata. Tel. 622 490 836 Home de 55 anys responsable s’ofereix per treballar en varis oficis. Disponibilitat immediata. Enviar whats o trucar al 632 024 602 S’ofereix dona per cuidar persones grans i per netejar cases, pisos, locals, escales, oficines. Disponibilitat immediata. Tel. 698 243 554 Home s’ofereix per treballar d’ajudant de càrrega i descàrrega, ajudant de repartidor amb furgoneta, ajudant d’obra, pintura,

Per posar un anunci

CLASSIFICAT VINE AL MÉS!

A hores convingudes o freelance Interessats trucar al telèfon: 616 927 068 Correu: info@noetperdis.com ES BUSCA PERSONA

MECÀNIC

AMB EXPERIÈNCIA T. 93 868 93 00

31206

31348

MAQUETADOR-DISSENYADOR

ES NECESSITA

Es necessita

PER CUIDAR SRA. GRAN I UN NADÓ

PERSONA AMB DOTS DE GENT

TEL. 622 848 349

Interessats trucar al telèfon: 616 92 70 68 Correu: info@noetperdis.com

A VIC. IMPRESCINDIBLE EXPERIÈNCIA DEMOSTRABLE, PARLAR CATALÀ I DISPONIBILITAT HORÀRIA (ESCRIURE WHATSAPP)

jardineria, rentaplats. Oficis varis. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 611 520 224 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. I per netejar cases, pisos, escales, locals, oficines. Incorporació immediata. Tel. 612 254 702 Home responsable s’ofereix per càrrega i descàrrega de furgonetes. Ajudant de repartidor, ajudant de mudances, ajudant de jardineria, ajudant de pintura, ajudant d’obra. Oficis varis. Disponibilitat immediata. Tel. 611 520 224 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. De neteja de cases, pisos, escales, rentaplats. Oficis varis. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 602 182 893 Senyora s’ofereix per cuidar persones grans a les

des d’

1€

Pots posar el teu anunci per les setmanes que vulguis 1, 2, 3, 4… Preu de l’anunci de 20 paraules des d’1€ segons secció i número de setmanes contractades.

Nivell d’estudis mitjà o superior a jornada completa o mitja jornada. Vehicle propi. Alts ingressos.

tardes i de neteja de cases, pisos, oficines, escales, planxar els matins i tardes. Tel. 616 233 108 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. De neteja de cases, pisos, locals, escoles, oficines. Rentaplats i ajudant de cuina. Incorporació immediata. Disponibilitat horària. Tel. 632 149 506 Noia jove amb experiència busca feina per cuidar persones grans i nens. També per netejar cases, escales, pisos, oficines i per passejar gossos. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 611 705 530 Dona busca feina per cuidar persones grans. Interna o externa. Jornada completa, per hores. I de neteja de cases, pisos, locals, escoles. Jornada completa i per hores. Tel. 630 555 640 Noi jove busca feina d’ajudant de cuina, cambrer, rentaplats. Oficis varis. Disponibilitat immediata. Tel. 682 072 295 Dona amb experiències i referències busca feina per netejar a les tardes. Ajudant de cuina i cuidar persones grans els caps de setmana. Tel. 658 303 887 Noia de 24 anys colombiana s’ofereix per cuidar persones grans i nens. De neteja de cases, pisos, escales, escoles, oficines. Camarera, ajudant de cuina i rentaplats. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 613 206 934

31340

DE DIMARTS A DISSABTE CAMIÓ PORTA NIVELLS D’ESTUDIS MÍNIM BATXILLERAT MATINS. PREPARAR DEDICACIÓPER EXCLUSIVA · POSSIBILITATS REALS DE PROMOCIÓ CONTENIDORS PLATS PER EMPORTAR. INGRESSOS ELEVATS (FINANÇAMENT+COMISSIONS) Empresa de la comarca INTERESSATS TRUCAR AL TELÈFON CUINA CATALANA. OSONA Interessats trucar:

Es necessita

31454

ASSESSORS COMERCIALS XOFER DE CUINER/A ES REQUEREIX:

31416

DE SERVEIS SELECCIONA ESEMPRESA NECESSITA Es necessita 3961

Ref. 3615.2

DEMANDES / CLASSIFICATS

Dona catalana busca feina per cuidar avis. De dilluns a divendres màxim 3 / 4 hores o dormir. Tel. 691 017 525 Noia busca feina per netejar cases, pisos, locals, oficines. Tel. 608 303 112 Senyor llatí de 54 anys busca feina de rentaplats, ajudant de cuina, cuidar persones grans, jardineria, granges, pintura, neteja d’oficines, cases, pisos. Oficis varis. Incorporació immediata. Tel. 611 521 280 Home amb experiència s’ofereix de pintor, pladur, reformes de guix i estuc. Tel. 643 901 862 Noia s’ofereix per netejar cases, pisos, locals, oficines i cuidar nens. Per hores. Tel. 631 597 413 Dona amb experiència busca feina per netejar hospitals, cases, pisos, locals, oficines, escoles. Cambrera o ajudant de cuina. Disponibilitat immediata. Tel. 631 114 197 Home busca feina d’ajudant de paleta, ajudant de cuina, neteja, pintor, per treballar en granges. Oficis varis. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 621 379 492 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. De neteja de cases, pisos, oficines, ajudant de cuina, rentaplats. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 644 834 166 Noia de 32 anys amb 3


77

CLASSIFICATS

servei de

PRESSSUPOSTOS ECONÒMICS!

transport amb camió grua

LLOGUER D’INFLABLES

GRAN(4 x 4,20)100€ · MITJÀ(3,30 x 4,00)80€ · PETIT(2,20 x 2,20)40€

80€

Contenidors d’1,5m per a residus industrials, ferralla, cartó, vidre, runa... F. CONEJO. Tel. 93 880 01 11 Transportista autoritzat per la junta de residus T609

VOLS POSAR UN ANUNCI? WHATSAPP 619 578 822 TEL. 93 885 69 29 (9-14h)

toro, pala carregadora, portar tractors, màquines i ajudant de paleta. Disponibilitat immediata. Tel. 642 374 701 Dona amb ganes de treballar busca feina d’auxiliar d’administrativa. Disponibilitat els matis. Tel. 678 138 310 Noia busca feina d’ajudant de cuina, rentaplats, de neteja de cases, pisos, escales, locals i per cuidar persones grans i nens. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 602 099 950 / 602 892 116 Noi de 40 anys responsable i amb referències s’ofereix de transportista de xofer, camions i grues d’assistència. Amb carnets B, C, C1, CAP, BTP. Conductor de toro carretó elevador. Carnet de manipulació d’aliments. Incorporació immediata. Cotxe propi. Tel. 631 252 899 Noi de 40 anys busca feina de mosso de magatzem amb experiència i referències. Càrrega i descàrrega de camions. Conductor de toro carretó elevador. Tots carnets. B, C, C1, CAP, BTP i carnet de manipulació d’aliments. Cotxe propi. In-

corporació immediata. Tel. 631 252 899 Noi de 40 anys busca feina de soldador amb experiència i referències EN, TIG, MIG MAG ELECTRODO. Carnet B, C, C1, CAP, PTB. Cotxe propi. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 630 333 698 Senyora catalana i de confiança busca feina per cuidar gent gran, feines de la llar, netejar i també ajudant de cuina. Experiència i disponibilitat. Tel. 621 210 971 Home busca feina de pintura, electricitat, fontaneria, paleta. Tel. 633 702 824 / 608 386 525 Noia s’ofereix per cuidar nens petits. Amb experiència amb nens de 5 mesos endavant i per netejar la llar, pisos, escales, oficines. Tel. 663 887 460 Dona busca feina d’ajudant de cuina, rentaplats, cuidar persones grans i nens. De neteja d’oficines, cases, pisos, escoles, locals, per treballar en fàbriques. De dilluns a divendres. Tel. 632 543 647 Noi busca feina de neteja de cases, pisos, locals, escales, oficines, de renC

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

EPOXI SURFACE

Osona - Ripollès

Tel. 617 936 905

PLADUR PINTURA, GUIX Pressupost sense compromís

93 812 54 77 629 876 768

01362

Revestiment de terres amb pintura Epoxi

Pàrquings - Tallers - Naus Oficines - Garatges Tot tipus de superfície Pressupost sense compromís

anunci revista 2021 +sang.pdf

Renovació d’habitatges s.l.

Fusteria en general - Pintura Tancaments - Gestió integral d’obres - Reparacions...

T. 633 350 119 orrarenovacio.cat

Serveis de neteja per, empreses, oficines, llars, pisos, vidres, tallers...

T. 621 19 03 27 netegesqr.com

ref.0455

escales. Ajudant de cuina i rentaplats. Disponibilitat immediata. Tel. 605 846 120 Home busca feina per treballar en càrnies, en granges, agricultura, mudances o ajudant de cuina. Disponibilitat immediata. Tel. 631 024 760 / 612 458 074 Dona amb moltes ganes de treballar busca feina per cuidar gent gran i nens. Externa. Per netejar cases, pisos, escales. Ajudant de cuina, rentaplats, oficis varis. Disponibilitat immediata. Tel. 624 266 373 / 686 983 089 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. De neteja de cases, pisos, escales, locals, rentaplats. Disponibilitat immediata. Tel. 644 942 276 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. Interna o externa. I per netejar cases, pisos, locals, escales. Incorporació immediata. Tel. 650 795 593 Noia responsable amb documentació en regla busca feina per cuidar persones grans. Per hores. Tel. 634 234 245 Home busca feina per càrrega i descàrrega amb

01449

anys d’experiència i bones referències busca feina per cuidar persones grans i també amb 6 anys d’experiència de neteja de cases, pisos, oficines, escales. Disponibilitat immediata. Tel. 641 751 379 Noi de 33 anys s’ofereix per cuidar persones grans (homes), de neteja, pintor, ajudant de paleta, per treballar en granges. Amb experiència i responsabilitat. Disponibilitat immediata. Tel. 624 434 362 / 641 751 379 Noia llatina busca feina per cuidar nens, de cambrera i ajudant de cuina. Tel. 699 009 778 Noia de 20 anys amb experiència busca feina d’ajudant de cuina, rentaplats, neteja de cases, pisos, oficines, escales, locals. Per cuidar persones grans i nens. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 722 695 771 Noi amb moltes ganes de treballar busca feina del que surti. Oficis varis. Disponibilitat immediata. Tel. 698 326 687 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens, de neteja de cases, pisos,

Es porta

LLENYA SECA

del Montseny a la Plana de Vic Tel. 626 90 41 76


XATRUCH’S

RENOVACIÓ D’INTERIORS D’HABITATGES - PLADUR - BANYS - PARQUET - CUINES - PINTURA TEL. 617 936 905 taplats i reposador. Disponibilitat caps de setmana. Dissabte i diumenge. Tel. 632 958 042 / 632 543 647 Home de 56 anys amb molta experiència busca feina per treballar en granges de porcs i vaques i del que surti. Cotxe propi. Tel. 640 393 253 Home busca feina d’electricista. Disponibilitat immediata. Tel. 632 024 948 Home busca feina de soldadura, de pintor amb pistola per ferro, treballar en granges de vaques. Oficis varis. Disponibilitat immediata. Tel. 671 308 272 Dona de 46 anys amb experiència busca feina per cuidar persones grans. Interna. I per netejar cases, pisos, escales. Disponibilitat immediata. Tel. 613 109 221 Senyora de 55 anys busca feina per cuidar persones grans. Interna. Experiència de 5 anys. Incorporació immediata. Tel. 688 217 573 Dona s’ofereix per cuidar gent gran i nens. Interna o externa. I per netejar cases, pisos, escales. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 687 202 864

ES VEN COTXE Chevrolet Matiz

Matrícula DVS - Any 2006. 170.000 KM - ITV Passada Preu: 1.900€ (no negociable)

WHATSAPP 619 578 822 TEL. 93 885 69 29 (9-14h) 01450

PRESSUPOST SENSE COMPROMÍS OSONA – RIPOLLÈS

Particular

VOLS POSAR UN ANUNCI?

Noi busca feina per cuidar gent gran, nens, mascotes. De cambrer, ajudant de cuina, rentaplats (experiència) i per netejar escales, oficines, cases, pisos. Tel. 602 030 465 Senyora busca feina per cuidar persones grans i nens. De neteja de cases, pisos, locals, oficines, escales, de rentaplats, ajudant de cuina. Incorporació immediata. Tel. 671 435 863 Dona de 39 anys amb experiència i referències s’ofereix per cuidar persones grans i nens. Tel. 643 860 489 Dona busca feina per cuidar persones grans, nens, neteja de la llar, ajudant de cuina. De dilluns a divendres. Mitja jornada d’externa, interna o nits. Tel. 612 437 939 Senyora busca feina per netejar cases, pisos, escales, acompanyar a persones grans o portar nens a escola. Per hores. Tel. 658 305 453 Dona busca feina per cuidar persones grans. Interna, externa o per hores. I per netejar cases, pisos, escales, oficines. Tel. 657

21456

78

CLASSIFICATS

Tel. 616 783 626

795 724 Senyora amb experiència busca feina per cuidar persones grans i nens. Interna, externa o per hores. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 622 225 932 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. Ajudant de cuina, rentaplats, de neteja de cases, pisos, escales. Oficis varis. Disponibilitat els matins. Tel. 631 560 574 Noia busca feina per cuidar persones grans i nens. Interna, externa o per hores. De neteja de pisos, cases, escales. D’ajudant de cuina, rentaplats, cambrera. Oficis varis. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 632 104 543 Dona busca feina per cuidar persones grans i nens. Interna, externa o per hores. De neteja de pisos, cases, escales. D’ajudant de cuina, rentaplats, cambrera. Oficis varis. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 632 202 182 Noia busca feina per cuidar persones grans i nens. Interna, externa o per hores. De neteja de pisos, cases, escales. Disponibilitat im-

mediata i horària. Tel. 632 694 048 Dona s’ofereix per cuidar persones grans i nens. Interna, externa o per hores. De neteja de pisos, cases, escales. Disponibilitat immediata i horària. Tel. 631 019 808 Dona amb experiència i referències busca feina per cuidar persones grans. Externa. Per netejar cases, pisos, locals, oficines, escales. Cotxe propi. Tel. 617 093 374

COMPRES COMPRO FERRALLA I METALLS ARAM, PLOM, ALUMINI, etc. I Tot tipus de ferro. Tel. 608 499 206 Josep “Ref 5485 - COMPREM tota classe de llibres, discos vinil, tota classe de trastos, electrodomèstics, TV planes “”que funcionin o no””, bicicletes, tota classe de motos (incloses donades de baixa), materials de carnisseria, restes de bars, maquinària de costura, ordinadors, mòbils, restes de botigues, ferralla, metalls... Netegem locals, magatzems, garatges gra-

LLEGEIX LA REVISTA EN PDF Entra a www.mesosona.cat/revista i hi trobaràs cada setmana la revista en versió PDF. Hi ha totes les edicions des del 2011!

tuïtament. Passem a domicili. Cada dissabte estem al mercat, Rbla del carme, número 15. Tel. 631 237 884 (whats)”

VENDES VENC LLENYA D’ALZINA a -17 cèntims/quilo. Porto a domicili. Tel. 677 008 645 VENC GUITARRA contrabaix, marca Canex amb amplificador marca Marshall. Preu: 150 €. Joan. Tel. 680 199 757

ENSENYAMENT Comenceu bé el nou curs, no espereu a suspendre les matemàtiques, física o química d’ E.S.O. ara és el moment per fer CLASSES DE REFORÇ DE MATEMÀTIQUES, FÍSICA O QUÍMICA D’ E.S.O. PRESENCIALS O ONLINE. Interessats/des contacteu al 693 054 425 CLASSES D’INICIACIÓ DE GUITARRA. ACORDS, RITMES I CANTAR. PER A TOTES LES EDATS. PREUS POPULARS. Interessats/ des trucar al 606 605 478 Josep

des També bil del mò


79

OSONA

HORARI d’oficina MATINS 8 -14.00h DILLUNS - DIVENDRES Grup MésOsona S.L.

Director: Xevi Sardà director@mesosona.cat Cap Comercial: Montse Tarrés comercial@mesosona.cat Comercial: Sandra Tarrés Administració: Jess López comptabilitat@mesosona.cat Maquetació: Xavier Santaló Redacció: Sara Oliver, Dificultat: Mitjana Biel Sardà DISTRIBUÏDA A OSONA, EL RIPOLLÈS, LA 8GARROTXA I EL MOIANÈS 4

C. Vilabella, 9 Hàbitat Catalunya, Edifici Lleida - Vic Tels. 93 885 69 29 619 578 822 www.mesosona.cat Membre de l’AMIC Control

2021

20.256 exemplars D.L. Gi-1258-1989

5 6 9 6 3 La primera per l’esquerra, la Jèss Lòpez us atendrà si veniu al Més! o si 3 6 truqueu per telèfon. És la responsable d’administració i facturació. Al mig 6 8 la Sandra Tarrés us aconsellarà les millors opcions publicitàries. A la dre9 8 6 3 7 5 ta, la1 Montse Tarrés és la cap del departament comercial de l’empresa editora 5 9 del Més! 7 4 8 1 2 TROBA LES 15 DIFERÈNCIES SOPA DE LLETRES SUDOKU 2 4 7 8 Solucion

Amb el suport de:

SOLUCIONS PASSATEMPS

2

MOTS ENCREUATS 1

2

S Q U

1

E

2

N E

3

T

4

3

4

U

5

6

A

D R

T

R O D

I

R

I

P

E

R

5

V

E

T

O

6

I

N

A

U

7

A

T

8

T O N

9

J

A

10 A

G R

7

I

9

10 11 12

I

L

L

E

S

G O

L

F

O

A

T

G A

R

N

I

I

T

R

E

C

E

R

D M E I

T

T

G O

D

A

8

M A N

A

T

R

R O N

A

A

T

A

C

R

E

C

N A

R R

A

T

R

E

R

I

E

F

O D

S

A

T

11 N

R

A

C

A

L

F

T

O

12 T

E

R R

A

P

L

E

I

U R

13 S

U O R

A

S

T

U C

6

7

8

9

LABERINT 1 2

I

l’equip d’atenció al client del més!

8 4 2 6 9 3 1 7 5

1 9 3 5 4 7 8 6 2

7 5 6 1 8 2 9 3 4

4 1 7 2 6 5 3 8 9

5 6 8 9 3 4 2 1 7

A

MATEMÀTICA 3

4

5

2 3 9 8 7 1 5 4 6

6 2 4 3 5 8 7 9 1

9 8 1 7 2 6 4 5 3

3 7 5 4 1 9 6 2 8

TROBA EL DIBUIX ÚNIC QUE NO TÉ UNA PARELLA IGUAL

10 11 12

© 2022 olesur.com

2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 13

QUANTS HI HA DE CADA

ALUTAPSE . . . . . . . . . . . . . . . . T . . . . . . . . . . . . O . . C . . . . . . . . . VR . O . . . . . . . . . AO . L . . . . . . . . . LD . A . . . . . . . . . LA . D . . . . . . . . . OL . O . . . . . . . . . . L . R . . EMBUT . . . T . . . . NROF . . . . A . . . . . . . . . . . . R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . RE T ROM . . . . . ARETEF AC . .

ZIG ZAG PUZZLE ENGLISH

1

4

. . . . . . . . . . . . . . . . .

ERROR

. . . . . . . . . . . . . . . . .

. . D A V A N T A L . . . . . . .


www.mesosona.cat