__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

en holdning til livet

pris 48,50 kr

Timm Vladimir

tema

God mad er kærlighed og omsorg

Næring/ ernæring

Tag stilling til, hvad du spiser.

+

Kræsen eller følsom? Børns spisning må ikke stresses

Mærkning skal være din ven Vær den voksne i samtalen

Tarmflora er individuel

familiens plejeprodukter

Deler du deo med datteren?

Din personlige nøgle til sundhed

Nr. 05 2021 / Fordøjelse skal være en fornøjelse / Tyg maden og undgå bøvl / MITO-mad giver energi Ingen overdosis af D-vitamin / Alternativ støtte til corona-senfølger / Kan din krop optage Q10? www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk/ instagram.com/naturlidk


PharmaNord Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også inde i skyggen

D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_208x275_0421

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


/ indhold

12

Sundheden bor i tarmen Vær gæstfri mod dine mikroorganismer

18

Aldrig mere træt

tema Næring/ ernæring

40

Hold fast i den gode tone - og hjælp alle andre til også at tale pænt

Tyg maden og drop vandglasset Dyrk den opmærksomme spisning

44

22

Optagelighed er nøglen

Ro på og god mave

Få det optimale ud af kosttilskud

Stress kan påvirke din fordøjelse

24

Du må ikke mangle B12 Det vigtige ”kød-vitamin”

26

De mad-selektive børn

08

48

Corona-senfølger kræver energi Alternative metoder kan gøre forskellen

Tag skeen i den anden hånd

50

30

Farligt hvidt brød

Viden om D-vitamin

En tikkende bombe under sundheden

Forskerne er uenige – og dog

52-55

32

Aldrig mere træt

Lær mærkerne at kende

Kender du MITO-kuren?

Få sundere fødevarer og kosmetik i kurven

34

Probiotika får det blå stempel Officiel støtte til god fordøjelse

PELFORVIRRIN EM G ST I

P EU AK M -JUNGLEN

Mad med en mission Timm Vladimir drømmer om, at vi tager stilling til, hvad vi putter i munden.

56

Basispleje til hele familien Hvilke produkter er fælles?

60

Brevkasse Få gode råd, tip og viden fra vores brevkasseskribenter

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Mere end en mavefornemmelse

Følg os instagram.com/naturlidk

4

Fortæl os din mening facebook.com/naturli.dk

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 30.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

Carsten Gottlieb Redaktør

N VA

EM ÆRK

E

T

Mavefornemmelser er sådan en vending, mange af os elsker at hade. På et tidspunkt skulle alting handle om mavefornemmelser og en god følelse i maven, uanset om emnet var sport, politik eller kunst. Måske handlede det mere om munddiarré end kroppens egentlige funktion med at omsætte føden til energi. Men alle kan forstå metaforen om maven. Det skyldes naturligvis, at vi ved, hvor vigtig en god fordøjelse er for livskvaliteten. Det gælder ikke kun hvis du rejser i den eksotiske del af verden og kommer i kontakt med fremmede bakterier. Tarmene skal fungere hver eneste dag, uanset hvor du er på kloden. Det er også i tarmene, der foregår vigtige processer i forhold til vores immunsystem og vores mentale sundhed. Vi skal bare sørge for, at mikroorganismerne i tarmkanalen får det rette brændstof. På samme tid enkelt og fascinerende – bliv klogere på det hele i dette blad. Mad bruges til vores overlevelse – men det skal også bruges til at vise omsorg og kærlighed, til at opsøge eventyret. Det mener Timm Vladimir, der på dette punkt i sin farverige karriere forfølger en drøm om at lære os alle om køkkenets og måltidets store potentiale for at give os livskvalitet. Som læser har du potentiale for en rigtig god ­oplevelse med de kommende sider – jeg har en god mavefornemmelse om det …

“Tarmene skal fungere hver eneste dag, uanset hvor du er på kloden.”

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 248,- inkl. porto.

S

En god fordøjelse har indflydelse på næsten alt, der sker i din krop. Den gode nyhed er, at du selv kan påvirke de vigtige funktioner i dit mellemgulv.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Tilmeld dig nyhedsbrev naturli.dk/nyhedsbrev

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

”Nyt liv til din tarm” Mange danskere døjer med træg mave og det er ødelæggende for humøret i hverdagen. Anne er en af dem, men så prøvede hun Wild Biotic™ en kapsel med mælkesyrer fra honning og pollen.

• Flere forskellige fordøjelsesenzymer • En vifte af naturlige antioxidanter PRISVINDENDE KOSTTILSKUD Wild Biotic™ det første produkt i verden af sin art og vandt den prestigefulde Danish Health and Science Award i 2018, da det først blev lanceret.

Her forhandles Wild Biotic Wild Biotic kan købes i Matas, Helsam, Helsehuset, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Den fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. nd Science A ha w alt

ard

Din lokale

helsekost

v id

˚˚

˚

8

Nyt liv til din tarm Wild Biotic kapslen indeholder de undersøgte råvarer i kombination med andre tilsatte mælkesyrebakterier. Wild Biotic tilfører ”nyt liv” til din tarm og fordøjelsessystem i form af en bred vifte af forskellige mælkesyrebakterier inklusive bakterier der naturligt findes i biprodukter. Alle kan tage Wild Biotic. Tag to kapsler daglig i forbindelse med et måltid.

s 20 1

HONNING har været brugt i årtusinder som husråd til sundhed og velvære. Man har længe været klar over, at rå honning indeholder et væld af fordøjelsesenzymer. I dag har svenske forskere fundet sammenhængen mellem rå honning og tarmens mikroflora. Rå honning indeholder fra naturens side mange forskelligartede mælkesyrebakterier, og det er sandsynligvis den fødevare med det rigeste naturlige indhold af forskellige gode bakterier.

• Et væld af forskellige mælkesyrebakterier

˚ ˚˚

DERFOR ER WILD BIOTIC™ KAPSLEN SÅ GOD

Kapslerne er virkelig gode –Det viste sig at være et lykketræf, og at min skepsis var ubegrundet. Wild Biotic kapslerne er virkelig gode. Allerede indenfor den første måned kunne jeg mærke det i min krop og ikke mindst i maven. Min fordøjelse fungerer som et urværk, og jeg har det rigtig godt. Åh hvor ville jeg dog ønske, at jeg kunne have fået Wild Biotic for mange år siden. Min familie siger også, at jeg er blevet en helt ny og glad mor. Det er skønt.

VIDSTE DU AT RÅ HONNING INDEHOLDER:

He

Var ked af maven –Jeg har været ked af det, for det påvirker min hverdag. Når min mave ikke fungerer, føler jeg mig ikke tilpas. En dag læste jeg om Wild Biotic™ med et naturligt indhold af mælkesyre-

bakterier fra honning og bi-produkter. Jeg har før hørt at rå honning indeholder mange gode fordøjelsesenzymer, men jeg var ikke klar over, at rå honning også kan indeholde naturlige mælkesyrebakterier. Min skepsis til naturprodukter har altid været stor, men mit ønske om en velfungerende mave var alligevel større, så jeg besluttede mig for at købe en pakke.

VIDSTE DU DET?

Danish

A

nne bor udenfor København. I mange år har hun, som så mange andre danskere, været påvirket af en fordøjelse der ikke fungerede helt, som man kan forvente. Men en dag fandt Anne løsningen, og nu er hun den glade Anne igen, fuld af overskud og smil. –Jeg har siden ungdomsårene bøvlet meget med hård mave og oppustethed. Nogen gange har det været bedre, men det har aldrig været helt godt.

Modelfoto

Jeg har bøvlet med maven i mange år new nordic

en

o g vid e nsk

www.newnordic.dk

Online Store

ab


/ oase

Ekstra boost af Bio-Cult Bio-Cult er et populært tilskud af levende mælkesyrebakterier, der kan støtte din fordøjelse og dermed bl.a. dit immunsystem. Nu skrues der op for effekten med nyheden Bio-Kult Boosted. Boosted indeholder 8 milliarder levende bakterier pr. kapsel og er dermed fire gange stærkere end Bio-Kult Original. Desuden er der tilsat B12-vitamin, som er et vigtigt næringsstof for vores blod- og nerveceller.

Rengøring med probiotika

Du finder Bio-Kult Boosted i din helsekost, hvor du plejer at købe kosttilskud, og på nettet. Find nærmeste forhandler eller webshop på www.sk-health.com/forhandlere

Det er ikke kun vores mave og vores hud, som kan have brug for tilskud af naturlige mikroorganismer. Du kan også gøre rent med mælkesyrebakterier. Probiotics Craft er naturlige og økovenlige rengøringsmidler, der benytter mælkesyrebakterier som aktiv rengøring. Godt for indeklimaet, hele familien – og klodens miljø. Produkterne er duftfrie. Der kan tilsættes æteriske olier efter eget valg, hvis du ønsker en ren duft i dine rene stuer. Find flere oplysninger om Probiotics Craft – og sikkert også et godt tilbud – på www.beauty-shop.dk

Flydende mælkesyrebakterier virker hurtigt Vita Biosa er en nem vej til et dagligt tilskud mælkesyrebakterier. Den er økologisk, vegansk og helt fri for mælk, sukker, gluten og kunstige konserveringsmidler. Vita Biosa kan drikkes rent eller blandet med vand, smoothie eller juice. Vita Biosa er en fermenteret drik med aktive mælkesyrebakterier. Det er et 3-i-1 produkt med urteekstrakt, fermenteringskulturer og organiske syrer (bl.a. mælkesyre og eddikesyre). Vita Biosa er mælkesyrebakterier i flydende form og du får derfor glæden af de aktive kulturer med det samme – i modsætning til mælkesyrebakterier i pulver- eller pilleform.     Find Vita Biosa hos din helsekostforhandler i 3 forskellige størrelser (500 og 1000 ml samt 3 l bag-in-box) og 4 forskellige smagsvarianter: Original (urter), bær, ingefær og hyben.

6


/ tema KOSTTILSKUD

Sov godt med

TryptoNAT Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet

Søvnproblemer*

Naturdrogeriet

Baldrian afhjælper ved søvn­ problemer, magnesium medvirker til, at du føler dig mindre træt.

TryptoN*AT TryptoNAT er tryptofan kombineret med kendte urter, vitaminer og mineraler. Du får blandt andet baldrian, der afhjælper søvnproblemer, og magnesium, der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Du kan med fordel indtage TryptoNAT en time inden sengetid.

UKT OD

ETS PR ÅR

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

Timm Vladimir:

God mad er kærlighed, omsorg og eventyr For næsten et årti siden skiftede Timm Vladimir skuespilkarrieren ud med et kulinarisk eventyr. Men passionen for mad har tråde helt tilbage til barndommen og præger stadig hans forhold til køkkenkunsten. Derfor har han også en stille mission med sine madkurser: Tag stilling til, hvad du spiser. De fleste kender hans ansigt. Det lune, let skæve smil. De medfølende øjne. Læberne, der former ordene “klar, parat, bag!”, mens han letter lidt op på tå og gestikulerer med hænderne. Det er selvfølgelig Timm Vladimir, som særligt de yngre nok mest vil kende som den varme vært på “Den store bagedyst”, hvor han med omsorg, indlevelse, og til tider slet skjult sjofle bemærkninger, styrer slagets gang. De mere modne vil huske, at han faktisk startede sin karriere på de skrå brædder, hvor han sammen med Gordon Kennedy gav lattermusklerne kamp til stregen.  Men hvad de færreste nok ved er, at Timm faktisk altid har haft en enorm passion for mad, som stammer helt tilbage fra barndommen. Det var hans mor, der stod for madlavningen i hjemmet. Fra Timm var omkring 10 år gammel, var han med på sidelinjen. Han gik endda til husgerning efter skole af egen fri vilje, mens mange af de andre drenge rendte rundt og spillede fodbold. Måske spillede det en lille rolle, at han på den måde kunne få lov til at have alenetid med pigerne, men mest af alt husker Timm, at han virkelig bare godt kunne lide at være i køkkenet. Alligevel gik der mange år, før han tænkte, at madlavning kunne blive en levevej. Faktisk var det først efter han vandt tv-serien “Masterchef”, at han begyndte

8

at give sig hen til madlavningen på et mere professionelt plan. Siden da har han åbnet tre afdelinger af Timm Vladimirs Køkken, udgivet flere kogebøger og skabt forskelligt køkkengrej. Det første af de tre køkkener åbnede han i Valby for ni år siden, og det er her, jeg møder ham i dag. Normalt ville lokalerne være fyldt med glade gæster, der med hjælp og vejledning fra Timm eller en af de andre undervisere kastede sig over de kulinariske udfordringer, mens de nød et køligt glas vin eller en liflig øl. Men i dag står de mange køkkener øde hen. Stolene er stablet på bordene og køleskabene tomme efter mange måneder med coronanedlukning. Det er en kæmpe ærgrelse for Timm, fordi det for ham er meget mere end et arbejde at sprede madglæde.  – For mig er det en enorm tilfredsstillelse at gå i køkkenet med mine gæster. Hele stemningen er jo fantastisk, og det er skønt at mærke, at de har en god aften. Men det er også mit håb at kunne inspirere mennesker, åbne deres øjne for, hvad mad kan være, og vise dem, hvad kvalitet betyder, siger Timm.  En skjult mission Da Timms madrejse for alvor fik vind i sejlene


/ liv

Timm Vladimir – skuespiller, kok og iværksætter Timm Vladimir er født i 1968 og uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1993. Sammen med Gordon Kennedy lavede han Vladimir og Kennedy, som kørte på skærmen i slutningen af 90’erne.Timm har også været vært for en del awardshows og tv-programmer – senest ”Den store Bagedyst”. Hans passion for fotografiet blev kendt midt i 00’erne, hvor han udgav rejsebogen ”Der findes syv verdenshjørner”, og i 2011 viste han danskerne, at han kunne lave mad, da han vandt den første sæson af Masterchef. Siden har han åbnet tre afdelinger af sin kokkeskole ”Timm Vladimirs Køkken”.

9


liv /

for knap et årti siden, var det uden en fast rute eller destination for øje. Han så en mulighed og greb den, og siden da er det gået slag i slag, mens ambitionen har udviklet sig ad åre. Og selvom han ikke ofte taler om det, så har han i dag en skjult mission, foruden at fornøje. Han vil gerne have danskerne til at tage stilling til deres mad. – Jeg vil ikke belære folk om, hvad de skal spise, eller gå bag ved dem og skubbe dem i en bestemt retning, men jeg vil gerne med min mad vise, hvordan man kan gå til madlavningen, og hvor meget gode råvarer betyder, siger han.  Derfor bruger de også altid kvalitetsprodukter på Timms kurser. Det betyder ikke, at det er helt særlige meltyper, der skal importeres fra Mexico, eller som kun kan fås i begrænset omfang i helt små nichebutikker, men derimod at de prioriterer velsmag. For eksempel får de en del af deres kød fra en landmand i Nordjylland, som har sine køer gående frit i skoven. Det gør de hele året og de le-

10

ver i høj grad af, hvad de finder på deres vej. Og det gør en forskel. – Vi har nogle kurser, der hedder “Bøf og bajer”, og der har jeg flere gange hørt fra deltagerne, at de bøffer, de laver her, er de bedste, de nogensinde har smagt. Og så kan jeg jo kigge på dem og sige, at det er sjovt, de har det sådan, og åbne op for en dialog om kvalitet, pris og nydelse, siger Timm med et glimt i øjet. For ham handler det i høj grad om at få folk til at tænke over, hvad det er, de faktisk putter i munden, og hvad de får – eller ikke får – ud af de valg. Og her mener han altså, at man får rigtig meget ved at give lidt mere. For det er klart, at kvalitet ofte koster. Men for Timm er der ingen tvivl om, at det er prioriteringen værd at bruge lidt ekstra penge på de gode produkter, fordi det giver sig tifoldigt tilbage på smagen. Smagen er det afgørende for Timm, der er en sansernes mand. Han ved også godt, at hans krop også har bedst af at vælge de naturlige, pesticidfrie, rene produkter, men den fysiske sundhed er sekundær for ham. Derfor gider han heller ikke bruge krudt på at tælle kalorier eller tænke på fedtprocenter, når han kokkererer. – Jeg tænker selvfølgelig lidt på sundhed, men jeg tænker også meget på mental sundhed, og for mig giver gode smagsoplevelser plus på den konto. Så er det klart, at jeg godt er klar over, at kroppen siger stop på et tidspunkt, hvis det eneste, man får det godt af mentalt, er at spise chips og dip dagen lang. Jeg arbejder også meget med at få flere grøntsager ind i mine retter, siger Timm.

Der, hvor sundhed alligevel sniger sig ind, er i forhold til variation. For her går det sunde og det spændende hånd i hånd. Vi har hørt det til bevidstløshed; en sund og varieret kost. Alligevel oplever Timm, at det er et område, hvor rigtig mange danskere halter efter. Når fantasien forsvinder – Statistisk set så kan danskerne 10 retter. Det betyder, at hver tiende dag, så får man det samme, og det synes jeg er lidt en skam, for der er så sindssygt mange lækre smagsoplevelser derude, som man går glip af ved at falde tilbage i den samme kendte rille igen og igen, siger Timm.  Når der er sagt, så kan han jo godt forstå, hvorfor det sker, og igen kommer det lidt tilbage til at tage stilling. For rigtig mange beslutter først, hvad de skal lave til aftensmad, når de står i supermarkedet på vej hjem fra arbejde. På det tidspunkt er de lidt trætte, og fantasien er forduftet for den dag. Måske er der også et par børn, der hiver en lidt i benet. I den


/ liv situation er det naturligt, at man vælger en gammel kending, som ikke kræver nogen særlig tankekraft. Den slags dage kan Timm da også sagtens have, og så er der også faste retter, han tyr til. Men det er vigtigt for ham, at det ikke er mere reglen end undtagelsen, at han slår autopiloten til – og at selv hvis han tilbereder noget, han har gjort 100 gange før, så prøver han stadig at lege med at udvikle, tilføje, tilpasse og tilsmage. – At smage maden til er virkelig det, der kan løfte det fra fint til superlækkert, så det gør jeg meget ud af både derhjemme og på mine kurser. Jeg vil gerne have, at deltagerne finder ud af, hvordan de kan lide det og oplever madlavning som den her organiske proces, de selv kan forme, og hvor der ikke er et facit. Det skal være sjovt, ikke et regneark, siger Timm.  Alle kan til tider være nødt til at bakse en gammel kending sammen i en fart og få noget mad på bordet. Men Timm mener, man mister meget og misser mange muligheder, hvis man lader sig selv blive doven i køkkenet. For mad er i hans optik så meget mere end et fysisk behov. Det er en oplevelse. Et samlingspunkt. Nydelse. Kærlighed. Når ord ikke slår til  Timm fortæller, hvordan han husker, at maden på mange måder var hans mors måde at vise kærlighed på. At hun ved at bruge sin tid og sine evner til at skabe velsmagende retter, familien kunne samles om, viste dem, at hun holdt af dem. Maden blev et udtryk for det, hun havde svært ved at sige med ord. Og selvom Timm er mere en ordets mand, end hans mor var, så lægger han samme værdi i sin madlavning. Når han fortæller om den højtidelighed, der kan lægges i selv de mest uformelle råvarer, ledes tankerne hen på “Babettes Gæstebud”.  I filmen giver Babette sine gæster en gave i form af de kulinariske oplevelser, hun byder dem på. Præcis ligesom Timms mor gjorde, da han var barn, og som han også gør nu. Babette bruger timevis over gryderne, med at dække et smukt bord, skabe de rette rammer, dufte, smage og indtryk, der alle forenes i den smukke symfoni, vi kalder et måltid. Måltidet, der er så langt fra den hurtige nødvendige næring, mange af os nok forfalder til lidt for ofte, når vi bare spiser en rugbrød foran fjernsynet.  – Der er jo ikke noget galt med rugbrød, og det behøver slet ikke at være gastronomi på højt plan, når jeg går i køkkenet. Men det betyder noget for mig, at uanset hvad det er, så er det velsmagende, og vi prioriterer også at sætte os sammen ved spisebordet om aftensmaden og gøre lidt ud af rammerne, fordi det giver en helt anden stemning og nogle andre samtaler, siger Timm. Og i en tid, hvor telefoner, sociale medier, mails, flydende arbejdstider og Netflix konstant konkurrerer om vores tid og opmærksomhed, er det måske netop nu, vi skal være gode til at prioritere de hellige stunder, hvor vi samles, kigger hinanden i øjnene og taler med de mennesker, vi holder af. Noget, som corona nok for mange har været med til at understrege.  Timm har selv forsøgt sig med onlinekurser og må erkende, at de faktisk virker overraskende godt. Når det er sagt, er der for ham ikke noget, der kan hamle op med den fysiske tilstedeværelse. At kunne klinke sit glas sammen med gæsternes, mærke stemningen i rummet og høre deres latter runge, når han slipper sit teater-gen løs og gøgler lidt. 

Køkkenet som frirum Timms køkkener har stået tomme i det meste af et år. Til hans held har han haft et frirum i det private køkken, hvor han har brugt tiden på at arbejde med sine færdigheder og kreere et utal af skønne måltider til familien. Derudover har han skrevet en kogebog. Så på mange måder ser han, at nedlukningen nok har været nemmere for ham end for så mange andre. Det ændrer dog ikke på, at han savner at undervise og længes efter at byde folk velkommen på sine kurser.  – Jeg kan ikke underkende, at jeg har et behov for opmærksomhed. Det var nok også derfor, jeg blev skuespiller, og selvom jeg ikke laver teater eller comedy, så får jeg samme følelse, når jeg står foran et hold, der lytter til, hvad jeg siger, og jeg så også kan få dem til at grine. Men mere end det, så er det også bare ubeskriveligt fedt at få deres input på madlavning og se dem åbne sig for den her verden, jeg elsker så meget, siger Timm. Mens vi taler, er forberedelserne i gang til den store genåbning. Gårdhaven bliver fikset op, der er sat gang i mikrobryggeriet, og flere af de ellers hjemsendte medarbejdere er igen begyndt at møde ind, så det hele kan stå toptunet til første hold.  Vi kan ikke leve uden mad. Men vi kan godt leve uden lækre måltider og madglæde, ligesom vi kan leve uden museer, tv-serier, koncerter og teater. Spørgsmålet er, om det er sådan, vi har lyst til at leve? For hvis der er en ting, corona har vist os, er det, hvor fattigt livet kan blive, hvis vi fjerner al fornøjelse.  

Bank som den burde være

folkesparekassen.dk

11


tema / Foto/ Shutterstock

Din sundhed bor i tarmen     

tema

Næring/ ernærin g

Tarmens mikroorganismer har betydning for så mange forskellige dele af din krops funktioner, at de rangerer på niveau med din hjerne og dit hjerte.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

12

Din sundhed bor i tarmen og vejer cirka to kilo. Det er den estimerede vægt for din omfattende familie af mikrober, bakterier og svampe, som bor, lever og agerer i din tarmslimhinde. Den kaldes også for tarmbiotaen, og vi kender i dag navnene på mindst 400 forskellige familiemedlemmer. Det ene forskningsresultat efter det andet har de seneste år vist afgørende sammenhænge imellem mængden, arten og kvaliteten af vores to kilo mikrober i tarmen og så den enkeltes sundhed, vægt og sågar humør. Faktisk kan du sammenligne os mennesker lidt med kruspersillen i højbedet. Vi er fuldstændig lige så afhængige af mikroberne i vores tarme som kruspersillen er af god og næringsrig jord. Uden næringsrig jord strutter persillen ikke sundt. Det samme billede kan bruges i forhold til vi menneskers sundhedstilstand. En af de vigtigste opgaver, du derfor kan påtage dig, er at sikre din tarmbiota den optimale næring – livet igennem. De allerførste mikrober til dannelse af vores vigtige tarmbiota overdrages til os fra vores mor. Først under fødslen, siden under amningen. Når vi er cirka tre år gamle, er vores grundlæggende biota udviklet. Herefter formes tarmbiotaen, lidt af vores genetiske arvemateriale, men mest af det vi spiser, og den måde vi lever på.

Hvorfor er tarmbiotaen så vigtig? Mikroberne i din tarm bor i og omkring tarmslimhinden. Inde midt imellem dem bor cirka halvfjerds procent af dine hvide blodlegemer. Sammensætningen, mængden og variationen af din tarmbiotas mikrober har betydning for dit immunforsvar, for deres opgave er blandt andet at opfostre, uddanne og træne immunsystemets hvide blodlegemer. Med andre ord; din tarmbiota former dit immunforsvar.


/ tema

Tarmbiotaen er individuel og har mange andre funktioner end at forme og styre immunforsvaret. Den passer også godt på din tarmslimhinde eller tarmbarriere, der adskiller tarmens miljø fra dit indre. Tarmslimhinden består blot af et enkelt lag celler, men er helt afgørende for blandt andet immunforsvarets stabilitet.

Udfordres tarmslimhinden, eller bliver den utæt, så kan ufordøjede madfragmenter komme ud i blodbanen, og det kan i værste fald føre til et overaktivt og forvirret immunforsvar. Det øger risikoen for udvikling af autoimmune sygdomme. Autoimmune sygdomme er betegnelsen for sygdomme, hvor det immunforsvar, der normalt beskytter dig, i stedet angriber kroppens væv. Autoimmune sygdomme kan for eksempel være type 2-diabetes, gigt eller sklerose. Din tredje hjerne Rigtig mange sygdomme kan have deres udspring i en dysbiotisk eller uafbalanceret tarmbiota. Der foregår nemlig en konstant udveksling af signaler mellem din hovedhjerne, din hjertehjerne og så din tarmhjerne. I dag betegnes disse tre hovedcentre i kroppen som ”hjerner”. Mange af de signalstoffer, der rundsendes, dannes af tarmens mikrober og kan have betydning for alle kroppens celler og organer. Udvekslingen af signaler imellem tarm og hjerne sker via den vigtige 10. hjernenerve, nervus vagus. Vagusnerven er så tæt forbundet med tarmens biota, at den også kaldes for tarmens sladrehank. Nervus vagus forgrener sig fra kranie og kraniekant helt ned til tarm og endetarm. Vagusnerven er særdeles vigtig, blandt andet for en velfungerende fordøjelse på grund af sit samarbejde med tarmens mikrober og metabolitter og så nervesystemet. I gamle dage skar tarmkirurgerne vagusnerven over, hvis folk led af mavesår. Hensigten var at mindske produktionen af mavesyre. I dag er vi heldigvis en hel del klogere og ved, at mavesår ikke skyldes for meget mavesyre, men derimod bakterien helicobacter pylori. Vi kender i dag til vagusnervens overordentligt store betydning, ikke bare for fordøjelsen, men også i forhold til nervesystem og hjerne og meget mere. Mange mennesker, der kommer til skade med nakken, oplever en klemt vagusnerve. Det kan påvirke hele kroppen negativt, også fordøjelsen. Vagusnerven kan frisættes af en dygtig osteopat.

“Udvekslingen af signaler imellem tarm og hjerne sker via den vigtige 10. hjerne­ nerve, nervus vagus. Vagusnerven er så tæt forbundet med tarmens biota, at den også kaldes for tarmens sladrehank.” Tarmbiotaen er på denne måde involveret i signaleringer til såvel hormonsystem og nervesystem som til hjerne og hjerte. Da din tarmbiota også er ansvarlig for produktionen af mange væsentlige neurotransmittere eller signalstoffer, så har den såvel direkte som indirekte betydning for hele din krop, og i særdeleshed for din hjerne og dit hjerte samt din fordøjelse og dit humør. Derfor kaldes den også din 3. hjerne. De vigtige kostfibre Opfordringen til, at vi får tilstrækkeligt med fiberrige grønsager og fuldkorn, er intensiveret. Det skyldes, at vandopløselige fibre, særligt fra grønsager, omdannes i tarmen til nærende fedtsyrer. Den bedst kendte er den kortkædede fedtsyre smørsyre eller butyrat, der er en af de primære næringskilder for tarmslimhinden og dens beboere af mikrober og bakterier. Men disse kortkædede fedtsyrer kan også indgå i beskyttelsen af din hjerne, modvirke inflammation og påvirke produktionen af signalstoffer. Måske er de kortkædede fedtsyrer, der dannes, når tarmbakterierne nedbryder de sunde kostfibre, nogle af de vigtigste spillere, vi kender til, for sundhed og indre balance. Et helt nyt studie fra England har konkluderet, at de deltagere, der spiste mange uforarbejdede grønsager, hav-

13


tema /

Faktorer, der belaster tarmbiotaen: • Antibiotika og anden medicinsk behandling • Sprøjterester i fødevarer • Mangel på fibre fra grønsager • Mangel på sundt fedt • Højt indtag af sukker samt fibre og komponenter fra glutenholdige fødevarer, fx hvede.

Spis mindst 500 g økologiske, uforarbejdede grønsager hver dag de en større variation og mængde af gavnlige tarmmikrober. Det, fandt forskerne, var forbundet med en lavere risiko for udvikling af type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og overvægt. Omvendt havde de deltagere, der spiste flere forarbejdede fødevarer, fyldt med sukker, hvede, dårligt fedt og kemiske tilsætningsstoffer og uden gavnlige kostfibre, langt færre gavnlige tarmmikrober og flere såkaldt opportunistiske. Derfor kan det betale sig at pleje og passe din biota, som du ville passe persillen i højbedet. Med kærlighed, vand og næring. Tarmbiotaen næres i høj grad af tilstrækkeligt med sunde og uforarbejdede grønsager, men også af sunde uspolerede fedtstoffer. Spis årstidens lækre, økologiske grønt og gør det til en vane at lade grønsagerne være det bærende – til alle dagens måltider. Det er den bedste sundhedsinvestering, du kan foretage. Hvad truer din tarmbiota? Bakterier og mikrober i din tarm er i

14

stand til at aktivere eller deaktivere immunsystemets respons, og derfor er kvaliteten af og miljøet omkring mikroberne vigtigt for immunforsvarets evne til at beskytte dig. Dysbiose i kroppens tarmbiota kan være årsag til udvikling af en række sygdomme som eksempelvis type 2-diabetes, autoimmune lidelser, migræne, depression og overvægt. Et af de aspekter, der virkelig truer tarmbiotaen, er vores øgede anvendelse af antibiotika. Antibiotika er effektivt og slår alt ned, også de gavnlige tarmbakterier. Derfor skal en antibiotikakur altid følges op af mindst to måneders intensivt genopbyggende kur, inklusive tilskud af probitiotika i høj kvalitet.  Men tarmbiotaen er også under pres fra andre sider. De fleste danskeres kostplan med et højt indhold af konventionel hvede, sukker, kød og mælkeprodukter vil kunne skabe udfordringer i relation til selv de sundeste tarmes biota. Kvaliteten og formen af den mad, vi spiser, har stor

betydning, men biotaen trues også af vores høje indtag af medicin samt rester af sprøjtemidler i vores afgrøder. Det kan derfor betale sig at vælge at spise så mange uforarbejdede, økologiske råvarer som muligt. Mad, der styrker en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for fødevarer, der potentielt belaster. Hvordan næres din tarmbiota? Din tarmbiota er individuel, og formes primært af måden du lever på; det du spiser, drikker, hvordan du får dig rørt og tænker. Der findes ikke en facitliste eller madplan, som passer til alle. Vi er nødt til selv at gå vejen og finde ud af, hvilke råvarer netop vores krop og tarmbiota trives bedst med. Cirka halvdelen af os danskere har for få gode og for mange opportunistiske bakterier og mikrober i tarmen. Derfor kan det betale sig at være opmærksom på at tilføre lige præcis den mad til din tarm, som den næres og styrkes af – hver dag. Det gør du bl.a. ved at: • Spise mindst 500 g økologiske, uforarbejdede grønsager hver dag • Spise fermenterede grønsager samt velsyrnede surmælksprodukter og kefir • Komponere dagens tre måltider, så de indeholder såvel masser af grønsager, gode fedtstoffer samt protein • Jævnligt at tage en kur med kvalitetstilskud af probiotika som fx Bio-Kult eller Udo’s probiotika. Hver kapsel skal indeholde mindst 15 mia. levende kulturer og indtages sammen med et måltid for bedste effekt. Tarmbiotaens betydning for vores sundhed er underkendt. Det er betydningen af kvaliteten af vores mad også. Vi må derfor hver især gøre en indsats for at få flere uforarbejdede og økologiske råvarer på supermarkedernes hylder – og i vores maver.


/ tema

Bio-Qinon Q10

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel Pharmanord

Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives.

Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

15

DK_Q10_AD_208x275_Naturli_1219

Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10.


/ oase

Nærende multitilskud LivsKilde Komplet er lidt af en evergreen som kosttilskud, der giver dig det meste af det, du har brug for – på nær fedtsyrer. LivsKilde Komplet indeholder ­Lithothaminum calcareum, som inde­ holder over 70 mineraler i meget letoptagelig form (planteudvundne mineraler). Planteudvundne mineraler er 7000 gange mindre end røde blodlegmer. Fordi mineralerne er minusladede og tarmen er ­plusladet, optager kroppen 98% af ­mineralerne.

Blive klogere på det lille unikke frø Chia-frøet har taget Danmark med storm i det seneste årti. Der er en anvendelse af chia til alle dagens måltider. Karakteristisk for frøet er et højt indhold af ­protein af god kvalitet og et meget højt indhold af omega-3 fedtsyrer. Desuden er det smækfyldt med fibre. Men vidste du, at chia er i familie med salvie og mynte? Denne – og en række meget mere interessante oplysninger – kan du finde i bogen Mirakelfrøet Chia. Måske en idé som værtindegave til sundhedsinteresserede venner eller familiemedlemmer.

Find LivsKilde komplet hos alle velassorterede helsekostbutikker.

Træt af kløe?

Mirakelfrøet Chia er skrevet af ernæringskonsulent Søren Michael Lange fra House of Originals. Find bogen i din helsekost eller dér, hvor du køber dine Original Chia.

Kløe kan skyldes mange ting, men fælles for dem alle er, at det kan drive de fleste til vanvid. Uanset om kløen skyldes insektbid, skoldkopper eller eksem, kan du finde hjælp hos Anti Itch Spray fra Astion, som er en kløedæmpende spray, der hurtigt og effektivt lindrer kløe, så huden får ro. Astion Anti Itch Spray må anvendes på hele kroppen efter behov og giver hurtig lindring. Produktet er AllergyCertified, og det kan anvendes af både børn og voksne. Astion Pharma specialiserer sig i produkter til lindring af irriteret hud og eksem. Find mere info på www.astionpharma.dk

Håndvask uden udtørring Tea Tree Oil er det stærkeste, naturlige antiseptiske middel, man kender til. Selv i små koncentrationer er saften fra Melaleucaræets blade desinficerende i forhold til både bakterier, svampesporer og vira. Samtidig har tea tree oil den gode egenskab, at den bidrager til at genoprette hudens normale bakterieflora. Mange andre antiseptiske midler bringer ubalance i den naturlige bakterieflora på f.eks. hænderne. Med vores aktuelle viden om, hvor vigtig håndhygiejne er, er håndsæbe med tea tree oil derfor værd at give et forsøg. Nova TTO Håndvask uden sulfater med 4,99% tea tree oil er velegnet til hyppig håndvask. Find den hos din naturkost eller på f.eks. helsam.dk eller helsemin.dk

16


/ oase

Masser af timer i solen Det er dejligt at være i solen, men det er også hårdt for vores hud og hår. En stærk solcreme giver dig mulighed for nogle ekstra timer i solens stråler. Men solskoldning er ikke den eneste risiko ved bestrålingen fra rummet. Solen er også hård ved dit hår og den udtørrer din hud. Bioearth Sun-serien omfatter både Sun Cream SPF 50+ til den mest sarte hud, Sun Hair Spray som en beskyttende hinde til håret og Face Water Spray med aloe vera og hyaluronsyre til ansigtet. Se nærmere på Bioearth Sun-serien hos din helsekost eller på www.bioforce.dk

Mild pleje til krop og hår Endelig kom varmen retur fra Syden. Endelig kan vi være udenfor uden overtøj. Endelig bliver der en grund til brusebad flere gange om dagen. Uanset antallet af brusebad skal sæbe, deo og cremer være milde og skånsomme mod huden. Et godt, naturligt bud på at løse denne opgave er Borago-serien fra Rømer. Borago er det latinske navn for hjulkrone, som netop nu blomstrer langt herfra i de egne, hvor vi har fået solskinnet fra. Find Borago-serien i din helsekostbutik eller på www.romernaturprodukt.dk

Støtte til fordøjelsen Homøopatiske lægemidler er et skånsomt alternativ til konventionel medicin. Har du tilbagevendende problemer med mave og fordøjelse, kan Masin være løsningen. Bl.a. ved mavesyreubalance, ufuldstændig fordøjelse eller spiseforstyrrelser. Masin er et homøopatisk lægemiddel i dråbeform, der indeholder virkestoffer i stærkt fortyndet og bearbejdet form. Der er anvendt udtræk af bl.a. urter, rødder, planter, mineraler og salte. Masin kan købes i landets Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica.

Lindring til insektbid Det kolde forår har forsinket naturens gang. De ting, som blev holdt tilbage af kulden, er nærmest eksploderet, da endelig solen fik magten over vores himmelstrøg. En konsekvens af dette er, at der lokalt kan være større mængder insekter – og nogle af de små flyvere har det jo med at stikke eller bide. For hurtig lindring af myggestik, bistik, hvepsestik – samt kontakt med brandmænd eller brændenælder – anbefales at have en 3i i lommen. 3i er et af de velafprøvede midler, som kan give en ægte lindring. De aktive stoffer øger blodcirkulationen lokalt og har en svagt bedøvende effekt på hudirritation. Find 3i hos din helsekostforhandler.

17


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Fordøjelse skal være en fornøjelse

Næring/ ernæring

Når kroppen og ikke mindst fordøjelsen larmer, er det tid til at øge opmærksomheden. Ikke blot opmærksomheden på, hvad du putter i gabet, men ligeledes at øge fokus på, hvordan du spiser og tackler livet.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

18

Fordøjelsen er på mange måder fuldstændig central for menneskets helbred. Hippokrates udtalte for over 2000 år siden: ”Al sygdom starter i fordøjelsen”. En sandhed, som i de senere år finder større og større støtte i den videnskabelige litteratur. Fordøjelsen er ikke blot et langt rørsystem, hvor der hældes føde ind i den ene ende og afføring ud i den anden ende. Systemet er langt mere kompliceret og har en stor mangfoldighed i opgaveporteføljen. Fordøjelsens treenighed En vigtig pointe er, at fordøjelsessystemet fra mund til bund er et mødested mellem omverdenen og kroppens indre. Blot en tynd væg bestående af én celle adskiller dig fra at blive invaderet af det omkringliggende miljø. Din fæstning mod indtrængende fjendtlige mikroorganismer, pesticider og andre skadelige stoffer er blot 1/101/100 mm tyk. Alligevel fungerer den ofte upåklageligt – det er da fascinerende. En af grundene er fordøjelsessystemets treenighed, som foruden tarmcellerne består af immunforsvaret og mikrobiotaen. Disse enheder udgør en smuk symbiose, som, når alt spiller, sikrer både et fantastisk miljø og en sikker barrierefunktion. Mikrobiotaen er et udtryk for den samlede pulje af mikroorganismer, som bebor dig. Alene i tarmene findes op mod 2 kg. Arterne og sammensætningen af disse har uendelig stor betydning for den generelle sundhed. Immunforsvaret er kroppens eget militær og har udstationeret hele 70-80% af sine tropper til fordøjelsen. Ved alle sygdomme med et kompromitteret immunforsvar giver det derfor mening at kigge på denne del af kroppen.

Mavestyrke og mental styrke Det er min erfaring, at mange har en forståelse for, at hvad de indtager, har betydning for maven. Til gengæld er mange uvidende omkring basale råd, som skaber de bedste forudsætninger for en sund fordøjelsesfunktion. Rådene sikrer særligt de første trin og organer i nedbrydningsprocessen: munden og mavesækken. Foruden forklaring og råd til den fysiske øvre fordøjelse, vil jeg helt kort komme ind på de psykologiske faktorer, som er koblet til de nævnte områder. I min optik er én ting nemlig sikkert: fordøjelsen er afhængig af din psykiske evne til at fordøje livet og tilværelsen generelt. Fordøjelsen sidder ikke blot i maven, men i hovedet. De to systemer er tæt forbundne via Gut-Brain Axis, som er en tosporet motorvej mellem det enteriske nervesystem i fordøjelsen og centralnervesystemet. Herved forbindes emotionelle og kognitive centre i hjernen med funktioner i fordøjelsen. Signaleringen går bl.a. gennem nervus vagus (”vagusnerven” af en af hjernenerverne, hvis primære formål er at regulere fordøjelsesorganernes funktion). For at opnå en sund fordøjelse må du mentalt og emotionelt være i stand til at omsætte livet på en måde, så du trækker de næringsfyldte og gode ting ind. Og lader det, som ikke er bæredygtigt og ikke har nogen nytteværdi, passere videre. En god start bringer dig langt Al helbredelse starter ligeledes i fordøjelsen. Ved at tage hånd om denne del af kroppen kommer du langt rent sundhedsmæssigt.


/ tema

Munden – fysisk funktion Den første del af fordøjelsessystemet er munden med tungen og tænderne. Mange tænker ikke over, at fordøjelsen starter allerede her. Tygningen er et af de absolut vigtigste trin i at få maden på en form, hvor den er optagelig. Når du tygger maden, hakkes den i mindre partikler med et større overfladeareal og bliver blandet med spyt. Spyttet indeholder bl.a. enzymer – mikroskopiske kemiske sakse – der hjælper med at findele maden yderligere. Særligt fordøjelsen af kulhydrater indledes i munden. Optimalt set skal hver bid tygges 20-30 gange, før maden når en størrelse, som sikrer en god fordøjelse længere nede i systemet. Målet er at opnå en konsistens som en tyk væske, før maden synkes. Gennemsnitsmennesket tygger kun sin mad et sted mellem 5-8 gange. Det er et kæmpe problem, for den mangelfulde tygning bringer store madstykker ned til de næste trin i fordøjelsen. I disse områder findes kun de bitte små kemiske sakse til at nedbryde maden. Helt lavpraktisk svarer det til, at du i stedet for at bruge en bulldozer til at smadre et hus, kun benytter dig af en hammer. Udover et større tidsforbrug stiller det store krav til de øvrige organers produktion af hhv. enzymer, mavesyre, bugspyt og galde. Maden får ligeledes en længere transittid i systemet, og der kommer ufordøjede fødepartikler,

hvilket tilsammen kan give en uhensigtsmæssig sammensætning i mikrobiotaen. Symptomer på det kan være meget tarmluft, mavesmerter og/eller ændring i afføringen. Basal tygning glemmes En anden fordel ved den grundige tygning er, at det igangsætter de øvrige fordøjelsesprocesser i systemet. Jo længere du smager på maden under tygningen, jo mere sætter du gang i produktionen af fordøjelsesfremmende substanser. Den måde, mange indtager måltider på i dag over computeren, foran fjernsynet eller gående omkring, gør ofte, at de helt basale ting såsom at tygge sin mad grundigt glemmes. I stedet sluges maden, så måltidet kan blive overstået. Foruden at bidrage til en dårligere fordøjelse giver det øget risiko for overvægt. Samtidig bør erindres, at fordøjelsen kun kan fungere optimalt, når nervesystemet slår over på sin rolige side benævnt ”parasympaticus”. Stress og jag er en af de absolutte største syndere ift. at opretholde en sund fordøjelse. Så sid ned og hav et fuldt nærvær på måltidet, når der spises.

Munden – psykologisk funktion Præcis som sanserne, munden og spyttet er første led i fordøjelsen rent fysisk, vil munden på det psykologiske plan repræsentere den første mentale fordøjelse af det, du møder i livet. Munden har i modsætning til de øvrige processer i fordøjelsen både en bevidst og ubevidst del – fysisk såvel som psykologisk. Samtidig er munden koblet til kommunikation. For at mundens processer foregår optimalt, må du således være opmærksom på, hvordan du kommunikativt tackler livet både indeni dig selv og i den ydre verden. Formår du endvidere at bide livets opgaver ned i små dele, så de kan overskues og mødes med lyst? Gaber du konstant over for meget, så alt bliver uoverskueligt, eller opgiver du inden opgaven overhovedet er startet og sluger den bare? Prøv at mærke efter, om du kører på mentale automatprogrammer, som rent faktisk gavner dig og din måde at anskue livet på. Hvis ikke dette er tilfældet, så brug din bevidsthed til at ændre disse ord – alias overbevisninger. For i sidste ende er de med­ bestemmende for din psykologiske åbenhed overfor livet og alt, hvad der hører med.

19


tema /

Mavesækken – fysisk funktion Fra munden transporteres føden via den ensporede motorvej alias spiserøret til mavesækken. Mavesækken er et spændende og farligt bekendtskab. Her bliver den indtagede mad kastet ned i et voldsomt saltsyrebad med et pH mellem 1 og 3. Dagligt produceres op mod 2 liter mavesaft. Mavesyren tjener flere formål. Først og fremmest er det en af immunforsvarets beskyttende foranstaltninger mod fremmede mikroorganismer – altså bakterier, virus, svampe og parasitter, som du indtager via føde eller drikke. Mavesyren slår dem simpelthen ihjel – i hvert fald de fleste – og det er smart og nødvendigt. Derudover er syren vigtig for den videre nedbrydning af føden særligt proteinerne. Foruden at aktivere det proteinnedbrydende enzym pepsin, er syren nødvendig for at få mineraler på en optagelig ion-form og for optagelsen af B12-vitamin. Sanser stimulerer syreproduktion Under normale omstændigheder bidrager stimulering af syns-, lugt- og smagssansen samt tygningen til en reflektorisk stimulation af mavesyreproduktionen. Det kræver jo bare, at du som tidligere nævnt giver dig tid til dette. Foruden den mangelfulde tygning er der særligt en vane,

“Min anbefaling er, at du ikke drikker 30 minutter før og efter måltidet, hvis du har en problematik i fordøjelsen.”

som yderligere kan presse mavesækken og dennes pH i syrebadet. For mange er det ret overraskende, men at drikke meget til måltidet er ikke optimalt. Særligt, hvis du er udfordret på fordøjelsen. Jo mere væske du drikker, jo mere vil mavesyren fortyndes og pH stige. Et klassisk symptom herpå er træthed efter måltidet, særligt ved meget proteinholdige og store måltider. Derudover kan der opstå de samme udfordringer som ved utilstrækkelig tygning. Min anbefaling er, at du ikke drikker 30 minutter før og efter måltidet, hvis du har en problematik i fordøjelsen. I øvrigt kan mavesækken og -syren rigtig godt lide pauser. Altså spisepauser, hvor den kan restituere og danne nok mavesyre til næste måltid. En adfærd med mange små snacks mellem måltiderne er ikke anbefalelsesværdig. For meget mavesyre har været en udskældt fætter igennem mange år. Desværre delvist uberettiget i min optik. Ikke mindst med tanke på, at både for lidt og for meget mavesyre kan give anledning til de samme symptomer. For lidt mavesyre kan eksempelvis fremkalde halsbrand grundet manglende lukning af den nederste lukkemuskel i spiserøret. Derfor er det vigtigt at undersøge det reelle mavesyreniveau inden en eventuel behandling. En ­indikation herpå kan fås ved en rødbedetest.

Mavesækken – psykologisk funktion For at maven skal fungere optimalt, må du øve dig på at være i balanceret kontakt med dine instinkter og basale behov. Samt ikke mindst reagere konstruktivt herpå. Mavens funktioner er dybt afhængig af, om du fordøjer livet i ”lyst” eller ”af nød og i frygt”. At leve i konstant overlevelses-gear, kun tænke i kortsigtede løsninger og/ eller ikke få gjort det, som du ved, er nødvendigt, skaber ubalance i både din mavesyreproduktion og evne til at nedbryde proteiner. En stresset og nød-drevet praktisk verden, hvor tingene konstant er ”godt begyndt, men aldrig fuldendt” er således vejen frem til at skabe ubalance i din mavesæk.

20

Rødbedetesten Drik på tom mave 120 ml friskpresset rødbedesaft blandet med samme mængde vand. Drik det sammen med lidt protein - eksempelvis en stor skefuld kylling eller bønner. I de følgende 2-3 timer samler du din urin i en gennemsigtig beholder. Ud fra farven, om den er rød, lyserød eller normalt lysegul, kan du se resultatet. Mavesyren nedbryder normalt den røde rødbedefarve, så hvis urinen er rød eller lyserød, tyder det på mangel på mavesyre.  


/ tema

Hvorfor gå på kompromis med kvaliteten? Rømer

RØMER VEGAN

Rømer Naturprodukt tilbyder en serie af økologiske, glutenfrie og plantebaserede produkter fra Rømer Vegan. Alt fremstilles fra bunden af de bedste økologiske råvarer. For at understøtte disse produkter har Rømer Naturprodukt et udvalg af økologisk og glutenfri brød.

ØKOLOGISK OG GLUTENFRI

Den gode smag og struktur er i fokus med Rømers økologiske og glutenfrie produkter. Bag dit eget brød, boller, pizza, knækbrød eller lav pasta, grød og müsli med de gode råvarer fra Rømer Naturprodukt. Her kan vi bl.a. nævne quinoa, hirse og amaranth som nogle gode produkter til en glutenfri kost.

Find mere inspiration på www.romerprodukt.dk

21


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Næring/ ernæring

Kan du optage dine vigtige næringsstoffer?

Kosttilskud kan støtte dit ønske om et stærkt helbred med god livskvalitet. Men er du opmærksom på, om din krop tager imod de vigtige næringsstoffer, du giver den?

Hvis du laver et telefonopkald, er det lidt ærgerligt, når der er optaget. Hvis du søger ind på en uddannelse, er det positivt at blive optaget. Mere enkelt er det, når du spiser kosttilskud for at give din krop en ekstra dosis af de næringsstoffer, som styrker dit helbred. Disse tilskud skal optages i kroppen, før de gør nogen gavn.

22

For det handler ikke bare om at tage en hel håndfuld tabletter eller at udsøge sig det tilskud, som kan deklarere det højeste indhold af et givet vitamin eller mineral. Afgørende er i stedet, at du giver din krop de bedste betingelser for at tage imod næringsstofferne. For at ­optage dem. Tilskud i rette form på rette tid Du er nok allerede bekendt med nogle gode råd om de piller og tabletter, du er stødt på gennem livet. Nogle skal

tages med et måltid, andre skal tages på fastende hjerte. Mineraler er gode at tage om aftenen, fordi de ofte får din krop til at slappe af. Mere energigivende tilskud er bedre at tage om morgenen. Tager du flere typer af mineraler om aftenen, skal du også være opmærksom på, at de kan ”være i vejen for hinanden”, hvis du tager dem alle


/ tema

“Q10 ER NEMLIG ET STOF, HVOR RÅVAREN HAR RINGE ”BIOTILGÆNGELIGHED” – DET VIL SIGE, AT KROPPEN KAN HAVE SVÆRT VED AT OPTAGE DET, SELVOM INDHOLDET I TILSKUD ER DET NATURLIGE Q10-MOLEKYLE, SOM SVARER TIL DET, KROPPEN SELV PRODUCERER.” ke behovet. Det gælder fx også vegetarer og veganere, som kan komme i underskud af B12-vitamin (som primært findes i animalske produkter), selvom deres vegetabilske kost i øvrigt indeholder rige mængder af sunde næringsstoffer. Det gælder ligeledes ved nogle sygdomme, hvor kroppen optager diverse stoffer dårligere. Med alderen svækkes vores naturlige evne desuden til at optage nogle næringsstoffer. Derfor anbefales ældre officielt at tage tilskud af D-vitamin og kalk.

samlet. Hvis kroppen indstiller sig på at optage det ene, kan du risikere, at et andet tilskud går lige igennem ­ystemet. Derfor kan det være en god ide f.eks. at tage det ene tilskud til aftensmaden og det andet lige før sengetid. Så giver du kroppen de ­optimale muligheder for at optage den vigtige næring. Mangel trods sund levevis Optagelighed er især relevant for de stoffer, som kroppen ikke selv kan producere. Det betyder typisk, at vi er afhængige af at få stoffet gennem vores kost. Hvis vi spiser ensidigt, er det nødvendigt med kosttilskud for at dæk-

“TAGER DU FLERE TYPER AF MINERALER OM AFTENEN, SKAL DU OGSÅ VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, AT DE KAN ”VÆRE I VEJEN FOR HINANDEN”

Alder sænker optagelsen Alderen er også en betydningsfuld faktor, når det handler om det vigtige næringsstof, co-enzymet Q10, der spiller en vigtig rolle for, at energiomsætningen i vores celler fungerer optimalt. Q10 er hverken et vitamin eller et mineral. Det betegnes som et co-enzym, og i en stor del af vores liv kan kroppen selv producere den mængde, vi har brug for. Desværre falder evnen til at producere Q10 med alderen, og forskningen har i de seneste årtier afdækket, at det kan være årsag til dårlig livskvalitet med lavt energioverskud og svagt hjerte. Q10 kan købes både som kosttilskud og som lægemiddel, og det hjælper mange ældre med reduktion af træthed. Men ofte har tilskuddet skuffende effekt, og årsagen ser ud til at hænge sammen med den ovenfor omtalte optagelighed. Q10 er nemlig et stof, hvor råvaren har ringe ”biotilgængelighed” – det vil sige, at kroppen kan have svært ved at optage det, selvom indholdet i tilskud er det naturlige Q10-molekyle, som svarer til det, kroppen selv producerer. Hvis det vigtige co-enzym ikke får hjælp, passerer det igennem fordøjelseskanalen uden at trænge ind i blodet og videre til cellerne. Krystallisering hindrer optagelse Udfordringen ved Q10 er, at råvaren har tendens til at klumpe sig sammen i store krystaller, der ikke kan trænge ind i tarmvæggen. For at give effekt skal tilskuddet tilberedes på en måde, som hindrer denne krystallisering.

Et italiensk forskerhold kiggede på problemet og offentliggjorde i 2020 en oversigtsartikel, hvor de redegjorde for problemerne med Q10s optagelighed. Konklusionen pegede på nødvendigheden af at undgå krystallisering, og den pegede dermed endnu en gang på tilskuddet Bio-­ Quinon Q10, der er udviklet og produceres af danske Pharma Nord. Pharma Nord har udviklet en Q10-formula, der modvirker krystallisering. Derfor benyttes Bio-Quinon Q10 i de største studier på feltet – mere end 100 studier har dokumenteret stoffets biotilgængelighed – og det er vel at mærke studier, som ­peger på den positive effekt af at tage tilskud med Q10. Pharma Nord benytter samme Q10-formula i alle sine Q10-tilskud. Tilskuddet blev bl.a. brugt til det svenske studie KiSel-10, hvor en stor gruppe ældre modtog tilskud med Pharma Nords organiske selen- og Q10-præparater i fem år. Modtagerne rapporterede om markant højere energiniveau og livskvalitet end kontrolgruppen, der i samme periode fik placebo. Andre studier har dokumenteret, at tilskud af Q10 styrker hjertemuskulaturen og skaber en markant reduceret dødelighed (mere end 50 %) hos patienter med hjertesvigt. Men for at få den optimale effekt, har det altså stor betydning, at kroppen kan optage co-enzymet, når der gives Q10 som tilskud.

23


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Næring/ ernæring

Et vitamin du ikke kan undvære B12-vitamin er vigtigt for immunforsvaret, men mange mennesker får for lidt. Især hvis de undgår kød og mælk. Flere og flere vender ryggen til animalske fødevarer og vælger en plantebaseret kostplan. Et liv som vegetar kan have mange fordele, for vegetabilsk føde er rig på næring og kan støtte et sundt og energisk liv. Dog er der en lille mængde stoffer, som du ikke får nok af, hvis du helt fravælger animalsk baserede fødevarer. Selvom vegetarisk kost med mange grøntsager i de fleste tilfælde vil give dig en bedre fordøjelse og tarmfunktion – og dermed også et stærkere immunforsvar – skal du være opmærksom på de næringsstoffer, du ikke får naturligt, når du ikke spiser animalske produkter. Kroppen danner ikke B12 Det vigtigste af disse stoffer er B12-vitamin, som naturligt næsten udelukkende findes i kød, lever, fisk, skaldyr, æg og mejeriprodukter. B12 har en vigtig funktion for, at dit immunforsvar og dit nervesystem fungerer normalt. B12 understøtter en normal psyke og er med til at

24

mindske træthed og udmattelse. Vitaminet spiller også en betydningsfuld rolle i energiomsætningen på celleniveau. Mangel på B12-vitamin kan derfor være temmelig alvorligt. Og desværre vil du ikke opdage, at du er i underskud på vitaminet, før din krop er begyndt at lide under manglen. Kroppen kan ikke selv danne B12-vitamin og er derfor afhængig af at få det tilført. Tilskud til ældre mennesker Mange af de unge mennesker, som har valgt en vegetarisk levevis, definerer sig som fleksitarer. Deres lejlighedsvise indtag af eksempelvis æg, fisk eller mejeriprodukter har stor betydning for, at de opnår tilstrækkelige mængder af B12. Kroppen kan lagre B12 i flere år, indtil den har brug for vitaminet. Men det kræver naturligvis, at der kommer noget B12-vitamin ind i kroppen med jævne mellemrum. Derfor er det vigtigt for især de, der lever strengt vegetarisk eller vegansk, at de supplerer kosten med et tilskud af B12-vitamin i letoptagelig form som f.eks. BioActive B12, der består af methylkobalamin i tyggetabletter. Behovet gælder også ca. 15% af den ældre befolkning, fordi kroppens evne til at optage B12 fra kosten forringes med alderen.

Zink, selen og D-vitamin Nogle andre næringsstoffer, som vegetarkost indeholder mindre af, er zink, D-vitamin og selen. Alle tre stoffer er vigtige for ­immunsystemet. Selen spiller ­desuden en vigtig rolle i forbindelse med bl.a. stofskiftet og ­orplantningsevnen, så det kan være en god ide for vegetarer at supplere kosten med tilskud også af disse stoffer. Hele 88,7% af ­indholdet optages i kroppen, viser forskning på denne specifikke selengær. I den forbindelse kunne det være relevant at fremhæve selen-tilskuddet SelenoPrecise, fordi det har en dokumenteret høj optagelighed.


en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

25


tema / Foto/ Shutterstock

tema Næring/ ernæring

HJÆLP TIL

stressende måltider og madselektive børn At spise sammen kan være hyggeligt og med til at samle familien. Det kan også være meget udfordrende og årsag til store bekymringer.

26

TAGER DE TT ID

GE

Hvad sker der, når måltiderne er fyldt med konflikter? Allerede inden vi har sat os til bordet, kan stress ramme os, hvis vi gang på gang har oplevet, at måltiderne giver dårlig stemning, diskussioner og skæld ud.

DET

E SIG TIL NYE ND SM VE A

Sundhedsplejerske

Det kan fylde rigtigt meget i vores bevidsthed – faktisk hele dagen igennem. Dermed påvirkes hele familiens humør og overskud. En ond spiral starter, fordi bekymringer og manglende overskud nemt fører til flere konflikter.

AT

Af Anette Straadt

Måltider med urolige børn, irriterede forældre, bekymring om indtag af mad, træthed, konflikter, diskussioner. Kender du det? Hvis ja, er du langt fra alene. Mange familier oplever, at måltiderne er en kilde til konflikter. Der kan være flere ting på spil, når det drejer sig om urolige måltider. Børnene i familien kan være meget madselektive og vil måske kun spise f.eks. pasta og ketchup. Børnene kan have svært ved at sidde stille og koncentrere sig om at spise. I stedet leger de, snakker, hopper op og ned fra stolen eller sidder bare og flytter maden rundt på tallerkenen. Forældrene kan være bekymrede for, at barnet ikke spiser nok og minder hele tiden barnet om at spise. Måske forsøger de at lokke, true eller lege maden i barnet. Som forældre sidder det ofte dybt i vores mor/far-DNA, at vores børn har brug for næring for at overleve. Hvis vores børn ikke vil spise, bliver vi bekymrede og frustrerede. Alt dette kræver en masse energi fra alle parter og kan ende i konflikter og skæld-ud. Også uden for hjemmets egne vægge kan det give udfordringer. Det kan være svært for et meget madselektivt barn at være på besøg andre steder og evt. tage med på lejrskole og lignende.


/ tema

Biologisk bliver vores kroppe også ramt af stress og konflikter. Hjernen sender stresshormoner rundt i kroppen, som nedsætter blodtilførslen til fordøjelsen. Dermed bliver det sværere for kroppen at udnytte den sunde mad, vi spiser, og beholde fordøjelsen i balance – hvilket igen har påvirkning på blandt andet immunforsvaret. Barnets forhold til mad og måltider Hvis barnet får et anstrengt forhold til det at spise, så kan det blive svært at få et naturligt forhold til mad. Det kan blive svært at mærke sult og mæthed. Hvis et barn kun vil spise få ting og f.

eks. ikke vil spise grøntsager, kan det komme til at mangle vigtige næringsstoffer. I denne artikel kigger vi på, hvordan måltiderne kan blive hyggelige, og hvordan børn kan hjælpes til at smage og spise mange forskellige slags mad. At spise er at sanse Mad dufter, smager, har konsistens og udseende – alt sammen faktorer, der påvirker vores sanser. Vi er fra naturens side designet til at foretrække smagen af sødt og fedt. Det har været med til at sikre vores overlevelse i tusindvis af år. Vi er også designet til at være lidt skeptiske overfor nye smage og ny konsistens, da det potentielt kunne være noget giftigt. Derfor tager det tid at vende sig til nye smage – især mad, der ikke smager sødt og fedt. Nogle børn har også udfordringer med konsistens og udseende af nye madvarer. Maden vokser nærmest i munden på dem, eller de kan blot ved udseendet på maden beslutte sig for, at de ikke kan lide det.   Spisestigen Vejen og nøglen til at spise nye ting går gennem meget små skridt. Det er som en trappestige med meget små trin, der hen ad vejen gør barnet tryg ved og vant til de nye sanseoplevelser. Det kræver en god portion tålmodighed, men det er det hele værd. Skridt på vejen er blandt andet: se på maden, røre ved maden med hænderne, dufte til maden, lade maden ligge på tallerkenen, røre maden med tungen, tygge på en mikrobid og spytte den ud igen, spise en mundfuld sammen med noget kendt mad, spise en mundfuld af maden alene, spise en portion af maden. Ofte kommer vi som voksne til at bede om alt for mange af disse skridt på én gang. Hvert skridt kan vare flere dage/måltider. Det handler om at finde så små skridt, at det er trygt for barnet. Og gentage skridtene så mange gange, som der er

“Hav meget gerne barnet med i køkkenet og lav mad sammen. Det er med til at forberede barnets sanser på, hvad det skal spise.” brug for. Nye smage tager ofte 7-10 gange, før kroppen har godkendt dem. Hav meget gerne barnet med i køkkenet og lav mad sammen. Det er med til at forberede barnets sanser på, hvad det skal spise. Hvis barnet har spist noget mad, hvor du har gemt for eksempel frossen broccoli i en lækker smoothie, og barnet har drukket det med velbehag, så fortæl barnet roligt og uden en masse ståhej, at der var broccoli i. Så nu ved I, at barnet godt kan lide broccoli, når det er blandet med nogle lækre ting. Det hjælper igen barnet til små skridt på stigen. Hjælp sanserne på vej Hvis barnet har svært ved især nye konsistenser, kan det hænge sammen med de primære sanser, som igen hænger sammen med sansemotorikken. Sansemotorikkonsulenter kan sammensætte træning og behandling, der hjælper med at udvikle barnets primære sanser og dermed nervesystemet. Der findes private sansemotorikkonsulenter over det meste af Danmark. Dette kan i høj grad også hjælpe de urolige børn, som har svært ved at sidde stille på en stol. Kropslig uro hænger ofte sammen med et sansesystem, der er ude af balance. Kombiner eventuelt sansemotoriktræning med behandling hos en kraniosakral terapeut.    

27


tema /

Har barnet svært ved at styre maden i munden og synke den, så få gerne tjekket, om barnets tungebånd er stramt. Det kan gøre det svært for tungen at arbejde. Tungen er i høj grad ansvarlig for at styre maden inde i munden og få den samlet og gjort nem at synke. Hjælp smagen på vej Ny mad glider nemmere ned, når det bliver kombineret med smag vi godt kan lide. Lav f.eks. meget gerne en lækker dip til grøntsagsstænger. Vend bønner i olie og drys med lidt salt og bag dem så i ovnen til ”bønnefritter”. Put blomkålsris i kødsovs og lasagne. Mind i det hele taget barnet om, at det gerne må tage en bid af den bagte rodfrugt sammen med frikadellen.  Stemningen ved bordet Små tricks kan hjælpe meget, når det handler om stemningen ved bordet. Tænk over, hvor barnet er placeret. Det kan være ret intenst at sidde for bordenden, hvor hele familien kan holde øje med, hvad og hvor meget barnet spiser. Lad gerne barnet sidde ligeværdigt med resten af familien rundt om bordet.

“Tænk over, hvor barnet er placeret. Det kan være ret intenst at sidde for bordenden, hvor hele familien kan holde øje med, hvad og hvor meget barnet spiser. ” Vær opmærksom på, hvordan du bruger sproget. Hvis vi kommer med skarpe udtalelser, så er de med til at skabe virkeligheden. Undgå at sige: ”Du er så kræsen” eller: ”Det kan du ikke lide” eller ”du er en gris, du spilder altid”. Sig i stedet: ”Du er i gang med at øve dig i at spise forskellig mad”, ”det har du ikke lært at kunne lide endnu” og ”hov – du spildte, lad mig vise dig, hvordan du kan tørre op”. Hvis barnet hurtigt beder om at gå fra bordet og siger, det er mæt, så kan du lade barnet gå og samtidig gemme tallerkenen med den ikke-spiste mad. Hvis barnet så kommer tilbage og er sulten efter 10 minutter eller senere, kan du tilbyde den gemte mad. På den måde undgår I at diskutere, om barnet skal blive siddende, og hvor meget barnet skal spise. Hvis barnet ikke kan lide den mad, der står på bordet, så kan du bede barnet smage en lille bid eller gøre en anden handling ud fra, hvor på spisestigen barnet er nået til. Derefter kan du tilbyde et alternativ, som ikke er alt for attraktivt i barnets smagsoptik. Prøv så vidt muligt at være rolig, venlig og tydelig omkring, hvad du vil have. Lad også barnet tage del i de

Hav meget gerne barnet med i køkkenet og lav mad sammen. Det er med til at forberede barnets sanser på, hvad det skal spise.

28

praktiske dele omkring at dække bord, rydde af, tørre bordet af osv. Det kan børn fra børnehavealderen og opefter godt hjælpe med. På den måde får barnet også en mere ligeværdig rolle ved måltiderne. Det er helt okay, hvis barnet protesterer i begyndelsen. Hold fast i det, du gerne vil have barnets hjælp til. Det er en gave for alle på sigt. Er måltiderne gået helt i hårdknude, så prøv at gøre noget helt nyt for at bryde den dårlige stemning. Lav picnic på stuegulvet. Tag sjove hatte på. Spis med pinde. Tag fint tøj på og hold fest. Lad fantasien få frit løb. ”Is i maven” For de fleste børn kan du godt have ”is i maven” og lade barnet selv bestemme, hvor meget det spiser. Hvis barnet ikke spiser så meget, vil det være mere sulten til næste måltid og spise mere der. Server sund mad, også til mellemmåltider. Især eftermiddagsmaden er god til at få spist lidt ekstra sund mad, da barnet ofte er sulten der. Server gerne en lille skål med grøntsager, lidt frugt og f.eks. et stykke ristet rugbrød med pålæg, ost eller peanutbutter. Vælg mest muligt hele fødevarer og undgå raffinerede produkter. På den måde ved du, at dit barn får spist sundt hele dagen. Det kan også være med til at fjerne pres og stress fra måltiderne. Giv gerne barnet en god kvalitets multivitamin og evt. fiskeolie. Det er med til at dække barnet ind med sunde næringsstoffer. Er dit barn meget småtspisende, er det især vigtigt ikke at lokke ­barnet med søde og raffinerede madvarer, da de indeholder få næringsstoffer og også påvirker barnets smagssans i en uheldig retning. Her kan der være brug for personlig vejledning til at optimere barnets indtag af både kalorier og næringsstoffer.


Danske produkter med hampefrø fra Møllerup Hampefrø er rige på protein, fibre, omega 3 og indeholder alle essentielle aminosyrer. Brug produkterne i din madlavning, hvor du bruger andre frø og kerner - i bagværk, som panering, eller som topping på din morgenmad, salat, smoothie eller suppe. Find inspiration og opskrifter på moellerupshop.com eller følg med på @moellerup_products

DANSK

ØKOLOGISK

BÆREDYGTIGT

Fås i Matas og Helsekostforrretninger

*Antal af levedygtige mælkesyrebakterier pr. kapsel på produktionstidspunktet.

Udo´s Choice® Mælkesyrerbakterier til hele familien Tarmflora bakterier til sundhed i tynd og tyktarmen

102 mia.*

4 mia.*

4,5 mia.*

5 mia.*

Dansk importør af UDO’S CHOICE® siden 1997

Udos Probiotika_180x115mm.indd 1

17 mia.*

34 mia.*

42 mia.*

www.panacea.dk

19/03/21 12:08

29


tema / Foto/ Shutterstock

tema Næring/ ernæring

Hvad kan gøre ved dig

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Ny forskning giver ekstra styrke til argumenterne for at begrænse sit indtag af raffineret korn og hvede.

Her i Danmark spiser vi brød til, og mere end halvdelen af os, spiser to til tre skiver brød om dagen, nogle endda mere. Hvad vi måske ikke er opmærksomme på, er, at en stor del af det brød, der sælges, er fremstillet af raffineret, hvidt hvedemel, der i værste fald kan påvirke insulinog blodsukkerniveauer negativt. Selv visse

“hvidt hvedebrød, morgenmadsprodukter, pasta og kager, ser ud til at spille en endnu større rolle end hidtil antaget, når det handler om risikoen for udvikling af kronisk sygdom” 30

rugbrød kan virke som sandkage i kroppen, når du spiser det. Når vi spiser forarbejdede fødevarer eller færdigfremstillet mad, så kan det potentielt skade vores helbred. Det viser en stor ny rapport fra Indien, der netop er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal. Forarbejdede fødevarer, færdigretter og meget bagerbrød er ofte fyldt med sukker, raffineret hvede, dårligt fedt og salt. Det er skidt for vores helbred at spise sådanne kombinationer, og de kan faktisk i fællesskab udgøre en tikkende bombe under vores sundhed. Denne store, og helt nye, undersøgelse viser desuden overraskende, at forarbejdede kulhydrater, som for eksempel hvidt hvedebrød, morgenmadsprodukter, pasta og kager, ser ud til at spille en endnu større rolle end hidtil antaget, når det handler om

Fakta I den indiske undersøgelse deltog 137.130 voksne fra 21 forskellige lande. Forskere fra St. John’s Research Institute i Indien, og flere andre internationale universiteter, indsamlede data om deltagernes hverdag og spisevaner. Igennem ti år sammenlignede de disse faktorer med en række sundhedsparametre, så deltagernes livsstil og madindtag kunne kobles til deres sundhedstilstand. Ikke overraskende viste det sig, at indtag af raffinerede fødevarer – og i særlig grad raffineret korn og hvede – var forbundet med øget risiko for sygdom.


/ tema

risikoen for udvikling af kronisk sygdom. En ny undersøgelse fra Ålborg Universitet har vist, at to tredjedele af alle voksne danskere over 16 år i dag har en diagnose på en kronisk, medicinkrævende sygdom. Inflammation fører til sygdom Truslen ligger i høj inflammationsgrad i kroppen. Inflammation i kroppens væv kan i særlig grad øges via høje blodsukker- og insulinniveauer. Et højt indtag af hvidt raffineret hvedebrød og andre raffinerede korntyper kan således indirekte føre til øget inflammation og dermed sygdom. Høj inflammationsgrad ligger til grund for rigtig mange af de sygdomme, vi ser i dag. At spise for mange raffinerede korn er ifølge undersøgelsen, offentliggjort 3. februar 2021 i BMJ, ganske enkelt forbundet med en højere risiko for sygdom, herunder også højt blodtryk og hjertekarsygdom.

I undersøgelsen fandt man ikke, at ægte fuldkorn og ris påvirkede sundheden negativt i samme grad som raffineret korn og hvede. Et højt indtag af raffineret hvede kan i sig selv øge graden af inflammation i kroppens væv. Vælg groft og i god kvalitet Det er derfor en god ide altid at være yderst kvalitets- og mængdebevidst i sine valg af råvarer. I særlig grad, når det gælder brød, morgenmadsprodukter, pasta og kager. Køb stenkværnede, økologiske meltyper og bag eventuelt selv med en god surdej. Det er sundere og samtidig hyggeligt. Køber du dit brød, så udsøg dig en bager, der surdejsbager brød af ægte økologiske fuldkornsråvarer. Sådanne bagere skal man lede efter, men til gengæld er deres brød nærende og sundhedsfremmende.

Hvede kan blive til farligt fedt Når vi spiser mad, der indeholder ­forarbejdede eller simple kulhydrater, som eksempelvis hvidt brød, så ­nedbryder fordøjelsessystemet ­kulhydraterne til sukkerstoffer, der ­rejser fra tarmen og ind i blodet. Det forårsager en stigning i blodsukkerniveauerne, som foranlediger bug­ spytkirtlen til at udskille insulin. Insulin er et hormon, der blandt andet har til opgave at transportere sukkeret fra blodet ind i cellerne, så det kan blive omdannet til energi. Insulin sørger også for, at eventuelt overskydende sukker bliver sendt på lager i leveren eller ­omdannes til fedt. Ofte det fedt, der sætter sig lige midt på maven. Høje ­insulin- og blodsukkerniveauer fremmer inflammation i kroppens væv, og kan således være indirekte medvirkende til udvikling af andre sygdomme, herunder hjertekarsygdom.

THE GREEN WAY

Effektive og bæredygtige vej til et skadedyrsfrit hjem www.green-protect.com

31


tema / Af/ Karen Lyager Foto/ John Bendtsen/wichmann+bendtsen og Henrik Stenberg

tema

Aldrig mere træt

Næring/ ernæring

Med MITO-kost styrker du cellernes energi. Sundhedsekspert Pia Norup udvikler og beskriver metoden i sin nye bog ‘Aldrig mere træt’.

Når de smelter sammen, bliver de stærkere – og når de deler sig, bliver de små og mindre funktionsdygtige. Nej, vi taler ikke om virksomheder, fodboldklubber eller partipolitiske grupperinger, men om millioner af bittesmå ovale tingester inde i din krop, der har kæmpestor indflydelse på, om du er segnefærdig af træthed eller bobler af energi. Mitokondrierne, som de hedder, er dine cellers mikroskopiske energifabrikker. Næsten alt i din livsstil påvirker dem på godt og ondt, og hvis du knækker koden til at få dem til at fusionere, altså koble sig sammen, sidder du med et godt våben på hånden, hvis du kæmper mod træthed. Omvendt gælder det om at vænne sig af med de ting, der får mitokondrierne til at fissionere, dvs. spalte sig og blive mere ineffektive. Hvis du føler dig træt, er du langt fra alene. Aldrig har så mange mennesker klaget over træthed som nu, og det er der masser af forklaringer på. Coronatiden har på mange måder forstærket nogle af de “gamle” kilder til træthed, f.eks. for mange timer i træk foran computeren. Dertil kommer, at flere er mere inaktive eller har sociale abstinenser, ligesom en del kæmper med træthed som en lammende senfølge efter at have været inficeret med covid-19.

32

Med andre ord er nye måder at opbygge energi på i ekstra høj kurs. Håbet og interessen samler sig om mitokondrierne og hvordan man helt konkret kan fyre mere op under dem. Vores mitokondriefunktion er påvirket ved en lang række andre sygdomme, der har træthed som fællestræk. Senest er amerikanske forskere kommet på sporet af, at coronavirus nærmest kaprer mitokondrierne og får dem til at fungere dårligere. Mitokondrierne spiller også en vigtig rolle for immunsvaret, men da de også står for vores energiforsyning, er det logisk nok, at lammende træthed er så udtalt som symptom og følgevirkning til covid-19.

“I forhold til almindelig dansk kost adskiller MITO-planen sig især ved, at man skal spise mindre brød, ris og pasta, end de fleste danskere plejer, men på det punkt er planen ikke nær så restriktiv som KETO.” MITO mellem Middelhavskost og KETO Men hvad skal man så gøre for at styrke sine mitokondrier som modgift til træthed? Det har læge Pia Norup erfaring med. I sit arbejde som livsstilslæge har hun i årenes løb haft mere end 1000 klienter og patienter mellem hænderne. Nogle ønsker rådgivning til at holde sig sunde og raske, andre søger hjælp mod sygdomme, ubalancer og dårlig trivsel. I den sidste gruppe er træthed en uoverskuelig fællesnævner. Nu har hun barslet med en ny bog om em-

net, Aldrig mere træt (Politikens Forlag), der bl.a. rummer en komplet energiplan til 4 uger. Bogen indeholder et væld af madopskrifter, der ifølge lægen er særligt gunstige for mitokondrierne. De er typisk rige på bl.a. olivenolie, fed fisk, nødder, avocado, kål og bær. Halvdelen af MITO-kostens kalorier stammer fra sundt fedt. Øvre grænse i de officielle kostanbefalinger hedder 40 pct. Nogenlunde her ligger også niveauet i den klassiske middelhavskost. I KETO er rettesnoren typisk 60 pct. MITO-kosten ligger altså midt mellem de to. ­– Men når man kigger på sin tallerken, ser den ikke særlig fedtrig ud. Det hænger sammen med, at kalorierne i fedtrige fødevarer er så komprimerede, at selv forholdsvis små mængder af disse madvarer giver mange kalorier. Derfor er der masser af plads til kål, spinat, peberfrugter, bær og andre sunde sager fra planteriget, fortæller Pia Norup. – I forhold til almindelig dansk kost adskiller MITO-planen sig især ved, at man skal spise mindre brød, ris og pasta, end de fleste danskere plejer, men på det punkt er planen ikke nær så restriktiv som KETO. Faste kan være en støtte Pia Norup opfordrer også læseren til


/ tema MO RG EN GR ØD

M ED

BO G

H VE

DE OG K OM BL ÅL

Fakta Pia Norup, 51 år, læge, sundhedsrådgiver, forfatter, tv-vært og foredragsholder. Pia er uddannet som læge fra ­Københavns Universitet og ­desuden certificeret functional medicine practitioner fra Institute for Functional Medicine i USA. Gennem de seneste 14 år har hun hjulpet private og virksomheder med sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse. Hun har i to sæsoner været lægefaglig vært i TV 2-serien Kan man spise sig rask? og har tidligere skrevet ­bøgerne Kronisk sund – lægens 3-trinsplan mod autoimmune ­sygdomme (Politikens Forlag). Nu er hun aktuel med bogen ­Aldrig mere træt.

at overveje intermitterende faste, fordi det ser ud til at stimulere mitokondrierne på en god måde. – Faste er ikke for alle. F.eks. skal man ikke faste, hvis man lider af for lavt stofskifte eller spiseforstyrrelser eller er undervægtig. Men ellers anbefaler jeg at holde 12 timers spisepause mellem aftensmad og morgenmad og måske én dag om ugen forlænge den pause til 1416 timer – eller springe et måltid over. Man må dog gerne drikke vand. Mitokondrierne stortrives med, at du giver dem en madpause. Men når du springer måltider over, så husk, at det er ekstra vigtigt at få nok af alle de vigtige næringsstoffer i de måltider, du spiser, pointerer Pia Norup.

33


tema /

Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Probiotika får det blå stempel

tema Næring/ ernærin g

Fødevarestyrelsen har godkendt betegnelsen ’probiotika’ til kosttilskud, der indeholder levende mælkesyrebakterier og bifidobakterier i en mængde og kvalitet, som kan styrke vores fordøjelse. Probiotika har længe været benyttet som beskrivelse af de levende mikroorganismer, som via kosttilskud kan slå sig midlertidigt ned i vores tarmsystem og spille en positiv rolle for den kultur af mikroorganismer, vi alle har til at bo i fordøjelsessytemet. Hidtil har det dog ikke været tilladt for producenterne at benytte ordet ”probiotika” i henhold til de temmelig restriktive danske regler for deklaration af kosttilskud. I stedet har man typisk benyttet betegnelsen mælkesyrebakterier, fordi disse mikroorganismer oftest udgør størstedelen af denne type tilskud. Men i virkeligheden er mælkesyrebakterier et lidt misvisende navn. Dels fordi de probiotiske tilskud også kan indeholde bifidobakterier og nogle gærtyper, som har samme effekt. Og dels fordi en del mennesker ønsker at undgå mælkeprodukter – og mælkesyrebakterier har faktisk ikke noget at gøre med mælk. Probiotika har effekt Fremover må denne type tilskud markedsføres under kategoribetegnelsen ’probiotika’ (for kosttilskud er der krav om angivelse af en kategoribetegnelse på produktet (fx vitamintilskud)). Dermed kan alle forbrugere se, hvilken effekt der er tilsiget med produktet. – Fødevarestyrelsen har arbejdet for at finde en løsning, som kan imødekomme erhvervets ønske om at bruge betegnelsen probiotika på fødevarer. Fødevarestyrelsen har vurderet, at betegnelsen probiotika kan anvendes som kategoribetegnelse for levende mikroorganismer fx af typen mælkesyrebakterier og bifidobakterier på kosttilskud, forklarer bromatolog Mette Christiansen, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen. Kategoribetegnelsen gælder kun for kosttilskud. Det er dermed ikke tilladt at skrive på f.eks. et yoghurtprodukt, at det har probiotisk effekt, selvom der er et stort indhold af mælke­ syrebakterier i syrnede mælkeprodukter.

34

Koncentret kilde til næringsstof Når du ser betegnelsen ’probiotika’ på et kost-­ tilskud, har du fremover producentens ord for, at tilskuddet indeholder tilstrækkeligt med levende mikroorganismer til, at de kan støtte din fordøjelse. – Kosttilskud er koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Hvis kategoribetegnelsen probiotika anvendes på et kosttilskud, skal der være tilstrækkeligt med levende mikroorganismer til, at produktet bidrager som en koncentreret kilde med mikroorganismer. ­Ellers vil anvendelse af kategoribetegnelsen være vildledende, uddyber Mette Christiansen. Det er op til producenten at sikre den fornødne kvalitet og mængde af levende mikro­ organismer i et tilskud, når det markedsføres under kategoribetegnelsen probiotika.

Disse fødevarer er nogle af de mest rige på mælkesyrebakterier • Yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter • Kombucha • Kimchi • Tempeh


/ annoncer

Den effektive hjælper i insektsæsonen

Aktive mælkesyrebakterier

Insekterne er på vej og er ofte en stor plage. 3i Imod Insekt Irritation er en gel der lindrer og dæmper irritation efter mygge, bi- og hvepsestik samt efter kontakt med brandmænd og brændenælder. 3i øger blodcirkulationen lokalt og har en svagt bedøvende effekt på hudirritation og virker inden for 10-15 minutter efter påføring.

Vita Biosa er en økologisk fermenteret drik med 8 aktive kulturer af bifidoog mælkesyrebakterier, organiske syrer og ekstrakt fra 19 urter. Det anbefales at drikke et shot på 20-30 ml én til flere gange dagligt. Drikken er økologisk, vegansk og helt fri for mælk, sukker, gluten og konserveringsmidler. NYHED: Vita Biosa har fået nyt udseende, men indeni er indholdet 100% det samme!

Kan købes i helsekostbutikker, i Rema-1000 og på med24.dk m.m.

Læs mere på vitabiosa.dk

LEJ DP E

ETS HU ÅR NOMINERET

2021

Bedst i test!

LivsEnergiMaxi i flydende form

Tid til udrensning?

Pas på dig selv, din familie og miljøet, når du nyder sommeren. AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 er Svanemærket, Vegan-mærket og ’Bedst i test’ hos Tænk i 2020. AVIVIR indeholder ikke stoffer som skader korallerne eller miljøet i øvrigt. AVIVIR Aloe Vera Sun Lotion indeholder 70% ACTIValoe®, som styrker hudens lokale immun­ forsvar og modvirker soleksem

Indeholder: • Vitaminer • Mineraler • Aminosyrer • Acai • Blåbær • Kirebær • Goji og • Mangosteen. • Rækker i 2 måneder.

Chlorella Den Grønne Perle® hjælper med at ­opretholde en normal tarmfunktion. Algen ­hjælper med at udskille affaldsstoffer og med at øge væksten af den gavnlige mikroflora i tarmen samt med at nedsætte irritation af tarmvæggen. Produktet er 100% rent – der er ingen fyldstoffer eller tablethjælpemidler i. Den Grønne Perle® er vegansk og økologisk. Findes i både tablet og pulverform.

Fås i helsekostbutikker eller bestil på www.goldenhealth.se, ring på tlf. 4052 4015 Manag-fredag mellem 10-16.

Se mere på www.chlorella.dk

Forhandles hos Matas, helsekost og på www.avivir.dk/shop AVIVIR ApS, tlf. 3969 0814, www.avivir.dk

Kan købes hos Matas, helsekostbutikker og på webshops.

35


annoncer /

Perskindol Thermo Hot En dårlig arbejdsstilling, forkert bevægelse, overbelastning af led og muskler – det er ikke altid der skal meget til for at man får ondt i nakke og ryg. Prøv den nye Perskindol Thermo Hot til at lindre smerterne i nakke og ryg enten alene eller i kombination med fysioterapi. Her kan den bruges som supplement mellem dine behandlinger. Perskindol Thermo Hot Gel er en varmende gel,

som blandet andet indeholder æteriske olier. Den giver en intensivt varmende effekt, som stimulerer blodcirkulationen, afspænder musklerne og fremmer helingsprocessen. • Hurtig effekt • Intensivt varmende • Hurtig absorbering • Smitter ikke af på tøjet

Forhandles hos helsekostforretninger / Helsam, matas.dk og udvalgte apoteker Yderligere information: www.novasel.dk, info@novasel.dk , tlf. 6323 0002

NYHED: Bio-Kult Boosted

Nyhed Magnesium Goods – Mild Magnesium Bodylotion Mild og behagelig magnesium bodylotion med et magnesiumindhold på 19,5% som gør at den på ingen måde ”stikker” efter den er påført huden. Velegnet til følsom hud. Kan anvendes dagligt eller efter behov. Særdeles velegnet til tør hud. Magnesium bodylotionen tilfører huden værdi­f ulde mineraler samtidig med at den fugter huden. Den har en blød konsistens og absorberes let. Du får en følelse af komfort og afslapning i hele kroppen. Forhandles hos www.beauty-shop.dk

36

MASIN

NY STÆRK Bio-Kult

Homøopatisk lægemiddel i dråbeform, der indeholder virkestoffer i stærkt fortyndet og bearbejdet form. Der er anvendt udtræk af bla urter, rødder, planter, mineraler og salte. Homøopatiske lægemidler er uden dokumenteret virkning.

Bio-Kult Boosted mælkesyrebakterier med større styrke og B12 vitamin, der bidrager til Immunforsvarets normale funktion • 8 milliarder levende bakterier pr. kapsel • Fordelt på 14 forskellige stammer • 4 gange styrken af Bio-Kult original • Plus tilsat B12 Antallet af levende bakterier garanteres indtil udløbsdatoen. Bio-Kult Boosted skal ikke opbevares på køl, og er blisterpakkede for at sikre antallet af levende bakterier. Bio-Kult bakterierne er ­desuden testet til at kunne overleve mavesyren.

Masin kan købes i landets Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica, tlf : 76 83 30 00, www.holistica-medica.dk

Find Bio-Kult Boosted i helsekosten, eller find din forhandler her: www.sk-health.com


/ annoncer

Fordøjelse og fornøjelse! Digestaway indeholder 14 planteenzymer, L-glutamin og urter bl.a. Ingefær og Lægestokrose, som bidrager til en normal fordøjelse. Fordøjelsen starter i munden, hvor maden tygges og blandes med spyt, hvorved nedbrydningen starter, inden maden når videre ned i maven. I maven bliver føde og mavesaft blandet sammen, inden det fortsætter videre til tarmen, som er opdelt i tynd-, tyk- og endetarmen, hvor næringsstoffer fra maden videre nedbrydes og optages, inden rejsen slutter ved endetarmen. Dosering: 1 kapsel dagligt. Indtages før et hovedmåltid.

Kan med fordel kombineres med Multidophilus 3, som indeholder 3 udvalgte stammer af levedygtige mælkesyrebakterier. Dosering: 1-3 kaps. dagligt. Indtages udenfor måltiderne, eller før sengetid.

2 superfood der går godt i spænd

Astion Anti Itch Spray

Chiafrø har et højt indhold af Omega 3 18g-20 g– Hampefrøene har et højere indhold af proteiner end Chia frø. HAMPE FRØ: Smager let nøddeaftigt og er samtidig meget n ­ æringsrige. Afskallede hampefrø gør sig godt i saltater, supper, smoothies eller som topping på din morgenmad sammen med chia frø. CHIA FRØ: Hvis man skulle være i tvivl om hvordan man anvender chia frø er der et hav af opskrifter og anvendelsesmuligheder på Printerest, Instagram, Facebook osv. eller køb bogen ”Mirakelfrøet Chia”.

Der er mange ting, der kan få huden til at klø, men fælles for dem alle er at det kan drive de fleste til vanvid. Uanset om kløen skyldes insektbid, skoldkopper eller eksem, kan det forstyrre både dagligdagen og natte­ søvnen. Anti itch spray fra Astion er en kløedæmpende spray der hurtigt og effektivt lindrer kløe. Pris 100 ml: 99,99 kr. / 250 ml: 149,99 kr.

Kan købes se hjemmeside www.houseoforiginals.dk

Pris 60 kapsler 299,95 / 100 kapsler 199,95 kr. Forhandles i din lokale helsekost, Matas, apoteket og førende webshops.

Forhandles i din lokale helsekost, Matas, Apoteket og hos astionpharma.com

37


annoncer /

De origin ale naturpro dukter producer et på Langelan d

Frisk som morgendug...

Creme til hele familien

Lito® Hyben: For leddenes bevægelighed. Med egne placebokontrollerede forsøg, der dokumenterer at hyben hjælper til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Lito® Hyben Pulver 300 g, Lito® Hyben Kosttilskud, Kapsler 250 stk Forhandles hos Apoteker og Helsebutikker

All Round creme fra Rømer Naturprodukt kan bruges af hele familien og er god til tør hud på hele kroppen, fødder og ansigt samt til massage. Denne universalcreme er med til, at tilføre huden smidighed og bevare den naturlige fugtbalance. Cremen fås i to størrelser 450 ml og 100 ml, den store bør have sin plads på badeværelset, mens den lille er lige til at have med i tasken.

Lito®C: Bevarer immunforsvaret. C vitamin hjælper til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar og modvirke træthed og udmattethed. Lito® C Naturdrik 500 ml Forhandles hos Helsebutikker

Fås i helsekostbutikker og hos www.helsam.dk

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? tema

Sød næring

produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med myngrøntsagsgaflen sig op ad, når mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding B-vitaminer er jeg havde brug for få nok af, da de Voksne indtager ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at mere A-vitamin for at næringsstoffer. end for ikke at bryde sammen, børn. Det laveste Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre indtag ses i gruppen har et lavt indtag tisser et evt. overskud ikke få for mange større børn – Remee. af i forhold hvor både drenge – vi til de anbefalede ud. og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre grænse de voksne og de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede fisk, der bærer årsagen. I kombination med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

A

Vitamin

D

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

C Vitamin

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skræddersyer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest.

E

Vitamin

Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, Det gennemsnitlige der som tidligere indtag er i undernævnt er sat kanten af det anbefalede. Piger i den lave ende for og kvinder får faktisk mange næringsstoffers færre E-vitaminer vedkommende. mænd. end Men der er alligevel Her kan det betale sig at have nogle tendenser fokus på fuldkorn, i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige for at øge mængden at have for øje, af E-vitamin. når man ser sin næring efter i sømmene:

Danskerne får nok C-vitamin – i hvert fald til fra livet. Ligesom at holde skørbug B-vitaminer er C-vitaminer dog at indtage ekstra ikke farlige af, og rigtig mange af os har godt C-vitamin, når af ekstra vi f.eks. er stressede eller lever livet Så forbruger kroppen nemlig lidt hårdt. mere af vitaminet. eks. et langt større Rygere har f. behov for C-vitamin, kroppen. Kvinderne da rygning stresser får mest C-vitamin, frugt og grønt fordi deres indtag er større. af

Fordeling af vores

energi-indtag

Anbefalingen lyder på, at vi skal indtage 30 vores energi fra pct. af fedt, 55 pct. fra kulhydrat og 15 protein. Gennemsnitligt pct. fra får vi voksne 35 fra fedt, 50 pct. pct. af energien fra kulhydrat og 15 pct. fra protein, energibidrag når fra alkohol udelades. For børnene er tilsvarende energiandele de 09 33, 53 og 14 pct. Vi får altså lidt for meget fedt i forhold til kulhydrat, og desværre fik halvdelen af danskerne tilsat sukker end mere anbefalet.

Halvdelen af den mættede fedt, danskerne gennemsnitligt indtager, kommer fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

Husker du? Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

38

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.


/ oase

Frisk mundbindet op Mundbind er desværre stadig hverdag for mange af os, og meget tyder på, at vi også efter endt vaccination skal vænne os til håndsprit og masker. Lidt af ubehaget ved mundbind kan dog afhjælpes. Med Fresh MASK Spray kan du friske dit mundbind op på bare 15 sekunder. Fresh Mask indeholder anti-bakterielle æteriske olier, der giver en frisk duft og tager lugten af dit mundbind. Den lille spray på 15 ml er nem at have med på farten og indeholder ca. 120 pust. Find Fresh MASK Spray i udvalgte helsekostforretninger og webshops samt hos HELSEMIN.

Ekstra dyrevelfærd i mælkekartonerne Statens dyrevelfærdsmærker markerer, at et landbrugsprodukt dels er økologisk og dels er lavet på en måde, som tager hensyn til dyrevelfærd. Der gives et, to eller tre hjerter alt efter niveau. Fra dette forår melder de økologiske mejerier bag Naturmælk og Øllingegaard, at deres mælk fremover skal have alle tre hjerter. Det gælder både skummetmælk, minimælk, letmælk og sødmælk. Ud over dyrevelfærd går Naturmælks og Øllingegaards mælkebønder også forrest i arbejdet med at stimulere gårdenes biodiversitet. Desuden kommer 100 % af alle mælkeleverandørernes strømforbrug nu fra grøn energi. Du finder mælk fra Naturmælk hos Føtex og Bilka, Øllingegaard hos Meny, Spar og Min Købmand.

Grønne tal på bundlinjen Klimaforandringerne er en frustrerende udvikling, som vi alle ønsker at modvirke. Vi kan give vores eget bidrag ved at tage cyklen i stedet for bilen, melde os til affaldsindsamling, spise mindre kød. Det er dog svært at gøre en ægte forskel hver dag. Men du kan få hjælp til nogle af de ting, som virkelig gør en forskel. F.eks. ved at udskifte adressen til en nulenergi bolig eller erstatte dieselbilen med et køretøj på ikke-fossilt drivmiddel. Folkesparekassen tilbyder lån på særligt attraktive vilkår til denne type investering. Læs mere på www.folkesparekassen.dk

39


sind / Foto/ Shutterstock

”Ren” kommunikation:

Hold dig til emnet! Grove bemærkninger og aggressiv adfærd trækker grænser i dit liv – men lærer du at udtrykke dig roligt og sagligt, åbner dørene sig for dig – til trivsel på jobbet, varige relationer og andres respekt.

Af Birgitte aagaard Coach

40

Kunsten at kommunikere Kommunikation er det muliges og umuliges kunst. Kantede formuleringer, hårde bemærkninger eller dræbende tavshed kan trække lange spor i dine relationer og begrænse dine muligheder i livet. Derfor kan det undre, at retorikken – herunder kunsten at argumentere for sine holdninger – ikke længere opfattes som aktuel. Den velovervejede brevskrivning og den nøje tilrettelagte mundtlige henvendelse hører efterhånden en meget fjern fortid til. Den moderne hverdag er præget af tilfældig og hurtig kommunikation – høfligheden, omtanken og tonen ryger i svinget. Måske vi har brug for at genfinde nogle af de gamle færdigheder og bruge lidt flere kræfter på at kommunikere hensigtsmæssigt – fordi alt hvad vi slynger ud, vender tilbage som en boomerang.

De kyniske medier De sociale medier har ganske vist lært os at udtrykke os, men ikke hvordan og med hvilke følger. Vi har vænnet os til at skyde fra hoften, fyre kanonen af og smide om os med bemærkninger i en håndevending. Vi ”synes om” eller ikke, vi giver stjerner eller tommel ned, og vi accepterer venskaber eller ikke – uden at tænke på følgerne for personen i den anden ende – eller os selv, når det kommer til stykket. Eksemplerne er mange: Rygende uenigheder på forældreintra, som ødelægger samarbejdet og de gode relationer – også for børnene. Smædekampagner mod firmaer, som har begået en fejl, og på trods af dygtiggørelse, erstatning og udbedring, aldrig kan vaske mistilliden af sig, fordi det står på nettet. Venskaber, der umærkeligt glider ud, fordi holdninger bliver læst ud af tilfældige ”likes”. Maillister, hvor personer bliver udeladt med et hurtigt klik, fordi man ikke gider forklare eller tage konfrontationen. Fortsæt selv listen…


/ sind

Vær den voksne Indimellem kan du opleve – i dit fysiske liv eller online – hvordan en person, du ellers betragtede som velopdragen, ordentlig og i balance, fuldstændig ændrer tone og karakter. Dit billede af denne person vil ALDRIG blive det samme igen. Sådan er det også, når du ”taber hovedet”. Folk vil se på dig med andre øjne, for altid. Blandt andet derfor er det vigtigt at være bevidst om, hvordan du får dine budskaber ud. Din adfærd følger dig som en skygge. Derudover skal du overveje, hvad du reelt ønsker at opnå med det, du vil sige og måske hidtil aldrig har fået sagt ”ordentligt”. Når du tager ansvaret på dig – og er den voksne i relationen – har du gennemtænkt, hvad du vil sige og hvordan. Det handler netop ikke om at holde dine meninger og følelser tilbage, men at være på forkant – ja, i kontrol – så du opnår den reaktion, du ønsker, og modtageren reelt er i stand til at forstå og lytte til det, du siger.

Nye og bedre vaner Ligesom vi som børn lærer at mestre sproget af vores nærmeste omgivelser, tager vi farve af den verden, vi befinder os i, når vi kommunikerer som voksne. Derfor kræver det en aktiv og bevidst indsats at lægge vores dårlige vaner fra os og opbygge nye og bedre. Når du oplever, at folk bliver vrede eller studser over dine formuleringer, lægger afstand til dig eller bare overser dig, kan det ALTID betale sig at kigge nærmere på, hvad du siger, hvordan du siger det – og hvad du ikke får sagt. Men at opbygge nye kommunikative færdigheder kræver tid og øvelse – ligesom det tager tid at træne sig op til en halvmaraton eller lære at følge et strikkemønster uden alt for mange smuttere og efterfølgede optrævlinger… Tre gyldne regler Det kræver omtanke og selvindsigt, når du vil sikre, at modparten føler tillid til dig, lytter og tør komme dig i møde. Hvis du følger tre gyldne regler, er du godt på vej: 1) BALANCE – Tag kontrollen over, hvordan du kommunikerer: Tænk dig om, få ro på, og lug ud i dine uvaner 2) MODTAGER – Vær bevidst om, hvem du kommunikerer med: Husk, at din modpart er et menneske ligesom dig 3) FOKUS – Erkend hvorfor, du kommunikerer: Fokuser på det, der er målet med din kommunikation BALANCE – Det handler om at tøjle de ”rå” – ubevidste og ubearbejdede – følelser i dit budskab. Når du ikke tænker dig om, kan du forvente en tilsvarende reaktion – rå, hamrende hård eller endda dødeligt sårende.

MODTAGER – Her minder du dig selv om, at det er et medmenneske, du henvender dig til. Hvad er denne persons forudsætninger – evner, reelle hensigter, sårbarheder, naturlige forsvarsmekanismer? Og hvad har I mon til fælles? FOKUS – God kommunikation forudsætter saglighed. Når du holder dig til emnet fra start til slut, bevarer du kontrollen og undgår, at alle dine anstrengelser løber ud i sandet. Går du uden for emnet, bliver personlig og perfid, mister du kontrollen – for så aner du ikke, hvad du får tilbage… I den andens sted En af menneskets fineste færdigheder er efter min mening empati – evnen til at sætte sig i den andens sted. Også når modparten er følelsesladet og handler i forsvar. Dybest set består denne kunst i at kunne betjene et virtuelt spejl: Når du holder spejlet op foran modparten, får du øje på dig selv – og når du holder spejlet op for dig selv, kan du bedre forstå den anden. Som mennesker har vi de samme grundlæggende følelser og reaktionsmønstre, herunder behovet for TILLID: Kan jeg stole på, at den anden vil mig det godt? Bliver jeg forstået? Accepteret? Lyttet til? Når du ser i spejlet – og tager en hurtig tur op i din mentale helikoper

Når du er online eller på mail

Når du står over for personen

BALANCE: Læs din besked grundigt igennem – kan du til enhver tid og i enhver sammenhæng forsvare det, du har skrevet? MODTAGER: Overvej, hvordan modtageren vil reagere/føle FOKUS: Fjern alle aggressive og overflødige formuleringer – hold dig til emnet

BALANCE: Træk vejret dybt, og slap af i kroppen MODTAGER: Se på den person, du vil sige noget til (hvem er personen egentlig?) FOKUS: Sig det nødvendige, ikke mere end det – hav fokus på formålet

41


sind / – kan du også bedre aflæse den anden. Du bliver bedre forberedt på reaktionen og kan bedre sikre, at din modpart føler sig tryg ved dig og dermed faktisk lytter og kommer dig i møde. Modsat risikerer du, at I fortsætter den onde cirkel af mistillid og gensidige beskyldninger. Det kan være, at du tænker, at det er den ANDEN, der skal løse problemet… Desværre, må jeg sige, er det uden for din rækkevidde. Den eneste du reelt kan tage styringen over, er dig selv. Dybet i dig selv Når vores følelser løber af med os, kan det være svært at gennemskue, hvad der egentlig ligger bag. Til tider vil det slet ikke være den specifikke situation, du reagerer på, men gamle erfaringer. Ja, nogle gange vil det faktisk ikke engang være den person, du er vred på eller føler dig såret af, som reelt er den grundlæggende årsag til dine følelser. Her taler vi om den der ”autopilot”, som har sat sig bag rattet og styrer dig vilkårligt rundt i managen – medmindre du vælger at blive bevidst om din egen historik og deraf dine mønstre og mekanismer. Når vi står over for en bestemt situation eller person, trækker vi ofte på den bagage, vi har med os. Derfor lander vi ofte i de samme konflikter og skuffelser. Vi bliver ramt på vores ”ømme punkter”. Men ved du reelt, hvad dine ”ømme punkter” er, og hvordan de styrer dig?

42

Uanset om du vælger at undersøge det nærmere – f.eks. hos en personlig vejleder eller terapeut – skal du huske én ting: Der er en grund til, at du gerne vil udtrykke dig over for den person, der sidder i den anden ende. I har noget til fælles, I er måske afhængige af hinanden, og du har som minimum interesse i eller på en eller anden måde behov for modparten eller dennes opmærksomhed – ellers ville du vel ikke gide smide din tid og dine kræfter efter vedkommende… Den feje kommunikation Er du modig nok til at sige, hvad du mener – uden at lægge røgslør og sætte forsvar op på forhånd, bare for en sikkerheds skyld? Det, der med et fagudtryk kaldes ”passiv-aggressiv adfærd”, består eksempelvis i indirekte at placere skylden eller fejlen hos den anden – ofte gennem nogle slet skjulte negative betoninger eller ordvalg. Denne skjulte aggression kan også foregå ved at ”straffe” den anden uden egentlig at ville stå ved det. Det kan f.eks. være i form af det manglende svar på en mail eller et opkald, den manglende invitation – altså den køligt beregnende, vedvarende udelukkelse eller mobning ved at ”glemme” eller ”overse” den anden. Den passiv-aggressive adfærd handler oftest om en systematisk adfærd – et bevidst eller ubevidst mønster – hvor du lægger ansvaret fra dig og straffer modparten for noget, du mener modparten har gjort eller ikke lever op til. Modparten modarbejdes i det skjulte, ofte fordi han/hun opfattes som en trussel – mod dig, din position eller dine fordele. Den passiv-aggressive kommunikationsform er af natur fej. Angrebet eller mobningen foregår i det skjulte, så det ikke kan falde tilbage på dig selv. MEN det er en decideret misforstået forsvarsmekanisme. Du ikke bare undergraver modparten, men også dit eget selvværd og ståsted – bag et tæppe af røgslør og rænkespil. Sig det ”rent” Uoverensstemmelser er ikke tjent med at foregå i det

LÆS OGSÅ Høflig OG ærlig? Emma Gad og Girafsprog viser vejen – Naturli Styr på dit temperament? – Naturli Husk, at ord har magt: Har sociale medier ødelagt den gode tone? – Naturli

skjulte Når ingen reelt tager ansvaret for sin del, er det meget svært at løse en situation… Den direkte kommunikation bringer derimod tingene frem i lyset, hvor der kan arbejdes med dem. Mange års praksis har vist mig én ting: At lære at sige tingene direkte – sagligt og ordenligt – er altid besværet værd. Der er så meget at vinde! Måske redder du et forhold eller et vigtigt venskab. Måske udvikler du din arbejdsplads og styrker din karriere – i stedet for konstant at skifte job, fordi du føler dig stresset, mobbet, tilsidesat eller ”forkert”. Måske tør du omsider træde frem som den, du reelt er. Når du fanger dig selv i dine ubevidste forsvarsmekanismer og tøjler din trang til personlige angreb og usaglige bemærkninger, åbner der sig nye muligheder for dig. Når du ser dig selv i spejlet og bliver bevidst om dine egentlige interesser og hensigter, lukker du op for nye, sunde relationer. Du begynder at forstå jeres respektive roller, jeres personligheder og ikke mindst nuancerne i den ”sag”, I mødes om – hvad enten det er jeres ægteskab, venskab, et samarbejde, en politisk interesse eller et andet fællesskab. At sige ting ”rent” – uden automatisk at bebrejde eller gå i forsvar – kræver øvelse, men først og fremmest mod til at være ærlig om dine egne følelser, sårbarheder og drømme. I så fald kan din modstander genkende dig som et medmenneske, tør gå dig i møde og give dig den respons du fortjener. Først dér får du den dialog, som du håbede på.


/ oase

Naturlig pleje inde og ude

VARE DE

ETS FØ ÅR NOMINERET

2021

Aloe Vera har en nærmest symbiotisk effekt med menneskekroppen. Plantens naturlige virkestoffer er næring til både huden og tarmene. Aloe Vera hjælper til med at normalisere fordøjelsessystemet og til at opretholde en sund hud og sunde slimhinder. Samtidig har kosttilskuddet anti-age egenskaber ved at stimulere produktionen af kollagen, som vedligeholder hud og slimhinder. Prøv AVIVIR Aloe Vera kapsler og andre kosttilskud, som du finder hos Matas, din helsekost og apoteker landet over.

Udrensning med grønne perler

Kan Q10 afhjælpe Covid-19-senfølger? Lægemiddelproducenten Pharma Nord leverer Q10 i lægemiddelkvalitet til nyt medicinsk forsøg med patienter, som er ramt af Covid-19-senfølger. Forskningen er kommet i stand, netop fordi mitokondriernes funktion ser ud til at spille en rolle hos patienterne. Meget forskellige og diffuse symptomer ser ud til at præge livet for nogle af de mennesker, som er ramt af senfølger måneder efter at have været smittet med CoVid-19. Netop forskelligheden er en af årsagerne til, at cellernes energifabrikker – mitokondrierne – er kommet i søgelyset hos afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital (AUH). Her har man indledt et forsøg med Coenzym Q10, for at se om tilførslen af Q10 kan rette op på nogle af udfordringerne hos patienterne. Som eneste producent af Q10 i lægemiddelkvalitet herhjemme leverer Pharma Nord forsøgsmedicinen Chlorella. Professor og leder af afdelingen Lars Østergaard er sponsor på forsøget Pharma Nord, som har udviklet lægemidlet MyoQinon med 100 mg Q10 til brug ved hjertesvigt, har doneret Q10-lægemiddelkapslerne samt placebokapslerne til ­forsøget, som er godkendt af lægemiddelstyrelsen.

Chlorella Den Grønne Perle tilbyder både afgiftning af kroppen og daglig genopfyldning af næringsstoffer. Chlorella er en alge, der er fyldt med en masse forskellige næringsstoffer. Næringsstofferne er med til at understøtte dit immunforsvar og medvirker til at udrense kroppen. Mange bruger kosttilskuddet for at booste en naturlig detox. Chlorella har en evne til at afgifte kroppen, binde skade­ lige tungmetaller som bly og kviksølv til sig og fjerne dem fra kroppen gennem fordøjelseskanalen. Den Grønne Perle distribueres af A.Vogel og sælges i Matas, helsekostbutikker, på diverse webshops samt i udvalgte apoteker. 

43


krop / Foto/ Shutterstock

r é c n Bala

din fordøjelse

helt naturligt Din fordøjelse påvirker, hvordan du går og har det. Men det omvendte er i høj grad også tilfældet. Bliv i det følgende klogere på, hvordan dine daglige vaner og gøremål kan styrke tarmene og fordøjelsen i deres arbejde. Maven er næsten hele maskinrummet i vores krop. Hvis den slår knuder, så trives vi virkelig ikke. Maven har betydning for nærings­ optagelsen, og for vores velbefindende. Senere års forskning har desuden vist, at vores immunsystem er meget tæt forbundet til tarmene, og nogle kalder ligefrem tarmen/maven for vores anden hjerne på grund af det tætte samarbejde. Fordøjelsen påvirkes af vores psykiske tilstand og vice versa. Den sladrer om vores stressniveau, og har vi hudproblemer, kommer det meget ofte fra en tarm, der ikke er helt i topform. Faktisk har fordøjelsesproblemer mange ”ansigter” og grene ind i vores daglige trivsel.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

44

Skjult overfølsomhed Selvfølgelig er det nærliggende at undersøge, om det er din kost, der gør, at du har fordøjelsesbesvær. Det lyder nemt, men er ofte sværere end at finde en nål i en høstak. For nogle typer overfølsomhed kommer med kontant afregning, hvilket jo så giver et tydeligt svar, mens andre først viser sig efter timer eller dage.


/ krop

Og kun ægte allergi ses på lægens blodprøver. Har du maden mistænkt for at ødelægge din maves ve og vel, så får nogle hjælp fra en dygtig kinesiolog eller biopat til at fødevareteste. Man skal så udelukke de problematiske fødeemner i en lang periode og se, om ubehaget går over. Den hårde mave Mange oplever forstoppelse. Både børn og voksne kan bøvle med, at afføringen er for hård, maven virker trægt og man føler sig ikke tømt ordentligt. Det kan også være, at man ikke kommer på toilettet dagligt, men ­måske kun få gange om ugen. Tøjet strammer og man føler sig tyk, kvabset og forkvalmet. Mange ting kan spille ind, og der er flere ting, du selv kan gøre til gode vaner. Stress har mange symptomer Stress er en faktor, vi ikke kommer uden om. Både stress i det hele taget, stress omkring måltider, stress ved toiletbesøg. Stress spænder kroppen op, og det er det modsatte, vi har brug for, når vi skal slippe – i dette tilfælde afføringen. Jeg møder indimellem voksne mennesker i min klinik, der mener, deres forstoppelse blev grundlagt tilbage i børnehaven, hvor de blev sat på toilettet med åben dør eller på rad og række med andre. Eller senere i skolen, hvor toiletterne var uhumske. Så hellere holde sig. Ja, vi kan nemt komme til at give vores børn og unge dårlige vaner uden at ville det. Stress og travlhed i hverdagen ­føler vi os ofte underlagt, men er det nu hele sandheden? Måske stiller du for højre krav til dig selv? Hvad kan slækkes lidt på? Måske kan det i den grad betale sig at stå op i god tid og få en helt­

“Drikker vi sammen med maden, vil fordøjelsessafterne fortyndes, og dermed fordøjer vi ringere.” r­ olig morgen, hvor der er tid til at spise i ro og sidde på toilettet i fred. I stedet for at snooze og skulle styrte forvirret rundt i sidste øjeblik. Alle har ret til ½ times frokostpause væk fra arbejdet. I den stund kan du både nå at nyde din mad og gå en tur ud i det fri. Du kan nå det, hvis du vil. Har du for mange bolde i luften, som du ikke kan ændre på her og nu, kan et middel som Chamomilla comp. fra Allergica være fremragende. Især hvis dine følelser går i maven og du nærmest mærker fastlåshed eller ­småkramper i maven. Smag på maden Uhensigtsmæssige spisevaner kan være, at man spiser uden opmærksomhed på maden. Måske diskuteres der om bordet, brokkes eller småskændes og det betyder, at der går stress i maven. Du har måske den vane at spise foran tv eller at læse samtidig. På den måde smager man slet ikke på maden, hverken nyder eller værdsætter måltidet og da slet ikke selskabet, hverken sit eget eller andres. Mange er så optaget af at snakke eller lytte, at de helt glemmer at sanse maden. Det betyder, at man skovler maden ind uden nærvær, hvilket kan resultere i overspisning. Fordi man glemmer at være opmærksom på, hvornår hjernen registrerer mæthedssignalerne. Man spiser bare af vane til tallerkenen er tom. Overspisning kan også være en del af fordøjelsesproblematikken, hvis man får spist mere, end man har fordøjelsesenergi til. Så får vi nemmere ophobning i maven, mavekneb på grund af, at føden stagnerer og ikke hjælpes videre. Har du for højt stressniveau i dit liv, så er første step at se, om ikke det kan reduceres. Sig fra, når du kan se noget stiger dig over hovedet. Prioriter og meld det gerne ud. Hvis din chef kommer med flere opgaver, end du kan nå på den tid, du er ansat, så bed om hans hjælp til at prioritere. Du har selv en stor del af ansvaret for at trykke på stopknappen. Måske mangler din krop både B-vitamin og et tilskud af magnesium citrat. Behovet for disse øges, når der er mange stresshormoner, men især magnesium citrat hjælper med at få kroppen ned i gear, slappe af, støtte nerve­ systemet og give en bedre søvn. Tag gerne disse ved sengetid.

Fortynd ikke mavesyren med vand Mange af os dækker bordet med glas, så vi kan drikke sammen med måltidet. Det er noget af en overset uvane, som ikke mange er klar over. Drikker vi sammen med maden, vil fordøjelsessafterne fortyndes, og dermed fordøjer vi ringere. Mavesyren har den styrke, den skal have, og bør ikke fortyndes. I stedet skulle vi drikke mellem måltiderne. Mange tror, at det med at drikke til maden vil give bedre mæthed, fordi væsken fylder. Men langt bedre er det, hvis din mavesæk får lov at sende signaler om at være nået niveauet mæt eller ikke-sulten-­ længere. Men det kræver, at du er opmærksom og forsøger at spise i ro, uden at snakke for meget, uden tv, eller at læse… Mindful eating er noget, vi kan lære. Kickstart med bitterstof Har din fordøjelse brug for en hjælpende hånd, vil det være en nem og overskuelig vane at kickstarte dagen med at drikke et stort glas (meget gerne tempereret) vand med citronsaft på tom mave. De bitre urter er leveren glad for, da dette støtter evnen til at komme af med affaldsstoffer. Lever, galde, bugspyt stimuleres. Det samme kan gøres med mælkebøttesaft, allerhelst den fermenterede slags. Her er urten både grøn og bitter, og når den er fermenteret, tilføres gode tarmbakterier. Ureteteer, der indeholder fx brændenælde, mælkebøtte eller padderokke, er ligeledes grønne og bitre. Der findes desuden en blanding, som kaldes ”mavekomfort te”, og sikkert også flere, der kan bruges – der er nok en for dig også. Pas på med direkte afførende teer, da de kan gøre tarmen lidt doven og give lidt afhængighed. Når vi taler urter, så er den indiske urteblanding Trifalla god til at hjælpe tarmfunktionen på gled.

45


krop /

Homøopatiske midler Allergica har heparon, som er bygget på de i artiklen nævnte bitterstoffer. Disse dråber er godt til forstoppelse eller hård mave. Cichoricum comp. er velegnet, hvis der er meget luft i tarmene og hvis du føler dig spændt i maven eller har smerter.

“får du aktiveret ånde­ drætsmuskulaturen, er der mange kræfter at hente. Det er bl.a. derfor, motion er gavnligt for fordøjelsen.”

46

Der findes en til forstoppelse og en anden, hvis du har det modsatte; tynd mave. Træk vejret meget mere, end du plejer Åndedrættet er faktisk designet til at arbejde med peristaltikken også. Men ved vores almindelige daglige gøremål kræves der ikke ret meget af vores vejrtrækning. Hvis du lige nu sidder stille og læser, bemærker du sikkert overhovedet ikke nogen vejrtrækning. Har du stillesiddende arbejde, vil det meste af dagens mange vejrtrækninger være på den måde, stille og overfladisk. Men får du aktiveret åndedrætsmuskulaturen, er der mange kræfter at hente. Det er bl.a. derfor, motion er gavnligt for fordøjelsen. Dit mellemgulv er en skål, der vender på ­hovedet, dvs. hvælvingen er opad. Kanten af skålen fæster sig rundt langs ribbenskanten. Dybe indåndinger danner et let undertryk i bughulen. Og med den mekanisme kan du ­begynde bevidst at massere dine tarme, og ­såmænd også dine andre organer. Det er en helt fantastisk øvelse, du nemt kan bruge. Indre massage Læg dig på ryggen, måske er det rart at bøje knæene og have fodsålerne i gulvet. Tag nu en stor, dyb indånding, så maven ­buler helt op. Hold så vejret og begynd med

at skubbe luften op i brystet, så ned i maven igen, op i brystet, ned i maven, op, ned, op, ned. Sæt tempoet lidt op og bliv ved, indtil du ikke bryder dig om at holde vejret længere. Hold pause og gentag. Efterhånden som du bliver fortrolig med øvelsen, vil det blive en mere glidende og bølgende bevægelse. Øvelsen virker lidt som en svupper virker på et stoppet afløb. Undertrykket masserer indre organer og sender energi til dine tarme, så indholdet bearbejdes og skubbes videre. Cirkelmassage En anden fordøjelsesfremmende øvelse er at lave cirkelmassage. Stadig liggende på ryggen. Læg nu hænderne på maveskindet, og lad dine håndflader cirkle rundt i urets retning. Start inde ved navlen og ­bevæg dig langsomt udefter. Udvid efterhånden cirklen til at fylde hele maven. Start forfra igen, inde fra navlen, og bevæg dig udefter og med uret. Du kan enten lade hænderne glide fjerlet hen over maven eller du kan trykke mere ned. Det skal føles godt.


Konkurrence

Vind en kurv fuld af lækkerier

Delikatessekurv Værdi:

520,-

Der er masser af fornøjelser for smagsløgene, hvis du er en af de 5 heldige vindere af delikatesser fra Rømer. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 24. august 2021. Glutenfri produkter fra Rømer : Lækkert smørepålæg, hummus og spread. Der er velegnet på brød, i en sandwich, til små tapas på kiks eller som dip. Velsmagende hjemmelavet vegansk smørepålægsserie med grøntsager, bælgfrugter og krydderier. En sand fornøjelse for smagsløgene: Dertil rugbrød og knækbrød. Dette kan nydes sammen med vores glutenfri øl. American Lager fra Ørbæk bryggeri er en stærk humlet pilsnertype med masser af smag. Frisk smag fra humlen og samtidig en pirrende bitterhed - skøn duft af citrusfrugter. Til den søde tand er der Choholate cookie. Smukt brød med hævekurv: Vi alle vil gerne have et velsmagende brød, men det må også gerne se godt ud. Det kan du få ved at bruge Rømers hævekurv, som efterlader et flot mønster i brødet, og hjælper en våd dej til at hæve opad i stedet for udad. Brødet kan bages med Amaranth, Quinoa og valnødder. Der udloddes 5 gevinster til en værdi på 520 kroner pr. stk.

Præmien indeholder: Knækbrød fra Le Pain des fleurs , Kastanje Boghvede, Quinoabrød fra Schnitzer, American Lager fra Ørbæk, Smørepålæg med Kakao, orange og nødder fra Rømer Vegan, Cookie, Chocolate fra Schnitzer, Amaranth fra Rømer, Quinoa mel fra Rømer, Valnødder fra Rømer, Hævekurv Hummus fra Rømer Vegan: Chili og cayenne pepper, Karry Spread fra Rømer Vegan: Chili og tomat, Rødbede og peberrod

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Spørgsmål: Hvornår bruger du en hævekurv?  Når du skal løfte et brød  Når en våd dej skal hæve  Når du hæver penge i banken

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 23. august 2021 Naturli • AI Innovation House • Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 05-2021”


fakta / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Tag kampen op med corona-senfølgerne En tiendedel af de smittede med corona døjer med markante senfølger. Her følger nogle af de gode råd til mere energi og livskvalitet efter corona, som lægen kan glemme at give.

Covid-19 er en alvorlig sygdom, som har kostet mere end 2.500 mennesker livet i Danmark. På verdensplan er over 3 mio. mennesker døde af komplikationer som følge af infektion med coronavirus. Selvom det er store tal, viser de også, at kun en lille del af smittetilfældene ender med dødelig udgang – der har trods alt været 170 mio. smittede i verden – ca. 275.000 i Danmark. Men for de 10 % af de smittede, som oplever senfølger på sygdomsforløbet, er coronavirus stadig et meget ubehageligt bekendtskab. Denne gruppe, som altså i Danmark ligger lige under 30.000 mennesker – har langvarige gener, som hindrer dem i at genoptage deres normale liv. Ofte varer senfølgerne ved i mere end et halvt år. Sundhedsmyndighederne vurderer – på baggrund primært af senfølger ved sammenlignelige virussygdomme som MERS og SARS – at senfølgerne sjældent vil blive kroniske. Denne vurdering tager dog ikke højde for, at nogle senfølger udvikler sig i samspil med en eksisterende, kronisk lidelse hos patienten, eksempelvis hjertesygdom. Er man en af disse patienter, er der nok lidt større grund til at være nervøs.

48

Blandt de udbredte senfølger er træthed, åndenød, kognitive problemer samt tab af smags- og lugtesans. ­Typisk er det gener, som også svækker din motivation til at kæmpe imod dem. Men som ved alle andre sygdomme er det uhyre vigtigt at komme i gang med genoptræning hurtigst muligt. Og at holde fast i genoptræningen, selvom fremskridt kan synes små og langsomme. Lægen kan ikke alt Det offentlige sundhedssystem har rehabiliteringstilbud til alle med senfølger. Men der er flere grunde til ikke blot at sætte sig til at vente på en besked i e-boks om sådan et tilbud: • Ventetiden kan være lang – også denne del af sundhedssystemet er belastet efter den hårde coronatid • Senfølgerne er meget varierende og individuelle, så måske passer tilbud om rehabilitering dårligt til netop dig • Den offentlige rehabilitering holder sig ofte strengt til sine vante metoder. Du kan simpelthen ikke regne med, at din læge kender til alle alternative metoder. Her gennemgår vi derfor nogle af de alternative behandlingstiltag, du bør overveje, hvis du selv eller en af dine pårørende lider af senfølger efter forløb med COVID-19.

“Denne gruppe, som altså i Danmark ligger lige under 30.000 mennesker – har langvarige gener, som hindrer dem i at genoptage deres normale liv.”

Smag og duft tilbage En af de mest kendte senfølger er tab af smags- og luftesans. De to sanser er tæt forbundne, og en vigtig del af rehabiliteringen er duftterapi. Flere producenter har allerede udviklet dufttræningssæt, så du kan gå i gang med rehabiliteringen derhjemme. Det gælder bl.a. Urtegården og Fischer Pure Nature – spørg i din helsekostbutik, hvad de har på hylderne. Til lugtesansen kan tilskud af zink ofte være en hjælp. Her kunne nævnes det homøopatiske middel Zincum Metalicum, som samtidig bidrager til at styrke din egen krop igen efter det hårde sygdomsforløb. Det samme kan


/ fakta HAV FO KU S

AT

Ø LF

TI

RE NY

EN

Å AL GI P ER

Mest udbredte corona-senfølger

LE NIVEAUER

De mest hyppigt rapporterede, langvarige symptomer på senfølge efter COVID-19: • Åndenød og hoste • Brystsmerter, trykken for brystet og hjertebanken • Træthed og feber • Kognitive problemer som koncentrationsog hukommelsesbesvær, hovedpine, søvnforstyrrelser, nedsat/ændret følesans, svimmelhed • Mavesmerter, kvalme, diarre, nedsat appetit (hos ældre) • Led- og muskelsmerter • Symptomer på depression og angst • Tab af smag/lugtesans, tinnitus, ørepine, ondt i halsen, svimmelhed • Hududslæt Kilde: Sundhedsstyrelsen

Rammer senfølgerne i form af mavepine og fordøjelsesbesvær, vil du finde hjælp i probiotiske midler, som omtales andetsteds i dette blad.

siges om BioSelen + Zink, der ud over zink har en stærk kombination af selen samt vitaminerne A, B6, C og E, der giver et boost til immunsystemet og kan reducere træthed. Masser af næring Selvom senfølgerne af corona nærmest er defineret ved, at de er svære at definere, er en ting sikkert: Din krop har været presset til sit yderste og har opbrugt alle sine lagre af energi. Så det allervigtigste er måske at få depoterne fyldt op igen. Det er veldokumenteret, at patienter med svær COVID-19 har meget lavt niveau af D-vitamin. Så du

skal ud i solen, gerne i t-shirt, så din krop kan omdanne solens stråler til nye lagre af D-vitamin i din krop. Din krop har også tæret hårdt på alle andre essentielle næringsstoffer, så du skal også have fokus på at tilføre ny energi på alle niveauer. Det vil sige, at din krop skal have masser af grøntsager, frugt bær og krydderurter – altså antioxidanter samt fibre og probiotika til fordøjelsen. I koncentreret form kan man få tilskud som BioSym Omnivital eller AllEnergy, hvor der er samlet en symfoni af de stærkeste adaptogener; russisk rod, ginseng, schisandra og flere andre. Det kan også anbefales med tilskud af Q10 og B-vitaminer, der bidrager til opbygningen af stærke celler. Er du en af de uheldige, der har kognitive problemer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, hovedpine eller søvnforstyrrelser, kan du søge hjælp i tilskud af curcurmin (aktivstoffet i gurkemeje).

Hold humøret oppe En vigtig del af enhver helbredelse ligger i hovedet. Det er svært ikke at blive utålmodig og frustreret, når det går langsomt med at komme tilbage til normal funktion. Så mens du genoptræner; sørg for at få mest muligt ud af dagen og fremfor alt få nogle stimuli og oplevelser, som peger fremad og understøtter dit humør og din energi. Gå hellere en lille tur end helt at bukke under og opgive den lange tur. Sæt dig på en bænk og snus luften ind. Dette råd gælder i øvrigt, uanset om du har været syg af corana eller ’bare’ har oplevet, hvordan coronaen har sat sig på din hverdag, dit humør og din energi. Sådan er det vist for de fleste af os.  

49


fakta /

Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Hvad ved vi om D-vitamin(tilskud)? D-vitamin er et tilskud, der er blevet diskuteret meget og særligt i det seneste år. Forskningen efterlader stadig ubesvarede spørgsmål, men myndighedernes anbefalinger er tydelige og udvalgte forskere klare i mælet: Tilskud kan være en nødvendighed.

Det store spørgsmål, når man snakker om kosttilskud generelt, er: Gavner det? Med andre ord, får jeg en sundhedsmæssig effekt ud at af investere i og indtage et givet kosttilskud. Det spørgsmål kan man også stille sig selv, når det kommer til D-vitamin, og lige nu vil svaret for de flestes vedkommende være nej – det er ikke nødvendigt. Til det hører selvfølgelig en forklaring. For når der overordnet set ikke er grund til at tage et tilskud lige netop nu, skyldes det, at D-vitamin dannes i huden, når den bliver eksponeret for sollys. Og selvom foråret ikke har givet helt så meget på den konto, som nogle nok kunne ønske, så står solen på den her tid af året højt nok til, at processen kan finde sted. 

50


/ fakta

Anderledes forholder det sig fra oktober til april. Derfor reviderede Sundhedsstyrelsen også deres anbefalinger om tilskud af D-vitamin i slutningen af 2020, så de nu lyder på, at alle over 4 år bør tage et tilskud i vinterhalvåret. Baggrunden for det er, at en undersøgelse viste, at hver femte dansker led af D-vitaminmangel, når vi nærmede os foråret. Når man ser på den viden, der allerede er veletableret om D-vitamin, er det ærgerligt både for den enkelte, som er i underskud, og for folkesundheden, at det forholder sig sådan. Særlig ærgerligt bliver det i nogles optik, når vi tager corona med ind i ligningen. Anbefaler tilskud for at beskytte mod corona Forskningen i D-vitamin tog for alvor fart i slutningen af 90’erne og starten af 00’erne, og en del af de forskere, som dengang kastede deres faglige nysgerrighed i vitaminets retning, er stadig dedikeret til det den dag i dag. Det gælder eksempelvis Jens-Erik Beck Jensen, som har forsket i D-vitamin i 25 år.  På baggrund af hans langstrakte kendskab til D-vitamin, og hvordan vitaminet påvirker immunsystemet, anbefalede han sidste efterår, at alle danskere kunne have godt af at tage

et D-vitamintilskud hen over vinteren. Og særligt de ældre, overvægtige mørkhudede havde god grund til at gøre det, da de har ekstra høj risiko for at være i underskud. Selve udtalelsen er i sig selv ikke bemærkelsesværdig, set i lyset af at sundhedsmyndighederne ganske kort tid efter også skærpede deres retningslinjer for vitaminet. Det, der er særligt ved Beck Jensens opfordring, er forklaringen bag. Han var nemlig overbevist om, at et tilskud med D-vitamin kunne have en effekt på sværhedsgraden af et sygdomsforløb med corona, og at det kunne sænke smitterisikoen.  

“Om tilskud er vejen frem, kan der være flere holdninger til, men konsensus er i højere grad end tidligere, at det for mange er en god ide at tage et tilskud i vinterhalvåret. ” Allerede kort efter corona begyndte at sprede sig over kloden, rettede nogle forskere deres opmærksomhed mod D-vitamin, og teoretiserede over, hvorvidt det kunne have en beskyttende effekt. Mange forskningsresultater lader endnu vente på sig, men selv på baggrund af det sparsomme evidensgrundlag, var Beck Jensen altså overbevist om, at der kunne være en gavnlig effekt at hente ved at tage et dagligt tilskud. Udvalgte resultater bakker op Selvom der stadig er meget, vi ikke ved om D-vitamin og corona, indikerer udvalgte resultater, at der kan være noget om Beck Jensens antagelse. Et studie offentliggjort på Journal of the American Medical Association finder eksempelvis, at risikoen for smitte stiger i takt med, at indholdet af D-vitamin i blodet falder. Det skal dog understreges, at studiet baserer sig på en relativt lille gruppe mennesker, og at det er et observationsstudie, så man skal være påpasselig med at drage for stramme konklusioner. Derudover er det værd at fremhæve, at en metaanalyse har vist, at risikoen for at få et slemt udfald af en akut luftvejsinfektion faldt, når de smittede fik tilskud med D-vitamin. Konklusionerne blev offentliggjort i 2017 og baserer sig altså ikke specifikt på coronainfektion. Når man ser på de her resultater og udtalelserne fra en forsker, som kan fejre sølvbryllup med D-vitamin. Kombineret med det faktum, at de danske sundhedsmyndigheder, som ellers har været tilbageholdende med at anbefale tilskud generelt til den bredere befolkning, faktisk har ændret standpunkt, kan det være være forvirrende, hvis man ser eller hører fagpersoner udtale, at tilskud ikke er nødvendige. En af de stemmer, som kan give indtryk af en kritisk tilgang til kosttilskud generelt – herunder også tilskud med

D-vitamin – er overlæge og professor Bente Klarlund. Kost eller kosttilskud Har man læst Bente Klarlunds klummer i Politiken, kan man komme til at sidde tilbage med en opfattelse af, at tilskud er en dyr ligegyldighed. Men det er faktisk ikke helt det, hun mener. Klarlund havde ikke tid til en dybere snak om emnet i forbindelse med denne artikel, men hun forklarer, at hendes ståsted hvad angår D-vitamin er i tråd med myndighedernes anbefaling. Hun ønsker at understrege, at hun vurderer, at hvis man ellers er sund og rask, kan man godt dække kroppens behov for D-vitamin gennem kosten alene – også om vinteren. Her anbefaler hun en mad med makrel eller laks om dagen, da fed fisk er en god kilde til vitaminet.  Så Klarlunds position er altså, at hun ikke underkender, at D-vitamin er vigtigt for både knogler og immunforsvar, men hun anfægter til dels behovet for tilskud, da hun ser, at en varieret og målrettet kost kan være lige så effektiv. Hun pointerer også, at man skal være forsigtig med ikke at overdosere – noget, som Jens-Erik Beck Jensen dog ikke er så bekymret for. Han forklarer, at risikoen for overdosering og forgiftning er meget lille, hvis man holder sig til et tilskud med 50 mikrogram om dagen. Så til spørgsmålet om, hvad vi ved om D-vitamin og tilskud må konklusionen være, at der er bred enighed om D-vitamins betydning for både knogler og immunforsvar. Om tilskud er vejen frem, kan der være flere holdninger til, men konsensus er i højere grad end tidligere, at det for mange er en god ide at tage et tilskud i vinterhalvåret. Specifikt i forhold til vitaminets samspil mellem corona, er der stadig mange ubekendte, men udvalgte forskere mener, at der er en positiv effekt at hente, og at vitaminet endda muligvis kan øge virkningen af vacciner. 

51


fakta / Foto/ Shutterstock

Mærkningsordninger

forvirring eller brugbart redskab? Mærker og certifikater pynter på etiketten. Når det gælder ernæringsværdien er især to mærker interessante. Hver gang vi handler ind, støder vi på mærkningsordninger af forskellig art. Hensigten bag mærkningerne er at informere og oplyse om produktets indhold, fremstilling og kvalitet, men nogle gange drukner de gode intentioner bag mærkningerne i forvirring. For hvad dækker mærk-

Af Trine Vesteraa

N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041-0806

52

E

T

S

Ernæringsterapeut

ningsordningerne over? Og er der mere tale om markedsføring og anprisning end reel oplysning? Officielt eller privat mærke? Der findes mange forskellige mærker, som kan inddeles i henholdsvis private og officielle


/ fakta

mærker samt private labels. De officielle mærker er udviklet og kontrolleres af en offentlig myndighed, og der stilles omfattende krav til de produkter, der får mærket. De offentlige mærker er fx det røde ø-mærke, EU’s økologimærke, Svanen (nordisk miljømærke), Blomsten (EU’s miljømærke), Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket Hovedparten af de mærker, vi møder, er private mærker, som enten er anerkendt eller er udviklet af interesseorganisationer. Det kan eksempelvis være Fair Trade Mærket og MSC-mærket (certificeret bæredygtigt fiskeri). Det kan være svært at gennemskue, hvordan disse mærker kontrolleres, men nogle private mærker er støttet af eller udviklet af en offentlig myndighed, hvilket kan underbygge mærkets troværdighed. Det er muligt at søge information om, hvem der står bag mærket og fører kontrol med mærket på det pågældende mærkes hjemmeside

Private labels er mærker, som virksomheder eller detailhandlen selv har udviklet til deres produkter – fx Princip, Änglamark og Levevis. Det er virksomheden selv, der har kontrollen med mærkerne og sætter standarden.  Anprisninger og fødevareinformation Mange produkter er ud over mærker også beklædt med betegnelser/anprisninger som glutenfri, mælkefri, vegansk eller laktosefri. Dette kan være en yderligere hjælp for os forbrugere til at vælge produkter med eller uden bestemt indhold. Dog skal vi være opmærksomme på, at disse betegnelser ikke nødvendigvis skal forveksles med et sundheds-stempel. Det samme gælder for flere mærker. Mærket eller betegnelsen fortæller os udelukkende, at produktet ikke indeholder den pågældende ingrediens eller er produceret på en bestemt måde. Det fortæller ikke nødvendigvis, om produktet er sundt eller ej. Et glutenfrit produkt kan sagtens indeholde alt for meget fedt og sukker, selvom det ikke indeholder gluten. Økologisk slik, kage og sodavand indeholder ikke mindre sukker og fedt end ikke-økologisk slik, sodavand og kage. Ø-mærket fortæller os udelukkende, at produktet er produceret ud fra de gældende økologiregler. Det har således ikke betydning i forhold til mængden af sukker og fedt, men det betyder noget i forhold til, at ingredienserne skal være dyrket økologisk og der stilles krav til, hvilke farve-, smags- og konserveringsmidler, der må anvendes i økologiske produkter. Mærker med fokus på ernæring Er vi interesseret i at bruge mærkerne på fødevarerne til at orientere os om deres ernæringsværdi, kan vi bruge Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet som rettesnor. Disse to mærker sættes på fødevarer for at oplyse om deres ernæringsværdi. Nøglehulsmærket er statskontrolleret ernæringsmærke, der kontrolleres af Fødevarestyrelsen. Det fortæller os, at en vare indeholder mindre sukker, salt, (usundt) fedt, flere kostfibre og mere fuldkorn. Mærket skal gøre det lettere for os at spise efter De officielle Kostråd. Mærket finder du på mange forskellige produkter som brød, mælkeprodukter og færdigretter.  Fuldkornslogoet viser os, hvilke produkter der indeholder tilstrækkelig med fuldkorn og fibre. Et fuldkornsprodukt er et produkt, hvor alle kornets dele indgår – kim og skaldele ikke er sorteret fra. Det er i kimen og skaldelene, mange vitaminer og mineraler samt sunde fedtstoffer befinder sig. Sorteres de fra, står vi tilbage med et produkt med meget lavere næringsværdi. Der er desuden krav til, hvor meget sukker, fedt og salt, der må være i produkter med Fuldkornslogoet. Bag

Glutenfri og laktosefri Hvis du ikke ønsker at spise produkter med mælk eller ikke tåler mælkeprodukter, kan du så købe et ­laktosefrit produkt? Svaret er nej. Et laktosefrit produkt er stadig et ­mælkeprodukt, men hvor laktosen (mælkesukkeret) er fjernet. Laktosefri produkter kan du vælge, hvis det ­udelukkende er laktosen, der volder problemer. Hvis du helt vil undgå ­mælkeprodukter, skal du finde et ­mælkefrit alternativ som eksempelvis yoghurt, ost og drikke baseret på ­planter fx havredrik og mandelyoghurt. Skal du undgå både mælk og gluten, skal du være opmærksom på, at der sagtens kan være mælk i et glutenfrit produkt, ligesom der kan være gluten i et mælkefrit produkt.

Fuldkornslogoet står Fuldkornspartnerskabet, der er sammensat af sundhedsorganisationer, Fødevarestyrelsen og erhvervspartnere. Lige som med andre mærker skal vi holde os for øje, at der er begrænsninger i, hvad disse to mærker fortæller os. Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet orienterer os om ernæringsværdien i produkterne, men ikke om produktet er Fair Trade, økologisk, glutenfrit eller vegansk, medmindre disse mærker eller betegnelser også er på produktet. Mærkningsordninger kan være en god hjælp, men vores sunde fornuft og kritiske sans er stadig en god idé at have med på indkøbsturen, så vi ikke lader os forvirre eller lokke af mærker og anprisninger.

53


fakta / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Stempelforvirring i kosmetikjunglen

“Det er afgørende at gøre op med sig selv, hvad der betyder noget for dig, når det kommer til de personlige plejeprodukter, og dernæst vide, hvilke mærker, du kan kigge efter for at indfri den ambition” 54


/ fakta

Pas på green-washing Økologisk, dermatologisk testet, miljøvenligt, GMO-frit, uden parabener, allergivenligt, fairtrade. Det er bare nogle af de mærker og stempler, man kan møde, når man køber kosmetik. Hvert mærke eller stempel dækker

over nogle specifikke kriterier, som bliver kontrolleret af enten offentlige eller private aktører. Det er op til producenterne selv, om de vil gå efter de forskellige mærkningsordninger ved at tilpasse deres produktion til certificeringskravene. Men ved at gå efter produkter med specifikke mærker, øger man sin sikkerhed for, at man faktisk får, hvad man ønsker. Der er nemlig i disse år en del producenter, som lukrerer på det øgede forbrugerfokus på rene, naturlige og miljøvenlige produkter. De deklarerer deres produkt som sådan, selvom det ikke harmonerer med virkeligheden.  Fænomenet kaldes green-washing, og uanset om mærket kommer fra myndigheder eller private, er de garant for en grad af kontrol, der mindsker risikoen for at blive vildledt.  Hvad gemmer sig på stemplet? Som allerede fastslået, er det en god ide at gøre op med sig selv, hvad man ønsker i sit produkt. Er der eksempelvis vigtigt for dig, at det er økologisk? Så er der forskellige mærker, du kan gå efter. Et eksempel på det er Ecocert-mærket. Der findes flere grader af Ecocert-certificeringer, og det strengeste er Ecocert COSMOS Organic.  Når et produkt er stemplet Ecocert COSMOS Organic, kan man vide sig sikker på, at 95 procent af produktets plantebaserede ingredienser er naturlige. Derudover er 20 procent af det samlede indhold økologisk (10 procent i produkter, som skylles af kroppen ved brug som sæbe og shampoo).  Et andet mærke, man kan kigge efter, er NaTrue. Her findes også forskellige kategorier, som dækker over, hvor stor en andel af produktet, der er økologisk og naturligt. Den strammeste mærkning kræver her, at 95 procent af det samlede produkt er økologisk.  Natrue siger dog mindre om, hvorvidt produktet er miljøvenligt og produceret ansvarligt, som er en del af Ecocert standarden.  De forskellige mærker har altså deres begrænsninger og muligheder, og de kan være en hjælp til at finde de ­produkter, som harmonerer med dine ønsker. Men det ­kræver, at du ved, hvad du vil have, og hvad du så skal have øje for.

Dermatologisk testet Hudirritation N VA

EM ÆRK

E

T

Vi har alle kosmetik derhjemme. For begrebet kosmetik dækker nemlig alt fra deodoranter til shampoo, make-up til barberskum og solcreme til neglelak. Så prøv at tænke efter; hvor meget af det bruger du fast eller sæsonvis? Det er værd at tænke over, for hvert eneste af disse produkter, om det er mascara, bodylotion eller sæbe, interagerer med vores krop. Derfor er der også risiko for, at de kan påvirke den negativt. I de senere år er der kommet mere fokus på det faktum. Et eksempel er i forhold til parfumeallergi, og hvor det tidligere var anset som lækkert og normalt, at vores produkter skulle dufte af citrus, kokos eller blomster, er der i dag langt flere parfumefri alternativer. Netop fordi det er bevist, at risikoen for allergi stiger i takt med eksponering. Men det er ikke kun parfume – eller mangel på samme – du kan være opmærksom på.  For når det kommer til kosmetik, findes der en vifte af forskellige typer og mærkningsordninger, som alle kan hjælpe – eller forvirre – når vi skal vælge den ene shampoo frem for den anden. Det er derfor afgørende at gøre op med sig selv, hvad der betyder noget for dig, når det kommer til de personlige plejeprodukter, og dernæst vide, hvilke mærker, du kan kigge efter for at indfri den ambition. 

Ecocert (økologi og miljø)

S

Der findes en vifte af forskellige mærkningsordninger til kosmetiske produkter. Hver med sine krav og begrænsninger. For at vælge det rigtige mærke, skal man kende sine prioriteter og dernæst vide, hvilke stempler, der harmonerer med disse.

Mærkning på kosmetik

Svanemærket (miljø) Tryksag 5041-0806

AllergyCertified Fravær af allergi-, hormon­ forstyrrende- og kræftfrem­ kaldende stoffer

Den Blå Krans Astma-Allergi Danmarks godkendelse

Natrue Naturlige og økologiske ingredienser

Cosmebio Naturlige og økologiske ingredienser, fokus på miljø og arbejdsforhold

Fairtrade (arbejdsforhold)

55


skøn / Foto/ Shutterstock

Familiens fælles pleje Hvilke plejeprodukter kan hele familien dele – og hvad vil du egentligt gerne have for dig selv?

Vi ønsker det bedste for dem, vi har kær. Men hvad er egentlig det bedste? Det kan der være mange tilgange til, og der er heldigvis mange valgmuligheder, hvis man ønsker rene øko-produkter, som både er sunde for hud og vandløb og som samtidig i familieudgaver designet til at ramme bredt i smag, både hvad angår konsistens og duft.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Det er nemmest med krop og hår. Naturligvis er man i ansigtsplejen nødt til at tage ­udgangspunkt i hudens alder, behov og tilstand. Er alt i balance, gælder ofte ”less is more”, og man skal egentlig lade huden mest muligt passe sig selv uden at anvende en overdreven mængde af plejeprodukter. Men hvis ét familiemedlem bøvler med en hud i ubalance, bumser, akne, eksem, soleksem, for tør eller for ­olieret hud, vil der være pleje, som er særligt nyttig og god for den enkelte. Så der kan hele familien ikke bare bruge det samme.

OG OO MP A SH

BODYSHAM PO E

R

OP L

T AG

D AT ELE

I FAMILIEN

56


/ skøn

Basispleje Basispleje kan man finde, der dur til hele familien. Er der særlige behov eller ønsker, kan man så udbygge til det enkelte familiemedlem. Det kan også være, der er særligt hudkrævende fritidsaktiviteter som visse sportsgrene – f.eks. med svømning i klorvand. Eller hvis man f.eks. bruger meget teatermakeup. Så kan huden føles mere udfordret og som om, den har brug for mere pleje. Eller hvis man bor i områder med særlig kalkholdigt vand, så kan huden også kalde på ekstra pleje til barrieren. På samme måde kan en moden hud have brug for ekstra næring. Især hvis man har særlige ønsker til at opretholde elasticiteten i hudens dybere lag. Der findes både udvortes og indvortes plejeoptioner. Så for nogle af os, der kan lide at gå all-in på pleje, næring, glød, spændstighed, fornemmelsen, duftene og måske endda krukkens æstetiske udtryk – oplevelsen af selvforkælelse og pleje. Dér kan man vælge at have sine egne unikke produkter. Det er naturligvis forskelligt, hvad den enkelte synes er selvforkælelse. For nogle kan det være en vidunderlig olie eller serum. For andre et stykke beklædning. For andre igen den helt rigtige tennisketcher, træningstøj, yogatøj eller golfhandsker – der bare lige trykker på knapper af glæde i én. Heldigvis er vi forskellige, og den største kunst er – når man ikke forstår de andres prioriteringer – at minde sig selv om, at når nogle kan lide pistacieis, kan andre bedre lide jordbæris. Til hele familien – basis Hvor er så lige de produkter, det ofte er nemt at dele for hele familien? Af plejeprodukter er bodyshampoo og mestendels hårshampoo noget, hele familien kan dele. I forhold til bodyshampoo er det med at vælge den type, som den med mest sart hud kan tåle. Men ellers prøve sig frem og finde den duft, som hele familien kan lide. Ikke alle holder af en helt neutral duft, og det er heller ikke alle, der kan lide

Bruges til alle Hår og vask for hele familien

meget duft. Vi vender tilbage til æteriske olier i et andet afsnit mere dybdegående, men i de rette mængder af den rette gode kvalitet er de befordrende for både sanser og krop. Som den rette mængde krydderi i en ret. En smule chili fremmer både smag og fremhæver smagen af andre krydderier – for meget chili i retten kan brænde både i mave og smagsløg. Bodyshampoo Til hele familien findes der bodyshampoo i mange afskygninger og i høj øko-kvalitet med olier og rens, der gør familien ren uden at strippe huden for sine naturlige fedtstoffer og uden at belaste naturen, når det overskydende bliver skyllet videre ud. Nogle mener, at den slags kvalitet er alt for dyrt at bruge – og så til hele fami-

Aloe Vera i håret Naturlig og neutral pleje

Blide planteolier Nærende sæbe til hænder og ansigt

Økologisk smil

Tandpasta i levnedsmiddelkvalitet

“En kortere tur under bruseren er ikke kun vandbesparende. Det sparer også en mængde af produkter, som man så kan vælge højere kvalitet af. Samtidig er det også godt for balancen i hudens egne fedtstoffer.” lien. Men ofte bruger man langt større mængder pr. vask pr. person, end det overhovedet er nødvendigt. Så skal man virkelig være meget beskidt. Hvis man anvender mindre – i nogle tilfælde kan en pumpe hjælpe med at dosere mindre. Og hvis man også går lidt mindre hyppigt i bad – ofte kan man også her sige, at less is more – hvis ikke man arbejder meget fysisk eller træner meget. En vaskeklud anvendt strategiske steder kan udrette meget på nogle dage. En kortere tur under bruseren er ikke kun vandbesparende. Det sparer

57


skøn /

også en mængde af produkter, som man så kan vælge højere kvalitet af. Samtidig er det også godt for balancen i hudens egne fedtstoffer. Gode bodyshampoos til hele familien er bl.a. Sonetts, der kan bruges både til hænder, ansigt og krop og er meget populær til hele familien – ikke mindst den med morgenfrue, som er meget mild. Cattier har familie-kropsprodukter, hvor duftene også er både milde og friske. Green People har i deres Aloe Vera-serie en showergel, der er meget velegnet til hele familien. Sante har nogle meget familievenlige bodyshampoos, hvor man også lige skal blive enig i familien, om man er

til den friske med pineapple og lemon eller den med kokos og vanilje. Nogle får lyst til at bide dem selv i armen med den sidste – så dejligt dufter den – men altså, dufte er nu en gang en smagssag. Familieudgaverne kan lige testes derhjemme. Ofte er det muligt at finde noget, der dur til hele familien. Hårshampoo Det samme kan man næsten sige om shampoo. Dog er der enkelte undtagelser. Helt små børn f.eks. med deres fine englehår, eller hvis man har særlige udfordringer med hovedbunden. Nogle kan have særligt fint hår og har derfor brug for en lettere shampoo. Men mange oplever, at de i familien kan have en fælles shampoo stående til alle. Her har Sante også nogle meget populære. Family shampoo fra Florame. I Laveras basisserie er der et populært produkt til hår & krop, men de har også en shampoo, der hedder Family. MacUrth har såvel deres

aloe vera-shampoo som deres Morgenfrue shampoo, der kan bruges af hele familien. Laveras Hair & Body wash kan, som navnet afslører, bruges til det hele, og det samme kan Weledas Calendula Shampoo & Body Wash, der også er velegnet til folk med særlig sart hud. Man kan naturligvis også have særlige ønsker eller behov til ikke mindst håret. Der kan være brug for særlige shampoos til nogle i familien – måske er det bare er en ekstra balsam eller en hårolie, man har brug for til f.eks. meget tykt hår. Helt for dig selv Vi kan nok med fordel have hver sin

“Mange oplever, at de i familien kan have en fælles shampoo stående til alle.”

58


/ skøn

deodorant og hver sin tandbørste. Mange kan bruge samme tandpasta, men der kan være tilfælde, hvor børn har brug for én type til f.eks. mælketænder, og det kan være en forælder som har brug for en anden type pga. problemer med tandkød eller lignende. Visse helt unikke og måske målrettede luksus produkter kan det være, man prioriterer til sig selv. Hvis man bare har forskellig smag, kan det være godt og rart at have sin helt egne sager. Ikke mindst ansigtshudpleje kan for mange være meget individuelle. Det gælder både i præferencer til, hvor lette eller fede man ønsker sine cremer – det gælder om man foretrækker cremer eller olier – og om man gerne vil have, de skal præstere noget særligt i forhold til ens alder eller eventuelle hud udfordringer. Det kan også bare være, at en særligt sammensat kropsolie simpelthen er det lækreste, man har prøvet – fornemmelsen af pleje og velvære efter en lang dag er priceless. Der kan være særlig pleje til ung hud med urenheder, til normal hud, til kombineret hud, til tør hud, til problemhud, til moden hud – lige her er det ikke ligegyldigt. Og en individuel pleje ville kunne gavne, balancere og nære. God idé ikke at dele Makeup er oftest en dårlig idé at dele i familien. Ikke mindst mascara og læbestift. Så det er et klogt valg at have hver sine især pga. bakterier. Hvis man tilfældigvis bruger samme farve i mineralfoundation og ønsker at bruge den samme, er det vigtigt at rense børsten imellem brug. Makeup er naturligvis også en smagssag i forhold til farver og teksturer, og af selv samme grund har man ofte hver sine favoritter, så lige den giver i mange tilfælde sig selv. Neglelak er en hyppigt set deler, hvor man har et helt potpourri af farver. Der findes flere mærker, der er uden phthalater, formaldehyd, toulune mm., og som kan bruges af alle typer og alle aldre. Smukke farver er for mange et æstetisk

Organisk fugtighed Til hud i alle aldre

“Bodyolie, man kan lave selv, er f.eks. en sesamolie eller mandelolie. Man kan så have flere forskellige, æteriske ­olier stående til at blande i efter smag og behov.” drys af farver efter humør, dagsform eller anledning.

Mild og frisk Familiens kropsprodukt

Anti-age

Mors egen øjencreme

Let lotion

Naturlige ingredienser

DIY – man selv kan lave til hele familien Noget, der også er begyndt at få en renæssance, er Rasul, som er marokkansk sæbejord. Når det kommer i kontakt med vand, frigiver det milde og rensende sæbestoffer. Rasul kommer ofte i flager, og man kan selv lige mose det med en gaffel og gøre det mere pulveriseret, før man vasker sig med det. Man kan også tage en flage og komme vand på. Så frigives de naturlige sæbestoffer også. Et tip er enten at skylle efter med fortyndet æblecidereddike eller at blande lige dele rasuljord, vand og æblecidereddike, som sin shampoo. Det vaskes let ud af håret, og der skylles efter med vand. Bodyolie, man kan lave selv, er f.eks. en sesamolie eller mandelolie. Man kan så have flere forskellige, æteriske olier stående til at blande i efter smag og behov. Der er så mange sjove, spændende og målrettede måder, man kan anvende æteriske olier på. De skal bare ikke direkte på huden, men blandes i en olie eller creme. Det er muligt, hvis man har mod på det og synes det er sjovt, at lave sine egne hudplejeprodukter, der passer til hele familien. Konklusionen er, at der i dag som aldrig før findes lækre, rene og økologiske muligheder for hele familiens behov, smag og pengepung.

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Tungespidsen brænder Min tungespids har det med at brænde. Ikke hver dag men tit. Hvad kan det være? Min tandlæge siger, alt ser normalt ud. Men noget er der vel? Hilsen A

Svar:

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Dit problem går under navnet Burning mouth syndrom. Altså brændende mund. Det er lidt af et mysterium for mange læger og tandlæger, men jeg har faktisk haft en hel del med dette i min akupunkturklinik, som fik hjælp. Så når lægen har givet svampemiddel, som ikke hjalp, og der intet er at se med det blotte øje, ja så er det, jeg bliver ringet op. Og ikke sådan at forstå, at jeg kan trylle det væk, men jeg oplever ret tit, at det bedres eller går væk. Sommetider rykker det desværre slet ikke. Sådan er det jo med alt i verden. Intet virker på alle. Men når du beskriver, at det er din tungespids, der brænder, at det er der ikke altid og at der intet er at se, så tænker jeg på det, kineserne kalder hjerteild. Ikke sådan at du er hjertesyg, men for meget buldrende energi i hjertet, energetisk set. Prøv at lægge mærke til, om din tunge brænder mere efter en dårlig nat, når du stresser eller presses af dine følelser. Sådan er det nemlig ofte. Akupunktøren kan ”køle hjertet” og berolige dit sind med sine behandlinger. Jeg synes, det er værd at give et forsøg. Håber du finder hjælp ved det. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Indtagelse af K2-vitamin og Hjertemagnyl Jeg vil gerne tage OsteoRemin Forte fra Biosym med K2-vitamin, da jeg har fået konstateret tegn på osteoporose. Ingen har kunnet svare mig på, om det er forsvarligt sammen med Hjertemagnyl. Jeg har ikke haft blodpropper, men fik i 2006 en lille ballonudvidelse. Derfor Hjertemagnyl. Mvh. E. E

Svar: K2-vitamin er ved hjertekarsygdom effektivt til at nedsætte risikoen for dannelse af blodpropper. Der er blandt andet i det berømte Rotterdam-studie set en halveret risiko for død af blodpropper. Matrix Gla Protein (MGP) er den stærkest kendte hæmmer af forkalkning i bløde væv og er afhængigt af K2-vitamin. Det beskytter især de elastiske fibre i blodkar mod forkalkning. Nedsættes elasticiteten i pulsårerne øges risikoen for blodtryksforhøjelse. K2-vitamin kan reducere allerede dannet forkalkning i pulsårerne. Det er også vist, at tilskud af E-vitamin i form af tocotrienol samt hvidløg kan det samme. Magnesium, som mange moderne mennesker mangler, giver problemer med optagelsen af calcium og er, som K2-vitamin, også nødvendigt for indbygningen af calcium i knoglerne og for, at det ikke havner i hjertet og pulsårerne. Det gælder også for D3-vitamin, som de fleste har for lidt af i blodet, især om vinteren. Acetylsalicylsyre (fx Hjertemagnyl) virker først og fremmest hæmmende på sammenklistringen af blodplader, og derved dannelse af blodpropper. Det samme gælder hvidløg, ingefær, fiskeolie og E-vitamin, der kan være alternativer til acetylsalicylsyre, som en del ikke kan tåle på grund af tendens til dannelse af mavesår og tarmsår med blødninger, især ældre, og som nogle er allergiske over for. Der er mulighed for, at de nævnte naturlige midler kan forstærke virkningen af acetylsalicylsyren (Hjertemagnylen), så man må vælge det ene eller det andet for at undgå blødningstendens. OsteoRemin Forte i en dagsdosis på 3 kapsler indeholder blandt andet 100 mikrogram K2-vitamin, og det kan du roligt tage sammen med din Hjertemagnyl. En undersøgelse på Gentofte Sygehus har vist, at man godt kan tage tilskud af K2-vitamin sammen med de kunstige forebyggende lægemidler warfarin m.fl. uden at øge risikoen for blødninger. Læs mere om K-vitaminer, osteoporose, åreforkalkning og blodfortynding på www.radiodoktoren.dk Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen Speciallæge i almen medicin

Bækkenbundstræner eller ej Jeg er 60+, og min bækkenbund er ikke, hvad den har været. Det er ikke, fordi jeg tisser i bukserne eller drypper, men jeg har svært ved at holde mig i ret lang tid af gangen. Jeg tisser 7-10 gange i løbet af dagen og en enkelt gang om natten. Det hæmmer mig meget i hverdagen, da jeg f.eks. skal vide det, 2 timer før vi skal ud og gå en længere tur. Så jeg kan stoppe med at drikke. Jeg drikker kun vand og grøntsagssmoothies – ca. 2 liter om dagen. Jeg har en app på min telefon (Knibe tid) som jeg har brugt ca. 4 måneder – 20 minutter om dagen. Det har da også hjulpet lidt. Nu overvejer jeg at købe en iTouchSure bækkenbundstræner. Ved du, om den vil være en løsning? Venlig hilsen 60+

Svar: Blæreproblematikker er desværre ikke helt ualmindelig med alderen. Ikke mindst fordi slimhinderne i hele underlivet kan blive lidt mere sarte og påvirkelige, efterhånden som kroppens østrogenproduktion daler. Samtidig kan bindevævet og musklerne blive lidt slappe. Det er normalt at skulle lade vandet 3-7 gange om dagen, så ud fra din beskrivelse har du en noget overaktiv blære. Det er rigtig fint, at du er startet med at træne bækkenbunden, for det er vigtigt. Jeg er ikke sikker på, at iTouchSure vil hjælpe dig yderligere, hvis du allerede træner 20 minutter om dagen. I stedet vil jeg anbefale nogle tilskud til at styrke slimhinderne og blæren. Det kunne være Hoblæsin fra holistica i kombination med membrasinkapsler. Spis også gerne persille- og bukkehornsfrø og drik the af rødkløver, solidago og brændenælde. God bedring Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

61


Brevkasse /

MSM er mad Jeg vil gerne høre Carsten Vagn-Hansen om hans erfaring med MSM-kapsler til indvortes brug, og hvad de har god effekt imod. Jeg har lymfekræft i 3 lymfer, som er under kontrol. Kan MSM-kapsler være skadelige for mig at indtage? På forhånd tak

Svar: MSM – methylsulfonylmethan – er trods navnet et af de mindst giftige stoffer, der findes. En voksen mand skal tage mere end et kilo på en gang for at have 50 procent risiko for at dø af det. Der er aldrig rapporteret om alvorlige bivirkninger. Almindeligt bordsalt er langt mere giftigt. MSM er en kilde til svovl, der er et livsvigtigt og meget overset mineral. Svovl har stor betydning for mange af kroppens funktioner og væv og findes overalt. Det er i aminosyrer med til at stabilisere cellemembranerne, afgifte celler, styrke tarmslimhinderne, for hud og hår og for at dæmpe smerter. Mange B-vitaminer indeholder svovl, der også er nødvendigt for dannelsen af insulin. MSM er transportmolekylet, der sikrer, at der er svovl til rådighed overalt, hvor der er brug for det. Man kan i virkeligheden ikke kalde MSM for medicin. Det er mad. Man har hidtil ment, at vi får nok svovl i vores mad, blandt andet i form af svovlholdige aminosyrer, men meget af svovlet fordamper fra maden, blandt andet ved kogning og stegning. Med alderen falder svovlindholdet i kroppen, så behovet øges. Normal dosis af MSM som tilskud er 2 gram (2000 milligram) to gange dagligt. Der er ingen grund til at tage mere end 5 gram i døgnet. Det øger ikke virkningen. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen Speciallæge i almen medicin

62

Amningen kører ikke Min datter har for nylig født sit 2. barn, og amningen kører ikke så godt. Inden vi smider håndklædet i ringen, prøver vi dig. Den lille tog ikke rigtig fat og tabte sig lidt for meget. Hun var normalvægtig ved fødslen. Så fandt sundhedsplejersken, at tungebåndet nok var for stramt, og det blev klippet. Men den lille ammer stadig meget uden at suge til sig. Al begyndelse er jo svær, og storebror er der jo også. Er der noget der kan hjælpe? Venlig hilsen Kirsten

Svar: Jeg har en del behandlinger af kvinder efter fødslen. Der kan jo være mange ting, som ikke bare går af sig selv, hæmorider, brystbetændelse, for lidt brystmælk, for meget blødning, bækkensmerter osv. I min verden siger man, at en graviditet varer 10 måneder. 9 måneder med barnet i maven, og en måned til at danne familie. Den måned har alle brug for, så vi kan finde os til rette. Det er en stor opgave. Din datter er nok kommet lidt skævt fra start med den lille pige, som var forhindret i at tage ordentlig for sig, når tungebåndet drillede. Derfor har stimulationen af produktionen nok ikke været tilstrækkelig. Men det

er jo anderledes nu, så lad endelig den lille amme meget, længe og ofte. Udbud og efterspørgsel er mekanismen her. Få gerne fat i den blanding af urter, der hedder Amme te, og lad din datter drikke godt med den. Hvile er vigtigt, så måske kunne du hjælpe lidt med storebror og tage en tur i skoven med ham mens pigerne sover middagslur? Din datter har brug for at optimere miltens energi, for det er ad den vej, modermælken dannes. Og så er punktet Ren 17 godt til at få gang i hele området ”brystet”. Hvis I googler punkter som Ren 17 samt Milt (spleen) 3 og 6, kan I starte med at give akupressur de steder. Eller din datter kan opsøge en akupunktør, der kan sætte nålene og lave en helt korrekt diagnose og behandle ud fra det. Jeg håber amningen kommer i gang. Ellers husk, vi har en skøn sundhedsplejerske her i bladet, hvis I får brug for andet end det, jeg gav jer her.   Bedste hilsner og til lykke med den lille verdensborger, fra Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Helt sort fæces Jeg er bekymret for mit barnebarn på 20 år, fordi hendes fæces på det sidste er blevet nærmest orangefarvet, og indimellem er den knaldsort. Hun har derudover for ca. 10 måneder siden fået konstateret, at hun lider af laktoseintolerans, hvilket hun antageligt har gjort, lige siden hun blev født. Men først opdaget efter aflevering af x-stk.fæcesprøver. Venlig hilsen bedstemor

Svar: Helt sort afføring er bestemt også et faretegn, som jeg mener, skal tages alvorligt. Det kan være tegn på en blødning højt oppe i tarmsystemet. Blodet bliver omdannet undervejs i transporten mod endetarmen, så det ikke er rødt men sort. Samtidig vil det lugte ret fælt, hvis det er blod. Selvfølgelig kan det også skyldes nogle mere ufarlige ting, men jeg vil råde dit barnebarn til at søge læge og blive grundigt undersøgt. God bedring Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com


/ brevkasse

Fordøjelsen giver anfald

Blodtryk og D-vitamin Jeg måler mit blodtryk i hvile, som regel diastolisk er 65/160 og i bevægelse højest 78/179. Jeg har ikke fundet nogen sammenligning med mine tal. Kan årsagen være forbundet med en årelang D-vitaminmangel? Jeg har muskelsmerter fra hofte ned i benet. I hele mit liv har jeg aldrig nogensinde røget eller indtaget alkohol, samt ingen medicin. Kun vitaminer. Som et fast princip. Nogle vil nok mene et kedeligt liv, men jeg er tilfreds. Taknemlig for hjælp til at forstå. Med venlig hilsen

Svar:

Dejligt at høre, at du har levet et helt liv uden medicin, alkohol og tobak. Det har helt sikkert været med til at sikre et sundt helbred. Normalt når man måler blodtrykket, skal man have siddet stille i 15 minutter og tage 3 målinger lige efter hinanden. Gennemsnittet af de sidste 2 målinger er den værdi, som tæller. Ofte vil man i 3 dage både måle morgen og aften. Har du mon målt på denne måde? Det normale blodtryk er under 140/90. Hvis man er over 75 år øges den øvre grænse til 150. Dit hvile-blodtryk er således helt indenfor normalen og virkelig flot. Dit aktivitets-blodtryk er derimod lige til den høje side. Det kan evt. skyldes begyndende forkalkning af blodårerne. D vitaminmangel er ikke det første, jeg tænker på ved forhøjet blodtryk, men kan da ad mere indirekte veje have betydning. I stedet tænker jeg mere på, om du får dig bevæget nok – gerne 10.000 skridt dagligt, får dine 2 liter væske og minimum 600 gram grønt om dagen. For lidt søvn er ligeledes en vigtig faktor. Et homøopatisk præparat, jeg kan finde på at bruge til et let forhøjet aktivitets-blodtryk, er plumbum comp. fra allergica. Gerne sammen med grøntsagsjuice lavet af rødbede og bladselleri, og de øvrige råd ovenfor. God bedring Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

Jeg har siden helt spæd haft store problemer med fordøjelsen, især i form af forstoppelse, megen luft/oppustethed, mm. Har siden 2014 været gennem 3 svære depressioner (+stress og angst), og jeg får Noritren 75 mg. Jeg har gennem livet prøvet stort set alt (medicin, naturpræparater, megen bevægelse, 2 liter væske, udelukkelse af div. fødevarer osv.) for at få styr på maven. Har spist plantebaseret det seneste års tid, hvilket syntes at hjælpe. Har via yoga, meditation og psykoterapi de seneste par år fået det væsentligt bedre psykisk. Får dog ofte nærmest ”anfald”, hvor maven svulmer op, jeg får vejrtrækningsbesvær, uro, ekstremt mange bøvser og senere prutter, voldsom udmattethed. Desuden generelt meget sortnen for øjnene, når jeg rejser mig, meget skæl samt kolde hænder og fødder. Jeg ved jo ikke, om det kan have betydning/hænge sammen med fordøjelsen også?! Jeg vil tage imod alt, hvad I kommer med, og vil desuden høre, om det homøopatiske Cuprum sulf kan være et forsøg værd? Har prøvet Heparon, men er ikke sikker på, hvor godt det virkede. Bedste hilsner, Signe

Svar: Langvarige fordøjelsesproblematikker er som regel ret komplicerede. Derfor er det svært at give et enkelt råd. Min måde at arbejde med fordøjelsen på er inspireret af 4 R-metoden. Denne handler om først og fremmest om at fjerne ting fra kosten, som ikke tåles eller som giver anledning til et uhensigtsmæssigt miljø. Dernæst tilføres eller stimuleres til øget egenproduktion af det, som mangler (mavesyre, bugspyt, galde), mikrofloraen genetableres og tarmens slimhinder repareres. De hyppigste ting, som ikke tåles, er gluten, mælk, æg, majs og skaldyr. Din oppustethed kunne dog vidne om en udfordring med kulhydrat-intolerans forårsaget af en overvækst af fermenterende bakterier og/ eller svampe. Måske du med fordel kunne prøve en Low FODMAP diæt i en periode på 6 uger for at teste det af. Da du har haft dine udfordringer siden barndommen, er min klare anbefaling, at du skal forbi en behandler med erfaring indenfor området. Det tror jeg, at du kommer længst med. I mellemtiden kan du fint prøve cuprum sulf D6, som er fantastisk til tarmallergier, forstoppelse og kronisk nerveudmattelse. Præparatet er bedst egnet til tynde mennesker. God bedring Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

63


brevkasse /

Fiber og loppefrøskaller Efter en forbyggende kikkertundersøgelse af min tyktarm blev jeg oplyst, at jeg skal tage Husk/loppefrøskaller resten af livet. Er nu 48 år. Var i helsebutikken for at købe et nyt fabrikat, da Husk er fjernet fra butikkerne. Ekspedienten såede tvivl, om det er godt for tarmen at blive ved med at tage Husk/loppefrøskaller. Hvad er din holdning til dette? Hvis du ikke mener, jeg bør fortsætte med det. Vil du så anbefale noget andet? Hilsen den 48-årige

Svar: Der er ingen tvivl om, at tyktarmen har brug for fibre for at fungere korrekt. Fibrene har mange fine egenskaber: De opsuger væske, giver afføringen en god konsistens, stimulerer peristaltikken og hjælper med til at holde en god balance i mikroorganismerne i fordøjelseskanalen. I min optik er det bedste imidlertid at indtage fibrene via kosten. Det vil sige et fokus på minimum 600 gram grønt/bær om dagen, nødder/kerner/frø og ikke mindst vælge fuldkornsprodukter. Hermed sikrer du ikke blot fibre, men et væld af andre sundhedsfremmende stoffer. Du kan med fordel have særlig opmærksomhed på fødevarer med resistent stivelse. Disse er yderst gavnlige for miljøet i tyktarmen. Det kan være bagte, afkølede rodfrugter og kartofler. Rå eller tilberedte jordskokker og asparges er ligeledes gode. Sørg samtidig for at få godt med væske, masser af bevægelse og træk vejret dybt, så sikrer du din fordøjelse de bedste vilkår. Du kan eventuelt supplere i en periode med det homøopatiske præparat Hotyksin fra Holistica. Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

Afklaring om B12-indsprøjtning Jeg henviser til et spørgsmål i nr. 2/2021 omkring B12 - og hvorfor praktiserende læger tilsyneladende ikke længere giver B12-indsprøjtninger. Det er mig fuldstændig uforståeligt, at I giver det svar, I gør. Jeg får ca. én gang om måneden en B12-indsprøjtning hos min læge – og det er livsvigtigt for mig, da jeg er blevet opereret i mave-/tarmsystemet og således ikke selv optager nok B12 via kosten. Min læge har på intet tidspunkt nævnt, at jeg ikke kan få indsprøjtningerne. Mit råd til spørger er, at hun råder sine klienter til at tage en snak med deres praktiserende læge – og evt. få konstateret B12-vitaminmangel ved at få taget en bredspektret blodprøve. B12-vitaminer som sugetabletter er ikke effektive nok, hvis B12-vitaminmangelen er fremtrædende. Mvh Pia Henningsen

Svar: Tak for tilbagemeldingen om indsprøjtning af B12-vitamin. Jeg er enig i, at det må aftales mellem patienten og dennes læge, om det er nødvendigt for at opnå en tilstrækkelig mængde i kroppen. Det kræver ikke kun en måling af B12-vitamin, men også måling af MMA (metyl-malonsyre), homocystein eller trans-cobalamin for at vurdere tilgængeligheden af B12. Desuden er det også vigtigt at have nok af folinsyre og B6-vitamin. Man optager normalt B12-vitamin som metyl-­ cobalamin fint gennem mundslimhinden, men det er vigtigt, at lægen sikrer sig dette ved de rigtige blodprøver. Er der tegn på mangel af B12-vitamin, selvom man tager det gennem mundslimhinden, er det nødvendigt med indsprøjtninger, men for mange er det ikke nødvendigt. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

64


/ brevkasse

Plaget af bygkorn Jeg får ofte bygkorn. Nogle gange i kanten af øjenlåget, andre gange indvendigt i det øvre øjenlåg. Jeg renser ALTID mine øjne om aftenen med en øjenmakeupfjerner, der ikke indeholder olie (råd fra min øjenlæge). Min læge siger, at det ikke har noget med afrensningen at gøre, men det er kirtlerne, der bliver stoppede af talg. Det er meget generende. Er der noget, jeg mangler, eller noget jeg kan gøre for at forebygge? Håber I har et godt råd. Med venlig hilsen Annette Funder

Birgittes TIP til selvcoaching:

… Når du føler dig vred

Svar: Bygkorn skyldes, at den producerede talg blokerer kirtlens udførselsgang. På et tidspunkt brister væggen i udførselsgangen, og talgen kommer i kontakt med det omkringliggende væv. Det skaber en inflammatorisk reaktion. Behandlingen af bygkorn kan ske med det homøopatiske præparat Oculoheel. Disse dråber dryppes direkte i det inficerede øje. Efter en episode kan du med fordel behandle et par uger yderligere. Nogle har endvidere gavn af at afvaske øjet med afkølet fennikelte. Derudover er der andre homøopatiske dråber, som kan forsøges – også mere forebyggende. Det kunne være Quartz D6 eller Hepar Sulf D6 afhængigt af øvrige symptomer. God bedring Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

Generende lyskebrok Min mand er 81 år, sund og rask, ingen sygdomme overhovedet, bortset fra et lyskebrok. Det dukkede op for ca fem år siden. På det seneste er det blevet temmelig generende. Hans læge vil ikke henvise ham til operation, da han i så fald skal I fuld bedøvelse, hvilket jo ikke er specielt godt, og måske farligere jo ældre man er? Operation er absolut heller ikke hans højeste ønske, men findes der alternativer? Han tager forskellige kosttilskud. Findes der noget i den boldgade, som vil kunne bedre/lindre? Venlig hilsen Hustruen

Svar:

Besvar spørgsmålet: “Hvor kommer min vrede fra?

1

Kig på, hvornår vreden hyppigst dukker op – er der ligheder i disse situationer?

2

Hvilken følelse mærker du udover/bag vreden?

3

Føler du dig truet, bange, nervøs, usikker, kritiseret, nedgjort, overbebyrdet, stresset, overset, ikke anerkendt…?

4

Denne præcise følelse, hvor kender du den fra, når du kigger tilbage?

5

Overvej nu, om din vrede er proportional med den situation, du står i nu. Overvej din reaktion: Får du det ud af den, som du gerne vil?

GOD VIND

Umiddelbart tænker jeg, at den bedste mulighed for at lindre lyskebrokket er ved en manuel behandlingsform. Det kunne være osteo­ pati. Derudover kan der støttes op omkring bindevævet med det homøo­ patiske præparat bambus comp fra allergica. God bedring til din mand. Mvh Maria Langbak, Naturlægen.com

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 24. august

Tema om knogler. Knoglerne bærer os gennem livet. Så hvordan styrker du skelettet? En lille spoiler-alert: Der er meget mere at forholde sig til end kalktabletter og komælk.

Guide til stærkere knogler Vi sætter spot på de vigtigste mekanismer i kroppen, når du vil styrke dine knogler. Hvordan skal du spise, hvad skal du lave, har du brug for ekstra tilskud? Er du klar over betydningen af alkohol for sundheden i dine knogler ...?! Vi kender myterne om, at mælk er den eneste og rigtigste kilde til stærke knogler og tænder hos børn. Men der er flere facetter at forholde sig til i voksealderen. Mental kamp mod osteoporose Hormoner har stor betydning for, hvor godt kroppen passer på sine knogler. Det har især betydning omkring overgangsalderen, hvor risikoen for at udvikle osteoporose stiger. Men ikke alle er klar over, hvor stor betydning din psyke har for knoglestyrken. Skønne hormoner Hvem er du, og hvor i livet er du? Dine hormoner har svaret – og giver nøglen til pleje af især huden. Skønlitteratur som selvhjælp God litteratur hjælper os til at perspektivere vores personlige problemer. Læs mere om, hvordan du kan bruge litteraturen som selvhjælp.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


abonnementstilbud

Du får 8 numre af Natu rli + gave

299,-

Probiotika til børn og voksne

(+ porto kr. 49,-)

Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en gave, som kan styrke fordøjelsen og energien hos hele familien. Vores tarmsystem indeholder en stor mængde mikroorganismer, der spiller en afgørende rolle i fordøjelsen og udvindigen af næringsstoffer fra den mad, vi spiser. Mikroorganismerne – betegnet vores tarmflora eller tarmbiota – har stor betydning for kroppens balance, bl.a. vores immunsystem. Hvis din egen tarmflora er udfordret eller redu­ ceret, kan det have stor påvirkning på din generelle

sundhed. Med et tilskud af naturlige mælkesyre­ bakterier og bifidobakterier giver du tarmbiotaen et boost. Mælkesyrebakterier i tilskud indgår i tarmens naturlige processer og giver din egen tarmbiota mulighed for at vokse sig stærk igen. De mælke­ syrebakterier, du har indtaget i tilskud, bliver udstødt af fordøjelsen i løbet af nogle dage.

Udo’s Cho ice probiotik a samlet væ rdi

688,-

I gaven får du Tre stærke tilskud til tarmen Udo’s Choice har arbejdet med mælkesyrebakterier i mange år og producerer nogle af de stærkeste og mest effektive tilskud af probiotika, som det også kaldes. Gaven, som du modtager ved starten af abonnementsperioden, indeholder tre typer probiotika fra Udo’s Choice i den bedste kvaliet: Udo’s Choice Super 8 Plus: 30 kapsler med mælkesyre­ bakterier og bifidobakterier fra 5 år og opefter. Kapslerne indeholder 8 spe­ cifikke bakteriestammer for optimal tarmsundhed med en høj koncentration af L. acidophilus. De specifik­ ke stammer er udvalgt for deres værdi i den højere­ liggende tarms sundhed.

Udo’s Choice Super Children: 60 kapsler med mælkesyre­ bakterier og bifidobakterier til unge i alderen 5­15 år. Et af de kraftigste mælke­ syrebakterieprodukter på det danske marked til børn og unge med 5 forskellige Lactobacillus bakterier samt 2 forskellige bifidobakterier.

Udo’s Choice Super Adult: 60 kapsler med mælkesyre­ bakterier og bifidobakterier til voksne i alderen 16­65 år. Super Adult er Udo’s nye  udgave i serien af mælke­ syrebakterier. De indehol­ der 17 miliarder levedygti­ ge tarmflorabakterier pr. kapsel. 

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

67


Novasel

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2021-05  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2021-05  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded