Page 1

BLIV FORELSKET I DIT FAG IGEN 153 kurser, der gør dig klogere og parat til fremtiden

Skræddersy dit eget kursus

Få det, som du vil have det!

Er du klar til kommunikation?

Det skal du kunne på den anden side af bordet

NY VIDEN!

9 HVERDAGSHACKS

STOR GUIDE TIL E-LÆRING Genial løsning til dig, der vil være hjemme

DEN BEDSTE EF TERUDDANNELSE TIL MEDIEBR ANCHEN | 153 KURSER | 30 UDBYDERE


r ko m m e n a d å s S k u rs u 4 d u på e på s i d s æ l –

ARTIKLER

8 BLIV FORELSKET I DIT FAG IGEN Er dit job blevet rutine, eller mangler du ny viden? Så har du brug for efteruddannelse. Mød to førstegangskursister, der vil af sted igen.

12 HVOR MANGE KLODSER HAR DU? I mediebranchen er det ikke længere nok kun at kunne én ting. Læs om den nye virkelighed og tjek, hvor du skal booste kompetencerne.

16 BLIV KLOGERE, NÅR DET PASSER DIG E-læring udvikler sig med lynets hast og giver dig mulighed for at lære nyt fra hele kloden – hjemme hos dig selv.

Hvor er din skolebænk? Efteruddannelse er ekstra godt sammen med dine kolleger fra branchen, men det klassiske kursus er ikke den eneste måde at lære nyt på. Jeg ved det, du ved det, og din chef ved det: Friske, skarpe og tværmediale kompetencer har aldrig været vigtigere, end de er i dag. Vi ser det hele tiden. De klassiske trykte medier producerer mere og mere radio og tv. Virksomheder og organisationer laver deres egne nyhedskanaler, og de traditionelle nyhedsmedier kommunikerer og laver markedsføring klædt ud som artikler. Vi hopper over jobgrænserne hele tiden: Journalisten laver video, grafikeren skriver tekster og tager billeder, mens fotografen selv skriver historien til sine fotografier. Og hvem ved, hvad sker der i næste uge, i næste måned – og til næste år?

nemlig inspiration og ny luft at komme væk fra hverdagen. For andre vil det dog være meget nemmere at gør plads til læring i et travlt familieliv, hvis det foregår online – enten derhjemme eller på jobbet foran computerskærmen. Derfor introducerer Mediernes Efteruddannelse nu tre onlinekurser (side 15) – og med tiden håber vi på at få endnu flere danske onlinekurser med i kataloget. Og hvis du har mod på at blive undervist på engelsk, så kan du allerede nu finde masser af muligheder for e-læring på en lang række områder (side 16).

EFTERUDDANNELSE RYKKER VED DINE GRÆNSER

Heldigvis er din hverdag også fyldt med ting, du kan gøre for at være kompetencemæssigt på forkant. Det handler simpelthen om at lære dig selv lidt nyt, mens du arbejder! Det kan du f.eks. gøre ved at finde små gratis video- og tekstvejledninger på nettet eller gribe muligheden for at få nye opgaver i dit job. På den måde får du hele tiden nye gode redskaber på dit repertoire. Læs Filip Walbergs gode råd på side 25 til dig, der vil supplere din efteruddannelse med selvlæring. Det kan stærkt anbefales.

Vi ved i hvert fald én ting: Efteruddannelse er en af de helt sikre veje til at booste dine kompetencer, så du er parat til de nye opgaver. Når du deltager i et videokursus med din mobil, vil du kunne både filme og redigere til nettet, når du er tilbage på jobbet. I dette katalog har vi samlet et bredt udvalg af de kurser, vi tror på, du kan have brug for. Tag kataloget under armen og tal med din chef om din efteruddannelse – det betaler sig for jer begge i det lange løb.

ER DU MERE TIL ONLINEUNDERVISNING?

GØR HVERDAGEN TIL DIN EFTERUDDANNELSE

Michael Aage Jensen, daglig leder, Mediernes Efteruddannelse

21 ER KOMMUNIKATION DIN REDNING? Mange journalister rykker over i kommunikationsbranchen, men er det noget for dig – og har du de kompetencer, der skal til?

25 9 GENVEJE TIL NY VIDEN Hver eneste dag byder på muligheder for at lære nyt – vi guider dig til at de snedige hacks, der gør hverdagen til efteruddannelse.

27 SÆT DIG PÅ SKOLEBÆNKEN HOS ET ANDET FAG Hvad har en dramaturg, en komponist, en revisor og en forfatter til fælles? De er alle med til at efteruddanne mediefolk. Bliv klogere på, hvad du kan lære af dem.

30 SKAB DIN EGEN EFTERUDDANNELSE

Hvis du ikke kan finde lige det kursus, du har brug for, kan du sammensætte dit eget. Mød to, der har gjort det, og læs, hvordan du gør.

KURSER

3 DIGITALE MEDIER 5 GRAFISK DESIGN

7 BILLEDBEHANDLING 10 JOURNALISTIK 13 ARBEJDSLIV 13 JOURNALISTIK – CAR OG UNDERSØGENDE 14 SPROG OG TEKST 15 RADIO OG PODCAST 18 KOMMUNIKATION 19 TV-TILRETTELÆGGELSE 20 LEDELSE OG SAMARBEJDE 22 TV – FOTO OG REDIGERING 24 FOTO FOR JOURNALISTER 26 LEVENDE BILLEDER TIL NETTET 28 VIDEN, SAMFUND OG POLITIK 29 FOTO FOR FOTOGRAFER 31 SOCIALE MEDIER

Der er ingen tvivl om, at det er genialt at bruge nogle dage på at blive dygtigere sammen med kolleger fra andre arbejdspladser. Det giver Kursuskatalog for Mediernes Efteruddannelse forår 2018 Udgivet af: Pressens Uddannelsesfond Skindergade 7 | 1159 København K | Tlf. 3397 4237 Opdragsgiver | Michael Aage Jensen/ Pressens Uddannelsesfond

TILMELDINGEN ÅBNER 13. NOVEMBER PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

Redaktør | Kristine Høeg / Den lille butik med ord Grafisk design | Tina Zaremba / ZAREMBADESIGN Journalist | Louise Taarnhøj Fotograf | Thomas Tolstrup Tryk | CO2-neutralt hos KLS PurePrint A/S

LÆSE MERE

På forsiden: Louise Thorsted, journalist, Magasinet Liv. Tak for lån af location til Benjamin Media Der tages forbehold for trykfejl i kursuspriser og -datoer. Tjek Mediernesefteruddannelse.dk for evt. opdateret information.

2 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018


Lær af de bedste: Digitale frontløbere kommer til Danmark

New York: Mød den digitale journalistiks frontløbere

Den digitale journalistik flytter sig hurtigt mellem platforme og nye formater. Vi henter undervisere ind fra nogle af de førende digitale medier og institutter i verden – Vice Media, New York Times og New York University – så du får indsigt i de nyeste tendenser, og i hvordan du kan være med til at forandre medieverdenen og den måde, vi formidler og distribuerer historier på.

Kom med til New York for at møde de mest innovative digitale medier og lad dig inspirere af nye journalistiske metoder og platforme. På dette 7-dages kursus får du et grundigt overblik over de nyeste tendenser og konkrete idéer til projekter, du kan gå videre med på dit eget medie. Vi skal møde både Vice, New York Times, NowThis, Vox, Quartz og CNN.

02.

MAJ 2018

Bjerg & Dahl, Skabelonloftet, LÆSE MERE Refshalevej 167F, 1432 København K ME | 3 dage | Pris: 13.000 kr. | PU-støtte: 3.900 kr.

15.

MAJ 2018

Bjerg & Dahl Orchard Street Hotel, New York, USA 7 dage | Pris: 30.000 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

LÆSE MERE

Longreads og visuel storytelling med WordPress En workshop til dig, der vil arbejde med visuelle opsætninger af lange artikler. Du bliver introduceret til principper for, hvordan du disponerer dit indhold med grafik og billeder. Du har styr på teksten – vi giver dig værktøjerne til den visuelle formidling. Vi veksler mellem teori og praksis.

07.

FEB

2018

Webitricerne LÆSE MERE La Oficina, Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg ME | 1 dag | Pris: 3.900 kr. | PU-støtte: 1.300 kr.

Lav din egen webdok Lær at producere digitale fortællinger, der giver store læseoplevelser. Du får som journalist mulighed for at berige den skriftlige fortælling med lyd, video, grafik og andre udtryksformer. Du kan arbejde med længere features, reportager, portrætter eller længere fortællinger.

24.

APR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 5 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

Infografik med gratis redskaber

LÆSE MERE

Flere byer og datoer

På dette kursus lærer du at bruge gratis redskaber til at udarbejde infografik. Du får styr på grundtrinene i god infografik. Og vi har samlet en pakke af superrelevante onlineredskaber, som hver for sig og tilsammen kan hjælpe dig med at udarbejde visuelt indhold til web, mobil og print.

25.

JAN 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Forstå dine digitale brugere med Google Analytics De fleste journalister og kommunikationsfolk, som beskæftiger sig med digitalt indhold, har adgang til Google Analytics, men kun de færreste får nok ud af det. På dette kursus lærer du, hvordan du kan anvende Google Analytics til at forstå brugerne og lægge en strategi for at få flere af dem.

19.

MAR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 4.560 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 3


DIGITALE MEDIER

SEO-kursus: Sådan bliver du synlig i Google Lær at optimere dine placeringer på Google. Få indblik i hele processen fra fastlæggelse af de vigtigste søgeord, hvordan du skriver SEO-venlige tekster, link-building til SEO-analyser. Desuden vil vi arbejde med at skabe god kommunikation og en overskuelig struktur på et website.

21.

FEB

2018

Jensens Kurser Klamsagervej 21B, 8230 Åbyhøj 2 dage | Pris: 6.995 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Webudvikling med HTML og CSS – grund På dette grundkursus får du indsigt i den digitale verden og de forskellige webteknologier. Du lærer at arbejde med HTML-sproget og CSS (Cascading Style Sheets) samt JavaScript, der er grundlaget for ethvert website.

Digital Innovation Tour 2018 – et digitalt udviklingskursus i Nordvesteuropa

07.

Få et digitalt boost og kom på omgangshøjde med 20-30 digitale frontløbere – fra mastodonter som Google til små startups i baggårde og kælderlokaler. Vi kører gennem Nordvesteuropa i et rullende storrumskontor (læs: luksusbus), og undervejs udvikler vi digitale løsninger.

04.

MAR 2018

Mediekonsulenterne LÆSE MERE København, Hamburg, Amsterdam, Bruxelles og London 9 dage | Pris: 25.000 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

MAJ 2018

På kurset lærer du om vigtige webteknologier og begreber. Du lærer at blive fortrolig med brugergrænsefladen og de grundlæggende funktioner i WordPress. Det er målet, at du efter kurset har din egen blog eller hjemmeside. WordPress er gratis og den mest udbredte løsning til blogs.

06.

2018

Du har allerede erfaring med infografik. Kurset her er din chance for at komme længere ind i infografikkens verden og spotte, hvornår og hvordan du bør bruge infografik til at formidle dit budskab med. Vi skal arbejde med regler, indhold, metoder og design sammen med en erfaren infografiker og med udgangspunkt i dine egne cases.

25.

APR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Jensens Kurser LÆSE MERE Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø ME | 2 dage | Pris: 6.995 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

WordPress – grund: Hjemmesider uden kodning

JUN

Bliv endnu bedre til infografik

Flere byer og datoer

Jensens Kurser LÆSE MERE Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø ME | 2 dage | Pris: 6.995 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

WordPress for grafikere og webredaktører: Dit eget design Du lærer at lave dit eget grafiske design med ekstra plug-ins uden at skulle programmere, og du lærer, hvordan du installerer plug-ins, så du kan lave dit eget visuelle udtryk og tilføje online nyhedsformidling. Læg dertil bedre søgemaskineoptimering med tekster og nøgleord.

05.

MAR 2018

Flere byer og datoer

Flere byer og datoer

Jensens Kurser LÆSE MERE Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø ME | 2 dage | Pris: 6.995 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

Det med småt om efteruddannelse

Hvem kan egentlig komme på kursus under Mediernes Efteruddannelse – og hvordan gør du? Du kan komme på kursus, hvis du er… Ansat på PU-medlemsvirksomhed Hvis du er ansat på DJ-overenskomst i en af Pressens Uddannelsesfonds medlemsvirksomheder, og din arbejdsgiver betaler medlemsbidrag for dig, er du højst sandsynligt berettiget til støtte. Det kan også være, at din virksomhed er direkte medlem af Pressens Uddannelsesfond. Tjek med din HR-afdeling eller chef – de er måske de nærmeste til at hjælpe. Ansat på ikke PU-virksomhed Du er velkommen, så længe din baggrund og dit faglige niveau matcher kurset. Vi er interesseret i, at så mange kurser som muligt bliver gennemført, så medarbejdere fra alle medievirksomheder er velkomne. Freelancer Hvis du er medlem af DJ eller direkte medlem af PU, kan du få refunderet PU-støtten efter kurset. Ledig Hvis du er medlem af DJ, har du mulighed for at få betalt din efteruddannelse. Du kan få mere information hos DJ Karriere og Trivsel.

4 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

Sådan kommer du med Du skal altid tilmelde dig kurser via hjemmesiden Mediernesefteruddannelse.dk. Hvis du tilmelder dig direkte hos kursusudbyderen, kan du eller din arbejdsgiver ikke få udbetalt støtten fra Pressens Uddannelsesfond.

Sådan modtager du støtte Udbyderne under Mediernes Efteruddannelse fakturerer den fulde pris for kurset, og først bagefter kan PU’s medlemsvirksomheder og registrerede DJ-freelancere søge refusion. Er du ansat i en medievirksomhed, er det den, der søger refusion for dig. Afregningen sker kvartalsvis. Mindre virksomheder og freelancere kan afregne løbende.

4 trin til refusion for virksomheder og freelancere 1. Log på Pressensuddannelsesfond.dk som bruger (det tager kun et øjeblik at blive registreret). 2. Vælg den nederste mulighed ‘Indberetning af virksomhedsrefusion – Mediernes Efteruddannelse’. 3. Klik på ‘Opret ny ansøgning om refusion af PU-støtte’. 4. Udfyld skemaet og indsend det elektronisk. Hvis du er DJ-freelancer, skal du vedhæfte en bekræftelse fra DJ. Du finder linket til bekræftelsen i kursets tilmeldingsskema. FÅ MERE INFORMATION PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

Tilrettelæg dit eget kursus Du kan søge støtte til individuelt tilrettelagt efteruddannelse hos PU, og det gælder også relevante kurser uden for Mediernes Efteruddannelse. PU bidrager med cirka 1/3 af udgiften (maks. 10.000 kr.). Se mere på Pressensuddannelsesfond.dk.


Søgeord er vigtigere end rubrikker! Vil du have flere læsere og sikre dig, at dine artikler bliver læst – ikke kun i dag, men også om seks måneder? Så skal du med på journalistisk SEO-kursus og optimere dine artikler sammen med digital ekspert Eric Ziengs og Mediekursus.dk.

16.

FEB

2018

Mediekursus.dk Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 9.500 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

Product Thinking: Skab nye digitale produkter

Nå det unge publikum: Digital journalistik med chatbots

Hvordan udvikler du digitale produkter der opfylder brugernes behov? Lær at anvende product-thinking og design-thinking til at udvikle nye digitale produkter med brugerne i fokus. Bliv inspireret af digitale mediehuse som Vox og Quartz til at skabe en kultur for produkttænkning i jeres organisation.

Vil du have bedre fat i dine unge læsere og brugere? Så tag med på kursus, og lær om chatbotten som unikt værktøj til at skabe en dialog med helt nye – især – unge målgrupper. Lær chatbottens abc sammen med Mediekursus.dk og Ditte Wolff-Jacobsen.

23.

JUN 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole New York City, USA 6 dage | Pris: 29.000 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

LÆSE MERE

19.

MAR 2018

DIGITALE MEDIER

SEO for journalister: Flere læsere med bedre søgeord

Mediekursus.dk LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 2 dage | Pris: 7.400 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Fra blog til business En blog lever af sine læsere, men kan du leve af din blog? Karen Seneca og seks gæsteundervisere giver indsigt i de mange forskellige muligheder, der er for at at tjene penge på blogging. F.eks. med sponsorerede artikler eller ved at bruge bloggen til at promovere sig selv og nå ud til relevante kunder.

05.

MAR 2018

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 8.085 kr. PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

Væk opsigt med infografik i bevægelse

Lær at producere digitale fortællinger

Infografik, der bevæger sig, vækker opsigt. Er du kommunikationsmedarbejder, journalist eller grafiker med erfaring med at arbejde med infografik, er det oplagte næste skridt at puste liv i grafikken. På dette kursus får du mulighed for at lære animation af en af landets dygtigste infografikere.

Digitale fortællekneb udvider dine muligheder, når tekst og foto ikke slår til. Hans Christian Kromann klæder dig på til at producere og udgive dine egne digitale fortællinger fra ideudvikling over en prototype og frem til et færdigt produkt. Alt sammen ved brug af gratis eller billig software.

02.

MAJ 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

2017

Bliv undervist online i Photohop – let og effektivt og uden transport. En traditionel kursusdag bliver konverteret til to halve dage, så der er tid til at træne og fordøje. Photoshop er de flestes foretrukne billedbehandlingsværktøj og kan anvendes af mange faggrupper.

28.

2018

InDesign er grafikerens foretrukne program, men bliver i højere grad og anvendt af andre faggrupper. Derfor er det også i denne kreds vigtigt at tilbyde begynderkurser i InDesign.

2018

Pixel og papir Internetkursus ME | 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Pixel og papir Internetkursus 2 dage | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Illustrator starter – onlinekursus

InDesign starter – onlinekursus

07.

LÆSE MERE

Photoshop starter – onlinekursus

FEB

FEB

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 3 dage | Pris: 8.085 kr. PU-støtte: 2.700 kr.

GRAFISK DESIGN

NYHED: PÅ KURSUS HJEMMEFRA

25.

APR

LÆSE MERE

Er du grafiker og har aldrig lige fået lært Illustrator fra bunden, så er chancen her nu på et onlinekursus i Illustrator. Andre faggrupper kan også være med. Man kan komme langt i InDesign, men Illustrator har lidt flere gode tegne- og designværktøjer. Brug det f.eks. til infografik.

07.

MAR 2018

Pixel og papir Internetkursus 2 dage | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 5


GRAFISK DESIGN

Enetimer i InDesign

Flere datoer Få underviser Benny Thaibert helt for dig selv, og bliv gearet til at bruge In-Design mest praktisk og kreativt til præcis dit behov i dit eget tempo. Du kommer hjem med din helt egen brugerflade og et USB-stik med opgaver og resultater, så du hjemme kan genopfriske, hvad du lærte.

23.

JAN 2018

Bitspot Tagensvej 85E, 2200 København N 2 dage | Pris: 9.900 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

LÆSE MERE

Enetimer i Illustrator og informationsdesign

: NYHerEvdisni ng

En eun

d

er din Maksim lse med danne efterud s er 1:1-kur

Flere datoer

Vil du lære, hvordan du bruger alle de manuelle værktøjer, der er relevante for infografik? Og hvordan du kan rentegne eksisterende kort eller billeder på elegant vis? Så er dette personlige Illustratorkursus noget for dig.

06.

MAR 2018

Bitspot Tagensvej 85E, 2200 København N 2 dage | Pris: 9.900 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

LÆSE MERE

Centrum for den infografiske verden ligger hvert år i marts i den spanske by Pamplona. I det tidlige spanske forår bliver der afholdt Malofiej-konference med både etablerede navne og upcoming hotshots. Du får altid tips og trends med hjem, som ellers ikke er nået til Danmark endnu.

13.

MAR 2018

Emotion Infografik, AC Hotel by Marriott Ciuda de Pamplona, Spanien 6 dage | Pris: 20.800 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.

LÆSE MERE

Brug Photoshop som webdesignprogram Dette er et designkursus med fokus på webdesign og usability. Det kan lyde lidt overraskende at bruge Photoshop, for programmet har traditionelt været brugt til billedbehandling, men er også blevet webdesignernes og -udviklernes foretrukne værktøj, fordi det kan levere målfast, pixelbaseret grafik.

11.

APR 2018

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Nyhedsgrafik med Adobe Illustrator – grund

Flere byer og datoer

Lær de grundlæggende funktioner i Adobe Illustrator, der bruges til fremstilling af infografik. Kurset er intensivt med mange praktiske øvelser. En grafisk baggrund er ikke nødvendig. Målet er, at du lærer at lave spændende infografik og bliver bedre til at samarbejde med grafikere og tegnere.

10.

JAN 2018

Jensens KurSer LÆSE MERE Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø ME | 2 dage | Pris: 6.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Adobe InDesign – grund

Flere byer På InDesign grundkursus lærer du at anvende InDesign, der bruges til og datoer layout af tekster, billeder og grafiske virkemidler. Du lærer om InDesigns brugergrænseflade og de grundlæggende værktøjer, så du kan layoute og fremstille mindre brochurer, magasiner og flotte præsentationer.

23.

Digital udgivelse af magasiner og coffee table books Kom og brug en dag på de nye muligheder for at udgive digitalt. På kurset lærer du at udgive digitale produktioner gennem Indesign. Et magasin sat op i InDesign kan nemt udgives digitalt som enten app, e-bog eller online publikation.

21.

MAR 2018

Pixel og papir LÆSE MERE Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.000 kr. PU-støtte: 900 kr.

MAJ 2018

Adobe InDesign – udvidet: Design af magasiner til print og online

LÆSE MERE

Flere byer og datoer

På kurset Adobe InDesign udvidet lærer du at arbejde med større opgaver som f.eks. magasiner, kataloger og aviser. Få lært at arbejde smart og mere effektivt ved at oprette gennemtænkte standardformater og arbejde med præcist opmålte dokumenter. Kurset forudsætter grundlæggende viden om InDesign.

02.

FEB

2018

6 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

Jensens KurSer Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø 2 dage | Pris: 6.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Jensens KurSer Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø 1 dag | Pris: 3.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

Verdens bedste infografik: Tag med til Pamplona


GRAFISK DESIGN

Grafikerens drøm af et workflow – billigere, sjovere, hurtigere Dette kursus kan spare dig, dine kolleger og samarbejdspartnere en bunke tid og besvær og begrænse irriterende fejl undervejs i den grafiske proces. Vi tager udgangspunkt i grafikernes yndlingsværktøj Indesign og ser på, hvordan data kommer bedst muligt ind i systemet og videre til slutproduktion.

18.

APR 2018

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg ME | 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Brug GIF’ere som fortælleværktøj – animationer i Photoshop GIF-formatet har levet og overlevet siden den første version af Photoshop og har lagt pixels til et utal af hoppende kuverter. Nu er GIF’erne på banen igen, efter Facebook har gjort det muligt at fortælle historier ved brug af de små animationer. Og det er et godt fortælleværktøj.

25.

APR 2018

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg ME | 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Adobe Experience Design: Interaktivitet til webdesign – og værktøj til bedre UX

3D-visualisering: De oversete værktøjer i Photoshop og Illustrator

Afprøv og lær at anvende Adobe Experience Design – Adobes helt nye program til visualisering af designflow i idefasen. Programmet kan give dine digitale prototyper og skitser dynamik og liv ved at sætte interaktivitet på dine Photoshopog Illustratorgrafikker.

Kom med på dette kursus og lad dine illustrationer folde sig ud i alle tre dimensioner ved hjælp af 3D-værktøjerne i Illustrator og Photoshop. I Photoshop lærer vi at bygge 3D-illustrationer op fra bunden og kombinere dem med 2D-grafik.

04.

APR 2018

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

14.

MAR 2018

Pixel og papir Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg 1 dag | Pris: 3.000 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Lær at mestre ‘select and mask’, så du kan fritlægge hurtigt og med høj kvalitet. Vil du kunne øge skarpheden selektivt og på kort tid kunne banke et billede ud, der ligner noget, en nørd har brugt timer på? Vil du lære tricks, som passer til dit niveau? Så er dette personlige Photoshopkursus noget for dig.

05.

FEB

2018

Flere datoer Bitspot LÆSE MERE Tagensvej 85E, 2200 København N ME | 2 dage | Pris: 9.900 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

H jeg e ey! supe r altså – m i g rm o d e l b du i k ehøver reto ke at u ch e re!

Adobe Photoshop – grund

Flere byer og datoer På grundkursus i Adobe Photoshop lærer du at arbejde med de almindeligste billedredigeringsopgaver. Du vil lære at arbejde med programmets intelligente og automatiske funktioner, så du selv kan være mere effektiv, når du arbejder med dine billeder.

28.

FEB

2018

Jensens Kurser Klamsagervej 21B, 1. sal, 8230 Åbyhøj 2 dage | Pris: 6.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Photoshop – retouch og billedforståelse

LÆSE MERE

Photoshop: Retouchering Flere byer og datoer

Kurset er til dig, der administrerer indhold på hjemmeside eller laver nyhedsbreve og til redigerende på et blad eller en avis, hvor billederne kommer fra både professionelle og andre leverandører. Og til alle jer andre, som har brug for at kunne arbejde effektiv i Photoshop.

02.

MAJ 2018

Jensens KurSer Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø 2 dage | Pris: 6.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

BILLEDBEHANDLING

Enetimer i Photoshop

LÆSE MERE

Når du har taget det perfekte foto, er arbejdet først lige begyndt. På kurset lærer du, hvordan du hurtigt og enkelt kan få meget mere ud af dine digitale fotos med Adobe Photoshop. Du bliver undervist i at beskære og farvejustere fotos samt lave billedre-digeringer og fotomontager.

07.

FEB

2018

Danish Media, Regus, LÆSE MERE Rådhuspladsen 1, mezz., 1550 København K ME | 2 dage | Pris: 5.000 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 7


En pulitzervinder som underviser og analyse af Bruce Springsteen-tekster var noget af det, der vakte berlingskejournalisten Sarah Skarums faglige glæde på efteruddannelse.

Vil du også på kreativt skrivekursus? Skriv kreativt gennem kroppen, s. 14

BLIV FORELSKET I DIT FAG IGEN ‘Kom nu af sted,’ siger vi ofte hos Mediernes Efteruddannelse – og det gør vi, fordi vi hører fra kursisterne selv, hvor meget det giver. Her fortæller en fotograf og en journalist, hvordan de fagligt har opgraderet sig selv med efteruddannelse. FOTO THOMAS TOLSTRUP


Vil du lave nyheder, der fanger de unge? Du tror, det er løgn: Unge vil gerne have nyheder!, s. 11

“Ingen ved, hvad der bliver fremtiden,” siger fotograf og klipper Nick Johansen, men efter en gang efteruddannelse har han fået mod på at eksperimentere med nyhedsformidlingen.

M

åske er du garvet, måske er du en af de nye i branchen – uanset hvor langt du er i dit arbejdsliv, kan du have brug for inspiration, ny viden eller særlig teknisk kunnen. Og så er en omgang efteruddannelse lige præcis det, du har brug for. Den tanke ramte Sarah Skarum, en dag hun sad på sit kontor i Berlingskes hus i Pilestræde. Her har hun været journalist i en årrække, og i foråret 2017 syntes hun, det var blevet tid til en kompetenceopgradering. Derfor efterlyste hun i sit netværk anbefalinger af konkrete kurser. Poynterkurset Great Storytelling var et forslag, der gik igen – og heldigvis var hendes chef med på planen. “Jeg har fået skærpet mine redskaber, og så gav kurset mig en form for ilt, så det fedeste var at komme hjem og sy-

Jeg har fået skærpet mine redskaber, og så gav kurset mig en form for ilt. Sarah Skarum, journalist på Berlingske

nes, at jeg var den heldigste i verden,” fortæller Sarah Skarum begejstret om kurset, der foregik i Florida. Her fik hun blandt andet undervisning af en pulitzervinder, som kunne noget andet med sproget, end hun selv var vant til:

“Jeg fik sindssygt meget ud af kurset, og det var virkelig kompetente undervisere, hvor én af dem blandt andet kastede sig ud i at analysere Bruce Springsteen-tekster sammen med os. Jeg var meget forelsket i mit fag, da jeg kom hjem, for jeg fik så utroligt meget ud af det – også socialt. Vi var jo kun til stede her på kurset, og det at kunne snakke med andre journalister om, hvordan de arbejder, var virkelig inspirerende.”

DET GIVER SÅ MEGET! Men et kursus er ikke nok. Og derfor har Sarah Skarum allerede har kig på et nyt kursus – nemlig et om digitale medier, der gerne skulle ruste hende til andre platforme end hendes elskede papir. For nu har hun opdaget, hvad efteruddannelse kan: “Jeg kan kun sige til alle: Se at komme af sted! Det giver så meget. Der er en stor fordel i at være ude, hvor man kan møde nogle mennesker, som er meget inspirerende, og som er en stor kapacitet.” Det med at komme ud og få viden fra mennesker, der i den grad er eksperter på deres felt, var også grunden til at Nick Johansen, der er fotograf og klipper på DR Nyheder, tidligere i år tog på efteruddannelse. Sammen med en kollega var han på Vidcon-konferencen i Los Angeles. “Internt i DR snakker vi meget om digital video, og onlinevideo er buzzword hos os – men ingen ved reelt, hvad der bliver fremtiden. Vi har tit folk udefra, der kommer og holder foredrag, men jeg ville gerne have indsigt i det boomende marked af onlinevideo. Derfor søgte jeg om at komme til USA, hvor eksempelvis YouTube er kæmpestor,” fortæller Nick Johansen.

Det vigtigste, jeg tog med hjem fra konferencen, er, at vi ikke skal være bange for at eksperimentere. Nick Johansen, fotograf og klipper på DR Nyheder

JEG KAN SKÆRE NYHEDER PÅ EN NY MÅDE “På konferencen var der bl.a. et stort område, som henvendte sig til virksomheder og nyhedstjenester. Her diskuterede man eksempelvis, hvad der mon kommer til at ske i fremtiden. Det var interessant at høre om, hvordan NBC’s The Late Late Show med James Corden ikke længere kigger på seertal – de kigger på views på YouTube. Og derudover var et fokuspunkt også fake news, fordi nyheder i USA bliver set som meget utroværdige.” “Det vigtigste, jeg tog med hjem fra konferencen, er, at vi ikke skal være bange for at eksperimentere. Danske medier kan godt være lidt konservative i forhold til at bruge nyt. Jeg håber, at jeg kan være med til at udvikle indhold til flere formater og platforme, og at jeg nu kan skære nyheder til, så de passer til adskillige platforme. Og hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg gerne af sted på efteruddannelse hvert år,” fortæller Nick Johansen.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 9


JOURNALISTIK

Amerikanske medier i skudlinjen – rejsekursus til Washington, D.C. Trump. Hvordan skal en ansvarlig presse reagere på det fænomen? Spørgsmålet er centralt, når danske Jakob Nielsen og amerikanske Susanne Reber tager dig med i det, USA’s præsident kalder en ‘sump’ – magtens centrum. Vi møder en række centrale aktører lidt mere end et år efter, Trump blev indsat.

29.

APR 2018

Kaas & Mulvad, Hyatt Place, LÆSE MERE 400 E Street SW, Washington D.C. ME | 7 dage | Pris: 32.000 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

Digital research – vær effektiv og målrettet på nettet

Videnskabsformidling

Kurset er en populær genganger, der er opdateret med nyt materiale. Her får du vores bedste råd, tips og tricks om digital research. Du får fyldt værktøjskassen op med nyt, skarpt værktøj, og du lærer at kombinere metoderne bedst muligt for at kunne nå resultatet hurtigt og effektivt.

Find dine egne unikke forskningshistorier, og gør dem levende, forståelige og relevante for en bredere målgruppe.

14.

MAJ 2018

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 3 dage | Pris: 8.985 kr. | PU-støtte: 3.900 kr.

25.

APR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.650 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

DIPLOMKURSUS

LÆSE MERE

Chatbot-journalistik – byg din egen chatbot Nye typer historier i kommunerne – lær hvordan Forskellene fra kommune til kommune og internt i den enkelte kommune vokser. Heldigvis er der nu åbnet for nye, detaljerede oplysninger på et væld af kommunale og lokale områder. Bruno Ingemann og Nils Mulvad lærer dig at bruge de nye muligheder i praktisk journalistik i en presset hverdag.

28.

MAJ 2018

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Margrethepladsen 1, 8000 Aarhus C ME | 3 dage | Pris: 8.985 kr. | PU-støtte: 3.900 kr.

På en højintensiv kursusdag lærer du at bygge og fodre din egen professionelle chatbot. Med den kan du formidle journalistik på helt nye og fascinerende måder og komme tættere på dine brugere end nogensinde før. Chatbots er fremtidens platform, men allerede nu er det så let, at alle kan være med.

30.

JAN 2018

Medietrends.dk SoHo, Flæsketorvet 68, 1711 København V 1 dag | Pris: 3.100 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Krimireporter: Fra forbrydelse til straf Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Med Stine Bolther som guide er vi hele ugen ude i virkeligheden. Vi møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder af bl.a. terror, rockere og bander. Vi ser på det praktiske politiarbejde med nye og flere avancerede, analytiske værktøjer.

28.

MAJ 2018

Kaas & Mulvad, Hotel Scandic, LÆSE MERE Sydhavns Pl. 15, 2450 København SV ME | 5 dage | Pris: 13.475 kr. PU-støtte: 4.500 kr.

Crowdsourcing: Bedre indhold med brugernes hjælp Lad brugerne være med til at lave dit indhold. Lær, hvordan du engagerer og involverer dine brugere, så du kan skabe indhold, der er endnu mere relevant og nærværende. Underviseren Terry Parris Jr., som er en af de skarpeste kapaciteter på området, hjælper dig med at udvikle en konkret handlingsplan.

19.

APR 2018

Interviewteknik for viderekomne Hvem vil ikke være endnu bedre til at interviewe? Heidi Jønch-Clausen og Lene Rimestad lærer dig at se dit interview udefra, så du kan justere detaljerne. Du lærer at styre kropssprog og lyttepositioner, at se på den præcise formulering af spørgsmål samt at tackle undvigemanøvrer og opdage løgne.

11.

JUN 2018

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart ME | 3 dage | Pris: 11.985 kr. PU-støtte: 3.900 kr.

10 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

Svært at skrive let Der er et stigende behov for korte tekster. På dette kursus lærer du at skrive kort og præcist og samtidig i en humoristisk og personlig stil – uden at det bliver for overfladisk. Glæd dig til et skrivekursus med masser af praktisk træning.

28.

MAJ 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 4.560 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.


JOURNALISTIK

Bliv klogere på: Det centraleuropæiske samarbejde Visegrad Polen, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet vil ikke længere spille en underordnet rolle i EU og kræver indflydelse. De fire lande er blevet en stigende udfordring for EU. Hvad er Centraleuropa, og hvad betyder det i fremtidens EU? Vi ser grundigt på området på dette todages kursus.

06.

FEB

2018

Medievirksomheden Mr. East LÆSE MERE København ME | 2 dage | Pris: 4.500 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Du tror, det er løgn: Unge vil gerne have nyheder! FOTO LORIE SHAULL, FLICKR.COM

Find ud af, hvordan du og dit medie kan engagere og fange unges opmærksomhed. På denne workshop vil vi sammen med et panel af 18-25 årige udvikle og eksperimentere med indhold, der kan engagere unge i journalistik – uanset platform. Så kom med, hvis du vil have unge læsere.

10.

JAN 2018

Syddansk Universitet LÆSE MERE København ME | 2 dage | Pris: 5.200 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Forstå det nye Europa – besøg Berlin og Paris

Poynter: Coaching Storytellers

Europa ændrer karakter, når Storbritannien trækker sig fra EU. To erfarne korrespondenter, Henrik Kaufholz og Aske Munck, tager dig i fem dage med til Berlin og Paris. Vi møder analytikere og kommentatorer. Emnerne spænder bredt: udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvar, økonomi og mediernes rolle.

Tag med til Poynter Institute i Florida og lær af journalistikkens ikoner, Tom French, Jan Winburn og Butch Ward, hvordan du gennem nysgerrige spørgsmål og coaching af journalisten fra den første spæde ide til det sidste punktum bliver fødselshjælper for den store fortælling og den gode historie.

09.

APR 2018

Kaas & Mulvad, Hotel Steigenberger, Berlin, og Hotel Ibis Bastille Opera, Paris 5 dage | Pris: 20.000 kr. PU-støtte: 6.500 kr.

LÆSE MERE

10.

MAR 2018

AndersensBureau LÆSE MERE Poynter Instituttet, St. Petersburg, Florida, USA ME | 8 dage | Pris: 29.500 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

Research på sociale medier – når det går stærkt

Lokale medier helt i front – uden store udgifter

Vil du lave breaking news og sætte dagsordenen uden at begå fejl? Engelske Alastair Reid, der er tidligere leder af First Draft News, viser med aktuelle eksempler de nyeste metoder. Du lærer, hvordan du finder, tjekker og bruger oplysninger fra sociale medier med både etik og troværdighed i behold.

Lokale medier har en unik mulighed for at blive den digitale tidsalders nye public service medie, hvor indholdet skabes i samspil med brugerne. Uden store ressourcer. På dette kursus lærer I at designe og facilitere samarbejdet med brugerne – og hvordan I bliver et nyskabende lokalmedie.

26.

FEB

2018

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 2 dage | Pris: 5.990 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

23.

APR 2018

Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation LÆSE MERE Republikken, Vesterbrogade 24, 1620 København V ME | 3 dage | Pris: 7.750 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

Etniske spændinger ulmer på Balkan Stormagternes geopolitiske interesser støder sammen på Balkan. Dertil kommer etniske spændinger, forskellige religionstilhørsforhold og radikal islamisme. Balkan er en krudttønde, som kan eksplodere når som helst. Tag med på kursus, og undersøg situationens alvor i Makedonien, Kosovo og Serbien.

14.

Medievirksomheden Mr. East

MAJ Makedonien, Serbien og Kosovo 2018

LÆSE MERE

ME | 5 dage | Pris: 14.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 11


ak er i nt n tio

M OB I VI DEOL -

e nativ

nyh

KPI ’E edsg

usp’E

R

R

raf ik

So M E

HVOR MANGE KLODSER HAR DU? Tendensen er tydelig. I mediebranchen er det ikke længere nok kun at kunne én ting som ansat. Du skal også mestre KPI’er, nativestrategi, markedsføring, SoMe og meget mere. Læs om branchens nye virkelighed og tjek, hvor du skal udvide dine kompetencer.

JOURNALISTIK I ANNONCEFORMAT En kombination af faldende annonceindtægter og annoncer, der ikke bliver set, har betydet en stor stigning i det, der hedder ‘native advertising’. Her bruger medier almindelige journalistiske discipliner på vegne af betalende kunder. De såkaldte native-elementer (eller advertorials) er et område inden for journalistikken, der er i hastig udvikling. Nogle af de store magasinforlag og medievirksomheder har etableret deciderede native-afdelinger, hvor magasiner, tillæg, artikler, videoer og andet medieindhold bliver produceret af fastansatte journalister, fotografer og grafikere. Hos Ekstra Bladets native-afdeling, Ekstra Bladet Story Studio, har man klare regler for, hvordan artiklerne bliver

Der kommer flere og flere journalister ud, som har en indsigt i det kommercielle, og som ikke er bange for det. Thomas Stockholm

produceret og udgivet. Eksempelvis arbejder journalisterne ikke både med nyhedsformidling og sponsoreret indhold. Det holdes skarpt adskilt – og der stilles høje krav til medarbejderne, fortæller kreativ direktør Thomas Stockholm. Grundlæggende handler det om, at journalisterne skal kunne fortælle en god historie. Men da de nye medier i høj grad samarbejder med annoncører, stiller det nogle an-

12 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

derledes krav til journalisterne, end man måske har været vant til: “Du skal arbejde med KPI’er og USP’er, og du skal forstå, hvorfor annoncører er interesseret i det her produkt. Du skal også kunne forklare kunden, at de ikke sælger varer ved hjælp af native-indhold, men at de skaber en god oplevelse hos brugerne, som bliver venligt stillet over for kunden,” forklarer Thomas Stockholm. “Det redaktionelle og det kommercielle – begge dele skal du forstå. Der kommer flere og flere journalister ud, som har en indsigt i det kommercielle, og som ikke er bange for det. Vores Native-journalister har en lyst og en nysgerrighed til at arbejde med det her nye område, og det betyder ikke, at de sælger deres sjæl – vi kommer eksempelvis aldrig til at lave sponsorerede nyheder.”

FØLG DIN HISTORIE TIL DØRS Inga Vind, direktør på TV2 Østjylland og tidligere magasinchef på Radio 24Syv, er ikke i tvivl om, at der stilles andre krav til journalisterne i dag, hvor man ikke kun skal kunne producere indslag eller artikler – man skal også vide noget om, hvordan det bliver distribueret til slutbrugeren. I dag er det journalistens ansvar at målrette indholdet til brugerens modtagersituation. I modsætning til tidligere, hvor man f.eks. inden for tv forventede, at folk af sig selv satte sig ned foran tv og modtog den pakke af nyheder, nogle andre havde udvalgt til dem. “Du skal på en ny måde kunne følge en nyhed til dørs. Det kræver indsigt i forskellige platforme, og hvad der virker der. Der følger blandt andet nye narrativer og formgreb med de nye platforme – det kan f.eks. være at koge en nyhedshistorie ned til en infografik til Instagram. Den indsigt, kan du kun opnå, hvis du selv benytter dig af de nye medier.” “Det er svært at forestille sig, at du kan være journalist i dag, hvis ikke du selv er bruger af de sociale medier. Måske er nogle skræmte over den nye virkelighed, men du kan sammenligne det med dengang, hvor dagbladene begyndte at skrive deres journalisters mailadresser i bylinen. Det affødte også reaktioner, for hvorfor skulle læserne nu kunne skrive direkte til journalisten? Det ser vi som noget helt naturligt i dag,” forklarer Inga Vind. 

DMJX: EN UUNDGÅELIG UDVIKLING Henrik Berggreen, områdechef i journalistik på DMJX, ser udviklingen og fokus på at bruge sociale medier og marke-

ting som helt naturligt, og derfor har man på uddannelsen også arbejdet med særligt sociale medier de seneste år – for at gøre de studerende klar til medievirkeligheden: “De studerende kender jo godt de sociale medier, men nu skal de altså bruge dem professionelt. De skal tænke over, hvordan de fremstår online, hvordan de kan researche på sociale medier, hvordan de formidler – hvordan kommer de ud med deres fantastiske produkter via de sociale medier – og så skal de også lære om community building, altså sammenspillet med brugerne. Hvordan kan de lave noget, der tager udgangspunkt i de daglige brugere – det er enormt vigtigt for os at undervise i.”

De studerende kender jo godt de sociale medier, men nu skal de altså bruge dem professionelt. Henrik Berggreen

At vi skal bruge vores sociale kanaler på vores arbejdsplads, mener han, er helt uundgåeligt. “Man må så opdele sin facebookprofil, så den er både privat og offentlig. De sociale medier er svære at undervise i, men det vigtigste er at skabe en bevidsthed hos de studerende, så de ikke tweeter irrelevante ting eller har et underligt brugernavn. De skal reflektere – og de skal også have en kritisk tilgang til tingene,” råder Henrik Berggreen.

udvi d dissedit cv m kurs ed iPho er n o Snap grap h c

y, s. hat GIF’e Mastercl 26 a re so m fo ss, s. 31 r t æl værk letøj, s .7

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

K

PI’er, USP’er, native, SoMe-markedsføring, nyhedsgrafik, mobilvideo, interaktion. Den der med at basere sit arbejdsliv på en enkelt kompetence, dur ikke længere i en mediebranche, der er præget af strammere budgetter, færre ansatte og flere platforme. Uanset om du er journalist, grafiker eller fotograf, forventer flere og flere arbejdsgivere, at du mestrer flere ting, som ikke nødvendigvis var en del af din uddannelse. Det kan eksempelvis være, at du skal bruge din journalistiske evner på en af de native-redaktioner, der lige nu popper op på danske medier.


ARBEJDSLIV

Co-walking: Gå dig til nye strategier i dit lederskab Vil du med på tre dages vandretur langs den bornholmske kystlinje, hvor vi arbejder med fokus på samarbejde, trivsel, relationer, forandring og robust selvledelse? Du får både refleksionstid, sparring med de andre ledere og individuel coaching – og tid til at lægge nye strategier.

16.

MAJ 2018

Svanholm Coaching Bornholm og København 4 dage | Pris: 15.450 kr. PU-støtte: 5.200 kr.

LÆSE MERE

Vejen til sund robusthed Styrk dit mentale immunforsvar og få en lang række konkrete og enkle værktøjer, så du kan navigere sundt i den virkelighed, du omgiver dig med. Bliv bl.a. bedre til at bevare roen og overblikket i det stærkeste stormvejr – og bliv en afbalanceret og rummelig kollega.

01.

FEB

2018

EmpowerMind Danmark LÆSE MERE Poppelgårdvej 7, 2860 Søborg ME | 3 dage | Pris: 7.350 kr. PU-støtte: 2.700 kr.

Fra gråt til guld – bliv bedre til at manøvrere på et klemt arbejdsmarked

Stay tuned – omfavn den nye medievirkelighed

Vi journalister over 50 år er uddannet til medier, der ikke længere findes, eller som har forandret sig radikalt. Som enkeltpersoner har vi kun meget begrænset indflydelse på udviklingen rundt om os, men vi kan gøre noget for at forberede os på ændringerne. Henrik Kaufholz er ved roret.

Ingen kender fremtidens arbejdspladser. Men ny teknologi kan ændre alt, og du skal forholde dig til en ny medievirkelighed. Pernille Marott guider dig gennem to dage med oplæg, øvelser, gæster og diskussioner. Du får redskaber og viden til at sikre dig en plads på fremtidens mediearbejdspladser.

23.

APR 2018

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart ME | 3 dage | Pris: 11.985 kr. PU-støtte: 3.900 kr.

12.

APR 2018

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 2 dage | Pris: 5.990 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

Effektiv med Evernote – styr på projekterne

Stress: Pas på dig selv og de andre

Som kreativ professionel har du gang i flere projekter af gangen, får sikkert masser af ideer og mister måske overblikket nogle gange. Kom og brug en dag på at få styr på dine projekter med appen Evernote og modellen Flere Enkel Projektstyring. Underviseren er certificeret evernotekonsulent. datoer

Kurset er til dig, som elsker at arbejde med tv, men vil undgå de stressfælder, der i stigende grad præger branchen. Stressrådgiver og ledelseskonsulent Katrine Herforth giver dig indblik i de typiske stresssignaler og redskaber til at sikre dig og dine kolleger et godt arbejdsmiljø.

25.

JAN 2018

Webitricerne La Oficina, Suomisvej 4, 1927 Frederiksberg ME | 1 dag | Pris: 3.200 kr. PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

15.

JAN 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 2 dage | Pris: 5.200 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

19.

MAR 2018

FOTO PEDRO SZEKELY, FLICKR.COM

Regnearket er datajournalistens schweizerkniv. Omkring 90 procent af al datajournalistik bygger på regneark, så alle journalister har gavn af at kende til mulighederne med regneark. På to dage lærer du så meget, at du kan gå i gang med din egen dataindsamling og -analyse, når du kommer hjem.

Kaas & Mulvad LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 2 dage | Pris: 5.390 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

De sejeste tricks til regneark for journalister – Excel for fortsættere

Datajournalistik i det glemte Midtvesten: NICAR

Har du brugt Excel på almindeligt niveau, så er her kurset til dig, der dels vil være mere sikker, dels har lyst til at lære en stribe praktiske tricks, som vi selv bruger i det daglige arbejde. Vi arbejder med data, der har været brugt i journalistik, og vi går målrettet efter historierne i data.

I den amerikansk midtvest opprioriterer medierne nu dækningen af almindelige amerikanere. Af Brant Houston bliver vi introduceret til de nye måder at arbejde på. Efter tre dage med Chicagos medier deltager vi i den populære NICAR-konference, der regnes som verdens vigtigste inden for datajournalistik.

21.

MAR 2018

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 2 dage | Pris: 5.390 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

04.

MAR 2018

Kaas & Mulvad, Chicago Marriott Downtown Magnificent Mile, Chicago, USA 9 dage | Pris: 34.000 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

LÆSE MERE

JOURNALISTIK — CAR OG UNDERSØGENDE

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 13


SPROG OG TEKST

Skriv korrekt engelsk – én gang for alle! Skriver du også engelsk på jobbet og ønsker at få luget ud i dine sproglige fejl? Brug en dag på at få styr på de engelske retstavningsregler og det engelske komma, og lær, hvordan du styrer uden om typiske faldgruber. Efter kurset vil du skrive mere effektivt og fremstå mere professionel!

14.

MAR 2018

ProScript Pilestræde 61, 1112 København K ME | 1 dag | Pris: 3.900 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Bliv den skarpeste staver – ½ dag Du staver i forvejen ok, men kan fra tid til anden blive i tvivl om din retstavning. Den tvivl vil du gerne have ryddet af vejen – én gang for alle. Og du vil have genopfrisket reglerne, så du bliver endnu mere sikker i din stavning og kan argumentere for den, om nødvendigt.

15.

MAR 2018

ProScript, Hotel Ascot, Studiestræde 61, 1554 København V ME | 1 dag | Pris: 2.250 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Lær at skrive kreativt og vedkommende på dette intense skrivekursus, der drager dig ind i fortællingens univers og via én til én-sparring og skriveøvelser skaber liv og nærvær i sprog og tekst. Grib chancen for at være 100 procent til stede i en landlig oase fjernt fra kontor og klasselokale.

Rigtigt komma i en fart – ½ dag Kan du også blive i tvivl om kommaer? Brug fire timer, og få helt styr på dine kommaer én gang for alle, også de allermest vanskelige. Vi har samlet alle Dansk Sprognævns mange (forvirrende) kommaparagrafer i en logisk og overskuelig oversigt, som gør reglerne meget lettere at lære, huske – og bruge!

Flere byer og datoer

10.

JAN 2018

ProScript, Hotel H.C. Andersen, Claus Bergs Gade 7, 5000 Odense C 1 dag | Pris: 2.250 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Få liv i sprog og tekst

29.

JAN 2018

AndersensBureau Mustrupvej 121, 8320 Mårslet ME | 1 dag | Pris: 2.500 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

LÆSE MERE

Skriv kreativt gennem kroppen Lær at lade kroppen føre pennen på en skriveworkshop med bestsellerforfatter og stifter af den banebrydende skrivepraksis Corporeal Writing, Lidia Yuknavitch. Oplev, hvordan denne måde at arbejde på tilfører en ny dimension til det at skrive og arbejde kreativt og få samtidig et nyt researchredskab.

Gør din bogdrøm til virkelighed Drømmer du om at få udgivet en nonfiktionbog? Her er kurset, der kan gøre drømmen til virkelighed – ligegyldigt om du har et halvfærdigt manuskript eller bare en løs ide. Kurset sætter dig i gang, sikrer at du undgår de værste begynderfejl og holder dig på sporet, så du kan få udgivet din egen bog.

07.

MAJ 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 3 dage | Pris: 8.700 kr. PU-støtte: 2.700 kr.

02.

MAJ 2018

LÆSE MERE

Kreativ skriveworkshop Lær at skabe komplette karakterer og solide plot på et kreativt skrivekursus på Gilleleje Badehotel. Mød bl. a. Lone Theils og Morten Frich og grib chancen for at være 100 procent til stede i en oase, der afsondret fra hverdagens rutiner fordrer optimale betingelser for kreativitet og omtanke.

LÆSE MERE

16.

APR 2018

14 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

AndersensBureau Ruths Hotel, Hans Ruths Vej 1, 9990 Gl. Skagen 3 dage | Pris: 12.000 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

AndersensBureau Gilleleje Badehotel, Hulsøvej 15, 3250 Gilleleje 3 dage | Pris: 9.500 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

Flere byer og datoer


RADIO OG PODCAST

DET BETYDER ME

I nogle overenskomster har MEmærkede kurser en særlig betydning. Hvis du har spørgsmål, så tag fat i din arbejdsgiver eller Dansk Journalistforbund.

Podcast A til Z – sådan kommer du i gang Vil du gerne lave podcasts, men er usikker på hvad det kræver? På dette firedages podcastkursus får du et overblik over, hvad der skal til for at skabe en interessant og teknisk velfungerende podcast, der appellerer til din målgruppe. Kurset kræver ingen tekniske forudsætninger.

23.

APR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.600 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

Kom godt i gang med lyd På to dage lærer du, hvad lyd kan gøre ved din formidling. Du stifter bekendtskab med begreber, formater og platforme og får prøvet kræfter med at optage og lave en let redigering af korte lydindslag.

12.

MAR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Hop med på lydbølgen: Producer din egen podcast

Producer din egen podcast

Hop med på lydbølgen: Producer din egen podcast! Sæt fem intensive dage af og lær at podcaste med mangeårig P1-vært og redaktør Bille Sterll. Kurset giver god plads til fordybelse og faglighed, så du kan lære at fortælle historier for ørerne på en helt ny måde.

Gå på opdagelse i lydenes univers, og lær at skabe kreative podcasts og radiodokumentarer. Journalist Pernille Bøggild, der har lavet flere reportager og radiodokumentarer til DR, fører dig med sikker hånd gennem teori og praktiske øvelser, så du efter kurset har styr på din egen podcast fra a-å.

29.

JAN 2018

Mediekursus.dk LÆSE MERE Pilestræde 61, 1112 København K ME | 5 dage | Pris: 14.900 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

Få styr på teknikken. Podcast er en effektiv og personlig måde at kommunikere med jeres målgruppe på. Men hvilket udstyr og hvilke programmer skal I indkøbe for at komme i gang? Tilmeld jer, og bliv klogere på alt det tekniske, så I kommer godt fra start. Hvad kræver det f.eks. at lave et lille studie?

05.

2018

Moving Skt. Pauls Kirkeplads 9b, 8000 Aarhus C 1 dag | Pris: 3.200 kr. | PU-støtte: 900 kr.

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Lydredigering i Hindenburg

Podcast – få styr på teknikken

FEB

21.

MAR

LÆSE MERE

Bliv fortrolig med lydredigeringsprogrammet Hindenburg. På kurset får du indsigt i en række af de features, som programmet rummer. De faglige oplæg kombineres med praktiske opgaver, hvor du laver din egen lydfortælling. Du lærer også at uploade den færdige lydfil samt at lave telefoninterviews.

07.

MAJ 2018

Moving Skt. Pauls Kirkeplads 9b, 8000 Aarhus C 2 dage | Pris: 4.500 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Podcast: Sådan kommer du i gang

Podcast – grundkursus

På dette kursus gennemgår vi konkret, hvordan et podcast kommer til verden. Fra ide og konceptudvikling til optagelse, redigering og upload på podcasttjenester. Du lærer også, hvordan du implementerer det på jeres hjemmeside, på sociale medier og i nyhedsbrevet samt får tips til søgeoptimering.

Kom godt i gang med podcast! Kurset hjælper dig, der ikke har erfaring med lyd og radio, fra de første spæde lydklip på mobiltelefonen – f.eks. det gode citat, der supplerer din artikel – til den redigerede lydfortælling, der kan ende med at blive din første podcast.

22.

JAN 2018

Moving Skt. Pauls Kirkeplads 9b, 8000 Aarhus C 2 dage | Pris: 4.500 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

30.

APR 2018

Syddansk Universitet LÆSE MERE Campusvej 55, 5230 Odense M ME | 3 dage | Pris: 7.800 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 15


BLIV KLOGERE, NÅR DET PASSER DIG D

et er ikke altid, at arbejde og privatliv kan gå op i en højere enhed, så der bliver mulighed for at tage en uge eller to ud af kalenderen til et efteruddannelseskursus. Men det behøver ikke at betyde, at du ikke kan efteruddanne dig og opgradere din viden. Løsningen hedder e-læring. Online uddannelse er altså din genvej til ny viden, som du kan suge til dig foran skærmen – præcis når du har tid til det. Uanset om det er et længerevarende undervisningsforløb eller blot en enkelt tutorial i et program eller en teknik, du skal forstå til husbehov. “Teknologien i dag er så kendt, at det ikke længere er en barriere at tage et onlinekursus, og folk er så vant til at være på nettet, at fjernundervisning og e-læring har mange fordele. Eksempelvis er der fleksibiliteten, som ofte er det, der driver onlinekursisten i det hele taget. At muligheden for selv at bestemme er til stede. Derudover er udbuddet naturligt meget større, fordi du kan tage internationale kurser. Og så har du mulighed for at blive del af et socialt fællesskab på tværs af grænser, hvor I kan diskutere opgaver og få feedback,” forklarer Michael Lund-Larsen, der er centerchef på Det Nationale Videncenter for e-læring, eVidenCenter.

skal lære, hvorfor du skal lære det, og hvordan du lærer det. Du skal kunne planlægge, hvad du skal nå, og du skal løbende kunne følge med i, hvor langt du er nået,” forklarer Michael Lund-Larsen, som også anbefaler dig, at du finder et kursus, der består af problembaseret læring, så du kan teste, om du rent faktisk kan bruge det, du lærer. “Læringsformen, der anvendes, skal desuden være varierende. Det dur ikke, at du blot skal læse en bog, skrive en opgave og aflevere den. Bliver kurset udbudt af eksempel-

ER KVALITETEN I ORDEN?

vis en erhvervsskole, så spørg deres studievejledning, før du tilmelder dig. Læs også de testimonials, der eventuelt er på hjemmesiden, så du får en fornemmelse af, hvad tidligere kursister synes om kurset.”

Udfordringen er selvfølgelig at navigere i det store udbud af kurser og tutorials, du opdager, når du først begynder at søge på nettet. Det kan selvsagt være svært at gennemskue kvaliteten, hvis kurset ikke har et kvalitetsstempel i form af en anerkendt underviser, universitet eller virksomhed. Sørg derfor at nærstudere, hvordan de enkelte kurser er tilrettelagt: “Det væsentligste, når du går i gang med at søge efter et kursus, er, at kursusbeskrivelse tydeligt forklarer, hvad du

16 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

Fleksibiliteten er ofte det, der driver onlinekursisten. Derudover er udbuddet meget større, fordi du kan tage internationale kurser. Michael Lund-Larsen

DUS MED SELVDISCIPLINEN En anden væsentlig detalje at få styr på, er, hvorvidt du har den grad af selvdisciplin, et fjernkursus kræver af dig. “Hvis du ikke er i stand til at motivere dig selv og læse dig til det stof, du skal lære, så er denne type kursus ikke særlig

FOTO ISTOCK

Er tiden, lysten eller behovet ikke lige til et ugelangt efteruddannelseskursus, så tænd for computeren. E-læring udvikler sig nemlig med lynets hast og giver dig mulighed for at lære nyt fra hele kloden – hjemme hos dig selv, og når det passer ind i din kalender.

velegnet. Mange onlinekurser er ikke støttet af en underviser, og disse kurser tilbyder noget viden, som du selv skal sætte ind i egne rammer – hvor kan du bruge din nye viden og hvordan? Der er også kurser, hvor du får vejledning fra en underviser, men du skal stadig selv sørge for at få fulgt med i undervisningen og tilegne dig viden,” forklarer Michael Lund-Larsen.   Hvis du er usikker på, om du kan gennemføre et fjernstudie helt alene, kan løsningen være at gå efter de kurser, som bliver udbudt af de store internationale universiteter.

FÆLLESSKAB MINDSKER FRAFALDET Her er der nemlig ofte så mange deltagere, at der er etableret onlinefaciliteter, der giver de studerende mulighed for at tale sammen, og hvor I kan kommentere på hinandens arbejde og opgaver. Det kan være med til at fastholde kursisterne, så de gennemfører hele kurset. “Frafaldet ved fjernundervisningen er kæmpestort, og derfor er det vigtigt, at underviseren er dygtig til at fastholde eleverne, men også at der er dialog eleverne imellem. Hvis underviseren kan arrangere gruppearbejde, er det med til at fastholde undervisningen,” forklarer Michael Lund-Larsen, som også glæder sig over, at denne rammer om onlinekurser også ved at brede sig i Danmark.


Her kan du lære nyt Tag på s! onlinekursu

er, s. 5 InDesign start arter, s. 5 Photoshop st rter, s. 5 Illustrator sta

ACADEMY.HUBSPOT.COM Få ny viden om marketing – eller giv nyt liv til din gamle kunnen. COURSERA.ORG Onlinekurser fra alle de største universiteter og organisationer. EDX.ORG Gratis kurser fra de store amerikanske universiteter. EJOURNALISTIK.SDU.DK Et fem-lektioners forløb, hvor du gratis kan afprøve e-læring. LINKEDIN.COM/LEARNING Kurser, foredrag og interviews, der bliver anbefalet på baggrund af dit LinkedIn-cv. LYNDA.COM Flere end 6.000 kurser og mulighed for en abonnementsordning. MMA.WAN-IFRA.ORG Seks lektioner, der er skræddersyet til dig, der arbejder på et medie, der er udfordret af nye læsevaner, annoncering mv. NEWSU.COM Anerkendte Poynter har også onlinekurser og gratis videoforedrag.

DU KAN SØGE STØTTE I PRESSENS UDDANNELSESFOND TIL BETALING AF E-LÆRINGSKURSER, MEN VÆR OPMÆRKSOM PÅ, AT MANGE E-KURSER ER FORHOLDSVIS BILLIGE.

UDEMY.COM Over 55.000 kurser inden for alle fag – husk at tjekke brugeranmeldelserne.

Er du klar til e-læring? Det får du:

7

TIPS

Sådan finder du det rette kursus 1. Spørg altid dit netværk, om de kan anbefale et kursus inden for det, du gerne vil lære. 2. Søg på ‘webinar’ + det emne, du interesserer dig for 3. Vær opmærksom på, at mange kurser er på engelsk – kontakt evt. kursusudbyderen for at få en fornemmelse af, hvor gode engelsk kundskaber, det kræver. 4. Flere virksomheder tilbyder også gode kurser, som naturligvis handler om at markedsføre deres produkter – men du behøver ikke at købe produkterne. 5. Se efter, om kurset har en underviser, der giver personlig feedback, eller et forum, hvor eleverne kan dele erfaring og sparre med hinanden. 6. Læs anmeldelser af kurset, så du kan få en fornemmelse af, hvad

andre har fået ud af det.

7. Overvej hvad og hvor meget, du har brug for at lære – har du måske i virkeligheden kun brug for se kortere tutorials?

Fleksibilitet Du kan deltage i efteruddannelse, hvor og hvornår du har lyst Internationale fællesskaber Du får adgang til nogle andre fælles- skaber på tværs af landegrænser og kulturer Uendelige muligheder Der findes kurser i selv de mindste emner inden for alle fag i mediebranchen

Det skal du huske:

Du er alene Du lærer bedre, når du er i et fælles- skab, og det er ikke altid muligt online Du skal motivere dig selv Det kræver meget disciplin og plan- lægning, og du har ingen til at holde øje med dig Uendelige muligheder Det kan være svært at navigere i de mange onlinekurser, der findes

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 17


KOMMUNIK ATION

Mobilisering via SoMe – maksimal indflydelse på lille budget Med meget få ressourcer skal I ud til jeres medlemmer og skabe dialog, mobilisering og synlighed i offentligheden. Det kan I, hvis I forstår at skabe et forum på nettet, hvor der deles viden og genereres nye ressourcer, fordi brugerne bliver medskabere. Lær at styre og lede sådan en proces.

& Stahlschmidt Kommunikation 06. Lumholt Republikken, Vesterbrogade 24, 1620 København V

APR

LÆSE MERE

2018 1 dag | Pris: 2.400 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Kommunikation 4.0 – det nye kommunikationsparadigme Den gamle injektionsmodel, hvor man afsender et budskab og regner med, at det bliver modtaget, er død. Modtagerne er selv afsendere. Kom med på denne kursusdag med Karen Lumholt og Anders Stahlschmidt og hør, hvordan du skaber og planlægger kommunikation i en dialogisk proces.

& Stahlschmidt Kommunikation 04. Lumholt Republikken, Vesterbrogade 24, 1620 København V

APR 2018

LÆSE MERE

ME | 1 dag | Pris: 2.400 kr. | PU-støtte: 900 kr.

Kommunikationsplanlægning

Alle har en mening om omdømme, navnlig andres. Men kun de færreste har en strategi for, hvordan man arbejder med sit eget omdømme. På dette kursus kommer du gennem de fem omdømmefaser og lærer en model at kende, du aldrig vil glemme igen!

Lær at planlægge strategisk kommunikation, som understøtter virksomhedens overordnede målsætninger. Kurset giver dig en teoretisk funderet værktøjskasse, der styrker dit arbejde med at analysere, planlægge, gennemføre og evaluere kommunikationsindsatser i virksomheden.

03.

APR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.650 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

07.

FEB

2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 5 dage | Pris: 19.970 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

DIPLOMKURSUS

LÆSE MERE

DIPLOMKURSUS

Sociale medier i strategi og kommunikation

Krisekommunikation

De fleste danske virksomheder og organisationer er aktive på sociale medier – men de færreste har en social mediastrategi. Med dette kursus kan du blive virksomhedens ekspert i sociale medier og lære, hvordan du gør dem til en central del af jeres strategi.

På dette kursus ser vi på de typiske former for kriser og deres stadier og på, hvordan vi i praksis kan håndtere kommunikationen, både internt og eksternt i en krisesituation. Du lærer at forstå, hvorfor kriser opstår, hvordan de kan udvikle sig, og hvordan du kan udvikle et kriseberedskab i din egen organisation.

29.

JAN 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV 6 dage | Pris: 19.970 kr. | PU-støtte: 5.400 kr. DIPLOMKURSUS

LÆSEHEST? Husk, at du altid kan læse flere artikler om efteruddannelse på mediernesefteruddannelse.dk/ bliv-klogere-paa-efteruddannelse 18 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

22.

MAR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.650 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

DIPLOMKURSUS

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

Værdien af omdømme


TV-TILRETTELAEGGELSE

Den skarpe dok Tag med til Bornholm og bliv stærkere til at fortælle den lange tv-dokumentar. Kristian Frederiksen vil stille skarpt på vendepunkter, scener, filmiske arbejdsmetoder og klassiske fortællemodeller. Oveni bliver du også undervist af en af landets stærkeste dokumentarister, prisvinderen Sine Skibsholt.

14.

MAJ 2018

Kristian Frederiksen, Hotel Siemsens Gaard, Havnebryggen 9, 3740 Svaneke 5 dage | Pris: 14.995 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

LÆSE MERE

VJ-kursus for tilrettelæggere På VJ-kurset for tilrettelæggere lærer du at skabe stærke fortællinger i billede og lyd, når fotograf Casper Thorsøe gennemgår de kameraføringsteknikker, som giver dine historier større intensitet og mere nærvær. Få styr på den relevante teori og styrk dit billedudtryk gennem praktiske øvelser.

18.

JUN 2018

Dramaturgi: Historier der virker Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Professionel dokumentar: Grundlæggende På dette intensive kursus lærer du at mestre dokumentarfilmens grundlæggende præmisser fra idéudvikling til færdig film. Sammen med filminstruktør, dramaturg og manuskriptkonsulent Dan Hoffmann får du bragt dine egne ideer i spil og kommer tættere på drømmen om at lave din egen dokumentarfilm.

26.

FEB

2018

Falder dine seere eller lyttere fra? Det kan være en udfordring at fastholde fremdriften i et længere radio- eller tv-dokumentar. Få styr på dine dramaturgiske virkemidler, så du både før, under og efter optagelse kan styre mere bevidst og struktureret efter det dramatiske potentiale i din fortælling.

13.

JUN 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Facebook Live og live-video Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 4 dage | Pris: 8.600 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

Bliv klogere på Facebook Live og live-video i øvrigt på sociale medier. Alle kan i dag ”gå live” med deres smartphone, men live-video er også et vigtigt redskab for den professionelle kommunikatør. Hvornår giver det mening at bruge livevideo, og hvad skal du overveje, inden du kaster dig ud i dette?

26.

FEB

2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

TV- og videostorytelling med Torben Schou Om du arbejder med tv eller video, korte eller lange formater, så går den gode historie aldrig af mode. Derfor bør du kende de fleste greb og tricks om storytelling; det gode anslag, den overraskende slutning og den gribende hovedperson. På kurset får du eksempler på det hele og får lov til at prøve selv.

14.

MAR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 4 dage | Pris: 13.600 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.

Alene med et kamera: Ekstrem

Dramaturgi – basis

Bliv en succesfuld enmandshær både foran og bag kameraet. På dette intensive kursus deler fotografen Toke Mathias Riskjær ud af sine erfaringer fra tilblivelsen af DR1s populære dokumentarserie ’52 dage som hjemløs’ og giver dig konkrete værktøjer, tips og tricks til når du arbejder alene i marken.

Få styr på de grundlæggende dramaturgiske greb og værktøjer, så du kan skrive et manuskript, der fanger publikum. Manuskriptforfatter, filmklipper- og instruktør Jørgen Kastrup introducerer dig for dramaets grundpiller, plotstruktur, karaktertegning m.m., så du får succes med dit manus.

17.

JAN 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 5.200 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

22.

FEB

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Posttilrettelæggelse

Skab uforglemmelige karakterer

Når en tv-optagelse er i hus, skal du som posttilrettelægger få historien på plads i klipperummet. Den erfarne post producer Tijana Paludan Duus skærper dine fortælleevner og gennemgår det essentielle workflow inden for postproduktion, som den foregår på produktionsselskaber og tv-stationer.

Interessen for karakterer er altafgørende for en histories gennemslagskraft og udvikling. Hvordan skaber man en uforglemmelig karakter? Det gør filminstruktør og dramaturg Dan Hoffmann dig klogere på med mere end 20 praktiske værktøjer, som puster liv i dine karakterer til skrift, film, tv og radio.

09.

APR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

22.

FEB

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 4.900 kr. PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 19


LEDELSE OG SAMARBEJDE

Den professionelle samtale: Bliv skarp på coaching, konflikthåndtering, feedback og facilitering Vil du navigere bedre i de vanskelige samtaler? Hellere forebygge konflikter og manglende deltagelse end at brandslukke? Er du nysgerrig på de effektive værktøjer i coaching? Og har du lyst til at skrue arbejdsglæden i vejret og give dine medarbejdere og kolleger feedback? Så dette et kursus for dig.

07.

MAR 2018

Svanholm Coaching LÆSE MERE Roskilde Fjord og København ME | 5 dage | Pris: 18.200 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.

Redaktør på alle platforme Mange nye platforme og tekniske muligheder stiller større krav og udfordrer dig som redaktionel leder. På dette kursus lærer du, hvordan du bliver ved med at være et redaktionelt fyrtårn, der forstår potentialet i de forskellige platforme, og får mest muligt ud af dagens vigtigste historier.

06.

MAR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 5 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

Bliv en bedre redaktør I

Bliv en bedre redaktør II

Som redaktør skal du sikre en strøm af gode ideer, lede møder, overvåge produktionen, holde sammen på dit hold og planlægge morgendagen. Midt i en hektisk hverdag. På kurset udvikler du dig som redaktionel leder og får en række hands-on teknikker til at opnå en sjovere hverdag og et bedre produkt.

Redaktionelle ledere skal både mætte de mange nye platforme, navigere i løbende strategiske omstillinger og styre sine medarbejdere og forholde sig til en eller flere chefer samtidigt. Dette kursus klæder dig på til at blive en stærk og handlekraftig leder, så du kan skabe forandringer, der bliver lagt mærke til.

12.

MAR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 5 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

14.

MAJ 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 5 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Ny leder

Redaktionsledelse i tv-branchen

Er du ny leder i mediebranchen? Design din ønskede ledelsesstil, få håndteret dine udfordringer og opnå en lang række konkrete værktøjer, du kan sætte i spil i din nye lederrolle. Kursusforløbet er for alle nye ledere i mediebranchen, der ønsker værktøjer til at komme godt fra start.

Katrine Herforth, der har arbejdet mere end 20 år i ledende stillinger i tvbranchen, guider dig på dette kursus igennem en række emner som bl.a. ‘hvordan udvikler du dit personlige lederskab?’ og ‘hvad er et godt arbejdsmiljø?’. Så kan du navigere sikkert i rollen som redaktionschef.

20.

APR 2018

EmpowerMind Danmark LÆSE MERE Poppelgårdvej 7, 2860 Søborg ME | 5 dage | Pris: 10.250 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

08.

JAN 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 5.200 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Mentaltræning – mindfulness version 2.0 Mentaltræning er den nemmeste og mest effektive måde til at styrke dit mentale helbred på og samtidig træne en række personlige kompetencer som f.eks. fokus, nærvær, ro, tålmodighed, pytgrænse, relation til leder og reaktion i pressede situationer. Vi garanterer markant effekt af kurset!

06.

EmpowerMind Danmark

2018

3 dage | Pris: 7.350 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

MAR Poppelgårdvej 7, 2860 Søborg

20 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

LÆSE MERE


klogere på ion: kommunikat

on 4.0, s. 18 Kommunikati dømme, s. 18 Værdien af om 8 nikation, s. 1 Krisekommu

ER KOMMUNIKATION DIN REDNING? ILLUSTRATION JONAS TOFT

Kommunikationsbranchen bliver ofte omtalt som journalisternes redningsplanke i en tid, hvor medier skærer ned, fyrer eller ligefrem lukker. Men hvad kræver brancheskiftet af en journalist – og hvilke kompetencer skal du opgradere?

F

ordomme er der nok af om kommunikationsbranchen, men hver eneste uge søger journalister om på den anden side af skrivebordet. For mens medierne fyrer, vokser kommunikationsafdelingerne og -bureauerne. Nogle beskriver derfor kommunikationsstillingerne som en redningsplanke for en synkende mediebranche. Men er det et uproblematisk skifte? Og hvilke kompetencer får du brug for, når du pludselig skal sælge historier til dine tidligere kolleger? Det ved Troels Widding, der er uddannet journalist med 20 år på flere magasiner og Politiken bag sig. I dag er han seniorkonsulent hos kommunikationsbureauet Radius, hvor han rådgiver virksomheder i kommunikation og får de rette historier i de rette medier. Og han oplever både at bruge sit ‘gamle’ fag og at lære nyt: “Selv om jeg sidder på den anden side af bordet, tænker jeg stadig journalistisk hver dag – og jeg skriver mere, end jeg har gjort længe som journalist,” fortæller han og tilføjer, at han faktisk havde en del fordomme over for kommunikationsbranchen, inden han skiftede. De fordomme er gjort til skamme, fortæller Troels Widding.

KLAR TIL DET KOMMERCIELLE “Jeg sidder med kunder, som er meget realistiske, og som har sympatiske dagsordener. Mange journalister tror per instinkt, at store virksomheder vil misinformere eller tænker manipulerende, men jeg har endnu ikke oplevet, at jeg skulle få noget igennem i medier, som jeg ikke har kunnet stå inde for.” Troels Widding peger på det overordnede kommunikationsarbejde som en mulig udfordring, da det er noget, der er nyt for mange journalister. Folk med uddannelse fra eksempelvis handelshøjskoler har en større kommerciel forståelse, mener han, og så har de en indsigt i udvikling af større strategier: “Det, jeg har lært i mit kommunikationsjob, er projektstyring, og hvordan man fremlægger en kommunikationsplan

for kunder. Det er i virkeligheden meget lavpraktiske ting, og min hovedpointe må være, at man ikke skal være så bange for at skifte branche. Selvfølgelig har en projektleder en række værktøjer, som du først skal lære – men det lærer du nemt,” forklarer Troels Widding, og understreger, at det går begge veje:

Det kan være en god ide at lære om brug af sociale medier, strategisk kommunikation og planlægning af kampagner. Kristine Korsgaard

“Jeg kan også mærke, at jeg har nogle færdigheder, som bureauet virkelig kan bruge. Jeg ved, hvordan journalisterne tænker, og jeg kan skrive, så det fænger.” Kristine Korsgaard oplever også, at hun har brug for sin journalistiske baggrund i jobbet som pressemedarbejder i Børne- og Socialministeriet: “Kommunikationsbranchen og ministerierne søger netop ofte journalister, fordi vi har en masse med os. Vi kender en redaktion inde fra, vi ved, hvordan journalisterne prioriterer og vælger historier, og vi kender deres rytme. Men naturligvis er der nogle grundlæggende kommunikationsmæssige færdigheder, som vi journalister først lærer, når vi sidder i jobbet,” forklarer Kristine Korsgaard, der er uddannet journalist og cand.scient.pol og tidligere har arbejdet som journalist på Politiken og Kristeligt Dagblad. Hun mener ikke, at det er svært at skifte fra journalistik til

kommunikation, selv om der er nogle ting, du skal være klar på at lære.

FÅ STYR PÅ DET STRATEGISKE “Hvis man som journalist gerne vil skifte branche – og vil gøre sig bedre kvalificeret til det – kan det være en god ide at lære om brug af sociale medier, strategisk kommunikation og planlægning af kampagner eller større presseplaner. Altså mere viden om, hvordan man får et budskab ud til den rigtige målgruppe. Det er i hvert fald noget af det, jeg selv har skulle lære hen ad vejen, og som jeg ikke lige havde med fra mit journalistjob eller min uddannelse. Kommunikationsuddannede er trænet i, hvordan man får sit budskab ud på alle mulige kanaler. De er vant til at arbejde med langsigtede planer, hvor jeg som journalist altid har rykket hurtigt og har haft korte deadlines. Samtidig har jeg ofte arbejdet alene med mine historier, hvor vi nu arbejder i fællesskab om at nå langsigtede mål,” fortæller Kristine Korsgaard.

Er du klar til kommunikation?

Kommunikationsjobbet kalder på, at du bruger din journalistiske viden på en ny måde – og måske udvider dine kompetencer. Du skal kunne tænke flermedielt og arbejde med historier på forskellige platforme. Du skal tænke langsigtet og planlægge i delmål for at nå et overordnet mål. Du skal kunne samarbejde og uddelegere opgaver, så hele teamet når et fælles mål.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 21


TV — FOTO OG REDIGERING

FOTO ISTOCK

DET BETYDER ME

Avid: Hvad gør jeg med lyden? Dette kursus er til dig, som klipper i Avid og også vil have styr på lyden. Klipper Maja Reinhold gennemgår redigeringsprogrammets lydside og inddrager praktiske øvelser, så du fremover er i stand til at blande real- og effektlyde, bruge forskellig slags musik og arbejde sikkert i Avids lydsspor.

12.

MAR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 3 dage | Pris: 6.900 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

I nogle overenskomster har MEmærkede kurser en særlig betydning. Hvis du har spørgsmål, så tag fat i din arbejdsgiver eller Dansk Journalistforbund.

LÆSE MERE

Videokamera: Grundlæggende

Alt om filer og formater

Filminstruktør Casper Joel giver dig en grundig gennemgang af alle videokameraets grundlæggende funktioner, så du bliver herre over dine egne optagelser. På kurset gennemgåes de enkelte knapper og menuer en for en, ligesom du gennem praktiske øvelser bliver fortrolig med forskellige optageteknikker.

Kurset for dig, som har brug for at kunne håndtere filer og formater. Teknikguru Schack Lindemann gennemgår, hvad kompression er, hvordan du håndterer codecs og signaler, hvilket format, der hører til hvor i produktionskæden og meget mere, som sikrer din billedkvalitet og korrekt levering til din kunde.

29.

JAN 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

15.

MAR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 4.900 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Kamera-workshop

Optimer dit udtryk i Premiere Pro

Kurset er til dig, som vil være helt fortrolig med alle kameraets funktioner, så du kan højne kvaliteten af dine optagelser. Med filmfotograf Simon Plum, som bl.a. har fotograferet de anmelderroste dokumentarer Burma VJ og Gasolin, ved roret er du garanteret undervisning af høj kvalitet.

Det er guld værd at vide, hvordan du skaber visuelle form-elementer i Premiere Pro og det relaterede adobemiljø. På dette kursus får du udvidet din palet med kreative og avancerede funktioner samt grafik til subs og breakers og alt det andet, som hører sig til i det professionelle workflow.

09.

APR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

14.

MAJ 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.900 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Fra stillfoto til webfilm

Praktisk lydoptagelse

Mangeårig fotograf, tilrettelægger og vært Ketil Teisen er guide på dette kursus, som gør din overgang fra stillfoto til webfilm overskuelig. Der åbner sig et helt nyt univers, og med relevant teori og praktiske øvelser får du et all-round indblik i hele processen fra forberedelse til færdig film.

Lad ikke lyd være en akilleshæl i dine optagelser. Gennem forskellige realistiske optagesituationer lærer du at optage lyd på den til enhver tid smarteste måde. Og hvis det alligevel går galt, lærer du, hvordan du får lyden til at lykkes i efterarbejdet.

09.

APR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

22 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

14.

FEB

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 3 dage | Pris: 6.900 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE


TV — FOTO OG REDIGERING

NPPA – News Video Workshop i USA Tag med på NPPA’s News Video Workshop i Oklahoma, USA, og lær af nogle af verdens bedste og mest prisvindende videofotografer at blive en endnu bedre visuel videofortæller. Her lærer du fotografernes hemmeligheder og tricks, der vil kunne løfte og forfine dine videofortællinger.

16.

MAR 2018

Modulkursus Oklahoma, USA 9 dage | Pris: 24.995 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

LÆSE MERE

Adobe After Effects: Grundlæggende

Kreativ på kommando

Kurset er til dig, som vil styrke dit kreative udtryk i Adobe After Effects. Kom med Motion Graphics Designer Jonathan Lavik på en fantastisk rejse ind i et spændende univers af grafiske udtryksmuligheder. I en blanding af teori og praktiske øvelser bliver du fortrolig med det populære program.

Arbejder du i en krævende branche, hvor du konstant skal levere nye ideer, innovative tiltag og kreative formgreb, så er dette kursus for dig. Tv-udviklingsredaktør, tegner og forfatter Roald Bergmann giver dig tips og tricks til, hvordan du får nye skæve ideer på rekordtid.

15.

JAN 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

05.

APR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 2 dage | Pris: 4.900 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Adobe After Effects: Videregående

Den stærke fortælling i levende billeder

Gå på opdagelse i Adobe After Effects imponerende univers, og tag dine animationskompetencer til nye højder. Motion Designer Jesper Sebastian Frydenlund guider dig igennem en række temaer som visuel effects, der vil give dig flere muligheder i dit fremtidige arbejde med motion grafik.

Kurset er for dig som er journalist, tilrettelægger, VJ eller fotograf og har erfaring med at filme og/eller tilrettelægge længere produktioner til tv, men som gerne vil blive bedre til at tænke visuelt og til at sikre en stærk lyd- og billedside i både researchen og tilblivelsen af scenerne.

22.

MAJ 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.900 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

05.

MAR 2018

Kaas & Mulvad Pilestræde 61, 1112 København K 4 dage | Pris: 10.780 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.

LÆSE MERE

Adobe Premiere Pro: Grundlæggende

Klipningens virkemidler 2

Dette kursus er til dig, som har brug for en grundlæggende introduktion til Adobe Premiere Pro CC. Du bliver guidet igennem brugerfladen og stifter bekendtskab med de vigtigste værktøjer, som indøves i løbet af kurset. For de modige er det også muligt at udforske programmets avancerede muligheder.

Filmklipper Jørgen Kastrup, der bl.a. har arbejdet på de anmelderroste film Det forsømte forår og Hvidstengruppen, lærer dig på en intens uge at anvende klippesproget, så du får styr på de grundlæggende virkemidler og teknikker og kan tage din film til nye højder.

22.

JAN 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

12.

FEB

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

Klipningens virkemidler 1 Bliv klogere på klipningens virkemidler, når instruktør og dramaturg Dan Hoffmann guider dig igennem klipningens fem grundprincipper lige fra eyecatchers til basal kontinuitetsklipning. Få masser af levende eksempler, klip i et professionelt materiale, og få feedback på din klipning.

05.

MAR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 23


TV — FOTO OG REDIGERING

Avid: Grundlæggende

Final Cut Pro X videoredigering modul 1: Intro

Avid er produktionsselskabernes mest brugte klippeprogram i postproduktionen. På dette kursus lærer du, via mange øvelser og handouts, at klippe så godt, at du efter kurset er i stand til at håndtere avid-klipningen alene – fra oprettelse af et projekt til de vigtigste funktioner og eksport.

Skal du i gang med at redigere video i Final Cut Pro X, er dette intro-kursus noget for dig. Vi kigger grundlæggende på programmet, og gennem forskellige øvelser får du styr på dit workflow, at sætte ind/ud-punkt, arbejde med dækbilleder, lyd og farve og sætte det sammen på din historielinje.

26.

FEB

2018

LÆSE MERE

15.

JAN 2018

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Avid: Videregående

Final Cut Pro X videoredigering modul 2: Avanceret

Avid: Videregående er til dig, som ønsker at hæve din klipning til nye højder. Film- og tv-klipper Birger Kort Madsen lærer dig alle de smarte arbejdsgange. Og du bliver klogere på Avids imponerende potentiale inden for bl.a. compositing, effekter og genveje, som får din klipning til at flyde.

På Final Cut Modul 2 går vi videre fra Modul 1 og lærer at arbejde med organisering af dit råmateriale, så du ikke mister overblikket. Vi arbejder med stillbilleder, soundbites, speak og underlægningsmusik, og efter denne dag har du lært at få det til at spille sammen i din video.

19.

MAR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.900 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

16.

JAN 2018

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Kreativ lyssætning

Final Cut Pro X videoredigering modul 3: Expert

Dette kursus er for dig, som vil blive klogere på lysets magi og dets muligheder for at gøre dine optagelser mere visuelt interessante. Belyser Mogens Otte fører dig igennem den relevante lysteori og deler sin praktiske erfaring fra både indendørs og udendørs kreativ lyssætning.

På dette Final Cut Pro Expert Modul 3 kigger vi på spændende filtre, effekter og processer, der letter din redigering, og vi skaber et endnu bedre lydbillede. Du lærer genveje og får en masse tips og tricks til at få din film helt op at ringe, og du lærer at fikse din film, hvis noget er gået galt.

12.

MAR 2018

FOTO FOR JOURNALISTER

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 1 dag | Pris: 2.600 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

29.

JAN 2018

Modulkursus Pilestræde 61, 1112 København K 1 dag | Pris: 2.995 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Fotograferende journalister

Kommunikér med dit kamera

Fotokursus for dig, der er journalist, og som selv fotograferer til dine historier. Du bliver sikker i rollen som fotograf og bedre til at betjene dit kameras mange funktioner. Du lærer at fange reportagens øjeblikke og at skabe det gode portræt i samarbejde med den portrætterede.

Stillbilleder kan være en vigtig del af virksomhedens image. Og med ofte mange kommunikationsplatforme, kan man hurtigt mangle gode kvalitetsbilleder. På dette tredages kursus får du de grundlæggende redskaber til selv at kunne lave flotte og fortællende billeder til intern og ekstern brug.

26.

FEB

2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV 4 dage | Pris: 11.600 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

LÆSE MERE

Fotograferende journalister i Sydfrankrig

2018

FLERE NIVEAUER

Lær at fotografere helt fra bunden. I rammerne af en smuk vingård i Sydfrankrig går vi på opdagelse i de lokale landsbyer, landskaber og ansigter. Du har kameraet i hænderne næsten hele tiden, for vi skal fotografere rigtig meget! Du behøver ingen forudgående kundskaber – kun lysten til at fotografere.

18.

JUN 2018

Fotografværkstedet LÆSE MERE Domaine du Viala, Paraza, Frankrig 6 dage | Pris: 19.500 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.

24 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

11.

APR

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 3 dage | Pris: 8.700 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.


flere hverdags-hacks

· Cambridgeincolour.com · Multimedia.journalism.berkeley.edu · Tutsplus.com

H AC K D I G T I L D I N EG E N E F T E RU D DA N N E L S E :

9 GENVEJE TIL NY VIDEN

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

Efteruddannelse er ikke din eneste mulighed for at lære nyt. Hvis bare du kigger de rigtige steder, er din arbejdsdag også en gave til en sulten hjerne. Lektor og konsulent Filip Wallberg har ni gode ideer.

A

lt for mange af os stempler hovedløst ind på arbejdet, udfører vores opgaver og tager hjem igen. Uden at løfte blikket og få øje på de mange muligheder, hver eneste arbejdsdag byder på for at lære noget nyt. Og det er en skam. Det er nemlig ikke kun efteruddannelseskurser, der kan give dine kompetencer et løft og få arbejdsglæden til at boble igen. Filip Wallberg arbejder til daglig som journalistisk lektor og ekspert i digitale og sociale medier fra Syddansk Universitet, og så er han selvstændig konsulent. Han er vant til at bruge hverdagen som ét stort efteruddannelseskursus og går meget op i, også at videreformidle gevinsten ved at gribe hverdagens mange udviklingsmuligheder til sine elever.

1

LEG PÅ LIVET LØS

Det er ikke hver dag, du kan få lov til at lege, men der er indimellem pusterum, hvor vi godt kan tillade os det. Helt grundlæggende tror jeg, at faglig udvikling handler om lege i hverdagen på jobbet – om at finde dit indre legebarn frem. Børn lærer bedst, når de leger, men det gør voksne også.

2

GOOGLE OG YOUTUBE ER DINE VENNER

“Hvis der er nogle programmer, som du er i tvivl om, hvordan du bruger, kan du altid starte med at spørge Google og YouTube. Her finder du nemlig tutorials og guides, og du kan også komme langt med gratis prøveperioder på nogle af de grafiske programmer og klippeprogrammer, der findes. På den måde kan du få en basisviden om et program. Og hvis du senere får brug for mere indgående viden om programmet, kan du tage på kursus i det.”

3

GØR NOGET ANDERLEDES

Uanset hvor du arbejder, så prøv at gøre tingene en smule anderledes, end du plejer. Jeg leger ofte med Duplo-klodser med mine børn, og hver gang jeg ser en stak

klodser, får jeg lyst til at samle dem på en ny måde. Det samme kan du sige om at skrive en feature. Prøv at researche og byg artiklen op på en ny måde. På den måde kan alle kreativt udfordre sig selv i hverdagen.

4

EFTERABER – NÆSTEN

Uanset om du er fotograf, grafiker, VJ eller skrivende, er det vigtigt, at du lader dig inspirere af andres arbejde. Og du skal ikke tænke i faglige søjler – selv om du er skrivende, kan eksempelvis radio og tv sagtens inspirere. Prøv også at hente inspiration i en podcast. Kendetegnende ved podcasts er jo, at der er en stærk fortæller. Dem, der inspirerer mig selv mest, er ikke journalister – det er grafikere, programmører og forretningsudviklere. Se derfor meget gerne ud over din egen branche, når du skal finde inspiration.

5

SIG FARVEL TIL KONTORET

Lad være med at ringe interviews hjem eller invitere dem, du skal fotografere, i studiet hver gang, men tag ud engang imellem. Der sker noget med vores kreativitet, når vi bevæger os rent fysisk, og ofte kan der komme noget spændende og anderledes ud af et interview, når du sidder overfor vedkommende.

6

7

GRIB VIKARTITLEN

“Hvis du kan slippe af sted med det, så grib muligheden for at være vikar på en af dine kollegers opgaver – blot for en time eller en dag. Du kan lære utroligt meget af at sidde med opgaver, du ikke normalt varetager. Det udfordrer dig ikke kun personligt, det giver dig også nye kompetencer.”

8

PLANLÆG 60 % AF DIN DAG

“Noget af det, der virkelig kan slå produktiviteten og kreativiteten ihjel, er en to-do-liste, der er så lang, at du umuligt kan komme igennem den. Hold dig til kun de allermest vigtige punkter, som du SKAL have løst den dag. De åbne 40 % betyder, at du holder du muligheden for at lære nyt åben.”

9

DIN DIGITALE SKATKISTE

“Hav altid et vågent og nysgerrigt øje på andre menneskers arbejde, også selv om du ikke lige nu skal bruge det lige nu. Når du falder over noget, der er supergodt, så gem det som bogmærker i din browser eller som pdf’er i en mappe på skrivebordet. Og hent det så frem, når du trænger til inspiration til en opgave.”

ER DU BLIND AF BEGRÆNSNINGER?

“Vi er måske lidt for gode til at se begrænsninger. Det er faktisk en af de største grunde til, at vi overser de mange muligheder for udvikling på arbejdspladsen. Der er naturligvis ting, der ikke kan lade sig gøre hele tiden, men udvid din horisont for, hvilke små muligheder, du rent faktisk kan benytte dig af – og så glem de større begrænsninger. Mange oplever eksempelvis, at et CMS-system begrænser dem vildt meget og siger, at alt ville blive MEGET bedre, hvis tre knapper blev flyttet rundt. Men de overser, hvad de selv kan gøre, fordi de er fanget i et fokus på begrænsninger, som de ikke kan gøre noget ved. De tre knapper betyder nemlig intet i forhold til det indhold, som du producerer.”

“Vi er måske lidt for gode til at se begrænsninger. Det er faktisk en af de største grunde til, at vi overser de mange muligheder for udvikling på arbejdspladsen,” forklarer lektor Filip Wallberg.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 25


LEVENDE BILLEDER TIL NETTET

Virkemidler til webfilm Bliv klogere på de virkemidler, der kan booste din webfilm og øge chancen for, at internettets utålmodige publikum forstår dit budskab og ser din film til ende. Filminstruktør Casper Joel, der har produceret utallige webfilm til bl.a. teatre og private virksomheder, giver dig et grundigt indblik.

19.

FEB

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 5 dage | Pris: 9.600 kr.| PU-støtte: 4.500 kr.

Formidling som engagerende webfilm På dette kursus hjælper Anders Graver, der har lavet både dokumentar- og kampagnefilm, dig til at lave korte webfilm, som formidler komplekse budskaber. På kurset inddrages både relevant teori og praktiske øvelser, så du selv kan skabe korte formidlingsfilm, som fanger din modtager.

05.

MAR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr.| PU-støtte: 4.500 kr.

LÆSE MERE

iPhonography Facebookvideo, der virker: Video med tekst ‘Video med tekst’ er en onlinegenre i hastig vækst på sociale medier. Men det handler ikke bare om, at lave ‘undertekster’ (hvid tekst på små, sorte barer) som i klassisk tv. Det er et nyt sprog og en ny måde at producere video på. På dette kursus får du både teori og praksis på plads.

05.

MAR 2018

WeLoveVideo LÆSE MERE Algade 15N, 4000 Roskilde ME | 2 dage | Pris: 5.000 kr.| PU-støtte: 1.800 kr.

Video- og smartphone-journalist Hanne Elmer guider dig gennem iPhonens mange muligheder, så du kan forbedre kvaliteten af dine smartphoneoptagelser og lave små sammenhængnede produktioner. Lær at mestre din iPhone, og skab helstøbte film.

13.

FEB

2018

Kort & Dokumentar Filmskolen LÆSE MERE Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby ME | 3 dage | Pris: 6.900 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

SEO: Få din webfilm set Vær sikker på, at din webfilm bliver fundet og set på nettet med kendskab til SEO. Få styr på de teoretiske begreber som bl.a. ‘rich video snippets’, ‘konverteringer’ og ‘brand awareness’, og få dem omsat dem til praksis, så du sikrer, at din webfilm finder vej til toppen.

22.

MAJ 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 2 dage | Pris: 4.900 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Webfilmens klippestil På dette kursus gennemgår Casper Joel, som har produceret adskillige webfilm til bl.a. teatre, institutioner og private virksomheder, formelementer som rytme og dynamik, der kan løfte din webfilm fra det ordinære til noget særligt, så din modtager ser den til ende.

28.

MAJ 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 3 dage | Pris: 6.900 kr. | PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE

Webfilmens A-Z

Video med mobilen

Lær at producere webfilm, der skiller sig ud. På en intensiv uge stifter du kendskab med alt fra optagelse, lys og lyd til klipning og uploadning. Filminstruktør Casper Joel gennemgår den relevante teori og praksis. Og du runder kurset af med produktionen af din egen lille webfilm.

Video med mobilen er et praktisk kursus, hvor du lærer at optage, redigere og publicere video med mobilen. Du får tips og tricks til at producere Flere ‘de rigtige’ optagelser og får indblik i de genrer og formater, der virker. datoer På i alt tre dage bliver du i stand til at bruge mobilvideo i dit arbejde.

19.

MAR 2018

Kort & Dokumentar Filmskolen Blomstervænget 52, 2800 Kgs. Lyngby 5 dage | Pris: 9.600 kr.| PU-støtte: 4.500 kr.

26 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

LÆSE MERE

16.

JAN 2018

WeLoveVideo , Zoologisk Have, Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg 3 dage | Pris: 7.500 kr.| PU-støtte: 2.700 kr.

LÆSE MERE


SÆT DIG PÅ SKOLEBÆNKEN HOS ET ANDET FAG

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

Det er ikke kun din egen faggruppe, du kan lære værdifulde ting af. Hvis du åbner sindet, kan eksempelvis musikere, forfattere og dramaturger give dig viden, der bliver til helt nye værktøjer i dit daglige arbejde.

N

år du bladrer kursuskataloget her igennem ser du flere steder, at underviserne kommer fra helt andre brancher. Der er både forfattere, komponister, dramaturger, revisorer og skuespillere imellem – ligesom både grafikere og fotografer kan vælge skrivekurser hos journalister. Og det er der flere gode grunde til, forklarer Bo Hasselbalch, som er skoleleder på Kort og Dokumentar Filmskolen, som udbyder mange kurser inden for tv- og filmproduktion og gerne bruger undervisere uden mediemæssig baggrund. Det vigtigste er, at de har reel erfaring fra branchen: “Generelt er vores undervisere fra den professionelle del af film- og tv-branchen. Det bringer kursisterne tættere på ‘den virkelige verden’ at få del i de erfaringer, der kommer ud af det reelle arbejde i branchen. En undervisnings kvalitet har at gøre med at klæde eleverne på til arbejdslivet, som det faktisk er.”

sten og tv-tilrettelægger og redaktør i DR Fakta. Men efter 10 år i DR besluttede hun sig for at gå nye veje og blev selvstændig, købte et kamera og begyndte at filme til en dokumentarfilm. Udover selv at eksperimentere med sit filmiske sprog, har hun taget to kurser på Filmskolen i det personlige billedsprog. Det har blandt andet givet hende mod på at tænke anderledes i sit arbejde:

Det var en ny verden for mig, og jeg har som tvjournalist nu nogle nye greb at arbejde med. Mette Korsgaard

MUSIK ER OGSÅ EN FORTÆLLETEKNIK Et af skolens kurser med en ikke-journalistisk underviser er et kursus i brugen af musik i dokumentarprogrammer, hvor det er en uddannet filmkomponist og vibrafonist, der står bag katederet. “På dette kursus får kursisterne en forståelse af, hvordan man kommunikerer musik som virkemiddel til at fremme programmets journalistiske indhold. På samme måde gælder det, at et videokamerakursus ikke blot er teknisk, men tilføjes viden om, hvordan optagemåderne skal tjene fortællingen ligesom klipperenens arbejde. Historien er gud, og jo bedre man lærer at beherske fortælleredskaberne, og jo mere usynlige de er i historien, desto bedre,” forklarer Bo Hasselbalch.

NYE GREB AT ARBEJDE MED En af de journalister, der netop henter inspiration i filmens verden, er Mette Korsgaard. Hun laver dokumentarprogrammer, og har tidligere været journalist på Jyllands-Po-

“Jeg har et andet sprog og en anden tilgang i dag. Hvor journalistikken er meget kort og konkret, er filmsproget mere åbent og undersøgende. Det handler om at lade billederne fortælle og bruge mere tid på de medvirkende – lade kompleksiteten komme frem og lade historien udvikle og forme sig selv. Det var en ny verden for mig, og jeg har som tv-journalist nu nogle nye greb at arbejde med,” fortæller Mette Korsgaard, der beskriver det som at træde ind i en anden verden og bruge nogle af de filmiske greb i journalistikken.

LITTERATURENS VÆRKTØJSKASSE Det samme gør Jonas Langvad Nilsson, der til dagligt er journalist på Euroman og også underviser i portrætinterviews. Her handler det om at beskrive scener, situationer og symbolske detaljer, så der dannes billeder i læserens tanker. Jonas henter dog inspiration hos romanforfatterne: “Jeg har altid været inspireret af de amerikanske journali-

Her kan du lære af andre faggrupper: Dramaturgi – basis, s. 19 Kreativ på kommando, s. 23 Fotograferende journalister i Sydfrankrig, s. 24

ster, som i 1960’erne begyndte at låne fra romanforfatternes verden og på den måde gøre portrættet mere levende. Jeg forsøger at give læseren en visuelt stimulerende fornemmelse af, hvad det vil sige at være i selskab med portrætpersonen.” Præcis som en filmskaber er Jonas Langvad derfor altid på jagt efter scener, personbeskrivelser og sigende detaljer, som er med til at gøre personen levende for læseren: “Når jeg er ude på opgave og følge en person, suger jeg til mig af indtryk – både hvordan personen ser ud, af gaden, omgivelserne og når personen møder andre mennesker. Alt er interessant. Jeg ved ikke fra starten, hvad jeg skal bruge, så jeg tager alting ind som en svamp. Bagefter venter arbejdet med at organisere stoffet, og her er der god hjælp at hente i filmens og litteraturens værktøjskasse. Jeg foretrækker at åbne portrættet med en scene, enten en jeg selv har overværet, eller en, jeg har rekonstrueret med hjælp fra portrætpersonen og andre kilder. Scenen skal være konkret og visuel, og den skal anslå en stemning og et tema og pege fremad i historien. Heri ligger også, at journalisten gerne må tilbageholde viden for læseren, så man har lyst til at læse til vejs ende for at for opklaret ‘mysteriet’ om portrætpersonen. Der er tale om en forførelsesakt fra journalistens side – på samme måde som i en roman eller en film.” MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 27


VIDEN, SAMFUND OG POLITIK

DET BETYDER ME

I nogle overenskomster har MEmærkede kurser en særlig betydning. Hvis du har spørgsmål, så tag fat i din arbejdsgiver eller Dansk Journalistforbund.

Bliv klar til kommunernes budgetlægning Kurset er for dig, der gerne vil et spadestik dybere i din journalistik om de kommunale budgetter og forstå indhold og konsekvenser af de mange aftaler, der styrer kommunernes økonom. Så er du klædt på til at dække den årlige budgetlægning i din kommune.

03.

MAJ

Cuba – post-Castro

2018

Cuba er det latinamerikanske paradoks, og landets nye ledere står foran store udfordringer. Vi besøger en ø i økonomisk fremgang med voksende social ulighed, en utålmodig befolkning og fornyet fjendtlighed fra USA. Og hvor man trods fattigdom og undertrykkelse ligger højt i livskvalitetstatistikkerne.

10.

MAJ 2018

JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION LÆSE MERE Havana, Cuba 8 dage | Pris: 23.900 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.

Moving Østjylland ME | 1 dag | Pris: 2.800 kr. PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Bag magten Med Troels Mylenberg og Orla Borg som guider lærer du at forstå magtlandskabet, og hvordan du som journalist kan holde øje med aktørerne. Kurset giver dig mulighed for at komme bag om magten, og se, hvem der i virkeligheden trækker i trådene i den offentlige debat og den politiske verden.

30.

MAJ 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV og Christiansborg ME | 3 dage | Pris: 11.600 kr. PU-støtte: 2.700 kr.

Dækning af et lukket land: Nordkorea – kursusrejse til Sydkorea Sydøstasiens sikkerhedspolitik set gennem linsen fra Syd- og Nordkorea. På dette enestående kursus tager Asger Røjle dig med bagom dækningen af Nordkorea i en tid, hvor de geopolitiske spændinger er i top. Få aktuel viden og en oplevelse for livet, når vi ser på et af verdens sidste lukkede regimer.

26.

MAJ 2018

Mediekursus.dk Seoul og DMZ, Sydkorea 7 dage | Pris: 24.900 kr. | PU-støtte: 9.100 kr.

LÆSE MERE

Danmarks udfordringer i EU uden Storbritannien Hvordan står Danmark i EU efter Brexit? Vi tager til Bruxelles og taler med centralt placerede spillere på EU-scenen i Bruxelles – fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager til Jeppe Tranholm-Mikkelsen, generalsekretær i det Europæiske Råd, men også tænketanke, lobbyister, NGO’er og politikere.

05.

MAR 2018

Forstå økonomi – uden at være nationaløkonom

Ghettoen – set indefra Sammen med kommunikationsmedarbejdere fra flere af landets almene boligselskaber ser vi på de danske boligområder i et nyere medieperspektiv. Hvad gør det ved et lokalsamfund, når borgerne ikke mener, at de kan genkende det billede, medierne viser af deres bydel?

15.

MAR 2018

Pixel og papir Beboerhuset, Værebrovej 76, 2880 Bagsværd ME | 1 dag | Pris: 3.000 kr. PU-støtte: 900 kr.

28 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

Jacob Langvad EU-kurser, Hotel Citadines, LÆSE MERE Quai au Bois à Brûler 51, Bruxelles, Belgien ME | 4 dage | Pris: 15.800 kr. PU-støtte: 5.200 kr.

LÆSE MERE

Mange journalister har brug for større indsigt i dansk økonomi. På dette kursus får du et indblik i, hvordan politikere og embedsmænd tilrettelægger den økonomiske politik, og hvilke rammer den er underlagt, for eksempel spilleregler fra EU og budgetlofter for stat, regioner og kommuner.

09.

APR 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV og Christiansborg ME | 5 dage | Pris: 14.500 kr. | PU-støtte: 4.500 kr.


Vi tager til Kenya og besøger det Afrika, der sjældent fortælles om: Danske startups og eksporteventyr, et sprudlende erhvervsliv, innovationshubs, ny teknologi og progressive lokale medier, der alle navigerer i et land med vækst og innovation, men også fattigdom, flygtninge og korruption.

14.

Dalberg Media Nairobi, Kenya 7 dage | Pris: 31.000 kr. PU-støtte: 9.100 kr.

APR 2018

LÆSE MERE

Sydafrika: Et kvart århundrede efter apartheid Tag med til Cape Town i Sydafrika og besøg slumområder, vindistrikter og parlamentet. Mød politikere, græsrødder, forretningsfolk og de fattigste i slummen. Og få bud på, hvor Sydafrika er på vej hen – her et kvart århundrede efter apartheid og kun et år før de vigtige parlaments- og præsidentvalg.

12.

MAR 2018

Syddansk Universitet Capetown, Sydafrika 7 dage | Pris: 28.000 kr. PU-støtte: 9.100 kr.

LÆSE MERE

Krigen mod journalister – kursus i Kairo og Istanbul

Grav dybt i din kommune

Over hele verden må journalister ruste sig i kampen mod undertrykkende regimer. For at bevare deres uafhængighed og sikkerhed anvender de nye teknologier og medier til egen fordel. Mød journalisterne, lær om deres metoder og besøg to frontlinjer i forsvaret af journalistikken – Kairo og Istanbul.

Få værktøjer til at grave dybt i din kommune eller forsyningsselskabet. Hvilke tal skal du holde øje med, hvem skal du snakke med, og hvor starter du? På kurset møder du bl.a. journalist Morten Svith fra Stiften, der har gravet dybt i Aarhus Kommune, og Jesper Sørensen, der afslørede Carl Holst.

05.

APR 2018

Korrespondenterne Kairo, Egypten, og Istanbul, Tyrkiet 8 dage | Pris: 21.000 kr. PU-støtte: 10.000 kr.

LÆSE MERE

21.

FEB

2018

Moving, Hotel Skanderborg Park, LÆSE MERE Skovsvinget 10, 8660 Skanderborg ME | 3 dage | Pris: 9.400 kr. PU-støtte: 2.700 kr.

Dronepilotuddannelse

På dette kursus får du trænet dine flyvefærdigheder og bliver mere sikker i brugen af din drone, så du får bedre foto- og filmoptagelser. Du får masser af inspiration til at lave optagelser, der fortæller historier. Underviseren er en af verdens førende fotojournalister på droneområdet.

Der er kommet nye droneregler. For at flyve med en drone skal du fremover gennemgå en formel dronepilotuddannelse på en godkendt flyveskole, hvis du vil flyve droner i professionel sammenhæng – for eksempel i forbindelse med redaktionelle opgaver og fotoopgaver.

14.

2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Reportagefotografi: Karneval i Cádiz Tag med til karneval i Cádiz i den sydspanske provins Andalusien – et af de mest berømte karnevaler i verden. I ni dage i Cadiz dykker vi dybt i reportage- og gadefotografiet: lyset, øjeblikket, ansigterne, scenen, kompositionen, billedbehandlingen samt ikke mindst historien. Kurset er for både pressefotografer, fotojournalister og erfarne fotograferende journalister.

07.

FEB

2018

12.

FEB

2018

Jensens Kurser LÆSE MERE Lufthavnsvej 131, 5270 Odense N ME | 4 dage | Pris: 9.995 kr. | PU-støtte: 3.600 kr.

FOTO FOR FOTOGRAFER

Flere byer og datoer

Bliv helt flyvefærdig som dronefotograf

MAJ

VIDEN, SAMFUND OG POLITIK

Mød det moderne Afrika: Global udvikling set fra Kenya

Fotografværkstedet LÆSE MERE Cádiz, Spanien 9 dage | Pris: 24.500 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 29


Fandt du ikke lige det kursus, du har brug for? Så har du mulighed for at tilrettelægge dit eget kursus og stadig opnå støtte fra Pressens Uddannelsesfond. Mød to, der selv har skruet deres kursusprogram sammen – og læs om, hvordan du gør.

SPECIALKURSER TIL ET BREDT JOB Kasper Villum Jensen er Community Manager på Finans.dk, og har flere gange har arrangeret sin egen efteruddannelse: “Jeg arbejder blandt andet med sociale medier, som er et område i rivende udvikling, og hvor der hele tiden sker nyt. Derfor er det for mig meget vigtigt, at jeg konstant holder mig opdateret, og det er ikke altid, at jeg kan finde relevante kurser herhjemme,” forklarer han. En anbefaling fra en kollega var startskuddet til at tilrettelægge uddannelsen, som har bragt Kasper til USA to gange, senest til konferencen Social Media Marketing World (SXSW) i San Diego.

“Min stilling rager ind over flere fagområder. Derfor har jeg prioriteret bredden i min efteruddannelse. Selv om jeg dagligt sidder placeret blandt journalister, så har jeg også opgaver, der smager af marketing, kundeservice og webudvikling. Derfor var konferencen i San Diego eksempelvis god, fordi den handlede om både trends inden for sociale medier, indholdsproduktion og betalt annoncering. Det er den samme bredde, jeg synes, der gør SXSW Interactive i Austin relevant for mig,” forklarer Kasper Villum Jensen. For ham er den største fordel, at han selv har kunnet arrangere andre mediebesøg, når han var af sted. På den måde er efteruddannelsen blevet skræddersyet præcis, som han ønsker det. Han er begejstret for muligheden, men forklarer, at en af ulemperne ved selv at arrangere er, at det er svært at kvalitetssikre de forskellige elementer i efteruddannelsen: “Jeg bruger meget Twitter, hvor jeg spørger folk, om de kender konferencerne, og om de kan anbefale dem. Men det kan være svært at vide på forhånd, om det er et godt og relevant kursus, når det ikke er kurateret af kompetente folk. Og så skal man selvfølgelig også huske, at det kan være tidskrævende at arrangere sin egen efteruddannelse, for du skal selv booke hele turen og sørge for, at det hele hænger sammen.”

ILLUSTRATION TINA ZAREMBA

153

kurser. Så mange muligheder for efteruddannelse finder du i dette katalog. Men hvert halve år er der alligevel nogle af jer, der ikke finder lige præcis det kursus, der kan løfte jeres kompetencer. Det er derfor, Pressens Uddannelsesfond også giver dig mulighed for selv at tilrettelægge din efteruddannelse og stadig få støtte. Måske sidder du i et af branchens nyeste og derfor smalle job, eller måske er du så specialiseret, at du må hente viden i udlandet? Læs med her og bliv klogere på, hvorfor du skal skræddersy din efteruddannelse.

Anna Seeberg ser sin skræddersyede efteruddannelse som en mulighed for at få nye kompetencer og tilfredsstille en faglig nysgerrighed.

JEG VIL LÆRE AF ANDRE BRANCHER

Jeg bruger meget Twitter, hvor jeg spørger folk, om de kender konferencerne, og om de kan anbefale dem. Kasper Villum Jensen

30 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

For Anna Seeberg, der er redaktør på DR Danmark i Aarhus, voksede ideen om selvtilrettelæggelse af efteruddannelsen ud af hendes lyst til at lære noget, der kunne supplere det udbud af journalistiske efteruddannelser, som hun kunne læse om i de gængse kursuskataloger for journalister: “Jeg har arbejdet som journalist i mange år, og jeg har været på en del efteruddannelseskurser i ME-regi, som har fornyet og boostet den journalistiske viden, jeg havde i forvejen. Men på et tidspunkt tænkte jeg, at det kunne være interessant at snuse til kurser, som kunne gøre mine job-

Kasper Villum Jensens stilling favner både SoMe, marketing og webudvikling, så han er gået efter at sammensætte en bred efteruddannelse.


3 trin: Sådan gør du

Det er ikke besværligt at søge om støtte til individuelle kurser, men der er nogle trin, du skal igennem – tjek dem lige her! 1. Som udgangspunkt betyder selvtilrettelagt efteruddannelse kurser eller studieture. Kun i særlige tilfælde bliver givet støtte til forsknings- eller granskningsprojekter eller udviklingsprojekter. Du kan ikke søge PUstøtte til rejse- eller opholdsudgifter i forbindelse med reportageformål. 2. Når du har fundet de elementer, der skal udgøre din selvtilrettelagte efteruddannelse, skal du have ansøgning godkendt hos din nærmeste chef eller HR-afdelingen. 3. Herefter sender du ansøgningen til Pressens Uddannelsesfond. Ansøgning skal indeholde: En beskrivelse af aktiviteten formål og ansøgerens forventninger til udbytte Eventuel rejseplan med angivelse af aftaler og kontakter Budget for alle elementer i aktiviteten En begrundet anbefaling fra ansøgerens virksomhed med angivelse af de ressourcer, virksomheden stiller til ansøgerens rådighed. Ressourcer er i den forbindelse frihed med løn og direkte tilskud Angivelse af, om der er søgt midler andre steder

Lær at filme og redigere korte, effektive videoer på din iPhone eller Androidtelefon. På en lang og koncentreret dag kommer vi omkring indstillinger og apps, lyd og eksterne mikrofoner og redigering i flere spor. Det er en fordel at have lidt videoerfaring på forhånd, men det er ikke et must.

01.

MAR 2018

Danish Media, Regus, Rådhuspladsen 16, mezz., 1550 København V ME | 1 dag | Pris: 3.500 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

SOCIALE MEDIER

Intensiv workshop: Video med din smartphone

Video med din smartphone – hands-on

Flere byer Her er workshoppen, du skal på, hvis du vil lave video til nettet og lege og datoer med billeder i bevægelse. Du lærer at tilrettelægge, filme, klippe og dele korte online-videoer med din smartphone som værktøj. To intensive dage, hvor vi blander let fordøjelig teori og video-eksempler med praktiske øvelser.

05.

FEB

2018

Danish Media, Musikhuset, Thomas Jensens Allé 2, 8000 Aarhus C 2 dage | Pris: 5.000 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Snapchat til professionel brug Snapchat fungerer på en helt anden måde end Facebook og Twitter. Intet andet socialt medie er så velegnet til at interagere med brugerne og opbygge relationer. På kurset lærer du, hvordan Snapchat fungerer, og hvordan du kan bruge Snapchat praktisk og strategisk i journalistik og kommunikation.

29.

MAJ 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 2 dage | Pris: 5.800 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

Bliv en haj til Facebook

muligheder i branchen bredere, og derfor havde jeg lyst til at tage på et eksternt projektlederkursus, hvor jeg skulle være sammen med folk fra helt andre brancher. Med min journalistiske baggrund kunne det være spændende at se, hvad jeg kan bruge de projektlederkompetencer til og samtidig lære af folk uden for journalistbranchen,” forklarer Anna Seeberg, der tidligere har arbejdet som journalist på tv og som redaktionssekretær. Hun ser efteruddannelse som et kæmpe marked, hvor hun har hele verden som legeplads – og at eksterne kurser,

Det handler om at få koblet nogle nye kompetencer til. Om at sætte sig nogle mål og være nysgerrig. Anna Seeberg

som hun selv opsøger, kan være et godt supplement til de kurser, hun finder i Mediernes Efteruddannelseskatalog: “Det handler om at få koblet nogle nye kompetencer til, så man kan se sig selv i en anden rolle, hvis chancen byder sig. På mit projektlederkursus lærte jeg simpelthen at lede et projekt fra start til slut og sørge for, at projektet bliver styret i mål. Som supplement til dette kursuskatalog kan man rådføre sig blandt kolleger og venner for at høre, om andre kurser er gode, eller om de har prøvet noget, der kan inspirere dig. Det handler om at sætte sig nogle mål og være nysgerrig.”

Kurset introducerer dig til, hvordan du via Facebook kan være i løbende dialog med dine brugere, hvordan du kan bruge data fra Facebook og hvordan du kan distribuere og markedsføre dit indhold via Facebook. Når du forlader kurset, er du rustet til at inkorporere Facebook i dit daglige arbejde.

05.

FEB

2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Emdrupvej 72, 2400 København NV ME | 1 dag | Pris: 2.280 kr. | PU-støtte: 900 kr.

LÆSE MERE

Synlighed og overvågning: Lær at navigere som journalist på sociale medier I to dage sætter vi fokus på journalistens rolle på tværs af platforme. Hvordan undgår du at blive snydt af politikernes prøveballoner på Twitter, hvordan faktatjekker og verificerer du indhold fra Facebook, og hvordan skaber du indhold, der bliver klikket på, læst og spredt?

19.

APR 2018

Elberth Kommunikation Toldbodgade 55B, 2. sal, 1253 København K 2 dage | Pris: 5.995 kr. | PU-støtte: 1.800 kr.

LÆSE MERE

Masterclass: Snapchat og Instagram storytelling Arbejder du med Snapchat eller Instagram Stories? Eller overvejer du at gøre det? Så tilmeld dig denne Masterclass, hvor Erin Brown fra The New York Times lærer dig om både ideudvikling og fortælleteknik, så du kan engagere dine brugere på Snapchat og Instagram.

11.

JUN 2018

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole LÆSE MERE Emdrupvej 72, 2400 København NV 2 dage | Pris: 6.800 kr. | PU-støtte: 2.600 kr.

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018 | 31


GLÆD DIG TIL 153 KURSER FRA: EmpowerMind | Kaas & Mulvad | ProScript | Bjerg & Dahl | Jensens Kurser | Mediekonsulenterne | Moving | Danish Media | Webitricerne | Dalberg | DMJX | Modulkursus | Korrespondenterne | Svanholm Coaching | Mediekursus.dk | WeLoveVideo | Syddansk Universitet | Jacob Langvad EU-kurser | Fotografværkstedet | Kort & Dokumentar Filmskolen | AndersensBureau | BitSpot | Pixel og papir | Medietrends.dk | Emotion Inforgrafik | Medievirksomheden Mr. East | Lumholt & Stahlschmidt Kommunikation | Elberth Kommunikation | Kristian Frederiksen | JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION

TILMELDINGEN ÅBNER 13. NOVEMBER PÅ MEDIERNESEFTERUDDANNELSE.DK

32 | MEDIERNES EFTERUDDANNELSE FORÅR 2018

Mediernes Efteruddannelse Kursuskatalog Forår 2018  
Mediernes Efteruddannelse Kursuskatalog Forår 2018  

Mere end 150 skellige tilbud om efteruddannelse til dig, der er ansat i mediebranchen. Alle kurser er på forhånd godkendt til PU-støtte, hvi...