Page 1


80-ti rođendan škole Svečana Akademija u povodu 80. godišnjice postojanja i rada škole Od 1937. godine egzistira osnovna škola na Vratniku. U početku se zvala VII osnovna škola, potom „Džavid Haverić“, a danas nosi ime jednog od najistaknuijih intelektualaca Sarajeva, akademika, historičara, književnika i učitelja Hamdije Kreševljakovića.

Od samog osnivanja škola je bila rasadnik znanja, odgoja, uspjeha.

IMPRESUM

“M E J D A N” Godina XXII - Broj 23 - juni 2017. godine Izdavač: OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Direktor: dr. Salko Huskić Glavni i odgovorni urednici: prof. Bosanskog jezika i književnosti Adisa Hota i prof. Selma Karić Saradnici: bibliotekarka Aida Kalajdžisalihović, učiteljice od I do IV razreda i učenici - novinari Odabir likovnih i literarnih radova: prof. Likovne kulture Zekerijah Nalić i učiteljice od I do IV razreda DTP: Samir Omerović Lektor i korektor: prof. Adisa Hota i prof. Selma Karić Adresa: Redakcija lista Mejdan, Carina 2; 71000 Sarajevo; BiH, tel/fax. +387 33 27 27 20 Web: www.oshk.edu.ba E-mail: oshk@bih.net.ba; hamdijakresevljakovic@yahoo.com

2.

MEJDAN


Iznjedrila je brojne uspješne i ugledne građane Sarajeva među kojima se nalaze arhitekte, pisci, glumci, muzičari, ljekari, politačri, biznismeni, zanatlije. Kako nekada, tako i danas, uposlenici škole održavaju vezu sa tradicijom i čuvaju od zaborava važnost jednog od najstarijih sarajevskih naselja – Vratnika. Da bi svojoj školi pokazali koliko im znači, učenici i nastavnici su, na njen 80. rođendan, pripremili bogat i zabavan kulturno-umjetnički program uokviren u svečanu Akademiju, kojoj su prisustvovali roditelji, bivši učenici škole, brojne zvanice i specijalni gost – muzičar Eldin Huseinbegović koji je sa učenicima otpjevao jednu od svojih pjesama. Poseban dio programa pripao je prikazivanju dokumentarnog filma o školi koji su uradili g. Vedad Hodžić, g. Almir Đikoli, g. Elvedin Zorlak i g. Kenan Aganspahić, a predstavnici Vijeća roditelja uredili su pano sa poznatim đacima škole. Sa porukom da ih škola vodi u sunčana jutra da dobri ljudi budu sutra, učenici su u najljepšem svjetlu predstavili sebe i svoj drugi dom – svoju školu.

MEJDAN

3.


Svečano otvoren kabinet arapskog jezika

U

srijedu, 22. februara 2017. u našoj školi svečano je otvoren adaptirani i modernizirani kabinet arapskog jezika. Prigodnom programu na bosanskom i arapskom jeziku, koji su pripremili učenici koji u školi izučavaju arapski jezik, prisustvovalo je više od stotinu zvanica iz javnog, kulturnog, obrazovnog i politčkog života našeg grada. Prije početka kulturnog programa ove svečanosti, skupu su se obratili direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ dr. Muhamed Ali Šejh, premijer KS g. Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS prof. dr. Elvir Kazazović i načelnik Općine Stari Grad g. Ibrahim Hadžibajrić. Nastavnik arapskog jezika Saudin Sivro istakao je kako je kabinet prilagođen modernim tehnologijama koje djeca danas koriste da bi usavršili znanje, a njegova modernizacija pomoći će učenicima da lakše usvajaju znanja. Projekat je realiziran uz podršku Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH i Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Sarajevu.

4.

MEJDAN


Fatih Žgalj - naš zlatni đak U

organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, 09.12.2016. resorni ministar Elvir Kazazović uručio je prigodne poklone za 114 učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo koji su se svojim zalaganjima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima istaknuli u promociji škola kao i u realizaciji različitih projekata. Naš učenik VIII razreda Fatih Žgalj, koji se pored izvanrednih ostvarenih rezultata u školskim i izvanškolskim aktivnostima ističe i uzornim ponašanjem i dobrim drugarstvom, prisustvovao je ovom svečanom događaju. Fatih je i nakon ovog priznanja nastavio postizati odlične rezultate na takmičenjima. U školskoj 2016/2017. osvojio je: - I mjesto na Općinskom takmičenju iz matematike - II mjesto na Općinskom takmičenju iz informatike - ekipno - II mjesto na Kantonalnom takmičenju iz informatike - II mjesto na na Općinskim takmičenjuiz fizike - I mjesto na Kantonalnom takmičenju iz fizike - IV mjesto na Federalnom takmičenju iz fizike

IV mjesto za Fatiha Žgalja na Federalnom takmičenju iz fizike

22. juna 2017. u Centru za kulturu Kantona Sarajevo održana je svečanost na kojoj su uručena priznanja, diplome i pohvale nagrađenim učenicima Kantonalnih takmičenja u šk. 2016/17. godini. Priznanje je dobio i naš Fatih. Svečanosti su prisustvovali i direktor škole dr. Salko Huskić i nastavnica fizike Sanela Karović.

M

eđu mnogo dobrih učenika, istaknuti se kao izvanredan znači veliko priznanje. Karakternim osobinama, vrijednim i predanim radom, uvažavanjem među drugarima i nastavnicima, zaslužuje pijadestal. Sjaj koji se isijava gdje god se pojavi štit mu je od svega ružnog, te se uz njega takvo nešto ne može vezati. Epiteti upotrijebljeni da se ukrasi ovaj učenik nisu dovoljni jer je njegova blistavost mnogo više od toga. Uspjeh u prirodnim i informatičkim naukama, ali jednaka participacija u kulturno-umjetničkim manifestacijama, talenat kada treba nešto odglumiti, recitovati, javnosti predstaviti ili argumentovano odbraniti, svrstava ga u ličnosti za koje kažemo da su u svom najranijem dobu kompletne i još više. Ako tome dodamo besprijekorno ponašanje i humanost dobijemo model učenika za primjer. Stoga i ne čudi činjenica da je odlukom većine članova Nastavničkog vijeća OŠ “Hamdija Kreševljaković” izabran za najizvrsnijeg učenika. To je ponos svojih roditelja i blago škole - zlatni FATIH ŽGALJ

MEJDAN

5.


Prvačići Nakon ljetnog raspusta i uživanja u igri i zabavi došlo je vrijeme da se đaci vrate u školske klupe.

Škola je otvorila svoja vrata spremna da primi svoje stare učenike ali i srdačno dočeka nove. Tako je i ovog 01. septembra 2016. godine organiziran svečani prijem prvačića – poseban događaj za sve one mališane koji prvi put sjedaju u školske klupe i postaju đaci, ali i za njihove roditelje. Učenici starijih razreda za svoje nove drugare priredili su veseo program, a ispred škole prisutne je pozdravio direktor Salko Huskić, koji je učenicima zaželio sretan početak i uspješno školovanje.

Školske godine 2016/2017. prvi razred pohađalo je 34 učenika raspoređenih u dva odjeljenja a vodile su ih učiteljice Aida Jerlagić i Jasmina Zagorac.

Stari Grad / Ruksak na leđa i osmijeh na lice: Prvačići dobili školski pribor (08. 09. 2016. u 13:01:00 Radiosarajevo.ba)

Uz zanimljiv zabavni program koji su pripremili učenici starijih razreda osnovnih škola iz Starog Grada, danas su svi starogradski prvačići dobili na poklon od Općine Stari Grad ruksake sa školskim priborom za sretan početak školske godine. Svečani prijem za prvačiće Općina Stari Grad održava već nekoliko godina, a danas je prvi put održan na platou ispred zgrade Općine, uz prisustvo nekoliko stotina gostiju: učenika, roditelja, nastavnika, direktora...

6.

MEJDAN


Prisutne je pozdravio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazavši da mu je drago što će Općina na ovaj način barem malo olakšati roditeljima opremanje prvačića, te da su pokloni obezbijeđeni za 233 đaka-prvaka. Uz želje roditeljima i đacima za uspješan početak školovanja i dobre ocjene, načelnik Hadžibajrić je istakao da će Općina i ubuduće misliti na svoje najmlađe i njihovo sigurno djetinjstvo i školovanje. ”Danas dijelimo ruksake prvačićima i želimo im

sretan početak školovanja, a već naredne sedmice počet ćemo realizaciju još jednog velikog projekta u osnovnim školama Starog Grada koji će povećati sigurnost i bezbjednost naše djece,” najavio je Hadžibajrić. Dodao je da je Općina u prethodnim godinama mnogo ulagala u školske objekte i njihovu infrastrukturu, te je u te svrhe izdvojeno skoro šest miliona KM. U zabavnom programu su učenici starogradskih škola izveli brojne muzičke numere i plesne tačke, a na kraju programa prvačićima su podijeljeni ruksaci sa sveskama, pernicama, bojicama, flomasterima, blokovima...Projekat je realizovan putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport. Među prvačićima koji su danas dobili ruksake bili su i Malik i Amina iz OŠ”Hamdija Kreševljaković”, koji su kazali da im se škola sviđa i sretni su zbog druženja s djecom. “Najviše nam se sviđa druženje sa djecom i crtanje po tabli, “kazali su ovi prvačići. Njihova učiteljica Aida Jerlagić kazala je da ovakav događaj ima veliki značaj za djecu, te se zahvalila Općini na organizaciji.”Najljepše od svega je to što su oni danas tako sretni, plešu, igraju se, aplaudiraju drugim učenicima i za njih je ovo veoma važan događaj, “ kazala je učiteljica Jerlagić.

Upisana 233 prvačića U Starom Gradu ove godine su upisana 233 prvačića, od čega 111 dječaka i 122 djevojčice. Prvačići su raspoređeni u 12 odjeljenja i svih šest osnovnih škola na području Starog Grada i Zavodu Mjedenica. Broj upisanih prvačića po školama je sljedeći: OŠ”Saburina” 23 učenika, “Edhem Mulabdić” 57 učenika, “Hamdija Kreševljaković” 34 učenika, “Mula Mustafa Bašeskija” 60 učenika, “Vrhbosna” 31 učenik, “Šejh Muhamed ef.Hadžijamaković” 18 učenika i Zavod Mjedenica 10 učenika.

MEJDAN

7.


Maturanti Još jedna generacija učenika s uspjehom je završila školu

Svečani defile maturanata Starog Grada Učenici IX-ih razreda osnovnih škola iz Starog Grada su na svečani način, defileom kroz Stari Grad, okončali svoju prvu stepenicu u obrazovanju. Okupljanje osnovaca je počelo na Baščaršijskom trgu, nakon čega je uslijedio defile kroz Sarače, Ferhadiju, grupno fotografisanje ispred Katedrale, te Trg oslobođenja Alija Izetbegović. Potom su stigli na plato Općine Stari Grad, gdje ih je dočekao prigodan program i općinsko rukovodstvo. U ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, mnogobrojnim maturantima se obratila Aida Bajramović, šef Službe Kabineta Načelnika Općine. Ona je česti tala svim maturantima i poručila da su ponos i budućnost Starog Grada, te zaželjela mnogo sreće u nastavku školovanja. Svečanosti na općinskom platou prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina. U svom govoru je poručio učenicima da je presretan kao i oni, jer je siguran da se među starogradskim maturantima nalaze budući akademici, naučnici, ministri, predsjednici, načelnici. „Ipak najbitnije od svega je da budete dobri ljudi, koji će poštovati druge, a to je garant bolje budućnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine“ kazao je na kraju predsjedavajući Pušina. Maturanti predstavnici svake od šest osnovnih škola iz Starog Grada su imali po kratak govor, u kojem su sumirali devetogodišnje školovanje i najavili nastavak obrazovanja. Služba za obrazovanje, kulturu i sport je za svakog učenika pripremila poklon knjigu lektiru, koja je predviđena nastavnim planom i programom rada u srednjim školama, a sadrži i posvetu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.Svaka škola imala je svog predstavnika a naš je bio Ahmed Kalata.

8.

MEJDAN


Maturska večer Maturska večer poseban je događaj u životu svakog maturanta. To je noć zabave, druženja i sjećanja na lijepe trenutke provedene u školi, ali i znak da je jedno poglavlje života završeno i da se treba spremati za nešto novo, zrelije, ozbiljnije. Put odlaska iz osnovne škole uglavnom počinje nakon Maturske večeri, a za ovogodišnje maturante to je 25. maj 2017 – noć koju će svi dugo pamtiti i rado je se sjećati.

Završna priredba maturanata

U utorak 06. juna 2017. završeno je osnovno školovanje za učenike IX razreda. Tim povodom, vođeni željom da se pozdrave sa svojim nastavnicima i zahvle im na svemu pruženom, priredili su kratku priredbu koju su sami osmislili. Rastanak je bio sjetan i pomalo tužan. Ipak, njihovom druženju nije kraj jer osnovna škola iznjedri prijateljstva koja traju cijeli život. Generaciji maturanata 2008/2017. temelj obrazovanja dale su učiteljice Aida Sinanović i Aida Babić a izveli ih do kraja razrednici Bakir Kvoco i Adisa Hota. Našim maturantima želimo puno sreće i uspjeha u nastavku školovanja.

MEJDAN

9.


Put putujem

Nastava u prirodnoj sredini, zimovanja, ekskurzije...

Nastava u prirodnoj sredini Vranduk/Travnik 05.11.2016. učenici naše škole, zajedno sa nastavnicama – voditeljima Nastave u prirodnoj sredini, Adisom Sokolović i Amelom Bahtijarević, posjetili su stari Vranduk – tvrđavu iz XV vijeka. Učenici su ovom prilikom učili o višestoljetnoj starosti naše domovine, te upoznali način života, odjeću i svakodnevne predmete iz tog vremena. U blizini tvrđave se nalazi stara bosanska kuća u kojoj su učenici imali priliku vidjeti način života od prije 300 godina. Nakon Vranduka uputili smo se u Travnik “vezirski grad”, gdje smo posjetili travničku tvrđavu –nacionalni spomenik BiH, te rodnu kuću našeg nobelovca Ive Andrića, koja je danas muzej. Ostatak dana proveli smo u druženju na Plavoj vodi, koja izvire u podnožju planine Vlašić i teče dalje kroz Travnik.

Nastava u prirodnoj sredini - Srebrenik/Gradačac U subotu, 15. aprila 2017. učenici naše škole, u okviru Nastave u prirodnoj sredini, posjetili su Stari grad Srebrenik, koji čuva jednu od najstarijih tvrđava iz srednjovjekovne prošlosti Bosne i Hercegovine. Podignuta je na mjestu nepristupačnom za napade, a pogled na nju oduzima dah. Prvi put se spominje u Povelji Stjepana II Kotromanića iz 1333. godine, a bila je stolni grad i narednih bosanskih vladara. Prema legendi koju je ispričao vodič puta, grad je izgradila jedna od tri kraljice koje su se nadmetale koja će sagraditi ljepši grad. Jedna je sagradila tvrđavu na Sokolu, druga u Gradačcu, a treća je rekla da njen grad sjaji kao da je od srebra zbog čega je prozvan Srebrenik. Nakon Srebrenika, učenici su posjetili Kulu Zmaja od Bosne u Gradačcu. Nakon upoznavanja sa likom i djelom znamenitog Bošnjaka - Huseina kapetana Gradaščevića, pogledali su i podzemne tunele sa puškarnicama, te ostale objekte unutar kapetanije kao što su sahat kula, džamija Huseinija... Učenici su saznali da je Gradačac i rodni grad poznatog bh književnika Hasana Kikića, te da ima ljekovitu banju Ilidža sa dva jezera Hazna i Vidara. Vrijeme pred dugu vožnju na putu za Sarajevo, učenici i nastavnice Amela Bahtijarević i Adisa Sokolović proveli su odmarajući se na trgu Gradačca.

10.

MEJDAN


Zimovanje na Igmanu U periodu od 23. do 27. januara 2017. u organizaciji Općine Stari Grad, više od stotinu starogradskih osnovaca je besplatno zimovalo na Igmanu. Općina Stari Grad je za ovu namjenu izdvojila oko 20.000 KM čime su svakom učeniku, te jednom nastavniku – pratiocu svake osnovne škole, bili plaćeni svi troškovi. Primarni cilj ovog projekta je bio da učenici četvrtih razreda osnovnih škola iz Starog Grada besplatno nauče skijati. Sa učenicima je išla učiteljica Elmedina Čebirić.

Ekskurzija za učenike VIII i IX razreda Ove školske godine za učenike VIII i IX razreda organizirana je i realizirana ekskurzija. Uzbudljiva četiri dana učenici su proveli obilazeći hercegovački kraj naš domovine, kulturno-historijske znamenitosti i prirodne fenomene, te se vraćajući u prelijepi Blagaj na Buni, gdje su bili smješteni u hotelu “Ada”.

Uživanje u druženju i avantura koju zasigurno nikada neće zaboraviti, obilježila je ovo putovanje naših maturanta i osmaša.

MEJDAN

11.


Otpad nije smeće

KJKP RAD u akciji jačanja javne svijesti o zaštiti okoliša

Učenica četvrtog razreda sarajevske osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ Fatima Hadžić jasno i vrlo ozbiljno je za ekipu magazina Start BiH kazala da je kroz projekat „Otpad nije smeće“, u kojem je i sama učestvovala, dosta naučila o otpadu. Sakupljat će ga i ubuduće, kaže ona, baš kako je to naučila i radila tokom provođenja ovog projekta u njenoj školi. Pokušat će da otpad iskoristi na najbolji mogući način.

sredine - kaže Ramić.

PROMJENA NAMJENE Ovaj projekat je, kako pojašnjava naš sagovornik, koncipiran tako da vrši edukaciju djece u blok-času. To podrazumijeva prvo edukaciju, a potom interaktivnu nastavu

EDUKACIJA UČENIKA Osnovna škola koju Fatima pohađa osvojila je treće mjesto u prikupljanju reciklažnog otpada koje se provodilo u okviru projekta „Otpad nije smeće“. Prisustvujemo svečanoj dodjeli nagrada i završnoj manifestaciji. Naša mala sagovornica prepričava nam i kako su učenici njene škole sakupljali papir i flaše, bojili tegle, crtali, pravili predmete od čepova. Kasnije saznajemo da Fatimino mišljenje dijele i ostali učenici, njihovi nastavnici, ali i roditelji, rodbina i komšije koje su animirali i uključili. O ovom projektu govori nam Mirza Ramić, stručni saradnik za edukaciju u ovom preduzeću. - Projekat „Jačanje javne svijesti kroz medijsku promociju zaštite okoliša“, pod nazivom „Otpad nije smeće“, koji finansira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, krenuo je zvanično 3. aprila 2017. godine. Podrazumijevao je određene aktivnosti koje se tiču edukacije učenika četvrtog, petog i šestog razreda, odnosno djece koja su već stekla određena znanja, što je preduslov za nadgradnju iz oblasti ekologije i zaštite životne

12.

tokom koje se provjeravaju stečena znanja na za djecu zanimljiv način. To je jedan dio edukacije. Drugi dio se odnosi na odlaganje otpada u kantonu Sarajevu, s obzirom da ovaj projekat obuhvata cijeli kanton. U projektu je sudjelovalo devet osnovnih škola, po jedna iz svake opštine: „Zaim Kolar“ Trnovo, „Hadžići“ Hadžići, „Prva osnovna škola“ Ilidža, „Fatima Gunić“ Novi Grad, „Grbavica I“ Novo Sarajevo, „Podlugovi“ Ilijaš, „Mirsad Prnjavorac“ Vogošća, „Safvetbeg Bašagić“ Centar i „Hamdija Kreševljaković“ Stari Grad. Ramić kaže da je početkom aprila završen prvi dio edukacije

MEJDAN


po osnovnim školama, nakon čega su u drugom dijelu, u periodu od 19. do 23. maja, djeca imala priliku da u organizovanim grupama posjete sanitarnu deponiju Smiljevići. - Djeca su se upoznala sa historijatom deponije, te na koji način se vrši odlaganje otpada, koje su posljedice neadekvatnog odlaganja, koji su nusprodukti, zašto je važna reciklaža i šta ona doprinosi. Svi želimo da smanjimo količine otpada koje se deponuju, a povećamo procenat reciklaže, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji - zaključuje Ramić. Dodatni dio projekta odnosi se na ekokutak, ističe naš sagovornik. Pojašnjava da je to prostor unutar škole gdje djeca, uz pomoć nastavnika, roditelja i mašte, svim onim reciklažnim sirovinama koje su već upotrijebljene, promijene njihovu namjenu i naprave neke nove stvari. Imali su, kaže Ramić, jako domišljate djece. Kombinovala su određene stvari koje se tiču predmeta fizike, matematike, tehničkog obrazovanja, a svakako i ekoloških projekata koji se odnose na različite predmete. Ističe on i da su, kombinujući sve navedeno, djeca dobila proizvode koji u konačnici imaju široku primjenu.

vno, ako bude potrebe za novim edukacijama bit ćemo tu, a u narednom periodu svakako planiramo edukaciju građana u mjestima gdje smatramo da je to najveći problem i gdje se javljaju divlje deponije - kaže Ramić. - Upečatljivo je ostalo i to da se ove stvari prepoznaju i ostaju kao neka vrsta repera za djecu koja tek stasaju kako bi mogli u kontinuitetu nastaviti da ovo provode na terenu. Međutim, ako jednim projektom poboljšamo neke stvari za samo dva posto, to je uspješan projekat. U narednom periodu djeca planiraju ponovo i dolazak na deponiju, što će nama činiti i zadovoljstvo i obavezu da preuzmemo tu „štafetu“ i da zadatke recikliranja nastavimo u kontinuitetu i tako štitimo životnu sredinu - poručuje Ramić.

KO JE NAJBOLJI

- Bitno je spomenuti da su djeca pokazala izuzetnu domišljatost jer su pravili hranilice za ptice, aparate za prečišćavanje zraka i vode, napravili su jelku od starog kišobrana, od stiropora su napravili staru bosansku česmu u kombinaciji sa vodenom pumpom - nabraja Ramić sve dječije rukotvorine. Pokazalo se, kaže on, da su sve škole ovaj projekat KJKP „Rad“ shvatile ozbiljno te su provodile i određene aktivnosti u samim mjestima stanovanja njihovih učenika. - Angažovali su se roditelji, rodbina i komšije na prikupljanju što veće količine sekundarnih sirovina. One su odlagane u kontejnere predviđene za to. Naša jedinica mjere je bila upravo kontejner! - ističe Ramić.

USPJEŠNOST PROJEKTA Hajrudin Ćuprija, direktor OŠ „Fatima Gunić“, dočekuje nas riječima: „Otpad nije smeće, već je novac!“ Njegova škola osvojila je prvo mjesto. - Dobar je put da se ovi projekti rade u školama jer su učenici sutra odrasli ljudi. Uključili smo u ovu akciju i učenike, nastavnike i roditelje i zajednički se radilo. Dobro je što se razvija takmičarski duh i što se djecu potiče na takmičenje dok se istovremeno razvija svijest o zaštiti okoline - zaključuje Ćuprija. Mirza Ramić govori nam i o očekivanjima, rezultatima projekta. Tako, kaže on, očekuju da će i poslije ovog projekta škole nastaviti sa svim onim što su zajednički provodili tokom projekta. Školska godina se završava ali, vjeruje on, da će se sve nastaviti od septembra. - Mi ćemo, kao komunalno preduzeće koje vrši odvoz otpada i prikupljanje sekundarnih sirovina, učiniti sve što je u našoj mogućnost da realizacija bude što efikasnija. Nara-

MEJDAN

Završna manifestacija projekta „Otpad nije smeće“ održana je petog juna u OŠ „Fatima Gunić“, koja je i osvajač prve nagrade kada je riječ o prikupljanju reciklažnih sirovina. Drugu nagradu je osvojila škola „Mirsad Prnjavorac“, iz Vogošće, dok je treću nagradu za prikupljanje sekundarnih sirovina osvojila OŠ „Hamdija Kreševljaković“, iz Starog Grada. Titula najboljeg ekokutka je pripala OŠ „Safvet-beg Bašagić“.

ŠTA JE ŠTA • OTPAD ne bi trebao završiti u smeću! To su one stvari koje nam više ne trebaju, ali se mogu ponovno iskoristiti, popraviti ili reciklirati. Otpadom smo nazvali sve one stvari koje nam više nisu potrebne i želimo ih se riješiti. Najveći dio otpada iz kućanstva su otpaci hrane, papir i materijali za pakiranje (ambalaža) • SMEĆE je dio otpada koji završava na odlagalištima smeća, a često se odbacuje i u prirodu stvarajući pri tome divlje deponije. • OTPADAK je smeće koje je završilo u okolišu. ________________________________ Članak preuzet iz magazina START

13.


Školska takmičenja Brže, više, bolje

10. 11. 2016. I mjesto na Općinskom takmičenju “Misli mine”

Najbolje pojedinačne rezultate ostvarili su Fatih Žgalj 1. mjesto i Esma Hodžić - 3. mjesto, čime su naši osmaši u svojoj kategoriji bili najbolji. Učenici VII razreda ekipno su bili 4. dok su učenici IX razreda zauzeli 6. poziciju. Ukupan broj bodova našoj školi donio je 4. mjesto na ovom takmičenju. Čestitamo učenicima i nastavnicima Ameli Omerbegović i Selmi Borogovac.

U četvrtak, 10. novembra 2016. održano je Općinsko takmičenje “Misli mine”. Našu ekipu činili su učenici VII razreda Benjamin Muharemagić, Azra Arnautović, Nejra Dizdarević , Nejla Pozder . Čestitamo učenicima i nastavnici Enesi Pavlović i želimo sreću i uspjeh na Kantonalnom takmičenju 28.12.2016 Treće mjesto za naše odbojkašice i šahiste u jesenjem dijelu lige

Jesenji dijelovi Šahovske i Odbojkaše lige za starogradske osnovce završeni su 27. odnosno 28. decembra 2016. Nakon odigranih 5 mečeva u šahu i 4 u odbojci, naši učenici zauzeli su 3. mjesto na oba turnira. 09. 03. 2017. Općinsko takmičenje iz matematike Općinsko takmičenje iz matematike održano je 9. marta 2017. a našu školu predstavljali su sljedeći učenici: VII razred>Nejla Pozder, Ilma Bilić, Azra Arnautović VIII razred>Fatih Žgalj, Esma Hodžić, Emel Hasanović IX razred>Sara Sejdija, Emina Redžo, Iman Nalić

14.

09. 03. 2017. I mjesto za naše šahiste nakon završene Šahovske lige Starog Grada

Naši šahisti osvojili su pobjedničku titulu u premijernoj sezoni Šahovske lige Starog Grada u šk. 2016/2017. godini. Odigrano je 10 kola po dvokružnom sistemu na četiri ploče (tri dječaka, jedna djevojčica i dvije rezerve). Od početka sezone ekipu su činili učenici: Hamza Čomor, Alija Špilja, Aldin Kajanija, Ali Drmala, Ahmed Aganspahić, Alija Hadžihasanović, Aida Arnautović, Ena Mušović i Nejra Dizdarević. Zvanično uručenje nagrada, medalja, pehara i diploma bit će održano početkom maja kroz program obilježavanja Dana Općine Stari Grad. 15. 03. 2017. I mjesto za naše fizičare na Općinskom takmičenju Ove školske godine naši mladi fizičari napravili su odličan

MEJDAN


rezultat na Općinskim takmičenju zauzevši 1. mjesto u ukupnom plasmanu. Pojedinačno, u kategoriji VIII razreda, Fatih Žgalj je osvojio 2. mjesto, a Esma Hodžić je bila 3. Najbolji rezultat u kategoriji IX razreda ostvarili su Sara Sejdija i Muhamed Pustahija, koji su podijelili 4. mjesto i zauzeli 2. poziciju u ukupnom plasmanu. Ovim rezultatima škola je ostvojila I mjesto ekipno.

Čestitamo našoj Iman i nastavnici Emini Nalić-Zahiragić. 22.03.2017. Općinsko takmičenje iz geografije Općinsko takmičenje iz geografije održano je 22. marta 2017, a učešće su uzeli i naši učenici IX razreda u sastavu: Iman Nalić, Emina Redžo i Tarik Ljuca.

Čestitamo našim učenicima Fatihu Žgalju, Esmi Hodžić, Emelu Hasanoviću, Sari Sejdija, Muhamedu Pustajiji i Emini Redžo i nastavnici Saneli Karović.

06.04.2017. Klokan-matematičar izazov 2017.

17.03.2017. Kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika

Klokan-matematičar izazov 2017 u BiH (Kangourou sans frontieres) je međunarodni godišnji izazov iz matematike sa osnovnom idejom promocije matematičkih znanja kroz zabavne i izazovne sadržaje za sve učenike osnovnih i srednjih škola, organiziran pod motom da se uči rješavanjem problema a ne čitanjem udžbenika.

Ove godine Klokan-matematičar izazov održan je 06. aprila 2017. istovremeno u svim školama, a u našoj školi učešće je uzelo 60 učenika. 08.04.2017. Općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći U subotu, 08. aprila 2017. u prostorijama OŠ “Saburina” održano je Općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći. Na takmičenju su učestvovali i učenici naše škol, a čanovi

17. marta 2017. u OŠ “Fatima Gunić” održano je Kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika za učenike IX razreda. Od 64 takmičara koja su učestvovala na ovom takmičenju, naša učenica Iman Nalić zauzela je 18. mjesto (na Općini Stari Grad bila je 2).

MEJDAN

15.


ekipe bili su Ena Mušović (kapiten), Ahmed Kalata, Iman Nalić, Lamija Šaban, Aldin Kajanija i Nedim Demir.

Čestitamo Fatihu i nastavniku Fatmiru Papiću.

Učenike je pripremila i vodila nastavnica Almira Karčić. 10.04.2017. I mjesto za Fatiha Žgalja na Kantonalnom takmičenju iz fizike Na Kantonalnom takmičenju iz fizike, koje je održano 10. aprila 2017. u OŠ “Grbavica II”, naš učenik VIIIa razreda Fatih Žgalj osvojio je I mjesto. Na odličnom rezultatu čestitamo našem Fatihu i nastavnici Saneli Karović. Bravo! 20.04.2017. Kantonalno takmičenje iz engleskog jezika

24.04.2017. Naši fudbaleri prvaci Fudbalske lige Starog Grada

U posljednjem meču, koji je odlučivao o titulu Fudbalske lige Starog Grada, naš tim savladao je ekipu OŠ “Edhem Mulabdić” i time osvojio šampionsko mjesto. Naši učenici su se tokom cijele sezone lijepo ponašali, igrali fair-play i vrijedno trenirali. Zbog toga su zasluženo šampioni. Na XVI kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika za učenike IX razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, održanom 20. aprila 2017, naš učenik Haris Smajić osvojio je 95 od mogućih 100 bodova čime je zauzeo 9. mjesto na Kantonu a 1. mjesto na nivou Općine Stari Grad. Učenika pripremala nastavnica Amela Mekić-Jusufagić. 22. 04. 2017. II mjesto za Fatiha Žgalja na Kantonalnom takmičenju iz informatike Učenik VIIIa razreda Fatih Žgalj ove školske godine niže uspjehe na općinskim i kantonalnim takmičenjima. Ovoga puta, na Kantonalnom takmičenju iz informatike održanom 22. aprila 2017, ostvojio je odlično II mjesto.

16.

Svim učenicima, nastavniku Bakiru Kvoci i treneru Almiru Musliću, čestitamo na rezultatu. 24. 04.2017. I mjesto za Kanitu Babović na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike 20. otvoreno fedralno natjecanje/takmičenje učenika i studenata učenika i studenata glazbe/muzike održano je u Čitluku od 24.4. do 27.4.2017. Osnovna muzička škola “Brotnjo” iz Čitluka bila je domaćin 20. Otvorenog federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe/muzike – Čitluk 2017. Takmičenje se prvi put održalo na području Hercegovine, a na ovom prestižnom takmičenju sudjelovalo je oko 500 učesnika iz više od 40 škola i ustanova iz Bosne i Hecegovinei Republike Hrvatske.

MEJDAN


U II kategoriji klavira učenica VIIb razreda Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” i učenica IV razreda Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“, Kanita Babović osvojila je 1. nagradu.

13.05.2017. IV mjesto za Fatiha Žgalja na Federalnom takmičenju iz fizike

Bravo Kanita! Kanita je nastupila uz kompozicije: J.S.BACH PRELUDIJ c-mol BWV 934 J.HAYDN, SONATA HOB.XVI:4 D-dur: 1.stav R.SHCHEDRIN, HUMORESKA

Federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola održano je 13. maja 2017. u OŠ “Skender Kulenović” Sarajevo. Učenik VIIIa razreda Fatih Žgalj na ovnom takmičenju zauzeo je odlično IV mjesto sa osvojenih 95/100 bodova. Čestitamo našem sjajnom Fatihu i nastavnici Saneli Karović. Bravo! 29. 04. 2017. I mjesto za Anesa Kerlu na Općinskom takmičenju iz saobraćaja

06.04.2017. Klokan matematičar izazov 2017 – rezultati takmičenja

Takmičenje pod nazivom Klokan matematičar izazov 2017 održano je 06. aprila 2017. Iz naše škole učešće je uzelo 60 učenika, a neki od njih ostvarili su i nagrađeni za najbolje rezultate u svojim kategorijama. Istakli su se:

Na Općinskom takmičenju iz saobraćaja, koje je održano 29. aprila 2017, učenik Va razreda Anes Kerla osvojio je I mjesto i zlatnu medalju.

Ahmed Aganspahić /IIIb/, Sumeja Halilović /IVa/, Amar Ahatović /IVa/, Mela Demirović /IVb/, Almir Poturović /Vb, Ilma Bilić /VIIb/ Čestitamo našim učenicima i nastavnicama Ameli Omerbegović i Selmi Borogovac.

Pored Anesa, u ekipi su još bili HadidžeAkan i Ali Poturović. Čestitamo Anesu i nastavnici Zehri Salibašić-Kadić.

MEJDAN

17.


Edukacije, aktivi, seminari... Edukacija za nastavnike nastavnike/profesore razredne nastave i nastavnike/profesore B/H/S jezika i književnosti. U mjesecu januaru, u periodu od 10.01.2017. do 13.01.2017. godine u našoj školi je održana četverodnevna edukacija za nastavnike/profesore razredne nastave i nastavnike/profesore B/H/S jezika i književnosti. Tema edukacije i radionica je bilo: Jačanje socijalnog uključivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece Sjeverozapadnog Balkana. Edukaciji su prisustvovale sve učiteljice i nastavnice B/H/S jezika i književnosti iz naše škole. Za vrijeme edukacije svi polaznici su se upoznali sa ZJNNP baziranom na Ishodima učenja. Kroz rad radionica, u trajanju od četiri dana, na konkretnim primjerima se predstavilo sve ono što se od nastavnika/učitelja očekuje u narednom periodu implementacije ZJNNP kroz održavanje časova u našoj školi. Edukaciju su vodile: Elmedina Čebirić i Selma Karić

Sastanak Stručnog aktiva nastavnika engleskog jezika Kantona Sarajevo Dana 12. januara 2017. na sastanaku Stručnog aktiva nastavnika engleskog jezika Kantona Sarajevo, održanog u našoj školi, Amela Mekić-Jusufagić, prof. engleskog jezika i književnosti, predstavila je ogledni čas “It isn’t too late to save the planet” a u cilju profesionalnog usavršavanja nastavnika.

Škola u novom ruhu Potpisan Sporazum o utopljavanju naše škole

U okviru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) a

u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ – povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevu, 21. juna 2017. potpisan je Sporazum između zamjenika rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhroba Khoshmukhamedova i ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Čedomira Lukića. Sporazum predviđa realizaciju radova energetske efikasnosti u 4 javna objekta u Kantonu Sarajevu među kojima je i JU OŠ „Hamdija Kreševljaković“. Naša škola će od sada biti bolje utopljena, a finansijska sredstva za realizaciju projekta izdvojili su Vlada KS, UNDP putem Vlade Švedske i Općina Stari Grad. Direktor škole dr. Salko Huskić prisustvova je potpisivanju ovog Sporazuma i za našu školu velikog projekta.

18.

MEJDAN


PIŠEMO CRTAMO

BOJIMO

Moja mama

U životu imam puno dragih osoba. Babo, dedo, sestra i prijatelji su meni dragi, ali danas ću izdvojiti jednu osobu, to je moja majka. Moja mama se zove Džemila. Ona ima četrdeset i dvije godine. Krase je zelene oči koje se sjaje kao dva bisera, kosa zlatno-smeđe boje koja se na vjetru vihori. Ona je domaćica. Često je veoma umorna, ali je uvijek spremna na naše šale i nestašluke koje pravimo moja sestra i ja. Visoka je i punija. Hrabra je i jaka žena. Druželjubiva je, prijatna, blaga, vrijedna. Sve to nju krasi u duši. Ima razumijevanja za sve moje greške i rješenja za sve moje probleme. U šetnji se često šalimo i pričamo. Kod kuće se igramo raznih društvenih igara. Moja mama voli da čita razne knjige i časopise. Kada porastem voljela bih da budem kao moja mama. Ustvari, ona je najbolja mama na svijetu i zato je mnogo volim. Zahvaljujem joj na svakom trenutku ispunjenom ljubavlju i srećom u mom životu. Ilhana Šaban IV b

Adnan Omeragić I-a

Moja majka

Amna Hadžić I-a

Osoba koju najviše volim je uvijek u mojoj blizini. To je Benjamin Prašović I-a moja majka. Ona se zove Lejla. Srednjeg je rasta i vitkoga stasa. Ima crnu kratku kosu i smeđe oči. Po zanimanju je računovođa. Kada ide na posao oblači: košulje, pantalone, nosi kapu, a obuva svoje kožne cipele. Kada dođe kući nije joj mrsko skuhati ručak. Zajedno se igramo raznih društvenih igara. Lice joj je uvijek nasmijano. Moja mama je brižna i dobrodušna žena. Pomaže svim ljudima kojima treba pomoć. Svoju mamu volim, jer znam da će me uvijek podržavati u svim situacijma. Volim je zato što vjerujuje u mene i mog brata. Dino Bašović IV b

MEJDAN

19.


“Majka” Uplakan rupčić na peronu se njiševoz najzad kreće. Kristalan izvor mladi lopoč se ljulja majčina ljubav.

Jusuf Hadžuglić I-a

Merjem Arnautović I-a

Lopoč na travibez svoje bistre vode, bez samog sebe. Cvijet, korijen. Ne može: prvo bez drugog, drugo bez prvog. Adna I-b

Dječak I majka u noći zagrljenikamen zaplaka.

Jasmina I-b

Fatih Žgalj VIII a

“ Moja nana “

Aiša I-b

Esma Moštrovac II-a

Sretno je svako dijete koje ima svoju nanu. Ona vam dođe uvijek kao melem na ranu. I kad je bolest svlada i kad ima hiljadu jada, ona se uvijek od srca obraduje vama.

Kanita Hasibović I-b

Takva vam je moja nana puna duha i elana. Moja ljubav prema nani, koja uvijek mene brani. Velika je kao svemir, jer u meni gasi nemir. Iman Sokolović II-a Benjamin Janjoš I-b

20.

Muhić Adi IV a

MEJDAN


“ Moja domovina Bosna i Hercegovina “ Moja domovina je Bosna, vrvi od ljepote u njoj pošteni ljudi, kipe od dobrote. Ona je ćilim šareni, bogata šumom i ljudima svi se međusobno pomažu, jer ne vjeruju čudima.

Ilma Tunović IIa

Bisić Masuma IV a

Jusuf Hadžić II-a

Čohodar Mustafa II-b

Merjem Fazlić II-b

Muhamed Štriković II-b

“ Škola “ Škola nas je naučila prva slova i da u razredu uvijek vlada sloga. Učiteljica nas uči novim lekcijama svaki dan. Da postanemo dobri ljudi . To je učiteljicin san. Ajdin Kvoco II-a

MEJDAN

Ahmed Haljeta IV a

21.


Moja pernica Počelo je prvo polugodište trećeg razreda. Babo me je pozvao da idemo u knjižaru, kako bi mi kupio pernicu. Otišli smo u knjižaru i gledali smo pernice raznih oblika i boja. Bacio sam pogled na smeđu pernicu i odmah sam je uzeo. To je bi moj prvi susret sa njom. Moja pernica je u obliku kvadra. Smeđe je boje. Ima dva džepa. U jednom džepu se nalazi raspored časova, a u drugi sam smjestio linijar. Ispod džepova se nalaze dva izdvojena dijela. U jednom dijelu se nalaze flomasteri i drvene bojice. Boje su poredane od tamnijih do svjetlijih tonova. U drugom dijelu pernice nalaze se olovke, gumica i šiljalo. Moja pernica je sigurna i čuva moj pribor za rad. Redovno šiljim olovke i bojice. Volim svoju pernicu i pazim da je ne oštetim. Redovno je čistim. Želim da je još dugo koristim. Munir Ajradini IV b

Hamidi Šaira II-b

Sadžida Arnautović II-b

Amila Đikoli III-a

Ena Muslić III-a

Đanin Zubetgak III-a Taha Žgalj III-a

Hena Hrustemović III-a

22.

MEJDAN


Ajša Ajdinović III-b

Enis Filan III-b Ahmed Aganspahić III-b

Merjem Ćatić III-b

Lejla Džaferagić IV-b

Anvar Starogorčić IV-b

Nađa Dizdarević III-b

Tajra Šeta IV-a

Mela Demirović IV-b

Nejra Hamzagić IV-a

MEJDAN

Harun Hodžić IV-a

Nidal Kustura VI-a

23.


ZID POZNATIH bivše učenice i učenici naše škole

Projekat Vijeća roditelja 2017. god.

Mejdan XXIII  

Školski list OŠ "Hamdija Kreševljaković"

Mejdan XXIII  

Školski list OŠ "Hamdija Kreševljaković"

Advertisement