__MAIN_TEXT__

Page 1

en holdning til livet

pris 48,50 kr

+

tema

Sød sundhed

Hotte hormoner

til de små

Forførende opkvikkende dufte

Sind og hormoner i samspil

sind:

Tæm dit temperament

Balance er nøgleordet

Bedre liv – også i soveværelset Træn din bækkenbund

Den svære overgangsalder Spiller melatonin en hovedrolle?

Synne og Sille Kirketerp

Kroppens funktioner er ikke skamfulde Mor og datter diskuterer samfundets urimelige fængsler

Nr. 07 2020 / Mikronæringsstoffer hæmmer Covid-19 / Rødder i køkkenet Skab din egen duft / Tager du for meget magnesium? / Hormoner og huden www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Styr på dit blodsukker? pharmanord

Sådan kontrollerer du blodsukkerbalancen

80

Relativ biotilgængelighed i % sammenlignet med ChromoPrecise

70 60 50 40 30

ChromoPrecise Chrom picolinat Chromklorid

100%

0

10%

12%

Op til 10 gange bedre optagelighed Den organiske chromgær (ChromoPrecise) har højere biotilgængelighed. Ifølge EFSA* optages ChromoPrecise op til 10 gange bedre end syntetiske chromkilder som chrom picolinat og chromklorid.

EU

Chromo er Danma Precise organiske c rks eneste hro blodsukkerk mgær til ontrol

st yea –

10

m

20

Livet er på mange måder lettere, hvis du har et normalt og stabilt blodsukkerindhold. Foruden at spise sundt og motionere regelmæssigt kan du bidrage til et stabilt blodsukker ved at tage et dagligt tilskud af den unikke chromgær chromiu ic ChromoPrecise, som er godkendt til approved effect vedligeholdelse af et normalt sukkerindhold i blodet.

*) EFSA (European Food Safety Authority) er EUs ”vagthund” i sager, der handler om fødevaresikkerhed.

Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_Chrom_Ad_Naturli_208x275_0619

90

– orga n

100 %


/ indhold

12

Samspil mellem sind og hormoner har indflydelse på både mental

Det jordnære køkken

tema

Hotte hormoner

38

Bliv dus med din bækkenbund Skjult muskel kan styrke livskvaliteten – også i soveværelset

og fysisk sundhed

16

Overgangsalderen Spiller søvnhormonet melatonin

42

en afgørende rolle?

Styr på dit temperament?

20

Når følelserne løber af med os, skaber

Urterne regulerer dine hormoner

vi afstand til andre mennesker. Så lad

Naturlig hjælp til at finde balancen

os øve et bedre greb om os selv

24

Undgå efterårets eksem Hudens modstandskraft påvirkes af

46

både vejret og din mentale tilstand

Duft kvikker op og skaber balance

26

At føle sig smuk og dejlig kan også påvirkes af dufte

Covid-19: Små soldater mod stor fjende Mikronæringsstoffer kan spille en afgørende rolle

08

52

Søde lækkerier til dit barn Undgå blodsukker-himmelflugt, når du hygger med børnene

Hvorfor skal kvindeliv være privat?

Efterårets højdepunkt er de friske

Sille og Synne er mor og datter. De har ikke samme oplevelse af, hvad det vil sige at være kvinde. Men de prøver at forstå hinanden

Brevkasser

56

Vild med rødder rodfrugter på køkkenbordet

60

Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter

3


Leder /

abonnement

Danmark har fået en ny voldtægtslov. Hvad betyder egentlig et samtykke, når to mennesker skal have sex? Jeg tror faktisk ikke, de to er i tvivl. Og der skal være mulighed for at straffe ethvert overgreb.

4

Carsten Gottlieb Redaktør

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto. Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Shutterstock

N VA

EM ÆRK

E

T

MeeToo-bevægelsen er ikke længere blot en stærk samfundstrend. Med lovændringen som understreger, at der altid skal være samtykke til sex, har det officielle Danmark rykket sig en stykke - over mod kvindernes side. For statistikken er overbevisende, når det gælder alle slags fysiske overgreb: Kvinder er oftest ofrene. I 2019 modtog politiet 1.662 anmeldelser om voldtægt eller voldtægtsforsøg. Det vurderes, at mindst lige så mange overgreb ikke blev anmeldt – bl.a. fordi kvinder er i tvivl, om de selv har sagt tilstrækkeligt fra, så der kan falde en dom. Det skal vi ikke finde os i. Forbrydelse skal straffes, og det skal være trygt at anmelde en forbrydelse. ”Jamen hvordan kan manden være sikker på, at der er samtykke?” Svaret er nemt. Hvis han er det mindste i tvivl, kan han spørge eller vente til næste gang. Vi skal lære vores sønner, at kvinden altid må sige nej – ligesom han i øvrigt selv må. Voldtægt er en voldsforbrydelse. Og uanset lov­ givningen vil den altid blive vurderet mere rimeligt af dommere og advokater – end hvis kvinden ikke tør at anmelde den. Den mulighed skal vi støtte med lovens ord – og samtykke er nøgleordet. Uden tvivl. Hormoner er stærke kræfter, også når de ikke prøver at drive os til voldsforbrydelser. I dette nummer af Naturli kigger vi på, hvordan du styrker din krops samarbejde og balance med hjernens humørsyge signalstoffer. Du får også gode råd til, hvordan du tager kontrol over dit temperament - og din bækkenbund. Fællesnævneren er, at det er dit liv - du bestemmer! Du skal ikke lade dig kontrollere af hverken tvivl, hormoner, temperament eller en kroppens ­naturlige forfald. Det er alt sammen noget, du kan vælge at udfordre. God fornøjelse med at vælge, hvad du arbejder med først.

“Et samtykke er noget, begge parter er enige om. Ellers er der tale om overgreb, og det skal vi ikke finde os i.”

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

S

Et klart samtykke herfra

9644 4502

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Modelfoto

Hjernescanning lyver ikke

Jeg havde nær mistet overblikket !

Her er tabletten, der giver vitaminer til hjernens hukommelsesdel på få timer

Ruth er en travl og aktiv dame, der nyder pensionisttilværelsen. –Jeg har altid været frisk og klar i hovedet, men for nogle måneder siden var det som om, jeg begyndte at miste overblikket.

Du mister overblikket, når du har travlt. Du glemmer navnene på folk, du har kendt i årevis. Du farer vild, når du kører bil.

–Jeg havde svært ved at klare helt almindelige hverdagsting, jeg kunne ikke huske, hvor jeg lagde ting og jeg følte mig ked af det. Jeg tager Clear Brain tabletten hver dag.

new nordic

D

et kaldes aldersrelateret hukommelsestab. Tusindvis af danskere rammes af denne aldersrelaterede udvikling. Mange tager også skridt til at bevare en god normal hjernefunktion op i alderen og flere og flere benytter sig af Clear Brain™ tabletten.

Banebrydende New Nordic har udviklet en banebrydende tablet, med kraftfulde næringsstoffer til hjernen. Tabletten bidrager til din mentale ydeevne og kognitive funktion, så som hukommelse, opmærksomhed og koncentration. Tabletten kan anvendes af både unge og ældre. Forsøgsresultaterne er imponerende Tabletten er med aminosyren L-theanin, der naturligt findes i grøn te. Hjernescanninger af raske personer viser tydeligt hvordan hjernebølgerne afslører højere aktivitet allerde indenfor en time. Fra målinger ses her hvordan det naturlige ekstrakt aktiverer hjernens hukommelsesog koncentrationsdel – de røde hjernebølger – i modsætning til de mere inaktive blå hjernebølger hos forsøgspersonen, der har fået placebo tablet (“snyde-tablet”). Din lokale

Grøn te L-theanin

Placebo

Valnød Foruden det særlige teekstrakt, indeholder Clear Brain naturlige ekstrakter fra valnød, granatæble, fyrrebark og peber samt vitaminer som giver næring til hjernen. B vitaminer, der bidrager til normal funktion af nervesystemet. Pantothensyre, der bidrager til normal mental ydeevne. Og jod, der bidrager til normal kognitiv funktion, dvs. hukommelse, koncentration og opmærksomhed. Kom med på Clear Brain bølgen nu ... Clear Brain kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og andre helsekostbutikker. Fås også på apoteket eller køb det online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

Frisk og klar i hovedet –Det er vigtigt for mig at holde mig frisk og klar i hovedet, så jeg kan nyde tilværelsen og være noget for mine børnebørn. Passe min have og spille kort med mine naboer. Jeg vil gerne være i stand til at have travlt uden at jeg mister overblikket og føler mig forvirret og udmattet. Jeg skal ikke sidde og falde hen i en lænestol, jeg vil ud og være sammen med min familie og venner.


/ oase

Forebyggelse af knogleskørhed med ny fødevare Banebrydende forskning fra Aarhus Universitetshospital danner baggrund for Herrens Mark’s nye ekstrakt, REGOROS® – som er klassificeret til særlige medicinske formål. REGOROS® er et medicinsk ernæringspræparat, der har klassificeringen fødevare til særlige medicinske formål. Det betyder, at Herrens Mark nu må fortælle, at den fermenterede rødkløver i REGOROS®, kan anvendes til ernæringsmæssig bevarelse af knoglemasse til kvinder med osteopeni. Osteopeni er en let afkalkning af knoglerne og kan være forstadiet til knogleskørhed (osteoporose). REGOROS® har dokumenteret virkning specifikt til dette formål. REGOROS® med patenteret fremstillingsproces REGOROS® fra Herrens Mark er det eneste rødkløverprodukt, der har gennemgået den fermenteringsproces, som sikrer, at de aktive plantestoffer, isoflavoner, bliver nedbrudt til enheder, der nemmere kan optages direkte over i blodbanen og dermed får en større optagelighed. REGOROS® forhandles i Helsam, Matas og på apoteket. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk

100 pct. plastfri kosmetik

Hvorfor finde sig i smerter? Når du har et aktivt liv, får du ofte lokale smerter. Og det bliver ikke bedre med alderen. Men du behøver ikke stoppe aktiviteten, for der er ingen grund til at finde sig i smerterne. Biofreeze er koldterapi til lindring af fysiske smerter og er effektiv til mange formål – både når smerter er forbundet med ømhed og overbelastning, når de skyldes skader eller forstuvninger, og når der er tale om f.eks. ledsmerter og smerter i benene. Biofreeze fås som spray, roll-on og på tube alt efter hvilken type smerte, du har brug for at lindre. Find produktet på apoteket eller i din helsekostbutik. Se mere info på www.yourcare.dk

6

Beauty Made Easy – Le Papier har besluttet at være et 100 pct. plastfrit kosmetikfirma inden 2023. Der anvendes kun bionedbrydelige råvarer og genanvendelige materialer, og målsætningen er nul affald. Le Papier er første produkt fra Beauty Made Easy i den retning. Beauty Made Easy - Le Papier emballage er designet sådan, at når du har brugt din læbestift færdig, har du også brugt emballagen op. Det resterende lille overskud er biologisk nedbrydeligt og kan kasseres til almindeligt affald. Samtidig er indholdet i læbestifter og –balsam vegetabilske, non-GMO ingredienser, som er både nærende og fugtgivende. Det omfatter bl.a. jojobaolie, kokosnøddeolie, mandelolie, sheasmør og vitamin-E. Derudover indeholder de stimulerende ekstrakter fra de eksotiske planter fra Muira, Puama og Damiana. Le Papier Mat Cerise læbestift kr. 99,00 Se hele udvalget fra Beauty Made Easy – Le Papier på www.organicbeautysupply.dk


/ oase

Berthelsen Jern +C – til kvinder i alle aldre Er du ofte træt og uoplagt? C-vitamin øger optagelsen af jern i kroppen. Berthelsens Jern + C indeholder hele 27 mg jern + 90 mg syreneutral C-vitamin pr. tablet. Skånsom mod maven. Indeholder ikke blod fra dyr og er 100 pct. vegansk. 1 tablet om dagen er nok. 90 tabletter kun kr. 149,00 – nok til 3 mdr.s forbrug. Fås hos Helsam, Helsemin, Matas og på www.dkpharma.dk

En naturlig overgang - med FemiBalance • Ved hedeture og nattesved • Gavnlig antioxidant • God fordøjelse uden oppustethed

Overgangen kan blive helt naturlig, hvis vi lader urternes verden bidrage til harmoniske hormoner i menopausen. Flere planter kan afhjælpe de ovennævnte gener, og en god blanding af urter findes i FemiBalance, der består af otte afbalancerende urter: Rødkløver, salvie, granatæble, hindbærblade, wild yam, bukkehornsfrø, grå valnød og fennikelfrø. Kombinationen virker stærkt antioxidantisk og bidrager samtidig til en god fordøjelse uden oppustethed.

Hormonelle forandringer i overgangsalderen er en naturlig proces. Hormonerne skal finde en ny balance, og kvinden skal ind i en ny fase af sit liv med større livserfaring og en større grad af frihed.

Find FemiBalance hos Helsam, Matas eller din lokale helsekostbutik

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? tema

Sød næring

produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med myngrøntsagsgaflen sig op ad, når mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede Især større drenge 600 gram. herunder dybfrosne grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding for B-vitaminer er brug jeg havde få nok af, da de Voksne indtager ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at mere A-vitamin for at næringsstoffer. end for ikke at bryde sammen, børn. Det laveste Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre indtag ses i gruppen har et lavt indtag tisser et evt. overskud ikke få for mange større børn – Remee. af i forhold hvor både drenge – vi til de anbefalede ud. og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre de voksne og grænse de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede årsagen. I kombination fisk, der bærer med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

A

Vitamin

D

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

C

Vitamin

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skræddersyer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest.

E

Vitamin

Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, Det gennemsnitlige der som tidligere indtag er i undernævnt er sat kanten af det anbefalede. Piger i den lave ende for og kvinder får faktisk mange næringsstoffers færre E-vitaminer vedkommende. mænd. end Men der er alligevel Her kan det betale sig at have nogle tendenser fokus på fuldkorn, i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige for at øge mængden at have for øje, af E-vitamin. når man ser sin næring efter i sømmene:

Danskerne får nok C-vitamin – i hvert fald til fra livet. Ligesom at holde skørbug B-vitaminer er C-vitaminer dog at indtage ekstra ikke farlige af, og rigtig mange af os har godt C-vitamin, når af ekstra vi f.eks. er stressede eller lever livet Så forbruger kroppen nemlig lidt hårdt. mere af vitaminet. eks. et langt større Rygere har f. behov for C-vitamin, kroppen. Kvinderne da rygning stresser får mest C-vitamin, frugt og grønt fordi deres indtag er større. af

Fordeling af vores

energi-indtag

Anbefalingen lyder på, at vi skal indtage 30 vores energi fra pct. af fedt, 55 pct. fra kulhydrat og 15 protein. Gennemsnitligt pct. fra får vi voksne 35 fra fedt, 50 pct. pct. af energien fra kulhydrat og 15 pct. fra protein, energibidrag når fra alkohol udelades. For børnene er tilsvarende energiandele de 09 33, 53 og 14 pct. Vi får altså lidt for meget fedt i forhold til kulhydrat, og desværre fik halvdelen af danskerne tilsat sukker end mere anbefalet.

Halvdelen af den mættede fedt, danskerne gennemsnitligt indtager, kommer fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

Husker du?

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.

Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Hyldager Fotografi

”Vi kalder kvindelige erfaringer

private for at få dem til at holde kæft” Kvinden er underlagt regulering. Inden i danser hormoner rundt og leger med hende både fysisk og psykisk, mens hun udefra bliver styret til at skamme sig over sin krops funktioner. Vi har talt med en mor og datter om deres forhold til krop og menstruation og opgøret med samfundets urimelige fængsler.

I et hus i den lille jyske by Stouby bor Synne Kirketerp. Hun er mor til tre døtre, der alle er vokset op på adressen, som har dannet den fysiske ramme for deres rejse fra piger til kvinder. Og alt imens Synnes døtre har udviklet sig til menstruerende væsner, har hendes egen krop også været under forandring. For sådan er vilkårene for kvindekroppen. Den danser måned for måned og år for år til toner fra viserne på det biologiske ur og hormonernes takter. Det er det, der gør den i stand til at skabe liv. Men der er også en bagside til det at være født med en livmoder og to æggestokke. Synnes datter Sille Kirketerp Berthelsen beskriver det som en række fængsler, kvinder bliver tvunget ind i, og som hun selv i mange år var fanget af. Men i 2015 skete der noget, som fik

8

hende til at smide sine lænker. Det var noget nær en åbenbaring, da hun fik en menstruationskop samtidigt med, at der i kølvandet på udgivelsen af bogen ”Gennemblødt” var en heftig debat om friblødere. De to uafhængige begivenheder fik Sille til at indse, at der lå en indlejret forståelse i samfundet om, at erfaringer knyttet til kvindeliv skulle holdes privat – fængslet bag lås og slå – som hun ikke længere kunne acceptere. Den erkendelse fik Sille til at skrive bogen ”Med hjertet og kussen i laser”, der udkom i 2019, og i dag arbejder hun som forfatter og foredragsholder. – For mig er det tydeligt, at ting som menstruation bliver betragtet som privat, og at man overskrider privatlivets grænser ved at tale højt om det. Men jeg ser det ikke som privat. Jeg tænker, at det er en måde at få kvinder til at holde kæft og ikke tale om, at vi har en krop, som føler smerte, fordi det gør os mindre produktive og mindre tilbøjelige til at indtage den rolle, vi skal, siger Sille. Derfor taler hun også med høj røst om alt, hvad hendes krop kan og gør af fantastiske og smertefulde ting, fordi hun mener, at det er nødvendigt, hvis der skal gøres op med den skam, som mange kvinder er underlagt ved bare at være til.

Blå bobler og blomsterduft Jeg møder Synne og Sille en dag i juni måned i Silles barndomshjem til en snak om forholdet til kroppen på tværs af generationer. Der er disket op med kage, kaffe og håndsprit i bedste corona-stil, og på bordet ligger en pose med kirsebær, som Sille har taget med til de billeder, der skal tages senere af mor og datter. – Det er vigtigt for mig, at det ikke bliver for harmonisk og idyllisk, så jeg håber, vi kan lave noget lidt gakket med bærrene, siger Sille. Det er en vigtig pointe for hende, at hun og Synne ikke fremstilles som et utopisk glansbillede og reklamesøjler for fantastisk kommunikation på tværs af generationer. For alle steder, hun kigger hen, ser hun netop, at kvinder og kvindeliv bliver afbilledet rosenrødt. Et eksempel, som står ty-


/ liv

“Lysten til at ændre noget kommer mange steder fra. Det er jo ikke mig, der har fundet på, at vi skal tale om menstruation, ligesom min mor ikke har fundet på, at vi skal lade være.”

9


liv / deligt i Silles erindring, er reklamerne for bind og tamponer, som har kørt indtil for ganske nylig, hvor menstruation illustreres med blå dråber, og der flyver blomster rundt alle vegne. – I de reklamer er det vigtigste jo, hvordan man skjuler, at man har menstruation. Det skaber jo både en følelse af skam og af at mislykkedes, hvis man ikke kan det, hvilket jeg tit ikke kan. Jeg er blødt igennem mange gange, og tidligere betød det, at jeg gik hjem fra skole og afskar mig selv fra uddannelse, fordi min krop gjorde noget, der var naturligt for den, siger Sille. Synne kan godt genkende oplevelsen af at skjule sin menstruation. Hun beskriver, hvordan hun på arbejdet kunne finde på at være opmærksom på, hvem der kom hen til hendes kontor, hvis hun var i færd med at fiske et bind op af skuffen. Det var nemlig ikke alle, hun ville have, skulle se det. Men modsat sin datter har Synne ikke tænkt, at hendes måde at agere på har været et udtryk for skam. Hun har altid tænkt menstruation – og tænker det stadig – som noget privat. Når det er sagt, har Sille også fået hende til at reflektere over sine handlinger. – Jeg er jo kommet til at tænke over, hvorfor jeg egentlig har haft en adfærd, hvor jeg har skjult det, og måske er der en følelse af internaliseret skam. Men det er ikke noget, jeg som sådan har reflekteret over før, siger Synne. Samtalerne med sin datter har altså også fået Synne til at genoverveje aspekter i sit eget liv og påvirket dynamikken mellem dem, så det ikke længere kun er mor, der fortæller, hvordan verden ser ud, men i højere grad er en udviklende dialog imellem to ligeværdige. Og fra min plads overfor de to kvinder må jeg ærligt erkende, at de på mange måder virker som det glansbillede, Sille så gerne vil undgå. I løbet af interviewet stiller de hinanden undersøgende spørgsmål og giver plads til divergerende holdninger.

10

Men jeg forstår Silles modstand mod at blive endnu en kvinde i rækken af harmonisk fremstillede kvinder, der får andre til at føle sig utilstrækkelige. For det er hverken gavnligt eller sandt. Menstruation handler om mere end bare blod Forud for denne dag ligger års arbejde, der har ført til dette punkt. De to kvinder er nemlig produkter af forskellige perioder, som er præget af forskellige bevægelser. Synne er vokset op som datter af en af de første rødstrømper, og som mor til en kvinde, der er ung i en tid, hvor fjerdebølge-feminismen og #MeToo sætter dagsordenen. I dødvandet mellem de to bølger står Synne og prøver at

forstå de strømninger, der bruser ind over samfundet. Og det har ikke altid været nemt. – Det har overrasket mig, at man bliver gammel, bare af at have levet længere. Der er erfaring, jeg ikke har, fordi jeg ikke har været ung i den her tid, og der er ting, jeg ikke fatter, men som jeg kan se, jeg er nødt til at lære. Det tager tid og kræver, at man lytter, siger Synne. Og i takt med, at hun udvider sin horisont og får en forståelse for de


/ liv problematikker, som Sille belyser, kan det også undre hende, at hun har været kvinde i så mange år, uden at have gået op i de emner. Men for Sille at se, er det ikke så mærkeligt. For det er ikke enkeltindivider som hende eller hendes mor, der skaber forandring. – Lysten til at ændre noget kommer mange steder fra. Det er jo ikke mig, der har fundet på, at vi skal tale om menstruation, ligesom min mor ikke har fundet på, at vi skal lade være. Det er, fordi der sker noget i tiden, siger Sille. Og det var netop kombinationen af noget i tiden blandet med en nyfunden fascination af sin egen krop, der vakte Silles indre kriger for fire år siden. Hun var allerede interesseret i vilkår i kvindeliv, men det var først, da hun fik sig en menstruationskop, at tingene for alvor klikkede. – Der skete meget dengang. Dels stod jeg for første gang overfor den her klare røde væske, og jeg blev næsten uklædeligt fascineret af det, og dels kunne jeg koble mange af de følelser og oplevelser, der hører til at have menstruation, som smerte og bekymring, til mange andre aspekter, forklarer hun. Derfor blev menstruationen, og at vise den og sætte fokus på den, en måde at protestere mod alt det, Sille oplevede, at kvinder var underlagt og udsat for. Overgreb, sexisme, seksualisering, perfektheds-idealer. At udstille og italesætte blodet blev synonymt med at udstille og italesætte den generelle uretfærdighed og en måde for hende at tage definitionsretten over sin egen krop tilbage. Udstillede sin menstruation på sociale medier Definitionsretten havde nemlig i høj grad ligget uden for hende. Den havde ligget i kulturen, reklamer og andres blik, der var smeltet sammen med hendes eget og havde fået hende til at føle det som en klam ting, at hendes krop gjorde, som en krop nu gør. Sveder, prutter, tisser, skider, menstruerer. Alt det, som er

helt basalt, men som hun havde lært, ikke var klædeligt eller kvindeligt. Ved at komme i kontakt med sin egen krop, og ved ikke at lade omgivelserne påvirke, fandt hun en anden ro omkring alle de funktioner. Hun husker en skelsættende dag på Aarhus Universitet, hvor hun havde siddet og skrevet speciale og var stresset og presset og opdagede, at hun var blødt igennem. Men i stedet for at gøre, som hun havde gjort så mange gange tidligere, nemlig gå skamfyldt hjem, valgte hun nu en helt anden tilgang. Det var en pæn dag med sol-

“For mig er det tydeligt, at ting som menstruation bliver betragtet som privat, og at man overskrider privatlivets grænser ved at tale højt om det. ” skin, så hun satte sig ned på trapperne foran bygningen og lod en veninde tage et billede af, at hun var blødt igennem. Billedet lagde hun på sociale medier. Sille understreger, at det ikke er, fordi hun har en ambition om at bløde igennem, men hun nægter også at have det dårligt med sin krop og sig selv, når det sker. Hun nægter at lade det være en klam ting. – Jeg opdagede jo også, da jeg fik min menstruationskop og pludselig stod med det her rene blod, at det slet ikke var klamt, som jeg havde gået og troet. Det lugtede for eksempel ikke i sig selv, det var kombinationen af bind og blod, der gav den her lugt, og jeg var meget interesseret i at undersøge, hvad min menstruation kunne fortælle mig, siger hun. Hun har endnu ikke rigtig grejet, hvad blodet kan sige om hendes egen sundhedstilstand, men hun har lært sig selv godt nok at kende til at vide, hvis der pludselig er noget, der er anderledes, og som hun bør reagere på. – Det er jo lidt ligesom med at undersøge sine bryster, tænker jeg. Hvis der er noget unormalt ved det, så bør man vel søge læge, siger Sille. Der er stadig lang vej igen for hende. Både i forhold til sin egen krop og i forhold til at bryde de mure ned, som låser kvinder fast. I sit eget liv oplevede hun for nylig endnu et aspekt af livet med en livmoder, som vi uudtalt har aftalt, at vi ikke taler om. Vi skjuler, at det gør ondt Sille aborterede nemlig spontant tidligere på året, lige inden hun nåede tolvte uge af sin graviditet. Det føltes som en gigantisk fiasko for hende, og hun bebrejder sig selv, selvom det på ingen måde er hendes skyld. Og lige

så hårdt og chokerende, det var for hende at abortere, lige så chokerende var det at finde ud af, hvor hyppigt det sker, og hvor lidt vi taler om det. – Jeg mener, at jeg fik at vide, at for hver graviditet, som lykkes, går der to mislykkede. Det anede jeg ikke, for det var der aldrig nogen, som havde fortalt mig. Og da jeg begyndte at fortælle om min oplevelse, var det skræmmende at høre, hvor mange der havde gået med det alene, siger Sille. Hun mener, at en del af problemet er, at vi opfordres til at holde graviditeter skjult ind til tolvte uge, fordi det ikke giver plads til, at man kan fortælle, hvis en graviditet inden er gået galt. Hun synes, det er vildt, hvor lidt det tab får lov til at fylde i verden. Især i betragtning af, at hun hver måned retraumatiseres. – Det føles jo lidt som at gennemleve det igen, når jeg får min menstruation nu, fordi den månedlige oplevelse af blod i trusserne er næsten identisk med abort-oplevelsen. Det er jo en cyklisk sorg, som først fordufter, når det lykkes mig at blive gravid igen, siger hun. Det er en rejse at have en krop i cyklus. En rejse, der styres af hormoner, og som både indbefatter sorg og glæde, muligheder og smerte. Hvordan kvinder har tacklet den realitet, har udviklet sig gennem tiden fra stiltiende accept til det råbende opgør med strukturelle fængsler, der vinder frem blandt de yngre generationer. Synne og Sille billedliggør de to fronter og illustrerer med al tydelighed det smukke, der opstår, når vi på tværs af generationer er villige til at lytte og lære af hinanden. De er ikke reklamesøjler for perfekte kvinder eller for den perfekte relation, for den findes ikke. De er derimod, ligesom du og jeg, reklamesøjler for, hvad det vil sige at være opfostret som kvinde. Svedende, hedetursramte, skidende, tissende, menstruerende kvinder, og hvor svært det kan være at leve i en verden, der gerne vil skjule, at vi er mennesker.

11


tema / Foto/ Shutterstock

tema Hotte hormoner

Samspil mellem sind og hormoner Kroppens mange forskellige hormoner indgår alle i et utal af processer i kroppen, og det kan være svært at forstå, hvor stor indflydelse hormoner har på vores sundhed både mentalt og fysisk.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

Som med de fleste andre ting i livet er balance et nøgleord, når det kommer til hormoner. Vi vil her se nærmere på sammenhængen mellem hormonsystem og nervesystem, og hvordan hormonerne påvirker os. Sammen med heilpraktiker Arvin Larsen vil vi også komme ind på, hvad vi selv kan gøre for at opnå en god hormonbalance. Samspil mellem hormonsystem og nervesystem Hormoner samarbejder med nervesystemet om at varetage kroppens mange gøremål. I hjernen omsættes følelser, tanker og oplevelser til biokemiske reaktioner i form af dannelsen af hormoner, nerveimpulser og neurotransmittere. Vi indgår i et konstant samspil med vores indre verden samt omverdenen via vores sanser, som sender budskaber til hjernen og nervesystemet om, hvilken reaktion der skal være på den pågældende stimuli. Hypothalamus er en kirtel i hjernen, der fungerer som bindeled mellem nervesystemet og hormonsystemet. I hypothalamus findes celler, der modtager impulser fra nervesystemet og som udskiller hormoner på baggrund af impulserne herfra. Dette sker ved hjælp af “releasing hormoner”, der sendes til hypofysen, som ligeledes er placeret i hjernen lige under hypothalamus. Hypothalamus og hypofysen er endokrine kirtler, men også pinealkirtlen (“koglekirtlen”), biskjoldbruskkirtlen, skjoldbruskkirtlen, binyrerne, bugspytkirtlen, testikler og æggestokke er endokrine kirtler, der hver især producerer forskellige hormoner til at regulere kroppen. At en kirtel er endokrin betyder, at den udskiller sit hormon direkte til blodbanen, hvorfra hormonet føres

12

med blodet ud i kroppen for at udøve sin virkning. Hypothalamus og hypofysen er to meget centrale endokrine kirtler, der i samarbejde overordnet regulerer en stor del af hormonsystemet. Hypofysen kan ses som en dirigent, der giver besked til de andre endokrine kirtler om at igangsætte eller nedsætte produktionen af bestemte hormoner. Samspillet mellem hormonsystem og nervesystem Hvordan hormonsystem og nervesystem arbejder sammen, kan beskrives således: Kører vi i vores bil eller på cykel, igangsætter den røde lampe i trafiklyset et samarbejde mellem øjet og hjernen via nerveimpulser. Vores erfaring siger os, at rødt lys betyder, at vi skal stoppe op. Erfaringen med at stoppe for rødt lys og nerveimpulsen fra øjet får os til at træde på bremsen og standse. Har vi travlt og er ved at komme for sent, kan det røde lys også i gangsætte dannelsen af adrenalin. Det sker ved, at hypothalamus sender besked til hypofysen om at øge produktionen af bl.a. kortisol i binyrerne. Afløses det røde lys derimod af en stribe af grønne lys, så vil vores angst for at komme for sent blive afløst af følelsen af lettelse og troen på, at vi nok skal nå det. Denne ændring medvirker til, at hypothalamus beordrer hypofysen til at sætte gang i produktionen af mandligt eller kvindeligt kønshormon. I stedet for at føle os stressede, giver disse hormoner os en følelse af sejr, og at vi har styr på det. På den måde sker der hele tiden et samarbejde mellem hormonsystemet og nervesystemet. Miljøets betydning – både det indre og ydre Det autonome nervesystem er den del af nervesystemet,


/ tema

“Har vi travlt og er ved at komme for sent, kan det røde lys også i gangsætte dannelsen af adrenalin. Det sker ved, at hypothalamus sender besked til hypofysen” der opretholder funktioner, som er uden for vores kontrol. Det gælder eksempelvis åndedrættet, nyrefunktionen og kredsløbet. Vi behøver ikke tænke over at få nyrerne, åndedrættet eller kredsløbet til at gøre sit arbejde. Det sker helt automatisk.

Det autonome nervesystem kan opdeles i sympatikus og parasympatikus. Sympatikus er med til at forberede os på ”kamp eller flugt”, hvorimod parasympatikus forbindes med afslapning og restitution. Oplever vi frygt i form af en truende situation, vil det aktivere sympatikus, således at vi gøres klar til at kæmpe eller flygte. Det betyder, at niveauet af stresshormoner i

kroppen stiger, og fordøjelsen nedsættes, fordi kredsløbet omdirigeres således, at al vores kraft og energi kommer ud i musklerne. Kroppen bruger dermed ikke energi på at fordøje vores mad men giver os størst mulighed for enten at løbe væk eller kæmpe alt, hvad vi kan. Denne proces igangsættes ikke udelukkende af en konkret truende situation, men kan også igangsættes af vores tanker. Tænker vi på noget, der gør os bange, vil tankerne kunne igangsætte nøjagtig samme reaktioner fra nervesystemet og hormonsystemet. Lever vi i en konstant stresstilstand på grund af dårlige relationer, pres på arbejdet eller dårligt selvværd og tanker om os selv, har det indflydelse på vores fordøjelse og optaget af næringsstoffer samt udskillelsen af affaldsstoffer. Følelsen af stress kan også få os til at spænde op i kroppens muskler, så vi får spændingshovedpine og muskelsmerter. Derudover vil langtidsstresshormonet kortisol igangsætte nedbrydning af knoglerne. Det kan derfor have store konsekvenser at leve i en længerevarende frygt- og stresstilstand, ligegyldigt

13


tema / om det foregår helt konkret, eller om det er vores tanker og følelser, der igangsætter processen. Det er derfor vigtigt at se på hele vores livssituation, når vi gerne vil opnå et bedre helbred, fordi vores miljø – uanset om det er det indre eller ydre miljø – påvirker kroppens tilstand. Tanker, følelser og hormonsystemet Heilpraktiker Arvin Larsen beskriver, at vores kønshormoner er knyttet til de territoriale sider af vores liv, som omhandler opretholdelse og beskyttelse af livet. Ser vi på, hvordan livets cyklus er tæt koblet til dannelsen af hormoner og mængden af hormoner, bliver det tydeligt, hvilken central betydning hormonerne har. I puberteten er kønshormonerne medvirkende til, at vi får en tro på vores egen kunnen og formåen i en sådan grad, at vi begynder at løsrive os fra vores forældre. Denne tro på os selv og vores egen formåen opstår som en adfærd, reguleret af hormoner, forklarer Arvin Larsen. På det tidspunkt i livet har vi nemlig hverken erfaringen eller kompetencerne til at vide, at vi kan klare tingene selv. I overgangsalderen oplever vi derimod et fald i kønshormoner, som

kan føre til, at livet føles overvældende og svært at overskue. Den ændrede følelsesmæssige tilstand har betydning for de processer, der sker i kroppen i løbet af overgangsalderen, fordi tanker præget af magtesløshed og frygt får vores stresshormoner til at stige. Kortisol, der er vores langtidsstresshormon, er med til at omdanne muskler til fedt. Samtidig påvirker kortisol vores stofskiftehormoner negativt, så vi har lettere ved at tage på. Øget adrenalin medvirker til, at vi får hedeture, og øget kortisol har betydning for nedbrydningen af knoglemasse på grund af faldende kønshormoner og stigende stress­hormoner. Når vi oplever hormonelle ubalancer i overgangsalderen, er det i Arvin Larsens optik nødvendigt at se på, hvordan vi tackler vores liv og de udfordringer, vi alle møder. Lever vi et liv, hvor vi afviser vores egne grundlæggende behov og lader andre mennesker dominere vores liv, vil det udløse en stresstilstand i kønskirtlerne. Når vi lader os dominere eller ikke får dækket vores basale behov for mad, hvile, fællesskab og tilknytning til andre mennesker, opstår en følelse af utryghed. Det presser vores fysiske og emotionelle territorium, hvilket fremmer nervøsitet og angst og hermed dannelsen af stresshormoner. Har vi derimod opbygget og indsamlet kompetence livet igennem til at tro på os selv, er klar over egne behov og kan stå op for os selv, er vi mere modstandsdygtige over for ændringerne i overgangsalderen. Arvelige faktorer kan spille en rolle for overgangsalderen, men det er helt nødvendigt for os at inkludere tanker, følelser og handlemønstre for at styrke vores sundhedstilstand, siger Arvin Larsen. 

Kortisol 14

Hvad kan vi selv gøre? Når snakken falder på sammenhængen mellem krop og psyke, og hermed vores sundhedsmæssige tilstand, kan der opstå en følelse af skyld og skam over egen situation. Skyld og skam er ikke konstruktive følelser for os og bidrager ikke med en løsning på problemerne. For Arvin Larsen handler det om, at vi kan vælge at forstå, hvordan kroppen biologisk reagerer på tanker og følelser. Den viden skal vi bruge til at støtte vores krop og bidrage til positive forandringer. Har vores tilgang til livet og vores problemstillinger bragt ubalance i hormonerne, drejer det sig om at se på, hvordan vi kan tilgå livet og problemstillinger på en anden måde. Vores tanker, følelser og handlemønstre skal støtte os og virke positivt ind på kroppens tilstand og derigennem skabe større balance i vores hormonproduktion. Kost og motion har stor betydning for sundheden, men vi kommer ikke helt i mål med balance i hormonerne, hvis ikke vi inddrager det mentale aspekt.

Kilder: Arvin Larsen: Livets hormoner s. 7-29 + 159-182 Kjeld Bruun-Jensen: Anatomi og fysiologi 1, kapitel 3 + 4


Bio-Qinon Q10

/ tema

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel

pharmanord

Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives.

Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

15

DK_Q10_AD_208x275_Naturli_1219

Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10.


tema / Foto/ Shutterstock

tema Hotte hormoner

Overgangsalderen

– spiller melatonin mon en afgørende rolle?

Af Anette Harbech Olesen Forfatter, madskribent og sundhedsdebattør Madforlivet.com

Hormoner har stor betydning for dit velbefindende, og hormoner fungerer allerbedst, når de er i balance. Kroppen anvender eksempelvis hormoner i kommunikationen imellem kroppens celler og organer og så hjernen. Måske husker du dine teenageår, hvor hormonerne gang på gang formåede at skabe kaos i dit indre. Lidt sådan kan det føles også senere i livet, når vi kvinders melatonin- og østrogenproduktion falder, og overgangsalderen sætter ind. Overgangsalderen er en naturlig proces, der markerer en afslutning på vores fertile periode, men også overgangen til en for mange ny og givende livsperiode. Indstil dig på en ny livsfase Kroppen forandrer sig, når overgangsalderen sætter ind. Måske kommer der et par kilo ekstra på sidebenene, måske oplever du hedeture og tristhed, men rigtig mange kvinder oplever også, at der indfinder sig en større ro i deres liv i forbindelse med overgangsalderen. Oprindeligt er vi kvinder sat i verden for at føde børn og føre menneskearten videre. Meningsfyldt og glædesfyldt i den grad, men heldigvis lever vi i dag længere, end vi gjorde tidligere. Så selvom kroppen lukker ned for de facetter af livet, der omhandler graviditet og bør-

“forskerne bag en nyere undersøgelse antyder, at mange af de velkendte overgangsaldersymptomer kan henføres direkte til et drastisk fald i vi kvinders melatoninproduktion, som ses netop i forbindelse med overgangsalderens indtræden.” 16

nefødsler, så får de fleste kvinder i dag gode muligheder for at udleve endnu en livsfase i tiden efter overgangsalderen. I denne nye livsfase kan det formodentlig i højere grad end tidligere være dine behov, der kan komme i fokus, fremfor familiens. Brug tid på at redefinere dine drømme og opgaver, mærk efter, hvad du har lyst til og etabler nye, meningsfyldte gøremål, vaner, livsopgaver og gode selvforkælende tiltag. Selvom din krop forandrer sig, så øv dig i at rumme også det. Mind dig selv om, at det vigtigste i livet er at omfavne det og finde roen, taknemmeligheden, livsglæden, energien og balancen. Du kan læse meget mere om, hvad der kan hjælpe dig i denne fase af livet, herunder. Det måske vigtigste hormon? Der sker drastiske ting i kvindekroppen i forbindelse med overgangsalderen, som normalt sætter ind omkring 50-års alderen. Østrogenniveauerne falder, menstruationerne ophører, og kroppen skal til at finde en ny balance med en lavere østrogenproduktion. Tabet af såvel østrogen som progesteron kan påvirke alle andre hormoner i kroppen, og det kan medføre uønskede gener som blandt andet dårlig nattesøvn, vægtøgning, øget temperaturfølsomhed, humørforandringer, ændrede stressniveauer, nedsat stofskifte, mindre energi samt tør hud og slimhinder. Men måske kan vi – med vores viden i dag – med fordel flytte fokus fra kønshormoner og i stedet se nærmere på det helt særligt vigtige hormon melatonin. Det spiller en overordnet hormonel rolle, og forskerne bag en nyere undersøgelse antyder, at mange af de velkendte overgangsaldersymptomer kan henføres direkte til et drastisk fald i vi kvinders melatoninproduktion, som ses


/ tema

Melatonin Melatonin er et hormonlignende stof, som vi primært danner i pinealkirtlen om natten. Pinealkirtlen er en lille kogleformet kirtel, der sidder på undersiden af hjernen, imellem storhjernen og lillehjernen. Produktionen af melatonin er afhængig af lys og mørke, lys om dagen og fuldstændigt mørke om natten. Melatonin har en overordnet hormonel funktion, fungerer som antioxidant og har betydning for vores livskvalitet og muligvis også for vores livslængde. Produktionen falder med alderen, og for mange kan det være særdeles gavnligt, i særlig grad for optimering af nattesøvnen, at tilføre ren melatonin som tilskud lige før sengetid. Melatonin er stort set bivirkningsfrit at indtage, såfremt du vælger REN melatonin (ikke depot) og ikke lider af epilepsi. Melatonin er receptpligtigt i Danmark, men lægen kan heldigvis udskrive ren melatonin i dag, hvilket er vigtigt. De normale doser ligger på 1-3 mg, ofte er 1-2 mg tilstrækkeligt før 65-års alderen. Herefter har mange behov for 3 mg eller mere. Det er fuldt lovligt at købe melatonin til eget forbrug i andre EU lande, hvor melatonin er godkendt som kosttilskud. Du kan læse mere om melatonin, samt hvilken indflydelse det har på livskvalitet og søvn og meget mere, i bogen ’Søvnhormonet’ Melatonin på Madforlivet.com

17


tema /

netop i forbindelse med overgangsalderens indtræden. I studiet gav man melatonin til kvinder i overgangsalderen som tilskud til natten. Resultaterne var gode, og forskningen indikerer, at tilbydes kvinder melatonin til natten, lige når overgangsalderen sætter ind, så ser det ikke alene ud til at kunne hjælpe dem til en bedre nattesøvn, men også at kunne hæmme de øvrige hormonelle gener, som mange oplever i forbindelse med overgangsalderen. Formodentlig vil en sådan indsats også kunne føre til større overskud, bedre humør og dermed generelt højere livskvalitet. Forskerne bag studiet konkluderer, at der er behov for yderligere forskning indenfor disse vigtige aspekter, men at meget tyder på, at melatoninbaseret terapi til kvinder i overgangsalderen i doser på 0,5-1 mg til natten, vil kunne afhjælpe flere af de symptomer, der ofte opstår i forbindelse med overgangsalderen. Mad og motion kan også hjælpe Heldigvis er der også hjælp at hente i god mad og daglig bevægelse. De hormoner, du har i blodet, dannes på baggrund af kroppens balancer. Hvilke hormoner, der dannes, og i hvilke mængder, bestemmes blandt andet af din mad og din livsstil. Eksempelvis kan hormonproduktionen stimuleres positivt via et stabilt blodsukker, hvorimod en høj produktion af insulin påvirker negativt. Insulin stimuleres netop ved ustabile blodsukkerniveauer og et højt indtag af sukker, hvidt brød og andre hurtige kulhydrater. Derfor kan det ved hormonelle ubalancer i særlig grad være en god idé at spise blodsukkerstabiliserende. Hvis du vil prøve det af, kan du helt gratis tilmelde dig Madforlivet’s e-kursus Blodsukkerkuren, der løber over tre uger. Prøv, om du kan følge din krops indre rytmer (cirkadiske rytmer) i forhold til bevægelse, mad og søvn.

18

Læs mere om ”søvnhormonet” Melatonin i Anette Harbech Olesens bog af samme navn (2019). Her giver hun bl.a. konkrete råd om, hvordan du naturligt stimulerer og beskytter din vigtige melatoninproduktion

“kvinder kan mindske gener som ­hedeture og afkalkning af knoglerne i forbindelse med overgangsalderen ved indtag af rødkløverekstrakt.” Ved at spise tre velkomponerede måltider dagligt, eksempelvis imellem kl. 7 om morgenen og kl. 19 om aftenen, vil du tilgodese din krops naturlige døgnrytme og dermed understøtte mange kropslige funktioner positivt. Prøv om du kan gå i seng før midnat og få cirka syv timers søvn i fuldstændigt mørke. At stjæle tid fra søvnen svarer til at stjæle tid fra livet og din evne til at være den bedste udgave af dig selv. Den vigtige tarmbiota En anden væsentlig sundhedsbeslutning er at styrke din tarmbiota (de naturligt forekommende bakterier i mave og tarm, red.). Indre sundhed og balance stimuleres nemlig positivt af en god tarmbiota. Du kan let styrke variationen og kvaliteten af mikroorganismer i tarmen ved hver eneste dag at spise velsyrnede surmælksprodukter, som eksempelvis Acido og hjemmelavet yoghurt, supplere med mælkesyregærede grønsager som eksempelvis surkål, krydre din mad med små mængder fermenterede

sojaprodukter – Miso eller Tempeh – og eventuelt tage et dagligt tilskud af mælkesyrebakterier, eksempelvis via Udo’s Probiotika eller Bio-kult, der indtages sammen med et måltid. Ved at styrke din tarmbiota styrker du ikke blot dit immunforsvar men også din hormonbalance effektivt. Rødkløver Der findes, ud over disse tiltag, også rødkløverekstrakt, der har vist sig helt naturligt at kunne hjælpe til større hormonel balance og velbefindende. Forskere på Aarhus Universitet har gennemført et studie med rødkløverekstrakt og fundet frem til, at kvinder kan mindske gener som hedeture og afkalkning af knoglerne i forbindelse med overgangsalderen ved indtag af rødkløverekstrakt. Hedeturene blev mindsket med en tredjedel blandt de kvinder, der indtog rødkløversaft i studiet. Erfaringsmæssigt oplever nogle kvinder, at rødkløverekstrakt sænker graden af overgangsaldergener, andre ikke, så du må prøve det af. Udvis påpasselighed ved østrogenfølsom brystkræft, her mangler vi mere forskning. Du kan købe økologisk rødkløversaft fra Herrens Mark på Fyn.


/ oase

Chia Partnerskab – med indflydelse på FNs Verdensmål

Honning som effektiv medicin Allerede mange tusinde år før Peter Plys havde mennesker opdaget, at bihonning har nogle helt særlige egenskaber. Man benyttede honningens bakteriedræbende egenskaber ved at smøre det på sår, og man drak en kop te med honning mod halsbetændelse eller snue. Virkningen imod infektioner i de øvre luftveje – næse, mund og svælg – har aldrig været videnskabeligt dokumenteret. Men nu har britiske forskere påvist, at honning faktisk er mere effektivt til at lindre symptomer på forkølelse og influenzalignende sygdomme end almindelige medicinske midler. Det skriver Kristeligt Dagblad. Studiet fra Oxford University fremhæver, at honning især synes at have en god effekt mod hoste. Forfatterne anbefaler direkte, at lægerne anbefaler honning til deres patienter i stedet for at udskrive medicin. Sygdomme i de øvre luftveje er den hyppigste årsag til udskrivning af recept på antibiotika i England – men eftersom de fleste infektioner i øvre luftveje skyldes virus, er antibiotika uden virkning. En dosis honning vil hjælpe patienten bedre, honning er billigere, tilgængeligt og uden bivirkninger. Desuden vil det hjælpe med at bremse risikoen for den antibiotikaresistens, læger ofte advarer imod.

House of Originals Retail, der er kendt for at have introduceret chiafrø til Europas forbrugere, tog for nylig hul på et nyt partnerskab. Denne gang med virksomheden Godson i Uganda, som gennem de seneste 4-5 år har opbygget en produktion af chiafrø. Det særlige ved partnerskabet i Uganda er, at produktionen er bygget op omkring et stort antal småfarmere (familier). I alt 5200 ugandiske familier er involveret, og med et gennemsnit på 5 mennesker i hver familie påvirker det ca. 25000 mennesker. Disse familiers levestandard er som følge af projektet steget, og flere familier har fået råd til, at deres børn kan komme i skole. FNS verdensmål udgør en vigtig rettesnor for mange moderne virksomheder, og House of Originals glæder sig over, at kontakten i Uganda harmonerer med mål nr 17 STYRK DET GLOBALE PARTNERSKAB FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING. House of Originals’ erfaringer med chiafrø gennem mere end 10 år har vist, at det er vigtigt at sprede sin risiko, da man aldrig ved, hvordan naturen arter sig. De første 2 år, House of Originals Retail arbejde med Godson, var der lavet indkøbsordre på 500 tons. Men forhandleren fik kun 10 tons. Der var tørke i Afrika, og Godson måtte købe majs til deres småfarmere, for at de helt konkret kunne overleve. Siden marts 2020 er der leveret 80 tons chia frø fra Godson. Sideløbende modtager House of Originals fortsat chiafrø fra sydamerikanske leverandører i Argentina, Bolivia og Paraguay.

Den mildeste håndvask De fleste af os er blevet dygtigere til at huske at vaske hænder i det seneste halve års tid. Men hånd­ sæbe kan være hård ved huden, og vi har vist alle hørt historier om røde og hudløse børnehænder. Nova TT Sæbefri vask er baseret på et udtræk af Tea Tree Oil, som ikke alene får has på bakterierne, men også er mild og skånsom imod hænderne, der forbliver bløde og fugtede efter vask. Spørg efter NovaTTO serien hos din lokale helsekost eller Matas. Den kan også købe online hos fx www.novasel.dk

19


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Hotte hormoner

Urterne

regulerer dine hormoner God balance i kroppen er vigtig. Derfor er det ikke ulogisk, at kvinder nogle gange har svære gener, når kroppen i overgangsalderen skruer på hormonknappen. Det er en naturlig proces, men heldigvis er der også en naturlig hjælp at hente – i urternes verden.

Det er østrogenet, det gælder. Når hede- og svedeture kommer tromlende og forvandler en helt almindelig eftermiddag til en rastløs jagt efter skygge, gennemtræk og afsvaling, skyldes det et dalende indhold af østrogen i kvindekroppen. Produktionen af det kvindelige hormon bliver aldrig skruet op igen, når der først er skruet ned. Så hvis du leder efter en bedre balance, må du søge hormoner ad anden vej. Men det er ikke en rar tanke at bede sin læge om medicin imod en helt igennem naturlig, organisk udvikling. Her kommer planter og urter til hjælp. Der er nemlig naturligt forekommende planteøstrogen i en stor del af vores madplan. Først og fremmest gælder det fiberrige planter – fra grønkål til de malede kerner i fuldkornsbrød. Det samme gælder mange slags frø, især hørfrø som du måske allerede bruger i hjemmebag eller som drys på mor-

20

genmaden. Og endelig er der et usædvanligt stort indhold af planteøstrogen i nogle sojaprodukter som tofu, edamamebønner og tempeh. Dulmer rastløshed og hedetur Planteøstrogenet hjælper med at skabe balance i de dele af organismen, som savner dit naturlige østrogen. Men effekten er meget forskellig fra kvinde til kvinde, og måske har du ikke lyst til at spise edamame og blomkål til alle måltider. Derfor er kosttilskud med naturligt indhold af planteøstrogen en stor hjælp for mange kvinder. Der er efterhånden velkendt, at rødkløver dulmer rastløshed og he-

deanfald. Rødkløvers store indhold af plantesteroider, som det østrogenlignende stof også kaldes, gør det til et af de mest populære produkter i naturkostbutikken. Der kan være forskel på styrken i de forskellige produkter. Derfor kan det være en god ide at vælge et rødkløverprodukt, som er fremstillet af hele blomsten. Det gælder f.eks. Natur-Drogeriets Rødkløver kapsler, der også kan indtages som pulver, hvis du åbner kapslen. En anden urt, der i århundreder er blevet brugt af kvinder i deres bedste alder mod kropslig varme, er den smagfulde salvie. Salviebladene, som i øvrigt også kan lette gener om-


/ tema

EK OM FO R

URLIGT

D EN M

E

NTEØSTROGE PLA N

IH Ø R

Ø FR

Urteblanding har stærk effekt Alle kroppe er forskellige, og der findes næppe to kvinder, som har præcis samme symptomer i deres menopause-periode. Det skyldes også, at de fysiske ændringer i kroppen er så omfattende og påvirker så mange forskellige organer, nerver og knogler. Den hormonelle ændring med nedsat produktion af østrogen er kun en del af den fysiske forandring.

På grund af de mange individuelle forskelle vælger en del kvinder en urteblanding med kapsler, som indeholder en kombination af flere virksomme midler. Det siger sig selv, at de naturlige stoffer på denne måde påvirker hinanden og styrker optagelsen i kroppen. Og samtidig er det lettere, at du bare skal have en enkelt pille ad gangen. En urteblanding vil oftest indeholde rødkløver og salvie, som vi allerede har nævnt, samt B6-vitamin, der bidrager til at regulere kroppens hormonelle aktivitet. Et eksempel på en urteblanding er Dong Queen, der sælges i de fleste velassorterede helsekostbutikker og

R NAT RE DE

kring menstruation, er svære at spise i store mængder i deres naturlige form. Men også her findes der et udvalg i kapselform hos naturkosten. Salvie dækker i virkeligheden over op mod 100 forskellige planter, som har forskelligt indhold af planteøstrogen. Derfor kan du være nødt til at prøve dig frem for at finde den dosis, som passer til dig. Du bør vælge produkter, der er produceret på den såkaldte Læge-Salvie (Salvia officinalis).

“Salvie dækker i virkeligheden over op mod 100 forskellige planter, som har forskelligt indhold af planteøstrogen.” bl.a. indeholder disse tre stoffer. Her er desuden tilsat angelikarod, som ligner dansk kvan, men er en asiatisk art, der er blevet benyttet i kinesisk lægekunst i århundreder (under navnet ’dong quai’ – heraf navnet Dong Queen). Det kan godt være, at overgangsalderen er et naturligt fænomen, men det betyder ikke, at man bare skal finde sig i de generende symptomer, der kan følge med.

21


sponsoreret /

Smuk hud kommer indefra DermaPrime+ er et revolutionerende hudplejeprodukt til indre hudpleje. De naturlige virkestoffer hjælper med at bevare spændstighed og bekæmpe ujævnheder, rynker og slap hud.

U

anset hvor godt du smører, plejer og beskytter din hud, kan du ikke ændre ved, at huden er kroppens barriere imod påvirkninger fra omgivelserne. Hvis du vil bevare din hud, som du holder af den, har du brug for hjælp både udefra og indefra. Kapslerne fra DermaPrime+ indeholder som det eneste produkt i Danmark de to patenterede komplekser SOD-kompleks (Skin Ax²™) og Ceramosides™, der begge har klinisk dokumenteret effekt til at styrke og beskytte huden. Dermed er skabt en unik kombination af naturlige virkestoffer,

22

som har en bemærkelsesværdig effekt på hudens evne til at bevare sin fugtighed, glød og elasticitet. Den lille kapsel hjælper også med at forebygge hudskader, samtidig med at den bevarer og genopretter hudens kvaliteter. Så uanset din huds aktuelle tilstand, kan du allerede i dag starte med at give den ekstra styrke indefra. Produktet henvender sig til alle kvinder, især dem over 25 år, der ønsker at forbedre deres hudteint, mindske ujævnheder og pigmentpletter, eller blot ønsker at forebygge eller minimere alderstegn, som uundgåeligt vil dukke op med tiden. DermaPrime+ er et effektivt tilskud til modne kvinder, der

ønsker at bevare huden smuk, ung og stærk. Udglattende effekt på 15 dage

Virkningen af DermaPrime+ skyldes først og fremmest kombinationen af de to dokumenterede komplekser med dokumenteret anti-age effekt; Ceramosides™ og SkinAx²™. Kapslerne indeholder desuden marinekollagen, hyaluronsyre, havtornolie, hvid te ekstrakt samt Vitamin C, E og zink, der tilsammen har en fugtgivende og for­ nyende effekt på huden. Ceramosides™ består af fytoceramider, som er udvundet af hvedekimolie. Fytoceramiderne

giver et boost til hudens naturlige ceramider, der genopretter hudens naturlige fugt og barriere, så den forbliver spændstig. Kliniske ­studier viser, at 70 mg ceramid­ olie har en fugtgivende og udglattende effekt efter blot 15 dage. Superenzymet SOD

SkinAx²™ er et mere avanceret ingredienskompleks, der er sammensat af antioxidanter. Ikke mindst superenzymet SOD. SOD er et af de mest effektive anti-age stoffer, man kender til. Det findes naturligt i huden, hvor det har en vigtig rolle med at reparere skader i hudcellerne, men det er desværre vanskeligt for kroppen at optage SOD i ren form.


ALLE KAN BRUGE SJÆLESORG.NU

Ved at tilsætte zink øger ­SkinAx²™ optageligheden af superantioxidanten. SkinAx²™ er baseret på flavonoider fra fransk vindruekerneolieekstrakt, som har en overordnet ­positiv effekt på hudens udseende, og det indeholder også C-vitamin, som er vigtig for dannelse af hudens kollagen. Studier dokumenterer, at SkinAx²™ reducerer skader i huden med 21% og reducerer rødme og rosacea med 19 %. Der er også påvist en positiv påvirkning af hudens elasticitet og fasthed.

DermaPrime+ giver du din organisme optimale arbejdsbetingelser. DermaPrime+ indeholder ingen syntetiske tilsætningsstoffer. Kapslen er ­lavet af maritimt gelatine fra fisk. Huden er vores forsvar imod alle mulige udefrakommende angreb og ­påvirkninger, der fører til synlige forandringer - alt fra pigmentpletter og ujævnheder til slap hud og rynker. Du vil ikke fortryde, at du gør en indsats for at hjælpe huden indefra.

Hudens skønhed og glød

Du kan købe DermaPrime+ i Helsemin. Find den ­nærmeste butik på Helsemin.dk, hvor du også kan købe online. Eller køb på www.Novovita.dk

Det er rart at tænke på, at din hud selv arbejder optimalt på at bevare sin skønhed og glød, og med

ALLE SAMTALER FOREGÅR ANONYMT

Hvor finder du DermaPrime+?

23


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Hotte hormoner

Undgå efterårets eksem Efterhånden som året glider ind i de kølige og regnfulde måneder, stiger bekymringerne for mennesker med eksem og psoriasis. Hormonel ubalance og stress kan ligeledes forværre hudproblemer, så det er nu, du skal være ekstra opmærksom på at bevare hudens fugtighed. Eksem skyldes flere forskellige faktorer, men oftest er genetisk disponering det vigtigste. Det gælder såvel de meget generende hudsygdomme som psoriasis og atopisk eksem, som de mere individuelle problemer med tør og sensitiv hud. Genetikken kan vi jo ikke gøre noget ved. Men vi kan sætte fingeren på nogle af årsagerne til, at din eksem i perioder forværres. Og disse årsager kan vi godt prøve at forebygge. For huden gælder det altid om at fastholde et sundt niveau af fugtighed, og det er derfor, vi ofte mærker en forværring af eksem om efteråret og vinteren – især på hænder og i ansigt. Det er krævende for huden, når den igen og igen skal omstille sig; fra kulde, vind og vand udenfor til varm og tør luft indenfor.

“For kvinder er der den ekstra ­udfordring, at hormonbalancen kan påvirke hudens modstands­kraft – både aldersbetinget og i forbindelse med menstruation eller graviditet.” 24

Mental modstandskraft Samtidig skal det ikke undervurderes, at vi får færre og færre solskinstimer til at opvarme vores humør. Det bliver mere og mere mørkt udenfor, når vækkeuret kimer om morgenen. Og på arbejdet skal vi løbe ekstra hurtigt for at afslutte årets projekter og nå i mål med budgetterne. Det er veldokumenteret, at vores mentale tilstand afspejler sig i hudens modstandskraft. Hvis du er stresset eller nedslået, blusser udslæt og eksem hurtigt op. Ikke mindst, hvis du forsømmer at passe din søvnrytme, hvad enten det er frivilligt eller ufrivilligt. Du kan naturligvis ikke stoppe årstidernes skiften eller sige op på jobbet, bare fordi sommeren er slut. Men, hvis du lider af eksem, skal du passe på dig selv. Vær opmærksom på at komme ud i det naturlige lys, selvom solen putter sig bag et skydække, og vær bevidst om, at du ikke skal tage presset fra kontoret med hjem om aftenen.


/ tema

For kvinder er der den ekstra ­ dfordring, at hormonbalancen u kan påvirke hudens modstandskraft – både aldersbetinget og i forbindelse med menstruation eller graviditet. Huden absorberer fedtstofferne Derfor er det om efteråret særlig vigtigt at være omhyggelig med sin fugtgivende hudpleje. Du har sikkert allerede dine foretrukne rutiner og produkter, som hjælper dig med den forebyggende indsmøring. Men, hvis du lider af eksem, skal der mere målrettet pleje til. Også fordi du sikkert gerne vil undgå lægens binyrebark-produkter. Så du skal finde en creme med de rette virksomme stoffer til din sensitive hud. Et af de bedste, naturlige indholdsstoffer er hampefrøolie, der

er økologisk kosmetik med et stort indhold af de umættede fedtsyrer. En række andre naturlige indholdsstoffer i hampefrøolien betyder, at huden absorberer fedtstofferne og får kraft til at genoprette fugtbalance og harmonisere hudcellerne. Når du i forvejen har sensitiv hud med tendens til eksem, er det vigtigt at benytte skånsomme og rene produkter i den daglige pleje. Økologiske produkter uden stærk kemi er særligt målrettet sart hud. Helende hampefrøolie Hvis efteråret nærer din eksem, kan det gøre en stor forskel at prøve et produkt med hampefrøolien, der ikke alene indeholder omega-3 og omega-9, som er vigtige for huden, men også omega-6. Omega-6 har netop den funktion, at den booster effekten i huden af andre vigtige næringsstoffer i en creme. Hampefrøolie er den vigtigste ingrediens i Cannaderm Atopos, som i en kortere periode var svær at finde i handelen. Det skyldtes nogle leveringsvanskeligheder, som til alt held nu er overvundet, så du igen kan finde serien i

Super B-complex

alle velassorterede naturkostbutikker. Til daglig pleje af eksem findes en creme med 27 pct. hampefrøolie, mens salven med 50 pct. kan benyttes til særligt udfordrende udslæt. Cannaderms bodylotion på 15 pct. kan bruges dagligt som en behagelig forebyggelse. I Atopos-serien findes i øvrigt både shampoo og hårbundsbehandling. Cannaderm er også anti-septisk og indeholder desuden bl.a. vitamin B5 og stearinsyre, som er velkendte, virksomme midler mod eksem. Alle produkter er naturligvis økologiske. Med udsigt til mørke og kolde måneder skal du have din creme eller salve med i tasken, hvis du vil holde eksem i ave. Men husk, handsker og halstørklæde også giver vigtig beskyttelse af hænder og ansigt.

KOSTTILSKUD

- til din travle hverdag

Super B-Complex er en unik blanding af fire adaptogene urter og B-vitaminer, der bl.a. beskytter og normaliserer nervesystemet. De adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod - indeholder plantestoffer, der er i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis den er bragt ud af balance af eksempelvis stressfaktorer. B-vitaminer til nervesystemet* Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, B6, biotin og B12 medvirker bl.a. til, at dit nervesystem fungerer normalt. Riboflavin er bl.a. med til at beskytte dine celler mod oxidativt stress.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Opbevares utilgængeligt for børn. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 11 år. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

25


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

Covid-19:

Små soldater mod en stor fjende Selvom arbejdet med en coronavaccine er i fuld gang, så er der endnu lange udsigter til et reelt og sikkert produkt. Og alt imens vi venter, spreder virus sig og tager liv med på sin vej. Derfor er det vigtigt at have fokus på, hvad man kan gøre for at beskytte sig selv, og forskere peger på, at udvalgte mikronæringsstoffer her kan spille en afgørende rolle.

Verden er ramt af en pandemi. I størstedelen af 2020 har covid-19 mere eller mindre sat dagsordenen. Statsledere og sundhedsmyndigheder herhjemme, såvel som i udlandet, har kæmpet for at finde fodfæste og retning for at sejle os gennem de oprørte vande. Herhjemme lukkede Mette Frederiksen landet ned midt i marts, og med et lå gaderne øde. Legepladserne stod uberørt. Læsesalene blev forladt. Kontorer lukkede ned. Tog og busser kørte tomme rundt. Mest af alt mindede det om starten på en apokalyptisk film, hvor én begivenhed ændrer verdens gang, og de fleste er døde eller trøstesløse overlevende fem år senere. Og frygten var da også tydelig at mærke, da vi danskere styrtede ud ad døren en hverdagsaften efter klokken 21.00 for at skaffe toiletpapir, ris, pasta og dåsemad nok til, at vi hverken ville sulte eller skulle risikere lort på fingrene. Nu står vi så mere end et halvt år senere og kan heldigvis se, at det ikke gik så galt, som Hollywood ville have skrevet det, da pandemien ramte. Men den er stadig derude. Spreder sig fra hånd til hånd, sender mennesker i karantæne og på hospitalet.

26

Flere vil sandsynligvis miste livet, inden det hele er omme. Og som almindeligt menneske kan det virke svært at stille meget op mod den usynlige fjende. Vi kan spritte af og bære mundbind, men vi kan ikke udvikle en vaccine, og vi kan ikke finde en kur. Men det betyder ikke, at vi er helt magtesløse, når det kommer til vores egen sundhed og mulighed for at klare os igennem, hvis vi skulle blive smittet med coronavirus. En række forskere har nemlig undersøgt, hvordan mikronæringsstoffer kan påvirke kroppens respons på coronavirus og dermed øge sandsynligheden for overlevelse. Når forsvaret løber løbsk De russiske, norske og svenske forskere har søgt i videnskabelige databaser for studier, undersøgelser og kliniske forsøg, hvor man har set på sammenhængen og effekten af tre forskellige mikronæringsstoffer på immunforsvaret og coronavirus, eller vira af samme familie. Specifikt var forskerne interesserede i selen, D-vitamin og zinks rolle, og deres potentielle evne til at mildne sygdomsforløbet. Men før vi dykker ned i de tre næringsstoffer, og hvad forskningen siger om dem, er der noget, der er vigtigt at forstå omkring covid-19. Covid-19 er nemlig navnet på den sygdom, som ny coronavirus medfører. Coronavirussen i sig selv kender vi til dels fra tidligere. Det er nemlig grene af den, som ligger til grund for SARS og MERS. Når ny coronavirus kommer ind i kroppen, sætter det gang i immunsystemet, der som bekendt er kroppens forsvar mod trusler. Men der, hvor det

“Men der, hvor det kan gå hen og blive rigtig farligt, er, når immunsystemet reagerer uhensigtsmæssigt voldsomt.”

kan gå hen og blive rigtig farligt, er, når immunsystemet reagerer uhensigtsmæssigt voldsomt. Det kan nemlig føre til ødelæggende lungevævsskader, som kan være dødelige. Så immunsystemet, og hvordan det tackler sygdommen, er en afgørende faktor for, hvor slemt sygdomsforløbet og det endelige udfald af en smitte bliver.


/ tema

“Når forskerne har valgt at zoome ind på netop zink, D-vitamin og selen, skyldes det, at de alle tre er væsentlige for et velfungerende immunforsvar.” Når forskerne har valgt at zoome ind på netop zink, D-vitamin og selen, skyldes det, at de alle tre er væsentlige for et velfungerende immunforsvar. Derfor var tesen, at mangel på disse næringsstoffer kunne være en årsag til, at immunforsvarets soldater gik i krig mod mere end bare fjenden.

Hvem er de udsatte? Resultaterne af undersøgelsen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nutrients, og forskerne understreger, at der på nuværende tidspunkt er begrænset litteratur på lige netop næringsstoffernes indflydelse på covid-19. Når det er sagt, er der fund, der peger på en beskyttende effekt mod det nye virus. Desuden får viden fra tidligere udbrud med andre typer af coronavira, kombineret med kendskab til immunforsvaret, forskerne til at konkludere,

at det kan være gavnligt at sætte ind med tilskud af netop D-vitamin, zink og selen tidligt i et sygdomsforløb. Eller endnu bedre; sikre tilstrækkelige mængder af disse i kroppen, inden smitten rammer. Ud fra litteraturen mener forskerne nemlig, at der er belæg for at sige, at en sådan intervention kan virke beskyttende mod den

27


tema /

“selvom man ikke er i høj­risiko for at dø med corona, kan det være en god idé at overveje tilskud af næringsstofferne for at gøre sygdomsforløbet mildere.” uhensigtsmæssige immunrespons, der kan gøre covid-19 særdeles farlig. Forskerne understreger, at man bør holde sig indenfor de anbefalede grænser for dagligt indtag af de forskellige næringsstoffer, men at det samtidigt kan være svært at nå op på de ønskede mængder med kosten alene. Derfor peger de på, at det kan være en god idé at sætte ind med tilskud, særligt hos udsatte grupper, da det både er billigt, simpelt og ufarligt. De udsatte, har vi hørt igen og igen, er de ældre og kronikere. Men når man ser på, hvem der kan være i underskud for eksempelvis D-vitamin og selen, er de udsatte mange flere. Så selvom man ikke er i højrisiko for at dø med corona, kan det være en god idé at overveje tilskud af næringsstofferne for at gøre sygdomsforløbet mildere. Når man ser på de mængder, man gerne skal indtage dagligt af de forskellige tilskud, anbefaler forskerne på baggrund af litteraturen 25 milligram zink om dagen, mens daglig dosis for både selen og D3-vitamin er 100 ug. På vores breddegrader, kan det være udfordrende at få særligt tilstrækkeligt med D-vitamin og selen. Selen er et spormineral, som findes i jorden, men fordi indholdet i jorden mange steder i Europa, inklusiv Danmark, er temmelig selenfattig, indeholder vores fødevarer ikke tilstrækkelige mængder til nødvendigvis at dække kroppens behov. D-vitamin dannes i huden, når den kommer i kontakt med solen, men mange måneder om året står solen for lavt og viser sig for lidt til, at vi er dækket ind. Derfor kan tilskud være en nødvendighed.

28

Når man skal vælge tilskud, er det altid en god idé at gå efter produkter, der er veldokumenterede og sikrer en høj optagelighed – det er spild at spise piller og kapsler, som kroppen ikke kan udnytte. D-Pearls fra Pharma Nord indeholder det vigtige D3-vitamin og er fremstillet under farmaceutiske forhold. Ud over vitaminet indeholder kapslen koldpresset olivenolie, som er med til at sikre høj optagelighed, eftersom D-vitamin er fedtopløseligt. Når det kommer til zink og selen kan man med fordel gå efter Bio-Selen+Zink, som indeholder begge næringsstoffer, og hvor man får selen gennem en patenteret organisk selengær, som kroppen nemt kan arbejde med. Flere overlever De tre mikronæringsstoffer er vigtige for mange af kroppens vitale funktioner – herunder et velfungerende immunforsvar. Det er ikke kun vigtigt i forhold til at stå imod covid-19, men også alle mulige andre trusler, kroppen udsættes for. Men ser man nærmere på de data, der specifikt understøtter næringsstoffernes vigtighed i forhold til ny coronavirus, er nogle fund værd at trække frem. To studier har blandt andet indikeret, at infektionsraten var højere i lande, som lå på højere breddegrader, eller hvor befolkningen generelt havde et lavere indhold af D-vitamin i blodet. I et andet studie fra Los Angeles fandt man, at mangel på D-vitamin øgede risikoen for også at blive testet positiv for coronavirus, ligesom man på flere hospitaler har registreret en overrepræsentation af mennesker med D-vitaminmangel på intensivafdelinger sammenlignet med andre afdelinger, og værre symptomer hos patienter med lavt D-vitaminindhold. Sammenhængen virker ikke besynderlig, når man ser på tidligere analyser, som har vist, at D-vitamin har be-

skyttende egenskaber mod luftvejsinfektioner, samt at mangel er forbundet til øget inflammation i kroppen. Ser vi på selen, har man blandt andet fundet, at selenindholdet hos patienter, som overlevede covid-19, var væsentligt højere end blandt dem, der ikke gjorde. Selen lader til at spille en rolle, fordi det er en antioxidant. Mangel på mineralet i kombination med øget oxidativ stress, som også kan opstå grundet selenmangel, kan få virussen til at ændre og udvikle sig i kroppen. For at få det maksimale ud af selen, er det vigtigt at have tilstrækkeligt med Coenzym Q10 i kroppen. KiSel-10 studiet viser nemlig, at enzymet og mineralet begge skal være tilstrækkeligt til stede for at få det maksimale ud af nogen af dem. Ny coronavirus spreder sig stadig og trækker mennesker – unge som gamle – ned på sin vej. Meget tyder på, at en sikker vaccine er den eneste reelle løsning for at komme virussen til livs. Men mens vi venter, er det vigtigt at passe på os selv og dem, vi holder af. Det gør vi ved at holde afstand og give kroppen de våben, den skal bruge for at slå fjenden ned uden at trække os med i faldet.


/ tema

ØKOLOGISK HAMPEFRØOLIE

Atopos serien Fedtsyresammensætningen som er ideel til tør hud med symptomer af eksem og psoriasis Indeholder 100% naturlige ingredienser, heriblandt økologisk certificeret hampefrøolie I serien indgår både shampoo, hovedbundsbehandling, skumvask, lotion og creme Brugere udtaler at de allerede efter få ugers behandling oplever at de karakteristiske røde markeringer er gået i sig selv

Naturlig pleje, til fair priser. Øjeblikkelig lindrende effekt på kløen og kradsen

FORHANDLES HOS Din lokale

helsekost

EFFEKTIV MOD: ALT udfordret hud, bl.a. tør, ru og sensitiv hud læs mere på: www.natureteam.dk

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd! 29


annoncer /

Er kroppen klar til efteråret? Ginsana bidrager til immunforsvarets naturlige forsvar og korrekte funktion. Ginsana G115 – et standardiseret ekstrakt af Panax ginseng C.A. Meyer, og et af de mest undersøgte ekstrakter gennem de sidste 30 år.

GLUT

ENFR

Forhandles hos: Helsekostforretninger / Helsam og online. Yderligere info: www.novasel.dk el. 6323 0002

TIOMATIK tandbørstehoveder til din elektriske tandbørste

Triple up med plante- og fiskeolie

I

Driller maven? Prøv SylliFlor® SylliFlor® er ristede frøskaller (psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse. Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring og samlende ved løs afføring Køb på apoteket, i helsekostforretninger og på www.biodanepharma.com – tlf. 75 555 777 Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com

30

G115 udvindes nænsomt, temperaturen overstiger ikke 40°, på denne måde bevares mængde og forholdet mellem ginsenosider (aktivstofferne i ginseng) bedst muligt.

TIO Elektriske Tandbørstehoveder er 100 % plantebaseret. Børstehårene er fremstillet af ricinusolie og skafterne af sukkerrør. TIOMATIK er resultaterne af et omfattende biobaseret materialeforskning med en holistisk designtilgang. TIOMATIK børstehoveder passer til nedenstående elektriske tandbørster: Oral–B® Pro, Oral-B Triumph®, Trizone, ProfessionalCare®, ProfessionalCare® Smart Series, Healthy Clean®, Vitality®, Pro-Health® , AdvancePower Oral-B®, ProfessionalCare®, Vitality®, Healthy Clean®, Pro-Health®, Oral-B Triumph® er registrerede varemærker tilhørende Procter & Gamble Business Services Canada Company.

Forhandles hos www.organicbeautysupply.dk

I All Omega 3-6-9 har du et bredspektret olie­ produkt med 330 mg EPA+DHA i 2 kapsler dagligt. Fiskeolien stammer fra vildtlevende fisk, mens planteolierne kommer fra kæmpenatlysolie og hørfrø. Fiskeolien er rig på omega 3 fedtsyrer, hvor 250 mg. EPA+DHA dagligt bidrager til en normal hjertefunktion. En plantebaseret version af omega 3 får du via hørfrø, mens den smukke kæmpenatlys­ olie leverer flerumættet gamma-linolensyre og linolsyre. Fås i helsekostforretninger, webshops, Matas og på Apoteket. Læs mere på Solaray.dk


/ annoncer

NYHED!

Fermenteret rødkløver til ernæringsmæssig bevarelse af knoglemasse

Til kvinder med osteopeni

– før, under og efter menopause

www.herrens-mark.dk

NYHED fra Herrens Mark! REGOROS® - til bevarelse af knoglemasse Det nye ekstrakt fra Herrens Mark – REGOROS® er en fødevare til særlige medicinske formål. Det betyder at REGOROS® er et medicinsk ernærings­præparat, og er specielt beregnet til kvinder med osteopeni (forstadiet til knogleskørhed). REGOROS® har dokumenteret virkning specifikt til dette formål. Rødkløverekstrakterne fra Herrens Mark, REGOROS® til bevarelse af knoglemasse og REGOMEO® til overgangsaldergener, er fermenteret med mælke­ syrebakterier og er de eneste fermenterede rødkløverekstrakter på markedet.

Fermenteringen påvirker kroppens mulighed for optagelse af isoflavoner fra rødkløveren, derudover er ekstrakterne ikke pasteuriserede, hvilket bevarer de levende mælkesyrebakterier. Det nye ekstrakt REGOROS® forhandles på Apoteket, i Matas, Helsam, Helsemin eller din lokale helsekostbutik. Læs mere om produktet på www.herrens-mark.dk

Ny emba llage

Tidligere b produkte lev t solgt i en dåse – produkte nu er t pakket en pose.

Original Stevia sukker er tilbage Original Stevia Sukker er en blanding af rørsukker og rørsukker med koncentreret stevia. Original Stevia sukker søder ca. 5 gange mere end almindeligt sukker.

Anvendelse er bl.a. god til • Limonade • Syltning • Bagning • Sødning i kaffe, te mv.

Produktet savnet af kunder På grund af nogle omstruktureringer og opdeling i ejerkredsen udgik produktet – men på baggrund af kundehenvendelser har vi taget det ind igen. Henvendelse med spørgsmål: House of Originals Retail ApS Jyllandsgade 30, 6400 Sønderborg. Telefon 70 70 20 70. www.houseoforiginals.dk, e-mail flemming@originalchia.dk

31


messe-annoncer /

Skulle du også have været på messe?

H

vert år tiltrækker messer om sund og naturlig livsførelse tusindvis af os danskere. På messerne finder vi inspiration til et mere rent og bæredygtigt liv, og vi møder nogle af de nyudviklede produkter og metoder, der kan hjælpe os på vej. Men sådan bliver det ikke i år. En lille virus kom i vejen, og messerne var blandt de mange publikumsarrangenter, der måtte udsætte aktiviterne til 2021. Nogle af de producenter, der havde glædet sig til efterårets messer, viser på de kommende sider frem, hvad de havde glædet sig til at præsentere for messegæster i 2020.

Grøn creme til friske ben Det danske firma Naturfarm er ude med en grøn nyhed, som kan hjælpe med at gøre dine ben mindre trætte og hævede. Og som samtidig giver benene et smukkere og mere velplejet look. Cremen Green Gel er fyldt med udvalgte og unikke ingredienser, som er målrettet til at lette følelsen i dine ben. De virksomme ingredienser omfatter capsicum, hawaiiansk ingefær, hestekastanje samt et mix af blåbær, citron og musetorn, der er med til at sikre en øget blodcirkulation og styrke dine blodkar. Et indhold af cupuacusmør og aloe vera sikrer, at huden bliver mættet med fugt og samtidig mere smidig. Oveni har cremen den sideeffekt, at den mindsker misfarvninger, synlige blodårer og hævelser. Green Gel påføres i et jævnt lag efter behov. Cremen kan også med positiv virkning anvendes mod blå mærker, overbelastning, trætte ben, uro og kramper. For at opnå et optimalt resultat anbefales det, at produktet bruges om natten. 125 ml Green Gel koster 185 kroner og købes i helsekostbutikker eller på www.naturfarm.dk, hvor du også kan få mere information.

Få flot hud – se yngre ud Colpropur collagen bidrager til hudens elasticitet. Indtag 10 gram Colpropur om dagen, opløst i vand, og du får den bedste collagen kvalitet. Daglig dosis for Colpropur er 10 g. Der er en måleske med i dåsen. Colpropur udrøres i mælk, sojadrik, havredrik eller andre plantebaserede drikke. Du kan også indtage det i kaffe, kakao, yoghurt, milkshake, smoothies, te, juice eller andre drikke efter eget valg. Efter 3 måneders brug kan man mærke en klar forbedring. Vælg mellem to varianter: Colpropur med neutral smag og Colpropur med vaniljesmag, sødet med steviaglycosider. Der er 300 g i en dåse, hvilket er til en måneds forbrug. Normalpris for en dåse er 250 kr, som er en god pris for collagenpulver i så god kvalitet. Find mere information på www.maxipharma.dk

32


/ messe-annoncer

Bioaktiv hudpleje Melissa Organic Skincare er økologisk hudpleje med et højt indhold af bioaktive ingredienser. ­Naturlige olier, virksomme plantestoffer og ­naturlig mikrobiologi understøtter og styrker hudens organiske processer. Især tre produkter stod til at få opmærk­ somhed på årets sundhedsmesser:   Softening Conditioner er genopbyggende pleje til tørt og sårbart hår uden brug af silikoner. Giver fugt og pleje uden at tynge håret. Kan benyttes både som balsam og som kur. 159 kr/ 200 ml   Alt-i-En Citronmelisse Creme er førstehjælp til tør hud. Citronmelisse gendanner hudens ­ fugt-­balance og styrker hudens barriere. Cremen er velegnet til alle typer sart hud, der har svært ved at fastholde fugt. 199 kr/ 200 ml   Multivitamincreme er en 24-timers anti-rynke creme. En fugtighedsplejer til både dag og nat, som opstrammer, udglatter og vitaliserer den modne hud. 209 kr/ 50 ml Find mere information på www.melissa.dk

33


annoncer / messe-annoncer /

Masser af mæthed i nyt proteinpulver Hørfrøprotein er et nyt spændende proteinpulver fra ­Nyborggaard. Hørfrøprotein har et højt indhold af protein og er en rig kilde til fibre. Ligeledes indeholder hørfrøprotein mange vigtige mineraler som kalium, fosfor, magnesium og calcium. Hørfrøprotein stabiliserer blodsukkeret og holder dig mæt længe, og så er det supergodt for fordøjelsen. Brug f.eks. Nyborggaards hørfrøprotein i dit bagværk, i morgengrøden eller som erstatning for æg i vegetarisk plantefars. • Hørfrøprotein er en rig kilde til lignaner • Hørfrøprotein har et højt fiberindhold, som er gavnligt for fordøjelsen • Hørfrøprotein indeholder slimstoffer, som smører tarmkanalen og giver en sund fordøjelse, der sikrer, at affaldsstoffer føres ud af tarmsystemet. Hørfrøprotein kan købes i helsekostforretninger eller på www.nyborggaard.dk

En velfungerende hjerne Firmaet Novasel havde set frem til på messerne at forklare, hvordan deres nye produkt KeenMind arbejder sammen med det populære eye q om at holde vores hjerne skarp. Hjernen består af fedt, og den har brug for kulhydrater for at fungere. Den har også brug for at optimere sine signalstoffer konstant. Derfor går eye q hånd i hånd med KeenMind. Eye q med sin dokumenterede evne til at holde fokus og koncentration, der stammer fra indholdet af essentielle fedtsyrer. Keen Mind med sin effekt på hjernen, der handler om at holde alle kanaler åbne, så vi bl.a. bliver bedre til at multitaske. Keen Mind baserer sig bl.a. på den indiske ayurveda-urt Bacopa. Find mere information på www.novasel.dk

Biotisk MaquiPro – en sund start på en travl hverdag Sundhedsbevidste forbrugere kender til begreber som mælkesyrebakterier og polyfenoler, herunder anthocyaniner. Maqui anthocyaniner og mælkesyrebakterier er hovedingredienserne i MaquiPro. Maqui-bær fra naturskønne Chile indeholder store mængder anthocyaniner, stoffer vi ellers kender fra bl.a. rødvin og blåbær. Anthocyaniner har sukkermolekyler vedhæftet og virker præbiotiske i tyktarmen. Efter sukkerfordøjelse via mælkesyrebakterier bliver de tilgængelige for vores krop. I hver dosis MaquiPro får du en kombination af 100 mg maqui anthocyaniner og 1 milliard levende mælkesyrebakterier (L. plantarum 6595) Indtag ét brev MaquiPro på dit morgenmadsprodukt. MaquiPro fås i Helsam eller din lokale Helsekost. Læs mere på www.sukonordic.dk

34


/ messe-annoncer / annoncer

Fri for sølvfisk uden gift Sølvfisk og skægkræ kan gemme sig overalt og trives i dit hjem, når du slukker lyset. Men du behøver ikke finde dig i de ubudne gæster længere. Jamen, jeg har ikke lyst til at bruge gift i hjemmet, siger du måske. Det skal du heller ikke. Der findes en bedre løsning. Green Protect sølvfiskfælden er en limplade, som er udviklet med et særligt patenteret limplademønster - Core-Dot. Denne teknologi har en dokumenteret stor effektivitet, fordi de allerede indfangede sølvfisk/skægkræ ikke afholder andre sølvfisk/skægkræ fra at gå i fælden. Uafhængig test har vist, at Green Protect Sølvfiskfælden fanger op til 75 pct. flere sølvfisk/skægkræ på 24 timer end andre konkurrerende løsninger, og med en holdbarhed på op til 8 uger. Vidste du, at en sølvfisk kan leve og formere sig i mindst 3 år, hvis den ikke bliver stoppet? Green Protect sølvfiskfælde findes hos førende forhandlere. Skriv til tanaco@pelsis.com for yderligere information

Zinobels dagcreme nomineret til Årets hudplejeprodukt 2020 i helsekost branchen Ønsker du både rent og økologisk indhold, der samtidig ligger i toppen af dansk anti-aging hudpleje, så se nærmere på Zinobel Organic Boost. Day no. 1 Naturel er fuldt fortjent nomineret som Årets Hudplejeprodukt. Den indeholder kaskader af beskyttende antioxidanter og rigtig meget anden naturlig ”hudmad” til pleje, hydrering og hjælp til vedligeholdelse af collagen. F.eks. høj koncentration af hyaluronsyre, vindruekerneekstrakt, beta-glucan, hele rækken af vitaminer - og med hybenkerneolie som hovedolie blandt en række af luksuriøse olier. Dagcremen fås i to udgaver: Fruit med naturlig duft og Naturel uden duft. En lille serie med stor effekt og bare dejlig for huden. Butikspris kr. 129,- til 365,-. Dag- og natcremer vejl. 299,- (alle vejl.)

Naturligt stærk mave Du vil gerne have en stærk og velfungerende stamme af mælkesyrebakterier i din tarmflora, men det er ikke alle, der kan vænne sig til at drikke de flydende tilskud. Derfor er det rart, at der findes et produkt som Multidophilus. Multidophilus er kapsler indeholdende godartede mælkesyrebakterier. De er uden smag og skal tages med rigeligt vand mellem dagens hovedmåltider. Indholdet i kapslerne er frysetørrede og mælkefrie stammer af tre forskellige syreresistente mælkesyrebakterier, som let optages i dit fordøjelsessystem med maksimal styrkelse og stabilitet til følge. For maksimal effekt skal Multidophilus opbevares i køleskabet til dagligt. Dog holder de også til kortere perioder uden at være på køl, så du kan godt medbringe en bøtte på ferien. Find mere info om produktet via www.solaray.dk

35


messe-annoncer /

Næring til et godt og aktivt liv Vi skal blive ved med at have et godt, sjovt og aktivt liv – hele livet. Det er filosofien bag GLYC-serien fra det svensk-danske firma Octean Pharma. Firmaet bruger naturens gavnlige næringsstoffer til produkter, der kan lindre og afhjælpe de udfordringer, vi møder gennem livet, lige fra eksamensstress til smerter fra stive led. GLYC Sharp indeholder veldokumenterede adaptogener, der beskytter kroppen mod stress, styrker indlæring og den kognitive funktion, nemlig rosenrod, schisandra, grøn te og safran. En super kombination, der giver god brain-power og understøtter et positivt mindset. Dette produkt er vegansk. GLYC Boost og GLYC Original indeholder begge de såkaldte GAG’s (glykosaminoglykaner) fra naturlig kilde, nemlig grønlæbet musling. GAG’s kan f.eks. modvirke inflammation i leddene og forebygge henfald af brusk. GLYC Original indeholder desuden kollagen, og kan bruges af alle med led­ besvær, men produktet kan også bruges ­forebyggende. GLYC Boost er tilsat en solid dosis hybenpulver samt en anden antiinflammatorisk kending, gurkemeje, der modvirker oxidativt stress. Særligt velegnet til folk med hårdt fysisk arbejde, som f.eks. frisør, murer og sygeplejerske, og til jer, der træner regelmæssigt. Find GLYC hos Helsam, Helsemin og udvalgte webshops

20 års jubilæum med skarpt syn Blue Berry Original har i mange år været værdsat af mennesker, som ønsker at gøre noget aktivt for at værne om deres øjne. Tabletterne er baseret på vilde, svenske blåbær, som er kendt for at styrke et normalt syn. Blue Berry Original’s to andre vigtige indholdsstoffer lutein udvundet fra kronblade fra Tagetes og ekstrakt af planten Øjentrøst – bruges også for at bevare synet intakt og øjnene sunde. Faktisk har Blue Berry været på markedet i 20 år. I løbet af årene er serien blevet udvidet med bl.a. Blue Berry Eye Stress og Blue Berry Øjenvitamin, men det er den oprindelige version af tabletten, som bliver fejret i år. Det sker med en særlig jubilæumsudgave af Blue Berry Original med 240 tabletter + 60 ekstra. Find Blue Berry-serien hos din lokale helsekost­ forhandler, hos Helsemin, Matas eller Helsam. Læs mere om de vilde, svenske blåbær på www.newnordic.dk

36


/ annoncer

Brug mobilen uden frygt for farlig stråling Radicover er en af de absolut førende producenter af produkter, der kan skærme dig og din familie imod den stadig mere omfattende mobilstråling i vores omgivelser. Mobilstråling er elektromagnetisk stråling, som opstår i og omkring en mobiltelefon, iPad og andre trådløse apparater, i det øjeblik vi skaber kontakt mellem telefonen og en central enhed - fx. en sendemast eller en WIFIrouter. En praktisk løsning til at undgå strålingen fra sin telefon er et mobilcover med indbygget anti-strålingsmembran, som effektivt reducerer op til 86 pct. mobilstråling – og samtidig beskytter telefonen mod stød. Til børnene, der elsker at slange sig i sofaen eller på sengen med deres tablet eller pc, kan du bruge ”surfertæppet” med op mod 90 pct. anti-strålingseffekt.

Rømers olier og massageolier Trænger din krop og hud også til forkælelse og afslapning? Så prøv en af de skønne velkendte og kvalitative olier fra Rømers sortiment, som har været i handlen i mange år og benyttes af mange faste kunder og massører. Prøv f.eks. Hvedekimsolien som er særdeles gavnlig for huden pga. de store mængder E-vitamin eller Abrikoskerneolien som er en af de fineste olier, som kan anvendes til massage, badeolie, cremer m.m. Find yderligere information på www.romernaturprodukt.dk

danske Fysioterapeuter

danSke FyS

ioterapeut

er

Danske Fysiot

erapeuter

Find mere info om mobilstråling og hvordan du beskytter dig imod strålingen på www.radicover.dk knogleskørhed

www.krop&fysik.dk

www.krop Sk &fysik.dk ulde rproblem er

www.krop&fysik.dk Lan gvarige rygsme rter

danske Fysioterapeuter

www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter

ER SPØRG EFT S DIN O H E N R PJECE EUT P FYSIOTERA

Der er 13 at vælge imellem Vidste du, at Krop+fysik har en hel serie af pjecer, hvor du kan få information og gode råd om, hvordan du kan tage vare på din krop. Pjecerne er skrevet af fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige personer. Pjecerne er på 16 sider med mange illustrationer og øvelsestegninger. Du kan bestille pjecerne på hjemmesiden: www.krop-fysik.dk

37


Æ

N

ET EJD RB A GS IN

DEL AF HVE RDA ER EN GE N

FR

A

ID AG

INDS TIL DIG

PÅ ,A T

TR

krop / Foto/ Shutterstock

Bliv dus med din

bækkenbund En skjult muskel kan også trænes. Selvom du ikke kan se din bækkenbund, kan du med de rette øvelser øge din livskvalitet – også i soveværelset.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

38

Bækkenbunden er en muskelgruppe, der som alle muskler i kroppen bliver svag ved manglende brug. Og fordi mange af os er ret ubevidste om bækkenbunden, så overser vi den ofte i trænings­ øjemed. Det giver ofte symptomer som inkontinens, manglende sexlyst, tyngdefornemmelse eller ”død” fornemmelse i underlivet. Og for mandens vedkommende, potensproblemer. Fordi bækkenbunden ikke er synlig, er vi ikke så bevidste om den. En skjult muskel er lidt sværere for os at få et forhold til. Bækkenbunden sidder inden i kroppen, og mange af os er slet ikke klar over, hvad den skal, kan og bør, eller hvordan den bruges aktivt.

Det er let nok at kigge på din arm og se, når du hhv. spænder eller afspænder musklen. Men sådan er det ikke i vores indre. Her skal vi mere sanse og fornemme, og vi kan ikke så let kontrollere, at vi har fat i den. Bækkenbunden går ikke bare automatisk med, når du løber, hopper, danser eller spiller fodbold. Derfor kan du sagtens opleve at føle dig i fin form, have stærke ben og arme samt fin kondition, men stadig have en svag og måske utæt bækkenbund. Så bunden skal altså trænes og vedligeholdes, og hvordan gør man så lige det? Hvad er ret og vrang? Bækkenløsning eller lave lændesmerter – bækkensmerter, som mange gravide oplever – har ikke noget med


/ krop

bækkenbunden at gøre. De har at gøre med bækkenskålens led, symfysen foran og korsbenet bagtil. Der er således ikke noget, der hedder ”bækkenbundsløsning”, som jeg jævnligt hører omtalt. Bækkenbunden er bunden i overkroppen. Forestil dig dine bækkenknogler som en skål. I skålen ligger dine kønsorganer, din blære og den nederste del af endetarmen. Men der er altså et pænt stort hul i bunden af skålen. Her har vi bækkenbundens muskler, og de sørger netop for at lukke hullet i skålen og holde de nedre organer på rette plads. Var den muskelgruppe der ikke, så røg de omtalte organer ud. Så den har en vigtig opgave. Det er flere muskler, der udgør bækkenbunden. Den primære muskel går fra indersiden af skambenet fortil og til indersiden af halebenet, på hver side af bækkenbundens åbninger. Musklen hedder på latin pubococcygeus. Her ligner de slanke muskler en lille hængekøje, som underlivsorganerne, blære og endetarm,

hviler ned mod. Men bliver hængekøjen for slap, vil organerne ligge for lavt, og der vil nemt opstå tyngdefornemmelse i underlivet. Når vi efterhånden får trænet bækkenbunden, vil hængekøjen komme mere opad, og så vil organerne ligge, hvor de skal. Naturens viagra Mange tror, at bækkenbunden er noget, kvinder har. Som de eneste. Men næ nej, mænd har også én. Der er bare ikke så mange, der ved det, for ingen har vel fortalt dem det. Der er alt for lidt fokus på emnet. Det er synd og skam, for en stærk og velfungerende bækkenbundsmuskulatur gør dem til langt bedre elskere. Det er ikke uden grund, at man kalder bækkenbundsøvelser for naturens viagra. Den eneste forskel på mænds og kvinders bækkenbund er, at kvinders bækkenskål er lidt bredere end mænds. Det giver mening, når et barn skal bane sig vej. Derudover har kvinders bund 3 huller (urinrør, skede og endetarm) og mænds kun 2 (urinrør og endetarm), hvilket gør kvindens bund mere ustabil. Og da en graviditet og fødsel er en voldsom belastning, kommer der naturligt nok mere fokus på kvindens end på mandens bækkenbund. Hendes problemer opstår måske tidligere end hans. Når det gælder om at optræne eller vedligeholde styrken i bækkenbunden, kan mænd og kvinder sagtens gå i fælles

“En skjult muskel er lidt sværere for os at få et forhold til.” træningslejr og sammen opdage nye og dejlige gevinster. Træningsøvelserne er de samme for begge køn. Hvis bækkenbunden er både stærk og velkoordineret, så vil • blæren ligge, hvor den skal, og tømme sig fint og fuldstændigt, når du har vandladning • det være lettere for kvinden at få sexlyst og orgasme • det give manden en fuldstændig rejsning, som han kan holde længere • man ikke så let lække urin eller tarmluft, og ikke ukontrolleret • man ikke føle tyngde og ubehag i underlivet. der være mere ”liv og lyst i under­ livet” hos begge køn.

39


krop / Hvordan skal man træne? Her er det, at knibeøvelserne er vores ven. Det gælder for begge køn, at knibet kan sammenlignes med at ”holde på en prut” Det er en lille bevægelse, så sammenlign ikke med andet end kraften, der svarer til at lukke eller stramme læberne sammen. Du skal altså ikke spænde i kæberne, holde vejret eller løfte skuldrene samtidig i bar iver. Det er en ret beskeden bevægelse. Når du kniber, så sker der det, at muskulaturen løfter sig lidt op i kroppen og frem mod skambenet. Hvert knib er en lille styrkeøvelse, og dem kan du variere i tempo og varighed og meget gerne træne i forskellige stillinger. På den måde lærer du nemlig din bækkenbund at blive aktiveret, uanset om du står, ligger, hopper eller andet. Leg med det. Er det sværere eller lettere at lave knib, når du ligger på ryggen? På siden? Står på alle 4? Sidder op? Vælg til en start at træne i de stillinger, hvor du virkelig kan mærke, du tager fat og giver slip. Når det bliver nemt nok, så går du videre og udfordrer dig selv og træner i de stillinger, hvor du synes, det er lidt svært. Men efterhånden skulle du gerne kunne aktivere bækkenbunden, uanset hvilken position din krop befinder sig i.

“en stærk og velfungerende bækkenbundsmuskulatur gør mænd til langt bedre elskere” 40

Er du nybegynder, så respekter, når du bliver træt. Ingen skal lave 100 knib, langt hellere 10-20 stykker i god kvalitet. Husk altid at holde pauser, og til slut giver du helt slip, ånder dybt og roligt og afspænder musklerne igen. Efterhånden som din bækkenbund bliver stærkere og mere levende, kan du opleve, at den mere eller mindre automatisk følger med, når du rejser dig op, sætter dig ned, går på trapper, rømmer dig, har sex. Og, at du lettere kan holde dig, når der er kø til toilettet. Muskelstyrke mod inkontinens I overgangsalderen er det sværere at vedligeholde sin muskelstyrke helt generelt. Der skal mere fokuseret træning til, og man kan ikke rigtig tillade sig at ligge og dase for længe, som da man var ung. Samtidig har kvinder et skift i hormonbalancen. Østrogenniveauet falder, når overgangsalderen indtræffer. Østrogenet har hidtil dannet slimhinde i urinrøret, som er med til at lukke tæt til. Nu bliver hinden markant tyndere, og derfor bliver det sværere at holde på vandet. Nu er det alene det knæk, urinrøret får ved et knib, der skal sørge for at holde tæt. Og er muskelstyrken ikke tilstrækkelig, så er lukkemekanismen ikke helt tæt, og så vil du opleve at komme til at lække urin, når du hoster, hopper eller på anden måde øger belastning ned mod bunden. Der er ekstra hjælp at finde Hvis du som kvinde er i overgangsalderen eller forbi denne, kan der opstå problemer med tørhed i skeden. Selvom blodcirkulationen kan forbedres gevaldigt af knibeøvelserne, så kan det være nødvendigt med lidt ekstra hjælp, når I gerne vil have sex. Der kan købes gode glidecremer i din lokale helsekostbutik, f.eks. YES eller fair, der begge er økologiske. Mandelolie eller kokosolie er også rigtig fine og tilmed billige. Det lave østrogenniveau, som overgangsalderen giver, kan gøre slimhinderne i skeden tynde og skrøbelige. Det kan betyde, at du lettere angribes af svamp, får rifter og bløder. Det er ikke rart, og derfor vil olier eller cremer være gode at have inden for rækkevidde. Sex skal jo være leg og nydelse og ikke forbundet med smerter eller ubehag. Men at bruge bækkenbunden aktivt kan altså forbedre mange tilstande i området, så indstil jer begge på, at dette træningsarbejde er en del af hverdagen fra i dag.


/ krop

Cardio Oil

Bidrager til et sundt kolesterolniveau

Nyhed fra Camette!

Cardio Oil 500mg Udvundet af Argan Kernel Olie

Cardio Oil bidrager til et sundt kolesterolniveau samt begrænsning af spontan eller ukontrolleret cellevækst. Derudover har Argan oilen flere gode egenskaber på blandt andet hud og hår. www.camette.dk

Produceret og markedsført af: Camette A/S, Lillebæltsvej 47, 6715 Esbjerg N, Tlf.: +45 7547 0555 · www.camette.dk · Email: camette@camette.dk

41


sind / Foto/ Shutterstock

Styr på dit temperament? Sker det indimellem, at du eksploderer eller ”lader finker flyve af panden”? Når følelserne løber af med os, kan vi såre andre og støde dem fra os – så lad os kigge på, hvorfor vi overreagerer, og hvordan vi kan få bedre greb om os selv.

Af Birgitte aagaard Coach

Æde sig selv Selv den mest blide og behagelige person kan miste grebet om sit temperament. Lunten har sandsynligvis brændt i flere timer, dage, uger, år (!) – men på et eller andet tidspunkt brænder den bare ud … Når vi bliver presset, ignoreret, trådt på og IKKE reagerer, så æder vi lidt af os selv, hver eneste gang. Så når vi lader hætten flyve af, er det reelt udtryk for, at vi forsøger at passe på os selv, forsvare os. Spørgsmålet er timingen. Hvor længe venter du, før du reagerer? Eller farer du i flint, når du føler dig det mindste trådt over tæerne? Ja, metaforerne er uendelige – helt sikkert fordi det er meget meget almindeligt at vise temperament. Heldigvis. De rødhårede… Nej, det er ikke bare de rødhårede, hormonforstyrrede kvinder og gamle sure mænd, der kan blive vrede. Mærkværdigvis er den naturlige funktion, som udelukkende har til formål at beskytte os og sikre vores overlevelse, ejendom eller rettigheder, blevet mere og mere udskældt gennem det sidste halve århundrede. Idealet er, at vi skal skal være kontrollerede og afbalancerede. Og fordommene om ”dem”, der ikke kan styre sig selv, står i kø. Det betragtes ofte som

“Hvad enten du er den stille type eller den udfarende type, så har vi alle temperament – nogle har bare lært at gemme det væk, mens andre har lært at give udtryk for det.” 42

mangel på opdragelse og selvkontrol – eller et resultat af gener! ”Ja, hun er jo lidt rødhåret…” eller ”Han har det nok efter sin far…” Nej, vi har alle – et eller andet sted der dybt nede – en lille rødglødende sprutbakke boende, så lad os forsøge at se nuancerne og se under overfladen for at forstå de mekanismer, der er i spil. Det er miljøets skyld Vi kommer ikke ret langt med fordommene. Dit temperament er nemlig helt dit eget, når det kommer til stykket. Dette genom, som skulle forvandle dig til en furie eller et brushoved, er endnu ikke fundet … Forskning viser, at evnen til såkaldt behovsstyring kan være delvist nedarvet, men i lige så høj grad handler vores reaktionsmønstre om omstændighederne. Hvad har vi været vant til at møde? Hvordan har vi lært at klare os i den familie og det miljø, vi er vokset op i, lever eller arbejder i? Som børn (og voksne!) kopierer eller tilpasser vi os automatisk omgivelsernes adfærdsmønstre. Når vi bliver stressede, skuffede, bange eller sårede, reagerer vi med kamp eller flugt: Vi lukker dampen ud af trygkogeren eller spænder låget endnu fastere i, lige lidt endnu … Fungerer det? Den release, som vi har brug for, kommer til udtryk på forskellige måder. Den, der gemmer på det, vil ofte have en passiv-aggressiv måde at håndtere pres, skuffelser eller ubehag på – du hører det tydeligt i tonen, eller personen spiller kostbar, virker fornærmet, er bitter. Mens den med følelserne uden på tøjet vil råbe, skrige, græde, argumentere, smække med døren – for at blive hørt eller forsøge at få sine behov opfyldt.


/ sind

Hvad enten du er den stille type eller den udfarende type, så har vi alle temperament – nogle har bare lært at gemme det væk, mens andre har lært at give udtryk for det. Så spørgsmålet er, om du vil lave om på noget af det, du har lært og gjort indtil nu? Får du det ud af det, som du gerne vil, når du lukker op for sluserne?

Eller fungerer det for dig, hvis du tværtimod er den, der skærer tænderne til benmel om natten, men aldrig råber op, når du er uenig eller ikke bliver respekteret? Eller når du træner i fitness-centeret til blodet banker dig i ørerne, i stedet for at tage konflikten … Analysér dig selv Når vi reagerer, reagerer vi altid på vores umiddelbare behov i situationen, f.eks. ro/orden/balance eller anerkendelse/respekt. Bag dette ligger henholdsvis dit

fundamentale behov for tryghed og oplevelsen af eget værd, altså selvværd. Derfor vil jeg anbefale, at du begynder at se på, hvilke behov det er, du ikke får tilfredsstillet – når du farer frem (eller kryber i hullet). Er du bange for at miste trygheden/ balancen i dit liv, eller føler du dig angrebet på din person og dit værd?

43


sind /

Styr din vrede Tænk, før du taler – skriv f.eks. ned, hvad du vil sige Udtryk din vrede, når du er faldet ned – tæl til 10, 100… sov på det! Motionér – for at reducere stress Tag en timeout – HUSK 5 minutter er bedre end ingenting Fokusér på løsningerne (ikke problemerne) – tænk ud af boksen Begynd med”jeg” – fortæl, hvordan du har det, i stedet for at kritisere Tilgiv andres fejl – ligesom du gerne vil tilgives dine Brug humor – se det morsomme i situationen, men kun på egen bekostning Lær at koble fra – yoga, meditation, musik Søg hjælp – du behøver ikke kende alle svarene selv

44

Hvad er behovet? Når en person f.eks. bliver vred, fordi en anden har glemt noget eller gjort noget forkert, vil det oftest være, fordi vedkommende er bange for at miste overblikket og miste den reelle eller blot forestillede balance i sit liv. Behovet for kontrol kan være så indgroet og styre os helt ud over kanten, hvor vi skubber andre mennesker væk fra os, mister dem. Det giver ikke mening, når man ser det udefra, men indefra er det logisk: ”Hvis du ikke gør det, jeg forventer eller håber, kommer der uorden i min verden, og jeg mister kontrollen over mit liv.” En lille ting kan fylde frygteligt meget, hvis du ikke begynder at forholde dig aktivt til det og finder ud af, hvilket behov, der styrer din reaktion. Anger Management Selvom dine møgirriterende, hammeregoistiske og ufatteligt selvcentrerede medmennesker sikkert bærer en del af ansvaret for, at du bliver vred indimellem, så ligger ansvaret for din måde at reagere på – desværre – hos dig selv. Der findes flere teknikker til at styre sit temperament – den mest kendte er Anger Management, som især har været praktiseret i USA. Flere vil huske den hysterisk morsomme film af samme navn med Jack Nicholson og Adam Sandler. Princippet er, at du lærer at udtrykke dig hensigtsmæssigt i stedet for at tænde af – eller ty til den uholdbare strategi at holde skidtet tilbage, så længe det varer... Teknikkerne er en fin blanding af ikke-voldelig kommunikation ­(girafsprog),

t­ imeouts, motion, afslapning og selvcoaching (se boksen til venstre). Teori og praksis Et utæmmet temperament kan være invaliderende for dit liv og dine relationer, og i så fald vil et forløb hos en terapeut være nødvendigt. Meditation og selvhjælpsgrupper kan også hjælpe på sigt. Det vigtige er, at du accepterer, at det kræver tid at omlægge vaner. Hvis du kun tænder af, når du bliver urimeligt presset – også efter dine omgivelsers opfattelse – kan du have stor glæde af selv at afprøve anger management-teknikkerne eller deltage i et kursus. Alle metoder kan virke skabelonagtige og teoretiske, men du kan finde inspiration i metoden til at finde netop de fokusområder, du kan arbejde på. Det er heldigvis sjældent alle 10 trin, der er lige svære for dig at håndtere. Den lille hurtige Udfordringen er, at når du står der med dampen ud af ørerne, er der ikke lige tid til et 10-trins program! ”At tænke, før du taler” er med andre ord ikke løsningen, men problemet i den situation. Min erfaring er, at simple teknikker er de bedste – ­simpelthen fordi de bliver brugt! Derfor vil jeg anbefale, at du vælger EN metode, og så arbejder med den. I min praksis dukker ”den dybe indånding” op igen og igen som det oplagte værktøj, når følelserne løber løbsk – hvad enten det er rastløshed, angst eller vrede. Den dybe indånding (eller helst flere af dem) virker, fordi du rent fysisk masserer solar plexus, sænker pulsen og mærker dig selv. Du behøver ikke at forstå det, det virker bare! Så der er ingen undskyldning for ikke at gøre noget ved det der temperament. Uanset om du har brug for at dæmpe dig selv lidt eller tage dig mod til at formulere det, du FAKTISK føler og ønsker.


Konkurrence

Vind vitamintilskud til hele familien Få et halvt års abonnement på Naturli: 4 numre plus en gave, der giver hele familien en stærkere hverdag.

For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 8. november 2020. Vitaminer til både voksne og børn Vitaminer og mineraler er en del af vores daglige kost. Men uanset hvor varieret vi spiser, kan vi aldrig være helt sikre på, at vi får alle de essentielle stoffer, vi har brug for. Med et produkt som Maximum behøver familien ikke være urolig for, om den er dækket ind. Maximum er et multivitamin/-mineralpræparat med en enestående, bred sammensætning af vitaminer og mineraler samt ginseng. Du får 13 vitaminer og 10 mineraler samlet i én tablet. Tabletten skal blot tages i forbindelse med et af dagens hovedmåltider. Maximum m/ginseng har fra årsskiftet ændret på sammensætningen, så den nu er helt uden farvestoffer, mens der bl.a. er højere indhold af D-vitamin og selen. Tabletten kan bruges af både voksne og af børn over 11 år. En bøtte indeholder 200 tabletter, som hver svarer til en dags dosis.

Maximum multivitamin Værdi kr.:

479,95

Spørgsmål: Hvornår indtager du din daglige Maximum-tablet?  Til et af dagens hovedmåltider  Når du går i seng  I en kop eftermiddagskaffe

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 8.november 2020 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 07-2020”

45


skøn / Foto/ Shutterstock

DUFT

kvikker op og skaber balance Kan dufte påvirke os? Det besvarer de fleste vist med et klart ja! Parfumer, æteriske olier, aromaterapi, deodoranter. At føle sig smuk og dejlig kan også påvirkes af dufte. Og i øvrigt er der også gode, naturlige muligheder til mænd.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Der er så meget at sige om dufte og lugte – et emne der vel er lige så gammelt, som da designet af levende organismer satte næser over munden, for at det kunne hjælpe med at undgå at spise fordærvet føde, til at opsnuse bytte eller fare på færde. Man kan faktisk fremkalde dufte i sin erindring ved tankens kraft. Prøv at tænke på duften af brunkager og vaniljekranse … Det olfaktoriske system Olfaktorisk – ordet beskriver noget, der omfattes af vores lugtesans. Som menneske kan vi sanse mange tusind lugte/dufte. Der findes dyr, som er endnu mere afhængige af og dygtige til at skelne dufte, ligesom det kun er brøkdele af ting, vi mennesker kan sanse med vores syn i forhold til, hvad mange dyr er i stand til. En fascinerende tanke, der giver ydmyghed overfor alt det, vi endnu hverken ved, kan måle eller sanse. Olfaktorisk – i næsen sidder receptorer, der opfatter partikler i luften. Ofte ganske små og “usynlige”. Disse dufte vandrer direkte ind i det limbiske system i hjernen, der også omfatter hippocampus og amygdala. Det er netop den del af hjernen, der er involveret i følelser og emotioner. Ligesom med f.eks. lyd kan vi ikke selv vælge, om vi vil dufte eller høre … det er uden filter.

“Ligesom med f.eks. lyd kan vi ikke selv vælge, om vi vil dufte eller høre … det er uden filter.” 46

Fra opfattelsen i næsens receptorer vandrer det og påvirker vores følecenter. Ad den vej bliver vi påvirket positivt eller negativt. Det sker helt af sig selv, når vi færdes rundt og bliver draget af kaffebarens aroma og måske kodet til en erindring om, at det betyder pause, hvile, hygge… Eller man kan anvende duft målrettet i aromaterapi for at stimulere os i en helende retning fysisk og psykisk. Duft handler også om at kunne nyde, sanse, balancere og hvile. I nogle kulturer som f.eks. den franske er der lagt stor vægt på dufte, mens æteriske olier og aromaterapi har været kendt tilbage til det gamle Grækenland, hvor Hippokrates nævnte deres fordele. Faktisk er æteriske olier og dufte nævnt tilbage i år 4500 før Kristi fødsel, hvor egypterne bevidst anvendte dufte og brugte parfumerede olier. I den gamle indiske lægevidenskab ayurveda blandede og anvendte man planteekstrakter og æteriske olier. Hvad er aromaterapi? En ting er, at noget kan dufte skønt eller lugte grimt i den enkeltes næse. Kort beskrevet kan aromaterapi bruges til at understøtte din sundhed og dit velbefindende med de æteriske olier. En mild metode med naturlige olier fra aromatiske planter, blomster, blade, træer og græsarter, kogler, harpiks, skallen fra citrusfrugter mm. Både til mindre hverdagsproblematikker og til generelt velvære kan plante power anvendes i form af de sofistikerede dufte, som naturen selv så smart har kreeret. Olierne menes at have den funktion for planterne, at de hjælper med bestøvning, sikrer planternes overlevelse og også forebygger angreb fra insekter og planteædende dyr. Aromaterapi kan anvendes for at understøtte en indre stemning, der er med til at bringe resten af organismen i


/ skøn

balance. Fire klassiske eksempler er duften af citrus, rosmarin, rose og lavendel. Citrus og rosmarin kvikker hele systemet op, og når systemet liver op, sætter det også gang i kredsløb, som sender næringsstoffer bedre rundt i kroppen. Også til huden. Æteriske olier fra ikke mindst fyrretræer, som vi kender det fra skov­ ture, er helt utroligt velværegivende. Rose harmoniserer og bringer balance til hele systemet. Det giver også velvære, og for hudens vedkommende er indre velvære understøttende for hudens balance. Lavendel, lavendel ...Bevares, man kan føle, man har fået en overdosis lavendel. Hvis det ikke var noget, man selv havde ønsket, forbinder vi evt. duften med en mere negativ følelse. Men oftest er lavendel for mange bare det skønneste, mest afslappende og beroligende.

“oftest er lavendel for mange bare det skønneste, mest afslappende og beroligende.”

Hvordan gør man? I duftlamper til rummet eller som sprays, som enkeltolier eller i blandede blends. De kan bruges i diffusers til stuerne eller sættes til usb-stik i computeren eller bilen. De kan bruges til at skræmme møl og myg væk uden også at skræmme mennesker væk. Hvis æteriske olier skal på huden, skal de blandes op i andre olier eller cremer, da de er koncentrater og kan være meget skrappe for huden. Hvad kan æteriske olier ellers? Æteriske olier anvendes ofte til at skabe stemning eller særlig duft til cremer og olier, så man ud over den ydre pleje får den aromaterapeutiske. Eller bare en dejlig oplevelse, hvis man kan lide dufte. Æteriske olier er flygtige, så man behøver ikke være bange for, at en ægte stærk, opkvikkende citrusduft bliver dominerende på kroppen hele dagen. Den klinger af. Men ikke mindst om morgenen kan man nyde den særligt opkvikkende duft. I cremer, mists, tonics og olier, hvor dufte også benyttes for deres virkning på huden – beroligende, bakteriehæmmende, ophelende osv. Derudover bliver de brugt til rumduft for stemning, i madlavning, konfekt, bolsjer, osv. (tænk på bergamot, der giver “Kongen af Danmark” bolsjesmag).

47


skøn /

Fakta om dufte HVAD ER FORSKELLEN PÅ top-, mellem- og bundnoter? Når man vil identificere en æterisk olie som top-, mellem- eller bundnote, er det baseret på såvel en subjektiv vurdering som et gennemsyn af de bestanddele, den æteriske olie består af. De dufte, der vurderes som bundnoter, er de der har tendens til at fordampe langsomst. Topnoten fordamper hurtigst, og ofte mødes du af topnoten først. Mellemnoten bliver ofte kaldt hjertet af en duft. HVAD ER FORSKELLEN PÅ Eau de Toilette og Eau de Parfum? Forskellen er simpelthen koncentrationen af olier i duften. Eau de Toilette har en lavere koncentration af olier i duften end Eau de Parfum. Det betyder, at Eau de Parfum dufter kraftigere. Ren parfume har den allerhøjeste koncentration og duft. Der findes også Eau de Cologne, som har den laveste koncentration og duft. HVAD ER FORSKELLEN PÅ ekstraheringsmetoderne? Som med mange andre ting vedrørende æteriske olier og deres anvendelsesmuligheder, opskrifter, idéer og forklaringer, er Urtegården www.urtegaarden.dk virkelig et besøg værd. Også hvis der er tvivlsspørgsmål omkring brug og anvendelse. Æteriske olier udvindes med forskellige metoder, alt efter hvilken olie det gælder. F.eks. er presning bedst til citrusfrugter, destillering bruges til alle plantematerialer og er særligt egnet til de olier, der findes i blade, blomster, grene, harpiks og kviste. Ekstraktion bruges især i de plantetyper, der ikke indeholder særligt meget olie, f.eks. orangeblomst, jasmin og rose. Der går f.eks. 600 kg rosenblade til 1 dl æterisk rosenolie – derfor den høje pris for de ægte æteriske olier af roser, jasmin og orangeblomster. HVAD er et absolue? Resultatet af den mere omfattende presning og destillation af f.eks. roser, hvor der er flere trin fra plante til den færdige olie, kaldes et absolue. HVAD er et hydrolat? Ved destillering til udvinding af æterisker olier, som er den mest anvendte metode, sendes vanddamp gennem plantematerialet. Varmen frigør den æteriske olie fra planterne og føres med dampen over i et nedkølingssystem. Der kondenseres dampen og adskilles så i vand – det er hydrolatet – og i æterisk olie.

48

Aroma bliver brugt i rengøring – for dejlig duft, desinfektion og for bakteriehæmmende effekt. De bruges til at kreere duft i rum, hvor du kan føle dig opløftet, glad, opkvikket, harmonisk, i balance eller beroliget og grounded. Spændende pionerer Hos nogle producenter af æteriske olier er økologi og bæredygtighed en integreret del helt fra start. Og det er faktisk muligt at besøge begge steder. Både hos Primavera i det sydlige Tyskland og hos Florame i Sydfrankrig kan man besøge haverne, deltage i workshops, komme med på rundture og blive klogere på blomster, planter og olier eller bare nyde de smukke omgivelser. Hvis man alligevel er i det sydtyske og synes, det er spændende, kan man også besøge Weleda i Schwäbish Gmund eller Dr. Hauschka i Bad Boll for at se dele af de smukke haver, hvor gartnerne passer og plejer planterne med omhu, omtanke og forstand på de organiske sammenhænge, der gør planterne mest vitale. Begge anvender bevidst æteriske olier fra planter til at understøtte vores velvære. De understøtter vores huds balance, udstråling, skønhed og sundhed i deres hudplejeserier. Primavera blev grundlagt for over 30 år siden, og deres vision og mission har fra start været deres totale dedikation til ansvarligt at udvikle og producere bæredygtigt samt på etisk vis kultivere den højeste kvalitet af naturlige produkter. Det kan virkelig anbefales at kigge dybere ind i det univers, Primavera kan tilbyde. Ikke mindst de aromaterapeutiske dufte og produkter til almindelig hverdagsbrug til hudpleje, til rumduft, til madlavning, rengøring mm. Men også hele den måde, man kan vælge at påvirke etisk han-

del og bæredygtighed til vores alles gevinst – inkl. planeten, vi bor på. F.eks. har Primavera ved siden af det store udvalg af æteriske olier også nogle helt fabelagtige rumsprays, som kan understøtte stemningen i et rum, men også bare bruges til at gøre det længe lukkede sommerhus eller kolonihavehus velduftende og behageligt at være i igen. Hos Florame, der også har eksisteret i næsten 30 år i Provence, anvender de også økologiske og bæredygtige æteriske olier. Florame har også nogle fantastiske dufte til mænd, både i hudpleje, deodoranter, vask og parfumer. De spænder fra det lette over det friske til det let krydrede – de skal duftes. Florame har også rumsprays og sprays, som mange bruger til at desinficere f.eks. yogamåtter med. De har et stort sortiment af æteriske olier, som man virkelig kan nørde igennem med. F.eks. Nard, der er meget anvendt i den ayurvediske aromaterapi og er kendt som harmoniserede. Eller Cajeput, som i Malaysia er anvendt meget for sine desinficerende og beroligende egenskaber. Der er virkelig mange flere. Urtegården er stadig et virkelig spændende sted at søge information, opskrifter og æteriske olier til alle de ovennævnte formål. De er ofte at finde ude i butikkerne, og ellers på Djursland og på nettet. Her findes også opskrifterne. Pacifica roll-on perfumes er lavet med æteriske olier og naturlige dufte blandet i økologisk alkohol produceret på korn. Pacifica er parfume til kvinder, der fås som roll-on og spray. Den blanke stålkugle doserer parfumen perfekt, når den ruller henover huden og efterlader de skønne dufte. Sprayflaskerne er dekoreret i vintage stil. Nyheder i form af det danske, rene parfumemærke, ÆRLIG, er


/ skøn meget værd at undersøge nærmere, samt det franske FiiLiT, der har Eau de Parfums som Amazonia, Madagascar, Provence, Cuba, Polynésie mfl. – dufte, der hylder de områder, de har navn fra, og indfanger dem i dufte. Mænd og dufte Vi er sikkert nogle, der har set ret så mange reklamer for dufte til mænd. Om det så er parfumer eller deodoranter. Ret cool dudes, ofte skuespillere, er brugt som reklamemodeller. Jeg tror, hverken dudes eller dudettes er helt klar over, at en del af de dufte hverken er sunde for krop eller miljø. Er det for at dufte dejligt, behageligt, tiltrækkende eller bare ikke grimt? Jeg er blevet fortalt, at nogle mennesker, når de skal holde oplæg eller foredrag, pludselig begynder at svede mere end vanligt, især til at starte med. Hvis man har et overskud af syre i kroppen, forsøger kroppen at komme af med det først. Som oplægsholder er der højst sandsynligt ikke andre end en selv, der bemærker sveden, men det kan virke forstyrrende på det, man har gang i. Derfor kan det i sig selv gøre en forskel at føle sig frisk eller velduftende med en dejlig deodorant eller en parfume. Nogle dufte er gået for at være særligt til mænd og andre til kvinder. Men der findes en del, som begge er draget af. Det er både de meget friske citrusnoter og i den boldgade, eller de mere “earthy” som f.eks. sandeltræ. Florame har herreparfumer af forskellig slags. Flaskerne er lidt store, men de, der prøver dem, bliver meget glade for duftene. Det er også nogle gange sådan, at et kærestepar køber parfumer sammen. Ikke samme duft, men det er jo ikke helt ligegyldigt, om den, man er tæt på, synes man dufter dejligt. Og i hvert fald ikke frastødende. Men hvad der kan virke dragende på nogle, kan virke frastødende på andre. Spændende bæredygtige dufte til uni og til mænd er bl.a. MAROMA Men parfumerne. De er lavet i Auroville i Indien. I Danmark er det Human Balance, der har disse populære dufte. Maroma Men er universelle og sanselige. Små krukker, hvor meget få dråber på håndled eller hals vil vare hele dagen. Der er 3 dufte: Blanding af Lavendel og Ceder, Citrus og Frankincense (Olibanum Citrus) og Tonka Vetiver. Veganske og lavet uden grumme dyreforsøg, som det gælder alle i denne artikel. Maroma har også røgelse og meget andet spændende. Auroville ligger i hjertet af Inden og er en by, der er skabt af visionære mennesker med ønsket om et levende laboratorium med en tradition, der fokuserer på naturen. I foråret 1979 blev der skabt

Mild men ikke for myg Den aromatiske olie Eucalyptus citriodora har mild citrusduft – men holder også myg på afstand

Aroma Mood

Med Primaveras forskellige Room Sprays skaber du let den perfekte stemning i det værelse, du opholder dig

en serie af produkter, i dag kendt som Encens d’Auroville, med naturlige dufte, der giver en følelse af skønhed, renser luften og spreder en vibration af fred og harmoni, velvære og balance. Hvis man indimellem er overvældet af aktuelle nyheder, kan det måske hjælpe at minde sig selv om, at det larmer mere, når et træ vælter i skoven, end når tusind spirer gror. Masser af mennesker arbejder på at være en del af løsningerne frem for en del af problemet – så løft blikket og lad dig inspirere ved oplevelsen af, at man ikke er alene om det ønske og det arbejde. Forskellige dufteevner Kender I ikke det, at én går hen og dufter til en olie eller creme med duft i og synes, det dufter helt fantastisk, mens en anden synes, det dufter helt forfærdeligt og en tredje at det ikke dufter sådan særligt? På samme måde de såkaldte duftfrie, hvor selve de duftfrie ingredienser faktisk kan have deres egen “duft”, selvom de ikke er karakteriseret sådan og går for at være parfumeog duftfri. Nogle gange er dufte fjernet gennem opvarmning - såkaldt “deodorisering” – men ved den proces kan man samtidig miste nogle af de gode egenskaber. Man kan også vælge olier, hvor nogle planteolier i sig selv er duftfrie eller næsten. Man skal være opmærksom på, at det er bedst ikke at opbevare olier varmt eller i direkte sollys. Ellers kommer man hurtigt til at dufte den harske duft, som er virkelig svær – heldigvis – at tage fejl af. For det er nemlig smart, at vi kan lugte, hvis olien er harsk. Så er den nemlig dårlig for vores hud eller, hvis det var spiseolie, dårlig for vores sundhed. Atter er jeg nødt til at fremhæve, at der fra mit perspektiv ikke er én sandhed, én måde at gøre det på. Hvordan man udvinder og producerer dufte og parfumer med  helhedsbevidsthed. At der er tænkt i planterne, bæredygtig høst og ikke overhøstning, bæredygtig produktion, løn og salg og brug med omtanke. Altsammen aspekter, der er vigtige at tage i betragtning. Mange er slet ikke til dufte og ville aldrig bruge en parfume. Nogle vil anvende dufte sparsomt i deres body olier, lotions eller cremer. Andre holder meget af dufte og anvender dem måske endda bevidst. For den skønne dufts skyld alene eller i aromaterapi-øjemed. Bøger og skoler om aromaterapi Det kan virkelig anbefales at studere bredt, og der findes utroligt meget visdom om emnet derude både til hobbyplan eller mere målrettet terapeutisk brug.

49


skøn / Foto/ Shutterstock

Sådan kan man også bruge æteriske olier Aromaterapi: Takket være planternes kraft kan æteriske olier bruges til at behandle mange hverdags irritationer og forbedre velværet generelt. Man kan bruge duftlamper, omslag eller kompresser.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Til huden: Bland kraftfulde æteriske olier med en økologiske base- eller frøolie i høj kvalitet for at høste deres fulde healende fordele, mens de masseres ind i huden. Du kan mixe og matche æteriske olier til din egen personlige blend. Og de kan inkorporeres i mange opskrifter som ansigtsmasker, bodylotions og fugtcremer.

Rumdufte: Ved at tilsætte den rette duft til et rum kan man med det samme forbedre sit humør eller hjælpe til med at promovere en bedre følelse af velvære. Når du dekorerer dit rum med din smag af farver, mønstre og stil, brug da den perfekte duft som sidste finishing touch. Den rene applikation: Den ægte æteriske olie lavendel (Lavandula angustifolia) kan som en af de eneste anvendes ufortyndet på meget små områder af huden. Tea Tree kan i korte perioder også anvendes ufortyndet til målrettet brug og ligeså med pebermynte. Men læs grundigt på produktet inden brug for at se, hvad du har imellem hænderne.

Bad: Et aromaterapi-bad er så godt for huden og for sanserne. Før du tilsætter de æteriske olier til badevandet, er det meget vigtigt at blande dem op i en smule creme eller blande dem med havsalt. Du kan bruge forskellige kombinationer af æteriske olier alt efter dit humør til at kreere det aromaterapi-bad, der bedst passer til dit behov.

Gør-det-selv – Primavera vejen

Gør-det-selv – Urtegården idé

Hent skoven hjem i huset – lav din egen rumspray

Lav et hjemmelavet duftlys – af naturlig lysvoks af raps uden tilsætningsstoffer. Vælg din favorit æteriske olie. Alle ingredienser til lys har Urtegården, men du kan finde dit eget yndlingsglas med diameter på 6-8 cm. Brændetid af 1 lys på 100 g ca. 22 timer.

• 20 ml økologisk troldhasselvand • 5 ml alkohol, f.eks. vodka eller økologisk Vødka • 6 dråber Cembrafyr æterisk olie • 2 dråber Benzoe Siam æterisk olie • 1 dråbe Ceder æterisk olie De æteriske olier dryppes i alkoholen og derefter hældes blandingen i troldhasselvandet. Omryst godt inden brug. Spray 1-2 gange for at rense luften og tag et par dybe indåndinger. Kan gentages efter behov. Skovens kraft med hjem.

50

• 100g/200 ml rapslysvoks • 1 væge på fod • 1-5 ml æterisk olie (efter smag, hvor meget skal det dufte) • 1 træpind Vej lysvoksen op i ildfast målebæger. Smelt ved lav varme, rør indimellem. Lim vægen fast i bunden af glasset, du har valgt. Rul toppen af vægen om en pind/træspatel, som hviler på kanterne af glasset og holder vægen på plads. Når rapslysvoksen er smeltet, tages den af varmen, og efter et par minutter tilsættes din valgte duft, der skal blandes godt med voksen. Hæld forsigtigt voksen i glasset og lad det størkne et par timer. Klip vægen til ca. 5 mm, og lyset er klar til brug. Hver gang du tænder lyset, er det en god idé at klippe vægen igen. Så brænder det smukkest.


/ oase

BODYFULNESS ER DEN NYE LILLESØSTER TIL MINDFULNESS

Bodyfulness lærer dig at lytte til din krop og trække vejret som en nyfødt.

Bodyfulness inviterer dig til at give plads til dine følelser - både de lyse og de

mørke. Og bodyfulness inspirerer dig til at dyrke livfuldheden og i sidste ende åbne til kærligheden.

Bodyfulness er nærværstræning på en ny måde - mere kropslig og mere

Karina Helsted Moe

– træning tilbage til kroppen

BODYFULNESS

Bodyfulness

Karina Helsted Moe

Alice Højer Christensen, overlæge, ph.d. o i intern medicin og medicinsk gastroenter

Der findes mange træningsmetoder, som tilbyder en ændring i dit liv. Nogle handler om at flytte grænser for din præstation, men Bodyfulness handler mere om at træne sig til en balance mellem krop og sind. Karina Helsted Moe har igennem mange år udviklet sin metode med inspiration fra både mindfulness, åndedrætsterapi og yoga. Hun kalder sit system bodyfulness og har netop Din vej tilbage i kroppen myrens skrevet bogen Bodyfulness - din vej tilbage i kroppen. Bogen m beskriver for første gang systemet bodyfulness. Karina Helsted Moe er uddannet fysioterapeut, psykoterapeut, yogalærer og har en international uddannelse som åndedrætsterapeut bag sig. Hun har i omkring 20 år afholdt kurser, retreats og klientforløb i ind- og udland. - Grundlæggende giver bodyfulness dig en meget stærkere fornemmelse af de følelser, der for os allesammen udspiller sig i kroppen, forklarer forfatteren. Hun peger på, at en vigtig positiv bivirkning ved bodyfulness er, at følelser, der er ”strandet i kroppen” forløses. Karina Helsted Moe (f. 1974) er uddannet

fysioterapeut, psykoterapeut MPF og yogalærer

(RYT 500). Hun har en international uddannelse

som åndedrætsterapeut (Transformational Breath®).

livfuld.

Med denne praktiske bog udfolder Karina Helsted Moe principperne i et

helt nyt system. En livsvej, der hjælper dig til at komme væk fra tankemylderet og ned i kroppen.

Karina Helsted Moe har siden 2001 afholdt kurser, retreats og klientforløb, hvor hun langsomt har

udviklet den metode, som hun her i bogen udfolder under navnet bodyfulness.

Læs mere: www.bodyfulness.dk

Vi er rigtig mange, der har brug for at komme fra tankerne og ned i kroppen. Med bodyfulness har jeg fundet en vej, der i den grad virker. Jeg er selv blevet undervist af Karina gennem mange år, hvilket har haft stor betydning både for mit arbejde som psykolog og mit liv i øvrigt. Karinas praktiske visdom kan tydeligt mærkes i denne bog, som man bare ønsker skal fortsætte og fortsætte.

Nina Jensen, psykolog, specialist og supervisor i arbejds- og organisationspsykologi

BODY FUL NESS

forlag

Nye naturlige safter fra Naturfrisk Naturfrisk saft er fremstillet af de naturligste og fineste økologiske ­råvarer. Prøv f.eks. Røde frugter saft, der minder om dengang rød saft smagte ”rigtigt”, eller varianten ­ingefær & citron saft, der er varm, sød og forfriskende på samme tid. Fås i fire forskellige varianter: • Røde frugter saft • Rose & citron saft • Appelsin & passion saft • Ingefær & citron saft De nye safter fra Naturfrisk kan købes gennem helsekostbutikker og supermarkeder.

Karina Helsted Moe har med Body med et meget vigtigt redskab til hån vi i lægesprog kalder psykosomatisk vil vove den påstand, at de fleste vil hvis de følger Karinas anvisninger. som læge, anvender jeg allerede nog jeg har lært på kurser med Karina. Bodyfulness får vi læger og andre su nu et regulært redskab til vores pati

Bodyfulness – din vej tilbage i kroppen udkommer på Myrens Forlag d. 3. september 2020. Find mere info på www.bodyfulness.dk

Tæm din stress og find balancen NERSIN er et homøopatisk lægemiddel fra Holistica Medica. Produktet kan anvendes, når der er tale om en længerevarende tilstand, hvor nervesystemet er påvirket. Produktet styrker balancen mellem det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Hvis man har en fornemmelse af, at dagligdagen går lidt for hurtig – der er for mange bolde i luften – der er tankemylder og der mangler god nattesøvn – så kan Nersin være en hjælp til at få tingene til at falde til ro i kroppen. Vigtigst er dog  at gøre noget ved årsagen til den tilstand, man oplever, at kroppen er i. Nersin er en hjælp/et supplement til at afhjælpe kroppens stresssignaler.   Find Nersin i din helsekostbutik eller online hos fx holistica-medica.dk, hvor du også kan læse mere om produktet

Sjælesorg på Nettet Sjælesorg på Nettet (SPN) er folkekirkens digitale online-tjeneste til alle, der måtte ønske en sjælesorgssamtale, som er en anonym, fortrolig samtale med en præst/sjælesørger. Sjælesorg på Nettet er mobilt i den forstand, at hvis du har din smartphone, computer eller iPad ved hånden, kan du ved at klikke dig ind på Sjælesorg.nu alle vegne fra; på gaden, i bussen, i toget, på arbejdspladsen, i frikvarterne, fra dit hjem, og chatte med en præst. Sjælesorg.nu blev lanceret i februar 2017, og over 12.000 mennesker i alle aldre har indtil videre benyttet sig af tilbuddet. Åbningstider på Sjælesorg.nu: Mandag-torsdag klokken 12.00-22.00

51

I en verden, hvor de fleste af os har leve i hovedet, har Karina Helsted M sin mission at tage os tilbage, ned o Denne bog er en glimrende guide ti kroppen som en indre skattekiste ba solide viden og mange års praktisk

Karen Pallisgaard, yoga- og meditationslæ og forfatter til en række bøger om yoga og

En meget vigtig bog – fyldt med ved eksempler og rigtig gode øvelser, som undervisere i blandt andet yoga og kan drage nytte af. Bogen er intens måde – fængslende for dem, der er kropsarbejde. Den har sin egen sær udstråler netop bodyfulness. Linnea Beek Hansen Transformational Breath® seniortræner

Bogen er skrevet med stor indlevels læses som indføring i metoden bod inspirationskilde til ens egen praksi Moe besidder et enormt erfaringsgr er lykkedes hende at koble teori og dele står skarpt. Pointerne understø igennem af små øvelser, der giver b nærvær.

Knud Hellborn, supervisor og underviser udviklingspsykologi


mad / Foto/ Shutterstock

OGET UD AF PYNTE RN NGØ EV T

SM T TE EL

KOLADE, ELLER CHO BÆ RK R

52


/ Mad

Søde lækkerier til dit barn

– uden blodsukker-himmelflugt Sundhed har mange aspekter. Sundhed er ikke kun broccoli og omega-3. Sundhed er også velvære, lykkehormoner, kærlighed og hygge.

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Det er dejligt at hygge sig, og det er skønt indimellem at spise lidt lækkerier sammen med dem, vi elsker. Samtidig ved de fleste af os også godt, at det ikke er sundt for den biologiske krop med for meget sukker og for mange farvestoffer, og at vi derfor helst skal spise overvejende sundt. Det kan godt give lidt dårlig samvittighed, når vi står ved de farverige slik- og kagehylder i supermarkedet og putter poser og pakker ned i indkøbskurven. Samtidig vil vi gerne gøre vores børn og venner glade, og vores egen indre huleboer vil også rigtigt gerne tanke kroppen op med det søde og det fede. For tænk nu, hvis der kom hungersnød i morgen ... Så, hvordan kan vi tage hånd om begge dele? Så vi passer på kroppen og samtidig giver plads til guf og lækkerier indimellem. Vi spiser for meget sukker Undersøgelser viser, at vi meget nemt får for store mængder sukker, farvestoffer osv. 6 ud af 10 børn og unge spiser for meget sukker. Sukker findes ikke kun i slik, men også i ketchup, dressing, marmelade, frugtyoghurt, morgenmadsprodukter, kiks, søde drikke og mange andre steder. Det kan derfor godt

betale sig at være bevidst om, hvor meget der smutter indenbords, når vi hygger. Husk, at sukker kan hedde mange forskellige ting på indholdslisten f.eks. sukrose, fruktose, maltose, glukose, glukose-fruktose sirup (HFCS), og alle slags sirup. De fleste kender godt oplevelsen af, at det kan være virkelig svært at nøjes med et enkelt stykke fra slikskålen. Sukker giver en frigivelse af lykkehormonet dopamin i hjernen, og derfor er det svært for de fleste at få stoppet igen, når først posen er åben. Chokolade og is har en særlig kombination, der kan være svær at modstå. Sukker sammen med fedt giver et lykke-boost i hjernen, og det ved producenterne godt, når de fremstiller deres produkter. De bliver netop lavet, så vi ikke kan lade være med at tage et stykke eller en portion mere. Raffineret sukker og kunstige farvestoffer har ingen positive effekter på kroppen. I stedet sætter det kroppen på arbejde. Kunstige farvestoffer og smagsstoffer skal udskilles via leveren. Sukker sætter insulin-produktionen i bugspytkirtlen på overarbejde for at holde blodsukkeret nogenlunde stabilt. På sigt kan for meget sukker være med til at give en større risiko for overvægt, insulinresistens, inflammation med mere.

I denne artikel ser vi nu nærmere på, hvordan I kan hygge jer med lækkerier, der ikke belaster kroppen, men i stedet tilfører næring. Og som samtidig smager skønt. Sukkerfri i supermarkedet Kan sukkerfri slik, kage, chokolade, is og drikkevarer være en løsning? Vær opmærksom på, at sukkerfri lækkerier i supermarkedet ofte er sødet med sødemidler som aspartam og acesulfam. Studier viser, at disse sødestoffer bl.a. har en uheldig virkning på vores tarmbakterier. Tarmbakterierne er virkelig vigtige for vores sundhed ikke mindst immunforsvaret og for hjernens funktion. Derfor er det klogt at undgå disse mest muligt. Hvad kan du gøre? Når vi gerne vil have den søde, lækre smag, men ikke ønsker for meget raffineret sukker og heller ikke de sødemidler, der er kendt for at give problemer, så findes der heldigvis nogle alternativer og tricks. Hvis du laver dine egne søde lækkerier, er du helt sikker på, hvad de indeholder, og du kan sammensætte dem, så de tilfører sund næring til kroppen. Dadler er meget søde, og selvfølgelig indeholder de en del frugtsukker. Men samtidig indeholder de

53


mad / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx vitaminer, mineraler og fibre, der tilfører kroppen næring. Det gælder også for modne bananer. Honning og kokosblomstsukker giver både sødme og smag. Derfor kan man ofte bruge lidt mindre, end hvis man bruger raffineret sukker. De indeholder også nogle vitaminer og mineraler. Krydderier som kanel, kardemomme, vanilje og lakrids kan også hjælpe til at få en lækker smag frem. Kanel hjælper samtidig til at holde blodsukkeret stabilt. Sødemidlet Stevia er også en mulighed at bruge, men vær opmærksom på, at det har en let anisagtig smag. Xylitol er en sukkeralkohol, som i større mængder kan give mavekneb. Men det kan bruges i mindre mængder. Det påvirker blodsukkeret mindre end sukker.

De hurtige løsninger Det er ikke altid, der er tid til at gå i køkkenet. Skal det være super nemt og hurtigt? Så får du her nogle idéer til sunde lækkerier, som kan købes. • Mørk chokolade på 70-90 % • God kvalitetsmarcipan • Nødder af alle slags • Frugtstænger • Tørret frugt • Barer lavet på f.eks. dadler og nødder Gå gerne en tur i din lokale helsekostbutik og se, hvad de har på hylderne. Her kan du ofte finde mange lækkerier, som samtidig er lavet af sunde råvarer. Når I spiser lækkerier, så nyd dem i fulde drag. Positive følelser og nydelse bidrager i høj grad også til vores sundhed og velvære.

54

Frugt, bær, citrusskal, nødder, nøddesmør og kakao er også skønne ingredienser i lækkerier. Stabilt blodsukker For at hjælpe kroppen til at undgå overarbejde med at holde blodsukkeret stabilt, skal det, vi spiser, ikke kun indeholde kulhydrater, men også fedt, protein og fibre. Du kan derfor med fordel tænke det med, når der laves lækkerier. Æg er oplagte at bruge. De indeholder både sunde fedtstoffer og protein. Men har du også tænkt på, at du kan bruge bønner? Kogte, mosede sorte eller hvide bønner har en fin konsistens til kager, pandekager, vafler og konfektkugler. De tilfører sunde proteiner, vitaminer og mineraler. Når du bruger mel, så vælg altid fuldkornsmel. Det indeholder både kim og skaldele fra kornet, hvor fibre, vitaminer og mineraler sidder. Hvis der skal tilsættes fedtstoffer, så vælg god kvalitet. Økologisk kærnet smør og økologisk koldpresset kokosolie giver både lækker smag og gode sunde fedtsyrer. Undgå raffinerede olier og blandingsprodukter. Her er fedtstofferne forarbejdede og har mistet deres sundhedsværdi. Hvis du laver lækkerier med overvejende kulhydrater – f.eks. en smoothie kun på bær, banan og risdrik – kan du med fordel servere noget sammen med, der hjælper kroppen med at holde blodsukkeret stabilt. Det kan f.eks. være nogle nødder, frø og kerner, et stykke knækbrød med peanutbutter eller lignende. Men hvordan omsætter du alle disse gode råd til lækkerier, som både børn og voksne sætter pris på? Lækre idéer Skær æbler i tynde skiver. Læg dem på et fad. Drys med en blanding af kanel og kakao. Lav en smoothie af modne bananer, kogte bønner, bær, vanilje og mælk/plantedrik. Lav den eventuelt tyk som softice. Lav dadelkugler: En pose bløde dadler blendes med 2-3 spsk kakao, reven appelsinskal, 2 spsk kokosolie og lidt kanel. Trilles til kugler og rulles i kokosmel. Bag pandekager af æg, fuldkornsmel, yoghurt/planteyoghurt, kanel og kardemomme. Serveres med lidt flydende honning og bær og evt hjemmelavet nutella.

Lav hjemmelavet ”nutella” af en moden avocado, 5 bøde dadler, 1 stor spsk kakao, 1 spsk smeltet kokosolie og eventuelt en spsk hasselnøddesmør. Vend skiver af fuldkornsbrød i æg. Drys lidt kanel på. Steg på begge sider på panden i smør/kokosolie. Dryp med honning. Bag små muffins af 3 æg, 3 spsk honning, 2 dl havregryn, 1 dl fuldkornsmel 30 g. smør/kokosolie, 2 spsk peanutbutter, 1 moden banan, 1 tsk bagepulver. Bages i ca. 20 minutter ved 180 grader. Pyntes med smeltet chokolade og drys af kokosmel. Nye vaner Husk, at det ofte tager tid at ændre vaner, så hvis I nu er mest vant til bland-selv-slik hylderne i Rema1000, så giv det lidt tid, før smagsløg og øjnene vænner sig til det nye. Gør gerne lidt ekstra ud af dekoration og pynt. Du kan f.eks. bruge smeltet mørk chokolade, bær, spiselige blomster og kokosmel farvet med frugtfarve. Tag meget gerne børnene med i køkkenet. Det giver dem en bevidsthed om, hvad I putter i maden og dermed i kroppen. Det øger også nysgerrigheden efter at smage nye ting. Hvis ikke I spiser det hele, så husk at meget af det kan fryses ned og gemmes til en dag, hvor der ikke er så meget tid.

BECH OLESEN ANETTE HAR

Hygge godt

fredagsslik med god samvittighed

Få flere idéer til sunde lækkerier i den skønne e-bog, skrevet af Anette Harbech Olesen: ”Hygge Godt”. Du finder den her: https://www.madforlivet. com/boeger/mine-boeger/ hygge-godt/


/ Mad OXD – INTENS VARMECREME Varmecreme til opvarmning og præparering af muskler for at undgå skader, når udfordringerne er fysisk krævende eller udøves under vanskelige forhold. Kan bruges overalt på kroppen og er helt uden parabener.

OXD – HUDBESKYTTENDE VASELINE Vaseline der uden parabener beskytter mod irritation og gnavesår. Masseres ind i de områder, der er mest udsat for gnavesår: underarme, inderlår, brystvorter osv. - bruges især af cykelryttere og løbere.

PARABEN FRI

g få en Ringtios prøve gra

PARABEN FRI

VARM DINE MUSKLER OP INDEN KRÆVENDE FYSISK AKTIVITET T: 8654 0058 info@yourcare.dk yourcare.dk

FÅS I 100 ML TUBE

KØBES H OS H ELSAM.DK OG DI N LOK ALE H ELS EKOST FORRET NI NG

2019-427_Naturli_OXD_180x115 .indd 1

17.12.2019 13.15

SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet

SanoKardio® er et tilskud til din normale kost. Indeholder et prisbelønnet, patenteret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion.

Fås i din helsekostbutik og på udvalgte apoteker. Læs mere på sanokardio.dk

Sanokardio_Aeldresagen_annonce_115x180+5mmbleed.indd 2

FÅS I 100 ML TUBE

11/06/2020 11.07

55


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Betina Hastoft

MARO KK

AN SK EG UL E

R Ø

R DE D

56


/ Mad

Det jordnære køkken Ofte forbinder vi efteråret med noget lidt trist, fordi vi lige har sagt farvel til sommeren med nye kartofler, jordbær og friskplukket salat. Men i køkkenet går man alligevel altid og glæder sig lidt, til månederne bliver kortere. Det er nemlig her, vi begynder at få de friske rodfrugter på skærebrættet. Og det er der sådan set kun noget positivt at sige om. Rodfrugter hører til i den billige ende af grøntafdelingen, de er nemme at håndtere (når du lige har fået dem vasket) og der er så mange forskellige måder at bruge dem på. De kan være en ingrediens i retten eller udgøre den vigtigste del. De kan spises varme, kolde, hele, revne, bagte, kogte eller stegte. Og rodfrugterne bidrager altid til at give retten karakter. I en moderne klimadagsorden kan du glæde dig over, at rodfrugterne dyrkes i rigelige mængder i dansk muld, så de skal

ikke transporteres over vanvittige afstande for at nå din tallerken. I en hverdagsdagsorden kan du også bare nyde, hvor godt det nogle gange smager, når man spiser noget sundt og fornuftigt. Naturli kan anbefale de inspirerende opskrifter i Marie Melchiors nyudgivne kogebog Vild med Rødder, og vi takker Muusmann Forlag for tilladelsen til at vise vores læsere tre af de delikate rod-retter.

Bogen Titel: Vild med rødder Forfatter: Marie Melchior Fotograf: Betina Hastoft Forlag: Muusmann Forlag Vejl. udsalgspris: 199,95 kr. Udgives: September 2020

MAROKKANSKE GULERØDDER 4 personer  

Du skal bruge • • • • • • • • • • • • • • •

5-6 gulerødder 1 løg 1 fed hvidløg 2 spsk olivenolie 1 spsk knust spidskommen 1 spsk stødt gurkemeje 1 stang kanel 1 spsk chiliflager salt og friskkværnet peber 1 spsk flydende honning 1/2 l vand 1 dåse kikærter 1 spsk rosenvand (kan udelades) 1 bundt koriander 1 usprøjtet citron

Sådan gør du Skræl gulerødderne og skær dem i tykke skiver på skrå. Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Opvarm olivenolien i en gryde. Svits løg og hvidløg, til de er klare.   Kom krydderier og gulerødder i gryden og steg, til duften breder sig. Tilsæt honning og vand. Læg låg på gryden og kog i 10-12 minutter.   Dræn kikærterne i et dørslag og tilsæt dem i gryden. Kog i yderligere 6-8 minutter.   Krydr med rosenvand og smag til med salt. Server retten med friske korianderblade og citronbåde.    Server retten med ris og en klat yoghurt på toppen.    

57


mad /

SESAMPANEREDE PASTINAKFRITTER MED SORTE RIS 4 personer  

Du skal bruge • 500 g pastinakker • 3 spsk olivenolie • 1 tsk gurkemeje • 2 tsk stødt koriander • salt og friskkværnet peber • 3 spsk sesamfrø Rissalat • 150 g sorte ris • 1 skalotteløg • 1 spsk olivenolie • 2 spsk hvidvinseddike • 4 spsk vand • 3 spsk tahin • 1 bundt mynte • 1 bundt koriander • 4 spsk granatæblekerner  

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 °C.   Skræl pastinakker og skær dem i stave. Læg dem på en bageplade med bage­ papir. Hæld olivenolie over og vend dem sammen med krydderier og sesamfrø. Sørg for, at pastinakstavene er dækket med sesamfrø. Steg stavene i ovnen i ca. 30-35 minutter, til de er møre.   Kog risene efter anvisning på pakken.   Pil løget og skær det i ringe. Svits løg­ ringene i olivenolie på en pande, til de er bløde. Tilsæt hvidvinseddike, vand og tahin, og rør det sammen på panden. Tilsæt de kogte ris og vend det hele rundt. Hak krydderurterne og vend halvdelen i risblandingen.   Anret det hele på et fad sammen med de stegte pastinakker. Pynt med granatæblekerner og resten af de hakkede krydderurter.  

58


/ Mad

RODFRUGTKAGE 4 personer

Du skal bruge • 250 g gulerødder • 200 g gule rødbeder • 3 æg • 225 g sukker • 11/2 dl smagsneutral olie • 300 g mel • 21/2 tsk bagepulver • 3 tsk kanel • 75 g pekannødder eller valnødder • 75 g hasselnødder Frosting og pynt • 100 g blødt smør • 100 g flødeost • 200 g flormelis • 1 tsk vaniljesukker • 50 g pekannødder eller valnødder   

Sådan gør du Tænd ovnen på 180 °C. Skræl gulerødderne og de gule beder, og riv dem på et rivejern.   Pisk æg og sukker med en håndmikser, til det er hvidt og skummende. Rør olie, mel, bagepulver, kanel og de revne rodfrugter i. Rør dejen godt sammen.   Hak nødderne groft og vend dem i dejen. Hæld dejen i en springform (ca. 22 cm i diameter) med bage­ papir. Bag kagen i ca. 40 minutter. Test, om den er gennembagt med en bagenål. Afkøl kagen på en bagerist.   Når den er kold, pyntes den med frosting.   Smør, flødeost, flormelis og vaniljesukker røres sammen, til det er blødt og cremet.   Smør frostingen ud over kagen i et tykt lag og pynt med hele pekaneller valnødder på toppen.

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Nakkestræk mod summen i armen Jeg har summen i min arm. Ikke konstant, men når jeg sidder på bestemte måder. F.eks. når jeg kører bil. Var til massør, men det gav ingenting. Hun syntes ikke, jeg var spændt ved skulderbladet Nu ved jeg ikke lige, hvad jeg skal, og derfor spørger jeg dig. Har du et bud? Mvh Lise

Svar: Ja, det kan stamme mange steder fra. Fra under skulderbladet, nakken eller skulderleddet, og så kan det faktisk også være det øverste ribben, der er klemt op imod kravebenet. Det fænomen kaldes ”ribbens-syndrom” (TOS), og det er så godt som altid en del af problematikken, når det handler om smerter, stivhed eller føleforstyrrelser i skulder, albue, håndled og fingre. Hvis du selv vil forsøge, kan du lave alle de nakkestræk, du kan google dig frem til. Lav også gerne den øvelse, hvor du presser nakken lidt bagud og laver dobbelthager, sving gerne med armene, rul med skuldrene, stil dig med ryggen op ad væggen og læg en tennisbold eller en pigbold i klemme mellem dig og væggen, tryk/masser ømme muskler. Gør gerne flere ting, flere gange dagligt. Hvis du ikke synes, det hjælper dig nok, så må du få tid ved en fysioterapeut (meget gerne en, der kan tjekke for ribbens-syndrom) eller måske en osteopat eller kranio-sakral terapeut. Bedste hilsner, Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog


/ brevkasse

Levende eller ‘død’ vaccine Hvad er din mening om coronavacciner og binyrebarkhormonet hydrokortison. Er det ikke “gift” for kroppen lidt på samme måde, som kemo er? Måske livsnødvendigt, men samtidig kan det vel give utroligt mange komplikationer for kroppen, især hvis man i forvejen har dårligt immunforsvar ... Er der alternativer ? Mvh Ann Marie

Svar: Det gælder for vacciner og binyrebarkhormon som med alt andet medicin: Med en medicinsk virkning kan også følge en bivirkning. Derfor skal man være omhyggelig med en god indikation for begge to. Samtidig er vacciner jo ikke kun én ting. Eksempelvis er der forskel på, om en vaccine er svækket levende eller blot en ”død” vaccine. Førstnævnte ser i studier ud til at have en samtidig positiv stimulerende effekt på immunforsvaret, mens sidstnævnte har det modsatte. Hvordan en fremtidig coronavaccine bliver, ved vi jo ikke endnu. Under alle omstændigheder kan man derfor med fordel koncentrere sig om at efterleve en livsstil, som giver immunforsvaret gode vilkår. Binyrebarkhormon er blevet et stof, som man behandler mange forskelligartede sygdomme med. Jeg tænker, at alle læger er fuldstændig klar over de mere langsigtede bivirkninger. Ofte har man bare ikke andet at skyde efter sygdommene. Nogle gange kan det ligeledes være nødvendigt for at få hold på en sygdomsproces. En vigtig pointe er dog, at de sygdomme, som man ofte behandler binyrebarkhormon med, jo ikke er opstået grundet manglen på hormonet. Årsagen skal findes et andet sted. Hvis man samtidig koncentrerede sig om dette individuelle detektivarbejde, tror jeg, at man ville komme langt. Med venlige hilsner Maria Pinderup Langbak, Naturlægen.com

Gylp er ikke farligt Jeg er lige blevet mor til en lille pige. Den første nat vågner jeg ved, at min datter siger nogle mærkelige lyde. Hun gylper lidt fostervand og efterlader en plet på madrassen på størrelse med en femkrone. Jeg bliver forskrækket og tager hende op, da det lyder, som om hun er ved at blive kvalt. Der kommer ikke mere. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvis nu jeg ikke var vågnet af det? Er det farligt for en nyfødt at gylpe en smule fostervand, eller er det korrekt forstået, at deres refleks med at dreje hovedet gør, at der ikke sker noget? Kan ikke lade være med at tænke ‘hvad nu hvis?’... Sådan tænker jeg med mange ting omkring baby, men det er sikkert meget normalt som nybagt mor. Vh. Nanna  

Svar:

Det er vildt at få ansvaret for sådan et lille liv, så jeg kan godt forstå, du er super opmærksom. Sammen med den store glæde og kærlighed kommer også frygten for, om noget kan gå galt. Og ja, du har helt ret, som nybagt mor har man jo ikke en masse erfaring at trække på, så det er naturligt, at man bliver nemt bekymret. Heldigvis er det sådan, at langt det meste af det, der sker med baby, er helt normalt og ufarligt. Det er naturligt, at der kommer gylp fra baby. I starten kan det være lidt fostervand og senere kan det være mælk. Der hvor spiserør og luftrør sidder helt tæt, er der en lukkemuskel, som sørger for at lukke af ned til luftrøret, når der kommer noget forbi – både den ene og den anden vej. Det er også den lukkemuskel, der gør, at man kan dykke sit barn under vand i svømmehallen, mens det er helt lille, uden at det får vand i lungerne. Hvis barnet gylper, så lukker der altså af ned til lungerne. Og så kan barnet enten dreje hovedet og gylpe det ud – eller sluge det ned i mavesækken igen. Du skal derfor ikke være bekymret for natte-gylp. Du har sikkert helt styr på de vigtigste råd omkring sikkerhed til søvnen, men ellers nævner jeg dem lige her: Baby skal sove på ryggen Der må ikke være alt for varmt i soveværelset. Vær også opmærksom på meget varme dyner eller på fælles varme, hvis I sover sammen. Undgå at udsætte barnet for passiv rygning.   Nyd barslen og din skønne datter. Mvh Anette Straadt, sundhedsplejerske

61


Brevkasse /

Forstoppelse i et år Jeg har en søn på snart 4 år. Han har i et år nu haft forstoppelse. I sådan grad, at han ikke kan komme af med afføringen selv. Han sidder og presser og presser, men ingenting kommer. Derfor får han et brev movicol hver dag. Hvis vi holder dette, så har han afføring 1 gang om dagen, og alt er fint. Men hver gang, jeg prøver at komme af med movicolen, går det galt. Der kommer ikke afføring, eller han får lavet lidt hård afføring, der så sidder i numsen, fordi han ikke kan komme af med det rigtigt. Jeg synes, det er meget lang tid, han har haft forstoppelse? Når jeg spørger lægen, siger vedkommende, at det er normalt nok. Men jeg forstår ikke, hvorfor det ikke bliver bedre? Han drikker fint med vand, osv. Er der noget, jeg kan give ham, som kan hjælpe ham, og som ikke er medicin? Bh Celina

Svar: Det er desværre et meget almindeligt problem, du beskriver. Så på den måde har lægen ret.  Men det betyder ikke, at der ikke er noget at gøre.  Movicol kan være en god hjælp til symptomerne, men det løser ikke årsagen.  For at slippe fri af forstoppelsen, skal årsagen findes.  Det er rigtig godt, at din søn drikker meget vand. Mangel på væske kan føre til forstoppelse. Men det lyder ikke til at være årsagen her.  Fibre er også vigtige. Så spis gerne mange grøntsager og fuldkorn.  Hos nogle børn er der spændinger i kroppen, som kan forstyrre fordøjelsen.  Derfor vil jeg anbefale dig at tage din søn til en kropsbehandler, som f.eks en osteopat, kiropraktor eller kraniosakral terapeut.  Zoneterapi kan også hjælpe fordøjelsen på vej.  En sund fordøjelse har brug for mange sunde bakterier. Det er desværre ikke alle, der helt naturligt har en god bakteriebalance. Jeg vil anbefale, at du giver din søn et tilskud af gavnlige bakterier – kaldet probiotika. NDS har lavet et særligt produkt til støtte ved forstoppelse. Det hedder “Probiolax”.  Jeg synes du skal starte med de ting.  Hvis ikke det er helt nok, så kan det også være nødvendigt at se på, om der kan være nogle fødevarer, som din søn ikke tåler så godt. Det ses også ret ofte ved kronisk forstoppelse.  Det behøver ikke være en klassisk allergi, men kroppen kan også reagere mod fødevarer på andre måder.  Her kan det være en god idé at få mere individuel vejledning, f.eks af en børnesundhedsvejleder. Se www.børnesundhedsvejleder.dk  Rigtig god bedring.  De bedste Æblehilsner  Anette Straadt, sundhedsplejerske

62

Voldsom rødmen af rosacea Jeg er en ung kvinde på 24 år, der samtidig med skæleksem også har fået diagnosticeret en mild form for rosacea. Skæleksemet er til at komme til livs, dog med tendens til at komme tilbage. Rosaceaen derimod viser sig igennem rødme over kind og næse samt flushes, altså hed rødme over næse og kinder, som tager til i styrke og varighed. Selve rødmen er ikke det værste, men derimod intensiteten og den smerte, disse flushes bringer med sig. Min hud er i forvejen meget sensitiv, og mine flushes kommer ud af ingenting på grund af varme, kulde, emotioner, bevægelse. Udover selve rødmen og heden udløser flushes også hovedpine (pande, bag ørerne), nakkespændinger, trykkende smerte i kinderne (hvor flushes typisk kommer) og en generel kvalmefølelse, der mærkes i hovedregionen og i huden. Disse symptomer varer ved flere dage efter et flush, og hudområdet føles tilmed også ofte meget ømt. Jeg har svært ved at forstå, hvordan Rosacea flushes kan udløse så voldsomt ubehag og smerter. Jeg føler mig ofte næsten lammet i at kunne foretage mig noget, fordi ubehaget, heden og kvalmen er så voldsom. Jeg er under lægelig behandling hos en hudlæge, men indtil videre har hverken antibiotika eller diverse cremer kunnet afhjælpe symptomerne. Jeg forsøger på egen hånd at styrke min krop med kosttilskud (fiskeolie, vitaminer, urtemedicin, antiinflammatorisk kost) i håb om, at det måske kan have en positiv indflydelse. Hvad mener du, der ligger til grund for så voldsomme flushes, ubehag og smerter? Det skal siges, at jeg udover disse symptomer næsten aldrig er syg, og at min blodprøve efter lægens vurdering er helt, som den skal være. Mvh Luna

Svar:

Det lyder som en meget svær form for rosacea, som du har erhvervet dig. I min optik hænger rosacea oftest sammen med en ubalanceret fordøjelse og immunforsvar. Derfor er det godt, at du allerede har tænkt i ernæringsbanen. At din hovedpine særligt sidder i panden og bag ørerne, understøtter dette ud fra det kinesiske synspunkt. Her løber nemlig mave- og galdeblæremeridianerne. Mange med rosacea har gavn af at undlade gluten og sukker i kosten og samtidig arbejde på at øge mavesyreindholdet. Sidstnævnte kan gøres med urter såsom bitterstern dråber før måltiderne eller det homøopatiske præparat homasin fra holistica. Ligeledes kan der i en periode suppleres med Betain HCL og digestive enzymes complex fra Terra Nova. Ligeledes er du også nødt til at kigge dybere ind i de emotionelle aspekter af dit liv. Min erfaring er, at dette har stor betydning. Du kunne med fordel opsøge en naturmedicinsk behandler til at hjælpe dig på vej. Med venlige hilsner Maria Pinderup Langbak, Naturlægen.com


/ brevkasse

Hovedpine kan skyldes hårdt sammenbid Jeg har det problem, at jeg vågner op med hovedpine hver morgen. Ofte også let kvalme. Var ved tandlægen, og han mente ikke, jeg skærer tænder. Lægen siger, at jeg skal tage muskelafslappende medicin, men jeg vil helst løse det ad naturlig vej, HVIS jeg kan. Men jeg ved faktisk ikke... what to do? Jeg synes, du giver mange kloge og nytænkende svar, så måske du kan hjælpe lidt på vej? Håber, du har tid til at svare mig. Bedste hilsner M

Svar: Selvfølgelig vil jeg svare dig Hovedpine, der enten opstår om natten eller er der fra morgenstunden, har ofte med kæbespændinger at gøre. Ikke nødvendigvis, at du ligger og skærer tænder, (som din tandlæge heller ikke fik mistanke om), men mere, at du har hårdt sammenbid. Muskelafslappende medicin kan måske nok tage noget af det, men allerførst synes jeg, du skal prøve at: •T  age magnesium til natten, evt. homøopatisk •T  jekke, om du i dagens løb presser tungen op i ganen. Og tage den ned, hver gang du opdager det. •S  trække dine kæbemuskler ofte ved at gabe dybt og inderligt •O  verveje, om du bider for meget i dig •O  verveje, om du sluger for mange kameler •H  ar du alt for meget at se til, så der er stress i din krop? •K  unne du have fødevareintolerance? Har du andre symptomer som ondt i maven, afføringsproblemer, eksem, osv? •F  inde en behandler, der kan hjælpe dig til at afspænde, f.eks. en auriculoterapeut (øreakupunktur) eller kraniosakral terapeut. Kan du finde én, der kan begge dele, vil det være at foretrække. Jeg håber, du finder hjælp. Bedste hilsner, Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Mange alternativer til antabus Er der et naturligt alternativ mod trang til alkohol? I stedet for antabus. Den afhængige

Svar:

Der er meget, man kan bruge for at nedsætte trangen til alkohol. Først og fremmest er det vigtigt med en sund og varieret kost samt at tage et tilskud af vitaminer og mineraler af ordentlig kvalitet. For eksempel Spektro eller Omnimin. Det er godt at tage ekstra tilskud af B1-vitaminet thiamin, 300 mg dagligt, og samtidig et blandet stærkt B-vitaminpræparat (et kompleks). Aminosyren taurine spiller en stor rolle ved afvænning fra alkohol. Et studie af mere end 3.000 mennesker med afhængighed af alkohol har vist, at de, der fik tilskud af taurine, havde færre tilbagefald end de, der fik placebo. Et rimeligt tilskud er 500 mg 3 gange dagligt. Man bør have ekstra C-vitamin, for eksempel 1.000 mg 2-3 gange dagligt. C-vitamin blokerer for og nedbryder blandt andet de receptorer, som opioider sætter sig på, så misbrugere ikke får noget ”sus” eller andet ud af det. Mineralerne selen, zink og krom er nødvendige, og man bør tage dem ud over vitaminpillen. Selen i en mængde på 200 mikrogram dagligt, zink 30 eller 40 mg og krom som kromgær, f.eks. Bio-Chrom, 1 tablet 2-3 gange dagligt. Krom er vigtigt for at modvirke svingninger i blodsukkeret, som godt kan øge trangen til alkohol. Magnesium er også meget vigtigt. Man skal have 600 mg magnesium om aftenen, bedst som citrat, sammen med 100 mg B6-vitamin. Mineraler optages bedst om natten, så det er bedst at tage dem om aftenen. Marietidsel og Mælkebøtterod hjælper leveren med udrensning. Det er desuden vigtigt at tage et tilskud af de sunde fedtsyrer i f.eks. fiskeolie af god kvalitet, Livets Olie, Udo’s Choice, 1-2 spiseskefulde dagligt. Man skal have genoprettet en normal tarmbakterieflora og tarmfunktion med en godt fungerende tarmslimhinde. Jeg kan anbefale tilskud af probiotika (mælkesyrebakterier) som pulver, kapsler eller tabletter.   Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


brevkasse /

Vigtigt at bevæge ryggen Jeg har diskusprolaps i nakken, slidgigt og skæv ryg. Er i kiropraktisk behandling. Jeg havde før hovedpine 24/7. Men nu oplever jeg rigtig mange smerter i ryggen. Fordi vi løsner op og retter min meget skæve holdning. Jeg tager pamol og ibumetin. Eller diclosup. Men har stadig mange smerter. Jeg tager også kosttilskud; fiskeolie, D-vitamin, multivitamin, ingefær og magnesium til natten. Jeg har i dag fået svar på blodprøver om for højt levertal, og lægen mener, jeg skal stoppe med fiskeolie, magnesium og ingefær. Jeg skal have taget prøver igen om 4 uger. Jeg er bange for, jeg risikerer at få endnu mere ondt. Hvad kan jeg gøre mod muskelsmerter ? Har en følelse af, at laver jeg en forkert bevægelse, låser min ryg sig fast. Så det har jeg virkelig angst for. Har haft flere lændehold før graviditet september 2018. God dag - Signe

Svar: Den fornemmelse, du har af, at en lille forkert bevægelse vil låse din ryg, vil jeg sige to ting om. For det første: ER det sådan, at din ryg vil låse, eller er det noget, du TROR, den vil? Mange med rygsmerter bliver helt stive af angst for overhovedet at bruge deres ryg og går og passer på. Ofte bliver følgen bare, at alle muskler opspændes, og så starter den dårlige spiral. Man skal ikke være så bange for at bevæge ryggen. Her mener jeg jo ikke løfte på tunge ting eller grave hele køkkenhaven på en eftermiddag men bevæge og bruge ryggen. Det vil smøre ryggens mange led og blødgøre de stive muskler. Se velegnede øvelser til slut i teksten.

64

Den anden ting, jeg vil sige, er, at hvis det vitterlig er sådan, at din ryg låser, så må du i gang med at få en god styrke og balance i rygmusklerne. Træne dem op stille og forsigtigt. Bevægelighedsøvelser for ryggen: På gulvet eller i din seng - Stil dig på knæ og hænder – Lige så langsomt skyder du ryg som en kat, står der lidt – slipper og svajer ryggen – kigger op og puster ud. Gentag flere gange Stadig stående på alle 4 poter: Forestil dig, at du har en hulahopring rundt om livet. Prøv nu at cirkle ryggen, som om du kunne ramme inderkanten af hele hulahopringen i en glidende bevægelse. Kom begge veje rundt – bare start forsigtigt. Styrkeøvelser for ryggen, især de små stabiliserende muskler: Stå på alle fire. Hav hovedet i lige forlængelse af ryggen, så du kigger ned i gulvet. Stræk nu modsatte arm og ben ud i forlængelse af kroppen. Tænk ikke på at løfte op, mere på at række ud. Skift til den anden diagonal. Gentag flere gange. Svømning er også godt (evt. varmtvandsbassin), hvis ryggen skal bevæges og styrkes. Smertelindring fra akupunktur kan jo være langt bedre end fra medicin. Hvis du kan overskue det, vil jeg foreslå dig at gøre dette også. Bedste hilsner Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Mange årsager Kan jeg tage c-vitaminer “Aktive Legs” og/eller hestekastanje, B12 vitamin, samt træne ben hos fysioterapeut to gange ugentlig, for at undgå kompressionsstrømper? Jeg er ved at få taget mål til kompressionsstrømper ved at få stramt elastikbind på begge ben – jeg skal beholde bindet på hele døgnet og får det skiftet mandag og torsdag. Grace

Svar Der er mange forskellige årsager til at anvende kompressionsstrømper. En af de hyppigste grunde er væskeophobning i benene, hvilket kan skyldes så forskellige ting som dårligt hjerte, nyreproblemer, et dårligt venekredsløb i benene, betændelse, osv. Du angiver desværre ikke, hvilken diagnose, der har foranlediget dine kompressionstrømper. Hestekastanje og Active Legs er gode til at styrke venekredsløbet i benene. C-vitamin er et vigtigt molekyle for bindevævet, da det indgår i dannelsen af kollagen, mens B12 er nødvendigt for sundheden af nerverne. Hvis din årsag således ikke er en af disse, vil tilskuddene formentlig ikke hjælpe dig. Fysioterapi er godt uanset årsagen. God bedring Maria Pinderup Langbak Naturlægen.com


/ brevkasse

Infrarødt lys og psoriasis Jeg har lige opdaget, at man kan få skønheds­ behandlinger med infrarødt lys, bl.a. Beauty Angel Lys. Er det det samme som at anvende de infrarøde bokse, der f.eks. står i svømmehaller og fitnesscentre? Er det okay at anvende, hvis man har psoriasis (både på huden og gigten)? Og er der nogle restriktioner / noget man skal være opmærksom på? Bedste hilsner fra den nysgerrige

Svar: Jeg blev selv nysgerrig på den egentlige forskel. Først og fremmest er der ingen restriktioner på brug af Beauty Angel. Lyset er helt ufarligt. De kosmetologer, jeg har talt med, er meget begejstrede i forhold til den effekt, det har. Ikke mindst fordi det styrker bindevævet, kollagen og elastin i huden. Man kan ikke sige, det er en psoriasis behandling – det var heller ikke det, du spurgte om – men flere med psoriasis er kommet med rigtig gode tilbagemeldinger efter behandlingerne. Så i hvert fald er der ingen restriktioner, du behøver at tænke over. Der er mere information at hente også inde på Beauty Angels egen hjemmeside. Det, der især adskiller Beauty Angel fra anden behandling med infrarødt lyst, er hvor på skalaen, lyset ligger. De infrarøde saunaer er designet til at gå mere ned og varme op i musklerne, så man også ad denne vej stimulerer en udrensning. Det betyder, at man oplever en højere varme. Med denne behandling vil der heller ikke være restriktioner for dit vedkommende, andet end at huske at drikke vand før og efter. At få skyllet affaldsstofferne af i et bad efterfølgende er også en god idé. Infrarød behandling frarådes ved graviditet, hemophiliacs, Lupus, ved brug af pacemaker eller ved kobberspiral som prævention. Læge Carsten Vagn-Hansen taler virkelig positivt om infrarød stråling til psoriasis og psoriasisgigt. Der kommer en bedre blodgennemstrømning og via sveden en udrensning af skadelige stoffer. Varmen i sig selv er behagelig, og et bad bagefter stimulerer samtidig dit generelle velbefindende. Det er vigtigt ved begge behandlinger at drikke ekstra væske efterfølgende. Carsten Vagn anbefaler i øvrigt at læse bogen af ernæringsterapeut Marianne Fjordgaard, der hedder “Psoriasis - Nej Tak”, hvis man ønsker mere inspiration til, hvad man selv kan gøre både i forhold til psoriasis og psoriasisgigt. Bedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

Måske for meget magnesium Jeg er blevet anbefalet at spise magnesium, fordi jeg tit har spændinger og spændingshovedpine. Jeg har købt nogle, der skulle være i god kvalitet, og tager 3 morgen og 3 aften. Men efter en lille uges tid fik jeg diarré, og det har jeg haft siden. Er det ok? Mvh Jette

Svar: Magnesium er virkelig en mangel i manges kroppe, fordi kosten slet ikke indeholder de mængder, vi tror, det gør. Jorden er simpelthen udpint. Derfor anbefaler jeg også tit magnesium til folk med det, du beskriver; spændte muskler, spændt nervesystem, dårlig søvn, osv. Men du får vist i overkanten. Jeg ville sige du skulle sætte forbruget ned til 3 hver aften. Jeg siger aften, fordi magnesium er med til at afslappe os, og det er vi klar til efter dagens mange gøremål. Hvis din mave er ok med 3 hver aften, så bliv der. Ellers sæt ned til 2 hver aften. Med venlig hilsen, Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Årets sidste udgave af Naturli bliver fuld af julegaveideer og en hel del julehumør. Men der skal også være plads til at trække vejret frit, og med temaet Let Luft sætter vi fokus på de udfordringer, vores lunger udsættes for hver dag. Vi er afhængige af en sund vejrtrækning, hvis vi vil holde i mange år.

r Udkomme den 9. november

Rodes rigtige råvarer Thomas Rode har startet ”Rigtig Mad”, som er gode, naturlige råvarer leveret hjem til din dør – og mens mange andre virksomheder har kæmpet under coronakrisen, lader Rode til at have ramt lige ned i en tendens i tiden og sender ­madkasser afsted på højtryk. Læs mere om konceptet, ­tankerne og at hylde de simple værdier i næste nummer. Få bugt med den dårlige (jule)stemning I julen er du sammen med familiemedlemmer, som du måske ikke altid swinger så vildt med. Men lad det ikke ødelægge din højtid – følg vores tips, så du enten kan ig­ norere, kommentere eller udfordre/ændre på situationen. Astma og astmatisk bronkitis Hverdagen for mange børn er præget af deres astma eller bronkitis. Lær hvordan naturlige midler bidrager til at afbalancere immunforsvaret og dulme luftvejssygdomme. Og hvordan lungerne kan få et ekstra boost fra fx homøopatien. Det svage organ I traditionel kinesisk medicin kaldes lungerne det svage organ, fordi de i modsætning til andre organer er i direkte forbindelse med omverdenen. Sådan bruger du de fem elementer til at styrke din lungeenergi gennem vinteren og gennem en fremtid, hvor coronavirus hele tiden ligger på lur. Røde hænder og flossede negle Håndvask, håndsprit og nu også vinter. Neglene er rillede, plettede, tynde, mens huden er tør, kløende, sprækket. Lad naturens egne kræfter pleje dine hænder gennem de kolde måneder.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


abonnementstilbud

Naturli med både skønhed og sundhed

Du får 8 numre af Natur li + 2 x Cadio Oil Samlet pris

248,(inkl. porto og ekspeditionsgeby r)

Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en gave, der i sandhed har mange anvendelser. Gammel visdom i alsidige arganolie Arganolie er i århundreder blevet højt skattet i Marokko, hvor det udvindes fra nødderne på det sjældne argantræ. Tradi­ tionelt er arganolien blevet benyttet både i madlavning og til personlig pleje – fra akne til rynker eller spaltet hår. Olien blev også brugt medicinsk imod bl.a. højt blodtryk og diabetes, og det er i denne egenskab, arganolie i de senere år er blevet populært i danske helse­ kostbutikker. Arganolie har et usædvanligt højt indhold af antioxidanter, E­vitamin og fedtsyrer. Derfor benyttes den som kost­ tilskud forebyggende imod bl.a. gigtsmer­ ter, forhøjet kolesterol og åreforkalkning. Når du tager imod tilbuddet om abonnement på Naturli, får du 2 bøtter (4 måneders forbrug) af Cardio Oil fra Camette. Der er 120 kapsler med arganolie i hver bøtte.

Gavens værdi:

179,-

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

67


MERE END 45 VEGANSKE KOSTTILSKUD! Berthelsen Naturprodukter® og Grønne Vitaminer tilbyder i alt mere end 45 veganske vitaminer og mineraler. Vores veganske produkter er mærket med vores dfi Vegan logo, så du sikkert og let kan shoppe vegansk. Logoet er din sikkerhed for, at produktet overholder følgende standarder: • •

Ingen animalske indholdstoffer Ikke testet på dyr

Med dfi Vegan er du dermed sikret et 100% vegansk produkt. Produkterne fås på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og webshops. Du kan læse mere på vores hjemmeside: www.dkpharma.dk

FÅS OGSÅ ME 125 MCG

D NU ME G LÅ SKRUE

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk

@berthelsennaturprodukter @berthelsen_naturprodukter

D

Profile for Mediegruppen design:kommunikation

Naturli-2020-07  

Danmarks alternative sundhedsmagasin

Naturli-2020-07  

Danmarks alternative sundhedsmagasin