Page 1

Gastvrij M A G A Z I N E

Vier Michelin-sterren in Belgisch Limburg De synergie van Eetcafé Chriske en Pierre Heunen

Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

• nummer 6 • december 2013

Het beste uit beide Limburgen...


Tekst: Bert Salden, foto’s: George Deswijzen

K a s t e e l E y c k h o lt, D e L i j s t e r , R i e k e lt, B a s i l i e k

Tönissteiner mineraalwater geliefd in de gastronomie Tönissteiner biedt een van nature bruisend mineraal bronwater, dat snel in populariteit groeit in de gastronomie. Dat geldt ook voor het minder bruisende water, waaruit het koolzuur is verwijderd. Vier horecaondernemers onthullen het “geheim van het levende water”.

Tönissteiner

Remco Peters en Alma van der Velden

Sylvie Houbiers, William Bronckers en Frank Maenen (r)

Kasteel Eyckholt

Eetkaffee Riekelt

Alma van der Velden is de leidende gastvrouw van Kasteel Eyckholt in Roosteren, samen met Hellen Peereboom. Ruud Peters is chef-kok, zijn zoon Remco souschef. Remco: “Tönissteiner water accentueert onze gerechten zonder dominant te zijn. Het past er perfect bij en we hebben echt heel wat waters geprobeerd.” Alma: “Zeker ook van belang is de uitstraling van de fles, de koeler en de glazen. Er is zelfs een mooie stop voor op de fles. Dat leidt tot ‘oohs’ en ‘aahs’ aan tafel. Mensen willen de lege flessen graag mee naar huis nemen en liefst ook de koelers en de stoppen.”

De Lijster 2.0

Maurice Knops is de patron-cuisinier van Restaurant De Lijster 2.0 in Geleen. “Ik werd getipt over dit water. De kwaliteit sluit naadloos aan bij de hoge kwaliteitseisen van onze keuken. Het licht zilte accent doet het uitstekend bij onze visgerechten. Het is bovendien sympathiek geprijsd. We verwennen er graag onze gasten mee!”

Maurice Knops

2 | Gastvrij Magazine

William Bronckers van Eetkaffee Riekelt in Ryckholt-Gronsveld scoorde vanaf het begin goed met Tönissteiner mineraalwater. “Het merk was toen in Nederland nog vrij onbekend, maar gasten waardeerden het, vooral tijdens lunches en diners. Het is iets zilt en heeft, als tafelwater, meer smaak. Gasten vragen er steeds vaker om. Het ene water is toch het andere niet.” Partner Sylvie Houbiers: “We hebben meerdere waters en ik ken de gasten die een voorkeur hebben voor Tönissteiner. Dat zijn er veel.”

De Tönissteinerbronnen liggen in de Eifel, op 652 meter diepte. Het water is zeer gezond. Door de diepe ligging van de bron in de vulkaaneifel is het water uitzonderlijk zuiver. Zelfs de meest geavanceerde meettechnieken kunnen geen enkel spoor van verontreiniging vaststellen. Het water is bovendien rijk aan mineralen en heeft een evenwichtige en uitgebalanceerde samenstelling. Calcium: is belangrijk voor het beendergestel en het gebit en activeert lichaamseigen enzymen. Magnesium bevordert de spijsvertering, is belangrijk voor hart en bloedvaten en cruciaal voor lichaamscellen en het zenuwstelsel. Magnesium gaat ook spierkrampen tegen. Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en helpt bij het handhaven van een normale bloeddruk. Door de rijke voorraad aan CO2 in het vulkaangesteente is het water van Tönissteiner van nature bruisend. Tönissteiner Sprudel is de natuurlijke manier waarop het water aan de oppervlakte komt. Tönissteiner Medium is zacht parelend, hier is een deel van het natuurlijke gas weggenomen.

Eetcafé De Basiliek

Jeroen Brouns, patron-cuisinier van Eetcafé De Basiliek op de Markt in Meerssen: “Tönissteiner heeft zacht water met een heel mooie smaak. Tja, hoe moet ik dat goed omschrijven? Het andere water dat we voeren is te droog, Tönissteiner is lekker en gemakkelijk drinkbaar. We bieden onze gasten de keus, maar stimuleren Tönissteiner. De prijzen zijn gelijk, bij Tönissteiner krijgen ze bovendien een mooie uitstraling qua fles, glazen en Koeler.

Jeroen Brouns en Frank Maenen (l)

Voor meer informatie: Abts Drinks, Tiensesteenweg 63, 3360 Bierbeek (B.), telefoon +32 - 16 - 46 03 11 of neem contact op met Frank Maenen, telefoon +31 6 50 81 98 90. Kijk ook op www.tonissteiner.be


Het beste uit beide Limburgen...

Gastvrij

C

M A G A Z I N E

Uitgever

Mes & Vork Media | nieuws@mesenvorkmedia.nl Gerbergastraat 51 | 6191 TJ BEEK | +31 (0)46 437 89 24

I

Bladmanager

Esther Theunissen | nieuws@mesenvorkmedia.nl +31 (0)6 37 00 23 16

Redactie

Bert Salden (hoofdredacteur) | nieuws@bertsalden.nl +31 (0)46 437 16 11

Fotografie

Rein Bollen | info@fotoreinbollen.nl Deswijzen Fotografie | info@deswijzen-fotografie.com Wim Langohr | nosmilepictures@home.nl Frits Widdershoven | fwidder@planet.nl

Vormgeving

Schaffers Vormgeving | andreschaffers.nl schaffers@wxs.nl | +31 (0)46 481 03 99

Druk

Drukkerij Paesen

Distributie

Desk VGO Groep

Abonnement

FishXL: de verste vis voor Roermond

4

Gastheren in de Horeca

6

Au Mouton Blanc viert 100-jarig bestaan als café

7

Team Horeca: horeca-advies op de werkplek

8

De synergie van Eetcafé Chriske en Pierre Heunen

9

Euregio HabetsRoyen: thuis in de horeca

10

Van der Valk Exclusief hotels tappen Brand en Amstel

12

Limburgse Wijnkeuring 2013

13

Social Deal: 50% korting, maar wel 1.000 extra gasten

14

Bijtafelen

16

Brand leidt op tot Meesterproever

25

Foto voorpagina: Eric Bullens (midden) haalde met zijn twee restaurants op één dag liefst twee sterren binnen, links directeur Marc Alofs en chef Ralf Berendsen van La Source en rechts chef Koens Somers en directeur Jos Schols van De Kristalijn.

Jaarabonnement (6 edities): € 17,50 (incl. 6% BTW) Mail naar: nieuws@mesenvorkmedia.nl of bel +31 (0)6 37 00 23 16 Gastvrij Magazine is een uitgave van Mes & Vork Media. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Mes & Vork Media aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad, dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld. Druk- en zetfouten onder voorbehoud ©2013 Gastvrij magazine

De Belgisch-Limburgse Michelin-sterren: Bij het ter perse gaan van deze Gastvrij waren de Belgische Michelin-sterren voor 2014 bekend. Belgisch Limburg kreeg er liefst vier nieuwe sterren bij, aangeduid met een N:

** ** * * * * * * * * * * *

Hasselt Aan Tafel bij Luc Bellings Opglabbeek Slagmolen Dilsen Hostellerie Vivendum Genk De Kristalijn N Hasselt JER Hasselt Wimmertingen Vous le Vous N Houthalen Innesto Lanaken-Neerharen La Source (La Butte aux Bois) N Lanaken-Rekem Danny Vanderhoven Lommel Cuchara N Tongeren Magis Tongeren De Mijlpaal Zolder Bolderberg Pret à-Gouter

Gastvrij Magazine | 3


Tekst: Bert Salden

Dux, Lounge44, One, Kasteeltje Hattem

}

FishXL:

de verste vis voor Roermond

Roermond is van oudsher een stad van vislifhebbers. Frits Tak zorgt er met het team van FishXL voor dat in de betere horeca écht dagverse vis wordt geserveerd.

Hotel-Brasserie Dux

Frits Tak en Joost Ruiten

Bijvoorbeeld aan de Roerkade bij Hotel-Brasserie Dux en om de hoek bij Eetcafé Veem. Chef Joost Ruiten leidt het koksteam van beide zaken. “Ik werkte in Spanje tot ik hier in dienst trad in april 2012. Daar deed ik veel met schaal- en schelpdieren. Die moeten vers zijn. Dat kan hier ook, dankzij FishXL. De lijnen zijn kort tussen Yerseke en Roermond. Dat merk je. Oesters en mosselen worden elke dag vers uit het water geleverd.”

Lounge44

Peter Hendrix en Frits Tak

Peter Hendrix is de souschef bij Lounge44 aan haven De Rosslag. “Wat is er mooier dan verse vis eten aan het water? Dat de vis van FishXL vers is, hebben we zelf mogen aanschouwen. We zijn een dag naar Yerseke geweest voordat we overstag gingen. Eerder hadden we al perfecte oesters gekregen. De kwaliteit en de prijs zijn beter, doordat de tussenhandel wegvalt. Er staat hier altijd fruits de mer op de kaart en de vis van de dag. En die wordt vrijwel elke dag vers aangeleverd.”

Restaurant One

Edwin Soumang en Frits Tak

Edwin Soumang van Michelinsterrestaurant One: “Frits Tak kwam hier anderhalf jaar geleden binnen met de mededeling dat hij de mooiste vis van Nederland heeft. Daar wilde ik wel bewijzen van zien. Die krijg ik nu, elke dag, rechtstreeks van zee: schaal- en schelpdieren, heilbot, kabeljauw, maar ook heel speciale vissoorten. Altijd vers geleverd, voor de lunch.”

Kasteeltje Hattem

Frits Tak en Carlo van Erve

Carlo van Erve is bijna zes jaar chef bij Kasteeltje Hattem. “Frits tak kwam binnenwandelen en stelde zich voor. In eerste instantie hebben we FishXL afgewezen. Er komt hier veel aan de deur. Maar Frits en Willem Schipper bleven komen. Toen we eenmaal een proefpakket hadden ontvangen, waren we overtuigd van de kwaliteit. FishXL levert direct uit de zee en ik kan tot vier uur ‘s morgens bestellen. Ze regelen alles. Hun schaal- en schelpdieren zijn twee tot drie dagen langer vers dan bij eerdere leveranciers.”

4 | Gastvrij Magazine


Co lu mn

E sth e r

FishXL FishXL is de directe vislijn tussen de zee in Limburg. Barry Murre uit Yerseke, ex-beroepsvisser, startte de visgroothandel in 2008. “Limburg was vanaf het begin ons speerpunt. Daar is veel gastronomisch toptalent aanwezig. Dat heeft recht op goede, verse vis. De versheid is doorslaggevend voor de kwaliteit. We rijden daarom elke morgen rechtstreeks vanuit Yerseke naar Limburg, met drie volle koelwagens.” Yerseke is het centrum van de teelt van mosselen, oesters en Oosterscheldekreeften. “Oesters en kreeften halen we ‘s morgens om zes uur uit het water, om acht uur vertrekken ze naar Limburg. En we zitten tegenover De Koeijer Logistics, één van ‘s werelds grootste vistransporteurs. Dat bedrijf rijdt met 48 trailers op Scandinavië. Een vis die ‘s morgens om 9 uur vertrekt uit Denemarken is hier om 18.00 uur dezelfde dag.” FishXL levert uitsluitend duurzaam gevangen vis. De dag begint er om 02.00 uur, maar de horeca mag tot 04.00 uur bestellen. De bestellingen worden gesorteerd, vrijwel dagelijks wordt de vis zelfs dan nog besteld en opgehaald. Vervolgens wordt deze desgewenst gefileerd, geportioneerd, gevacumeerd, gerookt en meer. Het is puur maatwerk. De temperatuur in de auto’s is constant 3°. FishXL is HACCP-gecertificeerd en hanteert het MSC-keurmerk.

Mathieu Minaard is uw contactpersoon aan de telefoon, Willem Schipper en Frits Tak zijn er voor persoonlijk contact. Hun telefoonnummers: 06 34 20 48 82 en 06 10 78 16 65.

FishXL: Krab 5, PA Yerseke, telefoon: +31 (0)113 - 57 05 08 www.fishxl.nl

Sterren, punten en andere proefschriften Het najaar is de tijd van de culinaire gidsen. En dus van de sterren, punten, hitlijsten en meer. Chefs en restaurateurs wachten soms in angst en vreze af. Maar waarom eigenlijk? Wie kiezen de laureaten? Mensen zoals u en ik. Bij andere hitparades, in muziek, lectuur, overnachtingen en meer, bepalen verkoopcijfers en omzet de placering en het succes. In de gastronomie zouden dan de fastfoodketens de boventoon voeren. Dat is natuurlijk ook niet ideaal. Dus stuurde een - overigens uitstekende - bandenfabrikant wat mensen uit eten om een smaakhitparde vast te stellen. Dat was in 1900. In 1926 werden de eerste sterren uitgereikt. GaultMillau, Lekker en anderen volgden en inmiddels kan iedereen vrijwillig inspecteur zijn voor Iens en andere websites. Er wordt wat afgeschreven over restaurants. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren. En dagen. Een inspecteur die elke dag één of twee keer op restaurant gaat kan ook zijn luimen hebben, met ruzie thuis vertrekken of net... een lekke Michelinband hebben verwisseld. Datzelfde geldt voor de chef-kok, die ook nog kan worden geconfronteerd met een plotselinge kwaliteitshapering bij een van zijn leveranciers. Daarom: waardeer de gidsen, lees ze door, leer ervan, maar ga altijd van uw eigen smaak uit. Waardeer die tip van de buren, die aanrader van vrienden. Die zitten waarschijnlijk ook dichter bij uw smaak. Waar het om gaat: geniet van spijs en drank... en van de sterren aan een wolkeloze hemel. Esther Theunissen esther@mesenvorkmedia.nl Gastvrij Magazine | 5


Tekst: Bert Salden

GASTH EREN I N DE HORECA:

Mohammed Lahrache en Pedro Mendes We konden gewoon geen keus maken: onze beide gastheren van Ratskeller Aachen zijn altijd open, vriendelijk, gastvrij en vooral vol humor. Een opmerking als “Ik ben jaloers” bij het uitserveren van een gerecht brengt een lach mee. Ratskeller Aachen is het bedrijf van Maurice de Boer uit Geleen.

Mohammed Lahrache

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen? Ik heb eerst een koksopleiding gedaan en daarna de opleiding tot gastheer. Een oom van me had drie restaurants in Lissabon. Ik wilde aanvankelijk een pizzeria beginnen. 9. Wat zou je eerste alternatief zijn? Technisch tekenaar. 10. Hoe ziet je toekomst er uit in de horeca? Gezond blijven en hier blijven, in de horeca.

Mohammed Lahrache, geboren in Marokko.

Pedro Mendes

Pedro Mendes, geboren in Portugal 1. Waar ga je zelf graag eten? Ik kook graag zelf bij vrienden thuis. Een van mijn favoriete restaurants is Au Coin des Bons Enfants in Maastricht. 2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastheer? Hij moet plezier hebben in zijn vak en zich inzetten alsof het zijn eigen bedrijf is. 3. Je loopbaan: Restaurant Gala bij Maurice de Boer Quellenhof met Maurice de Boer Ratskeller met Maurice de Boer 4. Wat doe je met lastige gasten? Ik geef ze drie kansen om hun humeur te veranderen. Dat doe ik met de nodige humor, daar heb ik zelf dan ook plezier in. 5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij? De gerechten maken me niet zo veel uit, hoewel ik bijvoorbeeld graag kalfswangetjes van onze kaart eet. Qua drank: als aperitief een mooi trappistenbier, vervolgens een Duitse Riesling en tot slot een zware Portugees. 6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drank-combinaties? Ik ga in principe uit van de wensen van de gast. Van vaste gasten ken ik de voorkeuren. We stellen telkens de wijnarrangementen op maat samen en hebben geen vaste arrangementen bij menu’s. Als mijn persoonlijke voorkeur wordt gevraagd, geef ik die. 7. Wie beschouw je zelf als een top-gastheer? De man of vrouw die mij aan het lachen brengt. Mijn favoriet? Collega Mohammed Lahrache. 6 | Gastvrij Magazine

1. Waar ga je zelf graag eten? Ik probeer alles, met name nieuwe restaurants. Ik zou heel graag hier eten, maar dat is niet leuk voor de collega’s. ‘t Klauwes in Wahlwiller vind ik perfect. 2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastheer? Hij moet geduldig zijn, vriendelijk en de wensen van de gasten herkennen en vervullen. 3. Je loopbaan: Ik kwam naar Aken voor mijn studie chemie en werkte naast mijn studie in de horeca. Hier, op deze plek, zelfs al voor Maurice de Boer de zaak overnam. Ik heb nooit ergens anders gewerkt. 4. Wat doe je met lastige gasten? Ik ben geduldig. Ik probeer alles. Ik wil niet dat een gast ontevreden dit huis verlaat. Het kost soms veel energie. 5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij? Kalfswang en kalfsnek. Ik drink vanwege mijn geloof geen alcohol, maar toast graag met appelsap in een Champagneglas. 6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drank-combinaties? Ik verzamel ervaringen van gasten. Ik merk welke wijn gasten het beste bevalt bij gerechten. 7. Wie beschouw je zelf als een top-gastheer? Pedro Mendes 8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen? Ik studeerde chemie en hielp uit in de horeca. De horeca heeft uiteindelijk gewonnen. 9. Wat zou je eerste alternatief zijn? Chemicus 10. Hoe ziet je toekomst er uit in de horeca? Ik ben optimistisch, hoop dat het altijd goed blijft gaan. Een eigen zaak? Maurice de Boer laat ons erg vrij, het is één grote familie. Hier werken we graag 12 tot 14 uur per dag, omdat we het niet als werken ervaren.


100 jaar Brand bier: “Ik zou niet anders willen”

Au Mouton Blanc viert 100-jarig bestaan als café Vraag een Maastricht-fan uit het westen waar de Kersenmarkt ligt en de kans is groot dat hij zegt: bij de Mouton Blanc. “Maastrichtenaren weten wel eens niet waar de Kersenmarkt ligt. Maar ze kennen wel Au Mouton Blanc”, zegt Remco Brouwer, de exploitant van een van de populairste cafés van Maastricht. Tekst: Bert Salden, foto’s: Jean-Pierre Geusens

De Kersenmarkt ligt in het verlengde van de Wolfstraat. De naam stamt uit de tijd dat in het centrum marktjes plaatsvonden. In die tijd (circa 1229) was Au Mouton het eerste Raadhuis van Maastricht. Au Mouton Blanc in Maastricht is nu 100 jaar café, met ook 100 jaar Brand bier. Nadat Maastricht in het begin van de 13de eeuw stadsrechten kreeg kwamen er vestingwallen, een eigen bestuur en een eigen raadhuis: het huidige Grand Café “Au Mouton Blanc” aan de Kersenmarkt. Maastricht groeide en een eeuw later kwam er een groter gemeentehuis. Toch duurde het nog lang voordat het pand grand café werd. Dat was in 1913. Het was ook de tijd waarin Brand’s Bierbrouwerij De Kroon uitbreiding zocht van haar afnemers en zich met name focuste op Maastricht. Freek Laeven van Brand: “We praten over de tijd dat Ford de lopende band introduceerde en ook bij Brand de eerste machines in gebruik werden genomen om bijvoorbeeld in de brouwketel te roeren. Honderd jaar geleden brouwde Brand een hoeveelheid bier die vandaag zelfs te weinig is voor alleen de stad Maastricht.”

Remco

De ouders van Remco Brouwer waren vaste gasten in La Patraque in Maastricht. Remco (45): “Daar had ik mijn eerste studentenbaantje. Ik deed HTS Bedrijfskunde in Eindhoven. In die branche heb ik een jaar gewerkt, maar toen ik in 1995 La Patraque kon overnemen, samen met Tom Hamaekers, had dat mijn voorkeur. We maakten er café Van Bommel van.” In 2000 kreeg Remco Au Mouton Blanc aangeboden van Joke en Math Delvoux, die er 26 jaar gastvrouw en -heer waren. “Tom en ik waren iets eerder zakelijk uit elkaar gegaan. Tom zit nog altijd in Van Bommel, ik vond hier mijn domicilie. In 2003 heb ik ook

Britannique aan ‘t Vrijthof overgenomen. Dat is inmiddels een brasserie met een klein hotel geworden, Au Mouton Blanc blijft café.” Buiten sijpelt de herfstregen neer op de Naamssteense lijsten van Au Mouton Blanc, sociëteit van Maastrichtse oud carnavalsprinsen. Binnen schuilen toeristen en autochtonen bij elkaar in de herberg. Ze kiezen voor een (speciaal)bier, een koffievariant met ambachtelijke vlaai of een Maastrichts kaas- en/of vleesplankje, deze laatste van Saveurs. Pas in 1913 werd het voormalige stadhuis, waarin ook nog recht gesproken werd en waar voor de deur eens een galg stond, de latere stadsherberg. “Mam” Ottenheim, “Wollem” Smeets en Math en Joke Delvoux gingen Remco voor. Zij maakten, met Remco, het café tot Au Mouton Blanc, de zaak waar iedereen zich thuis voelt. Bestuurder en toerist, jong en oud, stadgenoot of niet. Op de bovenetage wordt vergaderd door De Tempeleers, de VVD-fractie, de oud-prinse en veel anderen. Huub Noten omschreef de huisgasten van Au Mouton Blanc in 1988 in De Limburger als volgt: “De Tempeleers, de gildebroeders van de stadsreus, de Staarmannen, de Heiligdomsvaarders, processiegangers, zaate en nuchtere muzikanten, schutters en schutteraars en vele anderen.”

Brand bier

Dat er al 100 jaar Brand bier wordt getapt doet Remco plezier. “Het is hét kwaliteitsbier van Nederland en wordt hier het meest gewaardeerd. Onze gasten drinken graag speciaalbieren. We hebben het hele assortiment van Brand in huis. We nemen verder deel aan de trainingen en het Goed Getapt-programma. Men weet dat Brand altijd een perfect glas bier biedt. Het is een echte trekker.” Uiteraard is Au Mouton Blanc lid van de Mestreechter Brandslang, waarvan zijn vader Evert al vele jaren de “kartrekker” is. Au Mouton Blanc is dagelijks geopend van 10.00 tot 02.00 uur. Gastvrij Magazine | 7


Reserveer nu uw tafel voor de 1e en de 2e kerstdag om te wokken • Voorgerechten • • Mini loempia’s 8 stuks • Cantonese gebakken pangsit met familie. 8 Stuks • Gebakken • vlees pasteitjes 8 stuks Van 12.30u tot 14.30u €17,50 p.p. • Tussengerecht • Van 15.00u tot 18.30 u €19,50 p.p. • Een frisse salade met Noorse garnaaltjes en fruit. Van 19.00u.tot 22.00 u € 27.50 p.p. • Hoofdgerechten • Ook a la carte is mogelijk tijden de • Babi pangang • ossenhaas met wai woh saus kerstdagen! • Mini paksoi met garnalen • Cantonese koe loe kai Speciale menu’s vanaf € 19,95 p.p. • Ba po ab (eend met rijk gevulde oestersaus. U kunt ons ook zien op ons Facebook ! Inclusief nasi en bami €14,95 p.p. (afhaal prijs p.p.). Speciaal kerstmenu vanaf 4 personen. Soep a la Lotus of wan tan soep.

Team Horeca: horeca-advies op de werkplek Robert de Koning en Hafid Senoussi hebben hun sporen in de horeca verdiend. En doen dat nog. Naast hun andere activiteiten vormen ze horeca-adviesbureau Team Horeca. Ze geven advies aan de horeca vanuit de basis: geen droge gesprekken, maar “hands-on”. Ze werken zelf mee en corrigeren. Robert: “Maar boven alles laten we de horecaondernemer, onze opdrachtgever, in zijn waarde. We zorgen ervoor dat zijn bedrijf financieel gezond is of wordt. De winstmarges staan onder druk, de werkdruk is hoog. Wij kijken op een andere wijze naar uw bedrijf.” Hafid: “We gaan niet urenlang vergaderen, maar samen de bedrijfsvloer op. We helpen actief mee als dat nodig is, vertalen de gedachtengang van de ondernemer naar de praktijk en brengen frisse energie mee.” Robert was hotelmanager in diverse grote en kleinere hotels en horecaondernemingen en is gespecialiseerd in (het managen van) evenementen, food & beverage, financiën, kosten, personeel en coaching. Hij opende in november een wijnkoperij in Maastricht. 8 | Gastvrij Magazine

Robert de Koning (l) en Hafid Senoussi

Hafid Senoussi is chef-kok bij een groot evenementenbedrijf, heeft meerdere restaurants en eetgelegenheden op zijn naam staan en werkte in verschillende hotels. Zijn specialiteiten: teambuilding, inkoopbeleid, menucalculatie, kostencontrole, chefcoaching, diversiteit voeding en organisatie. “Team Horeca” werkt samen met solide partners binnen de horeca”

Voor u

Team Horeca is er voor - bedrijfsdoorlichting - inkoopmaximalisatie - reorganisatiebegeleiding - werving en selectie - marketing en conceptontwikkeling - verkoop- en upsellingtraining - menu- en drankencalculatie - nazorg op maat - startersbegeleiding (inclusief ondernemingsplan) - personeelswerving en -selectie Een adviesgesprek is vrijblijvend en gratis. Lezers van Gastvrij Magazine betalen € 100,- voor een bedrijfsdoorlichting. Team Horeca: www.team-horeca.nl Robert de koning: +31 (0)6 25 48 23 34 r.dekoning@team-horeca.nl Hafid Senoussi: +31 (0)6 43 75 15 26 h.senoussi@team-horeca.nl


Tekst: Bert Salden, foto: Jean-Pierre Geuskens.

Geniet van “Wild à la Pierre” in Margraten

De synergie van Eetcafé Chriske en Pierre Heunen Lekker genieten van streekgerechten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst Eetcafé Chriske in Margraten elke dag opnieuw. Pure, eerlijke gerechten zonder conserveringsmiddelen. Maar wel met de 100% natuurlijke fonds en sauzen van Pierre Heunen Cuisine Culinair. Ger Quaden nam in 2004 Chriske over. Hij exploiteerde samen met partner Helene eerder met veel succes twee cafetaria’s. “We gingen daarna voor de natte horeca, maar onze streekgerechten werden al snel de reden waarvoor onze gasten terugkwamen. Bovendien bleek onze zoon Bryan erg veel interesse te koesteren in de horeca.” Bryan volgde de Middelbare Horecaschool in Heerlen en werkte als bijbaan in de bediening. “Bij La Meuse in Eijsden stapte ik over naar de keuken. Ik heb er veel geleerd en mezelf verder bijgeschoold met cursussen en workshops. En natuurlijk leerde ik thuis veel.” Sinds 2004 staat Bryan “thuis” in de keuken. “We halen zo veel mogelijk ingrediënten uit de regio en maken veel zelf. Dressings, sauzen, zuurvlees... We kiezen voor goede ingrediënten uit de regio: vlees van het heuvellandvarken en Blanc Bleu Belge, biologische kruiden en groenten en fruit uit de buurt. We werken basaal. Je krijgt hier geen kerstboom op je bord, maar mooie, pure gerechten. Authentieke kwaliteit zonder liflafjes. Onze ingrediënten zijn eerlijk, niet gemodificeerd en zonder additieven. De vraag naar lactose- en glutenvrije producten neemt toe.” Bryan is daarom blij met de sauzen en fonds van Pierre Heunen Cuisine Culinair. “Hier overlappen ontbijt, lunch en diner elkaar en de ruimte is beperkt. Het is ondoenlijk om alle fonds zelf te trekken. We hechten aan ambachtelijke producten en methodieken. Een fond is iets anders dan een gebonden bouillon. De basissen van Heunen bevatten uitsluitend natuurlijke extracten. Die ingrediënten zijn duurder dan gemodificeerde en kunstmatige hulpmiddelen. Toch is Heunen goedkoper en efficiënter dan de met maïszetmeel en andere stoffen gecreëerde fonds van anderen.”

De producten van Pierre

Bryan herinnert zich de eerste kennismaking met Pierre Heunen. “Dat was anderhalf jaar geleden. Hij stond opeens in onze zaak. Ik had het druk en wilde het gesprek afhouden. Hij gaf me een pak wildfond om te proberen. Dat beviel goed. Nu gebruik ik veel producten van hem: de kreeftenpasta voor de Weizenbiersaus bij visgerechten, de bruinejuspasta als basis voor de pepersaus bij ons stoofvlees geeft smaak en diepte, de wildfond is de basis voor alle wild, inclusief de pikante wildsoep met bospaddenstoelen. De aspergepasta geeft onze aspergesoep een intense smaak. De bouillons zijn prima basissen, zonder E-nummers. Ik heb al diverse aanbiedingen gehad van andere sauzenmakers, maar Pierre blijft steeds de beste. We willen allemaal gezonder eten en deze producten zijn maatschappelijk verantwoord, puur, zonder additieven. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat ze tenminste 25% minder zout bevatten.” De fonds, sauzen en terrines van Pierre Heunen zijn vrij van gluten, zetmeel, kunstmatige aroma’s, gistextracten en E nummers. Heunen herstelt het ambacht in ere, ook voor koks die de klassieke opleiding nooit hebben gevolgd en voor keukenmeesters met beperkte tijd en capaciteit.”

Bryan Quaden en Pierre Heunen.

Er zijn droge basissen voor soepen en bouillons, pasta’s voor sauzen en meer, fonds en glaces zonder bindmiddel. Ze zijn lactosevrij, vetarm en hebben een relatief laag zoutgehalte van 0,6%. Ze voldoen aan de Europese richtlijnen. Elke kok kan hiermee gerechten naar eigen smaak creëren. De producten van Pierre Heunen Service Culinair voldoen aan alle HACCP normen, de ingrediënten zijn traceerbaar en ze hebben dubbele EEG goedkeuring. Computergestuurde controlesystemen staan garant voor optimale kwaliteitsbewaking. Sauzen zijn ongekoeld minstens een jaar houdbaar in gesloten verpakking. Heunen en zijn team staan open voor suggesties, samenwerking en maatwerkproducten. Alle producten zijn verkrijgbaar bij de horecagroothandels. Pierre Heunen Service Culinair, Torenstraat 18 20, 6333 BC Schimmert, tel. +31 45 404 27 77, info@pierre heunen nl, www.pierre heunen.nl

Bryan en Helene Quaden

Oordeel zelf over het resultaat van de kwalitatieve producten van Pierre’s Cuisine Culinair en geniet van “Wild à la Pierre”, drie gangen voor  29,95 bij Eetcafé Chriske, Pastoor Brouwersstraat 7, Margraten, telefoon: 043 - 458 14 75, www.chriske.nl Gastvrij Magazine | 9


Accountants, bedrijfs- en belastingadviseurs:

Euregio HabetsRoyen: thuis in de horeca

V.l.n.r. Raymond Jaeqx, Gerard Creuels, Ger Penders, Patrick Eggen.

Euregio HabetsRoyen is meer dan een accountant met horeca als specialisme: het is een echte partner die vanaf het begin meedenkt, meehelpt en haar expertise ruimhartig en budgetvriendelijk beschikbaar stelt.

Horecaondernemers komen verder met goede financiële begeleiding. Euregio HabetsRoyen, met acht vestigingen in de Euregio Maas-Rijn, is thuis in de horeca. HabetsRoyen dateert uit 1984, Euregio Accountants uit 1995. De accountants en bedrijfsen belastingadviseurs gingen in 2006 samen, inclusief de kantoren in Lanaken en Jülich. Dat laatste is belangrijk in verband met de verschillende wetgeving per land. Wie in het ene land werkt en in het andere woont krijgt bij Euregio HabetsRoyen totaaladvies. Partners zijn Gerard Creuels, Ger Penders, Raymond Jaeqx en Patrick Eggen. Het bedrijf telt 42 medewerkers. Creuels: “Elke relatie heeft direct contact met één van de partners en daarnaast met zijn eigen accountmanager. Die kan bij specifieke vragen, al dan niet samen met de relatie, terecht bij onze fiscalisten, bedrijfsjuristen, registeraccountants en andere adviseurs.”

Horeca

Euregio HabetsRoyen heeft meerdere specialismen in huis. Penders: “35% van onze relaties is actief in de horeca. Dat mogen we dus een superspecialisme noemen. Intermediairs in die branche verwijzen naar ons door, dat doen ook horecacollega’s. We zijn laagdrempelig, hebben korte lijnen en zitten met acht locaties altijd dichtbij. We zijn niet te groot voor onze klanten en duidelijk betrokken.” Eggen: “We staan midden in de samenle10 | Gastvrij Magazine

ving, hebben uitstekende contacten met brouwers, horecamakelaars, banken, ondernemersverenigingen en de belastingdienst. We nemen direct contact op en tonen daadkracht. Daarnaast zijn we intensief betrokken of aanwezig bij evenementen als Pop on Top, Moods op ‘t Preuvenemint, Carna Gala, de herenzittingen in Voerendaal en Valkenburg, het Midsummer Festival en veel meer.

Starters

Jaeqx: “Starters zijn welkom. We zorgen voor een vliegende start, maar adviseren ook negatief als daar aanleiding toe is. We inventariseren eerst wensen, achtergronden, ervaring en eventueel eigen geld. Vervolgens maken we samen een ondernemingsplan, regelen desgewenst de vergunningen en wat je maar wenst. We werken daartoe ook samen met specialisten. We zijn er niet alleen voor financiële begeleiding, maar voor totale begeleiding met een permanent karakter.” Euregio HabetsRoyen werkt met transparante prijzen, doorgaans een vaste maandvergoeding, inclusief BTW-aangifte, salarisadministatie, enzovoort. Waar nodig vindt er regelmatig een tussentijdse evaluatie plaats. “We kunnen maandelijks de cijfers verwerken en een tussenbalans opmaken.”

Salarisadministratie

Euregio HabetsRoyen heeft een aparte afdeling salarisadministratie. Ook wie zijn ove-

rige administratie elders heeft ondergebracht kan hier terecht voor een adequate loonadministratie.

Intakegesprek

Gerard Creuels: “We hebben relaties waarmee we al sinds 1984 samenwerken, soms zelfs al meerdere generaties. Onze brede kennis van zaken en onze praktijkervaring spreken aan. We werken samen met de ondernemers en onze neuzen staan dezelfde kant op. We hebben ook al heel wat bedrijfsoverdrachten geregeld.” Euregio HabetsRoyen biedt iedereen die daar behoefte aan heeft geheel vrijblijvend een oriëntatiegesprek of een “second opinion” aan.

Euregio HabetsRoyen -

Hoenderstraat 2, 6269 BS Margraten Rijksweg 178, Berg en Terblijt Pres. Kennedystraat 1, Margraten Wehryweg 25, Valkenburg Oranjeplein 4B, Maastricht Locht 161, Kerkrade Molenweideplein 88, Lanaken (B.) Aachener Strasse 3-7, Jülich (D.) Telefoon: +31 (0) 43 - 458 25 25 www.euregiohr.nl


C

o

l

u

m

n

W

i

m

C

r

e

m

e

r

s

Zo worden ze niet meer gemaakt. Een goed café moet aanvoelen als de ‘zondagse kamer’ van je grootouders: een schemerige lokaliteit waar gelijkgestemden zich geborgen voelen, volgestouwd met vrolijke herinneringen aan vroeger, waar iedereen, vanaf zijn vaste plek, bijdraagt aan het gemeenschappelijk gesprek. Bepalend hierbij is de aanwezigheid van een eigenzinnige kastelein die dominant, in woord of gebaar, waakt over voornoemde uitgangspunten.

n e f o h r e v O c Lu s John Reintjen vAN HORECA ADviES zuiD feliciteren Oscar en Claire Priem met de verkoop van ‘Kaffee Priem’, Kesselskade, Maastricht aan Rob en Angelique Timmerman

Met pijn in het hart heb ik kort geleden afscheid moeten nemen van twee eigenzinnige kasteleins die met verve invulling gaven aan hun roeping: Jean-Louis Zoons (59) van Fietscafé Passerel in het Belgisch-Limburgse Vucht en Mia Lambrichts-Pepels (66) van Café de Sjoester in het Nederlands-Limburgse Meers.

Emile Slijpen met de verhuur van ‘Kesselskade 49-50’, Maastricht aan Yorgo Tzikas

Twee horeca-helden die, alhoewel verschillend van uitstraling en opvatting, als ware vrienden aanvoelden. Hun plotselinge dood laat aan beide kanten van de Maas een kille plek achter in de ‘zondagse kamer’. Hun ingelijste portretten zijn verworden tot vrolijke herinneringen aan vroeger. “We missen jullie.”

Cor Bot met de verhuur van de Appartementen bij ‘Kasteel Schaloen’, Schin op Geul, aan René en Agneta Naus Rob Dresen, Tim Limburg en Benoit Chardet met de verkoop van Hotel ‘Trash de Luxe’, Boschstraat, Maastricht, aan Joyce Mullenders Hans Pauw met de overdracht van Hotel-Restaurant ‘De Pauwenhof’, Boschstraat, Maastricht aan Danyel van den Bongard

Als ‘alcohol-gevoelige’ word ik dezer dagen ook nog emotioneel getroffen door een politieke verordening waardoor de leeftijd, waarop men in openbare ruimten van alcohol mag genieten, wordt opgetrokken van 16 naar 18 jaar. De bijbel maakt meer kapot dan je met bier kunt goed maken. Noem mij één interessante (historische) persoonlijkheid die géén alcohol nuttigde? De dichter Riekus Waskowsky verwoordde het treffend en feitelijk correct: ‘Slechts de namen der grote drinkers leven voort’ en daar willen ‘God-gevoelige gebedsgenezers’ nu een einde aan maken. Jezus zélf besloot nota bene tijdens een bruiloft, die dreigde te mislukken door een gebrek aan alcohol, water te veranderen in wijn en ik mag aannemen dat er, bij het gebrek aan ID-kaarten, destijds geen farizeeërs waren die de leeftijd van de gasten gingen controleren? Er bestaan nu eenmaal talenten die op jeugdige leeftijd ‘alcohol-gevoelig’ zijn en daar, zónder de medemens schade te berokkenen, uiting aan willen geven. Beperk die vroegrijpe kanjers niet in hun groeimogelijkheden. Vergelijk het met hoogbegaafde kinderen. Ook die moeten hun talent sneller kunnen ontwikkelen dan hun middelmatige medebroeders. Ik roep de politiek dan ook op om café’s toe te staan, speciaal voor jonge, hoogbegaafde drinkers opdat deze, niet langer dan nodig, verstoken blijven van de geneugten des levens. Jammer dat twee mogelijke kasteleins voor dergelijke café’s ons recentelijk ontvallen zijn. Wim Cremers Presentator en programmamaker TV Limburg

De heer en mevrouw Stevens met de nieuwe ontwikkelingen bij HotelRestaurant Prinses Juliana, Broekhem, Valkenburg aan de Geul

cabedrijf Ook een hore open? kopen of verk azuid.nl Kijk op www.h 655533 of bel 043-3

Horeca advies zuiD makelaars & kennispartners

Sint Hubertuslaan 8-10 | 6211 KD Maastricht T 043 365 55 33 info@hazuid.nl | www.hazuid.nl Aangesloten/gecertificeerd: Branche Organisatie Bedrijfsoverdrachtbemiddelaars (BOBB), Register Adviseurs Bedrijfsopvolging, Register Belastingadviseurs. Lid van M&A Community.


Tekst: Bert Salden, foto’s: George Deswijzen

Van der Valk Exclusief hotels tappen Brand en Amstel De hotel restaurants Kasteel Terworm (Heerlen), Kasteel Bloemendal (Vaals), Van der Valk Heerlen en Van der Valk Maastricht schenken Brand Bier.

ken kan er nu per locatie een passend biermerk worden geschonken. In het westen hebben we nu naast Amstel ook Heineken IceCold op de tap.”

Trots

Foto v.l.n.r.: Freek van der Valk, Thijs Brand en Olivier Paquay van Brand Bier op het bordes van Kasteel Terworm.

Freek van der Valk (Van der Valk Heerlen en Kasteel Terworm): “De Van der Valk Exclusief Hotels hebben een overeenkomst gesloten met Heineken. Onder die groep vallen vier hotels in Limburg. Uiteraard hebben we hier gekozen voor Brand. Voor mij kwam maar één biermerk in aanmerking. Brand sluit naadloos aan op de beleving die wij in Kasteel Terworm willen bieden. Het staat voor kwaliteit, gastvrijheid, vakmanschap én voor Limburg.” Frans Willem Cox (Van der Valk Maastricht en Kasteel Bloemendal): “De Van der Valk groep is erg groot geworden. Met een aantal luxere hotels vormen we, met 37 leden, Van der Valk Exclusief. Dat team is overgestapt naar Heineken. In Limburg kies je dan natuurlijk voor Brand. We hebben hier, in kasteel Bloemendal, Brand up, Brand Weizen en Brand Imperator van de tap. We voelen ons een Limburgse onderneming en zijn er trots op dat we nu ook Limburgs bier op de tap hebben. Het oudste Limburgse bier past zéker bij de historie van kasteel Bloemendal.” De Limburgse hotels schenken ook Amstel. “Door met meerdere merken samen te wer12 | Gastvrij Magazine

Freek Laeven, directeur Heineken Brouwerijen Limburg, is trots op de overstap van de Van der Valk Exclusief Hotels naar Heineken. “Uiteraard is het een genot onze merken op de tap te zien bij alle mooie locaties van Van der Valk Exclusief in Limburg. Maar als geboren en getogen Vaalsenaar ben ik extra opgetogen over het feit dat het prachtige kasteel Bloemendaal in Vaals nu onze bieren schenkt. Deze overeenkomst betekent natuurlijk extra omzet maar realiseert bovenal aansluiting op een groep zeer actieve hoteliers met product op hoog niveau. Het is mooi te zien hoe de merken elkaar in deze samenwerking versterken. Daarnaast verstevigt het onze positie binnen de recreatiebranche waar naast Centerparcs ook Landal Greenparcs met haar eigen parken afgelopen jaar is overgestapt naar Heineken.”

Foto v.l.n.r.: Cliff Janssen (food & beverage manager), Freek Laeven (Heineken Brouwerijen Limburg) en Frans-Willem Cox (Van der Valk Maastricht en Vaals) op Kasteel Bloemendal.


Limburgse Wijnkeuring 2013 Deze wijnen zijn gerechtigd tot het dragen van het kwaliteitszegel van de Confrérie van de Limburgse Wijn:

periclitans semper vinco

V.l.n.r. Peter Colemont van Clos d’Opleeuw, Math Bollen van Hoeve Nekum, Mathieu Hulst van Apostelhoeve, Wilfried Schorpion van Schorpion.

Wijndomein Aldeneyck (B): Pinot Gris Barrique Pinot Brut Pinot Gris Pinot Blanc

2012 2011 2012 2012

Apostelhoeve (NL): wijnboer van het jaar 2013 Cuvée XII Pinot Gris Barrique Müller Thurgau Riesling Pinot Gris Auxerrois

2012 2012 2012 2012 2012 2012

Clos d’Opleeuw (B): Chardonnay - beste witte wijn keuring 2013

2011

Domein Steenberg (NL): Gewürztraminer

2012

Hoeve Nekum (NL): Pinot Noir - beste rode wijn keuring 2013 Rivaner

2011 2012

Kapelkeshof (NL): Cuvée de Raum

2012

Kruisboom (NL): Anders Chardonnay (Duits eiken) Chardonnay Chardonnay Chardonnay (Frans Eiken)

2012 2011 2012 2011 2011

La Belle Source (NL): Chardonnay

Schorpion (B): Brut Chardonnay - beste mousserende wijn keuring 2013 Brut Goud Brut Zwart

2008 2010 2010

Wijndomein St. Martinus (NL): Blanc de Holset Brut de Holset Cuvée Barrique Gris de Villare Limburgs Parelke Villare Drielandenwijn Funkelwijn

2012 2011 2009 2012 2012 2011 2011 2011

Wijngoed Thorn (NL): Pinot Noir Barrique Riesling Pinot Gris Pinot Gris Late Harvest Dornfelder Auxerrois

2012 2012 2012 2012 2012 2012

Vinnova (NL): Sauvignon Gris

2011

Wijndomein Crutzberg (B): Chardonnay Barrique

2012

Wijndomein de Planck (NL): Johanniter Brut Rouge Johanniter Johanniter Select

2011 2012 2012 2012

2012

Le Coq Frisé (NL): Cuvée des Amis

Wijndomein Hoenshof (B): Würzer

2012

2012

Landgoed Overst Voerendaal (NL): Müller Thurgau Auxerrois Rosé

Wijndomein Kitsberg (B): Chardonnay

2012

2012 2012 2012

Domein De Wijngaardsberg (NL): Chardonnay Auxerrois Pinot Gris

2011 2012 2012 Gastvrij Magazine | 13


“ I k w i l e e n n i e u w r e c o r d, m e t 5. 5 0 0 S o c i a l D e a l s ”

Social Deal: 50% korting, Regionale Social Deals doen het goed, zeker in de horeca. De gast krijgt doorgaans minstens 50% korting op gerechten, de horecaondernemer heeft wekenlang een volle zaak met veel nieuwe gasten. Bij een goede indruk komen die zeker terug. En de ware genieters bezuinigen zeker niet op hun begeleidend drankgenot, dat voor de volle prijs wordt afgerekend. Bart Oosterholt en Rens van den Berg, beiden ex-Hoge Hotelschool Maastricht, initieerden Social Deal, eerst in Maastricht, vervolgens ook in Parkstad, Westelijke Mijnstreek, Roermond en Weert. En net over de grens in Aken en Hasselt. En inmiddels ook in veel andere regio’s. Bart Oosterholt: “30% van alle consumenten krijgt in zijn regio dagelijks een Social Deal in de mailbox. Hyperlokaal werven op het wereldwijde web is een aanwinst voor de lokale bedrijven. We werken in een regionale omgeving en bieden elke dag een bijzondere deal in de directe omgeving. We verbreden de klantenkring van leuke zaken. Het abonnement op de dagelijkse deal is gratis en niets is verplicht. We ondersteunen de ondernemer in alles en reiken hem handvatten aan. Zo kan hij bijvoorbeeld bepalen op welke dagen, en hoeveel tafels beschikbaar zijn voor onze klanten. Daarnaast betalen we 80% van de dealomzet, minus onze provisie, snel uit; vaak voordat de eerste gasten komen eten. Het betekent soms een welkom voorschot van enkele duizenden euro’s. Bovendien: niet genoten Social Deals zijn pure winst voor de ondernemer. Ook al hebben we natuurlijk liever dat onze gasten gewoon komen en daarom ontvangen zij meerdere reminders.” 20% van de deals heeft betrekking op horeca. “Het aanbod in die branche is groter dan we kunnen verwerken. Elk dealbedrijf wordt eerst bezocht. We willen ook niet meer dan één bedrijf per dag in het zonnetje zetten en de korting moet minimaal 50% bedragen.”

Eetcafé Jour de Fête

Paul Rutten

Roel Rutten startte in 2007 eetcafé “Jour de Fête” op de Maastrichtse Markt. “Ik was net open toen de huidige eigenaren van Social Deal bezig waren met hun afstudeerscriptie aan de Hoge Hotelschool. Het onderwerp: Social Deal. Ik zag het meteen zitten en stond op hun openingssite. Dat leverde goede reacties op en sindsdien bied ik twee tot drie keer per jaar een deal aan. In ieder geval een ontbijt in de zomer en een diner in de winter, op de wat rustigere avonden, van zondag tot en met woensdag. Social Deal-gasten ontvangen hetzelfde menu als de andere gasten. Ik doe dit niet om snel te cashen, wel om meer gasten te ontvangen. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat ze terugkomen. We leveren goede, eerlijke producten en hebben een goede, gastvrije crew. Ze komen terug. Social Deal bedient een grote doelgroep, daar moet je goed mee omgaan. En onze vaste gasten maken we via Facebook attent op onze Social Deal-acties. We noemen het ‘E-kedooke veur gans Mestreech’.” Roel vervolgt: “Ik bepaal zelf het maximale aantal social deals: 600 en verdeel die over enkele maanden. Dit is mijn reclamebudget.” Eetcafé Jour de Fête: Markt 32, Maastricht.

Café Restaurant Bokes

Mark Pastoor

14 | Gastvrij Magazine

Café Restaurant Bokes van Mark Pastoor en Martina Simoncig in het hart van Maastricht biedt al 18 jaar kwalitatief goed eten in een gastvrije omgeving voor een eerlijke prijs. “We kregen de tip over Social Deal van een collega. We hebben geen terras en willen in de zomer toch graag veel gasten. Als de eerste gasten hier zijn, lokt dat anderen. Social Deal heeft een groot bereik, waardoor we nu ook in de zomer elke dag vol zitten. En het zijn gezellige gasten. Sommigen nemen genoegen met een kan water, een andere tafel besteedt 160 euro aan mooie aperitieven en wijnen. Veel gasten komen terug, verrast door onze kwaliteit. Ze geven fooi. En er zijn gasten die zich normaal geen etentje buitenshuis kunnen permitteren, maar dankzij Social Deal wel. Dat is mooi.” Bokus stelt geen beperking aan de bestedingsdagen. “We bieden een viergangenmenu aan met een waarde van € 39,- voor de helft van dat bedrag. Met vier gangen zitten onze gasten wat langer aan tafel. We handhaven kwaliteit en porties. Vorige zomer waren er 960 deals, dit jaar 1500. Voor september en oktober hebben we een lunchaanbieding. We gaan ook onderzoeken of we een deal moeten aanbieden in een andere regio, bijvoorbeeld Aken. Dat kan met Social Deal.” Café Restaurant Bokes, Platielstraat 7, Maastricht.


Tekst: Bert Salden, foto’s: George Deswijzen

maar wel 1.000 extra gasten Barsserie Appart

Barsserie Appart in Maastricht stond aanvankelijk kritisch tegenover Social Deal. “We hadden met een andere, landelijke aanbieder gewerkt en dat beviel niet. Uiteindelijk hebben we in 2012 toch een keer meegedaan, om onze naamsbekendheid te vergroten. We zitten niet op een A1-locatie. Er zijn vooraf goede afspraken gemaakt en het werkte prima. We kregen leuke nieuwe gasten, die ook terugkomen. Dat laatste heb je zelf in de hand. Als je adverteert moet je maar afwachten wat het oplevert, hier lever je iets in per bezoekende gast.” “Natuurlijk heb je er koopjesjagers bij, maar ook veel genieters die goede wijnen kiezen. Dat verschilt nauwelijks van onze andere gasten. We hebben nu drie keer meegaan: in de winter met een menu, in de zomer met alleen een hoofdgerecht. Je hoopt toch dat ze wat meer bestellen en dat gebeurt. Je hebt altijd mensen in de zaak en dat trekt weer anderen. Veel Social Deal-gasten komen in het weekeinde, maar we willen geen beperkingen opleggen. Als je dat wel doet beperk je ook het aantal gasten.” Barsserie Appart, met Rob Dresen als gastheer en Tim Limburg als chef-kok, is gespecialiseerd in diners en catering. Barsserie Appart: Achter de Molens 15, Maastricht.

Tim Limburg

Aan de Meule

Michel Reijnders van Restaurant aan de Meule in Genhout-Beek ziet Social Deal als een toegevoegde waarde. “Een vriend tipte me enkele jaren geleden. Hij had goede ervaringen met Social Deal. Ik zag het eerst niet zitten, maar deed toch mee: een driegangenmenu van € 22,95 voor € 11,95 in de rustige maanden januari, februari en maart. Het leverde me 3.000 extra gasten op. De mensen van Social Deal denken mee en de Social Deal-gasten drinken gemiddeld drie consumpties.” De opvolgende winter steeg het aantal deals tot 4.500. “Dat was toen een record, inmiddels heeft een Wok-restaurant in Eindhoven 5.000 deals afgesloten. Komende winter wil ik daar overheen gaan met 5.500. Ik wil mijn record terug en de mensen van de straat houden. We hebben trouwens in het najaar voor tien zondagen een zondagsbrunch aangeboden voor maximaal 1500 gasten. Meer is niet haalbaar in 10 dagen. Die 1500 deals waren snel volgeboekt. We halen het positieve eruit.” Aan de Meule: Schimmerterweg 17, Beek

Michel Reijnders

TownHouse Designhotel Maastricht

Townhouse Designhotel Maastricht maakt dagelijkse zaken bijzonder en ontving in 2011 de Dutch Hotel Award. Het hotel is in alle opzichten anders, met de uitstraling van een grote huiskamer. “In een hotel logeren zelden mensen uit de eigen regio. Toch vinden wij het belangrijk dat ook zij ons kennen. De oprichters van Social Deal ken ik sinds hun start, met een goed verhaal over regionale marketing. Dat sprak me aan. We waren een van de eersten die een High Tea aanboden via Social Deal. Met succes.” Aan het woord is Maxine Hofman, marketing & salesmanager van La Bergère Group, waartoe Townhouse behoort. “Met Social Deal halen we mensen uit de regio naar het hotel. We hebben recent ons ontbijt vernieuwd met regionale, ambachtelijke producten van Saveurs. Zij verzorgen ook een Limburgse proeverij van ambachtelijke producten, van grottenkaas tot worst en gehaktbrood. Social Deal is het ideale platform om dat in de markt te zetten. Wie de high tea of proeverij met korting ervaart komt terug voor de standaard prijs en brengt nieuwe relaties mee. Dat is aantoonbaar bewezen. Ook in Grand Café Maastricht Soiron.” Townhouse Designhotel Maastricht: Sint Maartenslaan 5, Maastricht Grand Café Maastricht Soiron, Vrijthof, Maastricht.

Maurice Schuffelers (operationeel manager) en Izy Jansen (medewerkster ontbijt en lunch).

Gastvrij Magazine | 15


Bijtafelen Ed Pluijmen

!

Teksten: Bert Salden, foto’s: Esther Theunissen e.a.

Roel Welles naar Yagua Sky Bar Roel Welles is als chef-kok sinds 1 november verantwoordelijk voor de keuken van de Yagua Sky Bar in Venlo. Hij werkte de aflopen zes jaar bij The Scelta Institute als “Chief Discovery Chef”.

Goud voor domein Le Coq Frisé

Ed Pluijmen

Ed “Trompet” Pluijmen, oud-vertegenwoordiger van Heineken Brouwerijen Limburg en Hansen Dranken is nu account manager bij Fortas Beveiliging. “We beveiligen ook horeca en evenementen.”

Rad In De Tapperie in Venlo staat een groot rad op de bar. Voor  3,50 mogen gasten er een draai aan geven. Ze maken daarmee kans op 1 pils, 2 pils, een Flügel, een Pitcher, een Hot Shot, 2 Hot Shot en meer. Een troostprijs behoort ook tot de mogelijkheden.

Late roeping

De wijn “Des Amis” van domein Le Coq Frisé uit Epen heeft goud gehaald bij de Nationale Wijnkeuring 2013. De keuring is een initiatief van Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn en werd dit jaar voor de 11de keer gehouden. Er zijn 157 wijnen gekeurd uit voornamelijk Nederland en België en enkele uit Duitsland, door een internationale jury van wijnprofessionals. Er werden 20 bronzen, 7 zilveren en 3 gouden medailles uitgereikt. Wolfgang Kraus en Gertje Hahn van Domein Le Coq Frisé: “Wij zijn enorm blij en trots met het behaalde resultaat. Elk jaar proberen wij met veel passie en zorg kwalitatief goede wijnen te maken. Dit gaat uiteraard niet zonder advies van onze oenoloog en adviseur Stan Beurskens en ook alle versterking van familie en vrienden. Het Wolfgang Kraus en Gertje Hahn is dan ook een mooie kroon op al ons werk.” Naast de gouden medaille vielen in Limburg prijzen voor Wijndomein De Planck (1x zilver, 1x brons) en Wijndomein Kapelkeshof (1x brons), die beide ook door Stan Beurskens begeleid worden. Verder won ook het eigen wijnbedrijf van Stan Beurskens, Wijndomein St. Martinus in Vijlen 2x zilver en 1x brons.

Van Sjénne nao China Horecamakelaar Léon Keppels heeft uitstekende contacten met China. Hij heeft Chinezen meegenomen naar De Beerkompanie in Heerlen en die zijn enthousiast over de formule. En het Alfa bier. Keppels kondigt export aan, van Sjénne naar China.

Horecatransfers HorecaHuis Limburg:

Marino Keulen

“Limburg is een late roeping wat wijn betreft, maar wel een mooie roeping” Lanakens burgemeester Marino Keulen tijdens de persbijeenkomst van Winefair. 16 | Gastvrij Magazine

- Nieuw te bouwen Hotel de Maan, Maankwartier Heerlen is verhuurd aan Dennie Frits en Babette Timmermans. - Societea Geleen verhuist in januari naar pand “Stadscafé”, Markt, Geleen. - Chinees restaurant, Markt Linne, neemt naastgelegen friture over. - Aurelio Hartmans exploiteert restaurant In Gen Thun, Heerlen. - Saskia Theunisz neemt Café de Hoop, Meerssenerweg Maastricht over. - Meta Maastricht wordt Ierse Pub. - Infini Valkenburg verhuist in april naar Les Aromes, Wahlwiller. Han en Ans van Geest nemen afscheid van de horeca, Michael en Kirsten van Geffen zetten hun zaak voort in het pand dat als D’r Bloasbalg vele jaren een Michelinster droeg.


Nieuws uit Nederlands- en Belgisch Limburg

HorecaHuis HorecaHuis Limburg breidt haar service uit met juridische dienstverlening. Daartoe is mr. De Jonge, afkomstig van Heineken, in dienst getreden.

Compleminte

V.l.n.r. Noëlle Ballieux, Meino van der Broek, Lucca van Sint Fiet, Gèr van Sint Fiet, Lidwien Koevoets, Venice van Sint Fiet, Armand Urlings

Nieuw in Wyck: De Compleminte van Sint Fiet, een wat nostalgisch restaurant van Gér van Sint Fiet. De slagerszoon had zelf enkele slagerijen, maar legt zich nu toe op de horeca, met ambachtelijke producten, vaak gebaseerd op streekingrediënten. Dat laatste geldt niet voor de garnalenkroketten (“minstens 40% garnalen, zo krijg je ze in Knokke niet”) en de kaaskroketten. Ger heeft ook een productiebedrijfje voor ambachtelijke kroketten, brood, gebak en chocolade. Het ambachtelijk bereide ijs komt uit Voeren, de wijn deels uit Maastricht, het bier uit Gulpen. In de keuken staan Armand Urlings en Meino van der Broek.

Ambassade Restaurant Ambassade in KessenichKinrooi is al sinds 1965 een begrip in de verre omgeving. Inclusief het bijbehorende café. Dat café heeft nu voor het eerst een facelift ondergaan, zeg maar gerust een flinke verbouwing. Het oud-bruin werd wit. Patron-cuisinier Luc Ignoul, die in 1987 zijn vader opvolgde: “Dit is van oorsprong Daniëlle en Luc Ignoul een chauffeursrestaurant voor de truckers die lang moesten wachten voor de grens.” Levenspartner Daniëlle, afkomstig uit Ell, stak in 1996 voorgoed die grens over. De gerechten hebben inmiddels een hoog niveau, maar blijven puur. De groenten haalt hij zelf op de veiling in Grubbenvorst. De vis wordt dagvers aangeleverd uit Yerseke. “We zijn befaamd om onze zeetong, supervers, 600 gram voor maar . 36,-.”

Couverts Couverts, het restaurantboekingssysteem mede ontwikkeld door Geleendenaar Paul Wiertz, heeft inmiddels 1.000 restaurants als klanten. Couverts bestaat drie jaar en is nu eigendom van RTL.

Le Bon Vivant Restaurant Le Bon Vivant in Maastricht is nu in handen van Caspar Stijntjes. Chef-kok is Willem Dijkstra.

Limburgse wijn

La Notte Restaurant Da Lidia bestaat 40 jaar. Een reden om La Notte Italiana Magica extra feestelijk aan te kleden. Honderden gasten genoten op de 11de editie van deze “acht van Da Lidia” van livemuziek en volop vloeibare en vaste lekkernijen, gepresenteerd in samenwerking met haar leveranciers. Elvira Cellini is al 40 jaar de enthousiaste gastvrouw en eigenaresse. Op de foto staat ze samen met Ernest Lebouille (FarmFresh/ Lebouille) en Frits Tak (FishXL).

Jules Nijst

Restaurant Mes Amis in Maastricht heeft een uitgebreide Limburgse wijnkaart en elke maand een andere Limburgse wijnmaker op bezoek. Op vrijdag 13 december bijvoorbeeld Jules Nijst van domein De Wijngaardsberg uit Ulestraten. Een viergangendiner met begeleidende wijnen en water en koffie kost  75,-. V.l.n.r. Frits Tak, Elvira Cellini, Ernest Lebouille

Gastvrij Magazine | 17


Bijtafelen Limburg Likeur

!

Teksten: Bert Salden, foto’s: Esther Theunissen e.a.

We hebben ‘m: onze eigen Limburg Likeur. Uiteraard van Graanbranderij De IJsvogel in Arcen. En op basis van Limburgse vruchten: blauwe bessen en rode bessen. Bes lekker!

V.l.n.r. Bert van Rijt, Toon van de Reek, Pieter Verschuren

Proef de streek

Schinnense horeca Horecaondernemers in Schinnen zetten samen de schouders onder de gastvrijheid van hun gemeente, onder de noemer “Gastvrij Schinnen”. Het eerste initiatief: een herfstbokbierroute die te voet of per fiets vanuit alle deelnemende horecazaken kan worden afgelegd. Meer volgt. Hoofdsponsor is de Schinnense Alfa brouwerij.

HO

uub 2 berjé

h2oservice.nl of bel voor meer info: 046-474 44 67

18 | Gastvrij Magazine

De Streekerij in Arcen heeft een nieuwe chef, Bert van Rijt, die de streek centraal zet. Voor  27,50 biedt hij de keus uit onbeperkt proeven van “Streekjes” in 39 varianten. Kies uw streekje, kies er nog een en nog een tot u echt niets meer op kunt. Minder trek? Bestel dan vier Streekjes voor  17,50. Er zijn “Voor Streekjes” als IJsvogel mosterdsoep, gebakken bloedworst uit Arcen met appel en wrap met gerookte kipfilet en Tasty Tom tomaat. Tot de “Hoofd Streekjes” behoren spies van Livar varken met satésaus, gebakken levertjes met ui en spekjes en gefrituurde uienringen op een basis van curry. Kies er gerust een puntzakje frites bij, een bordje pasta en seizoensgroenten. Sluit af met “Na Streekjes”, bijvoorbeeld sorbetijs van Hoeve Willem 3 met vers fruit of Crème brûlée met rabarber. Overigens: het oerbrood Fleuren Puur uit Velden wordt bereid met eigen tarwe van de bakker en melk uit Velden. Het graan wordt grof gemalen op de watermolen van De IJsvogel in Arcen.

“Ruwe Diamant” voor Stijn Coenen Stijn Coenen, werkzaam als kok bij de Gerardushoeve in Epen, heeft op de BBB de “Ruwe Diamant”-wedstrijd gewonnen, een prijs voor het beste gebruik van een streekproduct. Er waren 36 deelnemers. Er moest een gerecht worden bereid met Geuldalschapenvlees. Ernest Lebouille: “Van een puur product iets moois te maken, zeg maar een ruwe diamant te slijpen. Dat was de bedoeling. Het resultaat was verrassend. Met name over de bereiding van de lamsbiefstukjes door Stijn ben ik lyrisch.” Stijn Coenen Stijn Coenen, geboren en getogen in Heerlen, werkt ruim een jaar bij De Gerardushoeve. Hij volgde zijn koksopleiding aan de Hotelschool in Koksijde (B.) en werkte vervolgens op Kasteel Vaalsbroek en bij Chateau St. Gerlach.

Historisch Weizen Het eerste Nederlandse Weizenbier werd in 1986 gebrouwen in Arcen. Brouwer Toon van den Reek: “We gebruikten 50% tarwe en 50% gerst. Voor het recept gingen we naar München. Gelukkig hadden we een Duitse brouwer bij ons. Aan ons Nederlanders hadden ze het Weizengeheim nooit prijs gegeven.”


Nieuws uit Nederlands- en Belgisch Limburg

Mondial beste (dans)club

Mondial in Beek is gekozen tot beste danceclub in Zuid Nederland. Dat was ook het geval in 2007, 2009 en 2011.

Joanna en Robert Cichecki

(Ge)rechtstraat De Rechtstraat in Wyck-Maastricht is populair bij nieuwe restaurateurs. Onder hen Joanna en Robert Cichecki uit Kerkrade. Zij verwisselden Old Hickory in die plaats voor het gloednieuwe Le Bon Choix op nummer 12. Robert stond thuis, in Kerkrade, op 4-jarige leeftijd al koekjes te bakken. Hij volgde de horeca-opleiding in Sittard en werkte onder andere bij Langen (Kerkrade) en in De Lijster (Geleen). Hij startte als gastheer, maar haalde ook zijn koks- en bakkersdiploma’s. Joanna komt uit Polen, maar woont al lange tijd in Kerkrade. Ook uit Polen komt het wild, verder kiest Robert vooral voor producten uit de streek. Tip: vlees van de lavagrill en als nagerecht een gekarameliseerd Val Dieukaasje met gebrande amandelsnippers en karamelsaus.

Lekker 2014 Limburgse restaurants in Lekker 2014: 6. Da Vinci, Maasbracht 12. De Leuf, Ubachsberg 20. L’Atelier, Gulpen 44. Valuas, Venlo 48. Chateau St. Gerlach, Valkenburg 58. Aubergine, Steijl 72. Brienen aan de Maas, Well 79. Chateau Neercanne, Maastricht 81. Bretelli, Weert 86. Tout à Fait, Maastricht 99. Beluga, Maastricht 100. Toine Hermsen, Maastricht

Macedonië Na de brand in Balkanrestaurant Macedonië in Termaar-Margraten hebben Toni en Tanja Panev een nieuw onderkomen gevonden aan het Lindenplein 15 in Brunssum. De naam blijft gehandhaafd.

Gezond & sportief MVV gaat meer aandacht besteden aan gezonde voeding. Daartoe zijn afspraken gemaakt met ‘t Vitamientje in Gronsveld. De groenten- en fruittopper zal de club voorzien van dagverse vitamientjes. Gastvrij Magazine | 19


Bijtafelen

!

Teksten: Bert Salden, foto’s: Esther Theunissen e.a.

Erik Hoofs

Limburgers met nieuw horecaconcept Jan Willem Punt en Erik Hoofs van restaurant De Lindeboom New Style in Beek openden in Nijmegen restaurant Popolare. Het is “fast fresh Italian”. Gerechten worden besteld Via een ipad. De meeste maaltijden kosten minder dan negen euro, wijn en andere dranken gemiddeld twee euro. Het nieuwe restaurant telt 50 medewerkers en 200 zitplaatsen. Bij succes volgen meerdere restaurants in studentensteden, waaronder Maastricht. Loonkosten worden bespaard door de digitale bestelwijze. Plan b projecten in Stein coördineerde de bouw. Danny Theunissen, afkomstig uit De Lindeboom, leidt het restaurant. Punt en Hoofs blijven zelf in De Lindeboom.

De Limburgse Bib Gourmands 2014: Kwaliteitskeukens voor een prijs van maximaal € 35,N = nieuw. Beek: De Lindeboom New Style Bilzen: ‘t Vlierhof Borgloon: Mondevino N ‘s Gravenvoeren: De Kommel Leut: Bistro Neuta (N) Maaseik: Bienvenue Maastricht: L’Auberge Maastricht: Manjefiek Maastricht: Sofa Pey-Echt: Hof van Herstal Simpelveld: Bellevue Sittard: Silvesters Stevensweert: Herberg Stadt Stevenswaert Valkenburg: Jerôme Valkenburg: Tummers Venlo: Brasserie Wahlwiller: Les Arômes

20 | Gastvrij Magazine

Midden achteraan in koksbuis Marc Creusen (Eyserhalte), rechts in koksbuis Marc Krux (Krux) en rechts ernaast Frank Radder

Wilde-kruidenwandeling

Biologischekruidenkweker Frank Radder organiseerde in samenwerking met Eyserhalte een wildkruidenwandeling voor chefs. Wilde kruiden oogsten is de laatste jaren enorm populair geworden bij de professionele horeca, met name in het topsegment. Het specifieke Zuid Limburgse kalkgrasland herbergt een schat aan culinair inzetbare kruiden voor de horeca. Duurzaam, streekgebonden, onbewerkt, gezond en puur zijn steekwoorden die als een rode draad door deze unieke dag liepen.

Gastvrij Maastricht Op 1 november ging het stadsproject “Gastvrij Maastricht” van start, een initiatief van Centrummanagement Maastricht, Hotel Management School Maastricht en VVV Maastricht in samenwerking met onder andere de gemeente.Doel is de gastvrijheidsbeleving van bezoekers te versterken en zo de totale beleving van Maastricht voor bezoekers en bewoners zo positief mogelijk te maken. John Aarts, wethouder voor financiën, 2e van rechts Wethouder John Aarts economie, personeel en organisatie: “De mate van gastvrijheid van een stad bepaalt mede of mensen er willen wonen, werken en recreëren. Maastricht is van oudsher een gastvrije stad, waar de kwaliteit van leven hoog is. Nu de wereld om ons heen verandert, we steeds meer buitenlandse bezoekers, expats en studenten ontvangen en hogere eisen worden gesteld aan hospitality, is het zaak te blijven investeren in de gastvrijheid van onze stad. Samen kunnen we ervoor zorgen dat gastvrijheid, nog meer dan nu, een uniek verkooppunt wordt van Maastricht.” Speciale Gastvrij Maastrichtgidsen worden in op een aantal plekken in het centrum ingezet om op piekmomenten persoonlijke service te verlenen aan bezoekers van de stad. Deze “Informatie Bakens” zullen als persoonlijke gastheer/vrouw van de stad, de bezoeker in meerdere talen informeren over het complete aanbod van Maastricht. Verder zijn er cursussen ontwikkeld voor ondernemers, personeel en (branche)verenigingen in Maastricht, gericht op de gastvrijheidsbeleving van bezoekers en taalcursussen, zodat ook de buitenlandse bezoeker zich welkom voelt in Maastricht.

Limburgers in Missets Café Top 100 2014: 5. In de Karkol, Maastricht 11. Het Centrum, Horst 15. De Morgenstond, Griendtsveen 23. In den Ouden Vogelstruys, Maastricht 31. De Poshoorn, Maastricht

62. D’r Klinge, Heerlen 68. De Verleiding, Roermond (nieuw) 84. Sevenwaeg, Sevenum 96. Café Schtad Zitterd, Sittard (nieuw)


Nieuws uit Nederlands- en Belgisch Limburg

Nieuwe chef Neuta

Spaanse horeca

Dirk de Kinderen, voormalig patron-cuisinier van De Laurier in Maasmechelen is per 1 december de chef van Bistro Neuta in Leut. Bistro Neuta, net een Bib Gourmand, is de tweede zaak van Alex “Vivendum” Clevers.

WineFair De eerste editie van WineFair in Lanaken mag een groot succes worden genoemd voor deelnemers en bezoekers. De tweede editie is gepland van 31 oktober tot en met 3 november 2014.

Gezien op WineFair: - De bubblebus: een mobiele bar in een Citroen HY uit de jaren ‘70, met eigen elektriciteit en water - Artisanale chocolatiers die chocolades en wijnen combineren.

Wine Breather Joris Sondeyker uit Meerssen is free lance sommelier en in te huren voor allerlei soorten wijnadvies. Eén van zijn troeven is de winebreather. Hij vertelt er zelf over: “Decanteren, ofwel het overschenken van wijn in een karaf om de smaak en aroma’s beter tot hun recht te laten komen lijkt soms een heel gedoe. Met de Wine Breather kun je Joris Sondeyker (l) met Elly en Jan Waghemans elke wijn op spectaculaire wijze decanteren in twee minuten en vervolgens uitschenken vanuit de originele fles. Het werkt perfect en oogt schitterend voor gasten.” De Wine Breather wordt met de wijnbeluchter, verticaal op de wijnfles geplaatst. “Dan draai je de karaf met fles om, de wijn stroomt hierdoor op spetterende wijze de karaf in, De wijn kan nu vanuit de Wine Breather geschonken worden of uit de originele wijnfles. Door de fles op de karaf te plaatsen en deze weer om te keren stroomt de wijn weer terug de fles, gedecanteerd en wel en binnen enkele minuten.” Op de foto demonstreert Joris de Wine Breather aan Elly en Jan Waghemans, vroeger van Restaurant D’r Blaosbalg in Wahlwiller.

Transfers Zuidveste Horecamakelaars: - Hotel Mereveld, Beuldersweg Nederweert is op 15 november overgedragen door mevrouw Rutten aan mevrouw Prayoonprokara, die op hetzelfde adres al langer het Thaise restaurant exploiteert. - Cafetaria ‘t Strötje in Panningen is overgenomen door Ger Aerts, die jarenlang een cafetaria in de Kerkstraat in dezelfde plaats uitbaatte. - De exploitatie van Hotel Leto, Daalhemerweg Valkenburg wordt per 31 januari verkocht aan de familie Van Ravenswaay uit Amsterdam. - Friture Pannesheide, Pannesheiderstraat in Kerkrade is verkocht aan mevrouw Leeman uit Gangelt (D). - Zalencomplex Royal Irene, Steegstraat Venlo Blerick is op 1 september 2013 heropend door André Heger.

Van links naar rechts John, Niek en Luc bij hun kantoor in Barcelona.

Zin in een horecabedrijf in Spanje? John Reintjes en Luc Overhof hebben een dependance in het hart van Barcelona. Samen met collega Niek Jansen van Rosendaal legt “Horeca Advies Zuid” nog meer nadruk op Zuid. “Spanje biedt volop mogelijkheden”, aldus Overhof vanuit Barcelona.

Leukste restaurant

Hubert Haenen

Restaurantverkiezingen te over. Tres Luxx is verkozen tot leukste restaurant van Valkenburg, het beste in die plaats is volgens Iens Hubert Haenen.

“Het Moment” weer open Restaurant Het Moment Lemiers opent op 10 december onder nieuwe eigenaars: Mitch van der Heijden en Dominique Hermans. Mitch was er chef-kok, met ervaring bij l’Atelier, Kasteel Bloemendal, Klein Zwitserland en Toine Hermsen. Dominique was er gastvrouw. Gastvrij Magazine | 21


Bijtafelen

!

Teksten: Bert Salden, foto’s: Esther Theunissen e.a.

Brand Carnagala Valkenburg Gastvrij Magazine verschijnt weer op de vrijdag na carnaval, 7 maart. Daarom melden we nu al dat het Valkenburgse Carnagala in 2014 een nieuwe naam en hoofdsponsor heeft: Brand Carnagala.

Horecatransfers Horeca Advies Zuid:

Jeune restaurateurs d’Europe houdt haar jaarcongres in 2015 in Nederland. Als het aan de Limburgse leden ligt wordt dat in Limburg. “Dat betekent dat 188 Michelinsterren onze provincie aandoen”, aldus Edwin Soumang van Restaurant One.

- Oscar en Claire Priem verkopen Kaffee Priem, Kesselskade, Maastricht aan Rob en Angelique Timmerman. - Emile Slijpen verhuurt Kesselskade 49 50, Maastricht aan Yorgo Tzikas. - Cor Bot verhuurt de appartementen bij Kasteel Schaloen, Schin op Geul, aan René en Agneta Naus. - Rob Dresen, Tim Limburg en Benoit Chardet verkopen Hotel Trash de Luxe, Boschstraat, Maastricht, aan Joyce Mullenders. - Hans Pauw draagt Hotel Restaurant De Pauwenhof, Boschstraat, Maastricht over aan Danyel van den Bongard. Ingangsdatum: 1 januari. Danyel verlaat de Raadskelder in Roermond. - Familie Stevens realiseert nieuwe ontwikkelingen bij Hotel Restaurant Prinses Juliana, Valkenburg aan de Geul: een opleidingsinstituut met Frederique Stevens aan het roer en Hans van Wolde.

Corporate Finance Zuid versterkt

Fingerfoodball

Edwin Soumang

188 sterren

Luc Reinards en Ralf Könnemann treden toe als partners van Corporate Finance Zuid BV, waartoe ook Horeca Advies Zuid behoort. “Corporate” ondersteunt en begeleidt ondernemers, ondernemingen, intermediairs en overheidsinstanties op het gebied van (organisatie en businessplanning)advies, bedrijfsoverdrachten en fusiebegeleiding, (bedrijfs)waarderingsvraagstukken, financieringen en corporate recovery.

Reinards en Könnemann hebben samen bijna 20 jaar ervaring in het financieren van ondernemingen. Hun werkwijze kenmerkt zich door een persoonlijke no nonsense aanpak, waarbij ze de belangen van de ondernemer/onderneming centraal stellen. Hun uitgebreide relatienetwerk en gedegen branchekennis gebruiken zij om voortdurend op zoek te gaan naar mogelijkheden om tot creatieve oplossingen te komen.

22 | Gastvrij Magazine

De Fingerfoodball van Scelta Mushrooms uit Venlo ontving de aanmoedigingsprijs van de Jaarprijs Goede Voeding 2013. De prijs is bestemd voor voedingsbedrijven die gezonde verbeteringen aan hun producten aanbrengen, bijvoorbeeld door minder zout, verzadigd vet of suiker te gebruiken.

Glutenvrij Het glutenvrije pilsener van Mongozo uit Venray is voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste glutenvrije bier ter wereld. Dat gebeurde tijdens de World Beer Awards in het Engelse Norwich. Mongozo bestaat sinds 1994 en wordt gebrouwen bij Brouwerij Huyghe. In het brouwproces worden de gluten op een speciale wijze uit het bier verwijderd. Aan de World Beer Awards deden circa 600 bieren mee uit 32 landen. Een internationaal gekwalificeerde jury bestaande uit circa 40 bierkeurmeesters beoordeelde alle bieren in verschillende categorieën.

Koud bier Wist u dat de Maastrichtenaar veel minder binnen- en buitenlandse speciaalbieren drinkt de rest van Nederland? De Maastrichtenaar drinkt ook het koudste bier van Nederland. De Groningers bijvoorbeeld consumeren hun bier het liefst op een graad of 7. En op de meeste plaatsen in Limburg tapt men bier van een graad of 6. In Maastricht is dat 5 graden. Dit tot grote schrik van menige toerist. De Maastrichtenaar drinkt overigens ook meer bier dan de gemiddelde Nederlander.


!

Gastvrij Wijn Steakstrijd

Column Gilbert

Onze collega’s van Horeca Magazine (België) organiseerden een competitie om het beste steakvlees. Er waren 19 varianten ook geleverd door Daily Fresh uit Geleen en FarmFresh/Lebouille uit Born. Ze werden bereid door Felix Alen van Hof van Rhode in Diest. De uitslag: Steak Enkele opmerkingen tijdens de steakstrijd: - “Pools rundvlees dat in Ierland wordt versneden verlaat dat land als Iers rundvlees.” - “In Duitsland wordt rundvlees versneden door Roemenen tegen een vergoeding van twee euro per uur.”

158 kilo zware heilbot voor Der Ratskeller Aachen

Kok of keukenterrorist? “Ze vreten je arm en zuipen je rijk” is een veel gehoorde uitspraak van restaurateurs. Dus zou je denken dat het besef er is om ook overeenkomstig te handelen. Immers: de horeca heeft het zwaar en elk eurietje extra is welkom.

Twee dagen eerder zwom hij nog, op de foto arriveert hij in Aken: een 158 kilo zware heilbot (hippoglossus hippoglossus). De platvis uit de schollenfamilie is ruim twee meter lang. Willem Schipper van visleverancier FishXL uit Yerseke: “We kregen bericht uit Noorwegen dat deze extreem grote heilbot was gevangen. We belden meteen naar de Ratskeller in Aken en patron-cuisinier Maurice de Boer zag er wel heil in. ‘s Morgens na de vangst vertrok hij naar Yerseke en minder dan een dag later genieten ze ervan in het souterrain van de Ratskeller.”

Niets is echter minder waar. In veel restaurants waart een creatieve terrorist rond in de keuken die precies datgene doet waar zijn baas niet op zit te wachten: zijn eigen zin doordrijven. Vaak gaat dit zo ver dat de dienstdoende sommelier wanhopig moet zoeken naar een passende wijn…En als die dan eindelijk gevonden is, veranderd de kok doodleuk het recept! Zo niet bij Chateau Gilbert! De gerechten die worden geserveerd moeten de Limburgse wijnen nog beter uit de verf laten komen. De kok begint dus alle door de Confrérie des Chevaliers du vin Limbourgeois bekroonde wijnen te proeven! Wat een hondenbaan! Vervolgens stelt hij zijn receptuur samen gericht op de promotie van één specifieke wijn. Na een aantal interne try-outs komt de grote professionele voorproef commissie samen, deze keurt goed of af en komt met tips voor de kok. En dat net zo lang tot het perfecte begeleidende gerecht is gevonden. Als tenslotte verwende journalisten zoals Bert en Esther het ook lekker vinden mag het in productie. Je moet er toch niet aan denken dat een Chardonnay van Clos d’Opleeuw of een edele Riesling van de Apostelhoeve wordt verkloot door een over het paard getilde kok! Het enige paard in onze keuken zit in het zuurvlees dat werd aangepast als begeleider van de heerlijke Dornfelder van Thorn… Om te kunnen koken bij de wijn moet je echt je vak verstaan. Deze hondenbaan bij Chateau Gilbert is vacant. Als je deze uitdaging aandurft bel je Miranda +316 2723 6913 GILBERT Bel: +31653458200

www.chateaugilbert.nl Gastvrij Magazine | 23


Tekst: Bert Salden

Sterren voor sympathie, ambachtelijk- en kleinschaligheid

Frans van Wissen 40 jaar in de keuken

Frans van Wissen verwent 40 jaar fornuizen, gasten en ingrediënten met zijn kookkunsten. Hij werkte in befaamde zaken, maar koos uiteindelijk voor een eigen stek in de geboorteplaats van zijn echtgenote Brigitte: Noorbeek. Ze runnen er samen Herberg Sint Brigida. “De herbergkeuken is mijn lievelingsplek. Hier zorg ik dat de innerlijke mens goed wordt voorzien. Mijn filosofie is: eten moet goed, smakelijk en lekker zijn. Ik werk daarom graag met eerlijke, zuivere producten: een lekkere dagverse vis of een heerlijk stuk mals vlees en niet te vergeten groenten, rechtstreeks van de teler. Lukt het me hierbij een kaart samen te stellen met zeer vriendelijke prijzen, dan is mijn dag in orde. Al regent het buiten, de zon moet op tafel blijven schijnen.” Zie daar de levensfilosofie van Frans van Wissen. Met krijt noteert hij dagelijks op borden in de zaak het resultaat van zijn daginkoop. Met dank aan de regionale leveranciers als Geurten (groenten) en DailyFreshFood (vlees). Leenders-Hofman is sinds jaar en dag de leverancier van mooie wijnen.

Termaar 2d, 6269 AH Margraten T. 043 - 458 27 97 - F. 043 - 458 17 14 info@fgeurten-agf.nl - www.fgeurten-agf.nl

Zijn ouders hadden het Posthotel in Wittem, Frans kookte op het hoogste niveau in sterrenzaken als Der Bloasbalg, Prinses Juliana, Kasteel Wittem en Chateau Neercanne. Hij was chef van L’Auberge toen hij in 2000 voor zichzelf begon in de uit 1885 daterende Herberg Sint Brigida in Noorbeek.

Verfijnd

De keuken van Sint Brigida is qua ingrediënten wat eenvoudiger dan de sterrenzaken uit zijn verleden, maar net zo verfijnd. “Ik sta elke dag achter wat ik hier kook. Dat zit in de genen. Het is allemaal puur. Onze hotelen restaurantgasten komen om te genieten, ook van de wandelroutes die we zelf hebben uitgezet.” Oude krantenverhalen over de plaats zijn hier verwerkt tot placemats. Chef Frans moet ook een gelukkig mens zijn. Hij kan elke dag doen waar hij zin in heeft en ziet aan de terugkerende borden dat hij het goed heeft gedaan. De heilige Brigida kijkt gelukzalig maar versteend toe. Het kan niet anders of ze krijgt iets mee van de geuren die ten hemel stijgen. Frans heeft hier zijn eigen sterren: één voor sympathie, één voor ambachtelijkheid en één voor kleinschaligheid. Kleinschalig, want elke avond dient u hier te reserveren voor uw diner. We verdenken mensen er zelfs van dat in deze herberg komen slapen om er te mogen eten. Tip: tijdens de lunch maakt u meer kans. De keuken is vanaf 12.00 uur open, tot 20.00 uur. Herberg Sint Brigida is dagelijks geopend vanaf 8 uur, behalve op woensdag en van half november tot Pasen niet op woensdag en donderdag. Het hotel is elke dag geopend. Herberg Sint Brigida: Dorpstraat 36, Noorbeek, telefoon: 043 - 457 13 47. www.herbergsintbrigida.nl 24 | Gastvrij Magazine

Daily Fresh Food BV | Vouersweg 111 | 6161 AG Geleen Tel.: 046 4235600 | e-mail: info@dailyfreshfood.nl www.dailyfreshfood.nl

• Wijnen en relatiegeschenken

Koperstraat 13

• Eigen Wijnimport

6291 AH Vaals

• Wijnshop

Tel: 043-3062333 E-mail: info@ leendersenhofmanwijnen.eu www.leendersenhofmanwijnen.eu


Tekst: Bert Salden, foto’s: Wim Langohr

Brand leidt op tot Meesterproever In diverse Brand proeflokalen kunnen vaste bezoekers in één middag of avond een cursus volgen tot Brand Meesterproever. Gastvrij Magazine deed mee bij ‘t Upke in Venray.

25 bierliefhebbers, verdeeld over vijf teams, namen deel aan de Meesterproeverij bij ‘t Upke. Die begon met het een voorstelronde, gevolgd door een korte tapcursus: spoelen, in één keer tappen, afschuimen en genieten. Hierna was er uitleg over wat bier is, het brouwproces en de ingrediënten van het bier, waaronder de verschillende hopsoorten die Brand gebruikt. En het proeven: kijken, ruiken en drinken. Vervolgens werden de diverse speciaalbieren uiteraard met smaak geproefd: pilsener, Up, Lentebock, Dubbelbock, Imperator, Sylvester... Zwaar Blond was nog niet beschikbaar op het moment van de test. Natuurlijk werd er volop genoten, maar er was ook werk aan de winkel: de bieren werden stuk voor stuk op smaak geanalyseerd. En er moesten per team heel wat vragen worden beantwoord. De deelnemers gingen naar huis met een naslagwerk, het winnend team met de titel “Brand Meesterproever”. De Meesterproefavond werd geleid door Theo Albers. “We zijn met een team van vijf personen en geven de Brand Meesterproefavonden in vrijwel alle 200 Brand Proeflokalen. Daarnaast geven we trainingen en tapcursussen voor horecapersoneel.” Hij werkte zelf in speciaalbierencafés en volgde een HBO-opleiding. “Vervolgens vond ik dit leuker om te doen. Mensen vinden dit gezellig en ze steken er veel van op. Ze gaan Brand bier ook nog meer waarderen.”

Tei Derkx, Jolanda Willemsen en Rob Derckx

De Tapperie, ‘t Centrum

Eerder vond een Brand Meesterproefavond plaats bij De Tapperie in Venlo, het café van Jolanda Willemsen en Rob Derckx. Het echtpaar bestiert de uit begin jaren ‘60 daterende tapperie vijf jaar. Venlonaar Rob: “Er werd gelukkig al Brand bier getapt. Dat is mijn favorietë bier.” De Meesterproefavond was erg gezellig en goed verzorgd.” Ook in Café ‘t Centrum, het kleinste café van Horst, vond de Meesterproef plaats. Monique en Jan Joosten baten dit top 100-café al 18 jaar uit, Jan geeft daarnaast speciaalbiercursussen voor horecaondernemers en -medewerkers. Het huisbier: Brand. “Er zit een lekker bittertje in en de speciaalbieren zijn uitstekend.” Op 1 december organiseren zij het Beerpreuvenemint in Horst.” Monique Joosten, Tei Derkx en Jan Joosten

Theo Albers en Rien Min

Café ‘t Upke

Rien Min runt al 32 jaar Café ‘t Upke in Venray. De zaak bestaat 37 jaar. “Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Mijn ouders hadden een patisserie-lunchroom. Mijn man en ik zaten regelmatig in het restaurant van de vorige eigenaren van ‘t Upke. Zij vroegen me of ik de zaak niet wilde overnemen. Ik zei aanvankelijk: ‘Alleen met carnaval’. Dat gebeurde en het waren topdagen. Toen ben ik gebleven, nog altijd met veel plezier. Brand? Vroeger dronk ik zelf ook bier. Up is nog altijd mijn lievelingsbier, maar tegenwoordig prefereer ik wijn. Mijn man? Die doet iets heel anders, maar is bij evenementen altijd van de partij.” Gastvrij Magazine | 25


Tekst: Bert Salden, foto’s: Wim Langohr

“Limburgs? Zijn ruimhartige gastheerschap!”

Henk Savelberg: Limburgse Michelinster in Voorburg Henk Savelberg uit Mechelen woont sinds zijn 17de in de regio Den Haag, maar blijft zich Limburger voelen. “Af en toe moet ik terug, soms een paar keer per jaar, soms elke maand. Dan ga ik wandelen en proeven in het heuvelland.”

Marinier

Zijn Mechels dialect is verre van vlekkeloos door de 41 jaren in het westen. Maar het bier dat in de schitterende buitenplaats Vreugd & Rust wordt getapt heeft een Limburgse bron, in Wijlre. “Dat nemen ze me niet af. Ik was echt boos toen Brand verkocht werd aan Heineken.” Er zijn meer banden met onze provincie: de asperges worden uit de Limburgse zandgrond gestoken, de truffels en een aantal andere exquise ingrediënten breng Sascha Cremers uit Gulpen en slager Lebouille rijdt graag naar het verre Voorburg. Henk werd op 11 juni 1953 geboren in Mechelen, als zoon van een mijnwerker. Zijn opa was groenteman, zijn moeder stierf toen hij drie was. Op 12-jarige leeftijd mocht hij met plaatsgenoot Léon van Houtem mee melk en levensmiddelen venten. Léon zou later ook in de horeca stappen, als uitbater van Hoeve De Plei in Mechelen. Op 14-jarige leeftijd had Henk zijn eerste betaalde bijbaantje: in de spoelkeuken van hotel Ons Krijtland in Epen. “Onze overbuurman, Piet Hambeukers, was er oberkelner. Ik mocht er ook achter het buffet staan, drankjes klaar maken en ‘s avonds gasten bedienen.” Dat beviel Henk zo goed, dat hij de lts-opleiding verving door de horecavakschool in Sittard. “Het betekende ‘s morgens om half zes met de bus naar Heerlen en dan met de trein naar Sittard. We waren trouwens met een paar mensen uit Mechelen. Ik ging één dag per week naar school en werkte vier dagen, eerst bij hotel Terminus in Heerlen, later bij Kasteel Wittem.” 26 | Gastvrij Magazine

Hij was twintig, kwam uit dienst en ging in de horeca werken. “Ik had een vriendin in Den Haag, dus bleef ik daar. Werk vinden was geen probleem.” Hij had al snel Mathilde Willink en Henk van der Meyden als gasten en experimenteerde met de in Nederland onbekende “nouvelle cuisine”. Henk trok naar Parijs en vervolgens verder Frankrijk in om ervaring op te doen in vier tweesterrenrestaurants. De opgedane kennis paste hij in Den Haag toe, waar hij voor de eerste keer een Michelinster behaalde. In 1982, Henk was 28, begon hij zijn eerste eigen restaurant: Seinpost in Scheveningen. In 1987 haalde Henk ook hier de begeerde Michelinster binnen. De andere aandeelhouders van Seinpost wilden, na het succes van dit restaurant, een tweede horecabedrijf. Dus opende hij, na een uitgebreide restauratie opende Henk in 1989 restaurant hotel Vreugd & Rust op het gelijknamige oude landgoed in Voorburg. In 1990 kreeg hij daar voor de derde keer een Michelinster. “De restauratie van Vreugd & Rust kostte kapitalen. De aandeelhouders wilden echter geld zien en daarom hebben ze Seinpost verkocht. Dat deed pijn. Ze wilden eerder zelfs een derde restaurant, Auberge de Kievit, maar dat heb ik met moeite kunnen tegenhouden.” In 1993 vertrok hij na onenigheid met de andere aandeelhouders. “Ik zou iets anders gaan doen in Den haag, maar dat is er nooit van gekomen. De nuntius van de Paus was tegen een restaurant op de nieuwe locatie. Het pand lag dicht bij de ambassade van het Vaticaan. We waren volop aan het verbouwen. Ik was twee jaar werkloos. Dat was wennen.” Met Vreugd & Rust ging het intussen minder. In 1995 kon hij de exploitatie volledig overnemen en hij ging er weer aan de slag. In 1997 kocht hij het pand en vijf maanden later kreeg hij weer een Michelinster. In 1997 sloeg gildemeester Cas Spijkers hem tot SVH Meesterkok. Henk veranderde de formule. “Vroeger werkten hier 60 mensen, nu 30. Het is overzichtelijker, de sfeer is minder stijf en de prijzen van gerechten en wijnen zijn gastvriendelijker geworden.”

Limburg

Henk komt graag in Limburg. “Ik logeer dan in Ons Krijtland of Chateau St. Gerlach. In het heuvelland. Ik heb laatst erg goed gegeten bij Chateau St. Gerlach, maar ook bij Café Sjiek in Maastricht.” Hij mist in de Randstad de ambachtelijke kruisbessenvlaai, het zuurvlees en de natuur. En hij kan genieten van Limburgse liedjes, zoals “Loeënde klokke”. “Schittterend!” Henk is thuis in Den Haag, maar voelt zich Limburger. “Als ik Limburgers in mijn zaak tegenkom word ik daar altijd een beetje opgewonden van. Dat vind ik leuk. Weet je, je hebt in de hele wereld goede en slechte mensen.” Gastheer Etiënne op de vraag wat hij typisch Limburgs vindt aan zijn baas: “Zijn manier van praten is voor ons echt Limburgs en zijn ruimhartige gastheerschap.”


Tekst: Bert Salden

Café D’r Klinge: Parkstadtopper in Café Top 100 De afgelopen jaren was Parkstad Limburg maar met één zaak vertegenwoordigd: D’r Klinge aan het Pancratiusplein in Heerlen. En die stijgt elk jaar stevig.

In 2012 kwam D’r Klinge binnen op plaats 81, vorig jaar steeg de zaak naar de 72ste plaats, voor 2014 staat D’r Klinge stevig op plaats 62. Uitbater Roger Schreurs: “De Top 100 staat voor kwaliteit. Ik vind het belangrijk dat Parkstad daarbij hoort, liefst met meerdere zaken. Deze regio heeft veel nog niet ontdekte horecakwaliteit.” De oud-prins van Heerlen (1998) runde D’r Klinge Max in Heerlen voordat hij op 21 januari 2000 verhuisde naar het Pancratiusplein. “Ik zag hier mogelijkheden: ik zat op het Wilhelminaplein, maar het uitgaansgebied verschoof naar het Pancratiusplein. De naam D’r Klinge heb ik meegenomen en Max, zo heet inmiddels mijn zoon.” D’r Klinge is een veredeld bruin café met een ruim terras. Er zijn veel speciaalbieren beschikbaar en mooie wijnen. “We zijn onafhankelijk van brouwerij en hebben een aantal jaren geleden bewust gekozen voor Brand. We zijn inmiddels Brand Proeflokaal en hebben alle bieren van de Limburgse brouwerij beschikbaar. We hebben negen tapkranen en zo’ 70 speciaalbieren op fles beschikbaar.” D’r Klinge munt ook uit in wijnen. De rode huiswijn werd in 2008 uitverkoren tot beste van Nederland op de vakbeurs Wine Professional in Amsterdam.

2014 heeft… een extra lang carnavalsseizoen een late en daardoor mooiere Pasen en Pinksteren veel mooie evenementen Samen maken we er een topjaar van! Hansen Dranken en Evenementen wenst u een vloeiend 2014…

HANSEN DRANKEN B.V. Veestraat 6 - 6067 AS Linne Tel. 0475-438460 - Fax. 0475-465080 info@hansendranken.nl - www.hansendranken.nl

“D’r Klinge is vuèr mich heem komme beij gouw vrung” vermeldt een wandbord in deze zaak, die het midden houdt tussen een bruin café en een klassieke Londense pub. Vaste verenigingen zijn onder andere het Nederlands Wijngenootschap, Addicted to Wine en wat beleggings- en carnavalsclubs, die er ook vergaderen. Het publiek in het café verjongt: “We hebben veel 30+-ers, maar tegenwoordig zie ik ook veel 25-ers. Drie van onze medewerkers zijn van rond die leeftijd. Dat werkt drempelverlagend. Hun vrienden komen ook en blijven Komen.” “De top 100 was al jaren een stille wens. Kwaliteit, sfeer, persoonlijk contact en getrainde medewerkers, daar draait het om. Al onze medewerkers hebben diploma’s sociale hygiëne en BHV en ze volgen elk jaar het Goed Getapt-programma. Ze weten dus ze tappen en hoe ze moeten tappen.” Café d’r Klinge: Pancratiusplein 47, 6411 JZ Heerlen telefoon: 045 - 574 14 41. Open: dagelijks vanaf 13.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 11.30 uur.

Café De Verleiding brengt Alfa in Misset Café Top 100

Café De Verleiding aan de Brugstraat 25 in Roermond tapt sinds kort Alfa bier. En komt daarmee na 10 jaar binnen in de Misset Café Top 100 op de 68ste plaats. Proficiat Harry, Daniëlle en het team van De Verleiding.

Hansen Dranken & Evenementen, Linne Alfa bijzondere bieren, Schinnen


B

B

B

2

0

1

3

Jean van Weers (l) en beursmanager Eric Stroink hebben zojuist Christel van Weers (Ingendael) iets ingefluisterd

Ger en Wim Hansen van Hansen Dranken

Remy Bordewin (AdMirror) en Leon Keppels (Horecahuis Limburg)

Richard van Marwijk en Ron Vrancken (Wihofecta)

Franks Smokehouse Amsterdam

Michiel Mattern Meier (Farm Fresh) en Charles van Goch

Freek Laeven (Brand Bier) Jan Smeets (Pinkpop) Sjra Vos (Vos Dranken Geleen)

Richard van Marwijk en Ron Vrancken (Wihofecta)

De dames van Mise en Place

Harm Hansen - Chantal Smeets (Chateau Cadaulan) Wim Hansen en Noud Barendsen

Het team van FishXL met uiterst links Frits Tak (Noord Limburg) 2e van links Barry Murre (Directeur) en 2e van rechts Willem Schipper (Zuid Limburg)

Katja en Clemence van Office du Tourisme Sarlat

Angelo Albano en collega (Tutto Vino)

Robert de Koning (Ruyters & De Koning) en Hafid Senoussi (Team Horeca)

Annetje Schoolmeesters(MECC)

Twolycious Wilco Peeters en Rik Bijl

Winnaar Mosselrun 2013 Emiel Hassink van Brasserie Monopole Maastricht en Willem Schipper (FishXL)

Chelly Poolmans (Chapeau! MagazinePoolmans Media) en Albert Berghof (Maison Blanche Dael)

Cuisinier en Vinoloog Ron Maertzdorf

Gastvrij Magazine december 2013  
Gastvrij Magazine december 2013  

Gastvrij Magazine is hèt toonaangevende horecamagazine in Nederlands en Belgisch Limburg, bestemd voor horecaondernemers en hun gasten.

Advertisement