Page 1

GASTVRIJ Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

magazine

#3 / JULI-AUG 2014

Het beste uit beide Limburgen

6

Farmfresh/Lebouille stuurt chefs op stage

13

Cocktailkampioen: Win je gewicht in Tรถnissteiner

22

Cruisereder kookt gezonder dankzij Pierre Heunen


Always look Đž the We side  life! WINEFAIR, DE GROOTSTE WIJNBEURS VAN LIMBURG, IS TERUG, EN HOE!

Naar aanleiding van het eclatante succes van vorig jaar, belooft deze editie opnieuw een schot in de roos te worden. De inschrijvingen van grote wijnhuizen lopen vlot binnen en van 31 oktober tot 3 november zal het Cultureel Centrum in Lanaken het decor zijn van een fantastisch event.

DE EERSTE WINEFAIR STANDHOUDERS ZIJN BEKEND. Grote wijnhuizen als Franco Gallo, A Taste Affair, Baeten Vinopolis, Tricepage, Wineplus, Moldovino, SVI, Pegasos, Sauter wijnen, Sommelierservice Joris Sondeyker, Buv wijnen, Arte Vinum, Pure organic Wines en Tutto Vino hebben hun aanwezigheid al bevestigd. Deze grote namen zullen er voor zorgen dat het weekend gevuld zal zijn met uitstekende wijnen, verfijnde bubbels en entertainment. Met een Winefair VIP lounge, een wall of wine en een resem unieke nieuwigheden zal organisator Stefan Frissen menig wijnliefhebber wederom verrassen! De beurs kreeg niet alleen veel lof van de bezoeker, maar ook van de standhouders.

Meer info: www.winefair.be gebruik dit logo bij een donkere achtergrond

gebruik dit logo bij een witte of lichte achtergrond w

ADV A4 NEW1 HR.indd 1

2 / GASTVRIJ magazine

4/06/14 21:26


magazine

GASTVRIJ Het beste uit beide Limburgen

INHOUD DANYEL VAN DEN BONGARD TERUG IN DE PAUWENHOF____________________________4 COLUMN ESTHER__________________________ 5 CHEFS OP STAGE BIJ LAKENVELDERBOERDERIJ IN COLMONT __________________ 6 HOTEL GERARDUSHOEVE HEIJENRATH _____ 8 COLUMN WIM _____________________________ 9 NIEUWS UIT DE REGIO VAN BRAND ________ 10 WIE WORDT TÖNISSTEINER COCKTAILKAMPIOEN 2014 ________________ 13 MECC JUBILEERT _________________________ 14 LEEUW AAN DE BRUG ____________________ 16 OPENING VISRESTAURANT JAN KEULEN _____________________________ 17 TÖNISSTEINER: HET BESTE WATER VOOR DE HORECA ________________________ 18 MORE THAN WELCOME

Colofon Uitgever Mes & Vork Media | nieuws@mesenvorkmedia.nl Hoenderstraat 7 | 6269 BS MARGRATEN | +31 43 851 97 08 Bladmanager Esther Theunissen | nieuws@mesenvorkmedia.nl +31 6 37 00 23 16 Redactie Bert Salden (hoofdredacteur) | nieuws@bertsalden.nl +31 43 851 97 06 | +31 6 53 29 30 72 Fotografie Wim Langohr | nosmilepictures@home.nl George Deswijzen | info@deswijzen-fotografie.com (coverfoto) Vormgeving Infour Marketing & Communicatie www.infour.nl | +31 45 571 68 60 Sales Irving Zeguers | +31 6 54 74 17 27 Edwin Philippens | +31 6 12 96 62 99

IN DE EIGEN REGIO _______________________ 19

Druk Drukkerij Paesen

HOTEL KEMPENER 45 JAAR _______________ 20

Distributie Desk VGO Groep

TALENTINO 5 JAAR _______________________ 21 AMERIKAANSE CRUISEREDER KOOKT GEZONDER DANKZIJ PIERRE HEUNEN _____ 22 BIJTAFELEN ______________________________ 24 GASTVROUW IN DE HORECA ______________ 30

Abonnement Jaarabonnement (6 edities): €17,50 (incl. 6% BTW) Mail naar: nieuws@mesenvorkmedia.nl of bel +31 6 37 00 23 16 Gastvrij Magazine is een uitgave van Mes & Vork Media. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaaktzonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Mes & Vork Media aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad, dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld. Druk- en zetfouten onder voorbehoud ©2014

16E EUREGIONALE NACHT VAN DE JOURNALISTIEK __________________ 31

Gastvrij Magazine GASTVRIJ magazine / 3


Danyel van den Bongard met zijn zoon Yari en verloofde Mariska.

Danyel van den Bongard terug in De Pauwenhof, met restaurant Danyel Danyel bleef tot 2001 in De Pauwenhof. Hij werkte daarna voor Bilderberg (Chateau Holtmühle en De Bovenste Molen), Parkhotel Rooding en exploiteerde vijf jaar De Raadskelder in Roermond. Nu is de Sittardenaar terug in Maastricht, samen met partner Mariska van Kempen. Het oude patriciërshuis Pauwenhof is gebouwd in de eerste helft van de 17de eeuw en lag toen buiten de ommuring van Maastricht, maar aan een belangrijke aanvoerweg. Restauraties en uitbreidingen vonden plaats in 1780, 1840, 1920, 1965 en 1999. In 1912 kocht de familie Jongen - De Liège het pand. Zij kwam inderdaad uit Luik, hij had een agentuurbedrijf in vooral cadeauartikelen. Het was een gegoede familie, die zakenrelaties uitstekend ontving. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het pand ingenomen door de Duitsers en vervolgens door de Amerikanen, die weinig respect toonden voor de historie en zelfs met jeeps het pand binnenreden. Na de oorlog keerde de familie Jongen terug. Tot 1962. Toen werd het pand verkocht aan congregatie Zusters van het Arme Kindje Jezus. Die gebruikten het als klooster en opvanghuis voor zwak functionerende meisjes. Officieel heette het een meis-jespensionaat. Hans Pauw, nog altijd pandeigenaar, bracht veel oude glorie terug: de terrazzo- en tegelvloer, de schoorsteenmantels van Belgisch marmer en de 200 jaar oude wandschilderingen die achter het behang tevoorschijn kwamen. Danyel van den Bongard: “Dit is voor mij altijd een unieke zaak gebleven. Een zaak die ik toen letterlijk mee heb opgebouwd. Het is écht iets van onszelf. We zijn nu ook verantwoordelijk voor de 15 luxe viersterren-hotelkamers. We bieden valid parking aan en de inhoud van de minibar is gratis.”

4 / GASTVRIJ magazine

IN 1999 OPENDE HANS PAUW IN DE MAASTRICHTSE BOSCHSTRAAT HOTEL-RESTAURANT DE PAUWENHOF. MET DANYEL VAN DEN BONGARD ALS CHEF. SINDS MAART 2014 IS DANYEL OOK DE EXPLOITANT VAN DE PAUWENHOF, INCLUSIEF RESTAURANT DANYEL. Tekst: Bert Salden Foto: Esther Theunissen

RESTAURANT Restaurant Danyel is stijlvol, maar toch laagdrempelig. Er is een dagmenu met variaties, drie gangen voor E35,- en E10,- extra per gang meer. Danyel kan bogen op een mooi horecaverleden. Voordat hij zelf chef werd stond hij in de keukens van onder andere Hotel restaurant Prinses Juliana, Château Neercanne, Interscaldis en bij Maurice de Boer in Gala. Mariska komt uit Arnhem en werkte, na haar horecaopleiding, onder andere bij Château Holtmühle en de Raadskelder. Danyel heeft niet de gemakkelijkste jaren gehad in Roermond. Hij schakelde zelfs Herman den Blijker in met zijn programma “Mijn tent is top”. “Ik ben in die moeilijke jaren goed geholpen door een aantal leveranciers. Die blijf ik nu trouw: DailyFreshFood, Leeuw bier, Hansen Dranken, Van Berkum Wijnen. Daarnaast heb ik nu vis van FishXL en kaas van Tom Miesen. De officiële opening van het restaurant volgt nog. Danyel wil de opening combineren met het lidmaatschap van Euro-Toques. U bent nu al welkom. Het restaurant is geopend van maandag tot en met zaterdag van 18 uur tot 22 uur (laatste bestelling). Lunchen kan op reservering. Voor het beschutte binnenterras is er een kleine kaart.

Hotel De Pauwenhof, restaurant Danyel, Boschstraat 70, 6211 AX Maastricht, telefoon: 043 - 350 33 33, www.pauwenhof.nl


Column Esther

Tom Miesen

GASTVRIJ Het beste uit beide Limburgen

magazine

Gastronomie op Maat

Boodschap Het toilet is vaak, ook voor de bezoeker, een rustpunt in de horeca. Gezeten heb je de tijd om even rond te kijken. Is het toilet schoon? Doorgaans gelukkig wel. Is er papier? Ook dat is zelden een probleem. Soms hebben eerdere bezoekers boodschappen op wanden en deuren achtergelaten. Geen grote of kleine boodschappen, maar vormen van graffiti, mededelingen, variÍrend van schuttingwoorden tot liefdesverklaringen. Noch het een, noch het ander heeft feitelijk nut. De beoogde liefdespartij bezoekt doorgaans toiletten voor de andere sekse. Rondkijkend vraag ik me wel regelmatig af wat er achter de geheime deur zit. Ja, nogal eens tref ik een anonieme, afgesloten deur aan op het toilet. Zonder opschrift, niet transparant, maar ook ondoordringbaar. Nieuwsgierig als ik ben vraag ik me steeds weer af: wat zit hier achter? Nee, ik ben niet bang voor geheime camera’s of ander registratiemateriaal. Wellicht is het gewoon een opslagplek voor poetsmiddelen. Maar zet het even op de deur. Of kleed de deur mooi aan. Geef de deur een boodschap!

Esther Theunissen esther@mesenvorkmedia.nl

GASTVRIJ magazine / 5


Chefs op stage bij lakenvelderboerderij in Colmont

V.l.n.r.; Michiel Meier Mattern (FarmFresh/Lebouille); Carlos Wessels (Haselderhof); Otto Nijenhuis (St. Gerlach);

REGIONALE INGREDIËNTEN ZIJN STEEDS BELANGRIJKER IN DE PROFESSIONELE KEUKEN. DAAROM NODIGDE FARMFRESH/LEBOUILLE HAAR HORECARELATIES UIT “OP STAGE” BIJ DE BOERDERIJ VAN RARD DULLENS IN COLMONT (UBACHSBERG). 70 KOKS UIT HEEL NEDERLAND KWAMEN KENNIS MAKEN MET HET RUND.

Mathieu van Hautem (Hotelschool Venlo); Kris School (Flo Maastricht); Marc Hochstenbach (Pieterskade 6); Bas Wierts (Bistrot de Liege, St.Gerlach); Andy Brauers (Kasteel Terworm); Johnny van Leerzem (Bienvenue); Bas van

Tekst: Bert Salden

Brussel (FarmFresh/Lebouille); Guido Eijgelshoven (FarmFresh/Lebouille)

Foto’s: Esther Theunissen

Het lakenvelder rund stond centraal. Dit ras is vooral herkenbaar aan de witte band tussen de voor en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de “lakenvelder” tekening.

Marc Krux bereidde amuseachtige lapjes vlees, zacht en toch stevig van structuur en smaak. “De lakenvelders groeien traag, waardoor het vlees de tijd krijgt zich op een natuurlijke wijze te ontwikkelen.”

Het ras wordt al in de 12de eeuw vermeld. Het was lang een buitenras dat vooral werd gehouden op de buitens van landadel en patriciaat. Op het dieptepunt, in de 20ste eeuw, waren er in Nederland nog zo’n 300 lakenvelder runderen. Nu zijn er dat ruim 3.000 en groeit het aantal weer. De lakenvelder wordt vooral gewaardeerd om haar vriendelijke karakter en haar probleemloosheid. Zorgboerderijen, kinderboerderijen en hobbyboeren werken graag met lakenvelders. Door de goede voederomzetting en het gemakkelijk afkalven wordt de lakenvelder ook steeds populairder bij natuurbegrazingsprojecten.

De genetisch bepaalde wat tragere groei en een rantsoen van gras en hooi, aangevuld met een mineralen liksteen, zorgen voor vlees dat qua smaak en structuur van goede kwaliteit is. Dit werd bevestigd door Slow Food die de lakenvelders op 21 juni 2010 als eerste Nederlandse rundveeras liet toetreden tot haar “ark van de smaak”. De arkcommissie concludeerde dat de lakenvelder alles in zich heeft om de “Wagyu van Nederland” te worden. Inmiddels is een presidium erkend dat Lakenvelder Jong Rundvlees produceert volgens een strak protocol. Dit presidium onder leiding van de Stichting Lakenvelder Vlees wist in 2011 door te dringen tot de finale bij de Smaak van Nederland.

CHEF’S FOOD Ook aanwezig: Ewout Donkersloot en Bas de Kruyff van Chef’s Food. Dit bedrijf verkoopt diepgevroren vis via haar website www. chefsfood.nl aan particulieren. Daar wordt nu vlees aan toegevoegd. “Het vlees is exclusief afkomstig van Lebouille. We verzenden het diepgevroren in een speciale verpakking per post vanuit Spakenburg.”

Michiel Meier Mattern van FarmFresh: “Het is erg mooi vlees. De mooiste delen gaan naar de horeca, ook instellingskoks werken hier trouwens graag mee.”

LEKKER THUISBEZORGD!

Marc Krux

6 / GASTVRIJ magazine


ZUIDGEVOEL IN SPANJE Met de zomervakantie in het vooruitzicht attendeert HORECA ADVIES ZUID u op de vestiging van haar kantoor in het centrum van Barcelona gelegen aan Vía Augusta nº 48-54, 1º 4ª - 08006 Barcelona. Ons team van specialisten staat klaar u te adviseren en faciliteren bij de aan- en of verkoop van (horeca)objecten in Spanje. Een bedrijfseconomische waardering nodig van een (horeca)bedrijf in Nederland, België of Spanje? Onze Business Valuators staan u graag terzijde bij de realisatie daarvan. ¡ Saludos cordiales y buenas vacaciones ! Een fantastische zomer gewenst! Luc Overhof en John Reintjens Ralf Könnemann, Luc Reinards, Louis Sohl

Horeca advies zuiD makelaars & kennispartners

Sint Hubertuslaan 8-10 | 6211 KD Maastricht T 043 365 55 33 | info@hazuid.nl | www.hazuid.nl

05-06-14 09:35

Openingsuren restaurant: Maandag-dinsdag: gesloten Woensdag-Vrijdag: 16-23 u Zaterdag: 16-23 u Zondag: 12-23 u

Tournebride 35 • 3620 Lanaken Tel: +32(0)89/711141 Gsm: +32(0)475 362 212 grand.cafe.contrast@skynet.be www.restaurantcontrast.be

Kreeftenfestijn

Van 25 juni tot 31 augustus (Gelieve tijdig te reserveren)

Jaarlijks verlof van 4/08 t/m 21/08 DANHAL INTERIEUR ARCHITECTUUR

Danny Vanderhallen Groenstraat 127 3630 Maasmechelen

www.dailyfreshfood.nl Tel: +31(0)46 4235600

www.svi.be Tel: +32(0)11 81 01 81

www.kassaenco.be Tel: +32(0)89/20 39 70

danhal@pandora.be GSM +32(0)479/206 187

Halve kre

www.holtackers.be

1/2 pagina Gastvrij.indd 1

Amuse

i i i i

eft, mozz are tomaatllea, gandaham, t apenade n kruiden van sla ‘Bisque d ’Homard ’ met eig en garnit Hele kree uur ft groentjes antiboise, k reeft met , lauw-wa verschille rme vina igrette e n aardanpde zomerpelschuim Frozen y oghurt, a ardbeien en caram Wij serve el re n U de kreeft met een B in is 2 q ue tu bere een heerl ijk nageressendoor en idingen c h t. 3-gangen € 49,50 • 4-gangen € 59,50

GASTVRIJ magazine / 7


Marianne en Huub Lumey-Vaessen

Wijnen & Gapas met passie

Hotel Gerardushoeve Heijenrath DE GERARDUSHOEVE BESTAAT BEHALVE HET FRAAI GELEGEN RESTAURANT IN EPEN UIT EEN HOTEL IN HEIJENRATH. OOK HIER KUNT U TERECHT VOOR WANDELROUTES, EEN DRANKJE EN HAPJE. DAT LAATSTE OP BESCHEIDENER NIVEAU DAN IN HET RESTAURANT, MAAR NIET MINDER AANGENAAM. Tekst: Bert Salden Foto: Hotel Gerardushoeve

OPEN WIJNEN EN GAPAS Marianne en Huub Lumey-Vaessen, zus en schoonbroer van Eugène Vaessen, exploiteren sinds 2001 hotel Gerardushoeve in Heijenrath. Ze hebben het hotel op driesterren-niveau gebracht, waar het aangenaam verblijven is. Marianne: “Naast Eugène heb ik nog een broer, Jacques. Hij zit in de wijnhandel en uiteraard kopen we de meeste wijnen bij Wijnhuis Vaessen. Die vallen hier goed in de smaak. We houden ook regelmatig wijnproeverijen.”

8 / GASTVRIJ magazine

Het echtpaar heeft een nieuwe wijnbar ingericht met acht open wijnen: drie witte, drie rode en twee roséwijnen. Marianne: “Daartoe behoren altijd twee Limburgse en een mousserende wijn. Proeven kan vanaf € 3,85 per glas. En als de wijn bevalt kan mijn broer deze desgewenst direct aan huis leveren.” U kunt uw glas wijn laten vergezellen door Gapas, wat staat voor Gerardus Tapas. Denk daarbij aan een biologische geitenkaaskroket, olijven, brood met kruidenboter, tapenades en meer vanaf € 4,25. U kunt ook kiezen voor “Wine & Bites”, een mooi assortiment Gapas met twee glazen wijn naar keuze voor € 18,75. Maar u kunt natuurlijk ook voor een lichte lunch op het gezellige binnenhof terras van de hotel hoeve terecht.

EET-MEE SPECIALS Huub begon als hobbykok en heeft vervolgens een interne opleiding binnen Gerardushoeve gevolgd. De passie voor koken is zo groot geworden dat hij op maandag, woensdag en vrijdag zelf achter de pannen staat in het hotel. Hij bereidt dan één seizoensgerecht tegen een bijdrage vanaf € 14,95 waar niet alleen

hotelgasten maar iedereen bij aan kan schuiven. Wel even reserveren. In de zomermaanden kunt u op woensdag deelnemen aan het barbecuefestijn op de binnenplaats. Voor € 28,50 geniet u onbeperkt van diverse soorten vlees en vis, huisgemaakte salades, ambachtelijk gebakken brood en sluit u af met een heerlijk dessert. Huupies wijnbar is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.30 uur, de keuken tot 20.00 uur. Dus voel u thuis bij vrienden, voel u thuis in Huupie’s wijn bar.

Hotel Gerardushoeve, Landsraderweg 12-14, 6276 PH Heijenrath, telefoon 043 - 455 17 93 www.gerardushoeve.nl


Column Wim

Een beetje vies praatje “Wie het meest drinkt van de gasten, moet ook het meest ontlasten”. In de loop der jaren ben ik als regelmatig cafébezoeker heel wat inhoud kwijt geraakt aan plaatselijke plasgelegenheden. Voor veel mensen vormt het plassen in openbare gelegenheden een ietwat gênante onderbreking van het drinkgedrag. Voor mij is de sanitaire onderbreking vaak een nadere kennismaking met de ietwat merkwaardige momenten van de medemens. Zo heb ik Bert R. als ‘zit-plasser’ leren kennen; een man die niet tussen andere mannen (staande) tot een behoorlijke straal kan komen en altijd, zoals de meeste vrouwen, zittend plast. Ronduit geschrokken ben ik van mijn onvrijwillige ontmoeting met de eerste ‘hurk-plasser’. Toen ik voor een grote boodschap in een café te Maastricht de niet afgesloten toiletdeur opende en daar een destijds bekende voetbaltrainer, gehurkt op de toiletbril zag zitten. Toen ik hem later over zijn lenige los-methode aansprak, vertelde hij mij dat hij smetvrees had en niet op een door medemensen reeds gebruikte bril durfde te zitten. In zijn geval is het dan inderdaad praktischer om als ‘hurk-plasser’ door het leven te gaan dan om telkens je eigen toiletbril mee te nemen naar het café. Ook ken ik een top-kastelein die als notoir ‘thuis-poeper’ door het leven gaat. Regelmatig gaat hij in restaurants eten doch zelden komt hij aan het nagerecht toe. Na het nuttigen van het hoofdgerecht voelt hij de darmdrang snel toenemen en keert dan met hoge snelheid huiswaarts om aldaar in alle rust uiting te geven aan zijn innerlijke drang. Toen hij mij dit (uiteraard in vertrouwen) meedeelde, sprak hij enigszins beschaamd: “Het klinkt misschien wat vreemd maar ik kan alleen op mijn eigen toilet mijn behoefte doen, ik ben een typische thuis-poeper!”. Voor mannen die open staan voor een plezante plas, heb ik twee leuke aanbevelingen. Ga eens naar fietscafé ‘Passerel’ in het Belgisch-Limburgse Vucht. Daar sta je in het openbaar te plassen terwijl de dames, op amper één meter achter je passeren op weg naar het damestoilet. Voor beide seksen een vermakelijk tafereel. Ik heb ook het idee dat er in dit café veel meer geplast wordt dan in andere drankgelegenheden! Zélf plas ik het liefst tegen ‘de steile wand’ bij mijn stamcafé ‘De Sjoester’ in Meers. Je plast er zonder tussenschotten met z’n allen tegen een ouderwets gestukadoorde muur. Lokale plassers weten dat je niet te dicht bij de muur moet gaan staan. Echter, ongeoefende nieuwelingen hebben vaak de neiging om ‘vanwege privacy-redenen’ op zo kort mogelijke afstand tegen de muur te plassen... met alle gevolgen van dien. Vooral mannen met lichtgekleurde broeken keren soms met verrassende resultaten terug in het café! U bent dus gewaarschuwd: plas met vaste hand en... op voldoende afstand. Wim Cremers Presentator en programmamaker TV Limburg

GASTVRIJ magazine / 9


Nieuws uit de regio van Brand Liefde voor de Romeinen Sjef Wetzels en Werner Colaris (r)

Gasterij Terborgh Sjef Wetzels komt uit de zorg, maar werkte ook al 30 jaar in zijn vrije tijd in de horeca. “Ik maakte me meer zorgen over mijn baan in de zorg dan over mijn werk in de horeca. Toen ik hoorde dat Gasterij Terborgh in Schinnen te koop was ben ik gaan praten. Op 1 maart nam ik de gasterij over.” Hij is trots op het authentieke interieur, het grote terras en de schitterende omringende natuur. “Het is een dagzaak, we zijn open van 11.00 tot 18.00 uur. ‘s Avonds kun je hier vergaderen. We betrekken ook de

verenigingen uit de omgeving erbij en organiseren samen dingen.” Brand bier? “Dat zat erin en Brand had hier royaal geïnvesteerd. Het is tevens een Brand proeflokaal. In het verleden heb ik ook in Brandzaken gewerkt en er goede ervaringen met het merk opgedaan.” Sjef organiseert evenementen en dagen met een huifkartocht, een wandeling, een speurtocht en meer. De menukaart is samengesteld uit streekgerechten. “De eieren komen van de buurman, de stroop en de vlaai uit het dorp en meer. Ach, we maken er wat moois van, samen met de omgeving.”

Villa De Proosdij in Klimmen, anno 1890, heeft een mooi terrein waarop tal van Romeinse vondsten zijn gedaan. Voor de eigenaren, de familie Habets, een aanleiding om er een 15.000 m2 grote Romeinse (kruiden)tuin aan te leggen. Habets werkt nauw samen met het Thermenmuseum, dat zelf geen buiten heeft. In de brasserie en op het terras geniet u van Romeinse kookkunst. Het verzamelde werk van smulpaap Marcus Apicius is de basis, Van Melick Catering ontwikkelde de maaltijden. Feiten: de Romeinen bedachten het driegangenmenu en het servet. De Romeinse eetcultuur is nog steeds de basis van de Europese keuken.

De Imperator “Café Het Brouwerswapen” aan de Markt in Gulpen onderging een flinke metamorfose en heet nu “De Imperator”. Harry en Yvonne van der Aar en dochter Peggy zijn de nieuwe uitbaters en verantwoordelijk voor de herinrichting. “We wilden de zaak naar deze tijd brengen, maar wel met ‘oude’ tinten, zoals hout en aardse kleuren die zorgen voor een gezellige, warme uitstraling.” De familie Van der Aar kwam 23 jaar geleden uit Zandvoort naar Limburg. “Hier wordt tenminste genoten van het leven!” Ze runde 23 jaar camping Gulpenerberg. “We wilden wat anders en zochten al een paar jaar naar een leuk eetcafé. Dít was het.”

“De Imperator is een krachtige naam. Een imperator gaat altijd voorop en neemt initiatieven. En het speciaalbier bestaat al 65 jaar!” Zes tapkranen geven ruimte voor evenveel speciaalbieren. “Brand heeft de mooiste bieren.” Harry is zelf de chef-kok. “Ik doorliep vroeger de koksschool en bereid graag mooie gerechten, van een net iets andere uitsmijter tot een royale T-bone steak.” Bij goed weer geniet u van de zon op het terras, is het wat kouder dan voldoet de uitschuifbare luifel met verlichting en, indien nodig, met verwarming.

Robbie Bouwens (Brand), Harry, Peggy en Yvonne van der Aar

10 / GASTVRIJ magazine

Jasper Habets en Robbie Bouwens (r)

Jasper Habets van De Proosdij: “We liggen aan de Via Belgica, de oude Romeinse weg van Tongeren naar Aken. De Romeinen gebruikten de vruchtbare löss om er voedsel te kweken voor hun legers langs de Rijn. Je vond hier spelt, wijnbouw, honing, veel kruiden maar ook asperges, kersen en knollen. Aardappelen en tomaten kende men nog niet.” Op vrijdag, zaterdag en zondag kunt u er tussen 11.00 en 18.00 uur genieten van de Romeinse menukaart. Groepen zijn altijd welkom. Sinds kort wordt er Brand bier getapt. “Ik had meteen een klik met de brouwerij. Er wordt meegedacht, ook op cultuurhistorisch gebied. Daar komt bij dat account manager Robbie Bouwens van Brand geschiedenis heeft gestudeerd en ook alles heeft met de Romeinen.”


Brasserie Abshaove Een eeuwenoud klooster in Munstergeleen brandde af, werd heropgebouwd in oude stijl en heet nu Brasserie Abshaove. De uitbater: Jacques Joosten, die we kennen van tal van banden met Brand en Heineken. Zo runt hij al 6,5 jaar het enige Brand-café in Duitsland. “Een goed concept, redelijke prijzen, ambiance, goede verzorging en vriendelijke bediening, dat is de basis voor succes in de horeca. Wat die prijzen betreft: bij mij durven gasten nog een rondje te geven. Het gaat ook om volume. Horeca is arbeidsintensief. Ik zie te veel managers en te weinig werkers.” Joosten is eigenlijk geen voorstander van het runnen van twee zaken. “Ik kom zelf uit Geleen, dit sprak me aan. Het is een prachtig pand, eigendom van een neef. Mijn twee beste medewerkers, broer en zus, wilden zelfstandig verder. Ik heb aangeboden om dit voorlopig samen te doen. Ze dragen hier wel de verantwoording: Bram Vos in de keuken en Tessa Vos als gastvrouw.” Brasserie Abshaove heeft 80 tot 120 terrasplaatsen en 100 binnenplaaten. De zaak is geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur en is ‘s avonds beschikbaar voor feesten, recepties en vergaderingen. “We hebben weinig opslagruimte en hadden daarom behoefte aan een lokale leverancier. Dat is Vos Dranken geworden. Maar we wilden wel ook een A-merk bier. Dat werd Brand, waar ik al veel erg goede ervaringen mee heb.”

Els, Kevin en Hub Smeets met Werner Colaris (Brand)

‘t Oud Patronaat, Beek Het Bisdom Roermond zorgde rond 1910 voor gezelligheid, door in Beek gemeenschapshuis ‘t Oud Patronaat te bouwen. Toen het bisdom het patronaat later weer wilde afbreken, kocht een stichting het pand om het beeldbepalende gebouw voor Beek te behouden. Het was deze stichting die in Els, Hub en Kevin Smeets het ideale trio zag om de exploitatie voort te zetten. Logisch: het zijn Beekenaren en Hub tapte eerder in de kantine van Neerbeek en de handboogschutterij in Geverik. Hub is daarnaast chauffeur en dat blijft hij, Kevin blijft interieurbouwer, zodat alleen Els full time in ‘t Oud Patronaat actief is. Hub: “We zochten sinds 2004 naar een leuke horecazaak. We hadden de moed al opgegeven tot de stichting ons benaderde

in januari. Ik kwam hier 24 jaar als lid van drumband Irene. Voordeel van ‘t Oud Patronaat is dat hier veel verenigingen thuis zijn: Irene-Lucia, de Effe Wachte Bend, de EHBO, de filmclub, twee muziekbands, twee bridgeclubs, de Zonnebloem, mandolinever-eniging Crescendo, het Katholieke Vrouwengilde. We organiseren zelf dansen voor 50-Plussers en krijgen al veel aanvragen voor vergaderingen met lunches.” ‘t Oud Patronaat opent om 17.00 uur, op woensdag om 10.00 uur en zaterdag en zondag ook op tijd. In de zomermaanden staat elke dag om 12.00 uur het terras op. De keus voor Brand bier uit de tap? “Daar waren we vrij in. Het is een bewuste keus: we willen kwaliteitsbier tappen en dan is Brand gewoon het lekkerst.”

Mark en Diana Schoffeleers

Dobbele Vonck

vlnr Werner Colaris (Brand), Bram en

Diana en Mark Schoffeleers uit GeverikBeek hebben D’n Dobbele Vonck heropend in het centrum van Beek. Mark tapte eerder als hobby bij handboogschietvereniging Willem Tell in Geverik, Diana groeide thuis op in een lunchroom en werkte in een chocolaterie. Mark: “We wilden altijd al met zijn tweeën iets doen in de horeca. Maar wel voor mijn 40ste. Dat is gelukt.” D’n Dobbele Vonck is twee jaar geleden

onder trieste omstandigheden gesloten. “We wilden daarom enige tijd laten passeren. We hebben het interieur niet veranderd. Veel oude klanten zijn terug.” Ook Brand bier is gebleven. “Ik denk dat we heel veel mensen ongelukkig zouden maken als we een ander bier hadden gekozen. Beek is een echte Brand-plaats.” Diana heeft haar baan bij Choman chocolade opgezegd, Mark is overdag productieleider in Ittervoort. “We zijn open van 11.00 tot 01.00 uur, in het weekeinde van 10.00 tot 04.00 uur.

Tessa Vos, Jacques Joosten

GASTVRIJ magazine / 11


Nieuws uit de regio van Brand Eetcafé De Bengel Aan de Kesselskade in Maastricht ligt sinds kort eetcafé De Bengel, van Elly en Kimberly Souren. Moeder en dochter namen samen het voormalige café Benice over. Elly: “Mijn man bedacht de naam. Ik heb zelf al eerder in de horeca gewerkt, maar vooral in de kledingbranche. Kimberly heeft een hotelmanagementopleiding gedaan, inclusief een stage bij Hotel Beaumont. Dit is echt gezellig. En er komt steeds meer leven in de zaak.”­­­­­­­­­­­

Brand bier? “Een logische keus. Bijvoorbeeld mijn familie komt alleen als we Brand bier tappen. We hebben bij Brand trouwens meteen een tapcursus gevolgd.” De maaltijden worden dagvers bereid en dat zorgt voor veel terugkeerders. De bengelburger is erg populair. We hebben hier een mooi terras met 80 plaatsen aan de Maas en 48 aan de kade.” vlnr Elly Souren, Ron Huntjens (Brand) en Kimberly Souren

Café Wilhelmina, Geleen Ze bruisen van enthousiasme, Nathalie Jörissen en Bert Alma uit Geleen. Sinds 1 juni hebben ze de sleutel van het uit 1920 daterende Café Wilhelmina in Oud-Geleen. “We hebben drie dagen gestukadoord, geschilderd, behangen en nieuwe toiletvloeren gelegd. We hebben de zaak ook visueel inzichtelijker gemaakt, door alles wat op de ramen zat te verwijderen. Daarna gingen we open.”

Bart Janssen (Heineken) en Wim Eussen (Brand) proosten met Jason, Jimmy, Stefan en Lin

Meer Yumi Bijschrift foto: Bart Janssen (Heineken) en Wim Eussen (Brand) proosten met Jason, Jimmy, Stefan en Lin In de vorige editie maakten we u attent op het succes van Yumi sushi & grill aan de Markt in Sittard. De all you can eat-formule is zo succesvol, dat in mei een tweede versie werd geopend, in Brunssum. Yumi Sittard is eigendom van “Jason” en “Jimmy”, zoals de in Nederland geboren en getogen Chinezen worden genoemd. In Brunssum zijn ook Stefan en Lin mede-eigenaren. Jason: “We zaten, toen we het pand in Sittard overnamen, nog even vast aan een andere brouwerij. Maar we wisten vanaf het begin dat we daarna zouden overstappen naar Brand. Gewoon omdat Limburgers het meest houden van Brand bier. In Brunssum konden we meteen Brand tappen.” Jason: “We kozen in eerste instantie voor Sittard vanwege de centrale ligging. Er kwamen al meteen veel gasten uit Parkstad, onder andere van de NAVO-basis. Voor ons was dat een goede reden om ook een Yumi in Brunssum te vestigen.” Wim Eussen van Brand: “Het zijn goede ondernemers met veel ambitie. Daar zijn we uiteraard blij mee.”

12 / GASTVRIJ magazine

Nathalie zegde haar baan als buitengewoon opsporingsambtenaar in Maastricht op, Bert houdt zijn bedrijf in vloeren leggen aan. “Ik heb een zwaar beroep. We hopen op deze wijze meer samen te zijn.” Op hun kleding staat het nieuwe logo van Café Wilhelmina, ook op de eigen viltjes, de terraskussens en zelfs in de wc-vloeren. De naam bleef en het bier: Brand. “Dit is absoluut het lekkerste bier van Nederland.” Bezoekers kunnen rekenen op kwisavonden (sport, puzzel, muziek) en af en toe klimt een dj op de preekstoel die daarvoor perfect is ingericht. De schutterij komt er graag, voor zaalvoetbalvereniging Awt Gelaen, carnavalsvereniging De Uule, hun oud-prinsen en oud-jeugdprinsen is Wilhelmina al het huiscafé.

Bert Alma en Nathalie Jörissen


Win uw gewicht in Tönissteiner vruchtendranken

Wie wordt de Tönissteiner cocktailkampioen 2014? DE BIJZONDERE VRUCHTENDRANKEN VAN TÖNISSTEINER LENEN ZICH ERG GOED VOOR VERRASSENDE COCKTAILS. VOOR TÖNISSTEINER EN GASTVRIJ MAGAZINE IS DAT AANLEIDING OM DE TÖNISSTEINER COCKTAILKAMPIOENSCHAPPEN VOOR DE BENELUX TE ORGANISEREN. IEDEREEN KAN MEEDOEN, PROFESSIONALS EN HOBBYISTEN. Tekst: Bert Salden Foto’s: Esther Theunissen

Tönissteiner is heerlijk natuurlijk mineraalwater en bijzondere vruchtenlimonades zonder toegevoegde suiker. De smaken zijn altijd verrassend en puur door het hoge percentage vruchtensap. Tönissteiner kent de volgende smaken: • Appelmix (Apfelschorle) Vruchtenlimonades: • Orange fit • Zitrone fit • Ice break fit • Agrum fit Vruchtensappen zonder koolzuur: • Vruchtenkorfje • Naranja fit • Tropical Eén of meer van deze dranken moet de basis vormen voor uw Tönissteiner Cocktail. Wat u er verder aan toevoegt is aan u. De cocktail hoeft niet alcoholhoudend te zijn en ook het water

van Tönissteiner mag in plaats van een vruchtenlimonade toegevoegd worden.

HOE DOET U MEE? Heel eenvoudig. Noteer uw recept zo nauwkeurig mogelijk en voeg een foto van uw cocktail toe. Stuur deze uiterlijk 1 september onder vermelding van ‘Tönissteiner cocktailkampioen’ naar: esther@mesenvorkmedia.nl of Gastvrij Magazine, Hoenderstraat 7, NL-6269 BS Margraten. U mag zo vaak meedoen als u wenst. Een kundige jury beoordeelt de inzendingen. De 10 beste inzendingen worden uitgenodigd om hun cocktail live te maken bij Bistro Neuta in Leut (Maasmechelen) voor een professionele jury bestaande uit: • Guy Jeunhomme, maître van Bistro Neuta in Leut en befaamd om zijn cocktails • Alex Clevers, Michelinster patroncuisinier van hostellerie restaurant Vivendum in Dilsen-Stokkem • Wim Cremers, presentator en programmamaker van TVLimburg • Ingrid Abts, verantwoordelijk voor Tönissteiner in de Benelux • Bert Salden, hoofdredacteur Gastvrij Magazine De winnaar wordt meteen na de finale bekendgemaakt en ontvangt zijn gewicht in Tönissteiner vruchtenlabels. Ook de andere finalisten ontvangen een pakket vruchtenlimonades.

Eifel, het gebied waar de typische kegelvormige bergen verrijzen. Het plaatsje Tönisstein is nauwelijks meer dan een gehucht, maar ligt prachtig in het steile bergland. Het water komt uit een ruim 150.000 jaar oud meer op een diepte van 652 meter, waar het wordt verrijkt met vulkanisch koolzuur uit de bodem. Dat koolzuur zit van nature in het water, dat verder rijk is aan magnesium, calcium, kalium en natrium en weinig zout en geen nitraat, nitriet en radium bevat. Het koolzuur stuwt het water naar boven. Al in de jaren ‘60 ontstond het idee om het Tönissteiner water een smaakje te geven. Maar dan op een gezonde wijze, met uitsluitend natuurlijke vruchteningrediënten. Het eerste product heette ‘Vruchtenkorfje’ en bevat extracten van letterlijk een hele korf aan variabele vruchten: 10 stuks en 10 vitamines. Alle Tönissteiner dranken zijn geschikt voor diabetici. Voor meer informatie: Abts Drinks, Tiensesteenweg 63, 3360 Bierbeek (B.), telefoon +32 - 16 - 46 03 11 of neem contact op met Frank Maenen, telefoon +31 6 50 81 98 90. Kijk ook op www.tonissteiner.be

DE BRONNEN VAN TÖNISSTEINER De zeven bronnen voor het Tönissteiner mineraalwater ontspringen in de vulkaan-

GASTVRIJ magazine / 13


60ste BBB: oudste horecabeurs Benelux

MECC jubileert en maakt forse inhaalslag IN 1954 INITIEERDE LOUIS STEVENS DE EERSTE BBB IN HET VALKENBURGSE HOTEL SCHAEPKENS VAN SINT FYT. IN 1964 VERHUISDE DE HORECABEURS NAAR DE NIEUWE EUROHAL IN VALKENBURG. IN 1974 VERSCHEEN ER EEN NIEUWE EUROHAL IN MAASTRICHT EN IN 1988 KON DE BBB VERHUIZEN NAAR HET NIEUWE MECC MAASTRICHT. Tekst: Bert Salden Foto’s: Esther Theunissen

HISTORIE BBB In 1954 vond de eerste BBB plaats in hotel Schaepkens van Sint Fijt in Valkenburg. Tussen carnaval en Pasen geagendeerd met de naam Brood en Banketbakkers Beurs. Er werd stevig

De BBB groeide in de loop der jaren uit van 300 m2 naar 30.000 m2. Dit jaar viert zij haar diamanten jubileum. In 2013 kreeg de BBB een aangepast en versterkt concept, dat goed aansloeg bij standhouders en bezoekers. De vernieuwde BBB werd in 2013 in combinatie met Folie Culinaire in drie dagen tijd door 12.037 professionals bezocht, die gastvrij werden ontvangen. De ruim 250 exposanten deden goede zaken op de BBB, de beurs kreeg veel positieve reacties en hoge waarderingscijfers van zowel deelne-mers als bezoekers. Een groot deel van de exposanten doet dit jaar weer mee, naast vele nieuwe deelnemers. “De aankleding en uitstraling van de BBB zorgden voor de juiste sfeer”, aldus productmanager Erik Stroink. “Vooral het leggen van nieuwe contacten is hoog gewaardeerd door vrijwel alle deelnemers. Dik 92% van de standhouders beveelt een collega aan om ook deel te nemen aan de BBB.”

gekookt door koks, ingehuurd door standhouders, waardoor het een echte culinaire beurs was. Omdat

ZELFSTANDIG

horeca een steeds prominentere plek innam werd

Belangrijke oorzaak voor het succes van de BBB is de hernieuwde zelfstandigheid. Na een aantal jaren te hebben gewerkt onder de RAI bruist het MECC weer van zelfstandige levenslust in alle opzichten. Stroink: “De hernieuwde zelfstandigheid van MECC Maastricht biedt ons kansen de banden met exposanten aan te halen. We kunnen sneller schakelen en meer service bieden door de korte lijnen. De verbondenheid met de regio is terug. De deuren zijn letterlijk en figuurlijk opengegaan.”

het de Betere Brood en Banketbakkersbeurs. Zoveel B’s leidde tot de afkorting BBB. Na 11 jaar nam Jan Huynen de BBB over waardoor er nog meer nadruk kwam te liggen op het zakelijke karakter. Het kopen en verkopen van diensten en producten, het leggen van (nieuwe) contacten en het presenteren van noviteiten werd de rode draad van de BBB. Daarmee is de BBB de oudste ontmoetingsplek voor hore-caprofessionals en een echte netwerkbeurs. Deelnemers en vakbezoekers treffen elkaar in een traditioneel gemoedelijke sfeer, waardoor zakelijke contacten op de BBB altijd een prima start hebben, nu al 60 jaar.

14 / GASTVRIJ magazine

Annetje Schoolmeesters, net als in de eerste jaren verantwoordelijk voor de commu-

Eric Stroink

nicatie van het MECC: “Alles landt opeens, alles versnelt. MECC Maastricht is nu weer eigendom van de gemeente. De spin-off voor de stad van wat hier gebeurt is nu ook belangrijk. We werken nauw samen met de VVV en andere gemeentelijke en provinciale instanties. MECC Maastricht groeit en bloeit en bespaart kosten.” In 2013 heeft het MECC een recordaantal internationale congressen gehuisvest. Vooral het aantal meerdaagse medische congressen steeg sterk. In de ICCA ranking, een belangrijke barometer op congresgebied, is Maastricht de derde congresstad van Nederland. Het MECC kan naast de befaamde TEFAF meer prestigieuze vak en publieksevenementen aan de agenda toevoegen, zoals InterClassics & TopMobiel, met bijna 28.000 bezoekers de grootste beurs van de Benelux in dit genre. In oktober vindt de nieuwe consumentenbeurs Gezond & Vitaal Leven plaats. JIM is al terug.

BBB EN FOLIE CULINAIRE De 60ste BBB vindt plaats van 6 t/m 8 oktober 2014 in MECC Maastricht, tegelijk met de tweede editie van Folie Culinaire. De combinatie biedt een totaalaanbod van alle segmenten binnen de horeca en (top) gastronomie. Nieuw op de BBB dit jaar: Villa BBB met aandacht voor horeca-inrichting en meerdaagse competities Nederland-België in bier tappen, koken en streekproducten.

Meer info: www.bbbmaastricht.nl www.folieculinaire.com


Vier de 60e BBB met uw klanten & prospects WWW.BBBMAASTRICHT.NL

25 jaar MECC Maastricht & 60 jaar BBB Gefeliciteerd namens de directie en medewerkers van Holland Reklame en Standbouw

Mansveld Expotech uw partner in

licht beeld geluid

Mansveld Expotec feliciteert h MECC Maa met hun 25 stricht -jarig jubile um en felicit met hun 60 eert BBB -jarig jubile um!

Horeca partner Maison van den Boer feliciteert het MECC met haar 25-jarig jubileum.

energie rigging

Van het ontwerpen en uitvoeren van totaalconcepten tot aan de verhuur van een enkel item. Mansveld Expotech biedt u en uw klanten een oplossing op maat.

experience by technology

Amsterdam +31(0)20 312 80 80 | Eindhoven +31(0)40 259 10 99 | Maastricht +31(0)43 362 44 11 www.mansveldexpotech.nl | info@mansveldexpotech.nl

GASTVRIJ magazine / 15


IN 2000 WERD BIERBROUWERIJ DE LEEUW OVERGENOMEN DOOR COLLEGA HAACHT, DE GROOTSTE FAMILIALE HORECABROUWER VAN BELGIË. IN 2006 WERD DE EIGEN LEEUW-BROUWERIJ IN VALKENBURG GESLOTEN, VORIG JAAR VERHUISDEN DE KANTOREN NAAR “HUIS AAN DE BRUG” IN HET HART VAN VALKENBURG. DAAR IS NU OOK HET PROEFLOKAAL LEEUW AAN DE BRUG GEOPEND. Leon Crutzen, Marc Sagis, Lars Feuler en Daniëlle Esseling

Het nieuwe ‘thuis’ van Leeuw Bier in Valkenburg

Leon Crutzen, Lars Feuler, Jeanine Akkermans, Marc Sagis en Daniëlle Esseling

Leeuw aan de Brug is gevestigd in het voormalige, bekende Huis aan de Brug, gebouwd rond 1950 aan het Theodoor Dorrenplein. Op het sfeervolle terras aan de kabbelende Geul geniet u van spijs, drank en sfeer. Het huis was grotendeels onderkomen en moest ingrijpend worden gerenoveerd en vernieuwd. Er is veel sfeer en vooral veel te kijken in het pand dankzij de Belgische architecten van Brouwerij Haacht. Her en der zijn oude uitingen van de Valkenburgse brouwer gereproduceerd, bijvoorbeeld tegen het plafond. Zoals: “Wat Afrika’s Leeuw onder de dieren is, is Valkenburgs Leeuw onder de bieren” en “Brouwer met kwaliteitsbieren zoekt prima­­caféhouder”. En een oude nota toont de prijs van een vat Leeuw bock 50 liter in 1936: “16 gulden, geen omzetbelasting.” Aardig detail: het pand ligt maar enkele honderden meters stroomopwaarts van de voormalige brouwerij aan de Geul. En er is meer te kijken in het retrointerieur dat fraai wordt voortgezet op de terrassen. De tien tapkranen zijn geplaatst onder het pseudo‑deksel van een koperen brouw­ ketel, als onderdeel van een lange bar. Leon Crutzen van Leeuw:

16 / GASTVRIJ magazine

Leeuw aan de Brug: heerlijk Leeuw proeflokaal

Tekst: Bert Salden

Foto’s: George Deswijzen

“Als Brouwerij Haacht beschikken we over een groot aantal bijzondere (speciaal) bieren, eigen waters en frisdranken van het merk Val, eigen Fuerto­­-koffie en een groot assortiment wijnen van Caves Saint Cristophe en het eigen­­­kasteel in de SaintEmillionstreek. Je kunt alles hier proeven, ook onze 18 eigen bieren. We hebben nu ook weer een plek waar we relaties kunnen ontvangen en de sfeer van ons bedrijf kunnen laten ervaren. We willen zeker niet concurreren met de vele andere Leeuw-cafés in Valken­ burg en Limburg. Dit is ons visitekaartje en een aanwinst voor Valkenburg: het pand lag zeven jaar leeg en ontsierde de stad. Nu is het een paradepaard voor Valkenburg, waar iedereen blij mee is.”

ETEN MET BIER “Festina Lente”, luidt een spreuk aan een gevel van de abdij van Tongerlo. “Haast u langzaam”, betekent dat, ofwel: proef op uw gemak. Chef Marc Sagis stelde een aantal gerechten samen die harmoniëren met de 18 bieren van Haacht. “Een genot om te doen. Bieren hebben in dat opzicht zo veel meer te bieden dan wijn. Voor mij is dit een buitenkans. De brouwerij doet zelf ook veel met haar bieren en vindt dit boeiend.” De porties zijn niet te groot,

zodat u er meerdere kunt proeven. Bijvoorbeeld een risotto met mango, groene asperges, chorizo, Parmezaanse kaas en een Tongerlo Blond. Of quinoa met koriander, avocado, rode ui, groene asperges en appel als vegetarisch gerecht, ook met Tongerlo Blond. Marc Sagis wordt in de keuken geassisteerd door Jeanine Akkermans uit Hulsberg.

TEAM Leon Crutzen van Bierbrouwerij De Leeuw selecteerde het team van Leeuw aan de Brug. Bedrijfsleider is Lars Feuler, ooit werkzaam bij hotel-restaurant Prinses Juliana en daarna vele jaren bij Café ‘t Hoekje in Valkenburg. “Ik vind dit een perfecte formule. Mijn favoriete bier? Prior Tongerlo.” Assistent-bedrijfsleider is Daniëlle Esseling. Zij werkte bij Lignano’s en de Geulhemermolen. “Dit concept, deze stijl is fantastisch. Mijn favoriete bier: Tongerlo Bruin.” Leeuw aan de Brug is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur, de keuken van 11.30 tot 20.30 uur. Theodoor Dorrenplein 22, 6301 DV, Valkenburg aan de Geul, T.: 043 - 609 88 87, www.leeuwaandebrug.nl E-mail: info@leeuwaandebrug.nl


JAN EN MIEKE KEULEN WETEN WAT FEESTEN IS; ZE RUIMDEN MAAR LIEFST TWEE DAGEN IN VOOR DE OPENING VAN HUN VISRESTAURANT IN VALKENBURG: WOENSDAG 11 EN DONDERDAG 12 JUNI. Tekst: Bert Salden Foto’s: Wim Langohr 1: Esther Theunissen (Gastvrij Magazine), Jan en Elly Waghemans (voorheen De Bloasbalg), Irma Sleijpen 2: Burgemeesters Van den Tillaar en Eurlings voeren beurtelings het woord. 3: Toehoorders bij de openingsspeech 4: Nog meer toehoorders 5: Felicitaties voor Mieke en Jan Keulen 6: Diaken Fons Bessems spreekt zijn zegen uit over het restaurant 7: Mieke en Jan Keulen, de exploitanten 8: De beste maatjes 9: Buiten bleef het nog lang gezellig...

Visrestaurant Jan Keulen officieel geopend Daar kwamen ook twee burgemeesters aan te pas: Bas van den Tillaar, burgemeester van Gulpen-Wittem, de woonplaats van Jan en Mieke en Martin Eurlings, burgemeester van Valkenburg aan de Geul, de vestigingsplaats van het restaurant. Samen loofden ze het initiatief van de familie Keulen om het heuvelland te voorzien van een echt visrestaurant, met vis die elke morgen vers wordt aangeleverd uit Yerseke, nota bene de geboorteplaats van de moeder van Bas van den Tillaar. Martin Eurlings wees nog op de culinaire ontwikkelingen in de Valkenburgse Plenkert-

straat en wenste de ondernemers veel succes. Ook de harmonie van Gulpen, waarvan Jan bestuurslid is, bracht een aubade. Visrestaurant Jan Keulen is geopend op donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur (in de zomermaanden vanaf 12.00 uur), op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur en voor groepen ook op andere dagen, op reservering. Visrestaurant Jan Keulen: Plenkertstraat 4, 6301 GM Valkenburg aan de Geul, T. 06 51 19 09 17.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

GASTVRIJ magazine / 17


Kies ook het juiste water ter begeleiding van de wijn

Tönissteiner: het beste water voor de horeca! HET ENE WATER IS HET ANDERE NIET. HORECA-PROFESSIONALS KIEZEN VOOR TÖNISSTEINER AUTHENTIEK MINERAALWATER. ZE HEBBEN DAAR HUN REDENEN VOOR. TÖNISSTEINER IS PUUR MINERAALWATER ZONDER TOEVOEGINGEN. Tekst: Bert Salden Foto’s: Esther Theunissen

Tönissteiner mineraalwater komt uit bronnen met ‘een verleden’. Dat verleden is vulkanisch en bevat belangrijke stoffen voor uw gezondheid. Per liter: • 170 milligram calcium (20% dagelijks nodige hoeveelheid) Belangrijk voor het beendergestel en het gebit. Activeert lichaamseigen enzymen. • 129 milligram magnesium (40%). Bevordert de spijsvertering. Belangrijk voor hart- en bloedvaten. Cruciaal voor alle lichaamscellen en voor het zenuwstelsel. • 109 milligram natrium (4%) Niet te verwarren met natriumchloride of keukenzout. Regelt de vochtbalans en de bloeddruk. Beïnvloedt de celwandfunctie. • 17 milligram kalium (0,5%) Is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding. Helpt het handhaven van een normale bloeddruk. Zorgt voor de energiehuishouding in de spieren. Vroeger werd Tönissteiner water zelfs voorgeschreven door artsen, vandaar de aanduiding ‘het levende water’.

VAN NATURE Mineraalwater komt uit ondergrondse meren. Daar zit het koolzuur vaak van nature in het water en stuwt het water naar boven. In de Eifel borrelt overal koolzuur naar boven, ook uit de aarde. U merkt dat doorgaans niet, wel

18 / GASTVRIJ magazine

ziet u het aan oppervlaktemeren. Die borrelen altijd een beetje. Maar niet elk water bevat natuurlijk koolzuur. Er zijn tal van watermerken die zelf al dan niet natuurlijk koolzuur toevoegen. Koolzuur uit dezelfde bron als het water, dat samen naar boven komt, heeft een duidelijke voorkeur. Om het eenvoudig uit te leggen: dit water en koolzuur hebben vele jaren samen ‘gewoond’ in dezelfde bron, kennen elkaar en tolereren elkaar. ‘Vreemd’ koolzuur wordt afgestoten door de bron en vervliegt snel. U kunt dit zelf testen: giet een glas vol koolzuurhoudend water uit één bron en een glas vol water met toegevoegd koolzuur van elders. Laat beide glazen een nacht open staan. De volgende ochtend zult u ontdekken dat het water in het eerste glas nog borrelt, het water in het tweede glas is ‘tot stilstand gekomen’. Let er op dat het etiket ‘met koolzuur uit eigen bron’ of iets dergelijks vermeldt.

WATER BIJ DE WIJN Een mooie wijn mag best worden begeleid door een natuurlijk mineraalwater. Let op: niet elk mineraalwater past bij wijn. Proef zelf en kies! Kies bij voorkeur voor een glazen fles en altijd voor een fles met een dop die de smaak niet beïnvloedt. Kunststof is daarom uit den boze, petflessen ‘lekken’ altijd een klein beetje koolzuur en zijn dus minder lang houdbaar. Open de fles pas bij uw gast, zodat deze zeker weet dat de fles niet is bijgevuld en vers is. In een dunwandig mineraalwaterglas komt het genot van het water het best tot zijn recht. Welk mineraalwater bij welke wijn? Watersommeliers ervaren dat Tönissteiner ideaal samengaat met wijn en wel als volgt:

• ‘Klassiek’ Tönissteiner Sprudel, bruisend, bij aromatische en zoete wijnen en rode en witte wijnen met weinig zuren. De combinatie van mineralen en natuurlijk koolzuur ondersteunt de wijnaroma’s. • ‘Medium’ zacht parelend Tönissteiner met licht koolzuur is de ideale begeleider van droge, halfdroge en rijpere witte wijnen zoals de meeste Rieslings en Chardonnays. De aroma’s en het natuurlijke zuurgehalte van de wijnen wordt door het lichte koolzuur in harmonie met mineralen goed ondersteund en maakt het wijngenot tot een smakelijke, verfrissende belevenis. • ‘Naturel’ Tönissteiner zonder koolzuur bezit van nature een ideale mineralenbalans en is door zijn ronde, lichte en neutrale smaak een ideale begeleider voor vrijwel elke wijn. Met name voor wijnen met een hoog tanninegehalte, zoals rode en witte bariquewijnen, is naturel mineraalwater de beste keus. Ook jonge, frisse wijnen harmoniseren het beste met koolzuurvrij mineraalwater. Neem zelf de proef op de som! Voor meer informatie: Abts Drinks, Tiensesteenweg 63, 3360 Bierbeek (B.), telefoon +32 - 16 - 46 03 11 of neem contact op met Frank Maenen, T. +31 6 50 81 98 90. Kijk ook op www.tonissteiner.be


Design­hotel Maastricht Hampshire Eden & Brasserie FLO Maastricht presenteren:

MORE THAN WELCOME in de eigen regio OP VAKANTIE GAAN WE VAAK NAAR MUSEA, BEZOEKEN MOOIE GEBOUWEN, TUINEN, CONCERTEN... WE VERDIEPEN ONS IN VREEMDE STEDEN, CULTUREN EN LANDEN. MAAR WAT WETEN WE VAN ONZE DIRECTE OMGEVING? ONZE ZOMERTIP: KIJK EENS IN JE REGIO WAT DAAR EIGENLIJK ALLEMAAL TE DOEN IS EN VIER EENS EEN PAAR “VAKANTIEDAGEN” DICHT BIJ HUIS! Tekst: Bert Salden

Team Designhotel Maastricht Hampshire Eden & Brasserie Flo, Kris, Aukje, Nathalie, Karin, Claire, Thijs, Rob, Jim, Joyce en Joyce, Carina, Esmee, Sander, Kelly, Armanda, Sita en alle andere gastvrouwen en gastheren hebben hun favoriete plekken in en rondom Maastricht aan het papier toevertrouwd, speciaal voor u! Voor 25 euro per persoon per nacht bieden wij bewoners van Limburg en de EUREGIO Maas-Rijn de mogelijkheid om Maastricht en omstreken te ontdekken vanuit het Designhotel Maastricht Hampshire Eden.

Wanneer? Van 21 juli tot en met 21 augustus 2014 volgens beschikbaarheid. Wat? Een overnachting in een stijlvolle en comfortabele gerestylde kamer met koffie/ theemogelijkheden, flesje water, haardroger, kluis en gratis WIFI. Infopakket met diverse informatiegidsen, inclusief de regionale tips en favorieten van ons gastvrijheidsteam Prijs: 25 euro per persoon per nacht inclusief BTW.

PRAKTISCHE VOORWAARDEN - Twee personen per kamer - Reserveren kan alleen rechtstreeks bij het hotel per telefoon of per email. - Meerdere kamers per reservering mogelijk in overleg en volgens beschikbaarheid. - Geen creditcard nodig om te reserveren en geen reserveringskosten. - Gratis annuleren mogelijk tot 24 uur voor aankomst. - Betaling van het verblijf is niet nodig vooraf maar moet bij aankomst gedaan worden (contant of pin geen creditcards). - De toeristenbelasting in Maastricht bedraagt €3,61 per persoon per nacht onvermijdelijk om al dat moois in stand te houden...

Ontbijtvoordeel: reserveer vooraf het buffetontbijt met bubbels en betaal slechts 11 euro per persoon per dag. Dit kan ook nog bij aankomst in het hotel.

ZOMER IN DE BOL BIJ BRASSERIE FLO Kies je (ook) voor een heerlijk zomermenu (3 gangen €25) bij Brasserie FLO? Dan krijg je van ons het aperitief aangeboden met keus uit een regionaal glas tapbier of een glas wijn. Om te proosten op het vakantiegevoel in eigen regio....En omdat een goede buur beter is dan een verre vriend, vertrouwen we erop dat je bij aankomst op eigen wijze kunt aantonen dat je inderdaad inwoner van de EUREGIO bent. Designhotel Maastricht Hampshire Eden | Brasserie FLO Maastricht Stationsstraat 40 | 6221 BR | Maastricht | Tel.: +31 (0)43 328 2525 www.hampshire-hotels.com/maastricht

GASTVRIJ magazine / 19


Hotel Kempener, Beek, 45 jaar:

“We gaan door!” DE ECHTPAREN KEMPENER IN BEEK RUNNEN HUN GELIJKNAMIGE HOTEL EN RESTAURANT DE BOKKERIEJER 45 JAAR. EEN MIJLPAAL IN HUN LEVENS EN ZE GAAN DOOR. “WE HEBBEN ER NOG ALTIJD PLEZIER IN. ALS DAT ER NIET MEER IS, STOPPEN WE.” Tekst: Bert Salden Foto: Esther Theunissen

Bedrijfsruimte is steeds vaker nauw bemeten en dus vinden vergaderingen buitenshuis plaats. “Dat gebeurt vaak in combinatie met diners, proeverijen.” Vaste vergaderaars zijn clubs als Rotary Geleen, Probus Westelijke Mijnstreek en Sociëteit Beeker Vriendenkring, maar ook bedrijven als DSM, GTI, Alpas en TechnoMed, net als het bestuur van winkelcentrum Makado en Jos Bogman Autobedrijven. De Geleense Soos van de Baan houdt er haar jaarlijkse nieuwjaarsdiner.

KEUKEN In mei 2013 is de brasserie nog volledig vernieuwd. De openingstijden zijn wat beperkter. “We zijn inmiddels 65.” Maar “Kempener” is nog altijd hét trefpunt van Beek met een brasserie, een restaurant en vergaderruimtes met alle faciliteiten. Wim Kempener: “Beek bloeit, in veel opzichten. Daar hebben wij tijdig op ingespeeld, onder andere door de hotelkamers te renoveren en vergroten en te voorzien van eigentijdse faciliteiten. We hebben nooit mogen klagen over de aanloop van gasten. We draaien prima, mede dankzij de bedrijven hier in de regio, op de industrieterreinen in Beek, Stein en op Maastricht Aachen Airport.”

De twee de generatie Kempener, Wim en Hub en echtgenotes Berna en Annemie, creëerde in 1977 restaurant De Bokkeriejer. Anno nu kunt u er ook terecht voor recepties tot 200 personen, vergaderingen in ruimten voorzien van alle relevante apparatuur en dineren met grote en kleine gezelschappen. Gratis parkeerruimte is vlakbij voor handen. Groepen kunnen separaat dineren, andere gasten genieten in het restaurant of de brasserie. De royale restaurantruimte (60 zitplaatsen) wordt gebroken door planten. De ruimte tussen de tafels is groot genoeg om een zakelijk gesprek te kunnen voeren zonder hinderlijk luisterende oren. Wie eenvoudiger wil tafelen kiest voor de brasserie, met 30 zitplaatsen, waar u ook terecht kunt voor

een glas Brand speciaalbier, een kopje koffie met verse vlaai of een warme wafel met fruit, ijs en slagroom. Typisch Beekse producten als het Elske worden uiteraard ook royaal uitgeserveerd. Regelmatig zijn er thema-avonden, waarin bijvoorbeeld wild, asperges of zelfs seizoenswijnen centraal staan. De Bokkeriejer laat ook de seizoenen herleven op de kaart, in wild, wintergroenten, asperges, zomervruchten en meer.

JUBILEUMMENU Er is een speciaal jubileummenu, tot eind 2014, dat steeds wordt aangepast aan het seizoen. U betaalt voor drie gangen €32,50, voor vier gangen €39,50 en voor vijf gangen €52,50. Vraag ook naar de speciale jubileumwijnen! Restaurant De Bokkeriejer/Hotel Kempener is geopend op dinsdag vanaf 17.00 uur, woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 15.00 uur, zaterdag vanaf 17.00 uur en zondag vanaf 12.30 uur. Uiteraard kunt u er alle dagen terecht voor overnachting met ontbijt. Hotel Kempener: Prins Mauritslaan 22, Beek. Telefoon: 046 - 437 13 19. www.hotelkempener.nl

Hotel Kempener 45 jaor toes in Baek, proficiat!

HANOS Heerlen

Heerlerweg 158 - 6433 HX Hoensbroek - Tel. (045) 563 23 60

HANOS Valkenburg

Beekstraat 13-15 - 6301 HV Valkenburg - Tel. (043) 604 06 42

HANOS Venlo

Winkelveldstraat 17 - 5916 NX Venlo - Tel. (077) 355 12 12

www.hanos.nl adv_hhl_hvb_hav_naw.indd 1

20 / GASTVRIJ magazine

Bakkerij Martens Beek Burg. Janssenstraat 36 6191 JC Beek, T. 046-437 13 84 27-01-14 15:43

Brand Beer Broewerie


Giovanni Floris

5 jaar Talentino, Margraten

Bezoek eens een thema-avond Talentino is een restaurant in Margraten waar talenten met een psychiatrische en/ of verstandelijke beperking onder kundige begeleiding werken, soms als voorbode voor werk in ‘de echte horeca’. Het restaurant bestaat vijf jaar, is erg succesvol, heeft inmiddels een zusterbedrijf in Bekkerie Tebannet en verricht ook externe catering, bijvoorbeeld tijdens de Gulpener Hopfeesten in Reijmerstok en de WK Wielrennen in Valkenburg. Horecacollega’s zijn altijd welkom in het restaurant, samenwerking wordt op prijs gesteld. Zo levert Bekkerie Tebannet brood en gebak aan veel horecabedrijven, die ook de eigen catering vragen om begeleiding. De prijzen zijn marktconform. De Talentino­ medewerkers kunnen zich helemaal uitleven

in thema-avonden, waarin zij zelf de hoofdrol vervullen, uiteraard met professionele begeleiding. De thema-avonden zijn doorgaans snel volgeboekt. Zaterdag 26 juli: Italiaanse avond onder leiding van chef Giovanni. Giovanni Floris werkt 4,5 jaar bij Talentino, doorgaans onder leiding van chef Marc Teheux. “Op speciale avonden staat Marc altijd in de keuken en zit zijn vrouw alleen in het restaurant. Dat wil ik niet, dus ik heb gezegd: ik neem de leiding.” Hij bereidt salade caprese en hoofdgerechten als lasagne met paddenstoelen en pasta met verse zalm. Hij sluit af met een klassieke tiramisu. Huisgemaakt. Giovanni, met Sardijnse roots, selecteerde ook de witte en rosé Giovannawijnen uit

bevroren fruit op een stokje nieuw

Sicilië. Op de Italiaanse avond leidt Giovanni ‘s middags de mise en place. ‘s Avonds is hij de gastheer die u verwelkomt. Helaas is de Italiaanse avond al volgeboekt. Wel is er van 28 juli tot en met 2 augustus een Italiaanse week bij Talentino. Vrijdag 26 september: Turkse avond. Vrijdagen en zaterdagen 31 oktober en 1, 7 en 8 november: Wildavonden. Alle avonden beginnen om 18.45 uur. Reserveer tijdig via Restaurant Talentino: Van Eynattenstraat 2, 6269 EH Margraten, telefoonnummer 043 - 458 33 58. www.restaurant-talentino.nl Tekst: Bert Salden, Foto: Esther Theunissen

fruitijs met echte room

écht Fruitijs

Teteringsedijk 227 | Postbus 3243 | 4800 DE Breda T: 076 - 579 80 00 | fieldsales@hero.nl | www.hero.nl www.facebook.nl/herofruit

657037_Ad_Fruitijs_Gastvrij_Magazine.indd 1

09:48 GASTVRIJ 05-06-14 magazine / 21


Amerikaanse cruisereder kookt gezonder dankzij Pierre Heunen DE HOLLAND AMERICA LIJN, EEN VAN ‘S WERELDS GROOTSTE CRUISEREDERS, GAAT GEZONDER KOKEN MET SAUZEN EN FONDS VAN PIERRE HEUNEN UIT SCHIMMERT. Tekst: Bert Salden Foto: Wim Langohr

volledig in het nieuwe beleid van gezonder koken. Na een gedegen testperiode op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten en Europa, waar niet alleen de kwaliteit maar ook de prijs doorslaggevend was, kreeg Heunen­­­groen licht voor het leveren van de producten. “In eerste instantie leveren wij aan alle schepen van de Holland America lijn die Europese havens aandoen.”

NATUURLIJK Heunen: “Enkele jaren geleden kwam ik op een horecabeurs in contact met Johan Volbeda,­­­­Hoensbroekenaar die al 39 jaar in de Verenigde Staten woont. Hij importeert er onder andere Reypenaer kaas en Gulpener bier. Er was meteen een klik. Johan Volbeda vroeg ons assortiment sauzen en fonds naar de Verenigde Staten te sturen. Hij was onder de indruk van onze natuurlijke basis. Hij verdeelde een aantal monsters onder Amerikaanse groothandels en vroeg mij naar de Verenigde Staten te komen om mijn producten te demonstreren.” Dat deed Pierre onder andere bij Kroger, een grote supermarktorganisatie met zelfstandige keukens. “Johan stelde me ook voor aan Rudi Sodamin, voormalig chef-kok van Buckingham Palace en nu actief als ‘foodhunter’. Hij is consultant bij de Holland America Lijn en reist de hele wereld over op zoek naar specialiteiten in de foodsector, die hij in zijn menu’s verwerkt.” Rudi was onder de indruk van het assortiment en met name van het natuurlijke karakter zonder smaakversterkers met 100% natuurlijke aroma’s en een laag zoutgehalte. Dit past

22 / GASTVRIJ magazine

Pierre’s Cuisine Culinair is niet de goedkoopste aanbieder in de markt, maar gebruikt 100% natuurlijke aroma’s, die qua productieprijs duurder zijn dan gemodificeerde aroma’s. “Wij hebben daardoor wel de gezondste producten. Gezonder koken is nu het beleid op de Holland America Lijn en op vele andere plaatsen in Europa en de Verenigde Staten. Maar wat is duurder? Inderdaad, onze producten kosten iets meer dan die van collega’s met gemodificeerde aroma’s en smaakversterkers. Maar als je naar het eindproduct kijkt, scheelt dit een paar centen per couvert. Bijvoorbeeld voor een liter bouillon heb je maar 20 gram van ons product nodig.”

GEZOND EN AMBACHTELIJK Pierre Heunen hangt de leer van Auguste Escoffier aan. Escoffiers boek “La Guide culinaire” is de basis van zijn assortiment. Zonder toevoegingen. Dus zijn de producten van Pierre’s Cuisine Culinair vrij van gluten, lactose, zetmeel, kunstmatige aroma’s, conserveringsstoffen en smaakversterkers. Weet u nog? Een ambachtelijke fond trekt u van gekneusde, gebroken en gepinceerde kalfsbotten, overgoten met een groente­

Johan Volbeda en Pierre Heunen

bouquet. Pierre Heunen tracht het ambacht in ere te herstellen, ook voor koks die de klassieke opleiding nooit hebben gevolgd en voor keukenmeesters met een beperkte tijd. Ook veel koks van naam en faam nemen hun toevlucht tot Pierre’s gamma aan natuurlijke producten, omdat deze hen in staat stellen met een ambachtelijk, eerlijk fundament hun eigen smaakprofiel te koken. Onlangs hebben Limburgse koks een diner verzorgd in Noorwegen waar het Noors Koningshuis te gast was. “Deze koks stonden erop met onze producten te werken, dus hebben we onze producten overgevlogen naar Noorwegen. Voor ons was dit een hele eer.” Er is een lijn droge basissen voor soepen en bouillons (runder- vis- kippen- en groentebouillon) en een pastalijn (asperge-,bloemkool- champignon- en tomatensoep, bruine jus, groene pepersaus, Hollandaise-en bearnaisesaus, groenten-, vis-, kippen- en runder-bouillon en kreeftenbasis). En natuurlijk het klassieke fondassortiment.

HET NATUURLIJK ALTERNATIEF “Helaas is 90% van de tegenwoordige fonds en glaces op de markt gemodificeerd. Je vindt verschillende opties maar technisch gezien zijn dit bouillonextracten, gebonden met meel, gelatine of een industriële binder en vooral veel zout. Wij produceren authentiek. Onze fonds zijn vervaardigd op natuurlijke wijze, zijn lactose- en glutenvrij, vetarm, bevatten een laag zoutgehalte van 0,6%, zijn vrij van conserveringsstoffen, smaakversterkers en bindmiddelen. Deze voldoen aan de Europese aanbevelingsrichtlijnen. Het zijn basissen waarmee elke kok gerechten naar eigen smaak kan creëren. Wij werken ambachtelijk.


Je moet er zelf voor kiezen. Het assortiment fonds bestaat uit sauce demi-glace, wildfond, gevogeltefond, visfumet, schaaldierenfond, lamsfond en eendenfond.” “Ik kom uit een ambachtelijke slagersfamilie. Ik wil me profileren met kwaliteit. Het liefst werk ik met ‘clean label’ producten. Op dit moment leveren wij door heel Europa, inclu­ sief Rusland, vooral aan de gastronomie, maar ook de industrie maakt steeds meer gebruik van onze basissen.”

PIERRE HEUNEN Pierre Heunen stamt uit een Oud-Geleense slagersfamilie, anno 1946 opende zijn vader daar een slagerij. Pierre groeide op tussen het vlees. Op 15 jarige leeftijd besloot hij in het ambacht van zijn vader te stappen, zes jaar later nam hij het familiebedrijf over. Hij verhuisde naar Sittard wegens plaatsgebrek in Geleen. “We leverden steeds meer aan horeca en instellingen. We gaarden heel veel rundvlees in autoclaven, we kookten onder druk. Dit verkortte de gaartijd aanzienlijk. Restproducten waren de vetkap die bovenop dreef en de laag fond daaronder. Aanvankelijk had ik hier geen toepassing voor, tot koks om de fond gingen vragen. Die vraag werd al snel groter dan ik aan kon.” In 1995 werd Finland lid van de Europese Gemeenschap. “Op een beurs in Parijs trof ik buitengewoon mooi vers Fins Black Angusvlees aan. Ik betrok dat vlees meteen en ging zelf kijken naar de herkomst ervan. In Finland is de agrarische sector kleinschalig, vooral door de structuur van het land met veel meren en bossen. Het land heeft veel kleine boerenbedrijven, die samenwerken in coöperaties. De producten daarvan werden met steun van de EU op de foodbeurs in Parijs gepresenteerd. Tijdens mijn bezoek zag ik dat een coöperatie zelf een slachthuis exploiteerde en dat naast dit slachthuis een kookinstallatie met Tetrapaklijn stond, waarin een speciaal soort pap werd verpakt, die door de Finnen vooral in het voorjaar wordt

genuttigd. Bij mij viel de sleutel in het slot. De botten waren aanwezig in het slachthuis en de kookinstallatie stond ernaast. Hier zijn we onze eerste klassieke fonds op industriële wijze gaan produceren. Op deze wijze geproduceerd, antiseptisch verpakt in Tetrapak, maakte het mogelijk de levering uit te breiden, ook omdat de verpakking de houdbaarheid verlengt zonder gebruik te maken van conserveringsstoffen.”

IN FONDS De veelzijdigheid van activiteiten, het vleesverwerkende bedrijf, de import van buitenlandse vleeswaren, voornamelijk uit Italië, en de fondactiviteiten maakten het nood­ zakelijk om 10 jaar geleden de activiteiten op te splitsen. Service Culinair behartigde de vleesactiviteiten en Pierre’s Cuisine Culinair behartigde de buitenlandse vleeswaren en fondactiviteiten. In 2010 verkocht Pierre zijn versvleesactiviteiten wegens gebrek aan opvolging. “Wij waren nu in staat om al onze energie te steken in de activiteiten van Pierre’s Cuisine Culinair. Inmiddels, op vraag van onze afnemers, leveren wij niet alleen onze klassieke fondlijn maar ook bouillongranulaten en een op plantaardige vetten gebaseerde basislijn voor soepen en sauzen. Onlangs hebben wij hier een assortiment fond­extracten aan toegevoegd.” “Een deel van onze omzet produceren wij nu in Denemarken bij een jarenlange vriend, Kim Andersen, de vroegere eigenaar van de Deense soepen en sauzenfabrikant Oscar. Dit bedrijf heeft hij verkocht en hij produceert nu alleen nog maar voor de industrie, voornamelijk in Engeland. Wij vullen elkaar aan, mijn visie over hoe een product zou moeten zijn en zijn jarenlange expertise zijn de basis van onze goede samenwerking. Inmiddels wordt ook een deel van ons assortiment in Frankrijk vervaardigd, dat weer deels in Nederland­­ wordt afgevuld.”

COLLEGA’S De producten van Pierre’s Cuisine Culinair zijn uniek in kwaliteit. Grote, wereldwijd werkende organisaties trachtten deze te kopiëren. “Maar ze kunnen onze prijs kwaliteitverhouding niet evenaren of zelfs maar benaderen. Of ze reduceren minder, waardoor meer vocht in de basis zit of ze voegen aan de minder gereduceerde basis gistextracten, gemodificeerd zetmeel en der-gelijke toe, om het product een marktpositie te geven. Ons product is puur. Extracten zijn afkomstig uit de botten van het slachtdier.” Pierre Heunens bedrijf is gevestigd aan de voet van de watertoren in Schimmert. Hier staan fonds en sauzen klaar voor afnemers. Het ademt de sfeer uit van een familiebedrijf. Pierre praat graag over de kwaliteit van zijn producten, al pratende haalt hij een refractometer tevoorschijn om de brixwaarde van zijn fond te meten. 28 vaste delen, volgens de meter. “Het is daarmee de basis voor een mooie, homogene saus. Er zit, zeg maar, meer cement in de zand cementverhouding. De chef heeft hiermee een goed en eerlijk fundament waarmee hij zijn eigen saus kan uitbouwen. We zijn hiermee de goedkoopste, kijkend naar de prijs kwaliteitverhouding. Geloof me, zelf fond trekken is duurder, pak pen en papier erbij, registreer alle directe en indirecte kosten en vergelijk de kwaliteit.” De opmars van Pierre’s Cuisine Culinair is pas begonnen. Ook het Midden Oosten lonkt. En dit verhaal wordt zeker vervolgd. Heunen en zijn team staan open voor suggesties­­ , samenwerking en maatwerkproducten.

Pierre’s Cuisine Culinair, Torenstraat 18-20, 6333 BC Schimmert, T. +31 45 404 27 77, info@pierre-heunen.nl, www.pierre-heunen.nl

GASTVRIJ magazine / 23


Bijtafelen COCKTAIL Guy Jeunhomme, maître van Bistro Neuta in Leut-Maasmechelen, is een ware cocktail­specialist. Gastvrij Magazine presenteert­­regelmatig zijn bijzondere smaak­combinaties. Kori yuzu 3,5 centiliter tanqueray rangpur 1,5 centiliter Cointreau 2 centiliter limoensap 2 centiliter suikerwater, geïnfuseerd met citroengras, gember, kardemon en koriander 0,5 centiliter Yuzusap 5 stelen verse koriander (muddle) Shake, zeef, top af en decoreer.

CULINAIRE WANDDECORATIES Foodfotograaf Marco Paone uit Ulestraten en sterrenchef Hans van Wolde creëerden een collectie sfeervolle foodfoto’s voor particuliere keukens en horecainterieurs. Marco, van Italiaanse herkomst: “Van een plek waar alleen gekookt wordt, is de keuken steeds meer een centrale leefruimte in huis geworden en verdient dan ook een sfeervolle aankleding. Met onze collectie hoogwaardige culinaire beelden spelen we in op de toenemende vraag naar wanddecoratie voor particuliere keukens en horecainterieurs. ”De beelden worden op verzoek in elk gewenst formaat geleverd. Kijk op www.foodgenique.nl

TONI ETNEO & GLORIA ESTEFAN

FOODPAIRING

Het is populair: de combinatie van gerechten met bijpassende dranken. Café Jour de Fête, Markt Maastricht, organiseerde een tiengangendiner met bijpassende bieren van brouwerij Duvel Moortgat. Dat resulteerde in een kalfskroket

Emilio en Gloria Estefan hebben de verdiensten van hun successen belegd in onder andere zeven restaurants en twee hotels in Miami, met 400 medewerkers. Toni Etneo van Selezione Vini Italiani in Zonhoven was door het echtpaar uitgenodigd om de wijnkaarten samen te stellen en de juiste contacten te creëren voor die wijnen. Daartoe behoren ook wijnen van Andrea Bocelli, de Italiaanse zanger en wijnmaker voor wie Emilio een nieuwe wereldhit schreef, die in de eigen studio van Emilio wordt opgenomen.

24 / GASTVRIJ magazine

Op de foto v.l.n.r.: Nicolas Soenen (biersommelier Duvel Moortgat), Roel Rutten (Jour de Fête), Rachelle Hentzepeter (vertegenwoordiger Duvel Moortgat Nederlands Limburg) en Toon Rutten (vertegenwoordiger Duvel Moortgat Belgisch Limburg).

De 5de smaak

TONI ETNEO & ANDREA BOCELLI Toni Etneo is duidelijk kind aan huis bij wereldsterren. Met Dirk en Tanja van De Goei Goesting toog hij naar Andrea Bocelli. De Goei Goesting schenkt immers wijnen van Bocelli. “We konden gewoon mee-eten met de familie. Het was heel gezellig. Andrea zingt trouwens het lied voor de Expo 2015 in Milaan en hij zingt op de finale van de WK Voetbal in Brazilië.”

met Vedett extra blond, asperges met la Chouffe, tête de veaux met De Koninck, Coq au vin met Liefmans Goudenband, mosselen met Vedett extra white, een vispannetje met Duvel, hoenderfilet met Maredsous blond, zuurvlees met McChouffe en bokkenpootjesparfait met Liefmans Fruitesse. Complimenten aan het keukenteam van Jour de Fête en aan biersommelier Nicolas Soenen.

Jolien Fuchs en Kevin Bonanno

Het restaurant van Hotel Al Mulino in Maasmechelen heeft een nieuwe naam: De 5de smaak. En nieuwe uitbaters. Kevin Bonanno uit Genk is de jonge chef. Hij maakte naam bij Gusto in Genk, het restaurant van het Carbon hotel. Kevin deed Hotelschool Hasselt en werkte eerder bij Hoeve St. Paul en bij Luc Bellings. Hij houdt van streekproducten en verloochent zijn Italiaanse afkomst niet. Gastvrouw is Jolien Fuchs, voormalig docente schoonheidsspecialiste en manager van Carbon Sense, het beautycentrum van het Carbon hotel. Ze werkte daarvoor als assistent-manager in het beauty-instituut van La Butte aux Bois. Over de naam zegt Jolien: “Buiten zoet, zuur, bitter en zout is er nog een vijfde smaak: umami. Deze is niet rechtstreeks terug te vinden in ingrediënten, maar is een combinatie van alle ingrediënten samen. Ze geeft meerwaarde aan gerechten en kan een ingrediënt naar een hoger niveau tillen.”


NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

IJsgeheimen Meesterijsbereider Theo Clevers uit Grubbenvorst schreef het boek “IJsgeheimen”, hét kookboek voor de liefhebber van ijs dat in geen enkele keuken mag ontbreken. De meester geeft zijn geheimen prijs op een manier die het voor iedereen mogelijk maakt om een fantastisch ijsgerecht op tafel­­­­­ te zetten. De receptuur van bijna veertig ijscreaties met tot de verbeelding sprekende namen als “Verboden liefde”, “Campania”, “Ice cold fever” en “Limburgs weckpotje” wordt op een duidelijke manier beschreven. Door de verrassende combinaties van smaken en verse producten ontstaan de heerlijkste ijsgerechten, waarbij het zelfgemaakte ijs kan worden vervangen door ijs van een ambachtelijk ijsbereider. De enthousiaste hobbykok maakt zijn/ haar ijs zelf aan de hand van recepten voor achttien soorten roomijs en vijftien

Vitamientje-Banner-Drukker.pdf

1

13-09-12

GEZOND

Theo Clevers

soorten sorbetijs. Traditionele ijssmaken zoals stracciatella, vanille ijs en aardbeiensorbet, maar ook verrassende smaken als asperge ijs, rabarber roossorbet en thee ijs komen aan bod. Ook zijn er recepten van “ander lekkers”, zoals frambozensaus, chocolademousse, kletskoppen en Theo’s favoriete drankje limoncello. Theo Clevers zag zijn jaren­ lange passie bekroond met talloze prijzen­­­voor zijn ijs, ijscreaties en ijs­ restaurants.

21:41

COCKTAIL VAN 2015

“We zijn hier de minst gezonde regio van Nederland, maar wel de gezondste regio in de Euregio MaasRijn. Waar zou dat aan liggen?” Gouverneur Theo Bovens bij het 25-jarig jubileumfeest van Thermae 2000.

KOFFIEHUUSKE ‘t Koffiehuuske in Heerlen heeft er een vierde partner bij: Roel Kleiweg. Hij vormt meteen het gezicht naar buiten, samen met medeaandeelhouder chefkok Sanne Nederstigt. Anke en Louis Bonné zijn de andere aandeelhouders. Roel: “Na de pabo sprak de horeca me altijd al meer aan dan het onderwijs. Ik heb een aantal jaren bij Van Melick catering gewerkt en hielp al uit in ‘t Koffiehuuske. De sfeer en de gezelligheid spreken me aan. En de uitdaging om nóg meer te maken van deze huiskamer van Benzenrade. Ik trad hier overigens twee jaar geleden in dienst.”

Wim Teuben van de Slenaker Vallei presenteert hem nu al: de cocktail van 2015. Hij noemt hem zelf “Cool Q-cumber”. De ingrediënten: komkommer, mint, limoen en cava. Een fris aperitief, en in de versie van Wim ook een oogappel.

Huubberjé O 2

h2oservice.nl of bel voor meer info: 046-474 44 67

GRILLEN OP KOLEN Nota bene op de oude mijnsteenberg van de Staatsmijn Wilhelmina wordt gegrild met... kolen. Dat zijn overigens geen Limburgse kolen. Er staat een immense Grillbude op het terras van SnowWorld, een grote schwenkgrille waarbij op kolen alles snel verwarmd en gebraden wordt. Ruikt ook heerlijk op het terras.

GASTVRIJ magazine / 25


Bijtafelen GEUR “Vroeger roken kinderen wat een appel of een pruim is, nu ruiken ze in Maastricht of het een McDonalds of een Burger King is.” - Wiel Rekko, patron-cuisinier restaurant Manjefiek, Maastricht

GASTROGUIDE

PRIMEUR We hadden een primeur op de voorpagina van de vorige editie van Gastvrij Maga­zine: Brouwerij Haacht stak de populaire Mystic fruit­ bieren in een nieuw jasje. De smaak is niet veranderd. “Het frisse en fruitige karakter komt nu ook op de verpakking meer tot uiting. Er is bovendien een elegante toets toegevoegd, want fruitbier blijft een favoriet bij de vrouwen.” Het assortiment bestaat uit 3 fruitbieren: Mystic Krieken, Mystic Perzik en Mystic Limoen. Ze worden alle drie gekenmerkt door hun verfrissende karakter dankzij het witbier WHITE by Mystic dat aan de basis ligt. Een vruchtensapgehalte van respectievelijk 26 en 25% voor de Mystic Perzik en Mystic Krieken, maakt deze bieren uniek in hun genre.

EN NOG EEN PRIMEUR

De nieuwe GastroEuregioGuide is uit. Op de omslag staat een treffende foto van Hans van Wolde, gemaakt door Marco Paone uit Ulestraten. De gids bevat meer dan 700 gastroadressen in de EuregioMaasRijn, waarvan 150 nieuwe tests. Toppers zijn JER (Hasselt), Beluga (Maastricht) en One (Roermond). MijnStreek (Heerlen) blinkt uit in de regionale keuken, De Lijster (Geleen) en Rantree (Maastricht) doen dat in de Frans/Belgische keuken. De GastroGuide is in het Duitse deel van de Euregio MaasRijn verkrijgbaar in de kiosken. In Nederland kunt u de gids bestellen via Gastvrij Magazine (€10,inclusief verzending). Stuur een mail naar nieuws@mesenvorkmedia.nl Het online portal www.gastroguide-euregio. de biedt continu actuele informatie over gastronomie in de Euregio Maas-Rijn.

2e van links Dieudonné Akkermans en uiterst rechts Wiel Rekko

Burgemeesterkoks Restaurant Manjefiek in Maastricht zet elke maand een burgemeester in de keuken. Die trommelt een aantal relaties op die samen met hem en chef Wiel Rekko aan het koken slaan. Van de opbrengst gaat per persoon €45,- naar door de burgemeester te bestemmen goede doelen. De eerste burgemeester was Jos Som van Kerkrade. Zijn team kookte €750,- bij elkaar voor de kerk van Wahlwiller. In mei was

de pollepel voor Dieudonné Akkermans (Eijsden-Margraten), die de opbrengst bestemde voor ‘t Pieterke in Eijsden en een project in Ghana dat wordt aangestuurd vanuit Sint Geertruid. Sjraar Cox (Sittard-Geleen) kookte in juni, hierna staat Luc Winants (Brunssum) op de lijst. Rekko streeft ernaar zo veel mogelijk ingrediënten te gebruiken uit de gemeente van de burgemeester.

NIEUWE UITSTRALING LINDEBOOM De voorpagina van Gastvrij van oktober 2013 had ook een primeur: de nieuwe uitstraling van Brand verscheen toen al op de omslag van Gastvrij Magazine. Het was toen nog de aanduiding van Brand Zwaar Blond. Dat bier is inmiddels succesvol, de typische uitstraling is nu doorgetrokken naar het hele assortiment.

26 / GASTVRIJ magazine

Ook de Lindeboom Bierbrouwerij heeft een compleet nieuwe uitstraling, als voorloper van de nieuwe merkpositionering. Zo verschijnen Lindeboom Pilsener, Linde­ boom Herfstbock, Gouverneur Blonde, Gouverneur Dubbel, Gouverneur Tripel, Gouverneur Dubbelbock, Gouverneur Speciale­­­140, Venloosch Alt en Venloosch Wit binnenkort in een vernieuwd design.


NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

4 SUPERIOR TASTE AWARDS VOOR BROUWERIJ HAACHT

Vier bieren van Brouwerij Haacht kregen de hoogst mogelijke beoordeling, drie sterren van het International Taste and Quality Institute (iTQi). Voor het Ommegang Keizer Karel bier is dit de derde Superior Taste Award op rij. Dat is meteen goed voor een Crystal Taste Award, de absolute erkenning van zijn constante superieure kwaliteit. Naast Ommegang behaalden de twee andere Keizer Karel varianten, Robijn Rood en Goud Blond, drie sterren op deze Superior Taste Awards. Zij werden in 2011 ook met drie sterren bekroond, maar namen de voorbije twee jaar niet aan de wedstrijd deel. Dit jaar staan de drie Keizer Karel bieren dus voor het eerst samen op het ereschavot. Tot slot behaalde Mystic Perzik, een verfrissend fruitbier op basis van witbier met 26 % perzikensap en 3,7% alcohol, de maximum beoordeling van drie sterren. Hiermee scoort Brouwerij Haacht op deze editie een vier op vier met de door haar ingeschreven merken.

GULPENER UR-HOP De Gulpener Bierbrouwerij heeft haar (biologische) bierrange uitgebreid met een nieuw bier: Ur Hop. Het speciaalbier heeft een uitgesproken hoppig karakter dat ontstaat door de brouwtechniek “dryhopping”. Ur Hop is een fris, hoppig, ongefilterd bier van lage gisting met een volle smaak en bitterheidsbeleving. Het bloemige en fruitige karakter is te danken aan de hopsoorten Hallertauer Tradition, Smaragd en Cascade. Het aroma van dit bijzondere speciaalbier ontstaat door het gebruik van deze drie hopsoorten. Bij deze brouwtechniek wordt de hop pas een week na het brouwproces toegevoegd.

Eén van de bekendste horecagelegenheden in Maastricht, voormalig Celebration aan het Vrijthof, opent weer na een sluitingsperiode van meer dan 3,5 jaar. Horeca adviseurs Luc Overhof en John Reintjens van Horeca Advies Zuid vonden een nieuwe exploitant. Voormalig Grand Café Celebration wordt per 20 juli geëxploiteerd door Hai Xiao, een jonge Chinese horecaondernemer met veel ambitie en enthousiasme die ooit is gestart met een Chinees restaurant in Brunssum en daarna zijn kennis heeft verruimd in het buitenland. Hij was actief in Frankrijk, waar hij naast het exploiteren van de Aziatische keuken kennis maakte met de goede geneugten van de Franse en Mediterrane keukens. Deze invloeden vindt u terug in het nieuwe “fusion”-keuken restaurantconcept “Vrijthof no.11”. Xiao zwaait samen met zijn echtgenote Lu (ook van Aziatische afkomst) de scepter over deze nieuwe locatie.

PEUL BIER

KOFFIETOP Björn Aarts van Dutch Barista Coffee in Beek behaalde tijdens het Amsterdam coffee festival de eerste prijs in de Coffee roasting competition. Als beste koffiebrander van Nederland vertegenwoordigde hij dezer dagen Nederland in Rimini tijdens de wereldkampioenschappen.

DE ZEUTE AARDBEI

Veronique en Harold Kroonen

VRIJTHOF MAASTRICHT WEER COMPLEET

Aarbeientelersbedrijf Kroonen in Noorbeek heeft er sinds vorig jaar een proeverij bij: De Zeute Aardbei. Jam, stroop, bonbons, sap, mousserende wijn, het wordt allemaal van de eigen aardbeien gemaakt. Een wafel met aardbeien of een stuk aardbeienvlaai zijn er ook en sinds kort bereidt Angie Bischops er heerlijke gerechten op basis van de aardbeien. De Zeute Aardbei ligt op de weg van Margraten naar Slenaken.

“’Geef me nog een Peul’, zeggen ze bij ons in Schin op Geul”. Het is een zin uit de conference “Frater Venantius” van Wim Sonneveld uit 1964. Om het 50-jarig bestaan van de door Michel van der Plas geschreven confe­ rence te vieren is er op de hoek Panhuis/ Breeweg in Schin op Geul een beeld van de frater geplaatst. Maar wat is een Peul? Het beeld staat pal tegen­ over café A ge Pannes en uitbater Henk de Esch creëerde het antwoord. Hij liet door plaatsgenoot Jelle Moens, in het dagelijks leven brouwer bij Alfa, een speciaalbier brouwen dat “een Peul” genoemd wordt. Inclusief etiket en bijbehorend glas.

GASTVRIJ magazine / 27


Bijtafelen JESSENHOFKE Gert Jordens, zoon van een Hasseltse jeneverstoker, startte begin jaren 2000 met het brouwen van bier. Jessenhofke was aanvankelijk een huiskamerbrouwerij, maar vandaag zijn er ruim 900 verkooppunten in 10 landen. Uitbreiding drong zich op en begin juni namen Gert en Christel Putzeys een nieuwe locatie in gebruik, aan het Albertkanaal in de Hasseltse deelgemeente Kuringen. Alle bieren van Jessenhofke zijn biologisch, de grondstoffen komen van lokale producenten, zoals graan van de Abdij van Herkenrode. Gert stelt de brouwsels op punt, de grotere producties worden uitbesteed. De productie van signatuurbieren en speciale versies blijft in Kuringen. Momenteel zijn er zes eigen bieren en een aantal coproducties met andere kleine brouwerijen. Daarnaast zijn er exclusieve bieren “op maat” voor de horeca, zoals voor De Grendelpoort in Valkenburg. (HW)

GESLAAGD VOOR DE OPLEIDING ASSISTENT DE LA CUISINE * De opleiding georganiseerd door Talentino bestaat uit een theoriegedeelte waarin algemene vaardigheden, HACCP, voedingsleer en warenkennis aan de orde komen en een praktijkgedeelte met de basiskeukentechnieken, zoals snij-, bak- en braadtechnieken, verzorgen van groenten, vlees, vis e.d. en verder alle voorbereidende werkzaamheden.

Eric Pont, Philippe Gijselaers, examinator Dennis Houben, kok-begeleider Marc Teheux en examinator Sander Voragen. Beneden v.l.n.r. de geslaagde talenten Monique Wolfs, Cindy Janssen, Mitchell Goosens en Jeroen van Eijckelenburg. Op de foto ontbreekt Shanon Habich die ook geslaagd is.

65 JAAR BRAND IMPERATOR In 1949 werd het voor het eerst gebrouwen. Inmiddels is Brand Imperator het oudste bestaande speciaalbier van Nederland. Op 22 april werd de 65ste verjaardag gevierd, onder andere met een Imperator in ‘t Kelderke, waar op dat moment de sponsoravond van de Brandbier Drielandenomloop plaatsvond.

Christel en Gert Putzeys

Boven v.l.n.r. de kok-begeleiders Sander Kloprogge,

Het amberkleurig bier wordt gebrouwen als een ondergistend bockbier, maar is net een tikkeltje milder. Zijn rijke, krachtige

smaak dankt Imperator aan een volle blend van gebrande moutsoorten. Een prettige, lichte hopbitterheid, afkomstig van de aromatische hop uit het Duitse Hallertau zorgt dat de krachtige smaak beteugeld wordt. Aanvankelijk was Brand Imperator alleen in het najaar in fusten verkrijgbaar. In februari­­­ 1986 kwam hiertegen vanuit Maastricht een protestgroep in actie. Hun motto: ‘Maak geine flater, oet de kraon d’r Imperator’­­­. Sindsdien is Brand Imperator jaarrond zowel in fles als fust verkrijgbaar.

HORECATRANSFERS HORECA ADVIES ZUID:

• Vrijthof 11 (voorheen “Celebration”), Maastricht, namens de familie Vaessen verhuurd aan de familie Hai Xiao die er een Aziatisch-Europees tapasrestaurant start • Onroerend goed van “Gasterij Commanderie”, Sint Pietersvoeren verkocht • Café “D’n Dobbele Vonck”, Beek, verkocht aan Mark en Diana Schoffeleers • Café zaal “Breusj”, Eijsden namens Rob van der Pluijm verkocht aan Didier Dassen • Lunchroom Meerssen, Meerssen aankoop gefaciliteerd aan Math en Roos Thehu.

28 / GASTVRIJ magazine

George Deswijzen (initiator herstart Drielandenomloop) en Freek Laeven (Brand Bierbrouwerij) toasten op de verjaardag van Imperator.


NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

NIEUWE BIEREN

HORECATRANSFERS HORECAHUIS LIMBURG

• Nu Moeder de Gans in Teuven eigendom is van de familie Moortgat, zou de gans wel eens een broedplaats kunnen worden voor nieuwe bieren. Er zijn al Moeder de Gans special, Moeder de Gans pils en Moeder de Gans Sezoens. Volgens het aangepaste beeldmerk (een kabouter met

een biervaatje vliegend op de rug van een gans) worden ze gebrouwen bij La Chouffe. Overigens is vertrekkend eigenaar Rogier eigenaar van de webdomeinen pils.be en superlekker.be. Het beeldmerk is gemaakt door zijn echtgenote Sara, tot voor kort mede-exploitant van Moeder de Gans.

• •

HERO

CAFÉ MODERN

Hoewel Zwitsers eigendom beschouwen velen Hero als een Nederlands bedrijf. Logisch: de productontwikkeling vindt plaats in Breda, net als de productie en de ingrediënten komen zo veel mogelijk uit Nederland. Zo worden de bessen voor de cassislimonade geplukt in Zeeland. Hero is van oudsher een fruitverwerkend bedrijf. Dat proeft u duidelijk bij het nieuwe “bevroren fruit op een stokje” in de smaken appel-peer en rood fruit. Daarnaast is er fruitijs met echte room. Bij rood fruit gaat het om frambozen (15%), zure kersen (11%), aardbeien (9%), druiven en appel. Bij mango/passievrucht betreft het mango (14%), ananas, druiven, appel en passievrucht (3%). Account manager Bastiaan Bronkhorst laat het u graag proeven.

Café Modern in Teuven is weer in handen van Maurice Loo, bekend van De Smokkelaer. Bedrijfsleider is chef-kok Matthijs Alberigs.

FILIP VANHEUSDEN BAAS VLAAMSE HORECA

Matthijs Alberigs, Rolf Weerts, Junot Reneerkens en Nina Stooter

VAALSBROEK hotelmanager van Holiday Inn Plymouth. Van 2002 tot 2009 runde hij een eigen auberge in Bourgondië, dat volgens Michelin tot 100 beste auberges van Frankrijk behoorde. Willem groeide op in diverse landen, zijn vader was general manager bij Novotel. Zijn roots liggen in Zierikzee.

Willem Hamel is de nieuwe general manager van Kasteel Vaalsbroek. Hij komt van QMH UK, de moedermaatschappij van Bilderberg, waar hij sales manager was en daarvoor

• René en Agneta Naus en René Ploum huren hotel restaurant in N e e r h e m - Va l k e n b u r g en starten er een pannenkoekenrestaurant. • De Leeuw van Vlaanderen, Kapelaan Pendersplein 8, Gulpen is verhuurd aan Tom en Maxi Heijboer. Roger en Manon Kessels startten op de Plats in Echt de nieuwe horecazaak Ech Lekker Guido van Uden nam Caffe Gusto aan het Theodoor Dorrenplein 6 in Valkenburg over Dominique van Wersch start nieuwe horecazaak op de Markt 27 in Sittard Restaurant Ritchie verbouwt het pand naast het restaurant in de Grote Straat in Valkenburg, maakt het restaurant groter en opent een Amsterdams Café

Willem volgt Gunnar Souren op, die nu regiodirecteur is bij Bilderberg Nederland. Food & beveragemanager Tim Gilissen van Kasteel Vaalsbroek vervult die functie sinds 1 juni bij Chateau St. Gerlach.

Filip Vanheusden, zaakvoerder van ‘t Borrelhuis in Hasselt en het aangrenzende restaurant KwiZien, is nu voorzitter van Horeca Vlaanderen. Vanheusden was al voorzitter van Horeca Limburg en toonde zich in die functie een vurig pleitbezorger van harde (politieke) maatregelen om de sector meer ademruimte te geven. Een boodschap die ook op Vlaams niveau een prioriteit is. “Onze belangrijkste zorg is om de sector overlevingskansen te geven”, aldus Vanheusden. We zitten in woelig water. Zonder extra maatregelen kan de sector niet overleven. Politici moeten nu hun beloftes waarmaken.” (JC)

GASTVRIJ magazine / 29


Gastvrouw in de horeca Tekst: Bert Salden Foto: Esther Theunissen

Elvira Celini is de patrones en gastvrouw van Da Lidia in Maasmechelen, het oudste Italiaanse restaurant van Limburg, anno 1973. Lidia, haar moeder, startte het restaurant met vijf tafeltjes. 1. Waar ga je zelf graag eten? “Ik lust alles en vind veel lekker. En we hebben hier veel fijne collega’s.” 2. Wat vind je de belangrijkste taak van een gastvrouw? “Het verblijf aangenaam maken voor de gasten en ze een thuisgevoel geven.” 3. Je loopbaan: “Ik ben opgegroeid in deze zaak, studeerde talen, stond op internationale beurzen voor Bonduelle en McCain en werkte anderhalf jaar in Italië. Maar Limburg, met name de Maaskant, is mijn thuis en Da Lidia mijn favoriete werkplek.” 4. Wat doe je met lastige gasten? “Ik maak ze rustig met een grap en een lach en een glas Limoncello.”

Elvira Celini 5. Welke gerechten eet je het liefst en wat drink je daarbij? “Risotto is mijn lievelingsgerecht, het maakt niet uit welke ingrediënten daaraan worden toegevoegd. Een goede risotto maken is een kunst. Onze chef, Bert Vrancken is daar een meester in. Ik drink daar graag een mooie rode wijn bij, bijvoorbeeld een Mardina Cvetic Montepulciano van Toni Etneo, van Selezione Vini Italiani, onze vaste wijnleverancier.” 6. Hoe ga je in je zaak om met spijs-drank-combinaties? “Ik vraag wat de gasten wensen en geef op verzoek adviezen. Maar de gast kiest. Wij zijn er om te begeleiden, niet om ze op de vingers te tikken. Laat de gasten gerust wat proberen, maak ze meer open-minded.”

8. Waarom heb je voor dit beroep gekozen? “Ik ben in dit restaurant opgegroeid. Horeca is mijn leven, ambiance creëren, evenementen organiseren en vooral heerlijke gerechten en prima wijnen doorgeven.” 9. Wat zou je eerste alternatief zijn? “Italiaanse producten verkopen aan buitenlandse bedrijven.” 10. Hoe ziet je toekomst er uit in de horeca? “Relativeren en blijven geloven in de branche. Chefs hebben elkaar de afgelopen jaren te veel de loef afgestoken met interieurs, serviesgoed, enzovoort. De liefde voor het eten en voor de seizoenen moet weer centraal staan.”

7. Wie beschouw je zelf als een top-gastvrouw? “Daniëlle de Boer van Beluga in Maastricht. Zij is altijd zichzelf gebleven. Dat geldt trouwens ook voor Karlijn Libbrecht van De Slagmolen.”

Industrieweg Zuid 1319 • B-3520 Zonhoven T +32 (0)11 81 01 81 • info@svi.be

www.svi.be Bezoek onze site voor onze thema avonden, diners en proeverijen. Gratis product catalogus op aanvraag.

svi banner.indd 1

30 / GASTVRIJ magazine

Enjoy Italian wine club

“Toni Etneo” 24-02-2012 11:23


Top-evenement bij Da Lidia, Maasmechelen

16 Euregionale Nacht van de Journalistiek e

Een journalistieke traditie: elk jaar ontmoeten 25 journalisten uit de Euregio Maas-Rijn elkaar tijdens een mooi diner. Elke journalist brengt een bekende of originele Euregio-genoot (politicus, artiest of anderzijds) mee, iemand waarover hij of zij heeft geschreven en die hij wil voorstellen aan de collega’s. Locatie op deze zonovergoten avond was ditmaal het terras van het 41 jaar bestaande Italiaans restaurant Da Lidia in Maasmechelen. Spreekstalmeester Louk Hustinx leidde de avond en culinair journaliste Liesbeth Hobert bedankte aan het eind voor de bijzondere gerechten en de mooie wijnen. Enkele opmerkelijke citaten: • Jan Smeets (Pinkpop): “Ik had nog zo tegen Mick Jagger gezegd: “We are in the Netherlands, not in Holland. Ik heb daar een hekel aan.”

• Björn Koopmans (coördinator Euregio Maas-Rijn): “Er moet meer aandacht komen voor de culinaire aspecten in de Euregio Maas-Rijn.” • Carmen Willems, directrice GalloRomeins Museum: “Vanaf oktober de Vikingen in Tongeren!” • Sonja Vijvermans, directrice Wallonië Brussels toerisme: “Schrijf meer over onze oude steden en de Ardennen. 2015 is het Jaar van Waterloo.”

• Christel Putzeys, brouwerij Jessenhofke, toerisme: “Liefde voor het streekproduct groeit nog steeds.” De Nacht van de Journalistiek werd mede mogelijk gemaakt door Ristorante Da Lidia (Maasmechelen), Selezione Vini Italiani (Zonhoven), FarmFresh/Lebouille (Born) en Gastvrij Magazine (Margraten).

culinaire benefiet theatervoorstelling "GOOD beDOELd" is een initiatief van vier ondernemers uit Sint Geertruid: Restaurant Talentino, slager Jan Pinckaers, Extra Leisure en l'Appetito. Restaurant Talentino / L’Apetito / Slagerij Pinckaers en Extra Leisure houden een gezamenlijk culinair theaterbenefiet voor de goede doelen “ Lobstar “ en “ Het vergeten kind”.

GOOD

beDOEL d

Talentino catering werkt regelmatig mee aan mooie evenementen voor goede doelen. Zo zijn er op vrijdag 29 en zondag 31 augustus bijzondere theatervoorstellingen met walking diners.

Tijdens de voorstelling "Evergreens and Stories" nemen Guus Feron en Jo Warnier u mee op een muzikale tijdrit van 60 jaar, afgewisseld met nieuws en wetenswaardigheden uit die periode. Locatie is de binnenplaats van een carréboerderij uit 1814 in de Dorpstraat in Sint Geertruid, bij restaurant l'Appetito. Hier worden pizza's gebakken in een originele steenoven. Het verdere diner wordt verder verzorgd door Traiteur Jan Pinkaers en Talentino, in een uitbundige Italiaanse stijl.

“Evergreens en Stories”

Beide dagen kunnen maximaal 100 gasten aanzitten, op vrijdag 29 augustus van 18.45 tot 22.00 uur, op zondag 31 augustus van 14.45 tot 18.00 uur. Na de voorstelling op 29 augustus is iedereen welkom voor het optreden van “Twie Belsje” (vrije entree) Uw bijdrage voor het diner bedraagt € 50,- (inclusief drank). De baten zijn bestemd voor: De stichting Lob'Star, die jaarlijks een vakantieweek organiseert voor kinderen met kanker en hun familie. De stichting Het Vergeten Kind, die een zonnestraal brengt aan 32.000 kinderen in crisisopvanghuizen, asielzoekerscentra en achterstandswijken.

U kunt reserveren: www.supergastvrij.nl

De Smulwinkel

Traiteur

van het Heuvelland

GASTVRIJ magazine / 31


DEZELFDE KRACHTIGE SMAAK IN EEN NIEUWE FLES

Met trots voor u gebrouwen - Geen 18, geen alcohol

Gastvrij juli aug 2014  

Gastvrij Magazine, het beste uit beide Limburgen. Hèt magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you