Spaardersbad

Page 1

zes zonnige loftwoningen in een monumentaal zwembadzes zonnige loftwoningen in een monumentaal zwembad


Als de avond valt brengen lichteffecten het water weer tot leven Wonen in het Spaardersbad

~4~


Wonen in het Spaardersbad ~ 5 ~


Impressie interieur woningtype Rugslag

Wonen in het Spaardersbad ~ 6 ~


Aan de Van Itersonlaan in Gouda staat één van de laatste overgebleven overdekte jaren 30 zwembaden van het land: het Spaardersbad. Het is een uniek gebouw, ontstaan vanuit enthousiasme en samenwerking, instandgehouden en gekoesterd. Als één van de best bezochte zwembaden van Nederland in de vorige eeuw, bewaart dit bad persoonlijke herinneringen van hele generaties Gouwenaars. Met de transformatie tot woongebouw krijgt u de bijzondere kans om hier te wonen.

In het monumentale Spaardersbad worden zes unieke woningen gerealiseerd. In en rondom de woningen zullen de typische jaren 30 architectuur, maar ook de bijzondere geschiedenis en zwemtraditie van Gouda, goed voelbaar blijven. Met de nieuwe bestemming als woongebouw wordt het Spaardersbad nieuw leven ingeblazen. TOEN Het Spaardersbad dankt haar naam aan de inwoners van Gouda die in de crisistijd rond 1933 geld bij elkaar spaarden om een overdekt zwembad te kunnen bouwen. Het bad is gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Wolter Bakker uit Baarn. Sinds 1990 staat het op de gemeentelijke monumentenlijst. Het heeft hoge cultuurhistorische waarde als Gouda’s eerste overdekte zwembad waar vrijwel de gehele Goudse bevolking heeft leren zwemmen. Bovendien is het een zeldzaam voorbeeld van een vooroorlogs overdekt zwembad.

BINNENKORT White House Development gaat samen met Mei architects and planners dit bijzondere gebouw restaureren en transformeren tot woongebouw met zes sfeervolle woningen. Deze komen rondom het oorspronkelijke zwembad te liggen. Het zwembassin wordt een gemeenschappelijke binnentuin, een ‘groene oase’ met een mediterraanse sfeer, waarin lichteffecten ‘s avonds het water weer tot leven brengen. Met het openen van het dak boven het bad zal er door het hele gebouw veel licht binnenvallen. De oorspronkelijke stalen dakconstructie komt straks in het zicht, in de collectieve tuin, maar ook in de woningen. DURFT U DE SPRONG TE WAGEN? Wonen in een zwembad, iets voor u? In deze brochure vindt u alle benodigde informatie over dit unieke project!

Wonen in het Spaardersbad ~ 7 ~


De eerste heipaal gaat de grond in

Penningmeester Harms legt de eerste steen

In 1947 kon men de miljoenste bezoekster verwelkomen

Met een duik opent Nel den Boer, de dochter van de voorzitter, het bad

Wonen in het Spaardersbad ~ 8 ~

“het Spaardersbad houdt u kerngezond�


historie

~ een duik in het diepe Het Spaardersbad kent een unieke geschiedenis. Tot in de twintigste eeuw zwommen leden van de Goudse Zwemclub in het gemeentelijke openluchtbad aan de Houtmansgracht of in de Reeuwijkse plassen. “Kom er maar in”, was de GZC-leus uit die tijd, “het water is zo lauw als ijs”. ‘s Winters zwemmen in een overdekt bad, daar konden de Gouwenaren toen alleen nog maar van dromen. Begin jaren 30 richtten daarom een aantal actieve leden van de zwemclub een Comité van Actie op om in Gouda een overdekt zwembad te bouwen. Dit bleek niet eenvoudig. Daarom ontstond het idee om het bad letterlijk bijeen te sparen: iedereen kon een spaaraandeel van f 360,- kopen. Het “Spaardersbad” werd het eerste overdekte zwembad in Nederland dat zonder overheidsgelden was gerealiseerd. In 1938 werd het Spaardersbad gebouwd. Het bad voldeed aan de modernste eisen, maar was ook aanzienlijk goedkoper dan andere overdekte baden die tot dan toe in Nederland bestonden. Burgemeester James opende het bad officieel op 14 januari 1939. Hij zei: “met wat hier uit liefde voor de zwemsport en ten pleziere van de Goudsche burgerij tot stand is gekomen, wordt het gemeenebest gediend.”

Het bad werd met een duik van Nel den Boer, de dochter van de voorzitter, geopend. Tijdens de oorlog werd het zwembad korte tijd gesloten omdat het water als reserve moest dienen voor het Van ltersonziekenhuis. Maar ook na de oorlog bleef het bad populair bij de Goudse bevolking. Met 1200 bezoekers op zondagen stond het Goudse bad aan de top van de 33 baden die Nederland telde. In 1942 startte het bad met schoolzwemmen. Met de komst van andere baden in de regio, verschoof het accent bij het Spaardersbad naar het gebruik in de wintermaanden. Toch werd wegens de groeiende concurrentie in de jaren 70 het Spaardersbad op 1 november 1972 overgenomen door de gemeente. Sindsdien is er tweemaal grondig gerenoveerd. Zo werd de hoge badrand afgebroken en werden de trappen naar het souterrain verplaatst. Met de komst van het nieuwe Groenhovenbad werd het Spaardersbad in 2013 gesloten. Het Spaardersbad staat sinds 1990 op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarmee werden het bad en het karakter ervan voor de toekomst veilig gesteld.

(Bron: Van den Berg B. , Ottink N., Het Spaardersbad, een monument, 1993.)

Wonen in het Spaardersbad ~ 9 ~


Impressie met nieuwe hoofdentree

Wonen in het Spaardersbad ~ 10 ~


Wonen in het Spaardersbad ~ 11 ~


Sportfondsenbad in Maastricht, 1934

Bouwtekening voorgevel

Logo Wolter Bakker

Wonen in het Spaardersbad ~ 12 ~


architectuur

~ onderdompelen in jaren 30 stijl Het Spaardersbad is ontworpen door architect Wolter Bakker (1888-1970) uit Baarn. Bakker heeft als architect van het bouwbureau van ‘De Vereenigde Sportfondsenbaden’ veel zwembaden gebouwd in heel Nederland. Helaas zijn er nog maar enkele bewaard gebleven. Het Spaardersbad ontwierp Bakker in de kenmerkende jaren 30 stijl: de ambachtelijke, rijke architectuurstijl uit het begin van de twintigste eeuw. Deze stijl begon als een mengelmoes van nieuwe stijlen, zoals het rationalisme van Berlage, de Delftse School, de Amsterdamse School en de prairie style van Frank Lloyd Wright - de Amerikaanse architect die in het begin van de twintigste eeuw voor veel Nederlandse architecten gold als een moderne inspiratiebron.

Ook Bakker liet zich in zijn werk sterk beïnvloeden door Wright en Berlage. Dat is bij het Spaardersbad duidelijk te zien. Denk bijvoorbeeld aan de horizontale lijnen, het fraaie metselwerk, de grote dakoverstekken en de aaneengeschakelde bandramen. In het ontwerp voor de transformatie door Mei architects and planners, worden deze stijlkenmerken gekoesterd en weer in ere hersteld. De meeste van de gebouwen van architect Bakker zijn inmiddels afgebroken. Het Spaardersbad is gelukkig gered van de sloop. Sinds 1990 staat het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst. Hoe bijzonder is het om straks te kunnen wonen in één van de laatst overgebleven overdekte zwembaden in deze prachtige jaren 30 stijl?

Wonen in het Spaardersbad ~ 13 ~


Het Spaardersbad vlak voor de opening in 1938

Het hoogste punt van het Spaardersbad is bereikt, 1938

Het Spaardersbad vlak na opening (Bronnen: Stadsarchief Gouda / Van den Berg B. , Ottink N., Het Spaardersbad, een monument, 1993.)

Wonen in het Spaardersbad ~ 14 ~


Het Spaardersbad, 1992

De entree van het Spaardersbad

Het Spaardersbad , 1992 Wonen in het Spaardersbad ~ 15 ~


Impressie collectieve tuin

Wonen in het Spaardersbad ~ 16 ~v.l.n.r. Maurits Kortleven, Joost Verboom, Robert Winkel, Martin Rietveld, Tom Krispijn

Wonen in het Spaardersbad ~ 18 ~


white house development

~ als een vis in het water Hoe kunnen we gebouwen realiseren die betere ruimtes en nieuwe mogelijkheden bieden? Dat is de vraag die de vijf leden van White House Development (kortweg WHD) zich telkens opnieuw stellen. Sinds 2014 bundelen de heren hun krachten voor een gezamenlijk avontuur: het aankopen van onroerend goed, dat ze transformeren tot duurzame en kwalitatief hoogstaande gebouwen. Op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden gaat WHD projecten aan die anderen laten liggen. WHD bundelt kennis op het gebied van ontwikkelen en bouwen met architectonische expertise en inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en voorzieningen. Zij is altijd goed op de hoogte van de markt, en van de ideeën, wensen en mogelijkheden die daar leven. Kortleven: ‘Ieder van ons is expert in een ander facet van het ontwikkelingsproces. Daardoor hebben we alle kennis en expertise in huis die nodig is voor complexe projecten’. Winkel: ‘Door onze ervaring voelen we haarfijn aan waar kansen liggen. We kunnen door een gebouw heen kijken, mogelijkheden zien. We hebben gevoel

voor momentum, zijn creatief en innovatief. Oók wanneer we vanuit een bestaande context moeten werken, en er dus als heel veel is bepaald. Daar ligt voor ons de grote uitdaging’. Vaak betekent dit dat vaste waarden opnieuw onder de loep worden genomen, wat voor de eindgebruiker een fantastisch product oplevert, en voor de gemeente en haar inwoners de stedelijke omgeving een belangrijke impuls geeft. Want kwaliteit maak je met kwaliteit.

“we kunnen door een gebouw heen kijken, mogelijkheden zien” WHD heeft in Gouda inmiddels twee succesvolle ontwikkelingen in uitvoering: de transformatie van het Kaaspakhuis van De Producent aan de Wachtelstraat tot 52 lofappartementen én de realisatie van 6 luxe stadsvilla’s in het monumentale gebouw van de Rijksadministratie. Beide projecten worden in de zomer van 2017 opgeleverd.

Wonen in het Spaardersbad ~ 19 ~


Schoolzwemmen in het Spaardersbad, ca. 1965 (Bron: Stadsarchief Gouda )


“In de vakantie en woensdagsmiddags had je goedkoop zwemmen voor de jeugd voor fl 0,25. Daar stonden ze dan met z’n allen voor de deur te springen. Als we de deur opendeden, stroomden ze naar binnen. Eén van ons stond bij de deur, één bij de kassa en één bij de hokjes.” (G. van der Heide - badmeester 1945)

Wonen in het Spaardersbad ~ 21 ~


BINNEN

Bestaande situatie

Dak open voor licht en lucht Begroeiing in het zwembad in plaats van water

Nieuwe situatie

ontwerpconcept Wonen in het Spaardersbad ~ 22 ~

Hoge ramen voor een mooi uitzicht


visie van de architect

~ een gebouw vol herinneringen Het Spaardersbad in Gouda is uniek. Om te beginnen is het één van de slechts twee overgebleven zwembaden ontworpen door Sportfondsenarchitect Wolter Bakker. Maar wat het gebouw ook zo bijzonder maakt, is dat het is voortgekomen uit het sparen van de Gouwenaars, eigenlijk een vroege vorm van crowdfunding. Het gebouw ademt de liefde voor bewegen en gezellig samenzijn. Deze waarden zijn teruggebracht in het ontwerp voor de transformatie van het Spaardersbad tot woongebouw. Door het dak te openen valt straks veel licht naar binnen. En door het oorspronkelijke zwembassin in te richten met groen ontstaat er een prachtige binnentuin. Een lichthof met een zonnige sfeer, die de bewoners met elkaar kunnen delen. Om de rust te behouden is het aantal woningen beperkt tot zes.

Deze combinatie zorgt voor een mediterraanse sfeer. Het aangename klimaat in de binnentuin zal ook geschikt zijn om hier subtropische planten te laten groeien. De bewoners komen straks in een warm bad terecht met veel ruimte en sfeer. Als de avond valt zal door middel van lichteffecten het water weer tot leven komen. In het plan voor het Spaardersbad herinneren veel elementen aan het oorspronkelijk zwembad. De originele tegels van het zwembad worden behouden. En in de nieuwe entreehal, ter plaatse van de voormalige technische ruimte van het zwembad, komen historische foto’s van het zwembad aan de wand. Op de plaats van de oorspronkelijke karakteristieke schoorsteen komt een nieuwe glazen liftschacht. Hierop komt een kunsttoepassing die verwijst naar de oorspronkeljke vorm en hoogte van de oude schoorsteen.

“Bijzonder is dat we de originele staal dakconstructie zichtbaar maken. Hierdoor ontstaat een mooie combinatie van stalen vakwerkconstructie, glas en groen”, vertelt Robert Winkel van Mei architects and planners, de architect van het plan.

Wonen in het Spaardersbad ~ 23 ~

“De collectieve herinneringen aan het Spaardersbad houden we springlevend”


foto’s: Peter Kooijman Fenix I, Katendrecht

Jobsveem, Rotterdam

mei architects and planners Wonen in het Spaardersbad ~ 24 ~

De Fabriek, Delfshaven

foto: Jeroen Musch

Jobsveem, Rotterdam


Het Kaaspakhuis, Gouda

Het Kaaspakhuis, Gouda

whd & mei Wonen in het Spaardersbad ~ 25 ~

De Rijksadministratie, Gouda


Het afzwemmen van de schooljeugd voor het diploma in het Spaardersbad, 1962. De jeugd met de behaalde diploma’s (Bron: Stadsarchief Gouda )

Wonen in het Spaardersbad ~ 26 ~


Zwemdiploma behaald in het Spaardersbad - 31 augustus 1942 (Bron: Stadsarchief Gouda )

Wonen in het Spaardersbad ~ 27 ~


Het Stadhuis op de Markt

Binnenplaats Weeshuis Gouda

Ligging Spaardersbad in Gouda

Wonen in het Spaardersbad ~ 28 ~


gezellig gouda

~ een baantje trekken door gouda Gouda staat wereldwijd bekend om de Goudse kaas, de kaarsen en de stroopwafels. Maar er is nog veel meer te bewonderen. Zo heeft de stad één van de mooiste historische binnensteden van Nederland. Hier vindt u schitterende monumentale gebouwen, zoals de Sint-Janskerk en het Stadhuis, en kunt u struinen door de charmante hofjes en langs eeuwenoude grachten met terrasjes en winkeltjes. Zowel Rotterdam, Den Haag als Utrecht zijn goed bereikbaar met de auto, en met de trein in slechts 20 minuten. Heeft u behoefte aan een frisse neus of beweging? Gouda wordt omringd door natuurgebieden waar u geniet van de mooiste fiets- en wandelpaden. De leukste adresjes in en rondom Gouda zetten we hier alvast voor u op een rij. DE GOUDSE SCHOUWBURG Gouda heeft één van de mooiste en modernste schouwburgen van Nederland, met een enorm divers programma: van cabaret tot klassiek ballet, van musicals tot opera, van familietheater tot moderne dans. DE LICHTFABRIEK De Gemeentelijke Lichtfabriek verzorgde vroeger de stroomvoorziening van Gouda en omgeving. Dit industrieel erfgoed is nu getransformeerd tot dé nieuwe hotspot in de binnenstad om te eten, drinken en feesten. CULTUURHUIS GARENSPINNERIJ Cultuurminnende Gouwenaren halen hun hart op in de Garenspinnerij. Er worden muziekavonden georganiseerd, jeugdtheatervoorstellingen opgevoerd en er zijn tal van workshops. DE CHOCOLADEFABRIEK Het gebouw waar jarenlang chocolade werd gemaakt is nu een multifunctionele ontmoetingsplaats met bibliotheek, streekarchief en drukkerswerkplaats. DE ZALM Aan de Markt staat hotel en brasserie De Zalm. Het begon al in 1551 als herberg de Oude Salm. De Zalm serveert pure gerechten en heeft een heerlijk terras aan de Markt. U kunt hier ook terecht voor vergaderingen en feesten.

KOEIEN EN KAAS Eén van de beste keukens van de stad is Koeien en Kaas, waar de chef zich gespecialiseerd heeft in - de naam zegt het al - malse vlees- en kaasgerechten uit de regio. Met zijn bakstenen muren en authentieke balken ademt het de sfeer van een ambachtelijke slagerij. MUSEUM GOUDA De bekendste expositieruimte van Gouda is Museum Gouda. Naast de vaste collectie, waarin de (kunst) geschiedenis van stad en regio centraal staat, zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen, workshops, concerten en lezingen. In de zomer is het heerlijk vertoeven in de sfeervolle binnentuin. REEUWIJKSE PLASSEN In dit natuurgebied ligt een ruim aantal grote plassen, die omringd worden door rietlanden, moerassen en graslanden. U kunt er fietsen, wandelen, vissen of met een bootje en picknickmand over de plassen varen. SPORTEN Wat voor sport u ook beoefent, Gouda heeft tal van leuke verenigingen. Roei- en zeilvereniging Gouda is een gezellige club met gebouwen aan de ‘s-Gravenbroekseplas in Reeuwijk. Er zijn drie voetbalverenigingen: CVV Jodan Boys, SV Gouda én Voetbalvereniging Olympia. Tennissen kan bij GLTC Ad Astra. GOLFBAAN IJSSELWEIDE Slaat u graag een balletje in de weekends? Dank kunt u terecht op Golfbaan IJsselweide. Het is een prachtige accomodatie midden in het groen. CINEMA GOUDA Op de Burgemeester Jamessingel zit in een prachtig, wit gebouw met ronde ramen: Cinema Gouda. Naast alle topfilms van het moment worden hier ook live opera, ballet en concerten van bekende artiesten geprogrammeerd. GOUDS AMBACHTENKWARTIER Van ambachtelijk gemaakte kaas, stroopwafels en kaarsen tot handgemaakt keramiek en sieraden: wie het Hofje van Cinq en de Tiendeweg induikt, komt de meest charmante ambachtswinkeltjes tegen. GOUDSE WAAG In De Goudse Waag werden eeuwenlang handelswaren gewogen om de belasting te bepalen. Tegenwoordig huist er een Kaas- en ambachtenmuseum in dit prachtige monumentale pand, waar je ook terecht kunt voor een fijne kaasproeverij.

Wonen in het Spaardersbad ~ 29 ~


Reeuwijkse Plassen

Cinema Gouda Centraal station Gouda De Goudse Schouwburg

Goudse Waag

Koeien en Kaas

De Rijksadministratie

De Zalm

De Chocoladefabriek

Stadhuis op de Markt De Lichtfabriek Het Kaaspakhuis

St Janskerk Museum Gouda

Cultuurhuis Garenspinnerij

Wonen in het Spaardersbad ~ 30 ~

Golfbaan IJsselweide

Spaardersbad


in het hart van de jaren 30

~ als een warm bad Het Spaardersbad ligt aan de Van Itersonlaan in het hart van een jaren 30 buurt, in de wijk Kort Haarlem. Het gebouw is een beetje verstopt, achter de huizen aan de Burgemeester Martenssingel en de De la Reylaan. De wijk Kort Haarlem is na 1900 gebouwd als uitleggebied van het centrum en ligt tussen de Fluwelensingelgracht en de achterkant van de Krugerlaan. Tot 1925 was de omgeving van het Spaardersbad nog weiland, daarna werden er stukje bij beetje huizen en wegen gebouwd. Nu wisselen verschillende fraaie vormen van architectuur elkaar af in deze rustige wijk. De ingang van het zwembad ligt aan een plantsoentje, waardoor er geen doorgaand verkeer is.

Het Spaardersbad ligt dicht bij het gezellige historische centrum van Gouda, met voorzieningen als winkels, het gemeentehuis, de schouwburg, de bioscoop, vele monumenten en diverse horecagelegenheden op loopafstand. Ook het centraal station is met de fiets of te voet bereikbaar. Op 5 minuten rijden liggen de A12 en de A20, richting Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Wonen in het Spaardersbad betekent wonen in een sfeervolle rustige buurt nabij het centrum van Gouda. In deze wijk zult u zich snel thuis voelen.

Wonen in het Spaardersbad ~ 31 ~


foto’s: Ossip van Duivenbode Huidige situatie Spaardersbad

Wonen in het Spaardersbad ~ 32 ~


aan Van

Iter

son l p

p

p

p

p

Van

p

p p

an

onla

Iters

p

De

la

Re yla

an

Door de ligging aan een plantsoen is er geen doorgaand verkeer en is het rondom het Spaardersbad heerlijk rustig. Het gebouw wordt omgeven door de achtertuinen van de woningen aan de De la Reyweg en de Van Itersonlaan. Het Spaardersbad heeft rondom ook een tuinstrook, zodat elke woning een eigen tuin krijgt. P

P

P

Enkele woningen krijgen hun entree aan de tuinzijde, andere woningen zijn bereikbaar via de nieuwe hoofdentree en de collectieve binnentuin. In het plan zijn 9 parkeerplaatsen op eigen terrein opgenomen. Desgewenst kunnen deze parkeerplaatsen afsluitbaar worden gemaakt met een parkeerbeugel.

P

P

Wonen in het Spaardersbad ~ 33 ~

P

P

P


Wonen in het Spaardersbad ~ 34 ~


woningtypen

~ elke woning is anders In het Spaardersbad worden zes bijzondere woningen gerealiseerd die door hun ligging rondom het zwembad alle zes anders zijn. De historie van het gebouw als zwembad komt terug in de namen die aan de woningen zijn gegeven. Deze zijn namelijk vernoemd naar zes verschillende zwemslagen: Schoolslag, Rugslag, Vlinderslag, Borstcrawl, Wisselslag en Vrije slag. De woningen Schoolslag, Borstcrawl en Vlinderslag krijgen hun voordeur in de buitengevel, de overige woningen bereik je via de nieuwe hoofdingang. Je komt dan eerst in een gemeenschappelijke groene tuin in het voormalige zwembassin en van daaruit bereik je via de trap de entree van de woning op de eerste verdieping. Je kunt natuurlijk ook de glazen lift vanuit de entreehal nemen. De woonvertrekken bevinden zich bij alle woningen op de verdieping. Door de hoge plafonds, die oplopen tot ruim vijf meter, krijgt de woonruimte echte loftkwaliteit. Ook de in het zicht komende staalconstructie draagt bij aan de sfeer van wonen in een loft.

De woningen krijgen alle zes een privé veranda met zicht op de binnentuin. De volledig glazen binnengevels zijn hier voorzien van een extra feature: electrisch bedienbare verticale schuiframen. Een verdieping lager, ter hoogte van het oorspronkelijke zwembad, bevinden zich de slaapvertrekken. Hier worden enkele ronde ramen gemaakt in de wanden van het zwembad - die de originele tegels behouden - waardoor je een blik kunt werpen op de tuin. Aan de buitengevel krijgt elke woning een privétuin op maaiveld. Er is voorzien in een gemeenschappelijke fietsenberging. Alle woningen zijn naar eigen wens in te delen. Op de plattegronden in deze brochure ziet u slechts één van de vele mogelijkheden. Heeft u behoefte aan persoonlijk advies? White House Development biedt u graag een adviesgesprek aan met de interieurontwerpers van Interieur+ Collectief.

Wonen in het Spaardersbad ~ 35 ~

“Creëer jouw ideale woningindeling zelf met hulp van professioneel interieuradvies”


Vrije slag

Wisselslag

Borstcrawl

Vlinderslag

Schoolslag

Rugslag

P

P

P

P

P

P

BEGANE GROND Wonen in het Spaardersbad ~ 36 ~

P

P

P


VK152

Wisselslag

Vrije slag *

*

*

*

VK151 *

*

*

*

Borstcrawl

Vlinderslag

*

*

Schoolslag

Rugslag

*

*

P

P

P

P

P

P

P

P 4

6

8

10

P

EERSTE VERDIEPING Wonen in het Spaardersbad ~ 37 ~

0m

2

4

6

8

10


VK152

Vrije slag

Wisselslag

VK151

Borstcrawl

Vlinderslag

Schoolslag

Rugslag

P

P

P

P

P

P

P

P 4

6

8

10

P

TWEEDE VERDIEPING Wonen in het Spaardersbad ~ 38 ~

0m

2

4

6

8

10


Wonen in het Spaardersbad ~ 39 ~


Wonen in het Spaardersbad ~ 40 ~


‘de zwembadtuin krijgt een mediterraanse sfeer’

‘Het klimaat in de binnentuin is geschikt voor subtropische planten’

Wonen in het Spaardersbad ~ 41 ~


Impressie vanaf loopbrug in collectieve tuin

Wonen in het Spaardersbad ~ 42 ~


Wonen in het Spaardersbad ~ 43 ~


badkamer veranda

schoolslag

13m²

107 m *

2

slaapkamer

verkeersruimte

◄ 2110 ►

slaapkamer

verkeersruimte

18.1m²

◄ 2995 ►

◄ 4135 ►

◄ 4400 ►

◄ 10135 ►

slaapkamer 11.8m²

◄ 3800 ►

badkamer

hal buitenruimte 60m²

woning entree

teg

elp

Woningtype1E Schoolslag krijgt de originele VERDIEPING monumentale entree van het Spaardersbad als hoofdingang. Daarnaast heeft deze woning heeft ook een entree aan de binnentuin. De veranda op de eerste verdieping ligt lekker zonnig op het zuiden. Zowel aan de veranda als aan de buitengevel krijgt type Schoolslag electrisch bedienbare verticale schuiframen. Op de begane grond bevinden zich twee slaapkamers waarbij de hoofdslaapkamer is verbonden met de tuin.

ad

naa

r vo

buitenruimte 26m²

berg. / techn.

ord

eur

BEGANE GROND begane grond

0m Wonen in het Spaardersbad ~ 44 ~

1

2

3

4


badkamer veranda

slaapkamer

13m²

berg. / tech.

*

verkeersruimte

◄ 2110 ►

woonkamer / keuken

sl ◄ 4135 ►

◄ 4235 ►

44.9m²

VK151

studeerk.

◄ 10135 ►

*

hal buitenruimte 60m²

teg

woning entree

P

P

P

2

4

6

8

naa

r vo

ord

eur

1E P P VERDIEPING

“je komt binnen via de monumentale hoofdentree van het zwembad” 0m

ad

P

P

1e verdieping

elp

P

P

10

* = electrisch bediend verticaal schuifraam

Wonen in het Spaardersbad ~ 45 ~

0m

1

2

3

4

5


◄ 4155 ►

slaapkamer

◄ 4200 ►

17.1m²

borstcrawl

◄ 3700 ►

154 m2 ◄ 2960 ►

w balkon 5m²

slaapkamer 11.0m²

badkamer

◄ 4050 ►

slaapkamer

verkeersruimte

8.5m²

◄ 2110 ►

ber

slaapkamer 18.1m²

◄ 4135 ►

st

buitenruimte 60m²

teg

elp

ad

naa

r vo

buitenruimte 26m²

ord

eur

begane grond

Wonen in het Spaardersbad ~ 46 ~

BEGANE GROND

P

Het pad naar de entree van woningtype Borstcrawl leidt langs originele gemetselde muurtjes. Op de begane grond bevinden zich drie slaapkamers. De hoofdslaapkamer geeft toegang tot de tuinstrook die zich langs de gehele gevel uitstrekt. Vanuit de gang geven patrijspoortjes in het betegelde zwembassin uitzicht op de binnentuin. De woonkamer op de eerste verdieping heeft zowel een balkon op het zuidoosten als een veranda aan de groene binnentuin. Deze woning heeft een extra (studeer)kamer op de eerste en een ‘zolderkamer’ op de tweede verdieping. Hier zijn de ramen open te zetten om er op mooie dagen bijvoorbeeld een buitenkamer van te maken.

◄ 3850 ►

◄ 4400 ►

1E VERDIEPING


A06-BORSTCR A06-BORSTCRAW

* ◄ 10065 ►

◄ 10065 ►

balkon balkon5m² 5m²

42.4m²

*

woonkamer / keuken woonkamer / 42.4m² keuken

veranda veranda15m² 15m²

◄ 4165 ► ◄ 4165 ►

VK151

zolder zolder kamer kamer21m²

*

21m²

*

berg. / tech. berg. / tech. slaapkamer 18.1m² slaapkamer

44.9m²

◄ 4235 ►

◄ 4235 ►

◄ 3850 ►

◄ 4135 ►

◄ 4400 ►

studeerk. 8.4m² studeerk. 8.4m²

P P

P

◄ 4135 ►

woonkamer / keuken woonkamer / 44.9m² keuken

◄ 2210 ►

◄ 4400 ►

◄ 3850 ►

18.1m²

◄ 2210 ►

1e verdieping

buitenruimte 26m² buitenruimte

P

P

P

P

2e verdieping

26m²

P 0m

2

4

6

8

P

10

* = electrisch bediend verticaal schuifraam

Wonen in het Spaardersbad ~ 47 ~

0m

1

2

3

4

5


vrije slag

138 m2

De entree van woningtype Vrije slag bevindt zich op de eerste verdieping. Via de nieuwe hoofdingang bereik je de woning door de gemeenschappelijke groene tuin in het voormalige zwembassin. De woonverdieping van dit woningtype heeft een grote vrij indeelbare woonkamer, als een loft, met een vrije hoogte die oploopt tot ruim vijf meter. Glazen schuifdeuren geven zowel toegang tot een balkon op het zuidwesten als een veranda aan de gemeenschappelijke binnentuin. Op de begane grond bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en een verrassende tuin op het zuidwesten. Vanuit de gang geven patrijspoortjes in de wand die vroeger de wand van het zwembad was, zicht op het zwembassin met de originele lichtblauwe tegels.

“dit is een echte loft: met hoog plafond en een vrij indeelbare woonverdieping�

Wonen in het Spaardersbad ~ 48 ~


*

1E VERDIEPING

buitenruimte 75m²

◄ 5750 ►

◄ 2945 ►

◄ 4045 ►

slaapkamer 17.1m²

slaapkamer 17.2m²

badkamer

◄ 2945 ►

◄ 3400 ►

slaapkamer 10.0m²

◄ 3270 ►

verkeersruimte

VK151

begane grond

◄ 4155 ►

slaapkamer

◄ 4200 ►

17.1m²

balkon balkon 6m² 6m²

woonkamer / keuken woonkamer 52.5m²/ keuken

BEGANE GROND

◄ 12610 ► ◄ 12610 ►

berg. / tech. berg. / tech.

52.5m²

◄ 4145 ► ► ◄ 4145

0m

hal hal * *

P

P

veranda veranda 15m²

* * 0m

2

4

6

8

P

P 15m²

* * P

P

P

1e verdieping

P P 1E VERDIEPING 1E VERDIEPING

10

* = electrisch bediend verticaal schuifraam

Wonen in het Spaardersbad ~ 49 ~

hal hal

0m

buitenruimte buitenruimte 75m² 75m²

1

2

3

4

5

1


wisselslag

138 m2

“door ronde patrijspoortjes werp je vanuit de gang een blik op de tuin in het zwembassin�

De entree van woningtype Wisselslag bevindt zich op de eerste verdieping. Via de nieuwe hoofdingang bereik je de woning vanuit de groene binnentuin. De woonverdieping heeft een grote vrij indeelbare ruimte, als een loft, met een vrije hoogte die oploopt tot ruim vijf meter. Grote glazen schuifdeuren geven toegang tot het balkon op het zuidwesten en de veranda aan de tuin. Op de begane grond bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en een royale tuin op het zuidwesten. Vanuit de gang geeft een reeks ronde patrijspoortjes een mooi uitzicht op het oude zwembassin.

Wonen in het Spaardersbad ~ 50 ~


◄ 10080 ►

*

1E VERDIEPING

buitenruimte 90m²

◄ 3400 ►

slaapkamer

slaapkamer

◄ 5750 ►

10.0m²

13.2m²

◄ 4045 ►

17.1m²

◄ 2945 ►

◄ 2945 ►

slaapkamer

badkamer

◄ 3270 ►

verkeersruimte

VK151

begane grond

badkamer

slaapkamer balkon

balkon

11.5m²

6m²

◄ 12620 ►

6m²

BEGANE GROND

woonkamer / keukenwoonkamer / keuken

berg./tech.

◄ 12610 ►

52.5m²

0m

2

◄ 4145 ►

◄ 4145 ►

hal

1

berg. / tech.

52.9m²

hal *

*

*

veranda

P P

P

P

13m²

*

P

P

veranda

P

15m²

*

◄ 10080 ►

1e verdieping * 0m

2

4

6

8

P

1E VERDIE

P

1E VERD

10

* = electrisch bediend verticaal schuifraam

buitenruimte

Wonen in het Spaardersbad ~ 51 ~

0m

1

2

3

4

90m²

buitenruimte 75m²

5


10.0m²

badkamer

vlinderslag slaapkamer

154 m

2

*

11.5m²

◄ 3850 ►

◄ 2960 ►

woo

veranda

◄ 4050 ►

10m²

slaapkamer 11.9m²

*

◄ 2960 ►

◄ 4050 ►

verkeersruimte

slaapk.

woonkamer / keuken

8.5m²

42.7m²

◄ 4400 ► ◄ 4135 ►

buitenruimte 136m²

toilet

P

tegelpad naar voordeur

slaapkamer

Via een tuinpad bereik je woningtype 18.2m² Vlinderslag. Hier, op de begane grond, bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer. De hoofdslaapkamer heeft ook een deur naar de royale tuin op het westen. buitenruimte Door een reeks ronde patrijspoortjes in het origineel betegelde zwembassin kun je vanuit de gang een blik werpen op de groene gemeenschappelijke tuin. De woonkamer bevindt zich op de verdieping en heeft zowel een balkon op het westen als een veranda aan de tuin. Deze woning heeft, net als het tegenoverliggende type Borstcrawl, een extra (studeer)kamer op de eertse en een begane grond ~ 52 ~ Wonen in het Spaardersbad ‘zolderkamer’ op de tweede verdieping.

BEGANE GROND

◄ 4235 ►

◄ 2110 ►


A03-VLINDERSLAG A03-VLINDERSLAG

◄ 10080 ► ◄ 10080 ►

* *

woonkamer / keuken woonkamer / keuken 42.8m²

veranda veranda 10m²

42.8m²

10m²

balkon balkon 5m² 5m²

◄ 4160 ► ◄ 4160 ►

zolder zolder kamer kamer 21m²

* *

21m²

VK151

berg. / tech. berg. / tech. woonkamer / keuken woonkamer / keuken 42.7m² 42.7m²

◄ 2210 ► ◄ 2210 ►

136m²

◄ 3950 ► ◄ 3950 ►

◄ 4235 ► ◄ 4235 ►

buitenruimte buitenruimte 136m²

studeerk. studeerk. 7.9m² 7.9m²

1e verdieping

2e verdieping P

P

P

“je kunt van de zolderkamer ook een 1EVERDIEPING VERDIEPING 1E buitenkamer maken” 0m

BEGANEGROND GROND BEGANE

2

4

6

8

10

* = electrisch bediend verticaal schuifraam

P

P

P

P

ENTRESOL P ENTRESOL P 0m 0m

1

1

0m Wonen in het Spaardersbad ~ 53 ~

2

2

1

3

3

2

4

4

5 5

3

4

5


rugslag

116 m2 verkeersruimte

verkeersruimte

◄ 4135 ►

◄ 3035 ►

◄ 4400 ►

slaapkamer 12.0m²

toilet

slaapkamer

◄ 3800 ►

18.2m²

berg. / techn.

Woningtype Rugslag lijkt op type Schoolslag, maar heeft alleen een entree vanuit de groene binnentuin. Op de verdieping heeft dit type een extra (studeer)kamer. In de woonkamer is de originele stalen vakwerkconstructie zichtbaar. Deze ruimte ademt echt loftkwaliteit! De veranda aan de woonkamer ligt lekker zonnig op het zuiden. Zowel aan de veranda als aan de buitengevel krijgt type Rugslag electrisch bedienbare verticale schuiframen. De twee slaapkamers op de begane grond geven beide toegang tot de tuin.

◄ 2615 ►

badkamer

begane grond

Wonen in het Spaardersbad ~ 54 ~

buitenruimte 31m²

P

BEGANE GROND


◄ 2960 ►

veranda 15m²

verkeersruimte

veranda 13m²

berg. / tech.

*

berg. / tech.

42.7m²

44.9m²

VK151

◄ 4235 ►

◄ 4235 ►

◄ 4135 ►

*

woonkamer / keuken woonkamer / keuken

◄ 10215 ►

studeerk.

toilet

kamer

◄ 10135 ►

*

*

h

studeerk.

“de originele stalen vakwerkconstructie geeft de woonkamer een industrieel tintje”

◄ 3455 ►

◄ 2285 ►

hal

11.2m²

◄ 4300 ►

P

w

P P

P

1e verdieping

BEGANE GROND

P

P

P

P

1E VERDIEPING P

P 0m

2

4

6

8

1

10

* = electrisch bediend verticaal schuifraam

0m

Wonen in het Spaardersbad ~ 55 ~

0m

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5


ACHTERGEVE

schoolslag

hoofdentree

rugslag

noordoost gevel

wisselslag

zuidwest gevel

0m

1

2

3

0m

1

2

3

vrije slag

Wonen in het Spaardersbad ~ 56 ~


RECHTER ZIJGEVEL

vrije slag

borstcrawl

zuidoost gevel

0m

vlinderslag

noordwest gevel

1

2

3

4

5

0m

1

2

3

4

wisselslag

Wonen in het Spaardersbad ~ 57 ~

5


Schoolklas voor het Spaardersbad, ca. 1960. (Bron: Stadsarchief Gouda )


“dag-in-dag-uit een goed humeur, door zwemmen in het Spaardersbad� Bron: advertentie circa 1940

Wonen in het Spaardersbad ~ 59 ~


Huidige zwembad interieur (Foto: Ossip van Duivenbode )

Wonen in het Spaardersbad ~ 60 ~


wonen in een zwembad

~ durft u de sprong te wagen? Wonen in het Spaardersbad heeft met sfeer te maken, met herinneringen aan vroeger en het comfort van nu. In de tuin in het voormalige zwembad kunt u straks genieten van een aangenaam mediterraans klimaat. Nieuwsgierig naar deze unieke kans? Neem dan contact op met White House Development. info@woneninhetspaardersbad.nl www.woneninhetspaardersbad.nl Facebook:@WoneninhetSpaardersbad

Wilt u het nieuwe Spaardersbad ook in 3D ervaren? Dat kan! Mail voor een afspraak naar info@woneninhetspaardersbad.nl en loop virtueel door de toekomstige woningen!

Wonen in het Spaardersbad ~ 61 ~


Deze verkoopbrochure is nauwkeurig en met zorg samengesteld aan de hand van gegevens en tekeningen, welke onder andere zijn verstrekt door de architect en de adviseurs van dit plan alsmede gemeentelijke instanties. Ondanks het bovenstaande moeten wij een voorbehoud maken ten aanzien van wijzigingen voortvloeiende uit de eisen van de overheid en/of nutsbedrijven. De verkoper is gerechtigd tijdens de ontwikkeling en (af )bouw die wijzigingen in het plan aan te brengen, waarvan de noodzakelijkheid bij de uitvoering blijkt mits deze wijzigingen geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de woning. Deze wijzigingen zullen geen recht geven tot het vragen van verrekening van mindere of meerdere kosten. De ontwikkeling van dit project is een voortdurend proces waarbij, naarmate dit proces vordert, een steeds verdere verfijning en bijstelling van het ontwerp plaatsvindt. De tekeningen die in de documentatie zijn opgenomen, betreffen in nagenoeg alle gevallen een momentopname. Wijzigingen kunnen zich dan ook voordoen. Voor wat betreft de situatie rondom het project kan de situering van parkeervoorzieningen, bovengrondse nutsvoorzieningen, terreininrichting en dergelijke wijzigen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de in de documentatie opgenomen artist impressies. Deze dienen enkel ter illustratie: om u een idee te geven van het uiterlijk van het gebouw en de woningen. De op de tekeningen aangeven maten zijn ‘circa maten’. Indien deze maatvoering tussen wanden is aangegeven, is daarbij nog geen rekening gehouden met enige wandafwerking. De verkoopprijs is gebaseerd op de getekende woningindeling.

White House Development BV Markt 41 - 2801 JK Gouda www.whitehousedevelopment.com

Mei architects and planners

Schiehavenkade 150 - 3024 EZ Rotterdam www.mei-arch.eu Wonen in het Spaardersbad ~ 62 ~

mei architects and planners www.mei-arch.euwww.woneninhetspaardersbad.nl