Gastvrij Magazine augustus 2023

Page 1

Het beste uit beide Limburgen 14e JAARGANG | editie 4 | augustus 2023 Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg
18
tafel
10
14 FishXL: De rechtstreekse mosselexpres van Yerseke naar Limburg Aan
met: Freek Laeven bij Brasserie Lus in Linne Staffable Payroll: Absolute marktleider in Valkenburg aan de Geul

Onder regie van Claudia Bisschops en Ger Hindriks: Ingendael vernieuwt

ColumnBert

Ingendael is overgenomen door Distilleerderij De Bisschopshoeve van Claudia Bisschops en Ger Hindriks. In de Valkenburgse hoeve worden de bestaande dranken, vaak met nieuwe verfijnde smaak, gedistilleerd. Het Ingendael assortiment bestaat momenteel uit:

Likeuren:

- koffielikeur

- kruidenbitter

- kersenlikeur

- wijnlikeur

Distillaten:

- whisky single malt (4,5 jaar gerijpt)

- whisky Geulhems Goud (5,5 jaar gerijpt)

- jonge klaore (jenever)

Streekproducten

In 2010 schreef ik een boek over Limburgse streekproducten. Ik bezocht 31 ambachtelijke bedrijven, inclusief het culinair educatief centrum van Ria Joosten. Het boek was een succes, de oplage werd al tijdens de druk verhoogd. En het boek verscheen zonder een cent subsidie.

13 jaar later buigen allerlei instanties zich over de streekproducten, met strenge beperkingen voor de makers en tonnen subsidies van overheden en bedrijven die er zelf voordeel in zien. En dan wordt het moeilijker. Waarom is bier uit Gulpen wel een streekproduct en bier uit Schinnen niet? Waarom moeten bij een andere club producten 100% uit Zuid-Limburg tot en met Born (maar niet uit Nieuwstadt) komen? Een met subsidies overladen streekproject als De Reusch heeft het niet gered, terwijl Peter Schoenmakers met zijn streekrestaurant Sjmaak subsidievrij hoog scoort.

Bitters:

- Apfelkorn

- Els

Alle ingrediënten komen zo veel mogelijk uit de streek. Het assortiment wordt in de toekomst uitgebreid met eaux-de-vie, gin, likorettes, shotjes en Ingendael thee. Het ontwikkelen van een eigen drank en/of een persoonlijk etiket is ook mogelijk

Ik blader even door het boek uit 2010 en zie hoe ongesubsidieerde Limburgse producten het nog steeds goed doen: Wijngoed Thorn, Frumarco, De Bisschopsmolen, Schaapskooi Mergelland, Tasty Tom, Clevers IJs, Passie voor Vis, Livar, Blueberrie Hill, Scelta Mushrooms, De Bokkesprong, Van Appeven, De Poshoof, Zuivelboerderij Mergelland, Eyserhalte, Puur Aroma, De IJsvogel en meer.

Ria Joosten omarmt haar streekproducten nog steeds en zelfs ’t Preuvenemint besteedt er dit jaar aandacht aan. Terecht, maar eigen geloof in je producten moet centraal staan, niet de vergaring van ondersteunende gelden. Zo maken wij Gastvrij Magazine ook, zonder subsidie, maar wel dankzij onze (commerciële) partners. En ook Gastvrij Magazine is al 14 jaar een streekproduct!

lngendael wordt geproduceerd in: Distilleerderij De Bisschopshoeve

Sibberkerkstraat 91, 6301 AV Valkenburg aan de Geul

Telefoon +31 (0)6 43 21 10 08

info@ingendael.com - www.ingendael.com

Mes ork media groep & Visitekaartje Esther.indd 1 09-12-15 15:04

Horecaconceptbedenkers, groots inrichter, Venloos bierman Een dag in Venlo met John Keulartz en Rob Pouwels

Een horecaverkenning in Venlo met John Keulartz is altijd een bijzondere belevenis. Die beleving creëert John grotendeels zelf dankzij zijn unieke wijze van inrichting, die van een café op zijn minst een grand café maakt en van een bistro een luxe salon. John Keulartz (80), de in Eygelshoven geboren horecatycoon uit Venlo, heeft de directie van zijn imperium in handen gelegd van Venlonaar Rob Pouwels, al 24 jaar zijn rechterhand. Na een vakantiebaantje ging Rob gewoon nooit meer weg bij John. Maar ook John zelf is nog dagelijks present op zijn kantoor.

coronapauzes gaven ons ook de gelegenheid ons helemaal in te werken. We zijn een echt familiebedrijf. Onze twee zoons staan in de keuken.”

De rondleiding toont tal van mogelijkheden, met een prachtig ingericht grand café, een authentieke gildekamer en een terras met 150 stoelen, inclusief een aparte ruimte voor partijen die bij slecht weer ook terecht kunnen in een fraai gebouwd luxe herberg, alles vormgegeven door KEM. “We liggen op 10 minuten fietsen van het centrum Venlo en verwelkomen inmiddels steeds meer Duitse gasten, die vooral ook komen voor onze menukaart.”

De Gouden Tijger

We zetten koers naar het centrum van Venlo en doen De Gouden Tijger aan in de Steenstraat. Aardig detail: De Gouden Tijger lag eerst elders in Venlo en was, anno 1833, het oudste café van de stad. John: “Het was uitgegroeid tot een

Rob: “Keulartz Exploitatie Maatschappij (KEM) is de afgelopen jaren veranderd van een exploitatiemaatschappij naar een beheermaatschappij. We hebben geen eigen exploitaties meer. Wij doen het beheer en werken samen met bevlogen exploitanten. Gastvrijheid moet altijd centraal staan.”

Gastvrij Magazine, inclusief columnist Wim Cremers en partner, spraken af bij ’t Gildehoes, mooi gelegen aan de Stalbergweg in het groene buiten van Venlo. Het pand, al ruim 40 jaar horeca, was toe aan een grondige renovatie, inclusief een nieuwe uitstraling na vertrek van de beheerder. Ron Flos, de bevlogen huisschilder van KEM, was ook toe aan een nieuwe uitdaging en zag die in deze horecazaak. Echtgenote Connie, tot dan kapster, ging mee in zijn plan.

John Keulartz: “Ik kreeg de meest bevlogen sollicitatiebrief in mijn carrière, helemaal in Venloos dialect. Mijn enige bezwaar: ik had aan Ron Flos altijd een uitstekende schilder. Daar zou ik nu iemand anders voor moeten zoeken.”

Ron en Connie openden twee weken voor de coronasluiting het gerenoveerde Gildehoes. “We hadden veel plannen, maar weinig horecaervaring. Dat was wel een tegenvaller. Gelukkig werkten de leveranciers en KEM goed mee. De

John Keulartz ’t Gildehoes met v.l.n.r. John Keulartz, Ron en Connie Flos, Rob Pouwels De Gouden Tijger
4 # GASTVRIJMAGAZINE
’t Gildehoes

winkelstraat, waar je als horecaondernemer niet wil zitten. Er is nu een opticien gevestigd en wij hebben de voormalige Capri bar - en daarna Baer de Woers - verbouwd tot De Gouden Tijger. Veel elementen uit de oude locatie kregen hier een nieuw leven.” De Gouden Tijger biedt veel ruimte: het zijn twee aan elkaar geschakelde panden. Er is een podium voor livemuziek, maar een diner voor 350 gasten kan ook.

Venlonaar Kevin Wijmans is de exploitant. Hij groeide op in een ondernemersfamilie, volgde een opleiding tot timmerman, maar kwam terecht in de horeca. “Ik wilde bedrijfsleider worden in Pater Noster, maar die zaak ging net failliet. Na een gesprek met KEM kon ik de zaak overnemen na een opfrisbeurt. Het werd toen John Doe, en de zaak werd helemaal ingericht naar mijn ideeën in samenspraak met KEM. Op 6 januari 2012 oprende ik mijn eerste eigen zaak en na carnaval volgde de verbouwing. De bouwinvestering was voor rekening van KEM. Het is tot de dag van vandaag een succes. Samen hebben we het concept van De Gouden Tijger vormgegeven. Het pand is van Lindeboom Bierbrouwerij en nu langjarig verhuurd aan KEM. We zijn er blij mee.”

groot terras. Dan ga je samen sparren.” Waar de grens ligt qua horecazaken voor Kevin? “Bij de beschikbaarheid van goed horecapersoneel. Ik werk ook in de toekomst graag samen met KEM. De manier van samenwerken bevalt me erg goed. Alleen KEM kan horeca met zo’n uitstraling realiseren. KEM komt afspraken na en biedt alle hulp en advies aan.”

Lindeboom

Café Bruxelles met rechts Kevin Wijmans

Zijn nieuwste project is Café Bruxelles aan de Parade, in de stijl van een Brussels grand café. “Ik besprak mijn ideeën met Rob Pauwels, we hadden veel overlap qua visie. De schilderijen van de Venlose kunstenaar Jean Laudy zijn maatgevend en geven deze beroemde Venlose kunstenaar een verdiend podium. De verbouwingen vonden plaats in de coronaperiode, we zijn nu open voor ontbijt, lunch en tapas tot 16 uur en werken aan een avondkaart.”

6,5 jaar geleden opende hij Grand Café Bonaparte, nu tegenover Café Bruxelles. “Ik zag kansen, kende inmiddels de locaties van KEM en ontdekte dat dit pand vrij kwam, met mogelijkheden voor een

Keulartz werkt graag met vaste partners. Eén daarvan is de Lindeboom Bierbrouwerij in Neer, die ook de eigen bieren van Keulartz brouwt en op de markt brengt: Venloosch Alt en Venloosch Wit. Venloosch Alt bestaat 40 jaar, Venloosch Wit 20 jaar. Keulartz: “Graag laten wij via onze historische Venloosch Alt-lantaarns zien dat de Venloosche Bieren in deze zaken verkrijgbaar zijn.”

Beeld: Esther Theunissen

‘Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol’ ‘Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol’ Bonaparte Tekst: Bert Salden
GASTVRIJMAGAZINE # 5

Speciale brouwsels uit Wijlre populair in Limburg

Terugkeer Brand Imperator met gejuich ontvangen.

Het nieuwe Brand brouwhuis in Wijlre werd geïntroduceerd met de terugkeer van Brand Imperator. En er komt meer. Dit tot grote vreugde van de Brand kasteleins die weer kunnen voldoen aan de vraag naar de ambachtelijke speciaalbieren uit Wijlre.

Café In de Karkol, Maastricht

“Het is het oudste speciaalbier uit Nederland, anno 1949. Er is de afgelopen jaren veel vraag naar geweest hier. We zijn blij dat het terug is”, vertelt Guido Janssen in De Karkol in Maastricht. “Dit is een echt bruin café en hier past dat bijzondere bier echt. We hebben het aangekondigd en er kwamen meteen veel positieve reacties. Er werd uitgekeken naar het moment dat we het eerste fust konden aansluiten. Onze gasten komen hier echt voor het perfect getapte glas Brand bier en ze komen er graag voor terug. Gisteren hadden we een paar Schotten te gast, die naar Maastricht waren gekomen voor André Rieu. Ze zijn bij ons al terug geweest voor een extra glas Brand Imperator.”

Ronald Laenen, ook achter de tapkranen bij De Karkol, beaamt het volmondig. “De fusten worden op tijd bijgeleverd en met het nieuwe brouwhuis ben ik ervan overtuigd dat Brand als Limburgse brouwerij een goede toekomst heeft.” De medewerkers van het landelijke Café van Jaar in 2016 zijn trots op hun huisbieren. “En dat blijven we!”

Café In de Karkol is dagelijks geopend vanaf 12.00 uur tot 00.00 uur op maandag, dinsdag, woensdag en tot 02.00 uur van donderdag t/m zondag

6 # GASTVRIJMAGAZINE
v.l.n.r. Jop Wilms, Guido Janssen en Ronald Laenen - foto JG

De Kaasbar, Maastricht Boscafé De Nachtegaal, Meerssen

Sjors Weekers opende De Kaasbar in de Maastrichtse Koestraat in 2015 als “Café Nouveau”. In 2018 veranderde hij de naam in “De Kaasbar”. Een kaasbar was deze horecazaak eigenlijk vanaf 2015. “Mijn voorbeeld was ’t Knijpke. Daar kwam iedereen voor het kaasplankje. Na sluiting van die zaak had je hier niet meer zoiets. Ik was in 2015 de enige echte kaasbar in de Benelux. Inmiddels zijn er meer. Je vindt nergens zo’n uitgebreide kaascollectie als hier, dankzij een excellente leverancier net over de grens in België.”

Zijn kazen zijn alleen te genieten in de eigen zaak. “Verkoop voor thuis mag niet, aan collega-ondernemers evenmin. Ik kan wel adviseren en dat doe ik veel en graag, onder andere aan leden van de “Brandslang.” John Tana werkte hier zeven jaar en vond hier de inspiratie voor zijn Frans getinte Limburgse repertoire.

Bij overname van de exploitatie van het pand heb ik een contract gesloten met een andere brouwer. “Dat was wel een dingetje. Ik had toen al een voorkeur voor het oudste bier van Limburg. Mijn zaak werd al snel opgenomen in de kring van vaste cafébezoekers in Maastricht. Alle andere vaste pleisterplaatsen tappen Brand bier en dat verwacht men hier eigenlijk ook. Bezoekers vragen ernaar, maar nu kan ik hen dat niet bieden. Wel vanaf 1 januari, dan is mijn contract met de huidige brouwer afgelopen en ga ik om. In augustus ga ik verbouwen en dan treffen we de eerste voorbereidingen. Er komt onder andere een nieuw buffet. lk verheug me al op de mooie bieren, zoals Up, Imperator, Weizen en Winterbock, waarbij ik heerlijke kazen in petto heb. Die selecteer ik nu al voor Brand collega’s. En ik ga ook een aanvraag indienen voor het lidmaatschap van de Brandslang Maastricht.

De Kaasbar is geopen op maandag t/m donderdag van 15.00 - 01.30, vrijdag en zaterdag van 12.00 - 02.30 en zondag van 12.00 - 01.30

Tom Hamaekers (l) en Ron Huntjens - foto ET

De aanduiding is veranderd van “uitspanning” naar “boscafé”. Ook het biermerk is gewijzigd, naar Brand. De Nachtegaal in het buitengebied van Meerssen blijft een begrip. Tom Hamaekers, ook de exploitant van de gerenommeerde zaken Basilica en Van Bommel in Maastricht, nam per 1 juni De Nachtegaal over. “Dit is een parel in het Limburgse landschap. Ik woon twee kilometer van deze unieke locatie en heb vijf jaar geleden al eens mijn interesse getoond. Toen was het niet voor overname beschikbaar, nu wel. Luc Overhof van Horeca Advies Zuid belde mij als eerste. Hij heeft daarna niet meer verder hoeven te zoeken. In mijn andere zaken tap ik Brand bier, tot grote tevredenheid van onszelf en onze gasten. Dan is het logisch dat ik ook hier voor dit biermerk heb gekozen.” De zoons van Tom, Max en Bas, volgen de Hotel Management School in Maastricht en zijn vast van plan straks ook in de horeca te stappen.

De tapruiters vermelden Brand pilsener, Brand Imperator, Brand Up, Brand Weizen, Affligem en het regelmatig wisselende “Nachtegaaltje”. De 0.0-bieren Amstel 0.0, Amstel Radler, Brand Weizen, Affligem blond en Brand IPA zijn uit de fles verkrijgbaar. “De verandering van bieren was even wennen voor medewerkers en gasten, maar ze zijn goed ontvangen. De brouwerij heeft de tapzuilen vervangen en de buitenverlichting aangepast en uitgebreid. De routing in de keuken en het restaurant worden nog up to date gemaakt. En onze keuken heeft al aangegeven welke Brand speciaalbieren het beste passen bij onze gerechten.”

Accountmanager van Brand Ron Huntjens: “De Nachtegaal stond al 20 jaar op mijn verlanglijst. Nu kunnen we er eindelijk leveren. Dorenda te Meij heeft de uitstraling opnieuw vormgegeven en collegabrouwerij Texels heeft gezorgd voor nieuwe bedrijfskleding.“

Boscafé De Nachtegaal is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur

Sjors Weekers (l) en Jop Wilms - foto JG
>> GASTVRIJMAGAZINE # 7

Speciaalbierencafé De Grendelpoort, Valkenburg Eyserhalte

Eyserhalte in Eys-Wittem mag “de smaakkaart van Limburg” worden genoemd. Beroeps- en hobbykoks komen elkaar tegen in de uitgebreide groenten-, fruit- en delicatessenzaak. De basis voor veel producten groeit en bloeit om de hoek en wordt in eigen huis verwerkt en vooral ge-upgraded tot chutneys, sauzen, jammen, gerechten voor thuis en meer nog. U kunt er lunchen, genieten, kopen en culinaire cadeaupaketten (laten) samenstellen. Tot de mooi ingrediënten behoren nu ook de bijzondere bieren van Brand. André Leclercq, initiator van Eyserhalte: “Onze gastronomische markt is gevestigd in de oude koeltoren van de Brand bierbrouwerij. Hier werden vroeger bierfusten opgeslagen en ijsstaven, in de tijd dat koelingen nog geen gemeengoed waren. Nu keert Brand terug op deze plek, als onderdeel van de lunch en als aanvulling op een mooi thuispakket. Je kunt hier alvast proeven en vervolgens je gewenste bieren, bijvoorbeeld als sixpack, mee naar huis nemen. We kiezen bewust voor Brand. De bieren hebben een link met dit huis en de speciaalbieren komen echt uit Wijlre, vlak bij ons. Brand Up past geweldig bij de gerechten die we hier serveren.”

Xavier Reck uit Meerssen nam in januari speciaalbierencafé De Grendelpoort in Valkenburg aan de Geul over. Hij werkte eerder als zzp-kok, na een opleiding bij Kookstudio Thorn. Ook mag hij zich inmiddels SVH biersommelier noemen. En hij weet zich verzekerd van de vaste steun van vriendin Senna Smit in zijn bedevaartsoord voor biergastronomen.

Xavier: “Ik heb alles met bieren, ook wel met wijnen maar minder. Als zzp-kok werd ik vaak gevraagd menukaarten samen te stellen met de bijpassende wijnen en bieren. In bieren kom je zo veel verschillende smaken tegen dat is echt een voortdurende ontdekkingstocht. Toen de vorige eigenaar, Paul Vrancken, aangaf te willen stoppen hebben zich aardig wat kandidaten gemeld voor de overname. Paul heeft voor mij gekozen en assisteert hier nog regelmatig, met veel plezier.”

De Grendelpoort heeft 250 bieren op fles en in blik en voegt elke week 25 nieuwe bieren toe. “Dan zijn er ook 25 opgedronken, natuurlijk. Ik wil blijven verrassen, ben lid van de Alliantie van Biertapperijen en haal mijn bieren overal vandaan.” Er zijn daarnaast 15 tapkranen, waaruit in elk geval altijd Amstel en Brand pilsener stromen. “Deze zaak tapt sinds 1956 Amstel Bier en dat wil ik zo houden, met name ook omdat de Amstel Gold Race zich voor een belangrijk deel in Valkenburg afspeelt. De organisatoren komen hier dan ook regelmatig. Los daarvan is Amstel een prima pilsener, dat mensen steeds weer verrast, ook toeristen. Toen Brand toetrad tot het Heinekenconcern is dat regionale pilsener toegevoegd en gebleven. En terecht. Momenteel is Brand Imperator trouwens een echte topper. Dat was het hier vroeger en is dat nu weer.”

Xavier is ook trots op het pand. “Poortwachters verhandelden hier in 1352 al bier, blijkt uit oude documenten. En ik woon boven de zaak in misschien wel de mooiste woning van Valkenburg.” Hij heeft een eigen Poortwachtersglas, dat past in een mergelstenen voet. En er zijn eigen proefglaasjes. Voor € 9 is er een proeverij met drie bijzondere bieren en een hapje. En er is meer: elk tapbier gaat vergezeld van het juiste mengsel aan stikstof en koolzuur voor het beste resultaat. “We hebben drie variaties: 100% koolzuur, 100% stikstof en een mengsel van 70% stikstof en 30% koolzuur.

Ook, bijzonder: de “tap-takeover”: van 16 tot en met 23 augustus stromen uit bijna alle tapkranen speciale bieren van de Amsterdamse brouwerij Oedipus, op een later tijdstip gebeurt dat met bieren van Texels en in oktober zullen 10 verschillende (dubbel)bockbieren worden getapt.

Speciaalbierencafé De Grendelpoort is dagelijks met uitzondering van dinsdag geopend vanaf 12 uur.

De familie Leclercq kocht het pand toen Brand ging samenwerken met Heineken. “Dit pand ligt ideaal, vlakbij de spoorlijn, die nu nog dienst doet als Miljoenenlijntje met een station in Wijlre. Tom Brand, telg uit de brouwersfamilie en operazanger, wilde hier een eigen fruitlijn beginnen onder de naam Nobles. Het was een ideale koude opslagplaats. Die kreeg uiteindelijk een andere bestemming, maar het ambachtelijke is gebleven, met respect voor de streek.

Eyserhalte is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur, op zaterdag van 9 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur. Lunchen kan op dinsdag tot en met zondag van 12 tot 16 uur.

Café In de Karkol: Stokstraat 5, Maastricht

De Kaasbar: Koestraat 14-16, Maastricht

Boscafé De Nachtegaal: Gemeentebroek 6, Meerssen

Speciaalbierencafé De Grendelpoort: Muntstraat 7, Valkenburg aan de Geul

Eyserhalte: Wittemerweg 2, Eys-Wittem

Beeld:

Tekst: Bert Salden Esther Theunissen en Jo Goossens Ron Huntjens (l), Senna Smit en Xavier Reck - foto ET
8 # GASTVRIJMAGAZINE
Ron Huntjens (l) en André Leclercq - foto ET

Efficiënte registratie en verrekening dankzij Weka Kassasystemen: Hof van Kleeberg: duurzame, eigentijdse B&B in het heuvelland

Kent u Hof van Kleeberg? Wat een verrassing! Margreet Zandbergen en Erik Versloot hebben de uit 1905 stammende boerderij gerenoveerd, verduurzaamd en bij de tijd gebracht. En in passende stijl uitgebreid en ingepast in het heuvellandschap. Hof van Kleeberg in Mechelen is vandaag een bed and breakfast met 16 kamers (inclusief het tegenoverliggende Kleebergerhofke) en een café met groot terras. Weka Kassasystemen voegde haar MplusKASSA­systeem toe.

Margreet en Erik, net pensioengerechtigd, komen uit Leiden en kochten zeven jaar geleden de boerderij. Margreet: “We wilden na pensionering iets anders gaan doen op een plek waar we ons echt thuis zouden kunnen voelen en waar we tot op hoge leeftijd zouden kunnen functioneren. Dat is hier het geval, in een prachtig landschap. We hebben in Robyn van den Bergh een prima bedrijfsleider, zodat we toch voldoende vrijheid hebben.”

Hof van Kleeberg biedt ook mogelijkheden voor vergaderingen. “We hebben er ruimte voor. Dat kan in combinatie met activiteiten in de natuur, overnachtingen en we hebben zelfs een keuken die we beschikbaar kunnen stellen. Onze horecagelegenheid is, sinds begin april, dagelijks geopend tot 18.00 uur. We gebruiken deze als ontbijtruimte, daarna als café voor iedereen, voor koffie en vlaai of een drankje met een borrelplank.”

MplusKASSA van Weka Kassasystemen

Erik: “Ik kom zelf uit de automatiseringswereld. Voor de horeca ging ik op zoek naar een passend, innovatief kassasysteem. Ik heb met meerdere leveranciers contact gehad, het systeem van Weka Kassasystemen sprak me het meeste aan qua functionaliteit. Weka biedt goede service en dienstverlening. Daarnaast is Weka een lokaal bedrijf en het MplusKASSA-systeem koppelt naadloos met ons reserveringssysteem.”

Kamers kunnen online worden gereserveerd, waarbij elke kamer zelfs aan de hand van foto’s kan worden bekeken. “Elke kamer is anders. We zijn uiteraard ook te vinden op booking.com

en bedandbreakfast.nl. Dat kan allemaal naast elkaar, ons property management systeem zorgt ervoor dat er geen dubbele boekingen zijn.”

MplusKASSA zorgt ervoor dat een in het café genuttigd drankje direct op de kamerrekening terecht komt. “Het systeem registreert verder de gewerkte uren van de medewerkers, inclusief de schoonmakers. Ook handig: de handhelds, waarmee je meteen ter plekke kunt bestellen en afrekenen. De handheld is ook een pinautomaat, wat de efficiëntie ten goede komt. En dan is er nog het sleutelbeheer: de sleutelkaarten worden automatisch gemaakt en met je sleutel kun je ook afrekenen bij de kassa.”

Het nieuwe MplusKASSA-systeem heeft meer voordelen: “Mocht iemand tussentijds van tafel willen wisselen, bijvoorbeeld omdat hij liever op het terras in de zon zit, dan kunnen we de registratie gewoon verschuiven naar de andere tafel. En vergaderarrangementen kunnen we ook opnemen in het systeem. Aan het einde van de dag hebben we een totaaloverzicht van de omzet. Dat helpt ons bij het bestellen van aanvullingen.”

Ontdek zelf de veelzijdigheid van het MplusKASSA-systeem! Naast de essentiële functionaliteiten kan dit systeem worden uitgebreid met innovatieve keukenschermen. Hierdoor krijgt het keukenpersoneel de mogelijkheid om bestellingen direct vanaf de schermen te lezen en gerechten efficiënt klaar te maken. Het resultaat? Een naadloze en gelijktijdige uitservering, waarbij bestellingen vlot en probleemloos op tafel belanden. Weka kassasystemen begeleidt u graag in het volledige proces.

Hof van Kleeberg:

Bommerigerweg 10, 6281 BS Mechelen telefoon 06 86 633 356 info@hofvankleeberg.nl www.hofvankleeberg.nl

Weka Kassasystemen:

Klimmenderstraat 27, 6343 AA Klimmen telefoon 045 405 27 33

www.weka-kassasystemen.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Jo Goossens

GASTVRIJMAGAZINE # 9

Staffable Payroll absolute marktleider in Valkenburg aan de Geul

Horecamedewerkers in Valkenburg voelen zich verzekerd van loon en sociale zekerheid dankzij Staffable Payroll. Horecaondernemers zijn blij met de vele werkzaamheden die Staffable Payroll hen uit handen neemt. “We willen het beste voor onze medewerkers en dat biedt Staffable.” Staffable ziet haar rol als payrollorganisatie sterk groeien.

De Michiel Bistro Bar

Daan Limpens, eigenaar van “de Michiel” in Valkenburg aan de Geul over zijn medewerkers: “Vaste medewerkers benader ik zelf, flexmedewerkers komen vaak via via. Incidenteel neem ik medewerkers over van een collegabedrijf. Dat gebeurt altijd in goed overleg. We hebben hier een goede band met elkaar. Tijdens topdagen, bijvoorbeeld met carnaval, lenen we ook medewerkers aan elkaar uit. Na de watersnood hebben we elkaar als ondernemers daar ook mee uitgeholpen.”

voor de medewerkers is dit voordelig, want zij behouden hun loonheffingskorting. Dat kan niet als je formeel twee werkgevers hebt.”

Staffable komt in 2024 met een nieuw personeelsadministratiesysteem. Daan draait er al proef mee. “Mijn vaste medewerkers verloon ik nu via mijn accountant, dat gebeurt binnenkort ook via het nieuwe systeem van Staffable. Dat is voordeliger, ook vanwege het verzekeringspakket waar je gebruik van kunt maken. Dat systeem is enorm efficiënt: medewerkers zijn in een minuut ingeschreven, voor enkele uren, maar ook voor pakweg 20 uur per week.”

Dinercafé Amadeus

Daan heeft zijn flexmedewerkers ondergebracht bij Staffable Payroll. “Mijn contactpersoon is Hugo Creusen. Die is écht altijd bereikbaar per telefoon en Whatsapp. Doordat de meeste collega’s in de omgeving ook werken met Staffable Payroll kunnen we, indien nodig, personeel tijdelijk en gemakkelijk van elkaar overnemen. Ook

Negen jaar geleden namen Marjolijne en Harrie Frijns Dinercafé Amadeus over in Valkenburg. Harrie: “Ik heb hier vroeger gewerkt als kok. Dat was 25 jaar geleden. Vervolgens ben ik naar Maastricht gegaan, maar heb altijd een zwak gehad voor deze plek. Amadeus is een authentiek familierestaurant, waar je nog kunt genieten van een viergangendiner voor € 25. Ik ben zelf chef-kok, mijn echtgenote ontvangt en bedient de gasten.”

Het echtpaar koos direct voor loonverwerking via specialisten. “Ieder zijn vak. Salarisadministratie

Tekst: Bert Salden Beeld: Lis Collijn
mosselexpres
v.l.n.r. Hugo Creusen, Bob America en Joep Joosten
10 # GASTVRIJMAGAZINE
Hugo Creusen, Daan Limpens (midden) en Bob America

Trend

Bob America van Staffable Payroll signaleert een flinke groei van het aantal flexmedewerkers in de horeca. “Enerzijds besteden steeds meer ondernemers hun salarisadministratie uit, aan de andere kant zie je dat medewerkers gemiddeld minder uren werken. Dat is een trend die is ingezet na corona. Mensen hechten steeds meer waarde aan een goede werk-privébalans. Ze gaan doelgericht te werk, maar willen daarnaast ook genieten van hun vrije tijd.” Door deze trend heb je meer salarisadministratie als ondernemer. Des te fijner is het als je deze taak kunt uitbesteden

altijd snel antwoord en hij loopt ook af en toe spontaan binnen. Hij toont oprechte interesse in ons en ons bedrijf. We voelen ons daardoor zeer goed geholpen door Staffable Payroll.”

is niet dat van ons. We willen continuïteit bieden, ook qua verzekeringen en personeelsadministratie. Vroeger zette je een contract op papier en dan wist je waar je aan toe was. De tijden zijn veranderd. Staffable Payroll is daar perfect in meegegaan. We zaten vroeger bij een prima collega, maar na een prijsvergelijking kwamen we uit bij Staffable Payroll. De contacten zijn kort en snel met onze contactpersoon Hugo Creusen waar we zeer flexibele hulp van krijgen.”

Pub Henry VIII

Pub Henry VIII is genoemd naar een wat rebelse Engelse koning. In Valkenburg worden we onberispelijk verwelkomd en voorzien van fijne koffie en een stuk huisgemaakte appelcitroenvlaai. Vast en zeker uitgeserveerd door een medewerker van Staffable Payroll. Menno Aarts is één van de vijf eigenaren van Pub Henry VIII met vestigingen in Valkenburg en Noorbeek. “We hebben eerder met Staffable Payroll samengewerkt, zijn even weggeweest en nu weer teruggekomen. “Valkenburg staat hoog op de prioriteitenlijst bij Staffable. Ze geven ons veel persoonlijke aandacht. Ze

Pub Henry VIII maakt als een van de eerste bedrijven gebruik van de koppeling tussen de systemen van Staffable en de app Eitje, die je onder andere gebruikt voor het inroosteren van medewerkers. “We hebben zo exact inzicht in wie, wanneer en in welke van onze vestigingen werkt en we hebben de kosten goed in de hand. We hebben immers ook nog Gasterij Hendrik VIII in Noorbeek en onze medewerkers kunnen we dankzij de samenwerking met Staffable op beide plekken laten werken. We werken met 30 flexmedewerkers, die via Staffable worden verloond.”

Bonne Aparte

Bij Bonne Aparte, de buurman van Pub Henry VIII, staat eigenaar Kevin Heijnen zelf in de keuken tijdens ons bezoek. “De kok heeft een vrije dag en dan neem ik het fornuis over.” Hij nam de zaak over op 1 januari 2020, trotseerde corona en de watersnood en nam in april van dit jaar nog een tweede zaak over, aan de overkant: Boque. “Aanvankelijk was ik niet zo voor payroll, maar toen ik in de gaten had hoeveel

tijd me dat bespaarde, ben ik met Staffable Payroll in zee gegaan. De uren die ik daarmee win zijn het zeker waard. Ik was en ben enorm blij dat ik van die hele administratie verlost ben. Ik vind het ook mooi dat vrijwel het hele centrum van Valkenburg met Staffable Payroll werkt. Dit biedt samenwerkingsmogelijkheden met je collega’s.”

Kevin heeft 20 actieve flexmedewerkers, die sinds enkele maanden worden geregistreerd met het Eitje-systeem. “Ik zou niet meer zonder kunnen. Het plannen, het doorgeven van de werkuren, de urenregistraties, de interne communicatie, het is allemaal heel eenvoudig via deze app. Medewerkers kunnen zelf onderling diensten ruilen. Ik hoef dat alleen maar goed te keuren. Eitje is echt een eitje. En als er wat is, staat Hugo Creusen altijd paraat.”

Staffable Payroll is trots op de ondernemers van Valkenburg en ontzorgt hen met veel plezier en betrokkenheid. Binnenkort gaat Staffable haar dienstverlening uitbreiden om nog meer ondernemers te kunnen helpen met ondersteuning op maat.

De Michiel Bistro Bar: Theodoor Dorrenplein 14, Valkenburg

Dinercafé Amadeus: Grendelplein 9, Valkenburg

Pub Henry VIII: Grotestraat Centrum 24, Valkenburg

Gasterij Henry VIII: Hoogcruts 14, Noorbeek

Bonne Aparte: Grotestraat Centrum 22, Valkenburg

Boque: Grotestraat Centrum 29, Valkenburg

hebben een goede onderbouwing van de kosten en die zijn lager dan bij de andere partij. Hugo Creusen is onze vaste contactpersoon en daar zijn we erg tevreden mee. Op vragen krijgen we

Staffable Payroll: Parkweg 28, 6212 XN Maastricht telefoon 043 205 10 01 www.staffable.com support@staffable.com

Hugo Creusen (l), Harrie en Marjolijne Frijns Kevin Heijnen (l) en Hugo Creusen
GASTVRIJMAGAZINE # 11
Hugo Creusen (l) en Menno Aarts

INNOVATIEPROJECTEN

Met het InnovatieProject Instrument kun je financiering krijgen voor een innovatief project waarbij de activiteiten gericht zijn op de ontwikkeling van een vernieuwend concept, dienst of product, van toetsing tot en met de pilotfase en/of implementatie. Deze financiële ondersteuning kan oplopen tot € 25.000. Het begint allemaal met een persoonlijk gesprek. Samen met LIOF inventariseer je vragen en behoeften. Daarna ga je gezamenlijk het traject in.

Neem voor meer informatie contact op met Tamara Weide, business developer. Innovaties met economisch rendement en maatschappelijke impact ondersteunt LIOF graag, ook financieel. Dat kunnen projecten zijn van één of meerdere bedrijven. “We zoeken samen naar duurzame en renderende oplossingen voor de vraagstukken, geven advies, terugkoppelingen en nazorg. We hebben al veel ondersteuning mogen bieden.”

Bel of mail vrijblijvend naar Tamara Weide: tamara.weide@liof.nl

06 29 49 37 08

Blender Maastricht: nieuw veelzijdig cultuurcentrum in hart Maastricht

De voormalige timmerfabriek van Sphinx Maastricht bouwt aan een nieuwe toekomst als veelzijdig cultureel ontmoetingscentrum met tal van mogelijkheden, inclusief horeca. Mark Curvers is de bedenker, aanjager en regisseur. Hij gaf het project de veelzijdige naam “Blender” en wordt in zijn plannen gesteund door LIOF. Blender opent officieel op 23 november.

De voormalige timmerfabriek aan de Boschstraat tegenover het eermalige Sphinxgebouw, grenst aan het stadscentrum. De ene buurman heet Muziekgieterij, de andere is filmhuis Lumière. Mark: “Er bleef nog veel ruimte over waarvoor de gemeente Maastricht een veelzijdige invulling zocht. Dat kan hier: een open podium voor verenigingen, horeca en cultuur. We willen ook een platform zijn voor bedrijven en instanties. Bedrijven kunnen aandelen kopen en hebben dan ook inspraak. Zelf heb ik 30% van de aandelen, een minderheid dus. We verhuren ook geen ruimtes, maar geven ze in bruikleen. Onze leveranciers, waaronder Heineken Brouwerijen en Mediahuis, zijn partners, de gebruikers zijn leden. Het Sphinxkwartier trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Daarvoor zijn wij een gigantisch extra trekpleister.”

Indeling

Blender beschikt over 11 ateliers, beschikbaar voor € 350 per maand inclusief energie en water. “Daar wordt al goed gebruik van gemaakt, onder andere door fotografen en schilders die enthousiast zijn over het bijzondere licht hier. Verder zijn er ontwerpers, illustratoren, een zeefdrukker, glaskunstenaars, modeontwerpers en meer. De ateliers zijn open en toegankelijk voor iedereen. Er wordt onderling goed samengewerkt. Er is hier ook iemand die exclusieve handtassen van Toscaans natuurleer maakt.”

Op de begane grond huurt Sophie Pammler 250 m2 voor haar “art wash”: “Je kunt hier oude attributen, objecten en spullen kunstzinnig laten oppimpen. Er zijn verder workhops in analoge fotografie, glas in lood, kostuums ontwerpen, hot-pot-koken, graffiti, dansen, improvisatietheater, drag-queen en meer. We hebben hier zelfs een Blender radiostation in ons café. Je kunt hier kijken en kopen. Workshops zijn de Tupperwareparty’s van vandaag!”

Blender biedt ook ruimtes met 30, 120 of 180 zitplaatsen voor bedrijfspresentaties en feesten. De Lift Bar en Kitchen kan exclusief op naam van een bedrijf gebrand worden voor een dagdeel of langer. “Er komt een wow-bar van 16 meter lang en 4 meter hoog. Een keuken kun je per dag of per week huren voor je eigen presentaties. We zijn zeker geen foodhall, maar voor wie een ruimte wil huren kunnen wij ook bemiddelen in de catering.

Mark Curvers

Mark Curvers was 12 jaar schepen (wethouder) voor cultuur en toerisme en locoburgemeester in Lanaken en in die hoedanigheid onder andere verantwoordelijk voor de verkiezing van Oud-Rekem tot mooiste dop van Vlaanderen en de nog altijd succesvolle budgetneutrale weekmarkt in de stad. Hij runde daarnaast enkele horecabedrijven.

Let’s Blend Together: vanaf € 50,00 ben je mede-eigenaar van Blender. Je krijgt dan 50 aandelen en heel wat leuke extra’s. Je deelt mee in de winst, nooit in het verlies. Check www.blendermaastricht.com/ business. Een keuken of kunstatelier huren: hello@ blendermaastricht.com

LIOF

Blender Maastricht: Richie Backfireplein 8, Maastricht telefoon 06 27 97 37 79 www.blendermaastricht.com

Tekst: Bert Salden

Beeld: Jo Goossens

Het ontwikkelen van Blender ging niet helemaal probleemloos. “Zo bleek dat we niet over voldoende energie konden beschikken. Enexis kon maar beperkt leveren en uiteraard wilden wij hier van het gas af. Een gespecialiseerd bedrijf heeft een perfect energiemanagementsysteem opgezet. Niet alle apparatuur is immers tegelijkertijd in vol gebruik. Door de spanning van de apparaten te verdelen besparen we ook nog eens 50.000 euro per jaar. Het is een innovatie die mede is ontwikkeld met steun van LIOF, maar wel een innovatie waar veel anderen ook van kunnen profiteren.”

“Workshops zijn de Tupperwareparty’s van vandaag.”
12 # GASTVRIJMAGAZINE
Mark Curvers

Wihofecta innoveert in de frituurkeuken: Slim energiebeheer bij ‘t Smulhuis Brunssum

Voor elke horecaondernemer is efficiënt energiebeheer een constante uitdaging. Daarbij moeten kwaliteit en service in stand blijven. Cafetaria­restaurant ‘t Smulhuis in Brunssum werkt met een innovatief Energie Management Systeem (EMS), geïnstalleerd in de Kiremko frituurinstallatie in samenwerking met Wihofecta. Uitmuntende dienstverlening wordt hier gecombineerd met duurzaamheid en kostenefficiëntie.

Het Energie Management Systeem is ontwikkeld om het maximaal vermogen van een bakwand of keukeninstallatie te beperken zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Zonder EMS heeft elke frituurketel een eigen groep in de hoofdverdeelinrichting en wordt het vermogen niet begrensd. Met EMS heeft elke frituurketel een eigen groep in de EMS regelkast. Deze kast is aangesloten op één afgaande groep vanuit de hoofdverdeelinrichting.

Het systeem meet de opgenomen stroom per verbruiker die is aangesloten op de EMS regelkast. Op basis van deze metingen verdeelt de EMS computer het totaal beschikbare vermogen naar de actieve frituurketels. De EMS computer heeft de mogelijkheid om tot acht units (frituurketels) tegelijkertijd aan te sturen.

Het maximum opgenomen vermogen kan beperkt worden door een vast maximum in te stellen in de EMS computer of door een maximum te sturen via een netwerkverbinding. Om de bakeigenschappen van de ketels goed te houden, wordt het vermogen in de praktijk niet meer dan 40% gereduceerd. Dit intelligente energiebeheer biedt tal van voordelen. Het meest opvallend is dat er vaak een kleinere hoofdaansluiting kan worden toegepast dan het geïnstalleerde vermogen. Dit betekent dat de aansluiting mogelijk niet hoeft te worden verzwaard, wat een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren.

Ron Vrancken, directeur van Wihofecta: “In een tijd waarin duurzaamheid en energiebeheer steeds belangrijker worden, dient Smulhuis Brunssum als een glanzend voorbeeld van hoe innovatie in de horeca kan leiden tot een win-win situatie. Energie kan efficiënt worden beheerd zonder concessies te doen aan de kwaliteit en service die klanten verwachten. Met het EMS tilt ‘t Smulhuis Brunssum het begrip frituren naar een geheel nieuw, duurzaam niveau. We zijn er trots op dat wij hierin mochten bemiddelen en het systeem mochten installeren.”

’t Smulhuis: Kerkeveldstraat 2, Brunssum

Wihofecta: Geloërveldweg 19, Belfeld telefoon 077 475 29 61 www.wihofecta.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Jo Goossens

PROFESSIONAL COOKING & FRYING EQUIPMENT GASTVRIJMAGAZINE # 13

FishXL: de rechtstreekse mosselexpres van Yerseke naar Limburg

Het Zeeuwse Yerseke is de hoofdstad van de Nederlandse mosselteelt en ­vangst. FishXL brengt deze bijzondere lekkernij dagvers naar Limburg.

Barry Murre, eigenaar van FishXL: “Je kunt bij ons tot 02 uur ’s nachts bestellen. Tussen 5 en 7 uur ’s morgens halen we de mosselen hier uit het water. We sorteren ze per besteller en om 8 uur vertrekken onze auto’s naar de Belgisch en Nederlands Limburgse horeca-afnemers. Wat voor de mosselen geldt, is natuurlijk ook van toepassing op onze Zeeuwse oesters en kreeften.”

FishXL is een begrip in de horeca. Elke maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag zetten de koelwagens van FishXL koers naar Limburg met een veelzijdige variatie van vis, op maat gefileerd en verpakt. Voor de kwaliteit staat een team van 40 medewerkerts borg. In Limburg is Frits Tak het aanspreekpunt op de weg, in Yerseke is Nick Nieuwdorp uw telefonische contact.

FishXL

FishXL is gevestigd in een hypermodern pand aan de rand van Yerseke. Er wordt gewerkt met de modernste middelen. Alle vis wordt temperatuurgecontroleerd gefileerd, desgewenst gerookt en verder op maat per relatie bewerkt. Het bedrijf werkt energieneutraal dankzij een eigen zonnepanelenpark naast de vestiging. Er wordt zelfs energie aan het stroomnet gedoneerd. Voor de medewerkers is er altijd vers fruit beschikbaar en er zijn grote sportfaciliteiten. Zelf een kijkje nemen bij FishXL? Maak een afspraak, u bent van harte welkom!

Open snijden Openen Er uit halen Proeven maar
14 # GASTVRIJMAGAZINE
Nick Nieuwdorp (l) en Barry Murre

Mosselen

Het mosselseizoen is sinds de aftrap op 5 juli in volle gang. Nick, aan de oever van de Oosterschelde: “De kwaliteit is erg goed dit jaar. De schelpen zijn goed gevuld. Ga per kilo mosselen uit van minstens 300 gram visvlees. Mosselen zijn rijk aan eiwitten. Ze worden duurzaam gekweekt. Let op het MSC-label en het SKAL-certificaat. Eet ze verder zo vers mogelijk, dat komt de smaak absoluut ten goede!”

Barry Murre: “Je ziet ook een nieuwe trend: mosselen als amuse, als voorgerecht en als hapje, bijvoorbeeld gepresenteerd met gekruide rijst, in de geopende schelp.” Hij adviseert vooral de classificaties Goudmerk en Jumbo te bestellen of hooguit Imperial. “Je moet je als horecaondernemer onderscheiden. In België gaan ze vooral voor Jumbo, de een na hoogste klasse. Imperial kom je vaak tegen bij brasserieën. De supermarkten voeren vooral de klassen Super en Extra. Als horeca moet je je onderscheiden, die euro extra per kilogram mag je best doorberekenen, lijkt mij.” Yerseke telt 60 mosselvissers. Murre: “Ik, ben in deze plaats geboren en getogen en heb zelf in de visserij gezeten. Ik ken alle mosselvissers hier en test telkens de kwaliteit bij iedereen. Ik kies uiteraard voor het allerbeste. Geniet ervan!”

FishXL Ostrea 10, 4401 PG Yerseke telefoon 0113 570 508 www.fishxl.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

U ontmoet FishXL op de BBB in Maastricht. Maar u kunt ook vandaag al contact opnemen met Nick Nieuwdorp, telefoonnummer 01 13-570 508 GASTVRIJMAGAZINE # 15

Wim

Ga niet rimpelen, blijf pimpelen!

“Vaan al dat pumpele, kreigste gein rumpele!” zong Raymonde Quaedvlieg in 1999 als zangeres van de groep Fietsefreem. Deze carnavaleske constatering blijkt waarempel wetenschappelijk onderbouwd! Jonge onderzoekers van de Stadsbrouwerij Maastricht ontdekten onlangs dat mergel, mits op vloeibare wijze ingenomen, voor een rimpelloze toekomst zorgt.

Voorafgaand hieraan verrichtte een aantal gevorderde bierstudenten van de Hoge Hotelschool Maastricht sedimentologisch onderzoek in de mergelgrotten van de Limburgse hoofdstad. Bewijs 1: de grotten blijken in gebruik als champignonkwekerijen. Het krijtgesteente zorgt voor een constante temperatuur van circa 12 graden op de officiële schaal van Celsius. In deze gezegende omstandigheid gedijt de champignon het best. Heeft u wel eens een gerimpelde champignon gezien. Nee toch? Nou dan!

Bewijs 2: mergel wordt ook gebruikt als kalkstof om verzuring van landbouwgronden tegen te gaan. Daarop is zelfs de uitdrukking ‘uitgemergeld’ gebaseerd. Aanvullend onderzoek heeft uitgewezen dat een (beperkte) inname van vloeibare mergel, in combinatie met alcohol, ook de verzuring van het karakter van de mens tegengaat.

Op grond van dit onderzoek is door de Maastrichtse Stadsbrouwerij een bier ontwikkeld waarin, op medisch verantwoorde wijze, een vleugje Maastrichtse mergel is verwerkt: Maastrichts Wit. “De mergel geeft dit bier een subtiele, mineralige smaak en zorgt voor een zachte textuur. Het resultaat is een verfijnd en karaktervol witbier!” aldus professor C.I.A. Van Goch, die zowel het onderzoek alsook het brouwproces in goede banen leidde.

Column Moeilijke hapjes. Waarom?

Tijdens een borrel laat ik meestal de versnaperingen aan mij voorbij gaan. Die in vaste vorm dan... De zogenaamde moeilijke hapjes.

De ouderwetse kaas-ui prikker of de niet-te-warme bitterbal zijn met de ‘reine’ rechterhand prima in één vloeiende beweging naar de mond te brengen. Zelfs met een glas in de linkerhand en een tas die aan je arm bungelt. Een kaassouffleetje kan soms nog, maar wanneer de vulling zo gloeiend heet is, dat wanneer je er in bijt, je tong, en meestal ook je kin, brandblaren heeft. Au!

Ook makkelijk te eten, maar ik blijf er echt van af: borrelnootjes. Bij veel mannen is ‘na het plassen, handen wassen’ niet blijven hangen.

Er is schijnbaar een bepaalde drang om fingerfood ingewikkeld te presenteren. Een torentje van geitenkaas en salade, te hoog om in 1 keer naar binnen te schuiven en bij de eer-

Doch net nu er voor de gerimpelden onder ons een stip aan de horizon verschijnt, verschijnt er ook een beer op de weg: Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris voor drankzaken. Maarten (1990) werd notabene in Oeteldonk geboren. In plaats om in zijn jonge jaren lid te worden van de carnavalvereniging besloot Maarten om lid te worden van de Christen Unie (CU). Deze potentiële prinscarnaval schopte het tot staatssecretaris. In laatstgenoemde hoedanigheid heeft hij vergevorderde plannen ontwikkeld om het drinken van bier ernstig te ontmoedigen.

Maarten heeft zélf voor de Protestantse Kerk gekozen. Daar kwam geen katholiek aan te pas. Wij katholieken kunnen er niets aan doen dat Maarten en zijn geloofsgenoten hun leven lang met die erfzonde rondlopen? Wij katholieken mogen drinken wat we willen. Ná de biecht spoelt alles van ons af en kunnen we weer nuchter naar de kroeg.

“De mens is naar God’s evenbeeld geschapen” lezen wij in de catechismus. Het zal toch niet zo zijn dat Maarten zijn Grote Baas als een Gerimpeld Baasje in herinnering heeft? Bezint eer ge begint, Maarten. Laat de mens in Godsnaam bier drinken. Streef naar een strak resultaat en stop mergelbier in het basispakket van de zorgverzekering. Vooral in een tijd dat er in de plastische chirurgie fout op fout wordt gestapeld, moet er door de politiek gericht worden gezocht naar betaalbare alternatieven.

Tot de lezers van Gastvrij Magazine zou ik willen zeggen: “Voorkom rimpelen dus blijf pimpelen!”

ste hap stort het in elkaar; een bruschetta die in zes stukken breekt; een plak gerookte zalm die je niet doorgebeten krijgt en zodoende op een niet al te elegante wijze in zijn geheel in de mond verdwijnt. Vreselijk. Waarom?

Ik sla ze voortaan over en geniet ongegeneerd van de amusante en soms hilarische taferelen van de overige aanwezigen die de strijd aan gaan met de mondvermaakjes (what’s in a name?). Bij mijn weten moet de etiquette voor moeilijke hapjes nog geschreven worden...

Smakelijk, in ieder geval. Oh nee, dat zeg je volgens de etiquette dan weer niet.

Mes ork media groep & Visitekaartje Esther.indd 1 09-12-15 15:04 Column
16 # GASTVRIJMAGAZINE
Esther

Handgemaakte eclairs, makarons, confiseries, taarten en meer.

Eclair Affair: ambachtelijke patisserie naar Frans recept

Wist u dat Moldavië een waar lustoord is voor de betere patisserie? Wie geen zin heeft om dat in Oost­Europa te ervaren kan nu terecht aan de Kesselskade in Maastricht. Daar runt de Moldavische Tanya Mironescu haar Eclair Affair. Ze vond haar patisserie­inspiratie overigens ook in Frankrijk.

Tanya: “Nederlanders kennen eclairs van de bakker, maar bij ons is het een specialiteit. Wij maken alles handmatig, met de beste basisingrediënten. Zo hebben wij een voorkeur voor Franse boter, vanwege de smaak. We werken ook niet met zogenaamde compounds, maar maken echt alles zelf. Ons fruit komt van Smets in Geleen. We ontpitten zelf onze kersen, bijvoorbeeld. En gebruiken echte vanillestokjes, die wij rechtstreeks importeren van een boerderij uit Madagascar.”

De vitrine toont een brede variatie aan eclairs. De toppers: vanille, chocolade, pistache, exotisch (mango/passievrucht)en caramel. Daarnaast zijn er millefeuilles (bladerdeeggebakjes), grote en kleine makarons en - op bestelling - taarten. “We maken Napoleontaarten op basis van bladerdeeg en typisch Oost-Europese honingtaarten. De aankleding van de taarten hangt af van de seizoenen”. Op bestelling zijn er ook verjaardags- en bruidstaarten. “Die bakten en creëerden we onder andere voor mensen die hun bruiloft vierden op Kasteel De Hoogenweerdt en Château St. Gerlach. Deze toonaangevende horecabedrijven bevelen ons aan. Vaste afnemers van onze eclairs zijn de restaurants Luster in Maastricht en La Chapelle in Genk. En natuurlijk veel toeristen en vaste relaties. Hier houden mensen echt van lekkernijen.”

In dat opzicht is Eclair Affair een verrijking voor de stad en de regio. Tanya: “In Moldavië is de variatie aan gebak veel groter. Hier is men al snel tevreden met een soezenbol gevuld met slagroom, die niet eens volledig zelf is gemaakt. Veel kant en klare basissen voor patisserie kun je hier inkopen. Dat doen wij niet. Als ik een Limburgse appelvlaai zou maken, zou ik het deeg volledig zelf samenstellen en met de hand kneden en de

appels zelf schillen. De mensen waarderen echte kwaliteit.”

Moldavië

Eclairs zijn zachte, langwerpige soezen met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje. Als vulling worden banketbakkersroom gebruikt, cremeux, crème mousseline, ganache en meer. De room kan op smaak gebracht worden met koffie, kastanjes, fruit of rum. Het omhulsel wordt gemaakt van kookdeeg. De eclair stamt uit Frankrijk en uit de 18de eeuw en heet in Vlaanderen “sjoeke”.

Tanya Mironescu was als kind in Moldavië al gek op eclairs. Ze rondde haar master Rechtsgeleerdheid af en ging aan het werk als bedrijfsjurist. Maar de gebakjes bleven roepen. Na een stressvolle werkdag zat ze ’s avonds achter de computer te kijken naar foto’s en filmpjes over gebak. Hier vond ze haar rust. Na een eerste opleiding in Chisinau, Moldavië, bezocht ze in het Roemeense

Even bracht ze het geleerde in Moldavië in de praktijk, maar de liefde voor Alex Bivol bracht haar in 2016 naar Maastricht. Alex, ook Moldaviër, woont al 25 jaar in Maastricht. Van thuis uit voorzag Tanya ware liefhebbers van eclairs, tot het echtpaar in 2020 een winkel opende aan de Kesselskade in Maastricht.

Eclair Affair is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur, zaterdag tot 17 uur, zondag 12 - 17 uur.

Eclair Affair: Kesselskade 55, 6211 EN Maastricht telefoon 043 450 00 00 www.eclairaffair.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Jo Goossens

Boekarest de pattisserieacademie. Tanya en Alex
GASTVRIJMAGAZINE # 17

Freek Laeven, algemeen directeur Hansen Dranken

bij LUS, gloednieuw restaurant in Linne

Freek Laeven is sinds vijf jaar algemeen directeur van familiebedrijf Hansen Dranken in Linne dat inmiddels meer dan 75 jaar een begrip is in de drankensector. In die vijf jaar zag hij het bedrijf ondanks de coronajaren stevig groeien. Vandaag telt het bedrijf 160 enthousiaste medewerkers, een magazijnruimte van ruim 21.000 vierkante meter en zo’n 30 eigen vrachtwagens. Het overige transport wordt uitbesteed een partners uit de regio. We spraken met hem af bij de gloednieuwe Brasserie LUS in Linne.

In Limburg is Hansen Dranken bekend van de levering aan veel horecabedrijven en evenementen. Landelijk is het bedrijf daarnaast actief in meerdere marktsegmenten. Zo levert Hansen Dranken aan (horeca)groothandels, food-serviceleveranciers, supermarkten en slijterijen. Ook exporteert het bedrijf drank naar diverse landen wereldwijd.

“‘Dat wij alle segmenten bedienen is een bewuste keuze. Over en weer profiteren de verschillende klantgroepen hier namelijk van. Als één van de grootste landelijke spelers kopen wij bijvoorbeeld in tegen zeer scherpe condities. Deze voordelen geven wij weer door aan de Limburgse horeca. Doordat wij een eigen slijterij hebben zijn wij goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in deze sector. Deze vertalen wij door in ons aanbod richting slijterijen die wij landelijk beleveren. Wij combineren de kracht van een grootbedrijf met de klantgerichtheid en flexibiliteit van een klein bedrijf. Dat maakt ons uniek.”

Freek heeft een verleden in bier en hij blijft graag betrokken bij deze productgroep binnen Hansen Dranken. Voor een horecaondernemer is de brouwerij als partner vaak van groot belang. “Horecaondernemers betrekken ons vaak bij hun plan-

nen. Dan begeleiden wij hen om de juiste keuze te maken voor de brouwerij die het best aansluit op hun wensen. Wij zijn de schakel tussen brouwerij en afnemer. Van onze afnemers weten we wat ze willen en van de brouwerijen weten we wat ze kunnen bieden. Wij leveren alle bieren, van alle merken en hebben met alle brouwerijen een goede relatie. Alle afspraken die onze afnemers met de verschillende brouwerijen maken verwerken wij in onze administratie. Zo leveren wij alle bieren tegen de juiste en zeer vriendelijke prijs.”

Naast bier voert Hansen Dranken een enorm breed assortiment aan frisdranken, gedistilleerd en wijn. Voor merken als Coca Cola, Vrumona, Spadel, Lipton en Red Bull verzorgt het bedrijf een belangrijke distributiefunctie. “De invoering van statiegeld op blik was voor ons een ingrijpende operatie. Producenten werken dan graag met ons samen omdat wij dicht op de markt zitten en samen met hen kunnen sparren over de ontwikkelingen in die markt. Met trots mag ik melden dat we bij deze partijen dan ook behoren tot de top 5 van grootste afnemers of distributeurs’. Door deze goede relaties kan Hansen Dranken ook weer goede condities bieden aan de Limburgse horeca.”

Het assortiment wijn neemt binnen het bedrijf een steeds prominentere positie in. ‘We kopen wijnen in bij collega-importeurs en zijn daarnaast zelf importeur van mooie huizen als Champagne Monthuys (Frankrijk), Astoria (Veneto Italië), Velenosi (Marken, Italië), Eduard Leiber (Elzas), Frans Sauerstingl (Oostenrijk) en Selbach-Oster (Mosel). Samen met Landgoed Overst uit Voerendaal voeren we al enkele jaren een eigen wijn waarvan het etiket wordt ingevuld door een jaarlijks wisselende Limburgse kunstenaar. 100% Limburg dus. Tussen het ‘geweld’ van de producten die wij in grote volumes verhandelen vraagt wijn een heel andere aanpak. Samen met horecaondernemers houden wij uitgebreide proeverijen en worden de wijnkaarten met veel aandacht samengesteld.”

Landelijk de grootste, in Limburg de beste Landelijk is Hansen Dranken een van de grootste onafhankelijke groothandels en die omvang heeft het bedrijf nodig om relevant te blijven in de markt. “In Limburg willen we niet persé de grootste leverancier naar de horeca zijn, maar wel de allerbeste met een eigen technische dienst en een eigen afdeling evenementen. We streven ernaar totaalleverancier te zijn van alle dranken. Veel ondernemers, zoals Tim en Bas van Brasserie Lus van Linne zien dat graag. Het is overzichtelijk: één aanspreekpunt, één vraagbaak, één bestelling, één levering en één factuur.’

Stilstand is achteruitgang dus de groei bij Hansen Dranken gaat door. In de coronaperiode werd een

AAN TAFEL MET
18 # GASTVRIJMAGAZINE

perceel van 10.000 m2 (met magazijn van 3.000 m2) van de buurman gekocht, momenteel wordt ruim 3.000 m2 aan magazijnruimte bijgebouwd en de volgende bouwfase is alweer vergund. Aannemers blijven voorlopig werk houden bij Hansen Dranken. “Hierbij vergeten we de duurzaamheid uiteraard niet, onder andere door het plaatsen van zonnepanelen en de aankoop van een elektrische vrachtwagen. Op deze wijze verankeren wij het voortbestaan van Hansen Dranken dat een familiebedrijf is en blijft.”

Brasserie LUS

Brasserie LUS in Linne opende op 31 juli. De eigenaren, Tim Neijnens en Bas Suntjens (beiden nu 30) runden eerder 10 jaar Grandcafé Bie de Tied in Kelpen-Oler. Tim: “We wilden wat anders. Ik kom uit Kelpen-Oler, Bas uit Linne. Bas kende deze bijzondere plek aan de Maas. Deze waterlus is het resultaat van de ontgrindingen aan de

Maas. Het lijkt ongerepte natuur, met aan de overkant van de hier zeer brede Maas de skyline van Roermond en de kerken van Heel en Beegden.”

Op deze prachtige plek woonde ooit een ondernemer. Tim en Bas brachten haar opnieuw tot leven. Daartoe moest wel de riante woning worden afgebroken en herbouwd. “Er waren geen fundamenten onder het huis.” Dat gebeurde, met behoud van authentieke elementen en karakter. Het resultaat is een prachtig restaurant (wij vinden de aanduiding “brasserie” te min) met een groot terras, op de eerste etage en ruimte voor min of meer private dining en op de tweede etage een vergaderruimte. De streek komt terug in veel ingrediënten op de menukaart van dit “sjoeënste sjtökske van Lin”. Aardig detail: de kleur van het Linner grind keer terug in het interieur en zelfs in de kleding van de medewerkers.

Freek Laeven en levenspartner Monique Hulscher genoten van

• pittige currysoep en carpaccio

• verrassend vistussengerecht

• tournedos van het limousinrund en gelakte zalm met spekjes, beide met een Hollandaise saus

• Flan karamel en Makaron van framboos

De begeleidende wijn:

Touraine pré-Baron, sauvignon blanc uit de Loire

Bas: “Toen wij dit pand wilden kopen was het verdeeld over twee woonhuizen. Eén daarvan was nog bewoond en de bewoner was bereid te wachten tolt wij de horecavergunning rond hadden. We konden het pand kopen voor de coronacrisis met steun van de bank. In mei van dit jaar konden we café Bie de Tied verkopen. Het was een mooie tijd in Kelpen-Oler, tien jaar lang. Maar we vonden ons nu volwassen genoeg voor en nieuwe stap. In feite studeerden we nog toen we Bie de Tied begonnen.”

Er zijn nog plannen voor een ijssalon en een dakterras. Dat hopen de partners volgend jaar te realiseren. Ook opvallend: het team werkt zonder chef-kok. Bas: “Ik stuur de keuken aan, maar daar staan mensen met veel meer keukenervaring dan ik. Ik ben geen chef, maar teamleider. “

Brasserie LUS is geopend op woensdag tot en met maandag vanaf 11.00 uur

Brasserie LUS: Schoorweg 1, Linne www.brasserielus.nl

telefoon 0475 468 585

Tekst: Bert Salden

Beeld: Jo Goossens

GASTVRIJMAGAZINE # 19

SASKIA KEMP (Bambuddha in Meerssen)

Bambuddha is sinds mei gevestigd in de Geulhof in Meerssen. De mooi aan een vijver gelegen locatie met veel parkeerplaatsen kent een lange historie met veel exploitanten. “Maar wij zijn van plan hier lang te blijven”, lacht eigenaar Max Lu, die meer restaurants op zijn naam heeft staan. Zijn troeven: een uitgebreide en veelzijdige keuken, attente bediening en vooral gastvrouw Saskia Kemp.

1. Waar ga je zelf graag eten?

“Ik ben nog volop aan het ontdekken. Ik geniet eigenlijk vooral van de Surinaamse keuken van mijn moeder. Wellicht brengen we hier in de toekomst ook Surinaamse gerechten. Ons motto is immers ‘all you can taste’.”

2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastheer/vrouw?

“De gasten moeten een wow-gevoel krijgen als ze binnenkomen en met een content gevoel naar buiten gaan na hun diner.”

3. Je loopbaan:

“Ik ben begonnen in de kantoorwereld, bij Amsterdamse advocaten, werkte in een callcenter, was receptioniste en kwam terecht bij de Stadbroekermolen in Sittard. Daar ontdekte ik dat de horeca mijn wereld is. Ik ging vervolgens naar Carpe Diem in Heerlen en ben nu hier gevraagd als bedrijfsleider. Mijn oma had een restaurant in Suriname, dus het zat erin. Mensen zien genieten, dat vind ik fijn.”

4. Wat doe je met lastige gasten?

“Ach, toen de vorige eigenaar hier stopte en wij het overnamen had je wel gasten die moesten wennen aan onze wat moderne keuken. Maar dat is inmiddels dik in orde.”

5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij?

“Maleisische saté en beef hot pot. Ik ben een echte vleeseter.”

6. Hoe ga je in je zaak om met spijs­drank­combinaties?

“We testen hier combinaties van gerechten en wijnen om een goed advies te kunnen geven. Mijn dochter Patricia, die ook hier werkt neemt daarin graag het voortouw.”

7. Wie beschouw je zelf als een top­gastheer/vrouw?

“Mijn team zorgt ervoor dat ik als gastvrouw heel goed mijn werk kan doen. De medewerkers zijn mijn visitekaartjes. We doen het samen!”

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

“Het bleef knagen. Ik moest eraan toegeven. Dit past bij mij.”

9. Wat zou je eerste alternatief zijn?

“Ik kan me geen ander beroep meer voorstellen. Een combinatie van eten en mensen is mijn ideaal. Dat verbindt.”

10. Hoe ziet je toekomst er uit in de horeca?

“”Bambuddha opstarten is best een uitdaging. Ik hoop over een jaar of twee een tweede Bambuddha te mogen openen.

Restaurant Bambuddha:

Maastrichterweg 6, 6251 BK Meerssen telefoon 043 820 06 22 www.bambuddha.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

GASTVROUW IN DE HORECA
20 # GASTVRIJMAGAZINE

WIJNTIP

De wijntip van Lynn van der Velden en Michel de Vries

Restaurant BIKKE, Maastricht

Pinot Noir 2018 Reserva van Wijndomein Stokhem,

BOB Mergelland

Restaurant BIKKE in Wyck Maastricht verrast in vele opzichten. Achter een wat gesloten front gaat een trendy restaurant schuil, met 60 zitplaatsen verdeeld over twee ruimten en een aangenaam omsloten tuinterras, naast een terras aan de voorzijde. De keuken is Scandinavisch, maar de favoriete wijn van gastvrouw Lynn is Limburgs: Pinot Noir Reserva van Wijndomein Stokhem.

Lynn van der Velden en Michiel de Vries zijn niet geworteld in de horeca, wel passionele liefhebbers. Daarom zegden ze hun banen in de reiswereld en de retail op en opende op 1 april 2022 hun restaurant BIKKE. Met een Scandinavisch getinte keuken. Lynn: “We waren altijd al geïnteresseerd in de Scandinavische leefstijl. Denk aan inrichting, kleding en gastronomie. De beste restaurants ter wereld vind je tegenwoordig in Stockholm en Kopenhagen. Overdag serveren wij typisch Scandinavische lunchgerechten, denk aan smörrebröd of onze populaire ‘Eggs Norwegian’. ’s Avonds presenteren wij gerechten gebaseerd op de New Nordic Kitchen. Onze chef-kok, Ron Marzian, komt uit het uiterste noorden van Duitsland en deze keuken sprak hem erg aan.”

Waar mogelijk en haalbaar komen de ingrediënten ook uit Scandinavië.

“Maar onze focus ligt met name op zo lokaal en seizoensgericht mogelijk koken. Wijn uit Scandinavië is lastig, maar we kiezen er bewust voor om alleen wijnen uit de oude wereld te schenken, met daarbij een focus op cold climate. En dan is het mooi als je mooie wijnen van zo dichtbij kunt vinden als de Pinot Noir uit Stokhem.”

Wijndomein Stokhem

De 6.200 pinot noirstokken van Jeroen van der Eng staan op een steile zuidhelling met een hellingspercentage tot wel 20% op pure mergelbodem midden in het Limburgse heuvellandschap, nabij Wijlre. De wijngaard werd ruim 15 jaar geleden aangeplant. Jeroen maakt van de blauwe pinot noirdruif drie verschillende wijnen: een

Restaurant Bikke: Hoogbrugstraat 43a, 6221 CP Maastricht

telefoon 043 700 97 75 www.bikkemaastricht.nl

rosé, een rode wijn en “Pinot Noir Reserve”, de meest edele. De druiven van deze Reserva zijn later geoogst. Alle trossen worden ontsteeld. Bij de vergisting wordt een deel van de schillen van

Jeroen werkt in zijn wijngaard zo duurzaam mogelijk. Zijn kinderen helpen regelmatig in de wijngaard en mede daarom vermijdt hij schadelijke stoffen. Onkruid wordt met een bosmaaier kort gehouden, de loofwand en de trossen worden luchtig gehouden om schimmels minder kans te geven.

Michiel: “Deze wijn heeft echt een meerwaarde aan onze mooie vleesgerechten.”

Mario.Wine is wijnleverancier met een breed en gevarieerd pakket Limburgse wijnen en een imposante kennis van zaken. Van Wijndomein Stokhem voert hij onder andere ook de Pinot Noir Rosé en Pinot Noir.

de rosé toegevoegd voor extra extractie. De vergisting duurt zes weken en vervolgens rijpt de wijn 24 weken op gebruikte Franse barriques.

Mergel met een toplaag van löss draagt bij aan het stevige karakter van deze Pinot Noir, met een klassieke neus van rode pruim en rode kers met krachtige tonen van Franse barriques, zoals kruidnagel, ceder, toast en een vleug cacao, waarbij lichte ontwikkelingsaroma’s in de vorm van tabak en compote van rode pruimen en kersen het aromapalet mooi aanvullen. Geniet van een stevige body door het rijpe fruit en de tannines en een complexe afdronk. Karafferen is aanbevolen.

Wijnleverancier: Mario.Wine, Mario Tertschnig

Clara Feystraat 19, 6267 EZ Cadier en Keer

telefoon 06 53 62 23 41 www.mariowijn.nl

Tekst: Bert Salden

Beeld: Esther Theunissen

GASTVRIJMAGAZINE # 21

BIJTAFELEN

Daily Trade Fair

Op 24 september opent in Venlo de Daily Trade Fair, een dagelijks geopende permanente vakbeurs en inspiratieplatform voor de horeca. Locatie is de voormalige bloemenveiling en er zijn ook een restaurant en een podium. Vaste partners zijn Bidfood, Hela Thissen, Scelta Mushrooms, Swinkels Family Brewers, Spadel Nederland, Melitta Professional, Pallux keukens, Rhima, Fulin Robots Technology, Janssens Kassasystemen, Meindersma Hospitality, The Wine Companions en meer.

Margo en Beppie

Dat sterrenchef Margo Reuten verzot is op muziek wisten we. Dat ze zeer verdienstelijk schildert ook. En nu de combinatie: Margo schilderde de hoes van het nieuwste cd-album van Beppie Kraft: “Op us!” Door de keus van dit schilderij ontvangt Health Foundation Limburg een bedrag van € 15.000. Het album is overigens feestelijk genoeg om te draaien in de horeca, met titels als “Plezeer in ’t leve”, “Veer drinke op us”” en “Groet gelök”. Gastartiesten zijn onder andere Frans Theunisz, Minsekinder, Träcksäck en John Tana.

Kleurrijk black

Thom Klinkers uit Heerlen souschef John-Peter Heymans verrasten ons met buitengewoon mooie gerechten en een zeer vlotte bediening bij The College in Sittard, het restaurant van Doubletree by Hilton. Een mooie ervaring: in een “chique” hotel hoeft het er zeker niet stoffig aan toe te gaan. De bediening is vlot en attent, de gerechten zijn eigentijds en prijzen erg sympathiek. We krijgen steeds meer respect voor Martin Hendricks en zijn binnenkort zeven vestigingen tellende Black Label Hotels.

Gasterie de Fontein

Brouwerij de Fontein in Stein heeft haar horecaexploitatie per 1 juli overgedragen aan Floor (27) en Jasper (25) Boesten uit Neerbeek. Floor deed de Hotel Management School in Maastricht en werkte eerder in de accountancy. Jasper studeerde internationale economie en werkte bij Alfa Bierbrouwerij. Jasper is daarnaast hobbybrouwer. “We hadden allebei een passie voor de horeca. Deze unieke plek, in een monumentaal pand midden in de natuur sprak ons aan. We zijn dagelijks met uitzondering van maandag geopend van 10 tot 22 uur en voeren vanaf september ook een dinerkaart. We hebben 12 tapkranen en een ruim assortiment aan flesbieren.”

Gasterie De Fontein: Ondergenhousweg 15a, Stein

Samen wijnen

Drie Limburgse wijnmakers zetten een deel van hun druivenoogst opzij voor een gezamenlijke (Zuid-)Limburgse wijn. Het betreft Wijngoed Sint Martinus, Wijngoed Overst Voerendaal en Hoeve Nekum. Drie verschillende druivenrassen, die samen in mei 2024 zullen resulteren in een nieuwe witte wijn. In de toekomt kunnen ook andere wijnmakers aansluiten.

Geleen vertelt

Visit Zuid-Limburg ontwikkelde een uitgebreide brochure met wandelroute over en door Geleen. “Geleen vertelt” leidt onder andere langs de loonhal van de voormalige Staatsmijn Maurits, mijnwerkerswijken, de plek van het voormalige Maurits Stadion (oorsprong van Fortuna en het Nederlandse betaald voetbal), Burgemeester Damenpark (oorsprong van Pinkpop), het raadhuis, dat in 1922 midden in het veld van de snel groeiende stad werd gebouwd, en meer. Via QR-codes kunnen ter plekke video’s worden afgespeeld met extra informatie. De druk bezochte presentatie vond plaats bij restaurant Sjmaak, waar ambachtelijke Geleense gerechten en dranken werden gepresenteerd.

Brouwerij in Maaseik

Maaseik heeft nu ook zijn eigen brouwerij: Klein Kloosterken. Vier brouwers en zorgorganisatie Covida (voor begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap) werken hier samen. De locatie is op de plek van de zorgorganistie in de Capucijnenstraat in Maaseik, een plek met een rijk spiritueel verleden.

v.l.n.r. Mart Römers (mijnwerker), Ton Wolters (heemkunde vereniging Geleen), Yvonne Salvino (wethouder Sittard-Geleen), Anya Niewierra (Directeur Visit Zuid-Limburg), Ivo Janssen (gem. Sittard-Geleen), Giel Snijders (mijnwerker), Monique Hoofs (gem. Sittard-Geleen), Sven Kools (Visit Zuid-Limburg), Ad Hoogenboom (Heemkundevereniging Geleen)
22 # GASTVRIJMAGAZINE
Thom Klinkers (l) en John-Peter Heymans

Wijnmakerij Maastricht

Wijnmakerij Maastricht is het huis van een collectie Maestrichtiaen wijnen. Gemaakt en gerijpt in de voormalige botermijn aan de Parallelweg, naast het spoor, in Maastricht. De druiven komen van elders, maar worden in Maastricht wijn. Initiatoren en eigenaren zijn Yves Nelissen uit Lanaken en Patricia Lalata, oorspronkelijk uit Brunssum.

Yves: “Ik kwam op het idee tijdens een proeverij op een wijngoed in Genoelselderen. In 2019 gingen we aan de slag. Tot dan waren we vooral wijnliefhebbers. We hebben vervolgens wijnmakerscursussen gevolgd en adviezen ingewonnen bij onder andere Geurt van Rennes.” In de botermijn staan stalen containers waarin de wijnen rijpen, maar ook nieuwe eikenhouten en acasiavaten. De druiven worden vers van de pluk ingekocht bij wijngaarden in onder andere Wahlwiller, Riemst en de Duitse Moezelstreek. In de toekomst levert ook Wijnkasteel De Burght in Maastricht druiven voor een eigen wijn. In de botermijn worden de druiven ontsteeld en handmatig geselecteerd. Er is één uitzondering: de Rieslingdruiven komen als sap uit Kröv, aan de Moezel. De Pinot Grisdruiven zijn afkomstig van de Wittemer Wijngaard in Wahlwiller, de Chardonnaydruiven uit de regio Riemst. Deze laatste rijpen deels op eikenhout en deels op acaciahout. De Pinot Noir druiven hebben een langere reis achter de rug: zij komen uit Sardinië en zijn de basis voor onder andere een mooie roséwijn en pure pinot noirwijn.

Patricia en Yves kozen als merknaam Maestrichtiaen. “Maastrichtiaen is de naam van een lange krijtstreep die door het hele oogstgebied loopt en van invloed is op de smaak van onze wijnen. Die naam is bedacht door geoloog André Dumont. Wij hebben er een afgeleide van, die we konden beschermen als merknaam”.

www.wijnmakerijmaastricht.nl

Nieuwe uitstraling Gouverneur Bieren

De Gouverneur bieren van Brouwerij Lindeboom hebben een nieuwe uitstraling. Ook is er een zesde Gouverneur bier toegevoegd: I.P.A., naast Blond, Tripel, Oaked Stout en Pale Ale I. Laatstgenoemd pilsenertype is ook bekend als Speciale 140 en werd gelanceerd in 2010 bij het 140-jarig bestaan van de brouwerij. De brouwerij is bovendien gecertificeerd als “slow brewer”. De bieren rijpen in alle rust. De certificering wordt verleend op basis van onder andere duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en bijdrage aan een positieve bedrijfscultuur.

bsbverzekeringen.nl Verzekeringen Hypotheken Financiële planning WIJ VERZORGEN OOK GRAAG UW HYPOTHEEK 046 - 4 230 231 GASTVRIJMAGAZINE # 23

gevangen,

www.fishxl.nl
's ochtends
‘s avonds op je bord