Page 1

No. 08 2013

l livet – en holdning ti

Gener: Anledning eller undskyldning?

5

opskrifter til en sød tid

Skønne gaver til alle dine kære

Tema

Kirsten Lehfeldt efter overgangsalderen

Bedre sex og flere ressourcer

Arv & Miljø

Overgangsalder til selvhjælp: 24 Hjælp Når hormonerne raser

+

40

Dyrk dit flow – Bliv den bedste version af dig

52

Spændende forskning på D-vitamin | Hyben mod slidgigt | Rødkløver mod hedeture Underliv i overgangsalderen | Kunstig og naturlig smag | Balance gør rask

Vild med dans – Er det motion?

Forlaget Mediegruppen | Løssalgspris Kr. 48,50


EFTERÅRSKLAR

C-vitamin

D-vitamin

Er med til at holde dit Solskinsvitaminet. immunsystem i balance. Ny forskning viser, at mange danskere mangler C-vitamin er et vandopløseligt D-vitamin. Sundhedsmyndighederne anbefaler tilskud vitamin. Der blandt andet af D-vitamin. D-vitamin medvirker blandt andet til at understøtter dannelsen af opretholde calciumbalancen og er med til at holde kollagen, medvirker til at holde dine knogler og tænder stærke. din hud i balance, bevare stærke knogler og tænder.

E-vitamin

Et stærkt naturligt vitaminpræparat, som er kontrolleret af Sundhedsstyrelsen, til forebyggelse og behandling af E-vitaminmangel.

Landskendt for naturmidler der virker

Maximum EXTRA

Danmarks bedste multivitamin/mineralpræparat. Enestående med sin brede sammensætning af vitaminer, mineraler og ginseng. Maximum EXTRA er basen for dine vitaminer og mineraler og samtidig er der tilsat urter og gele royal for bedre optagelse.

Natur-Drogeriets produkter findes hos autoriserede forhandlere: helsekostforretninger, Matas og apoteker. www.natur-drogeriet.dk


naturli.dk

06 16

34

40

52

m

e

r

Tema

Fr

Indhold

Fo

d ti

ti

44

naturli No. 08 2013

naturli livsstil 06 Overgangsalderen er

livets efterår På trods af tabuet nyder Kirsten Lehfeldt at have været i overgangsalderen.

naturli tema 12 De autoimmune

De er i stigning, men hvor kommer de fra – de autoimmune sygdomme?

16

D-vitamin – livets vitamin Masser af forskning viser, at vitaminet giver længere liv.

20 Hyben dulmer slidgigt Ny forskning giver dansk hybenpulver tommelen op.

22 Tarmen kender svaret

Din fordøjelse er vejen til og fra mange sygdomme.

+

24 Når hormonerne raser Hjælp til selvhjælp i overgangsalderen.

26 Overgangsalder med færre gener Rødkløveren virker mod hedeturene.

30 Overgang med styr

på underliv Underlivsproblemer stiger med alderen.

40 Coaching: Dyrk dit flow Lær at blive den bedste version af dig selv.

44 Helseteket: Smagen af... Kemi eller natur? Vælg med omhu.

48 Skønhed: Gaver til alle! Dyrk vitaminer i vindueskarmen i efteråret.

naturli mad 34 I denne søde tid

56 Krop: Balance gør rask

naturli emner 32

 orskning: Dine gener F Skal en genfejl være anledning eller undskyldning?

“Bogen er et bud på, hvordan nydelse forenes med mad uden mælk, gluten og sukker.”

52

Motion: Vild med dans Er dans god motion? Og hvad skal man gå efter?

Lækre opskrifter til den søde tid uden sukker, mælk og gluten.

Arv & Miljø

d

Læs om filosofien bag ny akupunkturform.

naturli fakta 58 Faktasider: Seks

sider med nyheder, tips, brevkasser, produktnyt og sundhed.

Masser af småstof om nye bøger og andre produkter, der kan bidrage til et sundt og godt liv. naturli.dk

03


naturli leder

naturli No. 08 2013

Arven og skylden

Abonnement:

9644 4502

Foto: Lasse Hyldager

Er det min egen skyld? Faktisk kan vi selv vælge at gøre en verden til forskel – både med hensyn til, hvor mange be-

til livet

D

iskussionen om arv og miljø er efter min mening en af de mest spændende indenfor vores verden. Sat på spidsen er spørgsmålet jo: Er jeg født til en bestemt skæbne, eller kan jeg påvirke min vej og mit helbred livet igennem? De fleste af os ved godt, at svaret ikke er sort eller hvidt. At vi er født med visse evner og visse gener, der gør os i stand til at løfte forskellige opgaver, og som gør os disponeret for tidlige grå hår, hårtab eller bestemte sygdomme. Og så ved vi også, at det miljø, vi lever i, har en enorm indflydelse. Vi bliver arkæologer, fordi nogen eller noget på et tidspunkt har tændt vores interesse for historie. Vi får sygdomme, som muligvis har ligget i generne, men som er blevet sat i gang af forkert kost eller forurening. Nogle af os vælger så at give æren eller skylden til vores genetiske begrænsninger, mens andre får det bedste ud af det, de har.

– en holdning

Når vi gestikulerer ligesom vores far – er det så, fordi det ligger i generne, eller fordi vi har set ham gøre det hele vores liv? Og når vi får samme livsstilssygdom som vores mor, er det så dårlige gener, eller fordi vi har lært en forkert livsstil?

grænsninger vi sætter for os selv, eller hvordan vi lader stå til med vores sundhed. For selv om generne giver os forskellige odds, er resultatet ikke givet på forhånd. Er det så vores egen skyld, hvis vi pludselig ligger på en kræftafdeling, eller hvis vi aldrig blev til mere end vores forældre? Spørgsmålet er vildt provokerende og vækker nok kriller i manges maver – for helt præcist: Kunne du ikke have gjort det bare lidt bedre? Og hvem vil behandle os, når sygdommen er vores egen skyld? Tilgivelse fremfor skyldsplacering Disse spørgsmål resulterer kun i én ting: Vi farer endnu mere skyldbetingede og nervøse rundt for at gøre alt bedre, sundere, mindre farligt osv. Mens det, vi har brug for, er tilgivelse og omsorg. Ja, vores forældre har begået fejl – givet os margarine på brødet og det, der var værre. Men ingen af os er forpligtiget ud over evne og ressourcer. Og jeg tror, at vi grundlæggende ville være sundere, hvis vi lærte at tilgive os selv og hinanden. I den anden grøft læner tilhængerne af arven sig så meget op ad genernes fortrædeligheder, at de fjerner bryster og andre kropsdele for at undgå kræft. Uden bevis for at kræften så ikke bare dukker op et andet sted. Der er altså hverken en rigtig eller forkert vej, kun forskellige – og det er det, der skal til med forskellige gener! Tak for et godt 2013 - ses i 2014! Malene Tonnung, Redaktør

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 • 7100 Vejle Tlf. 7584 1200 • Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7584 1200 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Henrik Jacobsen, sundhedskonsulent Lis Bloch, akupunktør Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Produktion, layout & rentegning Mediegruppen as Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forside foto Britt Lindemann

Bestil Naturli abonnement


ANNONCE emne naturli

Modelfoto

Lever du livet fuldt ud?

Modelfoto

Fedt i leveren

Fedt lagret i din lever påvirker dit velbefindende! Leverfunktionen er meget vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og i udskillelsen afffaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, og så længe det er mindre end 10 %, er det ikke en sygdom. Det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Træthed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter, som støtter nedbrydningen af fedt i tarmene og fremmer fordøjelsen. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %.

Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Active Liver kan også bestilles hjem på apoteket og købes online på www.newnordic.dk, hvor den bliver sendt lige til din dør. Har du spørgsmål, så ring til producenten New Nordic på 46 33 76 00.

+ 5 udvalgte fordele ved Active Liver

Kirsten havde de typiske tegn Overvægt, oppustethed, langsom fordøjelse, træthed og “svampet” rød hud. Kirsten fi k chancen for at prøve Active Liver. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. Jeg tager nu én Active Liver tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.

Din daglige pille” “lever vitamin

1. Marietidsel understøtter din leverog galde-funktion 2. Artiskok støtter nedbrydningen af fedt i tarmene 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen Daglig helsepille til leveren 5. rådProduceret i Sverige Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksom- Det gode gør forskellen heden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok. www.matas.dk

Det gode råd gør forskellen

naturli.dk

5


naturli livsstil

Kirsten Lehfeldt

Overgangsalderen er r å r e t f e s t e liv nder lidt af et tabubelagt emne, også kvi er er ald ngs rga ove at r, eve opl t Kirsten Lehfeld ler ikke så attraktiv. længere frugtbar – og dermed hel ikke n ma er lig dse plu For . llem ime adgående. kød- og arbejdsmarked er for ned på rdi væ rs nde kvi og r, rte sta Kvindens forfald tsat. re – og sexlivet; det blomstrer for Selv er hun ikke ked af at blive æld t Lindema nn Af: Lotte Dalgaard Foto: Brit

Kirsten Lehfeldts bolig uden for Hillerød, som hun deler med sin mand gennem 38 år, skuespillerkollegaen Stig Hoffmeyer, er der fred og smuk natur, så langt øjet rækker. Det store, smukke cedertræshus er omgivet af

I

– Det er egentlig mest andre, der synes, man er gammel. Jeg føler mig stadig som dengang, jeg var ung, bare klogere. Jeg har stadig lyst til at te mig ligeså barnligt, som jeg altid har gjort. Og det kan jeg gøre sammen med

marker og hestefolde, og brændestablen på terrassen vidner om lange, hyggelige vinteraftener foran pejsen. Kirsten Lehfeldt, 60, er aktuel som Fru Laursen i filmen ”Tarok”, der netop har haft premiere. I filmen er hun 38 år til at begynde med, og 71 år til sidst. Selv føler hun sig som en 25-årig indeni, selv om hun godt kan se i spejlet, at det nok ikke passer helt.

jævnaldrende, for de har det lige sådan. Jeg spurgte for nylig min mor, der er 87, og hun har det også sådan, fortæller Kirsten Lehfeldt, der var 52-53 år, da overgangsalderen satte ind. – Det var en glidende overgang, hvor jeg gradvist holdt op med at menstruere, og hedeturene begyndte. Det er jo ikke noget, der kommer bag på én. Man har en række år til at forplante sig, og så er ballet forbi. Så går man

06

naturli.dk


livsstil naturli

naturli.dk

07


naturli livsstil

”Jeg kan godt lide at være i gang, med mindre jeg tager beslutningen om, at i dag regner det, i dag må jeg godt læse en god bog.”

ind i livets efterår, sådan er det jo. Jeg var ikke angst for at tage hul på den fase, og jeg er ikke ked af at blive ældre. Jeg synes, ungdomsfikseringen i samfundet bliver værre og værre. Jeg synes ikke, man skal holde sig ung, jeg synes, man skal holde sig rask og sund. Elevatorvægten er rykket ind Kirstens måde at gøre det på er blandt andet ved at ride på sine to heste, der i øjeblikket holder vinterferie hos Kirstens søster i Nordjylland, og ved at gå ture med husstandens tredje beboer, pekingeseren Hr. Hannomann, i daglig tale kaldet Hanno. Og der er i øvrigt altid noget at se til i og uden for huset, så Kirsten sidder ikke stille ret længe ad gangen. – Når man bor sådan her, er der altid et hjørne, der trænger, og jeg kan godt lide at være i gang. Men motion har også været sat i system på et tidspunkt. – Vi har været rigtig gode Stig og jeg, vi har i mange år stået op om morgenen og lavet yoga. Men jeg fik et stræk i min ryg og nakke, så jeg var nødt til at holde det i ro, men det er ingen undskyldning for ikke snart at gå i gang igen. Jeg har aldrig haft det bedre, end da jeg stod op og lavede yoga og mediterede ti minutter bagefter.

”Krop, sind, sjæl, det hele hænger sammen. Jeg tror på en holistisk tilgang.” Tidligere kunne Kirsten spise alt uden at tage på, men med overgangsalderen har hun fået elevatorvægt, og er konstant på slankekur. – Vi lever sundt, men vi er ikke overfanatiske her i huset. Jeg tror meget på pyramiden, at vi skal have lidt af hvert. Jeg spiser næsten aldrig hvidt brød, vi får masser af grøntsager hver dag, og vi spiser fisk hele sommeren, når vi er i sommerhuset i Nordjylland, for jeg har en idé om, at de smager friskere end dem, der er fanget her i Øresund. I sommer, hvor vi fik et glas hvidvin til fisken og en drink før maden, tog jeg nogle kilo på, og så er det hjem til vand, te og kaffe. Jeg elsker mad og synes, det er svært at fornægte det, der er godt i livet, men

08

naturli.dk

der er ingen tvivl om, at kombinationen af vin og alt det andet dejlige, ikke er godt for mig. Et rigere sexliv Kirsten Lehfeldts overgangsalder varede omkring fire år fra de første tegn, til det var helt overstået. Hun havde gener fra hedeture i omkring to år, og det var både uberegneligt og ikke så behageligt. Men alt i alt synes hun, at hun slap ret nemt igennem.

– Jeg kender kvinder, der bliver nedtrykte og deprimerede og får let til tårer, og hvor det hele meget let bliver uoverskueligt. Det er da også en voldsom ting, det er jo hele ens hormonsystem, der bliver vendt op og ned på. Det er også forbundet med vemod, det er jo et kapitel, der slutter. Forplantningsevnen er slut, det største og mest betydningsfulde i en kvindes liv. I hvert fald i mit. Ikke at jeg har gjort så flittigt brug af den, jeg har født et barn, men


livsstil naturli

tanken om, at man kan forplante sig, er skøn, siger Kirsten, der har datteren Mille Hoffmeyer Lehfeldt, som også er skuespiller. Kirsten Lehfeldt tog hverken hormoner eller naturlægemidler for at ”holde på det hele”, for det ville bare udskyde processen, som hun siger. Hun følte ikke, hendes livskvalitet blev væsentligt forringet, og det gjorde sexlivet heller ikke. – Det kan godt være, man ikke som kønsobjekt er så interessant som tidligere, men faktisk synes jeg, man får et rigere og dybere sexliv, jo ældre man bliver. Og kvinder bliver jo bestemt ikke kedeligere med alderen. Eller dummere. Vi har en masse levet liv, og kvinder omkring overgangsalderen er de allermest ressourcestærke, siger Kirsten Lehfeldt. Vil kun hjælpe udseendet lidt Hun vil dog ikke helt afvise, at hun selv kunne finde på at hjælpe naturen og tyngdekraften lidt. – Det der med at ligne en Barbiedukke på 35, når man er 68, det er der ingen grund til. Man er sin alder uanset hvad. Men når mine øjenlåg begynder at hænge ned – og det er så småt startet – jeg kan godt mærke, det bliver sværere at lægge makeup og blive sminket til film – så kan jeg godt meget blidt og blødt finde på at få løftet øjenlågene. Til gengæld vil jeg så bede om ikke at få huden strammet så meget, at jeg ikke kan lukke øjnene i to år. Kirsten Lehfeldt elsker lækre cremer, selv om hun også er lidt bange for al det skidt, der er i mange af dem. Selv bruger hun Dermalogica, og hun blander altid lidt olie i sin bodylotion. – Jeg kan mærke, min hud har brug for fugt, og den bliver tør og dehydreret, hvis jeg ikke plejer den omhyggeligt. Jo, der er ting, der ikke er, som de plejer at være… Også mentalt. Oven i hovedet tror man, at man stadig kan holde ligeså mange bolde i luften, som da man var ung. Men man må indse, at en eller to bolde ad gangen er fint, tre-fire er for voldsomt. Jeg tænker mig mere om, jeg har det bedst med at lave en ting ad gangen nu, ellers bliver jeg stresset, og det har jeg respekt for. Jeg har i og for sig kræfter nok, men der er noget inde i kroppen, der ikke vil være med og stritter imod. Og det, tror jeg, man skal lytte til. Når man er ung, er det sjovt at have travlt, men jeg bryder mig ikke om at have travlt længere. Jeg kan godt lide at nyde min morgenmad, læse avisen og have god tid, inden jeg skal ud af døren.

Mor i klemme Filmen ”Tarok” tog en måned at optage, og det er blevet til en familiefilm på to timer og et kvarter, en stor familiesaga, der strækker sig fra 1948 til 1981, hvor vi følger Karl Laursen og hans familie, som skabte et af de største eventyr i nyere tid med deres hurtigløbende hingst Tarok, der med sine 111 vundne løb på travbanen indbragte familien 2,8 mio. kr. – Familien var meget igennem, selv om de havde succes, var det meget op ad bakke også. Filmen handler også om et far-søn forhold, hvordan det er at være i en familie på godt og ondt og at tage hånd om sit eget liv. At gå efter sine drømme og leve dem ud, hvis man har mulighed for det, ikke lade sig kyse. Moren kommer lidt i klemme i det indbyrdes far-søn forhold, hun vil gerne tilgodese dem begge. Men hun er handlekraftig, når det går for vidt. Vi er alle sammen præget af de mønstre, vi er vokset op i, og mange af dem kommer vi til at give videre til vores egne børn. Vi skal ind og erkende det, blive bevidste om det, før vi kan ændre de mønstre, og når vi bliver kloge nok til

at blive bevidste om det, er det ofte for sent. Kirsten Lehfeldt selv har altid været hesteinteresseret og gik til ridning fra hun var otte-ni år, til hun begyndte i gymnasiet. – Min morfar var fuldstændig bidt af travløb, og jeg var tit med ham på travbanen i Aarhus. Der sad han med sit program, det er noget, jeg husker meget tydeligt fra min barndom. Da Kirsten havde fået datteren Mille, tog hun ridningen op igen. Under en revyperiode med Søs Egelind i Aarhus blev de inviteret ud at ride i Mols bakker, og kort tid efter fik Kirsten sin egen hest, som hun har endnu. Han er 30 år gammel og ligesom et familiemedlem, siger hun. Nogle år senere kom også en anden hest til, begge heste er friske og skulle gerne holde mange år endnu, håber Kirsten, der ikke afviser, at hun anskaffer sig en ny hest, når den ældste dør. – Så må jeg finde en, der i sind og tempo passer til mig. En styrbar hest til en aldrende kvinde, siger hun og griner.

”Søs og jeg har planer om en ny omgang ”Kongeriet”. Vi syntes, der var nogle emner, vi ikke havde været rundt om, siger Kirsten Lehfeldt om sit mangeårige samarbejde med kollegaen, veninden og genboen, Søs Egelind.

Kirsten Lehfeldt gennemgår en udvikling fra den unge, 38-årige fru Laursen i filmen ”Tarok” til den ældre, 71-årige fru Laursen.

naturli.dk

09


naturli oase

GRØN TE OG E-VITAMIN GØR TRÆNING VIRKNINGSFULDT Israelske forskere har rapporteret, at det at drikke grøn te og tage tilskud af E-vitamin kunne sænke både livvidden og det fastende blodsukker. 22 ældre kvinder og mænd blev delt i to grupper, og begge grupper deltog i et træningsprogram i 12 uger med moderat hurtig gang i 30 minutter dagligt. Man fulgte deres kost, livvidde, fastende blodsukker og graden af oxidation før og ved afslutningen af studiet. Den ene gruppe fik desuden tre kopper grøn te og 400 enheder E-vitamin dagligt, mens den anden fik placebo (snydemedicin). På trods af en uændret kost tabte alle deltagerne i vægt. I gruppen, der fik grøn te og E-vitamin, gik livvidden ned fra 100,84 cm til 96,9 cm hos mændene og fra 95,76 cm til 85,09 hos kvinderne. I grøn te og E-vitamingruppen gik det fastende blodsukker gennemsnitligt

ned fra 5,3 mmol/l til 4,98 mmol/l, ligesom følsomheden for insulin blev bedre. Målet for ilt-stress i kroppen faldt også. Alt i alt vigtige tegn på gavnlige virkninger, blandt andet en nedsat risiko for at få diabetes. (Journal of the American College of Clinical Nutrition 2013).

TIL UDFORDRINGER Livet, hverdagen, kroppen, sindet – der er masser af udfordringer, men også løsninger...

Ro og mod til hverdagen Bach’s Blomster er et homøopatisk produkt lavet udfra den engelske læge Edward Bachs teorier omkring virkningsstoffer i vilde planter og blomster. Produkterne er meget milde og uden bivirkninger, så de kan bruges af både børn og gravide. Tankegangen bag blomstermedicin er, at følelsesmæssige eller mentale tilstande, som f.eks. angst eller bekymring, svækker kroppens modstandskraft, så man er mere modtagelig for sygdom. Og Edward Bach mente, at planter og blomsters særlige svingninger havde en gavnlig effekt på vores følelsesmæssige og mentale tilstande, som skulle være årsag til sygdom. Teorierne er siden omsat til flere Bachprodukter, som har fundet vej til rigtig mange hjem, hvor de bliver brugt til angst, uro, søvnløshed og andre tilstande, der kræver ro, mod eller energi. Senest er Bachblomster no. 39 kommet på markedet – et nyt og innovativt produkt med originale Bach Blomster essenser. Ud over sine 38 blomster-essenser sammensatte Dr. Edward Bach en speciel blanding

10

naturli.dk

af fem forskellige individuelle essenser – der blev til nødhjælps-blandingen – og som består af essenser fra planterne: • Fuglemælk (Ornithogalum Doldiger) – for indre fred. • Gul soløje (Helianthemum nummularium) – for indre styrke. • Impatiens (Impatiens glandulifera) – for indre ro. • Kirsebærblomme (Prunus cerasifera) – for lethed • Klematis (Clematis vitalba) – for vågne tanker Det er disse fem ingredienser, der danner basis for blandingen i Bach Blomster no. 39. Nødhjælpsblandingen fås både som dråber, spray og globulix perler, som er uden alkohol og kan lægges under tungen.

Samtidig fås en Sov godt-version, der er tilsat Hestekastanie (Aesculus hippocastanum) for ro og tilstedeværelse. Den fås i spray og globulix perler. Alle produkterne i serien er certificeret økologiske. Find Bachblomster no. 39 i din helsekost.


oase naturli

En tablet med det hele MAXIMUM indeholder flere vitaminer og mineraler end almindelige vitaminpiller, og har samtidig med en række vigtige droger i kombinationen. Præparatet er sammensat af naturligt virkende plantesubstanser og vigtige naturidentiske næringsstoffer, hvilket fremmer virkningen og optageligheden af vitaminerne og mineralerne. De 13 vitaminer og 12 mineraler har således følgeskab af nogle af de mest virksomme og naturligt aktiverende droger: Ginseng G 1000 – testet som Danmarks bedste, guarana, ingefær, aloe vera, unik spirulina, bio chlorella, grøn byg (green barley) og frisk gelé royale. De mavestyrkende droger som aloe vera og ingefær, er vigtige for mange, der har svært ved at tåle den koncentration af næringsstoffer, som findes i multivitamin/mineral præparater. 
Ingredienserne i MAXIMUM er velafprøvede, højaktive, naturlige droger og næringssubstanser, der fremmer det daglige velbefindende med mere energi. En kapsel dagligt er nok for at få alle disse næringsstoffer samlet i et dansk produceret multivitamin/mineral præparat.

”Fremmer det daglige velbefindende med mere energi.”

Frugtsmag med vitamin C+B

Træt og uoplagt ? Ingen appetit ? Bleg og udkørt ?

værd at vide

Måske får du ikke jern nok !

Bange for udfordringer? Hvis selv små problemer bliver store og fylder alt for meget, eller hvis nye udfordringer giver dig alt for meget kriller i maven, kan du have stor glæde af at lære dig selv at visualisere. Der findes masser af gode bøger om emnet, men du kan også finde en hurtig guide på Naturlis hjemmeside i artiklen ‘Visualisering: Se det for dig!’ af vores coach Birgitte Aagaard. Find den på naturli.dk under Psykologi – eller søg på visualisering.

IronVITAL F IronVITAL F dækker 100% af dit daglige jernbehov, og sørger for opbygningen af de røde blodlegemer og dermed den livsnødvendige intforsyning til blodet. Virker ikke forstoppende. IronVITAL F fås i 250 ml. og 500 ml. samt som kapsler og tyggetabletter. Kan købes i helsekostbutikker og udvalgte Matas butikker. Nærmeste forhandler anvises på tlf: (+45) 45 87 60 04

sa n pha r m • naturli.dk

11


og Tema: Arv

Miljø

Arv og Miljø

Sygdom

De autoimmune

e sandt, “Det er ikk une at autoimm kan ke sygdomme ik kureres.”

Listen over autoimmune sygdomme er lang og bliver længere og længere. Der er tale om sygdomme, hvor immunsystemet fejlreagerer eller overreagerer og angriber kroppens egne væv og organer. Hvad kan stigningen skyldes, og hvad gør vi? Af: Carsten Vagn-Hansen Foto: Colourbox

B

egrebet autoimmunitet fremkom først i begyndelsen af 1950’erne. Der er tale om sygdomme som f.eks. diabetes type 1, hashimotos sygdom, leddegigt, psoriasis, lupus og op mod 100 andre. Tidligere var autoimmune sygdomme, også kaldet bindevævssygdomme, relativt sjældne, men det er de ikke længere. Hyppigheden er tiltaget meget gennem årene på grund af moderne kost og livsstil samt øget udsættelse for skadelige kemiske stoffer. Kvinder bliver hyppigere ramt end mænd. Arv og miljø Cirka en tredjedel af disse sygdomme har en arvelig baggrund (generne), men normalt skal der mere til end den arvelige tilbøjelighed alene. Generne, vores DNA, styres af cellemembranen i cellevæggen, der påvirkes af mange ting i vores miljø, blandt andet de tusinder af kemiske stoffer, vi bliver udsat for gennem vores mad, drikke, luft, arbejdsmiljø, boligmiljø, medicin og elektromagnetisk stråling. Det samme gælder udsættelse for metaller, f.eks. kviksølv, guld,

12

naturli.dk

cadmium og andre tungmetaller, for eksempel fra amalgam (sølvplomber) i tænderne. Vaccinationer har man også en mistanke til. Vacciner indeholder en række antigener, som kan medføre autoimmune reaktioner og dermed udløse en autoimmun sygdom. I Frankrig har man set en betydelig øgning af forekomsten af sclerose i forbindelse med et vaccinationsprogram for Hepatitis B. Vaccinationer i forbindelse med Golf-krigen har udløst en række symptomer som ved autoimmune sygdomme. Det samme gælder for et tiltagende antal piger, der nu bliver vaccineret mod HPV, der (måske) er involveret i udviklingen af livmoderhalskræft. Sindet påvirker også cellemembranen, der er forsynet med receptorer, der fanger vibrationer fra mad, vand, sindet og alt det, vi bliver udsat for. Vi arver altså ikke selve sygdommene, men tilbøjeligheden til at få dem, når vi bliver udsat for skadelige påvirkninger. Tobaksrygning mangedobler f.eks. risikoen for at få leddegigt. Generne går først i gang med

at skade os, hvis de får besked om det fra cellemembranen. Betændelse gør det værre De smitsomme sygdomme, vi kan få gennem livet, øger også risikoen. Det ser f.eks. ud til at være tilfældet efter som voksen at have været udsat for smitte med Ebstein-Barr virus, der er årsagen til mononucleose (kyssesyge). Lærere har for eksempel hyppigere autoimmune sygdomme. Andre typer virus, især retrovirus, kan spille en rolle. Det gør vedvarende infektioner også, for eksempel ved tandkødsbetændelse eller kronisk betændelse i tandrødder. En græsk undersøgelse har vist, at der er en forbindelse mellem hashimotos autoimmune betændelse i skjoldbruskkirtlen og svinebakterien Yersina enterocolitica. Yersinia kan også findes i fjerkræ, østers, fra spildevand


tema naturli

og produkter, der er gødet med frisk gødning. Også mycoplasma kan øge risikoen. I det hele taget er inflammation en grundlæggende reaktion i kroppen i forbindelse med autoimmune sygdomme og mange andre sygdomme, som f.eks. kræft. Inflammation er tegn på, at kroppen er i fare, så vi har sat immunforsvaret i gang. Det er en sund reaktion, når der f.eks. er kommet skadelige bakterier ind i kroppen, men overreagerer immunforsvaret, kommer der skader på cellerne, hvilket så kan udløse autoimmune reaktioner og sygdomme.

min, som kan udløse allergi og astma – og med tiden autoimmune sygdomme. Når mange antistoffer bindes til antigener i blodet, danner de et netværk, som kaldes et immunkompleks. Disse immunkomplekser kan hobes op og starte inflammation (betændelsesagtige forandringer) i de små blodårer, der forsyner vævene med blod. De kan sammen med celler fra immunsystemet hæmme blodstrømmen til vævene og organerne, f.eks. til nyrerne. Dette sker ved mange autoimmnune sygdomme.

Utæt tarm giver rod i kroppen Der er ingen tvivl om, at mange autoimmune sygdomme skyldes en utæt tarmslimhinde. Baggrunden for en utæt tarm er ofte en raffineret kost med meget sukker, hvidt brød og andet, der hurtigt i maven bliver omdannet til druesukker. Det vil få candidasvampe til at vokse eksplosivt, og de klistrer sig så til tarmvæggen og gør den utæt. Det medfører, at man dels kan optage gifte fra candidasvampene, og at småstumper af maden kan gå direkte ind i blodet gennem den utætte tarmslimhinde. De opfattes af immunsystemet som fremmede og skadelige. De angribes derfor af hvide blodlegemer, som optager stumperne og derefter producerer hista-

Hvad er symtomerne? Autoimmune sygdomme udvikler sig ofte snigende, så der kan gå flere år, før sygdommen bliver diagnosticeret og får et navn. Symptomerne er ofte ukarakteristiske med symptomer som træthed, hårtab, vægtændringer, søvnproblemer, tab af sexlyst, muskelsmerter, maveproblemer og symptomer fra nervesystemet. Mange af symptomerne kan dog henføres til stress, for lidt søvn, for hårdt arbejde, milde depressioner og hormonproblemer. Mange med autoimmune sygdomme har desværre oplevet at få at vide, at det bare var psykisk, eller at de var hypokondere. Når man skal finde ud af, om der er tale om en eller flere autoimmune sygdomme, er den bedste måde at påvise antistoffer mod kroppens egne organer og væv. De kaldes auto-antistoffer. Der er ikke nogen enkelt test, der kan påvise en autoimmun sygdom, men hvis man tager flere prøver og sammenholder resultaterne, kan man få et billede af, hvad der sker i immunsystemet og finde frem til en mulig diagnose. Ved leddegigt undersøges det, om der i

“Vi arver altså ikke selve sygdommene, men tilbøjeligheden til at få dem.” sat inflammation og skadet kroppens celler, så den autoimmune sygdom er opstået. Det kaldes bio-afgiftning. Man kan blandt andet drikke mere rent vand for at udrense gennem nyrerne. Man kan også udrense meget effektivt gennem huden, f.eks. ved at bruge en infrarød sauna eller saltbade. Det er også godt at styrke leveren, som er en stor afgiftningscentral. Det kan man f.eks. gøre ved at tage Marietidsel, artiskok, rødbeder og mælkebøttesaft.

Seleno Precise Selen i organisk form, der modvirker for lavt stofskifte på grund af autoimmun sygdom.

Mælkebøtteekstrakt fra den danske producent Herrens Mark – ren mælkebøttesaft, der renser ud i fordøjelsen.

naturli.dk

ra

Marietidsel fra Solaray er tilsat gurkemeje og mælkebøtte – mod inflammation og for udrensning.

Kan autoimmune behandles? Det er grundlæggende vigtigt ikke bare at behandle symptomerne ved autoimmune sygdomme, men at finde frem til årsagerne og gøre noget ved dem. Det er vigtigt at forsøge at fjerne de kropsfremmede stoffer, der har igang-

Det lille ekst

Life Spice Vital En unik blanding af 31 urter, krydderurter og rodfrugter, der bakker op om immunsystemet.

blodet findes reumatoid faktor (RF), ved den autoimmune hashimotos stofskiftesygdom for Anti-TPO og ved lupus for Anti-DNA antistof. Man vil også undersøge for graden af inflammation ved hjælp af C-reaktivt protein (CRP) og eventuelt sænkningsreaktionen (SR). Det er et stort detektivarbejde, hvor man også skal tage en række andre blod- og vævsprøver for at vurdere blandt andet leverens funktion, immunglobuliner og indholdet af metaller og gifte i blodet.

13


og Tema: Arv

Miljø

Man kan hos ortomolekylære læger få hjælp til udrensning af skadelige metaller som f.eks. kviksølv ved hjælp af stoffet EDTA sammen med C-vitamin, der indgives direkte i blodet. Et naturligt udrensningsmiddel med mange gode egenskaber er Zeolit (clinoptilolite), som består udelukkende af mineraler. Det binder tungmetaller og gifte, så de udskilles, stabiliserer tarmsystemet, øger næringsoptagelsen, hvilket alt sammen styrker det naturlige immunforsvar.

“Man kan blandt andet drikke mere rent vand for at udrense gennem nyrerne” Det er samtidig et godt antioxidant og hæmmer inflammation. Det anbefales at tage en kur med Zeolit pulver i mindst 90 dage. Dosis er 1 teskefuld i et glas vand en halv time før et måltid, 2-3 gange dagligt i mindst 90 dage. Afgiftningen understøttes af ernæringsterapi, hvor det er vigtigt at sikre, at kroppen har alle de nødvendige næringsstoffer til rådighed i de rigtige mængder til at styrke de selvhelbredende kræfter. Det er vigtigt at modvirke utæt tarm med en sund kost, tilførsel af sunde mælkesyrebakterier, sunde olier og en fiberholdig kost, der sikrer en regelmæssig afføring, som også fjerner skadelige stoffer. Hjælp fra naturmidler Det botaniske næringsstof Uncaria tomentosa fra Peru, Cat’s claw, har en række gode virk-

stra Det lille ek

Padma Plus afløser for Padma 28 – en sammensætning af tibetanske urter til kredsløb og immunsystem.

14

naturli.dk

ninger på mange sygdomme og skadelige mikroorganismer, blandt andre bakterier, virus og parasitter. Uncaria tomentosa har også en enestående evne til at rense hele tarmkanalen og derved at hjælpe ved en række sygdomme, der har forbindelse med utæt tarm. Uncaria tomentosa kan også modvirke dybtsiddende betændelse i tarmslimhinden og derved nedsætte smerter og betændelsesagtige forandringer andre steder i kroppen, for eksempel ved leddegigt og andre gigtformer. Immunsystemet bliver også generelt styrket og normalt virkende. Man kan købe Uncaria tomentosa som for eksempel Tomentosa-Bio (Cat’s Claw) som kapsler á 450 mg. Man åbner to kapsler og drysser indholdet i maden i forbindelse med hovedmåltiderne. Curcumin, for eksempel som Curcumin Forte med piperine eller Turmeric kapsler, modvirker overreaktion i immunsystemet, som f.eks. allergi, astma, sclerose og andre autoimmune lidelser. Kostilskuddet LongoVital er rigtig godt for immunsystemet. 2 x 3 i nogle uger, derefter 3 dagligt. Det er bevist, at det blandt andet kan modvirke den autoimmune sygdom Sjøgrens syndrom, hvor kroppen angriber sine egne spytog tårekirtler, så der opstår tørhed. Det bliver mere og mere klart, at indholdet af antioxidanter i kosten er meget vigtigt. Disse stoffer beskytter kroppens cellers styrende æggehvidestoffer (DNA) mod ødelæggende ændringer på grund af angreb fra frie iltradikaler. C-vitamin, især i naturlig tilstand, samt vitaminerne E og A og mineralerne selen, zink og kobber er særlig vigtige for immunsystemet, men kan ikke stå alene. Selen i organisk form, for eksempel Seleno Precise, har for eksempel vist sig at kunne modvirke for lavt stofskifte på

Megamin Activ med Zeolit, der binder tungmetaller og gifte, så det kan renses ud af kropppen.

grund af autoimmun sygdom. D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Det rette immunforsvar Immunsystemet skal støttes, så det kommer til at fungere normalt. Er det overaktivt, skal det dæmpes, men ikke undertrykkes. Det kan man for eksempel gøre ved hjælp af urtepræparater med indhold af mange urter, for eksempel det tibetanske urtepræparat Padma Plus, der har vist at kunne hjælpe ved sclerose, eller Life Spice Vital, der indeholder 32 forskellige urter. De aktiverer immunsystemet i tarmslimhinden på en måde, så de immunsystemdæmpende dæmper-T-celler øges. Det er dog klogt at få hjælp fra en urtekyndig person. Det er ikke sandt, at autoimmune sygdomme ikke kan kureres. Ved at behandle på den rigtige måde og evt. supplere med immunterapi kan man kan se auto-antistoffer forsvinde langsomt. I mange tilfælde kan sygdommene også gå i ro uden symptomer – gå i remission eller brænde ud.

Læs mere om: Om utæt tarm på side 22 Om generne, arv og sygdomme på side 32 Om D-vitamin på side 16 Om autoimmune sygdomme, candidasvampe og utæt tarm på www.radiodoktoren.dk Læs også Pernille Lunds bog ‘Immunforsvarets nye ABC’.

Curcumin Forte med piperine, der fremmer effekten af curcumin, modvirker overreaktion i immunsystemet.

Tomentosa (Cat’s Claw) kan modvirke dybtsiddende betændelse i tarmslimhinden, som påvirker immunforsvaret.


Få solens vitaminer – også i gråvejr

emne naturli

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin? Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

Vejl. udsalgspris: 40 stk. 39,95 kr. 240 stk. 199,00 kr.

• 38 μg D3-vitamin pr. kapsel. • Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • Gelatinen er halalcertificeret. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Findes også med 20 μg D-vitamin. Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk naturli.dk

15

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_0913_215x280

D-Pearls giver dig:


og Tema: Arv

Miljø

Arv og Miljø

Livsvitaminet

D-vitamin er livets vitamin! Uden sol – intet liv! Og selvom vi ikke er planter, kunne denne sætning også gælde for os mennesker. Heldigvis for os nordboere kan vi dog supplere med D-vitamin om vinteren gennem kost og tilskud. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

D

-vitamin, som vi får rigtig meget af, når vi opholder os i solen på en sommerdag, er om noget eksemplet på, at vores miljø kan trumfe vores arv. De senere års forskning har igen og igen kunnet dokumentere, at når vi har høje mængder af D-vitamin i blodet, er vores risiko for at få alverdens sygdomme langt lavere. Egentlig kunne artiklen slutte her med konklusionen: Husk D-vitamin og lev længere! Men vi vil alligevel forsøge at ridse nogle af de områder

16

naturli.dk

op, der viser præcist, hvor vigtigt vitaminet er for vores helbred og livskvalitet. Men først lidt om, hvad D-vitamin er... Solens eget vitamin D-vitamin er faktisk et hormon, som vi alle danner, når solens stråler rammer vores hud. De senere års solforskrækkelse har derfor ikke udelukkende virket forebyggende mod kræft, men haft den uheldige sideeffekt, at nogle rent faktisk ikke får D-vitamin nok om sommeren.

“D-vitamin medvirker til at regulere immunf orsvaret og beskyt te mod nogle af de autoimmune sygdomme”

Sådan får du D-vitamin

Få 30 minutters sol dagligt uden beskyttelse på overkroppen om sommeren. Spis masser af fed fisk. Spis et tilskud om vinteren – gerne i en oliekapsel, da forskning viser, at optagelsen øges.


tema naturli

Her på de nordlige breddegrader er sommeren ellers det eneste tidspunkt, hvor vi kan gøre os håb om at tanke D-vitamin nok ved hjælp af solen. Fra august/september til april/maj står solen ikke højt nok på himlen til, at vi kan danne D-vitamin nok selv. Vi får også D-vitamin gennem kosten, men slet ikke i de mængder, som solen medvirker til at danne. Fede fisk er nogle af de bedste kilder til D-vitamin, der er et fedtopløseligt vitamin. Derfor er det også en fordel at tage tilskud sammen med fedt, som f.eks. i D-pearls, der er D-vitamin pakket ind i kapsler med olie. Europæiske forskere vurderer, at hele to tredjedele af alle europæere har for lavt indhold af D-vitamin i blodet i forhold til, hvad der er hensigtsmæssigt for helbredet. En irsk undersøgelse har desuden vist, at især kvinder, der har passeret overgangsalderen, har endnu lavere indhold af D-vitamin i blodet end gennemsnittet. Måske endnu en forklaring på, hvorfor nogle symptomer og sygdomme bliver hyppigere for denne gruppe? D-vitamin for immunforsvaret Vores immunforsvar, der har indflydelse på, hvordan kroppen takler angreb fra bakterier, vira og andre trusler for helbredet, benytter sig sandsynligvis i høj grad af D-vitamin. Man mener, at vitaminet spiller en rolle i forhold til at booste immun-cellernes mikrobebekæmpende proteiner og i at kontrollere inflammation i kroppen. F.eks. havde japanske skolebørn, der fik tilskud med D-vitamin om vinteren og for-

året, en 58 pct. lavere risiko for at få influenza. Samtidig tyder undersøgelser på, at Dvitamin ligeledes medvirker til at regulere immunforsvaret og beskytte mod nogle af de autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret overreagerer og angriber kroppens eget væv.

“Hele to tredjedele af alle europæere har for lavt indhold af D-vitamin i blodet.” F.eks. har studier indtil videre vist, at høje niveauer af D-vitamin åbenbart forebygger mod sklerose og type 1-diabetes. Ligeledes oplevede de japanske skolebørn, der havde døjet med astma, at de fik færre anfald, når de fik tilskud. Nyere undersøgelser tyder på, at helt op til 80 procent af diabetestilfældene kan forebygges, hvis spædbørn får de anbefalede Dvitamin-tilskud. Knoglerne vil helst have D-vitamin Da amerikanske forskere undersøgte sammenhængen mellem unge pigers indtag af Dvitamin og deres risiko for at brække knogler, fandt de endnu en grund til at forebygge med D-vitamin. Pigerne, der var mellem 9 og 15 år gamle, deltog i, hvad der kunne kaldes høj risiko sportsgrene.

Indtaget af mejeriprodukter og calcium havde faktisk ingen sammenhæng med en lavere risiko. Til gengæld havde de piger, der indtog mest D-vitamin, en næsten 50 pct. lavere risiko for at brække lemmerne i forhold til pigerne med det laveste indtag. Det samme billede havde tegnet sig ved et studie lidt tidligere, hvor forskere fra den amerikanske flådes Health Research Center på

Vær kritisk med dit tilskud! D-Pearls fra danske Pharma Nord er helt bevidst lavet som små oliekapsler med koldpresset olivenolie, da olien fremmer optagelsen af D-vitamin i kroppen. På den måde er effekten ikke afhængig af, at du spiser tilskuddet sammen med et fedtholdigt måltid. De små perler er samtidig lette at sluge og hygiejnisk indpakket i blisterpakning, der beskytter dem mod ilt og bakterier inden indtagelse. D-Pearls fås både med 20 µg pr. kapsel og i en stærkere version med 38 µg.

naturli.dk

17


og Tema: Arv

Miljø

universitetet i Californien, undersøgte niveauerne af D-vitamin i blodet på kvindelige rekrutter i flåden og deres risiko for at få brækkede knogler. Ca. 50 pct. højere risiko for at brække lemmerne, hvis niveauet var under 20 nmol/l (nanomol vitamin pr. liter serum) i forhold til de rekrutter, der havde niveauer på 40 nmol/l eller højere. Nedbrydningen af knoglerne sker hurtigere, når kvinder når overgangsalderen, så lige præcis her er det ekstra problematisk, at kvinders D-vitaminniveau åbenbart ligger lavt for den aldersgruppe. Her vil det være en ekstra god idé at bakke op om genopbygning med D-vitamin. Færre livsstilssygdomme Hjertekarsygdomme ser også ud til at blive kørt ud på et sidespor med mere D-vitamin. I det hele taget har D-vitamins antiinflammatoriske effekt højst sandsynligt æren for, at mange af vores livsstilssygdomme får lidt sværere ved at springe ud i fuldt flor, når niveauet er tilpas højt i vores blod. I et britisk metastudie fra University of Warwick kiggede forskerne på hele 28 studier over næsten 100.000 ældre mænd og kvinder af forskellige nationaliteter. Konklusionen fra forskerne lød, at der var en signifikant sammenhæng mellem høje niveauer af D-vitamin i blodet og mindre risiko for typiske livsstilssygdomme. F.eks. havde deltagere med de højeste D-vitamin-niveauer 33 pct. lavere risiko for at få hjertekarsygdomme og hele 55 pct. lavere risiko for at udvikle diabetes 2. Rygere kan også med fordel tage tilskud af D-vitamin. Danske forskere har nemlig fundet ud af, at lave niveauer af D-vitamin øger risikoen for lungesygdomme som f.eks. KOL. I en stor dansk undersøgelse, hvor 9.791 danskere blev fulgt i 28 år, blev niveauet af D-vitamin målt og sammenlignet med risikoen for at udvikle kræft senere hen. 1.091 af deltagerne udviklede tobaksrelaterede kræftformer, mens 1.506 udviklede andre kræftformer. Blandt deltagerene med de laveste niveauer af D-vitamin var risikoen for en tobaksrelateret kræftform højest. I følge forskerne er der flere ting i spil, blandt andet det forhold, at rygning nedsætter udnyttelsen af D-vitamin i kroppen, hvorfor rygerne har behov for mere D-vitamin for at få de positive effekter af det. Mere D – længere liv Muskler, knogler, hjerte, hjerne, nyrer, kønsor-

18

naturli.dk

ganer – ja, stort set alt menneskeligt væv har receptorer, der binder D-vitamin, så det er ikke mærkeligt, at det har så stor indflydelse på vores helbred. Flere undersøgelser bakker op om det samlede billede: Vi lever længere med et tilpas højt niveau af D-vitamin i blodet. Sundhedsmyndigheder verden over er begyndt at få øjnene op for de overbevisende resultater og forhøjer anbefalingerne af det daglige indtag. Herhjemme har anbefalingerne også fået et forsigtigt ryk op ad, men i lyset af hvor mange af os, der er i risiko for at få alt for lidt, er der stadig et godt stykke vej op til det niveau, hvor vi får de fulde helbredsmæssige gevinster. De færreste af os kan spise os til den mængde, vi egentlig burde have om vinteren, så et godt tilskud er værd at investere i. Det er vigtigt, at du tager D3-vitaminet, der kan optages af kroppen. Norske forskere har testet det danske præparat D-Pearls, som indeholder

“Stort set alt menneskeligt væv har receptorer, der binder D-vitamin.” biologisk aktiv D3-vitamin opløst i olivenolie, på aktive idrætsudøvere. De 44 deltagere blev delt i tre grupper – en placebo-gruppe, en gruppe med to kapsler dagligt og en med fire kapsler dagligt. Alle fik målt indholdet af D-vitamin i blodet før og efter de otte ugers forsøgsperiode. I begyndelsen havde alle tre grupper nogenlunde samme indhold af D-vitamin i blodet (cirka 50-55 nmol/L). Efter blot fire uger var der en markant forskel på grupperne. Hvor placebo-gruppens D-vitaminindhold var mindsket signifikant, var det steget betydeligt i de to Dvitamingrupper. Stigningen var størst i blandt dem, der havde fået den høje dosis. Idrætsudøvernes muskelpræstation var der ikke markant forskel. Det forklarer forskerne med, at alle deltagere havde tilstrækkeligt med D-vitamin til at sikre normal muskelfunktion helt fra starten. Med forsøget fik D-Pearls, som det eneste D-vitaminpræparat, til gengæld dokumentation for at det effektivt optages i blodet.

Hvor meget skal der til? Du kan få målt dit niveau af D-vitamin i blodet ved din læge, hvis du er bange for, om du får nok. Men vær opmærksom på, at læger tillader langt lavere niveau end nogle af de nævnte undersøgelser beskriver som hensigtsmæssige niveauer. Tegn på mangel kan f.eks. være smerter (din smertetærskel bliver lavere), træthed, skøre knogler – men det er ikke sikkert, at du selv mærker et lavt niveau. Ved en mangeltilstand kan du uden problemer tage 100 µg om dagen.

Ved en ma ngeltilstand kan du uden problemer tage 100 ug om dagen.

Kilder: h t t p : // w w w. n c b i . n l m . n i h . g o v /p u b m e d / 23908128” “Thorax.” Thorax. 2013 Aug 1. doi: 10.1136/thoraxjnl-2013-203682. Archives of Pediatric & Adolescent Medicine 2012 Jul 1;166(7):595-600. Journal of Bone Mineral Research. 2011 Oct;26(10):2371-7.   American Journal of Clinical Nutrition, Apr;97(4):782-93. Parker et al. Levels of vitamin D and cardiometabolic disorders: Systematic review and metaanalysis. Maturitas, 2010; 65 (3): 225 http://www.examiner.com/www.clinchem.org/” “_blank” Clinical Chemistry, March 15, 2013 doi: 10.1373/clinchem.2012.201939 h t t p : / / d x . d o i . o r g /10 .1016 / j . a m j c a r d . 2011.09.020” “_self” American Journal of Cardiology (109);3:359-363


KONKURRENCE

Vind et sæt toptilskud!

Spektro og Krillivita

værdi 400 kr.

Multi-Vita-Min & Omega 3 Vitaminer, mineraler og omega-3 – nogle af de vigtigste og mest efterspurgte ingredienser i kosttilskud. Vi har fundet et fantastisk sæt, der udmærker sig i kvalitet og optagelighed, så du rigtig kan få nytte af det ekstra tilskud i de mørke vintermåneder.

Naturli udlodder derfor en pakke med Spektro Multi-Vita-Min og Krillivita denne gang fra Natur Energo til 10 heldige vindere. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 5. januar 2014.

Spørgsmål: Hvad er kr ill?  SMÅ KREBS  EN ALGE

To stærke tilskud Spektro Multi-Vita-Min indeholder alle de vigtige vitaminer og mineraler i en kapsel, hvor de er kombineret med urter, der er med til at sikre optageligheden. Spektro er særligt kendetegnet ved at have fokus på de vigtige B-vitaminer, og at understøtte optagelsen af mineralerne ved hjælp af urtene. Den fås både med og uden K-vitamin og jern. Krillivita er krillolie, der er kendt for at indeholde omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA i en form, der er let for vi mennesker at optage. Det betyder, at mindre går til spilde. Samtidig er krill (små krebs), så langt nede i fødekæden, at de indeholder færre tungmetaller. Krillolien indeholder desuden en stærk antioxidant – astaxanthin – som sørger for, at olien ikke harsker. OBS: Ved allergi overfor skaldyr bør man undgå krillolie.

E

PÆTT  EN ART RØDS

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

EMAIL:

turlis gerne modtage Na  Ja tak, jeg vil il ma på nyhedsbrev elektroniske høver du ikke de ER tilmeldt, be ere all du is – hv felt. afkrydse dette 2014 st den 5. januar Send dit svar sene Vejle evej 12 • 7100 Naturli • Porsch -2013” 08 li ur ence/Nat Mrk: “Konkurr


og Tema: Arv

Miljø

Hyben

dulmer slidgigt Dansk forskning i aktivt stof fra hybenfrugter påviser markant nedsat smerte og stivhed hos patienter med slidgigt i hånden. Der er potentiale for, at alle typer slidgigt kan behandles med hybenpræparater.

Arv og Miljø

Inflammation

Af: Carsten G. Johansen Foto: Colourbox

H

yben er anerkendt for sit høje indhold af C-vitamin, og det er snart 10 år siden, der blev dokumenteret en smertereducerende effekt af hybenpulver på slidgigt i knæ og hofte hos slidgigt-patienter. Vel at mærke patienter, der var så mærkede af sygdommen, at de var på venteliste til operation for en ny hofte eller et nyt knæ. Men i en ny, videnskabelig artikel fra en forskningsenhed under Frederiksberg Hospital påvises også god effekt på slidgigt i hånden. Såvel stivhed som smerter blev reduceret hos 90 pct. af deltagerne i forsøget. Samtidig faldt forsøgspersonernes indtag af smertestillende midler med 33 pct., når de fik Lito Hyben fra den danske producent Hyben Vital. Hos en kontrolgruppe, som modtog placebo, oplevede 36 pct. en reduktion af smerter og/ eller stivhed.

20

naturli.dk

Hjælp til alle typer slidgigt En stor portion af forskningen i slidgigt (osteoarthritis) har knæ eller hofter i fokus. Således altså også i den tidligere forskning i hybenpræparater. En vigtig årsag til, at de danske forskere undersøgte hybenpulverets virkning på slidgigt i hånden (”den dominerende hånd”, dvs. højre hånd, hvis patienten er højrehåndet, og omvendt), var derfor at undersøge, om også andre typer slidgigt kunne behandles med hyben. De positive resultater får forskerne til at konkludere, at hybenpulver formentlig er virksomt over for slidgigt-lidelser generelt. Langtidsbehandling nødvendig Den danske forskning blev gennemført i forskellige, systematisk opdelte faser a tre måneders varighed, og det viste sig at være vigtigt, at hybenpræparaterne blev taget over en læn-

gere periode. Først efter omkring 30 dages behandling viste der sig markante resultater, når forsøgspersonerne skulle gennemføre et antal på forhånd fastlagte øvelser og vurdere smerte og stivhed. Til gengæld kunne der også konstateres en vedvarende, positiv udvikling, når de samme patienter havde fået udskiftet pillerne med et placebo-middel. Smertebehandling uden bivirkninger Andre forsøg med hybenkapsler og -skaller underbygger, at frugten styrker brusken og nedsætter inflammation. Smerterne fra slidgigt kommer fra inflammation, der er resultatet af nedbrudt brusk i leddene. Den bedste behandling af slidgigt er derfor, hvis brusknedbrydningen kan hindres, og det er følgelig uhyre positivt, når der opdages stoffer, som kan styrke den sårbare brusk.


tema naturli

Normalt består slidgigt-behandling i høj grad af generelle smertestillende stoffer, som har en række uønskede bivirkninger. Andre, nyere behandlingstyper er stadig meget dyre. Derfor er det en meget god nyhed, når et nyt middel kan dæmpe både symptomer og selve sygdommens årsag, uden at der er nogen bivirkninger. Nedbrudt brusk kan gendannes Perspektiverne med hybenpræparater rækker muligvis endda endnu længere. Forskere har isoleret en fedtsyre i hybenpulveret, som ser ud til at kunne gendanne allerede nedbrudt brusk. Fedtsyren, som går under navnet GOPO, kan i laboratorieforsøg både beskytte og genopbygge raske bruskceller. Yderligere forsøg vil vise, om GOPO har potentiale for at gendanne brusk, som er allerede er delvis nedbrudt. Normalt kan bruskceller ikke gendannes som andre celler. Plantagerne på Langeland Hyben i pille- eller pulverform markedsføres af forskellige producenter. Hybenbærrene bliver

tørret og pulveriseret – både frøene og skallerne. Lito Hyben, som produceres på Langeland af Hyben Vital, blev anvendt i det omtalte forsøg, fordi det er fremstillet under meget standardiserede forhold. Hyben Vital var de første i Danmark, som begyndte at plante hyben i egentlige plantager. Producenten på Langeland arbejder også med at udvikle nye sorter af hyben, som har et maksimalt indhold af de stoffer, mennesker har gavn af. Forskning i større grupper Frederiksberg-forsøget blev udført på en gruppe bestående af 30 forsøgspersoner, og i konklusionen på den videnskabelige artikel lægges der op til, at der etableres forsøg på endnu større grupper af patienter med slidgigt i hånden. En kvantitativt større undersøgelse vil styrke dokumentationen for hybenpræparaters effekt. Det bemærkes også, at patienterne i det aktuelle forsøg fik lov til fortsat at tage smertestillende midler. Det betød, at forskerne kunne

konstatere et nedsat behov for smertelindring. Men samtidig er det usikkert, hvilken effekt der er i at tage de to præparater samtidig. Endelig mener forskerne også, det kan være oplysende at teste andre typer hybenpræparater, som er fremstillet med andre metoder end Lito Hyben, så man kan sammenligne virkningen. Kilde: Rose Hip Powder That Contains the Natural Amount og Shells and Seeds Alleviates Pain in Osteoarthritis of the Dominant Hand – A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Clinical Trial. Offentliggjort i: Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases, august 2013.

“Den bedste behandling af slidgigt er derfor, hvis brusknedbrydningen kan hindres.”

Rødkløver opretholder en balanceret behagelig overgangalder

Bidro Kvinder til kvinder i overgangsalderen Bidro Kvinder indeholder foruden Gele Royal (bidronningeføde), også Salvie og Rødkløver – specielt sammensat til kvinder i overgangsalderen. Rødkløver hjælper kroppen til at opretholde en balanceret, behagelig overgangsalder og hjælper kvinder med håndteringen af symptomer som, hedeture, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Salvie bidrager til moderat transpiration og almen trivsel. Vi har tilsat B6 vitamin, som bidrager til nervesystemet og immunsystemets normale funktion. B6 vitamin bidrager desuden til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Vi har ydermere tilsat magnesium som bidrager til at vedligeholde normale knogler.

Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk Forhandles hos Matas, helsekostforretninger, apoteker og webshops i Danmark

Yderligere information: Bidro ApS Midskovvej 58 · 5370 Mesinge · www.bidro.dk · md@bidro.dk · tlf. 70250807

naturli.dk

21


og Tema: Arv

Miljø

Tarmen kender svaret

Arv og Miljø

Fordøjelse

En god fordøjelse er vejen til sundhed. Vores tarms tilstand bestemmer, hvor meget næring vi optager, og hvordan vi reagerer på den kost, vi indtager. Så når vi bliver ramt af sygdomme, er det en god idé at kaste et blik ned i tarmen – ikke mindst hvis sygdommen er autoimmun. Af: Anette Harbech Olesen, blogger på www.madforlivet.com og forfatter til Syv sunde skridt og Den glutenfri kogebog Foto: Ingimage

A

merikanske forskere taler om en triade af årsager til, at immunforsvaret reagerer autoimmunt – altså går ind og angriber kroppens egne

celler: • genetisk disposition • reaktioner på gluten/cøliaki • leaky gut/utæt tarm Cirka 70 pct. af vores immunforsvar sidder knyttet til tarmen, og det kan derfor være relevant at tænke på tarm og tarmflora i forbindelse med udviklingen af autoimmune sygdomme, ligesom reaktioner på fødevarer eller toksiske substanser kan spille en rolle for sygdomsudviklingen. En af de primære årsager til, at vores krop normalt fint tackler den store mængde af forskellige mikroorganismer, den påvirkes af hver dag, eksempelvis gennem det vi spiser og drikker, er blandt andet, at vores omfattende overflade i fordøjelseskanalen er foret med et lag af beskyttende bakterier. Dette tykke lag af primært mælkesyrebakterier hindrer, at patogene

22

naturli.dk

organismer, parasitter, toksiner og ufordøjet mad kan lave ballade i kroppens indre biokemi. Pas godt på bakterierne Et godt eksempel er mælkesyrebakterien bifidobacter; en mælkesyrebakterie, som findes i rigt mål i vores tarmepitel. Bifidobacter indeholder et dipeptid, der kaldes Muramil Dipeptide. Det er en væsentlig substans, der indgår i aktiveringen af immunforsvarets lymfocytter. Tarmslimhinden er i det hele taget tæt pakket med immunforsvarsceller, der beskytter os mod indtrængende uønskede stoffer. Hvis altså og såfremt vi har en tilstrækkelig god balance i mælkesyrefloraen. Er floraen ikke velafbalanceret, så påvirkes immunforsvarets evne til at beskytte os negativt. Vi bliver således særligt modtagelige og sensitive overfor påvirkninger udefra, men også fra substanser i maden vi spiser, og i det vi drikker. En anormal tarmflora er en flora, hvor niveauerne af mælkesyrebakterier er lave. Det


tema naturli

giver optimal grobund for den opportunistiske flora – de bakterier og svampe, vi ikke vil have for mange af, og kan medføre en ubalance i de cirka 1 ½ kilo mikroorganismer, vi går rundt med i vores fordøjelses- og tarmkanal. Antibiotika, andre former for medicin, stress og vores nutidige levevis udfordrer balancen i tarmen. Mangel på gavnlig flora og overvækst af opportunistisk flora kan medføre øget risiko for allergi, intolerance, symptomer, ubehag, autoimmune reaktioner og i værste fald sygdom. Mange af de sygdomme, vi udvikler, har således deres rod i en uafbalanceret tarmflora, og derfor ER vedligeholdelsen af en sund tarm og tarmflora den bedste investering, vi kan gøre i egen sundhed. Vi mangler tarmbakterier Danske forskere har sammen med udenlandske forskere forestået et forskningsprojekt, der for nylig blev offentliggjort i videnskabsmagasinet Nature. Deres forskning viste, at cirka hver fjerde af os har alt for få gavnlige tarmbakterier. Forskningen viste yderligere, at for få af de gavnlige bakteriestammer kunne føre til for mange af de mindre gavnlige bakterier, og at dette misforhold blandt andet kunne øge risikoen for udvikling af fedme og diabetes. Der er således skabt dokumentation for, at en uafbalanceret tarmflora kan øge risikoen for udvikling af en række sygdomme. Et andet område, der er i forskernes søgelys, er fænomenet ‘leaky gut’ eller utæt tarm. Leaky gut kan være knyttet til udviklingen af autoimmune lidelser som eksempelvis gigt, type I diabetes (sukkersyge), stofskiftelidelser, lupus og cøliaki.

Normalt udgør vores tarmoverflade en helt tæt adskillelse mellem tarm og blodbane. Tarmepitelet er bundet sammen af det, der kaldes tight junctions, der er helt tætsiddende celler. Imellem disse er der placeret en række proteinporrer. Det er igennem disse porrer, via et nøje

“Cirka hver fjerde af os har alt for få gavnlige tarmbakterier.” udviklet og selektivt system, at næring fra tarmen optages til blodbanen. I det øjeblik, at de tætte bindinger i tarmens overflade brydes, og det kan eksempelvis ske ved mangel på gode mælkesyrebakterier, ved mangel på næringsstoffer eller ved at fødeemner irriterer eller ødelægger slimhinden, så giver det mulighed for, at mikroorganismer og ufordøjede rester af vores mad kan entre blodbanen. Det kan forvirre et ellers velfungerende immunforsvar og bevirke, at det reagerer modsat hensigten. I stedet for at beskytte os, så kan det angribe vores eget væv og gøre os syge. Et overreagerende immunforsvar kan beroliges, dæmpes og styrkes ved at fjerne de fødevarer eller det i omgivelserne, der får det til at overreagere. Ved samtidig at styrke og nære tarmslimhinden og ved at vælge netop den mad og drikke, som styrker og beroliger immunforsvaret og styrker den gode mælkesyreflora, så behandles den dybereliggende årsag til problematikken, og der kan på denne måde for mange skabes mulighed for at vende udviklingen og blive symptomerne kvit. Undersøgt årsagerne Der er ofte noget, der har irriteret immunforsvaret i perioden op til den autoimmune reaktion. Det kan derfor være en rigtig god idé at få lokaliseret, hvad der har irriteret og forstyrret. Ud fra symptombilledet kan det vurderes, om det vil være relevant med en eller flere af nedenstående undersøgelser: • Blodprøver for cøliaki og glutenallergi omfattende eksempelvis Ttg, Anti DGP, genanalyser samt evt. IgG, IgA og IgE • Udredning for eventuelt andre allergier eller intolerancer • Check for leaky gut/utæt tarm (IPA analyse fra Nordic Clinic) • Eventuelt en tarmanalyse (for eksempel CSAPx2 analyse fra Nordic Clinic)

• Check om der er påvirkninger fra tungmetaller eksempelvis kviksølv eller bly • Få målt D3 vitamin status. D3-vitamin er det mest immunmodulerende af alle vitaminer, og lave niveauer menes at spille en rolle i udviklingen af blandt andet autoimmune lidelser. Niveauerne kan med fordel ligge på 100 nnm/ll året rundt • Check generel vitamin/mineral status • Kan der være andre årsager; infektioner, traumer, stress eller andet, der kan påvirke immunforsvaret negativt? Tarmvenlige tiltag Når du har fundet frem til, hvad der har forårsaget reaktionen, så er det selve årsagen, du skal behandle frem for eventuelle symptomer. Det betyder, at eventuelle allergener udelades fra maden, eventuelle mikronutrienter tilføres ved mangel eller en eventuel utæt tarm repareres. Denne behandling kan med fordel følges op af flg. tiltag i en otte ugers periode: • Udelad alle former for alkohol • Udelad gluten, mælk og eventuelt fødevarer, der tilhører natskyggefamilien ved mistanke • Styrk mælkesyrefloraen ved tilskud af mælkesyrekulturer (tages SAMMEN med maden og opbevares på køl (f.eks. Udo’s Probiotic). Suppler med gode velsyrnede yoghurter som eksempelvis Acido eller Skyr. Prøv eventuelt også kefir eller mælkesyregærede grønsager • Styrk leverens afgiftningsevne via bitre urter, glutathionscreme eller plastre samt sauna • Styrk og berolig immunforsvaret med vitaminer og mineraler, men vær opmærksom på ikke at overaktivere det, det skal beroliges. D3-vitamin er suverænt her, ligesom omega 3-olier af høj kvalitet beroliger og styrker. Suppler altid tilskud af enkeltvitaminer eller mineraler med en multivitamin/ mineral tilskud af høj kvalitet • Dyrk motion mindst 30 minutter hver dag for at styrke afgiftningen og fremme en god nattesøvn og melatonindannelse.

Læs mere om: Autoimmune sygdomme på side 12 D-vitamin på side 16 En god og naturlig nattesøvn på www.madforlivet.com og naturli.dk

naturli.dk

23


og Tema: Arv

Miljø

lp: Hjælp til selvhjæ

Når hormonerne raser Arv og Miljø Overgangsalder

75 procent af alle kvinder får gener på grund af overgangsalder. Men hvor slemt det bliver, hvornår det starter, og hvor længe det står på, afhænger af dine gener og din livsstil. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

F

or nogle begynder det i 45 års-alderen eller før, andre er hele 55 eller 60 år, når produktionen af østrogen falder. Dette kvindelige kønshormon, der siden puberteten har styret vores cyklus og spillet ind ved evt. problemer med pms, fertilitet eller menstruation. Mange kvinder frygter og ser frem til dette tydelige tab af kvindelighed med vemod, mens andre ser frem til friheden og en ny alder med et andet fokus end

Hvornår er det overgangsalder? For de fleste vil overgangsalderen som regel indfinde sig efter de 45 år. Det starter med, at menstruationerne bliver uregelmæssige, måske kommer de med kun 14 dage imellem, måske springer de en eller to måneder over. Hos et fåtal holder menstruationen bare op efter at have været regelmæssig. Efter et års fravær af menstruation kan man være

moderrolle og sexsymbol. Helt præcist hvor slem overgangen er for psyken, vil for mange også hænge sammen med de fysiske gener. For når hormonbalancen ryger sig en tur, påvirker det i den grad også humøret – tænk bare på de andre perioder i livet, hvor hormonerne spiller os et puds: i puberteten, ved pms og under graviditeter. Så hvis du oplever at blive mere grådlabil, har det en helt naturlig forklaring.

nogenlunder sikker på, at det er slut. Mange får også andre gener, som gør, at de selv kan fornemme, at de er på vej til at komme i overgangsalderen. Vores hormonbalance er et sindrigt system, der indvirker på rigtig mange funktioner i kroppen, og når æggestokkene holder op med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron, vil det påvirke balancen.

24

naturli.dk


tema naturli

I den forbindelse vil mange kvinder (75 pct.) opleve hedestigninger, svedeture og nattesved med søvnløshed til følge. Andre (25 - 50 pct.) vil døje med tørre slimhinder i skeden, der kan føre til smerter ved samleje, kløe og udflåd. Urininkontinens og hyppigere blærebetændelser er også en risiko, som du kan læse om på side 30. Også risikoen for at udvikle alvorligere sygdomme som hjertekarsygdomme og knogleskørhed stiger markant i årene, hvor hormonbalancen rykker sig. Hormoner eller ej Hvis overgangsalderen viser sig at være hård med mange gener, kan det sagtens være en fordel at hjælpe hormonbalancen med et tilskud udefra af kvindelige kønshormoner. Mange er dog – med rette – skeptiske over for de kunstige kønshormoner, da de har vist sig at øge risikoen for blodpropper, kræft og demens. Men det er muligt at få bio-identiske hormoner (østrogen og progesteron), også fra lægen, der kan udskrive østrogent hormon (estradiol og estriol) som gel eller plaster, hvorved leveren ikke belastes, og progesteron kan købes som creme i helsekostforretninger og over internettet. Et lidt overset hormon for kvinder i overgangsalderen er testosteron, det mandlige kønshormon, men kvinder danner og bruger også hormonet, dog med faldende tendens op i årene. En undersøgelse fra 2006 viste, at kvinder med hormonmangel, som fik testosterontilskud ved hjælp af et plaster på huden, fik stærkere knogler, større muskler og en mere stabil sexlyst samt bedre humør. De fik en dosis på kun 6 pct. af den, som normalt gives til mænd, så der var ingen risiko for øget skægvækst eller dybere stemme ved indtaget af testosteron. Lavt testosteronniveau hos kvinder efter overgangsalderen er forbundet med øget risiko for åreforkalkning og hjerte-kredsløbssygdom, der er den hyppigste dødsårssag hos kvinder i denne alders­gruppe.

Boost hormonerne med livsstilen Faktisk kan du selv gøre en del for at få styr på hormonerne ved hjælp af din livsstil. Som du måske allerede ved, indeholder flere fødevarer østrogenlignende stoffer, der kan påvirke din hormonbalance i stil med kunstige hormoner, men uden samme risiko for bivirkninger. Læs f.eks. om den seneste forskning på rødkløver side 26. De østrogent virkende stoffer fra planter og krydderurter kan fungere som nøgler i østrogenreceptorerne, og f.eks. sojabønner, tofu og hørfrø kan øge østrogen-aktiviteten. For meget af soja og genmodificeret soja er imidlertid mistænkt for at kunne øge risikoen for brystkræft. Modsat vil planteøstrogenerne generelt modvirke brystkræft, da de sætter sig på østro-

“Det er muligt at få bio-identiske hormoner (østrogen og progesteron), også fra lægen.” genreceptorerne på cellerne, de steder hvor de egentlige østrogener ellers sætter sig. Motion med høj intensitet, f.eks. vægtløftning, medfører øget testosteron i alle aldersgrupper, hvilket er godt for knoglerne på flere måder. Fed fisk og tilskud af EPA og DHA i fiskeolie er også godt for testosteronniveauet, ligesom ekstrakt af roden fra store brændenælder (urtica dioica). Naturmidlet Agnus castus er kendt for at kunne hjælpe på den overordnede regulering af kønshormonerne, og kan i mange tilfælde få hormonbalancen i orden igen, så du ikke behøver hormontilskud.

Start forebyggelsen Udover generne, der både kan lindres ved at få styr på hormonerne, og som i sidste ende forsvinder, når overgangsalderen er overstået, så puster overgangen som nævnt også til de mere alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme og knogleskørhed. Det er derfor et godt tidspunkt at se sin livsstil efter i sømmene og mærke efter, om man kan gøre mere for at forebygge disse sygdomme på vej ind i den tredje alder. Når kvinder stopper med at menstruere aftager knoglemassen med 1-3 pct. om året. Hvis du har knogleskørhed, sker nedbrydningen af knoglerne hurtigere end genopbygningen, indtil knoglerne bliver svagere og brækker ved den mindste belastning. Kvinder, der kommer tidligt i overgangsalderen, f.eks. efter fjernelse af æggestokkene, har højere risiko for knogleskørhed. Rygning, mangel på motion med belastning og behandling med binyrebarkhormon er andre risikofaktorer. Calcium bliver ofte nævnt som det vigtigste i forebyggelse af knogleskørhed, men magnesium, D-vitamin og K2-vitamin er ligeså vigtige næringsstoffer. Så motion, sol, tilskud med Dvitamin om vinteren og masser af grønne grøntsager samt en varieret kost er vejen frem. Hjertekarsygdomme skal forebygges livet igennem og senest ved menstruationens ophør. Flere kvinder dør af hjertekarsygdomme efter overgangsalderen end af kræft, måske fordi østrogen rent faktisk hjælper med at holde øge det gode kolesterol – HDL, så det er vigtigt at gøre noget godt for sit hjerte under og efter overgangsalderen. Motion, sund kost, masser af grønt og sunde fedtsyrer er favoritter for hjertet. Kolesterol bør du til gengæld ikke bekymre dig om oppe i alderen, da undersøgelser faktisk viser, at ældre med højere kolesteroltal lever længere end jævnaldrende med et lavt. Så længe du spiser frisk og sund kost med masser af antioxidanter vil det forhindre kolesterolen i at forharske og blive et problem.

naturli.dk

25


og Tema: Arv

Miljø

Overgangsalder med færre gener Danske forskere har undersøgt rødkløveren og fundet ud af, at ekstrakt fra planten kan nedsætte hormonelle udsving, hedeture og knogleskørhed, hvis kvinder drikker det dagligt. Denne effekt er bl.a. udnyttet i et af de mest populære tilskud til kvinder i overgangsalderen. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

D Arv og Miljø

Hedeture

26

naturli.dk

en danske urt – rødkløveren – er udbredt på enge og overdrev, og man har længe vidst, at husdyr, der græsser længe på rødkløvermarker, kan få fertilitetsforstyrrelser. Årsagen er, at rødkløveren indeholder store mængder phytoøstrogener, isoflavoner, som kan påvirke dyrenes egne østrogener. Det er også derfor rødkløveren kan have en effekt for kvinder i overgangsalderen, hvor kvindens produktion af østrogen falder. Selve idéen til undersøgelsen fik forskerne, da de i 2010 blev ringet op af en fynsk landmand, Michael Mohr Jensen, der står bag firmaet Herrens Mark, som bl.a. også laver ekstrakt af mælkebøtte. I et samarbejde med phytoterapeut Rikke Goerlich, var han

“De svedetu re, de havde, var b etydeligt mindre inten se, så de trivedes bedre om dagen”

blevet opmærksom på rødkløveren og dens høje indhold af østrogenlignende stoffer. Michael Mohr Jensen opfordrede forskningslektor Per Bendrix Jeppesen til at undersøge, om et ekstrakt kunne hjælpe overgangsramte kvinder. Og det kunne det: – De kvinder, som fik ekstraktet, fik i gennemsnit reduceret antallet af svedeture med en tredjedel. Og de svedeture, de havde, var betydeligt mindre intense, så de trivedes bedre om dagen og kunne sove ordentligt om natten. Kvinderne fik derudover stabiliseret deres hormonniveau og hæmmet nedbrydningen af deres knogler, siger Per Bendix Jeppesen, der ledte studiet ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet. Tre måneder viste effekt Til studiet fandt forskerne 60 kvinder, der alle var hårdt ramt af overgangsalder, og som blev delt i to grupper ved lodtrækning. Den ene gruppe blev behandlet med rødkløverekstrakt – den anden fik et placebo-produkt. Efter tre måneder blev kvinderne undersøgt for ændringer i hormonbalance, knogletæthed og antal og intensitet af hedeture. I gruppen, der havde fået rødkløverekstrakt, havde kvinderne fået reduceret deres hedeture med 32 procent, og de tilbageværende var


tema naturli

betydeligt mindre kraftige. Tallet, der er et gennemsnit, varierede mellem 60 og 20 pct. færre hedeture. Knoglenedbrydningen i ryggen var bremset op hos gruppen, der fik rødkløver, mens nedbrydningen var betydelig for placebopatienterne. Samtidig var rødkløvergruppens østrogener i bedre balance, hvilket meget vel kan være forklaringen på færre hedeture. Modsat medicinsk hormonbehandling oplevede kvinderne til gengæld ingen bivirkninger. Eneste klage var over ekstraktets knap så gode smag. Cocktail mod overgangs-gener Gennem mange år har Bidro med gelé royal været et populært kosttilskud til kvinder i overgangsalderen. Gelé royal er bidronningens føde, og måske en forklaring på, at hun lever flere år, mens en almindelig arbejdsbi lever 1-2 måneder. Hun skal reproducere kontinuerligt gennem sin levetid, så arbejdsbierne laver denne føde specielt til hende. Gelé royal er i hvert fald sprængfyldt med næring og energi, og har i hundredvis af år været forbundet med ungdom, potens og styrke. I Bidro Til Kvinder er disse egenskaber blevet forenet med rødkløver og salvie. Udover rødkløverens gode egenskaber for østrogenbalancen, er salvie også kendt for at have en positiv effekt mod overgangsalderens gener. Salvie er et af de mest skattede lægeplanter, som har været anvendt som universalmiddel i århundreder, men især har været brugt ved hedeture og natlige svedture. En anden fordel ved kapsler med gelé royal, rødkløver og salvie er selvfølgelig, at man slipper for den mindre behagelige smag af rødkøver...

ER LIVET GÅET I SORT?

Mezina

Velzina hjælper mod nedtrykthed Nye studier i rødkløver De lovende resultater fra rødkløverstudiet har betydet, at de danske forskere nu er i gang med at planlægge et større studie, hvor flere kvinder skal deltage over længere tid. Især resultaterne for knoglernes vedkommende giver håb om, at man på sigt kan opbygge en decideret behandling ud fra studierne. Sådan blev svedeture målt Hvordan måler man hede- og svedeture? I studiet blev kvinderne udstyret med en helt ny slags sensor, en såkaldt ’svedconductor’, som de fik om håndleddet et helt døgn før og efter behandlingsperioden. Måleren registerede med sensorer, hvor ofte kvinden blev ramt af svedeture, og hvor kraftige de var, gennem hele døgnet. Kvinderne fik målt mængden af hormonet FSH i blodet inden studiet, så det kunne fastslås, præcist hvor langt henne i overgangsalderen kvinderne var. På den måde kunne forskerne tage højde for, om antallet af svedeture ville være tiltagende eller aftagende uden behandlingen af rødkløver-ekstrakt – altså om der ville være en anden forklaring end ekstraktet på mængden af hedeture.

Velzina er et naturlægemiddel baseret på standardiseret ekstrakt fra lægeplanten prikbladet perikum. Standardiseret betyder, at du får den samme mængde aktivt stof dagligt, og dermed også den samme virkning. Med Velzina er det lettere at blive mere glad og tilfreds med hverdagen. Du behøver kun at indtage 1 kapsel om dagen, og du kan i løbet af få uger vende tilbage til en lysere hverdag. Når du får det bedre, kan det være svært at huske, hvor grå hverdagen var for få uger siden. Derfor har vi lavet en dagbog, hvor du kan følge din egen vej mod en gladere hverdag. Dagbogen finder du i alle Velzina pakninger.

Velzina kan købes i helsekostforretninger, hos Matas og på udvalgte apoteker.

Indikationer: Naturlægemiddel mod nedtrykthed, modløshed og tristhed. Bivirkninger: Lysoverfølsomhedsreaktioner i form af hudkløe og rødme af huden kan forekomme, fortrinsvis hos personer med lys hud. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis der ikke opnås effekt indenfor 4-6 uger, bør behandlingen ikke fortsætte. Dosis (voksne): 1 kapsel daglig. Ved særligt behov: 2 kapsler daglig. Læs vejledningen på indlægssedlen omhyggeligt. MT nr.: 6164598

naturli.dk

27


naturli oase

Curcumin forebygger sukkersyge En gruppe forskere har påvist, at tilskud af et ekstrakt af gurkemeje kan hjælpe med at forebygge diabetes hos mennesker med høj risiko for at få sygdommen. De undersøgte i ni måneder en gruppe på 237 mennesker i Thailand med denne risiko, og halvdelen fik 3 kapsler med 240 mg curcumin to gange dagligt, mens den anden halvdel fik uvirksomme kapsler. Alle blev fulgt med diverse prøver under studiet med henblik på at følge udviklingen til åben diabetes. Ved afslutningen af de ni måneder var der 16,4 procent af de deltagere, der ikke fik curcumin, som havde fået diabetes. Der var ikke nye tilfælde af diabetes i gruppen, der havde fået curcumin. Forskerne fastslog

også, at gruppen, der fik curcumin, havde fået en bedre funktion af de insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen og bedre insulinfølsomhed. (Diabetes Care 2012). Curcumin er dokumenteret som effektivt i tilfælde, der strækker sig fra cancer til Alzheimer’s sygdom. Det modvirker inflammation og dermed smerter. Optagelsen af curcumin bedres meget betydeligt ved at kombinere med piperine fra peber.

Tag hedeturen Der er ikke grund til at lide med overgangsalderens gener, selvom man ikke vil tage kunstige hormoner. Bidro Kvinder er udviklet på gele royal (Bidronningføde), der giver velvære, bedre humør, styrker modstandskræften og regulerer ubalancer hormonelt. Tilsat salvie og rødkløver mod hedeturene. Magnesium mindsker træthed og udmattelse, styrker nervesystemet og vedligeholder normale knogler. Vitamin B6 regulerer hormonaktiviteten og styrker immunforsvaret. Kort sagt et god cocktail mod overgangsalderens gener. Find Bidro Kvinder i en æske med 60 eller 120 kapsler hos din helsekost.

NATURLIG HJÆLP Når generne rammer os – enten i form af overgangsalder eller autoimmune sygdomme – er det godt at have lidt i baghånden...

GIV OLIE TIL GIGTEN e værd at vid

Vidste du... At overgangsalderen kan tricke autoimmune sygdomme? Når balancen mellem kønshormonerne kæntrer, influerer det også på de andre hormoner i kroppen, som de har et samspil med. Bl.a. stofskiftehormonerne, der styrer vores stofskifte. Derfor ser man flere tilfælde af den autoimmunt betingede sygdom, Hashimotos, hos kvinder i eller efter overgangsalderen. Læs mere om Hashimotos sygdom på Naturli.dk.

28

naturli.dk

Flere studier og undersøgelser viser, at muslingeolie fra de grønlæbede muslinger i New Zealand har en overbevisende virkning på smerter og øget bevægelighed i forbindelse med gigt. Senest har et studie fra Polen med 50 deltagere vist enestående resultater. På en periode over 12 uger fik halvdelen Original muslingeolie, mens den anden halvdel fik fiskeolie. Efter de 12 uger gik alle over på Original muslingeolie. 89 pct. af deltagerne oplevede mindre smerter og 91 pct. fik tydelige forbedringer i forhold til bevægeligheden og benyttede derudover mindre smertestillende midler end hidtil. Ingen havde bivirkninger ved Original muslingeolie, mens 3 måtte udgå af forsøget i den periode, de fik fiskeolie, pga. bivirkninger

En god co mod ove cktail rgangsalderens gener

som mavekramper og nyresmerter. Original muslingeolie kan ikke sammenlignes med almindelig fiskeolie, da sammensætningen af fedtsyrer er anderledes i den. Blandt andet findes omega-3-fedtsyren ETA (eicosatetraeinsyre) ikke i fiskeolie, og netop den omega-3 har stor betydning for den inflammatoriske virkning.


oase naturli

JULEGAVER TIL RUMLENDE MAVER Nu nærmer den glade juletid sig med hastige skridt, og med den kommer æbleskiver, gløgg og julefrokoster med lidt for meget fed mad. Og den årligt tilbagevendende kamp for at finde balancen mellem nok og for meget. Det kan være svært, at få det hele til at gå op i en højere enhed, men om ikke andet er det da muligt at få maven til at balancere, hvilket er vigtigt, da størstedelen af vores sygdomme starter med problemer i fordøjelsessystememet. Og her spiller mælkesyrebakterier en central rolle. Vita Biosa Urt er en økologisk og fermenteret urtedrik, som har et højt indhold af aktive mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier har været brugt i århundreder til at opretholde en normal og stærk mave, og de er altafgørende for en sund balance i maven. Mælkesyrebakterier kan desuden være med til at styrke dit immunforsvar, og give en hjælpende hånd i kampen mod ondsindede bakterier og vira. Udover mælkesyrebakterier indeholder Vita Biosa Urt ekstrakt af 19 forskellige økologiske urter, som er kendt for deres gode indflydelse på balancen i mave-/tarmsystemet. Foruden Urt fås Vita Biosa i tre varianter; Hyben, Aronia og Sweet, som alle er fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler. Vita Biosa kan købes i din lokale helsekostforretning, Matas, og via Matas.dk og Helsam.dk

øjt Har et h f aktive indhold a remælkesy bakterier

Homøopati mod autoimmune Homøopati har de senere år vundet mere og mere genklang, da forskning viser, at homøopatiske produkter har overraskende god effekt på mange sygdomme og symptomer. Især når det kommer til autoimmune sygdomme, kan der være god hjælp at hente i homøopatien. Desværre må producenterne på grund af lovgivningen stadig ikke fortælle, hvilke produkter, der er beregnet til hvilke symptomer, så det kan være en god idé at kontakte en alternativ behandler, der har forstand på homøopati.

Knas med nakken? Veludhvilet? Sover du godt? Silvana Support er en pude, der sikrer, at vi sover sundt om natten. Udviklet i samarbejde med læger, kiropraktorer og fysioterapeuter.

Anbefales bl.a. til epilepsipatienter.

▪ Fås i 6 varianter ▪ Minder om en alm. hovedpude ▪ Kan bruges af hele familien ▪ Allergivenlige fibre ▪ Vaskbar og anti-støvmidebehandlet betræk/Microstop

For høj Hovedet ligger for højt, du ligger anspændt og ikke afslappet

For lav Hovedet ligger for lavt, nakkehvirvlerne belastes, og der opstår spændinger

Korrekt højde og støtte Silvana Support sørger for at nakkehvirvlerne ikke belastes. For yderligere information: YourCare · Skovsgaard Agentur ApS Telefon 8654 0058 · info@yourcare.dk

www.yourcare.dk N Æ R M E S T E F O R H A N D L E R F I N D E R D U PÅ W W W.YO U R C A R E.D K

naturli.dk

29


og Tema: Arv

Miljø

Arv og Miljø

Infektioner

Overgang med styr på underliv

Tranebær i kombination med hibiscus og C-vitamin er en spænd ende cocktail i be kæmpelsen af blærebetæ ndelse

Overgangsalder er ikke bare hedeture og humørsvingninger – det er også større risiko for symptomer, der kan tage noget af glæden ved kærlighedslivet i den tredje alder. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

M

ange kvinder har livet igennem spekulationer om prævention,

fertilitet og sexliv. For selvom børn er dejlige, har de færreste lyst til at sætte en hel børnehave til verden. Når vi så når overgangsalderen og afslutningen på den fertile periode af vores liv, burde det jo være ligetil: ikke flere bekymringer om præventionsformer, bivirkninger eller følgeskader... Eller? Desværre oplever rigtig mange kvinder, at overgangsalderen ikke går nådigt henover underlivet. Faktisk er gener i underlivet en til tider overset bivirkning ved overgangsalderen. De tørre slimhinder, som er et resultat af den ændrede hormonbalance, kan nemlig let give smerter ved samleje, blærebetændelse og inkontinens. Betragter man skedeslimhinden i mikroskopet hos yngre og ældre kvinder, vil man kunne se en stor forskel i tykkelsen. Ældre kvinder, der ikke længere producerer østrogen, har en tynd, sart og tør og til tider letblødende slimhinde, hvilket for mange giver en ”sandpapirsfornemmelse”.

30

naturli.dk

Samtidig med, at slimhinderne bliver tyndere, vil kvinder, der er nået overgangsalderen, kunne opleve problemer med at holde på vandet. Ældre kvinder lider derfor langt mere af såkaldt trængnings-inkontinens og blærebetændelse end yngre – netop fordi slimhinderne bliver tyndere og lettere at trænge igennem for bakterier. Naturens middel mod blærebetændelse Rigtig mange kvinder, der har døjet med blærebetændelser, kender til tranebær – enten som saft eller i form af tørret ekstrakt i kapsler eller tabletter – og har alt efter kvalitet, produkt og betændelsens art haft mere eller mindre glæde af det. I produktet Roseberry er tranebær blevet kombineret med hibiscus og C-vitamin, hvilket

faktisk er en spændende cocktail, når det kommer til bekæmpelse af blærebetændelser. Meget tyder på, at det aktive stof i tranebær er et farvestof med navnet proanthocyanidin (PAC). Tranebær går ind og syrliggør urinen og nedsætter vedhæftningen af bakterier. Hibiscus har effekt på både E. coli og Candida ifølge kliniske studier Der er altså ikke blot tale om en nedsat vedhæftning af mikroorganismerne, men også en decideret antimikrobiel effekt. Dette er eftervist i in-vitro forsøg. Da størstedelen af infektionerne i en blærebetændelse stammer fra tarmen, er det altså ikke


tema naturli

ligegyldigt, hvad vi har af ubudne gæster her. C-vitamin syrliggør ligesom tranebær urinen. Du kan altså med fordel bruge naturlige midler forebyggende, så du nedsætter risikoen for at rende ind i tilbagevendende urinvejsinfektioner. Hvis du først har haft en urinvejsinfektion, er risikoen for at få det igen nemlig langt større. Hjælp uden kunstige hormoner En helt normal behandling af underlivsproblemer i overgangsalderen er hormontilskud. Hvis du ikke ønsker at tage hormontilskud – enten pga. bivirkninger eller frygten for disse, findes der mange andre muligheder for at påvirke kroppen under overgangsalderen med naturlige tilskud. Et af disse tilskud er Chello-serien, som er udviklet af den danske producent Mezina. Chello Classic indeholder en speciel urteblanding, hvor den primære urt er Dong Quai,

også kaldet kinesisk kvan. Den anvendes meget i Kina og har tilnavnet “kvindernes ginseng”. Urten er især kendt for at kunne balancere humør og velbefindende, hvilket netop kan være en udfordring, når hormonelle udsving får krop og psyke til at reagere anderledes i overgangsalderen. I Chello Forte får du planter som salvie, soja og rødkløver, da den primært er udviklet med fokus på hedestigninger og svedeture. Både soja og rødkløver er kendt for deres naturlige indhold af planteøstrogener, der kan supplere hormonbalancen, mens salvie er et kendt middel mod hedeture. Chello Forte fås også i en variant med Dvitamin, der er vigtig at få ved overgangsalderen, da vores knogler især skal bruge vitaminet for at opretholde vores knoglers styrke – se også artiklen om D-vitaminets gode egenskaber på side 16.

Urinvejsinfektion Urinvejene består af nyrerne, der producerer urin, urinlederne, som fører urinen til blæren og derfra ledes urinen ud af kroppen, når man lader vandet gennem urinrøret. Alle dele af urinvejene kan rammes af infektion – jo længere tilbage mod nyrerne, den kommer, desto alvorligere er infektionen. Oftest er der tale om infektion i urinrøret eller blæren. Man kan have infektion i én nyre eller urinleder – så en nyreinfektion kan være enkeltsidet eller dobbeltsidet. De almindeligste infektioner forårsages af colibakterier fra tarmen (50 pct.).

Bak op om urinvejenes naturlige rensefunktion: – Drik rigeligt, så urinvejene bliver grundigt gennemskyllet. – Bær løstsiddende bomuldstrusser

Vedligeholder leddenes BeVægelighed Det originale kosttilskud Lito® Hyben, produceret på Langeland af specielt udvalgte hyben efter en patenteret tørrings- og fremstillingsmetode. 100% naturprodukt - ikke tilsat kunstige C-Vitaminer. Det eneste hybenpulver i Verden med placebokontrollerede forsøg, der beviser en positiv virkning på leddene. Din sikkerhed for et kvalitetsprodukt. NB: Grundet den megen vildledning, misbrug vedr. forskning der er udført på Hyben Vital ApS råvarer, gør vi opmærksom på, at andre firmaer ikke kan bruge vores forskning på deres produkter. Det er ikke sammenlignelige produkter.

Lito®Hyben pulver 300g og kapsler 250 stk. forhandles eller bestilles: www.litohyben.dk, apoteker, helsekostbutikker, Matas.

Lito® Hyben ilskud et mærkbart kostt

Hyben Vital Int. ApS - Langeland - Tlf.: 62501692 - info@hyben-vital.com - www.litohyben.dk

naturli.dk

31


naturli forskning

Gener

Er din en dom e gener , som ingen indflyd du har på else ?

undskyldning eller anledning? Det vandt genklang, da Angelina Jolie trådte frem og erklærede, at hun havde fået fjernet både bryster og livmoder, fordi hun på grund af sine gener var ekstra disponeret for at udvikle kræft i disse kropsdele. Men er hun så på den sikre side? Af: Anette Opstrup

D

et bliver tit betegnet som et gennembrud i forskningen, når forskere har isoleret generne til f.eks. migræne, epilepsi eller allergi. Det bliver opfattet som et vigtigt skridt til at blive klogere på sygdommene. Hvem, der får dem, og hvad man evt. kan gøre ved dem. Der bliver lavet rigtig meget forskning i vores gener. Forskere har endda opdaget et gen, der har betydning for, om du er højre- eller venstrehåndet. Men først og fremmest forskes der jo i sygdomme og hvilke gener, der koder for dem. Alle levende organismer indeholder gener. Gener er bestemte stykker af et DNA-molekyle, og hvert gen er en slags kode for et bestemt protein. Du har omkring 20.000 gener, som

32

naturli.dk

bærer dine arveinformationer. Hos mennesker er de bla. med til at bestemme din hårfarve og kropsbygning. Men hvad betyder dine gener egentlig for din sundhed? Hvis du opdager, at du har gener, der f.eks. koder for bestemte kræftsygdomme. Hvad så? Er dine gener en dom, som du ingen indflydelse har på? En fastlagt skæbne – og en undskyldning til at læne dig tilbage og bare vente på, at du bliver ramt? Eller er de anledningen til at tage bolden op og sætte ind med tiltag for at gøre, hvad du kan for at blive eller forblive sund? Det er i høj grad det sidste – og det er endda ret godt dokumenteret.

Du kan tænde og slukke for generne Samtidig med, at der laves masser af forskning i at finde frem til hvilke specifikke gener, der koder for hvilke sygdomme, bliver der også lavet forskning i, hvad det er, der bestemmer, om dine gener bliver gjort aktive eller ej. Om de er ”tændte” eller ”slukkede”. Det er jo ikke alle, med gener, der koder for migræne, som rent faktisk udvikler migræne. Der er også eksempler på enæggede tvillinger med identiske gener, hvor kun den ene har udviklet f.eks. brystkræft eller diabetes. Så hvad gør egentlig forskellen? Hvad bestemmer, om de gener, du evt. går rundt med, bliver aktiverede eller ej? Den viden bliver jo yderst interessant, da det netop giver dig mu-


forskning naturli

ligheden for at handle aktivt for at undgå alvorlige sygdomme som f.eks. kræft og diabetes. Heldigvis kommer der flere og flere svar på, hvad vi selv kan gøre, og dermed hvordan vi via vores livsstil kan påvirke vores gener. Livsstilen påvirker generne Forskningen viser, at faktorer som stress, forurening og kost er med til at bestemme, om der bliver tændt for bestemte gener eller ej. Forskere fra Københavns Universitet har således været med til at påvise, at stressaktiverende stoffet kan få beskyttende proteinkomplekser omkring generne til at forsvinde. Og på den måde bliver nogle gener gjort aktive.

“Flere naturlige stoffer kan være med til at tænde for generne, som har metastasehæmmende effekt” Dermed kan cellen f.eks. give sig til at producere hormonstoffer eller andre signalstoffer, som forstyrrer hjernens normale funktion. Dine gener ændres altså ikke som sådan. Men måden, de arbejder på, bliver påvirket. Og om de er aktive eller passive. Motion har også vist sig at have en indvirkning på generne. Og det samme gælder for ”moderlig omsorg”. Undersøgelser med rotter har således vist, at det har en betydning for generne, hvor meget rotteungerne blev slikket og gnubbet. Der er altså flere muligheder for dig for at tage generne ved hornene og nedsætte risikoen

for, at du bliver syg. Din livsstil kan på mange fronter være med til at påvirke dine gener. Både for dig og for dine eventuelle efterkommere. Vi er altså tilbage ved de gode gamle livsstilsråd, som udover virkningen på din sundhed her og nu altså også har en betydning for dine gener: Spis sundt og varieret. Dyrk regelmæssig motion. Undgå stress og ikke mindst forurening. Et minus for dine gener Vær opmærksom på, hvilke stoffer du omgiver dig med i din hverdag. Forskere fra Virginia i USA har i et museforsøg påvist, at stoffet bisphenol A, som findes i f.eks. vandflasker, dåser og anden emballage, i en mængde svarende til den, som de fleste mennesker har i kroppen, gav en markant påvirkning af gener med betydning for bl.a. social adfærd – en problematik vi f.eks. ser i forhold til ADHD og andre adfærdssygdomme. Og genproblematikken kunne følges i de næste fire generationer af mus, også selvom de ikke selv havde været udsat for bisphenol A. Mekanismen med at ”tænde” og ”slukke” for generne gælder også hos gener, som vi som regel gerne vil benytte os af. Bestemte gener er f.eks. ansvarlige for at kroppen kan reparere sig selv ved at danne nye proteiner som erstatning for tabte og nedbrudte proteiner. Disse gener kan som følge af en uge med for lidt søvn, dvs. under 6 timer pr. nat, blive slukket og dermed forhindre kroppen i at reparere sig selv. Hvilket jo kan give alvorlige konsekvenser for kroppen på sigt og ælde dig før tid. Plusser for gener Der findes også gener, som kan være hensigtsmæssige at ”skrue op for” i bestemte tilfælde.

Fibre i kosten har en vigtig funktion. Når du spiser ufordøjelige fibre, producerer dine tarmbakterier et stof, som hedder butyrat. Butyrat er med til at slukke for betændelsesfremmende gener ved at fjerne proteiner som sidder omkring DNA-trådene. Gener, der undertrykker metastaser kan have en stor betydning i forbindelse med kræftsygdom. En forsker på Washington State University har fundet frem til, at flere naturlige stoffer kan være med til at tænde for generne, som har metastasehæmmende effekt ved bl.a. brystkræft, hudkræft, tyktarmskræft og lungekræft. Stofferne er bl.a. fiskeolie, D-vitamin, ginseng ekstrakt, curcumin fra gurkemeje og granatæble juice.   Der er altså alt mulig grund til ikke at bruge generne som undskyldning for at sætte sig i sofaen og vente på at blive ramt af sygdomme, der bare ligger som tikkende bomber i generne. Du kan i stedet vælge at bruge denne viden om gener til at se din livsstil efter i sømmene. Og tage op til overvejelse, om der er områder indenfor kost, søvn, motion og forurening, du har brug for at se lidt nærmere på og få ændret nogle vaner. For dig, som måske allerede kender til gener, der løber i familien og som giver problemer, er det ekstra relevant at få tjekket op på din livsstil og omgivelser. Så brug dine gener konstruktivt og lad dem vise dig vejen til et sundt liv. Spørgsmålet om, hvorvidt det kan betale sig at få fjernet brysterne, hvis du er disponeret for brystkræft, er stadig ikke besvaret. Men selvom brysterne er væk, vil du fortsat have det gen, der koder for en sygdom, hvis din livsstil bliver for usund – så et godt bud er at starte med årsagen i stedet for at skære symptomerne væk.

naturli.dk

33


søde

naturli mad

opskrifter

I denne tid Naturli’s madskribent Trine Vesteraa har skrevet en kogebog, hvor det mest ekstravagante køkkengear er en foodprocessor, en håndmixer og så ellers de bare næver... Af: Trine Vesteraa Foto: Kirsten Bøjstrup

Tipst, hvis du

r flotte Det blive ose eller sprøjtep n e r klipper bruge u er, hvor d s o p st o fr fylde ul i til at et lille h set. la en i g s yoghurt

34

naturli.dk


Flere opskrifter på de næste sider

Yoghurt tricolore

Æbleskiver

Jordbærmousse Sød og sommeragtig dessert, som dog sagtens kan spises hele vinteren, når der er bær i fryseren. 1 portion Du skal bruge: • 20 g cashewnødder • 35 g avokado • 3 dadler • 70 g frosne jordbær • 1 drys vaniljepulver • et lille drys SteviaSød • evt. ½ spsk. vand Sådan gør du: Blend cashewnødderne til fint mel og skær dadlerne i små stykker. Kom alle ingredienser i foodprocessoren og kør det til en ensartet glat masse. Det kan være nødvendigt at skrabe lidt ned ad siderne. Serveres afkølet med friske jordbær.

mad naturli

Chokoladeklædte abrikoser

J

a, det er udgangspunktet for kogebogen ”Det smager sødt”, som jeg har lavet i samarbejde med fotograf Kirsten Bøjstrup. Det skal være nemt at lave lækkerier, der kan tilfredsstille den søde tand og give det usunde søde, vi normalt spiser, kamp til stregen. Bogen indeholder søde sager uden mælk, sukker og gluten. Det er for mange mennesker en stor udfordring at lave mad uden de tre ingredienser, så derfor skal det ikke være køkkengrejet, der sætter begrænsningerne. Bogen er desuden lavet ud fra filosofien om, at: • opskrifterne skal være lette at lave • de fleste ingredienser skal kunne købes i almindelige supermarkeder • og selvfølgelig vise, at lækkerier uden mælk, sukker og gluten smager skønt Nydelse for alle I bogen er der masser af hjælp at hente for jer med gluten- og/eller mælkeallergi, men bogen er også for alle jer, der ”bare” gerne vil have nogle sundere alternativer til lækkerbiskner. Det er ikke en bog med løftede pegefingre og krav om askese, men derimod et bud på, hvordan nydelse forenes med mad uden mælk, gluten og sukker.

Müslibrød

Opskrifterne kan dække de fleste behov fra kolde og varme drikke, morgenmad, desserter, brød, kager, små snacks, muffins til flødekager og julegodter. Ingen sukker Der er ikke brugt almindeligt sukker i opskrifterne, men der sødes i stedet med stevia, sukrin, honning, agavesirup, frugt og tørret frugt. Den chokolade, der anvendes, er sødet med stevia eller birkesød. Alternativt kan der bruges chokolade med 85 pct. kakaoindhold. Når kakaoindholdet er højt, er sukkermængden mindre, og 85 pct. chokolade smager stadig skønt uden at være for bitter. Når man bruger glutenfri mel og intet almindeligt sukker, kan det være en udfordring at få udseende, smag og ikke mindst konsistens til at gå op i en højere enhed. Eksempelvis kan det være svært at få noget til at blive sprødt, da hverken sukrin, stevia eller agavesirup har den egenskab. Honning kan i den forbindelse bedre bruges. Bogen indeholder flotte billeder, opskrifter krydret med små tips og tricks samt et afsnit om særlige råvarer. Du får denne gang fem lækre smagsprøver – hvoraf et par er perfekte til den stundende højtid. God fornøjelse...

Det smager sødt Find Trine Vesteraas nye bog med opskrifter til den lækkersultne, der hverken ønsker mælk, gluten eller sukker i Naturlis shop: www.naturlishoppen.dk. Pris 229,-

naturli.dk

35


naturli mad

Yoghurt tricolore En let og hurtig dessert lavet på sojayoghurt, så selv folk med mælkeproblemer kan kaste sig over den. 1 person Du skal bruge: • 2 dl. sojayoghurt 
 • 2 tsk. kakaopulver uden sukker
 • Ca. 4 hindbær
 • 1 drys vaniljepulver
 • ½ dl. blandede nødder og mandler
 • 1 tsk. honning
tørrede kornblomster og/eller morgenfruer til pynt Sådan gør du: Hak nødder og mandler groft og rist dem nænsomt på panden i honningen. Lad blandingen køle helt af. 

De 2 dl. sojayoghurt deles i tre lige store portioner – ca. 2 ½-3 spsk. til hver portion. Én portion røres med kakaopulver, én portion røres med vaniljepulver og én portion blendes med frosne eller friske hindbær. Kom de tre yoghurt-varianter i et glas med den hvide variant i midten. Pynt med den afkølede nøddecrunch og tørrede kornblomster/morgenfruer.

Tipleskiver en

Æbleskiver

var æb Tidligere t i dej og le dyppe b e skive æ an et lill re kom m e , n e e iv S k s t. steg r æble ble i hve t. d n ru t d stykke æ n n blev ve inden de ævnte version – tn s t. Prøv sid ger dejlig det sma

Af den glutenfrie slags, der gør julehyggen tilgængelig for enhver. ca. 12 stk. Du skal bruge: • 1 æg • 70 g rismel • 20 g kartoffelmel • ¼ tsk. stevia sød • ¾ tsk. loppefrøskaller • 1,6 dl. rismælk • 15 g kokosolie + kokosolie til stegning • 2 tsk. citronsaft med skræl af citron • ¼ tsk. natron • Et lille drys koriander • ½ tsk. kardemomme • ¼ tsk. vaniljepulver • 2 tsk. agavesirup Sådan gør du: Del ægget i hvide og blomme og pisk hviden stiv. Bland loppefrøskaller med

36

naturli.dk

rismælk, citronsaft og æggeblomme og lad loppefrøskallerne suge væde til sig ca. 10 minutter. Afvej imens de tørre ingredienser. Smelt kokosolien i æbleskivepanden. Pisk de tørre ingredienser sammen med loppefrøskaller, rismælk og æggeblomme. Tilsæt agavesirup og kokosolie. Vend tilsidst æggehviderne i. Sørg for at æbleskivepanden er godt smurt med kokosolie, inden dejen fyldes i. Hvert æbleskivehul fyldes ca. halvvejs op med dej, og når dejen begynder at være fast i kanten vendes den forsigtigt rundt med f.eks. en strikkepind, så det ubagte dej løber ned og den bagte halvdel kommer ovenpå. Serveres med f.eks. hjemmelavet blommemarmelade og Sukrin flormelis.


opskrifter

mad naturli

Müslibrød Sødt, saftigt og lækkert glutenfrit brød til enhver hyggestund – især til tetid. 1 stort brød i en form på ca. 29 x 14 x 7

Chokoladeklædte abrikoser Alternativ til julekonfekt, der er både sundere og velsmagende – og så er det let at lave! 12 stk. Du skal bruge: • 12 usvovlede abrikoser • 25 g mørk chokolade med stevia eller birkesød • Lidt fint hakkede smuttede mandler • Lidt fint hakkede gojibær Sådan gør du: Smelt chokoladen forsigtigt over vandbad og dyp halvdelen af hver abrikos i chokoladen. Pynt dem med hakkede mandler og gojibær og lad dem tørre.

Du skal bruge: • 7,5 dl. vand • 5 g gær • 12 g loppefrøskaller • 8 dadler • 4 figner • 50 g rosiner • 25 g chiafrø • 50 g sesamfrø • 50 g solsikkekerner • 75 g hel boghvede • 50 g mandler • 50 g kokosmel • 2 tsk. kanel • 1 tsk. kardemomme • ½ tsk. ingefær • 1 spsk. carob • ½ tsk. salt • 200 g rismel • 100 g boghvedemel

Sådan gør du: Rør vand og loppefrøskaller sammen og lad det stå 10 minutter, så det udblødes. Afvej imens de øvrige ingredienser. Hak mandler, figner og dadler groft og kom det i blandingen med loppefrøskaller. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør herefter det hele sammen. “Ælt” evt. med fingrene til sidst, mens dejen er i skålen. Lad gerne dejen hvile 15-20 minutter, så den bliver mere fast. Kom dejen i en rugbrødsform med bagepapir og glat overfladen på brødet med bagsiden af en grydeske dyppet i lidt vand. Bages i 2 timer og 15 minutter ved 175 grader.

Tip varm og

kal være Ovnen s ldes. Det n overho e bagetid gt, at din des vigti me er ligele s r ca. am form ha er det rs e ll e r , fo størrelse , bagetiden er ert ikke sikk samme. helt den

Tip: Usvovlede abrikoser er, som navnet siger, ikke behandlet med svovl. Svovldioxid bruges til at konservere med og til at undgå, at abrikoserne bliver brune, men det kan virke allergifremkaldende. Økologisk tørret frugt må ikke behandles med svovldioxid.

De øk o er ude logiske n svov l

naturli.dk

37


naturli oase

Sund vinter både du og dine børn kan spise uden problemer. Omegaolier af høj kvalitet smager nemlig hverken af fisk eller har den dårlige eftersmag, mange forbinder med fiskeolie. Siden 1995 har Nordic Naturals fokuseret på omega-3-fedtsyrer, og i dag er fiskeolien den bedst sælgende i USA. Både den flydende olie og kapslerne mere end opfylder den anbefalede daglige minimumsdosis til voksne. Nordic Naturals-produkter er testet af uafhængige forskningsinstitutioner og overgår internationale standarder for renhed og friskhed. Senest vandt olien Helsams pris for Årets produkt 2013. Nordic Naturals fiskeolier kan købes i Helsekostforretninger og hos Matas.

FIT FOR FEST Ferie og højtid står for døren, men det gør kulde, fed mad og infektioner også...

HJÆLP TIL JULEMAVER Ramt af julemave? Det kan hjælpe maven, hvis man sørger for at spise fiberrigt, drikke rigeligt med væske, og at sørge for at røre sig, da dette tilsammen har en positiv indflydelse på tarmfunktionen. Det gælder om at få gang i tarmen igen. Her kan SylliFlor være en god hjælp. Loppefrøskaller stimulerer mave-tarm-funktionen og er således et værdifuldt fibertilskud ved besværet tarmfunktion. Modsat andre loppefrøskaller, er Sylliflor coatet, så de fremstår sprøde og lige til at indtage – som et sprødt drys på morgenmaden, opløst i vand, juice eller anden væske, eller spises direkte fra en ske. SylliFlor fås i 3 smagsvarianter: Naturel, Vanilje og Malt og distribueres via apoteker, helsekostbutikker og Biodane Pharma’s webshop, www.biodanepharma.com.

38

naturli.dk

Ingefær, pebermynte, og kamille kan hjælpe på luft i maven – drik det f.eks. som te. Ingefær og pebermynte kan desuden fås som dråber til at komme i vand.

Slank jul? Der er rigeligt med fristelser igennem december måned, så det er godt at være fyldt op med de sunde essentielle fedtsyrer, der rent faktisk er en god ven i kampen mod overvægt: • De forøger stofskifteprocessen og energiniveauet. Dette betyder, at vi forbrænder flere kalorier. • I stedet for at bruges som brændstof, spiller de en rolle i dannelsen af cellemembranerne, og bliver omdannet til hormonlignende prostaglandiner. • Essentielle fedtsyrer hjælper nyrerne til at komme af med et overskud af vand, som er indeholdt i organisk væv – vand som udgør meget af de overvægtiges ekstra vægt. • De hjælper med at nedsætte trangen til sødt, som ofte opstår, fordi vi ikke får de næringsstoffer, vi har brug for. Ved indtagelse af de manglende essentielle fedtsyrer tilfredsstilles trangen. • Essentielle fedtsyrer er godt for humøret og energien – og giver os mere lyst til at være aktive. Oil of life fås i flere varianter, tilpasset den du er, og så er det nogle af de reneste olier på markedet. Den meget skånsomme presning betyder, at olien klarer sig suverænt i totox-test, der fortælller noget om, hvor hurtigt og hvor meget olien forharsker.

værd at vid e

En almindelig dansk familie får masser af omega-6-fedtsyrer fra de vegetabilske olier, der anvendes i forarbejdningen af fødevarer og i madlavning. Til gengæld kan det halte med den gavnlige omega-3-fedtsyre, der primært findes i fede koldtvandsfisk. Mangel på omega-3 kan påvirke kroppens sundhed og vores immunforsvar. Når vi indtager omega-3 fedtsyrer, optages de nemlig i vores cellemembraner, og når immunsystemet aktiveres af f.eks. influenza- og forkølelsesbakterier, frigøres fedtsyrerne fra cellemembraner. Fedtsyrerne omdannes derefter til molekyler, som understøtter kroppens naturlige helingsreaktion. På markedet findes både velsmagende olier og tyggekapsler med omega-3-fedtsyrer, som

VIDSTE DU...


oase naturli

Hvis du gerne vil tabe et par kilo, intensivere motionen eller drosle lidt ned på kødindtaget, men stadig være mæt og tilpas, så er proteinpulver et godt supplement. Nu har Nyborggaard lavet et dansk økologisk hampeproteinpulver, der er helt igennem ideelt som proteinpulver. Hampeprotein 43% adskiller sig fra mange andre typer proteinpulver, idet det indeholder alle essentielle aminosyrer i det forhold, som kroppen har brug for, og ovenikøbet i en form, som er letoptagelig og anvendelig. Det er tillige smagsneutralt. Selvom mange forbinder hamp med euforiserende stoffer, er produktionen af hamp som næringsrig afgrøde ikke ny. Nyborggaard har længe forarbejdet hampefrøene til koldpressede olier i gårdens eget presseri. Og nu bliver der så også lavet pulver med hele 43 pct. protein. Proteinpulveret er 100 procent vegetabilsk og glutenfrit, og kan med fordel bruges i juice, smoothies, brød, fars og på grød og morgenmadsprodukter – eller du kan lave din helt egen proteinbar med pulveret, nødder og tørret frugt. Find hampeproteinpulveret i din helsekost.

værd at vid e

Helt særligt proteinpulver

Skyl ikke maden ned Drik ikke for meget til måltiderne. Du fortynder fordøjelsessafterne, og så nedbrydes maden ikke godt nok. Drik i stedet mellem måltiderne. Du undgår også at komme til at skylle maden ned, når du ikke drikker til måltidet – i stedet vil du tygge maden ordentligt, hvilket fremmer både fordøjelsen og mæthedsfølelsen.

Helt ig ennem ideelt s protein om pulver

*9 ud af 10 kvinder mangler jern Træthed og manglende energi er et velkendt tegn på, at kroppen er i underskud af jern. Men føler du dig bleg eller svimmel, kan det også være et fingerpeg om, at kroppen mangler jern. Floradix® Kräuterblut er et velsmagende urte – jerntilskud, der med sit indhold af syrlige naturlige ekstrakter fra blomster, frugter og bær, optages særligt godt. Floradix® Kräuterblut er mild ved maven og er ikke tilsat nogen form for sukker, eller konserveringsmidler. Købes i helsekostforretninger, hos Matas, på apoteket, Føtex og Bilka. Læs mere på www.mezina.dk. *Kvinder i den fødedygtige alder

Scan koden og læs mere om produktet.

naturli.dk

39


naturli coaching

Coaching:

Dyrk dit flow Vi drømmer alle om at blive den bedst mulige udgave af os selv – hvor vi er stærke, ’os selv’ og træffer valg, som vi måske har ladet ligge længe. Vi ønsker os et liv, hvor vi gør det, der er naturligt for os – hvor vi oplever ”flow”. Men hvordan får vi det? Ikke mindst med al den ’bagage’, vi slæber rundt på? Af: Birgitte Aagaard Foto: Colourbox

D

“Ethv kræve ert udviklin r gs vi nød bevægelse - forløb t til a og h vi får t se på, hv er er or skabt Det v et flow dan il sige, . for FØ at vi har br RST ug at k og opn å - o igge fremad - resu mend små ltater .”

en gamle og den nye historie: I enhver personlig udvikling er det altid vigtigt at forstå sin baggrund: ”Hvad kommer du af?” Men ”arv og miljø” bliver desværre ofte udlagt som direkte bestemmende for vores livs forløb, endda som vores skæbne. Når vi ønsker udvikling og ”flow” i vores liv, er vi nødt til at kigge fremad og sætte vores fortid til side for en stund for at kunne gribe de muligheder og tage de udfordringer, som vi møder på vejen

naturli.dk

m

e

40

d

Fr

Fo

i t r

ti

d


coaching naturli

lige nu og her. Vi må erkende og acceptere, at den del af vores historie, der ligger bag os, ER skrevet, mens vi nu – og til enhver tid – står med pennen i hånden og skal skrive resten af historien... Hverdagens helte Bogmarkedet bugner af biografier fra både berømtheder eller blot ”hverdagens helte”. Alle har en historie at fortælle – bl.a. om opvækstens og ungdommens lykke og ulykke, om kampe tabt og vundet. De bedste af disse historier er efter min mening præget af accepten af fortiden med alt, hvad den rummer, og har et klart og konstruktivt fokus på fremtiden, dens muligheder og personens eget ansvar for at skrive resten af sin historie. De mindst læsværdige er dem, der svælger LIDT for meget i elendighederne. Det er muligvis godt (læs: salgsvenligt) læsestof, men det afgørende i udviklingens øjemed er, at personen formår at se sin fortid, som det den er: et springbræt, en trædesten eller en envejsbillet på den vej, som kun fører fremad. Du kommer FAKTISK aldrig tilbage til det sted, du var.

Det er svært at gå baglæns Sagt lidt populært: Hvis du vælger at gå fremad med ryggen til – fordi du har travlt med at skue tilbage – vil du uvægerligt være i fare for at snuble eller gå helt i stå, fordi du knap tør træde et skridt frem (baglæns). Vel kan det være svært at ’slippe’ sin fortid, men ønsker du at komme videre, er du nødt til det! Mange terapeuter vil sikkert gøre opmærksom på, at vi ikke bare kan ignorere vores ballast og har brug for at forstå det, vi har fået med i bagagen. Det vil jeg til enhver tid skrive under på, men jeg ser desværre ofte, at klienter, der siden kommer til mig, oplever, at de primært har brugt tiden på at se tilbage og forsøge at forstå. Det opleves i mange tilfælde som så drænende for klienten, at de ender i alenlange forløb og mister energien til reelt at GØRE noget ved deres problemer her og nu. Kig først og mest fremad Ethvert udviklingsforløb kræver bevægelse – og her er vi nødt til at se på, hvordan vi får skabt et flow. Forudsætningen er at bevare et forholdsvist konstant energiniveau, ellers går vi

i stå. Det vil sige, at vi har brug for FØRST at kigge fremad og opnå – omend små – resultater, som kan give mod og kræfter til at tage de næste og måske lidt større skridt.

“Alle har en historie at fortælle – om opvækstens og ungdommens lykke og ulykke, om kampe tabt og vundet” Coaching som overordnet metode har bl.a. fået på puklen for at være for mål- eller strategiorienteret og ’forhippet’ på at skabe resultater, før personen er ’moden’ til det. Jeg skal ikke udelukke, at det kan være tilfældet i nogle sammenhænge, men det betyder ikke, at coachingens principper ikke holder (blot fordi de er blevet ’overfortolket’ eller forenklet). Den gode coaching, herunder selvcoaching, balancerer hele tiden mellem at sætte lys på

naturli.dk

41


naturli coaching

ressourcerne (også fra fortiden), bruge ressourcerne/erfaringerne til at håndtere udfordringer og finde frem til små og store strategier, som kan hjælpe personen i den retning, han/hun ønsker. Flow kræver forarbejde Hvordan hænger flow så sammen med (selv) coachingens målrettede arbejde? Her tænker jeg også, at begreberne er blevet lidt for forenklede, fordi “flow” ikke bare er at lade sig flyde med. Det kan være, at det kan lade sig gøre af og til – efter en del forarbejde – men generelt skabes flow, ved at vi hele tiden er opmærksomme og åbne over for nye muligheder – nye trædesten, om du vil.

“Ligesom flow er energi ikke noget, der bare kommer.” Når vi i et udviklingsforløb ser på vores baggrund, arv eller fortid, er det afgørende, at vi ser på den som ressourcer, der peger fremad: Hvad har du lært? Hvad kan du bruge din erfaring til? Når du ’analyserer’ din fortid, skal du hele tiden tænke på at ’høste frugterne’ – uanset deres beskaffenhed. Og husk: Bitterheden, selvmedlidenheden, ja selv den dårlige samvittighed, har ingen plads her!

Apropos bogmarkedets biografier, så lad os sige, at du er vokset op i en voldelig familie eller har været udsat for mobning. Det har f.eks. lært dig, hvordan du kan passe på dig selv, og hvilke magtmekanismer, der fungerer mellem mennesker. Eller hvis du er født med et handicap eller har en arvelig/kronisk sygdom, har du lært en masse om, hvordan du finder alternative løsninger og udnytter de ressourcer, du faktisk har, optimalt. Alle erfaringer er brugbare og har værdi! De magiske pauser I min hverdag møder jeg mange mennesker, som er ved at give op – bliver apatiske og ’glemmer’ deres strategier og planer. For at kunne fastholde blikket på målet, kunne se og bruge de skjulte ressourcer i din fortid og fodre dit mod til at håndtere den udfordring, du har stillet dig selv, må du igen vende tilbage til den afgørende faktor: energien. Ligesom flow er energi ikke noget, der bare kommer – en lur på divaneseren holder ikke længe... Energien skal plejes! Uanset hvad du får energi af, er det afgørende, at du faktisk GØR det, som giver dig energi. Hvis du har brug for ro, så søg roen, hvis du har brug for motion, så motioner, og hvis du har brug for inspiration – kreativt, åndeligt eller intellektuelt input – så opsøg de sammenhænge, hvor du får det. Disse pauser fra dit ’udviklingsprojekt’ rummer magiske kræfter. Når vi træder ud af hamsterhjulet, kan vi nemlig langt bedre se, høre og mærke, hvor vi befinder os, hvad vi har brug for, og hvad vil/skal vi nu for at komme videre.

Korsvejen: Hvad med resten af din historie? Kender du fornemmelsen af, at ”her har jeg stået før”? Når dit liv er gået i ring, og du igen har sneget dig uden om din strategi og ’snydt’ dig selv. Dette er din korsvej, dit vendepunkt! Her er det nødvendigt først at finde ud af, OM du faktisk ønsker det mål, du har sat dig. Er det reelt andre eller din omverden, du forsøger at tilfredsstille? Hvad skal dit mål så være? Her kan du med fordel kigge (midlertidigt) tilbage for at fange dig selv i dine mønstre. Dybest set kan du forestille dig, at du er i gang med at skrive din egen biografi. Nogle af de første kapitler har du måske ikke haft så meget indflydelse på, men spørgsmålet er: Hvad skal der så stå i resten af bogen? Der er kun ét at gøre: Fat pennen – og viskelæderet for en sikkerheds skyld – og husk, at det er dit navn, der står på bogens ryg. God skrivelyst.

Hvad s stå i r kal der e din bo sten af g? et akt Træf ivt va lg

42

naturli.dk


SPECIALTILBUD

Naturli og lækker!

spar op til

490,-

Få Danmarks bedste alternative helsemagasin direkte i postkassen i et år sammen med lækker hudpleje fra Naturfarm.

Du får 8 numre af Naturli + Naturfarm gaveæske

Gaveæsken fra Naturfarm indeholder: Caviar Fibroactiv Cream + Silkprotein® Tilfører huden fugt med omgående mærkbar effekt. Cremen er fremstillet af Caviar samt økologiske ekstrakter, som beskytter huden indefra og regenerer hudceller. Caviar Eye Gel® Flash Serum Mindsker poser og rynker omkring øjnene og læberne på 10 minutter. Virker øjeblikkelig og har samtidig en langtidsløftende effekt, da den har en positiv tiltrækning på huden.   Caviar Refirming Cream + emu oil® Opstrammer hals og brystparti og rynker omkring læberne på 25 min. Virker meget hurtigt opstrammende på hals og omkring læberne, hvor huden har en slappere og tykkere hud end normalt.   Alle Naturfarms produkter er uden: PEG, de 26 mest allergene stoffer og parabener.

299,(+ porto kr. 49,-)

et l liv

ti ing

13 3 20

– en

0 No.

n hold

No. 07

2013

dning til – en hol

livet

a Temft & Kræyrke st

steDit før dtryk håndsin

er liksir livse ukrudt med pirer og s

Er du pæn eller ærlig?

5

en o – d gift Kem delige almin

Løb: Kort og godt virker

de r Ga Pete

D Pr

e S:

har Jeg alt! lle kan A ivet Slu

n Soledfjende ? – hu livsven eller

t me

rg-Müller

umbu Christiane Scha

Temaed

Hals & Hov

f i sto t rings g grøn Næ o gt fru

18

+

er lget

va Når e Kviksølv: en ng4 8 solcrem tni n Forgif – de dhednd erne asuntæ ulst fra

Met iske sv psyk

Forlage

t Med

iegrupp

lide at se godt ud!

Løssalgs en |

pris Kr.

48,50

03

007 021 9 r 02 super11.5 spire 716 Nødder som 3/13 12/0 9 7 egne e nødder huddine food – Hvilk Gluten som Dyrk nye ta | ering ses kan hvad? fjende – lækre prosta amin ualis kan ifter | Vis Sund A-vit s Kr. 48,50 ft | cen for øjne og glutenfri opskr en | Løssalgspri Forlaget Mediegrupp og kræ se-balan– både i selen Syre ba n g hude | nin for øjet Forsk lmotion til øjet | Næring ner ft | ke taller | Blåbær lp mod infektio d kræ ing | Cy | Udrens tungme | Hjælp til selvhjæ r mo dr med havtorn | Vitale spirer Smør indefra Plante lp om lin og pengeløs? jæ dig | Rynkefri 10/09/13 Selvh Tungen afslører

n våbe rens Natu kræft? mod

30

34

22

+

3.indd

aturli_0

1082_N

g

1

1086_Naturli_07.indd

56

10.22

1

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502

Giv en gave, der varer hele året!

k

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 8 numre er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst.

Tilbuddet gælder til og med 6. januar 2014.

.d naturlishoppen


Planter & helse Henrik Jakobsen er sundhedskonsulent og underviser. Han har mange års erfaring inden for helsebranchen.

Helseteket

Smagen af kemi eller natur?

naturlig l a e k Ik helt så r e g a sm t naturlig

Det tredje krydderi er ikke helt så naturligt, som det lyder, og flere har oplevet at få det skidt af mono natriumglutamat, som er det kemiske navn for krydderiet. Af: Henrik Jakobsen Foto: Colourbox

F

ørst gang jeg hørte ordet mono natriumglutamat, var fra en kunde i den helsekostbutik, hvor jeg tidligere arbejdede. Han spurgte ind til, om det var i helsekostbutikkens fremmede varer. Han havde en ven, der havde fået hajfinne-suppe og var blevet meget syg. Hver gang han fik noget af det, fik han det værre igen. Senere fik jeg en helsevejelederuddannelse og blev daglig leder i samme butik. Indehaveren var en slagtermester, der var blevet grøn vegetar, og han vidste alt om madsminke bag kulisserne. Industriens videnskab havde opfundet ordet tilsætningsstoffer om kemikalier, og så måtte de efter gældende regler puttes i mad. Glutaminsyrer blev i 1908 opfundet af japaneren Kikunae Ikeada, der ud fra en naturlig substans, han udvandt fra tangsuppe, blev i stand at skabe det syntetiske tilsætningstof – glutamin-syre. Sammen med en partner startede han et firma, som i dag er verdens største producent af mono natriumglutamat – MSG – eller det tredje krydderi,

44

naturli.dk

der bidrager med den efterhånden berømte umami-smag. uuhhmm, umami Umami er en smag, vi kender fra mange fødevarer, der enten indeholder glutamat eller nukleotiderne inosinat og guanylat, der fremmer smagen af umami. F.eks. indeholder ost basis-umami-smagen glutamat, mens en bøf indeholder insosinat. Tilberedt sammen – som i en cheeseburger – vil de være sammensat umami, som ofte tiltaler vores smagsløg. Umami-smagen og stofferne findes naturligt i mange fødevarer, men det er forskelligt, hvor store mængder de indeholder, og hvordan de er sammensat. Det tredje krydderi virker ved at snyde din tunge med denne femte smagsoplevelse – der altså hverken er sur, sød, bitter eller salt. Glutaminsyrerne binder sig nemt til fødevarernes smag og er derfor benyttet som smagsforstærker. I sig selv smager stoffet ikke af noget, men når det kommer i forbindelse med smagen i mad,

så kommer der en stærkere smag. Det tredje krydderi bruges meget i kinesisk og japansk mad. Reaktioner på MSG Selvom glutaminsyrer er et godkendt tilsætningsstof til fødevarer, er der folk, der ikke tåler det. Det kan give udslag som hovedpine, kløende hud, brændende fornemmelser på hals-slimhinder, kvalme – og man bliver varm og sveder. Reaktion sker mest ved stor indtagelse, op til 3 g pr. indtaget måltid og kaldes kinesisk restaurant-syndrom, da det først blev beskrevet, efter folk havde spist på kinesisk restaurant. Skal du ud og spise, og vil du gerne undgå MSG, må du spørge dig frem – gerne før du tager ud, så du kan finde ud af, om restauranten ved, hvad de snakker om. Hvis de bruger det, kan du spørge om, det ikke er muligt at undgå at tilsætte det. Ellers er det fornuftigt at gå efter restauranter, der reklamerer med en økologisk tilgang til tingene.


helseteket naturli

HVOR FINDER DU DET TREDJE KRYDDERI? Glutaminsyrer og glutamater må tilsættes mange fødevarer, kødprodukter, sovser, salater, færdigretter, snack og dessinger. Det skal deklareres med E-nummer og som smagsforstærker, f.eks.: E 620: Glutaminsyre, og E 621, E 622 ,E 623,, E 624 og 625: (Se E-nummer bogen. O. Zink –SAXO).

Spar på salt

Vær opmærksom på, at proteiner i planter, der er nedbrudt (Hydrolyseret veg, protein og gærekstrakt) kan indeholde naturlige store mængder af glutamat. Begge dele skal deklareres. Gær indeholder alle livsvigtige aminosyrer samt en del mineraler og b-vitaminer.

Kend din E-num e re

Salt er vigtig for mange processer i kroppen, og vi skal have ca. 5 gram om dagen, for at erstatte det vi taber ved f.eks. sved. Men de fleste får mere end det, og så kan salt holde væske tilbage i kroppen, øge mængden af blod og påvirke nyrer, blodtryk og hjerte. I mange færdigfremstillede produkter, kan der være meget salt. Undgå dem. Der er ingen deklarationspligt i Danmark på salt.

Den sunde smag I økologisk mad må man ikke tilsætte det tredje krydderi, og der må ikke være madsminke, ligesom man heller ikke bruger sprøjtemidler. Til gengæld er der mange naturlige måder at frembringe en god smag: Der findes flere urtebouilloner, bl.a. Morga og Herbamare bouillon, lavet af økologiske grønsager og krydderier. Morga har en, der er gærfri. Bruges i supper, bagværk, tærter og hvor der ønskes en naturlig velsmagende smag. Salt i den rette mængde er ikke dårlig for den gode smag. Der er gourmetmæssigt meget stor forskel på salt. Der er også forskel på, hvad de indeholder fra naturens side. Havsalt er ubehandlet og lavet af saltvand, der er inddampet ved solens varme. Når saltet smager af mere, så bruger man mindre. Indeholder mange mineraler, op til 60 forskellige med bl.a. naturlig jod, der er godt for stofskiftet.

Læsø salt laves som middelalder-salt ved sydning (kogning ved 8o grader). Bruges som velsmagende gourmet-salt samt i kosmetikprodukter med helseegenskaber. Himalaya Krystalsalt er dannet ved solens udtørring af et hav for mange tusinde år siden. Under dannelsen af Himalaya bjergene blev saltlaget trykket ned under overfladen, hvor det i dag ligger i ca. 500 m dybde, godt beskyttet mod forurening og andre påvirkninger. Aurion stensalt kommer fra urgammelt indtørret saltvand i salthoste fra Tyskland. Det er ikke behandlet og det er fra en tid, hvor der ikke var forurening. Urtesalt findes der mange spændende varianter af, hvor man har kværnet urter og grønsager i saltet, så det smager af mere, hvorved du kan mindske saltindtagelsen. F.eks. Rømer Urtesalt, Himalaya kryddersalt, Trocomare og Herbamare fra A. Vogel. Gomasio er en spændende krydder-salt, hvor sunde uafskallede sesamfrø er kværnet med salt. Æbleeddike er lavet af hele æbler, som gærer, og er rigtig god til at give smag i mad. Bruges også til dressinger og lager. Bruges som naturmiddel til at oprette syrebasebalancen samt udrensning.

Honning er et naturligt sødemiddel med mange sunde egenskaber, som også kan give smag i dressing og bagværk. Du kan lege med at bruge både friske og tørrede krydderier. Mange gange kan du nedsætte forbruget af salt og andre smagsforstærkere. Tamari er en gammel traditionel fermenteret smagsfaktor af soja, hvede eller byg fra Japan. Ved fermenteringen opstår der gunstige fordøjelsesfaktorer. Bruges som smagsfaktor i mad, ris, tærter m.m. Miso pasta laves også på ris, byg, hvede eller soja. Helt enestående i supper, eller brugt som bouillon.

Vidste du ... at umani betyder velsmagende på japansk?

naturli.dk

45


naturli oase

English Tea Shop dækker over en lækker og smagfuld te, som samtidig fås i de fineste dåser, der gør dem perfekte til små værtindegaver. Selve teen er nøje udvalgt for sin kvalitet, uanset om det er traditionel English Breakfast eller lemongræs, ingefær/citrus og chai. De firkantede dåser indeholder te i løs vægt, mens de ovale har tebreve i sig. Målet for English Tea Shop har været at skabe en moderne og bæredygtig produktion, hvor kvaliteten ligger i smagen, så der er blevet smagt på mange tusind kopper te i processen. Resultatet skulle du gerne kunne smage med en kop fra English Tea Shop.

DET LILLE EKSTRA Ekstra godt, ekstra sundt, ekstra lækkert – vi har et par tip til dig og dine kære...

Bæred y produ gtig hvor k ktion, va ligger i liteten smage n

REN MED RAV Rav er millioner af år gammelt, og fra før jorden blev forurenet. Fundamentet i RAV-hudplejeserien er terpener og succinsyre (ravsyre som er en stærk antioxidant), der er basal for energiomsætningen i hudcellerne og stimuleringen af hudens biokemiske egenskaber, så den efterlades blød, elastisk og spændstig. Aromaen er uden de 26 allergifremkaldende stoffer. For at øge fugtindholdet og genoprette hudens naturlige balance anvendes den vildtvoksende peruvianske Tara, økologisk Aloe Vera samt naturlige olier. I stedet for vand er der anvendt økologisk Aloe Vera. Mere naturligt kan det ikke blive – og du kan vaske dig helt ren med en gaveæske bestående af Soft Shampoo, der vasker hår og hovedbund blidt, samt Glycerin sæbe – en skånsom, mild og virksom sæbe. Find gaveæsken i din helsekost – vejl. udsalgspris kr. 145,-.

Det bedste i én Som enhver anden rockstjerne med respekt for sig selv, skal en populær kogebogsforfatter da også lave en greatest hits! Således også Umahro Cadogan, der nu har udgivet ‘Køkkenrevolution – de bedste opskrifter’. Så er du til mad med fokus på at booste alle cellerne i din krop, mad med smag og ekstravagance på den økonomiske måde samt masser af ny og sund madglæde, men mangler endnu at have en Køkkenrevolution-bog i samlingen, så er det nu, du skal slå til. Du får over 400 sider med tips, tricks og massevis af opskrifter til en vejl. pris af kr. 249,95.

46

naturli.dk

Spilopper med Bamsen Bamse Bomstærk vil gerne lære alle børn noget om sund kost og livsstil, så nu kan du faktisk downloade et spil med den lille vitamin-bamse til iPad og tablet. Kosttilskud erstatter ikke en sund livsstil, men det kan være fornuftigt at supplere en sund livsstil med kosttilskud, også for børn, der skal vokse og udvikle sig. Bamse børnevitamin/mineral tabletter skiller sig ud fra almindelige børnevitaminer ved at være mere bredtdækkende med hensyn til vigtige næringsstoffer. Derfor er det et meget alsidigt kosttilskud, som sikrer, at barnet får de nødvendige næringsstoffer under opvæksten. Bamse tabletter er tilpasset

barnets særlige behov og næringskrav på en sådan måde, at de vigtige vitaminer og mineraler tilføres i passende doser uden risiko for overskridelse. Bamse tabletter er uden kunstige smagsstoffer og sødet helt uden brug af sukker eller kunstige sødestoffer, men med naturlig jordbærsmag. Vejl. udsalg 120 stk. kr. 164,50.

værd at vid e

Smukt og smagfuldt


oase naturli

Mere hygge – mindre forurening Soyalys er lavet på soyavoks, som ikke udleder partikler i samme mængder som stearinlys. Det er altså langt sundere og mindre forurenende til hyggestunderne, der er så svære at undvære her i den mørke tid. Du kan altså skåne både lofter, indeklima og lunger ved at vælge et soyalys. Du kan også finde lysene nu som fyrfadslys, hvilket Naturlishoppen har fundet så interessant, at du kan købe dine lys her – www.naturlishoppen.dk.

EN ANDERLEDES TÅR Ikke alle kan lide eller tåler traditionelle øl særligt godt, hvilket kan være en udfordring omkring julefrokostbordene. Mongozo, som Funkis Food forhandler, er en rigtig god glutenfri øl til folk, der godt kan lide smagen, men ikke har det så godt med gluten-indholdet i almindelige øl. Faktisk er den kåret i 2012, som den bedste glutenfrie øl på markedet. Er det smagen, der er problemet, har Funkis Food nu fået fem spændende alternativer på markedet – også fra Mongozo. Det er øl med eksotisk smag af henholdsvis banan, kokosnød, mango, quinoa og palmenød. Det lyder måske meget specielt, men måske du alligevel er øldrikker, når smagen bliver mere eksotisk?

INGEFÆR…

RODEN TIL ALT GODT! Al saft og kraft fra ingefær koncentreret i en lille flaske – det er Dr. Muches Ingefær Dråber!

• Styrker immunforsvaret • Hjælper mave- og tarmfunktionen • Mod køre- luft- og søsyge/kvalme • Aktiverer stofskiftet • For vitalitet og velvære • Giver indre varme Dr. Muches Ingefær Dråber smager særligt godt i frugtsaft/juice. Hvis du vil opleve den helt koncentrerede form af ingefær, så prøv et par dråber rent, men forsigtigt – det er stærkt! • Uden alkohol • Uden sukker/sødestoffer • Uden konserveringsmiddel

Dr. Muches

Ingefær Dråber Kan købes i Helsekostforretninger og bestilles i alle Matas butikker. Nærmeste forhandler anvises på tlf.: 39 56 36 26

LIME PHARMA naturli.dk

47


naturli skønhed

Skønne gaver til alle! Til moster Oda, til veninden, til manden, til datteren, til mor og far og måske en lille én ind til mig selv? Til kalendergaven, fra nissen eller bare fordi! Vi har set skønne plejende gavemuligheder. Af: Tine Juul Andersen Foto: Colourbox

D

et kan gøres nærmest gratis, billigt og der opefter. Fra små søde gaver som en læbepomade i en sjov dåse til ”bare-for-lækker-cremer” til ansigt og krop. Der er et overflødighedshorn af muligheder inden for skønhed og pleje. Lad os starte ud med de gaver, vi kan lave selv: Er du overskudsramt, eller synes du, det er sjovt og afstressende at lave gaver selv, er ikke mindst www.urtegaarden.dk et spændende sted at besøge. Gode idéer og opskrifter at hente, og du kan handle ingredienser dér direkte – eller i din nærmeste helsekostbutik. Her er blot ét eksempel blandt mange: Bodyscrub med salt • 150 g bade- og peelingsalt ØKO • 75-100 ml. tidselolie ØKO (afhænger af den ønskede konsistens)

48

naturli.dk

• 1 ml E-vitamin • 20-30 dråber æterisk olie eller duftolie Bade- og peelingssalt afvejes i en skål. Tidselolie og E-vitamin tilsættes og røres godt sammen og derefter tilsættes den æteriske olie. Til sidst hælder du den i en klar krukke og sætter evt. en smuk etiket på eller binder bånd om. Holdbarheden på denne bodyscrub er 1 år, når den opbevares køligt. Gaven til manden, vennen, sønnen I butikkerne vrimler det også med nyheder og søde, sjove og lækre ting. Hvis vi for en gangs skyld starter med herrerne først, har der aldrig været så meget at vælge i mellem som nu! Rene parfumer fra Maroma Mens Parfume med dufte som Citrus/Frankincense, Lavendel/ Cedertræ eller Tonka/Vetyver. De dufter utrolig

Flere mænd har fået en forståelse for, at når huden i ansigtet strammer, så hjælper det at komme en creme på dejligt lige fra maskulint til mere unisex, ser lækre ud og koster kr. 149,-. John Masters har en 2-in-1 Wash and Foam til mænd. Renseskummet er til hele ansigtet, men kan også bruges til barberskum pga. den blide cremede konsistens, og den efterlader huden ren og forfrisket. Frisk, men ikke dominerende duft. Kr. 278,-. Logonas herreserie er både i sit udtryk og i sin duft maskulin. Især deres Man Deo Spray til kr. 119,- og deres Man Shampoo & Showergel kr. 99,- er faktisk værd at skrive hjem om! Flere mænd går efter Weledas herreprodukter, ikke mindst efter de har introduceret deres lidt


skønhed naturli

federe ansigtscreme, der er god til udendørsaktiviteter og sport. Weledas Intensive Cream Men til kr. 145,- . Flere mænd har fået en forståelse for, at når huden i ansigtet strammer eller er lidt irriteret, så hjælper det at komme en creme på. Hvad med veninden og værtinden? Måske er du på en lille gave til veninden eller har brug for en lille sjov værtindegave indenfor kategorien økolækker. Figs & Rouges har læbepomader i de fineste søde dåser, eller EOS’s læbepomader i deres smarte æggeformede beholdere. Et spændende produkt er også Konjac Sponges.

Disse ansigtsrensende svampe er lavet af japanske pulveriserede kartoffelrødder blandet med fransk ler. De findes tilpasset de forskellige hudtyper. Under vandhanen med den, og så kan man rense sit ansigt morgen og aften med en let eksfolierende effekt, mens leret giver en klar og frisk fornemmelse. Man kommer bare sin favorit skintonic og dagcreme på bagefter. Ca. tre måneder holder svampen, og så kan den smuldres og komposteres i potteplanter eller haven. Kr. 99,-. Massagelys fra Designer Mudder – f.eks. Orange Blossom Orli – spreder dejlig duft og hygge i rummet. Man tænder lyset og hælder olien på kroppen og kan få fornøjelsen af duften og behandlingen og effekten på kroppen. Findes i flere udgaver i de fineste dåser til kr. 129,-. Karmameju har også duftlys, der kan bruges som kropsolier. Smuk emballage, skønne

dufte og med sojaolie, der hverken ryger, når den bruges som aromalys eller brænder huden som kropsolie.

Masker, masser af masker Ah, de gode masker - ansigtsmasker, som kan give friskhed og glød til træt vinterhud! Ler, især fransk ler er gode i masker. Mineralholdig fransk ler som i Cattiers Masque Argile Rose – rosa lermaske. Nu også med aloe

De ansigtsrensende svampe er lavet af japanske pulveriserede kartoffelrødder blandet med fransk ler

Rene Og Velsmagende Omega Olier

Siden 1995 har Nordic Naturals fastsat standarden for omega-3 kvalitet, ved at levere tredjeparts-testresultater, der afslører at Nordic Naturals er brancheførende på renhed og friskhed.

Nordic Naturals Fordele n

Renhed Fri for kviksølv, bly og andre giftstoffer

n

Friskhed Minimal oxidering sikrer, ingen fiske smag

n

Smag Trannet lugt eller smag er et tegn på dårligt fremstillet olie

n

Triglycerid Form Sikrer optimal optagelse og dermed bedste resultater

n

Tredjepartskontrol Garanterer kvalitet, friskhed og renhed

n

Bæredygtighed Miljømæssigt ansvarligt fiskeri beskytter vores oceaner

n

Dosering Internationale eksperter er enige om at vi har brug for mindst 500 mg EPA+DHA pr dag

Nordic Naturals fiskeolie forhandles gennem Helsekostforretninger og hos Matas Distributør : Bidro ApS Midskovvej 58, 5370 Mesinge, www.bidro.dk

naturli.dk

49


naturli skønhed

vera. Denne maske har i Frankrig vundet Bedst i Test og netop pga. lerets indhold af mikronæringsstoffer tilfører den både næring til huden, fjerner affaldsstoffer og blødgør. Den kan være til glæde for alle alderstrin og er særdeles god til sart hud. Kr. 79,-. Pukka, der også laver de lækre teer og er baseret på Ayervedisk tankegang, har også en hel serie af ansigts-og kropsprodukter. Deres ansigtsmaske Nourishing Brigthener er yderst effektiv til at friske ansigtshuden op, hvis man kun har et øjeblik. Med blåblær og mandel, amla og gotu kola. 1 tsk. af pulveret blandes med Pukkas Gentle Cleanser eller bare med vand, masseres blidt ind i ansigtet og skylles af med det samme. Frisker hud og glød op på få minutter til kr. 132,-. Klassikeren Anne Marie Børlinds LL Regeneration Moisturizing Cream Mask er en gave til den modne hud. Lægges på hele ansigtet og hals om aftenen og sidder i 10-15 minutter, hvorefter den overskydende creme smøres godt ind i huden.

Kalendergaver? Du kan plukke fra alle kategorier, så det kan passe til ethvert budget og til enhver smag – og mon ikke der er noget teenageren også ville elske? Alt sammen med fokus i det grønne og rene. Det er kun at stikke hovedet ind i din nærmeste helsekostbutik og lade dig inspirere.

50

naturli.dk

Giv en omgang blød hud Ja, blød hud kan vi også godt lide. Zinobel Organic Boost Body Oil er som deres andre produkter kvalitets økologiske ingredienser, som ef fek tiv t nærer og gør huden blød – uden pjat. Med granatæble, arganolie, hybenkerneolie og macademiaolie til kr. 229,-. Har du forinden peelet din hud, er effekten om muligt endnu bedre. Peel gerne på tør hud med hamphandsker, som er godt for blodcirkulationen, til at udrense affaldsstoffer fra bindevævet og til at fjerne døde hudceller. F.eks. fra Sæbeværkstedet til kr. 75,-. Blandt bodylotions – også til den sarte hud – er Avivir Aloe Vera Bodylotions virkelig gode fra kr. 115,-. Dr. Hauschkas body lotions er lette og trænger nemt ind. Med dufte efter smag fra frisk lemon til blid lavendel med sandeltræ til kr. 199,- . I den mere eksklusive ende er Jurliques Rose Body Cream en fantastisk lækker vintercreme, da den er federe end lotions og dufter af de skønneste, klare engelske roser til kr. 230,-. Naturlige parfumer uden nervegift Den fine, fine Rose Duft Stick fra Jurlique er årets duftnyhed. Så let og delikat og til kr. 180,- . En stick man kan rulle på håndled, hals og tindinger med blid roseduft. Florascents Parfumer er blandet af fransk parfumeur, hvor der er vægtet såvel bund, top og mellemnoter i duftene, som har betydning for helhedsopfattelsen af dufte – vel at mærke uden syntesiske ingredienser til kr. 460,-. Fås nu også med aromaterapeutisk virkning til kr. 149,- med navne som Never Sleepless, Power Up, Headache Master m.fl. Sprayes på kroppen eller ud i rummet.

I samme liga er Honoré des Prés parfumer. Olivia Giacobetti har skabt denne moderne økologiske parfumeserie, der stimulerer vores duftcentre og humør. Hun har også kréeret for Guerlain og Agnes B. Det kan være svært at finde den perfekte duft til en anden. Men man kan lægge en duftprøve ved eller forære parfumen som et forslag, så modtageren kan gå ind i butikken og dufte sig frem efter sin egen personlige præference. Sæt farver på Mod på lidt nyt, lækkert makeup? Organiqs flydende foundation er så blid og dækker rigtig pænt og blander sig med ens egen pigment. Den er så fin som smuk base. Egentlig kan det være nok at kombinere med f.eks. en mascara som Mirenesse og smukke røde eller pink læber med Benecos læbestift i Just Red eller Hot Pink. Den nye Gren Peoples Mascara er i øvrigt super smuk på og nem at lægge. Zaos makeup har udover de smukke farver også de smukkeste etuier af bambus, der er miljøvenligt og CO2 negativt. Hele makeupserien er lækker, men ikke mindst concealeren til under øjne eller dækning af urenheder er lækker og kommer i en fin lille bomuldspose, som beskytter den til kr. 175,-. Bronzeren fra Zao giver den fineste fornemmelse af solstrejf og giver glød til vinterhuden til kr. 265,-.

Anne Marie Børlinds Eyebrow Crayons er så gode til at farve hullede øjenbryn op med og forme. Det kan gøre meget for et ansigt til kr. 100,-. Håber du har fået inspiration til at forkæle dine nærmeste med lækker pleje, og måske fik du også et par idéer til din egen ønskeliste?

Det kan v ære svært at finde d en perfek te duft til e n anden


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

emne naturli

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv resultatet af mere end 20 års forskning og produktudvikling og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

DK_Q10_Ad_produkt_Naturli_0313_215x280

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk naturli.dk

51


naturli motion

s n a d d e Vild m ? n o i t o m s n a d – er

r dans fået ram ”Vild med dans”, ha og pr re læ pu po t de d , der ser dans som Efter 10 sæsoner me Det er dog de færreste id. et nd se te ds be i s ku lsen op og masser af fo n dans godt få både pu ka isk kt fa n Me . rm fo en egentlig motions er det endda ret sjovt. bringe dig i form, og så Af: Cand. Scient. i idr

o: Colou rbox æt Ulr ik Da lgas Fot

I

Danmark er dans blevet promoveret voldsomt gennem forskellige tv-programmer gennem de seneste 8-10 år. Dans er dog en ældgammel disciplin, som findes i et utal af varianter. Vi har set nærmere på fænomenet. Dans er mangfoldig motion Dans involverer generelt rytmisk bevægelse af kroppen til musik. Dansen udføres i mange forskellige kulturer, og fungerer som et emotionelt udtryk, en social interaktion eller som motion, ligesom dansen også benyttes til at fortælle en historie eller til at udtrykke ideer. Dans kan også opfattes som en nonverbal kommunikationsform mellem mennesker. En fast definition af, hvad dans er, findes dog ikke, idet forståelsen af dans afhænger af sociale og kulturelle normer, og derfor kan variere fra funktionelle bevægelser som folkedans til yderst sofistikerede danseteknikker som ballet. Dans er sjældent dyrt at deltage i og stiller ikke store krav til udstyr – dog kræves en dansepartner til nogle danseformer. Mange forbinder ikke dans med motion, men ser det i højere grad som en underholdende aktivitet (eller i nogle tilfælde som et nødvendigt onde, der bare skal overståes…). De fleste, som danser, nyder dog dansen og finder den sjov eller ligefrem smuk og æstetisk. For andre medfører dansen social interaktion

52

naturli.dk

og en følelse af samhørighed, ligesom dansen også er nært forbundet med mange højtider, traditioner og festligheder. Danser man regelmæssigt, kan dansen have vigtige sundhedsmæssige effekter. Dans er sundt Dans øger det fysiske aktivitetsniveau, og kan også forbedre mobiliteten. Mange typer dans udfordrer koordinationen og balancen, idet dansen bringer kroppen ud i yderpositioner og ofte foregår på et ben ad gangen. Dans kan øge pulsen til mellem 68 pct. og 90 pct.  af den maksimale pulsfrekvens i forskellige dansetyper. Dans kan desuden modvirke knogleskørhed.

“Dans er sjældent dyrt at deltage i og stiller ikke store krav til udstyr.” I en ny undersøgelse så man nærmere på, hvordan dans påvirker hælknoglernes mineraltæthed (altså hvor massive knoglerne er). I undersøgelsen sammenlignede man både mandlige og kvindelige elitedansere med per-

soner, som ikke dyrkede dans. Undersøgelsen viste, at de mandlige og kvindelige dansere havde hhv. 19 pct. og 18,6 pct. stærkere knogler i hælen sammenholdt med kontrolpersonerne. Undersøgelsen siger dog ikke noget om, hvordan det forholder sig i resten af kroppen. Forskerne bag undersøgelsen ser resultaterne som indikation for, hvordan knoglerne generelt påvirkes af dans, og peger derfor på, at dans kan benyttes som en forebyggende foranstaltning mod knogleskørhed. Dans er godt for humøret I en nyere undersøgelse sammenlignede man humørændringer før og efter hhv. hiphopdans, aerobics, skøjteløb og fitness-træning. I undersøgelsen indgik 287 studerende, som ved lodtrækning blev fordelt i de fire forskellige træningsgrupper, og som herefter gennemførte et enkelt træningspas af den pågældende idrætsgren. Før og efter træningspasset udfyldte forsøgspersonerne et spørgeskema omhandlende ”positiv velbefindende” og ”træthed”. De forsøgspersoner, som havde deltaget i hhv. aerobics og hiphop-dans, scorede 18 pct.  og 21 pct.  bedre i kategorien ”positiv velbefindende”, mens skøjteløb og fitness-træning ikke bevirkede nogen ændring. Også i kategorien ”træthed” sås forbedringer efter hhv. aerobics og hiphop-dans på 22 pct.  og 20 pct.,


motion naturli

Litteratur:

1. Garber, CE, McKinney, JS, Carleton, RA. Is aerobic dance an effective alternative to walk-jog exercise training? J Sports Med Phys Fitness 1992 32: 136-141. 2. Keogh, JW, Kilding, A, Pidgeon, P, Ashley, L, Gillis, D. Physical benefits of dancing for healthy older adults: a review. J Aging Phys Act 2009 17: 479-500.

mens der ingen forbedring var efter skøjteløb og fitness-træning. Forskerne mener, at frygten for at komme til skade på skøjter, og generel kedsomhed under den traditionelle fitnesstræning, kan være årsagen til, at der ikke ses psykiske forbedringer efter disse træningsformer. Forskellige typer af dans ser således ud til at kunne have gunstig indvirkning på humør og energiniveau. Dans kender ingen alder Dans henvender sig til alle aldre og er derfor også en potentiel motionsform til ældre mennesker, som måske har svært ved at se sig selv deltage i mere traditionelle idrætsgrene. Studier har således vist, at ældre dansere har større knoglemineral tæthed, bedre kondition, bedre balance og hurtigere maksimal ganghastighed end personer, som ikke danser. Desuden så man et mere stabilt og kraftfuldt gangmønster, ligesom man fandt, at ældre, som danser, generelt er lettere og sjældnere har diabetes og forhøjet blodtryk sammenholdt med ikkedansere. Effektive danseformer Blandt de mest effektive danseformer til at komme i bedre form er Aerobics og Zumba, som begge er populære træningstilbud i mange fitness-centre. Aerobics blev tilbage i 1960’erne udviklet af Kenneth Cooper og Pauline Potts.

En klassisk undersøgelse fra 1990’erne viste, at otte ugers aerobics gav lige så store forbedringer af konditallet som et  otte ugers træningsprogram bestående af løb og gangtræning hos personer, der var mellem 24 og 48 år. I 1990’erne udviklede columbianeren Alberto “Beto” Perez danseformen Zumba, der indkoorporerer en række danseformer såsom hip-hop, soca, samba, salsa, merengue og mambo. Det blev skønnet, at ca. 14 millioner mennesker ugentligt tog timer i Zumba i mere end 150 lande op gennem 1990’erne. Fælles for Aerobics og Zumba er, at begge danseformer presser pulsen godt i vejret, og derfor bevirker, at der forbrændes ekstra kalorier, og at konditionen kan påvirkes. Dans kan derfor fint benyttes som motion, med gode resultater på både fysiske og mentale parametre.    

“Otte ugers aerobics gav lige så st ore forbedringer af konditallet som et otte ug ers træningsprogram bestående af løb og gangtræning.”

Dansens dag Hvert år d. 29. april er Dansens Dag, hvor dansen bliver fejret i hele verden. Også i Danmark samler Dansens Dag al slags dans for at fejre kunstformen. Dansens Dag sætter spot på dansens universelle evne til at krydse alle politiske, kulturelle og etniske grænser og forene folk i fred og venskab gennem et fælles sprog: DANS! Se mere på www.dansensdag.dk    

naturli.dk

53


naturli oase

ÅRETS SØDE FØDEVARE På årets fagmesse for helsekostbranchen – Helsam Messen – blev Sukrin fra Funktionel Mad kåret som ”Årets fødevare 2013”. Begrundelsen for tildelingen lød på, at Sukrin bl.a. er kendetegnet ved at være: • Alsidigt produkt, et godt alternativ • Meget flot produkt i nem og praktisk emballage • Smager godt og har 0 kalorier

en naturlig kultur til erythritol. Bagefter bliver det filtreret, krystalliseret og til sidst tørret. Slutresultatet er et produkt som til forveksling ligner sukker. Forskellen på almindelig sukker og sukrin er, at sukrin ikke indeholder kalorier, ikke medfører blodsukkerstigning (glykæmisk indeks = 0) og ikke skader tænderne. Sukrin er derfor et fremragende naturligt alternativ til almindelig sukker.

Sukrin er fremstillet naturligt på basis af druesukker, har en ren og sød smag og indeholder ikke tilsætningstoffer. Druesukkeret blandes med vand og derefter fermenteres det med

Vi skuer lidt tilbage til de produkter, der ifølge helsekostbutikkerne gjorde mest indtryk – og lidt frem mod 2014...

Årets Hudplejeprodukt 2013 Håndcreme fra Raunsborg Nordic fik i år titlen af årets hudplejeprodukt, og fik følgende ord med på vejen: • Kvalitetsprodukt • Spændende sammensætning • Sjov og anderledes markedsføring • Lækker emballage – smuk serie • God duft – nordiske ingredienser RAUNSBORG NORDIC er en ny serie af dufte og hudplejeprodukter inspireret af rigdommene i den nordiske natur. Håndcremen fra Raunsborg Nordic er en lækker creme med frisk duft af birk. Lind og vegetabilsk squalane olie beskytter og tilfører dybdevirkende fugtighed uden at virke fedtende. Med ældgammel viden og moderne teknologi, har Raunsborg Nordic udnyttet egenskaber fra nordiske urter og fremstillet skønne dufte og effektive, naturlige hudplejeprodukter.   

54

naturli.dk

Årets Helsekostbutik 2013

værd at vid e

ÅRET, DER GIK

Det er leverandørerne, der hvert år peger på den butik, de mener, skal være årets helsekostbutik – og i år faldt deres valg så på Ø-Butikken v/Jullie Winnefred Andersen i Hørsholm. Begrundelserne fra leverandørerne for at pege på Ø-butikken lød bl.a. på at:                 • Indehaveren er en ildsjæl, som har store visioner for butikkens udvikling. • Butikken bliver drevet med nytænkning og tilknytning af behandlere i de lokale medier. • Der er faglig og saglig grundig kundebetjening. • Sortiment og butik udvides løbende og personalet er håndplukket ud fra dygtighed, engagement og indsigt. Alle med kompetencer inden for hver deres område. • Stort aktivitetsniveau med arrangementer og aktiviteter til forbrugerne. Så tillykke til alle, der bor i nærheden af Hørsholm!


oase naturli

Årets Helsekostprodukt 2013 Helsekostbutikkerne havde i år peget på ”Nordic Naturals Omega 3 med citrussmag i kapsler” fra Bidro, som årets helsekostprodukt – hvilket ikke overrasker så meget, da produktet er fremhævet for: • Høj råvarekvalitet • God optagelighed • Iøjnefaldende emballage • Seriøs og god markedskommunikation • Bag produktet står en virksomhed, som har meget virksomme og godt solgte produkter.

Bidro er kendt for aldrig at gå på kompromis med produkternes kvalitet. Alle produkter skal være så naturlige som overhovedet muligt, og kvaliteten af urterne skal overholde lovgivningen. Bidro vandt også i 2001 titlen Årets Helsekostprodukt med produktet ”6 sunde urter”.

... for din egen skyld SOLSKINSVITAMINET D3 ER VIGTIGERE END NOGENSINDE

ÅRET, DER KOMMER 8 nye spændende temaer På Naturlis redaktion har vi allerede været i gang med at se fremad – og vi har 8 nye temaer planlagt til det kommende år, som du kan glæde dig til. Det bliver et år fyldt med spørgsmålstegn, for det handler sundhedsjournalistik nemlig om: At stille spørgsmål ved, hvad der er sundt, hvorfor vi lever, som vi gør – og om vi kan gøre det lidt bedre. I januar vil vi se på om slank er lig med sundhed? Et tema om overvægt, misbrug og vitaminmangel. Til februar spørger vi til dine celler & hormoner – vi gentager sidste års succes med tema om kræft, stofskifte og fertilitet.

Husk tidens vigtigste vitaminer…

I april bliver det måske sødt & sexet? Et tema om diabetes, impotens og træthed. Til maj klinker vi hjerte & smerte i et stort tema om hjertekar, blodtryk og smerter. Juni bliver selvfølgelig smuk & lykkelig? Hvor vi ser på hudproblemer, psyke og bindevæv. I august lyder spørgsmålet: Overgang & undergang? Og svarene handler om overgangsalder, demens og tarmen. Til oktober bliver efteråret sat på spidsen i immun & tæt? Om autoimmune sygdomme, kontinens og kemi. Og helt fremme ved næste års novembernummer bliver det: Begavet & beriget? Et tema om hjernen, nervesystem og allergi.

Dit Naturli? Vil du gerne være med til at stille fremtidens sundhedsspørgsmål, sætte fokus på det, der er vigtigt og komme med din mening? Så er Naturlis facebookside stedet for dig. Her opdaterer vi løbende nyheder, artikler og debatter fra vores verden og den omkring os. Vi har allerede en stor gruppe, der følger os, men vi kan sagtens være flere. Det eneste, der kræves, er, at du har en facebookprofil. Du går bare ind på facebook.com/naturli.dk – synes godt om siden, og så er du med i vores gruppe og vil løbende få nyheder og opdateringer – Velkommen!

Rigtig mange danskere kommer i underskud, da kroppen kun kan producere D3-vitamin, når solen skinner på huden. Forskerne er derfor ikke længere i tvivl, et ekstra tilskud er nødvendigt, for at sikre kroppen tilstrækkeligt med D3-vitamin. Bidrager til normal funktion af: Muskler, tænder/knogler, kalk-niveau i blodet, optagelse af kalk og fosfor, immunsystem og celledeling. GSå N u O cG 90 M

EN STÆRK NYHED

Fås nu også med 90 mcg pr. kapsel til folk med særligt behov for ekstra stærkt D3-vitamin tilskud. Begge D3-vitamin kapsler er små og synkevenlige og tilsat olivenolie for en bedre optagelse. STÆRKE KNOGLER

Naturligt Natto Vitamin K2 aktiverer proteinet osteocalcin, så den kalk du får gennem kosten med sikkerhed aflejres i knoglerne, hvor den gør gavn ved bla. at fremme en sund knoglemasse.

Se hele Den Grønne Vitaminserie på www.dkpharma.dk. Fås på apoteket, hos Matas og i helsekostbutikker.

dansk farmaceutisk industri a-s

naturli.dk

55


naturli krop

“Er kro ppen i total ba lance, er den nemlig selvhelbr edende”

Den fuldkomne

e c n balance bala gør rask

Gad vide hvad man får, hvis man blander: En opvækst med kinesisk medicin i kulturrygsækken. Mange ældgamle skrifter om sundhed og sygdom. En ingeniørs ambition om at få ligningen til at gå op. Og tilsætter en god portion oprigtigt ønske om at hjælpe syge mennesker til at blive fuldkommen raske? Af: Tine Sofia Marcussen

M

an får den akupunkturmetode, der kaldes 1, 2, 3 og en mand, der hedder Richard Tan. Jeg har mødt en af vor tids store ”revolutionære” indefor akupunkturen på et fire dages seminar i London. Selvom kurset var rettet mod behandlere – akupunktører, kiropraktorer, læger – skal jeg her forsøge at give et billede af, hvorfor hans metode er så unik og så effektiv.

Balance er en kunst Teorien er overordnet den, at hvor traditionel medicin lindrer symptomerne, behandler akupunktur årsagen og genopretter balancen, og gør dermed personen rask. I kinesisk medicin er det yin-yang balancen, vi skal søge at opretholde, men da vi samtidig, konstant, er underlagt yin-yang skift, er det noget af en kunst. Vi skal hele tiden indrette/tilpasse os på ny. Yin og yang flyder over i

følelser i kinesisk medicin, og ad den vej kan følelsesmæssige ubalancer også behandles, præcis som vi kender det fra den almindelige klassiske akupunktur. Dr. Tans udgangspunkt er blot et andet: at finde frem til den syge meridian med balancerende meridian(er), eller at go-all-in og balancere samtlige meridianer.

Richard Tan siger selv, at hvis hans metode kunne udbredes til hele verden ville medicinforbruget ligge på et lille bitte sted. Metoden ikke kun reducerer smerter, hjælper til fertilitet, behandler hormonelle ubalancer og alverdens andre lidelser – den kan, som det allervigtigste, føre kroppen tilbage i den totale balance, hvorfra ingen sygdomme overhovedet opstår. Er kroppen i total balance, er den nemlig selvhelbredende. Fra den tilstand kan kroppens sagtens selv reparere skader, opretholde flowet, og derfor være sin egen behandler. Derfor kaldes metoden for fremtidens medicin.

hinanden døgnet igennem, året igennem, livet igennem – hele tiden på vej til at aftage eller tiltage. Derfor har vi brug for at være fleksible, samtidig med at vi skal være stabile og stå godt i vores fundament. Traditionel akupunktur arbejder ud fra at bringe organerne i indbyrdes balance, men Dr. Tan arbejder på den måde, at han bringer alle kroppens energibaner, altså meridianer, i total balance. Meridianer har kontakt til organerne og derfor kan man stadig behandle organer med hans balancerende akupunktur. Organer har

har en særdeles travl klinik. Han har gennem 30 år behandlet hundredtusindvis af mennesker med alverdens sygdomme. Så hans erfaringsgrundlag er meget solidt. I dag deler han sin tid mellem klinikken, at tage verden rundt og undervise, skrive undervisningsbøger og udvikle nye metoder.

56

naturli.dk

Erfaring og undervisning Dr. Tan er i dag bosiddende i USA, hvor han

På kurset blev vi hver dag introduceret for hver sit emne: 1. dag var balance metoden. Det er den hurtige vej til at blive smertefri. Man finder ud af præcis hvilken meridian, der er syg, ud fra hvor smerten befinder sig.


krop naturli

Biofreeze “Han påstår ikke, at alle patienter hopper smertefrie ned fra briksen, men langt de fleste gør.” Behandler så den balancerende meridian. Det vil i praksis sige, at hvis du kommer til behandling for en tennisalbue, vil du blive behandlet på ydersiden af foden! Og endda på modsatte side. Det er, fordi smerten befinder sig på den meridian, der hedder SanJaio, og den kan man balancere ved at bruge galdeblæren. Giver dette ikke umiddelbar bedring, er der fire andre balancerende meridianer, man kan bruge. Dr. Tan stikker aldrig i den syge meridian, for smerte er som en skrigende baby – og den stikker man jo ikke i. Dr. Tans metode menes at kunne hjælpe langt de fleste smerter. Han anbefaler sine patienter at få behandling i hvert fald to gange om ugen – ”få det dog overstået” er hans holdning. Han påstår ikke, at alle patienter hopper smertefrie ned fra briksen, men langt de fleste gør. Er der tale om udtalt slidgigt, altså hvor knogle skurer mod knogle, vil virkningen være tvivlsom, i hvert fald i forhold til, om der kan skabes en varig bedring. Men ellers har Dr. Tan en masse spændende historier om patienter, der har levet i smertehelvede længe, og som får deres liv tilbage. Den hele balance 2. dag var emnet, hvordan man kan bringe kroppen i fuld balance, hvis symptomerne ikke er til at lokalisere. Et eksempel: Kvinde lider af uregelmæssig menstruation, hedeture, humørsvingninger, sover dårligt. Den meridian, der er mest knyttet til hormon-ubalancer er milten. Denne skal så balanceres med meridianer på armene og på det andet ben, så der opstår total balance. Her er det selvfølgelig ikke til at mærke, om behandlingen virker lige nu og her som med smerter, men det er fuldstændig afgø-

rende, at man får arbejdet med at balancere alle meridianer. Det er nemlig sådan, at de 12 meridianer alle har direkte kontakt til og indflydelse på organerne. De øvrige symptomer, som kvinden kommer med, arbejder man med på samme vis, dog skal de indbyrdes balancere hinanden. Man finder de meridianer, der relaterer sig til disse ubalancer, og afbalancerer dem indbyrdes. Hedeturene betyder, at tyndtarmen skal med i det hele billede, for den relaterer til hede. For de mere nørdede... 3. dag handlede om at behandle mennesket ud fra bagua-metoden. En bagua er jo egentlig noget, vi kender fra feng shui – boligindretning fra kinesisk filosofi. Men Dr. Tan har altså en metode til at behandle krop og sjæl ud fra denne bagua – jeg skal prøve at gøre det enkelt: Bagua betyder 8 rum eller felter. Disse felter/rum hører til i forskellige elementer, f.eks. jord, vind, himmel osv. og det gør meridianerne også. Da der er 12 meridianer, og kun 8 rum/elementer, må nogle af dem deles igen, ud fra hvilket element de tilhører. Nogle meridianer er yin og andre er yang. Ved at konvertere en yin til en yang meridian (for at balancere polerne) vil man dels kunne give en behandlingsplan, som består af få punkter, og dels få kroppen bragt i harmoni. Fuldkommen balance alle meridianer imellem er det kodeord Dr. Tan arbejder ud fra. Meridianer styrer vores organer, vores energi, vores krops funktioner, psyken, vores muskler og knogler, kort sagt ALT. Richard Tan underviser med varme og humor, og hans syn på sundhed og de muligheder, de åbner for, er i hvert fald spændende.

®

-effektiv smertelindring for aktive i alle aldre

Biofreeze® - Koldterapi, hurtig og effektiv smertelindring, der anbefales og benyttes af professionelle behandlere i forbindelse med:

Ømme og overbelastede muskler Ondt i ryggen Ledsmerter Smerter i benene Forstrækninger og forstuvninger Sportsskader

GRATIS PRØVE!

Ring tlf. 8654 0058

CE-mærket Medical Device

For yderligere information: Tlf. 8654 0058 info@yourcare.dk www.biofreeze.dk

Forhandlere: Helsekostforretninger, Matas, Seniorland, Sahva, sygeplejeforretninger, kiropraktorer, fysioterapeuter og massører

naturli.dk

57


brevkasse

naturli fakta

Krop & bevægelse Har du et kropsligt eller sundhedsmæssigt problem, som du gerne vil have andre øjne på? Tine er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk. Send dit spørgsmål til Tine på www.naturli.dk/brevkassen/tine/spoerg

Mere om bækkenbundstræning Du skrev om at træne bækkenbunden i sidste nummer. Jeg har gået til Gotvedgymnastik i mange år, og jeg kan forstå, du også er uddannet derinde. Min lærer derinde siger, at man altid kan træne sine muskler op – også dem forneden, men det siger du, man ikke kan. Det vil jeg

Tak for din mail. Som udgangspunkt kan man godt træne muskler op, selv hos meget gamle mennekser (over 90 år), kan man træne styrken til at blive væsentlig bedre. Men lige netop med bækkenbunden kan man ved fødsler komme ud for, at muskulaturen bliver så medtaget, at nerveforsy-

gerne have uddybet, tak.

ningen tager skade. Det vil sige, at så er musklerne helt eller delvis lammede. Og så kan man ikke

Med venlig hilsen I

genoptræne på almindelig vis. Derfor skrev jeg også til den kvinde, der spurgte i brevkassen sidst, at hvis hun nu giver træningen et ærligt forsøg, men ikke får mærkbar effekt, så skal hun ikke blive ved med denne strategi, men derimod opsøge hjælp. Kh Tine Sofia

Jeg har læst dit svar i Naturli nr. 6 om at træne inkontinens væk. Jeg vil bare gøre dig opmærksom på, at man i nog-

Har selv lige fået lavet operationen i mandags, så jeg er spændt på, om det kommer til at afhjælpe problemet, som jeg fik som følge

op, men må i stedet få hjælp på andre måder. Derfor skriver jeg, at kvinden, der spørger, ikke skal træne flittigt i evigheder uden at

le tilfælde ikke kan træne det væk. Men man kan få lavet en såkaldt TVT-operation, hvor man får opereret et net ind, som løfter blæren op. Det kan afhjælpe, at man har svært ved at holde på vandet ved f.eks hop, nys m.m.

af stort tryk på blæren i forbindelse med fødsler. Venlig hilsen C.

se mærkbar effekt. For så er det nemlig andet, der skal til. Selvfølgelig skal træning have en fair chance, men det skal også give bonus. Kh Tine Sofia

Tak for din mail. Ja, du har fuldstændig ret, ikke alle kan træne bækkenbunden

Lettere gennem vinteren? Den mørke tid er hård for nogle af os. Men et par tip kan måske hjælpe lidt: Hav fokus på det, der gør dig glad – prioriter dette. Friske blomster, hyggelige middage med vennerne, en tur på biblioteket, i skoven, en sjov film, kreative aktiviteter. Bare i det omfang, du har overskud til det, vil løfte din energi. At skrive taknemmelighedsdagbog er også godt, for der får du holdt fokus på det, der er at takke for: Skriv hver aften minimum 5 ting ned i din taknemmelighedsdagbog: en dejlig nyhed, at du har tag over hovedet, en sød hilsen fra en nabo, et smil fra en fremmed, en tur i biffen, en dejlig samtale med en ven…

58

naturli.dk

Naturli / Spørg Tine Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Ondt i nakken af ny pc? Jeg har arbejdet med pc hele mit arbejdsliv, er nu 41 år. For to mdr siden fik jeg ny pc på arbejde og har siden haft ondt i nakken hver dag. Kan der være en sammenhæng? Lyder jo underligt, når bord og stol er den samme. Tak for en dejlig brevkasse og et oplysende blad. Kh N Selv tak. Dejligt, at du kan bruge bladet her. Det er ikke så let for mig at rådgive, om nakkesmerterne kan være opstået, fordi du nu arbejder med en ny skærm. Hvis denne er af samme højde, opløsning, lys, kvalitet burde det ikke give dig smerter. Men er skærmbilledet f.eks. mere utydeligt på den nye skærm, er den anderledes indstillet, ja, så kan det sagtens være tilfældet. Mange små pauser og øvelser, der modvirker spændte skuldre, kan du også få indarbejdet som vane. Det vil altid gavne. Skriv igen, hvis du har brug for mere hjælp til øvelserne. Kh Tine Sofia


fakta naturli

Børn Anette Opstrup er uddannet sundhedsplejerske og senetensbehandler – og arbejder både med småbørn og skolebørn. Skriv til Anette på adressen til højre – eller besøg: www.naturli.dk/brevkassen/anette/spoerg

Naturli / Spørg Anette Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Hvorfor pludselig meget kræsen? Min søn på 20 mdr. er pludselig blevet meget kræsen! Han var kun en kort overgang med på at spise alt, og siden har hans spiselyst begrænset sig til f.eks. risengrød, spaghetti med kødsovs, fiskepinde og kartoffelmos. Men nu er han blevet endnu mere kræsen og spiser kun havregryn med mælk, majs-kolber og risengrød! Han vil overhovedet ikke smage andet! Hjælp! Selv er vi en familie, som lever overvejende økologisk, spiser gluten- og mælkeholdigt, mange grøntsager, vitaminer af god kvalitet og fiskeolie, så hans kræsenhed udfordrer mig meget. Jeg vil så gerne have, at han skal spise sundt og næringsrigt, men jeg prøver lige nu at acceptere hans kræsenhed og servere dét, jeg ved, han vil spise, præsentere ham for vores mad, men acceptere

hans fravalg, og HÅBER inderligt, at det går over inden så længe. Hvad synes du, jeg skal gøre? Fortvivlende hilsner Mor til søn på 20 mdr. Det er helt naturligt, at børn omkring 2 års alderen bliver mere kræsne og selektive i, hvad de vil spise. Det sker for rigtigt mange børn. Det hænger muligvis sammen med, at da menneskene levede i naturen, var det smart, at børn, der begyndte at bevæge sig omkring på egen hånd, ikke bare puttede hvad som helst i munden, da der jo findes en del giftige planter i naturen. Når børn er kræsne, handler det rigtig meget om at have is i maven! Pas især på ikke at have for meget fokus på det omkring måltiderne. Du behøver ikke at

servere det, som han vil spise! Server den mad, du plejer. Og så er det op til ham, om han vil spise eller ej. Og hvad han vil spise af det, som står på bordet. Hvis ikke, han spiser noget, så spiser han noget mere til næste måltid. Han kan sagtens klare sig uden at spise et måltid. Hvis du er meget bekymret for hans trivsel – hvis han begynder at tabe sig eller blive syg – kan du lave nogle tilpas kedelige alternativer til jeres mad. Altså noget han godt kan lide, men som ikke er hans ynglingsmad. Men hav fokus på at have is i maven! Raske børn sulter ikke sig selv i længere tid. Og vid, at det er helt naturligt. Derudover kan du benytte dig af de klassiske ”tricks” ved at bruge især eftermiddagsmaden til at lokke sunde ting i ham. Server lidt frugt og grønt i en skål. Og pyt

så med, hvad han spiser til aftensmad. Prøv også at få ham lidt med i køkkenet, når I laver mad. Og se, om han ikke får lyst til at smage lidt forskelligt. Vær gode rollemodeller og vis ham, at I nyder den mad, der bliver serveret. Placer ham ikke for bordenden, hvor alle holder øje med, hvad han spiser. Lad ham sidde ved siden af bordet som resten af familien og deltage på lige fod. Pres ham ikke til at spise. Og snak i det hele taget ikke så meget om det. Boost ham gerne med en god vitaminpille, ekstra D-vitamin og fiskeolie. God fornøjelse. Med kærlig hilsen Anette Straadt Opstrup

Kokosolie og pålæg på brød? Er det ok, at bruge lidt kokosolie som smørelse på brødet under pålæg til min søn på 8 mdr.? Jeg mangler også gode råd til sundt og lækkert pålæg på brødet, som man kan købe sig til? På forhånd mange tak :-) De beste hilsner K Kokosolie er fantastisk. Brug den endelig til at smøre på brødet. Og også til at putte i grøden og til at stege i.

Kokosolie indeholder bl.a. den fedtsyre, der hedder laurinsyre. Og den er hæmmende på virus, bakterier og svampe. Laurinsyrer findes også i modermælk, men er afhængigt af, hvor meget moderen spiser af det selv. Kokosolie er også rigtig god for slimhinderne i fordøjelsen. Og ikke mindst for mæthedsfornemmelsen og dermed trivslen. Mange supermarkeder er begyndt at forhandle økologisk leverpostej og pålæg. Laks og avokado

er også nemt. Man kan også købe færdiglavet humus og andre vegetarpostejer. Jeg vil anbefale dig at gå en tur i en helsekost forretning og se på deres udvalg. De har ofte mange forskellige slags smørepålæg lavet af forskellige vegetariske råvarer. Et par tynde skiver frisk frugt er også lækkert pålæg. Med kærlig hilsen Anette Straadt Opstrup

Humus er g sundt pålæ naturli.dk

59


brevkasse

naturli fakta

Coaching

Kost & ernæring

Skønhed

Birgitte Aagaard driver Minerva Coaching. Spørg hende om alt fra selvværd, kommunikation/konflikter, motivation, angst og uønskede mønstre hos børn og voksne på www.naturli.dk/brevkassen/birgitte/spoerg

Trine Vesteraa er kostvejleder fra Hover Kostakademi og arbejder ved side af i helsekostforretning. Spørg Trine om opskrifter, tips og tricks til madlavning samt kostændringer på www.naturli.dk/brevkassen/trine/spoerg

Tine Juul Andersen er naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Spørg Tine om skønhedspleje på www.naturli.dk/ brevkassen/tine2/spoerg

Bedste olie til rens? Jeg har med stor interesse læst dit tidligere indlæg om ‘the oil cleansing method’. Jeg har lagt p-pillerne på hylden efter 15 års uafbrudt brug. Det resulterede i et vægttab på et par kilo og en ansigtshud, der pludselig opførte sig helt anderledes. Nærmest teenageagtigt, med uren hud i tzonen. Typisk kombineret hud! Men samtidig med en hud, der trænger til mere fugt, end for 10 år siden. Jeg er i dag 35 år. Gode råd var derfor dyre, og jeg har prøvet et par forskellige ansigtsvaske. Men min hud er fortsat uren, og føles egentlig slet ikke tilpas. Så jeg besluttede mig for at prøve olieafrensning. Modsat metoden beskrevet i tidligere indlæg, anvender jeg ikke castor oil, men pt. blot en ansigtsolie, jeg allerede havde på lager. Indtil videre føles det rigtig godt. Jeg anvender metoden hver dag, men vil gerne skifte til en ren økologisk olie. Men hvad er bedst egnet til kombineret og let uren hud? Solsikke, sesam, mandel, eller noget helt fjerde? Og kan jeg anvende f.eks. en økologisk “madlavnings” olie? De er

60

naturli.dk

nemlig ofte billigere og sælges i større mængder. Vh En yderst tilfreds læser Mange tak for ros – glæder mig, at du blev inspireret. Jeg vil lige gå lidt længere ind i Castor Oil, og hvorfor den vil kunne noget særligt for dig lige nu i forhold til olierens. Castor Oil findes i økologisk udgave fra Pukka og netop til en hud, der ”driller” kan den antiseptiske virkning være hensigtsmæssig. Til din hud lige nu, er der ingen klassisk madlavningsolie, jeg vil anbefale. I princippet vil du på sigt kunne bruge f.eks. en økologisk sesamolie. Sesamolie bliver brugt meget i ayervedisk hudpleje og er en rigtig god hudolie. Også mandelolie er god at rense af med. Ellers har jeg et par andre forslag, du kan prøve: Har du hørt om Konjac Sponge? Det er naturlige rensesvampe udviklet fra en asiatisk kartoffelplante og kendt i japansk hudpleje i mere end 100 år. Den kan bruges alene

på huden eller sammen med et renseprodukt. De har i sig selv en rensende effekt, men også en let exfolierende effekt, som stimulerer blodgennemstrømningen. Der findes en grøn, der er til netop din hud lige nu – den kombinerede hudtype – og findes ellers til alle hudtyper og til kroppen. Den holder i ca. tre måneder. Derefter kan den komposteres i dine potteplanter eller på kompostbunken.

Til natpleje vil du i en periode af nogle måneder kunne bruge ren hybenkerneolie i stedet for natcreme. Kun få dråber, ca. 4 til et helt ansigt. Den er beroligende, fyldt med C-vitaminer og er med til at balancere din egen olieproduktion i huden, og vil derfor kunne hjælpe din hud tilbage i balance. Bedste hilsner Tine Juul Andersen

– pleje l i t Olie være n e d skal yr? d

Vild med brevkasser? Tjek Naturlis facebook side


fakta naturli

Hvedegræs – er det placebo? BIRGITTES TIP TIL SELVCOACHING … Når du har svært ved at nyde, at du har fri. Besvar spørgsmålet: “Hvad skal der til, for at du føler, at du holder fri?” 1) Når du ikke kan nyde, at du har fri, er det sandsynligt, at du faktisk ikke holder fri. Skriv på en liste, hvad du skal ’lave’, mens du har fri. Markér de aktiviteter, som du har lyst til. 2) Du skal nu træffe et valg mht. de aktiviteter på listen, som ikke er markerede, og som du ikke har lyst til: Slette eller ændre? Hvis du sletter et punkt, skal du være parat til reelt at udelade det eller vide, hvordan du kan ”slippe” for det. Hvis du vil ændre noget, skal du finde ud af, hvordan du f.eks. kan gøre det sammen med nogen eller gøre det mindre/lettere/ anderledes/på et andet tidspunkt – så det føles bedre.

Jeg vil spørge angående hvedegræs, som flere af mine venner presser eller juicer hver dag. Når jeg spørger, om det er godt, svarer de, at græs optager 90 grundstoffer fra jorden, de vokser i som den eneste plante. Andre f.eks. tomat, optager kun 56 grundstoffer, så det er derfor køer, gnuer og andre græsspisende dyr, kan leve sundt og godt på græs. Mine venner påstår, at de har fået det meget bedre, forskellige sygdomme er væk, og de mener, det er lige så godt for os som for dyrene. Jeg tænker, det måske er placeboeffekt, men måske er det rigtigt? En af mine venner, som er alvorligt syg, får det injiceret i tarmene og mener, at det hjælper, hvad mener du om alt dette? Er det hysteri, eller er der noget om det? Kærligst Hanne

Der er rigtig mange, der skriver om de positive aspekter af hvedegræsjuice. Hvedegræs indeholder aminosyrer, vitaminer, mineraler, enzymer og ikke mindst klorofyl. Klorofyl minder i sin opbygning om hæmoglobin. Hæmoglobin findes i de røde blodceller og binder ilt, så det kan transportere ilt fra lungerne og ud i vævene. Klorofyl kan medvirke til at øge mængden af røde blodlegener, så ilten bedre transporteres rundt i kroppen. Hvedegræs tilskrives at kunne afgifte, beskytte mod kræft, virke fordøjelsesfremmende, kunne fjerne dårlig ånde og meget mere. Jeg har eksempelvis fundet videnskabelige artikler, der beskriver positiv effekt af hvedegræsjuice i forbindelse med colitis ulcerosa: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11989836 og bivirkninger af kemoterapi i forbindelse med brystkræft: www.ncbi.nlm.nih. gov/pubmed/17571966.

Mange hilsner fra Trine Vesteraa

Hvedeg er fyld ræs t m klorof ed yl

3) Gå listen igennem: Fylder de ting, du har lyst til, nok? Tænk igennem, hvordan du kan få dem til at fylde mere – planlægning, hjælp osv. 4) Overvej også, om der mangler noget på listen, som du har lyst til at gøre, nu du har fri. Tilføj disse punkter, om muligt.

Jeg tror derfor, der er noget om snakken, når hvedegræs tilskrives mange sundhedsfordele. Derfor mener jeg ikke, at dine venners positive resultater bare kan tilskrives placebo. Jeg er dog ikke fortaler for, at en enkelt fødevare tilskrives at kunne lave mirakler. Som jeg ser det, er det samspillet mellem flere sunde fødevarer – varieret kost, der gør forskellen.

Tankevækkende citat:

“Når du er i tvivl, så tag bare det næste lille skridt.” (fra Paulo Coelhos “Pilgrimsrejsen”, FB)

naturli.dk

61


brevkasse

naturli fakta

Sunde råd Radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen giver gode lægeråd om sundhed. Skriv til Carsten på adressen til højre – eller besøg hjemmesiden: www.naturli.dk/brevkassen/carsten/spoerg

Naturli / Spørg Carsten Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Kan man få det sunde fra kaffe i tilskud? Efterhånden hører man, i modsætning til tidligere, mange nyttige forhold ved kaffedrikning. Da jeg ikke drikker kaffe, kunne jeg godt lide at vide, om disse gode ting også kan opnås ved at tage kaffetilskud. Hvad er i givet fald dosis? Når man tager store mængder af et enkelt B-vitamin, skal man sørge for også at tage store mængder af de andre B-vitaminer? Gælder det også B12, hvor mængden ofte er lav? Torben Koffein er verdens mest brugte hjernestimulerende stof. Det totale forbrug af koffein på verdensplan er beregnet

til 120.000 tons. Koffein findes naturligt i mere end 60 forskellige vækster, f.eks. i kaffebuske, tebuske, kakao- og colabuske. Verdens ældste koffeinholdige drik er te, der er beskrevet i Kina så tidligt som 2.700 år f.Kr. fødsel. Kaffen blev først taget i brug af araberne omkring år 1.000 e.Kr. I vores del af verden indtages koffein oftest fra kaffe, men det er efterhånden ikke så lidt, der kommer fra cola. Kaffe virker mildt opkvikkende og let smertestillende ved f.eks. hovedpine. De positive virkninger af kaffen kan opnås med blot to kopper kaffe dagligt, f.eks. en om morgenen og en om eftermiddagen. Kaffe giver så øget velvære, bedre humør, øget

koncentrationsevne, øget energi og vågenhed. Den legemlige udholdenhed øges også. Flere undersøgelser har vist, at man ved at drikke mere kaffe kan nedsætte sin risiko for at få type 2 diabetes, og der er stoffer i kaffe, som muligvis modvirker kræft. Kakao indeholder også koffein og har et stort indhold af flavonoider, plantestoffer, der kan være med til at beskytte mod hjerte- og karsygdomme, Alzheimers demens og til at styrke immunforsvaret. Samtidig modvirker mørk chokolade depressioner, diarré og hoste. Så en kop kakao eller mørk chokolade et par gange dagligt er et godt alternativ til kaffen.

Vedr. B-vitaminer, der er vigtige for enzymaktiviteterne i kroppen, så er det vigtigt med en balance mellem dem. Det er derfor, man anbefaler, at hvis man tager tilskud af et enkelt B-vitamin, så skal man også tage tilskud af de andre, f.eks. som et B-kompleks. B12-vitamin er der især hos ældre og veganere  ofte mangel på, og her er det også en god idé at supplere med de andre B-vitaminer. Især med folinsyre og B6-vitamin, der arbejder tæt sammen med B12-vitamin, blandt andet i forebyggelsen af  åreforkalkning og demens. Mange gode hilsener Carsten

Kan mælk genere hals og mund? Jeg vil høre, om du kan hjælpe mig med en vurdering. Jeg oplever ret ofte efterhånden, at min hals snører sig sammen, den bagerste del af tungen føles hævet, og jeg får synkebesvær i forbindelse med indtagelse af visse fødevarer, flødeis og chokolade. Tilstanden varer en time eller to og klinger så af. Ofte er hele mundhulen generelt irriteret (føles ru og stram), og min stemme bliver hurtigt dyb, mørk og smertende. Mælkeprodukter er tydeligvis ikke gode; de seneste 10 år har jeg kun fået lidt (varm) mælk i den smule kaffe, jeg drikker. Jeg droppede mælkeprodukterne (dog ikke helt ost), da jeg kunne mærke, at

62

naturli.dk

min fordøjelse/mave trængte til at blive mælkefri. Katar sagde halslægen for et par år siden, da jeg sidst blev tilset, men jeg synes, symptomerne tager til i styrke, så jeg spekulerer på, om der kan være andre forklaringer? Jeg spiser hver dag 1 Omnimin vitaminpille (om vinteren 2) og 4 Solaray Calcium + D-vitamin. Jeg har osteoporose og har i snart 2 år været i behandling med Prolia (halvårlig injektion). Hvad tænker du?                        Katrine Tak for mailen. Det lyder oplagt som, at du ikke tåler mælkeprodukter. Det er for-

mentlig flødechokolade, du har spist. Det er dine slimhinder, der bliver hævede og irriterede. Jeg vil råde dig til helt at undgå alle mælkeprodukter, også ost. De er heller ikke nødvendige for dig, da kalken i mælk og ost ikke giver dig kalk til knoglerne. Tværtimod surgør de kroppen, så du mister mere kalk gennem urinen, end du får ind med mælken. Læg mærke til, om der er mælkebestanddele i de færdigvarer, du køber. De kan hedde kasein, kaseinat, lactalbumin, vallepulver eller valleprotein. Kalk skal du have fra grønsager og vand, og jeg vil også anbefale dig at tage tilskud af let optageligt kalk og magnesium, mindst 90

mikrogram K2-vitamin og mindst 100 mikrogram D3-vitamin. Der er kommet flere produkter frem, der indeholder det hele. Også fra Solaray. Desuden skal du bruge dine knogler, f.eks. ved vægtløftning, der er en af de bedste måder at opnå knoglestyrke på. Jeg vil råde dig til at læse min artikel i Naturli fra 2010 om “Mælk – tradition, godt og ondt” – find den på naturli.dk og min artikel om osteoporose på www.radiodoktoren.dk Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen


fakta naturli

Skal man passe på K-vitamin?

Roundup skader køer

Der kommer mere og mere kommunikation mellem hjernecelEt nyt dansk studie af danske frem om de gode virkninger lerne. malkekøer har vist, at køerne af K-vitamin. Jeg troede, det mest Men K-vitamin har også tager skade af glyphosat, der er havde med blodets koagulation at mange andre gode virkninger. Det det vigtigste indholdsstof i sprøjtegøre, så man skal passe på med modvirker blandt andet inflammagiften Roundup. Både direkte, det, hvis man får blodfortyndende tion, de betændelsesforandringer ved at forgifte køernes væv og medicin, men nu har jeg hørt, at i kroppen, der ligger bag mange organer, og indirekte ved at blodet kan bedre hukommelsen hos sygdomme, og forebygger både kere for spormineraler i jorden. ældre, så jeg overvejer at tage til- knogleskørhed og åreforkalkning. Det er forskere fra universiskud af det. Hvad mener du om det?                                                                       Det er en myte, at man ikke må    tetet i Leipzig og Minoufya Unifå K2-vitamin og kål sammen med versity i Ægypten, der grundigt Pensionisten blodfortyndende behandling. Man har undersøgt 30 malkekøer fra må blot ikke få mere end 120 miotte besætninger i Danmark, der Det er korrekt, at forskere krogram dagligt. K-vitamin modbliver fodret med GMO-afgrøfra universitetet i Montreal virker også risikoen for kræft og der, der har været sprøjtet med har fundet sammenhæng mellem kan få kræftceller til at begå selvRoundup. Der er således ikke tale et højere indhold af K-vitamin i mord. om økologiske landbrug. blodet hos ældre over 70 år og K1-vitamin findes i grønne Der fandtes glyphosat i evnen til at huske, hvad der bli- bladgrønsager, blandt andet brocsamtlige urinprøver, ikke alene ver sagt, og hvornår det blev sagt. coli, salat og spinat, og K2-vitamin i urinen, men også i blodet i K2-vitamin er meget vigtigt for dannes af sunde tarmbakterier, og mængder, der tyder på alvorhjernen, der har en af de højeste det findes i kød og fermenterede lige celleskader. Mange af køerne koncentrationer af K2-vitamin, der fødevarer. K1-vitamin omdannes i havde tilsvarende skader på deblandt andet beskytter de celler, kroppen delvist til K2-vitamin. Jeg res nyrer, lever og muskelceller. der danner myelinet, som isolerer synes, det er en god idé for dig at Mange af køerne havde et højt nerveceller og nerver. Ved mangel tage tilskud af K-vitamin, f.eks. indhold af urinsyre i blodet, hvilket på K2-vitamin begynder opbygnin- som K2 Natto, 90 mikrogram dagogså tyder på, at Roundup er nygen af skadeligt amyloid, som er ligt til et måltid. med til at forårsage Alzheimers demens og skader de elektriske Mange gode hilsener signaler, som hjernen bruger i sin Carsten Vagn-Hansen

reskadeligt. Blodprøverne tyder også på, at glyphosat er skadeligt for køernes stofskifte. Forskerne mener, at manglen på spormineraler hos de glyphosatforgiftede køer skyldes, at glyphosat binder vigtige spormineraler i jorden, så hverken planter eller dyr, som æder planterne, kan optage dem. Mængden af kobolt og mangan hos køerne var så lav, at det vil gå ud over køernes funktion og immunforsvar. (Journal of Environmental & Analytical Toxicology).

Et nyt studie af mus og mennesker tyder meget på, at sammensætningen af tarmbakterier kan betyde noget for, om man er tyk eller tynd. Forskerne har fundet frem til tvillingepar, hvor den ene var overvægtig og den anden slank. De har derefter overført tarmbakterier til mus og observeret, at musene, der fik tarmbakterier fra overvægtige tvillinger, blev fede, og hvis mus fik tarmbakterier fra slanke tvillinger, forblev de slanke. Musene var genetisk identiske og fik samme fedtfattige kost. Mus æder hinandens afføring, så forskerne lod mus med bakterier fra slanke tvillinger

være sammen med mus med tarmbakterier fra overvægtige tvillinger. Det førte til, at de overvægtige mus overtog bakterierne fra de slanke mus og tabte sig. Men kun hvis de blev fodret med frugt og grønsager samt fedt i lav mængde. Forskerne mener, at det er for tidligt at overføre tarmbakterier fra slanke til overvægtige mennesker, selvom det måske vil komme. De vil arbejde på at finde ud af, hvilke bakterier, der fremmer slankhed, og hvad bakterierne producerer i tarmene. (Science September 17. 2013).

Tarmbakterier kan forebygge fedme

Koriander afgifter kroppen Det har længe været kendt, at koriander kan øge udskillelsen af tungmetaller, f.eks. kviksølv. Nogle af stofferne i koriander gør cellerne i stand til at frigive og udskille tungmetallerne med urinen, afføringen og gennem huden. Det drejer sig blandt andet om mineraler som f.eks. magnesium, kalium, calcium, mangan og jern samt vitaminerne A og K. Koriander indeholder også værdifulde olier og mange antioxidanter. (Journal of Agricultural and Food Chemistry, June 2004).

naturli.dk

63


naturli annoncesider

Naturlishoppen.dk

Rømer Produkt forhandler ECOMIL’s velkendte produkter

Kan du heller ikke få nok af viden om sundhed, naturlige midler og skønne opskrifter på næringsrig mad?

Leveres i både flydende og pulverform. Instant pulver-produkterne opløses i koldt/varmt vand. Mandeldrikkene har en spændende kombination, som giver dem den kvalitet, som er kendt fra Spanien og som Rømer Produkt står for.

Så tjek Naturli’s nye webshop ud: Naturlishoppen. Med bøger og inspiration til et sundere liv.

Vores produkter forhandles via din lokale Helsekost. Leverandør: Rømer Produkt – 8600 Silkeborg – Tlf. 86803767

Klik ind på på www.naturlishoppen.dk

GREEN DOOR ®

De velkendte kvalitets-produkter fra ECOMIL/NATURGREEN er meget udbredte i Danmark. Venligst kontakt os, såfremt der ønskes information om vores produkter.

EU

12 ÅR YNGRE PÅ 56 DAGE*

Se her

Denne plads kan blive din!

Garanti for kvaliteten R. D. Carsten Børge Nielsen

FruitSTEM stemCELLS cells FRUIT StamcellerTIL til KVINDER kvinderOG ogMÆND mænd STAMCELLER

Nyd Vita Biosa Sweet hver dag - mælkesyrebakterier med mere

Green Door Fruit Stem Cell Face Cream og - Face Green Door Fruit Stem Cell Face Cream og – Face Serum Serum fremstilles af økologiske, ikke-genmodificerede fremstilles økologiske,ogikke-genmodificerede citrus citrus frugtafstamceller er uden: PEG, 26 allergene stoffer, parabener skadelige stoffer frugt stamceller ogog er uden: PEG, 26 allergene stoffer, *Test viste:og Stamcelle får huden til at parabener skadeligeekstrakten stoffer. fremstå 12 år yngre på blot 56 dage. *Test viste: Stamcelle ekstrakten får huden til at Se mere 12 på: år www.naturfarm.dk . Tlf. 7512 6805 fremstå yngre på blot 56 dage.

• Indeholder 7 GMO-fri stammer af bifido- og mælkesyrebakterier

Fås hos førende helsebutikker, udvalgte Matasbutikker Se mere på: www.naturfarm.dk. Tlf. 7512 6805 samt specialforretninger i hele landet.

Fås hos førende helsebutikker, udvalgte Matasbutikker samt specialforretninger i hele landet.

64

naturli.dk

• Udtræk af 19 økologiske urter • Fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler • Sødet med sødestof fra planten stevia – fri for kunstige sødemidler Læs mere på www.biosa.dk Købes i helsekostbutikker og på www.helsam.dk samt www.matas.dk

Se her! Er du interesseret i at nå ud til en masse sunde og bevidste læsere med interesse for velvære, livsstil, psykologi og et godt miljø omkring os? Så er det Naturli, du skal annoncere i. Denne plads kan blive din – ligesom vi har mange andre attraktive tilbud at give vores annoncører. Kontakt vores mediekonsulent på tlf. 7640 6411


annoncesider naturli

VELKOMMEN TIL

ard

Nyborggaard

dk

www.nyborggaard.dk

Ny dansk økologisk hampeprotein Nyborggaard lancerer nu økologisk hampeprotein med 43 % protein. Hampeproteinet er fremstillet af hampefrø dyrket på Nyborggaard. Hampeprotein 43 % indeholder de naturlige vitaminer og mineraler fra frøene, og aminosyresammensætningen passer netop til vores behov. Anvendes i smoothies, til hjemmelavede proteinbarer, i brød og som drys på morgenmaden. Prøv også Nyborggaards hampefrøolie med naturligt indhold af GLA og den meget velsmagende hørfrøfrøolie med 60 % omega-3. Kan købes i alle landets helsekostbutikker, www.helsam.dk og www.nyborggaard.dk

Et valg af Cattier produkter er du sik udelukkende indeholder naturlige rå

• Cattier har 40 års erfaring m • Cattier har modtaget i alt 24 Nye masker fra økologiske Cattier ”Le Palmarès des Cosmétiqu Lækre ingredienser som sheanøddesmør, arganolie• og granatæbleenzymer forkæler til hele fa Økologisk hudpleje din hud i Cattiers to nye ler-masker. Franske Cattier indeholder udelukkende • Alle Cattier-produkter er cer naturlige råvarer og har 40 års erfaring med økologiske produkter. • Cattier har modtaget i alt 24 priser i den franske prisuddeling ”Le Palmarés des Cosmétiques” • Økologisk hudpleje til hele familien og til rimelige priser • Alle Cattier-produkter er certificeret af ECOCERT

Købes i helsekostbutikker og udvalgt Følg os på Facebook

eller bes

Købes i helsekostbutikker og udvalgte Matas-forretninger. www.cattier.dk

Forestil dig ikke at have et eneste uønsket hårstrå mere – ville det ikke være rart?

En sundtarmflora med allergivenlig Probiotic PANDA Probiotic PANDA blev udviklet for at undersøge om det er muligt at sammensætte et tilskud af gavnlige bakterier til at styre immunforsvaret i en mindre allergisk retning. Samt give allergikere en sund tarmflora med Probiotic PANDA, selvom man har majsallergi. • PANDA-1 bruges til moderen før fødslen og til barnet i det første leveår. • PANDA-2 bruges fra 1-års alderen og fremad. Også til voksne. Produktinformation: Tlf 98 43 35 00, www.engholmgruppen.dk

Tør, rød og skællet hud? Nu hvor solen er forsvundet, begynder din hud måske at drille? Mange af os får tør og skællet hud i vinterhalvåret. Fortvivl ikke. Læsø Saltcares produkter kan være din redning. Serien er baseret på restproduktet fra saltsydningen på Læsø. Restlagen, som det kaldes, indeholder udover mineraler ligeså meget salt, som der er i Det Døde Hav i Israel. En skånsom måde at redde din hud på. www.laesoe-saltcare.dk Forhandles i helsekostforretninger og på nettet

HårStopp Stop uønsket hårvækst HårStopp stopper og fjerner uønsket hårvækst i ansigtet og på kroppen. 98 % fik det ønskede resultat i klinisk test! Efter ca. 2 måneder kan du forvente at se resultater og efter 4-6 måneder er problemet med den uønskede hårvækst endelig løst. De kliniske studier af det aktive ingrediens i HårStopp, blev foretaget af E.F Klein og professor F. Marzatico på Universitetet i Pavia, Italien. Permanent hårfjerning lige så længe du ønsker det.

naturli.dk

65


naturli næste nr.

– en holdning til

Næste nummer Udkommer den 7. januar 2014 Vi glæder os til at byde velkomne til det nye år, når vi udkommer i starten af januar. Traditionen tro bevæger vores tanker sig omkring en sundere og måske slankere udgave af os selv på denne tid af året. Så vi stiller spørgsmålet: Slank og sund? Er vi automatisk sunde, fordi vi er slanke – eller modsat: er vi usunde, fordi vi er overvægtige? Det kommer til at handle om næring, kalorier og forbrænding, men også om hvornår et overforbrug begynder at være et misbrug. Glæd dig til et Naturli, der tager fat i det nye år i topform! Sundheden kan ses! Thorbjörg Hafsteinsdottir har om nogen slået sine bøger og kursusvirksomhed op på at blive smukkere og yngre af udseende. Men et vigtigt parameter for islændingen er, at skønheden kommer indefra – ikke bare i overført betydning, men fordi en sund og tilpas krop giver en smukkere hud og et friskere udseende. Mød kvinden, der vil langt mere end bare at gøre os smukke.

Naturli på nettet

A-, B- eller O? Vi skal spise fedt og protein, vi skal have kødfrie dage, vi skal faste to dage om ugen og så lige gå helt over til frugt og grønt. Buddene på livsstile, der slanker, gør sund eller giver energi, er mange. Men én af dem forklarer rent faktisk, hvorfor det er forskelligt, hvordan vi reagerer på kurene og hvad vi falder for: Nemlig blodypediæten. Arrrggghhh Hvis det er lyden, der undslipper dine læber, når du kigger dig i spejlet en vintermorgen, så fat mod! Der er meget, du kan gøre for at friske ansigtet og huden op. Mørke rande under øjnene fortæller en historie, som du hellere må høre efter. Du får gode råd til at oversætte vinterhudens historier næste gang og omsætte dem til den rette pleje. Gør vitaminpillen godt? Der findes massevis på hylden – af vitaminer, mineraler og kosttilskud – og i alle former, størrelser, indpakninger og prisklasser. Så hvad skal man gå efter? Det svar er der mange versioner af, for det afhænger af, hvem du er. Vi giver til gengæld nogle gode guidelines, du kan bruge, så du kan styre uden om de største fælder.

Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: naturli.dk og på facebook.com/naturli.dk 66

naturli.dk

livet


d

Nyhe

Find saft, kraft og inspiration – sundheds-evergreens, specielle titler og tilbud. God og sikker levering.

Bestil på

Det smager sødt Trine Vesteraa, Naturlis egen madskribent, har udgivet bogen ‘Det smager sødt’ for alle, der gerne vil undgå gluten, mælk og sukker, men alligevel gerne vil forkæles og sætte tænderne i noget lækkert til hyggestunderne. Filosofien er, at det skal være let og til at gå til, ingredienserne skal kunne skaffes i de fleste supermarkeder, og så skal det selvfølgelig smage godt. Med masser af gode råd, viden og opskrifter.

naturlishoppen.dk

Pris 229,-

eller ring på tlf. 7584 1200 alle hverdage mellem kl. 9.00-12.00

BESTILLINGSNR: 1381 N

Fri mig for flere hedeture

Den Glutenfri Kogebog Anette Harbech Olesen og Lone Bang ønsker med Den Glutenfri Kogebog at lette tilgangen til det glutenfri liv, aflive myten om at det er uoverskueligt og levere viden om gluten, og hvad det gør ved os. Du får inspiration og revolutionerende bageteknikker i de mange opskrifter, der især har fokus på, at livet fint leves uden gluten. En oplagt bog for alle, der oplever gluten som årsag til symptomer og sygdom, eller sågar til nedsat præstationsevne, og som har lyst til at prøve eller teste et liv uden gluten.

Pris 199,-

BESTILLINGSNR: 1382 N

Forfatter og læge Søs Wollesen gennemgår i et let tilgængeligt sprog de væsentligste hormoner, hvordan de virker og kan opleves, når de er i ubalance. Søs Wollesen kalder sig kombilægen, da hun både er uddannet læge, zoneterapeut, akupunktør og psykoterapeut. Hun kombinerer sin viden til gode råd fra alle verdenerne mod hormonelle forstyrrelser, hedeture og andre gener i overgangsalderen.

iker

Hedeturen går til køkkenet

Pris 250,-

Søs Wollesen, Louise Bruun og Birdie Bjerregaard giver overgangsalderen en ordentlig kamp til stregen med den rette livsstil til at gøre det af med hedeture, humørsvingninger, træthed, vægtstigning og hovedpine. Men du behøver ikke være i dine hormoners vold, i hvert fald ikke, hvis du spørger forfatterne af denne bog – der er læge, alternative behandlere og kogebogsforfattere. I bogen får du opskrifter, der kan reducere dine symptomer. BESTILLINGSNR: 1385 N

BESTILLINGSNR: 1383 N

Pris 250,-

Klass

Maven din bedste ven Nyeste udgave af Carsten Vagn-Hansens populære bog, der efterhånden er solgt til mangen en dansker, der ønsker at blive klogere på kostens indflydelse på helbredet. Mindst to tredjedele af alle sygdomme stammer fra, hvad vi spiser, hvordan vi fordøjer det, og hvordan vi kommer af med resten. En god madkultur er afgørende for, at maven fungerer upåklageligt. Det gør den kun, når man passer den ordentligt. BESTILLINGSNR: 1384 N

Pris 245,-

Tilbud gælder til 6. januar 2014 eller så længe lager haves

Must e v a h


Få en coach i lommen Hent Helse-Life til din mobiltelefon eller computer og få professionel hjælp til at tabe dig, komme i form, få mere overskud og i det hele tage leve et lidt sundere liv.

Find Helse -Life i App Store , Google Pla y eller på www.helse -life.dk

Helse-Life bygger på videnskabelig forskning fra Københavns Universitet. Bag projektet står blandt andet fedmeforskere og diætister.

Naturli 20131118  

Danmarks alternative helsemagasin

Naturli 20131118  

Danmarks alternative helsemagasin