Page 1

[ muzsikus ]

[1]


[ megfagyott ]

megfagyott_muzsikus_1906_3

[2]


[ muzsikus ]

Új nap virradt... 03 – Borsai Szandra – Segítség építészhallgató lettem! 06 – Meszes Márton – Galaxis útikalauz építészeknek

10 – Dőry Bálint – Kísérletező felfedezés- interjú Cseh Andrással 20 – Keserű Balázs – Tervlap-OK! 22 – Meszes Márton – Házat a Holdra! 25 – Vizi Kata Veronika: Studio Nomad – interjú Pongor Somával 30 – Mészáros Márton – Eközben keleten 34 – Kiss Ágnes – Képzelt opponencia

Egyszer volt, hol nem volt, Sóhajok hídján innen, épszerk leadáson túl, volt a BME-n pár lelkes fiatal. Kemény fába vágták fejszéjüket: az elôdöktôl átvették a megfagyott muzsikus szerkesztését. Nem kevesebbet vállaltak, mint hogy ingyen keressenek bizonyosabbat, mint a kocka. Eszméletlen nagy munka volt. Aki nem hiszi, járjon utána és lapozzon! Még egy utolsó jó tanács: boldogan éljetek, míg le nem diplomáztok!

Megfagyott Muzsikus Felelős kiadó: Berecz Zsolt Gábor HK Elnök Felelős szerkeszető: Varga Károly EHK Főszerkesztő: Kiss Ágnes Szerkesztők: Borsai Szandra, Dőry Bálint, Keserű Balázs, Meszes Márton, Vizi Kata Veronika Köszönet: Cseh András, Koch Márió, Mészáros Márton, Pongor Soma, Táncos Anna 2013 december

[3]


[ megfagyott ]

A madárka leszállott a ház fedelére, ők meg néztek föl hozzá s im, szemükszájuk tátva maradt a csodálkozástól. Kenyérből, kalácsból, mézespogácsából volt az egész házikó, az ablaka meg tiszta cukor.

Grimm testvérek: Jancsi és Juliska

[4]


[ muzsikus ]

Segítség, építészhallgató lettem! BORSAI SZANDRA

Jól emlékszem az első tanítási napra: zsúfolásig telt a K275, mindenki összeizzadt magával, pedig megpróbált a lehetőségekhez képest a legkevesebb ruhában megjelenni. Annyira volt nyár, amennyire tél idén márciusban, és rajtam kívül megközelítőleg 249 idegen lény ült a teremben, mind a fején hordta a fülét. Iszonyú volt. Valamiféleképp helyet kellett találnom köztük. helyzetben minden eddig működő séma érvényét veszti, ráadásul úgy tűnik, még megközelítőleg hasonló modell sem állítható fel. Egészen más léptékben kell gondolkodnunk, figyelembe kell vennünk ismeretlen paramétereket, tapogatózni a határok felé. Ami pedig a legváratlanabb: magunkra utaltak minket a koordinátarendszer meghatározásában.

Miért vagyok itt?

Vajon mennyit mond ez a szó legtöbbünknek, amikor besétálunk először az egyetemre?

Azonnal tájékozódni kell, például a K épületben. Ez az új világ metaforája is lehet; a tökéletes szimmetria labirintussá válik, az állandóan ismétlődő minták nem adnak kapaszkodót, az égtájak irányt váltanak bennünk. Belépek a kapun és nem látszom, nem vagyok én, mert senki nem tudja rólam, hogy én vagyok. Minden, amit eddig elértem, amit eddig gondoltam magamról, semmissé válik. Mégsem üvölthetek a terem közepén. Úgy érzem magam, mintha éjszaka arra ébrednék, hogy valaki átrendezte a szobámat és én nekimennék a sötétben a bútoroknak. Először is, ki kell tűzni valami viszonyítási pontot, ahogy Micimackó az Északi-sarkot.

Hamarosan meglátjuk, akármit is hittünk, nagyjából ennyit ér mindaz, amit eddig gondoltunk az építészetről. Az ember mindig valamihez képest határozza meg magát. A középiskolában volt egy bejáratott rendszer, rögzült csípési sorrend, kialakult státuszai egyenlőknek és egyenlőbbeknek. Ebben az új [5]


[ megfagyott ]

Nincsen átmenet, nem készít fel rá semmi, megértést végképp nem várhatok. Ezentúl másként kell szemlélnem a világot. Magamra vettem egy szerepet, ami attól kezdve elidegeníthetetlenül hozzám tartozik, és nekem viszonyulnom kell hozzá. Nem tarthatok tőle túl nagy távolságot, nem lobogtathatom, mint valami győzedelmi zászlót, ha pedig ráég az arcomra, elidegenít önmagamtól, modorossá tesz. De hogyan viseljem? Hogyan integráljam a személyiségembe?

El kell felejtenem a gondolkodásom eddigi határait. A szavak új jelentéseket vesznek fel, a megszokottól eltérően kell értelmeznem őket. Miért is ez az egész cécó? Az építészetért. Hamar rá kell jönnöm, hogy annál komolyabb dolog ez. Néhányak szerint egyenesen világmindenség-modell. De kinek is a világmindensége. Személyiségfüggő, ám minden esetben elég hosszú az a folyamat, aminek a végén egyáltalán valami közelítő képet kapunk arról, mennyire vastag is az a fatörzs, amibe belevágtuk a kis fejszéinket. Az egyetem rendszerébe (mind tanulmányi, mind személyes szempontból) való beilleszkedés problematikája nem egyedi, nem is új, de jó tudni, mi történik velünk, és hogy nem mi vagyunk az egyetlenek. Adott időben egészen tragikusnak tűnhet ez az állapot, de egy bizonyos távolságból már objektíven láthatjuk akkori helyzetünket. Ha nemcsak az egyre inkább kinyíló világ köti le a gondolatainkat, és nem úszunk el a sok lehetőségben, hanem szánunk időt arra, hogy megértsük saját helyzetünket, érzelmeink minden halmazállapot-változását, könnyebben túljuthatunk a kezdeti nehézségeken. Ilyen szempontból, később könnyebb lesz. Mindenki kitapasztalja, mennyi idő egy ábris rajz, mennyi tanulás szükséges egy adott érdemjegy megszerzéséhez, és hogy az élet igazságtalan.

Él a fejekben egy igen naiv idea, dobálózunk néhány szóval (passzív ház) meg névvel (Zaha Hadid), én például egyikről sem tudtam semmit. Igazából azok sem, akik mondták. Alig néhány évvel idősebb konzulensek beszélnek olyan dolgokról, amikhez nekünk még nincsenek megfelelő szavaink, azt mondják ’monolit’ és megmutatják a Stonhenge-t meg még egy rakás nagy malomkövet, jövő hétre legyen belőle kocka, néhány éven belül tervek. Próbáljuk megfogni a levegőt, amit térnek neveznek. Akkor azt hiszem, ez egy olyan lufi, amit felfújni sem tudok. Nincs tüdőm hozzá. Próbálok mindig csak annyit felfogni, amennyit éppen elbírok, ám nincsen idő kimérni ezt. „Aprópénzre” váltom a formálódó ideát, teljesen lekötnek a napi feladatok, csak a lábam elé figyelek, és nekimegyek az első fának az erdőben. A részek sehogy sem érnek össze, az épszerknek látszólag semmi köze a bevéphez, ahogy a megfagyott muzsikának sincs egy szépen elrendezett téglarakáshoz. Valami titok mégis van, a dolgok valahol találkoznak, magamnak kell utat vágnom ebben a rengetegben.

Nem fáj, csak egy szúnyogcsípés az egész. [6]


[ muzsikus ]

Így baktatott, így poroszkált Szomszéd tölgyig meg sem állt Ottan aztán sürgött, forgott, Árkot ásott, falat emelt, Tetőt ácsolt, ajtót szegelt, És mire a nap leszállt, Épített egy kalyibát. „Így ni! - mondta - most már végre kényelmesen alhatok! Nem tolnak ki a küszöbre a nagyok!

Csukás István: Sün Balázs /részlet/

[7]


[ megfagyott ]

Galaxis útikalauz építészeknek MESZES MÁRTON

„Ez a történet egy házzal kezdődik. […] Úgy harmincéves, szögletesen guggoló téglaépület volt, négy utcai ablakkal s olyan méretekkel és arányokkal, melyek többé-kevésbé megbízhatóan kivívták szinte mindenki nemtetszését.”1

Mint köztudott, Galaxisunk építészete meglehetősen szerteágazó. Átfogó és szakmailag is elfogadható áttekintés mind a mai napig várat magára. Ennek oka részint a feladat nagysága, részint a tény, hogy azon lények száma, akik egyáltalán kezükbe vennék, elhanyagolhatóan csekély azokéhoz képest, akiket a dolog mérhetetlenül hidegen hagy. Ennek okán a leghasználhatóbb kiadvány a témában a Galaxis útikalauz építészeknek című könyv, amely sikerét – ára mellett – nem kis mértékben a stopposoknak készült útikalauztól kölcsönzött „Ne ess pánikba!” feliratnak köszönheti. A kötet a teljesség igénye nélkül válogat a legkülönbözőbb kultúrák és fajok épületei közül. Legnagyobb újítása, hogy a minőségi építészet szemet gyönyörködtető példái mellett jelentős figyelmet szentel a kiemelkedően csúnya és használhatatlan épületek bemutatására is.

[8]


[ muzsikus ]

A vogonok építészete: A vogonok építészete pontosan olyan, mint maguk a vogonok: kisstílű és gusztustalan. A koncepciótlanul összetákolt építmények közt a legkiemelkedőbb példa a Vogon Székház volt, ami azonban megépülése után nem sokkal összedőlt, maga alá temetve több szomszédos házat, ezzel nem kis mértékben elősegítve a táj esztétikai javulását. Az újabb épület már hosszabb ideje várat magára, mivel a tervpályázat eredményhirdetése után kialakult parázs vitáknak eddig nem akadt túlélője. Meglepő módon a vogon építészet mégis nagy hatást gyakorolt az építészettörténet alakulására. A galaktikus stukturalizmus és egyéb, nem esztétikai megfontolásokon alapuló építészetelméleteket intő példaként mindig visszapofozta a külcsín létjogosultságához.

A „sajtépítészet”: A Földön egerek képében létező, szuperintelligens, pándimenzionális lények tervezési módszertanukban alkottak maradandót. A tervezőket a projekt fontosságával egyenesen arányos ideig éheztetik, majd utána engedik őket munkához látni. A tervezés főként makettezés segítségével zajlik, az alapanyag pedig sajt. Az egerek nekilátnak megfelelő formájúra és méretűre rágni a sajtokat. Amikor a kialakult makett szépsége fölül emelkedik éhségérzetükön, és kopogó szemükkel is úgy látják, hogy ebből már egy falatot sem szabad lecsípni, kész a terv. Bizonyos meg nem erősített források szerint ők kezdték elsőként terjeszteni a „kevesebb több” kifejezést is, hiszen minél egyszerűbb a terv, annál több sajt jut a tervezőnek. A módszer jelentős hátulütője, hogy sokszor a kifejezetten tehetséges építészek is könnyen éhen halhatnak.

A gravitáció nélküli építészet: Bizonyos bolygókon, ahol a gravitáció hatásai elhanyagolhatóak, kétféle építési tendencia figyelhető meg. Egyik, a betelepült népek által képviselt irányzat, amely a különleges adottságokat kihasználva filigrán oszlopokkal és elképesztően hosszú konzolokkal dinamikus és fantáziadús építészetet hoztak létre. A másik irányzat az őslakosok körében jött létre, és egészen különböző. A nehézségi erő nélkül kialakult kultúra építészete mérhetetlenül silány és primitív. A gravitáció leküzdése nem volt kihívás, nem sarkallta őket az anyag újabb és merészebb formába öntésére, így nem is alkottak semmi említésre méltót. Vendéglő a világ végén: A Vendéglő a világ végén a Világmindenség legutolsó épülete. Mint ilyen, lehetne az építészet csúcsa, a vendéglők királya, de sajnálatos módon a legkevésbé sem tesz eleget semmi ilyesféle elvárásnak. Ez egyeseknek azt jelenti, hogy az építészet egy tapodtat sem fejlődik, mások szerint viszont a beruházók ízlése az, ami rohamosan romlik. Mindenesetre a szakma számára egyik sem mutat túl ígéretes jövőt. Az épület részletes ismertetését most nem kísérelnénk meg, álljon itt inkább egy laikus vendég leírása: „Ami azt illeti, a csillárok kissé feltűnőbbek voltak a kelleténél, és egy ideális Univerzumban az alacsony boltíves mennyezetet sem festették volna a mély türkizkéknek erre a meghatározott árnyalatára, de ha mégis, úgy nem világították volna meg rejtett hangulatvilágítással. Mindazonáltal ez nem egy ideális Univerzum; amire további bizonyítékkal szolgált az intarziás márványpadló szembandzsító mintázata, valamint a nyolcvan méter hosszú márványlappal fedett bárpult elülső oldalának díszítési módja.”2 [9]


[ megfagyott ]

Bolygóépítészet: A legnagyobb léptékű tervezés a bolygóépítészet, pusztán rövid ideig, a Galaxis virágzó korszakában működött eredményesen. Központja és élen járó képviselője Magrathea volt. A világgazdasági válság beálltakor a bolygó lakói hibernáltatták magukat. A gazdasági fellendülésre várva, közel ötmillió éve tart az átmeneti szüneteltetés. Épültek bolygók megrendelésre, de készültek nagyszabású bolygórehabilitációs programok is. A siker kulcsa a szakágakkal való megfelelő együttműködés volt. Jócskán adódtak csúnya balesetek abból, hogy a rossz helyre betervezett szellőzők miatt elszállt egy bolygó teljes légköre, vagy a rosszul méretezett gravitáció következtében egyszerűen magába roskadt. De arra is volt példa, hogy a kivitelező annyit csúszott a munkálatokkal, hogy az átadásra a csillagrendszer Napja kihűlt, így a planéta csak meglehetősen költséges világítástechnikai beruházások után vált lakhatóvá. „A szanatóriumon kívül”: A bolygóközi konceptualizmusra nagy hatást gyakorolt John Watson kifordított háza. A külső falon elhelyezett festmények és bútorok, valamint a tetőből kimeredő csillár segítségével Watson az egész világot egy szanatóriumba zárta, mondván, hogy a szanatóriumon kívüli térrész a házon belül kapott helyet.3 A szaklapokban hosszú ideig cikkeztek ezen épület hatásáról, mely sokak szerint gyökeresen változtatja majd meg az építészeti gondolkodást, hiszen egy szanatóriumba tervezni alapjaiba más. Máig érthetetlen okokból a paradigmaváltás még várat magára. A fekete bolygó: A galaxisban mindössze egy bolygót ismerünk, melyet teljes egészében építészek laknak. Forgási és keringési ideje megegyezik, következésképpen a bolygó két részre osztható. Egyik felén, ahol mindig nappal van, az építészek családjai élnek és az egyéb kiszolgáló funkciók kaptak helyet. A bolygó másik felét az építészirodák uralják. Ennek egyértelmű előnyei, hogy az építészek folyamatosan a jól megszokott éjszakai fényviszonyok között tudnak dolgozni, valamint az állandó sötétségnek köszönhetően nem bántja érzékeny szemüket semmilyen esztétikailag silány építmény, domborzat, tárgy vagy rajz.

A szöveg Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak c. „trilógiája” nyomán készült. Idézetek: 1 Adams, Douglas: Galaxis útikalauz stopposoknak, Gabo Kiadó, 9. o. 2 uo. 188-189. o. 3 vö. uo. 513-514. o. kép forrása: Archigram [10]


[ muzsikus ]

A palota falai magasan kavargó hóörvények voltak, kapui meg ablakai metsző szelek. Száznál is több terme volt a palotának, kisebbek-nagyobbak aszerint, hogy hogyan kavargott a hó. A legnagyobbik terem több mérföld hosszú volt; valamennyit tündöklő északi fény világította be. Hatalmas termek voltak, üresek, jéghidegek és fehéren szikrázók. [...] Az egyik végeláthatatlan terem közepén befagyott tó csillámlott. [...] Ennek a tónak a kellős közepén trónolt a Hókirálynő, ha otthon volt

Andersen: Hókirálynő

[11]


[ megfagyott ]

Kísérletező felfedezés DŐRY BÁLINT

Interjú Cseh Andrással

Építészként hiányoljuk a közös nyelvet a nem szakmabeliekkel. Cseh András a megoldást a gyerekkori vizuális kultúra és épített környezeti nevelésben látja. A CZITA építésziroda munkatársával, a győri Széchenyi Egyetem fiatal oktatójával, a MOME DLA-hallgatójával beszélgettünk tevékenységéről és tapasztalatairól. Mennyire van jelen a vizuális kultúra az életünkben? Nagyon sok fokozata van annak, hogy a vizuális kultúrával valaki mennyire foglalkozik tudatosan és mennyire érti. A felnövekvő generációnak a vizuális terhelés természetes, mindennapjaik meghatározó részévé vált. Hozzájuk képest néha hátrányban érzem magam, mert a technológia gyors fejlődésével egyszerűen én is nehezen tartok lépést. A kultúra felől közelítve pedig elképesztően kitágult ugyanennek a fejlődésnek köszönhetően (videoinstallációk, projekciók). Úgy gondolom, hogy ahányan követték a klasszikus kultúrát, annyian követik a mait is, csak jobban fókuszálnak egy-egy területre ezen belül. Mennyire hátrány, ha valaki nem tudatosan gondolkozik a vizuális kultúráról és nem tudja értelmezni?

Akinél tudatosodik, annak előny. Hasonlóan, mint a zenénél, ami a Kodály-módszernek és a zenei nevelésnek köszönhetően valahogy jobban a tudatban van. A zeneiskolák sem csupán zenészeket képeznek, hanem a zenéhez kicsit értő embereket. Ők a zenét tudatosabban érzik, teljesebb lesz tőle az életük, a világ kinyílik előttük. A vizuális kultúra ugyanilyen: ha foglalkozunk vele, új kapukat nyit meg, könnyebb az életet értelmezni és gondolkodni felőle. Éppen ezért foglalkozol gyerekekkel, hogy kinyissátok a világot a számukra? Igen, ez az egyik célja. De én a vizuális kultúra egy kis szeletével, az épített környezeti neveléssel foglalkozom. Ha belegondolunk, az életünk 98 százalékát épített környezetben és nem természeti környezetben éljük.

[12]


[ muzsikus ]

Ugyanakkor ennek a tudatosításával nem foglalkozunk, pedig meghatározza életünket, mindennapjainkat és ünnepeinket. Folyamatosan azzal szembesülök, hogy az átlagos téralkotás mennyire nincsen rendben. Viszont ha mindenkinek lenne valamiféle alap szókincse az épített környezetről, ha párszor találkoznának a terek jelentéstartalmával, az építészet alapeszközeivel, akkor sokkal könnyebben alakíthatnánk közösen saját környezetünket.

neveléssel, 2-3 hetente programjuk van a Gyerekek Házában. Ezen kívül tartunk pár órás foglalkozásokat is.

AZ ALKOTÓ FOLYAMAT VÉGEREDMÉNYEI NEM ELŐRE MEGTERVEZETTEK, FOLYAMATOSAN ÍRÓDIK TÉRBE A MESE.

Hogyan próbáljátok ezt a célt elérni? Egyrészt nyári táborokat szervezünk az alsós korosztálynak 7–12 éves korig. Egyet közösen a győri építész kar építőtáborával párhuzamosan, ilyen volt a tavalyi bogyoszlói piacépítés mellett szervezett, idén Csikvándon a kilátó építését kísérő tábor a helyi gyerekekkel. A másikat pedig a győri Műteremházban a MOKKA-val (kreatív képzőművészeti műhely Győrben – szerk.) együttműködésben. A MOKKA nagyon régóta foglalkozik vizuális és művészeti

Mesélj arról, hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás! Ezek jellemzően legalább 3-4 órásak. A beszélgetés az elején fontos része az egész napi folyamatnak, a foglalkozás menetének. Igyekszünk mindent jól előkészíteni. Fontos hogy pontos programtervünk legyen, hogy mi a téma, mit szeretnénk ezzel tanítani, és ehhez milyen eszközöket biztosítunk. Ennél csak az fontosabb, hogy ezeket aztán elengedjük. Szükségünk van erre, hogy a gyerekek elé olyan biztonsággal

[13]


[ megfagyott ]

álljunk, amilyen biztonságra nekik szükségük van. Ugyanakkor nagyon kevés foglalkozás zajlik le ezeknek a programoknak a mentén.

A gyerekek legtöbbször abba az irányba viszik a témát, amire gondolunk. Ugyanakkor az alkotó folyamat végeredményei nem előre megtervezettek, folyamatosan íródik térbe a mese.

Elnézést, itt közbevágok. Milyen témákat dobtok föl? Hajléképítés, toronyépítés, vagy egyszerűen csak az A4-es papír, ami számukra is ismert, minden nap ott van a kezük ügyében. Egy ennyire átlagos anyagnak sok alakítási lehetősége van, sok rejlik benne, ezt fejtjük föl és kutatjuk – igazából erről szól az egész. Ez konkrétan egy tavalyi tábor volt, ahol hidakat építettünk a lapokból, a végén egy akkorát, ami háromméteres fesztávot is áthidalt. A beszélgetés során általában egy zoknit vagy egy labdát dobálunk körbe, és aki mondani szeretne valamit, ahhoz gurítjuk. Ezek a beszélgetések jóval könnyebben beindulnak, mint egyetemistákkal.

Hogyan viszitek tovább a témát, miket alkottok ezzel kapcsolatban?

A célunk az, hogy a gyerekek

fölfedezzék, mennyi lehetőség van a téri és az épített környezetben, hogy önmaguknak meg tudják fogalmazni helyszükségletüket, térigényüket. Például egyik alkalommal a lakásról és a szállásról beszélgettünk, ez áll legközelebb hozzájuk, mindenki alszik, eszik, van asztala. Azt kértük, hogy készítsenek egy cipősdobozba olyan életteret, amilyet ők szeretnének. Már a bevezető beszélgetésben azzal foglalkoztunk, hogy kinek mire lenne szüksége, mi az, amit szeretne.

[14]


[ muzsikus ]

Abszolút nem klasszikus lakás alaprajzok vagy terek születtek. Volt olyan, aki telerakta a dobozt pónilóval, valaki pedig egy szakrális teret készített tv-vel a közepén. Nem bonyolódtak bele, hogy klisék alapján kezdjenek el alkotni. A nyitottságuk miatt kicsit máshogy érzékelik a világot, és tényleg a fontos dolgokat ábrázolják.

És hogyan zárul egy ilyen nap, van valamiféle konklúzió?

A HALLGATÓK EGY OLYAN SZABADSÁGFOKOT TAPASZTALNAK MEG A GYEREKEKTŐL, AMI SZÁMUKRA MÁR NEM ADOTT, PEDIG NAGY SZÜKSÉGÜK LENNE RÁ AZ ALKOTÓ FOLYAMATOKBAN. Gondolom, okoznak néha meglepetéseket. Hogyne! Születnek olyan megoldások (például a hídépítős feladatban), amit ha ügyes egyetemista csinálna, már az is nagyon dícséretes lenne. Nagyon sok vagy a kollektív tudásból fakadó vagy az ő nyitottságukra jellemző gyönyörű megoldást találunk. Már több alkalommal egyetemisták makettjeit adtam nekik oda. Előtte persze megkértem a hallgatóimat, hogy dokumentálják le, mert azokat úgy már nem kapják vissza. Először megismertük a maketteket, megpróbáltuk kitalálni, mi mi lehet, aztán nekiálltunk átalakítani őket. Egyesek olyan hihetetlen érzékenységgel nyúltak hozzá és olyan arányrendszerben építettek hozzá, vagy éppen vettek el belőle, ami megdöbbentő volt számomra.

A végén újra valami közöset alkotunk az elkészült munkákból. A cipősdoboz lakásokból Győrben például toronyházat építettünk, mivel ez az épületforma jellemző az ottani gyerekek környezetére. Bogyoszlón és Csikvándon pedig falut csináltunk. Fontosnak tartom, hogy a térbeli világ kapcsolódási pontjait és eszközeit keressük. A legvégén is összeülünk, már csak egy rövidebb beszélgetésre, hogy átbeszéljük, mégis mivel foglalkoztunk, kinek mi tetszett és mi nem. Melyek azok a módszerek, amikkel a legjobban tudtok dolgozni? A térre koncentrálunk, tehát makettet építünk minden léptékben. Az említett cipősdoboz léptéktől egészen az 1:1-es bejárható hajlékig, amit tavaly több helyen is építettünk az erdőkben. Olyan építményeket, amik az ő léptékükben teljesen arányos és léptékhelyes házak voltak. Rajzolni, ha lehet, minél kevesebbet rajzolunk, mert az már egy olyan absztrakciót igényel, amire egyelőre nincs szükség. Az építés során pedig sok különböző anyagot és technikát próbálunk. Illetve nem is technikát, csak anyagot és eszközt adunk, és ezeket sokszor úgy használják, ahogyan nem is számítottunk rá. Számomra még izgalmasabb, amikor egyetemistáink a gyerekekkel együtt dolgoznak. Igyekszem, hogy a nyári táborban jópár hallgató is részt vegyen segítőként. Két legyet üthetünk egy csapásra. Egyrészt a közös munka egy lehetséges kiút a kommunikáció kiépítéséhez, a közös nyelv elsajátításához. Másrészt a hallgatók egy olyan szabadságfokot tapasztalnak meg a gyerekektől, ami számukra már nem

[15]


[ megfagyott ]

adott, pedig nagy szükségük lenne rá az alkotó folyamatokban. Részben Te alakítottad ki az alsós korosztály új kerettantervét ebben a témakörben. Hogyan próbáltátok elérni, hogy ez a fajta nyitottság megmaradjon az iskola falai között is? A legfontosabb az, hogy a rajztanítás és vizuális kultúra oktatás szerves része legyen az épített környezeti nevelés. Programjainkat úgy próbáltuk beemelni a kerettantervbe, hogy az legtöbb esetben térbeli alkotást kell, hogy jelentsen. Ez a fajta kísérletező felfedezés nagyon sok tanulsággal jár. Nem a tökéletes eredmény a lényeges, hanem a kétkezi alkotás folyamata és az abból szerzett tapasztalatok. Másrészről az építés fejleszti a kézügyességet, valamint a logikai gondolkodásnak is fontos alapja a térbeli struktúrák megismerése és a térlátás. És hogyan látod, a tanárok mennyire nyitottak, valamint mennyire felkészültek erre a feladatra? Mivel ez számukra is új téma, ezért nekik is szükségük van arra, hogy kísérletező módon felfedezzenek. Rengeteg jó rajztanár van, akik eddig is foglalkoztak ezzel. Vannak, akik megkerestek, hogy egy-két foglalkozáshoz adjak vázlatot, mások építészeket hívnak be az órájukra, akikkel viszont az a baj, hogy nem tudják hogyan kell közeledni az építészettel a gyerekekhez. Azoknak a tanároknak, akik még nem foglalkoztak ezzel, az új kerettanterv elég elrettentő lehet, ezért a következő nagy lépés egy konferencia szervezése a kamarában kifejezetten erről a témáról építészeknek és tanároknak egyaránt.

(Ez a konferencia azóta lezajlott: http://epiteszforum.hu/epiteszetgyerekeknek – a szerk.) Hogyan látod a jövőt? Pár éve még teljesen utópisztikusnak tűnt az, ahol most tartunk. Nagyon sokan belecsöppentünk ebbe: építészek, rajztanárok, múzeumpedagógusok, művészettörténészek. A Műegyetemen is van egy csapat doktori iskolás (Mihály Eszter, Kronavetter Péter, Pelle Zita), akik a ciszterci gimnáziumban csinálnak hasonló foglalkozásokat egy kicsit nagyobb korosztálynak. Készült is egy bemutatkozó kiadvány Építő játékok címmel, ami megpróbálja összegyűjteni azokat az embereket, akik ezzel a témával foglalkoznak és röviden bemutatja programjaikat. Ha tudunk hálózatként működni, és még összébb tudjuk szőni a pedagógusképzéssel ezt a tudáshalmazt, akkor látom a célunk realitását.

Az interjú 2013 tavaszán készült. [16]


[ muzsikus ]

[17]


[ megfagyott ]

KISS ÁGNES

BLOGAJÁNLÓ Építészhallgatóként gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy kell valami, ami inspirál és megmozdítja a fantáziánkat, vagy akár előképként visszahívható. Ilyenkor általában ugyanazokhoz a jól bevált oldalakhoz fordulunk: archdaily, építészfórum, freshome, archiweb és még persze sorolhatnám. De ezeken kívül rengeteg építészeti témájú blog létezik, amit sokan egyáltalán nem ismernek. Érdemes lenne pedig. Ez a kis gyűjtemény természetesen a teljesség igénye nélkül készült. Jó böngészést kívánok! 365buildings.tumblr.com Ez egy igazi magyar gyöngyszem. A blog írója külön fülön meséli el a történetét, magáról így ír: „Se fotós, se építész, se művészettörténész. Urbex lady edition, azaz urban exploration lite, szoknyában, glaszékesztyűben, kézitáskával, féllegalitásban a városban.” Röviden összefoglalva arra próbál összpontosítani, hogy mennyire szép helyek is rejtőznek Budapesten. Ösztönöz arra, hogy járjuk a várost, ismerjük meg és fedezzük fel. Minden posztban egy-egy épületet mutat be, elég sok információval, személyes történetekkel, szubjektív benyomással és néhol egy adag iróniával. drawingarchitecture.tumblr.com architectural-review.tumblr.com Kellene valami jó grafika, ami nem unalmas, de szép? Jó lenne már valami újszerűt vinni a konzulensnek? Akkor a fentiek a te oldalaid: csodás és egyedi építészeti rajzok gyűjtőhelyei. Tökéletesek akár inspiráció szerzésére, de technika ellesésére is. conceptdiagram.tumblr.com conceptmodel.tumblr.com A concept csoport két tagja. Van még rajtuk kívül építészettel, skiccekkel, tájépítészettel és urbanizációval foglalkozó oldaluk is. Az összes nagyon hasznos, de őket azért emeltem külön ki, mert szerintem ilyen átfogó oldalakkal ritkán találkozik az ember. Diagramok, kis folyamatábrák rengetegét találjuk az elsőn. Mindenképpen hasznos, akár egy koncepcióábrához, akár egy előadás összeállításához. A második, ahogy a nevéből is látszik, főleg makettekkel foglalkozik. anonymousarchitecture.wordpress.com Egy építész blogja, aki szeret rajzolni, tud is, és mindezt megosztja a nagyvilággal. Legalábbis elég sokáig ezt tette, egy ideje ugyanis szünetel az oldal. Viszont így is gyönyörködhetünk az eddig közzétett skicceiben. Ráadásul a legtöbbhöz van egy kis története is: akár magáról az épületről, akár valamilyen személyesebb élményről. Leginkább mégis azért szuper blog, mert magáról a gyors rajzolásról szól. Arról, hogyan lehet megtalálni legkönnyebben a jó formát, szöget és perspektívát. archidialog.com Avagy someone has built it before – egy angol blog, ami főként kis rajzokból és elmélkedésből áll. Dióhéjban arról ír, hogy igazán híres építészeket mik inspiráltak, melyik épületnek pontosan mi is az előképe, és ki az, aki (úgy tűnik) mintha csak másolt volna. Érdekes téma ez, olyan összefüggéseket boncolgat, amire nem biztos, hogy egyébként gondolnánk. Nem mellékesen elgondolkodtató abból a szempontból is, hogy ezen a karon mi mindannyian az egyediség után rohanunk.

[18]


[ muzsikus ]

architectureandfilm.tumblr.com Film és építészet, ahogy a nevében is benne van. Remek szemszögből mutat meg annál is remekebb filmeket. Érdekes visszanézni, mennyire vagy mennyire nem figyeltünk oda, milyen isaz építészeti közeg, amiben az alkotások játszódnak. Érhetnek meglepetések. paradisebackyard.blogspot.com Erre az oldalra teljesen véletlenül akadtam rá, azóta a kedvencem. Gyönyörű, általában szkennelt fotókat fűz fel egy adott témára, legyen az egy építész munkássága, vagy egy korszaké. Sajnos elég ritkán frissíti a blogot az író, cserébe nem mindenki által ismert, tanult vagy éppen agyonreklámozott épületeket mutat be. subtilitas.tumblr.com Talán már páran ismeritek, ugyanis az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a képgyűjtemény. Inkább kortárs építészettel foglalkozik. Inspirációgyűjtéshez nagyon jól használható, de ha csak szép képeket szeretnétek látni szép épületekről, akkor is ajánlom. fuckyeahbrutalism.tumblr.com Brutalista alkotások tömkelege lelhető fel ezen az oldalon. Rengeteg fekete-fehér kép, még több beton és tömény brutalizmus. napiablak.tumblr.com A címből már következtethetünk, miről szól: minden napra egy ablak, a világ minden tájáról. Maga a projekt már véget ért, de érdemes végignézni a fotókat, és azt, hogy ilyen egyszerű dolog milyen nagyszerű is tud lenni. geometrydaily.tumblr.com Egy kicsit más, mint építészet, mégis közel áll hozzánk a témája: kompozíció. Az alkotó általában naponta feltölt egy-egy geometriai játékból létrejövő kis rajzot. Olyan kis képek ezek, amiket akár egy képeslapon, akár poszterként el tudok képzelni bárhol. Jó ötleteket tud adni ahhoz, hogyan használjunk színeket és formákat, a grafikai megoldásokról nem is beszélve. uglybelgianhouses.tumblr.com Kis túlzással 9gag építészeknek, avagy egy blog, ami körbevezet minket a belga retteneteken. Persze nem másra gondolok itt, mint épületekre. A képeket remek képaláírásokkal egészítik ki. Vidámságforrásnak tökéletes, többet ne várjatok tőle. nyaralo.tumblr.com Az előző magyar változatának is felfogható. Azt hiszem, nem kell bemutatnom senkinek sem a tipikus magyar nyaraló képét. Ha esetleg mégsem ugrana be azonnal, mindenképpen keresd fel. Arra biztosan megfelel, hogy elrettentő példát találjatok. thisarchitecturelife.tumblr.com A végére pedig egy kicsit más – nevessünk magunkon egy jót címszó alatt. Hiszen ki ne tudná, milyen érzés, amikor végre tetszik valami a konzulensnek, vagy épp a harmadik kávét iszod egy éjszaka alatt. Ez a blog pedig nem más, mint az építész-élet minden apró örömének és szenvedésének bemutatása vicces gifekben.

[19]


[ megfagyott ]

Libella

Egész nap a Libellában ittál a kollégákkal.

Megéheztél. Előkészítőt kell tartanod. Sétálj el a Büfébe! - 1 tallér

- 2 tallér

- 2 tallér Egyetemi határozat: minden pótdíjat emelj meg 20%-kal!

Elromlott a kávéfőző, meg kell javíttatni.

Sóha hídj

Kellékek, játékszabályok a hátsó borítón!

+ 1 tallér Hallgatói tervet adtál be pályázatra.

J D O K L Á D Z e A G E BM

+ 1 tallér Tanszéki kirándulást szerveztél. - 1 tallér

Elhúzódik a konzultáció, kimaradsz egy körből.

Tanszéki Könyvtár

A hallgatók nem hozták vissza a kölcsönkért magazinokat. - 1 tallér GSEducationalVersion

Tankönyvet készítettél a hallgatóknak. - 1 tallér

Túl sok bukott hallgatód van, eljárást indítottak ellened - 1 tallér

[20]

Rendkívüli tanszéki értekezlet lépj a tanszéki könyvtárba!

Büfé

Drága szendv

- 1 ta


ajok ja

[ muzsikus ]

Más tervét írtad alá, kimaradsz egy körből.

Vírusos lett a tanszék szervere - 2 tallér

Fizetőssé tetted a tanszéki wi-fi használatát + 1 tallér

a vics

allér

Tarts meg két előadást egyszerre! + 1 tallér

Helyezd korábbra a leadás dátumát! + 1 tallér

! N A OS

K O J n o i t i ed

é

K275

Használd a régi hallgatói maketteket fűtésre! + 1 tallér

Megszomjaztál. Csillapítsd szomjad a Libellában!

Küldd el a külsős oktatóidat! Grafikusra sajnos nem volt pénzünk. Új szabvál tárgyat indítottál. - 1 tallér

Összevonták tanszékedet máséval, kiestél a játékból!

Beadtad a papírgyűjtőbe a hallgatói terveket. + 1 tallér

[21]

+ 1 tallér

Előcsarnok

START


[ megfagyott ]

Tervlap-OK! KESERŰ BALÁZS

Megpróbálnám áttekinteni, hogy építész kari tanulmányaink során milyen lehetőségeink vannak a számítógépes tervfeldolgozás terén, a teljesség igénye nélkül. A tervlap design rögös útját magunknak kell kitapasztalni az egyetemen, szóval készítettem egy kis összefoglalót, hogy merre induljunk, mik azok a programok, amik leginkább hasznosnak bizonyulnak. Alap szinten is vígan eltengethetjük éveinket a diplomáig, de érdemes ezen a területen is fejleszteni magunkat.

BASIC

- 3DStudio Max/ Cinema4D : Komolyabb látványkészítés - Illustrator: vektorgrafikus képmódosító program; elemzések - Indesign: kiadványszerkesztő, tabló, portfólió, TDK dolgozat - ...

EXPERT

- Archicad/ Autocad: 2D és 3D szerkesztés - Artlantis: Egyszerű, gyors látványtervezéshez - Photoshop: építészek svájci bicskája, utómunka - Sketchup: Gyors 3D modellezés

Vázlatok

Modellezés

Kézi rajzainkra továbbra is számíthatunk digitális környezetben. Érdemes egy-egy régi munkánk sraffozásait beszkennelni, így Photoshopban (PS) használhatjuk kitöltésként, plasztikusabb képet létrehozva. Ugyanígy jó lehet, ha a modelltérbe szeretnénk új dolgot betenni és kinyomtatjuk a fotót/rendert majd rátesszünk egy skiccpauszt és rajzolunk. Ezután rajzunkat befotózva PS-ban ráhelyezzük a képre. Ily módon lehet digitális táblaként használni egy egyszerű skiccpauszt és szintén szép és egyedi dolgokat hozhatunk létre. A programokkal kapcsolatban pedig érdemes kitapasztalni, hogy melyik fekszik jobban, és egyfélét megtanulni, de azt jól.

Továbblépve a modellezés irányába rendkívül hasznos program a Sketchup. Könnyen és gyorsan használható, egyszerű térbeli formákat modellezhetünk vele. Én már ábrázoló geometriánál is használtam, hogy jobban el tudjam képzelni, amit a papírra rajzolok. De ház tömegmodellezésére is érdemes lehet használni. Archicad (AC) vagy Autocad? Személy szerint az Archicadet használom, mert sokkal felhasználóbarátabb, de az Autocadben összetettebben lehet modellezni. Habár az Archicad legfrissebb verziói is egyre jobban felzárkóztak ezen a téren. 16-os verziótóltól kezdve már alakzatot is rajzolhatunk ugyanúgy, mint

[22]


[ muzsikus ]

Sketchupban. Archicadben a lényeg azon van, hogy jól eltaláljuk azt a pontot ameddig érdemes modellezni és miután már csak vonalakkal és kitöltésekkel kell rajzolnunk. Ez általában az M 1:50 szint körül jön el. Nagy előnye a Csapatmunka használata, mely lehetővé teszi hogy egyszerre többen dolgozzunk egy AC fájlon belül. Látványterv 3D Archicadnek és Autocadnek is megvan a saját render-programja, amivel leginkább szeret együttdolgozni. (Archicad – Cinema4D/Artlantis; Autocad – 3dsMax) Gyakorlatilag mindenhová van átjárás. Ha nagyobb, részletesebb a modellünk, felbonthatjuk azt úgy, hogy egyik fájlban csak a külső, a másikban csak a belső tér van meg. Így csökkenthetünk a renderidőn és kezelhetőbbé válik a fájl. Akár különböző programban is készülhet a külső ill. a belső tér. (Sketchup – Archicad) Sőt, több építésziroda is van, aki az Archicadet csak 2D-ben használja és egy másik programmal pl. Sketchup/3dsMax programmal készíti el a látványterveit. Jó tanács, hogy vizsgáljuk meg, hogyan tudjuk referencia fájlként használni az AC fájlt. Tehát, hogy a renderelő programban is frissüljön a modell, ha változtatunk rajta valamit Archicadben. Azért, mert ha a render programban vesszük észre, hogy valami nem stimmel a modellel, módosítás után ne kelljen mindent elölről textúrázni. Látványterv 2D Mindig van utómunka a renderelésnél, általában Photoshoppal. Ha valaki jól dolgozik benne, sokkal kevesebb dolgot kell megmodelleznie, [23]

mert azokat itt mind beillesztheti (pl. növényzet, emberek, több fény, más textúrák, színek, eső, hó) Valamint nem kell a legjobb rendermotort használni, itt is lehet, érdemes csillanásokat, lencsefényeket utólag hozzáadni, a végén többféle stílust összemosni és a háttereket jól mögévágni. A PS-t sajnos nem oktatják elég korán az egyetemen (Rajz8-RF). Általában ezt magunknak kell elsajátítani tutorialok és különórák keretében. Elemzések Az elemzéseket, helyszínrajzot véglegesíteni lehet PS-ban, de a legjobb ha Illustratort (Ai) használunk, mert ez kifejezetten erre alkalmas. Ki lehet vele törölni egyszerre a helyrajzi számokat, illetve sokkal érthetőbb a terv, ha piktogramokat nyilakat és más grafikai elemeket is hozzáadunk Ai-ban. Tervlapra illesztés Archicadből kipublikáljuk a tervlapokat. Ezután, meg lehet nyitni egyszerre az Indesignt, a Photoshopot, adott esetben az Illustratort is. Van, hogy elfáradunk a nagy rajzolásbam, szívesen foglalkoznánk és látnánk, hogy is fog ez kinézni tervlapon, ehhez nagy segítség az Indesign. Itt már jóval hamarabb meg tudjuk tervezni tablónk végleges kinézetét, miközben még nincs is kész teljesen a terv. Illetve kisebb fájlmérettel dolgozhatunk (csak pár MB), azért mert mindig csak hozzákapcsoljuk az Indesignhoz a képet, az nem fogja tartalmazni azt. Így ha rámentünk a kép forrására, az Indesignban frissülni fog. A feliratozást, szövegezést is érdemes itt megcsinálni. Nem hiába: a Megfagyott Muzsikus lapjai is ebben készülnek el.


[ megfagyott ]

Házat a holdra! MESZES MÁRTON

Sir Norman Foster nem elégszik meg a „jet architecture” nyújtotta lehetőségekkel, ugyanis a European Space Agency megbízásából éppen a Holdra tervez. A 3D nyomtatáson alapuló tervek nagy részben a helyben fellelhető lunáris talaj felhasználásával épülnének és négy személy részére nyújtanak menedéket a mostoha körülményekkel szemben. 1 A feladat elég izgalmas problémákat és megoldásokat vetett fel, jelen írás azonban nem ragadna le ezen technikai részletek elemzésénél (a lábjegyzetben megjelölt források részletesen beszámolnak erről). Tekintsük ezt az eseményt egy új korszak korai előjelének, melyet minden bizonnyal „space architecture” névvel fémjeleznek majd. Ebben pedig a „starchitecture” meghatározó szerepe vitán felül áll. (lefordíthatatlan szójáték) Vizsgáljuk meg kicsit a földönkívüli tervezés mikéntjeit és lehetőségeit. Első felmerülő probléma, hogy a helyszín megtekintéséhez nem használható többé a Google Maps Street View-ja, ráadásul a helyszínbejárás is meglehetősen körülményessé válik. A távolság a további fázisokban is komoly nehézséget jelent. Elképzelhető,

hogy a jövőben beindulnak az űrszemét hasznosítást célzó kutatások,illetve a felfújható, felhabosodó stb. anyagok fejlesztése. Mindemellett a Holdon történő kivitelezés is izgalmas kérdéseket vet fel. Bizonyos feltevések szerint a művezetést műholdak végzik majd. Cserébe a tervezés folyamán a környezettel való érzékeny viszony kialakítása nem rejt túl sok kihívást magában, és a szomszédok feljelentéseinek veszélye sem fenyeget bennünket. Legalábbis egyelőre. Ne gondoljuk azonban, hogy a Holdra ne lennének szabályozások. Az ENSZ védnöksége alatt kialakított űrjog rendelkezései a Hold területére is kiterjednek. Ezért, mielőtt nagyon „elszállnánk”, érdemes alaposan elmélyednünk a Világűr egyezmény illetve Hold-egyezmény jogi szabályozásaiban.2 [24]


[ muzsikus ]

A KÖRNYEZETTEL VALÓ ÉRZÉKENY VISZONY KIALAKÍTÁSA NEM REJT TÚL SOK KIHÍVÁST MAGÁBAN

[25]


[ megfagyott ]

A környezeti hatásoknál fontos számolni az extrém hőingadozásokkal és a különféle sugárzásokkal, cserébe viszont a vízszigetelés nem okoz majd fejtörést. Mivel a Hold gravitációja a Földének körülbelül hatoda, így minden elborult tartószerkezeti ötlet elsüthető, amelyeket a földhözragadt statikusok eddig gonosz módon leszavaztak. És arról se feledkezzünk meg, hogy a légkörhiány miatt az ember szkafandert kénytelen viselni a Holdon. Következésképpen az átmeneti tér alkalmazása kicsit nehézkessé válik, és a genius loci megsejtése is körülményes egy kb. 70-80 kg-os űrruhában. A parcellázásnál biztosan meghatározó

lesz a Földre történő jó kilátás, ahonnan megfelelő tájolás esetén az ablakból nézhetjük a földkeltét. Izgalmas szempont lehet még a Földről való láthatóság kérdése. Mit mutat a ház félhold, mit telihold esetén, esetleg világít-e holdfogyatkozás idején? Végezetül néhány ötlet a Hold birtokbavételével kapcsolatban. Hosszútávon elengedhetetlen egy emlékmű építése a Nyugalom Tengerén, az első Holdra szállás emlékére. A hely védetté nyilvánítására már történtek kísérletek.3 Emellett az űrturizmus kiszolgálására is gondolni kell. Leszállópálya, fogadóépület, szállások... Határ a csillagos ég!

A GENIUS LOCI MEGSEJTÉSE IS KÖRÜLMÉNYES EGY KB. 70-80 KG-OS ŰRRUHÁBAN.

1

2

forrás: www.dezeen.com, www.fosterandpartners.com forrás: Wikipédia

forrás: origo.hu A rajzokat Táncos Anna készítette. renderelt kép: www.fosterandpartners.com 3

[26]


[ muzsikus ]

Studio Nomad VIZI KATA VERONIKA

Pongor Soma, a Studio Nomad egyik tagja válaszolt a kérdéseimre. A közös ötletelésről, a munkáikról, magáról a csapatról és az egyetemről beszélgettünk. A Studio Nomad három egykori építészhallgatóból álló kreatív csoport: Pásztor Bence, Tarcali Dávid és Pongor Soma barátsága.

Korábban is ismertétek egymást? Egy barátságból vagy a közös munka során jött létre a csapatotok? Egy nagyobb baráti társágon belül alakult ki a dolog. Fontos szerintem egy szélesebb közeget látni, akikhez viszonyítva próbálja magát elhelyezni az ember. Persze ezt nem gondolnám vetélkedésnek, inkább jó, hogy sokan sokféleképp dolgoznak, és ezért számos inspiráló és kevésbé követendő példát látunk magunk előtt. Sok évfolyamtársunk és ismerősünk van az egyetemről is, akik nagyon jók valamiben, jól megtalálták a helyüket, vagy elkezdtek valami újat csinálni. Nem volt a kezdetektől fogva kifejezett

szándékunk, hogy összeálljunk valamivé. Az évek alatt voltak olyan izgalmas munkák, amiket többen vagy kevesebben, de együtt csináltunk meg, és aztán végül úgy alakult, hogy mi hárman hoztuk létre ezt a kis csapatot. Eleinte Dáviddal dolgoztam többet. Például másodév végén közösen csináltuk a Velux pályázatot, de Bencével is voltak közös projektek, és olykor még többen voltunk a csapatban. Alkotóhetek, TDK munkák, pályázatok, ezeken dolgoztunk főleg, de például szerveztünk saját tutajépítős alkotótábort, írtunk újságot és csináltunk egyszer kiállítást is. Az első olyan munka, amit így hárman készítettünk, 2011 nyarán egy pályázat volt. [27]


[ megfagyott ]

Ti mivel foglalkoztatok az egyetem mellett? Hasonló dolgok érdekelnek benneteket? Nem feltétlenül egyezik az érdeklődési körünk, talán ennek is köszönhető, hogy eléggé szerteágazóak a projektjeink. Valahogy úgy fogalmaztuk meg egyszer, hogy jól kiegészítjük egymást. Talán ez egy klisé, de így van. Dávid szépen rajzol, és elég jó érzéke van az esztétikához, szóval ő ebben a legerősebb. A grafikák mellett kisebb-nagyobb tárgyakat is készít már jó ideje, amikkel számos helyen lehet találkozni. Bence a technikai részben nagyon erős, mai napig sokat videózik, fotózik (volt a fotókör elnöke is), nagyon jól bánik a különböző programokkal, emellett elég sokat kísérletezik anyagokkal. Pár évig együtt laktam vele. Állandóan volt valami barkácsszerszám, félkész tárgy, vagy valami faanyag az asztalán. Szóval egy kis műhelyt tartott fent ott, az asztalon. Jó volt így dolgozni, mindig volt mit csinálni. Én főleg a szervezésben, kapcsolattartásban igyekszem élen járni, de a tervezésből is kiveszem a részem. Ezzel együtt persze ha van valami munkánk, azt együtt találjuk ki mindig és együtt is készítjük el. Ezen belül mindenkinek megvannak azok a részek, amiben jobban előtérbe kerül, és ez az, ami miatt pont így hárman általában jól tudtunk dolgozni. Így lett tehát a Studio Nomad? Igen. Egyszer beszéltük még pár éve Dáviddal, hogy össze kéne gyűjteni az eddigi munkáinkat, mert már felgyűlt pár dolog, amit érdemes lehet számba venni. Pár hónappal később elkezdődött a Müszi építése, aminek kapcsán aztán megalakultunk „hivatalosan” is. (A MÜSZI a Blaha Lujza téri Corvin Áruház harmadik emeletén azóta már működő kulturális tér. – a szerk.) Egy ismerősöm keresett meg akkor

azzal, hogy van-e kedvünk egy ilyen jellegű hely belső világát kitalálni. Persze volt. Eleinte tervekkel és ezek megvalósításával próbálkoztunk, aztán folyamatosan úgy alakult, hogy inkább a gyors, a helyszínen is kézenfekvő megoldások minél gyorsabb alkalmazásával tudott haladni az építkezés. Így került például beépítésre a kb. 3000 négyzetméternyi álmennyezet a falakba, valamint sok más szükségmegoldás született. Egy jó nagy csapat dolgozott rajta, hogy felépüljön és el tudjon indulni a hely. Érdekes tapasztalat volt az is, hogy „építészként” milyen szerepet tudunk betölteni egy ilyen építkezésben – itt inkább arról volt szó, hogy egy nagy csapat közösen küzd valamiért, és nem mindig annak van a legjobb ötlete, aki elvileg a legjobban ért hozzá. Kb. fél évig vettünk részt az építkezésben és annak koordinálásában, addigra „szerkezetkész” volt a Müszi, de azóta is rengeteget változott és folyamatosan épül-szépül a hely. Itt már egyértelmű volt, hogy hárman alkotjuk a csapatot, és itt választottuk a Studio Nomad nevet is, mert viszonylag sok sajtót kapott az építkezés, és illett valamilyen névvel megjelenni. A „nomád” valami olyasmire utal, hogy nincs kijelölt út, amin haladni szeretnénk, hanem szívesen kalandozunk olyan művészeti területeken, amiket izgalmasnak találunk. Így van az építészeti munkáinkon kívül még számos installációnk, tárgyunk, video és grafikai munkánk is. Volt valami vicces? Volt egy TDK-ra készített hanginstallációnk, a „hangzavar” című projekt, amit felraktuk számos design blogra, és ezt egész sokan meg is nézték. Akkor még annyira nem tudtuk, hogy pontosan mivel foglalkozunk,

[28]


[ muzsikus ]

[29]


[ megfagyott ]

de azért volt egy email címünk, amit nem igazán használtunk, és mint később kiderült, erre a címre érkezett egy meghívás egy külföldi művészeti fesztiválra. Aztán még egy. Mikor valakinek eszébe jutott megnézni az emaileket, már a harmadik meghívó is beérkezett, amit az első kettővel ellentétben már nem késtünk le. Így vittük el ezt a munkánkat a szlovénolasz határon megrendezendő Pixxxel Point című kiállításra. Mik a terveitek, diploma után ebből a közös alapból indulnátok el, vagy mindenki az egyénileg preferált területen szeretné elkezdeni a szakmai életet? A jelenlegi formában az a jó, hogy sok érdekes programba tudunk így bekapcsolódni, és rengeteg emberrel ismerkedhetünk meg a munkáink során. Másik előnye, hogy olyan dolgokkal tudunk foglalkozni, amiket izgalmasnak találunk és remélhetőleg büszkék is lehetünk rá utána.Tavasszal például négy kiállítás belső kialakítását készítettük, ahol ekképp összesen több, mint ötven kiállító művésszel dolgoztunk együtt. Persze ez így túlzás, mert általában csak a kurátorokkal dolgoztunk közvetlenül, de sok érdekes élményt szereztünk. Emellett dolgoztunk KÉK-es munkán is és volt egy köztéri installációnk a csepeli Placcc Fesztiválon is. Szóval ha a jövőről van szó, egyelőre folytatjuk a közös projekteket, emellett mindannyiunknak megvan a saját munkája is, amelyen egyénileg vagy más csapattal dolgozunk. Ha úgy alakul majd, biztos összeállunk a nagy és közös cél érdekében, addig is igyekszünk minél több mindent együtt csinálni. Képek forrása: studio-nomad.com [30]


[ muzsikus ]

megfagyott_muzsikus_1906_3

[31]


[ megfagyott ]

Eközben keleten MÉSZÁROS MÁRTON

Egy erdélyi utazás...

Szinte minden építészhallgató szeretne világot látni, hogy megismerkedjen az építészet remekműveivel. Mindenkinek vannak ismerősei, akik különböző ösztöndíjak keretén belül kimentek külföldre. Spanyolország, Németország, Svájc és még sorolhatnánk a népszerű országokat, ahol a kortárs építészet meghatározó munkái születnek. Már régebben felmerült bennem a kérdés, hogy mi van a nyugatra tekintő ifjúság háta mögött? Mi zajlik keleten? Nincs ott semmi említésre érdemes? És itt most nem Ázsiára gondolok, hanem a hozzánk sokkal közelebb álló szomszédainkra, akiknek a munkásságáról sokkal kevesebbet hallunk. Ilyesmi kérdések merültek fel bennem, amikor elindultam Erdélybe, a szakmai gyakorlatomra. Előre le kell szögeznem, hogy ez a cikk nem akar általános képet festeni az ottani építészetről. Ez csupán egy szubjektív beszámoló arról, hogy milyen értékekre találtam rövid ottlétem alatt. Megfigyelések olyan dolgokról, amik még a high-tech bűvöletében élő korombelieknek is tanulságosak lehetnek. Számomra a Székelyföldre menni mindig is egyfajta időutazásnak tűnt. Ott minden lassabban, csendesebben történik, és még megmaradt valami a roppant hegyvidékek közelében az érintetlen természet vadságából is,

egy egészen különleges hangulatot adva a vidéknek. Így jobban belegondolva már egyáltalán nem meglepő, hogy építészként visszatérve, a munkám során akaratlanul is ezeknek az érzéseknek a hatását kerestem az épületeken.

TALÁN A MÉLYEN GYÖKEREZŐ FALUSIAS FELFOGÁS MIATT A HELYIEKNEK VAN IDEJE FELISMERNI MEGLÉVŐ ÉRTÉKEIKET, ÉS NEM ROHANNAK ÁLLANDÓAN ÚJ ÉPÜLETEKET EMELNI MÉG AKKOR IS, HA AZOKRA NINCS SZÜKSÉG. Az egyik családi ismerősünk csíkszeredai irodájánál kaptam állást, aki már odaérkezésem napján bedobott a mély vízbe, ugyanis ahhoz képest, hogy egyedül dolgozott, rengeteg megbízást kapott. Minden nap másfelé kellett utazni a különböző teendők kapcsán, úgyhogy hamarosan keresztül-kasul sikerült bejárnom Erdélyt. Azt az egyet biztosan kijelenthetem, hogy az építőipart ott is erősen [32]


[ muzsikus ]

[33]


[ megfagyott ]

visszavetette a válság, szinte kizárólag állami és EU-s pályázati pénzekből lehet beruházásokba kezdeni. Csak az volt számomra meglepő, hogy sokkal több így finanszírozott felújítási és karbantartási munkával találkoztam, mint induló kivitelezéssel. Talán a mélyen gyökerező falusias felfogás miatt a helyieknek van ideje felismerni meglévő értékeiket, és nem rohannak állandóan új épületeket emelni még akkor is, ha azokra nincs szükség. Számos templom rekonstrukciós munkálatán vettem részt, amiknek a célja az volt, hogy romosodó épített örökségünket újjáélesztve, turisztikailag felvirágoztassák az elöregedő falvakat, amikhez már sok egyéb fejlesztést lehet majd kapcsolni.

OLYAN TUDÁST KAPHATUNK, AMIT AZ EGYETEMEN CSUPÁN EMLEGETNEK, DE NEM TANÍTANAK Éppen egy ilyen feladat kapcsán csináltam egy pályázathoz előkészítő felméréseket és terveket Székelyderzsen. A falukép megsértése nélkül kellett parasztházak és csűrök újjápítését kitalálni, úgy, hogy azok az átértelmezett funkció mellet is megőrizhessék régi formájukat. Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára nem ez az álommunka, hisz így a kortárs építészet eszköztárának rengeteg divatos elemét nem lehet alkalmazni, ugyanakkor az ilyen feladatoknak az alapgondolata mégis hihetetlenül korszerű, és idővel ezek

a beruházások még lényegesebbek lesznek. Hogy miért is? A környezettudatos építészet elveinek nagy jelentőségét és a passzívházak kialakításának elveit szinte minden előadásunk keretén belül elmondják, viszont az épületek felújításának és újrahasznosításának fontosságát már sokkal kevesebbet emlegetik. Pedig számomra hosszútávon a legfenntarthatóbbnak az tűnik, hogy csupán kisebb beavatkozásokat végezve tesszük lakhatóvá értékesnek vélt épületeinket teljesen új házak alkotása helyett. Persze ezzel még mindig nem mondtam újat, hiszen már tőlünk nyugatra is megjelent ez a felfogás, viszont mi hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Én sem vagyok kivétel ez alól, úgyhogy jól tudom, hogy mindenki a kreativitását kiélve eddig sosem látott megoldásokat alkalmazó tervekkel szeretné meglepni a világot, és nem mások már elkészült munkáit továbbgondolni. A gyakorlatom alatt azonban megértettem, hogy ezen változtatnom kell, ha tényleg egy fenntartható világért szeretnék dolgozni. Amikor megfogalmazódott bennem ez a gondolat, akkor vált számomra egyértelművé, hogy mit is tanulhat egy építész ha ezen a vidéken jár. Itt, ahol az emberekre még a falusiak egyszerű, tiszta gondolkodásmódja jellemző és a hagyomány nem csak a ködösen megfogalmazott koncepciókban jelenik meg, hanem egészen a szerkezeti csomópontokig átjárja a tervet, egy igen ritka értékre tehetünk szert. Olyan tudást kaphatunk, amit az egyetemen csupán emlegetnek, de nem tanítanak, noha – valljuk be őszintén – sokaknak hiányzik. Ez pedig nem más, mint az építészeti alázat.

[34]


[ muzsikus ]

ÉPÍTÉSZ SODOKU Épszerk 2 tárgyból emlékezhetünk a játékosnak tűnő tetőfelülnézetek szerkesztésére, amit megadott kontúrra rajzoltunk rá. A tetősíkok azonos meredekségűek legyenek, és ne legyenek hózugosak. Ilyenféle játékról volna szó a következő feladványokban. Megoldás a megfagyott muzsikus facebook oldalán! Példa:

Szint: 1.éves hallgató

Szint: épszerk demonstrátor

Szint: diplomázó

Szint: professor emeritus

[35]


[ megfagyott ]

Képzelt opponencia KISS ÁGNES

egy fiktív diplomavédésről

A diplomaterv, amiről most beszélni fogok pár szóban, egy olyan részletességgel és odafigyeléssel kidolgozott munka, amit bármelyik gyakorló kolléga is megirigyelhetne. Téma- és helyszínválasztásánál szerepet játszott a diplomázó kötődése, ugyanakkor komoly, XXI. századi problémákat boncolgat. Mire van szüksége az embereknek? Milyen beavatkozást tud még elviselni a környezet? Már az elhelyezés is rengeteg kérdést vetett fel. A telek közvetlen környékén teljes összevisszaság jellemzi az építészeti képet. A majdnem összeomló parasztházikó mellett teljes nyugalommal megépült irodaház kicsit sem fedi a tökéletes helyszínről kialakított képet. Az épület tömegével ugyanakkor nagyvonalúan rendezi a teret. Nem szól bele a viszonyokba, a látványterveket elnézve mégis a tökéletesség érzete fog el minket. A diplomázó ráérzett arra, hogy kellett egy halk, de határozott kortárs ceruzavonás. Ez viszont olyan lágyan szól, hogy az opponens szava is elcsendesül. Ezzel azonban nem merül ki a terv apró csodáinak tára. Az épület belső terei a funkciónak tökéletesen megfelelnek. A térkapcsolatok átláthatóak és tiszták, már-már áramlóak. Elegánsan oldja meg a kiszolgáló blokkok elhelyezését is. Az előcsarnokba érkezve szinte egy lebegő tér tárul szemünk elé, amit kihangsúlyoz az óriási lépcsővel. Kapcsolatot teremt a természettel, mégis megmarad az intimitása a helynek. A hely szelleme áthat minket. Látszik, hogy a diplomázó ismeri azt az építészeti nyelvet, amit minden építésznek beszélnie kellene, de a valóságban már igen kevesen teszik. Szerkezetében is nyomon követhető a mindenre odafigyelő tervezési folyamat. Nem alkalmaz felesleges szerkezeti elemeket. Egyszerűen és gyorsan kivitelezhető az egész ház. A tablókon lépésről lépésre végigkövethetjük az építkezés menetét. Nemcsak műszakilag helyesek a betervezett megoldások, hanem építészetileg szépek. De nem áll meg a biztosnál a diplomázó: hazánkban még alig ismert újításokat is alkalmaz. Szakít a megszokottal és nem fél új útra lépni; számomra ez is a XIX. század mérnökének egy alapismérve. [36]


[ muzsikus ]

[37]


[ megfagyott ]

A megjelenő nyílások léptéke ideális, nyitott és zárt felületek jól tagolják a tömeget. A homlokzat felerősíti azt a kettősséget, amit az épület és a környezet alkot. Régi és új fonódik össze, teljes összhangban. Markáns megjelenésével magára vonzza a tekintetet. A grafika, abban az állapotban, amiben én megkaptam, hűen tükrözte a terv felfogását és szellemiségét. A tervlapok nem túlzóak, sokkal inkább szerényen adják vissza a terv nagyszerűségét. De nem is kellett ide semmilyen túlzás, hiszen az egész munka magáért beszél. A mű akkor teljesedik ki igazán, amikor meglátjuk a makettet. Precízen mutatja be a terv összes apró báját. Amit le szeretnék szögezni, hogy nem szabad megítélni a tervet első pillantásra. Bár nagyon, talán már túl egyszerűnek tűnik megtervezni egy nyilvános illemhelyet, de higgyük el, ez a feladat bőven rejt még magában kihívásokat. Ezekre pedig gyönyörűen rámutatnak az igényesen kivitelezett tablók és a tanulmányok. A minimál, mint kifejezés teljességgel használható az egész munkára. Ettől függetlenül nem érezzük úgy, hogy túl keveset csinál: hiszen itt ez a kevés tett nem csupán helyt áll, de üt. Ezek mellett az egész tervnek van lendülete: szépen felépített állomások mentén jutunk el végül mi is ugyanarra a konklúzióra, amit a kedves diplomázó elénk tár. Minden döntés olyan természetes, mintha mindig is így kellett volna építkezni. A sok bizonytalanság, kérdés és válasz végül egy diploma formájában áll össze, méghozzá nem is akármilyenében. Az építészmérnöki tudás tömény esszenciája jelenik meg előttünk. Érzékenyen reagál fontos kérdésekre, nem utolsó sorban pedig mérlegel. Mindezt úgy teszi, hogy mi ebből az erőfeszítésből egy kis darabkát sem látunk, sőt, a terv szárnyal, mintha egy angyal szállna el felettünk. Az építészet megfagyott muzsika, társadalmi szerep- és felelősségvállalás is egyben. Így már igazán érthető, hogy miért nem egyszerű jót és jól tervezni. Építészekre mindig is szükség volt, van és lesz. Az imént tárgyalt diplomamunka bebizonyította, hogy az alkotója mindezt a tudást elsajátította, magáévá tette és tovább is fejlesztette. Sőt, személyes véleményem szerint már jóval a diploma megszerzése előtt építésszé vált. A tervet elfogadásra javaslom.

A rajz Koch Márió munkája. [38]


[ muzsikus ]

A Gazdálkodj okosan! – BME edition egy olyan társasjáték, amivel igazán ki lehet tölteni az unalmas perceket. Bármely korosztálynak ajánljuk! Játékszabályok: Legalább 2 fő kell hozzá, de minél többen játsszák, annál nagyobb móka. Az első feladat bábut szerezni magadnak (megteszi egy radírdarab is). Az, akinek mástól kell kérni, - 1 tallérral indul a játékban. Ezen az oldalon találhattok egy dobókockát és egy táblázatot, amibe gyűjthetitek a tallérokat. Indulás értelemszerűen a START mezőről, ahol kezdőtőkének kap mindenki 5 tallért. Akinek elfogy a tallérja, kiesik a játékból. Az nyer, aki a legtovább bírja. Jó szórakozást!

Tallérszámláló táblázat

[39]


[ megfagyott ]

[40]


megfagyott muzsikus 201312  

szavanna szám

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you