GASTVRIJ MAGAZINE MAART-APRIL 2023

Page 1

Het beste uit beide Limburgen 14e JAARGANG | editie 1 | maart-april 2023 Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg 5 16 10 Aan tafel met: Margriet en Pieter Smits bij Brienen aan de Maas in Well LIOF: veganistische Breakaway
2023:
in Sint Geertruid Spring
vierdaags festival met Pinksteren in Maastricht

WEDEROM MET GOUD BEKROOND

GASTVRIJMAGAZINE # 3

Column De uitdagingen van 2023! Bert

Het voorjaar lonkt. Dat betekent in ieder geval hogere temperaturen. Het was niet overal even behaaglijk de afgelopen maanden. Na reservering werd soms de verwarming aangezet of er werden straalkacheltjes langszij gezet. Ook werden de openingstijden beperkt om energie te besparen op doorgaans in de eerste maanden stille uren. Gelukkig is de ergste kou uit de lucht.

Blijft over de huurverhoging van onroerend goed, tot 14,5%, waarbij helaas lang niet elke pandeigenaar rekening houdt met de nog terug te betalen coronasteun en eigen leningen om de virusjaren door te komen. De strijd in Oost-Europa zorgt daarnaast voor hoge grondstofprijzen, die ook doorberekend moeten worden. En dan zijn er de fors hogere loonkosten voor wie al voldoende personeel kan vergaren.

Ga er maar aan staan als horecaondernemer. Gelukkig kon de vastelaovend dit jaar op veel plaatsen uitbundig worden gevierd. Daarnaast hopen we samen op een zomer als die van 2022. Uitbundig, virusvrij en met veel warmte. De horeca is er meer dan klaar voor. Tijd om te genieten, om het met LVK-finalenummer van Don Kiesjot te zeggen: “Ver laeve mer eine keer”. Een mooi motto om samen te genieten!

Mes ork media groep & Visitekaartje Esther.indd 1 09-12-15 15:04
4 # GASTVRIJMAGAZINE VOOR AL UW DRUKWERK À LA CARTE Vellenoffsetdrukkerij Rotatiedrukkerij Ontwerp / PrePress Digitale drukkerij Nijverheidslaan 32 3630 Maasmechelen - België + 32 (0)89 76 40 89 info@gijsemberg.be www.gijsemberg.be

De Muziekgieterij in Maastricht staat met Pinksteren vier dagen lang in het teken van “Spring 2023”. Liefst 61 bands en artiesten treden op van 26 tot en met 29 mei. De Muziekgieterij organiseert dit festival samen met festivaldirecteur en bluespassionist Jo Koopman.

Koopman organiseerde vier jaar geleden Blues Maastricht, een meerdaags festival vol bluesmuziek in de breedste zin van het woord. Het zou een jaarlijks terugkerend festijn worden, maar corona verhinderde dat twee jaar lang. “In 2019 hadden we een zeer succesvolle eerste editie. Ik wilde meteen doorgaan, boekten artiesten, maar corona zette alles op slot. Het betekende voor ons een enorme schadepost. Gelukkig kunnen we ons dit jaar weer manifesteren. En hoe!” Hij viert zijn 70ste verjaardag met een nog groter en nog veelzijdiger festival.

“Gelukkig hebben we goede partners gevonden, die ook dit jaar weer meegaan. Er komen vier podia, waarop afwisselend in totaal 61 acts optreden. “We hebben top geluids- en lichtapparatuur en er komen foodtrucks en veel meer. Het is een echt festival!.”

De eerste dag, vrijdag, is de “oranje dag”, met optredens van Nederlandse artiesten als Mart Hoogkamer, Waylon, Og3ne, Rene Karst, John Tana, Frans Theunisz, Danny Froger en Maxime Froger. “Het wordt de dag van de meezingers, maar wel in optima forma. Zo treedt Mart Hoogkamer op met zijn volledige band.”

Zaterdag staat hiphop, rap, soul, funk en reggaemuziek centraal, met toppers als Broederliefde, Jayh, Koptiq Sun, Brainpower, de Kraaien, Rootsriders

Zondag en maandag zijn de bluesdagen, waarvoor bijvoorbeeld Samantha Fish exclusief naar Blues Maastricht komt.

Het organiserende duo wordt ondersteund door een professioneel team bestaande uit Josje Hoffman en Pascal Bottenheft, Rob Stekelenburg en de Muziekgieterij.

zaterdag 27 MEI broederliefde kraaien koptiq sun brainpower JAYH I AM AISHA general levy & JOE ARIWA macka b brace rootsriders south soul collected dr funk n mr soul VRIJDAG 26 MEI WAYLON MART HOOGKAMER OG3NE RENE KARST DANNY FROGER FRANS THEUNISZ MAXIM FROGER BJORN LODDER JOHN TANA ELVIS PRESLEY EXPERIENCE & ORCHESTRA DJ OTZI TRIBUTE HENK KAMPHUIS SJENG SJER & DE SJELE CLOSEBEND QMUSIC LIVE FOUTE UUR ZONDAG 28 MEI ABSOLUTELY FLOYD PHIL BEE & JAN AKKERMAN BAD LUCK FRIDAY IMPERIAL CROWNS AJ PLUG CHRIS GREY & THE BLUESPAND ROB ORLEMANS BLUESBONES ROB TOGNONI BART RYAN BIG YUYU CHICAGO CAPITOLS RAYMUNDA VELDMAN TIGHT N JUICY SJENG SJER & DE SJELE ORANGUTAN BB BOF & GUESTS MAANDAG 29 MEI SAMANTHA FISH KING KING WILD ROMANCE LEIF DE LEEUW & SEM JANSEN PAUL CHILDERS MIQUEL MONTALBAN RALPH DE JONGH DAN PATLANSKY HARLEM LAKE ROBBERT DUIJF LIBERATORS BLUES DOCTORS THE DIBS THE BLUES CREW JAIMY AND HIS HURRICANES NO KING ROB HENDRIKSE LUCA HOLKENBORG AND UNCLE RUDI FESTIVAL MEI 26-27-28-29, 2023| MUZIEKGIETERIJ | MAASTRICHT | FESTIVAL OPEN 12:OO UUR | TICKETS 39,50 TICKETS WWW.BLUESMAASTRICHT.NL | JO KOOPMAN'S 70TH ANNIVERSARY SPRING MULTI FESTIVAL TICKETS SCAN QR Tekst: Bert Salden Beeld: Blues Maastricht Meer informatie over alle artiesten op www.bluesmaastricht.nl De data: van 26 tot en met 29 mei (Pinksteren). Het festival duurt dagelijks van 13.00 tot 01.00 uur, de poorten openen om 12.00 uur. Vierdaags festival met Pinksteren In Maastricht – Spring 2023 GASTVRIJMAGAZINE # 5

GASTHEER IN DE HORECA RON GOESSENS (Kasteel Elsloo)

Horeca, historie en ondernemerschap waren altijd al zijn grote passies. Van die passies heeft hij nu zijn beroep gemaakt: Ron werd van ambtenaar kasteelheer. Hij runt sinds 1 januari 2023 Kasteel Elsloo, gelegen op een historische plek.

1. Waar ga je zelf graag eten?

“In de historische binnenstad van Maastricht. En natuurlijk hier, in eigen huis. Ik proef in het kassteelrestaurant nieuwe gerechten. Ik logeer ook wel eens ergens, om ideeën op te doen voor ons eigen hotel, maar natuurlijk ook om te genieten.”

2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastheer/vrouw?

“Zorg dat bezoekers zich gelukkig voelen, Maar ook als gastheer of -vrouw moet je je fijn voelen op je plek en in je vak. Zorg voor een goede beleving.”

3. Je loopbaan:

“Ik werkte op 15-jarige leeftijd in restaurant De Lijster in Geleen, vanwege mijn horeca-opleiding. Later ben ik het als hobby blijven doen. Verder deed ik heao management, economie en recht en was ik tot voor kort ambtenaar bij achtereenvolgens de gemeenten Heerlen en Maastricht. De horeca bleef een hobby, naast koken, tuinieren en historie. Hier kan ik dat allemaal combineren.”

4. Wat doe je met lastige gasten?

“Die hebben we nog niet gehad hier. Je moet ermee kunnen omgaan en niet lastig terug doen.”

5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij?

“Een mooie tournedos met pepersaus, vergezeld van een lekkere Merlot.

6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drankcombinaties?

“Onze keuken kent klassiekers, vaak met een oosters tintje. We proeven nieuwe gerechten eerst gezamenlijk en kiezen er dan ook de voorkeurwijnen bij.”

7. Wie beschouw je zelf als een top-gastheer/vrouw?

“Mijn vrouw Karin, maar ook onze maître Ronald en onze assistent-bedrijfsleider Julian. Eigenlijk heb ik alleen maar toppers in dienst.”

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Ïk heb een passie voor horeca en voor historie. Dit hotel heeft een boeiende historie, een mooi gastronomisch verleden met al vele jaren een Bib Gourmand en we wonen al lang in Elsloo.

9. Wat zou je eerste alternatief zijn?

“Een wijncafé in het centrum van Maastricht. Of misschien wel in Elsloo.”

10. Hoe ziet je toekomst er uit in de horeca?

“Die ligt hier. We hebben nog veel plannen. We willen het kasteel weer meer inbedden in de gemeenschap waar het al zo lang deel van uitmaakt, met onder andere een proeflokaal. We willen toegankelijker worden voor een breder publiek. Kasteel Elsloo moet voor iedereen toegankelijk zijn, daarom is de slogan ook ’Welkom in ons kasteel’. Ik wil de boeiende kasteelhistorie meer naar voren brengen, heb het restaurant een upgrading gegeven en ben nu bezig met de hotelkamers.”

Kasteel Elsloo:

Maasberg 1, 6181 GV Elsloo www.kasteelelsloo.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

6 # GASTVRIJMAGAZINE

Voilà magazine

TERRAS-AWARD2023

NOMINEER UW FAVORIETE TERRAS!

Wie wint dit jaar de Voilà Terras-award?

Limburg is een fiets- en wandelprovincie. Van het noorden tot het zuiden en van oost naar west wordt er gefietst en gewandeld door de prachtige natuur of de mooie steden en dorpen. Langs die honderden kilometers fiets- en wandelpaden liggen talrijke, sfeervolle horecazaken met terras.

Brasserie en hotel

In de Witte Dame

ging met de titel mooiste terras aan de haal. Dit jaar gaat de jury opnieuw op zoek naar het beste terras.

In juni maken we op een feestelijke wijze de winnaar van deze verkiezing bekend en als lezer van Gastvrij Magazine bepaalt u mede wie die winnaar wordt. Laat ons via het e-mailadres voila@delimburger.nl weten wat volgens u de mooiste locatie is om te genieten van een hapje of drankje langs fiets- en wandelroutes in Limburg en vertel ons waarom dit terras favoriet bij u is. Zit u er mooi en rustig of is het juist een gezellig drukke plek langs het water? Is er bijvoorbeeld voldoende gelegenheid om de accu van uw e-bike op te laden? Hoe is het eten en de bediening?

Op basis van de inzendingen stelt een deskundige jury een top 10 van beste terrassen samen en aan de hand van het aantal stemmen en een bezoek van de jury wordt er 1 winnaar uitgeroepen. Die horecazaak ontvangt niet alleen de Voilà Terras-award maar krijgt ook 1 pagina redactionele aandacht in Voilà.

De jury voor deze wedstrijd bestaat uit Bert Salden, hoofdredacteur van Gastvrij Magazine, Ray Simoen, culinair verslaggever en Peter Eberson, commercieel directeur van Mediahuis Limburg.

Vorig jaar ging de Voilà Terras award naar Grubbenvorst.
Inzenden van uw favoriete terras kan tot en met 31 maart 2023.

“Hart voor de horeca en altijd bereikbaar.”

Hoeve De Aar bouwt op Staffable payroll

John Coerver is de trotse nieuwe eigenaar van Hoeve De Aar in Heerlen. Hij bruist van energie om deze horecahoeve uit 1928 nog beter op de kaart te zetten. Dat vergt medewerkers en daarvoor vertrouwt hij op Staffable payroll.

John deed de hotelmanagementschool in Maastricht en kan bogen op een ruime en veelzijdige horecaervaring. Tot 1 maart was hij actief bij de Jaarbeurs in Utrecht maar hij woont al sinds 2006 in Heerlen. “Deze hoeve is een prachtlocatie, met veel potentie. De bowling is pas vernieuwd en de zalen worden goed geboekt. Maar er kan nog veel meer. Ik wil er een dagzaak aan toevoegen, een bistro en een café met speciaalbieren. Bowlen en partijen blijven. De locatie wordt opener en beter bereikbaar via wandel- en fietspaden. We ontsluiten als het ware landgoed Terworm en willen dagelijks open zijn van 11 tot 23 uur.”

Hij heeft er zin in. “We hebben terrassen voor 70 en 150 gasten, mooie zalen voor partijen en meer. We kunnen hier 1250 gasten ontvangen. Daarvoor heb ik medewerkers nodig. Op het moment dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel staan de personeelsbemiddelaars op de stoep. Voor mij is Staffable payroll een duidelijke keus. De mensen, Bob, Joep en Hugo spreken de taal van de horeca, zorgen echt goed voor het team dat via hun hier werkt en promoten ook mijn bedrijf. Bovendien is Hugo Creusen, mijn contactpersoon, altijd bereikbaar als ik hem nodig heb, ook op vrijdagmiddag om drie uur. Staffable heeft daarnaast een groot netwerk en daar heb ik profijt van. Ik hoop straks zestig enthousiaste medewerkers onder te brengen bij Staffable Payroll.”

Hugo: “Ik woon hier vlakbij en ben net zo enthousiast als John. Straks komt iedereen bij ons in dienst, maar John kiest en bepaalt het salaris. Wij zorgen voor ziekte-uitkeringen en premieafdrachten. Dat blijft onze verantwoordelijkheid. We zien dat bedrijven in tijden van personeelskrapte met name dit soort administratieve handelingen graag uitbesteden. Wij zijn er klaar voor, op volle sterkte!”

Hoeve de Aar:

Welterlaan 45, Heerlen

Staffable Payroll:

Parkweg 28, 6212 XN Maastricht

telefoon 043 205 10 01

www.staffable.com

support@staffable.com

Tekst: Bert Salden

Beeld: Staffable Payroll

Hugo Creusen (l) en John Coerver
8 # GASTVRIJMAGAZINE

Jouw terras is de poort van de zaak

Gangmakers, een samenwerkingsverband van toeleveranciers aan de Limburgse horeca, geeft in elke uitgave van Gastvrij Magazine bruikbare tips.

Maastricht Porselein Winkel

Bij de start van het terrasseizoen hoort nieuw tafelgerei. Let daarbij ook op de functionaliteit. Er wordt meer gelopen, dan is het handig als het servies stapelbaar, licht en sterk is. En natuurlijk als het servies het hele jaar door bruikbaar is. Maastricht Porselein Winkel adviseert u graag.

Roltex

Met een pin terminal die ook functioneert als handterminal heeft jouw bediening geen dubbele apparatuur meer nodig en heb jij altijd een sluitende kas. Met een barscherm gaat jouw bediening altijd met een vol dienblad naar buiten doordat bonnen samengevoegd kunnen worden van eenzelfde wijk. Voorkom een van de grootste ergernissen: “wachten”. En laat jouw klanten zelf bestellen en eventueel betalen.

Wine It Up

Wine It Up zet wijn bij u op de kaart. Met het terrasseizoen in aantocht mag een frisse rode wijn zeker niet ontbreken op uw wijnkaart. Denk dan bijvoorbeeld aan onze zomerse Feudo Arancio Pinot Nero. Kunt u door personeelskrapte niet het gehele terras bedienen? Overweeg dan om een wijnbar of serveertafel op het terras te zetten. Dit scheelt meters lopen (en tijd) voor uw bediening. Voor de aankleding van een serveertafel of wijnbar kunt u ook bij Wine It Up terecht.

Admirror

Reserveren buiten openingstijden? Sfeerbeelden tonen? Gasten/groepen verwelkomen met een persoonlijke boodschap? Actuele aanbiedingen onder de aandacht brengen? Digitaliseren van menu- en drankkaart?

Amusement voor de kleine gasten? Omzet aanjagen met populaire drankjes voor dit moment? Op deze en andere vragen vindt Admirror altijd antwoord dankzij maatwerk in narrowcasting met screens en/of spiegels, optioneel met touch functie, passend gemaakt bij jouw ex- of interieur. Investeren in schermcommunicatie is investeren in de toekomst.

Koenen & Co

Een waardevolle tip voor ondernemers die de omzet van hun terras wel kunnen gebruiken maar de investering niet kunnen doen uit eigen middelen of niet gefinancierd krijgen via de bank. Via een financiering die een voorschot geeft op pintransacties kun je op korte termijn aan het benodigde geld komen. De terugbetaaltijd is kort, maar dat geld verdien je weer op het terras. De rente is hoger dan de bancaire rente, maar is voor de korte termijn.

Frans Veugen bedrijfshygiëne b.v.

Met ervaring en inzicht in de dagelijkse horecawerkzaamheden bieden wij een totaalpakket aan hygiëneoplossingen. Altijd klantgericht en praktisch. Onze tip voor het nieuwe terrasseizoen: maak tafels schoon met een microvezeldoek en een sprayflacon met allesreiniger. Zo bespaar je chemie en werk je hygiënisch en ergonomisch.

Gangmakers in Projectinrichting

De nummer 1 ergernis op het terras: wiebelende tafels. Dat is verleden tijd met ons nieuwe stabiliteitsonderstel voor terrastafels. Maak vrijblijvend een afspraak met GIP bv, de horecameubelleverancier van het Zuiden. We komen graag kijken hoe wij u kunnen helpen.

Gangmakers is een samenwerkingsverband van Limburgse ondernemers in (horeca) projectinrichting. Leden zijn WorkWearHouse, Koenen en Co, Place Add, Mega, Maastricht Porselein Winkel, Wine It Up, Admirror, Frans Veugen bedrijfshygiëne, Roltex, Wihofecta, Wicoma, Plabos Interieurbouw, Gip en Printwarehouse.

“De Gangmakers wensen alle horecaondernemers een mooi en succesvol terrasseizoen!”
GASTVRIJMAGAZINE # 9

Margriet en Pieter Smits AAN TAFEL MET bij Brienen aan de Maas in Well

Pieter vanuit een andere branche, het metier spreekt hem al heel lang aan.

Praten over de horeca met Pieter en Margriet Smits is altijd bijzonder. Al

als aspergeregio op de kaart, een rol die SVH Meesterkok René Brienen inmiddels heeft overgenomen. Logisch dus dat we daar aan tafel gingen.

Pieter Smits, geboren en getogen in Sittard, stapte in oktober 1972 min of meer gedwongen in de horeca. Hij werkte eerder op de communicatieafdeling van de Boerenleenbank in Eindhoven en vervolgens voor een Zuid-Afrikaanse uitgever van zakenmagazines. “Mijn schoonvader, Jan Grothausen, verongelukte plotseling en ik moest bijspringen in zijn zaak, Hostellerie De Hamert in Wellerlooi. De schoonvader was een topgastheer en had gelukkig erg goede medewerkers.”

Pieter, toen hij in dienst trad 91 kilo zwaar, startte met de organisatie en leiding van “het kantoor”, de achterkant van het bedrijf. Gaandeweg werd hij ook gastheer. Hostellerie De Hamert was toen al (tot 1981), samen met restaurant Breidenbach in Grubbenvorst, hét adres voor asperges. “Fameus was in die periode onze Cocktail Prins Willem Alexander, een cocktail van asperge, kip, mandarijntjes om de oranje kleur en kerriemayonaise. Die cocktail was zelfs koninklijk goedgekeurd.”

Pieter vervolgt: “Voor asperges moest je toen in Noord-Limburg zijn. Met De Hamert zorgden we er zelfs voor dat koks en particulieren hun asperges, desgewenst geschild, dagvers kregen thuisgestuurd.” Niet alleen in Nederland, zelfs in het befaamde Waldorf Astoria Hotel in New York.

“Toon Hermans, in zijn jonge jaren mijn buurman in Sittard, logeerde in De Hamert als hij in Nijmegen, Eindhoven of Venray moest optreden. Hij genoot dan na het optreden steevast van heerlijke koude kreeft vergezeld van een glas Saint-Émilion. Voor hem hoefde geen kok langer te blijven. Op een avond was de chef van Waldorf-Astoria hier ook te gast en werd het aspergecontact gelegd, mede door Toon.”

Ook in het Witte Huis in Washington werden Limburgse asperges geserveerd. “In die tijd werd Brand bier in de Verenigde Staten geserveerd in witte flesjes, the white bottle. De importeur van Brand had geregeld dat het bier aan de Amerikaanse president werd geserveerd en was op zoek naar de geschikte bijpassende groente. Hij belde naar ons en dat werden natuurlijk vers ingevlogen witte asperges.”

Horeca

Pieter droeg in 2007 De Hamert over aan de volgende generatie. In zijn actieve jaren heeft hij veel betekend voor de horeca, onder andere als voorzitter van Koninklijk Horeca Limburg (toen nog Horecaf) en als medeoprichter en voorzitter van Alliance Gastronomique Neerlandaise. Ook was hij medeoprichter en jarenlang president van de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië. In de

promotie van de Noord-Limburgse asperge vond hij een enthousiaste compagnon in René Brienen. Pieter: “René trekt nu de kar. Zelf houd ik me nog vooral bezig met het jaarlijkse aspergediner voor landelijke en provinciale bestuurders in Nieuwspoort, Den Haag, dit jaar op 15 april en Adieu Asperge op de laatste zondag van juni in de Kasteeltuinen in Arcen. Aan beide festiviteiten werkt een heel team van Limburgse topkoks mee.”

René organiseert daarnaast voor de 10de keer een imposant aspergepromotiediner in ****Hostellerie am Schwarzsee in Zwitserland van Noord-Limburger Peter Roodbeen. Prominente chefs als Hein Willemsen, Michel Lambermon, Hans Snijders, Jacob Jan Boerma, Bertus Liefting en René zelf bereiden er een negen gangen tellend aspergediner voor 160 gasten. “Het aspergeseizoen is voor ons van groot belang.

v.l.n.r. Marja Brienen, Pieter Smits, René Brienen en Margriet Smits kwam Hij zette Noord-Limburg
10 # GASTVRIJMAGAZINE

Dan is het voor mij continu kiezen tussen hier koken en elders asperge uitdragen, bij voorkeur in combinatie met de big green egg.”

Pieter Smits benijdt de huidige horecaprofessionals niet. “Het is anders. Ik adviseer iedereen om kleinschalig te blijven, 30 tot 40 couverts moet voldoende kunnen zijn. Werk met zo min mogelijk mensen, automatiseer aan de achterkant waar dat kan, werk niet met QR-codes aan de

Wat ter tafel kwam:

• Amuses: heerlijkheden van het Livar varken, zoals bitterballetje van de hooiham, Sint Bernardusham, droogworstje Livarno; oester met passie puur en als bavarois en spinazie; crème brûlée van gevogeltelever

• Tonijn als tartaar, puur gemarineerd met Tomasu Soja en marshmallow van soja

• Kabeljauwlamel, zacht gegaard met kreeft en verfijnde kruidensalade met daarbij een saus van op de Big Green Egg gerookte paprika

• Gegrilde grietbot met morieljesaus en groene asperge

• Patrijs zoals het hoort met Livarspek, zuurkool, puree en Livar knakworstje

• Met specerijen en eucalyptus bereide ananas op de Big Green Egg met vers gedraaid vanille-ijs en een klein chocoladetaartje

• Mokka met friandises en crème brûlée van bourbonvanille

voorkant. Personeel is de bottleneck. Zorg voor een kleine kaart met superverse producten. Geef geen te grote porties en houdt de prijs hoog.”

Hij ziet de toekomst van de horeca in Limburg positief: “Limburgers zijn flexibeler dan andere Nederlanders en passen zich gemakkelijk aan aan veranderende marktomstandigheden. En ze hebben wat minder behoefte aan allerlei liflafjes die veel personeelstijd vergen.”

Brienen

Marja en René Brienen openden in oktober 1990 hun eerste eigen restaurant in Overloon. In 1999 werden de kookkunsten en gastvrijheid beloond met een Michelinster. Die ster kwam al snel terug toen het echtpaar verhuisde naar Kasteeltje Hattem en opnieuw toen in 2005 Brienen aan de Maas in Well de nieuwe locatie werd. René: “Zeker in deze regio is de asperge uitermate belangrijk. Die serveren we dan ook volop in het seizoen, zowel in het restaurant als op ons grote terras aan de Maas.”

Brienen aan de Maas: Grotestraat 11, Well telefoon 0478-501967

www.restaurantbrienenaandemaas.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

GASTVRIJMAGAZINE # 11
Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.

Limburgse topchefs en hun biervoorkeur

René Brienen

(*Brienen aan de Maas) en Brand Up

“Als Brabander was ik blij toen in Overloon de overgenomen bierverplichting afliep en ik kon overstappen op Brand Up. Dat dronk ik zelf al in de keuken. Brand Up is voor mij jeugdsentiment. Uit de tijd dat ik op Château Neercanne werkte, maar ook op andere plekken. Het is altijd mijn favoriete pilsener geweest. Smerig lekker! Ik heb het meegenomen naar Roermond en naar Well. Hier hebben meerdere brouwerijen op de stoep gestaan, maar er komt niemand tussen Brand en Brienen.”

Edwin Soumang (*Restaurant One en Bistro Two) en Brand Up

“Toen we in 2007 ons eerste restaurant One openden, deden we dat met Brand Up op de tap. De brouwer ondersteunde ons in die eerste dagen. Samen zijn we gegroeid. Brand Up blijft voor mij het lekkerste pilsener bier van Nederland. Daarnaast blijf ik graag trouw aan leveranciers. Het is altijd een mooi samenspel geweest en nog. En wij zitten ook, met inmiddels twee restaurants, in Limburg.”

Robert Levels (Château Neercanne) en Brand Up

“Ik heb in mooie restaurants gekookt waar telkens Brand bier uit de tapkranen stroomde: van La Source in Susteren en Le Caribou in Sittard tot Beluga en Kasteel Vaalsbroek. En nu natuurlijk bij Château Neercanne. Aan het eind van een mooie avond genieten mijn team en ik graag van een slotdrankje, uiteraard een Brand speciaalbier. Lekker en regiogebonden. Privé stap ik graag binnen in mijn stamkroeg: grand café Klumme in Klimmen. Niels Kleijnman is een uitstekende gastheer-eigenaar en in dit specialbierencafé is het hele Brandassortiment beschikbaar van de tap!”

Tekst: Bert Salden Beeld: Esther Theunissen
GASTVRIJMAGAZINE # 13

Mijn goede vriend F. woont in Epen. Hij geniet dagelijks van een uitzicht dat je normaal alleen in films en/of reclamefolders van de VVV Zuid-Limburg ziet: glooiend landschap, vakwerkhuizen en ontelbaar veel herkauwende koeien. “Hier ga ik nooit meer weg!” verzekerde hij mij. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Want wanneer ík ’s morgens in Hartje Stein de gordijnen opentrek, kijk ik uit op een huisartsenpraktijk, een apotheek en drie invalidenparkeerplaatsen. Elke dag word ik wreed geconfronteerd met de eindigheid van het menselijk bestaan. Met mensen die de weg naar het hiernamaals definitief hebben ingeslagen. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen!

Wie uitkijkt op chronisch-zieken, pillen-pakkers en rollator-rijders, wil het liefst zo snél mogelijk het huis uit. Weg van al die ellende. Op zoek naar mooie uitzichten, nieuwe inzichten en pas thuiskomen wanneer het donker is. Er komt echter een tijd dat ik in Hartje Stein blij zal zijn met mijn kijk op het medisch landschap. Die tijd nadert met rasse schreden. Rasse schreden waarover ik dán niet meer beschik. Doch dankzij mijn korte afstand tot de huisartsenpraktijk, de apotheek en de drie invalidenparkeerplaatsen, ben ik toch nog beduidend sneller bij de hulpverlening dan mijn goede vriend F. in het mooie Epen!

Een lelijk uitzicht op een onromantisch, medisch landschap biedt nog méér voordelen. Elke dag staan Myriam en ik een uurtje door het raam naar buiten te turen. Dat biedt troost. ‘Dagbesteding’ noemen we dat. “Kijk Myriam” zeg ik dan. “Daar gaat Truus alwéér naar de dokter. Truus zat vroeger bij mij in de klas en is dus even oud. Zij heeft haar hele leven aan sport gedaan, amper alcohol gedronken en braaf aan alle preventieve onderzoeken van de medische wetenschap meegedaan. Het heeft allemaal niet mogen baten.”

Vervolgens fietsen wij dan vanuit Hartje Stein, aangemoedigd door het laatst waargenomen in- en uitzicht, snel weg bij de dokter, de apotheek en de drie invalidenparkeerplaatsen. Ook de sportschool laten wij links liggen. Wij fietsten rechtdoor! Op naar ons stamcafé en keren pas terug op het moment dat het in Hartje Stein pikkedonker is.

Voor het leiden van leuk leven heb je méér aan een portie geluk dan aan een mooi uitzicht of aan de gezonde levensstijl van Truus. Wie moet sterven met uitzicht op een prentbriefkaart, valt het afscheid moeilijk.

bsbverzekeringen.nl Verzekeringen Hypotheken Financiële planning WIJ VERZORGEN OOK GRAAG UW HYPOTHEEK 046 - 4 230 231 Column
14 # GASTVRIJMAGAZINE
Wie thuis een lelijk uitzicht heeft, gaat waarschijnlijk langer leven.
Wim

Brienen aan de Maas, Well

Flamand Farm & Food, Heijenrath

Café Modern, Teuven

Chez l’Hêtre, Roermond

Escobar, Roermond

G7, Sittard

Gerardushoeve, Epen

‘t Voshoes, Schweiberg

l’Atelier, Gulpen

Meds, Sittard

Rura, Roermond

Nieuw Ehrenstein, Kerkrade

Osteria Cellini, Leut

Sjmaak, Geleen

Sofa, Maastricht

www.gastvrijmagazine.nl
GASTVRIJMAGAZINE # 15

LIOF LimburgToerisme ondersteunt innovatieve ondernemers

Sacha Nekrasova runt veganistische

Breakaway in Sint Geertruid

Sacha Nekrasova groeide op in Hulsberg, studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en opende op 22 december het veganistische restaurant Breakaway op een strategische plek in Sint Geertruid. De horeca was nieuw voor haar en daarom klopte ze aan bij LIOF voor de uitwerking van haar plan en ondersteunend advies.

Sacha, geboren in Sint-Petersburg en op haar vijfde verhuisd naar Hulsberg, is uitermate sportief: ze loopt onder andere triatlons met levenspartner Rob Frambach. “Ik ben veel bezig met gezondheidsbevordering, deed er een minor over naast mijn studiespecialisatie mentale gezondheid en schreef mijn scriptie over de impact van voeding op mentale gezondheid. Goede voeding is van grote invloed op de mens, zowel fysiek als mentaal. Ik wil gezondheidsbevordering realiseren en daar kan mijn restaurant een bijdrage aan leveren.”

“Tasty plant based food menu” vermeldt de menukaart. De slager gaat dus aan het restaurant voorbij, biologische groentetelers uit de regio zijn daarentegen welkom. Sacha: “Ik heb een passie voor creatief koken met plantaardige producten. Daarmee kun je echt heerlijke gerechten bereiden.” De kaart vermeldt zelfs “zoervleisj met een twist” en “bitterballen met mayo”.

Haar producten komen uit de regio: koffie van Blanche Dael, brood en gebak van regionale, goede bakkers die haar passie delen, Kombucha frisdrank uit Simpelveld en appelsap uit Hoogcruts. “Ik ga voor een duurzamere vorm van consumeren, maar wel lekker en gezond. Toen deze locatie, voorheen De Koekenpan, beschikbaar kwam werd dit mijn plek. We hebben een mooi terras en hier passeren diverse wandel- en fietsroutes. Buiten bewegen maakt ook deel uit van onze gezondheid.”

Ze serveert zoete aardappelfriet met truffelmayo en loaded nacho’s met gesmolten kaas, pulled jackfruit, rode ui, jalapeño, tomaat, verse guacamole en een salsadip. Het Limburgse zuurvlees is gemaakt van lokaal gekweekte oesterzwammen. Eerlijk is eerlijk: we missen het vlees geen moment.

Samen met Rob Frambach, evenementenorganisator van beroep en triatlonliefhebber, verbouwde ze het restaurant. “Robs familie is hier opgegroeid, zijn bet overgroot opa runde op deze plek zelfs ooit een kruidenierszaak en legde zelf honderd jaar geleden de vloertegels.”

Toeristisch gebied

Sacha wist wat ze wilde, maar had weinig horeca- en bedrijfservaring. “Ik wilde pionieren met een plant-based restaurant in een toeristisch gebied. Het is het eerste vegan restaurant in Limburg. Ik kreeg een tip dat LIOF toeristische innovatieve projecten ondersteunt met het programma LimburgToerisme. Dat leidde al snel tot goede adviserende gesprekken en ik kreeg ik ook deelfinanciering voor mijn creatieve idee. Daar was ik als beginnend ondernemer natuurlijk erg blij mee. Maar er werd ook goed meegedacht.”

Sacha legde haar businessplan voor bij LIOF en kon aan de slag. “Er kwamen zinvolle aanpassingen en de financiering kwam deels direct. Het LIOF-programma is zo opgesteld dat het binnen een jaar moet zijn uitgevoerd. Als het plan niet wordt uitgevoerd moet de financiering worden terugbetaald. Maar ik heb het al binnen enkele maanden gerealiseerd. Daarnaast blijf ik gebruik maken van adviezen en workshops van LIOF.”

Breakaway is voorlopig geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de lente gaat het restaurant langer open.

Lunch-café -restaurant Breakaway: Dorpstraat 33, 6265 AK Sint-Geertruid www.break-away.cc

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

LimburgToerisme

Met het programma “LimburgToerisme” ondersteunt LIOF projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving. “Slim, duurzaam en gezond” staan centraal.

Tamara Weide is business developer en helpt ondernemers met hun innovatie. Ze deed zelf de Hotel Management School en heeft vele jaren horeca-ervaring op hoog niveau. “We zijn er ook voor de horeca. Innovaties met economisch rendement en maatschappelijke impact ondersteunen we graag, ook financieel. Dat kunnen projecten zijn van één of meerdere bedrijven. We zoeken samen naar duurzame én renderende oplossingen voor de vraagstukken, geven advies, terugkoppelingen en nazorg. We bestaan nu bijna twee jaar en hebben al veel ondersteuning mogen bieden. We gaan graag door!”

Bel of mail vrijblijvend met Tamara Weide: tamara.weide@liof.nl, 06 29 49 37 08

telefoon 043 408 4081
06 4023 6789 16 # GASTVRIJMAGAZINE
of
Tamara Weide (l) en Sacha Nekrasova

WIJNTIP

Café Madrid

Jordy (31) deed de middelbare horecaschool in Heerlen en kwam na wat omzwervingen op zijn 20ste terecht bij La Bodega van Peter Ploemen in het centrum van Maastricht. Jordy voelde zich er meteen thuis en volgde wijn- en baristacursussen. La Bodega is volledig Spaans ingericht: het interieur, de sfeer, de muziek, de gerechten en dranken. De ingrediënten komen ook zo veel mogelijk rechtstreeks uit Spanje

Jordy: “La Bodega was en is erg succesvol en Peter opende tien jaar geleden een tweede zaak in Spaanse sfeer, nu wat meer in cafésfeer: Café Madrid. Daar kreeg ik de leiding over en zes jaar geleden werd ik medeeigenaar. We gaan ook hier voor lekker eten en drinken in Spaanse sfeer en daar draagt John Gerards mooi aan bij.”

John: “Toen ik mijn wijnbedrijf begon behoorden Café Madrid en La Bodega tot de eerste klanten. Daar heb ik vervolgens mijn assortiment wat op aangepast: ik zoek naar mooie Spaanse wijnen. Vorig jaar hebben Jordy, Peter en ik samen een aantal mooie Spaanse wijnhuizen bezocht. Het is altijd bijzonder om de bron van mooie wijnen te kennen.”

Jordy: “Goede Spaanse wijnen kun je nog ontdekken tegen redelijke prijzen. Het mooie van deze wijn is dat we die ook ter plekke geproefd hebben, in verschillende jaargangen. En we kennen de eigenaars-wijnmaker persoonlijk.”

De wijntip van Jordy Nix (Café Madrid, Maastricht)

Bodegas El Tanino Altos de Santiago

Chardonnay 2022 Almansa

Als je zaak “Café Madrid” heet verwacht je Spaanse wijnen. Mede-eigenaar Jordy Nix heeft alles met Spanje, ook qua eten en drinken. “Gelukkig heb ik in John Gerards van Premier Cru Wijnen een perfecte leverancier gevonden, hier in Maastricht. Ik tip vandaag Bodegas El Tanino Altos de Santiago Chardonnay 2022 Almansa.”

Jordy: “Deze Chardonnay is een ware sensatie en we zijn er trots op dat we deze mogen schenken in Café Madrid. De wijn is voor 100% gemaakt van Chardonnaydruiven, verbouwd op ecologische wijze. Hij heeft een licht strogele kleur met subtiele groenachtige reflecties. De zeer heldere wijn is fruitig in de neus, bloemig en heel fris. Je proeft tonen van intens steenfruit en tropisch fruit, gecombineerd met stevige bloemenaroma’s en verse kruiden. In de mond is het een zeer frisse, volle wijn. Kruidachtige noten en een uitstekende zuurgraad zorgen voor een grote frisheid met een lichte houtrijping.”

Bodega El Tanino bevindt zich op het grondgebied van wat oorspronkelijk onder “Almansa” valt en ligt in het karakteristieke gebied van Altos de Santiago in Hoya Gonzalo. We bevinden ons dan in het zuidoosten van de provincie Albacete, bekend als “het balkon van de Middellandse Zee”. Hier overheerst een landklimaat, maar de nabijheid van de zee zorgt ook voor Mediterrane invloeden.

Een Iberisch beeldhouwwerk van een ruiter te paard op een munt staat symbool voor de wijn makerij en de wijnen en is afgebeeld op het fle setiket. De munt staat ook als embleem voor tradi tie en cultuur. De originele munt werd gevonden op een archeologische plek vlakbij de bodega. Er staan ook vaten en kruiken op, die aangeven dat de wijn met “eer en verheerlijking” is gemaakt.

Café Madrid:

Bredestraat 18, Maastricht telefoon 04 33 27 09 74

www.cafemadrid.nl

Leverancier:

John Gerards - Premier Cru Wijnen

Overbroek 12, 6247 EN Gronsveld

telefoon 06 20 06 74 27

www.premiercruwijnen.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

GASTVRIJMAGAZINE # 17
Jordy Nix (l) en John Gerards

Bent u op zoek naar een kassasysteem zonder abonnement? Dat niet alleen slim, snel en efficiënt is, maar ook koppelbaar met uw andere systemen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Met onze jarenlange ervaring in de horecabranche en de MplusKASSA-software zorgen wij voor een optimaal bedrijfsproces voor uw bedrijf. Met een ruime keuze uit meer dan 150 koppelingen, bespaart u niet alleen tijd, maar verbetert u ook de efficiëntie binnen uw bedrijf. Zelfs kleine bedrijven kunnen snel extra besparingen realiseren. Bijvoorbeeld door het verminderen van boekhoudkundige rompslomp.

Optimaliseer uw keukenproces en kies voor automatisering. Hierdoor verloopt het proces sneller, efficiënter en gestroomlijnder. Dit resulteert in hogere klanttevredenheid en meer rust in de keuken. Wacht niet langer en til uw bedrijf naar een hoger niveau met onze geavanceerde kassasystemen. Ervaar zelf hoe we u kunnen helpen bij het verbeteren van uw bedrijfsprocessen en rendement.

150+ meer...
45
27
Klimmenderstraat 27 6343 AA Klimmen 18 # GASTVRIJMAGAZINE
En
+31
405
33 info@weka-kassasystemen.nl

BIJTAFELEN

Peppermill Casino 777 populairste casino

Peppermill Casino 777 in Heerlen is door het publiek gekozen tot populairste casino van Nederland. Dat blijkt uit een enquête van Onetime in Assen, een gaming en geld community. Tot de vijf genomineerden behoorde ook Jack’s Casino in Roermond. Opmerkelijk: Peppermill is pas een jaar geopend. Het behoort tot de Belgische Tony Rus groep. Directeur voor Nederland is Jo Bosch. Het drukst bezochte casino is Holland Casino Venlo, dat ook in 2021 een nieuwe vestiging opende. Dit casino haalde bij de publiekswaardering de tweede plaats.

Rye River Brewing Company

De Duitse Warsteiner Brouwerij heeft een minderheidsaandeel verworven in de Ierse Rye River Brewing Company in Celbridge, vlakbij Dublin. De kraft brouwerij is opgericht in 2013 door eigenaar Tom Cronin en brouwt met 60 medewerkers een brede range aan bieren. Warsteiner neemt de internationale distributie en marketing voor haar rekening.

250e tappunt

Stadsbrouwerij Maastricht heeft haar 250ste tappunt: Café De Witte Börstel in Groot-Meers, gemeente Stein. “Tappunt” is wellicht wat veel geschreven: voorlopig worden de bieren Krachtiger Victoria, Maltezer en Hoppy Blond alleen geschonken uit flesjes. Café-eigenaar Jeroen Martens verwacht ze tegen de zomer wel uit het fust te serveren. Jeroen: “De bieren worden enthousiast ontvangen, mede omdat ze, net als onze Brand bieren, uit de regio komen.”

De Maastrichtse bieren worden geleverd door drankenhandelaren Bessems, Koekkelkoren en Hansen Dranken en zijn verder verkrijgbaar bij onder andere Gall&Gall en Jan Linders.

Echt Genieten

Echt Genieten in Echt ging van twee eigenaren naar één: Floris Roijen is nu patron-cuisinier, voormalig mede-eigenaar Paul Steinbusch is nu volop in actie bij Kasteel Limbricht.

Catharina Cramer, eigenaar van de Warsteiner Group, en Tom Cronin
GASTVRIJMAGAZINE # 19
Tony Rus (l) en Jo Bosch

BIJTAFELEN

Dominique

Stadsbrouwerij Maastricht breidde haar personeelsbestand uit met Dominique Huls, rasechte Maastrichtenaar met vele jaren horeca-ervaring. Hij is als accountmanager horeca actief in middenen noord-Limburg voor de Maastrichtse brouwer.

Stefan Hazen over de grens

Stefan Hazen is na acht jaar vertrokken als general manager van hotel Winselerhof en restaurant Pirandello, onderdeel van Oostwegel Collection. “Ik had het er erg naar mijn zin, maar was toe aan een nieuwe uitdaging.” Die vindt hij nu bij Landgoed Altenbroek, net over de grens in ’s-Gravenvoeren. Dat kasteel werd in 2017 gekocht door David van Brakel, die het meteen renoveerde. Hazen: “Altenbroek moet het uithangbord worden van een nieuwe, kleine hotelketen. Een mooie uitdaging.”

Riverside Lounge

Voormalige Brasserie BonHomme in Maastricht en restaurant De Kolentip in Maasbracht gaan verder onder dezelfde naam: Riverside Lounge. Exploitant is de familie Fransbergen uit Maasbracht, ook exploitant van Rederij Stiphout.

Kenneth Flas

Kenneth Flas uit Vaals is de nieuwe chef van Amanda Farm Food in Heijenrath. Hij werkte de afgelopen drie jaar als chef bij Noon in Maastricht. Na de Middelbare Horecaschool in Heerlen stond hij in de keukens van onder andere Château St. Gerlach, Boreas, Vaalsbroek, La Source en Noon. “Amanda legt zich volledig toe op streekproducten, waarbij de eigen runderen centraal staan. Daar ga ik graag in mee.”

Plan B Projecten verhuisd

Plan B Projecten, interieurbouwer voor onder andere de horeca, is verhuisd. Het nieuwe bezoekadres is Heerstraat Centrum 8, Stein, in winkelcentrum Stein. Post kunt u sturen naar Raadhuisstraat 28, 6181 HB Elsloo.

20 # GASTVRIJMAGAZINE
Ton Sleijpen, eigenaar

Visit Zuid-Limburg weer boven water

Na anderhalf jaar is de Experience van Visit Zuid-Limburg in Valkenburg weer open. Zo lang duurde het voordat de mergel van het gebouw droog was en alles weer kon worden opgebouwd na de Geuloverstroming van 1921. De toeristen konden in de tussenliggende periode terecht bij De Post en de Hema, maar aan het Theodoor Dorrenplein komt het toeristisch centrum toch het best tot zijn recht.

Jules Goossens

Jules Goossens nam na 11 jaar afscheid van HANOS Internationale Horeca Groothandel. Hij zette zich, als vestigingsmanager in Heerlen, vooral in voor lokale en regionale producten. Met name de wijnen uit de regio waren en zijn breed vertegenwoordigd bij HANOS.

Jules blijft in de regio en gaat zelfstandig verder als JUGO management & consultancy. “In, maar ook naast mijn werk was ik altijd al op beleidsmatig, operationeel, commercieel en bestuurlijk niveau actief. Mijn rol als verbinder, mijn natuurlijke overtuigingskracht, maar zeker ook mijn visie, creativiteit en integriteit komen hierbij goed van pas. Ik heb oog voor mens, organisatie en maatschappij met een duidelijk doel en streef naar innovatief en gezond ondernemerschap.”

Goossens is onder andere bestuurslid van La Saison Culinaire en Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg. “Mijn kracht ligt in het verbinden van mensen en commerciële mogelijkheden. Mijn passie ligt in gastvrijheid, duurzaamheid en voeding in Zuid-Limburg.”

Wisseling van de wacht

Bruin café De Teerling in Welten-Heerlen krijgt nieuwe uitbaters. Bert Heckers draagt de zaak in april over aan Bianca Savelbergh en haar partner Harold. Ze gaan de exploitatie in de huidige vorm voortzetten met toevoeging van een kleine kaart.

GASTVRIJMAGAZINE # 21
v.l.n.r. adjunct-directeur Visit Zuid-Limburg Edith Kurris, voorzitter Stichting VVV Zuid-Limburg Wim Heuts, burgemeester van Valkenburg Daan Prevoo, algemeen directeur Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra en Jan Aarts van Mergelatelier Aarts

Joe’s Place: het kloppend horecahart van Brommelen

Brommelen, een klein gehucht binnen de grote gemeente Beekdaelen, herbergt een alleszins bijzondere horecagelegenheid: Joe’s Place, ooit bekend als Café Oud Brommelen. Resie Cranen stapte in 1987 in de uitspanning. Sinds 2011 staat Jo Vankan haar in elke betekenis van het woord ter zijde.

Resie groeide op in Heerlen, waar haar ouders het befaamde café Hinge gen Hergod’s vót uitbaatten. Na wat omzwervingen nam Resie het toenmalige De Oude Smidse over, dat via “Oud Brommelen” Joe’s Place werd. De hele historie is uitermate boeiend, maar laat het Resie en Jo maar zelf vertellen aan de bar.

Wij startten het relaas bij een zware brand in de horecazaak, elf jaar geleden. Met het bluswerk kwam Jo binnen, tot dan metselaar en interieurbouwer. Hij investeerde vanaf dat moment al zijn talenten in de wederopbouw van het pand, dat een nieuwe uitstraling en een nieuwe naam kreeg.

Met succes. Aan het café werd een restaurant toegevoegd en Resie werd chef-kok. Maar ook aan de cafégasten werd als vanouds alle gastvrijheid geboden. Er zijn veel vaste gasten, waaronder een linedanceclub, drie biljartteams en drie dartteams”. En maandelijks is er open podium, waarbij alle geluidsingrediënten klaar staan voor degenen die hun muzikale talenten willen laten horen en zien. Overigens is er aan de rand van het natuurgebied ook een paardenparkeerplaats. Resie: “We hebben zelf ook vier paarden en een pony op stal staan.”

Joe’s Place telt 90 binnenplaatsen en 160, deels overdekte, terrasplaatsen. Tot voor kort was er zelfs een zwembad. “Dat hebben we in de virusperiode moeten sluiten. Het is nu alleen nog een vijver.” Overigens is na de virusbeperkingen het aantal eters flink toegenomen. “Ze komen voor de veelzijdige kaart, met salades, steaks, vis en specials als chili con carne, spare ribs, de steak Texas en de burgers.”

Warsteiner

Van oudsher worden hier de bieren van Warsteiner geschonken. “Iedereen vindt het heerlijke bieren, de service is uitstekend en we worden goed verzorgd door Freek Couteaux, de account manager van de brouwerij. Zeker ook na de brand 11 jaar geleden waren we blij met zijn inzet voor ons.”

Uit de vijf tapkranen stromen Warsteiner Pilsener en Pater Linus Blonde, Triple en Blanche. Uit de fles zijn er dan nog Warsteiner Radler, Warsteiner Alkoholfrei en König Ludwig Weissbier. “En nu worden we weer verrast met mooie nieuwe bieren: het Spaanse Estrella Galicia Especial en het tequillabier Salitos.”

Een extra vermelding is er bij de eigenaren voor Drankenhandel Willems in Landgraaf. “Het is een mooi bedrijf, dat altijd paraat staat voor ons. Ze leveren ook buffetten en statafels en zetten alle dranken keurig op houdbaarheidsdatum in de koeling.”

Tekst: Bert Salden

Joe’s Place is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur.

Café-restaurant Joe’s Place: Brommelen 16, 6363 CS Wijnandsrade telefoon 06 22 25 46 06, www.joesplace.nl

Resie Cranen, Freek Couteaux (midden) en Jo Vankan
”Blij met de inzet van Warsteiner voor ons”
22 # GASTVRIJMAGAZINE

Horecaondernemers bouwen aan de toekomst met goed advies van ondernemerspartner Euregio HabetsRoyen

Een tweede en zelfs een derde zaak liggen in het verschiet voor Indo House in Maastricht. Ook hotel-restaurant De Zevende Heerlijkheid heeft concrete toekomstplannen. Een gedegen basis staat centraal. Daarvoor zorgt het kundig advies van Euregio HabetsRoyen.

INDO HOUSE

Anna Hamid, met Indonesische roots, opende in juli 2019 afhaalen bezorgrestaurant Indo House in de Brusselsestraat in Maastricht. “De authentieke recepten zijn van mijn moeder en mijn oma. Zij zijn van Jakarta en voor die keuken zijn hier veel liefhebbers,”

De fysieke keuken beperkt haar mogelijkheden en daarom opent ze in maart een tweede filiaal aan de Akersteenweg. “Daar heb ik veel meer ruimte en van daaruit kan ik de andere kant van Maastricht en omgeving bedienen. In het najaar willen we onze producten ook verstrekken vanuit de nieuwe food court bij het Sphinx terrein.”

Partner Robert de Vries werkt in de zorg en assisteert Anna na zijn werk. “Onze vaste klanten komen uit de regio, maar ook uit België en Duitsland. Het zijn zowel studenten als kantoormedewerkers. We cateren trouwens ook, tot 200 personen. Met name onze rijsttafels zijn populair.”

Het contact met Euregio HabetsRoyen kwam na een tip van een klant. “We zijn er erg blij mee. Onze contactpersoon is Ton Penders, een jongeman met veel kennis van zaken. Ton heeft onze financiële toekomst op een gedegen manier uitgestippeld. Daardoor kunnen we nu groeien.”

Indo House: Brusselsestraat 39, Maastricht

DE ZEVENDE HEERLIJKHEID

Constantijn Stassen uit Elsloo is sinds 2015 relatiebeheerder bij Euregio HabetsRoyen. Tegelijk met hem stapten Metha Roijen en Koen Schobers binnen bij de accountant met de wens hotel-restaurant De Zevende Heerlijkheid in Slenaken over te nemen en hadden behoefte aan advies en begeleiding.

Metha: “We hadden zelf een ondernemingsplan gemaakt. Het was al een toonaangevend hotel met in een wat verder verleden een goed restaurant. Dat restaurant was behoorlijk ingedut toen wij het overnamen. Wij zijn begonnen met Koen naast de toenmalige chef in de keuken. Inmiddels is Koen de chef en heeft het eens vermaarde culinaire niveau terug gebracht. Daar zijn we trots op. De eerste kaart bevatte mosselen en een stoofpotje, nu gaan we echt voor de fijne keuken. Koen is zelf leermeester.” Koen: “En Metha geeft uitgebreide uitleg bij de wijnen.”

Het prachtig in het Gulpdal gelegen hotel telt 12 kamers en een appartement, het restaurant 45 plaatsen en een mooi terras. Koen: “Naast hotelgasten bezoeken ook veel toeristen en mensen uit de omgeving ons restaurant. We hebben ook een goede band met de collegahotels om ons heen.”

De band met Euregio HabetsRoyen is nog steeds uitstekend. “Elke volgende stap deden we samen, van de kassa-inrichting tot de verbouwingen. Zij voelen ons goed aan en er is echt geen uurtje-factuurtje-mentaliteit.”

Constantijn Stassen: “Je wilt een relatie in alle opzichten helpen en faciliteren.”

Restaurant en Hotel De Zevende Heerlijkheid: Grensweg 9, Slenaken

Euregio HabetsRoyen is meer dan een accountant met horeca als een van haar specialismen: het is een echte partner die vanaf het begin meedenkt, meehelpt en haar expertise ruimhartig en budgetvriendelijk beschikbaar stelt.

Horecaondernemers komen verder met goede financiële begeleiding.

Euregio HabetsRoyen, met vier vestigingen in de Euregio Maas-Rijn, is thuis in onder andere de horeca.

Euregio HabetsRoyen biedt iedereen die daar behoefte aan heeft geheel vrijblijvend een oriëntatiegesprek of een “second opinion”

- Hoenderstraat 2-2b, Margraten

- Wehryweg 25, Valkenburg

- Molenweideplein 88, Lanaken (B.)

- Aachener Strasse 3-7, Jülich (D.)

telefoon +31 (0) 43 458 25 25 info@euregiohr.nl www.euregiohr.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

aan.
Robert de Vries en Anna Hamid
GASTVRIJMAGAZINE # 23
Metha Roijen, Constantijn Stassen (midden) en Koen Schobers

TeamTuesday is een ambitieus communicatiebureau gevestigd in Antwerpen & Roermond. Onze ambities zijn divers maar hebben één ding gemeenschappelijk: we willen onze klanten helpen om hun doelen te behalen. We zetten strategie en creativiteit om in een krachtig communicatieverhaal.

TeamTuesday is een ambitieus communicatiebureau gevestigd in Antwerpen & Roermond. Onze ambities zijn divers maar hebben één ding gemeenschappelijk: we willen onze klanten helpen om hun doelen te behalen. We zetten strategie en creativiteit om in een krachtig communicatieverhaal.

Ons team van ervaren communicatiespecialisten staat klaar om jouw bedrijf te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van effectieve communicatiestrategieën. Of je nu op zoek bent naar hulp bij het creëren van content, het opzetten van social media campagnes, of het verbeteren van je merkpositionering, wij hebben de kennis en expertise om je te helpen.

Ons team van ervaren communicatiespecialisten staat klaar om jouw bedrijf te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van effectieve communicatiestrategieën. Of je nu op zoek bent naar hulp bij het creëren van content, het opzetten van social media campagnes, of het verbeteren van je merkpositionering, wij hebben de kennis en expertise om je te helpen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen groeien door middel van effectieve communicatie!

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw bedrijf kunnen helpen groeien door middel van effectieve communicatie!

Trots om te mogen werken voor Restaurant ONE | Oostwegel Collection | Restaurant Marrees | Restaurant Rantrée | Novo New Dining | Flavours | Château St. Gerlach Château Neercanne | Winselerhof | Kruisherenhotel | Bolenius | Fitzgerald | Landgoed Altenbroek | Restaurant De Burgemeester | Noor Restaurant De Saffraan | Restaurant Spetters | Old Skool | Vivendum | Bistro TWO | 't Vlasbloemeken | Restaurant LEFF.
OP ZOEK NAAR EEN COMMUNICATIEBUREAU DAT ECHT NAAR JE LUISTERT EN BEGRIJPT WAT JE NODIG HEBT? @teamtuesday_TT• info@teamtuesday.be www.teamtuesday.be • www.teamtuesday.nl SOCIAL MEDIA MARKETING SOCIAL ADVERTISING CONTENT FOTOGRAFIE CONTENT VIDEOGRAFIE BRANDING & HUISSTIJLONTWERP WEBDESIGN & -ONTWIKKELING Trots om te mogen werken voor Restaurant ONE | Oostwegel Collection | Restaurant Marrees | Restaurant Rantrée | Novo New Dining | Flavours | Château St. Gerlach Château Neercanne | Winselerhof | Kruisherenhotel | Bolenius | Fitzgerald | Landgoed Altenbroek | Restaurant De Burgemeester | Noor Restaurant De Saffraan | Restaurant Spetters | Old Skool | Vivendum | Bistro TWO | 't Vlasbloemeken | Restaurant LEFF.
OP ZOEK NAAR EEN COMMUNICATIEBUREAU DAT ECHT NAAR JE LUISTERT EN BEGRIJPT WAT JE NODIG HEBT? @teamtuesday_TT• info@teamtuesday.be www.teamtuesday.be • www.teamtuesday.nl SOCIAL MEDIA MARKETING SOCIAL ADVERTISING CONTENT FOTOGRAFIE CONTENT VIDEOGRAFIE BRANDING & HUISSTIJLONTWERP WEBDESIGN & -ONTWIKKELING