"MEJDAN" - broj XXV - 2019. god.

Page 1

MEJDAN školski list oš “hamdija kreševljaković” sarajevo

“Bosn

a je ć

BROJ XXV JUNI 2019.

ilimo

m zas

trta”


Dan državnosti Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine (25. novembar), učenici i nastavnici naše škole pripremili su prigodan svečani program. Na ovaj način obilježen je jedan od najznačajnijih praznika naše domovine. Priredbi naših učenika prisustvovala je i gospođa Corien Vos-Woestenburg, supruga holandskog ambasadora u našoj zemlji, kojoj se ovom prilikom najljubaznije zahvaljujemo

na izdvojenom vremenu za posjetu našoj školi.

Učenici prisustvovali svečanoj Akademiji povodom Dana državnosti BiH U pratnji nastavnice Adise Sokolović učenici naše škole prisustvovali su svečanoj Akademiji u Općini Stari Grad, koja je upriličena povodom Dana državnosti BiH. Ovom prilikom tri učenika naše škole nagrađena su za svoje literarne radove na temu “Mojoj dragoj BiH”. Prvo mjesto pripalo je Kaniti Babović (IXb razred), drugo mjesto zauzeo je Benjamin Bučević (VIIIa razred), a treći je bio Husein Kofrc (VIIa razred).

2.

MEJDAN


Dan škole

Priredbe

2019. godine naša škola je obilježila 82. godinu postojanja i rada.

.

Povodom obilježavanja Dana naše škole, učenici i nastavnici pripremili su svečanu priredbu pod nazivom “Bosna je ćilimom zastrta”.

Veliki broj gostiju uživao je u programu kojeg su dostojanstveno prezentirali učenici od I do IX razreda. Bravo za naše vrijedne đake!

MEJDAN

3.


Maturanti Maturska večer Maturska večer poseban je događaj u životu svakog maturanta. To je noć zabave i druženja, ali i znak da je jedno poglavlje života završeno i da se treba spremati za nešto novo, zrelije, ozbiljnije. Put odlaska iz osnovne škole uglavnom počinje nakon Maturske večeri, a za ovogodišnje maturante to je 07. juni 2019 – noć kada su svi bili nesvakidašnje lijepi.

Svečani defile maturanata Svečani defile maturanata Općine Stari Grad i ispraćajna priredba organizirani su u petak 14. juna 2019. Svi maturanti najprije su se okupili na Baščaršijskom trgu, a potom su se, kroz Sarače, Ferhadiju i Titovu uputuli u Pozorište mladih, gdje je upriličen svečani program ispraćaja u organizaciji Općine Stari Grad. Ove godine osnovno obrazovanje u našoj školi uspješno je završilo 36 učenika, od kojih je njih 16 postiglo odličan uspjeh, za šta su nagrađeni prigodnim poklonima i plaketama od strane Općine. Učenici sa prosjekom 5,00 kroz osnovno školovanje su: KANITA BABOVIĆ ALI ŠABANOVIĆ AZRA ARNAUTOVIĆ MERJEM STRIKOVIĆ ILMA BILIĆ

4.

MEJDAN


2019. Odlični učenici kroz osnovno školovanje su: BENJAMIN MUHAREMAGIĆ NEJRA DIZDAREVIĆ NEJLA POZDER ABDULAZIZ ARNAUTOVIĆ LAMIJA TUNOVIĆ SILMA MUSIĆ ALIJA HADŽIHASANOVIĆ DALAL SOKOLOVIĆ ADNA HODŽIĆ MERJEM DINAREVIĆ TARIK BIĆO

Ispraćaj maturanata U ponedjeljak 17. juna 2019. učenici završnog razreda osnovne škole priredili su priredbu u znak zahvalnosti svojim nastavicima i radnicima škole na nesebičnom trudu da im prvi period školovanja učine zanimljivim, ispunjenim znanjem i nezaboravnim. Prisjećajući se trenutaka koji će im zauvijek ostati u sjećanju, pozdravili su se sa osnovnom školom. Ovo sjajnu generaciju maturanata u prvom razredu dočekale su učiteljice Amela Šišić i Lejla Baković, a u devetom ispratile razrednice Amela Bahtijarević i Amela Omerbegović. Našim maturantima želimo puno sreće i uspjeha u nastavku školovanja.

MEJDAN

5.


Intervju

Kanita Babović učenica je 9. razreda koji se svojim radom, zalaganjem i izuzetnim rezultatima izdvojila među svojim vršnjacima i zasluženo osvojila titulu – Najbolji đak.

U nastavku pročitajte šta naš Najbolji đak misli o sebi te šta želi poručiti ostalim učenicima. Najbolja među vršnjacima. Brojne nagrade, takmičenja i priznanja. Kanita, kako se osjećaš dok slušaš ove riječi? Osjećam se ponosno, sretno, podsjeća me na uspjehe koje sam postigla u osnovnoj školi, ali mi daje i motivaciju da tako nastavim i u daljem školovanju. Osjećam se zahvalno, prvo Bogu, onda svojim nastavnicima, koji su mi pružili svo stečeno znanje, svojoj porodici, koji su me podržavali u stjecanju znanja i svim aktivnostima, te svojim prijateljima koji su uvijek bili moja podrška, pogotovo ako bih propustila nešto sa redovne nastave. Koliko dnevno učiš? Učim svakodnevno, na različite načine. Svako od nas, stalno ima priliku da nauči nešto novo i može naučiti to bez suhoparnog učenja iz knjige. Sve što nisam razumjela u redovnoj nastavi pitala sam svoje nastavnike, koji su uvijek bili spremni pomoći i pružiti znanje. Često sam pratila na času i onda kući ponavljala, makar sat vremena dnevno. Smatram da nije bitan kvantitet, nego kvalitet. Između učenja kontinuirano i nagomilavanja gradiva uvijek sam

6.

birala ovo prvo. Jako je bitno da učimo da bismo znali zauvijek, a ne da bismo to znanje iskoristili samo za neki kontrolni, jer će nam, sigurno, biti neizbježno u nekoj životnoj situaciji. Dakle, potrebno je imati kontinuitet i gradivo neće biti teško. Koji su tvoji najdraži predmeti i zašto? Svaki predmet mi je bio interesantan na svoj način, kao i nastavnici koji su se trudili da nam ga naprave interesantnim i približe ga. Kao najdraže predmete izdvajam Fiziku i Bosanski. Fiziku, jer mi se od prvog dana dopala kao nauka, te Bosanski na kojem sam uvijek uživala kada smo čitali neko novo djelo i radili analize, a nerijetko bi ta djela bila inspiracija da se i ja, na neki način, izrazim kao umjetnica. Šta te posebno interesuje? Oduvijek me interesovala eksperimentalna hemija i jedva čekam da se s tim sretnem u srednjoj školi. Ali mislim da u svakoj oblasti postoji nešto što me interesuje, i što ću, nadam se, uspjeti da istražim u toku života. Na kojim si takmičenjima učestvovala i koje si rezultate postizala ? 1. Općinsko takmičenje iz matematike za VIII razrede (8. mjesto) 2. Općinsko takmičenje iz fizike za VIII razrede (5. mjesto)

MEJDAN


3. Kantonalno takmičenje iz vjeronauke za VIII razrede (4.mjesto, 1. mjesto Općina) 4. Općinsko takmičenje iz matematike za IX razrede (6.mjesto) 5. Općinsko takmičenje iz fizike za IX razrede (5. mjesto) 6. Općinsko takmičenje iz geografije (6. mjesto) 7. Kantonalno takmičenje iz vjeronauke za IX razrede (11. mjesto, 2. mjesto Općina) 8. Kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika (22. mjesto) Pohađala sam i OMŠ “Mladen Pozajić“, gdje sam u toku svog šestogodišnjeg školovanja naučila svirati klavir, te sam učestvovala na mnogobrojnim koncertima, federalnim i međunarodnim takmičenjima. U sklopu svog muzičkog obrazovanja učestvujem u projektu “Viva la musica“. U slobodno vrijeme volim čitati knjige, te pisati literarne radove na časovima literarne sekcije koju sam pohađala. Moji radovi objavljeni su u školskom časopisu “Mejdan“; časopisu “Elif“; Zbirci literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola 2016. godine “Bosansko kraljevstvo“; Zborniku radova “Bosna i Hercegovina kakvu želim“. Dobitnica sam prve nagrade za najbolji literarni rad na konkursu “Moja domovina“, te prve nagrade za najbolji literarni rad na konkursu “Moj voljeni grad.“ Svaka čast. Primijetimo da si veoma dobra u pisanju literarnih radova. Možeš li nam ispričati kako je počela tvoja ljubav za pisanu umjetnost, te kako dobijaš inspiraciju za svoje radove? Od malena su me interesovale knjige, pisanje i djela. Stalno sam išla na sajmove i redovno sam imala knjigu koju bih čitala. Kako sam odrastala ja, odrastali su i žanrovi knjiga koje sam čitala. Uz sve obaveze, uvijek se nađe prostor da se pročita dobra knjiga. Konkretno, prvu pjesmicu sam napisala u drugom razredu i bila je “Moja nana”. Na ljetnom raspustu je izašao časopis “Mejdan” i pronašla sam svoju pjesmicu. Već u trećem razredu sam počela da idem na literarnu sekciju, na kojoj sam pisala pjesmice. Bilo je puno tema, neke su bile posvećene praznicima. Nekad su mi za pjesmice ideju davali čak zvukovi iz prirode ili životinje. Nažalost, svesku sa prvim pjesmicama sam izgubila. U zadnje dvije godine, počela sam pisati priče i eseje. Često su to bile ozbiljnije teme, socijalni problem, većinom za konkurse. Neka od djela su “Moja domovina”, te “Moj voljeni grad”, “Šta bih voljela promijeniti u svojoj domovini”, “Naš cilj je Bosna-zemlja slobodnih ljudi”. Od tih radova, dva, već spomenuta, su osvojila nagrade.

Kakvi su tvoji planovi za dalje školovanje? Upisala sam Bošnjacku gimnaziju, u kojoj ću nastaviti školovanje, a ako Bog da nakon stečenog znanja u gimnaziji, planiram upisati fakultet. Po čemu ćeš pamtiti osnovnu školu? Osnovnu školu najviše cu pamtiti po svom razredu, svojim prijateljima, s kojim sam odrastala devet godina, te događaju koji moram spomenuti, a to je ekskurzija. Tu smo se najviše zbližili jedni između drugih, najviše se družili. Pamtit ću svo osoblje naše škole, svi će mi ostati u sjećanju, naravno, po dobrom. Pamtit ću je po svojoj učiteljici, Lejli Bakovic, koja mi je pružila osnovne temelje znanja, te razrednici, Ameli Omerbegovic, koja, iako nije provodila svaki čas sa nama, uvijek se trudila da zna kakvi smo bili na časovima i brinula se o nama. Pamtit ću je po raznim dogodovštinama. Nezaboravne su bile priredbe na kojim sam uvijek voljela učestvovati sa svojim prijateljima, te sada ne mogu izdvojiti da li nam je bilo ljepše na sceni ili iza nje. Ova škola ostat će mi u divnom sjećanju i uvijek će zauzimati jedan veliki dio mog srca. Poruka za naše čitaoce i učenike. Učite i stičite znanje, jer samo znanje nikom ne može biti oduzeto i ono je vaš štit. Provedite školske dane kvalitetno, jer kako kažu: “ Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba.” Širite ljubav i pozitivnu energiju, jer osmijeh je besplatan, a svakom znači. Radite ono što volite, izdvojite vrijeme za to. Pratite svoje snove. Također, posebnu poruku želim ostaviti učenicima devetih razreda kojima će ova godina biti stresna, da se ne brinu i da budu opušteni, da se potrude da upišu školu koju žele. Eksterna matura nije bauk, zapravo, to je veoma lagano testiranje, samo se treba pripremati za njega i zaboraviti tremu, pokazati svoje znanje. Nikad ne trebate zaboraviti prijatelje i nastavnike iz osnovne škole, jer bez njih bi školovanje bilo beznačajno. Hvala puno za intervju. Redakcija lista, uprava škole sa nastavnicima i učenicima žele ti da i dalje koračaš hrabro i uspješno kroz život.

Imaš li vremena za hobije i slično? Ja ne izdvajam svoje hobije i učenje, te smatram da se iz hobija itekako može puno naučiti. Moj hobi je sviranje klavira, gdje je već i naučno dokazano da tokom sviranja pokrećemo obje strane mozga i podstičemo ih na razmišljanje. Dok boravim na internetu, također, mogu steći neke korisne informacije, kao i kroz čitanje knjiga, koje osim što nam obogaćuju rječnik, poprilično šire vidike, stičemo nova iskustva i informacije. Svaki vid hobija je zapravo učenje, te svi mi učimo kroz svoje hobije.

MEJDAN

7.


Prijem prvačića Početak školske godine uvijek je pun uzbuđenja, naročito za najmlađe đake prvake, one koji prvi put sjedaju u školske klupe i pripremaju se za uzbudljivu avanturu punu novih otkrića. Sa strahom ali radoznalo ulaze u školu gdje ih dočekuju vesela i nasmijana lica njihovih učiteljica

Starom Gradu upisano je 280 prvačića, što je blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 240. Ni promjenjivo vrijeme i kiša koja je probudila prvačiće nisu uticali na njihovo raspoloženje. Školarci su se danas na Baščaršiji družili sa maskotama Mikija i Mini Maus, a potom uživali u mađioničarskoj predstavi. Sretan početak školovanja prvačićima i njihovim roditeljima zaželio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

i ostalih uposlenika, ali i starijih učenika koji za njih pripremaju priredbu. Trećeg septembra naše prvačiće i njihove roditelje srdačno je pozdravio direktor škole dr. Salko Huskić i poželio im dobrodošlicu. Zaželivši svim đacima i roditeljima sretan početak školovanja direktor je naglasio i važnost međusobne saradnje s ciljem postizanja najboljih rezultata u učenju i vladanju. Ove školske godine prvi razred pohađat će 39 učenika raspoređenih u dva odjeljenja a vodit će ih učiteljice Lejla Baković i Amela Šišić.

- Vi ste, draga djeco, prvi put sjeli u školske klupe, a za nekoliko godina iz njih ćete izaći pametniji, zreliji i mnogo viši nego danas, sa mnogo više znanja i iskustva i spremni da hrabro zakoračite u život i odaberete svoja životna zanimanja. Na tom putu ne zaboravite da budete sretni, da učite, ali i družite se, zabavljate se sa svojim vršnjacima i uživate u svakom trenutku svog života. Volite svoje prijatelje iz školskih klupa, možda će vas baš ta prijateljstva pratiti do kraja života, a prijateljstvo je danas nešto što nema cijenu, poručio je Hadžibajrić. Pored ruksaka za prvačiće, svaki razred dobio je paket školskog pribora, kao i korpe slatkiša kojima će se počastiti u školi. Zabavi na Baščaršijskom trgu prisustvovali su prvačići šest osnovnih škola iz Starog Grada i Zavoda Mjedenica.

Svečani prijem prvačića, koji su 2018/19. godine upisani u starogradske osnovne škole održan je 5. septembra 2018. na Baščaršijskom trgu. gdje je Općina Stari Grad za njih organizovala svečani prijem uz predstavu, podjelu ruksaka, školskog pribora i slatkiša. 2018/2019. šk. godine u

8.

MEJDAN


Škola u prirodi U organizaciji Ministarstva za obrazanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za sve sarajevske učenike IV razreda organizirana je besplatna Škola u prirodi u Šabićima.

Naši učenici u Šabićima su boravili u periodu od 08. do 10. oktobra 2018. godine i proveli su tri prelijepa dana u prirodnom ambijentu, sa mnoštvom edukativno-zabavnih i sportksih aktivnosti. Za kvalitetnu realizaciju svih predviđenih sadržaja pobrinuo se profesor sporta Zejnil Leka, kojem se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo. Zahvale na odličnoj organizaciji Škole u prirodi pripadaju i rukovodstvu OŠ "Zaim Kolar", kao i resornom Ministarstvu na finansijskoj podršci. U pratnji učenika išle su i o učenicima brinule učiteljice Aida Sinanović i Aida Babić.

MEJDAN

9.


Nastava u prirodnoj sredini Posjeta kulturno-historijskim spomenicima grada Jajce

U

čenici naše škole su u subotu , 22.septembra 2018. godine posjetili grad Jajce u sklopu vannastavne aktivnosti „Mladi historičari“ i „Liga istraživača zavičajnog jezika i običaja“.

U pratnji svojih nastavnica Adisa Sokolović i Amela Bahtijarević učenici su se upoznali sa znamenitostima kraljevskog grada.Obilazak su počeli od veličanstvenog Plivskog vodopada ispod kojeg se rijeka Pliva utječe u Vrbas, zatim su posjetili Stari grad sa tvrđavom, Medvjed kulu i katakombe, nakon čega su pregledali bogatu zbirku Etno muzeja Jajce. U Etno muzeju učenicima se naročiti dopala „Bosanska gradska soba“ , a saznali su i da je većina muzejskih postavki realizovana u saradnji sa stručnjacima iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Saradnja građana Jajca i stručnjaka se ponovila i na primjeru Hrama Mitrej, koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od najznačajnijih mitreuma u Evropi. Učenici su posjetu završili obilaskom Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a, u kojem je donešena odluka o stvaranju nekada zajedničke države SFRJ. Ostatak dana učenici su proveli u Travniku, gdje su se uvjerili da su travnički ćevapi jedni od najukusnijih u Bosni i Hercegovini :)

10.

MEJDAN


Nastava u prirodnoj sredini, Bugojno U subotu, 17. novembra 2018. godine učenici naše škole u sklopu Nastave u prirodnoj sredini su zajedno sa nastavnicama Amelom Bahtijarević i Adisom Sokolović posjetili još jedan bh grad - ovaj put Bugojno. Grad Bugojno je smješten u staroj župi Uskoplje koja se spominjala još u srednjovjekovnim poveljama kao naseljeno područje. Učenici su ovom prilikom vidjeli Sportsko-rekreacioni centar “Rostovo”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1000 m te saznali o raznim prirodnim bogatstvima kojima obiluje ovaj kraj a koje se ogledaju u mnogobrojnom zelenilu, šumskom bogatstvu, mnoštvom autohtone divljači, prelijepim rijekama, pritokama i jezerima, a posebno gostoprimstvu domaćina. Općina Bugojno graniči sa općinama Gornji Vakuf - Uskoplje, Donji Vakuf, Novi Travnik i Kupres, a mi smo nakon obilaska Bugojna odlučili posjetiti Novi Travnik i travničku čaršiju, gdje smo nakon šetnje probali travničke ćevape u prilogu sa kuglom kajmaka sa Vlašića : )

Nastava u prirodnoj sredini, Stolac U subotu, 16.marta 2019. godine učenici naše škole su posjetili kulturno-historijske spomenike gradića na jugoistoku naše zemlje - Stolac. Često opisan kao muzej pod vedrim nebom, ovaj grad ima kulturno naslijeđe iz prethistorijskog, antičkog, srednjovjekovnog pa do savremenog perioda. Učenici su zajedno sa nastavnicama Adisa Sokolović i Amela Bahtijarević, upoznali dio tog naslijeđa, a to su poznato počivalište stećaka nekropolu Radimlja, zatim stari grad Vidoški smešten na lijevoj obali rijeke Bregave i naravno spomen kuću Maka Dizdara - Makovu hižu. Stolac takođe ima i veoma lijepu čaršiju sa zanimljivom arhitekturom tradicionalnog bh grada. Mnoge od ovih građevina su nacionalni spomenici BiH, dok su stećci na UNESCO listi svjetske baštine. Učenici su ovom prilikom saznali i vidjeli mnogo o bogatoj prošlosti ovog dijela BiH, a to je najljepše opisao Mehmedalija Mak Dizdar stihovima: …Ima jedna modra rijeka, Široka je duboka je Sto godina široka je, Tisuć ljeta duboka jest…

MEJDAN

11.


Mjesec knjige Obilježen je mjesec knjige – učenici prisustvovali promociji knjige „Horozgrad“ i lutkarskoj predstavi Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka, u našoj zemlji se već duže vrijeme mjesec oktobar obilježava kao mjesec knjige. Cilj njegovog obilježavanja je popularizacija književnosti i čitanja te promocija čitalačke građe. I naša se škola priključila obilježavanju ovog značajnog događaja. Tako je našu školu i učenike od I do IV razreda, 22. oktobra 2018, posjetila književnica za djecu Elmira Mekić-Helać, koja stvara

priče u kojima je ispričana ratna stvarnost koju su nadvladali ljubav, prijateljstvo, snalažljivost, izdržljivost i umijeće. Bez obzira na godine malih junaka, Elmirine priče mogu i velike čitatelje poučiti pravim, životnim vrijednostima. Osim romana i priča ispričanih u njima, književnica Elmira je napisala i basne. Čarobne basne. Ne samo zato što su napisane vješto, zanimljivo, duhovito, jezikom koji je lagan i pitak, nego i zato jer ispred svih nas stavljaju ogledalo u kojem se možemo ogledati ako smo iskreni vidjeti svoj odraz onakav kakav on zaista i jeste. One se bave onim što stručno nazivamo “vršanjačkim nasiljem”, a što je zapravo tužna stvarnost u kojoj smo naučeni da ljude cijenimo po izgledu, odjeći, novcu koji imaju ili nemaju. I nešto još mnogo, mnogo tužnije – da ne želimo da upoznamo drugo i drugačije, nego da ga odbacujemo, rugamo mu se i uništavamo ga. Učenici će imati priliku čitati knjige autorice Elmire Helać-Mekić i spoznat će prave poruke koje se u knjigama nalaze.Druženje je bilo zanimljivo i prepuno novih otkrića. Nakon razgovora sa književnicom, učenike je pozdravio lutkar Sabit Agić i za njih izveo lutkarsku predstavu koju su svi pažnjom pratili.

12.

MEJDAN


Ekskurzija

Učenici IX razreda naše škole svoju maturantsku ekskurziju 2018/2019. zasigurno će dugo pamtiti. Realizirana u Zaostrogu u periodu od 22. do 26. aprila 2019. pružila im je mnogo zanimljivih posjeta, nezaboravno druženje i uspomene koje će se prepričavati. Tokom petodnevnog boravka u Zaostrogu učenici su obišli ovo mjesto, brodicom se odvezli do Gradca, a jednodnevni izleti ralizirani su u Dubrovnik (obilazak gradske jezgre i posjeta Akvariju) i Split (posjeta Muzeju osjetila i obilazak starog dijela grada). Svi naši učenici pokazali su besprijekorno ponašanje i zaslužuju samo riječi hvale. U pratnji učenika bile su razrednice Amela Omerbegović i Amela Bahtijarević, direktor škole dr. Salko Huskić i bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović.

Posjeta prijateljske škole iz Turske Dana 18. aprila 2019. našu školu posjetili su gosti iz prijateljske škole “Ümraniye Zübeyde Hanim Ortaokulu” iz Instabula. Potokol o bratmimljenju između ove i naše škole potpisan je u decembru 2015. godine. Direktor turske škole g. Vedat Dinçer, saradnici, nastavnici i učenici, imali su priliku upoznali se sa radom u našoj školi i našom tradicijom, kulturom, historijom, gastronomijom

MEJDAN

13.


I još malo škole... Škola plivanja U periodu od 18. do 30. marta 2019. učenici IV razreda naše škole pohađali su besplatnu desetodnevnu Školu plivanja na Olimpijskom bazenu Otoka. Za sve učenike bio je obezbijeđen prijevoz i instruktori plivanja. U pratnji učenika išle i o njima brinule učiteljice Aida Sinanović i Aida Babić.

Škola planinarenja U sklopu projekta "Škola planinarenja" kojeg provodi Ministarstvo za obrazovnje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, učenici VII razreda naše škole (zajedno sa drugim sarajevskim učenicima) boravili su na okolnim planinama Trebeviću i Bjelašnici. Imali su priliku savladati osnove planinarenja, ali i povećati tjelesnu aktivnost koja će doprinijeti njihovom kvalitetnijem psiho-motoričkom razvoju. Cilj Škole planinarenja, osim pomenutog, jeste i prevencija pretilosti kod djece, jačanje svijesti o zdravoj životnoj okolini i u konačnici pravilan rast i razvoj.

Škola skijanja U periodu od 04. do 08. februara 2019. godine u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizirana je Škola skijanja za učenike VI razreda. Ova aktivnost realizira se u okviru trećeg časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja i dio je obaveznog nastavnog programa. Za sve učenike obezbjeđen je prijevoz, a učenici VIb razreda naše škole, u pratnji nastavnika Bakira Kvoce, boravili su na Igmanu.

14.

MEJDAN


Likovna kolonija „Boje jeseni” Likovna kolonija u organizaciji Općine Stari Grad za učenike osnovne škole pod nazivom „Boje jeseni“ održana je 21. septembra 2018. Cilj ovakvog vida druženja i rada jeste razvijanje slikarskog talenta kod učenika i druženje u prirodnom ambijentu. Ovogodišnja likovna kolonija održana je u kompleksu Tarčin forest, a našu školu su predstavljale učenice Ixb razreda Azra Arnautović i Ilma Bilić, predvođene nastavnikom Zekerijahom Nalićem

Predavanje za učenike “Lopov uvijek bude uhvaćen” U okviru programa “Rad policije u zajednici”, koji se realizira u saradnji sa Visokim sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, za učenike VI razreda realizirano je predavanje uz demonstraciju na temu “Lopov uvijek bude uhvaćen”. Učenici su naučili na koji način mogu prepoznati lepova i kako pravilno reagovati u slučaju krađe i na koji način istu prijaviti. Projekat su realizirali pripadnici Policijske uprave Stari Grad, a pokaznu vježbu sa specijalnim policijskim psima održali su službenici Federalne uprave policije. Učenici su sa zanimanjem slušali predavanje i učestvovali u interaktivnoj radionici. Prevencija maloljetničke delinkvencija značajna ja u formiranju zdravog društva, a ovaj projekat tome značajno doprinosi.

MEJDAN

15.


U zdravoj školi zdrava djeca Prezentacija projekta „U zdravoj školi zdrava djeca“ i sajam zdrave hrane U srijedu 19. juna 2019. održana je prezentacija projekta „U zdravoj školi zdrava djeca“, koji su kontinuirano u ovoj školskoj godini sa učenicima i roditeljima realizirale učiteljice III razreda Aida Jerlagić i Jasmina Zagorac. Prezentacija projekta obuhvatila je videoprojekciju realiziranih aktivnosti, kratku priredbu učenika i sajam zdrave hrane, u kojem su učestvovali roditelji na način da su pripremili i prezentirali zdrave obroke. Ovaj projekat realiziran je kao treći čas iz nastavnog predemta Tjelesni i zdravstveni odgoj, a za cilj je imao postepenu promjenu svijesti, način razmišljanja i životnih navika, te zajedničko djelovanje roditelja i škole na pravilan i zdrav način života i ishrane djece.

16.

MEJDAN


Projekti/Edukacije Partnerstvo roditelja i škole u najboljem interesu djeteta Dana 06. marta 2019. u našoj školi odražano je edukativno predavanje za roditelje i nastavnike naše škole na temu “Partnerstvo roditelja i škole u najboljem interesu djeteta”. Realizator ove korisne i interesantne teme bila je Sabina Zijadić-Husić, diplomirani psiholog, geštalt psihoterapeut i integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente koja trenutno obavlja funkciju zamjenice direktora BHIDAPA Interdisciplinarnog terapijskog Centra za zaštitu djece, mladih i obitelji.

Škola za 21. vijek “Škola za 21. vijek” projekat je koji provodi British Council i za cilj ima unapređenje osnovnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu. Obuka direktora i nastavnika, te obezbjeđeni alati za rad doprinijet će tome da učenici usvoje vještine praktičnog kodiranja, kritičkog razmišljanja, rješavanja problema, razviju kreativnost i sposobnost rada u timu. Edukaciji koja je organizirana u periodu od 21. do 23.3.2019. prisustvovale su nastavnice Amela Omerbegović, Samra Kučuk, Amela Mekić-Jusufagić i Fatima Šadinlija, a stečena znanja i vještine primijenit će u nastavnom procesu.

Baština Starog Grada Projekat Općine Stari Grad pod nazivom „Baština Starog Grada“, koji se realizira u sklopu obiljažavanja Dana Općine Stari Grad, okupio je starogradske osnovce, koji su predstavili radove o kulturno-historijskom naslijeđu najstarije sarajevske općine i ukazali na značaj kulturne baštine Starog Grada. U prostorijama OŠ „Saburina“ održana je prezenatacija urađenih radova, a naši učenici Taha Žgalj (Va razred) i Mela Demirović (VIb razred) govorili su o građevinama Vratnika – kulama i tabijama. Za sve učesnike današnjeg projekta nadležna općinska Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj uskoro će organizovati zajednički ručak i druženje kao nagradu za njihov trud.

MEJDAN

17.


Kultura sjećanja Manifestacija „A bili su samo djeca“ Povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i Dana pobjede nad fašizmom na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. dana 09. maja 2019. održana je manifestacija pod nazivom “A bili su samo djeca”. Nekoliko stotina učenika sarajevskih srednjih i osnovnih škola odalo je počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Pjevajući pjesmu “Samo da rata ne bude” prisjetili su se 1.601 nevinog djeteta. Većina je plakala, čak i sami učenici. Pjesmu su izveli i na znakovnom jeziku, kako bi i njihovi vršnjaci, ali i odrasli koji ne čuju razumjeli ovu snažnu poruku. Emocije su preplavile sve prisutne, među kojima su bili i roditelji mališana čija su imena uklesana na spomen-obilježju. Bijele ruže postavljene su na otiske dječijih stopala koja simbolizuju nožice onih koji više nikada neće hodati ulicama svog grada, jer su im životi nasilno prekinuti, te pored zelene skulpture koja predstavlja majku koja svojim tijelom želi zaštiti svoje dijete. Učenici naše škole, članovi hora i orkestra, zajedno sa drugim učenicima iz Kantona Sarajevo, učestvovali su u horskom izvođenju pjesme „Samo da rata ne bude“. U pratnji učenika bile su nastavnice Samra Kučuk i Almira Karčić.

Nastup hora naše škole na otvaranju Modula Memorije 2019. Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti. Program Modula Memorije 2019 u središtu svog interesovanja imao je umjetnost nastalu u periodu opsade grada Sarajeva. Kroz različite forme, kroz izložbe, teatarske predstave i filmove, podsjetili smo se perioda koji je, unatoč teškim vremenima, po mnogima zlatno doba sarajevske umjetnosti. Zvanično i svečano otvaranje Modula Memorije 2019 održano je 08. aprila 2019. u Vijećnici, a članovi hora naše škole učestvovali su u muzičkom performansu, do sada najvećeg gradskog hora, koji je brojao 900 učenika iz sarajevskih osnovnih škola. Hor je vodio profesor Mehmed Bajraktarević, a u pratnji naših učenika bila je nastavnica Samra Kučuk. Uz Zahvalnicu za učešće, školi je poklonjeno i nekoliko primjeraka tek objavljene knjige “Znaš li Nunu Montiljo?” autora Edina Krehića.

18.

MEJDAN


Učenici IX razreda posjetili Tunel spasa Povodom obiljažavanja Dana općine Stari Grad, u utorak 07. maja 2019, za učenike IX razreda starogradskih osnovnih škola organizirana je posjeta Tunelu spasa u Butmiru.

Učenici su prisustvovali historijskom času na kojem im je objašnjeno kako je i zbog čega počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, koliko je trajala opsada Sarajeva i kako je krenula akcija gradnje tunela. Naglašeno je da opsada Sarajeva trajala 1 425 dana i da je tom prilikom izgubljen 11 541 život, od kojih 1 601 dječiji. Tunel se kopao s dvije strane, ručno, a izvučeno je oko 2 800 tona zemlje. Osim predavanja, učenici su tokom posjete Tunelu imali prezentaciju dokumentarnog filma, razgledanje i upoznavanje sa stalnom muzejskom postavkom, tematskim izložbama u galerijskom izložbenom prostoru, te prolazak kroz autentični dio tunela. U pratnji naših učenika išli su nastavnik Bakir Kvoco i bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović.

Aktivnosti povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH U povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH, sarajevski učenici su predstavili makete mostova i literarne radove u kulturnom centru Općine Novo Sarajevo, 26.februara 2019.g. Učenici naše škole Sumeja Džindo, Džejna Kurto, Aziz Arnautović, Dalal Sokolović,Silma Musić, Ali Šabanović su zajedno sa nastavnicom tehničke kulture Zehrom Salibašic Kadić pripremili dvije makete.

MEJDAN

19.


Takmičenja II mjesto za naše učenike na Općinskom takmičenju “Upozoravanje na mine”

Važno je napomenuti da su naše odbojkašice ovaj dio lige završile bez izgubljene utakmice. Liga se nastavlja na proljeće. Učenice pripremao i vodio nastavnik Bakir Kvoco. Čestitamo! Školsko takmičenje iz Engleskog jezika

U organizaciji Crvenog križa općine Stari Grad 01. novembra 2018. održano je Općinsko takmičenje “Upozoravanje na mine”. Naše učenice VII razreda Mesuda Arnautović, Emira Imamović, Tajra Hadžić i Sara Spahić osvojile su II mjesto. Učenike pripremala nastavnica Enesa Pavlović. Čestitamo učenicama i nastavnici na odličnom rezultatu. Naše odbojkašice osvojile jesenji dio Odbojkaške lige Starog Grada

U ponedjeljak, 25. februara 2019. realizovano je školsko takmičenje iz Engleskog jezika za učenike IX razreda. Učestvovalo je 9 učenika, a najbolje rezultate su ostvarili sljedeći učenici: 1. 2. 3. 4.

Adna Hodžić Benjamin Muharemagić Amer Hirkić Alija Hadžihasanović

Na 18. Kantonalnom takmičenju koje će se održati 24. aprila 2019. našu školu će predstavljati učenica Adna Hodžić. Želimo joj puno sreće i uspjeha! Školsko takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti U srijedu, 27. februara 2019. realizovano je školsko takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti za učenike VII i VIII razreda.

Jesenji dio Odbojkaške lige Starog Grada završen je odigravanjem 5. kola, u kojem su naše djevojčice pobijedile ekipu OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" sa 2:0.

20.

Sljedeći učenici su osvojili najviše bodova te se plasirali na općinsko takmičenje: VII razred: 1. Asja Kreševljaković 2. Tajra Hadžić

MEJDAN


VIII razred: 1. Nadža Hasanović 2. Sumeja Džindo Općinsko takmičenje iz Matematike U utorak, 05. marta 2019. u našoj školi je održano Općinsko takmičenje iz Matematike za učenike VII, VIII i IX razreda. Naša učenica VIII razreda Adna-Merjem Smajović osvojila je III mjesto u konkurenciji 8. razreda i plasirala se na Kantonalno takmičenje.

Kantonalno takmičenje iz Vjeronauke za učenike VIII razreda VII Kantonalno takmičenje iz Vjeronauke za učenike VIII razreda održano je 12. marta 2019. u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese. U konkurenicji 64 škole naša učenica Adna Merjem Smajović osvojila je 10. mjesto što je ujedno i najbolji rezultat na Općini Stari Grad. Čestitamo Adni-Merjem i nastavnici Ameli Bahtijarević!

Učenici VIII razreda naše škole ekipno su zauzeli II mjesto. Općinsko takmičenje iz Fizike

Dana 07. marta 2019. u prostorijama OŠ “Vrhbosna” održano je Općinsko takmičenje iz Fizike za učenike VIII i IX razreda. U konkurenciji VIII razreda naše učenice Nadža Hasanović, Adna-Merjem Smajović i Sara Perla su zauzele III mjesto. U konkurenciji IX razreda takmičili su se Kanita Babović, Tarik Bićo i Merjem Striković. Čestitamo učenicima i nastavnici Saneli Karović. Općinsko takmičenje iz Informatike U OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ održano je Općinsko takmičenje iz Informatike. Našu školu predstavljali su Taha Žgalj, Adna Merjem Smajović i Nadža Hasanović, a pripremala ih je nastavnica Fatima Šadinlija.

MEJDAN

Općinsko takmičenje iz Prve pomoći U subotu 16. marta 2019. u prostorijama OŠ “Saburina” održano je Općinsko takmičenje iz Prve pomoći. Našu školu predstavljao je tim u sastavu: Ali Šabanović (vođa), Abdulaziz Arnautović, Silma Musić, Lamija Tunović, Sumeja Džindo i Džejna Kurto. Učenike pripremala bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović. Čestitamo našim učenicima na pokazanim vještinama i dobrom predstavljanju.

21.


III mjesto za naše učenike na Općinskom takmičenju iz Geografije Općinsko takmičenje iz Geografije za učenike IX razreda održano je 12. marta 2019. godine u prostorijama OŠ “Saburina”. Sa osvojena 143 boda naši učenici Kanita Babović, Merjem Striković i Abdulaziz Arnautović ekipno su zauzeli III mjesto.

Našu školu predstavljale su Asja Kreševljaković (VII razred) i Nadža Hasanović (VIII) razred, a spremale su ih nastavnice Adisa Hota i Selma Karić. Naše odbojkaškice šampionke Odbojkaške lige Starog Grada

Čestitamo našim učenicima i nastavniku Đenanu Đikiću

Nakon odigranih 10 kola Odbojkaške lige Starog Grada za djevojčice naš tim osvojio je šapionsku titulu i to drugi put uzastopno.

Kantonalno takmičenje iz Vjeronauke za učenike IX razreda

Iskrene čestitke našim djevojčicama i nastavniku Bakiru Kvoci!

VII Kantonalno takmičenje iz Vjeronauke za učenike IX razreda održano je 14. marta 2019. u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese.

II mjesto za hor i orkestar naše škole

U konkurenciji 61 škole naša učenica Kanita Babović osvojila je 11. mjesto (2. mjesto na Općini Stari Grad). Čestitamo Kaniti i nastavnici Ameli Bahtijarević! Općinsko takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti

Članovi hora i orkestar naše škole (4 gitare i klavir) predstavili su se pjesmom “Sa tvojih usana” na Općinskom takmičenju Hor uz instrumentalnu pratnju, koje je održano 19. marta 2019. u Centru za kulturu. Općinsko takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti održano je 15. marta 2019. u prostorijama OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“.

22.

Odličnom izvedbom zauzeli su II mjesto. Iskrene čestitke učenicima i nastavnici Samri Kučuk!

MEJDAN


Općinsko takmičenje iz predmeta Demokratija i ljudska prava – CIVITAS U subotu, 23. marta u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji održano je općinsko takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja općine Stari Grad iz predmeta Demokratija i ljudska prava – CIVITAS. Učenici su birali aktuelne probleme iz svoje zajednice, istraživali ih, ponudili adekvatna rješenja i prezentirali ih komisiji. Nakon što je komisija pregledala panoe i prezentacije učenika, žiri je sumirao rezultate, te proglasio pobjednike. Dodjela nagrade učenici Kaniti Babović za najbolji literarni rad U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad, a povodom obiljažavanja Dana grada Sarajeva, za učenike osnovnih škola raspisan je konkurs za najbolji literarni rad na temu „Moj voljeni grad“.

Našu školu su predstavljali sljedeći učenici: Esma Arnautović, Hadidže Hakan, Emira Imamović, Sara Spahić, Azra Bijelonja, Edina Kulić, Mesuda Arnautović i Tajra Hadžić, a plasirali su se na treće mjesto.

Naša učenica IXb razreda Kanita Babović osvojila je I mjesto na ovom konkursu, za šta je nagrađena novčanom nagradom i knjigom. Dodjela nagrada održana je 17. aprila 2019, a u pratnji naše nagrađene učenice išla je nastavnica Adisa Hota. Bravo Kanita!

Tema njihovog istraživačkog rada je bila “Reci NE plastičnoj ambalaži“. Učenice pripremala nastavnica Almira Karčić. Čestitamo našim učenicama na dostojanstvenom predstavljanju škole. Općinsko takmičenje iz tehničke kulture Dana 12. aprila 2019. u OŠ „Vrhbosna“ održano je takmičenje iz Tehničke kulture na nivou Općine Stari Grad. Učenici su radili testove i ostvarili su sljedeće rezultate: Nuhanović Iman (V razred) – V mjesto Lejla Džaferagić (VI razred) – V mjesto Emira Imamović (VII razred) – I mjesto Sumeja Džindo (VIII razred) – I mjesto Tarik Bićo (IX razred) – II mjesto Ekipno su učenici zauzeli III mjesto. Čestitamo našim učenicima i nastavnici Zehri Salibašić Kadić.

MEJDAN

23.


Općinsko i kantonalno saobraćajno-obrazovno takmičenje

jakoj konkurenciji 67 učenika. Čestitamo našoj Adni i nastavnici Ameli MekićJusufagić. Završena je Minibasket košarkaška liga - naši učenici šampioni

27. aprila 2019. u Semizovcu je održano 23. saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo. Na takmičenju su nastupile 42 ekipe sarajevskih osnovnih škola. Učenici su radili testove iz oblasti saobraćaja, a nakon toga je organiziran praktični dio takmičenja za učenike koji su uspješno riješili teoretski dio. Praktični dio sastojao se od vožnje bicikla na poligonu sa preprekama.

U petak, 10. maja, 2019. na Trgu Oslobođenja “Alija Izetbegović”, u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad, održane su finalne utakmice Minibasket lige osnovnih škola ove općine, zajedničkog projekta košarkaškog kluba BBY i Općine Stari Grad.

Titula najboljeg pripala je ekipi naše škole. Čestitamo našim malim košarkašima i zahvaljujemo Našu školu predstavljali su dječaci Eman Čustić (Va se treneru BBY kluba, koji vrijedno trenira s našim razred) i Ali Poturović (VIIb razred) i djevojčice Fatima učenicima. Hadžić i Nerjla Hamzagić (VIa razred). Dodjela nagrada najboljim ekipama i Učenik Ali Poturović zauzeo je I mjesto na općinskom pojedincima – učesnicima starogradskih nivou i jedan je od pet dječaka koji će predstavljati sportskih liga Kanton Sarajevo na Državnom saobraćajnoobrazovnom takmičenju. Bravo Ali! Ekipno naši učenici su osvojili II mjesto na Općini Stari Grad. Čestitamo svim našim učenicima i nastavnici Zehri Salibašić-Kadić odličnom plasmanu! Kantonalno takmičenje iz Engleskog jezika Kantonalno takmičenje iz Engleskog jezika za učenike IX razreda sarajevskih osnovnih škola održano je 24. aprila 2019. u prostorijama OŠ “Vladislav Skarić”. Našu školu je predstavljala Adna Hodžić (prvoplasirana učenica sa školskog takmičenja) i ostvarila je dobar rezultat.

Na sportsko-rekreacionim terenima Bentbaša, 06. maja 2019. dodijeljene su nagrada najboljim ekipama i pojedincima Šahovske, Fudbalske, Odbojkaške, Košarkaške i Stonoteniske lige Starog Grada za učenike osnovnih škola sa područja ove općine.

Sa osvojenih 88/100 bodova zauzela je 15. mjesto u

Zvaničnom proglašenju najboljih za sezonu

24.

MEJDAN


2018/2019. završena su sportska takmičenja za ovu školsku godinu. Naši učenici nagrađeni su za osvojeno 1. mjesto u Odbojkaškoj ligi. Ujedno, najbolja odbojkašica je naša učenica IXb razreda Samina Bektić. Čestitamo svim našim učenicima koji su učestvovali u Šahovskoj, Fudbalskoj, Odbojkaškoj, Stonoteniskoj i Košarkaškoj ligi, kao i nastavniku Bakiru Kvoci koji kroz sport promovira drugarstvo, međusobno uvažavanje i zdrav život. Dodjela priznanja, zahvalnica i pohvala najuspješnijim učesnicima Kantonalnih takmičenja u školskoj 2018/2019. godini Priznanja za treći najbolji likovni rad na temu „Od obale moje, do obale tvoje, sarajevski mostovi ponosno stoje“ pripalo je učenici Ib razreda Katalei Kanlić, čiji je rad bio izložen u auli Bosanskog kulturnog centra u vrijeme obilježavanja Dana Kantona Sarajevo. Učenica je prisustvovala svečanoj dodjeli priznanja u organizaciji Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dana 18. juna 2019.

Takmičenja

MEJDAN

25.


Humanost na djelu

Paketi za povratnike

Uspješno završena humanitarna akcija Podjelom prehrambenih paketa porodicama u Istočnoj Bosni, završena je ramazanska humanitarna akcija u kojoj su učestvovali učenici i radnici naše škole.

Prikupljen je veliki broj prehrambenih artikala, koji su raspoređeni u pakete i podijeljeni porodicama u stanju potrebe. Distribuciju paketa izvršio je nastavnik Bakir Kvoco. Ovom prilikom zahvaljujemo se našim učenicima i roditeljima, koji su se velikodušno odazvali ovoj akciji i po ko zna koji put pokazali svoju humanost.

Dajem slatkiš za tvoj osmijeh Od 29. oktobra 2018. u organizaciji muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrenuta je humanitarna akcija za pomoć djeci migranata u BiH pod nazivom “Dajem slatkiš za tvoj osmijeh”, kojoj su priključili i učenici naše škole. Zahvaljujemo se svim učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su bili dio ove humantirane akcije.

26.

MEJDAN


Literarni kutak Bosna i Hercegovina kakvu želim

D

ok stari tramvaj truska, malo lijevo, malo desno, gledam kroz prozor u našu zagađenu ljepoticu, Miljacku. Pitam se kako bi izgledala kad ne bi bila zagađena. Kako bi bilo da je kao Temza u Londonu ili Dunav u Beču?

„Ljepša je meni Miljacka i od Dunava, i od Temze, i od Misisipija. Meni je Miljacka najljepša, ali bi bila još ljepša da nije baš ovako zagađena“, pomislila sam grdeći sama sebe što poredim Miljacku sa drugim rijekama. Dugo sam razmišljala o Miljacki, a onda mi je pogled skrenuo na Trebević. Takva Olimpijska ljepotica,no zašto nju ne obilazi više turista. Sve je tako i sa Bjelašnicom, Igmanom, Jahorinom. Zna se za Alpe, a šta su one naspram te četiri ljepotice koje okružuju najljepši grad, Sarajevo.

Sretna sam jer možemo da biramo jezik kojim ćemo govoriti. Neka djeca u našoj državi nemaju pravo izbora na jezik kojim žele pričati, pa često budem razočarana i tužna zbog toga. Opet, zadovoljna sam što se u našoj školi djeca ne razdvajaju po nacionalnosti i religiji, ipak svi smo državljani jedine nam države. Barem nam je škola pod jednim krovom, nema boljih i lošijih. Učimo strane jezike, idemo na kurseve. Voljela bih da jezike koje smo naučili koristimo u prosperitetnoj Bosni i Hercegovini, u kojoj ćemo primati naše prijatelje i saradnike iz cijeloga svijeta, te dok putujemo u najljepše svjetske destinacije, obilazimo i vrhunske kompanije.

Igman, može se samo sjećati skokova, jer ih, nažalost, više nema. Oštre krivine na Bjelašnici popularnost stekoše na Olimpijskim igrama, a šta poslije toga? Znam mi, Bosanci i Hercegovci, kakav adrenalin osjetiš kad se spustiš niz našu ljepoticu, pa mi bude žao stranaca što ne znaju za taj osjećaj, jer on se riječima ne može ispričati, on se samo može doživjeti. I kad odeš žićarom do Trebevića, vidiš ostatke Bob staze. Moja mama često usporedi bob stazu sa današnjim „tubingom“. No, izgleda da mi nećemo imati priliku da isprobamo bob stazu. Bosna nije samo Sarajevo. U južnom dijelu najljepše nam države prkosno je iz zelene ljepotice, Neretve, ponovo izronio Stari Most u Mostaru. On je za Bosance i Hercegovce simbol mira, poručuje nam da se trebamo truditi da Neretva nikad više ne proguta Stari Most. Neka rijeka, koja je bila inspiracija Šantiću ne bude više nikad crvena. Želim da voz Ćiro ide do Andrićeve najveće inspiracije, Drine i da Drina nikad više ne proguta stanovnike koji su rasli uz nju. Una i dalje treba biti najbistrija rijeka u Bosni i Hercegovini, a i turisti ne znaju da piramide nisu samo u Egiptu. Postoje piramide i u ovoj maloj državi, u Visokom. Gdje se još može pronaći grad poput Tuzle, u kojem postoje jezera sa slanom vodom. Želim da eksponiranjem, korištenjem, nadograđivanjem i razvijanjem turizma, Bosna i Hercegovina postane interesantna, kako za turiste, tako i za mlade i perspektivne ljude.

MEJDAN

Mada, znaju odrali pričati o nekoj „korupciji“, a i nerijetko je to glavna tema dijaloških emisija i vijesti. Nisam sigurna šta je to, ali čini mi se kao neka negativna stvar. Nadam se da toga neće biti kada ja narastem. Također, priča se puno i o nezaposlenosti. Ja želim da to što prije iščezne u vazduhu, jer Bosna je puna potencijala koje trebamo iskoristiti. Ne želim da se ponovi rat, niti da se ponovo dogodi Srebrenica, niti da bilo koji grad bude pod opsadom. Ne želim da Sarajevo dobije više ijednu „ružu“, da Tuzla ima kapije koje simbolišu gubitak. Želim mir, želim da Bosna bude majka koja će nadograđivati i podržavati svoju djecu, a ne zakopavati ih. S tim zaključcima izlazim iz tramvaja i krećem prema školi, u nadi da ću svoje znanje moći usmjeriti u poboljšanje i razvitak jedine i najljepše države, Bosne i Hercegovine. Kanita Babović IXb

27.


Bosna i Hercegovina kakvu želim Bosna i Hercegovina prekrasna bi bila, kad bi se u njoj poštovala dječija pravila. U BiH kakvoj živjeti želim školovanje ne bi ovako teško bilo. Svaki čovjek koji na posao ide svaki dan bi se veselio. U našoj BiH mnogo smijeha bi bilo. Tuga, siromaštvo i rat nikad se ne bi ponovilo. Volio bih živjeti u BiH, koja nema problema, gdje svi se slažu i vole, zajedno se trude da nam bude bolje. Husejn Kofrc VIIa

Moja draga Bosna i Hercegovina Žitna polja, rijeke, jezera, brda i planine, najveća su bogatstva Bosne i Hercegovine. Od Sarajeva do Mostara sve bogatstva prava. S radošću svi ti dolaze, Bosno, ti si nam to dala. Gradovi u tebi, kao vijenci stoje. Volimo te BiH. Stanovnici ti tvoji zbore. Kroz teška vremena ti s,i Bosno, prolazila, ali i kad je najteže, ponos naš si uvijek bila. Kad sunce zađe, a mjesec i svjetla obasjaju te tad, sve ljepote, Bosno, tvoje utonu u najljepši san.

Moj voljeni grad Pogledaj, prijatelju, Sarajevo jednom samo, Pokušaj se popeti na Žutu Tabiju, Dobro pogledaj i kao na dlanu, Imat' ćeš sarajevsku čaroliju. Vidi samo ljepote iz prvog pogleda, A sada zamisli da se i rajskim čarolijama predaš, Ne, prijatelju, nije potrebno, Trebaš samo Sarajevo da gledaš. Sada, dok gledaš, čuješ li sevdalinku? Kažu, dobar glas daleko se čuje, A sevdalinka, moj prijatelju, u mnoga se srca kuje. Sada, prijatelju, slušajući, čuješ li ptičicu svaku, Pjevaju i one sarajevsku pjesmu, Čuj cvrkute, prijatelju, Dok pjesma raduje i Mariju i Esmu. Nego, prijatelju, sada udahni, Osjetiš li svaku planinu? Svaku što Sarajevo okružuje, Sarajevo zamisli kao mali svijet, a ne kao kotlinu. A sad malo desno, prijatelju, Vidiš li sada, osjećaš li tugu ovu? Osjetiš li suze majki što sinove svoje svaku večer očekuju? Sad' ili šuti ili prouči dovu. Vidi Sebilj, prijatelju, pogledaj samo ljepotu, Vidi golubove kako lete, Ni Venecija mu ravna nije, O, prijatelju, kako samo Sarajevo divne priče plete. Pogledaj, prijatelju, samo ovaj sklop, Turske i austro-ugarske gradnje, U Sarajevu, prijatelju, svi poštuju, Bajram, a i večer Badnje I samo prijatelju, ako smijem da pitam, Ima li to, negdje gore, Da ti, prijatelju, u isto vrijeme, Ezan i zvono na Katedrali zbore? Kanita Babović IXb

Husejn Kofrc VIIa

28.

MEJDAN


Moja draga Bosna i Hercegovina rijatelju, ljubav se riječima ne priča, ljubav se samo iskazuje. Ali ljubav prema mojoj jedinoj P državi je nemoguće iskazati. Ljubav se treba

brog Bošnjanjina. Ali zamućena je i svim belajima bosanskog naroda. Svaki Bosanac rijeku uz koju je odrastao čuva kao vlastitu bašču. Čuva je kao majka svoje dijete.

Koliko god da živiš u Bosni jedinoj, prijatelju, ti je nikad nećeš doživjeti u punom smislu te riječi. Nećeš moći istražiti svako ćoše, ove naizgled male zemlje.

Sevdalinka se pjeva dušom. Sevdalinku, prijatelju moj, ne može pjevati svako. Može je pjevati i onaj bez sluha, samo ako je pjeva sa dušom i srcem neiskvarenim bosanskim. Ti, prijatelju, da najljepši glas imaš, sevdalinku bez duše otpjevati ne možeš. Sevdalinka je u najtežim danima, Bosancu bila duševni smiraj i razonoda.

doživjeti.

Prijatelju, ne postoji riječ koja Bosnu opisuje, ne postoji misao koja o Bosni kazuje, ne postoji definicija o Bosni. Ali eto, Bosnu ću ti, pokušati objasniti... Europski Jerusalem... Znaš li ti prijatelju moj, gdje je učenje ezana propraćeno zvonom sa Katedrale? Znam, takvo mjesto ne postoji, jer ga na dunjaluku pronaći nećeš...

Planina je obasjana suncem bosanskim. Zastrta najljepšim bijelim pokrivačem. Ljepša je planina bosanska od bilo koje svjetske. Ima najljepšu žićaru, najljepše skijaške staze... A imala je i bob stazu. Bosanac je kao i planina, jak i snažan. I nigdje nema šehera. Lijepo je obići i druge gradove, druge kulture, ali nećeš naći čaršiju kao bosansku. Nema tog specijaliteta koji može zamijeniti begovu čorbu, ćevape, agdali kolače. Ne možeš osjetiti svaku merakli kahvu, svako ašikovanje, jer to samo u Bosni ima. Prijatelju, Bosna i Hercegovina najljepša je dok beharom šeheri mirišu, dok se vole dvoje mladih, dok Emina uzima svoj ibrik, dok Andrić sjedi na ćuprijama, dok Mak otkriva značenje stećka. Zaljubi se, kažu prijatelju, u vodu sa česme kraj Begove džamije. Najljepši je izvor bosanski. Zamisli kako je nama kada se svaki dan ponovo zaljubimo u našu jedinu državu.

Nećeš naći mjesto u kojem hodajući u jednom smjeru vidiš džamije, Katedralu, jevrejski hram, staru pravoslavnu crkvu... Na stećku Bosanac uvijek stoji uspravno i ponosno, nikad nije poget, jer koliko god jada i belaja da ga zadesi, Bosanac je nasmijan i naravan, uvijek ponosan. Bosanac ne zna da mrzi. Rođen je da bezuslovno i naivno voli. Rođen je da voli sve što mu je ponudila njegova zemlja. Da brine o svakoj grani, svakoj livadi, svakoj planini, svakoj rijeci koju su mu ostavili njegovi preci u amanet. Ostavili su mu i tu najljepšu osobinu, ljubav. Ostavili su mu ponos, darežljivost. Nikad nismo bili škrti. Nisu ni naši vladari. Kulin ban dozvolio je slobodu kretanja Dubrovčanima i izradio ličnu kartu Bosne i Hercegovine. Prijatelju, svaku rijeku u Bosni, Bosanac je naučen da voli. Svaka rijeka krije svoju sevdalinku. Svaka rijeka bistra je kao i narav do-

MEJDAN

Prijatelju, Bosanac nije za srama. Bosanac je lijep kao sevdalinka. Mirisan kao behar u proljeće, jak kao planina, bistar kao rijeka. Romantičnija je Bosna od čitavog Pariza, slađa jedna baklava od svake zaher torte. A ti, Bosanče moj, gdje god da si, u srcu nosiš tu bosansku ljepotu, bosansku ljubav, bosansku posebnu krv. Nemoj biti Bosanac koji će dopustiti da izvor pun ljubavi mora osjetiti krv djeda koji je prao svoju sablju braneći ono što najviše voli, svoju državu. Nemoj dopusti da majka ne može da pere odjeću svoje dječice jer je svoju dječici zakopala u zemlju bosansku... Nemoj dati da se odreže behar bosanski, da se zaboravi sevdalinka, da se zamuti ijedna rijeka bosanska, da se sruši planina bosanska. Nikad to nemoj dopustiti, dragi moj sugrađaninu. Kanita Babović IXb

29.


Moja domovina

Pored rijeke vrba mala

Pjesma mojoj domovini

Moja domovina mila, u srcu nam se skrila.

Nekad mutna, nekad bistra, nekad bučna, nekad tiha.

Moja domovina u srcu, sad ćemo joj prerezati vrpcu.

Izlazak sunca dočekaš, zalazak sunca ispratiš. Svaki zračak njegov, ti sa osmijehom zapratiš.

Pjesmo moja, stihove ti pišem, kao zaljubljeni u djevojku lijepu. Sitne su riječi da kažem sve, o ljubavi jednoj što Bosna se zove.

Ona ima prekrasnih boja, to je domovina moja. Moja domovina ima planine i rijeke, i u vedrom je oku, djevojčice neke. Sadžida Arnautović IV b

Nekad jaka, nekad slaba, nekad tužna, nekad sretna. Miljacka rijeka nije ti šala, pored nje nikla vrba mala. Bentbaša ti nije strana, a nema joj ni mana.

Moja draga domovina Moja domovina mila, u srcima se skrila.

Svaki most na te pogled ima tako će i ostati vijekovima. Teci, rijeko, tiho još tiše uz tebe moje Sarajevo diše.

Lijepa i čista, ona uvijek blista.

Lamija Starogorčić II b

Srcem je volimo, očima gledamo, ljubavlju hranimo.

Djevojka lijepa kao mjesec bijeli, što noć mrklu bjelinom osvijetli. Ona je tu uz ljubav i pjesmu, što kršnom Hercegovinom odjekuju. Bosno i Hercegovino, sveta zemljo, nikome te mi ne damo. Pjesmama ćemo tebe čuvati, a ljubav i živote tebi pokloniti. „Od Kulina-bana do današnjih dana”, htjeli su ljubav neki da sruše, o takvima se pjesma ne piše, o tebi, zemljo, sve više i više. S ponosom zato ove riječi pišem, u vjeri i sreći ja suze brišem. Dragom se Bogu za tebe molim, sretna bila mila, jedina naša Bosna i Hercegovina. Imran Delić III a

Miljacka

Moja domovina mila u srcima se skrila. Mija Nurak IV b

Kroz moje šeher Sarajevo teče mutna rijeka Miljacka.

Moja domovina

Oko rijeke klupe, a na svakoj klupi priče. Neke tužne, neke sretne, neke neispričane...

Znam da bi i ti sretna bila, kad bi moju domovinu grlila.

Ljubav

Tu su naši očevi bili i za slobodu se izborili.

Za mene je ljubav najljepše osjećanje, U njoj ima sreće, a ponekad i tuge. Može biti na poklon ili kupljena, kratka i duga ili lažna, velika ili mala. To ne mora biti cura ili dečko, to može biti prijatelj ili prijateljica. Njezina najdraža boja je crvena kao prva ruža što cvjeta ljeti. Zato zapamtite ljubav je bitna.

Sajra Dinarević IV b

Esma Bačvić IV b

Domovina moja mila, u srcima se našim skrila. Planine i rijeke mile svuda su je obgrlile.

30.

Preko rijeke mostovi, i nasmijani turisti. Trpila je ona ratove, dušmane i prijatelje. Trpila je i trpit će! Za neke jedna obična mutna riječica, a za mene čuvar moga šehera. Harun Arapović II b

Literarni kutak

MEJDAN


Likovni radovi

Benjamin Kapo IIa

Imran Dinarević IIa

Minela Salan IIb

IIa IIb

Šejma Kazaz IIa

Zejd Pozder IIa

Mia Avdibegović IIa Zejd Sabljić IIb

Hatidža Đuhić IIb

MEJDAN

Tarik Bašović IIb

Rijad Zulčić IIb

31.


Adna Smajić IIIb

Imran Delić IIIa

Ammar Aganspahić IIIa

Benjamin Prešević IIIa

Amina Zahiragić IIIa

Merjem Arnautović IIIa

Hana Nuspahić IIIb

Bašić Aiša IIIb Kanita Hasibović IIIb

Adin Ajdinović IIIb

32.

IIIa IIIb

MEJDAN


Ajdin Kvoco IVa Esma Meštrovac IVa

Iman Sokolović IVa

Sadžida Arnautović IVb

Ernesa Agović IVa

Zakir Fazlić IVb

Šaina Hamidi IVb

Hatidža Mešić IVa

Esma Bačvić IVb

Ahmed Popara IVb

MEJDAN

IVa IVb 33.


Mala izložba Ia i Ib

34.

Kerim Porča Ia

Merjem Lončar Ia

Lamija Gigić Ia

Ajša Adilović Ia

Sara Pecar Ia

Lejs Hamidi Ia

Suhejla Akan Ia

Ahmed Hodžić Ia

Hamza Hamzić Ia

Mak Adilović Ia

Aiša Hodžić Ia

Nedim Čatani Ia

MEJDAN


Ilda Zubetljak Ia

Faris Fazlić Ia Faruk Beganović Ia

Abdullah Mujanović Ia Benjamin Milić Ia

Hanna Hirkić Ia

Esma Šljivo Ib

Imran Bašić Ia Halima Akan Ia Irfan Osmanspahić Ib

Halid Kalata Ib

MEJDAN

Muhamed Baščaušević Ib

Davud Kovačević Ib

35.


Adna Prljača Ib

Lamija Koštović Ib

Ahmed Podrug Ib

Sara Imamović Ib

Adnan Alić Ib

Sumeja Jažić Ib

36.

Ines Korjenić Ib

Ilhan Šalja Ib

Katalea Kanlić Ib

Faris Jusić Ib

Sajra Merdović Ib

Esma Sipović Ib

Malik Burek Ib

Zejd Bačvić Ib

MEJDAN


Zagonetke 1.

Koliko puta možeš oduzeti 2 od 12?

2.

Šta stoji u ćošku, a putuje po svijetu?

3.

Šta radite kad ulazite na jednu rupu, a izlazite na tri?

4.

Šta se prvo mora razbiti da bi se koristilo/upotrijebilo?

5.

Šta je veće bez glave, nego sa glavom?

6.

Kada decembar dolazi prije novembra?

7.

Šta i najbolji govornik može pokvariti/upropastiti kad otvori usta?

8.

Šta ni najgladniji čovjek na svijetu ne može pojesti na čajnom kolutiću?

9.

Od čega ni najbrži čovjek ne može pobjeći?

10. Šta je lakše od pera, a ne možeš ga držati ni pet minuta? 11. Šta je to što je samo tvoje, a drugi ga koriste više nego ti? Odgovori: 1. (prvi put – drugi put oduzimaš od deset), 2. (poštanska markica), 3. (oblačite majicu), 4. (jaje ), 5. (jastuk), 6. (u rječniku), 7. (tišinu), 8. (rupu), 9. (od svoje sjene), 10. (dah), 11. (tvoje ime)

Priredila: Esma Arnautović VII b

IMPRESUM

“M E J D A N” Godina XXV - Broj 25 - juni 2019. godine Izdavač: OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Direktor: dr. Salko Huskić Glavni i odgovorni urednik: prof. bosanskog jezika i književnosti Adisa Hota i prof. Selma Karić Saradnici: bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović, učiteljice od I do IV razreda i učenici – novinari Odabir likovnih i literarnih radova: prof. likovne kulture Nalić Zekerijah i učiteljice od I do IV razreda DTP: Samir Omerović Lektor i korektor: prof. Adisa Hota i prof. Selma Karić Adresa: Redakcija lista Mejdan, Carina 2; 71000 Sarajevo; BiH, tel/fax. +387 33 27 27 20 Web: www.oshk.edu.ba E-mail: hamdijakresevljakovic@yahoo.com

MEJDAN

37.


Želim postati Na pitanje: “Šta želiš biti kad porasteš?” – često nisam davao odgovor. Sada, kada imam petnaest godina, tek sam shvatio šta želim biti. Većinom djeca daju odgovore vezane za djelatnosti (pilot, fudbaler, pjevač/ica... ) Međutim, tek sada sam shvatio da to nije bitno. Ako ćemo to gledati kao posao, moj posao bi bio dobar čovjek. Posao dobrog čovjeka bi bio da radi dobra djela. Ništa više, ništa manje. Plata jednog dobrog čovjeka bi se ogledala u vidu dobrog glasa i mira u duši. Dobar čovjek je stalno zanimanje i prekida se tek nakon smrti. Penzija bi bila lijepo sjećanje. Na kraju svega svi smo samo ljudi i svaka profesija nudi samo novac koji ostaje ovdje, a dobra djela ostaju među ljudima, ali ih i nosimo sa sobom. Tarik MEJDAN Bićo IXa 38.