__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

en holdning til livet

pris 48,50 kr

Le Gammeltoft

Tænk på et tal

Drop tabu om spontan abort

Skal det være omega-3 eller -6?

+

”Ingen havde fortalt mig, hvor hyppigt det er at abortere”

Frit flow og fertilitet

Gør din krop mere frugtbar

Farligt eller fantastisk?

Ny energi som en leg

Fedtforskrækkelse forvirrer

Lad huden bestemme: hvilke fedtstoffer har den brug for?

tema Fedt

Nr. 04 2021 / Bekæmp kroppens naturlige forfald / Husk penalhuset – og fiskeolien / Hampeolie med stor effekt / Hjemmefødsel med succes / Solbeskyttelse med god samvittighed www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


ÉN TABLET OM DAGEN

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår Negle Hud

Stofskifte Immunsystem PharmaNord Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 35 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_208x275_0321

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.


/ indhold

Fedt handler om balance

12

Kroppens naturlig slid

tema Fedt

38

Få ny energi Slip legebarnet løs

- tag kampen op

16

Tag imod fedtstofferne Men hold fast i vægten

42

og sundheden

Flow for fertilitet

20

Mere bevægelse kan gøre jer gravide

Frygt ikke fedt Børn har brug for energien

24

08

Omega-3 eller -6? Det livsvigtige valg

28

46

Fedt handler om balance Forbrænding er nøglen

Husk penalhuset – og fiskeolien Fedtsyrer styrker børns indlæring

52

30

Bæredygtig solbeskyttelse

Alsidige hampefrø

Klimavenlig

Gør godt både udenpå

kræftforebyggelse

og indeni

54

Fed olie eller let olie?

K

L SUNDE OMEG R TI A-6 DE L FE I

D YR TS

Jeg bar på en skjult sorg

ER

Le Gammeltoft oplevede flere tilfælde af spontan abort. Hun ønsker at hjælpe de mange andre par, som får samme oplevelse

Din hud bestemmer

58

Skal vi føde hjemme? Det er ikke farligt

60

Brevkasse Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Fedt og salt

Da jeg var dreng i 1970erne, spiste vi meget rugbrød. En yndlingsmellemmad hed ”fedt og salt”. Det var i al enkelhed en klapsammen smurt med svinefedt og bestrøet med et tykt lag groft salt. Senere holdt jeg op med at spise disse madder. I dag kan jeg have svært ved at begribe, at vi spiste ­sådan noget. Mine børn kiggede mistroisk på mig, da jeg en dag forsøgte at forklare dem om det. Anekdoten kan fortælle noget om, hvor store misforståelser om god ernæring, der kan eksistere. Den kan også sige noget om, at man i mange år har haft en forståelse af, at kroppen har brug for fedtstoffer. Mine fedt-og-salt-madder passede muligvis ind i en gammeldags landbokost, hvor kroppen var slidt op efter 50-60 år. I 2021 har nyfødte dobbelt så lang forventet levetid – men bestemt ikke, hvis de bliver opflasket på en overdosis af mættede, animalske fedtstoffer.

God fornøjelse med denne udgave af Naturli.

4

“ Vi skal gøre op med de skræmmende fedt-myter fra 1990erne, som stadig sidder i manges bevidsthed.”

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Mediegruppen, AI Innovation House Innovations Allé 3, 7100 Vejle, tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske

Carsten Gottlieb Redaktør

Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 30.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

N VA

EM ÆRK

E

T

Myter er ikke fedt I dette nummer af Naturli kigger vi på, hvilke fedtsyrer din krop har brug for, hvordan de styrker kroppen, og hvordan du får fat i dem. Vi skal gøre op med de skræmmende fedt-myter fra 1990erne, som stadig sidder i manges bevidsthed. Men vi skal også tænke os om, før vi dækker bord. Det behøver ikke være så svært. Myter har stor kraft, og de kan skabe tabuer, som får os til at handle anderledes, end vi egentlig har godt af. Andre myter handler om, at du skal slappe af for at få ny energi, eller at hjemmefødsler er farlige. Det skal vi også gøre op med, kan du læse på de kommende sider. For radio-personligheden Le Gammeltoft, som deltager i vores coverhistorie, var det et tabu, at hun flere gange oplevede en spontan abort. I dag ved hun, at abort er en naturlig risiko ved graviditet, og hun håber, at hendes ærlige historie kan hjælpe andre i samme situation gennem sorgen ved en uønsket abort.

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 248,- inkl. porto.

S

Kroppen har brug for mange næringsstoffer, og fedtstoffer er lige så vigtige som vand. Men hvordan vælger du de rette fedtstoffer? Vi giver svaret i dette blad.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Fedt, lever & din sundhed

Modelfoto

Lever du livet fuldt ud?

Kirsten havde de typiske tegn på overbelastet lever

Ved et lavt indhold af, det essentielle næringsstof, cholin i kroppen ophobes der nemt fedt i leveren og det påvirker dit velbefindende! Leverens funktion er vigtig for en sund og velfungerende krop. Leveren spiller en vigtig rolle i reguleringen af kroppens stofskifte og New nordic i udskillelsen af affaldsstoffer.

A

flejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende.

Nyder du livet lidt for meget ? Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og artiskok ekstrakter. Marietidsel understøtter leverfunktionen. Artiskok hjælper til bedre fordøjelse. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion.

Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde. En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %. Daglig helse kosttilskud til leveren Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

5 udvalgte fordele ved Active Liver 1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige

AKTUELT NU: Bestil Active Liver™ i dag og få leveret direkte til døren Klik på newnordic.dk, matas.dk, helsam.dk eller andre online helsebutikker.

Fås også hos Matas, Helsam og andre helsekostbutikker samt udvalgte apoteker.

Ring tlf.: 46 33 76 00 Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

”Jeg følte mig tung og manglede overskud i hverdagen”. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver™. – Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. – Jeg tager nu én Active Liver™ tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er forbløffende.


/ oase

Solbeskyttelse i top – og uden kemi

Sukkertrangen under kontrol? Livet byder på mange udfordringer – samt belønninger for at løse dem og trøst, når vi ikke lykkes. Både trøst og belønning indeholder ofte sukker … Vi ved, at vi skal holde blodsukkeret stabilt for at dæmpe inflammation i kroppen. Inflammation slider på hele organismen og kan fremkalde sygdom. Men det er ikke altid let. Tilskud af krom kan hjælpe med at tage sukkertrangen. Et produkt som Bio-Chrom har dokumentation for, at det medvirker til et stabilt blodsukker. Det skyldes, at det organiske kromprodukt med sin særlige sammensætning er op til 10 gange mere optageligt end andre kromtilskud. Bio-Chrom er på hylderne bl.a hos Matas, hos din helsekost og på apoteket.

Smelter mod huden T-shirts, kjoler og short er rykket fremad i garderoben, for det er tid til bare arme og bare ben. Vinterens tørre hud er fortid – og dog … Der er altid brug for lidt hjælp til kroppens yderste barriere, hvis den skal føles blød og holde på fugten. Et nyt og lækkert produkt til daglig hudpleje er den økologiske Body Marmalad fra Kivvi. Den faste konsistens får det til at føles, som om ­produktet smelter mod huden. Body Marmalad har intens fugtgivende virkning og er meget drøj i brug. Du kan bruge Body Marmalad hver dag til hele kroppen, eller udvalgte områder med behov for særlig opmærksomhed. De fire duftvarianter er Bergamot, Bilberry, Yellow Plum og Orange & Vanilla. Find Kivvi Body Marmalad i din helsekost – eller på webshoppen hos organicbeautysupply.dk, hvor der i denne periode gives 20% rabat.

6

Efter en lang vinter har vi endelig fået solen tilbage, og tak for det! Men selvom vi trænger til lys og varme, må vi ikke glemme beskyttelsen mod de skadelige UV-stråler, der både kan være kræftfremkaldende og fremskynde hudens alderstegn. Et godt bud er AVIVIRs Aloe Vera Sun Lotion SPF 30, der sidste år blev kåret til ”bedst i test” hos forbrugermagasinet TÆNK. Det svanemærkede solprodukt er baseret på naturlige indholdsstoffer i aloe vera-planten – bl.a. minumum 10% ­polysaccharider (Acemannan), som mindsker­ ­nedbrydningen af hudens immunforsvar ved påvirkning af solens stråler. Ud over at produktet holder, hvad det lover, når det angår solbeskyttelsen, er det også uden negativ påvirkning på klimaet. Find AVIVIRs Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 og After Sun hos din helsekostforhandler – og nyd solen.


/ tema

Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

pris 48,50 kr

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema Let luft

Thomas Rode

Kæmper for mere kvalitet i køkkenet

helse Udgave 10 / oktober 2020

Lærke Egefjord

vejrtrækning Styrer både din krop og dit sind

VIDEN OM SUNDHED

Læge og kunstner: Kunst kan virke helende på sygdom

STYRK DIT LØB:

TEMA: GIGT

7 effektive øvelser

Livskvalitet og leddegigt skal gå bedre hånd i hånd.

SLIP FOR TØRRE IRRITEREDE ØJNE

FOKUS:

Mesterkokken vil lære os at lave mad igen

NÅR UNDERLIVET SYNKER

+

Børneastma

få Skønne hænder

Sådan kan du lette symptomerne hos de yngste

FOKUS

trods sprit og hyppig håndvasK Kan du holde din familie ud i julen?

Juletillæg:

13 sider med gaveinspiration Nr. 08 2020 / Appetit på antioxidanter / Kender du glutathion? Stærke lunger med de 5 elementer / FNs Verdensmål til hverdagsbrug www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

Huden

Den vigtige indpakning Nye, lovende behandlinger af hudsygdomme bygger på vores tarmflora Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

80%

AF 300 FORSØGSDELTAGERE OPLEVEDE EN FORBEDRING AF AKNE-SYMPTOMER EFTER BLOT EN MÅNED MED TILSKUD AF PROBIOTIKA konsultation

forebyggelse

+

Mikkel Kryger Det er sgu sundt at fa børn Han har droppet de sociale medier og skruet ned for byture og fester. Til gengæld har han skruet op for den sunde livsstil og de bevidste valg.

TEMA

Sund aldring

Hurra! Vi lever længere

NÅR TRÆNING GØR ONDT

+

Disc-golf Madpakketid Yoga mod hovedpine Forebyg demens

NR.05 2020 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

8


/ liv

LE GAMM

T TOF EL

SPONTAN ABORT SKAL IKKE VÆRE EN

skjult sorg Spontan abort er et udpræget fænomen, som kan medføre et væld af svære følelser hos både mænd og kvinder. Alligevel taler vi utrolig lidt om det – måske fordi det føles ubehageligt. Men det er en fejl, mener Le Gammeltoft, som selv har tre aborter bag sig. Hun har udgivet en bog, som hun håber, kan sætte gang i samtalen om den skjulte sorg.

– Jeg hopper lige ind og laver en speak, hører jeg Le Gammeltoft sige henkastet over skulderen til en mand på kontoret. Hun bevæger sig roligt, men beslutsomt hen mod døren, som ligger badet i lyset fra et rødt neonskilt, der er formet til ordene “on air”. Mens hun går forbi mig, når hun lige kigge i min retning og sende mig et smil, og jeg tænker for mig selv, at der hænger en kølig ro og et overblik over denne kvinde. Hun lader til at have fuldstændig styr på rummet, menneskerne i det og sin egen tid, selvom jeg ikke ser hende på noget tidspunkt skæve til et ur. Døren bliver lukket bag hende, og kun få minutter efter er hun ude igen. Hun retter sin opmærksomhed mod mig. “Vi har en aftale nu, ikke?” spørger hun. Og jo, det har vi. Jeg følger i hælene på Le ind i mødelokalet på Heartbeats kontor – en stor kube omgivet af glasvægge, der ligger midt i det store rum. Le Gammeltoft er stifter af kulturmediet Heartbeats, som laver både podcast, artikler og video om livsstil, kultur og samfund. Hun har også stiftet et pladeselskab samt vundet priser for sit virke som DJ og radiovært. På mange måder emmer Le af at være en rigtig “superwoman”. Men det er slet ikke det, vi skal tale om i dag. Vi skal derimod dykke ned i et af de aspekter af Le’s liv, hvor tilværelsen ikke dansede efter hendes pibe. Tidligere på året udgav hun nemlig bogen “Tabet” sammen med Marie Nørgaard. Her åbner Le op for, at hun er mor til to, men at rejsen dertil har været hård og fuld af sorg og frustration. Hun har nemlig – som så mange andre – også en række spontane aborter bag sig. I bogen beskriver hun, hvordan hun følte, at hun svigtede som kvinde, fordi hun ikke kunne leve op til sin biologiske forpligtigelse, og hvordan hun oplevede at være overladt helt til sig selv med sit tab. Både fordi hun ikke mærkede, at der blev taget hånd om hende i systemet, og fordi hun og hendes omgivelser manglede ord for at tale om, hvad det vil sige at miste et barn, inden man har haft mulighed for at se det i øjnene. Forventningsglæde og knuste drømme Da Le et årti tilbage begynder at tænke på at skulle være mor, er det faktisk hendes kæreste Jesper, der lufter ideen, og til at starte med er hun tilbageholdende. Ikke fordi hun ikke vil have børn, det vil hun gerne, men fordi hun er glad for sit liv, hvor der er gang i den og karrieren kører derudad. Så det der med børn kunne egentlig godt vente lidt, tænker hun. Men jo mere de taler om det, jo mere vokser ideen om en familie i Le’s hoved. Den familie, hun ved, hun gerne vil have, og som hun også godt er klar over, at det ikke bliver nemmere at få, jo længere hun venter. For

9


liv / hun er allerede i starten af 30’erne på det her tidspunkt, og det er ikke gået hendes næse forbi, at kvinders biologiske ur sætter sine begrænsninger. Hvad hun dog ikke havde hørt noget om, var, at det faktisk kunne være svært at holde på et barn, når graviditetstesten havde vist de to smukke streger. – Jeg vidste jo godt, at fertiliteten daler med alderen. Jeg havde også godt hørt om, at mange må kæmpe for at blive gravide, og nogle kæmpe rigtig længe. Men der var ikke nogen, på noget tidspunkt, der havde fortalt mig, hvor hyppigt det var at abortere, så jeg var slet ikke forberedt på, at det kunne ske, siger Le. Men det er lige præcis, hvad der sker. Jesper og hun beslutter sig for at forsøge at blive gravide, og kort efter bliver fantasi til virkelighed. I Le’s hoved var den hjemme. Men i foråret 2011 går det så galt. Le er lige fyldt 32 år, og hun har fejret det med en gruppe venner og Jesper på en restaurant i København. Hun er 10-11 uger henne, og de har fortalt selskabet den store nyhed. Der bliver delt lykønskninger om bordet, og forventningsglæden hænger tykt i luften. Men allerede et par dage efter kan Le mærke, at noget er galt, og hun er begyndt at bløde. En tur på Rigshospitalet viser, at der ikke længere er liv i Le’s mave. Det har der ikke været i nogle uger. – På det tidspunkt følte jeg mig ikke knyttet til barnet som sådan, for jeg havde ikke mærket det indeni mig. Men jeg var knyttet til ideen om at blive mor og den familie, som Jesper og jeg var ved at skabe – som jeg nu følte forsvinde mellem fingrene på mig, og det var enormt sorgfyldt, siger Le. Når hun fortalte sine venner, at hun havde aborteret, blev hun mødt af floskler som “Op på hesten”, og “det skal nok lykkes”, som bare gjorde, at hun følte sig endnu mere alene, hun vendte mange af sine følelser indad. Ikke engang Jesper kunne hun tale med det om, fordi de ikke havde et sprog for, hvad de mærkede, og derfor

10

ikke kunne sætte ord på, hvad de følte. Langsomt begyndte det usagte at skabe kløfter i mellem dem. I mangel af bedre strategi lyttede de til de råd, de fik, og satte sig for at blive gravide igen. Denne gang med succes. De blev forældre til deres første datter i foråret 2012 – et år efter aborten. Hver fjerde graviditet ender i abort Fertilitet – altså evnen til at forplante sig – er noget, der bliver talt mere og mere om. Særligt i lyset af, at en stor del af danske par har svært ved at blive gravide uden hjælp, fordi den ene eller begge parters fertilitet er udfordret. Forskningen på kvinders fertilitet halter efter sammenlignet med mænds, simpelthen fordi det er sværere at undersøge. Men førende eksperter på området siger som hovedregel, at når et par har svært ved at blive gravide, er det i en tredjedel af tilfældene, fordi manden er udfordret. En tredjedel bunder i kvindens udfordringer, og den sidste tredjedel skyldes en kombination af faktorer mellem de to mennesker. Hvad der dog fylder meget lidt i snakken om fertilitet, er, hvad der sker, når første udfordring er overstået. Altså når kvinden er blevet gravid.

“et er vildt, at det først er nu, så mange år efter, at vi har fået en forståelse for, hvad vi hver især gik igennem dengang.” Spontane aborter er utroligt hyppig. Faktisk ender cirka hver fjerde konstaterede graviditet i en spontan abort. I lyset af det kan det virke mærkeligt, at det slet ikke var en del af Le’s bevidsthed, at hun kunne risikere at abortere. Men som hun forklarer, så er aborter noget, der sker i det skjulte. – Mange aborter sker inden uge 12, og når vi bliver rådet til ikke at sige noget om, at vi er gravide, inden vi er forbi det første trimester, så bliver det pludselig mærkeligt at skulle komme og sige, at man er helt vildt ked af det, fordi man har mistet et barn. Fordi ingen aner, at der har været et barn til at begynde med, siger hun. Derfor er det Le’s håb, at hendes historie, og de mange lignende, som er en del af den nye bog, er med til at skabe en bevidsthed om spontane aborter. Så de mænd og kvinder, der oplever det tab, det er at miste et ufødt barn, kan få den hjælp og støtte, som de har brug for. Det fik Le og Jesper ikke, og i dag undrer det hende, at de ikke blev anerkendt mere i deres følelser af systemet, men bare blev sendt hjem med beskeden om, at hun havde tabt et foster. –Da vi gik gennem det her, stod vi med håret i postkassen, følelserne udenpå tøjet og blodet fossende ned ad benet, og det er ikke okay, siger hun. Og netop fordi de ikke vidste, hvordan de skulle håndtere situationen – hverken med den første abort, eller de to,

som fandt sted i perioden mellem fødslen af parrets to døtre – gik de hver især alene med sorgen og følte sig ensomme sammen, hvilket de begge mener, har været en medvirkende faktor til, at de ikke længere er sammen. Tændt for kontakten Jesper og Le har to piger sammen, og det lykkedes dem altså at skabe den familie, som de drømte om. Men de mange udfordringer på vejen skabte kløfter mellem dem. Alt det, de ikke fik sagt, og ikke vidste, hvordan de skulle sige, gjorde, at de fjernede sig fra hinanden, til de til sidst var alene, selvom de var sammen. Jesper beskriver selv, hvordan han ikke dengang formåede at spørge ind til, hvordan Le havde det med at abortere, samtidig med at han fjernede sig. Le beskriver på den anden side, hvordan hun skammede sig og bebrejdede sig selv og det liv, hun havde levet med fart på, alkohol og fester, og følte sig skyldig over, at det nok var derfor, de havde svært ved at få børn. Men ingen af dem sagde noget. – Det er vildt, at det først er nu, så mange år efter, at vi har fået en forståelse for, hvad vi hver især gik igennem dengang. Men jeg ved ikke, om det kunne have været anderledes. For selv hvis Jesper havde været rigtig god til at tale om, hvad han mærkede og spørge ind til mig, var jeg slet ikke i kontakt med mig selv på en måde, hvor jeg havde kunnet byde ind, siger Le. Den kontakt er først kommet senere hen. Efter aborterne og fødslerne. For Le at se er der to spor, der skal tages fat i, når man skal tage hånd om mennesker, der oplever at miste deres ufødte barn. Det ene spor handler om at komme i kontakt med sin sårbarhed og turde at rumme og være åben omkring den. Det andet er et samfundsspor, hvor hun ser et klart behov for at få en mere normaliseret samtale om alt det, der handler om kroppen. For hende er det nemlig tydeligt, at der er mange ting, vi kollektivt har besluttet, at vi ikke taler om. Ting vi holder i mørket. Og så længe, vi gør det, så er der mennesker, der lider, forklarer hun.


/ liv – Jeg tror, at vi skal være meget mere åbne om alle aspekter af kroppen. Bryster, menstruation, aborter, fordi det er nødt til at være en del af den fælles bevidsthed, at de her ting findes, og at der kan være hårde følelser forbundet med det. Næste skridt er så, at man er nødt til at kunne rumme sig selv og sine egne følelser, hvis man skal kunne indgå i dialog om svære emner, som abort er, og det kræver også en individuel udvikling for mange, siger Le. I dag er hun selv der, hvor det er umuligt for hende ikke at mærke sine følelser og handle på dem. Men det har krævet og kostet meget at komme hertil. Hun har kæmpet med stor sorg på egen hånd og mistet sit forhold i processen. Hun er nu en mere ærlig udgave af sig selv, og hun håber, at hendes kamp kan være en hjælp for andre mænd og kvinder, som netop nu sidder med knuste drømme og hjerter. At de kan se, at de ikke er alene, at de ikke er forkerte, at det er okay at sørge, og at det er okay at tale højt om det. Klokken er lidt over fire en helt almindelig onsdag eftermiddag. Vi sidder i glasburet midt på kontoret, omgivet af mennesker, som arbejder og defilerer forbi ruderne. Og i de rammer har Le nu i en time talt om nogle af de sværeste oplevelser i sit liv med mig – en helt fremmed. For år tilbage kunne hun ikke engang dele det med sine nærmeste. Hun forklarer selv, at hun er der, hvor hun kan tale abort når som helst med hvem som helst, fordi hun mærker et behov for at tale om det. Ikke bare et behov i hende selv, men et behov på et mere overordnet plan. Og ja, hun anerkender, at det kan være grænseoverskridende og ubehageligt for nogle at tale om døde børn, men som hun ser det, er det langt mere ubehageligt at stå, som det menneske, der lige har set sin livs drøm forsvinde i en pøl af blod, og ikke har nogen at dele det med. – Det kan klart føles nemmere i momentet at tie stille, men på sigt kan det have rigtig store omkostninger ikke at åbne munden, og derfor skal vi alle sammen blive bedre til at tale sammen. Særligt om de svære emner, siger hun.   

11


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Tag kampen op mod kroppens naturlig slid Alderen kan give gener og smerter, men faktisk viser forskning, at man med den rette – og rettidige – indsats kan lindre og delvist forebygge en del slid og svie. Vi har fundet nogle tilskud, som kan gøre hverdagen lettere og mere aktiv, år efter år. Vi bliver ældre, og forventningen til, hvad alderdommen skal bringe med sig af oplevelser, har også rykket sig. Mange drømmer nok om et otium fyldt med glæde, oplevelser, rejser, leg med børnebørnene og en generel følelse af frihed. Men hvis vi ikke passer på vores fysik, og sørger for modarbejde nogle af de naturlige processer, som hører med alderen, så kan den drøm hurtigt briste.  Når vi bliver ældre, begynder musklerne at nedbrydes, mens mange års slid på leddene kan udvikle sig til slidgigt. Faktisk forventer man, at 8 ud af 10 mennesker udvikler slidgigt på et tidspunkt efter deres fyldte 50 år. Slidgigt opstår dels som en konsekvens af alder og genetik, dels af slid i form af fx fysiske skader, overvægt eller arbejdsstillinger (IKKE af fysisk aktivitet, så bliv ved med det!). Lidt anderledes forholder det sig med nedbrydningen af muskler, som er en naturlig biologisk proces, der begynder allerede midt i 20’erne og fortsætter, til vi stiller træskoene.  Fælles for de to er dog, at de kan påvirke livskvaliteten gevaldigt – sær-

12

ligt i de år, hvor der ellers skulle være tid til at leve det gode liv. Et andet fællestræk er, at du faktisk kan påvirke det kropslige forfald ved at give kroppen de rette rammer og betingelser. Særligt drejer det sig her om sund kost med gode omega-3 fedtsyrer og lægemidlet glucosamin. Lindrer, forebygger og forhaler  Der findes overordnet to typer af glucosamin, og det er vigtigt at kende forskel på de to, når du går i helsekosten: Glucosaminsulfat og glucosaminhydroklorid. Basalt set adskiller de to sig ved, at sulfatformen på grund af sin kombination af aminosyre, sukker og svovl kan komme ind i kroppen og virke, hvor den skal, for at genopbygge brusken. Sådan forholder det sig i mindre grad med glucosaminhydroklorid, der generelt viser en væsentligt mindre effekt.  Derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige tilskud, hvis du vil modvirke slidgigt. Her kan du med fordel gå efter et produkt som Glucosamin Pharma Nord, der er kategoriseret som et håndkøbslægemiddel og underlagt kontrol og kvalitetssikring. Præparatet er altså i en form og kvalitet, som forskningen

tema Fedt


/ tema

“man kan faktisk påvirke det kropslige forfald ved at give kroppen de rette rammer og betingelser. Særligt drejer det sig her om sund kost med gode omega-3 fedtsyrer og lægemidlet glucosamin” viser, har en række beviselige fordele i behandlingen af slidgigt. En analyse publiceret i Current Medical Research and Opinion konkluderer eksempelvis, at der er stor forskel på kvaliteten af den glucosaminsulfat, som bliver brugt i studier rundt om i verden, og at man er nødt til at skille skidt fra kanel. Gør man det, ser man positive resultater. Blandt andet fremhæves to studier, som viser, at tre års indtag af glucosaminsulfat forsinker udviklingen af sygdommen og sågar kan forebygge, at leddene bliver smallere. Desuden viser studierne, at du ved at tage glucosamin i tide kan mindske behovet for at få udskiftet slidte led ved operation, fordi sygdomsudviklingen stagnerer.  Langsigtet smertelindring Endelig er det værd at fremhæve, at glucosamin også kan mindske smerter forårsaget af slidgigt. Det konkluderer et studie med 40 deltagere, som fik enten glucosaminsulfat eller ibuprofen i otte uger. De deltagere, som fik ibuprofen, oplevede den største smertelindring i begyndelsen af studiet, men efter bare et par uger vendte det. Glucosamingruppen oplevede nemlig en støt smertelindring over hele perioden, og ved afslutningen var deres smerter markant færre sammenlignet med deltagerne i kontrolgruppen. 

Når glucosamin i den rette form kan have denne effekt, skyldes det som nævnt, at glucosamin er en byggeklods i opbygningen af brusk. Præparatet lindrer altså smerterne ved at modvirke årsagen til, at de er opstået, fremfor blot at fjerne oplevelsen af, at noget gør ondt. Man kan sige, at man ved at tage glucosaminsulfat sætter en prop i et utæt rør, mens man med ibuprofen tager ørepropper i, så man ikke kan høre lyden af de små dryp, når vandet rammer gulvet. Øg din livksvalitet Rigtig mange danskere vil på et tidspunkt opleve gener forbundet med slidte led. Og forskning viser altså, at en del af dem vil kunne afhjælpe problemet og få større livskvalitet med færre smerter, når de griber til glucosamin. Men den gode alderdom er selvfølgelig ikke sikret med det. For der er et andet stort problem, der truer vores fysiske formåen. Når muskelmasse nedbrydes, og vi dermed bliver svagere, kan det blive sværere at være selvstændig, ligesom det kan blive en hæmsko for forestillingen om alt det, som et otium skal indebære.  Men også her kan man modarbejde det kropslige forfald. Man kan med træning styrke den muskelmasse, som allerede eksisterer, og dermed opnå en følelse af at være stærkere i sin krop. Desuden peger nyere studier på, at man ved at kombinere træningen med den rette kost faktisk ikke kun kan styrke, men også øge muskelmassen – også selvom man er oppe i årene.  Omega mod muskelmasse-tab  Muskelmasse-forsøget er foretaget med kvinder i alderen 50–65 år og ser på en række faktorer. Man undersøgte blandt andet i studiet, hvor meget det betød for kvindernes muskelstyrke, at de havde været aktive tidligere i livet, og hvordan kost spillede ind på styrke og muskelmasse. Her fandt forskeren Peter Edholm, at selvom det havde betyd-

13


tema /

Glucosamin uden tilskud Glucosamin var herhjemme et tilskudsberettiget lægemiddel frem til 2011, fordi glucosamin er en afgørende byggesten i forhold til at opbygge brusk omkring leddene – den brusk, som ødelægges af slidgigt. Man valgte at fjerne tilskuddet på baggrund af forskning, som viste blandede resultater i forhold til at forhale og forebygge sygdommen. I forskningen havde man blandet de to former for glucosamin sammen – sulfat og hydroklorid. Men heldigvis er glucosamin fortsat på markedet, for den ovenstånde forskel i konklusioner hænger i høj grad sammen med kvaliteten og typen af det glucosamintilskud, som er blevet brugt i forskellige forsøg. Når du går efter tilskud i formen glucosaminsulfat, som er nævnt i artiklen ovenfor, er resultaterne anderledes overbevisende, og du bør ikke snyde din krop for at mærke, hvad glucosamin kan gøre for dig.

ning, hvorvidt kvinderne havde levet aktivt eller stillesiddende, så var det den træning, de lavede nu, som betød mest. Faktisk kunne hurtige gåture og to ganges ugentlig styrketræning modvirke en del af konsekvenserne ved det ellers relativt inaktive liv, som mange i dag lever. Men det mest interessante fund var i virkeligheden, at mens træning alene styrkede musklerne, så kunne kvinderne med kombinationen af træning og en kost, der var rig på fuldkorn, grøntsager, frugt, nødder, vegetabilsk olie og en masse fisk, også opbygge muskelmasse. Det ser altså ud til, at vi ved at være fysisk aktive og give vores krop de rette byggeklodser, direkte kan modvirke det tab af muskelmasse, som ellers sker gennem livet. Edholm kommer selv med en teori om, hvorfor netop denne kost i samspil med træning har en effekt. Han peger på den antiinflammatoriske virkning i diæten. Inflammation forstyrrer nemlig muskelopbygning, samtidig med at inflammation er det første skridt i udviklingen af en bred vifte af sygdomme. Faktisk viser konklusioner fra det svenske KiSel-10 studie, hvor man gav ældre mennesker kvalitetstilskud med selen og coenzymet Q10, at netop tilskuddenes evne til at nedsæt-

te inflammation i kroppen var helt afgørende i forhold til at give øget livskvalitet, nedsætte den generelle dødelighed og øge hjertesundheden. Mindre inflammation, mere muskelmasse En kost, der er rig på fisk, har antiinflammatorisk virkning, fordi fisk er spækket med omega-3 fedtsyrer. Mange mennesker lider i dag af en grad af kronisk inflammation, som skyldes et misforhold mellem forskellige fedtsyrer. Det kan netop modvirkes ved at spise mere fisk. Det kan dog være en udfordring at få de tilstrækkelige mængder, og derfor kan et tilskud med omega-3 anbefales, også i forhold til at opbygge muskelmasse. Ved et tilskud bør man gå efter frie fedtsyrer, fordi de er nemmere for kroppen at optage. Bio-Marin Plus er et godt eksempel på et tilskud, som netop sikrer denne gode optagelighed og har et godt forhold mellem fedtsyrerne EPA og DHA, som omega-3 består af.  Freddie Mercury sang “I want to live forever”, og måske bliver det muligt en dag. Men indtil da kan vi gøre meget for at sikre, at den tid, vi faktisk lever, er så sund, smertefri og nydelsesfuld som muligt. Glucosamin og fiskeolie er nogle af de bedste hjælpere til at nå det mål. 

“Det ser altså ud til, at man ved at være fysisk aktiv og give sin krop de rette byggeklodser, direkte kan modvirke det tab af muskelmasse, som ellers sker gennem livet.”

14


Få solens vitaminer – også i gråvejr / tema

PharmaNord

• Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Produceret i Danmark af Pharma Nord.

15

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_210x275_0120

D-Pearls – 20, 38 eller 80 μg D-vitamin


tema / Foto/ Shutterstock

tema Fedt

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

“Kroppens mange milliarder cellemembraner udgøres i høj grad af fedtstoffer, og hjernen er 70 % fedt.” 16

Det fede liv Livet er fedt. Fedt er det at leve livet fra hjertet, men ikke alle typer fedt er lige gode for hjertet eller helbredet i det hele taget. Der er i sandhed mange usandheder om sundheden af fedt. Måske har den ægte sandhed slet ikke set dagens lys endnu.


/ tema

I mange år har fedt været den fjende, som måtte udsultes fra kosten for enhver pris. For fedt var oprindelsen til alt ondt. I stedet måtte mennesket gerne bade sit indre i masser af stivelse og sukker. Den sandhed er dog efterhånden afklædt. Med indtoget af Paleo, ketogen og LCHF kostretninger har fedtstoffer fået en renæssance og ikke mindst den anerkendelse, som den menneskelige biokemi berettiger disse forunderlige stoffer til. Samtidig er der kommet en sund nuancering på området. Både hvad angår lokaliseringen af de isolerende depoter på kroppen, og hvad du putter i gabet. Set med videnskabens øjne er det nemlig ikke ét fedt, hvilke typer af fedtstoffer, du svælger dig i. Ved nogle sygdomme kan du endda med fordel kigge nærmere på, hvilke fedtstoffer du indtager. Pære- eller æbleform Er du en pære eller et æble? Har du håndtag i siden? Eller måske lidt ekstra at holde om til de dage, hvor der ikke er så meget at holde af? I det danske sprog findes mange finurlige måder at italesætte størrelsen og lokalisationen af kroppens energidepoter. Hjernen er kodet til overlevelse, og derfor yder den sit bedste for altid at sikre flere kilo på sidebenene. Egentlig er det smart. Faktisk nærmest genialt, da vi mennesker levede ude på sletten og hungersnød med mellemrum var en realitet. I den vestlige verden er det på ingen måde en genistreg. Faktisk kan de ekstra kg fedtvæv bidrage til at øge dødeligheden, særligt hvis de sidder de forkerte steder. Den klassiske æbleform med fedtdepoter omkring maveregionen indebærer, at de indre organer er svøbt ind i ekstra polstring. Måske du tænker, at dette er godt, fordi organerne

er bedre beskyttet. Svaret er enkelt og klart: NEJ. Abdominalt fedtvæv, som det kaldes med et fint ord, er meget metabolisk aktiv. Det producerer masser af små molekyler og signalstoffer, som giver anledning til øget inflammation. Altså en form for betændelse, som ikke skyldes mikroorganismer. Inflammation er det bål, som igangsætter stort set alle kroniske sygdomme. Et flammehav som raser omkring de indre organer, og som derfor er særdeles uhensigtsmæssigt. Nogle af de klassiske følger er øget blodtryk, forhøjet kolesteroltal, insulinresistens og type 2 diabetes. Samtidig disponerer det i høj grad til hjertekarsygdom. Ret interessant er det, at fedtdepoter lokaliseret på lårene som i den klassiske pæreform, modsat ser ud til at beskytte mod ovenstående sygdomme. I Danmark har man derfor anbefalinger vedrørende taljemål, som hos kvinder og mænd maksimalt skal være hhv. 80 og 94 cm. At stræbe efter at være indenfor disse rammer sikrer højere sundhed. En sidste men vigtig og ikke mindst aktuel pointe er, at overvægt i barndommen uanset lokalisering af fedtvævet, giver anledning til øget risiko for hjertekarsygdom som voksen. Dette er uafhængigt af om kiloene tabes igen eller ej. Fedtcellerne kodes til at være mere metabolisk aktive. Derfor er det skræmmende data, når en udsendelse viser, at teenagebørn i gennemsnit har taget 3,3 kg fedtvæv på i løbet af denne pandemi. Følgerne af dette kan ikke beregnes med en simpel her-og-nu statistik. Bagom fedtet Fedt forbruges overalt i organismen. Kroppens mange milliarder cellemembraner udgøres i høj grad af fedtstoffer, hjernen er 70 % fedt og fedtsyrer er grundlaget for dannelsen af vigtige hormoner og signalstoffer i kroppen. Samtidig benyttes fedtstofferne til forbrænding og dermed energidannelse. Desuden er fedtsyrer nødvendige for optagelsen af fedtopløselige vitaminer. Lad os dvæle lidt ved den allestedsværende cellemembran. Altså den barriere, der adskiller ude fra inde i alle celler – lidt ligesom huden på mennesket. Denne membran er ikke en fast hinde, men i stedet et flydende lag opbygget af ca. 50% fedtstoffer. Disse benævnes fosfolipider. Hvert fosfolipidmolekyle indeholder 2 fedtsyrer. Arten af fedtsyrer varierer, hvilket har stor betydning for membranens stabilitet og elasticitet. Indholdet bestemmes delvist af, hvilke fedtsyrer der er til rådighed. Derfor er det ikke overraskende, at den kost, du indtager, har betydning – helt ned til den mindste struktur i alle dele af kroppen.

Det er skræmmende data, når en udsendelse viser, at teenagebørn i gennemsnit har taget

3,3 kg fedtvæv på i løbet af denne pandemi.

Kolesterol, som i mange år har været familiens sorte får, er en af disse fedtsyrer. Af natur er den en mættet fedtsyre, som er ret vigtig i cellemembranens struktur, fordi den giver stabilitet. De fleste cellemembraner udgøres af 20% kolesterol. Omega-3 fedtsyrerne er lige så vigtige, fordi de gør cellemembranen fleksibel. Uden et sundt forhold mellem de forskellige fedtsyrer i membranen kan cellerne ikke udøve deres funktion. Alt handler virkelige om balance. Ikke mindst menneskets indtag af fedtstoffer. Læs meget mere om dette i Anette Harbech Olesens artikel, som går i dybden med forholdet mellem omega-3 og -6 fedtsyrer. Samtidig er det individuelt, hvor meget fedt og hvilke typer, som er godt for den enkelte. Som en hovedregel er det vigtigste, at man er opmærksom på kvalitet, forarbejdning og tilberedning. Fedtstoffer og sundhed En ubalance i indtaget af fedtsyrer kan få betydning for sundheden. Samtidig er der ved visse sygdomme et øget behov for specifikke typer af fedt. Mange studier underbygger

17


ADHD Flere studier har kigget på sammenhængen mellem fedtsyrer og ADHD. Konklusionen er ret tydelig. Børn med lave niveauer af omega-3 fedt­ syrer i blodet opnår en betydelig ­effekt af tilskud med fiskeolie. Særligt virker det på impulsiviteten. Virkningen er lige så effektiv som

18

OGN OG KRIL RA R HA RM ER E

D

G TIL HJERNEN GAN AD

Angst Den nyeste viden viser, at mennesker med angst har et højt inflammations-niveau. Ikke mindst i hjernen og fordøjelsen. I relation til fedtstoffer knytter inflammationen sig ofte til et stort indhold i kosten af forarbejdede vegetabilske olier såsom majs-, sojabønne- og solsikkeolie. Disse olier har et højt indhold af den pro-inflammatoriske omega-6 fedtsyre linolensyre og bør reduceres. Modsat har omega-3 fedtsyrer en potent antiinflammatorisk effekt, som er vigtig for både mikroorganismerne i fordøjelsen, den kognitive funktion og det mentale helbred. I et studie på mennesker med ­social angst fandt man, at de røde blodlegemers niveau af omega-3 fedtsyrer var nedsat med 18-34%. Sværhedsgraden af angsten korrelerede omvendt med niveauet af omega-3 fedtsyrer. Så jo mere angst, jo lavere indhold af omega-3 fedtsyrer i blodlegemerne. I et andet interessant studie modtog 68 deltagere tilskud af omega-3 fedtsyrer i 12 uger. Dette sænkede angstniveauet med 20%. Generelt viser studierne dog, at dosis skal over 2 gram dagligt, og at det særligt er indholdet af omega-3 fedtsyren DHA, som er vigtig ift. hjernesundhed og angst. Olier udvundet fra rogn og krill ser ligeledes ud til at have en mere direkte adgang til hjernen og dermed effekt.

F ET ND U DV U

TE EK IR

dette. Særligt når det gælder sygdomme i nerve- og hormonsystemet, hvor fedtstoffer har fået tildelt en hovedrolle rent opbygningsmæssigt.

OL IE R

tema /

I et studie på mennesker med social angst fandt man, at de røde blodlegemers niveau af omega-3 fedtsyrer var nedsat med

18-34 %

den gængse medicin Ritalin. Til gengæld gav tilskud af fiskeolie forværring af impulsivitet hos børnene med allerede høje niveauer af omega-3 fedtsyrer. Denne betragtning er fuldstændig lig den kliniske virkelighed, jeg møder. Ingen med samme diagnose har ens underliggende årsager. Hvad der gavner den ene, kan skade den anden. Individuel behandling er vejen frem – også når det gælder kosttilskud Infertilitet og for tidlig fødsel I fertilitetsverdenen er der et stort fokus på kvinden. I op mod 50% af tilfældene er der imidlertid en mandlig faktor, som bidrager til, at projekt barn ikke lykkes. En af de mere velundersøgte ting ift. sædcellekvalitet er fedtstoffernes betydning. I et spændende studie fra Rigshospitalet blev det konkluderet, at hos raske mænd er indtag af fiskeolie associeret med en højere sædvolumen, flere sædceller, større testikler og en højere ratio mellem frit testo-

steron og hypofysehormonet LH. Effekterne var mere udtalte, jo længere tid og højere dosis manden havde indtaget. Når det er lykkedes at befrugte et æg, er næste step, at graviditeten forløber normalt og tiden ud. Danske forskere har undersøgt omega-3 blodværdierne på 376 kvinder, som fødte for tidligt (før uge 34). Det blev sammenlignet med et tilsvarende antal kvinder, som fødte til termin. Analyse af blodprøverne for omega-3 fedtsyrer viste følgende: Kvinder, som lå i den laveste femtedel, havde en 10 gange øget risiko for at føde for tidligt sammenlignet med kvinder i de tre højeste femtedele. Kvinder i den næstlaveste femtedel havde 2,7 gange højere risiko for at føde for ­tidligt. At følge sundhedsstyrelsens anbefaling med 300 gram fisk om ugen, er et godt sted at starte for gravide kvinder. Må du med disse ord inspireres til at kigge nærmere på dit indtag af fedtstoffer. Måske det fede liv faktisk venter på dig der. Altså det fede liv med overskud, glæde og tillid.

“hos raske mænd er indtag af fiskeolie ­associeret med en ­højere sædvolumen, flere sædceller, større testikler og en højere ratio mellem frit testo­steron og hypofysehormonet LH.”


/ oase

Sprækker uden fedt Mangel på fedtsyrerne omega-3, -6 og -9 viser sig i mange former for tørhed i din krop, i dine led og ikke mindst på din hud. Tør hud og hård hud, der sprækker – især på hælene, på neglene og omkring neglene. Sår der ikke vil hele. Tørhed skal ikke kun behandles udefra med cremer. Det er nok så vigtigt, at du forsyner kroppen med de olierende stoffer - fx med et tilskud som Essentielle Fedtsyrer fra Golden Health – 100 % koldpresset hørfrøolie. Find Golden Health i din helsekostbutik.

Olie understøtter økologi Foretrækker du økologiske madvarer, skal de naturligvis også til­ beredes med fx økologisk madolie. Når vi køber økologisk, støtter vi de økologiske landbrug, og det er altid til gavn for miljøet. Rømer Naturprodukt er en driftsikker leverandør af økologisk madolie med fire forskellige, rene produkter. Ud over den neutrale, alsidige Økologiske Solsikkeolie, der kan bruges i næsten alle typer madlavning, findes der Økologisk Raps­ olie med den delikate smag og den koldpressede Økologisk Tidsel­ olie, som også har neutral smag. Til særlige formål også Økologisk Sesamolie, der er koldpresset med særlig nænsomhed for at bevare den kendte smag. Find Rømer Naturprodukts madolier hos din helsekost eller i webshoppen på helsam.dk.

Et boost til huden efter vinterens angreb Huden trænger til genopbygning efter de kolde og fugtdrænende vintermåneder. Så vær ekstra god ved din hud nu med god og genopbyggende hudpleje. Start med en grundig afrensning. Brug herefter en effektiv serum, som både plejer og genopbygger i dybden, samt lægger et beskyttende lag på huden. Det kan f.eks. være Naturfarms Caviar Anti-Age Face Serum, der er rig på proteiner og vitaminer, som løfter huden og gør den mere fast. Når serummet er trængt ind i huden, påfører du et godt lag af din ansigtscreme for ekstra fugt, beskyttelse og pleje til din hud. Brug f.eks. Naturfarms Caviar Anti-Age Day Cream, som giver masser af fugt og samtidig forynger hudens celler, reparerer beskadigede hudceller og danner et beskyttende filter.        Forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk Vejl. pris for Caviar Anti-Age Face Serum 30 ml er kr. 195,Vejl. pris for Caviar Anti-Age Day Creme 50 ml er kr. 245,-

19


tema / Foto/ Shutterstock FEDT TIL

AR N

Farligt eller fantastisk?

B IT

Fedt

D

tema

Børn skal vokse og bruger masser af energi, så de har brug for at omsætte en masse fedtstoffer. Men du skal hjælpe dem, så det er de rigtige fedtstoffer, børnene spiser.

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Fedt er et af de mest udskældte næringsstoffer, der findes. I mange år var fedt udråbt som den store årsag til alt fra overvægt, hjerteproblemer og kolesterolforhøjelse til diabetes. Det har ikke helt sluppet sit tag endnu. ”Fedtfattigt” og ”light” er stadig opfattet som positive mærkater af mange. De senere år er holdningen skiftet en lille smule. Nu er det i højere grad den mættede fedt, som er udskældt. Nu lyder de overordnede officielle kostråd bl.a.: ”Vælg magre mejeriprodukter”. Plantefedtstofferne er på den måde kommet lidt mere ind i varmen. Der er stadig en del forvirring omkring fedt. Og også delvist stadig fedtforskrækkelse. Det er rigtig ærgerligt, da godt fedt er livsnødvendigt og har stor betydning for kroppens funktioner. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du vælger de gode fedtstoffer til dit barn. Hvilken slags skal du vælge og hvordan vælger du en god kvalitet? Fedt er nemlig ikke bare fedt. Vi ser også på, hvordan du får dit barn til at spise de gode fedtstoffer og på om dit barn kan få for meget fedt. Du kan også læse om særlige fedtsyrer du skal kende, hvis dit barn har eksem, fordøjelsesproblemer, søvnproblemer med mere. Dit barn har brug for fedt Helt fra dit barn er et lille foster i mors mave, er fedt en afgørende del af kroppens opbygning. Hjernen, nervesystemet, hormonsystemet, synet, cellernes vægge – det indeholder alt sammen vigtige fedtsyrer. Nogle fedtsyrer kan kroppen selv danne, andre er den afhængig af at få

“Der er stadig en del forvirring omkring fedt. Og også delvist stadig fedtforskrækkelse. Det er rigtig ærgerligt, da godt fedt er livsnødvendigt og har stor betydning for kroppens funktioner.” 20

tilført. De sidste kaldes ”essentielle fedtsyrer”. Mens barnet vokser i mors mave, kommer de vigtige fedtstoffer fra mors krop og dermed fra den mad, mor spiser. Nervesystemet har i særlig høj grad brug for fedt. Ca. 60 % af hjernens tørvægt er fedt. 20 % af det er essentielle fedtsyrer som DHA. Hjernen består bl.a. af en tætpakket samling ”ledninger” der skal være beklædt med en fedthinde, myelin, for at kunne fungere optimalt. Myelin er bl.a. opbygget af kolesterol, choline og omega-3 fedt­ syrer. Det er ikke kun hjernen, der har brug for fedt. Alle kroppens celler er omgivet af en cellemembran. Cellemembranen indeholder 2 typer af fedtstoffer: kolesterol og fosfolipider. Fosfolipiderne udgør den største del af cellemembranen og har afgørende betydning for at opretholde det indre miljø i cellen. Fosfolipider er opbygget af flerumættede fedtsyrer samt andre enten mættede eller umættede fedtsyrer. Efter fødslen fortsætter opbygningen af kroppen. Hele livet skal kroppen danne nye celler. For det helt lille barn er fedt også en væsentlig del af energitilførslen, da fedt bidrager med flere kalorier pr gram end både kulhydrat og protein. Fedt er samtidig med til at holde et stabilt blodsukker i kroppen som en del af et sundt måltid. Flere typer af vitaminer – blandt andet E, D og A – har brug for fedt for at blive optaget i kroppen. Hvordan giver du dit barn de vigtige fedtstoffer? Dit barn har således brug for både mættede, umættede og flerumættede fedtstoffer. Først og fremmest kan du via kosten sørge for at dække dit barn ind så godt som muligt med de forskellige typer af fedt. Det mættede fedt finder du for eksempel i de fede mejeriprodukter, i animalsk fedt og i kokosolie. Det umættede fedt finder du blandt andet i nødder, frø, kerner og avocado. Det flerumættede fedt finder du i fisk, skaldyr og alger. Æg indeholder også gode, sunde fedt­ syrer. Faktisk indeholder æg både mættede, umættede


/ tema

og også en lille smule flerumættede fedt­ syrer. Brug gerne alle disse madvarer som en del af en varieret kost hos dit barn. For børn under 3 år kan du kværne nødder, frø og kerner, så de ikke sætter sig fast i barnets hals. Alternativt kan bruges nøddesmør som peanutbutter, mandelsmør, cashewsmør osv. Kvaliteten er meget vigtig Fedt kan desværre nemt ødelægges og gøres uegnet for kroppen. Det sker når olier produceres ved høj varme, når omega-3 fedtstoffer tilføres ilt eller lys, når fedtet indeholder uønsket kemi og så videre. Ødelagte fedtstoffer belaster dit barns krop og kan ikke fungere som optimale byggesten. Det er derfor vigtigt at vælge fedt og mad af god kvalitet. Vælg så vidt muligt økologiske madvarer. På den måde undgås uønsket kemi. Når du køber olier, så vælg koldpressede, da de ikke er ødelagt af varmen. Vælg olier i mørke flasker som ikke har fået lys. Undgå margarine – både fast og flydende, da det er kraftigt forarbejdede og ødelagte fedtstoffer. Når du skal stege, så brug kokos­olie, smør eller koldpresset olivenolie. Disse fedtstoffer kan tåle de høje stegetemperaturer. Det besværlige, men særligt vigtige omega-3 Omega-3 fedtsyrerne fortjener særlig opmærksomhed. Mange familier får langt fra nok via maden. Særligt DHA og EPA kan være svært at få nok af via kosten, da de

21


tema /

Frokost: • Rugbrød med hjemmerørt mayonnaise og æg. • Fuldkornsbrød med økologisk kærnet smør. • Fuldkornswraps med avocado, tomat og salat. Aftensmad: • Grønne bønner vendt i olivenolie og drysset med lidt salt – bages i ovnen til ”bønnefritter” • Økologisk laks tilberedt forsigtigt i ovnen ved 170 grader. • Omelet • Humus rørt med koldpresset olivenolie. Mellemmåltider: • Grøntsagsstænger med guacamole-dip • En lille skål letristede nødder, solsikkekerner og græskarkerner. • En fuldkornspandekage stegt i kokosolie med bananskiver på. • Til et af dagens måltider: En lille ”fiskesnaps”: God kvalitets fiskeolie blandet med lidt kold øko saft, juice, sodavand. Det behøver altså ikke være den store raket­ videnskab at få tanket dit barn godt op med ­sunde fedtsyrer til hjernen og til alle kroppens celler. Tænk det sunde fedt ind i alle hverdagens måltider og vær bevidst om at vælge økologiske madvarer. Når du køber olier, så vælg altid de koldpressede. Hvis du selv er vokset op med fedtforskrækkelse, så mind dig selv om, at dit barn har brug for sundt fedt for at holde sig rask og stærk.

22

KV

Morgenmad: • Grød med en klat kokosolie og et æg rørt i (evt kæmpenatlysolie, hvis barnet har eksem ­ – lad grøden køle lidt af, inden olien tilsættes) • Smoothie med kokosmel og avocado blendet med (evt kæmpenatlysolie, hvis barnet har ­eksem – røres i til sidst) • Neutral yoghurt med masser af kværnede ­nødder og evt afskallede hampefrø på toppen • En skive ristet rugbrød med peanutbutter og tynde skriver af æble.

OD

Hvordan kunne en dag i dit barns liv med sundt fedt se ud? Her følger nogle forslag til dagens måltider med sunde fedtsyrer som en naturlig del af maden.

VÆL GG

En dag i dit barns liv

kun findes i fed fisk og i alger. Det er ikke helt nemt at spise fed fisk nok uden at støtte miljøbelastende opdræt eller få tungmetaller fra havfisk. Derfor kan en god kvalitets fiske- eller algeolie være et klogt valg for at sikre, at dit barn får tilstrækkeligt DHA og EPA. Studier har vist positiv betydning for søvn, koncentration, indlæring, sprog, motorik, hud, syn og meget mere. En god kvalitets fiskeolie kan for eksempel gives flydende i et lille snapseglas med lidt kold økologisk juice, saft eller sodavand oveni. Hvis I vælger algeolie, så fås de i kapsler, som I kan prikke hul på og klemme indholdet ud af. Omega-3 fedtsyrerne er lidt besværlige, fordi de ikke tåler varme, lys eller ilt. Derfor kan du ikke bruge olier med omega 3 til opvarm-

ning eller til at blende med i en smoothie i lang tid. De skal helst næsten lige ud af en mørk flaske og ind i barnets mund. Når I spiser fisk, så tilbered dem kort tid og ved lave temperaturer. Så bevarer I bedst de gode fedtsyrer. Problemer, hvor fedt er en del af løsningen Har dit barn eksem, så kan en del af forklaringen være, at huden mangler fedtsyrer. Her kan du med fordel skrue op for omega 3 fedtsyrerne DHA og EPA samt omega 6 olien: GLA. GLA finder du f.eks. i kæmpenatlysolie. Rør olien i lidt afkølet grød eller en smoothie. Har dit barn fordøjelsesproblemer, så skru gerne op for indtaget af kokosolie. Kokosolie har god effekt på tarmens bakterie- og svampemil-

AF FORSKELL IGE EDT SF TY T E PE T I R. AL


/ tema

jø. Samtidig tyder det på, at den hjælper tarmens slimhinde til at fungere godt. EPA og DHA er også vigtigt for slimhinden, så husk også dem. Søvnproblemer kendes i mange familier. Studier har vist, at tilskud af DHA og EPA i form af fiskeolie giver bedre søvn. Det er set både hos babyer, hvis mor tog fiskeolie under graviditeten, og hos skolebørn, der selv tager fiskeolien. Ved lav kropsvægt hos et barn er det klogt at optimere indholdet af sundt fedt i maden. Fedt indeholder mange kalorier og kan være med til at øge energitilførslen. Det er også her vigtigt at vælge god kvalitets fedt, så kroppen ikke belastes med harske fedtsyrer. Erfaringer fra familier har vist, at tilskud af en god kvalitets fiskeolie

“du kan ikke bruge olier med omega-3 til opvarmning eller til at blende med i en smoothie i lang tid. De skal helst næsten lige ud af en mørk flaske og ind i barnets mund” har givet et stærkere immunforsvar hos både børn og voksne. Det samme gælder for mange problematikker, der har forbindelse til nervesystemet – for eksempel nedsat koncentration, uro og sengevædning. Kroppen er kompleks, og derfor kan der selvfølgelig være andre behov, som også skal tages hånd om, før problemerne forsvinder. Eksem kan for eksempel også være tegn på, at kroppen mangler zink. Få derfor gerne individuel vejledning, hvis ikke tilførsel af ekstra fedt får jer helt i mål. Kan dit barn få for meget fedt? Hvis dit barn har tendens til at veje lidt for meget, så skal

du selvfølgelig være opmærksom på, at energitilførslen og forbruget skal passe sammen. Fedt indeholder som sagt forholdsvis mange kalorier, men det er samtidig med til at give god mæthed. Derfor er det ofte indtaget af hurtige kulhydrater, der skal ses på. Spiser dit barn meget brød, pasta, hvide ris, morgenmadsprodukter, søde sager, snacks? Så prøv i første omgang at få nogle af dem skiftet ud med grøntsager og fuldkorn. Så ja – selvfølgelig kan dit barn spise for meget fedt. Men det er meget vigtigt ikke at undgå fedt. Undgå i stedet ”light”-produkter og ”fedtfattigt-mærkede” produkter, da de som oftest er raffinerede og med forskellige tilsætningsstoffer, der belaster tarmens bakterier. Vælg i stedet god kvalitets fedt af forskellige typer.

til gravide og ammende

23


tema / Foto/ Shutterstock

tema Fedt

Det livsvigtige

fedt

Sundhed afhænger i høj grad af det fedt, du spiser. Det handler ikke om, at du undgår fedtet – tværtimod – men at du spiser tilstrækkeligt at de rigtige typer fedtsyre.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Der findes fedt, som er livsvigtigt for din krop og hjerne. Der findes også fedt, som er lige det modsatte. Nemlig potentielt skadeligt for din krop og hjerne. Kvaliteten af de fedtstoffer, som du vælger at spise hver dag, er helt afgørende for den sundhedsmæssige effekt. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du bedst navigerer i junglen af essentielle fedtstoffer, også kendt som omega-3 og omega-6. Kroppen har brug for fedt – af den rigtige slags Den mad, du vælger at spise, indgår i dannelsen af nye celler, hormoner, signalstoffer og alt det, der sætter gang i kropslige processer. Faktisk udgør din mad grundlaget for alt det, der giver din krop mulighed for at forny sig og fungere optimalt. Derfor har kvaliteten af den mad – og i særlig grad de fedtstoffer – som du spiser hver dag, stor betydning for, hvordan du og din krop har det. Essentielle fedtsyrer Din organisme er selv i stand til at danne de fleste fedtsyrekombinationer. Blot ikke de essentielle fedtsyrer, kendt som omega-3 fedtsyren alpha linolensyre og omega-6 fedtsyren linolsyre. Disse to typer betegnes som essentielle eller livsvigtige fedtsyrer. De er forløbere for en række helt særlige signalstof-

“De livsvigtige, essentielle fedtsyrer kan, hvis de er jomfruelige og af høj kvalitet, styrke vores celler og oplade vores livsbatterier hele livet.” 24

fer eller urhormoner, også kaldet eicosanoider. Det er væsentligt at sikre sig en daglig dosis af disse fedtsyrer igennem mad eller kosttilskud, for de er i stand til at beskytte dig. Modsat kan et højt indtag af raffinerede omega-6 olier fra solsikke, majs, soja, vindruekerner eller margariner samt et højt indtag af fedtsyrer fra kød, kødpålæg og mælkeprodukter fremme inflammation i kroppens væv. Høj grad af inflammation er involveret i udviklingen af en lang række sygdomme. Et højt sukkerforbrug og ustabile blodsukkerniveauer kan øge disse problematikker. Du skal have lidt omega-3 og -6 fra de bedste kilder hver eneste dag. Det er ikke svært og kan f.eks. være gammeldagsmodnet sild eller økologisk laks til frokost med en lækker topping af græsk yoghurt, krydderuter og hørfrøolie. Opskrifter på madforlivet.com. Biler ruster – mennesker harskner Når biler bliver gamle, så ruster de. Når vi mennesker ældes, så sker det blandt andet ved, at fedtstofferne i vores krop harskner. Det er via iltningsprocesser og harskning, at vores hukommelse kan påvirkes negativt, at kropslige funktioner degenererer og at vores celler og immunforsvar svækkes. De livsvigtige, essentielle fedtsyrer kan, hvis de er jomfruelige og af høj kvalitet, styrke vores celler og oplade vores livsbatterier hele livet. Sådanne fedtsyrer er sarte, og de reagerer på varme, ilt og lys ved at oxidere og harskne. Derfor skal de passes på og beskyttes.


/ tema

De 10 hyppigste symptomer på essentiel fedtsyremangel: •T ør hud, øjne og slimhinder samt hårtab •U dslæt, psoriasis samt talgknopper • Pigmentmangel/forandringer •M angel på energi/træthed •N edsat immunforsvar/hyppige infektioner •H ormonelle forstyrrelser •N erveproblemer, depression eller migræne • Hjerteproblemer •N edsat sædkvalitet/sterilitet/ufrugtbarhed •P roblemer med indlæring, manglende overblik og/eller dårlig koordination

Det sunde fedt Der findes tre grupper af fedt: Mættet, mono­ umættet og flerumættet, og vi har brug for at spise lidt fra hver gruppe hver eneste dag af ­allerhøjeste økologiske og uraffinerede kvalitet. Mættet fedt: De bedste kilder til mættet fedt er lidt gammeldags kærnet smør eller ghee, jomfrukokosolie til stegning, nødder, velsyrnet yoghurt, kefir og kød fra vildt, fjerkræ og fisk. Lidt fra hver af disse typer fødevarer kan let dække dagsbehovet. Monoumættet fedt: De bedste kilder er blandt andet ekstra jomfruolivenolie, avocado, mandler, nødder og kerner. En god olivenoliedressing, en halv avocado i smootihen eller hakkede valnødder over salaten dækker fint dagsbehovet. Flerumættet fedt: De bedste kilder til omega-6 fedtsyrer er græskarkerner, sesamfrø og valnødder. De bedste kilder til omega 3-fedtsyrer er økologiske fede fisk som laks og ørred samt ansjoser og sardiner. Også alger og tang indeholder omega-3, ligesom hørfrø og hampefrø er eminente kilder til omega-3 – der skal blot større mængder til, end hvis du spiser fisk.

25


tema /

FREMMER INFLAMMATION, SÅ SPIS MINDRE AF: • Oksekød, kalvekød, svinekød, ­kylling, kalkun, skaldyr og bløddyr • Mælkeprodukter, undtagen­gammeldags kærnet, økologisk smør og piskefløde • Raffinerede olier af majs, solsikke, soja, vindruekerner med mere samt margarine, færdigretter, ­færdigsaucer og bagemix m.m., der indeholder disse fedtstoffer.

HÆMMER INFLAMMATION, SÅ SPIS MERE AF: • Omega-3 fedtsyrer fra hørfrø, ­hampefrø, valnødder, alger, fisk og olier udvundet heraf • Ingefær, gurkemeje, kål og hvidløg har også antiinflammatorisk effekt

TI ER LD I K

L SUNDE OMEG A-6

FE

D YR TS

ER

26

Desværre indgår adskillige omega-6 planteolier, som eksempelvis solsikke-, majs-, soja- og vindruekerneolie, i mange fødevarer, færdigretter, margarineblandinger, bagemix og meget mere. De er billige at anvende, men da det er upraktisk for fødevareindustrien, at de er flydende, sarte og let harskner, raffineres og forarbejdes disse olier ofte under høje temperaturer, før de blandes i fødevarerne. I denne proces mister de en stor del af deres livgivende, genopladende og sundhedsmæssige værdi. Ønsker du større vitalitet og sundhed, kan det betale sig at fodre kroppen med jomfruelige olier og fedtstoffer af allerhøjeste kvalitet og lade resten ligge. Vi må derfor hver især tilegne os viden og redskaber, så vi let kan navigere i forhold til både kvalitet og jomfruelighed af forskellige typer af fedt, men også øge vores kendskab til potentielle konsekvenser ved at spise fedt – positive som negative. Praktisk fedtbevidsthed Det er i særlig grad forholdet imellem dit indtag af omega-6 og omega-3 fedtsyrer, du skal være opmærksom på. Det drøftes løbende, hvilket forhold der er optimalt i forhold til indtag af omega-6 fedtsyrer kontra omega-3 fedtsyrer, men meget afhænger også af din evne til at danne de enzymer, der indgår i omdannelsen af de essentielle fedtsyrer til livgivende eicosanoider. Disse enzymer kræver nemlig tilstrækkeligt høje niveauer af vitaminer og mineraler. De generelle vurderinger lyder på, at vi skal have cirka dobbelt så meget omega-6 som omega-3. Realiteten er, at mange af os får cirka 15-20 gange mere omega-6 i forhold til omega-3. Netop dette forhold kan være en mulig årsag til udvikling af en lang række dårligdomme, idet visse omega-6 fedtsyrer fremmer inflammation i kroppens væv. Det kan derfor betale sig at skære ned på de fødevarer og fedtsyrer, der fremmer inflammation, og øge indtaget af dem, der hæmmer inflammation i kroppens væv. Start derfor med at gennemgå kvaliteterne og kilderne til dit fedtindtag. Vær kritisk, skift ud i køle- og køkkenskabe og øg eventuelt andelen af omega-3-rige fødevarer af høj kvalitet som hørfrø, hørfrøolie, hampefrø, valnødder, tang, der også giver

Umami smag til grønsagsretter, eller sunde fisk og alger (eventuelt som kosttilskud). Alt dette skal helst ske på bekostning af dit indtag af animalske omega-6 kilder som kød, kødpålæg og mælkeprodukter. Raffinerede omega-6 olier, færdigretter og frituremad kan du med stor fordel gå i en stor bue udenom. Såvel din vitaminstatus som blodsukkerbalance spiller også afgørende ind i disse sammenhænge. Hvad kan jeg spise? Du kan eksempelvis tilføje et par spiseskefulde friskkværnede hørfrø til din morgenmysli eller tilsætte hørfrø- eller hampefrøolie til din smoothie. Husk, at det kun skal blendes med de sidste sekunder på grund af dets sarthed. Du kan også prøve morgenmaden Tarmbakteriernes festmåltid (opskrift på Madforlivet. com) eller tage et dagligt tilskud af en god og stabil fiskeolie. Personligt foretrækker jeg naturlige økologiske fiskeolier som Nordfolk, men tager også i perioder Nordic Natural cod liver oil, Nordic Natural algae omega samt MorEpa. Til frokost kan jeg anbefale ansjoser og sardiner i salaten, en sildemad eller kartoffelmad med en god topping af yoghurt, hørfrøolie og krydderurter. Spis generelt mere økologisk ørred og laks, suppler med kålsalater, lav gode pestoer og dressinger eller hak nogle valnødder og drys over. Fedt er vigtigt Fedt tilfører smag og fylde til maden, men det fedt, du spiser, indgår også i beskyttelsen af dine celler samt i dannelsen af en række hormonlignende stoffer, som regulerer dine cellers aktiviteter. En del af fedtstofferne indgår også i forbrændingen, og fedts betydning for balancen i din indre biokemi er væsentlig. Du kan således via dine valg af fedtstoffer i maden regulere, hvilke signaler du ønsker at sende til dine celler. Ønsker du at styrke dit immunforsvar, at skabe ro og mindske inflammation i


/ tema

Du får sunde om

ega-3 fedtsyrer fra blandt andet: Hørfrø, hørfrøolie , hampefrø, valnø dder, tang, alger eller su nde fisk som ansjo ser, sardiner eller økolo gisk laks og ørred . Du får sunde om

ega-6 fedtsyrer fra blandt andet: Hørfrø, græskark erner, valnødder, sesamfrø og solsi kkekerner. Rapsoli e kan være en god kilde, såfremt de n er økologisk og ura ffineret.

kroppens væv, så skal du spise mere plantebaseret og grønsagsrig mad, samt indtage flere omega-3 fedtsyrer fra eksempelvis grønne grønsager, alger, hørfrø, valnødder, hampefrø og økologiske fede fisk eller naturlige og uforarbejdede olier fra disse kilder.

Kan du også huske margarinesagen? Nogle af os kan huske margarinesagen fra 1960’erne. Her blev vi danskere anbefalet at spise margarine fremfor smør, dog uden at der var nogen form for videnskabelig dokumentation for et sådant kostråd. Margarine blev fremstillet ved at forarbejde og opvarme sarte omega-6 planteolier, så de blev faste fremfor flydende. Den hårdhændede fremstillingsproces bevirkede, at der dannedes transfedtsyrer. Desværre nåede mange danskere dengang at tage rådet til sig. De skiftede smørret ud med margarine, men det skulle vise sig at få fatale konsekvenser. Det blev overlæge Sten Stender og hans kolleger, der via deres forskning viste, at indtag af transfedtsyrer kunne føre til alvorlig hjertesygdom og øget dødelighed. I 2004 lykkedes det dem at få transfedtsyrer forbudt i Danmark, som det første land i verden. Det vurderes, at deres forskning siden da har reddet to danskeres liv om dagen. Det er således i perioden blevet til mere end 12.000 danske liv, der er reddet, alene ved at udskifte dårligt forarbejdet fedt med sundere uforarbejdet.

Udo’s Oil™ har fået ny indpakning. Indholdet har vi naturligvis ikke rørt ved... Det er ikke kun etiket og kasse, vi har ændret. Navnet har også fået en overhaling, så det bedre matcher indholdet. For når et produkt har lagt sig i førersædet, siden det kom på markedet i Danmark i 1996, og stadig bibeholder den position, så kan det kun betegnes som en klassiker! Samme fantastiske mekanisk koldpressede planteolier med naturligt indhold af omega 3-6-9, nu blot i nye klæder. Udo’s Oil™ Omega 3-6-9 Klassiker fås i henholdsvis 250 og 500 ml flaske.

Fås i helsekostforrretninger, Matas samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk Udos-Oil_klassiker_180x115.indd 1

16/04/20 11:58 PM

27


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Husk penalhuset – og fiskeolien De essentielle fedtsyrer i fiskeolie styrker børnenes evne til at koncentrere sig, nu hvor de endelig er tilbage på skolebænken.

Hjemmeundervisning er ikke noget populært begreb længere. Hverken hos børnene eller deres forældre. Derfor er det en glædelig udvikling, at skoler på alle niveauer efterhånden er genåbnet efter corona-karantæne. Børn og unge i alle aldre jubler over at være tilbage hos deres kammerater, for det er klart, at de har savnet det daglige selskab med jævnaldrende og ligesindede. Mange af børnene tager også med kyshånd imod muligheden for igen at suge lærdom til sig. Men vinterens nedlukning var lang og hård, så der er ikke noget at sige til, hvis en stor del af ungdommen næsten har glemt, hvordan man tager imod undervisning i klasselokalet. At lære noget – det er faktisk en indviklet proces for en ung hjerne. Et ekstra boost til læring Dygtige og motiverede lærere overalt i kongeriget gør deres yderste for, at undervisningen bliver fængende og interessant. De har en stor redskabskasse med læringsteknikker, gruppeopgaver, udendørs aktivitet og meget andet. Men det er et Himmelbjerg, der skal bestiges – både af lærerne og deres elever. Hvis eleverne skal være klar til at deltage i udbytterige klasseaktiviteter, kan de have brug for mere end et veludrustet penalhus og en fuldt op-

28

ladet computer. Det har også stor betydning, at deres hjerner er tunet ind på opgaven. Der kræves god nattesøvn og en madpakke med god energi. Samtidig har forskning anvist en genvej til, at ­børnenes evne til at lære kan få et ekstra boost. Det er efterhånden et anerkendt faktum, at omega-3 fiskeolie tilbyder

tema Fedt

vigtig næring til hjernen. Den mindre kendte viden er, at sammensætningen af omega-3 tilskud har en afgørende betydning. Det fremgik af australske forskeres artikel i Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental. De to vigtigste fedtsyrer i omega-3 hedder EPA og DHA. Og det er forholdet mellem de to flerumættede fedt­ syrer, som er endnu vigtigere, end man hidtil var klar over. Den optimale fedtsyrefordeling Videnskaben har længe diskuteret, hvordan det optimale fordelingsforhold ser ud. Den gængse opfattelse har været, at der skal være dobbelt så meget EPA som DPA – altså fordelingen 2:1. Sådan er det i de fleste omega-3 produkter. Australske forskere hævede indholdet af EPA til 3,2 gange så meget som DHA (altså fordelingen 3,2:1), der blev givet over fire uger til en gruppe universitetsstuderende, mens en kontrolgruppe fik fiskeolie med højt indhold af DHA. Efter en udvaskningspause på fire uger byttede de to grupper tilskud. MRI-skanninger af de studerendes hjerner viste tydeligt, at de var bedre til at bearbejde store mængder infor-

mation uden at blive stressede, når de havde taget det EPA-rige tilskud. Årsagen ser ud til at være, at EPA booster nervebanernes effektivitet. Bedre læsning og koncentration Svenske forskere har undersøgt, om den samme effekt gør sig gældende for børn i skolealderen. Den placebo-kontrollerede undersøgelse fokuserede dels på børnenes evne til at læse og dels på deres generelle evne til at koncentrere sig, når de indtog et omega-3 tilskud med forhøjet indhold af EPA.


“ Børnene, som indtog en EPA-rig omega-3 fiskeolie viste større fremgang i læsning.”

Fakta Både EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosahexaensyre) tilskrives vigtige roller i kroppens fysiologi. EPA især i forhold til hjernens aktivitet og DHA især som byggesten i cellemembranerne. Det ser ud til, at kroppen har let ved at omdanne EPA til DHA, når der er ­behov, mens den omvendte transfor­ mation er svær for kroppen at udføre.

Bank som den burde være

Resultaterne viste en overbevisende effekt både efter 3 og 6 måneders forbrug: Børnene, som indtog en EPA-rig omega-3 ­fiskeolie viste større fremgang i læsning. Deres evne til at ’­ koncentrere sig var også styrket. Resultaterne var mest markante for drenge, samt for børn med koncentrationsvanskeligheder (ADHD). Den svenske undersøgelse benyttede præparatet Equazen eye-q, som også markedsføres i Danmark. Equazen eye-q indeholder de flerumættede fedtsyrer EPA og DHA i målestoksforholdet 3,2:1 ligesom i det føromtalte australske studie. Så hvis børnene ikke kun skal have gavn af samværet med kammeraterne i frikvarteret, kan det være interessant at afprøve et ekstra tilskud af omega-3 – og gerne med et højt indhold af fedtsyren EPA.

folkesparekassen.dk

29


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Fedt

HAMP giver måske den perfekte olie

30


/ tema

Det har været ukrudt og det har været forbudt. Frem for alt er fibrene blevet brugt til bl.a. tovværk. Men måske er frøenes olie den vigtigste olie, du nogensinde møder. Lær mere i det følgende om de mange gavnlige virkninger af hamp.

Menneskets parløb med hampplanterne går helt tilbage til oldtiden. De stærke fibre blev især brugt til at lave snor og reb, der jo var en utroligt vigtig del af menneskehedens teknologiske udvikling. Helt frem til for ca. 100 år siden havde hamp stor betydning for eksempelvis skibsfart (tovværk og sejldug) og landbrug (som afgrøde og til fx sækkelærred). I starten af 1960erne betød det stigende fokus på narkomisbrug, at dyrkning af hampplanten blev forbudt i bl.a. Danmark, og først i dette årtusin-

seskefuld (15 ml) er nok til at dække vores daglige behov for disse essentielle fedtsyrer.

de er vi for alvor ved at genopdage de mange gode brugsmuligheder af hamp – samt nogle hele nye. En spiseskefuld olie For selvom fibrene er gode til mange ting, er det i dag hampefrøene, der bliver værdsat højest. Og der er hverken rebslagning eller piberygning involveret, for det er som fødevare, den helt store værdi fremkommer. Hampeolie eller ristede hampefrø kan nemlig levere nogle af de vigtigste, essentielle næringsstoffer, vores krop har brug for. Især olien er berømmet for sin fine afbalancering af fedtsyrerne omega-3, -6 og -9. Hampeoliens høje indhold af linolsyre og alfalinolensyre betyder, at en enkelt spi-

Masser af protein De upressede hampefrø, som typisk indtages ristede eller afskallede, indeholder naturligvis også fedtsyrer, men her er det især indholdet af protein, som imponerer. Frøenes proteinindhold på 30-35 % er mere protein pr. gram end noget andet frø, og det er faktisk også en højere proteinandel end de typiske proteinkilder i kosten; kød, æg og fisk. Samtidig er proteinet i hampefrø lettere for kroppen at optage og nedbryde end de animalske proteintyper. Hampefrøene, som også indeholder alle de 9 essentielle aminosyrer,

FRESH MASK ANTI-BAKTERIEL HYGIEJNE SPRAY - ET FRISK PUST TIL DIT LIV!

BREATHE FREELY MED ÆTERISKE OLIER

Kan købes i udvalgte helsekostforretninger og webshops samt hos Helsemin! Lime Pharma | (+45) 39563626 www.limepharma.dk

www.lemonpharma.com

31


tema /

benyttes som drys på morgenmaden, salaten, suppen eller en håndmad. Men der findes også hampemel, som kan indgå i opskriften til et hjemmebagt grovbrød. Hampemel har en nøddeagtig smag og giver en ret unik struktur. Hamp og hudpleje Før i tiden brugte man ofte hampeolie i produktionen af lak og maling, så det er skægt at tænke på, vi i dag har fundet så mange gavnlige indvortes egenskaber ved hampeplantens frø. Hvis du i dag benytter hampeolie til at smøre udenpå, er det ikke som maling, men som hudpleje. Forholdet mellem fedtsyrerne omega-3 og omega-6 er 1:3, og inden for kosmetikkens verden betegnes det som ”naturens mest perfekt afbalancerede olie”. Når fedtsyrerne trænger ind i cellerne, styrker omega-6 stabiliteten, mens ome-

32

“Hampeoliens høje indhold af linolsyre og alfalinolensyre betyder, at en enkelt spiseskefuld er nok til at dække vores daglige behov for disse essentielle fedtsyrer.” ga-3 skaber fleksibilitet, og her er forholdet 3:1 altså det ideelle. Et højt indhold af antioxidanten E-vitamin samt en række hudvenlige stoffer som karoten, fytosterol og fosfolipider betyder, at hampeolie er blødgørende og har god virkning på problemhud. Hampeolie har desuden status som en ”tør” olie, der optages meget let i huden uden at skabe en fedtet overflade. Vil du prøve hamp? På vores breddegrader er der en stigende opmærksomhed om de mange dejlige fordele ved hamp produkter. Et godt sted at begynde er på Møllerup Gods på Djursland, hvor man i dag finder Nordens største hampepro-

duktion. På omkring 400 hektar dyrkes hamp til både fødevarer og hudpleje i flot kvalitet. En af de særlige kvaliteter ved hamp er, at man ikke behøver sprøjte imod ukrudt eller skadedyr – planten vokser så hurtigt og potent, at den kvæler al modstand. Møllerup Brands har en række basisprodukter, der består af 100 % hamp i form af olie, ristede eller afskallede frø, mel og protein, som du kan integrere i din normale kostplan. Desuden er der udviklet blandingsprodukter med hamp; müsli, knækbrødsblandinger, rugsnack – og hammus, der er godsets egen hampeopskrift på en hummus. Der findes også en Møllerup-­ serie af hudplejeprodukter og ­personlig pleje, hvoraf mange kan findes på hylderne i Matas. Du kan se hele sortimentet på www.mollerupshop.com


/ annoncer

Bioregena passer på strand, koraller og fiskeliv – Certificeret Reef Friendly! ingen alkohol, fedter ikke, efterlader ingen hvid overflade, er vandfast og skader ikke havbunden. Argan olie er kendt for sine anti aging egenskaber og for at tilføje fugt til huden. Derfor er den med til at modarbejde hudens aldring forårsaget af solens stråler.

Bioregena kan fås fra SPF15 til SPF50+ til sensitiv hud og baby kids spf50 og 50+.

NYHED – Økologisk AÇAÍ BOWL

Demens – berøvet og bedøvet

Finca La Torre – fra Hippe House

Økologisk Açaí Bowl fra Authentic Fruits er en udsøgt eksotisk blanding af næringsrige superfoods. Nyd den på din morgenmad, som dessert eller på farten, som mellemmåltid lige fra posen som smoothie. Den velsmagende cremede økologiske Açaí bowl indeholder: 57% Açaí bær, 38% banan & 5% passionsfrugt. En herlig næringsrig sund snack.

Hvordan vi forandrer omsorgskulturen. Er skrevet af geriater og plejehjemslæge Al Power. Bogen handler om hans erfaringer med demens. Patienterne påtvinges bl.a. psykofarmaka. Ikke fordi de er psykotiske, men medicinen virker beroligende, sløvende. Bogen er en kritisk gennemgang af de gængse behandlingsformer. Som myndighederne dumstædigt fastholder efter de udstukne forskrifter. Al Power viser veje ud af den konventionelle demensbehandling.

Er Kåret med 100 point af den Internationale olivenolie Guide Flos Olei og er kåret som den bedste biodynamiske olivenolie i 2020 Den er håndhøstet af helt grønne oliven der er høj på polyfenoler. Olivenolien er en koldpresset ekstra jomfru olivenolie - presset direkte af oliven. Sorten er Højiblanca, den er medium intens og med noter af frugt. - Olivenolie der gør en forskel

Bioregena er en økologisk certificeret (Bio Cosmetic) og også vegansk solbeskyttelse, den er allergivenlig og dermatologisk testet. Der giver endvidere meget høj UVA og UVB beskyttelse. 100% naturlig mineral solbeskyttelse der beskytter effektivt mod solen. Ingen nanopartikler,

Bioregena forhandles i din lokale helsekost, på Matas.dk og www.pureday.dk hvor du kan få yderligere information.

Nyhed

kamilleshop.dk

Fås på www.hovedland.dk, kr. 199,95,

Køb den i Firtal, Helsam eller specialvarerhandlen

33


annoncer /

2 superfood der går godt i spænd Chiafrø har et højt indhold af Omega 3 18g-20 g– Hampefrøene har et højere indhold af proteiner end Chia frø. HAMPE FRØ: Smager let nøddeaftigt og er samtidig meget ­næringsrige. Hamefrø har et højt indhold af protein, ca. 30% Hampefrø indeholder alle essentielle aninosyrer. Frøene indeholder fibre, omega3, Vitamin E, samt mineraler jern, zink og magesium Afskallede hampefrø gør sig godt i saltater, supper, smoothies eller som topping på din morgenmad sammen med chia frø.

PINESIN Homøopatisk lægemiddel i dråbeform, der indeholder virkestoffer i stærkt fortyndet og bearbejdet form. Der er anvendt udtræk af bla urter, rødder, planter, mineraler og salte. Homøopatiske lægemidler er uden dokumenteret virkning. Pinesin kan købes i landets Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica, www.holistica-Medica.dk tlf : 76 83 30 00

34

CHIA FRØ: Har et lidt lavere fedt indhold i forhold til afskallede hampefrø, men indholdet af Omega 3 er er højere. Chia frøene har lavere indhold af proteiner end hampefrøene ca. 20%, Men til gengæld er fiber indholdet noget højere ca. 30% i modsætning til afskallede hampefrø. Hvis man skulle være i tvivl om hvordan man anvender chia frø er der et hav af opskrifter og anvendelsesmuligheder på Printerest, Instagram, Facebook osv. Kan købes se hjemmeside www.houseoforiginals.dk

Søbogaard økologisk saft – ikke fra koncentrat Den gode smag kommer fra bær, rigtige bær, ingen aromaer, ingen koncentrater. Søbogaard Kirsebærsaft SUR, er 100 % Sur kirsebær – som desuden er den kirsebærsort vi bruger i alle vores kirsebær produkter. Søbogaard Hyldebærsaft SUR, er 80 % hyldebærsaft og 20 % æblemost – for at afbløde smagen. Forhandles i de fleste helsebutikker, og findes også i special- og gårdbutikker. Evt find nærmeste forhandler www.soebogaard.dk

Ønsker du at få mere energi? Energi Boost Ufatteligt meget i kun et produkt. Vitaminer, Mineraler, Aminosyrer, Frugt og Grønsager. Spørg efter Komplet i din helsekostbutik. Bestil på www.goldenhealth.se Ring 4052 4015 Man-Fre mellem 10.00-16.00


AV I V I R

elv, din familie Pas på dig selv, og din familie miljøet og miljøet / annoncer

Pas på dig selv, din familie og miljøet Danske AVIVIR har altid taget hensyn til naturen, dem der arbejder med produkterne og dem som bruger dem. AVIVIR Solprodukter er Svanemærket, Vegan-mærket og 70-90% økologiske. AVIVIR indeholder ikke stoffer som skader korallerne eller miljøet i øvrigt. AVIVIR Sun Lotion SPF 30 er i 2020 blevet ’Bedst i Test’ i Tænk. Med 70-90% økologisk ACTIValoe® har solprodukterne tilmed unik reparerende, fugtende og blødgørende effekt og kan modvirke soleksem.

ACTIValoe® er skånsomt forarbejdet Aloe Vera, som indeholder minumum 10% polysaccharider (Acemannan) og er dokumenteret til at mindske nedbrydningen af hudens immunforsvar ved påvirkning af solens stråler. AVIVIR Baobab Virgin oil har høj antioxidant effekt, og er helt fantastisk til at modvirke udtørring, styrke colagenet og holder din hud elastisk

og babyblød. Baobab bevarer din sommerglød og kan reducere synligheden af rynker og strækmærker. Baobab All Body Pampering oil og Creme har den dejligste Myrtle sommerduft. Magic Balm er uovertruffen mod tørre læber og neglebånd. Forhandles hos Matas, helsekost og på (avivir.dk/shop), tlf. 39 69 08 14, www.avivir.dk

100 % Danske økologiske kvalitetsolier På Nyborggaard dyrker vi markerne økologisk og forarbejder afgrøderne til sunde og velsmagende produkter. Prøv f.eks. den sunde og velsmagende hørfrøolie med 60% omega-3. Anvend olien kold i smoothies, juice, salater eller som et tilskud til morgenmaden.

Nyborggaard hampefrøolie indeholder omega-3 og omega-6 i forholdet 1:3, hvilket anses for det optimale forhold med hensyn til vores nærings­ behov. Desuden indeholder hampefrøolien ­gammalinolensyre, GLA, som den eneste olie baseret på en dansk råvare.

Nyborggaards produkter kan købes i helsekostbutikkerne og på www.nyborggaard.dk.

35


annoncer /

GIV HUDEN ET VITAMINBOOST MED Æ

Giv huden et vitaminboost med ægte kaviar Øger elasticiteten og løfter og opstrammer huden Giver fløjlsblød, fastere og mere ensartet hud Mætter huden med fugt og minimerer rynker Reducerer mørke rande, hævelser og poser under øjnene

Caviar anti-age cleansing gel Caviar anti-age night cream Caviar anti-age day cream Caviar anti-age eye serum Caviar anti-age face serum

250 ml / 95,50 ml / 245,50 ml / 245,15 ml / 175,30 ml / 195,-

Øger elasticiteten og løfter og opstrammer hud Alle produkter forhandles via Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk Giver fløjlsblød, fastere og mere ensartet hud Mætter huden med fugt og minimerer rynker Reducerer mørke rande, hævelser og poser under ø

Naturfarm er en danskejet virksomhed, hvor al udvikling og produktion foregår i Danmark

Gurkemejerod fermenteret med mælkesyrebakterier!

Rømers olier og massageolier

Gurkemeje er i familie med Ingefær. Rodknolden fra gurkemeje bruges både som krydderi, farvestof i fødevarer samt som kosttilskud. Ved fermentering af gurkemeje gøres næringsstofferne mere tilgængelige for kroppen, og der tilføres mælkesyrebakterier, der findes som en naturlig del af tarmfloraen. Gurkemeje bidrager til et normalt immunsystem, samt en normal fungerende lever. Dosering: 1 kapsel dagligt - til et måltid.

Trænger din krop og hud også til forkælelse og afslapning? Så prøv en af de skønne velkendte og kvalitative olier fra Rømers sortiment, som har været i handlen i mange år og benyttes af mange faste kunder og massører. Prøv f.eks. Hvedekimsolien som er særdeles gavnlig for huden pga. de store mængder E-vitamin eller Abrikoskerneolien som er en af de fineste olier, som kan anvendes til massage, badeolie, cremer m.m.

CAVIAR TONIC & FACE Pris 249,95 kr. Forhandles i din lokale helsekost, Matas, apoteket CLEANSER og førende webshops. 250 ML / 95,36

CAVIAR ANTI-AGE DAY CREAM 50 ML / 245,-

Find yderligere information på www.helsam.dk/personlig-pleje/kroppen/massage-olie


/ tema

abonnementstilbud Du får 8 numre af Natu rli + gave

Fiskeolie til børn og voksne

299,(+ porto kr. 49,-)

Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en gave, som giver hele familien ekstra styrke til krop og sind. Overalt på kloden finder man spor af urmennesker langs kysterne. Det ser ud til, at vores forfædre har foretrukket at bo nær vandet så længe tilbage, vi kan finde spor efter dem. Forklaringen er ikke kun den smukke udsigt. Mennesker har i tusindvis af år kørt parløb med havets dyr, fordi vi har brug for de specielle omega-3 olier, som især fisk er rige på. Omega-3 er en såkaldt essentiel fedtsyre, som skal indgå i vores kost, fordi kroppen ikke selv kan danne den. Uden fiskeolie i kostplanen risikerer vi den dag i dag problemer med hjerte, blodtryk, led og hjerne samt mange andre organer, fordi omega-3 er en vigtig ingrediens i cellernes opbygning. Mange spiser ikke fisk hver dag. Derfor kan tilskud af fiskeolie betyde en stor forskel for vores helbred – både på kort og lang sigt.

Omega-3 fr Equazen e a ye-q samlet væ rdi

688,-

Abonnement

Fiskeolie med et ekstra boost Omega-3 indeholder primært to essentielle, flerumættede fedtsyrer; EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosahexaensyre). Kosttilskuddet Equazen eye-q indeholder en særlig kombination med et naturligt højere afbalanceret indhold af EPA i forhold til DHA. EPA har en afgørende rolle for vedligeholdelsen af vores hjernefunktion, så Equazen eye-q er et tilskud, som i særlig grad er målrettet vores mentale kapacitet. I gaven med abonnementstilbuddet vælger du mellem Equazen eye-q i to udgaver: Du vælger selv, om du vil have en af hver type eller to af den samme – skriv i kommentarfeltet hvad du ønsker: Equazen eye-q 180 kapsler: Dosering til børn fra 2 år og voksne: 2 kapsler dagligt i forbindelse med et måltid.  Til mindre børn anbefales, at man presser olien ud af kapslen. Equazen eye-q 180 chews: Dosering til børn fra 2 år og voksne: 2 kapsler dagligt i forbindelse med et måltid. eye-q chews kan tygges. Der er tilsat jordbæraroma.  

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

37


sind / Foto/ Shutterstock

Få ny energi - slip legebarnet løs! Til daglig stormer du afsted fra opgave til opgave med fuld damp, og du glæder dig til at kunne slappe af med benene oppe. Men hvis du skal have ny energi, hjælper det ikke noget bare at flade ud.

For det meste ved vi det godt – vi overtrækker vores energikonto, igen og igen. Og der løber renter på! Kunsten at sikre plus på energikontoen kan virke uigennemskuelig, men opskriften er faktisk enkel.

Af Birgitte aagaard Coach

Belønne eller kompensere Når du sidder fredag aften med slikskålen eller vinglasset og stirrer træt på aner-ikke-hvadfor-et-program-i-kassen, kan det være en fin og velfortjent belønning for ugens indsats, hvor ”hyggen” omsider får frit løb. Du tænker måske ikke nærmere over det, men du forsøger reelt at kompensere for, at du har overtrukket din energikonto i løbet af ugen. Lørdag morgen står du så op – med hovedpine, oppustet mave eller bare en tung fornemmelse, fordi hverken vin, slik eller tv-kiggeri giver nogen varig effekt. Gårsdagens afslapning gør ingen skade, men den er af natur hurtig energi – tomme kalorier – som brændes af på ingen tid. Der skal noget andet til.

“Energi kan af natur hverken haves eller bevares. Den kan bruges og skabes!” 38

Overskudsmenneske? Vores oplevelse af at have energi i en travl hverdag bliver konstant udfordret af vores egne forventninger til os selv. Vi skal passe vores job og karriere, vores familie, venner og fritidsinteresser, og vi skal helst gøre det hele godt og leve op til den ”standard”, vi har sat for os selv (og hinanden). Selvom du tænker, at du som menneske selv vælger, hvordan du prioriterer din tid og sine ressourcer, vil meget være baseret på vaner og normer. Her kan din energi, dit overskud, din livslyst nemt komme alvorligt i klemme… Din pligtfølelse og skrækken for at smide ”det hele” på gulvet kan direkte forhindre din oplevelse af at være energisk, vågen og til stede i dit eget liv. Blive i sporet I ønsket om at bevare energien kan vi let lade os snyde af det, vi umiddelbart ser. Så længe vi følger trop på den norm, vi én gang har sat for os selv, føles det, som om vi har styringen – men i vores målrettethed bliver vi blinde for, hvornår vi reelt går i underskud – hvornår humøret og energien lige så stille fiser ud, hvornår glæden bliver en anelse tyndslidt og forceret... Når du sidder søndag eftermiddag og tænker ”så tager vi en uge mere”, gør du det, de fleste af os gør: Følger den plan, du har lagt. Tager dine egne valg alvorligt. Selv om du har gået/løbet/cyklet/sejlet den obligatoriske tur – og dagdrømt om at skabe et andet liv for dig


/ sind

“Energien skal bruges for at skabe mere energi. Når du er aktiv, bliver du mere aktiv”

selv – bliver du indhentet af hverdagens realiteter. Spørgsmålet er, hvordan du kan bevare både styringen OG gejsten i dit liv? Brug løs! En stor misforståelse omkring vores mentale energi er, at den kan opspares og gemmes. Energi kan af natur hverken haves eller bevares. Den kan bruges og skabes! Selv om vi har været på ferie og ligget på en blændende hvid sandstrand, drukket paraplydrinks og sovet længe i to uger, så går der sjældent meget mere end en uge, før ”overskuddet” er brændt af. Afslapning giver en midlertidig effekt, men på sigt skal der andre energiboller på suppen. Energiens princip er for så vidt ikke særligt fornuftigt – energi er her og nu. Du kan ikke sætte dit energiforbrug i stå, ligesom du hele tiden må og skal skaffe dig mere – som når du spiser. Du kan lægge dig lidt ”polstring” til for at have til dårligere tider, men ofte vil det bare gøre dig tung og træt. Med andre ord: Energien skal bruges for at skabe mere energi. Når du er aktiv, bliver du mere aktiv. Når du kaster dig ud i nye ting, vil du blive mere energisk, nysgerrig og modtagelig for nye input, som igen giver energi. Gammel og ny energi Vi kender alle mennesker, som ”brænder deres lys i begge ender”, men til gengæld lyser gevaldigt op i landskabet. Vi ryster måske lidt på hovedet ad dem, men bliver alligevel nysgerrige og inspirerede af dem. Ofte vil der være en masse bump på vejen, forkerte satsninger, fejl og kriser – men fælles for disse mennesker er deres energi. De tager, bruger og skaber energien omkring sig – i stedet for at blive i den ”gamle” energi, skaber de hele tiden ny energi.

39


sind / GIV DIG S EL V

”L O V”

T GÅ LINEN L LA ID TI T

M

EU ER

D

“Hvad er det værste der kan ske? At du lærer noget? At du spilder lidt tid og lidt penge? Som du skulle have brugt på hvad?”

I mit arbejde møder jeg mennesker, der går med mange drømme om et andet liv: Nye relationer, en lille virksomhed, en café, en webshop, et liv med god tid til fordybelse og nye tanker, et mere enkelt liv, og masser af energi og lyst til livet. Skridtet fra den hverdag, de kender, til noget der måske er meget anderledes, kan være uoverskueligt. Men hvem siger, at det skal være enten eller? Når vi giver plads til vores dagdrømme, sker der noget magisk med vores energi og overskud. Vi kan blive ved – jo mere energi vi bruger, jo mere får vi. Så sluk for den skeptiske stemme ”Jamen, det kan jo ikke betale sig” og ”Det bliver jo alligevel ikke til noget”. Du kan reelt ikke bruge den til noget, når du drømmer om forandring og ny energi.

40

Slip legebarnet løs Når vi giver plads til at eksperimentere, undersøge, afprøve – også i lille skala – flytter vi os selv. Indimellem løber det ud i sandet eller tager længere tid, end vi troede – OG HVAD SÅ?! Hvis du kigger på et barn og dets udvikling, så er der mange tårer og tilplastrede knæ, men også mange smil og en umættelig lyst til at undersøge alt, der er nyt og ukendt. Som voksne er – eller føler vi os – bundet af forventninger og forpligtelser. Og ja, selvom du skal lægge dine timer på arbejdspladsen, slå græsset, vaske tøjet – så lur mig, om du ikke kan finde et par timer ind imellem. Kig på de forfattere, der er begyndt ved køkkenbordet, de firmaer der er startet i en garage sammen med vennerne, eller de mange atleter, der er begyndt i den lokale klub, men er blevet ved at spejde efter nye udfordringer. Og lad dig inspirere af, hvordan de skaber gejst og energi – ”drive” – i deres eget liv. Hvad kan der ske? Du behøver jo ikke blive berømt og vinde store guld-

trofæer, for at give dig selv ”lov” til at gå linen lidt mere ud, end du plejer. Prøv at give fritidsinteressen et hak opad – eller tag noget helt nyt op, som du måske ikke aner en disse om i udgangspunktet. Hvad er det værste, der kan ske? At du lærer noget? At du spilder lidt tid og lidt penge? Som du skulle have brugt på hvad? Start hellere i dag end i morgen! Kræver det lidt mere planlægning, så sæt nogle timer af fast i løbet af ugen, eller pluk et par dage ud af ferien, og skab dig et ”hjørne” – fysisk eller i tid – hvor du kan eksperimentere, gå med en idé og lege. Og hvis du så kan finde nogle legekammerater, der er lige så tossede som dig selv – så skal du bare mærke, hvordan energien begynder at rulle.


/ oase

Verdens bedste olivenolie Middelhavskøkkenet anbefales af de fleste sundhedseksperter, og vi elsker alle smagen af sydeuropæiske retter og delikatesser. Den gennemgående, magiske ingrediens i middelhavskosten er koldpresset Ekstra Jomfruolivenolie. God olivenolie er fyldt med vitaminer, antioxidanter og essentielle fedtsyrer, som bidrager til at nedbryde LDL kolesterol og har en positiv virkning på fordøjelse, hud, hjerne, allergi, diabetes og kredsløb. God olivenolie benyttes på Michelin-­ restauranter verden over. Men ikke al olivenolie er god.

Det vurderes, at over 50% af den olie, som findes i handelen, er produceret på en måde, om ikke lever op til egne kvalitetskrav. Det har markant indflydelse på både smag og sundhedsfremmende egenskaber. Danske Hippie House er specialiseret i import af verdens bedste olivenolier, der scorer 100/100 eller 99/100 i den internationale guide for olivenolie – Flos Olei. Uovertruffen smag går hånd i hånd med optimal sundhed – en daglig investering i ægte livskvalitet. Find mere information om kvalitetsprodukterne på www.hippiehouse.dk

ØSTAFRIKANSK SUPPE Det skal du bruge

• 1/2 gulerod • 1/2 sød kartoffel • 1 fed hvidløg • 1 tsk revet ingefær • 1/2 løg •1 tomat • en lille håndfuld cashewnødder • 1 tsk kanel • 1 tsk spidskommen • 3 dl grøntsagsbouillon • Udo’s Choice Ultimate Oil Blend

Sådan gør du

Rist cashewnødderne på en tør pande og sæt til side. Steg hakket løg, hvidløg og ingefær med olie i en gryde. Efter et par minutter tilføjes krydderierne, som steges med et minut. Derefter tilføres de resterende hakkede grøntsager sammen med grøntsagsbouillonen og cashewnødderne. Når suppen har simret i ca. 20 minutter, blendes den til cremet konsistens med en stavblender. Suppen anrettes med Udo’s Choice Ultimate Oil Blend på toppen og et pitabrød ved siden. Se andre lækre opskrifter med Udo’s Choice på www.panacea.dk

41


krop / Foto/ Catrine Marcussen, Shutterstock

FLOW t e t i l i t r e f for Når det ikke lykkes at blive gravid, kan det skyldes vores stillesiddende hverdag. Med mere bevægelse – både for den kommende far og den kommende mor – kan I skabe bedre flow i underlivet og styrke fertiliteten.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

Mange par kæmper med fertiliteten. Hvert 6. par skal have en eller anden form for hjælp til at blive forældre. Det er fertilitetsproblemer, jeg behandler allermest i min akupunkturklinik. Årsagerne kan være mange og forskellige. Min baggrund er, at jeg både er akupunktør og bevægelsespædagog. Da jeg sidste forår lavede et online kursusforløb i, hvordan man behandler sig selv for barnløshed, satte jeg mig grundigt ind i bevægelsens betydning for emnet. Blandt andet fordi jeg ønskede at lave et lille, dagligt øvelsesprogram til både mænd og kvinder, som kunne løsne op for de forhindringer, spændte muskler kunne være. Og fordi jeg ville videregive min viden og erfaring om effektiviteten af nem og overskuelig fertilitetsmassage. Først må vi tale om begrebet flow Flow betyder, at alt flyder frit i kroppen. Så både blod, energi, liv, varme og næring frit kan komme de rette steder hen, og så affaldsstoffer kan tages retur. Er der spændte muskler, underspændte muskler (altså muskler der ingen bevidsthed eller tonus har), myoser, skæve træk i led eller væv, stress (som får os til at spænde op eller kollapse), så vil det bremse det frie flow, og en dyb ubalance opstår.

“Er der spændte muskler, myoser eller skæve træk i led eller væv, så vil det bremse det frie flow, og en dyb ubalance opstår.” 42

Det er netop sådanne ubalancer, der ikke kan ses i hverken blodprøver eller på scanninger. Så parret bliver sendt hjem med en ”uforklarlig barnløshed”. Men i min verden spiller denne ubalance stort ind på evnen til at skabe nyt liv. Almindelig hverdag uden flow Men lad os lige se på din krop en helt almindelig hverdag. •D u står op om morgenen, sidder ved bordet og får din morgenmad. •U d i bilen (toget/bussen) og kører til arbejdet. •S idder ved skrivebordet frem til frokost. •G år i kantinen og sidder og spiser/snakker med kolleger •T ilbage ”på pinden” frem til fyraften. •K ører med bil, tog, bus hjem. •S ætter dig ved bordet og får aftensmad. •R esten af aftenen i sofaen eller den gode lænestol. • Godnat. Ja ja, ok. Jeg har måske tegnet det groft op, men for mange ser hverdagen faktisk lidt sådan ud. Sidde, sidde, sidde. Får nået en masse ved at bruge hovedet og armene. Men underkroppen, den kunne du næsten undvære. Der er ikke meget liv og flow der. Og det er et problem. Iliopsoas – din mørbrad Du må lære en vigtig muskel at kende, iliopsoas. Hoftebøjerne. Hvis du støder på en mørbrad i køledisken, så er det dyrets iliopsoas.


/ krop

6.

Cirka hvert

par skal have en eller anden form for hjælp til at blive forældre.

43


krop / Musklen løber fra forsiden af de 5 nederste lændehvirvler, ned gennem underlivet og til helt øverst på inderlåret. Det er en lidt lumsk muskel, for det er ikke en, de fleste er ret bevidste om. Den er svær at forestille sig, svær at nå. Det er langt lettere at forholde sig til en lårmuskel, for den kan du føle på og se, når den spænder, Du kan nemt tage om den, massere den osv. Men iliopsoas er meget dyb og skjult og derfor sværere at få et forhold til. Men når du nu ved, at den løber gennem underlivet, så er det lettere at se, at den har indflydelse på flowet i kønsorganer og forplantningsorganer. Det gælder både hos mænd og kvinder. Når flowet er dårligt, så kommer der nemt til at mangle energi, blod, liv og næring, ligesom temperaturreguleringen bliver dårligere og affaldsstoffer ikke fjernes effektivt. Det skaber ikke så god grobund for at få en lille spire til at slå sig ned og kunne næres de næste 9 måneder. Og for mandens vedkommende skabes der ikke så gode, livlige sædceller. Så altså, flow skal der til. Uanset om du er mand eller kvinde. Men hvordan?

2

3

4

Fertilitetsmassage Massage af bækkenets muskler vil give øget gennemstrømning. Og en rar massage, I kan give hinanden. Man kan dog også godt massere sig selv, men det er en fin parøvelse, hvis I er to. Sådan: Øvelse 1 - Læg dig på ryggen med bøjede ben. Tryk nu op under ribbenskanten hele vejen fra den ene til den anden side. Lad endelig fingrene stikke lidt op under knoglekanten. Og ned langs hoftekammen.

1

Øvelserne kan med fordel laves dagligt

Øvelser der bearbejder iliopsoas: Øvelse 2 – Bækkenløft Et ben over maven, og hav fokus på, at det strakte ben slapper godt af inde i lysken. Øvelse 3 - På alle fire, venepumpe Lad knæet dynamisk stemple ind og ud Øvelse 4 - Maveliggende lårstræk Med lysken så tæt på gulvet som muligt

44


/ oase

Deo med hudpleje We Love the Planet benytter kun naturlige ingredienser i deres deo sticks, som desuden er fugtgivende og hurtigt absorberes i huden. Økologisk og 100% naturligt virkende deodorant i bionedbrydelig emballage. Deodorantcremen kommer i en rejsevenlig emballage. 8 skønne dufte, 2 veganske og 1 til super sensitiv hud.

Ofte virker Q10 ikke Q10 er et vitaminlignende stof, som vores celler har brug for til at skabe energi. Mange har brug for Q10 som tilskud, fordi man ikke altid får tilstrækkeligt gennem kosten. Men det er ofte påvist, at Q10-tilskud har skuffende effekt. Nu er forklaringen formentlig fundet. I en oversigts­ artikel i faglige tidsskrift Antioxidants redegør italienske forskere for, at coenzym Q10 ofte passerer igennem systemet uden at blive optaget i kroppen. Årsagen er, at mange tilskud har lav biotilgængelighed. Derfor bliver de ikke ­optaget i tarmen. En af de få producenter, der kan dokumentere god ­biotilgængelighed, er danske Pharma Nord. Deres Q10-­ tilskud er krystalfri, og dermed meget lettere for tarmen at optage. I oversigtsartiklen indgår Pharma Nords Q10 i forskellige præparater, som har det til fælles, at de har den højeste ­optagelighed. Et af præparaterne er Bio-Quinon 10, som er Danmarks eneste lægemiddel til forebyggelse og behandling af Q10-mangel.

We Love the Planet forhandles i din lokale helsekost, i Matas, hos Med24.dk og www.pureday.dk, hvor du kan få yderligere information.

Læs mere på www.pharmanord.dk

Uopvarmet honning er helt naturlig Honning har en stor mængde sundhedsfremmende fordele. Rå, ufiltreret, uforarbejdet og uopvarmet honning indeholder allerflest af de gode ingredienser, der bl.a. er antioxidantiske og modvirker pollenallergi. Du kan kende en god honning på dens faste struktur. Jo fastere, jo bedre. Et godt eksempel på en fast – og 100% naturlig – honning kommer fra Søbogaard. Søbogaards uopvarmede bihonning styrker dit helbred, men også dit humør. Vidste du, at bierne besøger blomster ca. 15 mio. gange for at producere honning nok til at fylde et glas? Læs mere om honning fra Søbogaard på www.soebogaard.dk – eller køb et glas med hjem, når du besøger din naturkostbutik, Matas eller helsam.dk.

45


E

HØRFRØ E

R

K DE IL

TIL OMEGA -3

handler om balance

KILDE TIL OMEG A-6 FE D

RE TSY

L

ER

D FE

O

E KK SI

YR TS

Fedt

S

mad / Foto/ Trine Vesteraa

Du kan ikke undvære fedtstoffer i din mad, men du skal ikke spise mere, end du kan forbrænde. Og du skal vælge de rigtige typer – for der er også fedtstof i rugbrød og havregryn. Inden for de seneste ca. 20 år er vi gået fra næsten den ene yderlighed til den anden. I 90’erne skulle vi spise så fedtfattigt som overhovedet muligt, og vi fik for alvor øjnene op for light-produkter. Denne tendens ændrede sig hen ad vejen, og i dag er vi blevet så glade for fedtet, at mange spiser efter Low Carb High Fat- eller Keto-principperne.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Fedt eller ej Uanset hvilken holdning vi har til fedt, kan vi begynde med at slå fast, at kroppen har brug for fedt. Vi bruger bl.a. fedt til at optage A-, D-, E- og K-vitamin, som alle er fedtopløselige vitaminer. Vi bruger også fedt til at danne hormoner, herunder kønshormoner, og vi bruger fedt til at holde huden blød. Nogle typer af fedtstoffer kan desuden mindske inflammation i kroppen. Der findes mættede, enkelumættede og flerumættede fedtstoffer, og vi skal have ca. 1/3 af hver type. I den forbindelse er problemet typisk, at vi får for meget mættet fedt og for meget omega-6 i forhold til omega-3. Spørgsmålet er derfor ikke så meget, hvorvidt vi skal bruge fedt, men mere hvor meget og fra hvilke kilder? For det handler netop om at skabe en sund balance. Fedtsyrer vi skal have Essentielle fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, som kroppen skal have tilført. Alfa-linolensyre (ALA) er en omega-3 fedtsyre, og linolsyre (LA) er en omega-6 fedtsyre, og de er begge essentielle fedtsyrer, som kroppen skal have tilført. ALA får vi eksempelvis i hørfrø, valnødder og grønne bladgrøntsager, mens solsikke og majs er kilder til LA.

46

Gennem enzymprocesser kan ALA omdanne sig til eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Disse to fedtsyrer findes også i fiskeolier. LA kan derimod omdanne sig til gammalinolensyre (GLA), som vi finder i hampefrøolie og kæmpenatlysolie. GLA kan yderligere omdannes til di-homo-gammalinolensyre (DGLA), som er indeholdt i modermælk og indmad. Ud fra de essentielle fedtsyrer ALA og LA kan vi således danne EPA, DHA og DGLA, som bl.a. er gode for muskler, led, kredsløb, hud og hormonsystem, og som modvirker inflammation og smerter. Der er dog meget uenighed om, i hvilket omfang vi kan omdanne de essentielle fedtsyrer i tilstrækkelig grad. Enzymprocesserne påvirkes nemlig af vores kost- og livsstil. Stress, alkohol, rygning, nogle typer af medicin, mangel på magnesium, zink, C-vitamin, B3 og B6 samt usund kost med for meget sukker og usundt fedt hæmmer enzymprocesserne – og dermed omdannelsen af ALA og LA til de andre gavnlige fedtsyrer. Smerter Når fedtsyrerne er omdannet til EPA, DHA eller DGLA, eller vi spiser mad, hvor disse fedtsyrer direkte indgår, så fungerer de som forstadiet til prostaglandiner. Prostaglandiner er signalstoffer, der regulerer mange af cellernes funktioner og indvirker på adskillige af kroppens processer som bl.a. hormonsystemet og kredsløbet. For meget omega-6 i forhold til omega-3 kan føre til dannelse af arakidon­syre, der i for store mængder øger produktionen af inflammationsfremmende prostaglandiner. Det samme gør et for højt indtag af mættet fedt, som vi overvejende får fra animalske fødevarer. Den rette balan-


/ Mad

ce mellem fedtstofferne vil derimod fremme prostaglandiner, der reducerer smerter samt dæmper/forebygger inflammation og hjerte-karsygdomme. Fedtstoffer spiller på den måde en rolle både i forhold til at forværre smerterne, men også i forhold til at dæmpe dem. Den rette balance mellem fedtstofferne er altså helt central for at opnå optimal sundhed, og det samme er kvaliteten af fedtstofferne. Fedtstoffer i balance At kvaliteten af fedt er kommet mere i fokus de senere år, er en positiv tendens. Der mangler dog et fokus på mængde kontra balance i snakken om fedt. At skabe balance mellem de typer af fedt, vi spiser, handler i første omgang ikke om at tilføre flere af de sunde fedtsyrer. Første skridt må være at undgå for meget mættet fedt og skabe bedre balance mellem omega-3 og omega-6.

Bagt grød 1 person

Du skal bruge • 1 dl grovvalsede havregryn • ½ spsk chiafrø • 1 dl plantemælk • 1-2 dadler alt efter hvor sød du ønsker grøden • 50 g rabarber i små stykker • 25 g blåbær • 1 lille gulerod ca. 40 g • 10 g valnødder • ½ tsk kanel • ¼ tsk kardemomme • Et lille drys nelliker • Knap en ¼ tsk salt • ½ tsk bagepulver • ½ spsk hørfrø • ½ - 1 tsk hybenpulver • (soja)yoghurt

Sådan gør du Begynd med at rive guleroden fint, bræk ­valnødderne i mindre stykker og skær ­dadlen/dadlerne i helt små stykker. Kom alle ingredienser undtagen hørfrø, ­hybenpulver og yoghurt i en skål og rør det sammen. Fordel grøden i et tyndt lag i en form på ca. 14 x 20 cm og bag grøden ved 175 g ­ rader i 40 minutter. Lad den bagte grød køle lidt af og knus imens hørfrøene i en kaffemølle. Top grøden med yoghurt, knuste hørfrø og hybenpulver, og nyd din morgenmad.

47


mad / Vi får typisk store mængder omega-6 fra færdigretter, kiks, kage, chips, myslibarer og olier til madlavningen. Her kan vi begynde med at skære ned på de usunde fødevarer rige på omega-6 af dårlig kvalitet, og på den måde vil balance mellem omega-3 og -6 allerede begynde at indfinde sig. Dernæst kan vi optimere vores omega-3 indtag ved at lade knuste hørfrø, chiafrø, grønne bladgrøntsager og valnødder indgå i vores mad.

Pasta med cashewpastinak sauce 4-6 personer

Du skal bruge

Sådan gør du

• 350 g pastinak • 100 g cashewnødder • 1 grøntsagsbouillon-terning + 4 dl vand • 1 ½ spsk citronsaft + revet skræl af knap ¼ citron • ½ spsk tamari eller sojasauce • 2 fed hvidløg • 1 mellem løg • Frisk chili • Frisk basilikum • Peber

Sæt cashewnødderne i blød ca. 1 time og lad dem herefter dryppe af i en si. Skræl pastinakkerne og skær dem i ­grove tern. Kom dem i en kasserolle med vand og 1 grøntsagsbouillon-­ terning og kog dem i 5-7 minutter. Kom herefter løg i grove tern og hvid­ løgene i kasserollen med pastinakkerne og lad grøntsagerne koge yderligere 5-10 minutter, til grøntsagerne er møre. Hak imens chilien i meget små tern. Kom cashewnødder, kogte grøntsager, kogevandet fra grøntsagerne, tamari, citronskræl og citronsaft i en blender, og blend til du har en lækker, cremet sauce. Smag til med peber. Vend kogt fuldkornspasta evt. glutenfri eller pasta lavet af linser, kikærter eller bønner i saucen, og drys med chili, ­basilikumblade og friskkværnet peber. Server gerne en god salat til.

48

Forkes over Knives For at diskutere den udbredte forståelse af, at vi har brug for større mængder flydende olier både fra fisk og vegetabilske kilder, kan vi se nærmere på konceptet bag Forkes over Knives. Forkes over Knives baserer sine kostprincipper på plantebaseret kost uden brug af fedtstoffer. Der spises ikke fedt og olier i deres rene form, men fedt fås derimod fra hele råvarer som nødder, kerner, frø avokado og oliven. På den måde indtager vi fedtet sammen med andre næringsstoffer som fibre og protein. Den tilgang til fedtstoffer præsenterer læge Tobias Schmidt Hansen og diætist Maria Felding i deres bog ”Den plantebaserede kost”, der for nylig er udkommet i en opdateret version. Her gøres op med, at vi har brug for flydende olier for at få dækket vores behov for fedt. Gode fedtsyrer findes som nævnt i kerner, nødder og frø, men også i rugbrød, sojabønner, kikærter og havregryn. Det derfor ikke nødvendigt at tilsætte olier til hverken juice eller smoothies for at optage de fedtopløselige vitaminer. De optages fint ved eksempelvis at spise et par enkelte nødder til. Fedt har meget energi Selv om vi godt ved, at fedt ikke er den eneste årsag til overvægtsproblematikker, men at særligt sukkerindtag og hermed et højt blodsukker og højt insulinniveau spiller en stor rolle, så er fedt energitæt. I 2-3 spiseske­fulde olie er der omkring 300 kalorier, og det er let at spise 2-3 spiseskefulde olie bare til aftensmaden via olie til stegning og som salatdressing. Hvis olien udelades, kan der i stedet blive plads til omkring 400 g kogte søde kartofler, knap 200 g kogte kikærter, 50 g mandler eller en stor avokado. Det kan godt sætte tingene lidt i perspektiv, særligt når rigtig mange grøntsager kan steges uden fedtstof, fordi de afgiver en del væde i sig selv. Desuden er lidt vand, bouillon eller god og smagfuld eddike meget velegnet til at stege i. Når vi undlader fedtstofferne i tilberedningen af vores mad, undgår vi også mange af de sygdomsfremkaldende brankestoffer, der dannes, når olierne opvarmes. Det kan kræve lidt tilvænning og kan kræve en god pande eller gryde, hvor tingene ikke så let brænder fast, men det fungerer rigtig godt. Du kan lade dig inspirere af opskrifterne her i artiklen til mad uden brug af tilsatte olier, og også på hjemme­ siden www.forkesoverknives.com


/ oase

En god burger med god samvittighed House of Originals har udviklet et økologisk, plantebaseret og bæredygtigt alternativ til kød. Det 100 % plantebaserede burgermix giver mulighed for en perfekt ”juicy” burger med det rigtige bid. Du tilsætter blot vand, olie og dine yndlingskrydderier. Steg din burger et par minutter på hver side, og du er klar til et velsmagende måltid – økologisk, vegansk, glutenfrit og proteinrigt. Original Veggi Burger Mix er uden tilsætningsstoffer eller soja. Kun hestebønneprotein, græskarkerneprotein, hørfrømel, gulerodsfibre og rødbedefibre.

Naturens eget apotek

Original Veggi Burger Mix er et af de 3 nye plantebaserede produkter fra House of Originals – læs mere på www.houseoforiginals.dk

Økologisk Manuka honning fra New Zealand er kendt og elsket af det indfødte Maorifolk gennem århundreder. ­Delikat smag og mange sundhedsfremmende ”bivirkninger”. Traditionelt er Manuka honning blevet brugt til at ­helbrede små sår og mindre forbrændinger, lindre ondt i halsen, hindre tandforfald og forbedre fordøjelses­ problemer. SONNENTOR® Manuka honning er kendetegnet ved en TA-værdi over 25 – TA-værdien er et mål på honningens antibakterielle styrke. Find den i din helsekost eller hos Matas.

nyhed Original Veggi Burger Mix – blandes med din ynglings kryderi – vand og olie – og steges på panden.

Undgå Alzheimer Alzheimer er en livsstilssygdom, hævder Andreas Moritz i den posthumt udgivne nye bog Undgå Alzheimer. I bogen diagnosticerer Moritz sygdommen og anviser handlemuligheder – for at undgå at pådrage sig Alzheimer og for at reducere demenssygdommen, når den er brudt ud. Ud over det rent fysiske og ikke mindst ernæringsmæssige lægger Moritz meget vægt på det spirituelle aspekt af Alzheimer, som han bl.a. forbinder med udbredelse af stress. Her handler det om at gen-tilvejebringe mental balance. Moritz’ nye bog rummer ganske hårde angreb på medicinalindustrien, først og fremmest i USA. Big Pharma er ikke, påstår Moritz, interesseret i at standse det epidemiske udbrud af Alzheimer – af indtjeningsmæssige årsager. I stedet for at passivisere patienterne og fylde dem med død og forskrækkelse, er det for Moritz afgørende at indgyde patienterne håb og tro på egne kræfter. Bogen rummer hundredvis af empiriske referencer og links til videnskabelige undersøgelser. Andreas Moritz: Undgå Alzheimer 250 sider, 249,95 kroner Hovedland 2021

49


/ oase

Træt af smerter Når du bliver bremset af smerter, kan du supplere din behandling med et skånsomt, homøopatisk middel. Mange benytter Pinesin imod hverdagens gener som hovedpine, gigt- eller menstruationssmerter. Pinesin er et homøopatisk lægemiddel i dråbeform, der indeholder virkestoffer i stærkt fortyndet og bearbejdet form. Der er anvendt udtræk af bl.a. urter, rødder, planter, mineraler og salte. Pinesin kan købes i landets Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica

Hjemmelavet hvidløgsurtecreme Lav din egen hvidløgsurtecreme som et ekstra pift til frokost- og middagsbordet. Ingredienser: 100 g skyr, 6 spsk. Nyborggaard hørfrøolie, 200 g hytteost, ½ spsk. citronsaft, 2 fed hvidløg, 1 cm presset ingefær, hakket persille og purløg, uraffineret salt.

Sjov med tandbørsten Ikke alle børn er venner med tandbørsten, men med Denttabs kan I forvandle tandpleje til en sjov og hyggelig familiestund. Denttabs er 100% naturlige tandpastatabletter specielt udviklet til børn fra 3 år. Tandpastatabletterne opløses sammen med spyttet og fordeles i munden, inden du børster. Denttabs fås nu både med og uden fluorid. Vegansk, glutenfri og med børnevenlig jordbærsmag. Find Denttabs hos helsam.dk eller på hylden i Matas og din helsekostbutik og på webshoppen hos organicbeautysupply.dk, hvor der i denne periode gives 20% rabat.

Skyr og hørfrøolie røres sammen. Hvidløg og den friske ingefær presses gennem hvidløgspresseren og blandes sammen med de øvrige ingredienser i skyrblandingen. Smag til med salt. Hvidløgsurtecremen er god at have i køleskabet – som tilbehør til kartofler, brød, grøntsager, pålæg mv. Kombinationen af de gode fedtsyrer fra hørfrøolie og proteinet fra mælkeprodukterne er netop det, vores celler har brug for. Nyborggaard hørfrøolie er et dansk produkt med stort indhold af omega-3. Find den i din helsekostbutik eller læs mere på www.nyborggaard.dk

Tarot – tyd kortenes visdom De magiske tarotkort har vejledt mennesker i hundredvis af år. I Danmark var Ulrik ­Golodnoff i mange år tarotmesteren. Efter hans pludselige død har hans datter Sofie udviklet brugen af de urgamle mysterie-kort. Sofie Golodnoff bruger kortene som terapeutisk redskab – bl.a. i en øvelse, hvor du trækker ét kort om dagen for at styrke din intuition og skabe refleksion. Læs mere om tarotkortenes historie og muligheden for at inddrage dem i din hverdag på www.tarotcoaching.dk Sofie Golodnoff: TAROT – Lær at tyde kortenes visdom, 272 sider, vejl. pris 299,95 kroner

50


Konkurrence

Vind den blødeste og sunde hud Din hud drømmer om at opleve AVIVIR baobab Virgin Oil – olien, der forsvinder lige så let ind i huden som en lotion. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 21. juni 2021. Baobabtræerne hører til blandt verdens ældste og kan principielt blive op til 3.000 år gamle. Baobabtræet er nærmest blevet symbolet på Afrika syd for Sahara, hvor træet også spiller hovedrollen i mange folkesagn og fortællinger. Baobabolie udvindes af træets kerner. I denne konkurrence kan du vinde: AVIVIR Baobab Virgin Oil 100% – Exceptionelt blødgørende olie, du kan bruge som serum til ansigt, hals og décoleté, fordi den lynhurtigt forsvinder fra ydersiden af huden. Baobabolien har høj antioxidantisk effekt og er fantastisk til at modvirke udtørring, styrke collagenet og holde din hud elastisk og babyblød. Olien har anti-aging effekt, kan reducere synligheden af rynker og bevare din sommerglød.   AVIVIR Baobab All Body Pampering Oil med 50% Virgin ­Baobab Olie og den dejligste Myrtle sommerduft. Olien trænger hurtigt ind, styrker din huds barriere og ­modvirker fugttab. Den udglatter din hud og efterlader den gennemfugtet, udglattet og magisk blød. Denne olie kan reducere synligheden af rynker og ­strækmærker, og den hjælper med bevare din sommerglød. Brug den umiddelbart efter badet for størst effekt. Anvend den også til håret som kur mod udtørring fra sol og vind.   Der trækkes lod om 6 vindere blandt besvarelserne. Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Baobabolie fra Avivir Værdi:

600,-

Spørgsmål: Baobabtræet er en af verdens ældste træslægter. Hvor vokser træet primært?  I olieproducerende lande  I Afrika syd for Sahara  I botaniske haver

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 21. juni 2021 Naturli • AI Innovation House • Innovations Allé 3 • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 04-2021”


skøn / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Bæredygtig solbeskyttelse Endelig har foråret kæmpet sig vej gennem aprilsne og corona­ restriktioner, så vi kan nyde vores fritid i solen. Men så kommer det næste problem: Husk solbeskyttelse. Og husk, at din solbeskyttelse ikke kun skal beskytte din hud – den skal også tage hensyn til klimaet.

Det vigtigste først: Solens UV-stråler skader huden, så hudcellerne over tid har øget risiko for at udvikle kræft. Risikoen stiger, jo lysere din hud er og jo mere forbrændt du bliver. Ingen af de tilladte mærker af solbeskyttelse er under mistanke for at fremkalde skader, der tilnærmelsesvis er lige så alvorlige som UV-strålernes virkning. Så solcreme er og bliver en god ide. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du benytter minimum faktor 15. Ved lavere faktor trænger en mængde UV-stråler fortsat gennem huden. Blandt de aktive stoffer i solcreme er nogle under mistanke for to uønskede bivirkninger: Hormonforstyrrende og allergifremkaldende. Den enkle løsning på dette problem er, at

52

du vælger produkter med Svane­mærket og allergimærket Den Blå Krans. Så er du sikker på at undgå disse stoffer. Skadelig for koralrev Som det fremgår af ovenstående, er solens UV-stråler skrap kost. Derfor kræver det også skrappe midler at holde dem tilbage, og nogle af disse solfiltre har vist sig at have uheldig virkning på vores omverden. Især har nogle solfiltre vist sig at have negativ effekt på koralrev. De hedder octinoxate og oxybenzone (eller benzophenone-3), og selvom de er ufarlige for mennesker, er de


/ skøn

dokumenteret til at være skadelige for koralrev og havmiljø. Skadeeffekten består i, at de dræber nogle mikroorganismer, som korallerne ikke kan undvære. Solcreme med disse solfiltre er forbudt i områder med koralrev, fx på Hawaii, men de er ikke forbudt i EU, og derfor kan du møde dem i solcremer på danske hylder. Vil du undgå disse produkter, kan du kigge efter Svanemærket, som ikke godtager dem. At en solcreme på emballagen angiver, at den er ”reef safe”, ”koralvenlig” eller lignende, er ingen garanti for, hvilke solfiltre der er benyttet. Det siger heller ikke noget om solcremens eventuelle indhold af allergifremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer. Kemiluppen kan hjælpe De fleste er utrygge ved at analysere

ingredienslister, og mange bliver også forvirrede over de forskellige mærknings-ordninger. Hvis du vil helt ud over denne udfordring, kan løsningen for dig være appen Kemiluppen, der er udviklet af forbrugerrådet TÆNK. I Kemiluppen kan du finde oversigter over diverse kosmetiske midler, og hvis de er mærket med en Aeller en B-kolbe, er de fri for ovennævnte skadelige kemi (B-kolben er en advarsel til parfumeallergikere). Øvrige midler er mærket med C-kolbe, og det er angivet, om de indeholder ingredienser med potentiel skadevirkning for mennesker eller for miljøet. I Kemiluppen kan du scanne det aktuelle produkt, og hvis det er registreret (det er det sandsynligvis), får du omgående en oversigt over eventuelt skadelige indholdsstoffer.

Mini-ordbog om solbeskyttelse UV-stråler – usynlige solstråler, der trænger ned i huden. Påvirkningen af hudcellerne skaber ældningstegn og kan påvirke cellernes DNA, så de udvikler kræft (hudkræft eller modermærkekræft). Hormonforstyrrende – angiver risiko for, at piger går tidligere i puberteten og drenge ­udvikler dårlig sædkvalitet. Allergifremkaldende – allergisk reaktion kan fx fremkaldes af parfume, et solfilter eller aluminium. Farlig for havmiljøet – kemiske solfiltre, som dræber de mikroorganismer, som bl.a. koralrev skal bruge for at overleve.

ADOPT ALTEYA ORGANICS AROMASTICK AUTHENTIC FRUITS B A M B U S BEAUTY MADE EASY – LE PAPIER BETER NATURAL FIBER BIO HAPPY COSMETICS BIOMED® BIOMIO CANDELA CANNABIS HEALTH CULTURE CORC YOGA DELI FAIR DENTTABS E2 ESSENTIAL ELEMENTS ENDURE BEAUTY FAIR MOVE FAIR SQUARED FAIR ZONE FRESH BODY® GLADRAGS GLO GLYDE HEY PLANET HYDROPHIL INDUS VALLEY INNOVA IVA NATURA KIND BAG KIVVI COSMETICS KLAPP COSMETICS LAMAZUNA LEKKER LOVE & GREEN LUNA NECTAR LYCOPENE MELLOW NOIR MELO NATURATIV NURME OLIVIA GARDEN PANDOO PAPER WATER BOTTLE™ PARISSA PEPET´S PRITI NYC PROPOLIA® PURE GARDEN PUREMETICS Q-ORGANIC REBEL RICE & CARRY ROYAL GREEN SCHMIDT´S NATURALS SPLAT SWISH TERRA TIES THE LEKKER COMPANY THE SUSTAINABLE PEOPLE TIO TURBLISS VANILLABAZAAR VEG-UP VÖMEL WOOM ADOPT ALTEYA ORGANICS AROMASTICK AUTHENTIC FRUITS B A M B U S BEAUTY MADE EASY – LE PAPIER BETER NATURAL FIBER BIO HAPPY COSMETICS BIOMED® BIOMIO CANDELA CANNABIS HEALTH CULTURE CORC YOGA DELI FAIR DENTTABS E2 ESSENTIAL ELEMENTS ENDURE BEAUTY FAIR MOVE FAIR SQUARED FAIR ZONE FRESH BODY® GLADRAGS GLO GLYDE HEY PLANET HYDROPHIL INDUS VALLEY INNOVA IVA NATURA KIND BAG KIVVI COSMETICS KLAPP COSMETICS LAMAZUNA LEKKER LOVE & GREEN LUNA NECTAR LYCOPENE MELLOW NOIR MELO NATURATIV NURME OLIVIA GARDEN PANDOO PAPER WATER BOTTLE™ PARISSA PEPET´S PRITI NYC PROPOLIA® PURE GARDEN PUREMETICS Q-ORGANIC REBEL RICE & CARRY ROYAL GREEN SCHMIDT´S NATURALS SPLAT SWISH TERRA TIES THE LEKKER COMPANY THE SUSTAINABLE PEOPLE TIO TURBLISS VATilbuddet AROMASTICK gælder i NILLABAZAAR VEG-UP VÖMEL WOOM ADOPT ALTEYA ORGANICS AUTHENTIC FRUITS B A M B U S BEAUTY perioden 4/5BIOMED® - 22/6 MADE EASY – LE PAPIER BETER NATURAL FIBER BIO HAPPY COSMETICS BIOMIO CANDELA CANNABIS HEALTH CULTURE CORC YOGA DELI FAIR DENTTABS E2 ESSENTIAL ELEMENTS ENDURE BEAUTY FAIR MOVE FAIR SQUARED FAIR ZONE FRESH BODY® GLADRAGS GLO GLYDE HEY PLANET HYDROPHIL INDUS VALLEY INNOVA IVA NATURA KIND BAG KIVVI COSMETICS KLAPP COSMETICS LAMAZUNA LEKKER LOVE & GREEN LUNA NECTAR LYCOPENE MELLOW NOIR MELO

-20%

på hele shoppen – også på allerede nedsatte produkter. Brug rabat koden: smuk2021

Fri fragt ved køb over

499,-

www.beauty-shop.dk

53


skøn / Foto/ Shutterstock, Produktfotos

Fed olie eller let olie - huden bestemmer

Er fedt lige fedt? Hvilke olietyper styrker din hud og hvordan sikrer du, at huden optager og næres af fedtstofferne? Vi kigger på hudens olieoptagelse og får bl.a. hjælp af eksperten bag Zinobels produkter.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

I kendte nok svarene på nogle af ovenstående spørgsmål – eller havde regnet det ud: At det ikke er lige fedt. Fugt er heller ikke bare vand. Hverken indefra eller udenpå huden til næring. Alle der laver mad eller arbejder med grøntsager, frugt, nødder og kerner vil med det samme tænke, at det ikke er det samme, men at alle er fyldt med forskellige næringsstoffer og fedt. Hvis man står med en tidselolie, en olivenolie og en kokosolie, vil de både se forskellige ud, føles forskellige og opføre sig forskelligt. De vil også have forskellig holdbarhed. En tidselolie er væsentligt mere sart end olivenolie og kokosolie. Selv i stuetemperatur er kokosolie fast og bliver ikke harsk for et godt ord. Kokosolie er mættet fedt og virkelig fantastisk til mange ting, også til huden. Men ikke alle hudtyper og tilstande har glæde af den gode olie i ren form. Ofte får huden mere glæde af dens næringsstoffer, når den er blandet med en mindre fed olie eller smør (f.eks. sheasmør) – og de vegetabilske smørtyper er faktisk også olie. For lige at holde fast i kokosolie-eksemplet, så vil mange med meget tør hud opleve, at ren kokos­olie på huden faktisk ikke trænger ind, men at huden bliver mere tør indenunder, selv-

“Der er kæmpestor forskel på de forskellige olier; både hvilke næringsstoffer de indeholder, hvor nemt de trænger ind eller om de mere lægger sig som barriere.” 54

om det er en vegetabilsk olie. Husk, det er godt at få huden godt blødt op først, så huden er åben til at modtage. Ellers korresponderer olien simpelthen ikke med hudens øverste lag. Hvis der ikke er fugt eller transportstof til at få olien ind og gøre gavn. At blande olien med lettere olier eller andre blødgørere kan hjælpe på optageligheden og transporten. Når man taler om hudpleje, man gerne vil have til at præstere mere, kan man også have have meget glæde af serum og cremer. Men mange er glade for olier alene. Det vigtigste er forskelligheden af olier. Der er kæmpestor forskel på de forskellige olier; både hvilke næringsstoffer de indeholder, hvor nemt de trænger ind eller om de mere lægger sig som barriere. Vi er natur og huden er en levende organisme Vi er jo selv natur, og det er sund fornuft at bruge naturlige og vitale næringsstoffer indeholdt i mad og drikke, som vores krop kan genkende og bygge på. Huden er en levende organisme, der er i konstant samspil med sine omgivelser – inde og ude. Den reagerer på kulde, varme, fugt, tørke, berøring udefra. Indefra er der reaktion på temperaturer, på næringsstoffer, på ubalancer i f.eks. tarmsystem eller hormoner, der indefra vil trænge igennem til overfladen som affaldsstoffer, hudorme, bumser osv. Nogle er glade for kun at bruge olier Nogle kan bruge olie alene på huden, selv kokosolie. Andre kan bruge olier alene, hvis det er lettere olier eller hvis de tager det på en


/ skøn

varm og fugtig hud, f.eks. efter bad, hvor huden er varm og åbnet og derfor mere modtagelig for olien. Jeg spurgte min guru … Joan Arler står bag det økologiske danske hudplejemærke Zinobel Organic Boost. Hun er den mest nørdede og kompromisløse (på den fede måde!), jeg kender indenfor ingredienser til hudpleje. Det skal være økologisk og rent, og huden skal kunne bruge det til noget, genkende det, optage det og næres af det. Joan siger om olier til huden: – Jeg foretrækker overvægt af tørre olier, d.v.s. olier med lille struktur, der trænger godt ned i huden. Olierne gør mere gavn, når de formår at trænge i dybden af huden og aflevere deres gode næringsstoffer der, end hvis de er for fede og bare lægger sig ovenpå huden og blokerer. F. eks. kan folk med uren/fedtet hud udmærket bruge olier, hvis de holder sig til små mængder af tørre olier. Hvorimod deres hududfordringer vil blive forværret ved brug af fede olier. – Jeg foretrækker olier med højt indhold af næringsstoffer. Olier beskytter generelt huden mod fugttab. Men visse olier virker desuden be-

55


skøn /

skyttende og reparerende på huden pga. et højt indhold af næringsstoffer. Her tænker jeg især på antioxidanter og vitaminer, forklarer hun. Olier indeholder E-vitamin i forskellig mængde. E-vitamin er en antioxidant, der både beskytter olien selv og er gavnlig for huden. Men mange ved ikke, at der i nogle olier kan være mange forskellige antioxidanter. Jo flere typer af antioxidanter, jo bedre muligheder for at neutralisere forskellige skadelige frie radikaler. Omega ude og inde – Omega-3 olie, f.eks. fra fisk, hørfrø eller chiafrø, er fremragende for huden, men det har lav holdbarhed i hudpleje. Derfor anbefaler jeg, at man primært sørger for at få tilstrækkeligt af omega-3 gennem kosten, og så bruger olier til huden med en god kombination af øvrige fedtsyrer, fortsætter Joan Arler. F.eks. behøver vi ikke tænke så meget på ikke-essentielle olier som omega-5 og -7 i kosten, da kroppen kan danne dem selv. Men huden har rigtig meget gavn af at få dem tilført direkte. Granatæbleolie indeholder f. eks. sin helt egen beskyttende omega-5 fedtsyre, punicinsyre. Macadamia- og jojobaolie er fine kilder til omega-7, også kaldet squalane, der er hudens eget primære fedtstof, som den genkender og meget gerne vil optage. – Tidselolie har et højt indhold af vedligeholdende omega-6 olie. Boragoolie har et tårnhøjt indhold af næringsgivende gammalinolensyre (20-24 % GLS). Jeg foretrækker at kombinere forskellige olier for at opnå en synergi af fordelene, siger Joan Arler. I forhold til, hvor Joan ellers sætter barren i forhold til kvaliteten af olierne, fortæller hun: – Jeg foretrækker økologiske olier. Så er jeg på den sikre side i forhold til at undgå at påføre huden rester af sprøjtemidler, der ellers vil have direkte adgang til kroppen uden om leverens rensningsanlæg. – Min favoritolie af hybenolie. Det er den, jeg bruger som primær olie i Zinobel Organic Boost-produkterne. Det er en tør olie, som trænger dybt ned i huden og virker positivt på alle måder. Det er en af de olier, der har allerhøjest og bredest niveau af antioxidanter. Der er foreløbig identificeret ca. 30 for-

56

Lette teksturer

Hudvenlige ansigtslotions – også til olieret hud

Masser af antioxidanter Hybenolie trænger dybt ned i huden

Korkens nutrienter Bl.a. suberin, polysakkarider og voks

skellige. Og så er det en af de få olier, der har en ok holdbarhed på trods af sit fine indhold af skrøbelige omega-3 fedtsyrer. Det skyldes antageligt, at den er så spækket med beskyttende antioxidanter. – Men jeg foretrækker stadig at blande hybenolie med andre gode olier for at optimere mest muligt. Det, vi går efter, er jo beskyttelse, celleregenerering og udsættelse af ældningstegn. Joan foretrækker de uraffinerede olier, for så er man også sikker på, at der ikke er fjernet næringsstoffer fra olien, som det kan ske gennem en raffinering. Så hellere bevare de naturlige dufte. Holdbarhed af hybenolie Studier på hybenkerneolie har vist, at den holder utroligt længe. Man har målt højt indhold af antioxidanter i olien, så det er ikke kun i frugtkødet, der er mange antioxidanter – også i olien. Zinobel Organic Boost-serien indeholder både den populære ansigtsolie Intense Repair Oil og kropsolien High Care Body Oil, hvor sammensætningerne er virkelig hudvenlige, nærende og opbyggende. F. eks. er Intense Repair Oil sammensat af hybenkerneolien, granatæbleolie, macadamiaolie og gulerodsolie. For huden alene eller i blandinger Sesamolie er meget anvendt, også indenfor ayurveda. Mandelolie, en mild og rigere olie, er også velegnet til massage. Jojobaolie er faktisk mere en voks, men utroligt hudvenlig, da den minder meget om vores egne olier i huden. Abrikoskerneolie, avocadoolie, riscinusolie, hampeolie, macadamiaolie, tamanuolie, boragoolie, kæmpenatlysolie, solsikkekerneolie, tidselolie, arganolie, broccolifrøolie, moringaolie, hvedekimsolie, gulerodsfrøolie, marulaolie og mange flere endnu – denne opremsning for at vise en bid af naturens mange gaver. Urtegården har beskrevet de mange olier, så for de interesserede kan det anbefales at læse mere på Urtegårdens website. Andre fascinerende olier En af de olier, det er interessant at lære mere om, er nigellafrøolien – også kendt


/ skøn

som sortkommen. Disse frø indeholder gaver både indvortes til fordøjelsen og udvortes til at reparere skadet hud. Den er værd at nærstudere. Natur-Drogeriet har en virkelig god udgave. En anden meget fascinerende olie er baobabolien. Olier har andre funktioner ud over de nærende. De fungerer også til at skabe barriere mod omgivelserne, vel at mærke en barriere som huden kan ånde igennem. Det er ikke kun det dejlige navn, som gør baobab fascinerende. Det afrikanske træ, der er en af de ældste eksisterende træsorter, deler gavmildt sine sunde frugter ud. Det giver frugter året rundt, fordi de modnes på forskellige tidspunkter. På savannen giver baobabtræet, skygge, mad og vand, fordi der i træets hulrum er væske. Træets frugter er søde og fyldt med næringsstoffer. Baobab kaldes nogle steder for “livets træ”, fordi det vokser meget langsomt. Det kan tage op til 1000 år, før det er fuldt udvokset og bliver til et kæmpestort, knudret træ. På huden er baobabolien blid, men nærende, antiinflammatorisk og med mange antioxidanter. Den kan samtidig beskytte huden mod både meget høje og meget lave temperaturer ved at styrke barrieren. Baobabolie er også helende på sart og irriteret hud. Den findes som delingrediens i flere olier og cremer eller i ren form som i Avivirs Baobab-serie. Der kan fås ren 100% baobabolie, som bruges alene eller blandes i andre hudpleje produkter. Den findes også i blandede olier og som meget nærende balm, der giver forskellige næringsstoffer til huden, og ikke mindst i All Body Pampering Creme, hvor den sammen med sheasmør, aloe vera, glycerin og olivenolie giver den blødeste og meget blødgørende tekstur. Med dejlig duft af myrte, som udover at dufte også har hudgavnlige egenskaber. Gaver til huden Det er altid en gave til huden, at den får noget, der kan binde fugt og som får olierne ind i huden. Det har noget at gøre med hudgenkendeligheden, så det bliver lukket ind. Og som Joan beskriver, har det først og fremmest noget at gøre med, hvilke olier der vælges. Macadamiaolie rig på naturlig squalane, som også findes i huden, og dens indhold af omega-7 er som hudens egne olier. Man kan bruge toner, mist eller serum sammen med sin olie, og i bund og grund er det oliernes sammensætning, der gør

forskellen på, hvor nemt den trænger ind eller om den er bedre som en olie yderst til beskyttelse mod vind og vejr.

Superlet gel

Holder på fugten uden at lukke porerne

Blid baobab Blødgørende og antiinflammatorisk

Nye lette produkter Den ret nye serie fra Weleda, Caktus-serien, er med kaktusfigen – ikke olie, men ekstrakt som er en super let gel-lignende tekstur, der virkelig holder på fugten uden at lukke porerne. Cactus Facial Lotion er et eksempel på en tekstur med en let olie, nemlig babassuolien der ikke fedter, nemt trænger ind og samtidig er antibakteriel. De nye Dr. Hauschka ansigtslotions har de lette teksturer, som mange elsker. De er kommet i tre udgaver til sart hud, normal hud og kombineret hud. F.eks. er den nye Balancing Day Lotion sammensat af rundbælg, padderokke og brøndkarse, balancerende for en hud, der har fedtet T zone men tørre kinder. Så her er det igen lette hudvenlige olier som abrikoskerneolie, sesamolie og avocadoolie. Men når man har olieret hud er det da godt at anvende olier? Ja, hvis det er de rette olier. Der skal olie til at balancere olie, blot skal det være de rette olier. For hvis man helt stripper huden for olier, vil den reagere, fordi den fornemmer tørke. Så begynder huden at producere endnu mere olie selv og deponere det på overfladen – og man kan skabe et større problem. Det er ofte derfor, det kan være forvirrende, hvis man føler, man har olieret eller fedtet hud, at få at vide, man faktisk er tør i huden. Men her kan netop det underliggende være i spil. Så forsøg dig gerne frem med forskellige blandinger, der passer til din hud – det kan faktisk være ret så fedt.

Olie med kork En spændende ny ingrediens er kork fra træ. Det har Birkenstock anvendt længe i sine populære sko, men her er en helt ny måde at få glæde af korkens nutrienter til huden – på en bæredygtig måde. Kork er en bark, som vokser ud igen og kan høstes hvert niende år i 100150 år! Korkegskove binder enorme mængder CO2 og er derfor en vigtig medspiller i klimaog miljøbevaring. Korken har et højt indhold af suberin, glycerin, vand, polysakkarider og voks. Regenerating Oil Face and Body indeholder også katusfigenolie sammen med sesam-, broccoli- og solsikkeolie.

57


krop / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Skat, skal vi føde hjemme? Jordemoder Anne Ruby mener, at hjemmefødsler er en modgift til de senere års stigning i antallet af komplicerede fødsler. Hjemmets trygge rammer giver nemlig kvinden mulighed for at give sig hen til fødslen – og manden en aktiv rolle væk fra sidelinjen. Kvinder har født lige så længe, som mennesket har eksisteret. På trods af det er der i nyere tid sket en udvikling, hvor vi i høj grad har flyttet fødslen ind på sygehusene, og det er ikke udelukkende er godt, hvis man spørger jordemoder Anne Ruby. Hun har nemlig set, hvordan den oplevelse kan være med til at skabe nogle ufordelagtige rammer for mor, far og baby. Det beskriver hun i sin nye bog “Jordemoderens guide til din hjemmefødsel”, hvor hun forklarer, hvorfor en hjemmefødsel klart er noget, man som kommende forældre bør overveje – både for deres egen og den lille nyes skyld. Anne har selv født både hjemme og på sygehus og mærket på egen krop, hvor forskellige de to oplevelser var. – Da jeg første gang fødte hjemme, følte jeg bare, at jeg var gået glip af en masse tidligere. Det er lidt ligesom, hvis man på et tidspunkt i livet møder en helt fantastisk sexpartner og får den der følelse af ‘Nå – det er sådan, det kan være!’, griner Anne. Særligt husker hun følelsen af, at både hun og jordemoderen stolede på, at hendes krop faktisk kunne klare den opgave, den skulle udføre. Den tillid mærkede hun ikke

58

på samme måde på sygehuset, hvor der hele tiden var hjælpemidler lige ved hånden. Vestimulerende midler, sugekopper, bedøvelse. Alt sammen noget, der er godt at have, hvis der

opstår komplikationer under fødslen, men som Anne Ruby også har oplevet gennem sit virke som jordemoder, nogle gange bliver trukket frem lidt uden grund. – På hospitalet kommer det ene indgreb nemt til at tage det andet. Så bliver det en ond spiral, som fjerner kvindens succesoplevelse med fødslen, som faktisk også betyder utroligt meget for hende i den første tid som mor, forklarer hun. Lad far komme til For både mor og far er det en omvæltning at skulle agere som forældre fra det ene øjeblik til det andet.Og her oplever Anne Ruby, at netop en hjemmefødsel kan styrke den modningsproces, så begge forældre føler sig mere sikre og trygge i den nye rolle. Det er der flere grunde til. For det første forklarer hun, at kvinden får en enorm selvtillid i sin nye rolle som mor, netop fordi hun og hendes krop har klaret fødslen meget på egen hånd. For det andet får den kommende far også en helt anden form for ejerskab på hele oplevelsen, fordi han også i højere grad bliver en aktiv spiller i hele processen, når det sker i hjemmet.


/ krop

– Ofte er det mænd, som er mere tilbageholdende i forhold til hjemmefødsler, men jeg har aldrig oplevet, at manden ikke er helt høj bagefter, og faktisk bliver den største fortaler netop for hjemmefødslen, siger Anne. Når det forholder sig sådan, handler det for mange mænd om frygten for, at noget går galt. Og i et forsøg på at beskytte deres kvinde og barn, tager de dem på hospitalet, hvor uddannet personale kan sikre, at alt går, som det skal. Men ved at tage fødslen hjem, og dermed give manden mere ansvar og kontrol med omgivelserne, sker der også en kompetenceudvikling i ham, som er rigtig god, når han lige om lidt skal være far. – Der er rigtig meget, manden kan gøre ved en hjemmefødsel, som han ikke kan på hospitalet, fordi kontrollen bliver taget fra både ham og kvinden. Og når han oplever, at han faktisk kan gøre en forskel, så vokser han helt vildt, og de vokser sammen ved at klare den her krise, som en fødsel jo er, siger Anne. Men ‘hvad nu hvis?’ Noget af det, særligt mange mænd, men også kvinder, er bange for ved

en hjemmefødsel, er situationen hvor noget går galt. Men her er det vigtigt at understrege, at en fødsel ikke udvikler sig fra rolig til katastrofal på ingen tid. – Når noget går galt, så kan det godt virke, som om det hele sker meget pludseligt. Men der er en masse skridt, som leder op til, at kvinden eksempelvis skal have et akut kejsersnit. De skridt holder jordemødrene øje med og handler i god tid, hvis de er bekymrede for, hvor fødslen bevæger sig hen, siger Anne Ruby. Og skulle det ske, at fødslen overflyttes til fødegangen, så vil det oftest ske i et roligt tempo ledsaget af den jordemoder, som har været der hele vejen igennem. Derfor viser undersøgelser også, at de forældre, som undervejs i fødslen må rykke, har en god oplevelse og er glade for at have minderne fra hjemmet som en del af deres barns fødselshistorie. Selvom kvinder har født siden tidernes morgen, sker der i disse år en stigning i antallet af komplicerede fødsler, som for Anne at se hænger direkte sammen med hospitaliseringen af fødende. – Alle de dårlige statistikker er i stigning, og hjemmefødsler kan være med til at forebygge, at tallene stikker helt af. De rolige omgivelser og trygheden gør nemlig, at kvinden kan overgive sig helt til sine hormoner, som sørger for, at fødslen går, som den skal, siger hun.

Tal for hjemmefødsler Indgrebsfrekvensen er

20–60 %

højere på hospitalet sammenlignet med hjemmefødsel. Risikoen for alvorlige komplikationer falder

10–30 %

når man føder hjemme.

7,6 %

af hospitalsfødsler ender med alvorlig blødning sammenlignet med 2,6 procent af hjemmefødsler.

13,1 %

af påbegyndte hjemmefødsler overflyttes til sygehus. 3,8 procent er hasteoverflytninger, og kun 30 procent af disse kræver behandling på sygehuset. Man har som fødende krav på en jordemoder – også ved hjemm­ efødsler – og at denne følger en, til barnet er født (uanset hvor det sker).

Anne Ruby: Jordemoderens guide til din hjemmefødsel 250 sider, 249,95 kroner People’s Press 2021

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Motion og knæsmerter Jeg er en kvinde på 49 år, der har fået en Bakers cyste i venstre knæ. Mine røntgenbilleder viser, at jeg har begyndende slidgigt i knæet. Den er meget smertefuld, og jeg har svært ved at sove og finde ro i knæet om natten. Mit spørgsmål er, om jeg stadig gerne må gå lange ture? Kan det skade endnu mere? Vh Maibritt

Svar:

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Bakers cyste er en udposning i knæhasen. Smerten kommer af, at der opstår pres og “pladsmangel” i knæet. Det kan være svært at bevæge leddet korrekt og kan skabe en følelses af uro, når man er i ­hvile. Ofte ved man ikke, hvorfor cysten kom. Men den kan også komme af en skade. Er din Bakers cyste opstået efter et fald, et vrid eller andet såkaldt traume, så vil det være bedst at holde det i ro og få skaden til at hele. Derefter kan du komme i gang med blide optræningsøvelser. Er din cyste opstået, uden at du kender årsagen, så kan du gå ture, hvis det ikke medfører hævelse eller rødmen bagefter. Vær dog opmærksom på, om du går “forkert”. Ofte går man lidt skævt, fordi man søger at aflaste den dårlige side, og det kan skabe smerter i ryggen osv. Årsagen i dit tilfælde kunne jo være slidgigt, og der er det vigtigt at holde musklerne omkring leddet i form. Så det vil være godt at gå ture inden for din egen smertegrænse, men også at lave styrketræning for knæet. Måske vil du have glæde af at tage glucosamin, som kan genopbygge ledbrusk. Gurkemeje er godt hvis der er tale om inflammation, altså en slags betændelse/irritation. Begge dele går fint sammen. Jeg ønsker dig god bedring Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Bonusdatterens svære putning Jeg bliver simpelthen nødt til at søge råd nu. Sagen er den, at min bonusdatter (snart 8 år) ikke længere kan putte sig selv eller sove igennem hele natten. Hun samsover med sin mor derhjemme, hvilket de har gjort de sidste 6 måneders tid. Min kæreste (hendes far) giver hende lyse bamser, stjernehimmel, samt bruger mere end en time på at putte hende hver eneste gang. Min egen søn som er 2 år yngre end hende kan sagtens falde i søvn selv. Men han påvirkes negativt af, at hun får så meget opmærksomhed omkring sin putning, og han vil selv have det samme som hende. Det påvirker mit barn negativt, samt det ­påvirker vores forhold. For mig ser det ud til, at bonusdatter spiller på det for at få sin vilje. Og far kan ikke se det. Hvordan får vi hende til at falde i søvn selv? Venlige hilsner

Svar: Jeg kan godt forstå, at denne situation er svær for dig og for jer. Der er flere ting i spil, som altsammen kan være med til at påvirke din bonusdatters søvn. Det er svært at svare på i en brevkasse, da jeres virkelighed er kompleks. Jeg vil prøve at komme med nogle input. Men med forbehold for, at der kan være ­mange andre ting i spil. Forholdet mellem din kæreste og hans ex. Forholdet mellem dig og din kæreste. Det hele spiller ind på dynamikken. Børns søvn er ofte et sted, man mærker det, når der er noget i relationerne, der bøvler. Børn er meget forskellige og har forskellige behov. Nogle børn har brug for ekstra meget tryghed især omkring sengetid. Også når de kommer op i skolealderen. Der kan også være særlige perioder i livet, hvor barnet har brug for ekstra kontakt. Nogle familier vælger aktivt samsovning, fordi det giver en god følelse hos dem alle. Så hvad gør I nu? Hvis det er en periode, hvor din bonus­ datter virkelig har brug for den ekstra tryg-

Sund kost og sund hud Kan man stramme huden op på kroppen igennem sund kost, eller har det ingen betydning for huden? Mvh A

Svar:

hed, så kan det være rigtigt, at din kæreste og hans datter ligger helt tæt sammen, til hun sover. Hvis det mest handler om, at hun lige nu har glemt, hvordan man selv falder i søvn, så kan I også hjælpe hende. Jeg tror ikke, løsningen er flere bamser, lyshimler eller andet. Måske skal I endda skrue lidt ned for det. Trygheden skal helst bygges op indefra. Her vil jeg foreslå, at din kæreste styrker sin datters indre tryghed ved at læse godnat­ bøger som: ”Hjerternes Dal” af Gitte Winther Graugaard. Hvis din søn efterspørger det samme som sin bonussøster, så kan I evt læse for dem samtidig. Når historien er læst, kan din kæreste ­sidde ved siden af sengen i en stol for at give tryghed. Han kan læse i en bog eller andet imens, men ellers bare være der. I den kommende tid kan han flytte sin stol længere og længere væk fra sengen og hen mod døren, og til sidst bare lige stå lidt uden for døren, til hun sover dejligt. Det tager lidt tid, men er en god og blid måde, som samtidig styrker din bonusdatters egen tryghed. Jeg håber, det kan hjælpe jer videre

De bedste æblehilsner Anette Straadt, Sundhedsplejerske, børnesundhedsvejleder og ekspert i børns naturlige sundhed

Huden er om noget påvirket af dine livsstilsvaner – herunder i særdeleshed, hvad du spiser og drikker. Min erfaring er, at en sund kost med fokus på masser af grøntsager og bær kan gøre en stor forskel for huden. Optimalt set skal du have minimum 600 gram om dagen og gerne endnu højere. Generelt er det vigtigt hver dag at prioritere at få både grønne bladgrøntsager, farverigt grønt/frugt og ikke mindst de svovlholdige såsom kål, løg og champignon. Dog er særligt beta-caroten, som findes i de orangefarvede grøntsager, vigtige for hudens sundhed. Det samme er C- og E-vitaminholdige fødevarer såsom grønkål, havtorn, kiwi, rød peberfrugt, avocado, nødder og kerner/frø. En sidste ting er sunde fedtstoffer fra eksempelvis fed fisk og olivenolie vigtig, da huden indeholder mange fedtsyrer, som en del af den naturlige barriere mod omgivelserne. Samtidig er væskebalancen essentiel. Huden er et af de første steder, hvor dehydrering viser sig. Drik gerne ca. 2 l væske jævnt fordelt over dagen. Flere studier indikerer endvidere, at kollagentilskud kan være med til at formindske og forebygge små rynker. Held og lykke med det, mvh Maria Pinderup Langbak, læge

61


Brevkasse /

Svamp under brysterne Jeg har on and off svamp under brysterne. Jeg er ikke overvægtig, ej heller har jeg store bryster. Vasker og pudrer ... det hjælper ikke. Jeg synes, at det lugter surt. Livets belastninger: Min mand er på plejehjem. Prostatacancer og blødning i cerebellum. Jeg ved, at sindet reagerer ... og jeg vil helst selv kunne berolige hudreaktionen. Vil nødigt have cortison. Jeg tager ingen medicin. Ej heller corona vaccination. Er taknemmelig for råd, Varm hilsen, den 75-årige

Svar: Svamp under brysterne er en træls ting. Svamp er en af de ting, som desværre trives rigtig godt, når sindet har det svært. En af de ting, du kan forsøge med, er tea tree olie, som du blander i kokosolie. Smør det gerne 3-5 gange dagligt. De to homøopatiske præparater på dråbeform heparon og epifysis/ stannum er gode til svamp. Start meget langsomt op – dog med ca. 1/3 af anbefalede dosis – og øg til normaldosis i løbet af 2 uger. Derudover vil jeg anbefale stikpiller fra Exmykehl i minimum 10 dage. God bedring, Mvh Maria Pinderup Langbak, læge

Brændende mund Min veninde har fået diagnosen burning mouth syndrom. Kender du det? Har du nogle forslag? Mvh en trofast læser

Svar: Burning mouth syndrom er en virkelig ubehagelig diagnose, som jeg behandler jævnligt. Samtlige af dem, jeg ser i min klinik med dette, bliver sendt hjem fra lægen først med svampemiddel og derefter uden hjælp. Tandlægen er heller ikke til megen hjælp. Jeg behandler denne diagnose med akupunktur, og for nogle hjælper det virkelig godt og ret hurtigt. For andre ikke spor. Men det er da værd at forsøge. Jeg har i hvert fald succes med godt over halvdelen af dem, der søger min hjælp. Jeg har et indlæg om det på min blog. Du finder den på ­klinik-lyspunkt.dk. Tryk på ”blog” og søg på ”brændende mund”. Mvh og hilsen til din veninde fra Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

62

Smerter ved gang – men ikke ved løb Jeg får ondt i mit højre ben, når jeg går – det er ikke lige slemt hver gang. Det er på indersiden lige under knæet, og jeg har aldrig haft en skade i det. Når jeg løber, er der ingen problemer: Det er kun, når jeg går, og jeg går i nogle gode sko. Jeg har prøvet at gå i mine løbesko – uden held. Jeg har gået til fys og fået mange behandlinger og fået det tapet op, men det hjælper heller ikke. Det er blevet røntgenundersøgt - diskret afsmalning af mediale ledkamre bilat., i øvrigt normale os og artikulære forhold. Jeg laver mange øvelser, som fysioterapeuten har anbefalet. Har prøvet med varmecreme ... Kan det være, fordi jeg mangler nogle bestemte vitaminer? Jeg har prøvet med gurkemejekapsler. Har læst, at en blanding af gelatine, banan, appelsinsaft og honning er godt for ledbånd. Har du bedre forslag? Jeg spiser rimelig sundt, ryger ikke, drikker ikke og spiser meget lidt søde sager. Jeg får ondt i knæet/leddene, hvis jeg sidder eller ligger med dem bøjet 90 grader i mere end 20-30 minutter, så det er også et problem, at jeg ikke kan sove på siden eller sidde ordenligt i en biograf eller lign. Jeg er 155 cm og vejer 49 kg. Jeg er 60+. Håber du kan hjælpe mig. Den motionsglade

Svar: Når du er meget motionsglad, må det være træls med smerter fra knæet. Dit røntgenbillede tyder jo kun på let begyndende slidgigt, men det burde ikke kun give smerter ved gang. Umiddelbart vil jeg anbefale dig en ny form for manuel behandling. Måske en osteopat, myorefleksterapeut eller akupunktør. Der tror jeg, at du helt sikkert kan hente noget. Kosten er vigtig – så godt, at du spiser sundt. Et særligt fokus kan du have på grøntsager, bær og ikke mindst sunde fedtstoffer fra bla. fed fisk. Ellers vil jeg anbefale kollagen, som kan være med til at styrke ledstrukturerne. Flere har også gavn af præparatet ledflex, som indeholder en blanding af gurkemeje, ingefær, pileekstrakt og C-vitamin. Slutteligt kan du med fordel tage Traumeel, enten som tabletter og som salve på det ømme sted. God bedring. Maria Pinderup Langbak, læge, Naturlægen.com


/ brevkasse

Hårtab og proteiner Hvordan kan man afhjælpe hårtab? Jeg er 61 år og opdagede, at mit hår blev tyndere. Jeg har tyndt hår i forvejen, så det er ikke en særlig fed opdagelse (hulk). Jeg spiser ikke særlig meget kød. Kun lidt fiskepålæg og en gang imellem en lille mørbradbøf samt lidt kylling. Har du et eller flere råd? På forhånd tak

Svar: Hårtab er meget generende, men der er flere muligheder for at modvirke det. Mangel på særligt B-vitamin og kisel kan være nogle af årsagerne til hårtab. Men også mangel på andre vitaminer og mineraler samt protein. Du skal derfor være opmærksom på, om du har brug for mere protein. Det behøver ikke komme fra animalske produkter, men du kan supplere dit indtag af kød og fisk med nødder, kerner, linser og bønner. Det vil samtidig give dig en del vitaminer og mineraler. Jeg vil anbefale dig en god multivitamin- og mineraltablet suppleret med et B-vitaminkompleks og kisel (også kaldet silicium). Der er også flere produkter på markedet til at modvirke hårtab; fx HairVolume, Hair Force og Hair Nutrient. Du kan også vælge ét af disse produkter i

kombination med en multivitamin- og mineraltablet. Et andet aspekt er, at vores hovedbund kan trænge til at blive renset fra tid til anden. Sved, affaldsstoffer og hårprodukter kan lave en form for belægning på hovedbunden, som gør det vanskeligt for håret at blive siddende, og nye hårstrå kan have svært ved at vokse frem. Der findes flere produkter til at rense hovedbunden – fx har Phyto en hovedbundsrens samt shampoo til at modvirke hårtab. Det samme har Australian Bodycare. Prøv at forhøre dig i din lokale helsekost. Vær opmærksom på, om den shampoo, du bruger nu, indeholder silikone og skrappe stoffer, for så er det en god ide at finde en anden shampoo. Nogle helsekostbutikker tilbyder også en hovedbundsscanning og rådgivning af en repræsentant fra Phyto. Det kan også være en mulighed for dig, når det igen bliver muligt i denne coronatid. Jeg håber, det kan hjælpe dig lidt videre. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Svien efter samleje Når jeg er sammen med min fyr, har vi samleje mere end 1 gang om dagen. Første gang er fin, men anden gang brænder lidt i starten. Dagen efter, når jeg tisser, svier det og brænder ret så meget. Jeg har før haft blærebetændelse ekstremt meget, og jeg tænkte, at det muligvis kunne være ­rifter. Kan jeg forhindre det på nogle måder og kan jeg behandle det? Venlige hilsner

Svar: Det er ikke ualmindeligt, at der kan komme irritation i urinvejene og slimhinderne i underlivet efter samleje. Blærebetændelse er heller ikke helt ualmindeligt. Først og fremmest er det vigtigt, at du efter samleje kommer ud og tisser, så bakterier kan blive skyllet væk fra området. Derudover kan du gøre flere ting for at støtte slimhinderne. Acupharma har en serier med probiotika specielt til kvinder og deres underliv. Samtidig kan du støtte dine slimhinder mere generelt med rød elmebark og membrasin. Du kan også mellem samleje smøre dine slimhinder med hvedekimolie. Hvis du har indtryk af, at det er blære­ betændelse, er en kur med cantharon en god ide. God bedring. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge, Naturlægen.com


brevkasse /

Polyp i galdeblæren Jeg har en polyp på 6 mm i galdeblæren. Jeg er 65 år. Lægen opfordrer til fjernelse af galdeblæren. Jeg har hørt både for og imod. Hvad skal jeg gøre?? Mvh

Svar:

Kraftig menstruation hos 14-årig Min datter på 14 fik ved juletid sin første men­ struation. Hun har den nu for tredje gang, og blødningerne er meget kraftige. Jeg er nødsaget til at vække hende i løbet af natten, og alligevel bløder hun igennem. Hun bliver træt, svimmel og bleg. Vores læge mener, det kan være fordi, hun endnu ikke har ægløsning, og min datter har fået nogle smertestillende piller, som hun kan tage de første dage, hun bløder. De vil nedsætte mængden af blod. Jeg er dog ikke vild med at give hende pillerne, og det er her mit spørgsmål til jer kommer ind. Kender I til et mere naturligt alternativ, som vil kunne nedsætte blodmængden de første menstruationsdage? Mvh en bekymret mor

Svar: De første år med menstruation skal kroppen lære at indstille hormonerne korrekt. Derfor kan der både komme uregelmæssighed i tidspunktet for menstruationen og ikke mindst meget kraftige blødninger. Som støtte til, at kroppen hurtigere opnår en naturlig hormonbalance, kan din datter forsøge Hormeel fra Heel. Til at afhjælpe de store blødninger kan anvendes røllike-te og Hammamelis comp. fra Allergica. Hvis din datter bløder så meget, at hun bliver svimmel, træt og bleg, kan hun med fordel supplere med jernvital H fra Allergica og brændenælde-te. Disse støtter jernoptagelsen og dermed blodprocenten. God bedring, mvh Maria Pinderup Langbak, læge

64

Galdeblærepolypper er en meget almindelig ting. Faktisk finder man det hos ca. 5 % af alle, som får lavet en ultralydsscanning af maven. Samtidig er det ret sjældent, at de er farlige - særligt hvis de er under 10 mm. I de guidelines, jeg har set, tilbyder man primært fjernelse af galdeblæren hos mennesker, hvor polyppen er større end 10 mm ELLER der er andre tegn, som tyder på en farlig udvikling. Hvad der gælder for dig, afhænger således af, om der har været andet på scanningen eller symptomer, som peger i den forkerte retning. Det synes jeg, at du skal tage en god snak med din læge om. Ikke mindst fordi fjernelse af galdeblæren efterfølgende har betydning for din fordøjelse og ikke mindst optagelse af fedtstoffer. Samtidig er der jo altid en risiko for komplikationer, så indgrebet skal have en god indikation. Jeg håber, at du kan bruge mit svar. Mvh Maria Pinderup Langbak, læge

Medicin til OCD og autisme Jeg har et barnebarn på 13 år, som er autist og har fået lidt OCD med ritualer. Desværre er han kommet i kontakt med børnepsykiatrisk afdeling, som vil give ham Abilify som piller eller flydende. Jeg kan se, at den medicin har mange alvorlige bivirkninger. Kan man undgå at give ham den medicin, som jo er for psykoser og skizofreni, og som sagt har en masse grimme bivirkninger!!! Jeg er meget imod disse piller, men hvad kan man gøre?? Lade være med at give ham den, og så håbe, at han får det bedre med alderen? Han er ikke engang blevet undersøgt af psykiaterne, ikke engang EKG eller blodprøver. Jeg synes, det er meget forkasteligt og forkert. Hvad siger du? Bedstemor  

Svar:

Tak for mailen. Jeg kan godt forstå dine bekymringer, men det er dit barnebarns forældre, der må tage stilling til det, som bliver tilbudt fra Børnepsykiatrisk afdeling. Men det er vigtigt, at de får grundig oplysning om fordele og ulemper ved medicinering af sit barnebarn. Behandlingen må aldrig være værre end sygdommen. Du kan sikkert få lov til at deltage i en samtale med en psykiater på Børnepsyk. Afd. Dit barnebarn er sikkert blevet undersøgt af en psykiater, der også må have overvejet bivirkningerne af Abilify. Autister finder ofte ro ved at udføre forskellige ritualer, men det er ­noget, der må indgå i vurderingen efter samtalen med jer. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Baby med mavekneb Jeg har en lille skøn dreng på 1,5 måned, som har døjet med mavekneb i nogen tid. Storebror havde kolik (hvad jeg dog ikke vil betegne dette som), så vi er bekendt med forskellige midler og metoder, der kan hjælpe på mavsen på de små. Vi er nu startet på lactocare d-dråber for at undgå kokosolie og give mælkesyrebakterier. Men er samtidig også gået i gang med kolicin bifibaby. Der er mælkesyrebakterier i begge produkter, og mit spørgsmål er så, om man kan give baby for mange mælkesyrebakterier som tilskud? Mvh. Signe

Birgittes TIP til selvcoaching:

Svar:

Tillykke med din lille nye prins i familien. Det er rigtig dejligt at høre, at I er så opmærksomme på, hvordan I med naturlige midler kan hjælpe hans lille mave og fordøjelse godt på vej. Mælkesyrebakterier har vist i både studier og erfaring at have god effekt, når fordøjelsen driller. Lactocare D-dråber indeholder 2 stammer af mælkesyrebakterier – nemlig Lactobacillus Reuteri og Lactobaccilus Rhamnosus. Kolicin Bifibaby indeholder stammen Bifidobacterium Breve. Det er rigtig fint at kombinere de to produkter, da I på den måde får gavn af flere forskellige gavnlige bakteriestammer, som har vist effekt på koliklignende symptomer. Ingen af dem er så højt doserede, at det giver problemer. Selvfølgelig kan man i teorien godt overdosere mælkesyrebakterier til børn, hvis man giver dem mange milliarder af bakterier hver dag. Men med de produkter, du nævner her, er en kombination altså rigtig fint. Vær opmærksom på, at nogle babyer også viser uro, hvis mor spiser bestemte fødevarer. Det kan derfor være en mulighed at prøve med 3 ugers kost til mor f.eks. helt uden mælk og gluten. Et besøg hos en zoneteraput, kraniosakral terapuet, kiropraktor, ­osteopat el anden kropsbehandling kan også være en rigtig god hjælp. God fornøjelse med lillebror. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske, børnesundhedsvejleder og ekspert i børns naturlige sundhed

Når du trænger til at gøre noget, du bliver glad af Besvar spørgsmålet: “Hvad trænger du allermest til?”

1

Overvej, hvad formålet er med din ”selvforkælelse”. Har du brug for mere tid, støtte, selskab, fysisk velbehag, aflastning, opmuntring, energi, læring, udfordringer… Mærk godt efter.

2

Vælg dernæst, om du vil gøre noget for at dække dette behov, som virker her og nu eller på lidt længere sigt. Dette er afgørende for, hvordan du videre kan gribe det an.

3

Sæt en række punkter (helst 3, maks. 5) op for, hvordan du kan opnå eller nærme dig det, du gerne vil opnå. HUSK at det er tilladt at bede om eller købe hjælp i det omfang, det er muligt. OG det er tilladt gentage øvelsen igen og igen, når du trænger til det.

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme 22. juni

Glæd dig til Naturlis sommernummer, som bl.a. klæder dig på til at besøge de restauranter, der alt for længe har stået corona-tomme. Temaet handler nemlig om ernæring og fordøjelse – nogle af de emner, der har en særlig plads i vores hjerte, fordi der tilsyneladende ikke er nogen ende på, hvor meget ny viden, vi kan finde. Og hvor meget behov, der er for at gentage den viden, vi allerede tidligere har skrevet om. God fordøjelse = godt liv En god fordøjelse er nøglen til at godt liv. Spørg enhver, som har haft problemer med fordøjelsen. Og spørg forskerne, der i disse år kortlægger stadig flere forbindelser fra sund tarmflora til stærkt immun­system, nervesystemet, autoimmune lidelser og e ­ ndda depression. Glæd dig til at læse mere om, hvordan det hænger sammen. Hyggelige måltider uden stress Ernæring handler ikke kun om, hvad vi indtager. Mad er også et omdrejningspunkt for familien, når vi samles om de fælles måltider – men i nogle familier samler der sig mørke skyer over middagsbordet, når familiens yngste protesterer imod menuen. Vi giver råd til at tackle de mad-sensitive børn og til at gøre familiemåltider til den hyggelige fællesoplevelse, du drømmer om. Er din creme personlig? Familien er fælles om meget, men på badeværelset har mor, far, datter og søn ofte hver deres personlige produkter. Men hvorfor er det egentlig sådan? Vi ser nærmere på, hvilke plejeprodukter hele familien kan dele – og hvad du gerne vil have for dig selv.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

Oplys rejsekoden ”NATURLI” – så får du automatisk rabatprisen.

NYHED Sommeridyl i Tyrol Alpen Wohlfühlhotel Dörflwirt HHHH i Hainzenberg im Zillertal, Østrig

Klassisk tyrolsk hotelcharme med swimmingpool og wellness samt høj og fri udsigtsbeliggenhed over alpebyen Zell am Ziller i Zillertal, der har et væld af cafeer og aktivitetsmuligheder. Over for hotellet går svævebanen op i højden til Gerlosstein (1.620 m.o.h.), og her har vandrebussen også stoppested, som gør det let at udnytte stedets mange, fantastiske vandreområder.

COVID-19

Vi tager forbehold for evt. restriktioner, der kan påvirke faciliteter og ydelser på hotellerne!

3 børn med ra

Ank. 16.5.-3.10.

3 nætter 1.499,4 nætter 1.799,Pr. pers. i dbl. værelse

2.949,-

Pris uden rejsekode 3.249,-

Pristillæg 23.-29.5., 20.-26.6 og 5.-11.9.: 200,27.6.-10.7. og 22.8.-4.9.:: 400,11.7.-21.8.: 750,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 6 x 4-retters middag fra valgmenu • 1 x grillbuffet • 3 guidede vandreudflugter pr. uge • Fri entré til wellnessafdeling med pool, sauna og fitness • En dags fri lån af elcykel for voksne bat 2 børn med ra

bat

2 børn med rabat Rejs solo uden tillæg

3 nætter fra 1.149,4 nætter fra 1.449,5 nætter fra 1.699,-

3 nætter fra 1.799,5 nætter fra 2.749,-

Familieferie på toppen

Pr. pers. i standard-dbl.

Maritim Berghotel Braunlage HHHH i Harzen Braunlage i Oberharzen er indbegrebet af Harzenromantik, og her bor I højt hævet i skoven over byen med panoramaudsigt fra restauranten og et væld af faciliteter som uden- og indendørs swimmingpool samt egen bierstube. Valgfri ankomst t.o.m. 17.12.2021.

2.199,-

Pris uden rejsekode 2.499,-

• 4 overnatninger • 4 x champagnebrunch • 3 x 3-retters middag/buffet • Stort aktivitetsprogram • 10 % rabat på wellness • Værelse med balkon/terrasse

Miniferie i Mols Bjerge

Hotel Fuglsøcentret på Djursland

Flot feriecenter midt i Mols Bjerge med udsigt over nationalparken. På turen langs de mange afmærkede ruter og Fuglsø Strand (1 km) oplever I Danmarks smukkeste natur, og på feriecentret skal I desuden nyde godt af det gode køkken samt en bunke faciliteter for hele familien.

Pr. pers. i standard-dbl./enk.

799,-

Pris uden rejsekode 949,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 2 x 2-retters middag/buffet

Ank. tors-fre t.o.m. 25.6. og 2.9.-10.12. Valgfri ank. 12.-.14.5., 1.7.-30.8. og 17.-22.10.2021.

3 børn med rabat

3 børn med rabat

NYHED 3 nætter 1.449,Sommer 4 nætter 1.699,-

Sydsveriges skærgård

Pr. pers. i dbl. vær.

Best Western Hotell Karlshamn HHH i Blekinge Smut over broen til den lille sydsvenske kystby, Karlshamn – her er spændende byhistorie og et væld af udflugtsmuligheder i skærgårdens idyl. I bor på et familievenligt hotel med flot, maritim restaurant samt spa, sportsbar og cykeludlejning.

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 2 x 2-retters middag/buffet • Rabat på entré til spa

Ankomst fre-lørdag t.o.m.19.6. og 27.8.-18.12. samt valgfri 12.-15.5. og 15.-29.10.2021.

Bestil på

3 nætter fra 1.599,3 nætter fra 1.349,-

Danmarksferie på vestkysten Thyborøn Hotel HHH i Vestjylland

Pr. pers. i dbl. vær.

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,Det smager af havskum og stovte fiskere, navnet Thyborøn, og Pristillæg 16.6.-14.8.: 150,det er måske også et af de mest autentiske, lokale samfund, • 2 overnatninger man kan holde ferie i. Hotellet er en hyggelig base, midt i byen og nabo til både stranden og JyllandsAkvariet, og herfra kan I • 2 x morgenbuffet tage på udflugt langs Vesterhavets brus og i Limfjordslandet. • 1 x 2-retters middag • 1 flaske vin på værelset Ankomst man-lørdag t.o.m. 21.12.2021. • Fri entre til svømmehal

www.happydays.nu eller 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

REJSEKODE:

NATURLI

Åbent hverdage 67 kl. 9-17


KOSTTILSKUD

Sov godt med

TryptoNAT Medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet

Søvnproblemer*

Baldrian afhjælper ved søvn­ problemer, magnesium medvirker til, at du føler dig mindre træt.

TryptoN*AT TryptoNAT er tryptofan kombineret med kendte urter, vitaminer og mineraler. Du får blandt andet baldrian, der afhjælper søvnproblemer, og magnesium, der medvirker til, at du føler dig mindre træt og udmattet. Du kan med fordel indtage TryptoNAT en time inden sengetid.

UKT OD

ETS PR ÅR

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler eller på www.natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2021-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2021-04  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded