Page 1

No. 01 2013

l livet – en holdning ti

Advarsler: Fjollede eller farlige?

Opskrifter og tips:

Vitaminer: Får du nok?

Få økonomi til at rime på økologi

Tema

Fornuft & forsigtighed

Lotte Heise

Livet er en gave - selv når det er hårdt

banker: 12 Alternative Har dine penge værdi?

+

42

Indret dit eget fitnesscenter

Forskning i selen | Jernmangel er udbredt | Tid til forandring? Vinterforkælelse | Motion har ingen alder | Rodfrugter

48

Forelskede celler giver nærvær og sundhed Forlaget Mediegruppen | Løssalgspris Kr. 48,50

01 9

771602 021007


VIDEN

– indsamlet gennem generationer og klargjort til dig

Artiskokekstrakt Artiskok er en tidselagtig urt med blålilla kurve, der oprindeligt stammer fra Middelhavsområdet. Artiskok har været dyrket siden romertiden for sine spiselige blomsterknopper.

Boldoblade Boldo er et træ, der kan blive op til seks meter. Det vokser i Chile på solrige og tørre skråninger. Bladene fra Boldotræet indeholder rige mængder af æteriske olier.

Frangulabark Frangula (tørstetræ) er en busk eller lille træ, der vokser i størstedelen af Europa og i Middelhavsområdet, gerne i fugtige kratskove. Det er barken, der bruges i Mavens Ven nr. 2.

Rabarberrod Rabarberrod er en tørret jordstængel af forskellige Rheum-arter hjemmehørende i Tibet og det vestlige Kina. I Danmark er rabarber en yndet spise som grød, kompot og i desserter.

Loppefrøskaller Loppefrøskaller er rene kostfibre. Loppefrøskaller kommer fra planten Plantago ovata og indgår i urtepræparater. Loppefrøskaller ligner til forveksling havre og hvede.

Sennesbælge Sennes (Cassia angustifolia) er en lille busk, der kan blive op til en meter i højden. Busken har delte blade med gule blomster, der bliver til ca. syv cm lange bælge.

Mavens Ven nr. 2 Mavens Ven nr. 2 indeholder en række urter til lettere mave- og fordøjelsesbesvær. Mavens Ven nr. 2 er sammensat af de seks urter artiskokekstrakt, boldoblade, loppefrøskaller, rabarberrod, frangulabark og sennesbælge.

Det naturlige, moderne menneske Et moderne liv fuld af aktiviteter giver sjældent tid til at opsøge naturen for at plukke urter og planter. Ofte ved vi som moderne mennesker ikke, hvilke urter og planter vi kan og må plukke. Derfor har vi gjort det nemt for dig. Hos Natur-Drogeriet samler vi gammel viden og nye opdagelser om naturen i enestående blandinger. Mærk naturen gennem produkter fra Natur-Drogeriet! Natur-Drogeriet udvikler, producerer og markedsfører naturlægemidler, kosttilskud og helseprodukter til hele familien. Produkterne findes hos den autoriserede forhandler; helsekostforretninger, Matas og apoteker.

Natur-Drogeriet A/S, Tlf., 86 92 33 33, www.natur-drogeriet.dk


naturli.dk

06

?

??

12

14

32

34

Indhold

Tema

Fornuft & forsigtighed

naturli No. 01 2013

naturli livsstil 06 Livet er en stor gave

Selv når det er hårdt! Mener Lotte Heise, der har haft sit at kæmpe med.

naturli tema 12 Har dine penge værdi? Eller smider du dem bare i banken uden at vide, hvad de bruges til?

14 Vitaminer: Får du nok? Bliv klogere på, hvad du er i fare for at få for lidt af og hvorfor.

18 Huske du selen? Det lille spormineral holder hjertet stærkt og fertiliteten i orden.

+

24 Advarsel! Hvad er reelt farligt, og hvad er fjollet?

28 Det mest manglede

 æt hvilket mineral 9 ud af 10 G kvinder ikke får helt nok af.

naturli mad 34 Økonomi matcher

økologi Råd til at få budget og sundhed til at matche.

56

46 Skønhed: Skøn vinter

Forkælelse, der kan gøre din vinter mere behagelig.

48 Velvære: Magi i luften Bruce Lipton giver opskriften på sunde celler.

52 Motion: Ingen alder!

Uanset om du er 30 eller 60 er der klare fordele.

56 Helseteket: Op ad den

naturli emner

kolde muld Rodfrugter - lette at dyrke og dejlige at spise.

32

naturli fakta

Coaching: Forandring Hvad holder dig tilbage fra mere eventyr i livet?

42 Krop: Eget fitnesscenter

”Er du 100 pct. sikker på, dit barn ingen skadelige stoffer får?”

58 Faktasider: Seks sider med nyheder, tips, brevkasser, produktnyt og sundhed.

Tips til redskaber, der kan være gode at investere i.

Masser af småstof om nye bøger og andre produkter, der kan bidrage til et sundt og godt liv. naturli.dk

03


naturli leder

naturli No. 01 2013

Ligesom rigtig mange af mine medsøstre har jeg prøvet at bande og svovle over, at jeg ikke lige får grebet chancen og sprunget ud i, hvad der måske kunne være blevet mit livs eventyr. Men der er en grund til, at de fleste af os er udstyret med en vis portion forsigtighed, og at bruge den kan ofte være fornuftigt nok. Vi samler muligvis ikke længere vilde bær og svampe i stor stil eller forlader vores liv på, at vi lige så forsigtigt prøver at smage os frem. Men der er stadig områder, hvor et forsigtigt væsen kan redde vores liv, indkomst eller helbred. Selvom fødevarerne ikke er giftige, kan nogle af dem trods alt skade os i større mængder, og det er her vores forsigtighed gerne skulle mønte ud i en gang sund fornuft.

Foto: Lasse Hyldager

For forsigtig? Desværre bliver vores medfødte forsigtighed også brugt imod os. Når myndighederne mener, at rismælk er farligt for små børn, så vil enhver mor gøre sit for at beskytte sit barn og undlade risdrikke, men måske er der helt andre interesser på

til livet

Går du med livrem og seler, eller kaster du dig ud i nye eventyr ved førstkommende chance? Uanset hvad har vi fået fornuften for at bruge den...

9644 4502 – en holdning

Fornuftig forsigtighed?

Abonnement:

spil end at beskytte børnene? I hvert fald skal småbørn indtage så store mængder rismælk, at det er urealistisk, at de får de mængder arsen fra risdrikken, som myndighederne advarer i mod. Eller når kosttilskud pludseligt bliver dømt skadelige efter useriøse undersøgelser. Så kigger selv de mest trofaste helsekostkunder en ekstra gang i glasset, inden de sluger. For hvad hvis det passer, at vi dør af vitaminpiller? Længe leve fornuften Heldigvis giver vores erfaring os en vis portion fornuft. Vi ved efterhånden, hvornår vi skal lytte, og hvornår der igen bliver råbt: Ulven kommer. Men vi kan altid blive klogere. Det er derfor vi denne gang sætter fokus på Fornuft og Forsigtighed med brillerne rettet mod kosttilskud, økonomi og advarsler. Forhåbentligt bliver også du klogere på, hvad der er op og ned på farer, advarsler og reelle behov. Måske vil du også bemærke, at Naturli har fået lidt mere viden ind i form af artikler, der er tunge på forskning og detaljer. Det er noget af det, vi har fået ud af vores læserpanel, der kommer med input til os. Du kan også blive medlem på: læserpanelet.dk. Vi starter også det nye år med en nye skønhedsskribent: Tine Juul Andersen og en helt ny madskribent: Trine Vesteraa. Vi glæder os til sammen at bringe endnu mere naturlig viden til dig i det nye år! Malene Tonnung, Redaktør

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online. 4 numre koster leveret i din postkasse: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 • 7100 Vejle Tlf. 7584 1200 • Fax. 7584 1229 Redaktør Malene Tonnung malene@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7584 1200 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Henrik Jacobsen, sundhedskonsulent Lis Bloch, akupunktør Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Produktion, layout & rentegning Mediegruppen as Oplag Grundoplag: 30.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Matas og Helsekostforretninger samt via abonnement. Forside foto Flemming Jeppesen, Fokus

Bestil Naturli abonnement


NOKA

KG

-5

KG

Varigt vægttab

-3

-7KG

Livsstilsændringer - på dine betingelser

BESTIL N U PÅ NOKAKU R.DK Indtast r abatkode n: SDLA IÆNTK

og spar

20%

Vælg mellem spaghetti bolognese, grønsagsgryde og tacogryde

Med de lækre middagsretter fra Nokadiæten kan du slanke dig på dine betingelser. Erstat et måltid med en velsmagende og mættende ret og kom hurtigt ned i vægt. Noka er en slankeserie med et stort udvalg af færdigretter, milkshakes, crisp bars og confect bars i mange forskellige smagsvarianter, som gør det nemmere at holde din motivation i top gennem slankekuren. Brug produkterne som fuldtidskur - eller som erstatning for et eller flere måltider.

Bestil nu på nokakur.dk Indtast rabatkoden:

20% slankogogspar spar20% DIÆT

Erstatter et måltid, så kuren kan varieres alt efter ønske om vægttab. Indeholder de kalorier, vitaminer, mineraler og næringsstoffer, din krop har brug for. Kan benyttes af alle: også gravide, ammende, børn og ældre. Stor succes i Norge og Sverige i over 10 år

NOKA

Ned med vægten – op med humøret


naturli livsstil

Lotte Heise

”Få dog det bedste ud af livet. Drop klynkeriet og tag udgangspunkt i, hvad der er muligt – i stedet for at spilde kræfter på ærgrelse over det, som ikke kan ændres”, opfordrer Lotte Heise, 53 år.

06

naturli.dk


livsstil naturli

Livet er en stor gave, selv når d et er hårdt

Sundhed er at tage livet, som det kommer – og få det bedst mulige ud af alt, mener Lotte Heise. Som sætter stor pris på humor og handling.  Af: Tina Varde Foto: Flemming Jeppesen, Fokus

S

undhed er at få det bedst mulige ud af alting! Dét har livet lært Lotte Heise. Foredragsholderen, forfatteren og entertaineren mener, det er meningsløst at spilde tid på nytteløst klynkeri, som bare forpester tilværelsen for os selv og for omgivelserne. – Man skal også lade være med tale så meget om, hvad man gerne vil, og i stedet bare gå i gang med det, opfordrer hun. Især når livet er svært, er det altid værd at forsøge at gøre noget ved det. Nogle gange opstår uventede muligheder og løsninger, som man går glip af, hvis man slet ikke prøver. Det er ikke det samme som at bide tænderne sammen og bare finde sig stiltiende i alt. Lotte Heise synes, man gerne må rase lidt, når man kæmper og føler sig urimeligt behandlet. Eller oplever andre blive det:

– Når jeg bliver vred, så siger jeg fra og råber. Jeg skal have det ud af systemet. Ellers fungerer jeg ikke. Men det er bestemt også vigtigt at grine, understreger hun. Går gerne forrest For det er sundt at grine lidt. Af sig selv, andre og af alt det pudsige, smukke og absurde, livet byder på. Latter forløser, også det smertefulde. Livet er en stor gave, selv når det er hårdt. Selv har Lotte Heise i årevis formået at handle, inspirere og gøre en forskel for andre på trods af sin egen alvorlige gigtsygdom og stærke smerter. Som hun har haft, siden hun var ganske ung. Hendes mor, Inge Heise, har været en stor støtte undervejs. Men sidste år fik den særdeles aktive og intelligente tidligere lektor i dansk og tysk helt uventet en blodprop.

naturli.dk

07


naturli livsstil

Især når livet er svært, skal man holde fast i og have tillid til, at det bedste sker. At det hele nok skal gå. Lotte Heise vil ikke lade smerte og sygdom få unødig magt over tilværelsen.

– Min mor blev lam i højre side, mistede talen og kom til at sidde i kørestol. Men bevarede heldigvis intelligensen intakt. Hun var ikke spor glad for pludselig at havne på plejehjem – blandt fremmede hun ikke kunne kommunikere med – selvom hun var fuldstændig frisk i bøtten. Derfor lejede Lotte en stor villa i Egå ved Århus, hvor hun nu bor sammen med sin mor og sine teenage-tvillinger, Joachim og Christian. Her har hun formået at skabe rammerne for en ny hverdag, der fungerer. – Min mor hentes til genoptræning to gange om ugen. Hun får også fysioterapi hjemme to gange om ugen samt pleje hver dag, siger Lotte. Langsomt er hendes mor ved at genvinde sit tabte sprog, og hun er glad for at være blandt sine nærmeste, der lettere forstår, og som elsker hende. – Det var meget svært for os alle, mens min mor var indlagt og havde det værst. En af mine sønner skrev et brev til hende.”Hej mormor. Jeg

08

naturli.dk

håber, du har det nogenlunde i dit fængsel”, og han sagde til mig: ”Mor – det burde være imod menneskerettighederne”, fortæller Lotte Heise. Kost til kroppen Alle i familien lever så sundt som muligt. Kunstneren har i forvejen levet sundt, siden hun fik smerter som 18-årig – og senere fik konstateret gigt og også en diskusprolaps. Hun står tidligt op hver morgen for at få lidt tid for sig selv og til morgengymnastik, mens hun hører opera på sin ipod. – Jeg har aldrig taget kørekort og har altid cyklet og gået meget. Jeg kan gå afsindigt langt og dyrker både gymnastik og yoga hver dag. Det giver mig ro at bevæge mig. – Desuden spiser jeg sundt. Masser af frugt, grønt – især æbler og gulerødder...”My kingdom for a carrot”...og fisk, men ikke kød. Og så drikker jeg masser af vand.

– Jeg spiser efter, hvad min krop fortæller mig, jeg trænger til – og aldrig dårlig mad, siger foredragsholderen, der sætter pris på rugbrød, ost og et glas rødvin. Lotte Heise går til gengæld langt udenom hvidt brød, købe-pizza og chips – så hellere en god nøddeblanding. – Kvaliteten af det, jeg spiser, skal være i orden. Vi har kun én krop, og den skal vi passe på. Hvis folk serverer dårlig mad for mig, så spiser jeg den ikke. Heller ikke selvom de forventer det. Hvis der serveres en smattet grøntsagstærte for mig, så siger jeg nej tak, fortæller hun. Gør det! Efter hendes mening bør der ikke være langt mellem gode tanker, intentioner og handling. – Når mennesker begynder at fortælle mig om, at ”nu skal jeg også til at lave gymnastik, løbe osv...”, så siger jeg: ”det gider jeg ikke høre om. Bare kom i gang....ellers bliver det ikke til


livsstil naturli

noget. Fortæl mig hellere, hvad du har lavet. Og kom tilbage og fortæl mig om det, du vil, når du har gjort det”, siger hun. Det er også vigtigt at sætte det rette fokus, mener kunstneren: – Sygdom og smerter skal ikke få lov til at styre mig og mit liv. Jeg har smerter, men mit fokus er på noget andet. På hvad jeg kan! Det er mig, der så vidt muligt styrer – ikke smerterne. – Hvis man har brug for behandling, så gælder det om at finde behandlere, der ser, hvem man er som menneske. De bedste tilpasser behandlingen. Jeg kan for eksempel bedst lide at handle og at gøre mest muligt selv – bestemt ikke at skulle behandles. Derfor vil jeg helst hjælpes af dem, der bestræber sig på at lære mig, hvordan jeg kan selv, siger Lotte Heise.

Om Lotte Heise • Lotte Heise modtog i 2002 Århus Kommunes ligestillingspris. • Har P2 programmet: Lotte Heise – helt klassisk. • Forfatteren er i øjeblikket ved at færdiggøre en bog om opera til Nordisk Forlag. Hun har skrevet om 40 operaer. • Er tidligere fotomodel. • Hun er protektor for Christine Centret i Århus og Max Havelaar Fonden.by William Gray, der er tidligere svømmer.

Kontakt til sin krop Hun opfatter sig selv som ”meget kropslig og med gode kropsfornemmelser” og mener, at god kropskontakt er helbredende. – Min veninde, som er matematisk uddannet, er rigtig meget hjerne. Når hun har det hårdt, og jeg så rører ved hendes arm, så åbnes der for sluserne. – Man kommer lettere i kontakt med følelserne og det, man undertrykker, når man har kropskontakt og mærker den kropslige støtte fra et andet menneske. Berøring og kropskontakt – friktion, er så vigtigt. At røre ved hinanden er enormt essentielt. Der er ingen tvivl om, at det kan være helbredende. – Vi har altid rørt meget ved hinanden i min familie. Krammer meget. Men det skal selvfølgelig ikke blive for tæt på den forkerte måde. Der er ikke noget værre, end når forældre misbruger deres børn til at opfylde deres egne fysiske behov. For eksempel efter en skilsmisse, hvor mor eller far savner en kæreste, understreger Lotte Heise. Hun er ikke i tvivl om, at opmærksomhed er vigtig – og at kunne stå ved det, når man har brug for det. Hvorfor ikke bare sige det ligeud? Lotte elsker, når den ene af hendes sønner engang imellem kommer hen til hende og siger: ”Jeg skal ha’ opmærksomhed”. Udenpå som indeni Selvom det indvendige har en stor plads i hjertet, nyder den tidligere fotomodel også at være velplejet. – Jeg barberer ben og farver øjenvipper, selv når jeg er single. Selvom jeg gør mig umage, tænker jeg ellers ikke så meget over, hvordan jeg ser ud.

Men det er selvfølgelig dejligt, når manden eller kæresten siger: ”jeg kan li’, hvad jeg ser”. Det har man brug for. – Jeg har et frit forhold til seksualitet og har ikke skyld med i bagagen, som hvis man var katolik. Men selvom jeg er vokset op med et afslappet forhold til kroppen, går jeg ikke rundt i en g-streng hjemme. Det er mange år siden, jeg har gjort det. – Jeg er vokset op med det afslappede og uhøjtidelige. Min far var forretningsmand. Engang da jeg besøgte ham i Singapore, kom han helt nøgen ud på balkonen. ”Nu har du så set din far nøgen. Det er længe siden, du har set det”, råbte han til mig. På trods af, at Lotte Heise er en stærk, fri og rapkæftet kvinde, er hun også opmærksom på sine egne begrænsninger. En terapeut gjorde hende for længe siden opmærksom på, at hun skal huske at anerkende den lille Lotte indeni. – Efter min mor blev syg, er jeg nødt til at lære at bede om mere hjælp til det praktiske. Ellers får jeg for ondt. Jeg kan ikke klare det hele selv, selvom jeg gerne vil. – Det gælder også om at have den rette indstilling til alt. Man kan jo sagtens få selv rengøring til at være sjovt, hvis man spiller god musik og glæder sig over, at hjemmet bliver pænt. Man skal gøre det behageligt for sig selv, mens man arbejder, siger Lotte. Nogle af de praktiske opgaver overlader hun til sine 15-årige drenge, der ikke har noget imod at give et nap med. – Mine drenge er også gode til at sende en sms: ”Skal vi i Kiwi i dag?” Så mødes vi der og hjælpes ad med at bære, tilføjer hun.

”Hvis folk serverer dårlig mad for mig, så spiser jeg den ikke.” naturli.dk

09


naturli oase

REN UDEN AT TØRRE UD

Smid bindet... “Så genial, at man tror, det er løgn!” Det sagde en overlæge i en stor dansk avis i sommers om en DivaCup – og det siger mange meget tilfredse kvinder verden over. DivaCup’en, der er i gang med at revolutionere livet for kvinder og at gøre op med de traditionelle metoder, tilbyder nem, behagelig, billig, sund, diskret og miljøvenlig menstruationsbeskyttelse. Du er ikke er afhængig af et toilet og behøver kun at skylle den hver 12. time. Der er ikke noget, der er varmt og sidder og generer og afgiver lugte. DivaCup er genanvendelig, og du sparer en masse penge i forhold til bind/tamponer.

Du undgår svamp, TSS og hudirritation. Og så er den diskret, mens du sparer miljøet for bunker af miljøbelastende affald. DivaCup er den førende menstruationskop og lever op til reglerne om medicinsk udstyr. DivaCup sælges i alle helsekostbutikker landet over og online på bla. www.worldcare.dk.

DEN RETTE FØLELSE

Mandelolie er en dejlig fed og lækker olie, som din hud vil elske at slubre i sig i den kolde og tørre tid. Den er f.eks. ideel som grundolie til massage p.g.a. oliens store indhold af linolsyre. Den både blødgør og virker regenererende på hudcellerne. Du kan anvende den ren eller som grundolie med æteriske olier. Mandelolie er også velegnet som makeup-fjerner, hvor du efterlader huden blød og smidig til natten. Mandelolien fås i flasker fra 100 ml til 500 ml samt i plastbeholdere fra 1 til 5 liter. Opbevares bedst i køleskab. Du kan også lave dine egne wellness-produkter med mandelolie:

Ren, glat og lækker – følelsen er svær at slå...

Bade-olie Bodyscrub salt-peeling Mandelolie er velegnet til at lave din egen naturlige bodyscrub med fint atlanterhavssalt. Bland ca. 50 ml mandelolie med havsalt i en skål. Tag det med i bad. Efter huden er gjort fugtig, skrubbes hele kroppen godt ind, hvorefter det vaskes/skylles af.

Mandelolie er velegnet som kropsolie, i stedet for creme eller lotion, efter badet. Efter badet tørres kroppen, og der masseres grundigt med mandelolie. Det kan anbefales at skylde sig efterfølgende uden sæbe, inden kroppen tørres med et håndklæde.

Ru, ødelagt og sprækket hud er desværre tilbagevendende for rigtig mange, når frosten dækker landet. AVIVIR Aloe Vera Creme Xterme er fremstillet til at blødgøre, reparere og vedligeholde ekstra tør, medtaget, irriteret og kløende hud. Den anvendes på særlig tør og irriteret hud og sprækkede, ru hudområder, også hænder og fødder.

10

naturli.dk

Det høje indhold af Aloe Vera reparerer selv frostskadet hud. Aloe Vera Creme Xreme er en “vand i olie”, hvor de anvendte fedtstoffer i forma af olier danner en barriere på huden. Dette bevirker at hudens naturlige fugt ikke fordamper, og samtidig tillader huden at ånde. Creme Xtreme er helt uden parabener, parfume, farve og mineralolie. Fås i helsekostbutikker landet over.

værd at vid e

GLAT IGEN


oase naturli

Vind rens med Cattier

Ånde uden problemer Apropolis Mundspray giver behagelig frisk ånde og hjælper hurtigt med at lindre små irritationer i mund- og halsområdet. Den består af 98 pct. naturlige ingredienser af høj kvalitet og indeholder oven i købet vitaminer. Apropolis indeholder bl.a. honning, som er kendt for at være bakteriehæmmende, propolisekstrakt, der smører halsen, mynteolie og grapefrugtkerne-ekstrakt for smag og pleje af halsen. Alle de aktive stoffer er fra økologisk landbrug og mundsprayen er uden gluten og aspartam.

MEDIR V KENDE TIL NSNING E R D U

Cattier er et af Europas ældste mærker indenfor økologisk hudpleje. Mærket har eksisteret siden 1968 og vundet i alt 24 priser i den franske prisuddeling ”Le Palmarès des Cosmétiques”. Alle Cattier-produkter er certificeret af ECOCERT, og du kan finde hudpleje til hele familien indenfor mærket og til fordelagtige priser. På Naturli’s nye facebook-side kan du i januar deltage i konkurrencen og vinde lækre renseprodukter fra Cattier. Gå ind og ‘like’ vores side på facebook og udfyld konkurrencen. Så bliver du måske en af de 10 vindere af et sæt med rensemousse, skønhedstonic og eksfolierende gel fra Cattier.

”Alle Cattier-produkter er certificeret af ECOCERT.”

Vind re n produk seter på Naturli facebo ’s okside

DEN GRØNNE PERLE® FINDES SOM TABLETTER OG SOM INSTANT PULVER TIL SMOOTHIES. Prøv denne lækre opskrift:

Tid til din indre rengøring:

Chlorella – DEN GRØNNE PERLE® Vi reagerer forskelligt på belastning fra den moderne levevis. Affaldsstoffer udefra, cigaretrøg, sprøjtemidler, amalgamfyldninger i tænderne, støv og forurening som indåndes via luften, drikkevand og

tilsætningsstoffer i maden, altsammen belastninger på din krop - året rundt. Chlorella Pyrenoidosa er en ferskvandsalge, hvis unikke evne til at binde og rense kroppen for tungmetaller og skadelige

POWER SMOOTHIE (2 STOREGLAS) Juice fra 4 appelsiner 2 gulerødder, 1 mango 1/2 cantaloupe melon 1 tsk. DEN GRØNNE PERLE® instant pulver 5-8 isterninger Pres i en saftpresser: gulerødder, mango og melon. Hæld det sammen med appelsinsaften og isterninger i en blender og blend. Server iskold!

stoffer er veldokumenteret. 100% ren ferskvandsalge Pyrenoidosa, tørret og presset til tabletter uden brug af tablethjælpemidler eller tilsætningsstoffer.

Chlorella - DEN GRØNNE PERLE® forhandles hos Matas, Apoteket og i helsekostforretninger. Ønsker du at vide mere om Chlorella - DEN GRØNNE PERLE®, er du velkommen til at kontakte Bidro ApS på tlf: 70 25 08 07 eller besøge www.chlorella.dk

naturli.dk

11


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

Alternative banker:

Fornuft & forsigtighed

Har dine penge værdi?

Økonomi

Ja, selvfølgelig har mine penge værdi! Sådan vil de fleste af os svare, men indtil vi bruger pengene, er de som regel bare tal på et kontoudskrift. Hvad vores penge laver, så længe de bare er tal, ved de færreste af os til bunds. Men flere stiller i dag spørgsmålet, og nogle tager konsekvensen og flytter til en alternativ bank.

er

om K

n a lb e ci

m

Af: Malene Tonnung

D

in bank tjener penge på dig. Det er for så vidt også helt i orden, da den samtidigt udøver en service. Men for mange er skellet mellem, hvad banken tjener, og hvad de får til gengæld, blevet for stort. Ligesom usikkerhed på grund af spekulation eller investeringer i uetiske forehavender får bankkunder til at tøve en kende og overveje, om der står det rette brevhoved på kontoudskriftet. Finanskrisen afslørede allerede for fire år siden, at bankerne langt fra er de sikre alfaderlige væsener, vi alle med sindsro kan sætte vores lid og formuer i. Til gengæld blev de alternative banker – små sparekasser og andelskasser – pludseligt synlige på markedet. For modsat de store kommercielle banker havde de ikke fået store lussinger af finanskrisen. En af årsagerne er, at de ikke havde spekuleret med kundernes penge. – Vi tager afstand fra spekulation, for vi mener, at spekulation er samfundsskadeligt. Det er vigtigt for os, at der er købekraft bag priserne, og hvis man puster værdierne og pri-

12

naturli.dk

serne kunstigt op, ender det med, at dem, der skal købe, ikke har råd, siger direktør Martha Petersen fra Folkesparekassen. Den lille sparekasse har eksisteret siden 1983, opstået ud af JAK-bevægelsen (Jord, Arbejde, Kapital), der arbejder for et rentefrit samfund. Derfor tilbyder Folkesparekassen også lån med lave renter, som kun har til formål at dække udgifterne til udlån. Modsat får du så heller ikke som kunde renter for dit indlån. Det gør du heller ikke i Oikos, der er en anden af de alternative banker i Danmark. Oikos er en etisk bank med det formål at levere mikrokreditter og -lån, der kan skabe arbejdspladser og levebrød i fattige dele af verden. – Vi vil gerne udvide folks værdibegreb, så vi ikke kun tænker i finansielle renter, men også i sociale renter. Mange af os har f.eks. en lønkonto, hvor vi alligevel ikke mærker noget særligt til de renter, vi får ved indlån – så hvorfor droppe de udgifter for banken og lade pengene arbejde for verdens fattige? spørger kommunikationsansvarlig i Oikos, Gullmai Sørensen.

Din pensionsopsparing kan du til gengæld godt få på en forrentet konto i banken, da det er et sted, hvor du måske nødigt vil undvære alle renterne. Renten er så måske en halv eller hel procent mindre, end du kan få andre steder, i stedet er du med til at generere et socialt afkast og støtte et godt formål. Alternative banker får protestkunder Folkesparekassen har ligeledes forskellige produkter på hylderne. For selvom modstanden mod spekulation bærer en del af grundlaget, gennemsyrer bæredygtigheds-tanken hele forretningen. – Vores naturressourcer er grundlaget for alt liv, derfor har vi helt konkrete tiltag, så folk kan låne billigere, hvis de vælger miljøvenlige løsninger – f.eks. en bil, der kører langt på literen osv. Vi ønsker et bæredygtigt samfund – i økonomien, for miljøet og i kundens økonomi, siger Martha Petersen. Både Folkesparekassen og Oikos har oplevet stor kundetilgang i de senere år. En tilgang de ikke mindst tilskriver finanskrisen, og de deraf

k


? ? ? A

er t l

n

iv at

n ba

k

Skift Bank Dag Kampagnen opfordrede danskerne til at skifte bank inden 1. oktober 2012. Men du kan stadig læse om kampagnen og de forskellige alternative på websitet: skiftbank.nu. affødte protest-reaktioner fra bankkunder, der har fået nok. – Der er ingen tvivl om, at finanskrisen har gjort det meget lettere for os at tage en snak om, hvad Oikos står for. Vi starter ikke længere med at skulle fortælle helt forfra, fortæller Gullmai Sørensen. Kapital eller vækst? De alternative banker har lige nu et alternativt problem: De vil gerne låne flere penge ud! Bankerne er blevet pålagt at stable kapital op for at bevise, at de har penge nok til at drive bankforretning, men udlånene er samtidigt det sted, hvor bankerne kan tjene penge – især hvis banken ikke spekulerer. Mange bankkunder er samtidig kommet i sparehumør, hvilket kan gøre det svært for de små banker at få lånt nok ud. – Når bankerne skal stable kapital op, vil renten stige – og det sætter væksten i stå. Når det så samtidig bliver svært at låne, sætter vi også en dæmper på væksten. Det er derfor, vi mener, at udlån kun bør forrentes med de omkostninger, der reelt er ved udlånet. Vi har heldigvis en vækst på udlån, men det er fordi, vi får nye kunder, siger Martha Petersen. Hver gang banken låner 100 kroner ud, skal den “reservere” et beløb af egenkapitalen til dækning af evt. tab ved udlånet. Før i tiden skulle 8 ud af 100 kroner reserveres, men det beløb er nu sat op til 15 kr. Og måske bliver det endnu højere. Det betyder, at ban-

kerne på den samme kapital kan låne mindre ud. Hvilket dæmper væksten. Vi er mest loyale overfor banken Selvom rigtig mange kan lide tankerne bag de alternative banker, og de har fået flere kunder de senere år, er det stadig svært for flertallet af danskere at tage skridtet. – Der var en undersøgelse, der viste, at vi er mere loyale over for vores bank end over for vores ægtefælle! Der er flere, der bliver skilt end folk, der skifter bank. Og hvis du først er glad for din bankrådgiver og er blevet husejer, er du rigtig svær at flytte, fortæller Gullmai Sørensen. Mange af Oikos’ kunder er tidligere bagpackers eller andre, der har oplevet verdens fattigdom på første hånd, andre er bankkunder, der er blevet trætte af store direktørlønninger, modstandere af NemID eller bare ønsker en mere personlig betjening, end de store kommercielle banker tilbyder. – Når vores kunder skifter til os, ser vi nogle gange, at vores kunder er blevet tilbudt horrible vilkår i nogle af de store banker. Så vi er glade for en kampagne som ‘Skift Bank Dag’, der er med til at gøre det tydeligt for kunderne hvilke alternativer, der findes, og hvorfor det kan være en god idé at være med til at præge bankverdenen positivt, siger Gullmai Sørensen. Skift bank-kampagnen er et borgerinitiativ, der i efteråret opfordrede danskerne til at skifte deres kommercielle bank ud med et alternativ. Kampagnen er inspireret af lignende tiltag i USA og England.

Merkur En af Danmarks største alternative andelskasser, der fokuserer på bæredygtighed og især låner penge ud til virksomheder og projekter inden for økologi og vedvarende energi. Stiftet i 1982 i Nordjylland for at skabe finansiering til økologiske projekter. Afdelinger i Ålborg, Århus, Odense og København – og selvfølgelig netbank. Se mere på www.merkur.dk Oikos Alternativ andelskasse med fokus på at forbedre fattiges levevilkår. Startede i 1994 med at låne penge ud til verdens fattige efter inspiration fra Tyskland, hvor der eksisterer kirkebanker, der arbejder med udryddelse af fattigdom. Afdelinger i Århus og København – og selvfølgelig netbank. Se mere på www.oikos.dk Folkesparekassen Sparekasse, der ligesom Oikos tager afsæt i JAK’s ideer om et rentefrit samfund. Pengeomsætning skal være så billig som mulig, og banken skal bidrage til at skabe et bæredygtigt samfund og en bæredygtig økonomi for den enkelte. Afdelinger i Silkeborg, Århus og Odense – og selvfølgelig netbank. Se mere på www.portalbank.dk

naturli.dk

13


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

Fornuft & forsigtighed

Vitaminer

Kosttilskud & advarsler

Får du nok? Bare du spiser varieret og sundt, er der ingen grund til at tage vitaminer eller kosttilskud! Sådan lyder anbefalingerne. Fra samme officielle hold bliver ADT (Anbefalet Dagligt Tilskud) også fastsat. Men får vi egentligt nok, og er ADT egentligt nok? Af: Carsten Vagn-Hansen Foto: Colourbox, IngImage

V

i starter med lidt om vitaminer. Betegnelsen vitaminer dækker over stoffer, der er nødvendige for, at alt i kroppen fungerer normalt, og som kroppen ikke selv kan producere. Blandt andet hjælper vitaminer med dannelsen og aktiveringen af enzymer, som er livsvigtige for alle vores omsætninger. Selve ordet vitamin peger på, at vitaminer er livsnødvendige. Ordet vitamin er en sammensætning vita, som betyder liv, og sammentrækningen -min fra aminosyre. Nogen vitaminer er fedtopløselige (A,E,D og K). Nogle dannes i huden (D3) eller optages i blodet gennem tarmene sammen med fedt. De ophobes i kroppens fedtvæv som depoter, og overdriver man meget med brugen, kan der opstå forgiftning. Resten af vitaminerne er vandopløselige (B’erne og C) og udskilles ret hurtigt med urinen, så det er vigtigt dagligt at få nok af dem. Mangel på D3-vitamin er meget udbredt i befolkningen, både hos børn, unge og voksne, da vi har for lidt sol om vinteren. Det er derfor nødvendigt at tage tilskud, undtagen om sommeren hvis man får sol på kroppen.

14

naturli.dk

Vitaminer er vigtige i hele kroppens omsætning, og nogen af dem er vigtige for optagelsen af andre stoffer, f.eks. calcium (kalk), der ikke optages ordentligt uden tilstedeværelsen af D3vitamin, K2-vitamin og magnesium. Det er vigtigt at sikre, at kroppen altid har en tilstrækkelig mængde næringsstoffer til rådighed, så den og dens celler kan udføre det arbejde, der er nødvendigt for at opretholde en god funktion af alt i kroppen. Mangler man næringsstoffer, blandt andet vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer, er grundlaget for svækkelse og sygdom tilstede. Advarsler mod vitaminer Medierne bliver med mellemrum fyldt med fejlagtige og misvisende advarsler mod at tage tilskud af vitaminer, mineraler og kosttilskud. Baggrunden er en række såkaldt videnskabelige oversigter, hvor læger og andre på baggrund af en håndplukning af tidligere undersøgelser og ved hjælp af statistiske krumspring mener, at enkelte vitaminer er farlige at indtage som tilskud. Senest er der kommet en, hvor man ud af 15.545 undersøgelser har udvalgt i alt 78 og

yderligere fravalgt 22 studier, da man ellers ikke ville kunne få noget negativt resultat. Der blev blandt andet fravalgt nogle af de mest velkontrollerede og største undersøgelser med vitaminer og andre antioxidanter, som klart viste gavnlige virkninger på helbredet. Der er altså tale om grov videnskabelig manipulation med virkeligheden for at udsprede en angst i befolkningen uden rimelig baggrund. Man kan læse en grundig gennemgang af det nye studie på Vitalrådets hjemmeside www.vitalraadet.dk under overskriften ”Kosttilskud og talmagi”. Hvem har så interesse i at skræmme folk fra at tage ansvar for deres eget helbred, så de bliver syge og får behov for medicin? Det har nogle af de producenter, der står bag flere af forsøgene – nemlig producenter af lægemidler. En metode, som lægemiddelindustrien benytter sig flittigt af, er at få læger til at lave lægevidenskabelige forsøg med det klare formål at vise, at vitaminer, mineraler og andre


tema naturli

naturmidler ikke virker mod sygdom, men snarere er farlige. Det er med de sofistikerede metoder, man bruger inden for lægevidenskabelig forskning, muligt at bevise alt det, man gerne vil. Statistik er blot et af redskaberne, og der kommer flere og flere tilfælde frem i dagens lys, hvor læger er blevet ført bag lyset eller bestukket af medicinalindustrien – eventuelt blot har lagt navn til en artikel. Det Nordiske Cochrane Institut, som overvåger lægevidenskabelig forskning, har for et par år siden konkluderet, at det kun er 8 procent af lægevidenskabelige studier, der er til at stole på. Megen lægevidenskab og ernæringsvidenskab er desværre mere skab end viden. Får vi nok gennem maden? Det nævnes igen og igen fra offentlige myndigheder, blandt andet Fødevarestyrelsen og DTU, at hvis du spiser en rimelig fornuftig daglig kost, får du dækket dit behov for vitaminer og mineraler.

Det er heller ikke rigtigt. De fleste mennesker kan ikke opnå at få nok af alle vitaminer gennem kosten alene. Det er ikke ret mange mennesker, der spiser en virkelig sund kost. For eksempel er det højst 20 ud af 100, der spiser seks gange hundrede gram grønt og frugt dagligt. Desuden er kvaliteten af fødevarerne, som vi køber, blevet dårligere. Økologiske fødevarer indeholder væsentligt flere næringsstoffer end konventionelt dyrkede, som langt de fleste bruger. Grønsager dyrkes ofte på Rockwool eller savsmuld og får kun kunstgødning og vand, mens der er kunstigt lys på døgnet rundt for at få det til at vokse hurtigt. Det er klart, at det går ud over grønsagernes indhold af vigtige næringsstoffer, når de ikke som i økologien og biodynamiske landbrug vokser i en humusfyldt jord, hvor jordbakterier og gavnlige svampe sikrer, at planterne optager alle vigtige næringsstoffer. Desuden udsættes vi for utrolig mange kemiske stoffer fra maden, vandet og luften samt

”Der er stærke beviser fra kontrollerede videnskabelige undersøgelser for vitaminers effektivitet.” ved kontakt med kemiske stoffer på arbejdspladserne og i kosmetik. Enhver kemisk belastning øger behovet for kosttilskud. Det gælder også for behandling med lægemidler, der tærer på vigtige stoffer i kroppen. Mennesker, der er i behandling med lægemidler mod for højt kolesterol (statiner) behøver for eksempel ekstra tilskud af Q10, der blandt andet forebygger kræft og hjertesvækkelse. Også sygdomme øger behovet for kosttilskud. Det gør

De fleste opnå at f mennesker kan ikk e å nok af alle vitam gennem k iner osten alen eksempel e . F o r er det hø jst 20 ud 100, der s af piser 600 g r a m g r ø nt og frugt dagligt.

naturli.dk

15


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

Nogen mineraler som f.eks. natrium, som fin des i salt, er så udbredte, at vi let får for meget a f dem

stress også. Mange sygdomme, især kroniske, kan forebygges ved hjælp af vitaminer og mineraler, og i mange tilfælde kan kroppen ved at få tilført alt det, den har brug for, helbrede sig selv. Hvad med et Optimalt Dagligt Tilskud? Det er en god idé at holde øje med hvilke sygdomme, der optræder hyppigt i en familie, for eksempel ved at finde ud af, hvad andre i familien har fejlet eller er døde af. Man kan så i bøger og artikler i f.eks. Naturli og på internettet læse om, hvordan man kan forebygge denne tendens til sygdomme. Nogle mennesker har et større behov for visse vitaminer end andre og skal så sørge for at få behovet dækket. Først og fremmest gennem maden, men også ved at tage tilskud. Det er ikke nogen god idé at stole på de fødevarer, hvor der reklameres med tilsatte vitaminer. Det er ofte for at dække over fødevarernes manglende kvalitet. Man skal op på en betydelig overdosis for, at der er risiko for bivirkninger af kosttilskud, og den officielt anbefalede daglige dosis af de forskellige vitaminer (ADT) ligger så lavt, at den lige og kun lige kan forebygge mangelsymptomer, for eksempel skørbug og beriberi, der er sjældne i vestlige lande. ADT er derimod ikke nok til at modvirke sygdom og styrke de selvhelbredende kræfter. Her

”Der er altså tale om grov videnskabelig manipulation med virkeligheden.” 16

naturli.dk

har kroppen brug for langt mere end ADT. Derfor anbefaler mange i dag, at man hellere skulle angive ODT – Optimalt Dagligt Tilskud, der for de fleste er nok til at sikre kroppens fulde funktion og trivsel. Et utilstrækkeligt dagligt indtag af nogle vitaminer, selv i mængder, der er over grænsen for klassisk vitaminmangel, er en risikofaktor for kroniske sygdomme og almindeligt i befolkningen, især hos ældre. Mange ældre mangler blandt andet B12-vitamin og folinsyre, der er vigtige for blandt andet bloddannelse, nervesystemets og hjernens funktion samt for knoglerne. Mineraler skal vi også have Mineraler er lige så nødvendige som vitaminer for kroppens funktioner og ”husholdning” og arbejder tæt sammen med disse. K2-vitamin er f.eks. nødvendigt for både optagelsen af kalk og for at undgå, at kalken havner i pulsårerne i stedet for at knoglerne. Vi har brug for over 90 mineraler, og de deles i makromineraler, hvor vi har brug for mere end 100 mg dagligt, samt spormineraler, hvor behovet er mindre end 100 mg, ofte kun mikrogram. Nogen mineraler er så udbredte, at vi får nok eller for meget af dem. Det gælder f.eks. for natrium, der findes sammen med klorid som salt. Raffineret salt får de fleste ti gange for meget af, blandt andet fordi det gemmer sig i meget færdigmad. Det er langt bedre at bruge havsalt, der indeholder mange andre mineraler, som f.eks. magnesium og kalium, der også er livsnødvendige og afbalancerer natriums virkning. Mineral-mangel giver konsekvenser Mangel på magnesium er udbredt i befolkningen. Magnesium er vigtigt for dannelse af mange

enzymer, der blandt andet styrer vores energiomsætning, dannelsen af proteiner og deling af cellerne. Musklerne har brug for magnesium. Ved mangel opstår muskelsvaghed, krampetilstande i f.eks. benene, træthed og forstyrrelser i hjerterytmen. Magnesium er vigtigt for nervesystemet og hormonsystemet, forbedrer insulins virkning og har stor betydning for immunsystemets normale funktion. Langvarig mangel kan medføre åreforkalkning og øget risiko for blodpropper. Man må aldrig tage tilskud af calcium (kalk) uden at tage tilskud af magnesium. Den intensive dyrkning af jorden og det forskellige indhold af mineraler i forskellige dele af verden medfører også, at vi kan få behov for tilskud. Jorden i Danmark er f.eks. fattig på selen, der er et vigtigt antioxidant og blandt andet forebygger bryst- og prostatakræft. Der er selen i mad fra havet, men man skal spise meget havmad for at få dækket behovet. Selen beskytter hjertet og hjernen og nedsætter blandt andet også risikoen for at få kræft i bugspytkirtlen. Forskerne har bemærket, at de deltagere i en stor undersøgelse, der tog tilskud af selen, halverede deres risiko for at få kræft i bugspytkirtlen, og risikoen blev endnu mindre hos de deltagere, der fik en kost med rigeligt af C-vitamin og E-vitamin. (Gut 2012, July 23). Kræft i bugspytkirtlen bliver hyppigere og dræber mere end en kvart million mennesker om året. Læs også artiklen om selen på side 18. Er kosttilskud farlige? Man skal altså ikke gøre sig bekymringer over at blive skadet af et fornuftigt forbrug af kosttilskud, som man blandt andet kan læse mere om i de mange gode bøger om vitaminer og mineraler, der findes. Det er en lodret løgn, at brug af vitaminer øger dødeligheden. I den nyeste oversigt fra det amerikanske US National Poison Control System var der ifølge den nyeste opgørelse ikke et eneste dødsfald fra nogen vitaminer, inkl. vitaminerne A, C, D og E, B-vitaminerne eller andre vitaminer.  Der var heller ikke nogen, der døde af tilskud af mineraler. Over halvdelen af amerikanerne tager daglige tilskud af vitaminer og mineraler – over 60 milliarder om året. Uden et eneste dødsfald. Det er uetisk og urimeligt, at læger og andre udspreder angst for vitaminer og andre fornuftige kosttilskud. Det er yderst sjældent, at der er bivirkninger ved en fornuftig brug. I det store og hele er det kun gravide, der skal passe på med at få for meget A-vitamin (mere end det, der findes i vitaminpiller), og man skal op på meget store


tema naturli

”Nogle mennesker har et større behov for visse vitaminer end andre.” mængder D3-vitamin, mere end 500 mikrogram dagligt, før der er set bivirkninger. Det er i øvrigt påvist, at langt de fleste læger og speciallæger selv tager kosttilskud. Bekymringen bør være, om du får tilstrækkeligt af alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Hvad skal vi så have af tilskud? Vitaminer skal helst være naturlige, ikke fremstillet kemisk, så det er vigtigt at købe kosttilskud af kvalitet. I flere af de forsøg, hvor man har forsøgt at bevise, at vitaminer ikke virker, har man netop brugt kunstigt fremstillede vitaminer, som kroppen ikke kan bruge. Kunstigt E-vitamin har f.eks. kun en brøkdel af den virkning, som naturlige E-vitaminer har. Det er bedst at købe sine vitaminer, mineraler og kosttilskud et sted, hvor personalet er uddannet og har en viden om deres virkning. Det kan være svært at optage mineraler, hvis du ikke har nok mavesyre, og mineraler skal desuden være let optagelige. Mange sygdomme, især kroniske, kan forebygges ved hjælp af vitaminer og mineraler. F.eks. kan du forebygge forkalkning i øjnene og hæmme udviklingen af den ved hjælp af kosttilskud. For kroppens nydannelse og reparation af cellerne samt for cellernes funktion er det

Ikke død og fordærv Det er interessant at se, at der i USA i en befolkning på mere end 300 millioner mennesker med frihed til at købe de tilskud, de ønsker, ikke er set ét eneste dødsfald som følge af indtagelse af et eneste af disse produkter, og ingen dødsfald forårsaget af nogen aminosyre eller naturlægemidler. Det bør bemærkes, at dette inkluderer midler som sølvlys (Remifemin), echinacea, Ginkgo biloba, ginseng, kava kava, perikon, baldrian, yohimbe, kinesisk medicin, den ayurvediske medicin og al anden botanisk medicin. Der var heller ingen dødsfald som følge af kreatin, blå-grønne alger, glukosamin, chondroitin, melatonin, eller homøopatiske midler. Ej

heller var der dødsfald forårsaget af mineraltilskud som calcium, magnesium, krom, zink, kolloid sølv, selen eller multimineral kosttilskud. Den eneste grund til at fjerne et tilskud fra det amerikanske marked er, at det er farligt at indtage. I en stor artikel i den amerikanske lægeforenings tidsskrift JAMA er der en klar udmelding om, at der er stærke beviser fra kontrollerede videnskabelige undersøgelser for vitaminers effektivitet, og på denne baggrund ser det ud til at være klogt for alle voksne at tage tilskud af vitaminer. I Danmark bliver et kosttilskud fjernet fra markedet, hvis det kan forebygge, mildne eller helbrede en sygdom – i følge vores lovgivning kan kost (og dermed kosttilskud) nemlig ikke mildne, forebygge eller helbrede. Det kan kun lægemidler, og det kræver en helt anden tilladelse – og økonomi – at få et tilskud godkendt som lægemiddel. Vi har den skrappeste fortolkning af EU-lovgivningen vedrørende kosttilskud, som kan købes lovligt de fleste andre steder i EU til eget brug, med en fornuftig og forståelig forklaring om, hvad de kan bruges til.

er er indehold r a v e d ø f Økologiske ere næringsstoffer fl væsentligt ntionelt dyrkede, end konve e fleste bruger d som langt

OmniX Højdosiskosttilskud, der er registreret af vegetarian society.

Bio-Quinone Q10 Vi producerer det selv, men mindre med alderen.

Vitamun Lavet med urter og ekstra mineraler og sporstoffer.

ra

Multivitamin Med ekstra af de vitaminer, vi ofte står og mangler.

Det lille ekst

Seniorpillen 65+ Forskellig alder - forskellige behov! Også for vitaminer.

vigtigt, at vi får nok af de livsvigtige aminosyrer, der er byggesten til proteinerne. De sunde og vigtige fedtsyrer, der findes i frisk fiskeolie, hørfrøolie, økologisk smør mm. har stor betydning for synsnerven og nethinden, foruden resten af hjernen og mange andre ting, så det må anbefales at tage et dagligt tilskud af god fiskeolie, der også forebygger rytmeforstyrrelser i hjertet med pludselig død. 

naturli.dk

17


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

Fornuft forsigtig & hed

Kosttilsku d

Husker du selen?

Der er stor rskel på, geografisk fo hvor meget selen vi får

Vi mener ikke selen i form af højere trafiksikkerhed, men spormineralet selen. De færreste af os har de senere år været i tvivl om, at vi skal have et godt tilskud af D-vitamin i de mørke måneder for at vedligeholde vores sundhed. Men hvad med selen? Ligeså overset af mange som D-vitamin var, men meget forskning peger på, at spormineralet spiller en vigtig rolle for vores helbred. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

S

elen og D-vitamin har meget til fælles. Begge næringsstoffer har fået tiltagende mere opmærksom de senere år, så meget, at fødevarestyrelsen nu selv peger på, at mængden af de anbefalede daglige mængder skal øges. Der er tegn på, at mange mangler både D-vitamin og selen, og så kan en mangel være svær at sætte fingeren på – du vil højst sandsynligt ikke mærke, at du mangler hverken det ene eller andet, før du måske en dag kan henføre en alvorlig sygdom eller forskellige gener til manglen. – Jeg mener, at der i mange år har været stærke grunde til at mene, at vi behøver mere selen, end vi får i en gennemsnitlig kost i dag. Mange undersøgelser tyder på, at vi har mindre risiko for en lang række sygdomme ved at få selen i tilstrækkelige mængder, siger en af Danmarks førende selen-eksperter speciallæge Niels Hertz.

18

naturli.dk

Japan USA


tema naturli

I flere år har han interesseret sig for spormineralet, der ikke skal konsumeres i store mængder, men som det alligevel kan være fatalt at få for lidt af. Faktisk har undersøgelser gennem tiden vist, at selen har stor betydning, når det kommer til hjertesundhed, risiko for åreforkalkning, for hjernen, frugtbarheden - ja, selv knoglerne. Alligevel er det først i nyere tid, man har fået øjnene op for selen i forhold til sundheden. – For få år siden vidste man ikke, at selen er livsnødvendigt. Det ved man nu. Problemet er, at selv i lande, hvor man har en udbredt selenmangel, går befolkningen ikke rundt og mærker det. Men i et stort område af Kina, hvor jorden er særlig selenfattig, opdagede man i 1970’erne, at selenmangel var årsag til en udbredt hjertesygdom blandt unge. Man kaldte den Keshans sygdom efter regionens navn. Da man begyndte at give selentilskud til befolkningen i området, stoppede forekomsterne af sygdommen, siger Niels Hertz.

Danmark

Kineserne var de således de første, der fandt ud af, at selenmangel spillede en rolle for udbredelsen af sygdomme. Selen giver man da til dyr! Selen finder vi bl.a. i jorden, hvor planterne optager det, og således ender det i vores kost. Der er stor forskel på, hvor selen-rig jorden er rundt omkring i verden. Bare i Kina er der store forskelle – mens Keshan-provinsen, der lagde navn til hjertesygdommen, er meget selen-fattig – er der andre områder, hvor selen-indholdet i jorden nærmest er for voldsom. Europa og Skandinavien er ikke særligt rige på selen i jorden. Amerikanerne får faktisk i gennemsnit tre gange så meget selen gennem kosten, som en europæer gør. – Derfor er det også vigtigt at huske geografien, når vi taler om, hvorvidt befolkninger kunne have godt af et ekstra tilskud eller ej, siger Niels Hertz. En af grundene til, at vi har fået endnu mindre selen i vores afgrøder i dag, er det effektiviserede landbrug. Et dobbelt så stort høstudbytte på den samme mængde jord betyder, at den enkelte plante kun optager rundt regnet halvt så meget. Der er kun en vis mængde selen i jorden, som dobbelt så mange planter skal deles om. Problematikken blev allerede for omkring 30 år siden kendt, da svineavlere erfarerede, at selenmangel var skyld i, at 5-8 pct. af alle slagtesvin simpelthen døde under transporten til slagteriet. Dyrene døde af hjertesvækkelse, der var forårsaget af den tiltagende mangel på selen i foderet. Da man begyndte at tilsætte selen til foderet, forsvandt problemet. Selen i perfekte mængder For mennesker er det både galt at få for meget og for lidt selen i kosten. Ifølge Niels Hertz ligger det optimale niveau antageligt et sted omkring 130 mikrogram om dagen. Det er det niveau, der ser ud til at sikre den bedste sundhedstilstand - eller i hvert fald den laveste dødelighed. Da en gennemsnitsdansker får mellem 40 og 50 mikrogram via kosten, kan vi altså roligt tage en tablet med 100 mikrogram, hvis vi vil sikre os, at vi får nok selen. Men selvom mangel ikke giver akutte sygdomme som f.eks. C-vitaminmangel, der giver skørbug, eller B-vitaminmangel, der giver beriberi, så er det ikke ensbetydende med, at vi

“Selenmangel var årsag til en udbredt hjertesygdom blandt unge.”

ikke ville få symptomer, hvis vi får for meget selen. – Man kan også få for meget – der er en grænse. Får man mere end 200 mikrogram om dagen, ser det ud til, at man fjerner sig fra det niveau, hvor sundhedstilstanden er bedst. Men vi mangler mere præcis viden om, hvad der sker i kroppen ved overdosering, siger Niels Hertz. Der er dog ingen tvivl om, at alt for meget selen vil udløse en akut forgiftning. Hvis man når op over 6-700 mikrogram om dagen, kan åndingslugten begynde at lugte, som om man har spist hvidløg – ligesom man kan få problemer i form af eksem, skøre negle, hårtab og kvalme. Det er problemer, der hurtigt forsvinder, når man ophører med overdoseringen.

Den skæve selenfordeling: Der er meget store geografiske forskelle på, hvor meget selen, der findes i jorden og i vores kost. Gennemsnitligt får en indbygger i: • I USA ca. 200 mikrogram • I Canada ca. 250 mikrogram • I Japan ca. 400 mikrogram (fiskespisere) • I Danmark ca. 45 mikrogram - selen pr. dag. Der vil altså ikke ske noget ved at tage et supplement på ca. 100 mikrogram selen dagligt.

naturli.dk

19


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

– Man så selenforgiftning hos heste i USA, når de gik på meget selenholdig jord. De fik problemer med hove og manke og blev i nogle tilfælde blinde. Det fortælles også, at Marco Polo under sin rejse til Kina kom gennem et særligt selenholdigt område, hvor han måtte bruge lokale trækdyr, fordi de havde lært sig at undgå de planter, der optog ekstra meget selen. Men der er meget få eksempler på mennesker, der er blevet forgiftet. Selenmangel linket til mange symptomer Man kender til mindst 25 proteiner, der dannes i kroppen af selen. Af genetiske grunde danner nogle mennesker mindre af et eller flere af disse proteiner, og man kan se, at disse mennesker kan have forhøjet risiko for sygdomstilfælde som svangerskabsforgiftning, visse former for kræft og slagtilfælde. Organismen tager ikke bare passivt imod den selen, vi indtager med kosten. Det afspejles f.eks. i, at hvis vi får for lidt i kosten, omdirigeres selen andre steder fra for at sikre hjernen tilstrækkelige forsyninger. Hjernen prioriteres med

andre ord frem for andre organer. Det fremgår også af, at børn af kvinder, der har fået for lidt selen under graviditeten, statistisk set har større risiko for at få feberkramper og måske epilepsi. – Vi har en højere frekvens af cancer i dag i forhold til før. Også selvom vi tager hensyn til, at der er flere ældre i blandt os. Selenmangel kan meget vel være en af grundene. Der er efterhånden så meget, vi ved om selen, at vi ikke kan overse det, siger Niels Hertz. Han ville meget gerne opfordre folk til at få målt deres selenindhold i blodet, men desværre er der endnu ikke en gængs prøve ved lægen, der kan klare det. Laboratoriemæssigt er det ikke indviklet at måle mængden af selen i blodet. Det er bare ikke noget, de fleste lokale laboratorier er indstillet på at gøre. Visse læger sender prøverne til udlandet, men man skal selv betale. – Der er ingen danskere, der får for meget selen gennem kosten. Derfor kunne det være godt at få peget dem ud, der har mindst i blodet og få vejledt dem til at spise bedre og evt. tage tilskud, siger Niels Hertz.

Gode kilder til selen

Selen finder du i: Gode kilder til selen er kød, indmad, fisk, æg og ost. Især efter dyrene får det tilsat i kosten. Vores grøntsager optager også selen fra den jord, de vokser i. Men så afhænger mængden selvfølgelig af, hvor selenrig jorden er. 20

naturli.dk

Gammelt studie – nye resultater Et studie på Bio-Selen+Zink er netop offentliggjort i Journal of Gastroenterol. Egentlig blev selve studiet allerede påbegyndt i 1988 og afsluttet 4 år senere. Forskerne, som kommer fra Det Nationale institut for Cancer Forskning i Genoa, lavede et forsøg med 411 frivillige deltagere på mellem 25 og 75 år, der havde fået fjernet en eller flere tumorer i tarmen. Ingen af deltagerne havde andre tarmsygdomme, kræftformer eller livstruende sygdomme ved starten – og ingen af dem tog tilskud af vitaminer eller mineraler, da forsøget begyndte. Halvdelen af gruppen fik et tilskud af 200 mikrogram selen, 30 mg zink, A-, C- og E-vitamin dagligt, mens den anden halvdel fik inaktivt placebo. Efter de fire år kunne forskerne se en reduktion i tilfældene af nye tumorer i gruppen, der fik antioxidanter i form af selen-produktet, med hele 40 pct. 13 år senere besluttede forskerne igen at kigge på studiet og deltagerne, og overraskende viste det sig, at de fortsat kunne se en 40 pct. reduktion i antallet af tumorer hos gruppen, som havde fået selen+zink. Det er dermed det længst varende antioxidant-studie på forbyggelse af endetarms-cancer. Det danske firma Pharma Nord, der laver en patenteret selengær, havde leveret Bio-Selen+zink-tabletter til studiet fra 1988 til 1992.


KONKURRENCE

Vind en gave til din mave

3 x Vita Biosa kr. 594,-

Den unikke serie af urtedrikken Vita Biosa Probiotic er blevet udvidet med en ny smagsvariant, Vita Biosa Probiotic Sweet. Denne variant er sødet med det naturlige sødemiddel fra planten stevia – og altså sukkerfri som de øvrige i serien. Naturli udlodder 10 x 3 flasker af den nye Vita Biosa Probiotic Sweet. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 17. februar 2013.

Balance i mave-tarmsystemet ovenpå julen! Vita Biosa Probiotic er en urtedrik, der fremstilles gennem en såkaldt fermentering af 19 økologiske urter. Fermentering er en gammel konserveringsproces, som overflødiggør konserveringsmidler og som øger mængden af gavnlige bakterier i produktet markant. Udover at være sukkerfri og uden konserveringsmidler er alle varianterne fri for mælk og gluten. Vita Biosa Probiotic hjælper med at holde mave-tarmsystemet i god form, da urtedrikken indeholder både nyttige mælkesyrebakterier, probiotika og essentielle organiske syrer. Alle tre dele kan bidrage til en god balance i dit mave-tarmsystem. De nyttige bakterier har mange funktioner i tarmen. De letter fordøjelsen og hjælper bl.a. til at optage næring og holde uønskede bakterier og giftstoffer nede. De organiske syrer gør livet svært for de skadelige bakterier, som er følsomme over for den lave pH-værdi. Når du drikker Vita Biosa Probiotic får du et dagligt tilskud af det hele. Drik f.eks. 20-50 ml – gerne til måltider. Vita Biosa Probiotic kan blandes med vand eller juice eller drikkes ufortyndet efter smag. Vita Biosa Probiotic forhandles hos helsekostbutikker og i Matas.

sa Vind 3 Vita Bio stevia Probiotic med

Spørgsmål: Hvordan frem

stilles Vita Bios

a Probiotic?

G

RIN  VED FERMENTE

G

RIN  VED KONSERVE

ERING  VED PASTEURIS

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

EMAIL:

turlis gerne modtage Na  Ja tak, jeg vil il ma på nyhedsbrev elektroniske høver du ikke de ER tilmeldt, be ere all du is – hv felt. afkrydse dette ort eller bag nd det på et postk Skriv svaret, og se ruar 2013 til: feb rt senest den 17. på en lukket kuve Vejle evej 12 • 7100 Naturli • Porsch 013” -2 01 li ur ence/Nat Mrk: “Konkurr


naturli oase

Debatten bølgede for et par år siden, om tilskud af E-vitamin var gavnligt eller skadeligt for især rygere. Undersøgelser viste forskellige resultater, men fælles for de positive resultater var brugen af naturlige E-vitaminer. Hvis du vil have gavn af at tage E-vitamin, er det altså en god idé, at vælge et naturligt tilskud, og gerne en E-vitamin, der består af flere forskellige typer, så du ikke får for meget af en type og for lidt af en anden. E-vitamin er nemlig det samlede navn for stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der

alle har en gavnlig virkning som E-vitamin i kroppen. Et af de tilskud, der har blandet flere E’er i, er Berthelsens E-vitamin Extra, som du bl.a. finder i helsekostforretninger.

A, B, C, D... Vi ved, at vi skal have vitaminer – men helt præcist, hvor vigtige de er, bliver vi hele tiden klogere på...

Mangel på D-vitamin øger risiko for tidlig død En dansk undersøgelse har bekræftet, at Dvitamin beskytter mod risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme, blodprop og død af alle andre årsager. Forskere fra Københavns Universitet har gennegået data fra 4.410 mænd og 5.709 kvinder, der i forbindelse med Copenhagen

De deltagere, hvis niveau af D3-vitamin i blodet var blandt de laveste 5 procent, mindre end 15 nanomol per liter, blev sammenlignet med dem, hvis mængder af D-vitamin i blodet lå i den højeste halvdel, over 50 nanomol per liter. Lave værdier af D3-vitamin i blodet, sammenlignet med optimale værdier, har sam-

City Heart Study i årene mellem 1981 og 1983 fik målt indholdet af D3-vitamin i blodet. De er fulgt siden, og i gruppen har der siden været 3.100 tilfælde af åreforkalkning i hjertet, 1.625 blodpropper i hjertet og 6.747 dødsfald.

menhæng med en 40 pct. øget risiko for åreforkalkning i hjertet, 64 pct. højere risiko for blodprop i hjertet, 57 pct. større risiko for en for tidlig død, og en 81 pct. forøget risiko for hjertedød. (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, August 30, 2012).

22

naturli.dk

værd at vid e

Flere E’er

Et daglig t tilskud af en m ultivita tablet ka min n nedsætt e risikoen for kræf t m 8 procen ed t

DAGLIG MULTIVITAMIN NEDSÆTTER KRÆFTRISIKO Et nyt videnskabeligt studie, hvor man har fulgt omkring 15.000 ældre mænd, har vist, at et dagligt tilskud af en multivitamin tablet kan nedsætte risikoen for kræft med 8 procent. I USA, hvor studiet stammer fra, ville det betyde, at man kunne spare 48.000 liv hvert år, hvis alle tog en daglig vitaminpille. Deltagerne var alle læger, og det vitaminmineraltilskud, de fik, var af lav kvalitet. (JAMA 2012). Alle deltagerne i studiet var sunde, motionerede regelmæssigt, spiste sundt med grønt og frugt og var ikkerygere. Man må derfor forvente, at mennesker med en mere usund livsstil vil have endnu større gavn af at tage en daglig vitamin-mineral tablet eller kapsel af god kvalitet. Et tidligere studie har vist, at 72 procent af lægerne i USA tager daglige kosttilskud.


oase naturli

ER Vægtskala

VÆG T

Myndighederne er i dag opmærksomme på, at vi vil have fordele af at indtage mere D-vitamin. Mange mennesker får i dag D3-vita­minindsprøjtninger hos deres læge. Når behandlingen stopper, henviser lægerne til, at forbrugerne skal købe det stærkeste D3-vitaminpræparat på markedet og ind­tage store daglige doser. Natur-Drogeriet lancerer der­for den nye Super Dvitamin 85 μg, der er det stærkeste D3-vitaminpræparat, der er lovligt på det danske marked. Den nye Super D-vitamin kan købes i Matas, Helsekostforretninger og apoteket. SUPER D-vitamin med 85 μg, 180 stk. Kr. 126,50

O V

85 μg D-vitamin

Naturens hjælp mod overflødige kilo EFFEKT GODKE NDT AF EU

”D-vitamin beskytter mod risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme, blodprop og død af alle andre årsager.”

C-VITAMIN TIL BØRNEHJERNER Når en kvinde mangler C-vitamin under graviditeten, kan det have alvorlige konsekvenser for fosterets hjerne. Det viser forskning fra Købehavns Universitet. Selv minimal C-vitaminmangel kan give 10-15 procent reduktion af det vigtige hukommelsescenter Hippocampus i fosterets hjerne. Og er den mentale skade først sket, kan den ikke afhjælpes efter fødslen. Mellem 10 og 20 procent af befolkningen lider af Cvitamin mangel, derfor bør gravide være opmærksomme på at supplere kosten med en vitaminpille, hvis de ikke er sikre på, at kosten er tilstrækkelig i sig selv.

KONJAK er et helt nyt slankeprodukt til overvægtige voksne. KONJAK indeholder et naturligt kostfiber (glucomannan), der udvindes fra konjakplanten. Glucomannan har som det første naturprodukt fået EU’s godkendelse for, at det virker som hjælp til vægttab. Glucomannan er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage sin egen vægt 2-300 gange. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelémasse, der fylder mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt. Når du anvender KONJAK sammen med en energireduceret diæt, vil det øge dit samlede vægttab i forhold til diæt alene. Læs mere om KONJAK på www.mezina.dk. KONJAK kan købes i helsekostforretninger og hos Matas

naturli.dk

23


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

s r a Adv Fornuft & forsigtighed

Advarsler

Har du små børn? Eller har du haft? Så kender du sikkert alt til bekymringer. Og der er nok at bekymre sig om i en verden, hvor vi bliver fyldt med advarsler mod alt – lige fra reelle farer til indhold i ganske uskyldig kost. Af: Anette Opstrup, alternativ sundhedsplejerske Foto: Colourbox, IngImage

M

ange af os bliver især overvældet af advarslerne, når vi ikke kun har ansvaret for os selv, men også står med et lille liv i hånden, som vi skal værne om. Og når advarslerne kommer fra myndigheder og andre autoriteter, får de nærmest deres helt egne ben at gå på. Pas på honning, pas på nitrit i grøntsager, pas på tungmetaller, pas på dit barn ikke bliver overvægtigt, eller solskoldet eller... Du bliver sikkert helt stresset ved tanken om alle de potentielle farer, der lurer omkring hvert et gadehjørne og truer dit barns og din egen sundhed. Så lad os dykke lidt ned i et par stykker af dem, så du forhåbentlig kan få lidt fred i sindet. Honning-advarsel til de små Lad os starte med honning. Små børn under et år frarådes at spise honning. Men hvorfor er det nu sådan? Honning kan indeholde nogle bakterier, og der er en lille risiko for, at dit barn får en infektion med en bakterie, der hedder Clostridium botulinum – populært kaldes det for ”pølse-

”For lidt D-vitamin gør os mere følsomme for A-vitamins bivirkninger.” 24

naturli.dk

forgiftning”. Når barnet er over et år, er det ikke længere så sårbart overfor dette. Så derfor vent med honning – også selvom den er varmebehandlet. Det fjerner nemlig ikke bakterierne. Advarsel mod nitrat i grønt Der kan være for meget nitrat i visse typer grøntsager som f.eks. spinat, rødbede, fennikel og selleri. Nitrat kan i maven blive omdannet til nitrit, der er skadeligt for mennesker. Specielt spædbørn har ikke godt af det, fordi det kan hæmme iltoptagelsen i blodet. Nitrat kan også reagere med aminosyrer og danne nitrosaminer, som er kræftfremkaldende. Derfor frarådes det helt at give småbørn under 6 mdr. disse typer grøntsager – og at begrænse det til børn under 1 år. Her kan du med stor fordel vælge økologisk spinat, rødbede, fennikel og selleri, da de indeholder mindre nitrat, end de konventionelt dyrkede gør. Det skyldes, at de i højere grad gødes med husdyrgødning frem for kunstgødning. Må vi spise æg? Mange børn – og andre – elsker æg. Gerne æggemadder,  scrambled eggs samt i pandekager og omeletter. Men mange læger anbefaler fortsat, at voksne ikke at spise mere end 3-4 æg om ugen p.g.a. kolesterol-indholdet i ægget. Så børn må vel ikke spise mere end et par æg om ugen, eller?

Først og fremmest så påvirkes kolesterolindholdet i blodet langt mere af, hvor mange hurtige kulhydrater vi spiser, end af hvor meget fedt vi spiser. Og husk også, at alle – også børn – har brug for noget kolesterol. Bl.a. til dannelse af hormoner. Æg indeholder derudover en masse sunde næringsstoffer og er med sit fedt- og proteinindhold med til at holde blodsukkeret stabilt. Så her har du en af de advarsler, som du nok ikke skal lægge alt for meget i. Husk selvfølgelig at det er sundest at spise varieret, men vær ikke bange hvis du eller dit barn synes, æg er helt fantastisk. Seriøs advarsel mod tungmetaller Hvordan ser det så ud med tungmetallerne? Ja, det er faktisk noget, du skal tage ganske alvorligt. Den danske forsker Philip Granjean har lavet undersøgelser, som viser en klar sammenhæng mellem kviksølvindholdet i navlestrengsblod og nedsatte færdigheder hos det 7-årige barn i forhold til koncentration, opmærksomhed og talemæssige evner. Selv ved meget lave doser af f.eks. methylkviksølv kan der altså ske målbare skader på et barns centralnervesystem. Tungmetaller er især til stede i fisk. Så når du skal vælge fisk, skal du være opmærksom. Faktisk anbefaler fødevarestyrelsen, at man vælger opdrættede fisk eller magre fisk, hvis man som voksen spiser mere end 300 g. fisk om ugen. Børn under 3 år bør ikke spise mere end


sel!

tema naturli

Har du en bæredygtig økonomi? Bliv kunde i Folkesparekassen. Så får du et pengeinstitut, der gør det nemt at vælge bæredygtigt. For eksempel har du mulighed for at låne penge til en lav rente til en bil, der kører langt på literen eller til energiforbedringer i din bolig. Det gavner både miljøet og din økonomi. Se mere på www.folkesparekassen.dk.

Et bæredygtigt valg

www.folkesparekassen.dk Silkeborg • tlf. 86 81 16 11 Aarhus • tlf. 86 13 51 00 Odense • tlf. 66 11 22 31

naturli.dk

25


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

25 gram om ugen af store rovfisk. Rovfisk er fisk som tun, rokke, helleflynder, oliefisk/escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Hvis I tager tilskud af fiskeolie, hvilket kan være en rigtig god idé i mange tilfælde, så er det selvfølgelig også vigtigt at vælge en kvalitetsolie, som er fri for tungmetaller og heller ikke er harsk. Kontakt gerne producenten for dokumentation. De farlige vitaminpiller I januar 2012 kom forbrugerbladet Tænk med en advarsel mod vitaminpiller til børn. Ifølge Tænk er der risiko for, at børn bl.a. får for meget A-vitamin, jern og zink i visse børnevitaminer.  Og selvfølgelig kan man overdosere. Overdosering med A-vitamin kan i yderste konsekvens give led-, knogle- og muskelproblemer, opkast og leverforstørrelse. Overdosering sker dog kun ved indtag af Retinol (A-vitamin) og ikke Betacaroten (forstadiet til A-vitamin), som hovedsageligt findes i de vegetabilske kilder (planteriget). Men en meget vigtig pointe peger på, at balancen mellem A-vitamin og D-vitamin er afgørende. Da folk generelt får alt for lidt D-vitamin, bliver de meget mere følsomme for A-vitamins bivirkninger. En del af løsningen er derfor altid at sørge for, at dit barn er dækket ind med D-vitamin. Store doseringer af zink igennem længere tid kan give kobbermangel, da zink vil fortrænge kobberet. Derfor skal zink altid helst indtages sammen med kobber. Hvilket jo netop er tilfældet i et multi-produkt. Derudover er tilstedeværelsen af zink f.eks. også en forudsætning for, at kroppen kan udnytte jern og A-vitamin optimalt. Så derfor er det selvfølgelig vigtigt, at kosttilskuddet er sammensat i en bred vifte af vitaminer og mineraler, så der er taget højde for deres indbyrdes påvirkninger. Og at det er tilpasset det rette alderstrin. Hvis daglig dosis fra et til ti år er to tabletter dagligt, så giv en enkelt tablet indtil barnet er fire-fem år, og så kan du derefter sætte det op til to.

”Det kan godt undre lidt, at der ikke advares mod konventionel komælk.”

26

naturli.dk

Hvis du læser artiklen på side 14 af Carsten Vagn Hansen om vitamin- og mineralindholdet i vores mad, så ser du, at der er meget fornuft i at tage et godt multivitamin/mineral tilskud. Det gælder selvfølgelig også børn. Ved at følge den fastsatte ADT (anbefalet dagligt tilskud) risikerer vi i nogle tilfælde bare at give kroppen overlevelsesdoser af næringsstoffer, i stedet for at give kroppen så optimale forhold som muligt for at holde sig sund. Rimelig advarsel mod risdrik? Lad os også lige se lidt nærmere på advarslen fra fødevarestyrelsen mod at give børn under tre år risdrik. Advarslen bunder i, at risdrik ligesom mange andre fødevarer indeholder små mængder af stoffet arsen. Og ud fra tanken om, at små børn får meget af deres næring flydende, har man ud fra forsigtighedsprincippet lavet denne advarsel. Det er især den uorganiske arsen, som kan give problemer, og den findes bl.a. i risdrik. Der skal dog ganske meget risdrik til. Et barn på 10 kg kan drikke helt op til ti liter risdrik om ugen, før det når op på grænseværdien for indtag af uorganisk arsen – forudsat at det ikke får uorganisk arsen fra andre kilder. Så her er tale om en advarsel, som nok med fordel kunne modificeres lidt, så det f.eks. handlede om at ikke at overdrive små børns indtag af risdrik. Eller måske bare holde fast i at det er sundt at spise varieret. Skal vi advare mod komælk? Som du kan se, findes der masser af advarsler – og især til forældre med små børn. Men hvis du nu bare følger alle advarslerne – er du så 100 pct. sikker på, at dit barn ingen skadelige stoffer får? Eller mangler der måske rent faktisk nogle advarsler? Hvad med pesticiderne? Pesticider er jo i sagens natur giftige, fordi de er beregnede til at slå ihjel – f.eks. ukrudt og skadedyr. Men nogle pesticider er også

sundhedsskadelige for mennesker. De er bl.a. mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Nogle af dem ser endda ud til at nedsætte evnen til at få børn. I konventionel komælk kan der ifølge fødevarestyrelsen være små mængder af pesticider. Så hvis vi tænker på advarslen mod risdrik ud fra forsigtighedsprincippet, og ud fra tanken om at små børn indtager meget flydende næring, så kan det godt undre lidt, at der ikke også findes en advarsel mod konventionel komælk til børn under 3 år. Hvis man gerne vil undgå pesticiderne, kan man købe økologisk mælk. Her opnår man også nogle flere fordele som f.eks. flere sunde fedtsyrer og mere E-vitamin. Tag advarsler med fornuft Så advarsler er der altså nok af. Men inden du bliver helt forpustet af at skulle huske dem alle og bekymre dig for, om du nu har styr på det hele, så vil jeg invitere dig til at tage en dyb indånding. Kig dig omkring. Brug din mavefornemmelse og din sunde fornuft. Spørg de eksperter, som du har tillid til og tag så de valg, som giver mening for dig og din familie.


Bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår1,4 Bidrager til vedligeholdelse af normale negle1,4 Bidrager til normale kognitive1 og psykologiske funktioner2,3 Medvirker til vedligeholdelse af normalt syn1 Bidrager til vedligeholdelse af normal hud1 Medvirker til normal collagen dannelse 2 Bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen 4

Bidrager til nervesystemets normale funktion2,3

SÅDAN KAN DU STØTTE DIN KROP – MED ÉN TABLET OM DAGEN Bidrager til et normalt syre/base-stofskifte1 Medvirker til regulering af den hormonale aktivitet 3 Medvirker til en normal frugtbarhed og reproduktion1 Medvirker til normal funktion af immunsystemet 1,2,4 Bidrager til at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress1,2,4,5 Kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed2,3 Bidrager til at vedligeholde normale knogler1 1: Zink. / 2: Vitamin C. / 3: Vitamin B6. / 4: Selen. / 5: Vitamin E

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 25 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Pharma Nord er blandt Europas førende producenter af forebyggende lægemidler og kosttilskud, som i dag sælges i mere end 45 lande verden over.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_1212_215x280

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede SelenoPrecise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


u Tema: Forn

ft & forsigtigh

ed

Det mest manglede mineral

Fornuft & forsigtighed

Kosttilskud

Nogle får for meget, men de fleste får for lidt. Er du en menstruerende kvinde eller i voksealderen, så er risikoen for at få for lidt ret stor – alligevel er mange lidt forsigtige, for man kan også få for meget. Har du gættet, hvad det er? Nemlig: Jern. Af: Malene Tonnung Foto: Colourbox

S

tørstedelen af danske kvinder har prøvet at tage jerntilskud under graviditet. Her er det for mange en helt naturlig måde at sikre sig, at kroppen er klar til den ekstra udfordring, som graviditeten indebærer. For jern har en stor betydning for kroppens funktioner. Jern er essentielt for vores røde blodlegemer, og dermed for at ilt transporteres rundt i kroppen – og for celledelinger. Det er derfor, vi bliver trætte og uoplagte, når vi mangler jern. Vores evne til at tænke, huske og lære nyt er også afhængig af, at vi får jern nok, og så fungerer immunsystemet bedst, når vi ikke er i underskud. Kort sagt har jern en stor indflydelse på

28

naturli.dk

helt basale funktioner i kroppen. Og hvis disse funktioner bliver påvirket af jernmangel, kan vi drikke nok så mange energidrikke eller spise masser af opkvikkende urter – vi vil fortsat være trætte og uoplagte. Meget af vores jern får vi gennem kosten, hvor vi især finder det i kød, nødder, fuldkorn og grønne grøntsager. Jern i kød er lettere at optage for kroppen, så især vegetarer bør være opmærksomme på at få jern nok. Men kød på bordet er absolut ikke en garanti for nok jern. Faktisk viser undersøgelser at op mod 90 pct. af de danske kvinder, der menstruerer ikke får tilstrækkeligt med jern, og at 40 pct. decideret lider af – eller er tæt på – at lide af jernmangel.

Jern til vækstspurter Er du menstruerende kvinde, skal du indtage 12-18 mg jern om dagen. Vi får i gennemsnit 9 mg jern om dagen på en gennemsnitlig kost. Er du gravid, har du brug for mere, end du kan optage via kosten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle gravide får jerntilskud dagligt fra 10. graviditetsuge. Når vi har overstået vores graviditet, står rigtig mange forældre og drypper jerntilskud ned i babymaden på anbefaling fra sundhedsplejerske og sundhedsstyrelse. Desværre er vi knap så opmærksomme på jerntilførslen, når poderne vokser til. Børn i voksealderen, og faktisk især unge drenge, der kan tage nogle gevaldige vækst-


tema naturli

Sådan tager du tilskud • Vælg en organisk bundet jern – f.eks. Kräuterblut, der både virker bedre og er mere skånsom end de uorganiske tilskud. • Indtag tilskud mellem måltiderne, så din kost ikke forhindrer jernoptagelsen. • Undgå at indtage kaffe, te og mælk sammen med jernet, da det binder og hindrer optagelsen af jern. • C-vitamin fremmer optagelsen, så sørg også for at få nok af det.

Nødder og fuldkorn er er bl.a. gode kild til jern

Får du jern nok? Hvis du hører til bare en af kategorierne nedenfor, er risikoen faktisk stor for, at du ikke får tilstrækkeligt med jern. • Kvinde mellem 15 og 50 år • Vegetar (eller næsten) • Elitesportsudøver eller dyrker intensiv sport • Ældre og småtspisende • Bleg, ofte træt, har svært ved at koncentrere dig

spurter, er i risikozonen for at mangle jern. Undersøgelser viser, at børn og unge, der mangler jern, kan have symptomer i form af dårlig søvn eller indlæringsvanskeligheder. Når drengene er udvoksede, behøver de sjældent at få mere jern end det, de får gennem kosten. For pigernes vedkommende kan det være en god idé at fortsætte med at være opmærksomme på jernet, indtil de når overgangsalderen og stopper med at menstruere igen. Organisk eller uorganisk jern? Hvis du er mand, kan der være god grund til at gå til lægen og få målt din blodprocent, inden du evt. starter med et jerntilskud. Mænd har behov

for mindre jern, og skal derfor – ligesom de få mennesker, der ophober jern – være opmærksomme på ikke at få for meget. Der er dog forskel på, hvordan og i hvilken form du indtager jern, og hvor nervøs du behøver være for at få for meget. Organisk bundet jern er mere effektivt og alligevel mildere end uorganiske jerntilskud. Rigtig mange gravide har prøvet at døje med hård mave og andre gener, når de første jerntabletter er sluppet ind i systemet, for senere at sværge til det nok mest kendte jerntilskud blandt gravide: Kräuterblut fra Salus. En af grundene til, at f.eks. Kräuterblut er så populært blandt gravide og jordemødre, er netop færre bivirkninger, men også større effekt

allerede ved mindre doser. Samtidig betyder det naturlige tilskud, at faren for at overdosere bliver mindre. Hvis man holder sig til organisk bundet jern og letoptagelige jernpræparater, så er kroppen bedre i stand til at vælge, hvor meget den optager. Kilder: Life.ku.dk, wikipedia, irf.dk, altomkost.dk

“Organisk bundet jern er mere effektivt og alligevel mildere.”

naturli.dk

29


naturli oase

Glutenfriælk

m mad udenvariante r med vegetar

af Signe Lykke

MED PÅ MESSE?

Kogebogsforfatter Signe Lykke har begået sin anden kogebog. Bogen hedder ”Glutenfri mad uden mælk” og er en opfølger til ”Mad uden mælk”, som kom på gaden sidste år. Bogen henvender sig alle, som elsker at spise sund og lækker mad, og som af forskellige grunde gerne vil undvære mælk eller gluten. Her er både vegetariske retter og sukkerfrie fristelser. Som altid er Signe Lykkes retter sunde at spise, lette at lave og dejlige at nyde. Forfatteren er uddannet inden for ernæring og sundhed og lider selv af fødevareoverfølsomhed. I ”Glutenfri mad uden mælk” kombinerer hun sin baggrund og sine egne erfaringer med en god portion kreativitet. At være overfølsom eller intolerant behøver ikke betyde afsavn i smag eller madglæde... Find den i bogshoppen på saftkraft.dk Glutenfri mad uden mælk, af Signe Lykke, Forlaget Signe Lykke, 108 sider, vejl. pris kr. 195,-

DET LILLE EKSTRA Smart, lækkert, praktisk eller bare lige noget ekstra...

Har du også lyst til at se, prøve og smage på noget af det sidste nye inden for alternativ sundhed, skønhed og behandlinger? Den 1.-3. marts 2013 slår Sund Livsstil dørene op til messen i Århus, som sædvanen tro bliver afholdt i Scandinavian Center på Margrethe Pladsen. Og traditionen tro kan du få rabat på indgangen med Naturli. Bagerst i dette nummer finder du to rabatbilletter til messen, så du kan spare 60 kroner pr. næse til indgangen.

1 olietjek Får du gode fedtstoffer nok? Eller lider din hud ved mindste tegn på tørt frostvejr? En masse sunde fedtstoffer i din kost kan være løsningen. Huden er som regel det første og sikre tegn på, at du ikke får sundt fedt nok. Hjernen og dine indre organer bliver nemlig prioriteret først, når essentielle fedtsyrer skal fordeles, hvilket for mange betyder en tør og kløende hud. Udo’s Choice er certificeret økologisk olier fra hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø, med uraffinerede olier fra risklid- og riskimolie, havreklid- og havrekimolie, økologisk kæmpenatlys

og lecitin. Den indeholder masser af de essentielle fedtsyrer, som er essentielle, fordi kroppen ikke kan fungere optimalt uden. Udo’s Choice var den første olieblanding på det danske marked som satte fokus på betydningen af omega 3 og 6 i én blanding. Spis det i din smoothie, på din salat eller tag et ekstra olieshot før maden. Optagelsen øges, hvis du indtager den sammen med mad.

FEDTFATTIGE CHIPS AF RØDDER OG RIS

Når du bare må synde...: Rice Chips er en lækker økologisk fedtfattig snack, som er lavet på brune ris. Rice Chips er både mælke- og glutenfrie og har oven i købet 70 pct. lavere fedtindhold end nogle kartoffelchips! Ingredienserne er økologisk brun rismel, solsikkeolie, havsalt og ingefærpulver.

30

naturli.dk

Trafo Rodfrugt Chips indeholder økologiske rodfrugter, der er bagt i solsikkeolie og har et relativt højt indhold af fibre fra økologiske gulerødder og rødbeder. Eller prøv en klassisk, men økologisk tykskåren kartoffelchips i salt og peber-version.

værd at vid e

Glutenfri!


oase naturli

Biofreeze

®

-effektiv smertelindring for aktive i alle aldre

Biofreeze® - Koldterapi, hurtig og effektiv smertelindring, der anbefales og benyttes af professionelle behandlere i forbindelse med:

Mmm, diskret Mama· licious er Bestsellers ventetøj, som har lavet en serie ‘nursing wear’, der tager hensyn til de behov, der er til komfort og diskretion for ammende mødre. Og så er det oven i købet smart og lækkert tøj. Feminine detaljer, print og rå detaljer gør det let at finde tøj, så du både kan se smart ud og alligevel være praktisk, når du skal amme. Der skal være let adgang til babys mad og gerne uden, at mor skal smide alt for meget tøj eller blotte sig.

Mama· licious’ amme styles indeholder alt lige fra kjoler, toppe, undertøj og nattøj. Alle styles har et dobbelt lag af stof, som gør det nemt at amme i fred og helt privat. Mama· licious kan købes online, hvor du finder et stort udvalg af lækre styles – eller du kan se din nærmeste forhandler af mama·licious.

Ømme og overbelastede muskler Ondt i ryggen Ledsmerter Smerter i benene Forstrækninger og forstuvninger Sportsskader

Se mere på www.mamalicious.com.

GRATIS PRØVE!

Ring tlf. 8654 0058

der er Hjælp til dig, kstra/ blevet pap/e bonus-mor

Ekstramor? Alle, der har prøvet at leve i en sammensat familie, ved, at det sjældent forløber helt gnidningsfrit. Men det er ikke kun børnene, der kan have svært ved at falde til i nye rammer. Også de voksne kan slås med jalousi og drømme om, at familielivet ikke skulle have helt så mange hurdler. Det er dog de færreste kvinder, der har let ved at indrømme jalousi overfor ekstrabarnet eller andre mindre kønne følelser, derfor har Janne Leth Førgaard skrevet coaching-bogen ‘Førstehjælp til ekstramødre’. Bogen kan hjælpe dig, der er pap/ekstra/bonus-mor med at refelektere over, hvad du gerne vil, og hvorfor du nogle gange kommer i den modsatte retning. ‘Førstehjælp til ekstramødre – sådan navigerer du i en sammensat familie’ af Janne Leth Førgaard, Dansk Psykologisk Forlag, 168 sider, vejl. pris kr. 248,-.

CE-mærket Medical Device

For yderligere information: Tlf. 8654 0058 info@yourcare.dk www.biofreeze.dk

Forhandlere: Helsekostforretninger, Matas, Seniorland, Sahva, sygeplejeforretninger, kiropraktorer, fysioterapeuter og massører

naturli.dk

31


naturli coaching

Tid til forandring:

Hvad holder dig tilbage?

Hvem drømmer ikke ind imellem om et liv med mere eventyr, selvstændighed, sjovere udfordringer og mindre hverdag? Hvordan ved du, hvornår du er nødt til at lytte til drømmen og smide forsigtigheden over bord? Og hvordan tager du mod til dig? Af: Birgitte Aagaard, coach Foto: Colourbox

S

om en del af mit arbejde er jeg så heldig at beskæftige mig med mennesker, der ønsker at skabe forandringer i deres liv og udvikle sig som menneske. De kommer til mig, fordi de vil fremad, have resultater, og ikke gider ’vente’ mere på, at der sker noget. Det kan være alt – lige fra at ville have et bedre forhold til familien eller partneren, et bedre

32

naturli.dk


coaching naturli

Point o f return no berusen er skræmm de og en samme de på tid

selvværd, slippe angst, fobier og uønskede mønstre og vaner – til at de ønsker et konkret skift i tilværelsen: nyt job, flytning, uddannelse eller eget firma. Uanset om du vil smide cigaretterne, genopdage dit parforhold eller starte egen virksomhed, er der ét træk, som er gennemgående for alle, der søger mig: De drømmer om et andet liv – i det store eller små, på det ydre eller det indre plan. Og det er helt fantastisk at få lov til at være ’fødselshjælper’ for et menneske, der er ved at tage eller har taget en beslutning om, at NU skal der ske noget. Ingen garantier – men masser af benarbejde Forud for at du tager beslutningen om, at NU skal der ske en forandring, ligger der ofte mange, mange timers overvejelser, ærgrelser, dagdrømme, vågne nætter og måske flere tilløb. Spørgsmålet er, hvad der holder dig tilbage? Ofte vil en større forandring være forbundet med en hel del sommerfugle i maven – det kan være forbehold, der handler om mulige konsekvenser (mister jeg penge, konen/manden, vil det lykkes?). Der følger ingen garantier med en stor forandring, men hvis du tager arbejdstøjet på og gør dit forarbejde, kan du foregribe de værste og mest unødvendige fejltrin ved at bruge denne guide:

l Birgittes Tip ti selvcoaching med konkrete øvelser på faktasiderne 60-61

Start din forandring 1) Skriv ned, hvad du er bange for. 2)  Indsaml praktisk viden: Hvad kræver det, hvad koster det, hvem kan lære mig noget om, hvordan man gør? 3) Forbered ”den vigtige snak”: Hvordan vil du præsentere din idé (for konen, familien, chefen, banken...)? Husk at fortælle, hvad du vil opnå med forandringen/din drøm – det er vigtigt, at din evt. ’modpart’ forstår, hvorfor du vil forfølge din drøm. Overvej evt. hvilke FORDELE, som din modpart evt. kan have af, at du forsøger at realisere din drøm. At stå alene med forandring, eller... Når du kaster dig ud i en forandring, kan du meget let føle dig meget alene om det – og for rigtigt mange gør det chancerne for at fuldføre drømmen færre. Derfor er ”den vigtige snak” ovenfor væsentlig, så du ikke tumler rundt med alt for mange forstyrrende tanker om potentielle følger og konflikter, inden du overhovedet er kommet i gang.

Når du bevæger dig længere ind i beslutningsfasen, skal du også overveje, om du behøver at være så alene med dine konkrete tanker og idéer. Det er en stor fordel at inddrage andre, relevante personer i dit projekt – enhver har brug for en væg at spille bold op ad, så at sige. At bolden kommer tilbage og tilbage og tilbage fra stadig nye vinkler. Som coach deltager jeg bl.a. i iværksætterarrangementer, hvor potentielle iværksættere kan komme hen og ’vende’ bolden med mig. I første omgang handler det ofte om at høre sig selv sige, hvad projektet handler om – allerede her fanger mange sig selv i eventuelle huller (i idéen, planen, beslutningen, den følelsesmæssige afklaring). Derefter stiller jeg nogle relevante spørgsmål, som hjælper den enkelte til at konkretisere planen, skærpe idéen og få flere perspektiver med. Denne funktion kan venner, familie, kolleger, interessefæller også have – OPSØG DEM – bed dem om deres feedback. Husk lige faldskærmen... Når du slipper din drøm fri og deler dine tanker med andre, risikerer du på et tidspunkt, at der ikke er nogen vej tilbage. Alternativet – ikke at forsøge at skabe forandringen og realisere din drøm – er utænkelig. Beslutningen har taget sig selv. Og det er det allerbedste udgangspunkt, du kan have for enhver forandring! Dette punkt – point of no return – er berusende og skræmmende på samme tid – som frit fald. MEN: Husk lige faldskærmen! Det gør turen og udsigten meget lettere at nyde og overskue... Igen gælder det om at alliere sig med personer, som kan hjælpe, støtte og bidrage. Det kan være alt lige fra moralsk støtte, viden, erfaring og konkret hjælp til praktisk eller mental ’træning’. Med coachen som eksempel: Du skal have en hånd at gribe ud efter, når du er ved at snuble, og en hånd, der skubber dig i ryggen, når du bliver for ’forsigtig’ eller mister modet. GRIB UD efter hjælpen. Det handler om at bruge ALT, hvad der kan trække dig fremad mod dit mål. Læg en plan, hvor du nedskriver henholdsvis, hvilke svære ting du forudser, OG hvem du vil kontakte/hvordan du vil håndtere dem, når de kommer. Når du har sådan en plan og et arsenal af hjælpere og tricks/viden om, hvordan du klarer de udfordringer, du vil møde – så er det meget lettere at tage skridtet fuldt ud og ikke længere holde dig selv tilbage.

naturli.dk

33


naturli mad

Kan økonomi rime på økologi? Det er sund fornuft at opbruge alle de indkøbte madvarer

Mange af os ønsker at købe økologiske varer, men prisforskellen på de konventionelle varer og de økologiske sætter til tider en begrænsning. At få økonomi og økologi til at svinge sammen kan derfor være en udfordring, men ved bl.a. at undgå madspild og have fokus på årstidens frugt og grønt, kan det alligevel lykkes. Af: Trine Vesteraa, kostvejleder Foto: Kirsten Bøjstrup - bojstrupreklamefoto.dk

237.000 tons! Det er ifølge foreningen Stop Spild af Mad mængden af fødevarer, danske husholdninger årligt smider ud. Det er ikke udelukkende økologiske fødevarer, men der er sikkert en del økologi i blandt. Der er derfor god ræsonnement i at overveje, hvordan vi i vores egen husholdning kan mindske spildet. Det er sund fornuft at opbruge alle de indkøbte madvarer; særligt hvis et økologisk madbudget skal balancere. Selvom det kan være en udfordring at få brugt det hele, så se det som en mulighed for at eksperimentere med smag og råvarer. Mange af os laver ofte de samme retter i rotation - med de nøjagtigt samme ingredienser. Årstidens frugt og grønt Et sted at starte er at købe sæsonens frugt og grønt. Det er billigere, og samtidigt får vi de varer, der er mest fulde af saft og kraft. Vi får også meget mere variation på denne måde. Tomater og agurker smager ikke af meget her om vinteren, men derimod er der masser af smag at hente i rodfrugter og kål. Som supplement til de tungere vintergrøntsager kan det være fint at bruge grønt fra frost, som selvfølgelig også har længere holdbarhed. Skær ned på kødet Økologisk kød er en sværvægter i forhold til madbudgettet, så her er der en oplagt mulig-

34

naturli.dk


opskrifter

Prøv denne gang

Boller med øl, rosiner og valnødder

Farsmix-vafler

hed for at spare. Udfordr dig selv - drop kødet flere dage om ugen og brug forskellige bønner, linser og spirer i stedet. De har et højt indhold af protein, komplekse kulhydrater og fibre, som er med til at holde dig mæt, holde din fordøjelse i gang og dit blodsukker i ro. Køb hele stykker kød i stedet for udskåret kød. Det giver flere måder at anvende den samme type kød på. Eksempelvis kan noget af kødet skæres til pålæg, så de dyrere pålægspakker kan begrænses. Tænk lidt, men godt – og spæd fars og gryderetter op med grøntsager. Brug resterne Madspild kan mindskes på mange måder: • Rester fra aftensmaden kan bruges til madpakken eller som morgenmad. • Overskydende kød kan skæres til pålæg. • Ris i overskud kan anvendes som tærtebund til en grøntsagstærte, rørt med 1-2 æg, salt, peber og krydderurter efter smag. Risene kan også bruges til små pandekager, kommes i dejen til brød og boller eller i en rissalat. • Frugt, der er blevet lidt kedeligt at se på, kan skæres i tern og bruges i frugttærter. Æbler og pærer kan rives og kommes i dejen til boller. Bananer, der er blevet for søde og brune kan skæres i skiver, fryses og bruges til smoothies eller moses og bruges i bagværk. • Hvis du juicer, så er der næsten ingen undskyldning for at smide ud, for her kan det meste bruges, bare det ikke er decideret

Misosuppe

Sojapasta vendt i cremet champignonspinatsauce

dårligt. Den pulp, der bliver tilovers, kan også bruges i bagværk, supper, gryderetter eller en lasagne alt efter, hvad du har juicet. Frys, frys, frys Endnu en måde at begrænse spildet på er ved at bruge fryseren. Mange fødevarer kan fryses ned, og hermed forlænges holdbarheden. Det gælder f.eks. saft, juice, olier, fløde, skæreost og kokosmælk. Skæreosten kan rives inden frysning - så er den klar til pizzatopping. Optøet kokosmælk og fløde fungerer fint til supper, saucer og gryderetter. Mange olier, som hørfrø- og  hampeolie, er ofte billigere at købe i store flasker, men mange kan ikke nå at spise dem inden for de 4-6 uger, de kan holde sig efter åbning. Løsningen kan være at fryse noget af olien, så du kun har den mængde olie i køleskabet, du kan nå at bruge. Frys madrester ned, hvis det er muligt, også selv om det ikke er så stor en portion. Det kan blive til en hurtig aftensmad på travle dage – evt. suppleret med en hurtig salat. Ryd op, planlæg og prioriter I en travl hverdag kan man hurtigt miste overblikket over, hvad køleskabet indeholder, men det er en dårlig forretning. Ryd op i køleskabet en gang om ugen og find ud af hvilke varer, der skal spises nu og hvilke, der kan indgå i de kommende dages måltider. Brug evt. internettet til at finde opskrifter med specifikke råvarer.  Skal du vælge mellem økologiske og konventionelle varer, så prioriter at dine basisvarer

Soja smøreost med krydderurter

mad naturli

Fyldte pandekagekurve

er økologiske. Mange dagligvarebutikker har et godt udvalg af eksempelvis mel, gryn, mælkeprodukter, pasta, kartofler og gulerødder til priser ikke så langt fra de konventionelle varers. Er du hardcore? Har du lyst til mere end bare at bruge sund fornuft i husholdningen, så er der rigtig god mening i at dyrke eget frugt og grønt. Du kan anlægge køkkenhave, men er pladsen ikke til det, kan mange planter gro i spande og potter. Camilla Plum har lavet gode programmer om at anlægge køkkenhave og byhave, som kan ses på nettet. Forår, sommer og efterår er der gode muligheder for at gå ud i naturen og indsamle bær og grønt. Brændenælde, skvalderkål, mælkebøtteblade, svampe og bær er noget af det, du kan supplere madbudgettet med. Pluk og saml altid væk fra veje og sprøjtede marker, og husk at have styr på hvilke svampe, der kan spises! De fleste økologiske fødevarer er dyrere end konventionelle, men det betyder ikke, man skal undlade at købe økologisk. For mange af os drejer det sig om at prioritere, hvad vi vil bruge vores penge på. Kigger vi nærmere på vores konto, vil vi sikkert kunne finde et beløb eller to, som sagtens kunne være brugt anderledes – eller mere fornuftigt, om man vil... At prioritere økologiske produkter er ikke kun et spørgsmål om økonomi, men også et spørgsmål om hvad du får for pengene. Færre tilsætningsstoffer og e-numre, bedre dyrevelfærd og højere kvalitet er noget af det, du betaler for, når du vælger økologisk.

Flere tips og svar fra Trine

Trine Vesteraa er kostvejleder og har lavet opskrifterne på de næste sider. Trine er en af vores nye brevkasseskribenter på Naturli, hvilket betyder, at du fremover kan spørge hende om alt muligt vedrørende kost på naturli.dk/sporgtrine. Læs mere om Trine og få bl.a. hendes råd om, hvordan du får flere bønner og linser i din kost på side 60. naturli.dk

35


naturli mad

Boller med øl, rosiner og valnødder 12 stk. Du skal bruge: • 2 dl. mørk glutenfri risøl • 3 dl. vand • 15 g. loppefrøskaller • 1 tsk. salt • 1 tsk. bagepulver • 1 tsk. carob • 50 g rosiner • 75 g valnødder • 170 g boghvedemel • 60 g amarantmel • 100 g brun hirsemel • 50 g glutenfri grovvalsede havregryn

Sådan gør du: Udblød skallin i øl og vand i ca. 10 minutter. Afvej imens de tørre ingredienser og hak valnødderne groft. Bland alle ingredienserne med skallin, vand og øl og rør det hele godt sammen. Brug evt. hænderne. Form bollerne (det gøres lettest med fugtige hænder) og pensl dem med olivenolie. Bages ved 200 grader i 30 minutter.

Farsmix-vafler

6-7 stk. Du skal bruge: • 2 dl. grov basis farsmix fra Natur Drogeriet
 • 4 dl. kogende vand
 • 2 tsk. loppefrøskaller 


36

naturli.dk

• 1 lille løg • salt, 
peber
 • ½ tsk. røget paprika
 • 1 æg • 100 g kogte mosede kartofler • kokosolie til stegning

Sådan gør du: Hæld vandet over farsmixen og lad det koge 20-30 minutter, til vandet er godt kogt ind. Kom loppefrøskallerne i farsmixen, så det kan suge lidt væde til sig. Riv imens løget fint og mos kartoflerne. Kom løg, kartofler, æg, salt, peber og røget paprika i farsmixen og rør det hele godt sammen. Varm vaffeljernet op og smør det med rigeligt kokosolie. Kom ca. 1½ spsk. dej i vaffeljernet og fordel det lidt ud med en ske. Bag vaflerne til de er gyldne og slipper jernet. Kom kokosolie på mellem hver vaffel. Vaflerne er mere bløde i det end almindelige vafler. Kan serveres til en god salat eller bruges som en slags brød og smøres med f.eks. tahin, sandwich-spread, mayonnaise mm. og toppes med lækre grøntsager. De er også gode til madpakken.


opskrifter

mad naturli

Tofu laves er af sojabønn

Misosuppe Til 4 personer Du skal bruge: • 300 g tofu med champignon
 • 2 mellem gulerødder
 • 1 stort blad grønkål
 • et lille stykke frisk chilli
 • 2 store spsk. mørk rismiso
 • 8 dl. vand • 6 g Arame tang • Friskkværnet peber og evt. lidt salt (husk at miso er meget salt) • 1 tsk. kokosolie
 • Dild Sådan gør du: Vask tangen og lad den stå i blød i ca. 10 minutter og hæld herefter vandet fra. Skræl gulerødderne og skær dem i små tern. Grønkålen skæres i tynde strimler og chilien hakkes fint. Husk at rengøre grønkålen grundigt først. Rør misoen ud i ca 2 spsk. vand og svits alle gulerødderne et par minutter i kokosolien. Tilsæt herefter vandet og kom grønkål, arame tang samt tofu i. Giv suppen et kort opkog. Tag suppen af blusset, så den ikke længere koger og kom misoen i. Smag til med salt og peber og slut af med et stort drys dild. Misoen må ikke koge med for så ødelægges de gode bakterier, som miso indeholder.

Sojapasta vendt i cremet champignonspinatsauce Til 4 personer Du skal bruge: • 500 g champignon • 2 løg • 3 fed hvidløg • 200 g frossen spinat • 1 bundt persille • et lille stykke frisk chili • 2 tsk. citronsaft og citronskal • salt og peber • ¼ tsk. stødt muskatnød • 300 ml. sojafløde • kokosolie til stegning • 1 strøgen tsk. arrowroot rørt op i 2 tsk. koldt vand • 150 g sojapasta

Sådan gør du: Tø spinaten op og vrid den fri for væde. Rengør champignon og skær dem i tynde skiver. Pil løg og hvidløg og hak begge dele fint. Chilien hakkes også fint. Persillen vaskes grundigt, tørres og hakkes. Svits champignonerne til næsten al væden er fordampet og tilsæt citronsaftog skal. Tilsæt løg, chili, hvidløg og spinat og svits det hele til løgene er møre. Tilsæt fløden og vend det hele sammen. Kom den oprørte arrowroot i og lad retten koge ganske sagte til fløden er kogt lidt ind og er blevet cremet. Smag til med salt, muskatnød og frisk kværnet peber. Mens saucen tilberedes koges pastaen efter pakkens anvisning. Lad pastaen dryppe af og vend den med champignonsaucen. Serveres på en bund af rucolasalat og toppes med at stort drys hakket persille.

naturli.dk

37


opskrifter Fyldte pandekage-kurve 10-12 kurve eller ruller Du skal bruge: Pandekager: • ½ spsk Husk • 3 dl. lunken vand • 2 dl. plantemælk • 1½ tsk. salt • 2 æg • 200 g mel (en blanding af 50 g boghvedemel, 75 g majsmel og 75 g quinoamel) • 1 spsk. kokosolie i fast form som smeltes

Soja smøreost med krydderurter Til 4 personer Du skal bruge: • 250 ml. sojafløde • ½ tsk. agar agar • 2-3 tsk. vand • ½ tsk. olivenolie • salt og frisk kværnet peber • ¼ bundt purløg • ¼ bundt dild Sådan gør du: Vask og tør krydderurterne og hak dem fint. Kom sojafløden i en tykbundet gryde og varm forsigtigt op. Rør imens agar agar sammen med vandet og rør det i fløden. Lad fløden koge sagte i ca. 2 minutter, til den begynder at tykne lidt. Hæld fløden i en skål og lad den køle helt af. Herefter kommes olivenolie og krydderurter i, og det hele piskes sammen med håndmixeren, så osten får jævn konsistens. Smages til med salt og peber. Holder sig et par dage i køleskabet.

Fyld: • 2 løg • 400 g hvidkål • 200 g bønnespirer • 1 peberfrugt • 2 mellem gulerødder • 10 g arame tang • 250 g tofu naturel • 4 spsk. glutenfri sojasauce • 2 tsk. kokosolie • salt og peber • et drys chili Sådan gør du: Pandekager: Rør husk ud i vandet og lad det blive til gelé. Det tager omkring 10 minutter. Tilsæt æggene og pisk det sammen. Kom herefter

Se flere

opskrifter på naturli.dk 38

naturli.dk

salt og mel i skålen, mens du hele tiden pisker. Den smeltede kokosolie piskes ligeledes i, og tilsidst tilsættes plantemælken lidt efter lidt, til konsistensen er tilpas. Steg pandekagerne i lidt kokosolie. Hvis du vil lave pandekage-kurve kommes pandekagerne i ovnfaste skåle med en diameter på ca. 10 cm. Skålene smøres med kokosolie og en pandekage lægges ned i skålen, så den folder i kanten. Skålene med pandekagerne bages i ovnen i ca. 20 minutter ved 175 grader. Pandekagerne skal være sprøde og skal kunne holde faconen, når de tages ud af skålene. Fyldet: Sæt arametangen i blød i 10 minutter, skyl den grundigt og lad den dryppe af i en sigte. Skær løg og peberfrugt i små tern, hvidkålen i meget tynde strimler, og guleroden i tynde stave. Svits først løget i kokosolie i ca. 2 minutter, kom herefter hvidkålen og sojasaucen ved og lad det svitse ved middelvarme i omkring 5-7 minutter, til kålen begynder at blive lidt blød, men stadig har bid. Pres væden ud af tofuen og smuldr den ned i gryden og tilsæt bønnespirer, peberfrugt, arame tang og gulerod. Svits yderligere et par minutter og smag til med salt, peber og chili. Fordel fyldet i pandekage-kurvene og server med en god salat.


oase naturli

100 MIO. ALTERNATIVE En EU-konference blev i oktober afholdt med fokus på værdien af komplementær og alternativ behandling for europæiske patienter og befolkningen som helhed – og for europæiske sundhedssystemer, sundhedspolitik og -programmer. Konferencen blev organiseret af Eurocam, der er en interessegruppe sammensat af europæiske paraplyorganisationer bestående af patienter, læger og udøvere af alternativ og komplementær behandling. Ifølge Eurocam bruger mere end 100 millioner europæere alternativ behandling, enten alene eller sammen med anden behandling, og de betaler selv. Ifølge Verdenssundhedsorgani-

sationen WHO er der i mange moderne lande så mange som 70-80 procent af befolkningen, der har brugt alternativ behandling. Fra Danmark deltog blandt andet professor Helle Johannesen fra Syddansk Universitet, der talte om patienternes motivation for og brug af alternativ behandling. Hun mener, at de som vælger alternativ behandling håber at få hjælp med plager og problemer, som den offentlige, konventionelle behandling ikke dækker. Hun pegede på, at alternativ behandling er begrænset til de få, der har råd til det. Dette blev bakket op af professor Andrew Long, der mener, at alternativ behandling i samarbejde med konventionel

medicin kan hjælpe EU-borgerne til at klare alvorlige helseudfordringer. Han mener også, at et sundhedsvæsens bærekraft kræver en drejning mod sundhedsfremme og forebyggelse af sygdom. Der er nu fra arrangørens side sendt en opfordring til Europakommissionen, Europaparlamentet og EU’s medlemsstater om at være mere åben over for alternativ behandling samt gøre alternativ behandling lige tilgængelig for alle mennesker. Opfordringen kan læses på internettet på www.alternativ.no/element_db/13/1393_CAM_ declaration.pdf

EU-NYHEDERNE... Indrømmet: Vi har ikke så tit nyheder fra EU, men en gang skal jo være den første...

Viden hæfte

Da Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, har frigivet en række lovlige anprisninger – primært på vitaminer og mineraler – har Natur-Drogeriet lavet et hæfte om de nye anprisninger på fødevarer. Læs om anprisningerne i hæftet VIDEN, der kan bestilles gratis hos Helsam og Natur-Drogeriet.

e værd at vid

NYHED:

Klogere af anprisninger? Det er forbudt at angive, at en fødevare kan forebygge, lindre eller helbrede sygdomme. Derfor har det længe været svært for producenter af kosttilskud at forklare hvilken virkning, det lige er, som forbrugeren kan forvente ved at indtage kosttilskuddet. Med de nye lovlige anprisninger fra Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, er det nu muligt at fortælle om nogle af de sundhedsmæssige fordele, nogle kosttilskud kan have. Men reglerne kan både lægge op til misbrug og samtidig fortsat være for firkantede til, at forbrugeren kan få en fyldestgørende vejledning. De nye sundhedsanprisninger er et skridt på vejen, men det er stadig godt at bruge fornuft, når du som forbruger skal gennemskue, om et produkt kan det, du søger.

naturli.dk

39


din sunde webshop

SAFT & KRAFT

Besøg bogshoppen, og find inspiration til bøger om sundhed og helse. Læsestof, der hjælper dig til en sundere livsstil. Vi har et stort udbud i bøger og produkter, der på en naturlig måde inspirerer dig til at opnå en forbedret livsstil.

www.saftkraft.dk eller ring på tlf.

7584 1200

Anne Marie Börlind kosmetikpung Denne kosmetikpung er med super lækre Annemarie Börlind produkter. Annemarie Börlind produkter er med naturlige og økologiske plante-ekstrakter og er ikke testet på dyr : 50 ml Cleansing milk, 50 ml. Facial toner, 15 ml. Dagcreme og 15 ml. Natcreme

alle hverdage mellem kl. 9.00–12.00 for at bestille. Tilbud gælder så længe lager haves.

Nyheder

Fri mig for flere hedeture Ubalance i hormonerne? Forfatter, Søs Wollesen, gennemgår i et let tilgængeligt sprog de væsentligste hormoner, hvordan de virker og kan opleves, når de er i ubalance. BESTILLINGSNR: 1314 N

BESTILLINGSNR: 1313 N

Kr.

255,-

Kr.

250,-

RAV sampak RAV produkterne er kendt for ikke at indeholde alkohol – men er derimod beriget med ægte RAV af fineste kvalitet, 100 % planteekstrakt og økologisk aloe vera. Tåles af alle hudtyper. Gaveæsken indeholder 250 ml naturligt og frisk duftende Soft Shampoo og en Glycerin håndsæbe, der er skånsom og virksom mod huden.

PRIS

145,-

BESTILLINGSNR: 1311 N

Spis dig yngre

RAV roll-on Populær RAV-serie er nu udvidet med en Antiperspirant Roll-On Deodorant. Uden indhold af alkohol – men beriget med ægte RAV af fineste kvalitet, 100 % planteekstrakt og økologisk aloe vera. Tåles af alle hudtyper.

PRIS

95,-

Den rette mad giver energi og velvære – og nærer dig, så krop og sind holder sig længst muligt ungt. Thorbjörg Hafsteinsdottir har beskæftiget sig med ernæring og sundhed i 22 år, og blev landskendt med bestselleren ”10 år yngre på 10 uger”. ”Spis dig yngre” bygger videre på principperne om at sammensætte maden, så du får alt det, du har behov for. BESTILLINGSNR: 1318 N

BESTILLINGSNR: 1312 N

Kr.

40

naturli.dk

250,-

8 gode livsråd mod kræft Livsstil og spisevaner har ændret sig, og stofskiftet kan ikke tilpasse sig disse ændringer tilstrækkeligt hurtigt, derfor bliver flere og flere syge og kan i værste fald udvikle kræft. Et meget erfarent team af forskere er nået frem til 8 gode livsråd, der forebygger og bekæmper kræft og andre civilisationssygdomme. BESTILLINGSNR: 1319 N

Kr.

230,-


Stærke tilbud

Spar

200,Spar

150,

-

Spar

159, -

10 år yngre på 10 uger

Rundt om sundheden

150 fedtfattige favoritter

Kernesund familiefitness

En opmuntring til alle kvinder, der tror, at det er slut med bikinier og hot sexappeal omkring de 40. Bogen har et 10-ugers komplet antiageprogram med foryngende mad, motion og kosttilskud.

Bogen belyser sundhedsdebatten med eksempler fra dagens Danmark og konklusionen er bl.a., at krisen i sundhedssektoren og folkesundheden kun kan fremmes ved, at der bliver skabt en balance mellem de etablerede og de holistiske eller alternative behandlingsformer.

Det behøver bestemt ikke være trist og kedeligt at leve fedtfattigt. Det vil du være enig i, når du ser alle de lækre fedtfattige opskrifter fra Anne Larsen.

Ro, røde kinder og sunde kroppe med sjove øvelser, afkobling og træning til hjemmebrug. Du behøver ikke andet end denne bog, løbesko, træningstøj, et hjem og dit kvarter. Så er du klar. Ingen transporttid, medlemskaber eller dyre redskaber her.

BESTILLINGSNR: 1315 N Normalpris kr. 249,-

NU KUN

99,-

BESTILLINGSNR: 1317 N Normalpris kr. 198,-

BESTILLINGSNR: 1316 N Normalpris kr. 249,-

49,-

NU KUN

BESTILLINGSNR: 13113 N Normalpris kr. 249,-

NU KUN

39,-

Spar

398,-

Spar

90,-

TILBUD

Ved køb af r begge bøge k s un – samlet pri

100,SNR : BESTILLING N 6 1311

Spar

Spar

80,-

59,-

Hovedpine

Ølmaven

Bogens 21 dages plan for både måltider og livsstil giver et væld af idéer at gå i gang med. Hurtige og nemme opskrifter gør det muligt at give dig et overblik over mulige årsager, som måske kan pege den vigtigste årsag til hovedpinen ud.

Her er en bog til manden, der har alt, inkl. en ølmave! Hvis du var vild med måden at formidle sundhedsstof på i Kernesund-bogen, så er her en pendant målrettet mænd. Om fordele ved diæter målrettet den enkelte pakket ind med humor, personlige erfaringer fra fl ere mænd, produkttips og opskrifter på lækker mad med næring til en sund og energisk krop.

BESTILLINGSNR: 13110 N Normalpris kr. 88,-

BESTILLINGSNR: 13111 N Normalpris kr. 189,-

NU KUN

29,-

NU KUN

99,-

Kostguide med kalorietabeller Kirsten Hartvigs Kostguide med kalorietæller er en letlæst og inspirerende introduktion til, hvordan man selv sammensætter en sund hverdagskost. Bogen indeholder oplysninger om slankekure, samt tabeller over kalorier og næringsindhold i mere end 600 fødevarer. BESTILLINGSNR: 13112 N Normalpris kr. 148,-

NU KUN

68,-

Kernesund familie Denne bog er en guldgrube af informationer for alle de forældre, der ikke længere vil ignorere symptomerne på, at moderne livsstil koster på helbredet. Den indeholder simpelthen 1000 tricks til at gøre familien forelsket i et grønt liv uden kemi, sukker, stress og deller.

Spar

BESTILLINGSNR: 13114 N Normalpris kr. 249,-

Frit valg NU KUN

190,

-

59,-

naturli.dk

41


naturli krop

En bold kan træne hele kroppen

Lav selv dit

fitnesscenter Hvis du nu skal være helt ærlig, hvor fristet bliver du så af at se en TV-shop reklame, som fortæller dig, at du kan træne dig til en flottere krop med et fitnessredskab, du kan købe selv samme sted? Og hvor tit har du rent faktisk gjort det? Punget ud og købt sådan en – og blevet skuffet? Af: Tine Sofia Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog Foto: Colourbox

S

andheden er for mange af os, at vi hopper på de reklamer. Fordi de er spækket med slanke modeller, der får det hele til at se legende let ud. Eller de

overskud fortæller hun, hvordan hun da lige får høvlet mavemusklerne hver aften, mens hun ser tv. Og vi ser, hvor glad og flot hun er nu. Disse reklamer lever i bedste velgående,

endnu mere grumme af dem, som starter med at vise en småfed og ulykkelig kvinde, der fortæller alle de undskyldninger, hun har for ikke at træne. Hun har ikke tid, ikke råd, ikke mulighed osv. For straks efter at ”spole tiden frem” og vise os kvinden – nu slank og lækker. Med boblende

simpelthen fordi de virker. De får os rent faktisk til at købe. Vi laver vores egne historier om, at det da ville være smart at komme i form helt vederlagsfrit, mens vi ser vores yndlingsserie på tv. Vi glemmer for en stund, at vi netop ikke orker motion kl. 21.30, fordi vi er trætte. Reklamerne

42

naturli.dk


krop naturli

Sjippetov er til konditionen

Få gang hofterne i m en hulahop ed ring

Sådan kan du bruge træningsbolden Mange af os gymnastikmennesker er glade for den store træningsbold. Jeg er ingen undtagelse. Du kan ofte finde dem i supermarkedet her i januar til under 100 kr. Bolden er god, fordi du kan træne praktisk talt hele kroppen med dette ene redskab. Den vil samtidig udfordre din balance, hvilket gør, at kroppen bruger muskelkraft på at stabilisere, så du undgår at falde af. På den måde får du ekstra træning. får os til at tro, at det er let at komme i form, hvis bare lige vi har den der maverullemaskine. Men i langt de flest tilfælde vil maskinen leve et ensomt liv i kælderen. Hvad skal jeg så investere i? Der er dog motionsredskaber, det kan betale sig at investere i. De er ofte ikke helt så opfindsomme som dem i tv-shoppen, men til gengæld er de effektive og kan leve et langt, økonomisk liv. Til dit eget fitnesscenter vil jeg pege på: Stor træningsbold, hulahopring, sjippetov. Disse træningsredskaber har jeg valgt, fordi de er billige, nemme og enkle. De slår flere fluer med samme smæk og kan bruges af alle i familien. Og så kan du ellers bruge kroppen i hverdagen ved at tage cyklen, trappen eller gå. Mere behøver de fleste af os faktisk slet ikke. Beslut dig for at træne f.eks. mandag og torsdag, og lad så være med at have dårlig samvittighed de andre dage.

Den kan bruges til at træne ryggen: Læg dig på maven hen over bolden og lad overkroppen bøje ned mod gulvet. Løft så overkroppen op til vandret, slip igen. Dette er en god øvelse, fordi man ikke, som hvis man ligger på maven på en måtte, løfter bagover. Den kan bruges til at træne maven: Læg dig på ryggen på bolden, lad hænderne støtte hovedet. Lad nu modsatte knæ og albue gå mod hinanden over maven. Den kan bruges til at træne ydersiden af hele kroppen: Læg dig på siden på bolden med øverste arm i lige forlængelse af kroppen. Løft nu øverste, strakte arm og øverste strakte ben op - træk hele siden af kroppen sammen. Den kan også bruges til, at du kan øve dig i at sidde med rank ryg.

Sådan kan du bruge din hulahopring Der er kommet flere hulahopringe på markedet. Dem, der er beregnet til voksne, koster i omegnen af 2-400 kroner. Men i en legetøjsbutik kan du købe en med vand i, til 70 kroner, som fint kan bruges. En helt let hulahopring kan være meget svær at bruge, dem med vand er lettere at få gang i. En hulahopring træner din generelle bevægelse i bækkenet, og det trænger mange af os gevaldigt til. Mange med stillesiddende job har låst bækken det meste af dagen, og de fleste lændesmerter kommer fra stagnation og stivhed. Dette område er centrum af kroppen, så er der stivhed her, vil det påvirke resten af kroppen, groft sagt. Hofteområdet er også vores sexuelle ”kraftcenter”, og det har kun godt af at være ”i live”. Når vi svinger hulahopringen omkring livet, vil mavemusklerne reagerer med at spænde op for at modstå de små slag ringen giver. Dvs. at du samtidigt får alle mavemusklerne aktiveret.

“En helt let hulahopring kan være meget svær at bruge.”

naturli.dk

43


naturli krop

Sådan kan du bruge dit sjippetov Et sjippetov er noget, der kan give din kondition et godt spark. For det er hårdt! Måske kan du snuppe et på børneværelset? Ellers kan du købe et i en legetøjsbutik til under 50 kroner. Hvis din bækkenbund ikke er stærk nok til, at du hopper, så lav i stedet ”løbehop” eller skrift mellem de to sjippe-discipliner. Få hop kan din bækkenbund måske godt holde til. Lyst til mere træning og udstyr? Jeg har mødt utallige motionscykler på diverse loppemarkeder. En motionscykel er virkelig et godt redskab til en person, der har brug for at træne ben, men som ikke har balance/styrke til at cykle på en almindelig cykel. Alle os andre kan lige så godt bruge vores ben på at gå, gå på trapper og cykle en tur. Det er såmænd kun en ekstra oplevelse at få lidt regn i hovedet, høre en fugl og vinke til naboen. En motionscykel træner heller ikke overkroppen nær så meget, som en almindelig cykel gør, når vi træder til og knokler op ad bakken. Og har du brug for mere bentræning, kan du: • Benytte alle trapper, du kan komme til. • Fylde en lille indkøbspose/net med varer, der

tilsammen vejer 1-2 kg. Sæt dig på kanten af en høj stol og hæng nu posen omkring din ene ankel. Stræk/bøj knæet med posens vægt som ekstra tyngde. •  Du kender måske øvelsen squat. Du står med fødderne parallelt, bøjer knæene og lader enden stritte bagud. Som om du er ved at løfte en kuffert op. For at få ekstra vægt på kan du fylde en ½ liters plasticflaske med sand/vand og have en i hver hånd. Har du haft ankelskader, er et balancebræt en rigtig god opfindelse. Vil du lave vægttræning for armene, kan du anvende et par sten, ½ liters flasker med sand i, eller du kan jo lave armstrækninger på gulvet. Mere behøver du overhovedet ikke. Spar alle de penge på dyrt udstyr, som alligevel ender i kælderen - og som er penge ud af vinduet.

“Reklamerne får os til at tro, at det er let at komme i form.”

øvelse af Den bedste nken”, der la “p r e lle a dem sten alle har fat i næ en gang muskler på 44

naturli.dk

God øvelse for hele kroppen  aktisk er den øvelse, der kaldes F ”planken”, den bedste øvelse af alle. Den kræver ingen redskaber, og du har fat i næsten alle muskler på en gang. Lig på maven, rejs dig op på albuerne, så det kun er underarme og tåspidser, der rører underlaget. Du kan også gå op på hænder som på billedet, men her kommer du lettere til at hænge i skuldrene, hvis du ikke er så stærk endnu. Din krop skal være lige og stiv som en planke – det ser let ud, men der er visse ”betingelser”: Spænd bækkenbunden Lad skuldrene være sænkede og ikke oppe om ørerne Nakken lang og i lige forlængelse af ryggen Navlen knappet ind mod rygsøjlen Det er forbudt at hænge i et lændesvaj Træk vejret eller tæl højt imens Spænd ikke kæberne


efter dr. edward bach

original

Bach Blomster pastiller og tyggegummi ENERGI Kraft og styrke

NØDHJÆLP Ro og harmoni

SELVTILLID

KONCENTRATION

Mod og tillid

Klarhed og udholdenhed

Kan købes i Helsekostforretninger og udvalgte Matas butikker. Nærmeste forhandler anvises på Tlf. 45 87 60 04

sa np har m •


naturli skønhed

Skøn

En kop te n kold varmer på e vinterdag

r e t n i v n – skø

Æteriske olieblends til inde-hyggen

Duftlys baseret på sojaolie

Vores hud såvel som vores sind er påvirket af årstidernes gang. Vi bor i det skønne nord med de særlige karakteristika, vi har her. Vi har utrolig smuk natur. Vi har lange lyse sommerdage og kortere vinterdage. Ligesom årstiderne skifter, ændrer din hud sine behov for pleje. Af: Tine Juul Andersen, naturopath ibm og alternativ skønhedsvejleder

L

il Husk pleje t fødderne

igeså vel som jeg springer glad ud i foråret og den lyse tid, nyder jeg, når det bliver tidligt mørkt, og man kan hygge sig med indendørs sysler. Jeg hylder kontraster og nyder variationen af årstidernes skiften. Januar er klart til vinterhi og opladning af batterierne. En del af denne genopladning kan bestå i at forskønne og forkæle sig selv. Du har mulighed for at gøre skønne ting for dig selv hjemme eller ude, i det omfang som lyst, tid, budget og fantasi giver plads. Det er den helt perfekte årstid at stryge sig selv og hinanden med hårene. Og ligesom årstiderne skifter, ændres vores huds behov. Mange oplever, deres hud er blevet ekstra tør. Det skyldes ikke mindst vores indeklima med radiator eller brændeovnsvarme. Her er nogle skønhedstips og bud på at komme vitaliseret gennem vinteren. Indendørs skønhedssysler Sæt dig i din yndlingsstol. Dette er ikke en ordre, men forslag nummer et. Kom dejlig musik i ørerne. Hvis det var mig, kunne det være Bach, Randi Laubek eller iMindfulness appen. Tænd

46

naturli.dk

et duftlys – evt. inden du sætter dig i stolen. Jeg har lige opdaget Karmamejus duftlys, der er baseret på sojaolie, og som har de skønneste naturlige dufte. Til denne stund ville jeg vælge ”HOT” med Patchouli, Ylang Ylang og Frankincense – den er virkelig uhm, siger jeg bare! Hvis du har en duftlampe, kan du naturligvis vælge den i stedet til at skabe den aromaterapeutiske duftramme. De rene og klare biodynamiske, æteriske olieblends fra Jurlique kan skabe stemningen. Til inde-hygge-vinterstund er f.eks. Harmony Blend eller Comforting Blend helt perfekt. Prikken over i’et for mig ville være en kæmpe kop Pukka te og en lille skål med græskarkerner, mandler, mørk chokolade og små stykker dadler. Celle-jubel! Denne cocktail er selvfølgelig balsam for sjælen i sig selv, men kan toppes med et fodbad også. Hvis du vil have rensende effekt – tilsæt 1 tsk. Epsom Salt i vandet – og hvis du vil have mere plejende effekt – så tilsæt f.eks. fodbadesalt fra Sæbeværkstedet. Weleda har dejlig fodcreme, der plejer og tørrer hurtigt ind, hvis du skal videre, og ellers som fodmaske er Weledas Skin Food i den grønne klassiske tube helt unik og lækker.


skønhed naturli

e s l e l æ fork Epsom Salt

Der er en by i England, der hedder Epsom. Epsom-salt kommer ganske rigtigt derfra. Saltet fra det helt specielle mineralvand er kendt for sin gavnlige virkning på huden både som body scrub, og for dens udrensende egenskaber i fodbad eller karbad. Har også en dejlig muskelafslappende effekt. Anden indendørs forkælelse Man kan også, som jeg og fem veninder vil gøre, kombinere venindehygge med skønhedspleje. Vi mødes til en velværedag hos den ene af os. Der skal vi sidde med ansigtsmasker og med fødderne i aromatiske fodbade og sludre og hygge og spise skøn sund vintermad, mens cellerne bliver næret både indefra og udefra. Så vi blander det hyggelige sociale med skønhedspleje. Bare forslag nummer to til indendørs hygge. Forslag nummer tre: Ude i samfundet findes flere lækre skønhedsklinikker, der bruger rene og økologiske hudplejeprodukter. Book evt. en tid i den nærmeste klinik til pleje og forkælelse af dig og din hud. Når det sker, at jeg gør det – og det sker jævnligt – gør jeg det både for min hud, der kommer under kyndige hænder og bliver plejet efter behov – og fordi, det giver mig en følelse af at være god ved mig selv a la: ”because I’m worth it”. Min hud bliver pænere, og jeg både ser og føler mig mere velplejet. Og så kan behandlerens berøring også i sig selv få stressen til at flyve ud af cellerne. Chok-kulde og intens varme Et helt andet og anderledes forslag er vinterbadning. Den er god nok! Det har indvirkning på både sundhed og skønhed! De, der har prøvet det, ved, hvor skønt blodet ruller. Godt for huden,

godt for kredsløbet og fantastisk for humøret. Ren lykke. Det er ikke alle, der elsker de forskellige årstiders særheder og forskelligheder. Nogle finder efterår og vintertiden tung. For nogle kan det handle om, at man ikke har fået øje på de fordele, der er ved hver tid, for andre bliver de humørmæssigt meget påvirket af vinteren. Dertil vil jeg tilføje, at det også har en særlig betydning for dem at være storsindede med de gode fedtsyrer, især omega 3, og at holde øje med om ens D-vitamin-niveau er i orden. Det kan have stor betydning for humøret. Der skyder også Hot Yoga og Bigram Yoga steder op rundt i landet, hvor yoga foregår i varme, som renser din krop, og gør den smuk og smidig. Visse steder har også valgt dagslyspærer i loftet, så du dér kan få et skud lys til yderligere at booste humøret. Husk under disse træningsformer at drikke nok vand.

“Det er den helt perfekte årstid at stryge sig selv og hinanden med hårene.”

Hot Yoga Rummet, man dyrker yoga i, er opvarmet til 42 grader. Det fremmer større smidighed, minimerer overanstrengelse af musklerne og er mindre syredannende. Der er mindre risiko for skader, og varmen fremmer afgiftning og udrensning af kroppen. Denne yoga-form er ikke for alle. De fleste finder netop den form, der passer til deres behov og ønsker til træning og praksis.

Frankincense Boswellia Carteri. Den stammer fra samme familie som Myrra og har været højt agtet i flere tusinde år. Frankincense bliver brugt mere og mere i hudplejeprodukter. Primært pga. dens gode hudpleje-egenskaber, men den har også en helt særlig skøn duft som let krydret cirtrus møder harpiks.

Spørg Tine Tine Juul Andersen er Naturopath ibm, Sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder. I de sidste ti år har hun været tilknyttet skønhedsuniverset Naturskøn i Aarhus, og hun er nu Naturlis nye brevkasseskribent indenfor skønhed, efter Katja takkede af sidste år. Se mere om Tine på vores faktasider på side 60-61. naturli.dk

47


naturli velvære

Magi (eller nærvær) i luften… Er du nyforelsket? Eller kan du genkalde dig følelsen? Følelsen af lykke. Og af overskud og glæde. Hvis ikke, er det måske en rigtig god idé at lære sig følelsen, for det medfølgende nærvær kan være vejen til sundhed og velvære i følge cellebiologen Bruce Lipton. Af: Anette Opstrup

A

lting er bare lidt nemmere, når du er forelsket. Vejret er stort set godt hele tiden. Regnvejr er bare hyggeligt, fordi du så har muligheden for at tænde stearinlys og finde et varmt tæppe frem. Maden smager bedre. Selv den sure nabo får et ”godmorgen” og et smil med på vejen. Ville det ikke være rart, hvis den følelse bare kunne vare ved og ved? Hvis du kunne holde fast i den lykke og glæde hele tiden? Da Bruce Lipton, amerikansk cellebiolog, i oktober gæstede København var netop forelskelsen på tapetet under overskriften: ”The Honeymoon effect”. Hvad er det, der sker, når vi er nyforelskede? Og hvordan holder vi fast i den følelse?

48

naturli.dk

Cellerne påvirkes af tankerne Men først lidt om baggrunden for, hvorfor det ikke er ligegyldigt, hvordan vi har det. Bruce Lipton har i mere end 20 år forsket i celler, og i hvordan cellerne bliver påvirket af miljøet omkring dem. Cellernes vigtigste del er ikke, som vi ofte ellers hører, cellekernen. Det er i stedet cellemembranen – altså cellevæggen. Det er nemlig her i cellevæggen at kontrollen med hvilke stoffer, der transporteres ind og ud af cellen, sidder. Og det er disse stoffer, der i sidste ende kontrollerer, hvad der sker inde i cel-

len og dermed kontrollerer kroppens biologi. Cellemembranen bliver påvirket af miljøet uden for cellen. Og det er her, dine tanker og overbevisninger kommer ind i billedet. Du har måske hørt om ”loven om tiltrækning”. Altså hvordan vi med vores tankers kraft kan tiltrække netop det, som vi gerne vil. Men kan vi nu tro på det? Er det ikke bare noget pjat? Bruce Lipton har via kvantefysikken og epigenetikken vist, at det slet ikke er spor hokuspokus. Cellerne, molekylerne og atomerne giver nemlig svaret. Ligesom Einstein mener Bruce Lipton nemlig, at alting består af energi. Alt omkring os er dannet af molekyler. Molekyler


velvære naturli

“Det er i store perioder vores underbevidsthed, der styrer os.” består af atomer. Og atomer består af positivt og negativt ladede ioner – altså energi. Tornadoen og muren Men hvis alt bare er energi og energifelter, hvorfor kan vi så se og mærke alle de fysiske ting omkring os? Bruce Lipton forklarer, at de ting, vi ser, skyldes, at lyset bliver reflekteret. Og det, vi kan mærke, er energifelter. Det er let at forestille sig, at en tornado, som du fjerner alt støv, sten og andet material fra, er ren energi, der hvirvler rundt. Men hvis vi kører vores bil for fuld kraft ind i tornadoen, vil vi få samme oplevelse, som hvis vi var kørt direkte ind i en mur.

forelskede, så er vi som regel knap så nærværende og bevidste hele tiden. Faktisk så er det i store perioder vores underbevidsthed, der styrer os. Ifølge Bruce Lipton så tænker og handler vi i helt op til 95 pct. af tiden på baggrund af vores underbevidsthed. Desværre er den ikke altid særligt positivt anlagt eller helt i tråd med de resultater, som vi faktisk gerne vil opnå. Hverken fysisk eller mentalt. Tværtimod så vil mange opdage, at deres underbevidsthed direkte modarbejder deres drømme og ønsker. Vores underbevidsthed bliver nemlig først og fremmest programmeret i vores første seks

d e h d n su

Så alt fysisk omkring os er altså på samme tid gjort af energi og af stof. Og siden vores tanker og overbevisninger også er energi, så har vi altså en enestående mulighed for at påvirke vores cellemembraner og dermed både vores fysiske og mentale velbefindende. Hvis vi tænker og handler ud fra positive tanker, vil resultaterne blive netop, som vi gerne vil have dem. Tilbage til forelskelsen Men hvad har alt dette med at være nyforelsket at gøre, tænker du måske? Ifølge Bruce Lipton, så er ”the Honeymoon period” kendetegnet ved, at vi er utroligt nærværende og bevidste om alt, der sker omkring os. Vores energi er høj og vores tanker og handlinger er stort set kun positive og glade. Men hvis vi ikke lige går rundt og er ny-

leveår. Fra vi er nul, til vi er seks år, downloader vi stort set direkte al den information, vi får, uden at sætte spørgsmålstegn ved den. Programmeret til at tvivle Programmøren er vores forældre. I deres bedste mening (og med deres underbevidsthed programmeret af deres egne forældre) har mange forældre givet deres børn en ”rygsæk” med på vejen, som desværre ikke indeholder troen på, at man kan opnå lige det, man gerne vil. Rigtigt mange mennesker elsker ifølge Bruce Lipton ikke sig selv 100 pct. De tror ikke på sig selv 100 pct. De tror ikke på, at de kan opnå alt det, som de gerne vil. De føler sig ikke 100 pct. accepteret med alle deres følelser. Så når vores underbevidsthed efter de første seks leveår er blevet programmeret med filer a la: ”Stop nu med at græde, det er jo ikke noget

at græde over”. Eller: ”Hvis ikke du tager dig sammen nu, så gider jeg ikke være sammen med dig”. Så har vi downloadet på underbevidsthedens harddisk, at vi ikke er 100 pct. okay. Og at vi nok ikke fortjener at få det bedste ud af livet. Det husker underbevidstheden så resten af livet. Og derfor sender den beskeder til cellerne, som ikke modsvarer de ønsker, vi rent faktisk har for livet. På den måde bliver det svært at tiltrække de resultater, vi gerne vil. Positive resultater kræver nærvær For når vi så bliver ældre og gerne vil tiltrække alle de gode ting i livet, så går det hen og bliver rigtig svært. Vi gør alt, hvad vi kan for at tænke positive tanker, men så snart vi ikke er 100 pct. nærværende, så slår underbevidstheden til, og vi sender nogle helt andre signaler af sted. Signaler, som ikke ligefrem tiltrækker vores drømme. Men hvad gør vi så? Er alt håb nu ude? Er det helt umuligt at holde fast i nærværet og oplevelsen af at være nyforelsket? Nej, siger Bruce Lipton. Det er faktisk fuldt ud muligt. Opskriften er som følger: Vi skal være tilstede i nuet. Øv dig i at lægge mærke til alle de positive ting, der sker omkring dig. Nyd øjeblikket. Vær mindfull. Og så kan vi overveje, om det kunne være en idé at arbejde med vores underbevidsthed. For det er nemlig muligt. Vaner kan tage lang tid at ændre. Især når de ligger gemt nederst i hjernen, og vi måske ikke engang helt selv lægger mærke til dem. Men hvis vi holder fast og fortsætter med at tænke positivt, så vil ændringerne ske ligeså stille hen ad vejen. Smutvej til din honeymoon Der findes dog også en genvej til at ændre på de mønstre og overbevisninger, som ikke

naturli.dk

49


naturli velvære

ligefrem tjener os godt. Det handler om at sætte hjernen i de rette frekvenser og svingninger, for at få adgang til at omprogrammere de overbevisninger, der ligger gemt der. Det kan f.eks. gøres med hypnose, meditation og andre typer af terapi. Hypnose kan f.eks. praktiseres som selv-hypnose, hvor man lytter til lydfiler, mens man falder i søvn. Her kommer hjernen nemlig automatisk ned i de rette svingninger, hvor der er adgang til underbevidstheden. På den måde kan vi downloade nye mønstre og overbevisninger, som er langt bedre i tråd med de drømme og ønsker, vi har. Er der magi i luften? Og vil du gerne holde fast i den?

Så øv dig i at være bevidst og nærværende. Praktiser gerne mindfullnes og send masser af gode tanker og ønsker til dine celler. Prøv også at overveje, om din underbevidsthed mon ind imellem spænder ben for dine ønsker og drømme? Om du måske med fordel kunne hjælpe den lidt på vej med en ny programmering...

“Vi gør alt, hvad vi kan for at tænke positive tanker.”

Bruce Lipton har bl.a. skrevet bogen ’Intelligente celler’, hvor han beskriver, hvordan cellerne reagerer på tanker alene.

Lad din mening blive hørt! aturlis Tilmeld dig N el læserpan

Vi har startet et læserpanel på Naturli, fordi vi rigtig gerne vil høre jeres mening om, hvad vi gør godt og skidt, hvad vi kan gøre mere af, og hvad der er for meget af. Vi bestræber os hele tiden på at lave et godt magasin, som vores læsere vil nyde at åbne, bladre rundt i og blive klogere af. Men vi vil gerne blive endnu bedre, og det kræver din mening! Uanset om du er abonnent eller bare en jævnlig læser, vil vi meget gerne høre fra dig. Og det er rigtig let: Du skal blot tilmelde dig på www.læserpanelet.dk. Hvis du har spørgsmål, du gerne vil have besvaret, inden du tilmelder dig, kan du også skrive til os på læserpanelet.dk, inden du tilmelder dig på siden. Vi vil så svare dig hurtigt.

Dine svar og oplysninger vil blive behandlet med fuld fortrolighed og bliver kun brugt til at gøre vores magasin bedre – til glæde for både dig og alle de andre læsere!

50

naturli.dk


VOGT DIG FOR KOPIVARER Mærk forskellen! Du kan sjældent se forskel

i kvaliteten, men ved Bio-Qinon kan vi dokumentere den.

Bio-Qinon Q10

Danmarks originale Q10-kapsel

Q10 kopi-kapsel

3,87 kr. pr. kapsel Dokumenteret optagelighed

Billigere

Dokumenteret virkning Dokumenteret sikkerhed Anvendes til international forskning Kapslen er produceret i Danmark* 22 års forbrugererfaring

? ? ? ? ? ?

Bio-Qinon er Europas første og største Q10 brand; brugt i mere end 90 videnskabelige undersøgelser, som giver dig sikkerhed for kvalitet, virkning og renhed – produceret og myndighedskontrolleret på Pharma Nords egen fabrik i Danmark.

DK_Q10Gold_Ad_Naturli_1212_215x280

Mest virkning for pengene Det er ikke altid, at produktet med den laveste pris er billigst i brug – pas derfor på kopivarer uden dokumentation for kvalitet og virkning.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk *Hele processen fra råvare til færdigt produkt (inklusive selve kapslerne) udføres i Danmark.


naturli motion

Motion

kender ingen alder! Uanset hvor gammel du er, har du godt af motion. Faktisk bliver motion om noget vigtigere med alderen, da din risiko for at få en lang række sygdomme øges, og din fysiske kapacitet forringes. Vi har set nærmere på, hvordan du bedst begrænser, at alderen påvirker din form. Af: Cand. Scient. i idræt Ulrik Dalgas Foto: Colourbox

I

sportens verden er effekten af alderen til at få øje på, idet det er de færreste atleter, som kan blive ved med at konkurrere på højeste plan, når de er fyldt 35 år. Det er også på dette tidspunkt, at de fleste ”almindelige” mennesker begynder at mærke alderen trykke. På dette tidspunkt sker der en række fysiologiske forandringer i kroppen, som gør, at præstationsevnen begynder at falde. Størrelsen af dette uundgåelige fald i præstationsevnen, ser dog ud til at kunne reduceres markant gennem hård fysisk træning.

”Effekten af aldring kan ingen fraskrive sig.” 52

naturli.dk

Ændret livsstil med alderen Når du bliver ældre, vil du højst sandsynligt opleve, at omfanget af din fysiske træning falder, ligesom også dit generelle aktivitetsniveau falder. Resultatet er en markant forringelse af præstationsevnen under f.eks. løb og cykling, jo ældre du bliver. Det betyder altså, at den forringelse af præstationsevnen, som sker med alderen, for de fleste er resultatet af både alderen og af, at der sker en reduktion i mængden af træning og fysisk aktivitet. Det, som mange opfatter som en voldsom alderseffekt på kroppens præstationsevne, er altså ofte delvist et produkt af, at du blot træner og bevæger dig mindre med


motion naturli

”Hård fysisk træning kan også reducere faldet i din maksimale puls.”

alderen. Hvis du ønsker at se på, hvor meget af forringelsen i præstationsevnen, som alene kan tilskrives alderen, er det derfor nødvendigt at finde personer i alle aldre, som træner og bevæger sig lige meget. De mest velegnede personer til denne form for undersøgelser, er de såkaldte ”master atleter”. Master atleter er personer, som stadig træner benhårdt og konkurrerer i deres aldersklasse, selvom de er (langt) over 35 år. Master atleterne træner ofte ligeså meget som de unge top atleter, hvilket betyder, at den nedgang i præstationsevnen, der ses, alene må tilskrives alderen. Ved samtidigt at sammenligne master atleterne med jævnaldrende inaktive personer, kan man få et billede af, hvad effekten af aldring reelt kan ”trænes ned til”. Aldring og præstationsevne For at se nærmere på alderens betydning for præstationsevnen, har en række forskere taget nations- eller verdensrekorder i forskellige aldersgrupper inden for løb, cykling og vægtløftning og sammenholdt disse med hinanden. Dette har kastet en række interessante resultater af sig.

Inden for løb er de bedste præstationer (den egentlige verdensrekord) for både mænd og kvinder udført af personer mellem 25 og 35 år. Det er altså ikke overraskende i dette aldersspand, vi præsterer bedst under løb. Generelt viser sammenligningen af løberekorderne, at præstationsevnen forringes med ca. 1 pct. pr. år fra 30 års alderen og indtil 60 års alderen. Dvs. at du ved 60 års alderen præsterer ca. 30 pct. dårligere, end du gør som 30-årig. Herefter bliver reduktionen endnu mere markant, og løberekorderne bliver herfra ca. 2 pct. dårligere pr. år. Det betyder, at løbepræstationen ved 70 års alderen er ca. 50 pct. dårligere end præstationen som 30-årig. Dette mønster ses, uanset om man kigger på sprint-rekorder (100 meter) eller længere distancer (10.000 meter), hvorfor distancen altså ikke betyder noget for alders-effekten. Selvom dette måske umiddelbart kan lyde som store reduktioner i præstationsevnen, er der altså stadigt tale om atleter, der løber 10.000 meter på under 35 minutter, til trods for at de er fyldt 60 år. Også ved cykelrekorder er det udøvere mellem 25 og 30 år, som præsterer bedst. Rekorderne for 40 km cykling falder således i gennemsnit

Naturlig balance

naturli.dk

53


naturli motion

med 20 sekunder pr. år indtil 65 års alderen, hvilket svarer til et fald på ca. 0,6% pr. år. I en omfattende amerikansk undersøgelse blandt de bedste vægtløftere i de forskellige aldersklasser, så man et fald i præstationsevnen på mellem 1 pct. og 1,5 pct. pr. år efter 30 års alderen. De største fald sås mellem 50 og 60 år samt efter de 70 år. I de fleste idrætsgrene ses altså et aldersbetinget fald i præstationsevnen på 1-2 pct. pr. år, hvis man gør det op, ud fra rekorder sat af de bedste atleter i de forskellige aldersgrupper. Træning kan reducere faldet! Et vigtigt parameter for præstationsevnen under udholdenhedsidrætter som løb og cykling, er den maksimale iltoptagelseshastighed (kaldet ”konditallet”, hvis den er udtrykt i forhold til vægten). Jo bedre den maksimale iltoptagelseshastighed er, jo bedre præsterer du også under udholdenhedsidræt. Blandt utrænede ser man normalt et fald på ca. 1 pct. pr. år i den maksimale iltoptagelseshastighed efter 30 års alderen. I en amerikansk undersøgelse målte man den maksimale iltoptagelseshastighed blandt en gruppe eliteløbere, som gennemsnitligt var 21 år. Denne måling blev gentaget 25 år senere på de samme løbere, som stadig trænede og konkurrerede på højeste niveau i deres aldersklasse. Resultatet viste, at den maksimale iltoptagelseshastighed kun var faldet med 3,6 pct. svarende til gennemsnitligt  0,14 pct. pr. år siden den første måling. Faldet på ca. 1 pct. blandt utrænede er altså en enorm reduktion i forhold hertil. I en anden undersøgelse om iltoptagelseshastighed fandt man, at faldet blandt folk, som trænede, var 40 pct. mindre end faldet hos personer, som ikke trænede.

”Præstationsevnen forringes med ca. 1 pct. om året fra 30 års alderen.”

Hård fysisk træning kan også reducere det fald, som normalt ses i din maksimale puls, jo ældre du bliver. I mange år har man i øvrigt benyttet formlen: 220 minus din alder, til at estimere sig frem til den alderskorrigerede maksimale puls. Denne formel benyttes ikke længere, da formlen: 208 minus 0,7 x alderen er mere præcis. Undersøgelser viser, at hård fysisk træning kan reducere faldet i den maksimale puls med 0,4-0,7 slag pr. år, du bliver ældre. Umiddelbart lyder dette måske ikke af meget, men i løbet af 15 år, giver det altså en pulsreserve, som er ca. 10 slag større, hvilket har stor betydning under udholdenhedsidræt.   Talrige undersøgelser blandt utrænede personer har vist, at muskelstyrken falder, jo ældre man bliver. Undersøgelserne viser, at muskelstyrken topper omkring 25 års alderen (100 pct.).  Ved 40 års alderen er muskelstyrken reduceret til ca. 90 pct., mens muskelstyrken ved 50 års alderen svarer til ca. 80 pct. Det vil altså sige et fald i muskelstyrke på ca. 1 pct. om året. Herefter falder muskelstyrken hurtigere, og det årlige fald svarer indtil 80 års alderen til 1,5 pct. om året, hvorfor muskelstyrken ved 80 års alderen svarer til ca. 50 pct. af muskelstyrken ved 25 års alderen. Herefter reduceres muskelstyrken endnu hurtigere – ca. 3 pct. om året.  Den resterende muskulaturs evne til at tilpasse sig træning ændres dog ikke, hvorfor styrketræning stadig lige effektivt kan øge den enkelte muskelfibers størrelse og derigennem muskelstyrken. Træning holder dig ung! Der er ingen tvivl om, at fysisk træning er det mest effektive våben i kampen mod de negative effekter, alderen fører med sig. Benhård fysisk

træning kan føre til fantastiske præstationer i en høj alder, som f.eks. amerikaneren Pricilla Welch, der i 1987 vandt New York City Maraton i en alder af 42 år. Blandt mange andre fantastiske præstationer er verdensrekorden for 85-årige mænd på 100 m, som lyder på 16.16s – en tid mange midaldrende mænd vil have svært ved at matche. Det er værd at huske på, at en 60-årig, som træner benhårdt, sagtens kan have bedre kondition og styrke end en 30-årig, der ikke træner. Effekten af aldring kan ingen fraskrive sig, men du kan reducere denne effekt til kun at omfatte effekten af aldring, og ikke den ofte medfølgende reduktion i det fysiske aktivitetsniveau. Når alderens effekt på kroppen en gang i mellem udgør et lidt for stort irritationsmoment, og afføder lidt for mange frustrationer, så husk på følgende citat: ”Ageing is not so bad if you consider the alternative”, Maurice Chevalier.

Referencer 1. Maharam, L.G. et al. Masters athletes: factors affecting performance. Sports Med. 28, 273-285 (1999). 2.   M  eltzer, D.E. Age dependence of Olympic weightlifting ability. Med Sci Sports Exerc 26, 1053-1067 (1994). 3.   W  ilmore, J.H. & Costill,D. Physiology of sport and exercise. Human Kinetics, Champaign (1994).

Aldring og præstationsevne: Effekten af aldring opfattes ofte større end den reelt er, hvilket skyldes, at effekten ofte forstærkes ved, at man med alderen bliver mindre fysisk aktiv. Efter 30 års alderen falder præstationsevnen i både konditions- og styrkekrævende sportsgrene med 1-2 pct. pr. år, som følge af aldring. Hård fysisk træning kan i flere tilfælde mere end halvere den ”alderseffekt”, som ses hos personer, der ikke træner.

54

naturli.dk


SPECIALTILBUD

Gratis tilskud med Naturli Få Danmarks bedste helsemagasin til hovedet sammen med et af Danmarks bedste tilskud til kroppen.

No. 07

ldning til

– en ho

KG

-7 ferien KG

Bio-Qinon Q10 Gold

, sund der giver hurtig slankeprodukter ucerer en serie hakes, nudelretter, Camette introd består af milks svarianter edgang. Noka ct bars i 15 smag og sikker vægtn bars og confe supper, crisp middagsretter, træt i diæten. så du ikke kører et erstatning for skur - eller som som en fuldtid Brug produkterne m. en gang imelle enkelt måltid

Middagsretter

kker eller på de helsekostbuti

Supper

Milkshakes

g.indd

Du får 8 numre af Naturli + et tilskud til 2 måneder for

Ayurveda: 3 typer 3 opskrifter

NYHEDER

Crisp bars

a: Temre

+

Confect bars

Når kroppen n trækker våbe

+

a – ba iotik Prob ver liv der gi

r

ter y Ken Tomm

rger Svæte og s til fatsager grøn 38 42

er Tænderne sladr ed om dit helbr

50

n

hude Bakterier på værn? – væk eller Forlaget Mediegrup

t | Svært at blive i ER sund fornuf punkter | Økolog Vadehavet Sindets ømme | Velvære ved og skrantende Motion til syge

r, kterie

24

299,-

Ba rie bakte

Opkast, diarré og feber

28 Nudelretter

kre 10 læ ter if opskr

dit

humøret

dd 68-1

5_omsla

livet

livet

ad de m reden Helb

Jensen

og Lyt til rsvar lser Øve s til immunfo tip en og styrk det! k tas

lækre og Noka tilføjer nye varianter til vort velsmagende r. af livstilsprodukte store program n Soup, Creamy Creamy Chicke til midog Taco gryde Tomato Soup ate Caramel Chocol samt dagsmåltidet måltidet. Müsli til morgen

Naturli_07_omslag.in

Naturli_0

Andrea Vagn

Ingen genveje til r o sundhed! f Fit

-5

– på dine bet

en – op med Ned med vægt

oldn en h

KG

gttab Varigt væ ingelser

Noka fås i føren

l ing ti

11 5 20

0 No.

-3

Vælg mellem

Hvis du ønsker et Q10-produkt, gøres det ikke bedre! Danske Pharma Nord har.dki ww w.nokakur dag verdens mest udbredte Q10-mærke, KA NO som er udviklet på baggrund af førende forskning og udvikling af optageligheden. Coenzym Q10 er et vitaminlignende stof, som vores celler er afhængige af for at kunne producere energi. Vi kan selv producere Q10, men bliver dårligere til det med alderen. Så hvis energien er på retur, kan du vælge denne pakke.

2012

28

helbredt

re og medite fordele Lær at asser af m hent

ninge okser stet me -parad kterie t | Har vi mi n | Ba are ersteg nforsv mod ald od immu Laser og im n for Motio

is Kr. pen | Løssalgspr

48,50

turens et: Na re etek Hels iedræbe er 24/09/12 bakt Forlaget

9

Mediegr

7716

uppen

algs | Løss

210 02 0

pris Kr.

(+ porto kr. 49,-)

11.54

48,50

05

07 14/06/11

n?

10.48

spar op til

430,-

68-1

Life Spice Vital En hel speciel sammensætning af 31 urter, der giver dig mulighed for at booste variationen af din daglige kost. Urterne er rige på antioxidanter, og rigtig mange har haft gode erfaringer med Life Spice Vital som deres daglige kosttilskud. Prøv selv, hvis du vælger dette tilskud fra en dansk idékvinde og producent.

Bestil på www.saftkraft.dk eller ring direkte på tlf. 9644 4502 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for 8 numre og løber herefter videre til kr. 340,- inkl. porto og ekspeditionsgebyr. De første 8 numre er bindende, og abonnementet kan derefter opsiges til udløb når som helst.

Tilbuddet gælder til og med d. 18. februar 2013.

Se mere og bestil på saftkraft.dk


Planter & helse Henrik Jakobsen er sundhedskonsulent og underviser. Han har mange års erfaring inden for helsebranchen.

Helseteket

Rodfrugter:

Op ad den kolde muld

har vist, Flere forsøg ødbedejuice, at drikkes r det så fremmer p til 16 pct. o n e d e h ld o h ud

Noget af det sidste, man høster af danske grønsager inden vinter og frost sætter ind, er rodfrugter. Denne vinterspise er blevet vældig populær i både stenalderkost og vegetarmad – og selvom nogle stadig forbinder det med bedstemormad, er der både smagfulde, sunde og miljørigtige grunde til at spise rodfrugter. Af: Henrik Jakobsen Foto: Henrik Jakobsen, Colourbox

R

odfrugter er absolut vinter-sæsonmad i Danmark, så når vi vælger dem frem for agurker og tomater fra drivhuse i Sydeuropa, gør vi noget godt for miljøet. Og vi kan have vores eget lager i haven ved at dække rodfrugterne med halm og plastik, inden frosten sætter ind. Så kan du faktisk hive dem op vinteren igennem. Rodfrugter er blevet meget populære herhjemme de senere år, men personligt har jeg for

til både råkost og tilberedte retter. Grove grønsager er rige på fibre, der er vigtige for en god tarmfunktion, og som modvirker forstoppelse og udsving i blodsukkeret. Grønsager indeholder naturlige smagsstoffer, der er spændende og mindsker behovet for stærke krydderier som salt og peber.

mange år siden solgt masser af kålrabi til studerende fra Norge, Island og Færøerne, da jeg i sin tid stod i helsekostforretning i Århus. De havde nemlig lært at bruge de nordiske grøntsager hjemmefra og spiste dem i kartoffelmos eller som grøntsagstave. Og faktisk er de fleste rodfrugter velegnede

ind i din kost, kan du lægge en plan, hvor du hver uge prøver en ny slags. Hvis du mener, at du allerede kender de fleste rodfrugter, så læs med her og se, om du alligevel kan finde ny inspiration. Og hvis du selv vil dyrke dem fra bunden med frøspiring og udplantning, skal du i gang med at planlægge her i januar.

KÅLRABI

Tag en ny rod om ugen Hvis du gerne vil have flere af de sunde rødder

Såes som frø i række om foråret. Giver stort udbytte. Skal udtyndes, så knolden kan gro til en lille bold-størrelse. Indhold af glucosinolater, der stimulerer immunsystemet og modvirker infektioner. Kålrabi kaldes nordens citron med 43 mg C-vitamin pr. 100 g. Indeholder også caroten, B-vitaminer, mineraler og sporstoffer. Vi bruger den i suppe, som kogt grøntsag og til den bedste kartoffelmos, når vi erstatter mellem fem og ti pct. af kartoflerne med kålrabi.

56

naturli.dk

Rødbeder Rødbeder er en taknemmelig afgrøde. Sås i maj og høstes i oktober. Skal udtyndes for at få store rødbeder. Rødbeder er fyldt med næringsstoffer, kalium, magnesium, kalk, jern, fiber, A- og C-vitamin, niacin, folinsyre og biotin. Jernet i rødbeden er kendt for at være letoptageligt og understøttes af folinsyre og C-vitamin. Rødbeden indeholder farvestoffet betanin, der stimulerer leveren og hjælper kroppens naturlige udrensning. Flere forsøg har vist, at drikkes rødbedejuice, så fremmer det udholdheden op til 16 pct. Det skulle ligge i rødbedens nitrat, der påvirker årene, så kroppen bedre optager ilt. Man skal indtage ca. 5oo ml saft over en dag i en uges tid. Laver du saften selv, er det en god ide at blande den op med f.eks æble. Bemærk, at farven i rødbede give rød urin. Rødbeder er super i salat, til rødbedebøf, ovnbagte og i friskpresset saft med æble.


helseteket naturli

Pastinak Vi sår dem i højbede i løsnet jord. Så bliver de store, lange og flotte. Pastinak tåler frost og står ude hele vinteren. Den giver et fint udbytte. Husk at tynde den i rækker, så den bliver stor. Dækkes med insektnet. Bruges som nyre- og blærerensende plante. Indeholder caroten, E- og B-vitamin, folinsyre, mineraler og sporstoffer. Pastinak har en krydret smag. Er god i suppe, ovnbagt, paneret, i postejer og i stuvninger.

Salt til dit æg – eller dine rodfrugter! Ved du, hvad forskellen er på havsalt, bordsalt og himalayasalt? Bliv klogere på salt i artiklen på Naturli.dk

JORDSKOKKER I et hjørne af haven har vi et stort bed med jordskokker. De er sat ud som jordknolde, og hvert tredje år flytter vi dem rundt. De tåler udmærket frost, og vi graver dem op fra frosten har været der, indtil de spirer til foråret. De indeholder caroten, B-vitamin, folinsyre, silicium og mineraler og – i stedet for stivelse – inulin. De fordøjes først i tyktarmen og har en gunstig indvirkning på tarmfloraen og udrensning. Jordskokker er fantastik nøddeagtige i rå form og gør sig godt i salat, suppe, ovnbagte og kogte.

PERSILLEROD Persillerod sår vi også i højbede i en god løsnet kompostjord. Gror godt når man først får dem luget, og de bliver højere end følgeukrudtet. Tåler ikke frost. Vandrivende og udrensende for blæren. Indeholder caroten, B- og E-vitamin, folinsyre, mineraler og sporstoffer. Himmelsk i suppe og grønsagspateer.

Selleri som knold Selleri tåler ikke frost, så den høstes inden. Det gør den heller ikke som udplantningsplante. Jeg har god erfaring med at forberede jorden om vinteren til selleri ved at lægge tang fra stranden, der hvor næste års selleri skal stå. I tang er der en masse sporstoffer, som giver en flot knold. Tang kan også bestilles og fås i helsebutikker til jordforbedring. Selleri indeholder, caroten, B-, E-, K-vitamin og folinsyre, fibre og mineraler. Selleri indeholder stoffer, der virker vandrivende og nyrerensende. Vi bruger selleri til suppe, ovnbagt og selleribøf.

LIVRETTER! Rødbedebøf Rødbeden skrælles og skæres i passende ikke for tykke stykker. Koges til de er møre (Ikke for møre). • Man laver en tyk spelt-mel-jævning, som man vender rødbederne i og så i rasp. • Steges i olivenolie, til de får en gylden farve.  amme fremgangsmøde kan bruges S ved bøffer af selleri, pastinak og persillerod. Kålrabimos • Kartofler skrælles og skæres i stykker. • Kålrabi (10 til 20 pct.) af kartoffelmængden, skrælles og skæres igennem. • Koges til rødderne er møre. Vand hældes fra og gemmes til opspædning. Skal man have en grov vikingemos, bruger man en mikser eller en stavblander. Tilsæt evt. en klat økologisk smør og lidt urtesalt.

”De fleste rodfrugter er velegnede til både råkost og tilberedte retter.”

Udrensning med grønsagsafkog blev rigtig populær med Alma Nissens bog ’Gigtens gåde er løst’ (Hellas). På Alma Nissens kursted ”Brandals Hälsohem”  i Sverige har tusindvis  opsøgt hende for at lære om naturlig udrensning. Hensigten med kuren er at udskille affaldsstoffer, som findes i kroppen på grund af fejlagtig levevis, det vil sige forkert ernæring og medicin, og som i det

værd at vid e

ALMA NISSEN UDRENSENDE KUR lange løb bliver årsag til sygdomme. Almas kartoffelvand • 3 liter vand til 1 kg kartofler, 1 løg, persille, selleri og purløg efter smag. •  Kartoflerne rengøres og skæres i skiver (med skræl). Koges sammen med selleri eller persille 1 time. Husk at det er væsken, du skal bruge!

Denne kartoffelvæske frigør gigtsyre og kalkaflejringer. Virker udrensende på hele organismen. Er rig på mineraler og stærkt basisk, neutraliserer syreoverskud. Smid derfor aldrig grøntsagsafkog væk – drik det og sæt udrensningen i gang.

naturli.dk

57


brevkasse

naturli fakta

Krop & bevægelse Træner du eller behandler du din krop forkert, for lidt eller for meget? Få råd og viden om kroppen, smerter, træning, sundhed og velvære i bred forstand. Tina Sofia Marcussen er bevægelsespædagog, akupunktør og indehaver af Klinik Lyspunkt. Send dit spørgsmål til Tine på www.naturli.dk/sporgtine

Ondt i maven om natten? Måske kan du hjælpe mig? Jeg er en travl kvinde med familie, børn og fuldtidsjob, men føler mig egentlig ikke stresset – bare travl på den ok måde. Men den seneste måned har jeg haft så ondt i maven om natten. Ikke om dagen, men om natten, så jeg vågner, når jeg skal vende mig. Jeg synes ikke, jeg har mere

mens vi sover og ikke fordøje. Jo, der bliver også fordøjet om natten, men det vil være gavnligt, hvis der frigives energi til andet også. Det kan også være, at du har for lidt mavesyre/fordøjelsesenzym, så maden nedbrydes for langsomt. Her kan du tage Super Papaya Plex fra firmaet Solaray. Er din tarmflora i orden? Til-

luft i maven end ellers og heller ikke anderledes toiletbesøg. Hvad pokker kan det være? Har du en ide om det? Mvh. I

skud af mælkesyrebakterier fra enten Udo’s Choise eller Engholmgruppen er gode. Måske vil en rask gåtur inden sengetid være god. (Selvom det mest er hundeejere, man kan lokke ud på det tidspunkt). Men gåturen kan lige sætte skub i maveindholdet, og det kan være det, du har brug for. Når du ligger i sengen, kan du bruge et minut på at massere maven. Du ligger på ryggen, evt. bøjede knæ og lader hænderne cirkle på maven i urets retning. Endelig kan en kop kamillete berolige dig – også maven.

Det kan jo have flere årsager, men du kan jo tænke over, om du spiser anderledes, end du plejer. Spiser du hurtigt og uden opmærksomhed, så du egentlig får for meget, især om aftenen, som du så har liggende i maven? Hvis man spiser for tæt på sengetid, kan det også give de gener, du har. Maden skal helst være videre fra mavesækken, når vi skal sove. Så kan kroppen bruge krudtet på at detoxe, genopbygge osv.,

For sent til forsæt?

Bedste hilsner Tine

Man behøver jo ikke en nytårsaften for at ændre vaner. Det kan ske på alle tider af året. Det vigtigste er, at du er motiveret for at gøre det, der skal til. De fleste af os hænger fast i dårlige vaner, fordi vi ikke orker/er bange for forandringen. Men spørg dig selv: Hvor meget koster det dig IKKE at gøre det? I energi, irritation, dårlig samvittighed, leveår, velvære, selvkærlighed, trivsel osv.

58

naturli.dk

CD med hjernevask Hvem vil ikke gerne udsættes for positiv hjernevask? Musik påvirker vores celler og med tanken om at lige tiltrækker lige, lander musikken lige midt i vores ønsker. Thulla & Halina Wamberg har lavet en cd, hvor vi via syv skæringer kommer omkring emner som taknemmelighed, tillid, overskud, giv slip, kærlighed, drøm og hvile. Musikken kan

Naturli / Spørg Tine Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

bruges til at fylde sig selv med de positive følelser. Første runde har de lidt speak til inspiration til, hvordan man kan tune ind på følelsen, der hører til musikstykket. Anden runde er udelukkende musik. Idéen er rigtig sjov, og jeg tror det er en genre, vi vil se mere til. Købes på www.lifechanginglistening.com, hvor du også kan lytte til smagsprøver.

Hvad gør man ved spændinger i kæben? Jeg har nogle gevaldige spændinger i kæben. Det er både om dagen og om natten. Jeg går til massage jævnligt. Spændingerne kan godt give mig tindingehovedpine, men heldigvis ikke så tit.de blad, og håber du vil svare mig. Hilsen Birgitte Det er et meget almindeligt problem, du beskriver. Først og fremmest kan du tænke over, om du er for stresset, presset eller føler, at du skal ”bide tænderne sammen og klare det!” Du kan lave udspændingsøvelser for kæben ved at åbne munden på vid gab, og kommer der et naturligt

gab, så overdriv det, alt hvad du kan, og gab uhæmmet og længe. Gør det tit. Jeg tror ikke, massage er nok her. Jeg vil hellere forslå dig to andre ting: For det første kunne fransk øreakupunktur (kaldet auriculoterapi) være en stor hjælp. For det andet ansigtsmassagen ALT, der masserer kæberne indefra. ALT stammer fra kranio sakralterapien og betyder egentlig Ansigts Løftnings Terapi. Hvis du tygger tyggegummi, så lad være lige med det samme. Ét stykke tyggegummi om året er for meget! Med venlig hilsen Tine


fakta naturli

Børn Anette Opstrup er uddannet sundhedsplejerske og senetensbehandler – og arbejder både med småbørn og skolebørn. Skriv til Anette på adressen til højre – eller besøg: www.naturli.dk/sporganette.

Naturli / Spørg Anette Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Et godt råd mod rød numse? Jeg er blevet henvist til dig af vores lokale sundhedsplejerske. Jeg har en pige på 16 mdr., som stort set hele hendes spæde barndom har døjet med rød numse – jeg har som hovedregel kunnet holde det lidt nede med Inotyol creme og prøvet diverse forskellige blemærker og vådservietter! Rødmen og hævelsen er det sidste halve år taget til, nogle steder er der sågar hul. Lægen har podet hende, uden der var noget, og hun er nu for tredje gang i gang med en Brentacort-kur. Lægen har nu henvist os til en hudlæge, men vi kan først få en tid den 4. april 2013. Jeg bruger nu Änglemark bleer og alm. vaskeklude. Jeg bruger Neutral vaskepulver og A-derma olie, creme og sæbe til hende. Håber du har et godt råd til, hvad vi kan prøve at gøre for hende. På forhånd tak. Med venlig hilsen Den frustrerede mor Tak for din mail. En rød babynumse er ikke rar. Det gør ondt, og det kan også klø.

I har allerede gjort mange gode ting. Det er vigtigt at vælge produkter med så få irriterende stoffer som muligt! Änglemark, Neutral og Derma er gode mærker. Men det er ikke altid nok at kigge på, hvad der kommer udefra. Vi må også se på det indre – og her vil det jo så sige tarmen. Hudproblemerne er jo som regel kun symptomer og ikke selve årsagen. En belastet tarmflora har stor betydning. Det giver dårligt immunforsvar og kan også give allergi, eksem, forstoppelse, diarre, dårligt humør mm. Og eftersom tarmen udmunder i numsen, så er det oplagt at tænke på, hvordan vi kan styrke din datters tarmflora. Jeg vil varmt anbefale dig at give hende et tilskud af probiotika. Probiotika (mælkesyrebakterier) er et tilskud af gavnlige tarmbakterier. Du kan f.eks. vælge de dråber, der hedder Bio Gaia. De fås i helsekosten og hos Matas. De er beregnet til børn og gives som dråber. Derudover er vi også nødt til at kigge på, om hendes tarmsystem mon bliver belastet af noget mad,

hun spiser. Det er ikke sikkert, at hun har nogle klassiske allergier, men hun kan sagtens have nogle intolerancer. Der kan være nogle madvarer, som hun ikke fordøjer helt godt. Og som derfor også er med til at lave ravage i tarmen. Den fødevare, som oftest giver problemer hos børn, er komælk. Derefter kommer hvedemel. Jeg synes, I skal prøve at tage 14 dage helt uden komælk og se, om det gør en forskel. I er nødt til at være helt konsekvente og også udelukke smør, ost, youghurt, fløde osv. Så kan I prøve at indføre det igen stille og roligt og se, om der kommer en reaktion. Som alternativ til mælk kan I bruge lidt ris-, havre- og sojadrik. Det er ikke en fuldgyldig erstatning, men kan fint bruges der, hvor man ellers bruger mælk på havregryn, i sovsen el. lign. Som drikkevare kan hun drikke vand, te og grøntsagsjuice. I stedet for smør på brødet kan I bruge en god majonaise. Der findes også yoghurt og fløde lavet af sojamælk.

Hvis I finder frem til, at hun ikke tåler komælk særlig godt, har hun brug for at blive dækket ind med et godt kalktilskud f.eks. Calcium Kids fra Solaray, som er tyggetabletter. Og en god vitaminpille – som jeg for øvrigt anbefaler alle børn alligevel. Husk også, at hun stadig har brug for D-vitamintilskud hver dag. Især her om vinteren. Et sidste lille, men vigtigt tip, som jeg vil give jer er koldpresset kokosolie. Det købes i helsekosten eller i Brugsen (Urtekram). Det er fantastisk til at smøre på huden og til at spise. Det er rigtig godt for tarmen, og det hæmmer svamp, bakterier og virus. Brug det til at stege i og til bagning og madlavning. Smør det evt. på brødet, hvis hun kan lide smagen. God fornøjelse. Og lad mig høre, hvordan det går! Med kærlig hilsen Anette Opstrup

Pas godt på tarmen

Tarmsystemet er noget af det vigtigste i hele kroppens sundhed. Her sidder 70 pct. af immunforsvaret, og her foregår optagelsen af næsten alle de stoffer, som vi ikke selv kan danne, men skal have tilført udefra. I tarmen har vi masser af bakterier. Både gavnlig og såkaldt dårlige bakterier. Vores livsstil, kost og medicin har gjort, at vores tarmflora meget tit er ude af balance. Det er vist ved flere undersøgelser. naturli.dk

59


brevkasse

naturli fakta

Coaching

Kost & ernæring

Skønhed

Birgitte Aagaard driver Minerva Coaching. Spørg hende om alt fra selvværd, kommunikation/konflikter, motivation, angst og uønskede mønstre hos børn og voksne på www.naturli.dk/brevkassen/birgitte/spoerg

Trine Vesteraa er kostvejleder fra Hover Kostakademi og arbejder ved side af i helsekostforretning. Spørg Trine om opskrifter, tips og tricks til madlavning samt kostændringer på www.naturli.dk/brevkassen/trine/spoerg

Tine Juul Andersen er naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder. Spørg Tine om skønhedspleje fra inderst til yderst på www.naturli.dk/brevkassen/tine2/spoerg

Birgittes TIP til selvcoaching … Når du er bange for at skuffe Besvar spørgsmålet: ”Hvad er du bange for?” 1) Beskriv den situation, hvor du er bange for at skuffe, herunder hvor og hvornår det er, og hvem der er til stede/involveret. 2) Overvej hvilke forventninger og normer, der ligger i/bag situationen (f.eks. traditioner, standarder, regler, normative krav). 3) Find ud af, hvilke ’følger’, du reelt er bange for, f.eks. følelsesmæssigt pres (fra dig selv? fra modparten?), personlig kritik, lavere status, karrieremæssige ulemper? 4) Overvej, hvad du har lyst til at gøre i stedet for det, du plejer – og hvad fordelene vil være ved det for dig. Kan modparten også have fordele heraf? 5) Besvar med JA eller NEJ: Er det ’besværet’ værd at undgå at skuffe (og leve op til forventningerne/normerne)? Er du klar til at ændre din adfærd? (Hvis NEJ, gentag øvelsen om et stykke tid).

60

naturli.dk

De lækreste skønhedstips for årstiden Til tørre læber Balance Me’s Stellar Face Balm er en skøn nærende og reparerende balm til tørre vinterlæber. Kom Balmen i et tykt lag på læberne og lidt på området uden om læberne. Sov med den som læbenatmaske. Brug den om dagen som læbepomade og ellers er den også rigtig dejlig at bruge til tørre neglebånd, albuer og kinder. Kan endda bruges som nærende fugtmaske også. En multianvendelig balm. Beskyt din hud I vind og vejr når vi opholder os udendørs er det vigtigt at beskytte vores ansigt. I kulde og frost er det især kapillær sprængninger – ikke mindst på kinder og næse,

Til e hændern

hvor de ligger yderligt. Organic Boost fra Zinobel, et ret nyt dansk mærke har en skøn olie med hybenrose, macademia, granatæble og gulerod. Den kan bruges som undertøj under din dagcreme eller udenpå din dagcreme. Uanset hvordan vil den beskytte og nære din hud. By the way… ikke at forglemme… Granatæble er en naturlig og effektiv antiage ingrediens… Til tørre hænder Hvor møder jeg mange, der har virkelig store problemer med sprækker i fingrene og tørre hænder på denne årstid. Der kan jeg anbefale Dado Sens’ Hand Repair. Også meget velegnet til folk

med eksem eller allergi. En duftfri nærende creme, der reparerer sprukne fingre. Dado Sens er Anne Marie Börlinds søsterfirma. Og hvilket fremragende ét. Til almindelige tørre hænder som de fleste af os får på denne årstid er der også en utrolig lækker nyhed. Rudolph Cares nyeste skud på acai stammen er Rudolph Care Acai Hand Creme. En utrolig lækker oplevelse i duft og følelse, der nærer og fugter hænderne mens den blide duft af acai forkæler duftesansen. Og så er den bare så lækker at hive op af håndtasken (og i øvrigt i en ny praktisk miljøvenlig plasttube). Mange hilsner fra Tine Juul Andersen

Til læberne

Til huden


fakta naturli

Få god bønne-karma Er du en af de mange mennesker, der ikke spiser bønner og linser (også kaldet bælgfrugter), fordi du synes, de er for melede, giver rumlen i maven og er besværlige at tilberede? Så er du langt fra den eneste! Men giv bælgfrugterne en ekstra chance, for der er mange fordele ved at spise vegetabilske proteiner. Læs med her og få gode tips til tilberedning og brug af bønner og linser, så du opnår bedre bønnekarma. Betegnelsen bælgfrugter dækker over bønner, linser, ærter og jordnødder. Bælgfrugter indeholder masser af protein, komplekse kulhydrater og fibre, som er med til at stabilisere dit blodsukker, holde gang i fordøjelsen og give mæthedsfølelse. Miljømæssigt er bælgfrugter en klar vinder, for det kræver langt færre ressourcer at dyrke dem, end det gør at producere animalske produkter. Desuden er bælgfrugter billige og har mange anvendelsesmuligheder.

Birgittes tankevækkende citat: ”En af fordelene ved at være rodet, er at man hele tiden gør nye, spændende opdagelser” (fra ”Peter Plys”)

Tilberedning: • Sæt altid bælgfrugter i blød i minimum 12 timer og skyld dem herefter grundigt. Iblødsætningsvandet skal smides væk, og bælgfrugterne koges i rent vand. • Kog bælgfrugterne tilstrækkeligt – se på posen, men smag også på dem, så du er sikker på, de er tilstrækkeligt kogte. De skal være bløde, men ikke kogt helt ud. • Tilsæt først salt når bælgfrugterne er næsten kogte, ellers bliver skallen mere hård. • Linser skal ikke sættes i blød inden kogning. • Kog en stor portion ad gangen. Bælgfrugter kan nemlig fryses ned. Vær obs på at bælgfrugter, der har været frosne lettere koger ud, når de varmes op igen. Tilsæt dem derfor tilsidst, så de ikke tilberedes så længe.

• Til postejer, frikadeller, falafel, humus, smørepålæg og i supper og salater. • Røde linser er gode til at jævne supper og gryderetter med – når de er skyllet grundigt, koger de med i retten i ca. 20 minutter. • Bælgfrugter kan spires og er skønne at variere maden med. Du kan bruge et rengjort marmeladeglas som ”spirebakke”. Prik hul i låget så luften kan komme til, og vandet kan drænes fra, efter du har skyllet dem. De skal sættes i blød i mindst 12 timer, skylles grundigt og herefter skylles ca. 3 gange dagligt.

For at undgå rumlen i maven så start langsomt op og undgå at spise for mange bælgfrugter ad gangen. Vær altid omhyggelig med tilberedningen for mavegener kan sagtens skyldes enten for kort kogetid eller iblødsætning. God fornøjelse! Mange hilsner Trine Vesteraa

rter æ , r e s in L ner? eller bøn

Anvendelse: Du kan bl.a. anvende bælgfrugter på følgende måder:

Er stevia bittert? Jeg har købt det flydende stevia i en helsekost (Hermesetas Stevia Sweet), da jeg godt kunne bruge nogle færre kalorier! Det skulle søde flere gange mere end sukker, men jeg skal bruge virkelig meget, før det søder - og så synes jeg oven i købet, at det smager bittert. Findes der bedre udgaver af Stevia, eller er Stevia så bittert og dårligt sødende (trods de mange reklamer om det modsatte!)? Med venlige hilsner og tak for svaret - Bente

Tak for spørgsmålet! Stevia søder meget, men som du skriver, har det en mindre god eftersmag. Derfor synes jeg, at stevias anvendelighed afhænger meget af, hvad man skal bruge det til. Jeg synes, det fungerer rigtig godt i krydrede brød og kager samt til at søde f.eks. te, iste og kakao med. Du kan prøve blandingsprodukter med stevia, da de giver mindre bitter eftersmag, men vær stadig opmærksom på doseringen. SteviaSød fra Natur-Drogeriet er

en blanding mellem stevia og sukrin (erythritol). Der findes også Stevia sukker fra Original Chia, hvor stevia er blandet med rørsukker. Der er ingen kalorier i SteviaSød, hvorimod der er 390 kcal i Stevia Sukker. Mange hilsner fra Trine Vesteraa

naturli.dk

61


brevkasse

naturli fakta

Sunde råd Radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen giver gode lægeråd om sundhed. Skriv til Carsten på adressen til højre – eller besøg hjemmesiden: www.naturli.dk/sporgcarsten.

Naturli / Spørg Carsten Forlaget Mediegruppen Porschevej 12 / 7100 Vejle

Hvorfor voldsom gaben? Min mand har i flere år dagligt fået op til 3-4 voldsomme gabeture (kan ikke undertrykke gabene), hvor han bliver utrolig træt (gang er ændret), hvor næsen løber, og hvor han den sidste tid også kan få kortvarige smerter bag øjnene. Det forekommer næsten kun herhjemme – og kommer uden sammenhæng med andet. Dvs. både når han er optaget af at skrive en mail i et rum eller sidder i stuen og læser eller er optaget af andet. Nogle få gange er det kommet, når vi går den daglige tur i skoven med hunden. Han tager hver gang en gammel dansk og noget chokolade, som hjælper lidt – sukker foreslår egen læge – dog uden særlig effekt. Har du hørt om lignende før og har du et forslag til afhjælpning? Konen

Din mands symptomer kunne tyde på, at han har søvnapnø, hvor det er typisk, at man under søvnen snorker og periodevist holder op med at trække vejret. Det medfører så, at den dybe søvn bliver for kort, så man bliver søvnig hele tiden. Der er også for lidt ilt i blodet under søvnapnø, hvilket påvirker kredsløbet betydeligt. De typiske symptomer er, foruden snorken, at den ramte har en uimodståelig trang til at falde i søvn i dagens løb, f.eks. ved skrivebordet, computeren, under møder, ved sammenkomster med andre og evt. under bilkørsel. Søvnmanglen kan også gøre glemsom og irritabel. Det er særligt mennesker, der er eller har tendens til overvægt, drikker for meget alkohol, tager nervepiller, sovepiller eller ryger, der får søvnapnø.

Særlig hårdt rammes mennesker med KOL – kronisk obstruktiv lungefunktion, tidligere kaldet kronisk astmatisk bronkitis. Der kan også være for højt blodtryk, hjertelidelse, refluks (tilbageløb af mavesyre op i spiserøret på grund af slap lukkemuskel mellem spiserør og mavesæk), og sukkersyge af type 2, hvor de fleste er overvægtige. For lavt stofskifte kan give de samme symptomer. Ved mistanke om søvnapnø er en natlig undersøgelse på sygehuset ofte nødvendig, og det er også fra sygehuset, at man ved natlig søvnapnø får udleveret det CPAP-udstyr, som man bruger til behandling af søvn-apnø (CPAP = Continuous Positive Airway Pressure). Det er en maske, man skal bruge under søvnen, og et stadig positivt lufttryk holder luftvejene åbne. Det

Livsstilen og for højt blodtryk En sund livsstil kan nedsætte risikoen for at få for højt blodtryk med to trediedele. Det viser en finsk undersøgelse af 9.637 mænd og 11.430 kvinder i alderen fra 25 til 74 år. Ingen af deltagerne havde ved undersøgelsens begyndelse for højt blodtryk. Deltagerne blev gennemsnitligt fulgt i 16 år. De fik målt blodtrykket regelmæssigt og udfyldte desuden spørgeskemaer vedrørende alkoholforbrug, motion i fritiden, deres vægt og forbrug af grønsager.

62

naturli.dk

Deltagere, der drak mindre end 50 gram alkohol om ugen, motionerede mindst tre gange om ugen i fritiden, dagligt spiste grønsager og holdt vægten under en BMI på 25, havde en gennemsnitligt to trediedel mindre risiko for at få for højt blodtryk i forhold til deltagere, der ikke opfyldte disse mål. Havde deltagerne kun tre af de positive livsstilfaktorer, havde de stadig en væsentligt mindre risiko. Således havde deltagere med kun to sunde livsstilfaktorer en 50 pro-

cent nedsat risiko hos mænd og mere end 30 pct. hos kvinder. (European Society of Cardiology Congress. August 2012).

kan være lidt svært at vænne sig til at sove med en sådan maske, men når man oplever, at man pludselig bliver udsovet og frisk, skal man nok blive ved med at bruge den og påskønne den. Læs mere om søvnapnø på www.radiodoktoren.dk Visse nervereaktioner kan også forårsage gaben. De kan blandt andet udløses af hjerteanfald, hvor hjertet ikke får nok ilt. Gaben kan så være et forsøg på at bedre blodtilførslen til hjertet. Problemer med hovedpulsåren, hvor der kan opstå en udposning eller blodet i værste fald kan trænge ind i muskellagene i hovedpulsåren (aortadissektion), kan også medføre gaben. Så jeg vil råde din mand til at tale med sin læge om at få hjertet og hovedpulsåren undersøgt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen

Aflæs d livsstil in p å blodtr ykket


fakta naturli

Hvordan kommer jeg godt over operationen? Jeg står for at skulle opereres for noget i underlivet og vil gerne vide, hvad jeg efter operationen kan gøre for hurtigt at komme på benene igen og hurtigt komme i arbejde igen. Jeg har prøvet det før, men fik ikke nogen vejledning fra lægerne dengang. Jeg er 72 år. Den arbejdsomme Det er vigtigt at sikre sig, at kroppen har nok af alle vitaminer og mineraler samt andre ting, der er vigtige for dens funktion. Især ældre risikerer at få for lidt af de forskellige ting med kosten og anbefales derfor at tage en kombineret vitamin-mineralpille dagligt. Ældre mangler også oftere D3-vitamin, kalk, magnesium, folinsyre, B12 vitamin, zink, selen og C-vitamin og kan have glæde af at tage et ekstra tilskud heraf. Har der på grund af sygdommen været blodtab, kan et jerntilskud være nødvendigt, men for meget jern er dårligt for sårhelingen og sundheden. Man kan ved hjælp af blodprøven serum-ferritin få konstateret, om man mangler jern. Vitaminerne B5 (pantothen), C-vitamin, A-vitamin, kobber, zink, magnesium og mangan er de vigtigste, når det drejer sig om sårheling og heling af de skader, som operationen i øvrigt kan medføre. Det vil derfor være en god idé at tage en blandet B-vitamintablet (et kompleks), 100 mg B5-vitamin, 500 eller 750 mg C-vitamin to gange dagligt, en blandet vitamin-mineral tablet med kobber om morgenen og en zinktablet om aftenen sammen med 500 mg magnesium og 5 eller 10 mg mangan. Zink forkorter den tid, det tager for såret at hele. Det er bedst at tage zinktilskud allerede før operationen. En hvilken som helst skade på kroppen, for eksempel sår- og vævs-

skader, forbrændinger, knoglebrud eller operationer tømmer kroppen for C-vitamin, der er med til at kontrollere mineralerne under sårhelingen og med til, at der dannes nok af det nødvendige bindevæv (kollagen), så såret vokser godt sammen. Cvitamin modvirker også betændelse. E-vitamin (blandede) understøtter C-vitamin og modvirker opbygningen af åreforkalkning i pulsårerne. En undersøgelse har vist, at E-vitamin kan modvirke vævsskade under bypass operationer. Det er klogt at spise en grov og grøn kost, blandt andet for at holde sin tarmfunktion godt i gang, også efter operationen. Arten af tarmbakterierne har stor betydning for dit immunforsvar og også for tyktarmens funktion. De vigtigste af disse er mælkesyrebakterier. De producerer vigtige næringsstoffer, som tarmslimhinden behøver, og vitaminer og antioxidanter. Man kan fx spise surmælksprodukter eller tage probiotika som tabletter med frysetørrede mælkesyrebak­ terier, f.eks. BioGaia, Maxiflor, Symbioflor, Udo’s Probiotic eller Brottrunk. Eller man kan tage en daglig dosis af Vita Biosa, f.eks. to spiseskefulde. Det er vigtigt så hurtigt som muligt efter en operation, når eventuel kvalme er overstået, at få mad ned i sine tarme. Maden er nemlig med til at vedligeholde tarmslimhindens sunde funktion og til at opretholde en normal bakteriesammensætning. Det er også vigtigt at komme på benene så hurtigt som muligt for at forebygge blodpropper. Læs mere om operationer på www.radiodoktoren.dk Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen

Grapefrugtkerneekstrakt bekæmper norovirus Norovirus er årsagen til omkring halvdelen af tilfældene af opkastning og diaré, og i flere lande vaccinerer man nu børn mod norovirus. Men nu har forskere fra Ghent University i Belgien påvist, at grapefrugtkerne-ekstrakt nedsætter smitsomheden af norovirus. Det sker ved, at grapefrugtkerne-ekstraktet ødelægger det protein, der dækker viruset, hvilket nedsætter eller ophæver virusets evne til at binde sig til celler og inficere dem. Hæmningen sker ved selv små mængder af grapefrugtkerne-ekstrakt, og i større mængder bliver viruset helt ødelagt. Forsøget er gjort på mus med norovirus, men er bekræftet i undersøgelser af virusets evne til at binde sig hos mennesker. (Applied and Environmental Microbiology. Nov 2012). Norovirus smitter oftest fra afføring til hænder og fødevarer, men kan også udbredes ved smitte gennem vand og overflader. Det er normalt ekstremt smitsomt.

Sukkerholdige drikke forværrer slidgigt Forskere fra Brigham and Women’s Hospital har undersøgt kost og livsstil hos mennesker med slidgigt, især hvis slidgigten rammer knæene, hvor brusken bliver nedbrudt. I undersøgelsen indgik 2.149 personer med slidgigt. Forskerne fandt, at blot en sukkerholdig drik dagligt, f.eks. en sodavand, så

ud til at forværre udviklingen af slidgigten. Jo flere drinks deltagerne indtog, jo værre blev deres symptomer. (American College of Rheumatology annual meeting, 7 nov. 2012). Undersøgelsen passer fint med, at sukker er noget af det værste til at skabe og forværre de betændelsesforandringer (inflammation) i leddene, der dels er med til at nedbryde brusken og dels medfører smerter.

Blot én sukker holdig drik se r ud t forvær il at re ud af slidg viklingen igten. naturli.dk

63


naturli annoncesider

AVIVIR Aloe Vera kosttilskud hver dag...

Rødbedekrystaller

Kan hjælpe til med at balancere fordøjelsessystemet, beskytter den naturlige mave- og tarmfunktion og stabiliserer afføringsmønsteret. Har en gavnlig effekt på bakteriebalancen i tarmene og øger optageligheden af vitamin C, E og B12. Ved daglig brug beskyttes slimhinderne i mave og tarm mod irritation fremkaldt af f.eks. kaffe, syrlig eller stærkt krydret mad.

Rødbeder er populære hos alle, der ejer en saftpresser. Du behøver dog ikke snyde dig selv for et glas rødbedesaft, hvis du mangler en saftpresser eller bare ikke har tid til at presse. Prøv nem og hurtigt rødbedesaft med Panacea´s Økologiske Rødbedekrystaller, som du opløser i vand, saft eller juice.

Drikke og Kapsler købes hos Matas, helsekost og på nettet. Aloe Vera Group tlf. 39690814 info@aloevera.dk www.AVIVIR.dk

Forhandles i alle helsekostforretninger. Læs mere på: www.panacea.dk

DivaCup – et genialt alternativ til bind og tamponer • • • • • •

Nem, behagelig og hygiejnisk Vær frisk og ren i op til 12 timer ad gangen Perfekt til kvinder med følsomhed – ingen kemi og sundhedsrisici Perfekt under alle former for aktiviteter Økonomisk – spar penge En grøn løsning for kvinder, der har det røde – intet belastende affald

Kan købes i helsekostbutikker og online. Se mere på www.worldcare.dk

64

naturli.dk

Jeanette Ottesen Grays favoritter!

Unik glutenfri serie i Danmark!

”Som elitesvømmer er min hud og mit hår udsat for en ekstrem belastning.

Endelig en glutenfri serie i Danmark, som på én gang er: • Fri for gluten • Fri for mælk • Fri for kolesterol Serien består af: brød, boller, pizza• Kun naturlig sødet m. fx agave bunde, småkager, melblandinger, • Bagt pågomasio, stenformalet fuldkornsmel bars, morgenmadsprodukter, sødemidler, fladbrød, mandelmel, • Økologiske pandekagemix og meget mere ... Af spændende glutenfrie produkter kan nævnes: Lagkagebunde, pizzabunde, kager, brød, boller, brødblandinger, müsli, brunhirse-toastbrød og meget mere. Importør: Spørg efter Werz i din helsekostbutik eller ring 61792417 B-Organic Import Mere info: www.b-organicimport.dk

JUHLDAL Face & Body Oil er min klare favorit. Den er duftfri, nærende og helt naturlig. Perfekt til min tørre hud. Til mit ansigt bruger jeg den blå FaceCream og til mit hår - Balsam-kur No 2.” Juhldal produkter forhandles hos Matas, Salling, Helsekostbutikker, udvalgte apoteker samt webshops. Læs mere på: juhldal.dk

Tlf.: 6179 2417 info@b-organicimport.dk

Føres i landets helsekostbutikker


annoncesider naturli

VELKOMMEN TIL

Et valg af Cattier produkter er du sik VELKOMMEN TIL EN ØKOLOGISK VERDEN udelukkende indeholder naturlige rå

All Round Creme fra Rømer Produkt Denne creme er fremstillet af de fineste vegetabilske råvarer. Cremen kan bruges på hele kroppen. Til massage, som fodcreme, til alle former for tør hud og som ansigtscreme. Rømer Produkt har produceret denne creme i mange år og den er med til, at tilføre huden smidighed og bevare den naturlige fugtbalance. Cremen leveres i en 100 ml samt en 400 ml beholder. Leverandør: Rømer Produkt – 8600 Silkeborg – Tlf. 86803767

Mælkebøttesaft Vitalitet og livskraft til en aktiv hverdag. Mælkebøttesaften er et dansk økologisk mælkesyregæret udtræk med mere end 50 års gode erfaringer. Saften er fremstillet på blade, blomster og rødder. Den er upasturiseret dvs. indeholder masser af vitale mælkesyrebakterier. Saften stimulerer opbygningen af bifidobakterierne i tarmfloraen. Mælkebøttesaften sælges i praktisk bag-in box som sikre saftens kvalitet bevares. Forhandles i helsekostforretninger, samt udvalgte Matas butikker. Eller bestilles direkte på: www.herrens-mark.dk Tlf 64 78 10 52.

• Cattier har 40 års erfaring m • Cattier har modtaget i alt 24 ”Le Palmarès des Cosmétiqu Velkommen til en økologisk verden • Økologisk hudpleje til hele f Et valg af Cattier produkter er du sikker på, at det du din hud udelukkende • bruger AllepåCattier-produkter er ce indeholder naturlige råvarer. Cattier har 40 års erfaring med økologiske produkter. • Cattier har modtaget i alt 24 priser i den franske prisuddeling ”Le Palmarès des Cosmétiques”. • Økologisk hudpleje til hele familien, og til fordelagtige priser. • Alle Cattier-produkter er certificeret af ECOCERT

Købes i helsekostbutikker og udvalg Følg os på Facebook

Købes i helsekostbutikker og udvalgte Matas forretninger. www.cattier.dk

Den bedste gave du kan give din mave! Vita Biosa Probiotic Sweet Drik en ”shot” hver dag, fx 50 ml • 7 GMO-fri kulturer af mælkesyrebakterier og probiotika • Udtræk af 19 økologiske urter • Fri for sukker, mælk, gluten, kunstige sødemidler og konserveringsmidler • Sødet med sødestof fra planten stevia Køb Vita Biosa Probiotic Sweet i helsekostbutikker og på www.helsam.dk

eller be

Det originale badesalt – Epsom Salt Epsom salt har utroligt mange anvendelsesmuligheder, lige fra tilskudsprodukt mod græsforgiftning og koliktilfælde hos husdyr til wellnes-badesalt til mennesker. Afslappende og beroligende bad eller detox Et karbad med et par kopper Epsom salt får muskulaturen til at slappe af og fjerner samtidig toxiner fra kroppen. Badet har også en beroligende effekt på vores nervesystem. Rheumacure A/S, Tlf. 55 86 80 11, www.rheumacure.dk

naturli.dk

65


naturli næste nr.

– en holdning til

Næste nummer Udkommer den 18. februar 2013

Alternativ eller konventionel? I debatten lyder det ofte som om, etiketterne er nøje placeret på enten det ene eller det andet. Men der finder frugtbare møder sted.

Hypno... mere end hokus-pokus Mange forbinder hypnose med sjove tv-programmer og farlige svindlere – og i bedste fald MEGET alternativt. Men hypnose og hypnoterapi kan en del mere og bruges faktisk med gode resultater til sundhedsfremmende formål.

Alternativ OG konventionel – sådan er de fleste af os nok. Vi går måske til lægen, men bliver behandlet hos zoneterapeuten eller tager nogle dråber for vores velbefindende. Derfor sætter vi i næste nummer fokus på, når det alternative og konventionelle eksisterer hånd i hånd.

Hjælp til selvhjælp: Stress af Uh, hvor er jeg stresset! Hvem har ikke sagt det i ny og næ? Men hvorfor farer nogle af os forvirrede rundt og lander alligevel sikkert igen, mens andre ud af det blå lander i stressfælden med et brag? Bliv klogere på stress, hvordan du undgår at gå ned, og hvordan du kan styrke dig, når bølgerne går højt.

Den gamle læge bliver ny Medicinmanden eller landsbylægen står for mange som heldbrederen, der ofte benyttede sin baggrundsviden om kroppen, naturen og patienterne til at finde kure og behandlinger. I dag er 10 minutters kendskab i konsultationen nok til at komme ud ad døren med en recept. Men ortomolekylære læger og tandlæger tager skridtet baglæns, forstået på den måde, at de ønsker at behandle hele mennesket, årsagerne og ikke bare symptomerne.

Naturli på nettet

Serum – seriøst eller salgstrick? Oprindeligt kommer ordet serum fra blod. Så hvad er det hudplejeproducenterne vil sælge os, når de kalder et produkt for serum? En dagog en natcreme er til at forholde sig til, men hvordan bruges serum, og er nogle bedre end andre

Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: naturli.dk 66

naturli.dk

livet


SPAR PÅ

messebilletten! Sund Livsstil-messen kommer til Århus den 1. 2. og 3. marts i Scandinavian Center, Margrethe Pladsen, Århus C.

Du får rabat på indgangen ved at medbringe rabatkortet fra Naturli. Så har du adgang til at smage, prøve, se og spørge de mange udstillere og foredragsholdere.

SU N D L LIVSSTreI 90 udstille foredrag Masser af

Du skal bare klippe rabatkortet ud – tag gerne en ven eller veninde med – og kom ind for kun kr. 20,- (En normal billet koster kr. 80,-).

✃ RABATBILLET 2 0 KR

RABATBILLET 2 0 KR

1. til 3. marts 2013 kl. 10-18

1. til 3. marts 2013 kl. 10-18

ENTR

É KU

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 80 kr.)

SPAR

75%

N

.

Scandinavian Center, Margrethepladsen, Århus

ENTR

É KU

Giver i udfyldt stand adgang til ét besøg for én person for 20 kr. (Normalpris: 80 kr.)

SPAR

75%

N

.

Scandinavian Center, Margrethepladsen, Århus

Kun gyldig med stempel:

Kun gyldig med stempel:

Rabatbilletten må ikke sælges.

Rabatbilletten må ikke sælges.

Tre dage med sundhed og velvære

Tre dage med sundhed og velvære

Se udstillere og eventprogram på

Se udstillere og eventprogram på

www.Sund Livsstil.dk

www.Sund Livsstil.dk

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Arr.: Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

naturli.dk

67


www.mamalicious.com / Top 179,95 / Nederdel 159,95 Priser er vejledende udsalgspriser.

Naturli 01 - 2013 - 01  

Naturli 01 - 2013 - 01

Naturli 01 - 2013 - 01  

Naturli 01 - 2013 - 01