Page 1

pris 48,50 kr

en holdning til livet

tema

Knogler

Guide:

+

Sunde knogler

Knoglesunde børn Find dine kilder til kalk

Mental belastning

Sarah Grünewald

mindre knoglestyrke

Akupunktur forbedrede mit liv

Investerer du sort eller grønt?

Nyt i Naturli:

Alternativ behandling fik has på senfølger efter corona

Juice fra Mads Bo

Nr. 06 2021 / Mangler du magnesium? / Styrk skelettet / Katalysator for kalk Læs – og lad verden åbne sig / Hud og hormoner / Høst dine træer www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


pharmanord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også inde i skyggen

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_208x275_0421

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


/ indhold

12

Stærkt sind – stærke knogler

Høst fra træerne

tema

Knogler

38

Vægtbærende træning

Dit helbred tager skade, hvis

- sådan gør din aktivitet godt

du altid ofrer dig

for knoglerne

16

Skelettet bærer på sundheden Knoglerne er en vigtig mineralbank

42

for dit barns krop

Sparer du bæredygtigt op?

20

Tag stilling til din pensions bæredygtighed

Udskyd sidste menstruation Rødkløverekstrakt skruer ned for menopausen

23

Giv dine knogler næring - og energi til et langt og stærkt liv

08

44

Finansiel inklusion Banken tror på menneskers værdi

26

Livsstil til sunde knogler

46

Farvel til kaffe, cola og alkohol

Grønt i glasset fra Mads Bo

30

Rå power i Green-a-Colada

Katalysator for sunde knogler

48

K-vitamin styrker god optagelse af kalk

Høst fra trætoppen

32

Træernes frugt på menuen

Masser af magnesium Mineral med mange forbindelser

Brug for sund mad – og det gode i livet

- til effektiv og skånsom hudpleje

Sarah Grünewald træffer sine egne valg – hun prioriterer både god søvn, sund mad – og et koldt glas hvidvin.

Læsning på recept

52

Hormonerne har nøglen

56

Mere sundhed med litteratur

60

Brevkasse Få gode råd, tip og viden fra vores brevkasseredaktører

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Når konkurrence skaber flere vindere Denne sommer har lært os en masse om, at hård konkurrence kan skabe flere vindere end nummer 1. Vi skal bare huske at tage den menneskelige faktor med i regnskabet.

Vi kæmper alle sammen Vi betragtede sportskonkurrencerne igennem en linse, der gjorde plads til den menneskelige faktor. Vi levede os ind i de anstrengelser, moderne gladiatorer udsætter sig for. Vi beundrede dem for at gøre sig umage og give noget af sig selv. Og vi så

4

deres taknemmelighed over, at vi engagerede os i deres kamp. Kan vi mon bruge disse konkurrenceoplevelser til noget, nu hvor sommerferien er forbi og vi tager fat på hverdagen igen? Hvor vi møder andre mennesker i et fællesskab, som også kan ligne en konkurrence … I en ungdomsbog, mine børn engang læste, hed det: ”Alle mennesker kæmper deres egen, personlige kamp, som du ikke ved noget som helst om.” Måske kan vi tænke over det, når vi møder mennesker, vi ikke helt forstår. Anerkende, at de helt sikkert kæmper en kamp. Respektere, at de gør deres bedste i konkurrencen med livet. Så kan det være, de møder os på samme måde. I Naturli handler en vigtig konkurrence om at ruste vores krop til mange gode år med livskvalitet. I dette nummer med fokus på skelettet og knoglerne, som skal bære både vores kød og hjerne gennem hele livet.

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 248,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 30.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

S

God fornøjelse med bladet.

N VA

EM ÆRK

E

T

Egentlig har jeg altid ærgret min over den måde, moderne management-Danmark har hyldet konkurrence. Formålet med sportskonkurrencer er at finde én vinder. Hvorefter alle de øvrige deltagere pr. definition er tabere. Det var især demoraliserende, da ”konkurrencestaten” blev hyldet som en måde at udvikle vores samfund. Et samfund, der skaber tabere i hobetal … ?! Ikke min ide om et bedre samfund. Men denne sommer har vist os vindere, som ikke stod øverst på skamlen. Først herrernes fodboldlandshold, der ufrivilligt – men forbilledligt – blev involveret i en kamp for livet. På den forfærdelige aften med Eriksens kollaps var det en uhyggelig oplevelse. Men efterfølgende, da holdkammeraten var i bedring, udviklede det sig til en kamp for fællesskabet og sportsånden. Senere begejstredes vi over en ung cykelrytter, der i forbløffende grad overgik forventningerne. Selvom han aldrig var tæt på at vinde Tour de France, hyldede vi hans andenplads som en sejr. Og endelig lo og græd vi med de olympiske kæmpere i Tokyo. Vi var glade for guld, men vi identificerede os også med øvrige deltagere, som gjorde deres ypperste – og som i flere tilfælde kunne glæde sig over egen præstation, selvom nogle af konkurrenterne viste et endnu højere niveau.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Carsten Gottlieb Redaktør

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Modelfoto

Hjernescanning lyver ikke

Her er tabletten, der giver vitaminer til hjernens hukommelsesdel på få timer Du mister overblikket, når du har travlt. Du glemmer navnene på folk, du har kendt i årevis. Du farer vild, når du kører bil. new nordic

D

et kaldes aldersrelateret hukommelsestab. Tusindvis af danskere rammes af denne aldersrelaterede udvikling. Mange tager også skridt til at bevare en god normal hjernefunktion op i alderen og flere og flere benytter sig af Clear Brain™ tabletten.

gerne afslører højere aktivitet allerde indenfor en time. Fra målinger ses her hvordan det naturlige ekstrakt aktiverer hjernens hukommelsesog koncentrationsdel – de røde hjernebølger – i modsætning til de mere inaktive blå hjernebølger hos forsøgspersonen, der har fået placebo tablet (“snyde-tablet”).

Banebrydende New Nordic har udviklet en banebrydende tablet, med kraftfulde næringsstoffer til hjernen. Tabletten bidrager til din mentale ydeevne og kognitive funktion, så som hukommelse, opmærksomhed og koncentration. Tabletten kan anvendes af både unge og ældre.

Valnød Foruden det særlige teekstrakt, indeholder Clear Brain naturlige ekstrakter fra valnød, granatæble, fyrrebark og peber samt vitaminer som giver næring til hjernen. B vitaminer, der bidrager til normal funktion af nervesystemet. Pantothensyre, der bidrager til normal mental ydeevne. Og jod, der bidrager til normal kognitiv funktion, dvs. hukommelse, koncentration og opmærksomhed.

Grøn te L-theanin

Placebo

AKTUELT NU: Bestil Clear Brain™ i dag og få leveret direkte til døren Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker. Forsøgsresultaterne er imponerende Tabletten er med aminosyren L-theanin, der naturligt findes i grøn te. Hjernescanninger af raske personer viser tydeligt hvordan hjernebølDin lokale

helsekost

Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt apoteket.

Ring tlf.: 46 33 76 00 www.newnordic.dk

Online Store

Jeg havde nær mistet overblikket ! Ruth er en travl og aktiv dame, der nyder pensionisttilværelsen. –Jeg har altid været frisk og klar i hovedet, men for nogle måneder siden var det som om, jeg begyndte at miste overblikket. –Jeg havde svært ved at klare helt almindelige hverdagsting, jeg kunne ikke huske, hvor jeg lagde ting og jeg følte mig ked af det. Jeg tager Clear Brain tabletten hver dag. Frisk og klar i hovedet –Det er vigtigt for mig at holde mig frisk og klar i hovedet, så jeg kan nyde tilværelsen og være noget for mine børnebørn. Passe min have og spille kort med mine naboer. Jeg vil gerne være i stand til at have travlt uden at jeg mister overblikket og føler mig forvirret og udmattet. Jeg skal ikke sidde og falde hen i en lænestol, jeg vil ud og være sammen med min familie og venner.


/ oase

Økologi og hudpleje i 10 år Når hudpleje og anti-aging trænger effektivt ind i huden, har de aktive stoffer den største virkning. Men det samme gælder, hvis der følger eventuelle skadestoffer med. Derfor har et brand som Zinobel, Årets Hudpleje 2020, en meget omhyggelig udvælgelse af ingredienser, som vægter økologisk, naturlig renhed og fravælger virkestoffer, der ikke kan dokumentere samme renhed. Zinobel Organic Boost er dansk, naturlig anti-aging af højeste kvalitet og kan i år fejre sit 10 års jubilæum. Se nærmere på det naturlige udvalg - www.zinobel.dk

Mellisa vil beskytte tang og alger Vi ser i disse år en række banebrydende nyheder med benyttelse af tang og alger i kosmetik. Havets råvarer har enestående egenskaber og findes i enorme mængder. Danske Mellisa er et kosmetik-brand, som har udviklet unikke produkter på dette grundlag. Men virksomhedens CEO, Louise Mellisa Kinder, er bekymret for, om vi formår at benytte oceanernes ressourcer bæredygtigt. Louise brænder meget for at skabe rammer for brugen af alger i kosmetikindustrien, og hun er derfor involveret i en række danske og internationale netværk samt et udvalg under Dansk Standard, der sammen med DTU og Teknologisk institut arbejder med rammer inden for alger i kosmetikindustrien. Formålet er at få indført krav til dyrkning, høstning og brugen af tang og alger i kosmetik og hudpleje. Læs mere på www.mellisa.dk

Praktisk og ‘made in Denmark’

En lille dåse parfume er helt perfekt til tasken, når du er på tur. Inspireret af Danmarks enestående natur. En dåse af Danmarks Dufte’s faste parfumer svarer til 30 ml eau de parfum. Man får en intens, drøj og langtidsholdbar duft, som på huden udvikler sig i alle duftnoterne på en anden og mere ægte måde end traditionelle parfumer.  Find mere information på www.danmarksdufte.dk eller besøg butikken i Blåvand.

En alge til indre styrke Den Grønne Perle er en tablet, som indeholder de mange gode virkninger af chlorella. Chlorella er en ferskvandsalge, der er fyldt med en masse forskellige næringsstoffer, hvilket gør den perfekt som kosttilskud. Næringsstofferne er med til at understøtte dit immunforsvar og medvirker til udrense kroppen. Algen hjælper med at udskille tungmetaller og med at øge væksten af den gavnlige mikroflora i tarmene. Mange bruger kosttilskuddet for at booste en naturlig detox. Find Chlorella Den Grønne Perle i Matas, helsekostbutikker, på diverse webshops samt på udvalgte apoteker.

6


/ tema

Unik Food State™ og Wholefood ernæring i kosttilskudsform

Immune Support Med Vitamin C, zink og selen som bidrager til immunsystemets normale funktion.

CoQ10 Multi nature’s own® mest omfattende Wholefood multivitamin og mineral formel, med CoQ10.

Vitamin D3 Vitamin D3 bidrager til: Immunsystemets normale funktion og vedligeholdelse af normale knogler. Cholecalciferol fra lavekstrakt.

Vitamin B12 To aktive former af B12 methylcobalamin og 5’-deoxyadenosylcobalamin. Vitamin B12 bidrager til: et normalt energistofskifte, en normal psykologisk funktion, immunsystemets normale funktion, normal dannelse af røde blodlegemer. Vitamin B12 spiller en rolle i celledelingsprocessen. Smeltetablet.

Bone Support Med calcium, magnesium, vitamin K2, vitamin D3 og bor, som bidrager til at vedligeholde normale knogler. Calcium er fra tørret rødalge (Lithothamnium calcareum).

nature’s own® fra Cytoplan Ltd. siden 1980 I helsekostforrretninger samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

SARAH GRÜNEWALD:

Hun sagde, hun kunne hjælpe mig, og tårerne trillede I marts fik Sarah Grünewald ­konstateret corona. Sygdommen var hård ved hende, men det var først, da hun blev konstateret rask, at den virkelige kamp begyndte. For Sarah kæmpede med en vifte af senfølger. Men i stedet for at acceptere den udgave af sig selv, sygdommen havde efterladt hende som, søgte hun hjælp hos en alternativ behandler, der fik hende tilbage på sporet.

Sarah åbner døren iført badedragt og bare tæer. Hun har faret rundt hele dagen og har kun lige akkurat nået et hurtigt bad, inden jeg kommer. Hun vifter mig gennem huset og ud i gårdhaven med den ene hånd, mens hun har et fast greb om sin telefon i den anden. Hun skal lige nå at lave et opslag på Instagram. Efter vores snak skal hun næsten direkte i Go’ aften Live med Ole Henriksen. Der er ikke meget, der afslører, at hun for knap to måneder siden var lagt ned af COVID-19, og da slet ikke, at hun var blandt de uheldige, der efterfølgende måtte kæmpe med senfølger. Og dog. For enkelte gange i løbet af de timer, vi bruger sammen, må hun lede efter ord og navne. Hukommelsen er stadig påvirket. Det håber hun, vil ændre sig. Hun kan også stadig mærke, at trætheden kan melde sig med mere kraft, end hun er vant til. Men mange af senfølgerne er hun fri for, og det takker hun sin alternative behandler og akupunktør for. Et livsændrende møde Sarah Grünewald begyndte at se behandleren for fire år siden, da hun var et sted i sit liv, hvor hun blandt andet kæmpede med søvnbesvær og smerter. Ipren var en fast

8

del af Sarahs tilværelse, og når hun kigger tilbage i dag, kan hun blive dårlig ved tanken om, hvor mange piller hun har proppet i sin krop for at lindre symptomer. Det var hendes manager, der anbefalede hende, at hun skulle prøve akupunktur, og det blev livsændrende for Sarah, som i dag foretrækker nåle og sugekopper over farmaceutika til hver en tid. Men faktisk var det med akupunktur ikke helt nyt for hende. Hun kan huske fra sin barndom, at hendes mor brugte at besøge akupunktører og andre alternative behandlere under sine rejser østpå. Moren var stewardesse og havde gennem sit arbejde rig mulighed for at afsøge og opdage, hvad den østlige medicinske tradition kunne gøre for hende. Alligevel skulle der gå mange år, før Sarah selv gik på samme opdagelsesrejse. – Det er egentlig lidt mærkeligt, at min mor aldrig har anbefalet mig det, når jeg har døjet med noget. Men jeg tror, at der var en tidsforskydning mellem det tidspunkt i hendes liv, hvor hun rejste meget, og hvornår jeg begyndte at kunne få gavn af behandlingen. Så det kom ligesom aldrig på tale, siger Sarah, som selv vil anbefale og også har benyttet varmebehandling på sin egen søn.


/ liv

9


liv /

Cigaretter og sund mad Hoveddøren går op. Det er Sarahs assistent, der har været ude at hente læskende drikke, som hun serverer i gårdhaven, mens vi sidder henslængt i sofaen med tæerne i det fri, omgivet af bløde puder. Sarah beder hende hente en kold øl og passe hendes telefon, mens vi taler. For hun vil gerne være til stede i nuet. Både i samtalen og med sine behov. På bordet ligger også en pakke cigaretter og en tændstikæske, som hun griber efter med jævne mellemrum. – Jeg ved jo godt, det ikke er sundt, og på en måde vil jeg gerne stoppe. Men samtidig har jeg ikke lyst. Det er nydelse for mig at kunne sidde med en cigaret og en kold øl i solen, og så vil jeg også have lov til det, siger hun. Tidligere på dagen har hun både været ude at bade og træne, og det er vigtigt for Sarah, at der er en balance mellem tingene. En balance, som det har taget hende år at finde. Hun har både kæmpet med spiseforstyrrelser og haft perioder, hvor fest og alkohol fyldte for meget. Men i dag er hun et sted, hvor hun kan mærke sin krop, og hvad den har brug for. – Det er tydeligt for mig at mærke, at jeg har brug for sund mad. Hvis jeg er i perioder, hvor det ikke bliver prioriteret nok, så har jeg det bare ikke lige så godt. – Samtidig tror jeg på, at man skal pleje sin psyke og nyde det gode i livet, og det betyder gode smagsoplevelser, et godt glas kølig vin, og at kunne være i nuet uden at bekymre sig for meget over, om det er godt eller skidt, siger hun. Derfor var det også hårdt for hende at opleve, at hun efter corona hverken havde smags- eller lugtesans. De var simpelthen forduftet som dug for solen. Hun var også svimmel, havde hovedpine og kramper i benene, ligesom hendes energiniveau og hukommelse var svækket – mere end den er i dag. – En dag kort efter jeg var erklæret rask, skulle min søn dække bord, og jeg

10

ville sige til ham, at han skulle tage gaflerne, men jeg kunne slet ikke huske ordet. Så jeg bad ham hente de der trefork-agtige ting i skuffen. Det var skræmmende, siger hun. Gafler er nu tilbage i hendes ordforråd, men flere ting kan stadig glippe. Om alternativ behandling kan afhjælpe det problem, vil kun fremtiden vise, men kramperne, hovedpinen og svimmelheden er forsvundet. Og det endda på ganske kort tid.

“Samtidig tror jeg på, at man skal pleje sin psyke og nyde det gode i livet, og det betyder gode smag­ soplevelser, et godt glas kølig vin, og at kunne være i nuet uden at bekymre sig for meget over, om det er godt eller skidt,” Svært at komme tilbage til livet Det var 15. marts, cirka et år efter første nedlukning, da Sarahs coronatest viste et positivt resultat. Selve sygdommen tog løbende til, og i perioder var hun overvældet af feber i en grad, så hun intet kunne. I de momenter, hvor den lettede sit greb på hende, var hun nødt til at udnytte tiden til det fulde, og lave mad, hun kunne gribe til, når feberen igen sneg sig frem fra dybet, og hun intet kunne. Hun er glad for, at hun gik igennem sygdommen med sin kæreste, og hun tænker meget på dem, der befinder sig i det ukendte corona-land alene. Efter cirka 14 dage var både hun og kæresten erklæret raske og fik at vide, at de kunne bevæge sig ud i verden. For Sarah betød det, at hun igen skulle være på. Både som arbejdskvinde og mor. Og selvom hun var bange under isolationen, fordi uvisheden om, hvor det kunne ende, hang over hende hoved, var det faktisk først bagefter, hun virkelig oplevede corona som en kamp. – Vi fik jo bare besked om, at vi kunne gå tilbage til livet, som vi levede det før. Men jeg kunne bare mærke, at det kunne jeg slet ikke. Rummet snurrede, jeg havde ondt og havde det generelt dårligt, så det var rigtig svært. Jeg følte lidt, jeg hang i ingenmandsland, for jeg vidste ikke meget om senfølger, og det er der jo ikke mange, der gør, siger Sarah. Sugede sygdom ud af kroppen Hun blev henvist til en afdeling for senfølger, men fik aldrig fulgt op på det tilbud. Hun valgte i stedet at gå til sin alternative behandler, som hun kendte og stolede på. – Jeg kom ind til hende, og så scannede hun mig op og ned med sine øjne, kiggede på min tunge og tog min puls. Så sagde hun, at hun kunne hjælpe mig, og det var bare

sådan en lettelse. Tårerne trillede ned af kinderne på mig siger Sarah, Sammen gik de ind i behandlingsrummet, og Sarah fik sat akupunkturnåle på først forsiden og derefter bagsiden af sin krop. Hun blev også behandlet med sugekopper, som ikke var ukendt for hende, men den her gang efterlod kopperne store rød-lilla mærker i en grad, hun aldrig havde oplevet før. Pointen med behandlingen var at sætte gang i blodomløbet og kroppens egen renselsesproces, og allerede efter halvanden time mærkede Sarah en lindring. – Det føltes bare, som om alle rester af corona blev suget ud af min krop. Da vi var færdige, tændte hun noget røgelse, som hun tog hen under min næse, og jeg kan bare huske, at jeg sagde ”Fy for helvede, tag det væk”. Så kiggede hun bare på mig og sagde ”Ja, men nu kan du lugte”, fortæller Sarah. Kæmper med energiniveauet Efter den første behandling gik godt, tog hun tilbage et par gange mere, og det kurerede hende for de fleste senfølger. Hun har planer om at skulle tilbage snart og håber, at det kan hjælpe med hendes energiniveau. Men i det store hele kan hun fungere, hvilket er mere, end hun kunne inden behandlingerne. Sarah kan passe sit arbejde og den yderst pakkede kalender. Hun kan være mor for sin søn, og hun har overskuddet til både at passe på sig selv og nyde livet, som hun gerne vil – som lige nu, med en kold øl i solen, som hun faktisk kan smage. 49 ud af 50 Det er forkert at sige, at det var en øjenåbner for Sarah at få hjælp til sine senfølger, fordi hun allerede fire år forinden havde mærket på egen krop, hvilken effekt alternativ behandling kan have. Men det var alligevel en vild oplevelse for hende, at sugekopper og nåle, kunne hjælpe hende med eftervirkningerne fra en


/ liv

sygdom, der er så ny og ukendt, og kan få panderynkerne frem hos selv de dygtigste læger. Derfor følte hun også en forpligtigelse til at dele sin oplevelse. Det gjorde hun både på sin Instagram og i Aftenshowet. Sarah fortryder ikke sin deltagelse i programmet, for efterfølgende har hun fået beskeder fra mange mennesker, som stod i samme situation som hende, og var desperate efter hjælp. Omkring 50 beskeder er væltet ind i hendes indbakke, og af dem har 49 skrevet til hende, at de er kommet af med alle eller de fleste af deres senfølger, ved at benytte alternativ behandling. For Sarah er det tal, som hverken kan eller bør ignoreres. – Jeg synes, det er vildt langt ude, når jeg kan se og høre, at det har hjulpet mig og dem, som har rakt ud til mig, at den her information ikke er mere tilgængelig. Men jeg har virkelig fået øjnene op for, hvor meget alternative behandlere skal kæmpe for anerkendelse i det her land, siger hun. Ingen får det værre Når Sarah Grünewald alligevel er ærgerlig over tv-indslaget, skyldes det, at hun føler, at hun blev sat i en position, hvor hun skulle forsvare

“jeg har virkelig fået øjnene op for, hvor meget alternative behandlere skal kæmpe for anerkendelse i det her land”

sig selv og sine oplevelser. Ud over Sarah var der nemlig også en læge med på telefon, der ikke ville anbefale akupunktur og alternativ behandling som senfølgebehandling. Det var et setup, hun ikke var forberedt på, og som hun på mange måder mener, er skævt. – Det er virkelig mærkeligt for mig, at den her type behandling skal forsvares på den her måde. For jeg synes ikke, der er noget at forsvare. Jeg kan jo mærke på min egen krop, at det virker, og jeg har aldrig hørt om nogen, der har fået det værre af alternativ behandling. I værste fald virker det ikke, men det gør i min erfaring heller ikke skade, siger hun. Som hun sidder her og slænger sig, med sit løse hår, bare tæer og en halvtom flaskeøl på bordet, er der intet omkring Sarah, der skriger fanatiker. Hun er en kvinde, der på mange måder har fundet sin egen vej i livet og mærker, hvad der føles rigtigt for hende. Hun har hverken lyst til at presse det ned over hovedet på andre eller behov for at forsvare det. For det er hendes liv. Men hvis hun kan hjælpe nogen, der ellers står i en hjælpeløs position, ved at dele sine erfaringer, er hun heller ikke bange for at stå på mål for det. Eller tage de tæsk, der kommer.

11


tema / Foto/ Shutterstock

Tænk

tema Knogle

r

dig til en sund

knogletank At vi mennesker er opretgående væsner er i sandhed fascinerende. Den lodrette stilling af kroppens stillads er sikret gennem mange tusinde års evolution og hænger tæt sammen med hjernens udvikling og fremkomsten af en bevidsthed, som ikke blot er underlagt instinkter og drifter.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

Skelettet med alle dets 206 knogler har mange vigtige funktioner i menneskekroppen. Først og fremmest udgør knoglerne en konstruktion, som afstiver og formgiver kroppen. På dette stativ fæstner musklerne og muliggør, at du kan stå oprejst og bevæge dig frit omkring. Samtidig yder knoglerne en vigtig beskyttelse af dine indre organer i brystkassen og ikke mindst hjernen. De indeholder det blodcelledannende væv i knoglemarven og har stor betydning for opretholdelsen af normale niveauer af kalk og fosfor i blodbanen. Knoglerne er således ikke kun noget, som er træls at brække. Det er en livsvigtig medspiller i kroppens samlede sundhed. Knoglernes opbygning Knoglerne er opbygget omkring et bindevævsskelet, hvortil forskellige mineralske salte binder sig. Man kan således tale om en elastisk og en fast mineralsk del af knoglerne.

12

Den elastiske del er opbygget af ca. 95% kollagene fibre. Foruden form og struktur bidrager den med fleksibilitet og smidighed, hvorved knoglerne ikke splintrer ved hård påvirkning. Den mineralske del udgøres i høj grad af kalk samt øvrige stoffer som magnesium, fosfor, mangan, bor, kisel og zink. Mineralerne tilfører knoglerne styrke og stivhed. Cellerne i knoglevævet består helt overordnet af 3 forskellige typer med hver deres funktion. Dels en inaktiv knoglecelle benævnt osteocyt, og dels de to aktive knogleceller osteoblaster og osteoklaster. Disse to celletyper er tæt knyttet til knoglevævets dynamiske natur og ikke mindst forbundethed med kroppen som helhed. Osteoblasterne og osteoklasterne repræsenterer så smukt yin og yang princippet eller med andre ord det genopbyggende over for det nedbrydende aspekt. Konstant tilpasser knoglecellernes aktivitetsniveau sig til de omstændigheder, du sætter dig selv i fysisk, psykisk og emotionelt.


/ tema

Styrken af knoglerne afspejler i sandhed hele din livsstil og måde at være i livet på. Knoglecellerne er små arbejdsmænd, som i sidste ende blot reagerer på og udfører en større plan. En plan, som har til formål at sikre hele kroppens overlevelse på bedst mulige måde. Vel vidende, at det kan koste på knoglestyrkekontoen. Vidste du i øvrigt, at i løbet af 7 år udskifter skelettet sig fuldstændig? Det er da smart – ikke mindst fordi du hele livet igennem derved kan påvirke din knogleskæbne. Når tanker og adfærd påvirker knoglerne Inflammation er det bål, som tænder stort set alle kroniske syg-

“Vidste du i øvrigt, at i løbet af 7 år udskifter skelettet sig fuldstændig?” domme – inklusive knogleskørhed. Kroppens inflammationsniveau og knoglesundheden mere generelt handler i høj grad om, hvad du putter i munden af fødevarer, hvor meget og hvordan du bevæger dig, om du har et stort indtag af stimulanser (alkohol, kaffe og rygning), og hvorvidt du tager tilskud af essentielle mikronæringsstoffer, som kan være svære at få nok af på disse breddegrader. Særligt D-vitamin. I min optik handler det ligeledes om, hvad der foregår af mere ”usynlige ting” indeni dig og ikke mindst den adfærd, som det afstedkommer. Altså det psykiske og emotionelle fundament med de overbevisninger alias psykiske

programmeringer i underbevidstheden, som du lever efter. Du er blevet programmeret af dine forfædre og din fortid til en kurs. Når du er 35 år styrer dette 95% af dig og din personlighed, dine vaner, reaktioner på følelser og tænkemønstre. Allerede i mine tidlige år på lægestudiet blev jeg introduceret til tanken om, at visse sygdomme oftest rammer en bestemt type af mennesker. En overlæge på gigtafdelingen fortalte mig, at han elskede at arbejde med denne gruppe af mennesker, fordi de generelt havde en skøn og positiv indstilling til livet. Det vækkede min nysgerrighed på sindets betydning for sygdommes opståen.

13


tema /

I det følgende beskriver jeg lidt forenklet min vinkel på dette ved udviklingen af knogleskørhed. Uselvisk kan være negativt Det mønster, jeg ofte (men ikke altid) møder hos mennesker med knogleskørhed, er en person, som giver ALT for meget af sig selv. Det er mennesker, som påtager sig noget, som andre egentlig selv burde tage ansvar for. Mennesker, for hvem det at være uselvisk og overhjælpsom er blevet en indbygget mekanisme. Faktum er, at det tærer utroligt meget på dem selv, når de bare giver og giver og giver. Samtidig får disse mennesker sjældent opfyldt deres egne basale behov af samme grund. Et andet fint ord for mønsteret er: pleaseren. Der kan være flere overbevisninger under dette mønster såsom ”jeg er ikke god nok”, ”jeg er ikke værd at elske” og ”jeg bliver forladt, hvis jeg ikke tilpasser mig”. En af de beskyttelsesstrategier, som pleaseren nogle gange helt ubevidst har sat op er: ”Hvis jeg virkelig er og gør meget for andre, så kan de ikke undvære mig og vælge mig fra”. Pleaseren tager derfor udgangspunkt i andres behov og indfrier disse, uagtet at alt i dem selv larmer. De overhører deres egne kropsinstinkter. Ofte kan det give anledning til en undertrykt vrede ikke mindst mod

sig selv. I bund og grund fravælger disse mennesker sig selv til fordel for andres behov. Opgøret med dette mønster fordrer, at man slipper afhængigheden af at være noget for andre og i stedet sørger for at fylde sig selv og alle sine behov. Det kræver, at man lærer at sætte grænser og arbejder i dybden med at elske og tilvælge sig selv. En god rettesnor for pleaseren i ovenstående proces er ligeledes, at når man gør noget for andre, skal man sikre sig, at man ikke fratager vedkommende muligheden for at udvikle sig selv og de kompetencer, som den videre færd i livet er afhængig af. Den fysiske forklaring Måske du tænker: Hvordan kan ovenstående give anledning til mere skrøbelige knogler? Det vil jeg nu forsøge at forklare. Tanker er bestemt ikke toldfri. Eller sagt med andre ord, hvad du tænker har betydning for dit fysiske helbred. Hver gang en tanke har givet anledning til en følelse, sker en ændring rent biokemisk i kroppen. Særligt i nerve-, hormon- og immunsystemet. Hver følelse har sit specifikke mønster, som igangsættes. Hvis tankerne (måske ubevidst) konstant kredser om det negative; at alt, hvad du gør og siger, er forkert eller hvorfor du ikke er god nok. Eller hvis tankerne sørger for, at du ser på verden med ængstelige briller. Så vil nerve- og immunsystemet først og fremmest geares til en kampsituation. For hjernen er der nemlig ikke ret stor forskel på reelle trusler og selvskabte tankeillusioner. Dette er ensbetydende med, at der skrues op for det sympatiske nervesystem, og samtidig sker en opregulering i immunforsvarets proinflammatoriske signalstoffer og reguleringsveje. Herved skabes øget inflammation og et højere niveau af kroppens stresshormon kortisol. Kortisol øger knoglenedbrydning Et øget inflammationsniveau tvinger nyrerne til at reagere og forsøge at gøre kroppen mere basisk. Det skerbl.a.ved at frigøre calcium og magnesium fra knoglerne. Det forhøjede kortisol i blodbanen giver på længere sigt en øget knoglenedbrydning. Denne effekt sker direkte gennem en nedsat dannelse af det vigtige kollagenmolekyle, samt via en højere aktivitet af de knoglenedbrydende celler.

“Pleaseren tager derfor udgangs­ punkt i andres behov og indfrier disse, uagtet at alt i dem selv larmer. De overhører deres egne kropsinstinkter. ” 14

Samtidig påvirker kortisol i høj grad fordøjelsen og sammensætningen af mikroorganismer her. Desværre på en uhensigtsmæssig måde, så der kommer vækst af dårlige bakteriestammer og en øget nedbrydning af tarmbarrieren. At nervesystemet samtidig i højere grad kører på sympaticus, gør hele fordøjelsesprocessen vanskelig. Dette er kritisk, da fordøjelsen er nøglen til et sundt helbred. En påvirket fordøjelse kan om noget skabe endnu mere inflammation i kroppen, som yderligere vil drive knoglecellerne i retning af mere nedbrydning. Derudover kan optagelsen af essentielle mikronæringsstoffer til knoglerne sænkes. Et menneske med forhøjet kortisol gennem længere vil desuden opleve tiltagende insulinresistens og stigende blodsukker. Begge parametre hæmmer de knogleopbyggende celler. En knoglevenlig livsstil Et pleasermønster kan ligeledes gå ud over de fysiske basale behov et menneske har. Ikke mindst søvnen, som samtidig er en hjørnesten, idet den direkte korresponderer med immun- og hormonsystemet. Kronisk søvnmangel med blot 1-2 timer for lidt om natten i mere end 4 måneder er således vist at hæve inflammation i kroppen, øge kroppens kortisolniveau og sænke kønshormonerne herunder østrogen. Sidstnævnte har stor betydning for knoglesundheden. Østrogen stimulerer til knoglenydannelse, hvilket forklarer det øgede knogletab, som fremkommer hos kvinder i og efter overgangsalderen. Tanker og følelser kan ikke på egen hånd skabe knogleskørhed, men er absolut vigtige at kigge på sammen med de øvrige faktorer i en knoglevenlig livsstil. Samtidig er det min erfaring, at arbejdet med at vende blikket indad som sidegevinst bringer et mere menings- og glædesfyldt liv. Hvem vil ikke gerne det?


Bio-Qinon Q10

/ tema

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel pharmanord

Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives.

Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

15

DK_Q10_AD_208x275_Naturli_1219

Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10.


tema / Foto/ Shutterstock

Knoglesunde børn Barndommens mad og livsstil er vigtig for udviklingen af skelettet – der jo skal holde gennem hele livet. Lær i det følgende om nogle af de myter, der har forbindelse til optagelse af kalk i kroppen, og hvordan du styrker knoglesundheden hos dine børn.

Sunde og stærke knogler har stor betydning for dit barns liv. Der er brug for stærke knogler for at kunne bevæge sig, kunne holde kroppen stærk og beskytte de indre organer og hjernen. Knoglerne er også en vigtig mineralbank for dit barns krop. Mineraler som har afgørende betydning for muskelsammentrækninger, for nervesystemet og meget mere. Der findes nogle myter om, hvordan vi sikrer vores børn sunde knogler. Dem vil vi se nærmere på her. Vi vil også se på, hvordan du med mad, livsstil og eventuelt tilskud sørger for, at dit barn får tætte og stærke knogler, der holder hele livet igennem. Myten om kalk De fleste ved, at knogler har brug for kalk/calcium. Mange tror, at knogler kun har brug for kalk. Det er en myte. Knogler er bygget af mange forskellige mineraler og vitaminer. Faktisk er den vigtigste struktur i knoglerne collagen. Collagen er et protein, der giver styrke og struktur. For at danne collagen har vi bl.a. brug for forskellige aminosyrer/ proteiner og C-vitamin. Knogler har også brug for mineraler og vitaminer. Kalk, magnesium, D-vitamin, K2-vitamin og fosfor er nogle af de vigtigste. Derudover er fysisk belastning afgørende for at knoglerne bliver stærke. Lad os se på her, hvad de forskellige vitaminer og mineraler betyder for knoglerne.

16

Kalk fungerer som ”mursten”, der bygger knoglerne større og længere. Magnesium er ”cement”, der sammen med K2 og fosfor binder kalken ind i knoglerne. Uden ”cement” vil kroppen ikke kunne udnytte kalken ordentligt til at danne et sundt skelet. D-vitamin og C-vitamin er vigtigt for at optage kalk fra maden i tarmene. Det er ikke nok at spise sunde næringsstoffer. De skal også optages over tarmvæggen og transporteres ud i kroppen til de celler, der har brug for dem. Fysisk belastning sørger for, at kroppen bygger knoglerne stærke hele tiden. Hvis man er inaktiv, forsvinder knoglemassen lige så stille. Det ses blandt andet ved sengeliggende patienter. Myten om mælk I mange år har der været reklamer for mælk til børn. Blandt andet skolemælk, der har beskrevet at komælk er afgørende for at få stærke knogler. Den myte har hængt godt ved i rigtig mange år og gør det delvist stadigvæk. Det er en myte. Komælk er ikke nødvendigt for at få stærke knogler. Når man spørger Fødevarestyrelsen helt konkret, så er svaret, at komælk er en nem måde at få tilstrækkelig med kalk til knoglerne. ”Nemt” er ikke det samme som ”nødvendigt”. Komælk er ikke nødvendigt eller den eneste vej til sunde knogler. Der findes også andre måder at sikre dit barn tilstrækkeligt af mineraler. Som du lige har læst, så er kalk langt fra det eneste, der skal til for at danne stærke knogler. Der findes kalk og magnesium i mange andre fødevarer. Derudover er det også muligt at give dit barn et tilskud af kalk/magnesium. Dette kan du læse mere om længere fremme. Sammenhæng med fordøjelsen Studier om fordøjelsen og sammenhæng med hele kroppens sundhed pibler frem i disse år. Du har nok hørt om, at immunforsvaret i høj grad har sammenhæng med fordøjelsen. Det ser også ud til, at fordøjelsen og

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

tarmbakterierne har en betydning for knoglesundheden. Studier har desuden vist, at tilskud af probiotika/gavnlige tarmbakterier har haft en positiv effekt på knoglerne hos ældre. Samtidig ved vi også, at medicin, der nedsætter mavesyren, som f.eks. Nexium der gives til børn med refluks-sygdom, giver en øget risiko for knoglebrud. K2-vitamin, som har vist sig at være vigtigt for stærke knogler, dannes af bakterierne i et sundt tarmsystem. Det tyder således på, at en sund fordøjelse har positiv effekt på knoglerne. Hvornår skal knoglerne bygges? Kroppen indeholder celler, der opbygger knogler, og andre celler, der nedbryder knogler. Osteoblaster bygger knoglerne op, hvorimod osteoklaster bryder knoglerne ned. Det er særligt vigtigt at ”sætte penge i knoglebanken” i den periode, hvor knogleopbygningen er større end nedbrydningen. Det vil sige frem til cirka 20 års-alderen.


/ tema

tema

Knog

ler

De næste 10-20 år er knoglestatus nogenlunde stabil. Fra cirka 40 års alderen begynder knoglemassen at aftage. Derfor er det meget vigtigt at have opbygget et stærkt fundament i barndommen. Hvordan sikrer du dit barn sunde knogler? Som du kan læse her, så er sunde knogler et resultat af mange faktorer. Lad os se på, hvad du kan gøre for at sikre dit barn et stærkt og sundt skelet. Basis for sunde knogler en sund og varieret kost med sunde proteiner, grøntsager, frugt og fuldkorn. Proteinerne giver aminosyrer til collagen. Grøntsager, frugt og fuldkorn giver vigtige fibre til tarmen. De tilfører også vigtige vitaminer og mineraler som C-vitamin, fosfor mm. Sæt gerne korn i blød, inden det for eksempel koges til grød og bag med surdej. Det hjælper til at spalte fytin, som hæmmer optagelsen af mineraler fra fuldkorn. Sørg gerne for, at dit barn spiser fermenterede/syrnede madvarer eller eventuelt tager et tilskud af probiotika for at styrke bakterierne i tarmen. Tilstrækkeligt med kalk kan dit barn få via mejeriprodukter, hvis barnet tåler det. Hvis ikke barnet tåler mejeriprodukter, eller hvis I af andre grunde har fravalgt det, kan det være nødvendigt at være særlig opmærksom på at spise andre kalkholdige madvarer eller tage et tilskud. Børn på 1-5 år har brug for ca 600 mg kalk dagligt. Fødevarer med høje mængder af kalk er f.eks. hele sesamfrø, tang, hyben, brændenælde, mandler, tørret figen, dild, persille og grønkål. Magnesium findes særligt i græskarkerner, kakaopulver, sesamfrø, hyben, nødder og bønner. Fosfor findes især i græskarkerner, mejeriprodukter, sesamfrø, kakaopulver og solsikkekerner. D-vitamin danner vi, når solen rammer huden. Da vi bor nordligt, har de fleste behov for tilskud af D-vitamin som mi-

17


tema /

Hvis du skal bygge en brækket knogle Hvis uheldet er ude og et barn har brækket for eksempel en arm, et ben eller et håndled, er det godt at kende til muligheder for at booste knogle­ helingen ekstra. En god knogle-byggepakke kunne være: • En god kvalitets multivitamin samt ekstra tilskud af kalk/magnesium, D-vitamin, probiotika og C-vitamin. Bonebroth da det indeholder store mængder collagen. • Suppler meget gerne med homøopatisk Symphytum comp, der stimulerer sammen­ voksningen, samt homøopatisk Calcium Phos, der styrker knoglerne og forebygger nye brud.

Knoglegod morgenmad Hvordan kan du i praksis give dit barn de knogleopbyggende madvarer? En god start på dagen for dit barns knogler kunne se sådan her ud: En portion havregrød drysset med lidt hybenpulver, hakkede græskarkerner og mandler og friske bær. ½ ristet rugbrød med tahin (sesamsmør). 1 glas smoothie lavet af lidt frosset grønkål, bær og mandeldrik – tilsæt eventuelt lidt probiotika. Alt efter hvor store portioner dit barn spiser, kan sådan en morgenmad give omkring 300 mg kalk og også gode mængder af C-vitamin, magnesium med mere. Hvis du gerne vil dække hele dit barns behov for kalk via maden, må du også til dagens øvrige måltider være opmærksom på at servere mad, der indeholder kalk og magnesium.

18

nimum om vinteren. Myndighederne anbefaler tilskud året rundt til børn under 4 år og til alle over 4 år fra oktober til april. C-vitamin findes i frisk frugt og grønt. K2-vitamin dannes i en sund tarm af bakterierne der. Det kan også fås via maden i gærede produkter som natto (gærede sojabønner) og også lidt i æggeblomme, ost og kød. Bevægelse og fysisk belastning er også meget vigtigt for at få stærke knogler. Det er især hop og løb, hvor tyngekraften tager godt fat i kroppen, som får kroppen til at sætte ekstra ind på at styrke knoglerne. Svømning og cykling er ikke på samme måde knogleopbyggende. Hvis du giver dit barn tilskud Det kan være en god ide at give dit barn et tilskud af kalk/ magnesium, hvis I ikke spiser mejeriprodukter, da det kræver en god portion ekstra opmærksomhed at dække det ind via kosten. Som du har læst her, er det særlig vigtigt at ”sætte penge i knoglebanken” i barndommen. Det er ikke lige meget, hvilket tilskud du vælger. Der er forskel på, hvilken form mineralerne har, og dermed hvor godt de optages i kroppen. Kosttilskud på foodstate form har den bedste optagelighed. Derudover er det vigtigt at vælge et tilskud, der også indeholder magnesium, for at få ”cement” nok til at holde ”murstenene” på plads. Her er Nani Calcium et rigtig godt bud. Det er kapsler, men de kan åbnes og drysses på mad. De opløses også nemt i væske. Nani Calcium indeholder både kalk, magnesium og også lidt jod og en række spormineraler. 2 kapsler giver 400 mg letoptageligt kalk, og det er sammen med en

“Når man spørger Fødevarestyrelsen helt konkret, så er svaret, at komælk er en nem måde at få til­ strækkelig med kalk til knoglerne. ”Nemt” er ikke det samme som ”nødvendigt”.” varieret kost med til at dække dit barn godt ind. Op og ned Sunde knogler kommer ikke af sig selv. Der skal være de rigtige byggesten til stede, og kroppen skal bruges aktivt. Knoglerne er ikke afhængige af en enkelt fødevare som for eksempel mælk. Det er fuldt ud muligt at bygge sunde knogler uden mælkeprodukter. Faktisk har vi her i Norden mere tendens til knogleskørhed end steder i verden, hvor voksne traditionelt set ikke spiser mælkeprodukter. Vi skal blot huske, at knogler har brug for mange forskellige byggesten, og sørge for, at vores børn får dem fra mad og evt fra gode tilskud.


Frisk som morgendug...

De originale naturprodukter produceret på Langeland Erik Farmers Hyben Vital ApS

Lito® Hyben Kosttilskud Kapsler 250 stk

Lito® Hyben Pulver 300 g

Lito C ®

Bevarer immunforsvaret C vitamin hjælper til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar og modvirke træthed og udmattethed. Forhandles ved Apoteker og Helsebutikker

Lito Hyben

Lito® C Naturdrik 500 ml

®

Lito Olie ®

Til tør og skadet hud

Forhandles ved Apoteker og Helsebutikker

For leddenes bevægelighed

Med egne placebokontrollerede forsøg, der dokumenterer at hyben hjælper til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Forhandles ved Apoteker og Helsebutikker

Shop hele sortimentet på Hyben Vitals www.litohyben.dk

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? tema

Sød næring

produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med myngrøntsagsgaflen sig op ad, når mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede Især større drenge 600 gram. herunder dybfrosne grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding for B-vitaminer er brug jeg havde få nok af, da de Voksne indtager ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at mere A-vitamin for at næringsstoffer. end for ikke at bryde sammen, børn. Det laveste Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre indtag ses i gruppen har et lavt indtag tisser et evt. overskud ikke få for mange større børn – Remee. af i forhold hvor både drenge – vi til de anbefalede ud. og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre de voksne og grænse de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

A

Vitamin

D

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

C

Vitamin

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skræddersyer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest.

E

Vitamin

Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, Det gennemsnitlige der som tidligere indtag er i undernævnt er sat kanten af det anbefalede. Piger i den lave ende for og kvinder får faktisk mange næringsstoffers færre E-vitaminer vedkommende. mænd. end Men der er alligevel Her kan det betale sig at have nogle tendenser fokus på fuldkorn, i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige for at øge mængden at have for øje, af E-vitamin. når man ser sin næring efter i sømmene:

Danskerne får nok C-vitamin – i hvert fald til fra livet. Ligesom at holde skørbug B-vitaminer er C-vitaminer dog at indtage ekstra ikke farlige af, og rigtig mange af os har godt C-vitamin, når af ekstra vi f.eks. er stressede eller lever livet Så forbruger kroppen nemlig lidt hårdt. mere af vitaminet. eks. et langt større Rygere har f. behov for C-vitamin, kroppen. Kvinderne da rygning stresser får mest C-vitamin, frugt og grønt fordi deres indtag er større. af

Fordeling af vores

energi-indtag

Anbefalingen lyder på, at vi skal indtage 30 vores energi fra pct. af fedt, 55 pct. fra kulhydrat og 15 protein. Gennemsnitligt pct. fra får vi voksne 35 fra fedt, 50 pct. pct. af energien fra kulhydrat og 15 pct. fra protein, energibidrag når fra alkohol udelades. For børnene er tilsvarende energiandele de 09 33, 53 og 14 pct. Vi får altså lidt for meget fedt i forhold til kulhydrat, og desværre fik halvdelen af danskerne tilsat sukker end mere anbefalet.

Halvdelen af den mættede fedt, danskerne gennemsnitligt indtager, kommer fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

Husker du?

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

19


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema r

Knogle

Svedeture og svage knogler,

nej tak! Overgangsalderen er en del af kvinders biologiske skæbne, men den er ikke altid lige sjov. Derfor er det naturligt, at man har et ønske om at udsætte den eller lindre gener forbundet med de hormonelle forandringer. Og det er muligt ved hjælp af kost og kosttilskud.

20


/ tema

Kvinder er fantastiske. Intet mindre. Men er man kvinde, så er der dele af den skæbne, som man fra naturens side er underlagt, man måske anser som mindre fantastisk. For nogle kan det være de månedlige blødninger, som medfører kramper, dårligt humør, oppustethed, smerter og ubehag. For andre er det tanken om ikke at skulle bløde igen. Uanset hvad, er det en del af vilkårene, når man er så heldig at være født i en krop, der kan skabe liv. Dermed ikke sagt, at man skal elske sin overgangsalder og byde den velkommen som et skønt skridt ind i næste livsfase, hvis man mest af alt har lyst til at bande den langt væk og sætte det biologiske ur på pause. Hvilket er forståeligt. For der er da også meget negativt at sige om overgangsalderen. Svedeture. Tørhed. Mindre sexlyst. Øget risiko for knogleskørhed. Mere sved og mindre blærekontrol. Lad os være ærlige, det kunne de fleste nok godt være foruden. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at der er nogle, som efterspørger hormoner

for at undgå den skæbnesvangre overgangsalder eller lindre nogle af de gener, den kan medføre. Men faktisk kan man også skele til naturen, kost og motion, hvis man vil gøre overgangsalderen mere tålelig. Forskning viser nemlig, at man med den rette indsats kan udskyde tidspunktet for sidste menstruation og mindske symptomer som svedeture. Behandling uden bivirkninger Søger man på kosttilskud og overgangsalder på webapoteket, er det ikke mærkeligt, at der dukker et hav af forskellige produkter op, som indeholder rødkløver og vitamin B6. Vi vender tilbage til, hvorfor. Man kan ved søgningen også finde kosttilskud, som indeholder salvie, hvilket i høj grad skyldes, at salvie virker svedregulerende – både for kvinder i overgangsalderen og generelt. Vil man have et produkt, som kombinerer den viden, der i dag eksisterer om overgangsalder, og som samtidig arbejder med at lindre de ubehagelige symptomer, er Dong Queen et godt bud, da man her både får rødkløver, salvie og B6-vitamin i en samlet pakke. Og så tilbage til, hvorfor rødkløver og det særlige B-vitamin er så godt netop i forbindelse med overgangsalderen. Et dansk studie med forskere fra Aarhus Universitet har nemlig undersøgt effekten af rødkløver på kvinder i overgangsalder og endda sammenlignet det med behandling med humane hormoner. Her fandt forskerne, at sammenlignet med hormonbehandlingen, oplevede kvinderne, som i løbet af forsøgets tre måneder fik rødkløverekstrakt, færre bivirkninger. Ifølge forskerne var ekstraktens største bivirkning, at det havde en ubehagelig smag, mens hormonerne kunne medføre perioder med feber og influenzalignende symptomer. På den anden side gav ekstraktet markant forbedring af gener som f.eks. hedeture, ligesom ekstraktet medførte en opbremsning i knoglenedbrydningen, som man ikke så hos placebogruppen.

hormonelle balance, der blev målt med svedsensorer, som kvinderne bar i løbet af forsøgsperioden. Effekten på knoglerne blev undersøgt ved scanninger af hofter og ryg, som typisk er steder, der bliver ramt af knogleskørhed. Og resultaterne var altså slående positive. Ved bare at drikke rødkløverekstrakt to gange dagligt. Ser man nærmere på B6, så viser studier, at vitaminet kan udskyde overgangsalderen, hvilket egentlig ikke er så overraskende, da B6 er med til at regulere hormonbalancen. Et studie, som blev offentliggjort i 2018, så på sammenhængen mellem kvinders kost og tidspunktet for deres møde med overgangsalderen. Her fandt man altså, at blandt andet mængden af B6 vitamin, spillede en rolle. Forskerne mener også, at det kan hænge sammen med vitaminets antioxidantiske effekt, da man mener, at oxidativ stress har indflydelse på ægmodningen. Det bliver blandt andet understøttet med det faktum, at grøntsager, som også er rige på antioxidanter, ligeledes virkede udsættende på indtræffelsen af overgangsalder. Desuden kunne forskerne konstatere, at et højt indtag af fisk også virkede hæmmende på overgangsalderen, hvilket sandsynligvis skyldes indholdet af omega 3-fedtsyrer i fed fisk. I studiet fandt man også nogle markører, som så ud til at fremskynde det uundgåelige. Nemlig at en kost rig på raffinerede kulhydrater, som man kan finde i pasta og ris, betød, at overgangsalderen indtraf tidligere.

Udskyd det uundgåelige Mere præcist oplevede den samlede ekstrakt-gruppe i gennemsnit en reduktion i hedeture på 32 procent. Det kan tilskrives, at der kom mere ro på deres

21


/ oase

Mod mundtørhed og blister Mundtørhed er en bivirkning til mange typer medicin. Især lider mange ældre mennesker af mundtørhed, når deres produktion af spyt naturligt nedsættes med alderen, samtidig med at de får brug for medicinsk behandling. Propolis mundlotion er et naturligt middel til at dulme mund­tørhed. Propolis er produceret på basis af bivoks. Midlet har også god virkning mod blister eller trykskader fra bøjle eller protese. Find Propolis mundlotion hos din helsekost, hos Helsam, på ­apoteket eller i Matas.

Bedre koncentration med Ayurveda

Minimer ældning af sensitiv hud

Evnen til at fastholde opmærksomheden og koncentrationen er faldende i mange vest­ lige lande. Måske i takt med, at informationsstrømmen på digitale medier bombarderer os med stigende tempo. Hvis du ønsker at styrke din koncentrationsevne, er det måske værd at prøve KeenMind – baseret på udtræk af planten Bacopa monnieri, der i mere end 3.000 år har spillet en rolle i Indiens ayurvediske medicin. I Ayurveda benyttes Bacopa monnieri til at at støtte hukommelse og koncentrationsevne og til at højne evnen til at modtage ny læring. KeenMind indeholder en forædlet udgave (kaldet CDRI 08) af den indiske krybeurt, som i de senere år har været genstand for intensiv forskning.

Probiotika og præbiotika i den rette sammensætning kan give en skånsom vedligeholdelse af sensitiv hud. Resurrect Serum fra Esse indeholder Bakuchiol, der beskrives som naturlig retinol uden bivirkninger. Retinol er en type A-vitamin, som reducerer de fine linjer i ansigtshuden. Uden at provokere hudens immunfunktion. Esse lægger stor vægt på at benytte naturlige, økologiske, veganske og bæredygtige ingredienser.

Læs mere om KeenMind på www.novasel.dk eller find tilskuddet hos din helsekost­ forhandler.

Find information om Resurrect Serum og forhandlere af Esse på www.esseskincare.dk

Boost til din tarmflora Tilskud af levende mælkesyrebakterier giver tarmens naturlige indhold af mikroorganismer ekstra energi og øget effekt. Probiotika, som det kaldes, kan både benyttes som støtte til daglig vedligeholdelse af tarmfloraen og som behandling efter eksempelvis sygdom. En sund tarmflora støtter både fordøjelsen og en lang række af kroppens andre vigtige funktioner – ikke mindst immunsystemet. Bio-Kult indeholder 14 stammer af bakterier, som har dokumenteret positiv effekt på den menneskelige tarmflora. Med den nye variant, Boosted, som også indeholder tilskud af B12-vitamin, findes Bio-Kult nu i 5 varianter. Find Bio-Kult på apoteket eller hos din helsekostforhandler.

22


Foto/ Shutterstock

/ tema

tema

Din guide til sunde knogler

Knogle

r

Giv dine knogler næring og energi til et langt og stærkt liv.

Knogleskørhed, også kaldet osteoporose, er en lidelse, der rammer flere og flere danskere. Vi ligger faktisk helt i top i verden, når man kigger på forekomsten af osteoporose, og det er især kvinder efter overgangsalderen, der får diagnosen. Mænd kan også udvikle osteoporose, men hvor cirka hver tredje danske kvinde over 50 lider af knogleskørhed, er det kun cirka hver ottende mand. Der findes lande i verden, hvor de stort set ikke kender til osteoporose, heriblandt Japan. Kan det tænkes, at deres mad og levevis er mere knoglevenlig end vores moderne vestlige mad og livsstil? Det er ikke en umulig tanke, for japanere, der emigrerer til vesten og begynder at spise vestlig mad, anses for en af de mest udsatte grupper i forhold til udvikling af knogleskørhed. En af de største trusler mod stærke knogler er blandt andet immobilitet, altså stillesiddende adfærd, men også rygning, mangel på D3-vitamin, stress og et for højt indtag af forarbejdet, næringsdrænet, hvede- og sukk-

errig mad. Arvelighed spiller også en vis rolle for udvikling af knogleskørhed. I denne Guide til sunde knogler kan du derfor finde viden om, hvilke faktorer der har betydning i forhold til at bevare knoglesundheden hele livet. Du finder også konkrete og brugbare redskaber til, hvordan mad, drikke og motion kan hjælpe dig skridt for skridt til at opbygge og vedligeholde sunde knogler. Med andre ord alt, hvad du selv kan gøre for at styrke knoglesundheden helt naturligt med mad, motion og kosttilskud. Hvad er osteoporose? Osteoporose er en inflammatorisk sygdom, der er i kraftig vækst herhjemme. Nogle taler ligefrem om en epidemi. Diagnosen osteoporose gives, når knoglemassen og knoglestyrken er reduceret i en sådan grad, at der kan opstå brud selv ved beskedne belastninger. Osteopeni er betegnelsen for forstadiet til osteoporose. Knoglesundheden måles normalt herhjemme ved hjælp af en såkaldt DEXA scanning (knoglescintigrafi) af hofte og lændehvirvler. Måleresultatet udtrykkes som måling af BMD, der står for bone mineral density eller knoglemineraltæthed, og angives som en T-score og en Z-score. T-scoren er relateret til den maksimale knoglemasse. En T-score på 0 svarer til den optimale knoglemasse hos en 30-årig. En T-score mellem -1 til -2,5 diagnosticeres som osteopeni, hvorimod en T-score på -2,5 eller lavere diagnosticeres som osteoporose. Hvad siger forskningen? Forskere fra UT Southwestern Medical Center i USA (CRI) er i februar i år lykkedes med at identificere de afgørende forudsætninger for, at knoglemarven overhovedet bliver i

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og sundheds­debattør på madforlivet.com

stand til at producere nye knogle- og immunceller. Undersøgelsen, der blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, viser, at en helt afgørende forudsætning er bevægelse. Det er derfor vigtigt hver dag at lave vægtbærende aktiviteter som at gå, løbe, sjippe eller træne for at opretholde kroppens knogle- og immundannende funktioner – hele livet. Forskerne opdagede, at den kraft, der skabes ved fx at gå eller løbe, blev ført fra knogleoverfladen ind i knoglen via signalstoffet osteolectin. I museforsøg aktiverede det de knogledannende celler og fik dem også til at øge udskillelsen af immunforsvarsceller. Blev denne kraft ikke aktiveret, altså når musene var inaktive, så reduceredes dannelsen af nyt osteolectin og dermed knogle- og immunforsvarsceller. Resultatet var svagere knoglemasse og nedsat immunforsvar. Den knogleaktiverende mekanisme svækkes naturligt med alderen, hvorfor daglig aktivitet, sund mad og relevante vitaminer og mineraler bliver vigtigere, jo ældre vi er.

23


tema /

7 skridt til sunde knogler Rigtig mange danskere over 50 år lider af osteoporose eller knogleskørhed, og endnu flere går rundt med begyndende osteoporose – osteopeni – ofte uden at vide det. Vi bliver ældre, og der er ingen tvivl om, at vores knoglesundhed er udfordret, både af vores levevis med stillesiddende arbejde, masser af glutenholdig, sukkerrig og næringsdrænet mad, men også fordi mange danskere mangler D vitamin og muligvis også andre relevante vitaminer og mineraler.

1

Dine daglige måltider

Spis antiinflammatorisk, økologisk og grønt. Ved at komponere dine måltider, så alle tre næringsstofgrupper af høj økologisk kvalitet er repræsenteret ved hvert af dagens tre måltider, så sikrer du balance, mæthed og optimal næring. Det vil sige måltider komponeret med såvel kulhydrater i form af grønsager, frugt og bær, proteiner i form af fisk, vildt, bønner, linser eller mandler samt sunde fedtstoffer i form af en ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet samt omega-3 olier fra hørfrø eller fisk. Det er en af de sundeste beslutninger, du kan træffe. Du er velkommen til helt gratis at downloade e-bogen MADPLAN 2.0 på Madforlivet. com, så du kan komme godt i gang.

2

Grønsager

Gi’ dig selv masser af sunde, økologiske grønsager, gerne tre gange dagligt. Grønsager er de bedste og mest fiberrige kulhydrater, du kan spise. De har antiinflammatorisk effekt og er samtidig rige på vitaminer og mineraler, herunder magnesium og calcium. Grønsagerne må gerne fylde halvdelen af tallerkenen til alle måltider. Undgå for mange glutenholdige fødevarer primært i form af hvede, men også rug og byg. Det kan du læse mere om i punkt 3.

3

Det handler derfor om at tilegne sig viden om, hvilken mad, hvilken motion og hvilke kosttilskud, der er nødvendige for at bibeholde eller genoprette en sund knoglemasse. Knoglemassen er ikke statisk. Den udvikler sig konstant – nedbryder og genopbygger – og den gode nyhed er derfor, at der er masser, du selv kan gøre for at stimulere dannelsen af nyt knoglevæv. Derfor kan du finde praktisk viden til både optimal mad, kosttilskud og motion herunder:

Pas på med gluten­ holdig mad som hvede, rug og byg

Tåler du ikke gluten, lider du af cøliaki eller glutensensitivitet, så skal du være ekstra opmærksom i forhold til din knoglestyrke. Nyere forskning har sat fokus på sammenhæng imellem reaktioner på gluten eller glutenholdig mad og lavere knoglesundhed. Mennesker, som ikke tåler gluten, der findes i hvede, rug og byg, havde lavere knogletæthed sammenlignet med mennesker, der fint tolererer gluten. Alt for mange mennesker går rundt med symptomer uden at vide, at de muligvis kan skyldes reaktioner på gluten eller glutenholdig mad. Forskningen, der stammer fra George Mason University, viste, at dalende knoglesundhed også kan hænge sammen med uopdaget glutenallergi eller cøliaki, hvorfor det kan være værd enten at blive undersøgt hos lægen eller at have større fokus på ikke at spise for megen glutenholdig mad.

4

Sunde fedtstoffer

5

Gode proteiner

6

Gå, løb eller træn hver dag

Sunde fedtstoffer er vigtige, og kvaliteten af det fedt, du spiser, har afgørende betydning for den sundhedsfremmende effekt. Suppler derfor gerne dine daglige måltider med fx fisk, valnødder, hørfrø, avocado eller ekstra jomfruolivenolie af højeste kvalitet.

Gode proteiner er væsentlige, for de bygger os op og vedligeholder. Spis derfor proteiner til hvert af dagens tre måltider. Det kan være fx fisk, fjerkræ, velsyrnet yoghurt (fx Acido) eller bønner, kikærter eller linser. Mandler indeholder også lidt protein og kan derfor være et fint supplement.

Vægtbærende træning i form af traveture, løbeture, sjipning eller knogleopbyggende styrketræning er en forudsætning for at kunne danne nye knogleceller. Derfor vil mindst 30 minutters daglig aktivitet være godt for de fleste menneskers knogler. Prioriter dette, og find din optimale form og tidspunkt på dagen.

24


/ tema

Vidste du

… at alk ohol, s ukker, te, salt kaffe, , vandd rivende p-piller, medicin tetracy , cliner o hjertem g edicin kan dræ kroppe ne ns lagre for calc ium og mag nesium

7

Suppler med kosttilskud af høj kvalitet

At bygge og bevare sundt knoglevæv kræver mere end blot tilskud, bestående af calcium med D-vitamin. Knogler er komplekse strukturer, der kræver en bred vifte af mikronæringsstoffer. Derfor er det grundlæggende vigtigt også at spise en næringsrig mad og supplere med vitamin- og mineraltilskud af høj kvalitet. Kvaliteten og formen af disse tilskud er afgørende for optagelighed og effekt. Indtag af solo calciumcarbonat med D-vitamin kan potentielt skabe ubalance i den indre biokemi. Calciumcarbonat er en uorganisk form for kalk med meget lav optagelighed. Derfor anbefales danske kvinder generelt et alt for højt indtag, og det kan have en række uønskede, sundhedsmæssige konsekvenser. At spise tilskud af calcium er ikke uproblematisk og slet ikke hvis det indtages alene – altså uden magnesium – og i uorganisk form. Det kan potentielt forstyrre den fine indre balance og spænding, der netop reguleres af nøje afstemte niveauer af henholdsvis calcium, magnesium, kalium og natrium. Vælg i stedet organisk/food state calcium og altid sammen med samme dosis organisk/food state magnesium. Magnesium er et temmelig overset mineral i relation til knoglesundheden, men mineralet har afgørende betydning for calciumbalancen, knoglesundheden og aktiveringen af det vigtige D3-vitamin. Cirka tre fjerdedele af det magnesium, vi har i organismen, findes i knoglerne. Disse organiske former har højere optagelighed, og dermed kan du nøjes med mindre doser. Kombinationen af lige dele organisk food state calcium og magnesium, D3, K2 og silicium giver optimal knogleopbyggende effekt. Du kan læse mere om relevante kosttilskud herunder.

Din indsats nytter Det er muligt at styrke knogledannelsen alene ved at tilbyde kroppen de nødvendige råvarer, som den skal bruge til opbygningen af sunde knogler og supplere med daglig vægtbærende bevægelse. Tilskud af organisk food state calcium og magnesium, D3, K2, silicium og bor er væsentlige råvarer, der i kombination med en multivitaminpille af høj kvalitet sætter kroppen i stand til at styrke knoglemassen. Food state vitaminer og mineraler er kombineret med en fødevarematrix, der øger optageligheden, og dermed kan give resultater med mindre doser og færre uønskede bivirkninger. Lejlighedsvise tilskud af probiotika og omega-3 kan også være en hjælp. For at bevare knoglevævet stærkt og sundt hele livet, kan de fleste over 50 år således have gavn af dagligt at tilføre organisk calcium, magnesium, D3-vitamin, K2-vitamin, bor, silicium (alle indeholdt i Bone support) og en række andre sporstoffer og mineraler (indeholdt i CoQ10 multi), bedst i kombination med probiotika, omega-3, sund kost og motion. Derfor foreslås dagligt denne Knoglekur, der kombineres med sund, økologisk mad og daglig vægtbærende beægelse: Nature’s Own CoQ10 multi (1 stk. tages bedst om morgenen), Nature’s Own Bone support (2 stk. tages bedst til natten), BioKult Boosted probiotika (1 stk. med måltid), Nordfolk omega 3 (2 stk. dagligt) eventuelt suppleret med ekstra D3-vitamin om vinteren. Ved osteoporose eller osteopeni kan dosis af Bone support med fordel øges til 3 stk. dagligt.

25


tema / Foto/ Trine Vesteraa

tema r

Knogle

Kost og livsstil til

sunde knogler Nogle af de stimulanser, vi holder allermest af på vores breddegrader, er samtidig noget af det mest skadelige for dine knogler. Måske skulle du drikke lidt mindre kaffe, cola og alkohol?!

Når vi tænker på knogler, tænker vi ofte på kalk. Det er også rigtigt, at kalk er væsentligt for at opbygge knoglerne, men knoglerne har brug for meget mere end kalk for at blive stærke og modstå belastning. En sund kost med en bred vifte af vitaminer og mineraler samt en aktiv livsstil er et helt nødvendigt udgangspunkt.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Hvad består knoglerne af? Knoglevævet består af to dele – et netværk af bindevævsfibre samt en mineraldel. Bindevævsfibrene består bl.a. af kollagen og proteiner og gør knoglerne fleksible og modstandsdygtige. Den mineralholdige del giver knoglerne styrke. Til dette bruges bl.a. kalk, magnesium, kisel og bor. Begge dele af knoglevævet er vigtige for sunde og stærke knogler, der er modstandsdygtige over for belastning, fald og slag. Selvom mineralerne kalk og fosfor kan siges at være de primære byggesten i knoglerne, har vi brug for andre mineraler som magnesium og silicium for at kunne fæstne kalk og fosfor i knoglerne. Disse mineraler kommer til at virke som en slags lim eller

Mindre koffein i te Sort, grøn og hvid te indeholder meget mindre koffein end kaffe. Den laveste mængde af koffein findes i hvid, mens det er lidt højere i grøn te. Disse teer har samtidig et højt indhold af beskyttende antioxidanter, hvorfor de kan være gode at udskifte (noget af) kaffen med. Skal teen være helt koffeinfri er rooibos te og de fleste urteteer velegnede.

26

mørtel, der sørger for, at kalk og fosfor bliver, hvor det skal. Vitaminer som D- og K-vitamin er også vigtige komponenter i denne proces. Vi skal derfor tænke på at tilføre kroppen en bred palet af næringsstoffer og ikke udelukkende kalk, når vi vil være gode ved knoglerne. Koffein-tjek Én af de helt store årsager til nedbrydning af knoglerne er rygning. En anden årsag er koffeinholdige drikke som kaffe og cola, som de fleste af os indtager med jævne mellemrum. Vi er en kaffedrikkende nation, som drikker i omegnen af 3-4 kopper kaffe dagligt i gennemsnit, hvilket svarer til omkring 300-400 mg koffein. Koffein har nedbrydende effekt på knoglerne, fordi det øger udskillelsen af mineraler som zink, kalk og magnesium gennem urinen – mineraler som vi ellers skulle bruge til at bygge stærke knogler af. Sort og grøn te, cola, energidrikke, kakao og chokolade indeholder også koffein, omend i mindre mængder end kaffe. Men samlet set har mange mennesker uanset alder et omfattende dagligt indtag af koffeinholdige drikke og fødevarer. Hos voksne og ældre stammer koffeinindtaget overvejende fra kaffe og te, mens det hos børn og unge er relateret til cola og energidrikke. Salget af sodavand og energidrikke har været stigende de senere år, og tal fra Fødevarestyrelsen viser, at vi i gennemsnit køber 82 liter sodavand om året. Det betyder, at vi gennemsnitlig drikker ca. 1,6 liter sodavand om ugen, hvilket overstiger den halve liter, større børn og voksne højst bør drikke om ugen, og det overstiger langt de 250–333 ml, børn mellem 4 og 9 år må drikke. Ikke alle disse liter sodavand indeholder koffein lige som cola, men cola udgør en stor del af det samlede sodavandsforbrug.


/ tema

Grove falafler 20-22 stk.

Du skal bruge

Drikker energi og sukker Selvom vi drikker langt færre liter energidrik om året end sodavand, er salget af energidrikke steget og forventes at stige yderligere de kommende år. Hos børn og unge er indtaget af koffeinholdige drikke særlig problematisk, da vi som børn og unge er i gang med at bygge stærke knogler. Omkring 25-35-års alderen har vi opbygget den maksimale knoglemasse, men denne proces kan forstyrres af koffeinindtaget, fordi de knogleopbyggende mineraler kontinuerligt udskilles. Det er derfor helt essentielt, at børn og unges forbrug af koffeinholdige drikke holdes på et minimum. Desuden tåler børn og unge ikke samme mængder koffein som voksne, og de kan lettere få bivirkninger som uro, søvnbesvær og hjertebanken. Indtaget af sukker gennem koffeinholdige drikke bliver også hurtigt meget højt, og det store sukkerforbrug kan optage pladsen for den sunde og knogleopbyggende kost. På den måde øges risikoen for overvægt og type 2 diabetes som tillæg til forringet opbygning af knogler. Hvad med alkohol? Alkohol kan være en knogletyv, hvis vi drikker for meget.

Helt præcis hvor meget alkohol, der skal til, for at det er skadeligt for knoglerne, er usikkert. Nogle studier viser, at 1 genstand om dagen for kvinder og 2 for mænd kan have en gavnlig effekt på knoglerne. Men øges indtaget til 2-4, så begynder pilen at pege den anden vej, og alkoholindtaget kan medføre nedbrydning af knoglerne. Et dagligt indtag på 4 genstande eller derover viser tydeligt, at knoglerne nedbrydes. En anden uheldig effekt af at indtage alkohol er, at risikoen for at falde og få brud på knoglerne øges. Sammenholder vi vores alkoholvaner med vores indtag af koffein, kan der være grobund for at se vores indtag af disse to stoffer efter i sømmene for på bedste vis at passe på knoglerne. En ernæringsterapeutisk betragtning på indtaget af alkohol er, at selvom studier viser, at alkohol ikke udelukkende har negativ indvirkning på knoglerne, så er alkohol dog ikke nødvendigt for at opbygge stærke knogler. Alkohol er stadig et opløsningsmiddel og et rusmiddel, og de gavnlige virkninger af eksempelvis rødvins indhold af antioxidanter kan sagtens fås fra granatæbler, mørke bær og lignende.

• 1 pose ærte- og bønneblanding fra Rema 1000 (350 g). Indeholder kikærter, ærter og edamamebønner. • 100 g majs evt. fra frost • 1 løg • 1 fed hvidløg • 2 gulerødder ca. 100 g • 1 tsk loppefrøskaller + ¼ dl. vand • 2 tsk citronsaft • 1 spsk tahin • 30 g kikærtemel • 50 g rismel • ¾ tsk salt • friskkværnet peber • ½ tsk chili • 1 ½ tsk spidskommen • 1 tsk koriander • 25 g sesamfrø

Sådan gør du: Kom ærte- og bønneblandingen med de frosne majs i en skål, hæld kogende vand over og lad det stå et øjeblik til ærter, bønner og majs er tøet op. Hæld det hele over i en si og lad det dryppe godt af. Bruger du majs fra dåse, så hældes de direkte i sien for at dryppe af. Rør loppefrøskaller sammen med vandet i en skål og lad blandingen trække ca. 5 minutter, til det danner en tyk gelé. Skræl imens gulerødderne og skær dem i grove stykker. Løget skæres i grove tern, kommes i en foodprocesser sammen med hvidløg og gulerødder og blendes kortvarigt, til grøntsagerne er groft hakket. Kom blandingen af vand og loppefrøskaller i foodprocessoren sammen med de øvrige ingredienser undtagen sesamfrø. Blend igen, til det hele er blandet godt sammen, men uden at bønnerne er blevet helt fint hakket. Tag skålen af foodprocessoren og rør sesamfrøene i. Form herefter 20-22 falafler, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag falaflerne i ovnen på 175 grader i 30 minutter og vend dem gerne halvvejs, så de får farve på begge sider. Server falaflerne med en god salat til eller i et pitabrød/wrap med masser af grøntsager og salsa.

27


tema /

Knogle-kost Det er ikke nok at have fokus på, hvad vi skal begrænse eller undgå i vores kost for at have stærke knogler. Det er i høj grad vigtigt at se på, hvilken lækker og knogleopbyggende mad vi skal spise. Som nævnt i begyndelse af artiklen, består knoglernes bindevævsdel af kollagen og andre proteinforbindelser. Derfor har vi brug for aminosyrer til at opbygge bindevævet, og aminosyrerne får vi fra proteinholdige fødevarer som kød, fisk, æg, bælgfrugter, nødder, frø, kerner, mælkeprodukter og korn, men også fra grøntsager. Vælger vi at følge op på de nye kostråd, der udkom i januar i år, så skal vi have flere af vores proteiner fra planter. Det betyder generelt flere grønsager, men også bælgfrugter som bønner, linser og kikærter. Du kan læse mere om de nye kostråd i artiklen Nye kostråd – nu med fokus på klima og planter. Fordelen ved at få flere af vores proteiner fra planter og bælgfrugter er, at vi får flere fibre til fordøjelsen, mæthedsfølelsen og til at holde normalvægten. Desuden får vi beskyttende antioxidanter og masser af vitaminer og mineraler, der er gode til at opbygge knoglerne.

Gode kilder til magnesium, kalk, silicium, K1-vitamin og bor kan være mandler, nødder, kerner og frø, grønkål, hyben, havregryn, bananer, grønne bønner, dild, tørret frugt, broccoli, boghvede, hirse, bælgfrugter og brændenælde. Det vi ikke bruger, mister vi Sidst men ikke mindst skal knoglerne bruges for at blive stærke, og derfor er vægtbærende motion sammen med den sunde kost helt afgørende. Vægtbærende motion kan være alt lige fra havearbejde og rengøring til dans, løb, gåture, badminton, styrketræning og yoga – det handler bare om, at der er vægt på vores knogler, når vi bevæger os. Når vi svømmer og cykler bærer vi ikke i tilstrækkelig grad vores egen vægt, og derfor skal disse ellers gode motionsformer kombineres med andre vægtbærende typer af motion og bevægelse (læs mere i dette blad side 38).

Smoothiebowl med grønkål og blåbær 1 portion (2 portioner hvis det er et mellemmåltid)

Du skal bruge • ½ spsk sesamfrø • ½ spsk chiafrø • 1 spsk tørret brændenælde • 1 stor banan • 50 g ægte blåbær (friske eller fra frost) • 100 g grønkål fra frost • 75 g agurk • 1 skive citron på 1 cm tykkelse • Ca. 8 mynteblade + til pynt • ½ tsk kanel • Ca. ½ dl vand eller plantemælk

Sådan gør du: Fjern det meste af skallen på citronskiven, men bevar et stykke på ca. 1 cm. Citronskal er sundt, men for meget citronskal gør smoothien bitter. Kom herefter alle ingredienserne i en blender og blend, til du har en lækker smoothie. For at skåne blenderen kan du lade grønkålen tø lidt op, inden du laver smoothien. Kom smoothien i en skål og pynt med havregryn, poppet quinoa, græskarkerner, ekstra mynteblade og evt. spiselige blomster. Du kan også bruge en god mysli ovenpå fx Knoglemysli, som du kan finde på www.naturli.dk.

28


HÅNDVÆRKERS LEDPROBLEMER FORSVANDT PÅ EN MÅNED - MED ENKELT NATURMIDDEL Søren led af ømme og stive led. Men heldigvis blev han inspireret til at afprøve produktet Bidro Ledflex, som indeholder en unik kombination af ingefær, gurkemeje, pilebark og C-vitamin.

Søren Nielsen fra Mesinge er 46 år, og han er selvstændig tømrer med eget tømrerværksted. - Jeg har selvfølgelig fået nogle skavanker af at have arbejdet

som tømrer i næsten 30 år, men det hører jo til faget, fortæller Søren Nielsen. - Da jeg så snakkede med Marianne fra Bidro, fortalte hun, at de havde fået et nyt produkt til ømme led, som hedder Ledflex, og hun spurgte, om jeg kunne tænke mig at prøve det. Ja, selvfølgelig kunne jeg det, og jeg har nu taget to Ledflex kapsler til min morgenmad i cirka 30 dage. Jeg er allerede imponeret over virkningen. For jeg har i længere tid godt kunne mærke knæene efter de dage, hvor jeg har arbejdet meget nede på knæ, og jeg har altid været træt i ryggen efter arbejdsdage på værkstedet.

Min håndskrift er også blevet sværere at læse på grund af de lidt stive håndled. Men vupti - efter en måneds tid med Ledflex er disse småskavanker stort set væk.

LED FL FLER EX IND EH E FA AKT RMA OLDER IV K Hove E STOFF OLOGIS d K E ingefæ ingredien R s pileb r, gurkem erne er a med rk i form eje og a h stoff øjere dos f ekstrakt er, so e e m øg r af aktiv r peut iske e effek r den te e egne r t a p præm å isser. naturens Deru dove r er d C-vit e a at op min, der r tilsat h b og kn ygge koll jælper me a d ogler. gen i brus k

Jeg nyder også, at disse småskavanker fra mit arbejde ikke længere begrænser mig i de ting, jeg gerne vil, når jeg har fri. Sidegevinsten er, at jeg også kan udstråle overskud, når jeg besøger nye og gamle kunder efter arbejdsdage, som oftest er fysisk krævende, slutter Søren Nielsen.

Ledflex forhandles af Matas, helsekostforretninger og danske webshops. Ønsker du at vide mere om Ledflex, gå ind på Bidro.dk

KOSTTILSKUD

Find balancen med rødkløver Overgangsalder*

Rødkløver bidrager til en rolig overgangsalder. Letter gener i forbindelse med overgangsalderen; som fx hedestigninger, svedeture, rastløshed og irritabilitet. Effekten opnås ved et dagligt indtag af 4 kapsler.

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

29


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema r

Knogle

K

K for knogler og K for katalysator K2-vitamin har en uhyre vigtig rolle for opretholdelsen af stærke knogler og for at holde osteoporose på afstand. Mange er ikke klar over den store betydning, og de officielle anbefalinger er næppe helt fyldestgørende. Ligeledes bør du være opmærksom på, at der er forskel på former – og ikke mindst tilskud. Det er ca. 10 år siden, at en hollandsk vitaminforsker fremlagde forskning, som viste, at dagligt tilskud af K2-vitamin kan reducere tab af knoglemasse og -styrke hos kvinder, både før og efter overgangsalderen. Tidligere havde en række studier påvist forbindelse mellem knoglestyrke og K-vitamin – bl.a. en mindre risiko for knoglebrud hos mennesker, som indtager ekstra K-vitamin. Alligevel er vitaminet stadig temmelig ukendt og indgår ikke i de officielle anbefalinger som forebyggelse af knogleskørhed. Men det behøver jo ikke forhindre dig og Naturlis øvrige læsere i at få gavn af K2-vitamin. Vi forklarer i det følgende, hvad du skal være opmærksom på. Opmærksom ved blodfortyndende medicin K-vitamin blev først beskrevet i 1929

30

af den danske nobelpristager, professor Henrik Dam, der opdagede, at K-vitamin har en uhyre vigtig rolle for blodets evne til at koagulere (heraf valget af K til navnet – K for koagulering). Senere er det også dokumenteret, at K-vitaminmangel kan øge risiko for hjertekarsygdom. Af disse årsager anbefaler Sundhedsstyrelsen at være opmærksom på at få nok K-vitamin, hvis man tager forskellige former for blodfortyndende medicin, som kan hæmme kroppens evne til at optage vitaminet. K-vitamin har dog også en vigtig rolle for knoglerne, som ofte er overset. Måske fordi knoglerne ikke optager eller indeholder K-vitamin. Så hvorfor skulle det være så vigtigt? Forklaringen er, at K-vitamin har en nøglerolle med at aktivere nogle proteiner, der er nødvendige for at knoglerne kan optage det kalk, som styrker og vedligeholder dem. K står altså ikke kun for Koagulation – det står også for Katalysator og Knogler. K2 har en anden effekt end K1 Så det er ikke ukorrekt, når det anbefales at indtage kalk (calcium) og D-vitamin for at give næring til knoglerne. Det bliver blot ikke optaget særlig effektivt i skelettet,

hvis kroppen ikke har K-vitamin til at ”tænde for” optagelsen. Eller rettere: K2-vitamin. Vitaminet findes nemlig i to naturlige former: K1 og K2. K1-vitamin har positiv effekt på blodets koagulationsevne og kredsløbssystemet. K1 findes i store mængder i de grønne grøntsager, som indeholder mange andre vigtige næringsstoffer; broccoli, asparges, spinat, grønkål og så videre. Samt i avokado. K2 findes ikke i grøntsager. Det findes i animalske fødevarer som kød, æg, mælkeprodukter og især lever samt fermenterede produkter som ost og diverse sojaprodukter. Dine egne tarmbakterier, som lever af fiberrige grøntsager, omdanner også K1- til K2-vitamin, men ikke i tilstrækkelige mængder til at dække hele behovet.


/ tema

Til gengæld er det K2-vitamin, der har den store effekt som katalysator for knoglernes optagelse af kalk. Ledig plads ved samlebåndet Kroppens metabolisme – forbrænding – er en indviklet mekanisme, hvor en masse ting sker på samme tid for at trække næring ud af de fødevarer, vi indtager. Det kan også sammenlignes med et samlebånd, hvor forskellige proteiner på begge sider af bånde står klar til at snuppe de dele af ernæringen, som de hver især har til opgave at skubbe videre ud i kroppen. Hvis du mangler K2-vitamin, er der en tom plads ved båndet. Det protein, som starter processen med at bringe kalk videre ind i knoglerne, ligger derhjemme og sover. Og i modsætning til bagagebåndet i lufthavnen kommer sagerne ikke tilbage igen, når de er rullet med båndet ud gennem forhænget. Forskning har vist, at kroppen udskiller 30 % mere kalk, når der er K2-vitaminmangel. Det er den kalk, der burde være endt som energi og styrke i din knoglemasse. Behov for tilskud De fleste får dækket deres behov for

“Forskning har vist, at kroppen udskiller 30 % mere kalk, når der er K2-vitaminmangel.” K2-vitamin gennem indtag af f.eks. animalske fødevarer samt tarmbiotaens egen produktion. I modsætning til K1-vitamin, som er ude af kroppen i løbet af et par timer og derfor kræver konstant tilførsel, kan K2 lagres i kroppen i nogle dage. Men hvis du ikke spiser mange gærede sojabønner og kyllingelever, kan du altså nemt komme i periodemæssigt underskud på K2-vitamin. Ikke mindst når du er forbi ungdommen – hvor K2-vitaminets rolle for knoglernes kalkoptag bliver ekstra vigtig. Med tanke på den klare forbindelse mellem K2 og stærkere knogler er det en vældig god ide at sikre sig med tilskud af K2-vitamin. Ikke mindst hvis du er kvinde omkring eller efter overgangsalderen, hvor du skal være særligt opmærksom på din knoglesundhed. K2 i kapsel K2-vitamin er fedtopløseligt, så derfor kan det anbefales at tage tilskud af typen K-Pearls. K-Pearls er kapsler, hvor vitaminet er opløst i koldpresset olivenolie og derfor er klar til at blive optaget i tarmvæggen, når kapslen kommer frem. Kapslerne er desuden nemme at sluge, hvis du ikke er vild med at spise piller. Der findes flere typer af K2-vitaminmolekyler. I tilskud benyttes to typer ved navn MK-4 og MK-7. MK-4 svarer til det K2-vitamin (menakinon), som findes i animal-

ske og fermenterede fødevarer, mens MK-7 er den form, som tarmbiotaen selv danner. MK-7 har den fordel, at det lagres i kroppen i flere døgn, mens MK-4 udskilles ca. lige så hurtigt som K1-vitaminet. K-Pearls indeholder MK-7, så hvis du tager tilskuddet hver dag, er du sikker på, at din krop både får opfyldt sit daglige behov og samtidig har mulighed for at opbygge et lille lager til usædvanlige perioder. Ofte ikke i multivitamin Der kan være flere årsager til, at du ikke får nok K-vitamin. Med alderen svækkes kroppens evne generelt til at trække næring ud af føden. Man kan være ramt af diverse sygdomstilstande, og envidere nedbrydes K-vitamin af diverse ting, vi somme tider indtager; fra alkohol over aspirin til antibiotika. Desuden skal du være opmærksom på, at mange multivitaminpiller ikke indeholder K-vitamin. Også nogle af dem, der er målrettet den modne målgruppe. Så hvis du vil være sikker på at give din krop de bedste betingelser for at tage kampen op mod osteoporose, er et tilskud som K-Pearls det mest sikre våben.

Endnu stærkere!

Find Bio-Kult i din Helsekost eller på nettet, eller find din forhandler her: www.sk-health.com

31


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema r

Knogle

Masser af magnesium

Magnesium er et af de vigtigste mineraler for vores kropslige funktioner. Der er dokumentation for, at det indgår i mindst 600 fysiske funktioner, og magnesium har en nøglerolle for både muskler, nervesystem og knoglerne, når du indtager det i en let optagelig form. Mere end 50% af den magnesium, vi har i kroppen, er oplagret i vores knogler, hvor mineralet hjælper med at binde calcium (kalk). Resten befinder sig i væv og kropsvæsker, inklusive blodet. Faktisk er der magnesium i alle celler i kroppen. Nogle af de vigtigste funktioner, hvor der indgår magnesium, er: •B lodsukkerbalancen – studier har vist, at magnesiumtilskud styrker blodsukkerbalancen hos både elitesportsfolk, diabetes 2-patienter og ældre mennesker •N ervesystemet – magnesium indgår i processer ved indlæring, hukommelse og koncentration. Magnesiummangel er forbundet med risiko for depression •A nti-inflammatorisk funktion – mangel på magnesium øger inflammation i kroppen, mens ekstra tilskud eller magnesiumrig kostplan kan reducere inflammation i kroppen •B lodtrykssænkende – flere studier har vist, at magnesium bidrager til at sænke et forhøjet blodtryk (ved normalt blodtryk er der ingen signifikant effekt)

“Magnesiummangel kan øge risikoen for osteoporose.” 32

Hvis du har magnesiummangel, vil kroppen trække på den store mængde magnesium i knoglerne. På den måde er det knoglerne, som holder for, hvis du mangler magnesium. Magnesiummangel kan øge risikoen for osteoporose. Magnesium hjælper også med at binde calcium til knoglerne og holde mineralet ude af andre celler, hvor det kan virke som gift – det er især relevant at vide, hvis du tager tilskud af calcium. Optagelighed For at sikre optimal optagelighed i kroppen skal magnesiumkapslen eller –tabletten opløses i mavesækken, så tilskuddet efterfølgende kan optages i tarmvæggen. Du kan teste dit magnesiumtilskud ved at lade det opløses i et glas vand. Et eksempel er Bio-Magnesium, der består af tre forskellige magnesiumsalte i tabletter med i alt 200 mg magnesium. Blandingen af organisk og uorganisk magnesium medfører, at tabletten opløses fuldstændigt på under to minutter i væske. Magnesiumindholdet i Bio-Magnesium ændres ved opløsningen i maven til en optagelig ion-form, der sikrer, at tarmen kan optage magnesiumtilskuddet. Indtag forud for måltid Et effektivt tilskud er sammensat af både organisk og uorganisk magnesium. For optimal knogle-effekt kan Bio-Magnesium kombineres med et kalk-tilskud som Bio-Calcium +D3 + K1 +K2. D- og K-vitamin styrker

kroppens evne til at tage imod kalk, hvorefter magnesium hjælper med at binde en god portion af kalktilskuddet til knoglerne. Da magnesium kan binde sig til komponenter i forskellige føde­ varer, anbefales det at undgå at tage Bio-Magnesium sammen med et måltid.


/ annoncer

Hjælp til dit hår og din hovedbund Olinol 301 Hårshampoo: Styrker hår og hovedbund, modvirker hårtab Effektiv problemløser til ud­fordrende hår- og hovedbundsproblemer. Luksushårshampoo, som er tilsat ananas og et ekstrakt fra piletræ, der effektivt af­hjælper skæl og irritation i hovedbunden. Yuccarod renser mildt hovedbunden og mindsker inflammation. En kombination af bl.a. enebær, ensian og burre mindsker tør og skællet hovedbund og normaliserer talgproduktionen. Shampooen genskaber hovedbundens fugtbalance og beskytter hår og hovedbund. Vejl. uds. pris for 250ml 145,-

Olinol 302 Hårserum: Modvirker hårtab og fremmer hårvækst Virksom og naturlig serum som fremmer hårvækst, og gør en afgørende forskel for dit hår. Hårserummet er baseret på en sammensætning af bl.a. hawaiiansk ingefær, rødkløver og skjolddrager, som modvirker hårtab, fremmer hårvæksten og afhjælper skæl og kløe i hovedbunden. Serummet stimulerer hårvæksten, øger hårets tæthed og hårstråets tykkelse. Vejl. uds. pris for 50ml 275,Produkterne forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk

NYHED! Creme deodorant i 5 varianter

Har du maveproblemer? Så prøv med gastroform®

Italienske officina naturae fremstiller effektive, naturligt formulerede, bløde og lækre cremedeodoranter helt uden brug af aluminium og alkohol. Deodoranterne blokere ikke dine porere, som en aluminiumsdeodorant gør, men giver dig lov at svede, deodoranten absorberer derimod din sved og beskytter mod bakteriedannelse og lugt, så du kan føle dig sikker hele dagen.

Den fine sammensætning i Gastroform hjælper fordøjelsen og bidrager samtidig til omsætningen af sukkerstoffer og fedtstoffer i kroppen. Gastroforms fiberindhold hjælper ph balancen i maven, og bidrager til et sundt blodsukker niveau. Sammen med afballanceret kost, hjælper bukke­ hornsfrø med at kontrollere blodets indhold af kolesterol og triglycerider og afballancerer kroppens fordøjelse

50ml. vejl. udsalg kr. 79,www.beauty-shop.dk

Forhandles af Matas, helsekostbutikker og på apoteke Yderligere oplysninger kan fås på telefon 47 10 01 64 og på www.danasan.dk

Til den modne alder Midtvejspillen er et bredt urtebaseret kost­ tilskud udviklet af heilpraktiker Arvin Larsen fra Holistica-­Medica. Den indeholder 16 nøje udvalgte urter samt vitaminer og mineraler. ­Midtvejspillen anbefales til både mænd og ­k vinder i den modne alder. Kan købes i Helsekostbutikker og onlinebutikker eller direkte hos Holistica Medica. www.holistica-medica.dk tlf. 7683 3000

33


annoncer /

Overgangsalder og knogler!

Mild sæbe til hænder, bad eller hår

FemiBalance er en unik kombination af 8 forskellige urter, herunder Rødkløver. Rødkløver bidrager til en behagelig overgangsalder og hjælper mod ubehag, man kan opleve under overgangsalderen. FemiBalance kan med fordel kombineres med Cal-Mag Citrat med vitamin D, som er en unik kombination af Calcium, Magnesium og vitamin D udviklet til vedligeholdelse af knogler og tænder.

Denne milde sæbe er velegnet som håndsæbe i køkkenet og i badeværelset. Kan også bruges som badesæbe og hårshampoo. Doseringspumpen på flasken hjælper med til at dosere den rette mængde sæbe og er meget hygiejnisk i brug. Håndsæberne kan også fås som 1 liters genfyldning. Sæben er fremstillet af 100 pct. vegetabilske råvarer.

Pris 100 kapsler 234,95 / 90 kapsler 139,95 kr. Forhandles i din lokale helsekost, Helsam, Matas, apoteket og førende webshops.

Find yderligere information på www.romernaturprodukt.dk

Mere energi til efteråret?

Tid til udrensning?

Probiotic Serum

Ufatteligt meget i kun et produkt. Indeholder: Vitaminer, Mineraler, Aminosyrer Frugt, Grønsager og Lithothamnium Calcareum.

Chlorella Den Grønne Perle®hjælper med at opretholde en normal tarmfunktion. Algen hjælper med at udskille affaldsstoffer og med at øge væksten af den gavnlige mikroflora i tarmen samt med at nedsætte irritation af tarmvæggen. Det naturligt høje indhold af vitamin B12 bidrager til immunsystemets normale funktion og til at mindske træthed og udmattelse Produktet er 100% rent, vegansk og økologisk.

Verdens første serum med levende probiotik. Dette serum indeholder mere end en milliard levende probiotiske mikrober pr. ml. Probiotic Serum retter op på ubalancer og styrker barrierefunktionen, så huden bliver fastere, mere fyldig og mere spændstig. Dette serum egner sig til alle hudtyper. Tip: brug om aftenen i en uge eller indtil en forbedring ses. Derefter reduceres brug til hver anden dag i en uge. Dernæst brug 1 til 2 gange om ugen for vedligeholdelse.

Spørg i din helsekostbutik, eller bestil på www.goldenhealth.se

Se mere på www.chlorella.dk Fås hos helsekostbutikker, Matas og på webshops.

34

www.esseskincare.dk


/ annoncer

UKT OD

ETS PR ÅR

2014

DO

KU

s 20 1

Danish

ard

He

nd Science A ha w alt

˚˚

˚

8

˚ ˚˚

v id

en

o g vid e nsk

ab

ET

VI

2018

NSKABEL DE

T IG

UKT OD

ETS PR ÅR

M ENTE

R

Dokumenteret effekt på gener ifm. overgangsalderen

Dokumenteret effekt på gener ifm. overgangsalderen REGOMEO fra Herrens Mark er en fermenteret rødkløverekstrakt som er specielt udviklet til at mindske gener i og efter overgangsalderen. Rødkløver hjælper kvinder til en rolig og behagelig overgangsalder i forbindelse med ­hedeture, øget svedtendens og rastløshed. Citronmelisse hjælper med at bevare et positivt humør og en sund søvn. Pebermynte understøtter fordøjelsen. REGOMEO er fermenteret med mælkesyrebakterier og er det eneste fermenteret rødkløverekstrakt på markedet. Fermenteringen påvirker kroppens

mulighed for optagelse af isoflavoner fra rødkløveren (øget biotilgængelighed), derudover er ekstraktet ikke pasteuriseret, hvilket bevarer de levende mælkesyrebakterier.

Grønlæbet Muslinge Olie

Tag stilling og bliv kunde i et værdibaseret pengeinstitut

Original muslingeolie indeholder det naturlige og patenterede omega-3-­ fedtsyreekstrakt PCSO-524 fra den grønlæbede musling (Perna canaliculus), som i årtusinder har været en skattet spise for Maorierne på grund af ­indholdet af flerumættede omega-3-fedtsyrer. Små synke venlige kapsler som yderst sjældent giver opstød. Forhandles hos Matas, Helsekostforretninger & Helsam Yderligere info: www.novasel.dk el. tlf: 6323 0002

Find REGOMEO i Helsam, Helsemin, Matas eller din lokale helsekostbutik. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk

I det daglige er Oikos et almindeligt pengeinstitut for privatkunder, men som værdibaseret andelskasse er vores sigte større end blot profit. Blandt andet hjælper vi flygtninge, som har startet egen virksomhed i Danmark. Når du er kunde i Oikos, tager du aktivt stilling til, hvilken type pengeinstitut, du ønsker at være en del af. Læs mere og bliv kunde på www.oikos.dk

35


annoncer /

Ny emba llage

Tidligere b produkte lev t solgt i en dåse – produkte nu er t pakket en pose.

Original Stevia sukker er tilbage Anvendelse er bl.a. god til • Limonade • Syltning • Bagning • Sødning i kaffe, te mv.

Original Stevia Sukker er en blanding af rørsukker og rørsukker med koncentreret stevia. Original Stevia sukker søder ca. 5 gange mere end almindeligt sukker.

Produktet savnet af kunder På grund af nogle omstruktureringer og opdeling i ejerkredsen udgik produktet – men på baggrund af kundehenvendelser har vi taget det ind igen. Henvendelse med spørgsmål: House of Originals Retail ApS Jyllandsgade 30, 6400 Sønderborg. Telefon 70 70 20 70. www.houseoforiginals.dk, e-mail flemming@originalchia.dk

danske Fysioterapeuter

danSke FyS

ioterapeut

er

Danske Fysiot

erapeuter

knogleskørhed

www.krop&fysik.dk

www.krop Sk &fysik.dk ulde rproblem er

www.krop&fysik.dk Lan gvarige rygsme rter

danske Fysioterapeuter

www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter

ER SPØRG EFT S DIN O H E N R PJECE EUT P FYSIOTERA

Der er 13 at vælge imellem

En parfume nyhed, som er tusinder år gammel

Vidste du at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger.

Kvinderne i det antikke Ægypten brugte faste parfumer - og nu præsenterer Danmarks Dufte de første danskproducerede ’solid perfumes’ i hele 5 duftvarianter, alle dufte inspireret af Danmarks enestående natur. De små søde dåser indeholder 15ml, som svarer til 30ml EdP. Parfumen er uden alkohol og formlen består af naturlige olier, sheasmør og bivoks. Kreeret til at påføre duften til håret og huden. Kr. 170,00 pr stk.

Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk

Mere info på www.danmarksdufte.dk, tlf. 23 25 16 41.

36


/ oase

Ny hårfarve med klassisk metode Hvis du synes, dit hår trænger til et pift af ny kulør, er du ikke alene. I tusindvis af år har mennesker givet håret ny kulør ved behov. Indus Valley er økologisk henna-hårfarve i 13 forskellige varianter, der er produceret med de ayurvediske urter og teknikker, som er benyttet i Indien siden old­ tiden. Indus Valley er lavet af urter, som alle er økologisk certificerede USDA og ­EcoCert. Hårfarveprodukterne har også fået et løft med både farve og design i nye pakninger, som du kan finde hos din helsekost og i diverse webshops.

Energi til livet

Planteøstrogen letter overgangs­ alderen I overgangsalderen får kvindens krop ikke længere de mængder østrogen, den har været vant til. Planteøstrogen – isoflavon – har vist sig at have en dulmende effekt på gener i kvindens overgangsalder. Rødkløver har et usædvanlig højt indhold af planteøstrogen. Prøv denne læskende te, hvor du først bringer 1 liter vand i kog og derefter tilsætter følgende ingredienser, der skal trække i 10 minutter: 12-16 g tørret rødkløver, saft fra 1 lime, 1 håndfuld mynte. Si teen, tilsæt 1 spsk chiafø og 3 spsk honning. Rør grundigt, sæt teen på køl og nyd den iskold. Find ingredienserne i din helsekost.

Midtvejspillen - til både mænd og kvinder Vores krop er fantastisk. Men den er mest fantastisk i de første 30-40 år, og derefter svækkes diverse funktioner i deres eget, stilfærdige tempo. Du passer på kroppen med motion, sund kostplan og balanceret livsstil. Samt med tilskud af de rette næringsstoffer – f.eks. med Midtvejspillen. Midtvejspillen er målrettet både mænd og kvinder fra ca. 35 år og opefter. Den indeholder en nøje sammensat kombination af vitaminer, mineraler og urter, udviklet af heilpraktiker Arvin Larsen. Bidrager bl.a. til at vedligeholde normale slimhinder, vedligeholde normale knogler og regulere hormonaktiviteten.

Vitaminer og mineraler kommer i mange former. De findes i vores daglige mad og drikke, og vi kender alle den klassiske multivitaminpille. Svenske Golden Health tilbyder både en unik sammensætning af essentielle næringsstoffer og en anden måde at indtage dem på; som drik eller i pulver, der kan ­røres i en drik. LivsEnergi Maxi indeholder rødalgen Lithothaminum calcareum, som har over 70 mineraler i meget letoptagelig form (plante­ udvundne mineraler). LivsKilde Komplet Pulver indeholder vitaminer, mineraler, aminosyrer, frugt, grøntsager og Lithothamnium Calcareum. Spørg i din helsekostbutik eller bestil på www.goldenhealth.se

Midtvejspillen kan købes i helsekostbutikker og onlinebutikker eller direkte hos Holistica Medica www.holistica-medica.dk eller tlf 7683 3000.

37


krop / Foto/ Shutterstock

“Det er knogle­ træning at hoppe eller sjippe.”

38


/ krop

Træn dig til

stærkere knogler Din adfærd og træning har stor indflydelse på skelletets styrke og robusthed. Men ikke alle typer aktivitet er lige opbyggende for knoglerne.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

Vi ved alle sammen, at når vi træner vores krop, så styrker vi musklerne. Muskler er vigtige at have, og de skal være stærke og smidige. Veltrænede muskler giver kroppen en rankere holdning og en flottere skikkelse. Og i visse tilfælde kan en god tonus (altså hverken for spændte eller for slappe muskler) tilmed holde mange smerter fra f.eks. rygplager fra døren. Så langt, så godt. Men vidste du, at forskellige træningsformer også styrker dine knogler? Og at skelettet er afhængig af, at du bruger din krop, så knoglerne forbliver robuste? Nedbrydning og opbygning af celler Et stærkt skelet har stor betydning for at undgå skader og brud. Uden musklerne kan skelettet faktisk ingen verdens ting. Og uden skelettet kan musklerne ikke holde kroppen oprejst. ”Arbejdsfordelingen” er sådan, at musklerne bevæger og skelettet afstiver. Mange ser skelettet som noget fast og uforanderligt. Lidt ligesom en slags statue, hvor der ingenting sker. Men faktisk er hele din krop et meget levende system. Der sker nemlig hele tiden en nedbrydning og opbygning af cellerne. Samtlige celler i skelettet er udskiftet på blot 3 måneder. Huden på 5 uger, fedtceller på en måned. Ja, faktisk nedbrydes og opbygges så godt som hele kroppen på blot et enkelt år. Celler nedbrydes og opbygges konstant, og derfor gælder det om at have gode byggesten til rådighed.

Træn dit skelet Hvordan stimulerer man til knoglestyrke med motion og træning? Der skal vægtbærende træning til. Eller motion, hvor knoglerne oplever ”stød” (gang, løb) Motion hvor musklerne hiver og trækker kraftigt i skelettet og her kan med fordel bruges både vægte, kettlebells, træningsmaskiner eller elastikker. Der skal altså en vis stimulering og belastning til, før der sættes ind på ”knoglekontoen” Lad mig forklare med et par eksempler: • Svømning er ikke knoglecellestimulerende (fordi du er vægtløs), mens en gåtur er (her får knoglerne ”stød” sendt op gennem benene og rygsøjlen). • En cykeltur vil i mindre grad være knoglestyrkende, en løbetur har større effekt (der er flere muskler i gang ved løb, og der går ”stød” gennem knoglerne). • Styrketræning styrker knoglerne, fordi musklerne hiver og trækker, mens en lang tur på rulleskøjter ikke giver det samme. • Det er knogletræning at hoppe eller sjippe – i modsætning til f.eks. hulahopring • Træning med elastikker har også god virkning, for her belastes musklerne mere og vil dermed hive og trække i skelettet. Kan du se hvad jeg mener? Den ene motionsform behøver jo ikke udelukke den anden, men nu er du klar over, hvordan du kan sætte mest ind på knoglekontoen. Styrk skelettet til daglig Så vil du putte lidt knogletræning ind i din hverdag, så kan du:

39


krop /

Hård og fuld af huller Knogler er ikke massive. Det ville simpelthen gøre os alt for tunge. En sund knogle er dannet af kalk med den hel del små huller i. Skelettet udgør kun 15 % af legemsvægten, men består af hele 206 stykker.

•S tå af bussen et par stoppesteder før og gå resten af vejen •G å på indkøb •G å en tur med hunden fremfor at lukke den ud i haven og klare det fornødne på egen pote •L øb langs stranden i stedet for at hoppe i bølgen blå • Lav stående armbøjninger på køkkenbordskanten, mens du venter på, at vandet koger/ovnen varmer op osv. •K lar din rengøring og dit havearbejde selv – det giver motion og en hel del skridt •A nskaf dig håndvægte, træningselastik, kettlebells og lav hjemmetræning.

40

Er du skør? Hvis der ikke har været tilstrækkeligt med byggemateriale til stede, vil knoglerne langsomt blive mere skrøbelige og skøre. Der sker en kontinuerlig nedbrydning, men når det kommer til opbygning, er der ikke nok at bygge af. Derfor vil knoglestrukturen efterhånden blive for skør. Det er et stort problem. Hvor knoglerne burde være en struktur med mange mindre huller i, er der nu alt for store huller. Det kaldes, at man har en ringe knogletæthed. Sygdommen osteoporose, knogleskørhed, er netop kendetegnet ved, at knogletætheden er dårlig og vi bliver for skrøbelige. Har du knogleskørhed, skal du tænke lidt mere over dit valg af motion og din kost, og måske har du lyst til at supplere med homøopatiske midler?

Homøopati til at hjælpe knogler Har du fået konstateret knogleskørhed i ryggen, vil et middel som ”Disci Interverbralis D6” være værd at prøve. Her opbygges ryggens knogler, bindevæv og brusk. Bambus comp. styrker bindevævet og er knoglestøttende De to cellesalte, Calcium phos. D12 og Calcium fluor D12, er knogleopbyggende. Tag gerne de to sammen. Midlet fra Pekana, Oss-Regen, er ligeledes knoglestimulerende. Samme midler kan bruges, hvis der er tale om et knoglebrud, der har svært ved at hele.


Konkurrence

Vind naturlig lindring til ømme led

Lito-produkter fra Hyben Vital Værdi:

604,-

Hyben fra Langeland er omsat til dokumenteret effekt, når du skal vedligeholde velfungerende led. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 4. oktober 2021. Der trækkes lod om 4 vindere blandt besvarelserne. Hyben Vital er en unik dansk virksomhed, der udvikler plejende og sundhedsbevarende produkter på basis af hyben, som dyrkes bl.a. på Langeland. Hybel Vitals grundlægger, Erik Farmer, udviklede produkterne på baggrund af sin personlige fascination af hybenbærrene. Da de positive effekter af hans produkter blev kendt i vide kredse, blev produktion, forskning og forarbejdning styrket og forædlet, så ­Hyben Vitals produkter produceret på Langeland er i dag kendt i store dele af verden. Lito er i øvrigt navnet på en særlig art af hyben, som er frem­­ avlet på Hyben Vitals marker ved Tullebølle, og som udgør en afgørende andel af Lito-produkterne. Ud over sit store indhold af C-vitamin og naturlige antioxidanter er hybenprodukterne kendt for deres placebo-dokumenterede virkning på vedligeholdelse af sunde led. I denne konkurrence kan du vinde: Lito Hyben Pulver (300 g): Rør op i vand eller juice, eller drys på din skyr eller havregrød. Dokumenteret effekt for vedligeholdelse af bevægelige led. Lito Hyben kapsler (250 kapsler: Tag kapslerne dagligt sammen med din morgenmad. Dokumenteret effekt for vedligeholdelse af bevægelige led. Lito C (500 ml): Et boost af naturligt C-vitamin, som bevarer immunforsvaret samt modvirker træthed og udmattelse. Lito Olie (30 ml): Nærende og reparerende kvalitetsolie til ­udvortes behandling af skadet eller tør hud. Rig på omega ­fedtsyrer og naturlige antioxidanter

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Spørgsmål: Hyben er kendt for sine flotte, røde bær, der indeholder de aktive stoffer til vedligeholdelse af sunde led. Men hvad kaldes hybenbuskens blomst?  Hybenlilje  Hybenranunkel  Hybenrose NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 4. oktober 2021 Naturli • AI Innovation House • Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 06-2021”


fakta / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Pensionsopsparing:

Grøn helt eller sort skurk? Pensionskasser har et ansvar for at forvalte danskernes penge på en udbytterig måde. Men ansvaret stopper ikke der, hvis man spørger WWF Verdensnaturfonden. Fonden mener nemlig, at selskaberne skal være med til at fremme klima- og biodiversitetsdagsordenen ved at vælge grønne investeringer. En omvæltning, som tager tid, men er i gang, ifølge flere pensionskasser.

Pensionsopsparing kan måske virke en smule indviklet at sætte sig ind i. Og lad os være ærlige, ordet i sig selv lyder ikke som overskriften på en underholdende eftermiddag. Men der er mange gode grunde til at kigge sin pensionsopsparing og sin pensionskasse efter i sømmene. Især hvis man har en ambition om at fremme den grønne omstilling. For faktum er, at selvom du i løbet af et år tænker over dine forbrugsmønstre … selvom du for at være mere klimavenlig tager en lang række aktive valg om, hvilken måde du rejser på ferie, hvilket tøj du køber og hvad for noget mad du spiser, så kan dine penge alligevel arbejde imod dig, hvis pensionsopsparingen bliver investeret i sort industri. – Hvad en pensionsopsparing bliver brugt til, betyder rigtig meget. Faktisk viser en undersøgelse fra Nordea, at pensionsopsparingen betyder 27 gange mere end alt andet, man kan gøre. Så om pensionen bliver investe-

42

ret sort eller grønt, er virkelig afgørende, siger general­ sekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg. For at gøre det nemmere for den enkelte dansker at danne sig et overblik over pensionskassernes investeringsprofil og hvor grønne, de hver især er, udgiver WWF Verdensnaturfonden hvert år en rapport, som indeholder en rangliste over de største selskaber. Selskaber med hø-

jeste score er grønnest, mens dem med den laveste score halter efter. Samlet viser rapporten, at der sker en udvikling på området. Flere selskaber stiger i score fra 2019 til 2020. – Jeg vil gerne rose pensionskasserne, for der sker meget i disse år. Vi ser store fremskridt. Mange selskaber arbejder på at bevæge sig fra det sorte til det grønne. Men vores målestok er Paris-aftalen, og i forhold til det, så går det stadig alt for langsomt. Og her har alle en mulighed for at påvirke udviklingen.For vi kan rykke vores pensionsopsparing til et andet selskab, og dermed sende et signal til de selskaber, der ikke gør nok,, siger Bo Øksnebjerg.


/ fakta

Spørger man pensionskasserne selv, forstår mange af dem godt kritikken. Medlemspres kan skabe forandring PKA er den pensionskasse, som ligger i top på WWF Verdensnaturfondens liste. Til spørgsmålet om, hvorvidt udviklingen bevæger sig for langsomt, anerkender ESG-manager Louise Aagaard Jensen synspunktet. Hun understreger dog også, at det ikke er så enkelt at rykke investeringerne i en grønnere retning. – Det går ikke hurtigt nok i forhold til Paris-målene. Men Rom blev ikke bygget på en dag, og en af vores store udfordringer er, at vi mangler gennemsigtighed og gode troværdige projekter at investere i. Her er en del på vej fra EU, og jeg tror, det kommer til at sætte skub i tingene, siger Louise Aagaard Jensen. For hende og PKA er den grønne dagsorden vigtig, og de er fuldt ud bevidst om den mulighed de har, for netop at fremme den dagsorden. Det er et ansvar, de er villige til at tage på sig. Både fordi de ser det som en del af deres identitet, og fordi de kan mærke en interesse fra deres medlemmer.

“Vi ser det ikke som modstridende at bevæge os i en grønnere retning og tjene penge.” – Det er tydeligt for os både på generalforsamlinger og i hverdagen, at det er noget, medlemmerne går op i. Det har også skubbet til os og gjort, at vi er blevet endnu mere ambitiøse på dette område, forklarer hun. Det betyder altså noget, at man som almindeligt medlem i en pensionskasse udviser en interesse for grønne investeringer. Samme tendens kan ses hos Akademikernes Pension, som også ligger højt på listen. Her laver de undersøgelser blandt medlemmerne om, hvad der er vigtigt for dem i forhold til deres pensionsopsparing og bruger den viden aktivt. – Vi gør meget ud af at være i kontakt med medlemmerne. Derfor laver vi også undersøgelser, som vi integrerer i den måde, vi agerer. Her kan vi altså se, at klima er det, der betyder klart mest, så det fortæller os selvfølgelig noget, siger CEO Jens Munch Holst. Akademikernes Pension begyndte for alvor på deres grønne rejse for fire år siden. Det skyldtes til dels en interesse fra medlemmerne, og dels at selskabet mener, det har et ansvar for at være i front i omstillingen. Men en vigtig pointe er også, at det rent økonomisk giver mening. – Vi ser det ikke som modstridende at bevæge os i en grønnere retning og tjene penge. Vi er ikke en velgørende organisation – vi skal sikre et afkast – men som det er nu, og som vi tænker, det bliver endnu mere i fremtiden, så er grønne investeringer også en god forretning, siger Jens Munch Holst.

Alle vil med på rejsen De selskaber, som ligger i top i rapporten; PKA, Akademikernes Pension og AP Pension, fortæller alle tre klart, at de ønsker at tage ansvar i den grønne omstilling. De har flere konkrete tiltag frem mod 2030 for at blive endnu grønnere. Nogle af de lavere rangerede selskaber giver udtryk for noget lignende. Det gælder blandt andet ATP, som ligger pænt i midten, og Topdanmark som har en bundplacering. Blandt andet har ATP udvidet sine investeringer i grønne selskaber og arbejder aktivt med også at investere i forsyningsselskaber, som er på vej til at omstille forretningen i en grøn retning. TopDanmark har også en konkret plan om at blive CO2-neutralt i 2030 i deres interne drift, ligesom selskabet har lanceret et nyt pensionsprodukt, hvor investeringerne er underlagt udvidede ESG-krav (ESG = Environment, Social, Governance; Miljø – Sociale forhold – God selskabsledelse). Her mærker selskabet allerede stor interesse fra medlemmerne – særligt i forhold til klimavenlige investeringer. Pension kan være svært og uoverskueligt, men det har en ekstremt stor betydning, når der tales om den grønne omstilling. Vil man blive klogere på sin egen pensionskasse, kan man læse WWF Verdensnaturfondens vurdering i rapporten “Klimahandling i den danske pensionssektor” eller tale med sit selskab om mulighederne for grønne investeringer.

Fælles Om. Fremtiden

Lån til din nye elbil

Læs mere på midspar.dk/elbil

43


fakta / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Kan en bank tilbyde fællesskab? Andelskasserne spillede en vigtig rolle i udviklingen af Danmark ca. 100 år siden med deres fokus på solidaritet. I dag er kun 4 tilbage. Andelskassen Oikos oplever dog stigende tilslutning i disse år. ”Penge”. Sådan vil de fleste nok svare, hvis du spørger, hvad bankforretning handler om. Men egentlig er ”værdier” et bedre svar. Og det fører samtidig til en masse tanker om, hvad værdi egentlig er. I Andelskassen Oikos betyder værdier, at der både er en økonomisk balance og en menneskelig balance, og andelstanken har stigende tiltrækning i disse år. – Andelstanken handler om at støtte hinanden og stå sammen. Det er det princip, som vores indlånere foretager et bevidst valg af, når de bliver kunde, forklarer Githa Kurdahl, filialdirektøren for Oikos. Finansiel inklusion Naturligvis skal en bank tjene penge, og naturligvis skal kunderne ikke have udgifter ved at vælge et pengeinstitut frem for et andet.

Forskellen mellem Andelskassen Oikos og de fleste andre pengeinstitutter er politikken for, hvor man vælger nye kunder og hvordan man bruger overskuddet. Oikos arbejder med princippet om ”finansiel inklusion”, som bl.a. har ført til samarbejde med et antal flygtninge, der ønskede at starte egen virksomhed. Denne målgruppe kan have svært ved at blive kunder i andre banker, men Oikos har gode erfaringer med at støtte deres start-ups. Princippet betyder også, at andelskassen sender en del af sit overskud til NGO-formål; bl.a. Vest-Kenyas venner og som sponsor for en fodboldklub i Zanzibar. Vejledning til grøn investering Ifølge andelstanken gør sammenhold stærkere. De store forretninger kan kun sælge deres varer, hvis andre har penge til at købe hos dem. Et overskud har mest værdi, når det dækker hele fællesskabet.

“Andelstanken handler om at støtte hinanden og stå sammen. Det er det princip, som vores indlånere foretager et bevidst valg af, når de bliver kunde” 44

Om Oikos Andelskassen Oikos er et værdibaseret pengeinstitut med privatkunder i hele landet. Oikos, som har kontor i Nørre­ gade i hjertet af København, støtter projekter og mærkesager i udviklingslande og Danmark. Oikos er en del af Faster Andelskasse, som har h ­ ovedsæde i Astrup i Vestjylland.

– Kunder hos Oikos mener generelt, at værdiskabelse er andet end penge. Det er fx også at gøre det etisk korrekte. – Derfor yder Oikos også en vigtig hjælp og vejledning ved investering, så det bliver lettere for vores kunder at træffe de grønne og bæredygtige valg, når de skal investere deres frie midler, forklarer Githa Kurdahl. Udfordringen i disse år for de små pengeinstitutter er den stigende regulering af branchen. Med under 20 ansatte er omfattende dokumentationskrav en belastning af en lille andelskasses administration. – Hvis vi fortsætter kundefremgangen, kan vi forhåbentlig følge med og udbygge personalet, så vi fortsat kan være et vigtigt alternativt til den traditionelle bank-branche, siger Githa Kurdahl, Andelskassen Oikos.


/ tema

abonnementstilbud

Du får 8 numre af Natu rli + gave

299,(+ porto kr. 49,-)

Stærke knogler – helt naturligt Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en gave, som holder din knoglestyrke i optimal balance. Vores knogler er i høj grad opbygget af kalk, og knoglecellerne har livet igennem brug for at få tilført det vigtige grundstof, når vi vedligeholder vores knoglesundhed. Der er kalk i meget af den mad, som indgår i en normal kostplan, men alligevel er der grund til at være opmærksom på, om man nu også får kalk i tilstrækkelige mængder. Med alderen forringes

evnen til at optage næringsstoffer fra føden, samtidig med at behovet for bl.a. kalk stiger. Ikke mindst hvis man er en af de mange, som rammes af osteoporose. Samtidig er det vigtigt for kalkoptagelsen i knoglerne, at man får nogle andre, vigtige næringsstoffer; især vitaminerne D og K samt magnesium anbefales som supplement til kalktabletter.

abonnementsannonce

I gaven får du en stærk knogle-kombination Berthelsen KalkBalance+ er en kombination af de stoffer, som har allerstørst betydning for din knoglesundhed: Kalk (calcium), D3-vitamin, K2-vitamin og magnesium. D3 sikrer en optimal optagelse af kalk, K2 aktiverer et protein, som sender kalken videre til knoglerne, hvor magnesium binder det vigtige calcium. Gaven, som du modtager ved starten af abonnementsperioden, indeholder 2 bøtter à 180 tabletter, som svarer til 4 måneders forbrug.

2 stk Berth elsen KalkBala nce+ samlet væ rdi

538,-

Unikke Aquamin® Berthelsens KalkBalance+ adskiller sig fra andre calcium-tilskud ved det unikke multimineral-kompleks Aquamin®, som er udvundet af en særlig rødalge. Aquamin® indeholder bioaktivt kalk, som er meget let for kroppen at optage. Desuden indeholder det marine kompleks magnesium samt 72 vigtige spormineraler. Spormineraler skal tilføres kroppen udefra, da den ikke selv kan danne mineraler. Rødalgerne, som benyttes til udvinding af Aquamin®, høstes i havet nord for Island, hvor Golfstrømmens varme vand møder Arktis’ iskolde hav og skaber et meget frugtbart og næringsrigt havmiljø. Aquamin® er 100 % bæredygtigt og 100 % vegansk.

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

45


mad / Af/ Mads Bo Foto/ High on Life by Mads Bo

Hæld grønt i glasset! Juice og smoothies er en effektiv genvej til planternes vitalstoffer: Byggesten til dine celler, enzymer, antioxidanter, plantehormoner og et hav af aktive stoffer, der effektivt påvirker samt­lige af dine indre systemer.

Saftigt tip!

Et af de helt store plusser er deres positive effekt på knogler og bevægeapparat med en bred vifte af knoglevenlige mineraler som organisk calcium og magnesium samt C- og K-vitamin, der spiller en vigtig rolle for opbygning og vedligeholdelse af knoglerne. Flere nyere studier bekræfter, at der er en tæt sammenhæng mellem miljøet i vores tarme og vores knoglestyrke. Det kaldes gut-bone axis. Udover at vise, hvordan bestemte bakteriestammer kan øge knoglestyrken, viser studierne også, hvordan ubalancer i tarmene kan sætte fart på nedbrydningen af knoglerne. Der er altså god grund til at fodre de rigtige bakterier i dine tarme, og her er juicer og smoothies en fantastisk genvej til, at du kan blive knoglestærk.

Brændenæld er har et gigantisk højt indehold af calcium. Hele 490 mg pr 100 g.

Rå power i let optagelig form Smoothies med gode mængder grøntsager må være den ultimative genvej til flere planter. Ikke alene maksimerer du indtaget af knoglestyrkende bygematerialer, du øger også optageligheden. Blenderen bryder delvist planternes cellevægge og frigør næringsstofferne. Du skal altså ikke selv bruge så meget krudt på at findele og nedbryde maden i dine tarme. Af samme grund er smoothies geniale til folk med nedsat appetit, folk der er syge eller har et overbelastet eller forstoppet fordøjelsessystem.

Smoothi : Green-a-Colada Hvem gider at drikke promiller, når man kan blive høj af ukrudt? Som tidligere bartender på Crazy Daisy finder jeg det særlig sjovt at mikse grønne cocktails. Er du vild med den originale Piña Colada og ingredienser som kokosmælk, ananas og mynte, vil du med sikkerhed elske denne nye og noget sundere version. Den smager – som den velkendte kusine – ubeskriveligt frisk og lækker.

Du skal bruge • 1 håndfuld brændenælder • 1 håndfuld frisk eller frosset spinat • 15-20 mynteblade • 1 banan • 1 skive ananas (ca. 200 g) • 2 dl kokosmælk • 1 håndfuld isterninger

Sådan gør du

Mads Bo i Naturli Juice-eksperten Mads Bo er ny skribent hos ­Naturli. I de kommende numre deler han sin ­viden om forvandle planternes vigtige næringsstoffer til lækre smoothies og mikset juice.

46

Kom alle ingredienser i kanden og blend i ca. 1 minut. Har du ikke mulighed for at skaffe brændenælder, kan du erstatte med grønkål.


/ oase

Positiv effekt på knogler og gener fra overgangsalder Nyere, dansk forskning viser, at fermenterede isoflavoner fra rødkløver mindsker afkalkningen af knogler hos kvinder med osteopeni (forstadiet til knogleskørhed) og afhjælper samtidig gener ifm. overgangsalderen. Rødkløverprodukter fra Herrens Mark er de eneste rødkløverprodukter, som har gennemgået den fermenteringsproces, der sikrer, at de aktive plantestoffer, isoflavoner, bliver nedbrudt til enheder, der nemmere kan optages direkte over i blodbanen og dermed får en større optagelighed. REGOMEO® med patenteret fremstillingsproces forhandles i ­Helsam, Matas og hos udvalgte apoteker. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk

Recycled sportstøj Re Do er et nyt sportsbrand, som adskiller sig fra de andre på et springende punkt: Tøjet er lavet af recyclede genbrugsplast-materialer. Bag mærket står model, tv-vært og skuespiller Sarah Grünewald og håndboldspilleren Hans Lindberg. Ideen udsprang efter et velgørenhedsarrangement. Her fik de begge øjnene op for, at man ved at genanvende ressourcer kan aflaste kloden, og de blev hurtigt enige om at handle på den viden. Re Do har et udvalg, som både kan bruges, når der skal sved på panden, og til en afslappende aften på sofaen. Uanset hvor og i hvilken anledning, man bruger tøjet, kan man gøre det med god samvittighed. Sarah og Hans’ ambition er, at de med Re Do kan være med til at gøre genbrug til en smart og normaliseret del af vores tankegang og forbrugsmønster. Den grønne omstilling er i gang og vil fortsætte. Det vil behovet for tøj og sportstøj også. Med Re Do er det nemt at kombinere de to.  Tøjet kan købes på www.redocopenhagen.dk 

47


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Tina Brok Hansen

Høst fra træerne Naturen er både på dagsordenen og i maven, når du læser Birgit Rothmanns ”Høst fra Træerne”.

48


/ Mad

Vi er vant til at spise dyrkede afgrøder, men ud over en lille gruppe populære frugter er det sjældent fra træer, vi får vores mad. Birgit Rothmann har arbejdet med træernes skud, blomster, blade og frugter i mange år, og sin nye bog præsenterer hun nogle opskrifter, som skal give os alle sammen lyst til at plante nogle af de 40 helt særlige træer, forfatteren har i sin egen have og bruger i køkkenet. Bogen indeholder også en beskrivelse af de 40 træer og deres egenskaber, men det er ikke en havebog. Det er en kogebog, som skal motivere alle os med grønne fingre. Saml appetit med nedenstående opskrifter, som Naturli har fået lov at vise frem:

Hibiscussalat Du skal bruge • 8 hibiscusblomster • 2 håndfulde blandet salat/mikrogrønt • 1 dl jordbærmynte, eller hvad du har i krydderurtehaven • 2 håndfulde bær, fx hindbær og brombær • 1 æble i skiver • 100 g svampe • 100 g fetaost (eller mozzarella/blød gedeost) Dressing • saft af 1 citron • 3 spsk agavesirup • 1 spsk olivenolie • salt og peber

Sådan gør du Begynd med at anrette de små salatblade fra skovhaven. Dernæst lægges jordbærmynte, friske bær og æble i tynde skiver. Slut med friske eller ristede svampe og dernæst smuldret fetaost. Pynt med hibiscusblomster skåret i mindre stykker. Rør en dressing af olivenolie, citron, agavesirup og salt. Rør altid en stor portion og gem den i køleskabet – så har du en dressing klar til de næste måltider.

Brændenældejuice med rønnebær Du skal bruge

Sådan gør du

• Et par store håndfulde brændenælder • 1 citron • 2 æbler • 2 cm ingefær • 1 broccolistok eller blomkålsblade • 1 spsk hørfrøolie • 1 håndfuld rønnebær

Pluk kun friske skud af brændenælder uden alt for meget stilk. Husk handsker! Skyl skuddene under vandhanen. Skær citronen og æblerne i både med skræl på. Skær ingefær og broccolistok eller blomkålsblade i mindre stykker. Lidt ad gangen og skiftevis køres ingredienserne igennem juicemaskinen. Til sidst blendes rønnebærrene og kommes i juicen, da vi i denne juice gerne vil have alt fra rønnebærrene med.

49


mad /

Hvidtjørneketchup Hvidtjørnebær er kraftige i smagen, og de giver en lækker krydret, syrligt/sød frugtketchup.

Du skal bruge • 500 g hvidtjørnebær • 3 dl vand • 3 dl æblecidereddike • 4-5 fed hvidløg • 2 laurbærblade • 170 g sukker • 2 stjerneanis • 1 stang kanel • 3 hele nelliker • salt og peber • 1 knsp cayennepeber

Sådan gør du Start med at rengøre en flaske med tætsluttende låg. Skyl bærrene grundigt. Hæld dem i en gryde sammen med vand, eddike, hvidløg og laurbærblade. Kog til bærrene er revnede. Fjern laurbærbladene og pres bær og hvidløg igennem en sigte, lidt ad gangen ned i en ren gryde. Kom sukker, krydderier og lidt salt og peber i pureen. Varm pureen op langsomt og lad den koge i 5 minutter, til sukkeret er opløst. Fisk de hele krydderier op. Smag til med salt, peber og cayennepeber. Hæld straks på flaske og luk med det samme. Den bliver bedst af at stå et par uger og trække, inden den skal bruges. Den opbevares på køl og kan her holde sig i op til et år, ligesom almindelig ketchup. Den er absolut lækker og kan bruges, som man i Kina bruger hoisinsauce, fx til kød eller risruller med pulled duck. Prøv den også i sandwich og wokretter.

Høst fra træerne

Birgit Rothmann Foto: Tina Brok Hansen

Opskrift fte er fra den spis elige permahave

muusmann FORLAG

50

Bogen Birgit Rothmann: Høst fra træerne 288 sider, 299,95 kroner Muusmann 2021


/ Mad

Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

TA' DIT MAGASIN MED HJEM

pris 48,50 kr

Timm Vladimir

tema

God mad er kærlighed og omsorg

Næring/ ernæring

Udgave 6-7 / juni-juli 2021

Har hygiejnen taget overhånd?

FOKUS

Hygiejne

+

Kræsen eller følsom?

Mærkning skal være din ven Vær den voksne i samtalen

Tarmflora er individuel

familiens plejeprodukter

Deler du deo med datteren?

Din personlige nøgle til sundhed

Nr. 05 2021 / Fordøjelse skal være en fornøjelse / Tyg maden og undgå bøvl / MITO-mad giver energi Ingen overdosis af D-vitamin / Alternativ støtte til corona-senfølger / Kan din krop optage Q10? www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk/ instagram.com/naturlidk

+

Min hjerneskade har gjort mig mere hel som menneske

TEMA: TARMEN

MÅSKE VIL VI I FREMTIDEN SE MERE ASTMA OG ALLERGI HOS SÆRLIGT BØRN

– vores anden hjerne Forskning tyder på, at der ligger stor viden om vores sundhed – både fysisk og psykisk – gemt i vores tarmbakterier.

nyheder

motion

Samme produktivitet på mindre tid

TEMA

Ryggen

Viden og træning kan af hjælpe rygsmerter

FOKUS PÅ OL 2021

Anders Langballe

Helse:

30 TIMERS ARBEJDSUGE:

KOM I GANG MED CYKELMOTION

Hygiejneregler risikerer at have konsekvenser for vores sundhed, hvis vi ikke er opmærksomme.

Tag stilling til, hvad du spiser.

Børns spisning må ikke stresses

helse VIDEN OM SUNDHED

sundhed

mad

familieliv

konsultation

forebyggelse

Viktor Axelsen Jeg skal dosere min træning klogt Badmintonspilleren Viktor Axelsen elsker at træne. Af og til må han dog huske sig selv på ikke at træne FOR meget.

+

Diætist: Sommersund Balance og stabilitet Stress ned Opskrifter

NR.03 2021 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

51


skøn / Foto/ Shutterstock

Skønne hormoner Hvem er du og hvor i livet er du? Dine hormoner har svaret – og kan også være en nøgle til pleje af huden.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Når man ser på billeder taget af blomster, planter, svampe – ja alt levende, igennem hele deres livscyklus, er der ikke én fast udgave. Det eneste, der er konstant, er konstant udvikling… Alt er påvirket af det fundament, det gror i. Hvilke næringsstoffer, det indtager, og de ydre påvirkninger og omgivelser som f.eks. temperatur og vejr. Nogle gange bliver det sagt, at kvinder rives rundt ved næsen af deres hormoner, og det gør “de/vi” også… og det samme gør mænd i det overvejende mandlige kønshormon testosterons navn. Der bliver man bare kaldt voldelig og ikke hysterisk…. I bund og grund har vi alle hormoner, begge køn har østrogen, progesteron og testosteron i forskellige forhold, og der er utrolige gaver at hente af kraft, saft og balance – til glæde og gavn for os selv og hinanden. Så et sundt og balanceret hormonsystem er klart at foretrække. Det betyder jo ikke, at det er det samme hele livet. Det ved vi alle. At der sker forandringer, når vi bliver teenagere, når vi er voksne og i den reproducerende alder. Hvis man er gravid og når man kommer i overgangsalderen. Og hvordan viser det sig så i huden? Den unge hud og hormonerne Mange har prøvet at begynde at få bumser som teenager, når hormonerne er for tiltagende. Nogle oplever endda at få

“der sker forandringer, når vi bliver teenagere, når vi er voksne og i den reproducerende alder. Hvis man er gravid og når man kommer i overgangsalderen. Og hvordan viser det sig så i huden?” 52


/ skøn

hormonelt udløst akne. Her kan det betale sig både at arbejde på huden indefra og udefra. Indefra, så gælder det om mindst muligt indtag af sukker, mælk og fedtstoffer i dårlig kvalitet. Antiinflammatorisk kost (se bl.a. Lene Hansson og Bettinna Delfs), vitaminer og gerne urter som mælkebøtte og marietidsel, der hjælper leveren,

samt omega-3 fedtsyrer, der hjælper med at sende hormonerne rundt i kroppen. Udefra kan det være fornuftigt at gå hos en kosmetolog, der anvender naturlige hudprodukter – de kan være meget effektive. Enkelte dybdegående peelinger med urter, som f.eks. Dr. Schrammek brugt af en kosmetolog, kan gøre en stor forskel. Der er forskel på, om man har nogle få bumser eller decideret akne. Voksen Som voksen kan man stadig opleve at få bumser, og nogle gange vil især de områder i ansigtet, der er påvirket, kunne afsløre, hvad der er tale om. Hvis der er udbrud på kinderne, kan man finde ud af, om det er almindelig overfladetørhed – måske pga. en overbehandlet hud – eller om man oplever ubalance i luftvejene. Her kan mælkeprodukter for nogle være i spil. I løbet af menstruationscyklus kan der være en del hormonelle variationer, som også kan vise sige sig i huden. Man oplever f.eks. større svedtendens i den præmenstruelle fase. Der kan også ske ændringer i udbrud af bumser, hudens fugtindhold, elasticitet og evne til at hele sår, og huden kan i forbindelse med årstiderne reagere forskelligt i samspil med, hvor man er i sin cyklus. Hvis der enten er noget, der generer, eller man bare synes, det er

spændende, kan man føre dagbog om sin hud i ud fra sin cyklus. Man kan også tage den længere ud og holde øje med sit humør osv., fordi der er så meget hjælp at hente, hvis man “forstår” sig selv bedre. At man f.eks. bliver opmærksom på, at det er godt at spise mindre sukker i denne periode, fordi sukker påvirker mig/min hud negativt. Eller at i visse perioder skal jeg behandle min hud blidere. Der findes også glimrende apps på vores telefoner til dette, om man ønsker det. Overgangsalder, hormoner og hud Omkring overgangsalderen oplever en del, at de får udbrud med bumser omkring hageområdet. Den kinesiske zoneinddeling af ansigtet viser, at hageområdet netop er forbundet til hormonsystemet. I forbindelse med overgangsalderen kan man derudover næsten føle det, som om huden “slipper” knoglerne og begynder at blive mere løs, hænge mere og miste spændstighed i takt med mindre østrogen i kroppen. Selv om det stadig er lidt usikkert, i hvor høj grad østrogen påvirker vores produktion af sebum (talg), ser vi, at østrogen har betydning i forhold til hudens evne til at binde fugt, hudens fasthed og kollagenproduktion samt dens evne til at hele sår. I forbindelse med overgangsalder-gener som hedeture osv. har mange glæde af RegoMeo fra Herrens Mark, der et fermenteret urteekstrakt af rødkløver og også indeholder citronmelisse, pebermynte og salvie. Der forskes yderligere i, om det understøtter en langsommere afkalkning af knoglerne, som også ofte ses bl.a. påvirket af østrogennedsættelse omkring overgangsalderen. Det er også interessant at holde øje med hudens fasthed i den forbindelse. Graviditet, hormoner og hud I forbindelse med graviditet sker der jo en masse fantastisk i kroppen og med hormonerne. En lidt

53


skøn / generende ting kan dog være, at nogle oplever af få pigmenteringsplamager på f.eks. overlæben eller i panden. Det opleves ofte forværret, hvis man har et højt indtag af sukker, der også kan skubbe til hormonerne. Så undgå sukker og på med solcreme, hat eller skygge-hygge, hvis du vil undgå pletter. Et forslag er Evolve Sun Climate Veil Tinted Spf 20, der er en bro mellem hudpleje og solpleje, med en række naturlige anti-aging ingredienser som polyphenol-rige tyttebærstamceller og hyaluron­ syre samt reef safe, ikke-nano, mineral­ baseret zinkoxid for at give en let, bredspektret beskyttelse mod UVA- og UVBstråler. Smukt farvet med mineralpigmenter. Super blød på huden og giver ­ en smuk glød. Kosmetolog Christina Conrad Jeg tog mig en samtale med den dygtige kosmetolog Christina Conrad, der udover at være uddannet på Alternative Kosmetologskole har stor erfaring til hudens sundhed både udefra og indefra. Derudover havde hun i mange år egen hudplejeklinik og har derfor behandlet og plejet hud i et bredt aldersspektrum. Nu underviser Christina også i hudens mikrobiom bl.a. for Esse Probiotic Skincare, hvorfra der er meget nyt at hente i viden om hudens mikrobiom. Også en del, der har været glemt, eller man ikke har tænkt over i forbindelse med hudpleje og sund vital hud i alle aldre. Jeg spurgte ind til, hvilken tilgang Christina havde til huden og hormoner. Et uddrag kommer her: Uanset hvad der sker med huden og dens forandringer, er noget af det mest essentielle accept. Accept af hudens tilstand, uanset om det er i forbindelse med akne eller alder. Fordi med accept stopper eller mindskes stress og evt. tristhed. Stress gør hele tilstanden værre. Stress fremmer bl.a. inflammation i kroppen. Men accept er ikke det samme som ikke at gøre noget ved det, man ønsker at se forandring på. Vi vil stadig gerne forbedre hudens tilstand, og det kan være gennem udrensning, sund kost og gode kvalitetstilskud af ikke mindst vitaminer, mineraler og nogle kollagentilskud.

54

Hud med smuk glød

Brobygning mellem mellem hudpleje og solpleje

Beroligende til huden

2-faset pleje med botanisk hyaluronsyre

Levende serum

Probiotisk hudpleje til alle typer

Peeling af huden Som Christina siger, kan det være så fristende at peele huden i tide og og utide, for man kan se friskere ud lige efter. Men at komme forskellige syrer på huden i hjemmeplejen kan være utroligt forstyrrende for vores egen, naturlige syrekappe i huden og for vores naturlige balance i hudens bakterier, mikrobiomet i hudens barriere. En ting er, at peeling ved behandlinger hos dygtige kosmetologer både kan være til stor hjælp og giver mulighed for en dybere behandling og heling af huden. Desuden ser huden lige bagefter mere klar ud. Det er den hyppige brug af peeling og skrappe masker, det er værd at tænke over. Kollagen Vores elastikker i hudens kollagennet mindskes af naturlige grunde med alderen. Man kan forsinke nedbrud og vedligeholde elastikkerne meget længe med gode stærke antioxidanter som bl.a. vindruekerneekstrakt, C-vitamin, granatæble mm. Det understøtter hudens egen kollagen og kollagenproduktion. Uundgåeligt vil huden med alderen blive tyndere og mere tør. Christina siger her, at hun oplever forskel i folks hud, når de tager tilskud af f. eks. vindruekerneekstrakt, men også kvalitetstilskud af kollagen. Både på hudens evne til at trække sig sammen generelt og også på appelsinhud. Inflammation i huden Betændelsestilstande i huden i større eller mindre grad er noget, der virkelig kan ælde en hud før tid. Der er mere og mere fokus på, hvad balance i hudens bakterier har af betydning for hudens vitalitet, og derfor sundhed og spændstighed. Det taler Esse Probiotic Skincare bl.a. meget om og forsker meget i. Ved at balancere hudens mikrobiom og skabe en stærk barriere, styrker probiotika i hudplejen formationen af de små links mellem de enkelte celler også kaldet T-Junctions eller Tight Junctions. Det er ønskværdigt, fordi de ikke kun forhindrer invasion udefra, men også holder på fugten og reducerer TEWL – trans epidermal water loss. Dvs. at fugten ikke fordamper så nemt og så meget fra huden.


/ skøn Resultatet er en sund, hydreret og beskyttet hud. Probiotikaen i Esse styrker vores mikrobiom i huden og barrieren, og derved både plejer og forbedrer den hudens tilstand. Stress en af de største hormonpåvirkninger Som nævnt er stress en af de allerstørste hormonpåvirkninger, og det kan i sig selv være en ond spiral. Nogle er så vant til at køre i en stresstilstand, at de først mærker det, når de får ferie eller er kommet igennem en vild periode, og der så kommer ro på. Men dér kommer så reaktionen. Ofte forstår man ikke, at det er kroppen, der reagerer, når vi endelig slapper af. Lidt som hvis der sker en ulykke, og vi reagerer og løser situationen. Først senere får man en fysisk og psykisk reaktion. Derfor bl.a. oplever mange, at de bliver syge, når de får ferie. Det værste er så, hvis man bliver frustreret over at blive syg, for det giver en ny stressreaktion. Så atter er accept den hurtigste vej mod hvile, restitution og genopbygning. Det gælder også for reaktioner i huden. Hvor netop hormoner kan være i spil og forstærkes af mere stress. Som Christina så viseligt siger; hvis man kan ændre sit mindset fra modstand og stress til “jeg er i opheling” og accept, vil det netop afstresse og dermed hjælpe helingen. Rensning af huden Det er vigtigt at rense huden blidt, så den ikke affedter og forstyrrer hudens barrierefunktion. Det betyder ikke, at huden så ikke bliver ren. En blandt flere er Dr. Hauschkas Cleansing Cream, som har eksisteret i mange år og netop er en mild og stimulerende ansigtsrens. Morgenfrue, kamille, perikon, gul rundbælg og mandel aktiverer og renser huden og får porerne til at synes mindre, samtidig med at den bevarer hudens naturlige hydrolipidkappe. Den kan blidt pumpes ind i huden med lunkent vand for at få den fulde effekt. Hud i balance Det er altid et mål at have en hud i balance, så den trives, ser vital ud og føles behagelig at være i. Huden er vores største organ og også der, hvor man ofte kan se, hvis der er udfordringer med fordøjelsen eller hormonsystemet.

The Hayflick Limit

Intens næring og fugt

Koncentrat af 14 biologiske olier

Ren og frisk hud

Naturlig fugtbalance og pleje

Urteekstrakt mod menopausen Styrker hudens fasthed

Man er atter blevet opmærksom på en ældre teori, der har været skubbet i glemmebogen – nok bl.a. på grund af den øjeblikkelige ­effekt, mange elsker ved syrepeelingen. Af gode grunde, for ­peelingen kan give flotte resultater. Men man kan overveje, hvor hyppigt det er en god ide. The Hayflick Limit er teorien om, at huden kun har x antal gange, hvor hudens celler kan regenerere. Det vurderes til mellem 40 og 60 gange, og derfor kan det være værd at overveje, hvor og hvornår man bruger de dybdegående peelinger. Som nævnt er de dybdegående peelinger hos en kosmetolog rigtigt gode mod slem akne og også pigmentforandringer. Men hvis man også i hjemmeplejen bruger produkter med meget syre, kan det over lang tid bide sig selv i måsen. Peeling i hjemmeplejen; brug da efter behov blidt med korn eller ler. På den måde passer du godt på syrekappen, der ud over at fungere som barriere til omgivelserne også holder på fugten i huden.

Derfor kan livsstil – altså hvad man spiser og drikker, om man får sin søvn – ligesom også ens stressniveau bidrage til at skabe inflammation og dermed ubalance i huden. Dertil kan man have overbehandlet sin hud, eller der kan være andet på spil som f.eks. ikke-erkendt kronisk sygdom. Så indefra og ud og udefra og ind. Til sundhed og balance i en krop, der altid er i udvikling, og hvor huden både er et skønt udrensningsorgan, en barriere og beskyttelse mod omgivelserne, et sanseorgan på duft, kulde og varme og berøring. Og smuk for øjnene.

55


sind / Foto/ Shutterstock

Af Birgitte aagaard Coach

56


/ sind

LAD VE

Å EN BNE S IG

Læs

R

D

G –O

Måske er du ikke ”den store læser”, men der er meget at hente i bøgernes verden. Salget af lydbøger boomer, læsekredse har ventelister og litteraturfestivaller breder sig over det ganske land. Hvad er det med de bøger?

Når jeg sætter mig med en bog eller starter en lydbog, så læner jeg mig tilbage og åbner sanserne. Jeg glæder mig til at blive overrasket, indviet og forført af historien og sproget. Det at følge historien og lytte til de ord, forfatteren nøje har udvalgt, skaber et næsten intimt rum, hvor jeg har fået ”særlig” adgang. Jeg får et kig ind i en anden verden, og især får jeg mulighed for at spejle mig selv i det fortalte. Jeg bliver på skift medrevet, provokeret og oplyst. I bogens personer genkender jeg helt ­basale følelser, vi alle som mennesker har, men sjældent tager os så god tid til at formulere og dele. I dag leveres megen tekst, information og holdninger i en overfladisk og poleret form, men i litteraturen kommer jeg tættere på og længere ned i sandheden om menneskets mange facetter. Med på en kigger? Den almene interesse for litteraturen og forfatterne bag den er i kraftig vækst.

Litteraturfestivallerne fylder mere og mere i kulturlivet – ikke bare det etablerede Bogforum, men nyere festivaller såsom LiteratureXchange, Vild med Ord, Louisiana Literature, NORD samt utallige lokale arrangementer på højskoler og biblioteker. Og jeg kan af erfaring fortælle, at man skal holde sig til, hvis man vil sikre sig en billet til foredrag med prisbelønnede og højaktuelle forfattere. En del af dette ”hype” omkring bogverdenen handler naturligvis om underholdning og nysgerrighed – ”hvordan ser giraffen ud?”, ”hvilket liv har han/hun levet” osv. Men det vidner også om en sult efter indhold, der betyder noget for os, rammer os, spejler os. Gamle og nye læsere Under corona-krisen steg behovet for kvalitetsindhold markant. Streaming-tjenesterne har kronede dage, og markedet for tv-serier er eksploderet. For bogen har det været det en omtumlet tid, men selvom bibliotekernes udlån af fysiske bøger faldt markant ved nedlukningen, kom der virkelig hul på udlånet af e-bøger og lydbøger. Danmarks Statistik registrerede en stigning på e-Reolen fra 16.500 titler om dagen til 25.800 (1. kvartal 2020). Hvad fortæller det os? En gang læser, altid læser. Når du først har fået smag for det, så er du villig til at skifte vaner for stadig at få dit ”fix”. Også andre udbydere af lydbøger meldte om stor tilgang, og nye udbydere kommer hele tiden til. Tallene viser, at det stadig mest er kvinder midt i livet, der er bogforbrugere, men noget tyder på, at netop lydbøgerne, podcasts osv. lokker nye og yngre målgrupper til. ”Bo-

gen” er blevet mere fleksibel og tilgængelig for de generationer, der har brug for at multitaske for at nå det hele – lave mad i en fart, motionere, holde et øje med børnene. Behovet for gode historier bliver ikke mindre i en fortravlet hverdag. De er et åndehul. At læse er at rejse Det kendte citat ”At rejse er at leve” fra H.C. Andersens Mit Livs Eventyr (1855) refererer til Andersens mange rejser i Skandinavien, i og uden for Europa og endda rundt til forskellige ”eksotiske” egne af Danmark. Her kunne han observere lokal kultur, menneskets samspil med naturen og finde inspiration både til sine rejsebøger og de finurlige karakterer i eventyrene. I læsningen behøver du ingen billet eller vandrestøvler for at rejse. De fysiske grænser forsvinder – du kan springe fra ét miljø til et andet, fra velkendt hverdag til fremmedartede steder og historiske scenarier, som du aldrig vil komme til at se med dine

57


sind / egne øjne. Men gennem forfatterens øjne, erfaringer og sprog får du adgang til alle verdener, samfundslag og psykologiske dybder. Og du kan bruge det, som du vil – hvad enten du vil flygte ind i historien, udvide din horisont eller lære noget om dig selv. Eller alle tre på én gang. Alene eller sammen Læsning kan være noget, du bruger til at ”koble fra” og få et stille øjeblik for dig selv. Men du behøver ikke være alene om din læseoplevelse. Førhen var læsekredse noget, der hørte til blandt studerende eller et fåtal af øvede læsere, som kunne diskutere, referere og citere i flæng. I dag er læsekredse for alle, og søgningen er stadig voksende. Ethvert bibliotek med respekt for sig selv har en til flere læsekredse, nogle gange opdelt efter alder eller foretrukken genre. Flere kirker og andre interessefællesskaber tilbyder grupper, hvor man taler sammen om et emne ud fra en bog. Ja, du behøver bare samle nogle få venner og bekendte for at starte din egen læseklub derhjemme i stuen. Amerikanerne har eksempelvis dyrket private bogklubber i årevis, og tv-stjernen Oprah Winfrey har siden 1996 haft sin ”book club”, bl.a. med talkshows, hvor debatten går lystigt omkring bordet. Hvis du er mere til online tilbud og sociale medier, kan du vælge frit mellem utallige sites med anmeldelser, blogs og debatter. Så læsningen handler ikke blot om at læse, men at dele med andre læsere. Litteraturen har evnen til at skabe en neutral ramme, der kan samle selv meget forskellige mennesker omkring vigtige livsemner. Jeg har oplevet det igen og igen: Med bogen som udgangspunkt tør vi tale om emner og følelser, som vi ellers kun ville dele med de nærmeste. Empatiske læger Men litteraturen er ikke kun til for-

58

Citat fra www.laeseforeningen.dk:

“Det at finde genkendelse i sine følelser, i bøger, er noget af det smukkeste.” Deltager i læsegruppe

nøjelse. I forskerkredse har man længe haft et godt øje til det, litteraturen kan. Siden 2017 har ”Narrativ medicin” således været et obligatorisk fag på medicinstudiet. Gennem nærlæsning af skønlitteratur med emner omkring sygdom styrkes de kommende lægers evne til at sætte sig ind i patientens situation, perspektiv og følelser, så de får nemmere ved at kommunikere med patienterne. Sammen med Nationalt Videncenter for Læsning har litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra SDU været med til at udvikle dette fag med inspiration fra amerikanske undersøgelser og forsøg. De viser, at de lægestuderendes evne til at føle empati og dermed kommunikere hensigtsmæssigt med patienterne falder i løbet af studiet. Litteraturen kan her tilbyde en alternativ vej til bedre at kunne genkende og forstå følelserne hos den sygdomsramte, fremfor blot det fysiske problem. Resultater fra USA vidner om en positiv effekt, og også i Danmark følger forskere nøje det nye fags indvirkning på de lægestuderendes empatiske kompetencer. Læsning på recept Når du sidder med en roman, sidder du ofte også med et menneskes livshistorie i hænderne. Ikke blot biografier og autofiktion, hvor forfatteren skriver direkte om sine egne oplevelser, men også i traditionelle romaner og digte, trækker forfatteren på ”sit eget materiale”. Litteraturen rummer hermed en rigdom af erfaring og livsindsigt, som enhver kan dykke ned i og trække på. Siden 2010 har Læseforeningen udbredt brugen af ”Guidet fælleslæsning” som en metode til refleksion i grupper af udsatte og sårbare mennesker. En læseguide udvælger tekster, læser op og er tovholder for gruppens snak om de relevante tekster, der er spejl for og inspiration til deltagernes egne liv.

Det trygge rum Bøgerne kan bruges til meget, men for nogen er det at læse forbundet med skam og ubehag, f.eks. pga. ordblindhed eller en opvækst, hvor ”finlitteratur” blev betragtet som spild af tid. Måske har du ikke læst romaner og digte, siden du gik ud af skolen, eller du holdt bare op med det, samtidig med at du holdt op med at tegne, hoppe i sjippetov og bygge gokarts? Til gengæld kan de fleste godt lide at høre en god historie blive fortalt for dem. Fortællekunsten har ændret sig meget gennem tiderne, men selv i dag findes der grupper, kurser og forestillinger, der dyrker den mundtlige fortælling. I et enkelt setup beretter en fortæller en mere eller mindre improviseret historie – akkurat som man gjorde helt tilbage i folkevisernes tid og omkring bålet længe før det. Som børn har mange oplevet at blive læst højt for af skolelæreren, forældrene eller bedstemor. Der lå en særlig omsorg og ”luksus” i blot at læne sig tilbage, lade sig flyde med, se scenerne for sig, lære karaktererne at kende og føle med dem. Mennesket har altid brugt historier til at forstå verden og sig selv. Og i dag behøver du ikke vandre flere mil til nabobyen for at høre fortælleren på torvet, du har ham lige ved hånden – i appen på din mobiltelefon. Det er bare at sætte dutterne i, trykke på ”Afspil” – så ligger bøgernes verden åben for dig. God fornøjelse :-)

Læs i næste nummer:

Vi dykker ne d i, hvordan skrivningen kan berige vores liv. Du får øvelse r, tips og tric ks til at komme i gang med at skrive dine egne hi storier.


/ oase

Allergiens gåde – og stress Omkring halvanden mio. danskere lider af allergi, som er en markant forringelse af livskvaliteten. Biologen Torben Frank Andersen har opdaget en kobling mellem stress og allergi, og han har udviklet en behandlingsterapi, som han med succes tilbyder på sine Allergikompagniet-klinikkker fem steder i landet. Nu er Torben Frank Andersen manden bag en bog, hvor han redegør for allergiens natur. Allergi er en overfølsomhed i hjernen over for stoffer, som i sig selv er harmløse. Ved at afkode hjernens reaktion, kan kroppen acceptere fx pollen som uskadelig. Torben Frank Andersen og Ole Larsen: Allergiens gåde er løst 318 sider, 299 kroner AllergiKompagniets Forlag 2021

Sæt strøm til den grønne omstilling Det kræver handling af os alle sammen, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling og sikre en bæredygtig fremtid for de kommende generationer. Du kan træffe mange grønne valg i hverdagen uden afsavn eller mindre komfort. Fx ved valg af køretøj. Middelfart Sparekasse vil gerne hjælpe dig med at handle grønt. Hvis du skal låne til en elbil, får du en lavere rente, end hvis du vil låne til en bil med forbrændingsmotor. Læs mere på www.midspar.dk/elbil

Kortlægning af madspild Åbenhed er en af vejene til forbedring – ikke mindst når det gælder bæredygtighed, hvor forbrugernes evne til at træffe det grønne valg har stor betydning. Hvert år går mere end 800.000 tons spiselige fødevarer til spilde i Danmark. Det siger sig selv, at en reducering af dette tal vil skabe en stor bæredygtighedsgevinst. Derfor har Miljøstyrelsen udgivet en rapport, hvor vi kan læse, hvilke brancher der har den sorteste samvittighed på madspil-området. Aktuelt er det fødevareindustrien med 385.000 tons madspild årligt. Læs mere om madspild i de forskellige brancher på Miljøstyrelsens website www.mst.dk

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Anti-østrogen medicin og lange negle Efter en brystkræftoperation i 2019 tager jeg dagligt en Letrozol Accord 2,5 mg, og både hud og hår er – som forventet – påvirket: Jeg fælder meget og min hud er mere tør end nogensinde. Hvordan kan det så være, at mine negle gror som aldrig før? Jeg troede, at hår, hud og negle var fra samme “familie”. Har I et godt råd til styrkelse af hår og hud? Bedste hilsener LN

Svar: Tør hud og hårtab er velkendte bivirkninger med anti-østrogen behandling i form af Letrozol. Hud, hår og negle er tæt forbundne, men alligevel har de forskelligheder i opbygningen. Hvilke mikronæringsstoffer, som er essentielle, og ikke mindst hvor tæt knyttet, de er til kroppens hormonbalance. Det er jo heller ikke unormalt, at kvinder i overgangsalder får mere tør, rynket hud og håret bliver tyndere, mens neglene er ret uændrede. Du kan selvfølgelig ikke ændre på østrogenimpulsen til hud og hår, men du kan sørge for, at de rette byggesten er tilstede. Et af de vigtigste molekyler er proteinet kollagen. Det udgør en stor del af opbygningen af begge. Du kan tage det som tilskud eller indtage det via bla. bone broth. Derudover en god multivitamin, så du særligt er dækket ind med b-vitaminer og zink. Særligt tør hud har desuden brug for E- og A-vitamin samt gode fedtsyrer fra fede fisk, avocado, olivenolie og nødder/kerner/frø. Til håret kan du med fordel indtage mere kisel eventuel som kisel med urter fra naturdrogeriet. Her er det i kombination med brændenælde og padderokke. Jeg håber, at du kan bruge rådene. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge


/ brevkasse

Sover min baby for meget?

Zink morgen eller aften?

Jeg skriver til dig ang. min søns søvnmønster. Jeg har fornemmelsen af, det er en smule anderledes. Min søn på 2,5 måneder sov tidligt igennem om natten, allerede fra 4 uger var vi ikke længere oppe om natten. Så dejligt. Hans søvntræk er kun blevet længere, og nu kan han sove 8-9 timer uden opvågning. Er det ikke for meget? Herefter får han en flaske (typisk omkring klokken 6) og sover herefter 1,5-3 timer igen. Han kan være en utrolig powernapper i løbet af dagen, og sommetider sover han simpelthen alt for lidt. Mit spørgsmål er; er det normalt – og sundt – at han sover så lang tid ad gangen? Han er en stor dreng med masser af appetit, og har en kampvægt på 7,3 kg. Han er desuden flaskebarn.

Jeg er begyndt at tage zink fra Bertelsen. Hvornår er det bedst at tage zink ? Er det morgen eller aften ? På forhånd tusind tak. Mvh L

Svar: Tillykke med din søn. Det er dejligt at høre, at han trives og spiser godt. Jeg kan godt forstå, at du tænker over hans søvnmønster, da du sikkert hører fra andre med babyer i den alder, at de er ofte vågne om natten.  Du skal ikke være bekymret. Så længe din søn trives og udvikler sig og har en god kontakt til jer, når han er vågen – så er alt, som det skal være. Som udgangspunkt er der næsten lige så mange forskellige søvnmønstre, som der er babyer. Børn, der får modermælkserstatning, har ofte et andet søvnmønster end børn, der bliver ammet. Ammemælk er sammensat lidt anderledes. Det varierer i indhold af blandt andet fedt i løbet af et måltid. Modermælkserstatning har det samme indhold i hele måltidet, og det kan være med til at give en anden oplevelse af mæthed i længere tid hos nogle børn. Det er ikke så usædvanligt, at børn, der får modermælkserstatning, sover hele natten. Det er heller ikke så usædvanligt, at børn, der sover mange timer i træk om natten, sover mere sporadisk i løbet af dagen. Det lyder altså til, at din søn er helt almindelig på det område. Husk også, at søvnrytmer ændrer sig mange gange i løbet at især det første år. Så der kan stadig ske meget – måske endda allerede inden du læser dette svar. Det er også normalt. En lille ekstra opmærksomhed vil jeg tilføje til dig. Børn, der får modermælkserstatning, får ikke automatisk forskellige gavnlige tarmbakterier som f.eks. bifido-bakterier via modermælken, som børn der bliver ammet. Du kan derfor med fordel give tilskud af probiotika til din søn – evt i dråbeform sammen med hans D-dråber. De gavnlige tarmbakterier har stor betydning for immunforsvar, adfærd med mere. Jeg ønsker dig en dejlig barsel med din søn. De bedste æblehilsner, Anette Straadt  Sundhedsplejerske, børnesundhedsvejleder og ekspert i børns naturlige sundhed 

Svar: Generelt er det vigtigste at huske at få taget zinktabletten, hvis du har brug for den. Tidspunktet betyder langt mindre. Det er dog mest optimalt at tage zink om aftenen, hvis du har mulighed for det. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge

Magnesium og stofskiftemedicin Jeg tager stofskiftemedicin, inden jeg sover om aftenen/natten. Kan jeg tage en magnesiumpille sammen med dette, eller hvor længe bør der gå imellem disse to? Jeg har nemlig hørt, at magnesium er god inden sovetid. Hilsen M

Svar:

Divalente kationer såsom magnesium, calcium og zink kan forstyrre optagelsen af stofskiftemedicin. Derfor anbefales det ikke at tage dem samtidig. Jeg vil i stedet anbefale dig at bruge magnesium som en creme eller olie om aftenen, så kommer du helt uden om denne problematik. Der findes nogle fine magnesiumvarianter fra bla. Nordic Health. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge

61


Brevkasse /

Hvordan skal jeg tabe 10 kg?

Afklaring om B12-indsprøjtning Jeg henviser til et spørgsmål i Naturli nr. 2/2021 omkring B12 – og hvorfor praktiserende læger tilsyneladende ikke længere giver B12-indsprøjtninger. Det er mig fuldstændig uforståeligt, at I giver det svar, I gør. Jeg får ca. én gang om måneden en B12-indsprøjtning hos min læge – og det er livsvigtigt for mig, da jeg er blevet opereret i mave-/tarmsystemet og således ikke selv optager nok B12 via kosten. Min læge har på intet tidspunkt nævnt, at jeg ikke kan få indsprøjtningerne. Mit råd til spørger er, at hun råder sine klienter til at tage en snak med deres praktiserende læge – og evt. få konstateret B12-vitaminmangel ved at få taget en bredspektret blodprøve. B12-vitaminer som sugetabletter er ikke effektive nok, hvis B12-vitaminmangelen er fremtrædende. Mvh Pia Henningsen  

Svar:

Tak for tilbagemeldingen om indsprøjtning af B12-vitamin. Jeg er enig i, at det må aftales mellem patienten og dennes læge, om det er nødvendigt for at opnå en tilstrækkelig mængde i kroppen. Det kræver ikke kun en måling af B12-vitamin, men også måling af MMA (metyl-malonsyre), homocystein eller trans-cobalamin for at vurdere tilgængeligheden af B12. Desuden er det også vigtigt at have nok af folinsyre og B6-vitamin. Man optager normalt B12-vitamin som metyl-cobalamin fint gennem mundslimhinden, men det er vigtigt, at lægen sikrer sig dette ved de rigtige blodprøver. Er der tegn på mangel af B12-vitamin, selvom man tager det gennem mundslimhinden, er det nødvendigt med indsprøjtninger, men for mange er det ikke nødvendigt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

62

Da jeg skal tabe 10 kg, vejer 79 kg, er 74 år, har 2 stent i hjertet, får blodtryks- og kolesterolsænkende medicin, vil jeg spørge, hvilken slankekur der vil være bedst for mig? Evt. den hvor man spiser meget fedt og intet brød og kartofler? Jeg har været inaktiv i det sidste år pga corona og er nu startet op langsomt, men bliver let svimmel. Har kun taget ca 3 kg på i det år. Venlig hilsen Marianne

Svar:

Jeg vil altid anbefale en generel kost- og livsstilsomlægning, da et varigt vægttab sjældent lykkes med en slankekur. Derfor skal din kost sammensættes således, at du kan opnå dit vægttab, og du kan fastholde den ønskede vægt fremover. Overordnet er det vigtigt, at du får mange grøntsager sammen med bær og frugt. Du skal gerne op på 600 g dagligt, hvoraf grøntsager skal udgøre den største mængde. Fibre fra grøntsager, frugt, bær, fuldkornsprodukter og bælgfrugter som kikærter, bønner og linser er gode til fordøjelsen og mæthedsfølelsen. Samtidig kan de bidrage til et normalt kolesterolniveau i blodet, da fibre kan være med til at binde overskydende kolesterol i tarmen og tage dem med afføringen ud. Der er mange forskellige måder at sammensætte sin kost på og opnå vægttab. Men en plantebaseret kost med basis i ovenstående fødevarer kan være et godt udgangspunkt sammen med motion.   Jeg kan anbefale dig at få vejledning af en ernæringsterapeut eller kostvejleder, så du kan få hjælp til at sammensætte den rigtige kost til dig. Du kan også finde information og inspiration i bogen “Den plantebaserede kost” af Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen.  Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Økologiske bær prioriteres

Er min urin for gul? Jeg har fået svar fra dig tidligere og det er dejligt, at du altid giver dig tid til at svare. Tak for det. Jeg undres over, at min urin altid er gul. Den er aldrig helt lys eller klar, som jeg læser er normalt – op ad dagen i hvertfald. Er det tegn på sygdom, og hvad kan jeg gøre? Jeg drikker da en del væske, lider af hovedpiner (og tinnitus), så jeg har nok et højere forbrug af treo end andre. Kan det være derfor? Mange hilsner RM

Svar:

Tak for dit spørgsmål. Dejligt, at du kan bruge svarene her i brevkassen. Om morgenen er urinen mørk, fordi der er sket en koncentrering i nattens løb. Det sker ved hjælp af hormonet vasopressin. Det er smart, for ellers skulle vi rende på toilettet flere gange og få nattesøvnen afbrudt. I dagens løb, hvor du ikke har brug for, at urinen ”gemmes”, og du samtidig både spiser og drikker, bliver urinen mere lys. For nogle bliver den næsten helt ufarvet. Så mørk urin i dagens løb kan godt skyldes for lidt væskeindtag. Det er egentlig på samme måde som saftevand. I flasken er den mørk, men hvis du fortynder den, bliver den lysere. Men tager du B-vitaminer, bliver urinen meget gul. Det er normalt. Så her kan du ikke regne med farven og bruge den som indikator på, om du måske har drukket for lidt. Endelig kan det også være, at du er en af de typer, der har stor indre varme. Det har nogle mennesker, og fordi varmen koger urinen lidt ind, vil denne blive mørkere. Ud fra at du skriver, du lider både af hovedpine og tinnitus kunne du meget vel høre ind under denne varme-kategori. Især hvis din tinnitus er en hyletone. Så helt skudsikker er den metode til at se, om man har drukket tilstrækkeligt, altså ikke. Andre faktorer kan nemt spille ind. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

I vores lokale brugs er det kun muligt at købe friske konventionelle bær, og jeg tænker på blåbær, hindbær, brombær, jordbær og vindruer. De fås ikke økologisk, hvor vi bor. Indtil videre har jeg afholdt mig fra at købe dem, da jeg tænker, at der er en del pesticidrester på dem. Mit spørgsmål til dig er, om det er bedre at spise “de sprøjtede” bær, og få de gode ting med + lidt sprøjtegift. Eller om det er bedre kun at spise bær de få gange, hvor jeg kommer forbi en butik, der sælger økologiske bær? Jeg køber frosne øko-bær til smoothies. Men jeg vil gerne have friske bær til fx madpakke, snacks og i salater. Tak på forhånd for at besvare mit luksus-dilemma :o) Mvh Monica

Svar: Jeg gør som du, prioriterer de økologiske bær. Konventionelle bær sprøjtes, og det kan være overmåde vanskeligt at vaske sprøjteresterne af - for eksempel af jordbærs nubrede overflade.  I sæsonen plukker jeg derfor, hvor muligt, og fryser ned i mindre poser. De forsyninger holder ikke hele vinteren, så derfor supplerer jeg jævnligt med økologiske bær af meget høj kvalitet fra RigtigMad www.rigtigmad.dk eller friske bær fra Aarstiderne i sæsonen.   Brugsen har også gode økobær, men det hjælper dig jo selvsagt ikke, så prøv eventuelt Rigtigmad.   Mange gode hilsner, Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

63


brevkasse /

Magnetarmbånd er energimedicin Hvilket magnetarmbånd er bedst? Jeg har tjekket nettet, men der er jo mange forskellige. Den nysgerrige

Svar: Planeten Jorden har et naturligt magnetfelt, som påvirker alt. Alt levende er afhængigt af svage indre magnetfelter, som kontrollerer hjerterytmen, hjernebølgerne, nerveimpulserne og meget andet. Hver eneste celle i kroppen danner energi og er påvirket af magnetfelter. De er som små batterier, der også påvirkes udefra. Vi er elektromagnetiske væsener. Fremtidens medicin er energimedicin, på engelsk vibrational medicine. Alt svinger. Det gælder for vores omverden, os selv, vores organer og hver eneste celle. Påvirkes vi negativt, forstyrres svingningerne, og der opstår sygdom. Selv vores tanker og følelser er energi, som kan påvirke os positivt eller negativt. Mange mener, at de er årsagen til de fleste sygdomme. Under alle omstændigheder er det ved sygdom og dårlig funktion vigtigt at genoprette de rigtige svingninger og energistrømme i kroppen og hjernen. Det har man vidst i tusinder af år, og det er baggrunden for brugen af magneter som behandling. Vi påvirkes i stigende grad af kunstige elektromagnetiske felter, som kan skade os, og som det er vigtigt at beskytte sig mod. Mikrobølger fra for eksempel mobiltelefoner, mobilmaster, mikrobølgeovne kan skade vores DNA, som er de styrende æggehvidestoffer i vores celler. De kan nedbryde blod-hjerne barrieren, som skal beskytte vores hjerne mod gifte og skadelige kemiske stoffer. Alt elektrisk har skadelige EM-felter, for eksempel hårtørrere, mikrobølgeovne, fjernsyn, clockradio, el-komfur, motorer etc.  Det er ikke muligt at vurdere de på Internettet annoncerede magnetarmbånd, da der ikke findes videnskabeligt funderede sammenligninger. Med de rigtige magnetfelter kan man, i modsætning til de skadelige, genoprette de rigtige svingninger i kroppens organer. Vores celler kommunikerer elektromagnetisk, og elektromagnetiske felter kan styrke væv. For eksempel få knogler til at gro hurtigt sammen. Magneter er virksomme mod dårligt kredsløb, smerter, astma, bronkitis og en lang række andre sygdomme. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

64

Maveproblemer Jeg har mavesmerter, diarré, blod i afføringen. Smerter ved afføring og vægttab. Tab af livslyst. Gråd og ubehag. Jeg er 88 år og har konsulteret 3 tarmspecialister. HVAD med laktose? Kære radiodoktor, kan du give mig et råd? Jeg har brug for pep. Efter et års isolation. Med venlig hilsen N

Svar: Tak for mailen til Naturli. Da jeg ikke kender diagnosen på maveproblemerne, er det svært for mig at give råd om dem. Det må være lægernes opgave, men det er vigtigt at holde gang i afføringen og sikre, at du som 88-årig får regelmæssig mad. Men mit bedste råd er at få stimuleret livslysten, fx ved daglige besøg og opringninger/opmuntringer. Laktose er næppe en god idé, da mange ikke tåler laktose, men mælkesyrebakterier er gode til at stimulere en ordentlig sammensætning af tarmbakterierne. Surmælk kan være godt. Tilstrækkeligt væske er vigtigt, især nu i varmen. Eventuelt et aflastningsophold på et plejehjem eller et hospice. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Gangbesvær og knogleskørhed Min søster faldt ned af en trappe for 4 år siden. Hun fik 2 sammenfald i ryggen og er siden blevet behandlet for knogleskørhed. Hun var dengang 84 år. Hun har det godt i ryggen nu, men samtidig med at hun faldt ned af trappen, mistede hun sin balance. Hun kan gå rundt i sin lejlighed, når hun holder ved møblerne. Hun kan også gå, når hun holder en stærk person under armen, men ellers kan hun ikke gå. Hun har fået at vide, at det er på grund af alderdom, men selv spekulerer hun på, at der måske kan være kommet en nerve i klemme, da det skete samtidigt. Hun er ellers sund og rask. Har I et forslag til, hvad hun kan gøre ? Søster

Svar:

Det lyder trist med din søsters manglende balance efter faldet for 2 år siden. Balanceproblemer kan have mange årsager. Det kan skyldes blodtrykubalancer, muskelgigtsygdomme, sygdomme i nerverne, bivirkninger til medicin, vitamin- eller blodmangel, dårligt syn og meget mere. Er hun mon udredt yderligere for årsagen, eventuelt via en faldklinik på sygehuset? Ellers vil jeg klart anbefale, at egen læge henviser til dette. Hvis det er svimmelhed, der er problemet kunne hun forsøge det homøopatiske præparat vertigoheel. God bedring Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge


/ brevkasse

Helvedesild breder sig til øjet Jeg har fået konstateret nervebetændelse og nu også helvedesild. Det sidder i øjenbryn, panden og hårbund i venstre side og har nu også bredt sig til venstre øje. Jeg har ondt i hovedet og jagende smerter i tindingen. Hvad gør jeg? Venlig hilsen I.G.

Svar:

Det lyder som en hård omgang, du er igennem. Forhåbentlig er du set ved egen læge og måske en øjenlæge, eftersom din helvedesild sidder i øjet. Du kan med fordel starte på de to homøopatiske midler mezereum D6 og engystol. Derudover vil jeg anbefale urten perikon, som både virker virushæmmende og styrkende på nervesystemet. Den kan dog interagere med en del medicin, så husk at tjekke for det, hvis du får fast medicin for anden sygdom. Jeg vil slutteligt anbefale alfaliponsyre som tilskud. Det er en formidabel antioxidant til at hele beskadigede nerveceller. Du kan yderligere smøre huden med aloe vera gel, hvilket virker kølende og lindrende. Sørg samtidig for at spise en kost med gode omega-3 fedtsyrer fra eksempelvis fed fisk og masser af bladgrønt, kål og bær. Drik nok vand og få hvilet meget. God bedring Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du søger indhold og mening Besvar spørgsmålet: ”Hvad gør en forskel?””

1

Når du oplever, at din hverdag virker meningsløs, og du har svært ved at finde ind til det, der gør dig tilfreds og glad, har du brug for at tage en tur op i helikopteren og få overblik.

2

Forestil dig, at dit liv ikke er dit, men en andens – giv gerne personen et navn. Skriv dette navn øverst på et ark papir, og forestil dig ”bare for sjov skyld”, at du er hans/hendes coach i dag.

3

Skriv nu de ting ned, som set udefra (hvad andre/du ville sige) fylder i personens liv – alt fra arbejde til fritidsinteresser, familie, kæreste, venner. Forsøg at være specifik og få det hele med, f.eks. ”job hos…, fodboldklub, bridge, frivilligt arbejde hos…, mand/kone (navn), børn (navne), venner (navne)…”

4

Kig nu på arket. Vælg nu, som dig selv, først én ting, som du ikke kan/vil undvære. Vælg gerne flere, hvis der er flere.

Her har du de ting, som gør en forskel, og det er her du starter. Dyrk det, og find energien og meningen heri. OG HUSK: Søg hjælp hos din læge eller en psykolog/coach, hvis det er helt umuligt og meningsløst for dig at tænke sådan, som foreslået her.

Tager jeg skade af medicin mod angst? Jeg har i ca. 12 år fået medicin mod angst, nu Venlafaxin. Kan man tage det resten af livet, uden at tage fysisk skade? Kan ikke undvære det. Har prøvet, men får det meget skidt. Jeg tager 75 mg. Vh den 58-årige

Svar: Først og fremmest er det vigtigste, at du lever et godt liv på alle måder. Hvis venlafaxin er det, som holder din angst i ave, og udtrapning ikke fungerer, er det nok i sidste ende vigtigt helt at acceptere situationen. Hvilke konsekvenser, et livslangt forbrug af venlafaxin giver, er svært at svare på, men mange har taget dem i mange år uden de store problemer. Et vigtigt opmærksomhedspunkt er dog ­følgende:

Venlafaxin kan give anledning til ændringer i omsætningen af visse stoffer i kroppen og derfor give øget behov for eksempelvis folinsyre, B12, magnesium, CoQ10 og omega-3 fedtsyrer. De første 3 kan din egen læge tjekke for i blodprøver. De andre kan du måske prøve at tage i en periode og se, om de har effekt på dit helbred, humør, overskud etc. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, læge

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 5. oktober

Tema om vitalitet og energi. Livet handler ikke kun om at overleve. Det handler om at være aktiv, opleve og forstå ting. Livskvalitet er derfor tæt forbundet med vitalitet og energi – både fysisk og mentalt. Når du holder både hjernen og kroppen i topform, er der mere at stå op til om morgenen. Næring til hjernecellerne Du kan danne hjerneceller hele livet. Med den rette kost og gode olier sikrer du ”de små grå” optimale vækstbetingelser. Det viser ny forskning fra USA. Vitalitet sammenlignes ofte med evig ungdom. Men det hænger også sammen med, at du arbejder med dine gode vaner, som understøtter din energi. Lystbetonede aktivitet giver helt sikkert det ­bedste flow i kroppen. Lyst og sanselighed er også selvkærlighed, som bl.a. også sexualiteten har godt af. Læs også: • 7 homøopatiske midler, du ikke vil undvære i børnefamilien •V ital hud – med fokus på brug af mælkesyre­ bakterier i skønhedsprodukter •S kriv dig glad – lad skrivningen berige dit liv •V ærn om dine øjne – briller kan ikke løse alle problemer

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk

66


DANMARKS STØRSTE SUNDHEDSMESSER

UDSTILLERE - SMAGSPRØVER - BEHANDLINGER - FOREDRAG 8.-10. oktober 2021

kl. 10-18 i Forum, københavn

11.-13. marts 2022

kl. 10-18 i Aarhus Congress Center Helse og velvære - Smagsprøver Gratis sundhedsmagasiner - Gratis foredrag Økologiske fødevarer - Inspiration til sund livsstil Økologisk hudpleje - Prøver på behandlinger Opnå fordele med vores nyhedsbrev og få stor rabat på din entré. Tilmeld dig på

www.sund-livsstil.dk Vi overholder myndighedernes corona krav og retningslinjer. Hold øje med messens hjemmeside for opdateringer.

Køb billet online på www.sund-livsstil.dk

Arr. Mikkelsen og Myrtoft Messer ApS

Følg os på facebook og instagram ... og få seneste nyt og masser af inspiration, deltag i debatten og få gode råd! en holdning til livet

67


Find tilbage til din naturligt smukke hud Mæt din hud med et væld af biotilgængelige vitaminer, mineraler og økologiske planteolier. Mellisas økologiske plejeprodukter gendanner din huds naturlige udstråling og sundhed.

mellisa

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2021-06  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2021-06  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded