Page 1

melic Mitjà d’Expressió Jove de Mislata núm. 96 • Novembre-Decembre • 2009

Tribus

s e n a b r u

Els éssers humans som animals socials, és a dir, necessitem conviure en “manada”, acompanyats pels nostres iguals. Però això no vol dir que puguem ser amics de tots els nostres “iguals”. Necessitem ajuntar-nos amb gent amb què tenim coses en comú. Este és el naixement de les anomenades “Tribus urbanes”, grups de jóvens d’entre 14 i 25 anys que compartixen una sèrie de gustos per una determinada música, roba i actitud per a afrontar la vida.

www.mislatajove.org

www.facebook.com/mislatajove

www.tuenti.com

Alberto Centre Jove


02

portadaportada portada portada

Tribus urbanes

Comencem pels EMOS, un dels grups que més revolució a nivell social ha causat entre els jóvens espanyols des de fa set anys. Mitja cara coberta pel cabell (prou engominat), ulls pintats i als peus unes Converse. Per completar la vestimenta: monyiqueres, xapes, dessuadores amb caputxa, camisetes ajustades, preferiblement negres, i calçotets a la vista. Així són els Emos a cop d’ull. Encara que l’aparença és molt important per a ells, els emos també es caracteritzen per la seua forma d’entendre la vida: són uns inconformistes i veuen el món d’una manera molt negativa. Este nou moviment juvenil va sorgir en els 80 com un estil de música derivat del punk hardcore americà. SCENSE - POKÈMONS SCENSE - POKÈMONS: estos dos estils són els nouvinguts de les tribus urbanes, apareguts ja al segle XXI. Van sorgir de la cultura emo però van trencar amb ella per la seua visió molt més positiva de la vida. Molt més centrats en la seua estètica, visten pràcticament igual que els seus germans grans però afegint més colorit a la seua roba.

Heavys

Els HEAVYS deuen ser la tribu més coneguda arreu del món: els tios amb “xupes”, vaquers cenyits i melenes de tota la vida. Des que van aparéixer als 70 a Anglaterra com una radicalit· zació extremista de la ideologia hippie fins als nostres dies esta cultura no ha desaparegut. Coneguts pel seu amor per la música rock dura, reberen d’ací el seu nom: heavy metal (metall pesant) pels intensos sons metàl· lics (elèctrics) dels seus grups musicals. Naixen com una postura ideològica davant del seu descon· tent amb la societat i entenen la vida des d’un punt de vista anti· militarista i antiautoritari.

Els HIPPIES, o també coneguts com “fills de les flors” van sorgir als 60, com un moviment pacifista en contra de la guerra que els Estats Units havia començat contra Vietnam, i com a crítica a altres aspectes socials del moment (el feminisme, l’ecologia…). La seua roba colorista i cridanera, els cabells llargs, els ponxos, les cintes de colors… tota la seua estètica és una proclamació de l’amor lliure, un cant a la llibertat i a la igualtat entre les persones.

i pels temes mortuoris i d’ocultisme. El seu maquillatge recorda prou el d’un vampir, pells blanquíssimes, llavis rojos o morats, ulls negres… El seu estil es completa amb tot tipus de complements: braçalets, monyiqueres i collars amb punxes, cadenes, elements religiosos com creus i estrelles de cinc puntes… RAPERS: visten panta· lons amples i caiguts, samarretes tres talles més grans que la pròpia, com les sabatilles esportives, i gorres capgirades. Alguns acostumen a moure’s per la ciutat en skate, rollers o bike, sentint rap i hip hop. Entre Rappers les seues aficions es troba fer rimes, break dance i decorar els carrers amb els seus grafits i tags. Encara que nosaltres els coneixem com “rapers”, este moviment cultural s’anomena Hip Hop (al igual que l’estil musical), i va tindre la seua explosió als anys 80. El rap formaria part d’este fenòmen social, com un estil de música diferenciat del hip hop. CANIS: són un dels últims grups en aparéixer, també coneguts com “pokers” o “xungos”, un derivat dels que eren coneguts com “bakalas”. Es diferencien per portar piercings, cadenes i anells d’or, gorres, xandall i tatuatges. Les xiques canis, a més, es pinten la ratlla dels ulls d’una manera molt pronunciada Entre les seues aficions destaquen el tunning, fer-se fotos davant d’un espill, escoltar reggaeton, flamenc i acostumen a escriure “h” darrere de totes les paraules que acaben en vocal. PIJOS: per últim, els pijos, altre grup de tota la vida. Esta cultura juvenil ha existit des del començament del món, ja que es tracta d’aquells jóvens que pertanyen a famílies amb diners i estes sempre han existit. Es caracteritzen per portar roba de marques molt cares, bosses a joc i ulleres de disseny. És molt difícil definir el seu estil, ja que totes les temporades canvien la indu· mentària segons la nova moda, però quan els sents parlar ja no hi ha cap problema. El seu accent, arrastrant les paraules, i la seua frase preferida, “o siga”, és mundialment coneguda. Hi ha moltíssims més grups, alguns derivats d’estos i altres completament independents, però l’espai és reduït i no podem parlar de tot. Ara que ja sabeu més d’estos grups, amb quin d’ells vos identifiqueu? Flor Battagliero | Amparo Moya

RASTAFARIS: este moviment va començar a fer-se famós gràcies al músic jamaicà Bob Marley entre els 60 i els 70. Encara que és un moviment molt més antic (1930) que als seus inicis no tenia res a vore amb el que s’entén ara per ‘rastafaris’. Els “rastes” d’ara es caracteritzen per portar el cap ple de “trenetes” (les rastes) i per sentir música reagge i ska. Tenen una filosofia de vida molt pacifista i llibertària, ja que esta cultura va nàixer com una reivindicació anticolonial africana. PUNKS: les crestes de colors cridaners, els piercings, les botes militars, els tatuatges… és impossible no reconéixer un punk quan te’l trobes per la ciutat. Este moviment també va sorgir als anys 70 a Anglaterra amb una ideologia molt radical, era la resposta davant la decadència que patia la cultura. Esta tribu urbana és coneguda per la seua forma d’entendre la vida: no accepten cap norma, són anarquistes, okupes (molts d’ells), a més d’anticapitalistes, antimilitaristes, antifascistes i antiimperialistes. GÒTICS: esta tribu urbana és una de les poques que no sorgix com un moviment polític, encara que va eixir dels grups punks als 80. També cone· guts com darks (oscurs), s’identifiquen per la seua preferència pel negre

Vos contem curiositats sobre les tribus urbanes:

Hardkoreta

Rocker


llibrestecnolotecnologia ll ib r e s gia Discos durs multimèdia

Hui en dia hi ha una infinitat de continguts multimèdia en format digital, des de música fins a pel·lícules, que podem emmagatzemar al disc dur de l’ordinador i visualitzar al monitor. També s’han popularitzat els discos durs externs per a portàtils, ideals quan es tracta de traslladar gran quantitat de dades.

03

Planetes i constel·lacions

El següent pas lògic era aprofitar els televisors actuals per a veure-hi estos continguts. Fins ara, calia connectar l’ordinador de la casa al televisor, i utilitzar este últim com si d’un monitor es tractara. A banda, no tot el món té prop els dos aparells i en la majoria de casos no és pràctic tindre cables per enmig de la casa. No obstant, si a un d’estos discos durs externs se li afig una eixida compatible amb el televisor, uns descompressors de vídeo i se’l dota d’un xicotet gestor de fitxers, podrem veure les pel·lícules a la gran pantalla del saló. Este és el concepte dels discos durs multimèdia. Amb això, tindrem un xicotet aparell al costat del televisor que només caldrà moure quan es vullga emmagatzemar una miqueta més en el disc i no serà necessari tindre un ordinador prop encés.

Durant el mes de novembre, l’Oficina Municipal de Promoció del Valencià ha repartit entre totes les escoles públiques i concertades de la població una campanya de promoció lingüística anomenada “Planetes i constel·lacions”.

Hi ha al mercat diversos models, que oferixen algunes eixides de vídeo compatibles amb l’alta definició (HDMI), suport per al sistema de so 5:1 i fins i tot alguns disposen de connexió de xarxa local. A banda, per descomptat, de la capacitat del mateix disc dur. Vicente Cubas

Més enllà

ni m o s l e d Shaudin Melgar-Foraster Edicions del Bullent

L’activitat consistix en dos cartells on el que es pretén és difondre entre l’alumnat de primària, preferentment dels cursos de 1r, 2n, 3r i 4t, el vocabulari relacionat amb l’univers, els astres i els planetes del nostre sistema solar. Esta activitat el que pretén és continuar amb la línia de treball d’esta Oficina basat en la difusió del valencià en tots els àmbits d’ús d’una llengua. Enguany, hem triat este camp de treball per a commemorar que ens trobem en l’Any internacional de l’Astronomia. Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mislata

Autora: Shaudin Melgar-Foraster escrigué el seu primer llibre quan tenia sis anys i des d’aleshores mai ha deixat d’escriure, tal vegada seguint el camí del seu besavi, l’escriptor menorquí Àngel Ruiz i Pablo. D’ascendència catalana, ara viu a Toronto on impartix classe de castellà i català a la Universitat de Glendon. Este llibre va nàixer d’un somni que la escriptora va tindre... Comentari: Més enllà del somni constituïx la primera entrega de la Trilogia de la Interferència, una gran obra en què l’autora està treballant encara. La història se centra al barri de Toronto on viu l’escriptora. L’acció comença quan Anna somnia que es troba en una vall on s’està lliurant una batalla. L’endemà s’adona que allò que somià era real i acaba descobrint un món més enllà del somni. Rocdur és un personatge cruel i implacable amb els emigrants i Tan és un xiquet emigrant que viu amb este malvat, però se n’ix de tot, gràcies al seu talent per a contar històries. Tota l’obra relata un història fantàstica, que no deixa de costat els temes socials que ens preocupen en l’actualitat, com la immigració, etc.

Els Emos cur reben el seu nom de Emotional hardcore music cur o ‘Emotional hardcore music’.


editorialsumarieditorial sumari editorial V u l l . . . sumari 04

Un any més, s’aproximen les festes de Nadal, un any més a pensar què demanar i què regalar... i any rere any ens costa més una cosa i l’altra, perquè o se’ns trenca una cosa o... què demanem? És el cicle del consumisme, res més. Però si és difícil demanar alguna cosa quan no necessites res, més difícil és regalar... Una cosa original, personal, que agrade, que siga útil... Quantes coses!! Mira que ho fem complicat... I... què et pareix canviar un poc el tipus de regal? Què et pareix ajudar regalant? Un article del Comerç Just: artesania, tèxtil, alimentació, papereria... Hi ha un munt d’articles i un munt d’idees... No és solament una compra o un regal més, no hi ha sols criteris econòmics, sinó també socials i ambientals. A Europa hi ha tres mil tendes, i a Espanya més de cinquanta. És sols una idea per aprofitar el consumisme nadalenc per una cosa realment bona. Ja sols ens queda desitjar-te unes bones vacances. ENS VEIEM L’ANY QUE VE!!!

L’autobús de l’aigua visita Mislata

portada

02

llibres

04

editorial al límit

03

05

06 entrevistes 08 opinió

07 09

10

consell joventut

12

salut

11

viatges

14

música

13

què fer?

expressa’t

15

Del 29 d’octubre al 2 de novembre en diferents llocs de Mislata va estar esta exposició itinerant on els visitants van rebre una sèrie d’idees i missatges encaminats a la presa de consciència de la problemàtica de l’aigua. Esta iniciativa pretenia conscienciar sobre l’estalvi de l’aigua en l’àmbit domèstic i donar a conéixer el valor de l’aigua des del punt de vista mediambiental, social i econòmic. D’esta exposició destacava el mural didàctic sobre el cicle de l’aigua i els experiments de la quantitat d’aigua que es perd per una aixeta mal tancada, o la diferència entre una dutxa ràpida i una altra sense tancar l’aixeta.

·laboradors da dels nostres col àvem tots en la bo ! sol Així de contents est al cap em un feliç viatge Pere i Cris. Vos desitg

El 1969 tingué lloc el Festival de Woodstock bis, durant els tres dies acudiren 300.000 jóvens hippies cur.


al límit al límit al límit al límital límit

05

. . . S S S S Sexe, Sida, Sensacions, Sensibilitzacio... L’1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA. Amb això, es pretén recordar que, eixe mateix dia, fa 28 anys, es va diagnosticar el primer cas de SIDA. Des de llavors milions de persones han mort a causa de la malaltia. En tot el món se celebren diferents actes amb motiu d’esta commemoració, a fi de sensibilitzar i conscienciar la població. I nosaltres no serem menys.

Els profes, la tele, tot el món s’encabota a parlar-nos en estos dies de l’ús del preservatiu com a mètode per a previndre el contagi de la SIDA, i any rere any la mateixa informació. Sempre que es tracta el tema del sexe ho fan des del punt de vista de la prevenció, que si fas açò et pots quedar embarassada, que si fas allò altre hi ha problemes de malalties de transmissió sexual, que no faces això de més enllà perquè et passarà tal i tals rotllos, rotllos i més rotllos. Però on queda la sexualitat? I l’eròtica? La penetració no és l’única manera de viure el sexe, ens oblidem de les carícies, del desig, del plaer. A més de la reproducció, el sexe té altres funcions com és disfrutar i relacionarse. En la sexualitat entra tot, el meu cos, les meues emocions, els meus desitjos, les experiències que he tingut juntament amb l’altra persona. D’altra banda, amb l’eròtica ja entra en joc l’altre, el desig cap a l’altra persona, i els jocs eròtics, com mirem i com ens miren, com acariciem i ens acaricien, com besem i ens besen, els joguets eròtics, etc. En els dos casos, la sexualitat i l’eròtica són maneres de gaudir amb el sexe sense necessitat d’arribar a realitzar pràctiques que ens posen en risc de contraure la SIDA o altres malalties de transmissió sexual. Ja saps, si vols més informació, pots passar-te pel Centre Jove del Mercat, els dilluns a la vesprada o enviar un correu a upc@mislata.es. Mª José de la Cruz - Lourdes Alapont

www.kolokon.com

La sexualitat humana és la vivència que tenim de ser home i dona (éssers sexuats). Té a veure amb el cos, l’estat d’ànim, les idees, les emocions, les vivències, la personalitat, etc... Està íntimament relacionada amb l’intercanvi afectiu, la comunicació i el plaer. L’eròtica fa referència al desig de l’altre (desig, fantasia, amor). Són qualificats com eròtics (acudits, balls, poemes, pintures, llibres, fotografies, pel·lícules, etc.). L’erotisme s’ocupa de tot allò que s’ha relacionat amb les relacions sexuals i no simplement amb l’acte físic sinó també amb totes les seues projeccions psicològiques. Eros (Donís): en la mitologia grega déu responsable de l’atracció sexual, l’amor, el sexe i la fertilitat. L’equivalent romà era Cupido (Amor).

b ocat/da am si vas col·l : s le rda o Rec riscos en roga, els d : l en u vo se liq al ip u q mult xuals es relacions se reservatiu, apareixen el p si oblides t’impedixen retats que u g se in , rs po plaent. Les una relació moltes mantindre e et perdes u q n fa es drogu ots penedire vegades p d i s n o ci sa sen qui. as fet i amb te del que h

15 de novembre se celebra el Dia sense Alcohol

La Coordinadora d’Associacions de Lluita Contra la Sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) organitza les següents activitats amb el lema

“En el VIH/SIDA, conéixer abans de jutjar”. • Dissabte 28 de novembre 12 h. Concentració a la Plaça de la Mare de Déu.

SMSEMAIL

comentari, Envia’ns el teu ment a eri gg su ta, pregun ta.es o sla mi c@ up a l’adreç 0 347, 99 3 96 al nt telefona o s de ur Lo r pe pregunta m tots els Mª José resole teus dubtes.

• Dimarts 1 de desembre 11 h. Inauguració de l’exposició d’alumnes de Belles Arts i acte de sensibilització. Sala Eduard Escalante. Complex Esportiu Cultural Abastos. • Dimecres 2 de desembre 20 h. Inauguració d’exposició de cartells i animacions. Ca Revolta.

El moviment rastafari cur va sorgir com un moviment panafricà de caire clarament cristià.

www.calcsicova.org


06

entrevista entrevista

entrevista

INMACULADA MARTÍNEZ MARTÍ: una gran exponent de la pintura actual Esta artista, nascuda a Mislata el 1975 i llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València ens ha parlat llargament sobre la seua trajectòria artística i, en especial, sobre la seua recent exposició “La presente ausencia”, una col·lecció de vint-i-sis quadres on ens mostra la seua evolució i les tècniques pictòriques que utilitza (olis, tinta xinesa, grafit, collage…) que ha estat present a la galeria Rosalía Sender (València) fins al 24 d’octubre on vaig tindre l’oportunitat d’anar-hi juntament amb ella i on va tindre la gentilesa de concedir-me una entrevista breu.

Inmaculada Martínez afirma que el seu principal objectiu ha sigut i és fonamentalment la representació de la figura humana. El que en els seus inicis va començar com la representació de la figura immersa en el paisatge urbà, ha evolucionat cap a la representació de les figures en paisatges marítims “Considere que l’ambient de la ciutat és molt gris cosa per la qual vaig decidir anar-me’n a la platja. M’agrada molt la Malva-rosa amb les seues ombrel·les estampades, els seus banyistes... és molt simpàtic”. Seguint en la línia de “La Rebelión de los Estampados” (la seua anterior exposició) on l’artista canvia els fons recognoscibles pels estampats de múltiples colors inspirant-se en un xicotet conte creat per ella mateixa –“Cert dia, els Estampats cansats d’aparéixer en un segon pla, van decidir amotinar-se (…). Després d’una llarga deliberació, els Estampats van decidir prendre l’espai. Es van apoderar del cel, del mar i de l’arena. Van atrapar tots els habitants d’aquella platja i els van embolicar amb les seues formes, les seues textures i els seus matisos (…).

Mai més es van sentir sols i van ser tan importants com sempre van voler”. La Presente Ausencia compta amb la mateixa temàtica situada a la platja, però esta vegada l’“absència” de figures és el que caracteritza els paisatges. Inmaculada Martínez ens presenta el paisatge desproveït de figures però amb evidències de la seua presència “fa referència a la mort, a la nostra vida i a les persones que han format part d’ella”, em contava. Esta singular artista ens oferix, sense dubte, una explosió de colors plans i vius on intercala espais en blanc i negre (realitzats principalment amb grafit i tinta xinesa) que sumats al realisme donat a les obres i la minuciositat del detall conformen el principal atractiu de la seua exposició, una exposició on allò líric i allò pictòric s’hi mesclen, una obra digna de ser admirada, realitzada per una artista amb molt talent, en constant formació i que de segur que no deixarà de sorprendre’ns amb les seues futures pintures.

El moviment punk cur, amb l’eslogan “no future”, rebutja l’enfrontament polític i el diàleg.

Laia Núñez


entrevista

entrevista

entrevista Jaime Sánchez

07

medalla de plata de l’Olimpíada Matemàtica 2009 Nom: Jaime Sánchez Fernández. ncia), Lloc i data de naixement: Mislata (Valè màtiMate 21 juny de 1991. Estudia 1r curs de ques a la Universitat de València. Palmarés: t El 2007 va guanyar el 3r premi de la Comunita de a màtic Mate íada Olimp Valenciana en la XVIII ula Societat d’Educació Matemàtica de la Com . izmi” hwar “Al-K ciana nitat Valen ReEl 2008 va participar en el XXVI Concurs de t ersita (Univ solució de Problemes “Puig Adam” Complutense de Madrid). rsitat I el 2009 ha sigut 2n classificat per la Unive de local fase la en ) (UPV Politècnica de València ipartic a per yola Espan a màtic l’Olimpíada Mate 26 del a Giron a rada celeb nal nacio par en la fase al 29 de març. Guanyador del XXI Open Mate Mate màtic i ha participat en la XII Competició ), lloran O’Ha màtica Mediterrània (Memorial Peter . amb una de les vint-i-cinc places disponibles

Conta’ns breument en què consistix una Olimpíada Matemàtica Igual que els Jocs Olímpics consistixen bàsicament en la realització d’una sèrie de proves esportives, les Olimpíades Matemàtiques consistixen en la resolució de problemes matemàtics. Però els Jocs Olímpics no se centren només en la realització de les proves. De la mateixa manera, una Olimpíada Matemàtica és molt més. Es tracta que els participants disfruten resolent els problemes, cosa que aconseguix estimular el talent matemàtic de persones que simplement pensaven que, com la majoria, “els nombres no eren cosa seua” (quan els “nombres” són només una part molt xicoteta de les matemàtiques) i dotar les matemàtiques del contingut lúdic que han perdut al col·legi o a l’institut. De fet, conec gent que suspenent exàmens de matemàtiques a l’institut, han obtingut bons resultats en les Olimpíades, ja que cal diferenciar entre els exercicis teòrics que posa el professor i els problemes que ací es plantegen. A més, i malgrat el que la gent puga creure des de fora, estes Olimpíades es convertixen moltes vegades en autèntiques festes de convivència, d’on guarde desenes d’amics.

Com vas decidir presentar-te a les olimpíades? En 3r de l’ESO la meua professora de matemàtiques, Mª Carmen Tormo, em va proposar participar en la meua primera Olimpíada. Animat pels que em coneixien, encara que amb un cert esglai inicial perquè no sabia el que m’anava a trobar, vaig decidir anar-hi. L’experiència va ser tan positiva, vaig conéixer tanta gent i m’ho vaig passar tan bé, que l’any següent vaig tornar a anar-hi i vaig quedar 3r de la Comunitat Valenciana. Des de llavors m’han enganxat de tal manera que vaig anar esbrinant les proves a què em podia presentar i tracte de no perdreme’n cap. Si d’alguna cosa em penedisc, és de no haver-les descobert abans, ja que hi ha competicions d’este tipus des de Primària, per això vos he adjuntat un calendari amb les proves, perquè els interessats ho tinguen fàcil per a apuntar-s’hi, i els que no estiguen interessats s’animen a provar, que no hi perden res.

hauran d’estudiar al col·legi o a l’institut. Segon, perquè s’ho passaran genial durant les jornades on es realitzen estes proves, ja que coneixeran un munt de gent molt simpàtica (puc assegurar que el 85-90% de la gent que participa NO és el típic estereotip de “boig de les matemàtiques”). I tercer, perquè us podeu sorprendre i descobrir que teniu un talent matemàtic innat per desenrotllar, que no convé llançar a perdre, i que vos ajudarà en el dia a dia. Moltes gràcies per donar-me esta oportunitat d’acostar la part lúdica de les matemàtiques a tots els jóvens de Mislata. Una salutació a tots i espere poder coincidir amb algun d’ells en alguna de les Olimpíades. Laia Núñez

COMPETICIONS MATEMÀTIQUES DISPONIBLES (PER CURSOS): Et van resultar molt difícils les proves? Per descomptat que a eixos nivells hi ha alguns problemes prou complicats. No obstant això, com en qualsevol esport, és una qüestió de molta pràctica i d’entrenament. És per això que comunitats com la de Madrid trauen 3 o 4 vegades més puntuació que els valencians, ja que compten amb nombrosos clubs matemàtics i amb moltes més competicions al llarg de l’any. Ací a la Comunitat Valenciana, però, hi ha un sol club matemàtic (a Requena), així que a vore si els instituts de Mislata i/o l’Ajuntament s’animen a dur a terme un projecte semblant i fundar el segon club de la Comunitat. A més, des de fa dos anys, la Comunitat Valenciana disposa també del programa ESTALMAT per a jóvens de 12 i 13 anys (consolidat a Madrid des de l’any 1998). Tornaries a participar si tingueres de nou l’oportunitat? Per descomptat!! Han sigut moltes grans experiències viscudes que tornaria a repetir amb els ulls tancats. De fet, el mes que ve me’n vaig a Alacant al Premi Jorge Juan de Matemàtiques, una de les nombroses competicions que hi ha a nivell universitari. Recomanaries als jóvens que participaren en estes activitats? Per què? Sense dubte. Primer, perquè els ajudarà a adquirir habilitat per a les matemàtiques que

Estudiants de 12 i 13 anys: – Programa ESTALMAT (Projecte de detecció i tractament del talent matemàtic precoç) www.estalmatcomunidadvalenciana.org De 5é de primària a 4t de l’ESO: – Olimpíada Matemàtica de la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana “AlKhwarizmi”. www.semcv.org ESO i batxillerat (també poden participar obertament alumnes de Primària): – Open Matemàtic. www.ies1requena.com/ Dpto%20Mate/Mate%20principal.htm De 3r ESO a 2n batxillerat: – Prova “Cangur” www.cangur.org/cangur/indextri.htm 3r i 4t de l’ESO i 1r batxillerat: – Concurs de Resolució de Problemes “Puig Adam”. (Universitat Complutense de Madrid) www.sociedadpuigadam.es/puig/concursos. php?id_concurso=3 Batxillerat (també poden participar alumnes de 3r i 4t d’ de l’ESO): – Olimpíada Matemàtica Espanyola. http://platea.pntic.mec.es/csanchez/olimmain. htm Qualsevol curs (cal sol·licitar invitació): – Competició Matemàtica Mediterrània (Memorial Peter O’Halloran) http://mural.uv.es/rorunu/cmm També hi ha nombroses competicions i olimpíades per a universitaris, així que no dubtes a preguntar i informar-te’n.

Els gòtics començaren a reunir-se a la “Batcave”, una discoteca londinenca que va aparèixer al mateix temps que este moviment.


08

maniescostums

costumsmanies

Manies i costums Ludmila, 30 anys

Mª Ampa

ro, 18 any

Per a estudiar sóc molt ordenada i he d’estudiar amb els meus propis apunts passats a net. A la cuina use moltes espècies, m’agraden molt les salses i utilitze molt poc d’oli. Quant a la roba, m’agrada anar arreglada i he d’anar sempre conjuntada.

s

Tinc divers es manies com res d després de e fruita dinar, m’a gra temps com ptabilitzat, da tindre el no repetir dies seguit roba dos s. En allò re ferent a l’e m’agrada sport no quedar-m e l’última, m’agrada la televisió vore-la al sofà i que pares no e els meus m pregun ten res.

Mireia, 18 anys

Laura Vicente, 19 anys

nies com beure En el menjar tinc ma a estudiar amb molta aigua, m’agrad vestir la marca a rad ag esquemes. M’ no m’agrada ‘casual’, en l’esport m’agrada veure quedar-me l’última, encanta contarm’ t, la televisió dinan li-ho tot a ma mare.

M’agrada acompanyar el dinar amb pa o amb torrades, necessite silenci per a estudiar i m’agrada vestir amb roba còmoda. En l’esport m’entregue al màxim, per a veure la televisió de normal la veig al sofà. Dels meus pares em molesta que ma mare em repetisca sempre les mateixes coses.

Sandra, 11 anys M’agrada portar roba ampla i pantalons, mai porte falda. Per a veure la televisió tinc per costum agafar una botella d’aigua i preferisc acomodar-me al sofà per a mi a soles. Quant als dinars m’encanta la truita de creïlla i odie els espinacs i les bledes.

Donació de Sang DESEMBRE ntre de Salut - Dilluns dia 14 al Ce sset, 3-5) de Ga y Mislata 2 (C/Ortega es. 17 a 20.30 hor ntre de Salut - Dimarts dia 15 al Ce a 20.30 hores. 17 de (Av. Buenos Aires) GENER ntre de Salut - Dilluns dia 18 al Ce sset, 3-5) de Ga y ega Mislata 2 (C/Ort es. hor 17 a 20.30 ntre de Salut - Dimarts dia 19 al Ce a 20.30 hores. 17 de es) (Av. Buenos Air

Belén, 14 anys

Pedro, 14 anys Tinc algunes man ies, quan veig la televisió he de tindre el comandament a la mà, m’agrada vestir de negre, có rrec sempre abans de fer espo rt i bec molta aigua en les men jades. També acostume a estudia r davant la televisió.

100 + informació: 963 868 an.gva.es n.s sio sfu ran o-t http://centr

La paraula hippie cur deriva de la paraula anglesa hip, que vol dir popular.

Una de les meues majors manies és que no m’agrada que se’m vegen els cordons de les sabates, també m’agrada portar dos camisetes. Altres manies és que no puc menjar pa i necessite silenci per a estudiar.


estudis Com estudies?

opinió

opinióestudis

Livio, 18 anys

Carolina, 15 anys Comence a estudiar un a setmana abans dels exàmens preparant-me resums. Normalment estudie assentada al me njador en silenci, la música o la televisió em desconcentren. L’únic truc que use és atendre el professor. M’agrada tindre tot molt organitza t quan estudie.

criptori Solc estudiar a les nits en l’es sica per mú b am ió itac hab de la meua amb die Estu lor. mil -me trar cen a con ar ritz mo me ite resums i quan necess s, ade veg ltes mo ric esc alguna cosa ho amb ns me exà els e par pre em però no molt de temps.

Vanesa, 18 anys

Carolina, 13 anys

Normalment estudie a la meua habitació, però en època d’exàmens m’agrada anar a la biblioteca, preferisc estudiar assentada, però quan estic molt cansada estudie tombada al llit. Des que estic a la Universitat estudie tots els dies a la vesprada i quan necessite estudiar un poc més ho faig per les nits.

Estudie tombada a la meua habitació sobretot al migdia amb la televisió, l’ordinador o la música posada. Quan necessite estudiar un poc més preferisc vetlar, encara que normalment espere a última hora per a preparar els exàmens. Alguna vegada utilitze xulles, me les fique a la roba o a l’horari.

M’agrada estudiar dels meus apunts i del llibre, procure aprendre’m les coses al peu de la lletra. Sempre que estic estudiant he de tindre el bolígraf amb què escriuré l’examen a la mà pegant-li voltes. Pareix una favada, però si no el tinc, em crec que eixe examen el suspendré.

Pedro, 14 anys Normalment estudie tombat al sofà del menjador a les vesprades. Estudie del llibre llegint diverses vegades la lliçó amb la televisió de fons. Els exàmens els prepare el dia d’abans.

Laura Moya, 19 anys

Mai de la vida podria estudiar amb algun aparell electrònic encés. No podria concentrarme, ja que jo sóc de les que es distrauen amb el so d’una mosca quan passa.

Solc estudiar a les vesprades a la biblioteca, des que estic a la universitat necessite un parell de setmanes per a preparar-me els exàmens. Per a estudiar m’agrada subratllar i transcriure allò que s’ha subratllat, després subratlle els resums i estudie d’ací, intente resumir al màxim. No m’agrada estudiar amb música o amb la televisió perquè em distrauen. Utilitze trucs com cantar, muntar-me històries o posar sigles.

FITXA DE SUSCRIPCIÓ NOM:

melic

09

COGNOMS:

ADREÇA: DNI/NIE: CORREU ELECTRÒNIC:

CP: POBLACIÓ: DATA NAIXEMENT:

TELÈFON: MÒBIL:

En la web www.todocanis.com, els jóvens d’esta tribu parlen dels seus gustos.

Si vols rebre el Melic a ta casa, cal que emplenes la fitxa de suscripció i que la faces arribar a qualsevol dels centres joves de Mislata

?

on trobar més informació


10

consellconsell joventut joventut consell joventut

5a edició

Octubre

Jove

Després de l’èxit obtingut en les anteriors edicions de l’Octubre Jove, el Consell de la Joventut de Mislata (CJM) l’ha repetit. Durant tot el mes d’octubre, el CJM ha promogut diverses activitats: esportives, culturals i festives dirigides als jóvens del poble. Es va realitzar un viatge a Granada juntament amb els Centres Joves de Mislata on hi van poder disfrutar 50 jóvens visitant l’Alhambra, passejant per pobles com Lanjarón i coneixent diferents zones boniques, divertides i curioses de Granada. Del 15 al 30 va haver una exposició de fotos de busseig del Centre Excursionista de Mislata (CEM), al Centre Jove del Mercat. El dissabte 17, a la vesprada, l’associació “Balla amb mi” va realitzar una gala de balls caribenys al Centre Cultural, on a més d’un detall per a tots els participants, es van repartir quatre premis. El diumenge 18, el CEM, per tercera vegada consecutiva, va realitzar un “Baptisme de Busseig” a la piscina coberta d’hivern, on es van atrevir a conéixer el busseig aproximadament vint persones de diferents edats.

ser pràcticament igual que l’any passat i esperen que l’any que ve siga millor, amb el tema “Rècords”. El dimarts 20 el Consell de la Joventut va realitzar una xarrada sobre bookcrossing, al Centre Jove Túria. Es tractava de donar a conéixer als jóvens un club de llibres global que travessa el temps i l’espai, un grup de lectura que no coneix límits geogràfics. El dissabte 24 al matí, a l’avinguda Gregorio Gea (a l’altura del Centre Cultural) es van realitzar diferents activitats: xapes, exhibició de ju-jitsu, jocs de pilota valenciana… i a la vesprada al Pavelló La Canaleta es va realitzar un curs de Kendo, on van participar diferents associacions internacionals. El dissabte 31 es va realitzar el joc “Lunátika” de 10 a 14 h, on van participar diferents grups de jóvens de Mislata d’entre catorze i dihuit anys, que van realitzar activitats divertides per tot el poble. Estes activitats les prepararen monitors de diverses associacions que, de forma voluntària, hi van voler participar. Finalment, va tindre lloc un sopar de germanor el dissabte 7 de novembre en què van participar membres de diferents associacions juvenils de Mislata.

Noves Generacions del Partit Popular de Mislata va convocar el II concurs de fotografia, enguany amb el tema “Gent de Mislata”. La gent va poder disfrutar de l’exposició i votar la foto que més li va agradar. La guanyadora va ser Teresa Manzanera amb la fotografia “Fallera amb moto”. La participació va

melic

Han col·laborat en este número: Agnés Talaya, Alberto Llopis, Amparo Moya, Anabel Navarro, Ana Mª Rodríguez, Àngels Terol, Biblioteca Pública Municipal Mislata, Carlos Catalá, Cèlia Palatsí, Centre Transfusió C.V., David Santiago, Flor Battagliero, Jaime Sánchez, Jaume Bronchud, Lady Guerra, Laia Nuñez, Laura López, Lourdes Alapont, Luisa María Hueso, Mª José de la Cruz, Mariam Cardona, Patricia Hinarejos, Patricia Madrid, Pere Peris, Rosa Cuartero, Vanesa Domingo, Vicente Cubas, Ximo Cádiz.

Equip de redacció: Consell de la Joventut de Mislata, Regidoria de Joventut. Redacció: Centre Jove del Mercat C/ Major, 36 - 46920 Mislata Tel. 963 990 340

www.mislatajove.org Edita:

Correcció i traducció: Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Mislata Impressió / maquetació: DISEÑARTE - Goaprint, S.L Tel. 963 692 811 PATERNA Tirada: 3.500 exemplars

AJUNTAMENT DE MISLATA REGIDORIA DE JOVENTUT

REGIDOR DE JOVENTUT: JAUME LÓPEZ BRONCHUD

Col·labora per correu electrònic:

melic@mislatajove.org

La llegenda conta que un “surfer” que no podia pagar l’autobús fins a la platja va posar-li rodes a la seua taula i així va sorgir el monopatí.


viatgesal

viatges

viatges viatges

i v u fl a t u R r e u q ú X l de

11

Dades d’interés: - Ruta Fluvial Carretera Hervideros 1. Cofrents (València) Tel.: 626 220 022 www.rutafluvial.es

- Cueva de don Juan, Jalance Tel.: 962 196 011 www.jalance.es

- Hotel El Valle c/ Colón, s/n. Jalance Tel.: 961 897 000/ 961 897 120 www.hotel-del-valle-jalance.net

- Balneario Hervideros C/Balneario, s/n. Cofrents Tel.: 961 894 025 www.balneario.com/cofrentes Tan sols a un hora de València capital és possible trobar una ruta espectacular, al mateix temps que poc usual, a la nostra província, es tracta de recórrer la desconeguda Vall del XúquerCabriol. La zona compta amb poblacions tan interessants com Jalance que posseïx un castell, un volcà i també és famós per la seua Cueva del señor don Juan. A més de Cofrents i Corts de Pallars a la vora de l’única ruta fluvial de la Comunitat Valenciana. Després de huit anys de lluita perquè este projecte isquera avant per fi, un dia d’entre cent huitanta propostes, la ruta fluvial pel Xúquer va ser triada la número u i, a poc a poc, Miguel Ángel Pérez, el promotor de tot açò, va veure fet realitat el seu somni. Al principi l’empresa només disposava d’un vaixell i ara ja en són dos, totalment preparats, els que realitzen les excursions pel llit del Riu Xúquer, els creuers entre les poblacions de Cofrents i Corts de Pallars, en total un viatge d’hora i mitja en què es naveguen trenta quilòmetres per a disfrutar d’unes vistes privilegiades dels canons del Xúquer i la reserva nacional de la Muela de Cortes. Ideal per als amants de la natura i la tranquil·litat i també per a aquells que practiquen esports d’aventura. Textos i fotografies: Ana Mª Rodríguez

www.cofrentes.org www.cortesdepallas.es www.jalance.es

Els eurocursos Què són els eurocursos?: estes beques de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) permeten que jóvens residents a la Comunitat Valenciana puguen estudiar anglés o francés en països de la Unió Europea durant el pròxim estiu. El termini per a presentar les sol·licituds sol ser de final de desembre a mitjan de gener. Per a sol·licitar les beques és necessari residir a la CV, ser menor de 20 anys i estar cursant primer o segon de batxillerat o cicles formatius de grau mitjà en un centre escolar de la Comunitat. A més, s’ha de cursar com a assignatura l’idioma o idiomes sol·licitats.

www.ivaj.es

“Enguany i com els anys passats, l’IVAJ ha oferit beques a tots els estudiants de batxillerat de la Comunitat Valenciana amb millors resultats per anar un mes a un col·legi anglés a Anglaterra i aprendre este idioma. Enguany, hi havia moltes destinacions, com Liverpool, Londres, Lancaster, York, etc. Els estudiants s’allotjaven amb famílies angleses i algunes d’elles ja compartien cases amb altres estudiants d’altres nacionalitats. A banda, a les vesprades es feien activitats extraescolars divertides i totes les setmanes organitzaven una nit de discoteca amb els teus companys de classe. Recomane esta experiència a tots els alumnes que estiguen cursant batxillerat perquè aprens moltes coses com, conviure amb noves persones, noves cultures... Però sobretot aprens molt d’anglés i t’ho passes molt bé. En definitiva, és una experiència inoblidable on fas molts bons amics i t’ajuda e enriquir-te com a persona.” Luisa María Hueso

Va ser el 1933 quan René Lacoste, campió de tenis, es va retirar i fundà la famosa marca del cocodril, ara un símbol de posició social.


12

salut

salutsalutsalutsalut

Coses que cal saber abans de prendre la pindola del dia després Des de fa algun temps es pot comprar, pràcticament sense traves, esta píndola a les farmàcies. Les últimes novetats són que es demanarà autorització paterna a les menors de 16 anys, la resta de dones la pot comprar lliurement, i és per això que hem pensat que hi ha alguns mites i veritats que hem de conéixer per a saber amb exactitud què fer i què no fer-ne, abans de prendre-la. El primer que hem de saber és que el seu ús està reservat a les urgències, i en cap cas és un mètode anticonceptiu d’ús habitual. La píndola es presenta en un envàs d’una unitat, que cal prendre com més prompte millor (sempre dins de les primeres 72 h) després de la relació sexual sense protecció (açò significa, o que no hages utilitzat cap mitjà, o que s’haja trencat el preservatiu, t’hages oblidat de la píndola de presa habitual, o un mal ús d’altres mètodes).

COSES IMPORTANTS:

el seu ús està reservat a les urgèn cies, i en cap c as és un mètode a nticoncep tiu d’ús habit ual.

CONSULTA EL TEU METGE ABANS DE PRENDRE-LA SI...

- El preservatiu és l’únic mètode que t’evita, al mateix temps, embarassos no desitjats i infeccions de transmissió sexual com el VIH.

• Si tens un retard en l’hemorràgia menstrual.

- Esta píndola no protegix del risc d’embaràs en posteriors contactes sexuals.

• Si estàs prenent Ciclosporines.

- Si prens anticonceptius orals has de continuar prenent-los de manera habitual. - La regla, apareix com a norma general en la data esperada, encara que entra dins del normal un xicotet avanç/retard. Si el retard supera els 7 dies, fes-te un test d’embaràs. - Esta NO és una píndola ABORTIVA, si ja estàs embarassada, no afectarà l’embrió, encara que es recomana que no ha de ser administrada. - El percentatge d’efectivitat és del 95% dins de les primeres 24 h, 85% entre les 24-48 h, i 58% si s’empra entre les 48 i 72 h. - Hauràs d’utilitzar un mètode barrera fins a l’inici del següent cicle menstrual. - En cas de vòmit dins de les tres hores posteriors a la presa, i si comproves que hi ha restes del comprimit, has de prendre un altre comprimit. - Com tots els medicaments, Norlevo pot tindre efectes adversos, encara que no totes les persones els patisquen. Pot aparéixer sagnat no relacionat amb la menstruació, retard en la menstruació de més de set dies, sagnat irregular i tacat, augment de la sensibilitat als pits, mal de cap i marejos, dolor en la zona inferior de l’abdomen, nàusees, diarrea, vòmits, fatiga. - El sagnat menstrual pot alterar-se temporalment, encara que la majoria de les dones presenten la regla en els 7 dies al voltant de la data esperada.

• Tens al·lèrgia al Levonorgestrel. • Patixes una síndrome de mala absorció greu com la de Crohn (pot disminuir l’eficàcia del Levonorgestrel). • Tens insuficiència hepàtica greu. • Patixes intolerància a la lactosa, ja que este medicament la porta com a excipient. En qualsevol cas tu decidixes com vols viure la teua sexualitat, i els riscos que estàs disposada a assumir. Una vegada disposes de tota la informació has de ser tu qui prenga decisions, però ara que estàs informada, no córregues riscos innecessaris, evita tant embarassos no desitjats com ITS (Infeccions de Transmissió Sexual). Si tens alguna pregunta, no dubtes a posar-te en contacte amb el teu metge, farmacèutic o centre de Planificació Familiar, on estaran encantats de donar-te més informació i resoldre els possibles dubtes que tingues. Patrizia Madrid

Telèfon de la sexualitat de l’IVAJ:

902 252 020 Telèfon de la Federació Espanyola de Planificació Familiar, inclou dissabtes i diumenges de 10 a 22 i és el

902 252 020

www.vademecum.es/medicamento/laboratorio-farmaceutico/C/183/30293/1/2/norlevo.html

La revista Rockdelux cur va elegir els dotze discos més representatius de la música emo cur.


música música música música música

13

CRÒNICA MIMED 2009

Quan ja quasi havíem perdut les esperances de tornar a disfrutar d’un nou MIMED enguany per fi va sorgir la notícia de la data de l’esdeveniment, un poc desconcertant per tindre lloc a la tardor en lloc de a la primavera, com era habitual. Però va ser molt ben rebuda pel públic. Per posar un però a l’esdeveniment, el lloc triat, el Pavelló del Quint on l’acústica no és gens bona. DIVENDRES 16-10-09 Amb tot l’aforament venut, el divendres va començar el festival sobre les 20.30 h amb Primeros Auxilios, poca gent a primera hora però amb un grup encantat de poder tocar en el festival i ho van demostrar amb la seua música. Josele Santiago va reunir més públic i ell només amb l’acompanyament de la seua guitarra va omplir l’escenari. Sobre les 22.30 h va aparéixer en escena la jove formació amb nom històric, Napoleón, uns xics capaços de deixar-se la pell a l’escenari i contagiar la seua energia i vitalitat a l’escàs públic que hi havia en eixos moments en el recinte. Després van actuar Maderita, que amb les seues úniques tres guitarres i les seues veus avorriren l’ambient festivaler. Ells mateixos es van presentar com un grup folk i van demanar al públic silenci per a poder interpretar els seus temes, encara que la seua petició no va ser molt ben acollida pels espectadors. Sobre la una de la matinada el pavelló es va omplir quasi per complet de gent i els més esperats de la nit, Los Planetas, van començar la seua actuació amb una introducció de

música instrumental a què li van succeir cançons del seu últim disc Principios Básicos de Astronomia i altres temes més clàssics que van fer les delícies de la multitud de seguidors que van anar a veure’ls en directe. La gran vetlada va acabar amb la música del disc-jockey Doctor Volcán.

DISSABTE 17-10-09 Aproximadament a les 20.30 h la segona etapa del MIMED´09 va arrancar amb l’actuació de Sexy Circus que va desaprofitar el seu art davant d’un públic molt escàs però molt entregat a ells. Després Fernando Alfaro, excomponent de bandes tan importants del panorama alternatiu

Los Planetas Principios básicos de astronomia

com a Chucho i Surfin’Bichos, ara en solitari i tan sols acompanyat per la seua guitarra va interpretar els temes més importants de la seua nova faceta artística, és el cas de: “Tu mano sobre la mía” o “Secreto a voces”. Quan ja eren quasi les 23.00 h Joaquín Pascual, un altre ex Surfin’Bichos, va presentar en directe la seua nova formació anomenada Tórtel. I ens van mostrar el seu talent amb cançons com: “Rostro Pálido” o “Esperanza”. No van deixar d’animar els espectadors en cap moment i això juntament amb una notable millora del so al pavelló va influir en els ànims de tots els presents. El següent a sorprendre’ns va ser Albertucho que amb la seua guitarra, la seua harmònica i la seua poca vergonya van posar la nota còmica de la nit. Va interpretar algun dels temes del seu nou disc, per exemple: “Ojos de Ceniza”. També ens va regalar diverses versions d’altres, una d’elles del grup Triana. I passada la una de la matinada Albert Pla amb la seua banda va aparéixer a l’escenari amb un peculiar vestit dels seus, en esta ocasió una dessuadora i una falda. Amb el seu personal estil i les seues originals cançons es va ficar a la butxaca tots els seus seguidors i segurament no va deixar indiferent aquells que encara no el coneixien. El MIMED 2009 va concloure amb una sessió de música de la mà del disc-jockey Toxicosmos. Textos i fotografies: Ana Mª Rodríguez

Sidonie El incendio

Sony music, 2009

Sony Music, 2009

Principios Básicos de Astronomia és alguna cosa més que un simple disc recopilatori de Los Planetas. Per una banda, com a bona compilació, arreplega gran part dels hits que recorren l’extensa carrera del grup granadí com “De viaje”, “Segundo premio”, “Pesadilla en el parque de atracciones”, “Alegrías del incendio...”, a més d’incloure com a tema nou la colombiana “Soy un pobre granaíno”. Esta col·lecció de temes es veu enriquida per a l’ocasió gràcies a la reinterpretació en còmic realitzada pel dibuixant Juanjo Sáez, la qual cosa li conferix un valor extra al disc. I, a més a més, per completar el paquet s’inclou un devedé que recull la col·lecció de videoclips de Los Planetas. Una autèntica joieta per als seguidors del grup i una bona oportunitat per a introduir-se en l’univers planetari. El grup referència de la música independent estatal havia de diferenciar-se fins i tot en editar un recopilatori. I ara a esperar el nou disc.

El grup català torna a l’atac amb un nou disc pop i enèrgic. Els Sidonie han aconseguit llevarse etiquetes i prejudicis i amb la manufactura de discos amb un so cada vegada més personal i identificable. El títol del disc sembla que es deu a l’incendi de l’orgue Hammond B-3 de 1934 durant la gravació del senzill, i la veritat és que li pega, El incendio és un disc d’amor incendiari, honest, potent i ple de potencials hits. Temes com els delicats “Por ti” o “Al viento” combinen amb els contundents “La sombra” o “El incendio”. Bon treball pop-rock que ja recull els seus fruits. www.sidonie.net

www.losplanetas.es | www.juanjosaez.com A la pàgina www.lomejordelheavy.com pots trobar vídeos, grups, anècdotes i altres amants del heavy meta tb cur.


què fer què ferquè fer sudoku sudoku

què fer

14

Octubre-desembre 2009 Cursos EINES:

Concerts:

Jocs de taula i d’estratègia.

Homenatge a U2

(Versió de Spy Plane). Data: 19/12/2009 Hora: 22.30 h. Lloc: Sala Wah Wah (València). Preu: 7 euros.

Data: 21/11/2009 Termini d’inscripció: 19/11/2009. Lloc: Centre d’Informació i Animació Jove de Xirivella. Preu: 5 euros.

Recursos musicals per a l’animació.

Data: 19/12/2009 i 20/12/2009 Termini d’inscripció: 14/12/2009. Lloc: El Passatge d’Alaquàs. Preu: 24 euros.

NNGG organitza

“El sopar de la fam” (per Nadal).

Exposició:

“Visió d’España”

de Joaquín Sorolla. Data: del 01/10/2009 al 10/01/2010. . Lloc: Fundació Bancaixa (València) Preu: gratuït.

Senderisme: Senderisme de tardor

(Navajas). Data: 22/11/2009 Hora: 9.30h. Lloc: Eixida des de l’Ajuntament de Xirivella. Preu: 5 euros. Més Informació: www.xirivellajove.es

5

1

3

2

7

7

2

8 5

5

8 2

3

5

4

7 6

4

1

1

6 5

2

9

5

3

9

8

“Humans! Els primers pobladors” Data: del 22/10/2009 al 20/11/2009. Lloc: Centre Cultural de Mislata. Preu: gratuït.

www.joves.net

8 2

Exposició:

Més informació:

8

1 9

El dia 30 de Novembre Noves Generacions del Partit Popular de la Mislata organitza “El Sopar de a fam”. L’esdeveniment tindrà lloc a (Plaç t parti del seu la en 0 les 21.3 Constitució 6 baix) i a ella queden invitats tots els jóvens del municipi. L’activitat consta d’un sopar amb entrepà de pa, oli i sal, una peça de fruita i aigua. El preu del sopar és de a 5 euros i els diners recaptats anirà Misla de as Cárit ació Fund la a r para il e-ma un envia essat ta. Si estàs inter a nnggmislata05@hotmail.com.

2

INSTRUCCIONS: Per a resoldre este joc de lògica d’origen japonés sols cal seguir les regles següents: 1. Has de col·locar tots els números de l’1 al 9 a les caselles buides del SUDOKU.

2 1

SU DO KU

2. Cada línia “horitzontal” o “vertical” ha de contindre estos 9 dígits i no poden repetir-se’n. 3. La mateixa regla s’aplica a cada una de les 9 regions (quadrats de 3x3 caselles) que formen el quadro gran de cada joc.

Nit de divendres és una novel·la que conta la vida de cinc jóvens heavies cur.


expressa’t expressa’texpressa’t expressa’t

15

Continua tu la història Novembre...

La manera de participar és molt senzilla: en cada número de la revista apareixerà un text i vosaltres podreu continuar-lo amb 5 o 7 línies. El relat més interessant d’entre tots els que envieu eixirà publicat en el número següent. Al final tindrem una història completa que eixirà de juntar tots els minitextos dels diferents números del Melic. Podeu enviar les històries per correu electrònic a melic@mislatajove.org.

Una cosa des del cel es dirigia cap a ell… Va mirar al seu voltant. Una cosa des del cel es dirigia cap a ell... a gran velocitat, deixant un solc de llum després de si. Tan ràpid com volava, es va parar enfront d’ell. Era una criatura diminuta, amb ales brillants i grans ulls, que li va preguntar de quina raça era, ja que no havia vist res paregut en tota la seua llarga vida.

Li vaig contestar que no ho sabia, ja que mai m’ho vaig preguntar. Simplement, jo era jo. La diminuta criatura va dir que es dirigia a la casa del pastor d’ovelles, que sabia que estava prop però caminava perdut. Com ni tan sols sabia on anar, li vaig preguntar si m’acceptava de company, i va accedir de bona gana.

Pelo Planchad o Lady Guerra Marilyn - Laia

Núñez

SMSEMAIL així, este és el teu espai. De segur que ets un poc artista. Si és ia, grafit, fotografia, poes ix, Fes una foto a la teua obra (dibu jove.org indicant slata @mi melic a ’ns-la escultura...) i envia c. Meli al color “expressa’t”. Pots aparéixer a tot

tañoso - Laia

Paisaje Mon

Núñez


Viatge a

: a d a n a r G

del 9 al 12 d'octubre.

El dissabte 31 d’octubre es va celebrar el primer Aplec Jove de Mislata. Van ser 12 hores amb multitud d’activitats per als jóvens de Mislata. Una trobada, organitzada per la Regidoria de Joventut i la CAM, va comptar amb la participació de les associacions juvenils. L’Aplec Jove disposà d’una zona de skate, espai per a grafits, breakdance o hip-hop.

REMET: Regidoria de Joventut Ajuntament de Mislata C/ Major, 36 46920 MISLATA

Ajuntament de Mislata Regidoria de Joventut

Publicació subvencionada per: Llig-lo i abans de reciclar-lo passa’l!!!

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Profile for Revista MELIC

Melic 96 - Novembre - Desembre 2009  

Mitjà d'expressió Jove de Mislata

Melic 96 - Novembre - Desembre 2009  

Mitjà d'expressió Jove de Mislata

Profile for melic