Page 1

No. 06 2013

l livet – en holdning ti

Adfærdsdiagnoser:

Kosten kan gøre en forskel Er din kollega psykopat?

Tema

Aktion og Adfærd

n r ø b 3 Pusle Helmuth

Vacciner: Skal/skal ikke?

se l e g a r d p o s g a l s 3 –

24 Fibromyalgi – diagnose med rod i livsstilen?

+

32

Uden mælk og gluten – gode råd og lette opskrifter

Krop reagerer på tankerne | Fiskeolie for hjernens skyld | Kranio sakral terapi som medicin | Æteriske olier | Børn og grænser | Træning for gravide

40

Hjælp til selvhjælp: Den livsvigtige søvn

Forlaget Mediegruppen | Løssalgspris Kr. 48,50

06 9 771602 021007


VIDEN – indsamlet gennem generationer og klargjort til dig

Baldrian Baldrian er en slægt med ca. 20 arter, hvoraf flere er vildtvoksende i Danmark. Urten har været anvendt i mere end 1000 år bl.a. som krydderi, lægemiddel og parfume.

Humle Humle er kendt som krydderi til gærede drikke. Den grønne staude med de smukke lysegrønne knopper indeholder det bedøvende, bittert smagende og krydret duftende stof lupulin.

God nattesøvn Mange mennesker har problemer med at sove om natten. En god nattesøvn er alfa og omega for at have overskud og kunne klare en travl hverdag.

ROLIN*AT kapslerne består af urterne baldrian og humle. ROLIN*AT har været solgt siden 1978 og er til afhjælpning af milde søvnproblemer og uro. Én kapsel ROLIN*AT indeholder ekstrakter svarende til 1.080 mg baldrianrod og 530 mg humlekopper. Urterne er klargjort i en praktisk doseringsform.

Det naturlige, moderne menneske Et moderne liv fuld af aktiviteter giver sjældent tid til at opsøge naturen for at plukke urter og planter. Ofte ved vi som moderne mennesker ikke, hvilke urter og planter vi kan og må plukke. Derfor har vi gjort det nemt for dig. Hos Natur-Drogeriet samler vi gammel viden og nye opdagelser om naturen i enestående produkter. Mærk naturen gennem produkter fra Natur-Drogeriet!

OPTIMAL Optimal er kapsler af urterne perikon, baldrianrod, pebermynte, hjertensfryd, passionsblomst og kamilleblomst. Én kapsel indeholder 188 mg perikon og 75 mg baldrian. 90 kapsler Dosis: 3 kapsler dagligt

BALDRIAN/HUMLE Ren baldrian og humle. Én tablet indeholder 60 mg baldrianekstrakt svarende til 240 mg baldrianrod og 12 mg humleekstrakt svarende til 90 mg humle. 190 kapsler Dosis: 2-3 tabletter 3 gange dagligt.

STRESS-A Stress-A er sammensat af urterne baldrian, hjertensfryd, lemongræs, humle, passionsblomst og kamilleblomst. Afslappende og løsnende. 90 kapsler Dosis: 3 kapsler 3 gange dagligt fordelt på dagen.

Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos autoriserede forhandlere: helsekostforretninger, Matas og apoteker.

LANDSKENDT FOR NATURMIDLER DER VIRKER Nydamsvej 13-15 · 8362 Hørning · t: 86 92 33 33 · www.natur-drogeriet.dk


naturli.dk

06 12

28

32

50

Indhold

Tema

Aktion og Adfærd

naturli No. 06 2013

naturli livsstil 06 Hvert barn – sin oplevelse Pusle Helmuth har tre meget forskellige børn, som hver har lært hende noget. naturli tema 12 Tankerne har kraft

Stadigt flere forsøg viser, at tanker påvirker vores fysik.

24 Fibromyalgi– og livsstil Mange myter har omgivet sygdommen, men Q10 kan måske hjælpe.

naturli mad 32

Uden mælk og gluten Få gode råd og opskrifter fra Trine Vesteraa.

naturli emner 28 Krop: KST i stedet

16 Fisk på hjernen Fedtsyrerne er ekstremt vigtige for vores hjerne og adfærd.

for medicin Kranio Sakral Terapi hjælper Lucas med at få ro.

18 Hænger mad og adfærd

med aroma Æteriske olier kan gøre en masse godt for dig.

sammen? ADHD er en udbredt diagnose, og kosten har en indflydelse.

30 Skønhed: Vibrationer

38 Coaching:

Børn og grænser Træk vejret og vis hvem du er!

+

40 Hjælp til selvhjælp:

Søvn Søvnen er mindst lige så vigtig som kost og motion.

46 Motion: Graviditet

og træning Vi tager fat om fakta og myter om motion med mave.

50 Behandling: Vacciner

“Kroppen bliver genopbygget og repareret natten igennem, hvilket modvirker ældning.”

Skal du eller ej? Hvis ja, så få gode råd før stikket.

54 Sind: Er din kollega

psykopat? Giftige personer kan ødelægge dit arbejdsliv.

naturli fakta 58 Faktasider: Seks

sider med nyheder, tips, brevkasser, produktnyt og sundhed.

Masser af småstof om nye bøger og andre produkter, der kan bidrage til et sundt og godt liv. naturli.dk

03


naturli leder

naturli No. 06 2013

Abonnement:

D

ebbie Ford, der desværre gik alt for tidligt væk først på året, havde nogle spændende pointer i sine foredrag og bøger om vores ‘skygger’. Bl.a. at det er, når vi er allersværest at elske, at vi har allermest brug for at blive elsket. Når vi er trængt op i en krog, vrede og kede af det, afspejler vores opførsel det oftest: Vi lader det gå ud over andre, eller trækker os mutte ind i os selv. Vi har behov for at blive elsket – ikke mindst af os selv – men vi har ikke overskud til at elske os selv eller indgyde til at blive elsket, når vi føler os allerlængst nede.

Foto: Lasse Hyldager

Vi bør gå sammen Et barn med ADHD, autisme eller anden ‘unormal’ adfærd kan virkelig sætte de fleste menneskers tålmodighed på en prøve. Så gudskelov for alle de mødre og fædre, der dagligt kæmper en kamp for at få omverdenen til at

til livet

Der er dem og os, dig og mig. Os, der har forstået tingene, og så de andre, der stadig er dumme. Vi mennesker elsker at lave grupper, stammer og opdelinger, der afspejler vores adfærd.

– en holdning

Vi har brug for hinanden!

9644 4502

løfte sit ansvar for mennesker, der lige netop har brug for at blive elsket og hjulpet på trods af en ‘uelskelig’ adfærd. Som forældre ved de fleste, at vi er villige til at gå mange mil for vores børn, selv når de er umulige, men vi burde ikke gøre det alene. Det tager som bekendt en landsby at opfostre et barn, især hvis det barn skal være en del af vores landsby. Ansvaret er dit og mit Dette nummer af Naturli handler rigtig meget om, hvordan især vores livsstil kan påvirke vores adfærd, og hvordan vores adfærd kan skabe diagnoser eller afhjælpe dem igen. For nogle af os virker det helt logisk med disse sammenhænge, for andre er det en nyhed, mens en helt tredje flok slet ikke vil tage budskabet ind endnu. Vores mission er ikke at pege fingre eller skælde ud, men at blive ved med at fortælle om, hvad der kan hjælpe vores medmennesker og os selv i en til tider uoverskuelig verden. Selvom vi selv oplever at blive peget af og skældt ud, stopper ansvaret ikke. På Naturli er vi klar til at smøge ærmerne op oven på en fantastisk sommer – rigtig god læselyst! Malene Tonnung, Redaktør

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 • 7100 Vejle Tlf. 7584 1200 • Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7584 1200 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Henrik Jacobsen, sundhedskonsulent Lis Bloch, akupunktør Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Produktion, layout & rentegning Mediegruppen as Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forside foto Britt Lindemann

Bestil Naturli abonnement


ANNONCE

+ At se bedre, er at leve bedre !

Modelfoto

Dine øjne har travlt hver dag. Du læser, kører bil, arbejder foran computeren eller ser fjernsyn. Du er afhængig af dine øjne og dit syn i alle ting i hverdagen. Mange får desværre forringet syn med alderen.

Blue Berry™ tabletten er god for mine øjne

J

eg synes, det er dejligt at blive ældre, og jeg har det godt med hvordan jeg ser ud. Rynkerne i spejlet beretter om en persons liv – både glæder og sorg.

Den førende øjentablet Blue Berry er den originale svenske blåbærtablet, der hjælper dig med at opretholde sunde øjne og et normalt syn.

Bodil sidder i sin dejlige stue med udsigt direkte ud over Limfjorden, mens hun med sit indtagende og levende blik fortæller sin historie. “Med alderen følger også små og store skavanker. Jeg har altid holdt meget af at læse, og for mig er det vigtigt at bevare gode øjne. Igennem længere tid havde jeg dog besvær med mine øjne – specielt det højre.”

Den særlige komposition med et højt indhold af naturlig lutein har gjort Blue Berry tabletten til den førende blåbær øjentablet i Skandinavien. Den unikke tablet hjælper med at tilføre afgørende næringsstoffer, som du kan miste, med alderen. Dens indhold af øjenvitamin A og zink hjælper med at bevare et normalt syn.

Godt syn igen “Derfor gik jeg også regelmæssig til øjenlægen. For nogen tid siden begyndte jeg at spise de der Blue Berry™, som de gode tabletter hedder. Det er vigtigt at passe på sine øjne, specielt når man bliver ældre, ligesom det er vigtigt at holde sig i gang hver dag. Blue Berry tabletterne er fantastiske og jeg anbefaler dem entusiastisk til alle jeg kender – hver og en !”

Hvor kan Blue Berry købes Blue Berry kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Blue Berry kan også bestilles hjem på apoteket og købes online på www.newnordic.dk, hvor den bliver sendt lige til din dør. Har du spørgsmål, så ring til produDet gode råd gør forskellen centen New Nordic på 46 33 76 00. www.matas.dk

Det gode råd gør forskellen

Årsagen til dette er bl. a. en forringelse af øjets evne til at fokusere. Når vi bliver ældre kan der ske en ændring af linsen, og ofte svækkes øjets muskler. Det er afgørende, at synsindtryk optages i den ”gule plet” (Makula Lutea) på nethinden. Den gule plet er ansvarlig for det centrale syn.

Makula

Blue Berry™ er rig på lutein det naturlige stof, der danner basis for øjets gule plet, som bruges til at se skarpt med.

svenske Den originale øjentablet


naturli livsstil

be sig ”Man kan jo kø og det fattig i cremer, en det har jeg gjort. M , søvn og handler om vand kan ingen sund mad, det med.” cremer hamle op

Blå bog Navn: Luise Charlotte Helmuth Venderby Født: Den 12. august 1962 Gift med: Søren Helmuth Venderby, 42 Børn: Simon, 20, Victoria, 11 og Albert, snart 7 Kendt som Pusle i de originale ”Min søsters børn”-film Udgav i 2004 bogen ’Pusle’, om sin opvækst som barnestjerne og de svære år, der fulgte.

06

naturli.dk


livsstil naturli

elmuth H le s u P

:

Hvert barn – sin oplevelse mel, da hun iført sut Pusle Helmuth var kun tre år gam i ”Min søsters børn”og godnatbajer blev barnestjerne tre meget forskellige filmene. I dag er hun selv mor til uelle opdragelse. børn, der har fået hver deres individ t Lindema nn Af: Lotte Dalgaard Foto: Brit

P

usle Helmuth tager imod i den 160 m2 store, lyse lejlighed i Hellerup, som hun deler med sin mand og tre børn. Det vil sige, hendes ældste søn, Simon, er ikke et barn længere, men fylder snart 21 år og går på efterskole på fjerde år i et specielt tilrettelagt uddannelsesforløb på Fyn, så han er kun hjemme i weekenderne. Pusle var sidst i tyverne, da hun mødte Simons far, Peter, og besluttede sig for at blive mor. Det var vigtigt for hende, at det var den rette mand, hun fik barn med, og sådan føltes det på det tidspunkt. – Jeg var en usikker førstegangsmor, men det var også et anderledes forløb, for det viste sig, at Simon havde ADHD, og som fem-årig fik han desuden børneepilepsi, som han gudskelov er vokset fra. Det første barn, man får, er jo en slags prøveklud, og efter Simon troede jeg, det var SÅDAN at have børn. Det er sin sag at være førstegangsmor, og når man, som jeg, ikke havde en mor eller mormor at støtte sig til, er man på Herrens mark, overladt til sig selv.

Simons første år blev turbulente for Pusle Helmuth. Hun mistede sin mor, skuespilleren Jeanne Darville, Simons far og hun gik fra hinanden, og hun mødte sin nuværende mand, Søren, der er ni år yngre end hende. – Da der endelig blev ro i mit liv, fik Simon øreproblemer, børneepilepsi, og vi gik til en masse udredninger. Der var aldrig rigtig ro om hans opvækst. Ny runde og nye oplevelser Anderledes var det knap ti år efter Simons fødsel, da datteren Victoria kom til verden. Pusle var 39 og havde masser af overskud. – Jeg sang og læste konstant for Victoria, og på et tidspunkt sagde sundhedsplejersken til mig, at jeg overstimulerede barnet. Men jeg havde konstant den siddende i baghovedet med, at Simon ikke havde et tydeligt sprog før seksårsalderen pga. sine problemer med mellemørebetændelse, sin børneepilepsi og det, at han havde ADHD. – Jeg var så bange for, det skulle gentage sig med Victoria, så hun fik aldrig fred, siger Pusle og smiler kærligt til sin datter.

naturli.dk

07


naturli livsstil

adder Nutella-m er et efter skole e, og rnen hit hos bø er også det skal d til. være plads

“De gange, jeg har vejet for meget, er det fordi, jeg har været ude af balance og trøstespist. Det har jeg været slem til.”

08

naturli.dk

– Vi fandt hurtigt ud af, at Victoria ikke havde nogen særlige udfordringer, hun havde et sprog som toårig, og det var en helt ny erfaring for mig at blive andengangsmor. Pusle og hendes mand ville gerne have en bror eller søster til Victoria, dels inden Pusle blev for gammel, og dels så børnene kunne ligge tæt på hinanden aldersmæssigt og deraf få mere glæde af hinanden. Men efter tre ufrivillige aborter opgav de næsten håbet. – Så døde min far, og en måned efter var jeg gravid med Albert. Måske lykkedes det, fordi mine tanker havde været henledt på noget andet i nogle måneder. Da de fik at vide, de skulle have en søn, brød Pusles verden sammen. – Jeg turde ikke pga. de erfaringer, jeg havde fra min første søn. Nu ved jeg, der var en mening med det, for jeg skulle prøve, hvordan det også kan være. Men vi skulle lige igennem en krise, da Alberts moderkage holdt op med at

fungere, ligesom den havde gjort med Simon, og Albert blev født tre uger før termin. Nu fulgte fem måneder, som Pusle beskriver som ”noget af det mest fantastiske”, og hun begyndte at slappe af. Men så blev Albert indlagt med en alvorlig RS-virus, og barnedåben måtte udsættes. – Jeg fik desværre ikke ammet ham særlig længe, for efter ti dage på hospitalet med sonde og flaske ville han ikke ammes længere, fortæller Pusle. På trods af diverse udfordringer, eller måske på grund af dem, siger Pusle, at hun vil anbefale alle at få børn sent. – Man bliver en anderledes rolig mor, man har mere overskud og har ikke så travlt med andre ting. Inden jeg blev 30, havde jeg slet ikke styr på mig selv, jeg var rebelsk, gik meget i byen og rejste. Jeg var som en flue i en flaske, før jeg mødte Peter.


livsstil naturli

Pusle Helmuth fortæller, at hun ikke har så travlt med, at hendes børn skal blive store og selvstændige. Det er jo ikke så mange år alligevel, at de er forstyrrende for forældrenes privatliv. – De sover jo ikke hos deres forældre, når de bliver konfirmeret, og de går også alene til bageren, når de bliver konfirmeret. Jeg har ikke så travlt med at skubbe dem frem, de skal nok nå det hele. Kærlighed og kildevand Victoria, Albert og Alberts kammerat beder om Nutella-madder, og Pusle går i køkkenet. Hun sværger til ”alt med måde” og tabte på et tidspunkt 20 kilo ved at drikke to-tre liter vand dagligt, ikke spise efter kl. 19 og spise masser af grøntsager. Principper hun stadig stort set holder, lige som hun holder vægten. – Jeg har altid sagt, jeg tabte mig på kærlighed og kildevand, for det var det, jeg gjorde, da jeg havde mødt Simons far, hvor jeg var meget overvægtig. Men vi lever da ret sundt herhjemme, selv om jeg altid har været den, der har lavet gammeldags mad. Børnene elsker sovs, kartofler, frikadeller, flæskesteg, rullesteg, alle de ting min mor lavede. Men jeg laver mindre mad nu, og Søren er begyndt at lave mere. Vi spiser meget thai, sushi, kål, grovpasta, grøntsager og rugbrød. Familien Helmuth Venderby køber ikke nødvendigvis økologisk, men Pusle sværger til kvalitet og handler primært i Irma. – I Irma ved man, hvad man får. Jeg har min favorit-Irma på Ordrupvej, hvor jeg altid har handlet, uanset hvor vi har boet, for det er som at komme hjem. Jeg kender grøntafdelingen, jeg ved, hvor alting står, og jeg kender dem, der arbejder der. Fisk får vi ikke spist hver uge, men vi prøver, og jeg er blevet opmærksom på ikke at spise for meget hvidt brød, for al den stivelse gør ikke noget godt for kroppen.

til Gentofte Rådhus og tilbage. Der er 3,5 km, og du får mig ikke til at løbe en centimeter længere. Jeg gør det i mit eget tempo, og det fungerer for mig. Med fuldtidsjob som lægesekretær på Gentofte Hospital, børn, der skal hentes og bringes til skole samt fritidsinteresser, veninder og parforholdet, som også skal plejes, er der ikke så meget fritid at gøre godt med, men Pusle sørger for at forkæle sig selv ind i mellem. – Jeg går hos Gosia, en skønhedsklinik i København, hvor jeg får ansigtsbehandlinger med ultralyd. Det strammer op i underhuden, og jeg vil gerne forynge min hud uden at skulle skæres i. Desuden er det ren nydelse, ren forkælelse, som enhver kvinde skulle unde sig selv. Jeg elsker det, og jeg vil blive ved med det, siger hun.

at mit østrogenniveau var svingende. Det er selvfølgelig ikke så godt at få hormontilskud så længe, men det fungerer for mig, så jeg har ikke forsket i eller eksperimenteret med alternative metoder. Men generelt er Pusle Helmuth glad for det alternative, hun drikker f.eks. Spirulina hver dag som supplement til grøntsagerne, hvilket giver hende mere energi. – Jeg lytter til min krop og sidder ikke noget overhørig, så jeg går ikke rundt med noget uopdaget, selv om man jo aldrig kan vide sig sikker… Jeg sidder på arbejdet og skriver om mennesker, der har gået op til to år med symptomer, før de er gået til lægen. Det har jeg mit liv for kært til. Jeg vil hellere gå til lægen en gang for meget end en gang for lidt, og det gælder også mine børn.

Sover bedre med østrogen Efter Pusle havde født Albert, faldt hendes østrogenniveau og blev meget svingende. Derfor har hun taget østrogentilskud siden, og det har bl.a. hjulpet hende til at sove bedre, hovedpinerne er forsvundet, overskuddet og koncentrationen er større, og humøret er mere stabilt. – Jeg troede, jeg havde fået en depression og jeg troede, jeg var syg, til jeg fandt ud af,

“Jeg har meldt mig ind i utallige fitness-centre, men jeg dropper det altid igen.”

Balance i tingene er vigtig for Pusle Helmuth, og det alternative har da også plads i hendes tilværelse. Hver dag bliver grøntsagerne bl.a. suppleret med spirulina.

Jeg skulle lige vænne mig til at spise rugpasta, men det går fint nu. Den, Irma har, er god, siger Pusle og tilføjer: Men ris er ris, og det skal altså være hvide basmati. Pusle Helmuth har det samme afslappede forhold til motion som til kost. Hun har fokus på det, men alt med måde… – Jeg prøver at løbe to-tre gange om ugen, for det er noget, jeg har lige ved hånden, og noget man kan gøre overalt. Men det har været svært på det seneste, for jeg har været så træt. Når jeg løber, tager jeg den samme rute, ned

naturli.dk

09


naturli oase

Årsagerne til træg mave kan være mange. For lille væskeindtag, for lidt motion eller en kost, der ikke altid indeholder nok fibre, er bare nogle af mulighederne. Lige meget hvad årsagen er, føler man sig bedst tilpas, hvis maven fungerer. “Husk” fibre består af Psyllium frøskaller (loppefrøskaller). Skallerne virker tarmregulerende på grund af det store kostfiberindhold – Psyllium indeholder 85 pct. vandopløselige kostfibre. Fibrene suger væske og danner en geleagtig masse, som giver mave og tarm noget at arbejde med. Det øgede tarmindhold sætter gang i tarmens naturlige bevægelser.

“Husk” fibre røres op i et glas vand og drikkes straks. Herefter drikkes endnu et glas vand. Find “Husk” på apoteker og i helsekostforretninger. Vejl. udsalgspris kr. 99,50 for 250g.

Tørbørstning afgifter kroppen En af de letteste måder at slippe af med affald og gifte fra kroppen er ved at børste huden regelmæssigt med en naturbørste med bløde hår. Huden skiller sig hver dag af med mere end et pund affald gennem hudens porer og ved at afstøde døde hudceller. Hvert minut afstødes mere end 30.000 døde hudceller, som bliver udskiftet med sunde hudceller. Svedkirtler skyller gifte og tungmetaller ud med sveden, og ved vask af huden og badning lettes udskillelsen. Tørbørstning forbedrer også blodgennemstrømningen i huden, stimulerer lymfeafløbet, og gør huden mere fast. (www.naturalnews.com).

TIL DIG OG MIG ... Og alle vores egne, mandlige, kvindelige og fælles små problemer.

Planteøstrogen

Der er ingen kninger alvorlige bivir rmoner ved planteho

Mange midaldrende kvinder klager over anspændthed, hedeture og søvnbesvær. I overgangsalderen bliver håret også tyndere og taber glansen, og huden og slimhinderne tørrer ud. På længere sigt kan problemerne føre til manglende sexlyst, koncentrationsbesvær og knogleskørhed. Derfor vælger mange kvinder hormonbehandling og østrogenudligning med dertil hørende risiko for bivirkninger. Men plantehormoner vinder mere og mere ind, da alvorlige bivirkninger ikke eksisterer her. Visse planter indeholder isoflavoner, som udmærker sig ved at have en østrogenlignede virkning. Den hidtil mest kendte isoflavonplante er soja. I den nyligt opdagede rødkløver findes desuden to andre isoflavoner, der har den store fordel, at de ikke har nogen indflydelse på cellevækst i bryst og livmoder. De hjælper kun med at lindre overgangsalderens symptomer, og har desuden talrige andre gunstige indvirkninger på menneskets helbredstilstand. F.eks. hjælper rødkløver med at øge gennemblødningen i hjernen og forbedre hukommelsen og koncentrationsevnen. Rødkløver er lige kommet på markedet fra Natur-Drogeriet i en praktisk kapsel indeholdende 400 mg pr. kapsel, der gør det nemt for dig at dosere den rigtig mængde. 90 stk. fås til kr. 109,50 i Matas, helsekostforretninger og enkelte apoteker.

10

naturli.dk

TESTOSTERON GIVER IKKE KRÆFT Man har hidtil været tilbageholdende med at give tilskud af det mandlige kønshormon testosteron på grund af en mulig risiko for at få kræft i prostata. En amerikansk undersøgelse har nu vist, at der ikke er nogen øget risiko for udvikling af kræft, hvis man mangler testosteron og får tilskud af det. Forskere fra Baylor College of Medicine in Houston har fulgt 786 mænd i gennemsnitligt 8,7 år. 397 af mændene fik tilskud af testosteron. Gennemsnitsalderen ved starten af behandlingen med testosteron var 46,8 år. Der fandtes ikke nogen sikker forskel i kræftrisikoen mellem de to grupper. Sammenholdt man mændene i forsøget med den generelle befolkning i Texas, var risikoen for at få kræft i prostata klart lavere i gruppen, der fik tilført testosteron. (American Urological Assoc. 2013).

værd at vid e

Gang i maven


emne naturli

efter dr. edward bach

original

Bachblomster pastiller og tyggegummi ENERGI Kraft og styrke

NØDHJÆLP Ro og harmoni

SELVTILLID

KONCENTRATION

Mod og tillid

Klarhed og udholdenhed

Kan købes i Helsekostforretninger og bestilles i alle Matas butikker. Nærmeste forhandler anvises på tlf.: 39 56 36 26

Lime Pharma


Tema: Aktio

n og Adfærd

Aktion og Adfærd

Tankerne bag

Tankerne har kraft I den vestlige kultur er “tankernes kraft” et ikke almindeligt accepteret fænomen, oftest bliver de bortforklaret med, at vi psykisk oplever en forskel på det, vi fokuserer på. Men videnskabelige forsøg viser, at tanker påvirker fysisk, et faktum især alternative behandlere er åbne over for. Af: Thomas Davidsen Foto: Colourbox

V

idenskabelige undersøgelser på de mest respekterede universiteter i verden dokumenterer, at vores tanker og overbevisninger har en effekt på verden omkring os. I en eller anden form er de derude. Kommunikerer uden hensyntagen til afstande og påvirker vores celler. Blandt andet har den parapsykologiske forskning på Princeton University med et imponerende antal knastørre laboratorieforsøg mere end sandsynliggjort, at vores tanker skaber virkelighed. Et enkelt billede på graden af seriøs videnskabelighed er, at redaktionen på radioavisen – måske det medie i Danmark, der har et krav om troværdighed tungest hvilende på sig – i 1999 fandt fænomenerne tilstrækkeligt dokumenterede til at bringe nyheden: “Mennesker kan overføre tanker til hinanden, påvirke en computer med tanken og se ind i fremtiden”. En nyhed – med potentiale til at ændre vores verdensbillede – som døde i løbet af formiddagen og ikke blev bragt i andre medier. Parapsykologien står ikke alene om at dokumentere tankernes direkte effekt på den fysiske verden. Biologer har påvist, at der i hver

12

naturli.dk


tema naturli

“Man kan gøre folk syge ved at få dem til at være bange og gå og bekymre sig.” celle i universet sidder en membran, som reagerer på de stoffer, den møder. Stoffer, som er udløst af vores tanker, er dem, der påvirker cellen kraftigst. Følgende eksperiment på Yale University taler for sig selv: Deltagerne i en undersøgelse får serveret en milkshake med et kalorietal på 380. Gruppe 1 får at vide, at det er en meget kalorierig milkshake med et kalorietal på 620. Gruppe 2 får at vide, at det er en slankeudgave med det meget lave kalorietal 140.
 Det viser sig nu, at gruppe 1, som tror, at den får meget fedtindhold, har et dramatisk større fald i ghrelin – det såkaldte “sulthormon” – end den gruppe, som tror den drikker en fedtfattig milkshake. 
 Gruppe 1 er altså, alene fordi den tror, at det er en mere mættende milkshake, den indtager, mere mæt. Vel at mærke fysisk, da sulthormonet er faldet. Gruppe 2 er, alene fordi den tror, det er en mindre mættende milkshake, mere sulten. Ikke bare som en fornemmelsessag, men målbart på mængden af sulthormon i tarmen.

 Hvordan kan noget starte som en overbevisning og ende som den udslagsgivende faktor for hvor meget sulthormon, der er i tarmen? Den overbevisende placeboeffekt Selv om videnskaben er langt fremme, når det gælder dokumentationen af, at vores tanker “eksisterer”, er videnskaben på mere bar bund, når det handler om, hvad man skal stille op med denne viden.

Ingen videnskabsmand eller traditional læge vil f.eks. benægte placeboeffekten. Den er ansvarlig for mellem en og to tredjedele af al helbredelse. Folk tror, de er helbredt, og det virker. Det er ikke bare hovedpine, der forsvinder, hvis man giver forsøgspersoner kalkpiller, de tror, er panodiler. Der findes ligefrem eksempler på, hvordan overbevisningen om, at man har gennemgået en operation, kan helbrede, selvom det kun var en ”snyde-operation”. Men den videnskabelige baggrund for placeboeffekten har kun meget få forskere været optagede af. Den er stort set parkeret i afdelingen for interessante fænomener, vi ikke kan bruge til noget. Gitte Retbøll er overlæge på spædbørnspsykiatrisk afsnit i Risskov og har i mange år været optaget af, hvad det, vi tænker, har af betydning for vores liv. Dette efterår siger hun sin gode stilling op på hospitalet for helt at hellige sig en privat praksis, som tager udgangspunkt, ikke i klienternes symptomer, men i de bagved liggende følelses- og bevidsthedsmæssige årsager til symptomerne. Den til overflod veldokumenterede placeboeffekt burde få både videnskabsfolk og traditionelle læger til at være overordentlige nysgerrige, mener hun. – Alle læger ved, at placeboeffekten er en faktor, man bliver nødt til at tage højde for i alle former for behandling. Problemet er, at mange læger ser den som noget, man skal undgå. Man vil være sikker på, at det er behandlingen og ikke placeboeffekten, der virker. I stedet kunne man se placeboen som en gave, man kan gøre god brug af.

Husk tidens vigtigste

vitaminer…

... for din egen skyld SOLSKINSVITAMINET D3 ER VIGTIGERE END NOGENSINDE Rigtig mange danskere kommer i underskud, da kroppen kun kan producere D3-vitamin, når solen skinner på huden. Forskerne er derfor ikke længere i tvivl, et ekstra tilskud er nødvendigt, for at sikre kroppen tilstrækkeligt med D3-vitamin. Bidrager til normal funktion af: Muskler, tænder/knogler, kalk-niveau i blodet, optagelse af kalk og fosfor, immunsystem og celledeling.

EN STÆRK NYH E D EN STÆRK NYHED Fås nu også med 90 mcg pr. kapsel til folk med særligt behov for ekstra stærkt D3-vitamin tilskud. Begge

D3-vitamin kapsler er små og synkevenlige og tilsat olivenolie for en bedre optagelse.

STÆRKE KNOGLER Naturligt Natto Vitamin K2 aktiverer proteinet osteocalcin, så den kalk du får gennem kosten med sikkerhed aflejres i knoglerne, hvor den gør gavn ved bla. at fremme en sund knoglemasse.

Se hele Den Grønne Vitaminserie på www.dkpharma.dk. Fås på apoteket, hos Matas og i helsekostbutikker.

dansk farmaceutisk industri a-s

naturli.dk

13


Tema: Aktio

n og Adfærd

– De fleste læger er tilbøjelige til at tænke, at hvis en helbredelse “bare” er placebo, så holder den ikke. Man regner kun rigtigt med traditionel behandling. I virkeligheden tror jeg, det forholder sig lige omvendt. Hvis et menneske kan fastholde en ny og mere positiv overbevisning, så kan placeboeffekten være det, som er den største garanti for, at man forbliver rask. Vi bliver syge af bekymringer – Den gamle familielæge, som kendte sine patienter personligt og fulgte med i deres liv, kunne i langt højere grad end nutidens mere “professionelle” tilgang udnytte placeboeffekten ved blot at være menneskelig og derigennem give patienterne håb. Og håb kan være helbredende i sig selv. Det ved vi idag, siger Gitte Retbøll. Hvis psyken virker på kroppen – og det er der ikke mange, der vil benægte – så er det, ifølge Gitte Retbøll, ikke så underligt, at den virker via nogle kropslige processer. – Mange har prøvet at gå på glødende kul. I dette ritual, som netop er blevet populært, fordi man kan få en direkte oplevelse af tankens kraft, er det afgørende, at man forbliver stærk i troen på, at man kan gå på kullene med bare tæer uden at brænde sig. Det indebærer en vis risiko, for hvis man midt i det hele bliver i tvivl om, om det er muligt og overvældet af tanken om, at ens fødder burde brænde, så får man rent faktisk brandsår og vabler. – Sådan er det også med medicin. Hvis der kommer nogen og overbeviser én om, at det ikke virker, så holder medicinen op med at virke. Derfor er den bølge af informationer om alle de ting, der er farlige at spise og at gøre, som det moderne menneske modtager i rigelige mængder hver dag gennem medierne, alt andet end uskyldige. – Jeg tror, at man kan gøre folk syge ved at få dem til at være bange og gå og bekymre sig, siger Gitte Retbøll.  Slankekur med tankerne I en vestlig kultur, hvor “tankens kraft” er et ikke almindeligt accepteret fænomen, er der måske især én gruppe, der klapper i hænderne over de videnskabelige forsøg, der i disse år bekræfter fænomenet: De alternative behandlere.
 For coach og hypnotisør i Concreto, Mie Bendsen, er laboratorieforsøgene blot en be-

14

naturli.dk

kræftigelse på hendes daglige arbejde. Både når hun har sine klienter i hypnose, og når de gennemgår Gastric Mind Band forløbet, der strækker sig over 12-14 timer med fokus på vægttab og deres mentale forhold til mad.
 Begge ting handler, ifølge Mie Bendsen, i sidste ende om at trænge ind i klienternes underbevidsthed for at skabe både fysiske og psykiske forandringer. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse for hende, at et videnskabeligt forsøg viser, at vores tanker direkte påvirker følelsen af mæthed. For hun oplever hver eneste dag, hvordan de ændringer, der sker i sindet under hypnosen, forplanter sig direkte ud i kropslige reaktioner. 
 – Et af de markante resultater af mine behandlinger er netop forbundet med mæthedsfænomenet. Flere oplever en tydelig fysisk stramning af mavesækken, når vi arbejder med vægttab i Gastric Mind Band behandlingen. Hvorpå de spiser meget mindre. Jeg har selv indtil videre tabt 17 kilo med den metode, udelukkende ved at fokusere på de tanker, jeg havde om madindtagelse, siger Mie Bendsen. 
 Bevidstheden er kroppens arbejdsgiver Selvom det hele meget vel kan se ud som ren hokus pokus, er det, ifølge Mie Bendsen, i virkeligheden meget enkelt. – Vores underbevidsthed indeholder et hav af ressourcer. Den vil rigtig gerne hjælpe os, men problemet er, at den er designet til at arbejde i den retning, vi fokuserer på. Den kan ikke andet. – Lige så snart vi fokuserer på noget, vi ønsker, så begynder underbevidstheden at bevæge sig i den retning. Så længe vi er optaget af noget, vi frygter, så har den svært ved at komme os til hjælp, siger Mie Bendsen. Vores bevidsthed er arbejdsgiver for vores krop. Og meget kunne ændre sig, hvis folk blot vidste det, mener hun.   – Vi lægger rigtig mange ting udenfor os selv. Vi konstaterer, at vi har hovedpine – og så tager vi en treo. Dermed overser vi fuldstændigt, at vores egne ressourcer er i stand til at styrke os, hjælpe os og heale os.

– Den naturvidenskabelige tilgang er måske det, der skal til, for at verdensbilledet begynder at ændre sig. Så det bliver mere almindeligt, at vi begynder at forholde os til de underliggende bevidsthedsmæssige årsager til langt de fleste af de problemer, vi støder på i livet. – Vi har brugt mange år på at flygte fra os selv, men sandheden er, at vi i høj grad kan selv, hvis bare vi holder op med at flygte, siger Mie Bendsen.  Det, der skal til for, at vi kan tage ansvaret tilbage til os selv, er, at vi genskaber kontakten til det, vi dybest set føler, mener hun. – Er der én gennemgående ting, jeg ser hos mine klienter, så er det et fravær af bevidsthed om de følelser, der er imellem sindet og kroppen. Hjertet, lungerne, kredsløbet – det er faktuelle funktioner i os, som vi har mistet den følelsesmæssige forbindelse til. – Der er et missing link der, som vi ikke har lært i vores del af verden. Men der ligger alt det spændende, alt det helbredende. For hvis det, vi føler og tror om noget i vores liv, bliver til stoffer i kroppen, der afgør vores cellers skæbne, så siger det jo sig selv, at helbredelse kan finde sted ved at arbejde med sindet, siger Mie Bendsen.

“Problemet er, at mange læger ser placebo som noget, man skal undgå.”


Hvorfor nøjes med det næstbedste?

tema naturli

Prøv det originale Q10 produkt Hvis man ikke har prøvet Bio-Quinone Q10, har man ikke fået det fulde udbytte af stoffet Coenzym Q10. Prøv resultatet af mere end 20 års forskning og produktudvikling og oplev forskellen. Luft- og fugttæt blisterpakning. God hygiejne.

Mere end 90 videnskabelige studier dokumenterer produktets egenskaber.

Det originale Q10 brand fra Pharma Nord.

Resultatet af 23 års produktudvikling og forskning.

100% naturidentisk Q10 Precise Ingredients.

Dokumentation på optagelighed, virkning* og sikkerhed.

Bio-Quinone Q10 er udvalgt som referenceprodukt i international forskning.

Produceret, pakket og kvalitetskontrolleret på Pharma Nords egen virksomhed i Danmark.

Lysbeskyttede kapsler med 100 mg Q10 opløst i vegetabilsk olie.

Bio-Quinone Q10 Gold med C-vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte.

DK_Q10_Ad_produkt_Naturli_0313_215x280

*) Naturligt coenzym Q10 med C-vitamin, som bidrager til reduktion af træthed og energiløshed samt til et normalt energistofskifte.

Tilmeld dig Pharma Nord’s gratis Helsenyt på www.pharmanord.dk naturli.dk

15


Tema: Aktio

n og Adfærd

Aktion og Adfærd:

Fedtstoffer

Fisken sætter sig på hjernen Fedtstofferne i fisk er så vigtige for vores hjerne, at børn, der er i underskud, ligefrem kan få så store problemer, at de får forskellige diagnoser for adfærdsforstyrrelser. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

K

an fiskeolie hjælpe børn med adfærdsforstyrrelser, eller er manglen ligefrem årsag til deres problemer? Det er endnu ikke muligt at svare skråsikkert, på hvad der kommer først, og om problemet udelukkende skyldes forkert eller manglende næring. Men der er ingen tvivl om i dag, at mange diagnoser efterhånden kan bedres betydeligt, hvis vi ser på sammensætningen af vores kost og koncentrerer os om at få de rigtige næringsstoffer i de rigtige forhold. Allerede i 2005 slog forskere fast i det banebrydende Oxford Durham forsøg, at de essentielle fedtsyrer i omega 3 har en overbevisende positiv effekt på nogle børn med adfærdsforstyrrelser. Til forsøget brugte forskerne fiskeolien eye q, der har den særlige sammensætning af 3,2 dele EPA og 1 del DHA. Normalt er fordelingen i fiskeolie 1,5 dele EPA for hver del DHA. Netop EPA er vigtig, når myelin, der beskytter celletrådene i hjernen, skal stabiliseres. Når den rette myelin er til stede i hjernen, kan impulserne sendes hurtigt mellem nervecellerne. Er myelinskederne beskadiget bliver nerveimpulserne langsommere eller føres slet ikke videre.

16

naturli.dk

Børn kom ud af diagnose I Oxford Durham forsøget deltog børn i alderen fra 5 til 12 år, der havde fået konstateret DCD – en motorisk udviklingsforstyrrelse – og ADHD – en opmærksomhedsforstyrrelse. De 117 børn blev udvalgt blandt 12 forskellige skoler i det engelske Durham amt. Halvdelen af børnene fik eye q, den anden halvdel fik en placebokapsel. Efter tre måneder kunne forskerne registrere en tydelig forskel i elevernes udvikling: 43 pct. af de børn, der gik eye q, opfyldte ikke længere kriterierne for at have DCD, mens dette kun var sket for 6 pct. af eleverne i placebo-gruppen. Deres læsning og stavning havde inden forsøgets start været i gennemsnit 1 år bagud i forhold til alderssvarende. I fiskeoliegruppen var læsningen forbedret med 9,5 måneder og stavningen med 6,6 måneder – hvor placebogruppen havde rykket sig henholdsvis 3,3 og 1,2 måneder. Symptomer blev forbedret At omega 3 og 6 i de rette forhold kan hjælpe med at opretholde koncentrationsniveauet og en sund udvikling af hjernen, har flere forsøg gennem tiden vist. Et australsk forsøg med

EPA og DHA De essentielle fedtsyrer EPA og DHA er essentielle, fordi vores krop ikke selv kan danne dem, men er afhængig af tilførslen for at fungere. Vi finder fedtsyrerne i fisk, mens omega 3 fra f.eks. hørfrø først skal omdannes i kroppen for at kunne bruges til samme formål. Det betyder, at der skal betydeligt mere vegetabilsk olie til, hvis du vil erstatte det med indtaget af fisk eller fiskeolie. EPA er som sagt vigtig for informationen mellem nervecellerne i hjernen, men EPA forhindrer også et for stort tab af DHA fra cellemembranen. EPA kan omdannes til DHA, hvilket er lettere end omvendt, hvorved det bliver vigtigt at få tilstrækkeligt af EPA fremfor DHA.


tema naturli

132 børn, der havde ADHD og ADD (det samme uopmærksomhed som ved ADHD, men uden hyperaktivitet), viste forbedrede symptomer hos den gruppe, der fik eye q allerede efter 15 uger. Efter de 15 uger fik alle børnene eye q – også placebogruppen – og deres problemer med indlæring og adfærd viste nu også signifikante forbedringer efter yderligere 15 uger. Forsøg med at give fiskeolien til børn og unge med adfærdsproblemer har været talrige over de senere år – og selvom forsøgene har været geografisk spredt har tendensen været tydelig: Op mod halvdelen af de berørte har mærket betydelige forbedringer i koncentrationsevne og indlæring. Men hvad med helt ‘almindelige’ børn og unge? Kan vi spise os væk fra diagnoser? Der er også forsket i fedtsyrernes effekt på børn, der ikke har problemer, som gør dem til kandidater for diagnoser. Forskningen er måske knapt så spændende, da forbedringerne bliver mindre signifikante, når der ikke er de store problemer til stede, men resultaterne peger alligevel i en positiv retning. Især når man spørger børn, lærere og forældre, der har deltaget i forsøg, er der overvejende positive tilkendegivelser, som større koncentrationsevne, mindre uro og mere tro på egne evner. Spørgsmålet er så, om vi kan undgå nogle af de mange diagnoser, der i dag deles ud, ved at fokusere mere på kosten og især fedtsyrernes virkning på hjernen og adfærden? Der er ingen tvivl om, at kosten desværre er blevet meget ensidig og fattig på nogle af de vigtigste næringsstoffer, og at det kan være medvirkende til nogle af de ‘epidemier’, vi ser indenfor adfærdsforstyrrelser. Opdrættede fisk indeholder f.eks. ikke den samme sammensætning af fedtsyrer, som vi ser hos ‘vilde’ fisk, og derfor er det igen sværere at sikre sig gennem kosten alene end det har være tidligere. Mange af os varierer nok heller ikke fisketyperne i særlig stor grad, hvis vi da overhovedet spiser fisk. Under alle omstændigheder indeholder fisken nogle essentielle fedtsyrer, som du ikke finder ligeså tilgængeligt i andre olier eller fedtstoffer, men som er vigtige for, at hovedet fungerer, som det skal.

Nyhed

Dejlig cremet… men stadig frisk og let?

® Ny Alpro Mild & Creamy er et velsmag ende, plantebaseret alternativ avet på det bedste fra L . t r u til yo g h n a t u r e n - m e d f r e m r a g e n d e s o y a p r ot e i n og helt fri for animalsk fedt. Fås som naturel, vanille og blåbær. Forkæl dig selv me d Alpro ® Mild & Creamy.

asb13007_adv_m&c_87x235.indd 1

14-03-13 16:24 naturli.dk 17


Tema: Aktio

n og Adfærd

Aktion og Adfærd:

Kan mad og adfærd hænge sammen?   ADHD

ADHD er en af de diagnoser, der har bredt sig med lynets hast de senere år. Miljø og kost er blevet linket til diagnosen, og der er mange tegn på, at den rette livsstil kan bedre symptomerne.          Af: Anette Harbech Olesen, forfatter ‘Syv sunde skridt’ og sundhedsblogger på www.madforlivet.com Foto: Colourbox

C

irka fem procent af verdens børn har i dag diagnosen ADHD. Tallet er stærkt stigende, og ADHD, der står for Attention Deficit Hyperacitvity Disorder, omfatter primært hyperaktive børn, der kan have vanskeligt ved at bevare koncentrationen, og som ofte er stærkt impulsive. Lidelsen blev tidligere kaldt DAMP, og før da – urolige børn. Drenge får diagnosen dobbelt så hyppigt som piger. ADHD betegnes som en adfærdsforstyrrelse, og er en tilstand, som i højere og højere grad behandles medicinsk. Dette til trods for, at vi ikke ved ret meget om, hvorfor lidelsen opstår, eller hvordan medicinen indvirker på børnene ved længerevarende anvendelse. Der er sågar sået tvivl om, hvorvidt medicinen overhovedet virker. Danmark har verdensrekord i relation til antal personer, der behandles med ADHD-medicin.

18

naturli.dk

De studier, der findes på området, giver os heller ikke hele forklaringen på hvorfor, hvordan og hvorvidt, men det er tankevækkende, at to tredjedele af de børn med ADHD, der deltog i et hollandsk studie, blev hjulpet og følte bedring via ændrede kostvaner [1]. Børn med ADHD reagerer hyppigt på noget i maden. Ikke fordi de er allergiske, men fordi de kan være særligt sensitive, og dermed kan visse fødevarer hos dem udløse hyperaktivitet. Der er i særlig grad fokus på sukker, gluten, mælk og tilsætnings- og farvestoffer. Ændrede madvaner kan således muligvis i kombination med en generel styrkelse af tarmfloraen hjælpe mange børn til at få det bedre.

Børn er lan gt bedre end os voksne til a holde sig fra t de problem atiske fødeva rer


tema naturli

Der findes ikke nogen facitliste for behandlingen af ADHD, men at fordøjelse, mad og kemi kan have en vis indflydelse på vores adfærd, er et faktum. Og det er godt nyt. Det betyder, at vi selv via vores valg af mad og sunde tiltag har mulighed for at påvirke situationen positivt. Forskningen på området har indtil for nylig været begrænset, men der er nu publiceret en række studier, der viser, at nedsat fordøjelse eller øget følsomhed overfor enkelte fødeemner, primært proteinstofferne fra gluten og kasein, kan afføde ændret adfærd. Andre kan også reagere tilsvarende på store mængder sukker, kemiske tilsætnings- og farvestoffer samt tungmetaller. Fødsel og graviditet i centrum Mangler barnet fra fødslen den beskyttende mælkesyreflora i tarmen, så kan det dermed være mere følsomt og udsat. Vejen kan således i en tidlig alder være banet for ubalancer, nedsat immunforsvar, dårlig fordøjelse, uønsket bakterievækst og nedsat optagelse af tarmhormonet Guanylyl cyclase-C, der i dyreforsøg har vist sig at kunne spille en rolle i forbindelse med dopaminniveauer og adfærd [2].

Knas med nakken? Veludhvilet? Sover du godt? Silvana Support er en pude, der sikrer, at vi sover sundt om natten. Udviklet i samarbejde med læger, kiropraktorer og fysioterapeuter.

Anbefales bl.a. til epilepsipatienter.

▪ Fås i 6 varianter ▪ Minder om en alm. hovedpude ▪ Kan bruges af hele familien ▪ Allergivenlige fibre ▪ Vaskbar og anti-støvmidebehandlet betræk/Microstop

“De har ofte lave niveauer af mineraler, dårlig fordøjelse, nedsat enzymdannelse og mælkesyreflora.” Fordøjes gluten og kasein ikke effektivt, kan det forårsage ændret adfærd. Det sker, fordi ufordøjede kæder af aminosyrer fra disse proteinstoffer i værste fald via utætheder i tarmen kan entre blodbanen. Kroppen forveksler dem med en række morfinlignende stoffer, som vi selv producerer, og vejen er dermed banet for, at de såkaldte morfinpeptider kan passere den beskyttende blod/ hjerne barriere, og dermed skabe uønskede ændringer i biokemi og adfærd.   Der kan være mange årsager til, at et barn udvikler ADHD, og der kan også være andre årsager end mad og fordøjelse. Påvirkes barn eller foster af tungmetaller fra eksempelvis methylkviksølv eller bly, kan alene det forårsage ændringer i centralnervesystemet. Philip Grandjean, forskningsleder i miljømedicin ved Syddansk Universitet, har i gentagne studier påvist, at spiser den gravide mor blot små mængder methylkviksølv, gennem eksempelvis laks eller anden fisk, så opgraderes påvirkningen op til hundrede gange fra mor til foster. Mange af de børn, der fødes i dag, har påvirkninger på centralnervesystemet forårsaget af methylkviksølv, der betegnes som verdens farligste tungmetal. Det er tankevækkende, at mange af de børn, der får diagnosen ADHD, mangler essentielle omega 3-fedtsyrer. De har ofte lave

For høj Hovedet ligger for højt, du ligger anspændt og ikke afslappet

For lav Hovedet ligger for lavt, nakkehvirvlerne belastes, og der opstår spændinger

Korrekt højde og støtte Silvana Support sørger for at nakkehvirvlerne ikke belastes. For yderligere information: YourCare · Skovsgaard Agentur ApS Telefon 8654 0058 · info@yourcare.dk

www.yourcare.dk N Æ R M E S T E F O R H A N D L E R F I N D E R D U PÅ W W W.YO U R C A R E.D K

naturli.dk

19


Tema: Aktio

n og Adfærd

niveauer af mineraler, dårlig fordøjelse, nedsat enzymdannelse og mælkesyreflora, hvilket kan gøre dem særligt sensitive. Disse faktorer kan sammen med miljømæssige belastninger fra eksempelvis bly (bilos), methylkviksølv (fra fisk), kemiske tilsætningsstoffer og tobaksrøg alle være medvirkende faktorer i udviklingen af ADHD. Lad os derfor se nærmere på, hvilke naturlige tiltag, der kan være relevante at forsøge sig med. Der er fire generelle fokusområder: 1. Styrk tarmen 2.  Undgå sukker samt morfinpeptider fra gluten og mælk 3.  Tilfør nødvendige vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer 4. Spis økologisk og undgå dermed tilsat kemi i maden 1. Styrk tarmen Vi er alle dybt individuelle. Vores indre miljø – det, vi tåler, fordøjer og påvirkes af, er forskelligt. Tarmen er omdrejningspunktet i fordøjelsen. Det er også i tarmen, vi optager næringsstoffer fra vores mad, og den er samtidig hovedsæde for immunforsvaret. Cirka 70 pct, af vores immunforsvar er knyttet til tarmen. Det giver derfor god mening at tænke på, at kroppen kan reagere på noget af det, vi spiser. Det kan være en rigtig god ide at holde øje med, om der er reaktioner på enkelte fødevarer. Det kan gøres ved at føre maddagbog i en periode. Her kan du notere ned, hvad du eller dit barn har spist i løbet af dagen, og om der har været reaktioner. Efter en periode viser der sig ofte et mønster. Herefter kan eventuelt problematiske fødevarer undgås. I forbindelse med fødevarereaktioner og ADHD er det ofte en belastet tarm og fordøjelse, der kan afføde uønskede reaktioner. Disse kan løses ved en styrkelse af tarmen og fuldstændig afholdenhed fra de fødevarer, der reageres på. Tarmen næres af særlige fedtstoffer, som vi danner ud fra fibre, særligt dem vi får fra grønsager. Derfor kan tarmslimhinden styrkes ved dagligt at spise fiberrigt og grønt og sørge for at få de gode omega 3-olier hver dag. I tarmen har vi også en rig variation af mælkesyrebakterier. Denne flora kan være i ubalance allerede fra fødslen, eller hvis barnet har fået antibiotika eller anden medicin. Balancen i tarmfloraen kan genoprettes ved indtag af probiotika. Probiotika skal altid indtages sammen med et måltid, og det er en god ide at vælge en type

20

naturli.dk

af høj kvalitet med mange levende kulturer, som passer til barnets alder. Floraen ændrer sig gennem livet. Probiotika opbevares bedst på køl. 2. Undgå sukker samt morfinpeptider Sukker er tidens svøbe, og mange særligt sensitive børn reagerer på for store mængder sukker. Sukker er en skjult ingrediens i en lang række fødevarer, også fødevarer, hvori man ikke umiddelbart forventer at finde sukker. Et højt indtag af sukker kan også optage pladsen fra god og næringsrig mad. Derfor kan det være en rigtig god investering at udelade sukker i dagligdagen og i stedet søde med naturlige fødevarer som æbler, bananer og tørrede frugter eller at anvende stevia, honning eller agavesirup i mindre mængder. Hvidt brød, hvid pasta og andre produkter bagt af hvidt raffineret hvedemel virker som sukker i kroppen, og kan dermed påvirke barnet på samme måde som sukker fra saft, sodavand, slik, ketchup og kager.

“Mange særligt sensitive børn reagerer på for store mængder sukker.” Gluten findes i alle danske kornsorter som hvede, byg, rug og havre og kasein er proteinstoffet i mælkeprodukter. Morfinpeptider er kæder af aminosyrer fra ufordøjede proteiner, primært stammende fra gluten og kasein. Er tarmslimhinden svækket, irriteret eller i ubalance på grund af miljømæssige eller fødevaremæssige påvirkninger, så er den ofte ikke i stand til at tilbageholde ufordøjede kæder af aminosyrer. Det kan resultere i et optag af disse i blodbanen. Nogle af de peptider ligner til forveksling morfinlignende stoffer, som vi naturligt danner. De kaldes derfor ”morfinpeptider”. De kan påvirke de samme receptorer i centralnervesystemet, og dermed medføre uønskede ændringer i humør og adfærd. En af morfinpeptiderne fra kasein, β-kaseomorphin-7, blev i et studie givet intravenøst til rotter i større mængder. Man ville observere, hvilken reaktion det frembragte, hvis stoffet blev optaget i blodbanen. I løbet af en time opførte rotterne sig hyperaktivt. Efter

cirka syv minutter blev rotterne mindre aktive og isolerede sig i et hjørne af buret og havde ingen social kontakt med de andre rotter. Efter endnu en time blev de ekstremt aggressive og angreb de rotter, der kom for tæt på [3]. Morfinpeptider fra gluten og kasein er derfor en faktor, der ikke må overses i relation til ADHD. Før man igangsætter en gluten- og mælkefri diæt, kan man eventuelt få foretaget en morfinpeptid-analyse eller en såkaldt Organix analyse, der kan vise, om barnet er påvirket af morfinpeptider. Begge er analyser af urinen. Du kan kontakte Nordic Clinic for yderligere information www.nordicclinic.dk Ønsker du at prøve nogle af disse tiltag af, så er det væsentligt at vide, at det nytter at være vedholdende med den sunde mad og den sukker-, gluten- og mælkefrie levevis. Der kan nemlig gå mellem et halvt og et helt år, før der opleves en effekt, primært fordi det tager meget lang tid at få morfinpeptiderne udskilt fra kroppen. Vær opmærksom på, at barnet kan reagere voldsomt på selv små mængder gluten eller kasein, når diæten er indledt. Det kan muligvis umiddelbart virke voldsomt at skulle leve uden gluten eller kasein, men det handler om at lære sig teknikkerne og få sat sig ind i betegnelserne på varedeklarationerne. Du kan læse mere om gluten, i hvilke fødevarer det findes, og hvordan du bager glutenfrit på www.madforlivet.com, ligesom Trine Vesteraa har gode råd på side 32 i dette nummer. Du kan også læse om, hvordan du erstatter mælkeprodukter med andre fødevarer, men som hovedregel kan mælk i de fleste opskrifter erstattes med vand. 3. Tilfør nødvendige næringsstoffer Der ses ofte mangel på vitaminer og mineraler blandt børn med ADHD. Det er i særlig grad magnesium, zink og B-vitaminer, som man har konstateret mangler på. Det er typisk de mikronæringsstoffer, der forbruges flere af, når organismen er stresset. Børn, der får medicin mod ADHD, har om muligt et endnu større behov for en daglig multivitamin/mineral-pille af høj kvalitet, end de børn, der ikke får medicin. Magnesium og zink tages bedst til natten, ligesom nogle børn kan have gavn af ekstra B-vitaminer, i særlig grad B6-vitamin. Jernmangel optræder også ofte blandt børn med ADHD og tilskud af jern optages mest effektivt i organisk form. Tilstrækkeligt høje D3-vitamin-niveauer året rundt er væsent-


tema naturli

ligt for immunforsvarets evne til at beskytte organismen. Husk altid, at indtag af enkeltvitaminer og -mineraler altid skal have følge af et dagligt multivitamin/mineral-tilskud. Du kan også hjælpe organismen ved hver dag at spise gode fedtstoffer fra fisk, hørfrø, hampefrø, avocado, mandler, valnødder og koldpressede olier heraf. De sunde og livsnødvendige omega 3-olier er sarte, men virkelig gode for såvel cellesundheden som for hjerne og tarm. Spis økologisk og undgå kemi Ingen tvivl om, at påvirkninger fra kemiske stoffer, tungmetaller, farvestoffer, pesticider, smagsforstærkere, tobaksrøg, bilos og anden uønsket kemi kan svække kroppen og tarmen, og dermed gøre os mere sårbare og følsomme overfor påvirkninger. Kunstige sødemidler kan også påvirke os alle sammen negativt, ligesom farvestoffer og nitrit fra kødpålæg kan forårsage ravage i vores kroppe. Det kan derfor anbefales, at undgå fødevarer og færdigretter, der er tilsat kunstig kemi, farvestoffer, smagsforstærkere og konserveringsmidler. Det kan i sig selv være lidt af

en udfordring, og den letteste og mest effektive vej til at undgå al den kunstigt tilsatte kemi, er at købe økologisk. Prioriter derfor økologiske fødevarer. De er garanteret fri for tilsætningsstoffer og anden kunstig kemi. Det kan virke voldsomt og for mange indebære store ændringer i hverdagen, at skulle forsøge sig med en sukkerfri dagligdag uden gluten- og mælkeprodukter. Normalt ville jeg anbefale en gradvis tilgang til den nye livsstil, men når vi taler ADHD og et ønske om bedring af symptomerne herved, så kræver det faktisk fuldstændig afholdenhed fra særligt gluten og mælk i minimum et halvt år. Rigtig mange børn har fået det bedre via en sukker-, gluten- og mælkefri dagligdag, og det sjove er, at når børnene mærker, i hvor høj grad maden kan påvirke dem, så er de langt bedre end os voksne til at holde sig fra de problematiske fødevarer. Derfor er dette også en stor opfordring til de mange forældre, om ikke at lade sig skræmme ved udsigterne til ændringer i de daglige madvaner, men derimod prøve det af, og tænke på, at hele familien som oftest kan nyde godt af en større bevidsthed og sundere levevis.

Kilder: [1] Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial”, Dr. Lidy M. Pelsser MSc et al.,The Lancet, Volume 377, Issue 9764, Pages 494 - 503, 5 February 2011 [2] “Role for the Membrane Receptor Guanylyl Cyclase-C in Attention Deficiency and Hyperactive Behavior” Rong Gong et al, Science September 16, 2011: Vol. 333 no. 6049 pp. 1642-1646, DOI: .1126/science.1207675 [3] Robert Cade M.D,“A Peptide Found in Schizophrenia and Autism Causes Behavioral Changes in Rats”; Autism, 1999, 3

“Det b selv via etyder, at vi mad o vores valg a g sund f e tilta har m g uli påvirk ghed for at e situ a positiv tionen t”

© Novasel eU aPs, 0713 - WWW.ReKlaMePIGeN.DK

Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA til dig og din krop Flerumættede fedtsyrer har stor ernæringsmæssig værdi og mange vigtige funktioner bl.a. som byggesten i cellernes membraner. eye q er en speciel udviklet fiskeolie som indeholder 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA. eye q har gennem de seneste 10 år været anvendt og bliver stadig anvendt i kliniske undersøgelser. eye q er registreret hos fødevarestyrelsen. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.

Naturlig balance

naturli.dk

21


naturli oase

Mange nye glutenfri produkter Fokus på gluten som et problem for både allergikere og adfærdsdiagnoser har fået Funkisfood til at udvide sit sortiment yderligere. Der er tale om en hel serie af nye produkter, der spænder over fødevarer, der anvendes hele dagen – d.v.s. morgenmad, snacks/mellemmåltider og hovedmåltider, samt en ny glutenfri øl, som er kåret til verdens bedste. For to år siden introducerede Funkisfood to tyske glutenfri øl, en lys og en mørk. Disse øl vil fortsætte i programmet, sideløbende med en ny af belgisk oprindelse – ikke mindre end “verdens bedste øl”, for Mongozo Premium Beer er i 2011 kåret med dobbelt guldmedalje på BIRA 2011 og i 2012 på World Beer

Awards som Best Gluten-Free Lager Of The World. Den er samtidig den eneste i verden, der både er økologisk, glutenfri og Max Havelaar Fairtrade. Alle glutenfri produkter fra Funkisfood er produceret på produktionslinier, der udelukkende fremstiller glutenfri produkter, så alle glutenallergikere kan være sikre på produkternes renhed.

AKTION PÅ ADFÆRD

Mangel på næringsstoffer eller for meget af det forkerte – flere har viet deres liv til at gøre noget ved det.

Glutenfri øl

Mere end 25 år med mad og unge I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave. Men allerede 15 år før det startede han med at arbejde med børn og unge og sammenhængen mellem kost og adfærd. I dag fungerer han som konsulent, familierådgiver og foredragsholder. Frede Bräuner er fortaler for den holdning, at ernæring, opdragelse, undervisning og omsorg hænger sammen. Ikke mindst adfærdsforstyrrelser som ADHD og autisme mener han har sammenhæng med vores livsstil. Frede Bräuner kan derfor bookes til

22

naturli.dk

foredrag om “Kostens indflydelse på indlæringsevne og adfærd”, som især har fokus på de specifikke lidelser, men han holder også foredrag for børn og unge om “En sukkernarkomans livshistorie og lidelser”. Du kan finde Frede Bräuner på www. webkost.dk, hvis du ønsker at vide mere, booke et foredrag eller familierådgivning.

25 ÅR MED TOP-TILSKUD Bidro, der blandt andet står bag anerkendte produkter som Gelé Royal, fiskeolierne fra Nordic Naturals og Chlorella ”Den Grønne Perle”, kan fejre 25-års jubilæum i år. Virksomheden er grundlagt af gymnastiklærer Lis Petersen og har siden 2005 været drevet af Marianne Danielsen i samarbejde med hendes mand og søn. Historien om Bidro begyndte, da Lis Petersen fik den gode idé at lave et sundt og naturligt kosttilskud til danskerne baseret på den såkaldte bidronningeføde, Gelé Royal. Det blev hurtigt en succes, og i dag er Bidro på vej ud på nye markeder i Norden. – Lige nu har vi mange spændende aktiviteter i gang hos Bidro. Vi har for eksempel to nyheder, som vi lancerer i september. Samtidig er vi lige kommet ind i 290 Matas-butikker med 4 fiskeolieprodukter fra Nordic Naturals og har gang i nye eksportmarkeder i Norge og Island, siger Marianne Danielsen. Fiskeolierne fra Nordic Naturals bliver ofte fremhævet for deres kvalitet – ligesom Bidro’s andre produkter, men Marianne står også personligt inde for produkterne over for kunderne. Bidros produkter forhandles i Matas, på apoteket og i helsekostbutikker og webshops landet over.


TA S T Y

FIBRES

FROM

PSYLLIUM

HUSKS

BESVÆR MED MAVEN? SylliFlor® hjælper til en blød

Se TV-spot

og regelmæssig afføring.

Sprødt og lækkert kosttilskud med naturligt højt fiberindhold.

Køb

på ap oteke t, i hels ekost eller p

bioda

nepha

å

7 5 5 5 rma.com 5 777 Bestil g varep ratis røver

Vil du smage SylliFlor?

Besøg vo res st a nd på Da nmar k s s t ø rs t e hels emes s e

SU ND L IVSS T I L Øk s ne ha llen 2 7. - 29. Se p t e m b e r 20 13


Tema: Aktio

n og Adfærd

“Mange patienter oplever, at psykisk stress forværrer både smerter og søvnforstyrrelser”

Fibromyalgi:

Endnu en diagnose med rod i livsstilen? Fibromyalgi har været omgivet af mange myter og fordomme. Mest fordi sygdommen i mange år ikke kunne påvises fysisk ved undersøgelser – så de ramte blev både beskyldt for hypokondri og andre psykiske påskud. I dag er vi blevet klogere, og senest har forskning vist, at Q10 kan gøre en forskel. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

24

naturli.dk


tema naturli

Aktion og Adfærd:

Fibromyalgi

K

roniske smerter, træthed, hovedpine, søvnforstyrrelser og depression – symptomlisten vidner om en sygdom, der i yderste konsekvens kan være stærkt invaliderende. Men i mange år var det slet ikke muligt for lægerne at måle, hvorved sygdommen ofte blev henført til værende en form for gigt eller en sindslidelse. Den depression, som nogle fibromyalgipatienter får, er dog oftest et udslag af de mange smerter og ikke en sygdom i sig selv. I dag har både Sundhedsstyrelsen og WHO anerkendt fibromyalgi som diagnose, og WHO anslår, at ca. 5 pct. af verdens befolkning lider af sygdommen, så det er ikke en lille diagnose. Det er dog stadig en af de mere besværlige diagnoser at få stillet, og det er endnu ikke lykkedes forskere, at udpege de præcise mekanismer bag sygdommen. Derfor er det heller ikke en sygdom, som det er muligt at helbrede eller lave målrettet medicin imod.

”Sammenlignet med placebo oplevede Q10-gruppen en 52 pct. nedsættelse af symptomerne.” Nogle forskere hælder dog til teorien om, at oxidativt stress i cellerne og deraf dårligt fungerende mitokondrier kan være involveret i sygdommens opståen og udvikling. Derfor har man også – på et lille plan – forsøgt sig med Q10 som kosttilskud til fibromyalgipatienter. Et forsøg, der gav nogle lovende resultater. Færre smerter med Q10 Q10 er et naturligt hjælpeenzym, som vi selv producerer i kroppen, ligesom vi får en mindre

mængde gennem gennem kosten. Med alderen falder vores evne til at danne Q10, og vi kan have en livsstil, hvor vi udsætter cellerne for meget oxidativt stress – eller tage medicin, som nedsætter dannelsen af Q10 (kolesterolsænkende statiner samt betablokkere f.eks.). Q10 er vigtig for energidannelsen i vores cellers kraftværker – de såkaldte mitokondrier. I et spansk forsøg gav forskerne fibromyalgipatienter tre Bio-Quinone Gold – et dansk Q10-tilskud – dagligt. Forsøget bestod af 20 patienter, i et dobbelt-blindet, placebokontrolleret lodtrækningsforsøg. Halvdelen fik Q10, den anden halvdel placebo. Formålet med Dr. Mario Cordero’s undersøgelse var at afklare hvilke kliniske effekter, der vil kunne opnås med et tilskud på 300 mg coenzym Q10 dagligt i 40 dage. Undersøgelsen viste, at sammenlignet med placebo oplevede Q10-gruppen en 52 pct. nedsættelse af de symptomer, der er oplistet i det anvendte fibromyalgi-spørgeskema. Herunder blev Q10-gruppens smerter reduceret med 52 pct., træthed med 47 pct. På en visualiseret, analog smerte-skala havde Q10-gruppen 56 pct. færre smerter og endelig var antallet af tender points nedsat med 44 pct. i Q10gruppen i forhold til placebo-gruppen. Der var ingen forskel at spore i søvnkvaliteten i de to grupper, og der blev heller ikke rapporteret om bivirkninger. Stress på flere planer At mange fibromyalgipatienter rapporterer om et aktivt og ofte stresset liv før udbruddet af sygdommen, er ikke nogen nyhed. Det gør måske bare omstillingen til et liv med mange smerter, dårlig søvn og manglende energi endnu værre. At leve et stressende liv er dog hverken det samme som at sige, at ens celler så udsættes for mere oxidativt stress, eller at man vil udvikle fibromyalgi, men det kan tænkes at være en medvirkende faktor. Oxidativt stress opstår, når de frie radikaler bliver for

Diagnosen fibromyalgi For at få stillet diagnosen fibromyalgi skal patienten undersøges af en speciallæge, som vil foretage en tenderpointstest. Dette foregår ved, at lægen trykker på de 18 tenderpoints plus nogle kontrolpunkter med 4 kilos tryk. Hvis patienten reagerer med smerte og muskelreaktion på mindst 11 tenderpoints, kan diagnosen fibromyalgi stilles, såfremt smerterne har varet mere end tre måneder. Man bør dog også undersøges for forskellige andre sygdomme, hvor lignende symptomer optræder. Dette kunne f.eks. være forskellige former for gigt, stofskifteproblemer og sclerose.

mange i kroppen, som så ikke kan bekæmpe betændelsestilstande (inflammationer). De frie radikaler er en helt almindelig proces i kroppens stofskifte, som vi kan holde nede med antioxidanter – vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, ligesom søvn, motion og hvile i rette mængder, hjælper kroppen med at holde tingene i balance. Når vi er stressede eller har meget travlt, er det lige præcis disse forhold, der ofte kommer til at lide: Vi spiser dårligere (hurtigere og knapt så varierede løsninger), og vi får ikke de pauser, søvn eller motion, som kroppen har behov for. Vi kan dog også stresse kroppen ved at dyrke for hård og intensiv motion, så igen: Alt med måde.

naturli.dk

25


Tema: Aktio

n og Adfærd

At leve med fibromyalgi At stress spiller en rolle underbygges også af, at mange patienter oplever, at psykisk stress forværrer både smerter, søvnforstyrrelser og koncentrationsvanskeligheder, som er blandt kernesymptomerne ved fibromyalgi. Desværre kan omlægning af livet ikke fjerne sygdommen igen. Men det kan forbedre smerter, søvn og livskvalitet at skære ned for stressen og skrue op for kvaliteten i kost og hvile. En sund og varieret kost forhindrer oxidation af cellerne, og selvom det ikke er forskningsmæssigt bevist, at en sund kost kan afhjælpe smerterne, så lider mange fibromyalgiramte af irritabel tyktarm, der gør det vigtigt at spise groft og grønt. Psykisk er det altså en vigtig del af behandlingen at lære at leve med sygdommen og de nye vilkår, man nu skal indrette sig efter. Det handler også om at lære at sige fra og tænke på sig selv. Fibromyalgi kan være en svær sygdom for omgivelserne at forholde sig til, og mange patienter isolerer sig derfor. Inden en sådan udvikling ender i en depression, kan det derfor være en god idé at søge hjælp – f.eks. hos en psykolog – til at lære at håndtere de nye vilkår.

Aktivt eller ikkeaktiveret Q10? De fleste mennesker er i stand til at optage ikke-aktiveret Q10 – såkaldt ubiqinon, som i Bio-Quinone – som er det mest almindelige tilskud af Q10, ved hjælp af et enzymsystem i tarmen. Men nogle mennesker er ikke i stand til at udnytte et tilskud af ubiqinon helt optimalt. Ubiquinol - eller “aktivt Q10” som i BioActive Uniqinol – kan derfor med fordel prøves, hvis du ikke mærker en tydelig effekt af almindeligt Q10 efter 2-4 uger. Aktivt Q10 anbefales særligt til: • Ældre mennesker (60+ år) • Rygere • Personer med forskellige helbredsproblemer

26

naturli.dk

Medicinsk kan fibromyalgipatienter være svære at hjælpe, da almindelige smertestillende midler oftest er uden virkning eller tåles dårligt på grund af mange bivirkninger netop hos denne gruppe patienter. Visse anti-depressive midler er en hjælp for nogle – ikke fordi de er deprimerede , men fordi nogle af de ældre såkaldte ‘tricykliske anti-depressiva’ i små doser kan have en smertehæmmende virkning. Derudover er afspænding, afmålt motion i varmtvandsbassiner og sociale netværk nogle af de forhold, der kan lindre og medvirke til livskvalitet. Uden Q10 – intet liv Tilbage ved forsøget med Q10: Dr. Mario Cordero har tidligere lavet undersøgelser med Q10 til fibromyalgi-patienter. Oprindeligt blev han interesseret i fibromyalgi, fordi hans far led af kroniske smerter. Efter en gennemgang af den eksisterende litteratur, fandt han, at fibromylagipatienter led af mitokondrie-dysfunktion i deres muskler, hvilket ledte ham til behandling med coenzym Q10. De fleste af vore celler indeholder en cellekerne med kroppens genetiske information kaldet et genom. Dette genom afkodes blandt andet til en given mængde af forskellige proteiner i et komplekst forløb, der betegnes gen-ekspression. I undersøgelsen ønskede dr. Cordero at afklare, om Q10 tilskud påvirker gen-ekspressionen af AMP-aktiveret protein kinase, forkortet AMPK. AMPK er et enzym og en overordnet regulator af cellens energiniveau – når niveauet er lavt, sætter AMPK således gang i kroppens transport af glukose, omsætningen af fedtsyrer og dannelse af mitokondrier – cellernes kraftværker. Det er denne gen-ekspression, som man kunne se en ændring af i undersøgelsen. Som tidligere nævnt er Q10 et hjælpeenzym, som vi selv kan danne, men som påvirkes

af vores alder. Hjertekarsygdomme kan også være en god grund til at supplere med tilskud af Q10, da hjælpeenzymet kan forbedre hjertets funktion. I det svenske Kisel10-studie viste Bio-Quinone sammen med selen en overbevisende effekt på hjertesundheden hos ældre mennesker. Hvis du tager kolesterolsænkende medicin som statiner, er det vigtigt at tage ekstra Q10, da statinerne sænker produktionen af Q10 i kroppen. Det er endnu ikke bevist, at indtaget af Q10 kan gøre noget ved muskelsmerter, som nogle får af kolesterolsænkende midler, men sammenhængen er oplagt – både med det seneste studie i fibromyalgi (hvor det hjalp på smerterne), og fra tidligere undersøgelser, hvor

“Q10 viste sig effektivt til at reducere skader på muskelcellerne under højintens motion.” tilskud af Q10 viste sig effektivt til at reducere graden af oxidativ stress og skader på muskelcellerne under højintens motion. Under alle omstændigheder er Q10 en vigtig bestanddel af vores krop – uden Q10 producerer vi ingen energi, og uden energi slår hjertet ikke. Kilder: Refs. Cordero MD, et al. Can Coenzyme Q10 Improve Clinical and Molecular Parameter in Fibromyalgia? Antioxid & Redox Signal 2013. E-pub ahead of print. www.endfatigue.com/web-newsletters/nl_201106-23.html Fibromyalgi.dk Hjerteforeningen.dk

Fibre hj mod ir ælper rita tykta bel rm


Find saft, kraft og inspiration – sundheds-evergreens, specielle titler og tilbud. God og sikker levering.

d

Nyhe

Bestil på

naturlishoppen.dk

Dukan Diæten Diæten er udviklet af den franske læge Pierre Dukan, som for 35 år siden opdagede, at hans overvægtige patienter opnåede positive resultater ved udelukkende at spise proteiner som kød, fisk og fedtfattige mælkeprodukter. Bogen er udviklet til kurens to første faser, angrebsfasen og vekselfasen, og rummer derfor både rene proteinretter og lækre retter med både proteiner og grønsager.

eller ring på tlf. 7584 1200 alle hverdage mellem kl. 9.00-12.00

Pris 250,-

BESTILLINGSNR: 1361 N

d

Nyhe

Mad med gran De færreste af os har brugt gran i maden tidligere, men det er faktisk en overset råvare, som f.eks. indianere har brugt i hundredvis af år. Johanne Bjørndahl og Julie Swane har lavet en lille bog om gran som spise, hvornår og hvordan du kan finde og bruge de forskellige grantyper, og så selvfølgelig opskrifter på forskellige retter med gran. Smagen kan bruges i både søde, syrlige og salte sammenhænge.

Nyeret revid

Pris 99,-

Glutenfri Helle Kofoeds dejlige klassiker med forslag til glutenfri morgenmad, frokost og opskrifter til aftensmåltider mv. er blevet revideret og er klar til en ny portion læsere, der vil kaste sig over glutenfri mad. Uanset om du lider af glutenallergi eller bare ønsker at leve uden alt for meget gluten, så er her masser af inspiration til lækker mad. Glutenfri er ikke nødvendigvis et fravalg – det kan også være et tilvalg. BESTILLINGSNR: 1363 N

BESTILLINGSNR: 1362 N

d Tilbu

Kernesund Familie

d Tilbu

Denne bog er en guldgrube af informationer for alle de forældre, der ikke længere vil ignorere symptomerne på, at moderne livsstil koster på helbredet. Den indeholder simpelthen 1000 tricks til at gøre familien forelsket i et grønt liv uden kemi, sukker, stress og deller. Alt i alt en bog, der er blevet en klassiker, for alle, der gerne vil prøve alternative veje på en sund, lækker og effektiv måde.

At få børn er en meget stor ændring af vores liv, både som individ og som par. Når vi får børn bliver vi konfronteret med vores egen opvækst og med følelser og tanker, vi ikke anede, vi rummede, og det sætter parforholdet på en hård prøve. Parforhold og livet med børn giver redskaber til at tackle den nye situation både på det praktiske og det følelsesmæssige plan.

BESTILLINGSNR: 1364 N

Pris 59,-

Spar 190,- Normalpris 249,-

Parforhold og livet med børn

Pris 129,-

BESTILLINGSNR: 1365 N

Spar 70,- Normalpris 199,-

Tilbud gælder til 29. september 2013 eller så længe lager haves

Pris 99,-


naturli krop

I dag der st er yr på Lucas ´ Tou pga. K rettes ST

Kranio sakral terapi i stedet for medicin P Nu skal du have en historie fra det virkelig liv. Og lov mig, at du giver den videre til alle i din omgangskreds, som kæmper med et barn, der ikke trives. Det her er historien om Lucas. Af: Tine Sofia Marcussen Foto: Privat

28

naturli.dk

ia Jørgensen var omsider blevet gravid. Efter at have forsøgt længe og til sidst fået hjælp via reagensglasmetoden. Og der var endda tvillinger på vej. Lykken var stor. Det var en dejlig graviditet, dog kunne Pia tydeligt mærke, at den tvilling, der lå oppe under ribbenene i den ene side, var meget aktiv og urolig i forhold til det andet barn. Børnene blev forløst ved kejsersnit. Hurtigt gik det op for Pia og hendes mand, at deres to sønner var meget forskellige. Hvor Sebastian var en blid og rolig dreng, var Lucas urolig, meget sensitiv og græd utrolig meget. Ofte kunne hele hans lille krop spænde op som en flitsbue. Lægen sendte dem videre til hospitalet, hvor man ville tjekke Lucas for epilepsi, men

undersøgelserne afviste, at det var det, han fejlede. Samtidig kæmpede forældrene med den dårlige samvittighed, over at måtte lade Sebastian ligge mere alene, de følte, de svigtede ham, fordi Lucas gjorde så kraftigt krav på dem. Kræfterne var små, drengene var efterhånden fem måneder gamle, og forældrene mere og mere rådvilde. Ville dette mareridt da aldrig få ende? Kunne der være noget alvorligt galt? Og ikke mindst: Hvordan kunne de hjælpe deres barn, og hvem kunne gøre noget? På et tidspunkt møder Pia en sygeplejerske, som nævner kranio sakral terapeut Trine Rosenberg. Og selv om familien var slidt ned og


krop naturli

“Lucas havde et skævt bækken, myoser op langs ryggen, skæve ryghvirvler og store spændinger i kraniekanten.”

I dag dyrker Lucas kajak-roning på eliteplan og kan selv mærke, når han trænger til behandling.

desperationen egentlig var til stede, så gik der alligevel et stykke tid, før de fik tid til en behandling. Alle gode gange tre Lucas skreg under første behandling, og der var ingen mærkbar effekt efterfølgende. En uge senere fik han sin anden behandling, og det gentog sig – skreg under behandlingen og ingen effekt at spore. Men efter tredje gang begyndte der at ske ting og sager. Han skreg ikke, han var samarbejdsvillig, og han blev langt mere rolig efterfølgende. Trine Rosenberg konstaterede, at Lucas havde et skævt bækken, myoser op langs ryggen, skæve ryghvirvler og store spændinger i kraniekanten. Og efterhånden som Trine arbejdede med sin blide behandling, kom Lucas i bedre og bedre trivsel, og der kunne gå længere tid mellem hver behandling. Lucas kom i en helt almindelig skoleklasse, udviklede omkring 3.-4. klasse Tourettes syndrom (ticks og ufrivillige lyde og bevægelser), men også her kunne kranio sakral terapi hjælpe. Skolen viste sig god og rummelig hele vejen, og der var aldrig drillerier, hvilket hjalp med

til, at Lucas ikke behøvede specielle omstændigheder, som en støttepædagog etc. Familien ønskede sig hverken diagnoser eller medicin og klarede sig udelukkende igennem med rummelighed, humor, kærlighed og Trine Rosenbergs behandlinger. Derudover havde drengene stor glæde af gymnastik, svømning og anden sport. 16 år og styr på tics I skrivende stund er Lucas en ung mand på 16 år. Han klarer sig godt, er bidt af en kajak og dyrker det på eliteplan. Han kan selv mærke, hvornår det er tid til at få behandling. Når der er for meget stress på, får han tics ved øjnene og munden, og så sender han en sms til Trine, og han får igen ro i sin krop. Lucas’ historie vidner om, at selv i meget slemme tilfælde kan det være muligt at få hjælp. Det er bestemt ikke sædvanligt at have behov for behandlinger i så langt og tæt et forløb. Men, som Pia siger: – Tænk, hvis vi ikke havde fundet vej til kranio sakral terapi! Så havde vores liv været med en dreng med dårlig trivsel og med diagnose, specialskole og medicin.

Kranio sakral terapi og fødselsskader Kranio betyder kranie, og sakral betyder korsben. Det vil sige, at det er en terapi, der beskæftiger sig med området fra toppen af hovedet og til halebenet. Altså hele den rute, hvor nerverne udgår fra. I det vi fødes, bøjes nakken kraftigt bagover. Jordemoderen tager ofte fat om barnets hoved og drejer det til siden for at hjælpe barnet ud så hurtigt som muligt. Ved denne hurtige bevægelse kan de øverste nakkehvirvler forskyde sig i forhold til hinanden. Den 10. kranienerve, som er den, der forsyner de fleste af vores organer, bliver let klemt ved denne manøvre. Sker det, påvirkes vores parasympatiske nervesystem, altså det såkaldte afspændingsnervesystem, hvilket betyder, at kroppen befinder sig i konstant stress. Barnet vil have svært ved at falde til ro, og kan være helt utrøsteligt. Den konstante stress kan også give fordøjelsesproblemer, og det er tydeligt, at barnet har ondt. De skæve nakkehvirvler forplanter sig nemt til spændinger i musklerne, som igen trækker i knoglerne og leddene. På den måde kan smerter brede sig til snart sagt hele kroppen. Men det er muligt at rette de skæve nakkehvirvler med et meget let tryk. Det er let at få den tanke, at hvis samtlige nyfødte blev tjekket af en kranio sakral terapeut, hvor mange kolikbørn ville vi så reelt have? Og hvor mange parforhold ville vi kunne redde? Og ville det kunne gøre en forskel for alle vores ADHD, tourettes, ”hyperaktive” og lignende diagnoser? Vi kan ikke sige, at kranio sakral terapi helbreder disse opmærksomhedsforstyrrelser, men behandlingen kan skabe ro i kroppen, så barnet langt lettere kan indgå i sociale sammenhænge, kan lære, sove og i det hele taget trives bedre.

naturli.dk

29


naturli skønhed

En ve rd af du en fte

Gode vibrationer med aroma En lille indføring i planternes kommunikationsevner og sjæl: De æteriske olier. Ind imellem har de været udskældte, men de duftende olier er pleje hele vejen igennem sanserne – især når de er behandlet af en fransk kvinde med en indsigt. Af: Tine Juul Andersen, naturopath og skønhedsvejleder Foto: SAMA

D

et er blevet berørt her i magasinet før: Forvirringen omkring og frygten for æteriske olier. En overgang skulle alt være neutralt og duftløst, hvilket ikke er det samme som ingrediensløst, hvis man vil stå med andet end tom luft mellem fingrene. Parfumeallergi skal dog ikke forveksles med allergi over for kemiske indholdsstoffer, der fremmer den parfumerede duft eller holdbarhed. For de fleste kan æteriske olier have en gavnlig effekt på huden, i maden og for velværet, hvis de er udvundet rigtigt og er af god og ren kvalitet.

30

naturli.dk

Planteolier og æteriske olier har været anvendt i flere tusinde år til lægemidler, velduftende og hudstimulerende i hudpleje, i madlavning, i naturkosmetik, ved penicillinresistente bakterier, til røgelse, konservering, balsamering, til parfume og til meget andet. Der er skrevet om æteriske olier så langt som 10.000 år tilbage i tiden i de ældste indiske bøger om ’Vedaerne’.  Især i Ayurveda beskrives anvendelsen af planteolierne, ligesom egypterne og grækerne brugte dem med dyb forståelse for, at de virkede, og hvad de kunne anvendes til. Kvantefysik og terapi Kvantefysikken har bevist, at alt er energi. Alle

partikler vibrerer ved forskellige frekvenser. Homøopati og Bachs Blomstermedicin er f.eks. baseret på sådanne frekvenser. At noget kører på høje vibrationer, er en meget god talemåde, der oftest bruges til at beskrive godt humør, følelser, kunst eller musik. På samme måde har de æteriske olier den højeste vibration af alle plantedele, og af alle olierne har rosenolien den højeste vibration. Fra vores næse og duftesansen er der en direkte forbindelse til vores limbiske system. Det limbiske system er den del af hjernen, der påvirker vores instinktive følelser af sult, seksualitet, søvn og drømme. Derfra videre til hypothalamus, som er den kirtel, der bl.a. styrer


skønhed naturli

vrede, frygt og stressreaktioner og derfor påvirker dufte også direkte vores følelse af velvære. Og vi kender vist alle til, at man kan tiltrækkes eller frastødes af dufte. Netop derfor kan det være en god idé, at lade næsen fortælle, hvilket valg du skal træffe om en olie eller en creme. For den aromatiske virkning er balancerende for vores indre miljø og fortæller, hvad vi netop har brug for. På huden kan de æteriske olier have en blodgennemstrømmende og helbredende virkning. Som duft og i smag til mad kan de stimulere fordøjelsen og hæmme bakterier. Og som duft i massageolie kan den påvirke effekten og stimuleringen af massagen. Terapeutisk behandling med æteriske olier er for længst anerkendt på lige fod med phytoterapi og zoneterapi i England og USA, hvor der også er flere forskningscentre og aromaterapiskoler.

Hvorfor hedder det en æterisk olie? Æteriske olier er flydende substanser, der dannes i forskellige planter og oplagres i kirtler eller olieceller i forskellige dele af planterne. F.eks. i blomsterne, frugterne, bladene, frø, græsser, bark, rødder, ved, harpiks, løg. At de er æteriske betyder, at de forbinder sig med luften og bæres med. Det er virkelig forskelligt, hvor meget olie en plante indeholder. F.eks. skal der seks ton rosenblade til at lave en liter æterisk rosenolie! Indholdet af æterisk olie ligger ofte mellem 1-2 pct., men er helt oppe på 15 pct. i nogle former for harpiks og i rosen kun på 0,05 pct. Æteriske olier er flygtige, hvilket vil sige, at de fordamper let og forbinder sig med luften omkring os. De fleste har en behagelig duft. De er olieagtige, men indeholder ikke fedtsyrer som olivenolie og mandelolie osv.

Et liv med æteriske olier Er der en, der har dedikeret sig til duftenes og de æteriske oliers vibrationer, er det Sandrine Giorianengo. Med dyb forståelse for aromaterapi og de æteriske oliers egenskaber laver hun olier og parfumer med sin mand Mathieu. Sandrine arbejdede i mange år i den konventionelle parfumeindustri hos Kenzo og Dior som produktingeniør og siden for en stor brasiliansk parfumeproducent. Men til sidst måtte hun bare tage afstand fra de ingredienser, der anvendes og som ikke burde kommes på kroppen! I første omgang tog hun tid ud for at rejse og få tid og rum til oplevelser og eftertanke, og bosatte sig alene i en hytte i Amazonas. Jeg håber, hun skriver en bog om det en dag, men i fokus for det videre forløb var mødet med en medicinmand, som udvidede hendes viden og kontakt til naturen. Sandrine og hendes mand Mathieu, der tidligere arbejdede med at omlægge afghanske bønders afgrøder fra opium til roser og orangeblomster for at lave æteriske olier, laver nu selv olier af højeste kvalitet med base i Forcalquier i Alpes des Provence. Sandrine og Mathieus viden om planter og deres fælles drøm om det ærlige, rene liv, hvor de samtidig bidrager til at skabe noget godt i de lande ingredienserne kommer fra, er forenet i deres produkt SAMA. Holdninger til industrien Sandrine fortæller bl.a., at helheden og kompleksiteten mangler ved de syntetiske fremstillede duftolier. Det er, som får man kun det overfladiske – hvilket vi vænner os til uden at opdage, at der er en hel verden af dybde under, som vi går glip af. Hvis man f.eks. først dufter til syntetisk vanillin (vanilje) og så til ægte vaniljeekstrakt, vil man tydeligt dufte, at den ægte har en hel anden helhed og dybde i sin duft. Sandrine understreger, at vores olfaktoriske sans eller lugtesans er tæt forbundet til vores følelser. Det er ikke en intellektuel sans, og det er værd at lægge mærke til, at vi ikke har ord-

forråd til at beskrive selv det mindste af det, vi føler gennem vores næse. Æteriske olier i planten spiller en afgørende rolle i planters liv til at tiltrække de insekter, der skal bestøve planten og til at skræmme fjender væk. SAMAs olier er udvalgt efter både deres  gavn og præstationer på huden, men også for den aromaterapeutiske virkning og den særlige næring til sjælen. Først kom parfumerne og Serum Sacré fra SAMA. Nu kommer så specifikke ansigtsolier udviklet og adresseret i deres sammensætning til forskellige aldre og unikke behov.

Vidste du ... Aromaterapi bruger de høje vibrationer fra æteriske olier til at skabe et miljø, der er fjendtligt overfor sygdomme, styrker vitaliteten, fremmer følelsesmæssig balance og udvider spirituelt.

Vil du vide mere… Hvis du er nysgerrig på at vide mere om aromaterapien og æteriske olier generelt, er Urtegården stedet. Her finder du bøger, brochurer og ingredienser, der kan sætte dig i gang – både med at skabe en god stemning eller lave din egen lækre krops- eller massageolie: www.urtegaarden.dk. naturli.dk

31


naturli mad

Uden mælk og gluten – ingen problem! Hvis du overvejer eller lige har taget mælk og gluten ud af kosten, så kan det virke noget uoverskueligt at kaste sig ud i forskellige former for kogekost. Vi har derfor fundet forskellige tips og gode råd, der er værd at have i baghånden. Af: Trine Vesteraa, kostvejleder Foto: Kirsten Bøjstrup – bojstrupreklamefoto.dk

D

a jeg første gang bagte uden gluten, var det med skræk-lignende historier i baghovedet. Jeg havde fået at vide mange gange, at det var svært, og at bagværket ofte var så kompakt, at det mindede mere om et mordvåben end brød eller kage... Derfor var det let at blive positivt overrasket, da min første portion glutenfrit brød rent faktisk kunne spises! Det skal dog siges, at ikke alt mit glutenfri bagværk og mad har været lige vellykket, men jeg synes ikke, det er så svært, som rygtet siger. Min opfordring er derfor at droppe færdigblandingerne og bage selv. Mad uden mælk kræver ligesom glutenfri mad lidt tilvænning, men der findes rigtig mange erstatninger for mælkeprodukter i alle afskygninger. Den største udfordring ved gluten- og mælkefri mad er, at der er tale om to ingredienser, der ofte bruges i madlavning og som tilsætning i mange fødevarer. Derfor skal du kigge varedeklarationerne grundigt efter, når du handler ind. Hvorfor mad uden mælk og gluten? Der kan være adskillige grunde til, at maden skal være uden mælk og gluten. I forhold til gluten kan det være cøliaki (glutenallergi), der er problemet. Har du fået konstateret cøliaki

32

naturli.dk

hos lægen, kan du få dækket nogle af merudgifterne til glutenfri mad. Læs mere på coeliaki.dk. Mange mennesker er ikke diagnostiseret med cøliaki, men får alligevel gener af at spise gluten. Det kan være luft i maven, vekslende afføringsmønster og væskeophobninger. Det sammen kan gælde for mælk, og symptomerne kan være nogle af de samme. Mangel på enzymer kan også være en grund til at undgå mælk og gluten. Mangler du f.eks. laktase, så kan du ikke nedbryde laktose. Overfølsomhed over for mælk og/eller gluten er endnu en årsag til at vælge disse fra. Denne overfølsomhed kan skyldes en hullet tarm, som bevirker, at ikke nedbrudte proteiner slipper gennem tarmslimhinden og herved skaber en reaktion i kroppen. Her er reaktionen ofte forsinket modsat allergi, hvor symptomerne kommer i forbindelse med det, man lige har spist. Ufordøjede proteiner fra mælk og gluten kan desuden danne morfinlignende stoffer, der påvirker hjernen. Læs mere om det i Anette Harbech Olesens artikel her i bladet. Gluten og erstatninger i maden Gluten er et protein, der findes i de glutenholdige kornsorter som rug, hvede, spelt, emmer, enkorn og byg. Havre er i princippet uden gluten,

ller Grovbo elss med ha r nødde e 35 ft Se opskri

på sid


opskrifter

Grundopskrift på grovboller Ud fra bagekurset har jeg kunnet udlede nedenstående grundopskrift, som giver et godt resultat: 12-14 grovboller Du skal bruge: • 5 dl. lunken vand • 15 g. loppefrøskaller • 1 stk. salt • 2 tsk. bagepulver • 90 g. risflager, hirseflager, glutenfri havregryn, boghvedeflager eller quinoaflager • 75 g. kerner af forskellig slags evt. hel boghvede • 240 g. glutenfrit mel – bland evt. forskellig slags. Sådan gør du: Der kan tilsættes fint revne gulerødder, æble eller squash, men vær obs. på, om der så skal lidt mere mel i. Se fremgangsmåden i opskriften: ”Grovboller med hasselnødder”.

mad naturli

men vokser ofte så tæt på de glutenholdige kornsorter, at man ikke kan garantere, at de er glutenfri, men de fås i glutenfrie versioner fra f.eks. Aurion. Gluten er afgørende for brødets hæveevne og konsistens. Gluten danner et slags net, som holder på den kuldioxid, der udvikles under hævningen. Det bevirker, at dejen hæver og bliver luftig. De glutenfri melsorter mangler hæveevnen, så den må tilføres på anden vis. Det kan gøres ved at tilsætte loppefrøskaller til dejen sammen med gær, bagepulver eller en glutenfri surdej. Loppefrøskaller eller psylliumfrøskaller kendes også som Husk, Fiberhusk og Skallin. Fiberhusk er pulveriserede loppefrøskaller og anbefales ofte til glutenfri bagning, men jeg synes, almindelige loppefrøskaller fungerer fint, og så fås de økologisk. Dog skal man typisk bruge større mængder af de almindelige loppefrøskaller end de pulveriserede. Loppefrøskaller stammer fra planten Plantago ovata Forsk og indeholder vandopløselige fibre. Når loppefrøskallerne opblødes, suger de væske til sig og bliver til en form for gelé, hvilket giver bagværket hæveevne, holder på fugten og giver bedre konsistens. Det meste glutenfri mel har en lys farve, som gør illusionen om et ‘rugbrød’ svær at bevare. For at tilsætte farve til brødet kan du bruge carob. Carob ligner kakaopulver og bruges også som erstatning for kakao, selvom smagen er lidt anderledes. Pulveret fremstilles af frugten fra johannesbrødtræet, og frugten ristes og males til pulver. Til en portion boller på ca. 12-14 stk. eller et ‘rugbrød’ er det nok at bruge hhv. ½ eller 1 spsk. carob. Det er passende mængde til at give farve, men ingen smag. I mange glutenfri opskrifter lægges der vægt på, at dejen skal have en ordentlig tur i en røremaskine, for at få det til at hænge sammen. Men efter jeg har været på glutenfrit bagekursus med Lone Bang fra bageriet Herta, har jeg fundet ud af, at en røremaskine ikke er nødvendig for et godt resultat. Det handler om at finde den rette mængde loppefrøskaller, der kan holde på fugten og binde brødet sammen. Jeg kan varmt anbefale at bruge en hyggelig dag på et glutenfrit bagekursus, for du

naturli.dk

33


naturli mad

får så mange gode teknikker og opskrifter med derfra. Mælk og erstatninger i maden Når man ikke tåler mælk, er det vigtigt at være klar over, hvad det er i mælken, man ikke kan tåle. Er det laktose (mælkesukker) eller kasein (mælkeprotein). Er det laktose, der volder problemer, kan det være, du kan klare at spise lidt ost, smør eller syrnede mælkeprodukter, da indholdet af mælkesukker mindskes under fremstillingen. Er det derimod kasein, der er problemet, skal du holde dig helt fra mælkeprodukter. Der findes rigtig mange alternativer til mælkeprodukter f.eks. sojayoghurt, havreyoghurt, sojaost, soja- ris- kokos- og mandelfløde samt alle mulige forskellige typer af plante-

Hasselnøddemælk Så let er det at lave sin egen plantemælk, helt uden tilsætningsstoffer, og du ved, hvad der er i!

mælk. Soja-, ris- og kokosfløde fås også som piskefløde. Det er derfor muligt at dække de fleste behov. Min helt personlige holdning til disse erstatningsprodukter er, at de kan bruges indimellem. Det er forarbejdede produkter, de er dyre og ofte sødet. Mandel-, hasselnødde-, kokos-, hampe- og sesammælk er desuden let at lave selv. Smøreost kan man også selv lave – tjek f.eks. min opskrift på sojaost i januarnummeret, som du også finder på Naturli.dk under opskrifter. På diverse veganske hjemmesider kan du finde flere spændende opskrifter på hjemmelavet ost. Et sidste lille tip handler om gærflager. Gærflager kan nemlig give ostesmag til pesto og saucer. De kan også bare drysses ud over maden for at give mere smag generelt, og så få du en smule B-vitaminer med i købet.

Glutenfrit majs ris boghvede quinoa amaranth teff hirse kartoffel soja kikært glutenfri havre

Glutenholdigt hvede rug byg havre (kan fåes glutenfrit) emmer spelt enkorn ølandshvede darlarhvede couscous bulgur

1 liter Du skal bruge: • 2 dl. hasselnødder • 1 l. iskoldt vand • evt. lidt tørret frugt eller honning Sådan gør du: Sæt hasselnødderne i blød natten over, hæld vandet fra og skyl dem. Begynd med at blende nødderne, så de bliver findelt. Hvis du vil søde mælken med tørret frugt blendes det med nu, inden vandet kommes i. Tilsæt så vandet lidt efter lidt og blend til hasselnødderne er helt findelte og vandet bliver hvidt – det tager et par minutter. Si mælken gennem en meget finmasket si eller brug et rent viskestykke og pres al vandet ud af hasselnødderne. Mælken er nu klar til brug. Resterne af hasselnødderne behøver du ikke smide væk. Brug dem i bagværk (se opskriften på grovboller), i smoothien, ovenpå yoghurt eller hvad du nu synes.

34

naturli.dk


opskrifter

mad naturli

Tip

Bollerne kan sagtens fryses

Grovboller med hasselnødder Glutenfrie grovboller med genbrug af overskuddet fra hasselnøddemælk, sundt og bæredygtigt!

at Tip til pild mads undgå de del af

Ca. 12-14 stk. Du skal bruge: • 5 dl. lunken vand • 15 g. loppefrøskaller • 100 g. risflager • resterne af hasselnødderne fra hasselnøddemælken (se opskrift på hasselnøddemælk) – pres dem helt fri for vand. • • • • • •

50 g. solsikkekerner 50 g. sesamfrø 2 tsk. bagepulver 1 tsk. salt 2 spsk. tørret brændenælde 150 g. quinoamel

Sådan gør du: Udblød loppefrøskallerne i vandet og lad dem suge væske til sig, så det bliver en tyk grød. Afvej imens de øvrige ingredienser. Rør det hele sammen og brug til sidst hænderne til at ”ælte” dejen med. Dejen skal bare blive i skålen, mens du ælter, og den skal være lidt klistret. Lad dejen hvile i ca. 10 minutter, hvorved den bliver lidt mere fast. Kom vand på hænderne og form dejen til boller. Pensl bollerne med olivenolie og bag dem ved 200 grader i 30 minutter. Ovnen skal være opvarmet og undgå at åbne ovndøren under bagningen.

Mandelkage med kokosfløde og bær

de Den van ruges en kan b lk æ m r og i kokos e p tter, sup ned, til wokre n e d s s. Fry smoothie e lige står og k hvis du ik ge den. skal bru

Bare fordi du ikke ønsker gluten eller mælk i din kost, behøver du jo ikke undvære stunder med forkælelse. Til 4-6 personer

Fløde:

Bund:

Du skal bruge: • 1 dåse kokosmælk – kun den faste del af kokosmælken • 1½ tsk. honning • ¼ tsk. vaniljepulver

Du skal bruge: • 6 æggehvider • 50 g sukrin • 80 g mandler • en knivspids salt Sådan gør du: Pisk hviderne stive med sukrin og salt. Mal mandlerne til mel og vend melet forsigtigt sammen med de stiftpiskede hvider. Fordel massen i en springform beklædt med bagepapir på ca. 22 cm. Bag bunden ved 175 grader i 20 -25 minutter til overfladen er lys gylden. Lad bunden køle helt af og fjern bagepapiret forsigtigt.

Sådan gør du: Til fløden skal du kun bruge den faste del af kokosmælken, så undgå at ryste dåsen. Hvis ikke kokosmælken har samlet sig en en fast og en vandet del, kan den sættes i køleskabet først. Du kan tjekke ved forsigtigt at vende dåsen og høre, om det skvulper. Pisk den faste del af kokosmælken med honning og vaniljepulver. Fordel det oven på bunden og pynt med friske bær.

Pynt: Masser af frisk e bær og lidt f risk my nte. naturli.dk

35


naturli mad

opskrifter

Linsefrikadeller med kartofler og persillesovs Måske ikke som vor mor lavede det, men med masser af smag af sommer og sundhed! Til 4-5 personer Linsefrikadeller: ca. 25 stk. Du skal bruge: • 3 dl. grønne linser
 • 6 dl. vand
 • ½ broccoli
 • 1 stort løg • 1½ spsk. loppefrøskaller
 • 1 æg • 2 spsk. gærflager
 • 1½ tsk. salt • frisk kværnet peber
 • 1 tsk. karry
 • lidt cayenne peber
 • evt. 1-2 fed hvidløg • olivenolie til pensling Sådan gør du: Kog linserne møre i vandet og lad dem herefter dryppe godt af. Del broccolien i mindre buketter, hæld kogende vand over, og lad det stå et par minutter. Hæld vandet fra og skyld med koldt vand. Lad også broccolibuketterne dryppe godt af. Fjern skrællen på løget og skær det i grove tern.

 Kom alle ingredienser i foodprocessoren og kør det til en ensartet masse. Lad farsen trække ca. ½ time og gerne mere. Form frikadeller af farsen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med olivenolie på begge sider og bag dem i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 30 minutter. Vend dem halvvejs.

36

naturli.dk

Se flere

opskrifter på naturli.dk

Persillesovs: Du skal bruge: • 2 dl. kogende vand (gerne vand fra kartoflerne) • 1 bouillonterning • 3-4 dl. sojamælk • 4 spsk. rismel • 1 spsk. kokosolie • 1 spsk. gærflager • masser af persille • salt og peber

Sådan gør du: Opløs bouillonterningen i det kogende vand. Smelt kokosolien og tilsæt rismelet lidt ad gangen. Pisk det godt sammen. Tilsæt herefter bouillon-vandet også lidt ad gangen og pisk grundigt – pas på ikke at tilsætte vandet for hurtigt, for så er det svært at undgå klumper. Tag evt. gryden af blusset imens, for på den måde er det lettere at styre. Sojamælken skal også tilsættes lidt ad gangen og hold lidt af mælken tilbage, så du kan tilpasse konsistensen. Lad sovsen koge op og tykne, mens du pisker. Smag til med salt, peber, gærflager og masser af persille. Hertil serveres kogte kartofler, en god salat eller nye gulerødder og blomkål.


Stærk i urter Sonnentor er et østrigsk firma, der producerer alt fra te og supper til kaffe og chokolade. Fælles for produkterne er et fokus på høj økologisk kvalitet og innovation. Firmaet har modtaget flere internationale priser for deres produkter, og de er også i år klar med nogle nye lækre tilføjelser til produktrækken. Hvad siger du f.eks. til en Krydderi drømme te? Eller en lækker cremet og vegetabilsk Mynte suppe? Ingredienserne i Sonnentors produkter er valgt ud og sammensat til

Gode til udrensnin g og afgift ningskure

at give balance til kroppen, hvilket gør mange af produkterne gode i forbindelse med udrensning og afgiftningskure for kroppen. Find Sonnentor i din helsekostbutik.

URTER STYRER! De fylder ikke meget – hverken i haven eller maden, men virkningen er stor – allerede i små doser.

e værd at vid

Kamillete kan få kræftceller til at dø Forskere fra Ohio State University har fundet ud af, at kamillete har et stort indhold af apigenin, der minder kræftceller om, at de skal dø. Det er karakteristisk for kræftceller, at de ikke som andre celler bliver gamle og dør (apoptose). Apigenin findes også i andre urter, frugter og grøntsager, blandt andet i persille og selleri. Forskerne har undersøgt virkningen på brystkræftceller og set, at de så ændrer sig og begår selvmord. Apigenin binder sig også til 160 proteiner og skaber herved en helende anti-inflammatorisk virkning, som også forebygger kræft.

LAVENDLER PÅ NATBORDET Som du kan læse om i vores Hjælp til selvhjælp-artikel – denne gang om søvn, har urter også her en berettigelse. Tyske Primavera fremstiller fire økologiske aromaterapiprodukter til bedre søvn: •  En lækker økologisk balsam, som kan smøres på brystet, fodsålerne eller tindingen. • En økologisk aromablanding som passer til en af Primaveras terrakotta aromasten til natbordet (indeholder lavendel-olie fra lavendula angustifolia, vaniljeekstrakt, honning-ekstrakt, bitter orange, mm). • En pude-spray med beroligende økologisk lavendel-

oase naturli

Utrolige urter Urter smager godt! Men det er tilsyneladende hverken tilfældigt eller den eneste grund til, at vi bruger dem i vores mad. Forskere fra Cornell University har fundet frem til, at vi gennem tiden har lært at synes om urter, fordi de beskytter os og støtter kroppen i at forblive rask og sund. De smager altså ikke bare godt OG er sunde. De smager godt, FORDI de er sunde. Der er mange måder at få et dagligt tilskud af urter. De kan bruges i madlavningen, men du kan også drikke Vita Biosa med urter. Vita Biosa Urt er baseret på ekstrakt af 19 forskellige økologiske urter, herunder basilikum, bukkehorn, ingefær, oregano og timian. Derudover har Vita Biosa Urt et højt indhold af aktive mælkesyrebakterier og består af 7 forskellige bifido- og mælkesyrebakteriestammer. Denne kombination af ingredienser giver Vita Biosa Urt sin syrlige og unikke smag. Foruden Urt fås Vita Biosa i 3 varianter; Aronia, Hyben og Sweet, som alle er fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler. Vita Biosa kan købes i din lokale helsekostforretning, Matas, og via Matas.dk og Helsam.dk.

duft. • Økologisk aroma-roll-on til rejsebrug. Find dem i din helsekostbutik. Fønix Musik henviser gerne til nærmeste forhandler på tlf. 86 19 58 11.

Til en bedre s øvn

naturli.dk

37


naturli coaching

Børn og grænser:

Træk vejret og vis hvem du er! ”Morgenmad, tandbørstning, madpakke(r), taskepakning, huske alt, låse, morgentrafik, klokken, klokken, klokken...” Uanset hvor cool du er, og hvor meget det hele ligger på rygraden, så er hverdagen en linedans, hvor der helst ikke skal gå ret meget galt... Af: Birgitte Aagaard, coach Foto: Colourbox

E

n god start på dagen handler især om at

Det er her mindfulnessen har sin beretti-

større end det egentlig er – f.eks. sætte ‘ro-

bevare roen, SELVOM der går noget galt – enten når din 8-årige datter går i spagat, fordi hendes yndlingstrøje ikke er tør efter vask, eller din 14-årige søn ikke har pakket skoletasken, og skolebussen kører om 5 min. Eller du bare selv har forlagt din mobiltelefon eller bilnøglerne... Gennem de seneste år er en ny bølge af værktøjer skyllet ind over landet: mindfulness. Denne tankegang tilbyder en metode til at fastholde nærværet i hverdagen og dermed bevare roen bl.a. til at se situationen, ’som den er’ – uden at overreagere og at miste muligheden for at handle hensigtsmæssigt. Et godt udgangspunkt for at bevare roen på de indre linjer vil altid være at forsøge at skabe et overblik: Hvad er vigtigt – ikke vigtigt? Hvad kan jeg gøre noget ved nu – senere – eller ikke? Hvad er mit bord, og hvad skal jeg lade ’den anden’ håndtere på sin måde? Besvarelsen af disse spørgsmål er både afgørende og svær – midt i situationen!

gelse. Som inspiration – ikke mindst i forhold til en travl hverdag med familien – har Ditte og Nikolaj Flor Rotne udgivet bogen Glade børn – med kærlighed og grænser. Parret giver i bogen en række idéer til, hvordan du kan bevare roen og få en glad familie.

det’ i hjemmet i perspektiv og vurdere, hvor vigtigt det reelt er i forhold til andre ting, vi gerne vil bruge vores energi på.

38

naturli.dk

Glade børn og voksne trækker vejret Når en situation løber løbsk, vil det ofte være, fordi enten barnet eller den voksne ikke har fået indfriet sine behov (for anerkendelse, tryghed, samvær, nærvær). For at erkende dette – og enten acceptere eller håndtere det – er det nødvendigt at stoppe op og mærke efter. Her anbefaler Rotne-parret at bruge vejrtrækningen: tage dybe vejrtrækninger og kort mærke, hvilken følelse der er på spil. Når ‘pulsen’ er faldet, er det langt lettere at agere efter formålet – f.eks. lade barnet have/udleve sine følelser (i stedet for at gøre en masse og dermed belaste det med sine bekymringer) eller afstemme sin reaktion, så problemet ikke bliver

Vær tydelig og kærlig Ordet ”mindfulness” er måske lidt amerikaniseret – jeg ynder at bruge udtrykket “omtanke” om omtrent det samme. Nærvær og ro i hverdagen handler IKKE om, at vi skal køre i slowmotion hele tiden – vi KAN jo ikke altid opføre os, som om vi lige har været på en uges retreat. Det handler nærmere om at opøve en tydelighed over for os selv og vores omgivelser – herunder børnene. Når vi øver os i at mærke efter, hvad der styrer os og vores


coaching naturli

reaktioner – bliver bevidste – kan vi bedre stå ved, hvad vi vil og har brug for, dvs. vise og sige det på en ordentlig måde. Med ’ordentlig’ mener jeg, at vi holder os til emnet på en saglig og kærlig facon, dvs. hvad vi vil have, og evt. hvad vores bagvedliggende følelse og holdning er. F.eks.: ”Jeg bliver bare så irriteret, når jeg skal samle dit tøj op fra gulvet. Jeg ved godt, at du har mange ting i hovedet, men jeg vil stadig gerne have, at du rydder op efter dig selv, ligesom vi andre forsøger at gøre det. Du er en del af den her familie, ligesom alle vi andre.” Netop når der opstår en ‘interessekonflikt’ mellem vores behov eller egenskaber, har vi brug for at være tydelige. At sætte grænser er at vise, hvem vi er, og hvad vi vil. Som den voksne er det særligt vigtigt over for barnet, da barnet ellers aldrig vil vide, hvordan man kan vise, hvad man vil, og hvem man er på en ’ordentlig’ måde. Som gode eksempler for vores børn kan de nemlig lære at turde stå ved sig selv, deres ønsker og holdninger. Kærligheden i at acceptere både sine egne og sine børns behov og egenskaber er den største gave, vi kan give!

Forebyggelse – og hurtige løsninger Rotne-parret arbejder især ud fra det, jeg vil kalde et ’forebyggelsesprincip’, hvor de tilstræber at begrænse stress eller overstimulation generelt i hverdagen (f.eks. i form af reduktion af brug af tv, iPad/computer, sukkerholdige madvarer). Hvis vi opbygger gode vaner for både afslapning og aktivitet, motion og ernæring osv., vil vi være bedst muligt rustede til hverdagens udfordringer og dermed blive gladere og mere tilfredse med livet. MEN hvis energikontoen er overtrukket, og der er behov for hurtig brandslukning, kan det være lidt svært altid at få de mindfulde briller på, tænker jeg. Der vil de fleste af os nok have brug for nogle hurtige løsninger i form af afledning (tv, legetøj osv.), lette måltider (måske med lidt for mange kulhydrater) – hellere det end de store vredesudbrud, som kræver lang tids reparation, eller at der gemmes til skuffen. Rotne-parret bruger udtrykket “vredesvulkanen” – hvilket giver et godt billede af, hvad der sker, hvis vi slet ikke får luft for følelserne. Det handler om at vælge den mulige løsning, som af natur ikke altid er den perfekte. Helt ærligt har jeg haft mange gode snakke med mine to teenagesønner over en hentet

pizza – hvor jeg får en tiltrængt pause fra komfuret, og de får lov til at bestemme menuen. Dermed ikke være sagt, at de hurtige løsninger er vejen frem. Ingen tvivl – mindfulness eller almindelig omtanke er det, der skaber balance i vores sind, selvfølelse og samvær. Og som Ditte og Nikolaj Flor Rotne skriver: ”Perfektionisme og dyb glæde er ikke foreneligt. Selvfølgelig skal vi altid forsøge at gøre ting bedre, men vi skal gøre det på en måde, hvor vi giver plads til at fejle, og hvor vi husker at nyde livet samtidig.”

Ditte og Nikolaj Flor Rotne’s bog om mindfulness i børneopdragelse handler om at sætte grænser på en god måde.

Mindf ulness e godt, men d r e skal o gså væ r re plads til fej l

naturli.dk

39


naturli hjælp til selvhjælp

Hjælp til selvhjælp

Den livsvigtige søvn Kost og fysisk aktivitet har fået masser af spalteplads. Men søvnen er mindst lige så vigtig for vores helbred og ikke mindst velvære. Mangel på søvn øger risikoen for overvægt og sygdom, og alkohol og sovemedicin giver et dårligt søvnmønster. Det er langt bedre at bruge naturlige måder at fremme søvnen på. Af: Carsten Vagn-Hansen Foto: Colourbox

N

ogle mennesker har behov for at sove meget - mens andre kan nøjes med ganske få timer i døgnet. Det normale er, at mennesker, der sover under seks timer om natten, oparbejder en søvngæld, som påvirker deres evne til at tænke og arbejde. En tidligere undersøgelse har blandt andet vist, at kirurger, der ikke sover ordentligt om natten, laver 15 pct. flere fejl. Måske opdager de det ikke selv, så det er klogt at planlægge sit liv, så der er plads til søvnen. En nattesøvn på højst fem timer flere gange om ugen er også forbundet med to-tre gange højere risiko for blodpropper. Det er svært at angive, hvor meget den enkelte har brug for at sove, men seks timer ser

40

naturli.dk

ud til at være det mindste, man normalt kan klare sig med, når man skal fungere rimeligt. Søvnbehovet varierer også med årstiden. Om sommeren kan man klare sig med mindre søvn, mens behovet om vinteren i reglen er noget større. Det ideelle ser ud til at være en søvnlængde på omkring syv timer for voksne, men der er betydelige individuelle forskelle, så du må selv finde frem til en søvnlængde, der giver bedst muligt udhvilethed og friskhed, ikke alene om morgenen, men også dagen igennem. Ældre har generelt behov for mindre søvn, men øget behov for en middagslur – en lille ”morfar”.


hjælp til selvhjælp naturli

Ældre danner mindre melatonin og væksthormon, hvilket fører til en dårlig søvnkvalitet med mindre af den dybe søvn. Med alderen nedsættes behovet for søvn yderligere, så hvis ældre går tidligt i seng, vågner de ofte ved 3-4 tiden og tror, det er helt forkert, og at de har en søvnforstyrrelse. Det kan føre til, at de tager sovemedicin for at kunne sove længere, hvilket de absolut ikke har godt af. Sund søvn nedsætter risiko for blodpropper og sukkersyge, styrker immunsystemet, giver bedre psykisk balance og overskud, bedre hukommelse og koncentrationsevne. Den giver også større modstandskraft mod stress – en bedre bærekraft. Søvn i lys og mørke Mørket er vigtigt, for selv det mindste lys fra f.eks. en gadelygte kan påvirke søvnen, da lys nedsætter dannelsen af signalstoffet melatonin i hjernens koglekirtel (corpus pineale), der er vores indre ur og styrer vores hormonsystem, nervesystem og immunsystem, samt sørger for, at kroppen bliver genopbygget og repareret natten igennem, hvilket modvirker ældning. Vores indre ur har ikke en cyklus på 24 timer, men snarere på 25 timer, så vores døgnrytme kan let forskubbes, så man er træt om dagen og frisk om natten. Ved hjælp af lysbehandling kan du tilpasse døgnrytmen igen. Stærkt lys, enten ved at være ude en time, når det er rigtig lyst, eller ved at bruge en lyskilde med dagslyskva-

litet og sidde tæt på denne 45 minutter hver morgen, kan regulere din døgnrytme. Det er bedst at stå op på samme tid hver dag. Det medvirker også til at nulstille det ”indre ur”. Melatonin er en af vores vigtigste antioxidanter, der modvirker de skadelige frie iltradikalers angreb på vores cellers kraftværker – mitokondrierne, modvirker forharskning af vores fedtsyrer i cellevæggene, nerver, hjerne og nethinden og modvirker forharskning af kolesterol og dermed åreforkalkning. Melatonin er også med til at forebygge kræft. Med alderen danner vi mindre og mindre melatonin, især hvis vi ikke kommer ud i klart dagslys mindst en time om dagen og sover i totalt mørke. Serotonin, der blandt andet fremmer dannelsen af melatonin, findes i fødemidler som ananas, avocado, bananer, skimmelost, kiwifrugter, blommer, tomater og valnødder. Noni-juice indeholder også serotonin og dets forstadier. Dette kan du udnytte til at vælge disse ting til at spise om aftenen. Man kan også få ”uret” stillet rigtigt igen ved at tage melatonin – tre milligram ved sengetid. Nogen behøver kun det halve, andre det dobbelte. Man kan købe melatonin over internettet. Man bruger også melatonin mod jetlag, de problemer, der opstår, når man flyver over mange tidszoner og derved forskubber det indre ur.   

“Med alderen nedsættes behovet for søvn.”

• Alkohol om aftenen. Hæmmer dyb søvn og drømmesøvn. Dårlig søvnkvalitet • Nikotin og nikotinplastre • Anstrengende motion om aftenen • Koffein (kaffe, stærk te, guarana, cola, andre stimulanser. Grøn te er ok) • Lys i soveværelset, også udefra (gadelygte) • Brug af lys midt om natten (toiletbesøg). Brug evt. en vågelampe • Ændringer i sovetider • Tankearbejde i sengen. Stress og psykiske problemer • For sen eller lang middagslur • Elektromagnetiske påvirkninger, f.eks. fra en clockradio, mobiltelefon m.m. • Smerter. Kramper i ben og fødder • Kolde fødder

Zenbev Med græskarkernemel, som fremmer produktionen af melatonin. Fås som drik med både citronsmag, kakaosmag og som små karamelbidder.

Asphalia Naturlige plantestoffer med bl.a. melatonin og antioxidanter, der ser ud til at kunne beskytte mod elektromagnetisk stråling.

naturli.dk

ra

Melissa Dream Citronmelisseekstrakt, grøn te, kamille, vitamin B-kompleks og magnesium, der opretholder en rolig søvn og normale neurologiske funktioner.

Søvntyve

Det lille ekst

InRest Et blandingsprodukt med bl.a. citronmelisse, kamille, lakridsrod, lavendel, humle, baldrian, passionsblomst, fennikelolie og anisolie.

Søvn kræver ro på For at kunne sove er det nødvendigt at være færdig med sin dag. Det vil sige at have tænkt dagen igennem og på plads, så man ikke

“Blot 5-10 minutters meditation kan gøre, at du bliver mere frisk og funktionsdygtig.”

41


naturli hjælp til selvhjælp

ligger og spekulerer, når man skal sove. Det er en god idé at gå en tur sidst på aftenen for at få frisk luft og ro til at være klar til at sove. Fysisk aktivitet befordrer søvnen. Den kinesiske gymnastikform Tai Chi, der er en blanding af motion og meditation, kan bedre søvnen og søvnmønsteret. En undersøgelse har vist, at blot en times Tai Chi tre gange om ugen kan være en effektiv måde at undgå at skulle have sovetabletter (Kilde: J Am Geriatr Soc. June 2004).

“Sengen er til at sove i – ikke til at læse og se tv i.” Man kan også læse en ikke alt for spændende og ophidsende bog. Nogen bruger kedelige bøger, men det behøver de ikke at være. Et godt grin før sengetid er en god optakt til en god søvn. Se under ingen omstændigheder action-film med mord og vold som det sidste før sengetid. Det kan være meget gavnligt at tage et varmt bad, før du går i seng. Det virker utroligt søvndyssende. Der skal være ro og mørke i soveværelset, og luften skal være frisk. Larm udefra er gift for både søvn og sundhed. Der må hverken være for koldt eller varmt. Sengen er til at sove i – ikke til at læse og se tv i. Derimod er sex tilladt, da det er et fortrinligt sovemiddel. Man bliver afspændt og glad af god sex – og søvnig. Sengebunden skal være god, og der må ikke komme kulde op nedefra. Ekstra puder i sengen kan gøre den mere behagelig, fordi de

stra Det lille ek

Optimal Med afstressende, beroligende og søvndyssende droger som perikon, baldrian, pebermynte, hjertensfryd, passionsblomst og kamilleblomst.

42

naturli.dk

kan støtte sovestillingen og aflaste gigtramte led. En ordentlig madras og en hovedpude, der er tilpasset ens højde og drøjde er overordentlig vigtige for søvnen. Jeg kan anbefale Silvana Support hovedpuden, der findes i seks varianter, som man kan låne, indtil man har fundet den rigtige. Aromaterapi kan være meget gavnlig ved søvnforstyrrelser. For eksempel er citronmelisseolie og lavendelolie meget beroligende og kan bruges i en fordamper, f.eks. en lille skål med et fyrfadslys under. Når gode søvnråd er uvurdelige Kniber det med at falde i søvn, kan det anbefales at trække vejret dybt og langsomt og samtidigt tælle sine åndedrag. Hvis du koncentrerer dig om det, så når du garanteret ikke til tyve. Kan du alligevel ikke falde i søvn, er det bedst at stå op og foretage sig et eller andet, indtil du bliver så søvnig, at du ikke kan holde dig oppe længere. Bliver du så lysvågen, når du lægger dig, skal du stå op igen. Bliver du ved på denne måde, vil der højst gå 1-2 uger, så har du lært dig at falde i søvn, når du lægger dig. Opvågninger om natten kan skyldes mange ting. Ofte er der tale om et behov for at komme af med vandet, men der kan også være smerter på grund af gigt, eller smerter, fordi man er tvunget til at ligge i samme stilling på grund af skader m.m. Har du smerter, når du vender dig i sengen, f.eks. på grund af dårlig ryg eller gigt, kan det til en vis grad modvirkes ved, at du bruger silkenattøj og silkelagner. Så kan du smutte rundt som en sveske, uden at det gør ondt, og det er en god hjælp mod gigtsmerter om natten. Har du kolde fødder, er det godt med natsokker.

Sleep Blend Indeholder baldrian, humle, passionsblomst, mælkebøtterod, kamilleblomst, læge-stokrose og hvidtjørn - tag en til to ved sengetid.

Sygdom som søvntyv • Gigt med smerter. Leddegigt og slidgigt. Fibromyalgi • Kramper og uro i benene – restless legs • Jernmangel • Depression • Angst • Søvnapnø (snorken med mange opvågninger)

Nogen kan ikke sove på grund af uro og kramper i arme og ben om natten. Et tilskud af magnesium og E-vitamin kan normalt klare problemet. Væskemangel kan også give uro og kramper i benene. Naturmidler til en god søvn Der findes gode, naturlige midler mod søvnbesvær, f.eks. Baldrian (valeriane), kamille- og lindete og humle. Hyperikum – den grønne lykkepille – er også et godt søvnmiddel, når den tages før sengetid. En lang række naturmidler indeholder disse ting. Blandt andet Melissa Dream, InRest, Rolin’at, Optimal, Sleep Blend og Prosan Nat. Aminosyren tryptofan, der blandt andet er forstadiet til dannelse af serotonin og melatonin, er en livsvigtig aminosyre, som kan modvirke både angst og søvnforstyrrelser.

B3 og B6 De to B-vitaminer hjælper med omdannelsen af serotonin til melatonin, så det er vigtigt at få nok af vitaminerne ved søvnproblemer.

Dormi Et homøopeutisk middel, der afhjælper stress og nervøsitet, ligesom andre homøopetiske midler, der det meget mildt og tåles af de fleste.


hjælp til selvhjælp naturli

Vitaminerne B3, B6 og folinsyre hjælper med omdannelsen til serotonin, så det er godt med et tilskud af B-vitaminer. Zenbev, der er et pulver med græskarkerner, indeholder meget tryptofan. En anden aminosyre, glycin, har i en japansk undersøgelse vist sig at give en bedre søvn og et klarere hoved næste dag. Man skal tage tre gram ved sengetid. Glycin kan købes over internettet, men der er meget gelatine i, som man så skal tage 12-14 gram af. Homøopatisk medicin er også en mulighed. For eksempel Dormi, Belladonna D30 eller Neurexan Heel. Det er bedst at konsultere en homøopat. Neurexan har i en undersøgelse vist sig at virke bedre end Baldrian (Valeriane) på søvnforstyrrelser, og det er også et godt middel mod stress og nervøs uro. Mangel på antioxidanter spiller en stor rolle i udvikling og vedligeholdelse af inflammation og dermed smerter og ubehag, som kan være søvnhæmmende. Coghill Research Laboratories i Wales har udviklet et produkt – Asphalia – som indeholder naturlige plantestoffer med et

højt indhold af antioxidanter, blandt andet lidt melatonin. Disse stoffer er generelt fremmende for sundhed og modvirker en række sygdomme. Desuden ser Asphalia ud til at kunne beskytte mod skadelig elektromagnetisk stråling, f.eks. fra højspændingsmaster, mobiltelefoner og – master. Beskyttelsen kan forbedre de naturlige søvnstadier. En sund kost samt fornuftige kosttilskud, der tilfører kroppen alt det, den har brug for, er også med til at give en god søvn og søvnkvalitet samt til at stimulere dannelsen af melatonin. Kosten skal være, grov, grøn og naturlig, uden farvestoffer og tilsætningsstoffer. Undgå hvidt sukker og hvidt mel. Undgå margarine og sørg for at få nok af de sunde fedtsyrer fra fed fisk, fiskeolie, olivenolie, avocado, mandler, nødder, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Har du en nat fået for lidt eller for dårlig søvn, kan du let ophæve virkningerne med træthed etc. ved at lære dig at meditere. Blot 5-10 minutters meditation kan gøre, at du bliver mere frisk og funktionsdygtig.

Medicin som søvntyv • Blodtryksmedicin. Især betablokkere, der modvirker dannelse af melatonin • Astmamedicin • Vanddrivende medicin • Gigttabletter • Hormoner. Skjoldbruskkirtelhormon (for meget), binyrebarkhormon, kønshormoner • Sovemedicin • Muskelafslapppende medicin • ”Lykkepiller” (SSRI m.fl.)

Modelfoto

NY SAMMENSÆTNING FORBEDRET EFFEKT

BIDRO KVINDER - til kvinder i overgangsalderen

Jeg har nu spist Bidro til Kvinder i over et år, og er stort set sluppet for mine hedeture og de lange søvnløse nætter, jeg døjede med før. Sonja Jørgensen, Odense Bidro Kvinder indeholder Gele Royal, Salvie og Rødkløver. Derudover B6 vitamin der bidrager til at regulere hormonaktiviteten og til immunsystemets normale funktion. Magnesium bidrager til at mindske træthed og udmattelse og vedligeholde normale knogler. Denne nye sammensætning har optimeret produktet til at bekæmpe gener i forbindelse med overgangsalderen. Bidro Kvinder er registreret hos Fødevarestyrelsen under altomkost.dk Bidro Kvinder forhandles af Matas, apoteket, Helsekostforretninger og på webshops i Danmark. Få yderligere oplysninger hos Bidro ApS · www.bidro.dk

naturli.dk

43


naturli oase

Du kan smage og prøve Leder du efter en ny creme, inspiration til sund mad eller input til gode kosttilskud, så er messen stedet, hvor du kan boltre dine sanser. På messen tilbyder et hav af producenter smagsprøver på deres produkter og mulighed for at prøve produkterne. Mange producenter benytter også lejligheden til at tilbyde produkterne til rigtig gode priser, som er forbeholdt messebesøgende.

DU KAN BLIVE KLOGERE På messen finder du masser af terapeuter, rådgivere, producenter og behandlere på deres stande, hvor du har mulighed for at stille alle de spørgsmål, du måtte have. Men du kan også vælge at gå til nogle af alle de spændende foredrag, som bliver afholdt på messen. Alle tre dage er der et

spækket program med foredragsholdere – f.eks. kan du møde Carsten Vagn-Hansen, der vil tale om naturlig økologisk balance i kolesterol, Louise Koch fortæller om sundhed med raw food og Poul Hauerbech forklarer Alexanderteknik. Find hele foredragsrækken på Sund-livsstil.dk.

RABATBILLET 2 0 KR. ENTR

É KU

Danmarks største m esse for natur li’ livsstil

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 100 kr.)

N

SPAR 80

%

R A B AT B

IL L E T

Giver i udfyldt for én person stand adgang til ét besøg for 20 kr. (No rmalpris: 100 kr.)

ENT

20 RÉ KUN

SPA

27. til 29. september 2013 kl. 10-18

KR.

R8

ØKSNEHALLEN, Halmtorvet 11, 1700 København V

0%

Kun gyldig med firmastempel:

27. til 29 . septem ber 2013 ALLEN, Ha

ØKSNEH Kun gyldig

Rabatbilletten må ikke sælges.

med firmaste

Danmarks største sundhedsmesse

lmtorve kl. 10-18 t 11, 17 00 Købe nhavn V

mpel:

Se udstillere og eventprogram på

www.Sund Livsstil.dk Rabatbillet

ten må ikke

sælges.

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Danmarks

største su ndhedsm esse Se udstillere og www.Su eventprogram på nd Livss til.dk

Arr.: Mikkelsen

SES VI? Du får igen rabat til Sund Livsstil messen med Naturli – der afholdes den 27.- 28.- 29. september 2013 i Øksnehallen, København

Du kan blive forkælet

44

naturli.dk

Messer ApS

Spar på billetten! Med Naturli har du denne gang fået to rabatbilletter til messen på side 67, som du kan klippe ud og tage med dig samt en ven/veninde. Hver billet har en værdi af kr. 80, så du behøver kun at betale kr. 20 af billetten, der normalt koster kr. 100. Børn under 14 år er gratis i følge med en voksen. Find også rabatbilletter på Naturli.dk/sundlivsstil-messe – hvor du kan downloade og printe ud til endnu flere.

Fakta Messen har åbent 27. – 29. september 2013 fra kl. 10-18. Stedet er Øksnehallen, Halmtorvet 11, 1700 København V. Hvis du vil vide mere om messen, foredrag og udstillere – så gå ind på www.sund-livsstil.dk.

værd at vid e

Massage, kranio sakral terapi, body sds, kinesiologi etc. Hvad skal man vælge? På messen vil du finde mange behandlingsmuligheder til vidt forskellige behov, og flere af behandlerne vil give dig mulighed for at prøve behandlingen til en god pris allerede på messen, så du forhåbentlig bliver klogere på, hvad du kan bruge alternative behandlinger til. Og det er helt i orden bare at ønske at blive forkælet lidt...

og Myrtoft


naturli motion

Fakta og myter om

graviditet og træning Træning er generelt en god ide for gravide, men der hersker en del forvirring om ”hvad man må” og ”hvad man ikke må”. Vi har set nærmere på, hvad motion gør for en graviditet, og hvad man skal være opmærksom på. Af: Cand. Scient. i idræt Ulrik Dalgas Foto: Ingimage

M

ange kvinder gør deres ypperste for at leve så hensigtsmæssigt som muligt under en graviditet. Det omfatter

ofte ændringer af både kost og hvilevaner, men også nye motionsvaner introduceres. I mange år var motion under graviditet et kontroversielt emne uden megen faktuel viden, og de tidligere anbefalinger har været præget af forsigtighed og konservatisme. I dag findes der ret solid videnskabelig evidens for, at motion under graviditeten har talrige positive effekter for såvel mor som barn, og der er kun få, men vigtige forsigtighedsregler. Undersøgelser peger sågar på, at man med fordel kan træne forud for graviditeten. En svensk undersøgelse viser eksempelvis, at jo flere år en gravid kvinde har lavet regelmæssig fysisk træning forud for en graviditet, jo mindre er risikoen for kraftige ryg- og bækkensmerter under graviditeten. Effekt af motion på fødselstidspunkt I en undersøgelse så man nærmere på 46 kvinder, som før graviditeten løb 14-68 km/uge og 41 kvinder, som dyrkede aerobic 3-11 gange per uge 25-30 minutter per gang. 21 løbere og 23 aerobicdansere, der var fysisk aktive på samme niveau, ophørte spontant med fysisk aktivitet i slutningen af 1. trimester. Herved kunne man sammenligne en gruppe meget fysisk aktive gravide med en gruppe ikke-aktive gravide. Un-

“Den beskyttende effekt af at være fysisk aktiv mistes dog, hvis man ophører med at være aktiv.” 46

naturli.dk


motion naturli

dersøgelsen viste, at de fysisk aktive kvinder i gennemsnit fødte 5 dage før de inaktive kvinder, men at andelen af kvinder, der fødte for tidligt (dvs. før uge 37,5) ikke var forskellig mellem grupperne. Blandt de meget fysisk aktive kvinder var der heller ikke flere, der fik vandafgang uden veer, ligesom der ikke var flere, der havde behov for medicinsk igangsætning af fødslen. Blandt de kvinder, der var fysisk aktive under graviditeten, var der færre, der fødte ved kejsersnit (6 pct. versus 30 pct.), og der var færre, hos hvem der var behov for at anvende tang, hvilket stemmer med flere andre undersøgelser, som viser, at fysisk aktive kvinder generelt har nemmere ved at føde og oftere har en kortere fødsel. De kvinder, der fortsatte med at være meget fysisk aktive i den føromtalte undersøgelse, fødte børn inden for normalvægt-området, men i gennemsnit var fødselsvægten lidt mindre (3.369 g versus 3.776 g). Reduceret fødselsvægt hos børn født af kvinder, der er meget fysisk aktive, bekræftes af resultaterne af andre studier. Den lave fødselsvægt skyldes primært, at barnets fedtmasse er reduceret, mens den fedtfrie masse ikke er

påvirket og således er et sundhedstegn. Dette er i modsætning til den lave fødselsvægt, man ser hos børn født af kvinder, der ryger i graviditeten. Rygerbørn har ikke reduceret fedtmasse, men reduceret fedtfri masse, dvs. muskel- og knoglemasse. Hvad anbefaler man gravide? Den overordnede generelle anbefaling lyder, som til ikke gravide voksne, at man bør være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter, og hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Hvis man er fysisk aktiv ud over det anbefalede, vil det normalt medføre yderligere sundhedsmæssige fordele. Det skal understreges, at anbefalingerne gælder for raske gravide med en ukompliceret graviditet, og at gravide med en kompliceret sygdomshistorie bør rådføre sig med deres læge eller jordemoder, før de kaster sig over motion. Almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter defineres i denne sammenhæng som de aktiviteter, man hyppigt udfører i dagligdagen af

kort varighed (under 10 minutter) uanset deres intensitet, mens fysisk aktivitet/motion dækker over alle former for bevægelse, der øger energiomsætningen. F.eks. bevægelse på arbejdspladsen og i hjemmet, aktiv transport (f.eks. cykling og gang) eller idræt og sport i fritiden m.m. En række undersøgelser viser, at kvinder, der er fysisk aktive, før de bliver gravide, uden problemer kan fortsætte deres aktivitetsniveau under graviditeten, såfremt den gravide føler sig godt tilpas. Ligeledes kan gravide kvinder, der ikke tidligere har været fysisk aktive, med fordel begynde at motionere under graviditeten. Motion, abort og helbred En sammenhæng mellem meget tidlig abort og meget hård fysisk aktivitet på undfangelsestidspunktet er fundet i ét studie, mens man i andre studier ikke har fundet sammenhæng mellem fysisk aktivitet og abortrisiko eller fysisk aktivitet og infertilitet. Generelt er der derfor ikke anledning til at råde kvinder med graviditetsønske til at afstå fra fysisk aktivitet. Til kvinder, der tidligere har haft én eller flere aborter, frarådes derfor meget hård fysisk aktivitet. Sundhedsmæssigt er det værd at

ØKSNEHALLEN København

Danmarks største sundhedsmesse

27. til 29. september 2013 kl. 10 -18 180 udstillere - Foredrag hver time Prøver på behandlinger Smagsprøver og inspiration Økologiske fødevarer Økologisk og naturlig hudpleje Gratis sundhedsmagasiner og udstillerkatalog Entré: Voksne kr. 100,-

Børn u. 14 år gratis i følge med voksne

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Opnå fordele med vores nyhedsbrev. Tilmeld dig på www.Sund Livsstil.dk naturli.dk

47


naturli motion

hæfte sig ved, at motion før og under graviditet forebygger såvel svangerskabs-diabetes som svangerskabs-forgiftning. Den beskyttende effekt af at være fysisk aktiv mistes dog tilsyneladende, hvis man som følge af graviditeten ophører med at være aktiv. Hvilke motionsformer er uegnede til gravide? Idrætsgrene, der udøves som kontaktsport eller holdsport, hvor der er risiko for sammenstød med andre spillere frarådes, da der er stor risiko for uventede stød. Samtidig frarådes skiløb og ridning, da styrt kan medføre store skader. Gravide frarådes at dyrke fysisk aktivitet med høj intensitet, hvor kredsløbet presses maksimalt, hvis den gravide ikke har udøvet lignende høj-intens aktivitet før graviditeten. Gravide, der er vant til at dyrke fysisk aktivitet med høj intensitet, frarådes langdistanceløb og anden udmattende aktivitet, samt at træning ikke intensiveres under graviditet. Endvidere bør du som gravid altid lytte til kroppens signaler, hvis der udøves fysisk aktivitet med høj intensitet, og en vigtig grundregel er derfor at respektere smerte. Velegnede motionsformer Egnede former for fysisk aktivitet omfatter gå- og vandreture, svømning, løb, styrketræning (i siddende stilling og ikke tung styrketræning), cykling, spinning og aerobic for blot at nævne nogle af de mere populære. De amerikanske anbefalinger til gravide siger, at der dagligt skal forbrændes mini-

mum 150 kcal, udover den mængde energi, der forbrændes på en almindelig dag uden ekstra fysisk aktivitet. Under en gåtur, som er en af de mest populære former for fysisk aktivitet blandt gravide, kræves i hhv. 20. og 32. graviditetsuge hhv. 35 og 37 minutters gang med selvvalgt ganghastighed for at opfylde anbefalingen om denne ekstra daglige forbrænding. Motion efter fødsel Det er meget individuelt, hvor hurtigt man kan genoptage sit tidligere aktivitetsniveau efter graviditet. Aktive kvinder, der har været aktive helt indtil fødsel, vil kunne genoptage deres aktivitetsvaner i løbet af få dage, mens andre behøver mere tid for at genvinde tidligere niveau. Det vil typisk tage 2–3 måneder at genvinde konditionsniveau fra før graviditeten, og det er igen vigtigt, at man respekterer smerter. Undersøgelser har desuden vist, at fysisk aktivitet efter graviditet fremmer både den fysiske og psykiske sundhed hos mor og barn, uden risiko for barnet. Samlet set er der således god grund til at prioritere motion både før, under og efter graviditet for både mor og barns skyld.   Kilder: Fysisk aktivitet – håndbog om forebyggelse og behandling, Sundhedsstyrelsen, 2011

Sundhedsstyrelsens anbefalinger: 1. Alle gravide kvinder bør være moderat fysisk aktive (Borg-skala 12-13 ~ 40-50% af pulsreserven) mindst 30 min. om dagen – uanset hvor aktive de har været forud for graviditeten. 2. Kvinder med disposition til gestationel diabetes (svangerskabsdiabetes) eller præeklampsi (begyndende svangerskabsforgiftning) bør være fysisk aktive ud over de generelle anbefalinger (mængde og intensitet). 3. Styrketræning med lette vægte eller træning i maskiner kan med fordel påbegyndes under graviditeten. 4. Konditionstræning (Borg-skala 14-15 ~ 50-55% af pulsreserven) kan med fordel påbegyndes under graviditeten. 5. Ikke-vægtbærende fysisk aktivitet anbefales til kvinder med ryg- eller bækkensmerter, og er en generel anbefaling til kvinder sidst i graviditeten. 6. Kvinder, der har været meget fysisk aktive (konditionstræning af vægtbærende og ikke-vægtbærende type) forud for graviditeten, kan fortsat være fysisk aktive under graviditeten, evt. på let reduceret niveau. 7. Kvinder, der har dyrket hård styrketræning forud for graviditeten, kan fortsætte deres rutine, så længe de i øvrigt har det godt. Der er få data på dette område. Indtil videre anbefales det, at styrketræning af underkroppen ikke intensiveres under graviditeten.

Kilde: Fysisk aktivitet – håndbog om forebyggelse og behandling, Sundhedsstyrelsen, 2011 Anbefalingerne om motion til gravide kan downloades her: www.sst.dk

48

naturli.dk


KONKURRENCE

Vind fantastisk Chlorella-tilskud Den lille grønne ferskvandsalge har længe haft eksperternes bevågenhed på grund af dens utroligt store indhold af protein, klorofyl og andre næringsstoffer, der gør den både mættende, velegnet til udrensning og styrkende for immunforsvaret.

Økologisk Chlorella

værdi 198 kr.

Naturli udlodder denne gang økologisk Chlorella fra Din Sundhed til 20 heldige vindere. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 30. september 2013.

Spørgsmål: Hvad er Chlore

lla?

ALGE  EN SALTVANDS

Chlorella Chlorella er en encellet grøn ferskvandsalge af arten Chlorella pyrenoidosa. Algen er på størrelse med et rødt blodlegeme, og indeholder bl.a. klorofyl (det grønne farvestof i planter), 19 forskellige aminosyrer, essentielle omega-3 fedtsyrer, samt alle væsentlige vitaminer og mineraler. Interessen for Chlorella skyldtes oprindeligt dets enorme indhold af fuldværdige proteiner, der udgør op til 60 pct. af planten, og som produceres 50 gange hurtigere end i andre afgrøder. Chlorella har betragtelige mængder af proteinet lysin – den aminosyre, der begrænser proteinudnyttelsen af langt de fleste vegetabilske fødemidler. Det er dette ekstremt høje proteinindhold, der forklarer Chlorellas appetitdæmpende virkning og dermed dets relevans i slankekure. Chlorella indeholder mere naturligt klorofyl end noget anden kendt fødemiddel. Det har en meget kraftig afgiftende funktion, hvilket også hjælper kroppens immunforsvar. Chlorella fra Din Sundhed er økologisk certificeret af Naturland.

TE  EN TANG-PLAN GE

DSAL  EN FERSKVAN

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

EMAIL:

turlis gerne modtage Na  Ja tak, jeg vil il ma på nyhedsbrev elektroniske høver du ikke de ER tilmeldt, be ere all du is – hv felt. afkrydse dette mber 2013 st den 30. septe Send dit svar sene Vejle evej 12 • 7100 Naturli • Porsch -2013” 06 li ur ence/Nat Mrk: “Konkurr naturli.dk

49


naturli behandling

Vacciner:

Skal

– skal ikke? Det handler om børne-vaccinationerne. Et emne, som kan skabe meget stor debat hos fagfolk og hos børnefamilier. I grunden behøver denne artikel kun fylde overskriften. For sådan set ligger hele konklusionen her. Af: Anette Opstrup, sundhedsplejerske Foto: Colourbox

D 50

naturli.dk

u får nemlig ikke en endegyldig anbefaling for eller imod vaccinationer ved at læse denne artikel. Det er emnet alt for komplekst og individuelt til, at man kan give. Hovedbudskabet er, at du skal tage stilling. Du skal svare på spørgsmålet på dit barns vegne: ’Skal – skal ikke vaccinere?’. Rigtig mange bør-

at tage den individuelle beslutning, som passer til din familie. Som forældre kommer du til at træffe mange valg på dine børns vegne. Lige fra de små valg: Hvilket tøj skal dit barn have på i dag? Til større valg: Hvor skal dit barn passes og gå i skole? Når det drejer sig om vacciner, drejer oplysninger sig i høj grad om virkning og mulige

nefamilier tager nemlig slet ikke stilling. De følger bare anbefalingerne fra myndighederne uden at overveje fordele og ulemper. Men for at hjælpe dig lidt på vej får du her noget viden og nogle informationer, som kan hjælpe dig til

bivirkninger. Husk, at du har ret til at kende alle alvorlige bivirkninger ved vacciner – også de sjældne. Det siger loven om patienters retsstilling. Men du kan ikke regne  med, at du får dem oplyst


behandling naturli

automatisk. Det kan godt være nødvendigt at spørge din læge specifikt. Børne-vaccinationsprogrammet i Danmark i dag består af vaccinationer mod: Difteri (alvorlig halsbetændelse), tetanus (stivkrampe), kighoste, polio (børnelammelse), 2 typer meningitis (hjernehindebetændelse), mæslinger/fåresyge/røde hunde (MFR) og livmoderhalskræft/kønsvorter (HPV-virus). Hvad er en vaccine? Når barnet vaccineres, danner det antistoffer, som udgør et slags lager af ”hukommelsesceller”. Cellerne hjælper barnet til at modstå infektionen, hvis barnet skulle blive udsat for den igen. De beskytter altså helt eller delvist, ligesom hvis barnet selv havde haft sygdommen. Nogle vaccinationer beskytter ikke kun barnet selv, men også andre. F.eks. vaccinationen mod kighoste, når barnet bliver fem år. Kighoste ikke så farlig for et femårs barn, men det kan nemt smitte små søskende eller andre spædbørn, som måske ikke er vaccinerede endnu, og her kan sygdommen være livstruende. En vaccine dyrkes på et proteinholdigt medie. Derefter tilsættes forskellige stoffer som antiobiotika, formaldehyd osv. for at rense vaccinen og for at svække eller deaktivere mikroorganismer. Effekten af en vaccination holder i forskellige antal år. Vaccinen mod kighoste holder f.eks. 5-10 år. Hvorimod vaccinen mod polio har livsvarig effekt. Immuniteten efter en vaccination er som regel ikke så holdbar, som hvis dit barn selv har haft sygdommen. Du kan altså faktisk i nogle tilfældre godt få en sygdom, selvom du er vaccineret. En af ulemperne ved det er, at du kan opnå en falsk tryghed, som gør, at du så først genkender sygdommen et godt stykke henne i forløbet, og derfor ikke får sat behandingen ind med det samme. Sygdommenes bivirkninger Lad os kigge lidt nærmere på et par af sygdommene bag vaccinerne: Mæslinger er en virus, der kan føre til lungebetændelse, mellemørebetændelse og i sjældne tilfælde meningitis. Mæslinger kan ikke behandles. Mæslinger er den mest alvorlige af børnesygdommene. Den giver alvorlig hjernebetændelse hos en ud af 1.000, og man regner med, at en ud af 100.000 får en meget alvorlig hjernebetændelse. Ca. 15 pct. oplever at få følgesygdomme som mellemøre- og lungebetændelse. Men risikoen for komplikationer er højere hos teenagere og voksne end hos børn. Røde hunde er en ufarlig virussygdom for børn, men den er meget alvorlig for gravide. Ved smitte i de første tre måneder af graviditeten opstår der fosterskade hos 80-90 pct. af de ramte. Man mener, at den bedste måde at beskytte gravide på, er at forhindre virusi at sprede sig i befolkningen. Fåresyge kan blandt andet give problemer, hvis den rammer drenge efter puberteten. Så kan virus sætte sig på testiklerne og gøre dem sterile. Bivirkninger ved vacciner Og hvordan ser det så ud med bivirkningerne ved vacciner?  I det her tilfælde er det den såkaldte MFR-vaccination (mæslinger, fåresyge, røde hunde), der anbefales, når barnet er 15 måneder og 4 år gammel.

Tab 3 kilo på tre uger Hent Helse-Life til din mobil eller computer og få professionel hjælp til at tabe dig på en sund og stabil måde. Det er som at få en personlig diætist med i lommen.

Find Helse -Life i App Store , Google Pla y eller på www.helse -life.dk

Helse-Life bygger på videnskabelig forskning fra Københavns Universitet. Bag projektet står blandt andet fedmeforskere og diætister.

naturli.dk

51


naturli behandling

Vaccinationsforum Vaccinationsforum er en privat og uafhængig forening, hvis formål er at udbrede viden om vaccinationer, samt at støtte vaccineskadede. Foreningen er principielt hverken for eller imod vaccination, men anerkender den enkeltes valg. De har som mærkesag, at beslutningen om at indlede vaccination bygger på informeret samtykke.

Hos 5-6 børn ud af 10.000 anmeldes bivirkninger. Kritikere mener, at det tal i virkeligheden er meget højere, men at det bare ikke indberettes. De mest almindelige bivirkninger svarer til en mild grad af sygdommen. Hos enkelte børn kan der opstå feberkramper. I meget få tilfælde (1 barn om året) fører vaccinationen til hjernehindebetændelse. Der er set enkelte tilfælde af gangforstyrrelser, og enkelte børn har fået kroniske skader i form af epilepsi. Så der er altså vigtig information at holde op imod hinanden, når valget skal træffes. Og det gælder alle de forskellige vaccinationer. Derudover er der også overvejelserne om, at børnesygdommene kan være med til at modne barnet og styrke immunforsvaret. Nogle undersøgelser har endda vist, at ikke-vaccinerede børn har mindre tendens til allergi. Hvis du vælger vaccine Hvis du vælger at vaccinere dit barn, så er der nogle ting, du kan gøre for at minimere bivirkningerne.

Først og fremmest skal du være sikker på, at dit barn er fuldstændig frisk og rask, når det bliver vaccineret. Dit barn må ikke være utilpas, og det må heller ikke lige have overstået en sygdom. Vælg gerne et tidspunkt på året, hvor der ikke er så mange forkølelser og infektioner: Maj, juni, juli og august kan være gode. Hvis dit barn har nogle kendte allergier, så husk at spørge ind til vaccinens indholdsstoffer for at sikre, at den ikke indeholder noget af det, som dit barn ikke kan tåle. Hvis den gør, så overvej, om vaccinen kan undværes. Hvis dit barn reagerer kraftigt på en vaccination, så vent gerne lidt længere tid før revaccinationen. Og prøv at afklare, hvad det var, barnet reagerede på. Du kan styrke dit barn generelt ved at sørge for sund kost, tilskud af en god vitaminpille, ekstra D-vitamin, fiskeolie og probiotika hver dag. Sørg for, at dit barn får søvn og hvile nok. Og at det får motion og bevægelse i hverdagen. Derudover kan du styrke dit barn ekstra i dagene op til vaccinationen. Thuja d6 er et godt homøopatisk middel at booste med før og efter. Giv 5 dråber 3 gange dagligt i en uge før og efter. Giv også gerne dit barn friskpresset grøntsagsjuice. Under selve vaccinationen kan det være en god hjælp at give 4 dråber af Bachs Rescue dråber til både den voksne og barnet. Det hjælper til at gøre situationen mindre stresset. En rolig psyke giver bedre basis for, at kroppen kan håndtere udfordringerne. Hvis du vælger vaccinen fra Hvis du vælger ikke at vaccinere dit barn, er der også nogle overvejelser, du må gøre dig. Du må overveje, om du har tid og overskud til at støtte sit syge barn med især ro og fred, eller om man vil vælge at sige ja tak til antibiotikabehandling, hvis ens barn eksempelvis får kighoste. Et forløb med mæslinger tager f.eks. ca. 4 uger. Så det skal med i dine overvejelser,

Vil du vide mere… Få mere information på: www.vaccineinfo.dk 52

naturli.dk

når du vælger, om dit barn skal vaccineres eller ej. Det er også en mulighed at dele vaccinerne op. I nogle tilfælde er det en god ide – i andre en dårlig. Hvis man f.eks gerne vil give alle vaccinerne og starte ved tre måneders-alderen, er det en dårlig ide. Barnet skal have mange vacciner – og dermed også mange tilsætningsstoffer. Hvis man derimod vælger kun at give nogle af vaccinerne, kan det være en udmærket ide. Det er ikke et nemt valg at tage: Skal/skal ikke. Men ikke at tage stilling er også et valg. Så jeg vil alligevel anbefale dig at sætte dig ind i emnet og evt. drøfte det med mennesker, som du har tillid til.

HPV – en ulden sag Vaccinen mod HPV-virus til unge piger har allerede været diskuteret voldsomt på de sociale medier. I USA har vaccinen efter sigende været skyld i både alvorlige lammelser og dødsfald. HPV-virus kan føre til celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft. Et meget aktivt sexliv med skiftende partnere øger risikoen for at blive udsat for virus. Lever du sundt med en fornuftig kost og motion samt i et monogamt forhold, er der til gengæld god chance for, at virus ikke får lov at smitte dig eller forårsage celleforandringer. Vaccinen består af tre runder, og ingen kender endnu de langsigtede effekter af vaccinen. Til gengæld er den ingen garanti mod nogle af de andre HPV-virusformer, så myndighederne anbefaler, at du fortsat deltager i de tilbudte screeninger for livmoderhalskræft.


Nº39® DRÅBER certificeret BiO-kvalitet i dosérbar 20 ml pipettefl aske. 3–4 dråber i lidt vand indtages i små slurke eller dryp ufortyndet på tungen. Nº39® SPRAY certificeret BiO-kvalitet. i dosérbar 20 ml sprayfl aske. 2–3 puffs direkte på tungen. Nº39® SPRAY – SOV GODT certificeret BiO-kvalitet. i 20 ml sprayfl aske. Den oprindelige Nº39® blanding af Dr. Bach iblandet hestekastanie blomsteressens. Om aftenen 2–3 puffs direkte på tungen. Nº39® CREME med original Sødæble essens, dermatologisk testet, uden parabener og parfume, egnet til børn. Cremen er i 50 gr.

Nº39® GEL PERLER uden alkohol, egnet for børn. Flydende gelperler i en 10 gr. glasfl aske. De består af en høj kvalitet vindruekerneolie med appelsinsmag. 2–3 stk fl ere gange dagligt lægges på tungen og tygges. Nº39® GLOBULIX PERLER certificeret BiOkvalitet, uden alkohol,specielt velegnet til børn. 20 gr. i brun glasfl aske. 3–4 stk. perler lægges flere gange dagligt under tungen. Nº39® GLOBULIX PERLER – SOV GODT certificeret BiO-kvalitet, uden alkohol, specielt velegnet til børn. 20 gr. i brun glasfl aske. Om aftenen lægges 3–4 perler under tungen. NØDHJÆLP – PASTILLER OG TYGGEGUMMI uden sukker, alkohol, aspartam, gluten og fedt, velegnet til børn.

Kan købes i Helsekostforretninger og bestilles i alle Matas butikker. Nærmeste forhandler anvises på tlf.: 39 56 36 26

Lime Pharma


naturli sind

Er din kollega psykopat? Vi tilbringer ofte en stor del af vores vågne timer sammen med vores kolleger, så det er ikke ligegyldigt, hvordan de opfører sig. Nogle kolleger er dejlige, andre lidt kedelige, og så er der måske de giftige? Bliver din arbejdsdag ødelagt af giftige personer, så læs med her... Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

D

u har indkaldt til møde med din chef, for du har et problem med en kollega. Du har måske gentagne gange oplevet kollegaen overfuse andre, lyve, snyde eller på anden måde overtræde de usynlige spilleregler. Du er faktisk lidt forundret over, hvad du har oplevet, måske oven i købet chokeret, for din kollega er kendt for at være dygtig, charmerende og på alle måder en fremadstormende karakter. Lige nu sidder du så og har det lidt småskidt med at skulle hænge din kollega ud, men du har bestemt dig for, at din chef må vide, hvad der sker, når han ikke selv er tilstede. Ordene kommer lidt tøvende, og jo flere, der kommer ud, jo mere i tvivl kommer du. Din chef kigger skeptisk på dig, for han genkender ikke billedet af din kollega i dine ord. ”Tror

54

naturli.dk

han, at jeg er paranoid, eller at det er mig, der er ude på at sætte lus i skindpelsen”, tænker du og overvejer at stoppe mødet med det samme. – Hvis du har kontroverser med en kollega, så kan det være en hjælp at vide, at de giftige typer findes. De fleste af os tror, at de andre er meget som os selv. Men der er nogle, der er anderledes – og det tager meget lang tid at opdage. Det kan være godt at erkende, at det her er en giftig person, og jeg skal forholde mig anderledes over for vedkommende – som en overlevelsesstrategi for dig selv. Når det kommer til ledelsen, er det godt

at erkende, at disse personer findes, og at det kan være forklaringen på at projekter går galt, siger Sanne Udsen. I foråret udgav hun bogen ‘Parasitter i habitter’, der handler om, hvordan man spotter og behandler giftige personer på arbejdspladsen. Sanne Udsen har tidligere skrevet bl.a. ‘Psykopater i jakkesæt’ om chefer med psykopatiske træk. Bogen er på den måde en opfølg-


sind naturli

ning, for psykopater og andre giftige personer kan for så vidt findes i alle lag – og måske sidder du over for en lige nu? – Denne her bog handler meget om: Hvad skal jeg gøre? Hvad skal organisationen gøre, og hvad skal man være på vagt over for? Jeg har også forsøgt at gøre det bredere, så det ikke kun handler om psykopaten, for der er andre typer, der kan være giftige på arbejdspladsen. Men psykopaten er den mest velbeskrevne, siger Sanne Udsen.

Mere end psykopater En psykopat er således en giftig person, men gruppen af giftige personer er større, f.eks. den marchiavelliske leder eller den narcissistiske type. Fælles for de giftige personer er en udpræget tendens til at gå efter, hvad der tjener dem selv bedst – på bekostning af andre kolleger, sandheden og det, vi alle kender som de uskrevne regler for god opførsel. – De kan fremstå meget charmerende og sige det, folk gerne vil høre. De fleste af os har et svagt punkt, hvor vi bliver påvirket. Psykopaten pejler sig ind på, hvor du kan charmeres – og når de rammer dér, hvor stemningen bliver bedre, så er det der, de sætter ind, forklarer Sanne Udsen. Derfor kan en giftig person godt tage sig vældig attraktiv ud. Du kan måske selv være blevet charmeret i en lang periode og mene, at din kollega er både sjov, dygtig og god at snakke med. Og du kan være helt sikker på, at ledelsen også har fået charmeturen, for en giftig person ved godt, hvem der er værd at satse på, og de bruger bevidst charmen på de mennesker, der kan gavne deres egen sag.

Svært at bedømme psykopater Men hvordan så overhovedet spotte en psykopat eller anden giftig person? Der findes forskellige tjeklister, der kan fortælle, hvorvidt en person er psykopat. For at opnå betegnelsen psykopat på Robert Hares Psychopathy Checklist - Revised (se boks), skal man op over 30 point ud af 40 mulige. Men allerede over 20 point er der tale om en ‘moderat’ psykopat. En normal ikke-psykopat vil dog maksimalt opnå 5 point. – Jeg har selv diskuteret med fagfolk, hvor grænsen går – for selvom en giftig person måske ikke scorer over 20 og dermed undgår kategorien psykopat, så kan vedkommende være så tæt på, at man alligevel ikke ønsker at have noget at gøre med eller f.eks. være gift med vedkommende. Uanset hvad, har psykopaten ikke selv valgt det, ligesom de kun ved, at de er psykopater, hvis de tidligere har fået en dom for noget kriminelt, hvor en psykiater f.eks. har været indblandet og har givet dem prædikatet. – De har nogle evner, som de måske ligefrem ville være stolte af at have. De er gode

Foredrag om kostens indflydelse på børns adfærd og indlæringsevne

Vær en del af Naturli på facebook Er seks uger bare for længe at vente på mere nyt, inspiration og gode råd fra Naturlis skribenter? Så gå på facebook, og ‘like’ vores side. Så har du adgang til ekstra brevkasser, konkurrencer (med lækre præmier!), gode råd og kommentarer fra skribenter og andre ligesindede. Find os på facebook.com/naturli.dk

Med fokus på ADHD, autisme og tilsvarende lidelser • får indsigt i kostens indflydelse på børn og unges fysiske og psykiske formåen • får redskaber til at tolke dagligdagens symptomer på dårlig ernæring hos børn og unge • får indsigt i metoder til at ændre børn og unges kostvaner og derigennem at mindske symptomer på ADHD, autisme og tilsvarende lidelser • foredraget henvender sig til forældre, lærere, pædagoger, behandlere og til børn og unge

Læs mere om foredragene på www.webkost.dk Kontakt: Frede Bräuner, Gernersvej 4, 8260 Viby J frede@webkost.dk, tlf. 30913990

naturli.dk

55


naturli sind

til at koncentrere sig, have det kølige overblik, undgå at blive påvirket af andres følelser. Egenskaber som kan være eftertragtede i en virksomhed, og som psykopaten ser som en fordel. Men hvordan spotter man så, at man har med en psykopat eller anden giftig person at gøre? For samvittighed og mange af de andre kendetegn er jo ting, der foregår inde i hovedet på folk og er ikke nødvendigvis synligt. – Det vigtigste træk er mangel på samvittighed. Og det kan ikke afsløres på 10 minutter. Det, man evt. kan se, er, at psykopater ofte vil have travlt med overførsel af skyld. De tager ikke skylden for noget. De vil selvfølgelig kunne være så trænede og kloge, at de kunne gøre det alligevel. Men som udgangspunkt gør de det ikke. Så det kan man godt træne sig til at kigge efter – om vedkommende konsekvent altid lægger skylden på andre. Psykopater udnytter os andre Typisk lever psykopater højt på, at vi andre spiller efter reglerne og helst ikke vil være budbringere med dårligt nyt. Så nu sidder du måske ved mødet med chefen og trækker i land. Din chef vil øjensynligt ikke forstå, at din kollega kan være en giftig person – og måske er noget af skylden også din egen? – De fleste stiller spørgsmålstegn ved sig selv: Der skal jo to til en tango – og ja, vi kan altid gøre det bedre. For mig er det et vigtigt budskab at forstå, hvad man er oppe imod. At forstå at den almindelige skala ikke giver mening, fordi du har med uberegnelige mennesker at gøre, så ligegyldigt, hvad du gør, er det forkert, siger Sanne Udsen. Hvis du vælger at trække dig fra mødet med chefen, kan hun godt forstå dig: – Moralsk har man en form for forpligtigelse til at fortælle, hvad man ser og oplever, hvis man frygter, at der er giftige personer på arbejdspladsen. Men jeg ville aldrig bebrejde nogen, at de ikke tog den forpligtigelse på sig. Ingen kan lide at blive narret, og slet ikke topledere, så det du evt. vil fortælle, er dårligt nyt for dem. – Hvis du er blevet syndebuk for vedkommende, så er det med at komme væk – men så er du ofte allerede så nedbrudt, at det kan være vanskeligt at finde et nyt job, råder Sanne Udsen.

56

naturli.dk

Robert Hares Psychopathy Checklist - Revised Man giver 0 point, hvis pågældende karaktertræk slet ikke er tilstede hos personen, 1 point, hvis det i mindre grad er til stede og 2 point, hvis det i udpræget grad er et karaktertræk.

1. Glat, overfladisk charme 2. Grandios selvforståelse 3. Stærkt behov for spænding og stimulation,

hang til kedsomhed

4. Let ved løgn 5. Snedig og manipulerende 6. Mangel på samvittighed, anger og skyldfølelse 7. Overfladiske følelser 8. Følelseskold og mangler empati 9. Snyltende livsstil 10. Dårlig selvbeherskelse 11. Promiskuøs seksuel adfærd 12. Tidlige adfærdsproblemer 13. Mangel på realistiske langsigtede mål 14. Impulsivitet 15. Uansvarlighed 16. Overførsel af skyld 17. Mange kortvarige ægteskabelige forhold 18. Ungdomskriminalitet 19. Begåelse af ny kriminalitet under prøveløsladelse 20. Kriminel alsidighed 30-40 point=psykopati 20-29 point=moderat psykopati Under 20=ikke-psykopati (men over 5, alligevel giftig). Robert Hare har udarbejdet sin tjekliste på baggrund af sit arbejde med kriminelle psykopater, hvorved flere af spørgsmålene omhandler kriminalitet. Find forklaringer, cases og løsningsmuligheder i Sanne Udsens ”Parasitter i habitter”, Forlaget Lindhardt og Ringhot, 184 sider, vejl. pris kr. 299,-


Dårlig blodcirkulation og kolde hænder og fødder? 35°C 30°C 25°C 20°C 15°C

Uden brug af Bio-Biloba: På 10 minutter stiger hudtemperaturen fra ca. 12,6° til ca. 20° C

10°C 5°C

35°C 30°C 25°C 20°C 15°C

Efter brug af Bio-Biloba: På 10 minutter stiger hudtemperaturen fra ca. 13,8° til ca. 30,9° C

10°C 5°C Termofotografierne viser blodgennemstrømningen i hænderne på en person før og efter brug af Bio-Biloba. Hænderne har været nedsænket i 7°C koldt vand i 2 minutter, og er blevet termofotograferet umiddelbart herefter, samt efter 10 minutter.

Mange mennesker har gode erfaringer med at bruge Bio-Biloba mod f.eks. kolde hænder og fødder. Når blodforsyningen til celler og væv nedsættes, kan det give tendens til kolde hænder og fødder samt smerter i benene efter kort tids gang. Bio-Biloba er et naturlægemiddel, som kan hjælpe ved disse tilstande. Bio-Biloba – højt indhold af virksomme stoffer: 1 tablet indeholder 100 mg Ginkgo Biloba ekstrakt PN246. Det høje indhold gør det muligt at opnå den ønskede effekt på ca. 4 uger med kun 1-2 tabletter om dagen.

DK_Biloba_Ad_Naturli_0713_215x280

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk Naturlægemiddel ved længerevarende symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær, samt træthed, længerevarende svimmelhed, øresusen og hovedpine hos ældre mennesker, hvor anden tilgrundliggende sygdom er udelukket af lægen. Naturlægemiddel ved tendens til kolde hænder og fødder og gangudløste smerter i benene som følge af dårlig blodforsyning. 1 tablet indeholder ekstrakt af Ginkgo Biloba blade svarende til 24 mg ginkgo-flavonglycosider og 6 mg terpenlaktoner. Dosering: Voksne 1-2 tabletter dagligt. Bør ikke anvendes af børn under 12 år uden lægens anvisning. Kan ikke anbefales til gravide og ammende. Bør ikke anvendes i ugerne op til en planlagt operation. Kan muligvis forstærke virkningen af blodfortyndende medicin. Personer, der får spontan blødning under behandling med Ginkgo Biloba, bør afbryde behandlingen og kontakte læge. Personer der tager medicin mod anfald, fx epilepsi, bør ikke anvende Ginkgo Biloba uden lægens anvisning. Kan muligvis nedsætte medicinens virkning eller øge hjernens sårbarhed mod anfald. Bivirkninger: blødninger er set i enkelte tilfælde efter langtidsbehandling med Ginkgo Biloba. I sjældne tilfælde er rapporteret kvalme, let mave/tarmbesvær, hovedpine og allergiske hudreaktioner. Læs indlægssedlen omhyggeligt. Vejl. pris: 90 tabl. kr. 189,00, 180 tabl. kr. 338,00.


brevkasse

naturli fakta

Krop & bevægelse Har du et kropsligt eller sundhedsmæssigt problem, som du gerne vil have andre øjne på? Tine er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk. Send dit spørgsmål til Tine på www.naturli.dk/brevkassen/tine/spoerg

Jeg kan ikke træne inkontinens væk? Jeg er en kvinde i 30’erne, som altid har dyrket meget sport og endda undervist i holdtræning i et fitnesscenter. For 1,5 år siden blev jeg mor for før-

en fast hånd på mellemkødet og mærke bevægelsen på den måde. Du bør lave knibeøvelser hver dag, måske ikke resten af livet, men indtil du er veloptrænet og

behøver ikke at være samme volumen hele tiden, men der skal være spænding på hele tiden. Pas på du ikke holder vejret og ligger og bider tænder sammen eller

ste gang. Siden jeg blev mor, har jeg kun haft meget lidt overskud til at træne, desværre. Men der er én ting, som bekymrer mig meget, og bremser mig i at komme i gang med træning på ny. Efter min fødsel, som varede 17 timer, og som jeg vil betegne som temmelig hård og med efterfølgende større operation og syning, har jeg med skam erfaret, at ved fysisk aktivitet f.eks løb eller blot dét at hoppe på en trampolin, så blir jeg inkontinent! Jeg synes, at det er så skamfuldt, og jeg kan tilsyneladende ikke træne mit underliv op ved egen hjælp. Hvad gør jeg?

derefter vedligeholdelsestræning et par gange om ugen.

andet. Kan du holde bare ½ minut, er du nået langt. Det er vigtigt at træne de forskellige øvelser, fordi det er forskellige ting/funktioner, der trænes. Jeg synes, du skal give det en skalle med at træne dette program 1-2 gange om dagen i 1 måneds tid. Er det ikke sket fremskridt, skal du forbi en fysoiterapeut med urologi som speciale. (Hvis du bor i Københavns-området, vil jeg anbefale Birte Bondes klinik på Østerbro, GynObs klinikken). Nerveforsyningen til bækkenbundens muskler kan nemlig være blevet beskadiget, og så er det meget svært at træne musklerne stærke uden hjælp. Rigtig meget held og lykke med træningen.

Mvh L Hvor er jeg glad for, at du skriver til mig. Inkontinens har slet intet med alder at gøre, men ses ofte i forbindelse med graviditet og fødsel. Du skriver ikke, om du har været flittig med at lave knibeøvelser? Hvis ikke, vil jeg anbefale, at du går systematisk i gang nu. Når man kniber, altså spænder bækkenbunden, skal du føle, at “bunden” løftes op – og når du slipper, at bunden synker lidt ned igen. Det er meget små bevægelser, vi taler om, så du skal mærke godt efter. Du kan også holde

58

naturli.dk

Her får du et lille effektivt træningsprogram: Det er nødvendigt at lave en lille opvarmningsøvelse først, så læg dig ned på ryggen med bøjede knæ, fodsålerne i gulvet. • Løft så numsen fri af underlaget og rul ryggen videre op, så du får bækkenet højere op end hjertet. • Træk vejret DYBT 6-8 gange (maven skal bule op, når du trække vejret ind, og ned igen når du puster ud). •  Rul ryggen i gulvet, led for led, på en udånding. •  Spænd/slip så bækkenbunden med små forholdsvis hurtige bevægelser (ikke stresse). Spænd, slip, spænd, slip. Ti gange hvor du tager fat og giver slip igen. Slip helt hver gang. • Spænd så bækkenbunden for halv styrke, spænd videre til max. Slip så kun halvdelen af spændingen, slip så det hele. Gentag tre gange. Så har du brug for et stopur (mobiltlf. kan nok bruges). Spænd nu din bækkenbund maximalt og se hvor længe (sekunder), du kan holde en spænding. Kraften

Kærlig hilsen Tine Sofia

Naturli / Spørg Tine Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

s Mindfulnes e til de yngst

Dejlige øvelser til børn Har du børn eller arbejder du med børn, vil du måske synes om den nye bog, som hedder ”Børn i balance” med undertitlen ”Ro og fokus til de 5-12 årige med meditation” af Eline Snel. Bogen indeholder også en cd med øvelser indtalt af Alberte Vinding. Bogen giver anvisninger på mange mindfulness øvelser, øvelser der forbedrer ro og koncentration. Og det er der nok en hel del børn, som savner. Udgivet på Gads forlag. 140 sider til vejl. pris kr. 249,-.

Rosenrod er nordens svar på Ginseng Rosenrod har mange gode egenskaber: F.eks. reducerer den stress, danner energi, hjælper på depressioner, styrker udholdenhed, hæmmer kræft og meget mere. Er desuden en kraftig antioxydant.


fakta naturli

Børn Naturli / Spørg Anette

Anette Opstrup er uddannet sundhedsplejerske og senetensbehandler – og arbejder både med småbørn og skolebørn. Skriv til Anette på adressen til højre – eller besøg: www.naturli.dk/brevkassen/anette/spoerg

Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Tilbagevendende forkølelsessår Min datter på 10 år har desværre en kedelig tilbøjelighed til at løbe ind i et forkølelsessår på underlæben. Det er et helt klassisk forløb, men meget smertefuldt, når det nogle gange er et større udbrud, da det danner en blæne, der spænder og bagefter bliver til sår. Vi benytter en lille salvetube fra apoteket, og der er kun ringe effekt af salven, trods hurtig og ihærdig indsats. Hun danser en del, og jeg kan se en sammenhæng i lidt travlhed og udbrud. Men det sker også under ferier og vintertid, så der er ikke en helt klar rød tråd. Hun er muligvis under kategorien kræsen og spiser ikke store mængder af grøntsager. Det, der oftest spises, er: gulerødder, blomkål, rød peber, grønne salater; de grøntsager spises næsten dagligt

men måske i for små mængder. Også olivendruer. Har du erfaring med dette ? Det kunne være dejligt for hende at undgå, da det jo heller ikke ser så dejligt ud med de sår. Gode hilsener A Forkølelsessår kommer pga en virus. Og det kan være rigtig smertefuldt og irriterende, når det dukker op. Sådan grundlæggende, så er det netop et tegn på, at immunforsvaret ikke er helt i top. Så det er et vigtigt skridt at styrke immunforsvaret i kroppen. Det gøres selvfølgelig med en sund kost. Det vil sige så vidt muligt at undgå raffinerede fødevarer og hurtige kulhydrater som brød, pasta, sukker osv. Og spise grønt og groft. Det er også rigtigt vigtigt

med tilstrækkeligt med søvn og bestemt også at passe på med for meget travlhed og stress. Og så er det en rigtig god idé at give en god kvalitets multivitamin-mineral tablet plus ekstra D-vitamin. D-vitamin er meget vigtigt for immunforsvaret. Og også et tilskud af en god fiskeolie, som også styrker både krop og immunforsvar. Fiskeolie skal ikke være harsk, og den skal være fri for tungmetaller. Og ikke mindst vil jeg anbefale et tilskud af probiotika, som er gavnlige tarmbakterier som kosttilskud. Ca. 70 pct. af immunforsvaret sidder i fordøjelsen. Og derfor er det rigtig vigtigt med en god balance i bakterie-floraen. Undersøgelser viser også, at et tilskud af probiotika styrker immunforsvaret! Gode kosttilskud køber I enten i

Normalt at spørge meget om døden? Min pige på 3,5 år er begyndt at spørge meget ind til døden. Der er ingen, der er død i vores omgangskreds, og vi har ikke talt om nogen, der er død. Jeg aner ikke, hvor hun har fået det fra – måske børnehaven. Jeg tænker bare, er det normalt, at et barn i hendes alder stiller spørgsmål som: ”Når man er død, bliver man så levende igen?”, ”Hvis man ikke bliver levende igen, hvor er man så?”, ”Dør vi alle sammen?” Indtil nu prøver jeg bare at svare hende kort og præcist med fakta,

som de er, men jeg synes egentlig, det er lidt mærkeligt, at det optager hende så meget - hun er jo kun 3,5 år. Måske du har nogle bemærkninger? Hilsen L Der sker rigtigt mange ting i børns udvikling især de første 6 år. Det er også her, deres grundlæggende selvværd dannes. Overgangen til børnehave er typisk et tidspunkt, hvor forældre oplever, at der sker rigtigt meget. Deres dagligdag bliver præget af

stimuli fra børn, der er på samme alder, men også ældre børn. Og voksne, som måske møder dem lidt anderledes end tidligere. Døden er et emne, som børn ofte har brug for at tale om på et eller andet tidspunkt – nok fordi døden er ret abstrakt for de fleste. Det er ret individuelt, hvilken alder børnene har, når de får interesse for et bestemt emne, men det er rigtigt, at det for mange børn kommer lidt senere – måske sådan ved 4-5 års alderen.

helsekostbutikken eller på internettet. Hvis der er kommet et forkølelsessår, så har jeg god erfaring i at smøre dem med Manukaolie. Manukaolie udvindes af Manukatræer fra New Zealand. Og den har en anti-mikrobiel effekt bl.a. mod virus. Den minder lidt om den australske Tea Tree Oil, men den har slet ikke den samme kraftige lugt. Manukaolie er virkelig god at have i skabet til små sår, rifter, bumser og andre små hudproblemer. Jeg drypper det på et vatpind og dupper forkølelsessåret med det. God bedring. Med kærlig hilsen Anette Straadt Opstrup

Læs

/ hele spørgsmålet .dk/ rli tu Na på et ar sv brevkassen

J e g synes, det lyder til, at du takler det rigtigt fint. Lyt til hendes spørgsmål. Giv hende svar, som passer til hendes forståelse og din tro. Det lyder helt naturligt i mine ører, at din datter har en periode, hvor et bestemt emne optager hende meget – og her altså døden. Med kærlig hilsen Anette Opstrup

naturli.dk

59


brevkasse

naturli fakta

Coaching

Kost & ernæring

Skønhed

Birgitte Aagaard driver Minerva Coaching. Spørg hende om alt fra selvværd, kommunikation/konflikter, motivation, angst og uønskede mønstre hos børn og voksne på www.naturli.dk/brevkassen/birgitte/spoerg

Trine Vesteraa er kostvejleder fra Hover Kostakademi og arbejder ved side af i helsekostforretning. Spørg Trine om opskrifter, tips og tricks til madlavning samt kostændringer på www.naturli.dk/brevkassen/trine/spoerg

Tine Juul Andersen er naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Spørg Tine om skønhedspleje på www.naturli.dk/ brevkassen/tine2/spoerg

Misfarvede øjne? Tak for alle dine gode og inspirerende svar. Mine øjne er lidt misfarvede i det hvide, lidt gullige og tit lidt røde, og i perioder løber de. Hvad mon grunden kan være, og hvad kan jeg gøre for at få klarere øjne? Jeg spiser rimelig sundt og har et aktivt liv. Venlig hilsen kvinde 47 år Der er mange som du, der oplever enten begge dele, med såvel det gullige som røde, eller bare én af delene. Jeg vil anbefale, at du opsøger en behandler, der kan afdække evt. allergier og sikkert vil anbefale

en udrensning og en kost, der bliver tilpasset, hvad I finder ud af. Det kan tænkes, det bare vil dreje sig om nogle få justeringer. Det lidt gullige i øjnene er ofte leveren, der fortæller, at den er lidt overbelastet, eller at der er noget stagnation. Og det røde kan være udtryk for allergi, ikke mindst hvis det er ”røde streger”. Der er nogle øjendråber fra Heel, der hedder Oculoheel, som kunne være lindrende, men den bedste løsning vil være at opsøge en

naturopath eller lignende. Skriv gerne igen, hvis jeg skal hjælpe dig med at finde én i det område, hvor du bor. Bedste hilsner Tine Juul Andersen

”Jeg tror nok, jeg kan tåle mere kærlighed end de fleste” sagt af Dan Turrell, fra Asger Snacks biografi om D.T.

60

naturli.dk

… Når tiden er knap Besvar spørgsmålet: “Hvad skal jeg nå nu?” 1) Træk vejret dybt og brug nogle få sekunder på at udpege det, du skal gøre de næste 2 minutter. Gør det, du skal de næste to minutter. 2) Træk vejret og kig på næste punkt på din tidsplan. Estimer, hvor lang tid det vil tage og gå i gang med punktet.

Røde streger i øjnene kan være udtryk for allergi

Tankevækkende citat:

BIRGITTES TIP TIL SELVCOACHING

Vild med brevkasser? Tjek Naturlis facebook side

3) Når du er færdig, så find næste punkt osv. Gentag, indtil du er færdig med dit ’program’. HUSK, at du kan stort set aldrig gøre noget GODT, hvis du forsøger at gøre mere end en ting ad gangen.


fakta naturli

LCHF-kost og højt kolesterol? Vi er et ægtepar midt i halvtredserne. Det er mig (kvinden), som har ansvaret for indkøb/madlavning. Vi går begge meget op i sund kost og levevis. Lige nu laver jeg mad efter LCHFprincippet (Low Carb High Fat – færre kulhydrater, mere fedt, red.), og jeg kan mærke, at det er godt for min krop. Jeg har tabt mig nogle kilo, føler aldrig sult og har – som ekstra bonus – fået en flad mave! Min mand spiser også LCHFkost, da det jo er det, som sættes på middagsbordet. Men kun delvist, for han vil/kan ikke slippe franskbrødsmadderne (som godt nok er hjemmebagte), sukker på havregrynene, honning m.m. Da han er i behandling for forhøjet kolesterol (får Crestor), er jeg bekymret for, om det er godt med LCHF-kost? Var det bedre for ham, at vi ikke stegte i smør, kom piskefløden i den stuvede spinat osv. EM Tak for dit spørgsmål! De senere år har der været en del diskussion om, hvorvidt vi skal være så bange for det mættede fedt, og den foreløbige konklusion er, at vi ikke skal være så fedtforskrækkede – det gælder

også mættet fedt fra kød og mælkeprodukter. Æg har også været udskældt for at kunne hæve kolesterolniveauet, men det er ligeledes taget op til revision. Kroppen justerer selv kolesterolniveauet, og det er ikke som sådan afhængig af, hvor meget fedt og æg, vi spiser. Det er mere kvaliteten af maden samt vores livsstil, der er kommet i fokus. Det er altid relevant at tænke kost og kvalitet sammen - men det er særdeles vigtigt mht. fedtstoffer og kød. Kødet skal være økologisk for bl.a. at have bedst mulig fedtsyresammensætning. Fedtstofferne skal ligeledes være økologiske, og vi skal være opmærksomme på tilberedning af maden, så hverken kød eller fedtstoffer brankes, for det er meget usundt. Jeg må indrømme, at jeg ikke er ekspert ud i LCHF-kost, men jeg bider mærke i, at det, der skal indtages i størst mængde, er grøntsager. Dertil kommer bl.a., at man spiser rigtig mad og holder blodsukkeret stabilt, hvilket er vigtigt for et sundt kolesterolniveau. Alt sammen er rigtig godt. Om større mængder kød og fedt er sundt for din mand, er meget svært for mig at sige. Kød, mejeriprodukter, dårlige fedtstoffer fra f.eks. fastfood, for meget omega 6 i forhold til omega 3, men også stivelse kan give større

forekomst af arachidonsyre, som i for stor mængde giver inflammation i kroppen (og karvæggene). På den måde kan kolesterolet oxideres, hvilket er dårligt. Indtaget af stivelse er selvfølgelig minimalt på LCHF. Ud over fedt- og kødindtag er det særdeles vigtigt at kigge på stress, rygning og indtag af kulhydrater – særligt de hurtigt optagelige. Du skriver, I begge går op i sundhed og kost, så jeg regner ikke med, at din mand ryger? Ellers er det vigtigt at tage fat her, da et højt kolesteroltal ikke nødvendigvis er farligt, men hvis kolesterolet oxideres f.eks. ved rygning, er det som sagt en anden sag. Stress får kroppen til at danne mere kolesterol, da den skal bruge kolesterol til at danne stresshormonerne ud fra. Det lyder til, din mand er glad for de hurtige kulhydrater, og det vil være godt for kolesterolniveauet at komme væk fra dem. At få fiber

i kosten og at fordøjelsen fungerer er ligeledes vigtigt for kolesterolniveauet. Fibre holder maven i gang og binder overskydende kolesterol, så det kommer med afføringen ud og ikke bliver i kroppen. Og så er motion selvfølgelig vigtig. Jeg kan derfor ikke give dig et enkelt og ligetil svar, for det er mere komplekst end som så. Men jeg synes, I skal holde øje med, hvad der sker med din mands kolesterolniveau. Ikke kun totalkolesterol, men fordelingen af HDL, LDL, VLDL samt triglycerider. Det samlede billede er vigtigt for at vurdere, om kolesterolniveauet er farligt. På den måde kan I holde øje med, hvad kostændringen betyder. Læs evt. Uffe Ravnskovs bøger om kolesterol. Mange hilsner fra Trine Vesteraa

Brug for et godt coaching-råd? Skriv til Birgitte på www.naturli.dk/brevkassen/birgitte/spoerg – om alt fra selvværd, teenage-motivation, børneopdragelse, karriere eller parforhold, når du gerne vil vide, hvordan du kommer ud af en fastlåst eller uholdbar situation.

naturli.dk

61


brevkasse

naturli fakta

Sunde råd Radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen giver gode lægeråd om sundhed. Skriv til Carsten på adressen til højre – eller besøg hjemmesiden: www.naturli.dk/brevkassen/carsten/spoerg

Jod giver klogere børn I en langvarig undersøgelse har forskere fundet, at hvis ikke moderen har fået tilstrækkelig meget jod under graviditeten, kan børnenes udvikling af hjernen tage skade. Undersøgelsen startede i 1991 og 1992, hvor man målte jodindholdet i urinprøver fra 1.040 gravide kvinder i de første tre måneder af graviditeten. 67 procent af dem viste jodmangel. Da børnene var blevet otte år, målte man intelligenskvotienten, og i ni års alderen deres læsefærdigheder. Jo lavere jodindhold moderen havde, jo dårligere klarede børnene sig, både med deres intelligens og deres evne til at læse og forstå det læste. (The Lancet May 2013). Jod indgår i stofskiftehormonerne og er meget vigtigt for hjerneudviklingen hos børn. Selv en lille mangel på jod kan skade udviklingen. Det er ikke nok, at der er tilsat jod til salt i Danmark. Jod findes i fisk og skaldyr, alger, tang, havsalt, kelp og æggeblommer.

Naturli / Spørg Carsten Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Hjernerystelse – hvad gør vi? Vores datter på 10 år ter, som gjorde, at hun ikke kunne besvimede i skolen og anvende hånden. Hverken røntgen pådrog sig en hjernerystelse. Igeneller MR-scanning viste noget fornem sine leveår er hun besvimet 7 kert. gange. Hun er undersøgt for epiMange hilsner fra lepsi, hvilket der ikke er tale om. En bekymret mor Siden hjernerystelsen har hun haft en slem hovedpine med pres inde Der er formentlig tale om i hovedet. Har været svimmel og mindst tre problemer. haft dobbeltsyn. For nu 14 dage Dels hjernerystelsen og dels tensiden havde hun efter en børnedensen til at besvime samt smerfødselsdag svært ved at stå og gå, terne i fødderne. De to sidste idet hun havde stikkende smerter problemer kunne ganske enkelt under fødderne. skyldes jernmangel, der er meget På børneambulatoriet er hun almindelig hos børn og unge. Det undersøgt med blodprøver og vil en blodprøve (serum ferritin) scanning mm. og alt er i orden. kunne afsløre. Blodprocenten er Det formodes, at smerterne under ikke nok. fødderne ikke har nogen forbinSymptomerne fra hovedet efdelse til hjernerystelsen. Hun har ter hjernerystelsen, der godt kan siden indlæggelsen været i ca. 1 vare længe endnu, og smerter times daglig fysioterapibehandskyldes generelt inflammation ling. Hun kan ikke gå, stå eller – betændelsesagtige forandrinstøtte på sine fødder. Hvis og når ger, og din datters følsomhed for hun gør det, så får hun en slem smerter kan være forhøjet, efter hovedpine, som hun beskriver at hun fik hånden i klemme i en som et indre pres i hele hovedet.                            dør. Psykologiske faktorer kan Hun har for ca. 2 år siden fået også spille ind. en hånd i klemme i en dør. Der Det er vigtigt, at jeres datter har adskillige gange været smerfår mindst ni timers nattesøvn.

Gerne også en lille middagslur. Hun må ikke overanstrenge sig. Hun skal undgå det hjerneskadelige stof aspartam, der findes i mange lightprodukter og koffein fra f.eks. cola. Det er også godt at spare på salt, der binder væske i kroppen og kan få hjernen til at udvide sig, så trykket stiger. Ved inflammation dannes der mange frie iltradikaler, der oxiderer (harsker) cellernes “kraftværker”, så det er godt med et tilskud af antioxidanter, først og fremmest C-vitamin. For hjernen og for at modvirke hjerneskader er de gode omega-3 fedtsyrer og gammalinolensyre vigtige. Jeg kan derfor anbefale, at hun får en skefuld af f.eks. Livets Olie dagligt. Den indeholder begge dele. Jeg kan i øvrigt anbefale kranio sakral terapi. Læs mere om hjernerystelse og hjerneskadekost på min hjemmeside www.radiodoktoren.dk Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen

Panikangst: Mangler du jern og B6-vitamin? Et japansk studie har vist, at mennesker med angst og panikanfald ganske enkelt kan mangle jern og B6-vitamin. Undersøgelsen gik ud på at undersøge en gruppe med angst, panikanfald og hyperventilation for mangel på næringsstoffer. (Acta Medica Okayama). Både B-vitaminer, især B6-vitamin, og jern er nødvendige for dannelsen af serotonin ud fra aminosyren tryptofan. Serotonin er vigtigt for humøret og mental stabilitet, men også for søvn. 62

naturli.dk


fakta naturli

Råd mod stråleskadet tarm? Min gode ven er strålebehand- 80%), da det modvirker, at der udskilles let på prostata, og det har be- så meget vand fra tarmene og derfor virket, at endetarmens slimhinder er modvirker diaré. Det er også godt at blevet meget sarte, og det bløder væl- drikke pebermyntete/myntete og om dig meget ved toiletbesøg. Det er me- aftenen kamillete. get generende og ubehageligt for ham. Undgå at bruge gigttabletter/ Der er ingen smerter. Han er blevet smertetabletter af typen ibuprofen og undersøgt i tarmen, der findes ingen acetylsalicylsyre. De skader tarmen. andre gener – hæmorider el. lign. Af- Man skal overveje, om der er noget i føring er blød, fordøjelse ok. Hvad kan kosten, man ikke kan tåle. Mælk bør Du har før hjulpet mig, og nu henvender jeg mig til han gøre for at få styrket sine slimhin- man helt undgå, også fordi kaseinet dig igen. Jeg har det sidste halve år været udsat for der igen og slippe af med det ubehag? i mælk fremmer cancer og cancerekstremt pres på mit job som sælger, hvilket har gjort min Har af lægen fået rektal indhældning vækst. Mange tåler heller ikke gluten, krop og ikke mindst mit sind så stresset. Der er kommet styr med et binyrebarkhormon-præparat i især i hvedemel. Tarmbakteriefloraen på arbejdssituationen igen, men jeg er stadig stresset, og 12 dage uden virkning.                                                                                                              er meget vigtig for tarmens sundhed,    mærker det tydeligt i hele kroppen. Jeg er ligeledes så træt Vennen så jeg vil råde til at tage tilskud af proog udkørt og vil derfor høre dig ad, om der er noget ekstra, biotika, f.eks. mælkesyrebakterier. Jeg jeg kan tage for at få min normale helbredstilstand tilbage Cellerne i tarmslimhinden er vil også anbefale et tilskud af K2-vitaigen? meget sarte, så både kemo og min på f.eks. 200 mikrogram dagligt Af kosttilskud tager jeg hver dag følgende: 3 Vitamun, 3 stråler skader dem. Man kan forsøge til et fedtholdigt måltid. Det er vigtigt Symbioflor, 2 C-vitamin hyben 500, cellesalte 12 new Era med stoffet sukralfat, som kan købes for blodets koagulation, men modvirker 15 stk., og inden sengetid tager jeg selen + zink 2 stk. Jeg på apoteket som Antepsin eller He- også kræft, åreforkalkning mm. tager også rosenrod 2 stk.                                          xagastron. Det kan købes i håndkøb. Lotte Sukralfat stimulerer tarmcellernes Mange gode hilsener vækst. Det gør aminosyren glutamin Carsten Vagn-Hansen Det er udmærkede kosttilskud, du tager. Prøv med også ved at nære tarmcellerne, så de følgende råd mod stress: kan forny sig. Valleprotein i en shake • Læg mærke til, hvad der gør dig stresset. Lyt til kropmed kokosmælk, bær og kanel er en pens signaler. god måde at få glutamin på. Der er • Overvej, om du kan ændre på det, som stresser dig. også meget glutamin i juice af rødkål. Snak med andre om det. Jeg kan også anbefale at spise mørk • Planlæg ordentligt og vær så, hvor du er, med din fulde chokolade (mindst 70% kakao, gerne opmærksomhed

Stress vil ikke gå væk?

Depression: Mindfulness lige så godt som medicin Mindfulness er en art meditation, hvor man koncentrerer sig om det, der sker her og nu, og glæder sig over det samt ser det positive i det negative. Et nyt studie har nu vist, at mindfulness er mindst lige så effektivt som medicin mod depression – uden bivirkninger! Især gavner mindfulness dem, der er på vej ud af en depression. Der skal ikke mere end 30 minutter dagligt til at opnå virkningen. (Archives of General Psychiatry). Et andet studie har vist, at mindfulness også gavner mennesker med lette depressioner, med angst og også med kroniske smerter. Visse uhensigtsmæssige og usunde måder at tænke på har ved hjernescanninger vist sig at styrke hjerneaktiviteter, der har forbindelse med depression og smerter. Mindfulness forjager negative tanker og følelser og er let at lære. (Frontiers in Human Neuroscience).

• Se det gode i det dårlige, det lyse i det mørke. Tænk positivt. • Tænk over, hvad der er vigtigt i dit liv. • Lad være med at bruge alkohol og medicin mod stress. • Tank op med trivsel sammen med familien, venner og arbejdskammerater. • Sørg for gode sovevaner og få nok søvn. • Få regelmæssig motion og lær at slappe af. • Giv dig tid til latter og grin. • Spis sundt og undgå at springe måltider over. • Træk vejret dybt tre gange og smil! Går alt galt, så man bliver sur, gnaven, deprimeret og gal i hovedet, men man kan få det hele til at forsvinde på få sekunder ved med sine ansigtsmuskler at trække mundvigene helt ud til siden. Smilet går lige op i følelsescentret, man får det selv godt, og det gør alle omkring en også. Det kan sågar redde ægteskaber! Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen

naturli.dk

63


naturli annoncesider

Ny Glutenfri serie

Rømer Produkt introducerer tre økologiske/friske nyheder:

Den nye Biofree serie er økologisk velvære uden gluten – spis og lev sundt med smag. Under brandet BioFree tilbyder vi produkter for hvert øjeblik af dagen: Morgenmad, snacks/mellemmåltider og hovedmåltider. GÆR-FRI RIS OG RIS OG MAJS BISCUITS, RISKAGER, MAJS OG RIS PASTA RISRASP OG RISMEL, RICE SNACKS NATUREL – MED TOMATER OG OREGANO – MED KARRY OG SESAM, RISOTTO KLAR TIL BRUG – MED SVAMPE, SAFFRON ELLER ASPARGESSMAG

• ECOMIL Mandeldrik m/Cacao GLF. • ECOMIL Mandeldrik m/Vanilla GLF. • ECOMIL Mandeldrik m/Mysli. Alle mandeldrikkene har en spændende kombination, som giver dem den kvalitet, som er kendt fra Spanien og som Rømer Produkt står for. Øvrige kvalitetsprodukter fra ECOMIL/NATURGREEN er allerede vel udbredte i Danmark.

Nærmeste forhandler anvises: vagn@funkisfood.dk eller tlf. 21 24 20 69

Vores produkter forhandles via din lokale Helsekost. Leverandør: Rømer Produkt – 8600 Silkeborg – Tlf. 86803767

GREEN DOOR ®

EU

12 ÅR YNGRE PÅ 56 DAGE* Garanti for kvaliteten R. D. Carsten Børge Nielsen

Husk immunforsvaret! Et velfungerende immunsystem bidrager til et godt helbred. For at holde sig frisk og i form skal immunsystemet være aktivt. ImmiFlex med betaglukan 1,3/1,6 (EFSA GODKENDT) samt vitamin D – bidrager til immunsystemets normale funktion. Kun 1 kapsel dagligt. For yderligere information kontakt: AcuPharma A/S, Tlf.: 70 22 88 38, www.acupharma.dk

64

naturli.dk

FruitSTEM stemCELLS cells FRUIT StamcellerTIL til KVINDER kvinderOG ogMÆND mænd STAMCELLER

Styrk Immumforsvaret og tjen flere penge

Green Door Fruit Stem Cell Face Cream og - Face Green Door Fruit Stem Cell Face Cream og – Face Serum Serum fremstilles af økologiske, ikke-genmodificerede fremstilles økologiske,ogikke-genmodificerede citrus citrus frugtafstamceller er uden: PEG, 26 allergene stoffer, parabener skadelige stoffer frugt stamceller ogog er uden: PEG, 26 allergene stoffer, *Test viste:og Stamcelle får huden til at parabener skadeligeekstrakten stoffer. fremstå 12 år yngre på blot 56 dage. *Test viste: Stamcelle ekstrakten får huden til at Se mere 12 på: år www.naturfarm.dk . Tlf. 7512 6805 fremstå yngre på blot 56 dage.

Voksne får i gennemsnit luftvejsinfektioner 2-5 gange årligt. Sygdomme der oftest fører til sygefravær på arbejdet. Det koster … Dårlig mave, allergier og gigtsygdomme koster endnu flere sygedage og milliarder af skattekroner Læseren kan med stort held reparere på sig selv ved at følge de råd, som Pernille Lund giver, gennem kosttilskud der kan rette op på ubalancerne og ved forholdsregler i forb. med kosten.

Fås hos førende helsebutikker, udvalgte Matasbutikker Se mere på: www.naturfarm.dk. Tlf. 7512 6805 samt specialforretninger i hele landet.

Fås hos førende helsebutikker, udvalgte Matasbutikker samt specialforretninger i hele landet.

Pernille Lunds bog rummer desuden” kogebogen” Den rette kost på 45 sider. Pris.: kr. 269,-


annoncesider naturli

VELKOMMEN TIL EN ØKOLOGISK VERDEN Et valg af Cattier produkter er du sikker på, at det du bruger på din hud udelukkende indeholder naturlige råvarer. • Cattier har 40 års erfaring med økologiske produkter. • Cattier har modtaget i alt 24 priser i den franske prisuddeling Nye masker fra økologiske Cattier Fibre til bagning og madlavning ”Le Palmarès des Cosmétiques”. Lækre ingredienser som sheanøddesmør, arganolie• og granatæbleenzymer forkæler tilFiberHUSK er et naturligt der består priser. af pulveriserede Psyllium frøØkologisk hudpleje hele familien, ogfiberprodukt, til fordelagtige din hud i Cattiers to nye ler-masker. Franske Cattier indeholder udelukkende skaller. FiberHUSK er populær i madlavning og bagning, bl.a. i den nye lavkarbo • Alle Cattier-produkterkost. er FiberHUSK certificeret af ECOCERT naturlige råvarer og har 40 års erfaring med økologiske produkter. binder ingredienserne sammen, giver ekstra fibre og en god ®

®

®

• Cattier har modtaget i alt 24 priser i den franske prisuddeling ”Le Palmarés des Cosmétiques” • Økologisk hudpleje til hele familien og til rimelige priser • Alle Cattier-produkter er certificeret af ECOCERT

konsistens. Brød bagt med FiberHUSK® mætter bedre og holder sig friskt længere. FiberHUSK® kan bruges i brød, kager, farsretter, grød og smoothies. FiberHUSK® indeholder 85% fibre og 0 kulhydrater. FiberHUSK® er naturligt glutenfri.

Købes i helsekostbutikker og udvalgte Matas forretninger. Følg os på Facebook

Købes i helsekostbutikker og udvalgte Matas-forretninger. www.cattier.dk

Se mere på www.fiberhusk.dk. eller besøg os på www.cattier.dk

Sensommerpleje af tør irriteret hud

Nyd Vita Biosa Sweet hver dag – mælkesyrebakterier med mere

En sundtarmflora med allergivenlig Probiotic PANDA

Læsø Saltcare er et godt alternativ til sol og havbade. Vi kender alle fornemmelsen af, at huden bliver pænere om sommeren. Det høje saltindhold i Læsø Saltcares produkter har en lindrende og helende virkning på en tør og irriteret hud og har samme effekt som sol og sommer. Produkterne bruges bla. til behandling af psoriasispatienter på Læsø Kur – kursted i kirke på Læsø.

• Indeholder 7 GMO-fri stammer af bifido- og mælkesyrebakterier

Probiotic PANDA blev udviklet for at undersøge om det er muligt at sammensætte et tilskud af gavnlige bakterier til at styre immunforsvaret i en mindre allergisk retning. Samt give allergikere en sund tarmflora med Probiotic PANDA, selvom man har majsallergi. • PANDA-1 bruges til moderen før fødslen og til barnet i det første leveår. • PANDA-2 bruges fra 1-års alderen og fremad. Også til voksne.

• Udtræk af 19 økologiske urter •  Fri for sukker, mælk, gluten og konserveringsmidler • Sødet med sødestof fra planten stevia – fri for kunstige sødemidler

Læs mere på www.laesoe-saltcare.dk Læs mere på www.biosa.dk

Produktinformation: Tlf 98 43 35 00, www.engholmgruppen.dk

naturli.dk

65


naturli næste nr.

– en holdning til

Næste nummer Udkommer den 30. september 2013

Der bliver ikke jaget med tingene, når Naturli næste gang kaster sig over Hals og Hoved. Tværtimod ser vi nærmere på området: Øjne, tænder og betydningen af vores udseende. Tænderne har stor betydning for vores grundlæggende sundhed, vi vil gerne se godt og se godt ud, og halsen er et følsomt område, når det kommer til efterårets og vinterens små, men irriterende vira og betændelser. Kviksølv – en farlig følgesvend Man skal ikke have mange år på bagen for at vide, at amalgam – lavet på kviksølv – i mange år var en helt almindelig ingrediens ved tandlægen. Desværre har mange også mærket konsekvensen af kviksølvet, der langsomt frigives fra tandplomberne eller decideret bliver ødelagt og ryger ned i maven, hvor det optages i kroppen. Faktisk er flere diagnoser under mistanke for at have med en tungmetalforgiftning at gøre. Til kamp mod snot og hoste Atju, host, host. Ondt i halsen og løbende næser

Naturli på nettet

hører efteråret til, men selvom mange er med til at sprede bakterier og vira, er det ikke alle, der bliver ramt. Vores Hjælp-til-selvhjælp artikel handler næste gang om, hvad du kan gøre for at forebygge de irriterende snot- og halsonder, og hvad der kan hjælpe, hvis du bliver ramt.

Annonce

Når kort er godt Maraton og andre ekstrem-løb er oppe i tiden – og det vrimler med guider til, hvordan man træner sig op til at løbe længere end den korte motionstur. Men når vi ser på sundheden, er der intet galt i at begrænse sin løbekarriere til korte 5 eller 10 kilometers ruter. Vi ser på, hvorfor du med stolthed kan binde løbeskoene, selvom du ikke har planer om en maraton. Glat som et strygejern? Og fattig som en kirkerotte? Jo dyrere en ansigtscreme er, jo større effekt har vi en hang til at tillægge den. Men kan vi betale os fra rynkerne, og hvad hjælper egentlig, når det gælder hudpleje? Bliv klogere på, hvornår din creme er for dyrt købt, og hvordan du kan pleje huden uden at blive flået.

Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: naturli.dk og på facebook.com/naturli.dk 66

naturli.dk

livet


RABATBILLET 2 0 KR.

27. til 29. september 2013 kl. 10-18

27. til 29. september 2013 kl. 10-18

ØKSNEHALLEN, Halmtorvet 11, 1700 København V

ØKSNEHALLEN, Halmtorvet 11, 1700 København V

ENTR

ENTR

É KU

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 100 kr.)

SPAR

É KU

N

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 100 kr.)

80%

Kun gyldig med firmastempel:

Kun gyldig med firmastempel:

Rabatbilletten må ikke sælges.

Rabatbilletten må ikke sælges.

SPAR

N

RABATBILLET 2 0 KR.

80%

Danmarks største sundhedsmesse

Danmarks største sundhedsmesse

Se udstillere og eventprogram på

Se udstillere og eventprogram på

www.Sund Livsstil.dk

www.Sund Livsstil.dk

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

SPECIALTILBUD

Naturli og lækker!

d rmiddelvirksomhe arks ældste natu ment fra Danmog mere end vi må oplyse om! Spændende sorti du tror, kan mere end

No. 04

2012

livet ning til

– en hold

ratrol Complex Rødvins-Resve

i rødvin, der Der findes et stof rol. kaldes resverat i en du resveratrol I kapslerne får og is uden alkohol 2012 02 praktisk dagsdos No. svovl. kapsler. 1-4 dosis Daglig

Hibiscus kapsler

. Virkningen I praktisk dosering nt endnu kan vi som produce men om, ikke oplyse mere reglerne forhåbentlig ændres snart.

Resveratrol kapsler vinifera L.) (vitis 5 mg resveratrol et af Svarer til indhold 4 glas rødvin. resveratrol i ca.

mg Indeholder 400 t pr. kapsel. hibiscusbloms

oler ntester

pla d med

Savner du mælk?

hos hit Et gerne un

lsku Kostti Få Danmarks bedste alternative helsemagasin direkte i postkassen i et år sammen med lækker hudpleje fra Naturfarm. Kakao Max kapsler

er naturligt Kakao indehold anter. som er antioxid polyphenoler, lighed. Høj biologisk tilgænge I Kakao Max fedt. Uden sukker eller af kakaobønnen. får du rent ekstrakt

– en

ning

hold

Mælkefri n opskrifter ude kompromisser

et til liv

Jeg øver mig og liver : b g in kn Bivir edicinen edre g Når mler nærinb stjæ age nusd28 e 20 i m r g Gø lys-da 48 til P+ René

rifter Opsk ndigt på sy sødt sundt

sis Indhold pr. dagsdo mg (1-3 kapsler): 120-360 polyphenoler.

Tema:

dele Bærende , – om krop og værdier jord

oltal lester ? kapsler it ko kvalitet fra hørCitral Lemongræs Er dog blem isk olie af fineste borago, solhøjt skattet riskim, Lemongræs er et pro Du får økolog græskarkerner, s. i Sydøstasien

lexkæmpenatly ng frø, kokos, Comp im og -Prot havrek ernæri frø,ein Hamp sesam sikke, lovlige hamp til – Danmarks første rakt lder rosmarinekst - Rig på næring e indeho t Balanc nde ml, Perfec - Forførende velsmage s 30 mg pr. 15 på smoothie ind s tildhold i GLA-in dhold har etingredien og- Lækker GLA-in tig smag over det normale as Myg på hjemmes - Nøddeag miden. er langt opskrifter på pakken og45-50% hoprotein. hvilket med T Find lækre smoothie teinkoncentrat se olier. mplek ser: Hamppro kostko Ingredien

meget brugt rende – både som stimule ende te. krydderi og forfrisk (Citral 1,5%)

sundhed og Læs mere om se priser på iet.dk www.natur-droger

Gaveæsken fra Naturfarm indeholder: Caviar Fibroactiv Cream + Silkprotein

®

Caviar Eye Gel® Flash Serum Caviar Refirming Cream + emu oil®

Landskendt for

natu

r rmidler der virke

Hørning · t: 86 ej 13-15 · 8362 A/S · Nydamsv riet.dk Natur-Drogeriet www.natur-droge

terol e koles at sænk r vist sig roler ha t. t kan nteste i blode .  Pla ldet i blode eauet me niv om ol ho ter ind rsygd rte-ka af koles for hje nkning  Sæ ere risikoen reduc

92 33 33 · f: 86

26/04/12 14.42

re på Se me chol.dk zero

teker

www.

g.indd

omsla

li_02_

Natur

forhan bliver

te apo t udvalg kker sam

76 26

Helseteket: Bær og buske Forlaget Mediegruppen

lp:

vhjæ til sel Hjælp ess str Mod

40

ter roduk hedsp Skøn er fakta? Fup ell

ter på ss | Plan din stre kerne | Styr van nglen mod ska lings-ju urter behand er | Find gennem er i fødevar Find vej ingsstoff Tilsætn

flaske

:

Forlag

9

et Medie

grupp

7716

Løssalgspri en |

210 02 0

Kr. | Løssalgspris

48,50

04

1007 771602 02

9

30/04/12 11.19

Så ska

s Kr. 48,50

02

07 /12 10.32

06/02

299,(+ porto kr. 49,-)

07 66

buti sekost

hel dlet i

ol Zeroch

+ : Vita A/S

til Bio

50

Earthing – Jord- dig heler forbindelse

ed – Knoglesundh indre de Vores bæren

92 33 43

18

g tas. Rin og Ma

Sandheden gør os sundere!

r? | Kend dine værdier bikinikur somme p mod smerter end en fødder | Mere Hjælp til selvhjæl nu klar til dere | Sunde Bikini l du starte Motion for modstan

1 slag.indd 68-1 il_2012.indd Naturli_04_om 215x277_apr

Du får 8 numre af Naturli + Naturfarm gaveæske

ma:

Te hedsSund glen jun

e Toft Simonsen

68-1

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på 9644 4502

490,-

Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- årligt inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 8 numre er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst.

Tilbuddet gælder til og med den 29. september 2013.

spar op til


Nordic Naturals

Siden 1995 har Nordic Naturals arbejdet dedikeret på at skabe en ny definition af fiskeolie med hensyn til renhed, friskhed, smag og dosering. Nordic Naturals’ hovedsæde ligger i Californien, USA, og deres mål er at producere omega-3 fedtsyrer af den højeste kvalitet i hele verden. Grundlægger og administrerende direktør, Joar Opheim, der er født og opvokset i Norge, siger: “Vi fokuserer på at gøre en forskel - fra den måde, vi henter vores råvarer, til den måde, vi bearbejder vores olier. Vi ønsker at se tre generationer af sundere, gladere mennesker over hele verden”.

Bæredygtig forretning

Nordic Naturals’ omega-3 fiskeolier begynder med 100 % vildtfanget koldtvandsfisk, der er rige på essentielle omega-3 fedtstoffer og stammer fra nogle af de reneste farvande i verden. Virksomheden udvælger omhyggeligt arter, der ikke er i fare for at blive overfisket. Disse omfatter skrei torsk, peruvianske ansjoser, stillehavssardiner og Alaskalaks og sockeyes . Vigtigst er det, at alle fisk kommer fra fiskerier, der er godt forvaltet og som forbliver rollemodeller for bæredygtighed.

Videnskab og teknologi

Nordic Naturals’ konstante mission vil altid være at forme branchestandarder og i sidste ende at rette op på den globale omega-3 mangel. Virksomheden bygger på den nyeste videnskab omega-3 ernæring og produktionsteknologi til at lede produktformuleringer. Færdige produkter bakkes op af forskning på nogle af verdens førende universiteter, og er beskrevet i 25 publicerede undersøgelser, og mere end 30 andre er i gang.

Nordic Naturals fiskeolie forhandles gennem Helsekostforretninger og hos udvalgte Matas. Distributør : Bidro ApS Midskovvej 58, 5370 Mesinge, www.bidro.dk

Takket være en produktionsfilosofi, der sætter god praksis før profit, giver alle Nordic Naturals’ produkter omega-3 fedtsyrer i triglycerid molekylærform - den samme form, hvori disse fedtstoffer forekommer naturligt i fisk. Ved at tilføje et ekstra skridt til fiskeoliebearbejdningen, undgår Nordic Naturals at sælge omega-3 fedtsyrer, som ethylestre, der er den billigere, menneskeskabte form af omega-3 fedtsyremolekylet. Denne forskel betyder noget. Forskning viser, at omega-3 fedtsyrer i triglyceridform er op til 70 % lettere at optage end den ethylester-baserede udgave, hvilket er lig med bedre kvalitet og bedre værdi i hver servering.

Fokus på sundhed

En hel afdeling hos Nordic Naturals fokuserer på at uddanne både offentligheden og fagfolk i sundhedssektoren om betydningen af konsekvent, tilstrækkelig omega-3 ernæring. Hvert år sponsorerer virksomheden konferencer om omega-3 ernæring for fagfolk inden for medicin, forskning og akademiske institutioner. For både offentligheden og sundhedseksperter er virksomheden vært for et open source online-bibliotek -omega-research.com - der indeholder tusindvis af undersøgelser, der er dedikeret til forskning i essentielle fedtsyrer. Det er ikke nogen overraskelse, at Nordic Naturals har vundet mere end 30 priser i løbet af de seneste 10 år for produktsmag og -kvalitet. Nordic Naturals er den bedst sælgende fiskeolie i helsekostbutikker i USA. Disse resultater afspejler virksomhedens mangeårige fokus på at levere verdens sikreste og mest effektive omega-olier.

Naturli 6, 2013  

Danmarks alternative helsemagasin

Naturli 6, 2013  

Danmarks alternative helsemagasin