__MAIN_TEXT__

Page 1

en holdning til livet

pris 48,50 kr

tema Let luft

Tho mas Rode

Kæmper for mere kvalitet i køkkenet

vejrtrækning Styrer både din krop og dit sind

Mesterkokken vil lære os at lave mad igen

+

Børneastma

få Skønne hænder

Sådan kan du lette symptomerne hos de yngste

trods sprit og hyppig håndvasK Kan du holde din familie ud i julen?

Juletillæg:

13 sider med gaveinspiration Nr. 08 2020 / Appetit på antioxidanter / Kender du glutathion? Stærke lunger med de 5 elementer / FNs Verdensmål til hverdagsbrug www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Dit daglige jerntilskud Som ikke forstopper maven!

• Uden sukker eller sødemidler

Lime Pharma

• Uden konservering • Uden alkohol • Vegansk • 1000 ml

Kan købes i udvalgte helsekostforretninger, Helsemin og i webshops. Importør: Lime Pharma ApS | limepharma@live.dk | www.limepharma.dk


/ indhold

14

Træk vejret

tema

Appetit på antioxidanter

Let luft

– så styrker du kroppen

50

Lungen – det svage organ De 5 elementer giver ny luft

16

Dyb indånding Kroppens fine maskine

54

18

Jule(u)fred ?

Frie radikaler og antioxidanter

Bevar den gode stemning

– det handler om balance

til familiefesten

22

08

Ingen grund til test Hold både corona og anden virus på afstand

24

58

I skønne hænder Pleje af negle og hænder i en coronatid

Kend din glutathion Kroppens vigtigste afgiftningsmekanisme

28

62

Hvæs, hiv og pib Styrk dit barns forsvar mod

Appetit på antioxidanter

astma og bronkitis

Spis dig til modstandskraft mod de frie radikaler

30

Hjælp dit hjerte Hjerte og kredsløb skal holde hele livet

66

Træt af lorte-mad

FNs 17 Verdensmål - hvordan bliver det også vores mål i dagligdagen?

Mesterkokken Thomas Rode vil lære os at lave mad igen

ER

AF

R JULE-INS KKE PIR LÆ AT IO

Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter

N AS FR

M AS S

70

Brevkasser

IDE

35

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Det ligger i luften

Hav en god jul og et godt nytår.

4

“Vi har ikke andet valg end at trække luft ned i lungerne – selvom der kan følge partikler og fjendtlige mikroorganismer med.”

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle, Tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske

Carsten Gottlieb

Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje.

Redaktør

Art Director: Camilla Riber Oplag: Grundoplag: 35.000 stk. Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Lars H. Laursen

N VA

EM ÆRK

E

T

Sjældent har vi været så opmærksomme på luften. Det i er luften, der svæver små coronavira rundt og lægger vores samfund ned. Det er den tomme luft om­ kring os, der beskytter os imod mikroorganismerne, når vi holder afstand. Det er også fra luften, vi optager vores livsvigtige ilt, når kroppen skal holdes i gang. Så vi har ikke andet valg end at finde ind i et samspil med indholdet i den nederste del af jordens atmosfære, hvor vi mennesker lever vores liv. Denne gang hedder vores tema Let Luft, og vi kom­ mer vidt omkring åndedræt, indånding, iltoptag og kredsløb. Herunder også de frie radikaler, som er et biprodukt, når vi trækker vejret, og de antioxidanter, som hjælper med at begrænse skaderne fra de kemisk ustabile radikaler. Kender du glutathion? Ellers får du chancen for at møde den stærke antioxidant i denne udgivelse. Men på trods af forsamlingsrestriktioner glæder vi os til julen. Vi har udvalgt en farverig buket af gode gaveideer til vores læsere. Vi har også samlet nogle gode råd til julefreden, når du (hvis Mette giver lov) skal samles til julefrokost med din familie – og der er lidt for stor enighed om at lægge mundbindet til side, når jule­ snapsen kommer på bordet. Der ER noget i luften. Sådan fortsætter det også, når vi endelig får bekæmpet coronaen. Det er op til os selv at køre det optimale parløb med de gasser, partikler og mikroorganismer, vi indånder 12 gange i minuttet.

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto.

S

Vi kan (næsten) aldrig se den, men vi ved, den er der. Luften omkring os, som er synlig på en tåget dag, men ellers ikke giver sig til kende for vores blik.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


Få solens vitaminer – også i gråvejr

Pharmanord

• Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Produceret i Danmark af Pharma Nord.

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_210x275_0120

D-Pearls – 20, 38 eller 80 μg D-vitamin


/ oase

Tørshampoo – vegansk og uden plast puremetics står bag en serie af tørshampoo, som kan bruges til både lyst og mørkt hår. Det kan også bruges til at aflaste planeten for nogle af de ting, vi belaster den med. Tørshampooen, som er 100 % vegansk fremstillet, leveres i et paprør, så du undgå at anvende plastemballage. puremetics’ produkter er også CO2-neutrale og certiferet PeTA Cruelty-free uden dyreforsøg. Med en tørshampoo giver du håret et frisk look de dage, hvor du springer hårvasken over. Tørshampooen binder overskydende fedt og giver dit hår en himmelsk naturlig duft. puremetics tørshampoo fås til alle hårtyer og i flere duftvarianter - alle med rene, naturlige ingredienser. Find puremetics tørshampoo i din helsekostforretning.

en hjertesag Når noget er en HJERTESAG, er det fordi, man har en viden og en erfaring, man gerne vil dele med andre. Er du klar over, at nogle af dine problemer skyldes forkalkning? Det gælder eksempelvis, hvis du har ”vindueskiggerben” eller at du som diabetiker har sår, som ikke vil læges på bene­ ne. I disse tilfælde kan intravenøs behandling med EDTA være det eneste rigtige for dig. Lad dig ikke afskrække af, at du ikke for­ står hvad EDTA er for noget - al anden medi­ cin har også uforståelige navne. Behandlin­ gen er smertefri og helt uden bivirkninger. Få en forklaring på www.edta-patientforeningen.dk Her kan du bl.a. se andre patienters egne be­ retninger. Mange hundrede har haft glæde af behandlingen, og rigtig mange af dem er ble­ vet medlemmer af EDTA-patientforeningen.  

Patienten på billedet forkalker omkring sin kunstige aortaklap med trussel om at blive genopereret, noget han frygter vil koste ham livet. Han hørte om EDTA-behandlingen og har siden 2010 holdt problemet i skak ved en grundbehandling efterfulgt af behandling hver tredje måned.

Populære hoste-bon-bons Hvor mange af os, som har rejst i eller gennem Tyskland genkender ikke navnet Em-Eukal fra Dr. C. Soldan? Og ikke mindst smagen af bolsjerne, som man sirligt pakker ud af papiret - for derefter at lade den smelte på tungen. Nu kan de populære hoste-bonbons købes i Danmark - i en lille lommeæske, som er nem at tage med på farten. Vælg mellem 8 forskellige smagfulde varianter, hvoraf de 6 er sukkerfri og alle er med bær-eller urteekstrakter samt æteriske olier i høj kvalitet. Det tyske familiefirma Dr. C. Soldan® har ekstisteret siden 1899 og ledes med stolthed nu af 4. generation. Alle Em-eukal® Hoste Bonbons tilberedes med udvalgte, naturlige ingredienser og fremstilles af specialister med stor passion. Dr. C. Soldans leverandører kontrolleres, og deres dyrkningsmetoder gennemgås i detaljer for at sikre, at råmaterialerne er af højeste standard. Em-Eukal købes i udvalgte helsekostforretninger og webshops samt hos Helsemin.

Har du tør og irriteret hovedbund? Tør og irriteret hovedbund kommer ofte om vinteren og kan være meget generende med både kløe og hvide flager af skæl. Tør hovedbund kan heldigvis ofte afhjælpes med den rigtige shampoo. Nova TTO Shampoo er en forfriskende og intensiv pleje til hår og hovedbund, der beroliger og balancerer huden i hovedbunden. Shampooen indeholder provitamin B5, kamille, rosmarin og peber­ mynte, som stimulerer hårbunden, samt Tea Tree Oil fra Australi­ en, hvor man har kendt oliens antiseptiske virkning i århundreder. Nova TTO fås i alle helsekostbutikker.

6


/ oase

Vinsten’s Bagepulver Vinsten’s Bagepulver, økologisk fra Rømer Produkt, er en blanding af Cream of tartar (vinsten) og natron. Når disse to naturlige stoffer blandes, opstår en naturlig form for bage­ pulver, som kan virke dobbelt så godt. Dette bagepulver er god til især cookies og andre kager, der ikke skal tilsættes “væde” udover æg, da natron har brug for syre (f.eks. vinsten) for at blive aktiveret. Natron er at foretrække til f.eks. cookies og småkager, fordi det giver et mere sprødt resultat end almindeligt bagepulver, som skaber en mere blød eller sej konsistens i din småkage. Vinsten’s Bagepulver indeholder ingen animalske ingredienser og er derfor også velegnet for veganere.

LEV STÆRKT, FØL DIG UNG! Berthelsen Senior er en specielt sammensat kombination af 12 vitaminer, 9 mineraler og 3 urter, som vedligeholder seniorkroppens mange funktioner. Med Berthelsen Senior sikrer du din krop de bedste forudsætninger for et sundt seniorliv. Fås hos Helsam, Matas, Helsemin, førende apoteker, webshops og www.dkpharma.dk

Sjælesorg – samtale med et andet menneske Der er mange årsager til, at vi kan være i sorg. Tab og trauma­ tiske oplevelser kan tynge os ned, så det næsten ikke er til at bære. I hvert fald ikke for et enkelt menneske alene. På websitet sjælesorg.nu kan du logge ind og få en samtale med en sjælesørger / præst om præcis det, du har på hjerte. Det du har brug for at vende med et andet menneske. Sjælesorg.nu modtager henvendelse fra alle aldersgrup­ per, og temaerne er alle typer af eksistentielle dilemmaer og livsvilkår; alt fra overgreb, familiekonflikter, depression, frygt, angst, stress, mobning, ensomhed, forelskelse, skilsmis­ se, tro/ tvivl, fortvivlelse, selvmordstanker/ forsøg, sorg, tab m.m Chatten på sjælesorg.nu er åben for alle og har ingen krav om, at du skal være troende eller medlem af folkekirken. Der henvises til de rette eksperter / samtalepartnere, som kan være læger, psykologer, sognepræster – eller chatlinjer med andre specialister i menneskelig kontakt. Sjælesorg.nu holder åben mandag til torsdag klokken 12.00- 22.00 samt søndag aften klokken 19.00-22.00.

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter |

@berthelsen_naturprodukter

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Lars H. Laursen

Thomas Rode er træt af

lorte-mad

- og kæmper for at få kvalitet tilbage i køkkenerne Solen skinner, da jeg møder Thomas ved Kongens Have i nærheden af hans lejlighed i København. Selvom ka­ lenderen officielt har startet efteråret op, har Thomas korte bukser på og afslører nogle af de mange tatove­ ringer, der pryder hans veltrænede krop. For selvom Thomas Rode har rundet 50 år, fylder træning og krop stadig meget for ham. Tidligere på da­ gen har han dyrket crossfit med nogle gutter, der deler hans kærlighed for at presse sig selv fysisk. Han starter med at drikke et stort glas vand, hvorefter vi finder plads på en bænk i solen i den smukke park. Her sidder Thomas tit og arbejder, og han elsker at kunne komme ud i naturen, både i byen og i familiens sommerhus nord for København, som han gerne besøger flere gange om ugen for at komme væk og passe og pleje haven og høn­ sene, de har deroppe.  – Der er virkelig mange aspekter ved jagt, og nogle er dybt kritisable, siger han, idet vi sætter os på bæn­ ken. Vi springer lige ud i det, tænker jeg. Ved kødet, der bliver gnavet af benet, som i stenalderen – en tid, som Thomas har været fortaler for, vi lærer af. Han udgav nemlig i 2012 bogen “Stenalderkost: Palæo opskrifter til det moderne menneske”. Han fortsætter med at fortæl­ le om en serie på Netflix, der handler om en mand, der lever for at jage og jager for at leve. En mand, der sam­ ler mad og forråd på egen hånd til sig selv og sin fami­ lie.  Jeg kan mærke, hvordan bænken ryster let under vi­ brationerne for Thomas’ dybe, hæse stemme. Og som

8


/ liv

“Der er jo ingen næring eller lækker smag i de her ting. Altså man kunne lige så godt sætte sine børn ned i den mudderpøl, hvor de her pangasiusfileter kommer fra, og bede dem drikke vandet. ”

han sidder der, veltrænet og praktisk klædt, er det da heller ikke svært at forestille sig, at han kunne svinge en riffel over skulderen og gå på jagt efter bukke i de danske skove. Men Thomas er ikke jæger. Som han forklarer, har han taget meget få liv i sin tid, og han finder in­ gen nydelse eller glæde ved det. Men han har gen­ nem sit arbejde som kok stået med hænderne i me­ get kød, og jeg ved også, mens vi sidder her på en bænk i Danmarks største by med en lille kop dyr kaffe to-go, at han i morgen vil stå og flå hud og hår af et rådyr oppe i sommerhuset. Det er ikke noget, han har det problematisk med eller store skrupler ved. For Thomas er kødspiser. Sådan kan han mær­ ke, at hans krop fungerer bedst. Hvad der til gengæld er vigtigt for ham, uanset om han spiser kød eller grønt, er, at dyret eller grøntsagerne har levet og er blevet dyrket under ordentlige forhold. At det ikke er proppet med anti­ biotika, sprøjtet med pesticider eller har levet under kummerlige forhold. For ham at se er rigtig meget af det mad, vi køber i supermarkedet og spiser, af en virkelig dårlig kvalitet. Han beskriver det som ueg­ net til menneskeføde. Derfor har han også startet online-supermarkedet “Rigtig Mad”, som specialise­ rer sig i gode råvarer og velsmagende og næringsri­ ge færdigretter. “Du kunne lige så godt sætte dine børn i en mudderpøl i Bangladesh”  Hjørnestenen i “Rigtig mad” er, at maden er netop det: Rigtig mad. Fri for alt det, vi ikke har brug for, og produceret på en måde, der først og fremmest tager hensyn til kroppens behov, men også med tanke på, hvordan produktionen påvirker kloden og naturen. – Vi har mærket en stigende interesse især her i 2020. Det skyldes til dels corona, men også at vi har arbejdet på at udbrede kendskabet til konceptet. Vi kan se, at vi får flere kunder i hele landet, siger Tho­ mas. Kunderne har overvejende hjemme i de store byer, og der er en overvægt af mennesker, som bor i mere velstillede egne. Men Thomas forklarer også, at flere og flere helt almindelige familier hopper med på konceptet. Familier, som måske er nødt til at prioritere lidt for at få budgettet til at hænge sam­ men, hvis de overvejende skal handle ind hos “Rigtig Mad”. – For mig at se, så kommer der også flere og flere til, som er trætte af de ting, de bliver præsenteret for i supermarkedet, og som vil have noget ordentligt at servere for deres børn. Og de nyder, at de tre gange

9


liv / om ugen kan få leveret gode, reelle råvarer med høj næ­ ringsværdi og som ikke er lortemad, siger han. Lortemaden, som han refererer til, er de konventionelt opdrættede grise med indhold af antibiotika i kødet. Sa­ lat, der er overdynget med pesticidrester. Kyllinger, der er blevet produceret på 30 dage. Fisk, der er importeret fra Bangladesh og dækket i dej, som kan findes på frysedi­ sken. Alt det og meget mere. – Der er jo ingen næring eller lækker smag i de her ting. Altså man kunne lige så godt sætte sine børn ned i den mudderpøl, hvor de her pangasiusfileter kommer fra, og bede dem drikke vandet. Det vil man jo heller ikke, for­ di det er lort, siger han.   Den slags finder man ikke hos “Rigtig Mad”. Her er alt udvalgt efter at være af bedste kvalitet, og alle færdigret­ ter er sammensat efter at sikre den højest mulige ernæ­ ring i måltidet. En del af det bygger på værdierne i stenal­ derkost, og sortimentet af kød på siden er da også stor. Men siden 2012 har Thomas også lært en ting eller to. Han prædiker ikke længere, at stenalderkost, som består af meget fedt og kød og få kulhydrater, er det rigtige for alle.  – Jeg talte jo højt om stenalderkost dengang, fordi det virkede for mig – og det gør det stadig. Men den rigtige formel for min krop er ikke nødvendigvis den rette for alle. Derfor vil jeg i højere grad opfordre til, at man lytter til sin krop og sætter sig ind i, hvad den har brug for og har det godt med, siger han.  Man kan sige, at han er blevet blødere med alderen. Mindre militant i sit forhold til kost. Både i forhold til sig selv og andre. Han tror dog uomtvisteligt på, at vi bliver mere og mere syge, stressede, får psykiske problemer, og at kloden lider. Og fra hans stol hænger det sammen med kosten og vores måde at producere fødevarer på. Både herhjemme og globalt. Når han taler om den kummerlige måde, vi forvalter vores ansvar på, bliver hans øjne mere insisterende og tempoet stiger i den ellers rullende tale­ strøm.  Lækkert og ligetil   Passionen er til at tage at føle på. Det samme er frustra­ tionen. Frustrationen over, at der ikke bliver gjort noget ved de store problemer, og at vi ikke er mere villige til at investere i kvalitet i køkkenet. Som han siger, så kan vi ikke få noget uden også at give. Og for Thomas er det så åbenlyst et valg at give noget ekstra for at få det bedre.  – Det handler om at prioritere. Jeg prioriterer at spise østers nogle gange om ugen, fordi jeg synes, det er læk­ kert, og fordi de er så rige på næring. Jeg prioriterer også at gå ud at spise dyre måltider, som er sensoriske oplevel­ ser, og hvor alt er udvalgt og tilberedt til at give en vild smagsoplevelse. Så vælger jeg til gengæld ikke at købe et stort tv eller så meget tøj, siger han.  Han ser, at flere og flere er bevidste om deres priorite­ ringer, men han ser samtidig også, at mange er ligeglade, eller ikke har evnerne og tiden til at sætte sig ind i ernæ­ ring på et højere plan, hvilket han godt forstår. For det er

10

ikke nødvendigvis så ligetil. Og det er også en af grun­ dene til at kaste sig ind i det nye projekt med “Rigtig Mad”, som han har gjort. At han kan formidle den vi­ den, han har samlet på mere end 30 år, og gøre det nemt for andre at få fingrene i gode råvarer og indsigt i, hvordan man tilbereder dem på en lækker måde. – Ved at handle hos os er du ikke nødt til at sætte dig ind i en masse ting om næringsindhold og produktions­ forhold. Du kan være sikker på, at der er styr på den del, siger han. Foruden at sælge råvarer og færdigretter er der på siden også en række videoer, hvor Thomas viser, hvor­ dan man tilbereder og laver et lækkert måltid. For der er i hans optik blevet begået en masse fejl i køkkenet. Fejl, han ser som en af de bærende grunde til, at mange mennesker undgår visse ting på menuen. De fejl vil han gerne rette op på, så det sunde valg også bliver det lækre. Og det er ikke, fordi det af den grund skal være svært. Nogle gange er det faktisk såre simpelt. Han fortæller let grinende, så bænken vibrerer igen, hvordan han laver mad for nogle gutter fire gange om ugen, og at der hver gang er nogle, der spørger, hvordan han laver sin dressing og gør salaten så læk­ ker. Han har givet dem opskriften mange gange, men fortæller den gerne igen, for den er nemlig hurtig at gennemgå. – Man tager noget koldpresset olivenolie, citron, krydrer med salt og peber og smider nogle krydderur­ ter i og så smager man til, siger han, mens han smilende ryster på hovedet over, at noget så simpelt kan virke så svært.  Drømmen om at kæmpe i flok  For Thomas er der mange himmelråbende sandheder om verdens tilstand. Sandheder som at vi er medvir­ kende til at gøre os selv og hinanden syge ved ikke at passe på kloden og kroppen. At vi, hvis vi fortsætter som vi gør nu, kun har omkring 60 høste tilbage, før jorden er gold. At vi er for mange mennesker og pro­ ducerer og smider alt for meget mad ud. At næringen i fødevarer er for lav, og at vi behandler natur og dyr kummerligt.  Han så gerne, at hele det store politiske apparat blev sat ind for at løse de problemer, mens de lagde ambitio­

“Jeg prioriterer også at gå ud at spise dyre måltider, som er sensoriske oplevelser, og hvor alt er udvalgt og tilberedt til at give en vild smagsoplevelse. Så vælger jeg til gengæld ikke at købe et stort tv eller så meget tøj ”


/ liv ner om vækst og fremgang til side. Hvorfor det ikke sker, har han mange teorier om. Måske handler det om penge. Måske handler det om at holde hånden under nogle udvalgte industrier. Måske er der en interesse i at gøre os syge. Må­ ske er det noget fjerde. Uanset grunden, ser han et be­ hov for, at vi alle sammen tager stilling og bruger den indflydelse, vi har, i en positiv retning. Thomas spiser kød, og kommer ikke til at stoppe med det. Når det er sagt, forstår han fuldt ud dem, som af moralske grunde vælger det fra, og han ser, at han på mange måder er i opposition til mange af de samme ting, som vegetarer og veganere er. Det usunde klima, den manglende dyrevelfærd, biodiversitetskrisen.  Derfor håber han, at spørgsmå­ let om at spise kød eller ej kan bli­ ve lagt til side for den større sag. For ham er det at være carnivor (kødspisende) nemlig et valg, han har truffet på baggrund af, hvor­ dan han oplever at have det bedst i sin krop. Og den balance opfordrer han alle til at undersøge og finde ud af. – Alt tyder på, at så længe man vælger de gode råvarer og ved, hvad man laver, så er det lige sundt at være vegetar, veganer, carnivor eller andet. Det handler om ens DNA, hvad man har det bedst med. Jeg har det bedst, som jeg lever nu, og vil aldrig tilbage til den sure, vrisne, utilfredse mand, jeg var, før jeg lagde min livsstil om. Jeg tror, der er mange ting, vi kan være helt enige om at kæmpe imod, siger han.  To-go kaffen er drukket ud og solen er langsomt ved at forsvinde om bag bygningerne og efterlade Kongens Have i skyggeland. Om mindre end 24 timer vil Thomas stå i sommerhusets have omgivet af biodynamiske grøntsager og flå et rådyr. Et rådyr der vel at mærke har levet et godt og frit liv. For ham føles det rigtigt i både krop og sind, men han vil ikke prædike, at det er De vises Sten for alle.   

11


tema / Foto/ Shutterstock

tema Let luft

Træk vejret - styrk kroppen

Livet leves helt grundlæggende mellem 2 åndedrag: Det første og det sidste. Vi fødes med et skrig og ånder ud, når det jordiske liv ophører. I den mellemliggende periode er det fuldstændig essentielt, at denne luftpumpe styret af lungerne fungerer optimalt.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

Lungerne har altid været et organ, som har fascine­ ret mig dybt. Ikke blot fordi de udfører en livsvigtig opgave døgnet rundt, men ligeledes fordi lungerne på flere måder er helt unikke. Lungerne er stort set det eneste organ, som ikke kan yde sin funktion, før menneskebarnet har for­ ladt den trygge base i livmoderen. Det er også et or­ gan, som du hvert eneste sekund kan fornemme i modsætning til eksempelvis nyrerne, leveren eller mavesækken. Samtidig og endnu mere fascinerende er det, at åndedrættet er den eneste organfunktion styret af det autonome nervesystem, som vi selv kan tage kontrol og styring over. Lungerne og åndedrættet Mennesket er udstyret med 2 lunger trygt belig­ gende i brystkassen, hvor ribbenene yder fysisk beskyttelse mod omverdenen. Den højre lunge er opbygget af 3 lungeafsnit, mens den venstre blot er forsynet med 2 af disse, da hjertet fylder i denne del af brystkassen. Via næsen og munden strømmer luf­

“Den langsomme og dybe vejrtrækning fortæller simpelthen din hjerne, at der er ro på, så systemet ikke behøves geare sig til trusler.” 12

ten gennem luftrøret, som forgrener sig ud i begge lunger via bronkierne. Livets opretholdelse er dybt afhængig af åndedræts­ funktionen, da her sker en udveksling af gasser mellem atmosfæren og kredsløbet. Den overflade, som udvekslin­ gen sker over, er på hele 55-80 m2! Det svarer til overfla­ den på 3-4 bowlingbaner. Hver gang vejret trækkes ind fyldes lungerne med ilt, som derefter passerer over i blodbanen. Ved udåndingen sker udvekslingen den anden vej, således at CO2 fra blo­ det passerer over i lungerne og når omverdenen via ud­ åndingsluften. Åndedrættet bør udføres på en måde, hvor du har for­ nemmelsen af at trække vejret helt ned i maven, så ma­ ven puster sig op ved en indånding og trækker sig ind mod rygsøjlen på en udånding. En god og korrekt udført åndedrætsfunktion sikrer ikke blot optimale forhold for gasudvekslingen, den bidrager ligeledes til en god fordø­ jelse ved blidt at massere alt indholdet i abdomen. Dette skyldes bla. en helt speciel muskel. Diafragma kaldes også for mellemgulvsmusklen. Det er en muskel, som danner den fysiske barriere mellem maveområdet og brystkassen. Samtidig er det mellem­ gulvsmusklens fornemste opgave at sikre en god vejr­ trækningsfunktion i samarbejde med små muskler ved ribbenene. Ved sammentrækning af diafragma bevæger den sig nedad, hvorved arealet i brystkassen udvides, og der skabes et undertryk, som suger atmosfæreluften ind. Når musklen efterfølgende slapper af, skubbes der blidt til lungerne, trykket i brystkassen stiger og udåndings­


/ tema

luften afleveres gennem mund el­ ler næse. Koblingen til nervesystemet Åndedrætsfunktionen er styret af et center i hjernestammen og det autonome nervesystem. Med autonom forstås et selvreguleren­ de system, som hele tiden auto­ matisk justerer sig efter kroppens behov. Det er smart – ellers kunne du ikke lave andet end konstant at holde øje med, om du bl.a. fik ilt nok. Det autonome nervesystem er todelt i hhv. det parasympatiske og det sympatiske nervesystem. Symbolsk svarer disse til yin og yang i kinesisk medicin – altså det rolige, indadvendte og opbyggen­ de vs. det aktive, udadvendte og nedbrydende. Hele tiden veksler aktivitetsgraden i en fin balance mellem de 2 systemer. Sådan kan bl.a. åndedrættet tilpasse sig de omstændigheder, du placerer dig selv i. Information fra det autonome nervesystem til de fleste organer i brystkassen og maveområdet går gennem den 10. hjernenerve kaldet n. vagus. Forbindelsen er som en tosporet motorvej, men med en interessant trafikretning. Hele 80% af informationen går FRA organer­ ne til hjernen og kun 20% fra hjer­ nen til kroppen. I lungerne har n. vagus bl.a. betydning for, hvor åbne de små luftveje er. Vi skal tilbage til diafragma­ musklen for at finde en del af sva­ ret på, hvorfor åndedrættet kan kontrolleres af bevidstheden og ikke blot kører på autopilot. Diafragmamusklen modtager sin nervestyring udenom det autono­ me nervesystem. I stedet går sty­ ringen via et muskelsystem lige­ som i arme og ben, som er under viljens kontrol. Når du med sindet beslutter dig for at fokusere på dy­

13


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

“Når du trækker vejret gennem næsen, sker det naturligt i et roligere tempo, som er tilpasset din krop. Samtidig er næsen så snedigt ind­ rettet, at den via sin opbygning og små fimrehår både filtrerer, opvarmer og fugter luften på vej ned i lungerne.”

bere og langsommere vejrtrækninger, er det i sidste ende muskelstyringen, som er handlingens forlængede arm. Når du bevidst arbejder med et mere hensigtsmæs­ sigt åndedrætsmønster, skabes ændringer i signalerin­ gen i det autonome nervesystem tilbage til hjernen på den to-sporede motorvej. Den langsomme og dybe vejr­ trækning fortæller simpelthen din hjerne, at der er ro på, så systemet ikke behøves geare sig til trusler. Derfor æn­ drer hjernen på balancen i dit autonome nervesystem, så det kører med en højere aktivering af det parasympati­ ske nervesystem. Ikke blot for dine lunger, men for alle de organer, som n. vagus sender besked til. Dette skaber generelt øget ro i krop og sind. Det er da sejt. Åndedræt, lunger og immunforsvar I dagens Danmark lever mange mennesker et hektisk liv og føler sig småstressede og konstant bagud. Denne tilstand er i nervesystemet lig med en sympatisk domi­ nans. Rent kropsligt skaber en sådan dominans over længere tid flere uhensigtsmæssige reguleringer i det indre miljø. Som direkte konsekvens ses bl.a. et højere niveau af kroppens langtidsstresshormon kortisol. Mere indirekte kan den mindre parasympatiske aktive­ ring forårsage en dårligere søvn og fordøjelse. Alle parametre er kendt for at medvirke til et dårligere fungerende immunforsvar. I disse tider med vinterens komme og den ak­ tuelle pandemi, har du om noget brug for et stærkt immunforsvar – ikke mindst i hele luftvejssystemet, hvor virusen netop ram­ mer. Derfor giver det mening at fokusere på, hvordan du med enkle metoder kan opnå en bedre balance i nervesystemet og samtidig styrke dine åndedrætsor­ ganer. At arbejde med vejrtræknin­ gen er oplagt. Når du flere gange om dagen bevidst tager kontrollen over åndedrættet, træner du kroppen til at yde mere bæredygtigt – også når den kører på autopilot. I min optik er munden skabt til at spise, snakke og kysse med, mens næsen er det primære

luftvejsorgan. Derfor skal du ikke kun træne de dybe og langsomme åndedræt; det er også vigtigt, at du fokuserer på at trække vejret gen­ nem næsen. Når du trækker vejret gennem næsen, sker det naturligt i et roligere tempo, som er tilpasset din krop. Samtidig er næsen så snedigt indret­ tet, at den via sin opbygning og små fimrehår både filtrerer, opvarmer og fugter luften på vej ned i lungerne. Filterfunktionen er bl.a. med til at beskytte dig mod udefrakommende snavs og mikroorganismer. Ligeledes bliver atmosfæreluften blandet med luft fra bihulerne, når du trækker vejret gennem næsen. Her­ ved sker ikke blot en opvarmning, men der tilføres også et stof, som hed­ der nitrogenoxid. Dette stof hjælper med at åbne de små blodkar i lunger­ ne, så gasudvekslingen hjælpes på vej. Hvis du ikke allerede er en næse-ån­ der, er der mange grunde til at træne dette. Rygning Fimrehårene fortsætter hele vejen ned gennem luftvejene. Deres til­ stand er vigtig for sundheden, da de bl.a. med deres små bølgebevægelser bidrager til at transportere skidt, mikroorganismer og slim op fra lungerne. Nogle kalder dem derfor for luftvejenes rensesystem. Rygning ødelægger disse fimre­ hår. Derved får mikroorganismer bedre mulighed for at trænge i ind i kroppen, da de i længere tid kan ”stå stille” på en overflade. Det øger deres chance for at igangsætte en decideret infektion. Et andet problem er, at kul­ ilte og nikotin fra cigaretterne skaber

“Resultaterne taler for sig. I ét studie havde mennesker med D-vitaminmangel 1,77 gange højere risiko for at få diagnosen Covid-19.” 14


/ tema

et øget pres på hjertet, som får pulsen og blodtrykket til at stige. På samme måde, som den bevidste dybe vejr­ trækning medførte ro i hele nervesy­ stemet, bidrager cigaretrygning til det modsatte via feedback mekanismen gennem n. vagus. Herved skabes et kropsligt stress i kroppen, som sam­ men med rygningens øvrige bivirk­ ninger over længere tid muligvis kan forringe immunforsvaret. At rygning er en risikofaktor ved årets pandemi, kan derfor ikke være en overraskelse. Et bedre og mere op­ lagt tidspunkt for rygestop fås vist ikke. Mikronæringsstoffer og immunforsvaret Af betydning for et velfungerende immunforsvar også i lungerne er desuden flere mikronæringsstof­

fer. De vigtigste er C- og D-vitamin samt mineralerne selen og zink. Særligt D-vitamin har været undersøgt i forbindelse med pandemien. Resultaterne taler for sig. I ét studie havde mennesker med D-vitaminmangel 1,77 gange højere risiko for at få diagnosen Covid-19. Grunde­ ne hertil er flere: D-vitamin spiller en rolle ved aktiveringen af kroppens små soldater alias T-celler. Når T-cellerne skal aktiveres, sætter de en antenne ud på celleoverfladen, som binder D-vitamin. Ved bindingen af D-vitamin stimuleres gener, der klæder T-cellen på til kamp. Uden D-vitamin i tilstræk­ kelige mængder sker dette ikke, og T-cellen bliver i sit dva­ lestadium. Soldaterne bliver altså hjemme i folden i stedet for at starte den krig, som eliminerer mikroorganismen. Af betydning er ligeledes D-vitamins rolle i regulerin­ gen af den inflammatoriske respons. Ved D-vitaminman­ gel vil den inflammatoriske respons nemt løbe løbsk. Alt­ så sender kroppens militær alt for mange missiler, granater og bomber afsted, så den kommer til at skade sig selv og ikke blot den invaderende mikroorganisme. Net­ op dette er set ved Covid-19, og er en betydelig faktor ved de svære forløb.

“Giv dine lunger de bedste forudsætninger denne vinter ved at træne det dybe og rolige åndedræt, trække vejret gennem næsen og stop med at ryge. ” Giv dine lunger de bedste forud­ sætninger denne vinter ved at træne det dybe og rolige åndedræt, trække vejret gennem næsen og stop med at ryge. Støt samtidig kroppens immun­ forsvar med gode mikronæringsstof­ fer, så er du godt på vej.

Støtter dit immunforsvar og dit naturlige forsvar i de øvre luftveje designspace.dk

Androphis støtter specifikt det naturlige forsvar i de øvre luftveje. Echinacea, astragalus, andrographis, hvidløg og hyldebær støtter alle et normalt immunsystem. Vitamin C og Zink bidrager til immunsystemets normale funktion

15


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Let luft

Dyb indånding til kroppens fine maskine Åndedrættet er en fintunet maskine, hvis funktion er afhængigt af en lang række små detaljer i mund, svælg, hals og bryst. Vedligeholdelsen af luftvejsmaskinen sker normalt af sig selv, men i de kolde måneder kan det være klogt at give kroppen en hjælpende hånd. Luftvejene holder gang i systemet, så resten af kroppen kan fungere. Men det er også gennem luftvejene, vi er følsomme for infektion – f.eks. fra virus som lige nu corona. Den luft vi indånder, for at lun­ gerne kan omsætte ilten til vores blod, har også mange andre ind­ holdsstoffer i sig. Ilt er kun godt 20 % af indholdet i en mundfuld luft, hvor størstedelen består af kvæl­ stof (ca 78 %). Luften indeholder også altid lidt vand i dampform samt en række gasser, hvor den største mængde er argon. Luftvejene er indrettet til at håndtere alle disse stoffer lige så vel som støvpartikler, der bliver sorte­ ret fra af fimrehår og slimhinder, før det hele ender i lungernes bron­ kier og alveoler. Slimhinder og fimrehår Det meste af tiden er du ikke op­ mærksom på åndedrættet, fordi det fungerer af sig selv. Du pudser måske din næse for at give fri adgang ved indgangen af luft­ vejene, og du kan træne mellemgul­ vet for at styrke funktionen af indån­ dingens endestation i lungerne. Men i det mellemliggende stykke af åndedrætsfunktionen må du stole

16

på, at din krop selv finder ud af det. Du kan højt rømme dig, så du skub­ ber lidt til nogle slimlag. Men en egentlig kontrol har du ikke. Kontrol har du heller ikke, når der kommer virus med i indån­ dingsluften. Når virus sætter sig på slimhinderne, må du håbe på, at dit immunforsvar er stærkt nok til at afvise en infektion. Det kan ikke altid lade sig gøre. F.eks. har vores krop ingen anti­ stoffer imod coronavirus, fordi det er en helt ny virus. I sådan et tilfæl­ de kan det dog stadig gøre en for­ skel, når dit system er velsmurt og stærkt. Både immunsystemet og alle de andre, mekaniske funktio­ ner i luftvejene. Afstivning med brusk Stærke luftveje får du ved at bruge dine lunge til fysisk aktivitet, ved at droppe tobak og ved en generel for­ nuftig levevis. Den del af bronkierne, som fører luften ud i alle hjørner af lungerne, er omviklet med små muskler, der styrkes ved træning og svækkes ved eksempelvis ophobning af tjærestof fra tobak. Men den del af luftrøret, som leder fra lungen og op til næsen, bli­ ver holdt åben og med fri passage


/ tema

af en lang række tynde ringe af brusk. Brusk er en form for bindevæv, der ikke kan trænes op på samme måde, som en muskel bliver styrket ved gentaget øget belastning. Men det er vigtigt, at bruskringene er i god stand, så de kan yde en effektiv afstivning af luftrøret. Det er her, et godt kosttilskud kan gøre en forskel. Stærke luftveje og immunforsvar Forskning har nemlig vist, at kombina­ tionen af aktivstoffer fra sort peber og C-vitamin har en positiv indvirkning på luftvejene. Sort peber stimulerer en god lungefunktion ved at rense luftvejene for slim, idet det virker antiinflammatorisk og antibakterielt og samtidig hjælper bronkierne med at slappe af og derved bekæmper hoste, mens C-vitamin stimulerer kroppens produktion af kollagen. Kollagen spiller en vigtig rolle for vedligeholdelsen af normalt fungerende brusk.

Tabletterne Deep Breath fra New Nordic indeholder netop denne kombination og kan yde en god støtte til din vejrtrækning gennem de kolde måneder, hvor risikoen for infektion er størst. Ud over sort peber og C-vitamin indeholder Deep ­Breath samtidig en kombination af vitaminer, som kan understøtte dit immunsystem. Det drejer sig om A, B12 og D-vitamin. De aktive stoffer i Deep Breath stammer desuden fra naturlige planter som spidskommen, der er inflamma­ tionshæmmende og styrker elasticiteten i lungevævet, fra japanmispel, der styrker lungernes evne til at regene­ rere efter sygdom, og fra myrte, der støtter vores naturlige mikroflora og virker bronkieudvidende.  Tabletterne kan tage med et måltid eller et glas vand.

“Sort peber stimu­ lerer en god lungefunktion ved at rense luftvejene for slim, idet det virker antiinflammatorisk og antibakterielt”

Vitale planteingredienser New Nordic er en producent, som lægger uhyre stor vægt på at benytte naturlige ingredienser. Den svensk-baserede virksomhed har udbredt sin eksport til over 30 lande på en filosofi om at finde frem til planteingredienser, der kan give næring og aktivere livsprocesser, som holder os vitale. Som andre produkter fra New Nordic er Deep Breath vegansk samt fri for gluten og laktose.

FORKØLET? Kraften fra ingefærroden og den skarpe citron gi‘r varme i en kold tid. Aktive naturlige ingredienser og antioxidant fra citron.

Økologisk ingefær ekstrakt

Økologisk Gummi arabicum

Ingefær & Citron

Naturlig æterisk appelsinolie

(+45) 39563626 www.limepharma.dk

Pulveriseret ingefær

Kan købes hos Helsemin samt i udvalgte helsekostbutikker og webshops

17


tema / Foto/ Shutterstock

tema Let luft

Frie radikaler og antioxidanter

– det handler om balance Luftforurening er en vedvarende, negativ påvirkning af vores organisme. Når du stimulerer indholdet af antioxidanter i kroppen, bliver den bedre i stand til at modstå forureningen.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

De senere år er antallet af dødsfald relateret til luft­ forurening faldet, hvilket tyder på, at vi bevæger os i den rigtige retning med at forbedre luftkvaliteten. Dog er luftforurening stadig en væsentlig årsag til problemer med luftvejene, og derfor er det inte­ ressant at se nærmere på, hvordan vi med kost og tilskud kan støtte op om vores slimhinder i luftveje­ ne og vores sundhed generelt. Luftforurening Luftforurening er et komplekst problem, fordi vi både ”importerer” og ”eksporterer” luftforurening. Luftforurening er derfor ikke udelukkende et pro­ blem, der hvor luftforureningen produceres, fordi den forurenede luft føres med vinden og ikke kender til landegrænser. Den luftforurening, vi producerer i Danmark, be­ regnes til at være årsagen til 1200 af de 4200 døds­ fald, der er relateret til luftforurening. De resterende 3000 dødsfald skyldes den forurening, vi modtager fra andre lande. Samtidig er vores forurening i Dan­ mark årsag til 1800 dødsfald i andre lande. Den nega­

“Den luftforurening, vi producerer i Danmark, beregnes til at være årsagen til 1200 af de 4200 dødsfald, der er relateret til luftforurening. De resterende 3000 dødsfald skyldes den forurening, vi modtager fra andre lande.” 18

tive påvirkning af forskellige typer af luftforurenende partikler resulterer også i mange tilfælde i luftvejsproble­ matikker som eksempelvis kronisk bronkitis hos voksne, men særligt hos børn. Importen og eksporten af luftforurening tydeliggør relevansen af bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål. FN’s 17 verdensmål forpligter nemlig FN’s 193 medlemslande til at arbejde med målene i en erkendelse af, at vi gensi­ digt påvirker hinanden på både godt og ondt. De frie radikaler Når vi udsættes for forurening, har vi brug for antioxi­ danter fra vitaminer og mineraler samt fra fytokemiske stoffer, der findes i planter. Antioxidanter bruger vi til at beskytte os mod frie radikaler, der som nævnt kan kom­ me fra forurening, men som også kommer fra usund mad, rygning og brankestoffer fra tilberedning af mad. Frie radikaler er molekyler, der er ustabile, fordi de mangler en eller flere elektroner, som de forsøger at stjæ­ le fra andre molekyler. Når de stjæler elektroner fra an­ dre molekyler, bliver de berørte molekyler enten selv til frie radikaler eller går til grunde. De frie radikaler kan lave skader mange steder i kroppen fx vores DNA og vo­ res kolesterol. Når kolesterolet oxideres, har det stor be­ tydning for udvikling af hjertekarsygdom. Neutraliserende antioxidanter Frie radikaler er ikke udelukkende noget, der påvirker os udefra. Vi danner kontinuerligt frie radikaler i kroppen. Det er led i en naturlig proces, for immunforsvaret har brug for frie radikaler til at bekæmpe infektioner. Det handler derfor ikke om, at vi slet ikke skal udsættes for


/ tema

“Når vi udsættes for forurening, har vi brug for antioxidanter fra vitaminer og mineraler samt fra fytokemiske stoffer, der findes i planter.” frie radikaler, men vi kan tilstræbe at begrænse dem, der påvirker os udefra. For at holde niveauet af frie radikaler på et tilpas niveau har vi brug for anti­ oxidanter. Antioxidanter neutraliserer de frie radikaler, så de ikke længere kan lave skade på andre molekyler. Vitaminer som A-, C-, D- og E- vitamin samt mine­ raler som selen og zink er vigtige anti­ oxidanter. Vitaminerne og mineralerne kan vi få fra tilskud og fra kosten. Eksempelvis er havtorn rig på både C- og A-vitamin, mens kerner og frø er rige på zink. Selen kan vi få fra paranødder, fisk og skaldyr. Den mad, vi spiser fra planteriget, indeholder ikke udelukkende antioxi­ danter fra vitaminer og mineraler, men indeholder også antioxidanter i form af fytokemiske stoffer. Det kan eksempel­ vis være lycopen fra tomater, anthocya­ niner i aroinabær og resveratrol fra røde druer. Ved at spise mange forskellige grøntsager, frugter og bær i alle regnbu­

Aronia

Har et meget højt ­indhold af anti­oxidanter eksempelvis anthocyanidiner. Anthocyanidiner har anti-inflammatorisk virkning og beskytter kredsløbet. Aronia indeholder desuden vitaminer og m ­ ineraler som ­eksempelvis C- og K-vitamin, flere af B-vitaminerne, jern, kalk, magnesium og zink.

Timian

Indeholder thymol, der har desinficerende virkning. Brug gerne frisk og tørret timian i madlavningen eller tag et d ­ ampbad med ­æterisk timianolie, hvis du er ramt af h ­ oste (pas på dampen ikke er alt for varm).

ens farver, øger vi sandsynligheden for, at vi får så mange forskellige antioxi­ danter som muligt. Vi har gode muligheder for at finde bær i den danske natur, som er fantasti­ ske antioxidanter. Aronia (også kaldet surbær), hyben og havtorn er alle rige på vitaminer, mineraler og fytokemiske stoffer. Krydderurter indeholder ligele­ des mange fytokemiske stoffer, der fun­ gerer som antioxidanter, så det grønne drys og urteteerne skal vi ikke glemme. Stærke slimhinder Vi har slimhinder i øjnene, munden, tar­ men, luftvejene og underlivet. Slimhin­ derne kan anses som en slags indvendig hud, der beskytter os mod bakterier og allergener. Er vores slimhinder svage, bliver vi mere modtagelige over for in­ fektioner og allergiske reaktioner. Til et sundt immunforsvar hører derfor sunde slimhinder. Til at nære slimhinderne i kroppen har vi bl.a. brug for A-vitamin og B-vita­ miner samt zink. Desuden er sunde fedtstoffer næring til slimhinderne. Havtorn indeholder en blanding af ome­ ga 3, 6, 7 og 9, men er også rig på A-vita­ min. Denne sammensætning gør hav­ torn til en hyppigt anvendt ingrediens i tilskud til slimhinderne. Slimhinderne i luftvejene kan også have godt af urter som timian og peber­ mynte. Timian indeholder den æteriske olie thymol, der virker desinficerende. Timian har slimløsende effekt og vir­

Har du problemer med åreforkalkning? Er du klar over, at nogle af dine gangproblemer kan skyldes

Gå ind på

forkalkning? eksempelvis ”vindueskiggerben”.

www.edta-patientforenigen.dk

Eller er du diabetiker og har sår som ikke vil læges på benene?

og få forklaring, patientberetninger og

Så er en intravenøs behandling med EDTA det eneste rigtige for dig.

læs meget mere om emnet.

Behandlingen er smertefri og helt uden bivirkninger.

Her kan du også se en liste over behandlere.

EDTA er en helhedsbehandling, der fjerner skadelige oxidanter

Ved spørgsmål kontakt os på

i blodkredsløbet.

tlf.: 23 34 23 16.

19


tema /

“Vi har gode muligheder for at finde bær i den danske natur, som er fantastiske antioxidanter.” ker krampeløsende på den glatte musku­ latur i luftvejene. Timian indgår ofte i ho­ stesaft, halssprays og hostete. Pebermynte har hostestillende effekt og indeholder mentol, der har antiseptisk virkning. Dyrkningsforhold og indholdet af antioxidanter Fra tid til anden diskuteres det, hvorvidt økologisk frugt og grønt er sundere end konventionelt. Fødevarestyrelsens svar på spørgsmålet er, at ved at vælge de økologiske produkter sparer vi os selv for mange tilsætningsstoffer og for sprøj­ tegift. Fødevarestyrelsen nævner også biodiversiteten som en væsentlig faktor, da denne ofte er større på økologiske går­ de. Er de økologiske frugter og grøntsager sundere i forhold til vitaminer, mineraler og antioxidanter? Fødevarestyrelsen hen­ viser til, at det endnu ikke er bevist. I 2014 udgav British Journal of Nutrition dog en rapport, der bl.a. viste at økologisk frugt og grønt indeholder flere antioxidanter end konventionelt. Jens Otto Andersen, forfatter til bogen ”Vitalitet – fra muld til mave”, beskriver i bogen forskellige forsøg, der viser, at øko­ logisk frugt og grønt har større mod­ standsdygtighed over for angreb fra mi­ kroorganismer. Større modstandsdygtighed kommer af et større indhold af sekundære stoffer som fenoler, alkaloider og glykosider, der alle er anti­ oxidanter. De sekundære stoffer bruges af planterne som en del af deres forsvar mod skadedyr. Hvordan bliver vores frugt og grønt vitalt med et højt indhold af sekundære stoffer? Ifølge Jens Otto Andersen hand­ ler det om, at vi skal se på helheden, da der er flere aspekter at tage i betragtning. Vitaliteten kan variere fra sort til sort, og desuden bestemmes vitaliteten af, om der sprøjtes og anvendes kunstgødning, hvor­

20

Havtorn

Indeholder en del A-, C-, ­ E- og K1-vitamin samt en blanding af omega 3, 6, 7 og 9. Havtorn kan købes som saft (uden andet blandet i) fra Voelkel, men havtorn kan også købes som pulver og tørrede bær. Desuden findes de på frost i nogle supermarkeder og alternativt kan vi plukke dem selv.

Hyben

Har et højt indhold af A-vitamin og beta-caroten (forstadie til A-vitamin), C-vitamin samt en bred vifte af fytokemiske stoffer som zeazanthin, quercetin og lutein. De mange forskellige antioxidanter sandsynliggør en væsentlig anti-inflammatorisk virkning, hvilket mange med ondt i bevægeapparatet benytter sig af. A-vitamin er desuden godt til slimhinderne.

dan jordbundsforholdene er samt af vejr­ forholdene. Hvordan vi dyrker vores fø­ devarer, har derfor indflydelse på både bæredygtighed og miljø samt næringsind­ holdet i fødevarerne. Om planternes mod­ standsdygtighed og vitalitet giver gevinst for os, når vi spiser dem, er svært at sige noget om, men det forekommer sandsyn­ ligt. Når fødevarer har højt indhold af se­ kundære stoffer, og hermed høj vitalitet, påvirker det som nævnt modstandskraf­ ten over for mikroorganismer. Dette kan have stor betydning for reduktion af madspild, fordi fødevarernes holdbar­ heden simpelthen er bedre. Hermed er vi igen tilbage ved bæredygtighed, den gensidige forbundethed og FN’s 17 ver­ densmål, fordi reduktion af madspild indgår i mål nummer 12 ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

Kilder: Luftkvalitet og helbredseffekter I Danmark, status 2018. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, august 2019. https://www.verdensmaalene.dk Radikaler – hvad er frie radikaler? https://nexs.ku.dk/forskning/vidensbanken/radikaler/ USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2: http://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf Havtorn: https://frida.fooddata.dk/ food/1708? Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC4141693/ Jens Otto Andersen: ”Vitalitet – fra muld til mave”, s. 8-33. Hvorfor vælge økologi? https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/ Kend_kemien/Sider/Hvorfor-vælge-økologi. aspx Georg Borchorst: Urter og urtemedicin, s. 134-136 + 163-165.


ÉN TABLET OM DAGEN

/ tema

STØTTER HUD, HÅR OG NEGLE Hår Negle Hud

Stofskifte Immunsystem pharmanord Energi

Bio-Selen+Zink er et af Danmarks mest testede selenpræparater, og gennem 30 år har millioner af forbrugere i mere end 45 lande haft glæde af den støtte, produktet kan give kroppen.

DK_SelenZinc_Ad_Naturli_208x275_0420

Bio-Selen+Zink indeholder det dansk producerede og patenterede Seleno-Precise, som sikrer en god og dokumenteret optagelighed af mikronæringsstoffet selen.

Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normalt hår. Zink og selen bidrager til vedligeholdelse af et normale negle. Zink bidrager til vedligeholdelse af et normal hud. Selen bidrager til normal funktion af skjoldbruskkirtlen. Zink, C-vitamin og selen bidrager til normal funktion af immunsystemet. C- og B6-vitamin kan medvirke til at reducere træthed og energiløshed.

21

Læs mere om Bio-Selen+Zink og tilmeld dig Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Let luft

Ingen grund til test Denne vinter er du særligt opmærksom, hvis næsen løber eller halsen snører til. Tanken om en Covid-19 infektion er ubehagelig, og de hyppige coronatests er ubelejligede. Så der er ekstra grund til at give luftvejene de bedst mulige vilkår. Med de hyppige opstramninger af rejse­ vedledninger må de fleste af os se frem til en lang vinter på hjemlige breddegrader med masser af indendørs ophold – ikke kun på jobbet men også i fritiden, når koldt og vådt vejr tvinger os til at blive i sofaen. Inde i stuen er dejligt at være for hele familien. Men det er også der, bakterier og vira har det allerbedst. De skadlige af mikro­ organismer, der kan gøre mennesker syge, glæder sig næsten lige så meget til juletiden, som vi andre gør. Det er nemlig i denne tid, mennesker er tæt på hinanden og kan over­ føre sygdom til hinanden. Frisk luft styrker dig Det er nemlig ikke ude i det kolde vejr, du bliver smittet med sygdom. De færreste bakterier og vira kan overleve ude i regnen og kulden, så jo mere du er udendørs, jo læn­ gere tid er du uden for deres rækkevidde. Den gamle sandhed om, at den friske luft gavner dig, har noget på sig, når blodet ruller i årerne og du gisper efter vejret i modvin­ den på den åbne strand. I virkeligheden bur­ de du have en dosis vintervejr alle dage, hvor du virkelig kan mærke din krop helt ud i fin­ gerspidserne og næsetippen. Problemet er, hvis du lader din krop blive påvirket af det fjendtlige vejr. Hvis du fryser fødderne i for små sko eller bli­

22

ver gennemblødt på cykelturen, påvir­ ker det kroppens almindelige forsvar imod mikrorganismerne, som ligger på lur hjemme i entreen eller på håndtaget til S-toget. Dit immunforsvars styrke er nede i en bølgedal, når resten af organis­ men er på overarbejde for at genvinde varmen, og i sådan nogle situationer er du ekstra modtagelig for at alle de vin­ tersygdomme, som ligger på lur. Så begynder du pludselig at hoste. Er din pande varm? En hovedpine er på vej, og du er nødt til endnu en gang at tage turen til corona-testcentret. Heldigvis er de fleste coronatest sta­ dig negative. Men det var da dejligt, hvis man kunne slippe for både coronarisiko og de andre mikrobakterielle infektioner, der lurer i vinterens fugtige indeklimaer. Boost til luftvejene Vintersygdommene starter typisk ved, at virus eller bakterier trænger ind i dine luftveje. Derfor er et lige så godt råd som varme sokker, at du kan booste dine


/ tema

KN I

M IM UN FORSVARET

Betydelig virkning af Shiitake-svampen Urten andrographis, som er velkendt fra indisk Ay­ urvedabehandling, har i forsøg vist sig at have både forebyggende og lindrende egenskaber i forhold til luftvejssymptomer. Det samme gælder hvidløg, der uden bivirkninger understøtter en sund funktion af ånde­ drætsorganerne. Som noget særligt indeholder Immune System også et udtræk fra den japanske spisesvamp Shiitake, der har en betydelig virkning på kroppens immunforsvar. Forsøg har dokumenteret effekt hos både raske og syge menne­ sker – et placebokontrolleret forsøg med 98 HIV-patien­ ter viste markant forbedring af immunsystemet. Det kan også fremhæves, at kosttilskuddet er tilsat ekstrakt af olivenblad, som i betydeligt højere grad end jomfruolivenolie og olivenfrugt indeholder polyfenoler med antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber.

VI R

“De færreste bakterier og vira kan overleve ude i regnen og kulden, så jo mere du er udendørs, jo længere tid er du uden for deres rækkevidde.”

Til styrkelse af dit eget immunsystem indeholder kosttilskuddet bl.a. C-vitamin og zink, men det vigtigste er måske, at en række ingredienser er målrettet direkte til at støtte luftvejene, som er adgangsporten til din krop for virus og bakterier.

R EN BETYDE LIG

G N

luftvejes funktion og modstandskraft med tilskud af essentielle stoffer. Et velafprøvet middel til mere ro­ busthed over for infektion er kosttil­ skuddet Immune System fra Solaray. Immune System har i en årrække været populært på det amerikanske marked og har den fordel, at det er sammensat af mange forskellige, virksomme stoffer fra urter, bær, rød­ der og andre naturlige ingredienser.

HA KE ITA I SH

Immune System er både til mænd og kvinder, og det kan anvendes så­ vel forebyggende som akut, hvis du har følelsen af, at sygdom er under opbygning. Tabletterne skal tages sammen med et måltid – men det er ikke nogen skade til, hvis du følger op med en kop te med honning eller en kop varm chokolade, som også holder humøret oppe i de kolde må­ neder.

Udo’s Oil™ har fået ny indpakning. Indholdet har vi naturligvis ikke rørt ved... Det er ikke kun etiket og kasse, vi har ændret. Navnet har også fået en overhaling, så det bedre matcher indholdet. For når et produkt har lagt sig i føresædet, siden det kom på markedet i Danmark i 1996, og stadig bibeholder den postion, så kan det kun betegnes som en klassiker! Samme fantastiske mekanisk koldpressede planteolier med naturligt indhold af omega 3-6-9, nu blot i nye klæder. Udo’s Oil™ Omega 3-6-9 Klassiker fås i henholdsvis 250 og 500 ml flaske.

Fås i helsekostforrretninger, Matas samt flere netbutikker. Mere info på: panacea.dk Udos-Oil_klassiker_180x115.indd 1

10/09/19 10:18 PM

23


tema / Foto/ Shutterstock

tema Let luft

Kend din

Glutathion...

Glutathion er en aminosyre, som det kan betale sig at kende, idet glutathion indgår i nogle af kroppens vigtigste afgiftningsmekanismer. Glutathion fungerer samtidig som en kraftig antioxidant, der beskytter og hjælper kroppens celler mod skader, forvoldt af toksiske stoffer, tungmetaller og oxidativ stress.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Glutathion hjælper leveren med at afgifte Glutathion har en særdeles beskyttende og afgiften­ de virkning. Det er faktisk vanskeligt at overdrive vigtigheden af glutathion, for stoffet spiller en helt central rolle i den cellulære beskyttelse mod oxidativ stress. Som mennesker har vi et indbygget naturligt afgiftningssystem, det er glutathionsystemet. Vi ved, at en opregulering af alle aspekter af dette system vil hjælpe kroppen af med toksiner, carcinogene stoffer og i særlig grad tungmetaller som eksempelvis kvik­ sølv. Ved at styrke glutathionsystemet forbedrer vi alle faser af kroppens afgiftningsprocesser. Tilstrækkeligt høje glutathionsniveauer kan po­ tentielt have livsforlængende og foryngende effekt, idet glutathion bekæmper aldring og degeneration. Glutathion har særlig stor betydning i relation til le­ verens afgiftningsevne og hjælper i de fleste af leve­ rens afgiftningsfaser med effektivt at udskille uøn­ skede, skadelige stoffer. Det er således i din lever, at du finder kroppens største koncentration af glutathion. Glutathion er et protein, som er sammensat af tre aminosyrer: glutaminsyre, cystein og glycin, og stoffet produceres i hver eneste af kroppens celler. Glutathi­ ons indhold af svovl er afgørende for dets afgiftende effekt, og det er ofte mangel på den svovlholdige ami­ nosyre cystein, der kan være en begrænsende faktor i forhold til kroppens egen dannelse. Mangler du glutathion? Som det forhåbentlig allerede er fremgået, så er glutathion et stof, som du nødigt vil mangle. Søger du på videnskabelige artikler i relation til glutathi­ ons helbredende virkning, så vil du finde langt over 100.000, de fleste med positive resultater, der påviser

24

glutathions store betydning og indvirkning på kropslig balance og sundhed. Kroppens naturlige produktion af glutathion aftager normalt med alderen, og det kan derfor være en god ide at stimulere kroppen til øget glutathionsdan­ nelse ved at spise masser af glutathionsfrem­ mende råvarer, og ved svær mangel, overveje tilskud af liposomal glutathion. Mangel på glutathion forbindes med tid­ lig aldring og øget risiko for udvikling af en række sygdomme. Vi ved i dag, at men­ nesker, der lider af eksempelvis demens eller Alzheimers sygdom, alkoholikere samt børn med autisme, er særligt disponerede for lave niveauer og derfor ikke er i stand til at afgifte effektivt. Det påvirker deres livs­ kvalitet i alvorlig grad. Mangel på glutathion giver sig ofte udtryk som: • Udpræget træthed • Hukommelsesbesvær • Muskelsvaghed • Ømme led • Nedsat leverfunktion • Nedsat afgiftning • Hurtigere aldring   Glutathion har således stor betydning for en lang række kropslige processer. Det kan i allerhøjeste grad betale sig at være opmærksom på at optimere denne væsent­ lige sundhedsfaktor og gøre alt for på naturlig vis at fremme dannelsen og niveauerne af det.


/ tema

Stimuler kroppens egenproduktion Mange forskere har interesseret sig for glutathion og undersøgt, på hvilke måder man vil kunne øge niveauerne. De har heldigvis fundet frem til flere effektive strategier. 1. Ved at minimere den toksiske be­ lastning formindsker du kroppens behov for glutathion. Det kan blandt andet omfatte et begrænset alkoholindtag, økologisk levevis med råvarer uden pesticidrester og øget opmærksomhed på at minime­ re forgiftning fra eksempelvis pleje­ produkter, madindpakning, tæpper, møbler og tekstiler med mere.

2. Ved at nedbringe niveauerne af oxidativ stress i krop­ pen via blodsukkerstabiliserende og antiinflammato­ risk levevis, herunder et højt indtag af svovlholdige og C vitaminrige grønsager og frugter, hjælper du kroppen til selvhjælp. 3. Ved at indtage glutathion i form af tilskud, enten intra­ venøst (tilbydes så vidt vides ikke i DK) eller i liposo­ mal form. Glutathion har vist positiv effekt ved flere sygdomme, når det blev tilført i en af de ovennævnte former.

GLUTATHION ST IM UL ER EN

Det kan dermed på daglig basis være en god ide at stimulere kroppens mu­ ligheder for selv at danne glutathion ved at spise mange svovlholdige grønsager og frugter samt æg og kød. Dog ser det ud til, at effektiviteten er højest ved indtag af vegetabilske

D

E D FØ ER AR EV

25


tema /

Afgiftning af kviksølv Kviksølv er verdens farligste tungmetal, og undersøgelser har vist, at mange, særligt kvinder, har kviksølvophobninger i kroppen. Det kan påvirke sundheden, fertiliteten og intelligensen negativt. Glutathion er en væsentlig afgiftningskomponent, også i relation til kviksølv. Mangel på glutathion har således vist sig at kunne medføre øgede negative konsekvenser i forbindelse med kviksølvforgiftning.

glutathionskilder fremfor animalske. De mest glutathion stimulerende fødevarer kan derfor være: • Broccoli • Blomkål • Rosenkål • Hvidkål • Avocado • Vandmelon • Asparges • Hvidløg Omdannelsen kræver tilstedeværel­ se af blandt andet C og B vitaminer, særligt B6 og B12 vitamin samt fo­ linsyre, for at kunne finde sted. Men også andre vitaminer og mineraler samt aminosyrer indgår i dannelsen af glutathion. Det kan du læse mere om herunder. Glutathion som kosttilskud Spiser du et kosttilskud i form af en pille, der indeholder glutathion, så vil du som regel opleve, at stoffet bare bliver nedbrudt i fordøjelseskanalen til de tre aminosyrer glutaminsyre, cystein og glycin. Det vil dermed ikke føre til øgede mængder glutathion i blodet. Liposomal glutathion ser derimod i mindre studier ud til at fungere bedre, idet glutathionen her er ”pakket ind” i fedtmolekyler.

26

“Mangel på glutathion forbindes med tidlig aldring og øget risiko for udvikling af en række sygdomme.” Området savner dog større studier. På denne måde opta­ ger kroppen glutathionen direkte, hvilket kan ses som en stigning i blodets indhold af glutathion. Lige nu forhand­ les liposomal glutathion ikke i Danmark, men det er fuldt tilladt at købe i andre EU lande til eget forbrug. Personligt indtager jeg Quicksilver liposomal glutathion fra Life Extension Europe. Du kan udover at spise en masse økologiske kål, avoca­ do og hvidløg hjælpe kroppen til øget produktion af glu­ tathion ved at sørge for tilstrækkeligt med glutathionsti­ mulerende mikronutrienter. Det handler om livets tændrør, enzymerne, og du kan ikke danne et eneste en­ zym i kroppen, hvis ikke der er tilstrækkeligt med vitami­ ner og mineraler til stede. Det omfatter i denne sammen­ hæng eksempelvis: • En god multivitaminpille af høj kvalitet. Det kan eksem­ pelvis være Nature’s Own CoQ10 multi, Terra Nova multi eller Life Extension multi. • C-vitamin – et af de få vitaminer, som vi mennesker ikke selv kan danne. Indtages bedst i naturlig form fra eksem­ pelvis havtorn, acerola, hyben eller kirsebær. • Selen – et vigtigt spormineral, som de fleste danskere mangler pga. lave selenniveauer i jorden. Indtages bedst i fødevarematrix som eksempelvis Pharma Nord sele­ no-precise eller Nature’s own selen.

• B-vitamin kompleks, særligt B6, B12 og folinsyre er vigtige, men B vitami­ ner tages bedst samlet. • D-vitamin – det mest immunstimu­ lerende vitamin, som kroppen kan danne. • Glisodin – ekstrakt fra cantaloupe­ melon, rig på vegetabilsk superoxi­ ddismutase SOD, der indirekte kan øge niveauerne af glutathion. • Aminosyren glutamin – hjælper til dannelse af glutathion* • Aminosyren N-acetyl-cystein – for­ stadie til glutathion* • Alpha lipunsyre – øger mitokondrie glutathion­ niveauerne* • Liposomal glutathion – det mest effektive tilskud af glutathion* *Glutamin, n-acetyl-cystein og alpha lipunsyre forhandles i Danmark, men i lavere doser end fastsat af EUs EFSA forordning. Liposomal glutathion forhandles p.t. ikke i Danmark, men kan også fuldt lovligt købes i højere doser til eget forbrug fra andre EUlande.

Vær ekstra opmærksom på glutathion Tilstrækkelige niveauer af glutathion er således helt afgørende for sundhed, balance og kropslig beskyttelse mod toksiner – hele livet. Også din levetid kan være påvirkelig af tilstrækkeligt


/ tema ANNONCE

IMMUNFORSVAR OG ENERGI

høje glutathionsniveauer. Heldigvis er der meget, vi selv kan gøre for at optimere niveauerne, og det har effekt. Du kan selv vælge, hvilke af de foreslåede veje til øget glutathion, som du foretrækker; skal det være masser af økologisk kål, mindre alkohol eller Liposomal glutathion i tilskudsform? Men der er lige et par yderligere små tips til dig, der gerne vil øge dine glutathionsniveauer helt naturligt. For en alkoholfri øl om dagen ser ud til at kunne øge dine glutathionsniveauer med 29%.  Indtag af 83 g mandler dagligt kan øge glutathionsniveauerne blandt rygere med 16% og mindske DNA-skader med 29%. Desuden kan meditation øge niveauerne med cirka 20%. Vælg selv, men vær særligt opmærksom på hver dag at optimere din krops dannelse af dette helt særlige og utroligt væsentlige stof; glutathion.

Referencer: Pizzorno J.; ”Glutathione”; Integr Med (Encinitas). 2014 Feb;13(1):8-12. PMID: 26770075; PMCID: PMC4684116. Pizzorno J.; “The path ahead: persistent organic pollutants (POPs)—a serious clinical concern”; Integrative Med Clin J. 2013;12(2):8–11. Allen J, Bradley RD; “Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers”; J Altern Complement Med. 2011 Sep; 17(9):827-33. Buhl R, Vogelmeier C, Critenden M, Hubbard RC, Hoyt RF Jr, Wilson EM, Cantin AM, Crystal RG; “Augmentation of glutathione in the fluid lining the epithelium of the lower respiratory tract by directly administering glutathione aerosol”; Proc Natl Acad Sci, U S A. 1990 Jun; 87(11):4063-7 E M van Lieshout, W H Peters; “Age and gender dependent levels of glutathione and glutathione S-transferases in human lymphocytes”; Carcinogenesis, Volume 19, Issue 10, Oct 1998, Pages 1873–1875, https://doi.org/10.1093/carcin/19.10. Martínez Alvarez JR, Bellés VV, López-Jaén AB, Marín AV, Codoñer-Franch P; “Effects of alcohol-free beer on lipid profile and parameters of oxidative stress and inflammation in elderly women”; Nutrition. 2009 Feb; 25(2):182-7. Li N, Jia X, Chen CY, Blumberg JB, Song Y, Zhang W, Zhang X, Ma G, Chen J; “Almond consumption reduces oxidative DNA damage and lipid peroxidation in male smokers”; J Nutr. 2007 Dec; 137(12):2717-22. Sharma H, Datta P, Singh A, Sen S, Bhardwaj NK, Kochupillai V, Singh N; “Gene expression profiling in practitioners of Sudarshan Kriya”; J Psychosom Res. 2008 Feb; 64(2):213-8.

FAMILIENS VEGANSKE

multivitamin Gummy ger desuden til en normal funktion af nervesystemet samt normal dannelse af røde blodlegemer. C-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion samt bidrager til at reducere træthed og udmattelse. Den plantebaserede D2-vitamin Den nye Multi Vegan™ Gum- bidrager til normale knogler mies indeholder 9 forskelli- og tænder samt immunforge vitaminer. Herunder B-vi- svarets normale funktion. taminer, der giver energi. Samtidig indeholder de læk- De veganske gummies inre gummies C-vitamin og deholder KUN naturlige farve- og smagsstoffer fra plantebaseret D2-vitamin. appelsin, æble, hindbær, Vitaminerne B3, B6 og B12 jordbær og solbær. Virkelig bidrager til at reducere lækker smag og konsistens. træthed. B12-vitamin bidra- Prøv dem!

Multi Vegan™ Gummies er en helt ny vegansk multivitamin gummy fra kosttilskudsvirksomheden New Nordic. Den velsmagende gummy er let at tage og kan anvendes af hele familien for et godt immunforsvar og energi.

3 FORDELE VED MULTI VEGAN™ GUMMIES Reducerer træthed Multi Vegan™ Gummies er baseret på 9 forskellige vitaminer. Vitaminerne B3, B6 og B12 bidrager til at reducere træthed. Normalt immunforsvar Vitamin C bidrager til immunforsvarets normale funktion og bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Plantebaseret D2 vitamin Vitamin D2 er plantebaseret og bidrager til normale knogler og tænder samt bidrager til immunforsvarets normale funktion. HER KØBER DU MULTI VEGAN GUMMIES Multi Vegan™ Gummies kan købes i Matas, Helsam, Helsehuset, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

27


tema / Foto/ Shutterstock

Hvæs, hiv og pib

tema Let luft

Hvordan hjælper du dit barn med astma og astmatisk bronkitis?

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Snævre luftveje og ekstra slimproduktion – ikke under­ ligt, at vejrtrækningen kræver mange kræfter, når et barn har astma/astmatisk bronkitis. Det er meget ubehageligt og kan føles utrygt, når vejtrækningen er besværet. Desværre er det virkeligheden for mange børn. Cirka hvert tredje barn under tre år oplever mindst ét tilfælde af astmatisk bronkitis. Cirka hver tredje af dem får senere stillet diagnosen astma. I Danmark har 7-10 % af skolebørn astma. 80 % af dem starter med at få symptomer før femårsalderen. Lad os se på, hvilke muligheder der findes for at hjælpe dit barn, hvis I har astma eller astmatisk bronki­ tis inde på livet. Hvad er astma og astmatisk bronkitis? Astma og astmatisk bronkitis er som udgangspunkt den samme tilstand. Det kaldes for astmatisk bronkitis når det opstår hos de små børn og i forbindelse med en infektion. I artiklen her vil vi derfor af nemheds grunde bruge betegnelsen astma. Astma er en sygdom i lungerne, der skyldes en inflam­ mation. Inflammationen skubber til immunforsvaret og får dermed slimhinderne til at hæve og producere ekstra slim som en form for beskyttelse. Det kan f.eks. udløses af røg, lugte, dampe, støv og allergener. Som udgangspunkt er det en klog reaktion, at kroppen gerne vil beskytte lun­ gerne. Men problemet opstår, når immunforsvaret overre­ agerer på forholdsvis uskadelige påvirkninger, og når in­ flammationen ikke forsvinder igen. Der findes medicin, som kan dæmpe barnets ast­ masymptomer. Hvis dit barn har brug for medicin, skal du selvfølgelig drøfte dette med jeres læge.

28

Hvad er årsagerne til astma? Du har også mulighed for at arbejde dybere med årsa­ gerne til dit barns astma. Astma er som sagt en reaktion fra immunforsvaret. Derfor kan du med fordel fokusere på at få dit barns immunforsvar i balance, så det ikke overreagerer. Når du vil arbejde med immunforsvaret, kommer du ikke uden om fordøjelsen. Her sidder 70-80 % af immun­ forsvaret. Det er især bakterierne i tarmen, som har stor betydning for immunforsvaret. Sammensætningen af bak­ terier og andre mikroorganismer i tarmen kaldes tarmens mikrobiota. Det er vigtigt for immunforsvaret, at mikro­ biotaen er varieret med mange forskellige typer af bakteri­ er. Samtidig skal der være overvægt at gavnlige bakterier. Undersøgelser har vist, at europæere har cirka halvt så mange forskellige bakteriearter, som naturfolk har. Derudover viser undersøgelser, at 25 % af danskere har yderligere 40 % færre forskellige arter. Årsagerne hertil formodes at være bl.a. forbug af antibiotika, tilsætnings­ stoffer i maden som f.eks. sødemidler, pesticider, overdre­ ven hygiejne og mindre kontakt til naturen og til husdyr.   Undersøgelser har faktisk vist, at børn, der har fået antibiotika som små, har større risiko for at få astma sene­ re. Det samme gælder børn, hvor deres mor har fået antibi­ otika under graviditeten. Antibiotika redder liv, men for­ styrrer samtidig tarmens bakterier, så derfor er der god mening i, at antibiotika forstyrrer immunforsvaret. Det er derfor afgørende at hjælpe dit barns fordøjelse til den mest optimale tilstand. Styrk dit barns fordøjelse Basis for en sund fordøjelse med mange sunde bakterier


/ tema

er en sund og varieret kost med især mange grøntsager. Grøntsager inde­ holder fibre, der ikke kan fordøjes i tyndtarmen, men fortsætter ned til tyktarmen, hvor de er yderst gavnli­ ge og vigtige for tarmens bakterier. Mange børn er ikke så begejstrede for grøntsager i lange baner. Det kan derfor være nødvendigt at være lidt kreativ for at få dit barn til at spise mindst 5 portioner af grøntsager hver dag – gerne flere. Server grønt­ sager til så mange af dit barns målti­ der på dagen som muligt. •L av en flot grøn smoothie til morgenmad med frosne grøntsager og sød den med banan. Server med frisk frugt, kokosmel og kakaonips ovenpå •P ut revet squash i klatkager, ­pandekager og vafler bagt på ­fuldkornsmel •L æg hapse-grønt i madpakken hver dag • Server en skål med grøntsager og lidt frugt til eftermiddagsmad hver dag •T ilsæt revne grøntsager i kødsovsen, frikadellerne osv. •S erver en lækker grøntsagssuppe. Ud over de vigtige grøntsagsfibre er det også vigtigt for fordøjelsen at få tilstrækkeligt med sunde fedtsyrer. De er bl.a. vigtige for tarmens slim­ hinde. Spis økologiske koldpressede olier, nødder, frø, kerner og fede fisk uden tungmetaller. Koldpresset øko­ logisk kokosolie har vist at have en god effekt på en sund tarmslimhinde og også for en sund mikrobiota. Undgå mest muligt raffinerede fødevarer – især hurtige kulhydrater og tilsætningsstoffer som konserve­ ringsmidler, sødemidler og emulgato­ rer. De kan som sagt påvirke tarm­ bakterierne i negativ retning. Studier tyder på, at et tilskud af gavnlige tarmbakterier, kaldet probi­ otika, kan nedsætte alvoren af ast­ maanfald hos børn. Du kan f.eks. fin­ de et probiotikatilskud tilpasset dit barns alder i din lokale helsekostbu­ tik. De findes både som dråber, pul­

“Studier tyder på, at et tilskud af gavnlige tarmbakterier, kaldet probiotika, kan nedsætte alvoren af astmaanfald hos børn.” ver og tyggetabletter. Se gerne efter et produkt med man­ ge forskellige stammer og et højt antal stammer på 3-5 milliarder i en dagsdosis. Vitaminer styrker immunforsvar Immunforsvaret har i høj grad brug for vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. Zink, selen, D-vitamin, A-vitamin med flere spiller en stor rolle. Det er derfor en god ide at give dit barn en letoptagelig multivitamin i god kvalitet. Der kan være behov for at supplere ud over en multivitamin. Ekstra D-vitamin om vinteren er ofte nødvendigt. Nogle multivitaminer til børn indehol­ der ikke ret meget zink, så her kan også være brug for supplement. A-vitamin kan f.eks. suppleres med en god kvalitetsle­ vertran, der samtidig giver vigtige omega 3 fedtsyrer. Vælg en god kvalitet som Nordic Naturals Cod Liver Oil. C-vitamin og magnesium må du gerne være ekstra op­ mærksom på. De virker meget afbalancerende på immun­ forsvaret. Der er typisk ikke så store mængder i en multi­ vitamin, da de fylder en del. C-vitamin findes både som tyggetablet og flydende. Giv det gerne flere gange dagligt, da det meget hurtigt udskilles af kroppen igen. Magnesium findes som flydende og også som creme/ lotion, hvilket er meget anvendeligt til børn. Magnesium har også en afslappende virkning på muskelvæv, hvilket kan hjælpe til at luftvejene ikke trækker sig så meget sammen. Smør gerne barnet kort før sengetid, da magne­ sium samtidig har en positiv effekt på søvn. Måske er der noget, dit barn ikke tåler så godt Når immunforsvaret er ude af balance, er det også vigtigt at overveje, om der kan være fødevarereaktioner til stede. Hvis barnet spiser noget, som det ikke tåler så godt, så bliver fordøjelsen og dermed også immunforsvaret forstyrret. Derfor kan det være nødvendigt at udelukke nogle fødevarer i en periode. Det er svært at teste for alle typer af fødevare-reaktioner. Blodprøver hos lægen giver kun et lille udsnit af mulige re­ aktioner. Derfor kan det være en god ide at opsøge en dygtig behandler/kostvejleder, der kan hjælpe med udredningen. Hvis I gerne vil prøve jer frem, kan I udelukke alle mejeri­ produkter og gluten i 6 uger og se, om I opnår en forbedring. Hvis ikke, så opsøg eventuelt en behandler, som kan hjælpe jer videre. Hvis I fortsætter med mejerifri kost, så kan det

være nødvendigt at supplere med et tilskud af kalk/magnesium. Naturlige midler og metoder Der findes forskellige naturlige mid­ ler, som kan hjælpe ved astma. Det homøopatiske middel Drose­ ra Comp er et godt middel til børn med astma. Giv 5-10 dråber 3 gange dagligt. Hvis barnet også døjer med infektioner i luftvejene, kan man med fordel kombinere med Ferrum Phos D12. Hvis barnet oplever, at næsen nemt stopper til, så kan en homøopa­ tisk næsespray, f.eks. Luffeel Næ­ sespray, være en god hjælp. Zoneterapi kan hjælpe til at styr­ ke og afbalancere alle kroppens orga­ ner. Det kan være en rigtig god kom­ bination med de andre tiltag fra artiklen her. Beskyt dit barn Vær selvfølgelig også opmærksom på at udelukke de påvirkninger i barnets hverdag, som har en negativ virkning på luftvejene. Os fra stearin­ lys og brændeovne er ikke sundt for nogen, og slet ikke for børn med astma. Det samme gælder for forure­ ning fra trafik og industri. Få også gerne tjekket, om der skulle være skjult skimmelsvamp i jeres bolig. Det kan i høj grad påvirke luftkvali­ teten og sundheden. Luft gerne ud flere gange dagligt. Undgå at bruge spray, når det vælges rengøringsmidler, skønhedsproduk­ ter mm. Hold også øje med, hvordan besøg i svømmehallen påvirker bar­ net, da klordampene kan give en for­ værring. At få dit barns immunforsvar i balance sker ikke natten over. Det tager tid og indsats. Men indsatsen er i høj grad det hele værd. Du hjæl­ per dit barn til en bedring af astma­ en, og samtidig styrker du hele dit barns sundhed. Du forebygger at dit barn senere hen kommer til at få pro­ blemer med sit immunforsvar. Det er derfor en stor gave, du giver dit barn, som potentielt kan vare hele livet.

29


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema Let luft

Hjælp dit hjerte

til at holde hele livet Hjertet er en central del af kredsløbet og fuldstændig afgørende for os. Det er en stor opgave, og hjertet har en enorm arbejdsbyrde. Derfor kan det være en god ide at hjælpe det på vej med den rette smørelse i form af enzymer, mineraler og olie.  

Vi skænker det sjældent at tanke. Alt det, vores krop bare gør. Men hvert sekund af hver dag, fra vi kommer skrigende ind i denne verden og til vi stille forlader den igen, arbejder vores krop. Som en kompleks og sammensat maskine, hvor tandhjulene glider perfekt ind og ud mellem hinanden og får hele systemet til at køre rundt. Og indeni det store system, vi kender som kroppen, er der flere små stationer. Et af dem er kredsløbet. Når vi trækker vejret, som vi gor i gennemsnit 12 gange i minuttet, kommer der ilt ned i lungerne. Ilten skal transporteres rundt i kroppen og ud til selv de fjerneste afkroge. Den transport sørger blodet for. Blodet løber gennem lungerne og

30

samler frisk ilt op. Herfra kommer blodet op til hjertet, som sørger for at pumpe det via de store blodårer og helt ud til de små kapillærer, og undervejs samler cellerne den ilt, de skal bruge for at leve og fungere. Kredsløbet er altså grundlæggende den del af maskinen, som holder ma­ skinen i gang. Som strømmen til en el-kedel. Både lunger og hjerte spiller en afgørende rolle i kredsløbet, men som du måske kan se, så kan vi træk­ ke nok så meget god ilt ind, uden at det er nok, hvis ikke hjertet er sundt og stærkt nok til at pumpe det derud, hvor det skal bruges.Derfor er hjertet hjørnestenen i kredsløbet. Heldigvis er hjertet en stærk muskel, som kan klare meget. Og det skal det også kunne. For hjertet slår mellem 50 og

60 gange i minutter, når vi er afslap­ pede, hvilket bliver til til mellem 3000 og 3600 slag i timen og altså omkring 80.000 gange i døgnet – og så er det endda lavt sat, da de fleste af os ikke sover eller sidder hele tiden, og pulsen derfor i perioder vil være højere. Når man tager den arbejdsindsats i betragtning, og det faktum, at vi mennesker bliver ældre og derfor har brug for vores hjerter i flere år, er det måske ikke så mærkeligt, at hjertet kan blive træt og udfordret. For at minime­ re risikoen for det, er det værd at se på, hvad man kan gøre, for at hjælpe det lidt på vej. Der er nemlig flere steder hvor man med kost og kosttilskud kan give sit hjerte lidt ekstra omsorg.


/ tema

31


tema /

Q10 Energigivende enzym Mange har nok efterhånden hørt om coenzymet Q10. For Q10 får mere og mere opmærksomhed i forhold til mange aspekter af sundheden, og hjertet er ingen undtagelse. Man ved nemlig, at selvom Q10 findes stort set alle steder i kroppen, så er koncentrationen af enzymet højest i hjertet. Det er egentlig ikke mærkeligt, når man ser på, hvad Q10 faktisk gør i kroppen. Q10 er nemlig afgørende for energiproduktionen i cellerne. Energien bliver skabt i mitokondrierne, men uden det særlige enzym, falder energien nemlig. Og når man ser på den opgave, som hjertet har, hver dag, hele dagen, er det intet under, at der er brug for store mængder energi. Flere studier viser også, at tilskud med Q10 styrker hjertet og nedsætter risikoen for at dø af hjertesvigt. Det skal understreges, at flere af studierne er små, og mange læger og eksperter er derfor tilbageholdende med at hylde Q10 som et mirakelmiddel, men det ændrer altså ikke på de resultater, som undersøgelserne er kommet med.I et studie med 420 deltagere med hjertesvigt, så man på sammenhængen mellem tilskud med Q10 og en lang række parametre, herunder dødelighed. Efter to år sammenlignede man gruppen, der havde fået tilskud, med kontrolgruppen og fandt, at mens 15 procent af Q10-gruppen var gået bort, gjalt det for 26 procent af kontrolgruppen. De fund er meget i tråd med det svenske KiSeL–10 ­studie. Her deltog 443 mænd og kvinder i alderen 70 – 88 år, hvoraf nogle fik tilskud, mens andre fik placebo. Her døde dobbelt så mange i placebogruppen af hjertekarsygdomme som i Q10-gruppen. Tiltrængt tilskud Nu sidder du måske og tænker, at det da er lidt mærkeligt, at et system, der er så velfungerende som kroppen, ikke har taget højde for, at et enzym øjensynligt er så afgørende for, at maskinen fungerer. Men det har den faktisk også. Kroppen producerer smart nok selv enzymet. Udfordringen er, at produktionen falder med alderen, og at forskellige udefrakommende påvirkninger også kan hæmme produktionen. Det gælder eksempelvis rygning og medicin som statiner og betablokkere, der netop gives til mennesker med hjertesvigt.At produktionen falder i takt med, at alderen stiger, har sandsynligvis ikke været så stort et problem før i tiden, hvor mennesker ikke blev så gamle. I stenalderen var der mange, som ikke levede til at opleve deres 30-års fødselsdag. Men i dag, hvor flere og flere runder hundrede, og vi på mange måder kan holde os i live længe, så kan der opstå udfordringer.Derfor kan det være en god ide, hvis man er lidt oppe i årene, er på medicin, ryger eller på andre måder har problemer med hjertet, at hjælpe det med et tilskud af det energigivende enzym. Her er Bio-Quinone Aktivt Q10 fra Pharma Nord et godt bud. Det var netop dette tilskud, som blev brugt i det førnævnte KiSeL-10 studie, og tilskuddet har en veldokumenteret høj optagelighed. Er man vegetar eller veganer kan man i stedet gå efter Q10 Green Bio-Quinone, som har samme aktive indhold, men er fremstillet i plantebaserede kapsler.Men det er ikke kun det specifikke tilskud, man skal være opmærksom på. Faktisk er et særligt mineral også helt afgørende for, at kroppen får det maksimale ud af Q10 – både det, den selv producerer, og det, vi kan tilføre den.

32

Soldaten selen

Selen

Det vigtige mineral er spormineralet selen. Selen fungerer sammen med Q10 på den måde, at der skal være tilstrækkelige mængder af begge til stede, før nogen af dem virker optimalt i kroppen. Man kan sige, at de er gensidige katalysatorer. Så i praksis skal der altså selen til, før Q10 virker bedst muligt, ligesom der skal Q10 til, før selen kan have den bedste effekt. Og selen har faktisk selvstændige positive virkninger på hjertet. Selen er nemlig, ligesom Q10, en antioxidant. Antioxidanters opgave er at bekæmpe frie radikaler. Radikalerne bliver skabt som et biprodukt af kroppens mekanismer. Lidt ligesom at en el-kedel ud over at skabe kogende vand også skaber damp, som man kan brænde sig på. Men hvor vi ikke kan gøre andet end at vente på, at dampen forsvinder, er kroppen så smart indrettet, at den har et værn mod sin belastende biproduktion. Man kan få antioxidanter gennem kosten, og selen er her ingen undtagelse. Der er dog den udfordring, at selen tilføres afgrøder gennem jorden, som indeholder mineralet, men at koncentrationen på vores breddegrader er lav.Netop derfor kan et tilskud med selen være en fordel – både for at tilføre vigtige antioxidanter og få det maksimale ud af Q10. Her kunne man med fordel gå efter et tilskud som Bio-Selen+Zink, da zink også er en antioxidant. Med et tilskud som dette får man altså et ordentligt spark friske krigere, der kan bekæmpe de skadelige frie radikaler.I forhold til hjertet er det særlig vigtigt, da netop cellerne i hjertemusklen er meget udsatte i forhold til skader fra frie radikaler. Radikalerne kan skade cellemembranerne i hjertet, hvilket kan lede til kardiomyopati. Det er en sygdom i hjertet, hvor musklen kan blive svag, forstørret eller stiv, og det gør det svært for hjertet at pumpe de tilstrækkelige mængder iltet blod ud i kroppen.

Omega-3

Olierende omega-3 Hjertet er en stærk muskel. Det er vigtigt, for den har en stor arbejdsbyrde. Langt hen ad vejen kan hjertet godt klare presset, men stigende alder, medicinforbrug og livsstil kan gøre det ekstra svært for musklen at arbejde optimalt. Derfor kan det være nødvendigt at hjælpe hjertet lidt på vej – som at tilføre olie til en maskine. I den henseende peger mere og mere forskning på, at Q10 er en særligt god smørelse, ligesom symbiosen mellem Q10 og selen også er velbeskrevet. Foruden de to, er en sidste olie værd at fremhæve, nemlig fiskeolien.Fiskeolie og fed fisk indeholder nemlig omega-3 fedtsyrer, som er rig på EPA og DHA, der er med til at opretholde en sund og stærk hjertefunktion. Der findes mange gode fiskeolier på markedet, og man bør gå efter en, der har netop et højt indhold af de to stoffer, da det kan varierer meget fra produkt til produkt. I et produkt som Bio-Marin plus får man en kapsel, hvor 60 procent af indholdet er netop EPA og DHA, ligesom olien er den eneste i Danmark med frie fedtsyrer, som øger optageligheden.Hjertet er en central del af kredsløbet og det store maskineri, der hedder kroppen. Det meste af tiden kan hjertet klare sig selv, men der kan være brug et lille servicetjek og smørelse, hvis det skal løfte opgaven hele livet igennem.


/ annoncer

Forkælelse med rabarber Rabarber er enestående til at øge hudens fugtniveau og mindske tørhed. Derfor er den grundlaget i vores nye, veganske og parfumefri serie.

Rabarber-serien omfatter dagcreme, natcreme, micellar rensevand, ansigts- og kropsolie, body lotion, hårshampoo og læbebalsam.

Hvert produkt har en nøje udvalgt sammensætning af økologiske aktive ingredienser, som bl.a. æble, grøn te, morgenfrue, ingefær, mango, acai og sheasmør, som plejer og giver næring til din hud.

Forhandles via helsekostbutikker og på www.naturfarm.dk Naturfarm tlf. 79 30 41 30

Med dansk økologisk pileekstrakt Akupunktur lindrer smerter Hos akupunktør Morten Lopdrup Bech stilles ­diagnoser altid individuelt og med udgangspunkt i den enkelte klient. Jeg har igennem de sidste 22 år haft gode resultater især inden for smerte­ behandling - særligt når det gælder: • Hovedpine • Migræne • Ryg- og nakkeproblematikker • Generelle muskelspændinger Der er mulighed for behandling i Hammel, Silkeborg og Odense.

adopt franske dufte kan nu købes Danmark Velkommen til fransk parfume brand adopt i ­Danmark, hvor vi tager ydmygt imod Award ­Vindende dufte, som vil skabe glæde og begejstring hos mange kvinder. Har du først duftet én, så vil du eje dem alle. adopt til en hver lejlighed og et hvert humør. De første 12 dufte er nu tilgængelig på beauty-shop.dk 30 ml. Vejl. udsalgspris kr. 79,-

TreeMaid® kropsplejeserie Biodane Pharma har lanceret en kropsplejeserie med økologisk pileekstrakt til pleje af krop og hår. Kropsplejeserien hedder TreeMaid® og er en serie af produkter med økologisk pileekstrakt, som sikrer den optimale pleje af krop og hår. Biodane Pharma’s TreeMaid®-produkter indeholder pileekstrakt fra økologiske pilesorter dyrket i Nordjylland. Pileekstraktet virker antiinflammatorisk og plejer tør og irriteret hud og hovedbund. Kan anvendes til daglig pleje af alle hud- og hårtyper. Se mere på hjemmesiden www.biodanepharma.com

Mere info: Tlf. 20 27 72 27, www.mortenlopdrup.dk

33


annoncer /

Rapadurasukker: Rapadurasukker, økologisk fra Rømer er det første produkt i sukker­ processen derfor er det mindre raffineret end fx hvidt sukker. Smagen er sød med en karamelsmag, duften er aromatisk og dyb. ­Konsistensen er blød pga. et større indhold af sirup. Rapadurasukker kan anvendes i alle retter og kager, hvor man gerne vil have en karamelsmag, det er især godt i efterårets og vinterens lidt tungere retter, hvor et par skefulde kan give en krydret sødme. 500 gram vejl. udsalgspris 41,95 kr.

Effektiv forebyggelse af melmøl uden brug af insektgifte! Oftest er skaden sket, når man først opdager at man har møl i sine fødevarer. Melmøl er oftest blevet bragt hjem i forbindelse med dagligvareindkøb. Hvis de ikke opdages i tide, kan problemet udvikle sig og blive til en stor plage, da melmøl kan lægge op til 400 æg på én parring. Møllarver spinder tråde i madvarer som kan medføre mug. Green Protect Melmølfælde er idéel i forebyggelsen af melmøl i hjemmet. Forhandles hos Helsam, Matas m.fl.

Folkesparekassen støtter FN’s 17 verdensmål

Kompromisløs støtte til dig og din krop

Med vores grønne lån og verdensmålslån ønsker vi at medvirke til, at vi sammen arbejder for en bæredygtig udvikling frem mod år 2030. Skift til Folkesparekassen – så vælger du bank med omtanke. Vi sætter mennesker og miljø før profit.

Denne skønne perle fra Impex Trading ApS er i særdelshed bemærkelsesværdig. Som en utrolig stærk allieret til mange formål, leverer den kompromisløs støtte til dig og din krop. Grundet de mange formål, den kan anvendes til, er den ofte at finde i hus­ apoteket eller i rygsækken. Vi fristes til at omdøbe den til ”Naturens Schweizerkniv”, men den kan i butikkerne findes som ”Golden Oreganooil 1:1” i produktserien “Epic Oils” fra Impex Trading ApS. 100% Naturlig, 100% Økologisk, 100% Fantastisk.

Vil du vide mere? Kontakt os i dag på tlf 86 81 16 11 eller læs mere på www.folkesparekassen.dk

Forhandles via Helsekost forretninger, Bioforce.dk, Webshops

34

Nyhedsbrev Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk


Jul

Hudpleje er de bedste bløde pakker

Sunde julegodter og et boost til maven for en sikkerheds skyld

tips og inspiration t en naturlig il jul

Lækkerier til dig, og dem du holder af

Naturli juletillæg 2020 / Tilskud fra naturens verden – det lille extra, vi alle kan få brug for: Kosttilskud, naturmidler, Bæredygtige alternativer

Ekstra

en holdning til livet


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Godt til julemaver En sund treat til børn og voksne Hampefrøolie er fuld af alle de vigtigste fedtstoffer, og hampeprotein leverer alle de essentielle aminosyrer, du har brug for. Her er en god, sund jule­ opskrift på nogle friske hampeproteinkugler, som er udviklet hos den økologiske hampefrøavler Nyborggaard.

Hampeproteinkugler Ingredienser: • 250 g friske dadler uden sten • 2 spsk Nyborggaard hampefrøolie • 50 g Nyborggaard hampeproteinpulver • 250 g mandler (macademia/cashew) • 100 g tranebær • 1 tsk lakridsrodspulver • 2 spsk citronsaft • 1 tsk vaniljepulver

Sådan gør du: Alle ingredienser blendes i en foodprocessor, til mas­ sen er jævn. Massen formes til små barer eller trilles til kugler. Kan overtrækkes med mørk chokolade og pyntes med kokosmel og morgenfruekronblade.

Forhandles hos Matas, Helsam og i din helsekost

Gaver til maven Julens borde er fuld af fristelser, og i højtiden kan du give dig selv lov til at spise lidt mindre sundt og fornuftigt, end du gør resten af året. Men har du taget din mave med på råd først? Julemad er hård ved fordøjelsen, så det er en gave til din mave, hvis du giver den ekstra støtte til de store udfordrin­ ger med at nedbryde de lækre – men tunge – traditionsretter. Her er tre gode ideer til din maves ønskeseddel:

Multidophilus Digestaway Tarm i form Mælkesyrebakterier Digestaway indeholder Tarm i Form er en unik er en naturlig del planteenzymer, urter og urteblanding med 9 af en normal tarm-­ L-Glutamin. urter og magnesium - en mikrobiota. De mælke­ Fordøjelsesenzymer­ naturlig løsning til dine frie og frysetørrede ne bidrager til at fordøje tarme. mælkesyrebakterier føden ved at bryde næ­ Magnesium bidrager indtages i kapsler, som ringsstofferne ned til til en normal muskel­ er enterisk overtruk­ mindre enheder. funktion, mens figen og ket. Det giver en mere En god fordøjelse er aloe vera bidrager til en effektiv optagelse i ­vigtigt for kroppens normal tarmfunktion. dit tarmsystem velbefindende. Tages før sengetid   Find Digestaway, Tarm i form og Multidophilus i din helsekost eller på apoteket

36


/ naturli jul

Naturens julegodter Ingen jul uden julegodter. Den helt klassiske julelækkerbidsken er nødder – og der kan faktisk være brug for temmelig mange, når julens ånd er over os. Valnødder er ofte de læk­ reste – men de er svære at knække uden at smadre det hele. Mandler kræver mange kræfter, og her ­risikerer risikerer du også at klemme den læk­ re indmad til mos sammen med skallen. Derfor sætter mange af os pris på at springe over nøddeknækkeren og gå direktet til biddet. Rømer tilbyder både mandler, hasselnødder og valnød­ der, som er klar til at spise – økologiske naturligvis. Skal der lidt sukker til, siger du? Det er der også plads til på julebordet. Men selvom vi giver lidt slip på den slanke linje, behøver det ikke at gå ud over vores beslutning om at undgå indholdsstoffer som gluten og laktose. Både vingummi og chokolade fås i gluten- og laktosefri versioner som dette udvalg fra Rømer, hvor det hele også er produceret i vegansk kvalitet.

Bonvita Premium Chokolade – Glutenfri, Laktosefri og vegansk 100 g pris 43,50 kr.: Fås i følgende varianeter: Cranberry 71% Dark Chocolate, Dark Chocolate 71%, Hazelnut, Rice Chokolate (hvid chokolade) Økologiske vingummibamser uden gelatine fra Rømer Naturprodukt 125g pris 47,00 kr.

Rømer’s økologiske Mandler, Hasselnøddekerner og Valnødder: Økologiske Mandler 200g Vejl. Udsalgspris 63,00 kr. Økologiske Mandler 400g Vejl. Udsalgspris 116,50 kr. Økologiske Hasselnøddekerner 200g Vejl. Udsalgspris 49,95 kr. Økologiske Hasselnøddekerner 400g Vejl. Udsalgspris 92,00 kr. Økologiske Valnødder 200g Vejl. Udsalgspris 59,95 kr.

37


naturli jul / Foto/ Shutterstock, Produktfoto

TIP

JULE-BROWNIE MED CHIAFRØ

Pynt evt. med hakkede pistacienødder. Du kan med fordel servere is eller lignede til brownies.

En saftig brownie helt uden sukker. Sødmen kommer fra æblemos og dadler. Ingredienser: • 200 g tørrede dadler • 1 dl vand • ½ dl æblemos • 2 spsk. kokosolie eller anden olie • ½ tsk. vaniljesukker • 3 spsk. chiafrø • 2 spsk. kakao • 1 tsk. bagepulver • 1 nip salt

• 50 gram protein­ pulver af valle, ris eller ærter • 25 gram quinoamel eller fuldkorns­ hvedemel • 1 dl hakkede mandler • ½ dl tørrede trane­ bær eller andre bær

Sådan gør du Bring vand i kog. Fjern sten fra dadler, hak dem og lad dem simre i vandet 5 minutter. Rør chiafrø med æblemos. Lad frø hvile 15 min. Bland olie, vaniljesukker, kakao, bagepulver og salt. Mos eller blend dadler og rør dem i. Tilsæt proteinpulver, mel, nødder og bær. Rør det hele godt sammen. Bred dejen ud i et rektangel på 15 x 20 cm på et stykke bagepapir i springform eller tærteform. Bag 25-30 minutter i 175 grader varm ovn. Afkøl brownies og skær i 12-14 rektangulære stykker. Køb Original Chia hos Matas, Helsam eller i din normale helsekost.

Lækre vaniljekranse uden sukker Julen er mavernes fest! Det er en tid hvor vi spiser fed mad og søde sager – brune kartofler, konfekt, risalamande og meget mere. Men den søde juletid behøver ikke være mindre sød, selvom vi sparer på det raffinerede sukker. Hos Good Good finder du produkter uden tilsat sukker, der er baseret på ­naturlige sødemidler og som egner sig perfekt til julens bagværk. Produkt­ sortimentet byder på bl.a. sirup, mar­ melader og en chokoladenøddecreme, som i 2020 er kåret til bedst i smagstest. Prøv denne opskrift på sprøde og læk­ re vaniljekranse lavet med Sweet Drops of Stevia m. vanilje og Sweet like Sugar, som erstatning for almindelig sukker. Ingredienser: • 170 g Sweet like Sugar • 200 g blødt smør • 250 g hvedemel • 75 g mandler • 6 dråber Sweet Drops of Stevia m. vanilje • 1 æg

38

Fremgangsmåde: Sweet like Sugar, smør og mel blandes sammen. Mandler skoldes, smuttes og tørres, og de males derefter til mandelmel i foodprocessor. Mandelmel tilsættes dejen sammen med steviadråber og æg, og det hele samles herefter til en blød mas­ se. Dejen kommes i sprøjtepose med stjernetylle og sprøjtes ud som små kranse, med ca. 4 cm mellemrum, på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages ved 180° eller til de er gyldne. Nydes afkølet og med god samvittighed. Good Good forhandles i helsekostbutikker og webshops som helsam.dk, med24.dk mfl. Foto: @laurasalomonsen_


/ naturli jul

Julen står for døren Dufter fantastisk og smager himmelsk. Lige til at komme i julestemning af!

Økologisk julegløgg Denne lækre økologiske julegløgg skal prøves! Blandingen af de velkendte julekrydderier er tilsat blåbær og tranebær, der giver en skøn smagsoplevelse. Natur-Drogeriet har også et stort udvalg af julens andre krydderier til fx bagning, konfekt og kryddersnaps.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

39


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Fordøjelsen klædt på til fest Sluk halsbrand på få minutter – helt naturligt Nisserne er ikke de eneste, der driller i december – ofte gør maven også. Den fede og rigelige mad er mere, end de fleste maver kan klare. Og så kan det gode humør let blive ødelagt af halsbrand, oppustethed og andet mavebesvær. Heldigvis kan du give dig selv den gave at have Silicea Mave-Tarm lige ved hånden. Et helt naturligt produkt med fantastiske egenskaber. Det afhjælper halsbrand på få minutter og virker også hurtigt på andre akutte maveproblemer. Produktet består af kiselgel, som beskytter mave-tarmslimhinden og lægger et låg over maden, så mavesyren ikke kan løbe tilbage og op i spiserøret. Silicea Mave-Tarm kan også binde generende tarmluft og overskydende mavesyre, så det bliver ført ud med afføringen. Måske ikke det hyggeligste emne, men julehyggen er reddet. Silicea Mave-Tarm købes i helsebutikker og webshops samt udvalgte webapoteker.

JULEN STÅR FOR DØREN – VI VED DET GODT Vi ved også godt, at juletiden er julefrokoster og måske lidt mere mad og alkohol i løbet af december, end vi indtager resten af året. Kroppen kommer på overarbejde i julen – den ekstra mad skal fordøjes (måske er den lidt mere fed end ellers) og alkoholen skal nedbrydes. Lever og nyrer er store, vigtige organer, som arbejder i kroppen med at udskille og nedbryde affaldsstoffer. Du kan hjælpe din krop med denne proces. Det homøopatiske lægemiddel VITASIN, som er produceret af virksomheden Holisti­ ca Medica, styrker de vitale organer, som lever og nyrer er en del af. Ved at indtage VITASIN kan du styrke din krop i arbejdet med at udskille affaldsstoffer, så du forhåbentlig undgår en ophobning/ forgiftning i kroppen. Fortsæt gerne med VITASIN januar og februar med – så er du allerede i gang med at få en styrket krop i det nye år 2021.

40


/ naturli jul

Julen er mavernes fest I hele december varmes op med alskens lækkerier til selve juleda­ gene, hvor det helt store madslag skal stå. ”Av min tarm” – så har du balladen. Maven kan ikke klare den uvante belastning, og der går kludder i fordøjelsen. Oppustethed, luft i maven, forstoppelse eller tynd mave kan blive resultatet. Hvad kan man så gøre, når fornuften, de gode spisevaner og den aktive livsstil er gået fløjten, og man har fået sig en ”julemave”? Det gælder om at få gang i din normale tarmfunktion igen. Det kan SylliFlor® loppefrøskaller, rigelig væske og en god travetur hjælpe dig med. SylliFlor® er et sprødt og velsmagende kostfibertilskud, som er fremstillet af fiberrige frøskaller (Psyllium husks – også kaldet

loppefrøskaller). Loppefrøskaller stimulerer mave-tarm-funk­ tionen, og de er dermed et værdifuldt fibertilskud, hvis du har en besværet tarmfunktion. SylliFlor® kan indtages på mange forskellige måder – som et sprødt drys på morgenmaden, opløst i vand, juice eller an­ den væske, eller spises direkte fra en ske. Loppefrøskallerne fås i 5 smagsvarianter: Naturel, Vanilje, Malt, Kakao samt Æble/Kanel. Du kan finde SylliFlor®på apoteket, i helsekostforretninger - og på www.biodanepharma.com, hvor du også kan læse mere om, hvordan loppefrøskaller stimulerer tarmenes funktion.

41


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Til dig, til mig, til dem vi holder af Day no. 1 dagcreme fra Zinobel Den danske helsekostbranche har kåret Zinobels Day no. 1 Naturel som Årets Hudpleje - med følgende begrundelse: •E t dansk produkt som er både effektivt og super lækkert • Dokumenteret anti-age effekt og med økologiske ingredienser • En fantastisk dagcreme med stor virkning • Mange gode tilbagemeldinger fra kunder Dagcremerne, der fås både med og uden mild naturlig duft, er blot to ud af en serie på 11 fantastiske produkter, der både er økologisk baserede og fulde af de fineste ingredienser til fugt, næring og beskyttelse af huden. Vejl. pris for Day no. 1 dagcreme 299 kroner. Kan købes i helsekostbutikker og på www.zinobel.dk

Julens blødeste pakke Måske føles gaven hård under papiret. Men efter udpakning er Avivir Baobab-­ olie den blødeste pakke, du kan modtage i julegave. Den økologiske olie fra Baobabtræet trænger forbløffende hurtigt ind i huden, hvor den øger hudens elasticitet og styr­ ker kollagenet. Resultatet er den blødeste hud, hvor barrierefunktionen samtidig er styrket. De aktive stoffer i baobabolien er en unik sammensætning af fedtsyrer, som reducerer rødmen, afhjælper ubalancer i huden og har antioxidant-effekt. Avivir Baobab Virgin olie bruges som serum til ansigt og hals. All Body Pampe­ ring Oil eller creme bruges til hele kroppen. Find Avivir Baobab på apoteket, hos Matas eller din helsekostbutik. Læs mere på www.avivir.dk

42


/ naturli jul

Unik hudpleje

Den perfekte gave til vinterbaderen

– slut med revnet hud og tørre læber

– og alle andre, der sætter pris på lidt ekstra luksus.

Dansk vintervejr er hårdt med hud, hænder og læber. Men heldigvis er der hjælp at hente under varmere himmelstrøg – nærmere bestemt på Kreta. Kreta-salven er det populære navn for den unikke Dictamelia balsam, som kan uøve små mirakler for bl.a. sprukne hænder, tørre læber og ru kinder. Dictamelia er 100 % økologisk og baseret på de naturlige ingredi­ enser olivenolie, bivoks og lægeplanten dictamo. Urten Dictamo vokser kun på Kreta, hvor dens helende virkning på ­huden har været kendt i mange hundrede år. BIOselect® er det eneste produkt i verden med Dictamelia, som er ­internationalt patenteret. Find Dictamelia balsam hos Helsam og din helsekostforhandler

Læsø Saltcare Body Scrub sætter gang i blodomlø­ bet, inden du hopper i vandet. Den grove salt kick­ starter blodcirkulationen, når du masserer scrub’en ind i huden før dit havbad. Den giver din hud en lækker, blød overflade, og krusemynten efterlader huden med en skøn duft. Du behøver ikke smøre huden med creme efter badet, hvor den stadig er blød og velduftende. Hvis du også giver ansigtet en tur, så scrub ikke for hårdt. Olivenolien giver blødhed, saltet fjerner døde hudceller, honningen virker antiinflammatorisk og krusemynten giver den skønneste naturlige duft. Læsø Saltcare Bocy Scrub, 230 ml, vejl udsalgspris 198,50

Læs mere om økologiske hudplejeprodukter fra Bioselect på www.beautyvita.dk

Sælges hos Helsam og helsekostforretninger Mere info på www.laesoe-saltcare.dk

43


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Hyppig håndvask med Nova TTO Håndsæbe uden sulfater En god håndhygiejne er i sin simpelhed en god metode til at hindre bakterier i at sprede sig til a ­ ndre menne­ sker eller til fødevarer – og til at afvise coronavirus. Derfor skal vi vaske hænder rigtig ofte i løbet af dagen. Nova TTO Håndsæbe er en effektiv og pH-neutral form for vask. Den er helt uden sulfater og perfekt til hyppig håndvask. Håndsæben fjerner effektivt snavs, bakterier og virus uden at u ­ dtørre eller irritere huden. Nova TTO håndsæbe indeholder desuden Tea Tree Oil fra Australien, hvor man har kendt o ­ liens antisepti­ ske virkning i århundreder Forhandles hos din lokale Helsekostforretninger og Helsam samt netbutikker. Yderligere info: www.novasel.dk eller på tlf. 6323 0002

Højtidens bedste hudpleje Effektiv skønhedspleje - det naturlige valg Plejeprodukter til ansigt og krop fra Fischer Pure Natu­ re er produceret i Danmark, uden lange miljøbelastende mellemtransporter, inden den når frem til kunden. Kun de mest naturlige og reneste råvarer accepteres – økologi er en selvfølge. Naturlig, eksklusiv og økologibaseret skønhedsple­ je til såvel beskyttelse som forskønnelse og afstress­ ning af huden, med et højt indhold af effektive virke­ stoffer og uden parabener. Blandt mange gode na­ turkosmetiske brands hører Fischer Pure Nature til på de øverste hylder med et stort udvalg af plejeprodukter i høj kvalitet til såvel spa- og welnesscentre som til pri­ vate kunder.

44

Inspiration til ønskesedlen: ARGAN DAGCREME: En ­parfumefri, nærende dagcreme med en kombination af ingredienser der opretholder et optimalt niveau af hudhydre­ ring og øger celle regeneration. Rig på essentielle fedtsyrer og især Linolsyre. CLEAN SERUM: Reducerer problemhud, samtidig med at den genopbygger huden og giver fugt. Ved tør hud, brug Clean Serum under din dagcreme. HELENDE CREME: Fantastisk creme som bringer omgående lindring til irriteret hud. En uundværlig all-round creme i tilfælde af kronisk, skællende, uren og kløende hud. Optages

hurtigt, fedter ikke, afstøder og fornyer døde hudceller. REBUILD DAGCREME: Tilfører huden spændstighed. Ved ­daglig brug er den opstram­ mende med intensiverende virkning på collagendannel­sen. Den bløde og smidige konsistens gør huden parat til makeup eller nattens revitalisering. TONET CREME: Moderne creme, der tilbyder skønheds­ pleje på to niveauer, nemlig den øjeblikkelige og den lang­ sigtede. Giver en smuk, ­naturlig glød og tillader huden at ånde frit med en dejlig ­holdbar fugtighed.

ØJENCREME: Fischers øjen­ creme tilfører huden rundt om øjnene fugt, giver huden spændstighed og virker kølen­ de. Huden omkring øjene er mere sart end resten af ansig­ tet. Derfor kræver den en mere skånsom behandling. SHEABUTTER SCRUBBECREME: Afbalancerende scrubbecreme, som tilbyder en sanselig skønhedskur for din hud. Scrubbecremen indeholder både A- vitamin og E- vitamin og har en naturlig solfaktor på ca. 2. Find produkter fra Fischer Pure Nature hos Helsam, din helsekost eller på www.fischer-pure-nature.dk


/ naturli jul

Vælg en bæredygtig julekalender

Testvind er: Politiken s Julekalen der test 2019

Mols Organic ligger på Djursland lige op ad Mols Bjerge og Kaløvig bugt. En smuk natur, der inspirerer til at værne om miljøet og skabe produkter, der er bæredygtige og i høj kvalitet. Drevet af vindenergi arbejder Mols Organic med at udvikle lækre produkter som økologisk chokolade, marcipan, småkager, raw bars, marmelader og meget andet. Du kan tælle ned til juleaften med den flotte, bæredygtige julekalender fra Mols Organic. I de 24 låger finder du lækker, økologisk håndlavet dessertchokolade. Den grønne julekalender er formet som et juletræ og kan genopfyldes jul efter jul. Fyld lågerne med dine egne små overraskelser eller med Mols Organics re-fill pakke med deres dansk producerede chokolade. Besøg gerne Mols Organic på www.molsorganic.com eller kig forbi deres gårdbutik på Djursland.

45


naturli jul / Foto/ Shutterstock, produktfoto

Gavmilde gaveæsker Flotte julegaveæsker Naturfarm specialiserer sig i rene hudplejelækkerier og har i anledning af julen lavet to flotte gaveæsker med den rene forkælelse, som tilbydes til den rene gavepris. Den ene med rabarber-serien, danskproduceret, vegansk, parfumefri og økologisk med naturlige ingredienser, der tilbyder at øge hudens fugt­ niveau og mindske tørhed Den anden gaveæske indeholder amber-serien med ægte rav, som er rig på effektive antioxidanter, beskytter huden og reducerer hudirritationer. Plastemballagen er af 100% genbrugsplast. Find Naturfarms plejeprodukter hos i din helsekost og læs mere om dem på www.naturfarm.dk

Verdens mest bæredygtige julegave Weleda er flere år i træk blevet kåret som verdens mest bæredygtige hudplejevirksomhed. Det dækker over, at producenten arbejder målrettet med bæredygtighed på en lang række punkter: • 100 % naturlige ingredienser • Ingen ptalater, parabener og mineralolie • Ingen dyreforsøg • Ingen mikroplast, GMO-ingredienser og syntetiske dufte • Mere end 80 % økologisk råmateriale • Etisk indkøb med respekt for mennesker og biodiversitet

46

Så hvis du leder efter en bæredygtig jule­ gave, kan du kaste et blik på deres særlige gaveæsker. God hudpleje med økologiske planteekstrakter, som blødgør og giver næring til tør hud - og som endda ligger i en fornuftig prisramme. Gaveæsker: Glow on the Go Skin Food Vejl. Pris: 149 kr. Love Your Hands Vejl. Pris: 139 kr.  


abonnementstilbud Du får 8 numre af Natu rli + gave

En gave til dig 299,eller en, du holder af! (+ porto kr. 49,-)

Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en lækker gave. Naturlige luksushudpleje produkter Mellisa er økologisk luksus­ hudpleje til hverdagspriser. De luksuriøse, økologiske produkter er baseret på natur, økologi og videnskab om hudpleje. Produkterne er lavet, så de skåner miljøet og har et højt indhold af aktive ingredi­ enser. Melissa forhandles i alle Helsambutikker landet over og hos melissa.dk

Melissa H udp samlet væ leje rdi

1.292,-

I gaven får du otte lækre produkter: TIL KROPPEN Bodylotion: Baseret på naturlige ingredi­ enser vitaminer og kraftfulde antioxidan­ ter. Forbedrer hudens smidighed og fugt og giver en silkeblød og glat hud. Bodyscrub: En eksfolierende kropscreme til badet. Smidiggør og blødgør huden. Nourishing Shower Oil: Badeolie, der er rig på naturlige planteolier til at nære og give fugt til huden. Emulgerer med vandet og bliver til en lækker blød mælk, der efterlader huden fløjlsblød.

TIL HÅRET Mutlitvitamin shampoo: Naturbaseret shampoo der indeholder vitaminer og antioxidanter til at styrke al slags hår og hovedbund. Softening conditioner: En vegansk blødgørende balsam, der nærer og gen­ opbygger håret med quinoa­ protein og gojibær. Kan bruges både som balsam og kur.

TIL ANSIGTET Facial Foaming Oil Cleanser: Vegansk skummende ansigtsolie­rens, der er ideel til tør, sensitiv hud. Renser huden blidt for makeup og snavs. Anvend morgen og aften. Skintonic: Fugtgivende spray, der tilfører huden fugt, vitaminer og beskytter huden mod luftens bittesmå forure­ ningspartikler. Kan benyttes som alm skintonic efter rens, som fugtgivende toner efter rens samt som opfriskende og beskyttende fugtspray i løbet af dagen. Multivitamin creme: Balance til moden hud med 24 timers fugtgivende antirynke pleje baseret på hudvenlige vitaminer som får huden i form. Kan bruges som både dag­ og natcreme.

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.


annoncer /

De origin ale naturpro dukter producer et på Langelan d

Lito® C Naturdrik 500 ml Lito® Hyben Pulver 300 g

Lito® Hyben Kosttilskud, Kapsler 250 stk

Frisk som morgendug... Lito® Hyben: For leddenes bevægelighed.

Lito®C: Bevarer immunforsvaret.

Med egne placebokontrollerede forsøg, der dokumenterer at hyben hjælper til at vedligeholde leddenes bevægelighed. Lito® Hyben Pulver 300 g Lito® Hyben Kosttilskud, Kapsler 250 stk

C vitamin hjælper til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar og modvirke træthed og udmattethed.. Lito® C Naturdrik 500 ml Forhandles hos Helsebutikker

Forhandles hos Apoteker og Helsebutikker

Grønlæbet muslinge fra New Zealand

SanoKardio® - en lille kapsel for et sundt hjerte

Original muslingeolie indeholder det naturlige og patenterede omega-3-fedtsyreekstrakt PCSO-524 fra den Grønlæbede musling. Grønlæbede muslinger har i årtusinder været en skattet spise for maorier og er siden blevet fast del af hverdagen for mange i hele verden. Både som rå musling men også som kosttilskud, hvor de mange fedtsyrer som er i kødet, er bevaret og stabiliseret for optimal effekt.

SanoKardio indeholder et prisbelønnet, koncentreret tomatekstrakt. Indholdet svarer til, at man spiser 6 nærende tomater af bedste kvalitet. Naturligt indhold af naturlige carotenoider og plantesteroler: • 4 carotenoider fra tomaten, blandt andet lycopen og betacaroten • Naturligt indhold af plantesteroler • Dokumenteret ved klinisk forskning Effekten af SanoKardio ses efter 30-90 dage. Dosis er 1 kapsel dagligt.

Forhandles hos Matas, Helsekostforretninger & Helsam Yderligere info: www.novasel.dk el. tlf: 6323 0002

48

Køb SanoKardio i helsekostbutik, på udvalgte apoteker og læs mere på www.sanokardio.dk


/ annoncer

Har du mangel på D-vitamin? Få svar på 10 minutter D-vitamin optages naturligt via sollys gennem huden eller via kosten. Særligt i vinterperioden er det vigtigt at sikre at kroppen D-vitamin status er korrekt. D-vitamin er vigtig for kroppens optagelse af kalk til opbygning af knogler, muskler og nerver. Samtidig styrker D-vitamin kroppens immunforsvar.

Undersøgelser i Danmark viser at 50% af befolkningen har let eller moderat mangel på D-vitamin. Med PRIMA HOMETEST Vitamin D -test kan du hjemme teste dig selv. Testen screener semikvantitativt og giver svar indenfor 10 minutter. Læs mere på www.prima-test.dk. Vejl. udsalgspris 150 kr. Køb online hos MED24.dk og udvalgte apoteker.

TM

Køb 1 og få 1 gratis TM

Original Stevia sukker er tilbage Original Stevia Sukker er en blanding af rørsukker og rørsukker med koncentreret stevia. Original Stevia sukker søder ca. 5 gange mere end almindeligt sukker. Anvendelse er bl.a. god til: Limonade, Syltning, Bagning, Sødning i kaffe, te mv. Produktet savnet af kunder På grund af nogle omstruktureringer og opdeling i ejerkredsen udgik produktet – men på baggrund af kundehenvendelser har vi taget det ind igen. For mere info: House of Originals Retail ApS, Jyllandsgade 30, 6400 Sønderborg. Telefon 70 70 20 70. www.houseoforiginals.dk, e-mail flemming@originalchia.dk

Støt kroppens egen forsvarsmekanisme i kampen mod infektioner, bakterier og virus Kosttilskuddet Elixir Immune Aid fra Novo Vita er en velsmagende instant drik med rød solhat, propolis samt 500 mg C-vitamin* og 10 mg zink*. *der bidrager til immunsystemet normale funktion samt mindsker træthed og udmattelse. I Elixir serien findes også: Joints, Stress-Less, Ultimate Skin, Weight-Less. Vejl. udsalgspris 179,- NU: Køb 1 og få 1 gratis Forhandles på: www.novovita.dk, www.helsemin.dk og i alle Helsemins butikker


krop / Foto/ Shutterstock

– det svag eo

rgan

Lungen

Lungen er konstant i kontakt med omverdenen i kraft af indåndingsluft – og det kan være en hård belastning. Ved hjælp af kinesisk medicin kan du lette hverdagens stress af dine lunger.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

50

Hvorfor kaldes lungerne for ”det svage organ” i kine­ sisk medicin, og hvordan styrker du lungens funktion og sundhed? Her følger en lidt anderledes forklaring, som dog giver mening ikke mindst her i coronatiden, hvor vi ved, at lungerne angribes, og derfor måske tænker, at de må styrkes og passes på. Lungen er udråbt som det svage organ, fordi lun­ gerne som det eneste organ har direkte kontakt til omverdenen via indåndinger. Alt hvad du indånder, kommer direkte til lungerne. Lungerne har ikke rigtig noget forsvar, som f.eks. vores mave har det i form af mavesyren, der kan slå vira og bakterier ihjel. Derfor ses lungerne som lidt forsvarsløse og sarte. Luftbårne vira er meget smitsomme – af samme grund.

Tænk også på de tilfælde, hvor folk arbejder med ­ iftige sager, bor i huse med giftige dampe eller skimmel­ g svamp – det er meget ødelæggende. Teorien om de 5 elementer Kinesisk medicin knytter hvert af vores 10 organer til et element. Naturelementerne ild, jord, metal, vand og træ. Det er nu ikke udelukkende organerne, der er tilknyt­ tet elementer. Hvert element indeholder også en årstid, farve, dyr, smag, klima, planet, sanseorgan, kropsvæv, lyde og følelser. Disse elementer/organer ses ofte opstillet i tegninger som nedenstående. Pilene rundt i cirklen fortæller, hvilke elementer der har til opgave at nære hvilket andet element. Pilene i


/ krop

cirklens midte fortæller, hvilke orga­ ner de skal holde i skak, så der ikke opstår ubalance. Alle organerne har altså til opgave både at nære hinan­ den og holde snor i hinanden. Elementerne og organerne Ildelementet huser organer som hjerte, pericardium (rundt om hjertet), tyndtarm og så et begreb, der kaldes SanJiao (en funktion som bl.a. står for, at energi fordeles jævnt i kroppen). •J ordelementet huser mave og milt/ bugspytkirtel •M etalelementet huser lunge og tyktarm •V andelementet huser nyre og urinblære •T ræelementet huser lever og gal­ deblære Elementerne i forbindelse De 5 elementer giver hinanden næring i den rækkefølge, som cirklen går rundt. • I ld nærer jord (aske er gødning for jord), •J orden huser metal (metaller findes i jorden) •M etal frembringer vand •V andet gør, at træ kan gro •T ræ er grundlaget for det bål, ilden brænder af. Og skal vi så lige zoome ind på lungen, som bor i metalelementet og næres af jordelementet – altså mave og milt/ bugspytkirtel; det vil sige af den mad, vi spiser. Som du kan se, er tyktarmen også en del af metalelementet og er derved partner til lungen. Får jordelementet den rette kost, og er dets organer stærke og i god balance, så kan jordelementet sende ren og frisk energi videre til meta­ lelementet. Og så bliver lungen næ­ ret på bedste vis. På den måde er alle organer ind­ byrdes afhængige af hinanden. Og om metalelementets anden beboer, tyktarmen, kan fordøje kor­

rekt, er også på baggrund af, hvad der sendes fra jord­ elementet. Spis dine lunger stærke For at sørge for den rette næring til lungerne skal vi spise fødevarer, som ikke svækker jordelementet. Milt/bugspytkirtel svækkes af kolde og rå fødevarer og af mad, der skaber fugt og slim. Allermest gælder det om ikke at svække mave, milt/ bugspytkirtel. Hold dig til varm/lun tilberedt mad. Undgå for mange rå og kolde fødevarer som råkost og smoothi­ es, da det vil svække jordelementet og dermed danne fugt og slim. Står du og kan vælge fra buffeten mellem en skål salat og en skål suppe, så vil salaten svække jordele­ mentet og suppen vil styrke. Kend til 80 % reglen: 80 % af din daglige føde skal være tilberedt og 20 % kan være råt.

Det vil sige, at du kan sagtens spise salat, men ikke udelukkende. Og tro heller ikke, at raw food vil gavne dit jordelement. Fødevarer, der danner fugt og slim og dermed svækker jordelemen­ tet, er også sukker, hvede, mælkepro­ dukter, hurtige kulhydrater, svinekød og meget søde frugter. Du kan fx drikke et glas mælk og spytte bagefter. Dit spyt vil da være sejt og slimet. Det sendes videre til lungen. Og slim er netop, hvad lun­ gen ofte lider af. Hoste, opspyt, ån­ denød eller rallende vejrtrækning, astma og forkølelse.

5 elementer Ild

Organer: tyndtarm, hjerte, endokrine kirtler og kredsløbet

træ

jord

Organer: lever og galdeblære

vand

Organer: nyre og blære

Organer: mave og milt

metal

Organer: lunger og tyktarm

51


krop /

Undgå børnenes sygedage Derfor kan folk, der lider af disse ting, med fordel gå et skridt tilbage til jordelementet og spise kost som beskrevet ovenfor og dermed undgå at danne al den slim og snot fremover. Jeg har selv brugt tricket, da mine børn var små. Ved det mindste tegn på forkølelse og hoste fjernede jeg alle mælkeprodukter, hurtige kulhy­ drater, sukker og søde frugter, og vi kunne på den måde ofte helt undgå sygedage. Læg i øvrigt mærke til, at jordele­ mentets farve er gul, så det er ikke helt ved siden af at tænke gule farver ind her. De vil gavne og styrke. Jeg kan nævne majs, løg, gul peberfrugt, kinaradise, butternut eller gule squash, gulerødder, sød kartoffel…

Motion vil også gavne, fordi du får skiftet luften ud i nederste lungedele af at blive stakåndet. Og ved at ånde helt ud, bliver der plads til ny, frisk luft. Al opvarmning til motion bør indeholde armsving. Ar­ mene åbner for energien ind til lungerne og øger derfor åndedrættet væsentligt.

Træn din lungefunktion Metalelementet er vores ”kommu­ nikator”. Vi taler på lungens energi, vi taler på udåndinger. Hvis folk er lungesvage, vil de sjældent have lyst til at sige noget overhovedet. Til gengæld vil korrekt taleteknik, stemmetræning og sang være en di­ rekte måde at finde styrke på.

Lungerne i vintertiden Efterår og vinter byder på fugtigt vejr, og det er lungerne ikke så glade for. Er du ude i kulden, så øv dig i at trække vejret gennem næsen i stedet for med åben mund. Denne lille omvej af indåndingerne vil give luften en chance for at blive varmet lidt op, inden den når ned i lungerne. Pas på med at blive kold på brystet, og skal du være ude længe, så er uldundertrøjer at foretrække, fordi de ikke bliver kolde, når vi sveder.

Øvelsen 4–7-8 Ønsker du at træne dig til at opnå et endnu dybere ånde­ dræt, kan du lave øvelsen kaldet 4-7-8. Læg eller sæt dig godt til rette. Tag en almindelig og dyb vejrtrækning. Træk nu vejret ind gennem næsen, mens du tæller til 4, hold vejret, mens du tæller til 7, og pust ud, mens du tæller til 8. Pause. Gentag nogle gange. Ud over at du tømmer lungerne for ”gammel” luft og dermed skaber plads til nyt, så vil denne øvelse også be­ rolige både krop og sind. Har du tendens til at trække vej­ ret overfladisk eller måske hyperventilere, så er det en god øvelse at praktisere flere gange dagligt. Du vil nok opleve at blive tanket op med ny, god energi.

Lungernes følelser Sorg bor i lungen. Lungerne svækkes af sorg, og er din sorg aldrig blevet bearbejdet, kan det ende med at give så megen svækkelse af lungerne, at det vil udvikle sig til lungesygdomme. Du ved nok, at en overvældende sorg kan føles som en mavepuster, der kan tage vejret fuld­ kommen fra os.

“Sorg bor i lungen. Lungerne svækkes af sorg, og er din sorg aldrig blevet bearbejdet, kan det ende med at give megen svækkelse af lungerne” 52

Men også en mere udramatisk og måske ventet oplevelse, fx et døds­ fald, kan sætte lungen på prøve. Jeg oplever jævnligt, at folk kommer i min klinik med lungelidelser og kan for­ tælle, at det opstod sammenfaldende med, at de mistede tæt familie, deres ægtefælle, blev skilt, mistede jobbet eller var udsat for andet sorgfuldt. Derfor skal vi heller ikke under­ trykke trangen til at græde vores sorg ud. Det hjælper faktisk at hulke og græde. Vi skal selvfølgelig ikke hænge fast i sorgen eller lade den være ube­ arbejdet. Vi skal søge hjælp, hvis der er behov for det, for ellers vil det svække vores lungers sundhed. Tilbage til jordelementet, der sender energi til metal. Det er følelsen af be­ kymring, der svækker jordelementet. I disse coronatider kan der opstå en masse bekymring. Om den er reel eller ej, kan være svært at gennem­ skue, men der er mange dramaer og de sælger desværre aviser rigtig effek­ tivt. Så dem bliver der nok ikke skruet ned for. Hvis gnavende bekymring (berettiget eller ej) svækker mave og milt/bugspytkirtel, sidder man allere­ de fast en dårlig spiral. Føler du angst og uro ved al den syg­ domssnak, så er åndedrætsøvelser en god måde til at berolige krop og sjæl. Kropsholdningen til lungernes fordel Hver gang du ånder dybt, vil dine rib­ ben løfte sig, og mellemgulvsmusklen hæves og sænkes. Hvis din kropsholdning altså tilla­ der dette. Sidder du meget eller står med en rund ryg, vil der slet ikke være plads til de omtalte bevægelser, og du vil mekanisk hæmme vejrtrækningen. Du skal ligesom holde din overkrop oprejst fra mellemgulvet. Sørg for at lave godt stræk af hele kroppen, stræk dig i sengen om morge­ nen, inden du står ud, stræk dig flere gange i løbet af dagen og igen, inden du lægger dig til at sove. Dybe helkrops­ stræk udløser ofte et gab, og det skal du bare give efter for. Gab gør dit ånde­ dræt dybere og ilter din krop.


/ oase

Hyben fra Tullebølle i 25 år Hyben Vital fra Langeland har fejret 25 års jubilæum. Og samtidig går deres Lito Hyben fortsat sin sejrsgang blandt især patienter med slidgigt – i Danmark, men også så langt borte som i Australien. Historien har været fortalt tidligere, også i dette blad: Landman­ den Erik ”Farmer” Hansen hørte en ældre kvinde rose effekten af de C-vitaminfyldte hyben på hendes generelle helbred. Han gik i gang med at eksperimentere med at tørre sine hyben og bevare deres gavnlige virkning. Resultatet blev et produkt, som i dag hjælper ­mennesker i hele Danmark – og på et stigende eksport­ marked. Hyben fra Langeland eksporteres til mere end 20 lande, hvoraf Australien er et af de større markeder. Det er videnskabeligt dokumenteret, at hyben­ pulverets særlige sammensætning lindrer smerter ved slidgigt – og det gælder naturligvis over hele verden. Hyben Vital er fortsat drevet af familien Hansen – nu også med 3. generation i aktion – som er stolt over primært at benytte lokal arbejdskraft fra Lan­ geland i produktionen. Find Lito Hyben, Lito-C og Lito Olie i din helsekost Find mere information på www.hyben-vital.com  

Hudbarrieren er din bodyguard Yderst på kroppen ligger hudbarrieren, som en slags bodyguard over for de stoffer, som kommer i kontakt med din krop. Cellerne i hudbarrieren er afhængige af naturlige fedt­ stoffer – bl.a. ceramider – for at opretholde sin modstandskraft over for påvirkninger udefra. Men lipiderne risikerer at blive opløst, når vi f.eks. vasker hænder ofte og grundigt. Og det gør vi jo for tiden. Hvis hudbarrieren bliver beskadiget, stater en ond cirkel, som gør huden stadig mere udtørret. Ceramiderne, som bliver opløst, kan sammenlig­ nes med mørtel, der skal tætne dine celler som en dæmning. Med Melissas Alt-i-Én-Citronmelisse dulmer du dels kløe og irritation i en udtørret hudbarrie­ re, samtidig med at et rigt ceramidekompleks genopbygger din hudbarriere.

Prisvindere trods aflyst messe Hvert år på Helsam Messen er der prisuddeling til årets helsekostprodukter i kategorierne Årets Produkt, Årets Hudpleje og Årets Fødevare. Og selvom Helsam Messen i 2020 måtte aflyses, har Helsam oplyst, hvem der skulle have været hyldet for et godt stykke arbejde. Det er de danske helsekostbutikker, som kårer årets vindere ud fra positiv feedback fra kunderne, egne gode oplevelser med produkterne og et stabilt eller stigende salg i butikken. Årets Fødevare: ”Sea Salt & Caramel” fra Chocolate & Love – økologisk og fairtrade chokolade med mere kakao og mindre sukker Årets Hudpleje: “Day no. 1 dagcreme” fra Zinobel - dokumenteret anti-age effekt og med masser af økologiske ingredienser Årets Produkt: ”Cantharon” fra Allergica – et håndpotenseret homøopa­ tisk lægemiddel, der hjælper rigtigt mange mennesker Årets Helsekostbutik blev Ren Kost & Krop i Jægers­ gaardsgade i Århus, der fremhæves som en god ambas­ sadør for helsebranchen med sin ambiotion om at være en ”one-stop” købmand, hvor alt inden for helsekost kan købes – lige fra nybagt brød til økologisk kød. Der kåres desuden en Årets Helsam Butik, og der blev det i 2020 til et titelforsvar. Helsam Nykøbing Falster ( v. Anni Poulsen), som også vandt i 2019, blev atter hyldet for sin velassorterede butik og det dygige, veluddannede personale.

Find Alt-i-Én-Citronmelisse hos Helsam, Matas eller din helsekostforhandler.

53


sind / Foto/ Shutterstock

Jule(u)fred? Bevar den gode stemning, eller ...

I julen samles vi med familien, og det er så hyggeligt. Men nogle familiemedlemmer kan gå os på nerverne, og dine flugtmuligheder er afskåret under julemiddagen. Så hvordan undgår du konflikter over konfekten?

Alle familier har deres uenigheder, ømme punkter og lig i lasten. ”Nævn for Guds skyld ikke noget om ARVEN…” eller ”Vi taler aldrig om, hvorfor det gik så galt med fætter Frederik…”. Uskrevne regler styrer ofte vores samvær, når ’den pukkelryggede’ mødes.

Af Birgitte aagaard Coach

Små, men vigtige forskelle Selvom alle forsøger at være høflige og veloplagte, når der inviteres til gilde, kan vi let komme til at sige – eller bare antyde – noget, som støder en anden i selskabet. Efter flere snapse og cognac til kaffen kan det smutte for selv den bedste, når der skal fortælles en god historie eller sættes trumf på. Selvom vi er i familie – eller har kendt hinanden i årevis som venner – og føler os som en sammentøm­ ret gruppe, så er vi forskellige. Det kan handle om, hvordan vi lever, hvordan vi opdrager vores børn og ikke mindst vores forhold til penge. Der ikke langt fra ”skååål” til den lille mavesure tanke ”de forstår da slet ikke at sætte grænser for deres børn” eller ”det kan de sagtens sige, med den økonomi de har…” Rollespillet Onkel Otto elsker at diskutere politik med bram og brask, tante Tove har let til tårer, kusine Kirsten har det med at tage ting personligt og værtinden Vibeke er skuffet, fordi nu skulle det jo være så hyggeligt… Der skal ikke så meget fantasi til at forestille sig onkel Otto, tante Tove, kusine Kirsten eller værtinden

54

Vibeke (læs om personerne i boksene). De fleste af os har nogen i familien, der ligner dem på et eller flere punkter. Uanset alder, uddannelse og social baggrund indtager vi alle ganske veldefinerede roller og indgår i forholdsvist fastlagte mønstre. Som i et rollespil forsøger vi at udfylde den opgave og position, som vi er blevet tildelt eller selv har taget i fællesskabet. Vi ved, hvad vi kan forvente og føler os trygge i det. Vi ved, hvem vi kan tale politik med, tale om de nære ting, udveksle opskrifter eller praktiske fif med osv. Og så længe vi bliver inden for vores roller – og dermed ikke udfordrer de andres – lærer vi for det meste at accep­ tere hinanden: ”Jamen, sådan er han/hun jo – men han/hun har jo også en masse gode sider…” Vi holder af, passer på og hjælper hinanden på trods af forskellene. Ideelt set. Fællesskabet på spidsen Men indimellem er der en i flokken, som bryder med den norm, vi har sat op for vores samvær. ”En af os” træffer nogle valg eller agerer på en måde, som er uventet eller ligefrem uønsket. Fællesskabet – ”vi-følelsen” – bliver udfordret. Forestil dig, at tante Tove finder sig en ny mand, som er kunstner eller pensioneret præst? Hvad vil svogeren onkel Otto sige til det? Tænk, hvis den nye mand har børn med tre forskellige kvinder, og kun har aktiv kon­ takt med ét af sine børn. Hvordan vil den børneglade tan­ te Tove og den barnløse Vibeke reagere på det? Forestil dig, at kusine Kirsten vælger at flytte til den anden ende af landet med sine to børn (som tante Tove er


/ sind

meget optaget af) for at tage en kandidatgrad i sociologi. Eller at hun stiller op for Socialistisk Fol­ keparti til det kommende kommu­ nalvalg? Onkel Otto vil nok næppe kunne lade være med at kommen­ tere det ... Hvad nu hvis Onkel Otto viser tegn på tidlig demens (eller bare bliver endnu mere stivsindet med alderen) og begynder at blive vir­ kelig grov ved bordet over alle de forkælede unger og ”akademikere”, der flytter ind i parcelhuskvarte­ ret (og som stort set ligner alle tante Toves børn og børnebørn)? Hvad vil der mon ske med sam­ menhængskraften i familien, hvis Vibeke tager mod til sig og melder ud, at påske- og julefrokosterne fremover skal gå på omgang, selv­ om hun altid har holdt dem – ”for­ di de har mest plads og bedre tid” (ifølge den øvrige familie). Fortsæt selv med at se scenari­ erne for dig, de mulige konflikter og irritationsmomenter, måske med inspiration fra din egen fami­ lie ... Samlere og spredere I næsten alle familier er der nogen, der er mere bevidste om behovet for at samle familien. De ser bort fra eller finder måske direkte und­ skyldninger for andres udtalelser og adfærd. På samme måde er der ofte en eller flere ”spredere”, som ikke vil gå mere på kompromis end allerhøjest nødvendig (hvis der ellers er nogen, der magter at sige dem imod). F.eks. vil man nok sige, at onkel Otto er en spreder, fordi han giver sine holdninger frit til kende, uan­ set om han træder nogen over tæ­ erne. Men måske er han også en ”samler”, der forstår at sætte gang i selskabet og fortælle nogle gode historier? Måske er tante Tove en ”samler” af natur, fordi hun elsker at være sammen med sin familie, men for kusine Kirsten kan hun måske virke for omklamrende

Onkel Otto

Otto er 68 år, gift med dagplejer Mette på 65, og begge er på efterløn. Oprindeligt har Otto en kort uddannelse, men sluttede karrieren som mellemleder på en mellemstor fabrik. Han går op i haven, sin gamle motorcykel og lokalpolitik. Otto og Mette har været vant til, at pengene var små, og først da børnene var halvstore, blev der råd til at købe eget hus. Otto er stolt af sine bedrifter, men også lidt ærgerlig/misundelig på dem, han kalder ”de priviligerede” i samfundet.

Tante Tove

Tove er 72 og enke efter Ottos storebror Vagn. Hun kommer oprindeligt fra en ”fin” familie i den nærmeste købstad. Hendes far var direktør for byens maskinfabrik, og hun har aldrig manglet noget materielt i sit liv. I sit stille sind har Tove altid drømt om at realisere sine kreative evner, men har aldrig følt, at anledningen var der. Hele hendes liv handler i dag om hendes tre børn og 7 børnebørn. Hun går op i broderi, lokalhistorie og elsker familiesammenkomster. Hendes største udfordring er hendes tendens til at bekymre sig om alt fra verdensfreden til børnebørnenes skolegang.

Kusine Kirsten

Kirsten er 44 og fraskilt. Hun har to børn i teenagealderen, som er mere optagede af deres mobiltelefoner end snakken ved bordet. Kirsten er barn af Ottos afdøde bror Peter, som faldt lidt uden for familien, da han som den eneste fik en ”boglig” uddannelse som lærer. Kirsten er også lærer og arbejder med børn med indlæringsvanskeligheder. Som offentligt ansat har hun i familien ofte måttet forsvare sig og forklare, hvorfor hendes arbejde og de midler, der bruges på det, ikke kan undværes.

Værtinden Vibeke

Vibeke er 63 år og gift med Ottos tredje bror Bent. Vibeke arbejder i et lokalt revisionsfirma, og er oprindeligt uddannet bogholder. Bent driver et lille vognmandsfirma. Vibeke og Bent har ingen børn – det var før, fertilitetsbehandling blev alment tilgængelig. Vibeke er opvokset i en børnerig familie, så fraværet af børn har været en stor sorg. Hun er engageret i frivilligt arbejde, bl.a. som besøgsven. Hun inviterer ofte venner og familie for at fylde det store hus, som hun og Bent byggede ”i de gode tider”. Vibeke er meget omhyggelig af natur og forsøger altid at gøre sit yderste - men kan let føle sig lidt overset og taget for givet.

55


sind / med sine gode råd om opdragelse og tilbud om at strikke og sy tøj til hen­ des to børn. I så fald ”spreder” hun, fordi Kirsten har brug for at lægge afstand. Selvom Kirsten forsøger at være neutral og rummelig, er hun en spreder alene i kraft af sine ’anderle­ des’ livsvalg (uddannelse, skilsmisse, holdninger). Vibeke er den klassiske ”samler”, men hvor længe vil hun an­ strenge sig for at få det til at lykkes – bare fordi hun ikke har etableret sin ”egen” familie? De ømme tæer Når vi tager vores pæne tøj på, køber værtindegave og sætter os op til en god oplevelse sammen med familien, så forsøger vi alle at bidrage med det, vi selv mener, vi kan eller bør bidrage med. Men bag dette lurer alle vores ømme punkter – både dem, vi selv slås med, og dem vi irriterer os over hos de andre. Hvem er den nærige i familien? Hvem den gavmilde? Hvem føler sig udnyttet? Hvem dominerer? Hvem er den favoriserede (ifølge de andre)? Hvem føler sig overset? Eller mindreværdig? Forestillingen om, at vi kan slippe håndbremsen, når vi befinder os ”i familiens skød”, er måske en af de største misforståelser. Nok føler vi os trygge, men for langt de fleste af os, må vi anstrenge os for ikke at udfordre det velkendte og komme til at vippe balan­ cen. Vi må til en vis grad ”betale” for fællesskabet ved at indordne os. Dit spejl og din ramme Højtiderne og familien udfordrer os, fordi vi hos vores nærmeste møder vores egne svagheder – og de andres. Fordi vi er tæt forbundet, forsvinder nogle af de sædvanlige filtre og forsvar, som vi f.eks. kan have over for fremmede, bekendte og kolleger. Det er for svært at skjule sig bag masken i længden. Oplysninger og ’sandheder’ slipper hurtigt ud og bliver flittigt delt.

56

Vores familie og nærmeste venner er således med til at definere, hvem vi er – de er vores spejl og vores ramme på samme tid. Vi er følelsesmæssigt afhængige af hinanden. Vi ved det godt: Med et nogenlunde velfungerende forhold til din familie, står du generelt stærkere i livet, end hvis dit nærmeste netværk er løst og udefineret. Der­ for har de fleste af os svært ved at slippe drømmen om ”én stor lykkelig familie”. Alle spiller en rolle, og ingen kan rigtig undværes. Kun de færreste er ligeglade med, om alle møder op – til julefrokosten, den runde fødselsdag, begravelsen… Forandringer tager tid At forstå og holde af på trods. Det er vigtigste ”forudsæt­ ning” for at bevare familiens sammenhængskraft. Det kan være svært at bide sig i tungen gang på gang, men hvis du oplever, at nu kan du ikke ”holde det ud mere!”, så skal du nøje overveje, hvordan du vil gribe det an. Når du vil ændre på rammerne og reglerne for samvæ­ ret, skal du huske, at det har taget lang tid at etablere de eksisterende roller og vaner. Derfor skal du forberede dig, tilrettelægge din kommunikation – du skal kort sagt læg­ ge en strategi: Hvem skal du tale med – alle på én gang? En eller to, som måske kan hjælpe dig med at gribe det klogt an? Præcis hvilke ord, vil du bruge? Har du mulig­ hed for at tage initiativ til alternative arrangementer, hvor samværet automatisk vil få en anden rollefordeling og måske skabe nogle andre dynamikker? Det kan tage tid, måske skal du prøve mange gange, før det lykkes – men der er også meget på spil. Nye familier hænger ikke på træerne…

Vælge familien fra og til At vælge familien fra er den ultima­ tive vej ud af uløselige konflikter, alenlange skænderier og sårede følelser. Når vi ikke kan forene vores opfattelser af, hvordan rollerne eller samværet skal være, og viljen til at gå på kompromis slipper op, kan vi føle, at vi må kaste håndklædet i rin­ gen. Nogle gange sker det desværre med en ordentlig afskedssalut med vores ”ærlige mening”. MEN HUSK – inden du fyrer kanonen af – at grunden til, at vi kan blive så vrede og skuffende er, at vi faktisk betyder noget for hinanden. Så er du nødt til at gå, så lad være med at smække for hårdt med døren – fordi du vil måske gerne kunne vende tilbage en dag … Når vi vælger familien til, må vi altså anstrenge os, tåle, forsøge at forstå hinanden og acceptere hinan­ den og det, vi hver især rummer. I accepten ligger til gengæld en særlig gave gemt, hvor vi – i momenter – kan opleve at være en del af noget, der i hvert fald ligner én stor lykkelig familie, nemlig en stærk familie. I kraft af forskellighederne.

“Nye familier hænger ikke på træerne…”


Konkurrence

Vind naturens egne næringsstoffer Din krop kan altid bruge ekstra hjælp til at holde sig vital og stærk - med naturlige midler. Deltag i vores konkurrence, hvor der bliver udtrukket fem vindere af tre stærke tilskud.

Tre stærke tilskud Samlet ærdi:

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 10. janauar 2021. Næringsstoffer som madkoncentrat Nature’s Own har 40 års erfaring med at udvikle kosttilskud, hvor de essentielle indholdsstoffer kommer i form af madkoncen­ trater. Tilskuddet er udviklet med en teknik, der replikerer natu­ rens egen proces, og det sikrer en optimal absorbering i kroppen. Nature’s Own blev grundlagt af ildsjæle i Storbritannien, hvor virksomheden har specialiseret sig i produkter i Food Sta­ te™–kvalitet. Food State™ er en teknik, som hjælper kroppen med at genkende vitaminer og mineraler i et kosttilskud, så det bliver optaget bedst muligt. Præmien består af tre forskellige produkter, der ligesom alle andre produkter fra Nature’s Own er fremstillet af naturlige ingredienser i en miljøvenlige proces. •Q 10-multi – med Q10, betaglucan samt en allround-kombinati­ on af vitaminer og mineraler •B one Support – Wholefood-kosttilskud med calcium, magnesi­ um, K2- og D3-vitamin samt bor • D3 vitamin – vegansk D3-vitamin naturligt udvundet af lav

535,-

Spørgsmål: Hvad betyder Nature’s Own?  Naturens ovn  Naturens eget  Naturens ejer

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 10. janaur 2021 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 08-2020”

57


skøn / Foto/ Shutterstock

I skønne hænder I det seneste halve år har vi sprittet og sprittet de stakkels hænder helt til hudløshed. Her er nogle tips til pleje af hænder og negle – og også et par mulige ønsker til under juletræet.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

I denne skønhedsudgave handler det om, at du skal blive glad for at tage hænderne op af lommen. Ikke være flov over at vise dem frem. For nogle betyder det mindre, men for andre og i visse jobs kan det faktisk have en stor betydning. Hvis du er træt af flossede neglebånd, hvis huden rundt om neglene er tør og der er små sår, hvad gør du for at undgå at pille i negle­ rødder og neglebånd? Hvad nu hvis du bider negle eller hvis du har fået neglesvamp, neg­ lene flosser eller der er riller i neglene? Hvor­ for ændrer den hvide halvbue i bunden af neglen størrelse? Hvad kan hvide pletter i neglene betyde? Og ikke mindst, hvordan ple­ jer og forskønner jeg mine hænder og negle? Tørre hænder, revner og sprækker Som på resten af krop og ansigt har vi en helt naturlig barriere i huden. Også før coro­ na og ekstra vask og sprit kunne huden på hænderne komme helt i ubalance. Mange fak­ torer kan spille ind. Som med andre huduba­ lancer kan det skyldes stressfaktorer både udefra og indefra, og det kan afhjælpes ad begge veje. Arbejder du begge veje, er der større chance for et mere holdbart resultat. Hænder er i spil hele tiden. Alene at vaske hænder med skrappe sæbestoffer kan være nok til, at hænderne bliver tørre og nemt kan revne. Nogle er nødt til at have handsker på i

58


/ skøn

deres arbejde, hvor huden måske ikke ånder så godt og der udvikles fugt. Andre arbejder me­ get udenfor med hænder ude i vind og vejr. Fri­ sører har f.eks. hænderne i vand og shampoo mange gange om dagen. Hænderne kan blive så irriterede, at de begynder at revne, sprække, få udslæt og svie. Altså pænt ubehageligt! Uanset hvor og hvordan balladen starter, handler det om, at balancen i hudens barriere er blevet brudt, så der ikke længere er beskyt­ telse. Hygiejne er godt, men det er ikke menin­ gen, at huden fuldstændig skal afklædes sin naturlige beskyttelseskappe. Det handler om at genskabe en balance og genopbygge den na­ turlige barriere og mikrobiom i huden, og sam­ tidig kunne vedligeholde den i tider med eks­ tra belastning – som med al den spritten af. Hvis du mangler næringsstoffer indefra el­ ler har vanskeligt ved at optage og omsætte de næringsstoffer, du får, kan det skabe ubalancer med konsekvens både på det ydre og indre. Det er jo bl.a. næringsstofferne, der bliver sendt rundt med blodet ud til hele organis­ men. Arme og hænder, ben og fødder er ude i det, der kaldes ekstremiteterne og er længst fra hjertet, Her skal et godt kredsløb sørge for at pumpe blodet ud med næring og ilt. Så et blodtryk og kredsløb i balance – hverken for lavt eller højt – er at foretrække. Hvis man har tendens til meget kolde hæn­ der, der måske endda ser hvide og ekstra blege ud, er det værd at se på, om tilskud med ekstra E-vitamin kan gøre en forskel. Det samme med Q10 og selen. Urter som hvidtjørn, heste­ kastanje, brændenælde, birkeblade og grøn te kan også være med til at understøtte kredslø­ bet. Mange har glæde af kæmpenatlysolie som kosttilskud, der også hjælper huden indefra. Hvis ubalancen i huden kommer udefra, ved at man simpelthen har strippet huden for barriere, er det selvfølgelig først dér, man skal sætte ind. Men er der samtidig bøvl med mave og fordøjelse, kan det forstærke ubalancen, og det kan være værd at arbejde med synergien i at sætte ind både indefra og udefra. Det kræ­ ver især fokus på kost og syre-basebalancen, og du skal finde frem til, om der er nogle føde­ emner, der belaster dit system og bør elimine­ res eller reduceres. Styrk tarmene med mælke­ syrebakterier og evt. maven med Brottrunk eller Vita Biosa til at hjælpe nedbrydning og omsætning af maden. Højkvalitetsnæring er vores byggesten – og dertil væske ikke at for­ glemme!

Hudens overflade Hudens overflade og hudens mikrobiom er super vigtigt at holde ved lige. Den er nem at slå ud af balance, når man spritter meget, men mange kan nikke genkendende til symptomerne, før det blev ”sprittetid”.

Green People Everyday Hand Cream

Duftfri, ultrablid og velegnet til hele familien.

Inika Avocado Oil Hand Cream Tuber lavet af bæredygtige sukkerrør - vegansk, crueltyfree

Organic Boost Rescue Hand Cream Heler og trænger nemt ind i huden

Eksem Ovenfor har vi nævnt nogle af de hjælpe­ stoffer, du kan få til at bygge op indefra inkl. vigtige olier, f.eks. kæmpenatlysolie, og vitaminer og mineraler som zink, silicium, A- og B-vitamin. Men det er også værd at finde ud af, om du har kontakteksem af anden karakter. Er der produkter, du ikke tåler? Er du i kontakt med andet, du ikke tåler? Handsker, hvor du måske ikke tåler latex. Skyllemidlet i dit tøj. Andre stoffer, du omgiver dig med eller kom­ mer i berøring med i din hverdag. Det kan altid betale sig, selvom det kan føles bøvlet i starten, at føre en lille kalender, hvor du prøver at beskrive mønstret for, hvornår udslæt blusser op. Det detektivar­ bejde er værd at lave, samtidig med med at du kan arbejde med at genskabe den ydre ba­ lance i huden. Bade hænderne i f.eks. KRÆS’ badepulver med kolloid havre og kokos. Det er til hele kroppen, men kan piskes op og hænderne kan hvile deri. Derefter balmen fra KRÆS eller Kreta salven fra Bioselect – der er en meget rig balm, så man skal ikke lige sætte sine fedtfingre alle steder umiddelbart efter. Hverdagshåndplejen er cremer med ikke mindst kæmpenatlysolie eller boragoolie. Morgenfrue eller lægestokrose er også lin­ drende for mange. Som Zinobel Oranic Boosts Alderen viser sig først i hænderne Når du oplever, at alderen viser sig i hæn­ derne, skyldes det ikke mindst, at det er en fin hud, og samtidig har vi ingen talgkirtler i håndfladerne til at fodre huden med olie. Ofte viser det sig i begyndelsen som mere tynd og løs hud på hænderne. Eventuelt begynder der at komme pletter – nogle gange omtalt som leverpletter, selvom de forment­ lig bliver aktiveret af solens UV-stråler. Nærende håndpleje med masser af anti­ oxidanter som f.eks. granatæble kan anbefa­ les. Om pletterne har noget med leveren at gøre, er der delte meninger om. Denne skri­ bent har selv oplevet et tilfælde, hvor en

59


skøn / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx Der er mange andre måder, dine negle kan opføre sig anderledes, og såvel indefra som udefra kan der sættes ind både til sundhed og forskønnelse. En behandler kan hjælpe i undersøgelsen, og derudover kan det give dejligt velvære at modtage negle- og håndmassage med gode olier og cremer samt den gode kost og de tilskud, der kan styrke.

kunde af anden grund tog Active Liver fra New Nordic og oplevede, at pletterne på hænderne blev færre og mindre. Det er et enkeltstående tilfælde, men nu alligevel spændende. Hvide pletter på neglen En del både pletter og buer kan opstå lokalt efter et stød på neglen. De vil for det meste vokse ud og forsvinde af sig selv. Hvis der er mange hvide pletter, kan det betale sig at køre tema med multivitamin og især calcium og zink, men det optages bedst med andre vitaminer og mineraler samtidig. Hvis hvide linjer er mere tværgående og vedvarende, kan det betale sig at få testet hos f.eks. en biopat/naturopath, heilparaktiker, kinesiolog, om din evne til at optage næringsstoffer er god. Eller sammen med en ernæringsterapeut få kigget på din kostsammensætning. Det kan være relativt få justeringer, der skal til. Den hvide halvmåne – Lunula Man kan godt forstå, den bliver kaldt halvmåne, for det ligner den jo: Det er et stykke af neglen længst nede ved fingeren mod hånden. Man kan godt holde øje, hvis den begynder at forandre sig meget. Både om den forsvinder, eller om den vokser og fylder mere på neglen. Det vides ikke med sikkerhed, men kan være en indikator på din vitamin- og mineralstatus eller anæmi. Nogle gange gemmer lunula sig under huden og vil komme mere frem, når neglebåndene skubbes blidt ned. Det er et stykke af neglen, som både indeholder blodårer, nerver og basalcellemembran. Ikke at du skal gå og panikke over hver lille forandring, men det er godt at have kropsbevidsthed – at lære sin krop at kende, så man lige kan skæve til og justere hen ad vejen. Det er altid vigtigt at søge læge, hvis du er utryg eller oplever større uregelmæssigheder.

60

SpaRitual Nutri-thick Styrker neglen og fungerer som basecoat

Kure Bazaar

En negleolie, der er noget ud over det sædvanlige

Negle og neglebånd Det er interessant, hvor mange sjove vaner, vi kan have og gøre ubevidst i vores egne tanker eller hvis vi er stressede. Som at bide negle eller pille i neglebånd, hive i neglerødder, så det bløder. Hvis du kan øve dig i at gribe dig selv i det, når det sker – tal pænt til dig selv – men omdirigere den dårlige vane til noget andet – måske nogle dybe vejrtrækninger eller et glas vand. Men der findes virkelig gode håndcremer og olier, der plejer neglebånd. Hvis du kan huske, hver gang du tager håndcreme på, lige så forsigtigt at gnide ind i neglebåndene og ind imellem forsigtig skubbe neglebåndene lidt “ned”, der hvor negle vokser op fra, vil det både være sundt og pænt. Nogle bruger de­ res tommelfingernegl til at skubbe tilbage, andre en lille dertil lavet træpind. Men du skal meget gerne først have blødgjort negle­ båndene, så du ikke gør skade på dem. Neglestyrker SpaRitual har en Neglestyrker med ekstra calcium i, der både styrker neglen og gør den tykkere, men samtidig også kan funge­ re som underlak/basecoat. Virkelig god til tynde negle, der nemt flosser. Smukke, smukke lakker Kure Bazaar har udover deres mange van­ vittigt smukke neglelakker i mange farver også en negleolie, der er noget ud over det sædvanlige! Ti nøje udvalgte økologiske olier, der blødgør og fugter neglebåndene og forhindrer tørhed, og som samtidig beskytter neglene mod riller og flossede kanter. Masser af antioxidanter, vitaminer og de gode olier fra mandel og camelinao­ lie, argan, borago og kæmpenatlysolier samt hampefrøolie, der netop er med til at genoprette den naturlige barriere i huden. Det gælder om at styrke cellestrukturen og hudens naturlige, hydrolipide film.


/ skøn Skønneste reparation og pleje til negle og neglebånd. Lakkerne er lavet af naturlige ingredienser som hvede, kartofler, majs og træmasse. Klip og fil Mange finder deres egen strategi for klipning og filning af neglen. Der er også smag og behag, om man synes, korte negle er det pæneste, eller foretrækker lange, firkante­ de, spidse eller let afrundede negle. Det er æstetik, smag og behag. Men et råd til fil er glasfile, der er skånsomme ved neglen, og et råd til teknik er at file i samme retning for at skåne negle, der flosser let. Glasfile har en lang levetid og er derfor bæredygtige, og derudover er de meget hygiejniske. F.eks. er Glasneglefilene fra Organic Beauty Supply lavet af krystal, der har været under en for­ hærdningsproces, der gør dem ekstra stærke. Der kan ikke komme vand eller bakterier ind i materialet, og det ekstra kalkholdige glas sikrer en blid, men effektiv manicure. Neglesvamp Det er virkeligt irriterende, når der opstår neglesvamp. Det er et af de få tilfælde, hvor det kan anbefales at smøre med ren tea tree olie. Nogle har glæde af spilanthes, og Spa­ Ritual har en Nail Treatment, der hedder “Farewell” med neem olie, tea tree olie og citron flavonoider. Neglesvamp kan dog være meget genstridigt, og der kan med stor fordel støttes op indefra med f.eks. CitrusPlus 800 med grapefrugtkerne ekstrakt fra BioVita. Sup­ pler gerne med ekstra mælkesyrebakterier. Til skønhedsplejen af hænder – måske gaveidéer? Croll & Denecke har et meget fint gave­ sæt med alt i tilbehør til hjemmespa. I fin firkantet bambuskasse med hank er der neglebørste, peelingsvampe i bl.a. luffa og en massagehåndbørste Udover neglefile og negleolie er også neg­ lelak en smuk gave. Lige nu ser man mange steder, at der leges med flere farver på negle­ ne på én gang. F.eks. at man har forskellige farver på alle negle, eller man laver små sym­ boler i kontrastfarver eller kun maler en halvbue i en farve inde ved neglebuen. Fransk lak virker til at være en klassiker, der også kan laves på ikke helt lange negle. Kure Bazaar har meget smukke lakker, men de har også lavet nye neglelakfjernere A

la Rose og Silicium Bamboo & Ginger. Emballagen er ren og æstetisk, og pro­ dukterne helt naturlige uden acetone, men de indholder bl.a. sukkerrør, hvede og majs og respekterer neglens naturlige cyklus.

Weleda Skin Food Classic Meget nærende multipurpose crème

Kure Bazaar neglelakfjernere A la Rose / Silicium Bamboo & Ginger

Dictamelia Ointment

Kretasalven bruges på alle rifter og neglerødder

Organic Beauty Supply Glasneglefilene er lavet af krystal

Creme de la creme til hænderne Uh, der er mange virkelige lækre hånd­ cremer. Her vil jeg fremhæve nogle af mine aktuelle favoritter: Først en favorit hos mange andre også, fordi den nemt trænger ind, så man kan komme videre med sine gøremål. Samtidig har den hvid pil-ekstrakt, der opheler revner og sprækker i huden. Nemlig Zinobel Organic Boosts Rescue Handcreme. Både mænd og kvinder kan lide denne bl.a. andet fordi den ingen duft har og netop heler og trænger nemt ind. Har man lyst til ekstra fedt til nat­ ten, kan man tilføje et par dråber face eller body oil. Zinobels dagcreme har for nylig vundet som Årets Hudplejeprodukt 2020. Anden evergreen er Weledas Skin Food classic. En meget nærende multipu­ rpose creme til alle tørre områder, men til de afsprittede hænder har de været rigtig manges go-to-creme. BioSelect har en meget lækker hånd­ creme med olivenolie, men også med ur­ ter fra Kreta, der plejer og nærer huden. Findes både i en let og fed udgave. Den indeholder også sheasmør og salvievand, perikon og morgenfrue sammen med ur­ terne fra Kreta. Er der brug for ekstra pleje, er den noget federe, og derfor ikke mindst til natten – den kendes mange steder som Kretasalven; nemlig Dictame­ lia salven. Salven kan bruges på alle rif­ ter, til sprukne fingre og neglerødder. Inika, der betyder Lille Jord, har ud­ over deres lækre makeup en hudplejese­ rie, der lover godt, og håndcremen med bl.a. Rose of Jericho-ekstrakt, der skaber en barriere imod udtørring og udefra­ kommende belastninger sammen med planteolier som avocadolie, der trænger nemt ind uden at de føles klistrede. De gør sig virkelig umage hos Inika. Tuberne er lavet af bæredygtige sukkerrør og lå­ get kan genbruges – vegansk, cruelty­ free. Økologisk. Så kan vi godt få hæn­ derne op af lommerne!

61


mad / Foto/ Trine Vesteraa

HYBEN-CHAI 1 krus

Du skal bruge • 2-3 g frisk ingefær • 2 kardemommekapsler • 2 hele nelliker • ¼ tsk stødt kanel • 1 drys vaniljepulver • 1 tsk hybenpulver • 1 ½ dl vand • 1 dl plantemælk (gerne en lidt sød type som fx havremælk eller soja med kalk og vanilje) Ønsker du en sødere chai, kan du tilsætte lidt ahornsirup eller lignende.

Sådan gør du Pil de små kardemommekorn ud af kapslerne og kom dem i en blender med vand, frisk ingefær og hele nelliker. Blend til det hele er findelt. Kom det i en kasserolle med mælk, kanel og vaniljepulver, og lad det simre et par minutter. Hæld den varme chai i et krus og rør hybenpulveret i.

62


/ Mad

t i t e App

på antioxidanter

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Antioxidanter neutraliserer de frie radikaler, så de ikke længere kan lave skade på andre molekyler i vores krop. Den bedste måde at få antioxidanter ind i kroppen er gennem kosten, især når du spiser grøntsager. Hyben, havtorn og aronia (surbær) er nogle af de fødevarer, som indeholder allerflest antioxidanter. Naturlis ernæring­ sterapeut Trine Vesteraa har gjort det nemt for os med nedenstående tre, delikate opskrifter.

BAGTE RØDBEDER MED HAVTORN 4 personer

Du skal bruge • 750 g rødbeder (renset vægt) • 100 g havtorn + ekstra til pynt • 2 spsk vand • 1 spsk mørk balsamico • 1 ½ spsk ahornsirup • ½ tsk salt • Friskkværnet peber • 12-15 stilke frisk timian + ekstra til pynt

Sådan gør du Skrub rødbederne og skær top og bund af. Om nødvendigt skrælles rødbederne. Skær herefter rødbederne i tern på ca. 1 x 1 cm og kom dem i et ildfast fad. Bruger du havtorn fra frost, så lad bærrene tø op og pres herefter saften ud med bagsiden af en gaffel. Si saften fra bærrene og hæld det i en skål. Hak bærrene fint og kom dem i fadet med rødbederne. Pisk saften fra havtornene sammen med ahornsirup, balsamico, vand, salt og peber og hæld det ud over rødbederne. Tag bladene af timianstilkene og kom dem i fadet med rødbederne og dressingen. Vend det hele godt sammen og bag i ovnen på 175 grader i 1 time og 15 minutter. Rør i det et par gange undervejs.   Inden servering pyntes med havtorn og frisk timian.

63


mad /

OBS

ARONIAMARMELADE MED MYNTE OG VANILJE Du skal bruge

Sådan gør du

• 200 g aroniabær friske eller frosne • 100 g dadler • ¼ tsk vaniljepulver • 15 mynteblade • 1 ½ dl vand (evt. mere hvis du ønsker en tyndere konsistens)

Skær dadlerne i mindre stykker og kom dem i en kasserolle med aroniabær og vand. Lad blandingen simre i ca. 15 minutter, tilsæt mynteblade og vanilje og det simre endnu et par minutter. Sluk for varmen og lad det køle lidt af, inden marmeladen blendes til en jævn masse. Kom marmeladen i et rengjort og skoldet glas.

64

Aronia bær farv er meg så vær et, lidt fors når du ig tig, blende r marm eladen så du ik , ke får aroniam armela de ove r hele køkken et eller på tøje t.

Marmeladen kan eksempelvis bruges på brød, oven på både kold og varm grød, til yoghurt med mysli eller til pandekager og vafler.


/ Annonce

Mellisa

Danske pionerer indenfor økologisk hudpleje Mellisa er et dansk hudplejemærke, som selv producerer deres økologiske plejeprodukter på egen fabrik i Hørsholm. Målet er at styrke og forbedre huden med ren, økologisk hudpleje til priser, alle kan være med til. Kun de bedste og reneste ingredienser er gode nok, derfor er Mellisa med hele vejen fra plante til produkt. Mellisa tror på naturlig sundhed og en velplejet hud med plantebaserede naturlige olier i grundcremerne samt et væld af bioaktiver, der understøtter hudens processer.

Ambitionen om at gøre en forskel

Vores store kærlighed til planterigets enestående og fascinerende kræfter har været omdrejningspunktet fra første færd i 1986, hvor Margit Mellisa Klinder grundlagde Mellisa. Allerede fra barnsben havde Margit en stor interesse for blomster og planter, som hun plukkede, pressede og artsbestemte. Senere i 1980erne fik Margit den gode idé at udvikle en salve mod den eksem og psoriasis, der plagede hende. Den skulle modsat de tilgængelige cremer være uden hormonforstyrrende stoffer. Arnicasalven blev Margits første produkt og i dag har den gode idé vokset sig til en komplet økologisk hudplejeserie på 38 eksklusive produkter,

E G E N PR O D U K T I O N I H Ø R S H O L M Mellisas økologiske hudplejeprodukter produceres i dag på egen fabrik i Hørsholm af Louise Mellisa Klinder. Her udvælger de selv nøje råvarerne, sikrer dokumentation og evidens, rører cremerne, påfylder krukkerne og sætter etiketter på.

Mellisas økologiske plejeprodukter har alle et meget højt indhold af rene planteolier samt avancerede bioaktiver.

Den nyeste forskning inden for hudpleje

Mellisa er med på forreste række, mens forskningen opdager nye dimensioner af potente og innovative bioaktive ingredienser. Mellisa er drevet af at tage den nyeste viden inden for plante- og hudplejevidenskab og forvandle den til produkter med flest mulige virksomme ingredienser. Derfor har kender af Mellisa også kunne se en transformation i både etiketternes udseende samt indhold, da alle Mellisas produkter i større eller mindre grad har fået en opdatering. Mellisa kører et tæt samarbejde med forskere fra ind- og udland, der netop i disse år præsenterer en række banebrydende gennembrud. Med gennemtestet og dokumenteret viden kan Mellisa lave avanceret, økologisk og effektiv hudpleje, der synligt giver sund og smuk hud, modvirker aldring og yder førstehjælp til problemhud.

65


fakta / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

FNs 17 Verdensmål – hvordan bliver det vores mål? Der er brug for handling, så vi i fællesskab kan bekæmpe bl.a. klodens klimakrise. FN har kogt den enorme opgave ned til 17 mål, som alle verdens lande og organisationer opfordres til at følge. I 2021 vil Naturli være med til at bruge FNs 17 Verdensmål – efter bedste evne.

Verden er et vidunderligt sted. Men Jorden er ved at blive lidt slidt, og ressourcerne bliver fordelt lidt skævt. Hvis vi fortsætter som i dag, bliver det svært for os alle sammen at fortsætte livet på jorden. For husk, at vi ikke skal redde jor­ den. Jordkloden skal nok klare sig, selvom der smelter nogle poler eller bliver tilføjet nogle flere milliarder mennesker. Det, vi skal redde, er menneskerne på jorden. Hvis ikke vi stopper med at udpine ressourcer og overbefolke dele af kloden, kan vi se frem til fx krige og naturkatastrofer – oven i den kendsgerning, at millioner vil leve et liv i stor nød. På denne baggrund formulerede FN i 2015 de 17 mål for en bæredygtig udvikling. Under de 17 mål er define­ ret yderligere 169 delmål. Målene gælder alle lande i verden. FNs målsætninger gør en forskel ”Hvad angår det mig?” spørger du måske. ”Hvad skal jeg stille op med f.eks. mål nr 9 om infrastruktur, industrialisering og innovation, når jeg står op om morgenen?”

66

Svaret er, at verdensmålene ikke er rettet imod dig el­ ler mig personligt. Det er regeringer og virksomheder, der for alvor kan ændre ting. Og hvis du er i tvivl, om det gør en forskel, når mænd og kvinder i jakkesæt og spadseredragter bliver enige om en dagsorden i et fornemt konferencecenter i New York, kan du sammenligne med verdens udvikling siden 1990, hvor FN udpegede en række fokuspunkter: Fattigdom­ men i verden er faldet med næsten 75%, ni ud af ti børn i udviklingslandene indskrives i dag i skole og dobbelt så mange børn overlever, til de fylder fem år. Desuden er der 45% færre kvinder, som dør i forbindelse med graviditet eller fødsel, og to milliarder mennesker har fået adgang til forbedret drikkevand.

“Vi har sat os for, at vi i 2021 inddrager verdensmålene i vores formidling af det redaktionelle stof. ” I de nye mål har FN fokus på nogle af de samme ting som hidtil, men af naturlige grunde har klimaforhold fået en betragteligt mere fremtrædende rolle. Alle kan være med Som nævnt er FNs mål især målrettet imod regeringer. I Danmark udmønter det sig f.eks. i, at alle offentlige myn­ digheder og forvaltninger forholder sig til målene i deres

strategiske udvikling. Siden vedtagel­ sen i 2016 har vi også set mange store virksomheder koble sig op på de af FNs verdensmål, der er relevante for deres forretningsaktivitet. Men som borger i et af verdens mest privilegerede samfund er det naturligt, at man desuden spørger sig selv: Hvad kan jeg gøre? Naturli vil også være med. Vi har sat os for, at vi i 2021 inddrager ver­ densmålene i vores formidling af det redaktionelle stof. Samtidig deler vi vores overvejelser med læserne om, hvordan bevidsthed om bæredygtig­ hed påvirker vores egne beslutninger i hverdagen. Et svært mål – og dog Som redaktør er undertegnede første mand på skansen. Jeg vælger et af de 17 mål og ser, hvordan jeg og min fa­ milie kan bidrage med vores lille brik i det store bæredygtigheds-puslespil. Ved hjælp af lodtrækning har jeg fået mål 11: Bæredygtige byer og lokalsam­ fund – Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, ro­ buste og bæredygtige.


/ fakta

Ikke det nemmeste at relatere til sin dagligdag. Og dog, for i under­ punkterne har jeg fundet nedenstå­ ende, som jeg vil være opmærksom på i 2021:

ved at lægge særlig vægt på husholdnings- og anden af­ faldsforvaltning” – Vi er dedikerede affaldssorterere, og vi er hele tiden på udkig efter mere effektive metoder til at sortere vores affald.

Det er jeg allerede i gang med: 11.3 ”En inddragende, integreret og bæredygtig boligplanlægning” – Vi udlejer en etage i familiens bolig i stedet for at bruge arealet til formål, vi kan undvære. 11.6 ”Reducere den negative miljø­ belastning pr. indbygger, herunder

Det vil jeg arbejde med: 11.6 ”Reducere den negative miljøbelastning pr. indbygger, herunder ved at lægge særlig vægt på luftkvalitet” – Familiebilen kører på diesel, så vi kan udskifte den til et køretøj, der er drevet af mindre miljøbelastende brændstof. Familiens sommerhus opvarmes med bræn­ deovn, som kan udskiftes til en luft-til-luft varmepum­ pe.

Ved årets afslutning – og måske også undervejs i processen – vil jeg evaluere, hvordan det skrider frem med mit ydmyge bidrag til verdens bæredygtighed.

Carsten Gottlieb

67


/ oase

En klassiker på kolde vinterdage Du kommer ikke igennem vinteren uden tør hud, rifter, flossede neglebånd eller andre skader på hænderne. Klør det? Så skal du i hvert fald ikke klø igen, for så bliver det bare værre. Men nogle ting kan man regne med, og i de seneste 30 år har Arnica Salve fra Melissa været sådan en ting. Med sit udtræk af arnicablomsterhoveder har den effektive salve være en fast ingrediens i mange håndtasker gennem årene, der gennem hele dagen kan findes frem til omgående lindring og pleje. Arnica Salve er uparfumeret og kan bruges på selv den sarteste hud. Lanolin med højt indhold af den koleste­ rol, som huden har brug for, skaber en beskyttende hinde, så huden får fred til at hele sig selv. Find Melissas Arnica Salve hos Helsam, Matas eller din helsekostforhandler.

Smerter: Akupunktur kan lindre Mange lever med smerter i deres hverdag. Nogle af de mest udbredte lidelser er migræne, spændingshovedpine og smerter i nakke og ryg. Nogle typer smerte kan forebygges med ændringer i livsstilen – men det er svært at tage beslutninger for sit liv, når hverdagen er fuld af smerter. Akupunktur har dokumenteret effekt på de disse typer smerte. Både som akut behandling og som forebyggelse. Når akupunkturen har lindret smerterne, får du mere energi til at tage gode beslutninger om din livsstil, som kan hjælpe yderligere; ændret kostplan, søvnrytme eller fysisk aktivitet. Akupunktør Morten Lopdrup Bech har 22 års erfaring og stiller altid diagnoser individuelt og med udgangspunkt i det enkelte menneske. Der er mulighed for behandling i både Hammel, Silkeborg og Odense. Få mere information på 2027 7227 eller www.mortenlopdrup.dk Læs også om akupunktur og hovedpine på hjerneforeningen website.

Dansk firma skal levere D-vitamin til stor britisk befolkningsundersøgelse Britiske forskere vil i et stort forsøg med over 5.000 deltagere teste, hvordan D-vitamin påvirker immunforsvaret – især i forhold til CoVid-19. Den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord er blevet anmodet om at levere præparater til forskningsprojektet. D-vitamin har stor betydning for blandt andet immunforsvaret, og det er netop også denne vigtige funktion, for­ skere fra Queen Mary University i Lon­ don vil kigge nærmere på i et storstilet forsøg i forbindelse med CoVid-19, som

68

bliver skudt i gang snart. Forsøget har allerede mødt stor mediebevågenhed i England, hvor bl.a. BBC og Daily Mail har skrevet om det. Det er kosttilskuddet D-Pearls fra danske Pharma Nord, som forskerne har valgt at bruge til denne befolk­ ningsundersøgelse. Det skyldes tidlige­ re offentliggjorte undersøgelser af præparatet, som dokumenterer, at vi­ taminindholdet optages godt i blodet. Pharma Nord har i mere end 30 år været frontløber og lagt et særligt

stort arbejde i at fremstille præparater med god bio­ tilgængelighed, så de netop egner sig til videnskabe­ lig forskning. Det er afgørende for udfaldet af en undersøgelse, at det aktive stof optages i blod og væv.


/ oase

Folkesparekassen støtter FNs 17 verdensmål Med sine grønne lån og verdensmålslån ønsker pengeinstitut­ tet Folkesparekassen at medvirke til, at vi sammen arbejder for en bæredygtig udvikling frem mod år 2030. Mange danskere har allerede skiftet til det idealistiske pen­ geinstitut, fordi de ønsker at være en de af et bæredygtigt fæl­ lesskab i en bank med omtanke. Folkesparekassen har en målsætning om at sætte menne­ sker og miljø før profit. Det foregår naturligvis efter nogle skarpt formulerede retningslinjer, men alle er velkomne til at blive kunder. Grundlaget for Folkesparekassen er et ønske om at bidrage til en økonomi i balance, som skal være til at mærke for alle, og derfor lægger sparekassen stor vægt på bæredygtighed og transparens. Hvis det er værdier, du deler med Folkesparekassen, kan du få mere at vide ved at kontakte banken på 8681 1611 eller læse mere på www.folkesparekassen.dk

ALLE KAN BRUGE SJÆLESORG.NU ALLE SAMTALER FOREGÅR ANONYMT

Slå hurtigt ned på møl

Et angreb af melorm og melmøl i spisekammeret kan ødelægge den gode julestemning. Den bedste måde at undgå melorm og melmøl i køkkenskabet, er at holde det meget rent. Men hvis uheldet er ude, at der var ubudne gæster i en pose økologisk hirsefrø, gælder det om at handle hurtigt. Jo hurtigere, du gør køkkenskabet rent og skaffer dig af med inficerede fødevarer, jo mere effektivt stopper du de sultne møl. Med GreenProtect Melmølfælde bliver du advaret i tide. Den giftfri fælde tiltrækker og fanger både melmøl og tofarvet frømøl, som er de to mest gængse møl i de nordiske køkkener. Fælden er nem at sætte op, og den er uimodståelig for de be­ vingede invasionsstyrker. Når et møl er fanget i fælden, kan du omgående sætte ind. Hver fælde med integreret feromon holder i op til 6 uger. Den er luftfri og uden gener for omgivelserne. Find Green Protect Melmølfælde hos din helsekost. Læs mere om forebyggelse mod melmøl på www.tanaco.com

69


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

70

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

De smertestillende piller er med laktose Jeg har post-herpetiske smerter, og hele forløbet er nu i 9. uge. Jeg er blevet ordineret Lyrica (Pregabalin). Men jeg er meget i tvivl. For det første fordi der er laktose i! Og jeg er allergisk over for laktose. Og min lever er meget følsom. Jeg får meget nemt kvalme - ved den mindste, leveruvenlige mad. Måske er det ikke det værd, at jeg tager denne medicin? Har I hørt godt om akupunktur eller zoneterapi? Indtil nu har jeg prøvet forskellige typer homøopatisk medicin uden held. Mange tak for jeres svar. Mvh Hélène

Svar:

Postherpetiske smerter kan være meget smerte­ fulde, og derfor kan smertestillende medicin være tillokkende. Lyrica er en type af medicin, som hos nogle er ganske effektiv ved nervesmerter. Samtidig kan det dog have en række trælse bivirkninger. Særligt, hvis man er allergisk for et af indholdsstofferne. Om det er værd for dig at prøve, må være en individuel vur­ dering. Min erfaring er, at en kombination af akupunk­ tur, vitaminer/mineraler og urter kan være en god støtte under forløbet. Et godt B-vitamin kompleks og magnesium er ba­ sis, mens særligt urten perikon er effektiv. Perikon er kendt for både at være virushæmmende og nerve­ styrkende. Dog skal man være varsom, hvis man får anden medicin, da Perikon kan ændre omsætningen af disse. Derudover kan du supplere med gotu kola, som er nervestyrkende, og gurkemeje, som virker antiinflammatorisk og er god for leveren. Husk ligeledes en god og nærende anti-inflamma­ torisk kost med sunde fedtstoffer. God bedring Mvh Maria Pinderup Langbak Naturlægen.com


/ brevkasse

Antibiotika nedbryder min fordøjelse Jeg hader mine deller Jeg er nok det, man ville kalde en rund pige. Ikke fed, men ifølge mit BMI ligger jeg lige lidt over normalen. Det er jeg bekymret over. Efter jeg gik i overgangsalder, da jeg blev 50, har jeg slet ikke kunnet slanke mig. Jeg er nu 55. Jeg begynder faktisk at hade mine deller, mit bildæk rundt om maven, og jeg synes, det er pinligt, at jeg ikke bare kan overleve en måned på Nupo. Men det gør mig så deprimeret ikke at spise. Jeg elsker god mad. Min mand og jeg har flere venner, vi spiser med, og det vil jeg ikke undvære. Kan akupunktur være med til at hjælpe mig af med fedtet? Hilsen Lise

Svar: Man kan godt hjælpe kroppen med akupunktur, hvis man mangler en god kropsbalance. I kinesisk medicin siger man, at som årerne går, bliver milten mere og mere træt, og derfor omsætter vi ikke kalorier på samme måde, som da vi var unge. Graviditeter, fødsler og amning tager også mange kræfter fra milten og får dermed kg til at klæbe til kroppen. Så akupunktur kan styrke miltens energi, skabe bedre flow, så du ikke hol­ der på væske og fedt, hjælpe mavesækken til at trække sig sammen og blive hurtigere mæt osv. Men det kræver jo, at du selv gør dit. Ingen kan rejse sig fra briksen og styre direkte mod fastfood restauranten og forvente at tabe sig. Der er jo også mange af os, der netop elsker mad, hygger os med venner og vin osv. Og derfor godt ved, at dellerne er pga manglende træning og/eller for meget indenbords. Men altså, BMI er et forældet redskab. Jeg ville ikke tillægge det nogen ­betydning. Man kan nemlig sagtens være mega usund og have et perfekt BMI. Og omvendt. Se hellere på din krop . Har du meget mavefedt og et taljemål over 80 cm, skal du måske nok lægge noget af din livsstil om. Spise anderledes og røre dig mere, lave styrketræning, så bildækket kan strammes op. Ikke at spise eller gå på Nupo er da den direkte vej til sort humør, så drop den plan. Jeg vil i øvrigt varmt anbefale dig at få fingrene i Anne Hjernøes to bøger ”Stærk, let og mæt” Ud over nogle virkelig lækre opskrifter har Anne Hjernøe en rigtig fin og fornuftig vinkel på livsnydelse uden for mange kilo, og hun gør det på en ­selvkærlig måde. Det sidste synes jeg, er særdeles vigtigt. Det kan mange kvinder lære en masse af. Kærlig hilsen, Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Jeg er 68 år og har fået blærebetændelse. Det har medført en længerevarende behandling med antibiotika, som stadig er i gang, og jeg kan mærke, at det er hårdt ved mit fordøjelsessystem. Hvilken slags mælkesyrebakterier er de bedste for ham. Kan du hjælpe med at give et råd (om dosis, fabrikat, type, etc)? En trofast læser

Svar:

Hvis antibiotikaen skal tages 3 gange dagligt, kan det være svært at tilføje mælkesyrebakte­ rier, fordi der gerne skal være 3-4 timer mellem antibiotika og mælkesyrebakterier. Ellers slår antibiotikaen også mælkesyrebakterierne ihjel. Er man oppe på toilet om natten, kan man have mælkesyrebakterierne til at stå der og så tage dem, når man alligevel er oppe. Men det er en nødløsning, der kan være brugbar, når antibio­ tikakuren er længerevarende. Dog skal det ikke forstyrre søvnen for meget. Alternativet er at give fuld skrue med probio­ tika efter antibiotikakuren, og gerne minimum tre måneder bagefter. Samtidig skal kosten være i orden med masser af fibre fra grøntsager, fuld­ kornsprodukter og lidt frugt og bær, for det giver næring til tarmbakterierne og hermed tarmslim­ hinden. Sukker, kaffe og alkohol skal begrænses. Der er flere muligheder for probiotika, men fx Solary 24 - 2 stk til natten. Udos Choice har flere varianter fx High Bifido, Super Advanced Adult, Super 8 - vælg højeste dosering på produktet og fordel dem over dagen. NDS’ produkter er i pul­ ver, der røres op i lunkent vand, og der kan Clas­ sic eller S-60 være gode bud. NDS Performan­ ce, hvis antibiotikaen har givet løs mave/diarré. Tag gerne NDS’ produkter både morgen og aften. Når maven begynder at rette sig, kan det mu­ ligvis lade sig gøre at sætte dosis lidt ned og så fortsætte med mindre doser.   Skyldes blærebetændelsen forstørret prostata, kan Prostasan fra Vogel være et godt middel, så vandladningen kommer til at gå bedre og blæren kan tømmes. Hermed modvirkes ny blærebetæn­ delse.  Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

71


Brevkasse /

Må jeg fravælge influenzavaccine? Nu opfordres vi gamle igen til at blive vaccineret. Det lyder jo tillokkende, for vi undgår dermed - delvist - at få influenza og lungebetændelse. Jeg har aldrig nogensinde fået en vaccination, fordi jeg er bange for bivirkninger og manglende effekt. Jeg er midt i 70erne og sjældent forkølet. Hvis jeg er syg, er det kun i få dage og noget, jeg selv kan “helbrede” med diverse gamle husråd. Nu er jeg blevet panisk bange. Bange for, at hvis jeg undlader vaccinationerne og bliver syg af enten influenza eller corona, vil jeg blive bebrejdet/udskældt, fordi jeg ikke har ladet mig vaccinere. Mon jeg kan få et råd af jer? Jeg ved godt, det er mit eget ansvar, men jeg vil være taknemmelig for at høre, hvad I mener om vaccinationerne - om der er for/imod. Mange tak og for jeres værdifulde råd i denne brevkasse. Med venlig hilsen Mona

Svar: Vaccinationer er et stort og ømtåleligt emne i disse tider. Rigtig mange mennesker glemmer, at vacciner er medicin. Der findes ingen medicin, som ingen bivirkninger har. I min optik kræver vacciner om noget en individuel tilgang, hvor man opgør for­ dele og ulemper. Ikke mindst fordi vi tilbyder vaccination til raske mennesker. Influenzavaccinerne er for det første absolut ikke en 100 % garanti for, at du ikke får sygdommen. Influenzavirus ændrer form meget hurtigt, hvorfor vaccinen langt fra altid rammer plet. I de ”dårlige” år har man derfor ikke ret stor gavn af vaccinen. Samtidig er der forskning, som tyder på, at ”døde” vacciner kan være med til at ændre immunforsvaret i en ikke hensigtsmæssig retning. Dette er dog ikke under­ søgt specifikt for influenzavaccinen, men for andre vacciner i samme ”døde” kategori såsom kighoste, stivkrampe etc. Den danske professor Christine Stabell Benn står bl.a. bag denne forskning. Når du skriver, at du har et stærkt immunforsvar, ikke lider af svære kroniske sygdomme og ikke tidligere har fundet fordelene ved vaccinationstilbuddet større end ulemperne, tænker jeg, at der umiddelbart ikke er nogen grund til pludselig at ændre holdning. Hvad der er bedst for dig lige nu, må du dog selv mærke ind i og tage ansvar for. Præcis som du skriver. Du kan med fordel huske dit D-vitamin tilskud, da det i flere studier ser ud til at mindste risikoen for svær sygdom af både influenza og corona. Mvh Maria Pinderup Langbak Naturlægen.com

72

Rødkløver i halv dosis Rødkløverekstrakt virker mod osteopeni og har nu skiftet navn til henholdsvis Regoros og Regomeo. Samtidig er det blevet dyrere end det oprindelige rødkløverekstrakt fra Herrens Mark. Hvad er forskellen? Den anbefalede dosis vil koste mellem 600 og 800 kroner om måneden - kan man få/søge tilskud, hvis man har osteopeni ? Mvh. Alice

Svar: Det er korrekt, at Herrens Mark har ændret navn på deres rødkløverprodukt. Det oprindelige rødkløverprodukt hedder nu Regoros, og det har et standardiseret indhold af isoflavoner på 60 mg/100 ml drik, som det tidligere rødkløverprodukt ikke havde. Derudover har de specialud­ viklet et produkt til kvinder med gener i overgangsalderen. Dette indeholder foruden rødkløver de 3 urter citronmelisse, pebermynte og salvie. Jeg kender ikke til, at man kan ansøge om tilskud til produktet, når man har diag­ nosen osteopeni. Det er dog godkendt som en fødevare til særlige medicinske formål på lige fod med visse ernæringspræparater. Du kan jo evt. forhøre dig hos din egen læge. Måske kan du nøjes med halv dosis sva­ rende til 30 ml 2 gange om dagen. Så bliver det ikke så dyrt for dig Mvh Maria Pinderup Langbak Naturlægen.com


/ brevkasse

Træning efter kræftsygdom Jeg er en kvinde på 45 og har altid været sund og slank. Vi er en friluft/sporty familie og har altid været aktive. Jeg har stået op kl 05 om morgenen for at nå at løbetræne, selvom jeg havde små børn. Jeg løb med dem i joggeren, jeg gik til fitness hver søndag, og alle weekender var der mindst én lang tur i skoven. Når jeg mødes med veninder, er det altid med en lang snak kombineret med gåtur. Jeg har ikke stillestående arbejde. Jeg har nok overhørt min træthed og nogle af kroppens signaler om at være træt, øm osv., fordi det sporty er min livsstil. Nu er der så sket, det at jeg har fået kræft i underlivet og måtte igennem en større operation. De fjernede også lymfer i bækkenet, og det gjorde, at jeg nu ikke kan træne og heller ikke orker det. Nu ender det jo med, at jeg tager på, at jeg kommer ud af form. Og kommer jeg nogensinde tilbage til mit gamle jeg? Hvad vil du foreslå af træning i min tilstand? Er der andet jeg kan gøre? Mange hilsner Kristina

Svar: Jeg får helt lyst til at sige, at det bedste du kan gøre, er at slappe af og yde omsorg for dig selv. Det virker som om, du har brændt dit lys i begge ender gennem alt for længe og mere gået op i dit selvbillede af at være sporty end at være selvkærlig. Jeg tænker, at dine nyrer er totalt udmattede af al den overanstrengelse. Selvfølgelig er det rart at røre sig, men det kunne lyde, som om der er en anelse for meget tvang, og det at være aktiv er blevet hele den måde, du definerer dig selv på? Det kan være, jeg tager fejl, men når man har spædbørn, ville det faktisk være sundere at sove længere end til kl 5, end det er at løbe. Motion skal være nydelse og ikke en krig, man fører mod sin krop. Måske skal du øve dig i at se dig selv med andre øjne? Lige nu har du været igennem en større operation, er ble­ vet bedøvet, skal hele et sår og undvære lymfen til at dræne. Og du har også fået dit livs chok over at være blevet kræftpa­ tient. For mig at høre har du egentlig bare mest behov for at slappe af og komme til kræfter, slikke dine sår, rose din krop for, at den kan fungere ovenpå denne kolbøtte, og stille og ro­ ligt lade den komme sig. Gåture med din familie eller at cykle i skoven er dejligt, men det skal være rart og dejligt, og ikke med pres og stress over, at der måske ryger lidt kilo på. Ikke fordi, du skal blive overvægtig, men hver ting til sin tid. Jeg sender dig de bedste ønsker om at blive rask og få det godt. Mvh Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Smerte i slidte lændehvirvler Jeg har været indenfor slagterfaget i 50 år. Jeg er blevet røntgenundersøgt op til flere gange og fik at vide, at jeg havde nogle slidte lændehvirvler. Jeg spurgte, hvad jeg gør ved det, og jeg fik besked på at gå til fysioterapeut. Det har jeg også gjort, men lige meget hjalp det. Nu er jeg 73 år. Jeg har været meget aktiv og er det stadig, men jeg har stadig smerter i min ryg, som går ned i låret og knæet. Jeg tager nogle piller - Panodil 650 ml. Har du et bedre forslag, der kan kan hjælpe mig bedre? Jeg må lige tilføje, at jeg er rask og rørig og i øvrigt ikke får piller af nogen art. Hilsen Finn R. Hansen

Svar: Du har arbejdet i et fag, hvor mange oplever slid i ryg, skuldre og hofter, og vi kommer ikke udenom, at det slider på skelettet Slidte lændehvirvler betyder, at ledfladerne og discus, der er indskudt mellem hvirvlerne, er for tynde. Det gør så, at de huller, som benenes nerver kommer ud af, bliver for snævre og dermed trykker eller irriterer nerverne, der går til benene. Stræk af kroppen vil være godt at gøre ofte. Allerhelst hvis du kan komme til at hænge i en ribbe og dingle med be­ nene og strække dig helt ud. Blide og bløde bevægelser af ryggen i alle retninger, mens du står på alle fire, vil ligeledes stimulere ophelingen af dine led. Svømning, gerne i varmt vand, har mange med gigtsmer­ ter stor glæde af. Måske har aftenskolen eller Gigtforenin­ gen et hold med øvelser i varmt vand i din by? Jeg ved ikke, hvad du fik af forslag ved fysioterapeuten måske træningsøvelser? Det kan være en god ide at træne dine rygmuskler, så de bliver stærkere til at holde dine knogler. Slidgigt er en underlig størrelse. Der er nemlig ikke rigtig sammenhæng mellem, hvor slidt leddene er, og hvor ondt man har. Dvs du kan røntgenfotografere alle folk i byen, og nogle vil have en smule slitage og meget ondt, andre vil have mas­ ser af slid og ingen smerter. Akupunktur kan også lindre og smertebehandle. Jeg oplever jævnligt, at folk med slidsmerter får det langt bedre af akupunktur. Ikke fordi nålene kan give mere led­ brusk, men fordi de kan sende energi og cirkulation til det plagede område. Hvad med glukosamin? Har du taget det? Glukosamin med msm har vist sig at have god effekt især på store led, som lænden er. Det vil jeg bestemt foreslå, du prøver nogle måneder. Jeg håber du kan bruge noget af dette. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


næste gang i naturli /

Næste nummer Vi tager hul på 2021 med et emne, som du næsten ikke orker at høre mere om: Coronavirus har eksisteret i efterhånden et år, hvis man skal tro de første rapporter om sygdom i Kina omkring det seneste årsskifte. Covid-19 har vendt op og ned på verden, som vi kendte den. Måske bliver verden aldrig den samme igen. Hvad har corona lært os? Hvad er vi blevet bedre til, og hvad ville vi gerne have undværet?

r Udkomme den 11. 1 januar 202

Cramons corona-kvababbelse For nogle har isolation og hjemmearbejde været en gave – eller det er i hvert fald sådan, de fremstiller det. Men for kommunikationsrådgiver Anne Kirstine Cramon har det sidste halve år været alt andet. Hun savner sin frihed og det sociale liv, og er godt træt af at se på mennesker, der glæder sig over at have tid til surdej og selvrefleksion. Styrk immunforsvaret – helt naturligt Betydningen af god mad - ikke mindst vitaminer og mineraler – kan ikke overvurderes i relation til beskyttelse mod bakterier og vira. Så længe vi hverken har en vaccine eller en sikker behandling af coronavirus, er et stærkt immunforsvar vores bedste værnemiddel. Hvad er indeni? I Corona-tiden har der været en voksende bevidsthed om de virksomme ingredienser i skønhedsprodukter – vi guider på vej. Glæd dig også til at læse om Bæredygtig brug af mundbind? Bakterieforskrækkelse Søvnbesvær Hjerte/kredsløb

74

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk

Fryd Foto: Thomas


Bestil på naturlishoppen.dk

Sulten på sundhed? Danmarks mest dedikerede sundhedsredaktion står bag nogle af Danmarks bedste magasiner til læsere, der tager ansvar for egen sundhed.

I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger.

en holdning til livet

pris 48,50 kr

Danmarks mest læste sundhedsmagasin

tema Let luft

Thomas Rode

Kæmper for mere kvalitet i køkkenet

helse Udgave 10 / oktober 2020

Lærke Egefjord

vejrtrækning Styrer både din krop og dit sind

VIDEN OM SUNDHED

Læge og kunstner: Kunst kan virke helende på sygdom

STYRK DIT LØB:

TEMA: GIGT

7 effektive øvelser

Livskvalitet og leddegigt skal gå bedre hånd i hånd.

SLIP FOR TØRRE IRRITEREDE ØJNE

FOKUS:

Mesterkokken vil lære os at lave mad igen

NÅR UNDERLIVET SYNKER

+

Børneastma

få Skønne hænder

Sådan kan du lette symptomerne hos de yngste

FOKUS

trods sprit og hyppig håndvasK Kan du holde din familie ud i julen?

Juletillæg:

13 sider med gaveinspiration Nr. 08 2020 / Appetit på antioxidanter / Kender du glutathion? Stærke lunger med de 5 elementer / FNs Verdensmål til hverdagsbrug www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk

Huden

Den vigtige indpakning Nye, lovende behandlinger af hudsygdomme bygger på vores tarmflora Helse:

nyheder

motion

sundhed

mad

familieliv

80%

AF 300 FORSØGSDELTAGERE OPLEVEDE EN FORBEDRING AF AKNE-SYMPTOMER EFTER BLOT EN MÅNED MED TILSKUD AF PROBIOTIKA konsultation

forebyggelse

+

Mikkel Kryger Det er sgu sundt at fa børn Han har droppet de sociale medier og skruet ned for byture og fester. Til gengæld har han skruet op for den sunde livsstil og de bevidste valg.

TEMA

Sund aldring

Hurra! Vi lever længere

NÅR TRÆNING GØR ONDT

+

Disc-golf Madpakketid Yoga mod hovedpine Forebyg demens

NR.05 2020 / MAGASIN FRA FYSIOTERAPEUTERNE: MOTION + FYSIOTERAPI + SPORT + FRITID + ENERGI + VELVÆRE + JOB

Naturli

Helse

Krop+fysik

Sundhed og velvære naturligt og alternativt – kritisk og spørgende uden at være fodformet.

Danmarks største magasin om sundhed, forebyggelse og behandlinger – i øjenhøjde med læserne.

Magasin fra fysioterapeuternes verden. Om alt det gode, du kan gøre med og for din krop.

Bliver du fristet? Så kan du altid finde abonnementstilbud på www.naturlishoppen.dk – også aktuelle tilbud med abonnementsgaver eller introduktionsrabatter.

75


KOSTTILSKUD

Tryghed i hverdagen Immunsystem* naturdrogeriet

Vitamin C og echinacea bidrager til immunsystemets normale funktion.

VirCil kapsler C-vitamin, echinacea og astragalus understøtter et normal immunsystem. Olivenblade bidrager til at dit immunsystem fungerer normalt. Rosenrod understøtter kroppen i forbindelse med følelsesmæssig stress og fysiske udfordringer og er en planteantioxidant, der beskytter cellerne.

Nyhed

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Opbevares utilgængeligt for børn. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2020-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-08  

Danmarks alternative sundhedsmagasin